Page 1

SV I

NE ­KÆ

B krif ER t til 4

ops


I Danish Cro wn handler det om mad Derfor er år . ets årsrappo rt en slags koge­bog. M ed opskrifter fra vores ­univers og fo rhåbentlig m ed inspiratio og gode fort n ællinger fra hele verden .

Vi var så pr iviligerede, at en af land absolut beds ets te kokke – di rektør og kø chef Thomas kkenRode Ander sen fra rest Kong Hans aurant – sagde ja ti l at tage en del af ledels udvalgt en og bestyr elsesforman Mikkelsen m d Niels ed i køkken et. Så for en skiftede de aften jakkesættet ud med fork og telefon ud læde med kniv.

Med sig havd e de eksempl er på de ud ringer, Dan skæish Crown i dag eksporte forskellige st rer til eder i verden – og ud af de kom der fem t helt nye rett er. Dem – og meget ande t – kan du m øde i bogen her.


2


DANISH CROWN 2010/11 Fra stalden over skærestuen til afskibningen handler det om mad. I alle led af værdikæden hos Danish Crown er det mad, der er fokus på. Det er mad, vi producerer, og det er mad, vi sælger til kunder og forbrugere verden over. Derfor er det også mad, der er i fokus, når vi møder forbrugerne, diskuterer ­strategi eller – som her – fortæller om året, der er gået. Når årets resultat er gjort op, er det tid til at se på de begivenheder og tiltag, der har ført til resultatet, og det er det, vi gør med en årsrapport. Vi bruger også ­anledningen til at fortælle om virksomheden Danish Crown og om alle de ­elementer, der tilsammen udgør den globale koncern. Fødevaresikkerhed og kvalitet er det afgørende salgsparameter verden over –­ og på en række markeder er det betingelsen for overhovedet at have adgang. Danish Crown er således en af de meget få virksomheder på verdensplan, der i dag har adgang til direkte eksport til Kina, og det er grobund for en af årets gode historier – og for årets hastigst voksende marked. For et år siden kunne Danish Crown præsentere sit bedste resultat nogensinde, og årets resultat understreger, at den genvundne konkurrencedygtighed ikke er noget øjebliksbillede. Men de økonomiske udfordringer, som verden har oplevet de seneste år, går ikke ubemærket hen over en spiller på verdensmarkedet af Danish Crowns omfang. Og ejerkredsens fortsatte udfordringer er et væsentligt fokus for virksomheden. Med udgangen af november i år præsenterer vi et resultat, som er et udtryk for soliditet og robusthed. To ting, som får ekstra vægt i en verden og en tid, hvor netop skrøbelighed præger økonomien. Så meget desto mere positivt er det, at Danish Crown gennem de seneste to år har opnået konkurrencedygtighed, når det handler om afregningen til vores ejere. Men med de udfordringer de danske landmænd står over for, er det ikke nok at kunne betale lige så meget eller mere for råvaren end andre lande. Målet er at kunne betale ejerne en afregning, som gør kødproduktion til en rentabel og ­fornuftig forretning for landmændene – også på sigt.

Arbejdet med at fastholde og forstærke konkurrencedygtigheden på alle planer er blevet en del af hverdagen – både i hovedkontoret og på alle arbejdspladserne i koncernen. Og det er et emne, der optager ejerne hver dag. Vi har brugt en del af året på at diskutere den fremtidige ejerstruktur i Danish Crown. Med en vækststrategi er det relevant at tale om, hvor kapitalen til vækst skal komme fra – og hvem der på sigt måske skal sidde med ved bordet. Det er en diskussion, vi ikke er færdige med, og den tager vi med os ind i 2012. Vi tager også udfordringen med det høje lønomkostningsniveau med os ind i et nyt regnskabsår. For på det ene punkt har vi ikke nået det mål, vi satte os med DC Future, og det skal vi. Det er både et spørgsmål om at sikre tilgangen af ­råvarer – og om at sikre de danske arbejdspladser. Vi har også brugt året til at se på, om vi skal investere i danske industriarbejdspladser, og meget tyder på, at det bliver en af bestyrelsens første større beslutninger i 2012 – beslutningen om et nyt kreaturslagteri i Danmark. Danish Crown er i dag en international virksomhed med to tredjedele af medarbejderne og væsentlige dele af indtjeningen uden for landets grænser. De udenlandske arbejdspladser er en forudsætning for de danske arbejdspladser i koncernen – ikke et alternativ. Rollen som internationel virksomhed er en rolle, vi øver os på – samtidig med at vi dagligt mindes om virksomhedens historie og traditioner. Vores råvare er levende og vokser op af den danske muld, og den nuværende ejerform – andelsejerskabet – har lange, danske rødder. I 2012 runder selskabet – eller dele af det – 125 år. Det vil vi finde en måde at ­markere på, for det er en oplagt mulighed for at blande historie og udvikling­ i samme mundfuld. Hvordan vi vil gøre det, ligger ikke helt fast, men vi ­garanterer, at det kommer til at handle om mad, for det gør det i Danish Crown. Velbekomme!

Planen DC Future, som vi gennemførte i løbet af 2009/10, gav os et spark ind i fremtiden, og i løbet af 2011 har vi taget fat på den næste plan, DC2015, som skal sikre og forstærke det forspring, vi har skabt.

Kjeld Johannesen | CEO

Niels Mikkelsen | Bestyrelsesformand

DANISH CROWN

DANISH CROWN

3


102

ET EJERSKAB MED VÆRDIER Grillede koteletter s. 124

MENU

10/11 126

DET GODE KØD Højrebsbøffer s. 162 Thomas Rode Andersen


8

34

DANISH CROWN I HELE VERDEN

VILJE TIL FORANDRING Braiserede svinekæber s. 68

Baby back ribs s. 32

70

DEN GLOBALE ARBEJDSPLADS Braiserede bellyruller s. 100


s. 8

I Kina spiser de gris. Dansk gris. I Korea hænger der ­reklamer for Danish Crowns svine­kød på ­restauranternes vægge. Hos slagteren i Milano hænger der ­tørrede skinker fra Danmark. I Rom er der bacontern fra Tulip i Spaghetti Carbonaraen. I USA er der Danish Baby Back Ribs på spise­bordet og pålæg fra Plumrose i sandwichen. I England er der dansk backbacon på morgenbordet. Over hele verden møder man kød fra Danish Crown, som er verdens­ største eksportør af svinekød, og i dag er det i de udenlandske ­selskaber, værdierne i selskabet for alvor skabes.

DANISH CROWN I HELE VERDEN


10 Danish Crown er et topnavn i Kina 11 Svin i SurSød 12 Nyt baconeventyr som i 30’erne 13 Svinekød påvirker inflation i Kina 14 Til middag med Putin 15 Danish Crown ser nye muligheder i Rusland 17 Danish Crown i Sydkorea 18 Tulip satser stort på Sydkorea 20 Et stærkt brand 21 Sokolów over disken 24 Nye vinkler på eksporten 25 Kontinent med smag for mere 25 Tulipvarer revet væk 25 Berømtheder landet på Okinawa 25 På fremmarch i Frankrig 26 Frikadellen indtager Frankrig 26 Tulip Frikadeller 28 Filippinerne holder Tulip-jul 28 Rekordår i Panama 28 Tulip vokser i Papua Ny Guinea 28 Russere på kursus i fastfood 28 Danish Crown og Axfood i tættere parløb 29 Nordmænd køber dansk i Sverige 30 Royal hæder til Danish Crown 31 Danish Crown og Tulip støtter Uganda 32 Baby back ribs


2011 15. september

DANISH CROWN ER ET TOPNAVN

I KINA

Varer fra Danish Crown har den højeste status i Kina. Årsagen er kvalitet, kvalitet og kvalitet. De danske svineproducenter laver verdens bedste bulkgris, siger Kjeld Johannesen, CEO i Danish Crown. Og kigger man til Kina, så kunne noget tyde på, at han har ret. Produkter fra Danish Crown bliver i hvert fald i Kina ­betragtet som det ypperste inden for svinekød. Forklaringen er kvalitet, ­kvalitet og kvalitet. Rigtig mange forveksler­ ­udtrykket bulk med dårlig­ kvalitet. Men reelt betyder­ bulk, at der er tale om en meget stor mængde af ­ensartet kvalitet – og det er det, der er Danish Crowns spidskompetence på verdensmarkedet. - Hvis man vil eksportere svinekød til Kina, så skal de pågældende slagterier være

godkendt af de kine­siske myndigheder, og her har alle Danish Crowns ­danske ­slagterier en unik status. Vi er godkendt til at eks­ por­tere­direkte ind i Kina i ­modsætning til de fleste ­andre i ­verden, fortæller under­direktør i Danish Crown Søren Tinggaard. UNIK ADGANG Dermed er Danish Crown en af de ganske få virksom­heder på verdensplan, som har direkte markedsadgang til Kina. Forklaringen er enkel: en ensartet og høj kødkvalitet og en fødevaresikkerhed i verdenseliten. - Vi har virkelig et helt utroligt renommé i Kina, som er vores hurtigst voksende ­marked. Lige nu sender vi hver uge 150 containere af sted til Kina med forskellige


dele af dansk gris, fortæller Søren Tinggaard. SKRØBELIGT RENOMMÉ Det gode renommé på markedet er penge værd. Mange penge. Derfor er der grund til hver dag at sikre, at vi lever op til det, når vi sender varer ud på markederne. For ifølge salgschef i Kina Arnth Henriksen skal der ikke ­meget til. - For fire-fem år siden leverede et af vores slagterier nogle bagtæer, der af en eller ­anden grund var misfarvede. Og selv om vi øjeblikkeligt fik rettet op på fejlen, og det ikke er sket siden, så snakker kineserne stadig om episoden og om det pågældende slagteri som slagteriet med de misfarvede bagtæer, siger Arnth Henriksen. IMPONERET OVER DE ANSATTE PÅ SLAGTERIERNE Det har dog ikke ødelagt det gode omdømme – og der går rygter om, at Danish Crowns emballage bliver kopieret af

andre firmaer i Kina i håbet om at få del i den merpris, Danish Crown får for varerne. - Det er en af de episoder, der får os til at trække på smilebåndet, og vi hører temmelig ofte om det, fortæller Arnth Henriksen fra Kina. Kineserne er ikke kun glade­ for produkterne – også for samarbejdet. Arnth Henriksen fortæller, at der er én ting, der altid imponerer kinesere, som er på besøg på de danske afdelinger: - Og det er medarbejderne ude på slagterierne, siger han, og fortsætter: - Når kineserne er på besøg på de danske slagterier, bliver de altid imponeret over den imødekommenhed og interesse, der udvises fra de ansattes side. Faktisk så ­meget, at det altid er noget, de snakker om, når de efter besøget samles i bussen. Det kan vi godt være stolte af, ­siger Arnth Henriksen.

SVIN I SURSØD 200-250 g inderlår eller skinke i tynde strimler (ca. ½ x 8 cm) salt og peber 1 tsk. olie 1 løg 2 fed hvidløg 1 rød peberfrugt 1-2 gulerødder, 150 g 1 tsk. olie 1 dåse ananas i tern, ca. 175 g (gem ½ dl af saften) SAUCE 1 spsk. 4 spsk. 1 dl 2 spsk. 2 spsk.

majsstivelse eddike bouillon sukker sojasauce

Bland majsstivelse, eddike, bouillon, ­sukker og sojasauce, og stil det til side. Hak løg og hvidløg fint. Skær peberfrugt og gulerødder i meget tynde strimler. Dup kødet tørt med køkkenrulle. Krydr med salt og peber. Varm 1 tsk. olie i en wok, stor pande ­eller stege­gryde. Steg kødet ved kraftig varme­i 1-1½ minut. Lad kødet blive brunt, og steg det færdigt ved lav varme. Læg ­kødet op på en tallerken. Kom 1 tsk. olie i wokken, og steg nu løg, hvidløg, ­peberfrugt og gulerødder ­under konstant ­omrøring i 2 minutter. Tilsæt ananas med ½ dl saft, og kog i 1 minut.­Kom kødet tilbage i wokken, og tilsæt saucen. Kog, indtil saucen er tyk. Smag til med salt og peber. Serveres sammen med f.eks. ris. Opskrift til 2


Kineserne efterspørger nu så meget svinekød, at situationen for Danish Crown minder om baconsalget til englænderne i 1930’erne.

NYT BACONEVENTYR SOM I 30’ERNE I 1930’erne sendte Danmark store tønder med smør og bacon til England. Markedet for bacon var dengang umætteligt. Det samme ­oplever Danish Crown i dag med det kinesiske.

- Kineserne er helt vilde med svinekød. Og når et land med så mange mennesker kræver et bestemt produkt, så får vi en enestående kombination, som vi ikke har set, siden vi solgte bacon til England i 1930’erne eller Japan midt i 70’erne, siger Søren Tinggaard, der er under­ direktør i Danish Crown.

Søren Tinggaard har de ­seneste år fulgt Kinas ud­ vikling tæt, og han vurderer, at markedet lige nu er umætte­ligt. Hvis Danish Crown f.eks. havde to millioner grisehoveder mere, kunne virksomheden også afsætte denne mængde på det kinesiske marked.

- I første omgang vil de danske forbrugere ikke mærke noget til prisstigningerne, da kineserne typisk efterspørger andre dele af grisen end danske forbrugere. Men den øgede rigdom betyder, at ­kineserne i stigende grad vil have de samme udskæringer­ som europæerne, og så

presses prisen op i Europa. En situation, der meget ­hurtigt kan blive aktuel, siger Søren Tinggaard.

15 ØRE MERE TIL LANDMANDEN For de danske landmænd ­betyder Kina en markant merindtægt. Alene ved at sælge svinehovedet i Kina i stedet for i Europa kan svine­ producenterne i runde tal få 15 øre mere per kilo kød. Oveni kommer så bidrag fra tæer, spareribs, lunger og andre dele af grisen, som ­kineserne er villige til at ­betale ekstra for.


DEN STIGENDE EFTERSPØRGSEL PÅ SVINEKØD I KINA GIVER STORE PRISSTIGNINGER.

Svinekød påvirker inflation i Kina Den kinesiske middelklasse­ på 300-400 millioner menne­ sker er voksende, og når økonomien ændrer sig, ændres forbrugsvanerne også. De kinesiske forbrugeres stigende efterspørgsel efter svinekød har givet prisstigninger på gennemsnitligt 30-40 pct., og det har siden sommer skubbet inflationen i vejret. - Da man i modsætning til i Danmark anvender en meget stor del af husstandsindkomsten på fødevarer, herunder også svinekød,

påvirker prisstigningen familiernes muligheder for at købe ­andre forbrugsgoder. Faktisk er prisstigningerne på svinekød så kraftige, at det angives som en meget væsentlig faktor bag den stigende kinesiske inflation. På den måde driver svinekød inflationen i Kina, fortæller Søren Tinggaard, der er under­ direktør i Danish Crown. ENESTÅENDE KOMBINATION I dag sælger Danish Crown svinehoveder til Kina til en pris, der er dobbelt så høj, som hvis hovederne blev solgt i Europa. Bare siden januar er prisen i Kina steget yderligere godt 100 pct. - Kineserne er helt vilde med svinekød. Og når et land med så mange mennesker efterspørger et bestemt produkt, så får vi en enestående kombination, som vi ikke har set, siden vi ­solgte bacon til England i 1930’erne, siger Søren Tinggaard. Han vurderer, at Kina til næste år bliver det næststørste ­marked for Danish Crown efter England.


Til middag med Putin DANISH CROWNS CEO, KJELD JOHANNESEN, MØDTES MED RUSLANDS PREMIERMINISTER UNDER DET OFFICIELLE BESØG I FORÅRET. Den russiske premierminister, Vladimir Putin, var i foråret på officielt besøg i Danmark, og det bød på en lang række møder med politikere og repræsentanter for både virksomheder og det officielle Danmark. Danish Crowns CEO, Kjeld Johannesen, fik ved to ­lejligheder mulighed for at hilse på den russiske premierminister. Første gang var til den offi­cielle middag på Christiansborg, og senere

på aftenen var Kjeld Johannesen som en af 11 udvalgte danske­CEO’er indbudt til et møde i Russian-Danish Business Forum, hvor danske topchefer fik mulighed for at drøfte samhandlen mellem Danmark og Rusland med den russiske delegation. Kjeld Johannesen var ene om at repræsentere den danske­ fødevaresektor og glædede sig over muligheden for at ­komme på tomandshånd med premierministeren for et af de vigtige markeder. 27. april 2011

14


Det er ikke tilfældigt, at Danish Crowns CEO, Kjeld Johannesen, sad med ved bordet, da Russian-Danish Business Forum i Skt. Petersborg underskrev en fælles erklæring om bl.a. at styrke og fremskynde det økonomiske samarbejde mellem Rusland og Danmark.

Danish Crown sender hver uge 80 containere med virksomhedens produkter til Rusland. Det betyder, at Danish Crown alene står for mere end 20 pct. af den ­danske eksport til Rusland. - Det er ikke noget nyt, at vi eksporterer store mængder svine- og oksekød til Rusland, men vi oplever i øjeblikket også, at Rusland

DANISH CROWN SER NYE MULIGHEDER I RUSLAND 9. september 2011

byder på nye forretningsmuligheder, fortæller Kjeld Johannesen. DANSK VIDEN I HØJ KURS Danish Crown har gennem mere end 20 års samhandel opnået en fælles kulturel forståelse med virksomhedens russiske samarbejdspartnere. - Det betyder, at vi nu oplever­ en stigende efterspørgsel efter dansk knowhow. Det gælder både inden for slagteridrift, fødevaresikkerhed og produktion i al almindelighed, hvor der er stigende efterspørgsel efter dansk ekspertise, siger Kjeld Johannesen. - I samarbejde med vores russiske partnere har vi alle­ rede bidraget på flere områder, og vi tror på, at Danish Crown har store muligheder for at blive en vigtig strategisk samarbejdspartner i hele værdikæden fra jord til bord, siger Kjeld Johannesen.

En snæver gruppe erhvervsledere fra hhv. Danmark og Rusland var med, da Russian-Danish Business Forum mødtes i Skt. P ­ etersborg. Fra venstre er det Sergey Belyakov fra det russiske økonomiministerium, Sergey Vasilyev fra Vnesheconombank, CEO Kjeld Johannesen,­­Danish Crown, direktør Jesper Høiland fra Novo Nordisk og adm. dir. Jørgen Tang-Jensen fra Velux.

15


Sådan sælges det danske­ svinekød i Sydkorea. ­ I annoncen står der: DET ER KUNDEN, DER BESTEMMER! • Efter ønske fra vores kunder har vi produceret svinekødet i Danmark. • Dansk svinekød er ­sikkert, hygiejnisk, fedtfattigt og sundt for vores ­familier og samfundet.

16


EKSPORTEN AF DANSK SVINEKØD TIL SYDKOREA ER STEGET VOLDSOMT I LØBET AF BLOT ET ÅR. DET SKYLDES FLERE FAKTORER, FORKLARER DANISH CROWNS REPRÆSENTANT I LANDET.

Danish Crown i Sydkorea I 2010 eksporterede Danish Crown 8.000 tons svinekød til Sydkorea. I år regner firmaets repræsentant i landet, Lee ChunLim, med, at det tal næsten tredobles til cirka 23.000 tons. Den voldsomme stigning skyldes flere ting, vurderer ChunLim,­der over for vestlige forretningsforbindelser bruger ­fornavnet “Gus”. Den primære faktor har været udbruddet af mund- og klovsyge i Sydkorea sidste år. Regeringen reagerede med massive nedslagninger af svinebesætninger og åbnede derefter op for importen ved at oprette en toldfri importkvote. Danish Crown udnyttede hurtigt muligheden. - Det danske marked er virkelig godt rustet til at levere store mængder med kort varsel, forklarer eksportrepræsentanten, der primært sælger maver og skuldre til sine engroskunder. Den toldfrie kvote vil snart blive forlænget, vurderer han, for den sydkoreanske svineindustri er længere tid end forventet­ om at nå op på produktionen før sygdomsudbruddet. Der er bl.a. stor lokal modstand mod at få genetableret svine­ farmene. De var ikke populære før, men nedgravningen af de nedslagne besætninger skabte store lugt- og vandforureningsgener, og det har gjort naboerne vrede. En indgået frihandelsaftale mellem EU og Sydkorea sikrer ­desuden, at tolden reduceres med 5 pct. om året og helt vil være væk om fem år. Det vil kun styrke danske eksportørers konkurrenceevne over for det lokale marked. Endelig er sydkoreanernes traditionelle forkærlighed for ­ekstremt fedt kød ved at ændre sig. I takt med at de bliver­ stadig mere fokuserede på en sund livsstil, er det oplagt

også at spise mere fedtfattigt, og i den forbindelse er kød fra Danish Crown igen et oplagt valg. - Vores svineproduktion blev omlagt i 1980’erne, fordi vi e­ ksporterede til japanerne, der ville have kødet så fedt som muligt. Den levende vægt på slagtegrise røg op fra 90-95 kg til 110-115 kg. I Danmark vejer grisene det samme, men jeres avancerede produktionsteknik gør, at det stadig er magert kød, forklarer Lee Chun-Lim. ET BRAND PÅ VEJ Endelig er sydkoreanerne langsomt ved at få øjnene op for dansk kød som brand. De har længe haft en god idé om, at danskerne er gode til mejeriprodukter – produktnavnet “Denmark Milk”, der er et levn fra et tidligere samarbejde ­mellem Arla og et nationalt mejeri, er f.eks. enormt stærkt – og nu er det samme ved at ske med svinekød. Sydkoreas mest populære tv-station var f.eks. for nylig på besøg hos Danish Crown i Danmark, hvilket resulterede i en meget positiv ­historie om høj kvalitet og effektiv produktion. Indslaget blev set af direktøren for en af de største sydkoreanske supermarkedskæder, E-mart, der straks bad om også at komme på besøg. Det skete i oktober. - Hvis denne kæde får Danish Crown på hylderne, vil det ­virkelig betyde noget for eksporten, lyder det fra den glade landerepræsentant, der satser på netop at bygge oven på mejeribrandet. - Alt i alt regner jeg med, at importen fra Danmark vil stige støt over de næste ti år, erklærer Lee Chun-Lim.

17


TULIP SATSER STORT PÅ SYDKOREA En plakat forklarer emballage-­ evolutionen. 1. generation var skinken i sig selv, uden indpakning. 2. generation var skinken i ståldåse. 3. genera­ tion var aluminiumsdåsen. Og den seneste, 4. generation, udgøres af plastindpakningen. Den er ikke kun lettere at åbne – og lukke igen – men også meget sikrere, fordi der ikke er risiko for at skære sig. For at understrege pointen er der ved siden af plakaten­ ikke kun opstillet en flot ­arrangeret stabel med den nye type skinke, der står også en effek­tiv dame og tilbyder kunderne smagsprøver. Vi er i en af Sydkoreas mange Lottemart supermarkeder, og det, vi er vidne til, er en lille del af den store satsning, Tulip påbegyndte i midten af september sammen med deres nationale samarbejdspartner siden 1994, fødevare­ virksomheden Nong Shim, som betyder “Landmandens hjerte” på koreansk.

Eksportchef hos Tulip Food Company Henning­ Faber er på besøg hos Tulips Marketing­ ­Manager Jung-Soo Kim i ­Sydkorea, som er et marked med potentiale.

18

Og den nyudviklede plastkonserves spiller en ikke uvæsentlig rolle for, at samarbejdet på denne måde udvides, forklarer Tulips eksportchef Henning Faber et par timer senere over en ­frokost i centrum af den ­pulserende hovedstad Seoul: - Vores partner har et ønske om virkelig at satse på Tulip – både pga. den nye plastindpakning, og fordi den nye frihandelsaftale mellem EU og Sydkorea gradvist vil fjerne tolden over de næste fem år. Det er der virkeligt spændende perspektiver i. Tulip ser omvendt et stort potentiale i Nong Shim, der er en meget stor spiller på fødevareområdet, ikke kun i Sydkorea, men i hele verden.

De er f.eks. verdens største producent af nudler og har de sydkoreanske importlicenser for amerikanske Kellogg’s, italienske Barilla og den største japanske fødevareproducent. Alle med stor succes. - De har infrastrukturen og kontakterne – vi har for­ håbentlig det rigtige produkt, som Henning Faber siger. SPÆNDENDE FREMTID Det mener Nong Shims direktør, Jung-Soo Kim, der også deltager i frokosten, i hvert fald, og han tilføjer, at Tulippartnerskabet forhåbentlig kan blive lige så succesrigt som de andre importaftaler. Han bekræfter, at de to ­firmaer supplerer hinanden­ godt, og tilføjer, at der på

den lange bane er meget større muligheder end bare skinkekonserves:

- Det er den mest effektive vej, forklarer eksportchefen og uddyber:

- Vi vil øge bevidstheden om Tulips brand i Sydkorea. Når det er sket, kan vi for­ håbentlig udvikle produkt­ linjen. Næste skridt vil i så fald være forædlede kød­ produkter som frostvarer.

- Når man har et nyt produkt og en ny type indpakning, så skal man arbejde hårdt for at få forbrugernes opmærksomhed.

Tulip har faktisk været på det sydkoreanske konserves­ marked i flere år, men ude-­ lukkende med salg til industrien. Nu er de på vej ind på detailmarkedet, som har ­oplevet kraftig vækst de ­senere år. Første fase er en kampagne i supermarkederne, der løber over to til tre måneder, med prominente produktplace­ ringer og prøvesmagninger­ af de to skinkevarianter “Klassisk” og “Mild”. Har det en tilfredsstillende ­effekt på salget, er næste fase tv-reklamer.

Hans partner Jung-Soo Kim er dog fortrøstningsfuld. - De koreanske forbrugere har i forvejen et godt forhold til dåser. Plastic er bedre og sikrere. Det skal vi bare have forklaret, erklærer han. - Og det er det, smags­ prøverne og reklamerne skal sørge for, supplerer Henning Faber.


Nyudviklet plastkonserves er nu direkte medvirkende til, at Tulip sammen med den nationale partner Nong Shim satser stort pü detail­ markedet i Sydkorea.

19


ET STÆRKT BRAND SOKOŁÓW ER ET AF POLENS STÆRKESTE BRANDS, OG MED EN LANG RÆKKE BUTIKKER OVER HELE LANDET SIKRER SOKOŁÓW SIG, AT VIRKSOMHEDENS PRODUKTER ALTID BLIVER PRÆSENTERET OPTIMALT. Sokołów Fitness står der på kopperne, som de ansatte i virksomhedens to fordelingscentraler i Warsawa fører op til munden, når de drikker ­deres te under en kort pause på en lang arbejdsdag. - Kopperne er lavet i forbindelse med lanceringen af en ny fedtfattig skinke til forbrugere, der gerne vil holde den slanke linje, smiler­ Miroslaw Lasocki, der er direktør for distributions­ centret i Warsawa. Herfra henter indehaverne­ af Sokołóws butikker i ­hoved­staden en stor del af deres varer, der tæller alt fra fitness-skinker til hundemad, som Miroslaw Lasocki viser frem som et eksempel på, at også polakkerne bruger hele grisen, når først den er slagtet. SOKOŁÓW ER EN KENDIS Og Sokołóws produkter og selve brandet er populært.

20

Det er suverænt det mest kendte mærke i Polen, når det drejer sig om kødprodukter, og det næstmest kendte, når det gælder alle mærker inden for fødevarer.

m virkDet er en styrke, so jdspartrbe ma sa s en somhed dt af, go nere gerne vil nyde man r nå , gt hvilket er tydeli engeln de af al fili besøger en sta for d ske kæde Tesco i en tad. ds til den polske hove Her er alle Sokołóws produkter samlet i virksomhedens egen butik inde i Tesco, hvor de to ansatte har travlt med at betjene kunderne. MANGE MULIGHEDER - Det er vores eget personale, der står i butikken. Vi har simpelthen lejet en lille del af butikken og indrettet vores egen Sokołów butik. Det er godt for os, fordi her er mange­kunder, og det er godt for Tesco, fordi Sokołóws

stærke brand tiltrækker kunder, som så køber de ­øvrige varer i Tesco, forklarer Miroslaw Lasocki. Og sådan er det mange steder­i Polen. Overalt hvor muligheden byder sig, bryster butikkerne sig af at samarbejde med Sokołów. Således også i en lille slagterbutik i en anden forstad cirka en halv times kørsel væk. Der står Sokołów overalt på facaden og overalt på døren, selv om butikken faktisk ­køber sine varer gennem grossistvirksomheden MAKTON, som er ejet af en konkurrent til Sokołów, men alligevel videresælger mange­ af Sokołóws produkter til sine kunder. Det er nemlig­ utænkeligt at besøge en polsk slagter, der ikke sælger varer fra det populære brand. - De fleste af vores produkter er fra Sokołów. Det er det mærke, kunderne ­spørger efter, så det skal vi have, ­forklarer kvinden bag disken i butikken hurtigt, før hun er klar til at betjene endnu en kunde.

GOD REKLAME Og de små butikker er en vigtig del af Sokołóws strategi, selv om mange af dem også sælger konkurrenternes produkter. - Med 700 butikker med Sokołów på facaden, sikrer­ vi, at forbrugerne altid er opmærksomme på vores produkter, og i aftalen med butikkerne indgår selvfølgelig, at de skal sælge en vis procentdel af vores produkter for at kunne bruge vores navn, siger Miroslaw Lasocki.

Og det gør de. For uanset om der er tale om de 100 but ikker, som er ejet af Sokołó w og udelukkende forhandle r virksomhedens produkter, ­eller det gælder de private , der også sælger konkurren ternes udgaver af polske kødprodukter, er Sokołó w ­butikkerne en del af den ­polske kultur. Forbruger ne ­løber nemlig gerne langt for at få en fitness-skinke af bedste kvalitet.


SOKOŁÓWS EGNE BUTIKKER ER EN VIGTIG DEL AF VIRKSOMHEDENS STRATEGI. DET HAR BETYDET EKSTRA MEGET I ÅR, FORDI RÅVAREPRISERNE ER STEGET MARKANT.

Efter et rekordår sidste år kan Sokołów igen i år præsentere et flot regnskab. Det skyldes ikke mindst virksomhedens satsning på egne butikker, der har været med til at stabilisere virksomhedens indtjening i et år, hvor råvarepriserne er tordnet i vejret. - Det har selvfølgelig betydet, at vores udgifter er steget massivt, og præcist som i alle andre lande har også de polske kunder gjort meget for at forsinke ­prisstigningerne så meget som muligt. Det har sænket vores indtjening fra de store supermarkedskæder markant. Sådan er det ikke med vores egne butikker, hvor vi har hævet priserne med det samme og på den måde har fastholdt indtjeningen, siger direktør i Sokołów Jerzy Majchrzak. Han er derfor heller ikke i tvivl om, at strategien med at holde fast i eget butiksnet er den rigtige. - Svaret er faktisk ret enkelt. Indtjeningen i vores egne butikker er højere end indtjeningen på nogen andre forretningsområder, og den er i vækst, forklarer Jerzy Majchrzak.

Derfor indgår det også i Sokołóws strategi at udbygge butiksnettet i samarbejde med stærke partnere. - Præcist som i andre lande går udviklingen mod, at flere varer købes i de store supermarkeder. Men samtidig holder mange polakker fast i at gå til slagteren. Specielt i krisetider, fordi man hos slagteren selv har mulighed for at bestemme mængden, hvilket man jo ikke kan med produkter, der allerede er pakket ind, ­siger Jerzy Majchrzak. Det er også baggrunden for, at cirka halvdelen af Sokołóws butikker i dag er placeret inde i super­ markeder som en såkaldt shop-in-shop. Det er blandt andet hos tyske Kaufland og engelske Tesco. - Det er en god løsning. Det giver os en højere ind­­tje­ ning, fordi vi styrer priserne og udbuddet af varer. Det har været rigtig vigtigt i de seneste regnskabsår, og der er ingen tvivl om, at det også i fremtiden vil være en vigtig del af Sokołóws strategi, siger Jerzy Majchrzak.

21


NYE VINKLER PÅ EKSPORTEN

8. oktober 2010

Daværende udenrigs­ minister Lene Espersen besøgte Tulip i forbindelse med Dansk Eksportdag. Hun kunne blandt andet fortælle om mødet med Tulipkonserves på bryllupsrejsen.

Daværende udenrigsminister Lene Espersen var hoved­ taler, da knap 200 danske erhvervsledere fredag den 8. oktober 2010 var samlet hos Tulip til Dansk Eksportdag. Formålet med dagen var at hente inspiration fra andre eksportvirksomheder, ligesom en række eksportråd­ givere var mødt op for at give deres råd til, hvordan danske virksomheder indtager nye markeder. Blandt talerne var udenrigsminister Lene Espersen, der bl.a. fortalte, hvordan hun på sin egen bryllupsrejse var ­blevet konfronteret med dansk eksport.

24

- I Papua Ny Guinea er en gris et meget vigtigt status­ symbol, og grise bliver ofte behandlet bedre end menne­sker. Derfor troede vores guide heller ikke på, at Danmark har 25 millioner­ grise og en stor eksport af svinekød, før vi i en butik fandt en stor mængde Tulipkonserves med stemplet “Made in Denmark”, fortalte Lene Espersen med et smil. Hun brugte derudover sin tale på at understrege ­vigtig­heden af gode vilkår for ­danske eksportvirksomheder og deres betydning for dansk økonomi.


Kontinent med smag for mere Det er oftest historier om sult, nød og borger­ krige, der fylder medierne, når samtalen handler om Afrika. Men det er langt fra hele sandheden. Der er nemlig også masser af spændende forretningsmuligheder i Afrika, og folkeslagene er lige så forskellige som finner og italienere. - Der er meget store kulturelle forskelle. Nogle steder fungerer handlen præcist som i Europa, mens man andre steder skal passe rigtig godt på og kun bevæge sig rundt med professionel assistance, fortæller eksportchef i Tulip Kim Tofteskov Skovmøller. Han har handlet med afrikanske lande i 11 år og vendte i august hjem med endnu en ny samhandelspartner. Denne gang i Liberia, der dermed er det 14. land i rækken af afrikanske nationer, hvor befolkningen kan finde Tulips varer på butikshylderne. - De afrikanske forbrugere er meget glade for vores produkter, som de forbinder med ensartet kvalitet og stor fødevaresikkerhed. Samtidig har vores produkter jo en stor fordel, når mange butikker sælger fra et telt i 40 graders varme, hvor det ikke er muligt at komme varerne på køl. Så er det vigtigt, at producenten har styr på produktionen, og det har vi i Tulip, forklarer Kim Tofteskov Skovmøller. EN OPLEVELSE Samtidig er Tulips produkter også noget, ­forbrugerne forbinder med særlige lejligheder, fordi kød er dyrt i forhold til indtægten hos mange afrikanske familier. - Kød er måske noget, man spiser én gang om ugen eller snarere én gang om måneden, så derfor vil man selvfølgelig gerne være sikker på en god spiseoplevelse, og det leverer vi, ­siger Kim Tofteskov Skovmøller. 25. august 2011

Berømtheder landet på Okinawa Tulipvarer revet væk Orkansæsonen i Puerto Rico betød massiv efterspørgsel efter Tulips luncheon meat, og alle distributørens lagre blev tømt for Tulips bedst sælgende variant, Tulip Jamonilla Classic. Hvert år fra juni til november hærger orkaner det caribiske område, og vanen tro fylder befolkningen i Puerto Rico køkkenskabe og kældre op med konservesprodukter for at sikre sig, hvis det værst tænkelige skulle ske. Det er ikke mindst Tulips varer, der bliver efterspurgt, og i år har presset på Tulips produkter været så stort, at lagrene i Puerto Rico reelt blev tømt for den efterspurgte variant. Første uge i august blev der solgt 10.000 kartoner (81,6 tons), som svarer til det dobbelte af det normale i samme periode. Heldigvis var den populære variant stadig at finde i butikkerne trods de tomme lagre, ligesom Tulips øvrige varianter også stadig er på lager. 19. august 2011

I efteråret 2010 kunne ­befolkningen på Okinawa for første gang stifte bekendtskab med den nye plastdåse fra Tulip, der netop var blevet lanceret. Og det første møde var ­positivt, beretter Asuka Ganeko og Masaru Itokazu, der ­bemander Tulips kontor på Okinawa. - Tulip har blandt andet deltaget på Naha festival, hvor der blev uddelt gratis prøver. Interessen for det nye Tulipprodukt var så stor, at der den første halve time blev uddelt 1.000 prøver, ­siger Asuka Ganeko. Tulips ansatte på Okinawa havde derfor travlt ved ­diverse lanceringsaktiviteter, såsom tastings, pressekonference m.v. for at overbevise øens befolkning om, at indholdet i den nye plastkonserves smager præcist, som det luncheon meat, de er vant til at købe, og som er meget ­populært på øen. - Det kan selvfølgelig virke mærkeligt at servere smagsprøver af et produkt, som vi har solgt i årtier, men Okinawa er et meget konservativt marked, og derfor er det vigtigt at vise, at der ikke er ændret på smagen og kvaliteten, men kun på emballagen, siger Brand Manager Allan Grøn Sørensen. 14. okto ber

På fremmarch i Frankrig Efter flere år med svigtende­ resultater leverer Tulip Frankrig i 2010 igen et solidt overskud. Satsning på blandt andet foodservice betød, at der kom gang i salget af en række nye produkter. - Det har været nogle svære­ år, men i år ser det rigtig­ godt ud. Specielt inden for ­foodservice har vi fået opbygget­en god forretning, siger ­landechef i Frankrig Marc Boulet. Når det gælder detailhandlen er det specielt konserves­ salget, der er vokset. - Finanskrisen har betydet, at folk efterspørger billigere produkter, og vores salg af konserves er vokset med syv pct. Vi håber selvfølgelig, at det salg vokser yderligere, og derudover lancerer vi nu også frosne frikadeller i detailhandlen, hvilket jeg også har store forventninger til, siger Marc Boulet. 4. november 2010

2010

25


Frikadellen INDTAGER FRANKRIG

TULIP FRIKADELLER Klip posen op, og hæld frikadellerne ud af posen.

Franskmændene har fået smag for den danske frikadelle. Hospitalerne i Paris var det første sted, frikadellen holdt sit indtog. Der findes næppe noget mere nordeuropæisk end en frikadelle. Netop derfor har Danmark og Tyskland også i mange år været de to eneste lande i verden, hvor man kunne få gode, danske deller.

Varm dem op i mikrobølgeovn, på pande eller i alm. ovn.

Sådan er det ikke mere. Den danske nationalspise har nemlig på rekordtid vundet stor popularitet i Frankrig, hvor ikke mindst skoler og hospitaler dagligt serverer mange danske frikadeller. - For fem år siden var der ingen, der kendte produktet i Frankrig. Men vi fandt

Server dem med rugbrød, kartofler, kartoffelmos, ris og/eller salat. Velegnet ­tilbehør: rødbeder, rødkål eller agurkesalat. Velbekomme!

26

ud af, at et enkelt hospital i Nordfrankrig køber frikadeller direkte fra Tulip i Danmark, og vi begyndte derfor at undersøge muligheden for at sælge dem flere steder, fortæller Tulips landechef i Frankrig, Marc Boulet. I dag sælger Tulip således langt over 200 tons frikadeller i Frankrig hvert år. Håbet er, at det salg vokser betydeligt i år, for Tulip har lanceret frikadeller i de franske butikker. 11 20. januar 20


27


4. november 20 10

Filippinerne holder Tulip-jul Tulipprodukter udgør en vigtig del af indholdet i de traditio­ nelle julekurve på Filippinerne. 2. december 2010

Når julen nærmer sig på Filippinerne, eskalerer salget af Tulipprodukter under DAK-mærket.

Russere på kursus i fastfood

DAK-produkterne har nemlig en fast plads i mange af de ­gavekurve, som beboere på Filippinerne deler ud til familie, venner og forretningsforbindelser.

Tulip ønsker et øget salg af fastfood i Rusland. Som et led i den plan har Pia Machon Harring fra TFC Fast Food været en tur i Rusland for at fortælle om konceptet på tankstationer.

14. april 2011

Rekordår i Panama

Formålet var at give personalet fif til, hvordan de skal be­ handle Tulips produkter og på den måde løfte salget på de tankstationer, hvor Tulip Fast Food allerede i dag er en del af tilbuddet til kunderne.

Salget i Panama slog i 2010 alle rekorder, og det skabte god stemning, da salgsdirektør René M. Olsen og eksportchef Kim Tofteskov Skovmøller besøgte landet. - Sammenlagt var salget steget med 26 pct., og det er ny ­rekord i Panama. Vi har fastholdt vores markedsandel i den traditionelle handel i de såkaldte Mom and Pop Stores, og samtidig har vi taget 9 pct. markedsandel fra vores amerikanske konkurrenter i den moderne handel i supermarkederne. Det betyder, at vores samlede markedsandel er steget fra 66 til 75 pct., fortæller Kim Tofteskov Skovmøller.

10 13. oktober 20

Tulip vokser i Papua Ny Guinea Der findes få mennesker i Papua Ny Guinea, der ikke kan nikke­ genkendende til Tulips logo, når de ser det i butikker eller andre­steder. I 25 år har Tulip nemlig været et kendt og populært mærke i det lille junglerige land nord for Australien, og i 2011 har interessen for Tulips produkter været ekstra stor. - Befolkningen er meget afhængig af konservesfødevarer s­ åsom fiskekonserves, corned beef og Tulips populære svinekødsprodukter. Alene i 2011 er vores salg foreløbig vokset med 50 pct., fortæller eksportchef i Tulip Henning Faber.

28

2. august 2011

Danish Crown og Axfood i tættere parløb En ny aftale med den svenske detailkæde Axfood åbnede i december for en udvidelse af Sveriges mest moderne detail­pakkefabrik, Danish Crown K-Pack i Jönköping, som blev indviet sidste år.

salgsdirektør Claus Hein fra Danish Crown Nordic.

- Lige siden åbningen har afdelingen udelukkende ­leveret produkter til Axfood. Det har fungeret optimalt, og derfor har Danish Crown og Axfood valgt at inten­ sivere sam­arbejdet, fortalte

Det stillede større krav til håndteringen af varerne, og der er derfor blevet opført et helt nyt højlager ved afdelingen,­som stod klar i sommeren 2011.

Afdelingen håndterer flere end 260 ordrer til de enkelte­ butikker mod de tidligere fem større, samlede ordrer dagligt.


Nordmænd køber dansk i Sverige

26. maj 20 11

Når nordmænd tager over grænsen til Sverige for at købe ind, er det især kødet, der har interessen. De norske forbrugere tager gerne store mængder kød med hjem fra de svenske grænsebyer, for der er gode penge at spare ved at fylde bilen op med kød, når de tager et smut over grænsen.

Danske specialiteter fra DC i Hadsund hitter i grænsehandel.

Også dansk kød i pæne mængder ryger­ over disken i de svenske grænsebyer Svinesund, Egernsund og Nordby. Danish Crown i Hadsund lancerede før påske 10 nye produkter til grænsehandlen i de tre byer, og det går strygende med salget.

- Vi kører på de høje nagler for at følge med i produktionen lige nu, for de norske forbrugere har taget rigtig godt imod de nye produkter, fortalte fabrikschef Jørn Sølvsten fra Danish Crown i Hadsund i maj. Hver nordmand må tage 11 kilo kød med over grænsen, og kødprodukter udgør over 50 pct. af omsætningen i de kæmpestore supermarkeder ved grænsen. Også Tulip Food Company har glæde af grænse­handlen mellem Norge og Sverige. - Der har været stor fokus på Tulips produkter i fremstødet, og vi har solgt masser af bacon, pølser, hamburgere, hakkebøffer og lever­postej, fortæller Tulips direktør i Sverige Frank Christensen.

29


Royal hæder til Danish Crown DIREKTØREN FOR DANISH CROWN I USA, STIG KJÆRØ, FIK I JUNI OVERRAKT HKH PRINS HENRIKS ÆRESMEDALJE FOR AT VÆRE ET FREMRAGENDE EKSEMPEL FOR DANSK EKSPORT.

Fra venstre ses Danish Crowns bestyrelsesformand Niels Mikkelsen og direktør i Danish­ Crown USA Stig Kjærø sammen med HKH Prins Henrik ved ­prisoverrækkelsen.

30

Der stod vakuumpakkede danske ribben til pynt på bardisken, der var dansk svinekød på menuen, og stemmerne summede også på dansk foran en kæmpestor vægdekoration med fotos fra verdens mest moderne slagteri­ i Horsens. Den elegante restaurant Grand Café i Morristown, New Jersey, nær Danish Crowns amerikanske hovedkontor, var fredag den 10. juni for en stund omdannet til et lille stykke Danmark, da Hans Kongelige Højhed Prins Henrik kom forbi til frokost og fest.


14. juni 2011

Efter at have stået i spidsen for dansk svinekødseksport i over 25 år har Stig Kjærø en stor del af æren for, at Danmarks samlede eksport til USA er i vækst, selv om amerikanerne selv producerer masser af svinekød, og på trods af den økonomiske krise. Hver eneste dag sætter amerikanerne 75.000 danske ribben til livs, og hvert år ankommer 1.500 containere fyldt med dansk svinekød til USA. Salget gennem Danish Crown Inc. er øget væsentligt i de senere år, og omsætningen ventes i år at nå ca. 600 mio. kr. Den bedrift belønnede Prins Henrik i forbindelse med regentparrets besøg i USA med sin æresmedalje og Dansk Eksportforenings Diplom, som han overrakte til Danish Crown og Stig Kjærø personligt. Virksomheden og direktøren fik i prinsens tale ros for at være stærke repræsentanter for “de bedste danske­ eksporttraditioner”, og for at have “evnet at gøre Danish Crowns produkter til salgbare brands på det amerikanske marked”.

- I den amerikanske branche står der stor respekt om Danish Crowns internationale afsætning og investeringer, og vi kender Stig Kjærø for hans kompetente indsats for Danish Crowns datterselskab i USA gennem mange år. Han er en værdig repræsentant for danske erhvervsinteresser i USA, sagde­ ­­statskonsulent Steen Steensen fra Den ­danske Ambassade i Washington, der stod bag indstillingen. STOLTE TRADITIONER HKH Prins Henriks Æresmedalje er blevet ­uddelt siden 1982 og er tidligere gået til bl.a. Lego, B&O, Novo Nordisk, Mærsk og Grundfos i så forskellige lande som Sverige, Papua Ny Guinea, Kina og De Forenede Arabiske Emirater. Med æren følger en medalje, et ­diplom og retten til at bruge Kongehusets logo og gode navn. - Jeg vil bruge det så meget som muligt i ­markedsføringsøjemed. Det er jo noget,

man lægger mærke til, også når vi er ­leveran­dører til Det Kongelige Danske Hof, sagde Stig Kjærø. Og efter frokosten på Grand Café kan Danish Crown ifølge Stig Kjærø vist også godt regne­ med at levere mere svinekød til hoffet. Prinsen var i første omgang lidt skeptisk over for tallerkenen med fire baby back ribs, der var snasket til i amerikansk barbequesovs. Men da først han havde smagt, blev tallerkenen hurtigt tømt – og prinsen fortsatte med at forsyne sig fra det fad med kamben, der egentlig mest var stillet på bordet for at vise, hvordan de danske ben typisk bliver præsenteret, når de serveres på restauranter i USA. - Han kunne virkelig godt lide det, og nu har jeg lovet ham, at vi nok skal sende en opskrift på amerikanske baby back ribs til slottet. Det bad han om, fortalte en stolt Stig Kjærø. Og den kommer her … Se næste side …

21. janua r 2011

Danish Crown og Tulip støtter Uganda

DANISH CROWN OG TULIP VAR KLAR MED GRØNNE PØLSER, DA GREVINDE ALEXANDRA, BORGMESTER HENNING JENSEN NYHUUS OG GENERALSEKRETÆR I UNICEF STEEN M. ANDERSEN ÅBNEDE RANDERS SOM UNICEF BY 2011. Fra januar 2011 og et år frem skal der i Randers samles masser af penge ind til børn i provinsen Karamoja i den nordøstlige del af Uganda. Randers er UNICEF By i 2011, og både Danish Crown og Tulip har hovedkontor i Randers og bakker derfor op om det gode formål. - Som en stor virksomhed i Randers er det naturligt for os at være med, når indbyggere og virksomheder i

fællesskab påtager sig at gøre noget for at forbedre forholdene i verden, fortæller Rune Jungberg Pedersen, kommunikationschef i Tulip og netop udnævnt UNICEF-ambassadør. Danish Crown og Tulip vil være klar med opbakning på forskellig vis. Allerede da projektet blev sat officielt i gang af Grevinde Alexandra af Frederiksborg, var Danish Crown og Tulip med.

Grevinde Alexandra var med, da Randers tog hul på et år som UNICEF By. Det var Danish Crow n og Tulip også.

31


2

1

Start med at lave saucen: Riv løg og hvidløg fint, og rist det af i olivenolie i en gryde.

3

Hak tomaterne groft, og kom dem i gryden sammen med resten af ­ingredienserne til ­tomat-/chilisaucen. Kog det hele op, og lad det simre i 45-50 minutter,­ indtil saucen er let ­karamelliseret. Saucen kan med fordel laves ­dagen før.

Læg ribbenene i en bradepande beklædt med bagepapir, og fordel saucen på benene. Bag dem i ovnen ved 210 °C i 15-20 minutter.

4 Opskrift til 4

5 INGREDIENSER 2 kg ribben OBS! Ribbenene skal koges møre først 600 g blandede bønner: grønne bønner, rottehaleradiser og hestebønner ¼ bundt mynte ¼ bundt basilikum ¼ bundt persille 2 spsk. olivenolie salt sort peber TOMAT-/CHILISAUCE 1 løg 3 fed hvidløg 400 g modne tomater 2 spsk. olivenolie 2 spsk. sød chilisauce 2 spsk. akaciehonning 1 spsk. rørsukker 1 tsk. salt ½ finthakket tørret chili

Kog bønnerne møre i vand. Vend de varme bønner med grofthakkede krydderurter, olivenolie, salt og peber.

Anret ribbenene på et fad, og server sammen med bønnerne.

BABY BACK

RIBS MED TOMAT-/CHILISAUCE – SERVERET MED FLERE SLAGS BØNNER OG KRYDDERURTER FRA HAVEN


USA

33


s. 34

En international virksomhed som Danish Crown er i stadig bevægelse. Stilstand er det samme som tilbage­ gang, og hvert tredje år revideres koncernens strategi i alle afkroge, så der er fælles kurs. Det er især i de udenlandske selskaber, værdierne­ hentes hjem i dag, og her er det ­forædlingsselskaberne, der vejer til – selv i år med udfordringer.

VILJE TIL FORANDRING


36 Kronen på værket 39 5 trin til succes 40 Kjeld er med i erhvervslivets top 41 Danish Crown på mobilen 42 En halv million kroner til ofrene i Japan 42 Planlagt alliance mellem Daka og Saria 42 Nøglehuller og god smag 43 Danish Crown tilslutter sig Global Compact 46 Rekord i kreaturslagtninger 47 Danish Crown et skridt tættere på nyt kreaturslagteri 49 Solide regnskaber for forædlings­virksomheder 50 Tulip flot gennem modgang 52 Tulips italienske øjenåbner 53 Spaghetti Carbonara 54 “Is the juice worth the squeeze?” 56 Solidt halvårs­resultat 58 Massiv fremgang for DAT-Schaub 59 DC Fleisch er en realitet 61 Valg­­flæsk giver travlhed hos Danish Crown 61 Æble­flæsk 62 Vækst i hele verden 64 Fra NATO til den franske frokost 65 ESS-FOOD Frankrig bliver til Danish Crown 66 Det handler om mad 68 Braiserede svinekæber


Kronen på værket Bacon og morgen hænger uløseligt ­sammen i Storbritannien. Et af Steve ­Murrells seneste­ tiltag er derfor­at relancere det kendte brand ­Danepak – pakket ind i morgen.

36


DET ER ØNSKET OM AT GØRE EN FORSKEL, DER DRIVER STEVE MURRELLS, SOM ER CHEF FOR DANISH CROWNS 8.000 ANSATTE I TULIP LTD. The Crown år 1530. Sådan lyder skiltet over restauranten og hotellet i den lille by Stoke by Nayland cirka en times kørsel fra London

og 50 pct. kommer fra uddannelse og idéer ­hentet fra de mennesker, jeg har mødt i min karriere, siger Steve Murrells.

Og det er her den administrerende direktør i Tulip Ltd, Steve Murrells, tager imod for at fortælle om sine første to år som direktør og sine visioner for virksomheden.

LYST TIL AT GØRE EN FORSKEL Og Steve Murrells har mødt mange spændende mennesker efter ti års ansættelse i Sainsbury’s og siden flere ledende stillinger­ i Tesco, inden han blev administrerende ­direktør i kæden OneStop, hvilket indirekte førte ham til Tulip.

- Jeg er vokset op i det her område, og mine forældre bor her stadig. Derfor kommer jeg her ofte, og jeg spiser vel på The Crown et par gange om måneden, forklarer Steve Murrells, mens han sætter sig til rette i den bagerste del af restauranten, hvor scoren fra en berømt­ cricketmatch mellem England og Indien ­pryder væggen. Det er hyggeligt, det er engelsk, og det er det landskab og den ånd, der har formet Steve Murrells. - Min ledelsesstil er meget personlig. Når jeg møder nogen med en god idé, tager jeg den gerne og gør den lidt mere Steve Murrellsk. Men jeg vil sige, at 50 pct. af min ledelsesstil­ kommer fra min opdragelse her på stedet,

- Det var her, jeg opdagede glæden ved at kunne gøre en forskel. Som administrerende direktør har man muligheden for at sætte sit præg på en virksomhed og forme udviklingen,­ og derfor tænkte jeg ikke længe over det, da jeg fik muligheden for at blive administrerende­ direktør i Tulip, fortæller Steve Murrells. Han understreger samtidig, at han fik den bedst tænkelige start i Tulip. - Danish Crown er uden tvivl en af verdens dygtigste virksomheder, når det gælder slagtning og produktion. Men samtidig var der nok en erkendelse af, at de kunne lære mere om kunderne, og derfor var det et stærkt og ­modigt signal af CEO Kjeld Johannesen og ­bestyrelsesformand Niels Mikkelsen, at de valgte at ansætte en administrerende

direktør, der kom fra detailhandlen og derfor var vant til at se tingene fra kundernes perspektiv. Samtidig var det perfekt, at jeg fik et år i baggrunden, mens Carsten Jakobsen ­stadig var der. Det gav mig muligheden for at tale med en masse mennesker og sætte mig rigtig godt ind i jobbet, inden jeg for alvor skulle tage over, siger Steve Murrells. TUNG ARV Han understreger samtidig, at det i den for­ bindelse var afgørende, at han overtog en virk­ somhed, der år efter år har leveret resultater. - Det gjorde det på en måde sværere, fordi der er mere at miste. Jeg tror heller ikke, der er nogen, der ville se frem til at skulle over­ tage­trænerjobbet i Manchester United. Det er svært at overtage et vinderhold, siger Steve Murrells. Men det er, hvad han har gjort, og resultaterne har ikke svigtet. Derfor er det også en tilfreds Steve Murrells, der stiller op til interview til årsrapporten Men han erkender, at der i sidste ende kun er en ting, der tæller. - Jeg bliver målt på mine resultater. Og jeg har mange ting, jeg gerne vil opnå med Tulip Ltd, siger Steve Murrells. Et af de seneste tiltag er en reetablering af det meget populære brand Danepak, som fremover har morgenen som om­drejningspunkt.

37


DET SKAL VÆRE ENKELT FOR DE ANSATTE AT SKABE GODE RESULTATER. DERFOR HAR ADMINISTRERENDE DIREKTØR I TULIP LTD STEVE MURRELLS OPSTILLET FEM MÅL, DER SKAL NÅS. 38


5

trin til succes

det, er virksomheden også en succes, siger Steve Murrells.

Fredag efter fredag følger mange tv-seere spændt med i Vild med dans, hvor kendte danskere prøver sig selv af med komplicerede dansetrin foran kritiske dommere. Sådan er det også i erhvervslivet, hvor virksomhedsledere skal finde de trin, der leder til succes og øget indtjening. Men administrerende direktør i Tulip Ltd Steve Murrells påpeger, at de ikke behøver at være komplicerede. - God ledelse handler tit om enkelhed. Det er almindeligt kendt, at det tager længere tid at skrive et letforståeligt og enkelt brev – end at skrive­ et langt og kompliceret, ­smiler Steve Murrells. Han har derfor koreograferet­ fem enkle trin til succes i England.

De fem punkter er vores kunder, vores medarbejdere,­ vores økonomi, vores produktion og vores sociale ansvar. - Det er klart, at vi skal kunne levere det, kunderne vil have. Derfor bruger vi nu mere tid på dem og udvikler produkter i fællesskab. På den måde sikrer vi, at produkterne er dem, kunderne efterspørger.­ På den baggrund kan vi så lave lange kontrakter på ­eksempelvis to eller tre år, hvilket er en ekstra stor fordel i en krisetid, som vi har nu, siger Steve Murrells. DØDE MÆNDS SKO Han har også sat fokus på udvikling af de ansatte. - De skal føle, at de kan gøre karriere i Tulip. Der skal være spændende jobs til talent­ fulde medarbejdere, så de ikke skal gå og vente i mange­ år på at udfylde en død

mands sko. Hvis det sker, mister vi nemlig de bedste. Samtidig er vi begyndt at ­ansætte flere turnuskandidater, så vi får nogle af de mest talentfulde unge ind i vores virksomhed tidligt i deres karriere. De udgør den næste generation, fortæller Steve Murrells. Han fokuserer samtidig på at skabe et fælles sprog mellem alle ansatte i virksomheden, så det bliver lettere at tale sammen, selv om de 8.000 ansatte i Tulip Ltd langt fra har en ens hverdag. - Og så handler det selvfølgelig om at opbygge den rigtige organisation, der kan skabe en profitabel forretning, samt sikre, at vi kan producere gode produkter bedre og billigere end vores konkurrenter, understreger Steve Murrells.

- Jeg har styrket den tekniske afdeling og kvalitetsafdelingen markant. Da jeg startede, havde vi store problemer, når kunderne kom på besøg, og forbrugerne havde for mange dårlige oplevelser med vores­ produkter. Det har jeg arbej­det på at ændre, og vi er kommet langt, siger Steve Murrells. GODT SIGNAL Endelig understreger han, at det specielt for et udenlandsk firma er vigtigt at agere socialt ansvarligt i lokalområdet. - Vi har sat nogle markante mål om at belaste miljøet mindre, og det er en succes. Både fordi det giver et bedre omdømme, og fordi vi sparer­ mange penge ved at ned­ sætte vores forbrug. Samtidig gør vi meget for at være en faktor i de lokalområder, hvor vi er, og i år har vi indsamlet­ cirka 100.000 pund til at hjælpe fattige børn, forklarer Steve Murrells.

Han håber, at de fem trin ud over en øget indtjening kan være med til at forbedre Tulips image. - Det er jo ikke sejt at slå dyr ihjel. Så er det mere sexet at lave god mad, så vi øver os i at gå fra at være en forretning med fokus på kød til en forretning med fokus på mad. Lige nu oplever vi måske de mest turbulente tider i generationer – og her skal et fokus på mad – både internt og eksternt – hjælpe os igennem, siger Steve Murrells. Han er dog ikke i tvivl om, at nogle af de seneste års udfordringer er med til at skabe en råstyrke, som er en del af Tulips fremtidige fundament.

Netop i forhold til produk­ tionen har Steve Murrells indført store ændringer i sin tid i Tulip.

- Det er vigtigt, at det er ­noget, alle kan forstå. Derfor har jeg udpeget fem områder, vi skal lykkes med. Gør vi

39


DANISH CROWNS DIREKTØR ER DEN MEST MAGTFULDE CHEF I LANDBRUGET. 31. marts 2011

top Kjeld er med i erhvervslivets


Landbruget er med i toppen­ af dansk erhvervsliv. På en top 100 indtager landbrugs­chefer plads nummer 11, 30, 39 og 96. Øverst står Danish Crowns CEO, Kjeld Johannesen.

KJELD NUMMER 11 Han rangerer lederne af land­ brugets virksomheder og ­brancheorganisation højt på ­listen over de mest indflydel­ sesrige topledere i Danmark.

Det skriver Landbrugsavisen med baggrund i en bog, der er udkommet på forlaget L&R Business.

Kjeld Johannesen fra Danish Crown scorer højest blandt ­landbrugets topfolk med en plads som nummer 11.

Bogen hedder “100 topchefer – Guide til dansk erhvervsliv” og er skrevet af Niels Lunde, der er erhvervskommentator­ på Politiken og tidligere chef­redaktør på Berlingske Tidende.

Herefter kommer Arla Foods’ topchef, Peder Tuborgh, ind på en plads som nummer 30, mens Asbjørn Børsting fra DLG indtager pladsen som nummer 39. Landbrug & Fødevarer repræsenteres på listen af Carl Aage Dahl, som er nummer 96.

DANISH CROWN PÅ MOBILEN Hjælpen er lige ved hånden, hvis du er på farten og skal finde en af landets bedste restauranter eller mangler en opskrift. 13. maj 2011

I foråret lancerede Danish Crown et mobilsite med udvalgte dele af DC’s hjemmeside. Mobilsitet er optimeret til at blive vist på smartphones og indeholder i første omgang nyheder fra Danish Crown og mere end 1.000 opskrifter med svine- og oksekød. Der vil ­løbende blive åbnet for mere mobilindhold fra hjemmesiden. Det er også muligt at gå direkte videre til Danish Crowns hjemmeside fra mobilsitet, hvis du ønsker flere informationer om DC. FIND VEJ TIL GOURMETMAD Desuden er Stjerneruten også lanceret som mobilsite. På Stjerneruten finder du en række danske gourmetrestauranter, som får specielle kødudskæringer fra Danish Crowns Guldrum. Du kan læse mere om restauranterne, se ­filmen “Det gode kød” og hente inspiration til en lækker middag. Fra hver restaurant er der link til en ruteplanlægger med din position og restaurantens adresse angivet, så du hurtigt kan finde vej til lige netop den restaurant, du gerne vil besøge.

41


28. februar 2011

En halv million kroner til ofrene 11 rts 20 i Japan 31. ma Næsten 4.000 medarbejdere i Danish Crown og Tulip deltog aktivt i en indsamling til ofrene­for jordskælvet og tsunamien i Japan. Bidragene er strømmet ind fra både danske og udenlandske afdelinger, og medarbejderne­ indsamlede i alt 214.443 kr. De mange års samhandel med Japan har bragt situationen tættere på, og indsamlingen imponerede CEO Kjeld Johannesen, som er japansk konsul. Danish Crown valgte at runde det indsamlede beløb op til en halv million kroner, der blev ­givet til Dansk Røde Kors.

Planlagt alliance mellem Daka og Saria Dakas bestyrelse godkendte i maj, at der underskrives en foreløbig ­aftale med det tyske biproduktselskab Saria om at etablere et fælles selskab omkring Dakas virksomhed. Oplægget indebærer, at Saria bliver ejer af 51 pct. af det fælles selskab. Det forventes, at transaktionen vil kunne gennemføres primo 2012. 11 11. april 20

Nøglehuller og 2011 god smag 27. februar Smagen skal være i orden, men der skal også være mulighed for at tage en ekstra skive. Det var filosofien bag Tulip Foodservices udstilling på fødevaremessen i Bella Center, hvor ikke mindst virksomhedens mange varianter af nøglehulsmærket pålæg var i fokus. - Vi er klar med en lang række nye spændende produkter med det til fælles, at de alle har det officielle nordiske nøglehulsmærke. Det er selvfølgelig vigtigt for os, at vi kan vise kunderne, at der både er tænkt på smag og fedtindhold, fortalte Product Manager i Tulip Eva Levinsen Højfeldt.

42

Danish Crown valgte i februar at tilslutte sig UN Global Compact, som omfatter en lang række retningslinjer, når det handler om menne­ skerettigheder, arbejdstagere, organisationsrettigheder og miljø. - Vi er i dag en international virksomhed med afdelinger og selskaber i lande verden over. Det betyder, at vi i hverdagen møder både kulturelle og lovgivningsmæssige forskelle – men også, at vi har mulig­ hed for at gøre brug af erfaringer fra et land til et andet. Tilslutningen til Global Compact sker for at sikre, at vi har et fælles grundlag, siger CFO i Danish Crown Preben Sunke. Det fælles grundlag skal opleves som en f­ ællesnævner, og på forskellige områder er der lande, hvor den nationale lovgivning ­eller traditioner betyder, at forholdene afviger fra de fælles retningslinjer. Her danner Global Compact en god ramme for den videre ud­ vikling af CSR-området i Danish Crown. - Det er klart, at der er forskel på eksempelvis­ lønforhold, organiseringsgrad, miljøkrav og socialt­ansvar fra land til land. Danmark ligger langt fremme på nogle områder – mens vi kan lære noget af andre lande på andre områder. Her har vi glæde af at have kendskab til forholdene i forskellige lande, siger Preben Sunke. Danish Crown indførte i forbindelse med ud­ arbejdelsen af årsrapporten 2009/10 en egentlig CSR-politik for koncernen, og den vil blive brugt både som rettesnor og som løftestang i hele koncernen i de kommende år.


Danish Crown tilslutter sig Global Compact

­ ben Pre O CF ke fra Sun ish ­Dan n og s­ w Cro uktion der­ o pr dktør Pe ­ dire ip Han r­ l Phi plukke n ikke se d-V agen n a ­S idd p til m r Grou t e n e d n u agem Man ting. Mee


REKORD I KREATURSLAGTNINGER DC BEEF HAR INDEN REGNSKABSÅRETS AFSLUTNING ALLEREDE SLAGTET OVER 300.000 KREATURER. DET SKYLDES NYE ANDELSHAVERE, GOD SERVICE OG EN KONKURRENCEDYGTIG PRIS. 301.730 kreaturer eller over 78 mio. kg kød. Så meget har DC Beef slagtet i Danmark i år. Det er rekord og 8,3 pct. mere end sidste års resultat. - Vi er glade for det øgede antal slagtninger,­ og det viser, at vi gør vores arbejde ordentligt. Vi indretter vores produktion efter, hvad landmanden kan levere, og anstrenger os hver dag for at yde den bedste service og give en konkurrencedygtig pris, og det har gjort udslaget, siger Lorenz Hansen, direktør i DC Beef. De mange ekstra dyr skyldes tilmeldingen af 300 nye andelshavere, og det samlede antal andelshavere er nu oppe på 6.000. Dermed er DC Beefs andel af landsslagtningerne kommet op på 62,7 pct. BONUSORDNING SKAFFER EKSTRA LEVERANDØRER En del af de nye andelshavere har selv henvendt sig for at være en del af Danish Crown, og godt 150 andelshavere er kommet ind via DC Beefs ordning for bonusleverandører. - Som bonusleverandør kan man uforpligtende prøve Danish Crown af i seks måneder, hvor kontrakten kan ophæves fra dag til dag. Det har givet andelshaverne mulighed for at prøve os af uden at være bundet til en fast kontrakt. Det har været en stor succes, siger Ejvind Kviesgaard, der er afdelingschef i DC Ejerservice. September 2011

46


Danish Crown et skridt tæ

ttere på nyt

kreaturslagteri Det bliver Holsted i Vejen Kommune, der kommer til at lægge grund til, hvis Danish Crowns bestyrelse træffer den endelige beslutning om at etablere et nyt kreaturslagteri Danmark.

- Der er rigtig mange faktorer, der spiller ind i sådan et regnestykke, og analyserne peger på, at Vejen er det bedste bud, siger Lorenz Hansen. Der er tale om en investering på godt en halv milliard kroner i danske industri­ arbejdspladser, og undervejs i processen, som blev skudt i gang i marts i år, har mange­ kommuner budt sig til for at sikre de 300 arbejds­ pladser, der kan blive tale om. Men ikke kun grund og beliggenhed er vigtige – også økonomi i indtransport, ­spilde­vandsbehandling og en lang række andre ting er ­blevet vurderet nøje. - Danish Crowns beslutning­ om at placere et moderne­ kreaturslagteri i Vejen Kommune er en sejr for hele regionen. Når så stor

en virksomhed vælger at placere sig i Danmarks strategiske kryds, vil det smitte positivt af mange steder. Det viser, at ­vores kommune er værd at investere i, og at vi også rummer de store virksomheder, siger borgmester i Vejen Kommune Egon Fræhr (V). Tilbage i marts bevilgede Danish Crowns bestyrelse midler til en skitseprojektering af et helt nyt kreaturslagteri i Danmark. - Vi har i dag en markant position på oksekødsmarkedet, og når vi ser på udviklingen igennem de seneste år, så er det oplagt at se på etableringen af en tidssvarende og moderne produktion. Vi har kunnet følge blandt andet omkostningsudviklingen på verdens mest moderne svineslagteri, og det er fornuftigt at læne sig op ad de erfaringer, koncernen har gjort her, sagde direktør i DC Beef Lorenz Hansen, da beslutningen blev offentliggjort. STOR INTERESSE FRA KOMMUNER En væsentlig del af skitseprojekteringen bestod i at finde et sted, hvor slagteriet eventuelt kan placeres. Det fik kommuner fra hele landet til at melde sig på banen i ønsket om at sikre sig de arbejdspladser, der vil følge med etableringen af et eventuelt nyt kreaturslagteri. - Vi har oplevet en fantastisk positiv interesse fra rigtig ­mange kommuner, som har henvendt sig uopfordret, fortalte Lorenz Hansen i april. - Vi ser på en lang række kommuner, og der er fortsat mange ting, der skal undersøges til bunds, før vi kan træffe en endelig beslutning, udtalte Lorenz Hansen i april. Danish Crowns bestyrelse forventes at træffe den endelige­ ­beslutning om, hvorvidt Danmark skal have et nyt kreatur­ slagteri i løbet af foråret 2012. Det er bl.a.­af­gøren­de, at der kan etableres en konkurrencedygtig omkost­ningsstruktur. 11 August 20

47


Trods store omkostnings­ stigninger leverer forædlings­ virksomhederne et godt bidrag til Danish Crowns samlede resultat.

r e b a k s n g e r e Solid ­ s g n i l d æ r o f r fo r e d e h m o s k r i v 2010/11 har været et år, hvor tilgang til egne råvarer­ har haft stor betydning for regnskaberne i verdens kødforædlingsvirksomheder. Det gælder også for virksom­ hederne i Danish Crownkoncernen, og det har derfor fyldt meget for Flemming N. Enevoldsen, der udover job­ bet som administrerende ­direktør i Tulip Food Company også er bestyrelsesformand i Tulip Ltd og Plumrose USA. - Prisstigningerne har været­ det store tema. Specielt i Tulip Food Company og Plumrose, der ikke selv har adgang til råvarer. Men også Tulip Ltd har været påvirket af prisstigningerne, selv om virkningerne er blevet af­ bødet noget af, at virksom­ heden selv kontrollerer en del af råvaregrundlaget ­gennem egen svineproduktion og slagterier, siger Flemming N. Enevoldsen. Han understreger dog, at det langt fra kun er kød, der er steget. Emballage, transport, krydderier og ­andre ingredienser er lige­ ledes steget markant. Det påvirker­regnskaberne, for­ di det tager længere tid at hæve prisen hos kunderne,

end det tager leverandø­ rerne at hæve prisen over for forædlingsvirksomhederne. - Der er altid en forsinket ­effekt, fordi kunderne gerne vil se de prisstigninger, vi har fået, inden de accepte­ rer prisstigninger fra os. Det påvirker regnskaberne i for­ ædlingsvirksomhederne, og derfor er det tilfredsstil­ lende, at vores to største forædlings­selskaber – Tulip Ltd og Tulip Food Company – igen begge lever op til koncernens indtjeningsmål­ sætning (EBIT). Resultatet i Plumrose er i væsentlig grad negativt påvirket af en nylig dom fra Højesteret. Dommen konkluderer, at en produkt­tilbagekaldelse fra 2005 ikke skal betales af koncernens forsikringssel­ skab. Men alle tre selskaber har haft organisk vækst og en tilfredsstillende­drift, siger Flemming N. Enevoldsen. Han forventer, at også det nye regnskabsår vil blive ud­ fordrende på grund af de store råvaremængder, som aftages af Kina, Korea og Rusland, men han regner samtidig med, at markedet vil begynde at vænne sig til det højere prisniveau i ­løbet af 2. halvår.

49


TULIP FLOT GENNEM MODGANG Det stod ikke skrevet i kortene,­at Tulip skulle slutte­regnskabsåret 2010/11 med noget godt resultat. Virksomheden har således oplevet markant stigende udgifter til blandt andet råvarer og emballager. Én for én har konkurrenterne inden for kødforædling da også ned­justeret forventningerne i et år, hvor råvarerne til produktion af bl.a.­pølser, bacon og pålæg er steget til hidtil ­usete højder. Men selv om udfordringerne har været store, kan virksomhedens ejere alligevel glæde sig over det næstbedste ­resultat i Tulips historie. - Der skal ikke herske tvivl om, at vi har oplevet et år med meget vanskelige forhold, som har lagt et betydeligt pres på vores organisation. Derfor er jeg også tilfreds med resultatet, selv om det er lidt lavere end vi forventede, da vi lagde budgettet i foråret 2010, længe før rå­ vare­prisernes himmel­flugt, siger administrerende­direktør Flemming N. Enevoldsen. Han understreger samtidig, at udfordringerne langt fra er overstået.

50

- Vi må desværre konstatere, at verdensmarkedet stadig er ramt af den økonomiske krise, og at uforudsigeligheden er steget markant. Derfor forventer jeg også, at regnskabsåret 2011/12 bliver vanskeligt, og umiddelbart forventer jeg en nedgang i indtjeningen i forhold til seneste regnskabsår, udtaler den administrerende direktør.

Tulip i dag er en langt mere effektiv virksomhed. Men ­ingen skal være i tvivl om, at vi også fremover vil effek­ tivisere virksomheden, hver gang det er muligt, siger Flemming N. Enevoldsen.

JUSTERING Tulip oplever lige nu et marked, hvor både butikker og producenter i hele Europa kæmper hårdt for at vænne sig til et ændret marked.

NYE MULIGHEDER Fokus på lavere omkost­ninger­ skal dog kombineres med de muligheder, de ­nuværende forhold på ­markedet giver Tulip.

- Mange af prisstigningerne på råvarer er kom­ met­­for at blive. De skyldes blandt andet, at ­efter­­spørgslen efter de råvarer, Tulip bruger store mængder af, er steget massivt i specielt Kina, og jeg forventer derfor heller ikke, at priserne falder tilbage til det normale niveau. Vi skal simpelthen­ vænne os til et nyt niveau, og det ­udfordrer alle kødforædlingsvirksomheder, der ikke selv ­slag­ter­ og derfor ikke kan bruge egne råvarer. Når så stort et marked som det kinesiske for ­alvor bliver­ en konkurrent i forhold til råvarerne, har det uundgåeligt stor betydning for omkostnings­ niveauet i europæiske virksomheder, siger Flemming N. Enevoldsen. På mange måder ligner situationen den, Tulip oplevede i 2008, men virksomhedens udgangspunkt er langt bedre end dengang, og Flemming N. Enevoldsen fastslår, at Tulip står langt bedre rustet til at håndtere udfordringerne. STÆRKERE UDGANGSPUNKT - Vi har haft et mål om organisk vækst, og det er nået. Det viser tydeligt, at Tulips varer stadig er efterspurgte i hele verden. Samtidig har vi fokuseret benhårdt på at trimme organisationen, så

Virksomheden skal således turde udnytte krisen til at ­investere i fremtiden, og der ligger allerede nu detaljerede planer på direktørens skrivebord, der beskriver forskellige muligheder for at vokse. - Den bedste strategi er at ­investere i nedgangstider, hvis virksomhedens øko­ nomi­tillader det, og hvis virksom­heden gør sig fortjent til ejernes tillid. Derfor skal vi udnytte den udfordring, alle virksomheder i ­vores branche­står over for, til at styrke Tulip. Hvis vi gør det rigtigt, vil det kombineret med Tulips ­stærke organisation og ­dygtige medarbejdere stille virksomheden i en god position til fremtiden, siger Flemming N. Enevoldsen.


TRODS MARKANT STIGENDE RÅVARE­ PRISER KAN TULIP FOOD COMPANY GLÆDE SIG OVER SIT NÆSTBEDSTE RESULTAT NOGENSINDE


Tulips italienske øjenåbner Romantisk ser det ud. Unge turister i Rom, der nyder en velsmagende pastaret i b ­ yens centrum. Og kvaliteten er i top. I hvert tilfælde hvis ret­ ten på bordet er Spaghetti Carbonara med lækre bacon­ stykker som rettens kulina­ riske højdepunkt. I Rom har rigtig mange ­restaurationsejere nemlig læst på lektien og bruger bacon­fra Tulip, når kokken er på arbejde. Og den trend vil ­direktør i Tulip Italien Pietro Collivadino gerne have ud­ bredt til resten af landet. I dag udgør foodservice kun 5 pct. af omsætningen, men det tal skal øges markant. Det skal ske gennem en

målrettet kampagne i sam­ arbejde med den kendte ita­ lienske kok Walter Pedrazzi, der har udviklet en række ­opskrifter for Tulip. - Det handler blandt andet om at gøre opmærksom på fordelene ved vores produkt.­ Mange storkøkkener køber­ hele stykker bacon og slicer det selv. Det giver et stort svind og koster samtidig­ mange flere lønkroner, ­investeringer og mere ren­ gøringstid, og derfor kan det meget bedre betale sig for dem at købe færdigslicede produkter hos Tulip, siger Pietro Collivadino.

hvor en kok står med bacon for øjnene på forsiden, der er prydet med teksten “Åbn ­øjnene for Tulip Bacon”. Tulip har i en længere år­ række præsteret tocifrede vækstrater i Italien hvert år, og direktøren mener da også, at Tulip har en god position i støvlelandet. - Mange italienske leveran­ dører har det svært i øjeblik­ ket. Her har vi en råstyrke, som gør det muligt at være konkurrencedygtige, fortæl­ ler Pietro Collivadino.

Kampagnen er da også led­ saget af opskriftsfoldere,

I en række traditionelle italienske retter er det bacon, der udgør basis, og italienerne har taget Tulip til sig.

52


SPAGHETTI CARBONARA

Direktør for Tulip Italien Pietro Collivadino spiser ­frokost på Osteria Salumeria­ Poretti i Milano. Spaghetti­ Carbonaraen er lavet på ­bacontern fra Tulip. Det er blevet populært blandt ­kokke i Italien.

450 g spaghetti 200 g bacon i tern 2 friske æg smør 5 spsk. revet pecorino romano-ost salt og peber TILBEREDNING Sæt en gryde vand over til spaghettien. Kom baconternene på en pande med lidt smør. Sluk for panden, når de er sprøde. Nu skal du blot koge spaghettien. Tilsæt salt til det kogende vand, kom spaghettien i gryden, og hæld vandet fra, når spaghettien er al dente. Hæld spaghettien i panden, og rør den sammen med baconen. Spaghettien krydres med rigeligt peber, og hvis den er for tør, tilsættes mere smør. Sluk for panden. Slå de to æg ud i en skål, pisk dem med et drys salt, og hæld dem direkte over spaghettien. Tænd ikke for panden, men rør forsigtigt æggene i den varme spaghetti, indtil der opnås en flødeagtig konsistens. Drys revet pecorino romano-­ ost­på retten, og servér, mens den stadig er dampende varm.

Opskrift til 4

Osteria Salumeria Poretti Via Pietro Micca, 37 IT-20025 Legnano (MI).

53


“Is the jui ce worth the squeeze?”

PLUMROSE USA LEVERER EN FLOT ORGANISK VÆKST I ET ÅR, HVOR RESULTATET ER NEGATIVT PÅVIRKET AF EN TABT RETSSAG. Med en organisk vækst på hele 6,9 pct. har Plumrose endnu engang bevist, at virksomhedens produkter er stærkt efterspurgte i den amerikanske detailhandel. Og den høje vækst er ekstra imponerende set i lyset af, at det samlede marked for bacon­og pålæg har været­ faldende, da store pris­ stigninger har fået mange forbrugere til at købe mindre. Administrerende direktør Dave Schanzer er da også godt tilfreds med både ­resultatet og måden, det er nået på. - Vores store organiske vækst er baseret på flere ordrer fra både eksisterende kunder og nye kunder. Det beviser, at Plumrose har en rigtig god position på markedet, siger Dave Schanzer. INDTJENING UNDER PRES Trods den øgede volumen og omsætning er Plumroses ­resultat stort set det samme som året før. - Vi har set rekordhøje stigninger på råvarer, og selv om

54

vi har sendt adskillige prisstigninger videre til vores kunder, har vi ikke været i stand til at følge 100 pct. med prisstigningerne, siger Dave Schanzer. Derudover er året negativt påvirket af en retssag i den danske Højesteret. Sagen drejede sig om en tilbagekaldelse af produkter i 2005, som ifølge Højesteret ikke var begrundet i ­risiko for helbred og derfor ikke var dækket af koncernens tilbagekaldelsesforsikring. På trods af at produkterne var forurenet med gearolie. Den tabte retssag resulterer i et tab på 50 mio. kr., hvilket er en enkeltstående ­begivenhed, som svækker årets samlede ­resultat markant. Endelig har Plumrose haft store udgifter­ til overarbejde, fordi virksomheden har kæmpet hårdt for at følge med den øgede efterspørgsel. NY FABRIK I USA - Kapaciteten på to af vores fabrikker er blevet udnyttet mere end 100 pct. i lang tid. Derfor er jeg også meget tilfreds med, at Danish Crown­har besluttet at bygge en ny pålægsfabrik i Iowa. Når den er færdig i 2013, vil den ikke kun fjerne vores kapacitetsproblem. Den vil også sikre produkter af højere kvalitet, mere miljøvenlig produktion og lavere omkostninger, siger Dave Schanzer. Første spadestik blev taget i begyndelsen af oktober, og fabrikken vil forbedre både

Plumroses konkurrenceevne og virksom­ hedens omdømme.

Den bliver således LEEDcertificeret af de amerikanske myndigheder, hvilket betyder,­ at der bruges den mest moderne teknologi til at sikre mindst mulig forurening og forbruge mindst ­mulig energi. - For mange af vores største kunder er leverandørernes miljøpåvirkning meget vigtig, så derfor gør den nye fabrik også Plumrose til en mere ­attraktiv samarbejdspartner. I dag producerer Plumrose både private label og brandede Plumrose produkter, og eksempelvis øger samarbejdet med den amerikanske hjerteforening om at producere produkter med lavt saltindhold værdien af Plumrose mærket, siger Dave Schanzer. PÅ RETTE VEJ Og der er i det hele taget mange grunde til at være ­optimistiske med hensyn til udviklingen i Plumrose. - Den generelle tendens er, at mange forbrugere­ ikke længere spiser så ­meget på restaurant, men i stedet­køber deres fødevarer i detailhandlen, hvilket selvfølgelig er skidt for


foodservice-industrien, men godt for os. Samtidig har mange forbrugere skiftet fra mærkevarer til private label,­ hvilket er en meget stor del af vores forretning, siger Dave Schanzer. Og selv om han forventer, at den amerikanske økonomi er på vej tilbage på rette spor, ser han ikke nogen grund til at ændre Plumroses strategi. - Vi oplever fortsat en meget stor efterspørgsel. Det nye regnskabsår handler først og fremmest om at få bygget den nye fabrik til tiden og inden for budgettet. Samtidig

skal vi salgsmæssigt arbejde på at sikre, at både den nye og de eksisterende fabrikker er fyldt op, så snart den nye fabrik er færdig. Det er vi meget fokuserede på, og jeg forventer, at vi når begge mål, siger Dave Schanzer. HVORFOR IKKE SÆLGE? Han tager samtidig selv fat i spørgsmålet om, hvorvidt Danish Crowns ejere i virkeligheden burde sælge Plumrose. Spørgsmålet er blevet rejst flere gange i ­repræsentantskabet, og Dave Schanzer ­anerkender, at det er et fornuftigt spørgsmål. - Der er ingen tvivl om, at Plumrose med sin placering i USA har langt mindre strate­gisk betydning end mange af de øvrige datter­ selskaber i koncernen. Vi er dog blevet mere strategisk vigtige det seneste år, fordi vi

i dag udelukkende køber spareribs­fra Danish Crown og konserves­produkter af Tulip Food Company, men alligevel­ er vores situation speciel, ­siger Dave Schanzer. Men Dave Schanzer har sit eget bud på et svar på det spørgsmål. Is the juice worth the squeeze? Det mener jeg, den er. Plumrose er en god forretning for virksomhedens ejere, og sådan vil det være i mange­ år fremover, siger han med et smil.

Adm. dir. for Plumrose USA Dave Schanzer serverer hovedretten for sine direktørkolleger i Danish Crown under sommerens strategimøde.


Det er et økonomisk stabilt Danish Crown, der i maj kunne offentliggøre et solidt resultat for første halvår 2010/11. Resultatet af de seneste års massive indsats i fødevarekoncernen afspejles direkte i resultaterne.

SOLIDT HALVÅRS­ RESULTAT 2011 9. maj

I første halvår har koncernen­ haft en omsætning på 24,7 mia. kr. mod 21,8 mia. kr. sidste­år. Nettoresultatet i første halvår er 742 mio. kr. mod sidste års 661 mio. kr. Den konkurrencedygtige ­notering har betydet en øget tilgang af slagtedyr til kon­ cernen, og det bidrager i høj grad til en højere omsætning og en øget volumen. CEO Kjeld Johannesen peger dog på, at der venter udfordringer forude – også på den korte bane. - Vi skal fortsat arbejde ­intenst for at sikre ejerne en konkurrencedygtig afregning, og de opadgående priser i markedet kan give udfordringer i selskabets forædlingsdel, som udgør 40 pct. af omsætningen, siger han.

56


Massiv

fremgang for DAT-Schaub DE SENESTE 10 ÅRS STRATEGI ER BLEVET KONTANT BELØNNET I ÅRETS REGNSKAB FRA DAT-SCHAUB. Det er svært at finde noget negativt at sige om årets regnskab fra DAT-Schaub. Virksomheden har øget indtjeningen inden for alle forretningsområder, og ifølge administrerende direktør Jan Roelsgaard er det beviset på, at de seneste 10 års strategi har været den rigtige. - DAT-Schaub kan ikke bare vokse organisk, fordi vi er ­begrænset af den mængde råvarer, vi har adgang til. Derfor har vi de seneste 10 år foretaget strategiske opkøb rundt omkring i verden, og det er de opkøbte virksom­ heder, der gør, at vi kan levere et rekordresultat, forklarer Jan Roelsgaard. Virksomheden har ikke foretaget opkøb i det seneste regnskabsår, men det betyder ikke, at DAT-Schaub er færdig med at vokse. Således har Jan Roelsgaard nye opkøbsemner i tankerne, der kan være med til at styrke virksomheden. - Vi opererer stadig på et ­meget fragmenteret marked, der skal konsolideres yderligere­i de kommende år, og derfor holder vi også interessante virksomheder under opsyn. I kundernes øjne står DAT-Schaub i dag som en af de virksomheder i verden, der

58

har den bedste distribution og de bedste produkter. Det er baggrunden for den øgede indtjening, og derfor er det utroligt vigtigt, at vi fastholder den position, siger Jan Roelsgaard. DÆMPEDE FORVENTNINGER Han forventer da også, at DAT-Schaub fortsat kan levere­gode resultater, hvis den nuværende strategi fastholdes. - I år er vores indtjening flere gange større, end den var for 3-4 år siden, og det er klart, at vi ikke kan levere så stor indtjening hvert år. Derfor er det vigtigt at under­strege, at indtjeningen næste­år sandsynligvis bliver lidt lavere,­ men at det sagtens kan være et tilfredsstillende resultat ­alligevel, siger Jan Roelsgaard. Han pointerer desuden, at omdannelsen af DAT-Schaub til aktieselskab kan medføre yderligere strukturændringer i det kommende år. - Det er klart, at vi skal have fokus på den daglige drift, men vi skal også have set hele vores selskabsstruktur igennem for at vurdere, om den stadig er rigtig, siger Jan Roelsgaard.

Adm. dir. for DAT-Schaub Jan Roelsgaard fintænker et øjeblik under madlavningen på sommerens strategimøde.


DC FLEISCH ER EN REALITET I januar overtog Danish Crown formelt D&S Fleisch, der nu hedder Danish Crown Fleisch. Med 3,5 millioner slagtninger årligt er Danish Crown Fleisch Tysklands fjerdestørste slagteri, og det er Steen Sønnichsen, der sidder for bordenden som direktør for virksomheden. - Vi er glade for, at aftalen nu er faldet på plads, og det bliver spændende i den kommende tid at få indblik i virksomhedens detaljer.­Vi går nu i gang med at gennemgå tingene minutiøst for at se, om der er noget, der skal ændres for at passe til Danish Crowns drift, sagde Steen Sønnichsen i januar. Danish Crown Fleisch ligger i Essen (Oldenburg) tæt på en række af Danish Crowns øvrige afdelinger i Nordtyskland. Virksomheden har desuden et slagteanlæg i Cappeln nær Oldenburg. Den nordtyske virksomhed er vokset stærkt gennem en årrække og producerer både til ­detailhandel, forarbejdningsindustri og eksport. Der slagtes udelukkende tyske svin på

de to slagterier, og svineleverancerne sker på baggrund af kontrakter, som Danish Crown overtager ved købet. - Vi ser frem til at fortsætte det meget tætte samarbejde med de tyske leverandører. Et tysk slagteri til tyske slagtesvin vil give en ­adgang til markedet, som kommer hele koncernen til gode, sagde Steen Sønnichsen. ØGET ROBUSTHED - Igennem de senere år har det tyske marked og økonomien omkring tyske slagterier ­repræsenteret en væsentlig udfordring for Danish Crown. Derfor vurderede vi allerede for halvandet år siden, at vi ville kunne opnå en betydelig effekt ved at være aktiv på det tyske råvaremarked, og nu har vi fundet den optimale løsning, sagde Danish Crowns CEO Kjeld Johannesen, da aftalen var underskrevet. Med købet opnår Danish Crown en hjemme­ markedsposition i Tyskland og en øget ­robusthed i den internationale afsætning. 17. januar 2011

CEO Kjeld Johannesen­­besøger DC Fleisch sammen­ med fabrikschef Ole Lyngesen og direktør­for DC’s tyske aktiviteter Steen Sønnichsen.

59


ÆBLE­ FLÆSK

600 g svinebryst, stegestykke, skåret i ½ cm tykke skiver salt og peber 4 store løg ¾ kg syrlige æbler, f.eks. Belle de Boskop frisk eller tørret timian Dup skiverne tørre med køkkenrulle. Krydr med salt og peber. Varm panden op ved god varme. Brun skiverne ca. 1 minut på hver side. Skru ned til middel varme, og vend skiverne jævnligt, til de er gyldne og sprøde. Tag skiverne af panden. Hæld det meste af fedtet af panden. Skær løgene i tynde skiver. Skær æblerne i ikke for tykke både. Kom løg og æbler på panden, og steg dem, til de er møre. Smag til med timian, salt og peber, og læg kødet over.

VALG­­FLÆSK GIVER TRAVLHED HOS DANISH CROWN VALG OG FLÆSK HØRER SAMMEN. UNDER HELE VALGKAMPEN KUNNE MAN KØBE DANISH CROWNVALGFLÆSK FRA ET GODT PARTI – OG DET HAR FÅET SALGET TIL AT STIGE MED GODT 70 PCT. Stegt flæsk. En dansk madtradition, som de seneste år har været med på retrobølgen, har for alvor fået plads på panderne i disse uger. Med valg på menuen er stegt flæsk på dagsordenen, og salget er steget med godt 70 pct. i forhold til samme periode sidste år.

Mere end en halv million flere skiver flæsk blev sendt ud til forbrugerne under valgkampen, og der måtte slagtes ekstra for at kunne følge med efterspørgslen. - I forbindelse med årets højtider har mange danskere­ faste traditioner omkring måltidet. Og når der er valg, sætter vi også gerne en velkendt ret på menuen.­ Her holder mange af os fast i, at der skal stegt flæsk på ­bordet, mens valgresultaterne tikker ind, siger­ ­kommunikationsdirektør i Danish Crown Anne Villemoes. 14. september 2011

Valg og flæsk hører sammen, og for ­Enhedslistens Per Clausen er det æbleflæsk, der er på menuen sådan en aften. Både flæsk og æbler skal være økologiske, og sådan en aften skal der være plads til at se bort fra fedtafgift, så det må godt dryppe lidt, siger han. Til æbleflæsk serverer Per Clausen en god økologisk øl.

61


Ved overgangen til et nyt regnskabsår kunne ESS-FOOD ikke kun præsentere et godt resultat, men også et nyt ansigt. Det velkendte logo med 40 år på bagen har fået et løft og er på den måde med til at understrege virksomhedens solide placering i en moderne verden. Administrerende direktør Morten Holm kan nemlig glæde sig over at stå i spidsen for en virksomhed, der er et skridt foran­ konkurrenterne, og som i det forløbne regnskabsår har oplevet massiv vækst på en række nye vækstmarkeder, herunder Kina.

- Vi har haft et tilfredsstil­ lende år med stærk vækst i både tonnage og omsætning. Det skyldes blandt andet, at den mængde, vi afsætter i Kina, er steget markant, samtidig med at salget i det øvrige Fjernøsten også er vokset. Den samme tendens har vi set på flere andre markeder, siger Morten Holm. ESS-FOOD eksporterer ikke kun varer fra Danmark til andre markeder. Virksomheden har også opbygget en inte­ ressant forretning inden for eksport af forskellige

fødevarer ud af Kina, og de sælges rundt om i hele verden. MANGE MULIGHEDER Og hele verden er den overordnede overskrift for ESSFOODs forretning. - Det er vigtigt hele tiden at holde øjnene åbne, også på markeder, som mange fejlagtigt afskriver i stedet for konkret at vurdere mulighederne. Det gælder f.eks. Afrika, som mange virksomheder betragter som ét stort, fattigt område, i stedet for

Vækst i hele verden at se det som et kontinent med mange forskellige lande ligesom Europa, hvor man jo også vurderer potentialet konkret i hvert enkelt land. Det gør vi i ESS-FOOD, og det har allerede givet økonomisk gevinst – og der er stadig et stort potentiale, ­fortæller Morten Holm.

FÅ TRUSLER Også i Sydamerika oplever ESS-FOOD lige nu en stigende ­efterspørgsel efter dansk svinekød, og gennem partnerskaber i flere lande forventer Morten Holm en øget aktivitet. Han har ikke samme store forventninger til det marked, som til Kina og resten af Fjernøsten, men han ser det som endnu et område, hvor ESS-FOOD har mulighed for øget vækst og ­indtjening det kommende år. I det hele taget er det en optimistisk direktør, der skuer ind i fremtiden. - Den eneste trussel, jeg ser, er, at økonomierne i EU og USA går helt i stå og derved bremser væksten i Kina. Men jeg a­ nser det for ret usandsynligt, fordi væksten i Kina jo er drevet af en markant stigende efterspørgsel. Jeg tror derfor, at fremtidsudsigterne for ESS-FOOD er rigtig gode, og det forventer jeg også at se afspejlet i resultatet for det kommende år, siger Morten Holm.

62


AFRIKA OG KINA ER BLANDT DE LANDE, HVOR ESS-FOOD ER VOKSET MEST I DET FORGANGNE ÅR, SOM HAR VÆRET ET GODT ÅR FOR VIRKSOMHEDEN.

Adm. dir. i ESS-FOOD Morten Holm viser glad virksomhedens nye ansigt frem på ANUGAmessen. Her blev det nye logo præsenteret i sofaudgave.

63


Beouf, i dag hedder DC al-Petersen, som kmændene. ns fra til Direktør i Rayn d kø sørger for okse lt au uc Fo el ich Jean M

RAYNAL-PETERSEN BEGYNDTE SOM LEVERANDØR TIL NATOS HOVED­ KVARTER I PARIS, MEN CHARLES DE GAULLE FIK ÆNDRET DEN FORRETNINGS­ MODEL.

Fra NATO til den franske frokost Hver dag mellem kl. 12 og 14 strømmer de ansatte ud af franske kontorbygninger og ned på lokale restauranter, hvor frokosten traditionen tro indtages i selskab med kolle­ gerne. De fleste spiser kød, og mange får en bøf, som er leveret af Danish Crownselskabet Raynal-Petersen. - Franskmænd spiser kød til frokost næsten hver dag. Derfor skal det have den rigtige pris, og det kød kan restauranterne få hos os, fordi vi får kødet fra blandt andet Danmark, Tyskland, Holland og Polen, hvor andelen af malkekvæg er meget stor. I Danmark er den f.eks. 85 pct., mens fordelingen i Frankrig er cirka 50 pct. malke­kvæg og 50 pct. kødkvæg. Det ­betyder, at vi kan levere en fornuftig kvalitet billigere end

64

vores konkurrenter, fortæller Raynal-Petersens ­direktør, Jean Michel Foucault. Raynal-Petersen har hidtil­ været knyttet til Danish Crowns datterselskab ESSFOOD Frankrig. Pr. 1. oktober er selskabet ledelsesmæssigt overflyttet til DC Beef, og Raynal-Petersen går ind i et nyt år som DC Beouf. Det var dermed tredje gang i sine 22 år som direktør for Raynal-Petersen, at Jean Michel Foucault fik ny chef. Virksomheden er nemlig ­blevet ændret mange gange, siden den blev stiftet for 47 år siden. LEVERANDØR TIL NATO Dengang handlede forretningen hovedsageligt om at levere kød til NATOs hovedkvarter i Paris.

Dansk kød var godkendt i NATO, og specielt amerikanerne foretrak svine- og ­oksekød fra Danmark. Men i 1969 besluttede præsident Charles de Gaulle, at Frankrig skulle træde ud af NATO, som derfor flyttede hovedkvarteret til Bruxelles og effektivt satte en stopper for RaynalPetersens forretningsmodel. MANGE DANSKE EJERE - Herefter satsede virksomheden på det franske marked­ med import af svinekød og oksekød, og virksomheden har haft mange forskellige danske ejere gennem tiden. Nu er virksomheden så ­knyttet til DC Beef, men formålet er det samme. At købe ­oksekød rundt omkring i Europa og sælge det på det franske marked, forklarer Jean Michel Foucault.

Raynal-Petersen sælger dog kun meget små mængder til de største franske kæder, idet de generelt foretrækker fransk kød i deres største butikker. Men i mange mindre butikker og inden for foodservice og catering er Raynal-Petersen en populær leverandør. MANGE FORDELE Og Jean Michel Foucault er ikke i tvivl om, at virksom­ heden har basis for at øge væksten de kommende år, fordi den har et solidt fundament. - Som jeg ser det, er der fem forhold, der skal være i orden,­ hvis en virksomhed skal tjene penge. Vi har stærke og rige kunder, som kan og vil betale­for vores varer. Vi har et stærkt firma i ryggen

i form af Danish Crown, som samtidig sikrer os faste leverancer. Derudover har vi godt personale og velfungerende logistik ud fra terminalen i Paris, og det tilsammen gør os til en meget stærk virksomhed, siger direktøren i Raynal-Petersen. GOD STAB Han er således ikke i tvivl om, at Raynal-Petersen har såvel den rigtige forretningsmodel som de rigtige ansatte til at fortsætte den gode udvikling, virksomheden har været inde i de senere år.


Slutningen på regnskabsåret 2010/11 bliver også slutningen på ESS-FOOD Frankrig, som vi kender det. Fra 1. oktober 2011 er virksomheden fuldt indlemmet som en del af Danish Crown.

ESS-FOOD FRANKRIG BLIVER TIL DANISH CROWN Danish Crown-koncernen har valgt at ændre den hidtidige­struktur for ESSFOOD Frankrig, som omfatter Raynal-Petersen og Desfis. Fra 1. oktober 2011 ændrer selskabet navn til Danish Crown France S.A., og aktiviteterne knyttes til henholdsvis DC Beef og Svinekødsdivisionen i kon­ cernens moderselskab. Fra kontoret i Orléans fortsætter Tommy Jensen som direktør for Danish Crown France S.A. som ansvarlig for de aktiviteter, der har med

svinekød at gøre, og det er en tilfreds direktør, der kan se tilbage på gode resultater og frem mod nye mål.

EN FORDEL Tommy Jensen forventer, at den nye struktur­ bl.a. giver en stor sikkerhed i for­syningen af råvarer til de to divisioner.

- Generelt sluttede det tidligere ESS-FOOD Frankrig med et godt år. Salget i Rusland var noget skuffende i forhold til, hvad vi havde forventet, men til gengæld har vi øget salget markant fra Danmark til Frankrig. Vi har lagt stor vægt på at øge mængden af varer fra Danmark, og det er lykkedes rigtig godt med en stigning på 50 pct. i forhold til sidste år. På længere sigt er vores mål at nå endnu længere ud i detailleddene.­ Derudover har Kina og Hong­ kong været lyspunkter, idet vi har solgt mange varer til høje priser, siger Tommy Jensen.

- Vi koncentrerer os hovedsageligt om arbejdet i Orléans og Bonnetable inden for svinekød, hvor resultaterne er tilfredsstillende. Kunderne betaler godt, og vi har igen øget mængden på fabrikken med 10-15 pct. Generelt går vi ind i en spændende periode på svinekødsmarkedet, fordi Frankrig er det land i Europa, der er længst bagud med konsolide­ ringen på få store slagterier. Vi forventer, at der vil ske rigtig meget i de kommende år, spår Tommy Jensen. Der er samtidig fokus på koncernens mål om at holde lagrene så langt nede som m ­ uligt. Det bidrager ligeledes til en forbedret økonomi. - Det er et stort og spændende projekt. Samtidig har vi med Danish Crowns køb af D&S Fleisch fået en fod indenfor på det tyske marked, og det er med til at give os nogle nye muligheder i Frankrig, siger Tommy Jensen.

65


66


I juni 2011 var koncernens 25 direktører fra hele verden samlet for at diskutere strategi. Som et naturligt led i arbejdet gik hele holdet i køkkenet for at få Danish Crowns værdier helt ind under huden – og på fingrene. Fire flotte retter mad blev det til på en dansk sommeraften, når de er bedst.

67


BRAISEREDE

SVINE­ KÆBER

1

Krydr svinekæberne grundigt med salt og peber, og brun dem godt af i olie i en gryde.

MED SOJA, KANEL OG STJERNEANIS – SERVERET MED MANGO, SVAMPE OG MORNING GLORY

2

INGREDIENSER 600 g svinekæber salt sort peber 2 spsk. vegetabilsk olie 40 g ingefær 1 løg 3 fed hvidløg 1 rød chili 1 kanelstang 1 stjerneanis 1 dl soja 4 spsk. østerssauce 2 tsk. sukker 2 spsk. risvin/tør sherry TILBEHØR 400 g blandede svampe: østershatte, markchampignon og bøgehatte 200 g okra, kan udelades 2 spsk. vegetabilsk olie 1 mango 1 spsk. tamarind*/1 spsk. citronsaft 200 g Morning glory (vandspinat)* ­eller spinat salt sort peber

3

Snit løg, hvidløg og ingefær fint, og kom det ned i gryden til kæberne sammen med chili, kanel og stjerne­ anis, og vend det hele godt sammen. Tilsæt soja, østerssauce, sukker, risvin og 3 dl vand. Kog det op, og lad det herefter simre under låg i 1½ time, indtil kæberne er meget møre.

Skær svampene i mindre stykker, snit okraen i små stykker, og skær mangoen i tern (2 x 2 cm).

*Kan købes hos den asiatiske købmand.

Opskrift til 4

4

Steg okraen af i olie på en varm pande sammen­ med svampene, og krydr med salt og peber. Tilsæt mango, tamarind og Morning glory. Anret med de braiserede kæber og evt. ris.


KINA

69


s. 70

Efterhånden som Danish Crown har udviklet sig til en stadig mere inter­ national virksomhed, er fordelingen mellem medarbejdere i Danmark og udlandet også tippet. I dag er to tredjedele af koncernens med­ arbejdere ansat uden for Danmark, og det giver indblik i andre kul­ turer. Samtidig er Danish Crown i dag en af de største produktions­ arbejdspladser i Danmark, og det forpligter – både når det handler om sundhed, arbejdsmiljø og ned­ bringelse­af arbejdsulykker.

DEN GLOBALE ARBEJDSPLADS


72 DC Life – det er også dit liv 72 Pernille smelter fedt og bliver yngre 73 Vi vil også have DC Life 73 DC Life er et vigtigt projekt 73 Café holder gejsten oppe 73 Ud med slik – ind med grønt 73 Fransk tv-hold på besøg i Sæby 74 Arbejdsulykker på slagterierne falder kraftigt 76 Grøn el skal drive slagteri 76 Grønne smil på alle afdelinger 77 Antropolog på feltstudie i Horsens 78 Prinsgemalen besøgte Danish Crown 79 Svinesushi 80 Fit for flex 80 I arbejde igen efter sygdom 81 Slagteriløb for en god sag 84 De tyske fabrikker leverer varen 85 Nu er det sjovt at gå på arbejde 87 Manden på farten sænkede tempoet 87 Flagermusene 87 Jeg ville bare være i Danish Crown 87 En kummerlig god idé 88 Nysgerrige gæster 88 Videnskabsministeren så på teknologi i Blans 89 LO-formand besøgte Danish Crown i Aalborg 89 Anders Samuelsen besøger verdens mest moderne slagteri 91 Aske Brandt forebygger brande 91 Røde pletter skal stoppe brande 91 Brand­døren begrænser branden 91 Ryger du her, ryger du ud 91 Truck­ladere kan bryde i brand eller eksplodere 91 Orden mod brand 93 Pølsesalget sætter rekord 93 Forbrugerne fyrer op under grillen 94 Rekordernes dag i Herning 94 Fødevarestyrelsen truede den danske flæskesteg 94 Udvidelse i Vejle 95 Alle tiders jul i Herning 95 Flæskesteg 96 Produktion flyttes fra Hadsund 97 150 nye medarbejdere til Danish Crown 98 Opskriften på en succesfuld jobbank ... 100 Bellyruller


DC LIFE – det er også dit liv

MEDARBEJDEREN I CENTRUM I KAMPEN MOD NEDSLIDNING. DET ER UDGANGSPUNKTET FOR DET TREÅRIGE SUNDHEDSPROJEKT DC LIFE, SOM I EFTERÅRET 2010 GIK I GANG FOR ALLE MEDARBEJDERE I SÆBY HOS DANISH CROWN OG DAT-SCHAUB SAMT PÅ KREATURSLAGTERIET OG HOS TULIP I AALBORG.

Det er det første sundheds- og trivselsprojekt i slagteribranchen, hvor målet er at forebygge, og det har givet 98 pct. af medarbejderne mod på at være med. - Deltagelsesprocenten er enormt høj i forhold til lignende projekter i andre­ brancher, siger Randi Madsen, der er arbejdsmiljøchef fra DC Insurance og ­tovholder på det store projekt. DC Life blev skudt i gang med sundhedstjek af de deltagende medarbejdere. Her fik nogle sig en positiv overraskelse, til gengæld blev andre bedt om at kontakte deres læge, fordi der kunne være behov for at få medicin mod for højt blodtryk. På den måde rækker DC Life ud over det arbejdsmæssige.

Pernille smelter fedt og bliver yngre Som en del af sundhedstjekket får medarbejderne lavet­ en body-age, der fortæller, om man fysisk set er ældre – eller­yngre – end ens faktiske alder. For Pernille Froholdt fra kamafdelingen i Sæby var det lidt af en opvågning.

Den genopstod i ­ ovember, da DC Life n for alvor blev skudt i gang i Sæby. Gennem tre måneder tabte Pernille Froholdt sig 8,7 kg og vandt klubbens førstepræmie. Samlet har Fedtsmelterklubbens deltagere tabt sig 45,7 kg.

- Jeg er 31 år, men i body-age var jeg 46 år. Der tænkte jeg “hold da op”, siger Pernille Froholdt, der straks startede i Fedtsmelterklubben.

- Nu er jeg nede på min rigtige alder­ igen, og jeg har ­været nødt til at få nye arbejdsbukser, smiler fedtsmelteren Pernille Froholdt.

Sønnerne Andreas på fem år og Oliver på halvandet hjælper gerne deres mor i køkkenet med hendes sunde livsstil.

72


på n e t f i kr ops ode liv det g

Ud med slik – ind med grønt

e DC Life Vi vil også hav stor fra medat DC Det er meningen, pireins Life skal være et hele for t ek roj rende pilot­p år tre om m so n, branche ­ for r nå s, de bre ud skal er slut. søget i Nordjylland tet har jek pro for Interessen

dog været så rning, arbejdere i bl.a. He , at man ns rse Esbjerg og Ho ykke mr fre at r ge nu forsø søge om at d ve en els red ­udb yderligere midler.

DC Life er et vigtigt projekt

30 pct. af medarbejderne spiser i kantinen, og cirka 10 pct. af dem spiser i Det Grønne Hjørne, for det er ikke nemt at ændre vaner. I starten var der meget modstand mod de grønne tiltag. Flere ville vide, om de arbejdede på et slagteri eller et gartneri.

Ved sit besøg i Sæby spiste direktøren i Forebyggel­ sesfonden, Charlotte Fuglsang, en sund frokost fra kanti­ nens Grønne Hjørne.

Det var en tydeligt impone­ret direktør for Fore­byggelses­ fonden, Charlotte Fuglsang, som i juni besøgte Danish Crowns slagteri i Sæby for at se på sundhedsprojektet DC Life. Forebyggelsesfonden er en stor bidragyder til det omfattende projekt, og under sit besøg fik direktøren set, hvilke forhold medarbejderne på slagterierne arbejder under.

Café holder gejsten oppe Hvert halve år får medarbejderne et sundhedstjek. Men det kan være lang tid at vente,­hvis man er i tvivl om, det man gør, er rigtigt. Derfor kan medarbejderne komme forbi en sundhedscafé, hvor konsulenter fra SundTrivsel er klar med råd og vejledning. Hvis fokus er på vægtændring, kan medarbejderne også tage hele familien med

Tidligere var det ene hjørne af kantinen i Sæby fuld af slik. Nu er slikket væk, og i stedet står en salatbar med masser af grønt. Det nye Grønne Hjørne er opstået for at kantinen kan understøtte DC Life-projektet.

på sundhedscafé, så alle kan blive involveret. - Konsulenterne har aldrig­ oplevet en så stor interesse.­ Vejledningerne er individuelle,­ men der er så stor tilslutning til sundhedscaféerne, at vi er begyndt at samle folk på hold, siger Randi Madsen fra DC Insurance.

besøg Fransk tv-hold på i Sæby

gteriet i fransk/tysk tv-hold på sla Hvad i alverden lavede et opa, at Eur i ned t hel ænd rygtedes Sæby i maj? Jo, det er såm smiljø­ ejd arb , hed ker sik d r andet me man i Danmark kan et elle ndt rke e op det emne ville den ane og forebyggelse. Og net DC Life. på gram om med fokus ­tv-station Arte lave et pro Danmark. I et åbnede vores øjne for - Vores research på områd ebyggelse og gælder arbejdsmiljø, for er langt fremme, når det dpå, sagde nor jo bare om at komme sikkerhed. Og så var det mann fra Arte. tv-reporter Simone Hoff

73


15. november 2010

Arbejdstilsynet udgav i ­november 2010 rapporten over arbejdsulykker for 2009, og slagteribranchen reducerede for andet år i træk antallet af arbejdsulykker markant. På blot to år er der sket næsten en halvering af antallet af arbejdsulykker. På Danish Crown har der igennem de seneste år ­været markant fokus på netop ­arbejdsulykker. Gennem en målrettet indsats har virksomheden reduceret antallet­ af ulykker med 34 pct. fra 2006/07 til 2008/09. VELLYKKET INDSATS Danish Crown indledte for seks år siden kampen mod arbejdsulykker på slagteriet i Ringsted, og siden er projektet løbende blevet spredt ud til nu hele 17 afdelinger.

Arbejdsulykker på slagterierne falder kraftigt For andet år i træk falder antallet af arbejdsulykker på slagterierne. Danish Crown bidrager særdeles positivt til statistikken.

74

- Vi har lært, at det især handler om en holdningsændring. Inderst inde ved vi godt, hvordan vi skal agere på arbejdspladsen, og hvilke sikkerhedsforanstaltninger­ vi skal tage som medarbej­ dere.­Derfor har vi også ­op­levet, at vi ved forholdsvis simple virke­midler kan flytte antallet­af ulykker ­markant. Og så bruger vi ­selvfølgelig både ­gulerod og pisk, fortæller­Randi Madsen med et smil. Randi Madsen er initia­tivtager til projektet­ og ­arbejdsmiljøchef i DC Insurance. - Derudover arbejder vi hårdt på at få medarbejderne hurtigt tilbage på arbejde efter en ulykke. Det har alt sammen betydet, at vi har halveret antallet af fraværsdage, fortæller Randi Madsen.


Grøn el skal drive slagteri Danish Crown har planer om at sætte­ to vindmøller op ved slagteriet i Horsens. Tanken er, at den ene mølle skal levere strøm direkte til slagteriet, mens den anden sælges på anparter til naboer. Dermed vil både slagteriet og naboerne kunne få glæde af den miljøvenlige produktion og mindske såvel virksomhedens som private ­familiers CO2-udledning. - Det er et helt nyt område, vi går ind på. Det har vi valgt at gøre, dels fordi vi som en stor elforbruger gerne vil tage vores del af ansvaret for en

bæredygtig produktion, dels fordi vi ser en god forretning i det, siger ­teknisk direktør i Danish Crown Søren F. Eriksen. Planerne om at stille de to 2,3 megawatt møller op er i sin spæde start. Danish Crown har sendt en ansøgning til Horsens Kommune, der er i gang med planlægningen af vindmøller i kommunen, og samtidig er virksomheden i færd med at få udarbejdet mere detaljerede planer for møllerne, blandt andet visualiseringer og tek­ niske beregninger hos eksperter.

25. november 2010

16. decem ber

Grønne smil på alle afdelinger Danish Crown i Tønder fik i december en grøn smiley, da Arbejdstilsynet var på besøg for at screene afdelingen ved et særligt tilsyn. Dermed er der fuldt hus med grønne smileys til alle de DC- og Tulipafdelinger, der har været gennem det særlige tilsyn siden sommerferien 2010. Det glæder Danish Crowns arbejds­ miljøchef Randi Madsen. - Det er superflot og ret usædvanligt i industrien, at så mange afdelinger ­kommer gennem nåleøjet uden anmærkninger, siger Randi Madsen.

76

2010


ANTROPOLOG PÅ FELTSTUDIE I HORSENS 14. m arts

2011

Kan et sygehus lære noget af rengøringen på et slagteri? - Det giver altid god mening at søge inspira­ tion hos andre, sagde antropolog Marlene Møller, da hun i marts besøgte Danish Crown i Horsens, hvor hun fulgte egenkontrollen ­tidligt om morgenen. Til dagligt arbejder Marlene Møller for firmaet­ Conceptmaking, som i et samarbejde med Regionshospitalet Randers arbejder på et forsknings- og innovationsprojekt om hygiejne på ­hospitalstoiletter, og det var i den ­forbindelse, at hun var i Horsens. - Det var en meget anderledes oplevelse at følge kontrollen af rengøringen i forhold til at se slagteriet, mens produktionen er i gang. Alt var spulet skinnende rent, og der var en ­meget speciel stemning med ro og koncentreret ­arbejde. Så det var en stor, men tidlig ­oplevelse, sagde Marlene Møller. Som antropolog er Marlene Møller vant til at bevæge sig ud i verden for at lave feltstudier. Hendes opgave i dette projekt er at lave det undersøgende arbejde, som blandt andet skal danne baggrund for udviklingen af hygiejneforbedrende tiltag.


Prinsgemalen besøgte Danish Crown PÅ REGENTPARRETS SOMMERTOGT BESØGTE PRINS HENRIK DANISH CROWNS SLAGTERI I HORSENS, HVOR HAN SMAGTE SUSHI MED SVINEKØD. Den røde løber var rullet ud, og flaget var hejst, da Prins Henrik i maj kom på besøg på Danish Crowns slagteri i Horsens. Fabriksdirektør Per Laursen, bestyrelsesformand Niels Mikkelsen og CEO Kjeld Johannesen tog imod og viste rundt på besøgsgangen. På hele turen rundt spurgte den gastronomisk interesserede prins meget ind til produktionen, grisene og eksporten af diverse dele af grisen. På rundturen mødte han også tyren Ferdinand og grisen Frida. Først vinkede de blot til hinanden, men senere

fik Frida et lille klem af den glade Prinsgemal. DET HANDLER OM MAD Efter rundvisningen blev Prinsgemalen budt på tre forskellige gourmetretter. To slags sushi med svinekød og jordskokkeskum med Danish Crown-edderkopper, som er et stykke kød fra nøglebenet i enten okse eller kalv. - Prinsgemalen gav udtryk for, at det smagte rigtig godt, sagde Per Laursen, da Prinsgemalen efter 30 minutter igen var videre i dagens program. Med sig fik Prinsgemalen også et par grisetasker til børnebørnene.

j 2011 27. ma

HKH Prins Henrik fik både hilst på bestyrelsesformand Niels Mikkelsen, CEO Kjeld Johannesen og fabriks­ direktør Per Laursen. Og så stod Frida og Ferdinand klar, da den ­royale gæst ankom.

78


svinesushi 100 g sushiris ½ tsk. risvineddike ½ tsk. sukker 1 svinemørbrad nori tang wasabi 2 gulerødder 1 porre Skyl 100 g sushiris i koldt vand, indtil vandet bliver klart. Lad risene stå i rent, koldt vand i 20 minutter. Hæld vandet fra, og skyl igen med koldt vand. Hæld risene i en gryde med 100 ml vand, og lad det koge op. Lad risene­ koge i 10 minutter under låg, indtil ­risene absorberer vandet. Tag gryden af varmen, og lad risene køle af. Bland ½ tsk. risvineddike med ½ tsk. sukker, til det er opløst, og tilsæt ­blandingen til risene. Form risene til 10 små aflange “brikker” (ca. 3½ cm x 5 cm x ½ cm). Steg svinemørbraden af på en pande i lidt olie, og sæt den derefter i en 185 °C varm ovn i ca. 20-25 minutter, til den får en kernetemperatur på 68 °C. Kødet køles af og skæres i tynde skiver. Nori tang i plade klippes i lange strimler på lidt mindre end ½ cm og sættes på kanten af formene af ris. Fugt begge ender af tangstrimlen med lidt vand, så enderne binder sammen. To skiver kød foldes og lægges på de små forme af ris. Læg lidt wasabi på og ovenpå en lille buket af fire små gulerodsstrimler skåret ud som tændstikker og bundet sammen med en tynd porrestrimmel, der er blancheret. Porren blancheres ved at koge lidt vand op i en gryde, tage gryden af blusset og lægge porren i vandet ca. 1 minut. I stedet for svinemørbrad kan bruges­ Tender Pork-skinkemignon, som ­brunes af og steges i en forvarmet ovn ved 180 °C i ca. 25-30 minutter, til den får en kernetemperatur på 72 °C. Opskrift til 10 stykker sushi. Bent W. Nielsen er til daglig ansvarlig for Danish Crowns kantine i Randers. Her er hans opskrift på den Svinesushi, som blev serveret ved Prinsgemalens besøg på slagteriet.

79


I arbejde igen efter sygdom En arbejdsulykke kan være lig arbejdsløshed for en slagteriarbejder. Men sådan er det ikke for Peter Keller fra udlæsningen i Skærbæk. I marts 2010 fik han sin højre tommelfinger i klemme mellem en jernkrog og en glidestang. En skade, der kappede det yderste led af fingeren. - Jeg var lidt langt nede, for jeg troede,­det ville koste mig jobbet. Jeg har ­været i DC i over 30 år og vil helst ikke andre steder hen. Så jeg

Fit for flex I et rum fyldt med ruller med etiketter sidder 52-årige Helle Marvig Hansen ved computeren. En rulle ­bliver sat på maskinen, og 200 ­etiketter er klar til brug.

været med i mange forskellige produktioner, men gigten betyder, at mestersvend Jesper Lorenzen hjalp med til at finde et mere skånsomt job i stedet.

- Hvis du for 10 år siden havde sagt, at jeg i dag ville sidde ved en computer, så havde jeg sagt, du var tosset, siger Helle Marvig Hansen.

Jesper Lorenzen taler med syge­ meldte om, hvorfor de er syge, og hvad han og virksomheden kan gøre for at hjælpe dem videre.

Hun har leddegigt i hele kroppen, men det forhindrer hende ikke i at komme på arbejde hver dag. I over 30 år har hun arbejdet hos Tulip i Faaborg og

- Det stod hurtigt klart, at vi måtte­ finde en løsning, der var mere skånsom til Helle, siger Jesper Lorenzen.

Maj 2011

80

Juni 2011

blev rigtig glad, da jeg fandt ud af, jeg godt kunne­blive her, siger 57-årige Peter Keller. En langsom start fik på 10 måneder Peter Keller op på fuld tid igen. - Det er den bedste ordning, der nogen­sinde er lavet. I stedet for ­enten at være syg eller rask kunne jeg få et par timer og langsomt komme tilbage i job, siger Peter Keller.


Slagteriløb for en god sag 450 LØBERE BRUGTE DERES SØNDAG PÅ AT LØBE RUNDT OM SLAGTERIET I HORSENS. 011 18. april 2

Forårssolen skinnede på de mange prustende løbere,­ der i april tog turen rundt om Danish Crowns slagteri­ i Horsens. Med 450 løbere­ – fire gange så mange deltagere­i forhold til året før – var løbet en stor succes. - Der var en helt fantastisk stemning, nærmest som til en festival. Det har jeg aldrig­ oplevet før til et løb. Her var plads til alle lige fra nybegyndere til ultraløbere, fortæller en glad Lars Mose,

tillidsmand og arrangør af Horsens Run. Strækningen rundt om slagte­­ riet er præcis 1.363,11 m lang, og der blev løbet både seks­ timers løb, maraton,­halvmaraton og for­skellige rundeløb helt ned til to runder. OVERSKUD TIL HANDICAPIDRÆT Løbet gav et overskud, der foreløbigt er gjort op til 21.000 kr. De blev overrakt til Dansk Handicap Idræt.

- Det her er idræt for idræt. Vi støtter andre, så de kan dyrke idræt, forklarer Lars Mose. 16 handicapløbere deltog i Horsens Run på specielle løbecykler. Mange tilskuere heppede ivrigt på løberne undervejs og benyttede chancen til at få en rundvisning inde på slagteriet.

81


November 2010

Når grisene er blevet slagtet og skåret op i Danmark, tager de tyske fabrikker i stor stil over. Det har været­ med til at halvere omkostningerne på udbeningen af forender. Hver dag ankommer 16-17 lastbiler med råvarer fra Danmark, og fabrikken i Boizenburg tæt på Elben oser af travlhed. Her danner fabrikschef Ole Lyngesen sig hurtigt et overblik. - Det går rigtig godt. Vi udbener lige nu 150.000 forender om ugen. Det er en femdobling i forhold til det niveau, vi startede ud med i 2003. Og vi gør det til den halve pris af, hvad det koster i kroner og øre i Danmark pr. forende, fortæller Ole Lyngesen. FRISKE VARER HELE TIDEN - Vi er den danske produktions forlængede arm. Når dagholdet i Danmark er færdig med at skære op, tager­ vi over hernede på aftenholdet. Det samme gør sig gældende med produktionen fra aftenholdet, som hernede skæres op af dagholdet. Det sikrer en meget høj grad af friskhed, fortæller Ole Lyngesen. Han forklarer, at delstykkerne havner på markederne i Europa, Rusland og Asien. Nogle færdigpakkede, andre frosne, men altid i den bedste kvalitet og til den aftalte tid. - Kvalitet kommer altid før mængde, og det skal være Danish Crown-standard, siger Ole Lyngesen.

Danish Crown har stor succes med udbening af danske råvarer på koncernens tyske fabrikker.

De tyske fabrikker leverer varen 84


sjovt Nu er det

at gå på arbejde Efter Danish Crown har overtaget slagteriet i Tyskland, er omgangs‑ tonen blevet markant ­anderledes.

April 2 011

- NEIN!! Afværgende holder Günther Köhler hænderne foran sig. Han ryster på hovedet og gentager sit svar, så det runger. - Nej, nej. Nej, jeg vil IKKE have den gamle omgangstone tilbage. De sidste fem år har Günther Köhler arbejdet på slagteriet, som Danish Crown overtog i begyndelsen af året. - Det er de samme vægge, de samme grise og de samme kolleger, men her er 100 pct. anderledes at være. Tonen er mere menneskelig, og nu er det sjovt at gå på arbejde, ­siger 44-årige Günther Köhler.

- I dag snakker vi fornuftigt sammen, hvis vi laver fejl. Det giver en meget bedre stemning, og så koster det ikke noget at tale pænt til hinanden, siger han. NY LEDELSESSTIL Omgangstonen overraskede også Steen Sønnichsen, der er ansvarlig for DC’s tyske afdelinger. I dag kigger medarbejderne ind på kontoret som det mest naturlige – sådan var det ikke i begyndelsen. - Vi har naturligvis taget ­vores danske ledelsesstil med os til Essen. Vi vil have ideer, holdning, ansvar og med­ arbejdere, der tænker selv, siger han.

I forbindelse med købet af DC Fleisch fik Steen ­Sønnichsen ansvaret for Danish Crowns aktiviteter i ­Tyskland. Én af de store opgaver er at indføre dansk ledelses­stil. Det er Steen helt i hvidt.

85


Manden på ­farten sænkede tempoet Produktionsdirektør i Svine­ kødsdivisionen Arthur Petersen stoppede efter 24 års virke i Danish Crown.

hur Produktionsdirektør Art ten, og Petersen var altid på far sredejd arb te to af hans vigtigs bil. og fon tele ret væ skaber har ejene­ dev lan på km 000 80. d Me en om året har han tilbragt tigt flit n bile i tid stor del af sin og fer che riks fab d talende­me e hans hav llet sku har der re, and ord med på deres vej.

I forbindelse med årsskiftet blev tempoet sat ned. Svinekøds­ divisionens ankermand holdt ind til siden for at gå på pension. Inden Arthur Petersen blev ­produktionsdirektør, var han ­fabrikschef i Kolding og Odense, men baggrunden lå uden for slagteribranchen. Oprindeligt er han uddannet smed og skibsingeniør, men for at have føling med, hvordan det er at stå med kniven i hånden, har han taget slagtekurser. Af og til har det dog været i overført betydning, han har svunget kniven, nemlig når det faldt i hans lod at tage ud på fabrikker for at fortælle medarbejderne, at Danish Crown har valgt at lukke deres afdeling. Ikke et nemt job, men Arthur Petersen tog det loyalt på sig, ligesom han energisk arbejdede for at optimere produktionen over en bred kam. 16. december 20 10

Juni 20 11

Flagermusene

En kummerlig god idé

Når de fleste slukker lyset og går i seng, starter maskinerne og ­arbejdsdagen for natholdet i Sdr. Felding. I Danish Crown kaldes medarbejderne på natholdene ­flagermusene. Ligesom dyrene kommer de kun ud om natten. Medarbejderbladet Krogen har undersøgt, hvad der foregår på forædlingsfabrikken i Sdr. Felding en kulsort nat. Klokken er 22, og de 16 med­ arbejdere møder ind til en nat med oksemedaljoner, frokoststeaks og roastbeef. Udenfor er alt mørkt og stille, men i produktionen er der lyst. Her møder vi overflagermusen, mestersvend Brian Christensen. Han er leder af natholdet, men har ikke altid været natdyr.

nat før, - Jeg har aldrig arbejdet . Der det lide st bed kan jeg n me nen efo Tel er meget mere ro på. er vi og n, tide e ringer ikke hel det ikke så mange, så vi har er sig n, me sam t god g ­rigti Brian Christensen.

Derhjemme er han typen, der slukker lyset efter sig og sparer på vandet. Den miljøbevidste holdning har mestersvend Martin René Rasmussen også med sig, når han går på arbejde på Danish Crown i Ringsted.

Jeg ville bare være i Danish Crown Mange medarbejdere vælger at lægge rigtig mange år af deres arbejdsliv i Danish Crown. Det er dog de færreste, der som HRkonsulent Edith Poulsen når at fejre 50-års-jubilæum. Hun var blot 16 år, da hun som kontorelev satte sine ben i Danish Crown for første gang – eller rettere Bjerringbro Andels-svine­ slagteri, som det hed dengang.

50 år efter har HR -konsulent Edith Poulsen stadig fødderne solidt plantet i DC-m ulden. Den 31. oktober 2010 ku nne hun fejre sit 50-års-jubilæum . November

Alle tager en tørn og hjælper ­hinanden. Denne nat lægger Brian Christensen kryddersmør ned ved frokoststeaks, fordi en medarbejder er blevet syg. - Når en medarbejder er syg, kan vi ikke bare kalde en ny ind. Alle sover jo. Så er vi nødt til at dække ind for hinanden. Men vi har ikke ret meget sygefravær, fordi holdet ved, det rammer os alle hårdt, når vi mangler én, ­for­klarer Brian Christensen.

2010

Derfor undrede han sig ganske meget over det store forbrug af vand, der finder sted, hver gang en af de blå plastikkummer kommer renskurede ud af vaskemaskinen.

gulvet,­ - Vandet væltede ud på ld og den slags ressourcespi e, nkt tæ ­irriterer mig. Så jeg e gør ne kun n ma at det måtte rtin Ma rer kla for , ­noget ved René Rasmussen.

Han gik i gang med at måle vandspildet og fandt ud af, at hver gang en enkelt plastikkumme er gjort ren, løber 17 ­liter 80 grader varmt vand lige i ­kloakken. Med 180 kummer i døgnet bliver det til godt 3.000 liter vand. Løsningen er en spildvandbakke. Det er en opsamlingsrist i gulvet, hvorfra det brugte vand pumpes videre til et filter, der renser vandet, så det kan genbruges­ i kummevaskeren.­Alt i alt har projektet ­kostet ca. 27.000 kr. Den samlede besparelse på vand og energi er ­beregnet til ca. 35.000 kr. på et år, så projektet har tjent sig ind på otte måneder. September 2011

87


NYSGERRIGE GÆSTER DANISH CROWN ER EN AF VERDENS MEST MODERNE OG EFFEKTIVE SLAGTERIVIRKSOMHEDER. DERFOR BESØGER GÆSTER FRA HELE VERDEN HVERT ÅR VIRKSOMHEDEN FOR AT LADE SIG INSPIRERE. OGSÅ GÆSTER FRA DET POLITISKE DANMARK FINDER VEJ TIL SLAGTERGANGEN.

Videnskabsministeren så på teknologi i Blans I NOVEMBER BESØGTE DEN DAVÆRENDE­­VIDENSKABSMINISTER CHARLOTTE SAHL-MADSEN SLAGTERIET I BLANS FOR AT SE NÆRMERE PÅ DANISH CROWNS INNOVATIVE TEKNOLOGI. Et snedækket Danish Crown i Blans fik i slutningen af november besøg af daværende videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen, som skulle høre nærmere om Danish Crowns teknologiske innovation. Ministeren kom for at tage Danish Crowns ­innovative teknologi nærmere i øjesyn og se konkrete eksempler på det i Blans’ ­opskæring og pakkeri. - Det har været spændende at se teknologien i praksis. Besøget på Danish Crown har givet mig ny indsigt i,

hvor meget produktions­ teknologisk innovation ­betyder for virksomhedens konkurrenceevne, sagde Charlotte Sahl-Madsen. En stor del af slagteriet i Blans brændte ned i 2007. Så det er et helt nyt og topmoderne slagteri, der mødte videnskabsministeren på turen rundt i produktionen, og den store mængde teknologi gjorde indtryk på ministeren.

besøge Danish Crown. Vi forstår godt ministerens ­interesse for Danish Crown, da vi har meget at byde på inden for industriel innovation, som er en mangelvare i Danmark, fortalte Svend Erik Sørensen, direktør i Danish Crown og formand for Levnedsmiddelcentrets bestyrelse samt medlem af Det Strategiske Forskningsråd. 29. november 2010

- Jeg er glad for, at videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen har valgt at

Daværende videnskabsm inister Charlotte Sahl-Madsen så på teknol ogi og slagteri.

88


LO-formand besøgte Danish Crown i Aalborg 13. april 2011

HARALD BØRSTING FEJREDE LO AALBORGS 125-ÅRS JUBILÆUM MED AT SE DANISH CROWNS KREATURSLAGTERI.

En tidlig morgen i april var LO’s formand, Harald Børsting, sammen med en delegation fra LO Aalborg på rundtur på slagteriet­ i Aalborg for at få et indblik i en produktionsvirksomhed som Danish Crown. Fabrikschef Palle D. Sørensen og tillidsmand

Henning Lønstrup viste rundt og fortalte om fabrikken, mens chefanalytiker Karl Christian Møller fortalte om Danish Crowns planer og udfordringer. - Det er meget værdifuldt for mig at se, hvordan verden er for tillidsmand Henning

Lønstrup og hans kolleger, sagde Harald Børsting.

glædede sig over projektet og de mange arbejdspladser.

De netop offentliggjorte planer om at bygge et nyt kreaturslagteri og dermed investere i ca. 300 danske arbejdspladser vakte interesse hos LO-formanden, som

Baggrunden for besøget var LO Aalborgs 125-års jubilæum, og det blev fejret med besøg på de største virksomheder i Aalborg, heriblandt Danish Crown.

Anders Samuelsen besøger verdens mest moderne slagteri

Anders Samuelsen fra ­Liberal Alliance lærte om både fødevare­produktion og rammevilkår på ­rundturen.

LIBERAL ALLIANCES PARTILEDER, ANDERS SAMUELSEN, BESØGTE I APRIL DANISH CROWN HORSENS, SOM HAN ER IMPONERET OVER. 15. april 2011

- Det er meget spændende at se så højteknologisk en produktion, sagde Anders Samuelsen. Han bor selv i Horsens og har fulgt byggeriet af det fem år gamle slagteri.

- Det er dejlig at se stedet indefra. Det er et eksempel på en virksomhed, der bidrager til Danmarks velstand, og derfor er det vigtigt, at vi gør, hvad vi kan for arbejdspladser som denne, sagde han. - Det er sgu da Anders Samuelsen, udbrød en

medarbejder i kantinen, da partilederen for Liberal Alliance blev vist rundt på slagteriet, der har 1.500 medarbejdere. Både globalisering, logistik og hjerter i flødesovs blev vendt undervejs.

89


RET: ASKE PÅ DØR

DCs brand­ tekniker Flemming Damholdt­(tv) og ­teknisk chef Niels Conradsen holder branden fra døren.

90


ASKE BRANDT FOREBYGGER BRANDE

To store brande på kort tid har lært Danish Crown om forebyggelse i alle detaljer. I dag huserer Aske Brandt på alle virksomheder. RØDE PLETTER SKAL STOPPE BRANDE - Folk trækker lidt på smilebåndet, når jeg peger på en rød plet og siger, at det er det ­nyeste våben inden for brandbekæmpelse, ­siger André Lorenzen. Han er maskinmester på slagteriet i er på Skærbæk, hvor han viser de røde plett er gene væg at erer, indik som , væggene frem . elige tænd letan

- Mange tror, det ikke kan brænde på et ­slagteri, fordi det bare er mursten og beton. Men cirka 75 pct. af vores vægge har flamingo ­eller skum indeni, og det kan godt brænde, siger han. De røde pletter markerer, at man ikke må stille paller, gulvvaskere og lignende op af væggene.

BRAND­DØREN BEGRÆNSER BRANDEN På vej gennem afdelingen i Ringsted stopper Niels Conradsen pludselig op og kigger mod jorden. En gul kile sidder fast under en brandport, så porten ikke kan lukke i, hvis en brand bryder ud. Med det samme tager han fat i en medarbejder og forklarer ham, hvorfor det ikke er i orden at blokere døren på den måde.

TRUCK­LADERE KAN BRYDE I BRAND ELLER EKSPLODERE Umiddelbart virker det ikke som synderligt farligt at sætte stikket til sin truck og lade den op.

- Men det er vigtigt, at ma n har ordentlige forhold i områder for tru ckladning og ladning af for eksempel rengøring sselskabets gulvvaskere, for der kan i væ rste fald ske en kortslutning eller eksplosion, og dermed kan en brand begynde, siger adm inistrerende direktør Klaus Møller fra DC Insura nce.

- Det er vigtigt, at vi altid har fokus på at få forklaret, at det ikke er tilladt, og hvorfor det ikke er tilladt, sådan at medarbejderne husker­og forstår vigtigheden af branddøre og -porte,­forklarer teknisk chef Niels Conradsen.

ER, RYGER DU H RYGER DU UD

e, da der gik ild ev forskrækked Alle i Herning bl t skete efter De i rygerummet. k sæ ds al aff i en og selv en afSkive og Blans, storbrandene i lt. Den ultimanemt ende fata faldsbrand kan stod klart for arbejdspladsen tive trussel mod Meldgård. j Ka og fabrikschef medarbejdere er vi ikke genænder ned, bliv - Hvis stedet br arbejdsplads. le mister deres opbygget, og al l have, at folk vi nhård og ikke be er g je r nå Så der, så ved de anviste områ ryger uden for n. hvorfor, siger ha medarbejderne

ORDEN MOD BRAND Jens Jørgen Kjeldsen åbner døren ind til ­tavle-­og teknikrummet i kælderen hos DC Beef i Fårvang.

- Se, hvad sagde jeg! Der sniger sig altid ting herind, siger den 49-årig e maskinmester, inden han resolut kører trillebøren ud fra rummet. - Det er lidt trangt med plads i kælderen, så når folk ser sådan et dejligt stort rum, sætter de ting herind. De tænker ikke over, at tingene kan være brandbare og skyld i, at fabrikken brænder ned, siger Jens Jørgen Kjeldsen.

91


Pølsesalget sætter rekord Det gode vejr i slutningen af april og begyndelsen af maj kunne mærkes på salget af pølser. Aldrig før har Tulip oplevet så stor ­efterspørgsel efter pølser som i uge 18 i 2011. - Vores hidtidige rekord for pølseproduktion på en enkelt uge til det danske marked blev slået med 150 tons, og samlet solgte Tulip i uge 18 cirka én million pølser i Danmark, siger Tulips Nordiske salgsdirektør Peter Guldager. De ansatte på Tulips fabrikker fik ikke selv meget tid til at grille i maj, da de bød ind med en syvdages arbejdsuge for at kunne følge med efterspørgslen. M aj 2011

Forbrugerne fyrer op under grillen En tidlig start på grillsæsonen gav travlhed i Danish Crown. Det gode vejr fik nemlig forbrugerne til at smide store mængder kød på grillen, og mange af grillprodukterne kom fra DC’s afdelinger. Både detailpakafdelingen i Herning og DC i Hadsund måtte hente forstærkning i form af nye medarbejdere for at kunne følge med efterspørgslen. 11 aj 20 19. m

93


s e n r e d r Reko g n i n r e H dag i rowns C h is n a D i e n r e Medarbejd deling i Herning har detailpakafde travlt. De satte haft susen i marts. to rekorder i r medarbejderne

speciel dag fo arts 2011 blev en tte ikke mindre Fredag den 18. m n i Herning. De sa ow Cr sh ni Da på en ng detailpak­afdeli i løbet af dagen. end to ­rekorder kker have 322.000 ba nsinde. Vi skulle ge no m. g trø da e ns st Er ør st tionschef Allan - Det blev vores , fortæller produk rd ko re ny er t af sted, så de rd.­ t i sig selv er reko isterpølse, og de ed m er kk ba l. 00 ju 139.0 e engang til Blandt varerne er rig lavet før – ikk er har Herning ald ist ed m et eg m Så e henholdsvis i disse uger havd er nd ku e or en st es, at tre som faldt samm Travlheden skyld kroners marked, 010 og gs da els jubilæums-, føds . igt ss æ sm 1 tid rts 201 21. ma

Fødevarestyrelsen truede den danske flæskesteg De statsansatte tilsynstek nikere på Danish Crown s slagterier­nedlagde 20. december arbejdet i frustra tion over et brev, hvor Fødevarestyr elsen opsiger lokalaftalern e. Det betød, at der måtte slagte s på halv kraft på slagte rierne. - At tilsynsteknikerne væ lger at gå hjem på årets travleste dag, er udtryk for ma nglende respekt for de ma nge slagteriarbejdere, der i øje blikket kører med overarb ejde­ for at sikre flæskestegen på julebordene i Europa , sagde kommunikations­ direktør Anne Villemoes om arbejdsnedlæggelsen.

20. december 2010

Udvidelse i Vejle Mens en del af Tulips ansatte var på juleferie, blev der arbejdet ekstra hårdt i Vejle, hvor der trods vintervejret blev indsat nyt produktionsudstyr. Den nuværende linje kørte nemlig i for­ vejen syv dage om ugen, så for at sikre sig, at produktionen kan opretholdes, bliver den nye linje foreløbig installeret i en nyopført midlertidig pavillon på 328 kvadratmeter. 4. januar 2011

94


Alle tiders jul i Herning Julen er rekordernes tid på DC’s deta ilpakafdeling i Herning. Sådan har det efterhånden været genn em flere år, og julen 2010 var ingen undtagelse. I uge 49 røg der 626 tons kamme, mørb rad, hakkekød, ­ edister og andre julegodter ud fra m afdelingen til de danske forbrugere. - Det er alle tiders rekord for os. Vi har ikke tidligere produceret så meget på en enkelt uge, og reko rden kan godt komme til at stå mange år frem, fortæller prod uktionschef Allan Ernstrøm. 15. december 2010

FLÆSKESTEG MED KRYDRET RØDKÅL 1 ½ kg svinekam uden ben 1½ spsk. groft salt frisk timian og oregano 1 rødkålshoved, 2-3 kg ½ l hyldebærsaft 1 dl honning 1 løg evt. 1 tsk. kommen 1 laurbærblad 1 spsk. ribsgele 1 spsk. eddike 3 æbler 1 spsk. fedt fra flæskestegen

Rids sværen helt ned til kødet (½-1 cm ned i kødet) med ½ cm’s mellemrum. Har slagteren ridset stegen, så gå den efter. Nogle gange er ridsningen ikke dyb nok – især ikke i siderne. Hak krydderurterne. Vær omhyggelig med at få salt og krydder­ urter ned i kødet mellem alle sværene. Læg stegen på en rist i en lille bradepande, så sværen ligger så vandret som muligt. Læg sammenkrøllet stanniol eller et stykke skrællet kartoffel under stegen, hvor den er tyndest, for at få sværen til at ligge helt vandret. Hæld ½ l vand i bradepanden, og sæt stegen midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200 °C, og lad stegen stå i ca. 1½ time. Snit rødkålen fint. Kog rødkålen i hyldebærsaft, honning, løg i skiver, evt. kommen, laurbærblad, ribsgele, eddike, salt og peber i ca. 1 time. Tilsæt ­æbler med skræl i både de sidste 15 minutter af ­kogetiden. Smag til, og vend stegefedtet i rødkålen lige før servering.

Opskrift til 6

95


PRODUKTION FLYTTES FRA HADSUND

Produktionsanlægget i Hadsund er af ældre dato, og beliggenheden gør det svært både at udvide og optimere produktionen. Derfor har Danish Crown besluttet at lukke afdelingen og flytte produktionen.

Danish Crown meldte i december 2010 ud, at man ville arbejde for at flytte produktionen i Hadsund til nye lokaler i den lukkede Tulipfabrik i Sdr. Borup, men forudsætningen var, at der kunne etableres aftaler, som ville sikre det økonomiske grundlag, og det arbejdes der fortsat på. - Derfor undersøger vi nu som alternativ,­ om vi skal flytte produktionen til andre ­afdelinger i Danish Crown – både i Danmark og i udlandet.­Og det kan desværre betyde tab af danske arbejdspladser, siger Kjeld Johannesen. Afdelingen i Hadsund afvikles i takt med, at produktionen kan overføres til andre anlæg. 18. august 2011


150 ANTALLET AF SLAGTESVIN, SOM DANISH CROWN MODTOG FRA DE DANSKE LANDMÆND, VAR STIGENDE I BEGYNDELSEN 2011. DERFOR BØD VIRKSOMHEDEN VELKOMMEN TIL 150 NYE MEDARBEJDERE I DANMARK.

nye medarbejdere til Danish Crown Hen over sommeren 2010 mærkede Danish Crown for alvor effekten af DC Future, der resulterede i omkring en million ekstra svin til slagtning og sikrede godt 400 danske­ ­arbejdspladser. Den positive udvikling fortsatte,­ og Danish Crown modtog indmeldelser­fra flere nye andelshavere – blandt andet på baggrund af en konkurrencedygtig notering.

3. februar 2011

Derfor ansatte Danish Crown i begyndelsen af året 150 nye medarbejdere på slagterier og i udbeningsafdelinger over hele landet. - Vi oplever lige nu en stigende efterspørgsel­ fra flere eksportmarkeder, herunder bl.a. Korea. Det er udtryk for, at Danish Crown har bevaret sin position som et konkurrence­ dygtigt slagteri, sagde Kjeld Johannesen, CEO i Danish Crown, i februar. Højere foderpriser betød, at svineproducenterne ønskede at sænke slagtevægten. Dette var med til at øge presset på slagterierne i en situation, hvor en del leverandører i for­vejen oplevede ventetid på at få afhentet svin til slagtning oven på helligdagene mellem jul og nytår og en del trafikale udfordringer som følge­af vintervejret. Ansættelserne var derfor også et udtryk for, at Danish Crown forstærkede indsatsen for at indhente forsinkelserne på afhentning af svin.

Afdelingen i Hadsund producerer en række specialiteter – som disse ruller til Japan. Den produktion flyttes til andre afdelinger.

97


책 p n e t Opskrif d l u f s e c en suc . . . k n a b b jo


Succesfuld jobbank i Skærbæk.

Da tillidsmand og bestyrer af jobbanken i Skærbæk Paul Sejer gjorde regnestykket op, viste det, at jobbanken havde hjulpet 33 af 36 kolleger videre. Det svarer til 92 pct. I alt 16 af de afskedigede havde fået job inden for Danish Crown-koncernen. April 2011

Næsten alle er kommet videre efter lukning i Rødding.

Kun knap et par håndfulde ledige stod tilbage i Danish Crowns jobbank i Rødding, der lukkede den 11. marts. Dermed var 97 pct. af de oprindeligt 309 medarbejdere kommet videre i arbejde eller uddannelse.

arbejde på andre Danish Crown-afdelinger, mens andre har skaffet sig job i andre virksomheder. Endelig har mange valgt at gå ­uddannelsesvejen, men higer efter at vende tilbage til arbejdsmarkedet.

- Jeg har under 10 aktive tilbage nu, så det er rigtig fint, sagde jobbankbestyrer NielsHenrik Sørensen en uge før lukningen af jobbanken.

Siden 2004 er 30 pct. af de medarbejdere,­der er blevet afskediget som følge af en virksomhedslukning, vendt tilbage til Danish Crown.

Røddingafdelingen lukkede med udgangen af oktober 2010. En del medarbejdere har fundet

304 af 328 medarbejdere fra det nedlagte aftenhold i Esbjerg er kommet godt videre.

36 -33 3

4. marts 2011

Sidste sommer stod 328 medarbejdere uden job, efter at aftenholdet på slagteriet i Esbjerg måtte nedlægges. Efter ni måneder lukkede jobbanken i juni, og 304 med­ arbejdere var kommet videre i enten job eller uddannelse. - Allerede efter fem måneder var 156 til­ bage i job, så det er gået over al forventning. Jobbanken har været guld værd, fortalte jobbankbestyrer og tidligere tillidsmand for ­aftenholdet Henning Christiansen. Flere af medarbejderne beholdt kniven i hånden og er kommet til Danish Crowns slagterier­i Horsens, Blans og Esbjerg. En stor del af medarbejderne benyttede mulig­heden for at komme på kurser, og ­flere er startet på uddannelse efter et venligt spark bagi af Henning Christiansen. Da jobbanken lukkede 10. juni i Esbjerg, overtog HR-konsulent Lotte Lind Holm arbejdet med at hjælpe de sidste videre. 10. juni 2011

99


1

2

Brun rullerne godt af i olie i en gryde. Tilsæt tamari, mirin og 8 dl vand, og kog det op. Lad det herefter simre i 1¼ time, indtil rullerne er møre. Smag kogefonden til med tamari.

Riv ingefær og hvidløg fint, og kom det i gryden sammen med finthakket chili og de udblødte shiitakesvampe, og kog det med.

3

Skræl papajaen, fjern kernerne, og snit den i fine skiver.

BRAISEREDE

BELLYRULLER MED TAMARI, INGEFÆR, MIRIN, SHIITAKESVAMPE OG GRØN PAPAJA

INGREDIENSER 500-600 g belly-ruller (4 stk.) 1 spsk. vegetabilsk olie 1 dl tamari 2 spsk. mirin 50 g ingefær 1 fed hvidløg ½ rød chili, finthakket 10 g tørrede shiitakesvampe/ udblødte

Opskrift til 4

TILBEHØR 300 g grøn papaja eller agurk, uden skræl og kerner 300 g shiitakesvampe 1 spsk. vegetabilsk olie 4 fintsnittede forårsløg 1 spsk. ristede sesamfrø ­spiselige blomster, kan udelades

5

4

Skær svampene i skiver, og steg dem af i olie på en varm pande. Vend derefter papaja, forårsløg og sesamfrø i.

Anret skiver af belly i gryden eller i en skål sammen med papaja, svampe og kogefonden, og drys med spiselige blomster.


JAPAN

101


s.102

På andet år er Danish Crown kon­ kurrencedygtig på noteringen. Men det betyder ikke, at udfordringerne er forsvundet – heller ikke for sel­ skabets ejere. Året er især gået med at diskutere Danish Crowns ejer­ struktur – og veje for og imod, hvis udefrakommende kapital en dag skulle være med til at sikre frem­ tidig vækst. Og dermed være med til at bestemme. Den diskussion er vi ikke færdige med...

ET EJERSKAB MED VÆRDIER


105 Hvordan fremtidssikres Danish Crown 107 Massivt ja til Danish Crown A/S 108 Flere tilmelder Dansk Kalv 109 Frida med Ferdinand i stalden 109 Kalvefilet 110 Dansk Kalv ryger til tops 110 Kontraktkalve er kommet godt fra start 114 Afregningstjek kan betale sig 117 Årets slagtesvineproducent er fra Nordfalster 117 176 på studietur til Tyskland 117 Optimal levering af slagtesvin 117 Ny transportaftale holder prisniveau 118 Forsikringen er på plads 120 Prinsen af Wales besøgte økologisk landbrug 124 Koteletter


104


HVORDAN FREMTIDSSIKRES DANISH CROWN

Sommerens kredsmøder handlede overordnet om én ting – skal der sidde andre med ved bordet i Danish Crown? Efter sommerkredsmøderne rundt om i landet kunne bestyrelsesformand i Danish Crown Niels Mikkelsen konstatere, at ejerne er dybt optagede af spørgsmålet om at udvikle selskabet, men også ærgerlige over, at de ikke nødvendigvis selv har de fornødne kræfter til at gennemføre den vækststrategi, der skal sikre Danish Crown fortsat plads i superligaen blandt Europas fødevareproducenter. - Danish Crown og dansk svineproduktion­ befinder sig i en periode med historiske udfordringer, hvor kun den skarpeste og mest konkurrencedygtige har en fremtid. Virkeligheden er sådan i dag, at den, der ikke udvikler sig, går tilbage, siger Niels Mikkelsen, der kvitterer for den gode stemning til kredsmøderne, hvor debatten altovervejende ­drejede sig om fremtiden for Danish Crown. Niels Mikkelsen understreger, at det netop i disse år drejer sig om at være oppe på tæerne: - Hvis Danish Crown i nogle år hviler på laurbærrene, så giver vi plads til vores europæiske konkurrenter. For et selskab af vores type vil stilstand på sigt undergrave vores konkurrenceevne. Derimod vil vækst gøre det præcis modsatte – nemlig styrke konkurrence­kraften og dermed noteringen, understreger Niels Mikkelsen.

ANERKENDELSE FRA EJERNE Også i december mødtes ejerne traditionen tro ved en række kredsmøder, og her blev blandt andet årets resultat gennemgået. På 16 møder landet over fremlagde bestyrelsesformand Niels Mikkelsen og CEO Kjeld Johannesen årets resultat i Danish Crown. Og de kan se tilbage på en engageret og konstruktiv debat, der bød på bred opbakning fra andelshaverne. - I en tid, hvor danske produktionsvirksom­ heder kæmper med konkurrencedygtigheden, fik vi vendt situationen og er i dag konkurrence­dygtige. Derfor var det også en stor fornøjelse for os at opleve ejernes anerkendelse af årsregnskabet på kredsmøderne, siger Kjeld Johannesen og fortsætter: Der var skulderklap fra andelshaverne for den indsats, alle i koncernen har ydet i forbindelse med DC Future, og stor interesse for Danish Crowns nye strategiplan, DC2015, der skal være med til at sikre et fornuftigt ­råvaregrundlag i de kommende år, siger Kjeld Johannesen. 10, juli 2011 December 20

105


Asger Krogsgaard er medlem af Danish Crowns bestyrelse og for­ mand for virksomheds­ bestyrelsen i Landbrug & ­Fødevarer. Her er han i gang ved gryderne på årets svinekongres.

106


ja

Massivt til Danish Crown A/S Danish Crowns repræsentantskab sagde i oktober 2010 med et massivt flertal ja til dannelsen af et aktieselskab. - Den beslutning, der er truffet, betyder i praksis ingen forandring for selskabets ejere. Der er alene tale om, at andelsselskabet etablerer et aktieselskab, som er 100 pct. ejet af andelsselskabet.

Der er således ikke tale om, at aktieselskabet erstatter andelsselskabet, sagde bestyrelsesformand for Danish Crown Niels Mikkelsen dengang. Debatten om oplægget begyndte i februar­ 2010, hvor det blev præsenteret på et repræ­sentantskabsmøde. Siden var det på dags­ordenen til samtlige repræsentantskabsmøder, og det var desuden temaet på sommer­kredsmøderne i 2010, som blev holdt landet over for alle ejerne. I oktober blev ­beslutningen om Danish Crown A/S så truffet. - Det er et spørgsmål om at sikre, at vi har de værktøjer, der skal til på sigt, hvis vi skal opfylde den vækststrategi, repræsentantskabet har vedtaget. I første omgang har vi vedtaget at danne det aktieselskab, der åbner for en række muligheder på længere sigt. Men det er muligheder, som herefter skal analyseres indgående. Mulighederne skal løbende drøftes med ejerne, og de skal i givet fald vedtages af repræsentantskabet, sagde Niels Mikkelsen. På mødet i oktober 2010 blev planen for de kommende år – DC2015 – fremlagt, og den blev mødt med ros og entydig opbakning fra repræsentantskabet. 13. oktober 2010

107


Flere tilmelder Dansk Kalv 8. februar 2011

TILMELDINGERNE TIL DANISH CROWNS DANSK KALV-KONCEPT ER STEGET MED 5.000 DYR SIDEN SIDSTE ÅR. Interessen for at levere til Danish Crowns Dansk Kalv er stigende. DC Beef har mod­ taget tilmeldingerne for 2011, og det samlede antal­tilmeldte kalve er på godt 70.000 for hele året. Det er over 5.000 flere kalve end sidste år.

108

Det større antal tilmeldte kalve skyldes, at troen på konceptet er høj hos producenterne. Udfordringen bliver at opretholde optimismen hos producenterne i de kommende år, for ­allerede næste år bliver handyrpræmierne ­reduceret markant.

Dansk Kalv sælges primært til det danske marked og eksporteres kun i begrænset omfang. Kødet markedsføres bredt i flere butikker.


KALVEFILET

På Landsskuet i Herning ­inviterede ungtyren Ferdinand Frida med en tur i stalden for at se en af de helt store tyre.

MED GRILLEDE COURGETTER

1 kg kalvefilet - enten hel eller i bøffer 2 grønne courgetter (squash) 4 fed hvidløg ½ rødløg 4 kviste frisk timian eller lidt tørret timian olivenolie salt og peber

FRIDA MED FERDINAND I STALDEN “Novra, den er stor”, siger Frida, da ungtyren Ferdinand har inviteret hende med på besøg hos præmietyren Hammel Calvado’s.

Landsskuet i Herning, hvor Danish Crowns gris Frida luftede sin nye ven. Først med en tur i hestevogn og så på besøg på de tunge drenge, som Ferdinand kalder dem.

Og hun har ret. Hammel Calvado’s på 1430 kilo løb med præmien som den flotteste tyr på

Ferdinand selv er endnu kun en ungtyr, men han gør, hvad han kan for at imponere Frida med sine store bøffer. Sommer 2011

Kalvefileten ridses i fedtet, hvis den steges hel. Brunes i en gryde i et ildfast fad og steges i ovnen ved 170 °C, indtil stegetermometeret ­viser 65 °C. Steges fileten som 200250 g bøffer, brunes de på en pande (gerne grill) og steges færdig i ­ovnen ved 170 °C i ca. 10-15 minutter alt ­efter tykkelse.

Courgetterne vaskes, og enderne skæres af. Flækkes på langs og ­skæres i grove stykker (ca. 2 cm). De ristes i olivenolie på en sauté­ pande sammen med ­timian og hvidløg samt rødløg skåret i tynde skiver­. Rør forsigtigt, indtil de har fået farve, og smag til med salt og peber­. Serveres sammen med mos af ­sweet potatoes.

Opskrift til 4

109


10 ni 20 21. ju

Dansk Kalv ryger til tops Landmandsparret Henriette og Johannes Nielsen fra Varde har fået lavet flag med Dansk Kalvlogo til at sætte ude foran bedriften. Det initiativrige kalveproducentpar mener, at afstanden mellem den primære produktion og forbrugerne er blevet for stor, og det kan kun landmændene lave om. - Der kører jo tusinder af biler forbi vores bedrift hver dag, og efter vi har fået sat flagene op, kan vi se, at de lige letter foden fra speederen for at se, hvad der står. Og det er jo smart, hvis bilisterne kan genkende logoet, næste gang de handler ind, siger Johannes Nielsen.

11. januar 2011

Kontraktkalve er kommet godt fra start Danish Crown har siden efteråret 2010 finansieret kalve på kontrakt, og ­ordningen er ifølge DC Beef kommet godt fra start.

Allerede i januar var 600-700 kalve finansieret via DC Beef. - Tilbuddet opstod i efteråret, da vi fornemmede, at der kunne være et behov for en alternativ finansieringsform, fortæller afdelingschef Ejvind Kviesgaard, DC Ejerservice. Ordningen henvender sig til andelshavere, der skal købe kalve i alderen op til tre måneder. Kalvene bliver så finansieret af DC Beef på kontrakt. Når dyrene slagtes hos Danish Crown, vil det lånte beløb inklusive renter blive modregnet i afregningen. Renten bestemmes af Danish Crown. Dertil kommer et administrationsgebyr pr. kalv på 20 kr., som betales ved indgåelsen af kontrakten.

110


Afregningstjek kan betale sig FLERE HAR FÅET OPTIMERET DERES AFREGNINGER EFTER ET EFTERSYN PÅ DC’S WORKSHOPS. I begyndelsen af året havde andelshaverne mulighed for at give afregningerne et eftersyn på workshops afholdt af DC Ejerservice rundt om i landet. Og det kunne betale sig for andelshaverne. Højere foderpriser har betydet, at flere landmænd har fået sænket leveringsvægten og dermed optimeret indtjeningen. På den måde kan det godt betale sig for ejerne at få kigget deres tal igennem.

STYRKET EJERSKABSFØLELSE Ved workshoppen i Randers sad flere andelshavere med en kop kaffe og ventede på, at en konsulent blev ledig. En af dem var andels­ haver Jens Peter Jensen fra Brønderslev. Han var kommet for at finde ud af, om han benytter den rigtige afregningsform.

- Vores indtryk er, at mange er gået hjem med ting, de kan bruge, fortæller Per Hjort, konsulent i DC Ejerservice.

- Det er spændende, om den form, jeg har, er den bedste, sagde Jens Peter Jensen, der er glad for arrangementet. - Det viser, at de ikke er ligeglade med vores økonomi, og det er med til at styrke følelsen af ejerskab, forklarede Jens Peter Jensen. 8. februar 2011

114


e s i r g 0 0 0 . fra konsulent leverer 15

n e med en n. Det giver s e d n ø a m t H e r fte duktio Jens h Crown. E in svinepro Danis eret s om året tilrvice har han optim 07.500 kr. om året. DC Ejersel i afregningen på 3 en forske

Før

Vægt-optimering 84 kg Overvægt 12 øre Kødprocent 60 % UK tillæg 35 øre Bemærkninger 2 øre Logistik 4 øre Afhentningskrav 3 øre Pålæsning 2 øre Tidlig udlevering 2 øre

Efter

kr./kg

82 kg 6 øre 60,5 % 40 øre 2 øre 1 øre 2 øre 2 øre 2 øre

0,05 0,06 0,05 0,05 0 0,03 0,01 0 0

Sum 0,25 Øget afregning årligt kr. 307.500

115


Næstformand for Da nish Crowns bestyrelse Er ik Bredholdt sørgede for maden sammen me d 750 landmænd på åre ts svinekongres.


11. november 2010

Årets slagtesvineproducent er fra Nordfalster Gården Stærsminde på Nordfalster ejes af far og søn, Villy og Kristian Jensen, og drives til dagligt af deres svigersøn/svoger, Henrik Berg. De tre er netop blevet kåret som årets slagtesvineproducent af Videncenter for Svineproduktion. Faktisk har Stærsminde kun været i gang med den nuværende svineproduktion siden 2007, hvor gårdens nye stald stod færdig. Både Villy, Kristian og Henrik var på det tidspunkt helt grønne inden for moderne slagtesvineproduktion, men allerede nu tre år efter er effektiviteten helt i top. Og netop effektiviteten er årsagen til, at de tre tidligere “nybegyndere” kan kalde sig årets slagtesvineproducent. De tre har været andelshavere i Danish Crown, lige så længe Henrik Berg kan huske, og de leverer hvert år cirka 8.500 grise til selskabet.

176 på studietur til Tyskland

7. juni 2011

176 medlemmer af Danish Crowns repræsentantskab var i maj på en todages studietur til Tyskland for at se kreaturslagteriet i Husum, det nytilkøbte svineslagteri i Essen/Oldenburg og den store fabrik i Oldenburg, der drives af Danish Crown og Tulip. - Det er vigtigt, at repræsentantskabsmedlemmerne har et indgående kendskab til Danish Crowns forretninger i udlandet. Ikke kun fordi en stadig større del af forretningen udvikler sig uden for Danmarks grænser, men også fordi en stor del at DC’s overskud skabes i udlandet, ­siger Niels Buhl, formand for I&K-udvalget, der udtrykker stor tilfredshed med turen.

Optimal levering af slagtesvin

14. ap ril 201 1

Det er mange ting, der skal tages i betragtning, når den optimale levering af slagtesvin skal planlægges. Derfor har DC Ejerservice lavet en såkaldt kvikguide, hvor de vigtigste informa­ tioner er samlet. - Vi har samlet de vigtigste informationer på ét ark, der kan hænges op ude i produktionen. På den måde kan man selv og medarbejderne få et hurtigt og brugbart overblik, der gerne skulle hjælpe til at opnå den optimale levering af slagtesvin, siger Anders Nørgaard, konsulent i DC Ejerservice.

Ny transportaftale holder prisniveau

i 2011 27. jun

I foråret udarbejdede Danish Crown en ny transportaftale, som er gældende fra februar 2012 og tre år frem. Aftalen blev sendt ud til nuværende vognmænd, men andre interesserede var også velkomne til at komme med et bud. - Det er altid spændende at se resultatet, når vi sender en så stor og vigtig del af v­ ores forretning som indtransport af svin og søer i udbud. Vi forventer, at aftalerne er på plads senest med udgangen af juni måned, sagde underdirektør i DC Ejerservice Vagner Bøge. Da licitationsrunden var afsluttet, kunne der konkluderes følgende

•  prisniveauet er uændret •  15 distrikter skifter vognmand •  64 distrikter fordeles på 14 vognmænd •  der opsiges aftaler med fire vognmænd, så det samlede antal vognmænd bliver 14 Selv om prisniveauet holdes uændret, vil der som en del af kontrakten undervejs r­ eguleres for ændringer i løn og udgifter til diesel.

117


FORSIKRINGEN ER PÅ PLADS Alle svineandelshavere og leverandører af slagtesvin til Danish Crown har nu tegnet en produktansvars­ forsikring.

118


Maj 2011

Siden den 1. april har det været et krav, at alle svineandelshavere og leverandører­ af svin til Danish Crown skal have en produktansvarsforsikring. - Det er positivt, at vi nu kan sige, at alle ­andelshavere og leverandører til Danish Crown nu er forsikret, sagde Vagner Bøge, under­direktør i Danish Crown. Det er Vagner Bøges opfattelse, at landmændene har taget godt imod kravet om, at man skal være dækket ind, når man leverer svin til Danish Crown: - Det er meget tilfredsstillende, at vi kan melde­ud, at der er styr på forsikringerne, ­siger Vagner Bøge. Baggrunden for kravet om forsikring er, at Danish Crown ser meget alvorligt på indlevering af svin med medicinrester. Når det sker,

er der tale om uheld, og i langt de fleste tilfælde opdager landmanden det i tide og kontakter slagteriet, så dyret kan sorteres fra på rampen og destrueres. Men i de sjældne tilfælde, hvor det opdages af slagteriets omfattende sikkerhedskontrol, udløser det store omkostninger. - Det er ikke rimeligt, at alle ejere økonomisk­ skal bøde for, hvis en landmand afleverer et forkert dyr til slagtning. Derfor er det den ­enkelte landmand, der får regningen, og det er her, forsikringen kommer ind i billedet, ­fortæller underdirektør i DC Ejerservice Vagner Bøge. Forsikringen gør det dog ikke gratis at overtræde Danish Crowns regler for levering af dyr.

I en netop afgjort sag blev en so taget i Danish Crowns omfattende kontrolsystem, og det fik konsekvenser for den pågældende andelshaver. - Reglerne på dette område er helt klare. Indleveres et slagtedyr med medicinrester, og det ikke bliver sorteret fra i tide, så sendes der en regning til leverandøren svarende til selvrisikoen i produktansvarsforsikringen på 40.000 kr., siger Vagner Bøge, underdirektør i DC Ejerservice. - Vi må ikke glemme, at det er mad, vi lever af at producere, og i mad skal der ikke være ­medicinrester, pointerer Vagner Bøge.

119


PRINSEN AF WALES BESØGTE ØKOLOGISK LANDBRUG Prins Charles delte masser af roser ud, da han besøgte en økologisk gård i Norwich i England, som leverer grise til Danish Crowns engelske datterselskab Tulip Ltd.

8. august 2011

Gården Bunkers Hill Farm er en af de største økologiske svinebesætninger i Storbritannien og leverer økologisk svinekød til produktserien “Duchy Originals from Waitrose”. Supermarkedskæden Waitrose og Tulip Ltd har et tæt samarbejde gennem Tulipselskabet BQP/Dalehead Food, og det er et succesrigt partnerskab, fremhævede ejeren af Bunkers Hill Farm.

Prins Charles, Prins en af Wales, er optaget af økologisk landbrug og samarbejder selv me d supermarkedskæden Waitrose. Han besøgt e­ en af leverandørerne ­ til Danish Crowns ­datterselskab i Engla nd.

120

Også Prins Charles samarbejder med Waitrose, og med den store kongelige interesse for økologisk landbrug var besøget på gården oplagt. Prinsen mindede om, hvordan Duchy Originalsmærket begyndte for 20 år siden med et enkelt­småkageprodukt og klare ambitioner, og han understregede, at forbrugerne ville købe flere økologiske produkter, hvis de forstod, hvilke fordele der er forbundet med økologi.

Under besøget på bedriften gennemgik ledelsen­for Dalehead Foods og Waitrose rækken af svineprodukter under Duchy Originals for Waitrose-mærket og fortalte om vigtig­ heden af blandt andet kødindholdet i de ­slagtede grise.


Opskrift til 4

1

Skær løgene i kvarte, og kom dem i en lille gryde sammen med timian, honning,­ ­eddike og salt. Lad det hele simre under­ låg i 20 minutter,­ indtil løgene er møre.

INGREDIENSER 600-800 g koteletter 1 spsk. olivenolie salt sort peber

GRILLEDE

TILBEHØR 150 g rødløg 150 salatløg 4 kviste timian 2 tsk. honning 1 spsk. æblecidereddike 1 tsk. salt 350 g spidskål 300 g rødkål 1 spsk. olivenolie 30 g kruspersille salt sort peber

KOTELETTER MED SMØRKOGTE LØG, TIMIAN, SPIDSKÅL, RØDKÅL OG PERSILLE

3

2

Vend koteletterne med olie, salt og peber, og grill dem på en varm grill i ca. 2 minutter på hver side.

Skær kålene i tern på ca. 3 x 3 cm, og steg disse i olivenolie på en stor varm pande i ca. 2-3 minutter, uden at de tager farve. Tilsæt løgblandingen og persille, og smag til med salt og peber. Anret de grillede koteletter sammen med løg og kål, og server evt. med ris eller kartofler.


EUROPA

125


s. 126

Gourmet i køledisken, en god sags tjeneste i Danmarks Smukkeste Svinesti, forbrugere ved køkken­ bordet og Grise med Price. Det Gode Kød gennemsyrer produkt­ udviklingen og fortællingen om Verdens største kødeksportør – både ude og hjemme.

DET GODE KØD


129 Dansk Skinke på italiensk 130 Salgssucces på grillen 130 Porchetta i metervis til fordel for kræftramte 130 Grise med Price 131 Porchetta 132 Flyrejsende elsker pølser 133 Trængsel ved pølsevognen hos UNICEF 133 Hotdogs og Hound dogs i Randers 133 Steff’s Place-forhandler vandt DM 133 Vegetarbacon blev grillet 134 Guldrummet i centrum for fransk fremstød 136 Danish Crown til gryderne 137 Sommer simremad 138 DC sætter Dansk Jersey på menu­kortet 138 Dansk Kalv indtog Føtex og Bilka 139 Tender love 139 Tender Pork 142 Et unikt år på Smukfest 143 Olm okse 143 Kælen kalv 144 Kamp om hytterne i Danmarks smukkeste svinesti 145 Heldige svin 147 Kommunikation med krammeværdi 147 Gris med rigtige venner 148 Grønne pølser for en god sag 148 Hytteauktion gav 161.500 kr. til Afrika 149 Baconbaren truttede for UNICEF 152 DC griller med på Webercamp 152 Røde pølser til kongeskibet 152 Fantastisk supperekord i uge 1 152 Velkommen til en 100 % dansk jul 152 Grøn suppe til musikken 152 Gris over Gudhjem 153 Fem nye stjerner tændt 153 Undercover chef i Svenstrup 153 Danske kvinder er baconfans 154 Kokkenes Kok 155 Rasmus Kofoed er verdens bedste kok 155 Kalvefilet 156 Køkkenhjælp fra Tulip 156 Nordiske tapas på bordet 157 Anne fik gode bøffer på en time 159 Færinger og østjyder var vilde med wagyu 160 Danish Crown går gourmet 161 Danish Crown indtog Bella Center 162 Højrebs­bøffer


128


DANSK SKINKE PÅ ITALIENSK Danish Crown er en populær samarbejdspartner i Italien på grund af kødets ensartede kvalitet og virksomhedens evne til at levere til tiden.

Armbevægelserne er store, udtalen af hvert ord er perfekt, og konen er endda af italiensk model. Det er med andre ord svært at se, at direktør Peter Snedker fra Danish Crown i Italien ikke er fuldblodsitaliener efter 25 år i støvlelandet. Men i et land, hvor busserne kommer, når de kommer, er der brug for Peter Snedkers danske­arv. Nemlig evnen til at holde sine ­aftaler. Siden Peter Snedker flyttede til Italien, er antallet af lastbiler med kød fra Danmark til Italien øget fra 15 lastbiler om ugen til cirka 100, der siden har fået følgeskab af 50 last­biler fra Danish Crown Fleisch i Essen. For selv om danske grise er både for danske­ og for fedtfattige til at ende som ægte Parmaskinker, er der stadig masser af efterspørgsel efter dansk svinekød i Italien. - Danish Crown har nogle meget danske kvaliteter, som italienerne værdsætter meget højt. Det handler blandt andet om, at Danish Crown altid leverer den aftalte mængde til tiden. Samtidig er kvaliteten af danske skinker utroligt ens, og det gør det lettere for italienske pålægsproducenter at anvende dansk svine­ kød, fordi det er nemmere at arbejde med, ­siger Peter Snedker.

Direktør i Danish Crown Italien Peter Snedker har været en tur hos den lokale slagter og købe dansk skinke fra Danish Crown.

VIDERE UD I VERDEN Og det handler om skinker. Langt den største­ del af Danish Crowns eksport af svinekød­ til Italien består således af skinker, der koges­og sælges enten som store stykker i slagter­butikker eller til pålægsindustrien, hvor de slices og sælges i pålægspakker i supermarkeder. Det er også grunden til, at Danish Crown ikke deler kontor med Tulip Food Company, der har kontor i Milano. - Idéen lyder selvfølgelig meget god, men Tulip er en direkte konkurrent til mange af ­vores kunder, og de ville ikke blive glade for at møde Tulips ansatte på vores kontor, når de kommer for at lave en ny aftale. Så det med Tulip er ikke noget, vi snakker højt om, siger Peter Snedker med et smil.

året. Samtidig har italienske grise en slagtevægt på 160-170 kg, fordi det giver de bedste parmaskinker, men det gør grisene både fede og dyrere at opdrætte, siger Peter Snedker. - Vi har jo kun de grise, vi har i Danish Crown, og den senere tid har vi oplevet, at kiloprisen­ er steget på andre markeder, som derfor ­betaler mere end vores italienske kunder. Derfor kan vi heller ikke sige, at det bare handler om at vokse. Vi skal jo sælge kødet til den højest mulige pris, uanset om det så er i Italien, Kina eller et helt tredje sted. Men jeg er sikker på, at vi også i fremtiden vil have en stor og god forretning i Italien. Vores kunder skal bare vænne sig til, at prisstigningerne er kommet for at blive, og de italienske kunder både vil og kan betale, uanset hvad man ­hører om den italienske økonomi i dansk presse, ­siger Peter Snedker.

Det er dog ikke kun italienske forbrugere, der ender med at sætte tænderne i skinker fra Danish Crown. En del af de danske skinker ­bliver nemlig tørret i Italien, og mange sælges videre som italienske skinker til eksempelvis Frankrig og USA, så amerikanske forbrugere kan nyde en italiensk skinke af dansk svinekød fra Danish Crown. GODE UDSIGTER Og Peter Snedker ser positivt på fremtiden, så længe Danish Crown ønsker at sælge skinker i Italien. - Jeg vurderer, at vores forretning her i landet er meget stabil. Italien har kun en selvfor­ syningsgrad på 63 pct., så landet har brug for at importere mere end 800.000 tons kød om

129


Salgssucces på grillen

Den italienske rullesteg Porchetta gjorde for alvor sit indtog hos danskerne og dermed hos Danish Crown i 2011. Inspirationen er hentet fra Italien, hvor en rekordstor steg gik til et godt ­formål, og herhjemme kunne man møde retten i det populære tv-program Spise med Price. Der var også Porchetta på menuen, da Danish Crowns Group Management gik i køkkenet for at diskutere strategi i sommeren 2011.

Porchetta i metervis til fordel for kræftramte 28. juni 2011

Sidst i juni var der fest på torvet i den italienske­by Bergamo, og Danish Crown ­havde en stor andel i løjerne. Hovedattraktionen var en 16 meter lang Porchetta, som Salumificio Lorenzi – en af DC’s gode kunder – grillede på torvet og solgte­til fordel for organisationen Paolo Belli, der bekæmper leukæmi. En Porchetta er en italiensk specialitet, som er fremstillet af svinekamme og krydderier rullet ind i midterstykker og tilberedt på grill i 12-14 timer. Og der var masser af dansk kød fra DC i den lange Porchetta.

Grise med Price

I en temaudgave af Spise med Price lavede­ brødrene forskellige variationer af gris i den bedste sendetid på DR1. En af opskrifterne­ var hjemmelavet italiensk rulleflæske­ steg stegt på spid – det, der også kaldes Porchetta. Det populære madprogram inspirerer hver uge danskerne – og det kan mærkes på ­afsætningen, når der er gris på gaflen.

Maj og august 2011

130

Adam og James Price var selv glade for Porchettaen – og det samme er mange af Danish Crowns kunder. Danish Crown har lanceret en sådan italiensk­ rulleflæskesteg, og kunderne har taget den til sig. Det går forrygende med salget af den kryddersaltede kamfilet med rosmarin, ­timian og peber. - Vi sælger tre-fire tons om måneden, og det er rigtig godt for sådan et helt nyt produkt.­ Det er en rigtig stor succes, siger Henrik Rosbjerg, der er salgschef i DC Nordic.


Her er det CFO Preben Sunke, der blander tilbehør.

PORCHETTA GRILLET RULLE AF GRIS MED TILBEHØR

Morten fra ESS-FOOD og Johannes fra ­DAT-Schaub ruller svinet, som Boguslaw griller sammen med Peter fra Tulip.

1/2 mellemstykke af gris uden svær (kam, bryst og slag, der sidder sammen) 2-3 spsk. kommen 200 g revet vesterhavs­ost 20 nye løg med top 40 gulerødder med top 60 grønne asparges 5 kg nye kartofler 20 purløgs­blomster 4 dl kold­presset solsikke­olie evt. lidt lys frugt­eddike eller øl salt evt. lidt blød blå­skimmel eller røgeost

Skær ryg­og brystben ud af mellemstykket, eller få slagteren til det. Fjern de groveste scener og det tykkeste fedt, og rids det tyndeste. Drys indersiden med kommen, salt og revet vesterhavsost. Rul kammen ind i brystet, og snør den stramt med en våd stegesnor. Grill stegen på en middelvarm grill under låg. Stegen må ikke ligge direkte oven på ­kullene, så brænder snoren. Vend stegen hver 15. minut, indtil kernetemperaturen er 55 °C. Tag stegen af grillen, og tilføj lidt ekstra varme kul til grøntsagerne. Skræl det yderste lag af løgene, og fjern roden. Skær løgene i kvarte, og læg dem i en stor skål. Skær stilkene af gulerødderne ca. 4 cm oppe, og skyl dem. Rens toppene af gulerødderne, og læg dem i skålen med løgene. Knæk bunden af aspargesene, og kassér dem. Læg toppen af aspargesene sammen med løg og gulerødder. Skyl alle grøntsagerne, og skrub kartoflerne. Lad grøntsagerne dryppe godt af, indtil de er tørre. Vend dem med lidt olie og salt, og grill dem på en varm grill. Når grøntsagerne er møre, samles de i et stort fad. Klip blomsterne af purløgshovederne, og hak gulerodsstilkene groft. Vend løg, gule­rødder, asparges, kartofler, purløgsblomster og hakket ­gulerodsstilk sammen med olie, salt og lidt eddike eller øl. SERVERING Tidsplanen for denne ret er tænkt således, at du først bruger grillen til kødet. Når kødet er færdigt, tager du det af og lader det trække.

Opskrift til en hel virksomhedsledelse

Porchetta kræver stor koncentration.


Flyrejsende

elsker pølser GÆSTER FRA HELE VERDEN BEGYNDER BESØGET I DANMARK MED EN PØLSE.

132

Danskerne elsker pølser, og det samme gør mange af de udlændinge, der dagligt lander i Københavns Lufthavn Kastrup. Det viser salgstallene for de fire Steff’s Place-butikker i lufthavnen, der ofte byder velkommen til Danmark med en varm pølse. På trods af den islandske askesky, der i en længere ­periode lagde lufthavnen øde, steg salget af pølser med 10 pct. i 2010. Hvis man lagde alle de pølser, der er solgt i lufthavnen i 2010, i en lang række, ville pølsekæden være 20 gange så lang som den samlede længde på start- og landingsbanerne i Kastrup.

- Steff’s Place er virkelig 13. januar 2011 populært, og der er mange danskere, der som det første sætter kursen mod pølse­ vognen, når de lander efter en ferie eller forretningsrejse i dele af verden, hvor det ikke er muligt at få en klassisk dansk hotdog med det hele, fortæller distriktschef i SteffHoulberg Michael Kristensen. Ud over butikkerne i lufthavnen i Kastrup kan man i dag også nyde en SteffHoulberg pølse i lufthavnen i Seoul i Sydkorea, hvor SteffHoulberg pølser er lige så ­populære som i Danmark.


29. august 2011

Trængsel ved pølsevognen hos UNICEF Kendte kunstnere og frivillige nødhjælpsarbejdere mødtes over en pølse, da DR og TV2 den sidste lørdag aften i januar samlede 110 mio. kr. ind til Afrika En perlerække af kendte danske kunstnere var samlet i pakhallerne hos UNICEF, hvor de gav deres bidrag til underholdningen ved DR og TV2’s store indsamlingsshow. Her blev den nye UNICEF-hotdog med blandt andet tomatsalsa, guacamole og rødløg serveret med stor succes.

15. april 2011

Hotdogs og Hound dogs i Randers Fredag den 15. april åbnede det længe ventede Graceland i Randers. Danmarks Største Grill var på pletten og serverede nye GØL Gourmet-pølser for det sultne publikum I løbet af dagen kunne publikum høre en række 50’er bands, se flotte amerikaner­biler og ikke mindst nyde GØL’s nye sydlandske og nordiske pølser tilberedt på Danmarks Største Grill.

6. september 2011

Steff’s Place-forhandler vandt DM Det er langt fra kun en kanotur på Gudenåen, der gør Silkeborg til noget helt specielt. Det er nemlig også den by i Danmark, hvor man kan få den mest velsmagende hotdog. I hvert tilfælde hvis man skal tro dommerne ved DM i hotdog, der i september blev holdt i Tivoli Friheden i Aarhus. Det var nemlig Steff’s Placeforhandler René Kristensen fra Trianglens Pølsevogn i Silkeborg, der kunne glæde sig over DM-guldet for sin velsmagende præstation.

- Det er jo ligesom at stille op til en finale ved en sportsdisciplin, så selvfølgelig troede jeg på, at jeg kunne vinde, og det giver mig en enorm personlig stolthed, som ingen kan tage fra mig, sagde René Kristensen efter sejren. Vinderhotdoggen var i øvrigt med blandt andet bratwurst og René Kristensens specielle opskrift på ­bløde løg.

1. april 2011

Vegetarbacon blev grillet Tulip var ikke klar med en vegetarbacon baseret på planten raprarsiln. Det var en aprilsnar. Tulips innovationsafdeling arbejder på højtryk for at levere sprøde bacon­ nyheder til forbrugerne. Det var dog tale om en aprilsnar, da nyheden om den nye vegetarbacon blev offentliggjort den 1. april. Til gengæld er det ikke for sjov, at Tulip Bacon har lanceret Danmarks bedste grillnyhed i form af de to nye grillbaconvarianter.


Guldrummet i centrum for fransk fremstød Danish Crown var med på den store franske fødevaremesse Sirha i Lyon fra ­22.-26. januar. Her mødtes en lang række franske og udenlandske repræsentanter fra foodservice-sektoren for at høre nærmere om de nyeste fødevare-trends. Danish Crowns stand var en del af en stor udstilling, hvor Eksportrådet havde samlet en række danske fødevare­ virksomheder i et fælles fremstød. Danish Crown præsenterede produkter fra Guldrummet i Kolding, der betjener en lang række af de bedste­danske restauranter og flere udenlandske Michelin-restauranter. EDDERKOPPER PÅ MENUEN Blandt produkterne fra guldrummet var “Edderkopper”, der er en fransk specialitet. 13. januar 2011

134

- Edderkopper er en klump fra nøglebenet på en ko ­eller kalv. Det er en udskæring, som franskmænd sætter særlig pris på, men vi præsenterer også svine­kæber, kalvemørbrad og kalve­ brisler fra Guldrummet. Det sker på en stand, hvor vi lægger op til en afslappet og hyggelig stemning for gæsterne, fortalte projekt­koordinator Kirsten Meisner fra Danish Crowns kommunikationsafdeling. Råvarerne fra Danish Crowns Guldrum blev også brugt af tre nordiske kokke, der lavede­ mad til de besøgende i en lounge på fællesstanden på Sirha. Tulip Food Company var også med på Danish Crowns stand og præsen­ terede forædlede produkter fra Tender Pork-serien. Den 25. januar var der royalt­ besøg på Danish Crowns stand. Prins Joachim og Prinsesse Marie kiggede sammen med daværende føde­ vareminister Henrik Høegh forbi, hvor de fik en forfriskning og snak om Danish Crown og virksom­hedens produkter med Karsten Deibjerg Kristensen, direktør i Danish Crown Nordic.


Danish Crown til gryderne Det handler om mad også når Danish Crown møder forbrugerne rundt om i landet. Selv erfarne får ny viden med sig fra køkkenbordet. Efterår 2010 Sommer 2011

Szzzzch! Det sprutter og syder, da kødet rammer de seks glohede pander. Imens spreder sig den helt rigtige duft af stegt kød i Ridehuset i Aarhus. Køkkenet er Danish Crowns, og personerne bag panderne er gæster på fødevaremessen Mit Autentiske Danmark (MAD). - Er det ikke utroligt. Nu har jeg lavet mad i så mange år, og så kan jeg stadig lære ­noget, lød det fra Lizzi, mens hun holdt godt øje med sit kød og nøje hørte efter ­instruktionen og de gode stegetips fra Jytte Krebs, der er en af DC’s professionelle køkkenfolk. VÆR ET MED DIT KØD - Vi har nogle landmænd, som laver noget fantastisk godt kød, men nogle gange sker der nogle ting, fra kødet­ produceres, til det ligger på

136

tallerkenen, og oftest er det altså den, som står bag panden, der har skylden, hvis ikke kødet bliver godt, for­ talte Jytte Krebs og fortsatte: - Jeg har selv ødelagt så ­meget kød i mit liv, men efter i dag vil I aldrig mere ødelægge et godt stykke kød igen! Men før det kan lykkes, er det utroligt vigtigt, at I bliver ved panden og ikke lægger vasketøj sammen samtidigt. Også på Landsskuet i Herning var Danish Crowns køkken godt besøgt. Her var der både stegeworkshop og simremad på bordet. - I år stod den som noget nyt på sommersimremad i køkkenet. Simremad har været lidt glemt gennem et stykke tid, men det er stadig­skønne udskæringer, som bliver til lækre

retter. Vi valgte udskæringer, som var særligt velegnede til sommermad, fortæller projekt­koordinator Kirsten Meisner fra Danish Crowns kommunikationsafdeling. - I den anden halvdel af køkkenet var der stege-workshops med okse-, kalve- og svinekød. Her kunne ­gæsterne få råd om, hvordan de ­steger et stykke kød, så det er mørt og saftigt. Det er et hit hos mange af vores­besøgende, siger Kirsten Meisner. Ud over medarbejderne i køkkenet var Danish Crowns stand bemandet med andelshavere, der stod klar til en snak om virksomheden med gæsterne. Det nye par i dansk showbiz – Danish Crowns maskotter Frida og Ferdinand – kiggede også forbi for at byde både voksne og børn indenfor.


SOMMER SIMREMAD RULLESTEG I ÆBLEMOST MED SÆSONENS GRØNTSAGER 1 rullesteg af svinebov eller slag salt og peber fintrevet skal af ½ økologisk citron ½ bundt persille 400 g rodfrugter, f.eks. knoldselleri, pastinak, persillerod og gulerødder 1 løg 2 fed hvidløg 1 spsk. olivenolie 6 dl vand 4 dl æblemost 1 håndfuld friske krydderurter, f.eks. salvie, timian, rosmarin eller persille 1 bundt kørvel TILBEHØR 750 g sæsonens grøntsager, vælg tre slags 1 kg kogte kartofler En skål grøn salat eller råkost

SÅDAN GØR DU Dup kødet tørt med køkkenrulle. Krydr med salt og peber, og drys med revet skal af citron og finthakket persille. Rul stegen stramt sammen, og bind den op med kødsnor. Skræl rodfrugterne og skær dem i grove stykker. Pil løget og skær det i kvarte. Hak hvidløg groft. Varm olien op i en gryde, og brun kødet på alle sider. Tilsæt vand og æblemost, rodfrugter, løg, hvidløg og krydderurter. Skru ned til svag varme, og lad stegen simre under låg i ca. 1-11⁄2 time, indtil den er mør. Vend gerne stegen et par gange undervejs. Rullesteg af slag skal simre i ca. 2 timer, før den er gennemstegt.

n Frandse ergaard r e Lasse Ov n nge tformidli fra Frug der, når e jl e v e ig den kynd iterer v rown in Danish C et. i køkken

Skyl sæsonens grøntsager, og skær dem i mundrette stykker. Tag kød og krydderurter op af gryden. Kassér krydderurterne. Purér rodfrugterne sammen med suppen til en glat puré-sauce (tilsæt evt. vand, hvis saucen er for tyk). Kom saucen tilbage i gryden, tilsæt de rå grøntsager, og lad dem simre i saucen, til de er møre med lidt bid. Smag saucen til med æbleeddike, salt og peber. Skær rulle­ stegen i skiver, og læg dem forsigtigt ned i saucen. Drys med finthakket kørvel. Server kød, sauce og grøntsager med kogte kartofler og en skål salat eller råkost. I stedet for rullesteg af bov eller slag kan du bruge nakkefilet på ca. 1,5 kg. Krydr stegen med salt og peber, og brun den ligesom rullestegen, og lad den simre på samme måde i 1 ½ time. Skær kødet i store tern, større end en mundfuld, så man stadig skal bruge kniv og gaffel. Opskrift til 4

137


DC SÆTTER DANSK JERSEY PÅ MENU­KORTET 14. april 2011

DANSK JERSEY-KØD HITTER PÅ DANSKE RESTAURANTER.

- Vores gæster oplever en kvalitetsbøf med en rigtig god smag og mørhed.

dem og derefter leverer dem til en række k­ valitetsbevidste danske restauranter.

Sådan beskriver Café Victors køkkenchef, Paulo Guimaraes, de bøffer af Dansk Jersey højreb, som restauranten hver dag serverer til stor glæde for gæsterne.

- Pistolen indeholder de bedste udskæringer af kreaturet. Når Jersey-koen bliver færdigfedet, får man forrygende kød, der er mørt og meget smagfuldt, fortæller salgschef Henning Sønnichsen fra DC Beef.

Og Café Victors køkkenchef er ikke den ­eneste, der har spottet det gode kød fra Dansk Jersey. Danish Crown specialsorterer hver uge 150 såkaldte “pistoler” af Dansk Jersey til udbening på afdelingen i Skjern. Fra Skjern sendes pistolerne videre til Inco, der langtidsmodner

- Jersey-kød er et relativt ubeskrevet blad i den brede offentlighed, men produktet har kørt rigtig godt gennem en del år via vores samarbejde med Inco. Vi synes, produktet er så godt, at historien fortjener at blive fortalt, siger Henning Sønnichsen.

6. september 2011

Dansk Kalv indtog Føtex og Bilka På vej gennem Bilka i Tilst ved Aarhus hænger mange skilte ned fra loftet. Men over køledisken med kød er der et skilt, som ikke er til at overse. Det lover kalvekød fra danske landmænd – Dansk Kalv. Siden slutningen af august har det gode kød været en del af udvalget i Føtex, og nu er det også kommet til landets Bilka-butikker med et anderledes butiks- og opskriftskoncept. - Føtex og Bilka giver DC Beef en fantastisk mulighed for at sælge noget af det bedste, vi har i Danish Crown – nemlig Dansk Kalv. Det giver en unik mulighed for at afsætte kalvekød til ­danske forbrugere, siger Finn Klostermann, som er salgsdirektør i DC Beef. Hensigten med Dansk Kalv er at lave et unikt produkt, som giver en god spiseoplevelse. Det sker i et samspil mellem Danish Crown, detailhandlen og landmanden, der har vægt på høj ­dyrevelfærd gennem hele kalvens liv.

138


TENDER

LOVE

TENDER PORK

7. april 2011

BENLØSE FUGLE MED BACON

Danish Crowns foodservice-koncept,

Tender Pork, har ramt de europæiske ganer lige der, hvor det gør allermest godt.

Konceptet er i stærk fremgang.

Østrig, England, Tyskland, de nordiske lande og nu Holland. Foodservice-konceptet Tender Pork er på euro­pæisk fremgang. Salgsdirektør i England Lars Albertsen forklarer succesen sådan her: - Tender Pork er ganske enkelt et rigtigt godt produkt, der smager fantastisk, og vi har med de møre og spændende udskæringer ramt et hul i markedet. For eksempel er vi netop kommet på menuen­på de to største ­gastro pub-kæder, hvor man både kan drikke godt øl og spise god mad. Her kan man nu bestille en kotelet med ben eller grillkøller af skank, siger Lars Albertsen.

introduceret for Tender Pork, og også her tegner konturerne sig af en kommende salgssucces, siger salgschef fra salgskontoret i Tyskland Jacob Soegaard: - Produkterne er blevet rigtigt godt modtaget, og vi forventer os meget af det hollandske­marked. Selv om Tender Pork oprindeligt er udviklet til det danske marked, så oplever vi, at konceptet i den grad holder internationalt, siger Jacob Soegaard. Det er Danish Crowns målsætning på tre år at fordoble eksporten af Tender Pork til udlandet.

8 stk. benløse fugle­ m/bacon, Tender Pork a ca. 110 g smør salt og peber 7 dl bouillon 2 dl rødvin 1,5 dl fløde (evt. saucejævner) 2 stk. squash 2 stk. fennikel 2 stk. røde peberfrugter olivenolie frisk rosmarin Smørret smeltes i en gryde, og de benløse fugle brunes heri på alle sider. Drys med salt og peber – vær varsom med at salte, da Tender Porkmarinaden i forvejen indeholder salt. Tilsæt bouillon og vin, og lad kødet simre under låg ved middel varme ca. 60 minutter. De benløse fugle tages op, fløden tilsættes, og saucen smages til. Kan evt. jævnes. Squash, fennikel og peberfrugt skæres i brede, store stykker og pensles med olivenolie tilsat rosmarin. Grilles kort – evt. på en grillpande – de må ikke miste deres sprødhed. Opskrift til 4

HOLLANDSK INTERESSE Senest er det de hollandske­ forbrugere, der er blevet

139


SMUKFEST

2011


ET UNIKT ÅR PÅ SMUKFEST ÅRETS SMUKFEST ER LUKKET OG SLUKKET. DANISH CROWN KAN SE TILBAGE PÅ EN UGE MED EN NY REKORD I BACONBAREN OG EN FLOT MODTAGELSE AF BØF SALOONEN. Der var mudder, der var smil, og der var kød i massevis. Årets festival i Skanderborg er slut, og mens Svinehytter og Bøf Saloonen bliver pillet ned, kan holdet bag se tilbage på en Smukfest, som har været unik på flere måder.

- Sidste år solgte vi 968 bruncher om søndagen. I lørdags slog vi den rekord og solgte 1.189 bruncher. Køkkenet var presset til det yderste, men klarede det rigtig flot, fortæller Agnete Poulsen.

Over et ton kød kom i mere end 5.000 burgere som blev langet over saloondisken. Salget kulminerede lørdag, hvor medarbejdere og udstyr blev presset til det yderste med over en burger i minuttet.

- Vi har aldrig haft så gavmilde gæster, som vi havde fredag, da der var UNICEF-dag. Samtidig har vi aldrig været så massivt til stede som i år med både BaconBaren og Bøf Saloon, og det har aldrig været så stort. Vi har været dobbelt så mange frivillige, og vi har bespist dobbelt så mange, siger Baconformand Agnete Poulsen.

Ud over BaconBarens gæster havde Danish Crown i år også VIP-bespisning i den nærtliggende hvide kuppel, hvor 2.400 mennesker i løbet af torsdag, fredag og lørdag fik serveret en lækker treretters menu.

1 - Vi forventer helt sikkert at komme igen til 201 ust g u a næste år, siger Finn Klostermann. 15.

REKORD I BACONBAREN Fredag var Danmarks Smukkeste Svinesti i UNICEF-blåt, og der blev samlet lidt over 100.000 kr. ind til nødhjælpsorganisationen. Et tal, som var langt over det forventede. Det samme skete lørdag, hvor BaconBaren serverede rekordmange BaconBruncher.

142

DC BEEFS FØRSTE ÅR I år var det også muligt at få prima oksekød på festivalen i DC Beefs Bøf Saloon. Tilbuddet om en “olm okse” eller “kælen kalv” er blevet godt taget imod af gæsterne på festivalen. - Vi er blevet taget godt imod af festivalens gæster, og vi er ovenud tilfredse. Det var ukendt land for os, men det er gået rigtig­ godt og har fået masser af ros, siger Finn Klostermann, salgsdirektør for DC Beef


år. isk første Fantast t o fl f fik en DC Bee ist fe å lse p modtage rg, o rb e d n Ska valen i for var med e d r o hv ang. første g

OLM OKSE

150 g tyksteg fra dansk kødkvæg i tynde skiver 1 sandwichbolle 100 g peberrodscoleslaw 50 g tomat-timianrelish 25 g salat 5 skiver agurk Totalvægt: 500 g godt herrefoder

KÆLEN KALV 120 g 1 30 g 10 g 5g 30 g 100 g

tyksteg af Dansk Kalv i skiver gulerodssandwichbolle dilddressing marinerede rødløg ristede løg Picalilly salat

Totalvægt: 350 g kød for kvinder

143


KAMP OM HYTTERNE I DANMARKS SMUKKESTE SVINESTI Grisen Frida og ungtyren Ferdinand læste sammen de mange begrundelser fra over 1.000 håbefulde bacon­ elskere, som gerne ville til Smukfest med Danish Crown. - Jeg er så glad for, at så mange vil bo sammen med mig i Danmarks Smukkeste Svinesti på Smukfest. Der er bare så mange gode begrundelser, det er nærmest umuligt at vælge, sagde den glade festgris Frida. Blandt de mest kreative var bacondigte, et skørt lavet af bacon, H.C. Andersen-eventyret om svinedrengen og for­ tællinger om svineuheld, der skulle vendes til held. - Vi leder efter en ægte bøf- og baconlover, som på en sjov måde har gjort sig fortjent til en svinehytte og to partoutbilletter. Det bliver ikke nemt at vælge, når konkurrencen slutter i aften, sagde ungtyren Ferdinand og tilføjede, at han personligt er lidt skuffet over manglen på bøf i besvarelserne. Yderligere en hytte var udloddet i en konkurrence sammen med det populære grillsortiment Grill’it. Her havde 10.000 forbrugere meldt sig til konkurrencen.

144

9. a ugu st 2 011

Vejret, k og baco ærlighed nlæ var blan ngsel dt de svinego ’e gr da den unde, svinesti sidste skulle udlodde s.


heldige sv in Et udpluk af de svinego’e begrundelser

el halvgamm jeg er en m o e ll v rø el k “S igevel ar jeg all e­ gris, så h st til svin ly r o og st tten y på halen H r. se el ival­oplev ygget af fede fest sikkert b er g o d li e både ld o virker­so h s, og kan ri G e­ sk n.” Prakti ­fra døre einfluenza in sv g o ulv “I laver fede arrange­ “Kære dejlig menter og er e lykkens rigtigt­gode gudinde, vil til at komm du give mig e­med nye et evigt min input.­Svineb de. Så skal ranchen­ du vælge m er ­udskældt og ig til over­ har haft natning i en et dårligt ry svinehytte. - men I Det er sjover formår at de e­end at sove ltage ved i en kæmpe f.e ks. Smukfest vandpytte. E og der­ n kæmpe fest ved skabe po med FRIDA sitive vibes og FERDIN ­omkring jere AND vil jeg s brand!” lave, glæder mig til dejlig morgenmad med bacon “Jeg fortjener en svinehytte, i min mave.” fordi jeg forstår at værd­ sætte den svine­lækre kom­ “Kærlighed, kærlighed og bination af smuk festival­ atter kærlig hed! Inden stemning og bacon, når det min kæreste og jeg flytter 10 er bedst...” 0 km fra hina nden ved ud gan­ gen af augu st, håber jeg, at vi kan tilbri nge en fant astisk uge på Smuk fest i Danm arks smukkeste svinesti!”

- Jeg ved slet ikke, hvad jeg havde slet skal sige. ikke forv Jeg entet det. så glad, sa Brian bliv gde en rø er rt Jeanet Danmark te Nielsen s Smukkes , d a te Svinesti ri hende en ngede til onsdag m orgen i au gust. Ud af 1.148 forslag blev vi nd eren hendes mand, der al rørende hist tid hjælper orie om en andre, men tilbage. Det aldrig beder har Danish om at få no Crown belø get partout-bille nnet med en tter til Smuk svinehytte, fest og Bac to onBrunch på sengen. - Det er så svært at give Brian noget, noget til ge fo r han forven ngæld. Når ter ­aldrig jeg spørger, ­siger han al hvad han øn tid: “Jeg ha sker sig, så r alt, hvad je sagde­Jeanet g kunne ønsk te Nielsen. e mig,” Men for to han ønsked år siden fand e sig. t hun noget, - Vi var på festivalen og gik forbi Sv sagde han, at inehytterne. sådan en ku Der nne han godt bo i, så nu ka tænkte sig at n han endelig få noget, han vi ­ønsket sig, sagde en glad rkelig har Jeanette Nie lsen.

145


Melle boede m deres s Katri Anders ohows en af ne fra bør g Smuk Svinehytt ne-tv i livet fest, hvor erne på som l uksus de nød svin.

“Vi elske at le r ge grise ”

Vi ses på S v i n e I år kunne m t a d en fra Danm Sm

ukkeste Bac arks o n B a r nydes på ryggen af en l y s erød gris på Danmarks S Skanderborgmukkeste Festival i . 146


KOMMUNIKATION MED KRAMMEVÆRDI - Så sker der sgu noget! Så du lige, at den lyse­røde gris kørte håret af DSB Harry, nærmest jubler en tivoligæst.

Grisen Frida og DSB’s Harry kører rundt i ­radiobilerne i Tivoli Friheden i Aarhus, hvor alverdens maskotter fra danske virksom­heder og organisationer i weekenden havde sat ­hinanden stævne. Danish Crowns gris Frida og ungtyren Ferdinand var naturligvis med. - De udgør nogle fantastiske kommunikationsværktøjer. Med Ferdinand og Frida kan vi være til stede og være med til at sprede et smil i uventede sammenhænge. Både når Prinsgemalen besøger verdens mest moderne

slagteri, og når masser af børn tager en tur i Friheden. Det er vores måde at vise, at vi har et glimt i øjet – selv om vi er en stor virksomhed, siger Anne Villemoes. VI ELSKER AT KRAMME Grisen Frida, som er Danish Crowns første maskot, har hygget om, charmeret og krammet de danske forbrugere igennem de seneste fem år. Og for ikke så længe siden fik hun selskab af Tyren Ferdinand.

- Vi møder forbrugerne i øjenhøjde med et glimt i øjet, og vi får en mulighed for at vise en anden side af vores virksomhed, siger DC’s kommunikationsdirektør Anne Villemoes. 22. aug ust 201 1

2011 23. juni

GRISEN FRIDA ER SÅ POPULÆR, AT HUN NU HAR OVER 500 VENNER PÅ FACEBOOK.

Gris med rigtige venner

Danish Crowns grisemaskot rund ede i juni de magiske 500 venner.

- Jeg er bare så glad for alle de dejli ge mennesker, som jeg er venner med. Jeg blive r især glad, når de tagger mig i billeder fra f.eks . Smukfest, hvor jeg danser hvert år, siger en glad Frida.

FERDINAND GODT MED Også DC Beef-tyren Ferdinand er på Facebook. På en lille måned fik den kraftfuld e tyr 159 venner. - Ferdinand er blevet min bedste ven. Han har også sådan nogle gode bøffer, at jeg godt kan forstå, hvorfor han har så mange venner allerede. Han er sådan en flot fyr, sukk er Frida.

147


27. januar 2011

Grønne pølser for en god sag DANISH CROWN SPREDTE GLÆDE VED DANMARKS INDSAMLING I KØBENHAVN MED FRIDA OG PØLSER I HÅBETS FARVE. En kold fredag i København blev Nytorv på Strøget omdannet til festivalplads med plastik­bøgetræer, grønne pølser og musik. Og ingen Skanderborg Festival uden Danish Crown, der havde taget både suppe- og pølsevogn med til købstaden. Sammen med P3 og andre samlede Danish Crown ind til Danmarks Indsamling og dermed Afrikas unge. For 1 kr. kunne københavnerne få en grøn pølse eller en kop græskarsuppe,­ men alt, hvad folk gav derudover, gik til Afrikas unge. - Jeg er studerende, og jeg har givet en halvtredser, men jeg ville gerne have givet mere, hvis jeg havde mere, siger han smilende med en halv pølse i munden.

31. januar 2011

Hytteauktion gav 161.500 kr. til Afrika Danmarks Indsamling i januar indbragte mere end 87 millioner kr. til fordel for Afrikas unge, og Danish Crown mærkede også danskernes vilje til at støtte en god sag. Auktionen over de 18 frilandssvinehytter fra Danmarks Smukkeste Svinesti på lauritz.com indbragte 161.500 kr., der alle går til Danmarks Indsamling. Det er et pænt stykke over sidste års auktion, der indbragte 126.960 kr.


n e R ba

n o c Ba

R o f e d E t t tru F E C I UN DER VENTEDE BEBOERNE I SVINESTIEN EN OPLEVELSE UD OVER DET SÆDVANLIGE, DA MUSIKEREN MEK PEK OG STAND-UP-KOMIKEREN SEBASTIAN DORSET VÆKKEDE DEM MED BRUNCH OG TROMPETSPIL. 12. august 2011

“Bacon mod sult. Køb en baconbrunch, og støt et godt formål”, proklamerede standup-komikeren Sebastian Dorset, da han ­akkompagneret af Mek Peks trompet fredag morgen til årets Smukfest vækkede beboerne i Svinestien.

- For hver baconbrunch, folk køber, kan vi mætte 40 børn, så man kan spise brunch med rigtig god samvittighed, fortalte han, når folk først havde åbnet øjnene, efter at være blevet vækket af trompeten og et kram fra Frida og Ferdinand.

Den var i dagens anledning blevet blå for at markere, at fredagens omsætning i baconbaren går til UNICEFs arbejde i Karamojaprovinsen i Uganda.

Eventen i Skanderborg er en del af UNICEF By Randers 2011, hvor kommunen gennem en lang række aktiviteter samler penge ind til ­arbejdet i Karamoja-provinsen i Uganda.

Og selv om det var både sjovt og hyggeligt, når beboere både i Svinestien og andre steder i teltlejren blev vækket af de to morgenfriske UNICEF-ambassadører i selskab med Danish Crowns maskotter, Frida og Ferdinand, understregede Sebastian Dorset også, at de indsamlede penge gør en forskel i Afrika.

Der er plads til 32 mennesker i en svinehytte – i hvert fald hvis det er for en god sag. Samme dag testede Danmarks Smukkeste Svinesti, hvor mange mennesker der kan være i en svine­hytte på én gang og donerede 1.000 kr. pr. person, der havde held til at klemme sig ind. På den måde kunne festivaldeltagere uden klaustrofobi være med til at yde deres for UNICEF. Det var værterne Anders og Katrine fra tvprogrammet “Lille Nørd”, der lagde hytte til forsøget, og UNICEF-ambassadør Sebastian Dorset skubbede på med alle midler. - Kom bare ind, her er plads til mange flere, lød det fra person nr. 18 – og 32 personer og 32.000 kr. blev det til. I alt kunne stolte baconbarpassere aflevere godt 100.000 kr. til et godt formål den fredag.


DC griller med på Webercamp

7. juni 2011

Da det danske grilllandshold fyrede op under grillen til Webercamp 2011, var der lækkert oksekød fra Danish Crown på risten. Danish Crown er hovedsponsor for det populære arrangement, der år efter år trækker flere og flere grillentusiaster til Give, hvor Danmarks største grilltræf afholdes. - Webercamp er et supergodt arrangement, hvor man får fat i mange kød- og grillelskende ­danskere på en rigtig god måde. Derfor ser vi det som en god mulighed for at brande os over for en attraktiv målgruppe, siger Klaus Tonny Hansen, produktchef i DC Beef.

Røde pølser til kongeskibet

8. juni 2011

Der blev spist røde pølser på kongeskibet, da prins Henrik havde besøgt Danish Crowns slagteri i Horsens. Knud “Pølsemand” i Horsens fik en lidt speciel opgave fredag den 27. maj, hvor han påtog sig opgaven at levere røde pølser til Kongeskibet. Under politibevogtning kørte han straks ned til havnen og leverede Danmarks bedste pølser til kongeskibet.

Fantastisk supperekord i uge 1

10. januar 2011

I årets første uge blev der leveret mere end 60 pct. mere fra Tulip i Esbjerg end en normal uge.

der kan leveres på en uge, og den leverede mængde­svarer til 50 stopfyldte lastbiler.

Det er over 300 tons mere end Tulips hidtidige rekord for, hvor mange supper og boller,

En meget flot præstation, der kun lykkedes via fremragende samarbejde mellem alle ­afdelinger i Tulip.

Velkommen til en 100 % dansk jul

5. november 2010

Hvis du skal fejre en ægte dansk jul, skal flæskestegen, medisterpølsen, mørbraden og alle de andre juleklassikere naturligvis være 100 % dansk. Det var budskabet i en stor julekampagne, som Danish Crown skød i gang i november 2010. Kampagnen ramte de danske forbrugere bredt med spots på blandt andet TV2 og TV3 samt en hel række radiostationer landet over. Dertil kom bannerannoncer på nogle af landets mest ­besøgte hjemmesider og helsides annoncer og konkurrencer i Ude & Hjemme og Billed-Bladet.

Grøn suppe til musikken

11. juli 2011

Som noget helt nyt var Tulip i år klar med brøndkarsesuppe til publikum ved årets grønne koncerter. - Vi har tidligere lanceret grønne pølser, og i år var vi så klar med grøn suppe som et helt nyt, velsmagende og sundere alternativ til klassisk “koncertmad”. Ud over at præsentere et helt nyt produkt var idéen selvfølgelig også at vise forbrugerne, at fastfood er meget andet end blot pølser og burgere, og jeg er sikker på, at mange fik en positiv overraskelse, siger Sub Category Manager i Tulip Morten Christensen.

Gris over Gudhjem

Juni 2011

Bornholmergrisen spillede en hovedrolle, da fire af Danmarks bedste kokke dystede mod hinanden til eventen “Sol over Gudhjem” på Gudhjem havn i juni. Danish Crown var hovedsponsor for eventen, og kokkene skulle blandt andet bruge kød fra Bornholmergrisen i hovedretten for at vise deres kunnen i køkkenet. Vinderen af konkurrencen blev Jesper Kirketerp fra restaurant Geranium. Han kreerede blandt andet retten “Sommergris fra Bornholm med strand, røg, hyld og asparges”.

152


29. marts 2011

Fem nye stjerner tændt Danish Crown leverer råvarer til en perlerække af de bedste danske restauranter. I marts kunne Danish Crown stolt præsentere yderligere fem af de ypperligste gourmetrestauranter på Stjerneruten på Danish Crowns hjemmeside. Denne gang blev der budt velkommen til Restaurant AOC/aarø & co, Restaurant Orangeriet, Grønbech og Churchill, Raadvad Kro og Restaurant Karoline Amalie. 12. januar 2011

Undercover chef i Svenstrup Tirsdag den 1. februar kunne danskerne få et indblik i Tulips pølse- og salami­ produktion, da virksomhedens internationale salgsdirektør, René M. Olsen, gik undercover i Svenstrup i programmet Undercover Chef, der blev sendt på DR1.

15. juni 2011

Danske kvinder er baconfans

Tulip Bacon hitter på Facebook. Det var konklusionen, efter 10.000 danskere på godt to måneder havde meldt sig under baconfanerne på Tulip Bacons fanside. 62 pct. af dem var kvinder, og Junior Brand Manager Eli Lundberg Thomassen glæder sig over, at de mange fans har været tro­ faste og aktive på siden. - Kunsten er jo ikke bare at få mange fans, men også at holde fast på dem. Vi har generelt oplevet, at meget få har ­afmeldt nyheder fra Tulip Bacon, og hver gang vi slår noget nyt op på væggen, er der over 100 forbrugere, der markerer, at de synes godt om det, siger Eli Lundberg Thomassen. Det er ikke mindst konkurrencerne, der er populære, men også i forbindelse med Tulips aprilsnar om vegetarbacon blev antallet af besøgende øget markant, og mange besøgende fortsatte til tulip.dk, der havde otte gange så mange hits som på en normal dag.

153


KOKKENES KOK

Rasmus Kofoed blev i juni kåret af sine kolleger som Kokkenes Kok. Danish Crown er initiativtager til det gastronomiske fællesskab.

2. jun i 201 1

Rasmus Kofoed blev onsdag den 1. juni kåret som Kokkenes Kok 2011 ved et fundraisingarrangement på Restaurant Koch i Aarhus.

til Fremme af Dansk Gastronomi, som blev til på initiativ af en række førende kokke og Danish Crown.

Kokkenes Kok er de danske kokkes egen hæders­bevisning til en kollega, der har ydet et arbejde ud over det sædvanlige for dansk gastronomi.

Det var en stolt og glad Rasmus Kofoed, der modtog kollegernes hæder.

- Rasmus er igennem sine fantastiske gastronomiske præstationer et stort forbillede for unge danske kokke, og vi andre kolleger har al grund til at være stolte og imponerede over hans gastronomiske kvaliteter, lyder det bl.a. i juryens begrundelse for valget af Rasmus Kofoed. Det er niende gang, Kokkenes Kok bliver kåret.­Bag uddelingen af prisen står Fonden

- Den her pris får lov til at stå fremme, den betyder rigtig meget for mig, sagde Rasmus Kofoed ved prisoverrækkelsen. Kokkefond uddeler prisen Karsten Deibjerg Kristensen, direktør i Danish Crown Nordic og næstformand i Fonden til Fremme af Dansk Gastronomi, og Aarhus’ ­daværende borgmester, Nicolai Wammen, overrakte prisen til Rasmus Kofoed.


KALVEFILET MED KONGEKRABBE, SMÅ GULERØDDER, RUGBRØDSCROUTONER OG KORIANDERMAYONNAISE 1 kg kalvefilet, Dansk Kalv 1 dl olivenolie 200 g kongekrabbe 5 fed hvidløg 1/4 bundt citrontimian 20 små gulerødder 3 appelsiner 1 tsk. honning sønderjysk rugbrød 1 bundt koriander Dijon sennep 4 dl vindruekerneolie citron 1 dl pasteuriserede æggeblommer havsalt 26. januar 20 11

RASMUS KOFOED ER VERDENS BEDSTE KOK Den danske har Danish Crown i ryggen ved Bocuse d’Or. For første gang nogensinde kan en dansker kalde sig verdens bedste kok. I tredje forsøg lykkedes det i januar Rasmus Kofoed at vinde det uofficielle VM for kokke, Bocuse d’Or, i Lyon.

- Det er ganske enkelt exceptionelt, det Rasmus har præsteret. Han har brugt mange år og i tusindvis af timer på at træne sig op, og sejren i dag var ekstremt velfortjent, fortalte Jacob de Neergaard.

Sejren kom i hus efter en overbevisende indsats fra den danske mesterkok, hvor især kødretten tog kegler hos dommerne.

Total dansk opbakning Danish Crown støttede Rasmus Kofoeds deltagelse til Bocuse d’Or som sponsor.

Kalvefileten brunes i lidt olivenolie og steges i ­ovnen ved 100° C, til kernetemperaturen er 58° C. Krabbekødet pilles af skallerne og steges i olivenolie med hele hvidløgsfed og citrontimian. Æggeblommer, sennep, citron­saft og lidt havsalt ­piskes sammen, og vindrue­kerneolien ­piskes i lidt efter lidt i en tynd stråle. Koriander efter behag hakkes fint og røres i mayonnaisen. Rugbrød skæres i tynde skiver (kan evt. udstikkes)­, pensles med lidt olivenolie og drysses­ med havsalt. Skiverne bages sprøde i ovnen ved 145° C i ca. 10 minutter. Gulerødderne pudses og marineres med lidt appelsinsaft, olivenolie, ­honning og salt.

Opskrift til 4

Blandt dommerne var danske Jacob de Neergaard, der til daglig er køkkenchef på Søllerød Kro.

Opskriften er udarbejdet­af Rasmus­­Kofoed, guldvinder ved ­Bocuse d’Or 2011.

155


26. september 2011

Køkkenhjælp fra Tulip Mange danske familier har en travl hverdag, hvor arbejde, børn og fritidsfornøjelser skal passes ind, samtidig med at både børn og voksne skal forkæles med god aftensmad. Derfor lancerer Tulip nu karbonader, medister og græske frikadeller, som bare skal varmes, så er de spiseklar. Med produkterne vil Tulip også gerne udfordre danskernes skepsis, når det handler om færdigmad. - Vi ved, at mange forbrugere har en fordom om, at færdiglavet mad er fyldt med tilsætningsstoffer. Derfor har det været meget vigtigt for os at lave maden præcist, som forbrugerne gør derhjemme. Det betyder, at vi fra begyndelsen har taget udgangspunkt i velkendte og afprøvede opskrifter, siger Sub Category Manager Morten Christensen fra Tulip. 26. september 2011

Nordiske tapas på bordet Tulip har lanceret en række spændende produkter, der forener den nordiske smørrebrødskultur med sydlandske tapas-traditioner. Rullesteg med løvstikke og porrer, okseinderlår med enebær og skinke let røget over bøgeflis. Det er tre nye produkter i den populære Pålækker-serie, som Tulip nu lancerer med ­inspiration fra sydeuropæiske tapas. - Sydeuropæerne har nogle fantastiske traditioner, som danskerne i høj grad har taget til sig. Derfor har vi udviklet en række nye tapas-produkter med lækre nordiske råvarer og krydderier. Resultatet er en velsmagende kombination af det lette bord fra syden og det traditionelle nordiske måltid, siger Category Manager i Tulip Lotte Simonsen. De nordiske tapas er perfekte til weekenden,­ når der skal en let, lækker aftensmad på ­bordet efter en travl uge. - Vi har kigget grundigt på den nordiske madkultur, der genopdages i disse år. Samtidig har vi fået lavet en undersøgelse, der viser, at 23 pct. af danskerne spiser kold aftensmad. Dem vil vi gerne give flere muligheder med de nye produkter, siger Lotte Simonsen.


21. januar 2011

ANNE FIK GODE BØFFER PÅ EN TIME Der var kæmpestore køer og gode bøffer­til Anne Kejser, tidligere deltager i Vild med dans og p.t. radiovært på programmet Støttepædagogerne på ANR i Aalborg, da hun en fredag formiddag i januar trak i arbejds­tøjet på Danish Crowns kreaturslagteri i Aalborg. Den nordjyske lokalradio havde hele ugen kørt en kampagne for at få lytterne til at yde støtte til Ungdommens Røde Kors og deres arbejde til gavn for børn og unge i Nordjylland. Anne Kejser havde sammen med standup’eren Geo og rapperen Niarn tilbudt deres arbejdskraft til gengæld. En joke om Niarns uvidenhed om kød udviklede sig til sidst til, at Danish Crown bød ind med fakta om, hvor det gode kød kommer fra, og den var Anne Kejser med på.

KREATUR DELT I TO Hun lagde ud med at skulle save et kreatur over i to halvdele med hjælp fra den normale savfører Michael Henriksen. Hun gik frisk til opgaven, men måtte bagefter erkende, at det var sværere, end hun troede. Bagefter var hun i udbeningen, hvor hun skar højreb ud til ­engelske bøffer. - Det så legende let ud, og det er imponerende, at de kan gøre det. Jeg blev nok en lille smule presset af, at de arbejder på akkord. Jeg kom vist til at sinke dem lidt, sagde hun med et stort smil bagefter. Som tak for indsatsen fik Anne Kejser de bøffer, hun selv havde skåret ud, og Ungdommens Røde Kors fik en donation på 5.000 kr. af Danish Crown. Dermed nåede ­indsamlingen op på foreløbig 258.000 kr.

157


158


Færinger og østjyder var vilde med wagyu TO SUPERMARKEDER I HADSTEN OG THORSHAVN KUNNE MELLEM JUL OG NYTÅR FOR FØRSTE GANG SÆLGE DANSKPRODUCERET WAGYUKØD – OG KØDET VAR I DEN GRAD POPULÆRT BLANDT KUNDERNE. 7. januar 2011

Wagyu er navnet på verdens fineste og ­dyreste oksekød fra den japanske kvægrace af samme navn. Kødet er bedre kendt som ­kobe-kød, og mellem jul og nytår kunne kunder for første gang nogensinde købe danskproduceret wagyu-kød i et supermarked – og det benyttede de sig af i stor stil. Det er Friland, der står bag den første renracede wagyu-produktion i Danmark. Det første­ slagtedyr blev i foråret solgt til restaurant Umami i København, mens det andet slagtedyr gik til henholdsvis SuperBest i Hadsten i Østjylland og Miklagardur i Thorshavn på Færøerne. Begge steder vakte wagyu-kødet stor opsigt, og salget gik strygende. Kunderne var ganske enkelt vilde efter at købe det eksklusive kød.

159


DANISH CROWN GÅR GOURMET TRE STJERNEKOKKE HAR UDVIKLET EN NY PRODUKTSERIE FOR DANISH CROWN. DET SKAL BRINGE GOURMETOPLEVELSEN FRA RESTAURANTEN HJEM I KØKKENET. Alt er gjort klart. Bordet er dækket, stearinlysene tændt, og de lækre råvarer købt ind. Og så vupti et øjebliks uopmærksomhed, og saucen er brændt på og middagen ødelagt. Danish Crown har lanceret produktserien “Stjernekokken”, der skal bringe gourmetoplevelsen fra restauranterne hjem i de private køkkener på en nem og sikker måde, der minimerer risikoen for en aften, der “brænder” på.

8. septem ber 2011

IRMA ER FØRST Irma er det første supermarked, der markedsfører “Stjernekokken” med retten Svinecarre skåret som koteletter med dampet spidskål og sauce blanquette med rygeost. Senere følger andre detailkæder med hver deres specielle opskrift udviklet af Danish Crowns tre stjernekokke.

De tre stjernekokke er Thomas Pasfall, Kenneth Hansen og Fancis Cardenau. De tre kokke har i fællesskab rørt de bedste idéer sammen og skabt en unik sammensætning af fersk kvalitetssvinekød og gourmetsauce, krydret med en opskrift og tilsat en indkøbsliste. Om udviklingen af produktserien “Stjernekokken”, siger Francis Cardenau: - Vi vil gerne være med til at fremhæve den danske gastronomi og tilbyde de danske forbrugere nye kategorier af gode råvarer. Derfor vil vi meget gerne udvikle professionelle produkter fra bunden, der kan hjælpe forbrugerne med at blive en succes i køkkenet.

as r Thom okke e k e n r stje sen og De tre th Han Kenne , ll a f s Pa au. Carden Fancis

160


Danish Crown indtog Bella Center SANSERNE BLEV PIRRET, DA DANISH CROWN SØNDAG ÅBNEDE SIN STAND PÅ DEN STORE FØDEVAREMESSE I BELLA CENTER. ar 2011 28. febru

Der var noget for enhver smag, da Danish Crowns dygtige kokke en søndag formiddag i februar satte blus under panderne ved den store føde­ varemesse i Bella Center i København. Her kunne de mange besøgende blandt andet smage en ny serie af økologiske ­produkter såsom brunchpølser og bacon solgt under mærket Friland.

- Vi oplever en stigende efter­spørgsel efter økologiske produkter, og derfor er det naturligt, at vi hele ­tiden udvikler os og giver vores kunder flere muligheder, ­siger foodservice-konsulent Jesper Eggert. En anden nyhed, der blev lanceret på messen i Bella Center, er en ny Porchetta lavet af svinebryst og kryddersaltet kamfilet med ­rosmarin, timian og peber.

161


INGREDIENSER 4 stk. højrebsbøffer (600-800 g) 1 spsk. olie salt sort peber TILBEHØR 1 kg rodfrugter: gulerødder, ­pastinak og rødbeder 15 grønne penjapebre, knuste 1 tsk. salt 2 spsk. rapsolie 2 kviste rosmarin 4 kviste timian 80 g smør 100 g tyttebær

1

Rens rodfrugterne, og skær dem groft. Kom stykkerne på en bageplade beklædt med bagepapir, og bland dem med penjapeber, salt, olie og finthakkede krydderurter. Bag rodfrugterne i en forvarmet ovn på 200 °C i ca. 35-45 time, indtil de er møre, men stadig sprøde.

2

Opskrift til 4

Skyl tyttebærrene, pres dem gennem en sigte, så du får lidt tyttebærsaft af bærrene – gem evt. en spsk. bær til at pynte retten med.

HØJREBS­ BØFFER MED OVNBAGTE RODFRUGTER MED ROSMARIN, CITRON OG GRØN PENJAPEBER

4

Steg bøfferne i olie på en meget varm pande i ca. 2-3 minutter på hver side.

5

Lad dem hvile i ca. 3 minutter, inden de skæres i skiver. Anret skiver af kødet med de bagte rodfrugter, brunet smør med tyttebær og stegesky.

3

Skær smørret i tern, og kom det i en lille gryde. Smelt smørret, og lad det brune. Tilsæt tyttebærsaft, og krydr med lidt salt og peber.


DANMARK

163


m ENSEN ved alt o R Ø S IK R E D N SVE gt det meste om n la å s g o d ve n a kød. H nish Crown, a D n e d e h m o s rk slagterivi g t siden 1990 - o re væ r a h n a h r hvo ktør. Han har e ir d m o s 9 9 19 n side strategiplaner, s k e s il t r e d d a f stået te Svend Erik og i juni 2011 valg ed på fuld tid. n å g t a n e s n re ø S

FLEMMIN G ENEVOL DSEN er ma resultater i nde Tulips 125årige histor n bag de bedste ægte globet ie. H ro hos ØK i 19 tter - siden han begyn an er en 80 dt lande over h , har han boet og arbejd e som elev ele et som adminis verden. Flemming Enev i en række tr oldsen tiltr åd og medlem a erende direktør i Tulip Food Comp te f koncerndir any ek 2006, og i dag er han d tionen i Danish Crown es i i Tulip Ltd, Plumrose U uden bestyrelsesforma SA og ESSnd Food.

LORENZ HANSEN har forstand på oksekød. Han kan med det samme se, om der er tale om kvalitet i topklasse. Han er også direktør for DC Beef, og det har han været siden 1987. DC Beef slagter i dag 63 pct. af de danske kreaturer og satte i slutningen af 2010/11 slagterekord. Lorenz Hansen får i de kommende år formodentlig travlt med at bygge et nyt kreaturslagteri i Danmark.

164


Kokkene t E har haf stand K N U S PREBEN å pengene og for p hænderne det meste af sit er npå finans til Danish Crow ulip T om liv. Han k som finanschef i n koncerne iden 2001 har han r s ø i 1991, og ernøkonomidirekt nc været ko own. r i Danish C

NIELS MIKKELSEN er en sindig jyde. Men han er også en landmand med gennemslagskraft, og en mand, som bliver lyttet til i både det danske landbrug og i dansk erhvervsliv. Igennem 13 år har han været bestyrelsesformand for Danish Crown, og sideløbende med det har han i flere perioder været næstformand i Danske Slagterier, ligesom han har en række tillidsposter i branchen og koncernen.

KJELD JOHA NN for Danish Cro ESEN har siden 1990 være tC w kontorelev på n. Han begyndte sin karriere EO Sy som Kjeld Johanne dthy Andels-Svineslagteri sen har været i en drivende kra 1971. række af de f ft usioner, der ha r ført til etab i en af Europas st lerin ørs drivkraften nå te svineslagteri, og han er gen fortsat r ny strategi skal implemen teres.

165


KONCEPT Anne Villemoes/CZOO

DESIGN/GRAFISK PRODUKTION CZOO

TEKST Koncernkommunikation, Danish Crown Rasmus Thirup Beck (historierne fra Korea)

KOK, INDPISKER, PÆDAGOG OG CHARMØR Thomas Rode Andersen, Kong Hans

GOD SMAG OG STYLING CZOO

LOCATION OG KØKKEN Anne Villemoes

MAD-STJERNE Trine Krebs, Frugtformidlingen

STAGEMANAGEMENT OG LYS Kasper van Deurs, Outback Company Per Danbo, Per Danbo Belysning

FOTO KOGEBOG Morten Fauerby David Bering

FOTO FRA ÅRET Morten Fauerby Claus Petersen, CPhotography Per Gudmann Pelle Rink (foto fra Korea)

TAK TIL... CPH Square og mange andre...


Tak


Årsrapport 2010/11  
Årsrapport 2010/11  

Danish Crowns årsrapport 2010/11