Issuu on Google+

Dane C. Danielson, Assoc. AIA Director of Education, Project Manager ABOUT. Dane is responsible to lead the educational practice at Gould Turner Group. As a believer that teamwork is essential to achieving client’s aspirations, he has earned a positive reputation for his contributions to multi-million dollar projects and for his ability to work well with clients, construction professionals, and leading A/E teams. As a forward-thinker known for his dedication, his deepest commitment remains in his ability to contribute at all project stages of K-12, higher education, research laboratory, office spaces, and urban planning projects. Dane has a unique understanding of owner’s needs having worked as a commissioning agent at several top Universities, such as University of Pennsylvania, Rowan University, and University of Colorado Boulder.

Frank Furness, Fisher Fine Arts Upgrades School of Medicine, IGHT Vivarium Upgrades School of Medicine, Stellar Chance MRI Suite John Morgan Small Animal Research Facility Louis Kahn, Richards Medical Laboratory Phase 1 and 2 (LEED) Old Veterinary Quadrangle Building Upgrade Penn State Facilities Evaluation - 3 Facilities Perelman School for Political Science (LEED Pending) Rowan Univ., School of Business (LEED Pending) Rowan Univ. School of Engineering (LEED Pending) Ryan Veterinary Hospital - Multiple Projects Tannenbaum Law School Library Upgrades Historic ARCH Building Renovation (LEED) Mayer Residence Hall Upgrades Meyerson School of Design Upgrades (LEED) Van Pelt Library Lighting Controls Upgrade Wharton Dean’s Suite (LEED) Williams Hall IEQ Pilot Program (Aircuity)

He has earned several architectural awards, including the second place for the Green Building Council (DVGBC) Design Competition. His community involvement includes TN Achieves Mentorship, American Cancer Society, Bike MS, and his neighborhood Architectural Review Committee.

Interior Design and Programming 1101 Wilson Boulevard Office Fit Out 1700 K Street Suite 450 + 7th Floor American Blood Centers American Center for Otolaryngology American Physical Therapy Assoc. Renovation Banner and Witcoff Fit-out Castalia Strategic Advisors Center for Applied Linguistics ISRI - 10th Floor Fit-out Mindshare Interactive Campaigns 5th + 10th Mitsui Corporation Renovations Exec. Suite MVLE Office and Conference Rooms

RELEVANT EXPERIENCE. University. Research. Higher Education. 3737 Market Street Core and Shell and Tenant Fit-Out (LEED) Champalimaud Center for the Unknown, Lisbon, Portugal Chemistry 1958 + ‘73 Teaching Lab Upgrades Chemistry 1973 Teaching Lab Upgrades District Utility Plant and Distribution, University of Colorado Boulder Engineering School, DRL Upgrades Engineering School, Graduate Research Wing Phase 1 and Phase 2 (LEED) Engineering School, Towne Building Phase 1 and Phase 2 Engineering School, Skirkanich Lab Upgrade Evans Dental School Upgrades

Academic K-12 Asbury Elementary School (LEED) J.S. Wilson Middle School Jamestown Middle School Seneca High School Union City Middle School Wright Elementary School Urban + Master Planning Madinat Al Soor, UAE, Masterplan Khalifa University, UAE Masterplan Charity Hospital Feasibility Study

EDUCATION. University of Pennsylvania Masters of Architecture, 2008 Architectural Association, London Research Program, 2007 University of Buffalo, B.S., Architecture, 2005 EMPLOYMENT. Gould Turner Group, Jan. 2016 STPCx / MAS, PDG., 2010 - 15 RMJM Architecture, 2007 - 10 Various Firms 2001 - 06 AFFILIATIONS. Associate AIA Society for College and University Planning Nashville Chamber Report Card Committee Nashville 2020 Partnership QCxA, Commissioning TN Achieves Mentor AIA Center for Architecture NYC - Advancements in Design HONORS AND AWARDS. Cheekwood International Playhouse Exhibit 2016 Green Building Council (DVGBC) Design Award, Second Place


Gould Turner Group Athletic Facility Nashville, TN The two elevation studies crafted the program requirements on a tight site, blended the existing campus aesthetic, and used the architecture to articulate feature spaces. Design Team: Dane Danielson Matthew GriďŹƒth Tyler Jacobson

RMJM Architecture International Plaza Expansion Philadelphia, PA The vertical expansion modernized an existing building and increased its branding visibility from the airport concourse. RMJM Architecture Motorworld Auto Showrooms and Urban Planning Abu Dhabi, UAE Fast-tracked project involved urban master planning and use of prototype plans for 344 buildings.


RMJM Architecture Massing Options: Memphis Bioworks Foundation Memphis, TN Digital block diagrams helped our team identify and test site opportunities on a ten acre site for a phased bioengineering campus in downtown Memphis.

RMJM Architecture Daylight Analysis: Zliten University Facade Tripoli, Libya The early design study bundled an innovative exterior envelope with solar intensity studies to evaluate architectural component impacts to interior light levels.

RMJM Architecture Waterfront City: Madinat Al Soor Architecture + Urban Planning, Dubai, UAE Urban planning and architecture designs involved placemaking, identity, and branding. Developed reference guides provided for a clear design vision and architectural continuity.

Perimeter Bridge and Park Option

Urban Block and Interior Forum Option


Select Design Work Architecture . Campus Planning . Interior Design

PROFESSIONAL RMJM Architecture + Charles Correa Champalimaud Center for the Unknown Lisbon, Portugal

Patient ‘Butterfly Garden’ Relaxation Space

Foundation Terrace, Garden, and Foundation Lobby

Charles Correa, Project Design Lead


Select Field Experience Architecture . Campus Planning . Interior Design

Richards Medical Research Laboratory - Cognitive Neuroscience Offices Bob Angstadt, Project Manager Year Completed 2015 Construction Cost $22 Million Distinction LEED - Pending Historic Landmark Chilled Beams

The Richards Medical Research Laboratory, designed by Louis Kahn and constructed in 1961, is among the first buildings to use precast post-tensioned concrete. Situated among the University of Pennsylvania Medical School, the building is a National Historic Landmark and is one of the greatest buildings of the 20th century. The building consists of four towers (A, B, C, and D) in a pinwheel configuration. The University, recognizing that the existing systems are beyond their useful life and with the intent to covert the building from wet lab use, embarked on a project to modernize the building and repurpose the C and D towers. Phased work included new partitions made of wood and glass using Kahn’s precedents, complete replacement of major equipment, re-glazing and frame refurbishment, and the installation of chilled beams. Based on our proven experience on past projects, our team was brought on-board early with the intent to anticipate any issues early, building a cohesive team, and ensure proper transition between phases. Documentation difficulties related to the inability to pre-coordinate existing conditions, while spaces while the building was used as a wet lab, in conjunction with the architectural significance of the building were the two primary challenges. In the end, the entire project team was able to produce a beautiful work environment that will be seen by a larger audience.

Rowan University Science Hall Joe Monahan, Assistant Vice President of Facilities and Operations Year Completed 2013 Project Area 150,000 Distinction Significant Return on Investment

The Rowan University Science Hall was constructed and was occupied in 2004. At that time the 150,000 gsf building contained academic research and teaching laboratories, vivarium, planetarium, classrooms, and administrative office space. Concerned with the poor energy performance and condition of the building’s HVAC, the university consulted our office to lead a team of professionals to provide a thorough and detailed feasibility report. The baseline analysis included field readings during multiple simulated load conditions, energy calculations, and systems’ improvement recommendations. At the conclusion of the worked performed by our team, Rowan received a high-performance building, with considerable energy savings and a timely return on their capital investment. Some of the key energy savings points are as follows: - Reduction of fume hood’s maximum air flow by improving operating procedures resulting in CFM energy savings of ~$65,195 per year - Scheduled night set-back of occupied / unoccupied mode was implemented in non-laboratory rooms which saved a minimum of ~$48,250 per year. This adjustment reduced comparative energy use by 57%. - HVAC air re-balancing saved nearly 52,290 kWh/year which is the equivalent of ~$5,229/year. This allowed the fans to reduce their operating speed by 44%, which contributed to long-term operations savings. - Overall contribution to greater comfort, less systems noise, and less fume hood alarms. - Total energy savings realized by the project improvements is ~$97,701/year.


Select Field Experience Architecture . Campus Planning . Interior Design

Skirkanich Building - Bioengineering Building Eric Delss, Project Manager Year Completed 2015

The Skirkanich Building was renovated in 2014, and is one of the leading advanced biomedical laboratory facilities in the world. Designed by Todd Williams and Billie Tsien in 2006, the intricate composition of spaces unites the surrounding buildings of the engineering school in bold contemporary style. Additionally, the Construction Cost building serves a purpose by connecting the varying floor heights of the Towne and Moore School. As part $6 Million of the University of Pennsylvania’s $300 million Century Bond, this building was converted from a constant volume to a variable volume system. As a result, the project return on investment is an estimated 6 years with a subsequent savings of nearly $2 million per year. During construction and testing, the preservation of the interior climate was mandatory in order to for the researchers to continue their developments, some of which involve preserving cellular tissue that is more than 10 years old. Our team was entrusted with document reviews to anticipate any issues early, coordinate an effective project team, and perform testing that involved testing of systems under emergency power conditions.

Photo of Skirkanich Plaza and Interior, by Others

Graduate Research Wing Phase 1 and 2 - Chilled Beam and Laboratory Renovation Ryan Rose, Project Manager Year Completed 2013 Distinction LEED CI - Silver First Chilled Beam Installation on Campus

The Graduate Research Wing is a 43,100 sw. ft. building that contains office and laboratory functions for the School of Engineering. In 2013 with the University’s initiative to save energy, the existing brick building with large floor-to-ceiling glass panels became an ideal building for modernization. As a result, the project was designed as a two-phase project and was the first building on campus to be installed with chilled beam technology. Phase 1 included the primary air and hydronic systems, terminal equipment, and architectural improvements in the basement level. Phase 2 included the installation of nearly 180 chilled beams on the remaining 4 floors of laboratory and support spaces. During commissioning, our impacts were substantial by discovering a systemic issue between the flex-ducts and chilled beam units that contributed to significant air loss. Had the problem gone unnoticed the building interior climate would be uncomfortable and the yearly campus energy losses for the building could total nearly $30,000 at $8 / cfm / year.


Dane Danielson - Resume