Issuu on Google+

A202 Architectural Design II

Daniel Nguyen | Victor Jones


Contents On Site From 2D to 3D + Back Again Field Operations

1-5 6-11 12-19


Building

Site

A01: On Site This assignment was designed to examine methods of site analysis through dissection of a case

study, and develop further understanding of how it makes a solid connection to the site through a set of drawings and diagrams.

1


The case study assigned was Rudolph M. Schindler’s Schindler House and examination of the project took place through research and visiting the site while taking note of the aesthetic of the building as well anything in particular that stood out while exploring the house; furthermore, this assignment allowed us to not only pick out a particular logic or theme that existed throughout the building and display our plans and diagrams in a way that would strongly represent those interpretations of the house.

Original plans / documentation examined & site visited

A01 On Site: Analysis Situs Joyce Lo // Daniel Nguyen Conceptual Vision The Schindler House (aka. King’s Road House) was designed by Rudolf M. Schindler, an Austrian protégé of well known architect Frank Lloyd Wright. Located on 825 N. King’s Road, West Hollywood, California, the Schindler House is considered to be the first modern-styled residential property in Southern California. Situated in the center of a 20,000 square foot lot, the building was initially designed as a one-story dwelling for two households, in which it is composed of four studios, a guest room, and garage. Each pair of studios is assigned to each household, consisting of an L shaped form, creating a pinwheel configuration. The interiors utilize the redwood while surround by concrete and glass. The design of the house deviated from the usual residential architecture in its surrounding neighborhood, experimenting with the use of tilt-slab concrete walls with vertical spaces that are filled with glass. The plan portrays the integration of landscape and building, allowing for an open plan in which the relation is reinforced by the patios and alternating roof levels in order to apply various spatial interlocking amongst the interior and outer spaces. The spaces are distinctly separated based on indoor and outdoor spaces, in which the patios of the two households allow for the transition from one space to another. Schindler uses bamboo plants as a screen to surround the house. Moreover, vertical planes are extended from the building onto the bamboo hedges in order to further enhance the landscape and structural elements of the entire design as well as the integration of the natural elements.

Case Study Research

2


SCHINDLER HOUSE Rudolph M. Analysis / Schindler Representation of Schindler House The Schindler House’s pinwheel layout and overall design centralizes around providing private and communal spaces. The garden in the backyard provides a direct connection to the site considering that the inhabitants of the Schindler house not only harvest the food locally but also cook and share it in the communal kitchen. The structure establishes privacy through its thick concrete walls made of earth and cement taken from the site, and uses rice paper walls, an open floor plan and slim glass windows that denote a sense of transparency to the outside.

N 0 1

2

8

16

0 1

2

8

16

Site Section 1/8” = 1’0”

Spatial Relationships Private spaces Communal spaces

Ground / Floor Materials Plant Landscape

The Chases

-2’

-2’

N 0 1

2

8

16

The Schindlers

Topography

Ground / Floor Materials Plant Landscape

-2’

-2’ -2’

N 0 1

2

8

N

16

0 1

2

8

16

3


Rudolph M. Schindler

Site Section

N 0 2

4

8

16

Site

The Schindler House’s pinwheel layout and overall design centralizes around providing private and communal spaces. Features like the garden in the backyard provides a direct connection to the site considering that the inhabitants of the Schindler house only harvest the food grown locally, and also cook and share it in the communal kitchen space. The structure establishes privacy through its thick concrete walls made of earth and cement taken from the site, and uses rice paper walls, an open floor plan and slim glass windows that denote a sense of transparency to the outside. In addition, there is a deep interrelation between site and structure in that rules that are applied in the interiors spaces mimic the outdoor rooms as well.

Project Revisions / Refinements

Ground / Floor Materials Plant Landscape

Spatial Relationships Private spaces Communal spaces

The Chases

Guest -2’

-2’

N 0 1

2

8

16

The Schindlers

Ground / Floor Materials Hardscape Softscape

-2’

/#$0"'123(45-6

The diagrams above illustrate the connection between indoor and out70+*1(8#&'9.(:0;%

door spaces as well as the closed, private spaces Schindler designed !"#$%"$#& !"#$%#&'()*+",*"+-. )#*-

into the home. Victor Jones Daniel Nguyen September 10, 2010

4


Final Presentation Board

5


%!'

'

'

'12'

'

'

%!

"&%'6107'8!'/0'9!':';".<'=)"$#

A02: FROM 2D TO 3D + BACK AGAIN This project presents methods of interchanging data from one medium to another and expressing it through drawings and physical models. Initially, technical drawings and diagrams were made to understand scale and proportion of the site as well as broaden knowledge of technique and representation tools.

!"#$%&'()*+%#','-$./01'20#%345!"#$

0

6


Existing Conditions

d

d

7


!"#"$%&'()&*+&$,%-!./

0

"

1

67/%1'"'8$/'07'3$/%'"#"&+3$39':$")1";3'<%1%'$&&*3/1"/%:'"#:'='#0> /$.%:'/?"/'/?%1%'<"3'"'.0#3$3/%#.+'07'&"+%1$#)'$#'/?%':$")1";3@'' =#'"::$/$0#9'=':$"&%:'$#/0'/?%'.0#.%A/'07'?0<';*.?'$#/%17%1%#.%' #"/*1"&'&$)?/'7".%3'<?$&%'/1+$#)'/0'A%#%/1"/%'/?%'8*$&:$#)9'&%/'"&0#%' /?%'3/"$1<"+@

!"#$%&'()*+%#','-$./01'20#%345-!./

"8


"%&%'()*+,)-.)'/(!"#$'

L

=>/%1'3/*A+$#)'/E%'A$")1"73@'%"1&+'"//%7G/3'B$/E'G"G%1'B%1%'7"A%'/0'.0#.%$H%'"#'01$)"7$'G$%.%'                

8

9

C'3/*A$%A'"'G$%.%'$#'G"1/$.*&"1'BE%1%'C'A1%B'"'.07D G"1$30#'?%/B%%#'/E%'A"1<'30&$A'&$#%3'0#'/E%'.1%"3D %3'$#'/E%'BE$/%'IFJ'K'LL'3E%%/'0>'G"G%1'"#A'/E%'F'' C'7"A%'"'.0##%./$0#'?%/B%%#'.1%"3%'7"1<3'"#A' "?30&*/%'H0$A3'$#'/E%'G"G%1M'C'E"A'%3/"?&$3E%A'"' 3+3/%7F !"#$%&'()*+%#','-$./01'20#%345!"#$

1 9


(4'L (4'L

"%&%'()*+,)-.)'/(!"#$ !"#$%&'(&'&$)&"*"+,$#-./,%#0$"0("/#12%"3 !".(#%/)!;,'G/#!H!?%63I+!JI#/K !"#$%&%$#'#()"*)+*#,$*-(#$*.)"/(#()"*/$0)"-#%'#$-*,)1*"'#2%'3*3(4,#*.'"*5$*/(-%2&#$/*'"/*("#$%+$%%$/*1(#,* 1,(3$*#%'6$3("4*#,%)24,*0$.,'"(.'3*'"/*("/2-#%('3*)5-#'.3$-*#,'#*6'%7*("*0'#$%('3(#7*'"/*-(8$9

!"#$%#&'()*(+*(#,-(.(%/0%/'/,1(12/(34%%/,1(35,-"1"5,(56(12/($%#-4#1/('14-"5(",(7#11(8#99

!

!!"#$#%&!'(!)*+#,(#,#*-#

A

B

C

D

EF

!"#$%!"#$%&'()*+','( '

(!"#$%&%$'()!*+%,(-% 7

"

)!./0%#%#,!1%#/

"

*!2/#/+(3%#,!4/5'/#6/

#$%&

'

!

!!"#$%&#%$'(! )*+,*-.-#/

"#)(*/.0!1! 2345#!",'&./

#$%&

'

#

#$%&

'

" A

=8>4=89:"?8

!"#$%&'()*+%#','-$./01'20#%345!"#$

489:"*;!@

489:"*;!< B

C

)*+'!(!"#$%&'()*+','( '

D

A

B

C

D

!"#$%&'!(!"#$%&'()*+','( '

310


(4'8

"%&%'()*+,)-.)'/(!"#$'

(-67

89:+.)7

(9*;<9:+.=9',*)>'?9796+@ 11

!"#$%&'()*+%#','-$./01'20#%345!"#$

5


A03: SLANGUAGE / FIELD OPERATIONS This exercise was an investigation of a real location in Echo Park, California where we visited the site and developed a deeper understanding through site analysis diagrams and plans. In addition, we constructed a site model and underwent several phases in the design process to refine the proposal for the Slanguage Art Center, and reconsidered the approach to the issue accordingly.

12


!"#$%&'&()"*+,(-(.%*,(/$+0$1&2&(3(455#,5&6$75(8$&5#&'+( 97:" PRECEDENT A precedent research study was assigned to encourage students to understand how an architect developed a logic from the site and implemented it into the design of the architecture in order to inspire students to approach the Echo Park site similarily.

architect ryue nishizawa structural system steel panel supports 1 basement and 3 stories uses private residence / rental house design private volumes intelligently partitioned by purpose and program requirements, but interconnected through paths and communal gardens context moriyama house uniquely contrasts the surrounding 13 suburban housing in the tokyo area !"#$%&'()*+%#','-$./01'20#%3


Moriyama  House  -­  Ryue  Nishizawa  |  Aggregating  Diagrams  

Daniel  Nguyen      Victor  Jones

Moriyama  House  -­  Ryue  Nishizawa  |  Aggregating  Diagrams  

Moriyama  House  -­  Ryue  Nishizawa  |  Aggregating  Diagrams  

Daniel  Nguyen      Victor  Jones

Daniel  Nguyen      Victor  Jones

PRECEDENT Diagrams of the given case study Moriyama House by Ryue Nishizawa were generated based primarily upon speculation and determination of the method in which the project was constructed and how it made a connection to the site.

Moriyama  House  -­  Ryue  Nishizawa  |  Aggregating  Diagrams  

Daniel  Nguyen      Victor  Jones

Moriyama  House  -­  Ryue  Nishizawa  |  Aggregating  Diagrams  

Daniel  Nguyen      Victor  Jones

14


15


Evolution of Drawings & Further Site Analysis The site plans were modified as accurately and detailed as possible so that it would be easier to make references and connections to the site. Regardless, it was still a struggle to establish a significant relationship to the site.

Slanguage  Art  Center  Echo  Park,  CA

Daniel  Nguyen  |  Victor  Jones diagrammatic  sequence

Diagrammatical Sequence

site 1”  =  1/16” plan

The site plans were modified as accurately and detailed as possible so that it would be easier to make references and connections to the site. Regardless, it was still a struggle to establish a significant relationship to the site.

? Obtain

Process

Product

sections 1”  =  1/8”

plans 1”  =  1/16” plan

16


1 5

2

6

3

7

1/8â&#x20AC;? Model Construction

4

Our studio worked together to develop a model entirely hand cut that spent several hours to build due to the scale of the model. The property line was left open for each individual student to place in their model, and so the larger site model served as a hub.

17


The site would be split into three sections and various program elements would be placed where deemed appropriate. The volumes would be stacked to emphasize vertical movement along the hillside as well as the stacked cubes in the air.

Defining Form Stacking Allocation Aggregation

The design for the Slanguage Art Center originated from taking note of the Moriyama House precedent, how Nishizawa developed a housing project that would develop a small cluster of individual buildings and assign various pieces of the program to each volume. For instance, the kitchen would be in an entirely different volume than the the bathroom, and despite the isolation of the forms, they still established a sense of homeostasis and an ecosystem by which the owners and people renting the home could live together. Nishizawa stacked volumes in his project to provide better views and allow for better light for the occupants of the home and I believed the exposure to natural light was essential to this project, so I rose volumes in the air and allowed large glass windows to bring in light. By stacking cubed volumes along the hillside, it would provide a conversation between work and presentation areas.

18


Slanguage Art Center Echo Park, CA

Daniel Nguyen | Victor Jones diagrammatic sequence

= 1/16” site 1” plan

Obtain

Process

Product

sections 1” = 1/8”

= 1/16” plans 1” plan

Board & Model insert At 36” x 92”, the final project board was intended to display an accumulative of this semester’s work as well as demonstrate how my proposal for the Echo Park site would effectively function and situate itself within the artistic community.

19


A202a_Fall 2012 Portfolio