Page 1

Cykelland.com EL-CYKEL MANUAL

Elstar/Elvita Elvira Madigan


2

Elstar/Elvita og Elvira Madigan EL-CYKEL MANUAL Indholdsfortegnelse: 1. Batteri.......................................... 2 1.1 Oplader....................................... 2 1.2 Opladning������������������������������������3 2. Brug af cyklen............................. 4 2.1 Strømindikator/kontrolpanel......... 5 2.2 Assist-funktion............................. 5 2.3 Bremser og hastighed................. 6 2.4 Justering af gear......................... 6 2.5 Justerbar frempind...................... 7 2.6 Hvor langt kan jeg køre?............. 7 3. Vedligeholdelse........................... 8 3.1 Motor........................................... 8 3.2 Batteri.......................................... 9 3.3 Opbevaring................................. 9 4. Reklamationsret........................... 9 5. Advarsler................................... 10

el-cykel manual


3

el-cykel manual

Tillykke med din nye Elstar/Elvita/Elvira el-cykel Før du tager el-cyklen i brug Det er vigtigt, at du læser denne manual grundigt før du bruger din nye el-cykel. På den måde får du det optimale ud af cyklen og kommer godt fra start. Brug manualen til at guide dig igennem, hvordan de forskellige komponenter såsom batterier og oplader fungerer, samt vedligeholdelse af cyklen. Manualen er til for at gøre oplevelsen nem og ukompliceret. Har du spørgsmål der ikke fremkommer heri, eller er der noget du er i tvivl om, er du velkommen til at kontakte din forhandler eller Cykelland.

obs: Vedrørende påsætning af pedaler på din nye el-cykel

Man skruer pedalerne på i kørselsretningen, med fingrene og efterspænder med en 15” nøgle. Vær opmærksom på at pedalerne er markerede med H for højre pedal og L for venstre pedal.

1. Batteri Cyklen har et Lithium Ion batteri, som findes under cyklens bagagebærer.

Elvira 3 gear

Elvira 7 gear

Det der gør dette batteri så specielt er, at det er energikompakt, har en høj opladningshastighed, stor ydedygtighed og lav afladningshastighed. Denne type finder du også i Ipads, mobiltelefoner, kameraer, bærbare computere osv. Batteriet har en større kapacitet og oplades hurtigere end de Ion-polymer

Elstar/Elvita batterier, der ellers findes på markedet. – Se www.batteryuniversity.com Lithium Ion batteriet er det bedste til formålet og det dyreste der nogensinde har siddet på en el-cykel. Du kan evt. købe et ekstra batteri samt en ekstra oplader (eks. til arbejdspladsen).


4

el-cykel manual

1.1 Oplader Din el-cykel leveres med en Lithium Ion oplader (Elstar, Elvita og Elvira 7 gear = 36V, Elvira 3 gear = 24V). Skærmindikator

Forbindelse til stikkontakt

Forbindelse til batteri

Denne lader er kun til el-cykel med Lithium Ion batteri og bør ikke bruges i anden sammenhæng. Det kan skade batterier hvis du bruger en anden oplader, og det vil således ikke være dækket af garantien. Når strømindikatoren på opladeren skifter fra rød til grøn under opladningen, betyder det at batteriet er fuldt opladet,

det kan tage op til 6 timer. (Efter ca 2 timers opladning er der ca. 80% strøm på batteriet). Se nedenstående, når du skal bruge cyklen for første gang. Oplad batteriet efter brug. Opladningen stopper automatisk når batteriet er fuld opladet. Batteriet er klar til brug, du skal blot oplade det inden første køretur.

1.2 Opladning 1a) Batteriet løsnes og tages af cyklen ved at låse det op med nøglen og trække det tilbage. 1b) Anbring batteri og oplader et varmt og tørt sted indendørs. 2) Sæt opladeren i en stikkontakt. 3) Stik ledningen fra opladeren i batteriets stikdåse ved siden af håndtaget. 4) Tænd for strømmen og batteriet oplades. Elvira 7 gear, Elstar og Elvita har en indikator på opladeren som lyser rødt når der oplades, og grønt når batteriet er fuldt opladet. Lithium Ion teknologi gør det muligt at sjatoplade uden at det går ud over batteriets levetid.


5

el-cykel manual

Elvira 3g.

Elvira 3g.

Elvira 7 g.

Elstar/Elvita

Elvira 7 g.

Elstar/Elvita

2. Brug af cyklen Efter den første opladning bør man så vidt muligt undgå at batteriet løber helt tomt før du starter en ny opladning. Tværtimod forlænger det batteriets leveår, hvis der altid er strøm på batteriet. Løber du tør for strøm kan du betjene cyklen manuelt ved at træde rundt på pedalerne og skifte gear, ligesom på en almindelig cykel. Da kvaliteten i stellet og delene er meget høj, vil den køre som en almindelig god cykel, hvis du slukker for batteriet.


6

el-cykel manual

Elvira 3g.

Elvira 7 g.

Elstar/Elvita

Når batteriet er opladt indsættes det i bagagebærerens styreskinner. Tryk batteriet frem, til det kan aflåses med nøglen. Flyt nøglen til tændingslåsen og drej til højre og lysdisplayet på styret lyser. Cyklen er nu klar til brug ved elektrisk hjælp. Når du skal tage batteriet ud, sluk for strømmen og flyt nøglen til batterilåsen, drej nøglen og batteriet kan trækkes ud af skinnerne.

Når batteriet er opladt indsættes det i bagagebærerens styreskinner. Tryk det frem, til det låses automatisk.

Når batteriet er opladt indsættes det i bagagebærerens styreskinner. Tryk det frem, til det låses automatisk.

Tjek evt. om batteriet er låst ved at trække i batteriets håndtag.

Tjek evt. om batteriet er låst ved at trække i batteriets håndtag.

Aktivér derefter batteriet ved at dreje nøglen, hvis denne funktion er på din cykel. Hvis ikke, kan du gå direkte til punkt 2.1.

Aktivér derefter batteriet ved at dreje nøglen, hvis denne funktion er på din cykel. Hvis ikke, kan du gå direkte til punkt 2.1.

2.1 Strømindikator/kontrolpanel Du tænder for strømmen ved at trykke på on/off knappen. Har du slukket for strømmen, kan du cykle som på en almindelig cykel, hvilket også er gældende hvis du løber tør for strøm. Batteriindikatoren er integreret i kontrolpanelet i styret og angiver batteriniveau (vejledende). Indikatoren består af fire LED-lys, der varierer fra L (low/lavt strømniveau) til H (high/højt strømniveau).


7

el-cykel manual

2.1 Strømindikator/kontrolpanel Bemærk, at indikatoren kan svinge afhængigt af belastning. Hvis man eksempelvis kører op ad bakke eller accelererer, kan indikatoren gå ned i strømstyrke.

Tænd/Sluk Batteriindikator Assist-funktion (lyser når aktiveret)

Som noget nyt på Elvira 7 gear, Elstar og Elvita behøver du nu ikke at have batteriet på cyklen for at kunne tjekke strømniveauet. Foruden batteriindikatoren på styrets kontrolpanel, finder du også en indikator på selve batteriet over håndtaget. Ved at trykke på knappen til venstre hvor der står ”push”, vil panelet lyse op og angive hvor meget strøm der er tilbage på batteriet.

2.2 Assist-funktion Denne funktion har 3 muligheder: Low, medium og high. Du trykker på Mode-knappen for at vælge niveau, low, medium eller high, alt efter hvor meget du vil have motoren skal yde. Jo højere niveau, jo hurtigere aflades batteriet. Hvis du vil have lidt ekstra hjælp mens du cykler i almindeligt tempo, vælger du mellem low eller medium. Hvis du vil hurtigt frem, kører i modvind eller skal op af en stejl bakke er high-funktionen ideel. Så snart du træder i pedalerne vil cyklen accelerere fra nul til motorens maksimale ydekraft i et jævnt tempo.


8

el-cykel manual

2.3 Bremser og hastighed Alle vore cykler er udstyret med 2 håndbremser. Begge vores Elvira Madigan-modeller har foruden disse også fodbremse. Der er indbygget et sikkerhedssystem i bremserne, som slår motoren fra når der bremses. Det er en lille ekstra sikkerhedsforanstaltning vi har tilføjet, så du kan føle dig ekstra sikker i trafikken.

Hastigheden reguleres gennem indvendige Shimano Nexus gear præcis som på en almindelig cykel. Du bestemmer selv gear samt hastighed. Motoren slår til og fra afhængig af om du træder i pedalerne eller ej.

2.4 Justering af gear Cyklens indvendige Shimano Nexus gear er en af de mest vedligeholdelsesvenlige geartyper der findes. Du skifter gear ved at dreje på håndtaget og du kan også skifte gear, selvom du holder stille. Føles gearene ude af justering når du skifter, kan du selv justere dem. Sæt

cyklen i 4. gear (2. gear på Elvira 3 gear). Kig derefter nede bag ved baggaffelenden ved kæden. Der ser du en skive som viser to gule streger. Disse skal stå ud for hinanden, for at gearene er korrekt indstillet. Gør de ikke det, så drej på stilleskruen for enden af kablet indtil de to streger står lige ud for hinanden.

Elvira 3 gear

Elvira 7 gear

Elstar/Elvita

Stilleskrue

Stilleskrue

Stilleskrue

Bag-gaffelende med gule indikatorstreger

Bag-gaffelende med gule indikatorstreger

Bag-gaffelende med gule indikatorstreger


el-cykel manual

9

2.5 Justerbar frempind Du kan forbedre din holdning på el-cyklen ved at justere frempinden som anført.

Elvira 3g. Elvira 7 g. Elstar/Elvita Cyklen er udstyret med Cyklen er udstyret med Cyklen er udstyret med en justerbar frempind, en multijusterbar frem- en justerbar frempind, der gør det muligt at ju- pind, der gør det muligt der gør det muligt at justere styret ved brug af nemt og hurtigt at justere stere styret ved brug af en unbrakonøgle. Først styret uden brug af værk- en unbrakonøgle. løsner du skruen under tøj. Ved at skubbe den frempinden. Den skal ikke sorte knap fremad og Først løsner du skruen skrues helt af, kun løsnes. løfte helt op i håndtaget, under frempinden. Den Nu kan du løfte den øver- kan styret justeres og skal ikke skrues helt af, ste del af frempinden op indstilles i den ønskede kun løsnes. eller ned. Til sidst stram- position. Når denne er mes skruen igen. fundet klikkes håndtaget Nu kan du løfte den øverned på plads igen. ste del af frempinden op Højden justeres ved Højden justeres ved eller ned. Til sidst stramhjælp af en unbrakonøgle hjælp af en umbrakonøg- mes skruen igen. i centret af styrpind/frem- le i centret af styrpind/ pind. frempind.

2.6 Hvor langt kan jeg køre? Hvor langt du kan køre på en opladning afhænger af mange faktorer som eksempelvis din vægt, hvor meget du træder med, modvind og bakker, dit dæktryk (jf. afsnit 3.3), og om du kører i low, medium eller high -funktionen. På nye el-cykler er rækkevidden for Elvira 24V 25-50 km, for Elvira 36V er den 30-60 km og på vores Elvita & Elstar kan man køre 35-65 km pr. opladning.


10

el-cykel manual

SAMARBEJDSMOTOR Motoren er en samarbejdsmotor og det er meningen at du skal træde med når du kører på cyklen. Du skal ikke ”snyde” cyklen ved at sætte den i 1. gear og så træde langsomt rundt uden reelt at give cyklen fart. Motoren har bedst af, at du træder med rundt og ikke udelukkende kører på batteriet.

Vi anbefaler, at undgå at køre meget lange ture, før du får en fornemmelse af, hvor langt du kan køre pr. opladning. Det vil desuden være en god ide, at montere en cykelcomputer på cyklen. De er blevet utroligt billige, og det er en nem måde at holde øje med den aktionsradius, som du har på cyklen.

Kadence er sammen med gearing den vigtigste faktor for en lang køretur på en opladning. Kører du med en kadence på 60 (hvilket betyder, at du træder pedalerne helt rundt 60 gangen i minuttet) sætter indikatoren på low og kører i højeste gear, vil du komme væsentligt længere end hvis du sætter den på high og kører en kadence på 30 i laveste gear, men det er selvfølgelig mere behageligt med sidstnævnte.

Rækkevidde: Vi har ved test opnået op til 58 km ved 24,5 km/t på Elvira Madigan 3 gear 24V, men det kan som nævnt svinge meget alt efter hvilket assist-niveau, bakker, kadence mv. du kører på cyklen med. Rækkevidden vil naturligt formindskes over tid, da el-cykel-batterier (præcis som alle andre genopladelige batterier) mister deres effektivitet ved gentagne genopladninger, ligesom bykørsel med mange start-stop kan nedsætte batteriets rækkevidde.

3. Vedligeholdelse Giv din cykel en teflon/silikonespray overalt før du kører ud i det danske vejr, det vil få din cykel til at se bedre ud længere. Især batteri og kontrolboks må gerne behandles med voks, fedt eller silikone. Det vil hjælpe med at holde dem vandtætte og du må gerne efterbehandle. Cyklens el-dele og kontakter kræver ikke direkte vedligeholdelse, da de fleste små dele og komponenter er samlet, gemt og beskyttet. Men du må gerne spraye dem over med kontaktspray eller teflon/silikonespray. Det vil hindre vand og snavs fra at trænge ind. Re-

sten af cyklen skal efterses, smøres og efterstrammes, men husk at du på en elcykel kører hurtigere og derfor vil cyklen få flere påvirkninger end normalt, så vær opmærksom på – især i cyklens første måneder – at skruer kan løsne sig, kabler strækkes osv. Glem ikke at stramme de små skruer, der holder cyklens bagagebærer og skærme fast. Gå til cykelhandleren for at få din cykel serviceret. Husk, at selvom kæden er antirust skal den smøres med jævne mellemrum.


11

el-cykel manual

RUST På alle de blanke dele, skruer, skærmstivere o.s.v., vil der kunne forekomme rust. Det starter som overfladerust, som kan begynde allerede efter 1 – 2 måneder i det danske vejrlig. Det kan let pudses af, hvis du tager det i opløbet. Du giver delene efterpudsning med f. eks. Glerustol eller Autosol. Når du har givet det en sådan behandling (vent til den første rust kommer, så du fjerner den overflade der er “for meget” og lukker porerne i overfladen af materialet) så vil du altid kunne pudse din cykel op igen. Akslen på pedalen vil ligeledes ruste, hvis du ikke fra start holder den indfedtet i olie eller fedt.

3.1 Motor Motoren findes i fornavet og er en såkaldt brushless motor, som giver større effektivitet, mindre støj og slitage og højere ydeevne end traditionelle el-motorer. Det er en god ide at skifte fedt i tandhjulene og smøre hjulakslen med jævne mellemrum. Tal evt. med din forhandlers eller Cykellands kundeservice, hvis du er i tvivl. Motoren.

3.2 Batteri Batteriets holdbarhed og levetid afhænger bl.a. af belastning, vejr, opbevaring og temperaturforhold. Opbevar altid batteriet inden døre, når det ikke er i brug. Lad ikke batteriet sidde på cyklen om natten, da der vil kunne dannes kondensvand i batteriet, hvis det ikke kommer ind i varmen. Batteriet er modstandsdygtig over for det danske vejr, men vil påvirkes af ekstrem høj varme eller frost. Batteriet er vedligeholdelsesfrit, men skal oplades 2-3 timer hver 2.–3. må-

ned, hvis du ikke bruger cyklen. Efterspray med voks eller silikone for at holde det vandtæt. Levetiden afhænger af kundens opbevaring og brug af batteriet. Vi kan ikke garantere en fast levetid på batteriet, men vi har kunder der stadig kører med deres 6 år gamle batteri (fra vores første el-cykelmodel), der stadig fungerer fint – men vi har også oplevet pendlerkunder, der har slidt deres batteri op på kortere tid.


12

el-cykel manual

3.3 Opbevaring Rengør cyklen før opbevaring. Smør kæde og andre bevægelige dele. Behandl alle forkromede dele, skruer osv. med polermiddel, hvis du vil holde din cykel pæn. Alle de nævnte vedligeholdelsesmidler kan du finde hos din forhandler eller i

Cykelland. Check dæktryk jævnligt, du kan på siden af dækket finde det rigtige tryk (75 PSI til asfaltveje). Dine dæk kan pumpes op på alle tankstationer eller cykelværksteder.

4. Reklamationsret På selve cyklen og dens elektriske dele ydes 2 års reklamationsret. På batteriet ydes 6 måneders formodningsgaranti da det er et forbrugsprodukt. Cykelland ApS fraskriver sig ethvert ansvar ved ulykker, der skyldes forkert brug af batteri eller oplader. Reklamationsret bortfalder også ved fejlagtig opladning, samt brug af anden lader og batteri end den der fulgte med ved køb af cyklen.

Opstår der problemer, er du velkommen til at kontakte kundeservice hos din forhandler eller i Cykelland. Husk at medbringe købebevis. På batteriet og opladeren ydes reklamationsret under forudsætning af, at batteriet er behandlet som der er foreskrevet i denne manual. Venligst sørg for korrekt bortskaffelse af brugte batterier.

5. Advarsler • Brug af andre opladere til opladning af batteriet end den originale kan skade batteriet og skabe farlige forhold. Garanti bortfalder hvis forkert eller uoriginal lader bruges, samt ved forkert opladning, der er f.eks. ingen grund til at batteriet oplader i dagevis. • Forsøg ikke at adskille motor og elektriske komponenter på cyklen, såsom oplader og batteri. • Læg batteri og lader så de er utilgængelige for børn. • Brug ikke den medfølgende lader til andet end cyklens batteri. • Undgå at lægge ting ovenpå opladeren. • Undgå at lægge batteri og lader steder, hvor det kan blive udsat for fugt.

• Når batteriet er opladt, fjern da stikket eller sluk for strømmen i stikkontakten. • Oplad batteriet 2-3 timer mindst hver anden-tredje måned uanset brug. • Udsæt ikke batteriet for svingende temperaturer, tag det indendørs hver nat. • Cykelland anbefaler brug af cykelhjelm til alle cyklister. • Der tages forbehold for nye specifikationer, da vi hele tiden udvikler på vores cykler. • Har du spørgsmål er du velkommen til at kontakte vores forhandler eller Cykelland på tlf: 3670 5444 eller info@cykelland.com, samt besøge vores hjemmeside www.cykelland.com.

Elcykel manual  
Elcykel manual  

Manual til Elvira Madigan elcykler med Phylion-batteri.

Advertisement