Paljas Revuekrant 2017

Page 1

KRANT

HUIS-AAN-HUIS CARNAVALSKRANT

de 45st e

Op vrijdag 13 en zaterdag 14 januari presenteert Paljas de 45ste Paljas Revu in Snookercentrum De Buitenmolen. De Revu begint om 19.30 uur. Vanaf dat moment rollen in een snel tempo de programmaonderdelen over het podium. Cabaret, zang en dans zijn de belangrijke elementen en natuurlijk de uitreiking van de Paljasprijs! Kaarten zijn te koop bij Gemak Shop Leuven (Grietsestraat 50) en Café Rooie Jan (Weverstraat 8). Kijk voor meer info op www.paljas.nl/revu

JONG TALENT Pagina 3

JASPER I PRINS AF Pagina 4

PALJASPRIJS 3D GEPRINT Pagina 6


Pagina 2

De Griethse Poort LEN

STEN BOW ETEN FEE

is meer dan gezellig bowlen ...

• nieuwbouw • renovatie • verbouw • onderhoud ...ook héérlijk uit eten en eindeloos feesten!

Meer informatie? Waar wacht je nog op... kijk snel op onze site of bel het gezelligste nummer van de Liemers: 0316-523318

www.bouwbedrijfdelorijn.nl tel. 06-24288614

venaar.nl

p-ze Oude Doesburgseweg 24 | 6901 HK Zevenaar www.g T: 0316 52 33 18 | E: info@gp-zevenaar.nl

1 coupon per persoon.

UITKNIP

KOR TING

OP

alle

SONOS PRODUCTEN naar keuze

10

%

CARNAVALSMENU ZONDAGS NA DE OPTOCHT € 18,50

U WORDT BIJ DE SPORTHAL OPGEHAALD EN NA HET ETEN NAAR DE GEWENSTE ZAAL GEBRACHT

Restaurant • Zalen • Catering vossenstraat 3, 6811jL Arnhem

* Bestaande aanbiedingen en acties uitgesloten.

Bruiloft (erkende trouwlocatie) • Feest • Receptie • Jubileum Koffietafel • Vergadering • Diner • Koud- en warm buffet Barbeque • Partyverhuur • Diverse spelen • Zomertuin • Airco

Dorpstraat 78 • Babberich Tel.: 0316 24 72 13 • www.centrumreijmer.nl


Pagina 3

"Sinds de Revu van 2006 danste ik mee met de dansgroepen Spring en Stage en dus weet ik hoe het voelt om op een podium te staan. Een stuk cabaret opvoeren of zoals ik in een button ben gaan staan… dat is toch wel andere koek hoor!" Lynn heeft voor haar jonge leeftijd al een rijke carnavalservaring. Als klein kind ging ze naar het kindercarnaval in de voormalige Haspelburcht en met de carnavalsgroep Mafilie liep ze jarenlang mee in de Boemelparade. Haar vader Jan maakt al jarenlang actief deel uit van de Paljasfamilie. „ Die gezelligheid tijdens het bouwen aan de wagen of het repeteren voor de Revu in De Buitenmolen vond ik altijd zo gezellig dat ik zelf ook actief lid ben geworden.” Als soloartiest krijgt Lynn begeleiding van Guido Boerboom. En natuurlijk ook van haar vader, die haar overal mee helpt. Hij houdt haar scherp en vult haar aan met ideeën. Dat wordt door haar als zeer prettig ervaren. Lynn vindt het fijn als mensen eerlijk en kritisch zijn over haar optreden. ,,Daar heb ik veel aan en werkt beter dan wanneer mensen tegen me zeggen dat het goed is, terwijl ze dat eigenlijk niet menen. Kritiek kan ik namelijk meenemen naar mijn volgende optreden."

JONG TALENT

De sympathieke Lynn Berkel, een jonge vlotte dame van 20 jaar, heeft vorig jaar voor het eerst als soloartiest aan de Paljasrevu deelgenomen. Ze vertelde iedereen dat ze mee zou gaan doen. Zo trots! Lynn heeft zelfkennis, want tegen haar vader zei ze: ,,Ik ga mijn grote mond waar maken. Ik doe mee aan de Revu!

ACHTER DE SCHERMEN... Voor en tijdens de Revu zijn talloze mensen achter de schermen druk bezig om er een mooie avond van te maken. Het zijn Paljasleden die nooit op de voorgrond staan. Dat geldt ook voor Ruud Werkhoven. Tijd om hem even uit te lichten. Ruud is in 1996 binnen Paljas actief geworden. Samen met Jan van der Velden is hij verantwoordelijke voor het licht tijdens de Paljas Revu. Ruud Werkhoven: ,,Ik zie het meer als een samenwerking met alle leden om twee avonden Paljas-entertainment te verzorgen. Daarnaast houd ik mij ook bezig met de zaal- en podiumopbouw. Uiteraard beoefen ik mijn beroep als lichttechnicus ook nog uit." Ruud is werkzaam bij Ampco-flashlight rental als project manager Licht & Rigging. ,,Ik ontwerp en realiseer complete projecten voor concerten, tv shows, theater, festivals en vele andere evenementen. Ik ben veel onderweg voor mijn werk, maar gelukkig is dat altijd goed te combineren met de Revu- en carnavalsactiviteiten bij Paljas."

Over de samenwerking met de Paljas-artiesten is Ruud duidelijk: ,,Tijdens de voorbereidingen voor de Revu zien wij de acts voor het eerst en horen wij de technische wensen van de artiesten zoals rook en sneeuw of iets dergelijks. Aan de hand van de ideeën van de optredende artiesten wordt er een lichtplan gemaakt." Binnen Paljas zit Ruud ook in commissie Carnaval. Die commissie heeft als doel om het carnaval steeds te verbeteren en op sommige punten te veranderen. ,,Dit doen we met een gezellige club mensen. En uiteraard bouw ik ook graag mee aan de carnavalswagen die wij meenemen in de Boemelparade." Op de vraag wanneer de Revu voor Ruud geslaagd is antwoord hij: "Als het publiek een mooie avond heeft gehad, dan zijn wij erg blij".

De drijfveer om als soloartiest op te treden, is voor Lynn de kick om voor een volle zaal op het podium te staan. ,,Ik vind de voorbereiding ook helemaal geweldig. Ik kan een hele zondag in een deuk liggen als ik inspiratie op wil doen via filmpjes op YouTube. Daar komen leuke dingen voorbij!” Het is een kunst om een manier te vinden waarop je iets brengt. De timing en intonatie zijn belangrijk bij het vertellen van een grap. Ook als je duizend keer geoefend hebt, zodat je het zelf niet meer grappig vindt, is het toch belangrijk om in je rol te blijven. Lynn heeft zin in de Revu: "Laat maar komen! Ik ben er klaar voor!"


Pagina 4

NIEUWE REGISSEUR VOOR DE REVU Pieter Snelder loopt al geruime tijd mee in de Paljas Revu, zowel voor als achter de schermen. Dit jaar zit hij voor het eerst op de regisseursstoel. Dit ziet hij als een grote uitdaging. ,,In de maanden voor aanvang van de Paljas Revu nemen wij een kijkje in de Buitenmolen om te zien wat er nodig is aan toneelverlichting, geluidsapparatuur, beamers en videoschermen. Eventuele nieuwe technische mogelijkheden op toneel proberen wij toe te passen", aldus Pieter. De voorbereiding omvat twee elementen: de begeleiding van artiesten en de zaken eromheen, zoals het inhuren van kleding en make-up, zorgen voor decors en attributen. En natuurlijk het indelen van de zaal met zitplaatsen. "Het leukste van de regie vind ik de 80% dag in december", zegt Pieter. ,,Artiesten schrijven zelf hun tekst of studeren een dans in. De regie ziet op die dag voor het eerst wat de artiesten van plan zijn. Aan ons de taak om kritisch naar de acts te kijken en daar waar nodig hulp te bieden. Iedere artiest heeft zijn of haar eigen coach die hen in aanloop naar de Revu begeleidt."

Na de Revu laten de bezoekers ieder jaar weten dat ze genoten hebben. Dat is goed om te horen, want wij maken de de Paljasrevu tenslotte voor ons publiek!

Dit jaar is voor het eerst een brainstormavond gehouden. Hier wordt hardop nagedacht over waar de behoefte ligt. Zo is er een oefendag georganiseerd met acteur Jaap Postma, die in het verleden onder andere in Goede Tijden Slechte Tijden heeft gespeeld. "Jaap geeft tips zoals de houding op het podium en het overbrengen van de act op het publiek. Maar ook plezier maken! Als mensen doen wat ze leuk vinden, is de act op z'n best." Het programma verloopt niet altijd volgens het geplande tijdschema. ,,Met de 80% dag kunnen wij als leden van ROT (Regie, Organisatie en Teksten) al een aardige inschatting maken over hoeveel tijd een act in beslag neemt. Een paar weken later met de try-out kunnen we de tijdsduur nog exacter bepalen. Mocht de Revu toch behoorlijk uitlopen dan korten we de pauze iets in, of passen we de presentatie iets aan. Er is altijd wel een mouw aan te passen," zegt Pieter.

JASPER DE EERSTE PRINS AF Prins Jasper in het midden met rechts zijn broer en adjudant Jelle en links Paljaspresident Marc.

Prins Jasper viert feest tijdens de Boemelparade.

JASPER DE EERSTE PRINS AF Het is een regenachtige dinsdagavond en we hebben afgesproken in het clubhuis van Paljas aan de Engeveldweg. Nog een paar dagen en dan eindigt het avontuur van Jasper (Peters) de Eerste als Paljasprins. Tijdens de Revu neemt hij afscheid en komt er een einde aan een jaar dat voor hem verrassend begon en subliem eindigde. "Natuurlijk weet ik dat moment nog dat het mij werd gevraagd", zei hij met een grote smile op zijn gezicht. "Ik was aan het werk in m'n Grandcafé Picknick in Zutphen en daar zag ik ineens Prins Hans en onze President Marc zitten. Ik liep ietwat nerveus op hun af en het eerste wat ik vroeg was of zij naar Zutphen waren gekomen om mij te vragen of ik namens Paljas de Prins wilde worden. De President moest lachen en gooide een aanvoerdersband op tafel die hij een jaar eerder met een grap van mij had afgepakt. Dat was voor mij het teken…en mijn droom ging in vervulling.” Jaspers broer Jelle vervulde de rol van adjudant.

Samen hadden zij een doel voor ogen. “We hebben veel overlegd, want wij wilden goed voorbereid beginnen, maar het spontane van carnaval wilden wij ook zeker niet uit het oog verliezen.” “Na de geweldige opening op het Raadhuisplein is het op zaterdagavond dan zover: de eerste carnavalsavond in onze altijd gezellige en volle Buitenmolen staat op het punt van beginnen. Het voelt alsof je alsnog profvoetballer bent geworden en in een uitverkocht voetbalstadion mag spelen. Je staat weer in de basis 11 maar je gaat dit keer je debuut maken als aanvoerder. Je voelt het enthousiasme van de hele zaal en de hunkering

Prins Jasper samen met Jeugdprins Cas en zijn gevolg.

naar een geweldige avond bij Paljas. Dat geeft een adrenalinekick, een fantastisch en een groots gevoel!!” “Een heerlijk en onvergetelijk jaar is het geworden en er waren teveel mooie momenten om op te noemen, meestal omdat ze vaak zo intiem en spontaan waren. Bij alle verenigingen zijn er vriendschappen voor het leven ontstaan. “Dit was een jongensdroom, mijn jongensdroom die ik al heel lang bij mij droeg. Dat ik Prins van mijn vereniging en mijn stad mocht zijn was voor mij een groot voorrecht. Ik ben dan ook heel erg dankbaar voor de kans die Paljas mij heeft geboden. Ik hoop ook dat ik iedereen met een carnavals- en Paljashart trots en blij heb kunnen maken. Dit alles was nooit mogelijk geweest zonder onze eigen fantastische mensen die met hun specifieke kwaliteiten het maximale uit deze vereniging weten te halen. Nog een aantal weken en dan zal ik mijn waardigheden weer moeten inleveren. Ik wens mijn opvolger een net zo bijzonder en speciaal jaar als dat ik heb gehad. En ik heb het al eerder gezegd: ik gun iedere Prins een vereniging als Paljas!"


Pagina 5

SINDS 1980

GRANDCAFÉ

PICKNICK ONTBIJT ∙ LUNCH ∙ DINER

SPRONGSTRAAT 2A ZUTPHEN

0575 - 51 62 73

Kees van den Hondel eigenaar

Schaapsdrift 69 6902 AB Zevenaar 0316 - 840732

WIJ WENSEN IEDEREEN IN ZEVENAAR EEN GEWELDIG CARNAVAL TOE MET 4 FANTASTISCHE AVONDEN BIJ PALJAS!

06 - 54 33 26 78 info@bouwservice vandenhondel.nl

Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag

Schoolstraat 1a

Carnaval Fonda A5.indd 1

25 februari 26 februari 27 februari 28 februari

vanaf 12 uur vanaf 12 uur vanaf 10 uur vanaf 14 uur

Schoolstraat 1a

25-11-2016 13:18:18

Carnaval Programma A5.indd 1

25-11-2016 13:14:39


Pagina 6

www.kunststofshop.nl de webshop voor kunststof platen, folie, buis en staf

Gemak Shop Leuven info@dynamo-humm.nl 06 22 66 23 16

Tabak | Staatsloten | Lotto | Toto | Kranten | Wenskaarten | Kado- en feestartikelen Telefoonvouchers | VVV-kadobonnen Cadeaukaarten | Snoep Clubartikelen : Ajax • De Graafschap Feyenoord • Oranje • PSV • Vitesse cigoleuven www.gemakshopleuven.cigo.nl Grietsestraat 50 6901 GW Zevenaar Tel. (0316) 343 790

DE PALJASPRIJS UIT DE PRINTER Marco Heezen is eigenaar en oprichter van De Kunststofshop in Zevenaar. In 2016 creĂŤerde hÄł met zÄłn 3D-printer een volledig nieuwe PaljasprÄłs. Een 3D-printer is een apparaat dat op basis van computerbestanden driedimensionale objecten kan produceren. In zÄłn sfeervolle en gezellige showroom aan de Didamseweg 150 steekt Marco direct van wal en laat op een enthousiaste manier allerlei soorten 3D-prints zien. ,,KÄłk, dit is een sleutelhanger die we in opdracht hebben gemaakt voor het wielerevenement de Giro d’Italia, dat in 2016 in Arnhem van start gingâ€?, vertelt hÄł. “Een beste klus, want het ging om een behoorlÄłk aantal hangers. Maar de opdracht was heel leuk om te mogen uitvoeren, zeker als je fan van de wielersport bentâ€?. In 2007 start Marco zÄłn bedrÄłf en richt zich de laatste jaren op de particuliere markt en het onderwÄłs. “Eerst ben ik begonnen vanuit huis. Daarna ben ik

verhuisd naar de Kerkstraat en daarna naar deze huisvesting. Aan creativiteit en een vooruitziende blik ontbreekt het Marco niet, want hÄł is nu ruim acht jaar bezig op het gebied van 3D-printen. “Op het gebied van 3-D printing is veel veranderd. De eerste printers waren klein en moeilÄłk om mee te werken, maar dat is gelukkig nu wel anders! Met deze printer is jullie Paljasbeeldje geprintâ€?, en hÄł wÄłst naar de grootste van de vÄłf 3D-printers die opgesteld staan. ,,We printen dit soort beeldjes op z’n kop, dan staan ze veel steviger in de printer.â€? Het beeldje dat de winnaar van de PaljasprÄłs ontving, is jarenlang vervaardigd door Laurens GoldewÄłk, maar de pottenbakker stopte helaas en dus moest onze vereniging op zoek naar een

alternatief. Paljas heeft daarom contact gelegd met Marco om te kijken of een traditioneel beeldje in een modern jasje kon worden gestoken. Na vele ontwerpen is er uiteindelijk een mooi, nieuw beeldje ontstaan. ,,Mijn vader, Hans Heezen was in 1978 Prins bij Paljas wat ik mij nog redelijk goed kan herinneren. Toen is ook mijn liefde voor het carnaval ontstaan. Met een stel vrienden richtten wij destijds onze eigen groep Klavertje 13 op en hebben jarenlang bij Paljas carnaval gevierd. Toen wij kinderen kregen werd dat feestvieren helaas minder. Afgelopen jaar heb ik met twee vrienden en onze kinderen meegelopen in de Boemelparade. Erg leuk en ik kan het iedereen aanraden om dit te doen. Daarna zijn wij ook nog een avondje in Paljasresidentie De Buitenmolen geweest. Het carnaval bij Paljas is een geweldig feest!� Op de vraag of hij zelf een keer prins zou willen worden zei hij: ,,Nee!‌In de belangstelling staan? Dat is niets voor mij. Laat mij het carnaval maar van een afstand beleven.�

MOCHT JE JE HET NOG AFVRAGEN... Wat is de PaljasprÄłs? De PaljasprÄłs wordt ieder jaar uitgerÄłkt tÄłdens de Paljas Revu om bÄłzondere mensen en gebeurtenissen in de schÄłnwerper te zetten. Soms worden er bepaalde zaken op een komische manier mee aan de kaak gesteld. Evengoed onderstreept de PaljasprÄłs soms de verdiensten van personen of instellingen voor de Zevenaarse samenleving.

Wat is een Revu(e)? Een revue is een vorm van amusementstheater die bestaat uit dans-, zang- en variĂŠtĂŠnummers en komische sketches. Het genre ontstond aan het einde van de negentiende eeuw in FrankrÄłk. In zo'n Franse revue werden recente gebeurtenissen uit het politieke en maatschappelÄłke leven met satirische liedjes en sketches opnieuw onder de aandacht gebracht. (Het woord revue is Frans voor: opnieuw bekeken.)

Wat is een buut? Buutereednen maakt deel uit van de carnavalstraditie. De naam "buut" die we gebruiken is afkomstig uit het Duitse RÄłnlandse dialect en betekent "ton". Tonprater is dus een letterlÄłke vertaling van buutereedner. Naast de aanduiding voor de ton, waarin de spreker staat, wordt ook de act die hÄł of zÄł opvoert met het woord buut aangeduid. De link met cabaret is dan ook al gauw gelegd. Buutereednen wordt niet voor niets aangeduid als amateurcabaret. De buut wordt uitgevoerd in het plaatselÄłke dialect van de spreker.

Wat is een buutmars? Een fenomeen dat sinds jaar en dag is verbonden met het buutereednen is de "buuttemars". Dit is de muziek die de artiest begeleidt bÄł het betreden en het verlaten van het podium. De buuttemars is een knipoog naar militaire marsmuziek. De muziek voorkomt dat de buut wordt voorafgegaan door of, wat nog pÄłnlÄłker zou zÄłn, gevolgd zou worden door een stilte.

L Louana Rijopleidingen BV

NL RIJBE WIJ

S

EUROPE MODEL VAN SE GEMEEN

vind ik leuk

DE SCHAPP EN

www.LOUANA.NL Didamseweg 86 6901 JT Zevenaar T 0316 - 528 454 Auto - Automaat

OPENINGSTIJDEN KANTOOR: Maandag t/m woensdag 10:00u - 19:00u Donderdag & vrijdag 18:00u - 19:00u

- Aanhangwa gen - Motor - Bromfiets


Pagina 7

VERDER IN 2017 ZATERDAG 11 FEBRUARI

INLOOPMIDDAG BIJ PALJAS Van 13.00 uur tot en met 16.00 uur bij Clubhuis Tojo, Engeveldweg 2 te Zevenaar.

ZONDAG 12 FEBRUARI

PALJAS KINDERCARNAVAL Op zondag 12 februari zal tussen 14.00 uur en 16.00 uur weer het jaarlijkse Paljas kindercarnaval worden georganiseerd voor alle kinderen (en ouders) van Boemelburcht. Tijdens deze middag onder meer spelletjes, traktaties, carnavalsmuziek en een bezoek van de Prins en zijn gevolg. De toegang voor ouders en kinderen is zoals altijd gratis! Alle kinderen en ouders/ begeleiders zijn weer van harte welkom in café Ons Café, Schoolstraat 1A te Zevenaar.

25 TOT EN MET 28 FEBRUARI

CARNAVAL 4 JE BIJ PALJAS GROEPSKAARTVERKOOP START OP ZATERDAG 21 JANUARI. KIJK VOOR MEER INFO OP WWW.PALJAS.NL

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van carnavalsvereniging Paljas. De redactie heeft de grootst mogelijke aandacht besteed aan de juistheid van deze krant. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. U kunt daarom geen rechten ontlenen aan deze teksten en of beelden. © Paljas 2015. Wijzigingen voorbehouden. Uitgave Januari 2017 Oplage: 15.000. Redactie: Guido Boerboom, Jennifer Bus-Vos, Rick Joosten en Pascal Staring. Foto’s: Frank Dercksen Advertentieverkoop: Danny Kramer, Stefan Vos en Martin Witjes Vormgeving en opmaak: Bram Boerboom. Paljas e-mailadressen: secretariaat@paljas.nl Paljas website: www.paljas.nl Email: info@paljas.nl Twitter: @Paljas Facebook: www.facebook.com/cvPaljas Youtube: www.youtube.com/user/PaljasMovies Paljas clubhuis Tojo: Engeveldweg 2, 6901 GM Zevenaar, 0316 723095, beheerder Stefan Groeneveld.

KalibeR


- -CATERING CATERING - -HOMECOOKING HOMECOOKING - -KOKSSERVICES KOKSSERVICES - -HIGH HIGHTEA/WINE TEA/WINE - -KOOKWORKSHOPS KOOKWORKSHOPS

Babberichseweg Babberichseweg3333- 6905 - 6905JR JR- Zevenaar - Zevenaar- www.eetheid.nl - www.eetheid.nl


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.