Paljas carnavalskrant 2020

Page 1

PALJAS KRANT HU IS - A AN - HUIS C ARNAVAL SK R A NT

J u bi leu med it ie 2020

JAAR PALJAS! Lees meer op pagina 6

Stadsprins Boes

Lees meer op pagina 3

cvpaljas

paljas

De Buitenmolen

Lees meer op pagina 5

paljasmovies

Carnaval 4 je bij Paljas!

Lees meer op pagina 13

cvpaljas

paljas.nl


2

PAL JA S K R ANT

Met en zonder afspraak: Kinderen t/m 10 jaar €12,50 Heren €15,00 06-21443077 Nieuwe Doelenstraat 8 6901 AS Zevenaar


PAL JA S K R ANT

3 aan de carnavalsdagen als Prins en adjudant van Boemelburcht." Max vult aan: "Deze film zal in 2020 officieel worden gepresenteerd aan het grote publiek als een soort documentaire over hoe men in Boemelburcht carnaval viert. Inmiddels is er al ontzettend veel materiaal terwijl carnaval nog niet eens is begonnen. Dat belooft wat!" Beide mannen kijken reikhalzend uit naar de vier carnavalsdagen. Eric maakt duidelijk dat elke dag heeft iets bijzonders heeft. Zaterdag moet iedereen naar het Raadhuisplein komen voor een grootse opening. Wij zien dat het elk jaar grootser wordt en dat is heel mooi om te zien. Het moet een groot feest worden en dat kan alleen maar met veel feestende Boemelburgers! Zondag is de dag van de optocht met hopelijk weer veel deelnemers. Meelopen in de optocht is geweldig leuk en wij kijken er naar uit. Daarna is er de prijsuitreiking en een heerlijk feest in de sporthal. Bij die gedachte begint Max al te glunderen en hij gaat meteen door met het volgende hoogtepunt.

Prins Boes en Jeugprins Simon met hun adjudanten

Stadsprins Boes en de Poes Boemelen deur! Prins Eric 'Boes' Boschman en Adjudant Max 'De Poes' Hetterscheid vieren al ruim 40 jaar carnaval met hun Groep Nu. Ze zijn twee pure carnavalisten met een groot carnavalshart. Als Prins en Adjudant van Paljas en Boemelburcht gaan zij dit jaar voorop tijdens Carnaval. Tijdens de opening van het carnaval vertrokken beide heren met de Boemel-Express vanaf station Raadhuisplein naar station De Buitenmolen. Daar presenteerden zij zich aan Boemelburcht. "Dan denk je dat je alles onder controle hebt en gewoon lekker relaxed je dingetje kunt doen", vertelt Eric, "maar al lopend richting De Buitenmolen werd ik toch steeds zenuwachtiger. Dadelijk is het dan echt zover, het moment waar je samen al maanden naar toe leeft." Samen, is samen met boezemvriend Max en met hun partners Marian en Lidy. Eric: "Kijk, wij vieren al jaren carnaval samen, echter Prins en Adjudant van Paljas en Boemelburcht, dat is toch wel iets anders." Max vult aan: "Dat is zeker wat anders, want je hebt, naast alle gezelligheid, ook nog de nodige verplichtingen." Even terug naar het moment dat Eric het clubhuis van Paljas binnen liep: "Ja, dan sta je daar en ga je je omkleden. Direct wordt je gefeliciteerd door de aanwezigen, echt super! Ik had best een beetje de zenuwen in mijn lijf en stond wat te stuntelen met het aantrekken van het pak. Gelukkig kwam mijn vrouw Marian mij snel helpen en toen ik

Max zag binnenkomen, wist ik dat het helemaal goed zou gaan komen. Toen wij samen naar het podium liepen gaf dat een lekkere spanning. Toen het moment echt daar was, gaf dat een heel bijzonder en mooi gevoel. Ik had dat niet verwacht." Eric werd door Boemelburcht geïnstalleerd als Stadsprins en introduceerde zijn adjudant Max. "Dat was iets extra speciaals voor mij!", aldus Eric. Na de installatie barstte het feest los met de Retteketet Showband. "Een band die wij natuurlijk goed kennen en met wie we twee te gekke carnavalsnummers hebben geschreven en opgenomen. Eén ervan is ons binnenkomstnummer en het ander een heerlijk carnavalsnummer", vertelt Max. Trotse Prins van Paljas Tijdens de openingsavond in de Buitenmolen werden zij ook geïnstalleerd als prins en adjudant van Paljas. "Zeker ook een hele mooie en bijzondere ervaring, want Paljas is toch wel onze vereniging. Wij voelen ons trots! Bij Paljas hangt er een bijzonder gezellige carnavalssfeer en dat heeft ook zeker met de zaal te maken. De Buitenmolen heeft namelijk iets speciaals", vertelt Max. "In de grote feestzaal met toporkest KalibeR kun je werkelijk helemaal uit je bol gaan met je vrienden en het Hof van Paljas.

Je kunt even naar de tussenzaal gaan waar je een deel van het feest kunt meemaken, maar toch net even uit de drukte bent. Natuurlijk is er ook nog ‘het café’ waar je gezellig met je vrienden kunt genieten." Carnaval in Boemelburcht in beeld Samen met 'De Vrienden van Boemelbucht' hebben Eric en Max dit jaar een bijzonder plan: "Wij laten ons dit carnavalsjaar volgen door een professionele filmploeg. Alles komt aan bod: van alle voorbereidingen tot

Maandag lekker aan de Boemel tijdens het Frühschoppen. Ontzettend veel gezellige mensen op de been van jong tot oud, verbroedering en schunkeln in het centrum. Dat is voor ons altijd een hoogtepunt en wij hopen met velen van jullie te kunnen proosten. Dinsdag? Dit wordt voor hen de dag vol verrassingen. Met een vette knipoog vertellen de mannen dat zij deze dag in andere jaren grotendeels gebruiken om zich op te laden voor de laatste avond. Maar nu…..?! Het laatste woord is aan Prins Eric:"Wij wensen iedereen een fantastisch carnaval toe! Hopelijk zien wij jullie tijdens de 4 Dolle Dagen carnaval bij Paljas in De Buitenmolen of ergens anders in Boemelburcht!"

Prins Boes onthuld tijdens de opening van het carnaval.


4

PAL JA S K R ANT Die onlosmakelijkheid is door de jaren heen zo gegroeid. De connectie tussen De Buitenmolen en Paljas gaat namelijk al vele jaren terug. Eind jaren zestig organiseerde De Buitenmolen het eerste carnavalsfeest in de net geopende grote feestzaal, toen nog zonder Paljas. Omdat er geen vereniging gevestigd was, werd er een Raad van Elf ingehuurd. Het carnaval van toen kan menig carnavalsvierder zich amper meer voorstellen. Langs de zijkanten van de zaal zaten de carnavalsvierders aan lange rijen tafels. Daartussenin vormde een grote dansvloer het swingende middelpunt van het carnaval van destijds.

Feest in De Buitenmolen.

Café de Buitenmolen en Paljas: haast onlosmakelijk! Café De Buitenmolen en Carnavalsvereniging Paljas zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op bezoek bij uitbater Theo Jansen en zijn rechterhand Theo Jeurissen, begint Jansen al gauw met zijn schouders schuddend op en neer op zijn kenmerkende wijze te lachen. Dat De Buitenmolen en Paljas bij tijd en wijlen als hetzelfde wordt gezien, bleek maar weer eens toen de café-eigenaar met zijn hond langs de zaal opliep. Jansen: "Er fietste een groepje jongeren langs De Buitenmolen op toen ik er een hoorde vertellen dat hier langs het spoor Paljas zit. Die jongeren weten niet beter dan dat hier eens per jaar alles uit de kast gehaald wordt voor vier dagen lang een fantastisch carnavalsfeest."

Hoe anders is dat nu. De grote feestzaal bleek al gauw te klein te zijn voor de enthousiaste carnavalsvierders. Zodoende werd de tussenzaal en later ook het cafégedeelte van De Buitenmolen aangewend om zo veel mogelijk carnavalisten te kunnen laten genieten van vier topavonden. De meeste zitplaatsen verdwenen en ook de muziek die werd gespeeld veranderde behoorlijk door de jaren heen. Waar je vroeger vooral meedeinde op Duitse Schlagers en traditionele carnavalsmuziek, daar is nu plaats gemaakt voor top-40-muziek en hedendaagse carnavalsmuziek. Of de muziek er door de jaren heen beter op geworden is, daar twijfelen Theo en Theo over. "Voor ons maakt het eigenlijk niet veel uit welke muziek er gedraaid wordt, als de gasten er maar plezier van hebben", zo geeft Jansen aan. Het is kenmerkend voor

zijn gastheerschap. Hij geniet pas van de muziek als zijn gasten dat ook doen. Persoonlijke smaak is daarbij ondergeschikt. De beide heren zijn het er over eens dat het prachtig om te zien is wanneer een volgepakte Buitenmolen uit hun dak gaat op de muziek die huisband KalibeR speelt. De driehoek Paljas, KalibeR en De Buitenmolen is volgens Jansen een formule die het succes van de carnavalsavonden bij Paljas bepaalt. Jeurissen vult aan en merkt op dat de samenwerking tussen de drie partijen als zelfsprekend gezien wordt, maar wel uniek is: "De Paljasleden voelen zich ontzettend thuis bij ons, lopen hier achter rond, slaan een keer ongevraagd een spijker in de muur en doen hun ding. Best wel uniek eigenlijk hoe dat dan gaat." Theo en Theo kijken beiden weer ontzettend uit naar de carnaval die voor de deur staat. Het is een hectische periode die ook weer voorbij is voordat we er aan begonnen zijn. Gaandeweg het gesprek met de heren valt het woord trots regelmatig. Daar besluiten zij het gesprek dan ook mee: “Als alles dan op zo’n laatste avond goed verloopt en de mensen schik hebben, dan kijk je elkaar toch even aan en stroomt er een groot gevoel van trots door je lichaam”.


PAL JA S K R ANT

5 hele mooie en dierbare momenten. "Het was echt een groot feest en ik heb er op mijn manier intens van genoten. Het was wel anders dan anders, maar dat is uit te leggen", lacht Ruud. Met dit laatste bedoelt hij dat hij al jarenlang allerlei hand-enspandiensten verricht voor aanvang van iedere carnavalsavond. Als dat is gedaan, gaat hij gezellig met zijn Kinnub-Club het feest der feesten beleven. "Het was anders omdat ik nu deel uit maakte van het Hof van Paljas. Een groep die uit 16 personen bestaat en in een periode van 4 maanden heel intensief met elkaar omgaat. Gaaf om dat van dichtbij mee te maken. Zij hebben toch best wel de nodige verplichtingen. Veel meer dan ik gedacht had, maar gelukkig zijn het wel leuke en gezellige momenten."

Prins Ruud II in actie tijdens het carnaval in Boemelburcht

Ex-Prins Ruud I: 'Geniet van ieder moment en wees jezelf! Voor Prins Ruud II zit het bijzondere jaar erop. Tijdens de Revu 2019 werd hij gepresenteerd als nieuwe Prins van Paljas. Hij was toen ontzettend nerveus: "In mijn werk ben ik eindverantwoordelijk voor het alles wat met licht te maken heeft. Of dit nu het concert van Rammstein of het Eurovisie Songfestival is maakt mij niets uit, maar kort voordat ik mij moest presenteren had ik rubber in mijn benen." Zijn broer die speciaal uit Frankrijk was gekomen en zijn moeder en zus konden hun ogen niet geloven. "Het was mooi om hen te verrassen. Ik was trots dat ik daar stond als Prins

van mijn Paljas. In 1994 ben ik bij Paljas binnen gekomen en heb mij er vanaf dag één als een vis in het water gevoeld. Paljas is een deel van mijn leven geworden waar ik vrienden heb

gemaakt, waar het gezellig is en waar ik mij thuis voel. Het voelt als familie!" Het jaar vloog voorbij en was er een om nooit meer te vergeten met

Ondernemers met een hart voor carnaval Het mooiste feest van het jaar staat weer voor de deur. Over enkele weken loopt jong en oud in Zevenaar weer uit voor vier dagen feest in het carnavalscentrum van de Liemers. Een feest dat ieder jaar groter lijkt te worden. Er zijn tal van bedrijven en organisaties in Zevenaar die ieder een stukje bijdragen aan het bruisende feest dat ieder jaar losbarst in Boemelburcht. Aan het woord vier ondernemers die allen het carnaval in Boemelburcht én Paljas een warm hart toedragen. "Adje voor de sfeer, voor de sfeer." Tijdens het lezen van deze zin hoort menig carnavalsvierder ongetwijfeld de melodie van de carnavalskraker van René Karst in het hoofd afgespeeld worden. Zo ook Ronald Straatman, eigenaar van ViDa Studio’s Zevenaar en fervent carnavalist. Als presentator van het schoolcarnaval op De Lindenhage werd hij, ingegeven door het enthousiasme van de leerlingen aldaar, fan van het nummer. "Dit jaar hebben we daar vanuit ViDa een dans van het jaar opgenomen op de klanken van het aanstekelijke feestnummer", waarbij Straatman verklapt dat het geen polonaise zal

zijn. Ook horecaondernemer Laurens Reijmer van Catering Restaurant Zalen ’t Centrum zie je niet snel in de polonaise lopen. Hij is geen danser en geniet liever rustig van een biertje aan de bar. Voor dat biertje zorgt Reijmer zelf tijdens de aanstaande carnaval. Op het raadhuisplein voorziet hij carnaval vierend Boemelburcht tijdens de opening en het frühshoppen van een perfect getapt biertje. Volgens Reijmer is goed eten tijdens de vier intensieve dagen essentieel. Daarom verzorgd hij op de maandagochtend een heerlijk ontbijt voor alle

carnavalisten van Boemelburcht op het Raadhuisplein en kun je in Babberich na afloop van de Boemelparade heerlijk komen dineren in Babberich. Waar lekker gegeten en gedronken wordt is het altijd gezellig. En dat maakt het Carnaval volgens Reijmer ook zo mooi: "Ieder jaar kom je weer een hoop bekende tegen en praat je even bij. Altijd gezellig!" Die gezelligheid herkent Michel Sessink als geen ander. Als uitbater van Ons Café hult hij zijn kroeg volledig in carnavalsversieringen en knallen oude en nieuwe carnavalsklassiekers luid door de speakers. Ook de

Het is overduidelijk dat Prins Ruud maximaal heeft genoten van zijn tijd als prins, maar wat was voor hem nu het hoogtepunt? Daar hoeft hij niet lang over na te denken: "Dat was zondag, de dag van de optocht! 's Morgens verzamelen in Tojo en omkleden en daarna naar het Grieth. Na een prachtige optocht binnenkomen in een kolkende en feestende sporthal en dan ook nog de eerste prijs mogen ophalen. Dat is een onbeschrijflijk mooi gevoel voor mij als prins maar zeker ook als wagenbouwer." Hij kijkt uit naar het komende carnaval en heeft veel zin om lekker te gaan feesten, maar nu weer in de zaal. "Ik wil iedereen bedanken die een steentje heeft bijgedragen aan mijn onvergetelijk mooie prinsenjaar. Ik wens de nieuwe Prins van Paljas een fantastisch carnaval toe en wil hem dit meegeven: Geniet van ieder moment en wees jezelf."

bekende eigen shotjes van Ons Café zullen dit jaar zeker niet ontbreken. Sessink heeft er zichtbaar zin in en ziet dat de saamhorigheid enorm is in Boemelburcht: "Carnaval maken we met z'n allen. De verenigingen, maar ook zeker de horeca, maken dat we in Zevenaar een geweldig carnaval kunnen vieren. Daarvoor wil ik alle betrokkenen bedanken want met z'n allen zorgen we er ieder jaar maar weer voor dat er een mooi feest gevierd kan worden." Gevraagd naar hun allermooiste carnavalsherinnering antwoorden alle vier de ondernemers eensgezind. Volgens hen is het ondoenlijk om slechts één herinnering te kiezen. Daarmee zouden tal van andere mooie herinneringen tekort gedaan worden. Iedere editie heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen hoogtepunten die er voor zorgen dat het carnavalsjaar nóg mooier lijkt dan de voorgaande.


6

PAL JA S K R ANT

PALJAS 2020 55 JAAR! 1965

In 2020 bestaat Paljas 55 jaar! Iedere veelvoud van elf is natuurlijk een bijzonder getal voor een carnavalsvereniging. Speciaal voor dit jubilieum kijken we terug op vijf keer elf jaar met vijf Paljas-leden.

VAN 0 NAAR 11 MET JAN

Het was 1965… Jonge mensen begonnen tegen de maatschappij te schoppen. Provo vierde hoogtij, vooral in het westen van het land. De Zevenaarse jongeren houden zich (nog) aardig rustig, maar – niet in de laatste plaats bij de geestelijkheid - ontstond er langzaamaan wel zoiets van 'hoe houden we de jongeren van de straat?'

(het huidige Radio Mozaïek).

Het antwoord daarop was het jongerencontact Mozaïek en dat sloeg direct aan bij jongeren in de stad, zeg maar in het centrum van Zevenaar. Mozaïek kreeg verschillende afdelingen zoals een toneelclub en een ziekenomroep

De eerste jaren was het een beetje vallen en opstaan. In 1966 en 1967 werd in zaal Jansen-Rekers (het huidige Bowlingcentrum Griethse Poort) een carnavalsavond gehouden. Dat kreeg een vervolg in De Buitenmolen waar in 1970

Kort daarna werd op 1 juli 1965 een carnavalsgroep opgericht. Saillant detail: in de eerste uitnodiging voor de bijeenkomst van de Raad van Elf stond "we beginnen om half twaalf, dus meteen na de Hoogmis"! Die carnavalsgroep kreeg enige tijd later de naam PALJAS, bedacht door Piet Nas.

SAVE THE DATE! SPETTEREND JUBILEUMFEEST OP 27 JUNI

ook de eerste Paljasrevu over de planken rolde. Paljas was intussen ook een volledig zelfstandige vereniging geworden.

de handen uit de mouwen moest steken. Kernlid worden en je niet inzetten voor de vereniging was uit den boze. En dat is nog steeds zo!

Rond 1973-1974 kreeg men een eigen clubhuis aan de St. Janstraat achter de Andreaskerk en dat markeert in feite het moment waarop Paljas volwassen werd. Er ontstonden diverse secties voor de Revu, carnavalswagen, techniek e.d. en er verscheen het eerste exemplaar van het clubblad PINK.

Deze eerste levensfase van Paljas kan het best worden getypeerd met een verwijzing naar de notulen van 1970 van Mozaïek. Daarin wordt vermeld: "Laat Paljas zijn wat het is: op haar gebied een leidende en bloeiende vereniging met inventieve geesten waaraan velen hun genoegen beleven.

Een essentiële rol in de opbouw van de vereniging werd gevormd door de kernleden. Zij waren welkom onder de voorwaarde dat men

Aan die stelling is de afgelopen 55 jaar niets veranderd!

55 jaar Paljas is een uitstekende reden een spetterend mooi feest te organiseren in zaal De Buitenmolen. De organisatie draait al op volle toeren. Voorzitter Judith KramerJoosten: “Het is altijd leuk als je wat te vieren hebt en als je wat te vieren hebt, moet er een feestje komen. Het organiseren hiervan is aan Paljas wel besteed en we willen er iets onvergetelijks van maken. Het zal een feest worden voor iedereen die Paljas en carnaval een warm hart toedraagt. Dit kan niet allemaal op een dag en daarom hebben wij het verdeeld over een weekend.”

wel kan verklappen en wat je zeker al in je agenda kan zetten, is dat er op zaterdagavond 27 juni een grandioze feestavond zal plaatsvinden in zaal De Buitenmolen met ons toporkest KalibeR. De komende maanden zal er via onze socialmedia meer info komen”.

“Helaas kan en mag ik hier nog niets over vertellen. Wat ik stiekem

Een goed en mooi feest, dat wil je toch niet missen!!


PAL JA S K R ANT De lotgevallen van Paljas vanaf het twaalfde levensjaar is een verhaal over de pubertijd en volwassen worden. In 1970 was er al de eerste Revu. Vanuit de organisatie kwam de vraag 'wie wil er in optreden'. Jan Berens en ik — in een overmoedige studentikoze bui — vonden dat wij dat wel durfden. Aan een tafeltje tussen de bierkratten in de voormalige slijterij van Berens werd Saus en Slons geboren. Saus, de bijnaam van Boerboom van de Marktstraat, lag voor de hand. De moeder van Jan vond Slons precies passen bij haar zoon. Met collega duo Bart en Willem werd afgesproken: zij doen Zevenaar en wij ongeveer de rest van de wereld. Koningshuizen, de Paus, politiek, Olympische Spelen, verkleedacts en uitstapjes naar Zènderse types waren de rode draad voor — toen kon dat nog — optredens van minimaal 45 minuten. Betaalde schnabbelaars uit het westen maakten plaats voor eigen rasartiesten. En we groeiden in de Raad van 11 mee met Paljas, stonden aan de wieg van de naamsverandering van Raad van 11 naar "'t Hof'". Onze

7 rol van toeschouwer achter de tafel veranderde in actief meedoen op het podium. De legendarische optredens van de Raad van 11 zijn toen geboren. Dikke Ries, een heuse playback show met al die mannen in vrouwenrollen. Van Mahalia Jackson tot De Zangeres zonder Naam en een onvervalste Parijse Can Can. Over de lampenkap en Quasimodo, glansrollen van Henk Dinnissen, wordt nog steeds gepraat, vaak gekopieerd en nooit geëvenaard. Uit die periode stamt ook het volkslied van Paljas. Saus en Slons als ingezetenen van Sausslonzië namen deel aan het kunstzwemmen op de Olympische spelen. En als je wint wordt het volkslied gespeelt. Van een LP van Randy Newman werd het nummer met de 'carnavaleske' titel "Sigmund Freund’s Impersonation of Albert Einstein in America" onze nationale hymne. Toen we na 19 jaar buut afscheid namen is het volkslied van Sausslonzië, zonder enige vorm van royalty’s, gedoneerd aan Paljas. Die tweede elf jaar Paljas was voor ons de gouden eeuw…

VAN 11 NAAR 22 MET FRANK

KalibeR


8

PAL JA S K R ANT

VAN 22 NAAR 33 MET ELLEN Toen Paljas 22 kaarsjes uitblies was ik 24 jaar oud en was mijn naam Ellen Dercksen. Ik vierde met vrienden carnaval bij Paljas, studeerde in Maastricht, en had verkering met John Kummeling. In 1990, nadat het jaar ervoor John en mijn zusje Sabine bij Paljas waren binnen gelopen en waren begonnen met wagenbouwen, ben ik ook actief geworden bij Paljas. Met een groepje gingen we de kleding voor de optocht naaien bij mij op zolder. Kleding maken deed ik al mijn hele leven, daarbij opgeteld mijn creativiteit en een nieuwe hobby was geboren. ’Mijn’ eerste wagen was het ‘casino’ thema, we leverden dat jaar de stadsprins en ik maakte voor het eerst alles mee wat er allemaal gebeurde binnen de carnavals vereniging. Actief lid worden van Paljas werd niet alleen een nieuwe hobby, maar werd een passie. Ik vond het fantastisch om onderdeel te zijn van een super leuke groep mensen met allemaal andere achtergronden, met allemaal eigen kwaliteiten en met al die kwaliteiten probeerden we samen de mooiste wagen, de leukste revue en gezelligste carnavalsavonden te organiseren. De optochtkleding werd steeds mooier, gedetailleerder, en de groep die meeliep werd steeds groter.

Van oktober tot februari naaiden we wekelijks twee avonden en de zaterdag, en dat alles voor een paar uurtjes optocht. Veel, heel veel kleding hebben we bedacht, gemaakt en na de optocht ook weer verkocht. Croupiers uit het casino, kikkers en clowns, prinsen en prinsessen, vliegeniers en stewardessen, giraffen, kamelen en dolfijnen en alle figuren van de Fabeltjeskrant. Paljas deelden we met heel veel lieve en leuke mensen maar ook met mijn hele familie, en later met ons hele gezin, allemaal zijn we onderdeel van de vereniging geworden, iedereen op zijn of haar eigen manier. Toen Paljas 33 jaar werd, was ik inmiddels 35 jaar oud, waren John en ik getrouwd en hadden we 2 prachtige dochters. John was op dat moment al Prins van Paljas geweest en lid geworden van de raad van 11. Nu, tijdens het 55 jarig jubileum zijn we nog steeds onderdeel van de club, help ik nog steeds mee met het naaien van de kleding, maar is de rol wat vrijblijvender geworden, en minder intensief. We trekken de kar niet meer maar zitten erin, we doen mee als we er zin in hebben, en dat is gelukkig nog best vaak.


PAL JA S K R ANT In de periode van 33 naar 44 jaar Paljas mocht ik actief lid worden van de vereniging waarin ik ben opgegroeid. Van kindercarnaval en de optocht kijken naar voor het eerst helpen met de carnavalswagen bouwen en leren koffie drinken in het oude krakkemikkige clubhuis Tojo aan de Heilige Huisjes. Van uit logeren met carnaval zodat papa en mama feest konden vieren, naar oppassen bij andere Paljaskinderen zodat hun ouders ook carnaval konden vieren. Om uiteindelijk voor het eerst zelf het carnaval bij Paljas in de Buitenmolen mee te mogen maken, wat een belevenis was dat! Naast alle gezelligheid die we als leden van Paljas in Tojo en met andere verenigingen bij pronkzittingen en andere carnavalsfeestjes hebben, waren die vier dagen carnaval helemaal het einde. Een hossende, dansende, springende, feestende massa mensen die helemaal uit hun dak gaat op de muziek van Kaliber. Als zeventienjarige mocht ik voor het eerst vanaf de zijlijn vanuit de garderobe het carnavalsfeest zelf meevieren

9 nadat alle jassen netjes opgehangen waren. En wat een mazzel, na dat eerste jaar in de garderobe kwam er een plekje vrij in het Hof van Paljas. Ik mocht hofdame worden. Wat een eer en wat een ontzettend gave tijd heb ik als hofdame van Paljas gehad. Elf jaar en daarmee elf Paljasprinsen, heb ik samen met mijn collega hofdames door de wondere wereld van carnaval bij Paljas mogen begeleiden. Extra bijzonder was het als een prins de tradities van de club nog niet zo goed kende en je iemand voor het eerst ondergedompeld zag worden in alles wat Paljas Paljas maakt. Samen oefenen voor de prinswisselingsact. De spanning achter de schermen tijdens de Revu. Een verrassingsontbijt ’s ochtends vroeg van de hofdames na een feest tot in de late uurtjes om uiteindelijk tijdens carnaval een week lang met elkaar feest vieren. Ik heb genoten van elk moment als hofdame en ik hoop dat heel veel mensen nog heel lang veel plezier aan een van de vele activiteiten van Paljas mogen beleven.

VAN 33 NAAR 44 MET JENNIFER


PAL JA S K R ANT

10

VAN 44 NAAR 55 MET KOEN

11 januari 2008. Het zal rond een uur of 11 ’s avonds geweest zijn. Vol zenuwen liep ik vanuit de coulissen het licht in. Wat er de drie minuten die daarop volgden gebeurd is, kan ik me niet precies meer herinneren (gelukkig hebben we de beelden nog). Het resultaat: Applaus, een hartslag van 180, een flinke bloedneus (gelukkig hebben we de beelden nog) en een hele grote grijns op mijn gezicht. Mijn eerste deelname aan de Paljas Revu was een feit. 11 januari 2019. Het zal rond een uur of 11 ’s avonds geweest zijn. Vol vertrouwen liep ik vanuit de coulissen het licht in. Wat er de vijftien minuten die daarop volgden gebeurd is, kan ik me nog erg goed herinneren. Het resultaat: Applaus, een hartslag van 100, gelukkig geen bloedneus en een hele grote grijns op mijn gezicht. Mijn twaalfde deelname aan de Paljas Revu was een feit.

Vanuit hier is Sknøvl ontstaan. Uitgebreid naar 7 man en dansen links laten liggen (geloof me, dat was beter voor iedereen). Afgelopen jaar hebben wij ons 11e optreden mogen geven. 11 jaar lang kwamen we van september tot januari regelmatig samen om te brainstormen, een script te schrijven, een decor te bouwen, filmpjes in elkaar te knutselen en te oefenen, dit alles om in januari twee keer een kwartiertje op dat podium te staan.

Een flinke investering? Overal om mij heen zie ik vriendschappen verwateren door relaties (inmiddels hebben wij ook allemaal (op één na, dus dames grijp je kans!) de liefde gevonden), studententijd (Ook wij hebben gestudeerd in de verste uithoeken van de wereld: Barcelona, Oxford, Chicago, Enschede), carrière of gezin (Inmiddels is de eerste vader een feit). En toch zijn wij 11 jaar later nog steeds samen, dus ik draai het liever om: Ik investeer 2 kwartier per jaar in Voor mijn eerste deelname werd ik ruil voor een levenslange vriendschap destijds gevraagd door de meiden en een ‘excuus’ om iedere week met van D.A.N.C.E. of ik het leuk vond om met ze mee te dansen en of ik nog wat ‘de mannen’ af te spreken. De beste vrienden had die dat ook zagen zitten, investering die je kunt doen! want ze zochten een aantal mannen (lees: jongetjes). Naïef als ik was zei ik ja en trok ik 3 vrienden mee.


PAL JA S K R ANT

FTN

Funderings Techniek Nederland

Gespecialiseerd in het oplossen van verzakkingsschade Duurzame funderingen voor woningen, utiliteitsbouw en infrastructuur Ruim 20 jaar ervaring in funderingen, betontimmerwerk en kelderbouw, ook voor particulieren Woning verzakt? Mail ons voor vrijblijve nd advies.

info@funderingstechnieknederland.nl www.funderingstechnieknederland.nl

11


12

PAL JA S K R ANT

4 DAGEN FEEST BIJ PALJAS!

NIEUW: DANSEN BIJ JANSEN!

Paljas heeft de afgelopen jaren steekproefsgewijs haar bezoekers gevraagd naar de beleving van het feest tijdens de 4 dagen in residentie De Buitenmolen. Daaruit bleek dat de paljasbezoeker erg tevreden is over de sfeer, de band, het barpersoneel en de beveiliging. Paljas is hier uiteraard ontzettend blij mee en trots op. De vereniging blijft alert en doet er alles aan om het huidige niveau van het feest te houden. Dit doet Paljas middels de Commissie Carnaval.

Lekker de ruimte om te dansen. Rustig een babbeltje maken met oude bekenden. Genieten van een biertje aan de bar waarbij er af en toe een schaal hapjes langskomt. Het klinkt als een carnaval uit een ver verleden. Niets is echter minder waar. Paljas introduceert dit jaar: ‘DANSEN BIJ JANSEN’.

Als er aan de gasten gevraagd werd waar zij verbeterpunten voor Paljas zagen, was dat de toiletvoorziening en het ´donkere´ cafégedeelte. Vorig jaar hebben wij daarom een extra toilet unit geplaatst om zo het gemak voor onze gasten te vergroten. De tent waaraan deze stond is ook zo´n voorbeeld van het vergroten van het gemak. Door deze extra ruimte was er de mogelijkheid om het deur-beleid aan te passen en zo de entree van de honderden carnavalsvierders te vergemakkelijken. Dit jaar zal de tent met al haar voorzieningen verder uitgebreid worden voor een nog aangenamere entree, door middel van extra verlichting en informatievoorziening. Ook na carnaval 2020 zal Paljas weer kritisch kijken naar het feest dat Paljas heet. Complimenten zullen geteld worden en met de verbeterpunten gaat de vereniging direct aan de slag! Wil jij ons daarbij helpen door kort te beschrijven hoe jij jouw carnaval hebt ervaren bij ons? Graag! Stuur hiervoor gerust een mail naar jasper.peters@paljas.nl.

Een ode vanuit Paljas aan uitbater Theo Jansen van De Buitenmolen. Maar zeker ook een ode aan die carnavalist die niet meer 4 dagen voor het podium staat te springen. Het mooie van dit nieuwe concept in het café is dat je de sfeer van de grote zaal nog proeft. Je waant je door aankleding en akoestiek echter volledig in een gezellig bruin café. Jong en oud beweegt zich tussen de zaal en het café gemoedelijk door elkaar heen. Precies zoals het hoort. Heb je zin om even helemaal uit je dak te gaan? De grote feestzaal biedt nog steeds alle ingrediënten om dat te kunnen doen. Rustig een dansje maken en wat bijkletsen? Wees welkom bij ‘DANSEN BIJ JANSEN’! Alle carnavalsgroepen uit het heden en verleden zullen uitgenodigd worden om gezellig langs te komen. Gezellig nog eens met oude vrienden op pad, net als vroeger. In het cafégedeelte van residentie De Buitenmolen staan Stadsprins Boes en Adjudant Max klaar om jullie te verwelkomen. Lijkt het jullie nou leuk om oude tijden te herbeleven in een nieuw jasje? Stuur dan een mail naar prins@paljas.nl. Dan zorgt de Prins hoogstpersoonlijk voor jullie entreekaarten!


PAL JA S K R ANT

CARNAVAL 4 JE BIJ PALJAS: TIPS & TRICKS! Bezoek je tijdens carnaval een van onze feesten in de Buitenmolen? Lees dan hier wat je vooral wel en niet moet doen!

NOG KAARTEN AAN DE DEUR TE KOOP! Iedere avond zijn er nog kaarten aan de deur te koop! Deze zijn te koop bij de ingang aan de parkeerplaats. Per persoon kan maximaal één kaart worden gekocht. De prijs per kaart is 10 euro, pinnen is mogelijk.

13

JE E-TICKET GEBRUIKEN 1. Het e-ticket is persoonsgebonden en dus niet overdraagbaar. Het ticket is geldig op de vermelde dag of dagen. 2. Op vertoon van je e-ticket heb je tot 21.00 uur gegarandeerde toegang! Kom je na 21.00 uur, dan heb je alleen toegang als de zaal nog niet vol is of als je e-ticket vóór 21.00 uur aan de ingang is afgegeven. 3. Met je e-ticket kun je tot 21.00 uur aan de spoorzijde naar binnen. De zaal is open vanaf 20.00 uur. Kom dus op tijd! 4. Je bent zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit en de leesbaarheid van je e-ticket. Met een (voor de scanner) onleesbaar e-ticket krijg je geen toegang! 5. Tip! Heb je per ongeluk je e-mail met e-ticket gewist? Stuur dan een mail naar e-ticket@paljas.nl

REGELS VOOR ALLE BEZOEKERS 1. De minimumleeftijd voor toegang tot een van onze carnavalsavonden is 16 jaar. Legitimatie is verplicht. 2. Heb je geen legitimatiebewijs bij je, dan geen toegang! 3. Het is carnaval, dus carnavalskleding is verplicht. 4. De organisatie is niet aansprakelijk voor schade aan personen en/of schade aan of verlies van persoonlijke eigendommen. 5. Het gebruik van de garderobe is gratis en geheel voor eigen risico.

NOG VRAGEN? KIJK DAN OP WWW.PALJAS.NL/FAQ OF STEL ZE VIA FACEBOOK!

Al je boodschappen op één plek

Bij Jumbo heb je keuze uit een enorm assortiment: A-merken, het Jumbo Huismerk en budgetmerken. Toch kan het gebeuren dat een product niet voorradig is of dat we het niet in ons assortiment hebben. Laat het ons weten! Wij hebben misschien een goed alternatief voor je. En anders halen wij het gewenste product binnen twee weken in huis.

Jan Heemskerk Zevenaar, Kampsingel 7 Oldenbarneveldtlaan 34


14

PAL JA S K R ANT


PAL JA S K R ANT

15

Beste Boemelburgers, In deze tijd van allerlei klimaat-issues is er op dit gebied gelukkig ook positief nieuws te melden: het carnavalsklimaat in Boemelburcht is uitermate goed te noemen! Carnaval leeft als nooit tevoren en Boemelburcht trekt carnavalisten aan uit de wijde omgeving! Door een strakke en goede voorbereiding zorgt Paljas er voor dat we straks tijdens de vier dolle dagen lekker los kunnen gaan in dè carnavalstempel van Boemelburcht: Café- en Snookercentrum De Buitenmolen. Hier hebben we op 10 en 11 januari jl. weer een spetterende Revu gepresenteerd met een groot aantal enthousiaste vrijwilligers, jong en oud, die stuk voor stuk hun mannetje staan. En niet geheel onbelangrijk; Stadsprins Boes (Eric Boschman) werd als Prins van Paljas geïnstalleerd. Geen verrassing natuurlijk, Paljas heeft daarmee dit jaar een leider die van wanten weet. Samen met zijn maatje en adjudant De Poes (Max Hetterscheid) heeft hij al maanden zitten broeden op plannen die de komende periode zullen worden uitgevoerd. Beiden hebben natuurlijk al een formidabele staat van dienst als het op carnaval vieren aankomt. Zij zullen van zich laten horen!! En we hebben niet alleen een nieuwe Prins, al sinds de openingsavond in november hebben Laura Keultjes en Janouk Wieggers zich al geweldig gemanifesteerd als nieuwe hofdames binnen het Hof van Paljas. De vier dolle dagen zijn voor veel Paljassers de kers op de taart. Na maanden van voorbereiding; oefenen, lassen, timmeren, gazen, plakken, schilderen, kleding maken, gezellig plannen maken en “overleggen aan de bar” in ons clubhuis “Huize Tojo” is carnaval het hoogtepunt waarbij al die voorbereidingen samenkomen tot één grote apotheose. Vier dagen lekker helemaal los gaan en feest vieren met Jan en alleman, zonder aanziens des persoons. Want dàt is carnaval: alle rangen en standen vervagen. Ik hoop u tijdens carnaval 2020 tegen te komen bij de opening, langs de optocht, tijdens het frühsjoppen en uiteraard bij Paljas in “de Buitenmolen” om te proosten op Carnaval, Paljas en Boemelburcht!! Namens Prins Boes, het Hof en alle medewerkers van Paljas wens ik u een fabeltastisch Carnaval toe. Eén ding is daarbij ècht belangrijk, want wat er ook gebeurd: “Schik mo’j eiges maake !” Met een vriendelijk alaaf! Jan Berkel President

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van carnavalsvereniging Paljas. De redactie heeft de grootst mogelijke aandacht besteed aan de juistheid van deze krant. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. U kunt daarom geen rechten ontlenen aan deze teksten en of beelden. © Paljas 2020. Wijzigingen voorbehouden. Uitgave februari 2020 Oplage: 20.000. Redactie: Bram Boerboom, Guido Boerboom, Jelle Peters, Pascal Staring en Martin Witjes Gastschrijvers: Frank Boerboom, Jan Boerboom, Jennifer Bus-Vos, Koen Godschalk en Ellen Kummeling Foto’s: Frank Dercksen, Jeroen Dercksen, Renee Teunissen e.v.a. Advertentieverkoop: Danny Kramer, Jelle Peters, Stefan Vos en Martin Witjes Vormgeving: Bram Boerboom Website: www.paljas.nl E-mail: info@paljas.nl Paljas clubhuis Tojo: Engeveldweg 2, 6901 GM Zevenaar, (0316) 72 30 95


16

PAL JA S K R ANT


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.