Page 1

Neuzen in

herentals


‘Neuzen in ...’ is een uitgave van curieus vzw • www.curieus.be • informatie@curieus.be curieus is een progressieve vereniging die door een andere bril naar cultuur en de samenleving kijkt. We organiseren frisse, originele en gedurfde activiteiten die je goesting geven in cultuur.


4


Neuzen in

Herentals Iedere stad of gemeente heeft haar curiositeiten. En daar neuzen wij graag in. In die bijzondere plekjes, aparte verhalen en originele tips. Dan zie je het allemaal door een andere bril. Kijk eens naar Herentals zoals je het nog nooit gezien hebt. Luister naar Herentalsenaren die je amper kent. Ontdek Herentals alsof je er voor de eerste keer komt. Of je er nu woont of gewoon op bezoek bent. Welkom. Het is ons Herentals. Onze eigenzinnige keuze. Steek je neus eens in Herentals, haal diep adem en proef ervan op een compleet andere manier. Misschien ruikt het naar meer‌

5


Cinema Victoria


2000 schaliën sierden het dak van de brouwerij.

Wat schuilt er achter de gevel? Bier van de pannen van het dak. t Schaliken is nu ons cultuurcentrum. Maar ooit was het de stadsbrouwerij. Jawel, Herentals bier. In het ancien régime brouwden veel mensen nog zelf hun bier. Daarom organiseerden een aantal Brabantse steden een publieke brouwerij. Kwestie van wat geld in de kas te krijgen. Als ze het gebruiksrecht en de stedelijke belasting op het brouwen betaalden, mochten niet alleen burgers maar ook instellingen hier hun bier komen brouwen.

De stadsbrouwerij op de Grote Markt was de grootste brouwerij van Herentals. In 1465 werd ze voor het eerst vermeld. Vanaf 1613 werd het “brouhuys” van de stad ook “groote brouwerije” genoemd. En in 1688 valt voor het eerst de naam “Het Schaliken”, wat verwees naar de tweeduizend schaliën die toen het dak van het gebouw sierden.

7


Behalve de brouwerij had het hele complex in de zeventiende en de achttiende eeuw ook nog een monumentaal hoofdgebouw op de Grote Markt, met daarachter een schuur, paardenstallingen en een tuin. In 1979 werd het Schaliken een beschermd monument. Nadat de gemeenteraad op 5 oktober 2004 de bouw van een schouwburg in het centrum van de stad had goedgekeurd, werd op 9 december 2005 de eerste steen gelegd en opende het cultuurcentrum ’t Schaliken op 29 september 2007 zijn deuren.

8


Groeten uit Herentals


Het streekproduct. Asperges. In Noorderwijk worden al jarenlang asperges geteeld in Kempense zandgrond. Deze lekkernij is echt van hier. Graag bieden we je daarom een lekker recept met ons streekproduct aan.

Asperges met reuzengarnalen en bieslooksaus 20 groene asperges, 24 reuzengarnalen 1 busseltje verse bieslook, 1 sjalot, 1 dl witte wijn, 1 dl room, peper, zout, sap van 1 citroen, 100 g boter, nootje vetstof Spoel de bieslook en snipper het fijn. Schil de asperges met een dunschilfer van de kop naar de voet en verwijder 12

het harde stengelgedeelte. Zorg dat alle vezels weg zijn. Spoel ze even af, kook ze gaar in licht gezouten water gedurende 20 tot 30 minuten. Haal ze na het koken uit het water en laat ze uitlekken op een platte schaal met een servet of op de rooster van een aspergeschaal.


Houd de reuzengarnalen onder kokend water en pel ze. Bak ze in een weinig vetstof licht roze en kruid met peper, zout en een beetje citroensap. Houd ze warm. Pel het sjalotje en snipper het fijn. Doe het in een sauspan, samen met de witte wijn en laat voor de helft inkoken. Giet door een ziftje en doe weer in de pan. Roer er de room door en laat weer inkoken. Klop er nootje voor nootje de boter bij. Zorg ervoor dat de saus niet te warm wordt. Doe er de bieslook bij. Schik de asperges op de voorverwarmde borden, leg er de reuzengarnalen naast en overgiet met de saus. Garneer met een kerstomaatje. Smakelijk.

Het cliché Het Lentefeest en het Feest Vrijzinnige jeugd is een “Vrijzinnige Communie” Overal in Vlaanderen wordt elk jaar het “Lentefeest” en het “Feest Vrijzinnige Jeugd” georganiseerd. In Herentals doet de Herentalse Vrijzinnige Vereniging dit samen met de leerkrachten niet-confessionele zedenleer.


Herentals in 100 woorden In het midden van de twaalfde eeuw werd Herentals voor het eerst vermeld. Naast de agrarische kern met de SintWaldetrudiskerk ontwikkelde zich aan de Kleine Nete een “burgesia” met in 1253 het gasthuis en daartegenover een begijnhof. In de vijftiende eeuw was Herentals een welvarende stad met een lakenhal, een vleeshal en een stadsbrouwerij. De stad kreeg een aarden omwalling en vier stadspoorten. In de 19de en 20ste eeuw was Herentals vermaard om zijn lakennijverheid, ijzergieterijen en schoenfabrieken. Een

mooie herinnering aan de bloeiende lakenindustrie is het Molenwaterhof, beter bekend als “het kasteel van Diercxsens”. Andere fraaie gebouwen uit die tijd zijn het kasteel Le Paige en huis De Limpens .

15


Het cliché van Herentals Van Klokkenververs tot Pee stekers. Ook wij, Herentalsenaren, zijn niet gespaard gebleven van spotnamen. In de middeleeuwen ging het er erg aan toe. De mensen leefden afgezonderd in hun plattelandsdorpen en kwamen zelden of nooit in contact met inwoners van een ander dorp. Dat zorgde voor wantrouwen en soms zelfs regelrechte vijandschap. Daar bovenop kwam nog eens de na-ijver en de afgunst. De kleinste gebeurtenis werd verdraaid, uitvergroot en rondgebazuind. En ja, ook de Herentalsenaren, ontsnapten hier niet

aan. Wij worden nu soms nog “Klokkenververs” of “Pee stekers” genoemd.

Klokkenververs Een groepje notabelen van Herentals was op het lumineuze idee gekomen om de klokken in het Belfort te verven. Zo zouden ze beschermd zijn tegen roest, dachten ze. Maar daardoor verloren ze ook hun mooie klank. Sindsdien staan wij dus bekend als “Klokkenververs”.

17


Pee Stekers Toen een vijandelijk leger de stad wou binnenstormen waren ze stomverbaasd dat ze de stadspoort zomaar open kregen. Dat kwam doordat een poortwachter de poort veel te snel had vergrendeld met een grote wortel (pee of peen genoemd) omdat hij de grendel niet vond. Voorbij wandelend vee deed zich smakelijk te goed aan deze pee. Tja, en zo werd ‘pee stekers’ dus onze tweede spotnaam.

18


“Vroeger beklom ik bergen, nu verzet ik ze.”

De Kameraad. Gunter Verlinden Een val, een flits, een ander leven. Een dag zoals een andere of toch niet? Je vertrekt als 22-jarige ’s morgens naar je werk. Wie had ooit kunnen denken dat ik pas 2 jaar later zou thuiskomen? Op 28 augustus viel ik van een ladder en brak mijn nek. Een werkongeval. Ik overleefde het, maar met drastische gevolgen. Ik kon niet meer bewegen en werd door een machine beademd. Ik pendelde 23 maanden heen en weer

tussen het revalidatiecentrum en de afdeling intensieve zorgen. Maar toen ging de ambulance eindelijk de andere kant op: naar huis! Ik was die ziekenhuismuren zo beu. Ik keek er enorm naar uit om terug onder de mensen te komen. Dat was een grote stap. Ik wist wel dat iedereen naar mij zou kijken, maar ik was er klaar voor! “Vanaf die dag ben ik een totaal nieuw, boeiend leven begonnen. Dankzij mijn huisdokter werd ik supporter van een vrouwenvolleybalclub. 19


Nog wat later kreeg ik een stekje in de gehandicaptenraad van Herentals. Toen begon het pas echt vlot te lopen. Nu ben ik al 10 jaar gemeenteraadslid, voorzitter van een ex-patiëntenvereniging van Pellenberg en supporter van een rolstoelbasketbalploeg. Ik kwam al verschillende keren op tv en geef ook regelmatig voordrachten in scholen. “Voor mijn ongeval was mijn hobby bergbeklimmen. Daarom is mijn motto: ‘vroeger beklom ik bergen, nu verzet ik ze.’” Gunther Verlinden.

21


In Herentals kunnen mensen met een handicap ook genieten van een stadswandeling.

Volg de route.

Ook met een rolstoel kom je vlot door Herentals Leven met een handicap loopt niet altijd van een leien dakje. Sommige mensen ondervinden immers hinder om deel te nemen aan het normale leven. Personen met een handicap houden ook van een actief leven, of er eens op uit trekken, maar botsen dikwijls letterlijk en figuurlijk op een drempel. In Herentals houden we die drempel zo laag mogelijk. Zo kreeg de Lakenhal op de Grote Markt een nieuwe, toeganke-

lijke ingang. Maar helemaal fier zijn we op onze aangepaste stadswandeling, waarvoor onder andere de stoepranden werden aangepast. Kleine aanpassingen maken vaak een wereld van verschil voor personen met een handicap. Ze zorgen er voor dat iemand kan kiezen voor een leven buiten zijn vier muren.

23


De vrouw van‌

De sterke vrouw achter de burgemeester. Ja, Esther Deman, dat is de sterke vrouw achter onze burgemeester Jan Peeters. Ze leerden elkaar kennen op de studiedienst van de sp.a. Velen weten het misschien niet maar ook Esther kent de kneepjes van het politieke vak. Zij werkt in Brussel en weet hoe hoog de eisen zijn die aan een politieke job kleven.

Esther is afkomstig uit Waregem. Toen ze samen met Jan in Herentals kwam wonen viel het hen meteen op hoeveel West-Vlamingen er in de Kempen woonden. Kempisch met een WestVlaamse ondertoon, Esther pikte ze er meteen uit.

25


Esther is een feministe in hart en nieren. Zij vindt het belangrijk dat een vrouw op eigen benen kan staan. Zij volgt avondlessen Spaans en reist graag. Zij is ook regelmatig te vinden in het plaatselijk zwembad van Herentals: “Het Netepark�. Zoals zo vaak begrijpen Jan en Esther elkaar zonder veel woorden. Als er kleren moeten worden gekocht, gaat Esther altijd eerst op verkenning uit, zodat er niet te lang gezocht moet worden in de winkel. Zij hebben een hechte band. Esther geeft Jan de rust en de steun die hij nodig heeft om zijn job van burgemeester goed uit te voeren.

26


De locale dialectcursus. Hier spreekt men Herentals. Als je in Herentals op bezoek komt, is het handig om toch een basiskennis van het Herentals mee te nemen. Ziehier een korte introductie in ons plaatselijk dialect. Amaleus: verpakkingsstof - Diên ameleus gefde bijter met de voddekar mee. Boerentrawaatel: lomp vrouwspersoon - Waffer boerentrawaatel hijttem na in zijne winkel gezet. Deulle: negatief woord voor vrouw of meisje -Zie woâ ge leupt, loempe deulle. Eurk: gierigaard - Bij diên eurk mutte nie veur geld zijn. Flebbekak: vleier - Da moederskinneke is ne flaave flebbekak.

28


Giêren: schuin uitlopen - Mijn stuk grond giêrt nogal hard. Hinnekra: koude rillingen, kippenvel - Den hinnekra liep ervan over mijn lijf. Irken: zeuren - Gij kunt een stukske irken, zalle. Kwatske: kleine hoeveelheid, restje - Mee da kwakske patatte gâde ok ne mè veul frut bakken. Lijtentijd: treuzelaar - Diê lijtentijd komt altij te lâat. Raboebbel: gemeen goed of volk - Dâ zit wa raboebbel bijiên. Uitsjoeffen: gulzig leeg drinken - Hij sjoefte die fles limenaat in nen hik en flik oât. Verrenewuir: vernieler - Die klein mannen zen echte verennewuirs.


’t Zicht.

Hoog op De Paepekelders Je zou het niet direct vermoeden, maar de Paepekelders zijn dus eigenlijk een toren. Een toeristentoren nog wel. En één van de troeven van Herentals. Tijdens Expo 58 vond de raad van beheer van de vzw Toerisme Herentals dat het moment gekomen was om Herentals op de toeristische kaart te zetten. Zij beslisten om een uitkijktoren te bouwen op de Bosbergen, midden in het golvende duinenlandschap dat in de volksmond “de Paepekelders” werd genoemd. “Paap” zou kunnen verwijzen

naar grond die eigendom was van de katholieke kerk, maar het kan net zo goed een eigennaam geweest zijn. “Kelders” verwijst in ieder geval naar een uitgehold gebied. De houten constructie werd als toeristische uitkijktoren gebruikt van 1958 tot 1983 en opnieuw gebouwd in 1985. Hij is 24 meter hoog en staat op het hoogste punt van Herentals: een zandduin van 40 meter boven de zeespiegel.

31


Vanuit de toren heb je bij helder weer een adembenemend uitzicht. Vanop het hoogste platform kun je wel 110 torens in de wijde omgeving zien. Van hieruit beginnen ook enkel mooie boswandelingen. De toeristentoren “De Paepekelders� is tussen 1 mei en 30 september dagelijks open. Ook tijdens de paas- en kerstvakantie en tijdens het weekend kun je er op tussen 10 en 18 uur. Groepen kunnen na aanvraag ook buiten de openingsuren de toren beklimmen.

32


Het cliché. Het Lentefeest en het Feest Vrijzinnige Jeugd is een “vrijzinnige communie”. Overal in Vlaanderen wordt elk jaar het “Lentefeest” en het “Feest Vrijzinnige Jeugd” georganiseerd. In Herentals doet de Herentalse Vrijzinnige Vereniging dit samen met de leerkrachten niet-confessionele zedenleer. Met het “Lentefeest” zetten de 6-jarigen op een feestelijke manier hun eerste symbolische stapje in een wereld waar het leven wat ernstiger wordt. De kleutertijd is voorbij. Hop naar het eerste leerjaar en meteen ook de eerste

levensvragen. De kleine stap naar de grote school is gezet. Ook de 12-jarigen belanden op een belangrijk moment in hun leven. Het zijn geen kinderen meer, maar ook nog geen volwassenen. Het “Feest Vrijzinnige Jeugd” symboliseert het afscheid van de kindertijd en opent de deur naar de volwassenheid.

35


Door samen het “Lentefeest” en het “Feest Vrijzinnige Jeugd” te vieren laten kinderen, jongeren en volwassenen aan elkaar zien dat ze niet alleen staan met hun humanistisch-vrijzinnige overtuiging. Er zijn nog duizenden andere mensen die hetzelfde ideaal nastreven: leven in een verdraagzame, rechtvaardige, progressieve, broederlijke samenleving met vrijheid van gedachte en meningsuiting.

36


De ideale plek waar jong en oud elkaar in alle rust kan ontmoeten.

Slow motion

Plekjes waar je in Herentals rustig een boek kunt lezen of even kunt zitten en kijken. De Hellekens, een stukje groen midden in de stad. “De Hellekens” is een stukje van de vallei van de Kleine Nete die het stadscentrum van Herentals binnendringt. Een uniek stukje groen in de stadskern. “De Hellekens” wordt afgebakend door de Kleine Nete in het noorden, de Ring in het oosten, de St.-Jobstraat in het zuiden en de Begijnenvest in het westen. Ze bestaat uit 25 hectare 38

weilanden, akkers, enkele braakliggende percelen en her en der verspreide bosjes. Het vormt een natuurverbindingsgebied tussen het Peertsbos en het natuurreservaat Langendonk/Olens Broek. Met de verbetering en verlenging van het wandelpad werd binnen de stadskern een wandelgebied gecreëerd waar iedereen van kan genieten. Het is de ideale plek waar jong en oud elkaar in alle rust kan ontmoeten.


Om het droogvallen van de Hellekensloop te voorkomen werd door de stad een pomp geplaatst aan de Kleine Nete. Zij dient enkel om de waterfauna van de Hellekens te laten overleven in droge perioden en dus niet om het debiet te verhogen. De pomp wordt aangedreven door een windturbine. Dit is uniek in Vlaanderen. Er werd ook een nieuwe waterloop gegraven als verbinding tussen de oude Hellekensloop en het grachtenstelsel met een verbinding naar de Kleine Nete. Twee vijvers dienen als buffer bij wateroverlast en om de natuurwaarde in het gebied te verhogen. In de Hellekens is het heerlijk rustig in het groen en er valt altijd wel wat te zien.

39


Het arboretum van Le Paige bevat een zeventigtal merkwaardige boomsoorten.

Herentals in kleuren. De bomen van het kasteel Le Paige

Als je aan het einde van de Nederrij de Nete oversteekt, zie je links het park en het kasteel Le Paige liggen. De Le Paiges waren een vooraanstaande familie in Herentals. Drie opeenvolgende Le Paiges waren burgemeester. Toen Henri Le Paige in 1806 geboren werd liet zijn vader dertig eiken planten op het domein. Dat was meteen de basis voor het huidige arboretum.

Door de goede samenwerking tussen de vzw Ter Vesten, de kerkfabriek en het stadsbestuur werd het kasteel grondig gerestaureerd en heeft het sinds 2000 een sociaal-culturele functie. Bijna het hele jaar door kun je er terecht voor tentoonstellingen die vrij toegankelijk zijn.

41


In het arboretum van Le Paige vind je een zeventigtal merkwaardige boomsoorten uit Europa, Afrika en AziĂŤ. Henri Jean Le Paige, burgemeester van Herentals van 1836 tot 1848, begon het park aan te leggen tussen 1820 en 1830. De familie bouwde het later verder uit. In 2005 werd in het arboretum ook een openlucht kerk opgericht: de Groene Kathedraal. Het arboretum is open van half april tot half september van 9 tot 21 uur en van half september tot half april in het weekend.

42


Herentals door de ogen van een 12 jarige Het “coolste” plekje van Herentals vind ik het domein aan het Spaans Hof. Je kunt er wandelen, ravotten, kajakken en van de natuur genieten. Het is op zijn mooist als alles in bloei staat. En ik wil zeker de eendjes niet vergeten. Ze peddelen op een grappige manier tegen de stroom in. Vooral het kajakken is super. Je kunt tot in Grobbendonk geraken. In “De Hut” kun je iets drinken. Wij gaan er meestal wandelen. Er zijn twee houten bruggen.

De vistrap is ook fijn omdat er op die plek verschillende trapniveaus in de Nete zijn. Ze lijken op kleine watervalletjes. Het geluid is rustgevend. Je kunt er met de fiets of met de auto komen. Het is echt de moeite waard. Jens Van Lierde (6A) BSGO De Vesten Herentals.

45


Die is van Herentals Charles Auguste Fraikin Op 14 juni 1817 werd Charles Auguste Fraikin geboren in Herentals. Vanaf zijn 12 jaar volgde hij tekenlessen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Na de dood van zijn vader ging hij op zijn 13de werken in een apotheek. Zijn baas was de zwager van François-Joseph Navez, kunstschilder en directeur van de Brusselse Academie, die het talent van Fraikin al snel ontdekte. Op zijn eerste tentoonstelling in 1839 won hij een gouden medaille voor het beeld “L’Amour Captif”, waarvan marmeren kopieën in de Koninklijke Musea 46

voor Schone Kunsten van België en de Hermitage in Sint-Petersburg werden geplaatst. Tijdens de nationale tentoonstelling in 1845 in Brussel werd hij ook door het Belgisch vorstenhuis ontdekt. Behalve beeldhouwer was Fraikin ook conservator van de afdeling beeldhouwkunst van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. In Schaarbeek en in Herentals werd een straat naar hem genoemd. In de bovenzaal van het stadhuis van Herentals vind je het Fraikinmuseum. Zijn legaat aan Herentals bestaat uit


94 grote werken, 143 beelden, 164 basreliĂŤfs en 94 sokkels en muursokkels.

maar verhuisde al op zeer jonge leeftijd met zijn ouders naar Herentals. Hij bracht er een groot deel van zijn jeugd en volwassen leven door. Hij ging er naar school en gaf er ook les. Erik is altijd gepassioneerd geweest door het theater. Zijn eerste stappen op het toneel zette hij bij het Herentals Toneel, waar Rik Andries regisseerde. Later vertolkte hij verschillende rollen bij Theaterspektakel. Hij schreef enkele one-man shows, voerde die ook zelf met veel passie op en belandde uiteindelijk in het professionele circuit. Hij speelt al jaren bij Theater Paljas en is ook een bekend gezicht op televisie.

Erik Goris Erik Goris werd in Antwerpen geboren

Sinds enkele jaren is hij ook artistiek leider van Theaterspektakel, het stadstheater van Herentals, waar het voor hem allemaal begon. 47


De rijzende ster. Elisabeth Crommelynck. Eén van de rijzende sterren van Herentals is vast en zeker Elisabeth Crommelynck. Zij werd in Brussel geboren op 6 juli 1990 als dochter van de Belgische pianist Patrick Crommelynck. Toen ze 6 jaar was volgde al haar eerste lessen notenleer aan de muziekschool in Herentals. Op zeer jonge leeftijd behaalde zij prijzen in België, Nederland en Zwitserland. Zo staat de eerste prijs van het “Henri Hermans Concours” in Maastricht op haar naam.

Op haar 13de maakte zij al haar eerste CD met werk van Haydn, Grieg, Ravina, 48

Swerts en Debussy. Zij zat toen op school in De Vesten, waar schooldirecteur Jan Van Dyck ervoor zorgde dat haar lesuren aangepast werden aan haar drukke agenda. Elisabeth studeerde ondermeer bij de Amerikaanse pianist, componist en dirigent Jo Alfidi, derde laureaat van de Koningin Elisabeth Wedstrijd 1972. Onder zijn leiding gaf zij concerten in België, Nederland, Zwitserland en Frankrijk. Zij speelde ook op de Franse en Nederlandse radio.


Sinds december 2008 volgt zij les aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Den Haag bij de Nederlandse pianist Rian De Waal, ook al een laureaat van de Koningin Elisabeth Wedstrijd. Daarnaast volgde Elisabeth verschillende masterclasses bij onder andere Igor Roma, Eliane Rodriques, Nata Tsvereli, Ilona Timchenko en de Zwitserse pedagoog Claude Starck. Toen ze 17 jaar was en in 6de humane wetenschappen van KA De Vesten in Herentals zat, zei Elisabeth: “Mijn droom is om later voltijds pianiste te worden en niet alleen mensen met mijn muziek gelukkig te maken, maar ook om concerten te geven waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat. Ik denk dat je muzikale talenten aanwenden om iets goeds te doen in de maatschappij, het nobelste doel is.�


Wist je dat… … de foto’s in dit boekje werden genomen op de dag dat de paaskermis werd opgesteld? … het huis waar nu café Den Engel is gevestigd vroeger een zaak was waar je knopen en linten kon kopen? … op de plaats waar nu het cultureel centrum staat vroeger een parking was? … hotel Karmel vroeger een klooster was? … het CMD in het Lantaarnpad nu het “HuisvandeMens” is? … prins Filip en prinses Mathilde Herentals bezochten naar aanleiding van hun verloving? … Herentals 800 jaar bestond in 2009 en dat een heel jaar lang gevierd werd met allerlei activiteiten? … Rik Van Looy vorig jaar verkozen werd tot “Bekendste Herentalsenaar”? 51


De stilste en luidste plek van Herentals “het poederkot” is weer rustig In 1887 diende graaf Paul de Montravel uit Brussel in naam van “The Fortis Explosive Association Limited” een aanvraag in om een springstoffenfabriek op te richten in de Eeckelwuytsbergen. Je moet er maar op komen. De afstand tot het centrum van Herentals was veel te klein. Het station bevond zich op 800 meter en er lagen huizen in de gevarenzone van 200 à 400 meter. Door het gevaarlijk karakter van de fabriek weigerde het gemeentebestuur haar goedkeuring. Maar de omstreden

fabriek kwam er toch en bleef in productie tot in 1940. Het bleef een doorn in het oog van de Herentalsenaren. Er gebeurden ook regelmatig ongevallen en een tiental mensen bekochten het zelfs met hun leven. In 1940 sloot “Het Poederkot” zijn deuren en werd het weer rustig. Dit stukje Herentals is nu een groen bebost terrein tussen Wuytsbergen, Vogelzang en de Ekelstraat. Op het gewestplan is het gebied sinds de jaren ’70 ingekleurd als woonzone. 53


Colofon Neuzen in Herentals werd bijeen geneusd door curieus Herentals. Fotografie: An Haelewaeters. Vormgeving: Nele Willems curieus Herentals is een progressieve, sociale en culturele vereniging met een ongebonden, zelfstandige werking. Historisch zijn wij gegroeid vanuit de socialistische beweging. curieus Herentals organiseert sociaalculturele activiteiten met een lage drempel voor een ruim, gevarieerd publiek. Iedereen die op zoek is naar een zinvolle vrijetijdsbesteding en graag 54

anderen ontmoet in een aangename vriendschappelijke sfeer, is welkom. Het lidmaatschap van curieus is gratis. Alles wat mensen ‘curieus’ kan maken komt aan bod: het werk van een jonge kunstenaar, verhalen van een wereldreiziger, een goedkope renovatielening, infoavonden, quizzen, toneel, tentoonstellingen, vorming, workshops, wandelingen enzovoort. Voor meer inlichtingen: Willy De Wachter, tel. 014/70.79.39, gsm 0473/96.54.18. willy.de.wachter@telenet.be


CURIEUS? curieus is een sociaal-culturele vereniging voor volwassenen die zich bezig houdt met alles wat mensen kan boeien. Je komt ons tegen op meer dan 300 plaatsen in Vlaanderen en Brussel. Je kan er komen proeven van de activiteiten die een kleine of grote groep vrijwilligers organiseren voor iedereen in hun gemeente of wijk: daguitstappen, info- en debatavonden, tentoonstellingen, filmvoorstellingen, standupcomedy-avonden, internetklasje, quizzen, fiets- of wandeltochten… Kortom: alles wat mensen ‘curieus’ maakt. curieus is er voor mensen die op zoek zijn naar een zinvolle vrijetijdsbesteding. Mensen die andere mensen willen ontmoeten in een aangename en vriendschappelijke sfeer. curieus is er ook voor mensen die graag iets opsteken, die steeds op de hoogte willen blijven en mee willen zijn in deze steeds veranderende maatschappij. curieus draagt waarden als respect, gelijkwaardigheid en solidariteit hoog in het vaandel. We kiezen voor een samenleving waarin iedereen gelijke kansen krijgt om zich te ontplooien en de verantwoordelijkheid heeft om deze kansen te benutten. curieus kiest voor ontmoeting. curieus wil mensen samenbrengen, banden smeden, netwerken bouwen.

www.curieus.be informatie@curieus.be


V.u.: Jurgen Theunissen, p/a Grasmarkt 105/41, 1000 Brussel. Niet op de openbare weg gooien ajb.

Neuzen in Herentals  

Iedere stad of gemeente heeft haar curiositeiten. En met Curieus neuzen wij graag in die bijzondere plekjes, aparte verhalen en originele ti...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you