Page 1

CULES NR. 18

CULES

Side 1 af 86


CULES NR. 18

CULES NR. 18 – MAJ 2011.

Forside Indhold Kredit til skribenter Intro Det er skrevet i dette nummer Fotoserie: El Clasico i farve Alt om sport Allan Simonsen Isaac G. Sidro’s fotosession med Pique Mor og søn i fodboldland New Negro Lionel Messi gennem tiderne Bogen: Messi – verdens bedste. Transfers 2011 Barça-spillere møder moden & kommerciel Mit AllTime FC Barcelona-mandskab Pep Guardiola- Årets stilikon! Qatar Foundation Filosoffen – mere end en træner Jantelov eller ej så er den hvide trøje måske bare pænere! Barcelona på internettet Holdet fra 1997/1998 Hvad nu, Bojan Krkic? Fotoserie af Christian Weber Iniesta – Forbilledet Facebook-interview med Alan Kadduri Fotoserie af Tim Kölln Facebook-interview med Tore Hamming Fotoserie af Dsquared2 Facebook-interview med Esben Oxenvad Fotoserie af Josie Montserrat Facebook-interview med Ali Aminali Diver & Aguilar 2011 Duel i solen Fotoserie af Thomas Vilhelm Facebook-interview med Simon Würtz CULES’ partner

Side 2 af 86


CULES NR. 18

TUSINDE TAK TIL CULES’ SKRIBENTER:

NIKOLAJ LÅGE PETERSEN

KURT THYBOE

ANDERS RAVN

SIMON FRIIS

ALAN KADDURI

ALI AMINALI

NINA RØLLE

DENNIS VICTOR KNUDSEN

ALAN KADDURI (FACEBOOK-INTERVIEW)

TORE HAMMING (FACEBOOK-INTERVIEW)

ALI AMINALI (FACEBOOK-INTERVIEW)

ESBEN OXENVAD (FACEBOOK-INTERVIEW)

SIMON WÜRTZ (FACEBOOK-INTERVIEW)

Side 3 af 86


CULES NR. 18 Kære læser, ANBEFALINGEN I det skrivende stund er Barca nået langt i alle tre turneringer. Det første tabte vi desværre i Copa Del Rey-finalen. Den anden ligger vi nr. 1 i Primera Division, og vi er allerede 8 point foran vores største rival. Så er det en gensyn med Wembley - Vi er i Champions League-finalen! Det er fantastisk. Det er nu vi skal lige nyde vores succes, for det kan ende med at vi bytter plads med vores største rival indenfor et par år. Jantelov, filosoffen og duel i solen… Hvad der snerrer, knurrer, simrer, skriger bag kulisserne og midt i det kogende vanvid har den historiefortællinger Kurt Thyboe skrevet denne dramatisk og med temperament men også cool artikel om rivalerne mellem FC Barcelona og Real Madrid. Vi skal gøres opmærksom på, før du læser Thyboe-historie, så tror ikke, at Kurt er ravende sindssyg.

90M er et magasin for folk der virkelig elsker fodbold og dets gode historier. Magasin holder en høj standard for saglighed og virker mere troværdig end letbenede glitrende fodboldmagasiner man finder ude i kioskerne. Holdet bag magasinet ved hvad de skriver om og man føler at passionen for det lille bold er ægte. Så er magasinet i sig selv meget handy og udstråler at der er stil over det. Læs magasinet og mærk at fodbold, det’ sgu i orden. Du kan vinde et magasin fra 90minutter

Dennis skriver om Bojan, Nikolaj skriver om Internet, Alan skriver om Transfers, Ali skriver om Jantelov og meget mere. CULES har fået fat i Anders Ravn og bedt ham skrive en artikel om Qatar Foundation og den giver os et unikt indblik om Qatar og deres kultur. Anders Ravn arbejder til daglig med mennesker og kunder i mellemøsten.

Send blot din mail adresse med din adresse til cules@cules.dk, så vil du komme med i lodtrækning om magasinet.

Håber du synes godt om nummeret. Skriv gerne din feedback til cules@cules.dk

Palle Klejs Madsen, ejeren af magasin CULES

Side 4 af 86


CULES NR. 18

Det er skrevet i dette nummer: At have en Facebook side kan dog have nogle positive aspekter, som hjemmesiden ikke kan give, nemlig at det budskab Barca gerne vil ud med, hurtigt spredes og bliver set af flere på denne side, og dermed kan man vække endnu flere menneskers interesse for klubben. Barcelonas Facebook side har således også over 13 millioner fans. Nikolaj Låge Petersen om Barca & Internet

________________________________________

Under min analyse af potentielle spillerindkøb har jeg taget Barcelonas økonomi i betragtning, som efter sigende ikke skulle være så sund og stabil, som det ellers så ud til før præsidentvalget i 2010. På baggrund af dette og på baggrund af Sandro Rosells udtalelser i slutningen af April måned, vil jeg antage at klubbens transfer budget kommer til at ligge et sted mellem 50 - 60 millioner euro. Alan Kadduri om Barca Transfers ________________________________________

Mange ord er sagt, og endnu flere fordømmelser udtalt, omkring den indgåede kontrakt med Qatar Foundation. For at fjerne lidt af fordommene, samt oplyse om hvem det er der står bag, kommer her lidt info om Qatar Foundation. Anders Ravn om Qatar Foundation.

________________________________________

Side 5 af 86


CULES NR. 18 Fotoserie: El Clasico i farve

Side 6 af 86


CULES NR. 18

Side 7 af 86


CULES NR. 18

Side 8 af 86


CULES NR. 18

Side 9 af 86


CULES NR. 18

Isaac G. Sidro’s fotosession med Pique Cristiano Ronaldo gjorde det. Det gør Pique nu,og han bliver headhuntet til at blive en reklamesøjle for urmærket Time Force.

Det er optaget hele fotosessionen med Pique på You Tube

http://www.youtube.com/watch?v=XbZCuCM bduo&feature=player_embedded#!

Kredit: isaacgsidro.com

Side 10 af 86


CULES NR. 18

Mor og søn i fodboldland

Det gør vi på Plaça de les Olles – croquetas bacala, patatas bravas, queso manchego (kroketter med torsk, stegte kartofler i spicy tomat, manchego-ost). Uhm. Imens taler vi forventningsfuldt om aftenens kamp, hvor Barcelona skal møde Athletic Bilbao. Et spørgsmål trænger sig hele tiden på: »Er Messi med?« Eller vælger Guardiola at spare ham, eftersom der i den kommende uge venter hele to afgørende kampe for FC Barcelona: Champions League-kampen mod Arsenal og La Liga-kampen mod Real Madrid. For ikke at blive for skuffet forbereder vi os på, at Messi nok sidder over i aften, og trøster os med, at der jo heldigvis er masser af andre store stjerner på verdens bedste klubhold.

I Spanien er det at gå til fodboldkamp ikke forbeholdt far og søn. Vi har været til kamp på Nou Camp, hvor Barcelonas familier samles for at juble over spillerne. Af Nina Rølle, berlingske.dk

Familieudflugt til Nou Camp To timer til kamp og vi sidder i metroen – sønnike iført sin medbragte Barça-trøje og -halstørklæde. Jo nærmere vi kommer metrostationen Maria Cristina, jo flere rød/blå passagerer samler sig i toget. Unge som gamle. Mænd som kvinder. Det er tydeligvis en familieudflugt – eller snarere begivenhed – at gå til fodboldkamp for katalanerne.

Wauw! Det her er altså noget andet end Parken en søndag eftermiddag. Vi er netop trådt ind på Camp Nou – Barcelonas legendariske stadion med plads til 98.000 tilskuere. Det er et stort øjeblik, særligt for den 16-årige, som er passioneret Barça-fan. Han troede da heller ikke sine egne ører, da han under aftensmaden en helt almindelig tirsdag fik serveret tilbuddet om en fodboldtur til Barcelona. Kun med mor. »Jeg tror, jeg besvimer. Det er bare min største fodbolddrøm nogensinde – at skulle opleve den stemning. Det er jo helt surrealistisk.« Tre uger senere går drømmen – Lukas’ største fodbolddrøm – i opfyldelse. En tidlig lørdag morgen læsser farmand os af i lufthavnen, og vi sætter kurs mod den catalonske hovedstad, hvor den bare skal stå på fodbold. Altså ikke noget med museer, kirker eller skobutikker… Kun fodbold. Netop ankommet til Barcelona begiver vi os ud i de små gyder i den gamle bydel for at finde en lille solrig plads, hvor vi kan spise tapas.

En velvoksen mand har medbragt en radio og afspiller »Cant del Barça« på vej opad trapperne fra metroen, og folk istemmer gladeligt den officielle Barcelona-hymne: »Tot el camp, és un clam…« og med ekstra tryk på den afsluttende strofe i omkvædet »Barça, Barça, Barça!«, som vi kommer til at høre rigtig mange gange i løbet af den aften. Folk valfarter mod stadion, og vi følger bare i slipstrømmen, og pludselig befinder vi os ved indgangen til langsiden, hvor vi har billetter til. Det er stort.

Side 11 af 86


CULES NR. 18 Og endnu større, da vi træder ind på det legendariske stadion – vi må lige stoppe op for at tage en dyb indånding og nyde det smukke syn ud over dette magiske stadion. Men allerstørst er det, da spillerne løber ind på banen for at varme op i deres neongule overtrækstrøjer. Der er Puyol, Xavi, Ibrahimovic (sidstnævnte bliver desværre skadet under opvarmningen) – og Messi! Men det er jo ingen garanti for, at han spiller… MESSIIIII!!! Snart bliver spændingen dog udløst – Messi er blandt stjernenavnene, der bliver råbt op over højttalerne efterfulgt af jubel og klapsalver. Kampen har da heller ikke været i gang mere end 30 sekunder, før den argentinske troldmand tager et af sine elegante træk. De mange fans er ellevilde – forståeligt nok, for dernede på banen løber nogle af verdens bedste fodboldspillere. »Det er helt surrealistisk, at jeg sidder og ser sådan noget fodbold. Jeg har næsten ikke forstået det,« lyder det fra begejstret fra knægten.

Morgenen efter befinder vi os endnu engang i metroen med kurs mod Camp Nou – denne gang for at få en rundtur på stadion, besøge museet og nok allervigtigst komme i shoppen FC Botiga Megastore. »Tømmermændene« efter gårsdagens match og de mange mennesker, der flår i Messitrøjer, og musikken, der pumper ud af højttalerne, gør, at vi er fuldstændig udmattede, da vi som de sidste træder ud af Botiga Megastore med fyldte poser og tomme lommer. I hvert fald kan Lukas se frem til to måneder uden lommepenge, men hvad gør det, når man kan ekvipere sig i både et Barçahjemmebanesæt og Barça-udebanesæt?

Selv om farmand måske nok ville kunne give et mere kvalificeret modspil til samtalen, så går det meget godt. Forsøger på bedste vis at holde styr på både navne og spil og får da også kun blikket en enkelt gang, da jeg i ren begejstring over at se nummer 10 på banen nærmest skriger: MESSIIIIII! Det var alligevel lidt for pinligt. Men med den stemning er det umuligt ikke at lade sig rive med. Gæsterne fra Baskerlandet står for kampens første afslutning, men så tager hjemmeholdet ellers over og vinder overbevisende 4-1. På scoringslisten for Barcelona er Jeffren, Bojan (2 mål) – og Messi. En stor aften!

Side 12 af 86


CULES NR. 18

New Negro Pique er også en reklamesøjle for tøjmærke New Negro. Glemt ej at Pinto også stille op som model for New Negro.

New Negro under luppen

Kredit: www.newnegrocrew.com

Side 13 af 86


CULES NR. 18

Barcelona på internettet

Af Nikolaj Låge Petersen At vi i dag lever i en globaliseret verden er ingen hemmelighed. Internettet giver ubegrænsede muligheder for at følge med i de ting man nu engang interesserer sig for. Dette har i de senere år også haft stor betydning for fodboldverdenen, hvor alle de store klubber, heriblandt Barcelona, nu ikke blot ”nøjes” med deres egen tv-kanal og hjemmeside, men også er at finde på eksempelvis Facebook og Twitter, og sågar er i besiddelse af sin egen Youtube-kanal. På denne måde forsøger en klub som Barca at kommunikere med sine fans mest muligt, men det er også en anden form for kommunikation man møder på eksempelvis hjemmesiden fcbarcelona.com sammenlignet med klubbens Facebook side. På hjemmesiden får man detaljeret information om hele klubben, spillertruppen, de andre sportsgrene klubben er involveret i, billetsalg osv. Facebook siden er derimod ikke fyldt med detaljerede nyheder, men opdateres med startopstillingen inden hver kamp, samt et referat efter kampen. Derudover kan man finde utallige billeder af spillerne på denne fanside, samtidig med at der også afholdes nogle konkurrencer. På denne måde kommer Facebook siden altså til at fungere som et sted hvor man skriver de absolut vigtigste nyheder, som eksempelvis startopstillinger, resultater eller eventuelle spillerkøb, hvorimod den officielle hjemmeside er for de lidt mere inkarnerede fans, der gerne vil gå lidt i detaljen når de læser om klubben, og have lidt mere information om hvad der sker i dagligdagen.

At have en Facebook side kan dog have nogle positive aspekter, som hjemmesiden ikke kan give, nemlig at det budskab Barca gerne vil ud med, hurtigt spredes og bliver set af flere på denne side, og dermed kan man vække endnu flere menneskers interesse for klubben. Barcelonas Facebook side har således også over 13 millioner fans. At Barcelona som klub forsøger at tilfredsstille dens tilhængere på bedst mulige måde ved både at have en hjemmeside, Facebook side mm. kan kun ses som noget positivt, da det blot øger tilgængeligheden for information om vores favorithold. Men det er ikke kun på klubbasis at de mange muligheder for online-kommunikation har ændret sig. Også mange af spillerne har nu ikke blot deres egen hjemmeside hvor man kan læse om dem, de er nu også på Facebook, Twitter osv. Dette giver pludselig tilhængerne mulighed for at komme endnu tættere på spillerne, og få endnu mere information om deres privatliv. Det kan være rart for tilhængerne at få endnu mere information om deres idoler, og mange finder det interessant at komme tættere på spillere og trænere som privatpersoner. Men man har også set eksempler på, at stjernernes privatliv til tider er blevet for offentligt. Seneste eksempel på dette er Gerard Piques forhold til popstjernen Shakira. Rygterne om forholdet mellem de to begyndte allerede at florere efter VM-slutrunden, og tog gradvist til.

Pique & Shakira

Side 14 af 86


CULES NR. 18 Der begyndte også på de to stjerners twitterprofiler at dukke både billeder og hentydninger op, der kunne insinuere et forhold. Grundet begge personers stjernestatus blev dette selvfølgelig en historie der fyldte ekstremt meget i pressen, hvilket var en uvant situation for den blot 24-årige Pique. Historien kom til at fylde så meget, at Pique til sidst endte med at udtale, at han følte at den ekstreme opmærksomhed påvirkede ham og hans spil. Spørgsmålet er, om klubben i denne forbindelse skulle have forbudt Pique at kommentere sit forhold til Shakira på sin twitterprofil, da der var risiko for at det kunne påvirke hans spil via. Pressens øgede interesse for ham, eller om dette skal betragtes som en helt og aldeles privat sag.

Dette er harmløse drillerier som kun er til morskab og underholdning for fansene, så i denne forbindelse er der ingen tvivl om, at internettet på ingen måde var skadeligt for Barca. Men man skal huske, at selvom det man skriver på twitterprofilen som sådan er privat, så ryger det straks ud i det offentlige rum, og pressen er utrolig interesseret i hvad stjernerne skriver. Det så man et eksempel på tidligere på sæsonen, hvor den daværende Liverpool-spiller, Ryan Babel, kom med stærk kritik af dommeren Howard Webb på sin twitter profil.

Uanset hvad er der ingen tvivl om, at man i denne forbindelse fik større indsigt i spillerens privatliv end hvad godt er, og at dette endte med at kunne få konsekvenser for FC Barcelona. På denne måde kan spillernes privatliv lige pludselig komme i direkte kontakt med deres arbejde hos FC Barcelona, og dette kan i fremtiden føre til, at klubberne generelt bliver nødt til at indføre en officiel twitter/facebook/internet politik, hvor der er retningslinjer for, hvad man må og ikke må udtale sig om på nettet.

Ryan lægger et billede af dommeren Webb ud som Man Utd-fan

Der er dog også mere harmløse og underholdende eksempler vedrørende spillernes brug af twitter og facebook, eksempelvis da bl.a. Pique og Puyol efter VM trak en Barcelona trøje over hovedet på Cesc Fabregas, hvorefter Pique lagde billeder af det ud på sin twitter-pforil med ganske underholdende kommentarer tilknyttet. Ifølge Ryans Twitter skriver han at dommeren er en joke. Denne kritik var pressen hurtig til at videreformidle, hvilket endte med karantæne til hollænderen. Dette er endnu et eksempel på, at spillernes holdninger og privatliv via. eksempelvis Twitter kan få konsekvenser for klubberne, hvilket muligvis kan medføre at man i fremtiden vil se klubberne indføre retningslinjer omkrigen brugen af online kommunikationsmidler, for at undgå sådanne episoder. Episoden omkring Pique og Shakira kan i hvert fald helt sikkert få Barcelona til at overveje det.

Side 15 af 86


CULES NR. 18

Lionel Messi gennem tiderne

06/07

07/08

01/02

08/09

02/03

04/05

03/04

05/06 2010/2011

Side 16 af 86

09/10


CULES NR. 18

Bogen er fyldt med interviews med Messi, familiemedlemmer, venner, holdkammerater, modstandere og trænere, der fortæller om en genert dreng, der trods succesen har bevaret sin ydmyghed og begejstring for fodboldspillet. Du kan læse mere om bogen på forlagets hjemmeside, hvor du også kan købe den. Prisen er 149,95 kr. Køb bogen her: http://shop.forlaget-turbulenz.dk/produkter/4-boeger/28-messi-verdens-bedste---af-luca-caioli/

Side 17 af 86


CULES NR. 18

Transfers 2011 Af Alan Kadduri

Af Alan Kadduri

Side 18 af 86


CULES NR. 18 Spiller tilgang 2011 Vi er nået til vejens ende af sæson 2010/2011, og snart skal der tages stilling til hvordan truppen kommer til at se ud for næste sæson. Jeg har valgt at give min personlig mening om hvem jeg synes FC Barcelona skal hente til denne sommer, og hvad der ellers burde gøres for, at holdet bliver så konkurrence dygtig som muligt i næste sæson. Under min analyse af potentielle spillerindkøb har jeg taget Barcelonas økonomi i betragtning, som efter sigende ikke skulle være så sund og stabil, som det ellers så ud til før præsidentvalget i 2010. På baggrund af dette og på baggrund af Sandro Rosells udtalelser i slutningen af April måned, vil jeg antage at klubbens transfer budget kommer til at ligge et sted mellem 50 - 60 millioner euro. Hvis man kender Rosell en smulle så ved man at han er en snu ræv ved forhandlingsbordet, og derfor tror jeg også at han nedtrapper forventningerne for dette transfervindue, ved at afsløre allerede nu at klubben kun har 50 millioner euro at arbejde med. Som bekendt er det meget svært at etabler sig som spiller i FC Barcelona, hvis man ikke er vokset op i klubbens egen ungdomsakademi. Af samme grund er det svært for klubben at finde spiller der besidder den rette profil, som matcher klubbens fodbold filosofi til en passende pris. I år har vi især oplevet problemer i de bagerste kæder. Dette har delvist være på grund af skader, men også fordi truppen er meget smal, og der findes ikke naturlig alternativer til de to positioner i centralforvaret, der kan leve op til Puyols og Piques kaliber. Derfor mener jeg at langt de fleste transfermidler burde bruges på at forstærke de bagerste kæder. Forsvaret Michel Bastos

Bastos er 27 år gammel og har de seneste 2 år spillet som venstre fløj for Lyon. Til tider har han også været med på det brasilianske landshold som venstre back. Bastos kan spille på begge kanter, og han er kendt for sin meget offensive indstilling på banen. Med sin målfarlighed minder han på

mange måder om Dani Alves, der som bekendt har været en kæmpe succes i Barcelona. Bastos er i besiddelse af en fantastisk teknik og spilleforståelse. Han er hurtig og har en god sparketeknik, og jeg ser stort potentiale i ham. Som sagt minder han meget om Daniel Alves da han spillede i Sevilla. Jeg er sikker på at Bastos kan tilkæmpe sig en plads på Barcelonas hold, idet at han kan spille flere forskellige pladser. Netop denne egenskab bliver værdsat høj hos Pep Guardiola, og det er også denne som i sidste ende kommer til at retfærdiggør hans prisskilt. Jeg vil mene at vi godt kan hente Bastos for et beløb der ligger et sted omkring de 20 millioner euro eftersom han er vurderet til ca. 14 millioner euro. Det er et ret højt beløb i forhold til at vi snakker om forsvarspiller, men tænk hvis man ikke havde ofret de 32.5 millioner euro som Dani Alves kostede i sin tid. Jeg ser Bastos som en perfekt afløser for Abidal når han en gang i mellem har brug for en pause, eller skal spille centralt. På sigt vil jeg mene at Bastos kan overtage pladsen, når Abidal vælger at trække sig tilbage fra top fodbold, eller forlader Barcelona hvilket er meget usandsynligt. Gökhan Gönül

Et alternativ til Bastos kunne være Gökhan Gönül fra Fenerbache. Gönül er 26 år gammel og spiller til dagligt som højre back. Selvom Gönül spiller samme plads som Dani Alves, ser jeg ham som en kvalitets indskifter, der kan aflaste Alves. Han er forholdsvist ukendt blandt europæiske fodboldtilhænger, og generelt er der ikke en stor strøm af tyrkiske spiller der forlader deres hjemland for at søge lykken i de store europæiske ligaer. Gönül er en dynamisk spiller, der er meget aggressiv i hans fremdrift op ad banen. Han er angrebsivrig og ville passe godt til Barcelonas spillestil. Det ville nok være et sats at hente Gönül eftersom han er ret ukendt og han har ikke meget internationale erfaring på klubniveau, men til gengæld kommer prisen ikke til at ligge på de 20 millioner euro som Bastos kommer til at koste. I Gönüls tilfælde vil jeg mene at Barcelona kan hente ham for et beløb der ligger omkring de 10 millioner euro.

Side 19 af 86


CULES NR. 18 Jan Vertonghen

23 årig belgier der til dagligt spiller som centralt forsvar i Ajax Amsterdam. Han er ung, stærk i luftspillet med sine 1,89cm og desuden forholdsvis målfarlig på især dødbolde. Han er venstrebenet hvilket er perfekt i forhold til, at han ville kunne overtage Militos plads i forsvaret som indskifter. Han er desuden typen der går med op i angrebssituationer, og kan også spille som defensiv midtbane. En all around spiller til de bageste rækker, der taget hans alder i betragtning stadigvæk kan formes og udvikles. Vertonghen er vurderet til ca. 10 millioner euro, og jeg vil mene at vi kan hente ham for et beløb der ligger deromkring. Offensiven Vores offensiv har været fantastisk i år. Endnu engang er vi tæt på de 100 mål i ligaen, og Messi – Villa – Pedro trioen har bevist at de kan fungere sammen. Problemet er dog når en af dem er skadet, eller kommer ud af form. På nuværende tidspunkt har vi kun én naturlig afløser til en af de 3 angrebspladser og det er Bojan. Bojan fik trøjen med nummer 9 i starten af sæsonen. Dette var indirekte en gestus fra Guardiola der ville vise Bojan at man regnede med ham, efter hans præstationer i de sidste kampe af sæsonen 2009/2010. Desværre er de fleste enig om at Bojan ikke har levet op til forventningerne i år. Det virker som om at han mangler selvtillid og skarphed foran målet. Man kan diskutere om Bojan burde lejes ud eller sælges til en klub hvor han kunne få mere spilletid, og udvikle sig. Indtil videre har det ikke været på tale grunden hans unge alder. Selvom han kun er 20 år gammel, så har han allerede været en del af førsteholdet i 4 år. Jeg mener at klubben burde seriøst overveje at købe en ny angribe til næste sæson. Det burde være en angriber som kan udfordre Villa på toppen, og en angriber som allerede har bevist at han kan score mål på højeste niveau. Følgende angriber kunne være potentielle emner til næste sæson:

Guiseppe Rossi

Hurtig, fantastisk skudteknik, meget teknisk, driblestærk, og spiller for et Villareal hold som holder af offensivt fodbold, og som har spiller der kan operere på små områder, ligesom Barcelona. Eneste minus er vel hovedspillet, men det er ikke ligefrem fordi Barcelona er kendt for deres spil i luftrummet. Rossi forlod Manchester United til fordel for Villareal, akkurat ligesom Diego Forlan gjord i sin tid. Her har han for alvor slået igennem med sine 23 scoringer i år, og han er i dag en af de farligste angribere i Spanien. Han er vurderet til ca. 20 millioner euro, men hans frikøbsklausul er på hele 45 millioner euro. Rossi ville være en oplagt mulighed, men prisen kan vise sig at være en forhindring. Villareal har tidligere afvist et bud på 33 millioner euro, og jeg tror at vi desværre ikke skal regne med at prisen kommer længere ned. Kun Agüero

Netop Rossis frikøbsklausul på 45 millioner euro har sat en diskussion i gang om man ikke skulle kigge på Kun Agüero fra Altetico Madrid. Agüeros klausul er netop sat ned, så den nu er på samme niveau som Rossis. El Kun er kun 22 år gammel og har allerede spillet 5 år i Spanien. Han har en fantastisk spilleforståelse med Messi på det argentinske landshold, og desuden er de to meget nære venner. Overvejelserne går ud på om man ikke skulle hente Kun, nu når Rossi alligevel kommer til at koste over de 30 millioner euro. Der tales dog om at Agüero bliver den 5. bedst betalte spiller i verdenen fra næste sæson, hvor han kommer til at tjene 11 millioner euro pr. år. På den måde håber Atletico at han bliver hos dem mange år endnu. I Kun får vi en spiller der netop nu mangler de rettet omgivelser og de rigtige holdkammerater, som kan løfte ham op til et niveau han umuligt kan opnå hvis han bliver i Atletico.

Side 20 af 86


CULES NR. 18 Eden Hazard

Spiller til dagligt i den franske klub Lille, som på nuværende ligger til at vinde deres første mesterskab siden 1954. Eden Hazard har som holdets profil været en af de bærende kræfter på holdet. Den hurtige belgier er 20 år gammel og har kontrakt med Lille frem til 2015. Han er vurderet til ca. 15 millioner euro. Hazard kan slet ikke så meget erfaring på topniveau som de to andre angriber, men til gengæld så virker han som en spiller der kommer til at udvikle sig fantastisk de næste par år. Spørgsmålet er om det ikke er bedre at satse 20 millioner euro på ham, end at betale 30 – 35 millioner for en af de to andre kandidater. Der kan dog diskuteres om det er smart at hente en så ung spiller til A truppen, når der allerede findes spiller på B holdet såsom Jeffren, Thiago og den kun 17 årige Gerard Deulofeu der venter på at få chancen på Camp Nou. Neymar

denne type af indkøb, og derfor mener jeg at klubben burde overveje købet af Neymar rigtig nøje. Spiller som Keirrson og Henrique, som begge blev hentet i Brasilien i en ung alder, har skuffet gevaldigt. Spillerne blev hentet for henholdsvis 14 og 10 millioner euro, men ingen af dem har været i nærheden af første holdet. Den kun 19 årig Neymar er uden tvivl et stort talent, men jeg mener at han kommer til at koste alt for mange penge i forhold til den risiko man tager. Brasilien har oplevet en økonomisk opsving de sidste mange år, og dette har naturligvis smittet af på fodboldklubberne. Derfor bliver det ikke nemt at forhandle med Santos, som på nuværende tidspunkt ikke behøver at sælge for at klare sig. Alexis Sánchez

22 år fra Udinese, vurderet til ca. 18 millioner euro. Vi kan nok hente ham for ca. 25 millioner euro. Stærk dribler der ville blive en succes blandt publikum på Camp Nou, grunden hans flamboyante spillestil. Problemet er at Manchester City allerede har meldt sig ind i kampen om spilleren. Økonomisk kan Barcelona ikke konkurrere med City, men man kan altid håbe at spillerens selv afviser et skifte til det engelske. Et alternativ til Sanchez kunne være Javier Pastroe fra Palermo. Javier Pastore

Der har på det senest være meget snak om den brasilianske Neymar der til dagligt spiller i Santos. Det er især efter hans præstation på landsholdet i kampen mod Scotland, at hans navn er blevet sat i forbindelse med diverse storklubber. Neymar selv har udtal, at han drømmer om Chelsea, men han har ligeledes givet udtryk for at det ville være en ære for ham at spille hos Barca. Jeg er ikke overbevist om at han er den rette mand at satse på. Dette skyldes til dels fordi jeg mener at Barca har været ret dårlige til at hente spiller direkte fra Sydamerika. Spiller som Saviola og Riquelme kom til klubben under stort postyr, og forlod den stille igen ud af bagdøre. Alt for mange penge er blevet brugt på

Den kun 21 årig argentiner har taget Serie A med storm, og er i søgelyset hos de fleste storklubber i Europa. Den offensive midtbanespiller har været sat i forbindelse med Barcelona op til flere gange i løbet af denne sæson. Han teknik og spillestil tiltaler Guardiola, og Pastore selv har udtalt at han drømmer om at spille sammen med Messi. ”El Flaco” som han også kaldes er 1.83m høj, og derfor lidt atypisk i forhold til gennemsnitshøjden

Side 21 af 86


CULES NR. 18 på Barcelonas førstehold. Dette er dog kun en bonus for Guardiola, der med sikkerhed ville kunne udnytte Pastores kvaliteter på flere forskellige pladser. Ligesom med mange af de andre forstærkningsemner, er det prisen der i Pastores tilfælde kommer til at udgøre en forhindring. Palermo har afvist alle bud indtil dagens dato, men så sent som dagen før den første Clasico i april, indrømmede Palermos præsident Maurizio Zamparini, at han ville lade Pastore rejse hvis Barca eller Madrid henvendte sig med det rigtige bud. Spørgsmålet er hvor meget sådan et bud skal være på, før en handel kan være en realitet. Alt mellem 25 til 30 millioner euro virker som en fornuftig pris, men Barca må nok indstille sig på at betale langt mere, hvis Pastore skal forlade Sicilien. Fabregas sagen

Sagen om Cesc Fabregas har efterhånden stået på i 2 år. Vi kan med garanti regne med at han igen denne sommer vil blive sat i forbindelse med Barcelona, og at der igen vil blive spekuleret i astronomiske beløb. Fabregas sagen minder mere og mere om en soap opera fra de latinamerikanske lande, hvor en unge mand længes efter at komme hjem, men bliver forhindret gang på gang, på grund af faktorer han ikke selv er herre over. Virkeligheden ser efter min mening lidt anderledes ud. Der er ingen tvivl om at Cesc heller end gerne vil spille på det nuværende Barca hold (Hvem vil ikke det). På samme tid vil klubben meget gerne se ham tilbage i Barcelona, så han på sigt kan overtage Xavis plads som generalen på midtbanen. Umiddelbart virker det som en nemt opgave, men det er det lagt fra. Problemet er prisen. Arsenal har i årevis bygget deres projekt op omkring netop Fabregas. Hvis de skal overtales til at sælge deres kaptajn, så kræver de også en pæn kompensation for det. De seneste rygter peger på at Arsenal først vil snakke om en mulig handel, hvis Barcelona byder 50 millioner euro.

Ingen tvivl om at Fabregas vil være skræddersyet til Barcelonas midtbane, og det ville ikke tage ham mange måneder før at han ville være fuld integreret på holdet. Diskussionen burde stoppe her, eftersom alt peger på at det mest logiske ville være at hente den fortabte søn, tilbage til der hvor han i virkeligheden høre til. Så enkelt er det dog ikke. Jeg mener ikke at det er forsvarligt at bruge 50 millioner euro på en enkelt spiller, når det er klart og tydeligt for alle at man burde fokuser på andre positioner, end den centrale midtbane. Kort sagt så mener jeg at Fabregas er for dyr. Vores resurser skal bruges på forsvaret og angrebet. På samme tid bør Guardiola i næste sæson satse meget mere på Thiago Alcantara, som efter min mening har imponeret alle. Det ville være selvmord at gå all in på Fabregas når vi allerede har et meget lovende talent i Thiago. Før eller senere så kommer Fabregas tilbage til Barcelona, for han er selv godt klar over at hans tid i Arsenal er over. Det er udelukkende i Barca at han kan udvikle sig endnu mere, og vinde de trofæer han altid har drømt om. Jeg mener at klubben bør vente med at hente Fabregas til et par år før hans kontraktudløb (2015). På den måde presser man Arsenal til at forhandle om prisen, som på nuværende tidspunkt er alt før høj.

Links til et par af de mindre eksponerede spiller: Michel Bastos http://www.youtube.com/watch?v=KhcJZFyFEaQ Gökhan Gönül http://www.youtube.com/watch?v=_IpE9n4bEIQ Jan Vertonghen http://www.youtube.com/watch?v=IeKIxAVDF7I Eden Hazard http://www.youtube.com/watch?v=lNGr9KUpPdI Alexis Sánchez http://www.youtube.com/watch?v=HY9FoCNlSs M Javier Pastore http://www.youtube.com/watch?v=x4SPkGT4tsY

Side 22 af 86


CULES NR. 18

Barça-spillere møder moden & kommerciel

Moden eller trend er en tendens til at en bestemt gruppe af ting bliver populære for en ofte kort periode. Begrebet bruges mest inden for tøjmoden. Mode opstår som et resultat af at en større gruppe af mennesker mener at noget er "in". Ofte som et modtræk på den verden vi lever i, eller måske en tidligere mode. Kommerciel anvendes fx om film, musik mv., som udelukkende er lavet for fortjenestens skyld. Af Palle Klejs Madsen Barça møder kommerciel For tiden er det helt populært for Barça-stjerner, at de vandrer fra tilbud til tilbud og vælger dem, der giver dem en økonomisk indbringende gevinst i kommercielle reklamekroner. De tager imod kommercielle sponsor fra alt muligt fra bilmærket Chery til Kraft Foods til Electronic Arts. De deltager ofte i interviews, i talkshows, i aviser, netmedier og mange glitrende magasiner og sportsblade om deres karrierer og deres privatliv. Barça møder moden Det giver spillere en masse penge, der giver dem en tilværelse uden bekymringer om deres økonomi. Moden gør at Barça-stjerner kan knytte fans og publikum tættere til sig, og som bekendt har mange mennesker et passioneret forhold til klubben og stjerner. De vil efterligne spillere med tøj, frisure, parfume m.m. Pique mere populær end før For tiden er Pique en af de mest flittige til fashion, hvor alle modemagasiner og eksklusive modebrancher står i kø og kæmpe med næb og klør for at have Pique som deres reklamemodel, efter at det bliver offentlig kendt for at Pique er kæreste med sangerinden Shakira.

Lionel Messi: Audemars Piguet (ur) Lody underwear (tøj) Dolce & Gabbana (tøj) Pepsi (læskedrikke) Konami (computerspil Pro Evolution Soccer) Chery (Den kinesiske bilmærke) Adidas (sportsmærke) Magasin Sport (blad) Football + (blad) SI Latino Magazine (blad) Arena homme+ (blad) GQ España (blad) Lay’s (chips produkter) AirEuropa (Lufthavnen) Gillette (barber) UEFA Champions League Magazine (blad) ESPN Magazine (blad) Piłka Nożna Plus Magazine (blad) Four Four Two Magazine (blad) Danet (yogurt produkter) Stork Man (tøjmærke) Kentucky Fried Chicken (fastfood-restauranter) Herbalife (vægtreguleringsprodukter)

Gerard Pique: H.E. by Mango (tøj) Time Force (ur) Dir Emotions (blad) El Mundo Magazine (blad) DT Magazine (blad) Esquire Magazin (blad) Plaer D'avui Magazine (blad) Men's Health (blad) Four Four Two Magazine (blad) Rosich (smykke) Nike (Sportsmærke) New Negro (tøj) Principe Kiks (Kraft Foods)

Side 23 af 86


CULES NR. 18 Carles Puyol: CP5 – Et kombiner med eget navn og sit trøjenummer i samarbejde med Macchina (ur) Marie Claire magazine (blad) Dir Emotions (blad) Nike (sportsmærke)

Victor Valdes: DT Magazine (blad) El País Semanal Magazine (blad) Nike (sportsmærke) Yo Dona Magasin (blad) Vogue (blad) V Energy Drink Espana (læskedrink)

Bojan Krkic: Dominical Magazine (blad) Soccer Is Life magazine (blad) DonBalon fodboldmagazine (blad) Yo Dona Magazine (blad) Dir Emotions (blad) Photoshoot magazine (blad) Marie Claire magazine (blad) Nike (sportsmærke)

Eric Abidal: Dolce & Gabbana (tøj) Nike (sportsmærke)

David Villa: Hugo Boss GQ España (blad) L'Uomo Vogue (blad)´ Four Four Two Magazine (blad) Elle (blad) Mahou Beer (alkoholdrikke) Adidas (sportsmærke) Danet (yogurt produkter)

Xavi: Electronic Arts (computerspil FIFA) Adidas (sportsmærke) Dir Emotions (blad) Danet (yogurt produkter) World Soccer Magazine (blad)

Side 24 af 86


CULES NR. 18 Andres Iniesta: GQ España (blad) L'Uomo Vogue (blad) Football + (blad) Four Four Two Magazine (blad) Nike (sportsmærke) World Soccer Magazine (blad) Electronic Arts (computerspil FIFA) Kalise (is produkter)

Gabriel Milito Adidas (sportsmærke)

Maxwell Adidas (sportsmærke) Armani (tøj)

José Manuel Pinto New Negro (tøj) Puma (sportsmærke)

Adriano Correia Nike (sportsmærke)

Daniel Alves Nike (sportsmærke) Big Cola (læskedrikke)

Javier Mascherano Nike (sportsmærke)

Side 25 af 86


CULES NR. 18 Seydou Keita Puma (sportsmærke)

Pedro Rodríguez Ledesma Nike (sportsmærke)

Sergi Busquets Burgos Dir Emotions (blad) Nike (sportsmærke) UEFA Champions League Magazine (blad)

Jeffren Suarez Nike (sportsmærke)

Ibrahim Afellay Nike (sportsmærke) Andreu Fontas Nike (sportsmærke)

Side 26 af 86


CULES NR. 18 Josep Guardiola

Modelarbejde og kommercielle arbejde er ikke noget nyt for Pep Guardiola. Dengang han var yngre, medvirkede han flere gange som model for forskellige magasiner og kommercielt arbejde med Nike og restaurant La Llotja m.m.. Han arbejder stadig med mode og kommercielt arbejde i dag. Han er med i: GQ Espa単a (blad) Banco Sabadell (banken) Qatar VM fodbold 2022

Side 27 af 86


CULES NR. 18

Mit AllTime FC Barcelona-mandskab

Keeper : Andoni Zubizarreta Uretta ( 23-10-61 ); i Barca 1986 –19 94 ( 301 kampe ).

”Zubi” er på mange måder den målmand, hvori for- og nutiden krydser hinanden. Mange sprællemænd og lykkeriddere har været indover, hvorfor den høje basker med den rolige fremtoning fremstår som målmændenes målmænd i nyere tids Barca. Var en fast skikkelse hos både Barca og det spanske landshold i en lang årrække, hvor legenden – og den nuværende sportsdirektør – byggede nok en bro mellem Katalonien og Baskerlandet. Største bedrift : At blive fyret i bussen hjem efter det forsmædelige 0 – 4 nederlag til AC Milan i CHL-finalen 1994. Højre back : Luis Enrique Martínez García ( 08-05-70 ); i Barca 1996 – 2004 ( 207 kampe ).

Af Simon Friis Hvilken stjerne er smukkest på himlen? Var det egentlig ikke det samme han spurgte om, ham Palle Klejs Madsen med CULES-magasinet, da han spurgte, hvorvidt jeg ville forfatte en artikel omkring ovenstående emne. For valget er jo lige så vanskeligt. Jeg vil prøve – ud fra mit eget ”verdensbillede” bestående af, hvad jeg har set eller hørt i min tid – at udpege det i hvert fald over de seneste to generationer stærkeste Barcamandskab. Og naturligvis indpasset i det ”barcelonaske” spilkoncept, som vil kunne forene spillere fra 70´erne med spillere fra 00´erne uden at man egentlig for alvor mistænker holdet for ikke at ville kunne fungere sammen.

Denne fleksible og alsidige spiller fortjener måske ikke en position på holdet qua sine spillemæssige kvaliteter, men spilleren blev efter sit skifte fra Real Madrid i 1996 en slags anti Real Madridfigur, som aldrig lagde skjul på sin antipati i retning hovedstaden og sin kærlighed til FC Barcelona. En fremragende spiller, der kunne spille de fleste positioner, og som træner for Barcas B-hold også har høstet succes på trænerfronten i klubben. Største bedrift : Må fremstå som favorit til at overtage efter Guardiola, når denne engang stopper som træner i klubben.

Side 28 af 86


CULES NR. 18 Centerforvarer : Ronald Koeman ( 21-03-63 ); i Barca 1989 – 1995 ( 192 kampe ).

kæmper til sidste blodsdråbe og på den måde karakteriserer den katalanske folkesjæl. Har vundet alt indenfor klub- og landsholdsfodbold, og føjer til stadighed nye triumfer til. Altid respekteret, hård, men også fair, og en foregangsmand, som der kun findes en af i hver generation. Største bedrift : Har altid haft den samme særprægede frisure – og så alle titlerne. Defensiv midtbane : Joseph Guardiola i Sala ( 18-01-71 ); i Barca 1990 – 2001 ( 201 kampe ).

Blev aldrig min favorit p.g.a. det skandinaviske udseende og langsommeligheden, men sejrsmålet på et tordnende frispark i Mesterholdenes Europa Cup i 1992 sikrer legendestatus. Også den signifikante betydning og stilmæssige afsmitning på Cruyffs Dream Team i 90´erne taler hollænderens sag; en mere spillende forsvarer uden egentlige defensive karakteristika er vel sjældent set i moderne fodbold. Tung somen kampvogn, men med en tilsvarende skudmæssig kaliber. Største bedrift : Førnævnte scoring og medlemskabet af trioen Koeman-LaudrupStoichkov under Cruyff. Centerforsvarer : Miguel Bernardo ”Migueli” Bianquetti ( 19-12-51 ); i Barca 1973 – 1988 ( 391 kampe ).

Måske den fineste defensive midtbanespiller verden nogensinde har set. Klartskuende, filigrantekniker, aldrig tacklende og yngste medlem af Cruyffs Dream Team – og alligevel dets særegne omdrejningspunkt. Hvis man har set Guardiola spille, forstår man bedre hans ideer som træner. Største bedrift : Uanset Peps bedrifter som spiller, er det relanceringen af Barca som kontinentets stærkeste og flottest spillende mandskab, der er ”Filosoffens” mesterværk. Central midtbane : Xavi Hernández i Creus (25-01-80 ); i Barca 1999 – ( 380 + kampe ).

”Tarzan” har jeg aldrig set i aktion, men hans rygte vejer rigeligt det manglende synsindtryk op. En spiller man slog sig på. En spiller af den gamle skole. Så frygtindgydende at se på, så hård i filten, så kompromisløs og med den slags overskæg, der automatisk indgyder den dybeste respekt. Ikke den fineste fodboldspiller, men en Puyol af sin tid. Største bedrift : At gå under navnene Migueli og Tarzan – enhver angriber krøb i sit musehul. Venstre back : Carles Puyol i Saforcada ( 13-0478 ); i Barca 1999 – ( 348 + kampe ). Anfører, leder og indpisker for det nuværende guldalderhold. En fabelagtig forsvarer, der

Selvom Xavi i høj grad stadig er i vigør, er han alligevel indbegrebet af den klassiske Barcaspiller; liden, boldsikker, teknisk brilliant, inkarnationen af Barca-stilen, intelligent, falkeblikket og opfostret på La Masía. Har ligesom Puyol vundet alt og tegnet den seneste guldalder – og det uden at gå på kompromis spillemæssigt. Side 29 af 86


CULES NR. 18 Største bedrift : I mine øjne at rejse sig så markant efter Ronaldinho-tiden, som virkelig så ud til at gøre sit indhug i Xavis kvaliteter. Offensiv midtbane : Johan Cruyff ( 25-04-47 ); i Barca 1973 – 1978 ( 143 kampe ).

En Maradona-klon, men i en tid, hvor vilkårerne er betydeligt hårdere og konkurrencen og kravene ligeså. En formidabel målscorer, oplægger og spilstyrer på en gang. Største bedrift : At man ved, at – selvom Messi allerede har opnået alt, han blot vil overgå sig selv og opnå endnu mere og lægge nye alen til sin status som den ypperste aktør all-around. Venstre angriber : Francisco José Carrasco Hidalgo ( 06-03-59 ); i Barca 1978 – 1989 ( 262 kampe ).

Legenden over dem alle. Som spiller, som træner, som ikon, som faderfigur og som konceptskaber. Verdens bedste spiller i sin tid, og vel blandt de 5 største spillere, som verden har budt på. Fra mit synsfelt er Johan Cruyff selve kernen i det FC Barcelona, som siden 70´erne har vokset sig stort. Som spiller var Cruyff personificeringen af den stil, som han efterfølgende indførte i sine klubber; totalfodbolden. Cruyff kunne alt. Er stadig en signifikant influent i klubben. Største bedrift : Som er den største bedrift af alle – at have skabt den røde tråd igennem hele klubben og have udviklet det uforlignelige spilkoncept og have fostret nogle ideer, som står i kontrast til den gængse fodboldverden; og endda med ubetinget succes som følge. Højre angriber : Lionel Andrés Messi (24-0687 ); i Barca 2004 – ( 174 + kampe ).

Verdens bedste spiller i dag og måske nogensinde. En legende på 23 år. Der findes ikke nok superlativer. Også et produkt af den typiske Barca-skole. Måske også den mest elskede og respekterede superstjerne nogensinde – og i hvert fald den mest selvudslettende karakter af superstjerner i vor tid.

“Kineseren” var simpelthen årsagen til, at min kærlighed i sin tid faldt på Barca. De skæve øjne, den slanke skikkelse, det lange glatte hår, elegancen, de skarpe driblinger og den sublime teknik i høj fart. Måske den mindst kendte spiller på dette AllTime-mandskab, men bestemt ikke den mindst spektakulære og talentfulde. Når Carrasco og Schuster rullede sig ud, sang englene. Største bedrift : Jeg glemmer simpelthen aldrig, da jeg så Carrasco i aktion den første gang. Forward : Diego Armando Maradona ( 30-1060 ); i Barca 1982 – 1984 ( 36 kampe ).

Fik – p.g.a. skader – kun ganske få kampe for FC Barcelona – og forlod klubben af samme årsag. Måske verdens bedste spiller nogensinde. Datidens dyreste spiller i verden. Og en forløber for, at nok har Barca haft perioder med begrænset sportslig succes, men på en eller anden måde har klubben alligevel altid formået at tiltrække de mest spektakulære og talentfulde spillere; Maradona selv, Schuster, Ronaldo, Rivaldo, Figo og Ronaldinho.

Side 30 af 86


CULES NR. 18 Maradona spredte skræk og rædsel i sine 2 sæsoner i La Liga, men sloges også med et temperament, som slog gnister. Var ikke en ubetinget succes, men befandt sig ikke desto mindre på et niveau over alle andre. Største bedrift : At forlade spansk fodbold i vrede over konstant at blive sparket til pindebrænde. Til reservebænken kunne følgende spillere komme i betragtning; den tyske enfant terrible Bernd Schuster, dovenlarsen Romario, manden med større kæbe en egentligt fodboldtalent; Victor Munoz, den seneste superstar Ronaldinho, superklovnen Carlos Busquets, den hollandske urkraft Johan Neeskens, den bulgarske galning Stoichkov, det samtidige backpar Ferrer og Sergi, den engelske målmaskine Gary Lineker, Barcaproduktet Andrés Iniesta, altid elegante Frank de Boer og den bortførte Quini. Og sikkert mange flere.

Side 31 af 86


CULES NR. 18

Pep Guardiola- Ă…rets stilikon!

Side 32 af 86


CULES NR. 18

Qatar Foundation

Af Anders Ravn Mange ord er sagt, og endnu flere fordømmelser udtalt, omkring den indgåede kontrakt med Qatar Foundation. For at fjerne lidt af fordommene, samt oplyse om hvem det er der står bag, kommer her lidt info om Qatar Foundation. Den første overraskelse for mange er at Qatar Foundation er ledet af en kvinde. Sheikha Mozah bint Nasser Al Missned er Emiren af Qatars anden kone (ud af tre) og CEO for Qatar Foundation. Hun er 51 år, mor til 7 (!) børn og taler 4 sprog flydende. Hun har en BA i sociologi og har derudover læst i London og USA. Hun er kendt som en særdeles karismatisk person, med sine egne meninger, men med en dyb forankring i Islams grundprinciper og regelsæt. Organitationen er "styret" af Qatars regering på samme måde som de danske lokale og samlede udviklingsråd er "styret" af vores siddende regering/folketing. Qatar Foundations mål er at, fremme udviklingen i landet/staten på forretningsområdet, det sociale område samt sikre et godt omdømme for Qatar. Organitationen var en stærkt medvirkende årsag til at FIFA tildelte værtskabet for VM 2022 til Qatar.

I mit daglige virke arbejder jeg netop med kunder og mennesker i mellemøsten, og jeg kan oplyse at Sharia ikke alene anvendes i Qatar idet man siden 1971 har haft et dobbelt retssystem (Dual court). Emiren var fremsynet og kunne se at han, for at tækkes de mange briter der var i staten, var nød til at lave et retssystem som de også kunne acceptere. Han "opfandt" et nyt system der skulle forene Sharia og de "engelske" love efter løsrivelsen i 1971. Sharia bliver brugt i forbindelse med religiøse domme(blasfemi). Mens "dagligedags ting" (tyveri, mord,offentlig svindel og lign) bliver klaret via Adlia Court (Qatars criminal laws). Eksempelvis skal vi som Dansk virksomhed henvende os til Adlia court hvis vi har en kunde i Qatar der ikke betaler hans gæld, dette er dog yderst sjældent da Qatar har et ekstremt stærkt økonomisk fundament, Verdens største gas felter ligger i deres undergrund, samt at Emiren slår MEGET hårdt ned på folk der ikke betaler udenlandske leverandører og samarbejdspartnere. Qatar er ikke et demokratisk samfund, og det er heller ikke et samfund der bygger på de værdier vi kender til i DK, eller for den sags skyld i Katalonien, men hvem ved om de forandringer der sker i den Islamiske verden lige nu, også en dag vil forandre Qatar henimod et demokrati. Rusland var heller ikke et demokrati for godt 20 år siden, vi er nok mange der mener at der stadig er et stykke vej, men tænk hvilken udvikling Rusland/østblokken har gennemgået siden muren faldt, fordi man via vestlig infiltration og folkets opstand langsomt fik banket murene ned indefra. Qatar Foundation bliver vores sponsor, når den nye sæson 2011/2012 begynder. FC Barcelona er netop en frihedens klub, derfor hylder jeg også at man uanset jøde, katolik, muslim, mormon, ortodoks, hindu eller Jehovas Vidne kan spille for klubben, kan være fan af klubben og ikke mindst hylde klubben for dens mangeårige mod i kampen for selvstændighed og mangfoldighed.

Mange Cules har været bekymret over at vi bliver sponseret af et diktatur der oven i købet praktiserer Sharia.

Side 33 af 86


CULES NR. 18

Filosoffen – mere end en træner

Af Palle Klejs Madsen Denne artikel er baseret på mine observationer af Pep fra tv, kilder fra tv-interviews, fra youtube, fra debat forummer og fra forskellige artikler og enkelt gang fra tribunen. Pep Guardiola kommer til verdenen i Santpedor og hans forældre hedder Dolors og Valenti. Han har to ældre søstre, Francesca og Olga, og lillebror, Pere. Pere er fodboldagent. Pep som familiefar og sprogøre Pep Guardiola som privatperson er en eftertænksom, analytiker, respekteret, intelligent, perfektionistisk, velsoigneret, venlig og følsom mand. Han er gift med Cristina Serra, som han mødte første gang i en tøjforretning, da han var 18 år gammel. Parret har tre børn: Maria (født 2000), Marius (født 2003) og Valentina (født 2008). Han kan godt lide at gå i teateret, kan lide at gå i pænt tøj, lytte til musik bla. Coldplay og læse bøger. Han har et sprogøre, da han kan tale 5 forskellige sprog såsom catalansk, spansk, engelsk, fransk og italiensk. Pep som person Det er ingen hemmelighed at han er en person med temperament og han er et følelsesladet menneske der kan snakke som et vandfald. Han kan finde på at være fandenivoldsk i et kort øjeblik, have spontant glædesudbrud og løbe som fanden stod og åndende ham i nakken. Han kan pludselig finde på at skubbe spilleren af vejen – om det så fordi han er vred, hidsig eller af glæde afhængig af omstændighederne og kort tid efter omfavner han spilleren, efter sejren eller nederlaget. Et følelsesladede øjeblik.

One-man-show på sidelinien Det sker af og til at det grænsede sig op af et oneman-show af Pep ude på sidelinien - et element, som tv produceren hurtigt fangede - og hans mimik og energisk gestikulationer, der er et udslag af passionen for spillet. Pep bruger meget kropsprog ved at gestikulere og udføre mimik for at kunne udtrykke sine meninger direkte til spillere. Det sker af og til, at Pep ikke jubler ved et mål, men bruger "pausen" ved målet til at få formidlet nogle små ændringer i spillet og vigtige beskeder til spillerne, inden kampen sættes i gang igen. Det kan virke lidt underligt, men man vil mene at det skyldes at han går så utroligt meget op i de små detaljer og er så omhyggeligt med at få det bedste ud af spillerne. Guardiolas ”One-man-show” på sidelinien ude i sidefeltet stiger eksponentielt jo flere mål Barca scorer. Det er ret underholdende. Han er rigtigt dygtigt til at motivere spillere og får dem at tro på sig selv og at spillere føler sig værdsat på holdet. En mandskabspleje i verdensklassen. Guardiola har tilføjet noget nyt som de tidligere trænere i klubben ikke har gjort, at spillere fra førstehold og spillere fra Barça B og ungdomshold skal spise morgenmad sammen ofte. På den måde dannes der nye venskaber og inspirerer hinanden, lær hinanden taktik og trick og støtte hinanden i med- og modgang. Han er også meget streng og kan virke kontrollerende. Han gør det meget klart overfor spillere, at han ikke vil finde sig i, hvis det kommer frem i pressen om pinlige episoder med spilleres gøren og laden i privatlivet. Guardiola har gjort det klart, at der kun er én, der bestemmer i FC Barcelona, og det er ham. Facebook og Twitter Pep er en moderne træner og han følger tidens strøm. Pep har intet imod at spillere bruger Facebook og Twitter i deres privatliv. Pep har sagt at det er deres ansvar hvad de skriver på Twitter og Facebook i deres privatliv.

Side 34 af 86


CULES NR. 18 Intuition og fornemmelse Det er blevet observeret at Pep er sensitivt over for indtryk. Han tager flere indtryk ind og bearbejder dem på et dybere plan end de fleste andre gør. Det er citeret fra Kurt Thyboe: ”Jeg kalder ham Filosoffen, Barças træner Pep Guardiola. Der før hver eneste kamp intenst studerer, analyserer fem seks videoer af sit holds modstander - og læser det, han ser, så mentalt dybt, så detaljerigt, så minutiøst, at han instruerer sine spillere om fjendens styrke, defekt, moral, speed, løbe-mønstre, strategi, taktik, teknik, som er det en millimeter-specificeret koreografi til en ballet eller en svajende, flimrende dans, der giver Barças stil dette næsten drømmende, svævende touch, som er alt, der sker på banen, noget de alle i forvejen har set, sanset, fornemmet i en fælles vision og bare kan udenad.

Pep med hang til fodbold

Han er fanatisk, og han er kontrol-freak, ned i de mindste detaljer, accepterer kun det perfekte. Det, som han mener er perfekt. Han forlanger total lydighed, hans ord er lov, men han er aldrig vred, rasende, og når han skælder ud, gør han det med næsten bizar blid empati, Men tage ikke fejl, for inde bag fløjls-handsken sidder jernnæven. Kurt Thyboe

Fordi Pep reelt har visualiseret det hele for dem”. Måske er det derfor at han vil komme af med vedkommende for næsten enhver pris. Han har ikke skjult for at han har det svært med de flamboyante personligheder som Samuel Eto’o, Deco, Ronaldinho og Zlatan Ibrahimovic. Hvis Pep føler at en spiller har en dårlig intuition, vil spilleren ikke blive et gavnligt for holdet. I privaten er han en nær ven til Manel Estiarte, som han har kendt siden 1992 gennem OL i Barcelona. Han var med til at få FC Barcelona at ansætte den tidligere vandpolostjerne Manel Estiarte, som bliver Barças chef for eksterne relationer. Han er en af de personer der har størst tillid hos Pep. Pep i privaten kalder Estiarte som sin skytsengel.

For Pep er fodbold en underholdning for tilskuerne. Han elsker fodbold for meget og ser hele tiden en masse kampe. Han kan finde på at dukke op ved FC Barcelona B-kampe og nærstudere de kommende førsteholdsspillere. Han besøger også ungdomsholdet. Engang skrev Luna Christofi i en klumme, at en af hans kolleger måtte hive Pep til side og siger at han skal hjem til sin hustru og børnene, for ellers kunne han finde på at sidde på sit kontor foran en Apple-computer i klubhuset og tænker konstant på fodbold 24/7.

Hans nære venner er også Luís Figo, Luis Enrique, Tito Vilanova og Johan Cruyff. Tito Vilanova kender han fra fællestiden på La Masia. Luis Figo har tidligt udtalt, at Pep er som en bror for ham. Pep hjalp Figo dengang Figo kom til Barcelona fra Sporting i 1995, og Pep er gudfar til den ene af Figos to døtre.

Side 35 af 86


CULES NR. 18 Det er sagt om Pep Han ved hvad en spiller har brug for og hvad han ikke har brug for. Han ved hvad en fodboldspiller bryder sig om og ikke bryder sig om. Han er en vindertype. Han vil vinde lige så meget eller mere end os. Og han kræver altid det maksimale. Vi har ikke brug for en 'politimand'. Det er op til os at yde og give tilbage maksimalt. Seydou Keita om Pep. Pep er helt klar over det ansvar, det vil være at skulle fortsætte med at vinde det hele, og det pres må og skal han arbejde under. Joan Laporta om Pep. FC Barcelona er verdens største klub, men det er svært når man ikke er fra Spanien. Det er sket for alle – Thierry Henry – alle. Pep Guardiola udtager kun spanske spillere. Jeg har ikke fået mange muligheder for at spille der, så jeg ønsker at blive i Premier League. Alexander Hleb om Pep. Jeg tror ikke, at træneren vil have mig her. Jeg ved ikke, hvad problemet er, og jeg får intet svar. Zlatan Ibrahimovic om Pep. Vi følger ham med vores øjne lukkede. Han er meget intelligent, og han ved altid, hvad han gør. Daniel Alves om Pep Pep er en utrolig intelligent person og han ved altid, hvad der skal gøres. Han vil ikke fejle, han vil ikke være egoistisk, fordi det har han aldrig været og han har altid beskyttet os. Xavi om Pep Pep vil fortsætte. Dette er, hvad omklædningsrummet ønsker, og han ved, han ikke kan præstere hvad han kan her, andre steder. Puyol om Peps kontraktsituation.

Pep og La Masia Det er ingen hemmelighed, at Pep har stor tillid til de spillere der har fået deres fodboldopdragelse i klubbens egen fodboldskole. Pep kender klubben bedre end nogen anden. Han har selv gået på 'La Masia' og har spillet det meste af sin karriere på Barca's mandskab, så han ved hvad det drejer sig om. Han ved hvor vigtigt det er at vise de unge spillere tillid så de kan udvikle sig og det er en af årsagerne til, at Barca har så stor succes. Den ene spiller efter den anden udklækkes fra fodboldskolen 'La Masia' og udvikler sig senere til spillere i verdensklassen. Sådan har det været de seneste år med blandet andet Pedro og Busquets, der udvikler sig meget under Peps vinger. De er i dag nogle af de vigtigste spillere på holdet. Pep har givet drengene debut i de officielle kampe siden Pep indtrådte i klubben: Gai Assulin Xavi Torres Thiago Alcántara Sergi Roberto Abraham González Sergio Busquets Marc Bartra Andreu Fontàs Marc Muniesa Jeffren Suarez J. Dos Santos Oier Olazabal J. Soriano Sergio Gómez Oriol Romeu Nolito Martin Montoya Gerard Deulofeu vil måske være den næste spiller fra La Masia, der får debut officielle for førstehold i denne sæson.

Sandheden er, at efter alt det han har skabt, og den måde han har formået at samle holdet omkring sig på, så er det meget svært at forestille sig klubben uden Guardiola som træner. Messi om Peps kontraktsituation.

Gerard Deulofeu

Side 36 af 86


CULES NR. 18 Mere end en person I privaten støtter op han for Talita Foundation, som støtter op omkring børn, der er født med Downs syndrom.

Han sagde ja til at medvirke på bogens forside ”Relatos del Mundial”, der støtter klovner uden grænser.

Og så har han doneret 1% af hans lønindtægt til FC Barcelonas velgørenhedsorganisationer fx UNICEF og mange andre. Han støtter Anima Foundation, som er en nonprofit organisation, hvis sociale sigte er at forbedre livskvaliteten for børn med kroniske og dødelige sygdomme.

Side 37 af 86


CULES NR. 18 Jantelov eller ej så er den hvide trøje måske bare pænere!

Af Ali Aminali (Et syn på danskernes forhold til Real Madrid og janteloven) Det er faktisk ikke så nemt, som man skulle tro. Altså det med at forklare hvorfor vi danskere lever med Janteloven, og hvordan den påvirker os rent fodboldmæssigt. Hvis vi skal tage udgangspunkt i janteloven, så burde vi faktisk ikke kunne lide klubber som Real Madrid, Chelsea og FCK. Det er jo klubber, som køber sig frem til succes og praler med hvordan de netop er de bedste i verden. Præcis det modsatte af hvad janteloven står for. For selvom janteloven f.eks siger. ”Du skal ikke tro, at du er mere end os”. så er det lige præcis det, vi syntes der er mest interessant ved en klub som Real Madrid. Det samme gælder lidt denne infight imellem Leo Messi og C. Ronaldo. Hvorfor vælge den småkedelige men fantastiske fodboldspiller, når man kan vælge C. Ronaldo og hele hans ego, personlighed og vindermentalitet.

Alle de år med superstjernerne i Real Madrid og alt det drama der var omkring holdet samt de enkeltmandspræstationer vi har set fra Zidane og Ronaldo, er indprentet i vores hukommelse. Fodbold er et teamsport, men det er individet der klarer skærene i sidste ende. For prøv at se tilbage på hvem Real Madrid fansene hylede, når de vandt noget stort. Det var ikke holdet, men individualisterne som Zidane og Figo. Og flashforward til nu. Det er ikke holdet de snakker om nu, men mere om hvordan Mourinho og C. Ronaldo nok skal tage sig af sagen, når det bliver alvorligt. Derfor er det netop det mange drages efter, når de nu ser Real Madrid spille. Holdet er vigtig, men det er superstjernerne der tager over, når det virkelig gælder. For hvorfor se et homogent, teammindet, upersonligt fodboldhold uden de rigtige superstjerner, når man kan holde med Real Madrid, Mourinho og Co. Så hvad betyder janteloven for vores valg? Ja faktisk tvinger den os til at vælge side og får os måske til at hungre efter det vi gerne selv vil være eller være en del af. Nogen af os ser styrken i et fælles teammindet løsning, mens andre ser sig selv som morgendagens superstjerner. Og her er en Real Madrid spiller lig med definitionen af det, de drømmer om at være. Den stærke individualist/superstjerne der kun tænker på sig selv, og vil vinde ligegyldigt hvad det skal koste. Og så er den hvide trøje også meget pænere end de andres. Især når de får en til at se så uskyldig ud bagefter. Bare spørg Figo.

Vi ser jo os selv som Skandinaviens brasilianere og hver gang vi er på ferie, er vi da rimelig hurtige til at nævne navne som Laudrup, Simonsen, Elkjær og Schmeichel til de ”udefra” mennesker vi nu møder på vores badeferier. For vi er nemlig stolte af vores individualister igennem tiden. Og derfor tror jeg også at den fodboldkultur der nu eksister i Danmark, faktisk peger på modsatte af hvad janteloven fortæller om os.

Side 38 af 86


CULES NR. 18

Holdet fra 1997/1998

Side 39 af 86


CULES NR. 18

Side 40 af 86


CULES NR. 18

Hvad nu, Bojan Krkic?

Af Dennis Victor Knudsen Magasin CULES vil gøre opmærksom på, at De kan følge Det Tekniske Felt (Dennis Victor Knudsen ) på Twitter eller hans blog på WordPress på henholdsvis: Twitter: twitter.com/DetTekniskeFelt Blog: www.tekniskefelt.wordpress.com Dette er historien om Bojan Krkic og hans skæbne. Historien begynder i sensommeren, september 2007. På daværende tidspunkt står en lille og spinkel dreng med pjusket hår hængende løst ned i panden på sidelinjen klar til kamp, ikke ulig en halvkendt argentiner et par år tidligere. Bojan er på dette tidspunkt 17 år og 19 dage gammel. Fra sidelinjen nyder han æren af en majestætisk udsigt til grønsværen. Det grønne tæppe indbefatter alle hans drømme og en stor del af Barcelonas historie, og står i det øjeblik som samlingspunkt for publikums højlydte hujen. Bojan ved, at han har deres støtte til at dulme nerverne. De er romantikere, og elsker et lokalt håb. Bojan kender kun alt for godt den historie, han nu bliver en del af. I nyere tid er den kendetegnet af spillere som Puyol, Pique, Xavi, Iniesta og Messi. Det stiller store krav, men Bojan har forberedt sig længe på dette øjeblik.

Debuten går godt, og kun 3 dage senere står Bojan Krkic der igen. Denne gang til en debut i Champions League i en alder af 17 år og 22 dage, hvor han erstatter Lionel Messi – og netop dennes kometkarriere er i høj grad med til at kendetegne det forventningspres, som Bojan har levet under siden. Bojan lever i en alder af kun 17 år en fodbolddrøm, som de fleste spillere bruger hele deres karriere på at jagte forgæves. Stjernefrøet springer ud? I en alder af 17 år gennemgår Bojan Krkic sin første sæson som spillende stjernefrø. Det er sæsonen 2007/2008 og slutningen af Frank Rijkaards styre. Bojans lokale tilknytning øger forventningerne blandt publikum, og han nyder tydeligvis tilliden fra træneren og publikums ubetingede romantiske forventninger. Ser vi tilbage på Bojans første sæson er det svært at benægte, hvor mindeværdig den stadigvæk er. Som den yngste debutant nogensinde går der kun en måned, før han igen skriver sig i historiebøgerne. Denne gang som yngste målscorer i en alder af 17 år og 53 dage. Hans første mål viser hans farlighed, og giver en smagsprøve på den angriber, Bojan kan udvikle sig til. Fra sin position på tæt på den centrale forsvarsspiller modtager han en præcis og hurtig aflevering fra midtbanen, spiller førstegangsberøringen uden om forsvarsspilleren og sprinter let udenom til en friløber mod mål. Det behøver ikke være svært at score mål derfra, og Bojan vælger også den lette løsning med en kølig flad bold forbi målmanden. I første sæson bygger Bojan Krkic selv forventningerne med den ene flotte præstation efter den anden. Få er i tvivl. Bojan er endnu et bevis La Masia’s dominans i moderne fodbold. Bojan spiller 33 kampe i sæsonen, og scorer 10 mål. Tilliden fra Rijkaard er enorm, og kærligheden fra publikum vokser i takt med selvtilliden. Halvdelen af hans optrædener kommer fra bænken. Men når Bojan sidder her, drømmer han. Han ved, at hans tid nok skal komme. Når Bojan tager plads på bænken er det med en selvtillid og tro på, at han snart bliver skiftet ind.

Side 41 af 86


CULES NR. 18 Rijkaards Barca ender, og Guardiolas begynder Sæsonen efter bliver Rijkaard udskiftet med Josep Guardiola. Guardiola spiller en anderledes type fodbold. Det er stadig Barcelonas særprægede pasningsspil, men spillernes bevægelsesmønster oppe foran er under større frihed, og kræver derfor en større alsidighed. Bojan skal ikke længere ligge på skulderen af forsvaret og vente på åbningen, men i stedet bevæge sig rundt, indgå i det pasningsstærke kollektiv og være med til at trække modstanderens forsvar ud af form.

Hvad nu, Bojan Krkic? Bojans situation er nu svær. Han fylder snart 21, og bør vise en modning, en udvikling. Det er selvfølgelig stadig en ung alder, men Bojan varmer alt for ofte bænken, og imponerer sjældent, når han får chancen. Han spiller ofte i Copa Del Rey, og bliver skiftet ind, når Messi, Pedro eller Villa skal have en puster. Men når det virkelig gælder, så sidder Bojan ude. Herfra kan kun gruble. Hvordan spiller han sig ind på dette hold, hvor Pedro, Villa og Messi holder et imponerende højt og ikke mindst stabilt niveau?

I sæsonen 2008/2009 er Bojan stadig blandt Guardiolas foretrukne på Barcelonas hold. Han er stadig det unge stjernefrø, der gror forventningsfuldt. Han tager stadig plads på Barcelonas udskiftningsbænk med en tro på, at hans tid kommer i løbet af kampen. Bojan spiller 23 kampe, heraf 17 fra bænken. Men det kniber med at score mål i Guardiolas system, og Bojan scorer blot 2 denne sæson.

Indtil videre er det derfor primært fra sidelinjen, at Bojan Krkic kan opleve sin stjerne dale. Det tidligere catalanske stjernefrø er nu blot en breddespiller, overhalet pludseligt af 23-årige Pedro og sandsynligvis med endnu flere på vej fra La Masia. Bojans alder på 21 skal naturligvis ses i lyset af Barcelonas talentfabrik og krav til førsteholdsspillerne. Bojan må overveje, om han greb chancen, da han havde den. Er der plads til Bojan på dette hold, eller skal han snart finde et andet sted, hvor han igen kan være fokuspunktet i angrebet? Derudover må Bojan overveje, om han er god nok – om han virkelig passer ind i systemet, eller om han måske ville finde en større lykke andetsteds.

Sæsonen efter, 2009/2010, oplever Bojan igen lidt fremgang. Han spiller 23 kampe, heraf halvdelen fra start, og scorer 8 mål. Bojans udvikling er stadig opadgående, og han lader til at tilpasse sig Guardiolas forventninger af ham i angrebet. Men i indeværende sæson går tingene pludselig i stå. Bojan varmer bænken. Det er han ikke vant til. Bojan starter sjældnere fra start. Han scorer færre mål, og vækker mindre begejstring. Samtidig kan Bojan fra sidelinjen se et af historiens bedst spillende hold fascinere og begejstre, mens han selv ryger længere og længere ud i periferien. Hvordan skal han spille sig forbi Pedro, Villa og Messi i startopstillingen? Trods Bojans tidlige debut er han blevet overhalet indenom. Tidligere var konkurrenterne til startopstillingen ældre spillere som Henry og Ibrahimovic. Nu hedder de Villa, Pedro og Messi. Der er kun 3, men deres interne forståelse og værdi for Barcelonas system gør dem uundværlige. Bojan finder nu sig selv på bænken. I en alder af 20, hvor hans begyndende modenhed bør sikre en accelerationen af karrieren, stagnerer den i stedet. Forventningerne er faldet, og supporterne er blevet mere skeptiske. Var Bojan måske alligevel bare en døgnflue? Eller måske værre endnu – et såkaldt evighedstalent.

Indtil videre venter han på sin chance på Barcelonas bænk. Her varmer han de bedste pladser, Camp Nou kan tilbyde, og oplever noget af det flotteste fodbold, fodboldverdenen nogensinde har set. Han er ikke alene. Det er fristende at blive en del af Barcelonas suverænitet. Ved siden af ham sidder blandt andre det hollandske talent, Ibrahim Affelay, og den argentinske arbejdsmand, Javier Mascherano, der var træt af førsteholdsfodbold og stjernestatus i Liverpool, og nu varmer bænken i Barcelona i Sergio Busquets skygge. Skal Bojan opfylde profetierne skal han udvikle sig, og for at udvikle sig, skal han spille. Bojans hurtighed, teknik og antrit er stadig in takt. I en alder af 21 må vi stadig betragte ham som et stort talent, men talentet må snart folde sig ud, hvis det skal føre til noget. Spørgsmålet er, om der stadig er tålmodighed og tillid at finde i Barcelonas trup, der ikke længere bare skal vinde deres kampe – de skal gøre det med stil.

Side 42 af 86


CULES NR. 18 Man fornemmer en skepsis omkring Bojan i Barcelona. Den tillid og de forventninger, han blev omtalt med i begyndelsen, er stilnet af. De er erstattet af en påpasselighed fra træneren, publikum og kritikerne. Nu vil man helst ikke udråbe Bojan Krkic til et supertalent – et stjernefrø. Så hvad nu, Bojan Krkic? Er barndomsklubben det rette sted eller passer han bedre ind under andre himmelstrøg. Det er ikke let at komme forrest i Barcelona, men det er heller ikke let at give afkald på sine drømme og sin barndomsklub. Bojans skæbne kan meget vel afgøres til sommer. Fakta: Bojan Krkic fik banket 900 mål ind i ungdomskarrieren. Bojan Krkics stats for målscorer i hans karriere (La Liga, Champions League og Copa del Rey samt diverse) 07/08 - 12 mål (48 kampe) 08/09 - 10 mål (42 kampe) 09/10 - 12 mål (36 kampe) 10/11 indtil videre 6 mål. (34 kampe)

Side 43 af 86


CULES NR. 18 Fotoserie af Christian Weber

Tak til www.christianweber.com

Side 44 af 86


CULES NR. 18

Iniesta – Forbilledet

Klummen af Luna Christofi, onside.dk ”Han farver ikke sit hår. Han har ingen tatoveringer og han går ikke med øreringe. Når han kun får 20 minutters spilletid, brokker han sig ikke, og alle i truppen ved, at han er den bedste. Jeg har sagt til spillerne i ungdomsafdelingen, at han burde være deres forbillede”. Ordene er Pep Guardiolas, og de er møntet på Andrés Iniesta, som selvsamme Guardiola tilskriver en stor del af æren for, at FC Barcelona hare genfundet det flotte spil og positive resultater efter de to nederlag til Espanyol og Atlético Madrid i ligaen. Andrés Iniesta indeholder den kontrast, at mens hans blege ydre og stille indre ikke påkalder sig megen opmærksomhed, så gør hans tryllebindende fodboldspil lige præcis det modsatte. Men Iniesta er en meget almindelig ung fyr. Så almindelig at man kan forestille sig ham støvsuge derhjemme, som en spansk klummeskriver skrev om ham forleden. Netop derfor har Guardiola valgt at fokusere på ham og gøre ham til rollemodellen.

Men det sker ikke for en spiller som Andrés Iniesta. Det betyder ikke, at han ikke bliver begejstret eller glæder sig. Det betyder ganske enkelt, at han har fødderne så solidt plantet på jorden, at der skal uendelig meget til at få dem til at lette. Den ro og besindighed er fundamental for Guardiola,. . For den unge katalanske træner er det ydermere vigtigt, at Iniesta identificerer sig med klubben, og det gør han. Han kom til Barcelona som 12-årig og har fået sin fodboldopdragelse i den katalanske storklub. Han kender klubben ud og ind som institution, som klub, som nationalt varemærke. Han kender forventningerne og er vokset op med det evige pres, der hviler på spillerne i den klub. På FC Barcelonas hold idag er der faktisk en lang række spillere, som er opvokset fodboldmæssigt i klubben. I lørdagens ligakamp var ikke færre end syv (Valdés, Puyol, Xavi, Piqué, Busquets, Iniesta, Messi) af spillerne fra egne rækker, og der er ingen tvivl om, at det er dem, Guardiola læner sig op ad, så snart han fornemmer, at der er noget galt. Det gælder både på og udenfor banen. Guardiola har selv været der i samme situation, og derfor honorerer de spillere hans krav og forventninger. Men afdem alle er det Andrés Iniesta, som han retter al fokus mod. Det er hans udvalgte og hans valg af et ideelt forbillede for den næste generation af fodboldspillere i FC Barcelonas imponerende talentskole. At han ikke tatoverer sig, farver hår eller går med ørering er for Guardiola et tegn på, at han koncentrerer sig 100% om at være den formidable fodboldspiller, han nu en gang er.

For mens FC Barcelona i løbet af sæsonen har suset afsted og vundet kampe med tenniscifre og forekommet uovervindelige, er spillerne konstant blevet mere og mere gudeliggjorte. Alt imens træner Guardiola stadig oftere og oftere har understreget, at intet er vundet, at alt sagtens kan tabes. Han har manet til ydmyghed og beskedenhed, og det helt sikkert for døve ører indimellem, for mange af spillerne på denne sæsons fantastiske FC Barcelona hold har ladt sig rive med af mediernes og publikums totale eufori.

Side 45 af 86


CULES NR. 18

Facebook-interview med Alan Kadduri

Hvad gjorde, at du faldt for klubben / hvorfor blev du fan? Jeg blev fan af FC Barcelona i en forholdsvis ung alder. Det var først og fremmest fordi at jeg var imponeret af holdets spillestil under Johan Cruyff, at jeg begyndte at holde med FC Barcelona. Dernæst kunne jeg lide ideen om at holdet ikke havde en sponsor på deres trøje. Hvad er FCB’s særlige sjæl og identitet, hvis der er en sådan? Passionen for teknisk og elegant fodbold, samt en form for obsesion for boldbesiddelse. FC Barcelona spiller på en helt unik måde i forhold til de resterende hold, og klubben opdrager deres ungdom i denne ånd. Klubben er kendt for deres ungdomsarbejde, som især i dag tydelig ses på både Barcelonas førstehold, og på det spanske landshold, der som bekendt vandt guld til Verdensmesterskaberne i Sydafrika. Dertil vil jeg mene at Barcelona har en form for venstreorienteret dagsorden når det handler om politik, medborgerskab og socialt arbejde. Klubben tager del i diverse sociale aktiviteter, og prøver så vidt som muligt at sprede Barca ånden ud til alle verdens hjørner. Klubben er også symbol for den Catalanske kamp om identitet og til dels uafhængighed. Jeg føler dog at mange Barca tilhænger kan associere sig med dette selvom de ikke er Catalaner, da mange vil mene at der her er tale om en kamp mellem det ”gode” og det ”onde” (Det fascistiske styr). Klubbens motto ”Més que un club” fortælle det hele.

Hvad adskiller fx FCB fra andre klubber? FC Barcelona adskiller sig fra de resterende storklubber fordi klubben bliver administreret mere som en forening end ren forretning. Det er ikke muligt at købe aktier i klubben, og derfor kommer vi nok aldrig til at se klubben under Engelske forhold. Medlemmernes indflydelse på præsidentvalget og andre vigtige afgørelser er unik i den ellers så business minded fodbold verden. Dertil har klubben en historie der er unik i forhold til lokalbefolkningen. Man kan ikke komme uden om at klubben altid har været Catalanernes ambassadør i Spanien og Europa. Hvilke episoder er vigtigst i klubhistorien, som du ser det? Indlemmelsen af totalfodbold konceptet, som var importeret fra Holland igennem Rinus Michels Johan Cruyffs periode i Barca som træner. Laportas opgør med det gamle regime. Unicef aftalen der brød med traditionen om sponsor fri trøjer. ( Selvom Unicef ikke er en sponsor) Ansættelsen af Guardiola. Hvad er hhv højdepunkterne og lavpunkterne? Personligt synes jeg at det absolutte lavpunkt var perioden efter Johan Cruyff hvor klubben ikke vandt noget som helst i 6 år. For mit vedkommende var det den mest smertefulde krise i klubbens historie. Takket være Laporta er klubben nu på sporet igen. På en måde er det også ærgerligt at klubben ikke fik lov til at hente Alfredo Di Stéfano, som endte med at blive et symbol på Real Madrid, og skaffede dem et hav af trofæer. Af højdepunktet burde Johan Cruyffs Barca nævnes, og the double under Rijkaard fordi den kom på et tidspunkt hvor vi alle savnede trofæer. Dernæst mener jeg at Guardiolas hold som vandt de 6 titler burde betragtes som det største klubben nogensinde har opnået. Vi bør værdsætte at dette er sket i vores levetid. Hvordan vil du beskrive forholdet til hhv Real Madrid og Espanyol? Mit forhold til Real Madrid er meget kold. Med årene er det ikke så meget klubben jeg foragter, men mere deres tilhænger der ofte ikke kan leve med at Barcelona på nuværende tidspunkt spiller det bedste fodbold i verdenen. Dette ender ofte med latterlige påstande om dommerhjælp mm, og de får rigeligt hjælp fra Madrids træner Mourinho.

Side 46 af 86


CULES NR. 18 Netop Mourinho er en mand som er så usympatisk at jeg ikke kan begribe nogen mennesker synes om ham. Hans spil er ødelæggende og er 100 % modsat af Barcelonas fodbold filosofi. At man nærmest eksplodere i ekstase blandt Real Madrid fans da man hørte om hans ansættelse, fortæller meget om hvilke type af fans vi har at gøre med. Målet er succes uanset hvad … også selvom det springer alle budgetter og kræver at man ansætter et af de mest usympatiske mennesker i fodbold historien. Spanien måske største klub har på nuværende tidspunkt kun en spiller af egen avl, når de stiller op i stærkeste opstilling. Jeg synes det er en skam både for rivaliseringen, men også for udviklingen af spansk fodbold. Tænk engang hvordan det spanske landshold ville havde været sat sammen, hvis det ikke var for Barcelonas ungdomsarbejde?

Hvor stor en rolle spiller Cataloniens identitet for FCB nu i forhold til tidligere? Jeg vil mene at FC Barcelonas rolle som Cataloniens identitet ikke er så markant som før i tiden. I takt med globaliseringen er FC Barcelona blevet til en global klub, som går mere op i universale værdier såsom socialt ansvar og medborgerskab, frem for catalansk nationalisme. Spanien er også blevet mere tolerant og anerkender i en højere grad de forskellige folkeslag der eksister i Spanien, og derfor mener jeg at catalanerne ikke gå så meget mere op i nationalismen som de gjorde før. Selvom Laporta gjord meget ud af at genvække nationalismen i klubben, så mener jeg at det blev gjord op en måde der ikke isolerede Catalonien fra omverdenen, men derimod gjord resten af verdenen opmærksom på emnet.

Når det er sagt så er Barcelona ikke den samme klub uden Real Madrid… Og omvendt også. Begge klubber lever af at konkurrere mod hinanden, og begge skal hader hinanden for at de kan udvikle sig. Hadet til hinanden er den største motivations faktor.

Hvordan adskiller klubben sig nu i forhold til tidligere? Klubben er blevet mere professionel. Ledelsen er de seneste mange år blevet mere business minded og formår at konkurrer med de andre storklubber på verdensplan. Der lægges også meget mere vægt på ungdomsarbejdet end før, som f. eks under Van Gaal.

Med hensyn til Espanyol, så er min mening lidt anderledes. Klubben er langt mindre end Real Madrid og Barcelona, og jeg mener ikke at man kan se dem som en direkte rival. Jeg er mere positiv indstillet overfor Espanyol, og jeg kan godt finde på at holde med dem når de spiller i Europa. De har desværre et stort problem med højreorienteret fans ligesom Real Madrid også har med deres Ultras Sur. Hvem er den bedste FCB-spiller nogensinde – og hvorfor? Umuligt at svare på vil jeg sige. Men hvis man skulle pege et par stykker ud så vil jeg sige at Cruyff ligger højt op på listen på grund af de ting han har bidraget med som både spiller og træner. Ronaldinho og Messi ligger også højt op på listen. Men generelt synes jeg at det er svært at sætte finger på en bestem spiller som har været den bedste gennem hele historien. Barce spiller som et organ, som et hold hvor alle har deres rolle at udfylde. Spiller som Ronaldinho og Messi ville måske ikke være lige så succesfulde på andre mandskaber, med spiller som ikke løb den ekstra meter for holdet.

Hvilke udfordringer står klubben specielt over for de næste år? Det største problem bliver klubbens forhold til deres medlemmer. Den ny ledelse skuffede meget da de lukkede ned for nye medlemmer. Der er rigtig mange Barca fans der hellere end gerne vil betale kontingent uden at kunne være i stand til at drage nytte af deres medlemsfordele, fordi de eksempletvis bor i Asien eller USA. Det handler i højere grad om at støtte klubben selvom man ikke bor i Barcelona / Catalonien, end at kunne være i stand til at få billetter osv. FC Barcelona mister en indtægtskilde, som i sted for er blevet erstattet af oliepenge fra Qatar. Det gør mig ondt at se, at Barcelona fra næste sæson kommer til at ligne et volleyball hold med alle de mærker trøjen nu skal bære. Selvom jeg støttede Sandro Rosell op til valget, så må jeg siger at han allerede har skuffet mig men dette tiltag. Jeg frygter lidt at klubben mister en del af deres charme og sjæl på grund af dette tiltag.

Side 47 af 86


CULES NR. 18

Fotoserie af Tim Kรถlln

Side 48 af 86


CULES NR. 18

Tak til www.timmkoelln.com

Side 49 af 86


CULES NR. 18

Facebook-interview med Tore Hamming

Hvad adskiller fx FCB fra andre klubber? Hvad der adskiller Barca fra andre klubber er helt præcist denne filosofi og indædte tro på en særlig måde at spille fodbold. Andre klubber skifter stil i takt med nye trænere og spillere, men Barca har et koncept, som træneren og spillerne skal passe til. Dermed ikke sagt, at holdet ikke ændre sig. Pep spiller anden fodbold end både Cruyff og Rijkaard, men konceptet er det samme med en angrebsivrig indstilling. Og selvfølgelig så adskiller Barca sig ved at være més que un club. Hvilke episoder er vigtigst i klubhistorien, som du ser det? Hvad der er vigtigst i klubhistorien er svært at definere. I de begyndende år i starter af 1900tallet var klubben flere gange ved at lukke og små ting denne gang kan siges at være essentielle for, at Barca i dag eksisterer. Ser man på trofæsiden, så er de seks trofæer selvfølgelig de vigtigste. Men for mig, rent sportsligt, er det vigtigste perioderne med Michels og Cruyff. Jeg oplevede dem ikke selv, men det var de perioder, som fodboldmæssigt gjorde Barca til den klub, som vi nyder i dag. Rijkaard og Pep har senere videreført og videreudviklet denne tradition.

Hvad gjorde, at du faldt for klubben / hvorfor blev du fan? Jeg tror, at det er svært at definere en eksakt grund, men det handlede nok meget om den tid, hvor jeg voksede op og begyndte at se fodbold. I midt- og sluthalvfemserne var især to brasilianere dominerende i klubben, og både Ronaldo og Rivaldo har nok været centrale for mit senere forhold til klubben. Perioden var ellers ikke videre succesrig og meget domineret af Van Gaal og Gaspart. Hvad er FCB’s særlige sjæl og identitet, hvis der er en sådan? Barca's sjæl kan vel deles op på forskellige niveauer og ikke forskellige tidsperioder. Hvis vi starter fra den spanske borgerkrig, så var det særligt den katalanske nationalisme, som var dominerende og som virkelig definerede klubben. Senere hen, og især med Michels og Cruyff, blev filosofien og spillestilen det dominerende, mens det nationalistiske mistede sin indflydelse. Nu vil jeg karakterisere Barca's særlige identitet som klubbens filosofi og indstilling til fodbold, som ikke går på kompromis med noget.

Hvad er hhv højdepunkterne og lavpunkterne? Jeg vil tage udgangspunkt i hvad jeg kan huske og her må højdepunktet siges at være Champions League sejren i 2006. Det var anden gang klubben vandt trofæet og det var virkelig følelsesladet. Lavpunktet må uden tvivl være Ronaldinhos afgang - en spiller, som i min optik må regnes for den allerstørste (dog i en kort periode). Hverken Ronaldinho eller Eto'o fik den afsked eller anerkendelse, som de har fortjent. Hvordan vil du beskrive forholdet til hhv Real Madrid og Espanyol? Forholdet til klubberne er både rivaliserende på et fodboldmæssigt niveau og på et politisk niveau. Mens Real Madrid altid har været den klub, som Barca har kæmpet om titlerne med har Espanyol mere været den onde lillebror. Spillemæssigt har de kun i korte perioder kunne måle sig med Barca og rivaliseringen med dem har derfor mere gået på det lokale samt Espanyols støtte til centralregeringen. Forholdet til Real kunne der skrives tykke bøger om. De er hinandens modsætninger, hvad angår stort set alt, og derfor er det nemt at finde kontraster.

Side 50 af 86


CULES NR. 18 Real Madrid er jo sportsligt den mest succesrige, men klubbens historie placerer den som stærkt kontrast til Barca. De har kæmpet om de samme spillere, samme trænere og samme titler. Set i et historisk perspektiv er Real som sagt mest succesrig, men for tiden er Barca dominerende. Det er en never ending story... Hvem er den bedste FCB-spiller nogensinde – og hvorfor? Puha, det spørgsmål er vel nok det sværeste, da det er ligesom at spørge om, hvem der er verdens bedste spiller gennem historien. Cruyff og Maradona var begge fantastiske spillere, men ingen af dem oplevede vel deres allerstørste perioder i Barca skønt de gjorde det fantastisk. Ronaldo har kun en enkelt sæson i Barca som 20årig, men hvilken sæson. Går man længere tilbage har du spillere som Kubala og Samitier, men den vil jeg ikke udtale mig om. For mig må det stå niveaumæssigt stå mellem Ronaldinho og Messi. Ronaldinho genoplivede Barca i en vanskelig periode, da han kom til klubben og var vel spillemæssigt på det højeste niveau verden nogensinde har set fra 2004 til 2006- og så charmerede han alt og alle på en bane. Han fortryllede. Messi er dog meget tæt på og allerede mere effektiv. Men for mig personligt, så er Xavi nok den vigtigste Barcelonaspiller, som jeg kan erindre.

Hvilke udfordringer står klubben specielt over for de næste år? At holde sig på toppen. Ikke at falde tilbage men opretholde den nuværende dynamik og fastholde indflydelsen fra La Masia. Det bliver en stor opgave for Pep konstant at sørge for den nødvendige fornyelse uden at lave for meget om. Det er en vanskelig balance. At fortsætte arbejdet med at integrere spillere fra ungdomsafdelingen på det rigtige tidspunkt og med den rigtig fart. Men den klart vigtigste opgave er at finde en spiller, som kan erstatte Xavi, når han engang er færdig - hvis dette altså bliver muligt. Håbene er Cesc, Thiago eller sågar Sergio, men det er endnu ikke muligt at sige, om det vil lykkes. Visca el Barca

Hvor stor en rolle spiller Cataloniens identitet for FCB nu i forhold til tidligere? Den katalanske identitet er absolut ikke så dominerende som under Franco, men Barca er stadig et symbol. Samtidig bliver klubben ofte styret af nationalistiske personligheder senest under Laporta, og det smitter af. Men nu har det fodboldmæssige dog taget over som det vigtigste. Hvordan adskiller klubben sig nu i forhold til tidligere? Klubben vokser konstant både fodboldmæssigt og institutionelt. De seneste årtier har uden tvivl været de mest succesrige i klubbens historie, og det skaber et nyt ambitionsniveau. Institutionen Barcelona er også begyndt at tænke udover fodbolden. Aftalen med UNICEF og sommerture til Asien og USA er eksempler på dette. Men stilmæssigt har klubben kørt i samme spor i mange årtier nu og dermed også den romantiske tilgang til spillet.

Side 51 af 86


CULES NR. 18 Fotoserie af Dsquared2: 09/10

Side 52 af 86


CULES NR. 18 Fotoserie af Dsquared2: 10/11

Side 53 af 86


CULES NR. 18

YouTube: Dean og Dan Caten fra Dsquared2

Tak til www.dsquared2.com

http://www.youtube.com/watch?v=dNs0BnFj0Q

Side 54 af 86


CULES NR. 18

Facebook-interview med Esben Oxenvad

Hvad adskiller fx FCB fra andre klubber? Fra de fleste andre topklubber som Chelsea, Man Utd, Inter osv. Er Barcelona jo ikke et aktieselskab, hvilket der selvfølgelig er diverse fordele og ulemper ved. Udover det har jeg altid været fascineret af deres offensive tilgang til spillet. Barcelona vil altid have bolden og kunne aldrig finde på at "grave" sig ned ved en 1-0 føring. Det er det unikke ved Barca, og noget som man ikke ser hos nogen andre storklubber. Hvilke episoder er vigtigst i klubhistorien, som du ser det? Det er svært at svare på. Af de ting som jeg selv har oplevet, må det være da Laporta blev præsident og fik rettet op på klubben. Men rent historisk set, mener jeg det sker da Rinus Michels bliver træner i 1976, det er hans hollandske fodboldfilosofi om totalfodbolden, der sammen med tilgangen af Cruyff gør, at Barca udvikler det ekstrem offensive fodboldspil som hele verden kender og elsker dem for idag.

Hvad gjorde, at du faldt for klubben / hvorfor blev du fan? Det skete omkring 95-96, vi var på Gran Canaria, og min storebror havde investeret i en Real Madrid trøje med Laudrup bag på, jeg var 8-9 år, og for at jeg ikke skulle føle mig snydt, købte min mor en Barca trøje med Romario bag på, og det var vel egentlig startskuddet til min livslange kærlighed til Barca. Så vil faktisk sige, at det nærmest var tilfældigheder der gjorde at jeg den dag idag er Barcelona fan Hvad er FCB’s særlige sjæl og identitet, hvis der er en sådan? Jeg ved ikke om jeg synes der er en særlig sjæl. Til gengæld vil jeg mene at hele historie er Barcelona specielle identitet, jeg tror ikke der findes en anden klub i verden der har sådan en lang og spændende historie, fuld af sejre og nederlag som Barca har.

Hvad er hhv højdepunkterne og lavpunkterne? 6-2 sejren over Madrid på Bernabeu, den kamp vil jeg aldrig nogensinde glemme! Udover det var 2-1 sejren over Arsenal i 2006 noget at det største jeg har oplevet rent fodboldmæssigt, det var en super kamp. Og samtidig havde jeg fornøjelse af at se den på Den Glade Gris sammen med en masse andre Cules.. Lavpunkter var da vi smed mesterskabet væk i næstsidste spillerunde i 2006. Vi skulle bare vinde over Espanyol på Camp Nou, og så udligner Raul Tamudo i slutningen af kampen, jeg har aldrig været så skuffet før. Hvordan vil du beskrive forholdet til hhv Real Madrid og Espanyol? Jeg hader ikke Madrid og Espanyol, jeg har en dyb respekt for specielt Espanyol, som jeg synes er en fantastisk farverig klub at have i La Primera Divison, og samtidig bidrager de til nogle intense lokalopgør mod Barca. Mht. Real Madrid, håber jeg bare at vi ender et point over dem i tabellen. Synes ikke der er noget mere kedeligt end at vinde mesterskabet 7 runder før tid. Det skal afgøres i den sidste kamp, det er det mest ultimative for mig:-)

Side 55 af 86


CULES NR. 18 Hvem er den bedste FCB-spiller nogensinde – og hvorfor? Det må nok være Messi, men Xavi havde fortjent at vinde Ballon D'or. Men selvom Messi er den bedste, er jeg aldrig blevet mere tryllebundet end da Ronaldinho havde sin storhedstid i Barcelona, den mand var magisk intet mindre! Hvor stor en rolle spiller Cataloniens identitet for FCB nu i forhold til tidligere? Den spiller selvfølgelig en mindre rolle nu hvor Franco har været død i mange år, og jeg tror den kommer til at spille en mindre rolle i fremtiden, da det vil være svært for fremtidens generationer at nærer det samme had til en diktator og centralmagt de aldrig har oplevet. Hvordan adskiller klubben sig nu i forhold til tidligere? Klubben er blevet mere professionel end tidligere, hvilket jeg er glad for. Jeg er også en af de personer der er glad for at vi har fået en sponsor på trøjen, fordi jeg mener at det vigtigste for klubben er at have en sund økonomi, og så må titlerne komme i næste række. Og jeg mener sagtens at klubben kan være "mes que un club" på trods af at man har en sponsor på trøjerne. For mig er det hele atmosfæren omkring klubben og dens historie der gør Barca til noget unikt i forhold til andre klubber Hvilke udfordringer står klubben specielt over for de næste år? Klubben skal arbejde på at få nedbragt den kæmpe gæld, udover det, handler det om at kunne bevare de værdier som klubben står for idag. For Guardiola handler det om at kunne blive ved med at motivere holdet til at præstere hver gang. Så vi ikke ender med at se det samme demotiverende fodbold som vi så det sidste halvandet år under Rijkaard. Udover det, skal der købes en ny kompetent midterforsvar, der kan konkurrer med Puyol og Pique, således at der igen kan komme lidt bredde i de bagerste geledder.

Side 56 af 86


CULES NR. 18

Fotoserie af Josie Montserrat

Side 57 af 86


CULES NR. 18

Tak til Josie Montserrat for blackmoonphotography.com

Side 58 af 86


CULES NR. 18

Facebook-interview med Ali Aminali

Hvad gjorde, at du faldt for klubben / hvorfor blev du fan? Det er nu mange år siden men jeg kan huske jeg fik en Barcelona trøje af min far og der startede det bare. Selvom jeg ikke var så vild med fodbold den gang ( startede selv med at spille da jeg var 13) kan jeg stadigvæk huske finalen i Wembley 1992 så det var nok det der gjorde det. Hvad er FCB’s særlige sjæl og identitet, hvis der er en sådan? Jamen det er nok det som nu bliver forklaret med ordene "Mes Que Un Club". Det er en klub som ejes af medlemmerne og har en demokratisk hjerte og tolerance som ingen andre klubber har. Så skal man selvfølgelig ikke glemme hvad FC Barcelona står for i Catalunya i forhold til Spanien men der har du en helt stil der haha. Det er et meget svært spørgsmål at forkorte så jeg stopper her haha Hvad adskiller fx FCB fra andre klubber? Spørgsmålet er næsten det samme for mig som spørgsmål nr 2. I mine øjne kan man ikke sammmenligne nogen andre klubber i verden med en klub som FC Barcelona. Det klubben betyder for byen og dens indbyggere er mere en bare fodbold men også kultur, traditioner, værdier, moral og retfærdighed. Det er en by og en klub med så sammenflettede historie at det er svært at pege på andre klubber. Man kunne dog sammenligne dem med det Atletico Bilbao betyder for Baskere men ja igen et helt andet kapitel. :-D Fodboldmæssigt ved vi alle sammen både fans og udefra hvad barca gør og vil altid gøre forskel. "Det handler ikke altid om resultatet men mere om hvordan man opnår det". Som Johan Cruyff engang sagde.

Hvilke episoder er vigtigst i klubhistorien, som du ser det? Den vigtigste episode for klubben var nok da man ansatte Johan Cruyff i 1988 og dermed lagde brostenene til det vi nu ser idag i FC Barcelona. Dog vil jeg sige som Hardcore barca fan at tiden med Gaspart i 2000 til 2003 ca. var en vigtig tid i vores klub. Det var her vi fik lært en masse og forstod at ligegyldigt hvad, så skal klubben hold sig fast på sine principper og aldrig give op. Så kan man kaste ind vores sæson 08/09 med alle de pokaler men ja :-D det var ikke opstået hvis de andre to ikke var fundet sted. (MENER JEG ) Hvad er hhv højdepunkterne og lavpunkterne? Højdepunkterne var nok da vi slog Madrid 2-6 og lavpunktet var nok for mig da vi røg ud til Inter... Puhhaa ikke en god oplevelse.. Dog vil jeg hurtig sige at La liga er meget vigtigere for mig end Champions League.... :-D Hvordan vil du beskrive forholdet til hhv Real Madrid og Espanyol? Forholdet til Madrid er meget kultur og historie begrundet. Det er ikke blevet bedre siden Perez og Valdano er kommet tilbage. OG det der er lige sket angående doping klagerne gør det ikke nemmere. Igen et spørgsmål der kunne skrives en hel stil om men idet catalunya ikke følger sig 100 procent som spanier og Madrid er regeringhovedesstaden og definitionen af Spanien så lad os sige at der ikke er så mange krammer imellem de to fan grupper :-D Byen er faktisk ikke delt så meget op som mange tror men Espanyol fans anser sig som spanier og lillebror til Barca og derfor har vi denne splittelse imellem de to fangrupper. Jeg har prøvede at feste med espanyol fans når vi vandt ligaen og de er ligeså glade som vi var sååå. Men jo rivaliseringen findes. Hvem er den bedste FCB-spiller nogensinde – og hvorfor? Desværre må jeg sige "No One" for klubben er vigtigere for mig end en spiller. Men hvis jeg SKAL pege på en så vil de være Johan Cruyff eller Lazlo Kubala! OG jo messi og ronaldinho er/var gode men haha klubben er vigtiger end dem. Min egen favoritspiller er Carles Puyol.

Side 59 af 86


CULES NR. 18 Hvor stor en rolle spiller Cataloniens identitet for FCB nu i forhold til tidligere? Catalunya's identitet vil altid spille en stor rolle i klubben. Siden Rosell kom til magten er der blevet skruede ned på den politiske retorik og identitet men den vil ALTID være eksisterende så den betyder alting.

´

Hvordan adskiller klubben sig nu i forhold til tidligere? Klubben har ikke rigtig ændre sig drastisk i mine øjne. Vi er gået fra en karismatisk præsident til en meget tilbagetrykket en. Men stilen er og vil være den sammen. Trøjelogoet er nok det eneste der har ændret sig drastisk. Men det har været undervejs længe for vi hardcore fans ved godt at Unicef aftalen blev lavede for at vænne os til en sponsoraftale i fremtiden. Der er jeg meget konservativ og mener at dette er forkert. Men man skal jo udvikle sig ikke? Så er der det med medlemmer stoppet og Rosell's "pege finger" på Laporta stil men ja....Det findes og så længe det ikke laver alt for meget ballade så vil det være det samme som altid. Hvilke udfordringer står klubben specielt over for de næste år? I min og mange konservative barca fans øjne vil det være det finansielle der er det største problem. Med det mener jeg hvad og hvor meget er vi klar på at give op for at kunne følge med de multimiliadærer der er ved at overtage mange klubber rundt omkring. Kort sagt hvor meget af vores "sjæl" er vi klar på at sælge for at kunne følge med i udviklingen. Alt det med efter Messi æren og skal vi ud og købe spillere ind og hvad sker der med Guardiola. Det er noget vi cules har prøvede før :-D Spillere og trænere kommer og går og klubben vil altid være vigtigere, så vi skal nok klare os. Det har vi jo altid gjort :-D Ellers ser jeg meget positiv på fremtiden. Vi vil selvfølgelig tabe på et eller andet tidspunkt og nedturen vil komme igen men alt det er noget man må og skal leve med som en rigtig Cule....

Side 60 af 86


CULES NR. 18

Diver & Aguilar 2011

Det er den tredje år i træk at det prestigefyldte fotograf-firma Diver & Aguilar blev headhuntet til at skyde billeder med Barca-spillere til de forskellige kampagner. Man bliver helt blæst væk og helt forpustet og betaget af at blot se på billederne. Det er utrolig flotte billeder af højt kvalitet og i fantastiske opløsninger. Flere af Barca-spillere deltager i fotoserie, som vises her i næste side.

Side 61 af 86


CULES NR. 18

Side 62 af 86


CULES NR. 18

Side 63 af 86


CULES NR. 18

Side 64 af 86


CULES NR. 18

Side 65 af 86


CULES NR. 18

Side 66 af 86


CULES NR. 18

Side 67 af 86


CULES NR. 18

Side 68 af 86


CULES NR. 18

Side 69 af 86


CULES NR. 18

Side 70 af 86


CULES NR. 18

Side 71 af 86


CULES NR. 18

Side 72 af 86


CULES NR. 18

Side 73 af 86


CULES NR. 18

Side 74 af 86


CULES NR. 18 D U E L I S O L E N ...............................................

....rids fra det extreme drama og krydderi fra den kogende suppe af vidunderligt splintrende galskab....naar det latinske temperamenter slaar snerrende gnister...naar Barca krydser klinger med Madrid....lige nu, fire gange i traek paa kun 17 dage!!! Den er skrevet lige efter copa del rey...og foer champions league Af Kurt Thyboe ....det er altsaa kun fodbold...nada mas! Sgu ikke, naar det er planetens lige nu sejeste, smukkeste, vildeste sjak, der ramler sammen. Sind og sjael exploderer...hjerter staaar i flammer, hjerter gaar i sorg...jubel, graad....eufori, desperation...latin life-style...for fuld skrue. Det siges....sejren er ikke a l t...sejren er det e n e s t e! Det siges....ingen sejr har nogen saerlig vaerdi, hvis ikke den er skabt contra en gigantisk taber. Det siges...du ka aldrig vinde, saan rigtig for satan vinde, hvis ikke du connecter til dit sinds sorteste djaevel, fanger monsteret, slipper daemonerne loes. Det danske sejlsports-geni Paul Elvstroem, der sammen med svoemmeren Ragnhild Hveger er kaaret til det 20. aahundrdes storste danske sportsprofiler, sa engang....du vinder aldrig med are, hvis du bare for sejrens skyld , den maade, du vinder, mister dine konkurrenters respekt. De mere raffinerede taenkere siger det saadan her...skuffelsen over nederlaget er lige sa vaerdig som stoltheden over sejren.

...praecist de to konkrete begreber, sejren, nederlaget, er lige nu i den grad sat paa spidsen, sat til hvid-gloedende debat...hernede, hvor hele det flammende latinske sind taesker rygende gnister...med Barca og Madrid i flamboyante dueller. I de forste to konfrontationer var Madrid klart bedst fysisk, strategisk, taktisk, psykologisk og emotionelt. I den foerste kamp holdt Madrid-traener Jose Mourinho sit team i et meget stramt defensivt skema, som var alle i mentale spaendetroejer....mens Barca kvaernede bolden i evig monoton rotation, uden farlige angreb...saa hele atmosfaeren stivnede i draebende kedsomhed! ...og "de laerde" skaendes stadig om, hvem der baerer skylden for denne likvidering af spillet....dette drab paa underholdning....Mou, der i k k e ville angribe, Guardiola, der ikke t u r d e angribe. Men tristesssen fik Real Madrids icon Alfredo di Stefano i sin kommentar i Madrids stoerste sportsavis Marca til at svine sit eget hold, sin egen klubs traener paa det groveste...dermed faktisk pisse i egen rede og forraade sit eget miljo...og det er klart, Barcelona-aviserne i vild skadefryd lystigt citerede , da Alfredo skrev, Mou er en arrogant kujon, der tvang Madrid til at opfoere sig som skraemte rotter i raedsel for Barca-s loever...og han skrev, han i den grad beundrer og elsker og tilbeder Barca-s skumme spille-stil med deres intense kaerlighed til bolden, spillets finesser....mens han afskyer Madrid-s angst. Og Johan Cryuff, Barcelona-s legende, hylede...Mou sku ikke ha noget med fodbold at goere,han har ingen respekt for spillet, han er kun en gemen vinder-type, der saelger sin sjael for en sejr, saelger a l t for en sejr, hvor pinlig den saa end er....om saa spillets inderste sjael blir draebt.... Og de skrev...Barca-s stil er det exclusive koekken for de intellektuelt fornemste smagsnydere....Madrid er en simpel burger-bar! Mou svarede kryptisk....jeg takker for rosen....Stefano er en myte i Madrid, hvor jeg er helt ny og derfor ingenting....jeg er en nobody....kun traeneren....men lige nu er det altsaa mig, der bestemmer....saa jeg holder min kaeft og lader andre bjaeffe. ....men saa snerrede "The Special One"...nogen synes, rigtig fodbold kun er, naar de har bolden hele tiden...de ser helst alle andre slet ikke faar lov at lege med...det synes jeg slet ikke....

Side 75 af 86


CULES NR. 18 jeg beundrer intelligent defensiv, intelligent drive i flabede, provokerende, raffinerede angreb, hvor man sanser fjendens saarbarhed og udnytter de mindste svagheder...jeg beundrer det strategiske geni, der laeser sin fjendes instinkt....og draeber det...i de flyvende, rasende, contra-angreb med drama, dynamik. Og helt personligt erindrer jeg endnu med en vis fryd, hvordan han sidste aar totalt eliminerede Barca og fjernede dem fra Champions League....og han sa....jeg ved, jeg for evigt er hadet i Barcelona...de ska bare huske, jeg er Barca-killer, jeg er Guardiola-draeber!! Well, d e t var han saa s a t e m e ikke, da Barca november sidste aar hoevlede, fraesede, myrdede Madrid med 5-0!!! Og lige siden har haanet Madrid med "La Manita"....haandfladen spredt med fem strittende fingre....de fem dolke-stik i hjertet paa Mou!! ....og haanen var sviende, da Barca-praesident Sandro Rossell foer finalen i Copa del Rey arrogant snerrede...den vinder vi 5-0, det plejer vi jo, naar vi moeder Madrid, og den vane sku vi meget noedigt glemme!! En flabethed, Barca-traener Pep Guardiola dog meget hurtigt nedkoelede, da han sa...praesidenten?? Kender ham, ikke... Og Guardiola skar replikken....vi har gjort det usaedvanlige og det sjaeldne til noget helt almindeligt i Barca....men det er saa ogsaa vores byrde!! Og saa sa Rossell...naah ja, jeg glemte, vi her i Barca er meget ydmyge!! Et par dage senere skraemte Guardiola saa alle barcelonister til den dybeste mentale angst, da han sa...aabent, direkte...min tid her i Barca er snart forbi! Maaske blir jeg kun eet aar mer...og det er meget modigt af klubben at gi mig det aar....ingen traener skal blive alt for laenge det samme sted!!! Da Mourinho foerste dag traadte ind til sit hold i Madrid sa han....jeg ved, at alle her har enorme ego-er....det ka i godt glemme, saa laenge jeg er her....mit ego er meget stoerre end alle I andres tilsammen!! Og saa gik han...og lod alle taenke lidt over det...men siden det sekund har ingen svigtet Mou-s extreme, asketiske, meget kraevende skarpe disciplin....som Sergio Ramos siger det...hasta muerte med Mou...vi er med Mou til doeden! Gu er Mou saer, extra-vagant, arogant, pissefraek....som, naar han eftger en kamp hiver en liste frem og siger....her har jeg noteret de 13

groveste fejl, dommeren begik mod os....k u n de 13 groveste! Men bag kulisserne har han psykisk kureret den mentalt indeklemte, generte, introverte, ensomme og melankolske Karim Benzema, der helst holdt sig totalt for sig selv.....men nu handler med kogende selvvaerd! Og blander sig med drengene....mest af alle Christiano, som Mou har bedt ta sig rigtig meget af Benzema og integrere ham. ...og Mou har hentet den evigt sentimentale og meget skroebelige Kaka op af det dybeste sorte depressive hul....og er ved at relancere ham som een af spillets helt store giganter. Og han har fuldstaendig aendret traenerns rolle i Real Madrid...der foer Mou var reduceret til een, der bare satte det hold, praesidenten forlangte...og som ingen, hverken spillerne eller den arrogante top i klubben talte med, naermest gik og grinte lidt af....mens de laekkede lede rygter om traenerens mangler til pressen....alt det har Mou kvaestet, fjernet, i meget kontante magt-kampe, saa det er ham alene, der bestemmer....og skal han endelig snakke med nogen i toppen af hierarkiet om noget, er det kun praesidenten, han gider tale med! ....og da Christiano i starten var voldsomt egoistisk og haanede sine medspillere....bad Mou iconet Casillas ta Ronaldo i skole og laere ham lidt ydmyghed og team-spirit....der i den grad har aendret den unge mands personlighed og gjort ham en raat, haardt arbejdende team-player, der huserer overalt paa banen...og gerne tar et nap nede bagved, naaar det braender paa. Alt det ved folket i Madrid...og de elsker Mou vildt....86 pro cent af fans "vil do" for Mou, der har gjort dem stolte igen....og som gade-slang sir i Madrid....skidt med om katten er sort eller hvid, bare den aeder rotterne! Og saa vandt Mou forresten Copa del Rey....hvad ingen, ingen, ingen noget sted i verden troede muligt, saa suveraent som Barca har haerget de seneste tre aar....en titel som Madrid ikke har vundet i 21 aar....saa nu har Mou plantet de foerste spaede fro, til det fraesende killer-gigantteam, alle i Madrid bare ved, og Mou selv saa sten-sikkert ved, han er ved at konstruere....saa han ka knuse Barca-s knugende, knusende hegamoni. Stilen, arven i Madrid var evigt angreb, angreb, angreb...hele kavalleriet dernedad, trommer, pauker, skrigende violiner, snerrende oboer...fucking rock, dramatisk, episk, dynamisk-nroll-style...og det er sateme spaektakulaert...

Side 76 af 86


CULES NR. 18 men det er altsaa ogsaa en stil, der baerer tragedien med sig som blind passager! Som de siger, veteranerne i Madrid...fan af Real er ligesom, naar du pakker din gamle folkevogn med din altid sure kvinde, din hysteriske svigermor, de fire skrigende unger, hund, kat, papegoeje...og koerer helt fra Santiago de Compostela i nord til Cadiz i syd....meget laenge er det herligt...men eet eller andet sted , ned ad vejen, gaar det hele af helvede til!! ....well, alt det er Mou ved at gi nyt snit, ny detaljer, ny varianter, ny snilde...med sin charisma, staerke personlighed, skarpe professionalisme, oejet paa den mindste detalje, og sine extreme krav til alt og alle. Selvfolgelig ved Mou,og han siger det rent ud...Barca er lige nu verdens bedste hold...og Messi verdens bedste spiller...de er gamets Goliath... ...men det ved Mou han ka lave om paa....triumfen i Copa del Rey var foerste bette skridt...og han sanser, Barca ka vaere en vaklende gigant...og han ved, han med sit meget unge hold ka bygge en helt ny fremtid for Madrid. Fra 1960 til 1990 vandt Barca kun liga-en to gange...og lidelsen, smerten, ydmygelsen var klubbens og byens identitet...og jeg har hoert voksne maend med taarer i oejene erindre, hvordan deres barndom evigt var traumatiseret af den konstante skygge fra almaegtige Madrid.... ...uovervindelige Madrid....kongeklubben....diktator Franco-s yndlinge... mens catalanerne over i Barcelona ikke engang maatte tale deres eget sprog....og vi taler om generationers kulturelle pres.... Foerst med Johan Cruyff...som traener for sit dream-team med blandt andre Michael Laudrup...der vandt den spanske liga fire aar i traek fra 1991 til 1994...og Champions League i 92....fik Barcelona stolthed, vaerdighed...og en helt speciel spille-stil, et DNA, som klubben, holdet nu har dyrket i 2o aar, forfinet af Frank Rickaard....der i stille stunder hyggede sig med sin marihuana...og til afsked, da han gik, fik et enormt flag, spaendt ud over publikum, hvor der stod....Frank, nunca vas fumar solo.. du vil aldrig ryge alene...en parafrase til sangen You-ll never walk alone"....en stil, som Guardiola de seneste tre aar har raffineret til et verdens-chok...et verdensherre-doemme....holdet, der aldrig, aldrig ,aldrig taber....kun, maaske, een eller to gange, saan tilfaeldigt, gennem saesonen....holdet, der i sin foerste saeson vandt seks titler!

....efter Pep smart men ogsaa raat ....med replikken , der staar prentet forever ...jeg har en "feeling" af, de maa vaek...en fornemmelse....ingen andre forklaringer...fik fjernet Deco, Eto, der i presens udgave skabte for meget uro i omklaedningsrummet...og senere fjernede Zlatan ,da svenskeren med sit egoistiske spil kvaste og naesten knaekkede Messi...saa var det ud...i Barca ska man tilpasse sig, ikke be hele holdet om at tilpasse sig for een mand....som Guardiola dengang sa...vi ska alle soerge for ,Messi er glad....for naar Messi er glad, gaar alt godt for alle os andre....saa, jo, det har kostet hoveder, karrierer og penge at skabe det ny Barca....Zlatan blev paa Peps udtrykkelige ordre koebt for 80 millioner euro, pludselig solgt for 20 , saa business lige der var ikke saa elegant....m e n, det ska en traener saa ogsaa ku....fjerne , det h a n synes, er snavs. Brikker, der for skaeve til at fungere i det intrigant-flabede pusle-spil med et team. ....som Mou, ioevrigt, ogsaa var noedt til, da han landede i Madrid...og to giganter som Guti og Raul pludselig var vaek!! Men det er saa det Barca, Mou ska tvinge i knae...og den udfordring er satme enorm....for nogle umulig...maaske ikke for Mou....der ogsaa fungerer med en investering paa mer end 400 millioner Euro, der har skabt det mest frygtindgydende Real ever in history....som Arsene Wenger, Arsenal-traener, kryptisk,provokerende siger det...oekonomisk doping!! ....og som selveste biskoppen i Barcelona har tordnet det fra fra sin praedikestol midt under hoejmessen....og det skan man altsaa ha latinsk sind for at fatte,forstaa, han har mod og fraekhed til...but such is life here....og det er sgu herligt, latinere,ligemeget hvor de staar i samfundet har det personlige snit, de toer goer skoere ting...som da biskopppen tordnede....alle de penge, de leger med i Madrid er de arrogante riges porvokation over for os ydmyge i Barcelona...og saa midt i en dyb krise-tid!! ...og det ka godt vaere, Guardiola var sarkastisk, ironisk....da han den anden dag i Barca sa....vinder vi kun liga-en i aar er det en fracaso...en fiasko, total fiasko....saa er Barca noedt til at fyre traeneren, prasidenten, hele holdet.... ...men bag enhver sarkastisk manoevre, ironisk kode-sprog, lurer altid truende sandheder. ....tale af den slags er de foerste spinkle dryp af regn...foer den destruktive orkan kommer. ....men jeg lader liiige en replik fra Madrids Sergio Ramos haenge i vinden og blafre lidt....

Side 77 af 86


CULES NR. 18 es una mierda...jeg er pisse-traet af, lige meget, hvor vi fra Real Madrid spiller, blir vi altid haanet, sjoflet....mens Barca alle steder blir modtaget som konger! ....og et bette ps.....intet storhold i det her game holder mer end godt fem aar....og Barca har domineret meget, meget laenge....navnlig,og extremt, de seneste tre aar.....saahhhh........??? ....og een til....pressen i Barcelona tilbeder blindt Guardiola....pressen i Madrid hader, afskyer Mourinho....saaahhh?? PortrĂŚt af Kurt Thyboe

Foto: michaelbang.com

Side 78 af 86


CULES NR. 18

Fotoserie af Thomas Vilhelm

Side 79 af 86


CULES NR. 18

FC Barcelonas tidligere Regional Marketing Manager, Casper Stylsvig.

Side 80 af 86


CULES NR. 18

Side 81 af 86


CULES NR. 18

Side 82 af 86


CULES NR. 18

Tak til specialphoto.dk og Thomas Vilhelm

Side 83 af 86


CULES NR. 18

Facebook-interview med Simon Würtz

Hvad gjorde, at du faldt for klubben / hvorfor blev du fan? Det startede da jeg var en 11-12 år & var nede og se Stadion en sommer i forbindelse med ferie, det var et fantastisk stor stadion og komme ned på & jeg kan huske jeg købte 99/00 jubilæumstrøje. Til trods for at jeg altid er vokset op med Manchester United hjemmefra (Min fatter har fulgt dem siden 60´erne, så det var jo meget naturligt) Hvad er FCB’s særlige sjæl og identitet, hvis der er en sådan? Hele historien tilbage til Gamper & deres had til Franco & Madrid styret. Klubbens identitet er bygget op omkring dette & det er man slet ikke i tvivl om når man læser diverse artikler & bøger. Hvad adskiller fx FCB fra andre klubber? Spilsystemet helt ned til ungdomsholdene, sammenholdet & ydmygheden igen. Spillestilen & deres offensive gang til alle kampe, der gør at det det er underholdene og se dem spille. Hvilke episoder er vigtigst i klubhistorien, som du ser det? Der er jo mange fra gammel historie, men i nyere tid må det være opbygningen af den samme opfattelse af spillet gennem flere årtier, samt de sidste 3-4 sæsoners pokalhøster & anerkendelse for forståelse af attraktiv offensivt fodbold.

Hvad er hhv højdepunkterne og lavpunkterne? Højdepunkterne som jeg ser det er Treblesæsonen, 2-6 sejren på Bernabeu & Iniestas 1-1 mål på Stamford Bridge. Lavpunktet er uden tvivl da Madrid skulle hyldes & vi sku lave "El pasillo" og derefter tabte. Det var virkelig en sort dag i min verden. Hvordan vil du beskrive forholdet til hhv Real Madrid og Espanyol? Real Madrid: Det jo altid et meget intenst / hadsk opgør som der bliver snakket om flere uger i forvejen. Det tydeligt og se hvor stor betydning det har, både for fans & spillere og sidde på håneretten indtil næste opgør & den må man sige vi sidder ret tungt på de her år. Jeg synes det "specielle" ved opgøret falder lidt, når vi nu hvis alt går vel skal mødes 4 gange på 18 dage. Men ellers er det et opgør der bliver set frem til med stor spænding:-) Espanyol: Det er selvfølgeligt os et stort opgør, men har ikke opfattelse af at det fylder lige så meget som El Classico. Men det betyder dog stadig meget at have håneretten i byen;-) Hvem er den bedste FCB-spiller nogensinde – og hvorfor? Puha, det evigt svære spørgsmål. Der har været så mange gode spillere gennem tiden & os på det nuværende hold kan man finde 3-4 kandidater. Der må jeg være dig svar skyldig. Hvor stor en rolle spiller Cataloniens identitet for FCB nu i forhold til tidligere? Det betyder meget for klubben, det er jeg ikke et sekund i tvivl om, alt det med catalanske spillere, hadet til Franco & Madrid. Selv folk udenfor Spanien/Catalonien som går op i Barca´s historie, ved hvor stor betydning det har for såvel Barcelona, som Catalonien. Generelt hele Cataloniens frihedskamp. Hvordan adskiller klubben sig nu i forhold til tidligere? Brugen af egne spillere, som er vokset op med spilsystemet, forståelsen for spillet, ydmygheden & vigtigheden af at repræsentere Blaugrana farverne, fremfor køb af den ene spiller efter den anden (Van Gaal perioden etc.)

Side 84 af 86


CULES NR. 18 Hvilke udfordringer står klubben specielt over for de næste år? En af de største udfordringer de næste år bliver økonomien, der vil ikke blive råd til store indkøb som Chelsea, Manchester City & Real Madrid kan gøre. Desuden er nogle af spillerne ved at synge på de sidste 2-3 sæsoner af deres karriere & kræver derfor udskiftning og nye spillere der skal tilpasses. Her står vi dog stærkt med vores ungdomshold + b-holdet som viser fremragende takter, som Guardiola heller ikke er bange for at give chancen på A-holdet. Nogle af spillerne kan også blive mættet af al den succes der har været de senere sæsoner & derfor kan miste "lysten" til at blive ved i samme klub. Guardiola bliver også en udfordring for klubben fremover, personligt tror jeg ikke han bliver i trænersædet mange år fremover endnu, han ser meget slidt ud i forhold til da han ankom som uprøvet cheftræner & det at han har vundet alt og måske vil søge nye udfordringer.

Side 85 af 86


CULES NR. 18

ANBEFALER: www.barca.dk

www.twitter.com/barcastuff www.blaugrana.no

www.gooal.dk

www.barcelonafc.dk

www.totalbarca.com

www.fcbarcelona.com

www.fcbarcelona.dk

Side 86 af 86

cules18  

CULES NR. 18 Side 1 af 86 CULES NR. 18 Side 2 af 86 ALAN KADDURI (FACEBOOK-INTERVIEW) ANDERS RAVN ALAN KADDURI SIMON WÜRTZ (FACEBOOK-INTERVI...

Advertisement