Csontvary 7 szám 2018 április

Page 1

CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság

CsöKoT – A Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újsága 2018. április 7. szám

Itt a várva várt új logó! Köszönjük! 1


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság Kedves Olvasó! Megjelent a CsöKoT legújabb száma! Amint láthatjátok, új logója lett újságunknak! Több rajz közül, a Ti szavazataitok alapján került ki a győztes! Mindenkinek köszönjük, aki pályázott rajzával! Gyönyörű, ötletes alkotások születtek! Iskolánk továbbra is nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra, újrahasznosításra, de persze a hagyományokat is ápolja. Ismételten köszönetet mondunk az iskola vezetőségének, a tanári karnak és a lelkes tanulóknak! Aranypontokkal köszönjük meg a felsősöknek a közreműködésüket és az alsósokat is arra biztatjuk, hogy próbálják ki magukat az újságírásban. Üdvözlettel:

Szerkesztőség

Ha érdekel az újságírás és szívesen kipróbálnád magad, jelentkezz! Lehetsz szerkesztő, író, fotós, grafikus, keresztrejtvény készítő! PRÓBÁLD KI MAGAD! Böszörményi Ilona: Tavaszi köszöntő Lehullt a jégbilincs, Selymet bont a barka. Tág, tavaszi széllel Beszélget egy szarka. Csengettyűs hóvirág Levélházikóból, Legényes tavasznak Csilingelve bókol. Violakék selyem Az ég takarója, Zöld rét felett lassan Körözget egy gólya. Ezüst tükrű a tó. Döngicsél a dongó Köszöntlek friss tavasz, Rügyet, bimbót bontó!

2


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság Eseményeink képekben Farsang A farsang idén is nagyon jól sikerült. Több ötletes, gyönyörűen kivitelezett jelmezzel találkozhattunk. Ebben az évben az alsós és felsős mulatságot együtt rendeztük meg, így az alsós farsang végeztével a nyolcadik osztályosok keringője nyitotta meg a felső tagozat szórakozását. Bálkirálynőt és bálkirályt is választottunk a nyolcadikosok közül!

Egészségnap Szombati munkanapunkon egészségnapon vehettünk részt! Több izgalmas állomás állt gyerekek rendelkezésére.

A víz világnapja A víz világnapját a 2.b osztály rendezésében ünnepelhettük meg. A gyerekek felnőtteket megszégyenítő módon tartották meg előadásukat, ezúton gratulálunk az osztálynak és a felkészítő tanároknak!

3


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság Közlekedésbiztonsági nap Ezen alkalom jóvoltából újra rendőrök lepték el iskolánkat. A vendégek nem érkeztek üres kézzel, érdekes feladatokkal és értékes ajándékokkal készültek. Az ünnepélyes megnyitó után reggeli torna következett, hogy mindenki frissen vehessen részt a programokon. Iskolánk 1. és 2. osztályos tanulói mellett néhány óvoda is megjelent ezen a napon.

A könyvkészítés rövid története Kezdetben vala a barlangrajz…, na jó ennyire azért még se kezdjük a kályhától, ezt a részletességet hagyjuk meg a történészeknek. A história számunkra Johannes Gutenberg korszakalkotó találmányától válik igazán érdekessé, hiszen az ő gépe az őse mindannak, amit ma nyomdászatnak nevezünk. Az ötvösmesterből nyomdásszá avanzsált Gutenberg lefektette a könyvkészítés tömeggyártásának alapjait. Természetesen ez nem jelentette azt, hogy ez a nyomdagép ontotta volna magából a kész kiadványokat. Egy – egy könyv elkészítése még így is hosszú időt vett igénybe, de a kézzel írt, rajzolt kódexekhez viszonyítva hihetetlenül gyors eljárásnak számított. Ebből nőtt ki aztán a ma ismert könyvkészítés folyamata, rendszere, felépítése. Ma már fel sem merül bennünk, hogy a nyomda és a kiadó ugyanaz a cég, pedig valamikor a kettő nem vált el egymástól. A nyomda volt a könyvkiadó, de úgy is mondhatjuk, hogy a kiadó maga volt a nyomda. A szerző, ha a műve elkészült elballagott egy nyomdába és megállapodott annak tulajdonosával az anyagi feltételekről, a könyv formájáról és kötésmódjáról. A nyomda tulajdonosa maga is dolgozott a műhelyében, tulajdonképpen ő töltötte be a nyomdász, a nyomdamester szerepét, munkáját egyedül, vagy legfeljebb egy-két segéddel látta el. Mikor a kéziratból elkészültek az első nyomtatott példányok, a szerzőnek adott egy úgynevezett kefelevonatot (kiszedett szöveg nyers nyomdai levonata). De vajon mit jelent ez a szó? Nem mást, mint az ólomszedés hasábjairól korrektúra (javítás) céljából készült gyors, egyszínű próbanyomatot. Nevét az eljárásról kapta. A nyomdász a kézzel írt szerzői kézirat alapján az ólombetűkből összeállította, kiszedte a szöveget, majd ráterítette a jó nedvszívó képességű előre bevizezett és felfestékezett papírlapokat, amelyeket kefével ráütögetett a szedésre. Az elnevezés tehát innen ered, de szokták még kiszedésként, vagy hasáblevonatként is emlegetni. Szerkesztők, korrektorok, tördelők ekkor még egyáltalán nem léteztek – ezeket a szakmákat majd a technikai fejlődés hívja életre –, így a kefelevonatot a szerzőnek kellett átbogarásznia és a hibákat kiszűrnie. Ha ez

4


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság megtörtént a nyomda a hibákat kijavította, majd a kész könyvet, kiadói kötésben, gyakran vágatlanul átadta a szerzőnek. Ezek a szavak megint csak némi magyarázatra szorulnak, hiszen ezekkel a megjelenési formákkal manapság nem találkozunk. A vágatlan, kiadói kötés a könyvkészítés régmúltjában volt divatos. A kinyomtatott íveket –meghajtották ugyan, de nem vágták fel. Az így kapott könyv oldalakat nagyon egyszerű kartonborítóba kötötték, amelyen többnyire csak a szerző nevét és a mű címét tüntették fel. Az így készített könyvekhez szemtelenül olcsón lehetett hozzájutni. A vásárló hazavitte a portékát és otthon egy papírvágó késsel, felvágta magának, hogy el tudja olvasni. Ha tetszett neki az írás és szerette volna megtartani, elvitte kedvenc könyvkötő műhelyébe és ott olyan módon, olyan borítóval kötette be, amilyenre csak vágyott. Századunkban ezt az eljárást már nem lehet alkalmazni, csak az antikváriusok és a könyvgyűjtők tekintik komoly értéket képviselő különlegességnek.

Tudtad? Miért sárgul meg a papír? Mi lesz a kimosott papírzsebkendővel? Itt a válasz!

5


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság

6


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság ÉRDEKESSÉGEK Papírról is mindent megért az okos toll A digitális kütyük korában a kézírás egyre jobban kezd kimenni a divatból. Manapság már minden adatra szükség van digitálisan is, ezért ha papírra jegyzetelünk, utána plusz időnkbe kerül, hogy begépeljük az információkat. Mostantól azonban itt a megoldás, igaz egy kicsit borsos áron (725 dollár, ami nagyjából 200 ezer forint), egy Mont Blanc StarWalker “kiterjesztett valóság toll”, amihez ráadásul egy igazi, Firenzében gyártott, bőrborítású jegyzettömb is tartozik! Ez a toll a normál tinta alapú írás mellett elektromágneses rezonancián alapuló technológiával digitalizálja is a papírra rótt betűket, és átküldi a társított okostelefonos alkalmazásba, amely már digitális szövegként tárolja el az irományokat. Ha épp nem vagyunk telefonközelben, a toll belső memóriája így is el tud tárolni nagyjából 100 oldalnyi szöveget, szóval simán írhatunk egy hétre való cikket kézzel a következő szinkronizálásig. Sajnos, magyarul egyelőre nem tud a kézírás-felismerő algoritmus, de a 12 felismert nyelv között az angol, a német, a spanyol, a francia, a japán és a kínai és a koreai is megtalálható, és folyamatosan bővítik a lehetőségeket, 2016 novembertől például az arab karaktereket is tudja már értelmezni. (Bátky, 2016) Szólások, mondások a papírról A papír türelmes = akármilyen ostobaságot le lehet írni. Tiszta papírosról beszél = hazudik Papírosba tüzet csomagolni nem lehet = ha úgy is nagy a veszély, legalább ne fokozzuk. Újság hasamba, betegség pokolba = akkor mondják, mikor valami újdonságot esznek Más lapra tartozik = más jellegű dolog

Találóskérdés  Papirosból hajtogatja Kicsi gyerek, nagy gyerek, motorja nincs, mégis repül asztal felett, polc felett. Ha leesik az se kár, Újra dobd fel, s újra száll. Mi az?

7


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság

AJÁNLÓK

Figyelem! 

Hasznos/érdekes link ajánló: Játékok, mesék, dalok:  https://egyszervolt.hu Gyerekprogramok egy helyen:  http://www.gyerekprogramajanlo.hu Mondókák, versek:  http://mondokak.net Tudományos érdekességek:  http://www.davincilearning.com/hu?kids=1 Online játékok gyerekeknek:  htt://jatekpolc.hu

Várjuk program-, mozi-, és könyvajánlásaitokat! Ha van kedvetek, írjátok meg azt is, hogy miért és kiknek ajánljátok!

Moziműsor:  Maja, a méhecske  Nyúl Péter  Éliás, a kis mentőhajó  Sherlock Gnomes 8


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság Pályázatok, felhívások Családok számára – újrahasznosított tárgyak készítése Kedves Szülők! Föld napja

Iskolánk pályázatot hirdet családok számára. Újrahasznosított anyagokból (flakonok, dobozok, gurigák, kupakok, stb.) várjuk ötletgazdag tárgyak elkészítését. Ismerve az Önök kreativitását, vállalkozó készségüket (lásd farsangi jelmezek) gondoljuk azt, hogy májusban e tárgyakból kiállítást rendezhetnénk. Beküldési határidő április utolsó hete.

Kedves Szülők! Április 21-e, szombat munkanap. A ,,Föld Napja” mozgalom alkalmából iskolánk tanulói kertészkednek 8-11 óráig. Kérjük, hogy egy cserép kerti virággal támogassák ,,Kertész leszek” akciónkat! Együttműködésüket, segítségüket köszönjük!

Alkotó tevékenységükhöz jó munkát kíván: Iskolavezetőség

Nevelőtestület

Nevel Papírral kapcsolatos felmérés Az elmúlt hónapokban kérdőív formájában felmértük tanulóink véleményét és tudását a papírról. Összesítve, a következő válaszok születtek a 3.a és 4.a osztályokban: 1. Mire használsz papírt?  írásra, rajzolásra, hajtogatásra, nyomtatásra, zsebkendőnek, wc papírnak, festésre, vágásra, ragasztásra, színezésre, csomagolásra, kéztörlésre, sütésre, díszítésre, kreatívoskodásra 2. Mit készítettél már papírból?  denevért, jegyzetfüzetet, levelet, hajót, számolót, rajzot, olvasómanót, gyűjtőmunkát, színezőt, nyuszit, tököt, madarat, macskát, szellemet, fecskét, kukacot, mesefát, csákót, repülőt, sótartót, virágot, rókát, legyezőt, hóembert, sárkányt, dominót, százlábút, baglyot, órát, tűzoltóautót, békát. játékot, zászlót, vasembert, kenut, gombát, tátikát, katicabogarat 3. Mi készül papírból?  doboz, képek, rajzok, zsebkendő, wc papír, könyv, füzet, szalvéta, plakát, számegyenes, térkép, boríték, írólap, színes lap, naptár, órarend, üdítős doboz, magatartáskártya, levél, újság, festőpapír, karton 4. Hogyan gyűjtöd a papírhulladékot?  különválogatással, szelektíven 5. Szerinted a papír szemét? Miért gondolod így?  Nem, mert újrahasznosítható!

9


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság Disney Channel hírek A nagy Utódok 2. interjú folytatása! Carlos - Cameron Boyce Gondoltad volna az első résznél, hogy micsoda hatalmas, országos jelenséggé növi ki magát a film? „Volt ilyesmi érzésünk azok miatt az emberek miatt, akikkel együtt dolgoztunk, különösen Kenny miatt, akinek a múltja és a Szerelmes hangjegyek miatt lehetett erre számítani. Szóval, ahogy elkezdtük csinálni, már mindannyian hittünk benne, hogy itt valami különleges dolog jön létre. És úgy vélem, teljesítettük a feladatunkat. A második résszel kapcsolatban azért idegesek voltunk, hiszen, tudjátok, az emberek egy kissé magasra teszik a lécet, és így eléggé izgalmas.” Mi a közös benned Carlosszal? „Elég, ha a korunkra gondolunk, azt hiszem ugyanis, hogy Carlos a legfiatalabb gonosz kölyök, köztünk pedig tényleg én vagyok a legfiatalabb. Úgyhogy ebben kicsit benne van az is, mint amikor felnézel az idősebb testvéreidre. És véleményem szerint, Carlos ilyen típusú, egy pimasz kissrác. Ráadásul okos és gyors is. Nem tudom, hogy én vagyok-e olyan gyors, mint ő, de azt hiszem, ebben is hasonlítunk.” Milyen problémákkal néz szembe Carlos a filmben, amikkel a gyerekek is azonosulni tudnak? „Sok őszinteség van a filmben. Már az első részben is nagyon sok tanulság volt benne, különösen Carlos számára. Az egyike azon dolgoknak, amikre ebben a franchise-ban a hangsúlyt fektetjük, az az önértékelés, és annak biztosítása, hogy tartozol valahová, mivel mindenki tartozik valahová, de talán nem mindig érzed így.” „Szóval Carlos a legfiatalabb és – nem akarom ezt mondani, de valahogy így van – a legfurcsább, tudjátok, hogy értem. A második filmben azonban sikerül igazán megtalálnia magát. Plusz olyan általános gyerekkori problémái vannak, mint másoknak, pl. a lányok miatt. Szóval, minden ilyesféle dolgot végül megold. És képes lesz segítséget is kérni, ami nagyon fontos, igaz?” Folytatás a következő számban!  ELŐZETES A KÖVETKEZŐ SZÁMBÓL: A Világ hírei Hulladékgazdálkodás Papírról is megért mindent az okos toll Disney Channel interjú folytatása és még sok más.

10


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.