CsöKoT 4 szám 2017 június

Page 1

CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság

CsöKoT – Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újsága 2017. június 4. szám

Pályázat: Rajzoljátok meg az ideális nyaratokat! Beküldési határidő: 2017. június 14.


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság Kedves Olvasó! Megjelent a CsöKoT negyedik száma is! Hihetetlen, de már eltelt egy tanév! Iskolánk továbbra is nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra, újrahasznosításra, de persze a hagyományokat is ápolja. Ismételten köszönetet mondunk az iskola vezetőségének, a tanári karnak és a lelkes tanulóknak! Üdvözlettel:

Szerkesztőség

Ha érdekel az újságírás és szívesen kipróbálnád magad, jelentkezz! Lehetsz szerkesztő, író, fotós, grafikus, keresztrejtvény készítő! PRÓBÁLD KI MAGAD!

Iskolai programok Iskolai programjaink közül megemlítjük: 1848. március 15-i megemlékezés, Költészet napja, Föld napja – Kertész leszek virágültetéssel, Húsvét, Bogárháton nevű foglalkozás, Madarak és fák napja, Fenntarthatósági Témahét. Készülünk a tanév utolsó programjaira: Csontváry Gála és néptáncbemutatóra, osztálykirándulásokra, ballagásra és az évzáróra, valamint a bizonyítványosztásra.


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság

Fontos naptári napok Lássuk a nyári világnapokat, és persze ne feledkezzünk el a nemzeti és vallási ünnepekről sem: Június 4.

Nemzeti Összetartozás Napja

Június 4.

Pünkösd

Június 5.

Környezetvédelmi Világnap

Június 8.

Óceánok Világnapja

Június 16.

A Független Magyarország Napja

Június harmadik vasárnapja

Apák napja

Június 17.

Az Elsivatagosodás és Kiszáradás Elleni Küzdelem Világnapja

Június 20.

A Menekültek Világnapja

Június 21.

A Zene Ünnepe

Június 23.

Olimpiai Nap

nyári napfordulóhoz legközelebbi vasárnap

Nap Napja

Június 27.

A Magyar Határőrség Napja

Június 29.

Duna Napja

Július 1.

Építészeti Világnap

Július 1.

A Köztisztviselők Napja Magyarországon

Július második vasárnapja

Vasutas Nap

Július 11.

Népesedési Világnap

Július 31.

Balatoni Halak Napja

Augusztus 9.

A Világ Őslakosainak Nemzetközi Napja

Augusztus 16.

Hontalan Állatok Világnapja

Augusztus 20.

A Magyar Köztársaság Állami Ünnepe

Augusztus 29.

A Magyar Fotográfia Napja

Augusztus 30.

Az Eltűntek Világnapja


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság

Érdekességek a növény- és állatvilágból Érdekességek az állatvilágból - Tudtad? Bizonyára olvastál vagy hallottál már különleges állatokról. Valószínűleg nem jelent számodra újdonságot, hogy a gepárd a leggyorsabb szárazföldi állat, a zsiráf a legmagasabb és az elefánt a legnagyobb. Ám az állatvilágnak vannak még olyan zugai, amelyek számos érdekességet rejtenek. A mostani számból megtudhatod például, melyek a világ leghangosabb állatai, melyik madár a legritkább, valamint megismerkedhetsz egy újabb csúnya állatkával is. Kalandozásra fel! ;) A világ legritkább madara: a Spix ara Ennek a szépséges papagájfajnak példányáról tudtak, de pár éve mintegy 60 példány él. A madár tollazata égszínkék 58 centiméter, s a brazil Bahia kb. 1300 mérföldre északra tapasztalatok szerint 30 évig is élettartama. Egyszerre max. 2 hónap. A tudósok mindent megtesznek fennmaradjon. A legnagyobb ahol már közel 20 madár kelt ki

mindössze egyetlen, szabadon élő már őt sem látták a tudósok. Fogságban színű, hossza a farka végéig mintegy államban őshonos /a brazil fővárostól található/. Bár fogságban az eddigi elélhet, a szabadban rövidebb az tojást rak, a költési ideje pedig egy annak érdekében, hogy a faj sikereket eddig Brazíliában érték el, egy tenyésztőnél.

A világ leghangosabb állatai: a kék bálna és a mellényes bőgőmajom

Talán meglepő lehet, de a világ leghangosabban beszélgető állata éppen a legnagyobb, vízben élő emlős, a kék bálna, mely azért nyerte el ezt a címet, mert 155 és 180 decibel közötti hangtartományban képes a fajtársaival társalogni.


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság Vajon ha ilyen hangosan tere-ferélnek, mi miért nem halljuk őket? Ennek két oka van: egyrészt, mert nem a szárazföldön élnek, másrészt pedig az emberi fül csupán 20Hz tartományig hallja a hangokat, míg a bálnák 10-40 Hz tartományban kommunikálnak egymással. A második leghangosabb állat szintén egy emlős, a mellényes bőgőmajom. Hossza 56-92 cm, a farka pedig a testével megegyező hosszúságú. A hímek bőgése felveri az erdő csendjét, a nőstények hangja viszont a disznók röfögéséhez hasonlítható. A világ egyik legcsúnyább állata: blobfish A magyarul csak pacahalként emlegetett, Csendes-óceánban élő, alig 25-30 centis állat feje mindig olyan, mintha nagyon szomorú lenne. Húsa egyfajta kocsonyás masszából épül fel, amelynek sűrűsége kisebb, mint a vízé és ezáltal a hal különösebb nehézség nélkül képes a tengerszint fölé lebegni. Egész nap a tenger fenekén lebeg és ott várja, hogy az útjába kerüljön a harapnivaló. Főleg apróbb rákokkal, tengeri csillagokkal és korallfélékkel táplálkozik. Megvárja, míg az étel egyszerűen beleúszik a szájába. A nőstény pacahal egyszerre több ezer tojást is rakhat, s mivel nem mozog, ott marad velük és folyamatosan őrzi őket. Gyakran egymás közelében fészkelnek a halcsaládok. Ezt az élőlényt is a kihalás fenyegeti, mivel szegényt egyre gyakrabban halásszák ki a halászflották, amelyek a rákhalászat térhódításával egyre mélyebbre engedik le a halászhálókat. A hal olyan népszerűségnek örvend, hogy még verset is írtak róla. :) Újságunk következő számából kiderül, hogy melyik a világ legbüdösebb állata, melyik az a rovar, ami egy medvére hasonlít, nem utolsó sorban pedig az is, melyik a világ legveszélyesebb állata! Brém Zsuzsanna

Környezetvédelem és fenntarthatóság Cseppben a tenger 2017. április 24-28. között az iskolánk alsó tagozata részt vett a Fenntarthatósági Témahét programjain. A honlapon megjelent modulvázlat alapján tartott tanórák nagy sikert arattak a gyerekeknél, élvezték a változatos munkaformákat, a különleges feladatokat és persze rengeteg új információval bővült tudásuk. Kolléganőmmel, Kiss Olgával úgy gondoltuk, hogy a vetélkedést kihagyjuk és inkább a vízzel kapcsolatos információk elsajátítását tartjuk szem előtt.


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság A 2.a-ban a következő módon valósult meg a program. Hétfőn, ráhangolódásként, a témahéthez kapcsolódóan különböző kék textíliákból, műanyag zöldből egy vízesést készítettem. Majd az interaktív tábla segítségével levetítettem a Varázslatos iskolabusz – Vízország (18. rész) című részt, valamint az Albert mondja a természet jobban tudja – Víz a végtelen körforgás című mesét is. Hangosan felolvastuk együtt a gyerekekkel Lehoczky János: A vizek fohásza című verset és átbeszéltük néhány részletét. A vízesés alatt elterülő kis tóban megtalálták a folyóvíz nagyságáról szóló szókártyákat és így alakítottunk csoportokat. Ezután pedig a folyóvizeket nagyság szerint növekvő sorrendbe állítottuk, mindegyikre próbáltunk magyarországi példákat adni, illetve tisztáztuk a folyóvizek és az állóvizek közötti különbségeket. Megbeszéltük, hogy mire használják a vizet nap, mint nap, és a kék, lábnyom alakú papírlapra ezeket felírták. Záró feladatként megoldották A víz védelme (pip_1403_korny_kved_2o _fl_1) című feladatlapot. (Megoldás: Vigyáznak a vízre (kiszínezve): nem folyik a víz fogmosás közben, a szerelő megszereli a csöpögő vízcsapot, nézi a család a kacsát Nem vigyáznak a vízre (áthúzva): folyik a víz fogmosás közben, csöpögő kerti csap, a tóba dobja a férfi a szemetet) Kedden folytattuk a vízzel való foglalkozást. Matematika órára szereztem egy földgömböt. A gyerekek megtapasztalták azt, hogy miért hívjuk a Földet a Kék bolygónak, majd elvarázsoltam a földgömb vízét és átöntöttem egy mérőedénybe, és kaptunk 1 liter vizet. A 3. számú melléklet alapján megkaptuk, hogy az egy csepp jelképezi az elérhető, tiszta édes vizet. Így megértették, hogy miért is olyan fontos vigyázni a vízre. Az óra további részében pedig az űrtartalomméréssel és átváltásával foglalkoztunk.


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság A következő órákon pedig folytattuk a munkát. Tisztáztuk a vízlábnyom fogalmát és a csoportok elkészítették, majd bemutatták a plakátjaikat figyelembe véve a szempontokat, valamint levelet írtak a békák nevében, hogy miért szeretik a vizet. A Mocsárjárás című játékot sem hagytuk ki a programból, de a 3 db A/4-es papírlapot a környezetvédelem jegyében, A/4-es nagyságú reklámújság lapjaival helyettesítettük. De 5 perc helyett a teljes testnevelésóra ráment, annyira élvezték a gyerekek, hogy nem is akarták abbahagyni. Szerda sem múlt el vizes feladatok nélkül. Kolléganőm, Kiss Olga beszámolója következik erről a napról. A gyerekek nagy örömmel fogadták az első osztályból már jól ismert Esőerdő játékot az óra elején. Mi picit másként ismertük meg elsőben, mindkettőt eljátszottuk. Több kedves „Vizes” mondókát, verset, dalt elevenítettünk fel: Gyülekeznek a felhők, Kerek tóhoz gólya száll, Tó vize, tó vize, Csipp, csepp, egy csepp, Ess, eső ess, Tavaszi szél, Kis kacsa fürdik… A csoportalakítás könnyen sikerült, az osztály zöme hamar kitalálta a választ a találós kérdésekre. A harmat megfejtésében kellett segíteni picit. Az új csoportokban az egérrágta találós kérdés megfejtéséhez a rímek felfedezése nagy könnyebbséget jelentett. Tovább tartott a feladat megoldása a tervezettnél. A jeges szólások nagy fejtörést okoztak, a másodikosaim kevésbé ismerték. Alig lett így hibátlan megoldás. A Lapozgató bonyolultnak tűnt, több instrukciót adtam, de nehezen haladtak a gyerekek. Inkább 3-4. osztályosoknak való véleményem szerint. A Most mutasd meg! játékot az osztály nem ismeri még, helyette más feladatot csináltunk. Először eljátszottuk a Flúgos pingvin nép nevű játékot (élménypedagógia), majd a Vizek a Földön – betűhálóban rejtvényekből oldott meg mindegyik csoport kettőt. A Víz a háztartásban címmel behozott egy tanuló egy remek 4 oldalas anyagot. Részletesen megbeszéltük, hogy mihez is kell víz. A gyerekek döbbenten állapították meg, hogy mennyire nem vigyázunk a vízre, milyen sokat pazarolunk. Felhívtuk a figyelmet a TAKARÉKOS vízhasználatra, a víz megbecsülésére. A szerdai foglalkozások 2 x 45 percet is igényeltek, de nagyon élvezte az osztály az összes feladatot. A legérdekesebb perceket valójában a poharak megszólaltatása hozta. A zenét tanuló és a néptánc szakkörre járó gyerekek nagyon ügyesen sorba rakták a poharakat. Először ők, aztán a többiek is eljátszottak néhány ütemet a Boci, boci-ból, aztán kísérleteztek más dallamokkal is.


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság Csütörtökön, a szabadban a teljes alsó tagozatot megmozgattuk. A felső két osztálya pedig szívesen bekapcsolódott a performance-ba, így 10 osztály vett részt az esőcseppes fényképen. Persze az égiek is segítettek, mert pont a fényképezés pillanataiban kezdett el cseperegni és körülbelül addig is tartott. Utána 6 alsós osztállyal közös játék következett. Bemelegítettünk: mellúszással úsztunk kényelmesen (járás a mellúszás kartempóját utánozva), gyorsúszással haladtunk (futás a gyorsúszás kartempóját utánozva, egymást kerülgetve), hegyről lerohanó kis patakok (futás társak kerülgetésével gyorsan), lassan hömpölygő folyamok (járás egymás kerülgetésével, fordulatokkal, karlengetéssel), hangos óriások, akik átugrálnak a patakokon (járás óriáslépésekkel jelzésre ugrásokkal), nagy, hangos békák (haladás békaugrással, brekegéssel), sebesen repülő gólyák (futás nyújtott karral oldalsó középtartásban) és totyogó kacsák is voltunk (guggoló járás szétszórtan egymást kerülgetve). A Víz-jég-gőz című játék következett, miután átismételtük a víz halmazállapotait. A 6 osztályt ezután 3 csoportra osztottam és minden csoport más játékot játszott. A 2. évfolyam két osztálya a Globális felmelegedést, az 1.a és a 4.a csoportja a Mocsárjárást, az 1.b és 3.b alkotta csoport pedig Keress szigetet magadnak! című játékot játszotta. Ahogy végzett egy-egy csoport a játékkal beálltak megtanulni a 2.a egyik kedvenc játékát: a Flúgos pingvin nép című játékot. Végül a békákat egyesével kanálra téve átmentettük a szennyezett vízből a tiszta vízbe. Sajnos, a betervezett játékok közül a fogóra nem jutott időnk, de megígértem a gyerekeknek, hogy valamikor bepótoljuk. Pénteken sem unatkoztunk. Kísérleteztünk. Az édesvízbe tettünk egy kis konyhasót, megkóstoltuk, megfigyeltük, hogy a jégkocka az édesvízben, a sós vízben vagy szoba hőmérsékleten olvad jobban. Pet-palackban megnéztük az óceán hullámzását, ételfestékkel és kanállal a tornádót imitáltuk, habcukrot


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság olvasztottunk a mikrohullámú sütőben, majd persze el is fogyasztottuk. Végül, de nem utolsó sorban megnéztük a Vad Magyarország című filmet. Tapasztalatom szerint mindenki, aki részt vett a programokban elégedett volt, sikeresnek mondható. Sok oldalról közelítettük meg a víz fogalmát. A következőkben csatolok néhány feladatot a témahétről. Jó szórakozást! Lakatos Éva „Egérrágta” találós kérdések rés zt

Hajót hordok hátamon, megtorpanok _________, gépet hajtok, kereket, húgaim a __________. Tiszta forrás az anyám, hömpölygök a vén ________, partot mosva, fecsegve sietek a __________. Aki utánam kutat, fúr a földbe mély __________. Harmat vagyok fűszálon, a követ is _____________, zubogok, ha forr az üst, tündöklök, mint az ___________.

1. Dunán 2. 3. 4. 5. 6. 7.

tengerbe kivájom gátakon ezüst kutat fellegek

MI AZ? ________________________

Rejtvény

1. Halmazállapot-változás: szilárdból folyékony lesz. 2. A víz „látható” tulajdonsága. 3. Téli, felületi csapadék. 4. A déli féltekén élő madár. 5. A levegő halmazállapota. 6. Ilyen halmazállapotú a jég.

7. A leggyakoribb csapadék. 8. Közép-Európa legnagyobb tava. 9. A légkörben lebegő apró vízcseppek együttese. 10. Nyári hajnalokon láthatod a növényeken.


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság

Könyvtári hírek EREDMÉNYHIRDETÉS A 2016/2017-es tanév Könyvmolyos olvasópályázatának helyezettjei évfolyamok szerint: 2.a.: Karácsonyi Orsolya IV. helyezett Leimsider Alex IV. helyezett 2.b.:

Pivó Gyula Kiss Dávid Hegyi Máté Nagy András Gyursó Patrik Újfalusi Léna Somogyi Virág Judik Virág Németh Zsombor

I. helyezett II. helyezett III. helyezett III. helyezett III. helyezett III. helyezett III. helyezett IV. helyezett IV. helyezett

3.a.:

Kondricz Renáta Szabó Cintia Horváth Éva

I. helyezett I. helyezett III. helyezett

3.b.:

Sudár Anna Jónás Evelin Bognár Petra

II. helyezett II. helyezett IV. helyezett

5.a.:

Holka Evelin Duca Vivien

I. helyezett II. helyezett

6.b.:

Molnár Tímea Novák Laura

I. helyezett II. helyezett

KIEMELT ISKOLAI SZINTEN: 4.b.:

Miklós Mirella Turcsányi Kristóf Szabó Enikő Medveczky Napsugár Urbán Adrienn

I. helyezett II. helyezett III. helyezett III. helyezett IV. helyezett

KÜLÖN DICSÉRET: 1.a. osztálynak, kiemelve Tömör Kendrát 1.b. osztálynak, kiemelve Sipeki Dánielt és Boda Dávidot. Brém Zsuzsanna


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság

Érdekességek a könyvtári világból A világ legkisebb és legnagyobb könyve Bármily meglepő, a világ akár egy fél mákszemen alkotás, mely egy orosz köthető, 0,07 milliméteres. Két verzió könyv egy 19. századi pedig az orosz ábécét kiélezett fémtű

legkisebb könyve elfér is. A Guiness rekorder tudós, Aniszkin nevéhez milliméterszer 0,09 készült el: az egyik orosz mesét, a másik tartalmazza. A lapozás segítségével lehetséges.

Talán nem is gondolnánk, de a világ legnagyobb könyvével hazánkban, az Aggteleki Nemzeti Parkban találkozhatunk. A 2010-ben készült, 346 oldalas könyv 4,18 x 3,77 méteres és 1420 kg-ot nyom, s a Nemzeti Park élővilágát és természeti kincseit mutatja be képekkel illusztrálva.

Brém Zsuzsanna

Könyves oldalak Gyerekirodalmi adatbázis Biztosan veled is előfordult már, hogy nem tudtad, milyen könyvet válassz következő olvasmánynak. Tegyük fel, hogy szerettél volna valamilyen, kimondottan lányos vagy fiús könyvet találni, netán egy adott témában kerestél /pl.: állatos regényt/, de sehonnan sem tudtál ötletet meríteni. Könyves oldalak rovatunk mostani cikke talán segítségedre lesz, hogy megküzdj ezzel a problémával. Olyan lehetőséget tár ugyanis eléd, ami nem kerül pénzbe és az internet segítségével bárhonnan elérhető. Ez pedig nem más, mint a Gyerekirodalmi adatbázis.


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság Az oldalt a Könyvtári Intézet munkatársai készítik. Megtalálhatóak itt a hazánkban magyar nyelven megjelent gyermekkönyvek legjavának adatai, rövid ismertetők kíséretében. Az adatbázis a http://ki.oszk.hu/gyerekirodalom/ linken érhető el /úgy is rá lehet keresni, ha a Google keresőbe beírjuk, hogy Gyermekirodalmi adatbázis/. A honlapon lehetőségünk van cím alapján, ill. a szerző, a közreműködő /pl.: fordító, illusztrátor/ vagy a kiadó neve szerint keresni. Ám ennél még nagyszerűbb, hogy a Böngészés részen belül 4 lehetőség /Korcsoportok, Fiúknak, Lányoknak, Műfaj/ közül választhatunk. Mindez nagyszerű, nemde? Azonban még egy jó hírrel szolgálhatok: mi lenne, ha az említett lehetőségeket össze is gyúrhatnánk? Lehetséges vajon, hogy egy 9 éves kislány, akit az állatos mesék érdekelnek, megtalálja a neki való olvasmányt? Egy 12 éves fiú találhat a korosztályának megfelelő fantasztikus regényt? A válasz a fenti kérdésekre: IGEN! Ugyanis a További szűrési lehetőségek részre kattintva több lehetőséget is bejelölhetünk. Nézzünk egy példát képekkel illusztrálva, hogyan működik ez a gyakorlatban.

1. kép Az 1. képen a böngészési lehetőségeket láthatjuk.

2. kép


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság Ha kicsit lejjebb görgetjük az egeret, akkor a 2. képen látható lehetőség tárul a szemünk elé: a zöld színű, További szűrési lehetőségek gomb.

3. kép A 3. képen egy példát mutatok be: olyan fantasztikus regényeket keresünk, amik a 8-11 éves korosztálynak valók, s lányokat-fiúkat egyaránt érdekelhetnek /fontos: ha csak lányoknak vagy fiúknak nem ad ki találatot, érdemes a fiúknak és lányoknak lehetőséget választani, mert az így kiadott listában olyan könyvek vannak, amik mind a lányokat, mind a fiúkat érdekelhetik!/. A Keresés gombra kattintva pedig - ha vannak fent ebben a témában könyvek az oldalon - kiadja a találatokat. Az oldal elején mindig kiemelik azokat a könyveket, amelyek idén jelentek meg és nemrég kerültek fel az oldalra /Újdonságok/. Ha a fenti gombok közül az Ajánló lehetőséget választjuk, akkor mindig egy-egy aktuális témához kapcsolódó /pl.: decemberben karácsonyi/ könyvekkel találkozhatunk. Nem utolsó sorban pedig az elolvasott könyveket 1-től 5-ig terjedő skálán értékelni is lehet. Nagyon fontos megjegyezni, hogy ez az oldal nem arra való, hogy itt lehessen olvasni a könyveket. Inkább egyfajta kalauz, ami segít a gyerekeknek éppúgy, mint a tanároknak, a szülőknek vagy akár a könyvtárosoknak könyvet választani/ajánlani. Viszont ha megtetszik egy könyv, akkor azt valamelyik Szabó Ervin Könyvtárból, vagy ha elérhető, akkor az iskolai könyvtárból ki lehet kölcsönözni.


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság Előfordulhat, hogy valamelyik könyv ingyenesen elérhető az interneten /pl.: Misi Mókus kalandjai/. Ebben az esetben a könyv ismertetőjénél, a kék szövegre /linkre/ kattintva lehetőségünk van teljes egészében elolvasni a könyvet. Mindenkinek jó keresgélést és olvasást kívánok! ;) Brém Zsuzsanna

Versek Brém Zsuzsanna: A szó elszáll... Beszéd, vagy írott szöveg: régi dilemma, a hang vagy a betű fejlődése lép át több határt? Közvetítő szerepével ki szolgálja nagyobb mértékben az emberiség javát? Az írás szikla, szilárdan álló fa, s hiába vagyunk telve reménnyel, amit mondunk, bár sokat jelent, mégis tovaszáll a széllel. Az írás révén a jövő generációi is megismerhetik, mi fennmaradásra ítéltetett, hisz az idő igencsak mulandó, s csalfa az emberi emlékezet. Van-e hát értékállóbb az írott szónál, mely dacol a történelem viharaival szemben? A mondás örök érvényű marad: "Verba volant, scripta manent."1 2015. július 25.

ELŐZETES A KÖVETKEZŐ SZÁMBÓL: Világ hírei Iskolai programok Újrahasznosítási ötletek Tanulóink gondolatai Könyvtári hírek 1

„A szó elszáll, az írás megmarad“ közmondás latinul.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.