CsöKoT 1 szám 2016 október új

Page 1

CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság

CsöKoT Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola Öko újság 2016. október 1. szám

Pályázat: Rajzoljátok meg a CsöKoT újság logóját. Beküldési határidő: 2016. november 14.


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság Kedves Olvasó! A CsöKoT a Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola Öko újsága. Iskolánk 2009-ben vált ökoiskolává, 2016. január 1-től pedig Örökös Ökoiskola megtisztelő címet nyerte el. Szeretnénk az újság hasábjain keresztül ennek a címnek megfelelni és ezért céljaink között szerepel a környezettudatosság, a környezetvédelem. Az iskola programjai, a világ hírei, a természetvédelmi világnapok, az újrahasznosítási ötletek mind helyet kapnak majd a negyedévente megjelenő újságunkban. Köszönjük, a lehetőséget az iskola vezetőségének, a tanári kar támogatásának és a lelkes tanulók közreműködését! Üdvözlettel:

Szerkesztőség

Ha érdekel az újságírás és szívesen kipróbálnád magad, jelentkezz! Lehetsz szerkesztő, író, fotós, grafikus, keresztrejtvény készítő! PRÓBÁLD KI MAGAD!

Iskolai programjaink közül említjük meg: Tanévnyitó szeptember 1-jén, Elsősök avatása szeptember 23-án, Állatok Világnapja süni simogatással, és menhelyi előadással október 4-én. Október 15-én Egészségnapot tartottunk, illetve a Kézmosás Világnapjára is felhívtuk a figyelmet.


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság Lássuk az őszi világnapokat, és persze ne feletkezzünk el a nemzeti és vallási ünnepeket sem: Szeptember második szombatja

Elsősegélynyújtás Világnapja

Szeptember 16.

Az Ózon Világnapja

Szeptember 20.

Takarítási Világnap

Szeptember 21.

Nemzetközi Hulladékgyűjtő Nap

Szeptember 22.

Autómentes Világnap

Szeptember 26.

A Tiszta Hegyek Napja

Szeptember 27.

Idegenforgalmi Világnap

Október 4.

Állatok Világnapja

Október 6.

Aradi Vértanúk Napja - Nemzeti Gyásznap

Október második szerdája

A Természeti Katasztrófák Világnapja

Október 15.

Nemzetközi Gyalogló Nap

Október 21.

Földünkért Világnap

Október 23.

A Magyar Köztársaság Nemzeti Ünnepe

Október utolsó munkanapja

Takarékossági Világnap

November 1.

Mindenszentek

November 27.

"Ne vásárolj semmit" Nap

Tanulóink gondolatai: „Az állatvédelem: Amikor egy állat védett nem szabad lelőni, kínozni, megölni, mert pénzbírságot kell fizetni, ha az a bizonyos állat védett. Sose kínozzuk őket, legyen az vadállat vagy házi állat. Egy kutyus örökbefogadása nagy felelősség, mert etetni, itatni és sétáltatni kell. SOHA ne csináljuk azt, hogy egy évig játszunk, törődünk, etetjük, itatjuk, aztán egy menhelyen hagyjuk, mert ez nagy sérelmet hagy benne. A természetvédelem: Amikor egy fának tépjük az ágát (letörjük) az olyan mintha a hajunkat húznák. SOHA ne szemeteljünk, mert ez csak nekünk és az állatoknak lesz káros. Ha szemetet látunk szedjük össze! Most képzeljünk el egy olyan világot, ahol nincs szemét, almazöld a fű és nem kell félnünk, hogy belelépünk egy kutya által otthagyott biócsapdába. Azokba a vizekbe, amikbe élnek halak / vízi állatok NE dobjunk szemetet, mert megeszik, vagy a fejükre megy és megfullad. Az újrahasznosítás: Az ember által készített, tartós, nem természetes, főleg hulladékká váló anyagokat nyersanyaggá alakítsa át és olyan másodlagos, újra hasznosítható anyagokat állítson elő, amelyek segítik a természetes anyagok felhasználásának csökkenését. Az újrahasznosítás célja a Föld erőforrásainak kímélése, pl.: hogy kevesebb fát kelljen kivágni papírgyártás céljára, vagy kevesebb vasércet kibányászni acélgyártásra (pl.: autógyártáshoz). Emellett fontos cél, hogy a


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság természetbe kerülő hulladék mennyisége csökkenjen. És biztos sokan láttátok ezeket a jeleket is: az újrahasznosítás jelei. A sün: A sün egy eleven szülő és emlős állat. Nemei: Atelerix, Erinaceus, Hemiechinus, Mesechinus, Echinosorex, Hylomys, Podogymnura. Még csak 22 sün faj él. Fajai: fehérhasú sün, mediterrán sün, fokföldi sün, szomáli sün, kínai sün, keleti sün, európai sün, füles sün, indiai füles sün, sivatagi sün, brandt sün, indiai sün, csupaszhasú sün, dauri sün, hugh sün Szőrös sünök: nagy szőrössün, törpe szőrössün, szumátrai szőrössün, laoszi szőrössün, kínai szőrössün, hajnani szőrössün, aranyszőrű szőrössün, fülöp-szigeteki szőrössün. Európa jelentős részén az európai sün él, Magyarországon mégis a keleti sün az őshonos. Háziállatként, csak az afrikai fehérhasú sün tartható. Érdekességek: A sün egy rendőrségi alakzat neve is, ez 2009-ben internetes mém születéshez vezetett. Régebben őrséget állítottak, mert a sün annyira káros volt a kertben.” Holka Evelin 5. osztályos tanuló gondolatai „Állat- és természetvédelem: A természet csodás dolog, imádom nézni a tájat, mikor a fák között sétálok úgy érzem magam, mintha madár lennék. Megmondom őszintén egy kicsit irigylem az állatokat, mert a madaraknak, emlősöknek jó dolguk van. Vagy mégsem? Ugyanis egyre több a szemét, ami bekerül az erdőkbe, az állatok vizébe, amitől meghalhatnak. Ha az emberek egy kicsit környezetbarátabbak lennének, akkor több állat élne. Tudjátok, mekkora felelősséggel jár egy állat tartása?! Hiába mondod azt, hogy „biztos nagyon egyszerű állatot tartani”pedig nem. Azt hisszük, hogy elég ha enni adunk neki, inni adunk neki, pedig ez így édes kevés. Az állattartáshoz sok szabadidő kell, amit az állatokra szánsz. Sokat kell törődnöd velük, figyelned kell rájuk, nem hanyagolhatod el őket. Fontos, hogy sokat mozogj velük, hogy ne feledkezz meg róluk, sokat játssz velük. Tisztán kell tartanod az almot, alvóhelyét. Viszont ne feledkezzetek meg magatokról sem, és a tisztaságról sem, mert FŐ A TISZTASÁG!!!” Ujvári Rebeka 5. osztályos tanuló gondolatai

Pályázat: Keresd meg az ÖKO szó jelentését! Beküldési határidő: 2016. november 14.


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság

Keresztrejtvény:

1 2 3 4 5 6 7 8 9

1. Bolygónk neve. 2. Szemnek tetsző, tetszetős. 3. Kötelék. 4. Egy intézmény, ahol a gyerekek tanulnak. 5. A hulladékgyűjtés egy módja. 6. Természet, közeg más néven. 7. Fogához veri a garast. 8. A négy elem egyike. 9. Újrahasznosítható szemét.

Írd fel a megfejtést, a neved és osztályod egy papírra és keresd a megfejtéseket gyűjtő dobozt!


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság

Színezd ki és nyírd ki a puzzlet!

ELŐZETES A KÖVETKEZŐ SZÁMBÓL: Világ hírei Iskolai programok Újrahasznosítási ötletek Tanulóink gondolatai


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.