Page 1

Processdokument Mรถbeldesign och sittande ergonomi 7,5 hp Claes Schalling


Fรถrsta skisserna


Arbetade vidare med koncepten i kartong

Tog mina skisser och började jobba med dom I kartong för att få upp en lite mer levande modell. Började även skissa på detaljer på resp. stol. Kartong är ett bra material att jobba I om man inte har så organiska former, det går snabbt att jobba I och man får en lite bättre helhetssyn.


Vidareutveckling

Jag var dock inte helt nöjd med någon av dom 3 modellerna eller koncepten som jag hade arbetat fram vid det här laget, så jag valde att gå tillbaka till ritbordet och skissade fram ovanstående modell. Jag ville gå mot en enklare form, och jag ville att stolen från sidan skulle få ett lite ikonisk utseende. Sedan arbetade jag vidare med formen och tejpade upp en liknande på en vägg hemma för att jämföra med lite mått enligt ergonomiboken. Gjorde förändringar I ryggkonstruktionen att den är tjockare på mitten, valde att ta bort “tassarna” och gjorde en liten vinkling för huvudet.


Grafisk profil

Sedan gick jag in I illustrator och jobba upp min modell I “3d” för att testa olika material, möten, helt enkelt kolla hur den skulle kunna se ut. Detta kallar jag för en grafisk profil och är ett hjälpmedel för mig för att få den känslan jag vill ha av min stol. Materialvalen till stolen hade I stort sett redan bestämts från delredovisningen när någon nämde bilbälten som är en outnyttjad källa.


Verkstadsarbete

Sen började själva verkstadsarbetet, där jag tog mina illustratorkurvor och gick till laserskäraren och skar ut. Sedan fick jag använda mig av nån slags tygband eftersom det skulle bli svårt att få tag I säkerhetsbälten som är så små, och som inte skulle fransa sig om man började klippa I dom. Under resans gang när jag höll på och fläta märkte jag att jag behövde stadga upp konstruktionen med 4-5 tvärslåer, dessa utformades sedan böjda för att när man sedan ska lägga sig I stolen så vill man inte få dem I ryggen.


Verkstadsarbete forts


Verkstadsarbete forts

Armstöden/benen är utformade för att ge en fjädrande effekt när man sätter sig I stolen och är kombinerade I varandra. Armstöden är utformade med en liten utbuktning för att “skåla” din armbåge och din underarm.


Verkstadsarbete forts

Jag testade även andra varianter som var enklare till formen, men mÜtet mellan den enkla konstruktionen och det organiska armstÜdet blev en bra kompromiss tyckte jag.


Verkstadsarbete forts

H채r ser man tydligare hur ryggformen 채r utformad med en bredare bas I mitten och att den smalnar av I 채ndarna

Dom 2 benkonstruktionerna jag testade


CH01

Stol i användning

Varierande lägen för ett mervärde för kund


Ritning


Alternativ f채rgs채ttning

fritz hansen concept  

fritz hansen concept

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you