Page 1

N! E Y ING

2011. DECEMBER / 2 szám

VII. évf.

2011/24

Családi magazin - egy lap a tudatos szülõknek

Kineziológiai gyakorlatok Gyümölcsöt vagy vitamint? Júniustól új BKV-járat közlekedik a Dunán A dohányosoknak különösen nehéz lesz 2012

Könnyebben is meg lehet tanulni, írni és olvasni


22

P RN O CÍMLAPSZTORI E G M RA M M IN AD JÁ EN GL YA T

H íH r níörkn ö k

A P ó l u s M o z i ajánlásával – A P ó l u s M o z i ajánlásával

MISSION: IMPOSSIBLE FANTOM PROTOKOLL

M O Z I

Budapest, Szentmihályi út 131. PÓLUS CENTER (Az M3-astól 2 percre!)

CSIZMÁS, A KANDÚR Jóval azelõtt, hogy találkozott volna Shrekkel, a legendás Csizmás Kandúr hõsies utazásra vállalkozik: összefog az észkombájn Tojás Tóbiással és a dörzsölt Puha Praclival, hogy ellopják a híres aranytojást tojó ludat. Ez aztán a kilenc életre szóló kaland! Megjelenés: 2011. 12. 01.

Ez nem csak egy újabb küldetés. Az Impossible Mission Force-ot leállítják, amikor felmerül a gyanú, hogy közük van egy globális terrorista összeesküvéshez. Beindul a Fantom Protokoll, és Ethan Huntnak és új csapatának be kell épülnie, hogy tisztára mossák a szervezet nevét. Nincs segítség, nincsenek összekötõk, fû alatt kell akcióba lépniük. Ennél durvább és ennél intenzívebb küldetést még senki sem látott. A rendezõ Brad Bird és a producer J.J. Abrams elkészítette a téli ünnepi szezon akciódús mozis eseményét MISSION IMPOSSIBLE: FANTOM PROTOKOLL címmel. A világszerte kétmilliárd dollárt kaszáló sorozat újabb epizódjának fõszerepeit Tom Cruise, Jeremy Renner, Paula Patton és Simon Pegg alakítják. Megjelenés: 2011. 12. 15.

TÁNCOLÓ TALPAK 2.

ALVIN ÉS A MÓKUSOK 3.

Alvin, Simon és Theodore valamint új barátaik, a három mókuslány világ körüli útra indul. A luxus óceánjáró, amin nekivágnak, nem számíthat békés útra: a mókusok számára a fedélzet egyetlen hatalmas ringatózó játszótér. Ám a hajó zátonyra fut, a mókusok pedig egy elhagyott szigeten vetõdnek partra. Miközben régi barátjuk és impresszáriójuk kétségbeesetten szervezi a mentõexpedíciót, õk örömünneppé változtatják a túlélési gyakorlatot: mindehhez elég nekik néhány vad ötlet meg sok dal és tánc. De lehet, hogy ez sem elég, hisz a sziget tartogat számukra néhány meglepetést: például saját Robinsonját, aki sok mindenben hasonlít az újonnan partra vetõdöttekre… Az élõ és digitálisan mozgatott figurák újabb mókás kalandjait a Shrek a vége, fuss el véle rendezõje vette filmre! Megjelenés: 2011. 12. 15.

A legtöbb pingvin szebben dalol bármelyik csalogánynál, ám akadt köztük egy fura madár. Ha Topi énekel, megfagy körülötte a levegõ, de õ már rég nem is erõlteti az ilyesmit: hiszen fantasztikus sztepptáncos lett belõle. Csakhogy a fiókák ritkán totyognak atyáik útján, az övé meg egyenesen koreofóbiás, vagyis semmiképpen sem hajlandó ritmusra lépkedni, és mindenféle táncot utál. Viszont neki is van egy nagy, mindent betöltõ vágya: szeretne megtanulni repülni. Erik mégis rájön, hogy van miért felnézni az apjára. Amikor váratlan és ijesztõ események rengetik meg az otthonos jégtáblákat, Topi az, aki egyetlen seregbe szervez minden pingvint, és a környék összes lakóját – a hatalmas elefántfókától az egészen kicsi rákocskákig – a szövetségesükké teszi, sõt, végül az élére is áll a bátor és dalos kedvû társaságnak. Megjelenés: 2011. 11. 24.


Hírnök

3

ELMÉLKEDÕ

A boldogság és én

VII. évf. 24. szám; 2011. DECEMBER / 2 Családi információk

A szeretetrõl gondolkodtam. Annak megnyilvánulásáról, kinyilatkoztatásáról. Számtalan idézetet, verset, regényt…olvashatunk, www.csaladi.hirnok.hu www.hirnok.hu ami ennek a kérdésével foglalkozik. Én most a szerelem oldaláról közelíteném a dolgokat. FÕSZERKESZTÕ: De mi is az a szerelem? Már az óvodában is gyakorta hangoztattuk, hogy szerelmesek vagyunk, tetszik nekünk ez meg az a fiú, de ifj. Meggyesi Gyula vajon tudjuk-e igazán, mit is jelent ez? Biztos vagyok benne, hogy Mobil: 06-20-9359-952 nagyon sokan így válaszolnának rá: mindenkinek más. Nyilván az E-mail: hirnok@hirnok.hu beszél így, aki nem élte át, milyen is szerelmesnek lenni igazán. De ez nem baj, hisz e mögött meghúzódik a genetikai adottság. FÕSZERKESZTÕ-HELYETTES: Nincs mindenkinek igénye rá. Alapvetõ beállítódásunktól (is) Fejér Andrea 06-20-480-1751 függ. Valakinek kevésbé fontos, másnak igazán sokat jelent. Én ez info@hirnok.hu utóbbi kategóriába sorolnám jómagam. KÖZPONT ÉS LEVÉLCÍM: 2146 Mogyoród, Nagyhomoki út 10. Telefon/fax: 06-28-540-160

E-mail: info@hirnok.hu; IRODA: 1142 Budapest, Ungvár utca 44.

HIRDETÉSFELVÉTEL: Keresem az igaz szerelmet. Érzelmi individualistának tartom magam. És bár nem tudom, milyen a kölcsönös, egymás iránti feltétlen szeretet (mivel magam sem tudom pontosan definiálni, az egyszerûség kedvéért fogalmaztam ilyennek), remélem, egyszer megismerhetem. Van némi elképzelésem, hogy egyoldalúan milyen lehet. Úgy gondolom, voltam már szerelmes. Ám azt veszem észre, az e fajta közeledés a másik nem részérõl elkerül engem. Nem bánt, hogy egyedül vagyok. Egyáltalán. Nem panaszkodni akarok. Pusztán csak kíváncsi vagyok. Érezni, átélni akarom. Nem várok semmit a másiktól. Nincs ideálom. Egy idõben azt hittem, vannak tulajdonságok, amiket ezen a téren favorizálok. Most már tudom, hogy nem így mûködik. Nálam legalábbis. Teljes mértékben az érzelmeimre hallgatok. Ez mégsem egy preferenciarendszer, ami mögött racionalitás húzódik meg. Sokkal inkább felfedezés. Önmagunkban való elmélyülés. Önismeret, mely segít minket belsõ megérzéseinkkel, lelkünk legmélyén megbújó szándékainkkal együttmûködni, és támogatni abban, hogy mindez felszínre törhessen. Megnyílni, sugározni, ragyogni… Ilyen lehet igazán boldognak lenni. Dömötör Edina Programajánlatok, hasznos információk a szülõk számára!

www.csaladi.hirnok.hu

06-20-480-1751; 06-28-540-160; 06-20-9359-952;

Kiadja a Alapítva: 1992

A CÍMLAPFOTÓ MOLNÁR ZSÓFIA A PROGRAMOK, INFORMÁCIÓK TÁJÉKOZTATÓ JELLEGÛEK! Az írások és hirdetések máshol történõ megjelenéséhez kiadónk hozzájárulása szükséges.

A hirdetések tartalmáért felelõsséget nem vállalunk!


4

EGÉSZSÉG

Hírnök

A vitaminokról

Gyümölcsöt vagy vitamint? A gyermekgyógyász szakemberek egy része úgy tartja, mesterséges vitaminpótlásra gyermekkorban, 1 éves kor után nincs szükség. Ugyanis a megfelelõen összeállított vegyes, változatos étrenddel, a természetes vitaminpótlást biztosító gyümölcsökkel, az idénynek megfelelõ zöldségfélékkel, tejtermékekkel, gabonafélékkel, húskészítményekkel a szervezet vitaminkészlete szinten tartható. Manapság számtalan gyermekeknek készült vitaminból választhatunk. De szükség van-e rájuk? Az egészség megõrzéséhez a gyerekeknek is megfelelõ mennyiségû vitaminra van szükségük, hiszen a vitaminok életfolyamatok szabályozásában vesznek részt, hatással vannak a szervezet valamennyi mûködésére. A gyerekek vitaminellátottsága különösen fontos, mert az esetleges hiányállapot növekedésüket, fejlõdésüket károsan érinti. A gyerekeknél a kor, és a nem határozza meg, hogy mennyi vitaminra van szüksége szervezetüknek a zavartalan fejlõdéshez. Az szülõk sokszor gondolják úgy, hogy gyermekük bizonyos évszakokban, különösen télen és tavaszszal mindenképpen vitaminpótlásra szorul, pedig a kiegyensúlyozott étrend nemcsak a megfelelõ mennyiségû vitamint, de egyéb tápanyagokat, pl. az ásványi anyagokat is tartalmazza. Miben találjuk õket? A vitaminokat oldhatóságuk alapján különböztetjük meg, így vannak zsírban oldódó (A,

D3, E, K1, K2) és vízben oldódó vitaminok (B1, B2, B5, B6, B12, folsav, H, C). A zsírban oldódó vitaminokról tudni kell, hogy a szervezet képes azokat raktározni, így túlzott bevitelük káros. Az A-vitamin (retinol) egyik legismertebb funkciója a látáshoz kötõdik, de a bõr és a nyálkahártyák épségéhez, mûködéséhez is engedhetetlen. Hiánya szürkületi vakságot, szemszárazságot és egyéb szembetegségeket okoz, valamint lassítja a gyermek növekedését. A-vitamin forrás: a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, de az A vitamin elõvitaminjában, bétakarotinban gazdagok a sötétzöld, mélysárga, és vörös színû zöldségek, gyümölcsök. A D3- vitamin (kalciferol) egyensúlyban tartja a kalciumháztartást: segíti a kalcium felszívódását, így biztosítja a gyermek csontképzéséhez nélkülözhetetlen kalcium mindenkori megfelelõ mennyiségét. Hiánya - amelyet leggyakrabban az elégtelen bevitel és a napozás mellõzése okoz - gyermekekben angolkórhoz vezet, amelynek megelõzésére kapják a gyermekek a D-vitamin-cseppeket. Természetes D-vitamin forrás: tej, tejtermékek, tojás, máj, margarin Az E-vitamin (tokoferol) antioxidáns hatású, semlegesíti a káros hatású szabadgyököket és védi a sejthártyát. Hiánya idegrendszeri zavarokat válthat ki. E-vitamin forrás: olajos magvak, növényi olajok, hüvelyesek, gabonafélék csírája, hús, máj, tojás. (Ez utóbbi három nyersanyag E-vitamin tartalma az állatok takarmányozásától nagyban függ.) A K1- (fillokinon) és K2-vitamin (menakinon) nélkülözhetetlen egyes véralvadási faktorok képzéséhez és a csontszövet kalciumkötéséhez. Hiányukban véralvadási és csontképzési zavarok lépnek fel. A K1-vitamint a zöld növények, míg a K2-vitamint a baktériumok szintetizálják. Az ember K-vitamin szükségletet 50%ban a táplálékkal bevitt K1-vitamin, míg másik 50%-át a bélbaktériumok által szintetizált K2 vitamin fedezi. K1 vitamin forrás: tejtermékek, paradicsom, paraj, saláta, káposzta, brokkoli, zöldborsó, máj.


Hírnök

EGÉSZSÉG

A vízben oldódó vitaminokat csak korlátozott mértékben képes a szervezet tárolni - gyorsan kiürülnek - ezért folyamatos utánpótlásukról különösen fontos gondoskodni. A B1-vitamin (tiamin) részt vesz a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában és az idegrendszer energiaellátásában. Hiánya enyhébb formában fáradtságot, memóriaromlást, alvászavart, nyugtalanságot okoz. B1-vitamin forrás: száraz hüvelyesek, barna kenyér, hántolatlan rizs, olajos magvak, máj, élesztõ. A B2-vitamin (riboflavin) különbözõ anyagcsere-folyamatok szabályozásában vesz részt és nélkülözhetetlen a sejtlégzéshez, a nyálkahártya épségének megõrzésében. Hiánya a szájzug berepedéséhez, bõrelváltozásokhoz (vöröses, hámló területek, zsíros faggyúval telt szõrtüszõk) vezet. B2-vitamin forrás: tej, tejtermékek, hús, máj, zöldségek, tojás, hüvelyesek. A B5-vitamin (pantoténsav) számos biokémiai reakciót szabályoz. Enzimalkotó. Sebgyógyulásban, a bõr épségének biztosításában is szerepe van. Hiánya fáradékonyságot, fejfájást, émelygést, alvászavart, súlyosabb esetben a végtagok zsibbadását, izomgörcsöket okoz. B5 vitamin forrás: száraz hüvelyesek, húsok, máj, gabonafélék. A B6-vitamin (piridoxin) számos anyagcsere-folyamat szabályozásában vesz részt, nélkülözhetetlen az idegrendszer mûködéséhez, a bõr anyagcseréjéhez és a vérképzéshez. Hiánya leggyakrabban táplálkozási eredetû, bõr- és nyelvgyulladást, vérszegénységet és - különösen csecsemõknél és kisgyermekeknél - görcsöket okozhat. B6-vitamin forrás: húsok, hal, máj, élesztõ, olajos magvak, csírafélék. A B12-vitamin (kobalamin) nélkülözhetetlen a sejtek növekedéséhez, a sejtosztódáshoz és a – De szép kisz szisza. – Micoda?? – Sziszaa. – Mi van nem bijod ki mondani hogy matka? * Egy fiatal, csinos szõke hölgy ül az állatorvosi rendelõben és egy palotapincsit simogat a kezében. Odamegy hozzá egy férfi és ezt mondja: – Szívesen lennék a kutyája helyében! – Nem hiszem, épp kiheréltetni viszem...

5

vérképzéshez. Hiánya vérszegénységet okoz. B12-vitamin forrás: állati eredetû élelmiszerek, mint a hús, hal, belsõségek, kefir, joghurt, sajt, tojás. A folsav szükséges többek között a vérképzéshez. Sejtosztódást elõsegítõ, magzatvédõ hatású. Hiánya vérszegénységet, illetve magzati életkorban fejlõdési rendellenességet okoz. Folsav forrás: leveles zöldségek (paraj), zöldborsó, brokkoli, sárgarépa, gyümölcsök, máj, tojássárgája, élesztõ. A H-vitamin (biotin) a zsírok és a szénhidrátok anyagcseréjéhez nélkülözhetetlen enzimalkotó. Hiánya fáradékonyságot, izomfájdalmat, étvágytalanságot vált ki. H-vitamin forrás: máj, paradicsom, élesztõ, tojássárgája, dió. A C-vitamin (aszkorbinsav) nélkülözhetetlen a kötõszövetek, a csontszövet, a fogak képzõdéséhez, a sebgyógyuláshoz, és számos más anyagcsere-folyamathoz. Hiánybetegsége a skorbut. C-vitamin forrás: zöldpaprika, saláta, brokkoli, burgonya, káposzta, kelbimbó, friss gyümölcsök: fekete ribizli, csipkebogyó, szamóca, narancs, citrom, grapefruit.


6

KÖZLEKEDÉS

Hírnök

Nagyobb védelem a fogyasztóknak

Júniustól új BKV-járat közlekedik a Dunán Jövõ nyárra öt meglévõ dunai kikötõ parti és vízi létesítményeit újítja fel, illetve három új kikötõt épít az Európai Unió és az állam támogatásával a BKV Zrt., amely június elsejétõl új, menetrend szerinti hajójáratot indít a Millenniumi városközpont és Újpest között. Nemecz Gábor, a BKV beruházási igazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy az új járat nyolc kikötõ érintésével, a mostani tervek szerint csúcsidõben 20 percenként közlekedik majd. Öt, már meglévõ kikötõt - Meder utca, Jászai Mari tér, Batthyány tér, Petõfi tér, Boráros tér - korszerûsítenek, hármat pedig Újpest, Árpád híd, Millenniumi városközpont az új járat indulásáig építenek ki. A hajópark korszerûsítése ennek a projektnek nem része, de a jármûveket - Nemecz Gábor elmondása szerint - valamelyest modernizálják, a hajókon lesz büfé és wifi-használat is. Az új, 100-150 utast szállító hajójárat Újpest felé egy óra alatt,

völgymenetben pedig háromnegyed óra alatt teszi meg a 11 kilométeres távot. Ezzel kapcsolatban Nemecz Gábor jelezte: nem a leggyorsabb közlekedési eszköz a hajó, de szignifikánsan nem lassabb, mint a többi. A projekt 493 millió forintba kerül, ebbõl az unió 90 százaléknyi összeget, 445 milliót finanszíroz. Barta Péter Pál, a BKV hajózási csoportvezetõje az MTI kérdésére elmondta, ezer ember megkérdezésével kutatást végeztek, s a válaszadók fele úgy nyilatkozott: mindenképpen igénybe venné a hajójáratokat, 25 százalék az árhoz kötötte, másik 25 százalékuk pedig nem venné igénybe azt. A beszállási lehetõségek közül a válaszolók az Árpád hídit, a Meder utcait, illetve az újpestit részesítenék elõnyben. Hozzátette: a 70-es években egymillió utas használta a hajókat, a mostani cél, hogy ennek felét vissza tudják szerezni. A BKV az utasai között számít a kerékpárral közlekedõkre, illetve a mozgáskorlátozottakra is. A mûködési költségekkel kapcsolatban a csoportvezetõ azt mondta, ez függ a tarifarendszertõl is, de nem milliárdos nagyságrendrõl van szó. Somodi László, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) beruházási igazgatója ezzel kapcsolatban megjegyezte: biztosan lesznek olyanok, akik minden nap használni fogják a hajójáratokat, de az elsõ idõszakban valószínûleg nem lesznek zsúfoltak a járatok. Az igazgató a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy a Duna fejlesztésére Budapesten nagy szükség van, mert a folyó budapesti szakasza nincs kellõen kihasználva sem turisztikai, sem pedig tömegközlekedési szempontból. Ezt azonban hátráltatják a vegyes tulajdonviszonyok, illetve az észak-déli autóforgalom, amely "elállja" a fejlesztési lehetõségeket magyarázta. A beruházási igazgató jelezte, hogy a nyolc állomás felújítása, illetve kiépítése csak az elsõ ütem, a másodikban szeretnék a hajóparkot is lecserélni.


Hírnök

MEIXNER

MÓDSZER

7

Könnyebben is meg lehet tanulni

Írás - olvasás Az óvodások jelentõs része úgy lép be az elsõ osztályba, hogy hiányoznak vagy nem teljesen alakultak ki az olvasás-íráshoz szükséges háttérképességei. A jól megválasztott olvasástanítási módszer záloga lehet a sikeres és eredményes tanulásnak. Az óvodások jelentõs része úgy lép be az elsõ osztályba, hogy hiányoznak vagy nem teljesen alakultak ki az olvasás-íráshoz szükséges háttérképességei. A jól megválasztott olvasástanítási módszer záloga lehet a sikeres és eredményes tanulásnak. Figyelmükbe szeretném ajánlani a Meixner Ildikó nevével jegyzett Meixner-módszert. A módszer lényege, a „legközelebbi fejlõdési zóna"-ból kell kiindulni, amely szerint ahhoz a szinthez kapcsolódva kell a fejlesztést elkezdeni, illetve ott kell folytatni, ahol a gyermek még biztonsággal mozog, sikere van, mert csak így válik számára lehetségessé az eredményes feladatvégzés. A kevésbé kialakult képességek erõsítésével, újratanulásával érhetünk el kedvezõ eredményeket. Fontos alapelvei: Maximálisan alkalmazkodik egy-egy gyermek egyéni haladási tempójához. A látás-mozgás-tapintás-hangzás egységébõl indul el, minden érzékszervet igénybe vesz a tanítás-tanulás során Eltérõ betûsorrendet tanít (Ez a leglényegesebb eleme.) Lassú, egymásra épített olvasástanítás,sok ismétléssel A gondolkodás merevségének elkerülése. Csak pozitív megerõsítést, fejlesztõ értékelést alkalmaz "elfogadva követel. Folyamatosan végzendõ fejlesztõ gyakorlatok: Beszédfejlesztés (szókincs fejlesztése, szókincsbõvítés, hangokra bontás, mondatgyakor-

latok alkalmazása.) Beszédmozgás tudatosítása (ajakmozgások megfigyelése, zöngés-zöngétlen mássalhangzók megkülönböztetése) Iránygyakorlatok (mozgásirányok megfigyelése,írásgyakorlatok mozgással,olvasás iránya, sorváltás,téri relációk ,tájékozódás a vonalrendszerben) Az olvasás tanítás lépései Betûtanítás: – az egymással látásilag és hallásilag hasonló betûket távol tanítja egymástól – magánhangzók tanítása artikulációról, – mássalhangzók tanítása hangutánzással. Összeolvasás tanítása: – betûsorrend betartásával szótagok olvasása, – szótagok felismerése, – betûismeret mélyítése szótaggyakorlatokkal, – jelentés felismertetése. Szavak olvasása szótípusok alapján: – 2-2 betûbõl álló szótagok (lá-da), – 3 betûbõl álló szótagok (mos), – 2-3 betûbõl álló szótagok (lá-bas), – 3-2 betûbõl álló szótagok (bál-na), – 3-3 betûbõl álló szótagok (raj-zol) Mondatok olvasása: Rövid egyszerû kijelentõ és kérdõ mondatok olvasása. Szavakból mondatok összerakása, olvasása. Fokozatosan bõvülõ egyszerû mondatok olvasása. Összetett mondatok olvasása. Szövegek olvasása: Két összetartozó mondat olvasása. Szöveg hosszának növelése a mondatokkal. Az olvasástanítással párhuzamosan kissé késleltetve, halad az írástanítás. Itt a kézfej erõsítésének kiemelt szerepe van. A tollbamondás nagy jelentõségû az írástanítás folyamatában. Már két betû megtanulása után el kell kezdeni. Fiúgyermek az anyjához: – Úgy döntöttem, mostantól egy szót sem tanulok többé! – Hogyhogy? – lepõdik meg az anyja. – Olvastam az újságban, hogy Olaszországban valakit azért lõttek le, mert túl sokat tudott.


8

J O G S Z A B Á LY V Á LT O Z Á S

Hírnök

A dohányosoknak különösen nehéz lesz 2012 Jövõre számos jogszabályváltozás érinti a dohányzókat. Január elsejétõl lényegében minden zárt légterû helyen tilos lesz a dohányzás, így munkahelyen, éttermekben és a kocsmákban. Csak szabad levegõn, illetve a bejárat elõtt lehet rágyújtani. Februárban és júliusban emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója; szeptembertõl pedig a dohánytermékek dobozán megjelennek a képes egészségvédelmi figyelmeztetések. Az ok: percenként 18 halott a dohányzás Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a nemdohányzók védelmében indított népegészségügyi kampány indításakor beszélt arról, hogy Magyarországon 18 percenként hal meg valaki a dohányzás következtében, évente pedig harmincezren veszítik életüket valamilyen, dohányzással összefüggõ betegségben. A tüdõrákos megbetegedések 90-95 százaléka, míg az összes rákos megbetegedés 30-35 százaléka vezethetõ vissza a dohányzásra. A nemdohányzók védelmérõl szóló törvény szigorítását áprilisban szavazta meg az Országgyûlés. Ennek értelmében 2012. január elsejétõl tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben - így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken -, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A helyi önkormányzatok további közterületeken is megtilthatják a dohányzást. Általános tilalom. Fontos változás, hogy nem jelölhetõ ki dohányzóhely ezután a közforgalmú intézmények és a munkahelyek zárt légterû helyiségeiben, valamint a vonatokon sem, így megszûnnek a dohányzókocsik. Dohányzóhelyet csak szabad levegõn, a bejárattól öt méterre lehet kijelölni, kivéve azokat a vendéglátóhelyeket, ahol erre kizárólag közvetlenül a bejárat elõtt van lehetõség. Továbbra is rá lehet gyújtani a szabadtéri szórakozóhelyeken és a kerthelyiségekben. Szabadtéren sem jelölhetõ ki dohányzóhely közoktatási, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben, továbbá egészségügyi szolgáltatónál. Zárt térben ezután csak dohánytermék-bemutatókon és a szállodák szivarszobáiban lehet dohányozni, a szivarszobákban étel és ital nem szolgálható fel. Ezen kívül zárt légterû dohányzóhelyiség csak büntetés-végrehajtási intézményekben és pszichiátriai intézetekben alakítható ki a fogvatartottak,

illetve a betegek számára - biztosítva, hogy dohányfüst a többi helyiségbe ne juthasson be. Szigorú bírságok, de áprilisig türelem A dohányzási tilalom betartását az ÁNTSZ ellenõrzi, megsértése esetén egészségvédelmi bírságot szab ki. Az államigazgatási szerv eltekinthet a bírság kiszabásától, ha az intézmény vezetõje, üzemeltetõje, a rendezvény szervezõje, a munkáltató, illetve akit a közforgalmú intézmény szabályzata erre kijelöl, a tilalmat megsértõt felszólította a dohányzás befejezésére, vagy ha ennek nem tesz eleget, az intézmény elhagyására. A bírságolás három hónap türelmi idõ után 2012 áprilisában kezdõdik. Ekkortól a népegészségügyi szakigazgatási szervek magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedõ bírságot is kiszabhatnak szabályszegés esetén. Nincs több rágyújtás a peronon. Jelenleg a vasúti jármûvek tizenöt százalékán, a száz kilométernél hosszabb távon közlekedõ belföldi távolsági vonatokon rá lehet gyújtani. Január elsejével viszont a vasút teljes területén, a pályaudvarokon, a vasútállomásokon, a megállóhelyeken és azok peronjain, valamint az összes személyszállító vonaton is tilos lesz rágyújtani. Annak érdekében, hogy a januári jogszabályváltozásokra felhívják a figyelmet, a korlátozás által érintett helyeken figyelmeztetõ táblákat helyeznek el. Ezeken a tiltás mellett feltüntetik annak a honlapnak a címét, illetve azt a telefonszámot is, amelyen a szakemberek a dohányzásról leszokásban nyújtanak segítséget. A telefonszámon azt is jelezni lehet, ha valaki szabályszegést tapasztal.


Hírnök

LELKI

EGÉSZSÉG

9

Legyen az ünnep nyugodt, kiegyensúlyozott

Kineziológiai gyakorlatok Kevés olyan ember van, akinek ne kötõdne legalább egy kellemes élménye a Karácsonyhoz, a Mikuláshoz, az év végi csodaváráshoz. A legtöbbünknek a gyerekkorból származik ez az emlék. Mégis felnõttként hajlamosak vagyunk ezeket a szívmelengetõ és/vagy éppen megmosolyogtató emlékeket háttérbe szorítani, és teret engedni az ünnepet megelõzõ feszültségnek, hajszának. Mi lenne, kedves Olvasó, ha idén sikerülne kezébe venni a lelkét egy kicsit, és tudatosan megõrizni lelki békéjét, hogy az ünnep még szebb legyen? E cikk ebben próbál segíteni, természetesen újra az oldásnál alkalmazott gyakorlatok segítségével. A gyakorlatok nagyon egyszerûek, valószínû, hogy egyiket-másikat már ismeri. Nagyon fontos, hogy finom, gyengéd mozdulatokkal végezze. Ha fájdalmas, inkább ne csinálja. Mindegyik arra szolgál, hogy csökkentse a feszültséget, segítsen megnyugodni. Néhány perc alatt elvégezhetõk, naponta többször is, és semmi káros hatásuk nincs, jótékony viszont annál inkább. 1. A túlterheltség oldása Ez a gyakorlat három részbõl áll. Azokat a meridiánpontokat masszírozzuk, amelyek segítenek kicsit összeszedni magunkat. Ötször-hatszor ismételjük a masszírozást, és mindig csináljuk meg váltott kézzel is. Elõször jobb tenyerünket tegyük a köldökünkre, bal kezünkkel pedig masszírozzuk a mellkasunkat, úgy, mintha a hüvelykujjunk és a többi ujjunk (egymás mellett összezárva) egy ‘V’ betût formázna. A második lépésnél jobb tenyerünk újra a köldökön. Bal kezünkön 3 ujjat használunk. A hüvelykujj az alsó ajak alatt az állunkon, a mutatóujj és a középsõujj párhuzamosan egymás mellett öszszeér (gyûrûs-, kisujj behajlítva) az orr és a fel-

sõ ajak közötti részen. Folyamatosan gyengéden dörzsölgetjük az itt található pontokat. A harmadik lépésben a jobb tenyér újra a köldökön pihen, a bal tenyér pedig a farkcsontot dörzsölgeti. 2. Csecsemõmirigy-masszázs Ez a gyakorlat nemcsak nyugtató, hanem immunerõsítõ hatású is. A csecsemõmirigy, amely a szegycsont mögött helyezkedik el, egy nyirokszerv, és a szervezet immunvédekezésében van nagy szerepe. A gyakorlat során – folyamatosan jó, mélyeket lélegzünk – mind az öt ujjunk begyével ütögetjük a csecsemõmirigyet. Elõször egyik, majd a másik kézzel, 15-20-szor. 3. Váltott orrlyukú légzés A bal kéz mutatóujját és középsõ ujját egymás mellett párhuzamosan összezárva befogjuk a bal orrnyílást, és a nyitott jobb orrnyíláson jó mélyen beszívjuk a levegõt; és benntartjuk, amíg a jobb kéz ugyanezen két ujjával befogjuk a jobb orrnyílást, a bal orrnyílást elengedjük, és a jó mélyen kilélegzünk. Háromszor ismételjük, majd cserélünk. Nagyon sokat tehetünk magunkért, és manapság szerencsére ezt egyre több szakember hangsúlyozza, fontos a folyamatosan folyadékfogyasztás. A legjobb a szénsavmentes víz, ami természetesen csapvíz is lehet. Köszönöm figyelmét, és kívánok Önnek meghitt, békés, mosolygós Ünnepet! Darvas Orsolya kineziológus 06/30-574-3605

Két ivócimbora összefut: – Haver, mész ma este valahová? – Á, dehogy! Ki se mozdulok a kocsmából!

TAKARÍTÓNÕI, BEJÁRÓNÕI MUNKÁT keres megbízható, munkájára igényes, leinformálható hölgy, TAPASZTALATTAL, REFERENCIÁVAL. 06-30-6133-833


10

REKLÁM

Hírnök


Hírnök

REKLÁM

11


12

Hírnök

O M B U D S M A N

Csak az alappótdíjat követeljék a bliccelõ gyermekek szüleitõl! Szabó Máté azt javasolja, hogy ne a jelenlegi szabályozás szerinti kétszeres összeget, hanem csak az alappótdíjat követeljék a közlekedési társaságok a szülõktõl, ha gyermeküket jegy nélküli utazáson érik. Az ombudsman javasolja a pótdíjak jogi szabályozásának áttekintését is. Mint az Országgyûlési Biztos Hivatalának az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtik: 24.500 forintos fizetési felszólítást küld a szülõknek a Budapesti Közlekedési Vállalat, ha a gyermeküket bliccelésen kapták, és 30 napon belül nem fizették be a pótdíjat.

Az országgyûlési biztosnak ezt az eljárást több szülõ sérelmezte, mert gyermekeik nem számoltak be otthon a jegyellenõrzésrõl, így a szülõk arról sem tudhattak, hogy be kellene fizetniük az idõvel jelentõsen emelkedõ pótdíjat. Az ombudsman jelentésében arra figyelmeztet, hogy a 14 éven aluli gyermekek nem képesek számolni a bliccelésbõl származó jogkövetkezményekkel, gyakran elõfordul, hogy elfelejtenek jegyet venni, vagy rosszul osztják be a pénzüket, és már nem marad a jegyre. Ilyenkor nem feltétlenül tehetõ felelõssé a szülõ a növekvõ pót-

díjjal, hiszen nem is értesült a történtekrõl – mutatott rá. Szabó Máté úgy véli, a jelenlegi jegyárakhoz képest a fõvárosban elég magas a pótdíj: két napon belül 6000, utána 12.000 forint, de 30 napon túl, a postai értesítéskor már 24.500 forint, ami a 2011-re megállapított minimálbérnek csaknem az egyharmada. Az országgyûlési biztos ezért kezdeményezte Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternél, hogy dolgozzák ki a 18 éven aluli gyermekek pótdíjazásának keret- és részletszabályait. MTI

H í r n ö k

H O N L A P O K : HÍRNÖK INFÓK, hírek, érdekességek, területi események, traffipax, apróhirdetések, munkaajánlatok stb.: www. h i r n o k . h u CSALÁDOKNAK: www.csaladi.hirnok.hu ÉPÍTKEZÕKNEK, LAKÁSSZÉPÍTÕKNEK: www.otthon.hirnok.hu VÁLLALKOZÓKNAK: www.vallalkozo.hirnok.hu

H I R D E T É S F E LV É T E L : 0 6 - 2 0 - 4 8 0 - 1 7 5 1

HIRDETÉSI ÁRAINK Az árak a H í r n ö k M a g a z i n (Szabadidõs és Információs lap), H Családi í r n ö k , és az Otthon SzÉpítõ H í r n ö k kiadványainkra érvényesek! 1/16 oldal 1/8 oldal 1/4 oldal 1/2 oldal 1/1 oldal

elsõ terület: elsõ terület: elsõ terület: elsõ terület: elsõ terület:

6 000 Ft. 9 500 Ft. 18 000 Ft. 28 000 Ft. 48 000 Ft.

/ további területek: / további területek: / további területek: / további területek: / további területek:

+ + + + +

2 000 Ft. 4 000 Ft. 6 000 Ft. 8 000 Ft. 10 000 Ft.

(A árak nettó összegek, az Áfát nem tartalmazzák)

Pszichológus szakértõnk várja az Önök kérdéseit: racztimea72@gmail.com


Hírnök

S Z Ó R A K O Z Á S

13

Családi szilveszter Bécsben Idén 22. alkalommal avanzsál egyetlen hatalmas bulizónává a bécsi belváros, ahol a Szilveszteri Ösvényen mindenki megtalálhatja az ízlésének és hangulatának megfelelõ programot és zenét. Tavaly 750 ezer osztrák és külföldi látogató köszöntötte az újévet Bécs belvárosában, a Szilveszteri Ösvényen (Silvesterpfad). Egyharmaduk elsõsorban a rendkívül változatos show- és zenei program miatt döntött az osztrák fõváros mellett. A belvároson végigsétálva ugyanis a keringõtõl az operetten és a népzenén át a rockig mindenféle zene hallható a színpadokon. Idén is gazdag változatossággal kecsegtet a szilveszter Bécsben: a Rathausplatzon már délután 2 órától indul a buli a 60-70-es évek slágereivel. Aki egész este itt marad, az egy zenei idõutazáson vehet részt: a 80-as és 90-es évek legnépszerûbb dalai után napjaink kedvenceire táncolhat. A Stephansplatzon ugyanekkor a tánctudásukat frissíthetik fel a Bécsi Tánciskolák szakmai vezetése mellett azok, akik kijöttek a gyakorlatból. Itt egyébként késõbb az operetteké, a wienerlied-é és a fúvós zenéé a fõszerep. Egy estén át bárki ingyen vezényelheti a Bécsi Filharmonikusokat a Zene Házában (Haus der Musik), ahol 14 és 22 óra között akár a híres Újévi Koncert darabjait is elhadonászhatják a vállalkozó szellemûek. Az Operaház mellett a Herbert-Von-Karajan-Platz szintén kivételes élménnyel várja a komolyzene kedvelõit: a híres „A denevér” címû operettet nézhetik meg itt élõben és ingyen a mûfaj rajongói. Mindenképpen érdemes legalább egy keringõ erejéig ellátogatni a Grabenre, amely ilyenkor a város legnagyobb szabadtéri báltermévé válto-

zik. Különleges hangulatához a karácsonyi díszkivilágítás hatalmas kristálycsillárt idézõ elemei is hozzájárulnak. A forró színpadi produkciókkal várják a látogatókat az am Hofon, ahol fellép többek között a Trackshittaz, James Cottriall vagy a Russkaja. Lélegzetelállító táncprodukció és pirotechnikai show teszik fel az „i”-re a pontot. A funk, dzsessz, disco, house és fõleg a soul kedvelõinek ezen az éjszakán a Löwelstrasse lesz a törzshelye, az italo-pop és a latin disco kedvelõi pedig a Lugeckben bulizhatnak majd. Különleges élmény várja azokat is, akik az év utolsó napján a Práterbe látogatnak: brazil dallamok és szamba táncosok valamint zenei tûzijáték szerepelnek itt a programon. Természetesen idén sem marad el a látványos éjféli tûzijáték a Heldenplatzon, és az eszemiszom, amelyrõl belvárosszerte ötven gasztronómiai egység gondoskodik. Az igazán képzett bulizók a Rathausplatzon várhatják meg a Bécsi Filharmonikusok világhírû újévi koncertjének közvetítését délelõtt 11 órakor. OrientPress Hírügynökség


14

ÉSZBONTÓ

Hírnök

SZUDOKU – SZUDOKU – SZUDOKU

Feladat: Az üres négySzilveszter éjszakáján egy savanyú arcú, rossz kedvû zetekbe úgy kell beírnunk fickó õgyeleg az utcán. Egyszer csak megakad a szeme a hiányzó számokat, hogy egy falfirkán, amely így szól: a négyzetrács mind a ki„Ki nem szereti a bort, a dalt a nõt, lenc sorában és mind a Nem érdemel Boldog Új Esztendõt!” kilenc oszlopában megtaA pasas fanyar ábrázattal olvassa a rigmust, majd elõvesz egy lálhatóak legyenek a szá- ceruzát, és a következõket írja alá: „Innád a savanyú boromat, mok 1-tõl 9-ig, de egyetÉlnéd nõmmel a sorsomat, len szám se ismétlõdjön. Anyósom tanítana a dalra, A 3x3-as négyzetekben Nem írnál ilyet a falra, minden szám szintén csak Te marha!” egyszer szerepelhet.


Hírnök

P Á LY Á Z AT

15

Lehet dicsekedni, bemutatni...!

„Az én gyermekem” Kedves Anyukák, Apukák, Nagynénik, Nagyszülõk és Szomszédok! Tessék-tessék dicsekedni! Nem szép dolog de nálunk most lehet! :-) Oldalainkon lehetõséget kínálunk, hogy megírjátok, miért vagytok büszkék a gyermekeitekre, milyen eredményeket értek el, milyen vicces sztorikkal beszólásokkal nevettettek meg benneteket, vagy környezeteteket. Az írásokhoz szeretnénk, ha csatolnátok egy fényképet is a gyerekekrõl. Amit várunk: – vicces sztorikat, beszólásokat gyerekektõl; – amiért büszkék vagytok a gyermekeitekre; – van úgy hogy az ember a

gyerekektõl is tanul! Írjátok meg, mi az amit ti tanultatok – elért sport eredmények; – iskolában elért eredménynek; – fejlõdéssel kapcsolatos eredménynek (megtanult járni, beszélni, szobatiszta lett, zongorázik, énekel, gitározik stb.) – tehetséges valamiben; – hosszabb betegségbõl felépült, és büszke vagy rá, ahogyan végigcsinálta... Amit várunk tõletek még az írásokhoz: fénykép, gyermek neve és életkora, a város ahol éltek. Az írások hossza nincs meghatározva. TOVÁBBRA IS VÁRJUK A FOTÓKAT CÍMLAPJAINKRA!!! Amatõr, vagy profi

képeket várunk, amelyek magazinjaink profiljához illenek! Családi magazinunkhoz 0-14 éves korig! Szabadidõs magazinunkhoz 14 éves kortól...! TOVÁBBI RÉSZLETEK: www.hirnok.hu www.csaladi.hirnok.hu Az írásokat „AZ ÉN GYERMEKEM”, a fotókat „FOTÓPÁLYÁZAT” jeligével ellátva az info@hirnok.hu email címre kérjük küldeni.


2011 December Családi Hírnök  

Családi Hírnök Magazin 2011 December

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you