Ghidul Studentului la Universitatea Alternativă (2014-2015)

Page 1

O comunitate de profesionişti

Învaţă din proiectele pe care le implementezi.

Ghidul Studentului

Personalizat pe nevoile tale.

Alegi ce si cum să înveţi

Relaţii autentice, 1 la 1

Reorganizăm modelul pe nevoile tale


de ce alternativ

• Ce e cu acest ghid

Este o nebunie să faci același lucru iar şi iar, așteptându-te ca rezultatele să fie diferite.” Albert Einstein Dragă cititorule, Am creat Universitatea Alternativă pentru a deschide 3 drumuri şi am scris acest ghid cu 3 tipuri de cititori în minte. Pentru studenţii universităţii deschidem un drum către o lume a posibilităţilor. Aici tinerii îşi asumă responsabilitatea pentru propria dezvoltare, se descoperă şi se creează pe sine, redescoperă jocul, motivaţia intrinsecă şi pasiunea, au curajul să viseze şi puterea de a-şi transpune visele în realitate. Pe studenţii universităţii ghidul îi va ajuta să aibă perspectiva de ansamblu pentru a valorifica la maximum anul universitar 2014-2015.

Pentru educaţia din România, UA deschide un drum către alte principii: libertate în loc de control şi obedienţă, colaborare în loc de individualism şi practică în proiecte de impact în locul izolării în teorie. Profesioniştilor în educaţie interesaţi, ghidul le arată cum am pus într-o arhitectură care funcţionează, principiile de mai sus. Pentru economie şi societate, deschidem un drum către transformare. Este o universitate pentru tinerii care vor face diferenţa în organizaţiile în care vor ajunge şi în societate. Partenerilor şi prietenilor noştri le va folosi să cunoască modelul alternativ pentru a putea identifica oportunităţi noi de colaborare şi moduri în care Universitatea Alternativă poate răspunde nevoilor lor.

cum alternativ?

“ 2

The fact is that given the challenges we face, education doesn’t need to be reformed - it needs to be transformed. The key to this transformation is not to standardize education, but to personalize it, to build achievement on discovering the individual talents of each child, to put students in an environment where they want to learn and where they can naturally discover their true Constantin Noica passions.” Sir Ken Robinson


cuprins Despre noi Cine suntem?

pag 4

Încotro mergem?

pag 5

Principii

Educație personalizată

Fazele de dezvoltare Susţinere individuală Consiliere pentru autonomie în învăţare

pag 16

Coaching

pag 17

Mentorat

pag 18

Orientare în carieră, branding personal şi networking

pag 19 Comunități de practici

Comunitățile de practici

pag 22

Traininguri şi cursuri intensive

pag 24

Certificate digitale (Open Badges)

pag 25

Ziua comunităţilor

pag 26

Ateliere şi grupuri de învăţare

pag 27

HRemotion

pag 28

New Media School

pag 29

Syncer School

pag 30

Comunităţi în formare (educaţie şi vânzări)

pag 31 Impact în societate

Te provoci şi înveţi din experienţă Internship Rent a Team Incubator de afaceri

pag 38 pag 39 pag 40 pag 41 Mediul de învăţare

The Game

pag 42

Camp

pag 43

Learning House

pag 44

Platfoma online

pag 45

Invitatul săptămânii

pag 46

Learning Day

pag 47

Promisiunea noastră Un an alături de noi

pag 50

Parteneri

pag 51

Testimoniale

pag 52

Timp şi bani

pag 54

3


cine suntem? Ioana

Silvia Corina Ana

Violeta Horațiu

Traian

Floriana Vlad

Miruna Andrei

Cristina

Victoria

fotografie: Photoliu pentru Decât o Revistă #11

Acum 6 ani am fondat CROS, ca parte a visului de a crea prima universitate alternativă din România. CROS a devenit în 2013 Universitatea Alternativă şi are acum o echipă de 13 angajaţi “full-time”. Fondatorii UA au peste 10 ani experienţă în educaţie şi au lucrat direct cu peste 2000 de tineri voluntari şi 106 organizaţii de tineret. În 2011, la Gala Premiilor în Educaţie, CROS a primit o distincţie specială pentru contribuţia la învăţământul din România prin inovaţie în educaţie şi prin viziunea Universităţii Alternative. Celelalte 6 distincţii au fost oferite unor instituţii şi organizaţii prestigioase cum sunt “Gazeta Matematică” şi Institutul Naţional de Fizică Atomică - Horia Hulubei. 4

În următorii ani credem că avem de pus alte valori la baza educaţiei din România. Autonomie şi încredere în loc de control. Diversitate şi personalizare în locul standardizării. Gândirea critică în locul îndoctrinării. Pe termen lung, universitatea noastră va contribui la transformarea profundă a educaţiei din România.

Suntem o echipă de tineri între 24 şi 32 de ani pasionaţi de educaţie.


încotro mergem? O universitate altfel

O revoluție în educație

Am creat prima universitate din România bazată pe autonomie în învăţare, colaborare în comunităţi de practici şi proiecte cu impact. Universitatea se adresează tinerilor cu potenţial de a deveni agenţi de schimbare ai societăţii româneşti. Până în 2023 ne-am propus ca 1% din studenţii din România să înveţe în campusurile Universităţii Alternative.

Universitatea Alternativă va da speranţă societăţii româneşti că educaţia poate fi reinventată. Existenţa ei va promova diversitatea şi inovaţia în educaţie. Studenții UA vor crea proiecte și programe inovative, dând naștere unui ecosistem de alternative educaționale. Ei se vor alătura comunităţii inovatorilor în educaţie, RestartEdu, şi împreună cu alţi inovatori vor crea masa critică de proiecte de transformare profundă a educaţiei.

Manifestul lui Schimbă-Lume Trăiesc în lumea lui „asta este”, „așa trebuie”, „las’ că merge și-așa” şi a lui “fiecare trage pentru el”. Pare a fi creaţia celor care au uitat să se joace, să viseze, să creadă în povești, să creadă în ei. Descopăr oameni care nu se cunosc pe sine și merg înainte fără bucurie, fără scop, din inerție. Aud des că „e prea greu”, că „nu se poate” sau că „nu merită”. Aleg să văd lucrurile altfel.

Aleg să rămân visător şi să devin creatorul propriei mele lumi. Vreau să mă cunosc, să știu încotro vreau să merg și de ce. Vreau să cresc puternic şi optimist şi să trăiesc cu poftă. Am să pun mâna să fac lucruri, ca să fac o diferenţă. Voi crea proiecte la care să muncesc cu pasiune. Voi avea curaj să mă provoc zi de zi. Dacă o să cad, o să mă ridic mai puternic. O să fiu curios să descopăr tot ce e de iubit şi admirat în lumea noastră. Voi găsi şi pe alții ca mine şi voi învăţa să creez împreună cu ei lumea în care să ne placă la nebunie să trăim.

Educaţia este cea mai puternică armă pe care o poţi folosi pentru a schimba lumea. “

Nelson Mandela

5


principiile modelului de învățare

6


pornind de la principii În cultura noastră, tinerii se intersectează cu universitatea în momentul în care încep să-şi caute un loc în lume în care vor fi împliniţi. Anii de universitate sunt în primul rând un proces de căutare şi apoi unul de

formare profesională. Rolul universităţii noastre este de a-i susţine în acest proces în care se transformă pe ei şi lumea din jur în căutarea unui loc în care să fie “în elementul lor”.

Confort

Au confortul (material, emoţional, social) asigurat la un nivel de bază.

+ Noi credem că oamenii sunt fericiţi şi împliniţi atunci când au găsit locul în care:

Flow

+

Im

So

te

ct în

cie ta

Co

& C o la b

re

Mediu fertil de învăţare

pa

o ra

Viaţa lor are un sens, un rost, o misiune mai mare decât propriul “bine”.

tonom

ie

Au

Scop

Sunt cât mai mult în acea stare în care timpul dispare şi devin complet absorbiţi de o activitate care le oferă bucurie şi le dă energie.

Felul în care Universitatea Alternativă contribuie la drumul fiecărui student către “elementul lui” se bazează pe 4 principii educaționale care se susţin reciproc şi împreună crează un sistem.

77

nit mu ate


AUTONOMIE ÎN ÎNVĂŢARE Învăţarea autentică şi performantă e un proces condus de fiecare individ care poate fi sprijinit, dar nu determinat din exterior. Fiecare student îşi face propriile alegeri, susţinut de peste 100 de ore de consiliere, mentorat şi coaching. Fiecare învăţă lucruri cu adevărat relevante pentru obiectivele sale, se cunoaşte mai bine,

progresează în stilul şi în ritmul său. Învăţarea este motivată intrinsec de curiozitate, plăcere şi dorinţa de a se dezvolta. Acest tip de motivaţie duce la o învăţare mai eficientă şi mai profundă. Învăţarea autonomă se adaptează dinamic la ceea ce fiecare student descoperă despre lumea din jurul său şi despre sine.

COMUNITATE ŞI COLABORARE Comunitatea de practici presupune procesul de învățare socială care se petrece atunci când oameni cu același interes pentru un domeniu colaborează de-a lungul unei perioade extinse pentru a pune în comun idei, expertiză și cunoaștere, pentru a găsi soluții și a construi inovații. Membrii comunităţii noastre sunt atât 8

8

studenţii cât şi peste 100 de profesionişti cu experienţă în mediul de afaceri, dispuşi să contribuie la învăţarea colegilor mai tineri. Comunitatea este antrenată de peste 100 de evenimente anual, o platformă online, un joc social şi un spaţiu fizic prietenos.


IMPACT ÎN SOCIETATE La Universitatea Alternativă înveţi prin proiecte reale, care fac o diferenţă. Am observat că atunci când învăţarea pleacă de la probleme sau proiecte concrete, din viaţa reală, e mult mai eficientă, mai de durată şi mai relevantă. De aceea, noi credem că pentru a învăţa ceva trebuie să începi să şi practici într-un proiect

de care îţi pasă cu adevărat. Recomandăm ca primul mediu de învăţare să fie unul bazat pe voluntariat. UA facilitează accesul la experienţe practice prin programul Rent a Team, prin intermedierea de Internship-uri la unul dintre cei peste 50 de parteneri sau prin Incubator

MEDIUL DE ÎNVĂȚARE Mediul de învăţare face diferenţa. Investim atenţie şi energie în a crea îmbinarea optimă între un spaţiu fizic accesibil, prietenos şi bogat în resurse, un mediu virtual activ care ne ţine conectaţi şi unde putem centraliza informaţiile comunităţii şi un mediu social dominat de încredere, prietenie şi colaborare. 9


fazele de dezvoltare

10


drumul tău personalizat Primim des întrebarea “cât durează?”. Răspunsul scurt este ”3 ani”. De fapt, noi credem că învățarea este un drum relativ neliniar care are nevoie să țină cont de fiecare individ, de ritmul și contextul în care se află.

Trecerea între 2 faze este condiționată de deținerea unui ”badge digital” care joacă rol de cheie a unei porți către următoarea fază. Există patru faze și implicit patru porți, pe care le vei găsi detaliate mai departe.

Cu toate acestea, am observat că se pot identifica grupuri de circumstanțe și experiențe prin care au trecut tinerii cu care lucrăm. Le-am numit faze de dezvoltare. Ele rămân personalizate, fiecare trecând în ritmul lui prin ele. Rostul lor este de a te ajuta să navighezi mai ușor prin imaginea de ansamblu a dezvoltării tale. Astfel, poți să îi acorzi atenția potrivită și ne ajuți și pe noi să susținem dezvoltarea ta cu experiențele potrivite. În acest model, partea de căutare este la fel de importantă ca partea de dezvoltare.

EXPLORARE

11


Poarta spre Explorare

Explorare Căutare activă În faza de explorare testezi și experimentezi. Te cunoști pe tine și îți faci o hartă a intereselor ˝tale și a realității ce le corespunde. Cauți ceva care te atrage și un loc în care să pui în practică. Dacă ai o idee despre ce ai putea face, încerci să simți pe pielea ta. Nu îți asumi angajamente mult mai mari de 3 luni. Cauți să întâlnești mulți oameni, te oferi voluntar în diverse echipe, îți alegi o organizație căreia să i te dedici și înțelegi cum funcționează. Pentru această etapă recomandăm să citești cărți, site-uri, bloguri din zone diversă, să ai un consilier pentru autonomie în învățare, să participi la evenimente ale comunității UA (Camp, The Game, Invitatul Săptămânii), să mergi la conferințe și să vorbești cu mulți oameni, să intri într-o organizație studențească și să te oferi voluntar în diferite proiecte.

O nouă căutare activă

Poarta spre Tranziție 12 12

În faza de tranziție, de cele mai multe ori, treci de la voluntariat și organizații de tineret la următorul nivel. Poți alege fie un loc de muncă, fie să devii freelancer sau să îți pui pe picioare o afacere. Cu suportul diferitelor experiențe de învățare îți definești cee a ce cauți, vorbești cu cât mai mulți oameni pentru orientarea ta, cunoști companii și echipe, mergi la interviuri, alegi un job, un internship sau un program de management trainee într-o companie. Experiențele de învățare ce îți susțin acest proces sunt Rent a Team în cazul în care îți propui să-ți consolidezi portofoliul și să ai o rețea de clienți și referințe, mentoratul dacă ai nevoie de o accelerare și orientare profesională, internship-urile dacă vrei să cunoști diverse companii și mediul care ți se potrivește. Dacă țintești să fii antreprenor, atunci îți pui pe picioare o afacere în cadrul Incubatorului de afaceri.

Tranziţie


Poarta spre Acțiune

Acțiune În acțiune Faza ˝de acțiune se desfășoară într-un mediu care îți permite să greșești, în care ai libertate și care e astfel setat încât să îți accelereze parcursul. Poate fi într-o organizație bazată pe voluntariat sau într-un proiect personal. Angajamentele asumate nu sunt doar ”exerciții”, ci te reprezintă cu adevărat, sunt lucruri de care îți pasă. În această fază, care poate dura între 2 și 4 ani, acumulezi experiență cât să îți consolidezi sau infirmi alegerile, îți dezvolți un portofoliu relevant cu experiențe valoroase pentru învățarea ta. Experiențele recomandate în această perioadă sunt cele din zona de dezvoltare de competențe și învățare socială (cursuri intensive, traininguri, ateliere, Camp), integrarea într-o comunitate de practică sau inițierea de grupuri de învățare.

10.000 de ore spre Măiestrie În această etapă ești practician reflexiv, te îmbunătățești continuu, mergi tot mai adânc în profunzimea domeniului tău de interes, te afirmi în comunitatea profesională din care faci parte și pe piață, produci rezultate, acumulezi experiență profesională solidă, avansezi și capeți o maturitate profesională. Este o etapă în care, în raport cu Universitatea Alternativă ești în primul rând o resursă pentru alții și dezvoltarea ta este susținută prin acest rol și prin contactul cu alți profesioniști aflați în etapa măiestriei și nu numai.

Poarta spre Măiestrie

Măiestrie 13


susČ›inere individuală

14


If you conquer yourself, then you conquer the world.” Paulo Coelho

15

15


Consiliere pentru autonomie în învățare Ce este? Un proces prin care fiecare membru din comunitate ajunge să-şi asume responsabilitatea pentru propria educaţie şi să-şi conducă în mod competent procesul de dezvoltare. Consilierii sunt studenţi ai Universităţii Alternative de minim un an, care au urmat un program de formare în consiliere pentru autonomie în învăţare. În medie, sunt 14 sesiuni de consiliere unu la unu, de 1.5 ore. Beneficiile programului de consiliere sunt creşterea disciplinei, focus într-o anumită direcţie, dezvoltarea mai multor strategii şi instrumente care să ajute în învăţare. Acest lucru înseamnă creşterea gradului de autonomie în învăţare.

Programul de consiliere pentru autonomie în învățare m-a ajutat să descopăr în orice activitate din jurul meu o oportunitate de învățare, să caut în fiecare experiență ceea ce am învățat nou, iar mai presus de asta, m-a ajutat să-mi dau seama că îmi pot crea singură ocazii pentru a învăța ceva ce îmi doresc. Ceea ce învăț și cum învăț depinde doar de mine!” Raluca Grigore

Am intrat în program fără să am o imagine clară despre ce o să fac mai târziu. Am început prin a răspunde la întrebarea “Cine sunt eu de fapt?”. Aşa am aflat care sunt valorile mele, care sunt modelele pe care le am şi care-mi sunt motivaţiile. Cu fiecare întâlnire pe care o aveam, se cristaliza tot mai bine proiecţia mea în timp. Un alt lucru care m-a luminat a fost descoperirea resurselor de care eram înconjurat. Nu le folosesc nici acum pe toate, însă sunt conştient că există şi că le pot accesa oricând am nevoie de ele. Ajungi sa devii singurul responsabil de învăţarea şi dezvoltarea ta, iar asta îţi dă un sentiment de libertate greu de descris. “ Maximilian Dobrescu

Experiențele din UA se împletesc într-un mod aparte, însă aș putea spune că autonomia în învățare e ceea ce m-a făcut să-mi dau seama că responsabilitatea pentru ceea ce sunt și ceea ce devin îmi aparține în totalitate.

Ce spun autonomicii?

Ana Răducanu

A fost o explorare a sinelui cu multe surprize plăcute. Am învăţat să învăţ şi m-am învăţat pe mine cum funcţionez, ce mă face productivă, de ce fac anumite lucruri şi pe altele nu. Am învăţat să aleg mai bine pentru mine. Am fost întrebată la un moment dat cum mă văd peste 10 ani, dacă îmi menţin această atitudine faţă de învăţare. Cred că mă voi putea adapta la orice şi astfel dezvolta foarte mult. Văd obiectivele de învăţare ca pe un copac ce creşte în mai multe direcţii. Laura Stoia

16

Susținere individuală


Coaching Ce este? Coachingul este un proces individual, non-directiv, care susţine oamenii în atingerea obiectivelor de dezvoltare personală şi profesională, în a face faţă provocărilor şi a atinge performanţa. Coachii sunt profesionişti care au trecut printrun program de formare în acest domeniu şi sunt dispuşi să lucreze cu tineri. Recomandăm coachingul în special în faza de acțiune și în faza de măiestrie. Este de asemenea posibil ca un coach să te ajute şi atunci când ești în fazele de explorare sau tranziție. Programul de coaching este deschis permanent. Atunci când îți dorești să accesezi un coach noi te ajutăm să îl găsești pe cel care se potriveşte provocării tale.

Ce spun beneficiarii În fiecare an, programul de coaching a fost o experienţă “life changing”. A venit ca suport exact în perioadele în care aveam nevoie şi m-a ajutat să-mi îndrept focusul către mine. Miam pus întrebări şi am găsit soluţii la probleme ce ţin atât de aria profesională, cât şi de cea personală. Prin coaching am reuşit să iau o pauză de la cotidianul agitat şi să-mi recalibrez energia către lucrurile care mă fac fericită. “ Georgiana Floroiu

Coachingul m-a ajutat să aflu cine sunt eu ca individ, unde vreau să ajung şi cum pot face acest lucru. Este un proces complex, care porneşte de la o analiză centrată pe individ, în raport cu el însuşi şi îl ajută să-şi înţeleagă alegerile în diferite domenii ale vieţii. Această abordare mi-a oferit un moment de linişte în care am avut libertatea de a mă putea explora şi a mă înţelege mai bine. Este cea mai eficientă cale de a obţine rezultate concrete şi de a dobândi echilibrul în viaţă.” Raluca Bercea

Coachingul cu Gabi este unul diferit de ceea ce am întâlnit până acum. Aveam oarecare reticenţe la început pentru că ştiam structura clasică cu întrebări. Nu-mi plăcea şi nici nu era pentru mine. Cu Gabi este vorba despre coachingul generativ. Asta m-a şi atras să intru alături de ea în program. Nu facem un plan pe care să-l urmez, ci lucram pe calibrarea obiectivelor cu ceea ce eşti şi ceea ce-ţi doreşti. Pentru mine, stabilirea obiectivelor înseamnă mai mult decât SMART, SMARTER, Deadline, Evaluare, Disciplină. Este despre tine. “ Cristi Neacșu

“ “

Ce spun coachii În misiunea voastră de a construi o universitate alternativă, aveţi nevoie de experienţe de dezvoltare sănătoase. Personal sunt convins că instrumente precum este şi coachingul sunt nu doar importante, ci esenţiale pentru a-i pune în mişcare pe Alexandru Popa oameni.” Faptul că oferiţi unor persoane tinere un astfel de spaţiu pentru a-şi pune întrebările fundamentale în această etapă de evoluţie, cu privire la această cale pe care şi-o aleg în viaţă, mă apropie şi mai mult de voi. Mă bucură energia şi deschiderea voastră. A fost o provocare minunată care m-a readus prezentă la pasiunea mea de a lucra cu tineri.” Gabriela Bujor

Pasiunea mea cea mai mare e să lucrez cu tineri. A fost extraordinar de distractiv şi am folosit o mulţime de tehnici noi, creative care am realizat că au dat rezultate atunci când mi-a spus <>.”

Susținere individuală

Andreea Voroneanu

17


Mentorat Ce este? Este un proces în care un profesionist cu experienţă ghidează un student în a-şi dezvolta atât competenţele, cât şi valorile profesionale, oferindu-i perspective şi informaţii precum şi acces la resurse şi experienţe relevante. Mentorii sunt profesionişti cu cel puţin 5 ani de experienţă în domeniile resurse umane, comunicare, management şi antreprenoriat, educaţie şi formare profesională sau vânzări. Pe parcursul anului vei cunoaşte potenţiali mentori pe care îi poţi invita să te sprijine în acest fel. Recomandăm mentoratul în special în faza de tranziţie. Este de asemenea posibil ca un mentor să te poată ajuta şi în perioadele de acţiune şi măiestrie.

Marian Staș este o persoană foarte degajată care reuşeşte să te facă să te simţi confortabil şi liber să-ţi spui părerea. Cred că ce-l face diferit e modul în care vorbeşte

despre lucruri. Unele persoane au spus că vorbeşte “în metafore” şi încep să observ şi eu asta din ce în ce mai mult. Îmi place că poate vorbi foarte concret despre un lucru şi apoi imediat să-l integreze într-un tot mai mare. E un sentiment aparte să ştii că ai pe cineva alături de tine, cineva competent şi de încredere, cu care împărtăşeşti un set de valori şi principii, pe care ştii că te poţi baza să te ghideze în tot acest proces de realizare profesională.”

Teodora Ioan

Ca metodă de învăţare, discuţiile unu la unu mi se potrivesc extrem de bine. Reuşesc să extrag foarte multă valoare din astfel de întâlniri pentru că eu sunt cel care conduce

Ce spun beneficiarii? Mentorul e genul de persoană care în primul rând mi-a inspirat încredere şi profesionalism. Cătălin (Caia) e genul de mentor cum citeşti prin cărţi: îţi povesteşte multe, dar te şi lasă mult să descoperi. Nu-ţi dă totul de-a gata, dar îţi dă puţin câte puţin şi apoi te trimite la treabă. Într-o relaţie de mentorat, mingea se află în terenul tău de cele mai multe ori şi ai nevoie de un drive interior puternic ca să rămai pe

18

frecvenţă. Nimeni nu trage de tine, nimeni nu trebuie să te motiveze. Pentru mine a creat o disciplină şi m-a făcut să înţeleg mult mai mult de ce e important un rezultat sau un obiectiv. Cristi Neacșu

procesul. E principalul motiv pentru care am ales acest program. Mai mult decât atât, mentoratul mi se pare că vine la pachet cu un ingredient special: inspiraţia. Viorel Panaite, în cadrul Invitatul Săptămânii, spunea că atunci când îţi alegi un mentor, e bine să fie o persoană “complementară” ţie şi nu una care să-ţi semene. Atunci procesul de învăţare e accelerat şi sunt şanse mai mari să te dezvolţi.”

Susținere individuală

Maximilian Dobrescu


Orientare în carieră, branding personal și networking Ce este? Pe tot parcursul tău la Universitatea Alternativă vei fi sprijinit și încurajat să ții un jurnal de învățare, să-ți construiești un portofoliu, să dobândești micro-certificatele digitale de care ai nevoie, săți dezvolți cu grijă o prezență virtuală puternică și să te conectezi cu oamenii care îți pot facilita accesul către diverse oportunități. Sistemul de micro-certificate te poate orienta atât în cele 5 domenii specifice cât și în privința competențelor transversale de care ai nevoie, abilităților de viață și a realizărilor pe care le poți ținti. Pentru a încuraja networkingul şi brandingul personal, organizăm un atelier dedicat acestui subiect, unde invităm speakeri, traineri, oferim feedback şi facem schimb de experienţă. Atelierul vă încurajează şi vă susţine să aveţi un blog personal şi o prezenţă online îngrijită, să participaţi la conferinţe şi să fiţi activi în reţelele voastre sociale.

De ce credem că este important?

În aceşti 2 ani şi jumătate mi-am definit nevoile de învăţare pe partea de HR şi mi-am creat contexte în care să mi le acopăr prin programele UA şi prin asumarea unor provocări în afara spaţiului UA (job şi ONGS). Ca student alternativ am prins încredere în mine - că pot duce la bun sfârşit tot ce îmi propun şi că sunt un om valoros. Bianca Panţuru

Într-o lume în care noile cărţi de vizită sunt căutările pe Google şi notorietatea, iar reţeaua de contacte profesionale valorează deseori mai mult decât diploma din facultate, brandingul personal ar trebui să fie o preocupare de bază a oricărui profesionist. Brandingul personal devine astfel nu un lux rezervat doar directorilor de multinaţională şi antreprenorilor, ci o necesitate specifică oricărui om ce îşi doreşte să fie găsit, recunoscut şi remunerat pentru ce ştie să facă cel mai bine.” Paul Olteanu The Personal marketing Agency

Opiniile şi părerile despre tine se formează inevitabil şi, de multe ori, se întâmplă fără ca nimeni să observe. Când devii conştient de imaginea personală dincolo de hainele pe care le îmbraci, atunci intervine termenul de personal branding. “

Susținere individuală

Sergiu Bîcă Friends Advertising

19


comunitÄƒČ›i de practici

20


“

Many ideas grow better when transplanted into another mind than the one where they sprang up. “ Oliver Wendell Holmes

21


Comunități de practici

Comunităţile de practici sunt, în Universitatea Alternativă, echivalentul facultăţilor dintr-o universitate obișnuită. Ele acoperă teme largi cum sunt: resursele umane, comunicare și new-media, management și antreprenoriat, educație și vânzări. Un student poate aparține mai multor comunități. În fiecare an, studenții dintr-o comunitate se auto-organizează pentru a defini subiectele pe care le vor aborda în cursuri, traininguri, întâlniri de schimb de experiență sau grupuri de învățare. Acestea se adaugă unui calendar predefinit de către echipa universității împreună cu partenerii săi educaționali. Comunitatea se auto-guvernează și dincolo de stabilirea calendarului de cursuri. Membrii comunității își stabilesc criteriile de apartenență, reguli de interacțiune, folosirea resurselor și inițierea unor proiecte.

22

În fiecare comunitate există un nucleu format din 3-7 studenți care facilitează întâlnirile lunare, stimulează interacțiunea online și se asigură că în comunitate există o dinamică socială fertilă pentru învățare. Pentru ei, există un curs intensiv cu tema ”Community Building & Art of Hosting”.

În gaşca celor pasionaţi de educaţie eşti mereu la curent cu noutăţile din domeniu. Ştim cam ce lucruri ne preocupă pe fiecare, motiv pentru care alegem atent resursele pe care le împărtăşim. Întâlnirile îmi plac cel mai mult. O dată ce am realizat că pe toţi ne interesează designul experienţelor de învăţare, am ales să transformăm fiecare întâlnire într-un antrenament, unde 2 câte 2 suntem designeri şi facilitatori ai întâlnirilor. Maxi Dobrescu

Comunitate şi colaborare


Dependență -> independență -> interdependență Într-o universitate obișnuită, învățarea se face în grup dar, atât fiecare student, cât și întregul grup, este dependent de deciziile luate de universitate. Prin autonomie în învățare fiecare student devine independent, având control asupra ce învață, cum învață și de ce învață. Participând în comunitățile de practici auto-guvernate, trece la următorul nivel, acela de interdependență între mai mulți studenți independenți în

Arhitectura comunităţilor de practici ale Universităţii Alternative a rezultat dintr-o îmbinare între ”comunitățile de practici” modelate de Etienne Wenger, o teorie a învățării numită ”conectivism” și modelul școlilor democratice. Comunităţile de practici (CoP) sunt o formă de organizare în care un grup de oameni care acţionează într-un domeniu profesional se reuneşte pentru a împărtăși practici și a se antrena în noi probleme ale respectivului domeniu. Etienne Wenger defineşte 3 elemente ca fiind esenţiale pentru existenţa CoP: • Domeniul - aria de cunoaştere care creează scop comun şi ghidează învăţarea; • Comunitatea - relaţiile sociale dintre membri care se susţin în împărtăşirea cunoaşterii; • Practicile propriu zise - zone de focus în jurul cărora comunitatea se dezvoltă, în care împărtăşeşte şi coagulează majoritatea cunoaşterii. Conectivismul susține că în peisajul actual marcat puternic de tehnologie, capacitatea de a fi permanent conectat pentru a obține noi cunoștințe este mai importantă decât cunoștințele dintr-un anumit moment. Educația democratică promovează autodeterminarea în cadrul unei comunități de egali bazată pe corectitudine, respect și încredere.

Anul acesta comunitatea HRemotion a avut o altă faţă pentru mine: a fost construită şi susţinută de studenţii alternativi şi practicienii în HR. Acum există un core group, care pregăteşte întâlnirile comunităţii. Noua faţă a HRemotion m-a ajutat să descopăr un grup de oameni pregătiţi în domeniul meu de interes, alături de care pot afla aspecte noi sau pot aprofunda un subiect. Comunitatea este în acelasi timp locul în care pot contribui la dezvoltarea altor practicieni în HR, locul în care eu mă dezvolt ca specialist şi locul de unde pot lua feedback relevant pentru ideile mele. Aici simt că pot învăţa cu adevărat de la egali bine pregătiţi, îmi pot crea singură contextul de învăţare şi pot să creez relaţii frumoase cu oameni care au aceleaşi pasiuni ca şi mine. Raluca Grigore

Îmi place mult că punem în practică ce am învățat la curs despre cultură organizațională și astfel ne putem face o imagine clară despre ce înseamnă acest lucru într-o companie. Pentru mine e mai mult decât un proiect, e un mod de a-mi canaliza energia către ceva productiv și de a lucra alături de două fete pasionate si entuziasmate ca și mine. Larisa Oprescu

Comunitate şi colaborare

23


Traininguri și Cursuri Intensive Traininguri vs Cursuri

Etapele unui curs

Trainingul este o experiență condensată care durează între 4 ore și 3 zile pline. Spre deosebire de un training, cursul are cel puțin 6 întâlniri întinse pe o perioadă de 2 luni. Această arhitectură valorifică timpul între întâlniri în care studenții conectează cu partea practică. Cursurile se adresează celor care îşi doresc să înveţe aprofundat într-o zonă tematică pe o perioadă de 2-4 luni şi cu aplicabilitate directă în proiecte reale. Dată fiind natura intensivă a cursurilor, fiecare student poate alege cel mult un curs în fiecare semestru. Calendarul anual conține 25 de traininguri și 40 de cursuri selectate atent împreună cu partenerii noștri educaționali. Profesorii sunt practicieni cu experienţă în domeniu sau formatori profesioniști. Cursurile sunt oferite de organizații recunoscute cum sunt Achieve Global, Human Invest, Interact, DoR, Friends for Friends Foundation.

Formarea grupului de învăţare Negocierea aşteptărilor şi obiectivelor Desfăşurarea cursului + activităţi practice Auto-evaluare în grup şi valorizare rezultate

Ce face un curs să funcționeze?

Cursul de strategii online e una dintre cele mai tari experiențe de învățare prin care am trecut în ultima vreme. Nu e deloc cum te-ai aștepta când vezi cuvântul „curs” în față – temele de discuție leam stabilit la început împreună cu profesorul, iar la întâlniri noi, cei cinci participanți din grupa 1 vorbim aproximativ 70% din timp. :) Cel mai mult învățăm prin întrebările pe care le primim, întrebări care ne fac să conștientizăm singuri ceva ce ar fi putut fi predat „clasic”. Iar faptul că ne dăm singuri seama despre ce e vorba ne face să ținem minte informațiile cu o ușurință mult mai mare. Per total, experiența cursurilor este grozavă! Mircea Grecescu

24

• Participanţii să îşi dorească să aprofundeze o temă de învăţare în paralel cu oportunitatea de a o pune în practică. • Toţi cei implicaţi să dedice suficient timp, atât în procesul individual de învăţare, cât şi pentru cel de grup. Asta înseamnă inclusiv să investeşti timpul necesar pentru a pune în practică şi a reflecta asupra celor întâmplate, pentru a readuce noile tale perspective în grupul de învăţare. • Toţi participanţii la curs, inclusiv profesorul, să îşi negocieze aşteptările faţă de rezultatul cursului şi să decidă asupra ce îşi concentrează energia pe durata lui.

Comunitate şi colaborare


Certificate digitale (Open Badges) Ce sunt? Universitatea Alternativă administrează un sistem de micro-certificate digitale (Open Badges) prin care evaluează și recunoaște dobândirea unei abilități sau a unui set de abilități. Fiecare domeniu are setul său de micro-certificate.

Sistemul de micro-certificate digitale se va afla în 2014-2015 într-o fază de pilotare în care vor fi disponibile 7 micro-certificate. Acestora li se vor adăuga noi certificate în funcție de interesele fiecărei comunități. Cele 7 MicroCertificate Digitale active sunt: Volunteer Legacy The Element Seeker Collaborative Team Worker Agile Self Directed Learner Rookie Project Manager Aware Graphic Designer Junior Talent Resourcer

Micro-certificatele ajută în trei feluri: Orientare Existența sistemului de micro-certificate semnalizează abilități importante pentru un domeniu profesional și ajută studenții să și le definească mai clar. Feedback Având criteriile de evaluare, studenții pot obține feedback de la persoanele resursă din fiecare comunitate. Aplicarea pentru un certificat include feedback care să ajute în dezvoltarea ulterioară a respectivei abilități. Transfer de încredere Certificatele digitale sunt transparente și pot fi afișate pe blog, pe linkedin sau în CV. Acestea ajută la a forma încrederea că studentul UA care are certificatul deține și abilitatea corespunzătoare.

This is creating an ecosystem that lets people verify information and recognize learning that happens anywhere and turn that into something valuable for schools, jobs and communities. Mozilla Open Badges

Comunitate şi colaborare

25


Ziua comunităților Ce este?

Exemplu: comunitatea de educație

Comunitățile de practici din Universitatea Alternativă sunt forme de auto-organizare a studenților interesați de aceeași temă. Există cel puțin o întâlnire lunară a fiecărei comunități. În cadrul unei întâlniri membrii comunității își împărtășesc reușitele și provocările, se ajută reciproc, fac schimb de resurse sau construiesc soluții și instrumente. Temele sunt alese de participanţi şi sunt programate astfel încât cele discutate să fie sincronizate cu activităţile practice. Întâlnirile sunt găzduite de unul dintre membrii comunității. Gazdele întâlnirilor sunt formate în cadrul unui curs intensiv despre comunități de practici și ”art of hosting”. Între întâlnirile lunare membrii comunităților organizează și alte întâlniri tematice, seri de film, sisteme de împărtășit resurse etc.

O perspectivă personală

Este o experienţă în care vorbim pe bune despre lucruri pe care le-am făcut şi le facem pe bune. Lucruri care au ieşit sau nu, lucruri despre care vreau să aflu cum au fost făcute de alte organizaţii, cum le-a ieşit, ce dificultăţi au întâmpinat, lucruri pe care le am eu în cap şi vreau să le aplic în organizaţie, lucruri pe care le-am pus în practică şi am ajuns într-un impas pe care nu îl pot depăşi şi am nevoie de soluţii creative şi întrebări deştepte. În categoria lucruri pentru mine poate intra: o campanie de comunicare, brandingul organizaţiei, research, Facebook, conţinut pentru Facebook, articol pentru blog, site, un logo amărât, un tweet, orice.” Ioana Cepoi

26

Comunitatea de educație s-a format în noiembrie 2013 când 21 dintre studenții UA au răspuns invitației de a face parte. Patru dintre ei s-au oferit să fie în grupul nucleu, alți 8 s-au oferit să fie membri și alți 9 exploratori. Prima întâlnire a fost una de cunoaștere și organizare. Fiecare a povestit ce a făcut până acum în educație și ce l-a făcut să fie atras de domeniu. Apoi au fost adunate toate subiectele despre care membrii doresc să învețe. S-au adunat 34 de subiecte dintre care: educație prin joc, designul experiențelor de învățare, cum evaluezi impactul, tehnologie în educație, medii de învățare etc. A urmat să facem planul pentru următoarele activități. S-au stabilit datele următoarelor întâlniri lunare și echipele de câte 2 care le vor pregăti și facilita. În plus am stabilit că vom avea un Google Group și un Wiki (se ocupă Delia), că încercăm o Comunitate Google+ (se ocupă Ana R.), delicious.com (Maxi), WhatsApp (Ana S). Ne-am mai planificat un teambuilding (Silvia & Aura), un program de ”job shadowing” între noi, să găsim un nume, să organizăm un curs de gândire critică în educație și să ne întâlnim în fiecare joi la cafeneaua CROS. După primele 2 luni comunitatea avea 2 întâlniri la activ, un teambuilding, zeci de mesaje pe Comunitatea Google+ și WhatsApp un teambuilding, și un curs auto-organizat.

Comunitate şi colaborare Comunitate şi colaborare


Ateliere și grupuri de învățare Ce sunt? În Universitatea Alternativă încurajăm inițiativele spontane ale studenților, colaboratorilor și partenerilor. În consecință, calendarul de cursuri și traininguri este dublat de un număr semnificativ de ateliere și grupuri de învățare inițiate spontan. Atelierele sunt o formă de învăţare în care grupuri între 3 şi 30 de studenţi se auto-organizează şi îşi creează singuri experienţele de învăţare, plecând de la nevoi foarte specifice, dar într-o arie de interes comun. Membrii comunităţii sunt 100% în control în ceea ce priveşte iniţierea şi desfăşurarea atelierelor.

Cu ce te ajutăm noi În primul rând, ai la dispoziție spațiul, materiale și echipamente. Apoi, îți oferim un ghid pentru organizarea și facilitarea atelierelor și a grupurilor, realizat în urma experienței de 2 ani cu acest format. Și˝, dacă ai nevoie, un membru al echipei te poate ajuta cu designul sau facilitarea atelierului.

Exemple Public speaking A cuprins studii de caz, concurs de dezbateri, prezentări filmate + feedback, simulare de emisiune radio şi recomandări de resurse. Gamification A pornit ca un grup de studiu în paralel cu un curs pe aceeaşi temă de pe Coursera şi a evoluat într-o serie de proiecte de a folosi dinamici de joc în învăţare, managementul echipelor şi design de proiecte transformaţionale. Storytelling Este construit ca un grup de lucru şi de împărtăşire de resurse. Până acum, a adus mai mulţi invitaţi la întâlniri şi a generat o serie de proiecte de scriere narativă.

Comunitate şi colaborare

27


comunitatea tinerilor pasionați de resurse umane

Domeniul Este CoP care se concentrează pe probleme de management şi dezvoltare a resurselor umane, de la recrutare şi selecţie, la motivare şi managementul performanţei. Ea se adresează celor cu pasiune pentru lucrul cu oamenii în dezvoltarea grupurilor şi organizaţiilor, precum coordonatori de HR, traineri, facilitatori etc. Începând cu 2012 folosim ca referinţă HR Profession Map, dezvoltat de CIPD.

Traininguri și cursuri

Temele pe care s-a concentrat comunitatea în ultimii ani aparţin noului val de competenţe de resurse umane: Learning (in) Organizations Overview on HR Organizational Culture Resourcing and Talent Planing Integrating New Members Engaging People Performance and Rewards Leading HR (Strategy)

28

Membri

HRemotion este prima comunitate pe care am lansat-o, în 2008. Majoritatea membrilor activi ai comunității sunt voluntari în ONG-uri de tineret responsabili de departamentele şi procesele de HR. Lor li se alătură profesionişti cu peste 10 ani de experiență în acest domeniu, care contribuie (în roluri de mentori, traineri, profesori şi invitaţi) cu experienţele şi cunoştinţele lor. Exemple de mentori, profesori şi invitaţi • Roxana Mocanu - Fondator şi Director HR Enterprize; • Mihai Zânt, Training and Recruitment Manager - Apa Nova, Veolia • Tibi Borza, fost Recruitment Specialist L’Oreal, antreprenor • Luminiţa Keleş, Employer Branding Manager JTI România • Diana Rosetka - General Manager United Business Developement (AchieveGlobal, KT, ROI) Studenţii care au ajuns în faza de măiestie în această temă coordonează funcţii de HR în companii sau au lansat proiecte şi organizaţii de training şi dezvoltare precum Bulent Duagi - HR Business Partner Vodafone România sau Corina Anghel - fondator Improvizatie.ro.


comunitatea tinerilor pasionați de comunicare în medii alternative

Domeniul

Comunitatea

New Media School se concentrează pe comunicare, în special în noile medii (reţele sociale, platforme de colaborare online, foto, video, grafică digitală, etc.). Ea se adresează celor pasionaţi de a experimenta noi medii de comunicare și dornic să-şi perfecţioneze abilităţi şi tehnici specifice în aceste domenii, de la jurnalism narativ la marketing social şi creaţie multimedia.

New˝Media School s-a născut în 2009 la intersecţia intereselor noastre pentru comunicare digitală şi branding. Membrii activi ai comunității sunt responsabili fie de imaginea organizaţiilor lor, fie de proiecte şi campanii de comunicare. Lor li se alatură profesionişti din agenţii de creaţie şi responsabili de comunicare din companii care contribuie în roluri de mentori, traineri, profesori şi invitaţi cu experienţele şi cunoştinţele lor, precum:

Traininguri și cursuri

Subiectele pe care s-a concentrat comunitatea până acum sunt: One minute video for web Photography Graphic Design Digital Marketing Branding (in) Organizations Narrative Writing and Storytelling How to Create a Campaign Concept Creative Copywriting

• • • • •

Mircea Stăiculescu - Managing Director Headvertising Bogdan Theodor Olteanu - Consultant comunicare @ Bortun-Olteanu Tudor Totolici, Online Marketing Consultant; Tedy Necula, Regizor şi fondator Filmmaking. ro Cristi Lupșa, Editor Decât o Revistă

Studenţii care au ajuns în faza de măiestrie în această temă coordonează departamente de comunicare, lucrează ca freelanceri în fotografie sau consultanţă de comunicare, sunt interni în departamente de comunicare sau în agenţii de publicitate sau îşi deschid propriile afaceri în domeniu, ca de exemplu: Delia Mija - Art Director ILeo Marketing Interactiv, Andrei Cojan - Fotograf, Larisa Stîngă - Fotograf, Andrei Lasc fondator butic de creaţie, Andra Berilă şi Bogdan Crivoi - fondatori studio de animaţie 2D.

29


comunitatea tinerilor pasionați de dezvoltarea organizațiilor

Domeniul

Comunitatea

SyncerSchool se concentrează pe probleme de management şi arta de a conduce şi susţine dezvoltarea organizaţiilor. Ea se adresează liderilor de organizaţii de tineret și tinerilor antreprenori care sunt preocupaţi de felul în care conduc şi organizează ONG-uri şi companii în efortul de a le face mai performante, mai sustenabile, mai etice şi mai agile.

SyncerSchool a aparut în anul 2012, inspirată de nevoia unui grup din ce în ce mai mare de lideri ONG-işti (preşedinţi, manageri de proiect, coordonatori de departamente), a câtorva antreprenori şi alumni pasionaţi de dezvoltare organizaţională de a se dezvolta în această arie tematică.

Cursuri și traininguri

Subiectele de interes în primul an al comunităţii au fost: Team Dynamics Business Model Generation Lean Startup Project Management Six Sigma and Process Thinking Leadership 101 Financial Literacy for Managers Strategic Thinking

30

Exemple de mentori, profesori şi invitaţi:

• • • •

Cătălin Caia - Regional Business Manager, Xerox Corporation; Alex Ghiţă - Preşedinte EDUCATIVA; Marian Staş - Consultant în Educaţie şi Fondator Win-Win Consulting; Oana Ţoiu - Executive Director, K Consulting Management and Coordination; Diana Rosetka - General Manager, United Business Development, AchieveGlobal, KT, ROI;

SyncerSchool nu are încă studenţi în faza de măiestrie întrucât există de numai un an. Cei mai implicaţi membri ai comunității conduc ONG-uri sau pornesc propriile afaceri sociale printre care 3 şcoli (muzică, sport, o şcoală democratică) și un butic de web-design.


comunități în formare Educație

Exemple de membri ai comunității de educaţie: •

the purpose of education is to

Începând cu toamna anului 2013 în Universitatea Alternativă s-a format o comunitate de practici dedicată educației, învățării pe tot parcursul vieții, transformării sistemului de educație, antreprenoriat în educație şi inovaţia în învăţare. Comunitate pune în valoare atât cunoșterea proprie despre educaţie alternativă şi nonformală dar şi legături puternice într-o reţea extinsă de experţi şi organizaţii din România şi din lume.

• • • • •

Ana Răducanu - community builder RestartEdu Ana Șpaiuc - profesoara istorie gimnaziu Maximilian Dobrescu - antreprenor în educație prin sport Delia Gologan Violeta Șerbu - doctor științele educației, fondator CROS Traian Brumă - arhitect al învățării, fondator CROS

Vânzări

Cursuri și traininguri:

$ $

Facilitating Learning in Group Learning Experience Design Digital Technology for Learning How People Learn Transforming Education & Society; Alternative Education Learning Tools Learning Theories Arhitectura mediilor de învățare

Din ce în ce mai mulți oameni în jurul nostru sunt preocupați de a pune noi produse și servicii in slujba oamenilor. Pentru asta este mereu necesar să se creeze o legatură sănătoasă între cei care folosesc un produs sau serviciu şi cei care îl crează. Cum se creează relaţii sănătoase între cei care fac şi cei care beneficiază este întrebarea de plecare a acestei comunităţi.

Traininguri și cursuri Selling: Process & Techniques

Comunitatea

Listening, asking questions & exercising

Exemple de mentori, profesori şi invitaţi în 20132014: • • • • • •

Andrei Popescu - Coordonator, ANPCDEFP Elisabeta Stănciulescu - prof. universitar, Sociologia Educației Alex Ghiţă - Preşedinte EDUCATIVA Marian Staş - Consultant în Educaţie şi Fondator Win-Win Consulting Ionuț Soleanicov - CEO Teach for Romania Cristina Dinu Popa - Fondator Jukava

Growing Relationships Negociating win-win Networking & Personal Branding Exemple persoane-resursă în 2013-2014: • • • •

Alexandru Aramă - Head of Retail, Unicredit Leasing Dragoş Nicolaescu - CEO, Visionary Business Consultants Cătălin Caia - Business Division Manager, Xerox Olga Oltean

31 31


interdisciplinar

Începând cu 2012-2013 în Universitatea Alternativă a existat câte un grup de învățare dedicat temelor interdisciplinare de mai jos. În 2014-2015 pentru fiecare dintre cele trei va exista câte un curs intensiv.

Gamification Gamification este practica de a folosi tehnici din jocuri în contexte care nu sunt jocuri, pentru a rezolva diferite probleme. Se foloseşte în educaţie, în creşterea implicării clienţilor, angajaţilor sau voluntarilor, în rezolvarea de probleme complexe în mod colaborativ şi multe altele. Primele noastre aplicaţii sunt în resurse umane şi în educaţie.

]

[

Design Thinking Design Thinking este practica de a combina empatia pentru un context, gândirea raţională şi creativitatea pentru a rezolva probleme noi şi/sau complexe. Se foloseşte în crearea de noi produse, servicii, structuri şi procese organizaţionale, precum şi în rezolvarea unor probleme sociale sau economice.

Graphic Facilitation Facilitarea grafică foloseşte imagini şi schiţe la o scară relativ mare, pentru a conduce un grup către anumite rezultate, a facilita crearea imaginii de ansamblu asupra unei probleme şi pentru a stimula gândirea vizuală şi creativitatea. Este folosit în traininguri, conferinţe şi alte tipuri de întâlniri.

abilități transversale The Art of Learning How to Focus and Get Things Done Manage Your Emotions Public Speaking The Art of Conversation and Other Social Skills Interpersonal Communication Collaboration and Teamwork

Thinking Skills Critical Thinking & Problem Solving Creativity Habits Information Literacy

32

A devenit normalitate ca după fiecare seară de curs să ajung acasă într-o stare mixtă de revelaţii, gânduri şi bucurie. Alis reuşeşte întotdeauna să creeze o atmosferă confortabilă pentru a ne deschide şi a privi în noi. Ce am învăţat până acum? Mi-am explicat multe lucruri referitor la cum funcţionez la nivel raţional, am înţeles cum e să priveşti lumea prin filtre limitative, cum e să trăieşti la cauză sau la efect, şi totodată am învăţat să-mi descopăr valorile. E una din cele mai valoroase experienţe din ultimul timp. Liviu Grandl, despre cursul “Self - discovery” ţinut de Alis Anagnostakis


abilități de viață Ce înseamnă Abilitățile de viață sunt - în contextul Universității Alternative - acele abilități care nu pot fi incluse în sfera profesională. Sunt abilități care te ajută să-ți gestionezi viața personală, să te dezvolți și în alte arii ale vieții și să trăiești o viață bogată și împlinită.

Peștera lui Chiron

Peștera lui Chiron nu e doar un curs, este o călătorie. Călăuza noastră, Horea Murgu, ne-a explicat la început care va fi structura: o dată la 3 săptămâni vom avea întâlniri prin care vom descoperi diferite domenii ale artei. Pe lângă toate întâlnirile acestea, am mai fost provocați să ne punem imaginația la treabă și să gândim o instalație, căreia să-i dăm apoi viață cu ajutorul Arduino. Prima întâlnire pe care am avut-o a avut ca temă ritmul. Timp de două ore am bătut la fel și fel de tobe, ne-am simțit ca un adevărat trib african și ne-am dat seama că ritmul există în fiecare dintre noi. Următorul nostru popas a fost la întâlnirea cu scriitorul și eseistul român Andrei Pleșu. A fost o seară de povești - despre artă, despre oameni și despre noi. Sfatul pe care ni l-a dat a fost să continuăm să ne căutam chiar și atunci când suntem siguri că am găsit anumite răspunsuri. Călătoria noastră a continuat cu un atelier de pictură chinezească. De data aceasta am lăsat pensula să ne conducă și nu noi pe ea.

Cursuri și Traininguri Self Awareness, Confidence & Self-Esteem Finding Your Element & Johnny Bunko’s 7 Career Lessons Chiron’s Cave - Self Discovery Through Arts Happy You - Intro to Science of Happiness How to Eat for Health and Energy Am ajuns și în beciurile Muzeului Țăranului Român, unde am avut ocazia să vedem cum se prepară hârtia, iar apoi am trecut chiar noi la acțiune. Mirarea ne-a fost mare când am ajuns la atelierul de tango și nu am întâlnit o profesoară care să ne arate pașii de dans corespunzători, ci ne-a ajutat să căutăm în noi acele mișcări. Ultima întâlnire pe care am avut-o a fost una demnă de Hunger Games. Am tras cu arcul și am încercat să ne găsim echilibrul și liniștea.

Călătoria continuă, însă dacă ar fi să trasez un fir roșu prin toate aceste experiențe și întâlniri, acesta ar avea la baza întoarcerea către sine. La fiecare atelier am rămas cu același gust: dacă lucrurile pornesc din interiorul tău, înseamnă că ești pe drumul cel bun. Diana Matache

33


impact ĂŽn societate

34


Education is not preparation for life; education is life itself.” John Dewey

35


Te provoci și înveți din experiență Ce este?

Pentru ca învățarea ta să aibă energie, să fie ancorată în practică și relevantă, te ajutăm să îți identifici provocarea din proiectele curente sau să îți redefinești proiectele astfel încât să acestea să te provoace. Noi credem că organizațiile studențești sunt medii excelente în care te poți provoca și atunci când experienţa din Universitatea Alternativă se conectează cu experienţa de voluntariat, rezultatul este spectaculos. De aceea, vom depune efort pentru ca activităţile din UA să susţină experienţa practică din ONG şi rezultatele tale acolo. Același lucru este valabil și pentru situația în care ai un job provocator. Voluntariatul în activitățile Universității Alternative sau într-un proiect propriu, un proiect Rent-a-Team, un internship sau deschiderea unei afaceri proprii în Incubatorul de Afaceri UA sunt alte opțiuni pentru a-ți găsi provocarea de care ai nevoie pentru a te dezvolta. Echipa universității va întreține cu tine pe parcursul anului o conversație despre cum și în ce măsură te provoci și cum poți valorifica mediul de aici pentru a te ajuta să depășești provocările.

ONGS-uri partenere

Aniversez anul ăsta 4 ani de implicare activă în ONG-uri şi de multe ori îmi iau un timp să mă gândesc la toţi anii ăştia, să văd de unde am plecat, cu ce am rămas, dar mai ales, ce am învăţat. Universitatea Alternativă a fost şi este mediul în care învăţarea s-a produs în cel mai natural mod cu putinţă, pentru ca a venit din motivaţia mea şi din interacţiunea cu ceilalţi, o învăţare conştientă şi continuă. Am învăţat atât despre mine, despre cum şi de ce reacţionez într-un anumit fel, ce îmi doresc de la mine şi de la ceilalţi şi de aici am putut să construiesc învăţarea despre interesele mele, lucrurile care mă pasionează şi pe care vreau să le aprofundez. Tot aici am învăţat tot ce n-am învăţat la şcoală, pentru că am avut “profesori” înclinaţi numai spre partea practică, am învăţat de la alţi studenţi ca şi mine, am împărtăşit experienţe şi mai ales, am fost mereu inspirată de oamenii comunităţii. Alexandra Chiru

36

Impact în societate


Internship Ce este? În perioada de Tranziţie, e posibil să vrei să îţi găseşti organizaţia sau compania care ţi se potriveşte cel mai bine. Pentru asta îţi putem recomanda un internship de câteva luni într-una din organizaţiile partenere. Vei avea o sesiune de consiliere în carieră cu unul dintre membrii echipei UA, care te va ajuta să îţi clarifici nevoia. Apoi, căutăm împreună un program de internship care ţi se potriveşte.

Programul

Programul de internship va fi deschis pe parcursul anului şi are scopul de a-ţi oferi oportunităţi şi de a intra în contact direct cu organizaţii sau companii în cadrul cărora ţi-ar plăcea să lucrezi. Vom urmări acest obiectiv prin 3 tipuri de activităţi: Colectarea şi postarea de oferte din partea companiilor

Consiliere pt. alegerea oportunităţilor care ţi se potrivesc

Conectarea ta cu organizaţii în care ai dori să intri în internship

Am învăţat de la fiecare în parte şi de la prieteni ai DoR-ului ce înseamnă jurnalismul narativ, de ce e importantă povestea şi cum o prezinţi cititorilor. Serile de luni erau dedicate întâlnirii la StoryClub, unde purtam conversaţii în jurul textelor din presa internaţională. Am experimentat şi modul în care se face un interviu. Majoritatea trebuia învăţat făcând. Trei luni păreau mult timp. Dar au trecut repede şi mi-am dat seama că ar fi fost şi mai multe de făcut... Nu e deloc uşor să faci ceva diferit şi foarte bun.” Andra Rotaru

Ca profesionist, am înțeles cât de important este să înțelegi piața, atât calitativ, cât și cantitativ, cât de importantă este comunicarea cu oamenii care lucrează pe poziția pentru care tu recrutezi și cam ce aşteptări au tinerii ca mine de la un prim job. Ovidiu Condurache

Exemple

La DoR a fost vorba de “ucenicie”. M-a purtat în mai multe direcţii: de la activitatea redacţională la ajutor pentru organizarea evenimentelor. Exploram săptămânal Bucureştiul şi aşa descopeream locuri în care acum merg mai des. “Cum sunt? Ce te pun să faci la DoR?” zâmbeam de fiecare dată şi răspundeam: “Mă lasă să fac exact ceea ce fac şi ei.” Am interacţionat foarte deschis de la început, redacţia în sine era o cameră în care discuţiile pe absolut orice domeniu curgeau cu uşurinţă şi pe care le continuam la oficiu când ne adunam cu toţii şi comandam ceva de mâncare.

Parteneri Pe lângă partenerii principali ai Universităţii Alternative îţi putem recomanda şi facilita programul de internship într-una dintre cele peste 50 de companii cu care suntem în contact.

Impact în societate

37


Rent a Team Ce este?

Programul Rent a Team oferă studenţilor diferite proiecte în cadrul companiilor, în care să se implice, potrivit competențelor lor. Fiecare echipă de proiect se auto-organizează, dar are și un consilier din partea Universităţii Alternative, care ajută intermedierea relației cu clientul și echipa cu feedback când este cazul. În majoritatea proiectelor Rent a Team echipele sunt plătite.

Exemple de proiecte

În anul 2013-2014 au fost 14 proiecte în care s-au implicat 42 de studenţi. Proiectele Rent a Team pot fi campanii de comunicare, campanii de recrutare, filmare sau editare de filme, fotografii la evenimente sau livrarea unor ateliere practice. Organizarea unui eveniment pentru 300 de copii şi 500 de adulți • • •

Crearea de identitate (nume și slogan) pentru un program intern dintr-o corporație

Proiectul a reprezentat și prima mea experiență de lucru, folosind cunoștințele acumulate din mediul ONGist. Mi-a antrenat flexibilitatea, răbdarea, atenția la detalii, mi-a pus la încercare emoțiile de toate felurile. Uneori, multi-tasking era puțin spus - îmi trebuia lucru cu viteza luminii și precizie elvețiană. M-a pus în contact cu manageri de pe toate nivelurile și am înțeles cum să îi abordez pe fiecare, cum să mă adaptez la nevoile lor. Am avut ocazia să testez pe propriami piele care sunt avantajele și dezavantajele lucrului într-o corporație. Am înțeles cum trebuie să mă comport într-un mediu profesional și care sunt așteptările de la mine într-un astfel de context. Am întâlnit profesioniști care m-au luat sub aripa lor și m-au învățat “șiretlicuri” deale meseriei. A fost foarte fain că toți de acolo vedeau în noi niște tineri profesioniști; ne vedeau “oameni mari”, egali, capabili să ducă în spate responsabilități mari și provocări. Cu acești profesioniști țin legătura și astăzi, am rămas prieteni foarte apropiați. Cel mai important: mi-am mai completat listele cu “asta nu vreau să fac” și “asta mi se potrivește”. Cătălina Bericov, proiect de recrutare

38

Echipa - 5 persoane Timp de lucru - 3 săptămâni Remuneraţia: 300 euro/pers.

• • •

Echipa - 5 persoane Timp de lucru - 2 săptămâni Remuneraţia: 120 euro/pers.

Consultanţă pentru schimbarea culturii organizaţionale a unei companii • • •

Echipa - 4 persoane Timp de lucru - 6 luni (6 ore pe lună) Remuneraţie - nu a existat.

Filmarea şi editarea a 40 de interviuri video cu angajații unei companii • • •

Echipa - 3 persoane Timp de lucru - 100 ore Remuneraţia: între 200 şi 600 euro, în funcţie de complexitate şi timpul acordat.

Implementarea unei campanii de recrutare pentru o companie mare • • •

Echipa - 4 persoane Timp de lucru - 3 luni, full-time Remuneraţia: 450 euro / lună / persoană.

Concept și implementare campanie de comunicare online şi offline • • •

Echipa - 4 persoane Timp de lucru - 12 zile de lucru / persoană, pe o durată de 3 luni Remuneraţia: 600 euro / membru de echipă.

Impact în societate


Incubator de afaceri Ce este?

Incubatorul în 2013-2014

Incubatorul de afaceri este un program care îți oferă cadrul și resursele pentru a-ți testa și implementa ideea de afacere.

Cu ajutorul ING Bank, oferă 20.000 euro pentru investiții și mentori din ING Bank pentru 8 afaceri.

Timp de aproximativ șase luni, incubatorul oferă resurse progresiv, ajutându-te să îți crești competențele de bază pentru a ajunge de la idee la un startup viabil. Ideile de afaceri care vor intra în incubator vor trece prin patru etape:

A generat 33 de idei de afaceri în etapa de ideație.

1. Ideație Ideația este etapa care te inspiră și ajută să găsești ideea de afacere care ți se potrivește și să îți formezi reflexul de a identifica și crea idei de afaceri în jurul tău.

A adus alături 20 de idei de afaceri și 6 persoane din boardul ING Bank într-un Bootcamp intens de două zile.

2. Business Planning Această etapă este cea în care, urmărind schema unui plan de afaceri, îți vei testa ideea cu potențiali clienți, vei cerceta mai bine piața, vei clarifica cum va arăta modelul tău de business și îți vei construi echipa. La finalul ei, vei avea un business plan pe care să îl poți da mai departe și la care să te raportezi de fiecare dată când îți îmbunătățești ideea. 3. Start-up În etapa de Start-up vei lucra cel mai intens la afacerea ta și, proporțional cu implicarea ta, vei avea parte și de cele mai multe resurse. Acum se vor înființa juridic firmele, se vor realiza materiale de prezentare, se vor crea și vinde primele produse. În această etapă, afacerile din incubator vor avea mentori și vor căuta să obțină fonduri din angel investing și campanii de crowdfunding. 4. Growth Aceasta este etapa în care îți vei direcționa ideea de la un start-up la început de drum către un business sustenabil, în creștere. Acum vei crea strategia pe termen mai lung a afacerii tale, analizând evoluția din lunile anterioare de incubare.

A susținut crearea a 11 planuri de business și a 11 clipuri de prezentare pentru ideile care au ajuns în etapa de start-up.

Exemple de afaceri din incubator

Tikof, magazin online de ceai și cafea de origine

illu, magazin de accesorii vestimentare personalizate

Skeptic Dog Animation - studio de animație 2D

Impact în societate

39


mediul de învățare

40


“

Given a rich environment, learning becomes like the air. “ Sandra Dodd

41


The Game The Game este jocul social la care participă toată comunitatea. Scopul său este de a dezvolta comunitatea şi relaţiile dintre oameni şi de a cultiva o atmosferă de încredere şi prietenie în UA.

Atitudinile

Casele

Toţi membrii, inclusiv echipa UA fac parte dintruna din cele 7 case. Fiecare casă are misiunea de a crea interacţiune între membrii comunităţii, de a stimula colaborarea şi susţinerea reciprocă şi de a cultiva relaţii autentice. Din acest motiv, membrii caselor vor fi amestecaţi atât în ceea ce priveşte nivelul, cât şi comunitatea de practici de care aparțin. Nutella Spankers

Bubble Boo

Răsplăteşte fiecare legătură care se creează între noi: o seară în care ne povestim amintiri, împrietenirea cu toţi membrii pe facebook etc. Learning

Grifonii 2.0

Higgs

Pentru provocările care îţi stârnesc curiozitatea şi îţi hrănesc dorinţa de învăţare şi dezvoltare.

Ninja Minions

Mușchetarii

Playing Pentru provocări care instigă la joc şi distracţie, ne fac să râdem şi să concurăm în toate probele imaginabile.

Wonder House

Provocările şi Playing Day

Sharing

În fiecare lună o zi de sâmbătă este dedicată jocului. La Playing Day fiecare casă primeşte şi alege noi provocări pentru luna ce urmează şi se anunţă punctajul caselor. Restul zilei este un spaţiu deschis pentru provocările caselor, pentru boardgames, olimpiade, concursuri şi socializare liberă.

Pentru fiecare cadou pe care îl faci din suflet: poate fi orice de la o vorbă bună, la o resursă împărtăşită sau o surpriză de ziua cuiva.

Atât provocările cât şi punctajele sunt împărţite pe cele 5 atitudini pe care le cultivăm în cadrul Universităţii Alternative.

42

Relating

Dreaming Pentru provocări care ne fac să ţintim mai sus, să avem obiective ambiţioase şi să trecem la acţiune în a ne îndeplini visele.

Mediul de învățare


CAMP Ce se întâmplă acolo?

Fără să stricăm surpriza, putem să îţi spunem că pe durata celor 6 zile de CAMP se întâmplă cam aşa: Este o tabăra de 6 zile care deschide anul pentru membrii comunităţilor alături de 50 de profesionişti experimentaţi. Atmosfera din Camp te duce într-o lume în care înveţi să-ţi asumi responsabilitatea pentru propria dezvoltare, te descoperi, redescoperi jocul, motivaţia intrinsecă şi pasiunea, ai curajul să visezi şi ai reflexul de a oferi înainte de a cere. Parte a “magiei” este diversitatea oamenilor care se întâlnesc în atmosfera de poveste a Campului.

in g re am D

in g Sh ar

g in ay Pl

ni ng Le ar

at in

g

Cele 5 atitudini

Re l

80 Sesiuni Coaching

150 Călătorii Inițiatice

40 Cărți vii

50 Jocuri

Nenumărate conversații memorabile 50 mentori, coachi, facilitatori, invitați

La CAMP participă membri din toate etapele. Acest eveniment este conceput, printre altele, tocmai pentru a aduce laolaltă întreaga comunitate.

Pe parcursul celor 6 zile vei experimenta majoritatea proceselor de învăţare organizate pe parcursul anului.

30 Ateliere

150 participanți

Lideri de organizaţii studenţeşti întâlnesc tineri profesionişti care au trecut prin experienţa de voluntariat, consultanţi în dezvoltare organizaţională şi comunicare, antreprenori de succes, coachi profesionişti, CEO-ul unei mari companii multinaţionale, un cercetător britanic specializat în “learner generated contexts” sau fondatorul unei şcoli neconvenţionale din Olanda. În Camp vin în jur de 150 de persoane.

Fiecare zi din CROS CAMP este creată pentru a experimenta o atitudine care stă la baza modelului de învăţare şi sunt aceleași din The Game.

15 Prezentări

e

Nu am mai trăit experienţa unei tabere în adevăratul sens al cuvântului de vreo 8 ani. Credeam că mi-a trecut vremea pentru asta. Dar în CROS CAMP 2011 s-a dovedit că timpul acestor experienţe nu trece niciodată.

Tedy Necula

Back from CROS CAMP. A fost life changing. Mă simt un alt om, un om mai fericit, mai optimist, un om pregătit să înfrunte fiecare zi cu un zâmbet mare pe chip. :) Mulţumesc!

Mediul de învățare

Adriana Anchidin

43


Learning House Ce este?

Learning House este spaţiul fizic al Universităţii Alternative. Este o casă veche, lângă Piaţa Romană, cu o grădină mare, în care orice student îşi poate organiza diverse evenimente de învăţare. Learning House este spaţiul tău şi sperăm că te vei simţi aici ca acasă - asta însemnând în acelaşi timp să te bucuri de el şi să îl modifici după bunul plac şi în acelaşi timp să ai grijă de el şi să fii responsabil pentru el ca un spaţiu comun al comunităţilor.

Ce poți găsi aici? Biblioteca & Videoteca de unde poți împrumuta oricând oricand ce ai nevoie Spații sociale în care să te întâlnești cu ceilalți studenţi MediaLab - un studio cu echipament fotovideo, tabletă grafică şi lumini O grădină liniștită cu trandafiri și multă liniște, chiar în centrul orașului Săli de training și săli pentru întâlnirile tale de lucru Mai multe ateliere și afaceri ale studenților la subsolul casei Internet wireless peste tot în casă și bean bags ca să te așezi unde vrei tu Și mai ales vei găsi oameni frumoși și o atmosferă plăcută

Learning House este deschis în fiecare zi de dimineață până seara și ai acces nelimitat la toate facilitățile. În fiecare zi un membru al comunităţii este “gazdă” în casă - asta înseamnă că te poate ajuta cu orice ai nevoie și de asemenea te va ruga să nu uiți să îți speli cana de cafea. Vrem ca locul acesta să fie cât mai mult al tău, așa că te încurajăm să propui orice proiecte de îmbunătăţire şi înfrumusețare.

Caută Learning House pe

44

Mediul de învățare


Platforma online Ce este?

Ce poți face pe wiki?

Platforma online reprezintă spaţiul virtual al Universităţii Alternative. Este compusă din grupul de discuţii My Learning Tribe, şi câte unul pentru fiecare comunitate de practici, un calendar comun, un wiki, o listă de contacte gata de instalat pe smartphone-ul tău, un director online cu cărţi şi materiale multimedia, reţeaua socială (buddypress) pe universitateaalternativa. ro şi totalitatea legăturilor pe reţele sociale. Wiki-ul este punctul central care leagă toate instrumentele online.

Este locul unde depozităm cărţi, articole şi materiale multimedia şi unde găseşti toate informaţiile din comunităţi. Vom pune acolo acele resurse atent alese, care au făcut diferenţa pentru cineva din comunitate. Pentru organizare, vei găsi acolo instrucţiuni despre cum poţi împrumuta un videoproiector sau un aparat foto, cum poţi rezerva o sală în Learning House, cum te poţi înscrie la programele de învăţare etc.

Wiki-ul este un spaţiu comun în care toţi membrii au drepturi de editare şi îşi asumă împreună responsabilitatea pentru conţinutul care este postat şi modul în care este păstrat şi organizat.

wiki-ul acum

De ce este importantă?

Un mash-up de instrumente

Platforma online este importantă din 2 perspective principale: pentru a ne ajuta să purtăm conversaţii dincolo de spaţiul fizic şi pentru a crea şi reţine resurse valoroase pentru învăţarea noastră.

În afară de instrumentele create de noi, la începutul anului vei primi instrucţiuni despre cum să îţi conectezi instrumentele online pe care deja le foloseşti cu ceilalţi membri ai comunităţii. Fie că e vorba de delicious, evernote, goodreads, facebook, google plus, behance, mindmeister sau blogul tău personal - vom avea grijă să aflăm ce instrumente online foloseşti şi să te legi de comunitatea universităţii alternative. Spre exemplu, dacă ai un blog şi eşti de acord, îl putem lega de contul tău de pe universitateaalternativa.ro.

Nu este neapărat important să foloseşti toate instrumentele menţionate mai devreme. Însă, ştim că pe măsură ce nevoile tale de comunicare şi management al informaţiei vor creşte, vei avea încet-încet nevoie de ele. Suntem pregătiţi să te ajutăm oricând vrei să începi să foloseşti un instrument nou.

Mediul de învățare

45


Invitatul săptămânii Ce este?

Este un eveniment concentrat de 3 ore, în care sunt invitaţi profesionişti şi oameni de cultură, pentru a prezenta sau a facilita o discuţie pe o temă profesională sau de interes general pentru toţi membrii. Este şi o seară de inspiraţie şi o ocazie de networking pentru cei prezenţi. În fiecare săptămână va fi invitat un profesionist din reţeaua noastră. Poate fi vorba despre un specialist în comunicare, new media, resurse umane, antreprenoriat, educaţie, dezvoltare personală, management, leadership sau poate fi un mentor, trainer, coach, partener sau prieten. La finalul acestora, lăsăm spaţiu conversaţii spontane şi noi legături.

pentru

Horea Murgu

Maia Morgenstern

Tiberiu Borza

Cine sunt invitații?

Sunt mulţi oameni pe care am vrea să îi cunoaștem şi care ar vrea să ne cunoască şi să împărtăşească ideile şi experienţele lor. Suntem nerăbdători să primim propuneri de oameni pe care ai vrea să îi invităm la aceste evenimente. Iată câţiva dintre invitaţii care au ajuns la noi în prima parte a anului universitar 2012-2013:

46

Ada Roseti

Andrei Roșu

Alexandru Ghiţă

Bogdan Th. Olteanu

Tudor Giurgiu

Tudor

Malcom

Monica

Oana Țoiu

Viorel Panaite

Fiecare prezentare a invitaţilor va fi înregistrată video şi o vei putea revedea online. Îţi recomandăm totuşi să participi la eveniment pentru că aşa ai ocazia de a-i cunoaşte şi de a interacţiona cu fiecare dintre invitaţi si cu colegii tăi din comunitate.

Comunitate şi colaborare


Learning Day Ce este?

Teme

Este o zi dedicată inspiraţiei şi reconectării întregii comunităţi. În fiecare lună, vom petrece o zi de sâmbătă împreună, în care ne inspirăm în sesiuni de training sau prezentări, lansăm programe de învăţare noi şi avem discuţii indivuduale cu mentori, traineri sau coachi.

Ziua învăţării va avea o temă centrală, în jurul căreia vor fi construite toate activităţile, de la prezentări, la ateliere. Mai jos găseşti o listă de propuneri de teme.

Toată lumea este invitată la ziua învăţării: membrii comunităţilor, coachi, mentori, profi 2.0 şi traineri, invitaţi şi parteneri. Acest lucru înseamnă că ne aşteptăm să se creeze relaţii surprinzătoare.

• • • • •

“Joc, libertate şi motivaţie intrinsecă” ”Oamenii care mi-au schimbat viaţa” “Antreprenoriat” ”Elementul meu” “Idei revoluţionare”

La fiecare zi a învăţării te întâmpinăm cu un design original, cu un spaţiu reamenajat în funcţie de temă, cu un bar cu gustări delicioase, cu invitaţi care te vor încânta şi o atmosferă de sărbătoare.

Cum se desfășoară

La fiecare zi a învățării În afara activităţilor specifice fiecărei zi a învăţării, câteva lucruri se vor întampla la fiecare dintre aceste ocazii: • • • •

Learning Day are de obicei 4 sesiuni - 2 dimineaţa şi 2 după-amiaza. În funcţie de tema aleasă, fiecare sesiune poate fi organizată ca: • Grupuri paralele de discuţii • Scurte training-uri • Ateliere • Vizionări de film • Spaţiu deschis de discuţii şi networking • Realizarea de provocări din The Game • Discursuri şi prezentări

Vei avea ocazia să cunoşti noi mentori Vom vorbi despre 3 cărţi noi ale lunii Vei avea ocazia să petreci timpul de învăţare cum vrei tu, de exempu citind o carte în grădină. Fiecare dintre cele 3 comunităţi vor avea timp să se întâlnească şi să vorbească despre cum merg lucrurile şi despre nevoile lor de învăţare.

Comunitate şi colaborare

47


promisiunea noastră

48


ce îți oferim? Networking și oportunități Comunităţile CROS sunt un loc bun de networking şi acces la oportunităţi. Probabil că, printre cele mai bune la care poate avea acces un tânăr sub 25 de ani. Ne aşteptăm ca la sfârşitul anului să ai în agendă cel puţin 100 de oameni noi pe care i-ai cunoscut în comunităţile CROS, cu care ai stat de vorbă şi care te cunosc la rândul lor. Probabil că vei ajunge la câteva conferinţe, evenimente, întâlniri, sau proiecte în care n-ai fi ajuns altfel.

Proiecte reale Noi credem ca nu poti simula într-un mediu artificial, locul de munca sau proiectul la care vei lucra. Mixul de responsabilitate, presiune, scopul rezultatului final şi interacţiunea cu echipe din medii diferite, sunt elemente cu mult prea multe variabile pentru a fi cuprinse într-o clasa de seminar. De aceea, noi iţi propunem proiecte reale pe care sa legandeşti, pe care să le implementezi şi pe care la final sa le evaluezi, în funcţie de ce ţi-ai propus la început. Acesta este, în opinia noastra, un mediu fertil pentru devoltarea ta.

Experienţe de învățare personalizate Vei avea un program de învăţare care îţi vine mănuşă, pentru că l-ai construit chiar tu. Mentoratul, coachingul, trainingurile, cursurile, CAMP-ul şi alte experienţe sunt valoroase în sine, dar vor fi şi mai valoroase prin sinergia dintre ele, fiind legate întrun program de cel puţin un an. Vei experimenta ce înseamnă să-ţi conduci singur învăţarea şi investind în tine sistematic timp de un an, vei fi uimit de cât ai crescut şi câte lucruri bune vin la pachet cu aceasta.

Revoluția în educație Vei participa la crearea primei universităţi alternative din România - un proiect prin care putem inspira împreună societatea românească să creadă că putem transforma educaţia. Dacă eşti ca noi, te vei bucura să contribui la asta.

Inspirație și resurse Universitatea Alternativă va fi un mediu care te va inspira şi îţi va da energie să fii mai bun şi mai puternic. Vei avea acces la multe resurse şi în acelaşi timp vei avea libertatea de a fi creativ şi de a le folosi cum şi când ai nevoie.

49 49


un an alături de noi Anul viitor, în comunitatea Universității Alternative se vor întâmpla peste 100 de evenimente, traininguri, cursuri sau ateliere. Provocările din The Game şi evenimentele sociale vor adăuga peste 50 de alte activităţi şi întâlniri în calendarul UA. Acestora li se adaugă şi întâlnirile individuale pe care le vei avea cu consilierul pentru autonomie în învăţare, cu mentorul sau coachul tău. Vor exista și numeroase oportunităţi de a participa la proiecte sau conferinţe organizate de partenerii UA. Tu îţi vei alege propriul traseu folosind oportunităţile existente. Pentru a te putea organiza din timp, îţi dăm câteva date şi indicii despre calendarul anului

universitar 2014-2015. CROS Camp şi cele 4 Zile ale învăţării constituie coloana vertebrală a unui an la UA şi creează firul roşu. În timp ce orice altceva din calendarul UA este opţional, recomandăm să îţi rezervi din timp aceste 10 zile în calendarul tău anual şi să prioritizezi participarea. Mai jos găsești cele mai importante repere de pe parcursul anului. Cursurile, trainingurile și alte evenimente recurente nu sunt incluse. Rolul calendarului de mai jos este de a-ți face o idee despre subiectul care va concentra atenția în fiecare perioadă menționată.

Orientare și conectare virtuală - 15 iunie - 5 iulie CAMP 9-15 iulie

50

27 septembrie

Learning Day - START

29 - 5 octombrie

Începe consilierea pentru autonomie în învățare; (formarea perechilor)

6-12 octombrie

Analiză de nevoi individuale | Ziua jocurilor (începe The Game)

13-19 octombrie

Cursuri Intro | Formarea comunităților de practici | Înscrierea la cursuri

20-26 octombrie

Start Cursuri

27-2 noiembrie

IDEA FEST | START Incubator de afaceri

3-9 noiembrie

Learning House și My Learning Tribe | Prezentare resurse şi voluntariat UA

10-16 noiembrie

Introducere: Micro-certificate digitale și personal branding

1-7 decembrie

Cum să înveți din experiență: Intro Rent-a-Team și Internshipuri

15-25 decembrie

Petrecerea de Crăciun

15 - 30 ianuarie

Incubator: Startup Camp

26 ian - 8 februarie

Analiză de nevoi - primăvară

21 februarie

Learning Day - Provocări și Impact

23 febr - 1 mar

Cursuri primăvară Intro Înscrierea la cursuri - primăvară

2 - 8 martie

Start cursuri primăvară

9-15 martie

Portofolii și microcertificate | Evaluări, feedback | Start Personal Branding

23 - 29 martie

Te provoci destul? Consiliere și feedback pentru învățarea din experiență

25 aprilie

Learning Day - Sinergie

27 aprilie - 1 mai

Evaluarea impactului proiectelor de voluntariat | Internshipuri pentru vară.

15 mai

Incubator: INVESTORS DAY

18 - 31 mai

Evaluarea învățării 2014 - 2015

8-14 iunie

Learning Day - Sărbătoarea

Promisiunea noastră


și de partenerii noștri Partenerii noştri sunt cei alături de care creăm modelul alternativ de învățare. Fiecare dintre ei contribuie la experienţa ta în Universitatea Alternativă prin angajaţii săi care fac parte din comunităţi, prin servicii educaţionale la cel mai înalt nivel, oferind programe de internship şi Rent-a-Team sau prin sprijin financiar.

Parteneri

COLOURS #1 Black #2 Pantone 376c

Parteneri educaționali şi prieteni

Advanced Thinking Innovation

Promisiunea noastră

51


testimoniale

I want to thank all of you at CROS for your vision, belief and determination. I sincerely believe in what you are doing and I know you are, and will continue to be, an inspiration to many students and to your fellow countrymen. Neil Coupland - Managerul General al Anului 2011 în România

Universitatea Alternativă este o dovadă că putem schimba lumea, că putem să fim cine vrem să fim, că putem să visăm. Sunt recunoscătoare pentru şansa de a fi parte din această comunitate inspirată. Ana Silivaș Life-Coach şi student alternativ din 2012

Rezultatele obţinute au fost că am devenit o persoană mai buna la nivel de interacţiune, mi-am echilibrat procesul de învăţare şi mi-am adus o balanţă în viaţă. Foarte important este că mi-am dat seama că sunt foarte orientat către vizual la nivel de învăţare. Mi-am hranit pasiunile şi mă bucur de viaţă.”

Valentin Sava - Alumnus AIESEC Membru în NewMediaSchool din 2011

Participanţii pleacă schimbaţi. Schimbaţi ca mentalitate şi ca mod de a aborda lucrurile după. Şi cred că în cercurile lor asta contează cel mai mult ... faptul că au fost schimbaţi de experienţa şi nu de teoria pe care au primit-o aici. Tudor Totolici Online marketing consultant şi Antreprenor

52

Am intrat în program fără să am o imagine clară despre ce o să fac mai târziu. Am început prin a răspunde la întrebarea “Cine sunt eu de fapt?”. Aşa am aflat care sunt valorile mele, care sunt modelele pe care le am şi care-mi sunt motivaţiile. Cu fiecare întalnire pe care o aveam, se cristaliza tot mai bine proiecţia mea în timp. Ajungi să devii singurul responsabil de învăţarea şi dezvoltarea ta, iar asta îţi dă un sentiment de libertate greu de descris.

Maximilian Dobrescu Membru VIP / HRemotion din 2011

Sunt câteva lucruri esenţiale la Universitatea Alternativă, care m-au făcut să contribui la acest proiect, atât cât pot: ideea de libertate în învăţare, facilitarea găsirii vocaţiei personale dar şi lipsa tuturor elementelor negative din sistemul clasic educaţional. Cred foarte mult în acest proiect şi mi-am dat seama de asta foarte clar în momentul în care îmi imaginam că dacă fiul meu ar alege să fie student la ei aş fi foarte mulţumit. Lucian Mihai Trainer, Partner Interact

În UA şi datorită UA am învățat că învățarea nu înseamnă să ai 10 pe linie într-un sistem care scoate roboți pe bandă rulantă; M-am convins că în HR trebuie să cresc; am cunoscut o mulțime de oameni super tari, cu idei interesante, entuziasm și inteligență practică care chiar fac lucruri ca să se dezvolte pe ei, pe alții și comunitatea în general; am învățat să învăț singură și împreună cu alții; am participat la super experiențe. Corina Anghel Consultant de HR şi Fondator improvizatie.ro Membru HRemotion

Promisiunea noastră


UA mi-a arătat o altă lume, una unde pot contribui şi îmi pot pune în folosul altor oameni şi pentru un bine mai mare decât al meu, talentele şi competenţele. Cel mai important lucru pe care l-am învăţat şi încă îl învăţ în UA este că eu sunt responsabilă de mine şi de cum îmi creez “lumea mea”: ce fac, ce gândesc, ce învăţ şi ce fel de relaţii îmi creez. Teodora Ioan Membru SyncerSchool din 2012

Dacă toţi tinerii ar fi ca membrii comunităţilor voastre de practici, atunci sunt convins că România ar avea un viitor frumos şi mult mai puţini oameni s-ar gândi să plece din ea.”

Radu Mărgărit Senior Trainer - Human Capital Solutions

Te încurajez să aplici pentru că este locul în care oamenii cred în idei. Este locul în care vei putea fi tu, locul în care eşti încurajat să fii altfel, să fii creativ şi să creşti exact aşa cum ai tu nevoie. Vei avea un mentor, un coach şi o gramadă de traininguri grozave. În plus, vei fi înconjurat de oameni extraordinari de la care vei avea multe lucruri de învăţat şi la care vei găsi răspunsuri, dar şi întrebări.” Oana Pascu - Vicepreşedinte AIESEC Elveția 2012-2013

Visul meu este să văd proiectul acesta accesat de cât mai mulţi oameni. Pentru unii va fi potrivit ca variantă alternativă, pentru unii ca variantă complementară. Elisabeta Stănciulescu Sociolog în educație şi coach

M-am decis să sprijin Universitatea organizată de CROS deoarece cred în modelul lor de educaţie personalizată. CROS ar trebui să fie prima opţiune pentru toţi tinerii care îşi doresc ca facultatea să le aducă valoare şi să îi ajute să devină profesionişti de succes. Sper ca bursele pe care le ofer să ajute doi tineri să îşi valorifice potenţialul şi să devină liderii societăţii de mâine. Schimbarea României începe cu Educaţia!” Bogdan Georgescu Fondator Novel Ventures / Ex. Managing Partner Colliers International

Autonomie în învăţare? Da, am nevoie şi nu mi-a fost uşor să accept asta. Miam dat seama că deşi sunt o persoană independentă din multe puncte de vedere şi deşi am primit tot timpul încurajări să învăţ şi să fac ce-mi place, nu am reuşit să aflu cum să învăţ pe bune. Sunt foarte încrezătoare în acest program. La mine a început să funcţioneze încă din prima zi. “ Silvia Floarea

Membru în SyncerSchool din 2012

Privind în urmă la cum s-a născut şi cum a crescut ideea de Universitate Alternativă, am o foarte mare încredere în valoarea pe care ea o aduce pentru noua generaţie de tineri. Sunt foarte inspirat de pasiunea celor care o construiesc, de viziunea pe termen lung pe care o impregnează în tot ce fac şi în atitudinea de colaborare pe care o transmit în jur. Pe mine m-a ajutat mult să cresc în comunitatea HRemotion, atât din punct de vedere profesional, cât şi pe partea de oameni excepţionali pe care i-am cunoscut. Bulent Duagi HR Business Partner Vodafone / Membru HRemotion din 2009

Promisiunea noastră

53


implicarea ta Investiția ta de timp Pentru ca experiența modelului alternativ să fie cu adevărat valoroasă pentru tine, ea va necesita o investiţie de minim 9 ore pe săptămână şi prezenţa la CROS CAMP - adică încă 6 zile pline. Asta înseamnă 500 de ore pe parcursul anului şi reprezintă cam 10% din timpul tău activ într-un an.

Spațiul fizic Acces la Learning House, Media Lab, echipamente, bibliotecă, Bookster etc. Learning Day 4 conferinţe de o zi pe an

/

Jumătate dintre 500 h pe an aceste ore vor fi 9 h pe săptămână aşezate în calendarul tău în mod 100% flexibil. Tu vei fi responsabil de a le stabili împreună cu mentorii, autonomarele tău, coachul sau colegii.

Ziua comunității 9 evenimente pe an

Cealaltă jumătate se va construi din lucruri care se află deja în calendarul activităţilor Universităţii Alternative. În afara celor 4 Learning Day la care recomandăm participarea tuturor studenţilor, restul activităţilor le vei putea alege în funcţie de interesul şi disponibilitatea ta. Ele sunt aşezate în calendar astfel încât să fie echilibrat distribuite pe parcursul anului şi să ţină cont de alte evenimente mari de pe parcursul anului, precum sărbătorile sau vacanţele.

Cursuri şi Traininguri 55 cursuri şi traininguri Mentorat Acces la 30 de mentori Ateliere şi grupuri de învăţare Estimăm că se vor crea minim 10 grupuri Branding personal şi certificate digitale Mult mai mult decât o diplomă

Ce poţi alege într-un an? Autonomie în învăţare 14 Şedințe de consiliere Incubator de afaceri Suport pentru dezvoltarea ideii tale de afacere Internship Îţi căutăm internshipul de care ai nevoie la peste 50 de organizaţii partenere Coaching 6 Ședințe Rent a Team Peste 20 de echipe abordează proiecte reale, oferite de companii Platformă online Wiki, grup de discuţii, bibliotecă virtuală The Game 7 case în stil Harry Potter colaborează pentru a crea o cultură a încrederii şi prieteniei

54

Invitatul săptămânii 35+ evenimente.

Îţi mai cerem să avem împreună grijă de: Contextul de învăţare - să fie degajat şi prietenos ca să te bucuri de cadrul ideal de învăţare. Bunurile şi relaţiile Universităţii - vei avea un grad mare de libertate în a folosi spaţiul şi bunurile Universităţii şi a accesa relaţiile ei. Ne bazăm pe responsabilitatea şi grija ta faţă de acestea. Libertatea fiecăruia împreună cu respectul pentru ceilalţi. Viziunea mare şi comunitatea - Împreună învăţăm să fim cea mai bună versiune a noastră, să fim buni profesionişti, să aducem maximum de valoare în societatea în care trăim. Transparenţă, sinceritate - Avem o cultură deschisă prin care încurajăm feedbackul constructiv reciproc. Relaţiile adult-adult - avem încredere şi respect autentic unul pentru celălalt, trăim şi arătăm asta în fiecare zi. Susţinerea şi provocarea fiecăruia în a se autodepăşi, respectând că experiența este de fapt a lui.

Promisiunea noastră


contribuția ta Costul unui program de un an la Universitatea Alternativă este de 2025 euro per student. Această sumă nu include masa și cazarea la CROS Camp. Studenții cu dificultăți financiare pot primi o bursă de 1050 euro și un voucher de cel mult 625 euro, plătind astfel doar 350 euro / an.

Cum poți plăti mai puțin

2025 euro

student/an.

Taxa nu include cheltuielile de masă și cazare la CROS Camp

Fondul educațional ”Pay it forward”

Vouchere

Primii două sute de tineri, atât dintre studenții actuali cât și dintre noii aplicanți primesc o bursă în valoare de 1050 de euro.

Dacă ai dificultăţi financiare şi nu poţi plăti integral contribuţia rămasă (de 975 de euro / an) poţi solicita unul dintre cele 5 tipuri de vouchere. Voucherele se acordă în schimbul unor ore de voluntariat în activităţile Universităţii Alternative, în proiecte Rent-a-Team sau în proiecte cu impact social.

În schimbul ei, te angajezi printr-un contract simbolic (fără valoare juridică) că vei returna contribuția în primii 5 ani de la “absolvirea„ Universității Alternative: • printr-o contribuție lunară recomandată de 20 euro / lună timp de 5 ani; • investind timp pentru a ajuta formarea studenților din acel moment, în cazul în care experiența ta este relevantă sau facilitând contribuția pro-bono a altcuiva relevant; • prin muncă voluntară, specializată, în activitățile universității; Contribuția - după absolvire - la fondul ”Pay it forward” - este voluntară și ne așteptăm la ea doar dacă vei avea posibilitatea de a contribui fără efort și doar dacă tu consideri că Universitatea Alternativă a contribuit la bunăstarea ta din acel moment.

Suma rămasă (975 euro) o poți plăti în 3 rate: 35% 15 iunie

Din [975 - voucher], după anunțarea rezultatelor selecției.

35% 15 noi.

Din [975 euro - voucher]

30% 1 martie

Din [975 euro - voucher]

CROS Camp Costurile de masă și cazare la CROS Camp nu sunt incluse în taxa de mai sus. Acestea sunt de 230 euro / participant. În 2014, această sumă va fi subvenționată pentru primii 120 de înscriși care vor plăti 100 euro / 6 nopți - masă și cazare.

V1: 75 euro => plătești doar 900 euro

30 locuri

V2: 325 euro => plătești doar 650 euro 30 locuri V3: 425 euro => plătești doar 550 euro 50 locuri V4: 525 euro => plătești doar 450 euro 15 locuri V5: 625 euro => plătești doar 350 euro

5 locuri

Tipul activităților de voluntariat va fi stabilit în mod personalizat cu fiecare student în parte. O oră de voluntariat este estimată la 2,5 euro (100 de euro pentru 40 de ore). Pentru membrii organizațiilor studențești, o parte a orelor corespunzătoare voucherului vor fi considerate cele din ONGS, în funcție de responsabilitățile asumate acolo. Numărul minim de ore de voluntariat pentru Universitatea Alternativă este 30 / an. Aplicaţiile pentru vouchere se fac începând cu 17 mai, de către studenţii care au trecut în Etapa C. Studenţii care aplică pentru voucherele V2 - V5 vor participa la un interviu suplimentar în perioada 17-31 mai. Odată cu anunţarea rezultatelor selecţiei, candidaţii pentru vouchere vor afla dacă au primit voucherul solicitat, unul de o valoare mai mică, sau nu au primit voucher. Voucherele se vor acorda în 2014-2015 în limita unui plafon total de 93.000 euro.

Promisiunea noastră

55


www.universitateaalternativa.ro

Parteneri, sponsori și prieteni

COLOURS #1 Black #2 Pantone 376c


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.