Catàleg de Senderisme en català

Page 1

CAT

Senderisme* *Més enllà d’on et porten els mapes


Edita Patronat de Turisme Costa Brava Girona Disseny i producció Minimilks Traducció i correcció Daniel Vivern Lladó Impressió Dipòsit legal GI 281-2015 Textos Innova Management Fotografia Albert Duch, D.Patitucci, Àlex Tremps, Maria Geli, Pilar Planagumà, Salvador Bosch, Josep Miquel Guasch, Òscar Vall, Àlex Gosteli, Pere Durán, Toni León, Julián Guisado, Oriol Batista, Imma Parada, Jordi RenArt, TDM-cupula Torre Galatea. Imma Parada.Fundació Gala Salvador Dalí, Daniel Punseti Imatges cedides per Itinerànnia, Ripollès Desenvolupament, Turisme La Selva, Gironguies, Cicloturisme i Medi Ambient, Trescàlia-Verd Volcànic, Terramar, Aventura Girona, Gaia Guies, CEA Alt Ter, Associació de Guies Gironès, Terra de Passeig, Empordà Bike Resort, Klassmark Trail Cap de Creus, La Rectoria de Sant Miquel de Pineda, Fundació Gala Salvador Dalí, Serra de Monestirs, Camí de Ronda®


Senderisme

Índex

5

Índex

6

INTRODUCCIÓ SENDERISME COSTA BRAVA I PRIRINEU DE GIRONA

39

ALLOTJAMENTS, CULTURA I GASTRONOMIA

9

GR. SENDERS DE GRAN RECORREGUTS

40

MAPA

17

ALTRES RUTES

42

LLEGENDA DEL MAPA

23

TRAVESSES PER ETAPES

43

SIMBOLOGIA

29

EMPRESES

37

CURSES


Senderisme

Índex

Introducció senderisme Costa Brava i Pirineu de Girona Els territoris gironins, envoltats pels Pirineus i, alhora, banyats per la Mediterrània a l’extrem més oriental, són l’escenari perfecte per fer activitats a l’aire lliure. Aquesta proximitat al mar confereix a la serralada pirinenca un clima suau i un paisatge únic. El visitant de seguida se sent atret per la natura —de colors canviants segons l’època de l’any—, i pel gran ventall de propostes esportives i culturals que ofereixen els diferents territoris. Paratges magnífics de mar i de muntanya, on es pot viatjar al passat gràcies al llegat de l’art romànic i a les tradicions que ens recorden els orígens d’unes terres molt riques, però també modernitat en estat pur, es combinen per fer d’aquest lloc l’espai ideal per gaudir

de la pràctica del senderisme. I tot, en una mateixa destinació, amb moltes cares diferents però amb un sol denominador comú: les ganes de caminar.

Una mateixa destinació, amb moltes cares diferents però amb un sol denominador comú: les ganes de caminar.


Senderisme

GR. Índex Senders de gran recorregut

9

GR. Senders de grans recorreguts GR és l’abreviació amb la qual s’anomenen els senders de Gran Recorregut. Són senders que superen els 50 quilòmetres i sovint són fruit de la recuperació d’antigues vies utilitzades històricament. Actualment formen una xarxa de camins estesa per tot Europa i aptes per a la pràctica del senderisme. La senyalització específica són dues franges — una de blanca i una de vermella—, amb quatre disposicions: direcció que cal seguir, derivació, direcció equivocada i canvi de direcció. La mateixa senyalització, amb colors diferents, s’utilitza per als senders de petit recorregut o PR (franges blanca i groga) i per als senders locals o SL (franges blanca i verda).

Són senders que superen els 50 quilòmetres i sovint són fruit de la recuperació d’antigues vies utilitzades històricament.


Senderisme

GR. Senders de gran recorregut

GR

10

Senderisme

1 Puigcerdà

GR 11

Llançà

CERDANYA RIPOLLÈS

GR 2 ALT EMPORDÀ

GR 1 GARROTXA

PLA DE L’ESTANY

L’Escala

GR 83 GIRONÈS

GR 178 Santa Coloma de Ferners

SELVA

Blanes

11

com el Parc Natural del Cap de Creus, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà o el Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter.

FITXA TÈCNICA

GR 92

Portbou

La Jonquera

GR 4

GR. Senders de gran recorregut

GR 92 BAIX EMPORDÀ

Cap de Creus

És un sender de gran recorregut, de dificultat baixa-mitjana, que ressegueix tot el litoral gironí, amb excel·lents vistes sobre les cales i pobles de la Costa Brava i el Mediterrani. Transcorre sempre seguint la línia de la costa, fet que permet gaudir de panoràmiques extraordinàries, tot i que en alguns trams és inevitable que se n’aparti una mica. Llavors recorre espais interiors, també de gran bellesa i interès natural. Coincideix amb els camins de ronda en part del seu recorregut, moment en què el sender es converteix en un camí fàcil i molt agradable per gaudir en família. Creua llocs de gran interès natural

El seu tram gironí es pot recórrer íntegrament en una desena d’etapes, o bé parcialment des de qualsevol dels municipis per on passa. Es recomana dirigir-se a les oficines d’informació turística de les diverses poblacions ubicades al llarg de l’itinerari. En funció de si es prefereix fer el recorregut de nord a sud o bé de sud a nord, el punt de sortida serà al municipi de Portbou o bé al de Blanes.

200 aprox. Lineal Marques específiques de GR i punts de senyalització vertical Tot l’any


Senderisme

2

GR. Senders de gran recorregut

12

Senderisme

GR 11

El GR 11 és el sender dels Pirineus, i creua aquesta serralada des de l’Atlàntic al Mediterrani o viceversa pel seu vessant sud, vorejant la frontera amb França. Sovint passa a certa altitud, però deixa els cims a la voluntat del caminant. Es recomana iniciar el tram gironí a Puigcerdà, als Pirineus, i acabar-lo a l’Alt Empordà, a la Costa Brava. Acumula desnivell negatiu, però no per això exempt d’una dificultat mitjana-alta, i amb algunes etapes dures. Es transita per un paisatge d’una diversitat excepcional: paratges alpins a més de 2.000 m d’alçada, com la Vall de Núria o la reserva FreserSetcases; zones abruptes de valls profundes cobertes

3 d’alzinars i rouredes a l’Alta Garrotxa; espais de transició, com el Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera, i el Parc Natural del Cap de Creus, on els Pirineus es fonen amb el mar. La ruta també permet gaudir d’un ric patrimoni cultural, amb magnífics exemples romànics com les esglésies de Beget i de Molló o el monestir de Sant Pere de Rodes, entre d’altres, però també d’un castell —el de Requesens— i d’un significatiu nombre de dòlmens a la zona de l’Albera. El tram gironí es pot recórrer íntegrament en una dotzena d’etapes que sumen uns 250 quilòmetres, o bé parcialment des de qualsevol punt d’accés.

FITXA TÈCNICA

250 aprox. Lineal Marques específiques de GR i punts de senyalització vertical Primavera, estiu i principis de tardor

GR 1

Conegut com a Sender Històric o Transversal, neix a l’enclavament arqueològic d’Empúries, a la Costa Brava, i finalitza el seu tram gironí al Ripollès. Transcorre paral·lel al GR 11 però per la zona prepirinenca. Uneix municipis històrics, molts dels quals medievals, i té el romànic com a principal eix patrimonial, amb exemples com Besalú, Sant Joan de les Abadesses o Ripoll. Altament recomanables són també les poblacions de Sant Martí d’Empúries, Banyoles i Castellfollit de la Roca.

4

GR. Senders de gran recorregut

FITXA TÈCNICA

140 aprox. Lineal Marques específiques de GR i punts de senyalització vertical Tot l’any

GR 2

Neix a la Jonquera, a la frontera francesa, i sense desnivells excessius es dirigeix cap al sud-oest mentre creua municipis de gran interès artístic com Besalú o Santa Pau. Llavors s’endinsa al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Travessa la Vall d’en Bas i entra a la província de Barcelona per Rupit, on segueix pels espais naturals del massís de les Guilleries i el Collsacabra fins al Parc Natural del Montseny.

FITXA TÈCNICA

108 aprox. fins a Rupit Lineal Marques específiques de GR i punts de senyalització vertical Tot l’any (a l’hivern podem trobar trams amb baixes temperatures)

13


Senderisme

5

GR 4

Procedent d’un GR europeu, el GR 4 s’inicia al pont internacional de Puigcerdà i transcorre en direcció sud fins a Montserrat. El tram gironí es concentra íntegrament a la Cerdanya, que creua de nord a sud, primer per la plana ceretana fins a Alp i enfilant-se després cap a l’estació d’esquí de la Molina i cap a Coll de Pal, des d’on es gaudeix de grans vistes dels Pirineus. A partir d’aquí la ruta davalla cap a la Pobla de Lillet, ja en terres barcelonines, fins a Montserrat.

6

GR. Senders de gran recorregut

Formen part de l’itinerari els llocs on en Serrallonga cometia els seus atracaments, d’altres on era molt ben rebut, i la casa on va ser detingut.

Senderisme

7 FITXA TÈCNICA

23 aprox. fins a Coll de Pal (158 en total) Lineal Marques específiques de GR i punts de senyalització vertical Primavera, estiu i tardor

GR 178

El GR 178 o Ruta d’en Serrallonga segueix els passos del famós bandoler del s. XVII pel massís de les Guilleries —espai natural poc conegut i molt ric en flora i fauna— i el Collsacabra. El sender neix a Santa Coloma de Farners i mor al pantà de Sau. La variant 178-2, al pas pel coll de la Creu d’en Serrallonga, condueix a Sant Hilari Sacalm.

14

FITXA TÈCNICA

56 aprox. Lineal Marques específiques de GR i punts de senyalització vertical Tot l’any

GR. Senders de gran recorregut

GR 83

Conegut com el Camí del Nord, és un trajecte carregat de simbolisme ja que és el traçat que seguiren milers d’exiliats de la guerra civil espanyola a principis del 1939, fugint cap a França. El tram gironí s’inicia a Arbúcies, al Parc Natural del Montseny, i es dirigeix al nord creuant el massís de les Guilleries i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, des d’on s’endinsa als Pirineus cap a Beget, al Ripollès, i finalment entra a França.

FITXA TÈCNICA

105 aprox. (tram gironí) Lineal Marques específiques de GR i punts de senyalització vertical Primavera, estiu i tardor

15


Ruta del Vi DO Empordà

Altres Cellersrutes

17

Altres rutes En les següents pàgines podreu trobar altres propostes per a la pràctica del senderisme a les comarques gironines. En tots els casos es tracta de rutes que permeten descobrir territori amb seguretat. Disposen de senyalització específica, els traçats són en forma de xarxa, lineals o circulars, i el senderista pot adaptar-se la ruta o les etapes en funció de la seva preparació o necessitats.

En tots els casos es tracta de rutes que permeten descobrir territori amb seguretat.


Senderisme

Altres rutes

18

Altres rutes

Senderisme

1

Altres rutes

Vies Verdes www.viesverdes.org

Les Vies Verdes són infraestructures de comunicació creades sobre antics trams ferroviaris en desús, destinades a usuaris no motoritzats: vianants, ciclistes, etc. A la Costa Brava i el Pirineu de Girona hi ha 125 quilòmetres de via verda dividits en quatre rutes, tres de les quals unides entre si, guardonades amb diversos premis europeus. Permeten anar des dels Pirineus al mar caminant o en bicicleta, de manera fàcil, agradable i segura, creuant diversos municipis i espais naturals, i facilitant la descoberta d’un gran nombre d’elements històrics i patrimonials.

2 ALT EMPORDÀ

CERDANYA

3 RIPOLLÈS GARROTXA

PLA DE L’ESTANY

6

5

1 GIRONÈS

Llegenda 1

Vies verdes

2

Pirinexus

3

Itinerànnia

4

Xarxa de senders del Baix Empordà

5

Camí de Sant Jaume

6

Ruta del Ter

SELVA

BAIX EMPORDÀ

4

2

FITXA TÈCNICA

125 km Lineal Específica de Vies Verdes Tot l’any

Pirinexus www.pirinexus.cat

La ruta Pirinexus aprofita els 125 quilòmetres de Vies Verdes, i n’hi suma 226 més per completar una ruta circular de 351 quilòmetres que recorre set de les vuit comarques gironines i les uneix amb França. Forma un itinerari transfronterer circular que relliga zones naturals molt diverses: les pirinenques, les d’interior i les de litoral. Concebuda com a ruta cicloturista, i molt ben considerada entre les principals rutes europees, gran part del seu recorregut és ideal per fer caminant.

FITXA TÈCNICA

351 km Circular Específica de Vies Verdes i de Pirinexus Tot l’any

19


Senderisme

3

Altres rutes

Itinerànnia

20

Senderisme

5

www.itinerannia.net

Una iniciativa molt exitosa és la xarxa de senders Itinerànnia. Amb més de 2.500 quilòmetres senyalitzats, ha recuperat els camins històrics de les comarques del Ripollès, la Garrotxa i l’Alt Empordà, enllaça tots els pobles dels Pirineus amb el Mediterrani i viceversa, i posa en valor els seus actius naturals i culturals. El senderista es pot organitzar rutes totalment a mida, escollint els itineraris, els llocs de pas, el nombre d’etapes, etc., sempre de manera senzilla amb tots els materials disponibles a la seva web.

4

Camí de Sant Jaume www.camidesantjaume.cat

FITXA TÈCNICA

2500 km Xarxa Específica de color groc, amb punts de senyalització vertical Tot l’any, a excepció de les parts més altes, amb risc de neu a l’hivern

Xarxa de Senders del Baix Empordà www.visitemporda.com

Al centre de la Costa Brava, la comarca del Baix Empordà ofereix una xarxa de senders que, utilitzant la senyalització existent dels GR (Gran Recorregut), PR (Petit Recorregut) i SL (Sender Local), forma un entramat de 370 quilòmetres ideals per a la pràctica del senderisme. Cadascú es pot preparar el seu recorregut combinant els senders a voluntat. Hi podrà incloure platges paradisíaques, zones de bosc mediterrani, les principals poblacions o un bon nombre de poblets amb encant, medievals o de pescadors.

Altres rutes

FITXA TÈCNICA

370 km Xarxa Específica de GR, PR i SL, amb punts de senyalització vertical Tot l’any

El tram gironí del Camí de Sant Jaume té un doble origen: el recorregut que ve del coll de Panissars, a la Jonquera, i que dóna continuïtat al camí francès; i el recorregut des del Port de la Selva, entrant pel Mediterrani, amb el monestir de Sant Pere de Rodes com a punt important de pelegrinatge i visita. Tots dos s’uneixen a Figueres en un sol camí que continua cap a Girona i la Vall d’en Bas, entre d’altres punts, i creua tot Catalunya com a artèria principal dels múltiples camins històrics de pelegrinatge a Santiago de Compostel·la des de les nostres terres.

6

FITXA TÈCNICA

Uns 400 km (El Port de la Selva – Alfarràs) Lineal Específica blava amb sagetes grogues en forma de petxina Tot l’any

Ruta del Ter www.rutadelter.cat

Segueix el curs del riu Ter des del seu naixement a Ulldeter, als Pirineus, a més de 2.200 m d’alçada, fins que arriba al mar a Torroella de Montgrí-l’Estartit, en plena Costa Brava. Aquest itinerari creua bona part de les comarques gironines resseguint una gran diversitat de paisatges: des del curs alt del Ter, passant pels seus meandres a les planes de l’Empordà, fins que arriba al mar. Al llarg de la ruta el senderista o cicloturista pot observar elements culturals, històrics i tradicionals dels municipis per on passa, i alhora degustar una àmplia varietat d’ofertes gastronòmiques.

FITXA TÈCNICA

225 km Lineal Específica de la ruta, de color verd o verd i vermell Tot l’any, a excepció del curs alt, amb neu a l’hivern

21


Ruta del Vi DO Empordà

Travesses Cellers per etapes

23

Travesses per etapes L’auge del senderisme dels darrers anys i la multitud de senders existents han derivat cap a l’aparició de rutes de diversos dies de manera més o menys programada, i que solen transcórrer per espais de gran bellesa. Habitualment concebudes en forma d’itineraris circulars, disposen de llocs webs completíssims, mapes específics, llibrets de ruta, propostes d’allotjaments, pícnics, etc. Es procura així facilitar al màxim el procés de preparació de la ruta per part del senderista.

Disposen de llocs webs completíssims, mapes específics, llibrets de ruta, propostes d’allotjaments, pícnics, etc.


Travesses per etapes

Senderisme

24

Senderisme

Travesses per etapes

1

Travesses per etapes

Serra de Monestirs www.serrademonestirs.com

5

Meranges

CERDANYA

Núria

4

Serra de Monestirs és una travessa que permet descobrir el patrimoni natural, històric i cultural del Ripollès, i també la gastronomia local, d’una manera directa i participativa. Amb inici i final a Ripoll, i amb el Taga (2.040 m) com a cim culminant, transcorre per Serra Cavallera. Les visites opcionals als monestirs de Santa Maria de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses i els àpats elaborats amb productes locals converteixen la travessa en una magnífica experiència.

2 RIPOLLÈS

3

Camprodon

1

2

BAIX EMPORDÀ

1

Serra de Monestirs

2

Refugis del Torb

3

Bastions

4

Els tres refugis

5

Ruta dels Estanys Amagats

6

Camí de ronda

Girona

65 km Circular Diversa en funció de cada etapa Primavera, estiu i principis de tardor

Refugis del Torb www.refugisdeltorb.com

GIRONÈS

Llegenda

FITXA TÈCNICA

6

Palamós

Aquesta travessa circular d’alta muntanya recorre els espais més emblemàtics del Pirineu de Girona i del Pirineu francès més oriental. Uneix el Puigmal (2.910 m) o la Vall de Núria amb el Canigó (2.784 m) o la vall de Merialles, amb cinc etapes recomanades. El paisatge permet gaudir intensament de l’entorn enfilant carenes, resseguint valls i coronant cims de gran tradició excursionista com el circ d’Ulldeter, la vall de Núria, la vall de Coma de Vaca, els llacs de Carançà o el poble de Mentet.

FITXA TÈCNICA

73 km Circular Diversa en funció de cada etapa Finals de primavera, estiu i principis de tardor

25


Senderisme

3

Travesses per etapes

Bastions

26

Senderisme

5

www.elsbastions.com És una travessa de muntanya exigent que, amb inici i final a Ribes de Freser, uneix diversos pobles de la Vall de Ribes amb els cims més alts i emblemàtics de la mateixa vall i del Pirineu de Girona, com el Puigmal (2.910 m), el Bastiments (2.883 m), el Balandrau (2.585 m) o el Taga (2.038 m), sense oblidar el pas per la magnífica vall de Núria. Es recomana fer-la en cinc etapes, algunes de les quals d’alta muntanya, tot i que es pot fer en menys en funció de la forma física.

105 km Circular Marques específiques de GR, marques grogues d’Itinerànnia, marques taronges específiques de la ruta i fites

Els tres refugis

Itinerari circular d’alta muntanya que recorre els massissos de la Tossa Plana de Lles i del Puigpedrós, les valls cerdanes de Meranges, de la Llosa i d’Arànser, i la Vall del Madriu, a Andorra. Al llarg de les cinc etapes amb què es recomana fer el recorregut, es descobreixen, a més de la rica biodiversitat dels diferents paratges alpins que abraça la travessa, els gairebé quaranta estanys d’origen glaciar que donen nom a la ruta. L’allotjament es fa sempre en refugis de muntanya.

6

www.t3r.cat Ruta circular d’alta muntanya que enllaça les valls del Freser, Bacivers, Carançà i Coma de Vaca, majoritàriament al Pirineu de Girona, amb una part en territori francès. Uneix els tres refugis que constitueixen l’allotjament de la ruta: Coma de Vaca, Ulldeter i Ras de Carançà, i es recomana seguir l’itinerari en aquest mateix ordre, amb inici i final al bonic poble de Queralbs. Els visitants més preparats poden incloure a la travessa cims com el Bastiments, el Gra de Fajol o el Balandrau, entre d’altres.

Ruta dels Estanys Amagats www.rutadelsestanysamagats.com

FITXA TÈCNICA

Finals de primavera, estiu i principis de tardor

4

Travesses per etapes

FITXA TÈCNICA

73 km Circular Marques blaves específiques de la ruta, marques diverses i fites Finals de primavera, estiu i principis de tardor

Camí de Ronda® www.camideronda.com

FITXA TÈCNICA

52,5 km Circular Específica de GR, punts vermells, marques grogues d’Itinerànnia i fites Finals de primavera, estiu i principis de tardor

El Camí de Ronda és el camí històric que ressegueix el litoral de la Costa Brava. En passar sempre arran de mar, ofereix constantment els espectaculars escenaris visuals de la costa mediterrània. Es proposen dues variants que recorren exclusivament el litoral, i una tercera que, amb inici i final a Girona, inclou trams d’interior i assegura la descoberta de poblets medievals com Peratallada i Monells, o dels massissos de les Gavarres i l’Ardenya-Cadiretes. Una completa pàgina web permet contractar, a més de l’allotjament, tot tipus de serveis per al senderista.

FITXA TÈCNICA

43, 18 o 140 km segons l’opció Lineal o circular Específica de GR al tram litoral, marques diverses i punts de senyalització vertical Tot l’any. A l’estiu cal prendre precaucions pel sol i la calor

27


Empreses

29

Empreses Per a aquells amants del senderisme que prefereixen tenir el suport de professionals a l’hora de descobrir territoris, aprofundir en coneixements o assaborir experiències úniques, tot seguit es presenten un seguit d’empreses locals que us ajudaran a fer-ho possible. Amb propostes per a tot tipus de nivells i edats, disposen de tots els serveis necessaris perquè el turista no s’hagi de preocupar de res, excepte de caminar i gaudir.

Per a aquells amants del senderisme que prefereixen tenir el suport de professionals a l’hora de descobrir territoris.


Senderisme

Empreses

30

Senderisme

Giroguies

Trescàlia - Verd Volcànic

Tel. 972 303 886 · 636 490 830 www.giroguies.com · info@giroguies.com

Tel. 972 264 615 · 657 861 805 www.trescalia.com · info@trescalia.com

PALAFRUGELL

És una agència de viatges especialitzada en senderisme, rutes culturals, cursos i circuits d’orientació, cicloturisme i BTT. Ubicada a l’Empordà, organitza viatges de senderisme locals i internacionals, sempre des d’un vessant responsable i de respecte per la natura. La Costa Brava i els Pirineus — especialment la Garrotxa— constitueixen el seu

OLOT

espai natural de treball. Disposa d’un equip integrat per grans coneixedors del territori. Organitzen visites i travesses dirigides a individuals i grups reduïts de qualsevol edat, i pensades a mida del client. El seu objectiu és oferir una experiència humana que transmeti les particularitats del territori i la seva gent.

Agència de viatges receptiva integrada per un grup de professionals que tenen en el respecte per la natura i la sostenibilitat la base per a la creació dels seus paquets turístics. Amb seu a Olot, el seu territori de treball són les comarques gironines, i especialment el Ripollès, la Garrotxa i l’Alt Empordà, on ofereixen un gran ventall

Cicloturisme i Medi Ambient

Terramar

Tel. 972 221 047 www.cicloturisme.com · info@cicloturisme.com

Tel. 972 510 347 www.terramar.org · terramar@terramar.org

GIRONA

Aquesta agència de viatges està especialitzada en senderisme i cicloturisme a la Costa Brava, als Pirineus i, darrerament, a altres destinacions de Catalunya, Espanya i Europa. Fundada el 1996, va néixer com a empresa de cicloturisme i lloguer de tot tipus de bicicletes. Actualment ubicada a Girona ciutat, el

Empreses

d’estades de senderisme amb temàtiques segons el gust del client: paisatges naturals, cims, volcans, paisatges culturals, trail running, etc. Les estades de natura constitueixen el seu altre punt fort, amb guies de geologia, flora i vegetació, papallones i ocells, així com viatges fotogràfics i camps de treball.

VILABERTRAN

seu catàleg també inclou ciclisme de carretera, BTT, senderisme, trail running i altres activitats a la natura. Disposen de tot tipus de serveis perquè el client es pugui concentrar a caminar o pedalar, i gaudir de tot el que ofereix el territori, la seva gent i les seves tradicions.

Terramar, Natura i Cultura és un projecte empresarial amb més de deu anys d’experiència dins del món de la divulgació, la dinamització i la gestió dels recursos patrimonials de la comarca de l’Alt Empordà. El seu principal àmbit d’actuació és el servei de visites guiades i activitats divulgatives del patrimoni natural,

social i cultural, d’acord amb els gestors dels espais visitats, dels quals sovint són el servei oficial de guies. Pel que fa a senderisme, la seva oferta se centra en els guiatges especialitzats de natura, complementats amb aspectes culturals i tradicionals. També ofereix la possibilitat de conèixer de ben a prop el món de la vinya.

31


Senderisme

Empreses

32

Senderisme

Aventura Girona

CEA Alt Ter

Tel. 633 161 679 www.aventuragirona.com · info@aventuragirona.com

Tel. 972 721 317 www.alt-ter.org · info@alt-ter.org

Empresa d’aventura que ofereix, a més de senderisme, un gran ventall d’activitats a la natura: descens de barrancs, vies ferrades, circuits d’orientació, raquetes de neu, trekking aquàtic, etc. Amb seu a Girona, fa de qualsevol espai natural el seu camp d’actuació, tot i que les comarques gironines constitueixen el seu principal entorn de treball.

Empreses

SANT JOAN DE LES ABADESSES

Les seves activitats de senderisme van des de rutes de muntanya i alta muntanya de més o menys dificultat i durada —amb ascensions als principals cims del Parc Natural del Montseny i dels Pirineus— fins a itineraris fàcils de component ecoturístic pels principals espais naturals de la Costa Brava i la Garrotxa.

El Centre d’Educació Ambiental Alt Ter és una associació que ofereix activitats, visites guiades de natura i senderisme a la comarca del Ripollès, al Pirineu de Girona.

orquídies i observació d’ocells, ofereix una gran varietat d’itineraris guiats de senderisme aprofitant la xarxa de senders d’Itinerànnia, amb rutes de descoberta del territori de diferents graus de dificultat.

A més de visites culturals basades en la Ruta del Pirineu Comtal, i de visites de temàtica naturalista sobre la fauna d’alta muntanya, hàbitats naturals,

També gestiona l’ecomuseu Molí Petit a Sant Joan de les Abadesses, des d’on organitza activitats d’educació ambiental per a escoles, grups i famílies.

Gaia Guies

Associació de Guies Gironès, Terra de Passeig

Tel. 678 074 122 www.gaiamoia.com · montseca@gaiamoia.com

Tel. 620 200 486 www.turismegirones.cat · guiesgirones@sorbus.cat

L’ESTARTIT

Empresa de senderisme que ofereix rutes guiades d’un o més dies per diferents espais naturals de la Costa Brava: Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter, Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, Parc Natural del Cap de Creus, espai natural del massís de les Gavarres, etc. Amb un grup de guies especialitzats en natura i ecoturisme, ofereixen una programació

GIRONA

de rutes al llarg de l’any, que es poden consultar a la seva web, o bé rutes a mida per a tot tipus de grups. Si el client prefereix un programa sense guia, disposen d’un servei d’itineraris autoguiats, i d’altres com el de transport d’equipatges, que permeten al visitant gaudir del senderisme amb tota llibertat.

Associació de guies que, de la mà del Consell Comarcal del Gironès, es dediquen al guiatge turístic de natura a l’entorn immediat de la ciutat de Girona. Seguint criteris que afavoreixen un desenvolupament turístic sostenible, a través de les seves excursions guiades difonen els valors naturals i culturals, i

permeten la descoberta de la riquesa patrimonial que s’amaga entre els magnífics espais naturals i bonics pobles escampats per la comarca del Gironès: el volcà de la Crosa, la capçalera del riu Onyar, la vall de Sant Daniel, Canet d’Adri i les seves gorgues, Madremanya, Sant Martí Vell o el massís de les Gavarres, entre d’altres.

33


Senderisme

Empreses

Empordà Bike Resort LA BISBAL D’EMPORDÀ

Tel. 972 641 820 · 607 863 738 www.empordabikeresort.com · info@empordabikeresort.com

L’Empordà Bike Resort és el tipus d’allotjament ideal per als amants de l’esport, especialment per a cicloturistes de totes les modalitats, i senderistes. Consta de sis apartaments rurals dins una masia del s. XVI, amb un gran jardí, porxo i barbacoa comunitaris. Les seves instal·lacions, ubicades a la Bisbal d’Empordà, al bell mig de les xarxes de

senderisme i cicloturisme del Baix Empordà, disposen de garatge i espais per a la neteja i reparació de bicicletes, informació sobre tot tipus de rutes de senderisme i cicloturisme, lloguer de GPS amb tracks de la zona, contractació de guies i servei de pícnics, entre d’altres.

Estació Nàutica l’Estartit-Illes Medes L’ESTARTIT

Tel. 972 750 699 www.enestartit.com · info@enestartit.com

Ubicada a Torroella de Montgrí – l’Estartit, a la Costa Brava, en ple Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter, l’Estació Nàutica d’aquesta localitat és la combinació perfecta entre esports, mar i natura. Tot i que el submarinisme constitueix la principal activitat turística del municipi, l’Estació Nàutica és una central de reserves que disposa d’una àmplia

oferta lúdica d’activitats nàutiques, terrestres i aèries adaptades a totes les edats i nivells. Les rutes de senderisme que organitzen, de diversos graus de dificultat i dirigides a tot tipus de grups, tenen com a marc el Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter.

34

Senderisme

Empreses

35


Senderisme

Curses Índex

37

Curses Catalunya és un territori de gran tradició excursionista i muntanyenca, bressol d’atletes de muntanya de reconegut prestigi internacional, com és el cas de Kilian Jornet. Les curses de muntanya han esdevingut una modalitat esportiva amb gran creixement durant els darrers anys. Per als amants d’aquest esport, la Costa Brava

www.ultrafons.com www.trailcapdecreus.com www.trailulldeter.com http://trailwalker.oxfamintermon.org

i el Pirineu de Girona són el marc de multitud de proves, algunes de les quals tenen renom internacional, com la Volta a la Cerdanya en Ultrafons (VCUF), la Trail del Cap de Creus o la Trail d’Ulldeter. També és el territori que Oxfam Intermon ha escollit per organitzar una de les curses solidàries per equips més prestigioses, com és el cas de l’Oxfam Intermon Trailwalker.


Senderisme

Informació

Allotjament A la Costa Brava i al Pirineu de Girona s’hi troben, per preu i per dimensions, per tipologia i per classificació, opcions d’allotjament ben diverses: des d’hotels vora el mar o a la muntanya fins a apartaments situats als nuclis turístics més animats, passant per residències en cases de pagès en plena natura, magnífics càmpings i balnearis reconeguts internacionalment.

Alguns d’aquests establiments, que es poden localitzar al desplegable d’aquesta guia, estan especialitzats en els viatgers que vénen a la destinació a practicar activitats a la natura, sobretot senderisme i cicloturisme. Disposen de tot el que es necessita perquè el visitant se senti com a casa.

Cultura Parlar de cultura a la Costa Brava i al Pirineu de Girona és remuntar-nos als orígens de la civilització. Per ordre d’antiguitat, descobrirem monuments megalítics a les serres de l’Albera i les Gavarres, coves prehistòriques a Serinyà, poblats ibèrics, grecs i romans a prop del mar, especialment a Empúries, o elements romànics, gòtics, barrocs i modernistes presents arreu. De l’edat mitjana hi ha mostres tan impressionants com Sant Pere de Rodes o

Ripoll, que encara respiren l’aire de vivències mil·lenàries. Els darrers anys, la mirada dels artistes, especialment la del genial Salvador Dalí, ha obert un nou prisma en la visió del nostre entorn cultural i paisatgístic, i l’ha plasmat en unes creacions artístiques inigualables. En total, més de 55 museus i 550 monuments omplen aquest territori de cultura i tradició.

Gastronomia La relació entre cultura i gastronomia és pràcticament indissoluble, fins al punt que Salvador Dalí va arribar a afirmar que «l’art, o serà comestible o no serà». El vessant cultural que la gastronomia materialitza avui a la nostra demarcació és un renaixement en els aspectes més innovadors, amb figures tan significatives com Ferran Adrià i els germans Roca, entre altres.

Tot i això, cal dir que l’oferta global que el viatger pot trobar a la Costa Brava i al Pirineu de Girona és àmplia i variada, basada en una cuina fortament vinculada a les arrels tradicionals de la terra. La gastronomia de casa nostra és una cultura per viure i per gaudir, amb un nivell d’exigència i professionalitat avalades per uns establiments capdavanters a escala internacional.

39


Senderisme

Mapa

40

Girul

Viliella Arànser

Ordèn

Mapa

Peralada, Cap Roig, Torroella de Montgrí, Porta Ferrada (Sant Feliu de Guíxols), Sant Pere de Rodes, Schubertíada 2 3

5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

Villec Estana

Ger

Olopte All

el Segre

Vilallobent

Talló Baltarga Tartera Beders Montellà Olià Pi Coborriu Prats Riu de Urús Bor Nas Pedra Cerdanya

PARC NATURAL DEL CADÍ-MOIXERÓ

E-9 Túnel del Cadí C-16

Cantallops Maçanet de Cabrenys

el Vilar d’Urtx

Setcases

3

Masella

la Molina

Tregurà de Dalt

Queralbs

3 Toses

Nevà

Beget

C-38

13 13

N-260 C-26 Campdevànol

Sant Joan de les Abadesses

24 24

el Ter Ruta del Ferro i del Carbó

Camí Ral i Ramader

Albanyà

13 13

Oix

Sant Pau de Segúries

Ogassa

Montgrony

Campdevànol - Sant Llorenç de Campdevànol

N-153a

Túnel de Collabós

l’Hostalnou de Bianya

Sant Joan les Fonts

Castellfollit de la Roca

24 24

C-17

N-260a

Vallfogona de Ripollès

Begudà

Riudaura la Pinya

14 14

OLOT

Sant Privat d’en Bas

C-26 les Llosses

les Preses

Puigpardines Joanetes

Vidrà

a Vic - Barcelona

Sant Miquel del Corb

PARC NATURAL DE LA ZONA VOLCÀNICA DE LA GARROTXA

17 17

Gastronomia: «mar i muntanya» (global)

Fontcoberta

les Planes d’Hostoles

la Salut

Pujarnol

Canet d’Adri

Sant Gregori 6B

el Ter

Bonmatí

la Cellera de Ter Pantà de Susqueda

Osor

Sant Hilari Sacalm

Viladrau

Barcelona Mar Mediterrani

11 11

Salitja

A-2 8 Riudellots de la Selva

Vilobí d’Onyar C-25

SANTA COLOMA DE FARNERS

Maçanet 9 de la Selva

Breda Viabrea

a

Sant Andreu Salou

22

Palafrugell GIV-6542 Platja de Tamariu Tamariu Mont-ras Cala Pedrosa GIV-6548 Cala de Gens C-31 Ermedàs Llafranc Calella de Vall-llobrega Platja de Llafranc Palafrugell Platja del Canadell Ruta del Tren Petit

2

Calonge

Sant Antoni de Calonge

Tossa de Mar

Cala Llorell Platja de Canyelles Platja de Lloret de Mar Santa Cristina Platja de Fenals Platja de sa Boadella Blanes Platja de Santa Cristina Platja de Sant Francesc Platja de Blanes Platja de s’Abanell

10 10

Palafolls

Castell d’Aro

11

Platja de Port Bo

Platja de la Fosca la Fosca Cala Margarida

Palamós Platja Gran Platja des Monestir Platja de Sant Antoni Platja de Torre Valentina Cala Cristus-ses Torretes

Platja d’Aro Cala sa Cova

Santa Cristina d’Aro

Vidreres

10 10

C-31 C-253

C-65 Solius

99

A-19

21 21

Platja de Pals

Palamós - Vall-llobrega - Mont-ras - Palafrugell

Llagostera

Lloret de Mar

Fontanilles

Llabià

Cala Pedrosa

Platja Gran

Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter

6

Romanyà de la Selva

Ruta del Carrilet

Sant Grau

Tordera

a Barcelona

Parlavà

Cassà de la Selva

C-35

10

a

Torroella de Montgrí

Cala d’Aigua Xelida

Salionç

elon Barc

Gualta

1

12 24 12 24

AP-7

Hostalric

Cala Farriola Golf de la Monedera

l’Estartit

Ullastret Platja del Racó Palau-sator Corçà Cala d’Illa Roja Sant Julià de Boada Peratallada Platja de sa Riera LA BISBAL Monells Platja d’Aiguafreda D’EMPORDÀ Canapost Pals Sa Riera Sa Tuna Sant Sadurní Vulpellac Sant Feliu de Boada Cruïlles Platja de sa Tuna de l’Heura Begur Cap de Begur Torrent Fonteta Platja Fonda Regencós C-66 Fornells Cales de Fornells Esclanyà Platja d’Aiguablava Llofriu Aiguablava

E-15

Massanes Can Salvà

Ullà

Serra de Daró

23 23

LES GAVARRES

Caldes de Malavella

Sils Sant Feliu de Buixalleu

Riells

Púbol

Fonolleres

Girona - St. Feliu de Guíxols

Riudarenes

PARC NATURAL DEL MONTSENY

la Pera

Juià

Llambilles

C-63 A-2

Arbúcies

Rupià

Cala Montgó

Sobrestany

Bellcaire d’Empordà Verges C-252 Ultramort

COSTA BRAVA

Platja del Moll Grec Platja de les Muscleres Platja de l’Escala Platja de Riells

55

Campllong

Franciac

Foixà

Sant Martí Vell

Quart

Sant Dalmai

AEROPORT GIRONA-COSTA BRAVA

Flaçà

el Ter

Badia de Roses

Riells

Albons

la Tallada d’Empordà

Jafre

Madremanya

Fornells de la Selva l’Onyar

Garrigoles

Badia de Cadaqués Platja de Cala Jóncols Platja de la Punta Platja de Canyelles Platja de l’Almadrava Platja d’Empuriabrava

Montjoi

19 19

l’Escala

C-31

Colomers

Sant Joan de Mollet

GIRONA

Aiguaviva

Castanyet

Sant Miquel de Cladells

Sant Julià Sarrià de Ramis de Ter

Vilopriu

Platja de s’Alqueria

23 23 20 20

Platges de Sant Pere Pesacdor

Sant Martí d’Empúries

Viladamat

Sant Jordi Desvalls

7

Vilablareix

Brunyola

Espinelves

E-15 AP-7

Bescanó N-141

Anglès C-63

CATALUNYA

Cervià de Ter

Celrà

Salt

Ventalló

Saus Camallera

Medinyà 6

Sant Mori Vilaür

Viladasens

Bordils

Amer

Sant Martí Sacalm

Sant Esteve de Guialbes

Cadaqués

15 15 Roses

22 22

Vilacolum

Torroella de Fluvià Sant Miquel de Fluvià l’Armentera

Arenys d’Empordà Orriols

Cornellà del Terri Palol de Revardit

de Fluvià

Palau de Santa Eulàlia

5

Olives

Pujals dels Cavallers

Vilamacolum Sant Pere Pescador Sant Tomàs

Ermedàs

Bàscara

Vilademuls

Pujals dels Pagesos Vilamarí

Camós

Sant Martí de Llémena

Olot - Girona

a Vic - Manresa - Lleida

44

Granollers de Rocacorba

Sant Esteve de Llémena

Ruta del Carrilet

Girona

Vilavenut

BANYOLES Falgons

Sant Feliu de Pallerols

Galliners

P. N. DELS AIGUAMOLLS DE L’EMPORDÀ

Vilamalla Siurana Garrigàs

Pontós Romanyà d’Empordà

Orfes

C-66

Porqueres Estant de Banyoles

Mieres Sant Aniol de Finestres

els Hostalets d’en Bas

FRANÇA

Esponellà

4

Cap de Creus Portlligat

Empuriabrava Roses

la Muga

Fortià

la Selva

la Selva de Mar

PARC NATURAL DEL CAP DE CREUS

Palau-saverdera

Castelló C-260 d’Empúries

Vila-sacra

el Far d’Empordà Riumors

Ordis

Espinavessa

el Fluvià

Serinyà

la Vall d’en Bas

Collada de Bracons C-37

Crespià

Sant Miquel de Campmajor

Bas

Santa Maria de Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Sant Quirze de Colera, Santa Maria de Vilabertran, Sant Miquel de Cruïlles 25

18 18

Besalú Sant Ferriol

el Torn

Sant Martí Vell

Santa Pau

Borrassà

Navata

N-260

Argelaguer

Vilafant

Santa Llogaia d’Àlguema

Cabanelles

Maià de Montcal

A-26

Sant Jaume de Llierca

24 1 24 23 23

Avinyonet de Puigventós

Beuda

Pedret i Marzà

1

16 16

Pau

Peralada

Vilabertran

Vilanant

Lladó

Sales de Llierca Montagut Tortellà

N-260a

Garriguella

Vilajuïga

11

Cabanes

FIGUERES

Mare de Déu del Mont

Mollet de Peralada

C-252 3

Cistella

Sadernes

la Vall de Bianya

Ripoll - St.Joan de les Abadesses - Ogassa - Olot

RIPOLL

Boadella d’Empordà Terrades Llers

Bruguera

el Baell

A-2 Pont de Molins

Platja de Garbet

Cala Canyelles Platja de Grifeu Platja del Port Platja de les Tonyines Platja del Port de la Selva Llançà Platja del Pas El Golfet Sant Pere el Port de de Rodes

Grifeu Vilamaniscle

Masarac

Biure

Camprodon

Ribes de Freser

Campelles

Gombrèn

Llanars

Abella

Pardines

Planoles

Pantà de Boadella

Sant Llorenç de la Muga

Cala de les Rates Platja Gran

24 24 Rabós

Sant Climent Sescebes

Capmany

Rocabruna

Vilallonga de Ter

Ventolà

Planès

Espolla

Darnius

Tapis

Molló

Tregurà de Baix

Dòrria

Agullana

France

Espinavell

77

el Freser

E-15 AP-7

la Vajol

Portbou N-260 Colera

Sant Quirze de Colera

2

8

Núria

Queixans Urtx

Prullans Bellver de Isòvol Fontanals Cerdanya Alp N-260 de Cerdanya Santa Das Sansor Eugènia

France

SERRA DE L’ALBERA la Jonquera

Vallter 2000

lona

4

Cales de Begur, Palafrugell i far de Sant Sebastià La Molina-Masella Estany de Banyoles Viles medievals de Pals i Peratallada Poblat ibèric d’Ullastret Vall de Camprodon Vall i santuari de Núria Vila Vella de Tossa de Mar Jardins botànics de la Selva marítima (Santa Clotilde, Pinya de Rosa i Marimurtra) Barri vell de Girona Ceràmica de la Bisbal Alta Garrotxa (Oix i Beget) Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa Parc Natural de Cap de Creus Sant Pere de Rodes Santa Pau Besalú Ruïnes d’Empúries Cadaqués Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà Triangle Dalinià (Museu de Figueres, Portlligat i Púbol) Romànic

Bèixec

Cortàs

Gréixer

a Barce

Principals atractius

Martinet

Festivals de música de la Costa Brava i el Pirineu de Girona

Saga Bolvir

Talltendre

Músser Travesseres

1

Guils de Cerdanya

PUIGCERDÀ

Coborriu de la Llosa

Lles

France

N-154

Meranges

Eller

France

PIRINEU DE GIRONA

Llívia

Canyet

11

Cala Rovira Platja Gran Cala sa Conca s’Agaró Platja de Sant Pol Sant Pol Platja de Sant Feliu de Guíxols

Sant Feliu de Guíxols

Platja dels Canyerets Platja del Senyor Ramon Cala Salionç

Cala Giverola Cala Bona Platja de la Mar Menuda Platja Gran

Mar Mediterrani


Senderisme

Llegenda del mapa

42

Llegenda del mapa Autopista de peatge Carretera nacional Autovia

Port amb bandera blava

Via preferent

Port de creuers

Carretera comarcal Carretera local En construcció Altres carreteres Riu Cremallera AP-7

Platges de màxima qualitat 2014 Guardó atorgat per la Unió Europea que reconeix la qualitat de les aigües i els serveis que les platges ofereixen als usuaris.

Codi d’autopista Sortida d’autopista

N-141

Codi de carretera nacional

C-1141

Codi de carretera comarcal

C-25

Codi de via comarcal preferent

C-151

Codificació substituïda Estació de l’AVE Límit comarcal Ferrocarril AVE Via verda Túnel

Sistema d’ecogestió i d’ecoauditoria EMAS 2013 Calonge: Cala Cristus - Ses Torretes, platja de Torre Valentina, platja de Sant Antoni, platja d’Es Monestrí i passeig marítim del municipi. El Port de la Selva: Club Nàutic Port de la Selva. L’Escala: platja de Riells, platja Gran, Port d’en Perris, platja del Portitxol, platja de les Muscleres, platja del Moll Grec i Club Nàutic L’Escala. Palafrugell: platges del Port Bo, del Canadell, de Llafranc, de Tamariu i de Calella de Palafrugell. Palamós: platges, cales, el passeig marítim i els parcs urbans. Roses: platges de Santa Margarida, Salatar, el Rastrell, la Nova, la Punta, Palangrers, Canyelles-Bonifaci i l’Almadrava, cales naturals de Murtra, Rustella, Calís, Montjoi, Calitjàs, Pelosa, Canadell, Jóncols, i passeig marítim. Sant Feliu de Guíxols: platges i cales del litoral del municipi. Torroella de Montgrí: platja Gran i passeig marítim de L’Estartit. Castelló d’Empúries: platja d’Empuriabrava. Blanes: Club de Vela Blanes. Certificat “Q” de qualitat turística - ICTE 2013 Begur: platja d’Aiguablava, platja del Racó i platja de sa Riera Calonge: platja de Sant Antoni Castell-Platja d’Aro: platja Gran de Platja d’Aro i platja de sa Conca Castelló d’Empúries: platja d’Empuriabrava Torroella de Montgrí: platja Gran de l’Estartit Cerdanya: estació d’esquí i de muntanya La Molina Garrotxa: Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa Ripollès: estació d’esquí Vall de Núria

Senderisme

Simbologia

43


Senderisme

Altres rutes

44

Senderisme

Índex

45

Simbologia Recorregut de la ruta

Tipus de ruta: lineal

Tipus de ruta: circular

Tipus de ruta: lineal i circular

Tipus de ruta: xarxa

Senyalització

Millor època de l’any per fer la ruta


Edita Patronat de Turisme Costa Brava Girona Disseny i producció Minimilks Traducció i correcció Daniel Vivern Lladó Impressió Dipòsit legal GI 281-2015 Textos Innova Management Fotografia Albert Duch, D.Patitucci, Àlex Tremps, Maria Geli, Pilar Planagumà, Salvador Bosch, Josep Miquel Guasch, Òscar Vall, Àlex Gosteli, Pere Durán, Toni León, Julián Guisado, Oriol Batista, Imma Parada, Jordi RenArt, TDM-cupula Torre Galatea. Imma Parada.Fundació Gala Salvador Dalí, Daniel Punseti Imatges cedides per Itinerànnia, Ripollès Desenvolupament, Turisme La Selva, Gironguies, Cicloturisme i Medi Ambient, Trescàlia-Verd Volcànic, Terramar, Aventura Girona, Gaia Guies, CEA Alt Ter, Associació de Guies Gironès, Terra de Passeig, Empordà Bike Resort, Klassmark Trail Cap de Creus, La Rectoria de Sant Miquel de Pineda, Fundació Gala Salvador Dalí, Serra de Monestirs, Camí de Ronda®


Senderisme www.costabrava.org