Page 1

Un viatge literari per la Costa Brava i el Pirineu de Girona

UN VIATGE literari per

la Costa Brava i el Pirineu de Girona Un viatge literari per la Costa Brava i el Pirineu de Girona

1


Costa Brava Pirineu de Girona

La província de Girona, que abraça les marques turístiques Costa Brava i Pirineu de Girona, té més de dos mil anys d’història, amb una cultura pròpia i una essència mediterrània que han configurat la personalitat del territori. Al llarg dels anys ha estat font d’inspiració per a escriptors i poetes que han obert un nou prisma en la visió del nostre entorn cultural i paisatgístic i que l’han plasmat en unes creacions literàries impagables. Les rutes literàries de les terres gironines permeten conèixer aquest llegat i submergir-se en el Ripollès de Joan Maragall, en el Romanyà de Mercè Rodoreda o en la Girona de la família Bertrana.

Crèdits: R. Pérez, O. Dominguez, M. Geli – P. Planagumà, X. Gasull, J. Casanova, L. Norah, Curto Imatges, O. Vall, C. Treviño. Fotos cedides: Arxiu Imatges PTCBG, Arxiu Imatges MAC – Ullastret, Itinerànnia i Hiking & History.

Després del pas de tants autors de renom per les comarques gironines, ja no és possible trepitjar-les sense partir de la sensibilitat de les obres que van escriure.

03


Costa Brava

Les Gavarres, fa tres o quatre anys, van ser per a mi un descobriment. (...) Les Gavarres, totes un alzinar, a l'hora de la posta quan el sol les besa de biaix, semblen de vellut. Em vaig trobar, doncs, davant d'un dels paisatges més dolços de Catalunya.

Mercè Rodoreda. Revista de Girona, 175


06

Experiències literàries

Un viatge literari per la Costa Brava i el Pirineu de Girona

07

Alt Empordà ALT EMPORDÀ Ruta comarcal «L’Empordà de Maria Àngels Anglada» (+34) 972 418 960 patrimoni.literari@udg.edu http://bit.ly/2ImPm4h

EL PORT DE LA SELVA En aquest itinerari, el llegat literari de Maria Àngels Anglada es conjumina amb l’extens patrimoni empordanès —arquitectònic, històric, paisatgístic, megalític i natural— a través d’un recorregut que convida el lector a aprofundir en la riquesa cultural de l’Empordà i en l’obra literària de l’escriptora.

ALBANYÀ Ruta «Jacint Verdaguer al santuari de la Mare de Déu del Mont» (+34) 872 208 037 patronatdelsantuaridelmont@gmail.com http://bit.ly/2Z0CW86

Mossèn Jacint Verdaguer va començar a escriure el poema Canigó el 1880, quan, durant una estada al Vallespir, es va sentir atret per aquest massís i per la seva història i llegendes. A partir d’aquell any, i per tal de documentar-se i inspirar-se, va començar a fer excursions per molts paratges del Pirineu, en els quals situaria la història que explica el poema èpic.

(+34) 972 156 233 turisme@castello.cat http://bit.ly/2GczcZA

Ruta «Maria Àngels Anglada als aiguamolls de l’Empordà: Les closes» (+34) 972 418 960 patrimoni.literari@udg.edu http://bit.ly/2GcInt8

(+34) 972 387 122 turisme@elportdelaselva.cat http://bit.ly/2Ip5aDw

La gent del Port de la Selva, els racons del poble, les cales i l’empremta que hi va anar deixant el pas del temps van ser sempre presents en el procés creatiu del poeta J. V. Foix, que es va convertir així en un observador privilegiat dels canvis que va experimentar la nostra costa. Al Port de la Selva és possible resseguir la biografia de Foix i els llocs del seu record, des del passeig fins a la Tamariua.

L’ESCALA Ruta Víctor Català (+34) 972 776 815 museu@lescala.cat www.anxova-sal.cat

Aquest itinerari històric i literari combina una passejada pel barri vell i els afores de l’Escala amb la lectura de textos de l’escriptora en indrets que la van inspirar. L’organitza el Museu de l’Anxova i de la Sal, que és qui en fa el guiatge.

FIGUERES

CASTELLÓ D’EMPÚRIES Ruta Fages de Climent

Ruta literària J. V. Foix i ruta literària «J. V. Foix i el Port de la Selva: 25 anys sense somnis»

La història i el patrimoni arquitectònic d’aquesta vila comtal, juntament amb el paisatge d’aiguamolls, closes i conreus que l’envolta, van impulsar la creació literària de l’escriptor.

Els aiguamolls de l’Empordà són una fita en l’univers poètic de Maria Àngels Anglada. Els textos que t’acompanyaran en aquest recorregut tenen una relació estreta amb el paisatge de la zona, tan estreta com la que, al llarg de la seva vida, va unir Anglada amb la plana de l’Empordà i amb l’altra plana, la de Vic, ambdues viscudes, sentides i estimades per ella i protagonistes de les seves obres.

Ruta literària “Carles Fages de Climent a Figueres” (+34) 972 503 155 turisme@figueres.org http://bit.ly/2UDeURl

L’obra literària de Carles Fages de Climent és molt diversa. És conegut sobretot com a poeta culte i com a epigramista, però també va publicar prosa, teatre en prosa i en vers, i periodisme. En totes aquestes manifestacions literàries en un moment o altre fa alguna referència a Figueres, ciutat on va néixer i morir. L’itinerari “Carles Fages de Climent a Figueres” és una invitació al lector a aproximar-se profundament al patrimoni i a la riquesa cultural de la ciutat empordanesa, a través d’un ampli ventall de descripcions, recorreguts i espais literaris que es troben a l’obra literària de Fages de Climent.


08

Experiències literàries

Un viatge literari per la Costa Brava i el Pirineu de Girona

09

Baix Empordà PERALADA Ruta literària «Què us diré? Ramon Muntaner i Peralada» (+34) 972 538 840 promocio@peralada.cat http://bit.ly/2Ia0odY

BEGUR En la seva Crònica, una de les obres cabdals de la literatura medieval catalana, Ramon Muntaner es converteix en testimoni del seu temps i en protagonista de múltiples aventures al servei dels reis d’Aragó. La seva relació amb Peralada s’explica en aquesta ruta a través de textos de diversos autors i d’un recorregut pel nucli medieval que abraça des de l’estada de Jaume I i Alfons X —a la casa de la mateixa família Muntaner— fins a la crema de la vila a mans dels almogàvers.

Ruta literària per Vilabertran

(+34) 972 624 520 turisme@begur.cat http://bit.ly/2P5drxW

Ruta «Begur intel·lectual» (+34) 670 649 999 sandra@sandrabisbe.cat www.sandrabisbe.cat

VILABELTRAN (+34) 972 418 960 patrimoni.literari@udg.edu http://bit.ly/2UqVKyB

Ruta Joan Vinyoli

Són molts els escriptors catalans que, des de l’edat mitjana fins a l’actualitat, han deixat un testimoni escrit de les seves impressions i visites a Vilabertran. En aquesta ruta, els seus textos i talent literari t’ajudaran a descobrir o revisitar els espais comentats, per experimentar noves sensacions o per definir amb una tonalitat diferent, gràcies a la llum de les paraules, els punts proposats.

Les estades estiuenques a Begur van marcar profundament la poesia de l’escriptor, que hi va escriure i corregir una bona part de l’obra editada posteriorment. El guiatge de la ruta és a càrrec de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Begur.

Begur ha estat bressol i terra d’acollida d’escriptors, historiadors, arqueòlegs, astrònoms, pedagogs, compositors i poetes com Lluís Pericot, Josep Pla, Lluís Serrahima, Josep Pella i Forgas, Joan Vinyoli, Salvador Raurich, Frederic Sirés, Teresa Juvé o Josep Pallach. A través dels seus escrits coneixeràs la seva obra i l’especial relació que els va unir amb Begur.

LLOFRIU Ruta «Irene Rocas, una lletraferida de Llofriu» (+34) 670 649 999 sandra@sandrabisbe.cat www.sandrabisbe.cat

A través del diari personal d’Irene Rocas descobriràs una dona forta, vídua i amb set fills que, tot i que era gairebé autodidacta, va acabar esdevenint una col·laboradora destacada d’Antoni M. Alcover en l’obra del Diccionari català-valencià-balear. En aquest itinerari, passejaràs pels carrers de l’encantador poble de Llofriu i visitaràs la seva casa, en la qual es conserven, a les parets de les golfes, dibuixos i escrits catalanistes de fa més de cent anys.


10

Experiències literàries

Un viatge literari per la Costa Brava i el Pirineu de Girona

PALAFRUGELL Visita guiada «La diabòlica il·lusió d’escriure» (+34) 972 611 820 info@fundaciojoseppla.cat http://bit.ly/2G1QWWz http://bit.ly/2YYW9qE

Vermut literari Josep Pla (+34) 972 305 577 info@fundaciojoseppla.cat http://bit.ly/2IbxUjM http://bit.ly/2YYW9qE

11

PALAMÓS Aquesta visita és un recorregut per l’exposició permanent de la Fundació, «Josep Pla (1897-1981)», situada a la casa natal de l’escriptor, que explica la seva trajectòria vital, literària i periodística emmarcada en l’evolució històrica del segle XX.

Ruta «El Palamós de Truman Capote» (+34) 972 600 424 infomuseu@palamos.cat www.museudelapesca.org

Al voltant d’una taula, tot fent el vermut, compartirem la lectura en veu alta d’una selecció de textos de Josep Pla escollits en funció de l’indret on es dugui a terme l’activitat. Es tracta d’una proposta exportable a qualsevol lloc i circumstància.

Truman Capote va passar tres temporades a Palamós —les primaveres i els estius del 1960, el 1961 i el 1962—, buscant la tranquil·litat necessària per poder escriure la seva obra mestra, A sang freda. El recorregut proposat explica què va poder veure i viure, amb quins personatges va coincidir, on anava... Aquesta ruta es basa en la novel·la de Màrius Carol L’home dels pijames de seda, en la qual l’autor relata, precisament, l’estada de Capote a Palamós a principis dels anys seixanta del segle XX. L’itinerari es pot fer amb reserva prèvia per a grups durant tot l’any. A l’estiu es programa un dia al juliol i un dia a l’agost. Consulta preus i condicions.

PALS Ruta literària Josep Pla (+34) 972 305 577 info@fundaciojoseppla.cat http://bit.ly/2GbTsuy

Aquesta ruta és un passeig literari dissenyat per la Fundació Josep Pla per donar a conèixer als lectors diversos indrets significativament planians. La Fundació ofereix diverses rutes literàries monogràfiques que et permetran descobrir més a fons la història, la societat i els racons que van inspirar l’escriptor: Palafrugell, Pals, Calella, Sant Sebastià, Tamariu, Llofriu, Ullastret, Barcelona i Cap Roig. I si et ve de gust, amb el programa «Josep Pla, cuina i paisatge» podràs completar el passeig amb un àpat de cuina tradicional empordanesa de qualitat.

Ruta «Josep Pla a Pals» (+34) 972 305 577 info@fundaciojoseppla.cat http://bit.ly/2D6tczD

Aquesta ruta proposa una passejada pel Pedró que recorre la Torre de les Hores, l’església de Sant Pere i la muralla fins al mirador Josep Pla, des d’on podràs veure el Montgrí i les illes Medes. Aquest és justament el punt al qual l’escriptor solia portar els seus convidats quan els volia mostrar la millor vista de l’Empordà.

SANTA CRISTINA D’ARO Ruta literària Mercè Rodoreda (+34) 972 837 010 oficinaturisme@santacristina.cat http://bit.ly/2G1r7Wt

Una selecció de textos de l’àmplia producció de Mercè Rodoreda et permetrà descobrir els racons i paisatges de Romanyà de la Selva que inspiraren l’obra més universal de la literatura catalana contemporània. La visita guiada s’ofereix teatralitzada segons el calendari establert; també es fan visites adaptades per a estudiants de tots els nivells, dinamitzacions, clubs de lectura i l’activitat «L’hora del conte».


12

Experiències literàries

Un viatge literari per la Costa Brava i el Pirineu de Girona

SANT FELIU DE GUÍXOLS Ruta dels miradors (+34) 972 820 051 turisme@guixols.cat http://bit.ly/2VvTKl8

Un volt pel Sant Feliu de Gaziel (+34) 972 820 051 turisme@guixols.cat http://bit.ly/2UtwtUk

Sant Feliu de Guíxols ofereix dues rutes per uns miradors amb unes vistes espectaculars, combinades amb textos d’autors clàssics de la literatura catalana que recorden antics oficis tradicionalment femenins (remendadores, triadores, modistes...). Un bell reconeixement a totes les dones ganxones anònimes i a la lluita, encara vigent, per la igualtat real de la dona pel que fa a drets socials i laborals. Aquesta ruta és ideal per a qui vulgui conèixer Sant Feliu de Guíxols seguint les petjades de Gaziel. L’itinerari s’organitza en ocasions puntuals i inclou la lectura de textos de l’autor. També hi ha una versió més curta de la ruta que passa només pels punts més cèntrics de la ciutat.

ULLASTRET Ruta «Josep Pla a Ullastret» (+34) 972 179 058 info@fundaciojoseppla.cat www.fundaciojoseppla.cat www.macullastret.cat

El Museu d’Arqueologia de Catalunya-Ullastret i la Fundació Josep Pla proposen una ruta literària, basada en una recerca conjunta entre ambdues entitats, que ens apropa a la realitat de les primeres excavacions. L’activitat consisteix en una passejada pel Puig de Sant Andreu que suma el patrimoni natural al llegat cultural arqueològic i literari.

13


Panorama magnífic. Del cantó de Sant Sebastià, la geologia vertical i crua m'aclapara. A nord, fa de més bon mirar: el cap de Begur, de color de plom clar, Cala de Cabres i Aigua Xelida, rosades. Tamariu, sobre el verd fosc dels pins...

Josep Pla. El quadern gris. OC I, 403


16

Experiències literàries

Un viatge literari per la Costa Brava i el Pirineu de Girona

El Gironès

La Selva

GIRONA

BLANES

«Racons i paraules». Ruta per Girona a partir de textos de Prudenci Bertrana (+34) 972 010 001 turisme@ajgirona.cat www.girona.cat

«Temps de setge». Ruta literària i històrica per la Girona de la invasió francesa del 1285 (+34) 972 010 001 turisme@ajgirona.cat www.girona.cat

Ruta «Josep Pla a Girona» (+34) 972 010 001 turisme@ajgirona.cat www.girona.cat

Aquest itinerari et convida a passejar per Girona a través de la mirada de Prudenci Bertrana i a visitar-ne els racons més emblemàtics i suggeridors, escenari dels somnis culturals dels escriptors de la seva època.

Ruta literària per Blanes

Aquesta passejada literària et permetrà conèixer la Girona del setge que va tenir lloc a l’estiu del 1285. Una bona ocasió per redescobrir la ciutat gràcies a les paraules dels mateixos protagonistes dels fets, del cronista Bernat Desclot i de textos literaris actuals com Les filles de Sara, de Sílvia Planas, directora del Museu d’Història de Girona, institució que també col·labora en aquesta ruta.

CALDES DE MALAVELLA

Un bon pretext per rellegir Girona, un llibre de records, de Josep Pla, i per observar la ciutat amb una mirada planiana. L’itinerari, editat per l’Ajuntament de Girona i la Fundació Josep Pla, s’ha elaborat utilitzant la selecció de textos que Miquel Pairolí va preparar per a l’exposició «Josep Pla i Girona» (Fontana d’Or, 1997).

(+34) 972 330 348 turisme@blanes.cat http://bit.ly/2X2mGlb

Ruta «Caldes en temps de guerra» (+34) 972 480 103 turisme@caldesdemalavella.cat www.visitcaldes.cat

Blanes, com va dir l’escriptora Montserrat Roig, «és una vila farcida d’història i de literatura». Aquest itinerari proposa una passejada pel municipi inspirada en alguns dels literats que hi han viscut, i entre els quals destaquen Joaquim Ruyra o Roberto Bolaño.

A mitjans del segle XX, Caldes va viure una època fosca però que, alhora, permet una certa fabulació: soldats italians, espies nazis, balnearis convertits en hospitals de guerra o en escenaris de conspiracions, refugiats que fugien de l’horror... Des d’aleshores, Caldes ha estat refugi creatiu d’escriptors com Montserrat Roig, Teresa Pàmies, Josep Maria Castellet, Jordi Coca o Marta Marín-Dòmine. Aquesta ruta proposa recuperar una memòria històrica molt desconeguda que ha inspirat escriptors com Rafel Nadal, Joaquim Carbó...

SANTA COLOMA DE FARNERS Itinerari poètic Salvador Espriu (+34) 972 840 977 · (+34) 972 843 582 turisme@scf.cat http://bit.ly/2uUFree

17

La relació del poeta amb la ciutat es plasma en la geografia urbana per mitjà de diversos punts d’interès que formen aquest recorregut. L’itinerari permet resseguir els espais que la vila ha dedicat al poeta i, alhora, endinsar-se en la seva obra a través d’una tria dels seus textos.


18

Experiències literàries

Itinerari poètic Joan Vinyoli Autoguiatge (+34) 972 840 977 · (+34) 972 843 582 turisme@scf.cat http://bit.ly/2GbryPa

Un viatge literari per la Costa Brava i el Pirineu de Girona

A la Casa de la Paraula es troba una exposició sobre Joan Vinyoli que permet descobrir diversos elements de la seva cosmogonia poètica. També s’hi troba el mobiliari original del seu despatx, una selecció de la seva biblioteca i les primeres edicions del seus llibres. L’itinerari continua al parc de Sant Salvador on s’ubiquen diversos poemes de l’autor. Poemes representatius de la riquesa temàtica i estilística de l’obra de Vinyoli que mostren l’empremta dels feliços estius passats al municipi però també la nostàlgia en els seus versos. Un recorregut a peu d’un quilòmetre i mig per un entorn natural excepcional.

El Pla de l'Estany PLA DE L’ESTANY Rutes dels soldats de Salamina (+34) 972 573 550 turisme@plaestany.cat http://bit.ly/2Ip7GcW

Aquestes rutes, basades en el llibre Soldados de Salamina, de Javier Cercas, són tres itineraris amb una durada i un grau de dificultat diferent que passen pel territori de Cornellà del Terri, Palol de Revardit i Sant Miquel de Campmajor. Els recorreguts permeten descobrir el patrimoni natural i cultural de la comarca i explorar unes zones boscoses frontereres que es van veure fortament afectades per la Guerra Civil, tal com explica l’escriptor extremeny en la seva novel·la.

BANYOLES Itinerari llegendari de Banyoles (+34) 972 583 470 turisme@ajbanyoles.org http://bit.ly/2VzOZal

Aquesta ruta per la vila de Banyoles permet descobrir setze llegendes que pertanyen a la tradició oral banyolina i que, al llarg del temps, han estat recollides i narrades per folkloristes i escriptors diversos. Els fets que expliquen les llegendes se situen en indrets concrets i conviden a conèixer el territori.

19


El Pirineu de Girona

No sé quants quilòmetres hi ha entre Molló i Prats de Molló, a França, però vam haver de fer tot aquest camí a peu i nevant, amb una massa de gent que fugia a l’exili com nosaltres i un fred que pelava. Recordo la desesperació dels que havien de llençar les maletes en un barranc o deixar-les al marge de la carretera perquè no podien arrossegar tant de pes...

Macià Alavedra. Entre la vida i la política (Memòries, 2016)


22

Experiències literàries

Un viatge literari per la Costa Brava i el Pirineu de Girona

23

La Cerdanya PUIGCERDÀ Ruta literària «Ruiz Zafón. El joc de l’àngel» (+34) 972 140 665 info@cerdanya.org http://bit.ly/2UOUnZS

El recorregut es basa en la recreació dels llocs d’interès que apareixen en la trama de la novel•la de Ruiz Zafón El joc de l’àngel, ambientada a principis del segle XX, i ofereix una excusa immillorable per conèixer els indrets més emblemàtics de la vila.

El Ripollès

(+34) 972 740 936 turisme@valldecamprodon.org http://bit.ly/2YX4xXP

Ruta literària Josep Picola i Soler (+34) 972 720 599 turisme@santjoandelesabadesses.com http://bit.ly/2VAc3FV

El 2013, per commemorar el centenari del naixement de l’il·lustre poeta, l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va editar el llibre Josep Picola Soler. Cent anys (1913-2013). Visió d’una ànima santjoanina. L’obra permet gaudir d’una ruta literària que recorre diversos indrets del poble a través de la poesia de l’autor, tot recordant la seva trajectòria humana i cultural.

SANT JOAN DE LES ABADESSES, VALL DE CAMPRODON I VALL DE NÚRIA

MOLLÓ Ruta «Veus del Camí de la Retirada»

SANT JOAN DE LES ABADESSES

Ruta literària Joan Maragall Sentiments i emocions ressonen a cada pas que fem pel Camí de la Retirada. Al llarg del recorregut descobrirem algunes de les seves veus protagonistes; records i reflexions que alguna mà va posar en negre sobre blanc ens aproparan a aquells moments. El Camí s’arrela en moltes vides, i les seves veus ja han passat a formar part de la nostra història.

(+34) 972 720 599 turisme@santjoandelesabadesses.com http://bit.ly/2VAc3FV

Aquesta ruta va ser creada en el marc de l’Any Maragall (2010-2011), amb motiu del 150è aniversari del naixement del poeta i del centenari de la seva mort, i ressegueix els seus passos durant les estades que va fer al Ripollès, concretament a Sant Joan de les Abadesses, a Camprodon i a Núria.

SETCASES RIPOLL Capvespres literaris al monestir de Ripoll (+34) 972 704 499 consorci@ripollesdesenvolupament.com www.ripollesdesenvolupament.com

Ruta «Setcases, terra que inspira» Aquesta proposta consisteix en una visita al monestir de Santa Maria de Ripoll vist a través dels ulls de Verdaguer, el poeta més gran de la Renaixença, que el 1886 hi va ser coronat «en nom de Catalunya» pel bisbe Morgades. En acabar la visita s’ofereix un tastet de productes de la nostra terra.

(+34) 972 136 089 info@setcases.cat http://bit.ly/2KlLjI0

Poetes com Verdaguer, Maragall o Joan M. Guasch canten en les seves obres les belleses naturals d’aquest poble de muntanya, on van trobar espai per a la seva inspiració.


24

Experiències literàries

Un viatge literari per la Costa Brava i el Pirineu de Girona

La Garrotxa GARROTXA Ruta comarcal «Itinerari literari per l’alt Fluvià» (+34) 972 271 600 info@turismegarrotxa.com http://bit.ly/2G0tEjI

Aquest itinerari literari, que comença als Hostalets d’en Bas i acaba a Besalú, recorre setze punts que conviden a mirar el riu amb la companyia de més d’un centenar de textos d’una cinquantena llarga d’escriptors, poetes, novel·listes i periodistes que han mirat el paisatge des de dins o des de fora. Totes les mirades parteixen de la vivència personal d’una realitat que s’emmarca en moments vitals i contextos històrics diferents.

MONTAGUT I OIX I SALES DE LLIERCA Ruta «L’Alta Garrotxa de Vayreda» (+34) 972 271 600 info@turismegarrotxa.com http://bit.ly/2I8tpXn

Aquest itinerari t’ofereix una oportunitat única per descobrir l’Alta Garrotxa. L’escenari de la ruta són els racons en els quals Marian Vayreda va situar els protagonistes de la seva cèlebre novel·la La punyalada.

25


26

Experiències literàries

Un viatge literari per la Costa Brava i el Pirineu de Girona

Si vols saber-ne més Atles literari de les terres de Girona www.atlesliterari.cat

Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català www.espaisescrits.cat

27

Llegenda del mapa

Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent Mapa literari català www.udg.edu/ca/catedres/Patrimoni-Literari www.mapaliterari.cat

Autopista de peatge Carretera nacional Autovia

Platges de màxima qualitat 2018 Guardó atorgat per la Unió Europea que reconeix la qualitat de les aigües i els serveis que les platges ofereixen als usuaris.

Via preferent Carretera comarcal Carretera local En construcció

Mapa

Altres carreteres

Festivals de música de la Costa Brava i el Pirineu de Girona. Peralada, Cap Roig, Torroella de Montgrí, Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, Sant Pere de Rodes, Schubertíada

Port de creuers

Riu Cremallera AP-7

Principals atractius 1

Port amb bandera blava

Codi d’autopista Sortida d’autopista

12

Ceràmica de la Bisbal

13

Alta Garrotxa (Oix i Beget)

14

Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

N-141

Codi de carretera nacional

C-1141

Codi de carretera comarcal

C-25

Codi de via comarcal preferent

C-151

Codificació substituïda Estació de l’AVE

2

Cales de Begur, Palafrugell i el far de Sant Sebastià

15

Parc Natural de Cap de Creus

3

La Molina-Masella

16

Sant Pere de Rodes

Ferrocarril

4

Estany de Banyoles

17

Santa Pau

AVE

5

Viles medievals de Pals i Peratallada

18

Besalú

6

Poblat ibèric d’Ullastret

19

Ruïnes d’Empúries

7

Vall de Camprodon

20

Cadaqués

8

Vall i santuari de Núria

21

Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter

9

Vila Vella de Tossa de Mar

22

Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà

10

Jardins de la Costa Brava (Santa Clotilde, Pinya de Rosa i Marimurtra)

23

Triangle Dalinià (Museu de Figueres, Portlligat i Púbol)

Barri vell de Girona

24

11

Romànic. Santa Maria de Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Sant Quirze de Colera, Santa Maria de Vilabertran, Sant Miquel de Cruïlles

25

Gastronomia: «mar i muntanya» (global)

Límit comarcal

Via verda Túnel

Sistema d’ecogestió i d’ecoauditoria EMAS 2018 Begur: Club Nàutic Aiguablava · Blanes: Club Vela Blanes i port de Blanes · Calonge: cala Can Cristos - ses Torretes, platja de Torre Valentina, platja de Sant Antoni, platja des Monestri i passeig marítim del municipi · Castelló d’Empúries: platja d’Empuriabrava · El Port de la Selva: Club Nàutic Port de la Selva i port del Port de la Selva L’Escala: port de l’Escala i Club Nàutic l’Escala · Llançà: Club Nàutic Llançà i port de Llançà · Palafrugell: platges del Port Bo, del Canadell, de Llafranc, de Tamariu i de Calella de Palafrugell · Palamós: platges, cales, Port Esportiu Marina Palamós, port de Palamós, passeig marítim i parcs urbans · Platja d’Aro: Club Nàutic Port d’Aro · Roses: platges de Santa Margarida, del Salatar, del Rastrell, Nova, de la Punta, dels Palangrers, de Canyelles-Bonifaci i de l’Almadrava, cales naturals Murtra, Rostella, Calís, Montjoi, Calitjàs, Pelosa, Canadell i Jóncols, port de Roses, port esportiu de Roses, port pesquer de Roses i passeig marítim · Sant Feliu de Guíxols: port de Sant Feliu de Guíxols · Torroella de Montgrí-l’Estartit: port de l’Estartit, platja Gran de l’Estartit, Club Nàutic Estartit i passeig marítim de l’Estartit

Certificat “Q” de qualitat turística - ICTE 2018 Calonge: platja de Sant Antoni · Castell-Platja d’Aro: platja Gran de Platja d’Aro i platja de sa Conca · Castelló d’Empúries: platja d’Empuriabrava · Torroella de Montgrí: platja Gran de l’Estartit · Cerdanya: estació d’esquí i de muntanya La Molina · Garrotxa: Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa · Ripollès: estació d’esquí Vall de Núria


28

Experiències literàries

Un viatge literari per la Costa Brava i el Pirineu de Girona

Girul

Viliella Arànser

Eller Talltendre Ordèn

Músser Travesseres

Martinet

Cortàs

Saga Bolvir

Gréixer

Ger

Olopte All

Vilallobent

Montellà Olià Pi Coborriu Nas

Villec Estana

PARC NATURAL DEL CADÍ-MOIXERÓ

Riu de Urús Bor Pedra Cerdanya E-9 Túnel del Cadí C-16

Cantallops Maçanet de Cabrenys

PARC NATURAL DE LES CAPÇALERES DEL TER I DEL FRESER Setcases

el Vilar d’Urtx

7

el Freser

3

Masella

la Molina

Tregurà de Dalt

Queralbs

3

La Roca

a Barcel

13

ona Montgrony

N-260 C-26 Campdevànol

Sant Pau de Segúries

Sant Joan de les Abadesses

24

el Ter Ruta del Ferro i del Carbó

Campdevànol - Sant Llorenç de Campdevànol

Albanyà

13

Oix

N-153a

la Vall de Bianya

Sadernes

Túnel de Collabós

l’Hostalnou de Bianya

Sant Joan les Fonts

Castellfollit de la Roca

RIPOLL

24

C-17

N-260a

Vallfogona de Ripollès

Begudà

Riudaura la Pinya

14

OLOT

PARC NATURAL DE LA ZONA VOLCÀNICA DE LA GARROTXA

Sant Privat d’en Bas

C-26 les Llosses

les Preses

Puigpardines Joanetes

Vidrà

a Vic - Barcelona

Sant Miquel del Corb

18

Serinyà

Santa Pau

Bas

Fontcoberta

Mieres Falgons

Sant Feliu de Pallerols les Planes d’Hostoles

la Salut

Pujarnol

Granollers de Rocacorba

Sant Esteve de Llémena

Ruta del Carrilet

Sant Gregori 6B

el Ter

Bonmatí

la Cellera de Ter Pantà de Susqueda

Osor

a Vic - Manresa - Lleida

N-141

CATALUNYA

Espinelves

Sant Miquel de Cladells

Viladrau

Barcelona Mar Mediterrani

Salitja

A-2 8 Riudellots de la Selva

Arbúcies

Maçanet 9 de la Selva

Riells

Viabrea

a

C-35

9

Tordera

Palafolls

Platja Fonda

Cala d’Aigua Xelida Platja de Tamariu

C-31

1

Platja de Port Bo

Platja de la Fosca la Fosca Cala Margarida

Palamós Platja Gran Platja des Monestrí Platja de Sant Antoni Platja de Torre Valentina Cala Cristus-ses Torretes Platja d’Aro Cala sa Cova Cala Rovira Platja Gran Cala sa Conca s’Agaró Platja de Sant Pol Sant Pol Platja de Sant Feliu de Guíxols

Castell d’Aro

Canyet

1

Sant Feliu de Guíxols

Platja dels Canyerets Platja del Senyor Ramon Cala Salionç

Cala Giverola Cala Bona Platja de la Mar Menuda Platja Gran Cala Llorell Platja de Canyelles Platja de Lloret de Mar Platja de Fenals Platja de sa Boadella Blanes Platja de Santa Cristina Platja de Sant Francesc Platja de Blanes Platja de s’Abanell

10

a Barcelona

Calonge

Santa Cristina d’Aro

Tossa de Mar

Cap de Begur

Sant Antoni de Calonge

Vidreres

10

2

Fornells Cales de Fornells Platja d’Aiguablava Aiguablava

Esclanyà

2

C-253

C-65 Solius

Lloret de Mar

Platja de Pals Platja del Racó Cala d’Illa Roja Platja de sa Riera Platja d’Aiguafreda Sa Riera Sa Tuna Platja de sa Tuna Begur

Palafrugell GIV-6542 Tamariu Mont-ras Cala Pedrosa GIV-6548 Cala de Gens C-31 Ermedàs Llafranc Calella de Vall-llobrega Platja de Llafranc Palafrugell Platja del Canadell Ruta del Tren Petit

Romanyà de la Selva

Sant Grau

10

a elon Barc

Sant Julià de Boada

Canapost Pals Vulpellac Sant Feliu de Boada Torrent Regencós C-66

Palamós - Vall-llobrega - Mont-ras - Palafrugell

Ruta del Carrilet

Salionç

A-19

02/19

Cassà de la Selva

AP-7

Hostalric

5

21 Platja Gran

Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter

Palau-sator

Peratallada

Cala Pedrosa

l’Estartit Torroella de Montgrí

Fontanilles

Llofriu

E-15

Massanes Breda

Gualta

1

Fonteta

24 12

Llagostera

Caldes de Malavella

Sils

Can Salvà

Sant Andreu Salou

Ullà

6

Corçà LA BISBAL Monells

D’EMPORDÀ

Cala Farriola Golf de la Monedera

Sobrestany

Llabià

Ullastret

Cruïlles

Cala Montgó

Serra de Daró

Parlavà

23

Girona - St. Feliu de Guíxols

Riudarenes Sant Feliu de Buixalleu

Púbol

Fonolleres

COSTA BRAVA

Platja del Moll Grec Platja de les Muscleres Platja de l’Escala Platja de Riells Riells

Albons

Verges C-252 Ultramort

LES GAVARRES

C-63

Badia de Roses

l’Escala

C-31

Bellcaire d’Empordà

Llambilles

Campllong

Franciac

el Ter

Rupià

la Pera

Juià Madremanya

Fornells de la Selva l’Onyar

A-2

PARC NATURAL DEL MONTSENY

Sant Martí Vell

Quart

Vilobí d’Onyar C-25

SANTA COLOMA DE FARNERS

Foixà

Sant Sadurní de l’Heura

Sant Dalmai

AEROPORT GIRONA-COSTA BRAVA

Flaçà

23 20

Badia de Cadaqués Montjoi Platja Cala Jóncols Platja de la Punta Platja de Canyelles Platja de l’Almadrava Platja d’Empuriabrava

19

la Tallada d’Empordà

Jafre

GIRONA

Aiguaviva

Castanyet

Celrà

11

Salt

Garrigoles

Colomers

Sant Joan de Mollet

7

Vilablareix

Anglès

Brunyola

Sant Hilari Sacalm

Sant Julià Sarrià de Ramis de Ter

Bescanó

C-63

Girona

6 E-15 AP-7

Amer

Sant Martí Sacalm

Medinyà Bordils

Canet d’Adri

Vilopriu Sant Jordi Desvalls

Cervià de Ter

Cadaqués

15

Platja de s’Alqueria

Mas Sopes

Sant Martí d’Empúries

Viladamat

Viladasens

Cornellà del Terri Palol de Revardit

Sant Martí de Llémena

Olot - Girona

FRANÇA

Camós

Ventalló

Saus Camallera

Olives

Pujals dels Cavallers

Sant Mori

Vilaür

5

Sant Esteve de Guialbes

Cap de Creus Portlligat

Cal Cristià Torroella de Fluvià Platges de Sant Pere Pesacdor Sant Miquel de Fluvià l’Armentera

Arenys d’Empordà Orriols

la Selva

Roses

22

Vilamacolum Sant Pere Pescador

Palau de Santa Eulàlia

Bàscara

Vilademuls

Pujals dels Pagesos Vilamarí

BANYOLES Sant Aniol de Finestres

els Hostalets d’en Bas

Galliners Vilavenut

4

Porqueres Estany de Banyoles

Romanyà d’Empordà

P. N. DELS AIGUAMOLLS DE L’EMPORDÀ

Sant Tomàs de Fluvià Vilacolum

Ermedàs

la Selva de Mar

Empuriabrava de Roses

la Muga

Fortià

Vilamalla Siurana Garrigàs

Pontós

Orfes

C-66

4

Ordis

Espinavessa

el Fluvià

Esponellà

Sant Miquel de Campmajor

la Vall d’en Bas

Collada de Bracons C-37

Crespià

Besalú Sant Ferriol

el Torn

Sant Martí Vell

17

Borrassà

Navata

N-260

Argelaguer

Ripoll - St.Joan de les Abadesses - Ogassa - Olot

Santa Llogaia d’Àlguema

Cabanelles

Maià de Montcal

el Far d’Empordà Riumors

1

PARC NATURAL DEL CAP DE CREUS

Palau-saverdera

Castelló C-260 d’Empúries

Vila-sacra

23

Vilafant

Avinyonet de Puigventós

Beuda

A-26

Sant Jaume de Llierca

Vilanant

Lladó

Sales de Llierca Montagut Tortellà

N-260a

16

Pau Pedret i Marzà

1 24

FIGUERES

Vilajuïga

Peralada

Vilabertran

Cistella

Mare de Déu del Mont

Garriguella C-252

1

Platja de Garbet

Cala Canyelles Platja de Grifeu Platja del Port Platja de les Tonyines Platja del Port de la Selva Llançà Platja del Pas El Golfet Sant Pere el Port de de Rodes

Vilamaniscle Mollet de Peralada

Cabanes

3 Llers

Ogassa

Camí Ral i Ramader

A-2 Pont de Molins

Boadella d’Empordà Terrades

Cala de les Rates Platja Gran

24

Rabós

Masarac

Biure Sant Llorenç de la Muga

Beget

C-38

Bruguera

el Baell

Espolla Sant Climent Sescebes

Capmany

Pantà de Boadella

Camprodon

Ribes de Freser

Campelles

Gombrèn

Llanars

Abella

Pardines

Planoles

Agullana Darnius

Rocabruna

Vilallonga de Ter

Ventolà

Planès Nevà

E-15 AP-7

la Vajol

Tapis

Molló

Tregurà de Baix

Dòrria

Toses

France

Espinavell

Portbou N-260 Colera

Sant Quirze de Colera

2

8

Núria

Queixans Urtx

Prullans Bellver de Isòvol Fontanals Cerdanya Alp N-260 de Cerdanya Santa Das Sansor Eugènia Talló Baltarga Beders Prats Tartera

Bèixec

la Jonquera

Vallter 2000

el Segre

France

SERRA DE L’ALBERA

PUIGCERDÀ

Coborriu de la Llosa

Lles

France

N-154

Guils de Cerdanya

Meranges

France

PIRINEU DE GIRONA

Llívia

Mar Mediterrani

29


30

Experiències literà ries

Un viatge literari per la Costa Brava i el Pirineu de Girona

31


32

Experiències literà ries

Un viatge literari per la Costa Brava i el Pirineu de Girona

Profile for Costa Brava Pirineu Girona

Rutes literàries  

Un viatge literari per la Costa Brava i el Pirineu de Girona

Rutes literàries  

Un viatge literari per la Costa Brava i el Pirineu de Girona