Page 1

Diรกkszervezeti tรกjolรณ

A Budapesti Corvinus Egyetem kiadvรกnya 2015-2016


Kedves Gólyák!

Büszkék vagyunk arra, hogy az országban található egyetemek közül a Budapesti Corvinus Egyetem dicsekedhet a legaktívabb hallgatói élettel. Ez többek között az egyetemen található több mint 40 diákszervezet jelenlétének és munkájának köszönhető. 2014 tavaszán indult meg egy komolyabb közeledés egyetemünk diákszervezetei között. Kocsa Norbertnek, a BCE HÖK egykori elnökének támogatásával több diákszervezeti projekt valósult meg – mint például jelen Diákszervezeti Kiadvány létrehozása. A diákszervezetek választott képviselőtestülete az Operatív Bizottság, amelyben mind a Pesti Campus, mind pedig a Budai Campus diákszervezetei és szakkollégiumai képviseltetik magukat. Pálfy Gergely, BCE HÖK diákszervezeti referens vezetésével számos eredményt ért el a bizottság az elmúlt időben. Szorosabbra fűzték a Budai és a Pesti Campusok szervezeteinek integrációját, hozzájárultak ahhoz, hogy kialakuljon a kommunikáció a diákszervezetek, a HÖK és az egyetem vezetése között. A tavalyi év során készült el az országban egyedülálló kezdeményezésnek számító első Diákszervezeti Hatástanulmány, amely rámutatott ezen szervezetek teljesítményére és értékére. Ez a kiadvány azért jött létre, hogy segítsünk Nektek eligazodni a diákszervezetek színes és szerteágazó útvesztőjében. A számtalan szervezet számos céllal és tevékenységgel rendelkezik, abban azonban mindegyik egyetért, hogy „egy hallgató számára egyetemi évei alatt az egyik legjobb döntés, amit meghozhat, hogy csatlakozik egy diákszervezethez”. Egyetemi éveitekhez szívből kívánunk sok sikert! Őszintén reméljük, hogy ezen évek alatt lesz alkalmatok megtapasztalni a diákszervezeti élet örömeit, és az általa nyújtott lehetőségeket. 

Operatív Bizottság

3


Tartalom AEGEE-Budapest AIESEC Association for International Relations Angyal Dezső Kertészeti Diákszervezet Budai Campus Filmklub CEMS Club Budapest Consulting Club Corvinus Agribusiness Corvinus Geek Club Corvinus Hallgatói Médiaközpont Corvinus Informatikus Diákkör Corvinus Keresztény Diákkör Corvinus Művészeti Akadémia Corvinus Teatrum Corvinus Vitaklub Deák Tibor Szakkollégium Effemine Egészség-gazdaságtani Diákkör Entrepreneurship Club ESN Corvinus EVK Szakkollégium FAKT Szakkollégium Fiatalok az Élet Küszöbén Gazdaságelemzők és Matamatikusok Gyakorlati Diplomácia Társasága Hallgatók a Közösség Szolgálatában Hallgatói Önkormányzat Heller Farkas Szakkollégium Hillel Magyarország International Diplomatic Student Association InCube Jövőképp! KDSZ - Közgazdászok a Közpolitikában KeX Marketing Akadémia Közgáz Néptáncegyüttes KöZGÁZ! TEAM MKT Corvinus Nemzetközi Gazdálkodás Klub ÖCSI Pillar Európa Klub Rajk László Szakkollégium Rerrich Béla Tájépítész Szakkollégium Speciális Közgazdasági-Matematikai Diákegyesület Speciális Pénzügyi Matematika Studium Generale Széles LátóKör Széchenyi István Szakkollégium Társadalomelméleti Kollégium

4

2015. aug. Összeállította a Corvinus Művészeti Akadémia.

5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52


AEGEE-Budapest Mivel foglalkozunk? Nemzetközi csereprogramok, tréningek, konferenciák; Nyári Egyetemek, EVS, helyi és nemzetközi projektek/ Working Groupok.

Kiket keresünk? Tanulmányoktól függetlenül olyan 18-35 év közötti fiatalokét, akik szeretnek utazni, új dolgokat elsajátítani, és extra élményeket átélni.

locals.aegee.org/budapest facebook.com/AEGEE.Budapest info@aegee-budapest.hu board@aegee-budapest.hu E épület fszt. 9.

Hogyan jelentkezz? Hozzánk egész évben bármikor beléphetsz, de kiemelt csatlakozási időszakunk a Bevonó tábor (márciusban és októberben).

Mi lehet a közös egy finn designerben, egy szlovén fényképészben és egy spanyol közgazdászban? Elsőre talán semmi, de valami mégis: az AEGEE-Spirit – a vágy, hogy beutazd Európát, így fantasztikus élményekkel gazdagodj, és új barátokat szerezhess az út során. Az AEGEE Európa legnagyobb interdiszciplináris non-profit ifjúsági szervezete. Több, mint 13 000 taggal, közel 200 városban van jelen, Las Palmastól egészen Moszkváig. A szervezet az év folyamán számos csereprogramot, tréninget, konferenciát szervez. Legismertebb projektje a Nyári Egyetem Projekt, ami két hét aktív időtöltést jelent külföldön, nemzetközi közegben. Az AEGEE immáron az EVS (Európai Önkéntes Szolgálat) hivatalos küldő szervezete is, így segítségünkkel több hónapos önkéntes munkát végezhetsz külföldön. A nemzetközi lehetőségek mellett változatos helyi szintű programokat is biztosítunk: évközben az érdeklődők 3 munkacsoport (HR, PR, FR) és különböző témájú projektek munkájába kapcsolódhatnak be, és közösségi programokon vehetnek részt. Emellett félévente kerül megrendezésre a Bevonó tábor és a tagokat fejlesztő szakmai hétvége, a Local Training Course. Tehát ha szeretnél sokat utazni, különböző kultúrákat megismerni, felejthetetlen élményekkel gazdagodni, és egy nagyszerű, nyitott közösség része lenni, akkor nálunk a helyed! Ha érdekel az AEGEE, gyere el szeptemberben az egyik infóestünkre, keress meg minket az infópultunknál, vagy írj nekünk valamelyik elérhetőségünkre, ahol minden kérdésedre szívesen válaszolunk!

5


bce.aiesec.hu facebook.com/aiesecbce

Mivel foglalkozunk? Szervezetünk szakmai partnerek bevonásával gyakorlati tapasztalatot nyújt tagjainak, hogy a jövő megoldásközpontú, innovatív, mindennapi vezetői legyenek.

AIESEC Kiket keresünk? Csatlakozz az AIESEC-hez, ha egy inspiráló közösség tagja szeretnél lenni, nyitott vagy a fejlődésre és vonz a nemzetköziség.

Hogyan jelentkezz? Kövess bennünket a Facebookon, regisztrálj programunkba a honlapon, vagy keress személyesen az irodánkban.

Az AIESEC egy nemzetközi hallgatói szervezet, mely lehetőséget biztosít tagjai számára, hogy gyakorlati tapasztalatot szerezzenek olyan területeken, mint a business, marketing vagy a HR, ezáltal segítve elhelyezkedésüket a diploma megszerzése után. Célunk, hogy pozitív hatással legyünk környezetünkre azáltal, hogy nemzetközi programokat biztosítunk, amellyel összekötjük a fiatalokat a magyarországi non-profit,-oktatási, illetve vállalati szférával. Tevékenységünkkel lehetővé tesszük olyan készségek elsajátítását, amelyekkel a jövőben gyakorlati tudással rendelkező és vezetői pozíciók betöltésére alkalmas fiatalok kerülnek a munkaerőpiacra. Tesszük mindezt egy nagyon összetartó és egymást segítő közösség tagjaként. Az év során számos tábort és konferenciát szervezünk, ahol a közösség építésén túl tagjaink fejlesztésére helyezzük a hangsúlyt. A világ legnagyobb hallgatói szervezeteként a nemzetköziség mindennapjaink szerves része, hiszen több, mint 120 országból fogadunk fiatalokat önkéntes,-illetve szakmai gyakorlati programjainkon keresztül. JUMP tagsági programunkba olyan fiatalok jelentkezését várjuk, akik szeretnének fejlődni, gyakorlati tapasztalatot szerezni és hatással lenni a környezetükre egy inspiráló közösség tagjaként.

6


AIR Association for International Relations Mivel foglalkozunk? 1. Utazási lehetőség Európában és Ázsiában 2.Felejthetetlen élmény nemzetközi légkörben 3. Laza, jó fej hazai csapat

Kiket keresünk? Ha szeretsz utazni, új (nemzetközi) emberekkel megismerkedni, tudsz angolul és szeretnél egy családi hangulatú diákszervezetbe tartozni. Jelentkezz!

facebook.com/airhungary iwbudapest@gmail.com

Hogyan jelentkezz? 1. Jelentkezz email-ben október 5-ig 2. Ezután mi jelentkezünk 3. November közepéig kiderül, hogy ki fog csatlakozni hozzánk

Az Association for International Relations (AIR) diákszervezet az IWCO (International Week Coordinating Organization) nemzetközi szervezetnek az egyetlen magyar tagja, amely 1990 óta működik. Szervezetünk fő tevékenysége az Áprilisban és Májusban megrendezésre kerülő Budapest Nemzetközi Hét lebonyolítása. Ennek keretében a 24 európai és ázsiai IWCO tagszervezet által jelölt körülbelül 20 külföldi diákot látjuk vendégül 7-10 napra Magyarországon. Célunk, hogy megismertessük velük országunk kultúráját és gazdaságát. Vidéki kiránduláson, vállalati partnereinkkel szervezett gyár vagy irodalátogatásokon, workshopokon, Corvinus egyetemi napon, borkóstoláson, városnézésen... ismerkedhetnek meg Magyarországgal, egyetemünkkel, a magyar üzleti és diákélettel. Aktív tagjainknak ezt követően lehetőségük van részt venni az IWCO másik 24 tagja által szerte a világon megszervezett nemzetközi heteken. Ezek fontos előnye az, hogy a részt vevő diákoknak csak az utazás költségeit kell fizetniük, megérkezésüket követően a szállás, étkezések, utazás és a programok költségeit a helyi tagszervezet állja.

7


diakszervezet.angyaldezso@ gmail.com facebook.com/adkdofficial

Angyal Dezső Kertészeti Diákszervezet

Mivel foglalkozunk? Az érdeklődőket a szervezett programok és előadások által közelebb visszük a kertészeti gyakorlathoz és a kertészeti szakágazatok működéséhez.

Kiket keresünk? Minden olyan hallgatót, akit érdekel a kertészet, nyitott a szakterület összetettségének felfedezésére a különböző előadások és gyakorlatias programok által.

Hogyan jelentkezz? Ha kedvet kaptál és szeretnél jelentkezni a szervezetbe, akkor nincs más teendőd, mint írni egy levelet a szervezeti e-mail címűnkre.

A 2011-ben alakult Angyal Dezső Kertészeti Diákszervezet a Budapesti Corvinus Egyetem akkreditált kertészeti irányultságú diákszervezete. Az elmúlt években szervezett szakmai programok színes választéka és megvalósításra váró terveink célja, hogy képesek legyünk megteremteni a szakemberek számára elengedhetetlen széles látókör, tájékozottság és szakmai felkészültség eléréséhez szükséges feltételeket. Ezért igyekszünk lehetőséget biztosítani a kertészet iránt érdeklődő fiataloknak, hogy a tanórákon túl a kertészettel kapcsolatos előadásokon, szakmai programokon, tanulmányi utakon vehessenek részt, és közben egy, az egyetem elvégzését követően is összetartó baráti társaság alakulhasson ki. Továbbá nagy hangsúlyt fektetünk más diákszervezetekkel, szakkollégiumokkal, szakmai szervezetekkel való együttműködésre.

8


Budai Campus Filmklub Mivel foglalkozunk? Rendszeres, tudatos tematikájú filmvetítések és beszélgetés róluk a tanév során végig.

Kiket keresünk? A Budai Campus három karának bármely hallgatója csatlakozhat. (egyelőre)

bcfilmklub@gmail.com

Hogyan jelentkezz? El kell jönni az év eleji, első, nyílt vetítésre és feliratkozni a tagsági listára ha komolyan gondolod.

A Budai Campus Filmklub egyike a legfiatalabb diákszervezeteknek az egyetemen, hiszen még csak idén májusban alakult meg. Habár korábban volt már ilyen jellegű szerveződés, most lesz rá először lehetőség, hogy a jogszabályoknak is megfelelően, teljesen hivatalos keretek között működhessen ilyen jellegű csoport. Célunk, amellett, hogy egy kellemes közösségben, meghitt hangulatban, kivetítőn nézhessünk jobbnál jobb filmeket, az, hogy a mozgóképnézés élményét új szintre emeljük minél több ember számára. Szeretnénk, hogy a film, amit megnézünk ne „csak” egy film legyen, hanem egy esemény, egy alkalom, amit együtt élünk át. A filmnézés tudatosságát akarjuk erősíteni mindenkiben, hiszen ez által mutatkozik meg igazi értéke. Nem kell aggódni, nem a lassúfolyású magyar művészfilm a profilunk, de mindenképp fontosnak tartjuk az ismeretkör kitágítását, hogy ne csak a nagy bolckbusterekre figyeljünk oda, így az év során találkozhatsz igazi vígjátékokkal, sötét hangulatú indie filmekkel, jófajta animével, minőségi romantikus filmekkel vagy akár a legváltozatosabb horrorokkal is, véleményednek a látott műről pedig hangot is adhatsz, mert érdekel minket.

9


facebook.com/CEMSClubBudapest

E épület I. emelet 154/1 cemsclubbudapest.com anita.szollosi@uni-corvinus.hu

+36 1 482 5421

Mivel foglalkozunk? Célunk az aktív helyi CEMS közösség fenntartása, mely a diákok, vállalati partnerek és az alumni közötti személyes és szakmai kapcsolatokon alapszik.

CEMS Club Budapest Kiket keresünk? Az őszi félévben mesterszakot kezdő hallgatókat, illetve azokat, akik keresztféléves mesterképzésre jelentkeznek.

Hogyan jelentkezz? Az őszi félév során, információkért keressétek a CEMS Office-t, illetve a fba. uni-corvinus.hu honlapon a CEMS MIM Programme / Applications menüpontot.

A CEMS (Community of European Management Schools) globális szövetség alapjául egy együttműködés szolgál, amely a világ vezető üzleti iskolái és egyetemei, valamint multinacionális vállalatok és NGO-k között jött létre. Célja, hogy programján keresztül megfelelő ismereteket és gyakorlati tapasztalatszerzést biztosítson a jövő globális üzleti vezetői számára. A szervezet jelenleg 5 kontinens összesen 29 egyeteméből, több mint 71 vállalati partnerből és 4 szociális partnerből áll. A CEMS Master’s in International Management (CEMS MIM) program a világ egyik vezető üzleti mesterprogramja. Az egyéves egyetemi graduális képzés a CEMS-ben résztvevő egyetemek, üzleti iskolák és nemzetközi vállalatok multilaterális együttműködésén alapul, a programban kizárólag a CEMS tagintézmények hallgatói vehetnek részt. A Financial Times nemzetközi felméréseiben a CEMS MIM több kategóriában is kiváló eredményt ér el, a rangsor 2005-ös indulása óta évről évre az első 10 helyen belül szerepel a képzés. A globális vezetői szerephez szükséges értékek - nemzetközi szemléletmód, felelősségvállalás, társadalmi és kulturális érzékenység, megfontolt, kritikai gondolkodásmód, valamint a menedzsmenttudományok gyakorlati alkalmazásának készsége – a programban kiemelt hangsúlyt kapnak. A CEMS azonban még ennél is sokkal több: egy nemzetközi közösség, ahol akadémiai, szakmai és nem utolsósorban baráti kapcsolatok születnek. Ezért nemzetközi ambíciókkal rendelkező, nyitott, felelősségtudatos diákokat keresünk, akik számára az akadémiai és szakmai fejlődési lehetőségeken túl a közösségi élet és az abban való aktív részvétel is fontos.

10


Consulting Club Mivel foglalkozunk? Az üzleti tanácsadásban elhelyezkedni kívánó egyetemista hallgatók számára nyújt célzott felkészülési lehetőséget.

Kiket keresünk? Legalább másodéves, motivált egyetemistákat, akik tanulmányaik befejeztével üzleti tanácsadásban szeretnének elhelyezkedni.

www.consultingclub.hu info@consultingclub.hu

Hogyan jelentkezz? Az őszi félév elején meghirdetett felvételi folyamatra a honlapunkon kell feliratkoznod.

A Consulting Club a 2011-ben alakult Corvinus Consulting Club utódja – bár a név rövidebb lett, a klub maga jóval többé vált; a klub tagjai között ma már négy különböző egyetem tanácsadás iránt érdeklődő hallgatói, illetve öregdiákjai megtalálhatóak. A klub célja alapvetően a felvett diákok üzleti tanácsadásban hasznos ismereteinek, készségeinek fejlesztése. Küldetése – minden egyes tagra levetítve – három lépésből áll: Discover – a legalkalmasabb hallgatók felderítése és felvétele; Develop – a szakmai fejlődés és kapcsolati tőke megalapozása, a megfelelő ismeretek átadása; Launch – a felkészült tagok elhelyezkedésének elősegítése, a legjobb lehetőségek megteremtése, folyamatos támogatása a felvételi folyamat során. A klubnál „végzett” hallgatók jelentős része helyezkedik el valamely Big4 cégnél, illetve sokan kísérlik meg a vezető stratégiai tanácsadó cégekhez való felvételit is. Az alumniban azonban nem csupán tanácsadók, hanem minden hasonló terület juniorjai és seniorjai megtalálhatóak, így többek között vállalati stratégák, elemzők és kockázati tőkések is. A Consulting Club szemeszteralapon működik, a csatlakozásra minden egyetemi félév elején nyílik lehetőség. A tagok személyes fejlődésük érdekében előadásokon, workshopokon, business projecten, közösségi eseményeken, gyárlátogatásokon vesznek részt, melyek során a tanácsadáshoz és a felvételihez szükséges képességek birtokába juthatnak.

11


facebook.com/corvinus. agribusiness corvinusagribusiness@ gmail.com

Mivel foglalkozunk? Előadások, kurzusok, közösségi programok szervezése.

Corvinus Agribusiness Kiket keresünk? Akik érdeklődnek az agrárium iránt és szeretnék elmélyíteni tudásukat napjaink fontos agrárgazdasági témáival kapcsolatban.

Hogyan jelentkezz? Keress a Facebookon vagy e-mailben.

Szervezetünk 2014 tavaszán alakult azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a jövő agrármérnökei, mezőgazdasági vállalkozói az egyetem elvégzése után elméletben és a mindennapok gyakorlatában is jártas szakemberekként kerüljenek a munkaerő-piaci versenybe. E cél érdekében szakmai előadásokat, kurzusokat valamint differenciált tematikájú tréningeket szervezünk, hogy minél szélesebb körű ismeretekkel tudjuk elmélyíteni magunk és hallgatótársaink tudását. Diákszervezetünk az elmúlt évben tette meg az első lépést a formális megalakulás irányába is, mivel úgy vettük észre, hogy megnőtt az igény egy szakmai közösség létrehozására, mely a későbbiekben akár szakkollégiumi formában működhet. Az elmúlt évben vendégünk volt többek között a Főzdefeszt alapítója, Magyarország vezető mezőgazdasági vállalkozásának az Axiál Kft-nek tulajdonosa, valamint a Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztályának főosztályvezetője. Jelentkezz, ha: · Érdeklődsz az agrárium iránt és szeretnéd elmélyíteni tudásodat napjaink fontos agrárgazdasági témáival kapcsolatban. · Szívesen részt vennél előadások, kurzusok, közösségi programok szervezésében. · Szeretnél a későbbi évekre hasznos szakmai tapasztalatokat szerezni. · Szeretnél új embereket megismerni és tagja lenni egy összetartó baráti közösségnek.

12


Corvinus Geek Club Mivel foglalkozunk? Ismeretterjesztés, oktatás.

Kiket keresünk? Minden informatika iránt érdeklődő hallgatót sok szeretettel vár a Corvinus Geek Club csapata.

geekclub.hu info@geekclub.hu

Hogyan jelentkezz? Jelentkezni a honlapon feltüntetett időpontokban lehet, minden félév során van felvételi lehetőség.

A Corvinus Geek Club egy gazdaságinformatikusokat tömörítő diákszervezet a Budapesti Corvinus Egyetem és küldetése, hogy az egyetemi oktatást kiegészítve olyan képzéseket nyújtson tagjainknak, amelyek segítségével: - képesek lehetnek kiemelkedni a hallgatói közösségből az informatikai szaktudásukkal - nemzetközi szinten is versenyképes tudásra tehetnek szert - vezetői készségeiket is fejleszthetik, miközben a társadalmi felelősségvállalásról se feledkeznek meg. A szakmai fejlődésen túl célunk, hogy egy olyan közösségé kovácsolódjunk, amely az egyetemi évek után is meghatározó kapcsolatokat eredményez. Folyamatos szakmai kihívásokkal, és fejlődési lehetőségekkel vár a Corvinus Geek Club!

13


Pekoli Miklós – főszerkesztő:

06-30-709-2923

miklos.pekoli@corvinusmedia.hu

info@corvinusmedia.hu facebook.com/corvinus. mediakozpont

Corvinus Hallgatói Médiaközpont

Mivel foglalkozunk? Szervezetünk az egyetem hivatalos médiumainak szerkesztésével, azok tartalom-előállításával foglalkozik.

Kiket keresünk? újságíró (blog, újság), operatőr, riporter, vágó, olvasószerkesztő/korrektor, fotós, HR-es, dizájner/képszerkesztő

Hogyan jelentkezz? Az info@corvinusmedia.hu-ra küldött emailben vagy személyesen az E épület 233-as irodájában.

A CHM-ről könnyedén egy férfimagazin juthat az eszedbe, Kedves Gólya, és bár a témát tekintve igencsak eltérő vizeken evezünk, a Corvinus Hallgatói Médiaközpont is legalább annyi izgalmat jelent tagjainak, mint az említett lap. Van öt érvünk, miért csatlakozz hozzánk. 1. Mi vagyunk az elsők: A Közgazdász újság 1951-es alapításával az első egyetemi lap Magyarországon. 2. Három a magyar igazság – plusz egy: A szerkesztőséghez tartozik a Közgazdász újság, amelyet havonta egyszer adunk ki; a CorvinusOnline blog (corvinusonline.blog.hu); a CorvinusTV, amely az egyetemi élet fontos eseményeit örökíti meg; illetve egy tematikus magazin, a Corvinus Offline. Ősszel várhatóan elindul a CorvinusMedia.hu és a CorvinusFM is. 3. Több mint egyszerű média: A szerkesztőséghez csatlakozók az alapvető újságíró, fotós, riporter, operatőr feladatok mellett kipróbálhatják magukat az olvasószerkesztésben, a hirdetésszervezésben, az emberierőforrás-menedzsmentben és még több kisebb területen is. 4. Finom a kávé: Nagyon sok egyetemista kezdi kávéfőzéssel a karrierjét a megfelelő „plusz” hiányában. Mi ez utóbbit nyújtjuk neked, ha csatlakozol hozzánk. És nem utolsó sorban tényleg finom kávét főzhetsz magadnak nap közben a saját szerkesztőségi helyiségünkben, ahova beülhetsz beszélgetni, tanulni, relaxálni is. 5. Hiánypótlóak vagyunk: Az alapszakon nincs elég idő gyakorlatban megmutatni, amiről elméletben tanultok. Emiatt is remek lehetőség a médiaközpont – és nem csak kommunikáció szakosoknak, hiszen a média alapos ismerete mindenkinek hasznára válhat. Ha felkeltettük érdeklődésedet, keress bennünket bátran elérhetőségeinken! Csatlakozz hozzánk most!

14


Corvinus Informatikus Diákkör Mivel foglalkozunk? Profilunk az informatika iránt érdeklődő hallgatók számára kurzusok, előadások szervezése és színvonalas közösségi élet teremtése.

Kiket keresünk? Azok jelentkezését várjuk, akiknek az informatikai szakmai fejlődés a céljuk, de a közösséget sem hanyagolják el, és aktívan részt vennének mindkettőből.

bcecid.net facebook.com/bcecid

Hogyan jelentkezz? Egy egyszerű felvételi feladat megoldásával. A részletekért keresd fel honlapunkat.

A Corvinus Informatikus Diákkör (CID) 2008 óta működik az egyetemen, és az informatika iránt érdeklődő hallgatóknak biztosít lehetőséget a fejlődésre. Fő profilja az oktatás, amelyben főleg a saját tagjainak nyújt különböző informatikai kurzust (pl. PhotoShop, JavaScript, C#), illetve YouTube csatornáján keresztül videókkal segíti az informatika érettségire készülő középiskolásokat. Az oktatás mellett projektek, versenyek képzik még a tevékenységi kört. Például 2014-ben az ITech Challenge versenyen a CID csapata a legjobb 10-ben végzett, de volt már induló csapat a Google Online Marketing Challenge versenyén is. Habár a szervezet főleg informatikus hallgatókat tömörít, örömmel várják más szakok hallgatóit is. Ahhoz, hogy még vonzóbb legyen, a közösségi élet túlmutat az elvárt LAN-partykon: Paintball, AirSoft, LaserTag, szabadulós játék, társasjáték est, métázás és még sorolhatnánk mennyi féle különböző program szinesíti a tagok mindennapjait. Ha szívesen hallanál még a szervezetrõl, érdekel, szeretnél belépni, akkor a fenti elérhetõségeken tájékozódhatsz a szevezet híreirõl.

15


facebook.com/kozgazkdk Bakó Kármen: bako.karmen@gmail.com Kalmár Szilvia: kalmar.silvia@gmail.com

Corvinus Keresztény Diákkör

Mivel foglalkozunk? Fontos számunkra, hogy az evangelizáció az egyetemen is megvalósuljon, és ezt igyekszünk meghívott előadókkal, karitatív akciókkal megvalósítani.

Kiket keresünk? Gyere, ha a hit fontos számodra, és Istent keresed a mindennapokban, de ha nem vagy hívő, az sem baj, mi kíváncsiak vagyunk Rád!

Hogyan jelentkezz? Látogass el a nyitóalkalmunkra, keress minket facebookon, vagy egyszerűen csak dobj egy e-mailt!

A Közgáz Keresztény Diákkör immár 20 éve van jelen a Corvinuson, a Magyar Evangéliumi Diákszövetség (MEKDSZ) egyik bibliaköreként (www.mekdsz.hu). Egy ilyen diákszövetség gondolata nem magyar találmány, a MEKDSZ ugyanis tagszervezete a világ 154 országában tevékenykedő IFES-nek, melynek gyökerei egészen 1893-ig nyúlnak vissza. Azóta nemzetközi szinten is, és Magyarországon is működnek a miénkhez hasonló keresztény diákkörök, így ma már a világ szinte bármely pontján van kapcsolódási pontunk (www.ifesworld.org). Célunk egyrészt, hogy a hívő diákoknak egy jó közösséget biztosítsunk, másrészt kíváncsiak vagyunk bárki véleményére a világgal, a mindannyiunkat érintő fontos kérdésekkel kapcsolatban és különféle programokat szervezünk az érdeklődők számára. Ha szeretnél bepillantást nyerni diákkörünk életébe és megnézni, hogyan valósul meg mindez a gyakorlatban, bátran gyere el nyitóalkalmunkra vagy bármelyik alkalmunkra! Diákkörünk öntevékeny és felekezetközi, a programjainkat mi diákok találjuk ki és szervezzük meg. Alapvető célunk, hogy fesztelenül, barátságos hangulatban tudjunk egy élő közösségként minket érdeklő témákban együtt gondolkozni. A félév során igyekszünk változatos programokat szervezni, hogy egy igazi közösségként „élhessük túl” az egyetem nem mindig egyszerű kihívásait! Ami biztos lesz: Bibliatanulmányozás, filmklubok, előadások meghívott előadókkal változatos témákban, téli, nyári tábor, 4érzék színház, karitatív tevékenységek!

16


Corvinus Művészeti Akadémia Mivel foglalkozunk? Előadások, koncertek, kiállítások, irodalmi estek, filmforgatás, bármi, amihez kedvünk van.

Kiket keresünk? Művészlelkeket és lelkes nem művészeket az egyetem mindkét campusáról.

art.corvinus@gmail.com facebook.com/ corvinusmuveszetiakademia www.corvinusmuveszeti akademia.hu

Hogyan jelentkezz? Írj egy emailt, illetve kövesd a történéseket a Facebook-oldalunkon.

A Corvinus Művészeti Akadémia azért alakult 2013 őszén, mert úgy láttuk, hogy az egyetemről tökéletesen hiányzik a művészeti élet. Szerintünk ez nem járja. Az egyetem jelentős részét kitölti az életünknek, és a művészet nem hiányozhat egy ekkora részből. Ezért elkezdtünk a magunk örömére kis koncerteket, kiállításokat szervezni, ahol a hallgatók az egyetemen belül mutathatták meg egy másik oldalukat. Egyik dolog a másikat követte, és mára már elmondhatjuk, hogy tartottunk grafikai és hangmérnöki kurzusokat, forgattunk filmet, és országosan elismert előadóművészeket láttunk vendégül az egyetemen. Nagyon fontosnak tartjuk a baráti társaság kialakulását, ezért a gyűlések mellett kötetlen, „összerázó” lazulásokat is szervezünk. Egy „nagy család” vagyunk, de azért az igazi móka mégiscsak az, amikor közösen dolgozunk valami nagyszabásún. Nem vesszük magunkat túl komolyan, de mindig célunk valami igazán minőségit letenni az asztalra, mert nem másnak csináljuk, hanem saját magunknak. Általában pár hónapra előre kitaláljuk, hogy milyen programokat szeretnénk összehozni, aztán indul a szervezkedés. Ebből következik, hogy bármilyen ötletet szívesen látunk, és megpróbáljuk őket közösen megvalósítani. Jelenlegi terveink között például egy kulturális témájú blog indítása is szerepel. Azon kevés diákszervezetek közé tartozunk, amelynek mindkét Campusról vannak tagjai. Erre nagyon büszkék vagyunk, és kiemelt célunk a kapcsolatot tovább mélyíteni. Hiszen ha már egy egyetem, miért ne ismernénk meg egymást? Talán a mi szervezetünk szakmai szempontból nem fog olyan jól mutatni az önéletrajzodban. De hogy nagy örömet leled benne, ha csatlakozol, az egészen biztos. Ha szeretnél olyan izgalmas dolgokban részt venni, mint például ennek a kiadványnak a megtervezése, jelentkezz hozzánk!

17


facebook.com/ corvinusteatrum corvinus.teatrum@gmail.com

Corvinus Teatrum

Mivel foglalkozunk? A hallgatóknak olcsóbbá és elérhetőbbé tesszük a színházi élményt. Hamarosan egyetemi színjátszó kört indítunk, amihez bárki csatlakozhat!

Kiket keresünk? Olyanokat, akik szívesen vesznek részt a színházi életben akár közönségként, akár szervezőként, vagy szeretnék játékosan fejleszteni színészi készségeiket!

Hogyan jelentkezz? A tagfelvétel folyamatos, így bármikor jelentkezhetsz hozzánk a fenti e-mail címen. Ugyanitt érdeklődhetsz a színjátszó körrel kapcsolatban is!

Tudtad, hogy napjainkban csupán az emberek 1%-a jár színházba? Ez a szám egyre csak csökken, holott a budapesti kulturális kínálat egyre bővebb és színesebb. A színház egy teljesen egyedülálló formája a művészetnek és a szórakozásnak. Egy jó színházi darab egészen máshogy képes hatni a közönségre, mint egy jó film. A színház képes egy sokkal mélyebb és erősebb élményt nyújtani azáltal, hogy a színpadon minden jelen időben, élőben történik. Ezt az élményt pedig a mi generációnknak is ismerniük kell, hogy ezáltal finomodjon az ízlésük, a gondolataik és a kulturális igényük. A Corvinus Teatrum egy 2012 óta tevékenykedő kezdeményezés, melynek keretein belül egy maréknyi, színház iránt lelkes corvinusos és volt corvinusos dolgozik azon, hogy a színházi kikapcsolódás elérhetőbb legyen a mai egyetemisták számára, egyfajta hidat képezve a diákok és az intézmények között. Ha szeretnél szakmába vágó tevékenységet folytatni egy diákszervezetben és érdekel a színház, akkor tarts velünk!

18


Corvinus Vitaklub Mivel foglalkozunk? Versenyszerű vitázás brit parlamentáris formátumban, agytorna, eszmecsere, fejtágítás.

facebook.com/corvinusvitaklub facebook.com/ groups/276032009091867 corvinusvitaklub@gmail.com debatehungary.com

Kiket Hogyan keresünk? jelentkezz? Szaktól függetlenül téged, ha többÍrj emailt, lépj be a facebook-csore vágysz az egysíkú óráknál, bulvárcelebek portunkba, gyere el a bemutató alkalmainkelőadásainál és a „hogyan legyünk jó ra, légy aktív! multikatonák” kiképzésnél.

Ismered az érzést, amikor hirtelen beugrik a tökéletes riposzt, ami döntő érv lehetett volna egy világmegváltó beszélgetésben, de csak napokkal a vita után jutott eszedbe? Idegesítő, igaz? Jó hírünk van: nálunk megtanulhatsz bármilyen vitát megnyerni. Bármikor. A formális vitázás fejleszti a kritikai gondolkodást és az elemzői készséget, ösztönöz aktuális közéleti dilemmákban való elmélyülésre, valamint hatékonyan csiszolja az érveléstechnikát és a nyilvános beszéd képességét. Arra is megtanít, hogy tényleg meghallgass másokat, ne pusztán várj, amíg végre a tiéd a szó. Vitázóként képes leszel egy ügyet számos szemszögből megvizsgálni, így már néhány alkalom után úgy érezheted, hogy a világról eddig alkotott képed hiányos volt. Aggodalomra azonban semmi ok, a cél épp a tudatosság erősítése. Heti vitáink tárgyaként felmerülhet a demokráciától a környezetvédelmen át a zombikig minden, ami egy aktív, felelős értelmiségi fiatalt megmozgathat, a lendületes, spontán formátumnak köszönhetően pedig a folyamatos kihívás garantált. A Corvinus Vitaklub hosszú utat járt be három évvel ezelőtti alapítása óta. Magyar nyelvű gyakorlóestjeink mellett tagjaink, bekapcsolódva az egyetemi vita globális hálózatába, számtalan nemzetközi versenyen remekeltek: Porto, Belgrád, Berlin, Split, Oxford, London, Manchester csak néhány az eddigi úti céljaink közül. Ezen kívül minden évben megrendezzük saját versenyünket, a világverő vitázókat és nagyágyú szponzorokat megmozgató Budapest Opent is, melyen öt kontinens többszáz diákját látjuk vendégül. Csatlakozz, és légy te a sikertörténet következő fejezete!

19


deaktszakkollegium@ gmail.com facebook.com/deaktibordsz

Mivel foglalkozunk? 1.) Üzemlátogatások 2.) Nyílt előadások, előadóestek 3.) Önképzés, szakkollégiumi kurzusok 4.) Társadalmi felelősségvállalás, jótékonysági projektek

Deák Tibor Szakkollégium Kiket keresünk? Az élelmiszertudományok bármely területe iránt elhivatott, a mintatantervnél többre vágyó hallgatókat.

Hogyan jelentkezz? Jelentkezésedet az e-mail címünkre várjuk. Válaszként tudatni fogjuk veled a felvételi és képzési rendszerünket.

A Deák Tibor Szakkollégium 2013 óta az Élelmiszertudományi Kar első és egyetlen a szakmai élet fellendítését megcélzó diákszervezete. Néhány lelkes hallgató úgy döntött, hogy kihasználják a környezet adta lehetőségeket és saját karukon is fellendítik a hallgatók tudományos és közösségi életét. Névadója, aki az alapítás évében hunyt el, pályája során a Mikrobiológia Tanszék vezetője, dékán, majd rektor lett, és életmunkája arra ösztönzi a tagokat, hogy elhivatottan dolgozzanak, ezzel is hiteles, jó hírnevet szerezve szakmájuknak, Egyetemüknek. A Szakkollégium a mintatanterven kívüli, de azt kiegészítő, főleg gyakorlati tudást nyújtja az érdeklődők számára tanulmányi utakon, illetve az általa szervezett előadásokon keresztül, melyek eddig is nagy sikert arattak, nem csak a Kar hallgatóinak körében. A hallgatók igényeit folyamatosan felmérve közvetít olyan értékeket, amelyek egyszerre szolgálják a szakmai képességek fejlődését és a közösségi élet színesítését. Ez a szakkollégium nem a kötelezettségekről, hanem a lehetőségekről szól. Tagjai részt vehetnek pályázati munkákban, rendezvények szervezésében is. A Szakkollégium eddigi fő törekvése tanulmányi utak megszervezése volt. Előadóestjei aktuális, mindenkit foglalkoztató témákat ölelnek fel. Manapság már a cégek a frissdiplomásoktól is olyan tapasztalatokat várnak el, amelyek tevékenységeink révén megszerezhetők. A Deák Tibor Szakkollégium célja, hogy a tagjaként olyan versenyképes, társadalmi problémákra érzékeny mérnökök kerüljenek ki a munkaerőpiacra, akik a közösségünkben elsajátított tudást és tapasztalatot eredményesen kamatoztatják a későbbiekben, és ezzel segítik környezetük folyamatos fejlődését is.

20


Effemine Egyesület a Fiatal Nőkért Mivel foglalkozunk? Az egyetlen olyan női diákszervezet vagyunk, mely egyetemista, illetve frissdiplomás nők pályáját hivatott támogatni.

Kiket keresünk? Olyan ambiciózus egyetemistákat várunk, akik tudatosan szeretnék építeni karrierjüket, motiváltak, valamint jellemzi őket a csapatszellem és a vállalkozó kedv.

www.effemine.hu facebook.com/ effemine effemine@effemine.hu twitter.com/effeminenews

Hogyan jelentkezz? Minden érdeklődőt szeretettel várunk infóestünkre! Részletekért keress minket gólyatáborban, a diákszervezetek standjainál, és a fenti fórumokon!

Női karriermenedzsmenttel foglalkozó szervezetként munkánk során azt kívánjuk elérni, hogy a nők is képesek legyenek lehetőségeik teljes kihasználására, már az egyetemi évek alatt tisztában legyenek jövőbeli karrierlehetőségeikkel, megismerjék tapasztalt, sikeres nők történeteit, tanácsait. Szeretnénk, hogy az Effemine tagjai a „nagybetűs életbe” kikerülve is magabiztos, ambiciózus pályakezdők, majd hosszú távú munkájuk során is sikeresek legyenek, illetve egy többgenerációs női kapcsolat- és tudásbázist hozzanak létre. Tagjaink jelenleg is több egyetemről, más-más szakokról érkeznek, ezért tevékenységünk nem kapcsolódik szorosan az iskolában megszerzett tudáshoz. Elvárjuk azonban az aktív részvételt, folyamatos munkát, építő jellegű tevékenységet. Céljaink megvalósításához heti rendszerességgel egy gyűlésen és egy tréningen veszünk részt, melyek témája a személyes fejlődés, az önismeret, a készségfejlesztés és a csapatépítés. Trénereink gyakran válnak mentorainkká, felismerik az egyesületben rejlő értékeket és lehetőségeket. A már tapasztalt, vezető pozícióban lévő nők tudásátadása jelenti mentorációs programunk egyik részét, továbbá az egyesületen belül működik egy másik program is, amely során az újonnan belépő tagjainkat segítjük a szervezetbe történő beilleszkedésben. Az Effemine nem csak saját tagjait szeretné segíteni és támogatni, ezért nagy jelentősége van a félévente tartott nagyelőadásainknak, valamint a különböző nyílt programok szervezésének. Tevékenységünkkel igyekszünk mind saját magunk, mind az erre igényt tartó egyetemisták, frissdiplomás, karrier előtt álló és dolgozó nők fejlődéséhez hozzájárulni, karrierjük építését segíteni. TEHETSÉG. AMBÍCIÓ. KAPCSOLATOK.

21


facebook.com/hec.corvinus hec.corvinus@gmail.com E épület E.265. szoba

Egészség-gazdaságtani Diákkör

Mivel foglalkozunk? Tanszéki kutatás, TDK, publikálás, szakmai műhely, tudományos konferenciák, közösségi programok.

Kiket keresünk? Minden egészségügyi közgazdaságtan iránt érdeklődő hallgatót, a Közgáz Campus bármely karáról.

Hogyan jelentkezz? Keress minket e-mailben vagy személyesen az E.265-ben.

Az Egészség-gazdaságtani Diákkör (Health Economics Circle, HEC) azEgészségügyi Közgazdaságtan Tanszék hallgatói társszervezete. Küldetésünk, hogy az egészségügyi közgazdaságtan iránt érdeklődő hallgatók számára egy olyan szakmai műhelyt hozzunk létre, ahol tagjaink a tudományterülethez kapcsolódó elengedhetetlen szakmai kompetenciákat szerezhetik meg, illetve betekintést nyerhetnek az egészségügyi közgazdaságtan világába. Mindezek révén pedig az egyetem elvégzését követően az egészségügyi közgazdaságtan legkiválóbb szakembereivé válhatnak. Tagjaink számára a Tanszék lehetőséget biztosít arra, hogy aktívan részt vegyenek egyetemi kutatásokban, melynek eredményeként az elmúlt 6 évben összesen 18 TDK konferencia helyezés és számos publikáció született. Diákkörünk a szakmaiság mellett nagy hangsúlyt fektet a tagoknak szervezett közösségi eseményekre, célunk, hogy a Diákkör egy összetartáson, egymás segítésén és megbecsülésén alapuló baráti közösség és kötelék legyen. Diákkörünk nem állít felvételit a belépni szándékozók elé. Várunk minden egészségügyi közgazdaságtan iránt érdeklődő hallgatót, aki szeretné kipróbálni magát a kutatásban, és egy motivált és összetartó csapat részévé válni.

22


Entrepreneurship Club Mivel foglalkozunk? Szakmai előadások, konferenciák közösségi programok.

Kiket keresünk? Vállalkozó kedvű hallgatókat.

corvinusec.hu facebook.com/corvinus. entrepreneurship

Hogyan jelentkezz? A Corvinus Entrepreneurship Club weboldalán lehet jelentkezni a mentorprogramunkba szeptember végéig.

A Corvinus Entrepreneurship Club célja összekötni a vállalkozó kedvű egyetemista hallgatókat olyan hazai vállalkozókkal, akik már mind a hazai, mind a nemzetközi piacon is helytálltak és sikereket értek el. Szervezeti célunk minden évben útjára indítani a mentorprogramunkat, melynek célja összekötni 10 sikeres hazai vállalkozót, 10 lelkes és motivált hallgatóval, és emellett évközben további iparágak vállalkozóinak meghívása ismeretterjesztésre/ tudásbővítésre. Szakmai tevékenységek: a) Szakmai előadások, konferenciák szervezése, b) Közösségi programok szervezése, c) A tagok érdeklődéséhez kapcsolódó, szakmai fejlődésüket elősegítő egyéb programok rendezése, d) A fenti tevékenységekhez kapcsolódó fórumok és kommunikációs eszközök működtetése, e) Alumni rendszer működtetése, f) Hosszú távú együttműködések kialakítása az egyetemi diákszervezetekkel, g) A hazai vállalkozói kultúra terjesztése az egyetemista hallgatók számára,

23


esncorvinus@esncorvinus. com esncorvinus.com facebook.com/esncorvinus

ESN Corvinus

Mivel foglalkozunk? Röviden összefoglalva azzal, hogy a hozzánk érkező cserediákok nálunk eltöltött idejét a lehető legszebb élménnyé varázsoljuk.

Kiket keresünk? Sok-sok szeretettel várunk minden olyan nyitott, segítőkész diákot, aki szívesen venne részt a fentebb leírtakban egy szuper csapat tagjaként.

Hogyan jelentkezz? Új tagjainkat az évente általában kétszer megrendezésre kerülő bevonótáborunk keretében vesszük fel. További infókért írj bátran e-mailben vagy Facebookon!

Szia! Valószínűleg már Te is hallottál az Erasmus programról, melynek keretében az európai egyetemisták a kontinens bármely országában eltölthetnek egy (vagy több) félévet. Az Erasmus Student Network szervezetét az első Erasmus-diákok alapították 1989-ben, azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsanak azoknak a diákoknak, akik egy idegen városban töltenek el egy szemesztert. Kezdetben a szervezet munkája főleg arra irányult, hogy ezek a diákok a lehető legkevésbé érezzék magukat elveszettnek új otthonaikban, majd az évek múltával tevékenységünk egyre több és több dologra terjedt ki. A tanulmányi és egyéb ügyek szervezésében való segítség nyújtás mellett különféle kulturális programok, kirándulások és persze bulik szervezésével is foglalkozunk. Jelenleg 37 országban, 495 helyi szekció tagjaként 13 500 önkéntes alkotja az egész Európát behálózó szervezetet, ezzel Európa legnagyobb nemzetközi diákszervezete vagyunk. Nem kis mértékben az ESN-esek munkájának köszönhetően a programban részt vevő diákok ezeket a hónapokat életük legszebb, legemlékezetesebb időszakai között tartják számon. Az ESN Corvinus tagjaként élménnyel ajándékozol meg másokat, miközben te magad is számtalan élménnyel és rengeteg tapasztalattal gazdagodsz. Akár nyelvet szeretnél gyakorolni, akár új embereket, kultúrákat megismerni, barátságokat kötni, a hozzánk való csatlakozás remek választás- és persze nem utolsó sorban egy nagyszerű baráti társaságot is szerezhetsz egyetemi éveidre. Várunk sok szeretettel — és ne feledd, az ESN Corvinus tagjaként minden félév Erasmus félév!

24


EVK Szakkollégium Mivel Kiket foglalkozunk? keresünk? Az EVK a kezdetek óta a gyakorlaAkik szeretik a kihívásokat, megtorientáltságra helyezi a hangsúlyt, aktuális állnak a saját lábukon, képesek szembesülni tagjainak ötletei és munkája alakítja a valódi problémákkal és döntéseik szervezet belső szabályait és felelősségét vállalva megoltevékenységét. dásokat keresnek.

fb.com/evkszakkollegium hello@evk.hu evk.hu 1092 Budapest, Kinizsi utca 2-6 (A „C” épülettől 150m-re)

Hogyan jelentkezz? Gyere el a felvételinkre áprilisban, és mutasd meg, hogy milyen vagy valójában.

Az EVK tömören az önmegvalósítás és a tehetséggondozás műhelye, egymás sikereiben érdekelt fiatalok közössége. Egy társaság, ahol a gyakorlatban készülhetsz fel későbbi munkádra, de emellett ki is kapcsolódhatsz egy remek csapattal, a közös tanulást kiegészítve hajnalig tartó konyhai beszélgetésekkel és spontán szobabulikkal. Vannak, akik szeretnek megadott keretek között, útmutatások alapján, a hagyományokat tisztelve és mereven betartva élni, kerülni a változásokat és csínján bánni az új kezdeményezésekkel. Mi nem ilyenek vagyunk. Arra törekszünk, hogy a tagok színes és sokrétű érdeklődési területeihez megfelelő fejlődési lehetőséget teremtsünk, legyen szó pénzügyről, marketingtől, stratégiáról vagy bármi másról. Célunk, hogy az elméleti, egyetemi oktatást kiegészítve gyakorlati tapasztalatokat gyűjtsünk, már az egyetemi évek alatt kipróbálhatjuk magunkat felelősségteljes döntéshozókként, vezetőkként. Az EVK-ban rálelhetsz arra a szakterületre, ami igazán érdekel, felfedezheted és fejlesztheted magad a változatos programoknak, képzéseknek és a tapasztaltabbak tanácsainak köszönhetően. Közös projektekben vehetsz részt cégekkel (mint például BCG, MOL, Nestlé), vagy közreműködhetsz a szakkollégiumi bizottságok munkájában, akár mint egy marketing kampány vezetője, vagy mint egy 50 fős szervezet elnöke. Annak köszönhetően, hogy a Kinizsi utcai koliban lakunk, sok lehetőségünk van sportolásra is, hiszen itt van az egyetemi kondiés tornaterem, és a Duna-part is csak pár lépésre van. Mindezt egy nyitott, segítőkész csapatban teheted meg, akik mellett nem lehet unatkozni. A szakmai programokon túl rengeteg közösségi programot szervezünk (például magyaros est), táborozunk, bulizunk. Élj a lehetőséggel.

25


fakt.org.hu facebook.com/faktofficial fakt@uni-corvinus.hu E épület, fsz. 10. Iroda

FAKT Fiatal Autonóm Közgazdászok Társasága Szakkollégium

Mivel foglalkozunk? A közgazdasági tudásunk elmélyítésével, vezetői képességeink fejlesztésével, CSR-ral, tábori lazítással és sportolással.

Kiket keresünk? Minden olyan G vagy K karos, elsővagy másodéves hallgatót, aki szeretné elmélyíteni közgazdasági és business ismereteit és szeretne kiemelkedni.

Hogyan jelentkezz? Gyere el február végén az infóestünkre, ahol mindent megtudhatsz! Addig is like-olj minket Facebookon, hogy mindenről elsőként értesülj!

Kik vagyunk? A legfiatalabb és egyben a legrugalmasabb szakkollégium. Ez azt jelenti, hogy nálunk tényleg kipróbálhatod vezetői kézségeidet felelősségteljes pozíciókban. A szervezeti struktúránk is ezt segíti, így tudjuk biztosítani a kiemelkedésre alkalmas szakmai fejlődést az egyetem tehetséges hallgatói számára. Szakkollégiumunk három alappillére a Szakmaiság, a Közösség és a Társadalmi Felelősségvállalás: Szakmaiság: Szakmai programunk alapját az egyetemi órákon felüli „FAKT kurzusok” adják. Ezek interaktív, kiscsoportos foglalkozások, amelyeket elismert vállalati vezetők és más, szakterületükön elismert előadók tartanak, így lehetőségünk van az egyetemen megszerzett elméleti tudást a gyakorlatba is átültetni. Emellett vállalati partnereinkkel együttműködve business projekteken is részt veszünk, amelyek során testközelből nyerünk betekintést a nagyvállalatok működésébe. Időnként szakmai előadásokat és tematikus kiskurzusokat is szervezünk, ahol a hazai gazdasági és tudományos elit meghatározó szereplőit látjuk vendégül. Közösség: Számunkra elsődleges, hogy ne csak szakmailag fejlődjünk, hanem egy igazi összetartó baráti közösséggé is váljunk. Legyen szó fociról, röpiről, irodai evésről vagy közös kvízről, FAKT-osként a szakmai programokon felül táborok, bulik és közösségi események széles választéka is színesíti majd egyetemi éveidet! Társadalmi Felelősségvállalás: Fontos, hogy ne csak szakmailag és közösségileg fejlődjünk, hanem a társadalom számára is hasznos, felelős felnőttekké váljunk. Az „Egyetemisták a pénzügyi kultúráért” programunk keretein belül középiskolás korú fiataloknak oktatunk pénzügyi és gazdasági ismereteket, a Jó Pásztor anyaotthonban tett látogatások alkalmával pedig számos kisgyereknek szereztünk már felejthetetlen élményeket.

26


E G Y E T E M I B

U

D

A

P

E

S

T

Fiatalok az Élet Küszöbén

Mivel foglalkozunk? Képzést nyújtunk az élet olyan területein, melyeket a szakmai képzést előtérbe helyező felsőoktatás nem hangsúlyoz.

Kiket keresünk? Téged :) – ha szívesen beszélgetnél az élet nagy kérdéseiről tabuk nélkül és fejlődni szeretnél a vezetői készségekben.

corvinus@fek.hu egyetemi.fek.hu facebook.com/FEKegyetemi

Hogyan jelentkezz? Nincs formális jelentkezés; gyere el az alkalmainkra amikor tudsz, és vegyél részt abban, ami a leginkább érdekel:)

Üdv az Egyetemen! Szuper évek állnak előtted, úgyhogy reméljük már nagyon izgatott vagy! A következő félév-év sok élményt, de sok kihívást is rejt a számodra, úgyhogy ne ess kétségbe, ha épp nem találod a talajt a lábad alatt... gyere el inkább az Africaféba a FÉK heti alkalomra, ismerj meg jó arcokat és töltődj fel a sok újdonság és tennivaló közepette! Jelenleg különböző felsőoktatási intézményekből mintegy 120 diák vesz részt rendszeresen ezeken az eseményeken. Pl. életvezetés, időmenedzsment, értelmi- és érzelmi intelligencia, kapcsolatok, vezetés a témáink. Izgalmas előadások és interjúk a téma „szakértőivel” egy laza légkörben, játékesték, FÉKband és jó közösség, akikkel lazulás közben, nevetve fejlődhetsz. A FÉK egyébként a világ egyik legnagyobb keresztény diákszervezetének a magyarországi diákszervezete. Ahogy már mondtuk is, nincsenek tabuk, a téma az élet, ami sokkal tartalmasabb annál, mint amit valaha elképzeltél! Szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy az egyetemi képzés évei után sikeresek lehessetek mind szakmátokban, mind magánéletetekben az olyan területeken, mint pl. a jellem, kapcsolatok, vagy a csapatmunka. Mindezt keresztény értékrend mentén tesszük, de nem szükséges az értékrendünket magadévá tenni ahhoz, hogy munkánkból profitálhass. Várunk tehát minden szerdán, fél 7-kor az Africafé-ban (Corvinus Egyetem Kinizsi utcai kolijában) - az aktuális programjainkat a FB oldalunkon találod! Ott találkozunk;)! A FÉK Csapata

27


bce-gem.hu gazdasagmatematikus@ gmail.com

GEM Gazdaságelemzők és Matematikusok Diákszervezete

Mivel foglalkozunk? Matematika, gazdaság és pénzügy iránt érdeklődő hallgatóknak biztosítunk szakmai és karrier lehetőségeket.

Kiket keresünk? Szakmailag kitűnni vágyókat.

Hogyan jelentkezz? A honlapunkon vagy e-mailben.

A GEM egy szakmai szervezet, amelynek célja, hogy a matematika és a gazdaság iránt érdeklődő hallgatóknak biztosítson szakmai és karrier lehetőségeket. A matematikai és a pénzügy verseny szervezése mellett, a GEM nem csak az Egyetem tanszékeivel, hanem mind a vállalati és mind a versenyszférával szakmai kapcsolatot ápol a programjaink kapcsán. A szervezetben továbbá kiemelt szerepet kap az érdeklődök szakmai és karrier lehetőségekről való tájékoztatása, így mindenképp érdemes követni a facebook oldalunkat, figyelni a honlapunkat és feliratkozni a hírlevelünkre! A GEM jellegéből fakadóan erősen jelen vannak kutatási lehetőségek is, a szervezet tájékoztatást és segítséget nyújthat nemzetközi PhD vagy MSc felvételikkel kapcsolatban. De nem csak a tanulmányaik utolsó szakaszában segíti a szervezet hallgatókat, hanem már az egyetemi évek alatt segítséget nyújt azoknak, akik szeretnének saját szakmai ötletükkel kitűnni a többiek közül. Több tagunk is helyezettként végez minden évben a TDK versenyeken, amely helyi és országos szinten is a legmagasabb elismerésnek örvendő szakmai kihívás. Látogass el a honlapunkra vagy a facebook oldalunkra, jelentkezz hírlevelünkre!

28


Gyakorlati Diplomácia Társasága A GYAKORLATI DIPLOMÁCIA TÁ R S A S Á G

Mivel foglalkozunk? Diplomácia, külpolitika, protokoll.

Kiket keresünk? Akik érdeklődnek a diplomácia és külpolitika iránt, s megvan bennük a vágy és tettrekészség, hogy a programok szervezésében való részvétellel hozzájáruljanak a GyDT sikereihez.

info@gydt.hu facebook.com/gyakorlatidiplomaciatarsasaga www.gydt.hu

Hogyan jelentkezz? Keress ránk a Facebookon, vagy írj egy e-mailt, s minden kérdésre válaszolunk!

A Gyakorlati Diplomácia Társasága – közismertebb nevén csak „GyDT” – 2007-ben alakult Ódor László Tanár Úr vezetésével azzal a céllal, hogy a diplomácia, valamint a külkapcsolatok iránt érdeklődő hallgatóknak egyfajta hidat képezzen az egyetem és a diplomácia rendkívül izgalmas, de titokzatosnak, zártnak és sokszor elérhetetlennek tűnő világa között. A GyDT tevékenysége négy kategóriába osztható. A kizárólag tagok részére szóló Gyakorlati diplomácia kurzus keretében komoly gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező előadók segítségével nyerünk bepillantást a diplomáciai protokoll, viselkedés és általánosan a diplomata-élet gyakorlati oldalába. A site-briefing-ek keretében budapesti nagykövetségekre látogatunk el, hogy közelebbről is megismerkedhessünk a képviselet munkatársainak napi teendőivel, a diplomácia napi feladataival. Előadások szervezésével érdekes külpolitikai témákat igyekszünk mélyebben bemutatni, illetve megismerni az adott témában járatos szakértők tolmácsolásában. Végül – a szakmai programok mellett – a csapatépítés jegyében rendszeresen szervezünk kirándulásokat, sütögetéseket, túrákat, szóval mindent, ami segít összerázni csapatot. 2014-re a GyDT a Budapesti Corvinus Egyetem rangos és egyik legnépszerűbb diákszervezetévé vált. Évről-évre egyre többen érdeklődnek a Társaság iránt, s már nem is csak a Corvinus-ról. Hírünk más budapesti egyetemre is eljutott, így több „külsőst” is köszönhetünk tagjaink körében. S hogy miért jó GyDT-snek lenni? Mert túl azon, hogy a száraz egyetemi tanórákon, közelebbről is megismerheted a diplomácia világát, egy olyan csapat része leszel, melyre az egyetemen túl és azután is számíthatsz!

29


www.hakosz.hu info.hakosz@gmail.com facebook.com/hakosz flickr.com/hakoszflickr

HaKöSz

Hallgatók a Közösség Szolgálatában Országos Egyesülete

Kiket Mivel keresünk? foglalkozunk? Ha sosem bírtad a tétlenséget, Célunk a társadalmi felelősségválérdekel a környezet- vagy állatvédelem, lalás, a közösségi szolgálat és az önkéntesszeretsz gyerekeknek, időseknek, hajléktaség szellemiségének és gyakorlatának lanoknak segíteni, akkor köztünk meghonosítása a hallgatók a helyed! körében.

Hogyan jelentkezz? Like-olj minket Facebook-on, vagy látogass el a honlapunkra, hogy értesülj az őszi tagfelvételünkkel kapcsolatos információkról!

Szeretnél a tanuláson és a bulikon túl többet kihozni egyetemi éveidből? Szeretnél tenni azért, hogy egy élhetőbb világban élhessünk? Egy összetartó közösséghez tartozni? Fejlődni, és közben jót tenni? Nyomot hagyni és változást elérni? Ha igen, válaszd a HaKöSz-t! A HaKöSz éves projekteken alapul, jelenleg öt különböző területet lefedve: a Zöld Projekt a fenntarthatósági és környezetvédelmi problémákra fókuszál, a Gyermekmentor projekt keretében a Cseppkő Gyermekotthonban élő gyerkőcöknek nyújtunk segítséget a tanulásban, a Hajléktalanügyi projektben ételosztást, és más, integrációt segítő programokat szervezünk hajléktalanoknak. Az Impulzus projekt a tudatosság növelését irányozza elő az állati eredetű termékekkel kapcsolatban, míg az Elsősegélynyújtó projekt elméleti és gyakorlati tudást ad és képessé tesz arra, hogy merjünk cselekedni vészhelyzetben, amikor egy emberélet lehet a tét! A minden évben megrendezésre kerülő KözJóTett programsorozatunk alkalmat ad bárki érdeklődő számára, hogy önkéntesként néhány órára a társadalom segítségre szoruló tagjaira fordítsa figyelmét, és belekóstoljon olyan tevékenységekbe, melyek eltérnek a mindennapok megszokott rendjétől. A vállalkozó kedvűeknek lehetőségük nyílik többek között menhelyi kutyákat sétáltatni, hajléktalanoknak ételt osztani, gyermekotthonban élőkkel kézműveskedni, zöld programokon részt venni, vegán éttermet látogatni, vagy éppen kipróbálni magunkat vak fociban. A szervezetünk révén fejlesztheted saját készségeidet is: egy társadalmi ügyért való munkálkodás, egy projekt megvalósítása, gyakorlatba ültetése, valamint a HR, gazdasági vagy marketing-kommunikáció divízióinkban szerzett tapasztalataid megkönnyítik számodra a munkaerőpiacon való érvényesülést, és az önkéntes munka értékes tételt jelent az önéletrajzodban is. Ezen kívül nálunk nem csak szakmai tudásodat kamatoztathatod, hanem személyes kompetenciáidat is fejlesztheted, valamint barátokra is szert tehetsz. Idén ősszel Téged is várunk a programjainkon, csatlakozz hozzánk! :) Üdvözlünk a Corvinuson!

30


Hallgatói Önkormányzat Mivel foglalkozunk? A diákszervezetektől eltérően fő feladatunk az egyetemisták hivatalos érdekképviselete, egyeztetés az egyetemi vezetőséggel, valamint a karok oktatási egységének összefogása.

Kiket keresünk? Ha szeretnél jobban belelátni az egyetemi élet hátterébe és aktívabban részt venni az ezzel kapcsolatos munkákban, akkor várjuk jelentkezésed.

bcehok.hu kommunikacio@bcehok.hu facebook.com/corvinus.hok Főépület, E.17. iroda

Hogyan jelentkezz? A szemeszter elején pályázási rendszer útján kerülhetsz be, mint választmányi tag, ha pedig nem szeretnél indulni a választásokon, akkor megbízott tagként várjuk megkeresésedet.

Nemcsak az egyetemi tanácsok ülésén képviseltetjük magunkat, de napi kapcsolatban vagyunk elsősorban a hallgatókkal, valamint a tanszékekkel és a tanulmányi osztállyal is. Nálunk elvárás, hogy a HÖK-ösök mindig napra készek és tájékozottak legyenek az egyetemi ügyekben, mégpedig azért, mert sokszor kell az egyetemisták érdekeit legjobban képviselő döntéseket hoznunk – legyen szó például a tárgyfelvétel díjának csökkentéséről vagy a megfelelő számú vizsgaidőpont biztosításáról. Az érdekképviseleten kívül a különböző pályázatok elbírálása és kiosztása is hozzánk tartozik, ezen keresztül megismerkedhetsz az egyetem ösztöndíjrendszerével. Az elbírálás mellett az ösztöndíjak alakításába és fejlesztésébe is belelátsz, és véleményezheted az ilyen jellegű terveket a Diákjóléti Bizottság tagjaként. Továbbá, ha a gazdasági kérdések is érdekelnek, a gazdasági munkacsoport keretein belül beleláthatsz a HÖK pénzügyi hátterébe, segítheted az elszámolási és felosztási folyamatokat. Miért is éri meg ez? Nem csak az egyetemedet ismered meg jobban, de megtanulhatod, hogyan képviselj egy közösséget, alakíthatod az oktatási intézményed sorsát – hiszen a munkaerőpiacon az egyik legnagyobb erősségünk a diplománk lesz, így annak érteke különösen fontos. Nem is beszélve arról, hogy kisujjból fogod rázni a különböző hallgatói lehetőségeket, így a saját ügyeidet is a legjobban tudod kezelni.

31


heller.uni-corvinus.hu facebook.com/hellerfarkas heller@heller.uni-corvinus.hu

1056 Budapest, Váci utca 47/A - Farkaslak

Mivel foglalkozunk? Kurzusok; műhelybeszélgetések; konferenciák;táborok; team munka; Farkaslak; forralt bor, gesztenyepüré, paprikáskrumpli…És BUMM, így lett a HELLER!

Heller Farkas Szakkollégium

Kiket keresünk? Téged! Def: „Olyan elsős hallgató, aki szeretne minél többet kihozni magából, érdeklik a pénzügyek és egy összetartó közösség tagjává szeretne válni.”

Hogyan jelentkezz? Figyeld honlapunkat, like-olj minket facebookon, kérdés esetén bátran keress meg minket az alábbi elérhetőségeken!

Keresd a Farkast! A Heller Farkas Szakkollégium egy olyan közösség, amelyet mindig többre vágyó és tettre kész fiatal értelmiségi diákok alkotnak. Szervezetünk teljesen öntevékeny, vagyis minden, a működéssel kapcsolatos feladatot mi látunk el, legyen szó akár pályázatírásról, rekrutációról vagy marketingről. Ennek köszönhetően tagjaink az egyes feladatokkal foglalkozó teamekben végzett munka során értékes, gyakorlati tapasztalatokkal gazdagodhatnak, amelyeket később a munkaerőpiacon kamatoztatni tudnak. Minden tagunknak lehetősége van arra, hogy kurzusok széles palettájából választva (akár saját ötleteit is megvalósítva) az őt leginkább érdeklő témában mélyüljön el. Emellett mindenki részt vehet több elismert szakmai és közéleti szereplővel megrendezett műhelybeszélgetésen, konferencián. Szakkollégium lévén mi is törekszünk az együtt lakásra, de nem tesszük kötelezővé tagjainknak a beköltözést. Ha viszont nyitott vagy rá, akkor megtapasztalhatod, milyen hihetetlen élmény a Farkaslakban, a mi kis Váci utcai „birodalmunkban” élni. Természetesen bent lakás nélkül is teljes jogú tag lehetsz. A Helleres élet mindennapos velejárói a jó hangulatú spontán esték és a hajnalba nyúló bulik, melyeket a tagok közötti baráti kapcsolat tesz felejthetetlenné (és persze a fényképek ;)). Ha szeretnél a falkához tartozni és úgy gondolod, hogy a kék-sárga póló kiemeli a szemed színét, jelentkezz a HPK-ra, a kifejezetten elsőéveseknek szóló kurzusunkra! További információért keress minket a megadott elérhetőségeken!

32


Hillel Magyarország Mivel foglalkozunk? A Hillel a világ legnagyobb zsidó diákszervezete, amely már több mint 550 campuson található meg. Célja egy fiatal, nemzetközi közösség kiépítése.

Kiket keresünk? Nálunk a helyed, ha érdekel a zsidó/izraeli kultúra, szeretsz nemzetközi légkörben lenni, vagy ha amerikai-egyetemi hangulatra vágysz.

hillelhungary@gmail.com

Hogyan jelentkezz? Küldj nekünk egy önéletrajzot és egy rövid bemutatkozót e-mailben!

Ízelítő a programokból, melyek főleg az egyetemen, az Izraeli Kulturális Intézetben és a zsidó negyedben lesznek: Hillel Holidays: A különböző zsidó ünnepek (pl Hannukkah) megünneplése fiatalos és modern módon, nemzetközi társaságban. Hillel Kitchen: Közös sütés-főzés, a filmekben látható egyetemi-campusi BBQ hangulattal. Hillel Lectures: Izraeli, amerikai, angol politikusokkal, üzletemberekkel előadások helyett személyesebb, workshop jellegű beszélgetések, viták. Hillel Friday Night: Modern zenés Szombat-fogadás, kiadós vacsorával, ami után az este a zsidó negyed egyik szórakozóhelyén folytatódik. Hillel Welcome the Month Party: Havonta, az adott hónap jellegzetességeit viselő buli. Hillel Brunch: Vasárnap délelőttönként amerikai-stílusú villásreggeli, korlátlan fogyasztással, különféle kultúrák ízeivel. Hillel Movie Day: Aktuális izraeli filmek, majd beszélgetés a témában jártas vendégekkel. Pl. A Zero Motivation két fiatal lány életét a katonaságban bemutató film után, egy izraeli katona lesz a vendég. Hillel Explore Hungary: Hétvégenként, szünetekben az ország felfedezése. Nyáron a Balaton, télen a hegyek, ősszel a híres borvidékek a cél. Hillel International: A Hillel szervezet 55 országban működik, és tagjai számára gyakran szervez konferenciákat, látogatásokat más országokba.

33


www.idsa.hu info@idsa.hu

IDSA International Diplomatic Student Association

Mivel foglalkozunk? ENSZ szimulációs konferenciákon keresztül világpolitikai és diplomáciai események elemzése.

Kiket keresünk? Ha érdekelnek a miértek, nyitott gondolkozású vagy és szeretnél egy összetartó baráti közösség tagja lenni, akkor keress meg minket és jelentkezz!

Hogyan jelentkezz? Honlapunkon, az „I’m interested” fülön.

Napjaink eseményei végeláthatatlan összefüggésekkel kapcsolódnak egymáshoz. Alapműveltségünk szerves része, hogy tisztában legyünk a világban zajló eseményekkel. Miért fontos a béke és biztonság megőrzése Líbiában? Hogyan állítható meg az egyre nagyobb fenyegetést jelentő kulturális és vallási radikalizmus? Milyen lépéseket tehetünk a Közel-Keleten zajló fegyveres konfliktusok okozta gazdasági és szociális nehézségekkel szemben? Milyen következményekkel járhat az EU-ra nézve, ha bekövetkezik a Grexit? Érdekelnek a válaszok a kérdésekre? A világot is. Az ENSZ-t is. Minket is. Az International Diplomatic Student Association célja az ENSZ modellezés (MUN – Model United Nations) magyarországi köztudatba ágyazása, valamint egy olyan új-generációs értelmiségi réteg kinevelése, akik nyitott gondolkozással, széles látókörűen és felelős hozzáállással értékelik, részét képzik, valamint később befolyásolják a világban zajló eseményeket. Szervezetünkben mindig történik valami. Az év során különböző kurzusokon vesznek részt tagjaink (MUN-club, EU-society), előadásokat és szemináriumokat szervezünk olyan neves személyekkel, mint Martin Nesirky, Ban Ki-moon ENSZ főtitkár volt szóvivője, valamint megrendezzük egyik fő projektünket, saját, több száz fős MUN konferenciánkat, a MUNAPEST-et. Továbbá tagjaink külföldi konferenciákon (Oxford, London, Isztambul, Bukarest stb) és rendezvényeken vesznek részt (Shadowing Program a bécsi ENSZ központban), tehát a multikulturális környezetben való mozgás és azonosulás rutinná válik, ami később kiemelkedő előnyöket jelenthet a karrierépítés során. A szakmaiságon kívül, szervezetünk másik fontos alappillére a közösség. Tagjaink sokszínűek, szerteágazó érdeklődési körrel és új ötletekkel, mely ötletek megvalósítása, a sok közös munka és szervezés, valamint felejthetetlen táboraink és összerázóink során az IDSA egy igazi, összetartó közösséget teremt.

34


InCube Mivel foglalkozunk? Közösségként fogjuk össze azokat a hallgatókat, akik érdeklődnek a vállalkozások, startupok világa iránt.

Kiket keresünk? Önjelölt Steve Jobsokat, világmegváltó innovátorokat, vagy bárkit, akit érdekel a vállalkozások világa.

info@incube.hu facebook.com/incube.official www.incube.hu @incube.official

Hogyan jelentkezz? A szemeszterben tartunk eseményeket az érdeklődőknek, ahol mindent megtudhattok!

A szervezet elsődleges célja egy olyan közösségi és szakmai platform megteremtése, amely összefogja a hazai vállalkozni vágyó, vagy a téma iránt érdeklődő tehetséges és kreatív felsőoktatási hallgatókat. Tagjaink számára kisebb létszámú, kötetlenebb jellegű belsős előadásokat tartunk, azzal a céllal, hogy mélyebb betekintést kapjanak a vállalkozói/startup életformába, illetve inspirálódjanak az előadók sikerei által és tanuljanak kudarcaikból. Szervezetünk egyik küldetése, hogy tagjainkat a gyakorlatorientáltság jegyében valós vállalkozási problémákkal szembesítsük. E gondolat hívta életre egyedi workshopjainkat, melyek keretében egy meghívott vállalkozó elővezet pár, a cég működésével kapcsolatos feladatot, dilemmát, melyekre később tagjaink csoportos projektek formájában megoldást keresnek. Így egyrészt tagjaink értékes tapasztalatokkal gazdagodhatnak, másrészt a feladatokat nyújtó cég új megoldási alternatívákhoz és ötletekhez juthat. Természetesen az InCube nem csak a szakmaiságról szól, egy igazi közösség elengedhetetlen része, hogy legyenek olyan programok, amelyek keretében a tagok jobban megismerhetik egymást és együtt szórakozzunk. Ennek jegyében folyamatosan csapatépítő programokat is szervezünk. Ha eddig is azon gondolkodtál hogyan építsd fel a következő Microsoftot, Facebookot vagy Snapchatet, akkor jó helyen jársz! Figyeljétek az eseményeinket, kövessetek minket a Facebookon és az Instagramon!

35


www.jovokepp.hu facebook.com/jovokepp info@jovokepp.hu

Jövőképp! Fiatalok Magyarországért

Mivel foglalkozunk? Elsősorban fórum jellegű, interaktív előadásokat rendezünk, ahol a hallgatóságnak lehetősége nyílik az aktuális témában járatos szakértőktől előadást hallani, és kérdezni.

Kiket keresünk? Várjuk előadásainkra a közélet iránt érdeklődő, aktív fiatalokat.

Hogyan jelentkezz? Ha felkeltettük az érdeklődésed, írj nekünk egy e-mailt.

Történelmi, tudományos és közéleti kérdések iránt érdeklődő egyetemista fiatalok csoportjaként alakítottuk meg az egyetemközi, pártsemleges Jövőképp - Fiatalok Magyarországért! Egyesületet. Célkitűzésünk, hogy a közérdeklődésre számot tartó, elsősorban fiatalokat érintő társadalmi, tudományos, történelmi és erkölcsi kérdések felvetésével a fiatalokat e témák aktív elemzésére, véleményalkotásra és pozitív cselekvésre ösztönözzük. Céljaink: • a demokratikus és alkotmányos értékekkel szimpatizáló fiatalokat megszólítani és aktív társadalmi szerepvállalásukat elősegíteni; • támogatni az egyetemes emberi jogi és erkölcsi értékek, elvek megismertetését, terjesztését az ifjúság körében; • támogatni a hazai polgári kultúra fejlődését; Az elmúlt években számos nagysikerű szakmai előadást szerveztünk a Corvinus Egyetemen. Vendégünk volt többek között dr. Bokros Lajos egykori pénzügyminiszter, Járai Zsigmond egykori jegybankelnök, Prof. Dr. Szabó Máté, az alapvető jogok korábbi biztosa és Michael Dukakis amerikai kormányzó.

36


KDSZ Közgazdászok a Közpolitikában Mivel foglalkozunk? Főként gazdaságpolitika, közpénzügyi és különböző szakpolitikai témákban (pl. oktatás-, egészségügy, társadalompolitika, stb.) szervezünk szakmai programokat.

Kiket keresünk? Olyan hallgatókat, akik hisznek a szakmai érveken nyugvó párbeszédben, és a társadalmi problémákra megoldás-orientáltan tekintenek.

www.kdsz.org.hu facebook.com/kdsz.kozgazdaszokakozpolitikaban kdsz@gmail.com

Hogyan jelentkezz? A jelentkezés menetéről honlapunkon tájékozódhatsz, ahol tagfelvételi anyagunk kitöltésére is lehetőséged nyílik.

A KDSZ küldetése olyan szakember-gárda kinevelése, akik tájékozottak a gazdaságpolitikai, közpénzügyi és különböző szakpolitikai kérdésekben, képesek az önálló, objektív tényeken és szakmai érveken alapuló elemzésre és döntéshozatalra, s munkájukat etikai szempontok figyelembevételével felelősségteljesen végzik. Célunk egy olyan “műhely” létrehozása a Budapesti Corvinus Egyetemen, amely kiindulópontja lehet a következő generáció közgazdasági és közpolitikai szakembereinek. Ennek érdekében minden lehetőséget meg kívánunk adni tagjaink számára ahhoz, hogy az egyetemi oktatás kiegészítéseként mind az elmélet, mind a gyakorlat terén kiemelkedő tudástöbblettel vértezzék fel magukat, s közösségünkben értékes személyes és szakmai kapcsolatokra tegyenek szert. Munkánk során közös értéknek tekintjük a tudományos és szakmai érveken alapuló párbeszédet, az etikus magatartást és munkavégzést, s a társadalmi problémákra felelősségteljesen, erkölcsi integritásunkat megőrizve, megoldás-orientáltan tekintünk. Ha szeretnél Te is közösségünkbe tartozni, csatlakozz hozzánk! Légy Te is KDSZ-es! Légy valóban közgazdász!

37


kex.start@gmail.com facebook.com/kreativextra

KeX Kreatív Extra Marketing Akadémia

Mivel foglalkozunk? Nyílt előadások, zárt workshopok, esettanulmányok, szakmai versenyek.

Kiket keresünk? Stratégiai és egyedi megoldásokban gondolkodó csapatjátékosokat. Gazdasági szakirányú hallgatókat, akik az ötletek gyűjtésében és a megvalósításban is aktívan részt vesznek.

Hogyan jelentkezz? Jelentkezni e-mailben lehet.

A KeX - Kreatív Extra Marketing Akadémia egy hallgatói klub olyan fiatalok számára, akiket a marketing a reklámon túl is érdekel. A Budapesti Corvinus Egyetem egyetlen, kifejezetten a marketing és média szakterületére specializálódott diákszervezete. Hisszük, hogy a magas szakmai színvonal biztosításának előfeltétele - az érdeklődésen túl - a megalapozott elméleti tudás, ezért képzésünkben szorosan együttműködünk a BCE Marketing és Média Intézet (MMI) tanáraival is. A diákszervezet egy olyan kezdeményezés, amelyet az alapítók az elmélet–egyetemi oktatás kiegészítésének célkitűzésével hívtak életre. Szembesülve azzal a problémával, hogy a hallgatók többsége nem ismeri fel a marketing tudományában rejlő lehetőségeket, alapvető célunk a marketing, mint szemléletmód és az üzleti életben elengedhetetlen látásmód megismertetése a tagokkal. Fontosnak tartjuk, hogy programjainkon keresztül olyan gyakorlati tudást biztosítsunk a tagok számára, amely ma a munkaerőpiacon elengedhetetlen: skillek fejlesztése, know-how átadás és perspektíva szélesítés. Működésünk sikerét a kis létszámú, műhely munkában látjuk, ahol a tagok egyenként kiemelt szakmai támogatásban részesülnek.

38


Közgáz Néptáncegyüttes Mivel foglalkozunk? Kikapcsolódás, szórakozás, közösségteremtés, értékmegőrzés! A magyar népi kultúra örökérvényű és letisztult üzeneteinek megismertetése, továbbadása a jövő generációinak.

Kiket keresünk? Aki már táncolt és hiányoznak neki a próbák, bulik, külföldi turnék, edzőtáborok, vagy nem táncolt még soha, csak szeretne új barátokra találni, és szereti a népzenét és néptáncot.

www.corvinusneptanc.hu facebook.com/corvinuskozgaz.neptancegyuttes kozgaztanc@gmail.com +36 20 518 1040

Hogyan jelentkezz? Jelentkezz a fenti elérhetőségeken, vagy vedd fel testnevelési tárgyként a néptáncot a NEPTUN-on!

„Valami, ami szavakkal nehezen megfogalmazható. Valami, ami érzelmes és érzéki. Közöl, noha nem beszél.” A BCE diákszervezeteként működő Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes, 1948-ban alakult és működik az egyetem keretein belül. Tagjai egyetemisták, fiatal pályakezdő értelmiségiek. Többségük nem budapesti, az ország különböző pontjairól, más-más együttesekből érkeznek. Az együttes rendszeres résztvevője kiemelt külföldi és országos szakmai fesztiváloknak, egyetemi és különböző céges rendezvényeknek. Az elmúlt években Barcelonában, Veronában, Stockholmban képviselte az országot. Több alkalommal szerepelt a Tavaszi Fesztivál, a Sziget Fesztivál különböző rendezvényei keretében, a világhírű Muzsikás Együttes kiemelt koncertjeinek állandó vendége a tánckar. Szakmai munkájában mindig nagy hangsúlyt kap a közvetlen, helyszínen történő ismeret- és tapasztalatszerzés is. A próbatermi munka mellett táborok, gyűjtő utak alkalmával tanulják meg egy-egy vidék táncait. Műsoraikban mindig azokat a formákat és kifejezési módokat keresik, amelyekkel a XXI. század embere számára is élvezhető és izgalmas élményt adhat a folklór. Legkiemelkedőbb szakmai eredményei az elmúlt években: „2008-2012 Kiválóan minősült együttes” Martin György emlékplakett; 2013. „Mesterek és tanítványok” művészeti díj; 2013. XXII. Szolnoki Országos Néptáncfesztivál, Együttesi nívódíj; I. Agora Táncfesztivál és Koreográfus Verseny, Tatabánya, „A legjobb autentikus koreográfia Díja” és a „A legjobb női tánckar Díja”; 2014. „Ex Libris” művészeti díj Együttes- és művészeti vezető: Deffend Irén Inci, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncos szólistája

39


kozgaz.net team@kozgaz.net facebook.com/kozgaz Főépület, E.17. iroda

KöZGÁZ! TEAM

Mivel foglalkozunk? A Közgáz! Team az egyetemi közéleti programok megszervezéséért, és a hallgatók naprakész tájékoztatásért felel.

Kiket keresünk? Érdekel a rendezvényszervezés? Szeretnél részt venni az egyetemi sportélet felvirágoztatásában? Jobbá tennéd a hallgatók mindennapjait? Akkor köztünk a helyed!

Hogyan jelentkezz? Szeptember 23-án indul pályázási időszakunk, melynek keretén belül online várjuk jelentkezésedet.

A Közgáz Campus mindig is híres volt arról, hogy az oktatás kiváló színvonala mellett a kikapcsolódási lehetőségek terén is az élen járt, az elmúlt időszakban sem változott meg, sőt hála a KöZGÁZ! TEAM egyre aktívabb működésének, a hallgatói élet talán sose látott színvonalon virágzik. A rendezvényszervezéssel foglalkozó csapatunk felel a Part by CEN-ért, a Felező buliért, a KöZGÁZ! Végzősért, a Közgáz Évzáró Fesztiválért, és sok más buli megszervezéséért a jó hangulat garantálásáért. Ha már kikapcsolódás, akkor már érdemes szót ejteni a Mester Gólyatáborról is, hogy az idősebb gólyák se unatkozzanak. Ennek megszervezése is a mi feladatunk. Töprengtél már, vajon lesz-e az egyetemen tesi óra? Ugyanúgy tornasor, fekvőtámasz, felülés, esetleg cooper-futás? Vagy lehet-e majd mindenféle izgalmas sportág közül választani? Kötelező lesz-e a testnevelés? Középiskolában talán unalmasnak ható tesiket elfelejtheted, a sportolás öröméről azonban a Corvinuson se kell lemondanod! A Sportolj KöZGÁZ! lehetőséget teremt az egyetemi mozgáskultúra fellendítésére. Feladatkörünkbe tartozik ezen kívül sok más érdekes és izgalmas projekt, melyről infóestünkön személyesen is tájékoztatás nyújtunk számodra! Kérdés esetén várjuk megkeresésedet a megadott elérhetőségeken!

40


MKT Corvinus Mivel foglalkozunk? Főként szakmai konferenciákat, előadásokat és szermináriumokat szervezünk, melyek érdekes, aktuális tudással egészítik ki az egyetemen tanultakat.

Kiket keresünk? Olyan talpraesett, ambiciózus, tenni akaró diákokat, akik a maximumot szeretnék kihozni egyetemi éveikből.

www.mktcorvinus.hu facebook.com/mktcorvinus mktcorvinus@gmail.com

Hogyan jelentkezz? Küldd el nekünk önéletrajzod és 1 oldalas motivációs leveled e-mailben.

Érdekel, hogy milyen érzés talán pont egy olyan előadót megtölteni csillogó szemű, érdeklődő emberekkel, amilyenben éppen te is ülsz, és unalmadban vagy pont nagy érdeklődéssel olvasod ezt a kiadványt? Az MKT Corvinus rengetegszer csinált már ilyet. A múlt félévben ellátogatott hozzánk Varga Mihály, Nemzetgazdasági Miniszter, Takács Ákos, a Red Bull Pilvaker megálmodója, sőt Halácsy Péter, a Prezi.com alapítója is. Érdekel, hogy hogy csináljuk? Akkor az MKT Corvinus pont neked való! Egy szervezet, ahol kiegészítheted az iskolapadban megszerzett tudást. Egy szervezet, ahol kipróbálhatod magad. Egy szervezet, ahol fejlesztheted a sikerhez szükséges készségeid. Egy szervezet, ahol országos kapcsolati hálóra tehetsz szert. Egy szervezet közgazdászoknak. Az MKT Corvinus az ország legrégibb és legnívósabb közgazdász szakmai szervezetének ifjúsági tagozata. Egy olyan hely, ahol kiemelkedő színvonalú előadásainkon és szakmai szemináriumainkon könnyedén bővítheted a látóköröd. Kiemelten nagy hangsúlyt fektetünk tagjaink szakmai és személyes fejlesztésére. Szekcióinkban működve megtapasztalhatod a csapatmunkát, megvalósíthatod ötleteidet és értékes tapasztalatokkal gazdagodhatsz. Kiemelkedő országos hátterünknek köszönhetően széles szakmai kapcsolatrendszert építhetsz és életre szóló barátokat szerezhetsz. Kész vagy arra, hogy kihozd az egyetemi éveidből a maximumot? Mi már megtettük az első lépést, most rajtad a sor!

41


ngklub@uni-corvinus.hu facebook.com/ngklub Főépület E.321/a

Nemzetközi Gazdálkodás Klub

Mivel foglalkozunk? Tapasztalatot gyűjtünk, kapcsolatot építünk, élményt adunk.

Kiket keresünk? Nemzetközi gazdálkodás szakos hallgatókat.

Hogyan jelentkezz? Keress meg minket a fenti elérhetőségeken!

A Nemzetközi Gazdálkodás Klub egy, a Budapesti Corvinus Egyetemen az NG Kutatóközponthoz kapcsolódóan működő diákszervezet. Tagjaink a nemzetközi gazdálkodás szakon magyar és angol nyelven tanuló hallgatók. Cégekkel, más diákszervezetekkel és más szakon tanuló hallgatókkal is jó kapcsolatot ápolunk. Fő célunk olyan segítséget, tapasztalatot nyújtani a nemzetközi gazdálkodás szakos hallgatóknak, ami nagy hozzáadott értékkel bír, és úgy érezhetik, hogy kifejezetten rájuk van szabva. Programjaink során a hallgatók mind személyes és szakmai fejlődését elősegítjük. A szakon tanuló évfolyamok hallgatóinak kapcsolatát is erősítjük, közösséget építünk.

42


ÖCSI Mivel foglalkozunk? Az Öntevékeny Csoportok Irodája fő tevékenysége a Közgáz Gólyatábor és a Közgáz Gólyabál megszervezése és lebonyolítása.

Kiket keresünk? A csatlakozás bármely Corvinusos (általában I. éves) hallgató számára nyitott, felvételi nincs.

info@bceocsi.com ocsi.vezetoseg@gmail.com www.bceocsi.com

Hogyan jelentkezz? Az „öcsissé válás” tavasszal, a bevonó időszakban történik, több, külön erre szervezett táborban.

Az Öntevékeny Csoportok Irodája a Budapesti Corvinus Egyetem egyik legnagyobb diákszervezete, közel 140 fős létszámával. Tagjai az instruktorok, akik fő feladata a Pesti Campus gólyáinak bevezetése és integrálása az egyetemi életbe. Ahogy már említettük, a szervezet fő tevékenysége a Közgáz Gólyatábor és a Közgáz Gólyabál megszervezése és lebonyolítása. Természetesen a regisztrációs héten való iskolai és könyvtári beiratkozáson túl az instruktorok az év folyamán is gólyáik rendelkezésére állnak, rendszeres összerázó programokat és egyéb rendezvényeket (Team Tábor, Gólyahajó, Vizsgasegítő tábor, a HÖK-kel együtt a Mikulás buli és a CEN) is szerveznek. Az ÖCSI ezeken a szervezői feladatokon kívül komoly közösséget is alkot. Nagy taglétszámát tekintve a tagok az élet szinte bármilyen területén tudnak segítséget adni és kapni egymásnak, legyen az akár egy vizsgára való felkészülés, akár a munkakeresés. Bármilyen kérdésre szívesen válaszolunk a fenti e-mail címeken!

43


www.pillareurope.eu facebook.com/pillar.alapitvany

info@pillareurope.eu

Pillar Európa Klub

Mivel foglalkozunk? Az önkéntes szakmai és a közösségi programok mellett kiemelt szerepet kap a tagok kezdeményezéseinek felkarolása az EU, nk. kapcsolatok és demokratikus értékek témáiban.

Kiket keresünk? Az európai értékek iránt elkötelezett lelkes diákokat, akik szeretnék megvalósítani saját ötleteiket, szeretnének egy remek csapat tagjai lenni, és szakmailag fejlődni.

Hogyan jelentkezz? Küldd el önéletrajzod és motivációs leveled e-mailben és a továbbiakban értesítünk a felvételi beszélgetés időpontjáról és helyszínéről.

A P illar Európa Klub a felsőoktatásban résztvevő diákok és fiatal pályakezdők önszerveződő csoportja, amely a Pillar Alapítvány szervezeti keretén belül működő közösség. A P illar Alapítvány egy független civilszervezet, célkitűzése, hogy az Európatudat megerősítése által összefogja, segítse és képezze az Európai Unió iránt érdeklődőket, valamint segítséget nyújtson a lakosság számára az Európai Unió nyújtotta lehetőségek megismeréséhez. Az alapítvány tagjai elkötelezettek az Európatudat meghatározó értékeinek megőrzése és közvetítése mellett. A Pillar Alapítvány tevékenységének központi eleme, hogy a fenti értékeket és célkitűzéséket magukénak valló fiatalok számára közösségi és szervezeti hátteret biztosítson, ennek érdekében hozta létre a Pillar Európa Klubot. A Pillar Alapítvány projektjei nagyon változatosak, az ifjúságkutatástól (Youth Policy Review) a blogoláson (görbE Uborka) át egészen a középiskolai EUtanórákig rengeteg izgalmas területen tevékenykedik. Az alapítvány legújabb projektje a L egyen Tiéd Európa!, amely a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével és az UCCU Alapítvány együttműködésével valósul meg. A projekt fő célja európai uniós tudás átadása nemformális oktatási eszközökkel a szociálisan és földrajzilag hátrányos helyzetű iskolák fiataljai számára.

44


Mivel foglalkozunk? Tehetségprogram és inkubátorház működtetésétől kezdve önmagunk fejlesztéséig amivel akarunk, ez csak rajtunk áll.

Rajk László

facebook.com/rajk.uzenofuzet

Szakkollégium

rajk.eu

Kiket keresünk? A Corvinus G-, T-, K-Karának első és másodéves diákjait, akik szeretnék a maximumot kihozni az egyetemből.

Hogyan jelentkezz? Most még ismerkedj, lájkold az egész évben aktív Rajk Üzenőfüzetet, és ha év végén úgy döntesz, töltsd ki a felvételink.

A Rajk László Szakkollégium a Budapesti Corvinus Egyetem és egyben az ország első szakkollégiuma. Egy szakkollégium egyszerre baráti közösség, tanulókör és diákszervezet. A szakkollégium segíti tagjait a fejlődésben, illetve abban, hogy célokat tűzzenek maguk elé és el is érjék azokat, de felkészültté teszi őket a társadalom egészét érintő kérdésekben is. Közös életterünk egyszerre ad otthont egy inspiráló és egymást segítő, önálló és öntevékeny közösségnek. Minden fontos ügyben a tagságot alkotó diákság dönt, például abban is, hogy kiket fogad tagjai közé és kiket bíz meg a kollégium vezetésével. A Rajk ugyanúgy becsüli a szakmai kompetenciát, mint a kreativitást és a vállalkozó szellemet. A Rajk nem csak tehetséges diákokat vonz, hanem a maguk szakterületén kiemelkedő oktatókat is, akiknek megtiszteltetés itt tanítani. Félévente átlagosan 25 kurzusunkat önállóan, saját magunknak szervezzük a minket leginkább foglalkoztató témákban. Ezek a legfőbb üzleti, közgazdasági és társadalomtudományi ismeretek köré épülnek, de idén népszerűek voltak a Biblia, Kognitív pszichológia, Katonai stratégia és Film kurzusok is. A kollégium számára fontos a mobilitás, a különböző társadalmat érintő problémák ismerete, és a rájuk adott válaszok keresése. Ezen értékek mentén hozták létre a kollégisták többek között a Szexi Közgazdaságtan, valamint a Szabó Kálmán Tehetségprogram projekteket. A rajkosság egy életre szól. Közös élmények sokasága kovácsolja össze az itt végzetteket, mely kapcsolat a végzés után sem ér véget. Szeretünk úgy gondolni a Rajkra, hogy az összes szakkollégium közül a legintenzívebb közösségi élményt nyújtja, mely másutt nem elsajátítható készségekkel ruházza fel tagjait.

45


rbtszk@gmail.com facebook.com/rbtszk

Rerrich Béla Tájépítész Szakkollégium

Mivel foglalkozunk? Szervezetünk a tájépítész hallgatók önszerveződő, önképző szervezete, ahol mindenkinek lehetősége van megvalósítani ötleteit.

Kiket keresünk? Várjuk azok jelentkezését, akik szeretnének jobban megismerkedni a tájépítészet mindennapjaival és szívesen kibontakoztatnák kreativitásukat.

Hogyan jelentkezz? Írj nekünk e-mailt, nézelődj az oldalainkon, így semmiképp sem maradsz le a jelentkezésről!

A Szakkollégium célja, hogy tagjai egymással együttműködve tájépítészeti témájú, közösségi alkotó és kutató munkát végezzenek és ezáltal szakmai ismereteik és tapasztalataik bővüljenek; a végzett tevékenység a felsőoktatási tanulmányokat kiegészítve a tagok szakmai életben való eredményes elhelyezkedését és helytállását segítse, szolgálja; valamint, hogy tevékenysége a szakma ismertségének és elismertségének javítását szolgálja. A szakkollégium ennek érdekében a következő feladatokat látja el: • Tagjai számára megteremti az egyéni és közös alkotó, kutató munka feltételeit, • tájépítészeti témájú, illetve a tájépítészet határterületeit érintő előadásokat, kötetlen beszélgetéseket, vitafórumokat szervez, • a szervezet szakmai jellegéhez illeszkedő rendezvényeket bonyolít le, • részt vesz az egyetem szakmai életében, tudományos tevékenységében, pályázataiban és egyéb jogi- és magánszemélyek által kiírt pályázatokban, • kapcsolatokat ápol hasonló jellegű szervezetekkel, más jogi- és magánszemélyekkel, • kapcsolatokat ápol más szakterületek képviselőivel, a közös munka elősegítéséért, a multidiszciplinaritás fontosságát hangsúlyozva.

46


SKM

facebook.com/skm.diakszervezet

Speciális Közgazdasági-Matematikai Diákegyesület Mivel foglalkozunk? A diákegyesület célja az IPM-SKM képzés közvetítésében résztvevők közösségének formálása, alapképzésen túlmutató szakmai fejlődését biztosítsa.

Kiket keresünk? A diákegyesület az IMPSKM tagjainak szól, ahová elsősorban az Alkalmazott közgazdaságtan szakos hallgatókat várjuk, de az emberi erőforrások szakról is lehet jelentkezni.

skmdiakegyesulet.wordpress.com

Hogyan jelentkezz? Az IMP- SKM programra való jelentkezés minden tanév kezdetén, a 0.hét valamely napján történik. Akit felvettek, további felvételi nélkül csatlakozhat hozzánk az első félév során.

Az IMP-SKM képzés célja, hogy társaiknál felkészültebb, átfogóbb módszertani tudással rendelkező szakembereket képezzen, felkészítse őket a mesterszakos felvételire, magára a mesterképzésre és az azt követő évtizedekre. A képzésben résztvevők alacsony létszámú (15-20 fős) csoportokban tanulhatnak, ami a program lelkét adja. Ez lehetőséget nyújt a sokkal közvetlenebb tanár-diák kapcsolatra, mely a szakmai oldalon is megjelenik, hiszen a teljesítményedet nem csak egy év végi teszt alapján értékelik, hanem figyelembe veszik az évközi munkád is. Az SKM Diákegyesület az IMP-SKM képzésnek és hallgatóinak támogatására jött létre. Tevékenységének legfontosabb eleme az SKM-es közösség formálása, és tagjainak alapképzésen túlmutató szakmai fejlődésének elősegítése. A diákszervezetben rendszeresen megszervezésre kerülnek előadások, amelyeket neves közgazdászok, gondolkodók tartanak. Továbbá olyan kötetlen programokba lehet bekapcsolódni, amelyeken a képzésben résztvevők jobban megismerhetik a különböző évfolyamos társaikat. Fontos megjegyezni, hogy a diákegyesület az IMP-SKM programtól különálló szervezet. Ez azt jelenti, hogy a képzésben való részvétel nem kötelezi a hallgatót arra, hogy a diákszervezet tagja legyen, azonban kiegészítő lehetőséget nyújt. Ha szeretnél olyan módszertani tudást, és gondolkodásmódot elsajátítani, amely megkülönböztet téged a programban részt nem vevő diákok százaitól, akkor jelentkezz az IMP-SKM programra, gyere el a nulladik héten megrendezett felvételire, majd lépj be a tanév folyamán a diákegyesületbe is.

47


spmcorvinus@gmail.com facebook.com/SpmCorvinus

SPM Speciális Pénzügyi Matematika

Mivel foglalkozunk? Kiváló tanárok segítségével olyan ismeretek nyújt, amelyekkel kimagasló, piacképes tudásra tehettek szert.

Kiket keresünk? Akik szeretnék jobban megérteni és megismerni a gazdasági és pénzügyi folyamatokat és a mögöttük lévő matematikát.

Hogyan jelentkezz? Egy logikai és matematikai jellegű feladatokból álló teszt kitöltése (közvetlen tárgyi tudást nem igényel).

Az SPM emelt szintű matematikai, statisztikai, és pénzügyi ismereteket adó program. Az egyetemi alapképzés matematika oktatásához képest nagyobb óraszámban és más struktúrában (négy féléven keresztül) tanulhatják a program résztvevői a matematikai tárgyakat. A bolognai rendszer bevezetése óta a Bachelor-képzésen a matematika/statisztika oktatás a hagyományos közgazdászfeladatokat célozza meg, ami nem elég a modern pénzügyekhez. Célunk az, hogy megadjuk, és begyakoroltassuk ezeket a módszertani alapokat, hogy a régi közgazdász képzés színvonalát megtarthassuk. A mester képzésre bekerülni, és sikeresen elvégezni erős alapok nélkül nehéz. Az SPM programmal azt a nagy ugrást szeretnénk megkönnyíteni, amelyet a Bolognai rendszer hozott magával. Az SPM így egyfajta hidat teremt számotokra, ahol a megszerzett és elmélyült ismeretek jelentik a hasznot a programot elvégzőknek, ezért tekinthető az SPM program egyfajta mesterelőkészítő kurzus-sorozatnak is. Részese lehetsz egy olyan programnak, amely nem csak a töretlen tanulmányi fejlődésedet biztosítja elkötelezett és lelkes tanárok és lendületes órák segítségével, hanem ezen felül összehoz egy olyan társaságot, amely motivál, és amelyben jól érzed magad, a későbbiekben pedig minőségi kapcsolati hálót jelenthet. A képzés végén kapott oklevél mellett az itt eltöltött éveiteket mind szakmai programokkal, mind pedig összerázókkal fogjuk színesíteni.

48


Studium Generale Mivel foglalkozunk? Középiskolás diákokat készítünk fel az érettségire matematika, történelem és közgazdaságtan tárgyakból, ingyenes oktatás és táborok formájában.

Kiket keresünk? TÉGED, ha szeretnél egy vicces, bulis társaság részévé válni, életre szóló barátságokra és értékes kapcsolati tőkére szert tenni, tanítani és másokon segíteni.

Főépület fsz. 15. (1) 482 5172 studiumgenerale.hu info@studiumgenerale.hu

Hogyan jelentkezz? Szeptember elején a diákszervezeti standoknál jelentkezel hozzánk, eljössz a bevonó táborunkba, majd egy rövid, sikeres meghallgatás után már jöhetsz is SG-zni. ;)

Szeretsz szervezni, tervezni, alkotni? Életed a buli, a progik, szeretsz társaságban lenni, dumálni? Az arcodon pörögsz? Ambiciózus vagy és vágysz az elismerésre? Szeretnéd átadni a tudásod? Szeretsz másokon segíteni? Fejlesztenéd a készségeidet? Szeretnéd, hogy kapcsolati tőkéd segítségével könnyen el tudj majd helyezkedni? Ha a fenti kérdések bármelyikére igen a válaszod, az SG Neked való! De kik is vagyunk általánosságban? A Studium Generale 1970 óta a Budapesti Corvinus Egyetem hivatalos, ingyenes érettségi előkészítője. 150 tagunk készíti fel a középiskolás diákokat matematika, történelem és közgazdaságtan tárgyakból az érettségire, így Te is a három tárgy közül valamelyiket taníthatod majd. Szombatonként az egyetemen tartunk 4 órás szemináriumokat, valamint elérhető online felkészítésünk is. Ezen kívül minden évben tavaszi és nyári tábort is szervezünk, mely a diákoknak, és nekünk, tanároknak is fantasztikus élmény. Miért tanítsak ingyen? Az SG nem csak az „ingyen tanításról” szól, és bár tanáraink térítésmentesen oktatnak, nekik is rengeteg mindent nyújt a szervezet. Mivel az SG egy kis céghez hasonló, így számos működéshez szükséges feladatkörben, pozícióban kipróbálhatod magad, mint például IT középvezető vagy PR felelős. Fejlesztheted előadói képességeidet, megtanulhatsz kiemelkedően jó prezentációkat csinálni vagy akár photoshopolni is. Javíthatod szervezői képességeidet, és kreativitásodat kiélheted cikkek írásában, plakátok és pólótervek készítésében. És eközben egy több ezer fős közösség részévé válsz, akik 45 évre visszamenőleg mind SG-sek voltak! Készen állsz az SG-s kalandra? Ha igen, akkor gyere el bevonó táborunkba, és tedd magad próbára!

49


szlk.corvinus@gmail.com facebook.com/szeles.latokor

Mivel foglalkozunk? Vitaestek, előadások szervezése.

Széles LátóKör Kiket keresünk? Nyitott, motivált hallgatókat, akik szeretnének különböző világnézetekkel megismerkedni.

Hogyan jelentkezz? Fényképes önéletrajz küldése a szervezet email címére.

A Széles LátóKör hallgatói szervezet ötlete 2015 tavaszán egy baráti beszélgetés során született meg. Célja, hogy a motivált, különböző világszemléletekre nyitott hallgatóknak felületet biztosítson a világnézetek ütköztetésére workshopok és előadások kereteiben. A Széles LátóKör résztvevői olyan egyetemisták, akik nem elégednek meg az iskolapadban magukba szívható tudással, hanem szeretnék fejleszteni magukat és szélesíteni a horizontukat. Mivel az emberi élet kreditekben nem mérhető, ezért a lét alapvető kérdéseiről az órarenden túl kell beszélnünk. Igyekszünk eligazodni egy összetett, és egyre bonyolódó világban. Célunk érdekében vitaestek, előadások keretein belül biztosítunk lehetőséget a különböző vélemények, helyzetértékelések, világmagyarázatok összevetésére.

50


facebook.com/szechenyiszakkoli

SZISZ

szisz.hu

Széchenyi István Szakkollégium Mivel foglalkozunk? A szakkollégium célja egy nyitott, innovatív és kritikusan gondolkodó közösség részeként kiegészítő képzést nyújtani az egyetem mellett.

Kiket keresünk? Az egyetem G/T/K karáról várjuk jelentkezésed az alapszak első két évében, ha érdekel a közgazdaságtan és más társadalomtudományok.

1092. Bp, Ráday utca 43-45, II. em.

info@szisz.hu hirlevel@szisz.hu

Hogyan jelentkezz? A felvételire májusban kerül sor. Addig gyere el az Elsős Kurzusainkra, évközi rendezvényeinkre, táborainkba, ismerkedj meg velünk!

A SZISZ egyike a legrégebbi szakkoliknak, fő célja az egyetemi oktatást kiegészítve a reális, kritikus közgazdaságtudományi és társadalomtudományi gondolkodás elősegítése. A szakkollégium tehát több, mint egy átlagos kollégium, hiszen az együttélés mellett fontosnak tartjuk a demokratikus önszerveződést, önállóságot, a szakmaiság és közösségi lét összhangját. A szakkollégium egyik fő pillérét a szakmaiság jelenti. Sziszesként 4-8 fős csoportokban interaktív, gyakorlati fókuszú kurzusokon vehetsz részt. Egyedi szakmai rendszerünk, a sávrendszer különbözteti meg a SZISZ-t a többi szakkollégiumtól, melynek keretében 4 féléven keresztül van lehetőséged elmélyülni a különböző társadalomtudományok mentén az alkalmazott közgazdaságtanban. Felvételidet a következő négy sáv egyikére adhatod be: law & economics, kormányzati gazdaságtan, pénzügyi közgazdaságtan, szociológia. Aki a Ráday utcai koli II. emeletén jár, annak rögtön feltűnik, hogy ez a szint más, mint a többi. Az itt tapasztalható aktív közösségi élet meghatározza mindennapjainkat. A spontán kialakuló programok (filmnézés, kultúrprogram, vita, buli, borozás) és az állandóan pezsgő szakmai légkör adja az igazi SZISZ-es életérzést. Az évközi előadásainkon és az Elsős Kurzusokon túl egyes táboraink az érdeklődők számára is nyitottak. A szakmaiság és a közösségi aktivitás mellett a társadalmi felelősségvállalás is nagy hangsúlyt kap a SZISZ-ben, elsősorban közéleti témájú viták, előadások, a világ eseményeinek aktív követése formájában. Keress minket honlapunkon, likeold a facebook oldalunkat, hogy ne maradj le a rendezvényeinkről. Gyere el Elsős Kurzusainkra, előadásainkra, ahol jobban megismerheted a SZISZ-t!

51


hello@tekesek.hu tekesek.hu facebook.com/tekesek vimeo.com/tekesek 1092 Bp, Ráday utca 43-45.

TEK Társadalomelméleti Kollégium

Mivel foglalkozunk? A Társadalomelméleti Kollégium a kritikai szemlélet megismertetését célozza meg a szakmai és a közösségi élet ötvözésével.

Kiket keresünk? Olyan alap- és mesterszakos egyetemistákat, akik nyitottak az együttgondolkozásra, a dolgok megkérdőjelezésére.

Hogyan jelentkezz? Tavasszal az alapszakos, télen a mesterszakos felvételizőket várjuk, akik először egy írásbeli, majd egy szóbeli felvételi fordulón kell, hogy megfeleljenek. Részletek a honlapon.

A Társadalomelméleti Kollégium a Budapesti Corvinus Egyetem egyik legrégebben működő szakkollégiuma. Tagjai olyan fiatalok, akiket nem elégít ki az egyetemeken zajló szakmai és közösségi élet. A kollégium szakmaiságának egyik fő célkitűzése a kritikai szemlélet megismerése és elsajátítása, a különböző társadalomtudományok (közgazdaságtan, filozófia, szociológia) módszereinek vegyítése, illetve az elmélet és gyakorlat közötti szakadék áthidalása. Mindezt a kollégium tagjai töltik meg tartalommal: a TEK szakmai életének gerincét adó kurzusok (körök) témái a tekesek preferenciáinak megfelelően alakulnak, ahogyan az előadások, konferenciák is önszerveződő módon jönnek létre. A körök témái tehát félévről félévre változnak, néhány nagyobb témakör azonban állandó részét képezi a tekes szakmai életnek: ilyen a politikai gazdaságtan, a posztmodern társadalomelmélet, a globalizációelmélet, a gender studies, valamint az ökofilozófia és az etikai közgazdaságtan. Az utóbbi években számos olyan kezdeményezés született a TEK-ben, ami túlmutat az akadémiai képzésen. Így a Szociális Építőtábor, az AVM, a Fordulat című folyóirat, a K-monitor és a Városműhely is a Társadalomelméleti kollégiumban tette meg az első lépéseket céljaik elérésére. De a TEK nem csak a szakmaiságról és az aktivizmusról szól, hanem egy izgalmas, élő közösség is. A tagok többsége a Ráday kollégium ötödik emeletén lakik együtt. Ez az a tér, ahol a tekesek közösséget alkotva élik mindennapjaikat, és teljesítik ki önmagukat. Ezt a sokszínű képet pedig közös értékeink foglalják keretbe: az elnyomás különféle formáinak megkérdőjelezése és a társadalmi érzékenység képezik a TEK alapját. Ha szeretnél többet megtudni a TEK-ről, a Facebook oldalunkon, követheted az aktuális eseményeket, belenézhetsz előadásainkba, konferenciáinkba a Vimeo-n, vagy jelentkezhetsz érdeklődőinknek meghirdetett elsős köreinkre, vagy táborainkba a honlapunkon.

52


Corvinus Könyvtár

www.lib.uni-corvinus.hu facebook.com/corvinlib twitter.com/corvinlibb

Kedves Elsősök! Könyvtárunk vár benneteket a C vagyis az új épület 1. emeletén. Itt begyűjthetitek az ajánlott szakirodalmat, találkozhattok barátaitokkal és közösen tanulhattok. A Könyvtár 4000 m² alapterület 4 olvasóterem 4 újonnan felszerelt prezentációs szoba 2 konzultációs szoba 2 számítógépes labor Oktatóterem Pénzügyi Laboratórium (FinLab) 414 férőhely 90 számítógép WIFI 400 ezer nyomtatott könyv és folyóiratkötet Több tízezer e-folyóirat Heti 59 óra nyitva tartás Tréningek: könyvtárhasználat, szakirodalom keresés, TDK és szakdolgozatírásra felkészítő, Prezi és adatbázis bemutatók Kényelem: laptopzár, babzsák, klíma, csend, nyugalom, szendvics-szoba Költségek: ingyenes könyvtárhasználat, beiratkozásnál 1000,-Ft kártyadíj Prezentációs szobák a könyvtárban: Ünnepélyes megnyitó 2015. szeptember 14. 13.00, melyre szeretettel várunk benneteket!

Nyitva tartás:

Hétfő-péntek: 9-20 Szombat: 9-13

BCE Diákszervezeti tájoló 2015-2016  

A Budapesti Corvinus Egyetem diákszervezeteinek bemutatkozó kiadványa, 2015/16

BCE Diákszervezeti tájoló 2015-2016  

A Budapesti Corvinus Egyetem diákszervezeteinek bemutatkozó kiadványa, 2015/16

Advertisement