Programa del CORPUS DE SITGES 2013

Page 1


2


sumari

Salutació del Batlle 4 Salutació del Pregoner 5 Salutació de la Presidenta de la Comissió de Corpus 6 Salutació Colla Jove de Castellers de Sitges 7 Què es pot fer a Sitges per Corpus 8 Fira Corpus 9 Programa d’Actes 10-11 Xerrades entre clavells 12 L’ou com balla 13 Mapa de Corpus 14 Mercè Sella, autora del cartell del Corpus 2013 15 Quadre original de Mercè Sella 16-17 Participants Mostra de Catifes Florals 18-19 Participants 74ena Exposició Nacional de Clavells 20 Expositors 23ena Mostra de Bonsais i Suiseki 21 Participants 55è Concurs d’Ornamentació Floral de Balcons, Finestres i Façanes 22-23 Recepta: Oli de flor de Sant Joan 24 El Pati Blau 25 Col·laboradors 26 Agraïments 28

Edita: Ajuntament de Sitges Comissió de Corpus Cartell: Mercè Sella Fotografies: Ramon Ibàñez Ribot Esteve Miró Guimerà i altres Impressió del Programa: Editorial MIC Dipòsit Legal: B.12802-2013

Descarrega aqui la teva revista

3


Sitges s’omple de color Miquel Forns i Fusté. Batlle de Sitges

Flors, colors i olors ompliran Sitges un any més amb motiu de la Festivitat del Corpus. Enguany, la vila acollirà la Festa entre els dies 1 i 9 de juny. Un cop més, a banda dels actes més tradicionals, trobarem propostes innovadores que, de ben segur tornaran a atraure l’atenció, tant de sitgetans i sitgetanes com de tots aquells visitants que no es volen perdre el Corpus. De nou viurem un Corpus farcit d’activitats i propostes gràcies a la feina de la Comissió organitzadora que encapçala Montse Curtiada. I un dels mèrits d’aquest equip de persones, és el d’haver aconseguit innovar, mantenint la tradició. Així, el Corpus comptarà enguany amb el Ball del Clavell, que ja havia omplert els jardins de El Retiro anys enrere. Aquest any, la processó comptarà també amb la presència del Drac i l’Àliga, tindrem una catifa amb flors de mar i, a més podrem gaudir d’un nou pati engalanat amb motiu de la celebració d’aquesta festa. Tot plegat, exemples de com la tradició perdura i creix amb propostes innovadores que, també compten amb la col·laboració d’establiments locals que, durant aquests dies ens delectaran amb receptes de flors, gelats suggerents o begudes especialment pensades per a l’ocasió.

4

El tret de sortida de la festa, ens l’oferirà el sitgetà Frederic Montornés i Dalmau amb la lectura del pregó als jardins de la Societat Recreativa El Retiro, on inaugurarem la 74a edició de l’Exposició Nacional de Clavells i la 23a Mostra de Bonsais i Suiseki. Després estarem a punt d’iniciar una de les nits més meravelloses de l’any. La nit de Corpus farà que la nostra vila es desperti coberta de flors gràcies a la imaginació i el treball d’artistes voluntaris, grans i petits. Aquest any, celebrarem a més el 20è aniversari de la Colla Jove de Castellers de Sitges que, serà l’encarregada d’engalanar el Cap de la Vila. Com a Alcalde de Sitges vull convidar-vos i encoratjar-vos a que tots plegats, Comissió, entitats, establiments, escoles, expositors, voluntaris... no perdeu l’esperit que fa possible que el Corpus, lluny de ser una tradició en perill, sigui cada any una festa més rica de la que tots plegats ens sentim orgullosos. El Corpus és un dels nostres signes d’identitat. Gaudiu del Corpus!


Frederic Montornés

Pregoner de les festes de Corpus 2013

Frederic Montornés i Dalmau neix a Sitges pocs dies després del dia de Corpus de 1963. Des de ben petit es va sentir molt atret per l’art, o més ben dit, per aquell tipus d’art que en tant que via d’expressió dóna a conèixer una visió molt particular del nostre món. De manera que és potser per això que avui treballa a l’entorn de l’art contemporani com a crític d’art i curador d’exposicions independent. Llicenciat en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona, es decideix a ampliar els seus coneixements en comissariat d’exposicions participant en la 3ª sessió de l’Ecole du Magasin, Centre National d’Art Contemporani de Grenoble. Entre les exposicions que ha comissariat d’ençà que s’inicia en aquesta professió, l’any 1989, figuren tres cicles anuals d’exposicions a l’Espai 13 de la Fundació Joan Miró de Barcelona (1990-93), dos cicles anuals d’exposicions a La Capella de l’Antic Hospital de la Santa Creu de Barcelona (1996-97), l’exposició col·lectiva Lux Lumen a la Fundació Joan Miró de Barcelona (1997), l’exposició antològica del fotògraf ucraïnès Boris Mikhailov al Palau de La Virreina de Barcelona (2004), una visió de la col·lecció de la Fundació La Caixa a les seves seus de Girona i Tarragona (2008), una exposició de grup a l’espai públic de Càceres en el marc d’Intervenciones Foro Sur (2009) i dues exposicions col·lectives de dibuix a la Galeria Mas Art de Barcelona (2009), a més d’altres exposicions a Mallorca, Copenhague, Roma, Lisboa, etc. Entre 2004-2007 va ser membre de la mesa curatorial del Centre d’Art Santa Mònica de Barcelona duent a terme prop de quinze exposicions individuals. És autor i coeditor del llibre Impasse nº9 Escoles de formació de comissaris: perspectives i decepcions realitzat l’any 2009 per a la col·lecció de llibres editat pel Centre d’Art La Panera de Lleida. En darrers dos anys combina la investigació artística amb la docència en el Postgrau en Disseny i Fotografia a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i la crítica d’art en diverses revistes especialitzades. L’any 2009 i 2010 fou membre del jurat dels Premis Ciutat de Barcelona i l’any 2011 del Premio Nacional de Artes Plásticas atorgat pel Ministerio de Cultura. Per bé que per algunes coses se sent allunyat del poble on va néixer ara farà cinquanta anys, n’hi ha una per la qual mai no el deixarà de sentir com a únic i propi: les seves festes populars. I entre elles la festivitat del Corpus. Potser pel seu avi, potser per la seva mare. És per això que ja en el seu moment es decideix a fer un treball d’investigació titulat Les catifes de flors a Sitges, un costum tradicional? centrat a l’entorn d’aquesta tradició i amb el qual va ser guardonat amb el Premi Folklore de Sitges l’any 1988.

5


Salutació Un clavell al niu, dos patis, un blanc, l’altre blau. Tres parelles de gegants i quatre campanes tocant. Quatre anys de Comissió! Cinc xerrades entre clavells. Sis que porten el Tàlem i set que canten un salm. Vuit, l’hora del pregó, vuit 30, la Processó! Nou núvols que se’n van. Deu que posen flor. Onze cossis en renglera i dotze espelmes en filera. Dotze bonsais, bonics com mai! Tretze que esperen, catorze sacs de gespa i quinze caixes de flors. Setze nens de comunió, setze nenes com princeses! Disset grallers distrets per divuit carrers estrets. Dinou balcons plens de sol. Vint braços fent altar i vint braços més... amunt! per fer pinya i brillar.

Montse Curtiada. Presidenta Comissió de Corpus 2013

Comissió de Corpus: Eduard Tomàs, Joan Comas, Imma Rodríguez, Vicky Plana, Cristina López, Anna Monzó, Calan Frame i també la col·laboració de Santi Sauch. A tots ells agraeixo l’ajut i el suport rebut durant aquets quatre anys com a Presidenta de la Comissió. Un agraïment també al regidor i al personal de la regidoria de Festes Oriol Julià i Judit Miró. I molt especialment a l’Edgard Mont-Roig per ensenyar-me una altra manera de fer Corpus. A tots petons i clavells Montse

6


Colla Jove de Castellers de Sitges La Colla Jove de Castellers de Sitges és l’entitat convidada enguany a realitzar la catifa del Cap de la Vila, coincidint amb el seu vintè aniversari. La Jove de Sitges ha esdevingut en tots aquests anys una entitat viva i participativa en la realitat cultural i festiva de Sitges i, en termes castellers, ha assolit èxits reconeguts, com arribar als castells de vuit. La Jove va presentar-se, amb les seves flamants camises de color vi (que rememoren la tradició vitivinícola de Sitges), el 22 d’agost de 1993. Aquell vespre en què es respirava Festa Major pels quatre costats, la Jove va realitzar el seu primer castell. Va ser un 3de6 alçat al carrer d’en Bosch, davant les portes del Palau del Rei Moro, que des dels seus orígens ha estat la seva seu i on cada dimarts i divendres realitzen els seus assaigs. Aquella Festa Major, Sitges recuperava la seva condició de població castellera i tancava el petit parèntesi de cinc anys sense colla castellera pròpia. Sota l’impuls de l’Agrupació de Balls Populars, Sitges tornava a tenir castells. Poc es podien imaginar els il·lusionats castellers sitgetans, que anys després tocarien el cel en alçar el 4de8, el castell somiat, que situa les colles i els seus castellers en una dimensió superior. Va ser durant la Santa Tecla del 2006 en una tarda màgica que col·locava Sitges com la població més petita de Catalunya amb una colla que havia descarregat el castell de vuit pisos, un mèrit realment excepcional.

Des d’aleshores, el 4de8 ha estat present en cinc de les set temporades realitzades pels de la camisa de color vi. La darrera, la del 2012, va ser la millor de la seva història (superant la de l’any anterior, que tenia aquesta distinció), ja que també van aconseguir descarregar, per primer cop, la torre de set, a més d’una llarga llista de construccions d’alt nivell. La catifa del Cap de la Vila tindrà, com no pot ser d’una altra manera, ambient i motius castellers. Serà l’aportació que els nostres castellers fan a una de les festes més emblemàtiques de Sitges i el reconeixement, per part del poble, de l’entusiasta i sòlida tasca realitzada en aquests primers vint anys de vida.

7


Què es pot fer a Sitges per Corpus Aquest any toca provar un Pecadito per Corpus Els establiments que a continuació es relacionen del carrer Primer de Maig de 1838 anomenat també Carrer del Pecat, amb motiu de la festa del Corpus decoraran els seus locals amb clavells, flor que a Sitges s’identifica amb la festa del Corpus i presentaran una beguda que a partir d’aquest dia estarà present a les diferents festes tradicionals de la població, s’anomenarà PECADITO i consistirà en una beguda més curta de l’habitual i a un preu inferior, el que permetrà poder fer ruta pels establiments del carrer durant les festes. Bar Hotel Alenti Bar Las Vegas Bar Coco Rico Bar Constantino Bar Kim’s Bar Global Bar Pachito Bar La Dehesa Santa Maria

8

Menú Floral En tots aquets Restaurants podreu degustar saborosos plats elaborats amb flors. Restaurant La Salseta. C/ Sant Pau, 35 Restaurant Pic-Nic. Passeig Marítim, s/n Restaurant La Nansa. C/ Carreta, 24 Restaurant Alenti. C/ Primer de Maig, 19 Restaurant Revés. C/ Sant Francesc, 35 Restaurant El Pou. C/ Sant Pau, 5 Gelats de flors En aquestes gelateries podreu demanar el gelat del dia “El gelat de flors”. Gelateries Olivier. C/ Jesús, 11. C/ Parellades, 43 Refresc de flors A tots els xiringuitos de les platges de Sitges es serviran begudes florals. Associació Turística de Servei de Platges de Sitges. La nit de les flors Còctels, gintònics, mojitos … tots ells de clavells i flors. Blauet cocktail Bar, C/ Sant Pere, 3. (Gintònic de Corpus)


9


Programa

Corpus 2013

Del 28 de maig al 9 de juny A la Sala de Diorames del Museu Romàntic quedarà exposat el quadre La Processó de Corpus d’Arcadi Mas i Fondevila. 1 i 2 de juny Fira de Corpus de productes artesans al Passeig de la Ribera Dissabte 1 de juny A dos quarts d’onze del matí Obertura de la 74a Exposició Nacional de Clavells i de la 23a Mostra de Bonsais i Suiseki, als Jardins i al Cafè de l’Art de la Societat Recreativa El Retiro. A dos quarts de dotze del migdia Taller per a nens i nenes “Pintem flors”. En acabar guarnirem les reixes de la porta principal de l’Ajuntament amb les flors. Amb la col·laboració dels Museus de Sitges. A dos quarts de set de la tarda Sortida de les tres parelles de Gegants de Sitges des de la Plaça de l’Ajuntament amb el següent recorregut: Pl. Ajuntament, Major, Cap de la Vila, Parellades, Sant Josep, Sant Gaudenci, Sant Francesc, Cap de la Vila i Àngel Vidal fins els jardins de la Societat Recreativa El Retiro. A les vuit de la tarda Inauguració de la 74a edició de l’Exposició Nacional de Clavells i de la 23a Mostra de Bonsais i Suiseki als jardins de la Societat Recreativa El Retiro.

10

Lectura del tradicional Pregó del Clavell a càrrec del Sr. Frederic Montornés i Dalmau amb l’assistència de les autoritats municipals. A continuació visita a l’Exposició Nacional de Clavells i a la Mostra de Bonsais i Suiseki. Els assistents seran convidats a un petit refrigeri a càrrec de Fruites i Verdures La Sínia (Mercat Municipal) i Caves Valldosera d’Olèrdola. A les deu de la nit Visita guiada amb el nom de “Corpus, flors, tradició i festa” a càrrec d’AGIS Guies de Sitges. Sortida des dels jardins de la Societat Recreativa El Retiro. Després de la visita, confecció d’una catifa de flors a la Plaça Eduard Maristany amb totes les persones assistents i que hi vulguin participar.


Diumenge 2 de juny Des de la matinada Confecció, per diversos carrers de la Vila, de les catifes de flors. Des de les deu del matí fins a les tres de la tarda L’Ou com balla, que aquest any es podrà veure en diversos llocs de la Vila: Palau del Rei Moro, Jardí de l’Hospital de Sant Joan Baptista, i Museu Romàntic amb la projecció del documental “Corpus anys 60”. A dos quarts de set de la tarda Cercavila dels gegants de Sitges pels carrers amb catifa que estan fora del recorregut de la Processó del Santíssim, amb el següent recorregut: - Gegants de Vila: Ajuntament, Major, Sant Domènec, Aigua, Àngel Vidal, Cap de la Vila, Sant Bartomeu, Sant Gaudenci i Sant Josep (fins alçada Bonaire on s’agruparan amb els altres). - Gegants Cubanitos i Gegants Moros: Ajuntament, Major, Nou, Passeig de la Ribera, Primer de Maig de 1838, Plaça Indústria, Marquès de MontRoig, Parellades (fins alçada Bonaire on s’agruparan amb els altres). Cercavila conjunta: Bonaire, Passeig de la Ribera, Nou, Major i Ajuntament.

A dos quarts de vuit de la tarda Missa solemne. A dos quarts de nou del vespre Processó del Santíssim Sagrament, acompanyat pels infants que enguany han fet la Primera Comunió, els feligresos, les pubilles, els Gegants de Sitges, la Moixiganga, el Drac i l’Àliga, amb el següent recorregut: Baluard, Pl. de l’Ajuntament, Bosc, Davallada, Barcelona, Santiago Rusiñol, Jesús, Cap de la Vila, Major, Plaça de l’Ajuntament i Baluard. De dilluns 3 a divendres 7 de juny A les set de la tarda Xerrades entre Clavells al Jardí de la Societat Recreativa El Retiro. (veure pàgina 12) Dissabte 8 de juny A les deu del vespre Sopar – Ball del Clavell als Jardins de la Societat Recreativa El Retiro. Es sortejarà una panera amb productes artesans de la Fira de Corpus. Diumenge 9 de juny A les set de la tarda Acte oficial de repartiment de premis i diplomes d’agraïment i de participació als jardins de la Societat Recreativa El Retiro i Cloenda de les Festes del Corpus 2013. Per finalitzar l’acte de cloenda, concentració al Santuari de Nostra Senyora del Vinyet per fer la tradicional ofrena col·lectiva de clavells a la Verge. La Barqueta guarnida de flors i música ens traslladarà al Santuari de Nostra Senyora del Vinyet.

11


Xerrades entre clavells

Als Jardins de la Societat Recreativa El Retiro

Dilluns, 3 de juny A les set de la tarda. L’Art del bonsai mil·lenari A càrrec del Sr. Pere Cuadras (Membre de l’Associació d’Amics del Bonsai del Garraf ) Dimarts, 4 de juny A les set de la tarda. Cactus i suculentes. Descobrir el secret de les plantes grasses. A càrrec del Sr. Joan Bofill (President d’Amics dels Cactus i Altres Suculentes) Dimecres, 5 de juny A les set de la tarda. El món dels clavells A càrrec del Sr. Pere Cabot (President de Viles Florides de Catalunya) Dijous, 6 de juny A les set de la tarda. Flors del Garraf i melmelades A Càrrec de la Sra. Pilar Carbó (Guia. Natura Parc del Garraf ) Divendres, 7 de juny A les set de la tarda. El Morrut de la palmera i la processionària del pi. A càrrec del Sr. Josep Maria Vives. (President dels Amics dels Jardins de Barcelona) Les xerrades seran conduïdes pel periodista sitgetà Jordi Barrachina.

12


L’Ou com Balla Des de fa molts anys, quan arriba la festivitat religiosa del Corpus, a molts indrets de Catalunya és costum posar ous sobre els brolladors de les fonts i fer-los ballar amb la força de l’aigua. El ritus, tan simple com misteriós, desperta passions entre els estudiosos que discuteixen encara avui sobre el seu origen i significat. Bàsicament consisteix en col·locar un ou buit damunt del raig d’una font i deixar que es mantingui a l’aire impulsat per l’aigua. El brollador està habitualment ornamentat amb tot tipus de motius florals, que a més eviten que l’ou caigui a terra. Si l’ou cau sobre l’aigua i no es trenca, torna a rodolar fins al raig i s’enlaira de nou. Si l’ou no es trenca durant tota la jornada es considera bona senyal de cara al cicle que comença. Com passa en l’àmbit dels significats, hi ha moltes teories respecte dels orígens de tan curiosa manifestació. Una de les més esteses la situa a Itàlia, on un frare dominic va veure l’acte en un petit poble i quan es va traslladar a Barcelona va proposar de fer-ho a la Catedral. Altres versions parlen concretament de la ciutat de Nàpols, en temps d’Alfons el Magnànim on l’«uovo che danzava» era un pur entreteniment entre els cortesans. Font: festes.org (http://www.festes.org)

L’Ou com Balla al Pati de: Museu Romàntic Dissabte de 17.00h a 19.00h Diumenge de d’11.00h a 15.00h Palau del Rei Moro Diumenge de 10.00h a 15.00h Hospital Sant Joan Baptista Dissabte de 10.00h a 14.00h i de 16.00h a 19.00h Diumenge de 10.00h a 15.00h

13


14


les imperfeccions. Convenientment posades a l’aparador, les guardioles porquet es vengueren tal si fossin llaminadures el dia de Sant Blai.

Mercè Sella, autora del cartell de la Festa del Corpus 2013 Mercè Sella Barrachina nasqué a Sitges el 9 de febrer de 1924 i hi morí la matinada del 7 de gener de 2013. Fou soltera durant tota la seva vida però no per això deixà de conèixer l’amor. Dona de caràcter independent, esperit transgressor i dotada d’un cert sentit rebel, tot i exercir el discret ofici de botiguera, esdevingué un personatge singular –no famós, peròen el Sitges de la segona meitat del segle XX. La seva rebotiga del carrer de sant Francesc esdevingué un espai de tertúlia, un dels primers espais en el qual, a la segona meitat de la dècada de 1960, senyores de la societat benestant de la vila es relacionaven amb normalitat amb homosexuals coneguts, aleshores, però, de comportament discret, per mor de la llei de vagos y maleantes.

Així, casualment, va néixer la pintora naïf Mercè Sella, una pintora que mai deixà de ser botiguera. I a l’hora de pintar, li vingué tota la influència del viatge de tres mesos a Mèxic que, des de 1969, esdevingué el referent de la seva vida. Sense massa interès per la perspectiva, es dedicà a estampar personatges voladors, d’una refinada poesia, que quedaven dotats de contingut per l’utilització de colors vius, llampants i de marcats contrastos i els col·loca en florits i vistosos paisatges. En els darrers anys, no s’estava de dir que si hagués estudiat en una acadèmia, potser hauria arribat a ser una gran pintora. I és que en el fons, no deixava de pensar que el refrany que la seva tia Maria Pepa Sella Servet li havia ensenyat i del qual tan se n’havia rigut, tenia un puntet de raó: La perfecció no existeix, però em dona la gana de dir-ho: jo sóc perfecte. No se’l va creure mai del tot, però. Antoni Sella i Montserrat.

És conegut que la Mercè es féu pintora per mor del negoci. Un bon dia li arribà una partida escantonada de guardioles de fang en forma de porquet. Podia haver-les tornat, però preferí agafar l’esmalt de pintar-se les ungles i el retolador de marcar preus i dibuixar flors per dissimular

15


16


17


Participants Mostra de Catifes Florals

Col·lectives 1 Carrer Santiago Rusiñol 2 4rt Tram Carrer Jesús 3 3er Tram Carrer Jesús 4 1er Tram Carrer Jesús 5 Cap de la Vila 6 1er Tram Carrer Major 7 3er Tram Carrer Major 8 6è Tram Carrer Major 9 Carrer Bonaire Escoles 10 5è Tram Carrer Jesús 11 2on Tram Carrer Major 12 4rt Tram Carrer Major 13 5è Tram Carrer Major 14 Plaça de l’Ajuntament

18

Nom del Tram Veïns del Carrer Santiago Rusiñol Societat El Prado Miquel Marzal Griselda Bertran Colla Jove de Castellers de Sitges Ariadna Font-Rosa Junyent Rosa Peris Institut Joan Ramon Benaprès Veïns del Carrer Bonaire

Escola Esteve Barrachina Escola Miquel Utrillo Escola Agnès de Sitges Escola Pia de Sitges Escola Maria Ossó


Individuals 15 Plaça del Baluard Creu Roja de Sitges 16 Plaça de l’Ajuntament Escola Olive Tree 17 Plaça de l’Ajuntament Biblioteca Santiago Rusiñol 18 Plaça de l’Ajuntament Institut Vinyet 19 Carrer d’en Bosc Agrupació de Balls Populars de Sitges 20 Carrer d’en Bosc Cercle Artístic de Sitges 21 Carrer Barcelona Confraria de Pescadors de Sitges Centre d’Estudis del Mar 22 2on Tram Carrer Jesús Camil Roca 23 Carrer de l’Aigua Amics del carrer de l’Aigua 24 Plaça Industria Veïns de la Plaça Indústria 25 Plaça Eduard Maristany AGIS 26 Passeig Marítim Casa de l’àvia 27 Passeig Marítim Club de Mar de Sitges 28 Passeig Marítim Sunway Playa Golf 29 Hospital de Sant Joan Hospital de Sant Joan 30 Residència Les Magnolies Residència Les Magnòlies

19


Participants 74a Exposició Nacional de Clavells Albert Bigaire Albert Llorenç David Aranda Elsa Mirón Encarna Abellan Fina Fontanet Aina - Imma Ibáñez Ribot Joan Comas Castellet Joan Comas Ferré Jordi Carbonell Freixes Josep Carbonell Freixes Josep Fernández Carles Vidiella Maria Dolors Carbonell Maria Dolors Castellet Rosa Andreu Sònia Mataix Rosalía Díez Moreno Jan - Ramon - Maria José Mercè Gelabert Joan Manuel Enríquez Maite Perales Judit Miró - Consol Civit Jessica Rubí Ada Almirall Ignasi Rubí Ferran Vicente Margarita Thölen - Montse Curtiada - Stella Canpanyà

Horari

74a Exposició Nacional de Clavells

Dissabte 1 de juny: De 10.30 a 14.00h De 16.30 a 20.30h Diumenge dia 2 de juny: De 10h a 20.30h De dilluns dia 3 a Diumenge dia 9 de juny Matí: de 10.30h a 14.00h Tarda: de 16.30h a 20.30h

20


Expositors 23a Mostra de Bonsais i Suiseki Susana Barba López Pere Cuadras Miret Enric Del Campo Bayarri Antonio Ramírez Carbonell Carme Rodríguez Caballer Imma Rodríguez Caballer Carles Serrat Vázquez Associació Bonsai Vilanova Convidats Fina Fontanet Grau Família Núria Masip Nin

Horari 23a Mostra de Bonsais i Suiseki De l’1 al 3 de juny Al Cafè de l’Art de la Societat El Retiro Dissabte 1 de juny: De 10.30 a 20.30h Diumenge dia 2 de juny: De 10h a 20.30h Dilluns dia 3 de juny Matí: de 10.30h a 14.00h Tarda: de 16.30h a 20.30h

21


Participants 55è Concurs d’Ornamentació Floral de Balcons, Finestres i Façanes Juana M Garrido Cazalla C. De Pau Casals, 14 - 22, 2n 2a Rosa M Muntane Peris C. Passeig Vilanova, 3, 2n 1a Joan Roca Pujadó C. Pau Barrabeitg, 8 Antoni Flores Garcia C. Del Mestre Magí Casanovas, 24, 1r 2a Irene Herrero Del Barrio C. Sant Josep, 33-35, 1r 2a Manuela Gazquez Perez C. Pau Barrabeitg, 9 Montserrat Puig Capdet C. D’en Tacó, 7 Luciano Ainsa Coll C. Sant Bonaventura, 13, 1r, 1a Isabel Osete Rufete C. Perpetuo Socorro, 30, Àtic Jaime Llorens Moreno Cami Del Coll, 20, Baixos M Vinyet Rossell Plana C. Joan Tarrida, 31, 2n Antonio Juhe Jacas Pg. De La Ribera, 10, 1r Bienvenida Mairal Hernandez C. Major, 3, 1R Bouchra Benhammi C. De Sant Francesc, 11, 1r 1a Juan Adame Verdu C. Sant Honorat, 50, 2n 3a Nuria Andreu Almirall C. D’àngel Guimerà, 10, 1r

22


Rosa Junyent Sabate C. De La Davallada (Façana Pl Ajuntament, 14), 1 Francisco Javier Quintanilla. Rodriguez C. Sant Gaudenci, 19 Carmen Oliva Fontova C. Port Alegre, 12 M Dolores Carbonell Tutusaus C. Sant Damia, 10-12, 2n 2a Dolores Lopez Moya C. De Sant Lli, 4, 2n 2a Chus Perez Ramirez C. Aigua, 20, 1r Francisca Rafols Gual C. De Sant Crispí, 13, 1r 1a Eulàlia Serra Ferrer C. Cervantes, 3, 2n 1a Anna Boix Traserra C. Sant Crispí, 23, 1r, 1a Francesc Marse Rodriguez C. De Francesc Gumà, 1, 1r, 1a Encarnacion Rubi Aguilera Avgda. Francesc Macià, 1Baixos, 2 Purificacion Adell Querol C. Escoles Pies, 15, 1r 1a Elias G. Bechara C. Sant Bonaventura, 16, 1r

23


Oli de Flor de Sant Joan

Ingredients: - 5 flors de Sant Joan - 25cl d’oli d’oliva Macerarem 5 flors de Sant Joan (Helichrysum angustifolium) amb 25 cl d’oli d’oliva verge d’arbequina. Ho deixarem macerar 24 h. Sobretot fer-ho en acabar de collir-la, quan estigui en al seu punt més òptim (Juny -Juliol) Aleshores la seva coloració és d’un groc ataronjat i la seva olor és més intensa. Tot el turó s’ha vestit d’ullets grocs mirant el sol. El vent me’n porta l’olor. Arriba l’estiu, ve la calor...

24


El Pati Blau David Jou Aquest pati és com una illa, tot voltat de blau marí. I està bé que sigui així: així sembla protegit, més que pel mur, per una mar exultant i vertical que el fa secret, familiar i li dóna una frescor de pou profund i vent salí. I està bé que sigui així. Té cisterna i té una parra, té clavells i té un roser: en aquest pati s’hi està bé. Hi ha una calma, un equilibri, una indolència tan pura, que la vida, a redós seu, sembla trobar justa mesura entre el goig del contemplar i la càrrega del fer. En aquest pati s’hi està bé. Que ho pregoni la pintura. El Pati Blau C/ Àngel Vidal, s/n Ambientat i decorat per Nacho Ruíz

Fernando de Lorenzo decorant el Pati Blau. Corpus 2012.

El Pati de Can Ferret C/ Àngel Vidal, 28 Ambientat i decorat per la Comissió de Corpus

25


Col·laboradors Corpus 2013 Bar El Cable C/ Barcelona,1 Floristeria Mirabent C/ Sant Francesc, 27 Gelateria Italiana Olivier C/ Jesús, 11 i C/ Parellades, 43 Hotel Medium Sitges Park C/ Jesús, 16 Jardineria Bordas Av. del Mar, s/n (Gavà) Mercat Municipal de Sitges Av. Artur Carbonell, 27 Merceria Requena C/ Àngel Vidal, 40 Museus de Sitges C/ Davallada, 12 Productes Flowers Pol. Ind. La Canaleta s/n (Tàrrega) Restaurant Alenti C/ Primer de Maig, 19 Restaurant El Pou C/ Sat Pau, 5 Restaurant La Nansa C/ Carreta, 24 Restaurant La Salseta C/ Sant Pau, 33 Restaurant Pic Nic Passeig Marítim Restaurant Revés C/ Sant Francesc, 35 Restaurant Soca C/ Sant Gaudenci, 9 Restaurant Los Vikingos C/ Marquès de Montroig, 7-9 Xocolatl C/ Àngel Vidal, 31 Caves Valldosera Olèrdola Hotel Dolce Sitges Av. Camí de Miralpeix, 12

26


27


Agraïments • Agrupació de Balls Populars • Ajuntament de Sitges • Antoni Sella i Montserrat • Amics del Bonsai del Garraf • Associació Turística de Serveis de Platges de Sitges • Colla Jove de Castellers de Sitges • Construccions Núñez i Comas S.L. • Família Camps i Gumà • Família Sella • Família Garriga Cots • Frederic Malagelada • Frederic Montornés i Dalmau • Gremi d’Hostaleria de Sitges • Grup d’Estudis Sitgetans • Hospital Sant Joan Baptista • L’Eco de Sitges • Joan Bofill • Josep Maria Vives • Jordi Barrachina • Josep Maria Alegre • Museus de Sitges • Nacho Ruíz • Oci nocturn • Pere Cabot • Pere Cuadras • Pilar Carbó • Ramon Artigas Ferrer • Santi Sauch • Societat Recreativa El Retiro • Susagna Guimerà • Tradi-Club Associació

28


29


34


35


36


37


38


39