Programa del Corpus de Sitges 2014

Page 1

Declarada d’Interès Turístic i Artístic Nacional

PRO G RAMA CORPUSITGES2014 Del 21 al 29 de Juny

1

CORPUSITGES2014


INDEX

4 5 6 7 8-9 10-11 12-13 14-15 16 17 18 19 20 21 22 23 24-25

ORGANITZA Ajuntament de Sitges Comissió de Corpus DISSENY GRÀFIC Sara Matas CARTELL Matías Krahn FOTOGRAFIES Josep M. Alegre IMPRESSIÓ DEL PROGRAMA Editorial MIC DIPÒSIT LEGAL B-13372-2014

2

Salutació del Batlle de Sitges Salutació de la Pregonera Salutació de la Presidenta de la Comissió Autor del Cartell de Corpus 2014 Els Cartells La Catifa i l’Altar del Cap de la Vila Programa Els sabors de la Festa del Corpus Participants 75a Exposició de Clavells Expositors 24a Mostra de Bonsais i Suiseki Participants 56è Concurs d’Ornamentació Floral de Balcons, Finestres i Façanes Participants Mostra de Catifes L’Ou com Balla Els Patis Col·laboradors Agraïments Plànol

3

CORPUSITGES2014


MIQUEL FORNS

MONTSERRAT MARCET

BATLLE DE SITGES

PREGONERA

El dijous següent a l’octava de Pentecosta celebrem el Corpus, una festa que a Sitges hem fet nostra i que, més enllà del sentit religiós de veneració pública del sagrament de l’eucaristia, vivim d’una forma lúdica, popular i també gastronòmica.

El Cap de la Vila tornarà a ser l’escenari central de l’acte religiós i, aquest 2014, els responsables de la seva elaboració són els expositors de l’Exposició de Clavells que celebra el 75è aniversari. A totes les persones implicades i a tot el poble de Sitges, felicitats per mantenir aquesta iniciativa que demostra com amb la suma de paciència, cura i dedicació el cultiu del clavell supera l’efímer de les flors. L’ou com balla, que ja tenia lloc a la Catedral de Barcelona el 1440, l’engalanament de patis balcons i façanes, ompliran Sitges dels perfums de les flors i de la creativitat dels seus dissenyadors. Us vull desitjar des d’aquestes línies que participeu en la celebració, que la feu viva i que Sitges es torni a vestir de flors, tan bé com sap fer-ho.

La festa es renova anualment amb noves propostes i aquest any la recentment estrenada Comissió, que presideix Núria Amigó, ben segur que depara noves idees per dinamitzar una celebració que es nodreix de múltiples elements. Els veïns amb les seves aportacions, disseny i incansable treball són indispensables per a l’elaboració de les tradicionals catifes que sumen més de 300.000 flors entre totes elles.

Miquel Forns i Fusté Batlle de Sitges

4

Montserrat Marcet i Soler va néixer a Sitges el setembre del 1954 i des de ben petita va aprendre a estimar-se la seva vila doncs les seves tradicions es vivien molt especialment en la vida familiar. En viure al carrer Jesús ha contemplat processons, anades i vingudes dels sitgetans, així com les arribades dels turistes en tren com a gran riuades de nous vinguts sorpresos per la bellesa de la població, els carrers polits i les façanes blanques, tot i que reconeix que amb el temps la població ha perdut molt de serenor i quietud. Cap cosa és perfecte i el signe dels temps ha deixat la seva petjada principalment en els pobles de la costa, tot i així, opina que “Sitges pot enorgullir-se de conservar les tradicions enriquint-les”. A casa va veure els pares dedicar-se amb estimació a les danses del país; “L’Esbart Sitgetà” n’és una bona mostra on els seus progenitors van aconseguir aplegar un seguit del balls antics que mai seran oblidats. En Rafael Marcet, a més va dibuixar, fins ben gran, el disseny de la catifa de flors del

primer tram del carrer Jesús, fins que va cedir-li el testimoni a la Montse, a qui els estudis portats a terme a l’Escola d’Arts i Oficis “La Llotja”, serien els millors aliats per sortir-ne airosa del repte, sempre comptant amb l’ajut de la resta del veïnat. Més d’un any era fora de la vila degut al treball de dissenyadora i ja fos de prop o de lluny, sempre era amatent en tot quan succeïa a Sitges, bategant-li el cor emocionat quant li deien que la tasca havia estat feliçment coronada, moltes vegades amb els entrebancs de la meteorologia, fins arribar a portar el guarniment del carrer al millor port. Enguany la Montse té el compromís d’exercir de pregonera de la Festa del Corpus, tot i que la seva timidesa no serà pas la millor aliada, una vegada més enllestirà amb nota ben alta el repte.

5

CORPUSITGES2014


NÚRIA AMIGÓ

MATÍAS KRAHN

PESIDENTA DE LA COMISSIÓ

AUTOR DEL CARTELL DE CORPUS

La Festa de Corpus ja ha tornat i la nova Comissió encarregada de preparar-la s’estrena volent que sigui tan participativa com en anteriors edicions. Les sitgetanes i sitgetans que al llarg dels anys l´han preparat, han deixat a les nostres mans un dels signes més preuats de la nostra identitat i enguany ens toca a nosaltres viure molt de prop allò que és un privilegi i una experiència apassionant, amb la responsabilitat de mantenir la seva essència intacte però al mateix temps plena de vitalitat, perquè s’actualitza i es renova constantment.

tats actuals pel desplaçament de tots els que volien compartir amb nosaltres el Corpus de Sitges. L’ aroma i els colors de les flors, el sons de les gralles, la confecció de les catifes i l’amorós i pacient conreu dels clavells formen part del ritual d’una Festa que més enllà de creences i llocs d’origen, s’ha convertit en patrimoni dels sitgetans. Des de la Comissió d’enguany voldríem afegir el nostre esforç per a fer que aquest ‘tothom’ sigui cada cop més ample per a que en la preparació, en la participació i en la celebració ningú en quedés al marge i us convidem a no deixar-vos perdre cap de les activitats i celebracions que incorpora el programa del Corpus 2014. Participeu-hi, gaudiu-la tant intensament com pugueu, amb el desig que el seu record perduri fins el proper any.

Amb els anys, sense perdre les arrels religioses, espirituals i populars, s’ha anat incorporant al seu voltant elements nous com la decoració floral de patis o la gastronomia amb flors, mentre que desapareixien altres com per exemple, l’entranyable “Tren de les Flors” que des del any 1951 i fins la primera meitat dels anys 70, arribava des de Barcelona en una època on no existien les facili-

Núria Amigó Presidenta de la Comissió

6

Matías Krahn ve d’una família d’artistes. És el tercer fill de l’escriptora de literatura infantil i poetessa María de la Luz Uribe i de l’il·lustrador i artista Fernando Krahn. Arribats a Sitges l’any 1973 procedents de Xile, van fer de la nostra vila la seva segona terra natal. La casa familiar es va convertir de seguida en lloc de trobada i de debat intel·lectual i artístic. Aquest entorn natural i els nombrosos viatges que la família realitzava, van propiciar que es decantés per l’art com a professió.

Del cartell que ha fet diu: “Els punts són flors, persones, cèl·lules d’un cos, peces d’un puzzle infinit, d’un riu interminable, colors de la vida esperant sempre ser reconeguts. Es tracta de tornar a certa essència del que aquesta celebració significa, capturar l’esperit del que hi ha darrera de la celebració, connectar amb el component sagrat que és el motor de la vida i de l’art”. De la pintura i de la seva relació amb ella: “La pintura es la meva vocació, la meva passió, el meu joc, la meva vida, em cura. Penso en ella com un procés de recerca constant”. “L’essència no està en les formes sinó en el contingut que està latent en elles perquè hi ha molta informació en les coses més senzilles i aparentment simples”. “Quedar-se amb el que ja és coneix es, de vegades, la pitjor opció. A mesura que un arrisca, s’eixamplen els límits i s’és capaç de relacionar-se amb alguna cosa superior; penso que és aquest el propòsit tant de la vida com de l’art. Em veig com un instrument a disposició de quelcom més gran”.

Es va llicenciar en Belles Arts i va fer el doctorat a la Universitat de Barcelona. Des de l’any 1996 fins avui ha realitzat una vintena d’exposicions individuals i ha participat en més d’un centenar de col·lectives a galeries i museus d’art d’arreu del mon. Matías Krahn, que va créixer a la nostra vila, s’ha convertit en un dels nostres grans artistes joves internacionals. Quan li vàrem demanar la seva col·laboració per fer el cartell pel Corpus d’enguany, de seguida ens va transmetre el seu entusiasme per les coses de la vila.

7

CORPUSITGES2014


CORPUSITGES2014 Del 21 al 29 de Juny 8

FIRA CORPUSITGES2014 Del 21 al 22 de Juny al Passeig de la Ribera De 10 a 22 Hs 9

CORPUSITGES2014


EXPOSITORS DE CLAVELLS DE SITGES “En els aires hi ha una festa que no es veu. Pels carrers, tothom sembla que porti vestit nou i que la ciutat estiga de si tota guarnida, ja abans de la pluja olorosa de la flor d’aquest dia i del voleiar en els balcons dels domassos de colors vius a la llum suau de la tarda, quan ressonen les campanes pausadament i amb gran majestat, i es senten músiques pertot. Tot sembla que canti. Tot vol dir quelcom molt gran que no pot dir-se amb paraules” JOAN MARAGALL

CATIFA I ALTAR DEL CAP DE LA VILA

Aquest any es commemora el 75è aniversari de la celebració de la I Exposició de Clavells i aquest és el motiu pel qual se’ns ha convidat als expositors a realitzar la catifa del Cap de la Vila.

La I Exposició de Clavells es va celebrar l’any 1918 i va ser inaugurada pel batlle Bonaventura Julià i Massó el 18 de maig d’aquell any en el Pavelló de Mar, impulsada per un grup d’amics que es reunien en el Café la Xarmada. Des d’aleshores l’Exposició ha viscut, no sense interrupcions, la més important de les quals va ser durant els anys 30 i 40. L’any 1950 es va recuperar i ja s’ha mantingut ininterrompudament fins avui.

Nosaltres, els expositors, fem del cultiu del clavell un art i una manera de viure. En formem part d’aquest grup una trentena de persones de tota edat i molts de nosaltres hem heretat aquesta il·lusió pel cultiu i la cura del clavell dels nostres pares i dels nostres avis, fins al punt que a la mostra es poden presentar pares, fills i néts amb col·leccions diferents. Veure créixer l’esqueix, mimar-lo, fins i tot parlar-li i cantar-li és un tret característic de qualsevol expositor. Patir per l’excés de sol o d’aigua, per les plagues o per qualsevol senyal inesperada fa que estiguem pendents d’ells com si fossin un més de la família.

L’encàrrec i la responsabilitat de fer la catifa del Cap de la Vila l’atorga la Comissió del Corpus, i amb freqüència és un premi a alguna associació o institució de Sitges que faci anys o que celebri alguna efemèride destacada. Per a qui rep l’encàrrec és sempre una distinció i un honor amb el que s’entra a formar part de la petita història del Corpus de la nostra població. Aquest any del 75è aniversari de l’Exposició de Clavells, la vàrem sol·licitar i l’hem rebut amb una gran alegria. La catifa que hem preparat per oferir als nostres convilatans està pensada amb motius del món del pagès, del cultivador i de la nostra tradició rural que hem de procurar que ni es perdi ni s’oblidi malgrat tots els canvis socials de cada època.

Distribuïm els esqueixos en el mes de setembre, els comencem a plantar entre novembre i desembre, fins al febrer els anem regant un parell de cops per setmana, i és cap al juny quan ja els reguem diàriament. L’èxit de tot plegat és una feina perseverant durant tot l’any que culmina quan els visitants poden gaudir de les nostres col·leccions a l’Exposició i nosaltres ens oblidem de la feinada que hem tingut durant tot l’any. Ja que la base de les catifes a la nostra vila ha estat sempre el clavell, estem convençuts que l’Exposició de Clavells és una part indestriable de la Festa del Corpus amb la qual sempre ens hem sentit molt identificats.

Així doncs, gaudiu del Corpus, de l’ou com balla, de l’Exposició de Clavells, de les catifes, de la processó i de tot el que Sitges ens ha preparat pel gaudi de sitgetans i visitants, tot esperant que la nostra catifa us faci sentir-vos més a prop de tot el que la nostra Festa del Corpus significa per a la nostra vila.

10

11

CORPUSITGES2014


Programa Dm10 - Dg29/

Ds21/

Dg22/

A la Sala de Diorames del Museu Romàntic quedarà exposat

OBERTURA DE LA 75a EXPOSICIÓ NACIONAL DE

CONFECCIÓ DE LES CATIFES DE FLORS EN DIVERSOS

el quadre La Processó de Corpus d’Arcadi Mas i Fondevila

CLAVELLS I DE LA 24a MOSTRA DE BONSAIS I SUISEKI

CARRERS DE SITGES

10:30Hs Jardins i Sala d’Actes de la Societat Recreativa

Des de la matinada

Dv13 - Dg22/

Comunió, els feligresos, les Pubilles, els Gegants, la Moixiganga, el Drac i l’Àliga.

20:30Hs Baluard, plaça de l’Ajuntament, Bosc, Davallada, Barcelona, Santiago Rusiñol, Jesús, Cap de la Vila, Major, plaça de l’Ajuntament, Baluard

El Retiro

SOLEMNITAT DEL COS I LA SANG DE CRIST CORPUS

LA FESTA DEL CORPUS DES DE LA CUINA DELS

PINTEM FLORS. TALLER INFANTIL

RESTAURANTS

Dj26/

CHRISTI

2014 En acabar guarnirem les reixes de la porta principal de

Misses del dia de Corpus

75 ANYS D’EXPOSICIONS DE CLAVELLS

l’Ajuntament amb flors, amb la col·laboració dels Museus de

Acabada la Missa de les 9, exposició del Santíssim a la seva

“EL GLAMOUR A LA FESTIVITAT DEL CORPUS CHRISTI”

Sitges

Capella fins després de la Missa de les 12

Conferència a càrrec de MIQUEL MARZAL, Historiador local

11:30Hs Plaça de l’Ajuntament

9:00, 10:00 i 12:00 Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla

i Bibliotecari

TALLER DE CUINA AMB FLORS

SORTIDA DE LES TRES PARELLES DE GEGANTS DE SITGES

L’OU COM BALLA

Impartit per les cuineres de Sitges i adreçat al públic adult

Pl. de l’Ajuntament, Major, Cap de la Vila i Àngel Vidal fins

Palau del Rei Moro, Hospital de Sant Joan Baptista, Palau

18:00 a 20:00Hs Aula Gastronòmica del Mercat Municipal

els Jardins del Retiro

Maricel i Museu Romàntic amb la projecció del documental-

Organitza: Cuineres de Sitges i Slow Food Garraf i Penedès

19:00Hs Plaça de l’Ajuntament

Corpus anys 60

MISSA VESPERTINA DE LA VIGÍLIA

CERCAVILA DEL GEGANTS DE SITGES

En acabar, trasllat i exposició solemne del Santíssim a la seva

Pels carrers amb catifa que estan fora del recorregut de la

capella. Vetlla de pregària a la Capella de L’Eucaristia

Processó del Santíssim

19:30Hs Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla

GEGANTS DE LA VILA: Ajuntament, Major, Sant Domènec,

3a Edició del Menú Floral maridat amb Malvasia de Sitges en diversos restaurants de la vila

Dm17/

19:30Hs Jardins de la Societat Recreativa El Retiro

Dj19/

ELS PERFUMS DE FLOR DEL VI. Tast de Malvasies de Sitges Prèviament es contemplarà el quadre de Joaquim de Miró,

“La Recol·lecció de la Malvasia” (1895), que forma part de la col·lecció d’art de la vila de Sitges, amb una breu explicació a càrrec de Vinyet Panyella, Directora - gerent del Consorci del Patrimoni de Sitges

Organitza: Consorci del Patrimoni de Sitges i Slow Food del Garraf i Penedès.

Cellers participants: Fundació Hospital de Sant Joan Baptista, Vega de Ribes i Gerard Jané Ventura 19:00Hs Claustre del Palau Maricel

Dv27/

LA PEÇA DEL MES

“La Nena de la clavellina” de Santiago Rusiñol. A càrrec de Vinyet Panyella 18:00Hs Palau Maricel

Ds28/

Aigua, Major, Tacó, Passeig de la Ribera, Sant Pau, Parella-

SOPAR - BALL DEL CLAVELL

INAUGURACIÓ DE LA 75a EXPOSICIÓ NACIONAL DE

des, fins l’alçada del carrer Bonaire on s’agruparan amb les

Sopar i sorteig d’una panera amb productes de la Fira

CLAVELLS I DE LA 24a MOSTRA DE BONSAIS I SUISEKI

altres colles

22:00Hs Jardins de la Societat Recreativa El Retiro

LECTURA DEL TRADICIONAL PREGÓ DEL CLAVELL A

GEGANTS MOROS I CUBANITOS: Ajuntament, Major, Nou,

CÀRREC DE LA SRA. MONTSERRAT MARCET I SOLER

Passeig de la Ribera, 1r de Maig, plaça Indústria, Marquès

A continuació visita a l’Exposició. Els assistents seran con-

de Montroig, Parellades, fins l’alçada del carrer Bonaire on

vidats a un refrigeri a càrrec de fruites i verdures LA SÍNIA

s’agruparan amb l’altre colla.

(Mercat Municipal) i Caves Valldosera d’Olèrdola

CERCAVILA CONJUNTA: Bonaire, Passeig de la Ribera, Nou,

20:00Hs Jardins de la Societat Recreativa El Retiro

Major i plaça de l’Ajuntament

Dg29/

ACTE OFICIAL DE REPARTIMENT DE PREMIS I CLOENDA DEL CORPUS 2014

19:00Hs Jardins de la Societat Recreativa El Retiro

Al finalitzar l’acte de cloenda, concentració al Santuari de

18:45Hs Plaça de l’Ajuntament

Ds21 - Dg22/

Nostra Senyora del Vinyet, per fer-li la tradicional ofrena

VISITA GUIADA “FLORS, TRADICIÓ I FESTA”

FIRA DE CORPUS

10:00 a 22:00Hs Passeig de la Ribera

12

A càrrec d’AGIS GUIES DE SITGES

MISSA SOLEMNE

Després de la visita, confecció d’una catifa de flors a la plaça

19:30Hs Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla

d’Eduard Maristany amb totes les persones assistents

PROCESSÓ DEL SANTÍSSIM SAGRAMENT

22:00Hs Sortida des de la Societat Recreativa El Retiro

Acompanyat pels infants que enguany han fet la Primera

col·lectiva de clavells a la Verge.

La Barqueta, guarnida de flors i música ens traslladarà al Santuari del Vinyet

13

CORPUSITGES2014


3MENÚ EDICIÓ FLORAL

ELS SABORS DE LA FESTA DEL CORPUS EN DIFERENTS INDRETS DE SITGES PODEM GAUDIR DE VARIETATS GASTRONÒMIQUES, MENÚS FLORALS, GELATS, TAPAS, PASTISSOS... TOTS ELLS PENSATS PER TENIR UN CORPUS AMB MOLT DE GUST

“Maridats amb Malvasia de Sitges”

TAPA CROMÀTICA

BEGUDES FLORALS A TOTS ELS XIRINGUITOS DE LES PLATGES

LA SALSETA ESMARRIS VILALTA DEHESA SANTA MARIA KVA LA PÈRGOLA LA NANSA LOS VIKINGOS LA CUCANYA DEL PORT INCIDÈNCIA DEL FACTOR VI ALENTI PIC-NIC ATZAVARA PORT

Caviar de Vi Blanc Pla de la Creu “Millor vi 2013 D.O Catalunya” Micuit de foie Reducció de maduixes amb Mòdena i Festucs Flor comestible mini Pensaments Gelatina de Mango

EL RETIRO

Ds28 JUNY

LA FESTA DEL CORPUS DES DE LA CUINA DELS RESTAURANTS

13 / 22 JUNY

14

SOPAR DEL BALL DEL CLAVELL

GELAT D’HIBISCUS

Torradeta salada amb Hummus de Llenties Amanida de Brots verds i Flors amb Formatge Brie Crema de carbassó amb la seva Flor i encenalls de Pernil

C/PARELLADES

Mar i Muntanya de Pollastre amb Escamarlans + INFO i reserves: 93 894 01 37 / 667 582 944

GELAT DE VIOLETA C/JESÚS

Gelat d’Espígol Pa i Vi

15

CORPUSITGES2014


PARTICIPANTS 75a EXPOSICIÓ NACIONAL DE CLAVELLS

EXPOSITORS 24a MOSTRA DE BONSAIS I SUISEKIS

Encarna Abellan_ Ada Almirall_ Rosa Andreu_ Albert Bigaire Anna Boix_ Ma Dolors Carbonell_Jordi Carbonell Freixes Josep Carbonell Freixes_ Ma Dolors Castellet_ Joan Comas Castellet Joan Comas Ferré_ Joan Manuel Enríquez_ Josep Fernández Fina Fontanet_ Guardería La Formigueta_ Imma Ibáñez Rafael Ibáñez Ribot_ Albert Llorenç_ Vinyet Marcet / APAG Sònia Mataix_ Judit Miró i Consol Civit_ Montse, Estela i Margarita Elisabet Olaria_ Laura Olivé Fornas_ Maite Perales_ Cándida Pérez Paquita Ràfols_ Ignasi Rubí_ Jèssica Rubí González Lluïsa Saltó i Carles Vidiella_ Ferran Vicente Avis de l’Hospital de Sant Joan_ Noies del Garraf

Susana Barba López_ Família Carbonell Massip_ Enric del Campo Bayarri_ Antonio Ramírez Carbonell_ Carme Rodríguez Caballer_ Imma Rodríguez Caballer_ Carles Serrat Vázquez_

JURAT: SANTI SAUCH _ JOSEP VENTURA _ PERE CABOT

“La majoria de les espècies es coneixen amb els noms de Clavell, Clavellina o Clavellet. Són plantes originaries d’Euràsia, amb algunes espècies Africanes o de l’Amèrica subàrtica. Generalment són plantes herbàcies perennes, i les seves fulles son de disposició oposada i simples. Les flors, tenen cinc pètals i el seu fruit és una càpsula. Les formes obtingudes per a jardineria, tenen les flors molt més grosses i vistoses que les silvestres”

Ds21 al Dg29 10:30 a 14:00Hs 16:30 a 20:30Hs Dg de 10:00 a 20:30 Jardins del Retiro C. Àngel Vidal

16

“Suiseki és una paraula Japonesa que fa referència a una petita roca amb la forma i colors de la qual podem recordar a un paisatge o objecte de la natura”.

Dv20 al Dg22 10:30 a 14:00Hs 16:30 a 20:30Hs Dg de 10:00 a 20:30

“Bonsai paraula japonesa que el seu significat vol dir cultivar en safata. Es un arbre normal i corrent el qual es manté petit en podar-li les branques i arrels mantenint-lo dintre d’un volum reduït de terra i necessita moltes atencions”.

Jardins del Retiro C. Àngel Vidal

17

CORPUSITGES2014


PARTICIPANTS 56è CONCURS D’ORNAMENTACIÓ FLORAL DE BALCONS, FINESTRES I FAÇANES

PARTICIPANTS MOSTRA DE CATIFES INDIVIDUALS

Alpe Conceptes Plastificats C/ Sant Bonaventura,13 1er 1a Antonio Flores García C/ Mestre Magí Casanovas,24 1er 1a Antonio Juhé Jacas Passeig de la Ribera,10 1er Chus Pérez Ramirez C/ de l’Aigua,20 1er Dolores López Moya C/ Sant Lli,4 1er 1a Esperanza Almirall Pelegrí C/ de l’Aigua,19 baixos Francesc Marsé Rodríguez C/ Francesc Gumà,1 1er 1a Francisca Ràfols Gual C/ Sant Crispí,13 1er 1a Irene Herrero del Barrio C/ Sant Josep,33-35 1er 2a Isabel Osete Rufete C/ Perpetuo Socorro,30 àtic Jaime Llorens Moreno Camí del Coll,20 baixos Juan Adame Verdú C/ Sant Honorat,50 2on 3a Juana Garrido Cazalla C/ Pau Casals,14-22 2n 2a M.Dolores Carbonell Tutusaus C/ Sant Damià,10 2n 2a Manuela Gázquez Pérez C/ Pau Barrabeitg,9 Miguel Vicente Vallespin C/ D’en Tacó,7 baixos Núria Andreu Almirall C/ Àngel Guimerà,10 1er Purificación Adell Querol C/ Escoles Pies,15 1er 1a Rosa M Muntané Peris Passeig de Vilanova,3 2n 1a

Creu Roja Sitges Plaça del Baluard Escola Olive Tree Plaça de l’Ajuntament Colla Jove de Castellers de Sitges Plaça de l’Ajuntament COL·LECTIVES IES Vinyet Plaça de l’Ajuntament Veïns del c/ Santiago Rusiñol C/ Santiago Rusiñol OWLS Education C/ D’en Bosc Casino Prado Suburense 4t Tram c/ Jesús Museus de Sitges-Fundació Stämpfli C/ D’en Bosc Miquel Marzal 3r Tram c/ Jesús Agrupació de Balls Populars de Sitges C/ D’en Bosc Marina Paulí 1r Tram c/ Jesús Cercle Artístic de Sitges C/ D’en Bosc Expositors de Clavells de Sitges Cap de la Vila Òmnium Garraf C/ Barcelona Ariadna Font - Rosa Junyent 1r Tram c/ Major Camil Roca 2n Tram c/ Jesús Rosa Peris 3r Tram c/ Major Veïns del carrer Sant Pau i C/ Sant Pau Institut Joan Ramon Benaprès 6è Tram c/ Major Richmond International School Veïns del c/ Bonaire C/ Bonaire Amics del carrer de l’Aigua C/ de l’Aigua Veïns de la plaça Indústria Plaça Indústria AGIS Plaça Eduard Maristany ESCOLES Club de Mar Sitges Passeig Marítim Escola Esteve Barrachina 5è Tram c/ Jesús Sunway Playa Golf Passeig Marítim CEIP Maria Ossó 2n Tram c/ Major Hospital Sant Joan Baptista Hospital Sant Joan Baptista CEIP Miquel Utrillo 4t Tram c/ Major Residència Les Magnolies Residència Les Magnolies Escola Pia de Sitges 5è Tram c/ Major Piscina Municipal “CATIFA VERTICAL” Camí de la Fita s/n CEIP Agnès de Sitges Plaça de l’Ajuntament

JURAT: AGUSTÍ ALBORS _ VINYET CASOLIVÉ _ VIKI GALLARDO _ PILAR LLOPIS _ ROSA Mª MATAS _ PERE MONTANÉ

18

19

CORPUSITGES2014


L’OU COM BALLA

ELS PATIS DEL CARRER ÀNGEL VIDAL Xavier Miret i Mestre L’ Ou com balla del Corpus de Sitges La Xermada,N.15 (2000)

PATI BLAU Recreació del quadre de Santiago Rusiñol “EL PATI BLAU” Atrezzo de Joan Roca i projecció de Xavi Gázquez

L’Ou com balla és un costum originari de Barcelona i sempre vinculat amb la diada del Corpus. Sobre el seu origen, Joan Amades en el Costumari Català el situa cap el s.XVII. Es considera Sitges, on al s. XVII es fundà la confraria de la Minerva especialitzada en el culte eucarístic, una de les primeres poblacions de fora de Barcelona on amb més freqüència es van muntar l’Ou com balla per Corpus, tenint constància de la seva presència des de fa més de 125 anys. Ja en 1886 es va fer una glorieta formant una cascada de boix i canyes amb un brollador en el que s’hi posà un Ou com balla al carrer del Progrés, l’actual Illa de Cuba, per tal de celebrar la seva incorporació al recorregut de la processó de Corpus. En els anys 1922 i 1923 les cròniques de l’època registren l’embadaliment de la canalla davant l’ou que pujava, baixava, tombava i retombava dalt del raig de l’aigua del brollador que es muntà al Cap de la Vila. A partir dels anys 50 del s. XX a l’altar que una o altra entitat han muntat al cap de la Vila per la diada de Corpus s’hi ha vist més d’un cop l’ou com balla com a element al·legòric i decoratiu. Des d’aleshores és un element festiu més de la diada de Corpus i en els darrers temps s’ha consolidat de manera que cada any el podem contemplar a diferents espais de la Vila.

REIXA DE LA CASA NÚMERO 16 Flors elaborades amb material reciclable, ampolles de plàstic i oueres de cartró Avis i àvies del Centre de Dia l’Aplec

PATI DE CAN FERRET Mar de Clavells Muntatge de flors de paper i xarxa de pescar Residents de l’Hospital de Sant Joan Baptista

ENTRADA ALS JARDINS DEL RETIRO Flors de ganxet “Comando Crochet”

PALAU MARICEL Dd22 11:00 a 15:00Hs

HOSPITAL ST JOAN BAPTISTA Ds21 10 a 14Hs i 16 a 19Hs Dd22 10 a 15Hs

PALAU DEL REI MORO Dd22 10:00 a 15:00Hs

MUSEU ROMÀNTIC Dd22 11:00 a 15:00Hs

Decorats des de Dj19 al Dg22

PATI BLAU

20

REIXA DE LA CASA N.16

PATI DE CAN FERRET

21

COMANDO CROCHET

CORPUSITGES2014


COL·LABORADORS ART NATURA

BAR EL CABLE CAKES HOUTE COUTURE PATRICIA ARRIBALZAGA CAVERDOS CENTRE DE DIA L’APLEC CINE CLUB SITGES COMANDO CROCHET FINCA VILADELLOPS FLECA 9 FLORISTERIA Art Natura FORN Maringà Bar el Cable Mercat Municipal BRISA FLORISTERIA MIRABENT FUNCakes Haute Couture Merceria Requena DACIÓ HOSPITAL ST JOAN GARPatricia Arribalzaga Museus de Sitges Caverdós DEN CENTER GELATERIES OLIVIER Pastisseria Calderón Centre de dia l’Aplec Pastisseria Massó HOTEL GES GREMI D’HOSTELERIA Cine Club Sitges Pastisseria Sabaté Comando Crochet JARDINERIA DOLCE SITGES BORPerfumeria Venus Finca Viladellops Peixeteria Rubí DAS LA Fleca SITGETANA CRAFTBEER Forn 9 Perbacco L’ECO DEFloristeria SITGES MARINGÀ MERBrisa Piscina Municipal Floristeria Mirabent CAT MUNICIPAL MERCERIA REPizzeria Cap de la Vila Fundació Hospital Productes Flower QUENA MUSEUS DE SITGES PASSt Joan Baptista Quiosc de l’ Alba Center TISSERIA Garden CALDERÓN PASTISSERIA Residència Avis Hospital de Gelateries Olivier St Joan Baptista MASSÓ PASTISSERIA SABATÉ PERGES Restaurant la Cucanya d’Hosteleria FUMERIAGremi VENUS PISCINA MUNICIAvinguda Sofía Spa Hotel Hotel Dolce Sitges PAL PIZZERIA CAP DE VILA PROVi mesLA VI Jardineria Bordas Xamaní DUCTES LaL’Eco FLOWER QUIOSC DE L’ Sitgetana Craftbeer Xocolatl de Sitges ALBA RESIDÈNCIA AVIS HOSPITAL DE ST JOAN RESTAURANT LA CUCANYA AVINGUDA SOFÍA SPA HOTEL VI MES VI XAMANI XOCOLATL 22

AGRAÏMENTS AGRUPACIÓ BALLS POPULARS AGUSTÍ ALBORS AJUNTAMENT DE SITGES ANGELINA SALESAS ANNA GRIMAU ANTON RAFECAS ASSOCIACIÓ CUINERES DE SITGES ASSOCIACIÓ DE SERVEIS TURISTICS DE PLATGES DE SITGES CAVAS VALLDOSERA CERÁMICAS MARCÉ EXPOSITORS DE CLAVELLS FAMÍLIA CAMPS GUMÀ FAMÍLIA GARRIGA COTS GUILLERMO NEFFKE JOAN ROCA PUJADÓ JOSEP M ALEGRE JOSEP VENTURA LA SÍNIA MARIA GRAU MATÍAS KRAHN MERCAT MUNICIPAL MIQUEL MARZAL MONTSERRAT MARCET PERE CABOT PERE MONTANÉ PILAR LLOPIS SLOW FOOD GARRAF I PENEDÈS SOCIETAT RECREATIVA EL RETIRO TRADI-CLUB ASSOCIACIÓ VALENTÍ MONGAY VIKI GALLARDO XAVI GÁZQUEZ ROMO Agrupació Balls Populars Agustí Albors Ajuntament de Sitges Angelina Salesas Anna Grimau Anton Rafecas Associació Cuineres de Sitges Associació de serveis turistics de Platges de sitges Cavas Valldosera Cerámicas Marcé Construccions Nuñez i Comas Expositors de Clavells Família Camps Gumà Família Garriga Cots Guillermo Neffke Joan Roca Pujadó Josep M. Alegre

23

Josep Ventura La Sínia Maria Grau Matías Krahn Mercat Municipal Miquel Marzal Montserrat Marcet Pere Cabot Pere Montané Pilar Llopis Slow Food del Garraf i Penedès Societat Recreativa el Retiro Tradi-Club Associació Valentí Mongay Viki Gallardo Xavi Gázquez Romo

CORPUSITGES2014


1 2 3 4 5 6

ESMARRIS LA SALSETA LA NANSA ALENTI KVA VILALTA

LA PÉRGOLA 8 LOS VIKINGOS 9 ATZAVARA PORT 10 PIC-NIC 11 LA INCIDÈNCIA DEL FACTOR VI 12 LA CUCANYA DEL PORT 13 DEHESA SANTA MARIA 7

L’OU COM BALLA

6

CATIFES CERCAVILA GEGANTS PROCESSÓ EXPOSICIÓ CLAVELLS, BONSAI I SUISEKI

8

5

ELS PATIS

4

7

13 10

11

2

FIRA

3

P UNT S D’INT ERÈS

R E S TA U R A N T S M E N Ú F L O R A L

1

12 9

24

25

CORPUSITGES2014


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.