Page 1

:

Sponsor de Stoel

Sponsor de Stoel

De Stoel bij de gebroeders Sleumer De stoel heeft dit keer een dubbel interview met Bernard en Jan Sleumer. Jan is de oudste van de twee en als hij over zijn broer praat, heeft hij het dan ook steeds over Bernard-je. Het interview is op twee verschillende plaatsen afgenomen, omdat zowel Jan als Bernard oppas verplichtingen hadden: Jan moest op de kids passen en Bernard op de kroeg. Jan heeft een mooi gerestaureerd pand in Zandeweer, waar hij samen met partner Heleen en kinderen Chiel en Floor woont. Een tijdje terug is er een gedeelte aan het huis gebouwd, die helemaal in de oude stijl van de rest van het huis is opgezet. Het liefst gebruikt Jan hiervoor oude balken en andere materialen uit slooppanden om het geheel in de oude sfeer te brengen. Ook in de tuin komen we oude elementen tegen. Het terras en wandelpad zijn van oude klinkers gemaakt, die een perfecte eenheid vormen met het huis. Een klein hoekje is nog van nieuwe tuintegels, maar zullen als Jan weer een partijtje oude klinkers tegenkomt worden vervangen. Bernard woont samen met Lucy boven hun café “De Babbelaar” in Uithuizen. Tijdens de rustige momenten in de kroeg heeft Bernard tijd om vragen te beantwoorden en als het te druk wordt vult Lucy hem aan. J = Jan Sluimer, B = Bernard Sleumer, L = Lucy.


Waar en wanneer zijn jullie geboren? J Op 9 september 1968 aan de Pieter Hutstraat te Usquert. Het huis staat er nog, het is het laatste uit een rij van 5 tegen de weilanden aan. Oma had er een café net over het spoor wat later Dynamite werd. Toen ik 6 was zijn we naar Uithuizen verhuisd. B Op 27 mei 1975 te Uithuizen. Naast de Katholieke kerk.

Hebben jullie nog broers of zussen? J Naast Bernard-je heb ik nog 3 zussen, Lina, Titia en Lucil. Zijn er nog voetballers bij? J Bernard is voetballer en ik vond van mezelf dat ik hem wel aardig kon raken. Welke scholen hebben jullie bezocht? J De LTS in Uithuizen

en de Mavo in Uithuizen. Daarna zou ik naar de Cultuur Technische School in Velp. Ik was al aangenomen. De opleiding leek me leuk, je leerde er van alles over land, water en natuur. Op een dag in september zei mijn pa :”Moet je niet naar school?” Ik zei “Nee, ik heb alles afgezegd. Wat moet ik aan de andere kant van het land?” Ik wou toen naar de zeevaartschool, dus ik samen met mijn pa naar de open dag. “Moet hij dat allemaal weten?” vroeg mijn pa aan een leraar, wijzend op een grote kast met boeken en andere zaken. “Ja?, dan gaan we nu weg!”, zei hij. Dus ook die opleiding ging niet door. B De Mavo in Uithuizen, Ik wou daarna naar de zeevaartschool, maar mijn pa wou me niet bij de marine hebben.


Hoe ziet jullie gezin eruit? J Ik ben samenwonend met Heleen. Ik heb 2 kinderen Chiel en Floor. Chiel voetbalt en is een multifunctionele speler, net als zijn pa. Ik begon in de wedstrijd vaak als spits, maar als de spelers opschoven stond ik laatste man! Ik heb een vaste kreet die ik graag ventileer en dat is “Bal aan de voet”. Je moet de bal niet lukraak wegschoppen. B Ik ben samenwonend met Lucy Welke elftallen hebben jullie doorlopen? J Ik ben bij Noordpool begonnen en heb alle jeugdelftallen doorlopen. Toen naar het 2de, 3de, 4de en 5de van Noordpool. Ik heb gevoetbald tot mijn 31ste. Toen kreeg ik een enkelbreuk en moest ik stoppen. B Ik ben begonnen op mijn 6de en heb ook alle jeugdelftallen doorlopen. In de A1 speelden we selectieklasse. Ik heb ook nog met Arie Duinkerken en Ronald de Vries gevoetbald. Ik vind het jammer dat Arie is gestopt. Vooral als keeper vond ik hem grote klasse. Ik zie veel van Arie in Willem. Bij Noordpool ben ik gestopt op mijn achttiende. Op mijn 23-ste ben ik bij Usquert veld en zaal weer begonnen. De laatste drie seizoenen heb ik bij Corenos gevoetbald. Wat zijn jullie sterke punten als voetballer? J De derde helft. Andere kwaliteiten zijn dat ik kopsterk ben. Daar oefenden we vroeger op. Bernard en ik. Op de slaapkamer. Het bed was dan het doel en ik gooide de bal tegen de muur achter het bed en probeerde dan de bal op het bed te koppen. Bernard probeerde dat natuurlijk te verhinderen. Ook waren we vaak aan het “Veurzet-jen” We moesten de bal 3x raken voordat we op het doel konden afronden. B Ik ben tactisch sterk, balvast en ik kan goed koppen. En wat zijn de zwakke punten? J Mijn actieradius. Ik ben een diesel zonder turbo. Ook ben ik geen super verdediger. Het liefst stond ik in de spits of op het middenveld B In 1 tegen 1 situaties ben ik niet zo sterk.


Wat zijn je leukste voetbalherinneringen? J Op den duur hadden we een ploeg waarbij het voetbal steeds minder belangrijk werd. We waren eens op weg naar een wedstrijd, maar ik moest nog even een pakje shag kopen in de kroeg.. Daar zijn we blijven hangen en uiteindelijk hebben we niet gevoetbald. In de jeugd hadden we een internationaal toernooi in Ingersoll. We haalden de finale tegen een Franse ploeg, die we ook wonnen. We kregen een beker mee van 60cm hoog! Er zijn tijdens mijn voetbalcarriere ook wel dingen gebeurd die het daglicht niet kunnen verdragen en waarvan we toen niet konden vermoeden dat het ooit tegen ons gebruikt zou kunnen gaan worden. Daarom is het beter dat die voorvallen niet in enig blad gepubliceerd zullen gaan worden. Oh ja, een hoogtepunt vond ik dat ik na een wedstrijd in het derde geroemd werd door de trainer van het eerste. Het was tegen het eind van het seizoen en de trainer zei: “Volgend jaar Jan, dan…..” Ik voelde me heel wat, dat kun je begrijpen, maar het seizoen erop stond ik ingedeeld bij het vierde in plaats van het tweede.

Andere leuke herinneringen zijn dat ik altijd op straat aan het voetballen was. Onder andere met Jan Bischop. B Op een gegeven moment speelde ik samen met Jan een kampioenswedstrijd uit bij Foxhol. Het kon bijna niet meer mis gaan, de bloemen stonden al klaar. Mensen stonden met videocamera´s langs de lijn enzovoort. Ik kreeg toen ruzie met Jan


en dat was voor de scheids zo heftig, dat hij de wedstrijd staakte en we na de rust het veld niet meer op hoefden. Mijn hoogtepunt vind ik het kampioenschap met Usquert. Dat was een erg gezellig elftal. Dieptepunt voor mij was mijn knieblessure. Mijn binnenmeniscus is bijna helemaal weg. Twee weken na de operatie stond ik alweer op het veld. Veel te snel weer begonnen natuurlijk. Wie was je grote voorbeeld? J Ik heb niet echt een voorbeeld. Ja, Horst Hrubesch

en Dieter Hoeness vond ik mooie mannen om te zien. Type: mijnwerker. Ik heb een voorliefde voor kopspecialsten. Peter Houtman en Barry van Aerle. Het voetbal van tegenwoordig vind ik niets. Ik ben met pinksteren naar het Eurovoetbal toernooi geweest. Ik heb twee wedstrijden gezien, maar ik ga er nooit weer naar toe. B Bernard Bloem vond ik een goede voetballer.

Danscafe de Babbelaar


Jan. Ben je nog betrokken bij het voetbal? Na mijn actieve carrière ben ik nog 3 seizoenen coach geweest, waarbij we 1x als tweede eindigden en 2x kampioen werden.

Jan nu te bewonderen in Zeist……. We hadden toen het asielzoekerscentrum in het dorp en er kwamen 3 tropische verrassingen uit midden Afrika in het elftal te voetballen. De beide spitsen maakten samen 80 doelpunten in een seizoen en de laatste man uit Kongo was 2 bij 2 meter. Dat was een zeer gespierde persoon. Hij vond onze voetbalbroekjes niet groot genoeg. “Broekje klein”, zei hij. Toen ik hem later onder de douche zag staan wist ik waarom. Ook liet ik een van hen eens rijden in mijn auto. Hij had namelijk een driving license. Kennelijk zijn ze zoveel kronkels in de weg niet gewend, want hij wou met een gang van 90 door een haakse bocht. Anderhalf meter voor de sloot kwamen we tot stilstand. Zelf ben ik als voetballer nooit kampioen geweest, en dat is toch wel het enige smetje op mijn meer dan glansrijke carrière.

Echte Stones fan.


We treffen Jans vader later bij Bernard en Lucy in de Babbelaar: “Jan was aan het coachen met kleine Chiel onder zijn arm. Rende hij bij de lijn langs en schreeuwde: noar veur’n!!, prachtig gezicht” Bernard, jij bent nog actief voetballer en komend seizoen te bewonderen in Corenos 3, Wat zijn je verwachtingen? Met de snelheid van Tank

(Ronald de Vries-redactie), het technisch inzicht van mij en het scorend vermogen van Bert zijn we zeker een kampioenskandidaat. Wat zeg je? Wordt Karim (kok bij Shoarma zaak Dunyia in Uithuizen) begeleider bij het derde elftal? Wist je dat hij de neef is van Zinedine Zidane?

Het shirt van Zinedine Zidane hangt in de Babbelaar

Volgen jullie het voetbal (nog)? J Ik ga vaak kijken bij ZEC. Ze zijn gepromoveerd en dat is natuurlijk super voor zo’n klein plaatsje. Ze spelen straks tegen de Heracliden, kun je nagaan. Het is een jonge ploeg. En er gaan geen spelers weg. Er komt een nieuwe trainer, van Mamio. Ik verwacht dat ze gaan meedraaien in de vierde klasse. Misschien gaan ze nog wel voor een verrassing zorgen. Ze eindigen bij de eerste vijf en een periodetitel zit er ook nog wel in. Ik vind het knap werk voor zo’n klein plaatsje van amper 600 man. En de meeste spelers komen uit het dorp zelf. Vroeger ging ik vaak naar wedstrijden van het Nederland elftal. Ik ben onder andere im Mexico, Polen, USA en Zweden geweest.


In Amerika zaten we in vanaf het vliegveld in de taxi om naar het Holiday Inn te gaan. De taxichauffeur, type BB King, vroeg ons: “welke Holiday Inn, er zijn er 7 in de stad!” In Mexico vroeg ijk een grote donkere man om een vuurtje “Smoking is bad for you”, zei hij met een donkere stem. Ik zag al allemaal mensen naar de grote neger zwaaien, bleek dat hij een bekende football speler te zijn. Die het ook wel eens leuk vond niet herkend te worden. Noordpool volg ik alleen via de teletekst op pagina 278. Ik heb nooit veel naar het eerste gekeken. We kwamen na de wedstrijd altijd in de komeet terecht en later op de dag kwamen de eerste elftal sperlers binnen. B Ik volg eigenlijk alles. Op TV, krant, teletekst. Van Noordpool zie ik alle thuis- en uitwedstrijden.

Bernard en Lucy allebei op de praatstoel.


Jan, jij bent zelfstandig ondernemer, wat doe jij zoal? Ik ben nu zo’n 8 jaar zelfstandig spacker. Het bevalt mij erg goed. Ik deel zelf mijn tijd in en bepaal zelf mijn prijs. Het is een vrij leven. ’t Is wel vies werk, maar ja. Reclame is vooral mond op mond. Ik ben wars van reclame maken. Er staat ook geen reclame op mijn bus. Alleen bij ZEC staat een reclamebord van mij langs het veld. Leuk hoe ze ermee kwamen. Ik stond in de kantine aan de bar toen ik opeens ingesloten werd door 3 bestuursleden. “Zo vent, biertje? Doe hest een aig’n bedrief nait?” Ik dacht laat ik ze een slag voor zijn en ik zei:”Wat kost een reclamebord hier?”

Motto van Jan; mond op mond reclame is beter dan autoreclame.

Bernard, is dit danscafé (De Babbelaar) je passie? Nee, mijn passie ligt bij vrachtwagenchauffeur, nee geintje. Wij zijn gevraagd dit café over te nemen en we zien dit als een opstap. We zijn uiteindelijk op zoek naar iets met meer fasciliteiten, meer dingen onder 1 dak. Lucy en ik hadden een half jaar een relatie en toen hebben we dit samen opgepakt. We hebben de formule van het café veranderd. Dit was een Hells Angel wannabee café, maar we hebben gekeken naar wat er nog niet was in Uithuizen. Een disco was er al en ook een bruin café. Maar een danscafé was er nog niet. Een combinatie van rustig praten aan de bar en lekker dansen op de dansvloer. We hebben meteen gekozen voor de jeugd en dat loopt goed. Vooral nu 538 is gestopt, is het lekker druk. We hadden indertijd bijna nog een kroeg in Roodeschool gekocht. Van Huijskens. Hij zou ons melden als het pand te koop zou komen te staan. Op een gegeven moment zagen we het te koop staan, maar toen waren er al kopers voor, dus ging dat verhaal niet door.


Wat zijn jullie hobby’s? J Ik maak muziek in de band Tunebone (spreek uit toenboon).

Zie ook www.tunebone.com. We maken Groningse rockmuziek met invloeden uit de jaren 70. Oefenen op woensdagavond is voor mij echt een uitlaatklep. Ik schrijf nummers en doe de zang. Singer/songwriter, zeg maar. Een hit van ons is “Öap in de nek”. Dat nummer heb ik geschreven. Daarbij heb ik gekeken naar het nummer “Monkey on my back” van Walter Traut. “Woar is dien reet aan vastroust” vinden de mensen een leuk, grappig nummer. Terwijl het een heel serieus nummer is. Het gaat over klagende mensen die overal over zeiken. Ik probeer mijn teksten scherp te schrijven. Sommige teksten gaan over de kerk, andere over Yin/Yan, dat je niet met, maar ook zeker niet zonder elkaar kunt. “Zij yint naar mij en ik Yan naar haar”. Ik kan drie akkoorden spelen op gitaar en dat is te weinig, want onze gitarist is ermee gestopt. De band ligt nu een beetje op zijn gat. Dus bij dezen een oproep voor een gitarist. Het zingen heb ik van mijn moeder. Moe kan goed zingen, ze zingt bij een groot koor en doet mee aan musicals. Ik houd van verschillende muziekstijlen. Belangrijkste is de bezieling. Ik houd van Hardrock, maar ook van Edith Piaf en Urban Dance Squad vind ik ook geweldig. Verder vind ik het leuk om met het huis bezig te zijn en het in oude staat terug te brengen. De tuin vind ik alleen leuk om in te zitten en te barbecuen, niet om erin te werken.


B Hobby’s van mij zijn voornamelijk het vermaken van mijn neefjes en het volgen van sport. Ik volg alle sporten. Tennis, Tour de France, Olympische spelen en natuurlijk voetbal. Het Nederlands elftal wordt ik lyrisch van. Ik ben onder andere in Portugal geweest, in Luxemburg en in Polen. Heeft Jan nog over de reis naar Polen verteld? Nee? Nou, het was 1992 of 1993. We gingen met de bus naar Polen waar een interland zou plaatsvinden. We hadden 300 blikken bier meegenomen voor onderweg. Op het station hebben we nog een steekkar geleend om de boel in te laden. Bij Oldenzaal gingen we de grens over, maar toen waren we al door het bier heen. Op een gegeven moment viel iedereen in slaap en wij naar de koelkast van de bus om die te plunderen. Bij het stadion in Polen aangekomen begint Jan Bisschop met zijn Nederlandse vlag te zwaaien. Direct stopt er een ME bus, agenten springen eruit en beginnen op ons in te slaan. De Nederlandse fans waren nogal in overtal. Er waren 10.000 oranje fans om 5000 Polen. Er was ook een maaltijd geregeld. Wat bleek? Er stonden 4 barbecues van een halve meter breed voor 10.000 man! Uiteindelijk hebben we de wedstrijd met 3-1 gewonnen. Broer Jan had alleen een tshirtje aan en het werd daar ’s avonds harstikke koud, dus Jan heeft de hele wedstrijd in elkaar gedoken gezeten van de kou. Oh ja wat met opviel aan Polen was de razendsnelle inflatie. Ik haalde voor 10 man bier en was 10 mark kwijt. Het volgende rondje kostte 20 mark. We eindigden met 37 mark per rondje van 10 bier! Hoi Lucy (inmiddels aangeschoven om dat Bernard achter de bar gaat staan), wat zijn jouw hobby’s? Ik heb een hekel aan voetbal, zet dat er maar in. Als ik kijk mis ik net alles. Ik was altijd aan het paardrijden, maar daar heb ik geen tijd meer voor. Niet dat ik het mis of zo. Ik geef nu paardrijles in ’t Lage van de Weg. Bij het paardenpension van mijn schoonpa. Dat is in de loods van voorheen Klaas Boer. Ik help meisjes met de basisvaardigheden. Schoonpa is paardenliefhebber geworden door mij. Hij had een paardentram, maar die heeft hij net verkocht. Het hebben van de kroeg bevalt goed. We doen dit nu 5 jaar. Vroeger ging de jeugd na 538 bezocht te hebben naar de Partybar. Maar daar was geen ruimte om te dansen. Dat hebben we hier wel. Ondanks dat 538 nu dicht is, begint het pas om 12 uur ’s avonds te lopen. De jeugd gaat eerst naar de jeugdsoos en daarna gaan ze uit. In de toekomst willen we graag wat groter. Ook catering gaan verzorgen bijvoorbeeld, zodat we ook activiteiten overdag hebben. Nu ben ik, naast mijn werk hier in de kroeg, operatie assistent in het ziekenhuis. Ik doe dat via het uitzendbureau. Een paar uur per week, op oproepbasis. Op dinsdag en woensdag is de kroeg gesloten, dus dat is ons weekend. Op die dagen ben ik ook niet oproepbaar.


Dan hebben we nog een aantal steekwoorden waarop jullie mogen reageren: Eemshaven: J Eindelijk maar toch begint het wat te lopen L Hoe groter de haven, hoe meer klandizie Onder 21 kampioen J Van Harte gun ik ze dat L Tuurlijk Nederland veilig?

J Nee L Positief blijven denken.

Moet Nederland socialer? J Ja L Ja Wat is de belangrijkste eigenschap voor een jonge voetballer om het maximale te bereiken? J Jezelf blijven. Niet naast je schoenen gaan lopen. L De paardensport is per definitie egoïstisch. Voor voetbal geldt dat je een teamspeler moet zijn met goed ontwikkelde eigen kwaliteiten. Na deze prachtige volzin van Lucy volgt een innige omhelzing van de trotse Bernard. Zijn bijdrage aan deze vraag: Je moet discipline hebben. Willen jullie tot slot zelf nog iets kwijt? J Wat kost een advertentie? B Ik wil kwijt dat ik goed ben opgevangen door de vereniging. Iedereen weet denk ik wel wat ik heb doorgemaakt, maar iedereen heeft mij in mijn waarde gelaten. Lucy:”Corenos is wel de leukste club”. We bedanken de gebroeders Sleumer en Lucy Bouma voor hun tijd en leuke bijdrage aan dit interview. En wensen hun veel succes met hun bedrijven. Jan met zijn spuit spack bedrijf en Bernard en Lucy met danscafé De Babbelaar.

Sleumer  
Sleumer  

Bernard woont samen met Lucy boven hun café “De Babbelaar” in Uithuizen. Tijdens de rustige momenten in de kroeg heeft Bernard tijd om vrage...

Advertisement