Willa Nordic Magasin #7

Page 1

MAGasin Willa Nordic

Design – Individualitet – Kvalitet

#7

Tema unika hus Arkitektur som passar ditt liv

21 koncepthus

212 sidor exKlusiva hem

Bo2049 – Willa Nordic skapar framtidens boende tillsammans med Sveriges universitet


2

Alla familjer är olika – därför är varje Willa Nordic unikt! Vi är övertygade om att det hem som passar dig och din familj bäst ännu inte finns. Vi tror att det ultimata boendet är det som skräddarsys efter dina egna önskemål. Ett hem ska spegla dem som lever i det. Hur ser ditt drömboende ut? Vi formar det så som du vill ha det. Välkommen till Willa Nordic!


3


4

Din husdröm är vår mission! Att utifrån varje familjs behov och önskemål och den specifika tomtens förutsättningar och läge, tillsammans med våra arkitekter skapa varje familjs unika hus. Att dessutom göra det med högsta tänkbara kvalitet genom säkrade konstruktioner och beprövade material, och inte minst av oss beprövade och godkända entreprenörer. Det är vårt sätt att jobba med varje hus som produceras hos Willa Nordic. Detta är en mission som genomsyrar hela företaget, från våra representanter som följer våra kunder genom projektet, via våra konstruktörer till våra snickare i tillverkningen. Vi har yrkesskickliga snickare i vår tillverkning då våra unika hus kräver yrkeskunskap och inte kan produceras i standardiserade fabrikslinjer. Det innebär att varje regel och panelbräda hanteras manuellt och synas av erfarna ögon och händer. Det ger kvalitet i varje del. Även konstruktion och projektering är oerhört viktigt för att du ska erhålla högsta kvalitet och funktion som håller över tiden. Vi projekterar el, VVS, hållfasthet, ingående material och anslutningar för varje enskilt hus. Väljer du att bygga med totalentreprenad så är det våra egna byggledare som leder projektet med av oss godkända entreprenörer. Det garanterar att vi lämnar över ett färdigt hus med högsta kvalitet och en finish som håller för framtiden. I detta magasin hoppas jag att ni ska få inspiration och idéer till ert eget blivande hus. Det visar även prov på den valfrihet och flexibilitet vi kan erbjuda. Ni kan känna er trygga med den kvalitet som Willa Nordic står för. Lycka till med ert drömhus, vi hjälper er gärna på resan!

Klas Fridsäll VD/ Willa Nordic

WILLA NORDIC MAGASIN är producerat av Copy Vision AB, www.copyvision.se

4

med inspiration Nielsen frånVilla new england sidan 30

modernt i bohuslän sidan 6


5

Innehåll

6 skifferfasad 12 ett äkta new england 24 generöst i norge 38 danskt trapphus 74 naturligt vackert 80 grafiskt lekfullt 114 Black & White 138 bo2049 - imagine the future 156 inspiration från toscana 178 koncept för en ny tid 204 Colour - ett hus med färg

färöarna sidan 104

tornhuset sidan 68

onv bolig - dansk design sidan 94


6

modernt i bohuslän Text: Mikael Torstensson Bild: Devis Bionaz


7 En tuff skifferfasad som gifter sig väl med den bohuslänska graniten är det första som slår en när man besöker det fantastiska huset med en vacker utsikt över fjorden. Huset ligger på ett berg och här kan vinden friska i rejält och därför var kunden extra noga när man valde husleverantör. Den svarta skifferfasaden är karaktärsfull. Det märks att arkitekten och kunden tillsammans försökt skapa många vinklar i den modena konstruktionen och resultatet är många läplatser. Det andra som slår en är det spektakulära perspektivfönstret som är helt utan stolpar i hörn. Inga dörrar eller fönster har synliga karmar utan tycks smita in i golv, vägg och tak. Intrycket blir mycket modernt och minimalistiskt. Huset har genomtänkta siktlinjer där man ser genom huset vilket skapar rymd och perspektiv.

FAKTA A2924 - arkitekt Stefan Rupert Skiffer Samaxa 49 Räcke 15:a


8

Huset är modernt med en rustik naturnära känsla med material som ger karaktär åt allt från fasaden till detaljer som den råputsade eldstaden omgiven av futuristiskt glas

“den råputsade eldstaden omgiven av futuristiskt glas"


Perspektivfönstret är helt utan stolpar i hörn. Kunden som äger huset tog aktivt del i utformningen genom hela processen.

Den svarta skifferfasaden är karaktärsfull. Det märks att arkitekten försökt skapa många vinklar i den moderna konstruktionen och resultatet är många läplatser.

9


10

Inga dörrar eller fönster har synliga karmar utan tycks smita in i golv, vägg och tak.

En annan snillrik detalj är fönstret i bastun som knyter samman den med perspektivfönstret ut mot fjorden genom vardagsrummet.


11 En finurlig detalj är att den generösa köksön kan förlängas ut på den stora terrassen och ge ett riktigt stort bord som sträcker sig genom den öppna vikväggen. En annan snillrik detalj är fönstret i bastun som knyter samman den med perspektivfönstret ut mot fjorden igenom vardagsrummet. Huset är modernt med en rustik naturnära känsla med material som ger karaktär för allt från fasaden till detaljer som den råputsade eldstaden omgiven av futuristiskt glas. Det är just detta som gör upplevelsen av huset så unik - den genomtänkta arkitekturen och möten mellan olika designelement. Arkitektens uppgift är att guida kunden Stefan Rupert på inobi som har ritat huset är en av landets bästa arkitekter. Han ritar gärna moderna hus och har samarbetat med Willa Nordic många år. - Jag lägger stor vikt vid det personliga mötet med kunden. Det är viktigt att jag och kunden lär känna och förstår varandra. Min uppgift blir ofta att guida kunden och tydliggöra det som känns viktigt och reducera det som är mindre viktigt. Att skapa ett personligt och funktionellt hem med tydlig arkitektur är något jag eftersträvar i varje projekt. Är det något du tycker är extra viktigt i skapandet av ett nytt hem? - Hur ljuset spelar med både interiör och exteriör är en viktig beståndsdel. Klassiska begrepp som genomsikt/siktlinjer och rundgångskvalité är återkommande teman oavsett typ av arkitektur. Jag ritar helst vad Willa Nordic betecknar som modern. En annan sak är att man tänker på att man ska bo i huset under många år. Barn som är små när man bygger och behöver ha sina rum nära mamma och pappa växer och behöver kanske som tonåringar en egen del av huset. Att se till att huset är flexibelt och passar i livets många olika skeenden gör också att det har en större målgrupp vid en eventuell försäljning. wILLA nORDIC mAGASIN # 7


12

ett äkta New Arkitekt Peo Oskarsson har skapat nügra av skandinaviens mest omtalade new englandhus tillsammans med willa nordic Text: Mikael Torstensson Bild: Devis Bionaz


w England

13


14


15

Arkitekt Peo Oskarsson berättar Beskriv vad som är typiskt för fasaden.

‑ Fasaderna i sitt ursprungsutseende är ofta högresta med symmetriaxel runt den oftast centralt placerade entrén, gärna med ett blickfång i form av en antikinspirerad entréveranda. Dubbeldörrar är vanligt förekommande, men kan i ett modernt hus med fördel bytas till en enkeldörr med sidoljus på ömse sidor.

Taken har ofta ett speciellt uttryck, kan du beskriva dem?

‑ Vid vindsinredning ser man ofta de typiska höga och smala takkuporna med spetsiga tak, som måste placeras med symmetri och i balans med den övriga fasaden. Taken är i original beklädda med olika former av överlappande skivor av trä, sten eller papp. Vi brukar oftast använda släta pannor av betong eller pappshingel, som på ett bra sätt efterliknar originalet, och är anpassat till vårt sätt att bygga. Bandfalsad plåt fungerar också bra, speciellt när man ansluter lägre typiska tillbyggnader i form av entrétak och överbyggda uteplatser. Man kan även använda taktegel vilket fungerar bra i vårt svenska klimat.

FAKTA A3031 - arkitekt Lars Carlsson Liggande Norgepanel Knut 2:a Foder 1:a Shingel


16 BERÄTTA OM den typiska verandan SOM verkar vara en viktig del av exteriören. Man har ofta stora verandor längs hela eller delar av fasaderna. I andra fall är den begränsad till entrén. När man gör en sådan veranda, är det mycket viktigt att utforma stolparna som bär upp taket på ett omsorgsfullt sätt. Alltså på samma sätt som andra detaljer, så att man ser att innehavaren vill visa att man har ett hem man värdesätter. Avslutningsvis kan New Englandstilen sammanfattas som en stil där man hyllar enkelhet, renhet och respekt för historien, men när vi gör ett sådant hus i vår miljö, så måste vi på samma sätt anpassa oss till vår historia, och den miljö där vi placerar huset.


17


18

på en klippa

“Huset skulle smälta in och anpassas ef samtidigt som dess arkitektur gärna fic

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC


a vid havet...

19

fter den bergiga havstomten, ck vara varierad och uttrycksfull.�

FAKTA A2927- arkitekt Patrik Windisch Liggande fjällpanel Knut 5:a Foder 6:a


20

“Rymden, den öppna planlösningen och de många olika etagen gör att man kan använda huset maximalt“ I västlig Skärgårdsmiljö på Värmdö, ligger denna långsträckta havstomt. Platsen nås enkelt med bil efter ungefär en halvtimmes resa från Stockholms centrum. tomten domineras av berg och på klippan har ett äldre fritidshus legat sedan 1970-talet. Willa Nordic och arkitekt Patrik Windisch fick uppdraget att skapa ett nytt hus på tomten. Patrik, berätta om arbetet: – Det befintliga husets läge och en ny detaljplan gjorde det möjligt att placera ett nytt hus mycket nära vattnet. Detta tillsammans med en medveten formgivning för att skapa fina och skyddade läplatser kring huset var viktiga faktorer för husets ägare som skulle använda huset främst som fritidshus. Huset skulle smälta in och anpassas efter den bergiga havstomten, samtidigt som dess arkitektur gärna fick vara varierad och uttrycksfull. Berget studerades och husets planlösning skapades därefter.

Stora glaspartier

– Efter några skissförslag hittade vi en form där två gästrum med tillhörande wc/dusch och tvätt, vardagsrum, kök och matplats placerades på entrévåningen. Ett allrum och sovrum med bad fick inta övervåningen. Entrévåningen domineras av stora glaspartier med skjutdörrar mot vattnet vid vardagsrum och matplats. Där kan man ta in den vackra skärgårdsmiljön med en intilliggande bebodd ö på ett lagom avstånd från huset. Närheten skapar liv och en känsla för landskapets skala, både på dagtid och nattid.

Binder samman ute och inne

– På entrévåningen finns många möjliga utgångar till ett sammanhängande trädäck inpassat mellan klipporna på platsen. Direktutgångarna via fönsterdörrar från de båda gästrummen på detta våningsplan i egna små hörn ger en känsla av frihet och skydd. Möjligheterna att röra sig ut och in mellan de olika rummen är många och en stor kvalitet främst under de varma årstiderna.


21

Fönster över hörn är ett genomgående tema på detta hus, och ger möjlighet att få fler och vidare utblickar mot omgivningen. Huset skulle smälta in och anpassas efter den bergiga havstomten, samtidigt som dess arkitektur gärna fick vara varierad och uttrycksfull. Berget studerades och husets planform skapades därefter.


22

“Huset skulle smälta in och anpassas efter den bergiga havstomten.”


23 hur tänkte du om fasaden? – En liggande fjällpanel, som målats grå, ger huset en fin skuggverkan samtidigt som den anpassas till naturens färger på platsen. En mörkare grafitgrå kulör på taket kontrasterar mot väggens kulör samtidigt som även den tar upp naturens färgskala på platsen.

Drömboende på en fantastisk plats – Ett flackt lutande pulpettak får husets olika volymer att framträda och samverka på ett lugnt sätt trots den uttrycksfulla volymen. Fönster över hörn är ett genomgående tema på detta hus, och ger möjlighet att få fler och vidare utblickar mot omgivningen. Ett drömboende på en fantastisk plats helt enkelt. Willa Nordic Magasin #7

Entrévåningen domineras av stora glaspartier med skjutdörrar mot vattnet vid vardagsrum och matplats, där man kan ta in den vackra skärgårdsmiljön med en intilliggande bebodd ö.


24

Generös d

”Vi ville ha rymd och en nyskapande attityd skapat av mötet mella


Huset ståtar vid skogskanten, de stora glaspartierna och de generösa terrasserna ger ett majestätiskt intryck och borgar för att man kan ta tillvara så mycket som möjligt av det nordiska ljuset och soltimmarna.

25

FAKTA A2601 - arkitekt Victor Johansen Falsad spårpanel / liggande Norgepanel Knut 5:a Foder 7:a Räcke Special

dramatik

an laserad träpanel och putsade partier.”


26

Badrummet har ett vackert skålformat badkar och den strama vinterskogen som granne.

Ett dramatiskt yttre med generösa terrasser för umgänge på ljumma sommarkvällar och glaspartier som verkligen tar vara på vårt vackra nordiska ljus, det var vad familjen Nilsen önskade sig när de skulle bygga sitt nya hem. Och resultatet blev verkligen anslående, en majestätisk byggnad i klassisk funkisanda men med ett modernt formspråk. Familjen valde en gyllenbrun färgskala med en vit bas inomhus. De gulbruna tonerna gifter sig fint med trägolvet och gör att de vita väggarnas rymd inte får rummen att kännas kalla. Huset känns ombonat och klassiskt i all sin unikitet. Ljuset är ständigt närvarande och de stora glaspartierna ger perspektiv och gör väggdekorationer överflödiga. Badrummet har ett vackert skålformat badkar och den strama vinterskogen som granne. Vardagsrummet är stilrent möblerat med sparsmakad inredning och möbler i klassiska former. Våningsplanen binds samman av den vackra trappan som slingrar sig från nedervåningens

sällskapsutrymmen till sovrummen och det generösa badrummet på andra våningen. Utanför de stora sovrummen breder de väl tilltagna terrasserna ut sig och förlänger rummen med fantastiska utomhusutrymmen. På sommaren suddas gränserna mellan ute och inne ut och familjen Nilsen njuter av sol och fågelsång genom de öppna glaspartierna. Det är bäddat för sköna helgmorgnar med en kopp kaffe och en trevlig roman i solstolen på någon av terrasserna i Villa Nilsen, ett av 3000 unika boenden skapade av Willa Nordic. TEXT: Mikael Torstensson

Willa Nordics signum är just de unika lösningarna och att varje hus anpassas i detalj till de som ska bo i dem.


27

Våningsplanen binds samman av den vackra trappan som slingrar sig från nedervåningens sällskapsutrymmen till sovrummen och det generösa badrummet på andra våningen.


28

De gulbruna tonerna gifter sig fint med trägolvet och gör att de vita väggarnas rymd inte får rummen att kännas kalla. Huset känns ombonat och klassiskt i all sin unikitet. Ljuset är ständigt närvarande och de stora glaspartierna ger perspektiv och gör väggdekorationer överflödiga.

Den unika byggprocessen gör att Willa Nordic kan bygga “lösvirkeshus” på fabriken och därmed göra processen kostnadseffektiv och trygg. – Priset och byggtiden var vi överens om innan vi satte spaden i jorden. Willa Nordic höll vad de lovade och överträffade våra förväntningar genom sin lyhördhet och sina unika lösningar.


29

Vardagsrummet är stilrent möblerat med sparsmakad inredning och möbler i klassiska former. Willa Nordics arkitekt har anpassat huset perfekt till omgivningarna och skapat hänförande utsikt över Oslofjorden utan att kompromissa med familjens integritet då insynen är minimal.

– Vi ville ha rymd och en nyskapande attityd skapat av mötet mellan laserad träpanel och putsade partier, säger familjen Nilsen.


30

NEW ENGLAND i stockholm “Alla som kommer in i huset blir överraskade. vi har till och med haft filmbolag som lånat huset för att göra filminspelningar i New England-miljö istället för att åka till USA.”

FAKTA A2955 - arkitekt Peo Oskarsson Liggande fjällpanel Knut 7:a Foder 9:a Shingel


31

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC


32

“Husets planlösning är suverän, köket och den rymliga matplatsen med en fantastisk takhöjd ger en unik upplevelse.”


33

De vackra spröjsade fönstren och fönsterdörrarna binder ihop utomhusmiljön med insidan och skapar en harmonisk helhet. Alla material är valda med omsorg och korresponderar med den smakfulla inredningen.

Andrew och Pernilla Cowan ville bygga ett genuint New England-hus. Andrew är företagsledare och Pernilla är artist. När paret skulle skapa sitt nya hus kontaktade man många olika företag. – Willa Nordic kunde hjälpa oss att skapa just det som vi önskade, säger Andrew. Eftersom jag reser minst 100 dagar om året behövde vi hjälp av någon som kunde ta ett helhetsgrepp och som vi kunde lita på. Willa Nordic är ett sådant företag. Deras servicenivå och känsla för att skapa unika miljöer är verkligen unik, menar Andrew.

Filmbolag

Många artister och företagsledare besöker Andrew och Pernilla i det vackra New England-huset och många blir överväldigade. – Alla som kommer in i huset blir överraskade. Vi har till och med haft filmbolag som lånat huset för att göra filminspelningar i New England-miljö istället för att åka till USA, så genuin upplever man miljön.

Man upplever verkligen att hela miljön i huset ger så mycket energi. Husets planlösning är suverän, köket och den rymliga matplatsen med en fantastisk takhöjd ger en unik upplevelse. På sommaren är den mycket generösa terrassen en favoritplats. De vackra spröjsade fönstren och fönsterdörrarna binder ihop utomhusmiljön med insidan och skapar en harmonisk helhet. Alla material är valda med omsorg och korresponderar med den smakfulla inredningen. – Huset visade sig vara en riktigt bra investering, berättar Andrew. Kanske vi säljer det så småningom för att bygga nytt igen och då är valet självklart. Det blir ett Willa Nordic. Text: Mikael Torstensson


34

“På sommaren är den mycket generösa terrassen en favoritplats."


Sovrummet på andra våningen är smakfullt inrett. De klassiska New England fönstren och balkongen utanför ger ett fantastiskt ljus och kopplar samman rummet med den vackra omgivningen.

Det generösa badrummet går i svart och vitt vilket ger ett lyxigt intryck.

35


36

Inred med din personliga stil. Med måttanpassade samt skräddarsydda skjutdörrar och inredningar från Mirro skapar du enkelt den perfekta garderoben.

Nytt namn på välkänd kvalitet

Grilla året om med Siemens flexInduction! siemens-home.se

Att grilla är ett underbart sätt att laga mat på – och nu kan du grilla med Siemens året runt. Sätt grillpannan direkt på induktionshällen och öppna upp en ny värld av matlagning.

Siemens. Framtiden flyttar in. www.nordan.se


37

De finaste skapelserna i köket är handgjorda - precis våra ugnar.

Skillnaden heter Gaggenau. EB 388 är vår äldsta modell. I mer än 20 år har den designen satt standard. Och den är fortfarande nästan helt och hållet tillverkad för hand - vilket förklarar varför högst 20 stycken tillverkas per dag. Det verkar kanske inte särskilt avancerat, men för de som vill ha det bästa så är denna ugn den modernaste som finns att få. Så även i framtiden kommer du att hitta EB 388 i världens modernaste kök - och hos din Gaggenau-återförsäljare. För mer information, besök www.gaggenau.com. Alternativt, besök oss i vårt showroom i Stockholm.


38

Unik design i danmark

text: Mikael torstensson, Foto: Privat


39 FAKTA A2604 - arkitekt Preben Munch Andersen Cederspån Skiffer

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC


40

Det rymliga badrummet har naturnära material kombinerat med moderna tekniska lÜsningar.


41

“Vi ville ha ett unikt hus som andas både tradition och innovation, resultatet blev en kombination av grova material och fönster, fasadbeklädnad och tak som är inspirerat av husen i de gamla valfångarsamhällena på amerikas östkust.”

De fyra huskropparna formar en trappa på den vackra tomten. Alla material är valda med omsorg och skapar tillsammans en helhet som är mycket naturnära och samtidigt väldigt modern.

Unik design i danmark


42

Unik design i danmark

De olika etagen binds samman med trappor vilket skapar en dynamisk inomhusmiljรถ.


43

Köksinteriören smälter samman med färgskalan i taket och skapar en harmonisk, naturnära helhet.

Taket är öppet upp till nock vilket skapar en spännande interiör med mycket rymd .


44 “Vi ville ha ett ljust och luftigt hus med alla bekvämligheter för ett enkelt fritidsliv, berättar Helene."

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC

Roslagen

Tomtens läge med närheten till havet och utsikten med kvällssol va bygga på den. De valde att lämna uppgiften till Willa Nordic.


45 FAKTA A2772 - arkitekt Nils Nordkvist Liggande Norgepanel Knut 5:a Foder 7:a Betongtakplattor släta Carisma grafit

ns pärla

ar lätt att bli förtjust i, svårare var det att lista ut hur de skulle TEXT & STYLING ANNIKA GUSTAVSSON, FOTO DEVIS BIONAZ


46

När tomten dök upp till försäljning köpte Helene och Mikael den direkt innan visningen. Frågan var bara hur de skulle bygga på den branta tomten med klippor ner till havet. Helene och Mikael som arbetar och bor i Uppsala tillsammans med sönerna Gustaf, Jacob och Johan och hunden Tilda letade länge efter ett perfekt sommarställe, relativt nära stan och viktigare än så – i närheten av Helens föräldrar. – Mina föräldrar har ett ställe på Fogdö sedan länge. Vi har varit där mycket med barnen genom åren och känner till ön med dess omgivningar väl. Därför ville vi verkligen hamna där vi också, säger Helene.

En plats i skärgården

Fogdö ligger strax utanför Grisslehamn i Roslagens vackra skärgård. Ett attraktivt område i Roslagen för sommarboende med sin vackra skärgård med bitvis makalös utsikt över Ålands hav. Sommarhuset som familjen köpte blev så perfekt att det i dag har kommit att bli ett andra boende.

– Det är otroligt avslappnande att lämna vardagen bakom sig och åka över bron till Fogdö när som helst på året, berättar Helene.

Valde Willa Nordic

Tomtens läge med närheten till havet och utsikten med kvällssol var lätt att bli förtjust i, svårare var det att lista ut hur de skulle bygga på den. De valde att lämna uppgiften till Willa Nordic. – Vi gillade deras koncept med skräddarsydda arkitektritade hus och tänkte att det skulle passa oss och vår något besvärliga tomt, säger Mikael. Önskemålet var att huset skulle

delas upp i tre delar: en privat, en för gäster och en med en öppen planlösning för kök, matplats och vardagsrum. – Vi ville ha ett ljust och luftigt hus med alla bekvämligheter för ett enkelt fritidsliv, berättar Helene.

Ville ändra allt

Vid första mötet fick de ett uppdrag av arkitekten att visualisera sina önskemål i en klippbok med bilder på miljöer, inredning och intryck. På det följde en intervju om hur de ville använda huset och vilka behov som fanns. – När arkitekten Nils Nordkvist sen

presenterade det första förslaget fick vi en mindre chock. Vi gillade det inte alls! säger Helene. De gick hem och listade 40 punkter som inte stämde med deras önskemål. Allt från placering, utseende till små detaljer. – Vid vårt andra möte presenterade vi listan och Nils gick metodiskt igenom punkt för punkt och förklarade hur han tänkt. När genomgången var klar hade vi till fullo köpt hans resonemang och såg det han redan sett, vilka möjligheter som faktiskt fanns, berättar Helene. Helene ville gärna ha en pool, så det fick bli en centralpunkt på framsidans altan.


47

“Trots att vi ligger så nära havet är det toppen att kunna både sola och ta ett dopp tillsammans med barnen så direkt inpå husknuten, säger Helene."

KÖKSSKÅPSDÖRRAR MED en dekorativ ram och ett klassiskt fasat kakel ger det vita köket en vacker variation av material.


48

Roslagens pärla

“Fogdö ligger strax utanför Grisslehamn i Roslagens vackra skärgård. Ett attraktivt område i Roslagen för sommarboende med sin vackra skärgård med bitvis makalös utsikt över Ålands hav. ”


49

UTE OCH INNE suddas ut med de stora fönstren samt ger med den öppningsbara delen ett flexibelt vardagsrum.

I DEN ÖPPNA PLANLÖSNINGEN på entréplan ligger kök, matplats, vardagsrum och den centralt placerade trappan ner till relaxdelen och altanen utanför

– Trots att vi ligger så nära havet är det toppen att kunna både sola och ta ett dopp tillsammans med barnen så direkt inpå husknuten, säger Helene. – Dessutom har vi ju alltid full uppsikt inifrån huset så det underlättar då barnen kanske vill bada oftare än vi gör, menar Mikael. Huset byggdes som ett suterränghus med entré från övreplan.

Anpassade fönster

På entrésidan av huset har man valt att minimera fönsterytorna och placerat dem för rummets funktion, tillräckligt för ett fint ljusinsläpp. Vid entrén byggdes en öppen veranda som ger uteplatsen större användningsområde med skydd både för regn och stark sol. – Vi ville ha något som skyddar men inte stänger in oss. Då var detta en bra lösning där stolparna antyder rummet i verandan, det känns mysigare än bara en öppen yta, säger Helene. Mot havet där huset bildar två våningar har huset fått en mer lekfull stil med olika fönster. Fönstrens utseende varierar efter planlösningen; stora för utsiktens skull, ett runt för bastu och mindre dubbla fyrkantiga för barnens rum. – Eftersom utsikten är så vacker

ville vi kunna njuta av den från så många rum och platser som möjligt, säger Helene. Husets interiör är ljus, luftig och modern med en tydlig närvaro av naturmaterial. Inredningen är en blandning av modern New England och klassisk marin stil. Väggar och tak är klädda med liggande vitmålad träpanel. Tillsammans med alla vackra trägolv och stora fönster ger det de vita rummen ett enhetligt intryck där naturen och havet är en del av rummen. Det ger också en vacker och enkel bas att inreda mot.

Med havet som inspiration

– Jag tycker om att ha mycket naturmaterial inne. Under åren har jag samlat många vackra ting från skärgården, favorit är alla fina stenar. De placerar jag gärna både ute och inne, berättar Helene. Både Helene och Mikael gynnar gärna lokala näringsidkare, både när det gäller mat och inredning. I Grisslehamn finns många fina butiker de gärna handlar i, och favoriten är Blue Corner House, en liten mysig butik som Helene hittat många favoriter i. Den mer moderna inredningen blandas gärna med äldre arvegods från nära släktingar.


50

Roslagens pärla

Soffbordet är en annan möbel som hängt med länge berättar Helene. Den köptes in under studenttiden i Uppsala för tjugofem år sedan som första gemensamma möbel och har funnit sin plats här i husets marina stil. – Extra roligt är enkla ting som min mormors mangel, syskrin och tvättkorg. De använder jag flitigt, säger Helene.

Utrymme för vardagstid

Från entrén möts man direkt av den öppna planlösningen med kök, matplats och vardagsrum. Här tillbringas mycket vardagstid då rummen ansluter till den stora altanen med poolen på framsidan. I vardagsrummets hörn finns stora fönster i vinkel varav ett är öppningsbart ut till takterrassen. Här sitter familjen gärna och njuter av solnedgången. Med kikaren ser de långt ut i skärgården och kan följa naturens olika skiftningar och rikliga fågelliv under året.

HUSET HAR FÅTT en lekfull fasad med de olika fönstren.

På husets nedre plan finns utbyggnaden med relaxrum och bastu. Även här byggdes en stor altan. Den används som soldäck och ger även plats för ett spabad i anslutning till bastun. – En härlig plats att sitta på. Privat och så vilsam med utsikt över skärgården, säger Helene. De fick huset precis så som de önskat sig, och processen var både smidig och enkel. I dag använder Helene och Mikael sitt sommarhus på Fogdö betydligt mer än de från början trott. De kommer hit såväl under sommarledigheten som under några härligt snöiga dagar i december.

Mycket att njuta av

– Vi har egentligen inget att klaga på, bara mycket yta att njuta av. Det bästa är känslan av att trivas, säger Helene.

Willa Nordic MagaSin #7

“Vi gillade willa nordics koncept med skräddarsydda arkitektritade hus och tänkte att det skulle passa oss och vår något besvärliga tomt.”


51

ek mörkaskog Vitvax 22x300x3000 mm

Breda plankgolv från rappgo! I mer än 48 år har vi levererat noggrant utvalda plankgolv världen över. varje planka som skapas i vårt småländska familjeföretag i Mörkaskog har en egen personlighet och berättar sin egen historia, som vi för vidare till dig. Se alla våra golv på www.rappgo.se

Småskaligt hantverk sedan 1967 Showroom – stockholm | göteborg | malmö | oslo | shaNghaI


Design by sieger design

52

Ny linnestruktur på badrumsmöbler: bringar liv i badrumsdrömmar

Badrumsporslin, badrumsmöbler, badkar, bubbelbadkar & accessoarer: Duravit har allt du behöver för att göra badrumslivet lite skönare. Beställ broschyrmaterial på www.duravit.se eller kontakta Duravit Sweden AB, Svangatan 2 B, 416 68 Göteborg, Phone +46 31 3375650, Fax +46 31 215140, info@se.duravit.com, www.duravit.se


53 FAKTA A2952 - arkitekt Patrik Windisch Dubbelfasspont ceder / putsad fasad Knut Special 45x45 Foder 6:a Räcke 12:a

I cederträdelen av huset finns en indragen entré med en ovanliggande taköverbyggd balkong från stora sovrummet.

stilsäkert i utkanten av stockholm med spännande utsikt och ett modernt formspråk


54 En stilren öppen spis ger karaktär åt inredningen.

En del av fasaden domineras av puts med små inslag av cederträ.

Infälld belysning i trappan ger ett ombonat intryck.


55 Hela tomten har planerats för att på bästa sätt utnyttja den lilla ytan med hänsyn till insyn från grannar och maximera platser för sol under hela dagen.

stilsäkert Villa Tångring – arkitektens beskrivning På bara 10 minuters resa från Stockholms centrum nås denna fastighet i vackra Saltsjö-Duvnäs i Nacka. Tomten var inte stor, men hade en generös byggrätt som kunden ville utnyttja fullt, berättar arkitekt Patrik Windisch. – Kontexten var klar eftersom alla omkringliggande fastigheter var bebyggda. Utmaningen var här att förhålla sig till en relativt trång plats där vi var tvungna att ligga minst 6 meter från tomtgräns. På vänster sida i en sluttning finns ett putsat hus med pulpettak med takpannor. På höger sida finns ett modernt trähus med ett brant valmat plåttak och i riktning mot sjöutsikten ett stort äldre sekelskifteshus i gul lockläktpanel och terrakottafärgade tegelpannor. Blandningen och stilarna spretar minst sagt. – Lösningen kom av tomtens kilform, där jag delade upp huset i två volymer som var och en följer grannens tomtgräns. På detta sätt öppnas volymerna upp inbjudande mot gatans entré och riktas

fokuserat mot sjöutsikt genom stora glaspartier för vardagsrum och matplats. Kompositionen avslutas med en cederträinklädd pool riktad mot utsikt och sol. vackert med cederträ Den ena volymen kläs in i cederträ som tillåts gråna naturligt och möter på detta sätt upp det befintliga grånade trähuset på höger sida. Den andra volymen har en fasad dominerad av puts med små inslag av cederträ, för att gå bra ihop med den befintliga grannens putsade hus på vänster sida. Takformen upplevs som platt från gatunivån, men har låg valmad form klädd i plåt. Olika höjder på övervåningens invändiga rumshöjder förstärker upplevelsen av två skilda volymer som går in i varandra.


56

Masterbedroom med walk-in closet och badrum på samma våning får en lägre rumshöjd med två fokuserade utblickar i olika väderstreck genom stora glaspartier med tillhörande balkonger. Resultatet blir en helt annan känsla av horisontalitet och utblick än den tidigare av rymd och volym. Från badkaret har man exempelvis en mycket fin och samtidigt insynsskyddad utblick över Skurusundet.


Modern köksmiljö med stenskivor och sparsmakad inredning.

I cederträdelen av huset finns en indragen entré med en ovanliggande taköverbyggd balkong med utgång från stora sovrummet. Detta tillsammans med fin belysning i de utskjutande undertaken bildar en välkomnande entrésituation. Designad trädgård Exteriören har lyfts ytterligare genom ett skickligt arbete med trädgården lett av trädgårdsdesignern Annika Zetterman. Hela tomten har planerats för att på bästa sätt utnyttja den lilla ytan med hänsyn till insyn från grannar och maximera platser för sol under

hela dagen. Detta arbete sattes igång och färdigställdes parallellt med husets färdigställande, vilket är att föredra av flera olika anledningar. Genomtänkt interiör Interiört domineras huset av generösa gemensamhetsytor på entréplan med fin kontakt och ljusinflöde från tre väderstreck. En centralt placerad öppen spis kan njutas både från matplats och vardagsrum. På övervåningen blir takhöjden nästan tre meter i allrum och de två generösa sovrummen i denna

Fönster över hörn är ett genomgående tema även på detta hus, vilket ger möjlighet att få fler vidare utblickar över omgivningen.

De eleganta skjutdörrarna sparar plats och blir en estetiskt tilltalande detalj i inredningen.

57


58 Kompositionen avslutas med en cederträinklädd pool riktad mot utsikt och sol.

stilsäkert

Den ena volymen kläs in i cederträ som tillåts gråna naturligt och möter på detta sätt upp det befintliga grånade trähuset på höger sida. Den andra volymen har en fasad dominerad av puts med små inslag av cederträ, för att gå bra ihop med grannens putsade hus på vänster sida.


59

del av huset. Känslan av rymd är påtaglig. Masterbedroom med walk-in-closet och badrum på samma våning får en lägre rumshöjd med två fokuserade utblickar i olika väderstreck genom stora glaspartier med tillhörande balkonger. Resultatet blir en helt annan känsla av horisontalitet och utblick än den tidigare av rymd och volym. Från badkaret har man exempelvis en mycket fin och samtidigt insynsskyddad utblick över Skurusundet. Fönster över hörn är ett genomgående tema på detta hus, vilket ger möjlighet att få fler och vidare utblickar över omgivningen. WILLA NORDIC MAGASIN #7

Interiört domineras huset av generösa gemensamhetsytor på entréplan med fin kontakt med trädgården och ljusinflöde från tre väderstreck.


60

VÄLJ EFTER JUST DITT BEHOV NIBE™ F750 Frånluftsvärmepump NIBE™ F1255 med FLM Bergvärmepump Frånluftsvärmepumpen NIBE F750 borgar för en bra inomhusmiljö och låga driftkostnader. När husets storlek eller annan förutsättning kräver, så finns bergvärmepumpen NIBE F1255 med FLM. NIBE Uplink™ – styrning och övervakning via internet, ingår som standard i båda värmepumparna. Läs mer om våra hållbara energilösningar i världsklass på nibe.se

ETT SOLKLART VAL TILL DIN VÄRMEPUMP NIBE™ PV 3031 Solcellspaket för villor Panelerna är uppbyggda av kiselkristaller, täckta med specialglas. När solen lyser på solcellspanelerna tar de tillvara på minsta solljus och transformerar det till elektricitet. Ett perfekt komplement till din värmepump. Läs mer på nibe.se/solenergi

NIBE Energy Systems Box 14, 285 21 Markaryd Tel 0433-73 000 www.nibe.se


61

ETT PERSONLIGT VAL. Vi designar badrum för skönare morgnar. För oss handlar design om helheten. Att ett badrums alla delar fungerar ihop och ger ett harmoniskt intryck. Just därför har vi tagit fram designserier anpassade för nordiska badrum där samtliga delar samspelar, i allt från badrumsmöbeln till duschväggen och handdukstorken. Det är alltså helt upp till dig vilket typ av badrum du vill skapa. På delar av vårt sortiment kan du till och med välja din alldeles egen NCS-kulör. Läs mer på aspenbad.se och inr.se


62

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC

granne m Husets vackert grĂĽ fasad och de stilfulla gula detaljerna


63 FAKTA A2914 - arkitekt Sven Lindvall Liggande Norgepanel Knut 5:a Foder 7:a Bandfalsat plüttak Räcke 17:a

ed havet

ger ett harmoniskt och stilrent intryck.


64 Inredningen är en smakfull kombination av vintagemöbler och nytillverkade skandinaviska klassiker.

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC


65 Det vackra läget med egen brygga och tomt som sluttar ner mot vattnet ger huset en vacker inramning.

Luftig interiĂśr med en modern eldstad.


66

Stora glaspartier gör att husets unika läge tas in i miljön och interiören präglas av den fantastiska utsikten över vattnet.

“Interiören präglas av den fan


67

ntastiska utsikten Üver vattnet.�


68 FAKTA A2791 - arkitekt Peo Oskarsson Putsfasad Betongtakpannor 2-kupigt Räcke 12:a frostat glas

ståtligt hus

Med inspiration från usa, villa vil


VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC

s med torn

llekulla och antikens grekland

69


70

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC

Vilplanet i trappan var Sofias idé likaså kompassrosen som livar upp det svarta stengolvet i entrén. Kompassrosen fyller två syften: dels ger den liv åt den stora golvytan i entrén samtidigt som den symboliserar trygghet.


“Huset är tydligt influerat av amerikanska pampiga villor. Där ser man tydliga referenser till antikens arkitektoniska attribut."

71

I tornet finns en matsal. Den generösa takhöjden på nästan fyra meter ger rummet en härlig rymd. På sommaren öppnar man upp mot den vackra terassen med en makalös utsikt.

Det öppna köket är utrustat med blandare från Mora. Köksbänkar med svart granitskiva.


72

SnickarPer Classic Doors

Vi ser dörren som en del av husets själ, ett grundämne i husets arkitektur. Våra ytterdörrar fyller funktion, väcker känslor och berättar något om dess ägare. Vi har tillverkat dem under hantverksmässiga former, i Småland, ända sedan 1935. www.snickarper.se

FÖNSTER • DÖRRAR • SKJUTDÖRRAR

|

HAJOM.COM


73

“Huset har ett rymligt badrum med bastu, här kan hela familjen koppla av efter en vecka med jobb och skola.”

Badrummet har bastu, dusch och badkar. Möbler från Miller och klinkers från Konradssons kakel.


74

naturligt vackert Vid inloppet till stockholm reser sig en ståtlig villa. huset är modernt och ger samtidigt intrycket av självklarheten hos en historisk byggnad som blivit en del av hela miljön.

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC


75

Många uteplatser och trädgårsrum på olika platser på den kuperade tomten har ett patinerat intryck vilket ger boendet djup och historia. Husets utsikt över vattnet är spektakulärt vacker och gör att de boende kan följa årets skiftningar.


76 FAKTA A1964 - arkitekt Peo Oskarsson Liggande Norgepanel med järnvitriol Knut 1:a Foder 1:a Lertegel 2-kupigt Räcke 2:a franskbalkong

“Stenmuren, den vackra fasaden som behandlats med järnvitriol, uppvuxna träd och grånade utemöbler och trädäck ger en känsla av att huset varit en del av miljön under en lång tid.”


77

För att skapa ett klassiskt hus är det viktigt att noggrant välja material som åldras med värdighet och som man kan leva länge med. Man valde ekgolv och fönsternischer i portugisisk kalksten. Det blev även kalksten som golv i entré, badrum och tvättstuga för att inte blanda för många material. Husets fasad behandlades med järnvitriol vilket är ett sätt att snabbt låta träet åldras vackert. Det innebär att panelen får en jämnare yta än en helt obehandlad fasad. attuppfylla vårt behov av flexibilitet.


78

“Husets utsikt över vattnet är spektakulärt vacker och gör att de boende kan följa årets skiftningar.”


79


80

Grafiskt & lekfullt

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC


81 Högt beläget och centralt i Jönköping hittar vi Anne-Sofie och Martins drömhus. En modern suterRängvilla som uppfyller familjens behov på funktionalitet och vars inredning är en riktig vitamininjektion. Text: Nora Lindkvist Foto: Devis Bionaz Anne-Sofie, Martin och deras två barn bodde sedan tidigare i villa i Jönköping, men hade så smått börja växa ur sitt hus. Att planera och skapa ett boende helt efter deras egna behov och personliga önskemål hade länge varit en dröm, samtidigt som ett sådant stort projekt också kändes väl ambitiöst med små barn i hemmet. – Vi hade tänkt på det många gånger, men jag tyckte varken att det var rätt timing eller tillräckligt

intressanta tomter, berättar AnneSofie. Men för fyra år sedan dök så några riktigt attraktiva tomter upp, belägna på en kulle i närheten av Hisingstorps gård i Jönköping. Paret åkte ut och tittade och fastnade för flera av tomterna där man också kunde få Vätternutsikt. När så sista dagen kom för att lämna in handlingar till kommunen gällande önskemål på tomt, begav sig paret ut till området ännu en gång för att försöka bestämma sig.

– Martin skickade in våra önskemål fem i tolv på kvällen, så det var verkligen i sista sekunden. Sedan åkte vi på semester, och funderade inte så mycket mer på det. Vi var inte mentalt förberedda på att det faktiskt skulle bli någonting, säger Anne-Sofie.

HITTADE DRÖMHUSET

Men en tomt blev det. När paret kom hem från semestern låg ett

brev med kommunens beslut och väntade på dem. Familjen hade tilldelats sitt andrahandsval – en vacker sluttningstomt. – Då började tankarna snurra. Nu skulle vi faktiskt få bygga ett nytt hus, och det var mycket som skulle falla på plats. Det hela kom som en överraskning, säger Anne-Sofie. Men drömmarna om ett nytt hus hade som sagt redan funnits med ett tag, och några år tidigare hade Anne-Sofie rivit ut en bild på ett

FAKTA A2840 - arkitekt Stefan Rupert Liggande dubbelfasspont / fibercementskivor Foder 7:a Räcke 9:a


82 hus ur en tidning för att spara om ett husbygge någon gång skulle bli aktuellt. – Jag tänkte mycket på den där bilden, och började leta bland mina gamla papper. Till slut hittade jag den – och vilket vackert hus det var! Det stod att det kom från Willa Nordic, så vi kollade upp dem. Det visade sig att de faktiskt hade ett kontor i Jönköping så vi ringde dit och fick tid för konsultation. Paret begav sig till Willa Nordic för ett första möte, och fick direkt en bra kontakt med säljaren/projektledaren Mia Olsson. När de steg in på hennes kontor möttes de också av en syn som gjorde dem ännu mer övertygade om att de valt rätt. – På väggen hängde en stor tavla med ett inramat foto av ett hus. Det var samma hus som jag hade hittat i den där tidningen! Då kändes det som att vi var på helt rätt plats, berättar Anne-Sofie.

PLANERINGEN

Planeringen av husbygget tog fart, och ganska snart kopplades också Willa Nordics arkitekt Stefan Rupert in. Han fick ta del av de ritningar som Anne-Sofie själv hade skissat på, och fick sedan

komma med förslag på eventuella ändringar. – Vi hade en väldigt klar idé om hur vi ville att huset skulle se ut och kännas. Och Stefan ändrade inte på särskilt mycket i planlösningen. Han bytte plats på två sovrum på undervåningen, ändrade så att vinkeln i vår etagetrappa stämde med vinkeln på en dörr och ritade in en nisch med belysning i väggen vid vilplanet i trappan, så det kändes inte som att det var så många ändringar. På så sätt fick vi ju verkligen det hus som vi ville ha. Huset är en tvåplansvilla i suterräng där entrén ligger på det övre planet. Här finns också kök, allmänna ytor, badrum och ett gästrum/lekrum. Och så en imponerande balkong förstås. På nedre plan, som vetter mot trädgården och uteplatsen har man istället placerat familjens sovrum, två badrum med dusch, tvättstuga och förråd. – Planlösningen är väldigt praktisk. Vi tycker att det känns bra att sovrummen är samlade på samma plan, vilket skänker barnen mer trygghet, säger Anne-Sofie.

GRAFISK EXTERIÖR

Exteriört har arkitekten jobbat med

två färger – svart och vitt, och materialen trä och fibercementskivor. Den liggande träpanelen som målats i ”arkitektsvart” kontrasteras av de vita skivorna vilket ger fasaden ett modernt men också ett industriellt och grafiskt uttryck. – De vita fibercementskivorna har synliga skruvar. Det gör att utseendet blir mer rått, vilket vi tycker ger huset en särskild karaktär, säger Anne-Sofie. På baksidan har familjen fått en stor uteplats med morgonsol, samt en fantastisk balkong. Här har man även valt bort överliggare på räcket för att ge balkongen ett mer svävande uttryck. – Det är ett drag som blev väldigt lyckat då det suddar ut gränsen mellan huset och naturen mer, säger Anne-Sofie.

FÄRGEXPLOSION

Interiört har paret satsat på rena färg- och materialval, med genomgående vita väggar och ekparkett på golven. Men där paret förut valt den typiska gulbruna parketten valdes nu istället ett mörkt golv som skänker mer kontrast mellan väggar och golv. – Vi hade sett mörka golv på

många hotell vi besökt och tyckte att det var väldigt snyggt. Samtidigt syns ju smuts mer så klart – man ser varenda liten smula! Men vi tyckte att det passade in väldigt bra med huset i övrigt, berättar Anne-Sofie. När det kommer till färgval har familjen satsat på mycket färg, vilket skänker energi och en känsla av värme och glädje till huset. Efter en tids funderade bestämde sig paret för två starka accentfärger som återkommer i hela inredningen. – Rött står ju för kärlek, och gult för solen. Blandar man dem får man orange, vilket jag tyckte passade så bra tillsammans med det vita och bruna i huset. Sedan valde vi även ut turkost som är en färg som funkar väldigt bra med orange, säger Anne-Sofie. De orangea elementen återfinns i hela huset, på allt från fondväggar till inredningsdetaljer, och gör huset till en riktig färgexplosion.

MODERN INREDNING

När det kommer till inredning har paret satsat på moderna möbler som passar in med husets övriga utseende. Arvegods och äldre prylar är inte något som legat högt

”…vi får väldigt mycket rymd och luft i rummen.” Funktionellt kök från HTH i vitt med orange fondvägg i mosaik. Alla vitvaror kommer från Siemens. Lampor från Bolia. Orange skål från Kartell.


83

En matplats man blir glad av! Köksbord och lampa från Bolia, stolar från BoConcept. Bakom väggen gömmer sig matplats nummer två, med lampor från Kartell.


84

“...extra belysning vid trappstegen vilket är lika praktiskt som snyggt. – Det skänker väldigt mycket mysfaktor på kvällen. Samtidigt är det praktiskt eftersom man ser bättre när man går i trappan, säger Anne-Sofie.”

Den häftiga fondväggen i barnrummet kommer från Mr Perswall. Stol och skrivbord från MIO.


85 “När det kommer till färgval har familjen satsat på mycket färg, vilket skänker energi och en känsla av värme och glädje till huset. Efter en tids funderade bestämde sig paret för två starka accentfärger som återkommer i hela inredningen.“

”Jag är väldigt glad att vi tog hjälp med barnens rum…” Sängen och de egensydda kuddarna går i samma nyans som fondväggen.

på familjens önskelista. – Vi gillar den här stilen och vill ha den moderna känslan, säger AnneSofie. När det kommer till husets hjärta – köket, har paret även här fört in sin huvudsakliga accéntfärg. Detta med en ”fond vägg”bakom spishällen i orange mosaik, som enkelt går att byta ut om paret en dag skulle tröttna på färgen. Köket går annars helt i vitt, med modern inredning och vitvaror. I anslutning till köket hittar vi familjens matplats till vardags. Bakom den lilla halvväggen finns ännu en matplats, för fester och andra tillställningar. – Det var ett av våra önskemål, då det känns lite extra festligt att ha en egen matplats för speciella

tillfällen, berättar Anne-Sofie.

LUFT OCH RYMD

Både matplatsen och det anslutande vardagsrummet ligger i etageplan, med två trappsteg upp. Detta medför att rummen känns mer intressanta arkitektoniskt, men bidrar också till att det blir en naturligare avgränsning mellan dessa rum och hall/kök. I matsalen och vardagsrummet ligger takhöjden på 2,70 medan köket och hallen fått hela 2,95. – Detta gör att vi får mycket rymd och luft i rummen. Tillsammans med de stora fönstren blir det väldigt ljust och öppet här, säger Anne-Sofie. Trappan som skiljer de två våningsplanen har också fått

ett stort anslutande fönster för mer ljusinsläpp. Här har man också monterat in extra belysning vid trappstegen vilket är lika praktiskt som snyggt. – Det skänker väldigt mycket mysfaktor på kvällen. Samtidigt är det praktiskt eftersom man ser bättre när man går i trappan, säger Anne-Sofie.

BARNENS RUM

När det var dags att sätta inredningen för barnens rum, kände sig dock paret lite osäkra på hur de skulle planeras. Därför konsulterade familjen en inredningsarkitekt som hjälpte till med såväl planering som direkta tips på inköp.

– Jag är faktiskt väldigt glad att vi tog hjälp med barnens rum. Arkitekten ritade upp rummen på ett stort papper så vi fick en klar bild över hur hon tyckte det kunde se ut. Jag fick massor av tips och inredde sedan nästan exakt efter hennes ritningar. Överlag känner sig paret väldigt nöjda med sitt nya hus. Även om det gått hela tre år sedan inflyttningen har de egentligen ingenting att anmärka på. – Det passar oss så bra funktionsmässigt och med vår livssituation där vi har relativt små barn. Vi insåg snart att det var väldigt smart att ge barnen ett eget badrum. Det bildas inga köer till duschen på morgonen, och det är rätt skönt att vi fått lite mer avskildhet. Paret tycker också om att de med hjälp av den öppna planlösningen, de stora fönstren och inredningen fått så mycket luft och rymd i sitt nya hus. Dock har det under åren dykt upp en sak som de hade tänkt annorlunda kring om de fick göra om sitt hus idag. – Det är egentligen bara en detalj, men vi borde verkligen inte ha valt vitt klinker för badrummet som ligger i anslutning till vårt sovrum. Minsta lilla hårstrå syns på en gång, säger Anne-Sofie. Paret säger sig också vara väldigt nöjda med bemötandet de fick


86

”Vi gillar den här stilen och vill ha den moderna känslan…” Ljust med turkost och orange som accent. Alla möbler från BoConcept. Gardiner från Tricia Guild.

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC


87 från Willa Nordic, där de hela tiden kunde ställa frågor och komma med önskemål. Under byggprocessen var paret också hela tiden välkomna till bygget och kunde ha en öppen dialog med såväl byggare som arkitekt och projektledare. Det fanns också en del i kontraktet med leverantören som paret värdesatte extra mycket.

– Willa Nordic kunde ge oss ett säkert inflyttningsdatum, vilket så klart gjorde allting mycket enklare för oss då vi kunde planera försäljningen av vårt gamla hus. En sådan sak är väldigt värdefull när man bygger ett nytt hus.

Willa Nordic Magasin #7

Här bor: Anne-Sofie och Martin Sundling med två barn INV. area: ca 240 kvm + garage Tomtarea: ca 1300 kvm Antal rum: 6 rum och kök Tillverkare: Willa Nordic Arkitekt: Stefan Rupert

”Vi hade en väldigt klar idé om hur vi ville att huset skulle se ut och kännas.” Från entrésidan får huset ett helt annat uttryck – ett av de spännande arkitektoniska greppen med ett suterränghus.


88 FAKTA A2817 - arkitekt Stefan Rupert Värmebehandlad spårpanel Foder 6:a Räcke Special

inspiration från Veron Lisbeth Hedelin hämtade inspiration från en borg i italienska verona när hon skulle skapa sitt nya hem på ett berg i åsa.


n na

89

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC

Castelvecchio i Verona.


90 Lisbeth blev änka för några år sedan och valde då att sälja det stora huset i Billdal med siktet inställt på att skapa ett nytt boende på en bergsknalle i Åsa. Inspirationen fick hon på en resa till Italienska Verona. Lisbeth hade en klar bild av hur huset skulle vara. Hon kontaktade en arkitekt men insåg att han inte skulle kunna hjälpa henne på det sätt som hon ville. Hennes dotter tipsade då om Willa Nordic som hade byggt hennes hus med gott resultat. Lisbeth var skeptisk, var inte Willa Nordic ett företag som byggde många likadana hus. Hon bestämde sig ändå för att träffa Michael Hjälmeby och arkitekten Stefan Rupert. Michael och Stefan förklarade att Willa Nordic inte var ett sådant företag utan att man helt utgick från kundens vision och drömmar. Det visade sig att de kunde fånga Lisbeths vision och omvandla den till ritningar. Efter många turer fick Lisbeth till slut bygglov för huset så som hon ville ha det.

Den u-formade huskroppen bildar en innegård liknande den Lisbeth blev inspirerad av i Verona. Här har hon låtit bygga en vacker pool.

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC


91

– Huset är verkligen bra och jag är jättenöjd. Det är bra ytor och jag använder hela huset. Jag ville ha en öppen planlösning men ändå rumsliga förhållanden och det tycker jag vi lyckades med.


92

Den generösa takhöjden ger en härlig rymd till inomhusmiljön.

Lisbeths Fyra ledord

Lisbeth berättar att hon hade fyra ledord för sitt hus, det första var solen. Var står solen på olika tider på dagen och året? Det andra ledordet var skuggan. Hon ville kunna sitta ute och äta lunch i naturlig skugga på sommaren. Det tredje ledordet var perspektivlinjer. Lisbeth ville kunna se genom huset och se himlen på två håll av huset samtidigt från sovrummet. Det fjärde begreppet var byggnadsekonomiskt effektivt. Hon ville inte ha några onödiga saker. – Huset är verkligen bra och jag är jättenöjd. Det är bra ytor och jag använder hela huset. Jag ville ha en öppen planlösning men ändå rumsliga förhållanden och det tycker jag vi lyckades med. Text: Mikael Torstensson, Bild: Devis Bionaz


93

Badrum med toalett, badkar och bastu. Färgskalan skvallrar om inspirationen från Verona.

Den maffiga öppna spisen ger karaktär både på insidan och utsidan av huset.


94 MODERNT

Nordisk minimalistisk design

ONV BOLIG NÄRA NATUREN DANSKT DESIGNHUS SKAPAT AV SØREN RASMUSSEN

NORDISK I ett naturskönt område strax utanför Hässleholm byggde Lukas och Carina ett vackert och stilrent hus med nordisk minimalistisk design. Sjöutsikten, den kringliggande bokskogen och designen på huset ger minst sagt ett mäktigt intryck. TEXT JENNY OLSSON FOTO CAROLINE TENGEN

2 4 V Å R T N YA H U S

TEXT: JENNY OLSSON FOTO: CAROLINE TENGEN


95

Nordisk minimalistisk design

MODERN

FAKTA A2693 - arkitekt Søren Rasmussen Liggande dubbelfasspont Knut Gerad Foder 7:a

DESIGn

V Å R T N YA H U S 2 5


96

Made in Bovallstrand

Bovalls Dรถrrbyggeri AB | Fabriksgatan 2 | 456 47 Bovallstrand | info@bovalls.com | Tel 0523 51700

www.bovalls.com


ONV BOLIG

97

DANSKT DESIGNHUS SKAPAT AV SØREN RASMUSSEN

”Det här huset är ett perfekt tonårshus då huset blir uppdelat i olika delar i och med att det är så långt. Det är praktiskt och perfekt för familjer som har lite större barn.”

I ett naturskönt område strax utanför Hässleholm byggde Lukas och Carina ett vackert och stilrent hus med nordisk mini‑ malistisk design. Sjöutsikten, den kringliggande bokskogen och designen på huset ger minst sagt ett mäktigt intryck. Lukas och Carina Olofsson byggde på 90-talet en villa utanför Hässle‑ holm. Med åren ändrade de om i huset och byggde till men till slut insåg de att de ville ha ett helt nytt hus med helt annan design. – Vi är båda intresserade av skan‑ dinavisk arkitektur och kände att vi ville ha ett helt nytt hus med en design som passade oss. Vi ville ha något nytt och något som var helt unikt, säger Lukas. Paret hade sett ett hus hos husleverantören Willa Nordic som de fastnat för. Huset var från en ny kollektion kvalitetshus med hög designgrad som utformats av arkitekt Søren Rasmusen och det prisbelönta danska designteamet ”ONV Bolig”. – Vid första anblicken kan det här huset se lite lågmält ut men synar man detaljerna i huset ser man att det är otroligt genomarbetat. Den nordiska minimalismen tilltalade

oss. Det är raka, tunna linjer som ger lite industrikänsla, berättar Lukas.

LEVERANTÖR MED KUNDANPASSADE HUS

Förutom att de fastnat för de‑ signen på huset så kändes också husleverantören helt rätt då de ville göra en del förändringar. – Vi visste att Willa Nordic var duktiga på att göra kundanpas‑ sade hus och därför passade denna husleverantör oss bra, berättar Lukas. Paret förlängde huset med 4,5 meter och ändrade även lite detaljer inne i huset. Intill det stora sovrummet i huset gjorde de ett stort badrum med bastu. De öppnade upp hallen för att få mer ljus och rymd och med förändringen fick de även en större tvättstuga.

Lukas och Carina känner att huset med den omgivande skogen är perfekt för dem.


98

ONV BOLIG

DANSKT DESIGNHUS SKAPAT AV SØREN RASMUSSEN

”De säger att man måste bygga nå man hittar rätt men det behövdes


99 FICK LETA NY TOMT

Eftersom huset är 25 meter långt var det svårt att ta vilken tomt som helst. Men det fanns ett område med tomter som hade börjat bebyggas några år tidigare. Lukas och Carina hade redan köpt en tomt där men då huset var för långt fick de börja leta på nytt. Lukas och projektledaren Jonas Nordström hos Willa Nordic tog kontakt med kommunen som ägde marken. Ett optionsavtal teck‑ nades och byggprocessen kunde fortsätta. – Vi fick mycket hjälp av husleverantören under hela proces‑ sen, säger Lukas. När allt väl stod klart och huset började byggas gick det snabbt. Från att markarbetet började tills dess att huset stod inflyttningsklart tog det åtta månader.

PERFEKT TONÅRSHUS

Huset som är 170 kvadratmeter stort, rymmer fem rum och har kombinerat kök och vardagsrum. I ena delen av huset hittar man ett master bedroom med stort

Dottern Thildas rum ligger i ena delen av huset med arbetsrum och musikrum intill.

Huset har en öppen, härlig planlösning. Köket och vardagsrummet som går ihop är familjens favoritdel i huset.

ågra hus innan vdes inte för oss.”

badrum och bastu intill. I andra delen av huset ligger dot‑ tern Thildas rum och ytterligare ett sovrum som används som arbetsrum och musikstudio. Även denna del av huset har försetts med ett badrum. – Det här huset är ett perfekt tonårshus då huset blir uppdelat i olika delar i och med att det är så långt. Det är praktiskt och perfekt för familjer som har lite större barn, säger Lukas.

HUSETS HJÄRTA

Köket och vardagsrummet som går ihop är familjens favoritdel i huset. Med de stora fönstren blir det ett härligt ljusinsläpp och man ser tydligt den omgivande vackra bokskogen. I köket finns en köksö med spishäll och vask och även några sittplatser för att ge rum för umgänge under matlagningen. – Köket är husets hjärta, här umgås vi ofta och eftersom det är kombinerat med vardagsrummet kan man även ha kontakt med de som vistas där när man lagar mat, säger Lukas. I huset hittar


100

I köket finns en stor köksö som både används som arbetsyta och rum för umgänge.

man många möbler av dansk design som fåtöljerna Svanen av Arne Jacobsen, soffa av Börge Mogensen och PH Kotte av Poul Henningsen. Möbler och konst i huset går i svart och vit grafisk stil med accentuerande orangea inslag.

TRÄDGÅRD MED INSLAG AV HUSETS FASAD

Tomten som är 1350 kvadrat‑ meter är delvis naturtomt och sluttar brant åt två håll rakt ner mot den vackra bokskogen. Med skogens och lövens härliga höstfärger känns huset nästan magiskt. Den falusvarta fasaden och spegeleffekten i glaspartierna blir en vacker kontrast mot den kringliggande skogen. I trädgården har Lukas och Carina planterat avenbok i tomtgränsen. Rhodo‑ dendronbuskar finns också planterade som under sommaren blir en fin färgklick i trädgården och intill den mörka fasaden. Förutom gräs valde Lukas och Carina att lägga enkla grå betongplattor som inramning till ytor med krossad svart granit på några områden för att passa till husets fasad.

NATURNÄRA KÄNSLA

När paret uppförde huset valde de också att bygga en dubbelcarport med förråd som är ritad i samma design som huset. – Förvaring är husets sämsta del då det finns väldigt få förvaringsutrymmen men det löste vi med att bygga förråd i anslutning till carporten istället, säger Lukas. På baksidan av huset finns en 140 kvadratmeter stor terrass med en inbyggd pool. Terrassen är i sydvästlig riktning vilket gör att det är ljust och varmt och en plats där familjen gärna tillbringar lediga dagar. Familjen stormtrivs i huset och känner att den natur‑ sköna omgivningen är precis rätt för dem. – Om jag hade byggt ett nytt hus idag hade jag inte förändrat någonting. De säger att man måste bygga några hus innan man hittar rätt men det behövdes inte för oss. Platsen gör också mycket, då vi bara är några kilometer från stadskärnan ger det ändå intryck av att man är mitt ute i skogen, berättar Lukas.

Willa Nordic Magasin #7


ONV BOLIG

101

DANSKT DESIGNHUS SKAPAT AV SØREN RASMUSSEN

Det stora badrummet i huset har försetts med bastu.

Huset har många vackra inredningsdetaljer och möbler som går i vitt och svart och med inslag av orange.

Huset har stora glaspartier som ger ett härligt ljusinsläpp. Även badrummet har stora fönster som ger ett härligt ljus.


102

Med skogens och lövens härliga höstfärger känns huset nästan magiskt. Den falusvarta fasaden och spegeleffekten i glaspartierna blir en vacker kontrast mot den kringliggande skogen.

Snabbfakta Här bor: Lukas, Carina och dottern Thilda Var: Hässleholm Boarea: 170 kvadratmeter Antal rum: 5 rum och kombinerat kök/vardagsrum Husleverantör: Willa Nordic ArKitekt: Søren Rasmusen Huset ingår i Willa NordicS Koncepthus


103

Takfönster för en ljusare tillvaro Få en utsikt du aldrig tröttnar på. Upplev den nya generationen takfönster på velux.se

Inred med din personliga stil. Takfönster

Med måttanpassade samt skräddarsydda skjutdörrar och inredningar från Mirro skapar du enkelt den perfekta garderoben.

Grilla året om med Siemens flexInduction! siemens-home.se

ANLEDNINGAR TILL EN BRA DAG. Kanske handlar det om tradition, eller om förmågan att hela tiden utvecklas. Förmodligen en kombination. I över ett halvt sekel har människor i Skandinavien valt Svedbergs. Vi tillverkar inte bara badrum, vi skapar anledningar till en bra dag.

Att grilla är ett underbart sätt att laga mat på – och nu kan du grilla med Siemens året runt. Sätt grillpannan direkt på induktionshällen och öppna upp en ny värld av matlagning.

Siemens. Framtiden flyttar in.


104

nordisk desig på Färöarna Möte med klassisk arkitektur, fotboll, vacker natur och världens minsta huvudstad. På Färöarna är inte svarta fasader bara estetiskt tilltalande utan hjälper till att lagra värmen när solen skiner. Vädret är mycket ombytligt på de 18 öarna halvvägs till Island. På bilden syns både klassisk arkitektur med grästak och moderna huskroppar med bländande utsikt över Atlanten.


105

gn

Willa Nordic

MAGasin Resa


106

Dimman omsluter Färöarna som mjuk bomullsvadd. Det småregnar och vi ser kanske ett tiotal meter framför bilen där vi sakta tar oss fram norrut på ön Streymoy. Vi anar en brant slänt på högersidan av bilen. Man undrar hur människor kan bo här, mitt ute i Atlanten, omgivna av stormar och dimma. Så plötsligt lyfter dimman och solen bryter igenom och vi förstår varför man bor här. Vi häpnar när ett landskap hämtat direkt från sagoböckerna träder fram. På ena sidan av bilen en hög slänt upp mot högplatån och på andra sidan en brant sluttning som slutar i en makalös vacker havsvik omgiven av små fiskarsamhällen som ståtar i grönskan. För grönt är det, något helt makalöst grönt. Längs de branta sluttningarna bryter hundratals vattenfall fram, vissa som små rän‑ nilar, andra som brusande forsar. Det är overkligt vackert, som en scen från Sagan om ringen. Vi fortsätter norrut och hamnar på ön Eystoroy.


107


108

Willa Nordic

MAGasin Resa


109 Färöarna har fått sitt namn av de många fåren som betar fritt på ögruppen. Pälsen blir till varma tröjor med speciella färöiska mönster.

Vi klättrar upp på högplatån på smalaserpentinvägar omgivna av fritt betande får med långa ruggiga pälsar. Här uppe breder hedarna ut sig och stora sjöar av regnvatten skapar floder som störtar ut för de branta klipporna. Målet för dagen är den legendariska byn Gjógv som kan vara världens finaste by med sina hus med grästak, sina slingrande vägar, sin brusande fors och sin fantastiska naturhamn som ligger som insprängd i klip‑ pan, skyddad från rasande stormar. Vi tar en kopp kaffe på det fina värdshuset innan vi på nytt förundras över det gröna storslagna, på väg tillbaka mot världens minsta huvudstad Torshamn.

Strålande solsken

Nästa dag möter oss med strålande solsken efter en natt av storm och regn. Färöarna byter väder många gånger om dagen. Denna dag känns stabil. Vi tar oss ner till hamnen där vi stämt träff med den före detta djuphavsdykaren Birgir Enni som lovat ta oss med på en segling med sitt skepp Norðlysið som han tar med besökare på. Styrman är Suni Sturas‑ son, till vardags fiskare med egen båt. Ett 44 meter långt skepp som fångar upp till 15 ton makrill var dag. Fisk som fryses ner till havs på ett stort skepp från Kina, som Suni hyrt in. Fångsten lastas sedan om och skeppas till Nigeria. Suni berättar att makrillsbeståndet ökat avsevärt på senare år och därmed fiskekvoterna. En svag bris smeker de glittrande vågorna medan vi tar oss fram bland Färöarnas 18 öar och förundras över naturens storslagenhet. Vertikala klippor störtar ner i havet, tusentals häckande sjöfåglar fiskar i vattnet runt båten. Charmigast är de bedårande lunnefåglarna med sina stora färggranna näbbar. De små varelserna är klumpiga på land och när de ska lyfta från vågorna, men exceptionellt bra simmare och kan dyka ner till 70 meter på sin jakt efter föda till ungarna som väntar på klipporna.

Självständighet

Kapten Birgir förklarar att han och många andra vill att Färöarna ska bli ett självständigt land och inte tillhöra Danmark som nu är fallet. – Man tror att Danmark ska hjälpa oss om det blir svårigheter, om vi låter dem styra. Men jag förstår inte det pratet, säger den godhjärtade men något grovhuggne färöingen som till‑ bringat sitt yrkesliv djupt nere i Nordatlanten som dykare vid hamnbyggen och räddningsuppdrag.

Champions League fotboll

På kvällen tar vi oss till nationalarenan då det vankas Champions League-fotboll. Vädret är fantastiskt och solen vill inte gå ner när

Barnen på Färöarna växer upp i direkt närhet till naturen, havet, bergen och vädrets skiftningar.

Naturhamnen i den legendariska byn Gjógv på Färöarna som kan vara världens finaste. Byns enda hotell och restaurang heter Gjaargardur. Här kan du frossa i hemlagat lamm och olika fiskrätter.


110

Willa Nordic

MAGasin Resa Många hus på Färöarna byggs i samma tradition som husen vikingarna byggde för 1 000 år sedan. Fasader i sten med svart, slammat trä och grästak.

Island

Färöarna

Danmark

Fisket utanför Färöarna är mycket bra och sysselsätter en stor del av befolkningen.


111 fjolårets färöiska mästare möter Andorras motsvarighet. Fiskarna på Färöarna hyser ett stort fotbollsintresse och man har byggt fot‑ bollsplaner överallt på de gröna, karja öarna. Bland de knappt 50 000 invånarna finns det ett 60-tal fotbollsklubbar. I högsta divisionen Premier League spelar 10 lag. Totalt finns det fyra divisioner i den färöiska herrfotbollen. Fiskarna gör processen kort med mästarna från Andorra och skickar hem dem med 5-1 i baken. Glädjen är stor bland de färöiska fansen när vi rullar hemåt i den sena kvällens solsken.

På kvällen tar vi oss till nationalarenan då det vankas Champions League-fotboll. Bland de knappt 50 000 invånarna finns det ett 60-tal fotbollsklubbar.

Världens minsta huvudstad

Torshamn är en förtjusande huvudstad. Med knappt 20 000 invånare ska det vara världens minsta. Staden ligger som en hästsko runt den vackra hamnen med sina två stora marinor. Stadens centrum är charmigt med små butiker, restauranger och caféer. Vi äter lunch på Hotell Hafna nära hamnen, trerätters för en knapp hundring. Många hus är svartmålade med vita eller färgglada fönster och dörrar. Takbeläggningen består ofta av frodigt gräs.

Torshamn är världens minsta huvudstad enligt färöingarna själva. En trevlig upplevelse att shoppa, äta och fika långt ute i Nordatlanten.

Lätt att ta sig runt

Att resa runt på de 18 färöiska öarna är lite som att röra sig i en annan dimension, i en saga. Öarnas skönhet är nästan overklig. Vägarna är ofta smala men i bra skick och 16 av de 18 öarna går att nå med bil, färja eller helikopter. Det är smidigt att ta sig runt med egen bil. Även lokalbuss och färja är enkelt och billigt. Ett spännande sätt är att flyga helikopter. Reguljära flygningar tar passagerare till de mest avlägsna öarna för någon eller några hundringar per flygning. Utsikten över de gröna öarna får man på köpet. Det finns dock en risk att man blir strandsatt på någon avlägsen ö då man ibland ställer in flygningar med kort varsel och då öborna, som är helt beroende av helikoptertrafiken, har förtur på flygningarna tillbaka till Torshamn.

Talar svenska

Färöingarna är skandinaver och förstår sven‑ ska. Talar de långsamt och skandinaviskt så är färöiska lättare att förstå än danska. Turister‑ na är förvånansvärt få och lokalbefolkningen mycket tillmötesgående.

Upplev Färöarna

Besök de vackra öarna, upplev stämningen, lyssna på berättelserna om vikingar, sjörövare, ond bråd död och kärlek och hopp, från ett folk som lever sina liv i hänförande skönhet, rytande stormar och påtaglig närhet till en av världens vackraste omgivningar. Upplev arkitektur som hämtad ur en fornnnordisk saga. Dessutom förstår färöingarna vad du säger. AV: MIKAEL TORSTENSSON Mer om Färöarna på nästa uppslag.

Under sommaren invaderas Färöarna av tusentals lunnefåglar, eller sjöpapegojor som de ibland kallas på grund av sitt papegojliknande utseende. Den vackra ön Mykines översvämmas av lunnefåglar under den här tiden, lik­som Vestmannaklipporna på Streymoy.


112

Willa Nordic

MAGasin Resa

Färöarna är inte stort, och det är lätt att göra dagsutflykter från Torshamn till de närmaste öarna. Vi tar oss ner till hamnen där vi stämt träff med den före detta djuphavsdykaren Birgir Enni som lovat ta oss med på en segling med sitt skepp Norðlysið som han tar med besökare på.

Kapten Birgir Enni.

om Färöarna Den första tiden i Färöarnas historia är mycket oklar. Det är möjligt att den iriske munken Brendan seglade igenom öarna på en resa i Nordatlanten. Senare emigrerade norska vikingar till öarna. Öarna ligger norr om Hebriderna, nordväst om Shetlandsöarna, väster om Norge och sydost om Island. Ögruppen är med sina 18 öar och 11 holmar, 118 kilometer lång. Kustlinjen är på 1 117 kilometer. Särskilt västkusten är markant med sina höga, lodräta fågelberg. Den genomsnittliga bergshöjden är 300 meter över havet. Färöarnas sammanlagda yta är ungefär hälften så stor som Gotlands, men har nästan lika stor befolkning, ca 50 000 invånare. I Torshamn bor omkring 20 000 personer vilket är något mindre än i Visby. Färöarna är en självstyrande del av Danmark och har dansk krona som valuta. Det finns många lägenheter och rum att hyra och ganska många hotell och vandrarhem på öarna.

Lyft blicken

Plåt och tillbehör packat och klart!

Att ta sig till Färöarna Det går en färja från fastlandseuropa till Färöarna och vidare till Island. Det är det färöiska bolaget Smyril Line som seglar med båten Norröna från Hirtshals på norra Jylland i Danmark. Norröna är en trevlig båt som tar 1 482 passagerare och har flera prisvärda restauranger, soldäck, bio och butiker. Norröna går mellan Danmark, Färöarna och Island ca en gång i veckan. Kryssningen mellan Färöarna och Danmark tar 28 timmar. Se www.smyril-line.se. Det är en bra idé att ta med bilen då det är riktigt dyrt att hyra bil, inte minst på Island om man reser vidare dit. Prisexempel för två vuxna, en bil och en fönsterhytt: 7 300 kr tur och retur under högsäsong. Rederiet har också paket med boende på Färöarna. Atlantic Airways flyger direkt till Färöarna från Köpenhamn, Billund och Ålborg i Danmark, Reykjavik på Island och Stavanger i Norge. Att flyga från Stockholm med mellanlandning i Köpenhamn kostar från 4 000 kr tur och retur. Från Kastrup i Köpenhamn är priset från 2 500 kr. Flygplatsen ligger på ön Vagar. Därifrån tar det cirka en timme att köra bil till Torshamn.

Plannja är småhustillverkarnas partner. Vi anpassar logistiken till produktionen och levererar kompletta paket för varje unikt hus. Genomtänkta lösningar och monteringsvänliga plåtpaket ger dig som kund trygga lösningar och god ekonomi. Plannja Steinwalls AB, Fröderydsvägen 17, 570 12 Landsbro. Telefon 010-516 14 30.


113 NYHET

Athena Lera

Vår favoritplats vid kusten

ConceptVH7

Vi älskar design med enkla, rena linjer och naturliga material – och när det gällde vårt kök var det precis de här elementen vi sökte efter. Köket är hjärtat i vårt hus och det absolut viktigaste rummet – och dessutom vår dörr ut mot stranden och havet. Vi ville ha ett kök med en enkel design men också med en twist, eftersom kökets och hela bostadens placering är helt unik. Vi tycker att vi lyckades med HTH:s VH-7-modell med de nya asymmetriska linjerna, som på ett elegant sätt ger den minimalistiska designen en ny dimension.

www.hth.se ConceptVH7_ann_185x132_WillaNordic.indd 1

12/01/15 11.14

KOMBINERA TAK OCH MARK

Förädla ditt hus och din tomt med takpannor och markprodukter från Benders. Aldrig har utbudet varit större och valmöjligheterna fler. Mer inspiration och närmaste återförsäljare hittar du på www.benders.se


114

Modernt m FAKTA A2681 - arkitekt Lars Carlsson Spontad panel Knut 5:a Foder 7:a

Maria och Daniel bodde i en lägenhet i Jönköping men längtade efter ett modernt hus med utsikt över Vättern. – Vi fick tag i en tomt med utsikt utanför Jönköping och ritade och skissade själva på vårt drömhus, säger Maria. Skisserna tog vi med till olika husföretag men allt som oftast ville man standardisera och begränsa våra önskemål. – En av våra närmaste vänner hade byggt hus med Willa Nordic och rekommenderade starkt att vi skulle kontakta dem. Vår bild av Willa Nordic var att företaget stod för hög kvalitet och riktigt snygga hus och vi blev verkligen inte besvikna. – Först verkade det som om Willa Nordic var dyra men vi upptäckte att det inte var så för att allt ingick i priset som vi fick,


med utsikt Hemma hos Maria och Daniel i huset Black & White

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC

115


116 man lade allt på bordet direkt. Så var det inte med andra hustillverkare vi talade med, de gav ofta ett lägre pris men sedan tillkom sak efter sak vilket gjorde att man slutade på ett högt pris. Willa Nordic såg gärna att vi tog med bilder på detaljer och hus som vi gillade, som inspiration och för att visa vilken stil vi var ute efter. Vi hade dessutom våra egna skisser på både in- och utsida som vi tog med på första mötet. Vår skiss var på ett modernt kubistiskt hus med svart och vit fasad. Willa Nordics arkitekt Lars Carlsson tog sig an våra skisser och drömmar och gjorde ritningar av det. Resultatet blev verkligen precis som vi tänkt både exteriört och interiört. – Det är en stor fördel med Willa Nordic att man verkligen kan göra allt det som kunden önskar, det finns inga begränsningar. Väggarna placerades precis där vi önskade och sak efter sak bara löste man.

Kan ni beskriva ert hus? – Det har en snygg stilren fasad med slät panel som gör att huset nästan ser putsat ut. Vi blev väldigt förtjusta i idéen att sätta vita fönster på vit fasad och svarta fönster på svart fasad för att förstärka det svarta och vita exteriört. Från gatan ser det enkelt ut, men går man runt det blir man överraskad av att det öppnar upp sig både inifrån och utifrån. På framsidan mot Vättern har huset en svartmålad nisch som ger både lä vid den blåsiga Vättern och regnskydd när det


117


118

Den sociala delen av huset har högt i tak och färgskalan går i vitt och svart med möbler och detaljer i starka, pigga färger.


behövs. Det gör att man kan njuta av morgonkaffet utomhus långt in på hösten. Vi gillar det stilrena och enkla uttrycket med tydlig dansk inspiration. När man kommer in i huset så öppnar det upp sig och Vättern breder ut sig nedanför de stora glaspartierna. Huset består av två tydliga delar. Vi har den sociala delen med kök, gästrum, vardagsrum och gästtoalett. I vardagsrummet är det härligt att umgås och njuta av den milsvida utsikten över sjön. Den sociala delen av huset har högt i tak och färgskalan går i vitt och svart med möbler och detaljer i starka, pigga färger. Möblerna är en blandning av danskt, italienskt och svenskt, varav en del är arvegods och loppisfynd. Vi gillar blandningen av gammalt och nytt. Alla trägolv är i vitlaserad ask vilket ger ett luftigt och lätt intryck. Köket är enkelt vitt med italiensk marmor som stänkskydd och rolig detalj. Den andra mer privata delen av huset

119


120

Den mer privata delen av huset har lägre i tak och en dovare, mer mysig färgskala.

består av tre sovrum, badrum och ett tv-rum. Denna del har lägre i tak och en mörkare, mer dämpad färgskala med brunt, lilarosa och guldiga nyanser. I sovrummet är det en mörkbrun heltäckningsmatta vilket ger en mysig och ombonad känsla som skiljer sig från övriga huset. Badrummet har brunt kakel och tv-rummet har guldskimrande väggar.

Hur sammanfattar ni upplevelsen av att bygga med Willa Nordic? – Faktiskt suverän från början till slut. Jättesmidig byggprocess, allt flöt på, en fantastisk bra totalentreprenad där vi inte behövde göra något mer än att titta till bygget några gånger. Allt var färdigt i tid och inte ett enda fel i besiktningsprotokollet. Mia Olsson från Willa Nordic tog hand om oss från första mötet och hjälpte oss genom varje detalj i processen och även nu ett år senare håller hon kontakt och kollar så allt är bra. Det har faktiskt inte varit problem med en enda sak varken under bygget eller nu efteråt, säger Maria avslutningsvis. Text: Mikael Torstensson Bild: Devis Bionaz


121

Marias inredningstips: Utgå från en vit och svart bas och använd sedan möbler och detaljer med starka färger, det ger energi och glädje, speciellt i sociala utrymmen, såsom kök och vardagsrum. Tänk på vad de olika delarna i huset ska användas till, använd mer dämpade färgskalor i mer privata områden för avkoppling. Var inte rädd för att blanda gammalt och nytt. det ger en harmonisk helhet och en mer personlig inredning. En gammal kruka från 60-talet kan göra sig fantastiskt bra på ett högglansigt skåp. Placera gärna dina prydnadsföremål i grupper om tre eller fem, föremålen kommer mer till sin rätt i ett sammanhang.


Arkitekten berättar

122

Lars, du har ritat Maria och Daniels hus, berätta lite om processen. – Maria och Daniel hade skrivit ner sina tankar tydligt och samlat mycket inspirationsmaterial på sådant man tycker om, både detaljer och helheten. Mia Olsson, som sålde huset, gick igenom materialet noggrant med kunden och jag fick ett stort material att utgå från. Maria och Daniel hade gjort egna skisser som jag kunde ta avstamp i. Kundens beskrivning är oerhört viktig för att slutresultatet ska bli vad man tänkt sig. Min filosofi är att design inte är ett självändamål utan måste fungera i familjens vardag. Här kommer även konstruktionsbiten in, tomten spelar stor roll och även kundens budget. Min uppgift som arkitekt är att få ihop alla dessa bitar och presentera ett byggbart förslag. Det är även viktigt att huset är anpassat också med tanke på hur familjen kan tänkas se ut i framtiden. Varje kund är unik i sitt sätt att bo.

Hur ser du på vackra och moderna hus? – Det som är genuint vackert kommer alltid att vara vackert. Det som är estetiskt tilltalande bara för att det är modernt kommer att förlora sin skönhet. Ett estetiskt vackert hus kan se ut på många olika sätt och ett sådant hus håller genom tiderna. Här är arkitektens kunnande avgörande och även ett visst arkitekturhistoriskt perspektiv.

Hur tänkte DU runt exteriören av huset? – Kunden hade ett önskemål om träfasad men tyckte mycket om putsade hus också. Lösningen blev en fasad med spontad slät panel som ger ett putsat in-

tryck med bibehållen träkänsla. Den mörkare delen med en altan-nisch och de svarta detaljerna ger en tydlig grafisk effekt.

Hur gick tankarna om interiören? – I detta hus möter man ljuset väldigt tydligt när man kommer in genom entrén. Man möts av en fantastisk vy över Vättern genom det stora glaspartiet. Taket är dessutom stigande vilket förstärker känslan av rymd. Huset har två tydliga delar med en ”Sov i ro del” med sovrum, ett mindre vardagsrum och familjens badrum och tvättstuga med mera. I den del man kommer in i först genom huvudentrén finns de sociala utrymmena som kök, vardagsrum och även ett gästrum som har tillgång till toalett och dusch utan att behöva använda familjens eget badrum.

Vilka är generellt de vanligaste sakerna som man som kund inte tänker på? – Man behöver ofta få in mer ljus. I detta fall gör de stora glaspartierna att ute och inne smälter samman och utsikten över Vättern blir ett konstverk som målas om var dag. Ljus är livsnödvändigt i vårt klimat. I Maria och Daniels hus finns ljus och utsikt från flera håll. – Man brukar ofta prioritera andra utrymmen framför förvaring vilket många ångrar efteråt. I Lidqvists hus finns det dock bra tilltagna förvaringsutrymmen. Idag sparar man färre saker än tidigare och det gör att behovet av förvaring har minskat men det behövs ofta mer än man tror ändå. Text: Mikael torstensson

Detta hus har inspirerat till Willa Nordics koncepthus Black & White.


123

Varje kund är unik i sitt sätt att bo” Huset har försetts med fyrkantiga hängrännor som förstärker det kubistiska – det är detaljerna som gör helheten.

Arkitekt Lars Carlsson


124 FAKTA A2762 - arkitekt Nils Nordkvist Liggande värmebehandlad panel / fibercementskivor Knut 5:a Foder 7:a Räcke 4:a

attityd på

Hus med Attityd – ett

text: mikael torstensson Foto: Göran Uhlin


hus med attityd 131

ĂĽ klippan

125

t modernt funkishus


126

hus med attityd

“På husets framsida finns en generös terrass, perfekt för mysiga glittrande yta och natten sveper in omgivningarna i sammetslen bjuder in goda vänner på en bit god mat.“


127

– Det känns kul att ha byggt ett riktigt modernt hus, något unikt, säger Carl-Johan Lundberg som tillsammans med sin sambo Elli Svenningsson och hennes dotter Maja bor i ett vackert hus på en imponerande klippa. huset imponerar, höjden gör att det inte är någon insyn genom de stora glaspartierna på husets framsida, men väl utsikt och inte vilken utsikt som helst utan över en sjö som glittrar förföriskt denna försommardag. Arkitekt Nils Nordkvist har samlat årtionden av erfarenhet genom att skapa uttrycksfulla hus, helt anpassade efter dem som ska bo i dem. Det märks att familjen är begeistrad över sitt nya hus och det är inte svårt att förstå när man ser resultatet. Att det blev Willa Nordic som fick skapa familjens drömhus beror på

att Elli kände till Willa Nordic och visste att de stod för hög kvalitet. Carl-Johan hade bott utomlands länge och hade dålig koll på husföretag i Sverige. – Willa Nordic bjöd in oss på en inspirationsträff på deras kontor. Vi blev imponerade av företaget vilket ledde till att vi beslöt oss för att bygga. Flexibiliteten och lyhörd-

heten från Willa Nordic imponerade. Vi fick precis det hus vi drömt om. Hela byggprocessen var helt igenom angenäm. Projektledaren gav tydliga besked om allting och när väl spaden sattes i jorden gick det fantastiskt fort. – Jag har byggt och drivit flera hotell i Grekland och har god insyn i den internationella byggbranschen. Willa Nordic och byggföretaget Fransson och Nordh gjorde ett oerhört gediget arbete, det snålades inte på några detaljer och två veckor före utlovad inflyttningsdag var huset klart att flytta in i. Sådant gör att man imponeras och gärna rekommenderar Willa Nordic till alla som går i husbyggartankar, säger Carl-Johan. Vi har fått ett hus som funkar rakt igenom – ett modernt funkishus

helt enkelt. Fantastisk rymd i var-dagsrummet och funktionella rum och utrymmen. Sedan är det snyggt och passar perfekt till tomten, säger Carl-Johan. Att fasaden är av värmebehandlad panel och fibercementskivor som gör den i det närmaste underhållsfri är ingen nackdel. På husets framsida finns en generös terrass, perfekt för mysiga kvällar medan solens sista strålar sakta smeker vattnets glittrande yta och natten sveper in omgivningarna i sammetslen skymning. Då tänder Elli och CarlJohan lyktorna och bjuder in goda vänner på en bit god mat. – Det är precis så vi vill ha det, säger Carl-Johan.

kvällar medan solens sista strålar sakta smeker Vattnets skymning. Då tänder Elli och Carl-Johan lyktorna och


128


129

“Det känns kul att ha byggt ett riktigt modernt hus, något unikt, säger Carl-Johan Lundberg som tillsammans med sin sambo Elli Svenningsson och hennes dotter Maja bor i ett vackert hus på en imponerande klippa.”

“Att fasaden är av värmebehandlad panel och fibercementskivor som gör den i det närmaste underhållsfri är ingen nackdel.”


130

“Flexibiliteten och lyhördheten från Willa Nordic imponerade. Vi fick precis det hus vi drömt om. Hela byggprocessen var helt igenom angenäm. Projektledaren gav tydliga besked om allting och när väl spaden sattes i jorden gick det fantastiskt fort.”

“två veckor före utlovad inflyttningsdag var huset klart att flytta in i. Sådant gör att man imponeras och gärna rekommenderar Willa Nordic till alla som går i husbyggartankar.”


131


132

Inredningen är modern och smakfull. Familjens stora intresse för färg, form och funktion genomsyrar hemmet.


133

“Vi har fått ett hus som funkar rakt igenom – ett modernt funkishus helt enkelt. Fantastisk rymd i vardagsrummet och funktionella rum och utrymmen, sedan är det snyggt och passar perfekT till tomten, säger Carl-Johan.“


134

Husets läge på en klippa med bländande utsikt över vattnet är hänförande. Det höga läget gör att man inte har någon insyn genom de stora glaspartierna.


135

“Jag har byggt och drivit flera hotell i Grekland och har god insyn i den internationella byggbranschen. Willa Nordic och byggföretaget Fransson och Nordh gjorde ett oerhört gediget arbete, det snålades inte på några detaljer.”


136

www.miele.se


137


Bo2049

138

Bo2049 Tävling för ARKITEKTSTUDENTER

Hur bor vi

om 37 år?

Willa Nordic utmanar framtidens arkitek Av Mikael Torstensson

Vi vill hitta framtidens lösningar och framtidens formspråk tillsammans med framtidens arkitekter...

Willa Nordic och xxxxxxxx är stiftare av arkitekturpriset Bo2049 och arrangörer av tävlingen.

Läs mer på www.bo2049.se I sammarbete med

SVERIGES ARKITEKTER

willa nordic instiftar arkitekturpris och utmanar sveriges universitet Hur bor vi 2049? Det vill Willa Nordic ta reda på och tar hjälp av framtidens stjärnarkitekter som finns på universiteten idag. Utmaningen utformades som arkitekturtävlingen Bo2049 och Prisutdelningen som skedde på Berns Salonger blev en riktig succé. Fullt med folk och ett sprakande program med både höjd och djup. Katarina Hultling ledde programmet med sedvanlig bravur och Joe Labero bjöd på en häpnadsväckande show. Sveriges Arkitekters projektledare, Claes Larsson, tyckte det var en fantastisk tävling med både höjd och bredd. Besökarna lovordade eventet och det välrenommerade magasinet Connoisseurs chefredaktör, Erik Leander, sa att de tyckte det var en av de bäst organiserade tillställningar de någonsin varit med på. Några av Willa Nordics kunder intervjuades av Katarina från scenen, bland andra den välkände hockeyspelaren Björn Melin och hans fru Sofia. Budskapet om att Willa Nordic är en samarbetspartner med unik flexibilitet och höjd i både produktion och design nådde de drygt 300 besökarna i en fullsatt lokal. Ett antal besökare har redan kontaktat Willa Nordic för ett möte om sitt framtida boende som man är intresserade att förverkliga tillsammans med Willa Nordic. Detta event kommer att ge ringar på vattnet under många år framöver. Willa Nordic arbetar med design, material och lösningar för framtidens boende. För att få en glimt av detta instiftade vi denna kväll arkitekturpriset Bo2049. En tävling där framtidens arkitekturlösningar prisas. Deltagarna kommer från Sveriges universitet. På kommande uppslag presenterar vi några av finalbidragen. Du kan läsa mer och se alla finalbidrag på www. bo2049.se. Där kan du även läsa om och rösta i framtida tävlingar.

Hundratals intresserade kom till Berns för att se finalbidragen och lyssna på berättelser om hur Willa Nordic förverkligar boendedrömmar.

Katarina intervjuade den välkände hockeyspelaren Björn Melin och hans fru Sofia. De berättade att de byggt sitt Willa Nordic samtidigt som Björn spelade hockey i två världsdelar och tre länder. Läs om deras hus på annan plats i Magasinet. i både


9

139

“Joe Labero bjöd på en häpnadsväckande show.”

kter

Engagerade studenter presenterade sina bidrag under ledning av Katarina Hultling. Förstapriset i Bo2049 gick till Villa Rousseau av Lina Nilsson. Stefan Hjälmeby delade ut priset. De tio finalisterna gratulerades med diplom och blommor.

tio finalbidrag presenterades på kvällen och de fyra främsta bidragen prisades av ett fullsatt berns.


140

Deurbanisering juryns Motivering – finalbidrag

Förslaget visat ett ansvarsfullt och håll‑ bart helhetsgrepp för att bo och jobba på distans och tar fasta på att det med mod‑ ern teknik kommer att vara möjligt att bo i naturen med ett minskat resande som följd. I förslaget har villan, som landat i skogen, försetts med innovativa lösningar som klimatskal och temperaturzoner. Av Rui-Xin Li & Haider Alghifary

HUS I HUS

Några av bidragen från de totalt 70 arkitekturstudenterna som deltog i första omgången av Willa Nordics tävling för arkitektstudenter på Sveriges univeristet – Bo2049. Läs mer och se fler bidrag på www.bo2049.se

Hus i hus – juryns Motivering – finalbidrag Snyggt presenterat förslag som tar fasta på hur det går att återanvända tomma och övergivna lokaler. Genom att använda de befintliga lokalernas yttreklimatskydd skapas ett billigt boende med många fördelar. Idéerna går mycket väl att applicera på helt andra typer av situationer än de presenterade, som till exempel tomma affärslokaler. Av Carl Ydergård


141

3xF – juryns Motivering – andraplats

Ett vackert presenterat förslag som med innovativ höjd presenterar ett koncept som övertygar i sin enkelhet. Förslaget består av en uppblåsbar modul som kan fyllas med olika, varierande, material. Modulen som kan beställas per postorder går att anpassa till en mängd olika miljöer och behov. Av Ludwig Hällje & Edward Nyman

2049

Villa Rousseau – juryns Motivering – VINNARE

Ett mycket poetiskt förslag, drömskt presenterat och med charmig humor. Den positiva framtidsbilden som å härpresenteras går det till: tar bostadsvisionen ett steg längre in i naturromantiken. Det smart lösta huset är en tältkonstruktion med olika klimatzoner och ett boende anpassat till en mängd olika gruppers och familjers behov. Av Lina Nilsson

1.

gureras till önskat form och utseende.

2.

En “uppblåsbar” huskropp levereras inom de närmsta dagarna till din dörr.

3.

Välj din isolering och fyll volymen. En uppsjö av olika valmöjligheter ek tiv cellplast till närproducerad träspån.

Bo2049 Willa Nordic utmanar framtidens arkitekter


142

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC

herrgården

med känsla för god stil text: ulrika lindgren foto: jessica wellander A2767

text: mikael torstensson Foto: Göran Uhlin


143

arkitektens val attityd 131

FAKTA A2967 - arkitekt Peo Oskarsson Lockläkt hattprofil Knut 3:a Foder 9:a Bandfalsat plåttak

vid mälaren


144

herrgården vid mälaren Orangeriet, med de många fönstrena, är en av Lars och Evas favoritplatser.

text: mikael torstensson Foto: Göran Uhlin


arkitektens val attityd 131

Lars och Evas vackra ”herrgård” är ritad av arkitekt Peo Oskarsson och uppförd av Willa Nordic, med Sven-Inge Nilsson som projektledare. Alla detaljer är utformade precis som på herrgårdar förr i tiden; spröjsade fönster, takfönster och bandfalsat plåttak.

145

Under många år pendlade familjen fram och tillbaka mellan den vackra våningen mitt i Stockholm och det älskade lantstället vid sjön. En dag tröttnade Lars och Eva på nomadlivet och satte sig ned och funderade. Idag har de lämnat Stockholm och byggt sitt drömhus på udden alldeles bredvid den gamla sommarstugan. Lars och Eva har en stor familj. Idag är alla barnen utflyttade, även om både de och barnbarnen ofta kommer på besök, men under många år var vardagen livlig och färgstark, med både barn och kompisar, hundar och aktiviteter åt alla håll och kanter. – Det var roligt och händelserikt. På vardagarna bodde vi i vår alldeles fantastiska våning på Norr Mälarstrand i Stockholm, och när helgerna och loven kom packade vi ihop allt och flyttade ut till lantstället. Det var som att bo på två ställen, och vi


146 älskade verkligen båda platserna, berättar Eva. Men åren gick och barnen flyttade ut. Lars och Eva började fundera på hur de ville ha sitt liv. Eva var hjärtligt trött på att packa och åka, än till våningen, än till lantstället. Det var slitsamt, tyckte hon. – En dag satt vi vid bryggan här och pratade. Så plötsligt föll alla bitar på plats. Här ville vi ju bo! Tänk om vi skulle flytta ut hit på heltid och bygga ett alldeles nytt hus! Det kunde bli en samlingsplats för hela familjen, med den vinterbonade sommarstugan på samma tomt. Idag står det pampiga huset färdigt. Det blev stort – läget på udden krävde ett litet större hus för att miljön skulle komma till sin rätt, tyckte de. 270 kvadratmeter stort och i två plan blickar det stolt ut över sjön. När man svänger upp på gårdsplanen och parkerar på den grusade uppfarten är det svårt att tro att det här är ett nybygge. Känslan av herrgård från förr är tydlig i alla detaljer. Fasaden är av bred träpanel, och färgen i en matt grågrön nyans. Allt, in i minsta detalj, är snickrat och förfärdigat som det var förr i tiden. – Jag har alltid älskat gamla hus, så jag hade

till en början litet svårt för tanken att vi skulle bygga nytt. Men nu har jag förstått att även nya hus kan ge samma känsla som hus från förr, säger Eva och ler. Sedan förra våren har de bott i sitt nya hus. Det har varit en lång, spännande och lärorik väg från idé till färdigt hus, tycker de båda. – Allt har gått så smidigt som det bara kan gå, med jätteduktiga yrkesmän och inget krångel alls. Men det är ändå många beslut och många arbeten som ska utföras vid ett husbygge. Vi ville ju också bygga ett alldeles speciellt hus, skräddarsytt för oss, så vi var noggranna med detaljerna. Huset ritades av arkitekt Peo Oskarsson. Projektledaren Sven-Inge Nilsson på Willa Nordic uppförde huset tillsammans med utvalda hantverkare. – Han brann verkligen för att huset till alla delar skulle uppföras i gammal stil. Nu kan vi allt om spröjs, snickerier och byggnadsvård! -ler Eva. Både hon och Lars njöt av byggtiden, redan när de fick bygglov flyttade de ut till sommarstugan på heltid och kunde följa varje steg av bygget på nära håll. I maj fick de äntligen flytta in och Eva medger att hon var ganska trött på alla val och

Entrén är magnifik. En blandning av franskt slott och parisisk trapp-uppgång kanske, om man ska försöka sätta ord på det. På golvet ligger klinkers från Frankrike och trappan upp till övervåningen är bred och gedigen. Den höga takhöjden gör sitt till för den luftiga känslan – 2,70 på entréplan och 2,50 på övre plan.

ställningstaganden till sist. – När det var dags att inreda badrummen alldeles mot slutet av bygget så ville jag inte välja längre. Sven-Inge anlitade Aspen Bad åt oss som fick rita och inreda badrummen precis som de ville. Tur att de hade god smak! I övrigt är huset ritat precis som de två ville ha det. Inför projekteringen hade de långa inspirationsmöten med Sven-Inge, som sedan presenterade det rymliga herrgårdsliknande huset på ritning. Både Lars och Eva föll direkt för stilen, men invändigt lät de rita om en del – till exempel ville de ha var sitt sovrum med var sitt tillhörande stort badrum, och de längtade också efter ett vackert orangeri, med fönster ut mot vattnet. Ett annat specialönskemål var hissen, som nu står på plats i entrén: – Det var barnen som nämnde det först. ”Ska ni verkligen bygga ett tvåplanshus med trappa, hur ska ni då kunna komma upp och ned när ni blir riktigt gamla?” De vet ju att vi vill bo kvar här så länge det bara går. Då kom vi att tänka på det här med hiss. Den ger oss en slags garanti för att vi kommer att kunna bo kvar länge. Och vi använder den redan.


herrgården vid mälaren

arkitektens val attityd 131

147

“På entréplan finns umgängesytorna, med salong, vardagsrum, kök och matsal i en öppen planlösning”


148

herrgården vid mälaren

Tidlös, lantlig stil råder i Evas sovrum. Här är inrett med auktionsfynd, med undantag från sängen med stoppad gavel som inhandlades i en butik på Östermalm för några år sedan.

Matsalen är husets hjärta.

Oskar värmer sig vid öppna spisen i vardagsrummet efter morgonpromenaden. Insatsen gör spisen mycket värmeeffektiv.


149 Det är så skönt att slippa bära tunga saker uppför trappan! Entrén är magnifik. En blandning av franskt slott och parisisk trappuppgång kanske, om man ska försöka sätta ord på det. På golvet ligger klinkers från Frankrike och trappan upp till övervåningen är bred och gedigen. Den höga takhöjden gör sitt till för den luftiga känslan – 2,70 på entréplan och 2,50 på övre plan. Rummen är inte så många i detta hus, utan precis som i dåtidens herrgårdar, stora och rymliga. På entréplan finns umgängesytorna, med salong, vardagsrum, kök och matsal i en öppen planlösning och – inte minst – det vackra orangeriet med utsikt över Mälaren, där Lars och Eva gärna dricker sitt morgonkaffe efter hundpromenaden. Dessutom finns ett rymligt badrum och ett gästrum. På övre plan breder biblioteket ut sig, med stora fönsterpartier och samma djupa fönsternischer som i alla övervåningens rum. Här är drömmen om var sitt skräddarsytt sovrum, med var sitt rymligt badrum, förverkligad. I Evas badrum finns badkaret som barnbarnen älskar, och i Lars den rymliga bastun där många får plats. – Både Lasse och jag älskar fönsternischerna, de präglar hela övervåningen. De ger känslan av

“När det var dags att inreda badrummen alldeles mot slutet av bygget så ville jag inte välja längre. Sven-Inge anlitade Aspen Bad åt oss som fick rita och inreda badrummen precis som de ville. Tur att de hade god smak!”

tjocka, murade väggar, som i ett slott, men är av vanlig träregelstomme. Väggarna är riktigt tjocka och välisolerade, och vi har väldigt låga elkostnader. Lägre än i sommarstugan, som ju är mycket mindre! Några fler favoriter med ert hus? – Oj, det är mycket. Det mesta är perfekt, vi har ju skräddarsytt huset efter våra önskemål. Men om jag måste välja några favoriter så är det just orangeriet, som har en sådan vacker utsikt, och fönsternischerna, som vi tidigare nämnt. De två eldstäderna är flitigt använda, vi har eldat mycket den här vintern. Vi har en öppen spis med insats i vardagsrummet, som ger mycket värme, och i köket finns en nytillverkad vedspis, som man också kan laga mat på om det behövs. Vi bor ju på landet nu, så vi får vara beredda på strömavbrott då och då. Vi tycker också mycket om golven. Klickgolvet i hallen går igen i badrummet på entréplan och i orangeriet. I de andra rummen på entréplan har vi vitmenade ekplank. Vi ville egentligen ha såpskurat furugolv som förr i tiden, men de är så mjuka och lätta att skada att vi valde det här alternativet i stället. De är jättefina. Köket intill orangeriet förtjänar litet extra uppmärksamhet.

Det är i alla detaljer som ett gammaldags kök; krönlister, murad spiskåpa, breda golvlister och stort kallskafferi. Kyl och frys är dolda bakom fronter i samma utförande som skåpluckorna. På bänkarna och köksön ligger en granitskiva, vald med omsorg eftersom både Eva och Lars ville ha slitstarka och underhållsfria bänkar. – I stan hade vi kalkstensskivor och det blev så fläckigt. Och trä måste slipas om då och då och oljas, säger Eva. Nu har ni bott här nästan ett år. Är det som ni hade tänkt er? – Det är bättre. Jag trodde att vi skulle sakna Stockholm, men sedan vi väl bestämde oss för att bygga så har vi bara sett framåt. Vi ville skapa en samlingsplats här för hela familjen, och så har det blivit. Barnen var ju här hela somrarna när de var små, och nu kan de fortsätta vara det, eftersom vi har gott om utrymme. Vårt gamla sommarhus är renoverat med wc, dusch och varmvatten, och står alldeles bredvid det nya huset, och där bor barnen gärna när de är på besök. Och vi har ju också gott om plats i nya huset, för familjemiddagar och högtider. Apropå samlingsplatser. Under sommaren som gick, den första sommaren i huset, var altanen en


150

herrgården vid mälaren

“Köket intill orangeriet förtjänar litet extra uppmärksamhet. Det är i alla detaljer som ett gammaldags kök; krönlister, murad spiskåpa, breda golvlister och stort kallskafferi. Kyl och frys är dolda bakom fronter i samma utförande som skåpluckorna. På bänkarna och köksön ligger en granitskiva, vald med omsorg eftersom både Eva och Lars ville ha slitstarka och underhållsfria bänkar.”


151

arkitektens val attityd 131

favoritplats för alla. Här åts frukosten varma morgnar, här fikade barnbarnen i skydd från solen på eftermiddagen, och här samlades familj och gäster på kvällarna för att njuta av lugnet och stillheten och umgås, långt in på hösten.

– Vi har en lyxig vardag. Både jag och Lasse är pensionärer nu och njuter av naturen och lugnet här. Om vi vill besöka stan så är det relativt nära och vi kan åka in över dagen. Till och med hundarna är gladare här – de älskar naturen och

friheten och ligger gärna framför brasan efter promenaden! Willa Nordic Magasin #7

“På entréplan finns umgängesytorna, med salong, vardagsrum, kök och matsal i en öppen planlösning”


152

“Entrén är magnifik. En blandning av franskt slott och parisisk trappuppgång”

herrgården vid mälaren


“Både Lasse och jag älskar fönsternischerna, de präglar hela övervåningen. De ger känslan av tjocka, murade väggar, som i ett slott, men är av vanlig träregelstomme. Väggarna är riktigt tjocka och välisolerade, och vi har väldigt låga elkostnader. Lägre än i sommarstugan, som ju är mycket mindre!”

153


154

Ta ditt hem till en högre nivå Vi vet att alla hem är unika precis som de som Vi vet att alla hem är unika precis som de som bor där. Det är en speciell plats för dig och dina bor där. Det är en speciell plats för dig och dina nära och kära. Du har valt färger, möbler och nära och kära. Du har valt färger, möbler och accessoarer för att skapa ett hem som passar accessoarer för att skapa ett hem som passar just dig. just dig. Vi har lagt ned lika mycket tid och eftertanke Vi har lagt ned lika mycket tid och eftertanke när vi har designat och utvecklat Aritco när vi har designat och utvecklat Aritco HomeLift. Aritco HomeLift är den första HomeLift. Aritco HomeLift är den första hissen någonsin som är unikt utformad för ditt hissen någonsin som är unikt utformad för ditt hem. Den är designad som en möbel, och kan hem. Den är designad som en möbel, och kan antingen diskret smälta in eller personifieras antingen diskret smälta in eller personifieras för att sticka ut som ett konstverk. Förutom för att sticka ut som ett konstverk. Förutom bekvämlighet lyfter Aritco HomeLift fram ditt bekvämlighet lyfter Aritco HomeLift fram ditt hems atmosfär. hems atmosfär.

Hissen har en Hissen har en DesignWall som ger DesignWall somoch ger en lyxig känsla en känsla och intelyxig liknar någon inte liknar någon annan produkt annan produkt på marknaden. på marknaden. DesignWall är ett DesignWall är ett konstverk i sig, och konstverk i sig, och väljer du en av våra väljer du en av våra noggrant utvalda noggrant bilder kanutvalda du bilder kandin dustil på uttrycka uttrycka din på ett unikt sätt.stil Som ett unikt sätt. Som standard kommer standard kommer hissen med en vit hissen med en vit DesignWall. DesignWall.


155

Aritco HomeLift HISSFÄRGER

LÖSNINGAR FÖR ÖVERSTA VÅNINGEN

DESIGNLIGHT

HISSVÄGGAR

HISSKORG OCH KONTROLLPANEL

Hisskorgen består av en L-formad plattform och en DesignWall som följer med när du åker upp och ned i hissen. Hissen styrs från kontrollpanelen som sitter mitt på DesignWall. Genom att vrida och trycka på den unika SmartControl vredet väljer du våning och börjar färden.

DÖRRAR

Dörrarna är installerade i hissväggarna på varje våning. Dörrarna är dubbla och består av två dörrblad med en central öppning. Dörrbladen är tillverkade i glas med målade profiler.

HISSGOLV

För mer info: Besök www.aritcohomelifts.com, maila info@aritco.com eller ring 08-120 401 00


156

KLASSISK

Modernt me

med inspiration från 170

Maria och Daniel bodde i en lägenhet i Jönköping men längtade efter ett modernt hus med utsikt över Vättern.

“Huset skulle gå i klassisk romantisk stil med moderna drag, inget funkishus direkt med andra ord, säger Bernt med ett leende.” – Vi fick tag i en tomt med utsikt utanför Jönköping och ritade och skissade själva på vårt drömhus, säger Maria. Skisserna tog vi med till olika husföretag men allt som oftast ville man standardisera och begränsa våra önskemål. – En av våra närmaste vänner hade byggt hus med Willa Nordic och rekommenderade starkt att vi skulle kontakta dem. Vår bild av Willa Nordic var att företaget stod för hög kvalitet och riktigt snygga hus och vi blev verkligen inte besvikna.


KT hus

157

ed utsikt tack! Hemma hos Maria och Daniel

00-talet och italien

Arkitekt Bernt Gunnarsson har lång erfarenhet av att skapa boende för olika slags behov och önskemål.

FAKTA A2964 - arkitekt Bernt Gunnarsson Putsfasad Betongtakpannor 2-kupiga


158

KLASSISK

med inspiration frĂĽn 17


159

“Huset har sydeuropeiska drag och man anar de vackra gamla Italienska husen i formen.�

KT hus

700-talet och italien


160

Man ville ha pampiga fasader på alla sidor av huset. Fasaden är putsad och har slätputsade knutar och fönsteromfattningar vilket stärker intrycket av pampighet.

Kunden funderade på olika färgsättningar, en av dem var en ljusgul putsfasad med gröna fönster och ett mossgrönt tak.

ARKITEKT Bernt Gunnarsson har lång erfarenhet av att skapa boende för olika slags behov och önskemål. Bernt har bland annat ritaT ett av Willa Nordics stiliga hus som uppförts i Jönköping. Vi stämmer träff med Bernt för att höra hur detta hus växte fram. Berätta lite om uppdraget. – Kunden hade fått tag i en fantastisk tomt i Jönköping med bländande utsikt över stadskärnan och Vättern. På tomten fanns ett enklare hus som revs. Man ville ha ett hus med generösa utrymmen inspirerat bland annat av 1700-tals herrgårdar. Kunden hade samlat på sig mycket inspirationsmaterial och tagit bilder på hus man tyckte om. Huset skulle gå i klassisk romantisk stil med moderna drag, inget funkishus direkt med andra ord, säger Bernt med ett leende. Fast det stora runda burspråket som finns på huset förekommer faktiskt nu och då på funkishus, förklarar han. Huset har sydeuropeiska drag och man anar de vackra gamla Italienska husen i formen. Hur tänkte ni runt fasaden? – Man ville ha pampiga fasader på

alla sidor av huset. Fasaden är putsad och har slätputsade knutar och fönsteromfattningar vilket stärker intrycket av pampighet. Den vita fasaden står i stark kontrast mot det svarta taket och de svarta detaljerna på huset. Man valde bruna dörrar vilket ger ett mildare intryck, mer välkomnande än om man hade valt den striktare linjen med svarta dörrar. Fasaden har en bra harmoni. Den är inte strikt symmetrisk men det finns en jämvikt. På framsidan önskade kunden smala fönster för att begränsa insynen och det blev riktigt bra tycker jag. Var det självklart att det skulle vara en vit fasad? – Kunden funderade på olika färgsättningar, en av dem var en ljusgul putsfasad med gröna fönster och ett mossgrönt tak, inspirerat av


161 en gammal herrgård. Det hade fungerat väl det också och kanske varit lite djärvare, huset hade nog uppfattats som äldre med den färgskalan. Berätta om interiören – Kunden hade ett önskemål om generösa utrymmen vilket huset också har. På entréplanet finns ett generöst kök och ett stort kombinerat vardagsrum och matsal. Väl tilltagna utrymmen för tvätt gör vardagen enklare. På andra våningen ligger två sovrum, ett trevligt allrum och ett stort badrum med bastu. Här finns även ett arbetsrum med det vackra burspråket och utsikt över Vättern. Det större sovrummet har en stor klädkammare och en balkong i anslutning till rummet. I huset finns även en vinkällare och ett garage. Kunden har valt vackra klassiska material med parkettgolv blandat med dekorativa och exklusiva klinkergolv. Husets tidlösa karaktär stärks av en vacker kakelugn och andra klassiska inslag, förklarar Bernt.

Vad är det bästa med att arbeta som arkitekt? – Det är när man känner att man får kontakt med kunden och ett förtroende uppstår som gör att man vågar pröva olika tankar och möjligheter. Sedan är det alltid lika roligt när man får återkoppling och ser resultatet av det man skapat tillsammans med kunden, Willa Nordic och de duktiga entreprenörer som Willa Nordic alltid arbetar med, säger Bernt avslutningsvis. TEXT: MIKAEL TORSTENSSON FOTO: DEVIS BIONAZ

KLASSISKT hus med inspiration från 1700-talet och italien


162

 

MADE IN SMÅLAND Det är i de trolska skogarna som Småland har sina historiska rötter. Endast de riktigt djärva vågade ge sig in i denna mörka, hemlighetsfulla vildmark – och ännu färre vågade utmana de tretton män som hade makten över skogarna. Det namn som användes för första gången på 1100-talet för dessa tretton häraden var Småland – ”de små länderna”. Dessa skogars vilda skönhet har inspirerat vår nya kollektion av unika och rustika trägolv. Kollektionen är Svanenmärkt www.kahrs.com 392012 Parkettgolv


163 Vissa idéer håller bättre än andra. De sätter djupa spår och blir en signatur för sin tid. Genom generationer. Utan att ge efter för modenycker och kortlivade trender. För de är skapade av det speciella stoff som gör en klassiker. Det var precis en sådan idé som Arne Munch fick när han 1968 satte sig med millimeterpapper och ritade Danmarks första formkök. En visionär idé om en kub. Om en form. Om en ny och större flexibilitet. Om kompromisslös kvalitet. Om en enkel och tidlös linje. En form, som genom att hålla sig på toppen i mer än 45 år, är ett vackert exempel på hållbar design. Originalet…

Stockholm | Malmö | Göteborg | Jönköping

www.unoform.se


164

rätt kä

modernt murat st

Erik kände sedan innan arkitekten Klas Sjöstrand. De hade länge skojat om att han skulle rita ett hus till Erik. När Erik och hans familj många år senare köpte en tomt ritades huset av just Klas Sjöstrand. När jag knackar på hos familjen i Limhamn utanför Malmö har Erik precis kommit hem från fotbollsträningen med sonen Deniz. I stället för att titta på något barnprogram kryper Deniz upp i soffan och slår på en Premiere League-match mellan Fulham och Blackpool. Innan bodde familjen i ett hus i Malmö, men Erik har alltid drömt om att bygga nytt så de hade stått i kommunens tomtkö i sju år. När erbjudandet om en tomt i Limhamn damp ned i brevlådan visste inte Erik och Gabbi hur de skulle göra. Tidigare hade de blivit erbjudna en tomt på andra sidan stan, men tackat nej. – När vi var ute och körde hamnade vi alltid i Limhamn, eftersom havet med strandpromenaden och många roliga lekplatser finns här. Gabbi berättar att de kände sig redo. De ville bygga hus.


änsla

165 “Det var en obeskrivlig känsla att få flytta in. Fortfarande i dag kan jag sätta mig ned när barnen gått och lagt sig och bara titta, säger Erik. –Det kändes jättebra att det var över och allt var som det skulle, säger Gabbi. "

tenhus i skåne

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC


166 Erik och Gabbi har byggt hus med Willa Nordic i Skåne.

FAKTA A2720 - arkitekt Klas Sjöstrand Putsfasad Betongtakpannor släta

modernt murat stenh – Men du var tveksam, säger Erik. – Det är ett så stort steg, säger Gabbi. Paret kontaktade kommunen för att få titta på detaljplanen. – De hade väldigt bestämda regler för detta område, säger Erik. Bygghöjden fick inte överstiga 3,5 meter och man var tvungen att ha en taklutning på mellan 30 och 50 grader.

Inga undantag

– Klas sa att kommunen i vissa fall kan godkänna mindre avvikelser, men de var stenhårda. Släppte inte en centimeter, säger Erik. Trots hårda bestämmelser valde de att köpa tomten. – Det kändes som att vi aldrig får en sån här chans igen, säger han. Erik berättar vidare det var ungefär en miljon kronor billigare att köpa en tomt i Limhamn via kommunen i stället för privat.

Efter att ha bestämt sig cyklade de förbi tomten i stort sett varje dag under sommaren. – Barnen sa: nej, inte åka dit nu igen, säger han.

ville bygga ett stenhus

Nu började arbetet med att hitta rätt hus. Eftersom tanken på att bygga hus funnits i bakhuvudet under många år hade de redan tittat på många hus och husleverantörer. Att valet till slut föll på Willa Nordic berodde på den flexibilitet som företaget erbjuder. Erik kände representanten på Willa Nordics Malmökontor. Han hade även skojat länge om att Klas Sjöstrand någon gång ska rita hans hus. Klas samarbetar med Willa Nordic så valet föll sig naturligt. – Willa Nordic är fantastiska. De har kontakt med många olika leverantörer så tillvalsmöjligheterna är oändliga. Med andra leverantörer


167

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC

hus i skåne är man mer begränsad. Inom tillval slår Willa Nordic alla. De är unika eftersom man kan välja trästomme eller stenhus. Andra har antingen eller, säger han. Erik var 90 procent säker på att han ville bygga ett stenhus. Willa Nordic bygger stenhus av murade lättbetongblock vilket gör att man kan få huset precis som man vill ha det. – För mig är sten gediget. Det ger en känsla av kvalitet.

möbleringstankar

Klas började skissa upp huset efter familjens önskelista. Utmaningen var att bygga ett bra hus till en kostnad som motsvarar marknadsvärdet så att familjen får tillbaka satsade pengar när de vill sälja huset. – Det var viktigt att huset skulle bli bra att umgås och trivas i. Både för stora och små. Vi ser projektet som en investering för familjen, säger Erik.

De flesta möbler hade familjen redan innan så planlösningen anpassades efter dem, men med marginaler utifall de skulle vilja byta ut någonting i framtiden. Första förslaget Klas levererade var paret inte helt nöjda med. Han hade ritat huvudentré på gaveln och barnens sovrum låg alldeles intill vardagsrummet. De fick ett nytt förslag som båda fastnade för. I maj skrev de kontrakt med Willa Nordic och sökte bygglov. Bygglovet dröjde så Willa Nordic kunde inte börja med konstruktionsritningarna förrän i oktober. I maj året efter levererades huset och den 19 september 2010 flyttade familjen in. Sitt gamla hus hade familjen sålt långt innan.

knackade på och Frågade om de fick köpa

Deras granne skulle sälja sitt hus och en av de intresserade familjerna


168 hade via rykten hört att Erik och Gabbi köpt en tomt så de knackade på och frågade om de fick köpa huset. – Vi sålde huset och hyrde en lägenhet, där vi bodde ett år, säger Erik. När det började närma sig inflyttningsdatum blev han nervös, eftersom han skulle säga upp lägenheten. Skulle de hinna bli färdiga? – Men mina föräldrar var ännu mer nervösa. Han frågade byggarna och de lovade att vara klara. Ett löfte de höll.

– Det var en obeskrivlig känsla att få flytta in. Fortfarande i dag kan jag sätta mig ned när barnen gått och lagt sig och bara titta, säger Erik. – Det kändes jättebra att det var över och allt var som det skulle, säger Gabbi. – Husbygget tog mycket av barnens tid. Vi kunde inte hitta på saker på helgerna eftersom vi alltid var tvungna att åka och titta

modernt murat


169 Familjens önskelista • Ett murat stenhus på 150-160 kvadratmeter. • Ett vardagsrum på cirka 35 kvadratmeter som inte angränsar till något sovrum, med fönster åt tre håll. • Ett centralt kök som man lätt kan nå var i huset man än befinner sig. • Barnen har en egen avdelning med sovrum, toalett, dusch och allrum. • Ett sovrum som inte angränsar till barnens, med klädkammare, eget badrum, och utgång till trädgården. • En köksö med spis så man kan se trädgården när man lagar mat. • Inte överdrivet stora rum. • Bra förvaringsutrymmen.

stenhus i skåne

Foto: Richard Lindor


170

modernt murat stenhus i skåne

Barnens resa

När de flyttade in sprang dottern Lara, som då var två år, bara runt runt. Runt soffan, runt matgruppen. Hon älskar de stora ytorna. Sjuåriga Deniz var nervös att flytta från sina kompisar, men det gick fort att hitta nya. Även han var insatt under byggprocessen. – När vi satt i bilen kunde han plötsligt säga; pappa ska vi ha takfönster också, säger Erik. Trots att familjen bara bott i huset i ett drygt halvår är det mesta redan färdigt. Stengången in till entrén och även runt på baksidan omges av svartvit sjösten. Går man runt huset övergår stenen till gräsmatta. Poolen finns redan på plats och på altanen står både en matgrupp och en inbjudande hörnsoffa. – Utemöblerna köpte vi redan förra sommaren och ställde i Gabbis systers garage. Vi var så sugna även om huset inte var klart ännu, säger Erik. I vår har de planterat en året runt-grön lagerhägg vid tomtgränsen på vardera sida om huset, så nu återstår bara att komplettera med fler växter och armaturer att lysa upp dem med. – Jag skulle vilja köpa färdiga växter. Helst små palmer och bambu. Jag har inte tålamod att se dem växa, utan vill ha allt klart, säger Erik. Foto: Richard Lindor


171


172 Det dåliga tålamodet visade sig även vid poolbygget. De hade tänkt vänta men det kändes rätt att göra allt färdigt från början. – När vi låg vid stranden tänkte jag att här orkar jag inte ligga hela dan. Jag ville vara hemma så jag ringde Willa Nordics representant och sa att vi ville ha en pool. Hon löste det även om det var sent, säger Erik. Historien upprepade sig när det gällde braskaminen och garaget. – Willa Nordic sa att de skulle förbereda för braskamin, men när vi satt där sa jag: Vi tar det också, säger Erik. – Min fru ville ha carport eftersom det är skönt att bara köra in i så vi tänkte bygga garage senare. Men vem ska hålla på och ta hit hantverkare och fixa sen? Det var lika bra att göra det på en gång, säger Erik. En sak som också oroade paret under byggtiden var köket. Det såg så litet ut. Skulle de få plats med allt? Men det visade sig inte vara något problem. Gabbi drar ut lådorna i köksön och visar hur mycket de sväljer. Köksön ligger topp tio bland saker de är mest nöjda med i huset. – Barnen vill äta frukost här varje morgon. Vi gillar att man kan sitta här och prata med den som lagar mat, säger Erik. Högt på topplistan ligger även det vitpigmenterade mattlackade skeppsgolvet i ask. – Vi älskar golvet. Ett ljust golv framhäver möblerna mer än ek som alla har, säger Erik. Väggen mellan kök och vardagsrum passar bra i den annars så öppna planlösningen. Men väggen var inte självklar. In i det sista tvekade paret. – Byggaren sa att vi måste bestämma oss nu, säger Erik.

ERIk och Gabbi tipsar • Välj en seriös husleverantör som samarbetat med byggaren länge. Se till att alltid begära referenser. • Kontrollera hur solen går över tomten så att man kan placera altanen i det mest attraktiva läget. • Planera hellre in för mycket än för lite förvaring. • Se till att göra det ni vill göra, fast inom en rimlig kostnad.


173

Formad för din livsstil

Goda Rum

Välj rätt träfasad till Willa Nordic!

Contura 556G, vit

Moelven har träfasader i olika träslag och med olika behandlingar. Vi har valt ut de som med synlig träyta och olika egenskaper bäst skapar en vacker träfasad. Vi har även målad träfasad i gran. Inspireras på moelven.com/se/ytterpanel

Contura Style är en utvecklad designlinje för utvalda kaminer i vår populära 500-serie. Med Style får kaminerna ett renare uttryck och flera förbättrade funktioner. Toppen är tunnare, spjäll och handtag får en mer integrerad men ändå tydlig plats på kaminens front. Dessutom är handtagen kalla även när kaminen är varm.

Beställ broschyr av Moelven Wood Projekt 010-122 50 60 projekt.woodab@moelven.se

Ingår i

VELFAC.se

Välkommen hem till värmen


174

“Jag hade kunnat bygga en gång till. Då hade jag valt Willa Nordic igen, säger Erik.”

Till slut valde de att ha en vägg som inte går ända upp till tak, eftersom de ville ha en diskret tv-hörna där man inte blir störd. Paret kom på att de ville ha tre kvadratiska hål i väggen för att få lite kontakt med vardagsrummet. Generösa förvaringsmöjligheter fanns också med på önskelistan. Men om de skulle ha en gemensam klädkammare eller varsin var oklart. – Jag är lite mer ordningsam. Vi hade varsin klädkammare i förra huset och Gabbis var mer rörig. Nu när vi delar har hon mer ordning, säger han. Men den har två ingångar så det lätt går att smälla upp en vägg och få två klädkammare om något problem skulle uppstå. Både Erik och Gabbi tycker att det varit kul men jobbigt att bygga hus. De har fått sitt hus precis som de vill ha det och fått vara med i allt redan från början. – Jag hade kunnat bygga en gång till. Då hade jag valt Willa Nordic igen, säger Erik.

Text: Maria Östlund Foto: Linnea Strömberg och Richard Lindor


175

Planera huset från grunden. Det är viktigt att man tänker till när man bygger hus. Inte minst på vilken grund man skall ha. Vi på Grundmäklarna tillverkar husgrunder i alla former, storlekar och efter dina önskemål, efter konstens alla regler. Läs mer på vår hemsida, www.grundmaklarna.se eller ring oss på 0520-137 01 redan idag. Grundmäklarna – alltid steget före.

FAN OF FUNDAMENTALS KUPA : RUSTIK D E S I G N : HENRIK TUREFELDT S T I L : MODERN RETRO T Y P : VÄGGMONTERAD LÄS MER OM RUSTIK PÅ FJARASKUPAN.SE

LK Rumstermostat S2 • • • •

Modern design med högblank glasaktig yta Touchinställning av temperaturen Självmoduleringsteknik för bästa energieffektivitet Möjlighet för anslutning av golvgivare

• Displaylåsning för t.ex. offentlig miljö LK Systems är verksamma i Skandinavien sedan 1910. Vi förenklar för våra kunder i sitt arbete.

Intresserad av fjärrstyrning av golvvärmeanläggning? Titta på vårt nya rumsregleringssystem LK ICS.2

www.lksystems.se


176

EnergiJägarna & Dorocell AB

Fokus på systemtänkande Vår produktportfölj innefattar EnergiJägarnas Golvvärme, Dorocell Thermomur® och Dorocell Thermogrund. Varje hus projekteras inviduellt av våra egna konstruktörer vilket garanterar för att grunden uppfyller samtliga myndighetskrav och håller för rådande belastningar och markförutsättningar. Systemtänkande innebär även att konstruktionen blir energieffektiv, komfortabel och kostnadseffektiv. EnergiJägarna & Dorocell AB Vi är proffs på materialpaket för grunder och golvvärme.


177

KAKEL & KLINKER från hela världen på ett ställe.

Serie Lecce i en attraktiv tvåfärgad look Välkommen att hämta vårt NYA INSPIRATIONSMAGASIN hos våra återförsäljare.

Funktionalitet och formgivning förenas i den nya duraplus ®-serie Lecce. Denna aluminium serien charmar med tvåfärgad finish i kromat och mattborstat stål i tidlösa vinklade former. Serien kommer med 10-års funktionsgaranti som är standard hos HOPPE. Den patenterade HOPPE Kvick-i-Sprint fastsättningen har naturligtvis även Lecce-serien.

KAKEL

HOPPE Nordic Countries Oy · Östergatan 16 · 434 30 Kungsbacka Tel. 0300-177 23 · Fax 0300-177 24 info.nordic@hoppe.com · www.hoppe.com

Willa_Nordic_Advert_Oktober_90x132+5mm_SE.indd 1

WWW.KONRADSSONS.COM

9/17/2015 10:20:44 AM läggning i bostaden

En ventilationsan

ifter...

har tre viktiga uppg

frisk luft att säkra ren och eten att reglera luftfuktigh att spara energi

• • •

Studier visar även

• • •

n...

att bra ventilatio

gier få astma och aller minskar risken att gi iteten och ger ener klimat ökar arbetseffektiv täta hus i vårt kalla för välisolerade och är en förutsättning

Bättre hälsa med friskare luft

TO PPT EN ER

GI MY

DA M

ND IG

E S TAÄD STA

HE TE N.

TA MUPP

SE

B

G N IN

G EN

Välj ett framtidssäkrat hem

Gör smakfulla och energikloka val Du står inför en mängd val som ska göras till ditt hus. Ytliga val är spännande, men det är genom kloka energival som du har möjlighet att påverka din hälsa och framtida driftkostnader. Med ett FTX-aggregat från Metro Therm återvinner du upp till 96 % av värmen i frånluften. I motsats till ett frånluftssystem, där kall luft skapar drag genom hål i väggen, säkerställer du ett energi- och kostnadseffektivt hem med ett friskt inomhusklimat, där familjen mår bra. I kombination med vårt kanalsystem och vår allra effektivaste fjärr värmecentral, får kråkorna flaxa för att hålla värmen. Önskas dessutom komfortkyla under varma sommardagar? Välj till markvärmeväxlare, så sparar du både energi och minskar kostnaderna. Men oavsett val av värmekälla, även med bergvärme är Metro Therms FTX-aggregat optimerat för att klara dagens - och framtidens energikrav på ventilation och värmeåter vinning i ditt nybyggda hus. Franska vägen 24 • 393 56 Kalmar • Tel: 0480-42 07 30 • info@metrotherm.se • www.metrotherm.se


KONCEPTHUS

178

Arkitekt Peo Oskarsson har skapat några av Sveriges vackraste New England-hus tillsammans med Willa Nordic. Vi bad honom rita fyra förslag på hus med de val och detaljer som han tror passar till flera familjer. Vi kallar dem koncepthus. Det är hus du kan bygga som Peo föreslagit eller som du kan ändra och anpassa precis som du vill.

ATT SKAPA

ETT NEW ENGLAND-HUS


179 “När vi idag skapar ett New England-hus i Sverige tänker vi nog i första hand på vitmålade rena fasader med liggande träpanel och sparsmakade dekorationer i ”shakerstil”. Exempel på sådana dekorationer är en trappstegsformad liten takfot, som gärna får gå runt hörn, och bilda ett ”kapitäl” som avslutning över hörnstolpen.”

Peos skisser är detaljrika och skapade med omsorg.

Peo, berätta lite om New England-stilen – Det är en stil som har sina rötter i nordöstra USA och som andas sköna kvällar och avslappnat umgänge. När vi tänker på New England-stilen förknippar vi den nog mest med fyrar, signalflaggor, mässing, gamla skeppstillbehör och ”stars and stripes”. Stilen präglas också av ljusa färger på väggar och textilier och gärna mörkare träslag på möblerna, som för tankarna till tjärade skepp. Varför tror du att denna stil är så oerhört populär i Sverige? – I Sverige är det lätt att ta till sig denna stil, då den är naturlig att kombinera med vår egen skärgårdsstil. Besöker du New England kommer du att finna att stilen har ett brett spektrum, allt från koloniala herrgårdar på Rhode Islands landsbygd till en liten

strandstuga belägen vid Martha’s Vineyard. Det som förenar stilarna från New England är respekten för det gamla tillsammans med ren‑ het och enkelhet i sann ”shakeranda”. Den del av stilen, som vi anammat i Sverige skulle nog amerikanerna kalla för ”Nautical Theme” alltså ett marint tema. Vart kommer inspirationen till stilen från? – Exteriört finns det i nordöstra USA en mängd influenser från kolonialmakternas ursprungsarkitektur, som blandats upp med antika förebilder från Grekland och Italien. När vi idag skapar ett New England-hus i Sverige tänker vi nog i första hand på vitmålade rena fasader med liggande träpanel och sparsmakade dekorationer i ”shakerstil”. Exempel på sådana dekorationer är en

trappstegsformad liten takfot, som gärna får gå runt hörn, och bilda ett ”kapitäl” som avslutning över hörnstolpen. Hörnstolpen som är en förenklad version av en grekisk kolonn får gärna dekoreras med ett enkelt fräst spår, eller utgöras av dubbla knutbrädor. Runt föns‑ ter och dörrar bör man utforma omfattningarna med lite mera omsorg än vanligt för att hitta den rätta känslan. Det som är riskabelt, är dock att man överdriver detta och det blir allt för mycket ”snickarglädje”. Det är dom små nyanserna som gör skillnaden och som kännetecknar den avskalade shakerstilen som vi skandinaver har så lätt att ta till oss. En detalj som man lätt fastnar vid på ett New Englandhus är fönstren, hur tänker du runt dem?

‑ Fönstren, som är husets ”ögon” och ger det mycket av dess karak‑ tär, är i original ett skjutfönster med kraftig horisontell mittpost. Över och under mittposten delas fönstret in i sex lika delar med klenare spöjs. När vi idag gör en modern svensk variant av dessa fönster, kan vi förenkla spröjsin‑ delningen på många olika sätt. Det viktiga är att hitta känslan av New England och att sedan anpassa oss till den miljö huset är beläget i. Fönsterluckor kan ibland vara ett dekorativt inslag, som återfinns på väldigt många hus i nordöstra USA, men som inte alltid passar in i vår miljö, och är därför inget måste. På fasader med ett fåtal symmetriskt placerade fönster är det emellertid ofta ett bra sätt att få ett eget karakteristiskt utseende. Av Mikael Torstensson


180

ETT ARKITEKTRITAT

KONCEPTHUS

NEW ENGLAND

Rockland är en riktig pärla. Inspirationen har vi hämtat från strandhusen på Martha´s Vineyard. Den klassiska verandan ger en skön känsla och är en självklar samlingsplats långa sommarkvällar. Detta hus har generösa utrymmen för social samvaro. Den öppna planlösningen och den imponerande takhöjden vid matplatsen ger en fantastisk rymd. De generösa fönstren och


181

glaspartierna gör att ljuset blir en del av inredningen och att ute och inne smälter samman på ett unikt sätt. Man misstar sig inte på inspirationen från New England som gestaltas i alla detaljer som tillsammans skapar en harmonisk helhet. Huset är ritat av Sveriges främste skapare av New England-hus, arkitekt Peo Oskarsson.

NEW ENGLAND

rockland NAMN: ROCKLAND STORLEK: 146,7 m2 ARKITEKT: Peo Oskarsson STIL: Tidlöst New England FAKTA: 1,5-planshus 4 sovrum 2 badrum/toaletter


182

ETT ARKITEKTRITAT

KONCEPTHUS

NEW ENGLAND

ETT ARKITEKTRITAT

NEW ENGLAND Willa Nordics New England-hus har inspirerats av den specifika stilen som vuxit fram ur de gamla kolonierna norr om New York på USA:s ostkust. Huset är ritat av Sveriges främste skapare av New England-hus, arkitekt Peo Oskarsson.

NEW ENGLAND

DM

CONWAY NAMN: CONWAY STORLEK: 178,2 m2 ARKITEKT: Peo Oskarsson STIL: Tidlöst New England FAKTA: 2-planshus 4 sovrum 2 badrum/toaletter

MATPLATS 11.5 m²

KÖK 11.0 m²

102

UGN MIC

103

F KS

VARD.RUM 31.2 m²

ENTRE

104

101

G:6 ELC

SOVRUM 8.9 m²

107 G:6

MMC

ST

TVÄTT

105

WC/D

VP

106

VM

TT TM


183

Conway är ett hus som har generösa utrymmen för social samvaro. Den öppna planlösningen och den imponerande takhöjden vid matplatsen och trappan ger en fantastisk rymd. Huset har fyra sovrum. De generösa fönstren och glaspartierna gör att ljuset blir en del av inredningen och att ute och inne smälter samman på ett unikt sätt. Man misstar sig inte på inspirationen från New England som gestaltas i alla detaljer som tillsammans skapar en harmonisk helhet. I Willa Nordics New England-hus möts hundraåriga designtraditioner och småländsk husbyggarkonst, med fokus på detaljer och kvalitet. Känslan av äkta New England är unik för Willa Nordic, det upptäcker du snart själv.


KONCEPTHUS

184

ETT ARKITEKTRITAT

NEW ENGLAND

DM

UGN MIC

DM

KS

UGN MIC ST TT TM

VP

F

KS

F

ST TT TM

VP

Willa Nordic Koncept är hus skapade för ett modernt boende. En snabbare process och lättare val helt enkelt. New England-huset Portland är ritat av

DM

KS UGN MIC ST TT TM VP

F


185

G:6 G:6

G:6

VL

Sveriges främste skapare av New England hus, arkitekt Peo Oskarsson.

NEW ENGLAND

G:6 G:6

G:6

VL

Portland är ett hus med öppen planlösning och generösa utrymmen för social samvaro. På andra våningen finns fyra sovrum, ett vardagsrum och bra med utrymmen för förvaring. Den klassiska balkongen ger en extra dimension åt huset. De generösa fönstren och glaspartierna gör att ljuset blir en del av inredningen och att ute och inne smälter samman på ett unikt sätt.

portland NAMN: PORTLAND STORLEK: 171 m2 ARKITEKT: Peo Oskarsson STIL: Tidlöst New England FAKTA: 2-planshus 4 sovrum 3 badrum/toaletter


186 ETT ARKITEKTRITAT

NEW ENGLAND

KONCEPTHUS

EASTPORT – ETT NEW ENGLAND FRÅN WILLA NORDIC Eastport är ett klassiskt New England hus. De stora glaspartierna ger ett skönt ljus och öppnar upp huset mot trädgården, de klassiska tak‑ kuporna ger karaktär åt entrésidan. Vinkeln är ett tillval som ger ännu mer utrymme för social samvaro och identitet till huset. Man misstar sig inte på inspirationen från New England som gestaltas i alla detaljer som tillsammans skapar en harmonisk helhet. I Willa Nordics New England-hus möts hundraåriga designtraditioner och småländsk hus‑ byggarkonst, med fokus på detaljer och kvalitet. Känslan av äkta New England är unik för Willa Nordic, det upptäcker du snart själv.

MED EN DOFT AV AMERIKANSK OSTKUST Arkitekt Peo Oskarsson räknas som Sveriges främste skapare av genuina New England-hus. Peo har skapat en serie skisser på hus som inspir‑ erats av den specifika stilen som vuxit fram ur de gamla kolonierna norr om New York på USA:s ostkust.

Eastport är ett klassiskt New England-hus. De stora glaspartierna ger ett skönt ljus och öppnar upp huset mot trädgården, de klassiska takkuporna ger karaktär åt entrésidan. Vinkeln är ett tillval som ger ännu mer utrymme för social samvaro och identitet till huset.

NEW ENGLAND

eastport NAMN: EASTPORT STORLEK: 157,1 m2 ARKITEKT: Peo Oskarsson STIL: Tidlöst New England FAKTA: 1,5-planshus 4 sovrum 2 badrum/toaletter


187

De klassiska takkuporna ger karaktär åt entrésidan på New England-huset Eastport från Willa Nordic. Huset är ritat av Sveriges främste skapare av New England-hus, arkitekt Peo Oskarsson.

Man misstar sig inte på inspirationen från New England som gestaltas i alla detaljer som tillsammans skapar en harmonisk helhet. I Willa Nordics New England-hus möts hundraåriga designtraditioner och småländsk husbyggarkonst, med fokus på detaljer och kvalitet. Känslan av äkta New England är unik för Willa Nordic, det upptäcker du snart själv.


188 Vad är ett koncepthus? Vi på Willa Nordic är övertygade om att det hem som passar dig och din familj bäst, ännu inte finns. Vi tror att det ultimata boendet är det som skräddarsys efter dina egna önskemål. Det är därför varje Willa Nordic-hus är unikt. För att hjälpa dig i processen har vi bett några av sveriges bästa arkitekter ta fram skisser på hus med en viss stil men med olika storlekar och planlösningar. Dessa hus har vi kallat koncepthus.

KONCEPTHUS

Ta avstamp i någon av skisserna eller inspireras till att skapa något helt nytt. Kanske något av förslagen passar era behov som de är eller med mindre justeringar. Då går processen snabbare och du kan snabbt få en uppfattning om hur mycket ditt nya hus kommer att kosta. Bara du vet hur du vill bo. Vi hjälper dig att förverkliga din dröm.

Grafisk

funktionalism ritat av Arkitekt Lars Carlsson


189

BLACK & WHITE – ETT tidlöst hus FRÅN WILLA NORDIC

Arkitekt Lars Carlsson har skapat ett koncept med moderna hus. Hus med en fasad med spontad träpanel som ger ett putsat intryck med bibehållen träkänsla. Konceptet kallas ”BLACK & WHITE”. Den enkla och avskalade exteriören smälter fint in i det omgivande landskapet och den öppna interiören med dess rena ytor och stora fönsterpartier låter naturen utanför bli en del av boendet. – Det som är genuint vackert kommer alltid att vara vackert. Det som är estetiskt tilltalande bara för att det är modernt kommer att förlora sin skönhet. Ett estetiskt vackert hus kan se ut på många olika sätt och ett sådant hus håller genom tiderna. BLACK & WHITE är tidlösa hus med ett modernt uttryck, säger Lars.


190

BLACK & WHITE – ETT tidlöst hus FRÅN WILLA NORDIC

KONCEPTHUS

Willa Nordic Koncept är hus skapade för ett modernt boende. En snabbare process och lättare val helt enkelt. Vi har låtit några av Sveriges främsta arkitekter få fria händer att skapa unika boende för den moderna familjen.

BLACK & WHITE – ETT tidlöst hus FRÅN WILLA NORDIC

NAMN: SMALL STORLEK: 102,4 kvm ARKITEKT: Lars Carlsson STIL: modernt Fakta: 1-planshus 3 sovrum 1 badrum/toalett


191

BLACK & WHITE – ETT tidlöst hus FRÅN WILLA NORDIC

NAMN: MEDIUM STORLEK: 122,2 kvm ARKITEKT: Lars Carlsson STIL: modernt Fakta: 1-planshus 3 sovrum 2 badrum/toalettER

BLACK & WHITE – ETT tidlöst hus FRÅN WILLA NORDIC

NAMN: LARGE STORLEK: 148,1 kvm ARKITEKT: Lars Carlsson STIL: modernt Fakta: 1-planshus 4 sovrum 2 badrum/toaleTtER


192

nils nordkvist har skapat hus i årtionden. den samlade erfarenheten har givit en unik insikt i hur man planerar sitt boende för att det ska fungera under många år. det är detta som är utgångspunkten för hus med attityd.

KONCEPTHUS

– Jag har helt enkelt sammanfattat mitt skapande och resultatet har blivit ett hus som passar många människor men som inte är alldagligt på något sätt. Husen andas exklusivitet och samma höga designgrad som är kännetecknet för allt som Willa Nordic gör, förklarar Nils. Ett lättare val I husen som ingår i våra koncepthus har arkiteten valt material och detaljer baserat på sin erfarenhet av att skapa harmoniska miljöer. Husen har hög funktionalitet och en prisbild som passar många människor. Nils bidrag heter HUS MED ATTITYD. Ett fantastiskt boende med stora glaspartier, spännande rymd med imponerande takhöjd och en vinterträdgård för att nämna några av alla fördelarna. En annan fördel är att huset har ett fast pris eftersom det tillhör våra koncepthus. Anpassat På de kommande sidorna tittar vi närmare på HUS MED ATTITYD. Naturligtvis kan man få sitt hus precis som man vill ha det. För andra känns det tryggt och besvärsfritt att någon med stort kunnande och lång erfarehet har gjort valen åt en. Ibland blir det den bästa lösningen. Läs mer om koncepthus på www.willanordic.se.

arkitekt

nils nordkvist “att rita ett hus är att att skapa rum för livet”


193

Silestone Authentic Life ®

KÖ KS - O C H BA D R U M S BÄ N KA R Det vardagliga hindrar lätt känslan som gör oss levande. Det är bara du som besitter svaret på hur du vill leva ditt liv äkta. Var passionerad i allt du gör. Silestone låter dig anpassa dina ytor på det sätt du vill. Kombinera Silestone och dess vida färgpalett samt ytstrukturer. Den enda kvartsstensytan med 25 års garanti. SILESTONE AUTHENTIC LIFE

YE A R ANNIVERSARY

25 YEAR WARRANT Y

LAGOON Bänkskiva NEBULA -SERIEN Diskho INTEGRITY DUE 25 års garanti Hygieniskt skydd - Erbjuds i ett urval av färgerna Hög tålighet mot repor - Hög tålighet mot fläckar

COSENTINO SCANDINAVIA: Tel +46 31 78 78 980/ Email: customerservice.se@cosentino.com


KONCEPTHUS

194

hus med

attityd – FRÅN WILLA NORDIC

LJUS OCH RYMD

– Jag laborerar mycket med olika takhöjder vilket skapar spännande rymd och upplevelser i rummet. Husen upplevs som mycket större än vad de är, säger arkitekt Nils Nordkvist.

TUFF FASAD – NÄSTAN UNDERHÅLLSFRI

– Vi använder liggande panel som vi valt att bryta av med en fibercementskiva som ger ett spännande intryck. Denna skiva är nästan helt underhållsfri och mer kostnadseffektiv än att gjuta eller putsa en murad vägg.

ETT ARKITEKTRITAT HUS MED ATTITYD

Arkitekt Nils Nordkvist har gjort valen åt dig i de HUS MED ATTITYD som ingår i koncepthus. Dessa hus har tydligare val och en snabbare process. Kvaliteten, designgraden och tryggheten är densamma som hos alla Willa Nordic-hus.


attityd – FRÅN WILLA NORDIC

NAMN: 131-H1 STORLEK: 130,7 kvm ARKITEKT: Nils Nordkvist STIL: Modernt funkishus Fakta: 1-planshus 4 sovrum 2 badrum/ToaleTtER

112

111

WC/D 2.7 m²

ARBETS/GÄSTRUM 9.6 m²

SOVRUM 10.1 m²

(80x80)

KLK. 1.0 m²

102

101 ENTRE' 5.6 m²

ELC

SOVRUM 9.1 m²

103

TVÄTT/GROVENTRE' 7.0 m² VM

MMC

GVF

110 VINTER TRÄDGÅRD 6.1 m²

(90x90)

Takhöjd 2,5m

9x21 Skjutparti

hus med

Förstärkning för solraster

195

HALL 3.2 m²

108

109 VARD.RUM 17.3 m² h Tak

öjd

2,9

5m

MATPLATS 16.7 m²

104 BAD 4.3 m²

107 MOBIL KÖKSÖ

GVF

KÖK 13.5 m²

KLK. 2.4 m²

105

Förstärkning för solraster

U KÖK ALTERNATIV

106 Förstärkning för solraster

MASTERBEDROOM 15.6 m²

Förstärkning för solraster

BET.

ANT.

REVIDERINGEN AVSER

DATUM.

STATUS

URSPRUNGSARKITEKT

Utgåva 6

Nils Nordkvist

WILLA

Willa Nordic AB Bäckgatan 5 S-570 02 Stockaryd

form bygger på funktion

Tel +46 382 181 000 Fax +46 382 200 24

NORDI

FASTIGHET

Attityd 131-H1

Alla rättigheter till denna ritning tillkommer exklusivt Willa Nordic AB och skyddas av upphovsrättslagen. Ritningen får ej kopieras, ändras, spridas eller på annat sätt användas utan Willa Nordic AB:s skriftliga godkännande.

RITAD

PRA DATUM

2013

CAD NR.

13111 SKALA

BYGGHERRE

1:100

TYP AV RITNING

RITNING

PROJEKT

Plan 1

hus med

attityd – FRÅN WILLA NORDIC

NAMN: 131-H3 STORLEK: 173,5 kvm ARKITEKT: Nils Nordkvist STIL: Modernt funkishus Fakta: 2-planshus 6 sovrum 3 badrum/toalettER

1311

A-01


KONCEPTHUS

196

hus med – FRÅN WILLA NORDIC

NAMN: 131-H2 STORLEK: 130,7 kvm ARKITEKT: Nils Nordkvist STIL: Modernt funkishus Fakta: 1-planshus 4 sovrum 2 badrum/toaletter

WC/D 2.6 m²

ARBETS/GÄST RUM 9.6 m²

102

101

(80x80)

ENTRE' 5.6 m²

KLK. GVF 1.0 m²

Takhöjd 2,5m

103

ELC

SOVRUM 9.1 m²

MMC

TVÄTT/GROV ENTRE' 7.0 m²

VINTER TRÄDGÅRD 6.1 m²

VM

(90x90)

104

110 Skjutparti

attityd

112

111 SOVRUM 10.1 m²

HALL 3.1 m²

108

109 VARD.RUM 17.3 m²

höjd Tak

5m 2,9

MATPLATS 16.7 m²

BAD 4.3 m²

107 MOBIL KÖKSÖ

GVF

KÖK 13.5 m²

KLK. 2.4 m²

105

U KÖK ALTERNATIV

106 MASTERBEDROOM 15.5 m²

BET.

ANT.

REVIDERINGEN AVSER

STATUS

Utgåva 6

WILLA

Willa N Bäckg S-570

form bygger på funktion

Tel +4 Fax +4

NORDI

FASTIGHET

ATTITYD 131-H2 BYGGHERRE

TYP AV RITNING

Plan 1

hus med

attityd – FRÅN WILLA NORDIC

NAMN: 131-H4 / inredd vind STORLEK: 213,1 kvm ARKITEKT: Nils Nordkvist STIL: Modernt funkishus Fakta 1,5-planshus 7 sovrum 3 badrum/toaletter

“HUS MED ATTITYD ingår i KONCEPTHUS. Dessa hus har tydligare val och en snabbare process. Kvaliteten, designgraden och tryggheten är den samma som hos alla Willa Nordic-hus."


197

Hus med attityd 131-H4. Denna bild är inspirerad av Hus med attityd men stämmer inte i alla detaljer, extrautrustning med mera kan förekomma.

131-H4 130,7 kvm / oinredd övervåning

131-H4 213,1 kvm / inredd övervåning


KONCEPTHUS

198

ONV BOLIG DANSKT DESIGNHUS SKAPAT AV SØREN RASMUSSEN

Arkitekt Søren Rasmussen har skapat ONV Bolig – ett hus från willa nordic för den moderna familjen. – Min tanke var att skapa ett modernt hus med hög designgrad till ett pris som är överkomligt för många människor, förklarar Søren. Husen finns i flera olika modeller och storlekar och har en genomtänkt interiör och en tilltalande exteriör. Alla materialval är gjorda av arkitekten för att stämma i varje detalj både funktionellt och estetiskt. ONV BOLIG är ett koncepthus från Willa Nordic. Dessa hus har tydligare val och en snabbare process. Kvaliteten, designgraden och tryggheten är densamma som hos alla Willa Nordic-hus.

Koncepthuset ONV Bolig från Willa Nordic – prisbelönt dansk design skapad av arkitekt Søren Rasmussen.


199

ONV

BOLIG NAMN: A2 STORLEK: 78,2 kvm ARKITEKT: Søren Rasmussen STIL: Modernt Fakta: 1-planshus (fritidshus) 3 sovrum 1 badrum/toaletter

ONV

BOLIG NAMN: A2+ STORLEK: 97,1 kvm ARKITEKT: Søren Rasmussen STIL: Modernt Fakta: 1-planshus (fritidshus) 4 sovrum 1 badrum/toalett


200

ONV KONCEPTHUS

BOLIG NAMN: A4L STORLEK: 120,3 kvm ARKITEKT: Søren Rasmussen STIL: Modernt Fakta: 1-planshus 3 sovrum 2 badrum/toaletter

ONV

BOLIG NAMN: A5L STORLEK: 149,6 kvm ARKITEKT: Søren Rasmussen STIL: Modernt Fakta: 1-planshus 4 sovrum 2 badrum/toaletter


ONV BOLIG DANSKT DESIGNHUS SKAPAT AV SØREN RASMUSSEN

ONV Bolig. Huset på bilden är extrautrustat och anpassat.

201


KONCEPTHUS

202

ONV Bolig. Huset på bilden är extrautrustat och anpassat.


203

ONV

BOLIG NAMN: A4+L STORLEK: 143,3 kvm ARKITEKT: Søren Rasmussen STIL: Modernt Fakta: 1-planshus 3 sovrum 2 badrum/toaletter

ONV

BOLIG NAMN: A5+L STORLEK: 171,3 kvm ARKITEKT: Søren Rasmussen STIL: Modernt Fakta: 1-planshus 4 sovrum 2 badrum/toaletter


KONCEPTHUS

204

Huset på bilden är inte exakt ett Colour men liknande.


205

COLOUR – LEKFULL FUNKTIONALISM

Arkitekt Per Franson har skapat ett hus som vi kallar COLOUR. Husen har en fasad med spontad träpanel som ger ett modernt intryck med bibehållen träkänsla. Huset kan givetvis färgsättas efter kundens önskemål, men arkitekten har tagit fram ett antal förslag på monokrona färgsättningar som lyfter husets karaktär. Interiören är luftig och välplanerad, vardagsrummet har en fantastisk takhöjd och stora glaspartier. KREATIVT OCH FUNKTIONELLT – Samarbete, lyhördhet och kreativitet är vårt signum tillsammans med glädjen att skapa vacker, fungerande och spännande arkitektur. Vi lägger stor vikt vid dialogen med kund och arbetar med varje plats som den unika möjlighet den är, säger Per. COLOUR ingår i Willa Nordics Koncepthus. Dessa hus har färre val, en snabbare process och ett lägre pris. Kvaliteten, designgraden och tryggheten är densamma som hos alla Willa Nordic-hus.


206

COLOUR

KONCEPTHUS

– LEKFULL FUNKTIONALISM

Huset kan givetvis färgsättas efter kundens önskemål, men arkitekten har tagit fram ett antal förslag på monokrona färgsättningar som lyfter husets karaktär. Interiören är luftig och välplanerad, vardagsrummet har en fantastisk takhöjd och stora glaspartier.

COLOUR – LEKFULL FUNKTIONALISM NAMN: colour STORLEK: 173,5 kvm ARKITEKT: Per Franson STIL: Modernt Fakta: 1,5-planshus 3-5 sovrum 3 badrum/toaletter


207

Arkitekt Per Franson har skapat ett hus som vi kallar COLOUR. Husen har en fasad med spontad träpanel som ger ett modernt intryck med bibehållen träkänsla. COLOUR ingår i koncepthus. Dessa hus har färre val, en snabbare process och ett lägre pris. Kvaliteten, designgraden och tryggheten är densamma som hos alla Willa Nordic-hus.


208

Ditt nya drömkök finns hos oss! Vi erbjuder dig hela paketet från ritning & design till montering. Få upp till fem års garanti när du köper hela konceptet. Hos oss har du EN kontakt – ETT kontrakt. Välkommen till oss i Stockaryd & Habo! Kontakta Victoria 0382-206 13, 036-405 21

Stockaryd

lagerbutiken.se

Habo

Snygga, snabba och säkra -garageportar från Hörmann • Sveriges ledande garageportsleverantör • Marknadsledande kvalitet och sortiment • NYHET! Styr din garageport med din smartphone


209

Ditt val. Din stil. Snickarlagets trappor är skapade för dig som vill att inredningen och tingen i ditt hem ska ha mer än bara funktion. Genom Snickarlagets fokus på design, nytänkande och flexibilitet erbjuds stor valfrihet – bland modeller, materialval och ytbehandlingar. Tillsammans med oss på Snickarlaget förverkligar du dina idéer om hur trappan ska gestaltas i ditt hem, anpassad till arkitekturens och byggnadens materialval. Få inspiration och fakta – och beställ våra kataloger på www.snickarlaget.se Snickarlaget Norden AB Tel 0382-133 10

Willa Nordic 210x145 utfall.indd 2

2015-03-10 13:02

Interiörträ från golv till tak Numera finns det ett stort utbud av färdigbehandlade, vackra trägolv och paneler, som lyfter vilket rum som helst till inredningsmässiga höjder. Södra skapar miljöer att trivas i och njuta av. Våra massiva trägolv och paneler är hållbara i generationer och de blir bara vackrare med årens patina. Perfekt passande lister finns i vårt breda listutbud. www.sodra.com


210


211 Vissa idéer håller bättre än andra. De sätter djupa spår och blir en signatur för sin tid. Genom generationer. Utan att ge efter för modenycker och kortlivade trender. För de är skapade av det speciella stoff som gör en klassiker. Det var precis en sådan ide som Arne Munch fick när han 1968 satte sig med millimeterpapper och ritade Danmarks första formkök. En visionär idé om en kub. Om en form. Om en ny och större flexibilitet. Om kompromisslös kvalitet. Om en enkel och tidlös linje. En form, som genom att hålla sig på toppen i mer än 45 år, är ett vackert exempel på hållbar design.

tema FASADER

Originalet…

Stockholm | Malmö | Göteborg | Jönköping

www.unoform.se


Your way. The Miller Way. En god morgon. Och en lika god kväll. Med tanke på hur mycket tid du spenderar i ett badrum är du värd något extra. Tilltalande tidlös design och äkta svenskt hantverk. Omsorg in i minsta detalj. Några kallar det livskvalitet. Vi kallar det the Miller Way. www.millerbadrum.se


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.