Willa Nordic Magasin #5 projektsidorna

Page 1

MAGasin Willa Nordic

Design - Individualitet - Kvalitet

207 unika hem

Flerbostadshus med villakänsla

1

#5

med trädgården på taket i norge bostadsrätter med inspiration från new england kyrka med himmelsk design Klassiska hus från willa nordic flerfamiljshus uthuggna i klipporna i kappadokien

Herrgården vid Mälaren

Tema:

Projektbyggnation Willa Nordic har skapat några av Nordens mest spännande projektbyggnationer


tema projektbyggnation 48 48


49 49

en del ser ett tak...


tema projektbyggnation 50

willa nordic ser


51 51

en mรถjlighet....


52 52 Följ med till ett willa nordic där det internationella möter det svenska. ett hus helt anpassat för de som bor i det och tomten det är byggt på. stramt och funkisinspirerat mot gatan. på trädgårdssidan öppnar en makalös innergård upp sig med en känsla av internationell flärd. de stora glaspartierna gör att ljuset och trädgården bjuds in i de stilsäkra miljöerna. ute och inne flyter samman till en helhet skapad av ARKITEKT MIKAEL WIKEBORG.

tema projektbyggnation

vad ser du?

limhamn el

I norska Tønsberg har Willa Nordic byggt två våningar lägenheter på Kildens upplevelsecenter med biografer, text: och mikael torstensson Foto: restauranger arbetsplatser.

richard Lindor


53 53

“Att bygga en eller ett par våningar med spännande lägenheter på hus med platta tak tillför även en estetisk dimension av design och nytänkande till hela området”

ller london


54 54

MODERNt på toppen med lägenheter på taket - får du utsikt på köpet I norska Tønsberg har Willa Nordic byggt två våningar lägenheter på Kildens upplevelsecenter med biografer, restauranger och arbetsplatser.

tema projektbyggnation

Foto: Vidar Markussen, Text: Mikael torstensson


55 55

ibland är det svårt att hitta tomtmark i våra storstadsregioner. men det småländska husföretaget willa nordic, har en genial lösning. bygg på taken och man får en skön miljö och en spännande utsikt på köpet. Faktum är att många fastigheter klarar att man bygger på taket. På detta sätt skapas unika ytor för bostadsbebyggelse. Ett av projekten som Willa Nordic levererat ligger i Tønsberg i Norge. Här har Willa Nordic byggt två våningar med lägenheter på ett upplevelsecenter med biografer, restauranger och arbetsplatser. Läget vid en stor fjord gör att lägenheterna har en spektakulär utsikt. På taket av lägenheterna finns terrasser som ytterliggare bidrar till att skapa en livsmiljö med mycket hög klass. Mitt på taket bildas en generös innergård med ytor för gemenskap och lek. – Detta är ett koncept som är applicerbart i många av våra stora städer, säger Stefan Hjälmeby, marknadschef på Willa Nordic. Att bygga en eller ett par våningar med spännande lägenheter på hus med platta tak tillför även en estetisk dimension av design och nytänkande till hela området, förklarar,Stefan. Vi på Willa Nordic arbetar med namnkunniga arkitekter och uppnår genom vår kvalitessäkrade byggprocess en slutprodukt med hög kvalitet, till rätt pris i alla de projekt vi genomför.


56

limhamn eller london

tema projektbyggnation

“Läget vid en stor fjord gör att lägenheterna har en spektakulär utsikt. På taket av lägenheterna finns terrasser som ytterliggare bidrar till att skapa en livsmiljö med mycket hög klass. Mitt på taket bildas en generös innergård med ytor för gemenskap och lek.”

Detta är ett koncept som är applicerbart i många av våra stora städer, säger Stefan Hjälmeby, marknadschef på Willa Nordic. Att bygga en eller ett par våningar med spännande lägenheter på hus med platta tak tillför även en estetisk dimension av design och nytänkande till hela området, förklarar,Stefan. Vi på Willa Nordic arbetar med namnkunniga arkitekter och uppnår genom vår kvalitessäkrade byggprocess en slutprodukt med hög kvalitet, till rätt pris i alla de projekt vi genomför.

innergården öppnar upp sig majestätiskt mot fonden av de upplysta glaspartierna. cederträet från fasaden kommer igen i de stilrena solrastren. allt är genomtänkt in i minsta detalj, stramt, snyggt och symmetriskt.


57

MODERNt på toppen med lägenheter på taket - får du utsikt på köpet Projektfakta Projekt: Kilden, Tønsberg, A2614 Adress: Kilden 7, N-3117 Tønsberg, Norge Beskrivning: 30 lägenheter i två plan, plan 5 och 6, på “toppen” av nytt upplevelsecenter med biografer, restauranger och kontor. Husleverans, stommontage och projektering. Invändig yta: 2321 kvm Byggår: 2009-2010 Arkitekt: Gunhild Wik Projektledare: Peter Bjornebye


64 64

tema projektbyggnation

“mitt hem är min borg”

hem med hög designg

försvara


kubistiska former. putsade murar och OlJAD CEDER. Den vita nedervåningen bryts effektfullt av fasadens överdel i vacker liggande oljad cederpanel. träpanelen kragar ut över den vitputsade nederdelen.

flerfamiljshus med villakänsla Text: Mikael Torstensson Foto: Devis Bionaz

“Willa Nordic gör en insats för de svenska soldaterna vid Livgardet i Kungsängen” Håkan Axén, chef för Försvarsmaktens bostadsförmedling i kungsängen utanför stockholm ligger svea livgarde. här arbetat män och kvinnor som försvarar sverige. i takt med att en yrkesarme växer fram så uppstOD behovet av bostäder anpassade för dessa modiga människor. uppdraget gick till willa nordic som nu skapar attraktiva lägenheter med hög designgrad och funktionalitet i samarbete med försvarets bostadsförmedling. Text: Mikael Torstensson Foto: Försvarsmakten – Willa Nordic gör en insats för de svenska soldaterna vid Livgardet i Kungsängen, säger Håkan Axén, chef för Försvarsmaktens bostadsförmedling. På regementet utbildas nyinryckta rekryter till vältränade och väl förberedda soldater i moderna insatsförband.

Man kan säga att Livgardet är porten mellan Försvarsmakten i Sverige och utomlands. På Livgardet, SWEDINT samlas spjutspetskompetens från hela världen för att ge militärer, poliser och civila den kunskap som krävs för att effektivt kunna lösa uppgifter

i områden där människor behöver hjälp. Willa Nordic skapar nu bostäder till soldater som tjänstgör vid Livgardet i Kungsängen tillsammans med Försvarsmaktens bostadsförmedling. I första etappen kommer 42 lägenheter att produceras på

Rosenängarna i Bro en kort bilresa från Livgardet. - Vi har lång erfarenhet av att producera flerbostadshus med hög designgrad helt anpassat efter beställarens behov, förklarar Stefan Hjälmeby, marknadschef på Willa Nordic.

gradför dem som

ar sverige

65 65


tema projektbyggnation

66 66

Copyright © Försvarsmakten / Combat Camera

Willa Nordic bygger flerbostadshusen i trä med lägenhetsskiljande bjälklag av betong. Man producerar de färdiga sektionerna på husfabriken i Stockaryd. Husen i Bro har tre våningar. – Det har en stor fördel för miljön att vi bygger i trä och möjligheten att bygga sektionerna inomhus gör att vi säkrar kvaliteten, förklarar Jonas Bystedt, projektledare på Willa Nordic i Stockholm. Arkitekt Patrik Windisch har ritat husen som uppförs på Rosenängar-

na i Bro. Husen tillverkas på Willa Nordic i Stockaryd och monteras på plats av det välrenommerade byggbolaget LMR Bygg som är en entreprenör som Willa Nordic samarbetar med i Stockholmsregionen.

Nisch med stor potential

– Vi tror att vi har hittat en nisch här som har stor potential, förklarar Stefan. Behovet av flerbostadshus med flexibla lösningar är mycket stor i storstadsregionerna.

Med tanke på hur småhusmarknaden ser ut just nu så är detta en viktig del av vår verksamhet. Det var just denna typ av verksamhet som Willa Nordic startade med en gång i tiden. Vi känner oss väldigt hemma i detta segment och erbjuder samma höga kvalitet och unika designgrad om det så är ett flerbostadshus eller en villa, förklarar Stefan.

Nästa uppslag: möt arkitekten Patrik Windisch


67 67

Projekt: Rosenängarna, Bro, A2932-A2933 Adress: Växthusvägen, 197 34 Bro Beskrivning: 3 flerbostadshus i tre våningar med trapphus och hiss. 14 lägenheter i varje hus, totalt 42 lägenheter. Husleverans och projektering. Invändig yta: 2531 kvm Byggår: 2012-2013 Arkitekt: Patrik Windisch Projektledare: Jonas Bystedt

“mitt hem är min borg”

Copyright © Försvarsmakten / Combat Camera

Projektfakta


tema projektbyggnation

68

karaktärfull arkitektur

arkitekt Patrik Windisch berättar om skapandet av bostäderna till försvaret


69

”Ambitionen med projeketet har varit att fullt ut utnyttja byggrätten på platsen och samtidigt skapa en karaktärfull arkitektur.” Patrik, berätta om uppdraget Bostäderna ligger på Rosenängarna i Upplands Bro, nära Livgardet i Kungsängen där de boende arbetar. Husen, bildar genom sitt läge och utformning utmed Lejondalsvägen en välkomnande entré till resten av området som består av mestadels enfamiljshus. Det var planens intention, och något som varit viktigt för mig att ta fasta på. Hur tänkte du runt den estetiska utformningen av husen? Entrésidan är enkel med tydliga accentkulörer som särskiljer entréerna från varandra. På balkongsidan däremot händer det desto mer i form av utskjutande “vingar” som ger både solskydd, vindskydd och insynskydd mellan lägenheterna. Husen har alla en mörkare omslutande fasad på gavlar och tak, som ramar in ger huset dess karaktär. Innanför denna arbetar vi med en blandning av trä och fasadskivor i ljusa kulörer. Accentfärgen kommer igen som band på gavlar och balkongskivor. Vad var viktigt i utformningen av lägenheterna? Lägenheterna varierar från den lilla övernattningslägenheten på dryga 20 kvadratmeter till trerumslägenheter på närmare 70 kvadratmeter. Planlösningarna präglas av yteffektivitet och möjlighet att kunna gå runt genom rum med fler än en dörr. Bra tvättmöjligheter i lägenheterna generellt. Alla lägenheter utom den allra minsta har tillgång till egen balkong. Ledord: Enkelt, effektivt, karaktär.


70 70

tema projektbyggnation

“Den putsade fasaden har fått karaktär genom partier med laserad panel. Helheten blir harmonisk och modern.”

skräddar

“willa nordic skapade bostadsrättslägen Text: Mikael Torstensson


rsytt

71 71 Projektfakta Projekt: Bostadsrättsföreningen Klippvägen, Öregrund, A2375 Adress: Klippvägen 16, 742 42 Öregrund Beskrivning: Flerbostadshus 12 lägenheter i tre våningar med trapphus och hiss. Totalentreprenad. Invändig yta: 1044 kvm Byggår: 2007-2008 Arkitekt: Nils Nordkvist Projektledare: Raimo Kaski

nheter helt anpassade efter våra behov”


tema projektbyggnation

72

Genomtänkta detaljer och generÜsa balkonger och terrasser.


“Vi var på bygget själva träffade de duktiga snickarna. Under resans gång var Willa “I ofta Öregrund fanns detoch behov av moderna Nordic mycket engagerade och ärliga och kom lägenheter. Willa Nordic kopplades in med och många råd och tydliga synpunkter baserade på den detog har fram av attett skapa hus.” arkitekt Nilserfarenhet Nordkvist förslag

med två huskroppar sammanbundna av ett trapphus.”

ett flerbostadshus med 12 lägenheter på en attraktiv tomt i öregrund. det var önskemålen från bostadsrättförening med höga krav på design och funktion. I Öregrund fanns det behov av moderna lägenheter. Willa Nordic kopplades in och arkitekt Nils Nordkvist tog fram ett förslag med två huskroppar sammanbundna av ett trapphus. Den putsade fasaden har fått karaktär genom partier med laserad panel. Helheten blir harmonisk och modern.

73


tema projektbyggnation

74

plats för o

willa nordic skapar unika anlägg Text: Mikael Torstensson foto: Kristoffer olofsgård


omvårdnad

ggningar får vård och omsorg

75 75


76 när man skulle bygga ett nytt vårdhem i vindslöv gick uppdraget till Willa Nordic. resultatet blev en ny ädamålsenlig anläggning med tre avdelningar med 10 rum i varje.

tema projektbyggnation

Till det kom rymliga lokaler för administration och kontor. Man satsade även på ett fullt utrustat storkök med en generös restaurangdel med 7 meter i takhöjd. - När det kommer till att skapa lokaler och miljöer för vård och omsorg så är ju funktionaliteten avgörande. En annan viktig del är design och gestaltning. En genomtänkt estetisk miljö är en viktig del för trivseln och där med för resultatet av verksamheten, säger Stefan Hjälmeby, marknadschef på Willa Nordic. Anläggningen i Vinslöv har väl utrustade lokaler för många olika behandlingar. För att skapa välbefinnande finns även både frisörsalong och fotvårdsmottagning i de gemytliga lokalerna.

Den generösa restaurangdelen med 7 meter i takhöjd.


77 77

Projektfakta Projekt: Omsorg & Fastigheter, Vinslöv, A2469, A2556, A2557 Adress: Boarpsvägen 17, 288 33 Vinslöv Beskrivning: Vårdboende 30 lägenheter, storkök, restaurang personalutrymme, expedition. Totalentreprenad. Invändig yta: 4270 kvm Byggår: 2008-2009 Arkitekt: Jan Ekholm

“en genomtänkt estetisk miljö är en viktig del för trivseln och där med för resultatet av verksamheten.”


78

par i FUN

tema projektbyggnation

bostadsområde med hö

Projektfakta Projekt: Kvarteret Älgen, Falkenberg, A2350-A2361 Adress: Hjortvägen, Hjortsberg, Falkenberg Beskrivning: 4 tvåplansvillor, 6 parhus “tvåplans stads villor”, 2 parhus “treplans stadsvillor”. Husleverans och projektering. Invändig yta: 2875 kvm Byggår: 2006-2007 Arkitekt: Nils Nordkvist Projektledare: Johan Eckhardt


FUNKIS

ög designgrad

79 79 ”Vi hittade ett attraktivt område i Falkenberg, havsnära vid Skreastrand, säger Johan Eckhardt på Willa Nordic i Halmstad. ”


80 80

par i FUNKIS

“Vi har betonggolv vilket inte är så vanligt. Det gör helheten häftig och lite rå.“

tema projektbyggnation

bostadsområde med hög designgrad

”Willa Nordic skapade färdiga lösningar med attraktiva materialval och inredningar. Stilen föll många i smaken och husen såldes omgående, berättar Johan.”


81

”Arkitekt Nils Nordkvist och Johan Eckhardt tog fram tre olika hustyper för området i modern funkisstil, villor, parhus i två plan och parhus i tre plan.”

kvarteret älgen i falkenberg Hög designgrad, välplanerat och skön stämning är utmärkande för det exklusiva kvarteret Älgen i Falkenberg. Ett av bostadsområdena som Willa Nordic skapat. - Vi hittade ett attraktivt område i Falkenberg, havsnära vid Skreastrand, säger Johan Eckhardt på Willa Nordic i Halmstad. Arkitekt Nils Nordkvist och jag tog fram tre olika hustyper för området i modern funkisstil, villor, parhus i två plan och parhus i tre plan, totalt 20 enheter. Willa Nordic skapade färdiga lösningar med attraktiva materialval och inredningar. Stilen föll många i smaken och husen såldes omgående, berättar Johan. Willa Nordics sätt att skapa unika hus passar för ett hus eller hela områden av hus skapade i samma stil. Att låta företagets erkänt skickliga arkitekter skapa boendemiljöer för många människor innebär en trygg resa med ett bra resultat. Av Mikael Torstensson


82

välkommen till möbelrikets huvudstad lammhult, platsen för design och möbelkultur

SVENSSONS GÅRDSCAFÉ

LAMMHULTS DESIGNKYRKA

NORRGAVEL

MÖBELRIKETS DESIGNARENA

SVENSSONS I LAMMHULT

NILSSONS I LAMMHULT

CHOCOLAT & ANTIKT

SVENSSONS I LAMMHULT

GRAND LAMMHULT

NILSSONS I LAMMHULT

NORRGAVEL

WWW.MOBELRIKET.SE


Case No 1:

Canadaköket

I en serie om fem nya kök

VAldoR

Slät lucka i rough ek Behandlad med järnvitriol Stomme: Carl Bäckström Kärna av massiv gran med ultramatt yta www.canadakoket.se

LK Rumsreglering ICS Det intelligenta rumsregleringssystemet för vattenburen golvvärme LK Rumsreglering ICS har raka, stilrena linjer i tidlös design. Termostaterna har display som standard och finns i färgerna högblank vit, högblank svart samt silvergrå. Systemet består av en mottagarenhet samt rumstermostater som kan anslutas trådlöst eller trådförbundet.

www.lksystems.se

SNYGGT OCH TRYGGT! Med Benders takpannor och marksortiment går det lättare än någonsin för dig att förädla ditt hus och din tomt. Markstenarna är fler än någonsin – många av dem kan du få i olika format på samma pall, för ett extra personligt uttryck. Benders vet hur man gör betongtakpannor som är lika starka som de är snygga. Därför får du hela 30 års garanti när du köper ett komplett Benderstak! Läs mer om garantin och låt dig inspireras på vår hemsida benders.se – ta sedan raka vägen till din återförsäljare!

ÅR TRETTIO AR AN TI TA KG

DT RT

83


84 84

tema projektbyggnation

Klassiska detaljer, liggande vit panel och svart tak. Willa Nordic som har skapat nügra av Sveriges mest omtalade New England hus producerar även flerfamiljhus i den omtyckta stilen frün USA:s ostkust.

med inspiration

new en


kubistiska former. putsade murar och OlJAD CEDER. Den vita nedervåningen bryts effektfullt av fasadens överdel i vacker liggande oljad cederpanel. träpanelen kragar ut över den vitputsade nederdelen.

bostadsrätter med villakänsla

85

Text: Mikael Torstensson Foto: Devis Bionaz

från

ngland

glaspartierna ger ett makalöst ljus. innergården öppnar upp sig och blir en del av husets interiör.


86 86 Projektfakta

tema projektbyggnation

Projekt: Stil & Design Byggarna, Sävedalen, A2822, A2874 Adress: Göteborgsvägen 43-45, 433 33 Partille Beskrivning: 2 st. flerbostadshus i tre våningar med 6 lägenheter i varje hus. Första huset är klart. Andra huset är under uppförande. Husleverans, stommontage och projektering. Invändig yta: 781 + 781 = 1562 kvm Byggår: 2011-2012 Arkitekt: Stefan Rupert Projektledare: Michael Hjälmeby

bostadsrätter med villakänsla De stora takkuporna skapar ett fantastiskt ljus med glaspartier från golv till tak.


kubistiska former. putsade murar och OlJAD CEDER. Den vita nedervåningen oljad cederpanel.

Den öppna planlösningen ger bryts effektfullt ett ljust och generöst intryck i av fasadens överdel i vacker liggande lägenheterna. träpanelen kragar ut över den vitputsade nederdelen.

87 87

Inspirationen från New England är tydlig i de enkla och fina detaljerna. Den liggande vita panelen och det svarta taket gör helheten komplett.

glaspartierna ger ett makalöst ljus. innergården öppnar upp sig och blir en del av husets interiör.


bostadsrätter med villakänsla

tema projektbyggnation

88 88

“glaspartierna ger ett vackert ljus och skapar en unik känsla i takvåningarna.”


kubistiska putsade murar och OlJAD CEDER. Den vita nedervåningen Ljusa och öppna rumformer. med vitt som basfärg ger en bra grund bryts effektfullt av fasadens överdel i vacker liggande oljad cederpanel. för färgstarka möbler och träpanelen kragar ut över den vitputsade nederdelen. inredningsdetaljer.

med ljuset som arbetsredskap Stefan Rupert anses vara en av landets främsta arkitekter. han har ritat flerbostadshuset i new england stil. - Jag lägger stor vikt vid det personliga mötet med kunden. Det är viktigt att jag och kunden lär känna och förstår varandra. Min uppgift blir ofta att guida kunden och tydliggöra det som känns viktigt och reducera det som är mindre viktigt. Att skapa personliga och funktionella hem med tydlig arkitektur är något jag eftersträvar i varje projekt. Är det något du tycker är extra viktigt i skapandet av ett nytt hem? - Hur ljuset spelar med både interiör och exteriör är en viktig beståndsdel. Klassiska begrepp som genomsikt/siktlinjer och rundgångskvalité är återkommande teman oavsett typ av arkitektur. En annan sak är att man tänker på att man ska bo i lägenheten under många år. Att se till att boendet är flexibelt och passar i livets många olika skeenden gör också att det har en större målgrupp vid en eventuell försäljning. Text: Mikael Torstensson Foto: Devis Bionaz

89 89


“God estetik möter hög funktion i dessa hus.”

tema projektbyggnation

90 90

helhetslösning

med kla


ass

91 Projektfakta Projekt: Wollinska stiftelsens hus, Kv Månstenen 4 Kalmar, Hansa Bygg, A2708 Adress: Kungsgårdsvägen, 392 37 Kalmar Beskrivning: Flerbostadshus 16 lägenheter för seniorboende i fyra våningar med trapphus och hiss. Stomleverans och projektering. Invändig yta: 1223 kvm Byggår: 2009-2010 Arkitekt: Dahlström arkitekter Projektledare: Patrik Helin

Willa Nordics flexibla produktion som är helt anpassad för att kunna tillverka skräddarsydda hus i alla storlekar och utförande gör oss till en unik partner.


92 92

Att kunna bygga flerbostadshus i olika storlekar och material, helt eller delvis tillverkade på husfabrik gör att man kan uppnå en unik kvalitet och trygghet i produktionsfasen.

tema projektbyggnation

71

helhetslösning

med klass att bo i flerbostadshus är ett bra boende för många människor. Willa Nordic hjälper bostadsbolag att skapa unika miljöer för många människor. - Att kunna bygga flerbostadshus i olika storlekar och material, helt eller delvis tillverkade på husfabrik gör att man kan uppnå en unik kvalitet och trygghet i produktionsfasen, säger Stefan Hjälmeby marknadschef och ansvarig för projektförsäljningen på Willa Nordic. Ett exempel är flerbostadshuset på bilderna som är uppförda i Kalmar av Hansa Bygg AB. God estetik möter hög funktion i dessa hus. - Vår flexibla produktion är helt anpassad för att kunna tillverka skräddarsydda hus i alla storlekar och utförande. Det gör oss till en unik partner som kan leverera just det våra kunder efterfrågar, förklarar Stefan avslutningsvis. Av: MIKAEL TORSTENSSON


Rappgo

93

ARKITEKTENS vAL ek antikgrå vitoljad

ARKITEKTENS vAL furu lutad och vitoljad

ARKITEKTENS vAL ek chateau oljad

ARKITEKTENS vAL ek rough oljad

”Många har försökt kopiera oss, men ingen har lyckats!” Rappgo – originalet sedan 1967

www.rappgo.se

MÖRKASKOG COLLECTION


94 94

lägenheter från

WILLA NOR tema projektbyggnation

“Det ska vara top of the line, säger Vallonbygdens VD Björn Andersson”


95 95 kubistiska former. putsade murar och OlJAD CEDER. Den vita nedervåningen bryts effektfullt av fasadens överdel i vacker liggande oljad cederpanel. “Husen har ett fantastiskt läge vid Skutbosjön omgivet av Engelska parken. träpanelen kragar ut över den vitputsadeEnnederdelen. inspirerande och unik boendemiljö som förenar det sjönära men ändå med centralt läge. “

NORDIC Projektfakta Projekt: Kv. Östermalm Lugnet, Finspång, A2447 - A2450 Adress: De Geers väg 13 - 19, 612 44 Finspång Beskrivning: 8 marklägenheter med generösa balkonterrasser samt carport med förråd. Totalentreprenad. Invändig yta: 648 kvm Byggår: 2012 Arkitekt: Lars Carlsson Projektledare: Stefan Hjälmeby

glaspartierna ger ett makalöst ljus. innergården öppnar upp sig och blir en del av husets interiör.


tema projektbyggnation

96

Stor omsorg har lagts vid samspel mellan husen, naturen och det unika läget. Moderna inslag som slätspontad panel, högt till tak, ljusinsläppet och den härliga terrassen ger husen karaktär.

Till dessa tomter har vi tagit fram förslag på marklägenheter i parhus där stor omsorg har lagts vid samspel mellan husen, naturen och det unika läget. Moderna inslag som slätspontad panel, högt till tak, ljusinsläppet och den härliga terrassen ger husen karaktär. Willa Nordics hus är designade för framtiden med genomtänkta materialval och riktigt hög grundstandard.

Parhusen är framtagna av ett unikt sammansatt team bestående av arkitekt, inredare, konstruktionsansvarig, byggtekniskt kunniga samt slutkund. Resultatet är ett hem där varje kvadratmeter är genomtänkt och tillvaratagen på bästa sätt för att underlätta vardagen och skapa livskvalitet .

Lyxigt och bekvämt, nära naturen

Willa Nordic har skapat ett unikt område med marklägenheter i form av parhus åt det kommunala fastighetsbolaget Vallonbygden i Finspång. Husen har ett fantastiskt läge vid Skutbosjön omgivet av Engelska parken. En inspirerande boendemiljö som förenar den sjönära naturliga miljön med ett centralt läge. Husen har ritats med ett modernt formspråk och med mycket yteffektiva planlösningar. Man har med dessa hus avsett att skapa ett bekvämt boende av hög kvalitet. - Parhusen har placerats så att de får sjöutsikt från vardags- och sällskapsytorna. Kök, matplats och vardagsrum tillsammans i en öppen planlösning. Man kan ta med morgonkaffet ut på den stora härliga terrassen som är placerad i soligt sydvästläge, förklarar arkitekt Lars Carlsson. Från entrésidan stiger den invändiga takhöjden till 2,90 vid sjösidan. Detta ger en härlig känsla av ljus och rymd. På entrésidan finns en carport tillsammans med ett rymligt utvändigt förråd i nära anslutning till entrén. Stor omsorg har lagts vid samspel mellan husen, naturen och det unika läget. Moderna inslag som slätspontad panel, högt till tak, ljusinsläppet och den härliga terrassen ger husen karaktär. – Willa Nordics hus är designade för framtiden med genomtänkta materialval och riktigt hög grundstandard. Parhusen är framtagna av ett unikt sammansatt team bestående av arkitekt, inredare, konstruktionsansvarig, byggtekniskt kunniga samt slutkund. Resultatet är ett hem där varje kvadratmeter är genomtänkt och tillvaratagen på bästa sätt för att underlätta vardagen och skapa livskvalitet, förklarar Vallonbygdens VD Björn Andersson De åtta lägenheterna är på 81 rymliga kvadratmeter vardera. Hyresgästerna kan välja om de vill ha tre eller fyra rum med kök. – Standarden är mycket hög. I utrustningen ingår kökssnickerier från Marbodal, kyl, frys, diskmaskin, mikrovågsugn, inbyggnadsugn, glaskeramikhäll, golvvärme, garderober med skjutdörrar, kaklade badrum med duschväggar, tvättmaskin och torktumlare. Till varje lägenhet hör en altan på 30 kvadratmeter med sjöutsikt. Det ska vara top of the line, säger Vallonbygdens VD Björn Andersson, avslutningsvis.

Arkitekt Lars Carlsson.


97 willanordic.se

willanordic.se


98 98

med evighe

tema projektbyggnation

som perspektiv

“Modern arkitek sakrala i kyrka

biskop Anders Arborelius Bild: Katolska kyrkan


gheten

99

Projektfakta

ektur möter det kan i Åkersberga.”

Projekt: Katolska kyrkan, Åkersberga, A2786 Adress: Luffarbacken 9, 184 39 Åkersberga Beskrivning: Kyrkorum ca 8 m invändig nockhöjd, samlingssal, serveringskök, grupprum, kontor och expedition. Totalentreprenad. Invändig yta: 458 kvm Byggår: 2012 Arkitekt: Bernt Gunnarsson Projektledare: Lars Holmgren

Rum för helighet willa nordic har byggt ett antal kyrkor runt om i sverige. just nu uppförs den katolska kyrkan i åkersberga. - Det är en speciell process att bygga kyrkor, säger Stefan Hjälmeby, marknadschef på Willa Nordic. Dessa lokaler ska ha flexibilitet att användas i de många olika verksamheterna som kyrkorna bedriver. De har även krav på en speciell arkitektur som är inbjudande och samtidigt avskild. Vår långa erfarenhet att skapa unika hus i alla storlekar gör att vi på ett tryggt sätt kan producera byggnader som den katolska kyrkan i Åkersberga. Willa Nordic tar ansvar för hela processen och synkroniserar budgeten med slutresultatet. Att företaget levererar en totalentreprenad gör att man tar ett helhetsgrepp från första skissen, projektering, markarbeten (pålning i detta fall) och för hela överbyggnaden. Kyrkan i Åkersberga byggs på en begränsad tomt och byggrätten utnyttjas maximalt. Arkitekt Bernt Gunnarsson, som har ritat kyrkan, är troligen den svenske arkitekt som skapat flest kyrkor. Modern arkitektur möter det sakrala i kyrkan i Åkersberga. Det första spadtaget togs som sig bör av självaste biskop Anders Arborelius. Text: Mikael Torstensson


100

100

tema projektbyggnation

“en bit av NEW ENGLAND ligger vid båstad golfklubb”

C L A E R E N C E

H I L L

Det nordöstra hörnet av USA, norr om New York består av sex små delstater som tillsammans utgör New England. området ÄR EN GEMYTLIG TILLFLYKTSORT FÖR STRESSADE NEW YORKBOR. EN PLATS SOM MED SITT LÄGE, SIN UNIKA ARKITEKTUR OCH SIN SKÖNA ATMOSFÄR BLIVIT STILBILDANDE FÖR HELA VÄRLDENS ARKITEKTUR OCH INREDNING. NU BYGGER WILLA NORDIC ETT GENUINT område med NEW ENGLAND hus på vackra bjärehalvön VID LAHOLMSBUKTEN på västkusten. välkommen till claerence Hill.


101

101

New England ligger ett par timmar från det brusande New York. Claerence Hill på Bjärehalvön ligger nära Göteborg och Malmö.

Ett par timmar med bil från det vibrerande new york ligger en annan värld - new england med lugnare tempo, vackra hus och milsvidda stränder.


102 102

“willa nordic skapar he med unik design och oö

tema projektbyggnation

Claerence Hill ligger i backen till höger om det 10-hålet på Båstad Golfkklubbs nya bana, 100 meter från Boarps handels centrum, 4 km till Båstad och 10 km till Torekov.

C L A E R E N C E

H I L L

Stefans idé var att jobba med kuber som placerades ut i lan


hela områden med hus överträffad kvalitet”

103 103

“new england i sveriges toscana” Bland Bjärehalvöns böljande kullaR, vid den bedårade Laholmsbukten bygger Willa Nordic Claerence Hill. En unik bostadsanläggning precis vid legendariska Båstad Golfklubbs nya bana. De 17 Newport husen byggs på bästa läge i backen till höger om det 10-hålet på golfbana. Mitt i området som kallas Sveriges Toscana. Alla hus har kvällssol, enastående vy över golfbanan och ett flertal även med magnifik utsikt över Laholmsbukten. Husens storlek varierar från 125kvm – 250kvm och byggs i gedigna och högkvalitativa material som skiffertak, utanpåliggande skorstenar i skiffer, ”Hepburn verandor” i teak och alla andra detaljer som tillsammans skapar genuina New England hus i det magiska landskapet.

ndskapet tillsammans med de mer solfjäderformade husen.


tema projektbyggnation

104 104

Precis som New England i usa är bjärehalvön fantastisk året om. Sommarens avslappnade strandliv vid kusten, höstens sprakande färger, vinterns stillhet, vårens skira grönska och liv. området ligger några timmar med bil från de brusande storstäderna göteborg och malmö men känns som en annan värld, en värld full av lata sommardagar, dramatisk natur, vackra hus och fantastisk golf.


105 105

Så här ser ett Cape Cod hus ut som byggs i Claerence Hill vid Laholmsbukten.

C L A E R E N C E

H I L L

Projektfakta Projekt: Claerence Hill, Båstad, A2900 Adress: Boarpsvägen, 269 93 Båstad Beskrivning: 14 bostäder i New England stil. 3 Cape Cod a´ 231 kvm, 3 Hamptons a´ 188 kvm , 1 Nuntucket a´ 158 kvm/lgh (parhus), 2 Newport a´ 137 kvm /lgh (trippelhus). Husleverans och projektering. Invändig yta: 2395 kvm Byggår: 2012-2013 Arkitekt: Kaj Linghoff Projektledare: Bo Lindstedt


106 106

newport el

willa nordic hämtar inspira Text: Mikael Torstensson Foto: Richard Lindor A2794


kubistiska former. putsade murar och OlJAD CEDER. Den vita nedervåningen bryts effektfullt av fasadens överdel i vacker liggande oljad cederpanel. träpanelen kragar ut över den vitputsade nederdelen.

107 107

Willa Nordic eftersträvar det genuina. Här är inspirationen hämtad från USA:s ostkust.

ller båstad

ationen från usa

glaspartierna ger ett makalöst ljus. innergården öppnar upp sig och blir en del av husets interiör.


108

“en generös veranda hör t

en av de starkaste hustrenderna idag är new england stilen. de vita husen på cape cod eller i någon av alla klassiska städer och samhällen längst den amerikanska ostkusten är populärare än nÅgonsin. det är kanske inte så konstigt, enkelheten, de rena linjerna och de vackra detaljerna tilltalar oss nordbor. stilen liknar vår egen skärgårdsstil men har samtidigt något klassiskt kolonialt över sig.


kubistiska former. putsade murar och OlJAD CEDER. Den vita nedervåningen bryts effektfullt av fasadens överdel i vacker liggande oljad cederpanel. träpanelen kragar ut över den vitputsade nederdelen.

109 109

till varje new england hus”

Härliga skjutpartier med klassisk New England spröjs öppnar upp hallen mot makalöst ljus. innergården den generösa verandan.

glaspartierna ger ett öppnar upp sig och blir en del av husets interiör.


110

“takkupor och spröjsade fönster bidrar till helheten. fönster är specialbeställda med en bredare post mitt i fönstret för att likna de klassiska skjutfönstrerna som är vanliga i usa.”


Det vackra golvet gör att rummen bottnar. Väggarna går i lugna jordnära färger.

111 111

“Den liggande panelen, det svarta taket och de svarta fönsterluckorna ger en grund till stilen. Det som verkligen skapar den unika känslan är detaljerna.”

“inredningen är ljus och lantlig. jordnära färger blandas glaspartierna med klassikska möbler och färgstarkare partier” ger ett makalöst ljus. innergården öppnar upp sig och blir en del av husets interiör.


112

Ljus och rymd, spröjsade glasdörrar och en vacker öppen spis i kalksten. Willa Nordic skapar genuina New England hus. Som så många andra gånger finns arkitekt Peo Oskarsson bakom pennan.


113

Foto: Benny Ottosson www.ottossonphoto.com

kubistiska former. putsade murar och OlJAD CEDER. Den vita nedervåningen bryts effektfullt av fasadens överdel i vacker liggande oljad cederpanel. träpanelen kragar ut över den vitputsade nederdelen.

Fönster och fönsterdörrar från norra Bohuslän Vi lämnar 30 års rötskyddsgaranti på våra trä/aluminiumprodukter Vi lämnar 20 års rötskyddsgaranti på våra fabriksmålade produkter Vår produktion kontrolleras av “Sveriges Tekniska Forskningsinstitut”

ENERGIMÄRKT

DJUPIMPREGNERAD ENLIGT

Våra produkter märks med godkänd energimärkning Samtliga trädetaljer på våra produkter djupimpregneras.

Tack vare ett brett produktutbud med ovanligt många valmöjligheter passar ett Tanums fönster både i traditionell och modern miljö. Tack vare vår djupimpregnering och vårt beprövade färgsystem, ligger vi i framkant med kvalitet och garantier.ger ett makalöst ljus. innergården glaspartierna

www.tanumsfonster.se öppnar upp sig och blir en del av husets interiör.


tema projektbyggnation 114


115

Willa nordic skapar

nya perspektiv text: Mikael torstensson Foto: Devis bionaz


“I något hus valde jag även att placera fönster i innerväggar för att få ut så mycket 116

tema projektbyggnation

som möjligt av ljuset och utsikten. Jag använde även takfönster i vissa fall, vilka ger ett fantastiskt ljus mitt inne i ett hus.”

Willa nordic skapar

nya perspektiv


“Jag använder även takfönster i vissa fall vilka ger ett fantastiskt ljus mitt inne i ett hus, förklarar Stefan”

Willa Nordic har uppfört hus med spektakulär utsikt över Rådasjön på Parkhöjden i Mölndal. husen smälter in bland klippor och tallar på höjden som brant sluttar ner mot vattnet. – Det var makarna Jerkfors som kontaktade oss för några år sedan, säger Michael Hjälmeby, projektledare på Willa Nordic i Göteborg. De hade denna fantastiska mark och ville göra något av den. Terrängen var minst sagt en stor utmaning. Ett norskt företag hade ritat hus på pålar till området men det visade sig bli svårt och mycket kostsamt att uppföra. Jag talade med arkitekt Stefan Rupert som genast tände på utmaningen att skapa ett unikt område på den dramatiska marken, säger Michael. Stefan skissade fram ett förslag som makarna Jerkfors blev förtjusta i. Området är vackert och speciellt och kommunen var till en början negativt inställd till planerna. Willa Nordic hjälpte makarna Jerkfors i kontakten med kommunen och tillslut ledde ett politiskt beslut till att Jerkfors fick bygglov för sina spännande bostäder på bergsknallen. Området består av sex hus, alla med strålande utsikt. Två är byggda i solfjädersform för att ta in så mycket som möjligt av utsikten. Stora takterrasser och imponerande glasparti gör att de boende får njuta maximalt av det spektakulära läget.

arkitektens utmaning – När Michael kom med projektet så tyckte jag att det var en kul utmaning. Tomterna har en höjdskillnad på 30 meter. Utmaningen är att förena kundens önskemål med detaljplanen och de ekonomiska ramarna, förklarar Stefan. Stefans idé var att jobba med hus i form av kuber som placerades ut i landskapet tillsammans med de två mer solfjäderformade husen.

Willa Nordic hjälpte makarna Jerkfors i kontakten med kommunen och till slut ledde ett politiskt beslut till att Jerkfors fick bygglov för sina spännande bostäder på bergsknallen.

117 117


118 Stefan ritade husen så att alla skulle få maximalt med utsikt. Det är viktigt att ta in trädgården och omgivningarna när man ritar ett hus. helheten blir det som skapar ett bra resultat.

Stefan ritade husen så att alla skulle få maximalt med utsikt. – Det är viktigt att ta in trädgården och omgivningarna när man ritar ett hus. Helheten blir det som skapar ett bra resultat. Jag jobbar mycket med ljuset och genomsikten när jag ritar hus. Jag jobbar helst med moderna hus då man är mer fri att göra bättre lösningar för familjen som ska bo i huset. Det är viktigt att man tänker på vad man ser när man står i olika delar av huset och hur ljuset faller in under dagens gång. Vad möts man av när man öppnar en dörr?

tema projektbyggnation

genomsikt och rundgång På Parkhöjden ger de stora panoramafönstren ett vackert ljus. - I något hus valde jag även att placera fönster i innerväggar för att få ut så mycket som möjligt av ljuset och utsikten. Jag använde även takfönster i vissa fall, vilka ger ett fantastiskt ljus mitt inne i ett hus, förklarar Stefan. Min filosofi handlar mycket om genomsikt och rundgång. Man ska kunna se genom ett hus och ha möjlighet att röra sig runt i olika rum eller om det så bara är runt en köksö. Detta med siktvägar och rundgång gör att huset upplevs större och att man lättare kan röra sig mellan olika delar av huset.

Stefans idé var att jobba med kuber som placerades ut i land


119 119

Husen har spektakulär utsikt över Rådasjön och smälter in bland klippor och tallar på höjden som brant sluttar ner mot vattnet.

dskapet tillsammans med de mer solfjäderformade husen.


120 120

Willa nordic skapar

tema projektbyggnation

nya perspektiv

Projektfakta Projekt: Parkhöjden Mölndal, A2338, A2393, A2427, A2433, A2483, A2497 Adress: Heleneviksbacken 19-29, 431 30 Mölndal Beskrivning: 6 unika sluttningshus med garagebyggnad i en gemensamhetsanläggning. Husleverans och projektering. Invändig yta: 1340 kvm Byggår: 2007-2010 Arkitekt: Stefan Rupert Projektledare: Michael Hjälmeby Arkitekt Stefan Rupert tillsammans med Willa Nordics projektledare Michael Hjälmeby på Parkhöjden i Mölndal.


121

PuraVida tvättställsblandare - står för modernitet i badrummet, både beträffande design och teknologi. Designen förmedlar känsla av elegans och en helhetskänsla av lugn och ro. PuraVida är givetvis “Eco Smart”.

LK Rumsreglering ICS Det intelligenta rumsregleringssystemet för vattenburen golvvärme LK Rumsreglering ICS har raka, stilrena linjer i tidlös design. Termostaterna har display som standard och finns i färgerna högblank vit, högblank svart samt silvergrå.

Designad garageport med trygghet hela vägen Med den rätta känslan även på garaget blir helheten så mycket bättre. Och eftersom garageporten är nästan det första man ser när man kommer till ett hem är det inte konstigt att så många husägare väljer någon av våra designportar. Här får du design utöver det vanliga. Precis som du vill ha det.

Systemet består av en mottagarenhet samt rumstermostater som kan anslutas trådlöst eller trådförbundet. Portöppnaren SupraMatic ger extra snabb öppning och automatisk låsning.

Garageportar • Industriportar

Vill du veta mer?

www.lksystems.se

www.hoermann.se Tfn: 019-768 82 00. E-post: info@hoermann.se

Officiell samarbetspartner till Svenska Fotbollförbundet


tema projektbyggnation

122 122

senio florahøj i fred willa nordic har skapat ett nytt slags seniorboende baserat på självbestämmande, gemenskap och livslust. välkommen till villabyn!


orbyn ensborg

123

B C

B

C

C

D

Projektfakta Projekt: Andelsboligforeningen Seniorfælleskabet Florahøj, A2029-A2040 Adress: Kongevejen 1 DK-3480 Fredensborg, Danmark Beskrivning: 20 marklägenheter + 1 gemensamhetshus, 1-plans parhus och radhus. Totalentreprenad. Byggår: 2005-2006 Invändig yta: 2142 kvm Arkitekt: Preben Munch Andersen Projektledare: Lars Wollan

C B

A B

C

B

A

Hus inv area 71 kvm I gemensamhetshuset finns gästrum och utrymme för fest och gemenskap.

B

B

B

Hus B inv area 86 kvm

C

B

A

Hus C inv area 99 kvm

C

B

C

Gemensamhetshus D inv area 132 kvm


tema projektbyggnation

124 124

Det kommer en tid när det är dags att göra ett livsavgörande val. När barnen är utflugna, trädgården för stor, villan för tung – och pengarna låsta. Men valmöjligheterna är få. En bostadsrätt för seniorer skulle sluka alla pengar – och en hyresrätt bli för dyr. Och dessutom kanske du vill bo kvar i samma stad, samhälle eller by. Nytänkande Vi på Willa Nordic presenterar Villabyn, en kooperativ hyresrättsförening, där du bor i ett eget hus och samtidigt är del av en gemenskap. En helt ny boendeform med ett finansiellt nytänkande. Vi säger alltså inte: ”Du får hyra en lägenhet av oss”. Utan vi säger: ”Välkommen till den kooperativa hyresrättsföreningen”. Som medlem i föreningen betalar du

en medlems- och en upplåtelseinsats, vilken återbetalas till samma belopp när du en gång väljer att lämna föreningen. Din insats är följaktligen inte utsatt för marknadens upp- och nergångar. Den dagen du flyttar får du tillbaka exakt samma belopp. En helt spekulationsfri boendeform. Individ i ett kollektiv Vad som är nödvändigt, för att vi ska kunna engagera oss i projektet, är att ni samlar hyresgäster. Vi behöver en tillräckligt stor intressegrupp med ett gemensamt mål – med en vilja att leva i en liten bygemenskap, en vilja att vara en individ i ett kollektiv.

Gemenskap Ni kan redan dela ett gemensamt intresse, till exempel inom kyrkans församling. Ni kan också vara en bridgeklubb, en villaförening eller ett MC-gäng. Men ni kan givetvis också vara en grupp människor i mogen ålder, seniorer, som inte vill flytta från det område där ni bor idag. Roligare tillsammans Det vi tänker oss är en grupp människor ur samma sociala sammanhang, som har gemensamma drömmar. Det är ju roligare att göra saker tillsammans.


BOENDE MED LIV OCH LUST - Känner du att ditt liv består av Trädgård, Trappor och Tristess? Skulle du hellre vilja ha Tillgänglighet, Trivsel och Trygghet? Välkommen till Villabyn

seniorbyn florahøj i fredensborg

125 125


tema projektbyggnation

126 126

ett enkelt koncept... Hyresgästerna går samman i en kooperativ hyresrättsförening. Föreningen blir hyresvärd gentemot hyresgästerna. Samtidigt hyr föreningen alla lägenheter av fastighetsbolaget.

Eget arbete

Genom avtal övertar föreningen vissa gemensamma drifts- och skötselkostnader. Genom eget arbete kan hyrorna

hållas nere och du får en gynnsammare hyresutveckling än i en vanlig hyresrätt. Som medlem påverkar du själv dina kostnader och ditt boende. Du får hyresrättens frihet att överlåta det ekonomiska ansvaret på en stabil och säker hyresvärd. Och du har samtidigt bostadsrättens möjligheter till inflytande över såväl boende som hyran du ska betala.

Pengar över

Du får helt enkelt det bästa av två världar. Insatsen till lägenheten är nämligen väsentligt lägre än till en bostadsrätt och hyran lägre än till en hyresrätt. Den jämförelsevis låga insatsen innebär att du får pengar över från villaförsäljningen, pengar som du istället kan ha glädje av när du börjar ditt nya liv i Villabyn.


seniorbyn florahøj i fredensborg

Arkitekt Preben Munch Andersen

127 127


128

ett seniorboende med guldkant... Ett livsstilsboende där de som är mest gynnade är de som bor där. Utöver bostäderna består Villabyn av ett gemensamhetshus med uppehållsrum, kök, kontor och bad. Perfekt för gemensamma fester och övernattningar.

Möjliggörare

Vi presenterar idén, vi erbjuder ett förtroendefullt samarbete, vi är ”möjliggörare”. Konceptet bygger på förutsägbarhet för medlemmarna. Du ska

veta vad du ger dig in på. Därför låser vi insatsen till varje enskilt projekt. När du väl bestämt dig för den kooperativa hyresrättsföreningen kommer du inte att drabbas av några överraskningar under resans gång. Inga kostnader tillkommer, inga villkor ändras. Du har kontroll över hela processen. Det är det som är hela idén med den här boendeformen. Det handlar ju om ett boende med liv och lust.

tema projektbyggnation

Villabyn är för dig som är trött på Trädgård, Trappor och Tristess. För dig som istället söker ett modernt boende med Trygghet, Trivsel och Tillgänglighet. Du får nämligen ökad Trygghet i form av väntjänster, inflytande och social gemenskap. Du får ökad Trivsel i form av friskvård, föreningsaktiviteter och en delad värdegrund. Och du får dessutom ökad Tillgänglighet i form av ett öppet medlemskap och ett modernt, bekvämt och lättskött boende.

seniorbyn florahøj i fredensborg


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.