Willa Nordic Magasin #10

Page 1

MAGASIN WILLA NORDIC

DESIGN – INDIVIDUALITET – KVALITET

10

# 260 SIDOR EXKLUSIVA HEM

KONCEPTHUS MED HÖG DESIGNGRAD BESÖK SPETSBERGEN - SISTA UTPOSTEN INNAN ARKTIS


2

ALLA FAMILJER ÄR OLIKA – därför är varje Willa Nordic unikt! Vi är övertygade om att det hem som passar dig och din familj bäst ännu inte finns. Vi tror att det ultimata boendet är det som skräddarsys efter dina egna önskemål. Ett hem ska spegla dem som lever i det. Hur ser ditt drömboende ut? Vi formar det så som du vill ha det. VÄLKOMMEN TILL WILLA NORDIC!


3


4

DIN DRÖM - VÅR PASSION! ATT BYGGA HUS ÄR EN AV LIVETS STORA UPPLEVELSER. MÅNGA AV VÅRA KUNDER BYGGER BARA ETT HUS I SITT LIV, ANDRA HAR LÅTIT OSS SKAPA BÅDE TRE OCH FYRA HUS SOM SPEGLAR FAMILJENS UTVECKLING OCH BEHOV. Vi inser att alla familjer ser olika ut, behov och önskemål varierar. Varje tomt är dessutom unik. Detta har gjort att vi på Willa Nordic specialiserar oss på att tillsammans med våra arkitekter skapa varje familjs unika hus. Vi gör det med högsta tänkbara kvalitet genom säkrade konstruktioner och beprövade material, och inte minst av oss utvalda och godkända entreprenörer. Det är vårt sätt att jobba med varje hus som produceras hos Willa Nordic.

SID 38 - FÖR LATA DAGAR

Detta är en passion som genomsyrar hela företaget, från våra representanter som följer våra kunder genom projektet, via våra konstruktörer till våra snickare i tillverkningen. Våra unika hus kräver yrkeskunskap och kan inte produceras i standardiserade fabrikslinjer. Därför har vi yrkesskickliga snickare i vår tillverkning. Det innebär att varje regel och panelbräda hanteras manuellt och synas av erfarna ögon och händer. Det ger klass i varje detalj. Även konstruktion och projektering är oerhört viktigt för att du ska erhålla kvalitet och funktion som håller över tid. Vi projekterar el, VVS, hållfasthet och allt annat som behövs till varje unikt hus. Det visar även prov på den valfrihet och flexibilitet vi kan erbjuda. Ni kan känna er trygga med den kvalitet som Willa Nordic står för.

SID 120 - FUNKIS I STOCKHOLM

KLAS FRIDSÄLL VD/ Willa Nordic

WILLA NORDIC MAGASIN är producerat av Copy Vision AB, www.copyvision.se Foto framsidan: Bengt Evertsson

SID 22 - ÅRETS HUS


5

INNEHÅLL 6 22 50 62 82 104 152 192 232 254

VILLA DE LUX ÅRETS HUS SKÅNE OCH GOTLAND UTSIKT ÖVER KATTEGATT NORDISKT LJUS FRÅN NEW ENGLAND BO2049 - IMAGINE THE FUTURE THE SVALBARD EXPERIENCE KONCEPTHUS DANSKT DESIGNHUS

SID 104 - NEW ENGLAND

SID 50 - MED INSPIRATION FRÅN SKÅNE OCH GOTLAND


6

VILLA DE

BOENDE MED INTERNATIONELL KLASS

TEXT: MIKAEL TORSTENSSON, FOTO: BENGT EVERTSSON, HUS: A3I75


7

LUX...

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC


8

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC


9

I VILLA DE LUX MÖTS LEKFULL DESIGN OCH EN SPÄNNANDE PLANLÖSNING. HUSET ANDAS MODERN RETRO OCH KLASSISK LYX I ALLT FRÅN DET ESTETISKA UTTRYCKET SOM I DE OMSORGSFULLA MATERIALVALEN. HÄR LÄMNAS INGET ÅT SLUMPEN. ARKITEKTUREN ÄR SOM GJORD FÖR SKÖNA SOMMARDAGAR OCH COCKTAILPARTY PÅ DEN GENERÖSA TERRASSEN VID POOLEN.


10

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC

I mittsektionen ligger ett fantastiskt vardagsrum med imponerande takhÜjd och ett sagolikt ljusinsläpp genom de stora glaspartierna.


11

Köket har en härlig rymd och öppnar upp sig mot terrassen och tallskogen på ett fantastiskt sätt.


12 Huset binds samman av en generös hall med vackra dörrar både åt entréhållet och mot terrassen.

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC


13

“Exteriört tydliggörs de båda delarna sockel och hus genom kulör och att hus-kroppen i vardagsrumsdelen hänger ut några meter från sockeln som visuellt ska ge känslan av att ha vuxit ur klippan den står på. Till detta arbetar vi med inslag av cederträ i fasad och undertak.”

Köket ligger i direkt anslutning till poolterrassen och har en vindskyddad matplats vid entrén. Generösa skjutdörrar och glaspartier gör att ute och inne blir ett och den frikostiga terrassen blir en självklar del av helheten.

Stilen är mycket modern, allt går i vitt och den lyxiga känslan förstärks av att man har valt att inte ha några tavlor alls på väggarna, mycket elegant. Rummet lyses upp av en stilren båggolvlampa med riktigt skön retrokänsla.


14 Här finns många alternativ för en intim middag al fresco en ljummen svensk sommarkväll, en kort bit från havets lekande vågor. Välj om du vill sitta under bar himmel eller under pergolataket på den generösa uteplatsen vid sidan av terrassen. Huset ger uttrycket av tre huskroppar. Vid sidan av dessa finns en väl tilltagen uteplats under ett pergolatak på ena sidan och ett poolhus, med plats för övernattande gäster, i en smakfull svit på andra sidan.

Vardagsrummet ligger i anslutning till tre smakfullt inredda sovrum och ett badrum.

FANTASTISK TAKHÖJD Husets umgängesytor är främst koncentrerade kring poolen och terrassen. Uteplatsen mellan vardagsrum och kök knyter samman utrymmena på ett vackert vis och gränserna mellan ute och inne suddas ut. Dessa sektioner binds även samman med köket genom en generös entréhall. I hallen finns vackra dörrar både åt entréhållet och mot terrassen. Köket har en imponerande takhöjd och öppnar sig mot terrassen och tallskogen

bortanför på ett fantastiskt sätt. Denna dag är skogen vackert höljd i lätta slöjor av sagolik dimma. Köket ligger i direkt anslutning till poolterrassen och har en vindskyddad matplats vid entrén. Generösa skjutdörrar och fantastiska glaspartier gör att ute och inne blir ett och den frikostiga poolterrassen blir en självklar del av helheten. Huset har skapats utifrån kundens önskemål i varje detalj. Uulas Arkitekter har ritat huset och Willa Nordics projektledare Jonas Nordström har fört projektet framåt med detaljkänsla och passion i nära samarbete med kunden. SOCIAL FULLTRÄFF Köket är behändigt placerat även för de stora sociala utrymmena under pergolataket. I denna del med kök, tvättstuga och garage finns också ett sovrum med eget badrum. I mittsektionen ligger ett fantastiskt vardagsrum med imponerande takhöjd och ett sagolikt ljusinsläpp genom de stora


15 Badrummet är modernt med sobra plattor och klassisk inredning. Svarta möbler och en tuff duschvägg med svetsad spröjs i svart gör att rummet landar. Modernt smakfullt och välbalanserat.

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC


16

“POOLDÄCKET ÄR LÄCKERT OCH ANDAS SOBER LYX. HÄR FINNS MÅNGA MÖJLIGHETER TILL AVKOPPLING OCH HÄRLIG GEMENSKAP.”


17

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC


18 glaspartierna. Stilen är mycket modern, allt går i vitt och den lyxiga känslan förstärks av att man har valt att inte ha några tavlor alls på väggarna, mycket elegant. Rummet lyses upp av en stilren båggolvlampa med riktigt skön retrokänsla. Här finns en tv och en vacker eldstad av modernt retrosnitt. Vardagsrummet ligger i anslutning till tre smakfullt inredda sovrum och ett badrum. Ett av sovrummen har ett stort glasparti och skjutdörrar direkt ut till poolen. Badrummet är modernt med sobra plattor och klassisk inredning. Svarta möbler och en tuff duschvägg med svetsad spröjs i svart gör att rummet landar. Modernt smakfullt och välbalanserat. MÅNGA MÖJLIGHETER TILL AVKOPPLING Pooldäcket är läckert och andas sober lyx. Här finns många möjligheter till avkoppling och härlig gemenskap. Området är elegant möblerat med en lekfull touch. Detta är ett elegant hus med en underliggande känsla av lyx. Ett hus för det goda livet. WILLA NORDIC MAGASIN #10

Arkitekturen är som gjord för sköna sommardagar och cocktailparty på den generösa terrassen vid poolen.

Ett av sovrummen har ett stort glasparti och skjutdörrar direkt ut till poolen.

Poolhus med plats för övernattande gäster i en smakfull svit.


19

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC

Området är elegant möblerat med en lekfull touch. Detta är ett elegant hus med en underliggande känsla av lyx.

Husets sovrumsdel är främst koncentrerad till de två visuella sektionerna precis vid poolen. Dessa sektioner binds samman med köket genom en generös entréhall. I hallen finns vackra dörrar både åt entréhållet och mot terrassen.

När man väljer att skapa sitt boende tillsammans med Willa Nordic kan man anlita vilken arkitekt man vill från företagets nätverk av topparkitekter eller en egen arkitekt. I detta fallet så ritade Uulas Arkitekter huset och projektledare Jonas Nordström förverkligade kundens husdröm. Kvalitén märks tydligt i slutprodukten oavsett vem man valt som arkitekt.


20

Ny dimension frihet Schüco lanserar en helt ny generation skjutdörrar som heter ASE 60 & 80. Maximal transparens tack vare ännu smalare karmar och dörrblad i storlekar upp till hela 3,5 x 3,2 m.

Moderna, dolda säkerhetsbeslag gör att du kan känna dig trygg utan att behöva göra avkall på designen. Integrerad SmartStop eller SmartClose bromsar in dörrbladet mjukt för att förhindra att du klämmer dig. För bästa komfort och design finns skjutdörren även som automatiserad variant utan handtag.

Att bygga med ljus är en konstart. Schücos skjutdörrar ger dig maximalt med dagsljus, inbyggd komfort, goda isoleregenskaper och smarta, dolda säkerhetslösningar. Designa din Red Dot Award-belönade tröskelfria lösning i storlekar upp till 3,5 x 3,2 meter per dörrblad ner till passivhusnivå och slipp trösklar och synliga beslag. Läs mer om alla nyheter på www.schueco.se

Välj den innovativa tröskeln Design Line så slipper du nivåskillnader och kan enkelt förflytta dig mellan ute och inne.


21

Fรถr maximal transparens kan du konstruera skjutdรถrren med ett slimmat mittmรถte pรฅ bara 40 mm.


22

“DET SOM VI FASTNADE FÖR VAR EGENTLIGEN WILLA NORDICS SLOGAN SOM I GRUND OCH BOTTEN HANDLAR OM ATT MAN BYGGER HELT KUNDUNIKT.” Marcus Hökenklo, vinnare av Årets Hus

ÅRETS HUS

FRÅN WILLA NORDIC


23

Willa Nordics VD Klas Fridsäll och vinnaren av Årets Hus Marcus Hökenklo tillsammans med Willa Nordics säljare Mia Olsson. Foto: Richard Lindor

NU ÄR DET AVGJORT, VINNAREN AV ÅRETS HUS PÅ WILLA NORDIC ÄR KORAD AV FÖRETAGETS TIOTUSENTALS FÖLJARE PÅ SOCIALA MEDIER. Vi gratulerar Marcus Hökenklo som tillsammans med sin familj bor i huset som har blivit framröstat till Årets hus. Huset är en romantisk dröm där det ligger inbäddat i det böljande landskapet. Insidan andas lyx och exklusivitet. Innanför entrén möts man av en imponerande trappa som binder ihop våningsplanen. Planlösningen för de sociala ytorna och köket är öppna. Entréns väggar är klädda av mörka paneler som ger en känsla av klass. Huset hyser även en spaavdelning med gym, bar, bastu och inomhuspool. Badrum och kök har påkostade detaljer och mycket marmor. Groventrén är en stor tvättstuga med generösa förvaringsmöjligheter, en dröm för varje barnfamilj. Sovrummen går i sobra färger och till master bedroom finns en stor walk in closet och ett praktfullt badrum. Huset är unikt och helt skapat utifrån kundens önskemål och behov. Läs mer om huset på följande sidor...


24

HEMMA VID

“HUSET ÄR EN ROMANTISK DRÖM DÄR DET LIGGER INBÄDDAT I DET BÖLJANDE LANDSKAPET. INSIDAN ANDAS LYX OCH EXKLUSIVITET."

DET LIGGER SÅ VACKERT DÄR I SLUTTNINGEN NED MOT SJÖN, BRITT-MARIS OCH EN TRAPPA LEDER NED TILL BRYGGA, LUSTHUS OCH BÅT. EN INBJUDANDE VERAN NJUTA AV UTSIKTEN — INNAN MAN KLIVER ÖVER TRÖSKELN TILL ETT LIKA INBJUD

TEXT: MIKAEL TORSTENSSON FOTO: RICHARD LINDOR OCH ROBERT LARSSON HUS: A3264

EN ROMAN HUS: A3019


25

SJÖN

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC

TISK DRÖM


26


27

“PLANLÖSNINGEN FÖR DE SOCIALA YTORNA OCH KÖKET ÄR ÖPPNA."

GROVENTRÉN är en stor tvättstuga med generösa förvaringsmöjligheter, en dröm för varje barnfamilj.

HUR UPPLEVDE NI PROCESSEN ATT BYGGA ERT HUS? – Att bygga sitt drömboende är ett av de största projekten man genomför i sitt liv. För oss var det ingen slump att vi valde Willa Nordic utan resultatet av en noggrann genomgång av de olika alternativ som fanns. Det som vi fastnade för var egentligen Willa Nordics slogan som i grund och botten handlar om att man bygger helt kundunikt. En flexibilitet som utgår ifrån vad kunden vill ha. Man börjar med ett vitt papper och inte en färdig lösning som man sen ändrar i, vilket är vanligt. Det, tillsammans med att vi tidigt fick ett väldigt stort förtroende för Mia Olsson som är säljare och projektledare på Willa Nordic, gjorde i slutändan valet enkelt. Den typen av projekt vill man genomföra med någon som man har ett väldigt förtroende för. Såhär i efterhand är vi väldigt, väldigt nöjda och glada över att ha valt just Willa Nordic. Företaget lever upp till sitt varumärkeslöfte, både med flexibiliteten och projektledarskapet. Det har funkat precis så bra som man någonsin kunnat önska sig. VAD VAR ROLIGAST MED ATT BYGGA HUSET? – Det finns naturligtvis många olika roliga detaljer i ett sådant här projekt. En sådan är att låta barnen, Tyra och Signe i det här fallet, få vara med och välja vilka rum de ville ha och hur de skulle vara utformade. I det här fallet valde de på ett tornrum och ett annat rum. Rummet utan torn var lite större, så det blev ändå en schysst kompromiss till slut. Jag är helt säker på att båda tjejerna är otroligt nöjda med sina rum, med omgivningarna och med allting som det här hemmet kommit att bli. HUR GÅR DET DÅ KONKRET TILL ATT SKAPA ETT BOENDE TILLSAMMANS MED WILLA NORDIC? – Ja säkert lite olika, och det är väl också vitsen med att välja Willa Nordic tror jag. I vårt fall så hade vi en tydlig idé om ett hus med torn. I övrigt var det väldigt mycket ett helt vitt papper. Det som är jättehärligt i efterhand är att kunna konstatera att vi fick all den hjälp som vi behövde för att skapa en helhetslösning. Många av de sakerna som har blivit realiserade och byggda är helt skapade av Willa Nordic.


28

“HUSET ÄR PÅKOSTAT OCH GENOMARBETAT I VARJE DETALJ. I ENTRÉN MÖTS MAN AV EN VACKER TRAPPA SOM BINDER IHOP VÅNINGSPLANEN.”


29

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC


30

KÖKET är en del av den öppna planlösningen. Inredning går i sober, klassisk herrgårdsstil med detaljer i mässing och många tekniska lösningar .

Köksfläkten fälls upp från bänksskivan vid behov.


31

“ENTRÉNS VÄGGAR ÄR KLÄDDA AV MÖRKA PANELER SOM GER EN KÄNSLA AV KLASS.” DEN MAGNIFIKA PARADTRAPPAN är en bärande del av husets identitet och förenar de generösa sällskapsutrymmena i de båda våningsplanen.


32

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC


33

MASTER BEDROOM med tillhörande ensuite badrum helt klätt i magnifik marmor som är beläget i ett av tornen.

WALK IN CLOSET med generösa utrymmen för kläder, skor och accessoarer.


34

POOLAVDELNING med möjlighet till barhäng. Här finns även en bastu och en gymavdelning.

Inte minst Mia har bidragit med väldigt mycket idéer kring helhetslösningar. Den andra delen som jag tycker är utmärkande är kvaliteten på jobbet. Jag har ju genom åren naturligtvis träffat på en del hantverkare och kan konstatera att Willa Nordics signum är att man jobbar med de som är riktigt bra. En annan häftig detalj är att man fick hälsa på i fabriken i Stockaryd när de byggde just vårt hus. Att få se hela gänget och veta att alla som jobbar där jobbar just nu med vårt hus, det är en riktigt häftig känsla. Alla var så pålästa vilket gör att man får en väldigt hög kvalitetskänsla. Är man intresserad av helhetslösningar och kvalitet, då tycker jag att Willa Nordic är en fantastisk partner att jobba med. Text: Mikael Torstensson Foto: Richard Lindor och Robert Larsson

WILLA NORDIC MAGASIN #10

BARNEN Tyra och Signe fick själva vara med och utforma sina rum. Ett av barnrummen har en härlig torndel.


35

”...KJELL VILLE SÅ GÄRNA BO PRECIS VID VATTNET, OCH MED TIDEN BLEV JAG ÖVERTYGAD OM ATT DET SKULLE BLI BRA.”

BYGGT FÖR GEMENSKAP. Huset ger många möjligheter till social samvaro som här på andra våningen. Lägg märke till glasgolvet som gör det möjligt att hålla koll på nedervåningen.

-Såhär i efterhand är vi väldigt, väldigt nöjda och glada över att ha valt just Willa Nordic. Företaget lever upp till sitt varumärkeslöfte, både med flexibiliteten och projektledarskapet, det har funkat precis så bra som man någonsin kunnat önska sig, säger Marcus Hökenklo.


36

NYA GENERATION 7000

UPPLEV PERFEKTION #LifeBeyondOrdinary


37


38

“ETT LÄTTSKÖTT OCH STILRENT HUS MED OPTIMERADE YTOR, ETT HUS MED BÅDE FUNKTION OCH TRIVSEL. STORA FÖNSTER MED SKJUTPARTIER GER DIREKTACCESS TILL TRÄDGÅRD OCH POOLOMRÅDE.” TEXT: MIKAEL TORSTENSSON FOTO: ELINA NORRBY HUS: A3200

FÖR LATA


VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC

DAGAR...

39


40

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC

Sixten bjuder pĂĽ ett konsthopp medan Anna njuter av en god bok i solen.


41 ETT AV DE HUS FRÅN WILLA NORDIC SOM FÅTT STOR UPPMÄRKSAMHET ÄR ETT FINURLIGT ENPLANSHUS I FUNKISSTIL. HÄR BOR OCH TRIVS FAMILJEN ANNA, DANIEL OCH SIXTEN 8 ÅR.

KAROLIN TRIVDES BRA I SITT RADHUS I CENTRALA MALMÖ. MEN NÄR BARNEN BLEV LITE STÖRRE VARFÖRKARL VALDEOCH NI WILLA NORDIC? - Vi ville–haHUSEN ett uniktOMKRING stilrent funkishus som ocksåOCH passar våra behov. Vi nyfiknaBYGGDA på Willa Nordic VAR VACKRA CHARMIGA, DEblev FLESTA PÅ 20- ELLER 30-TALET. MEN VI HITT eftersomNADES dom håller hög kvalitét på material och slutfinish. Willa Nordic kunde även ge oss möjligheten ALLTID NÅGOT, SÄGER KARL. att vara med i en skapandeprocess som ledde fram till en planlösning och en husmodell som var i linje med denTanken som vipåönskade. att bygga något eget växte fram – ett skräddarsytt och praktiskt hus för familjen. En dag när de var på sommarutflykt till vackra

– Den kändes helt rätt. Jag har alltid drömt om att bo vid havet! Tomten var också så fin, det var en naturtomt med fina tallar och den låg in

Det var bara tomten som var SOM perfekt. ÄvenFRAM samhället runtomkring var precis vad Karl och Karolin hade önskat sig. Höllviken HUR SKULLE NIinte BESKRIVA PROCESSEN LEDDE TILLoch ERTtrakten NYA HUS? ning en av dialog gamla hus, villorredan och sommarstugor. Litet charmigt, ändå med förskolor och skolor, några affärer, restaurang - Vi inledde mednybyggda Willa Nordic innan vi köpte våroch tomt för att men säkerställa attflera vi kunde – Det kändes perfekt för oss som barnfamilj. Lugnt och skönt. Bara en sån sak som att det inte var någon kö för att få dagisplats! hitta en husmodell som passade in bra på platsen och enligt gällande detaljplan. Sagt och gjort. Tomten inköptes och det var dags att hitta drömhuset. Valet blev inte särskilt svårt. Samtidigt med detta började vi söka inspiration via tidskrifter, huskataloger och på internet för att fåUnder en söndagspromenaderna inne i Malm – Vi har alltid gillat Willa Nordic-husen. De är stilrena och enkla, och på samma gång byggda med hög kvalitet och små genomtänkta detalj lite klarare bild om vad som var just vårt drömhus.

och vi kände oss verkligen omhändertagna, berättar Karolin. Husmodellen de föll för var ritad av arkitekt Sören Rasmussen från ONV Arkitek – Vi gillade den strama stilen och de genomarbetade designdetaljerna. Vi tyckte om planlösningen också men ville ändå göra om en del, så a mejlade ritningar och skisser mellan varandra i flera månader. Men så blev också huset precis som vi ville ha det! Ler Karl. Willa Nordics husmoduler byggs färdigt i fabrik för att sedan levereras till tomten och reses på plats. Det tar någon dag tills huset är tätt fö om huset verkligen skulle kunna resas. Men dagen för monteringen lyste solen från en klarblå himmel och det var helt vindstilla. Båda andad – Det tog cirka sju månader från monteringen av huset tills vi kunde flytta in. Under den tiden var snickare, rörmokare, elektriker och målare berättar Karolin. Idag står drömhuset vid havet färdigt. Det ligger centralt i Höllviken, i ett gammalt sommarstugeområde som långsamt förvandlas till året-r fasaden i sibirisk lärk smälter ihop med tallarna på tomten och naturen intill. På baksidan flödar ljuset in genom de stora glaspartierna. – Just glaspartierna är faktiskt helt fantastiska. På sommaren är det bara att öppna altandörrarna ut mot trädäcket och vips så suddas gräns Redan i entrén ser man ljuset från de stora fönsterpartierna i vardags-rummet. Köksdelen ligger rakt fram, med de vita, stilrena luckorna som sovrum, med det alldeles egna badrummet med dubbeldusch, är ljust och härligt. Bredvid köksdelen med den stora köksön gör man entré i b

VAD TYCKER NI MEST OM MED HUSET? Karl: – Det känns härligt att allting är helt nytt. Vi slipper underhållsbehovet för en lång tid framöver! Sen låter det här kanske tråkigt men j låga. Huset kostade cirka 4000 kronor att värma upp förra året. Det är rejält mycket lägre än i vårt gamla radhus!

Karolin: – Överhuvudtaget är huset så praktiskt och lätt att bo i. Planlösningen passar oss jättebra, med allt i ett plan. Förut bodde vi i tre pl

OM NI MÅSTE VÄLJA EN ENDA FAVORIT MED ERT NYA HUS, VAD SKULLE DET VARA? Karl: – Det blir nog planlösningen: Att huset är uppdelat i två avdelningar, ett för barnen och ett för oss. Barnavdelningen med barnens rum hemma, så är det lätt att skjuta igen. Så slipper vi störa varandra!

Karolin: – Det är svårt att välja en enda sak för det är så mycket jag gillar, som att vi har utgångar till trädgården från alla håll, och den öpp och jag eldar i den så fort jag kan. Det är underbart att stå och laga mat och kunna se elden på samma gång. Hög mysfaktor!

NU HAR NI SKAFFAT ER EN HEL DEL ERFARENHET KRING HUSBYGGE. VILKA RÅD VILL NI DELA MED ER AV TILL ANDRA SOM STÅR I BEGREPP Karolin: – Bygga hus gör man oftast bara en gång och då ska man välja precis det man vill ha, det är det värt i slutändan. Och det handlar o Jag vill också tipsa om att stå på sig med de lösningar som man vill ha. Som kund gäller det att inte nöja sig med ett ”det går inte” utan var kund sätta sig in i hela processen och vara delaktig i bygget. Det kräver mycket tid att vara på plats, kika och hålla koll men det är det värt.

Karl: – Mitt råd är att välja hussäljare med omsorg. Någon som man klickar med och som har samma vision som en själv! Jonas på Willa No kloka tips och idéer som hjälpte oss på vägen. Om vi skulle bygga hus en gång till så skulle det vara tillsammans med honom!

DET VAR FÖRSTA GÅNGEN NI BYGGDE HUS. VAR DET NÅGOT NI BLEV ÖVERRASKADE AV UNDER PROCESSEN, NÅGOT SOM INTE BLEV SOM N Karl: – Ja, faktiskt blev vi lite överraskade över hur mycket tid det ändå tog i anspråk att bygga, med alla val och frågor som vi behövde ta st

Karolin: – Det där med tomtplaneringen överrumplade mig lite. Vi fokuserade så starkt på att huset skulle bli som vi tänkt oss och tänkte int grönytor. Det var väldigt bra och kostade relativt lite. För en mindre peng fick vi en ingående plan och till och med en lista på vilka växter vi TEXT: ULRIKA LINDGREN FOTO: BJÖRN HOLMGREN


42

“VI KÄNDE ATT VI HADE FULL SUPPORT GENOMGÅENDE I BÅDE STORA OCH SMÅ BESLUT OCH VI KUNDE METODISKT TA OSS IGENOM VARJE DEL I PROCESSEN UTAN ATT KÄNNA STRESS.” - Willa Nordic kunde även ge oss möjligheten att vara med i en skapandeprocess som ledde fram till en planlösning och en husmodell som var i linje med den som vi önskade, förklarar Daniel och Anna.

- Försök göra så tidlösa val som möjligt på de lite tyngre posterna som golv, kakel och klinker så det håller sig aktuellt och känns ”rätt” över tid, tipsar Anna och Daniel.


43

- Även efter färdigställandet av huset så har Willa Nordic tagit stort ansvar och agerat professionellt, och skulle det bli fler byggprojekt för oss i framtiden skulle vi utan tvekan välja Willa Nordic, säger familjen.

Som övriga huset är köket stilsäkert och sobert. Bakom luckor som liknar en mörkbetsad träpanel finns skåp och vitvaror.


44

Master bedroom med direkt utgång mot terrassen och poolen. Här finns både ett generöst badrum och en walk in closet.

“SKULLE DET BLI FLER BYGGPROJEKT FÖR OSS I FRAMTIDEN SKULLE VI UTAN TVEKAN VÄLJA WILLA NORDIC.”

Harmonisk färgskala och de generösa ljusinsläppen ger en magisk känsla i det vackra huset.


45 Förutsättningslöst började vi tillsammans med Willa Nordic sammanställa en specifikation av hur många rum och vilken funktion respektive rum skulle ha. Med hjälp av både egna och Willa Nordics skisser så växte en planlösning fram och processen med lite mer skarpa förslag på husmodeller började ta form. Eftersom vi tycker om funkishus och behovsanalysen som skapades i dialog med Willa Nordic var klar, så blev det första förslaget så pass träffsäkert att vi kunde börja jobba med en husmodell som baserades på ONV Bolig – men som vi senare har modifierat efter våra önskemål. VAD TYCKER NI ÄR DET BÄSTA MED ATT BYGGA MED WILLA NORDIC? - Att få gå igenom den här byggprocessen med en engagerad säljare och leverantör som ”brinner” för uppgiften är av stor betydelse för att man ska kunna gå i mål med ett projekt i den här storleken. Ett projekt som både är tidskrävande och dessutom en av de största investeringar som en familj gör. Vi kände att vi hade full support genomgående i både stora och små beslut och vi kunde metodiskt ta oss igenom varje del i processen utan att känna stress. Även efter färdigställandet av huset så har Willa Nordic tagit stort ansvar och agerat professionellt, och skulle det bli fler byggprojekt för oss i framtiden skulle vi utan tvekan välja Willa Nordic. VAD ÄR NI MEST NÖJDA MED I ERT NYA HUS? - Ett lättskött och stilrent hus med optimerade ytor, ett hus med både funktion och trivsel. Stora fönster med skjutpartier som ger direktaccess till trädgård och poolområde. Stilsäker toalett med ett tufft uttryck.

Huset har en öppen planlösning som ändå ger en tydlig känsla av rumsindelning tack vare den finurliga vinklen.


46

Terrassen och glaspartierna skapar en känsla av att ute och inne smälter samman till en enhet.

Ljust, tufft och generöst är ord som kan beskriva familjens lyckade husprojekt. Alla rum har fönster mot det vackra poolområdet eller den omgivande grönskan i trädgården.


47

- Förutsättningslöst började vi tillsammans med Willa Nordic sammanställa en specifikation av hur många rum och vilken funktion respektive rum skulle ha, och med hjälp av både egna och Willa Nordics skisser så växte en planlösning fram och processen med lite mer skarpa förslag på husmodeller började ta form, förklarar Daniel och Anna.

VILKA RÅD GER NI TILL DE SOM GÅR I HUSTANKAR? 1. Gör en behovsanalys som ger en klar bild över vilket sorts hus ni behöver. Vilka ytor kommer man använda mest? Behövs både vardagsrum och allrum? Tänk långsiktigt. Se över storleken på rum och utrymmen, man har en tendens att överdimensionera helt i onödan. 2. Lägg ner tid på att planera och placera huset på rätt sätt på tomten, så husmodellen man har valt eller vill ha passar in i omgivningarna så att du får en helhet och huset kommer till sin rätt. 3. Ta reda på hur solen går upp och ner, så att du kan få sol på de tiderna som passar er bäst. 4. Planera in yta för till exempel pool eller garage/carport direkt, för när huset är klart vill man sannolikt fortsätta att skapa en härlig miljö i sin trädgård. 5. Försöka göra så tidlösa val som möjligt på de lite tyngre posterna som golv, kakel och klinker så det håller sig aktuellt och känns ”rätt” över tid. WILLA NORDIC MAGASIN #10


48


49

D o l c e S t i l No v o

S m eg No rd i c www. s m eg n o rd i c. co m


50

MÖT FAMILJEN WESSLAU SOM HÄMTADE INSPIRATION TILL SITT HUS FRÅN

GOTLAND OC “VI BODDE I TYSKLAND OCH HADE LETAT LÄNGE EFTER ETT BOENDE I SVERIGE. VI HADE GÅTT PÅ MÅNGA VISNINGAR MEN KÄNDE NOG BÅDA TVÅ ATT VI GÄRNA VILLE BYGGA VÅRT EGNA. SEDAN HITTADE VI EN TOMT SOM HADE ALLT VI SÖKTE OCH DÅ VAR DET INGEN TVEKAN LÄNGRE. EFTER LITE SÖKANDE AV HUSLEVERANTÖRER FANN VI MIA OLSSON PÅ WILLA NORDIC OCH DET ÄR VI SÅ OERHÖRT TACKSAMMA ÖVER! VÅR RESA FRÅN TANKE TILL FÄRDIGT HUS HADE ALDRIG GÅTT SÅ SMIDIGT OM DET INTE VORE FÖR HENNE!”

“VÅRT HUS ÄR EN MIX AV


51

H SKÅNE TEXT: MIKAEL TORSTENSSON HUSFOTO: RICHARD LINDOR HUS: A3300

GOTLAND OCH SKÅNE!”


52

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC

“VÅRT HUS ÄR EN MIX AV


53

Familjen Wesslau består av Gustaf, Caroline, Olle (6 år), Ellen (4 år) och katten Carola.

GOTLAND OCH SKÅNE!”


54 VARFÖR VALDE NI WILLA NORDIC?

- Vi hittade ingen annan husleverantör som kunde tillgodose alla våra önskemål! Exempelvis vårt betonggolv på nedervåningen fick nej av ett flertal leverantörer.

HUR SKULLE NI BESKRIVA ERT HUS?

- En mix av Gotland och Skåne! Vi gillar både typiska gotlandshus och skånehus så vi ville få in lite av båda.

ÄR DET NÅGON EPISOD KRING HUSET SOM NI VILL BERÄTTA OM?

- Bästa känslan var dagen då vi hade vår slutbesiktning! Solen sken och vi var så lyckliga. Sedan kom sonen in med både fotboll och mål i vardagsrummet och det var några svettiga veckor innan vi fick kapitulera och inse att även om det är ett sprillans nytt hus så är det väl ändå reporna på golv och väggar som gör ett hus till ett hem.

VAD ÄR NI MEST NÖJDA MED?

- Vårt kök och vardagsrum blev precis så bra som vi hade tänkt oss. Att vi kan ha vänner och familj över och att alla får plats och vi kan laga mat samtidigt som vi umgås.

ÄR DET NÅGOT SOM NI ÖNSKAR NI GJORT ANNORLUNDA?

- Faktiskt inte! Absolut finns det småsaker man tänkt i efterhand att man kunde ha valt annorlunda men i det stora hela är det här huset perfekt för oss!


55

Vårt kök och vardagsrum blev precis så bra som vi hade tänkt oss. Att vi kan ha vänner och familj över och att alla får plats och vi kan laga mat samtidigt som vi umgås.

“VI HITTADE INGEN ANNAN HUSLEVERANTÖR SOM KUNDE TILLGODOSE ALLA VÅRA ÖNSKEMÅL!”


56

På andra våningen huserar familjens yngre garde. I detta rum bor Ellen, 4 år.

Huset är stilrent hela vägen utifrån och in.

Olle, 6 år, har ett eget rum på andra våningen.


57

Hela huset andas modernitet och vila. De tuffa betonggolven på nedervåningen binder samman ytorna på ett fantastiskt sätt.

Katten Carola är familjens femte medlem. Hon tycks trivas utmärkt i den stilrena miljön.


58

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC

Huset går i en harmonisk färgskala rakt igenom. I det stora badrummet vid master bedroom finns en tuff duschvägg med svarta metallprofiler, detta ger en spännade kontrast till det vita kaklet.

Övervåningens badrum går i samma ljusa, harmoniska stil med omsorgsfullt vald inredning och utrustning.


59

“DET HÄR HUSET ÄR PERFEKT FÖR OSS”

På nedervåningen ligger husets master bedroom med tillhörande badrum och walk in closet. 10x8

10x8

VILKA RÅD GER NI TILL DE SOM GÅR I HUSTANKAR? - Lägg tid på valet av husleverantör. Hittar ni någon som förstår er och era behov så blir resan till ett nytt hus så mycket enklare och mindre tidskrävande!

SOVRUM 12.2 m2

!205!

SOVRUM 12.2 m2

!20 !

6 ---------

WILLA NORDIC MAGASIN #10 1Dx8

15x8

1Dx8

OVERPLAN

INV.YTA inkl. trapp 75.2 m2

17,74 (.)

10x5

i

[(}

(Inv 17,25)

i

<(

10x21-21

i

10x21F 10x21F 10x21F

000 0

<D_ <D > C

-2m-

co

*

ENTRE' 9.1 m'

co

[IQ]

F E D

LL

1

Storre gjuten platta till uteplatsen TL-Order Ytterdorr Huvudritning kok, VUK, Vent., VL, CD mm Mirror/ Vagg KLK

C B A

BET.

* Synligt betonggolv

E CD r--

ENTREPLAN INV.YTA

111.9 m2 N

ANT.

REVIDERINGEN AVSER

STATUS

BYA

131 m2

(.)

[(}

E -.r-

'

<(

Gjuten platta

WILLA

NORDIC

FASTIGHET

-9.6m0 0

URSPRUNG

Huvudritning

Willa 3300

BYGGHERRE

0 TYP AV RITNING

Plan 1&2

Willa Nordic AB Backgatan 5 SE-570 02 Stockaryd

Tfn. +46 382 181 000 Fax.+46 382 200 24

Alla rattighe ritning tillkom Willa Nordic av upphovs Ritningen f3 andras, spri annat satt a Willa Nordic skriftliga god


60

DESIGN NYHET

¬ NORDIC SPIRIT NATUR EK/FOCUS VIT Upplev Nordic Spirit i din lokala HTH-butik, där du alltid kan ventilera din köksdröm med våra köksexperter. Du kan också se mer på hth.se

HTH_Nordic_Spirit_Magasinann_210x145_SE.indd Alle sider

18/11/2019 15.22

NEW YORK

INDUSTRIFÖNSTER

Dansk design · unika mått · producerat i Sverige

Stormhallsvägen 2, Varberg . Telefon 0340-66 66 50 info@karlsson-dahl.se www.karlsson-dahl.se www.dyfanewyork.com


61

INNERDÖRRAR MED I-KARM FÖR DOLT KARMMONTAGE I-karm med dolda gångjärn och komforthöjande tätningslist är vår senaste innovation. Ekstrands har ett brett sortiment av kvalitetsdörrar i modern och klassisk design. Stor flexibilitet i mått, material och beslag gör att vi kan skapa en unik dörrlösning för just ert hus.

Familjeföretag med egen tillverkning sedan 1945


62

MED MAGNIFIK

UTSIKT ÖVER KATTEGATT TEXT: REBECCA PECCI FOTO: CHRISTOFFER DUFF HUS: A3202

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC


63


64

MED MAGNIFIK

UTSIKT ÖVER KATTEGATT

Sixten bjuder på ett stilhopp medan Anna njuter av en god bok i solen på det väl tiltagna pooldäcket.


65 I DET GAMLA FISKELÄGRET TOREKOV HAR DET VACKRA NORDISKA AFTONLJUSET OCH DE KARAKTÄRISTISKA FÄRGERNA SEDAN LÄNGE LOCKAT FRAMFÖR ALLT KONSTNÄRER TILL BYN. IDAG ÄR TOREKOV MYCKET MER ÄN ETT GAMMALT FISKELÄGER OCH I DEN PITTORESKA BYN MED SINA KULLERSTENSKLÄDDA GATOR SAMSAS HUS FRÅN SVUNNA TIDER MED BETYDLIGT NYARE. En knapp kilometer från bykärnan, på en insynsskyddad tomt i västerläge och med en vidunderlig utsikt över Kattegatt, Kullahalvön och Hallands Väderö, ligger det nästan 300 kvadratmeter stora nybyggda huset. Det är byggt med ambitionen att tomt och hus ska harmoniera för att vara i samklang med varandra och med den kringliggande naturen. Mycket fokus har lagts på att framhäva de detaljer som sedan länge dominerat byggstilen på den skånska landsbygden och då särskilt i Torekov. Ett exempel på detta är de stående traditionella lockläkten med offerbräda i nederkant på fasadpanelen, vilket man kan se på den gamla bebyggelsen i Torekov.

Mycket fokus har lagts på att framhäva de detaljer som sedan länge dominerat byggstilen på den skånska landsbygden och då särskilt i Torekov.


66

I den ena flygeln ligger ett väl tilltaget kök, med matplats och en umgängesdel. Här finns en generös vinkällare i direkt anslutning till köket.

I en flygel ligger de fyra sovrummen som alla är ensuite, samt ett extra allrum med skjutdörrar.


67

MED MAGNIFIK

UTSIKT ÖVER KATTEGATT “ALLT FLÖT PÅ FANTASTISKT BRA OCH WILLA NORDIC GJORDE ALLT FÖR ATT HUSET SKULLE BLI FÄRDIGT PÅ REKORDTID, VILKET DET OCKSÅ BLEV MED OTROLIGT HÖG KVALITET.” Framför huset och mellan flyglarna ligger en terrass på dryga 200 kvadratmeter, vilken medverkar till att under sommarhalvåret kunna sudda ut gränsen mellan ute och inne.

Mellan matplatsen och umgängesdelen står en fristående murad spis med glas åt bägge håll, vilket gör att man kan se elden både från matplatsen och från umgängesdelen samtidigt som den fungerar som en naturlig rumsavdelare.


68

Ett av badrummen med direkt utgång mot terrassen.

Det viktigaste med bygget var att få huset att fungera på det sätt man ville i kombination med estetik och minimalt underhåll.


69

Murad spis i entréhallen med glas åt två håll.

- Tomten som har bred utsikt över Kattegatt i väster förtjänade ett riktigt bra hus som optimerade läget, säger Anders. Tillsammans med projektledaren för Willa Nordic började bygget att planeras året innan man började bygga då ägaren fick möjlighet att köpa tomten där det redan stod ett hus. Det befintliga huset revs efter att bygg- och rivningslov getts av såväl kommunen som Mark-och miljödomstolen. I januari påbörjades gjutning av källare och platta där det nya huset skulle stå och i juni stod det klart för inflyttning. - Allt flöt på fantastiskt bra och Willa Nordic gjorde allt för att huset skulle bli färdigt på rekordtid, vilket det också blev med otroligt hög kvalitet. Projektet fortlöpte mycket väl också på grund av att kommunikationen med byggaren var direkt och rak, säger Anders. Huset är ett enplanshus i u-form med flyglar vända mot havet i väster och med stora glaspartier och fönsterdörrar för att maximera utsikten och ljusinsläppet. Framför huset och mellan flyglarna ligger en terrass på dryga 200 kvadratmeter, vilken medverkar till att under sommarhalvåret kunna sudda ut gränsen mellan ute och inne. Under terrassen finns en källare som används som förråd och de maskiner som behövs för exempelvis bergvärme och centraldammsugare. I den ena flygeln ligger ett väl tilltaget kök, med matplats och en umgängesdel. Mellan matplatsen och umgängesdelen står en fristående murad spis med glas åt bägge håll, vilket gör att man kan se elden både från matplatsen och från umgängesdelen samtidigt som den fungerar som en naturlig rumsavdelare. Kaminen från Spartherm är samma som återfinns i den murade spisen i entréhallen, också den med glas åt två håll. I den motsatta flygeln ligger de fyra sovrummen som

Huset är ett enplanshus i u-form med flyglar vända mot havet i väster och med stora glaspartier och fönsterdörrar för att maximera utsikten och ljusinsläppet.


70

Huset hålls samman av ett långt rum som går längst hela huset mot terrassen. Här huserar en smakfull lounge samt ett bibliotek.

MED MAGNIFIK

UTSIKT ÖVER KATTEGATT

Tomten som har milsvid utsikt över Kattegatt i väster förtjänade ett hus som tog vara på läget.


71

alla är ensuite, samt ett extra allrum med skjutdörrar. I ett hus med öppen planlösning och stora sociala ytor är det av extra stor vikt att möjligheten att skapa avskildhet finns. - Det är viktigt att man i ett tidigt skede tänker igenom hur man vill använda huset så att planlösningen anpassas därefter. Således är det också viktigt att man i detta skede tänker på dörrar och vilken funktion de ska fylla, vilket håll de ska öppnas åt och om vanliga dörrar eller skjutdörrar är det mest optimala, säger Anders. Det viktigaste med bygget var att få huset att fungera på det sätt man ville i kombination med estetik och minimalt underhåll. Den stående lockläkten på fasadpanelen målades till exempel med tjärvitriol vilket inte bara ger en stilren och naturgrå kulör utan också utgör ett bra träskydd, då det är baserat på äkta trätjära och inte kräver mycket underhåll. Taket av plåt håller i många år och ytterdörrarna från Bovallsdörren är tillverkade av teak. På ett tidigt stadium involverades de nära vännerna Klaes Käll och Barbara Bergman från inrednings- och designföretaget Rialto Living för att knyta ihop inredningen med arkitekturen då detta är viktigt för helhetsintrycket. Med så stora ytor är det essentiellt med en röd tråd som löper genom hela huset och får det att hänga ihop rent estetiskt. Nästan genomgående är väggarna i huset vitmålade utom på ett par ställen där det sitter fondtapeter. Utgångspunkten för interiördetaljerna var att de skulle reflektera ens smak och vara i harmoni, sommar som vinter. - Det bästa med huset är att det fungerar så väl, utstrålar trevnad och att det är mycket välbyggt. Det blev så mycket bättre än vad vi hade föreställt oss, avslutar Anders.

TIPS TILL DIG SOM GÅR I BYGGTANKAR

• Att få funktion och form att fungera i harmoni. • Att tänka igenom hur huset kommer att användas och anpassa planlösningen därefter. • Att någorlunda tänka igenom hur möbleringen kommer att se ut så att placeringen av till exempel fönster och dörrar blir rätt. • Att tänka igenom inredningsdetaljer och börja välja textilier, färgsättning och möbler på ett tidigt stadium så att det hela hänger ihop funktionellt och estetiskt. • Att huset blir lättskött och lättbott. • Att verkligen lägga ned tid på varje detalj och tänka sig in i hur de kommer att användas och fungera. WILLA NORDIC MAGASIN #10


72

Happy D2 Plus. Ännu fler möjligheter för badrummet. Med badrumsserien Happy D2 skapade Sieger Design en mycket uppskattad serie badrumsprodukter med mjuka linjer baserad på D-formen. Utvecklingen Happy D2 Plus, med dova färgtoner som antracitmatt porslin och härliga möbelytor i t.ex valnöt eller grafit supermatt skapar ännu fler möjligheter för ditt badrum. För mer information besök www.duravit.se Duravit Sweden AB, Svangatan 2 B, 416 68 Göteborg, 031 3375650, info@se.duravit.com


73

Din dröm är vår passion. För oss är inget omöjligt. Vi hjälper dig att skapa ditt badrum!

S O C KE R B R U K S G A T A N 3 C , 5 3 1 4 0 L I DK Ö P I N G , T E L : 0 5 1 0 - 4 8 5 8 9 0 , I N F O @ S A N O V A . S E , S A N O V A . SE


BYGG DR

74

“VI HADE EN GANSKA TYDLIG BILD AV HUSETS ARKITEKTUR OCH PLANLÖSNING, VI BEHÖVDE HITTA EN HUSBYGGARE SOM FÖRSTOD VAD VI VILLE HA OCH KUNDE ANPASSA SIG TILL VÅR IDÉ.”

TEXT: MIKAEL TORSTENSSON FOTO: RICHARD LINDOR HUS: A3273

ERIK OCH ANNA VILLE SJÄLVA UTFORMA SITT HUS OCH DÅ FÖLL VALET PÅ WILLA NORDIC


ÖMMEN!

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC

75


76

6 FRÅGOR TILL ERIK OCH ANNA 1. HUR BESKRIVER NI PROCESSEN SOM LEDDE FRAM TILL ERT NYA HUS?

- Vi hade en ganska tydlig bild av husets arkitektur och planlösning, vi behövde hitta en husbyggare som förstod vad vi ville ha och kunde anpassa sig till vår idé.

2. VARFÖR VALDE NI WILLA NORDIC?

- Flexibiliteten - ganska många större aktörer föll bort då vi ville skapa ett helt unikt hus. Vi fick en bra känsla för Willa Nordic och framförallt så kunde man konstruera och bygga det hus vi hade i tankarna och som vi sedan ritade tillsammans. Det var också viktigt att vi hade totalentreprenad som Willa Nordic erbjöd ihop med att vi klickade med säljare och byggledare.

3. HUR SKULLE NI BESKRIVA ERT HUS?

- Modern funkis med minimalistisk exteriört utseende på fasad och tomt men med en varm och mysig insida där trägolvet, olika textiler och belysningen skapar en skön känsla. Man kan sitta på olika platser inomhus och utomhus i timmar och bara titta på sjön Roxen som ligger i sydväst läge.

4. VAD ÄR NI MEST NÖJDA MED?

- Helheten, men kanske främst nedervåningen som binder ihop fantastisk utsikt, plats för att laga mat, umgås och vi har ett hemmakontor som avskiljs med en snygg glasvägg. Carporten som Willa Nordic ritade till huset blev också en mycket fin byggnad som man ofta ser i vitögat, detta var en positiv överraskning som också skapar en väldigt fin helhet på tomten.

5. ÄR DET NÅGOT SOM NI ÖNSKAR NI GJORT ANNORLUNDA? - Några fler kvadratmeter förråd hade varit bra.

6. VILKA RÅD GER NI TILL DE SOM GÅR I HUSTANKAR? - Våga bygg er dröm, det behövs mer unika hus som tar ut svängarna. Som husbyggare i Sverige tänker man mycket på uppvärmning av huset men man bör verkligen tänka till på hur man kyler huset under sommarhalvåret.

“CARPORTEN SKAPAR EN VÄLDIGT FIN HELHET PÅ TOMTEN”


77

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC


78

“VI FICK EN BRA KÄNSLA FÖR WILLA NORDIC” Huset har genomgående material valda med omsorg. Det strama yttre och den genomtänkta planlösningen ger ett gediget intryck.


79

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC Glasväggar med metallprofiler ger ett tufft och internationellt intryck samtidigt som det låter ljuset flöda fritt. Inredningen, textilier och materialvalen går i en behaglig färgskala av naturnära toner med spännade accenter.


80

Köket är modernt och tufft med en internationell touch precis som i resten av huset. Willa Nordic kunde skapa precis det hus som familjen Simmingsköld hade tänkt sig. Huset växte fram utifrån familjens skisser och tankar tillsammans med Willa Nordics projektledare Mia Olsson och företagets arkitekter.


81

Ljust, generöst och modernt. Hela huset återspeglar familjens livsstil och önskemål. På tomten ligger ett härligt poolområde och från husets terrasser ser man sjön Roxen skimra nedanför sluttningen. - Man kan sitta på olika platser inomhus och utomhus i timmar och bara titta på sjön som ligger i sydväst läge, säger Erik.

I huset bor familjen Simmingsköld som består av Anna, Erik och 8 månader gamla Freja.


82

NORDISKT ETT HUS MED ATTITYD TEXT: MIKAEL TORSTENSSON FOTO: JONAS WESTLING HUS: A3241

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC


83

LJUS...


84

PRECIS VID STRANDEN I DEN MAGISKA NORDISKA NATUREN LIGGER DETTA HUS SOM ETT LITET PALATS AV KRITVITA SOCKERBITAR. DET LYSER MED SINA VITA FASADSKIVOR MOT DEN OMGIVANDE TROLSKA NATUREN. DET ÄR ETT NÅGOT MODIFIERAT HUS MED ATTITYD FRÅN WILLA NORDIC. DEN ÖPPNA PLANLÖSNINGEN GER ETT LJUST OCH TILLTALANDE INTRYCK.


85


86

I ena delen av det stora kombinerade vardagsrummet och matsalen finns ett stilrent kök från danska Uno Form.

Hela huset andas modern funkis, en stil som både står i kontrast med den omgivande miljön och smälter in i det nordiska ljuset med sina genomgående ljusa trämaterial.


87

Från terrassen leder en trappa ner till bryggan där man kan lägga till med båten. Hela fasaden är klädd i vita fibercementskivor vilket ger ett slående intryck. Hela huset andas modern funkis, en stil som står i kontrast mot den omgivande miljön. Samtidigt smälter det in i det nordiska ljuset med sina genomgående ljusa trämaterial och tuffa vita fibercementskivor på fasaden. Utanför de stora glaspartierna breder sig poolterrassen ut. Här finns en härlig pool samt utrymme till gemenskap och fest. I poolhuset finns en generös bastu, förvaring och rum för avkoppling. Från terrassen leder en trappa ner till bryggan där man kan lägga till med båten. ÖPPEN PLANLÖSNING Nedervåningen domineras av det stora öppna rummet där köket återfinns i ena änden. Här finns även en vinterträdgård åt poolsidan, två sovrum, badrum, toalett och kontor. Ett av sovrummen har en walk in closet och egen utgång till poolterrassen. Husets entré och väl tilltagna tvättstuga ligger på ena sidan av denna våning. På andra våningen finns ännu en generös terrass med bländande utsikt över vattnet. Ett av sovrummen har direkt utgång till terrassen genom ett ljust glasparti. En annan ingång går till vardagsrummet på andra plan. Här finns även ett eget pentry för att kunna förse gäster på terrassen med något att äta och dricka. Andra våningen har två sovrum och ett vackert badrum. Ljuset, naturen och den makalösa utsikten finns närvarande i hela huset. LJUS OCH RYMD Arkitekt Nils Nordkvist har skapat huset och kallat det ”Hus med attityd”. Hus med tuff fasad och ett generöst inre. – Jag laborerar mycket med olika takhöjder vilket skapar spännande rymd och upplevelser i rummet. Husen upplevs som mycket större än vad de är, säger Nils Nordkvist. – Vi använder ofta liggande panel på dessa fasader som vi valt att bryta av med en fibercementskiva vilket ger ett spännande intryck. På detta hus valde kunden att bekläda hela fasaden med fibercementskivor vilket gav en fantastisk effekt. Denna skiva är helt underhållsfri och mer kostnadseffektiv än att gjuta eller putsa en murad vägg.

“DEN ÖPPNA PLANLÖSNINGEN GER ETT LJUST OCH TILLTALANDE INTRYCK.”


88

Stillheten är total i den nordiska sommarnatten.

UtanfĂśr de stora glaspartierna breder poolterrassen ut sig.


“LJUSET, NATUREN OCH DEN MAKALÖSA UTSIKTEN FINNS NÄRVARANDE I HELA HUSET.”

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC

89


90

Ljusa väggar och nordiska tränyanser återfinns i hela huset.

I poolhuset finns en generös bastu, förvaring och rum för avkoppling.

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC


91

Nedervåningen domineras av det stora öppna rummet där köket återfinns i ena änden. Här finns även en vinterträdgård åt poolsidan, två sovrum, badrum, toalett och kontor. Ett av sovrummen har en walk in closet och egen utgång till poolterrassen. Husets entré och väl tilltagna tvättstuga ligger på ena sidan av denna våning. På andra våningen finns ännu en generös terrass med bländande utsikt över vattnet. Ett av sovrummen har direkt utgång till terrassen genom ett ljust glasparti. En annan ingång går till vardagsrummet på andra plan. Här finns även ett eget pentry för att kunna förse gäster på terrassen med något att äta och dricka. Andra våningen har två sovrum och ett vackert badrum.


92

1

1

TECEsquare spolknapp

TECE inbyggnadsfixtur med Safetybag

Ditt val. Din stil.

MER PLATS I BADRUMMET Placera cisternen bakom tätskiktet och frigör golvyta.

Snickarlagets trappor är skapade för dig som vill att inredningen och tingen i ditt hem ska ha mer än bara funktion. Genom TECE spolknappar passar alla TECE inbyggnadsfixturer och finns i flera olika färger, funktioner och stilar. Manuell eller beröringsfri, enkel- eller dubbelspolning?

www.tece.se

Snickarlagets fokus på design, nytänkande och flexibilitet erbjuds stor valfrihet – både bland våra olika modeller och när det gäller materialval och ytbehandling.

Tel 0382-133 10 info@snickarlaget.se www.snickarlaget.se

Swiss Premium Façades

Under många år har Swisspearl utvecklat innovativa och hållbara produkter – gjorda av naturliga material – med fokus på estetik, kvalitet och ansvar mot båda människor och miljön.

Ge ditt hus ett unikt utseende. Med det ventilerade fasadsystemet StoVentec är det enkelt att kombinera olika fasadmaterial: puts i olika strukturer och kulörer, tunt tegel, keramik, glas m.m.

Swisspearl Nordic AB 23435 Lomma +46 (0) 40 4100 70 info@swisspearl.se www.swisspearl.se

A SWISS PEARL FOR THE WORLD

Grunden i StoVentec-systemet är en putsbärarskiva av innovativt glasgranulat, ett återvunnet glas-material som är beständigt mot väderpåverkan. www.sto.se

Omsorgsfullt byggande.


93

Details of architecture

Our exclusive range of fixed dĂŠcor products are crafted from solid materials that convey an enduring touch. And brimming with passion for the minimalistic expression, we believe in timeless design that combines the rational with the remarkable. The practical with the memorable.

Interior Door Handle TS 1. Design Thomas Sandell.

haboselection.com


94

NÄRA NAT

TEXT: MIKAEL TORSTENSSON FOTO: ÖRS GUBAS HUS: A3184

“VI VILLE BYGGA ETT MODERNT HUS SOM SMÄLTE IN I MILJÖN, BYGGT MED MATERIAL FRÅN NATUREN. FASADEN ÄR FURU BEHANDLAD MED JÄRNVITRIOL, TAKET ÄR SEDUMTAK OCH MUREN ÄR KLÄDD MED GRANIT.”


UREN

95

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC


96

HÄR BOR FAMILJEN DERSÉN, MAMMA JESSICA, PAPPA DANIEL, ANNABELLE 15 ÅR OCH ALBERT 13 ÅR. NÄR HUSET BYGGDES SÅ VAR DANIEL VD FÖR TRAMPOLINPARKSBOLAGET BOUNCE OCH JESSICA VD OCH GRUNDARE FÖR AMAZING BRANDS SOM BLAND ANNAT PRODUCERAR OCH SÄLJER ZLATAN IBRAHIMOVICS DOFT- OCH HUDSERIE.


97

KARL OCH KAROLIN TRIVDES BRA I SITT RADHUS I CENTRALA MALMÖ. MEN NÄR BARNEN BLEV LITE STÖRRE – HUSEN OMKRING VAR VACKRA OCH CHARMIGA, DE FLESTA BYGGDA PÅ 20- ELLER 30-TALET. MEN VI HITT NADES ALLTID NÅGOT, SÄGER KARL.

Tanken på att bygga något eget växte fram – ett skräddarsytt och praktiskt hus för familjen. En dag när de var på sommarutflykt till vackra – Den kändes helt rätt. Jag har alltid drömt om att bo vid havet! Tomten var också så fin, det var en naturtomt med fina tallar och den låg in Det var inte bara tomten som var perfekt. Även samhället och trakten runtomkring var precis vad Karl och Karolin hade önskat sig. Höllviken ning av gamla hus, nybyggda villor och sommarstugor. Litet och charmigt, men ändå med flera förskolor och skolor, några affärer, restaurang – Det kändes perfekt för oss som barnfamilj. Lugnt och skönt. Bara en sån sak som att det inte var någon kö för att få dagisplats! Sagt och gjort. Tomten inköptes och det var dags att hitta drömhuset. Valet blev inte särskilt svårt. Under söndagspromenaderna inne i Malm – Vi har alltid gillat Willa Nordic-husen. De är stilrena och enkla, och på samma gång byggda med hög kvalitet och små genomtänkta detalj och vi kände oss verkligen omhändertagna, berättar Karolin. Husmodellen de föll för var ritad av arkitekt Sören Rasmussen från ONV Arkitek – Vi gillade den strama stilen och de genomarbetade designdetaljerna. Vi tyckte om planlösningen också men ville ändå göra om en del, så a mejlade ritningar och skisser mellan varandra i flera månader. Men så blev också huset precis som vi ville ha det! Ler Karl. Willa Nordics husmoduler byggs färdigt i fabrik för att sedan levereras till tomten och reses på plats. Det tar någon dag tills huset är tätt fö om huset verkligen skulle kunna resas. Men dagen för monteringen lyste solen från en klarblå himmel och det var helt vindstilla. Båda andad – Det tog cirka sju månader från monteringen av huset tills vi kunde flytta in. Under den tiden var snickare, rörmokare, elektriker och målare berättar Karolin. Idag står drömhuset vid havet färdigt. Det ligger centralt i Höllviken, i ett gammalt sommarstugeområde som långsamt förvandlas till året-r fasaden i sibirisk lärk smälter ihop med tallarna på tomten och naturen intill. På baksidan flödar ljuset in genom de stora glaspartierna. – Just glaspartierna är faktiskt helt fantastiska. På sommaren är det bara att öppna altandörrarna ut mot trädäcket och vips så suddas gräns Redan i entrén ser man ljuset från de stora fönsterpartierna i vardags-rummet. Köksdelen ligger rakt fram, med de vita, stilrena luckorna som sovrum, med det alldeles egna badrummet med dubbeldusch, är ljust och härligt. Bredvid köksdelen med den stora köksön gör man entré i b

VAD TYCKER NI MEST OM MED HUSET? Karl: – Det känns härligt att allting är helt nytt. Vi slipper underhållsbehovet för en lång tid framöver! Sen låter det här kanske tråkigt men j låga. Huset kostade cirka 4000 kronor att värma upp förra året. Det är rejält mycket lägre än i vårt gamla radhus!

Karolin: – Överhuvudtaget är huset så praktiskt och lätt att bo i. Planlösningen passar oss jättebra, med allt i ett plan. Förut bodde vi i tre pl

OM NI MÅSTE VÄLJA EN ENDA FAVORIT MED ERT NYA HUS, VAD SKULLE DET VARA? Karl: – Det blir nog planlösningen: Att huset är uppdelat i två avdelningar, ett för barnen och ett för oss. Barnavdelningen med barnens rum hemma, så är det lätt att skjuta igen. Så slipper vi störa varandra!

Karolin: – Det är svårt att välja en enda sak för det är så mycket jag gillar, som att vi har utgångar till trädgården från alla håll, och den öpp och jag eldar i den så fort jag kan. Det är underbart att stå och laga mat och kunna se elden på samma gång. Hög mysfaktor!

NU HAR NI SKAFFAT ER EN HEL DEL ERFARENHET KRING HUSBYGGE. VILKA RÅD VILL NI DELA MED ER AV TILL ANDRA SOM STÅR I BEGREPP Karolin: – Bygga hus gör man oftast bara en gång och då ska man välja precis det man vill ha, det är det värt i slutändan. Och det handlar o Jag vill också tipsa om att stå på sig med de lösningar som man vill ha. Som kund gäller det att inte nöja sig med ett ”det går inte” utan var kund sätta sig in i hela processen och vara delaktig i bygget. Det kräver mycket tid att vara på plats, kika och hålla koll men det är det värt.

Karl: – Mitt råd är att välja hussäljare med omsorg. Någon som man klickar med och som har samma vision som en själv! Jonas på Willa No kloka tips och idéer som hjälpte oss på vägen. Om vi skulle bygga hus en gång till så skulle det vara tillsammans med honom!

DET VAR FÖRSTA GÅNGEN NI BYGGDE HUS. VAR DET NÅGOT NI BLEV ÖVERRASKADE AV UNDER PROCESSEN, NÅGOT SOM INTE BLEV SOM N Karl: – Ja, faktiskt blev vi lite överraskade över hur mycket tid det ändå tog i anspråk att bygga, med alla val och frågor som vi behövde ta st

VI HAR

Karolin: – Det där med tomtplaneringen överrumplade mig lite. Vi fokuserade så starkt på att huset skulle bli som vi tänkt oss och tänkte int grönytor. Det var väldigt bra och kostade relativt lite. För en mindre peng fick vi en ingående plan och till och med en lista på vilka växter vi TEXT: ULRIKA LINDGREN FOTO: BJÖRN HOLMGREN

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC


98 HUR BESKRIVER NI PROCESSEN SOM LEDDE FRAM TILL ERT NYA HUS? - Vi hade bott i Saltsjöbaden sedan 2006 och trivdes väldigt bra men alltid när vi var ute på Älgö (som bara ligger fem minuter förbi Saltsjöbaden och är sammanknutet med en bro), så kände vi att det var den perfekta hybriden mellan året runt och sommarboende. Redan när vi bodde i Bromma så brukade vi komma till Älgö och bada. Daniel är själv från Särö utanför Göteborg och trivs väldigt bra vid vattnet och även Jessica som är uppväxt i Motala ville bo nära vattnet. - Vi var och tittade på ett jättefint hus i Marenviken, på andra sidan Älgö, men det såldes lustigt nog till våra dåvarande grannar och goda vänner. Då hittade vi tomten. Eftersom det var mycket träd och en stor kulle samt väldigt mycket prickmark på tomten, så var den lite svårsåld. - Vi tittade på tomten på våren men kände inte att vi kunde hitta ett bra hus att bygga och tvekade. Vi kunde dock inte släppa

tanken över sommaren utan kom sedan tillbaka i augusti och då tog vi kontakt med mäklaren igen och tog dit en rad hustillverkare varav Willa Nordic var en. Albert Rolander från Willa Nordic och arkitekten Jenny Eklund var då på tomten och med den erfarenheten som de har tillsammans så såg de direkt att det var ett suterränghus som skulle passa bäst. Vi fick snabbt ett förslag som vi gillade direkt. Det var ingen av de andra hustillverkarna som kunde leverera ett hus som inte var fyrkantigt. Eftersom Willa Nordic var säkra på att vi skulle kunna bygga ett fint hus och var flexibla så vågade vi köpa tomten trots att mycket var oklart gällande vad vi skulle få bygga. VARFÖR VALDE NI WILLA NORDIC? - Vi hade fått rekommendationer att Willa Nordic var seriösa, professionella, byggde vackra, unika och välbyggda hus. HUR SKULLE NI BESKRIVA ERT HUS? - Vi ville bygga ett modernt hus

Fasaden är furu behandlad med järnvitriol, taket är sedumtak och muren är klädd med granit. Även altanen är byggd i rillad, brun furu.

som smälte in i miljön, byggt med material från naturen. Fasaden är furu behandlad med järnvitriol, taket är sedumtak och muren är klädd med granit. Även altanen är byggd i rillad, brun furu. Vi ville ha så mycket fönster som möjligt mot vattnet och så lite som möjligt mot vägen. De flesta rummen i huset har en vacker utsikt mot Älgöviken och Gåsö mittemot. ÄR DET NÅGON EPISOD KRING HUSET SOM NI VILL BERÄTTA OM? - När vi hade gjort grunden så såg huset väldigt litet ut, trots att vi visste att det var 200 kvadratmeter. Vi kontrollmätte grunden och kom fram till att det var rätt. Vi hörde senare att några andra vänner hade gjort samma sak. När sedan huset är på plats känns det rymligt. Hela processen var spännande eftersom vi var beroende av att kommunen skulle godkänna några avvikelser som var avgörande för husets funktionalitet, till exempel garaget som är på nästan 40 kvadratmeter, uppvärmt med bergvärme och fungerar som extra vintergarderob

och vinkeln på huset som ger utsikten från sovrummet på överoch undervåningen. VAD ÄR NI MEST NÖJDA MED? - Vi är väldigt nöjda med det mesta. Huset blev faktiskt bättre än vad vi hade kunnat hoppas på. Många grannar har berömt oss för sedumtaket. I och med att huset ligger nedsänkt så ser man taket när man passerat och ett sedumtak smälter in i den vackra naturen. Vi är väldigt nöjda med takhöjden på 3 meter i nedervåningen och 2,80 i övervåningen. Det ger en rymd och luftighet. Vi är väldigt nöjda med köket från HTH i grått med marmor och mycket förvaring. De enda rum som inte hade fönster gjorde vi till mysigt badrum och till ett praktiskt teknikrum med plats för saker du inte behöver ha framme. ÄR DET NÅGOT SOM NI ÖNSKAR NI GJORT ANNORLUNDA? - Nej egentligen inte. Lite småsaker som ett extra vattenuttag på altanen och några eluttag här och där.


99

Vi är väldigt nöjda med takhöjden på 3 meter i nedervåningen och 2,80 i övervåningen. Det ger en rymd och luftighet.

Man får inte glömma de praktiska frågorna och verkligen ta sig tid att tänka igenom hur man ska använda varje rum.


100

De flesta rummen i huset har en vacker utsikt mot Älgöviken och Gåsö mittemot.

De enda rum som inte har fönster gjorde vi till mysigt badrum och ett praktiskt teknikrum med plats för saker du inte behöver ha framme.


101 Alla rum är smakfullt utformade med väl valda material rakt igenom.

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC


102

“VI VILLE HA SÅ MYCKET FÖNSTER SOM MÖJLIGT MOT VATTNET OCH SÅ LITE SOM MÖJLIGT MOT VÄGEN.”

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC

Projektledaren Albert Rolander och arkitekten Jenny Eklund från Willa Nordic var på tomten och med den erfarenheten som de har tillsammans så såg de direkt att det var ett suterränghus som skulle passa bäst.


11,53

6,25

103

- -------------------- �

I

I

!, - - - - - - I

Vent.lucka i tak

14x11

----------

cr,_ 0

10x5

TM

LO

N

oi

1§,

ENTRE 16.1m'

co

SOVRUM 11081 14.7m'

# #

11071 ALLRUM 15.7m'

*

20x16F ÖK=0,80

13x16F

*

11061 SOVRUM 11.4m'

7x16

13x16F

20x16F

*

7x16

# = TV-data * = solskyddsglas r:r = Fullisolerad vägg

u..

*� 0

B

B

* 7x16

13x16F

------------ J

0 0 N

/, D

Förberett för Tri�ett 2500

C'"l_

�"' N.!!! X o, 0

[J]]

TT

>

� � .

#

L6

i

#

#

12x14

I ---- I J , I j-----_J I oo 68 :� , 4 -� -;-5 1�� ��'..,---'-1·1___ •,t-=a----,++ ___� -SOVRUM .,. 9x21 -+-,.-

5x10F

11091 KLV 7.9m'

, 'I

14x11

_________

_;

!

I ______J 3,87 (INV. 3.30) 10,67 I ,,{

14,54

-----,

ENTREPLAN INVAREA

I

2 93.6 m

I

L ___ ......1....�-r ,-r --r -

1 I _, I ',I I I

I I I I I I I ! I I ! I

BYGGAREA 108.8 m 2

I I

B A

I l l I

TL-order Badkarsblandare, ytterdörre

BET.

Ev utv skorsten!

ANT.

REVIDERINGEN AVSER

STATUS

Bygghandling

WILLA

NORDIC

Willa Nordic AB Bäckgatan 5 SE-570 02 Stocka Tfn. +46 382 181 Fax.+46 382 200

FASTIGHET

'

Willa 3372

I VIN, i KYt El 1; köksö 0

10031 Dressr. 4.6 m' 2000

-,,--L--....1.----- �

------------------�;;-:�

7-X21

10021 SOVRUM

FRP under trapp I

,

111

J

r-,�

BYGGHERRE

TYP AV RITNING

Entreplan

54.8 m'

111

*

,

*

*

20x21F

SKJUTPARTI 40x21 20x7F

20x7F

*

J

>:._�/_1 1_1 _.../ C Ev skåp; "'

J

20x16F

13x15F

0

7x15F

20x7F

*

= solskyddsglas

Trappor, murar och trall ingår ej från WNI

20x7F

SLUTTNINGSPLAN INVAREA 90.3 m2

E D C B A

Du Fö TL Sä Un

VILKA RÅD GER NI TILL DE SOM GÅR I HUSTANKAR? - Det är ett stort projekt att bygga hus. Det ska inte underskattas. Vi tog all hjälp vi kunde få av Willa Nordic för att vi båda hade heltidsjobb och inte Bygghand kunde projektleda bygget själva. Samtidigt är det oerhört roligt och tillfredsställande att kunna skapa något precis så som du vill ha det. Det är viktigt att samla in tips från vänner och bekanta som har byggt hus innan. Då kan man få många bra tips och saker att tänka på. Man får inte glömma de praktiska frågorna och verkligen ta sig tid att tänka igenom hur man ska använda varje rum. Vår familj är väldigt aktiv därför var det viktigt med utrymme för allt NOR ifrån cyklar och skidor till vinterkläder och skor. Slutligen bör man tidigt planera hur man vill att tomten ska se ut efter att huset är klart. Vi tog in en trädgårdsarkitekt som hjälpte oss rita in hur tomten skulle se ut och vi kunde då ge rätt vägledning till entreprenörerna under vägen. Det kan också bli kostsamt att anlägga trädgård och infart med mera så Willa 33 det bör man ta höjd för i kalkylen. BET.

ANT.

STATUS

REV

WIL

FASTIGHET

BYGGHERRE

TYP AV RITNING

Sluttning


104

TEXT: MIKAEL TORSTENSSON FOTO: ÖRS GUBAS HUS: A3184

MED INSPIRATION FRÅN

NEW EN


105

GLAND


106

INSPIRATIONEN KAN MAN INTE MISSTA SIG PÅ. DETTA HUS KUNDE LIGGA NORR OM NEW YORK I USA, I DET OMRÅDE MAN BRUKAR KALLA NEW ENGLAND. DEN LIGGANDE VITA FASADPANELEN, DE VACKERT ARBETADE TRÄDETALJERNA, DEN DÄR SJÄLVKLARA ELEGANSEN SOM KOMMER FRÅN ETT FORMSPRÅK OCH EN DESIGNSTIL SOM FORMATS I ÅRHUNDRANDEN.

MED INSPIRATION FRÅN NEW ENGLAND


VI HAR

107

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC

Detta hus är ett möte mellan det koloniala och nordiska. Den maffiga fasaden öppnas upp till en fantastisk innegård på baksidan. Naturligt inramad av husets vinklar och ett vackert poolhus med matsal och uteplats med en öppen spis i natursten. Poolområdet är som gjort för lata dagar i solen och kvällar fyllda av gäster.


108

Inspirationen kan man inte missta sig på. Detta hus kunde ligga norr om New York i USA, i det område man brukar kalla New England. Den liggande vita fasadpanelen, de vackert arbetade trädetaljerna, den där självklara elegansen som kommer från ett formspråk och en designstil som formats i århundranden.


109

Det generösa köket har material av yttersta kvalitet. Luckorna går i smakfull, klassisk herrgårdsstil och bänkarna är klädda i marmor. I direkt anslutning till köket ligger en elegant matsalsdel som i sin tur har stora franska dörrar ut till poolområdet. Inne och ute smälter samman till en helhet.


110

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC

MED INSPIRATION FRÃ…N NEW ENGLAND


111 Faktum är att inspirationen till de vita husen med kolonnliknande trästolpar kommer ända från de gamla grekerna med en släng av det antika Rom. En stil som växte sig stark och blev den dominerande i de nya kolonierna i Nord Amerika. Idag känner vi den främst från de pittoreska städerna i New England. Stilen gifter sig fantastiskt väl med vårt skandinaviska formspråk då den liknar vår skärgårdsstil men med en internationell aura.

INTERNATIONELL AURA

Detta hus är ett möte mellan det koloniala och nordiska. Den maffiga fasaden öppnas upp till en fantastisk innergård på baksidan. Den är naturligt inramad av husets vinklar och ett vackert poolhus med matsal och uteplats med en öppen spis i natursten. Poolområdet är som gjort för lata dagar i solen och kvällar fyllda av gäster. Uteplatserna under smakfulla pergolatak ger ett romantiskt intryck och skvallrar om hantverkskunnande hos arkitekt och snickare. Poolområdet är som hämtat från en film. Man väntar sig nästan möta någon av Hollywoods alla stjärnskådespelare ledigt klädd med en drink i handen.

Köket har även direktkontakt med det stora vardagsrummet med stora utrymmen för social samvaro. Här finner man både tv-soffa och en öppen spis.


112

På nedervåningen finns en groventré med rymlig förvaring.

EXTRA ALLT

I detta hus har man inte sparat på något. Det generösa köket har material av yttersta kvalitet. Luckorna går i smakfull, klassisk herrgårdsstil och bänkarna är klädda i marmor. I direkt anslutning till köket ligger en elegant matsalsdel som i sin tur har stora franska dörrar ut till poolområdet. Inne och ute smälter samman till en helhet. Köket har även direktkontakt med vardagsrummet med stora utrymmen för social samvaro. Här finner man både tv-soffa och en öppen spis. En ståtlig trappa med balustradliknande räcke av bästa hantverkssnitt leder upp till andra våningen.

MASTER BEDROOM

I en egen flygel på bottenvåningen finns familjens spatiösa master bedroom med glasdörrar rakt ut till poolen. Denna sovrumsflygel innehåller även ett

Den vackra trappan har balustradliknande räcke.


113

Ett smakfullt kontor att dra sig tillbaka till för arbete och studier.

På nedre plan hittar vi ett rymligt rum för klädvård utrustat med tvättmaskin och torktumlare.


114

I en egen flygel på bottenvåningen finns även familjens spatiösa master bedroom med glasdörrar rakt ut till poolen.

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC

Walk in closet med mycket utrymme för kläder, skor och accessoarer.


115

Vackert badrum i anslutning till master bedroom med utsökt inredning. Duschens väggar är klädda i marmor.

Bastun är klädd i mörkt trä och har en separat utgång till poolterrassen. stort badrum med marmorklädd dusch, en väl tilltagen walk in closet och en bastu med inredning av exklusivt trä. På nedervåningen finns även en groventré med rymlig förvaring och ett smakfullt kontor att dra sig tillbaka till för arbete och studier, samt husets huvudentré med tillhörande gästtoalett och kapprum. På nederplan hittar vi också ett rymligt rum för klädvård utrustat med tvättmaskin och torktumlare.

DEN YNGRE GENERATIONENS DOMÄNER

På andra våningen finns många möjligheter till avkoppling och gemenskap. Här huserar familjens yngre garde. De sociala ytorna är stora, här kan man både spela pingis och titta på tv. Om inte det räcker så kan man titta på film i ett biorum med väldiga skinnfåtöljer och professionellt ljudsystem. Biorummet är stort som en mindre lägenhet. På andra våningen finns även de rikligt tilltagna barnrummen som närmast liknar minisviter. Badrummet på andra våningen har ett stort badkar, dusch och takfönster som ger ett härligt ljus. Detta är ett hem byggt för det goda livet för hela familjen.


116

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC

På andra våningen kan man titta på film i ett biorum med väldiga skinnfåtöljer och professionellt ljudsystem. Biorummet är stort som en mindre lägenhet.

Barnens rum är stora och påminner om juniorsviter.


117

Den maffiga fasaden öppnas upp till en fantastisk innergård på baksidan, naturligt inramad av husets vinklar och ett vackert poolhus med matsal och uteplats med en öppen spis i natursten. Poolområdet är som gjort för lata dagar i solen och kvällar fyllda av gäster. Uteplatserna under smakfulla pergolatak ger ett romantiskt intryck och skvallrar om hantverkskunnande hos arkitekt och snickare.

MED INSPIRATION FRÅN NEW ENGLAND

W


118

Garageportar frĂĽn HĂśrmann Kvalitet utan kompromisser

Officiell samarbetspartner till Svenska FotbollfĂśrbundet


119

Contura 856 Style

Nyhet!

Kompakt. Kapabel. Nya Contura 800 Style har fått en uppdaterad, ännu elegantare design. Men framför allt fler funktioner som gör det enklare att elda. Autostart för snabb antändning och boost-funktion för att väcka liv i glöden är bara några av nyheterna som skapar skönare stunder framför brasan.

c ontu ra. s e


MITT I PRICK!

120

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC


121

“ETT MODERNT, FUNKTIONELLT, NORDISKT TRÄHUS. VI BÖRJADE MED INSIDAN OCH ALLA RUM OCH FUNKTIONER VI ÖNSKADE OCH RITADE HUSET INIFRÅN OCH UT.”

TEXT: MIKAEL TORSTENSSON FOTO: ÖRS GUBAS HUS: A3258


122

Alla vi har på besök som själva har erfarenhet av husbyggen blir väldigt imponerade av vilken hög kvalitetsnivå det är.

Det är ett modernt, funktionellt, nordiskt trähus. Vi började med insidan och alla rum och funktioner vi önskade och ritade huset inifrån och ut.


123

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC

Att rita ett hus handlar inte bara om att hitta en planlösning och ett utseende som man kan tänka sig. Vi ville börja med tomtens ljus och läge, och därifrån designa huset med de funktioner man vill ha.

HUR BESKRIVER NI PROCESSEN SOM LEDDE FRAM TILL ERT NYA HUS?

- Vi köpte vårt första hus 2006, en 90-tals villa som passade den lilla familjen perfekt. Vi var väldigt nöjda med huset, men önskade oss snart större ytor och fler funktioner, samt att vi ville flytta närmare skola och aktiviteter. I många år gick vi på visning efter visning, men gav till slut upp. Vårt hus fanns inte. Vi började att titta på tomter för att kunna bygga drömhuset själva. Vi fick då kontakt med säljaren på Willa Nordic, Pia Palomäki. Pia följde med oss på visningar och hjälpte oss att visualisera och budgetera. När vi letade tomt hade vi bara ett mantra; ”Läge, läge, läge!” Huset kan man ändra på och renovera över tid, men läget kan man aldrig förändra. Efter cirka 1,5 år dök vår drömtomt upp till salu. När vi gick runt där tittade vi på varandra och sa ”Denna är det!”. I budgivningen var vi glada att vi lagt tid på flera tomter innan och räknat noggrant igenom alla olika kostnader så vi vågade gå hela vägen och kunde vinna budgivningen. Tomten köptes i maj 2016, och då började ett intensivt ritarbete med Willa Nordic. Vi fick bygglov i september 2016. Därefter spenderade vi månaderna oktober till december med att fatta alla beslut kring kök, badrum, golv, dörrar, fönster och så vidare. Efter det behövde Willa Nordic en månad på att räkna fram ett pris på huset, och i februari 2017 kunde vi signera det slutliga kontraktet och beställa huset. I kontraktet stod det att vi skulle få huset vecka 6 2018. Och torsdagen i vecka 6 2018 stod vi där med nycklarna i handen!

Fasaden av thermowood ger huset ett modernt uttryck, men samtidigt en gul ton och en värme som passar bra in mellan de gula och röda husen i området.


124

VARFÖR VALDE NI WILLA NORDIC?

- För oss var det viktigt att få huset exakt som vi ville ha det. Vi frågade en annan tillverkare om de kunde rita anpassade hus, och då undrade säljaren ”hur unika tror ni att ni är” och hänvisade till katalogen. Men att rita ett hus handlar inte bara om att hitta en planlösning och ett utseende som man kan tänka sig. Vi ville börja med tomten, dess ljus och läge, och därifrån designa huset med de funktioner vi ville ha. Med Willa Nordics möjligheter att jobba med en egen arkitekt, Jenny Eklund i vårt fall, och en dedikerad projektledare fick vi fram ett unikt hus helt och hållet anpassat till vår familj och till tomten. Vi vill lyfta fram Willa Nordic säljaren Pia Palomäki. Hennes lokalkännedom och hennes engagemang i hela processen har varit ovärderligt. När vi hittade vår drömtomt och började processen med att rita huset var Pia förbi tomten flera gånger innan vi träffades för att rita, och hade mycket värdefulla inspel kring placering av huset och möjlig utformning, givet tomtens ytor och byggrätten. Hennes engagemang var på nivå som om det var hennes eget hus som skulle byggas, och i kombination med hennes kunskap om byggprocessen blev det en otrolig hjälp för oss.

HUR SKULLE NI BESKRIVA ERT HUS?

- Det är ett modernt, funktionellt, nordiskt trähus. Vi började med insidan och alla rum och funktioner vi önskade och ritade huset inifrån och ut. Området vi bor i, Boo gård, har en arkitektur präglad av Boo herrgård som ritades på 1720-talet. Det är många äldre trähus i området, de flesta gul- och rödmålade. För oss var det viktigt att det moderna trähuset ändå passade in i området. Vägen dit blev att välja fasad av thermowood från Moelven, en fasad som ger huset ett modernt uttryck, men samtidigt en gul ton och en värme som passar bra in mellan de gula och röda husen i området. När någon som bott i området länge går förbi och berömmer huset värmer det extra mycket.

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC


125

Inne i huset är vi väldigt nöjda med till exempel de stora fönstren med utsikt mot trädgården, med takfönstren som skapar ett härligt ljus i hela huset, och med vår stora föräldradel med eget stort badrum, walk in closet och sovrum.

Familjen visade ritningarna för vänner och bekanta och fick på det sättet många värdefulla tips och tankar. Resultatet blev slående, ett vackert och välbyggt hus med fantastiska fönster som tar in omgivningen.


126

Det är en häftig känsla att gå in i något man själv ritat fram på pappret tillsammans med arkitekten.

I huset bor familjen Stern som består av Lene, Magnus, Emrik 10 år och Elliot, 7 år.

ÄR DET NÅGON EPISOD KRING HUSET SOM NI VILL BERÄTTA OM? - Vi gjorde ju en lista till arkitekten med allt vi ville ha inne i huset. På den stod bland annat föräldradel med stort badrum. Lene önskade bastu och badkar i badrummet, Magnus önskade dubbla handfat, dubbla duschar, separat toalett och mycket förvaring. Det går inte, sa arkitekten, det får inte plats. Vi satte upp ett stort leende och sa; jo då, då gör vi bara badrummet ännu större. Det slutade med ett drömbadrum på drygt 20 kvm. Helt underbart, och något vi njuter av varje dag.

VAD ÄR NI MEST NÖJDA MED?

- Först och främst är vi nöjda med att det är vårt unika hus som blev exakt som vi ville ha det. Det är en häftig känsla att gå in i något man själv ritat fram på pappret tillsammans med arkitekten. Inne i huset är vi väldigt nöjda med till exempel de stora fönstren med utsikt mot trädgården, med takfönstren som skapar ett härligt ljus i hela huset och med vår stora föräldradel med eget stort badrum, walk in closet och sovrum. Det finns också praktiska saker vi är extra nöjda med som: - Stor groventré i källaren med mycket förvaring och även två

förråd inne i huset, något som är väldigt praktiskt och faktiskt ganska sällsynt i moderna hus. - Stor tvättstuga med plats att hänga upp kläder till tork och med tvättnedkast rakt ner från övervåningen till tvättstugan i källaren. Grymt praktiskt! - Kapprum innanför entrén. Kunde gärna varit ännu större, men det är väldigt skönt med ett eget kapprum. - Ett oisolerat icke uppvärmt utrymme för vin och övriga drycker samt äpplen och annat som gillar lite svalare förvaring. Sedan måste vi säga att det är en fröjd att bo i ett så otroligt välbyggt och gediget hus. Alla vi har på besök som själva har erfarenhet av husbyggen blir väldigt imponerade av vilken hög kvalitetsnivå huset har. Alla hantverkare var oerhört duktiga.

ÄR DET NÅGOT SOM NI ÖNSKAR NI GJORT ANNORLUNDA?

- Det finns små saker som vi hade gjort annorlunda. Vi hade nog försökt få lite mindre yta till hall/ entré, och ha lite större rum istället. Sedan är det ett sovrum som har fönster mot ett väderstreck, alla andra har mot två väderstreck. Där vi bodde innan hade alla rum fönster bara mot ett väderstreck, så det var inget vi reflekterade över på ritningsstadiet. Men nu i efterhand hade vi nog gärna bytt plats på ett sovrum och ett badrum, så att alla sovrum hade haft fönster

mot två väderstreck, då det ger ett härligt ljus. I processen skulle vi gärna önska att vi kunde fått en 3D-modell av huset som vi kunde tittat på. Det hade gjort det enklare med fönsterplaceringar och att tänka igenom framtida möblering. Vi satte oss till slut ner och ritade upp många av innerväggarna för hand, och det är vi väldigt glada för då det ledde till många ändringar kring till exempel brösthöjd och fönsterstorlek. Vi kunde ha lagt ännu mera tid på att planera belysning, el och kabeldragningen. Självklart saknas några uttag här och där.

ÄR DET NÅGOT SÄRSKILT I PROCESSEN SOM NI VILL TIPSA ANDRA OM?

Vi visade ritningarna för väldigt många vänner och familj under sommaren som vi jobbade med ritningarna. Vi fick otroligt många goda råd genom det. Vi fick genom de ändringarna till exempel större tak över entrén där man kan sätta packning när det regnar/snöar, ett fönster mot öster och soluppgången i vardagsrummet som aldrig funnits där innan, en mycket smidigare lösning på sovrumsdelen och många andra ovärderliga tips. Att bolla ritningarna med många vänner är något vi verkligen rekommenderar.

WILLA NORDIC MAGASIN #10


127

I KONTRAKTET STOD DET ATT VI SKULLE FÅ HUSET VECKA 6 2018 OCH TORSDAGEN I VECKA 6 2018 STOD VI DÄR MED NYCKLARNA I HANDEN! Området vi bor i, Boo gård, har en arkitektur präglad av Boo herrgård som ritades på 1720-talet. Det är många äldre trähus i området, de flesta guloch rödmålade. För oss var det viktigt att det moderna trähuset ändå passade in i området.

VILKA RÅD GER NI TILL DE SOM GÅR I HUSTANKAR? Framförallt; det är inte så jobbigt som många tror. För oss var det otroligt roligt att bygga hus. Något vi gärna skulle göra igen. Om ni går och drömmer om att bygga ett eget hus - gör det! Se dock till att ha slack i budget. Många gånger tvingas man välja om en viss detalj skall vara bra, bättre eller bäst. Väljer man alltid bäst så blir det dyrt.

När ni är i gång; välj ut vilka detaljer ni lägger tid på, och låt andra saker bli ickeval. Exempel på saker där vi tog standardrekommendationen från Willa Nordic är; lister, dörrar, dörrhandtag, fönster. Däremot la vi mycket tid på till exempel själva ritningarna, val av kök och badrum samt fönsterplacering. Glöm inte att tänka på trädgården redan när ni ritar. Vi tog in en trädgårdsarkitekt under vintern när huset byggdes, och vi hade sparat mycket kostnader om vi planerat trädgården redan från start. Dels i markarbetet (där markentreprenören då kunde planerat massorna för trädgården redan från start och vi kunde använt egen sprängsten för att bygga murar snarare än att köpa den stenen senare), men även i saker som vatten och el till trädgården hade det underlättat att tänka på det redan när vi ritat huset.


128

SOM ETT Ö FÖLJ MED TILL ETT UNIKT HUS PÅ EN KLIPPA UTANFÖR STOCKHOLM TEXT: ARKITEKT PATRIK WINDISCH FOTO: PEAS AND UNDERSTANDING HUS: A3078


ÖRNNÄSTE

129

Som koncept lyfts huset upp på en sockel, och formar sig kring två innergårdar.


130

Väl ute på den stora innergården tar poolen och utsikten över uppmärksamheten helt. Här har vi trollat bort upplevelsen av räcken genom en terrassering i tre gradängen med ett glasräcke längst ner.


131 ARKITEKTEN BERÄTTAR:

HÖGT UPP PÅ EN SMÅTT OTILLGÄNGLIG KLIPPA UTANFÖR STOCKHOLM LIGGER DENNA TOMT MED ETT LÄGE SOM BÄST KAN LIKNAS VID ETT ÖRNNÄSTE. PLATSEN HAR BÅDE DEN VIDSTRÄCKTA UTSIKTEN MOT SKÄRGÅRDEN GENOM FJÄRDEN OCH DEN MER NÄRLIGGANDE OCH DETALJERADE UTSIKTEN MOT EN MINDRE VIK MED SMÅBÅTSHAMN OCH BEBYGGELSE.


132

KÜksÜn blir här en naturlig samlingspunkt som knyter samman ute och inne.


133

“MÅLBILDEN VAR ATT FÅ TILL ETT INSYNSSKYDDAT BOENDE I ETT PLAN DÄR LIVET LEVS KRING EN POOLEN MED UTEPLATSER OCH UTSIKTEN I CENTRUM. LITE SOM ATT BO I ETT PENTHOUSE.” För att på bästa sätt få in den vackra panoramautsikten och skapa exakt det boende kunden ville ha, gjordes en mycket grundlig undersökning hur den generösa detaljplanen skulle kunna utnyttjas både i höjd och byggnadsyta. Målbilden var att få till ett insynsskyddat boende i ett plan där livet levs kring en pool med uteplatser och utsikt i centrum. Lite som att bo i en stor lägenhet. Med tanke på tomtens topografi var detta inte så lätt som det först kunde låta… Ett mycket bra grundkoncept för huset fanns redan från start genom beställaren, som studerat detta noga. Lägg därtill ett stort

Skiss: Arkitekt Patrik Windisch

intresse för fotografi och arkitektur, så förstår ni att jag som arkitekt fick en flygande start och de bästa förutsättningarna för ett lyckat resultat på detta utmanande projekt. Som koncept lyfts huset upp på en sockel, och formar sig kring två innergårdar. Först, efter att ha passerat en trädgårdsport, möts man av en mindre entréinnergård med ett vackert magnoliaträd i mitten. I denna första sekvens får man förutom det lilla uterummet dessutom en första skymt av den stora uteplatsen, poolen och utsikten genom ett helt uppglasat allrum, en första teaser. När man sedan gått in genom

entrédörren försvinner detta för ett tag och man kommer in i en drygt 30 meter lång huskropp. Här blir riktningen mot vardagsrummets stora fönsterpartier och ljus i slutet tydlig och man går vidare i denna serie av rumssekvenser. Efter att ha passerat tre sovrum samt en toalett med dusch på ena sidan, och med bibehållen innergårds- och allrumskontakt på andra sidan kommer man till slut fram till sällskapsytorna. Där finns kök, matplats, vardagsrum och den stora innergården med infinitypoolen i centrum. Man är framme. Två skjutpartier vid köket öppnar upp en 4,8 gånger 2,7 meter stor

öppning i fasaden, där ute och inne på sommaren blir en enhet. Köksön blir en naturlig samlingspunkt som ytterligare knyter samman de båda delarna. Väl ute på den stora innergården tar poolen och utsikten över uppmärksamheten helt. Här har vi trollat bort upplevelsen av räcken genom en terrassering i tre gradänger med ett glasräcke längst ner. På detta sätt skapas inte bara fler sittplatser, utan man får verkligen känslan av att poolen fortsätter rakt ut i landskapet. För att ytterligare förstärka upplevelsen av en obruten kontakt mellan pool och himmel, har en del


134

“Två skjutpartier vid köket öppnar upp en 4,8 gånger 2,7 meter stor öppning i fasaden, där ute och inne på sommaren blir en enhet.”

av altanen sänkts ner vid fotändan av poolen, likt en sittbrunn på en båt. Här sitter man dessutom skyddat från vind med tre husväggar runt sig. Vid sidan av det centralt placerade allrummet som har fin kontakt med de båda uteplatserna, hittar vi master bedroom, dressingroom och ett eget bad. Sovrummet har kontakt med poolsidan genom skjutpartier i glas, medan bad och badkar har en stor glasruta mot den helt insynsskyddade och privata entrén till innergården.

Exteriört tydliggörs de båda delarnas sockel och hus genom kulör och att huskroppen i vardagsrumsdelen hänger ut några meter från sockeln som visuellt ska ge känslan av att ha vuxit ur klippan den står på. Till detta arbetar vi med inslag av cederträ i fasad och undertak. WILLA NORDIC MAGASIN #10


135

“Exteriört tydliggörs de båda delarna sockel och hus genom kulör och att huskroppen i vardagsrumsdelen hänger ut några meter från sockeln som visuellt ska ge känslan av att ha vuxit ur klippan den står på. Till detta arbetar vi med inslag av cederträ i fasad och undertak.”


136

Hela Nordens tak.

Plannja Steinwalls AB. Fröderydsvägen 17, 570 12 Landsbro. Telefon 010-516 14 30. husfabriker@plannja.se eller besök oss på plannja.se/husfabriker

Golvet är hemmets viktigaste inredningsdetalj Upplev stilmedveten design från småländska Rappgo som skapar naturlig harmoni i ditt hem. Rappgos modernt formgivna fiskbensparkett har breda tiljor av noga utvald Douglasgran i Extra Lut och Vitolja.

Made in Mörkaskog sedan 1967 Upptäck våra plankgolv på rappgo.se


137

YTTERDÖRRAR FÖR KUNDER MED HÖGRE KRAV En ytterdörr från Ekstrands har marknadsledande värmeisoleringsförmåga och kan levereras med passivhusprestanda. Ett brett sortiment av klassisk och nyskapande design, hög flexibilitet och många tillvalsmöjligheter gör att vi kan skapa en unik entré för just ert hus. Ytterdörr Berg 160 med äkta skiffersten på ytan U-värde 0.73W/(m2K), Passiv 0.58W/(m2K)

Familjeföretag med egen tillverkning sedan 1945


138

HEMMA VID DET LIGGER VACKERT I SLUTTNINGEN NED MOT SJÖN, BRITT-MARIS OCH KJELLS EN TRAPPA LEDER NED TILL BRYGGA, LUSTHUS OCH BÅT. EN INBJUDANDE VERAN NJUTA AV UTSIKTEN — INNAN MAN KLIVER ÖVER TRÖSKELN TILL ETT LIKA INBJUD TEXT: KINA ANDERSSON BILD: BJÖRN JOHANSSON OCH CHRISTOFFER DUFF HUS: A3019


139

SJÖN

HUS I NEW ENGLAND-STIL. DA VÄLKOMNAR SINA GÄSTER ATT ANDE HEM.

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC


140

“HOS WILLA NORDIC LYSSNADE DE VERKLIGEN PÅ VAD VI HADE FÖR ÖNSKNINGAR...”


141

TRÄGOLVET med extra breda träplankor i den kombinerade salongen och matsalen känns så välkomnande för fötterna.


142 BRITT-MARI blandar gärna gammalt och nytt, och kryddar med fina detaljer.


143

NI VET DEN DÄR KÄNSLAN AV ATT KÄNNA SIG SOM HEMMA FAST MAN ÄR BORTA? DEN DÄR VÄLKOMNANDE, TRIVSAMMA KÄNSLAN. SÅ KÄNNS DET HEMMA HOS BRITT-MARI OCH KJELL. Hallen med sitt svartvita kakelgolv leder in till den kombinerade salongens och matsalens trägolv, som känns så välkomnande för fötterna. Här är utsikten över sjön en del av inredningen. På väg passerar man det öppna köket som i princip är omöjligt att stöka till men låt oss återkomma till detta. På övervåningen hittar man sovrummet med en balkong med utsikt över sjön. Färgsättningen är ljus och varm i hela huset. Nya möbler samsas med gamla trotjänare. Det räcker med att säga att det är fint. Punkt. Det är inget som är tillkrånglat. Britt–Mari säger själv att hon vill ha det hemtrevligt och det har hon lyckats med. Det är lustigt – med tanke på att hon var emot idén att bygga det här huset. Hon skrattar och förklarar: – Först vill jag klargöra att jag trivs, att vi båda trivs jättebra. Men visst, jag ville inte flytta från vårt gamla hus som är otroligt vackert.

Men Kjell ville så gärna bo precis vid vattnet och med tiden blev jag övertygad om att det skulle bli bra. Det otroligt vackra huset som Britt-Mari pratar om ligger inte lång ifrån det nya, ja egentligen på samma tomt. Det är ett hus byggt 1901 som de bott i de senaste 33 åren. – Tomten var jättestor, och nu har vi styckat av den och byggt ett nytt hus närmare sjön. Anledningen till att Britt-Mari så småningom blev övertygad om att det var en god idé med ett nytt hus var husföretagets inställning.
 – Hos Willa Nordic lyssnade de verkligen på vad vi hade för önskningar, och de har hjälpt oss med olika speciallösningar. Britt–Mari och Kjell har skapat ett både vackert och funktionellt hem. Köket, där det aldrig känns stökigt, är ett exempel. Hemligheten är ett grovkök som gömmer sig bakom ett par skjutdörrar. – Vi ville ha en öppen planlösning.


144 KÖKET känns aldrig stökigt. Hemligheten stavas grovkök som gömmer sig bakom ett par skjutdörrar.


145

Men vi ville slippa se stöket. Britt-Mari ville också ha en stor tvättstuga med stora avlastningsytor och kallmangel. Den stora verandan som delvis är täckt med tak var också ett måste; här sitter man gärna fast det regnar. Balkongen i direkt anslutning till sovrummet med utsikt mot sjön var även den efterläng-

tad. Sovrummet är för övrigt mer som en svit, en plats att vistas och trivas i. I princip sträcker den sig genom hela övervåningen, tillsammans med klädkammare och ett stort badrum. I badrummet med fönster hittar man dessutom det vackraste av badkar i blå emalj med tassar i mässing. Det lyser som en juvel på det vita kakelgol-

vet med mönster i svart. Det är roligt att höra Britt-Mari berätta om husets tillkomst – och jag blir imponerad av hennes styrka. Under byggprocessen drabbades hon av bröstcancer och opererades två gånger. – Det är klart att det var jobbigt och påverkade mig oerhört, men jag har varit sjuk förut och


146

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC

DEN INBJUDANDE verandan välkomnar sina gäster att njuta av utsikten. Längst in mot entrén är den täckt med tak och ger en sån där genuina amerikanska porch-känslan.

”...KJELL VILLE SÅ GÄRNA BO PRECIS VID VATTNET OCH MED TIDEN BLEV JAG ÖVERTYGAD OM ATT DET SKULLE BLI BRA.”


147

NYHET // Prisma

En kupa som tar för sig Prisma blir ett riktigt statement i köket. Med sina djärva linjer drar den ögonen till sig och blir på ett självklart sätt kökets mittpunkt. Trådglaset för tankarna till industriepok och gamla tiders hantverk, och släpper på ett generöst sätt igenom ljus så att köket förblir luftigt. Upptäck alla möjligheter med Prisma på fjaraskupan.se

KUPA // PRISMA DESIGN // HENRIK TUREFELDT STIL // MINIMALISTISK TYP // FRIHÄNGANDE LANSERAD // 2019


148

”DET STRAMT SVARTVITA PÅ EN AV TOALETTERNA BRYTS AV MED EN GULDINRAMAD SPEGEL.” har lärt mig att inte oroa mig i onödan. Den varmt vackra och välkomnande känslan handlar inte bara om sköna ting och färgsättning, utan även om material, som golvet med extra breda träplankor som känns så välkomnande under fötterna. Och det vita kaklet i badrummet som inte är helt slätt och inger en känsla av mjukhet. Tillbaka till verandan. Längst in mot entrén är den täckt med tak och ger en härlig genuin amerikansk porch-känsla. Ingen gungstol, men man sjunker gärna ned i soffan och filosoferar en stund. Kanske bestämmer man sig för en tur eller ett dopp i sjön eller i den lilla bubbelpoolen som ligger precis nedanför huset.

Nere vid sjön, som förresten heter Öresjö och ligger utanför Borås, hittar man också ett litet lusthus. Där kan barn och barnbarn bo när de kommer och hälsar på eller i garaget där det byggts till sovrum. Britt-Mari behöver inte klargöra att hon trivs i sitt nya hus, det märks. Men hon kommer självklart att sakna sitt gamla. De har väntat med att sälja det men nu är det dags, nu när en äkta hemmakänsla så självklart har infunnit sig i det nya boendet. WILLA NORDIC MAGASIN #10


149 BRITT-MARIS BÄSTA INREDNINGSTIPS: • Krångla inte till det! • Tänk efter vad man tycker om och ändra utifrån det – många svävar nog ut för mycket. • Jag älskar saker som har betydelse – det ger värme när man går förbi. • Jag är ingen slit och släng typ, visst kan man ändra – men det ska göras med kärlek!

DET GENUINT hemtrevliga har stått i fokus när Britt-Mari har inrett.


150

Extrautrusta med bubbel! Fyra av våra badkarsmodeller kan utrustas med massagesystem som mjukar upp trötta muskler, skämmer bort dina sinnen och är mycket tystare än traditionella bubbelbad. På nordhem.se hittar du mer information om Sveriges största sortiment av badkar och handdukstorkar

Nordhem 210x145.indd 1

2019-11-01 12:50


151

Arm 984. Köksblandare Honey Gold/Svart.

Arm 984. Köksblandare Mässing/Svart.

Arm 984. Köksblandare Koppar/Svart.

4 x Tapwell

Arm 984. Köksblandare Mattsvart.

Water through good design. www.tapwell.se


152

Bo2049

“REDAN IDAG FINNS EN RAD LÖSNINGAR VI VILL IMPLEMENTERA SOM STANDARD OCH OLIKA TILLVALSPAKET TILL VÅRA HUS, SÄGER KLAS FRIDSÄLL, VD PÅ WILLA NORDIC.“


dera innerstaden. Därmed blir hamnen en unik möjlighet att b 153 efterfrågan på att bo centralt.

VI VILL SKAPA

FRAMTIDENS BOENDE

WILLA NORDIC SAMARBETAR MED SVERIGES UNIVERSITET FÖR ATT SKAPA INNOVATIVA HUS FÖR NÄSTA GENERATION 2°C

- I vårt ständigt pågående utveckVÅTT & lingsarbete strävar vi att ligga längst

ORRT”

fram när det kommer till design och tekniska innovationer. Redan idag finns en rad lösningar vi vill implementera som standard och olika tillvalspaket till våra hus, säger Klas Fridsäll, vd på Willa torrt - hus Nordic. för en extrem framtid

senaste lösningarna. - Vi vill utmana Sveriges arkitektstudenter till att tänka lite längre och att skapa framtidens boende. Vi gör det som en arkitekturtävling och vinnarna presenteras på en gala på Fotografiska i Stockholm.

Norge, 2018

på www.bo2049.se

naste åren har vi i Sverige fått se kraftigare effekter av klimatförändringarna. DU KAN

VARA MED I VÅRT UTVECKLINGSARBETE

2018

- Vi tror inte husen behöver bli varken nske mest märkbart under sommaren 2018 då bönderna fick se mycket

tråkigare nödvändigtvis mindre ödor försvinna på grund aveller torkan. På landsbygden och i städerna ser vi

Man kan se bidragen på www.bo2049. se där man under vissa perioder kan ystem inte klarar av höstens kraftiga skyfall. Vi möter en ett framtid år 2049 som är miljö och komfort, tvärtom har vi vara med och rösta på de bidrag man nnu mer extremväder, men också ny arkitektonisk teknisk positivt perspektiv i vårt möteoch med deninnovation som tycker är extra intressanta. inimera extremvädrets effekter och utgöra fantastiska bostadsmöjligheter för nya generationens boende. Våra trähus - På det sättet kan du som läser detta enfamiljshusets framtid vara en del av lösningen på klimatförändringarna som är mycket attraktiva både när det gäller vara med i vårt utvecklingsarbete mot a ekosystem? Ja! miljö, livskvalitet och estetiska uttryck. en bättre värld med boende som både ger komfort, oöverträffad miljö och en ns och framtidens mest eftertraktade boende UTMANAR UNIVERSITETEN unik designgrad, säger Klas avslutngar av SCB konstateras enfamiljshuset är den mesttill eftertraktade Företagetdet haratttagit utvecklingsarbetet ningsvis. men i Sverige, och ser inteoch ut attblickar avta. Vimånga ser också att familjekonfigurationer nyadetnivåer årtionde ch det är inte säkert att den svenska ”enfamiljen” sätt framåt för framtida att verkligen kunna förseinte en ut på samma Av: Mikael Torstensson et är därför av allt största vikt att vihusköpare gör dessa enfamiljshus hållbara, flexibla och kräsnare med de absolut WILLA NORDIC MAGASIN #10

att och uppfylla framtidens krav på då våra mningar förstörför grödor kostar alla miljoner i försäkringspengar

klimatpåverkan som möjligt. Förslaget ser därför till att behålla de befintliga

Sverige, 2018

Bild från tävlingsbidraget “I VÅTT & TORRT”, se mer på www.bo2049.se

Ocean Garden

.. var ett historisk torrt år i Europa. Forskare varnar om att det kan bli normalt redan om 25 år.

20 mm regn Danmark, 2018

eterna i samtidens villa samtidigt som framtidens krav på flexibilitet möts!

.. är den maximala temperaturstigning som vi har förpliktigat oss Bild från tävlingstill i Paris-avtalen. Bara vid 2°C kan man se stora bidraget “OCEAN klimatiska förändringar. GARDEN”, se mer

.. betecknas som ”kraftig nederbörd” - och beräknas förekomma dubbelt så ofta 2049


154

Bild från tävlingsbidraget “VILLA HOLK - från flygkris till nybris”, se mer på www.bo2049.se

[D.1]

PEOPLE

150 150 80 80

PEOPLE

V I L L A

+ ++

H O L K

TIME

+

Bo2049

TIME KONCEPTUELLT DIAGRAM: Mängden boenden som bor i projektet över tid, konstant i ändring med en oändlig mängd kombinationer över tid.

[R.2]

ILIZED STAB

COST

ILIZED STAB

VOLATILIT Y

VOLATILIT Y

COST

TIME

TIME

KONCEPTUELLT DIAGRAM: Projektförslaget önskar reducera kapital volatilitet och i sin förlängning stabilisera skenande bostadspriser, vilket skapar en hållbart samhälle.

07 Bilder från tävlingsbidraget “FLORA FAUNA”, se mer på www.bo2049.se

[R.3]

ILLUSTRATION: Potentiella urbana platser där projektet skulle kunna monteras upp.

PLAN / ELEVATION: Plan och elevation av modulenhet Scale: 1:125 (A1) PLAN & ELEVATIONER HELA PROJEKTET (AA), ELEVATION NORRA FASADEN C1, ELEVATION SÖDRA FASADEN C2, ELEVATION VÄSTRA FASADEN C3 Scale: 1:300 (A1)

FOTOKOLLAGE: Foton av skala 1:50 model av modulenheterna, vilka illustrerar möjligheten att enkelt självmontera.

GIF

Beskrivning + CLT material för modulerna, med bultsystem för att binda ihop dem. + VVS, el mm. går genom hålrummen i hörnen på modulerna och är en allt-i-ett lösning som möjliggör att kranen kan flytta bitarna autonomt. Lösningen inspireras från flygtankningar för stridsflygplan. + Fasaden på klimatskalet är av trämoduler, med en stålkonstruktion. + Konstellationen av modulerna kan förändras automatiskt beroende på kollektivets totala antal och variationskrav. Du kan komma hem och inse att du fått en helt ny granna och numera bor i södra delen av komplexet. Något som är bekvämt för den kosmopolitanska nofrån tävlingsbidraget maden.

Bild “BECOMING 0001”, se mer på www.bo2049.se

PERSPEKTIV: Foton av skala 1:50 modell, illustrerande den interna gatan och de primära gemensamma ytorna.


mycket energi krävs att en väldigt stor del av byggnaden täcks av dessa strängar då varje enskild sträng endast ger en mindre impuls. Hela det estetiska uttrycket kommer som ett resultat av dessa strängar. Genom att skapa ett system av hålrum och utstickande element kan strängarna monteras över i princip hela fasadens yta och strängarna kan användas för att skapa ett spännande arkitektoniskt uttryck istället för att vara i vägen. Elinstallationer och kablage göms inne i dessa utstickande element.

byggelement som enkelt kan monteras ihop. Men hur hade bostadsbyggandet sett ut om vi kunde bortse från detta? Hade vi byggt likadant?

FORMEN En ökad utveckling av 3D-skrivning kommer i framtiden att möjliggöra skapandet av bostäder med väldigt lite arbetskraft och med minimala begränsningar i formgivandet. I och med denna utveckling kommer det bli allt mer logiskt att bygga runt, detta för att det är den absolut bästa formen ur en energisynpunkt. Sfären har den minsta ytarean i förhållande till volym av alla former och är därför bäst på att behålla värme. I dag står uppvärmning för 60% av energianvändningen i hemmet, så stora vinster finns att göra. I konceptet STRÄNGAR utnyttjas den sfäriska formen för att skapa ett energisnålt hem med minimala uppvärmningsbehov. Ett hem som kan tillverkas snabbt och billigt, generera sin egen energi och ger plats för att odla en stor del av hushållets mat.

KUBIKMETER 1. GENOMSKINLIGT

INSTRUMENTET Vid tillverkning så gjuts först en grund av hampacement. Ett hållbart material som kan produceras lokalt. Därefter monteras 3D-skrivarställningen och huset börjar tillverkas. 3D-skrivaren lägger strängar av en träfibermassa. Denna består av restprodukter från träindustrin som blandas med organiska binde- och impregneringsmedel. Genom att använda träfibrer kan huset binda kol och återvinnas i slutet av sin livscykel. 3D-skrivaren skriver hela väggen massiv där isoleringen bildas av en tajt väv av extra tunna strängar som skapar luftfickor som isolerar väl. Skrivaren lägger samtidigt ut elinstallationer på rätt plats under skrivarprocessen. Fönster, med många, väldigt tunna lager glas som isolerar effektivt, installeras efteråt när skrivarprocessen är färdig. Avsaknaden av behovet för mänskligt arbete gör att bostaden blir väsentligt mycket billigare och går mycket snabbare att producera än i dagsläget, vilket kommer att ha en extrem påverkan på vilken arkitektur vi väljer och vilka som har tillgång till den.

2. SKÄRM

-

155

Generator

Elsystem

Vinkeln på listerna gör att dagvatten kan samlas upp och ledas in genom rör i väggen för bevattning av trädgården och bruksvatten.

R U TA N - MODULÄR ARKITEKTUR SOM UTVECKLAS ÖVER TID Sovrummen på den andra våningen har glasrutor ut mot den öppna volymen. Dessa rutor kan användas som skärm, spegel, mörkläggning eller som en vanlig ruta. Ström förs in i fönstret till små partiklar som reagerar på impulsen. Olika partiklar reagerar olika. Vissa blir svarta, vissa blir gröna, blå eller röda och vissa bildar en metallisk hinna som gör glaset mer reflektivt. Genom att välja vilka partiklar som aktiveras kan olika funktioner väljas. Rutorna skapar en variation och flexibilitet i graden av privathet i sovrummet.

Ett av tävlingsbidragen i Willa Nordics arkitekturtävling. Se alla finalbidragen på www.bo2049.se. INTEGRERINGEN Genom att 3D-skriva bostaden skapas möjligheten till att enkelt och billigt platsbygga möblering. Sittplatser, bokhyllor och förvaring är exempel på inredning som på ett snyggt och spännande sätt kan integreras i arkitekturen.

3. SPEGEL

4. SVART 2

Vattenuppsamlingssystem

FLEXIBILITETEN Konceptet bygger även på idén om flexibilitet, där varje beställare kan göra modifieringar till designen, såsom mönster och storlekar, utifrån behov och smak. Flera kupoler kan även sättas ihop till kluster för en högre variation av planlösningar. Den snabba och billiga tillverkningen gör att bostaden blir tillgänglig för i stort sett alla. Konceptets flexibilitet gör det möjligt att skapa allt från ett temporärt singelhushåll, som återvinns efter användning, till en stor flerfamiljsvilla. SEKTION A:A

S T R ÄN GAR

BILDER FRÅN TÄVLINGSBIDRAGET “STRÄNGAR”, SE MER PÅ WWW.BO2049.SE

MODELL “SKARP”

4

-

MODELL “KOMPLEX”

MODELL “MJUK”

STORLEK “ENSAM ÄR STARK”

STORLEK “MORE IS MORE”

S T R Ä NGA R

Bo2049

SKALA 1:50


156


157

HAVSNÄRA DRÖMBOENDE I GÖTEBORG TEXT: NORA LINDKVIST FOTO: CHRISTOFFER DUFF HUS: A3075

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC


158


159

I BROTTKÄRRHAMN UTANFÖR GÖTEBORG HAR ALEXANDER OCH JENNY SKAPAT SITT DRÖMBOENDE - EN ARKITEKTRITAD NEW ENGLAND VILLA MED EN INBYGGD KÄNSLA AV LYX.

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC


160

– Huset har överträffat våra förväntningar, det blev så mycket bättre än någon av oss kunde tänka sig, säger Jenny.

Huset är i två plan där barnen fått en ”egen våning” med egna rum, klädkammare, badrum samt ett gemensamt allrum.


Perspektivfönstret är helt utan stolpar i hörn. Kunden som äger huset tog aktivt “Vii utformningen hade inte helheten klarhela för processen. oss, men det vi visste var att vi del genom ville ha ett hus i New England-stil. Vi hade besökt USA flera gånger och fastnat för stilen. Dessutom passade stilen för det havsnära läget, säger Alexander."

VI HAR BYGGT HUS MED

161

WILLA NORDIC

ALEXANDER OCH JENNY SAMT DERAS TVÅ BARN BODDE REDAN I HUS I KÅLLTORP UTANFÖR GÖTEBORG. MED FEM MINUTER TILL STAN VAR DET ETT PRAKTISKT OCH BEKVÄMT BOENDE MEN SAMTIDIGT KÄNDE FAMILJEN EN LÄNGTAN EFTER NÅGONTING ANNAT. – Vi ville komma närmare havet. Det var någonting vi hade pratat om en längre period, och nu var det helt enkelt dags, berättar Alexander. Paret började se sig om efter passande tomter och hittade som på beställning en tomt som både passade storleksmässigt och som också bjöd på ett unikt läge. – Havet låg bara 200 meter bort och dessutom fanns det ett fint berg bakom som gav tomten en speciell känsla. Det kändes helt rätt för oss, säger Jenny. Tomten låg i det populära området Brottkärrhamn, endast 15 minuter från Göteborgs centrum. Här skulle familjen få det bästa av två världar, med närhet till såväl stads- som lantliv.

– Att komma ut hit är som att besöka ett sommarhus på landet. Man anar inte att storstaden ligger så nära, säger Alexander. HITTADE HUSLEVERANTÖR Nu hade familjen hittat sin tomt, men ännu visste man inte vilket hus som skulle få stoltsera på platsen.

– Vi hade inte helheten klar för oss, men det vi visste var att vi ville ha ett hus i New England-stil. Vi hade besökt USA flera gånger och fastnat för stilen. Dessutom passade stilen för det havsnära läget, säger Alexander. Dessutom visste paret att de inte ville ha ett färdigt ”lådhus” utan ville vara med och själva utforma

huset och dess planritning. Därför vände paret sig till en arkitekt som fick i uppdrag att rita upp familjens hus från grunden. – Vi kände tidigt starkt förtroende för arkitekten. Han förstod precis hur vi ville ha huset och kunde dessutom komma med lösningar som vi själva aldrig hade kommit att tänka på, säger Alexander och


162

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC


163

P책 bottenv책ningen ligger ett master bedroom som ocks책 f책tt en egen walk in closet samt ett lyxigt badrum med bastu.


164 fortsätter: – Han kom till exempel med förslaget att placera huset i en vinkel, vilket blev otroligt bra. Överlag prickade han in placeringen helt rätt med tanke på utsikter, sollägen och så vidare. Han förverkligade inte bara huset, utan gjorde det ännu bättre! Efter att arkitekten tagit fram en ritning som paret sedan godkänt tog Alexander vid och gick ut med en förfrågan till cirka 10 olika husleverantörer. – Vi bad dem bland annat komma med sina idéer om hur de skulle bygga huset, vilka material som skulle användas samt hur lång tid det skulle ta, säger Alexander. – Och här stod det ganska snart klart att det var Willa Nordic vi skulle bygga med, säger Jenny och fortsätter: – Det var stor skillnad mellan Willa Nordic och de andra leverantörerna, vilket vi själva kunde uppleva när vi besökte deras visningshus. Känslan i ett Willa Nordic-hus var mer robust, med kraftiga, tjocka väggar och rejäla material. Dessutom har de New England-hus som sin specialitet, vilket ju råkade passa oss bra. – Vi hittade också rätt i projektledaren Michael Hjälmeby på Willa Nordic som kom att bli en ovärderlig samarbetspartner under hela processen, tillägger Alexander. SMIDIG BYGGPROCESS I augusti drog markberedningen igång på tomten, vilket tog cirka en månad. Därefter göts plattan för huset, som stod färdig i oktober, lagom till att husets stommar levererades från Willa Nordic. – Stommarna restes relativt snabbt, och sedan tog byggarna vid och gjorde resten, berättar Alexander. Under byggprocessen bodde familjen kvar i sitt gamla hus, vilket gjorde att de kunde fortsätta leva som vanligt samtidigt som de hade relativt nära till bygget. – Det var självklart väldigt förmånligt, framförallt om man, som vi, har barn som går i skola, säger Jenny och får medhåll från Alexander:

– Under en sådan här period är det viktigt att se till att alla i familjen mår bra. Många gör misstaget att ge sig in i ett stort byggprojekt samtidigt som man tränger in familjen i en liten koja, det blir inte alltid så bra. Sex månader efter byggstart stod huset så äntligen klart och familjen kunde flytta in. – Det var en fantastisk känsla, så klart. Att flytta in i ett helt nytt hus som man dessutom varit med och utformat själv var snudd på overkligt, säger Jenny. SATSADE PÅ UTEMILJÖN Exteriört är huset placerat med baksidan mot söder, vilket betyder att man får mycket sol på husets uteplatser samt vid den generösa poolen i vinkeln. Från såväl den västra gaveln som från framsidan har man utsikt mot havet. – Vi fick stor hjälp av arkitekten gällande placeringen, men också med planeringen av utemiljön, säger Jenny. Här fick arkitektbyrån i uppgift att rita upp trädäcket samt pergolan, någonting som ger huset en fin inramning samt en lyckad helhetskänsla. – När man ändå bygger hus kan det vara värt att satsa på detaljerna. Några extra tusenlappar är inte så mycket i sammanhanget, och utemiljön lyfter verkligen husets uttryck, säger Alexander. Poolen sprängde man för innan huset stod färdigt, men utemiljön har fått växa fram under tiden som familjen bott där. Trots det har man redan nu lyckats färdigställa en stor del av trädgården. – Med tanke på att trädgården var en stor lerpöl när vi flyttade in har vi hunnit långt. Vi har nog varit extremt snabba om man jämför med många andra som bygger hus. Vi kände att vi ville få allting klart, säger Alexander. PRAKTISK PLANLÖSNING Alexander och Jenny hade tidigt klart för sig vilken typ av planlösning de ville ha. En öppen och social planlösning med plats för umgänge och matlagning, men

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC

samtidigt rum för avskildhet. Lösningen blev ett tvåplanshus där barnen fått en ”egen våning” med egna rum, klädkammare, badrum samt ett gemensamt allrum. På bottenplan finns kök, vardagsrum och matplats i öppen planlösning, samt master bedroom som också fått en egen walk in closet samt ett lyxigt badrum med bastu. På bottenplan får man också rum med tvättstuga samt ett kontor. – Huset är så bra planerat! Nu kan barnen vara på andra våningen utan att störas av oss, säger Jenny

och fortsätter: – Men det bästa av allt är vårt badrum. Jag kommer ihåg att jag sa det till arkitekten: ”Jag vill ha min egna handduk”. Efter att i många år ha trängts i samma badrum är det en stor lyx att få vara ifred när man gör sig i ordning på morgonen. Från såväl parets sovrum som de sociala ytorna har man dubbla glasdörrar ut mot trädäcket och poolen. Detta ger båda rummen ett imponerande ljusinsläpp men också en ökad kontakt med naturen. En


165

“När man ändå bygger hus kan det vara värt att satsa på detaljerna. Några extra tusenlappar är inte så mycket i sammanhanget." smart detalj av arkitekten var också att rita in en extra utgång från bottenvåningens badrum. – Det är så härligt att kunna gå rakt ut till poolen, och praktiskt att inte behöva gå igenom alla rum in, framförallt efter man badat och är blöt, säger Jenny. GENOMTÄNKT INREDNING Interiört har man satsat på gedigna och hållbara material som också passar fint ihop med husets övriga stil. För golvet valde man ett vitlutat och vaxat plankgolv i furu som


166

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC

ger huset en lantlig men modern känsla. För våtutrymmen samt i köket lade man in en ljus marmor vilket förstärker den luftiga och lyxiga atmosfären. Samtliga väggar målades i en kall vit nyans. – För oss var det viktigt att skapa en enhetlig känsla i huset. Det skulle kännas vilsamt och finnas en röd tråd, säger Jenny. Därför valde paret att vända sig till Hans Axelsson på inredningsföretaget A & Co i Göteborg som sedan tog fram en helhetslösning för

husets interiör. – Vi ville ha en klassisk och tidlös känsla och Hans prickade helt rätt. Vi gick på hans linje hela vägen, berättar Jenny. För köket ville man på samma sätt hitta en enkel, lantlig men samtidigt modern känsla. Här var det också viktigt att inte köpa in ett standardkök utan hitta ett kök som anpassats efter husets vinklar och vrår. – Till sist hittade vi en tillverkare som gjorde platsbyggda kök. Det

kändes gediget och rejält och passade för känslan i huset, säger Alexander. SOCIALT HUS Från köket har man också god uppsikt över vardagsrummet och matplatsen, och kring köksön samlas gärna familjen för samtal och umgänge. – Det tycker jag nästan är det bästa, det här är ett väldigt varmt hus. Vi kan bjuda hem många vänner eller ha släkt som bor över, men det

känns ändå aldrig trångt. Det är ett socialt hus där alla är välkomna, säger Alexander. Nu har familjen bott i huset i drygt ett år, men menar ändå att de inte upptäckt någonting de skulle vilja ändra på. Tvärtom säger de sig trivas bättre i huset för var dag som går. – Huset har överträffat våra förväntningar, det blev så mycket bättre än någon av oss kunde tänka sig, säger Jenny. WILLA NORDIC MAGASIN #10


167 Pรฅ bottenplan finns kรถk, vardagsrum och matplats i รถppen planlรถsning,


168

Finns både för ved och gas

Styr luftspjället med fjärrkontroll

GP70/55S

Pilar 193

W66/48S

www.spismiljo.se En behagligare vardag med bostadsakustik

innertak

Högt i tak i din bostad ger ljus och luftighet, komfort för ögon och själ. Samtidigt kan en större rumsvolym upplevas som bullrig eftersom det tar längre tid för ljudet att dö ut. Med produkter från Knauf Danoline förbättrar du rumsakustiken genom att tillföra ljudabsorberande material i form av perforerade gipsskivor. knaufdanoline.se


169

MÅTTANPASSADE SKJUTDÖRRAR OCH GARDEROBSINREDNING

Vi började tillverka garderobsinredning i småländska Hillerstorp 1947. Varje skjutdörr och garderobsinredning som lämnar oss är fortfarande sågad och monterad för hand − specialgjord på millimetern efter kundens unika önskemål.

@mirro.se @mirrosweden

www.mirro.se


170

MODERNT I BOHUSLÄN TEXT: MIKAEL TORSTENSSON BILD: DEVIS BIONAZ HUS: A2924


171 EN TUFF SKIFFERFASAD SOM GIFTER SIG VÄL MED DEN BOHUSLÄNSKA GRANITEN ÄR DET FÖRSTA SOM SLÅR EN NÄR MAN BESÖKER DET FANTASTISKA HUSET MED EN VACKER UTSIKT ÖVER FJORDEN. Huset ligger på ett berg och här kan vinden friska i rejält och därför var kunden extra noga när man valde husleverantör. Den svarta skifferfasaden är karaktärsfull. Det märks att arkitekten och kunden tillsammans försökt skapa många vinklar i den moderna konstruktionen och resultatet är många läplatser. Det andra som slår en är det spektakulära perspektivfönstret som är helt utan stolpar i hörn. Inga dörrar eller fönster har synliga karmar utan tycks smita in i golv, vägg och tak. Intrycket blir mycket modernt och minimalistiskt. Huset har genomtänkta siktlinjer där man ser genom huset vilket skapar rymd och perspektiv.


172

Huset är modernt med en rustik naturnära känsla med material som ger karaktär åt allt från fasaden till detaljer som den råputsade eldstaden omgiven av futuristiskt glas

“DEN RÅPUTSADE ELDSTADEN OMGIVEN AV FUTURISTISKT GLAS"


Perspektivfönstret är helt utan stolpar i hörn. Kunden som äger huset tog aktivt del i utformningen genom hela processen.

Den svarta skifferfasaden är karaktärsfull. Det märks att arkitekten försökt skapa många vinklar i den moderna konstruktionen och resultatet är många läplatser.

173


174

Inga dörrar eller fönster har synliga karmar utan tycks smita in i golv, vägg och tak.

En snillrik detalj är fönstret i bastun som knyter samman den med perspektivfönstret ut mot fjorden genom vardagsrummet.


175 En finurlig detalj är att den generösa köksön kan förlängas ut på den stora terrassen och ge ett riktigt stort bord som sträcker sig genom den öppna vikväggen. En annan snillrik detalj är fönstret i bastun som knyter samman bastun med perspektivfönstret ut mot fjorden igenom vardagsrummet. Huset är modernt med en rustik naturnära känsla med material som ger karaktär för allt från fasaden till detaljer som den råputsade eldstaden omgiven av futuristiskt glas. Det är just detta som gör upplevelsen av huset så unik - den genomtänkta arkitekturen och möten mellan olika designelement. ARKITEKTENS UPPGIFT ÄR ATT GUIDA KUNDEN Stefan Rupert på Inobi, som har ritat huset, är en av landets bästa arkitekter. Han ritar gärna moderna hus och har samarbetat med Willa Nordic många år. - Jag lägger stor vikt vid det personliga mötet med kunden. Det är viktigt att jag och kunden lär känna och förstår varandra. Min uppgift blir ofta att guida kunden och tydliggöra det som känns viktigt och reducera det som är mindre viktigt. Att skapa ett personligt och funktionellt hem med tydlig arkitektur är något jag eftersträvar i varje projekt. ÄR DET NÅGOT DU TYCKER ÄR EXTRA VIKTIGT I SKAPANDET AV ETT NYTT HEM? - Hur ljuset spelar med både interiör och exteriör är en viktig beståndsdel. Klassiska begrepp som genomsikt/siktlinjer och rundgångskvalité är återkommande teman oavsett typ av arkitektur. Jag ritar helst vad Willa Nordic betecknar som modernt. En annan sak är att man tänker på att man ska bo i huset under många år. Barn som är små när man bygger och behöver ha sina rum nära mamma och pappa växer och behöver kanske som tonåringar en egen del av huset. Att se till att huset är flexibelt och passar i livets många olika skeenden gör också att det har en större målgrupp vid en eventuell försäljning. WILLA NORDIC MAGASIN #10


176

VELUX takfönsterkupa

VELUX takterrass

VELUX CABRIO®

Ljus. Ett enastående byggmaterial Släpp in ljuset och öppna ditt hus mot himlen. Du får inte bara en fantastisk utsikt utan också mer dagsljus och mer luft – ett friskare hem. Bilderna visar våra ’space makers’ som hjälper dig att bygga med ljus och skapar mer plats: VELUX takfönsterkupa, som med fönster i taket ger dig mer ljus, mer luft – mer rymd. VELUX takterrass, som ger dig en uteplats i solen, utan att offra rumsyta. VELUX CABRIO®, takfönstret som i en rörelse förvandlas till en balkong.


177

• • • • •

Flera modeller och storlekar Enkel montering Unik aluminiumkonstruktion Lång livslängd Minimalt underhåll

Flera av våra tak levereras med infällda spotlights

100% svensktillverkat

I vårt breda modellprogram finns ett entrétak för varje stil, tycke och smak. Entrétak som passar till såväl villor och flerbostadshus som kontor- och industrifastigheter.

Besök oss på www.designtak.se

BSH-gruppen är varumärkeslicenstagare till Siemens AG.

Designade entrétak

Ett genialiskt drag – induktionshäll med inbyggd fläkt. Utrusta köket med inductionAir EX877LX36E – en innovativ induktionshäll med flexInductionzoner och en integrerad fläkt, som automatiskt justerar effekten efter mängden matos. siemens-home.bsh-group.com/se Framtiden flyttar in. Siemens Hushållsapparater


178

SKANDINAVISK FU

I SKÅNSKA FALSTERBO HAR KRISTINA OCH MATS BYG – EN MODERN VILLA I FUNKISSTIL DÄR HAV, SKOG OC DESIGN MÖTS OCH SKAPAR ETT UNIKT BOENDE. TEXT: NORA LINDKVIST BILD: MATTIAS WELLANDER LÖFGREN HUS: A3121


179

NKIS VID ÖRESUND GT SITT DRÖMHUS H SKANDINAVISK


180 Goda Rum

Skapa utekänsla inomhus

Välj rätt träfasad till Willa Nordic Det finns flera träslag med varierande uttryck och egenskaper som är lämpliga som fasad. Vi har valt ut de träslag och de behandlingar som bäst skapar en vackert naturlig träfasad med synlig träyta. Vi har även målad panel i gran som ger huset en mer traditionell stil. Hur ser ditt drömhus ut? Inspireras på moelven.se

Dagsljus har avgörande betydelse för din hälsa och ditt välbefinnande. Kanske kan du få in mer ljus i ditt hem än du tror?

UTSIKT. Från de stora fönstren på övre plan kan man stå och blicka ut över skogen samt höra bruset från havet.

Moelven Wood Projekt 010-122 50 60 projekt.woodab@moelven.se

För Kristina och Mats var det egentligen ingen självklarhet att bygga hus. De bodde redan i en klassisk 70-tals-villa i centrala Falsterbo i Skåne och hade inga direkta planer på att flytta. Men under en av deras promenader med hundarna Rune och Börje upptäckte de en plats vid Falsterbo stadspark, en rätt så igenväxt och oattraktiv tomt men med ett fint läge bara två minuter ifrån stranden. Parets son var mycket intresserad av hus och arkitektur och kom snabbt med idén att Kristina och Mats skulle bygga eget. Men det krävdes många promenader förbi tomten innan paret själva var övertygade. – Tomten kändes rätt svår och det fanns inte heller vatten eller el indraget. Det var först svårt att se möjligheterna, säger Kristina. Efter mycket funderande började ändå en vision växa fram och i slutet av 2015 fick paret chans att köpa loss tomten. Nu började Mats och Kristina undersöka olika husleverantörer och fick snart upp ögonen för Willa Nordic som specialiserat sig på den typ av moderna hus de var intresserade av, ”ONV-hus” i dansk funkisstil. I närbelägna Höllviken hade företaget precis byggt ett sådant hus och nu blev första steget att ta bilen och åka och titta på det. – Vi älskade det, och efter den dagen tror jag vi körde förbi där minst 1000 gånger till, säger Kristina med ett skratt.


181

DET TAR OSS HUNDRA ÅR ATT BYGGA EN DÖRR Att bygga en dörr tar sin tid, som det är med äkta hantverk. Det ska sågas, hyvlas, fräsas, limmas och passas ihop. Allt detta gör vi för hand – och vi gör det noga, utan att jäkta. Men innan vi kommer så långt måste ju trädet växa upp till tätvuxet virke av högsta kvalitet. Det tar också sin tid. Tar du med det i beräkningen blir kostnaden för en dörr från SnickarPer närmast försumbar. Ännu mer så, om du också väger in hur länge den kommer att hålla.

Dörren YD 51G Spine Classic, läs mer om den och våra övriga dörrar på snickarper.se


182

LUFTIGT. Vid matbordet syns de klassiska Y-stolarna av Hans J. Wegner/Carl Hansen & Son. Tabletterna p책 bordet 채r i galvaniserad pl책t och kommer fr책n ERNST.


183

”VI BERÄTTADE FÖR KLAS VAD VI TYCKTE OM OCH HAN FÖRSTOD PRECIS HUR VI HADE TÄNKT OSS DET”

HUNDLIV. Här har Börje och Rune ett härligt hundliv: ”Det springer dagligen förbi rådjur, ekorrar och andra hundar, vilket är väldigt kul för dem”, säger Kristina.

ETT MED NATUREN Villan i Höllviken fick agera modell för parets egna hus, även om det fanns saker som Kristina och Mats ville ändra på. Paret fick snart kontakt med Willa Nordics lokala säljare som pusslade ihop dem med arkitekten Klas Sjöstrand. – Vi fick direkt en bra känsla för Klas. Vi berättade för honom vad vi tyckte om, exempelvis dansk design och museet Louisiana, och han förstod precis hur vi ville ha det, berättar Kristina. Klas ritade upp ett modernt tvåplanshus som hämtat stor inspiration från den omgivande naturen. Huset skulle byggas direkt på sanden vilket skulle ge det känslan av ett avslappnat strandhus. Med stora fönsterpartier mot den angränsande skogen skulle det dessutom få en naturnära och lugn atmosfär. – Vi ville inte att huset skulle sticka ut för mycket, utan det skulle kännas harmoniskt och gå i ett med naturen, säger Kristina.


184

BORA PURE Testvinnare BORA Pure är marknadens senaste, mest innovativa och prisbelönta bänkfläkt. Inte konstigt att vi är stolta!

”BORA Pure är den kompletta bänkfläkten” –Anbefaler.com

Hitta återförsäljare på www.mortenengebretsen.se


185

BODDE I SOMMARSTUGA I slutet av 2015 drog bygget igång och samtidigt sålde Kristina och Mats sin villa inne i Falsterbo. Nu var det bara för paret att magasinera sina möbler och försöka hitta någon annanstans att bo under byggtiden. Som tur var fick de chansen att låna ett sommarhus av ett par bekanta, ett hus som lägligt nog också låg väldigt nära deras nya tomt. – Ja, det var superbra. Vi hade bestämt oss för att om vi väl skulle bygga hus så skulle vi göra det ordentligt och vara engagerade, även om vi hade totalentreprenad. Dessutom var det väldigt roligt att se huset växa fram, säger Kristina. Under den här tiden passade Kristina och Mats även på att besöka Willa Nordics fabrik där de fick chansen att följa med när delarna till huset tillverkades. – Det var fantastiskt trevligt och är någonting jag rekommenderar till alla andra som bygger hus. Det var så häftigt att få följa med i den processen, berättar Kristina. Bygget flöt på utan problem och Willa Nordic höll sin tidsplan vilket betydde att Mats och Kristina kunde flytta in i sitt hus som beräknat, i maj 2016. Det första paret gjorde efter att huset gått igenom besiktningen var att hämta sin vinsamling som de magasinerat hos en vän till familjen under byggtiden. – Det hade jag verkligen längtat efter, framförallt då vi nu hade en speciell plats för vinet i och med den nya vinkammaren, berättar Kristina. Samma kväll valde man även att ställa till med en ordentlig fest för alla som varit inblandade i bygget. – Vi tänkte att det var lika bra att bjuda in till fest på en gång, annars skulle det aldrig bli av. Alla hade gjort ett sådant fantastiskt jobb och det var kul att kunna ge någonting tillbaka, berättar Kristina.

PRAKTISKT KÖK Det var viktigt för paret att få en rejäl köksö. Här lagar man både mat, umgås eller sitter och jobbar: ”Det var väldigt smart att installera ett eluttag i ön som man kan koppla in datorn, mobilen eller elvispen i”, säger Kristina.


186

Hissar för bostäder. Och alla andra slags miljöer & byggnader.

alt.se |

0472-390 700

NÄSTA GENERATIONS

BADRUMSINREDNING Se mer på inr.se

GENOMTÄNKT. Hela huset andas modern funktionalism och naturnära upplevelse. Användningen av trä och den stora terrassen ger ett genuint och spännande intryck.


VI HAR BYGGT HUS MED

187

WILLA NORDIC

“DET FÖRSTA PARET GJORDE EFTER ATT HUSET GÅTT IGENOM BESIKTNINGEN VAR ATT HÄMTA SIN VINSAMLING..."

ELEGANT FÖRVARING. Vinkammaren rymmer flera hundra vinflaskor och håller en temperatur på 16 grader.


188 MYSHÖRNA. I sovrummet har man skapat en mysig läshörna med utsikt över skogen. Fåtöljen är en gåva från en vän till Kristina. Skåpet från Børge Mogensens serie Öresund.

RYMLIG FÖRVARING. I anslutning till parets sovrum finns en lyxig walk in closet med förvaring från Kvänum.

NATURNÄRA. I parets sovrum var det viktigt att komma nära naturen, därför satte man in skjutbara fönster som gör det enkelt att öppna upp emot skogen.

EN BRYGGA UT I HAVET Exteriört ger huset ett slimmat uttryck med sina två mötande huskroppar och den liggande träpanelen i svart. På husets ena långsida hittar vi entrén, där arkitekten valt bort stora fönster för att minska insynen. På baksidan öppnar huset istället upp sig med de stora fönsterpartierna ut mot skogen, samt den generösa terrassen som går väl ihop med tomtens underlag i sand. – Vi ville skapa illusionen av att gå ut på en brygga i havet, och jag tycker verkligen att vi fick till den känslan. Här sitter vi gärna och dricker kaffe året om, säger Kristina. På husets andra långsida har man stora fönsterpartier i glas på båda planen, vilket betyder att skogen blir ett naturligt blickfång från såväl entrén som parets sovrum. – Man kan stå i sovrummet och se ut över skogen och samtidigt höra havets brus, berättar Kristina.

STILRENT SOVRUM. På bottenvåningen har dottern Astrid fått ett eget rum. Dottern vars namn också blev arbetstitel för hela huset – Willa Astrid.


189

KALKSTEN REGERAR. Kalksten är det dominerande materialet i husets badrum. Här är det mindre badrummet på bottenvåningen. Tvättställ från Aspen. WC, dusch och blandare från INR.

VIT BAS. Tvättställ från Aspen och blandare från INR.

SPECIALBYGGD VINKAMMARE Interiört har man framförallt satsat på hållbara material som är slitstarka samt smälter ihop väl med parets övriga inredning med mycket skandinavisk design. För golven valde man grå kalksten från Borghamn, ett klassiskt material som man även ser i många offentliga miljöer i Sverige. – Vi tycker att det är så fint med kalksten och dessutom tål det nästan vad som helst, berättar Kristina. På bottenvåningen är det öppen planlösning som gäller med hall, vardagsrum, kök och matplats i fil. Här finns också den utflugna dottern Astrids sovrum samt ett badrum med dusch. För många brukar köket vara husets hjärta, men i Kristina och Mats fall är det utan tvekan den tidigare nämda vinkammaren, i anslutning till matplatsen, som är hemmets centrala punkt. Vinkammaren måttbeställdes, tillverkades och monterades av ett företag som specialiserat sig på just vinrum och är byggd efter konstens alla regler. – Vin är ett av våra stora intressen, och det här var en dröm som gick i uppfyllelse. Det blev en rätt klassisk vinkammare stilmässigt men med alla moderna funktioner, berättar Kristina entusiastiskt. Intill matplatsen hittar man även det generösa köket, där paret gärna lagar mat tillsammans med familj och vänner. Köksön är samlingsplatsen i köket, och används både för beredning av mat men också för arbete och socialt umgänge. – Något vi är väldigt nöjda med är att vi satte in ett eluttag i köksön så att vi kan sitta där och jobba.
Det är en liten detalj, men någonting som vi haft stor nytta av.


190

”DET BÄSTA ÄR LÄGET, MED NÄRHETEN TILL SKOGEN OCH HAVET, OCH ATT HUSET SMÄLTER SÅ VÄL IHOP MED OMGIVNINGEN.”

SVART SKÖNHET. Med närhet till såväl skog som hav är det inte svårt att förstå varför paret föll för tomten.

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC

VÄRMANDE ÖPPEN SPIS I vardagsrummet finns plats för avkoppling i de sköna sofforna, och här hittar vi även det som kom att bli Mats hjärteprojekt under husbyggets gång – den öppna spisen. – Mats ritade den själv och kunde på så sätt anpassa den efter vårt hus. Nu har vi precis lärt oss elda och köpt in ved så vi klarar oss i flera år framöver, säger Kristina. En stilren trappa binder ihop de två planen, där det övre planet rymmer parets sovrum, badrum och en generös walk in closet. Här har paret skapat sig en privat avdelning där de får mer avskildhet och lugn. – Det är nästan som att bo på hotell, det känns oerhört lyxigt, säger Kristina. I badrummen är den grå kalkstenen det dominerande materialet vilket fungerar fint ihop med den moderna inredningen. I det större badrummet satsade man på en så kallad ”upplevelsedusch” som ger en känsla av att stå i ett regnfall. Dessutom valde


191

UTEPLATS ÅRET RUNT. På uteplatsen intar gärna paret sitt morgonkaffe, även under höst- och vinterhalvåret.

man bort konventionella duschväggar och måttbeställde en egen glasvägg som går att snurra 360 grader. RÄTT LIVSSITUATION Nu har paret bott i huset i ungefär ett halvår och överlag är de väldigt nöjda med hur allting blev. Från planeringsstadiet till kontakten med Willa Nordic och fram till att de flyttade in har allting flutit på utan problem, någonting de känner sig lyckligt lottade över. – Vi är så fantastiskt nöjda, det här är verkligen vårt drömhus. Det bästa är läget, med närheten till skogen och havet, och att huset smälter så väl ihop med naturen. Det enda vi egentligen saknar är väl våra barn, men så är ju livet, när de blir stora flyttar de ut, säger Kristina och fortsätter: – Men det är någonting jag tänker på när jag ser tillbaka på hela processen: vi valde rätt tid i livet att bygga hus. Nu hade vi bara oss själva att tänka på och det gjorde nog det hela mycket enklare. Att bo i sommarstuga ett halvår är kanske rätt påfrestande för en barnfamilj men för oss var det mer av ett kul projekt. Vi hade tid att sitta och fundera över detaljer, som exempelvis vilka socklar vi ville ha, och vilken typ av fasad som skulle passa bäst. Många par skiljer sig ju i samband med ett husbygge då det helt enkelt tar för mycket kraft. Därför är mitt tips till andra som funderar på att bygga hus att tänka över sin livssituation innan man sätter igång. Man måste ha tiden, och det måste vara värt det.

HUSFAKTA WILLA ASTRID Här bor: Kristina Berglund och Mats Lundh, hundarna Rune och Börje samt två utflugna barn som kommer på besök då och då. Var: Falsterbo. Byggår: 2016. Antal rum: 5 rum och kök. Boarea: 175 kvadratmeter. Tomtarea: 1000 kvadratmeter. Leverantör: Willa Nordic. Arkitekt: Klas Sjöstrand/Willa Nordic.


192

En fångststuga på en av Svalbards öar. Än idag finns det fångstmän som övervintrar som jägare ensamma på dessa helt avlägna platser under den fyra månader långa polarnatten. Solen visar sig inte någon gång under polarnatten.

Vancouver (Kanada) Seattle (USA) Forks (USA)

VÄRLDENS ÄNDE

San Fransisco (USA)

RES TILL SPETSBERGEN PÅ SVALBARD

Los Angeles (USA)

San Diego (USA) Tijuana (Mexiko)

Svalbard är isbjörnarnas rike, här finns fler björnar än människor. Isbjörnarna kan bli upp till 800 kilo tunga och de tillbringar sin tid ute på isarna där de jagar säl.

Svalbard är sista landmassan innan Nordpolen och

VI SITTER PÅ GARDERMOENS FLYGPLATS I OSLO OCH VÄNTAR PÅ ATT GÅ PÅ PLANET TILL EN AV VÄRLDENS YTTERSTA VI ALDRIG REST MED ETT LIKNANDE SÄLLSKAP. HÄR FINNS INGA AFFÄRSMÄN MED SLIPS, INTE HELLER DET VANLIGA KVINNOR IFÖRDA VÄLDIGA BOOTS. DESSA MÄNNISKOR HAR MED SIG MATSÄCK VILKEN INMUNDIGAS I VÄNTSALEN. STADSBO I JÄMFÖRELSE MED DESSA MÄNNISKOR. AV MIKAEL OCH ELISABETH TORSTENSSON


193

WILLA NORDIC

MAGASIN Resa

under vinterns fyra månader långa polarnatt får man ofta se spektakulärt norrsken.

UTPOSTER – SPETSBERGEN I ÖGRUPPEN SVALBARD I ARKTIS. VI STUDERAR VÅRA MEDPASSAGERARE OCH SLÅS AV ATT CHARTERRESEKLIENTELET. NEJ, VI BEFINNER OSS OMGIVNA AV SKÄGGIGA MÄN SOM SER UT SOM POLARFORSKARE OCH SCENEN SKULLE GÖRA MARKNADSCHEFEN PÅ FJÄLLRÄVEN TÅRÖGD. ERNEST HEMINGWAY SKULLE TAS FÖR EN STOR-


194 NORDPOLEN SVALBARD

ISLAND

Vancouver ligger som en civilisationens sista jätteö i vildmarken.

VANCOUVER TAR EMOT OSS MED SVENSKT MIDSOMMARVÄDER. GANSKA MYCKET KÄNNS SVENSKT, MEN STÖRRE OCH LITE BÅNGSTYRIGARE. VI KÖR NORRUT OCH VILDMARKEN BLIR PÅTAGLIG. MAN FLOTTAR TIMMER PÅ ENORMA FLODER OCH BERGSTOPPARNA ÄR SNÖKLÄDDA RUNT OSS. ETT VATTENFALL KASTAR SIG HUNDRA METER UTFÖR EN KLIPPA. Kanada är äventyrarnas eldorado med naturupplevelser på floder och uppe i bergen. Nybyggarandan är påtaglig. Vi tar oss söderut och kommer tillbaka till Vancouver som ligger som en civilisationens sista jätteö i vildmarken. Stadens centrum ligger på en ö och vi passar på att besöka Rogers Arena där de svenska tvillingbröderna Sedin gjort stor succé i hockeyrinken. Efter besöket i Vancouver rullar vi söderut och närmar oss gränsen till USA. Efter sedvanlig fotografering och ett mindre förhör släpps vi in i det stora landet. WASHINGTON STATE Vi bilar genom norra delen av delstaten Washington och slås av hur lätt det är att resa med bil i USA. Efter ett par timmar kommer vi fram till Seattle med sin rymdliknande skyline. Staden är stor, majestätisk och omgiven av en fabulös natur. Nere vid hamnen finns en stor marknad där fiskarna håller på att bygga stora högar av väldiga laxar från vattnen utanför staden. Man slänger fiskarna i luften över besökarnas huvuden. Marknaden heter Farmers Market och förutom fiskarna så säljs annat närproducerat i de dignande stånden som är fulla av frukt, grönsaker och mängder av pioner. Det är vackert och gemytligt. Efter ett par dagar av upplevelser i denna nordliga stad med besök på museum med mera drar vi oss mot hörnet av USA runt den lilla staden Forks, numera välkänd från Twilightfilmerna. Detta är en av världens regnigaste platser och staden omges av väldiga tempererade regnskogar där mossan hänger som stora skägg på grenarna. Mäktigt och nästan overkligt. Träden är enorma. Efter att ha sett de obligatoriska Twilightmiljöerna tar vi oss söderut längs kusten. Vägen är bitvis oerhört smal och slingrar sig genom bergen och de djupa, vackra skogarna.

En glaciär kalvar ut i havet. På Svalbard kan man uppleva naturen på nära håll.


195

WILLA NORDIC

MAGASIN Resa Svalbard bjuder på storslagna naturupplevelser året runt. På sommaren råder midnattssol och snön smälter på delar av öarna. Då bjuds det på valsafari och kajakexpeditioner med övernattning i det karja landskapet. Till vår förvåning har vi upptäckt att det går flera flyg om dagen från Oslo till Longyearbyen på Spetsbergen i Svalbard. Det är inga små plan heller utan rejäla maskiner fyllda av polarbesökare. Vi går på planet tillsammans med våra skäggmustiga reskamrater. Planet lyfter och genom fönsterna bjuds en fantastisk utsikt då vi flyger längs hela Norges dramatiska kust. Efter närmare tre timmar siktar vi Spetsbergen. Ön gör verkligen skäl för namnet där de taggiga, snöbeklädda bergen sticker upp som nålar ur det blå havet fläckat av vita isberg. Solen skiner och den blå himlen ger en fantastisk fond till den dramatiska naturen. Det syns inga mänskliga spår så långt ögat kan nå förrän vi närmar oss Longyearbyens flygplats och går ner för landning på världens nordligaste flygplats för passagerartrafik. Solen skiner från en klarblå himmel. Våra medpassagerare klär sig i enorma jackor och pälsmössor. Väl ute från planet förstår vi varför. Vinden gör att det känns som iskalla nålar träffar varje del av kroppen som inte täcks av tjocka lager päls eller goretex. Det är verkligen svinkallt. En kort fotografering gör att fingrarna fryser till stadiet just innan djupfryst, så känns det i alla fall. HYRA BIL PÅ SVALBARD? Flygplatsen är fullt modern. Vid en

kiosk kan man hyra bilar, Svalbard har bara drygt fem mil belagd väg och dessa finns i anslutning till de små boplatserna som finns och är inte anslutna till varandra. Ska man resa utanför boplatserna är det hundspann som gäller, eller snöskotrar som det finns dubbelt så många av som invånare. På sommaren kan man resa med båt i de då isfria vattnen. Västra Svalbard har ett för Arktis milt klimat, med polarmått mätt. Golfströmmen når ända hit och gör att man har isfria vatten långt in på hösten. Vi tar oss till Longyearbyen några kilometer från flygplatsen i en transferbuss, och anländer på Svalbards Hotell Polarfararen. Innanför dörren uppmanas man att ta av sig skorna och vandra runt i strumplästen i hotellet. Det känns lite annorlunda men hemtrevligt. Vi upptäcker att detta är vanligt på Svalbard och praktiseras på museer och andra offentliga lokaler där besökarna vandrar runt i raggsockor eller lånade ”foppatofflor”. Hotellet är nybyggt och har en modern stil med ett tydligt polartema. En värmande brasa sprakar i ett hörn och vårt rum är modernt och prydligt. Vi upptäcker att man har riktigt snabbt bredband. Norge har nämligen dragit fiber i havet från fastlandet så där 100 mil. Detta gör att man lätt kan kommunicera med resten av världen, en omöjlighet för inte så länge sedan. Innan flyg-

platsen invigdes 1974 var Svalbard helt isolerat under vintern då isen frös. Dessa månader sammanföll med polarnatten då solen inte visar sig på fyra månader. Det är lika mörkt klockan 12 på dagen som 24 på natten när det är som mörkast. Himlen bjuder dock på vackert norrsken över Svalbard. Nu är det vår och midnattssol. Solen går inte ner på 4 månader. En ljusfest som drar till sig miljoner av fåglar som häckar i den korta polarsommaren.

Fåglarna hämtar sin föda från de rika vattnen runt öarna. Det finns inga träd på Svalbard. Permafrosten gör att endast det översta jordlagret tinar på sommaren. Under de korta sommarveckorna blommar öns 130 blomarter. Växterna föder de tappra svalbardsrenarna som är anpassade till det tuffa klimatet på ögruppen. Dessa vildrenar är helt orädda för människor och vandrar ofta bland husen i bosättningarna. Annars präglas naturen av sten

Longyearbyen vid Adventsfjorden på Svalbard är världens nordligast belägna samhälle. Här bor ca 2000 av Svalbards totalt 2600 invånare.


196

På eftermiddagen tar vi oss till en av de många hundgårdarna runt samhället. Vi hyr hundar och slädar och ger oss ut i polarnaturen tillsammans med en beväpnad guide.

“HUNDARNA DRAR SLÄDARNA FRENETISKT TIMME EFTER TIMME UT I VILDMARKEN.”


197 under is och snö. Man har riklig tillgång till kol och på vissa platser ligger den i dager under snön. Man bryter kol i ett fåtal gruvor idag. De många linbanorna för koltransporter skvallrar om en tidigare stor kolproduktion. En ohyggligt tuff verksamhet i det enormt karga klimatet, inte minst under de många månaderna med polarnatt. På hotellet får vi veta att man inte får lämna bebyggt område utan att ha med sig ett gevär eller en pistol då risken för isbjörnsattacker är stor. Den senaste med dödlig utgång var för fem år sedan då oförsiktiga campare fick sätta livet till. Isbjörnarna är mycket nyfikna och vill undersöka allt som kan vara mat. De dras därför till tält och annat där mat kanske förvaras, berättar Kelsey Chamacho som lämnat USA för ett liv som guide i Svalbards vildmark. Överallt ser man folk i stora jackor och pälsmössa gå runt med gevär på axeln. Det känns märkligt. Här finns världens nordligaste bankkontor och det är nog det enda kontoret i världen där man kan gå in med ansiktsmask och ett gevär på axeln för att göra sina bankärenden. På Coop (världens nordligaste varuhus) får man lämna in vapnen till personalen när man ska handla sin middagsmat. Man kan hyra ett

gevär på sportaffären om man har kunskap att hantera det. VÄRLDENS NORDLIGASTE STAD Longyearbyen är ett på många sätt modernt samhälle, här finns många hotell och restauranger. Samhället har även världens nordligaste universitet med inriktning på polarforskning. På eftermiddagen tar vi oss till en av de många hundgårdarna runt samhället. Vi hyr hundar och slädar och ger oss ut i polarnaturen tillsammans med en beväpnad guide. Hundarna drar slädarna frenetiskt timme efter timme ut i vildmarken. En helt fantastisk upplevelse. Efter en sen måltid i midnattssolen, bestående av bland annat valkött och ripa ägg, somnar vi skönt i den stilla polarnatten. SISTA UTPOSTEN INNAN NORDPOLEN. Att besöka Svalbard är som att besöka en av världens sista vildmarker, gränsen till det okända. Det är inte riktigt sant, men det känns så. Européer har besökt Svalbard i hundratals år i jakt på villebråd, kol och valar. Valarna var en gång så mångtaliga att det var svårt att segla i vissa vikar och fjordar då man stötte i de väldiga djuren. Hundratals valfångstskepp dödade

På hotellet får vi veta att man inte får lämna bebyggt område utan att ha med sig ett gevär eller en pistol då risken för isbjörnsattacker är stor.

WILLA NORDIC

Spetsbergen gör skäl för namnet med sina spetsiga bergstoppar.

MAGASIN Resa


.

198

WILLA NORDIC

MAGASIN Resa

odling, väldiga fält med jordgubbar och valnötslundar. Så närmar vi oss en av västkustens mest kända städer. Vi väljer en av de åttafiliga motorvägarna den sista biten och rullar snart över Golden Gate-bron in mot San Fransiscos centrum. Staden har en speciell känsla. Många vägar är verkligen osannolikt branta och de klassiska kabeldragna spårvagnarna trafikerar några av de mest kända gatorna. Vi tar oss ner till Fisherman´s Wharf vid hamnen, parkerar bilen och spatserar tillsammans med tusentals andra i det välkända området. På en restaurang vid fiskebåtarna serveras vi nykokt krabba och andra delikatesser från havet för en ganska billig penning. Vi har fixat ett boende ganska centralt och hittar fram till en osannolik byggnad vid namn The Chateau Tivoli och vi förstår varför det kallas herrgård. Det påminner om ett gigantiskt träslott i lyxig Villa villerkulla-färgsättning och innehåller en helt unik Bed and breakfast-verksamhet. Den sympatiske föreståndaren Nicolas tar emot oss som länge saknade släktingar och bär våra tunga väskor uppför slingrande trappor till Mark Twain-rummet längst upp under takåsarna i det fantastiska huset. Rummet visar sig vara en stor del av hela vindsplanet med ett gigantiskt vardagsrum där tjejerna får sova och en stor himmelsäng i ett annat rum till oss vuxna. Utsikten över San Fransiscos takåsar är speciell och vår käre Nicolas fixar en stor bricka med ost och andra godsaker för att vi ska känna oss riktigt hemma där vi sitter i tornrummet och spelar Uno medan solen går ner över San Fransisco. På morgonen är ett gigantiskt frukostbord uppdukar i den magnifika matsalen och till vår förvåning hasar sig flera gäster ut från de minst sagt varierande gästrummen in i salongen med rufsiga hår, morgonrock

och innetofflor. Familjär stämning är en grov underdrift på denna inrättning. Staden charmar oss nästan lika mycket som Nicolas på Tivoli och vi njuter av några sköna dagar. Vägen från San Fransisco ner mot Los Angeles kantas av samhällen som vi känner igen från amerikanska tv-serier. Här börjar man känna att man är i Kalifornien. De sandiga stränderna med klassiska badvaktstorn badar i den sjunkande solens guldstinna ljus medan siluetterna av palmerna avtecknar sig mot himlen. Det är vackert, skönt och väldigt speciellt.

Det finns biografer och sedan finns El Capitan

Los Angeles tar emot med sedvanlig bravur. Många förundras över den stora staden och det är svårt att få ett grepp om den då den sträcker sig över enorma områden sammanbundna med ett tiotal motorvägar. Mest känd är stadsdelen Hollywood med sin glamour och speciella känsla. Här ligger de kända gatorna och här kan man skymta en och annan filmskådis i vimlet. Det finns även gott om personer som klär ut sig till olika filmkaraktärer och glatt poserar framför kameran för några dollar. Vi besöker den legendariska biografen El Capitan, världens bästa biograf enligt informationen. Nå väl, vad kan vara så bra, en bio är väl en bio? Men när vi sitter i den guldinklädda miljön och lyssnar på en man som spelar orgel på den väldiga scenen börjar vi förstå att vi tagit miste. Efter ett tag sjunker han och hela kyrkoorgeln ner genom golvet till publikens rungande applåder. En värd kommer fram och vi förväntar oss direktiv om att stänga av mobiltelefonen och information om att filmen strax ska börja. Men vi misstar oss.

SVALBARD ÄR FULLT AV SP SOM ATT BESÖKA ISGROTT


199

PÄNNANDE UPPLEVELSER TOR MED FANTASTISKT LJUS.


200

En grupp valrossar vilar på en strand på Svalbard. Valrossens betar kan bli upp till en meter långa. I genomsnitt är hanen tre meter lång och honan två och en halv meter. Hanen kan väga upp till 1800 kilo. Huden har en genomsnittlig tjocklek av fyra centimeter och kan stå emot en gevärskula. Bild: Grenna museum, Andréexpeditionen Polarcenter

Smålänningen Andrée från Gränna gjorde ett tappert försök att som första människa nå nordpolen med sin enorma ballong Örnen. Här syns ballongen i sitt väldiga hangar på Svalbard inför avfärden. Expeditionen var en världsnyhet och sponsrades bland annat av den svenske kungen. hundratusentals valar. Idag finns många olika valar där men vägen tillbaka är lång för dessa havets jättar. Ett annat mäktigt djur är valrossen som ligger och solar i kolonier runt om på öarna. Dessa bjässar har så tjock hud att det är svårt att penetrera den med ett gevärsskott. Trots detta jagade man dessa varelser hårt och hela samhällen utplånades, idag växer stammen igen. På öarna bor även världens nordligaste ren som lever

i det ofattbart karga klimatet tillsammans med fjällrävar och den verklige kungen av Arktis, isbjörnen. Här ökar isbjörnsstammen och idag är det fler isbjörnar på och runt öarna än det finns människor här. De väldiga djuren kan bli upp till 800 kilo tunga och de tillbringar sin tid ute på isarna där de jagar säl. Nu är det slutet av april och vår på Svalbard, det innebär ingen värme direkt, utan allt som oftast en bitande

Bild: Grenna museum, Andréexpeditionen Polarcenter

En av de sista bilderna från Andrées expedition. Efter att ballongen kraschat vandrade de tre expeditionsdeltagarna i månader över isarna. De dog på en liten ö norr om Svalbard. Man hittade resterna efter expeditionen 33 år senare, bland annat framkallningsbara filmer. Bilden är från dessa filmer. kyla och vindbyar som känns som isnålar i kinderna. Sommaren är dock på väg med en explosion av liv, miljoner fåglar och en vacker växtlighet som trotsar ett av världens tuffaste klimat. Svalbard är klassat som öken på grund av den låga mängden nederbörd som kommer ögruppen till del. SVALBARDS GLOBALA FRÖBANK I Svalbards globala fröbank en bit utanför Longyearbyen förvaras mil-

joner fröer från hela världen. Här kan världens regeringar deponera frö från sina växter för att rädda dessa om man skulle drabbas av stora naturkatastrofer eller krig, en slags försiktighetsåtgärd. Miljoner frö skyddas här av den ständiga permafrosten i stora bergrum under marken. Frövalvet inrättades på initiativ bland annat av FN:s livsmedelsoch jordbruksorganisation och kommer att finnas kvar oavsett


201

WILLA NORDIC

MAGASIN Resa

Midnatt i slutet av april på Spetsbergen. Solen går inte ner på fyra månader. Fram till maj ligger snön kvar och vädret är oftast soligt. Det är populärt att besöka Svalbard denna tid då man kan uppleva vinteraktiviteter i strålande solsken dygnets alla timmar. Hundspannssafari, scotersafari och utförsåkning längs bergssidorna är några populära aktiviteter.

strömförsörjning tack vare permafrosten. EN SMÅLÄNDSK KRASCH Longyearbyen har även flera fina museer, ett ligger i universitetet och berättar historien om öarna och dess invånare, både människor och djur, väl värt ett besök. Nere i hamnen ligger även ett museum som berättar historien om alla polarexpeditioner som använt ögruppen som avskjutningsramp för att om möjligt nå nordpolen. En av dem det berättas om är smålänningen Andrée från Gränna som gjorde ett tappert försök att som första människa nå nordpolen med sin enorma ballong Örnen. Man kan ännu idag se rester av den gigantiska hangar som den svenska expeditionen uppförde inför avfärden med ballongen som bar med sig tre ton packning. Expeditionen sponsrades av bland andra den svenska kungen och tidningen Aftonbladet. Äventyret fick ett tragiskt slut och Andrée och hans följeslagare dog efter en dramatisk kraschlandning följt av flera månaders överlevnad på isen och på en liten ö norr om Spetsbergen.

FLYTTA TILL SVALBARD? Som svensk är det fritt fram att bosätta sig på Svalbard, skatten är mycket låg. Här finns inget socialt skyddsnät och man kan bli utvisad om man inte sköter sig och följer reglerna. På Svalbard är det inte tillåtet att dö, i alla fall inte att begravas då den ständiga permafrosten gör att allt förmultnas mycket långsamt. Man får heller inte föda barn här eller ha katt. Tillgängligheten till all sorts samhällsservice är dock god i Longyearbyen i jämförelse med orter av samma storlek på fastlands Norge. Här finns ett sjukhus, skolor, barnomsorg, biograf, simbassäng, många caféer, restauranger och museum för att nämna något. Svalbard är världens nordligaste plats man kan nå med reguljärt flyg, en unik upplevelse som känns exotisk på ett oexploaterat sätt. Besök Svalbard för spännande skidåkning, unika naturupplevelser, god mat och känslan av en av världens yttersta utposter.

WILLA NORDIC MAGASIN #10

I Svalbards globala fröbank förvaras miljoner fröer från hela världen. Här kan världens regeringar deponera frö från sina växter. Miljoner frö skyddas här av den ständiga permafrosten i stora bergrum under marken.


202

FUNKIS MED ATTITYD...

GENERÖST HUS MED PLATS FÖR MÅNGA GÄSTER


VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC

TEXT: MIKAEL TORSTENSSON FOTO: RICHARD LINDOR HUS: A3239

203


204

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC


205

“WILLA NORDIC ÄR EN TRYGG PARTNER OCH GJORDE ATT ETT FÖR OSS GANSKA STORT PROJEKT KÄNDES ÖVERKOMLIGT.”

KARL OCH KAROLIN TRIVDES BRA I SITT RADHUS I CENTRALA MALMÖ. MEN NÄR BARNEN BLEV LITE STÖRRE – HUSEN OMKRING VAR VACKRA OCH CHARMIGA, DE FLESTA BYGGDA PÅ 20- ELLER 30-TALET. MEN VI HITT NADES ALLTID NÅGOT, SÄGER KARL.

Tanken på att bygga något eget växte fram – ett skräddarsytt och praktiskt hus för familjen. En dag när de var på sommarutflykt till vackra – Den kändes helt rätt. Jag har alltid drömt om att bo vid havet! Tomten var också så fin, det var en naturtomt med fina tallar och den låg in Det var inte bara tomten som var perfekt. Även samhället och trakten runtomkring var precis vad Karl och Karolin hade önskat sig. Höllviken ning av gamla hus, nybyggda villor och sommarstugor. Litet och charmigt, men ändå med flera förskolor och skolor, några affärer, restaurang – Det kändes perfekt för oss som barnfamilj. Lugnt och skönt. Bara en sån sak som att det inte var någon kö för att få dagisplats! Sagt och gjort. Tomten inköptes och det var dags att hitta drömhuset. Valet blev inte särskilt svårt. Under söndagspromenaderna inne i Malm – Vi har alltid gillat Willa Nordic-husen. De är stilrena och enkla, och på samma gång byggda med hög kvalitet och små genomtänkta detalj och vi kände oss verkligen omhändertagna, berättar Karolin. Husmodellen de föll för var ritad av arkitekt Sören Rasmussen från ONV Arkitek – Vi gillade den strama stilen och de genomarbetade designdetaljerna. Vi tyckte om planlösningen också men ville ändå göra om en del, så a mejlade ritningar och skisser mellan varandra i flera månader. Men så blev också huset precis som vi ville ha det! Ler Karl. Willa Nordics husmoduler byggs färdigt i fabrik för att sedan levereras till tomten och reses på plats. Det tar någon dag tills huset är tätt fö om huset verkligen skulle kunna resas. Men dagen för monteringen lyste solen från en klarblå himmel och det var helt vindstilla. Båda andad – Det tog cirka sju månader från monteringen av huset tills vi kunde flytta in. Under den tiden var snickare, rörmokare, elektriker och målare berättar Karolin. Idag står drömhuset vid havet färdigt. Det ligger centralt i Höllviken, i ett gammalt sommarstugeområde som långsamt förvandlas till året-r fasaden i sibirisk lärk smälter ihop med tallarna på tomten och naturen intill. På baksidan flödar ljuset in genom de stora glaspartierna. – Just glaspartierna är faktiskt helt fantastiska. På sommaren är det bara att öppna altandörrarna ut mot trädäcket och vips så suddas gräns Redan i entrén ser man ljuset från de stora fönsterpartierna i vardags-rummet. Köksdelen ligger rakt fram, med de vita, stilrena luckorna som sovrum, med det alldeles egna badrummet med dubbeldusch, är ljust och härligt. Bredvid köksdelen med den stora köksön gör man entré i b

VAD TYCKER NI MEST OM MED HUSET? Karl: – Det känns härligt att allting är helt nytt. Vi slipper underhållsbehovet för en lång tid framöver! Sen låter det här kanske tråkigt men j låga. Huset kostade cirka 4000 kronor att värma upp förra året. Det är rejält mycket lägre än i vårt gamla radhus!

Karolin: – Överhuvudtaget är huset så praktiskt och lätt att bo i. Planlösningen passar oss jättebra, med allt i ett plan. Förut bodde vi i tre pl

OM NI MÅSTE VÄLJA EN ENDA FAVORIT MED ERT NYA HUS, VAD SKULLE DET VARA? Karl: – Det blir nog planlösningen: Att huset är uppdelat i två avdelningar, ett för barnen och ett för oss. Barnavdelningen med barnens rum hemma, så är det lätt att skjuta igen. Så slipper vi störa varandra!

Karolin: – Det är svårt att välja en enda sak för det är så mycket jag gillar, som att vi har utgångar till trädgården från alla håll, och den öpp och jag eldar i den så fort jag kan. Det är underbart att stå och laga mat och kunna se elden på samma gång. Hög mysfaktor!

NU HAR NI SKAFFAT ER EN HEL DEL ERFARENHET KRING HUSBYGGE. VILKA RÅD VILL NI DELA MED ER AV TILL ANDRA SOM STÅR I BEGREPP Karolin: – Bygga hus gör man oftast bara en gång och då ska man välja precis det man vill ha, det är det värt i slutändan. Och det handlar o Jag vill också tipsa om att stå på sig med de lösningar som man vill ha. Som kund gäller det att inte nöja sig med ett ”det går inte” utan var kund sätta sig in i hela processen och vara delaktig i bygget. Det kräver mycket tid att vara på plats, kika och hålla koll men det är det värt.

Karl: – Mitt råd är att välja hussäljare med omsorg. Någon som man klickar med och som har samma vision som en själv! Jonas på Willa No kloka tips och idéer som hjälpte oss på vägen. Om vi skulle bygga hus en gång till så skulle det vara tillsammans med honom!

DET VAR FÖRSTA GÅNGEN NI BYGGDE HUS. VAR DET NÅGOT NI BLEV ÖVERRASKADE AV UNDER PROCESSEN, NÅGOT SOM INTE BLEV SOM N Karl: – Ja, faktiskt blev vi lite överraskade över hur mycket tid det ändå tog i anspråk att bygga, med alla val och frågor som vi behövde ta st

Karolin: – Det där med tomtplaneringen överrumplade mig lite. Vi fokuserade så starkt på att huset skulle bli som vi tänkt oss och tänkte int grönytor. Det var väldigt bra och kostade relativt lite. För en mindre peng fick vi en ingående plan och till och med en lista på vilka växter vi TEXT: ULRIKA LINDGREN FOTO: BJÖRN HOLMGREN

Inredningen är modern och gifter sig fint med det tuffa huset med det fantastiska ljusinläppet genom de generösa fönsterna. Utanför fortsätter de sociala utrymmena på den väl tilltagna terrassen


206

I det tuffa svarta huset med attityd bor Rikard och Linda Linge med sönerna Wilgot 18 år och Noel 16 år.

De ändringar vi gjorde från ursprungsritningen har visat sig väldigt lyckade och har gjort att huset stämmer mycket bättre med hur vår vardag ser ut.


207

På första våningen finns master bedroom med utgång direkt till terrassen. I anslutning till detta rum finns klädkammare och badrum. Hela inredningen går i samma tuffa färgskala som husets fasad sätter tonen för. HUR BESKRIVER NI PROCESSEN SOM LEDDE FRAM TILL ERT NYA HUS? - Tanken var att flytta från vårt föregående hus när barnen flyttat ut eftersom det var alldeles för stort för bara oss vuxna. Att bygga eget hus fanns egentligen aldrig i planerna då ingen av oss var särskilt intresserad av att behöva ta alla beslut förenat med ett nybygge. Plötsligt dök det dock upp en tomt som var intressant och då tänkte vi om helt och hållet, både vad gäller tiden för flytt från tidigare hus och förstås vad gäller att bygga eget istället för att köpa ett befintligt. VARFÖR VALDE NI WILLA NORDIC? - Vi tittade förstås på lite olika alternativ både när det gäller leverantörer och husmodeller. Kravet på den tomt vi köpte var att bygga ett tvåplanshus och eftersom vi helst hade byggt ett enplanshus fastnade vi för denna husmodell som var lite av en hybrid där vi har allt vi behöver på nedre plan när barnen inte bor kvar hemma längre. Efter diskussioner med lite olika leverantörer kände vi att Willa Nordic är en trygg partner och gjorde att ett för oss ganska

stort projekt kändes överkomligt. Även fast vi inte behövde slå en enda spik själva så var det många och viktiga beslut att ta vad gäller justeringar i planritning, materialval och liknande och där upplevde vi att vi fick bra respons och goda råd. Det kändes som att det var bra kvalitet både i sådana samtal och inte minst i själva huset. HUR SKULLE NI BESKRIVA ERT HUS? - Vårt hus är nog utseendemässigt lite som koriander, antingen älskar man det eller så tycker man inte om det alls. Det är ju förstås helt i vår smak eftersom vi valde det och utöver det som syns utifrån är det anpassat för våra önskemål och behov, både nu och framöver. VAD ÄR NI MEST NÖJDA MED? - De ändringar vi gjorde från ursprungsritningen har visat sig väldigt lyckade och har gjort att huset stämmer mycket bättre med hur vår vardag ser ut. Vi ville ha ett så lättskött hus som möjligt som ändå passade vår smak och budget. Exempelvis valde vi bort högt liggande extrafönster som bara skulle varit jobbiga att putsa och ljusinsläppet är fullt tillräckligt som

det är. Istället för ett extra litet sovrum som vi inte hade behov av fick vi större tvättstuga/groventré liksom hall. Att vi istället för den initialt inritade vinterträdgården valde att förstora vardagsrummet känns också som ett bra beslut.

åtminstone till största delen själv bestämt hur det ska se ut. Se till att inte bara välja hus utan även tomt som passar det liv som ska levas. Vi valde som sagt tomt utefter dess kvaliteter och sedan ett hus som passade.

ÄR DET NÅGOT SOM NI ÖNSKAR NI GJORT ANNORLUNDA? - Det är klart att det alltid finns små detaljer som man i efterhand kan fundera på om man skulle gjort på annat sätt men det enda vi har återkommit till är: Vi kunde planerat trädgården lite noggrannare från början. Med två tonåringar på övervåningen kanske vi också borde ha bett om extra ljudisolering mellan våningsplanen ;) Kanske skulle vi också ha valt att bygga ett garage istället för carport för att få ytterligare några kvadratmeter inomhusförvaring.

WILLA NORDIC MAGASIN #10

VILKA RÅD GER NI TILL DE SOM GÅR I HUSTANKAR? - Våga! Även om det är många beslut att ta och man kanske är rädd för att fatta fel beslut på vägen så är det en väldigt rolig process och inte minst väldigt roligt att flytta in i något som man


208

Huset 채r stilrent och tufft utifr책n och in. Familjen har valt stora tr채d채ck och sten och grus som ger en asiatisk touch.


209

Vårt hus är nog utseendemässigt lite som koriander, antingen älskar man det eller så tycker man inte om det alls. Det är ju förstås helt i vår smak eftersom vi valde det och utöver det som syns utifrån är det anpassat för våra önskemål och behov, både nu och framöver.

“VÅGA! ÄVEN OM DET ÄR MÅNGA BESLUT ATT TA OCH MAN KANSKE ÄR RÄDD FÖR ATT FATTA FEL BESLUT PÅ VÄGEN SÅ ÄR DET EN VÄLDIGT ROLIG PROCESS OCH INTE MINST VÄLDIGT ROLIGT ATT FLYTTA IN I NÅGOT SOM MAN ÅTMINSTONE TILL STÖRSTA DELEN SJÄLV BESTÄMT HUR DET SKA SE UT.”


210

HOPPE Stockholm för innerdörrar - den attraktiva designen med fina linjer - utrustade med patenterade HOPPE Kvick-i-sprint fastsättning, vilket ger snabbt, enkelt och stabilt montage - omfattas självklart av vår 10-åriga garanti på mekaniska funktionen

HOPPE Nordic Countries Oy · Östergatan 16 · 434 30 Kungsbacka · Tel. 0300-177 23 · Fax 0300-177 24 · info.nordic@hoppe.com · www.hoppe.com 2019-11-15-HOPPE-Anzeige-Stockholm-ITG-185x132mm-ACB.indd 1

Kvalitétskök från Tyskland

Vi har Kök o Bad som passar dig Vi erbjuder dig hela paketet från ritning & design till montering. Få upp till fem års garanti när du köper hela konceptet. Hos oss har du EN kontakt – ETT kontrakt. Välkommen till oss i Stockaryd & Habo!

Kontakta Lotta i Stockaryd 0735-28 51 02, lotta@lagerbutiken.se Kontakta Victoria i Habo 070-856 48 67, victoria@lagerbutiken.se

15.11.2019 11:56:47


211

LÅT TRÄGOLVET ANGE TONEN I RUMMET Dramatik och värme eller lugn och rymd? Oavsett vilket du väljer blir ditt trägolv från Kährs den perfekta basen i inredningen. Miljömärkt med Svanen. Läs mer om hur Kährs trägolv kan framhäva din inredningsstil på www.kahrs.com Kährs Ek Terra med utramatt lack


212

FÖLJ MED TILL ETT WILLA NORDIC DÄR DET INTERNATIONELLA MÖTER DET SVENSKA. ETT HUS HELT ANPASSAT FÖR DE SOM BOR I DET OCH TOMTEN DET ÄR BYGGT PÅ. STRAMT OCH FUNKISINSPIRERAT MOT GATAN. PÅ TRÄDGÅRDSSIDAN ÖPPNAR EN MAKALÖS INNEGÅRD TORSTE UPP SIG MED EN KÄNSLA AV INTERNATIONELL FLÄRD. DE STORA GLASPARTIERNA GÖR ATT LJUSET OCH TRÄDGÅRDEN BJUDS IN I DE STILSÄKRA MILJÖERNA. UTE OCH INNE FLYTER SAMMAN TILL EN HELHET SKAPAD AV ARKITEKT MIKAEL WIKEBORG OCH FÖRVERKLIGAD AV WILLA NORDIC.

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC

LIMHAMNEL EL LIMHAMN TEXT: MIKAEL TORSTENSSON FOTO: RICHARD LINDOR HUS: A2633


213

LLER LER LONDON


214

ENTRÉ MED KLASSISK KÄNSLA I NYMODERN TAPPNING. DET UTSKJUTANDE ENTRÉTAKET AV OLJAT CEDERTRÄ GER KARAKTÄR.


KUBISTISKA FORMER, PUTSADE MURAR OCH OLJAD CEDER. DEN VITA NEDERVÅNINGEN 215 BRYTS EFFEKTFULLT AV VACKERT LIGGANDE OLJAD CEDERPANEL. TRÄPANELEN KRAGAR UT ÖVER DEN VITPUTSADE NEDERDELEN.

GLASPARTIERNA GER ETT FANTASTISKT LJUS. INNERGÅRDEN ÖPPNAR UPP SIG OCH BLIR EN DEL AV HUSETS INTERIÖR.


216

ÖKSDELENS STRAMHET VÄGS UPP AV ARKITEKTUREN. DEN VARMA TONEN INREDNINGEN FÖRSTÄRKER GENOM FÖNSTRET SKYMTAR SEDUMTAKET ALNÖTSPANELERNA. KYL OCH FRYS, DISKMASKIN SOM HAR SAMMA FÄRG SOM GOLVET OCHOCH INREDNINGEN. GOLVET HÅLLER SAMMAN RVARING FINNS INFÄLLDA VÄGGEN AV VALNÖTSTRÄ. INREDNINGEN OCHI GÖR ATT RUMMET BOTTNAR.


217

KÖKSDELENS STRAMHET VÄGS UPP AV DEN VARMA TONEN I VALNÖTSPANELERNA. KYL OCH FRYS, DISKMASKIN OCH FÖRVARING FINNS INFÄLLDA I VÄGGEN AV VALNÖTSTRÄ.


218

TRAPPSTEGEN ÄR INFÄSTA I VÄGGEN OCH GER ETT SVÄVANDE INTRYCK. GLASSKIVAN GÖR TRAPPAN SÄKER.

RUMMEN PÅ ÖVERVÅNINGEN LIGGER I FIL SÅ ATT ALLA FÅR DEL AV DET FANTASTISKA LJUSET OCH VYN ÖVER DEN GRÖNSKANDE INNERGÅRDEN.

GOLVETS N OCH LEVA


NIVÅSKILLNADER GER EN SPÄNNANDE ANDE EFFEKT I DEN STILSÄKRA MILJÖN.

219

SEDUMTAKET VÄXLAR I FÄRG MED ÅRSTIDERNA.

GLASPARTIERNA SKAPAR RYMD OCH LJUS. INNERGÅRDEN BLIR ETT EXTRA RUM MED PLATS FÖR MÅNGA GÄSTER.


220

En dynamisk fönsterserie som ger dig fullständig frihet att välja stil och uttryck.

Fönsterserien för dig som vill välja fritt Tanum-serien från NorDan ger dig som kund möjlighet att välja “rätt” stil. Med Tanum-seriens dynamiska platform får du möjlighet att välja profil på både ut- och insida. Serien erbjuder ett stort antal kulörval redan i standardutförande. Givetvis

så finns det även många olika handtagslösningar som förstärker produkternas uttryck. Om du önskar spröjsade fönster får du med Tanums-serien marknadens största urval både vad det gäller typer av lösningar och spröjsens utformning.

www.nordan.se


221

ed m a a ll ap hy r ål hsk v T sc du

Ge ditt hus ett unikt utseende. Med det ventilerade fasadsystemet StoVentec är det enkelt att kombinera olika fasadmaterial: puts i olika strukturer och kulörer, tunt tegel, keramik, glas m.m.

rt

Grunden i StoVentec-systemet är en putsbärarskiva av innovativt glasgranulat, ett återvunnet glas-material som är beständigt mot väderpåverkan.

va rs

u lo

e

lin

www.sto.se

h ig

Co

H Omsorgsfullt byggande.

unidrain.se

JAFO_AB_VillaNordic_2020_90x132_unidrain_Highline_Custom.indd 1

Värme att längta hem till

LK Golvvärme

2019-11-22 13:28:17

Passar perfekt både vid nybygge och renovering. Tryggt, miljövänligt med överlägsen säkerhet. Vi har färdiga lösningar för: • Uterum • Enstaka rum • Nyproduktion • Renovering med krav på låg bygghöjd Att välja LK Golvvärme blir din bästa investering – den syns inte, men du kommer att längta hem till dess fördelar. Vill du installera golvvärme? Kolla in våra instruktionsfilmer på hemsidan.

lksystems.se


222

ETT LITET HUS STOR ATTITYD TEXT: MIKAEL TORSTENSSON FOTO: CARINA HEED HUS: A3312

“ATT BYGGA ETT HUS ÄR ATT


223

MED

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC

SKAPA RUM FÖR LIVET”


224

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC

VI HAR

BYGGT HUS MED

WILLA NORDIC För Robert och Ann Tapper blev ”Hus med Attityd” från Willa Nordic en fullträff.

PÅ EN HÖJD VID DEN VACKRA SJÖN VÄSMAN HAR ROBERT OCH ANN HUR BESKRIVER NI PROCESSEN SOM LEDDE FRAM TILL ERT NYA HUS? – Vi letade länge efter ett hus som verkligen hade den karaktär som vi ville ha. Ett hus som skiljer sig från mängden. När vi kom i kontakt med Willa Nordic och projektledaren Johan Olsson i Västerås kände vi att det klickade direkt. Johan lyssnade verkligen på vad vi ville och han förstod snabbt att Willa Nordics koncepthus ”Hus med Attityd” skulle passa oss som handen i handsken.

På den generösa terrassen med härlig utsikt över sjön finns ett stort utomhuskök.

Rymd, ljus och bra planlösning gör att huset känns mycket


225

Ann dukar det maffiga ekbordet. Den härliga takhöjden och det vackra ljusinsläppet ger fantastisk rymd i rummet .

TAPPER BYGGT SITT DRÖMHUS. VARFÖR VALDE NI WILLA NORDIC? – Att bygga hus var ett stort projekt för oss och vi ville verkligen hitta rätt. Det tycker vi verkligen att vi har gjort och alla som besöker vårt nya hus tycker att det är så häftigt. Willa Nordic har ju skapat många av Sveriges mest omtalade privatbostäder, ofta från ett vitt papper. Det är kanske mindre kännt att man även tagit fram koncepthus med en mycket hög designgrad och kvalitét. Dessa hus har en snabbare process och en attraktiv prisbild.

större än det är.

Huset smälter väl in i den vackra naturen.


226 Parets tuffa retrostil gifter sig perfekt med det vackra huset.


227

Bild från ett “Hus med Attityd” byggt direkt på berget.

VAD ÄR NI MEST NÖJDA MED? – Helheten är riktigt bra, planlösningen, den generösa takhöjden och de stora glaspartierna. Terrassen är en verklig favorit också. Att huset var helt utan anmärkningar vid besiktningen är en annan värdemätare som talar om riktigt bra hantverkskunnande hos Willa Nordic och entreprenörena. VAD GER NI FÖR RÅD TILL DE SOM GÅR I BYGGTANKAR? – Ta tid på er och känn in olika företag. Vi hittade inte rätt förrän vi besökte Willa Nordic och träffade Johan. Vi upplevde att Willa Nordic var mycket lyhörda för vad vi kände och önskade hela vägen. ARKITEKTEN BERÄTTAR – Jag har helt enkelt sammanfattat mitt skapande och resultatet har blivit ett hus som passar många människor men som inte är alldagligt på något sätt. Husen andas exklusivitet och samma höga designgrad som är kännetecknet för allt som Willa Nordic gör, förklarar Nils Nordkvist som är arkitekten bakom huset. Ett boende med stora glaspartier, spännande rymd med imponerande takhöjd och möjlighet till en vinterträdgård för att nämna några av alla fördelarna. En annan fördel är att huset har ett fast pris eftersom det tillhör Willa Nordics koncepthus. På Willa Nordics hemsida finns många olika koncepthus. Robert och Ann har fått ett fantastiskt boende. Perfekt läge, en terrass med ett härligt utekök där det finns plats för många människor. En plats att komma hem till. WILLA NORDIC MAGASIN #10


NEW DA

228

KUSTNÄRA STIL FRÅN

TOMTENS LÄGE MED NÄRHETEN TILL HAVET OCH UTSIKTEN MED KVÄLLSSOL VA BYGGA PÅ DEN. DE VALDE ATT LÄMNA UPPGIFTEN TILL WILLA NORDIC. TEXT: MIKAEL TORSTENSSON FOTO: PRESSBILDER HUS: A1973


NMARK

229

ANDRA SIDAN SUNDET

AR LÄTT ATT BLI FÖRTJUST I, SVÅRARE VAR DET ATT LISTA UT HUR DE SKULLE


230 “Huset smälter vackert in i träddungens grönska och ser ut som det legat där i hundratals år.”


231

ROMANTISKT HUS MED MYCKET KÄNSLA. VI VÄNDER BLICKARNA SÖDERUT MOT DEN DANSKA TRADITIONELLA STILEN. Vitputsad fasad, vasstak och spröjsade fönster. Många som gillar Willa Nordics New England hus tycker även om andra lantliga hus från Willa Nordic. Vi tar en titt på ett vitputsat hus med ett karakteristiskt vasstak. ANPASSAT TILL MILJÖN Huset smälter vackert in i träddungens grönska och ser ut som det legat där i hundratals år. Tittar man närmare ser man att huset är nybyggt och har alla de senaste finesserna, allt är utfört av skickliga hantverkare och anpassat till miljön där huset står. HISTORIENS VINGSLAG Vasstaket ger ett nästan sagolikt intryck och följer vackert rundningen över fönsterkuporna. Den klassiska nocken ger en känsla av historiens vingslag. Allt är genomtänkt in i minsta detalj. FRITIDSHUS ELLER PERMANENTBOENDE Den klassiska lantliga stilen med inspiration från vårt södra grannland eller från New Englands vindpinade stränder passar utmärkt för såväl fritidshuset som för permanentboendet. Det klassiska lantliga uttrycket ger ro i vardagen och skapar en avslappnad känsla för ledighet och umgänge. WILLA NORDIC MAGASIN #10


232

KONCEPTHUS

Det nordöstra hörnet av USA, norr om New York, består av sex små delstater som tillsammans utgör New England. Här ligger många platser vi känner namnet på från olika TV-program och varumärken som säljer inredning med marint tema som New Port, Marthas Vineyard, New Haven, Cape Cod och de två universiteten i Yale och Harvard. Hit kom det legendariska immigrantskeppet May Flower 1620 och landsatte 185 immigranter från England. De var inte de första engelska immigranterna i Amerika men många ser denna grupp som pilgrimsfäderna, de var kristna flyktingar som flydde förföljelse i England. Många dog under den första svåra tiden men genom ett avtal med indianerna och hjälp från dem så etablerades en livskraftig koloni som levde i harmoni med indianerna. Det var här den första Thanksgiving firades då de invandrade engelsmännen ville tacka för den första goda skörden. Idag är New England främst känt för den inrednings- och byggstil som härstammar från områdets många kustnära städer och samhällen. Det är vita hus med liggande panel och mörka fönsterluckor, inredningen är ofta ljus med inslag av tunga mörka möbler som ofta har mässingsdetaljer. Den marina miljön visas i inslag som detaljer från båtar, flaggor och skyltar med marint ursprung. Idag präglas stilen även av klara blåa och röda färger, ofta i form av stjärnor, på textilier. Vi bestämde oss

ATT SKAPA ETT NEW ENGLAND HUS


233 för att utforska delar av detta område, känt för sitt sköna sommarliv och flammande höstfärger i de stora lövskogarna. Vi valde att bila i New England några vinterdagar för att uppleva stillheten, milsvida stränder, mysiga pensionat, fantastiska fiskkrogar och många pittoreska städer och samhällen. Här hämtar Willa Nordic sin inspiration för att skapa genuina New England hus. Vi skapar ditt hus precis som du vill ha det. Inspirationen, erfarenheten och tipsen får du på köpet. På de kommande uppslagen presenterar vi några skisser på hus man kan utgå från eller bygga precis som de är. Vi kallar dem koncepthus. TEXT OCH BILD: MIKAEL TORSTENSSON

VAD ÄR ETT KONCEPTHUS?

Vi på Willa Nordic är övertygade om att det hem som passar dig och din familj bäst, ännu inte finns. Vi tror att det ultimata boendet är det som skräddarsys efter dina egna önskemål. Det är därför varje Willa Nordic hus är unikt. För att hjälpa dig i processen har vi bett några av Sveriges bästa arkitekter ta fram skisser på hus med en viss stil men med olika storlekar och planlösningar. Dessa hus har vi kallat koncepthus. Ta avstamp i någon av skisserna eller inspireras till att skapa något helt nytt. Kanske något av förslagen passar era behov som de är eller med mindre justeringar. Då går processen snabbare och du kan snabbt få en uppfattning om hur mycket ditt nya hus kommer att kosta. Bara du vet hur du vill bo. Vi hjälper dig att förverkliga din dröm.


234 ETT ARKITEKTRITAT

NEW ENGLAND

KONCEPTHUS

EASTPORT – ETT NEW ENGLAND FRÅN WILLA NORDIC Eastport är ett klassiskt New England hus. De stora glaspartierna ger ett skönt ljus och öppnar upp huset mot trädgården, de klassiska takkuporna ger karaktär åt entrésidan. Vinkeln är ett tillval som ger ännu mer utrymme för social samvaro och identitet till huset. Man misstar sig inte på inspirationen från New England som gestaltas i alla detaljer som tillsammans skapar en harmonisk helhet. I Willa Nordics New England-hus möts hundraåriga designtraditioner och småländsk husbyggarkonst, med fokus på detaljer och kvalitet. Känslan av äkta New England är unik för Willa Nordic, det upptäcker du snart själv.

MED EN DOFT AV AMERIKANSK OSTKUST Arkitekt Peo Oskarsson räknas som Sveriges främste skapare av genuina New England-hus. Peo har skapat en serie skisser på hus som inspirerats av den specifika stilen som vuxit fram ur de gamla kolonierna norr om New York på USA:s ostkust.

Eastport är ett klassiskt New England hus. De stora glaspartierna ger ett skönt ljus och öppnar upp huset mot trädgården, de klassiska takkuporna ger karaktär åt entrésidan. Vinkeln är ett tillval som ger ännu mer utrymme för social samvaro och identitet till huset.

NEW ENGLAND

EASTPORT NAMN: EASTPORT STORLEK: 157,1 M2 ARKITEKT: PEO OSKARSSON STIL: TIDLÖST NEW ENGLAND FAKTA: 1,5-PLANSHUS 4 SOVRUM 2 BADRUM/TOALETTER


235

De klassiska takkuporna ger karaktär åt entrésidan på New England-huset Eastport från Willa Nordic.

Man misstar sig inte på inspirationen från New England som gestaltas i alla detaljer som tillsammans skapar en harmonisk helhet. I Willa Nordics New England hus möts hundraåriga designtraditioner och småländsk husbyggarkonst, med fokus på detaljer och kvalitet. Känslan av äkta New England är unik för Willa Nordic, det upptäcker du snart själv.


236

ETT ARKITEKTRITAT

KONCEPTHUS

NEW ENGLAND

ETT ARKITEKTRITAT

NEW ENGLAND Willa Nordics New England hus har inspirerats av den specifika stilen som vuxit fram ur de gamla kolonierna norr om New York på USA:s ostkust.

NEW ENGLAND

DM

CONWAY NAMN: CONWAY STORLEK: 178,2 M2 ARKITEKT: PEO OSKARSSON STIL: TIDLÖST NEW ENGLAND FAKTA: 2-PLANSHUS 4 SOVRUM 2 BADRUM/TOALETTER

MATPLATS 11.5 m²

KÖK 11.0 m²

102

UGN MIC

103

F KS

VARD.RUM 31.2 m²

ENTRE

104

101

G:6 ELC

SOVRUM 8.9 m²

107 G:6

MMC

ST

TVÄTT

105

WC/D

VP

106

VM

TT TM


237

Conway är ett hus som har generösa utrymmen för social samvaro. Den öppna planlösningen och den imponerande takhöjden vid matplatsen och trappan ger en fantastisk rymd. Huset har fyra sovrum. De generösa fönstren och glaspartierna gör att ljuset blir en del av inredningen och att ute och inne smälter samman på ett unikt sätt. Man misstar sig inte på inspirationen från New England som gestaltas i alla detaljer som tillsammans skapar en harmonisk helhet. I Willa Nordics New England hus möts hundraåriga designtraditioner och småländsk husbyggarkonst, med fokus på detaljer och kvalitet. Känslan av äkta New England är unik för Willa Nordic, det upptäcker du snart själv.


KONCEPTHUS

238

ETT ARKITEKTRITAT

NEW ENGLAND

DM

UGN MIC

DM

KS

UGN MIC ST TT TM

VP

F

KS

F

ST TT TM

VP

Willa Nordics koncepthus är hus skapade för ett modernt boende. En snabbare process och lättare val helt enkelt.

DM

KS UGN MIC ST TT TM VP

F


239

G:6 G:6

G:6

VL

NEW ENGLAND

G:6 G:6

G:6

VL

Portland är ett hus med öppen planlösning och generösa utrymmen för social samvaro. På andra våningen finns fyra sovrum, ett vardagsrum och bra med utrymmen för förvaring. Den klassiska balkongen ger en extra dimension åt huset. De generösa fönsterna och glaspartierna gör att ljuset blir en del av inredningen och att ute och inne smälter samman på ett unikt sätt.

PORTLAND NAMN: PORTLAND STORLEK: 171 M2 ARKITEKT: PEO OSKARSSON STIL: TIDLÖST NEW ENGLAND FAKTA: 2-PLANSHUS 4 SOVRUM 3 BADRUM/TOALETTER


240 VAD ÄR ETT KONCEPTHUS? Vi på Willa Nordic är övertygade om att det hem som passar dig och din familj bäst, ännu inte finns. Vi tror att det ultimata boendet är det som skräddarsys efter dina egna önskemål. Det är därför varje Willa Nordic hus är unikt. För att hjälpa dig i processen har vi bett några av Sveriges bästa arkitekter ta fram skisser på hus med en viss stil men med olika storlekar och planlösningar. Dessa hus har vi kallat koncepthus.

KONCEPTHUS

Ta avstamp i någon av skisserna eller inspireras till att skapa något helt nytt. Kanske något av förslagen passar era behov som de är eller med mindre justeringar. Då går processen snabbare och du kan snabbt få en uppfattning om hur mycket ditt nya hus kommer att kosta. Bara du vet hur du vill bo. Vi hjälper dig att förverkliga din dröm.

GRAFISK

FUNKTIONALISM RITAT AV ARKITEKT LARS CARLSSON


241

EDGE

– ETT TIDLÖST HUS FRÅN WILLA NORDIC

Arkitekt Lars Carlsson har skapat ett modent koncepthus med fasad av spontad träpanel vilket ger en modern träkänsla. Konceptet kallas ”EDGE”. Den enkla och avskalade exteriören smälter fint in i det omgivande landskapet och den öppna interiören med dess rena ytor och stora fönsterpartier låter naturen utanför bli en del av boendet. – Det som är genuint vackert kommer alltid att vara vackert. Det som är estetiskt tilltalande bara för att det är modernt kommer att förlora sin skönhet. Ett estetiskt vackert hus kan se ut på många olika sätt och ett sådant hus håller genom tiderna. EDGE är tidlösa hus med ett modernt uttryck, säger Lars.


242

EDGE

KONCEPTHUS

– ETT TIDLÖST HUS FRÅN WILLA NORDIC NAMN: EDGE medium STORLEK: 122,2 KVM ARKITEKT: LARS CARLSSON STIL: MODERNT FAKTA: 1-PLANSHUS 3 SOVRUM 2 BADRUM/TOALETTER

Den enkla och avskalade exteriören smälter fint in i det omgivande landskapet och den öppna interiören med dess rena ytor och stora fönsterpartier låter naturen utanför bli en del av boendet.


243

Arkitekt Lars Carlsson har skapat ett modernt koncepthus med fasad av spontad träpanel vilket ger en modern träkänsla. Konceptet kallas ”EDGE”.

EDGE

– ETT TIDLÖST HUS FRÅN WILLA NORDIC NAMN: EDGE large STORLEK: 148,1 KVM ARKITEKT: LARS CARLSSON STIL: MODERNT FAKTA: 1-PLANSHUS 4 SOVRUM 2 BADRUM/TOALETTER

EDGE

– ETT TIDLÖST HUS FRÅN WILLA NORDIC

WILLA NORDIC KONCEPT ÄR HUS SKAPADE FÖR ETT MODERNT BOENDE. EN SNABBARE PROCESS OCH LÄTTARE VAL HELT ENKELT. VI HAR LÅTIT NÅGRA AV SVERIGES FRÄMSTA ARKITEKTER FÅ FRIA HÄNDER ATT SKAPA UNIKA BOENDE FÖR DEN MODERNA FAMILJEN.


244

Vi försäkrar husdrömmar

Med Benders takpannor och marksortiment går det lättare än någonsin för dig att förädla ditt hus och din tomt. Låt dig inspireras på vår hemsida www.benders.se – ta sedan raka vägen till din återförsäljare!

Läs mer om våra försäkringar, besiktningar och andra tjänster på gar-bo.se

Det naturliga valet

VI BYGGER WILLA NORDIC vi bygger Willa Nordic PÅ TOTALENTREPRENAD på totaleNtrepreNad I SMÅLAND. i SmålaNd.

Fransson & Nordh och Willa Nordic Fransson & Nordh och Willa Nordic är systerbolag i WINO-Koncernen. är systerbolag i WiNo-Koncernen.

En kontakt Ett Kontrakt


245

NILS NORDKVIST HAR SKAPAT HUS I ÅRTIONDEN. DEN SAMLADE ERFARENHETEN HAR GIVIT EN UNIK INSIKT I HUR MAN PLANERAR SITT BOENDE FÖR ATT DET SKA FUNGERA UNDER MÅNGA ÅR. DET ÄR DETTA SOM ÄR UTGÅNGSPUNKTEN FÖR HUS MED ATTITYD.

ETT LÄTTARE VAL I husen som ingår i våra koncepthus har arkiteten valt material och detaljer baserat på sin erfarenhet av att skapa harmoniska miljöer. Husen har hög funktionalitet och en prisbild som passar många människor. Nils bidrag heter HUS MED ATTITYD. Ett fantastiskt boende med stora glaspartier, spännande rymd med imponerande takhöjd och en vinterträdgård för att nämna några av alla fördelarna. En annan fördel är att huset har ett fast pris eftersom det tillhör våra koncepthus. ANPASSAT På de kommande sidorna tittar vi närmare på HUS MED ATTITYD. Naturligtvis kan man få sitt hus precis som man vill ha det. För andra känns det tryggt och besvärsfritt att någon med stort kunnande och lång erfarehet har gjort valen åt en. Ibland blir det den bästa lösningen. Läs mer om koncepthus på www.willanordic.se.

ARKITEKT

KONCEPTHUS

– Jag har helt enkelt sammanfattat mitt skapande och resultatet har blivit ett hus som passar många människor men som inte är alldagligt på något sätt. Husen andas exklusivitet och samma höga designgrad som är kännetecknet för allt som Willa Nordic gör, förklarar Nils.

NILS NORDKVIST

“ATT RITA ETT HUS ÄR ATT SKAPA RUM FÖR LIVET”


KONCEPTHUS

246

HUS MED

ATTITYD – FRÅN WILLA NORDIC

LJUS OCH RYMD

– Jag laborerar mycket med olika takhöjder vilket skapar spännande rymd och upplevelser i rummet. Husen upplevs som mycket större än vad de är, säger arkitekt Nils Nordkvist.

TUFF FASAD – NÄSTAN UNDERHÅLLSFRI

– Vi använder liggande panel som vi valt att bryta av med en fiber-cementskiva som ger ett spännande intryck. Denna skiva är nästan helt underhållsfri och mer kostnadseffektiv än att gjuta eller putsa en murad vägg.

ETT ARKITEKTRITAT HUS MED ATTITYD

Arkitekt Nils Nordkvist har gjort valen åt dig i de HUS MED ATTITYD som ingår i koncepthus. Dessa hus har tydligare val och en snabbare process. Kvaliteten, designgraden och tryggheten är densamma som hos alla Willa Nordic.


ATTITYD – FRÅN WILLA NORDIC

NAMN: 131-H1 STORLEK: 130,7 KVM ARKITEKT: NILS NORDKVIST STIL: MODERNT FUNKISHUS FAKTA: 1-PLANSHUS 4 SOVRUM 2 BADRUM/TOALETTER

112

111

WC/D 2.7 m²

ARBETS/GÄSTRUM 9.6 m²

SOVRUM 10.1 m²

(80x80)

KLK. 1.0 m²

102

101 ENTRE' 5.6 m²

ELC

SOVRUM 9.1 m²

103

TVÄTT/GROVENTRE' 7.0 m² VM

MMC

GVF

110 VINTER TRÄDGÅRD 6.1 m²

(90x90)

Takhöjd 2,5m

9x21 Skjutparti

HUS MED

Förstärkning för solraster

247

HALL 3.2 m²

108

109 VARD.RUM 17.3 m² h Tak

öjd

2,9

5m

MATPLATS 16.7 m²

104 BAD 4.3 m²

107 MOBIL KÖKSÖ

GVF

KÖK 13.5 m²

KLK. 2.4 m²

105

Förstärkning för solraster

U KÖK ALTERNATIV

106 Förstärkning för solraster

MASTERBEDROOM 15.6 m²

Förstärkning för solraster

BET.

ANT.

REVIDERINGEN AVSER

DATUM.

STATUS

URSPRUNGSARKITEKT

Utgåva 6

Nils Nordkvist

WILLA

Willa Nordic AB Bäckgatan 5 S-570 02 Stockaryd

form bygger på funktion

Tel +46 382 181 000 Fax +46 382 200 24

NORDI

FASTIGHET

Attityd 131-H1

Alla rättigheter till denna ritning tillkommer exklusivt Willa Nordic AB och skyddas av upphovsrättslagen. Ritningen får ej kopieras, ändras, spridas eller på annat sätt användas utan Willa Nordic AB:s skriftliga godkännande.

RITAD

PRA DATUM

2013

CAD NR.

13111 SKALA

BYGGHERRE

1:100

TYP AV RITNING

RITNING

PROJEKT

Plan 1

HUS MED

ATTITYD – FRÅN WILLA NORDIC

NAMN: 131-H3 STORLEK: 173,5 KVM ARKITEKT: NILS NORDKVIST STIL: MODERNT FUNKISHUS FAKTA: 2-PLANSHUS 6 SOVRUM 3 BADRUM/TOALETTER

1311

A-01


KONCEPTHUS

248

HUS MED – FRÅN WILLA NORDIC

NAMN: 131-H2 STORLEK: 130,7 KVM ARKITEKT: NILS NORDKVIST STIL: MODERNT FUNKISHUS FAKTA: 1-PLANSHUS 4 SOVRUM 2 BADRUM/TOALETTER

WC/D 2.6 m²

ARBETS/GÄST RUM 9.6 m²

KLK. 1.0 m²

GVF

102

101 ENTRE' 5.6 m²

(80x80)

103

ELC

SOVRUM 9.1 m²

MMC

TVÄTT/GROV ENTRE' 7.0 m²

VINTER TRÄDGÅRD 6.1 m²

VM

(90x90)

Takhöjd 2,5m

104

110 Skjutparti

ATTITYD

112

111 SOVRUM 10.1 m²

HALL 3.1 m²

108

109 VARD.RUM 17.3 m² h Tak

ö

m ,95 jd 2

MATPLATS 16.7 m²

BAD 4.3 m²

107 MOBIL KÖKSÖ

GVF

KÖK 13.5 m²

KLK. 2.4 m²

105

U KÖK ALTERNATIV

106 MASTERBEDROOM 15.5 m²

BET.

ANT.

REVIDERINGEN AVSER

STATUS

Utgåva 6

WILLA

Willa N Bäckg S-570

form bygger på funktion

Tel +4 Fax +4

NORDI

FASTIGHET

ATTITYD 131-H2 BYGGHERRE

TYP AV RITNING

Plan 1

HUS MED

ATTITYD – FRÅN WILLA NORDIC

NAMN: 131-H4 / INREDD VIND STORLEK: 213,1 KVM ARKITEKT: NILS NORDKVIST STIL: MODERNT FUNKISHUS FAKTA 1,5-PLANSHUS 7 SOVRUM 3 BADRUM/TOALETTER

“HUS MED ATTITYD INGÅR I KONCEPTHUS. DESSA HUS HAR TYDLIGARE VAL OCH EN SNABBARE PROCESS. KVALITETEN, DESIGNGRADEN OCH TRYGGHETEN ÄR DENSAMMA SOM HOS ALLA WILLA NORDIC."


249

Hus med attityd 131-H4. Denna bild är inspirerad av Hus med attityd men stämmer inte i alla detaljer, extrautrustning med mera kan förekomma.

131-H4 130,7 KVM / OINREDD ÖVERVÅNING

131-H4 213,1 KVM / INREDD ÖVERVÅNING


250

VALET AV FASAD GER Originalbild av ett unikt Willa Nordic med vit fasad med inslag av cederträ.

LÄS OM DETTA “HUS MED ATTITYD” PÅ SIDORNA 202-209 Detta hus är ett exempel på koncepthuset “Hus med attityd”. Kunden har valt att inte ha några fasadskivor utan svartlaserad panel på hela huset vilket ger ett sobert och tufft uttryck. Man har även valt lägre fönster och några andra anpassningar. Läs om huset på sidorna 202 - 209.


HUSET OLIKA UTTRYCK

251

KONCEPTHUS

Redigerad bild av ett unikt Willa Nordic för att visa hur huset skulle se ut med svarta fasadskivor och några andra mindre justeringar.

LÄS OM DETTA “HUS MED ATTITYD” PÅ SIDORNA 82-91 Detta hus är ett exempel på koncepthuset “Hus med attityd”. Kunden har valt att inte ha någon panel utan vita fasadskivor på hela huset vilket ger ett ljust och ikoniskt uttryck. Läs om huset på sidorna 82-91.


252

NIVEAU – FRÅN WILLA NORDIC

Arkitekt Jenny Eklund har skapat en serie hus som vi kallar NIVEAU. VARFÖR KALLAS DITT KONCEPTHUS NIVEAU? – Tanken var att ta fram ett modernt hus i två plan. Då kom tanken in på flera nivåer, det vill säga Nivå. Jag tittade på olika språk för just namnet nivå och fastnade för det franska namnet, Niveau.

KONCEPTHUS

VEM PASSAR DETTA HUSET TILL? – Det passar för många olika familjer. Till exempel den yngre, lilla familjen som vill hålla ned kostnaden men vill ha Willa Nordics kvalitet och design. HUR HAR DU TÄNKT NÄR DU RITAT PLANLÖSNINGEN? – Jag ville skapa ett modernt hus med en planlösning med mycket ljus och öppenhet mellan dom sociala ytorna, vilket också gör att huset känns större. 2,7 meter i takhöjd och med fönster ända upp till tak vid utvalda ställen, vilket ger ett modernt intryck både interiört och exteriört. Man ska ha möjlighet att växa i huset, skapa ett sovrum till i vardagsrummet om det behovet uppkommer. Det är ett stort allrum på övervåningen som minimerar hallar. Huset andas modernitet med inslag som stora fönster, rak trapp, stor köksö och flera fasadmaterial.

NIVEAU – FRÅN WILLA NORDIC

NAMN: NIVEAU VINKEL STORLEK: 172 KVM ARKITEKT: JENNY EKLUND STIL: MODERNT FUNKISHUS FAKTA: 2-PLANSHUS 3-4 SOVRUM 2 BADRUM/TOALETTER MÖJLIGHET TILL BASTU

VILKA ALTERNATIVA PLANLÖSNINGAR FINNS DET? – Man kan bygga till en vinkel på huset så att vardagsrummet blir större, samt att det blir en terrass på den vinkelutbyggnaden på övre planet. Då vardagsrummet blir större kan man välja att göra ett sovrum i den främre delen. Det går bra att göra mindre justeringar med innerväggarna, så länge man inte påverkar den bärande konstruktionen. Man kan till exempel förlänga huset utan några problem.


253

NIVEAU – FRÅN WILLA NORDIC

NAMN: NIVEAU STORLEK: 159 KVM ARKITEKT: JENNY EKLUND STIL: MODERNT FUNKISHUS FAKTA: 2-PLANSHUS 3-4 SOVRUM 2 BADRUM/TOALETTER MÖJLIGHET TILL BASTU

HUR HAR DU TÄNKT RUNT FASADEN OCH EXTERIÖREN? – Att allt går i en mörk ton. Liggande svart panel, där vissa delar markeras lite extra med en skiva i stenmaterial som ger en spännande kontrast. Till exempel entrén markeras med en sådan skiva i båda planen, samt vinkeln på baksidan och vid dom stora glaspartierna mot trädgården. Huset känns privat och stilrent på entrésidan, för att sedan öppna upp sig mot trädgården med många glaspartier.


KONCEPTHUS

254

HUS: A2693

ONV BOLIG DANSKT DESIGNHUS SKAPAT AV SØREN RASMUSSEN

ARKITEKT SØREN RASMUSSEN HAR SKAPAT ONV BOLIG – ETT HUS FRÅN WILLA NORDIC FÖR DEN MODERNA FAMILJEN. – Min tanke var att skapa ett modernt hus med hög designgrad till ett pris som är överkomligt för många människor, förklarar Søren. Husen finns i flera olika modeller och storlekar och har en genomtänkt interiör och en tilltalande exteriör. Alla materialval är gjorda av arkitekten för att stämma i varje detalj både funktionellt och estetiskt. ONV BOLIG är ett koncepthus från Willa Nordic. Dessa hus har tydligare val och en snabbare process. Kvaliteten, designgraden och tryggheten är densamma som hos alla Willa Nordic.

Koncepthuset ONV Bolig från Willa Nordic – prisbelönt dansk design skapad av arkitekt Søren Rasmussen.


255

ONV

BOLIG NAMN: A2 STORLEK: 78,2 KVM ARKITEKT: SØREN RASMUSSEN STIL: MODERNT FAKTA: 1-PLANSHUS (FRITIDSHUS) 3 SOVRUM 1 BADRUM/TOALETTER

ONV

BOLIG NAMN: A2+ STORLEK: 97,1 KVM ARKITEKT: SØREN RASMUSSEN STIL: MODERNT FAKTA: 1-PLANSHUS (FRITIDSHUS) 4 SOVRUM 1 BADRUM/TOALETT


256

ONV KONCEPTHUS

BOLIG NAMN: A4L STORLEK: 120,3 KVM ARKITEKT: SØREN RASMUSSEN STIL: MODERNT FAKTA: 1-PLANSHUS 3 SOVRUM 2 BADRUM/TOALETTER

ONV

BOLIG NAMN: A5L STORLEK: 149,6 KVM ARKITEKT: SØREN RASMUSSEN STIL: MODERNT FAKTA: 1-PLANSHUS 4 SOVRUM 2 BADRUM/TOALETTER


ONV BOLIG

257

DANSKT DESIGNHUS SKAPAT AV SØREN RASMUSSEN

ONV Bolig. Huset på bilden är extrautrustat och anpassat.

HUS: A2413


KONCEPTHUS

258

ONV Bolig. Huset på bilden är extrautrustat och anpassat.


259

ONV

BOLIG NAMN: A4+L STORLEK: 143,3 KVM ARKITEKT: SØREN RASMUSSEN STIL: MODERNT FAKTA: 1-PLANSHUS 3 SOVRUM 2 BADRUM/TOALETTER

ONV

BOLIG NAMN: A5+L STORLEK: 171,3 KVM ARKITEKT: SØREN RASMUSSEN STIL: MODERNT FAKTA: 1-PLANSHUS 4 SOVRUM 2 BADRUM/TOALETTER


260

TOPS ON TOP Cindy Crawford på bänkskiva från Silestone Eternal Noir

A product designed by Cosentino® Kolla in inspiration på cosentino.com | Följ oss på F ö COSENTINO GÖTEBORG Lärjeågatan 6, 415 25 Göteborg customerservice.se@cosentino.com

COSENTINO STOCKHOLM Mätarvägen 29A, 196 37 Kungsängen customerservice.sthlm@cosentino.com