Willa Nordic webmagasin2

Page 1

MAGasin Willa Nordic

Design - Individualitet - Kvalitet

Webbmagasin #2

Reportage

Möt arkitekterna Nils Nordkvist och Bernt Gunnarsson!

Två unika hus med inspiration från Rivieran! Ett webbmagasin från www.willanordic.se


5 stilGrupper: ModERNT bAsic neW enGlAnD lAntliGt RoMaNTiskT Arkitekten berättar

de husdrömmar vi hittills har förverkligat har vi samlat under fem stilgrupper som vi kallar: Modernt, Basic, New England, lantligt och Romantiskt. De två husen som presenteras i detta webbmagasin hör hemma i stilgrupperna Modernt och romantiskt. se www.willanordic.se för mer information.

Lars du har ritat Lidqvists hus, berätta lite om processen

Maria och Daniel hade skrivit ner sina tankar tydligt och samlat mycket inspirationsmaterial på sådant man tycker om, både detaljer och helheten. Mia Olsson, som har sålt huset, gick igenom materialet noggrant med kunden och jag fick ett stort material att utgå från. Maria och Daniel hade gjort egna skisser som jag kunde ta avstamp i. Kundens insatts är oerhört viktig för att slutresultatet ska bli vad man tänkt sig. Min filosofi är att design inte är ett självändamål utan måste fungera i familjens vardag. Här kommer även konstruktionsbiten in, tomten spelar stor roll och även kundens budget. Min uppgift som arkitekt är att få ihop alla dessa bitar och presentera ett byggbart förslag. Det är även viktigt att huset är anpassat för de som ska bo i det idag men också med tanke på hur familjen kan tänkas se ut i framtiden. Varje kund är unik i sitt sätt att bo.

Hur ser du på vackra och moderna hus?

Det som är vackert kommer alltid att vara vackert. Det som är estetiskt tilltalande bara för att det är modernt kommer att förlora sin skönhet. Ett estetiskt vackert hus kan se ut på många olika sätt och ett sådant hus håller genom tiderna. Här är arkitektens kunnande avgörande och även ett visst arkitekturhistoriskt perspektiv

Hur tänkte ni runt exteriören av huset?

Kunden hade ett önskemål om träfasad men tyckte mycket om putsade hus också. Lösningen blev en fasad med slätspont som ger ett putsat intryck med

bibehållen träkänsla. Den mörkare delen med en altan-nisch och de svarta detaljerna ger en tydlig grafisk effekt.

Hur gick tankarna om interiören?

I detta hus möter man ljuset väldigt tydligt när man kommer in genom entrén. Man möts av en fantastisk vy över Vättern genom det stora glaspartiet. Taket är dess utom stigande vilket förstärker känslan av rymd. Huset har två tydliga delar med en ”Sov i ro del” med sovrum, ett mindre vardagsrum och familjens badrum och tvättstuga med mera. I den del man kommer in i först genom huvudentrén finns de sociala utrymmena som kök, vardagsrum och även ett gästrum som har tillgång till toalett och dusch utan att behöva använda familjens eget badrum.

Varje kund är unik i sitt sätt att bo”

Vilka är generellt de vanligaste sakerna som man som kund inte tänker på?

Man behöver ofta få in mer ljus. I detta fall gör de stora glaspartierna att ute och inne smälter samman och utsikten över Vättern blir ett konstverk som målas om var dag. Ljus är livsnödvändigt i vårt klimat. I Lidqvists hus finns ljus och utsikt från flera håll. Man brukar ofta prioritera andra utrymmen framför förvaring vilket många ångrar efteråt. I Lidqvists hus finns det dock bra tilltagna förvaringsutrymmen. Idag sparar man färre saker än tidigare och det gör att behovet av förvaring har minskat men det behövs ofta mer än man tror ändå.

Arkitekt Lars Carlsson


Välkommen välKoMMen till vårt nyA WebbMAGAsin! välkommen till ett nytt nummer av Willa Nordics Webbmagasin! kul att så många läser och inspireras av våra magasin! i detta nummer lyfter vi fram två vackra hus i olika stil. ett modent hus i stockholmsområdet och en elegant villa i Jönköping med mer klassiska, romantiska drag. båda husen kan kallas kontinentala då sydeuropeiska drag finns på det moderna i form av generösa terasser och ett härligt poolområde. Det romantiska huset har släktdrag från villor i italien och frankrike. båda husen är helt anpassade till de tomter där de har byggts och till de önskemål som fanns både vad det gäller funktion och gestaltning. i detta nummer får du möta arkitekterna som skapat dessa hus. Det är arkitekt nils nordkvist som har ritat det moderna huset i stockholm

och arkitekt bernt Gunnarsson som fångat kundens önskemål och behov i den eleganta villan med en fantastisk utsikt i Jönköping.

stefan hjälmeby, marknadschef på Willa nordic


modernt med en touch av medelhavet Vi samtalar med arkitekt Nils Nordkvist om hur han skapade detta fantastiska hus. Nils visar skisser och anteckningar frĂĽn fĂśrsta mĂśtet med kunden.“Jag vill att man jobbar med planlösningen först och låter utsidan bli en konsekvens av insidan”


Nils Nordkvist är en av Sveriges intressantaste arkitekter. Hans hus, ofta med nyfunkisinfluenser, finns i hela landet. trots många år bakom ritbordet har inte inspirationen falnat, tvärtom Nils skapar hus som aldrig förr. Ett av de mest kända är uppfört i Stockholm, ett av Willa Nordic mest kända hus. Vi stämmer träff med Nils för ett samtal om husskapande i allmänhet och framtagandet av detta vackra hus i synnerhet. Nils, du har skapat hus i över 30 år vad är det viktigaste för dig när du ska ta fram ett nytt hus? – Jag vill att man jobbar med planlösningen först och låter utsidan bli en konsekvens av insidan. Familjens behov sätts i centrum. Sedan är det oerhört viktigt för mig att ett hus får en själ och att det charmar den som bor i eller besöker huset. Jag experimenterar gärna med annorlunda lösningar. Ett hus behöver inte vara lättmöblerat utan kan kräva stor omtanke, då blir det personligt. Huset behöver inte vara “perfekt” för då blir det inte så mänskligt. Du har ritat huset på bilderna, hur gick den processen till? – Jag träffade kunden tillsammans med säljaren från Willa Nordic och

samtalade med kunden om det de önskade av sitt nya boende. De hade inspirerats av hus jag ritat tidigare så jag fick en ganska bra bild av vilket uttryck de ville att deras nya hus skulle ha. Kunden ville inte att huset skulle vara för stort och planbestämmelserna tillät inga tvåvåningshus utan jag fick skapa ett hus som rent juridiskt räknas som ett och halvplanshus. Berätta om kundens önskemål – Makarna som bor i huset är verksamma inom husmäklarbranschen så de hade en bra uppfattning om hur de ville ha sitt eget hus ur många olika aspekter. På andra våningen finns kontor där man driver det egna företaget. Man ville ha ett stenhus, det blev det inte men väl ett putsat trähus som har samma utseende som ett stenhus.


Jag ritade in segment med cederträ som bryter vackert mot den vita putsen och ger dramatik och spänning åt fasaden. Man ville även ha stora fönster, i sann nyfunkisanda styrde husets insida var dessa placerades. Stora terrasser och lättskötta ytor utomhus var andra önskemål. Hur tänker du om interiören? – Funktionssambanden är viktiga, att rätt funktioner ligger bredvid varandra vilket de gör i detta hus. Köket, matplatsen, uteplatsen och vardagsrummet ligger i anslutning till varandra. Jag vill att kunden skall stå i centrum i hela processen, inte arkitekten. Det är viktigt att ha tid att diskutera och skissa, man måste lyssna på varandra. Det är denna samverkan som gör arkitektyrket så intressant, att fånga upp det som kunden vill ha och hitta en lösning som är rätt för dem både vad det gäller funktion, det estetiska uttrycket och ekonomin. TEXT: MIKAEL TORSTENSSON

“jag ritade in segment med cederträ som bryter vackert mot den vita putsen och ger dramatik och spänning åt fasaden.”

Familjen ville ha stora terrasser och lättskötta ytor utomhus.

Delar av arkitekt Nils Nordkvists anteckningar från det första mötet med kunden. Två veckor senare var huset ritat.


“Funktionssambanden är viktiga, att rätt funktioner ligger bredvid varandra vilket de gör i detta hus. Köket, matplatsen, uteplatsen och vardagsrummet ligger i anslutning till varandra.”

“Man ville även ha stora fönster, i sann nyfunkisanda styrde husets insida var dessa placerades.”


Modernt med KlAssisKt

MeD inspirAtion från 1700-tAl

Maria och Daniel bodde i en lägenhet i Jönköping men längtade efter ett modernt hus med utsikt över Vättern.

“huset sKulle Gå i KlAssisK roMAntisK stil MeD MoDernA DrAG, inGet funKishus DireKt MeD AnDrA orD, säGer bernt MeD ett leenDe.” – Vi fi ck tag i en tomt med utsikt utanför Jönköping och ritade och skissade själva på vårt drömhus, säger maria. skisserna tog vi med till olika husföretag men allt som oftast ville man standardisera och begränsa våra önskemål. – En av våra närmaste vänner hade byggt hus med Willa Nordic och rekommenderade starkt att vi skulle kontakta dem. Vår bild av Willa Nordic var att företaget stod för hög kvalitet och riktigt snygga hus och vi blev verkligen inte besvikna.


dT utsikt tack! hus

hos Maria och Daniel letHemma och italien

Arkitekt Bernt Gunnarsson har lång erfarenhet av att skapa boende för olika slags behov och önskemål.


Man ville ha pampiga fasader på alla sidor av huset. Fasaden är putsad och har slätputsade knutar och fönsteromfattningar vilket stärker intrycket av pampighet.

Kunden funderade på olika färgsättningar, en av dem var en ljusgul putsfasad med gröna fönster och ett mossgrönt tak.

ARKITEKT Bernt Gunnarsson har lång erfarenhet av att skapa boende för olika slags behov och önskemål. Bernt har bland annat ritaT ett av Willa Nordics stiliga hus som uppförts i småländska Jönköping. Vi stämmer träff med Bernt för att höra hur detta hus växte fram. Berätta lite om uppdraget – Kunden hade fått tag i en fantastisk tomt i Jönköping med bländande utsikt över stadskärnan och Vättern. På tomten fanns ett enklare hus som revs. Man ville ha ett hus med generösa utrymmen inspirerat bland annat av 1700-tals herrgårdar. Kunden hade samlat på sig mycket inspirationsmaterial och tagit bilder på hus man tyckte om. Huset skulle gå i klassisk romantisk stil med moderna drag, inget funkishus direkt med andra ord, säger Bernt med ett leende. Fast det stora runda burspråket som finns på huset förekommer faktiskt nu och då på funkishus, förklarar han. Huset har sydeuropeiska drag och man anar de vackra gamla Italienska husen i formen.

Hur tänkte ni runt fasaden? – Man ville ha pampiga fasader på alla sidor av huset. Fasaden är putsad och har slätputsade knutar och fönsteromfattningar vilket stärker intrycket av pampighet. Den vita fasaden står i stark kontrast mot det svarta taket och de svarta detaljerna på huset. Man valde bruna dörrar vilket ger ett mildare intryck, mer välkomnande än om man hade valt den striktare linjen med svarta dörrar. Fasaden har en bra harmoni. Den är inte strikt symmetrisk men det finns en jämvikt. På framsidan önskade kunden smala fönster för att begränsa insynen och det blev riktigt bra tycker jag.


Var det självkart att det skulle vara en vit fasad? – Kunden funderade på olika färgsättningar, en av dem var en ljusgul putsfasad med gröna fönster och ett mossgrönt tak, inspirerat av en gammal herrgård. Det hade fungerat väl det också och kanske varit lite djärvare, huset hade nog uppfattats som äldre med den färgskalan. Berätta om interiören – Kunden hade ett önskemål om generösa utrymmen vilket huset också har. På entréplanet finns ett generöst kök och ett stort kombinerat vardagsrum och matsal. Väl tilltagna utrymmen för tvätt gör vardagen enklare. På andra våningen ligger två sovrum, ett trevligt allrum och ett stort badrum med bastu. Här finns även ett arbetsrum med det vackra burspråket och utsikt över Vättern. Det större sovrummet har en stor klädkammare och en balkong i anslutning till rummet. I huset finns även en vinkällare och ett garage. Kunden har valt vackra klassiska material med parkettgolv blandat med dekorativa och exklusiva

klinkergolv. Husets tidlösa karaktär stärks av en vacker kakelugn och andra klassiska inslag, förklarar Bernt. Vad är det bästa med att arbeta som arkitekt? – Det är när man känner att man får kontakt med kunden och ett förtroende uppstår som gör att man vågar pröva olika tankar och möjligheter. Sedan är det alltid lika roligt när man får återkoppling och ser resultatet av det man skapat tillsammans med kunden, Willa Nordic och de duktiga entreprenörer som Willa Nordic alltid arbetar med, säger Bernt avslutningsvis. TEXT: MIKAEL TORSTENSSON FOTO: DEVIS BIONAZ


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.