Vision Höglandet #3 2024

Page 1

JUNI 2024 - STÖRST PÅ HÖGLANDET 39.495 EX!

“En av södra Sveriges största tidningar”

VISION

HÖGLANDET

ANEBY - EKSJÖ - NÄSSJÖ - SÄVSJÖ - VETLANDA

PÅ BESÖK I VÄRLDENS MINSTA HUVUDSTAD

RELATIONER”

SVENSKA BÖNDER I FÄNGELSE!

Kulturessä AV JAN BLOMGREN ”Att hantera jordens kommande undergång”

MORBERG

”JAG KAN INTE BO I STAN. JAG STÅR INTE UT MED BULLRET, TRÄNGSELN OCH BLODTRYCKET SOM STIGER.”

KENNY FRIBERG VAR GÄNGKRIMINELL ”Jag blev våldtagen och förnedrad men hittade tillbaka till livet”

LEDARE AV MIKAEL TORSTENSSON
DU
PSYKOLOG ALF B SVENSSON ”SÅ FÖRSTÖR
DINA
K
VISION HÖGLANDET
FÖLJ MED PÅ ÄVENTYR BLAND FISKARE OCH VIKINGAR I ATLANTEN FÄRÖARNA REKORDFISKE PÅ HÖGLANDET!
resa

HUVUDLÖS PRIORITERING AV SPANIEN, IRLAND OCH NORGE!

Mitt under ett brinnande krig, initierat av terrorsekten Hamas genom en bestialisk attack mot civila i Israel, väljer Spanien, Irland och Norge att erkänna Palestina som stat*. Detta trots att Hamas fortfarande håller fler än hundra oskyldiga civilpersoner som gisslan.

Ett erkännande som inte går att se på annat sätt än som ett stöd till Hamas fruktansvärda regim. Hamas vill ha ett eldupphör, något de kan få genom att omedelbart och villkorslöst släppa alla i gisslan. För några dagar sedan kunde man läsa om att Israel kunde tänka sig gå med på en vapenvila genom att släppa ett stort antal dömda palestinska fångar som sitter i israeliska fängelser, dömda för många förfärliga brott, mot att Hamas skulle släppa endast 30 av de civila, oskyldiga personerna som man har som gisslan sedan den 7 oktober förra året. När det visade sig att det inte var 30 levande personer utan liken av 30 fångar som Hamas skulle lämna ut till Israel ville inte Israel ställa upp på vapenvilan längre. Vi måste förstå att det inte är någon reguljär statsmakt vi har att göra med utan en terrorsekt med samma mål som IS – ett muslimskt kalifat utan några judar

eller kristna invånare. Det är det som menas när man sjunger ”From the river to the sea Palestine will be free” på svenska gator. Vem ska befria Palestina? Hamas eller Iran? Är det verkligen dessa terrordiktaturer som man vill se styra i Palestina? Israel är idag regionens enda demokrati och kan som sådan själva välja och avsätta sina ledare. Landets ojämförbara utveckling kommer hela regionen till del om man bara, som ett flertal arabiska länder nu gör, erkänner Israels självklara rätt att finnas.

Brist på allt utom raketer

Gaza verkar ha brist på allt utom raketer, vapen och terrortunnlar. Senast idag, någon dag efter att Spanien, Irland och Norge gjort sina folkrättsvidriga erkännande, så skickade

Hamas åtta raketer mot Tel Aviv. Gaza svälter enligt många rapporter. Varför förser då inte

Hamas sitt folk med mat istället för att kriga mot regionens enda demokrati?

Ett land som uppfyller ALLA kriterier för ett erkännande!

Man kan inte annat än häpna! Samtidigt erkänner man inte Somalilands rätt att existera trotts att man uppfyller ALLA kriterier för ett internationellt erkännande och dessutom är det mest fria och demokratiska landet på Afrikas horn och Arabiska halvön. Palestina där emot uppfyller i princip INTE ETT ENDA kriterie för ett internationellt erkännande och styrs till stora delar av en islamistiskt terrorsekt, ändå erkänns de. Världen är upp och ner!

Mikael Torstensson Vision Höglandet, juni 2024

*Ett erkännande som skamligt nog även Sverige gjort i strid med internationell praxis i bland annat Montevideokonventionen.

MAT SOM SKULLE SÄTTA

SVENSKA BÖNDER I FÄNGELSE...

1917 rasade det första världskriget i Europa. Sverige var neutralt och stod utanför striderna. Trots att Sverige var en jordbruksnation och inte medverkade i kriget hotades landet av hungersnöd, så till den grad att man plöjde upp Stockholms parker för att odla potatis och kål.

Vad har vi lärt oss av detta? Vi är mer importberoende än någonsin och maten i våra stora städer tar slut inom några veckor om inte butikerna fylls på. Ta bort möjligheten till transporter så svälter folket.

Skulle sätta svenska bönder i fängelse

Vi importerar dessutom mat som är producerad på ett sätt som skulle sätta svenska bönder i fängelse om de gjorde likadant.

Denna mat konkurrerar ut den mat som producerats i Sverige enligt svenska lagar. Det är orimligt att man kan importera mat som är producerat på ett sätt som är olagligt i Sverige. Mat där till exempel grisar pumpats fulla med antibiotika och hållits fastspända för att växa så fort som möjligt.

Vi specialiserar och koncentrerar jordbruk och djuruppfödning i allt större enheter som blir känsligare för sjukdomar och mycket sårbar för energibortfall. Försvinner elen dör djuren.

Världsledande i närproducerad mat

Istället kunde Sverige vara världsledande i närproducerad mat från hållbara lantbruk med många mindre enheter. Ett lantbruk där man odlar och föder upp djur ekologiskt, vilket kräver fler händer och därmed skapar arbeten för Sveriges många sysslolösa.

Potatisodling i Vasaparken 1917.

Foto: Stockholmskällan

Potatisodling i Vasaparken i Stockholm under första världskriget.

Återanpassa

det svenska köket

Vi kunde återanpassa det svenska köket till de råvaror som faktiskt går att producera i Sverige och ha det som grund. Kanske man kan anpassa matsedeln efter årstidernas skiftningar och landets förmåga att producera. Här är en utmaning till mediasverige, varför inte tävla i matlagning av mat som faktiskt kan produceras här och passar just den aktuella säsongen?

Ta vara på denna resurs

Många som kommit till vårt land har erfarenhet av odling och djuruppfödning, varför inte ta

Boken ”Quanto Basta” av Oliver Ingrosso

Martina Bexel (Eksjö), Veronica Johansson (Nässjö)

Boken ”Omsluten” av Annika Karlsson

Ingvor Lund (Vrigstad), Marie Ahlgren (Vetlanda), Nils NIlsson (Ormaryd)

vara på denna resurs?

Integrationen underlättas och rasism motverkas bäst genom arbete och delaktighet, inte genom bidrag och utanförskap.

Plöj idag

Låt oss plöja upp den odlingsbara jorden över hela Sverige och odla bra mat, föda upp friska djur och skapa bra, närproducerad mat nu så vi inte behöver plöja upp parkerna när krisen kommer.

Biljett IFK Värnamo

Vision Höglandet är en månatlig fyrfärgs tabloidtidning som distribueras till alla hushåll som tar emot reklam i Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Aneby och Vetlanda kommuner. Tidningen sprids även till hushållen i Lammhult och i tidningsställ. Tidningen utkommer kring den 20:e varje månad förutom i januari och juli månad. Varje tidning är fylld av positiva nyheter och berikande reportage. Du hittar intressanta motorsidor, fräscha modesidor, uppmuntrande näringslivssidor, upplysande kommunsidor och spännande tävlingar med fina vinster. I våra inspirerande resereportage utforskar vi olika destinationer vilket väckt ett brett intresse för att pröva nya resmål. Den positiva atmosfären som omger tidningen beror också på alla våra annonsörer. I varje nytt nummer erbjuder de Vision Höglandets läsare nya och prisvärda produkter och tjänster. Vision Höglandet ges ut av kommunikationsbyrån Copy Vision AB. Copy Vision AB är ett privat företag och som revisionsbyrå har vi anlitat PwC.

För insänt ej beställt material ansvaras ej. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Copy Vision förbehåller sig rätten att ej publicera icke önskvärt material. Inget material, annonser, bilder eller texter får mångfaldigas eller spridas på något sätt utan Copy Visions skriftliga medgivande. Annonser, bilder och artiklar producerade av Copy Vision är Copy Visions egendom och får ej användas i andra medier. Om tidningen bär ansvar för fel i annons ansvarar den inför beställaren med högst annonskostnaden och endast för införandet i den egna tidningen. Ansvarig utgivare: Mikael Torstensson

Foto framsidan och sidan 3: Färöarna: Istock

Morberg: Erik Olsson

Kenny: Privat/skärmdump Nyhemsveckan Fiske: Magic Mike

Krönikörer: Pressbild

Motor: CNP AB

Vision Höglandet / Copy Vision AB Domaregården 576 32 Sävsjö Telefon 0382-671 97 www.visionhoglandet.se info@copyvision.se

SVANENMÄRKET

SVANENMÄRKT

Lennart Göransson (Eksjö), Oliver Wahlström (Aneby), Thomas Eriksson (Holsbybrunn),

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 2
Trycksak 3041 0174 Trycksak 1234 5678
VISION HÖGLANDET Tack
er som tävlar och grattis alla vinnare i Vision Höglandet maj 2024! Mikael Torstensson Redaktör - mikael@visionhoglandet.se
till alla
Heléne Granman (Eksjö), Emma Swärd (Äng), Berndt Sanfridson (Aneby), Ewa Karlsson (Vetlanda), B-M Johansson (Sävsjö), Karin Romhagen (Vrigstad)

FÄRÖARNA

ISRAEL

LÄS VÅRA KRÖNIKÖRER

I DETTA NUMMER!

I detta nummer skriver professor Jan Blomgren en kulturessä där han funderar över världens undergång. Vår PT Hanna Weinéus slår ett slag för träning. Ledarskapscoachen Emmeli Ahlander uppmuntrar till att leva ett fullt liv. Psykolog Alf B Svensson delar sina bästa relationstips och andra klokheter. Vision Höglandet, juni 2024

Vi har fina studentpresenter!

Från dessa märken och många fler:

G ULD CITY

G ULD CITY

handgjorda smycken av egen design

handgjorda smycken av egen design

Vi skrotar ditt fordon!

G ULD CITY

handgjorda smycken av egen design

Vetlanda Stadshuset 0383-761136

Vi skrotar ditt

så mycket mer än en vanlig guldsmedsbutik... Vetlanda Stadshuset 0383-761136

Bildemontering • Däckverkstad

Bilverkstad • Nya/beg bildelar

Däckverkstad

så mycket mer än en vanlig guldsmedsbutik... Vetlanda Stadshuset 0383-761136

fordon!

Vi köper ditt batteri eller katalysator lätt som tungt

Lätt som tungt!

så mycket mer än en vanlig guldsmedsbutik...

lätt som tungt

Bildemontering - Däckverkstad

Bildemontering • Däckverkstad

fordon!tungt

Vi skrotar ditt

“Vi återvinner allt som rullar”

lätt som

Vi skrotarlätt Bildemontering Bilverkstad

Bilverkstad • Nya/beg bildelar

Allverkstad - Nya/beg bildelar

Vi köper ditt batteri eller katalysator

Vi köper ditt skrotfordon, trasiga fordon från lätta till tunga, batterier m.m

Fira

Nässja Norra, Vetlanda

Midsommarafton

10.00 Vi klär stången tillsammans. 14.00 Magic Kjell uppträder, alla får dansa kring stången, roliga kringaktiviteter såsom hästar, chokladhjul, tåg mm.

Fina erbjudande på mat och fika i sommarcaféet Under Eken.

tungt

Bildemontering • Däckverkstad • Nya/beg

Nässja Norra, Vetlanda

Vi köper ditt eller katalysator

Nässja Norra, Vetlanda

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 3 NU ÄVEN MED HÖGLANDETS STÖRSTA MOTORTIDNING! VISION HÖGLANDET motor 6 SIDOR MOTOR! VÄLKOMMEN! KENNY
MORBERG
hosmidsommar oss!
0381-395 00 www.eksjocamping.se

FÖLJ MED TILL

EXOTISKA

FÄRÖARNA

ATT RESA RUNT PÅ DE 18 FÄRÖISKA ÖARNA ÄR LITE SOM ATT RÖRA SIG SAGA. ÖARNAS SKÖNHET ÄR NÄSTAN OVERKLIG. VÄGARNA ÄR OFTA SMALA DE 18 ÖARNA GÅR ATT NÅ MED BIL, FÄRJA ELLER HELIKOPTER.

Dimman omsluter Färöarna som mjuk, varm, vit bomullsvadd. Det småregnar och vi ser kanske ett tiotal meter framför bilen där vi sakta tar oss fram norrut på ön Streymoy. Vi anar en brant slänt på högersidan av bilen. Man undrar hur människor kan bo här, mitt ute i Atlanten omgivna av stormar och dimma. Så plötsligt lyfter dimman och solen bryter igenom och vi förstår varför

Vi häpnar när ett landskap hämtat direkt från sagoböckerna träder fram. På ena sidan av bilen en hög slänt upp mot högplatån och på andra sidan en brant sluttning som slutar i en makalöst vacker havsvik, omgiven av små fiskarsamhällen som ståtar i grönskan. För grönt är det, något helt makalöst grönt. Längs de branta sluttningarna bryter hundratals vattenfall fram, vissa som små rännilar, andra som brusande forsar. Det är overkligt vackert, som en scen från Sagan om ringen. Vi fortsätter norrut och hamnar på ön Eystoroy. Vi klättrar upp på högplatån på smala serpentinvägar omgivna av fritt betande får med långa ruggiga pälsar. Här uppe breder hedarna ut sig och stora sjöar av regnvatten skapar floder som störtar

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 4
VISION HÖGLANDETresa

Många hus på Färöarna byggs i samma tradition som husen vikingarna byggde för 1 000 år sedan. Fasader i sten och svart slammat trä och grästak.

FÄRÖARNA

40 år i branchen

Långt ute på Nordatlanten möter vindarna från Nordpolen golfströmmen. Det är kallt, blåsigt och säreget vackert. Här seglade en gång vikingar från bland annat Höglandet i öppna båtar, utan kompass och hittade Färöarna, Island och Grönland.

med över 40 år i branchen

Hullaryd, Aneby

med över 40 år i branchen

Modernt Vaxrenseri med full utrustning. Samtliga Bimaterial till försäljning.

Hullaryd, Aneby

Naturhamnen i den legendariska byn Gjógv på Färöarna, som kan vara världens finaste.

Modernt Vaxrenseri med full utrustning. Samtliga Bimaterial till försäljning.

info@davidssonsbimaterial.com Telefon 070-561 85 63

info@davidssonsbimaterial.com

Telefon 070-561 85 63

Modernt Vaxrenseri med full utrustning. Samtliga Bimaterial till försäljning.

info@davidssonsbimaterial.com Telefon 070-561 85 63 med över 40 år i branchen

Modernt Vaxrenseri med full utrustning. med över 40 år i branchen

Modernt Vaxrenseri full utrustning.

Samtliga Bimaterial till försäljning. med över 40 år i branchen

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 5
Färöingarna är stolta över sin vackra ö-nation som formellt lyder under Danmark. Många vi träffar menar att de hellre skulle vara en del av Island som är ett land de relaterar till och ser upp till. Den charmiga Lunafågeln är en fantastik dykare.
SIG I EN ANNAN DIMENSION, I EN SMALA MEN I BRA SKICK OCH 16 AV VISION resa
VISION HÖGLANDET NORTH ATLANTIC EXPEDITION FAROE ISLANDS - ICELAND - GREENLAND FAROE ISLANDS - ICELAND - GREENLAND Hullaryd, Aneby med över
Oerhört vackert.

Vi häpnar när ett landskap hämtat direkt från sagoböckerna träder fram. På ena sidan av bilen en hög slänt upp mot högplatån och på andra sidan en brant sluttning som slutar i en makalös vacker havsvik omgiven av små fiskarsamhällen som ståtar i grönskan.

Avskilt läge...

Sagolikt landskap. Hundratals vattenfall rinner längs bergssidorna ner i havet. Naturen är påtagligt vacker. Många hus har ett avskilt läge.

“Här, mitt i Atlanten, omgivna av allt det där gröna, vid foten av bergen med tusen vattenfall bor de. Människorna som valt att leva i den andlösa skönhten, de piskande vinterstormarna och ljuvligheten när solen bryter igenom molnen som så ofta sveper in bergen i sin vita, mjuka slöja.”

ut för de branta klipporna. Målet för dagen är den legendariska byn Gjógv, som kan vara världens finaste by med sina hus med grästak, slingrande vägar, brusande fors och dess fantastiska naturhamn som ligger som insprängd i klippan, skyddad från rasande stormar. Vi tar en kopp kaffe på det fina värdshuset innan vi på nytt förundras över det gröna storslagna på väg tillbaka mot världens minsta huvudstad Torshamn.

Strålande solsken

Nästa dag möter oss med strålande solsken efter en natt av storm och regn. Färöarna byter väder många gånger om dagen. Denna dag känns stabil. Vi tar oss ner till hamnen där vi stämt träff med den före detta djuphavsdykaren Birgir Enni som lovat ta oss med på en segling med sitt skepp Norðlysið som han tar med besökare på. Styrman är Suni Sturasson, till vardags fiskare med egen båt. Ett 44 meter långt skepp som fångar upp till 15 ton makrill var dag. Fisk som fryses ner till havs på ett stort skepp från Kina, som Suni hyrt in. Fångsten lastas sedan om och skeppas till Nigeria. Suni berättar att makrillsbeståndet ökat avsevärt på senare år och därmed fiskekvoterna. En svag bris smeker de glittrande vågorna medan vi tar oss fram bland Färöarnas 18 öar och förundras över naturens storslagenhet. Vertikala klippor störtar ner i havet, tusentals häckande sjöfåglar fiskar i vattnet runt båten. Charmigast är de bedårande lunafåglarna med sina stora färggranna näbbar. De små varelserna är klumpiga på land och när de ska lyfta från vågorna, men exceptionellt bra simmare och kan dyka ner till 70 meter på sin jakt efter föda till ungarna som väntar på klipporna.

Självständighet

Kapten Birgir förklarar att han och många andra vill att Färöarna ska bli ett självständigt land och inte tillhöra Danmark som nu är

fallet.

– Man tror att Danmark ska hjälpa oss om det blir svårigheter, om vi låter dem styra. Men jag förstår inte det pratet, säger den godhjärtade men något grovhuggne färöingen, som tillbringat sitt yrkesliv djupt ner i Nordatlanten som dykare vid hamnbyggen och räddningsuppdrag.

Champions League fotboll

På kvällen tar vi oss till nationalarenan då det vankas Champions League-fotboll. Vädret är fantastiskt och solen vill inte gå ner när fjolårets färöiska mästare möter Andorras motsvarighet. Fiskarna på Färöarna hyser ett stort fotbollsintresse och man har byggt fotbollsplaner överallt på de gröna, karja öarna. Bland de knappt 50 000 invånarna finns det ett 60-tal fotbollsklubbar. I högsta divisionen Premier League spelar 10 lag, totalt finns det 4 divisioner i den färöiska herrfotbollen. Fiskarna gör processen kort med mästarna från Andorra och skickar hem dem med 5-1 i baken. Glädjen är stor bland de färöiska fansen när vi rullar hemåt i den sena kvällens solsken.

Världens minsta huvudstad

Torshamn är en förtjusande huvudstad. Med knappt 20 000 invånare ska det vara världens minsta. Staden ligger som en hästsko runt den vackra hamnen med sina två stora marinor.

Stadens centrum är charmigt med små butiker, restauranger och caféer. Vi äter lunch på

Hotell Hafna nära hamnen, trerätters för en knapp hundring – ett riktigt kap. Många hus är svartmålade med vita eller färgglada fönster och dörrar. Takbeläggningen består ofta av frodigt gräs.

Lätt att ta sig runt

Att resa runt på de 18 färöiska öarna är lite som att röra sig i en annan dimension, i en saga. Öarnas skönhet är nästan overklig.

Torshamn är världens minsta huvudstad enligt färöingarna själva. En trevlig upplevelse att shoppa, äta och fika långt ute i Nordatlanten.

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 6
På kvällen tar vi oss till nationalarenan då det vankas Champions League-fotboll.
VISION HÖGLANDETresa

Sommarerbjudande på Baazar Coffee & Home!

Skåpet på bilden heter H-361, fler bilder finns på QR-koden

Student, midsommar, dop, bröllop och födelsedagar eller något fint till dig!

@hemx_vetlanda

RING 0383-500 03 prata med Stefan!

Boka ett hembesök av en markisspecialist för ett förslag som passar ditt hus!

Alltid massor av bra erbjudande till riktigt bra priser och jag har mycket varor för snabba leveranser.

snabba leveranser ofta samma dag! Och Sveriges lägsta pris på installation.

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 7
baazar.se Delfingatan
0383-500
www.hemx.se INREDNINGSBUTIK | SOLSKYDD | GARAGEPORTAR | SPABAD
GARDINER
3A Vetlanda | www.hemx.se |
03 Våra öppettider är: Mån-Fre 10-18, Lö 10-15
|
FÖR SOMMARENS ALLA TILLFÄLLEN
PRESENTER
MARKISER INNAN SEMESTERN! Götes erbjuder
5995:SUPERPRIS! Tvättmaskin
5995:SUPERPRIS! Diskmaskin fr: 5995:SUPERPRIS! Kylskåp fr: 4995:SUPERPRIS! Spis fr: 3300:SUPERPRIS! Frysbox fr: 3995:SUPERPRIS! Ugn fr: 3995:SUPERPRIS! Häll fr: 1995:SUPERPRIS! Fläkt fr: 7495:ROSTFRITT! Kyl & frys fr: Lågprishandla i vitvaruboden i Nässjö BJÖRNBÄRSVÄGEN 24 - NÄSSJÖ ÖPPET MÅN 9-18, TIS - TOR 9-13 NÄSSJÖ - 070 - 744 05 16 3
fr:

Långt ute på Nordatlanten möter vindarna från Nordpolen golfströmmen. Det är kallt, blåsigt och säreget vackert. Här seglade en gång vikingar från bland annat Höglandet i öppna båtar, utan kompass och hittade Färöarna, Island och Grönland. Idag kan man göra samma resa från fastlandseuropa till Färöarna och Island med det färöiska bolaget Smyril Line.

VISION

HÖGLANDETresa

Vägarna är ofta smala men i bra skick och 16 av de 18 öarna går att nå med bil, färja eller helikopter. Det är smidigt att ta sig runt med egen bil. Även lokalbuss och färja är enkelt och billigt. Ett spännande sätt är att flyga helikopter. Reguljära flygningar tar passagerare till de mest avlägsna öarna för någon eller några hundringar per flygning. Utsikten över de gröna öarna får man på köpet. Det finns dock en risk att man blir strandsatt på någon avlägsen ö då man ibland ställer in flygningar

med kort varsel och då öborna, som är helt beroende av helikoptertrafiken, har förtur på flygningarna tillbaka till Torshamn.

Talar svenska

Färöingarna är skandinaver och förstår svenska. Talar de långsamt och “skandinaviskt” så är färöiska lättare att förstå än danska. Turisterna är förvånansvärt få och lokalbefolkningen mycket tillmötesgående.

Upplev Färöarna

Besök de vackra öarna, upplev stämningen, lyssna på berättelserna om vikingar, sjörövare, ond bråd död och kärlek och hopp, från ett folk som lever sina liv i hänförande skönhet, rytande stormar och påtaglig närhet till en av världens vackraste omgivningar. Dessutom förstår de vad du säger.

Text och bild: Elisabeth, Sara, Hanna och Mikael Torstensson

En svag bris smeker de glittrande vågorna medan vi tar oss fram bland Färöarnas 18 öar och förundras över naturens storslagenhet.

Färöarna har fått sitt namn av de många fåren som betar fritt på ögruppen. Pälsen blir till varma tröjor med speciella färöiska mönster.

Den första tiden i Färöarnas historia är mycket oklar. Det är möjligt att den iriske munken Brendan seglade igenom öarna på en resa i Nordatlanten. Senare emigrerade norska vikingar till öarna. Öarna ligger norr om Hebriderna, nordväst om Shetlandsöarna, väster om Norge och sydost om Island. Ögruppen är med sina 18 öar och 11 holmar, 118 kilometer lång. Kustlinjen är på 1 117 kilometer. Särskilt västkusten är markant med sina höga, lodräta fågelberg. Den genomsnittliga bergshöjden är 300 meter över havet. Det högsta berget på Färöarna är Slættaratindur som är 882 meter. Kapp Enniberg är en av Europas högsta klippor. De flesta orter ligger skyddade på östkusten vid en bukt eller fjord.

MER OM

Halva Gotland

Färöarna

Island Danmark

Färöarnas sammanlagda yta är ungefär hälften så stor som Gotlands, men har nästan lika stor befolkning, ca 50 000 invånare. I Torshamn bor omkring 20 000 personer vilket är något mindre än i Visby. Färöarna är en självstyrande del av Danmark och har dansk krona som valuta. Det finns många lägenheter och rum att hyra och ganska många hotell och vandrarhem på öarna.

Att ta sig till Färöarna

FÄRÖARNA...

Det går en färja från fastlandseuropa till Färöarna och Island. Det är det färöiska bolaget Smyril Line som seglar med båten Norröna från Hirtshals på norra Jylland i Danmark. Norröna är en trevlig båt som tar 1 482 passagerare och har flera prisvärda restauranger, soldäck, bio och butiker. Norröna går mellan Danmark, Färöarna och Island ca en gång i veckan. Kryssningen mellan Färöarna och Danmark tar 28 timmar. Se www. smyril-line.se. Resan kostar från 3000 DKR per person inklusive sovhytt. Att ta med sig bil kan vara en bra idé då det är riktigt dyrt att hyra bil, inte minst på Island om man reser vidare dit.

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 8
VISION HÖGLANDET NORTH ATLANTIC EXPEDITION FAROE ISLANDS - ICELAND GREENLAND FAROE ISLANDS - ICELAND - GREENLAND

CYKELBUTIK FIRAR SVERIGES NATIONALDAG MED MÄNGDER

PÅ ÄVENTYR I SMÅLAND

3. Typsnittet har jag justerat vissa likheter med det gamla lättare att läsa på håll.

4. Cykeln har jag också bytt dålig upplösning på den. Du ser vad jag menar om och jämför de bägge cyklarna.

Hyr kajak eller MTB-cykel för ditt äventyr i Småland. Mer information hittar du på aventyrsmaland.se

200:rabatt! Vid köp av valfri cykelhjälm! 1000:rabatt! Vid köp av valfri ny el-cykel!

500:rabatt!

köp av valfri ny cykel!

100:rabatt! Vid köp av tillbehör för 500:-

1.

Det första förslaget som jag skulle föreställa ett cykelemblem is då jag tyckte det såg lite tror mer på en logotype som er gamla logga så att folk

lite. Eller vad tror du?

Det

Fundera på

Fundera på detta så kan vi det är något du vill ändra på tycker att allt ser förjävligt

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 9
AV
ERBJUDANDEN!
Vid
KLIPP UT dina rabattkuponger och ta med!
Den blå bakgrundsfärgen nyans som tidigare.
Jag har ändrat proportionerna så att ordet Cykodel är mest. En fördel när loggan kraftigt i typ en annons. ändå ordet Cykodel som
Typsnittet har jag justerat vissa likheter med det lättare att läsa på håll.
Cykeln har jag också bytt dålig upplösning på den. Du ser vad jag menar och jämför de bägge cyklarna.
2.
3.
4.
som skulle föreställa ett cykelemblem is då jag tyckte det såg lite tror mer på en logotype er gamla logga så att folk lite. Eller vad tror du?
första förslaget
detta så kan det är något du vill ändra tycker att allt ser förjävligt börjar vi om från början Skog
d AB
& Trädgår
känner
Bandygatan 7 Nässjö - Öppet vardagar 10-18 lördagar 10-13 - Tel 0380-162 67 - www.cykodel.se - E:post: butik@cykodel.se

IFK Värnamo – BK Häcken Söndag 21 juli 16:30 UPPLEV

IFK Värnamo – Mjällby AIF Söndag 2 juni 16:30

IFK Värnamo – IFK Göteborg Söndag 7 juli 14:00

Köp biljetter på ifkvarnamo.ebiljett.nu

FOTBOLL
ALLSVENSK
I VÄRNAMO!

Fest och firande

PT:n har ordet...

FORT GJORT

Min man och jag har en liten inofficiell deal ihop. Om något inte tar mer än fem minuter, så gör man det på en gång. Det kan vara sådant som att svara på ett mejl, gå ut och slänga soporna eller bädda sängen.

Ni vet, livets små göromål som snabbt stökas bort när man väl tar tag i det. Jag skulle vilja benämna det som ”fort gjort”. Ibland packas livet på och särskilt kan det vara så i maj och veckorna innan semestern drar i gång. Då kan det sitta fint med att ha fort gjort rutiner, så som att hålla träningen vid liv.

Häromdagen så gick jag en promenad med vagnen för att få min dotter att somna. Just den dagen hade jag ett par saker jag behövde få gjort under tiden hon sov. Jag hade på känn att det kunde bli tajt att få till ett längre bra träningspass just den dagen. Så innan vi gick hem igen passade jag på att köra några rundor styrka vid en lekplats. Fort gjort och väldigt skönt. Jag kom hem igen med en go känsla i kroppen och hade ny energi för det jag skulle ta tag i. Korta stunder här och var är kanske det som fungerar vissa dagar, tänker då särskilt på småbarnsföräldrar, där tiden kan vara knapp och det är mycket som ska hinnas med. Ibland kan man känna att energin inte finns för att träna, men oftast är det precis det som behövs för att energin ska fyllas på igen.

INTRESSERAD AV SOLCELLER?

Kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök!

INTRESSERAD AV SOLCELLER?

Kontakta oss för ett

Kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök!

• Elinstallationer

En av Folkhälsomyndigheters träningsrekommendationer är att träna måttligt minst 150–200 minuter per vecka. Slår man ut det blir det 22–28 min per dag. Det är inte så mycket om man tänker efter. Så när livet packas på med skolavslutningar, studentfirande, deadlines, semestrar och allt annat där emellan, så kan det vara fint att ha ett bra träningspass i bakfickan att plocka fram. Så här kommer ett kort pass som vi kan kalla för ”22 min fort gjort”. Googla gärna på övningarna om du blir osäker på hur du ska göra. Lycka till!

”22 min fort gjort”. 2 minuter per övning. Vila 2 minuter efter första varvet. Kör 2 varv.

• Knäböj

• Mountain climbers

• Utfallssteg

• Armhävningar så många du kanresten av tiden planka

• Halva brupees

• Elinstallationer

• Larm och passage

• Kyla och värme

• Projektering

• Projektering • Fiber och data

• Solceller

• Larm och passage

• Fiber och data

• Kyla och värme

• Larm och passage

• Solceller

• Kyla och värme

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 11 VISION HÖGLANDEThälsa Vision Höglandets hälsocoach Hanna Weinéus från Krafthälsan
Krönika av PT Hanna Weinéus från Krafthälsan

VISION HÖGLANDETfiske

Betet består av boilers.

Rekordkarpen

FÖLJ MED MAGIC MIKE PÅ KARPFISKE PÅ HÖGLANDET

- Jag var ledig några dagar från jobbet förra sommaren och passade på att åka till en karpsjö mellan Vetlanda och Målilla. Det var i början av juni, fantastiskt väder.

Som vanligt fiskade jag med tre spö. Ett kastade jag långt bort mot en vasskant, de andra närmre land men jämte några näckrosor. Det var sådant härligt väder och fåglarna sjöng vackert så det spelade nästan ingen roll om jag fick någon karp. Mitt fiskeäventyr var ändå så underbart. Det var ingen karp som ville nappa första kvällen. Jag somnade skönt I mitt tält tio meter från sjön. 05.00 vaknade jag av ett skrikande larm, jag sprang fram till mina spön, det bara sprutade ut lina från min högra rulle. Det var det jag hade kastat längst bort, säkert 70 meter. Jag lyfter mitt spö och gör mothugg, jag känner att det är en stor fisk på kroken. Men hinner

inte veva in många meter förrän det tar stopp. Karpen hade simmat snett in i vassen, och där satt den fast. Inte mycket mer än att ta en båt som finns i sjön, lägga i min karpmatta i båten och även min stora håv, och ro över till vassen, samtidigt veva in linan så jag kom närmre fisken. Efter cirka fem minuter var fisken fri från vassen och rusade vidare, som tur hade jag fått i håven och kunde fånga den. Visst hade jag känt att fisken var stor, men inte så här stor. Vågen stannade på hela 17.2 kg. Den största karpen jag fångat i Sverige. Jihaaa. Några snabba bilder och givetvis en puss fick det bli innan karpen fick tillbaka sin frihet.

Magic Mike bakom sin spöställning i vänta på nappet.

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 12
Använd QR-koden att se fler fiskeäventyr Magic Mikes YouTube-kanal!
på 17,2 kg utanför

QR-koden för fiskeäventyr på YouTube-kanal!

Tidskrävande fiske

Att fiska karp kan vara väldigt tidskrävande. Du kan fiska i flera dagar innan nappet kommer, men jag lovar dig kicken du får när det elektroniska larmet tjuter och att linan rusar ut på rullen och fighten börjar så är det värt alla timmar du lagt ner bakom dina spön.

Populärt i Europa

Karpfiske är väldigt populärt i England och i södra Europa, flera av östländerna har det också som matfisk.

Här i Sverige bedriver vi ”catch & release”. Mycket beroende för att vi inte har så mycket karp i våra svenska vatten. I varmare länder, med milda vintrar, klarar sig de små nyfödda karpynglen det ljumna vattnet. Men tyvärr inte här i Sverige. Det finns anläggningar som föder upp karp till några kilo. Det är väldigt viktigt att vi behandlar fisken försiktigt. Det finns regler som att en fisk aldrig får komma i kontakt med marken utan man lägger den levande fisken på en fuktig, vadderad madrass, en så kallad karpmatta. Karpen ska endast vara ovanför vattenytan ett fåtal minuter så vi kan ta några bilder och väga våran fångst. För att sedan släppas tillbaka försiktigt i sjön.

Fiske med elektroniskt larm

Vanligtvis fiskar man med tre spö och använder en spöställning (Rodpod) med elektroniska larm. Karpen kan nappa när som helst på dygnet, oftast vid skymning och gryning. Man

HÖGLANDET

Det finns regler som att en fisk aldrig får komma i kontakt med marken utan man lägger den levande fisken på en fuktig, vadderad madrass en så kallad karpmatta.

använder inga flöten eftersom man bottenmetar. Betet består av boilers. Det är proteinkulor som man köper eller rullar själv. Det finns olika smaker, färger, storlekar och dofter på dessa. Precis som en gäddfiskare byter wobbler beroende på väder och sjö, så byter man också boiler för att få karpen att nappa bättre. Själva boilern sitter inte på kroken utan på en liten lina precis intill den sylvassa kroken.

Svenska karpklubben

Är man intresserad att börja fiska karp tycker jag man tar och kontaktar

Svenska karpklubben.

Blue Rock fiskepark bjuder på riktigt bra störfiske med fiskar på upp mot tre meter. Höglänningen Mikael

Text: Magic Mike

Foto: Privat

Vision Höglandet, juni 2024

Allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning

Högaktuell bok av professor Jan Blomgren

LJUS FRÅN EGEN TILLVERKNING

Boken beskriver:

- Utbyggnaden av den svenska energiförsörjningen under 1900-talet

- Hur kärnkraften blev en så känslig politisk fråga

- Avregleringen av elmarknaden och dess konsekvenser

Utan elförsörjning blir det ingen tillväxt och ingen välfärd. Moderna samhällen är helt beroende av en fungerande och pålitlig energiproduktion. I Sverige har energipolitik varit en stridsfråga i många år. Trots goda förutsättningar rapporteras återkommande om elbrist. Hur är det möjligt?

- Varför Sverige trots goda förutsättningar återkommande har riskerat elbrist

Beställ boken på QR-koden ovan www.timbro.se

Jan Blomgren är professor i tillämpad kärnfysik och företagsledare, och har tidigare varit föreståndare för Svenskt Kärntekniskt Centrum.

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 13
Rekordkarpen kg fångad Vetlanda!
119:-
Öppettider: onsdag - fredag kl 11-18 Kållarp 5 575 92 Hult, 9 km öster om Eksjö Hantverk och inredning MÖT SOMMAREN I LJUSBODEN
lördag kl 11-14 Tel. 072-206 07 09

KENNY FRIBERG BLEV MISSHANDLAD, FÖRNEDRAD OCH VÅLDTAGEN:

”DET VAR EN SKRÄCKNATT JAG ALDRIG KOMMER ATT GLÖMMA”

Kenny Friberg beskriver sin uppväxt som ”lite fram och tillbaka”. Han växte upp ensam med varit frånvarande ända sedan Kennys födelse. Det fanns en styvfar med i bilden som var en förebild för mig som liten pojke, men eftersom kände för det ser jag det som att jag bara har haft mamma. Denne man bar på missbruksproblematik min relation som var problematisk utan även hans och mammas, säger Kenny.

Relationen mellan Kennys mamma och hennes pojkvän var enligt Kenny väldigt destruktiv.

− Den där relationen påverkade och smärtade både mig och mina syskon väldigt mycket, inte minst i skolan. Jag hamnade i små grupper för ”stökiga barn” och sedan i privata skolor för ungdomar som bar på olika slags NPF-diagnoser.

Kenny beskriver att han blev en ensamvarg. Han höll sig för sig själv mest hela tiden och hamnade i ett utanförskap.

− Omgivningen tyckte att jag skilde mig från dem och snart var mobbingen igång, säger Kenny.

Han berättar vidare hur han blev placerad i olika kontaktfamiljer, vissa ”bättre än andra”, men att en familj tog emot honom som om han vore deras egen son.

− Hos dem fick jag ta emot massor av kärlek och på sätt och vis kändes det som att

pappan delvis fyllde tomrummet efter en far som fanns inom mig.

Kriminella gäng

Den destruktiva uppväxten ledde till att Kenny hamnade i en del osunda kretsar och till sist hamnade han i kriminella gäng. När Kenny var 18 år utsattes han för en händelse som höll på att ta hans liv. Den 27 augusti 2017 runt 21-tiden på kvällen befann sig Kenny på en skolgård i Malmö med sina dåvarande vänner.

− Det där var som en slags samlingsplats för oss. Vi brukade vara runt tio stycken men just denna kväll var vi bara fyra. Plötsligt dök det upp två killar, något yngre än mig, säger Kenny som kände igen den ene av dem. Killen hälsade på Kenny som i sin tur hälsade tillbaka. I samma ögonblick får Kenny ett hårt knytnävslag mot sig.

− Jag sitter på min cykel, men av kraften från slaget ramlade jag av. När jag skulle resa mig upp från marken tog killen fram en pistol som han riktade mot mig. Han sa att jag var

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 14 VISION
HÖGLANDET liv
Kenny tillsammans med sin mamma. Skärmdump från Malou efter tio.

”Medan de stoppade pistolen i min mun tryckte de tända cigaretter mot min kropp som blev full av brännmärken. Därefter, medan jag var naken, spelade man in en film där jag blev våldtagen.”

med sin mamma Annette eftersom pappan

eftersom han endast fanns vid min sida när han missbruksproblematik och det var inte bara hans och

skyldig honom 30 000 kronor, berättar Kenny som än idag blir märkbart skärrad när han pratar om våldet han utsattes för.

Våldtagen och förnedrad

Förövarna sa till Kenny att han skulle betala tillbaka sin skuld samtidigt som de sökte igenom hans tillhörigheter. Därefter gav de honom slag efter slag, förnedrade och hotade honom med pistolen. Sedan tvingades Kenny att klä av sig naken.

− Jag fick klä av mig och ta på mig kläderna fram och tillbaka. Medan de stoppade pistolen i min mun tryckte de tända cigaretter mot min kropp som blev full av brännmärken. Därefter, medan jag var naken, spelade man in en film där jag blev våldtagen. Förövarna använde sig av plastflaskor. Filmen lades senare ut på sociala medier.

Misshandeln och förnedringarna pågick i hela sex timmar. Han blödde från flera ställen på kroppen, hans ögon hade ”alla möjliga färger”, revbenen var brutna och hela han var

nypressad

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 15
ATT
SKRÄCKNATT
.................................. Matexpert årstidsmat, relationer, Josefines Josefine personer inom och har nära JUST MASKROSOR MASKROSORNAS LOVSÅNG Vem besitter vad som som är ogräs människan ogräs Wikipedia nyttiga och samma sätt gratis. Kirskålen herrgårdar. min midsommarkrans folk bara säga tack till alla insekter med. Plockat den är ful, Zeinas kitchen hon ett recept hennes syskon varmt om Själv minns vilken gourmand maskrosen vin eller även medicinsk det sig då som gemeneman konspiratoriskt finns det Våga prova Kanske är första sköra en riktigt pepparkvarnen. Hindbeh mig av två maskrosen. Vårtmedel Droppa den som möjligt. Blandat 2 msk hackade 2 msk hackade 1 tsk hackade 1 liter vatten Lite pressad Koka upp Låt dra 10
koppar dagligen

” Jag blev som ett tickande monster och blev farlig för både mig själv och andra i min närhet. Jag skadade inte bara andra utan även mig själv på olika sätt, både psykiskt och fysiskt, säger Kenny som hamnade i fängelse på grund av både misshandel och narkotikabrott.”

Skärmdump från

Malou efter tio.

mer eller mindre täckt av blåmärken. Än idag har Kenny kvar ärr på ryggen och i huvudet finns en bula som aldrig gått bort efter gärningsmannens spark. Själva våldtäkten var inget som Kenny berättade för någon förrän år 2021. Länge var han så full av skam. På frågan hur Kennys vänner agerade under alla dessa timmar säger han att de bara stod och tittade på. Han tror idag att de var minst lika rädda som han själv var.

− De var väl rädda att de skulle bli utsatta för samma sak som jag blev om de försökte få förövarna att sluta slå mig. De blev till och med tvingade att slå mig också, med mitt skärp. Efter ett tag kom en tredje gärningsman fram till oss på skolgården. Även han misshandlade mig.

SMS till mamma

Mitt i allt sa man till Kenny att han skulle skriva ett sms till sin mamma.

− De tvingade mig att skriva ”att jag inte skulle komma hem för att jag skulle sova över hos en vän”. Men utan deras vetskap skrev jag också hur mycket jag älskade henne. Min tanke var att detta nog var den sista kontakt jag någonsin skulle ha med mamma eftersom jag trodde att jag skulle dö när som helst. Jag ville verkligen, trots att vår relation inte alltid varit den bästa, att hon skulle veta hur innerligt jag älskar henne, berättar Kenny.

Tappade kontrollen

Efter ett antal timmar drog förövarna med Kenny till en trappuppgång där misshandeln fortsatte.

− Jag tror man ville byta brottsplats då det kunde passera människor som kunde se vad som pågick. Allt eskalerade och det kändes som att en av förövarna tappade kontrollen helt och hållet, säger Kenny.

Flykten

Det uppstod trots allt en möjlighet, en lucka mitt i slagen där Kenny såg sin chans att fly. Han visste att skulle han inte komma undan misshandeln i denna stund skulle han dö.

− Jag började springa så fort jag orkade och kom fram till broräcket vid en kanal. Det kändes som att min enda utväg var att hoppa i. En slags överlevnadsgrej kanske. Hur som helst hann jag tänka att de nog inte skulle komma efter mig där, säger Kenny.

Räddad av dykare

Väl i vattnet försökte Kenny att hålla fast sig i grejer på botten för att han skulle kunna hålla sig under vattenytan och på så vis inte kunna bli sedd uppifrån land. Under den här tiden hade någon larmat 112. I efterhand har Kenny fått reda på att det var en polis, som inte var i tjänst, som från sin balkong hade hört ett plask och som larmade räddningstjänsten.

− Dykare skickades för att hjälpa mig upp från vattnet. Därefter kördes jag med ambulans till sjukhuset.

Kenny minns inte så mycket från sjukhustiden.

Han var traumatiserad och det som höll honom vaken var smärtan från de brutna revbenen.

− Jag tror jag försökte stänga av allt som hade hänt. Det gjorde för ont att inse vad jag just hade blivit utsatt för, menar Kenny.

Inte min son som låg

där

i den sjukhussängen

Kennys mamma Annette berättar att hon reagerade över Kennys sms.

− Min första tanke var att han hade skrivit att han älskade mig jättemycket. Det var inte likt min Kenny eftersom han alltid hade varit en väldigt tillbakadragen kille som haft svårt för att uttrycka sina känslor.

Annette fick inte veta vad som hänt hennes son förrän dagen efter. Det Annette möttes av när hon kom till sjukhuset var ingen vacker syn.

− Det enda jag tänkte var att det inte var min son som låg där i den sjukhussängen. Han var uppsvullen, blåslagen och hade märken över hela kroppen. Jag hamnade nog i chock, men samtidigt som någon lämnade över hans blöta kläder i min famn fick jag höra vad min son varit med om. Det var ingen vacker syn att behöva se sitt barn ligga där sönderslagen, säger Annette.

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 16
VISION HÖGLANDET liv

Hos oss hittar du marksten, plattor, murar, dekorsten, matjord, bärlager, singel, färdiggräs och trädgårdsbelysning med mera. Vi utför anläggningsarbeten om så önskas - från idé till färdig trädgård.

Vi säljer och installerar Husqvarna automowers.

VERKTYG FÖR ATT STÄRKA DITT LEDARSKAP

med Emmeli Ahlander, coach och mental PT

Lyssna här:

tar hand om din ekonomi och administration. Kostnadseffektiva lösningar som ger dig tid och fokus på ditt företagande! Ring

..................................
Välkomna till oss! Tveka
STENBUTIKEN!
inte att kontakta oss!
kärran! Vi lastar grus, sand, sten och matjord! Direkt på DAGS
SOMMARENS PROJEKT! Hammargatan 4, Vetlanda Öppettider: Mån- fre 15-18, Lör-sön 9-13 www.jkskogomark.se Tel: 0383 - 106 09 PÅ STEN OCH MURAR I LAGER! MASSOR AV ERBJUDANDEN V A b r a E k o n o m i t j ä n s t R E D O V I S N I N G S B Y R Å Employee Opinion Survey SUBJECT www vabraekonomi se
oss idag för ett förutsättningslöst möte! Prisvärda ekonomilösningar på Höglandet! Postgatan 5, Nässjö - Tel 0736 26 83 04 - www.vabraekonomi.se Lev ditt syfte FRI WORKSHOP
FÖR DIG SOM ÄR DRIVEN OCH VILL LEVA DITT MEST GLÄDJEFYLLDA OCH MENINGSFULLA LIV
FÖR
Vi
Hur du förvandlar drömmar till verklighet och får det liv du vill leva i tre enkla steg.
TA ETT 10XSTEG UPPÅT OCH FRAMÅT IDAG! ny pod d LYSSNA TILL MOMENTUM PODCAST
med Emmeli Ahlander, coach, utbildare och mental PT Boka din plats:

Förnedrad på rättegången Någon vecka före rättegången utsattes Kenny för dödshot. Därför fick han och hans äldre syster åka dit med personskydd. Själva rättegången upplevde Kenny som korrupt. Den skedde bakom stängda dörrar.

− Åklagaren var den som förde min talan och för det första angav han fel namn på mig. Sedan spelade man flertalet gånger upp snapchat-videon man spelat in och medan jag kände allt mer smärta och ilska satt gärningsmännen i rummet och bara flinade, säger Kenny.

Kenny beskriver att stunden i rättegångssalen var hemsk. Medan gärningsmännen hade hela sina familjer samlade där fick Kenny endast ha med sig sin syster. Domaren satt med huvudet ner mot en pappershög hela tiden medan en av gärningsmännens advokater somnade till under processen. När Kenny såg förövarna skratta medan de såg på filmen där han förnedrades hände något inom honom. Han kände hat och hämnd.

Jag kunde inte hålla inne all den ilska jag kände så jag ställde mig upp och utförde en Hitler-hälsning i väntan på deras reaktion. Detta skapade kaos i rättssalen. Min syster tryckte ned mig i stolen och domaren tryckte på säkerhetslarmet. Förhandlingen pausades.

Ett tickande monster

Endast en av gärningsmännen dömdes (eftersom man kunde se honom på filmerna).

Samtidigt blev det en ny rättegång mot Kenny eftersom han anmäldes för hets mot folkgrupp då han hade utfört en Hitler-hälsning. Detta åtalades sedan Kenny för. Hela Kenny förändrades som person. Han kände sig full av mörker och såg endast svart. Även om han fick samtala med olika terapeuter lyckades ingen hjälpa honom.

− Jag blev som ett tickande monster och blev farlig för både mig själv och andra i min närhet. Jag skadade inte bara andra utan även mig själv på olika sätt, både psykiskt och fysiskt, säger Kenny som hamnade i fängelse på grund av både misshandel och narkotikabrott.

− Vid det laget hade jag börjat självmedicinera för att slippa dessa mörka monster som befann sig inom mig.

I fängelse

Innan Kenny skulle avtjäna ett fängelsestraff i januari år 2020 lämnade hans kontaktperson över en bok till honom.

− Han sa: ”Kenny, läs den här boken för den har hjälpt många människor att hitta tillbaka till sitt inre. Kanske även du kan hitta något som kan väcka dina tankar kring Guds kärlek. Det kan vara bra för dig och nu har du tid till att läsa, så ge boken ett försök”.

Kenny gav boken (skriven av Sebastian Stakset) en chans. När han kommit halvvägs in i läsningen upptäcker Kenny något som han aldrig tidigare har upplevt.

− Jag kände en kraft som är starkare än

”När jag skulle resa mig upp från marken tog killen fram en pistol som han riktade mot mig. Han sa att jag var skyldig honom 30 000 kronor, berättar Kenny”

VISION HÖGLANDET liv

mig själv. Berättelsen tilltalade mig och jag insåg att det finns hopp och ljus och bevis på att det finns ett bättre liv. Trots det mörker jag upplevde runt min hals kände jag samtidigt dessa starka känslor.

Kenny är inte uppvuxen i en familj där man pratat om kristen tro. Men han berättar att upplevelsen i fängelset blev så otroligt stark att han blev nyfiken.

− Kärleken i tron och förlåtelsen kom till mig så påtagligt att den tog sig rakt igenom mitt mörker in till det iskalla hjärta jag hade haft i flera år. Mitt hat exploderade till tårar inne i isoleringscellen. Jag har alltid haft problem med att gråta och uttrycka känslor eftersom jag ansett att det är en svaghet. Men inne i cellen blev jag som en nyfödd baby, säger Kenny.

“Min mamma betyder allt för mig idag”

Detta blev en vändpunkt för Kenny. Sedan han avtjänat sitt straff och kommit ut från fängelset har Kenny hunnit bearbeta både sin barndom och sitt trauma genom coachning och terapi.

− Jag gav allt jag hade och behövde bryta ner allt steg för steg. Jag investerade tid på mig själv och började lära känna mitt nya jag ordentligt både på utsidan och insidan. Processen har varit väldigt lång och smärtsamt, men mycket lärorik på samma gång. Jag upptäckte saker som jag inte hade en aning om att jag kunde göra, säger Kenny.

Vid sin sida genom den här resan har Kenny haft en mentor som också blivit hans vän. Dessutom har hans mamma fått en helt ny roll i hans liv.

− Min mamma betyder allt för mig idag. Det var hon som sa till mig att komma och bo hos henne i Malmö igen. Jag vet inte vart jag hade slutat utan hennes stöd.

Idag är Annettes och Kennys relation bättre än vad den någonsin har varit.

− Kenny har förändrats på så många olika stadier och det har medfört så mycket positivt, inte minst när det kommer till vår relation.

Vårt band är starkare än någonsin förr och blir starkare för varje dag som går, säger Annette.

Vill be om förlåtelse

Idag vill Kenny gärna be om förlåtelse för sina handlingar som han utfört mot en rad människor.

− Jag vill säga till dem att jag var en annan person då, att jag har förändrats och att jag ber dem om förlåtelse för den skada jag orsakat.

Kenny, hur ser ditt liv ut idag?

− Mitt liv är hur bra som helst idag. Jag har läst upp mina betyg, tränar och går på program inom frivården. Min största dröm är att jobba som polis. Jag försöker att sprida motivation och inspiration bland andra och hoppas kunna hjälpa andra utsatta. Numera är jag med i kyrkan där jag bland annat delar ut mat till hemlösa. Dessutom har jag startat en ny nattvandrargrupp och jag känner att jag har så mycket att ge. Jag hoppas att jag kommer kunna använda mina trauman till att skapa ny kunskap och bidra med all hjälp jag kan till andra utsatta brottsoffer.

Vad betyder

din tro för dig idag?

− Den ger mig ett liv som jag törstat efter i många år, utan att veta om det. Världens vatten kunde inte släcka min törst utan det som gav mig livets vatten var vandringen med Jesus.

Vem är Gud för dig?

− Gud blev för mig pappan som jag aldrig fick uppleva som barn. Guds kärlek är bortom vad människor anser att kärlek är. Människans förståelse av kärlek lutar mer åt vad de kan begripa med sitt förstånd i både ord och i handlingar. Jag har just fått en anställning i kyrkan. Min roll består i att hjälpa människor med personlig utveckling och andra arbetsuppgifter i kyrkan, som t.ex. stöd för utsatta i samhället. Målet är att kunna nå ut med evangeliet till den yngre generationen.

Hur tror du man kan bidra till att få stopp på våldet bland våra unga?

− Evangeliet måste föras ut till den unga generationen. Den utvecklingen vi ser i dag i samhället sker därför att ingen ser och hör de unga på rätt sätt. Unga försöker höras och synas genom sitt sätt att uttrycka sina känslor vilket får negativa konsekvenser. Utifrån mina egna erfarenheter blir det ett bakåtvänt rop på hjälp som ingen tror på eller tar på allvar.

Text: Frida Funemyr Bild: Privat och Istock photos

Vision Höglandet juni 2024

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 18
Skärmdump från Nyhemsveckans webbsändning där Kenny berättar om sitt nya liv.
.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 19 Rödja Bygg AB - Förrådsgatan 10. - 571 39 Nässjö - Tel: 0380-77900. Fax: 0380-754 49 - www.rodjabygg.se VI BYGGER KUNDANPASSADE HUS MED HÖGT HANTVERKSKUNNANDE Pris för komplett och färdigbyggd husstomme med helt klar yttersida fr. 795.000:Vill du ha hjälp med hela bygget så ordnar vi det. ELLER RENOVERA ETT GAMMALT? ETT NYTT HUS... den byggtid nu kommer! NYBYGGNATIONER - RENOVERINGAR BADRUM - KÖK - TAK
Ett av husen som skapats av Rödja bygg, från ett vitt papper till färdigt hus. Kontakta oss om ditt drömhus idag.

Tävla om boken av Per Morberg

MORBERG - lagar mat ute

Boken Morberg lagar ute innehåller en mångfald av rätter och smakupplevelser, som exempelvis Tunnbrödsrulle med varmrökt sik, Crêpes kantarell, Grillad bratwurst med ljummen potatissallad, Kryddiga lammfärsspett med tsatsiki, Fylld röding i folie, Kanelstekt rabarber med kardemummaglass och Stekta äpplen med råkräm. Även recept på olika sorters bröd till maten samt tillbehör, som tunnbröd, pitabröd, senap, romsås och parmesansmör.

Provläs Världen idag

I 20 år har Världen idag varit en tydlig, saklig och varm röst. Vi fortsätter framåt och du är välkommen att följa med!

Världen idag är en obunden nyhetstidning på kristen grund. Tidningen kommer ut fem dagar i veckan.

Tisdag, onsdag och torsdag som papperstidning och e-tidning, samt fredag och lördag endast som e-tidning.

1. Skriv VH Bok2 och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1,4,5,2,8 blir det VH Bok2 20. Detta då 1+4+5+2+8=20) - 2. Avsluta med namn, adress och telefonnummer. (Ex. VH Bok2 20 Nisse Nilsson Gatan 1 511 11 Staden 070 000 00 00) - 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa).

Eller posta ett vykort till Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med “Omsluten”. Sms:a senast 23 juni

www.varldenidag.se

Anmäl din provmånad på vår hemsida prova.varldenidag.se Alternativt posta talongen kostnadsfritt eller kontakta oss via tel: 018-430 40 50 eller e-post: kundtjanst@varldenidag.se Vision

q Jag beställer en gratis provmånad av Världen idag!

4

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 20 Vi
Svarspost
758 00 Uppsala Erbjudandet gäller t.o.m. 2022-12-31 för hushåll Sverige som inte haft tidningen de senaste sex månaderna.. Prenumerationen avslutas automatiskt när provmånaden gått ut. Du kommer då att kontaktas av en av våra säljare för erbjudande om fortsatt prenumeration. För våra prenumerationsvillkor samt vår personuppgiftspolicy, se www.varldenidag.se/kundtjanst
växlar upp, åk med en månad GRATIS!
Kundnummer 901204700
Namn Adress Postnummer Postadress Telefon (obligatoriskt) E-post
Höglandet
20 år!
ärldenidag 7 3 9 69 3 2 1 3 8 6 7 2 97 5 87 4 1 9 5 2 4 9 61 92 3
V

Fest och firande

För att känna att vi verkligen lever!

SKIPPA HAMSTERHJULET, STOPPA JANTE OCH STÄLL DIG MITT I DRIVVEDEN!

Visst är det underbart att sommaren är här, solen och värmen – även om vi får dras med pollen på det, så är det ljuvligt.

I veckan har jag varit och besökt Eva Spångbergs Björkelund med min 14 månaders och Svenska kyrkans barngrupp, det var många år sedan sist. Ellinor som driver Björkelund delade bibelberättelserna om de vackra träskulpturerna och hur de är högst relevanta idag.

Lite senare i veckan fick jag möjlighet att äta lunch med en vän jag inte haft kontakt med på 25 år. Hon ringde på dörren för ett tag sedan och berättade att hon drömt om mig och sett Jesus i sina meditationer, så hon kände att hon skulle ta kontakt. Det är jag väldigt glad över att hon gjorde. Vi fick en så fin dag i hennes fina trädgård, djupa samtal om livet. Det inre drivet, drömmar, passioner och tuffa utmaningar som ligger bakom. Som livet är.

Det jag landat i de senaste åren är att jag önskar att vi ska våga leva ”högre” liv – alltså att vi ska sluta ”nöja” oss med lagom och istället leva storslagna liv. Hur det kan se ut, är förstås individuellt, det du drömmer om är inte detsamma som någon annan. Ibland tror vi att det bara finns ett ”lyckat” sätt att leva. Men det är inte sant. Tänk om vi skulle komma samman och skapa platsen för ett sätt att leva våra liv fullt ut, skapa massivt värde och påverkan med de superkrafter vi fått medfött och genom livet.

För att känna att vi verkligen lever – skippa hamsterhjulet, stoppa jante och ställa oss upp mitt i drivveden och leva det livet som var menat för oss? Göra vår röst hörd, stå upp för det som är vår övertygelse i kärlek, utan att tystas.

Är du med mig? Pirrar det lite? Gör du kanske det redan, eller tror du att det kan finnas ännu mer om du går djupare och högre – och gör det tillsammans? Det tror jag. Det är min största drivkraft i livet att få skapa glädje och mening och leva det ”högre” livet och göra det med andra, dela verktyg och sätt i hur man gör det. Vara nyfiken på och hungrig efter att leva sitt syfte och utveckla sitt driv för att skapa värde och göra skillnad, i så väl sitt eget som andras liv, den stund vi fått på jorden. Vad säger du?

Det finns 4 avgörande ingredienser att göra detta, till det 3 enkla steg i hur du lever det liv du drömmer om och längtar efter. Är du nyfiken, kommer jag att avslöja detta i min kommande live workshop, du kan välja att gå vid två olika tillfällen. Jag hoppas vi ses!

Tills dess, ratta in podden Momentum och connecta med mig på Linkedin så tar vi samtalet vidare!

Emmeli Ahlander emmeli@visionhoglandet.se

Emmeli bor med man och barn i Sävsjö. Hon är professionell coach och utbildare med fokus på inre ledarskap för att leva sitt liv fullt ut och gå från vision till verklighet. Hon driver Ledarskapsakademin och podden Momentum och har skrivit boken “Du är utvald – 6 viktiga nycklar för ditt liv, uppdrag och självförtroende”.

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 21

Kulturessä av Jan Blomgren

”Vill man förbättra världen, förutspå inte dess undergång –ingjut i stället mod, och ge människor ett hopp.”

Att hantera jordens kommande undergång

Man började närma sig Den Stora Dagen. Datumet var satt till oktober 1914. Då skulle världen gå under, och endast de utvalda rätt troende skulle få träda in i paradiset, medan resten av jordens invånare kunde se fram emot betydligt mindre attraktiva eviga straff i helvetet.

När året var över stod det klart för majoriteten av de inblandade att undergången var avbokad. De flesta gick tillbaka till sin gamla kyrka, gissningsvis lite modstulna med svansen mellan benen. En liten kärntrupp tolkade i stället situationen som att man enbart råkat ta fel på datumet, och ställde upp ett nytt datum för domens dag. Sedan dess har rörelsen i fråga ställt upp totalt åtta slutdatum för planeten jorden, med olika grad av övertygelse. Vid samtliga tillfällen har den stora finalen uteblivit för Jehovas vittnen.

I Bibeln förutsägs också att tillvaron en dag ska ta slut, men där har man varit kloka nog att inte sätta ett datum.

katastrof som ska utplåna världen. I vissa lite trevligare fall är detta ett förspel till ett kommande lyckorike därefter. I socialismens fall fyller det klasslösa lyckoriket efter proletariatets diktatur en liknande funktion.

I vår tid har vi definitivt inte haft brist på undergångsprofeter. Georg Borgström var tidigt en elefant i vår framtidsängslans porslinsbutik. Som son till en präst hade han sedan barnsben träning i talekonst, gärna av lite svavelosande karaktär. Han återupplivade i mitten av 1900-talet tankegångar från en brittisk präst hundrafemtio år tidigare, Thomas Robert Malthus. Malthus hävdade att tillgången till

Ungefär vid samma tid etablerades Romklubben, som i sin mycket uppmärksammade rapport 1972 argumenterade i tankegångar snarlika Malthus att jordens tillgångar inte räckte till för den ekonomiska tillväxten på grund av den snabba befolkningstillväxten. Sedan dess har jordens befolkning fördubblats samtidigt som fattigdomen i världen minskat dramatiskt.

Bland svenska nutida domedagsprofeter hittar vi en meteorolog och EU-parlamentariker, som år 2006 förutspådde att tjugo år senare skulle vi ha snöfria vintrar i Sverige, och att Vasaloppet skulle vara ett minne blott vid

”På vilket sätt ett nytt stålverk i Boden får Golfströmmen att stanna i sin nuvarande bana har dock hittills inte beskrivits i detalj.”

VISION HÖGLANDETkultur

Jesus låter hälsa att ”Därför måste också ni vara beredda, ty när ni minst väntar det, då kommer Människosonen” och Paulus följer upp detta med förmaningen ”ni vet själva mycket väl att Herrens dag kommer som en tjuv om natten”. Man kan inte veta när det ska ske, och slutsatsen är att alltid vara beredd. Bibelns sista bok, Johannes Uppenbarelse beskriver ett antal händelser som kommer att ske innan domens dag. Dessa är dock uttryckta i poetiska termer som öppnar för olika tolkningar, och föga förvånande har det genom tiderna föreslagits vid mer än ett tillfälle att vi lever i den yttersta tiden.

De gamla vikingarna fruktade Ragnarök, och enligt seriefiguren Asterix skapare var även de tappra gallerna skraja för att himlen skulle ramla ned. Inom den sekulära religionen kommunism utgör världsrevolutionen och proletariatets diktatur någon slags motsvarighet. Många kulturer, civilisationer och religioner innehåller myter om en kommande

föda växer linjärt, 1-2-3-4-5 och så vidare, medan befolkningen växer geometriskt, 1-2-4-8-16-… Därmed blir det hela tiden mindre föda tillgänglig per person, svälten och misären ökar, om man inte förhindrar människor från att föröka sig.

När Borgström stod på toppen av sin berömmelse och av Expressen utnämndes till den viktigaste svensken i världen fanns fortfarande guldmyntfoten som grund för valutan i delar av världen, med USA som det viktigaste landet. Det innebar att kontanterna i ekonomin skulle motsvara samma värde i fast rikedom i form av guld. Detta var tänkt att förhindra inflation; Politiker skulle inte kunna trycka sedlar utan täckning.

Borgström föreslog att världen i stället skulle övergå till en proteinmyntfot som grund för världsekonomin. Tanken var att hela världsekonomin skulle baseras på tillgången till föda av hög kvalitet. Vidare förespråkade han en världsregering.

dess hundraårsjubileum 2022. År 2020 sade han en intervju att han tråkigt nog fått rätt. Sedan dess har vi haft vintrar med gott om snö, inklusive i år, även om just den söndag Vasaloppet gick hade töväder. Nu återstår det visserligen två år tills vi kan utvärdera förutsägelsen om snöfria vintrar 2026, men om vintrarna kommande år blir ungefär som årets riskerar profetian att få stå ut med en del gyckel.

En yngre svensk aktivist, Svenska Kyrkan upphöjd till profet i vår tid samt nominerad till Nobels fredspris (båda delarna innan hon valde att offentligt hylla antisemitiska terrorister), förutsade 2018 att världen inom fem år skulle passera en punkt utan återvändo för klimatet. Det är kanske möjligt att vi nu passerat denna ödesdigra

punkt bortom vilken vi inte kan rädda klimatet, men att effekterna ännu inte synts. För var dag som går utan att Harmageddon utbrutit blir det dock allt svårare att ta profetian på allvar.

Teknikchefen för ett företag med ambitionen att bygga ett stålverk i Norrbotten motiverar sin existens med att Golfströmmen riskerar att vända inom tio år, med ödesdigra konsekvenser för klimatet. VD:n för samma bolag hävdar att Jorden håller på att brinna upp, och kräver därför mer skattepengar. På vilket sätt ett nytt stålverk i Boden får Golfströmmen att stanna i sin nuvarande bana har dock hittills inte beskrivits i detalj.

”Va ska man ta livet av sig för när man ändå inte får höra snacket efteråt?” undrade Magnus Uggla i en sångtext på 1970-talet. Med endast en lätt omtolkning kan man undra varför man ska förutspå Jordens undergång. Blir den av lär man inte få chans att gå omkring och glänsa för att man hade rätt, och om den uteblir riskerar man omgivningens åtlöje.

Den vanligaste uppmaningen i Bibeln är inte ”var inte rädda”. Den flitigast förekommande uppmaningen är ”Fatta mod!”. Vill man förbättra världen, förutspå inte dess undergång – ingjut i stället mod, och ge människor ett hopp.

Jan Blomgren är professor i tillämpad kärnfysik, energiexpert, föreläsare och författare. Jan bor med sin fru i Norra Sandsjö på Höglandet. Vill du komma i kontakt med Jan så mejla till: jan.blomgren@visionhoglandet.se

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 22
Ruinerna av en stad. Apokalyptiskt landskap. Istock photos.

DET GRÖNA SÅGVERKET

– NÄRPODUCERAT VIRKE

– VIRKE FRÅN HYGGESFRITT SKOGSBRUK

– VIRKE MED LÅGT KLIMATAVTRYCK

HYVLAT OCH OHYVLAT VIRKE

STOLPAR, REGLAR OCH YTTERPANEL MED MERA...

VED • TIMMERHUS • SPECIALPRODUKTER

VERKSAMMA HELA VÄGEN FRÅN PLANTAN

TILL DET FÄRDIGA TIMMERHUSET

DEN FLEXIBLA SÅGEN!

990:-

Vi säljer virke till både företag och privatpersoner. Fullskaligt sortiment av både hyvlat och ohyvlat virke. Vi kan såga upp till 7,5m längder. Slå gärna en signal för att höra vad som finns. Skulle just det du behöver saknas, så fixar vi det.

Välkommen till oss!

Ord. pris 21 350:-

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 23 39 5 76 5 8 3 7 8 6 59 3 2 2 8 1 5 2 53 4 81 8 3
ALLSVENSK FOTBOLL I VÄRNAMO!
GÅ PÅ
mat, uppsnack och sittplats
- IFK Göteborg
7 juli 14:00
pris:
Vinnarna får biljetten över SMS Vinsten gäller matchen: 1. Skriv VH Boll och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1,4,5,2,8 blir det VH Boll 20. Detta då 1+4+5+2+8=20) - 2. Avsluta med namn, adress och telefonnummer. (Ex. VH Boll 20 Nisse Nilsson Gatan 1 511 11 Staden 070 000 00 00) - 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad
kr
ordinarie
Eller posta ett vykort till Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med “Fotboll”. Sms:a
1:a pris: 2st VIP-biljetter inklusive
IFK Värnamo
Söndag
vs 2-10:e
Entrébiljett
10
+
taxa).
så snart som möjligt
12
Sandsjövägen 14, 571 61 Bodafors Tel. 0380-37 05 06
Möbelkampanj

JAG GILLAR INTE ATT GRILLA!

Nej, så här menar jag: det är mysigt att ”grilla i min lilla villa” med allt vad det innebär från att få glöden att peaka vid rätt tidpunkt till det obligatoriska vinglaset, tjuvrökandet, flammorna, kolröken och grannarna som är på ingång.

Men om vi ska vara helt ärliga blir resultatet sällan särskilt bra. Det är svårt att få till en perfekt grillyta, uppnå exakt temperatur och servera alla samtidigt, oavsett storlek på grill och självförtroende. Det är lättare att laga gott i stekpanna och kastrull. Man har mer kontroll och man fångar smakerna.Så vad gör man då? Jo, man murar upp ett utekök med en grill som eldas med ved, kol eller både och. Sedan använder man grillen som en järnspis, som i den tecknade filmen Råttatouille, och flyttar runt kastruller och pannor på den, intuitivt sökande efter värme i olika grader. Nio gånger av tio steker jag hellre än grillar. Men den tionde gången är det smaken av kolgrillat jag vill åt, och d. är det bara direkt på gallret som gäller. Ju fetare råvara, desto bättre. Och man kan gärna pensla med olja.

Kocken och kokboksförfattaren Per Morberg är aktuell med en ny kokbok om njutningen och det fina med att laga mat utomhus – Morberg lagar ute. Här har han samlat nya och gamla favoriter – mat som han brukar ta med som matsäck, laga över öppen eld i naturen eller utomhus hemma på gården.

Vision Höglandet, juni 2024

VISION

HÖGLANDET mat

Recept och bilder från boken Laga ute av Per Morberg. Tävla om boken på annan plats i tidningen.

Kanelstekt rabarber med kardemummaglass

Kanel, smör och socker fungerar alltid. Varm vanilj och kryddig kardemumma gör upplevelsen större. Lägger du till syrlig rabarber har du skapat något sublimt.

4 portioner

300 g rabarber

50 g smör

1 dl rårörsocker

1 tsk mald kanel citronmeliss till garnering

Kardemummaglass

2 tsk kardemummakärnor

1/2 vaniljstång

2 1/2 dl vispgrädde

2 1/2 dl mjölk (minst 3 % fetthalt)

5 äggulor

1 dl strösocker

Gör glassen: Stöt kardemumman i en mortel , dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, mjölk, kardemumma, vaniljstång och vaniljfrön i en kastrull. Ta av från värmen och låt svalna något.

Vispa samman äggulor och socker i en bunke över ett hett vattenbad. Tillsätt gräddmjölken under vispning och sjud tills krämen börjar tjockna, temperaturen ska vara 85º. Låt krämen stå i kylen i några timmar så att den blir riktigt kall.

Ta upp vaniljstången och frys smeten i en glassmaskin. Har du ingen glassmaskin kan du hälla den i en bunke och ställa den i frysen. Rör om i glassen var tjugonde minut.

Skala och skär rabarbern i bitar.

Hetta upp smöret i en stekpanna. Lägg i rabarber, socker och kanel och låt smälta samman på medelvärme tills rabarbern nästan är mjuk.

Servera den varma rabarbern med glassen.

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 24 122
Samtliga foton: Erik Olsson

Bakad potatis × 4

Bakad potatis × 4

Så genialiskt enkelt och bra. Lägg potatisen invirad i folie på grillgallret. Har du en vedeldad ugn, så in med den där. Favoritfyllningen är alltid smör och salt, men de här tre rörorna är inte så pjåkiga de heller.

4

4

1

2

Så genialiskt enkelt och bra. Lägg potatisen invirad i folie på grillgallret. Har du en vedeldad ugn, så in med den där. Favoritfyllningen är alltid smör och salt, men de här tre rörorna är inte så pjåkiga de heller.

4 portioner

4 bakpotatisar eller stora mjöliga potatisar smör hackad gräslök flingsalt

Gubbröra

4 hårdkokta ägg

1 burk ansjovisfiléer, 125 g

1 msk ansjovisspad

2 msk hackad rödlök

2 msk hackad gräslök

2 msk hackad dill

2 msk crème fraiche

salt och nymald svartpeppar dill till garnering

Laxröra

200 g varmrökt laxfilé

1 litet finhackat syrligt äpple

1 finhackad salladslök

1 msk finhackad dill

dill och citronklyftor till garnering

2 msk majonnäs

Rensteksröra

200 g rökt renstek

2 msk finhackad rödlök

2 dl crème fraiche

1/2 dl crème fraiche finrivet skal och saft från 1/2 citron salt och nymald svartpeppar dill och citronklyftor till garnering

2 tsk dijonsenap

Rensteksröra

2 msk nyriven pepparrot

200 g rökt renstek

salt och nymald svartpeppar

2 msk finhackad rödlök

lingon och färsk timjan till garnering

2 dl crème fraiche

2 tsk dijonsenap

2 msk nyriven pepparrot salt och nymald svartpeppar lingon och färsk timjan till garnering

Tänd vedugnen i god tid.

Tänd vedugnen i god tid.

Skrubba potatisarna. Stick några hål i dem med en gaffel och vira in dem i aluminiumfolie. Lägg in dem i ugnen och baka dem i 45–60 minuter, tills de är mjuka. Eller baka i vanlig ugn, 225º, i cirka 1 timme.

Skrubba potatisarna. Stick några hål i dem med en gaffel och vira in dem i aluminiumfolie. Lägg in dem i ugnen och baka dem i 45–60 minuter, tills de är mjuka. Eller baka i vanlig ugn, 225º, i cirka 1 timme.

Skär ett kryss i potatisen och tryck ihop den från sidorna så att krysset öppnar sig. Lägg i en klick smör och strö på lite gräslök och flingsalt.

Gubbröra

Skär ett kryss i potatisen och tryck ihop den från sidorna så att krysset öppnar sig. Lägg i en klick smör och strö på lite gräslök och flingsalt.

Skala och hacka äggen, hacka ansjovisen. Blanda med resten av ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

Gubbröra

Skär ett kryss i potatisen och tryck ihop den från sidorna så att krysset öppnar sig. Lägg i fyllningen och garnera med dill.

Laxröra

Skala och hacka äggen, hacka ansjovisen. Blanda med resten av ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

Skär ett kryss i potatisen och tryck ihop den från sidorna så att krysset öppnar sig. Lägg i fyllningen och garnera med dill.

Bryt laxköttet i bitar. Blanda med resten av ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

Laxröra

Skär ett kryss i potatisen och tryck ihop den från sidorna så att krysset öppnar sig. Lägg i fyllningen och garnera med dill och citronklyftor.

Bryt laxköttet i bitar. Blanda med resten av ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

Skär ett kryss i potatisen och tryck ihop den från sidorna så att krysset öppnar sig. Lägg i fyllningen och garnera med dill och citronklyftor.

Rensteksröra Finhacka köttet och blanda med resten av ingredienserna. Smaka av med salt och peppar. Skär ett kryss i potatisen och tryck ihop den från sidorna så att krysset öppnar sig. Lägg i fyllningen och garnera med lingon och timjan.

Rensteksröra

Finhacka köttet och blanda med resten av ingredienserna. Smaka av med salt och peppar.

Skär ett kryss i potatisen och tryck ihop den från sidorna så att krysset öppnar sig. Lägg i fyllningen och garnera med lingon och timjan.

Grillade lammkotletter med potatisgratäng

Det finns färdigstyckade, enkla lammkotletter att köpa. Hittar du inte det kan du ta en kotlettrad (lammracks) istället och skära den helt igenom så att det blir just kotletter. Varför? Jo, för att kotletter blir stekta på båda sidor och det är mycket, mycket godare.

4 portioner

12 enkla lammkotletter

2 röda paprikor

1 citron olivolja

salt och nymald svartpeppar färsk rosmarin till garnering

Potatisgratäng

10–12 potatisar, 1 kg (mjölig sort)

1 gul lök

1/2 purjolök

2 1/2 dl mjölk (minst 3 % fetthalt)

2 1/2 dl vispgrädde

2–3 vitlöksklyftor

salt och nymald svartpeppar

Grönt vitlökssmör

200 g rumsvarmt smör

3 pressade vitlöksklyftor

1/2 dl hackade kryddörter, t.ex. persilja, gräslök, dragon, basilika

1 tsk färskpressad citron

1/2 krm curry

salt och nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 200º.

Gör gratängen: Skala och skär potatisen i 3 mm tjocka skivor. Skala och hacka löken, skölj och strimla purjolöken.

Koka upp mjölk och grädde i en vid kastrull. Tillsätt potatisen och koka den halvmjuk i 5–10 minuter. Blanda ner lök och purjolök, pressa i vitlöken och salta och peppra. Häll blandningen i fyra smorda, ugnssäkra portionsformar eller en större form. Gratinera i ugnen i 30–40 minuter tills potatisen är mjuk och gratängen krämig.

Tänd grillen medan gratängen gräddas.

Gör vitlökssmöret : Rör ihop alla ingredienser och låt smöret stå framme i rumstemperatur.

Pensla kotletterna med olja och salta och peppra. Dela, kärna ur och skär paprikorna i långa bitar. Pensla med olja och salta och peppra.

Grilla paprikan med skinnsidan ner i cirka 5 minuter.

Grilla kotletterna i 2–3 minuter per sida, beroende på hur tjocka de är. Dela citronen och pressa den ena halvan över köttet. Skär den andra halvan i fyra klyftor.

Servera kotletterna med potatisgratängen, paprikan, vitlökssmöret och citronklyftorna. Garnera med repad rosmarin.

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 25
63
portioner
bakpotatisar eller stora mjöliga potatisar smör hackad gräslök flingsalt Gubbröra 4 hårdkokta ägg 1 burk ansjovisfiléer, 125 g 1 msk ansjovisspad 2 msk hackad rödlök 2 msk hackad gräslök 2 msk hackad dill 2 msk crème fraiche salt och nymald svartpeppar dill till garnering Laxröra 200 g varmrökt laxfilé 1 litet finhackat syrligt äpple 1 finhackad salladslök
msk finhackad dill
msk majonnäs 1/2 dl crème fraiche finrivet skal och saft från 1/2 citron salt och
svartpeppar
nymald
62
VISION HÖGLANDET mat

VISION

HÖGLANDET politik

HAR ISRAEL RÄTT TILL LANDET?

Den 7 oktober attackerades Israel av 5000 raketer och tusentals terrorister. Ungdomar på en musikfestival mördades, våldtogs och fördes bort som gisslan. Familjer dödades i sina sängar, bebisar halshöggs, en med en hacka. En bestialisk attack mot regionens enda demokrati. Hamas mål är folkmord på judarna och utplåning av den israeliska staten. De har aldrig förespråkat någon form av tvåstatslösning, de vill utplåna Israel och judarna vilket är själva definitionen på folkmord.

I Israels ställe vill man skapa ett islamistiskt kalifat mellan ”floden och havet”. I Hamas rike mördas homosexuella, kvinnor ses som ägodelar och judar som utrotningsbar ohyra. Israel har mycket att lära hela Mellanöstern och ett antal arabiska länder har valt att erkänna Israel och därmed kunna samarbeta och lära sig. När nu även Saudiarabien insåg att det kanske är bättre att samarbeta än att hata så fick hatets källa nummer ett i Mellanöstern, Iran, nog och aktiverade sina nyttiga idioter i Hamas och Islamska Jihad i Gaza, Hizbollah i Libanon och Huthi i Jemen. För att göra vad? Slakta, döda och förgöra. Till skillnad från de oljeberoende diktaturerna med medeltida rättssystem, som hela Mellanöstern är full av i olika grad och variationer, så bygger Israel en fungerande demokrati där även de israeliska araberna är politiskt representerade som de medborgare de är. Det moderna Israel är byggt från grunden i ogästvänliga öknar och ofruktbara träskmarker. Det är en av världens främsta nationer när det kommer till teknisk innovation och utveckling av jordbruk i svårt klimat. Detta om något är verkligen något grannländerna kan dra fördel av genom samarbete istället för hat. För att inte tala om det politiska systemet. De kuvade arabbefolkningarna i regionen är i skriande behov av frihet på alla plan. Iran ligger bakom mycket i denna hatkampanj mot Irael och samma makt ligger bakom en rad grupper som har Israel till största fiende. Frågan är hur människor i väst kan stödja dessa grupper Vad vill man? menar man att Israel inte har rätt att existera? Vi bad journalisten Tomas Dixon förklara de folkrättsliga grunderna för Israels existens och den minst sagt röriga historien om Israel och Mellanösterns nationalstater.

Mikael Torstensson, Vision Höglandet juni 2024

JOURNALIST TOMAS DIXON OM ISRAEL OCH FOLKRÄTTEN:

FN har erkänt judarnas rätt till ett hemland på det historiska Israels område. Och 1949, direkt efter det moderna Israels första storkrig med arabstaterna, upptogs Israel som medlem i FN – trots att landet då hade lagt under sig mer land än FN hade klubbat två år tidigare. Kartan över Mellanöstern ritades om totalt efter Första världskriget – och givetvis var det segrarmakterna som höll i pennan. Folkrätt är maktpolitik, tro inte annat. Om vi tittar på Mellanöstern 1914, när Första världskriget började, ser vi att de flesta av de länder vi nu talar om inte existerade. Israel fanns förstås inte – men inte heller Saudiarabien, Irak, Jordanien, Syrien! Jo, jag sa: Före och direkt efter Första världskriget, 1914 och 1918, fanns inte länderna Saudiarabien, Irak, Jordanien, Syrien eller Israel. Och Egypten var inte självständigt. Så hur såg kartan ut? Storbritannien – som då fortfarande var världens ledande stormakt –

hade erövrat stora områden. För dem handlade det om handel. Suezkanalen hade invigts 1869 och ägdes av ett fransk-egyptiskt bolag. Men 1882 tog engelsk militär över kontrollen av kanalen och blev kvar till 1950-talet. Och alldeles särskilt handlade det om handel med olja. I början av 1900-talet hade de första arabiska oljefyndigheterna lokaliserats. Varpå

Storbritannien snabbt lade under sig de flesta potentiella exporthamnar – alla kustområden längs Röda havet och runt arabiska halvön. Summa summarum kontrollerade

Storbritannien Egypten inklusive Sudan, Jemen, Oman, Qatar, Bahrein och Kuwait. Resten av Mellanöstern inklusive dagens

Libanon, Syrien, Israel, Västbanken, Gaza, Saudiarabien tillhörde Osmanska riket med säte i Konstantinopel, dagens Istanbul i Turkiet.

Inga nationalstater

Några nationalstater fanns inte i området. Stora områden utgjordes av gränslös öken med beduinbefolkning. Olika klaner och markägare styrde och ställde, och så länge de betalade skatt (och mutor) lämnades de i fred av Konstantinopel. I det stora hela. I och med Första världskriget var dock storrikenas tid förbi. Tsarens Ryssland

föll till kommunisterna, Österrike-Ungern upplöstes. När det Osmanska riket kollapsade omvandlades kärnlandet till Turkiet. Mellanöstern togs över av världskrigets segrarmakter Frankrike och England, något som var helt avgörande för det som hände sedan. Efter Första världskriget, 1918, styrdes Mellanöstern av de europeiska segrarmakterna: dagens Libanon och Syrien av Frankrike – dagens Irak, Jordanien, Israel, dagens palestinska områden och Egypten av Storbritannien. Engelsmännen var också kraftfulla aktörer i det som skulle bli Saudiarabien.

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 26
Foto: Istock photo

Men vid den här tiden hade nationalstatsidén slagit igenom och demokratin var på frammarsch, så Frankrike och England visste att de inte kunde behålla hela detta område som kolonier. Mandatet de fick på fredskonferenserna efter Första världskriget – i Paris, San Remo, Sèvres och av det nybildade NF, Nationernas förbund, det vill säga FN:s föregångare – var att stötta bildandet av nya, självständiga, demokratiska stater i Mellanöstern. Vackert så. Att sedan Frankrike och England inte tänkte ge upp sina egenintressen så där utan vidare kan vi förstås lugnt utgå ifrån…

Så mycket demokrati blev det nu inte. Men Saudiarabien och Irak blev mer eller mindre självständiga 1932, Libanon 1943, Syrien och Jordanien 1946, Egypten 1952.

Palestina - endast ett geografiskt begrepp

Israel då? 1917 hade Englands utrikesminister Balfour skrivit ett av världshistoriens mest berömda brev, till sionistledaren Lord Rothschild. Sionisterna var den politiska rörelse som arbetade för att judarna skulle återfå sitt gamla hemland. I brevet sa utrikesministern att engelska regeringen skulle ”göra allt den kunde” för att judarna skulle få ett ”folkhem” i Palestina.

Lägg nu märke till att ”Palestina” var ett geografiskt begrepp, ungefär som Norrland eller Sibirien. ”Palestina” syftade ännu inte på en stat för regionens araber. Mandate for Palestine på kartan omfattade dagens Jordanien, Israel, Västbanken och Gaza.

Balfours brev, som gått till historien som Balfourdeklarationen, lades till grund för San Remo-konventionen 1920, som är det folkrättsliga dokument som NF/FN sedan byggde vidare på. San Remo-konventionen spikar tre tydliga principer.

Princip 1: Judarna ska få återvända till sitt historiska hemland och etablera sig där.

Princip 2: Det nya judiska folkhemmet får inte inkräkta på övriga folkgruppers sociala och religiösa rättigheter.

Princip 3: Judarna ska äga fulla medborgerliga rättigheter i alla världens länder. För att genomföra detta inrättade världssamfundet det ”Brittiska Palestinamandatet”.

Redan delat i två stater Redan 1921 delade britterna på eget initiativ upp Palestinamandatet i Transjordanien öster om floden Jordan, dvs nuvarande Jordanien, och Palestina väster om floden Jordan, dvs nuvarande Israel, Västbanken och Gaza. Detta skedde utan uttalat stöd från världssamfundet. Det har ofta hävdats att den tvåstatslösning, som fortfarande är FN:s och EU:s officiella politik, genomfördes redan då. Den tolkningen stöds av att Jordanien såg sig som de arabiska palestiniernas land ända in på 1980-talet. Jordanien var inte införstått med det upplägg som Arabförbundet genomdrev 1964, när PLO skapades, och spänningarna mellan Jordanien och PLO eskalerade tills PLO landsförvisades ur Jordanien 1970.

Engelsmännens uppdelning av Palestinamandatet var inte precis jämbördig: det arabiska Transjordanien omfattade cirka åttio procent av landytan och där förbjöd engelsmännen all judisk bosättning. De resterande tjugo procenten var för både judar och araber.

Balfourdeklarationen

Vi får lämna de minst sagt röriga detaljerna i den brittiska politiken därhän. Men en sak är klar: England spelade dubbelt. Landet utfärdade löften till judarna men också till den arabiska Husseinklanen (som fortfarande styr Jordanien) –löften som inte gick ihop. Skillnaden är dock att löftet till det judiska folket, Balfourdeklarationen, stadfästes av världssamfundet, dvs NF/FN, som folkrättsligt bindande. Så ja, Israel har rätt till landet. Hamas uttalade politik att skapa ett judefritt Palestina ”från floden till havet”, från Jordan till Medelhavet, står följaktligen i uppenbar strid med folkrätten enligt FN:s beslut och många resolutioner.

När det efter Andra världskriget var dags att skapa det judiska folkhemmet blev lösningen att dela upp det Palestina, som återstod, i en judisk och i en arabisk stat. Jordanien var vid det laget

självständigt och ingick inte längre i ekvationen. (Man kan undra varför. Och man kan undra varför frågan inte ens ställs. Det var ju inom hela det brittiska Palestinamandatet, som NF/FN hade beslutat att demokratiska hemländer för både judar och araber skulle skapas, inte i de 20 procent av mandatet som återstod sedan Jordanien hade avskilts.)

De två nya småstaterna väster om Jordanfloden – Israel och arabiska Palestina – skulle ingå en ekonomisk union med gemensam valuta, tullunion, samordnad vattenförsörjning, gemensam järnväg och mycket annat. (Det räcker med en snabbtitt på kartan för att förstå att den ekonomiska unionen var en nödvändighet för att det alls skulle fungera!) Och lägg märke till att inte bara Västbanken och Gaza skulle bli arabiskt utan även norra Galiléen och en landremsa från södra Gaza åt sydost längs egyptiska gränsen. Och inte minst viktigt: Jerusalem skulle stå under FNkontroll, åtminstone i tio år. (Sedan skulle det folkomröstas.)

Judarna sa ja, araberna nej till en tvåstatslösning

Judarnas ledare sa ja. Arabstaterna sa nej. Arabstaterna – samtliga grannländer – ville inte veta av något som helst Israel. (De arabiska palestinierna representerades av grannländerna. Det var enda möjligheten. Något arabisktpalestinskt ledarskap att förhandla med fanns inte, PLO grundades 1964 och Hamas 1987.) Detta tål att upprepas:

Judarnas ledare sa ja till FN:s plan. Ledarna för regionens araber ville inte veta av något som helst Israel.

Trots arabstaternas nej höll FN fast vid

Balfourdeklarationen, som klubbats folkrättsligt i San Remo 1920, och röstade den 29 november 1947 ja till grundandet av det moderna Israel. Den 14 maj 1948 utropade Israel sin självständighet.

Dagen därpå gick Jordanien, Irak, Syrien, Libanon, Egypten och Saudiarabien till anfall.

Vi vet hur det gick. Israel vann – mot alla odds. Den enda arabarmé som åstadkom något nämnvärt var den jordanska Arablegionen, skapad, utbildad och ledd av engelska officerare. Den erövrade Östra Jerusalem och hela Västbanken. Gazaremsan erövrades av Egypten. Lägg nu märke till att dessa arabiska erövringar stred mot FN:s beslut, det vill säga mot folkrätten. Det var inte Egypten och Jordanien som hade fått områdena av FN. FN:s beslut gällde ett självständigt arabiskt Palestina. 1950 annekterade Jordanien Östra Jerusalem och Västbanken, det vill säga gjorde området till en del av Jordanien. Invånarna fick jordanska pass, jordansk valuta infördes. Världssamfundet inklusive nästan alla grannländer betraktade detta som olagligt. De enda länder som erkände Jordaniens annektering var Pakistan, Irak och England.

Gaza förblev ett slags militärområde. Invånarna fick inte egyptiska pass och tilläts inte ens flytta till Egypten, trots att många Gazaaraber har egyptiska rötter.

Någon fred slöts aldrig men däremot ett vapenstillestånd. Vapenstilleståndslinjerna godtogs av FN som Israels gränser, trots att landet lagt under sig mer land än i den ursprungliga delningsplanen. Det är de gränserna man menar, när man nu talar om att Israel ska dra sig tillbaka till ”gränserna före 1967”.

FN och folkrätten

1949 upptogs Israel som fullvärdig medlem av FN. FN godtog med andra ord Israels agerande. Försvarskrig är nämligen tillåtna enligt folkrätten. Israel hade sagt ja till FN:s delningsplan 1947 – och försvarat sig mot arabländernas anfall. Så långt är det folkrättsliga läget kristallklart. Israel hade definitivt folkrätten på sin sida.

Tomas Dixon, Vision Höglandet juni 2024

I det Brittiska Palestinamandatet där judarna skulle få ett hemland på sina historiska områden hade inga nationalstater utan var en del av olika imperier.

Det Brittiska Palestinamandatet delades redan 1921 i en arabisk stat i området öster om Jordan (Transjordan) vilket utgorde 80% av mandatet och där fick inga judar bo. De övriga 20% är det som idag är Israel och de palestinska områdena som man än idag diskuterar om.

FN:s delningsplan av Palestina mandatet väster om Jordan vilket de judiska ledarna accepterade men araberna avvisade.

Texten kommer från boken: Har Israel rätt till landet?

Tomas Dixon är universitetsutbildad reportagejournalist, informatör och gymnasielärare – praktiserande författare, föreläsare och översättare – med två hemländer, Sverige och Österrike – och sedan årtionden upptagen med att försöka förstå hur han som ung kunde engagera sig för och låta sig inspireras av en av världshistoriens värsta massmördare, Mao Tse Tung, KommunistKinas legendariske ledare – trots att hans hjärta då som nu slog för världens hungriga, förtryckta, krigsoffer, flyktingar.

Foto: Pressbild

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 27

Ferrari Portofino

Ferrari är inte ute på djupt vatten trots att Portofino döpts efter en liten exklusiv italiensk fiskeby. Designen är riktigt läcker och sittbrunnen går under benämningen 2+2, vilket innebär ett litet bakre nödsäte som lämpar sig bäst för golfklubborna. Men efter sju år är det i alla fall färdigspelat för Portofino och det är inte konstigare än att man ska fånga nya kunder på kroken med nya Roma Spider Båda fullbloden har nämligen samma skönsjungande V8 på 620 hästkrafter.

10 IKONISKA BILAR SOM TACKAR FÖR SIG

VISION

HÖGLANDET motor TESTAR

Allting har en början och allting har ett slut. Detta gäller även för våra bilar och i år är det ovanligt många bensindrivna storsäljare som säger tack och farväl. Vägen framåt är glasklar - allt ska elektrifieras och därmed kommer många anrika modellnamn att dö ut. Vissa för evigt, andra för att möjligtvis återuppstå som elbilar. Visst är det en bilepok som nu sakteligen rullar i graven. Men var sak har sin tid och detta oavsett vi gillar det eller inte. Här är 10 ikoniska bilar som tackar för sig.

Ford Fiesta såg dagens ljus samma år som Steve Jobs grundade Apple, Concorde gjorde sin första kommersiella flygning, Rocky 1 hade premiär på vita duken och NASA presenterade sin första rymdfärja - Enterprise. Året är givetvis 1976 och småbilen som designades i tyska Köln hade inte otippat Fiat 127 som förebild. Efter åtta generationer och över tjugo miljoner sålda exemplar i bagaget lämnas nu stafettpinnen över till nya Ford Puma. Därmed tar storsäljaren Fiesta en evig siesta, vilket den är värd efter närmare femtio år i trogen tjänst.

Dodge Charger

I slutet på sextiotalet invaderades USA av muskelbilar och jänkarna fick stifta bekantskap med Chevrolet Camaro, Ford Mustang och naturligtvis Dodge Charger. Konkurrensen var stenhård och alla med brylkräm i håret letade efter ”most bang for the buck” eller mest fart för stålarna.

Men tiderna förändras och vi med dem. Dodge har därför beslutat att lägga ner såväl Charger som Challenger och eftersom Chrysler 300 byggs på samma plattform så dras även den med i fallet. Dagens muskelbilar med stora vinkelåttor är därmed ett minne blott.

Audi TT

Efter 26 års tjänstgöring och 662 762 tillverkade exemplar tackar Audi TT för sig. Sportkärran lanserades den 18:e februari 1998 och namnet har sitt ursprung i Tourist Trophy-tävlingarna (TT) som kördes på Isle of Man. På det engelska fastlandet var biltävlingar på allmän väg förbjudna i början av förra seklet men på den gröna ön mitt ute i irländska sjön var det fritt fram. Nu får dock Audi TT stryka på foten till förmån för nya elbilsmodeller och som en sista hälsning lanseras ”Final Edition”.

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 28 VISION HÖGLANDET motor
Ford Fiesta

HÖGLANDET motor

Det var på Genèves bilsalong 2016 som ridån gick upp för Bugatti Chiron och nu åtta år senare har hyperbilen kört till vägens ände. Det är ingen hemlighet att fransosen är långt ifrån politiskt korrekt i dessa miljötider med sin åttaliters W16-motor på 1 479 hästkrafter. Trots sin massiva prislapp på 35 miljoner kronor så har 500 exemplar lämnat drömfabriken i Molsheim och alla bjuder på en ny dimension av fartblindhet. Vad sägs om att färdas noll till hundra km/h på 2,5 sekunder och toppa 425 km/h? Chiron är en milstolpe i bilhistorien och vi kommer förmodligen aldrig få uppleva något liknande igen.

Mercedes CLS lanserades för tjugo år sedan och ställde genast begreppet coupé på sin yttersta spets. Alla förknippade biltypen med en tvådörrars sportvagn, men tyskarna bevisade att man lika gärna kunde ha fyra dörrar bara den linjesköna karossen fanns kvar. Efter blott tre generationer lägger nu Mercedes ner produktionen av CLS och har heller inga planer på någon ersättare, vilket måhända inte är någon skräll. Den nuvarande modellen delar såväl teknik som bottenplatta med förra generationens E-klass.

Volkswagen Arteon

Arteon blev ett extremt kort kapitel i Volkswagens gedigna historiebok. Den stiliga tysken lanserades under pompa och ståt 2017 – men tajmingen var inte den bästa. Kunderna hade fått nog av eleganta femdörrarscoupéer och den stora suvvågen sköljde över oss, vilket gäller än idag. 2024 blir därför sista modellåret för Arteon och det beror inte alls på att ”Passaten i finkostym” är ett dåligt köp. För precis som det gamla talesättet ”kläderna gör mannen” kan också ”karossen göra kärran”. Vad säger man? Rätt tajming är inte det viktigaste. Det är allt!

Suzuki Jimny

Suzuki Jimny presenterades 1970 och har sedan dess sålts i tre miljoner exemplar. Den lilla suven är faktiskt lika enkel som genial. Vad sägs om ett rambygge med stela axlar, rejäla spakar till växel- och fördelningslåda och en fyrkantig design som närmast är kultförklarad? Men efter specialversionen ”Rhino Edition” tar epoken slut och under årens lopp har många undrat varför bilen heter som den gör. Namnet är faktiskt resultatet av en språkförbistring – någonstans på huvudkontoret i Hamamatsu blev nämligen Jimmy förväxlat med Jimny och resten är historia…

Kia Stinger

På det berömda pappret var Kia Stinger en solklar vinnare när den lanserades 2017. Koreanen var rymlig, rolig att köra, läckert formgiven och hade lägre pris än sina tyska premium-konkurrenter. Men trots riktigt fina meriter blev aldrig försäljningen den braksuccé som tillverkaren hoppats på. Kia har därför tvingats dra åt handbromsen och avslutar produktionen med en sista ”Tribute Edition” som tillverkas i tusen exemplar. Därmed slutar sagan om Stinger efter bara sju år på marknaden.

Chevrolet Camaro Det är inte första gången vi vinkar farväl till Chevrolet Camaro. Matchen började 1966 då General Motors presenterade en brutal utmanare till braksuccén Ford Mustang. Det blev genast en tuff fight om kunderna som pågick ändra fram tills 2002. Sju år senare gjorde amerikanarna en kovändning och återupptog produktionen vid fabriken i Michigan. Men nu är det återigen dags att ta farväl av såväl muskelbilen som 350 anställda vid produktionen. Frågan är om det är spiken i kistan för gott eller om jänkaren kommer att återuppstå en tredje gång…

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 29 VISION
Bugatti Chiron Mercedes CLS -Av Jenny Nilsson och Johannes Gardelöf

DAGS ATT BLI EN SWIFTIE?

(B o r d e a u x – F r a n k r i k e)

Taylor Swifts pågående världsturné skapar hysteri och den 17:e till 19:e maj erövrade hon Friends Arena. Taylor spås snart bli den största musikartisten genom tiderna och hennes fans kallas för ”Swifties”. Suzuki har tajmat lanseringen av nya Swift mitt i prick och erkänner utan omsvep att popdivans framgångar smittat av sig på försäljningen. Vi har provkört den senaste generationen i Bordeaux.

Swift lanserades som modellnamn redan 1984 - det vill säga fem år innan Taylor kom till världen. Men den bilen är en avlägsen släkting som ingen vill höra talas om och alla tvättäkta ”Swifties” räknar modellen från 2004 som första generationen. Nu, tjugo år senare, är det således dags för fjärde generationen att göra storstilad entré och allt bådar gott med tanke på att grundpriset startar från 234 900 kronor.

Varsamma förändringar

Vi befinner oss i Château Giscours och det berömda slottet har 80 hektar med vinrankor. Allt här har genomgått en varsam kultivering över generationer, vilket även gäller för Suzuki Swift. Det har alltid handlat om finputsning av detaljer och diskreta förändringar. Den senaste

modellen har exempelvis samma yttermått som föregångaren och formmässigt är det mer evolution än revolution. Exteriört betyder det bland annat nya lyktarrangemang, hungrigare grill och en förändrad akter med lägre lasttröskel. Invändigt har framstolarna blivit bekvämare och baksätet rymligare eftersom man utnyttjat varje centimeter till fullo. Instrumenteringen är däremot fortfarande analog men pekskärmen har växt till nio tum.

Mer komfort än sport

Att provkörningen är förlagd till de sceniska trakterna kring Bordeaux är ingen tillfällighet. De kurviga vägarna här är utmärkta för att testa köregenskaper och fjädringskomfort, vilka är överraskande bra. Den stora nyheten

är dock en helt ny mildhybrid som består av en trepip på 82 hästkrafter i kombination med en integrerad startmotor/generator. Det är bara att välja om du föredrar en lättarbetad femväxlad manuell låda eller en steglös automat som kostar 15 000 extra. För samma peng kan du få din Suzuki Swift Select med fyrhjulsdrift men då går det tyvärr inte att köpa till automaten. Vi blev förtjusta i den senare som passar våra svenska förhållanden utmärkt samtidigt som priset är rimliga 259 900 kronor. Därmed kan man åka på världsturné på lite tuffare vägar och nå fram till en helt ny publik.

-Av Willy Priske och Johannes Gardelöf

Tekniska data för Suzuki Swift 1,2 Hybrid Select 4x4

Motor: 3-cylindrig bensinmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cylinder. Max effekt 82 hk vid 5 700 varv/minut.

Max vridmoment 112 Nm vid 4 500 varv/min.

Kraftöverföring: Motorn fram, fyrhjulsdrift. 5-växlad manuell.

Fjädring: Fram: fjäderben med undre triangellänkar. Bak: torsionsaxel.

Styrning: Elservo. Vändcirkel 9,6 meter.

Bromsar: Skivor fram och trummor bak. ABS. Antispinn/sladd.

Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 245, längd 386, bredd 174, höjd 152.

Tjänstevikt 1 037. Bränsletank 37 liter.

Prestanda: Toppfart 160 km/h. Acceleration 0-100 km/h 13,6 sek.

Förbrukning/Miljö: 4,9 liter per 100 km vid blandad körning. CO2: 110 g/km (WLTP). Pris: 259 900 kronor.

+ Plus…

- Minus…

Hög standardutrustning 4x4 erbjuds inte med automatlåda

Lätt och kompakt Prestandan

Förarmiljön

Prislappen

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 30 VISION HÖGLANDET motor VISION HÖGLANDET motor
VISION HÖGLANDET
TESTAR
motor
.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 31 VISION HÖGLANDET motor BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA Våra öppettider Måndag - fredag 10.00-18.00 Lördag 10.00-13.00 Koltorpsgatan 1, Nässjö 0380-189 00 Verkstadsgatan 3, Vetlanda Tel 0383-24 69 00 Tel 0380-198 00 Se mer bilar på www.erbil.se BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA Honda Accord 2,0 Executive -11 149.900 kr Honda Accord 2,2 -12 ....................................... 184.900 kr Honda Civic 1,6 -13 ........................................... ..159.900 kr Honda Civic 1,6 Comfort -13 159.900 kr Honda Civic 1,8 Executive -12 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 ................................. 109.900 kr Honda CR-V Honda CR-V Honda CR-V Honda CR-V Honda Jazz Saab 9-3 1,8i BILUTHYRNING Avis Nässjö 0380-138 BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 kr Fiat 500 1,2 Lounge -11 ........................................ kr Ford Focus 1,6CC -10 .......................................... 129.900 kr Honda Accord 2,0 Elegance Tourer -13 199.900 kr Honda Accord 2,2 Lifestyle Diesel-12 ........... 194.900 kr Honda Civic 1,6 Sport -13 .................. ..............149.900 kr Honda Civic 1,6 Tourer -14.................................169.900 kr Honda Civic 1,8 -12 134.900 kr Honda Civic Honda Civic Honda CR-V Honda CR-V Honda Insight Peugeot 207 Renault Mégane Toyota Auris Kjell Fina erbjudanden! diesel Våra öppettider Måndag - fredag 10.00-18.00 Lördag 10.00-13.00 Koltorpsgatan 1, Nässjö 0380-189 00 Verkstadsgatan 3, Vetlanda Tel 0383-24 69 00 HONDA PÅ HÖGLANDET Tel 0380-198 00 Se mer bilar på www.erbil.se BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA Honda Accord 2,0 Executive -11 149.900 kr Honda Accord 2,2 -12 184.900 kr Honda Civic 1,6 -13 159.900 kr Honda Civic 1,6 Comfort -13 159.900 kr Honda Civic 1,8 Executive -12 149.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 109.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance -07...........................119.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort-12 119.900 kr Honda CR-V 2,0 Special Edition -12 169.900 kr Honda CR-V 2,2 diesel -13 249.900 kr Honda Jazz 1,2 -12 109.900 kr Saab 9-3 1,8i -04 54.900 kr BILUTHYRNING Avis Nässjö 0380-138 22 Avis Vetlanda 0383-105 75 BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 Fiat 500 1,2 Lounge -11 89.900 kr Ford Focus 1,6CC -10 129.900 kr Honda Accord 2,0 Elegance Tourer -13 199.900 kr Honda Accord 2,2 Lifestyle Diesel-12 194.900 kr Honda Civic 1,6 Sport -13 .................. ..............149.900 kr Honda Civic 1,6 Tourer -14.................................169.900 kr Honda Civic 1,8 -12 134.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -10 Honda Civic 1,8 Sport -11 129.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance 4wd -13.................219.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort -12 199.900 kr Honda Insight 1,3 Elegance-11........................104.900 kr Peugeot 207 1,6 Vti cc Cab-07 84.900 kr Renault Mégane 1,4 Phas III -10........................ 99.900 kr Toyota Auris 1,8 HSD Active -13 172.900 kr Martin Fina erbjudanden! 1.6 diesel Nya Civic i nässjö så vill vi att ni lägger husvagn 19900 lmc. tar bort mb viano cr-v 13 för 229 ska vara i vet landa och toyota auris i vetlanda fölr 172900 ska vara i nässjö Våra öppettider Måndag - fredag 10.00-18.00 Lördag 10.00-13.00 Koltorpsgatan 1, Nässjö 0380-189 00 Verkstadsgatan 3, Vetlanda Tel 0383-24 69 00 Tel 0380-198 00 Se mer bilar på www.erbil.se BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA Honda Accord 2,0 Executive -11 149.900 kr Honda Accord 2,2 -12 184.900 kr Honda Civic 1,6 -13 159.900 kr Honda Civic 1,6 Comfort -13 159.900 kr Honda Civic 1,8 Executive -12 149.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 109.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance -07...........................119.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort-12 119.900 kr Honda CR-V 2,0 Special Edition -12 169.900 kr Honda CR-V 2,2 diesel -13 249.900 kr Honda Jazz 1,2 -12 109.900 kr Saab 9-3 1,8i -04 54.900 kr BILUTHYRNING Avis Nässjö 0380-138 22 Avis Vetlanda 0383-105 75 BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 239.900 kr Fiat 500 1,2 Lounge -11 kr Ford Focus 1,6CC -10 129.900 kr Honda Accord 2,0 Elegance Tourer -13 199.900 kr Honda Accord 2,2 Lifestyle Diesel-12 kr Honda Civic 1,6 Sport -13 .................. .............. kr Honda Civic 1,6 Tourer -14................................. kr Honda Civic 1,8 -12 134.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -10 109.900 kr 129.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance 4wd -13.................219.900 kr 199.900 kr Honda Insight 1,3 Elegance-11........................104.900 kr 84.900 kr Renault Mégane 1,4 Phas III -10........................ 99.900 kr 172.900 kr Martin Rickard Kjell Pontus Fina erbjudanden! 1.6 diesel Nya Civic i nässjö husvagn tar bort cr-v 13 landa och toyota 172900 Psst! Du vet väl om att vi även har biluthyrning! Nässjö och Vetlanda
bilar BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ VI HAR ÄVEN PRIVATLEASING - välj mellan 12, 24 eller 36 månader! MASSOR AV BILAR PÅ VÅRA ANLÄGGNINGAR I NÄSSJÖ OCH VETLANDA! Våra öppettider Måndag - fredag 10.00-18.00 Lördag 10.00-13.00 Koltorpsgatan 1, Nässjö 0380-189 00 Verkstadsgatan 3, Vetlanda Tel 0383-24 69 00 HONDA PÅ HÖGLANDET Tel 0380-198 00 Se mer bilar på www.erbil.se BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA Honda Accord 2,0 Executive -11 149.900 kr Honda Accord 2,2 -12 184.900 kr Honda Civic 1,6 -13 159.900 kr Honda Civic 1,6 Comfort -13 159.900 kr Honda Civic 1,8 Executive -12 149.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 109.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance -07...........................119.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort-12 119.900 kr Honda CR-V 2,0 Special Edition -12 169.900 kr Honda CR-V 2,2 diesel -13 249.900 kr Honda Jazz 1,2 -12 109.900 kr Saab 9-3 1,8i -04 54.900 kr BILUTHYRNING Avis Nässjö 0380-138 22 Avis Vetlanda 0383-105 75 BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 239.900 kr Honda Accord 2,0 Elegance Tourer -13 Honda Civic 1,6 Sport -13 .................. .............. Honda Civic 1,6 Tourer -14................................. Honda Civic 1,8 Sport -10 109.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance 4wd -13................. Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort -12 Honda Insight 1,3 Elegance-11........................ Peugeot 207 1,6 Vti cc Cab-07 Renault Mégane 1,4 Phas III -10........................ Toyota Auris 1,8 HSD Active -13 Rickard Pontus Nya Civic i nässjö så vill vi att ni lägger husvagn 19900 lmc. tar bort mb viano cr-v 13 för 229 ska vara i vetoch toyota auris i vetlanda fölr 172900 ska vara i nässjö Våra öppettider Måndag - fredag 10.00-18.00 Lördag 10.00-13.00 Koltorpsgatan 1, Nässjö 0380-189 00 Verkstadsgatan 3, Vetlanda Tel 0383-24 69 00 HONDA PÅ HÖGLANDET Tel 0380-198 00 Se mer bilar på www.erbil.se BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA Honda Accord 2,2 -12 184.900 kr Honda Civic 1,6 -13 159.900 kr Honda Civic 1,6 Comfort -13 159.900 kr Honda Civic 1,8 Executive -12 149.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 109.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance -07........................... Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort-12 119.900 kr Honda CR-V 2,0 Special Edition -12 169.900 kr Honda CR-V 2,2 diesel -13 249.900 kr Honda Jazz 1,2 -12 109.900 kr Saab 9-3 1,8i -04 54.900 kr BILUTHYRNING Avis Nässjö 0380-138 22 Avis Vetlanda 0383-105 75 BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 239.900 kr Fiat 500 1,2 Lounge -11 89.900 kr Ford Focus 1,6CC -10 129.900 kr Honda Accord 2,0 Elegance Tourer -13 Honda Civic 1,6 Sport -13 .................. .............. Honda Civic 1,6 Tourer -14................................. Honda Civic 1,8 Sport -10 109.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -11 129.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance 4wd -13.................219.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort -12 Honda Insight 1,3 Elegance-11........................ Peugeot 207 1,6 Vti cc Cab-07 Renault Mégane 1,4 Phas III -10........................ Toyota Auris 1,8 HSD Active -13
1.6 diesel Nya Civic i nässjö så vill vi att husvagn 19900 lmc. tar bort mb viano cr-v 13 för 229 ska vara landa och toyota auris i vetlanda 172900 ska vara i nässjö Våra öppettider Måndag - fredag 10.00-18.00 Lördag 10.00-13.00 Koltorpsgatan 1, Nässjö 0380-189 00 Verkstadsgatan 3, Vetlanda Tel 0383-24 69 00 HONDA PÅ HÖGLANDET Tel 0380-198 00 Se mer bilar på www.erbil.se BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA Honda Accord 2,0 Executive -11 Honda Accord 2,2 -12 184.900 kr Honda Civic 1,6 -13 159.900 kr Honda Civic 1,6 Comfort -13 159.900 kr Honda Civic 1,8 Executive -12 149.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 109.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance -07........................... Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort-12 119.900 kr Honda CR-V 2,0 Special Edition -12 169.900 kr Honda CR-V 2,2 diesel -13 249.900 kr Honda Jazz 1,2 -12 109.900 kr Saab 9-3 1,8i -04 54.900 kr BILUTHYRNING Avis Nässjö 0380-138 22 Avis Vetlanda 0383-105 75 BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 239.900 kr Fiat 500 1,2 Lounge -11 89.900 kr Ford Focus 1,6CC -10 129.900 kr Honda Accord 2,0 Elegance Tourer -13 199.900 kr Honda Accord 2,2 Lifestyle Diesel-12 194.900 Honda Civic 1,6 Sport -13 .................. ..............149.900 Honda Civic 1,6 Tourer -14................................. Honda Civic 1,8 -12 Honda Civic 1,8 Sport -10 109.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -11 129.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance 4wd -13.................219.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort -12 Honda Insight 1,3 Elegance-11........................ Peugeot 207 1,6 Vti cc Cab-07 Renault Mégane 1,4 Phas III -10........................ Toyota Auris 1,8 HSD Active -13 Martin Rickard Kjell Pontus Fina erbjudanden! 1.6 diesel Civic i nässjö så vill vi att husvagn 19900 lmc. tar bort mb viano cr-v 13 för 229 ska vara landa och toyota auris i vetlanda 172900 ska vara i nässjö Jonas Öppet Mån - fre 10.00-18.00, lör stängt juni-augusti Per Tel 0838-13860 Volkswagen Touareg 9510 mil - 19 489 900 kr Fiat Panda 2390 mil -21 149 900 kr Chrysler Pacifica 13 100 mil - 19 279 900 kr Honda HR-V 6645 mil - 20 194 900 kr Citroën DS5 19 965 mil - 13 99 900 kr Volkswagen Up 3930 mil - 17 99 900 kr Opel Astra 3240 mil - 20 169 900 kr Honda HR-V 5210 mil -18 209 900 kr Fiat 500 2 mil - 22 179 900 kr Honda CR-V 0 mil -24 499 000 kr Volkswagen Tiguan 7940 mil - 18 284 900 kr Volkswagen Polo 13 787 mil -10 74 900 kr Volkswagen Golf 23 500 mil - 11 54 900 kr Fiat 500 3460 mil - 19 119 900 kr Honda Civic 5110 mil - 21 214 900 kr Honda Civic 0 mil -14 94 900 kr Volkswagen Golf 13 172 mil - 14 147 900 kr Fiat Tipo 6310 mil - 20 169 900 kr Honda Jazz 4350 mil - 21 204 900 kr För mer information av våra bilar se vår hemsida www.erbil.se - där hittar du även alla våra andra bilar nya som begagnade Opel Corsa 8200 mil - 18 99 900 kr
Välj mellan 150
Martin
Rickard Kjell Pontus

EN SUPERB FAMILJECOMBI

(L i s s a b o n – P o r t u g a l)

Vi befinner oss på Cabo da Roca som är det europeiska fastlandets västligaste punkt. Fortsätter man vidare härifrån rakt västerut över Atlanten så kommer man efter 539 mil till New York. Vänder vi oss i stället 237 mil åt nordost hamnar vi i Bratislava och Slovakiens huvudstad är i sammanhanget högst intressant. Där byggs nämligen Skoda Superb och vi ska provköra den senaste generationen här i Portugal.

Superb är tjeckiska Skodas populäraste bilmodell och har sedan 2001 tillverkats i 866 000 exemplar. Nu är det dags för den fjärde generationen av storsäljaren som först lanseras i kombiutförande och vars grundpris börjar från 439 300 kronor. Tre olika drivlinor finns att välja mellan och av dessa förväntas laddhybriden bli populärast i Sverige. Därför har vi valt att ”tjecka” närmare på just den.

Underlättar vardagen

Det forna budgetmärket har gjort en klassresa värd namnet och nu bygger inte minst nya Volkswagen Passat Sportscombi på Skoda Superb Combi i stället för tvärtom. Priserna tangerar varandra och mervärdet i dagens testbil kan sammanfattas under rubriken omtanke. Vi snackar om smarta prylar som underlättar vardagen i form av ett paraply

i förardörren, den inbyggda tratten till spolarvätskan och isskrapan i tankluckan.

Nu kompletteras detta med bland annat flyttbara glasögonfack, mobilhållare i framstolarnas ryggstöd och vad sägs om en displayrengörare? Det går åt eftersom all instrumentering är digital och i händelsernas centrum står en pekskärm på 13 tum. Sittkomforten är riktigt behaglig såväl fram som bak - däremot är det en plump i protokollet att bakdörrarnas sidokrockkuddar kostar 4 200 kronor extra.

Milslukare av rang

Den dramatiska Atlantkusten med världens största surfvågor i all ära men Portugal har mer att erbjuda. De smala serpentinvägarna inåt landet går genom ett frodigt grönskande landskap som bitvis påminner om exotiska

regnskogar. Skoda Superb Combi iV är imponerande tyst och bekväm under färden men lastutrymmet har krympt från 690 till 510 liter. Laddhybridens batterier roffar åt sig utrymme å andra sidan kan man köra tio mil på ren eldrift och över hundra mil i kombination med bensinmotorn vars förbrukning ligger på 0,4 liter per 100 kilometer. Det är suveräna siffror - inte minst när man ska räkna hem kalaset som kostar 529 300 kronor. Accelerationen får kanske inte nackhåren att resa sig men systemeffekten på 204 hästkrafter både räcker och blir över. Efter ett par dagar under den portugisiska solen kan vi konstatera att en redan bra familjebil har blivit ännu bättre.

Tekniska data för Skoda

Superb Combi 1,5 TSI iV Selection

Bensinmotor: 4-cyl med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cyl.

Max effekt 150 hk mellan 5 500-6 000 varv/minut.

Max vridmoment 250 Nm mellan 1 500-4 000 varv/minut.

Elmotor: 115 hk och 330 Nm. Max systemeffekt 204 hk.

Kraftöverföring: Framhjulsdrift, 6-växlad automatlåda.

Fjädring: Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: multilänkaxel.

Styrning: Elservo. Vändcirkel 11,1 meter.

Bromsar: Skivor fram och bak. ABS. Antispinn/sladd.

Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 284, längd 490, bredd 185, höjd 148.

Tjänstevikt 1 987. Bränsletank 45 liter. Batteri 25,7 kWh.

Prestanda: Toppfart 220 km/h. Acceleration 0-100 km/h 8,1 sek.

Förbrukning/miljö: 0,4 liter per 100 km blandad körning. CO2 9-11 g/km (WLTP).

Pris: 529 300 kronor.

+ Plus… - Minus…

Utrymmen och komfort Bakre sidokrockkuddar kostar extra Lång räckvidd på el Bagageutrymmet har krympt

Köregenskaper

Förbrukning

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 32 VISION HÖGLANDET motor
VISION HÖGLANDET motor TESTAR
-Av Willy Priske och Johannes Gardelöf

Vi skrotar ditt fordon!

som tungt

Bildemontering • Däckverkstad Bilverkstad • Nya/beg bildelar

Vi skrotar ditt fordon!

Lätt som tungt!

lätt som tungt

Bildemontering - Däckverkstad Allverkstad - Nya/beg bildelar

Vi skrotar Viellerköper lätt Bildemonteringsom Bilverkstad

fordon!

Vi skrotar ditt fordon!

“Vi återvinner allt som rullar”

Vi köper ditt batteri eller katalysator

Bildemontering • Däckverkstad Bilverkstad • Nya/beg bildelar

Vi köper ditt batteri eller katalysator

Vi köper ditt skrotfordon, trasiga fordon från lätta till tunga, batterier m.m.

lätt som tungt

Bildemontering • Däckverkstad • Nya/beg bildelar

Nässja Norra, Vetlanda

Vi köper ditt batteri eller katalysator

Vi utför

Våra tjänster:

Reparationer av dieselpumpar och spridare.

Reparationer av dieselpumpar, spridare, generatorer och startmotorer.

Svarvning, fräsning, slipning mm. Hel- eller delrenoveringar av motorer.

Test av commonrailinjektorer. Hel eller delrenoveringar av motorer.

Vi säljer även motorer, topplock, pumpar och reservdelar.

Försäljning av motordelar, motorer, dieselpumpar, filter, startmotorer och generatorer.

Solrosvägen 5, 578 74 Frinnaryd

Svarvvägen 2, 578 33 Aneby

Tel 0380-419 92 Mobil: 070-55 41 992 www.motrab.se

Tel: 0380-41992 - henrik@motrab.se www.motrab.se

Nässja Norra, Vetlanda

DET GRÖNA SÅGVERKET

– NÄRPODUCERAT VIRKE

– VIRKE FRÅN HYGGESFRITT SKOGSBRUK

– VIRKE MED LÅGT KLIMATAVTRYCK

HYVLAT OCH OHYVLAT VIRKE

STOLPAR, REGLAR OCH YTTERPANEL MED MERA... VED • TIMMERHUS • SPECIALPRODUKTER

VERKSAMMA HELA VÄGEN FRÅN PLANTAN

TILL DET FÄRDIGA TIMMERHUSET

DEN FLEXIBLA SÅGEN!

Vi säljer virke till både företag och privatpersoner. Fullskaligt sortiment av både hyvlat och ohyvlat virke. Vi kan såga upp till 7,5m längder. Slå gärna en signal för att höra vad som finns. Skulle just det du behöver saknas, så fixar vi det.

Välkommen till oss!

Nässja

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 33 VISION HÖGLANDET motor DIN FULLSERVICEVERKSTAD I SÄVSJÖ! TEAM BROMÉS AUTOSERVICE BROMÉS AUTOSERVICE AB - BRÄDGÅRDSGATAN 16 - SÄVSJÖ - 0382-126 29 VI SÄLJER NU PRODUKTER FRÅN FÖRSÄKRINGSJOBB VI BYTER VINDRUTOR DÄCKVERKSTAD DÄCKHOTELL HJULINSTÄLLNINGAR AIRCONDITION SERVICE OCH REPARATIONER AV ALLA BILMÄRKEN!
16FEB201120481109
Nässja Norra, Vetlanda
lätt

Tävla om boken av Tomas Dixon

Vad har FN sagt om Israel-Palestina? Vad gäller alltså enligt folkrätten? Bryter Israel mot FN:s resolutioner? Varför vill FN och EU ge palestinierna något som deras ledare alltid sagt nej till – ”tvåstatslösningen”?

Vad vi än tycker – vore det inte bra att utgå från fakta?

SMS:A SENAST 23 juni

1. Skriv VH KORSORD och sedan texten i de markerade rutorna.

2. Avsluta med namn och adress. (Ex. VH KORSORD texten i rutorna Nisse Nilsson Gatan1 511 11 Staden)

3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa).

Eller posta ett vykort till Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med “KORSORD”.

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 34
ISRAELrätt till landet? Har
Hullaryd, Aneby med över 40 år i branchen Modernt Vaxrenseri med full utrustning. Samtliga Bimaterial till försäljning. info@davidssonsbimaterial.com Telefon 070-561 85 63 Hullaryd, Aneby med över 40 år i branchen Modernt Vaxrenseri med full utrustning. Samtliga Bimaterial till försäljning. info@davidssonsbimaterial.com Telefon 070-561 85 63 Hullaryd, Aneby med över 40 år i branchen Modernt Vaxrenseri med full utrustning. Samtliga Bimaterial till försäljning. info@davidssonsbimaterial.com Telefon 070-561 85 63 med över 40 år i branchen Modernt Vaxrenseri full utrustning. Samtliga Bimaterial till försäljning. med över 40 år i branchen Modernt Vaxrenseri med full utrustning. med över 40 år i branchen

Krönika av psykolog Alf B Svensson

SÅ FÖRSTÖR DU DINA RELATIONER

Det är inne att prata om relationer. Om hur vi hittar den rätte och får en relation som håller. Inte bara i Gift vid första ögonkastet, Första Dejten och Tillsammans med Strömstedts utan ofta också i Carina Bergfeldts populära talkshow.

Det är också något jag brukar ta upp i mina krönikor. Som omväxling tänkte jag göra tvärt om. Jag vill visa hur lätt det är att vi förstör våra olika relationer, som det ibland tagit lång tid att bygga upp.

Så här sabbar du redan första dejten:

* Prata hela tiden om dig själv.

* Ställ inga frågor och lyssna inte.

* Dra upp alla negativa egenskaper ditt ex hade.

* Påpeka att äktenskapsförord är ett måste.

* Erbjud dig inte att betala notan.

Det enklaste och ett av de vanligaste sätten att förstöra en kärleksrelation är att gräla. Att bara anklaga varandra. Att inte inse och erkänna att vi har våra dåliga sidor och därför är en del av problemet.

Gör bara så här:

* Dra upp allt du irriterar dig på.

* Va historisk och anklaga din partner för det som hände för länge sen.

* Gå till personangrepp.

* Överdriv och generalisera. Använd orden aldrig, alltid och jämt.

* Låt inte din partner prata till punkt.

* Påpeka hur knäpp hela hans eller hennes familj och släkt också är.

* Be aldrig om förlåtelse.

* Somna osams.

Ska vi leva länge och må bra är det viktigt med vänner. Vi måste inte ha många. Det räcker med några få om de är riktiga vänner. Så här enkelt förstör du dina vänskapsrelationer:

* Hör inte av dig.

* Tala ofta om hur lyckad du är.

* Visa inte att du uppskattar och behöver dem.

Elinstallationer

Fiber och data

Larm och passage

Kyla och värme

Kyla och värme

* Visa dig aldrig svag och sårbar.

* Ställ inte upp för dina vänner. Det är ju mer synd om dig.

* Berätta för andra det du fått höra i förtroende.

Egentligen är detta inget nytt. Du vet det redan. Innerst inne vet vi vad som är rätt och fel. Ändå är det så svårt. Men vi får ta nya tag. Försök att inte visa dina dåliga sidor. Visa i stället dina bästa. Till den du ska dejta, till dina vänner och till den du just gift dig med. Eller levt tillsammans med i många år.

Alf B Svensson

är legitimerad psykolog, författare och en av vårt lands mest efterfrågade föreläsare i frågor som handlar om barn, familj och äktenskap. Alf bor i Eksjö.

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 35 Tidningen folk läser! Ring 0382-671 97 ANNONSERA DU OCKSÅ I VISION HÖGLANDET!
INTRESSERAD AV SOLCELLER?
Kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök! • Larm och passage
Kyla och värme
Solceller INTRESSERAD AV SOLCELLER? Kontakta oss för ett •
• Projektering
• Solceller
INTRESSERAD AV SOLCELLER? Kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök! • Elinstallationer • Projektering • Fiber och data Larm och passage

sittkomfort! Går att få i flera olika med traditionella ryggkuddar (som på bilden) ryggkuddar, med två olika armstöd och i en mängd färger. Soffan på bilden, 294x225 cm, är Iberia. Välkommen till oss för att provsitta och favoritsoffa!

med öppet avslut

SAVOY är en av våra mest omtyckta soffor med härlig fjäderstoppad sittkomfort! Går att få i flera olika uppställningar, med traditionella ryggkuddar (som på bilden) eller lösa ryggkuddar, med två olika armstöd och i en mängd olika tyger och färger. Soffan på bilden, 294x225 cm, är klädd i tyg Iberia. Välkommen till oss för att provsitta och hitta din nya favoritsoffa!

med LEDbelysning

D 103 cm, H 81 cm. Tyg Beatto cream. Finns i flera färger. 14.995 kr

SAVOY är en av våra mest omtyckta soffor med härlig fjäderstoppad sittkomfort! Går att få i flera olika uppställningar, med traditionella ryggkuddar (som på bilden) eller lösa ryggkuddar, med två olika armstöd och i en mängd olika tyger och färger. Soffan på bilden, 294x225 cm, är klädd i tyg Iberia. Välkommen till oss för att provsitta och hitta din nya favoritsoffa!

kr

SAVOY är en av våra mest omtyckta soffor med härlig fjäderstoppad sittkomfort! Går att få i flera olika uppställningar, med traditionella ryggkuddar (som på bilden) eller lösa ryggkuddar, med två olika armstöd och i en mängd olika tyger och färger. Soffan på bilden, 294x225 cm, är klädd i tyg Iberia. Välkommen till oss för att provsitta och hitta din nya favoritsoffa!

SAVOY Hörnsoffa med öppet avslut B 294 cm, D 225 cm, H 85 cm. Tyg Iberia.

KINGSTON Hörnsoffa med öppet avslut B 323 cm, D 221 cm, H 85 cm. Tyg Centauri steel.

B 267 cm, D 113 cm, H 93 cm. Tyg More.

med LEDbelysning

85 cm. Tyg Centauri steel.

14.995

FALLSTONE 3,5-sits soffa B 253 cm, D 114 cm, H 83 cm. Tyg Fame ljusgrå. Finns i flera färger.

kr

TINDRA Kontinentalsäng. 180x200 cm. Integrerad LED-belysning bakom gaveln. 19.990 kr

Gavel med LEDbelysning

SIMONE 3,5-sits soffa

B 252 cm, D 103 cm, H 81 cm. Tyg Beatto cream. Finns i flera färger. 14.995 kr

kr

6.995 kr

14.495 kr

3,5-sits soffa

252 cm, D 103 cm, H 81 cm Tyg Beatto cream. Finns i flera färger.

FALLSTONE 3,5-sits soffa

B 253 cm, D 114 cm, H 83 cm. Tyg Fame ljusgrå. Finns i flera färger.

14.995 kr

11.995 kr

14.495 kr

BOOM 3-sits soffa

SIMONE 3,5-sits soffa

FALLSTONE 3,5-sits soffa

B 252 cm, D 103 cm, H 81 cm Tyg Beatto cream. Finns i flera färger.

med elektrisk lift-up. fotstöd. Förvaringsficka.

B 253 cm, D 114 cm, H 83 cm. Tyg Fame ljusgrå. Finns i flera färger.

SAVOY Hörnsoffa med öppet avslut B 294 cm, D 225 cm, H 85 cm. Tyg Iberia. 15.995

kr

11.995 kr

KINGSTON Hörnsoffa med öppet avslut B 323 cm, D 221 cm, H 85 cm. Tyg Centauri steel. Finns i flera färger. 11.995 kr

SAVOY Hörnsoffa med öppet avslut B 294 cm, D 225

H 85

Tyg Iberia.

KINGSTON Hörnsoffa med öppet avslut

SIMONE

TINDRA Kontinen 180x200 cm. Integrerad LED-belysning bakom 19.990 kr

STOUT Reclinerfåtölj med elektrisk lift-up. Fällbart rygg- och fotstöd. Förvaringsficka.

Gavel med LED-

Alla produkter som ingår

SERENITY

Integrerad LED-belysning bakom gaveln.

Alla produkter som ingår i Selected by Em home fram tillsammans med erfarna produktutvecklare och experter. B 249 cm, D 98 cm, H 86 cm.

STOUT Fällbart rygg- och fotstöd. Förvaringsficka. SIMONE

Soffans dynor följer med vid upp14.495 kr 23.995 kr KINGSTON B 323 cm, D 221 cm,

B 249 cm, D 98 cm, H 86 cm. Tyg Diego silver. Finns i flera färger. avslut. B 322 cm, D 221 cm, H 85 cm. Tyg Centauri steel.

6.995 kr

6.995 kr

Reclinerfåtölj med elektrisk lift-up. Fällbart rygg- och fotstöd. Förvaringsficka.

11.995 kr

STOUT Reclinerfåtölj med elektrisk lift-up. Fällbart rygg- och fotstöd. Förvaringsficka.

B 252 cm, D 103 cm, H 81 cm. Tyg Beatto cream. Finns i flera färger.

Bäddsoffa

SAVOY Hörnsoffa med öppet avslut B 294 cm, D 225 cm, H 85 cm. Tyg Iberia. 15.995 kr

Soffans dynor följer med vid upp bäddning!

STOUT Reclinerfåtölj med elektrisk lift-up. Fällbart rygg- och fotstöd. Förvaringsficka.

STOUT Reclinerfåtölj med elektrisk lift-up. Fällbart rygg- och fotstöd. Förvaringsficka.

STOUT Reclinerfåtölj med elektrisk lift-up. Fällbart rygg- och fotstöd. Förvaringsficka.

KINGSTON Hörnsoffa med öppet avslut B 323 cm, D 221 cm, H 85 cm. Tyg Centauri steel. Finns i flera färger.

180x200 cm. Integrerad LED-belysning bakom gaveln. 19.990 kr Gavel med LEDbelysning

KINGSTON Hörnsoffa med öppet avslut B 323 cm, D 221 cm, H 85 cm. Tyg Centauri steel. Finns i flera färger.

KINGSTON Hörnsoffa med öppet avslut B 323 cm, D 221 cm, H 85 cm. Tyg Centauri steel. Finns i flera färger. 11.995 kr

DARLING Bäddsoffa B 196 cm, D 100/212 cm, H 86 cm. Bäddmått 160x196

Finns i flera färger.

DARLING Bäddsoffa B 196 cm, D 100/212 cm, H 86 cm. Bäddmått 160x196 cm. Finns

6.995 kr

TINDRA 180x200 cm. Integrerad LED-belysning bakom gaveln. 19.990 kr

soffa

Holsby

TINDRA Kontinentalsäng 180x200 cm. Integrerad LED-belysning bakom gaveln. 19.990 kr PRICE LESS

6.995 kr

Reclinerfåtölj med elektrisk lift-up. Fällbart rygg- och fotstöd. Förvaringsficka.

DARLING Bäddsoffa B 196 cm, D 100/212 cm, H 86 cm. Bäddmått 160x196 cm. Finns i flera färger. 17.995 kr

Reclinerfåtölj med elektrisk lift-up. Fällbart rygg- och fotstöd. Förvaringsficka.

Lövhagsrondellen Vetlanda, Tel 0383-121 20 Mån 9-19, tis-fre 9-18, stängt lördagar under juni-juli

17.995 kr

PRICE LESS

med öppet

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2024 36 Hörnsoffa
cm, H
Möbler
BOOM 3-sits soffa B 249 cm, D 98 cm, H 86 cm. Tyg Diego silver. Finns i flera färger.
13.495 kr
med öppet avslut B 323 cm, D 221 cm, H 85 cm. Tyg Centauri steel.
Hörnsoffa
Centauri steel. ESTELLE B 267 cm, D 113 cm, H 93 cm. Tyg More. 21.995 kr.
Hörnsoffa
avslut B 323 cm, D 221 cm, H 85 cm. Tyg
22.995
ben.
B 267 cm, D 113 cm, H 93 cm. Tyg More.
kr.
14.995
196 cm, D 100/212 cm, H 86 cm.
Bonell/aktiv 7-zonad pocket inkl. och huvudgavel, bäddmadrass och ben.
SIMONE
B
B
Bäddmått 160x196 cm.
Iberia. 15.995 kr
SAVOY B 294 cm, D 225 cm, H 85 cm. Tyg
H 85 cm. Tyg Centauri steel.
flera
Finns i
färger. 11.995
3,5-sits
B 267 cm, D 113 cm, H 93 cm. Tyg More.
B
196 cm, D 100/212 cm, H 86 cm.
Bäddmått 160x196 cm.
B 252 cm, D
H
103 cm,
81 cm. Tyg
Beatto cream. Finns i flera färger.
B
221 cm, H 85 cm. Tyg Centauri steel.
323 cm, D
Finns i flera färger.
i flera
17.995 kr SAVOY Hörnsoffa med öppet avslut B 294 cm, D 225 cm, H 85 cm. Tyg Iberia. 15.995 kr PRICE LESS
färger.
SIMONE B 252 cm, D 103 cm, H 81 cm. Tyg
cream.
14.995 KINGSTON Hörnsoffa med öppet avslut B 323 cm, D 221 cm, H 85 cm. Tyg Centauri steel.
i flera
11.995
Beatto
Finns i flera färger.
Finns
färger.
kr
cm.
SAVOY Hörnsoffa med öppet avslut B 294 cm, D 225 cm, H 85 cm. Tyg Iberia. 15.995 kr PRICE LESS
17.995 kr
dynor följer
14.495
med erfarna
B 249 cm, D 98 cm, H 86 cm.
21.995 kr.
kr Alla produkter som ingår i Selected by Em home fram tillsammans
produktutvecklare och experter.
ESTELLE
Stor soffa i flera färger.
15.995
PRICE LESS
KINGSTON Hörnsoffa med
B 323 cm, D 221 cm, H 85 cm. Tyg Centauri steel.
flera
11.995
B 196 cm, D 100/212 cm, H 86 cm. Bäddmått 160x196 cm. Finns i flera färger. SAVOY Hörnsoffa med öppet avslut B 294 cm, D 225 cm, H 85 cm. Tyg Iberia. 15.995 kr PRICE LESS
öppet avslut
Finns i
färger.
dynor följer med vid uppbäddning!
6.995 kr Soffans
DARLING Bäddsoffa B 196 cm, D 100/212 cm, H 86 cm. Bäddmått 160x196 cm.
cm,
cm.
Soffans dynor följer med vid uppbäddning!
B 196 cm, D 100/212 cm, H 86 cm. Bäddmått 160x196
dynor med SIMONE
cm,
3,5-sits soffa B 252
i flera
11.995
DARLING Bäddsoffa B 196 cm, D 100/212 cm, H 86 cm. Bäddmått 160x196 cm. Finns i flera färger. 17.995
TINDRA
180x200 cm. Integrerad LED-belysning bakom gaveln. 19.990 kr
Finns
färger.
kr
kr
Kontinentalsäng.
Gavel
PRICE LESS
6.995 kr
soffa B 252 cm, D 103 cm, H 81 cm. Tyg Beatto cream. Finns i flera färger. 14.995 kr KINGSTON Hörnsoffa med öppet avslut B 323 cm, D 221 cm, H 85 cm.
Centauri steel.
11.995
DARLING Bäddsoffa B 196 cm, D 100/212 cm, H 86 cm. Bäddmått 160x196 cm.
flera färger. 17.995 kr SAVOY Hörnsoffa med öppet avslut B 294 cm, D 225 cm, H 85 cm. Tyg Iberia. 15.995 kr TINDRA Kontinentalsäng. 180x200 cm. Integrerad LED-belysning bakom gaveln. 19.990 kr
LEDbelysning PRICE LESS
Soffans dynor följer med vid uppbäddning!
SIMONE 3,5-sits
Tyg
Finns i flera färger.
kr
Finns i
Gavel med
6.995
kr
Soffans
SIMONE 3,5-sits soffa B 252 cm, D 103 cm, H 81 cm. Tyg Beatto cream. Finns i flera färger. 14.995
B 196 cm, D 100/212 cm, H 86 cm. Bäddmått 160x196 cm. Finns i flera
17.995 kr SAVOY Hörnsoffa med öppet avslut B 294 cm, D 225 cm, H 85 cm. Tyg Iberia. 15.995 kr TINDRA
180x200 cm.
LED-belysning bakom gaveln. 19.990 kr
PRICE LESS
6.995 kr
DARLING
färger.
Kontinentalsäng
Integrerad
Gavel
SKANNA QR-KODEN - LÄS MER OCH BOKA DITT KOSTNADSFRIA HEMBESÖK. MARKISER OCH SOLSKYDD! FÖNSTER MED MONTAGE! Höglandets Markis & Per sienn 0381-140 90 Eksjö: Dukers väg 2 - Kvarnarp - Tel 0381-140 90 // Nässjö: Tryckerigatan 10 - Norrboda industriområde - Tel 0380-190 90 // www.hoglandetsmarkis.se KOSTNADSFRITT HEMBESÖK MED TIPS OCH OFFERT! Välkommen in! Öppet i Eksjö mån & fre 15-17 // Öppet i Nässjö tis & tor 15-17
Soffans dynor följer med vid uppbäddning!

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.