Vision Höglandet #3 24

Page 1

MAJ 2024 - STÖRST PÅ HÖGLANDET 39.495 EX!

“En av södra Sveriges största tidningar”

VISION

HÖGLANDET

ANEBY - EKSJÖ - NÄSSJÖ - SÄVSJÖ - VETLANDA

PSYKOLOG ALF B SVENSSON

”SÅ UPPTÄCKER DU DINA GÅVOR OCH TALANGER”

TECKEN PÅ

ISLOSSNING I MELLANÖSTERN

AV

SMÅLÄNNINGEN

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 1
LEDARE MIKAEL TORSTENSSON
TILL SALU! VILLA OLIVE I DE ITALIENSKA BERGEN
ANDREAS OM FLYTTEN FRÅN USA, SUPERHITSEN OCH SIN MAMMAS DÖDLIGA SJUKDOM IFK VÄRNAMO VAD BETYDER DET OKÄNDA NAMNET? INGROSSO TIPSAR OM ITALIENSKA RECEPT! VISION HÖGLANDETsport VISION HÖGLANDET mat VISION HÖGLANDETbostad BESÖK PÅ OLIVGÅRDEN I LAZIO! VINN VIPBILJETTER TILL ALLSVENSK FOTBOLL! K Kulturessä AV JAN BLOMGREN ”När dekadens ersätter samhällsbyggande” EN VÄG TILL FRED I GAZA - LÄS OM HAMASLEDARENS SON

TECKEN PÅ ISLOSSNING I MELLANÖSTERN

Världen håller på att bli lite bättre. I alla fall i Mellanöstern där en rad arabnationer de senaste åren har erkänt Israel i Abrahams-avtalet.

Resultatet har blivit ekonomisk utveckling och stabilitet. Israel är en av världens främsta tekniknationer och har bland annat fått öknen att bli fruktbar jordbruksmark. Detta och mycket annat kommer att gagna hela Mellanöstern, om man låter framsteg och ömsesidiga relationer råda istället för hat. En annan ljusglimt är att Etiopien har öppnat upp för att som första land erkänna Somaliland.

Saudiarabien

närmar sig Israel

När så även Saudiarabien närmar sig Israel, och ett erkännande ligger i utvecklingens väg, reagerade Hamas den 7 oktober förra året med stöd från Iran genom en våldsam provokation för att få hatet att blossa upp igen. Detta kom som en överraskning i Israel efter att man öppnat upp för allt fler palestinier från Gaza att komma och arbeta i Israel. Attacken innebar att man skickade tusentals raketer och skickar raketer nästan dagligen sedan dess. Man anföll även Israel med marktrupper, mördade över tusen oskyldiga människor och tog över två hundra som gisslan. Många av dem sitter ännu fångna. Resultaten blev vad Hamas måste förstått - ett fruktansvärt krig med tusentals döda i Gaza. Den legendariska Israeliska premiärministern Golda Meir sa att det blir fred i Mellanöstern när araberna älskar sina barn mer än de hatar Israel. Det ser ut som om vissa länder faktiskt gör det nu.

Arabstater skyddar Israel

Under Irans försök till attack mot Israel den

13 april sköt nämligen Jordanien ner missiler riktade mot den judiska staten och även Saudiarabien deltog i försvaret enligt uppgift. Detta är stort och vittnar om nya tider med en mer öppen värld.

Vi är Iran - inte den islamska republiken

Under en fotbollsmatch i Teheran utlyste man en tyst minut för att hedra Irans attack mot

Israel. Istället för att vara tysta buade och visslade publiken i protest mot regimen. En av Irans bästa landslagsspelare genom tiderna, den före detta Bayern Münchenstjärnan Ali Karimi skrev på sociala medier efter attacken att ”Vi är Iran - inte den islamska republiken” och la ut en bild på två händer som håller i varandra målade i Israels flagga respektive Irans flagga.

Detta är mycket viktigt. Det är nämligen inte det iranska folket, eller perserna som många föredrar att kalla sig, som är fienden. Perserna måste befrias från den islamska republikens terror och tyranni liksom palestinier på Gaza från Hamas. Det är Islamska Republiken Iran som står bakom de flesta kriser i Mellanöstern. De kapar skepp i Röda havet, de beväpnar Hamas och Islamska Jihad i Gaza, de utarmar Syrien och de bedriver krig från Libanon mot Israel genom Hizbollah och stöder ett tjugotal liknande grupper.

Israel begår misstag Israel begår misstag, det vet alla då man i demokratier har ett öppet samhälle, men det som är ett förödande misstag för Israel är själva strategin för Hamas och Iran - utplåning, död och förintelse.

Nu är det dags att älska barnen mer än man hatar fienden!

”Det blir fred i Mellanöstern när araberna älskar sina barn mer än de hatar Israel.”

ÄR ISRAEL EN APARTHEIDSTAT?

Golda Meir, Israels premiärminister 1969-1974

Att anklaga Israel för apartheid är magstarkt. Hur kan omgivande arabländer göra det då det är just vad som sker i dessa länder. I många av dessa länder finns knappt några kristna kvar. Förföljda, mördade och diskriminerade - andra klassens medborgare.

Vad det gäller judar är det likadant, förföljda, fördrivna och diskriminerade i hela Mellanöstern. Det vi behöver är fungerande demokratier som respekterar mänskliga rättigheter och internationell lag. Där folket i fria val kan välja sina ledare och rösta bort desamma när de inte tjänar folkets bästa. En av de få, kanske den enda i Mellanöstern och norra Afrika förutom Israel, är Somaliland och det är också det enda land med gränser från kolonialtiden som man inte erkänner. Det är verkligen märkligt!

Brist på allt utom raketer

I Gaza verkar man lida brist på allt utom raketer i tusental och terrortunnlar. Befolknin-

gen används som mänskliga sköldar och döda kroppar blir propaganda vapen. För vem vinner på bilder på barn som skadas och lemlästats? Israel? Nej, Israel vill inte se en enda skadad eller dödad civil palestinier. De förlorar varje gång.

Etnisk rensning och folkmord

Hamas och Iran har som uttalade mål att utplåna Israel och fördriva och mörda judar och införa en islamistisk diktatur i det demokratiska Israels ställe. Det är bara att läsa deras texter.

Det är själva definitionen av etnisk rensning och folkmord. Att då anklaga Israel för detta är

inte bara magstarkt utan en lögn. Det är sant att många araber lämnade Israel när de omgivande arabstaterna anföll Israel då landet grundats. En del fördrevs också. Vad man inte berättar är att arabstaterna samtidigt fördrev så gott som hela sina judiska befolkningar till Israel. Detta i större antal än de araber som lämnade Israel. Dessa judar strider inte för att få tillbaka sin egendom i arabländerna utan fokuserar på att bygga sitt land. Allt är inte perfekt i Israel, inte i Sverige heller men rätt ska vara rätt!

Mikael Torstensson Vision Höglandet, maj 2024

Biljett IFK Värnamo

Sven-Ove Palmquist (Holsbybrunn), Björn Karlstad (Sävsjö), Camilla Jonius (Eksjö), Roland Katmark (Sävsjö), Annelie Frohm (Nässjö), Kjell Andersson (Sävsjö), Lennart Bjärnstedt (Vetlanda), Roland Lundquist (Ormaryd), Oscar Hertzberg (Eksjö).

Vision Höglandet är en månatlig fyrfärgs tabloidtidning som distribueras till alla hushåll som tar emot reklam i Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Aneby och Vetlanda kommuner. Tidningen sprids även till hushållen i Lammhult och i tidningsställ. Tidningen utkommer kring den 20:e varje månad förutom i januari och juli månad. Varje tidning är fylld av positiva nyheter och berikande reportage. Du hittar intressanta motorsidor, fräscha modesidor, uppmuntrande näringslivssidor, upplysande kommunsidor och spännande tävlingar med fina vinster. I våra inspirerande resereportage utforskar vi olika destinationer vilket väckt ett brett intresse för att pröva nya resmål.

Den positiva atmosfären som omger tidningen beror också på alla våra annonsörer. I varje nytt nummer erbjuder de Vision Höglandets läsare nya och prisvärda produkter och tjänster. Vision Höglandet ges ut av kommunikationsbyrån Copy Vision AB. Copy Vision AB är ett privat företag och som revisionsbyrå har vi anlitat PwC.

För insänt ej beställt material ansvaras ej. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Copy Vision förbehåller sig rätten att ej publicera icke önskvärt material. Inget material, annonser, bilder eller texter får mångfaldigas eller spridas på något sätt utan Copy Visions skriftliga medgivande. Annonser, bilder och artiklar producerade av Copy Vision är Copy Visions egendom och får ej användas i andra medier. Om tidningen bär ansvar för fel i annons ansvarar den inför beställaren med högst annonskostnaden och endast för införandet i den egna tidningen.

Ansvarig utgivare: Mikael Torstensson

Foto framsidan och sidan 3:

Andreas: Frida Funemyr

Hus: husiitalien.se

Italien: Mikael Torstensson

Oliver: Alia Serban

Hamas: Wikipedia

IFK Värnamo: Pressbild

Krönikörer: Pressbild

Motor: CNP AB

Vision Höglandet / Copy Vision AB Domaregården 576 32 Sävsjö Telefon 0382-671 97 www.visionhoglandet.se info@copyvision.se

SVANENMÄRKT

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 2
Trycksak 3041 0174 Trycksak
SVANEN MÄRKET
VISION HÖGLANDET Tack till alla er som tävlar och grattis alla vinnare i Vision Höglandet april 2024! Mikael Torstensson Redaktör - mikael@visionhoglandet.se
Pia Strand (Vimmerby). Boken Ekstedt Grillar Elisabeth Klaesson (Nässjö), Maria Klint (Nässjö), Anita Andersson (Vetlanda), Anna-Lena Wahlström (Jönköping).
Boken Livet utan ben går vidare Wiltrud Strand (Korsberga), Håkan Perniel (Vimmerby), Christina Martini (Eksjö), Ami Johansson (Ekenässjön), Biobiljett Kjell Johansson (Eksjö), Christina Nordström (Nässjö), Gunnar Bäckström (Nässjö), Roland Forss (Nässjö), Torbjörn Nilsson (Eksjö).

Certifierade takmontörer av Monier - fasadmåleri mm

”Vårt tak blev exakt som utlovat. Mycket noggranna, trevliga och lyhörda hantverkare!” Jenna P

TAKOMLÄGGNINGAR!

Kontakta

Tegel, betongpannor, plåtar, svetsning av ytpapp!

HÖGLANDET

NU

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 3
ÄVEN
HÖGLANDETS
MED
STÖRSTA MOTORTIDNING! VISION
motor 6 SIDOR
VÄLKOMMEN!
OCH ANNIKA IFK VÄRNAMO OLIVER
VÅRA KRÖNIKÖRER I DETTA NUMMER!
MOTOR!
ANDREAS
LÄS
oss för en offert! VI SÄTTER FÄRG PÅ HÖGLANDET!
Tel 070-838 98 30 Kompletta
www.hildebrandtakmaleri.se
ITALIEN
I detta nummer skriver professor Jan Blomgren en kulturessä där han funderar över frihet och ansvar. Vår PT Hanna Weinéus berättar om hur frustration och irritation kan vändas till lugn genom träning. Ledarskapscoachen Emmeli Ahlander berättar om sin farmor och mötet med en företagsmentor. Psykolog Alf B Svensson delar sina bästa relationstips och andra klokheter. Vision Höglandet, maj 2024

VISION HÖGLANDET resa

OLIVGÅRDEN I

På den mäktiga bergskedjan Apenninernas sluttningar ligger den gamla staden Arpino. Här i årtusenden. Staden är äldre än självaste Rom och bländande vacker där den klamrar sig fast många sagolika medeltida städer i bergen söder om Rom. Det var hit familjen Torstensson kom olivgård att köpa.

Det är i bergen söder om Rom man hittar det verkliga Italien. Bland kullarna och de medeltida städerna känns det som man är långt bort från de stressande turiststråken trots att man bara är en dryg timmes bilresa från Rom, Medelhavet och skidliftarna. Pompeji och Neapel ligger ungefär lika långt bort. Olivodlingarna, restaurangerna, den hänförande utsikten och de trånga gränderna ligger utanför din dörr. Drömmen om en olivgård i Italien hade funnits där länge. Familjen hade letat på internet och hittade en liten olivgård med

ett bedårande vackert gammalt stenhus. Den lilla gården låg på Apenninernas sluttningar med hänförande utsikt över en dal precis i utkanten av Arpino.

– Till slut blev intresset för stort så vi tog oss ner till Italien för att titta på gården. Vi kunde ha köpt den osedd, så förtjusta var vi i denna plats, säger Elisabeth. Vi reste runt och tittade på olika fastigheter men visste hela tiden att det var den första vi ville ha. Vad vi inte visste var omfattningen av renoveringsbehoven och vilken tid så många saker i Italien tar. Vi tog dit en

besiktningsman som konstaterade att det gamla huset var sunt och välbyggt. Tjocka stenväggar på upp mot en meter höll innertemperaturen skönt sval på sommarens heta månader och bevarade värmen under vintern.

Helt i original

Huset har fyra rum och en köksdel. Ett av de generösa rummen är ett före detta stall i den innersta delen av huset. – Det vi föll för var att allt var helt i original. Det kändes lite som i ett kloster

med de vitkalkade väggarna inomhus och rummens höga takhöjd. Det fanns även ett utekök med en pizzaugn och möjlighet att laga mat. Den här typen av utekök finns i flertalet hus i byarna i området och under delar av året blir terrassen och uteköket det mest använda rummet i huset.

Olivgård i

50-års present

Mikael hade på skoj sagt att han önskade sig en olivgård i Italien när han fyllde 50 år och han fick faktiskt det, säger

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 4
Reportaget är från magasinet Casa - Vårt Nya Hus.

På fastigheten finns ett utekök med en pizzaugn vilket kommer väl tillpass under många sköna kvällar i glada vänners lag. Huset ligger nära järnvägen som går genom dalen nedanför huset och man kan åka tåg från Sävsjö till Arpino på ett knappt dygn.

LAZIO

har man odlat oliver och fött upp får och getter fast på toppen av en bergsrygg. Arpino är en av kom för fem år sedan för att leta efter en liten

Elisabeth med ett leende. Elisabeth köpte gården hösten 2019 och efter nyår slog coronapandemin till med full kraft i Italien.

Staplade kistor med döda

– Vi hörde på nyheterna hur man staplade kistor med döda i kyrkorna då man inte hade tid och plats att begrava alla fort nog. Det var verkligen en osäker tid och i princip allt arbete på huset stannade av och vi kunde inte besöka Italien under en lång tid, förklarar Elisabeth. Så smånin-

gom gick det att köra bil genom Europa igen och familjen Torstensson kunde besöka sitt hus och renoveringsarbetet fortskred så sakteliga.

– När vi köpte fastigheten var den mycket nergången och man hade använt uteköket för uppfödning av grisar, hönor och kaniner, säger Mikael.

– Vi röjde upp uteköket, renoverade taket, ugnen och skorstenen och drog ut vatten och avlopp och byggde en diskbänk av gammalt tegel som vi hittade.

Även kökshoven i sten hittade vi i

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 5
Utsikt från huset över olivodlingen och dalen. Middag på terrassen i solnedgången en sommarkväll. Vänner på besök på terrassen. Några får klipper gräset i odlingarna.

VISION HÖGLANDET resa

fastigheten. Två stora kostnader var att bygga ett enskilt avlopp som man är tvungen att ha om man ska koppla på kommunalt vatten och den andra biten att göra om yttertaket.

- Vi fick plocka ner och rengöra det gamla enkupiga lerteglet panna för panna, byta de mindre takbjälkarna och lägga ny råspont och ett membran som ligger under teglet innan det rengjorda teglet lades tillbaka.

Även skorstenen fick byggas upp helt igen då den rasade under renoveringsarbetet.

Inne i huset valde man att öppna en dörr till det gamla stallet för att få ett rum till. Man hittade även ett dolt rum som inte säljaren visste om. Det hemliga rummet blev köksdelen med ett vackert valv intill stallet som nu är en matsal med möjlighet att användas på flera sätt. Från det gamla stallet med sin köksdel går en dörr rakt ut till den generösa terrassen mellan huset

Det gamla stallet blev ett vackert kök. Så här såg det ut innan renoveringen. Innanför valvet finns köksdelen med plats för att laga mat tillsammans. Möblerna kommer delvis från familjens företag Baazar Coffee & Home och delvis från secondhandaffärer bland bergen runt byn. Huset är helt i originalskick.

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 6
Före Efter
Döttrarna Sara och Hanna i full fart med olivskörden som oftast sker i november. En av grannarna visar upp bilder på familjen som en gång bodde i Torstenssons hus.

Tävla om boken av Oliver Ingrosso

QUANTO BASTA

I italiensk matlagning betyder quanto basta ungefär så mycket som behövs. Så mycket du vill. Det som är tillräckligt för dig. Med de ledorden vill Oliver lära dig sina bästa tekniker och metoder för att laga fantastiskt god italiensk mat, utan att fokusera på exakta teskedar salt och minutanvisningar. Det blir klassiska pastarätter, familjens favoriter, rätter du slänger ihop på trettio minuter och riktiga långkok. På Olivers egna, varma sätt såklart.

Provläs Världen idag

I 20 år har Världen idag varit en tydlig, saklig och varm röst.

Vi fortsätter framåt och du är välkommen att följa med!

Världen idag är en obunden nyhetstidning på kristen grund. Tidningen kommer ut fem dagar i veckan.

Tisdag, onsdag och torsdag som papperstidning och e-tidning, samt fredag och lördag endast som e-tidning.

Sms:a senast 23 maj

Bok1 20. Detta då 1+4+5+2+8=20) - 2. Avsluta med namn, adress och telefonnummer. (Ex. VH Bok1 20 Nisse Nilsson Gatan 1 511 11 Staden 070 000 00 00) - 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa).

Eller posta ett vykort till Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med “Basta”.

Anmäl din provmånad på vår hemsida prova.varldenidag.se

år!

Alternativt posta talongen kostnadsfritt eller kontakta oss via tel: 018-430 40 50 eller e-post: kundtjanst@varldenidag.se Vision

q Jag beställer en gratis provmånad av Världen idag! 4

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 7 Vi växlar upp, åk med en månad GRATIS! Svarspost Kundnummer 901204700 758 00 Uppsala Erbjudandet gäller t.o.m. 2022-12-31 för hushåll Sverige som inte haft tidningen de senaste sex månaderna.. Prenumerationen avslutas automatiskt när provmånaden gått ut. Du kommer då att kontaktas av en av våra säljare för erbjudande om fortsatt prenumeration. För våra prenumerationsvillkor samt vår personuppgiftspolicy, se www.varldenidag.se/kundtjanst Namn Adress Postnummer Postadress Telefon (obligatoriskt) E-post
Höglandet www.varldenidag.se
20
V ärldenidag 3 2 74 5 36 2 4 3 6 9 4 24 1 59 2 15 6 7 8 1 4 59 2 45 2 78
1. Skriv VH Bok1 och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1,4,5,2,8 blir det VH

VISION HÖGLANDET resa

och uteköket. En terrass som skuggas av en pergola med vinrankor, citronträd och ett sharonträd. Härifrån har man utsikt över dalgången och olivodlingen. Från terrassen går en stentrappa upp till parkeringen vid vägen som slingrar sig genom byn. Husets innerväggar består till största delen av obehandlad puts, vilket ger en levande och harmonisk helhet. Vissa av väggarna är utan puts och låter stenarnas naturliga skönhet skapa fondväggar. Golven är original i alla rum utom i köket och matsalen då man har gjutit ett betonggolv där det tidigare var spiltor och gödselrännor. Inredningen är sparsmakad och textilierna går i varma jordnära färger med inslag av gult. Allt är inspirerat av husets ursprungliga färgsättning. Snickerierna, som innerdörrar, lister och de vackra fönstren har kvar sin ursprungliga gulbeigea färgton, de är helt i original och har en fantastisk patina.

– Det är omöjligt att återskapa verklig patina. Det där som ger en värdig skönhet och som vittnar om generationers liv och omsorg, säger Mikael.

Historiens vingslag är tydliga. Här har människor bott och odlat oliver, dadlar, citroner och granatäpplen i årtusenden och nu fortsätter familjen Torstensson

den traditionen. I olivlunden betar några får. Två personer som är födda i huset har varit på besök och de har uttryckt sin glädje över att svenskarna köpt huset och renoverat det grundligt med respekt för husets historia.

Marrakesh och Siwaoasen

Kranar, dusch och handfatet på badrummet är i mässing med handskuren dekor. De är importerade från Marrakesh. En stor del av husets inspiration kommer från Marocko, där familjen har tillbringat tid. En annan stor inspirationskälla är Siwaoasen i Libyska öknen, som är en annan av familjens favoritplatser. Härifrån kommer mycket av färgskalan och den rustika inredningen. Den vidsträckta dalen framför gården sträcker sig till horisonten och bryts endast i fjärran av bergstoppar beklädda av byar och små befästa städer. Hela området har en mångtusenårig historia. Strax utanför huset går en av romarrikets äldsta vägar, Via Latina. På den vägen vandrade en gång Arpinos mest kända invånare; Marcus Tullius Cicero, Julius Caesars närmaste förtrogne och senare fiende. Cicero myntade bland annat uttrycket: ”Den som äger en trädgård och

“Det är omöjligt att återskapa verklig patina. Det där som ger en värdig skönhet och som vittnar om generationers liv och omsorg”
”Terrassen är husets mest använda rum under sommaren.”
.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 8
Vänner på besök på terrassen en varm sommarkväll. Bergen är fulla av medeltida städer och byar. Inredningen kommer till stor del från Baazar Coffee & Home.

EN PLATS FÖR LIVET!

VI ÄR ETT KOMPLETT BYGGFÖRETAG MED INRIKTNING MOT UNIKA KÖK

Vi har lång erfarenhet av att skapa unika kök på Höglandet. Våra snickare, murare och målare gör allt från kök och badrum till fasadrenoveringar och hela husbyggnationer. Kontakta oss idag för ett kostnadsfritt hembesök och offert.

Boka ditt kostnadsfria hembesök idag!

- PRISVÄRT - PERSONLIGT - KVALITET

Följ oss på Instagram @pbwivetlandaab

Vi på PBW i Vetlanda är med och förverkligar dina byggprojekt, stora som små. Vi är experter på att skapa helhetslösningar som skänker ditt hem värde för många år framåt.

Vi säljer även utbytesluckor till kök

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 9
Torngatan 16 - 070-352 55 12 - info@pbw.se - www.pbw.se
SNABBA LEVERANSER AV STENSKIVOR

VISION HÖGLANDET resa

Arpino ligger sagolikt vackert på en bergsrygg omgiven av en fantastisk

en boksamling saknar intet.” Det kan man ju hålla med om. Möjligen att man lägger till en olivgård vid en vacker dal söder om Rom.

Text: Arvid Svensson Foto: www.husiitalien.se Reportaget är från magasinet Casa - Vårt Nya Hus.

FAMILJEN: Elisabeth och Mikael Torstensson och de vuxna döttrarna Sara och Hanna, samt de två engelska bulldoggarna Winston och Ellie.

BOR: Familjen bor i Sävsjö och på sin gård i Italien samt tillbringar mycket tid i Afrika där man är engagerad för demokrati och mänskliga rättigheter.

GÖR: Familjen driver bland annat inredningsföretaget Baazar Coffee & Home (www.baazar.se) där man tillverkar unika möbler och renoverar och återvinner gamla möbler från Mongoliet, Tibet och Kina. Man driver även företaget Hus i Italien (www.husiitalien.se) där man investerar, utvecklar och säljer fastigheter i bergen runt Arpino. Familjen äger och driver även bland annat Vision Höglandet.

VAR: Familjens gård i Italien är en olivgård med många sorters fruktträd. Den ligger på en sluttning i Arpino en dryg timma söder om Rom. Området har många vackra medeltida städer och byar. Ofta ligger dessa på höjder eller bergssluttningar. Byarna och städerna söder om Rom har levande stadskärnor med torg, kaféer, restauranger och butiker. Besök husiitalien.se för att inspireras.

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 10
dal och bergskedjor i fjärran. Huset har kvar sin ursprunliga charm efter den omfattande renoveringen. Elisabeth och Mikael Torstensson på väg till Italien.

PT:n har ordet...

ENERGI FÖR KROPP & KNOPP

Häromdagen gav jag mig på ett träningsupplägg som jag inte har testat på förut. Nämligen ett fullångt Hyrox race, som innebär en kilometer löpning följt av en funktionell övning, som man sedan gör åtta gånger. Totalt blev det åtta kilometer löpning, som varvades med åtta olika funktionella övningar. Detta pass var både längre och svettigare än vad jag normalt sett bruka träna och efteråt hade jag en helt annan känsla i kroppen, jämfört med innan jag började träningspasset.

Dagen hade nämligen börjat med både irritation och frustration av olika anledningar, så humöret var inte särskilt bra. Trots det valde jag att ändå köra på min planering och ta mig an passet. Allt längre in i träningen så släppte både irritationen och frustationen och kroppen fylldes i stället med ny energi och efteråt var jag på mycket bättre humör. Efter att ha fått vila en stund på golvet efter passet, kände jag mig sedan redo att ta mig an det jag hade planerat för resten av dagen.

Kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök!

INTRESSERAD AV SOLCELLER?

INTRESSERAD AV SOLCELLER?

Kontakta oss för ett

Kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök!

• Elinstallationer

Jag tror att de flesta vet att träning och regelbunden motion bör vara en viktig del av vår vardag. Ibland kan man dock tänka att träningen blir av först när energin, humöret och motivationen är på plats, när man känner sig utvilad och har ätit bra. Detta tankesätt kan göra att träning får en sekundär plats i livets pussel och soffan tillsammans med Netflix kan locka mer. Förstå mig rätt, ibland kan soffan vara precis det som behövs för en god återhämtning. I mitt fall, denna lördag förmiddag, behövde jag hålla mig till min planering och ta mig igenom passet även fast allt runtomkring inte var helt på topp. Efteråt var det så tydligt att det var just träning som jag behövde. Det är häftigt hur kroppen fungerar och ibland är det verkligen påtagligt hur träning kan påverka oss.

Så även fast inte allt är bra, när humöret sviktar, energin och motivationen är låg, så kan man testa att börja i andra änden och göra en insats för att energin ska komma tillbaka. Börja med promenaden, löpturen eller varför inte ett pass på gymmet. Låt kroppens frisättning av endorfiner göra jobbet och känn sedan hur kropp och knopp fylls med ny energi igen.

Visste du att: under ett träningspass utsöndras hormoner som kan ge känslor av t.ex. belöning, tillfredställelse, lugn, pigghet, välbefinnande och dämpning av smärta.

• Elinstallationer

• Projektering

• Larm och passage

• Projektering

• Fiber och data

• Kyla och värme

• Solceller

• Larm och passage

• Fiber och data

• Larm och passage

• Kyla och värme

• Kyla och värme

• Solceller

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 11 VISION HÖGLANDEThälsa
Vision Höglandets hälsocoach Hanna Weinéus från Krafthälsan Krönika av PT Hanna Weinéus från Krafthälsan

IFK VÄRNAMO - SVERIGES BÄSTA LAG HÖSTEN 2023!

VISION HÖGLANDETsport

IFK Värnamo är Höglandets närmsta allsvenska lag med en kort bilresa till fotboll med riktigt hög klass. De vitblåa kom sensationellt femma förra året i Allsvenskan och besegrade många av Sveriges största klubbar. Under sina två år i högsta serien har de bland annat 10-1 i poängövertag mot Hammarby (3 segrar och 1 oavgjord)!

Klubbens första storhetstid var på 30-talet då man huserades i landets näst högsta serie. 1969 fick man lämna elitfotbollen och var borta i 41 år. 2010 tog laget klivet från division 1 till Superettan – och var tillbaka i näst högsta serien. Laget bestod av flera lovande 90-talister. Talangfulla spelare som slagit sig fram i Värnamo under 2010-talet som Issam Jebali, Viktor Claesson, Simon Thern, Niklas Hult, Loret Sadiku, Mohamed Bangura, Joseph Baffoe, Abbe Khalili, Dzenis Kozica och Jonathan Ring.

Första Superettanmatchen någonsin

Den 11 april 2011 spelade IFK Värnamo sin allra första match i Superettan, mot Landskrona BoIS vilket slutade med 1-1. Första superettan-målet gjordes

av 19-åriga Viktor Claesson. Tempot på spelet i Superettan blev dock som för många nykomlingar en svår omställning. Värnamo kvalade sig kvar genom att slå ut Väsby United.

Jonas Thern och

avancemang

2018 åkte IFK Värnamo ur Superettan efter 8 år. I januari

2019 blev det klart att Jonas Thern skulle ta över som huvudtränare för andra gången för IFK Värnamo.

Redan året därpå 2020 tog Thern laget upp till Superettan. Inför seriestarten i Superettan fick klubben däremot dras med ett dilemma. Detta då tränaren Jonas Thern saknade den tränarlicens som krävdes för att få leda laget i Superettan. Klubben meddelade därefter att Robin Asterhed skulle bli den nya huvudtränaren och att han skulle leda laget ihop med Jonas Thern som tog sig an rollen som assisterande tränare.

Efter bara en säsong i Superettan blev Värnamo klart för Allsvenskan 2022.

Marcus Antonsson

IFK Värnamo gjorde en stabil debutsäsong 2022, mycket tack vare anfallaren Marcus Antonsson som blev tvåa i skytteligan med sina 20 mål (59% av lagets alla mål) och därmed

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 12
Viktor Bergh är en av IFK Värnamos snabba wingbacks som är oerhört nyttig både defensivt och offensivt, här i match mot AIK på Friends Arena. Gustav Engvall är en viktig anfallare med elva mål 2023.
IFK VÄRNAMO

slutade som nykomling på 10:e plats av Allsvenskans totalt sexton lag, tjugo poäng från nedflyttning.

Simon Thern återvänder Inför säsongsstarten 2023 stod det klart att Simon Thern (son till Jonas Thern), skulle återvända till sin moderklubb där han spelade mellan 16-18 års ålder. IFK

Värnamo tecknade ett 3-årskontrakt med Simon. Simon blev historisk i 1-0 segermatchen 22 juli mot serieledande BK Häcken då han blev målskytt för sex olika Allsvenska klubbar.

Värnamo var Sveriges bästa lag hösten 2023!

Säsongen 2023 inleddes med en vinst borta mot IFK Göteborg i premiären den 2 april 2023 där Marcus Berg nickade in ett mål i egen kasse efter en fint inslagen frispark av Oscar Johansson. Totalt denna vår vann IFK Värnamo 4 av 12 matcher, d.v.s. 12 poäng på 12 matcher. Efter detta gjorde IFK Värnamo den starkaste hösten av alla Allsvenska lag och ledde hösttabellen till sista omgången.

Denna säsong hamnade IFK Värnamo på en 5:e plats av de 16 lagen i Allsvenskan, med 45 poäng.

Anes Mravac ny huvudtränare

IFK Värnamos huvudtränare Kim Hellberg hyllades för sina fina presentationer i Värnamo. I år är Anes Mravac ny huvudtränare efter att ha varit assisterande tränare under Hellberg. Hellberg tränar numera Hammarby.

Text: Mikael Torstensson

Foto: IFK Värnamo

Vad betyder IFK?

I Sverige finns ett storta antal idrottsföreningar som heter IFK, nästan alla har blått och vitt som klubbfärger och en fyruddig stjärna som symbol. Vad betyder egentligen IFK och vad har de olika föreningarna med varandra att göra?

Allt startade med två tonåringar som ville organisera idrott i slutet av 1800-talet. Killarna var inspirerade av en tidning som hette Kamraten, vilken de läste med stort intresse. Den tidningen blev inspirationen till namnet. Förkortningen IFK betyder nämligen Idrottsföreningen Kamraterna och är en idrottsförening som grundades i Stockholm den 1 februari 1895. Initiativet till att bilda Idrottsföreningen Kamraterna togs av 16-åringen Louis Zettersten, elev vid Norra Reals läroverk, tillsammans med den ett år äldre Pehr Ehnemark, elev vid Östermalms läroverk. Dessa ynglingar hade visionen att bilda kamratföreningar runt om i landet, som förgreningar till Stockholmsföreningen.

Idag är deras vision verklighet och har 167 medlemsföreningar med namnet IFK. Mest kända är IFK Göteborg och IFK Norrköping. På Höglandet finns IFK Sävsjö, IFK Nässjö, IFK Stockaryd och IFK Hult. I närområdet finns även IFK Lammhult, IFK Öhr och IFK Österbymo.

Vita och blå dräkter

IFK-klubbarna har nästan alltid vitt och blått som klubbfärger, använder ofta samma emblem och har en fyruddig stjärna som symbol. Klubbfärgerna står för oskuld och trohet och föreningarnas fyruddiga stjärna för ihärdighet, färdighet, kraft och kamratskap. Upplägget kan snarast se som en slags tidig form av föreningsfranschise.

Hans Majestät Konungen

är IFK:s högste beskyddare

IFK-klubbarna spelade en stor roll då idrotten stabiliserades organisatoriskt i Sverige i början av 1900-talet. Numera har IFK-klubbarna alltmer blivit ordinära föreningar i Sveriges Riksidrottsförbund, i samband med att IFK:s centralstyrelse fått en allt mer minskad betydelse.

Kung Carl XVI Gustaf är dock allt jämt IFK:s Högste Beskyddare och förste Hedersledamot.

Vision Höglandet, maj 2024

16-åringen Louis Zettersten grundade IFK rörelsen 1895 tillsammans med den ett år äldre Pehr Ehnemark.

Värnamo erbjuder några av Sveriges bästa priser på en fotbollsupplevelse.

Här är det billigast att gå på allsvensk fotboll!

Vad kostar det att gå på allsvensk fotboll och hur stora är skillnaderna bland lagen?

Den billigaste matchbiljetten säljs av Brommapojkarna och kostar endast 109 kronor, medan man får betala mest för att gå på IFK Göteborgs hemmamatcher: 250 kronor. Värnamo har näst bäst pris i Sverige då den billigaste biljetten till Finnvedsvallen kostar 130 kronor. Det billigaste säsongskortet köps i Kalmar på Guldfågeln Arena för 825 kronor. För att se Hammarbys samtliga hemmamatcher får du i stället betala minst 2 350 kronor för ett säsongskort, vilket är dyrast i Allsvenskan när man jämför klubbarnas billigaste alternativ. I Värnamo kostar samma kort 1500 kronor. Det dyraste säsongskortet alla kategorier säljs av Djurgården och kostar 7600 kronor.

Värnamo har Allsvenskans billigaste korv När det gäller kaffe och korv med bröd är skillnaderna mellan de allsvenska arenorna mindre. Sex klubbar saluför en korv med bröd för 25 kronor; Värnamo, Häcken, Sirius, Brommapojkarna, Kalmar FF och Halmstad. Malmö FF säljer en egen variant med två röda pölser med bröd. Den är också dyrast i Allsvenskan (55 kr). Billigaste kaffet hittar du hos Häcken, Brommapojkarna, Halmstad, Västerås och Mjällby där det kostar 20 kronor. Dyrast är det i Stockholm på AIK:s hemmamatcher (35 kr).

Källa: Undersökningsföretaget Zmarta

IFK

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 13
Värnamo hade sin första storhetstid i näst högsta serien på
30-talet
när man spelade i helvitt som Real Madrid. IFK Malmös Torsten Brost gör mål på de helvita
14
maj 1939, men Värnamo slutade ovanför dem i tabellen. Foto: Wikipedia
IHÄRDIGHET FÄRDIGHET
KAMRATSKAP
KRAFT
VISION HÖGLANDETsport IFK VÄRNAMO

Lågprishandla

Snabb leverans!

Kostnadsfri installation* samt bortforsling av dina gamla vitvaror!

Electrolux diskmaskin

5995:SUPERPRIS! Vårt pris!

Följ oss på Facebook för aktuella erbjudanden och priser!

GÖRAN TIPSAR - Frysboxar

Från 3 300:-

Sveriges lägsta pris?

Alltid minst 100 vitvaror i butiken!

*Vid installation av vattenanslutning tillkommer en mindre avgift.

Electrolux 300 induktionshäll lätt att hålla ren, Värmer bara kärlet inte kokzonen.

Sveriges lägsta pris?

3 995:-

Listpris 7995:Vårt pris!

6995:häll+ugn Paketpris!

Listpris 7995:Vårt pris!

3 995:-

Electrolux inbyggnadsugn, rostfri, antifingerprint, varmluft, grill, display med timer.

Välkommen till höglandets vitvarubutik! Fullt med erbjudanden i butiken!

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 14
i vitvaruboden i Nässjö
Spisar från 4995:-
Frysboxar från 3300:-

Rymligt kylskåp från Cylinda!

Med Multi Flow-teknik sprids kylan jämnt i hela i skåpet. Längst ner finns en speciallåda för optimal förvaring av kött och fisk och i det stora kylutrymmet finns också stora hyllplan, som tack vare den parallella LED-belysning effektivt lyser upp alla vrår även när hyllorna är fulla av livsmedel. Dörrarna är omhängningsbara.

Nu hämtpris 4995:- (Listpris 8500:-)

Sveriges lägsta pris?

Electrolux köksfläkt EFF60560OX erbjuder enkel och bekväm användning. Denna kraftfulla köksfläkt säkerställer att ditt kök håller sig fräscht medan du lagar mat. Vägghängd 90 cm bred.

Nu 2995:- (Listpris 7695:-)

4 995:-

Listpris 8500:Hämtpris!

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 15
på alla fläktar! Just nu
2995:-
BJÖRNBÄRSVÄGEN 24 - NÄSSJÖ ÖPPET MÅN - TOR 9-13 Superpris! Häll och ugn - paketpris 6 995:Kyl och frys- paketpris 16 995:Diskmaskin 5 995:Fläkt 2 995:Komplett kök = 32 980:Komplett vitvarupaket kök! Vår på Götes varubod! Nya öppettider! 6 500:Ord.p. 8500:2000:i rabatt Kombinerad kyl och frys från Electrolux med TwinTech No Frost m m

VISION HÖGLANDET liv

ANDREAS CARLSSON OM FLYTTEN FRÅN

SUPERHITSEN OCH SIN MAMMAS

GÖRA FÖR ANDRA”

KAN

Tidigare när vi har setts har det varit i Andreas Carlssons hem i LA. Ett hus som han sa att Charlie Chaplin bott. Men nu, efter 30 år i USA, har han flyttat tillbaka till Sverige. Vi ses i Strandvägen i Stockholm. Genom högtalaren strömmar TOTO:s ”Africa”.

- Kom med upp ytterligare en trappa, utbrister han när jag kommit upp till högsta våningen terass med utsikt över Riddarfjärden med Djurgården och Söder som en vacker bakgrundskuliss.

Jag påpekar att hans våning är ju som gjord för fest och mingel, men han menar att han sällan har folk hemma.

- Visst kan jag vara social, men jag är nog ganska introvert, säger han när vi är på väg nerför trappan och slår oss ner vid hans designritade bord och stolar. Konst, kultur, form och färg hör till några av alla Andreas intressen. Hans goda smak för både inredning och tavlor är påfallande.

Klar med USA

Till en början magasinerade han alla sina

prylar han hade i huset i LA, men han insåg ganska snabbt att till USA kommer han inte flytta igen. Han är klar där. Pandemin var det som fick honom att ta steget, även om han hade börjat tröttna på landet även innan.

- Inom investeringar brukar man prata om first money in, first money out. Jag var definitivt först ut i LA, men nu har det blivit som Mallorca eller Kanarieöarna blev på 70-talet. Bara på Santa Monica college går det 3500 svenska studenter, vi gillar att förflytta oss sådär i klump. Själv kände som den person jag är idag i livet så hade jag inte mer att hämta

där nu.

Höll inte måttet USA befann sig dessutom i ett krisläge, som enligt Andreas verkar vara permanent.

- Det är ett dåligt socialt skyddsnät med över 100 000 uteliggare på gatorna och det man tidigare var villig att betala överpriser för, tycker jag inte höll måttet längre. Andreas menar att det är som ett bra party, man ska gå innan man tänder städbelysningen.

- Infrastrukturen för var jag är i mitt liv nu, när man ser till trygghet och hur jag vill leva

min vardag, är inte vad jag strävar efter. Det är så mycket inom det legala systemet som vädjar till utpressning, försäkrings- och kreditsystemet är dåligt och drabbar gemene man, säger Andreas som själv var med i en oerhört dyr rättegång.

Strid om upphovsrätt

Det var en tvist gällande immateriella rättigheter, en kille som hävdade att mina verk var hans verk och en strid om upphovsrätt som pågick i över åtta år.

- Det finns ju ingen amerikansk rättsinstans

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 16
USA,
DÖDLIGA SJUKDOM ”MER OCH MER I MITT LIV HANDLAR
OM VAD JAG

”Jag drömmer också om framgång, men inte på andras bekostnad. Jag har blivit mjukare och framför allt vill jag vara med människor som på riktigt är goda vänner, som jag känner tillit till och som bryr sig om mig. Att mingla runt på ett cocktailparty kan vara trevligt, men jag söker mer substans idag.”

LIV KAN

att det spökade i och där bland annat hans magnifika vindsvåning på fabulösa

våningen och tar med mig med upp och ut på en bakgrundskuliss.

som vill stoppa en gynnsam fejd så dispyten bara pågick, säger Anderas.

Han tror att det som han fick uppleva under de där åren skulle inte många i hans närhet fixa.

- Jag är rätt stark, löste det där och vann. Det var som att köra på rött, man bör tanka innan bilen stannar så man inte förstör motorn.

Man kan väl säga att jag körde långt förbi det strecket och gick därmed lite väl hårt åt mig själv.

Man lär sig av motgångar Andreas ser på den här erfarenheten som

en värdefull insikt. När han är ute och motivationsföreläser brukar han säga att han lärde sig inget alls på sina framgångar utan bara av sina motgångar.

- Det är just i differensen mellan en negativ upplevelse och en positiv erfarenhet som en succé kan uppstå, förhåller man sig endast vid sina nederlag blir man en person utan framgångar, säger Andreas ur vars mun det droppar visdomsord och metaforer som på löpande band. Han menar att man bränner sig på en platta och känner att det gjorde ont så har man lärt sig en läxa och gör inte om det.

MASKROSORNAS LOVSÅNG

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 17
.................................. liv Matexpert årstidsmat, relationer, Josefines
Josefine
personer inom
och har nära JUST MASKROSOR
Vem besitter
som
är
nyttiga och samma sätt gratis. Kirskålen
min midsommarkrans folk bara säga tack till alla insekter med. Plockat den är ful, Zeinas kitchen hon ett recept hennes syskon varmt om Själv minns vilken gourmand
vin eller även medicinsk det sig då som gemeneman konspiratoriskt finns det
vad
som
ogräs människan ogräs Wikipedia
herrgårdar.
maskrosen
Våga prova Kanske är första sköra en riktigt pepparkvarnen. Hindbeh mig av två maskrosen. Vårtmedel Droppa den som möjligt.
2 msk hackade 2 msk hackade 1 tsk hackade 1 liter vatten Lite pressad Koka upp Låt dra 10 nypressad koppar dagligen
Blandat

Men till skillnad från honom går vissa och stirrar på sin blåsa på fingret i två veckor efter.

Lägg mer energi på insidan

Andreas har lagt en hel del timmar på den mentala träningen. De inre krafterna hos människan är enligt Andreas oändliga. - Varje enskild individ sitter ju på en inneboende styrka som är monumental. Man kan förändra sin livsresa från absolut ingenting till vad du nu än vill att den ska vara. Det handlar om hur man förhåller sig till negativa tankar och devalverar sitt egna värde, menar Anderas. Han tycker vidare att det är alldeles för många som jobbar så hårt på att polera sin utsida när det egentligen skulle läggas mer energi på insidan eftersom det är så många som mår så dåligt.

De nära relationerna och personerna är viktigast

Förutom situationen i USA, kallade även hans familj och rötter.

- Succé och framgång var kanske mer aktuellt i början av min resa, men när man har varit med om väldigt mycket är det de nära relationerna och personerna som är viktigast.

I och med covid började Andreas mamma må dåligt. Hon fick en rad märkliga symptom och Andreas befarade att det inte stod rätt till med henne. Hon gjorde en hel del tester och fick till slut diagnosen ALS.

- Min magkänsla sa hela tiden att det var något allvarligt. Jag står min mamma väldigt nära och kände att jag ville vara med hos läkaren när hon fick beskedet.

Han blev förkrossad, främst för sin mammas skull men även för sin egen.

- ALS är den mest fruktansvärda sjukdomen man kan råka ut för, hur man tas ifrån precis allting, förtvinar till absolut ingenting under så kort tid och att det inte finns något som helst botemedel.

Vilket liv hon levt

Några månader innan beskedet hade Andreas tagit med sin mamma till slottet där han fick ta emot medalj av kungen för olika prestationer.

- Även där, i detta offentliga sammanhang märkte jag att hon inte var sig själv och jag såg att hon var på toppen av sin kraft för att orka med. Det var en viktig dag för henne och jag är glad att hon fick vara med om detta tillfälle, men sjukdomen gjorde sig tydlig. Under tiden som Andreas mamma fick sin diagnos var hon i full gång med boken om sitt liv.

Eftersom Andreas skrivit några böcker har han hjälpt henne med dramaturgi och vägledning.

- Att läsa den berättelse som ens mamma skrivit är speciellt. Man lär aldrig känna en människa så bra som när man läser hennes biografi. Vilket liv hon levt och vad tufft hon har haft det, säger Anderas.

“Mamma

vilar i sin tro”

Hans mamma blev kristen som 13-åring och har jobbat som pastor hela sitt liv. Tron har spelat en stor roll i hennes liv, men också i Andreas.

- Det är ett oerhört lugn som vilar i henne. Så som hon hanterar sin diagnos och som hon lever sitt liv saknar motstycke. Hon känner sig omsluten och upplever en frid mitt i det här. Mamma vilar i sin tro, hon har full tillit till att det här kommer ske på det sätt som det ska ske och vi har nog aldrig skrattat så mycket tillsammans som vi gör nu.

På vägen i bilen upp till Stockholm efter att mor och son tagit emot sjukdomsbeskedet grät Andreas hela tiden.

- Jag tillät mig vara ledsen ett tag, men sedan frågade jag mig själv vem är jag som går runt här och sörjer och klagar. Nu rider vi den här stormen tills den planar ut och fokuserar på att göra det absolut bästa av hennes sista tid. Andreas har bestämt sig för att vara den bästa personen han kan för sin mamma.

Enormt självständig

Andreas tror att han var en rätt utmanande person att vara förälder till eftersom han var så enormt självständig. Han hade egna tankar och planer tidigt och menar att som förälder var det nog svårt att nå honom.

- Jag tror de kände så ända tills jag var i 35 års-åldern. Jag var till exempel aldrig någonsin ekonomiskt beroende. Som 13-åring hade jag 4 jobb. Mamma har varit instrumental i många delar av mitt liv, men kanske är det först på senare tid som vi båda upplever vår tid ihop som enormt värdefull.

Andreas relation till sin pappa beskriver han däremot som mer distanserad.

- Han har valt sin livsresa och jag min. Den relationen är vad den är och inte på långa vägar så nära som min och mammas.

Etik och moral

En annan viktig person i Andreas liv var hans morfar. Tillsammans reste de jorden runt och de spenderade oerhört mycket tid ihop.

- Han var en snäll humanist, en person som drevs av goda

”Jag har så otroligt mycket att ge. Mina bästa år är bara på ingång och inget jag vill sova bort. Jag befinner mig just nu i kunskapens resa och försöker göra så gott jag kan av den genom att försöka behålla min naivitet och min lust i allt jag gör.”

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 18 VISION HÖGLANDET liv

Hos oss hittar du marksten, plattor, murar, dekorsten, matjord, bärlager, singel, färdiggräs och trädgårdsbelysning med mera. Vi utför anläggningsarbeten om så önskas - från idé till färdig trädgård.

Vi säljer och installerar Husqvarna automowers.

MASSOR AV

PÅ STEN OCH MURAR I LAGER!

DAGS FÖR VÅRENS PROJEKT!

Direkt på

kärran!

Vi lastar grus, sand, sten och matjord!

Tveka inte att kontakta oss!

Hammargatan 4, Vetlanda Öppettider:

Mån- fre 15-18, Lör-sön 9-13 www.jkskogomark.se

Tel: 0383 - 106 09

Vi tar hand om din ekonomi och administration. Kostnadseffektiva lösningar som ger dig tid och fokus på ditt företagande!

Ring oss idag för ett förutsättningslöst möte!

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 19
STENBUTIKEN! Välkomna till oss!
V A b r a E k o n o m i t j ä n s t R E D O V I S N I N G S B Y R Å Employee Opinion Survey SUBJECT www vabraekonomi se
ERBJUDANDEN
Prisvärda ekonomilösningar på Höglandet! Postgatan 5, Nässjö - Tel 0736 26 83 04 - www.vabraekonomi.se Momentum Momentum FRE-SÖN 13-15 SEPTEMBER RG# O WLE A DB I Z NOC MOMENTUM LEDARSKAPSKONFERENS För ledare och företagare som vill växa tillsammans Boka din plats: www.ledarskapsakademin.com/mlk

värderingar och som osjälviskt gjorde en massa för andra utan en tanke på belöning. Etik och moral var djupt rotat i mig, men när mamma blev pastor blev jag såklart ännu mer färgad av de kristna värderingarna.

“Man är inte själv mot livet.”

Andreas kallar sig för troende. Han talar med Gud och kan gilla att gå på Hillsong ibland.

- Jag vill inte tro att den mest centrala punkten i mitt egna liv är jag utan att det finns något större och mer gudomligt som står över mig. Man är inte själv mot livet. Kanske har det med tron att göra, men Andreas beskriver sig själv som en väldigt harmonisk person.

- Mitt i stormen är jag oerhört lugn. Ingen människa på jorden är stor nog att ta över den rollen som Gud symboliserar. Det är en av våra få platser där vi inte behöver veta allt. Vi människor behöver inte ha svar på alla stora frågor. Det kan vara en tröst.

Andreas resonerar vidare att om hans ”lilla, nästan obetydliga roll, i den här världen” kan få någon människa att känna, sjunga med eller skratta för en sekund i samband med någon låt han skrivit så har han lyckats.

- Det är min uppgift här. Jag tycker alla borde fråga sig själva vad jag kan göra i den här världen som inte enbart gagnar mig själv. Mer och mer i mitt liv handlar om vad jag kan göra för andra.

Söker mer substans

Efter sin mammas sjukdomsbesked känner sig Andreas ännu mer ödmjuk inför livet.

- Man får acceptera att resan inte är så lång som man tror. Skulle allt ta slut imorgon så är jag nöjd ändå. Allt som händer nu ser jag som en bonus.

Andreas beskriver att han är väldigt svart-vit i sitt tänk. De han älskar är han otroligt lojal mot.

- Jag blir som en elefant, nästan dumdristigt lojal. Jag är väldigt på eller av. Han drivs av sunda värderingar, ett rättspatos och ett credo för hur han vill leva sitt liv.

- Jag drömmer också om framgång, men inte på andras bekostnad. Jag har blivit mjukare och framför allt vill jag vara med människor som på riktigt är goda vänner, som jag känner tillit till och som bryr sig om mig. Att mingla runt på ett cocktailparty kan vara trevligt, men jag söker mer substans idag.

Posters på väggarna

Andreas hör till en av våra allra främsta låtskrivare och har under sin karriär skapat hits till inga mindre än Britney Spears, Celine Dion, Westlife och Katy Perry.

På senare år har haft siktet inställt på Asien och skrivit mer åt artister inom genren k-pop, men mest för skojs skull. Det Andreas gillar med denna genre är dels det kommersiella, men också deras hype kring förebilder.

- Där kanske det gått för långt, men att ha förebilder och klä sitt tonårsrum med affischer av sina idoler tror jag är viktigt, säger Andreas som själv hade KISS på sina väggar.

Han tror inte att han varit den person han är idag utan posters på väggarna. KISS var hårt arbetande, hade kul och de höll sig från droger.

De stod för saker som Anderas, som ung individ, uppfattade som viktiga.

- Dessutom såg de ut som något som landat från yttre rymden, vad skulle inte jag, som 11årig kille, läsa in i det?

Kreativitet över musiken

MEN. Andreas berättar att han tappat intresset för låtmakeriet.

- Som konsument älskar jag musik. Det är

Om Andreas

Namn: Andreas Carlsson Ålder: 50

Familj: Sonen William, 22 år

Yrke: Entreprenör

Aktuell med: Släpper en ny stor techplattform i USA, en animerad film

VISION HÖGLANDET liv

något man njuter av i livet. Men att gå in i studion, känna pressen och skriva något som kan passa för till exempel Post Malone, det är inte där jag är idag.

Kreativitet lever i högsta grad vidare i honom, snarare än i musiken. Andreas tror att man måste älska det som är på radion, det som konkurrenterna gör just nu, för att känna passion för skrivandet.

- Förr kunde jag höra någon annans låt och drabbas av en känsla av att vilja ta det bästa från den och göra något ännu bättre. Men mycket av det jag hör nu gör inte att jag får den där känslan, jag stänger snarare av och känner man så, ja då är man i fel business.

Monumentala projekt

Anderas har istället investerat stora summor av tid och pengar i en techplattform som förändrar hur människan integrerar med musik med en tillhörande ekonomisk lösning.

- Vårt förband, AI, visade vägen, skämtar han.

- Människor vill kunna göra allt själva idag men problemet med AI är att en dator inte kan generera copywriter så där faller artificiell intelligens på sitt eget grepp, säger Anderas som nu menar att han och hans team hittat en ny lösning där alla tjänar pengar och som han säger är ”lika revolutionerande som den dag för tjugo år sedan när man klev in med en mp3-sticka”.

Det projekt Andreas sysslar med nu är så monumentala att känns som att han nu påbörjar ett helt nytt kapitel i livet. Han säger sig ha flera liknande projekt på gång och befinner sig i ett bra läge i livet med många olika möjligheter.

På frågan om Andreas känner att han kan provocera eller behöva ursäkta sig för sina alltid högt flygande drömmar, svarar han att han lever efter samma devis som de körde under Cheirontiden:

- Vi låste dörren, svalde nyckeln och så körde vi efter egen motor. Skulle vi åkt ner till Stureplan och frågat folk om vi skulle skriva boybandlåtar som skulle fungera, hade ingen trott på oss. I march to the beat of my own drummer.

En egen musikal

Andreas nya passion är scriptwriting, multidemisionell underhållning och berättarteknik. Han är så gott som klar med sin film och väntar bara på att ”en av världens största artister” ska skriva under kontraktet som en av huvudrollsinnehavarna. Andreas frågar om jag vill tjuvkika och drar på högtalaren med ett av filmens ledmotiv samtidigt som han visar ljudspår, röster och teckningar. Det är svårt att inte få gåshud och jag skulle bli förvånad om inte filmen kommer göra succé.

Som om det inte vore nog håller han dessutom på med en TV-serie för den amerikanska marknaden, en krigsstory baserad på en verklig historia.

- Att skriva musikal, TV eller film är egentligen samma procedur som när man skriver en låt, det handlar bara om att dra ut den i ett längre format. Yrkesmässigt drömmer jag nu mest om att göra en egen musikal, som till skillnad från en bra låt inte är beroende av trender eller artister.

Skolor lägger fokus på

fel saker

Andreas har grundat skolor och i loopen ligger fler. Han tycker att många skolor idag lägger fokus på fel saker.

- Skolan är nyckeln till världens förändring. Man kan googla sig till nästan all kunskap, som världens alla floder och liknande. Viktigt idag handlar om att bli en bättre individ, stärka

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 20
Andreas som 19-åring på session i Los Angeles hemma hos gruppen Chicago’s leadsångare Bill Champlin. Andreas och hans mamma på red carpet, Broadway 2016. Andreas tillsammans med sin son William Graaf Carlsson. Andreas hemma i den smakfullt inredda våningen.

FRÅN RÖDJA BYGG

“Vi ville ha ett hus med karaktär. Rödja Bygg hjälpte oss att skapa det så som vi ville ha det. Vi valde att göra mycket själva och fick huset levererat som stomleverans. Allt på utsidan var helt klart och monterades av Rödja Bygg. Insidan jobbade vi med själva och med hantverkare vi kände. Vi fick alltid råd och stöd av Rödja Bygg genom hela processen. Vi var förvånade att det gick att få ett färdig stomrest hus monterat och klar till ett sådant fantastiskt pris. Det blev många timmar eget arbete men vi fick huset precis som vi ville ha det till ett betydligt lägre pris än om vi beställt ett nyckelfärdigt hus.

Vi rekommenderar verkligen Rödja Bygg, de har ett stort hantverkskunnande och en hög servicegrad.”

Annelie och Dan Rönnerfors

Se fler bilder på www.rodjabygg.se

Rödja Bygg AB - Förrådsgatan 10. - 571 39 Nässjö - Tel: 0380-77900. Fax: 0380-754 49 - www.rodjabygg.se VI BYGGER KUNDANPASSADE HUS MED HÖGT HANTVERKSKUNNANDE Pris för komplett och färdigbyggd husstomme med helt klar yttersida fr. 795.000:Vill du ha hjälp med hela bygget så ordnar vi det. ETT
NYTT HUS...

VISION

HÖGLANDET liv

”Mitt i stormen är jag oerhört lugn. Ingen människa på jorden är stor nog att ta över den rollen som Gud symboliserar. Det är en av våra få platser där vi inte behöver veta allt. Vi människor behöver inte ha svar på alla stora frågor. Det kan vara en tröst.”

Andreas mamma Annika om sin nya bok livet med ALS

”Ett av de sista kapitlen i min bok har som överskrift Min bästa tid är nu. Förra hösten fick jag diagnosen ALS, så kanske det borde stått Min sista tid är nu?

Men det gör det inte. I boken berättar jag om ett underbart, ibland förskräckligt och helt galet liv. Men jag ångrar ingenting. Efter en traumatisk familjetragedi på 80-talet med kriminella inslag, mötte jag Honom som lärde mig att vägen till inre frid sker genom förlåtelse. Jag tog honom på orden och blev helad inombords. Nu går solen snart ner för sista gången. Men jag äger ett hopp om en framtid som är både ljusare och bättre än den här. Jag vilar i min Herres barmhärtiga händer, omsluten av hans stora nåd.”

Annika Karlsson född 1951 är uppvuxen i Sollentuna utanför Stockholm. Hon är utbildad frisör och pastor. Annika bor nu i Tingsryd där hon även är pastor. Omsluten – min väg till tro, är hennes debutbok och är utgiven på Sjöbergs Förlag. Boken finns också som ljudbok på Storytel.

sitt värdegrundstänk och lära sig hur man blir en bra entreprenör för att kunna tackla den digitala samtid som galopperar fram. På vår skola har vi tagit fram ett styrhjälpmedel, ”My better me”, som konkret jobbar under en 3-årsperiod med att förändra människor till sitt bättre jag.

När Anderas pratar låter det som han alltid haft sitt egna lilla universum, som om han, oavsett vad andra känt eller tror på, gått sin egna väg.

- Jomen, gränsen mellan fantasi och verklighet, drömmar och realism har alltid varit väldigt luddig. Jag är rätt självgående och otroligt orädd. När andra ringer sina vänner och frågar om de kanske ska flytta, då har jag redan flyttat. Jag är min egen.

Olika normer

På frågan om Anderas känner att det finns saker han har fått försaka med tanke på all tid han lagt på jobb, säger han att han inte levt som en familjefar.

- Jag har inte varit gift, suttit heltid med en skara barn som jag hämtat och lämnat på olika aktiviteter. Visserligen skjutsade jag William till fotbollsträningar ibland, men främst har han ju haft sitt liv hos mamma (Hanna Graaf). Jag har inte levt efter de normer som de flesta lever efter, men hur man vill ha det är ju individuellt. För mig, i den ålder då de flesta gifte sig och fick barn, var det tydligen viktigare att uttrycka min passion och mitt skapande. Jag upplever inte att jag valt fel spår i livet, känner mig snarare tacksam för att jag fått vara med i den här fantastiska filmen så här länge.

Alla möjligheter blir till omöjligheter

Andreas är ständigt i rörelse och har alltid nya pågående projekt. - Jag har så otroligt mycket att ge. Mina bästa år är bara på ingång och inget jag vill sova bort. Jag befinner mig just nu i kunskapens resa och försöker göra så gott jag kan av den genom att försöka behålla min naivitet och min lust i allt jag gör. Att vara i framåtrörelse tror jag alla människor kan, det är inte enbart för de personer som har en talang eller har det ekonomiskt förspänt. Men däremot ser många människor omöjligheter. I den värld vi lever i nu så blir alla möjligheter till omöjligheter. Det blir allt för tillgängligt, att man frågar sig hur man ska penetrera detta enorma universumet där alla tycks kunna göra vad som helst och nå framgång utan att jobba. Det är en svår värld för våra unga att vara ambitiösa i.

Kärleksfull pappa och en slags scoutledare Vad det beträffar William så är det såklart viktigt att han hittar sin passion. Mark Twain sa det bättre än någon annan, ”De två viktigaste dagarna i livet är den dag du föddes och den dag du förstod varför”. Vare sig det är som läkare, lärare, pastor eller musiker…att hitta något som man kan ty sig till är ju en enorm trygghet.

- Jag försöker finnas för William som en kärleksfull pappa och en slags scoutledare. Han befinner sig i en tid i livet då han måste flyga själv. Den där tiden i livet är kritisk och den är läskig. Jag kastade mig handlöst in i musiken. Det är inte alltid enkelt att ha föräldrar som är väldigt drivna och ambitiösa, jag tänker att det kan vara svårt för ett barn att hantera.

Europa lockar

När det kommer till färg, film, kultur och arkitektur som hör till hans intressen så har Europa så mycket mer att erbjuda än USA.

- Jag tror att, i samband med covid, insåg alla att man endast är ett zoomfönster bort från världen, så varför inte bo på en lugnare plats där man kan trivas med tillvaron, säger Andreas som säger sig få mest näring i stillhet och när han är för sig själv.

Sverige är bara en hållplats på Andreas resa. Nu är det Europa som lockar, speciellt Italien och Schweiz.

Driv och passion

På frågan om han är kär eller längtar efter att träffa någon, säger han att han dejtat en del men nu verkar det vara lugnt.

- Jag är en upptagen person och jag tycker det är viktigt att när man lever med någon måste man vara beredd att ge av sin tid och sig själv. Jag vill inte ha någon bara för att, det är ju otroligt själviskt. Jag vill ha en kärlek som handlar om att lyfta varandra, om att ge och få. Andreas har inte lätt för att bli kär, men det han attraheras av är snällhet och skönhet.

- Lojalitet är viktigt och att det är en kvinna med egna drömmar. Jag är inte den som behöver bli omhändertagen utan lyssnar gärna på min kvinnas olika historier och visioner. Någon som till exempel bara sitter hemma och filar på naglarna skulle nog inte passa så bra ihop med mig. Hellre driv och passion.

Vad gör dig lycklig?

- Att få vara kreativ och känna att kreativiteten får blomstra som den vill. Stunden när man tror att ens kreativa skapelse som man tagit fram har potential att bli något riktigt bra. Du vet, stunden innan bedömning, när man fortfarande känner naivitet är en skön euforisk känsla.

Vad är framgång för dig?

- Att få se sina abstrakta tankar bli en rörbar verklighet och få känna att måndagen är bästa dagen.

Vad är livets goda för dig?

- Jag är ju en livsnjutare och har varit det sedan barnsben. Jag gillar ju fina hotell, god mat och resa. Vissa tider har jag fått jobba hårdare för att behålla den standarden jag skapat.

Text och bild av Frida Funemyr Vision Höglandet, maj 2024

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 22
Foto: Andreas Carlsson

Vårerbjudande på

Baazar Coffee & Home!

Skåpet på bilden heter H-361, fler bilder finns på QR-koden

Jodå, Gud spelar tärning

Slump och struktur i vetenskapens nya världsbild

Jan Blomgren

Håller Gud på att göra comeback i naturvetenskapen? Newtons gravitationslag i förening med evolutionsteorin ledde till starka motsättningar mellan vetande och tro. Den naturvetenskapliga forskningen under senare halvan av 1900-talet har lett till en ny världsbild, där slumphändelser inte bara är tillåtna, utan avgörande för hur världen fungerar.

239:-

Inklusive porto

Beställ boken på QR-koden ovan www.santerus.se

Om man gillar populärvetenskap är Jan Blomgrens bok en ren fröjd. Man får bland annat lära sig om Newton, Einstein, kvantmekanik, kaosteori, elektroner, stjärnor och universums finjustering.

Världen idag

Jan Blomgren är professor i tillämpad kärnfysik och företagsledare, och har tidigare varit föreståndare för Svenskt Kärntekniskt Centrum.

Om ledarskap med Emmeli Ahlander

JAG LYSSNAR PÅ FARMOR OCH INTE PÅ FÖRETAGSMENTORN!

Visst är det härligt när våren är på intågande. Solen som skiner och värmen mot huden. Det är nästan så att man känner sig lite som Ronja Rövardotter och vill utbrista “jag känner livet i mig” som var hennes stora vårskrik.

Jag har nyss varit på min farmors begravning och är så tacksam. Det som sades om farmor, mina egna och andras minnen blev som ett varmt lapptäcke som bekräftade hennes personlighet; omsorg blandat med driv och mod redan från barnsben ända till slutet. Inte helt olik Ronja Rövardotter i den bemärkelsen. Min farmor var ovanligt bekymmerslös, en del kanske skulle kunna tycka att det var naivt. Men jag skulle vilja säga att hon var både smart och befriande modig som såg möjligheter i allt och gladdes åt det mesta.

Inte nog med att hon var sexbarnsmamma, så hade hon många kreativa intressen och nöjde sig inte med att hålla det smått. Hon gick “all in” och gjorde det mesta av det. Jag är glad över att ha fått se och upptäcka dessa sidor av min farmor och kan känna igen mig en hel del i henne när jag drar dessa paralleller. Tack Farmor för att du inspirerade till mod och att kunna vara både en bra närvarande och omsorgsfull förälder och samtidigt ha mycket driv, tänka stort och våga mycket, utan att hållas tillbaka av “borden, måsten eller för all del Jante”. Hon hade en tro som hon bar med sig genom allt.

“Va roligt, klart du ska göra det!”

Själv står jag nu inför nya utmaningar och steg. Jag kommer att starta en konferens som blir en mötesplats för ledare inom olika fält. När jag nu kliver ut och intar ytterligare en nivå av ledarskap, så är det inte företagsmentorn jag träffade för en tid sedan och som undrade hur jag ens fick mitt företag att gå ihop, jag lyssnar på. Utan vad min farmor hade sagt: “va roligt, klart du ska göra det!” Och det är precis de rummen och sammanhangen jag vill skapa med ledare och företagare som möts med samma driv, hjärta och passion för att göra gott genom sin person, profession och organisation.

Vem har du som förebild, mentor eller coach som ser till att du drivs framåt, inte håller dig själv tillbaka och river alla hinder på vägen? Vi alla behöver någon, och gärna ett helt rum av likasinnade för att skapa massivt värde, påverkan och att växa tillsammans!

Därför har jag precis rullat ut röda mattan för dig som vill komma med, och så klart är visionen att hålla till på vårt vackra högland, närmare bestämt hotell Högland i Nässjö. Så vill du omge dig med ledare och företagare som vägrar jante, som vill kliva ut utanför bekvämlighetszonen för det högre syftets skull. Då är konferensen jag nu bjuder in dig till – för dig! Jag hoppas vi ses, boka din plats, extra förmånligt nu, så ses vi i september!

Emmeli Ahlander emmeli@visionhoglandet.se

Emmeli bor med man och barn i Sävsjö. Hon är professionell coach och utbildare med fokus på inre ledarskap för att leva sitt liv fullt ut och gå från vision till verklighet. Hon driver Ledarskapsakademin och podden Momentum och har skrivit boken “Du är utvald – 6 viktiga nycklar för ditt liv, uppdrag och självförtroende”.

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 23
baazar.se

I MEDELTIDA BERGSBY TILL SALU

STRAX SÖDER OM ROM

Söder om Rom, på en kulle vid foten av Apenninernas sydvästra sluttningar, ligger Fibreno. Dess sjö med kristallklart källvatten och ett myllrande fågel- och djurliv är förtrollande och orörda oaserna i centrala Italien.

Den romerske statsmannen och poeten Cicero utryckte sin kärlek till Posta Fibreno redan för 2000-år sedan. Han älskade friskheten i området och dess bekvämligheter. Han uttryckte förtjust sin förundran över områdets skönhet, som han inte kunde få nog av. Denna vackra medeltida plats, med sin bebyggelse på

bergskrönet intill sjön åt ett håll och den förunderligt vackra dalen Valle de Comino med den medeltida borgen i Cavalvi åt den andra. Allt omgivet av bergskedjan Apenninerna med toppar på upp till 3000 meter, vilket gör platsen magisk. Glöm inte att vi befinner oss endast en dryg timme från Rom med några av världens främsta

sevärdheter. En kort biltur på cirka 45 minuter från Medelhavet och lika långt från alpina skidanläggningar. En och en halv timme bort ligger Adriatiska havet.

En dryg timme söderut ligger Neapel och den fantastiska ruinstaden Pompeji för att inte tala om den vackra övärlden med legendariska Capri och Amalfikusten. Allt på avstånd för en härlig dagsutflykt. Men varför åka bort när allt du behöver finns i Posta Fibreno med omgivningar? Medeltida borgar, naturreservat med ett spännande djurliv, herdar som vallar sina får i dalen, vingårdar och olivlundar så långt ögat når.

Vill man bada rekommenderar vi någon av de kristallklara bergssjöarna vilka ger svalka under varma sommardagar.

Detta är kanske världens främsta plats när det kommer till naturens skönhet, vackra städer och sevärdheter i absoluta världsklass. Var kan man uppleva allt detta och äga en fastighet för ett så överkomligt pris?

Om Villa Olive

Villa Olive ligger på en plats där man odlat oliver och vin i århundraden. Idag är de gamla stallarna rivna för att ge plats för ett vackert poolområde och tillhörande terrass med utsikt över bergssluttningarna, den

gamla borgen och dalen. Husets närmare metertjocka väggar ger en välbehövlig svalka på varma sommardagar och bevarar eldens värme under vinterkvällarna, även om det ofta är upp mot 20 grader varmt på dagarna även i januari. Huset har många rum. I det före detta garaget iordningställs ett vackert uterum med utsikt över det hundraåriga olivträdet som ståtar på gårdsplanen. På första våningen finns det pittoreska köket med en generös eldstad och en pizzaugn som eldas med ved. Köket har även en modern gasspis av restaurangsnitt. Från köket tar semiantika glasdörrar dig ut till poolområdet och en av terrasserna med hänförande utsikt. På första våningen finns även ett badrum med dusch, ett utrymme som kan användas för till exempel tvättstuga och husets generösa cantina som med sin sköna svalka är perfekt för att förvara den egen producerade olivoljan och andra delikatesser. På denna våning finns även den härliga matsalen och vardagsrummet med stenväggar och en stor öppen spis.

Utsikt över bergen och dalen En marmortrappa tar dig upp till andra våningen och här finns flera sovrum. Ett stort masterbedroom med utsikt över bergen och dalen. Genom glasdörrar kommer man

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 24
Husets klassiska charm är stor och bevaras i den varsama renoveringen. SOMMARHUS
Byggbild Byggbild
Villa Olive

Posta Fibreno

Posta Fibreno ligger magiskt vackert på ett krön med milsvid utsikt över dalen, omgivet av upp till 3000 meter höga berg.

ut på den generösa terrassen. En halvtrappa upp ligger husets större badrum med badkar och härligt ljus genom fönstret mot olivodlingen. Här finns även en gästsvit med två rum som kan husera en familj.

Huset har totalt 3-5 rum som kan användas som sovrum förutom tredje våningens två stora rum med snedtak som kan inredas till sovrum eller vad man önskar. Huset har även ett rum med ingång utifrån som använts som stall men som nu är förråd.

Bakom huset breder olivodlingarna ut sig och här finns husets egen olivlund som klättrar upp till den medeltida stadskärnan. Här växer ett trettiotal olivträd som förser ägaren med något av världens bästa olivolja.

Huset har även flera fruktträd som citron, apelsin, aprikos, sharon och äpple. Vissa nysatta andra äldre. Pergolan på terrassen på andra våningen har en vinstock som

ROM

FAKTA:

Yta: Ca 220 kvadratmeter

Terrass med pool

Markplan (vån 1)

Egen olivlund med ca 30 träd för produktion av egen olja och oliver. Huset och odlingen har en fantastisk utsikt över bergen och dalen.

växer för att skapa skugga och producera vindruvor att äta. För den som vill kan man plantera en mindre vingård i sluttningen bakom huset. Huset ligger på en klippa utan någon insyn men ändå i byn, omgiven av de vänligaste grannarna som inte sällan bjuder på både kaffe och en och annan lunch.

Vill man ha mer avskildhet så respekteras det. Totalt har huset 10-11 rum om man räknar även tredje våningen och det före detta stallet. Allt sammanbundet med ett trapphus. Här bor man i sitt eget hus mitt i det verkliga Italien, som en del av den uråldriga byn. Glöm inte att du är gäst i dessa människors vackra vardag som också kan bli din på deltid eller heltid.

Brukar man inte huset hela året finns det stora möjligheter att hyra ut det korta eller längre perioder.

Huset renoveras nu och beräknars vara inflyttningsklart under sommaren 2024.

Vision Höglandet, maj 2024

Vid huset finns frukträd som apelsin, citron, vindruvor, äpple, aprikos och sharon m.m.

Samtliga bilder är byggbilder, huset beräknas vara inflyttningsklart sommaren 2024.

Pris: På förfrågan

Kontakta Hus i Italien på info@husiitalien.se

Läs mer på www.husiitalien.se

2:a våningen

Våning 2 Ca 79 m2

Posta Fibrenos sjö med kristallklart källvatten och ett myllrande fågel- och djurliv är en av de mest förtrollande och orörda oaserna i centrala Italien.

3:e våningen

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 25 WC Förråd Sovrum Gästsvit Sovrum Terrass
Möjligt sovrum Möjligt sovrum Uterum Terrass
VILLA OLIVE Posta Fibreno Lazio - Italia
Terrass Total boyta ca 220 m2
WC Förråd Sovrum Gästsvit Sovrum Terrass Våning 2 Ca 79 m2 Möjligt sovrum Möjligt sovrum Förråd Uterum Cantina VILLA OLIVE Posta Fibreno Lazio - Italia Markplan (vån 1) Ca 93,5 m2 Terrass Total boyta ca 220 m2 WC Förråd Sovrum Gästsvit Sovrum Terrass Våning 2 Ca 79 m2 Möjligt sovrum Möjligt sovrum WC Kök Förråd Matsal/ Vardagsrum Uterum Cantina Terrass Pool ca 2x4 m VILLA OLIVE Posta Fibreno Lazio Italia Markplan (vån 1) Ca 93,5 m2 Våning 3 Ca 47 m2 Olivlund Terrass Total boyta ca 220 m2
Huset ligger på en klippa utan någon insyn men ändå i byn omgiven av de vänligaste grannarna som inte sällan bjuder på både kaffe och en och annan lunch. Huset renoveras varsamt för att behålla charm och karaktär. Utsikten är fantastiskt från terrasserna. Läs om huset och se bilder här:
ligger den lilla byn
är en av de mest
Posta
Posta Fibreno
Utsikt Genuint Byggbild Byggbild
Villa Olive

Kulturessä av Jan Blomgren

Total frihet och ansvarstagande är oförenliga värden.

När dekadens ersätter samhällsbyggande

Själva sinnebilden för dekadens torde vara kejsar Nero, känd för att han först satte eld på Rom för att sedan anklaga de kristna för att vara skyldiga, och han ägnade sig åt att spela fiol medan hans huvudstad brann ner. Som så många andra historiska anekdoter kan man på god grund ifrågasätta sanningshalten. Det är helt klart att han inte spelade fiol, eftersom den inte såg dagens ljus förrän över tusen år senare.

Historiker har olika uppfattning om i vilken mån Nero deltog i släckningsarbetet, och det förefaller inte troligt att han satte eld på staden, även om flera historiker med Tacitus i spetsen återger att sådana rykten var i omlopp i Rom efteråt. Vad som däremot är oomtvistat är att Nero använde branden som en förevändning att bedriva bestialisk förföljelse av kristna.

Vad är dekadens?

Det må vara hur som helst med sanningshalten runt Neros göranden och låtanden, men att bilden fått sådant fäste torde bero på att den illustrerar allmängiltiga

genomlider. Denna dekadenta brist på ansvarstagande visar sig på ett flertal olika sätt.

Först beslut sedan utredning Beslut fattas av djupt okunniga personer, utan att man först inhämtat synpunkter från sakkunniga. Det har ibland spridits en felaktig bild i samhällsdebatten att politiker utreder frågor in absurdum. När det gäller energifrågor är situationen faktiskt den omvända. Man utreder alldeles för lite innan man fattar beslut. Senast det gjordes en gedigen genomlysning innan man fattade beslut var 1978 (!). Sedan dess har

Livets fokus

I boken Det individualiserade samhället diskuterar Zygmunt Bauman, en av postmodernismens förgrundsfigurer, det hot som individualiseringen utgör mot samhället, och även för individen själv. En alltför långt driven individualism leder obönhörligen till svårigheter att skapa och upprätthålla gemensamma lösningar. Om varje människa blir en isolerad ö i oceanen förloras det kitt som håller samman ett samhälle. Det krävs en gemensam vision eller ett gemensamt ideal där inte jag-jagjag står i fokus för att ett vitalt samhälle ska blomstra.

”När vi lovar vår maka att vara trogen till livets slut framför prästen i en vigselakt ger vi upp en del frihet. I utbyte får vi gemenskap – vi byter bort frihet mot att få tillhöra.”

teman inom dekadens. I uppslagsverk definieras ofta dekadens med förfall, fördärv, och vägen mot moralisk undergång. Inom konsten läggs ofta tonvikten på det sistnämnda, vilket troligen kan förklaras åtminstone delvis med det bildmässigt tacksamma i att skildra orgier. En djupare förståelse av mekanismerna bakom dekadens kräver dock en lite bredare palett.

Resan mot botten

Några av de faktorer som karakteriserar dekadens är brist på ansvarstagande, förlust av högre osjälviska värden och infantilisering. Hedonism – ensidigt fokus på njutning – är med detta synsätt inte orsaken till dekadens, utan slutpunkten i en process där de ovan nämnda faktorerna inleder resan ned mot botten.

Om vi släpper privatmoral för en stund och i stället granskar samhällsmoralen kan man hitta dekadenta tendenser i utövandet av samhällelig makt. Inom mitt expertområde, energipolitik, finns ungefär tretton exempel på dussinet hur bristen på ansvarstagande har lett fram till den elkris vi just nu

man i normalfallet först fattat ett politiskt beslut, på huvudsakligen politiska grunder, och sedan tillsatt en utredning (ofta en enmansutredare) som fått i uppdrag att ta fram argument för det redan fattade beslutet.

Avskaffandet av tjänstemannaansvaret sammanfaller ganska väl i tiden med när nedgången inom energiområdet började. Detta är lite för slående för att bara avfärdas som en tillfällighet. När statens tjänstemän är personligen ansvariga för beslut finns det en psykologisk, och förhoppningsvis även moralisk, spärr mot skadliga beslut. Försvinner det personliga ansvaret blir det lättare för alla inblandade att skylla ifrån sig.

Renodlad individualism

Nästa faktor – förlust av högre osjälviska värden – leder snabbt till att man slutar fundera över morgondagen, eller åtminstone slutar ta ansvar för den. Då ligger det nära till hands att inte längre se sig som en del i en större helhet, vilket på sikt lätt leder till renodlad individualism.

kultur

Som konsekvens av att allt som betyder något är jag själv, försvagas samhörigheten med gångna och kommande generationer. Tidigare generationers fattiga bönder plöjde sin steniga åkerlapp ute i skogen. De plockade bort sten efter sten för att deras barn skulle få en lite mindre stenig jordlott och därmed en lite bättre tillvaro än de själva. Livets fokus var inte den egna bekvämligheten, utan att ge kommande generationer ett bättre liv.

Frihet och vanmakt

Den individualiserade människan försöker vara fri, men drabbas i själva verket av vanmakt, hävdar Bauman. Här ligger han nära bibliska tankar. Det är riskabelt att göra

sig beroende av en människa som kräver total frihet. Den totalt fria människan kan ju när som helst bara gå ut genom dörren och försvinna för gott. Total frihet och ansvarstagande är oförenliga värden. När vi lovar vår maka att vara trogen till livets slut framför prästen i en vigselakt ger vi upp en del frihet. I utbyte får vi gemenskap – vi byter bort frihet mot att få tillhöra.

Tillfällig njutning

Total frihet är en utopi, en frihet utan äkta och djupare mening. Det fria valet utan verkliga band till varandra orsakar en tomhet, hävdar Bauman, en tomhet som söker sin tillflykt i konsumtionen. Den moderna människan har inte längre tillgång till vad historien, eller kulturen lärt och skapat en grund. Det krävs nya regler i den nya världen, men dessa är odefinierade. Därmed flyter människan i en vilsenhet. Tillfällig njutning ersätter ansvarstagande arbete för ett gemensamt högre mål.

Undviker ansvar

I ett hyperindividualistiskt samhälle utan högre osjälviska värden blir det viktigare att inte göra fel än att göra rätt. Att bygga en bättre tillvaro för kommande generationer, byggd på respekt för tidigare generationers möda, ersätts med att undvika ansvar. Att odla bilden av den egna godheten ersätter verkligt ansvarstagande.

Jan Blomgren Professor, föreläsare och författare

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 26
Jan Blomgren är professor i tillämpad kärnfysik, energiexpert, föreläsare och författare. Jan bor med sin fru i Norra Sandsjö på Höglandet. Vill du komma i kontakt med Jan så mejla till: jan.blomgren@visionhoglandet.se
The Remorse of Nero after Killing his Mother, av John William Waterhouse, 1878.
VISION HÖGLANDET
Foto: Wikipedia

Mitt i verkligheten

KOMMER MED VÄRMEN

IVT Geo 600 Tranås supermodell

Bergvärmepumpen IVT Geo 600 är utvecklad för att prestera på topp i nordiskt klimat och är vassare än sina föregångare på allt.

VI KOMMER MED VÄRMEN

Vär mepump från IVT

av marknadens e ektivaste solfångare

IVT Geo 600 har inverterstyrd kompressor vilket innebär att värmepumpen automatiskt anpassar driften efter husets behov. Med touchscreen i färg och inbyggd appstyrning får du dessutom en användarupplevelse långt utöver det vanliga.

10 års garanti

IVT utvecklar och tillverkar värmepumpar anpassade för nordiskt klimat, helt utan genvägar. Den här noggrannheten gör att vi kan ge dig 10 års garanti på kompressorn och 6 år på värmepumpen.

Vi har alla ko nkurrenskraftiga alternativ!

Vi har alla ko nkurrenskraftiga alternativ!

Ring så berättar vi mer!

v. 14, 571 61 BODAFORS Telefon 0380-37 05 06

GÅ PÅ ALLSVENSK FOTBOLL I VÄRNAMO!

1:a pris:

2st VIP-biljetter

inklusive mat, uppsnack och sittplats

Vinnarna får biljetten över SMS

Vinsten gäller matchen:

IFK Värnamo - Mjällby AIF

Söndag 2 juni 16:30 vs 2-10:e pris: Entrébiljett

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 27
Läs mer på ivt.se
A L A+++ A++ A+ A A+ A A++ A++ A+ A ++ B B B A++ A+ A B ++ A++ A+ A B A++ A+ A B +++
FÖRSTA SVANENMÄRKTA VEDPANNAN www.ivt.se
Spara stora pengar med marknadens enda Svanmärkta värmepump. Bra för din ekonomi och för vår miljö Vär mepump från IVT för din ekonomi och för vår miljö
Telefon 0380-37 05 06
Sandsjö v. 14, 571 61 BODAFORS
En av marknadens e ektivaste solfångare
FÖRSTA SVANENMÄRKTA VEDPANNAN mepump från IVT enda mepump. ekonomi och för vår miljö mepump från IVT och vår miljö
så berättar vi mer! Sandsjö
Ring
43 7 1 21 4 3 93 28 7 6 63 8 15 9 27 6 5 7 1 5 85 3 2 59 43
En
1. Skriv VH Boll och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1,4,5,2,8 blir det VH Boll 20. Detta då 1+4+5+2+8=20) - 2. Avsluta med namn, adress och telefonnummer. (Ex. VH Boll 20 Nisse Nilsson Gatan 1 511 11 Staden 070 000 00 00) - 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa). Eller posta ett vykort till Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med “Fotboll”. Sms:a så snart som möjligt

PERNILLA WAHLGRENS SON

OLIVER INGROSSO BJUDER PÅ ITALIENSKT

MINE

MINESTRONE

En riktigt god klassiker och verkligen en du tar vad du har-rätt. Använd de grönsaker du tycker om, som är i säsong eller som behöver användas upp. Så här gjorde min farmor sin minestrone, en av min mammas favoriträtter.

Potatis

Zucchini

Selleri Morot

Gul lök

Olivolja Vitlök

Salt

Svartpeppar

Stora vita bönor, i lag eller torra och blötlagda över natten

Hela skalade tomater

Parmesanskalk

Eventuellt fler smaksättare: till exempel fänkålsfrön, lagerblad eller chili

Vatten

Spaghetti

Färsk persilja

Färsk basilika

Parmesan INGROSSO_INLAGA_KORR_5+.indd

ITALIENSKA KOTTBULLAR

KOTTBULLAR

MED POTATIS OCH ÄRTOR

1. Tärna eller skiva potatis och zucchini och hacka selleri, morot och gul lök.

2. Häll rikligt med olivolja i en stor kastrull.

3. Häll i selleri och morot, låt det bli lite mjukt och smaksätta oljan.

4. Lägg i en eller två hela vitlöksklyftor. Jag vill inte ha mycket vitlökssmak, utan bara lite milt bakgrunden så jag brukar bara låta den puttra med en stund.

5. Tillsätt lök och potatis.

6. Salta och peppra. Låt puttra lite grann bara. Ingenting ska få färg, det ska bara bli en aning mjukare.

7. Låt bönorna rinna av och tillsätt dem.

8 Tillsätt hela skalade tomater. Tryck till med en slev eller blanda om så att tomaterna går sönder lite.

9. Lägg ner en parmesanskalk och eventuella andra smaksättare.

10. Låt koka ner en stund så att smakerna sätter sig och såsen reduceras lite.

11. Plocka upp vitlöken om du vill.

12. Häll sedan på vatten. Häll vatten tomatburken så att du får med all smak från den. Det ska vara ganska mycket vatten, det är ändå en soppa.

13. Låt puttra tills alla grönsaker är mjuka och soppan har kokat ner lite grann.

14. Koka upp ordentligt med saltat vatten i en annan kastrull och bryt spaghettin i mindre bitar, så att de får plats på en sked.

15. Koka spaghettibitarna.

16. Hacka persiljan och tillsätt hel basilika. Även selleribladen är grymt goda att ha i.

17. Stäng av värmen på soppan och blanda ner örterna.

18. Smaka av och salta om det behövs.

19. Lägg upp pasta i djupa skålar och häll över soppan, ringla över olivolja och strö över parmesan och nymalen svartpeppar vid servering.

Du kan också koka spaghettin direkt i soppan, men då blir soppan inte lika klar och lite tjockare i konsistensen av all stärkelse. Jag gillar när soppan är lite klar så därför kokar jag pastan i en separat kastrull först. Det går såklart också bra att servera minestronen helt utan pasta.

INGROSSO_INLAGA_KORR_5+.indd 115

Lantbröd, eller ströbröd Mjölk, helst fet Gul lök Vitlök Färsk basilika Färsk persilja Fänkålsfrön

Nötfärs

Chiliflakes

Salt

Svartpeppar Ägg

Parmesan Pecorino

Potatis

Gröna ärtor, frysta eller färska

Smör

Olivolja

Salt

Svartpeppar Persilja

ganska fast.

6. Testa gärna att steka lite färs för att se om du behöver justera sältan eller kryddningen.

7. Ställ in färsen i kylskåpet en stund, kortare eller längre beroende på hur mycket tid du har.

8. Forma sedan färsen till köttbullar och stek i olivolja tills de fått fin färg.

9. Skala och kvarta potatisen, koka i saltat vatten tills den är precis på gränsen till genomkokt.

10. Koka ärtorna snabbt, de ska fortfarande ha lite bett.

11. Bryn smör: smält smör i en kastrull på medelvärme. När det börjar bubbla, vispa i någon minut tills smöret börjar dofta nötigt. Ta från värmen.

12. I en sauteuse, lyft över potatisen med lite av kokvattnet, slunga runt med olivolja och smör tills den blir glansig.

13. Tillsätt ärtorna och fortsätt slunga runt. Salta och peppra.

14. Finhacka persilja och blanda ner det.

15. Servera köttbullarna med potatisen och ärtorna. Ringla över brynt smör.

Tips! För att få till gott brynt smör, vispa väldigt mycket precis när det börjar brynas.

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 28
2023-10-09 17:05
114 2023-10-09 17:05
................................

GAMEDAY

IFK Värnamo –

Halmstads BK

Söndag 28 april 14:00

IFK Värnamo –

IF Brommapojkarna

Söndag 12 maj 16:30

IFK Värnamo –

Kalmar FF

Söndag 19 maj 16:30

29
FOTBOLL
UPPLEV ALLSVENSK
I VÄRNAMO!

Den här versionen på bolognese är värd sin tid och kommer att leverera på alla plan. Gör en stor sats så kan du frysa in, eller kanske göra en av de godare lasagner du ätit. Långkok som dessa är alltid minst 25 procent godare efter tre dagar!

Olivolja

Den här versionen på bolognese är värd sin tid och kommer att leverera på alla plan. Gör en stor sats så kan du frysa in, eller kanske göra en av de godare lasagner du ätit. Långkok som dessa är alltid minst 25 procent godare efter tre dagar!

Färsk rosmarin

Färsk timjan

Nötfärs

Salt

Smör

Svartpeppar

Tomatpuré

Bladselleri

Morot

Vitt vin

Lök

Buljong, helst hönsbuljong

Vitlök

Mjölk, helst fet

Färsk rosmarin

Lagerblad

Färsk timjan

Parmesanskalk

Salt

1. Häll olivolja i en stor kastrull, eller en stor och bred sauteuse, och bryn färsen. Den ska få mycket färg och bli krispig men inte brännas. Vätskan ska koka bort och du ska höra hur köttet börjar brynas. Ha då i smör och lite mer olivolja om så behövs. Fastnar det lite men inte allt för mycket i botten är det okej. Det finns smak i det och du kommer att få bort det i ett senare steg.

2. Skölj selleri och skär bort roten och blasten. Skala morötterna och löken. Gör en soffritto genom att finhacka selleri, morot och lök.

1. Häll olivolja en stor kastrull, eller en stor och bred sauteuse, och bryn färsen. Den ska få mycket färg och bli krispig men inte brännas.

Jag brukar ha 25 procent selleri, 25 procent morot, 50 procent gul lök.

3. Hacka vitlök

4. Häll ner soffritton och vitlöken i pannan med färsen och låt det sauteras och suga åt sig av smakerna från köttet.

Vätskan ska koka bort och du ska höra hur köttet börjar brynas. Ha då i smör och lite mer olivolja om så behövs. Fastnar det lite men inte allt för mycket botten är det okej. Det finns smak i det och du kommer att få bort det i ett senare steg.

5. Tillsätt rosmarin och lite timjan. Jag brukar bara ha i dem hela med stjälken, sedan är de lätta att plocka bort.

2. Skölj selleri och skär bort roten och blasten. Skala morötterna och löken. Gör en soffritto genom att finhacka selleri, morot och lök. Jag brukar ha 25 procent selleri, 25 procent morot, 50 procent gul lök.

3. Hacka vitlök

6. Salta och peppra rikligt. Färsen kommer att suga åt sig mycket salt så du behöver mer än du tror. Vill du även ha i lite peperoncini så kör på det, det har alltid jag.

7. Tillsätt tomatpuré och rör om. Såsen ska bli röd så snåla inte.

4. Häll ner soffritton och vitlöken i pannan med färsen och låt det sauteras och suga åt sig av smakerna från köttet.

5. Tillsätt rosmarin och lite timjan. Jag brukar bara ha i dem hela med stjälken, sedan är de lätta att plocka bort.

8. Tillsätt vitt vin och rör om så att allt som fastnat i botten blandas in i såsen. Låt vinet reducera ner. Tillsätt nog mycket så att det blir lite löst och kan reducera en liten stund.

6. Salta och peppra rikligt. Färsen kommer att suga åt sig mycket salt så du behöver mer än du tror. Vill du även ha i lite peperoncini så kör på det, det har alltid jag.

LANGKOKT BOLOGNESE

Pasta, gärna lång pasta

Svartpeppar

Färsk persilja

Tomatpuré

Vitt vin

Färsk basilika

Buljong, helst hönsbuljong

Parmesan eller pecorino

Mjölk, helst fet

Lagerblad

Parmesanskalk

Pasta, gärna lång pasta

Färsk persilja

Färsk basilika

Parmesan eller pecorino

smak det och du kommer att få bort det i ett senare steg.

2. Skölj selleri och skär bort roten och blasten. Skala morötterna och löken. Gör en soffritto genom att finhacka selleri, morot och lök. Jag brukar ha 25 procent selleri, 25 procent morot, 50 procent gul lök.

3. Hacka vitlök

HEL VIT FISK

4. Häll ner soffritton och vitlöken pannan med färsen och låt det sauteras och suga åt sig av smakerna från köttet.

HEL

5. Tillsätt rosmarin och lite timjan. Jag brukar bara ha dem hela med stjälken, sedan är de lätta att plocka bort.

6. Salta och peppra rikligt. Färsen kommer att suga åt sig mycket salt så du behöver mer än du tror. Vill du även ha i lite peperoncini så kör på det, det har alltid jag.

9. Tillsätt sedan buljong och mjölk. Det ska vara ganska mycket vätska så att den kan puttra länge. Det går även bra med vatten såklart, det är väldigt mycket smak i allt ändå.

7. Tillsätt tomatpuré och rör om. Såsen ska bli röd så snåla inte.

10. Tillsätt lagerblad och parmesanskalk.

8. Tillsätt vitt vin och rör om så att allt som fastnat i botten blandas in i såsen. Låt vinet reducera ner. Tillsätt nog mycket så att det blir lite löst och kan reducera en liten stund.

11. Låt puttra på svag värme länge. Beroende på hur mycket du gör och hur mycket vätska du har i så ska det ta en stund. Rör om då och då så att ingenting fastnar. Det ska inte koka utan bara puttra.

12. Smaka av och justera sältan om det behövs.

9. Tillsätt sedan buljong och mjölk. Det ska vara ganska mycket vätska så att den kan puttra länge. Det går även bra med vatten såklart, det är väldigt mycket smak i allt ändå.

13. När du tycker att såsen känns färdig, koka upp pastavatten i en kastrull med salt.

10. Tillsätt lagerblad och parmesanskalk.

14. Koka pastan tills den är precis färdig.

15. Lyft över pastan i såsen eller i en separat panna med sås i om du inte ska använda allt direkt. Och slunga runt så att allt blandas tillsammans med lite pastavatten. Mantecare!

11. Låt puttra på svag värme länge. Beroende på hur mycket du gör och hur mycket vätska du har så ska det ta en stund. Rör om då och då så att ingenting fastnar. Det ska inte koka utan bara puttra.

12. Smaka av och justera sältan om det behövs.

16. Hacka persilja och basilika och strö över.

17. Strö över parmesan och slunga runt i pannan.

13. När du tycker att såsen känns färdig, koka upp pastavatten i en kastrull med salt.

14. Koka pastan tills den är precis färdig.

18. Lägg upp på tallrikar, strö över mer parmesan och färska örter och avsluta med att ringla över en god olivolja.

15. Lyft över pastan såsen eller i en separat panna med sås i om du inte ska använda allt direkt. Och slunga runt så att allt blandas tillsammans med lite pastavatten. Mantecare!

16. Hacka persilja och basilika och strö över.

17. Strö över parmesan och slunga runt pannan.

18. Lägg upp på tallrikar, strö över mer parmesan och färska örter och avsluta med att ringla över en god olivolja.

LANGKOKT BOLOGNESE

HEL VIT FISK

VIT FISK

7. Tillsätt tomatpuré och rör om. Såsen ska bli röd så snåla inte.

MED TOMAT OCH PERSILJA

MED TOMAT OCH PERSILJA

8. Tillsätt vitt vin och rör om så att allt som fastnat i botten blandas in i såsen. Låt vinet reducera ner. Tillsätt nog mycket så att det blir lite löst och kan reducera en liten stund.

9. Tillsätt sedan buljong och mjölk. Det ska vara ganska mycket vätska så att den kan puttra länge. Det går även bra med vatten såklart, det är väldigt mycket smak i allt ändå.

10. Tillsätt lagerblad och parmesanskalk.

11. Låt puttra på svag värme länge. Beroende på hur mycket du gör och hur mycket vätska du har i så ska det ta en stund. Rör om då och då så att ingenting fastnar. Det ska inte koka utan bara puttra.

12. Smaka av och justera sältan om det behövs.

13. När du tycker att såsen känns färdig, koka upp pastavatten i en kastrull med salt.

14. Koka pastan tills den är precis färdig.

15. Lyft över pastan i såsen eller i en separat panna med sås i om du inte ska använda allt direkt. Och slunga runt så att allt blandas tillsammans med lite pastavatten. Mantecare!

Det här är så mycket medelhav för mig. Man sitter på en restaurang vid havet, har druckit något kallt och så beställer man in en hel fisk. Det är tomater, det är citron, det är örter och det är gott. Servera med valfritt tillbehör. Men den är extremt god bara som den är. Detta var en rätt som alla var emot på restaurangen innan vi öppnade. Ingen trodde att någon skulle vilja äta hel fisk i Sverige. Inte ens min lillebror trodde att den skulle gå hem. Jag stod på mig och det är numera en av våra mest populära varmrätter!

Det här är så mycket medelhav för mig. Man sitter på en restaurang vid havet, har druckit något kallt och så beställer man in en hel fisk. Det är tomater, det är citron, det är örter och det är gott. Servera med valfritt tillbehör. Men den är extremt god bara som den är. Detta var en rätt som alla var emot på restaurangen innan vi öppnade. Ingen trodde att någon skulle vilja äta hel fisk i Sverige. Inte ens min lillebror trodde att den skulle gå hem. Jag stod på mig och det är numera en av våra mest populära varmrätter!

16. Hacka persilja och basilika och strö över.

hel vit fisk

17. Strö över parmesan och slunga runt i pannan.

En hel

18. Lägg upp på tallrikar, strö över mer parmesan och färska örter och avsluta med att ringla över en god olivolja.

1. Fjälla och skölj fisken om det behövs. Torka av den och snitta ett par gånger på varje sida. Salta och peppra rikligt.

1. Fjälla och skölj fisken om det behövs. Torka av den och snitta ett par gånger på varje sida. Salta och peppra rikligt.

2. Stek fisken på båda sidorna olivolja i stekpannan. Beroende på fiskens storlek kan du steka klart den i pannan eller avsluta med att ställa in den i ugnen tills den är tillagad.

2. Stek fisken på båda sidorna i olivolja i stekpannan. Beroende på fiskens storlek kan du steka klart den i pannan eller avsluta med att ställa in den i ugnen tills den är tillagad.

3. Värm upp mycket olivolja en kastrull.

3. Värm upp mycket olivolja i en kastrull.

4. Hacka schalottenlöken och skiva vitlöken, lägg ner i oljan.

4. Hacka schalottenlöken och skiva vitlöken, lägg ner i oljan.

5. Lägg ner tomaterna, lagerblad och låt puttra en stund.

5. Lägg ner tomaterna, lagerblad och låt puttra en stund.

6. Tillsätt lite vitt vin. Salta och peppra.

6. Tillsätt lite vitt vin. Salta och peppra.

7. Låt puttra tills tomaterna är mjuka men inte går sönder, de ska bara precis börja spricka lite.

7. Låt puttra tills tomaterna är mjuka men inte går sönder, de ska bara precis börja spricka lite.

8. Dra såsen från värmen och tillsätt lite smör.

8. Dra såsen från värmen och tillsätt lite smör.

9. Släng i hela persiljeblad och rör runt. Smaka av. Såsen ska smaka mycket olivolja och vara rinnig.

9. Släng i hela persiljeblad och rör runt. Smaka av. Såsen ska smaka mycket olivolja och vara rinnig.

10. Halvera citronen och stek den i en varm stekpanna med olivolja, med snittytan nedåt, tills den fått fin färg.

10. Halvera citronen och stek den i en varm stekpanna med olivolja, med snittytan nedåt, tills den fått fin färg.

11. Häll upp såsen, tomaterna och persiljan på ett serveringsfat, lägg på fisken och citronen. Garnera med färsk persilja och även basilika om du vill. Jag älskar basilika om det inte redan märkts!

11. Häll upp såsen, tomaterna och persiljan på ett serveringsfat, lägg på fisken och citronen. Garnera med färsk persilja och även basilika om du vill. Jag älskar basilika om det inte redan märkts!

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 30 LANGKOKT BOLOGNESE
Salt
Vitlök
Lagerblad Vitt vin Smör Färsk persilja Citron Färsk basilika INGROSSO_INLAGA_KORR_5+.indd 116 2023-10-09 17:05
En
Svartpeppar Olivolja Schalottenlök
Små tomater
INGROSSO_INLAGA_KORR_5+.indd 117 2023-10-09 17:05
Från “Quanto Basta” av Oliver Ingrosso. Utgiven av Mondial. Fotograf: Alia Serban. Tävla om boken på annan plats i tidningen. Olivolja
LANGKOKT BOLOGNESE INGROSSO_INLAGA_KORR_5+.indd 100 2023-10-09 17:04
Nötfärs Smör Bladselleri Morot Lök Vitlök
INGROSSO_INLAGA_KORR_5+.indd 100 2023-10-09 17:04 1. Häll olivolja en stor kastrull, eller en stor och bred sauteuse, och bryn färsen. Den ska få mycket färg och bli krispig men inte brännas. Vätskan ska koka bort och du ska höra hur köttet börjar brynas. Ha då i smör och lite mer olivolja om så behövs. Fastnar det lite men inte allt för mycket i botten är det okej. Det finns
bolognese är värd leverera på alla kan du frysa av de godare Långkok som dessa är godare efter tre hönsbuljong
2023-10-09 17:04
vit fisk Salt Svartpeppar Olivolja Schalottenlök Vitlök Små tomater Lagerblad Vitt vin Smör Färsk persilja Citron Färsk basilika INGROSSO_INLAGA_KORR_5+.indd 116 2023-10-09 17:05

SONEN TILL EN HAMASLEDARE

”ISRAEL MÅSTE BESEGRA HAMAS NU”

Han föddes in i Hamas ledarskap, men lyssnade till sitt inre och lämnade. Nu är Mosab Hassan Yousef övertygad om att det är nödvändigt att besegra terrororganisationen där hans far är en av ledarna.

– Prioritet ett är att avsluta Hamas styre i Gazaremsan, säger han.

Mosab Hassan Yousef, son till Hamasledaren Sheikh Hassan Yousef, föddes rakt in i den ökända terroristorganisationens ledarskap. Som tioåring kastade han sten mot israeler och han har suttit fängslad i Israel.

Under mitten av 1990-talet tog Mosab Hassan Yousef illa vid sig av att se Hamas brutalitet även mot palestinier.

– Det var då jag bestämde mig för att jag inte kan vara tillsammans med den här rörelsen. Hamas gav mig fördelar, jag var som en prins i den världen. Men jag var tvungen att vara ärlig mot mig själv, berättar han i en tv-intervju med Fox News.

Yousef blev informatör åt den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet och bidrog till arrestering av Hamasterrorister och till att stoppa självmordsattentat.

– Jag vände mig mot dem som jag har blodsband till.

I intervjun med Fox News säger Yousef att det är nödvändigt att Israel nu besegrar Hamas.

– Prioritet ett är att avsluta Hamas styre i

Gazaremsan. Vi ser vad de är kapabla att göra.

Han avfärdar varje tanke på att Hamas skulle ha omsorg om det palestinska folket.

– De använder dem som sköldar. Hamas tjänar inte det palestinska folket, Hamas tjänar Iran.

Att evakuera civila bör ha högsta prioritet, betonar han dock.

– Sedan måste Gazaremsan delas i norr och söder. Den norra delen, där de flesta tunnlarna finns, behöver belägras tills fienden utarmats.

Många invånare i Gaza hyser hat mot Israel som de menar bär skulden för svåra livsförhållanden. Mosab Hassan Yousef tror att opinionen kommer vända ifall Hamas ersätts med ett nytt styre.

– Vi måste befria de palestinska människorna i Gaza från Hamas, säger han.

Han tror dock inte att det är tid för Israel att vinna opinionen nu.

– Det är tid att vinna kriget mot den mest brutala terroristorganisationen, säger han.

Mosab Hassan Yousef avråder bestämt från att, i nuläget, sända bistånd till Gazas styre.

– Vi måste ersätta Hamas med ett annat styre. Sedan kan vi prata om bistånd. Från och med nu är det ett misstag att skicka något bistånd.

Några år efter brytningen med Hamas

blev Mosab Hassan Yousef kristen och flyttade till USA. Han har offentligt berättat om sin tro på Jesus som den enda vägen till Gud.

Ola Karlman

Vision Höglandet, maj 2024 Texten är publicerad i Världen idag

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 31
TJÄNAR INTE DET PALESTINSKA FOLKET, HAMAS TJÄNAR IRAN.” Mosab Hassan Yousef, son till Hamasledare
”HAMAS
VISION HÖGLANDET
politik
Mosab Hassan Yousef är uppvuxen i Gaza. Mosabs pappa är en av Hamas högsta ledare. Samtliga foto: Wikipedia Hamas ledare Ismail Haniyeh i möte med Irans ledare Ali Khamenei. Demonstration till stöd för Hamas i Damaskus. Al-Qassam brigaden tränar i Gaza City

BMW M4 Cabriolet - 1 237 200:-

Den här cabben sätter färg på tillvaron med sin fräcka metalliclack Velvet Orchid. Kulören blir din för 55 800 kronor men är värd varje sekin om du vill ha en rullande nackvridare. Naturligtvis erbjuder BMW M4 Cabriolet det bästa av det mesta och hela interiören andas perfektionism. I maskinrummet arbetar en bensinsexa på 530 hästar vars kraft skickas vidare till alla fyra hjulen. Tygsuffletten gör sitt arbete på 18 sekunder, vilket känns som en evighet i jämförelse med accelerationen. Noll till hundra rullar nämligen på 3,7 sekunder.

CABBAR FÖR ALLA VÄDER

Den svenska sommaren bjuder traditionellt på ömsom regn och ömsom sol. Därför blir vi sedan barnsben intutade att det inte finns något dåligt väder - bara dåliga kläder. Just det här ordspråket har anammats av bilindustrin och alla nya cabbar fungerar precis lika ypperligt när solen ler mot oss som när regnet står som spön i backen. Dagens taklösningar är inget annat än ingenjörskonst på hög nivå och vi har handplockat 10 solskenshistorier oavsett väder. Trevlig resa!

Maserati GranCabrio - 2 900 000:-

Öppna köp är inte alltid enkla och oftast får man kompromissa för att få godbitarna. Nu är bilmärket med havsguden Neptunus beryktade treudd i fronten tillbaka och den här gången tar Maserati med oss på ett hårresande äventyr. GranCabrio är en läcker cabriolet för fyra som begåvats med en tygsufflett som tar 14 sekunder att fälla samtidigt som framstolarnas nackstöd kan blåsa varmluft under tidiga vårdagar. V6:an på 542 hästkrafter fixar sprinten till hundra på 3,6 sekunder samtidigt som toppfarten är 316 km/h.

kaxig och jänkaren kör rakt över alla fördomar som finns om amerikanska muskelbilar. Inte minst den tvåsitsiga kupén känns kvalitativ och spänningen går upp när toppen åker ner. Det rör sig om ett elfällbart kolfibertak som utför sitt arbete på sexton sekunder.

Mazda

MX-5 ”Miata” 2,0 - 375

900:-

Mazda MX-5 kör rakt in i hjärtat på alla sportbilsentusiaster. Den läckra roadstern har sedan starten 1989 haft en framgångssaga som saknar motstycke och den lär knappast sluta här. Designmässigt så råder det ingen tvekan om att den senaste årgången är en tvättäkta Miata – inte minst då japanerna håller på traditionen med en klassisk tygsufflett som manövreras med handkraft. Den prisvärda japanen stoltserar med fina köregenskaper och under huven på tvålitersversionen jobbar en bensinfyra på 184 hästkrafter.

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 32 VISION HÖGLANDET motor
Corvette Stingray Convertible 3LT - 1 257 300:Corvette Stingray är ett riktigt muskelknippe som lirar i högsta divisionen på alla punkter förutom en - priset! Jänkarna kallar fenomenet för ”most bang for the buck” eller ”mest fart för stålarna” och som garant står en mittmonterad V8 på 490 hästkrafter. Designen är minst sagt
VISION HÖGLANDET motor TESTAR

Aston Martin DB12 Volante - 3 335 000:-

Aston Martin vädrar morgonluft och har precis släppt en kompromisslös cabriolet vid namn DB12 Volante. Själva tygsuffletten tar fjorton sekunder att fälla och vips uppenbarar sig en handsydd interiör helt i läder och med inslag av aluminium. På mittkonsolen trånar en pekskärm på 10,25 tum samtidigt som Bowers & Wilkins bjuder på en ordentlig ljudshow med 15 högtalare. Drivlinan består av en V8 med dubbelturbo på 680 hästkrafter som skjuter i väg nöjesmaskinen till hundra på 3,6 sekunder samtidigt som toppfarten är 325 km/h.

Audi A5 45 TFSI Cabriolet - 674 500:-

Vad sägs om en körglad cabriolet med plats för fyra? Audi A5 Cabriolet bjuder på en tygsufflett som öppnas på femton sekunder och vips uppenbarar sig en snygg interiör med en pekskärm på 10,1 tum i centrum. I maskinrummet hos 45 TFSI quattro S line arbetar en bensinfyra på 265 hästkrafter som ser till att sprinten till hundra km/h fixas på sex sekunder. Bagaget är många gånger en svag punkt hos öppna bilar eftersom suffletten stjäl utrymme. Audi har dock lyckats trolla fram 375 liter, vilket inte alls är särskilt pjåkigt för ett ”öppet köp”.

906 900:-

tar det tjugo sekunder att fälla upp eller ner suffletten. CLE 450 AMG bjuder på 381 hästkrafter och den pigga bensinfyran samarbetar med ett mildhybridsystem som kan leverera ytterligare 23 hästar. Utrymmena är helt godkända och bagaget sväljer 385 liter med taket uppfällt. Cabbar du däremot ner så ryker 90 liter på kuppen.

Porsche 911 Turbo Cabriolet - 2 450 000:-

Det här är ett krutpaket som bjuder på gott om ruffs i kalufsen. Under bakluckan arbetar en boxersexa med dubbelturbo på 580 hästkrafter som fixar noll till hundra på kvicka 2,9 sekunder och toppar 320 km/h. Men tänk inte ens tanken på att ta din nyinköpta supercabriolet när det ska storhandlas. Det finns inget vidare bagageutrymme och det är av förståeliga skäl inte heller prioriterat. Men om du ändå undrar så sväljer den frontmonterade skuffen 128 liter och tygsufflettens elmotorer gör arbetet på tolv sekunder.

McLaren Artura Spider - 3 100 000:McLaren har hakat på cabtrenden och yrvädret på hjul heter Artura Spider, vilket är en ordlek mellan ”art” och ”future”. Den strömlinjeformade aluminiumkarossen är något alldeles extra och såväl förare som passagerare omgärdas av en monocoque i kolfiber, allt för att hålla vikten nere. Även taket är tillverkat i komposit och själva arbetsprocessen tar elva sekunder. I maskinrummet arbetar en bensinsexa med elstöttning, vilket resulterar i en totaleffekt på 700 hästkrafter. Med plattan i mattan fixas noll till hundra km/h på tre sekunder samtidigt som förbrukningen landar på 0,49 liter milen.

Ford Mustang GT Convertible - 709

900:-

Ursäkta oss Camaro, Challenger, Charger och Corvette - men när det gäller ikonstatus så utskåpas ni alla av Ford Mustang. Modellen debuterade 1964 och blev snabbt en favorit tack vare sin snygga form, härliga motor och attraktiva prislapp. Samma säljargument håller än idag och med ett tryck på startknappen så reser sig nackhåren. På tal om hårresande så är nya GT Convertible ingen jänkare för dig som är rädd om frisyren med tanke på att V8:an levererar 446 hästkrafter. Givetvis är tygsuffletten elektriskt men däremot är låsmekanismen manuell.

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 33 VISION HÖGLANDET motor
Mercedes CLE 450 AMG Cabriolet - Det råder spridda skurar om hur den perfekta cabben ska se ut och Mercedes hävdar att taklösa CLE har vad som krävs. Den nya tysken har plats för fyra och skulle vädergudarna ändra humör så -Av Jenny Nilsson och Johannes Gardelöf

VISION HÖGLANDET

motor

TESTAR

PRIVATJET PÅ FYRA HJUL

(K r a k ó w – P o l e n)

När vi kliver ut från hotellfoajén står en svart Lexus LM och väntar på oss. Skjutdörren glider upp och avslöjar två välskräddade loungefåtöljer. Vi tar plats, aktiverar massagen och vips åker skiljeväggen mellan oss och chauffören upp. Samtidigt stängs ljuset ute med elektriska rullgardiner och en stor 48-tummare visar en film om dagens mål – slottet Pieskowa Skala. Snart är dock ordningen återställd och vi går från att provåka till att provköra.

LM står för Luxury Mover och det är precis vad det handlar om. Ett extremt lyxigt färdmedel som erbjuds i två versionerantingen som sjusitsig Executive eller strikt fyrsitsig Luxury med en baksätesmiljö som närmast påminner om en privatjet. Men så flyger också prislappen i väg och du får vara beredd att lägga upp 1 425 000 kronor respektive 1 695 000.

Majoriteten köper svart

Att upptäcka Lexus LM i backspegeln kan få vilken bilförare som helst att bli vettskrämd eftersom monsterfronten ser ut att vilja käka småbilar till frukost. Resten av lyxbussen är desto mer diskret och det stämmer bra in på bilens målgrupp. Vi snackar inte minst om lyxhotell, flygplatser och företag som ska använda Lexus LM för VIP-transporter. Här

är diskretion en hederssak och utsidan ska givetvis vara svart. Men du som vill kan även få bilen lackerad i vitt, silver eller vinrött. Men nog om utsidan – här är det insidan som räknas och vi har tagit oss an lyxversionen med två främre stolar samt två bakre loungefåtöljer som kan justeras i alla tänkbara och otänkbara lägen. Vad sägs om handsytt läder, sju massageprogram, värme och ventilation? Lägg till detta en ljudanläggning från Mark Levinson med 23 högtalare och en storbildsskärm på 48-tum.

Dags att arbeta

Vill resenärerna vara för sig själva så är det bara att hissa upp den elektriska skiljeväggen mot chaufförsdelen och mörklägga bilens glasytor med rullgardiner. Sedan är det bara att plocka fram valfri dryck från kylskåpet

och med lite tur finns även snittar som kan placeras på dom uppfällbara flygplansborden. Nej, nu får det vara slut på lyxlivet och dags att börja arbeta! På förarplatsen bjuder Lexus LM på en betydligt mer jordnära upplevelse och alla digitala skärmar är i normal storlek.

Det är lätt att trivas även här, men däremot känns inte elhybridens 250 hästkrafter fullt tillräckliga. Ligger du efter i tidtabellen och behöver höja tempot känns det ansträngt i maskineriet trots att bensinfyran kamperar ihop med två elmotorer. Luxury Mover ska utan minsta lilla tvekan upplevas som passagerare och Lexus har mycket riktigt tagit hjälp av privatjetstillverkare som kan det här med businessclass. Fast i ärlighetens namn rör det sig ju mer om ”bussnessclass”.

Tekniska data för Lexus LM 350h 2,5 Luxury AWD

Bensinmotor: 4-cyl med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cyl. Max effekt 190 hk vid 6 000 varv/min. Max vridmoment 239 Nm mellan 4 300-4 500 varv/min. Elmotorer (fram/bak): Max effekt 180/55 hk. Max systemeffekt 250 hk.

Kraftöverföring: Fyrhjulsdrift, steglös automatlåda.

Fjädring: Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: multilänkaxel.

Styrning: Elservo. Vändcirkel 13,0 meter.

Bromsar: Skivor fram och bak. ABS. Antispinn/sladd.

Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 300, längd 513, bredd 189, höjd 194.

Tjänstevikt 2 415. Släpvagnsvikt 0. Bränsletank 60 liter.

Prestanda: Toppfart 190 km/h. Acceleration 0-100 km/h 8,7 sek.

Förbrukning/Miljö: 7,2 liter per 100 km vid blandad körning. CO2: 163 g/km (WLTP).

Pris: 1 695 000 kronor.

+ Plus…

- Minus…

Komforten saknar motstycke Det kostar att ligga på topp Lyx och flärd i överflöd Motorn är i svagaste laget Teknik och utrustning Kvalitetsintryck

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 34 VISION HÖGLANDET motor VISION HÖGLANDET motor
-Av Willy Priske och Johannes Gardelöf

Välj mellan 150 bilar

i nässjö så vill vi att ni lägger husvagn 19900 lmc. tar bort mb viano cr-v 13 för 229 ska vara i vet landa och toyota auris i vetlanda fölr 172900 ska vara i nässjö

BILUTHYRNING

i nässjö så vill vi att husvagn 19900 lmc. tar bort mb viano cr-v 13 för 229 ska vara landa och toyota auris i vetlanda 172900 ska vara i nässjö

i nässjö så vill vi att husvagn 19900 lmc. tar bort mb viano cr-v 13 för 229 ska vara landa och toyota auris i vetlanda 172900 ska vara i nässjö

BILUTHYRNING

0380-138

För mer information av våra bilar se vår hemsida www.erbil.se

Koltorpsgatan 1, Nässjö

Våra öppettider

BILUTHYRNING

BILUTHYRNING

- där hittar du även alla våra andra bilar nya som begagnade

0380-189 00

Koltorpsgatan

Våra öppettider

Verkstadsgatan 3, Vetlanda

Tel 0383-24 69 00

Måndag - fredag 10.00-18.00

- fredag 10.00-18.00

Lördag 10.00-13.00

BILUTHYRNING

Tel 0380-198 00

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 35 VISION HÖGLANDET motor Mazda 6 Sedan 2.5 SKYACTIV-G 9 800 mil - 14 169 900 kr BMW 330e Sportline 7 720 mil - 20 294 900 kr Honda Civic 1,0 Comfort 5dr 9 380 mil - 19 159 900 kr
I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA
BEGAGNAT
Se mer bilar på www.erbil.se BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA Honda Accord 2,0 Executive -11 149.900 kr Honda Accord 2,2 -12 ....................................... 184.900 kr Honda Civic 1,6 -13 ........................................... ..159.900 kr Honda Civic 1,6 Comfort -13 159.900 kr Honda Civic 1,8 Executive -12 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 ................................. 109.900 kr Honda CR-V Honda CR-V Honda CR-V Honda CR-V Honda Jazz Saab 9-3 1,8i
Avis Nässjö
BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 kr Fiat 500 1,2 Lounge -11 ........................................ kr Ford Focus 1,6CC -10 .......................................... 129.900 kr Honda Accord 2,0 Elegance Tourer -13 199.900 kr Honda Accord 2,2 Lifestyle Diesel-12 ........... 194.900 kr Honda Civic 1,6 Sport -13 .................. ..............149.900 kr Honda Civic 1,6 Tourer -14.................................169.900 kr Honda Civic 1,8 -12 134.900 kr Honda Civic Honda Civic Honda CR-V Honda CR-V Honda Insight Peugeot 207 Renault Mégane Toyota Auris Kjell
diesel Våra öppettider Måndag - fredag 10.00-18.00 Lördag 10.00-13.00 Koltorpsgatan 1, Nässjö 0380-189 00 Verkstadsgatan 3, Vetlanda Tel 0383-24 69 00 HONDA PÅ HÖGLANDET Tel 0380-198 00 Se mer bilar på www.erbil.se BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA Honda Accord 2,0 Executive -11 149.900 kr Honda Accord 2,2 -12 184.900 kr Honda Civic 1,6 -13 159.900 kr Honda Civic 1,6 Comfort -13 159.900 kr Honda Civic 1,8 Executive -12 149.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 109.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance -07...........................119.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort-12 119.900 kr Honda CR-V 2,0 Special Edition -12 169.900 kr Honda CR-V 2,2 diesel -13 249.900 kr Honda Jazz 1,2 -12 109.900 kr Saab 9-3 1,8i -04 54.900 kr
Fina erbjudanden!
Avis Nässjö 0380-138 22 Avis Vetlanda 0383-105 75 BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 Fiat 500 1,2 Lounge -11 Ford Focus 1,6CC -10 129.900 kr Honda Accord 2,0 Elegance Tourer -13 199.900 kr Honda Accord 2,2 Lifestyle Diesel-12 194.900 kr Honda Civic 1,6 Sport -13 .................. ..............149.900 kr Honda Civic 1,6 Tourer -14.................................169.900 kr Honda Civic 1,8 -12 134.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -10 Honda Civic 1,8 Sport -11 129.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance 4wd -13.................219.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort -12 199.900 kr Honda Insight 1,3 Elegance-11........................104.900 kr Peugeot 207 1,6 Vti cc Cab-07 84.900 kr Renault Mégane 1,4 Phas III -10........................ 99.900 kr Toyota Auris 1,8 HSD Active -13 172.900 kr Martin Fina erbjudanden! 1.6
Nya
diesel
Civic
Våra öppettider Måndag - fredag 10.00-18.00 Lördag 10.00-13.00 Koltorpsgatan 1, Nässjö 0380-189 00 Verkstadsgatan 3, Vetlanda Tel 0383-24 69 00 Tel 0380-198 00 Se mer bilar på www.erbil.se BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA Honda Accord 2,0 Executive -11 149.900 kr Honda Accord 2,2 -12 184.900 kr Honda Civic 1,6 -13 159.900 kr Honda Civic 1,6 Comfort -13 159.900 kr Honda Civic 1,8 Executive -12 149.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 109.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance -07...........................119.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort-12 119.900 kr Honda CR-V 2,0 Special Edition -12 169.900 kr Honda CR-V 2,2 diesel -13 249.900 kr Honda Jazz 1,2 -12 109.900 kr Saab 9-3 1,8i -04 54.900 kr
Avis Nässjö 0380-138 22 Avis Vetlanda 0383-105 75 BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 239.900 kr Fiat 500 1,2 Lounge -11 Ford Focus 1,6CC -10 Honda Accord 2,0 Elegance Tourer -13 Honda Accord 2,2 Lifestyle Diesel-12 Honda Civic 1,6 Sport -13 .................. .............. Honda Civic 1,6 Tourer -14................................. Honda Civic 1,8 -12 134.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -10 109.900 kr 129.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance 4wd -13.................219.900 kr 199.900 kr Honda Insight 1,3 Elegance-11........................104.900 kr 84.900 kr Renault Mégane 1,4 Phas III -10........................ 99.900 kr 172.900 kr Martin Rickard Kjell Pontus Fina erbjudanden! 1.6 diesel Nya Civic i nässjö husvagn tar bort cr-v 13 landa och toyota 172900 Psst! Du vet väl om att vi även har biluthyrning! Nässjö och Vetlanda
BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ VI HAR ÄVEN PRIVATLEASING - välj mellan 12, 24 eller 36 månader! MASSOR AV BILAR PÅ VÅRA ANLÄGGNINGAR I NÄSSJÖ OCH VETLANDA! Våra öppettider Måndag - fredag 10.00-18.00 Lördag 10.00-13.00 Koltorpsgatan 1, Nässjö 0380-189 00 Verkstadsgatan 3, Vetlanda Tel 0383-24 69 00 HONDA PÅ HÖGLANDET Tel 0380-198 00 Se mer bilar på www.erbil.se BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA Honda Accord 2,0 Executive -11 149.900 kr Honda Accord 2,2 -12 184.900 kr Honda Civic 1,6 -13 159.900 kr Honda Civic 1,6 Comfort -13 159.900 kr Honda Civic 1,8 Executive -12 149.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 109.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance -07...........................119.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort-12 119.900 kr Honda CR-V 2,0 Special Edition -12 169.900 kr Honda CR-V 2,2 diesel -13 249.900 kr Honda Jazz 1,2 -12 109.900 kr Saab 9-3 1,8i -04 54.900 kr
Avis Nässjö 0380-138 22 Avis Vetlanda 0383-105 75 BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 239.900 kr Honda Accord 2,0 Elegance Tourer -13 Honda Civic 1,6 Sport -13 .................. .............. Honda Civic 1,6 Tourer -14................................. Honda Civic 1,8 Sport -10 109.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance 4wd -13................. Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort -12 Honda Insight 1,3 Elegance-11........................ Peugeot 207 1,6 Vti cc Cab-07 Renault Mégane 1,4 Phas III -10........................ Toyota Auris 1,8 HSD Active -13 Rickard Pontus 1.6 diesel
BILUTHYRNING
och
Våra öppettider Måndag - fredag 10.00-18.00 Lördag 10.00-13.00 Koltorpsgatan 1, Nässjö 0380-189 00 Verkstadsgatan 3, Vetlanda Tel 0383-24 69 00 HONDA PÅ HÖGLANDET Tel 0380-198 00 Se mer bilar på www.erbil.se BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA Honda Accord 2,2 -12 184.900 kr Honda Civic 1,6 -13 159.900 kr Honda Civic 1,6 Comfort -13 159.900 kr Honda Civic 1,8 Executive -12 149.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 109.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance -07........................... Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort-12 119.900 kr Honda CR-V 2,0 Special Edition -12 169.900 kr Honda CR-V 2,2 diesel -13 249.900 kr Honda Jazz 1,2 -12 109.900 kr Saab 9-3 1,8i -04 54.900 kr
Nya Civic i nässjö så vill vi att ni lägger husvagn 19900 lmc. tar bort mb viano cr-v 13 för 229 ska vara i vet-
toyota auris i vetlanda fölr 172900 ska vara i nässjö
Avis
Avis
BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 239.900 kr Fiat 500 1,2 Lounge -11 89.900 kr Ford Focus 1,6CC -10 129.900 kr Honda Civic 1,6 Sport -13 .................. .............. Honda Civic 1,6 Tourer -14................................. Honda Civic 1,8 Sport -10 109.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -11 129.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance 4wd -13.................219.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort -12 Honda Insight 1,3 Elegance-11........................ Peugeot 207 1,6 Vti cc Cab-07 Renault Mégane 1,4 Phas III -10........................ Toyota Auris 1,8 HSD Active -13
Nässjö 0380-138 22
Vetlanda 0383-105 75
Martin Rickard Kjell Pontus
1.6
Nya Civic
Fina erbjudanden!
diesel
Lördag
Måndag
10.00-13.00
1, Nässjö 0380-189 00 Verkstadsgatan 3, Vetlanda Tel 0383-24 69 00 HONDA PÅ HÖGLANDET Tel 0380-198 00 Se mer bilar på www.erbil.se BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA Honda Accord 2,0 Executive -11 Honda Accord 2,2 -12 184.900 kr Honda Civic 1,6 -13 159.900 kr Honda Civic 1,6 Comfort -13 159.900 kr Honda Civic 1,8 Executive -12 149.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 109.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance -07........................... Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort-12 119.900 kr Honda CR-V 2,0 Special Edition -12 169.900 kr Honda CR-V 2,2 diesel -13 249.900 kr Honda Jazz 1,2 -12 109.900 kr Saab 9-3 1,8i -04 54.900 kr
Avis Nässjö 0380-138 22 Avis Vetlanda 0383-105 75 BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 239.900 kr Fiat 500 1,2 Lounge -11 89.900 kr Ford Focus 1,6CC -10 129.900 kr Honda Accord 2,0 Elegance Tourer -13 199.900 kr Honda Accord 2,2 Lifestyle Diesel-12 194.900 Honda Civic 1,6 Sport -13 .................. ..............149.900 Honda Civic 1,6 Tourer -14.................................169.900 Honda Civic 1,8 -12 134.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -10 109.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -11 129.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance 4wd -13.................219.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort -12 199.900 kr Honda Insight 1,3 Elegance-11........................ Peugeot 207 1,6 Vti cc Cab-07 Renault Mégane 1,4 Phas III -10........................ Toyota Auris 1,8 HSD Active -13
1.6 diesel Civic
Martin
Rickard Kjell Pontus
Fina erbjudanden!
Jonas Öppet Mån - fre 10.00-18.00, lör stängt juni-augusti Per Tel 0838-13860 Honda CR-V 2,0 Elegance 2wd 16 360 mil - 13 149 900 kr Mercedes-Benz Citan 109 13 140 mil - 17 74 900 kr Volkswagen UP! 3 930 mil - 17 99 900 kr Chevrolet Spark 1.0 11 699 mil - 10 46 900 kr Volkswagen Touran 2,0 18 920 mil - 17 179 900 kr Honda Civic Type R 2,0 329Hk 2 mil -24 638 900 kr Fiat Tipo 1,6 Aut Kombi 7 390 mil - 19 159 900 kr Opel Tigra TwinTop 1.4 13 635 mil - 05 29 900 kr Harley-Davidson Heritage 5 500 mil - 94 88 900 kr Volvo V70 D5 Aut AWD 31 750 mil - 07 49 900 kr Fiat 500X 1.0 T3 FIREFLY Euro 6 6 572 mil - 20 159 900 kr Kia E-Niro 64 kwh Automat 8 850 mil - 19 259 900 kr Jeep Grand Cherokee 3.0 V6 11 060 mil - 15 269 900 kr Honda CR-V 2,0 Executive 5 720 mil - 22 399 900 kr Cupra Ateca 2,0 Tsi 300 hk 6 320 mil - 20 324 900 kr
Volvo XC70 D4 Summum 25 600 mil - 14 124 900 kr Fiat Doblo Maxi Doblò Van 4 500 mil - 22 169 900 kr

SMARTAST I KLASSEN?

(P a l m a – M a l l o r c a)

Smart fick inte någon rivstart i livet utan snarare ett rejält motorstopp. Företaget var millimeter från att bli ihågkommen som den största bilfloppen genom tiderna men räddningen blev Mercedes. 1998 klev tyskarna in som majoritetsägare men åkturen har varit skumpig genom årens lopp. Mercedes har därför inlett ett samarbete med kinesiska Geely och resultatet är nya #3. Vad sägs om en jättesmart familjebil?

Bilindustrin präglas av allt fler oheliga allianser och i fallet Smart innebär det tyskkinesiska samarbetet att Mercedes står för designen och Geely för tekniken. Således har nya Smart #3 en form som påminner om det tyska ursprunget medan plattformen är samma som hos bland annat Volvo EX30. En kombination som resulterat i en snygg bil med överraskande goda egenskaper.

Kockarnas kamp

Man brukar säga ju fler kockar desto sämre soppa och i fallet Smart har kökspersonalen avlöst varandra. Historien började på åttiotalet med att Volkswagen och klocktillverkaren Swatch skulle bygga en citybil tillsammans, vilket slutade i katastrof. Mercedes tog över ansvaret för menyn och tyskarna blandade in ingredienser från såväl Mitsubishi som

Renault – ändå uteblev smaksensationen. Den här gången har man lärt sig läxan och har två ansvariga vid spisen med tydligt avgränsade ansvarsområden. Om vi börjar med formgivningen så är nya Smart #3 förvillande lik Mercedes EQE SUV och det är ett gott betyg. I den futuristiska inredningen förmedlar också de stora runda luftutblåsen en omisskännlig doft från det tyska köket. Däremot har den 12,8 tum stora pekskärmen och övriga interiördetaljer en alldeles egen karaktär. Man sitter dessutom riktigt bra såväl fram som bak.

Smart smakresa

Smart #3 erbjuds i fem olika anrättningar varav inroparen heter Pro och kan bli din för 429 900 kronor. Vi börjar dock provkörningen från den rakt motsatta änden - med dyraste

varianten som kostar 554 900. Brabusmodellen bjuder på en hisnande körupplevelse med sina 428 elektriska hästkrafter och fyrhjulsdriften gör att däcken biter sig fast i asfalten längs serpentinvägarna på Mallorca. Visst är det underhållande men inte särskilt smart i långa loppet. Grundmotorn på 272 hästar i kombination med bakhjulsdrift är ett betydligt vettigare köp och det går utmärkt att få till glada svansviftningar även här. Färden noll till hundra km/h rullar på 5,8 sekunder i stället för 3,7 och batteriet på 66 kilowattimmar klarar 45,5 mil jämfört med värstingens 41,5. Smarts nykomponerade meny är däremot inte närproducerad utan tillverkningen sker i Kina. Bon appétit!

Tekniska data Smart #3 Premium

Elmotor: Max effekt 272 hk. Max vridmoment 343 Nm.

Batteri: NCM-batteri på 66 kWh. Laddeffekt 22 kW AC / 150 kW DC.

Kraftöverföring: Motorn bak, bakhjulsdrift. Fast reduktionsutväxling.

Fjädring: Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: multilänkaxel.

Styrning: Elservo. Vändcirkel 11,0 meter.

Bromsar: Skivor fram och bak. ABS. Antispinn/sladd.

Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 279, längd 440, bredd 184, höjd 156.

Tjänstevikt 1 810. Släpvagnsvikt 1 600 kg.

Prestanda: Toppfart 180 km/h. Acceleration 0-100 km/h 5,8 sek.

Förbrukning/Miljö: 16,3 kWh/100 km blandad körning. Räckvidd 455 km (WLTP).

Pris: 509 900 kronor.

+ Plus…

- Minus…

Delar plattform med Volvo EX30 Liten frunk á 15 liter

Rymlig och flexibel interiör Vägljud från däcken

Bra köregenskaper

Dragvikten

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 36 VISION HÖGLANDET motor
VISION HÖGLANDET motor TESTAR
-Av Willy Priske och Johannes Gardelöf

Vi skrotar ditt fordon!

Vi

Bildemontering • Däckverkstad Bilverkstad • Nya/beg bildelar

skrotar ditt fordon!

Vi köper ditt batteri eller katalysator lätt som tungt

Lätt som tungt!

lätt som tungt

Bildemontering - Däckverkstad Allverkstad - Nya/beg bildelar

Vi skrotar Viellerköper lätt Bildemonteringsom Bilverkstad

fordon!

Vi skrotar ditt fordon!

“Vi återvinner allt som rullar”

Bildemontering • Däckverkstad Bilverkstad • Nya/beg bildelar

Vi köper ditt batteri eller katalysator

Vi köper ditt skrotfordon, trasiga fordon från lätta till tunga, batterier m.m.

lätt som tungt

Bildemontering • Däckverkstad • Nya/beg bildelar

Nässja Norra, Vetlanda

Vi köper ditt batteri eller katalysator

Vi utför

Våra tjänster:

Reparationer av dieselpumpar och spridare.

Reparationer av dieselpumpar, spridare, generatorer och startmotorer.

Test av commonrailinjektorer.

Svarvning, fräsning, slipning mm.

Hel- eller delrenoveringar av motorer.

Hel eller delrenoveringar av motorer.

Vi säljer även motorer, topplock, pumpar och reservdelar.

Försäljning av motordelar, motorer, dieselpumpar, filter, startmotorer och generatorer.

DET GRÖNA SÅGVERKET

– NÄRPODUCERAT VIRKE

– VIRKE FRÅN HYGGESFRITT SKOGSBRUK

– VIRKE MED LÅGT KLIMATAVTRYCK

HYVLAT OCH OHYVLAT VIRKE

STOLPAR, REGLAR OCH YTTERPANEL MED MERA...

VED • TIMMERHUS • SPECIALPRODUKTER

VERKSAMMA HELA VÄGEN FRÅN PLANTAN

TILL DET FÄRDIGA TIMMERHUSET

DEN FLEXIBLA SÅGEN!

Norra, Vetlanda

Vi säljer virke till både företag och privatpersoner. Fullskaligt sortiment av både hyvlat och ohyvlat virke. Vi kan såga upp till 7,5m längder. Slå gärna en signal för att höra vad som finns. Skulle just det du behöver saknas, så fixar vi det. Välkommen till oss!

Nässja

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 37 VISION HÖGLANDET motor DIN FULLSERVICEVERKSTAD I SÄVSJÖ! TEAM BROMÉS AUTOSERVICE BROMÉS AUTOSERVICE AB - BRÄDGÅRDSGATAN 16 - SÄVSJÖ - 0382-126 29 VI SÄLJER NU PRODUKTER FRÅN FÖRSÄKRINGSJOBB VI BYTER VINDRUTOR DÄCKVERKSTAD DÄCKHOTELL HJULINSTÄLLNINGAR AIRCONDITION SERVICE OCH REPARATIONER AV ALLA BILMÄRKEN!
Svarvvägen 2, 578 33 Aneby Tel 0380-419 92 Mobil: 070-55 41 992 www.motrab.se 16FEB201120481109
Solrosvägen 5, 578 74 Frinnaryd Tel: 0380-41992 - henrik@motrab.se www.motrab.se
Nässja Norra, Vetlanda Nässja

Tävla om boken av Annika Karlsson

OMSLUTEN - min väg till tro

Sommarcaféet smygöppnar 30 april. Aktuella öppettider finns på vår hemsida.

SMS:A SENAST 23 maj

1. Skriv VH KORSORD och sedan texten i de markerade rutorna.

2. Avsluta med namn och adress. (Ex. VH KORSORD texten i rutorna Nisse Nilsson Gatan1 511 11 Staden)

3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa).

Eller posta ett vykort till Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med “KORSORD”.

Vårfirande 30 april.

UV-scouterna grillar korv, sköter kokosbollsmaskinen och tänder brasan.

Programmet börjar 20.30 med vårsånger och tal, grillen startar tidigare och caféet öppnar 17.00.

Boka din konferens hos oss! 350:-

Prisexempel på dagskonferens med lokal, lunch och två fika från

per person/dag

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 38
Tel 0381-395 00 eksjocamping.se

LJUS TILL VÅRENS HÖGTIDER

Hantverk och inredning

ALLT INOM KAKEL OCH KLINKERS

Badrum - Relax - Bastu - Kök Byggnation och snickerier!

Nytt badrum!

Inget jobb är för litet eller för stort

Kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök och offert!

Certifierat företag ger trygghet för ditt projekt!

SÅ UPPTÄCKER

DU DINA GÅVOR

OCH TALANGER

När jag gick i skolan var man antingen praktisk eller så hade man läshuvud. När jag varit husägare ett antal år har jag upptäckt att jag inte heller är det minsta praktisk. Men som tur är finns det minst 10 olika begåvningar. Vi är alla begåvade men på olika sätt.

Den fråga du därför ska ställa dig är inte om du är begåvad eller inte utan hur du är begåvad. Du kan ha en språklig, social, matematisk, logisk, estetisk eller någon annan begåvning. Jag har först sent i livet upptäckt att jag har det man kallar en existentiell begåvning - ett medfött stort intresse för hur vi ska leva för att få ett bra liv.

När vi ska upptäcka våra gåvor och talanger brukar vi utgå från vad vi är bra på och tycker är lätt. Vad är du bra på? Jag är nu hyfsat bra på att ge föräldrar stöd i föräldraskapet och hjälpa par med kris i äktenskapet. Just när jag skriver detta ringde en kvinna som varit otrogen. Har du dålig självkänsla och någon frågar dig vad du är bra på, börjar du förmodligen räkna upp allt du är dålig på. Utgå i stället från det du tycker är roligt. Det du tycker är roligt är du nämligen bra på. Vad tycker du är roligt på jobbet och på fritiden?

Ett annat sätt att upptäcka sina gåvor är att tro på den uppmuntran vi får. Att jag nu skrivit ett tiotal böcker beror på ett uppmuntrande telefonsamtal för trettio år sedan från en journalist. Hon hade läst den första insändaren jag skrivit och uppmuntrade mig att fortsätta att skriva. Utan det samtalet på max fem minuter hade jag förmodligen inte skrivit en enda bok. Inte heller den här krönikan.

Du kan också testa och göra något du aldrig har gjort innan. Om du är bra på något vet du inte innan du testat. Jag trodde för 20 år sedan att jag passade att sitta i en styrelse. Jag satt i ett år. Sedan dess har jag aldrig suttit i en styrelse och undviker konsekvent alla sammanträden.

Du kan också utgå från det du brinner för och tänker, att det här borde någon göra något åt. Att jag började skriva och föreläsa om hur man håller kärleken levande berodde bland annat på, att jag tänkte att någon borde göra något för att minska antalet skilsmässor bland alla nyblivna föräldrar. Om inte andra gör det får jag väl göra det. Fast jag inte alls visste hur.

är legitimerad psykolog, författare och en av vårt lands mest efterfrågade föreläsare i frågor som handlar om barn, familj och äktenskap. Alf bor i Eksjö. alf@visionhoglandet.se

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 39
onsdag Tel. 072 2060709
Krönika av psykolog Alf B Svensson
Kållarp 5 575 92 Hult, 9 km öster om Eksjö

sittkomfort! Går att få i flera olika med traditionella ryggkuddar (som på bilden) ryggkuddar, med två olika armstöd och i en mängd färger. Soffan på bilden, 294x225 cm, är Iberia. Välkommen till oss för att provsitta och favoritsoffa!

14.495 kr

FALLSTONE 3,5-sits soffa

Hörnsoffa med öppet avslut

B 253 cm, D 114 cm, H 83 cm. Tyg Fame ljusgrå. Finns i flera färger.

SAVOY är en av våra mest omtyckta soffor med härlig fjäderstoppad sittkomfort! Går att få i flera olika uppställningar, med traditionella ryggkuddar (som på bilden) eller lösa ryggkuddar, med två olika armstöd och i en mängd olika tyger och färger. Soffan på bilden, 294x225 cm, är klädd i tyg Iberia. Välkommen till oss för att provsitta och hitta din nya favoritsoffa!

SAVOY är en av våra mest omtyckta soffor med härlig fjäderstoppad sittkomfort! Går att få i flera olika uppställningar, med traditionella ryggkuddar (som på bilden) eller lösa ryggkuddar, med två olika armstöd och i en mängd olika tyger och färger. Soffan på bilden, 294x225 cm, är klädd i tyg Iberia. Välkommen till oss för att provsitta och hitta din nya favoritsoffa!

14.495 kr

FALLSTONE 3,5-sits soffa

kr

14.995 kr

B 253 cm, D 114 cm,

14.995 kr

13.495 kr

BOOM 3-sits soffa

B 249 cm, D 98 cm, H 86 cm. Tyg Diego silver. Finns i flera färger.

SAVOY Hörnsoffa med öppet avslut

SAVOY Hörnsoffa med öppet avslut B 294 cm, D 225 cm, H 85 cm. Tyg Iberia. 15.995 kr

15.995 kr

13.495 kr

BOOM 3-sits soffa

85 cm. Tyg Centauri steel.

SAVOY Hörnsoffa med öppet avslut B 294 cm, D 225 cm, H 85 cm. Tyg Iberia. 15.995 kr

H 83 cm. Tyg Fame ljusgrå.

Alla produkter som ingår i Selected by Em home tas fram tillsammans med erfarna produktutvecklare och experter.

SIMONE 3,5-sits soffa

SIMONE 3,5-sits soffa

Finns i flera färger.

TINDRA Kontinentalsäng. 180x200 cm. Integrerad LED-belysning bakom gaveln. 19.990 kr

Gavel med LEDbelysning

kr

B 249 cm, D 98 cm, H 86 cm. Tyg Diego silver.

SIMONE 3,5-sits soffa

B 252 cm, D 103 cm,

Finns i flera färger.

H 81 cm. Tyg Beatto cream.

i flera färger.

Finns i flera färger.

kr

ESTELLE 3,5-sits soffa

B 267 cm, D 113 cm, H 93 cm. Tyg More. 21.995 kr.

KINGSTON Hörnsoffa med öppet avslut B 323 cm, D 221 cm, H 85 cm. Tyg Centauri steel. Finns i flera färger. 11.995 kr

TINDRA Kontinentalsäng. 180x200 cm. Integrerad LED-belysning bakom gaveln. 19.990 kr

med LEDbelysning

11.995 kr

14.995 kr

KINGSTON Hörnsoffa med öppet avslut

SIMONE 3,5-sits soffa

14.995 kr

6.995 kr

14.495 kr

SIMONE 3,5-sits soffa B 252 cm, D 103 cm, H 81 cm Tyg Beatto cream. Finns i flera färger.

FALLSTONE 3,5-sits soffa

B 253 cm, D 114 cm,

H 83 cm. Tyg Fame ljusgrå. Finns i flera färger.

14.995 kr

11.995 kr

14.495 kr

BOOM 3-sits soffa

SIMONE 3,5-sits soffa

13.495 kr

BOOM 3-sits soffa

B 249 cm, D 98 cm, H 86 cm. Tyg Diego silver. Finns i flera färger.

17.995 kr

B 252 cm, D 103 cm, H 81 cm

FALLSTONE 3,5-sits soffa

B 249 cm, D 98 cm, H 86 cm. Tyg Diego silver. Finns i flera färger.

DARLING Bäddsoffa

Tyg Beatto cream. Finns i flera färger.

B 253 cm, D 114 cm,

H 83 cm. Tyg Fame ljusgrå. Finns i flera färger.

323 cm, D 221 cm, H 85 cm. Tyg Centauri steel. Finns i flera färger.

252 cm, D 103 cm, H 81 cm Tyg Beatto cream. Finns i flera färger.

Stor soffa i mjukt tyg

6.995 kr

Hörnsoffa med öppet avslut. B 322 cm, D 221 cm, H 85 cm. Tyg Centauri steel.

Finns i flera färger.

Alla produkter som ingår

kr

Fällbart rygg- och fotstöd. Förvaringsficka.

Alla produkter som ingår i Selected by Em home tas fram tillsammans med erfarna produktutvecklare och experter.

STOUT

SERENITY ben. Integrerad LED-belysning bakom gaveln. ESTELLE

ESTELLE 3,5-sits soffa

och

6.995 kr

6.995 kr

STOUT Reclinerfåtölj med elektrisk lift-up.

11.995 kr

17.995 kr

17.995 kr

DARLING Bäddsoffa

B 196 cm, D 100/212 cm, H 86 cm. Bäddmått 160x196 cm.

kr

Alla produkter som ingår i Selected by Em home fram tillsammans med erfarna produktutvecklare och experter.

B 249 cm, D 98 cm, H 86 cm. Hörnsoffa

B 196 cm, D 100/212 cm, H 86 cm. Bäddmått

Hörnsoffa med öppet avslut

Soffans dynor följer med vid uppbäddning!

6.995

DARLING Bäddsoffa

DARLING

KINGSTON Hörnsoffa med öppet avslut

B 323 cm, D 221 cm, H 85 cm. Tyg Centauri steel.

Finns i flera färger.

Finns i flera färger.

B 196 cm, D 100/212 cm, H 86 cm. Bäddmått 160x196 cm.

196 cm, D 100/212 cm, H 86 cm. Bäddmått 160x196 cm. Finns i flera färger.

cm. Finns i flera färger. 17.995 kr

STOUT Reclinerfåtölj med elektrisk lift-up. Fällbart rygg- och fotstöd. Förvaringsficka.

Holsby Möbler

Lövhagsrondellen Vetlanda, Tel 0383-121 20 Mån 9-19, tis-fre 9-18, lör 9-14

Bonell/aktiv 7-zonad pocket inkl. och huvudgavel, bäddmadrass och ben.

.................................. VISION HÖGLANDET - MAJ 2024 40
cm, H
B
cm, D 221 cm, H 85 cm. Tyg Centauri steel.
323
öppet avslut B
cm, D 221 cm, H 85 cm. Tyg Centauri steel.
med
323
B 267 cm, D 113 cm, H 93 cm. Tyg More. 21.995 kr.
3,5-sits
B 267 cm, D 113 cm, H 93 cm. Tyg More. 22.995 kr.
soffa
160x196 cm. SAVOY B 294 cm, D 225 cm, H 85 cm. Tyg Iberia. 15.995 kr
180x200 cm. Integrerad LED-belysning bakom gaveln. 19.990 kr Gavel med LEDbelysning PRICE LESS
Soffans dynor följer med vid upp14.495
23.995
13.495
KINGSTON B 323 cm, D 221 cm, H 85 cm. Tyg Centauri steel. Finns i flera färger. 11.995 ESTELLE 3,5-sits soffa B 267 cm, D 113 cm, H 93 cm. Tyg More. 21.995 kr.
B
D
cm, H 86 cm. Bäddmått 160x196 cm.
Hörnsoffa med öppet avslut B 294 cm, D 225 cm, H 85 cm. Tyg Iberia.
196 cm,
100/212
SAVOY
15.995 kr
TINDRA Kontinentalsäng. 180x200 cm. Integrerad LED-belysning bakom gaveln. 19.990 kr Gavel med LEDbelysning STOUT
DARLING B 196 Finns 17.995 SAVOY Hörnsoffa B 294 cm, D 225 TINDRA LED-belysning PRICE LESS
B
B
B
H
Finns
252 cm, D 103 cm,
81 cm. Tyg Beatto cream.
Hörnsoffa med öppet avslut B
221 cm, H 85 cm. Tyg Centauri steel. Finns i flera färger.
KINGSTON
323 cm, D
11.995
B
PRICE LESS
Fällbart
rygg-
fotstöd. Förvaringsficka. 6.995 kr Soffans dynor följer med vid uppbäddning!
B 252 cm, D 103 cm, H 81 cm. Tyg Beatto
Finns i flera färger. 14.995
KINGSTON Hörnsoffa med öppet avslut B 323 cm, D 221 cm, H 85 cm. Tyg Centauri steel. Finns i flera färger. 11.995 kr
cream.
Bäddsoffa B 196 cm, D 100/212 cm, H 86 cm. Bäddmått 160x196
SAVOY Hörnsoffa med öppet avslut B 294 cm, D 225 cm, H 85 cm. Tyg Iberia. 15.995
kr PRICE LESS
Fällbart
Reclinerfåtölj med elektrisk lift-up.
rygg- och fotstöd. Förvaringsficka.
B
294 cm, D 225 cm, H 85 cm. Tyg Iberia.
Gavel
PRICE LESS STOUT Reclinerfåtölj med elektrisk lift-up. Fällbart rygg- och fotstöd. Förvaringsficka.
Soffans dynor följer med vid uppbäddning!
flera färger.
PRICE LESS med elektrisk lift-up. fotstöd. Förvaringsficka.
Soffans dynor följer med vid uppbäddning! SKANNA QR-KODEN - LÄS MER OCH BOKA DITT KOSTNADSFRIA HEMBESÖK. MARKISER OCH SOLSKYDD!
Höglandets Markis & Per sienn 0381-140 90 Eksjö: Dukers väg 2 - Kvarnarp - Tel 0381-140 90 // Nässjö: Tryckerigatan 10 - Norrboda industriområde - Tel 0380-190 90 // www.hoglandetsmarkis.se KOSTNADSFRITT HEMBESÖK MED TIPS OCH OFFERT! Välkommen in! Nu har det hänt! Vi är tillbaka i nässjö! Öppet i Eksjö mån & fre 15-17 // Öppet i Nässjö tis & tor 15-17
FÖNSTER MED MONTAGE!
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.