Page 1

......................

KEYWEST Vision Höglandet nr 2 - april 2011

1

VI RESER TILL SÖDRA FLORIDA OCH njuter av fantastiska key west

8

SIDOR

MOTOR!

FÖR INFO

Pris från 16.000:- /m2 Totalentreprenad Platta på mark Vattenburen golvvärme Bergvärmepump

RMATIO

N OCH FÖ

RSÄLJN

ING:

Mari Gusta vsson tel 070 85 6 www.bygg 48 10, mari.gustav mastarh sson@fra uset.se nsson-no rd

h.se

missa inte bilagan!

www.by ggmasta

Fransson

& Nordh

rhuset .se

Byggnads

AB, Stocka

ryd

vISION hÖGLANDET

SAMTALAR MED

DJUPHAVSFISKE I KARIBIEN

DOGGE

OM SAKNADEN EFTER HANS

FRU SOM DOG I CANCER

BYGGM

• • • • •

ÄSTARH U

Trygghe t och kv alitet frå Trähusrik n et i Små land!

h XL 1004 06

HÖGLÄNNINGAR EMIGRERADE TILL USA!

916 Fran sson & Nord

Eva Spångberg: ”Att bejaka sig själv” sid 43

Vision Höglandet nr 2 april 2011

Vision Höglandet - Tidningen folk läser!

BYGGS


2

Vision Höglandet nr 2 - april 2011

.....................

Uppkopplad!

Om Vision Höglandet

Vad händer efter döden? Jag hörde ett program på radion häromdagen, det handlade om döden. Kvinnan som talade hade varit på en föreläsning där föreläsaren på det bestämdaste hävdade att efter döden fanns inget, det var stopp, slut, nada. Reporten berättade att innan föreläsningen startade, när killen som skulle prata satte upp sina grejor lät han annorlunda, han gav utryck för osäkerhet när han småpratade med kvinnan off the record. Så snart han började föreläsa var han tvärsäker, en reaktion på osäkerhet inför ett stort ämne kanske. För vem vet? Ateisten hävdar benhårt att det är slut. Problemet är att de flesta av oss känner att det inte är så. Har du suttit vid en dödsbädd så vet du att det bara är skalet kvar när hjärtat slutat slå. Människan är mer än en snillrik, intelligent maskin av kött och ben. Det finns andra dimensioner som vi i vår materialistiska värld vill förklara med formler. Men ack så begränsade vi är i vår kunskap, vem hävdar att man vet allt? Finns det inget kvar att upptäcka? Kom igen! Du kan inte mena detta, du kan heller inte mena att du vet att allt är slut. De flesta människor i världen hävdar med bestämdhet att det inte är så. Bara detta att människan har ett andligt behov tyder på att det finns andra dimensioner. Inget annat behov människan har är irrationellt och overkligt. Behovet av mat och sömn fylls när vi äter och sover. Behovet av sex fylls när vi fortplantar oss och så vidare. Alla behov tjänar till att visa på livsviktiga funktioner för att vi som människor ska kunna fungera. Behovet av Gud och andlighet fylls just av mötet med verkligheten bakom detta behov. En verklighet som sträcker sig vidare efter döden.

Lämnar kroppen

Här är naturvetenskapen begränsad. Det sägs att det verkar som något lämnar kroppen i dödsögonblicket då den lättar något i vikt, vilket man tydligen inte riktigt kan förklara. Vad det är som lämnar kroppen och vad som händer sedan kan inte bevisas vetenskapligt. Däremot finns det många människor som i vetenskaplig mening dött en kort stund och kommit tillbaka till livet. Det som tycks vara genomgående

i dessa människors berättelse är någon slags fortsatt medveten existens.

Koppla in dig till livet!

Många höglänningar menar att detta behov av ett andligt liv kan ta sin början nu. Att människans inre andlighet är som en elektrisk apparat som finns där färdig och klar men som inte är ansluten till elnätet. Kontakten är inte i och man upplever mest en stor tomhet. En annan bild är naturen nu på senvintern. Djupfryst liv som inte syns men som ändå ligger där under ytan. Miraklet sker varje år, naturen föds på nytt bara den får kontakt med ljuset, värmen, vattnet och näringen. Likaså kan en människas innersta inre vara som en djupfryst tundra, tom och död. I den stund det kommer i kontakt med ljuset, värmen, vattnet och näring frapperas man över det latenta livet som finns i marken och som exploderar i skönhet. Bibeln kallar detta tillstånd andlig död vilket menas att vi andligen är skilda från livets källa Gud. Död betyder i detta fall åtskillnad eller skilsmässa och resultatet är att vi upplever oss frånkopplade, isolerade, tomma men med ett gnagande behov av mer. Mer av andra dimensioner som inte pengar, sex, vänner eller något annat tycks råda på. Om andlig död är åtskillnad och skilsmässa så är andligt liv gemenskap och tillhörighet. Man pluggar in i en dimension människan skapades för att leva i. Bibeln kallar det att bli född på nytt – konstigt begrepp kanske, men väldigt målande för den som upplevt det.

Fortsätter på andra sidan

Detta andliga liv som pluggas in i en högre dimension fortsätter även efter det att hjärtat

slutat slå. Till skillnad från andlig död innebär detta ett fortsatt andligt liv – gemenskap och tillhörighet i dimensioner vi endast kan ana i det här livet. Om detta finns tusentals vittnesbörd bara på Höglandet. Detta rör egentligen inte kyrkan eller kristenheten. Det rör dig själv och den livets källa som skapade dig, älskar dig och vill innesluta dig i gemenskap nu i tiden och för evigheten. Detta liv startar idag om du vill. Genom att du genom enkel bön tackar Gud för hans kärlek till dig i att han lät Jesus dö för din synd (synd = det som hindrar andlig kontakt med Gud). Miraklet blir ett faktum, du får andligt liv. Ibland sker det som en explosion och ibland som en stilla tinande tundra där livet steg för steg övervinner döden. Oavsett så är det lika verkligt. Pröva får du se.

Gemenskap hjälper livet vidare

Kontakta gärna någon som du vet har upplevt detta och få hjälp och vägledning. Gemenskap med andra som gjort samma erfarenhet är den ursprungliga definitionen på kyrka. Ett tips kan vara att söka sig till någon av de Alphakurser som arrangeras runt om på Höglandet där man kan få mer information. Se gärna www.alphasverige.se Välkommen till ett nytt liv – en vår både på in- och utsidan!

Mikael Torstensson

Vision Höglandet är en månatlig fyrfärgs tabloidtidning som distribueras till alla hushåll som tar emot reklam i Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Aneby och Vetlanda kommuner. Tidningen sprids även till hushållen i Lammhult och i tidningsställ. Tidningen utkommer kring den 20:e varje månad förutom i januari och juli månad. Varje tidning är fylld av positiva nyheter och berikande reportage. Du hittar intressanta motorsidor, fräscha modesidor, uppmuntrande näringslivssidor, upplysande kommunsidor och spännande tävlingar med fina vinster. I våra inspirerande resereportage utforskar vi olika destinationer vilket väckt ett brett intresse för att pröva nya resmål. Den positiva atmosfären som omger tidningen beror också på alla våra annonsörer. I varje nytt nummer erbjuder de Vision Höglandets läsare nya och prisvärda produkter och tjänster. Vision Höglandet ges ut av kommunikationsbyrån Copy Vision AB. Copy Vision AB är ett privat företag och som revisionsbyrå har vi anlitat PwC. För insänt ej beställt material ansvaras ej. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Copy Vision förbehåller sig rätten att ej publicera icke önskvärt material. Inget material, annonser, bilder eller texter får mångfaldigas eller spridas på något sätt utan Copy Visions skriftliga medgivande. Annonser, bilder och artiklar producerade av Copy Vision är Copy Visions egendom och får ej användas i andra medier. Om tidningen bär ansvar för fel i annons ansvarar den inför beställaren med högst annonskostnaden och endast för införandet i den egna tidningen. Upplaga: 44 294 ex. Tryckt på MittMediaPrint. Ansvarig utgivare: Mikael Torstensson Foto framsidan: Dogge: Carlos Aránguiz Bil: Mikael Torstensson

Vision Höglandet / Copy Vision AB Domaregården, 576 32 Sävsjö Telefon 0382-671 97 Fax 0382-671 68 www.visionhoglandet.se info@copyvision.se

341

Redaktör - mikael@visionhoglandet.se

”Problemet är att de flesta av oss känner att det inte är så. Har du suttit vid en dödsbädd så vet du att det bara är skalet kvar när hjärtat slutat slå. Människan är mer än en snillrik, intelligent maskin av kött och ben. Det finns andra dimensioner som vi i vår materialistiska värld vill förklara med formler.”

673 Trycksak

Annonsera du också i Vision Höglandet – tidningen folk läser! Ring 0382-671 97.

Vinnare Vision Höglandet # 1 2011 Smörgåstårta från Eksjö camping Ruth Vilhelmsson (Eksjö) Margareta Johansson (Vrigstad) Stig Jansson (Vetlanda) Kerstin Göransson (Anneberg) Britt Andersson (Vetlanda)

Total makeover på lilla a Vetlanda Gunnel Gustavsson (Sävsjö)

Grattis! Vinsterna kommer på posten!

Magdalena Graafs bok Mattias Lindblom (Aneby) Rima Ceylan (Vetlanda) Birgitta Ljungqvist (Sävsjö) Inger Fransson (Nässjö) Micael Brinkhammar (Eksjö) Helena Berg (Nässjö) Arne Karlsson (Sävsjö) Annica Axelsson (Forserum) Kristina Svanberg (Forserum) Solveig Frejdh (Bodafors)


Välkomna KEYWEST Välkommen alla läsare till Vision ......................

Vision HĂśglandet nr 2 - april 2011

3

2011

......................

Vision HĂśglandet nr 2 - april 2011

1

VI RESER TILL SĂ–DRA FLORIDA OCH NJUTER AV FANTASTISKA KEY WEST

Vision HĂśglandet nr 2 april 2011

Vision HÜglandet - Tidningen folk läser!

SIDOR

Eva Spüngberg: �Att bejaka sig själv� sid 43

MOTOR MOTOR! MO OR R!

HĂ–GLĂ„NNINGAR EMIGRERADE TILL USA!

I detta nummer bjuder vi pü ett resereportage frün Key West - Ün som ligger sü lüngt sÜderut man kan komma landvägen i USA. En fantastisk del av detta enorma land med ett tempo som püminner om de karibiska grannarna. Läs även om familjen Hjälmeby som fÜr 25 ür sedan valde att lämna snÜslask och hÜga skatter fÜr att skapa sig en framtid i Vero Beach i Florida. Missa inte heller reportaget med Dogge eller 8 sidor motor...

7U\JJKHW

RFKNYD OLWHWIU§Q 7UŒKXVULN HWL6P§OD QG

Ţ 3ULVIU¤QP Ţ 7RWDOHQWUHSUHQDG Ţ 3ODWWDS¤PDUN Ţ 9DWWHQEXUHQJROYY£UPH Ţ %HUJY£UPHSXPS

MISSA INTE BILAGAN!

ZZZE\J JPDVWDUK XVHW VH 

VISION HĂ–GLANDET

SAMTALAR MED

DJUPHAVSFISKE I KARIBIEN

ndet Vision HĂśgla

2011 nr 2 - april

.

IG EN BEHAGL A! DEL AV US

ndet Vision HĂśgla

5

2011 nr 2 - april

8

ensamma om och vi är inte heter El Siboney Man für kÜa anrättningar. att njuta av dess plats vid innan man für upp mot en timme pü Parrot t bord. Vi bor ett trüngt spartansk vi prutar oss strandhus som Keys i ett eget pü stranden kt boende direkt till. Fantastis fÜr oss själva. shus alldeles i ett trevüning i Key West ha tur. Dagarna Ibland ska man liten pool i Bad vid nügon flyter sakta fram. de kritvita eller besÜk pü en tropisk trädgürd välja. att är det svürt stränderna, ibland

med Jack fÜr Pü djuphavsfiske Üver hela världen

är känt Florida Keys sina dykvatten a djuphavsfiske, sitt fantastisk djuphavsfiske . Vi testar pü och sitt vrakfiske i sin väldiga tar oss med ut och kapen Jack vi sent ska en fiskeupplevelse motorbüt fÜr Jeremy hjälper kille som heter i glÜmma. En pü krokarna sätter pü bete oss med fisket, att släppa rlek och ser till mindre slaktarsto djup. Till sin büten pü olika ut linorna efter stora som bland annat sänken hjälp har han det att nappa PlÜtsligt bÜrjar det tennisbollar. innan in inte veva vilt och vi hinner barracudor spÜ. Vi drar in annan nappar pü nästa och en med uppblandat i lünga rader fiskar. De sort. Det är stora firre av annan

t klimat, bra vägar Ett fantastisk till Key West. Orlando ner i Florida frün med bil i Florida. Vi valde att bila att ta sig runt er gÜr det lätt liga amerikan

n.

ays hem är idag

VERO BEACH

MIAMI KEY WEST

till havet dĂĽ den

inte är nügon

god matfisk.

sig som ett smalt nd sträcker man üka Detta pärlba kanskt vis kan on med en barracud de pü korallrev. Hanna Torstenss och pü ameri av Üar tronan i Karibien, nügra dna med broar ett pärlband del av USA ligger bofasta amerikaner är sammanbun sÜdra USA ligger a Keys. Öarna heter Key West och denna er och Längst ner i tempo. Turist och kallas Florid spets. Ön ett karibiskt n. finger mot Cuba yttersta Üns yttersta serveras ute i havet rüder solen, även mitt i vinter den gästhus och Üverallt till och lüngt ut Här fantastisk pensionat bil ända Cuba. ätt limepaj, en historien liga dagar i ärkefienden som berättar Key Wests nationalr gÜr sig njuter av behag spännande museum och sÜt. Den kilometer frün West. Här ligger kaffe. anrättning, syrlig ndets hÜga tempoofta lyxvaror som guld och silver. Elaka om vrakräddarna och Key gamla stamställe, kopp starkt kubanskt ays utan som flytt fastla utmärkt till en att en del rikaste det gällande Wests även Ernest Hemingw en güng Amerikas Key West var ut i havet samhället längst stad. Det lilla fÜrliste pü alla fartyg som levde gott pü e en slags Man utvecklad de lÜmska reven. ut pü att het som gick räddningsverksam fartyg som g och last pü rädda besättnin i vügorna. och brutits sÜnder grund pü gütt ersättning et gav rundhänt Denna verksamh 30 och 50 som fick mellan räddarna fÜr tack fÜr de räddade som procent av lasten gods som helst var inte vilket Det hjälpen.

nr 2 - april 2011

.....................

10

......................

Moderna emig raanter

hjälper till att

kroka av och

tungor vill gÜra liksom hjälpte Key West-bor uppfinningsrika falska pü grund genom till att fü skepp är som sagt otyg, men det fyrar och annat

släppa tillbaka

är Key Joes. Ernest krogen Slappy tillbringade nügra invünare och mest celebre är museum. som numera frün ür här i ett hus vackra hus kommer Stadens gamla pü andras olycka hÜrsägnar det. fÜrsÜrjde sig tiden dü man har münga om Üarna. Husen pü reven runt ingway reven. Idag Ernest Hemmväldiga kryssningsfartygen detaljer frün skepp som fÜrlist pü mysiga de husen Nära kajen där till de pittoreska är münga av i Karibien lägger som idag seglar och ett rter hamnkva finns de pittoreska

ett museum tillängnat

den famĂśse fĂśrfattare

�VI SÅLDE ALLT OCH FLYTTADE TILL USA�

Det var när Jan Åke som de fick blodad och Rodhe Hjälmeby frün Vrigstad och tand. De tog med Vetlanda gjorde sig Jan sin

ORLANDO TAMPA

fiskegudie Jeremy

och trev-

Vision HĂśgla ndet

Visningshus som heter duga. Detta FÜretaget hoppas palats ligger precis kunna bygga fler vid pü de tomma granntomteFloridas atlantkust och har egen strand. Huset rna. Se bilder pü är fullt mÜblerat. www. helmethous econstruction.com

Ernest Hemingw

upp. VĂĽr a hon just dragit

Välkommen!

OM SAKNADEN EFTER HANS

FRU SOM DOG I CANCER

.....................

.....................

HÜr gärna av dig med kommentarer och tips till: info@visionhoglandet.se eller ring oss pü 0382-671 97.

DOGGE

KEYWEST

4

HĂśglandet!

8

med oss Kapten Jack tar ske i sin ut pĂĽ djuphavsfi bĂĽt Linda D.

USA:s sÜdraste sinnebilden av Key West är själva i symbios med havet med man nns delar. Här lever pelikanerna fi De charmiga way fiske och turism. Ernest Hemming var detta liv som och naturen. Üverallt. Det närheten till havet uppskattade,

ser färsk fisk Kubanska influen till stor del av

annars Maten bestür hittar vi en Pü en liten bakgata där man och skaldjur. g kubansk restauran fÜrträfflig liten och stekta enorma kÜttbitar serveras fisk, Restaurangen rimlig penning. bananer fÜr en

Vision HĂśgla ndet nr 2 - april 2011

2011 nr 2 - april

�Vi sa att det är nu eller aldrig. var tolv ür dü Vür äldste son och det var en Samuel bra tid att flytta barnen blev fÜr innan stora. Vi sülde allt vi hade i Sverig och bestämde oss fÜr att ge detta tre ür. Funge e det inte skulle vi flytta tillbak rade a.�

ndet Vision HĂśgla

12

Dogges fru dog i cancer

9

2011 nr 2 - april

.....................

men det man kan ha i världen,nügot att allt materiellt Jag de som har hittat stÜrsta skivbolag. Det är är bara skal. Och en skiva pü världens känner bara glädje och anses vara konstiga. och med och jag tro pü, som Gud, lever i drÜmmen alltid att finnas varje morgon vaknar – Sorgen kommer deppig, men livet gür upp märkligt. tacksamhet. Nästan att münga människor inte vara tror ibland kan jag och det som tycker och är glad. Jag ju sü här det är som de verkligen det var och ner. Det är jobbar med südant brukar säga att jobbet är den värsta sorgen, alla jag hjälpte mig igenom med jobb. Vi ska jag älskar om att gÜra. Men jobbar med det jag att hülla mig sysselsatt fru dÜ lite tidigare. Jag fru, min fÜrsta ck min dÜ och tyvärr fi om att uppfylla att gÜra. fick vara med är glad att jag hon dog, att gifta innan drÜm tv-, men under hennes stÜrsta du – musik-, Dogge är troende, Guds Vad fÜredrar sig och fü barn. kände Dogge nschen? och hela den här perioden en film- eller bokbra testa pü filmbransch närvaro extra starkt.en del med Gud och blev – Jag skulle vilja jag r. – Visst brükade ifrün mig. nügra fler sküdisrolle han tog min fru lite bitter fÜr att efter ett tag en stund, men Man für vara vred bitterhet leder ingenstans. i fÜr Beskriv din livsstil. resande fot och für det vara nog mycket tid pü – Raplife typ, helt enkelt.. väldigt mycket studion. Jobbar tro fÜr dig i

din Vad betyder vardagen? funnits med. I varje mĂśrk

Pratar du med

din dotter om

nügon güng?jag att det – Gud har alltid gata har jag vetat hennes mamma kanske tunnel, getto eller är med mig. Trots att mina längre. Men det – Inte sü ofta nu som alltid är nügon troende, sü har bekänt sig som borde‌ Som sünfÜräldrar aldrig naturlig fÜr mig. nära andra min tro alltid känts pappa? lever jag ständigt Hur är du som bra pappa. gare och rappare som om Gud där sü är jag en Gud. Det känns Jag – När jag väl är människor och . Det är mitt ständigt mitt samvete. här situationen den plügar i är mig Det satt Frünvaron glada. har känner düligt samvete och gÜra andra är tror de flesta fÜräldrar kall att underhülla att ge glädje fÜr mycket. Musikenär sjunga fÜr andra, som sü fÜr att de jobbar mitt ansvar att musiken och gett mig har fÜr Gud barn ju som ett extra gÜra och älska pü vägen. vid ett tillfälle och barnen ska mig. Jag minns det bara. När jag en uppgift till ett hürt tag s brukar vi spela e i skolan tog bestämd nügot tillsamman när min musiklärar üka varit busig. Med hundarna eller spel, gü ut med i mig när jag hade ska stü pü scenen�. �Du om leksaks- eller djuraffär. en till konstig stämma sa han: är folk att man I innerstan tycker här i Alby där jag bor men framJag tror man tror pü Gud, Vad har du fÜr om man inte tror. är det mer konstigt är konstigt eftersom man det tidsdrÜmmar? kulturellt svenskar tycker pressad till max jobba Man blir sällan – Att fortsätta har det sü bra. nÜd att man har mig. Jag vill en südan enorm och fü uttrycka ensam. och är aldrig i Jag vandrar aldrig speciellt bli ännu mer produktiv. behovet av Gud. trÜst, ge de inre styrka och Jag vill fÜreläsa, Gud ger mig en känns typ som lite kraft mig svag. Det unga en tanke, mig när jag känner pü sina som pratar med rÜst satsa inre vüga en att om jag har drÜmmar. I Sverige ll hela tiden. n som blev kulture sÜkte har du rüd att satsa Han är rappare s dÜd fÜr dÜden? Men pü dina drÜmmar. Efter hustrun rädd. Är du själv rädd aktuell müngsysslare. Jag är bevis pü dÜd, är jag mindre inväntar Dogge är alltid – Efter min frus som att man kan bli lever nära nügon Dogge nya vägar. Gud som när det visst, när man han att det är det man vill utan bli rädd, fast emellanütoch med dÜden kan man och själv menar sprida att vara matjobb kan jag till pü scen fÜr att att när vi dÜr är sü otroligt mycket tegeni. Det är dÜden. Vi tror placerat honom dÜ och nästan längta efter människor. som vi säger pü men vi ska alla världen, sig glädje till andra ändrar vanligt. sü som flera kyrksprük att gü fortsätta precis aktuell och med inte slÜsa allt kommer att den smala vägen. typ. Men jag vill sig själv som ständigt är hyllad hiphopHan beskriver Vür dag är kommen det med bra grejer. Själv Doggelito som Dogge Det är lätt att vara lyra. ebattÜr, fylla och samhällsd strängar pü sin bort mitt liv utan mig sü att jag och en kriminell, men üllare, fÜrfattare müste skynda svensk mamma artist, fÜredragsh tänker jag att jag Sverige med en ülder i svürt att gÜra mÜjligt. tidig som i 80-talets i kom mycket Dogge växte upp hinner sü rätt fÜr sig. Jag pappa frün Karibien. blev en del av hans hjärta. venezuelansk lturen som vill att de unga att du ade bandet gÜr som kontakt med hiphop-ku och startade kritikerros det jag träffar ska Vad är 1986 endast Han bÜrjade rappa kom 1993 dü han mesta du tar skapa sina egna Genombrottet stÜrsta lyckas med det The Latin Kings. kt med världens drÜmmar och titeln skivkontra ett med ck det kom skivan var 17 ür och fi dig an? g och inte heltankar. Vüga Brothers. Efter tvü gramvarit superdukti belÜnades med men skivbolag, Warner – Jag har aldrig fÜrändra. Vi musikutbildning, fÜrorten ut. Skivan r och priser. till en speciell Välkomm ler gütt nügon fütt lära mig har hÜg självandra utmärkelse ansikte hürt. Och jag har energi, nära misar och en mängd fÜrorten Norra Botkyrka ett jag har jobbat mordsfrekvens t. tid och fick Jag har fütt uppoffra att fÜrstü min pasGenom musiken inblick i det annars okända fÜrortslive själv. bland unga en bok- och tvungna musik-, film-, och Sverige fick och kära har varit tur, tajming, här i Sverige. Doggelito inom Det har krävts honom ett att Idag jobbar Dogge bakgrund och yrke har gett sion fÜr musiken. Vi tror att vi är man tvungen han vill r Dessutom Hans sig entreprenÜ tv-branschen. talang och Gud. är bättre än erfarenheter. Som r och kunna fÜrmedla och vidga rikt liv med münga vara en entreprenÜ som vill utvecklas alla andra men att resa entreprenÜrer chansen lyckas. unga att stü honom fÜr fü inspirera gett att själv mür ändü sämre jag en drÜm om som musiker har sina vyer. Livet – Som barn hade var 17 gick den i uppfylän alla. Vi har och i världen. jag släppa runt büde i Sverige pü scen och när red.anm.) Kings, (Latin toplelse. Dü fick vi

med Gud, Han brĂĽkade ten ledde men bitterhe t bra. inte till nĂĽgo

Fullt mÜblerat visningshus. Borden kÜksbänken. Genom stür dukade och glasÜgonen ligger det Üppna fÜnstret pü hÜr man Atlantens brusande vügor.

Sonen Samuel Jelmby arbetar tillsammans med Rodhe och Jan Åke i fÜretaget Helmet House Construction. Familjen ändrade namnet Hjälmeby till Jelmby när de flyttade till USA.

– Det finns en frihet Åkes fÜräldra fÜrsta resa till här som man inte r och bror Peter USA och besÜkte i Sverige. Folk upplever är Üppnare och vi hade i Sverige med familj och släktingar i Minnes delar mer av och livet. Dessutom flyttade till Vero ota, detta tre ür. Fungeradebestämde oss fÜr att ge är det Beach i Florida. stür hÜgt i kurs och inte att fÜrglÜmmapositivt att lyckas här det inte skulle vi i USA och pü den tillbaka. Det var flytta , att vakna varje tiden var det stor skillnad 25 ür sedan. Nu en klarblü himmel dag till pü standarden, har andra smülänningar fÜljt och inte minst pü detaljerna. Amerikana dem i spüren. Familjens oss som människor, sol, det gÜr nügot med barn är nu gifta Ett av sovrummen menar de. med svenskarna anställde rna blev fÜrtjusta och – Vi tilltalades i visningshuset. oerhÜrt av det vi barnen talar endast amerikaner och barnsmüningom slutade folk och byggde hus. Sü mÜtte i USA, människor engelska men till hela familjen och nas man att importera jul samlas frün Sverige och bakar pepparkako av frihet som münga Üppenhet och den känsla husen byggde dem pü svensk julmat hemma r och äter plats. och ofta stora hus fÜrklara men münga delar. Det är svürt att hos Jan Åke och har det blivit. Rodhe Münga – I ür var vi 29 Rodhe. stycken och ändü Åke tar oss med samma sak, berättar som kommer hit upplever och Jan till var dÜttrarna tvü inte en av av sina visningshu med familj med, villor i palatsstorle värderar familjen Jan Åke och Rodhe. Man s– berättar Rodhe. k med fantastisk och relationer pü precis vid havet. inredning sätt än i Sverige ett annat Man har även en och det är nügot Husbyggare verkstad där man designar och vi uppskattar. tillverkar kÜkJan Åke kommer och badrums inredning. Här tillverkas även frün en släkt av Nu eller aldrig münga av de husbyggare och hans farbror detaljer som gÜr bestarna pü startade Nordiska – Viupp fÜretagets hus sü sa att detbokhyllan är nu eller aldrig. Trähus i Vrigstad. Det speciella. r. Idag fÜder man var med Vür äldste son Samuel att pryda münga alligatore alligatorhuvud var tolv ür dü Trähus som familjerna hjälp av Nordiska vütmarker och av ett Tuffa tider flytta innan barnen och det var en bra tid att fÜr sina stora en trofÊ i form landet. Man startade etablerade sig i det nya blev fÜr stora. Vi Florida är känt kÜpa med sig Pü senare ür har sülde allt och man kan finanskrisen slagit och sülde hus frün nämligen en byggfirma alligatorfarmar mot fastighetsb enormt hürt Sverige. Svensk ranschen i USA kvalitet med. och smülänningarna har varit nÜdsakade att friställa münga av sina anställda men man tycker sig ana en ljusning vid horisonten fÜr det är aldrig omÜjligt i USA.

Bild: Art Wood/www Smülännin garna har byggt .baazar.se münga hus i Florida. lar i och därmed Nügra av de stora fü mÜjlighet att husen tillbringa tid i. information. Se www.helmethousecons kan man kÜpa andetruction.com fÜr mer

ndet Vision HĂśgla

.....................

Doggelito Namn: Dogge Ålder: 35 rka, Stockholm Bor: Norra Botky � Familj: �Stor när och multikonst Yrke: Rappare ll� �Alltid aktue med: ell Aktu

pü och Dogge stod dotÅret var 2004 Han hade hustru, 59000 pen av sin karriär. Latin Kings drog ter och hus. The Springspräckte Bruce till Ullevi, �vi grymt�. ekord, det var steens publikr fÜrändrade beskedet som Men sü kom hustrun stora kärlek, hans liv. Hans cancer. livet var slut. Jag tappade Leone, dog i

och trodde att ses pü ett – Jag nüdde botten ngen, berättar Dogge när vi mig som verklighetsuppfattni minns speciellt att jag kände dotter en. Jag när vür 2-üriga fik i huvudstad ensamma människa Leone hade dÜtt. Dogge världens mest att lust till sjukhuset efter och jag ükte frün i ett ürs tid och att han inte hade väldigt grät annars berättar att han sig Üver Dogges att han mÜrker lägger e südär, men känner nügonting. Ett Han mür fortfarand pigga uppsyn. sidan. kommit ut pü andra

Foto: Carlos ArĂĄnguiz

n. älska pü väge ge glädje och lle fÜr andra, att s vid ett tillfä ar att sjunga till mig. Jag minn hade varit busig. Det är mitt ansv som en uppgift när jag iken mig i mus tag gett ett hürt Gud har are i skolan tog scenen�. när min musiklär ma sa han: �Du ska stü pü stäm Med bestämd

Foto: Carlos ArĂĄnguiz

Vi har vürkänslor, och vi delar gärna med oss av dem, sü lüngt lagret räcker!

Kamin 2B standard ord pris 9 900:-

NU 6 600:-

ROTavdraget

ger dig chansen att halvera installationskostnaden!

Wiking Bazic 3, täljsten ord pris 12 900:-

NU 8 900:Wiking Bazic 3 ord pris 9 500:-

NU 6 600:-

www.energiexpo.se

Tis-Tors 13.00-18.00 LÜr 11.00-14.00 Ö Esplanaden 3, SävsjÜ Christer: 0708-22 30 60 Tommy: 0708-61 82 43


4

Vision Höglandet nr 2 - april 2011

.....................

KEYWES en behaglig del av USA!

orlando tampa vero beach

miami key west

Hanna Torstensson med en barracuda hon just dragit upp. Vår fiskegudie Jeremy hjälper till att kroka av och släppa tillbaka till havet då den inte är någon god matfisk.

Längst ner i södra USA ligger ett pärlband av öar tronande på korallrev. Detta pärlband sträcker sig som ett smalt finger mot Cuba och kallas Florida Keys. Öarna är sammanbundna med broar och på amerikanskt vis kan man åka bil ända ut till den yttersta öns yttersta spets. Ön heter Key West och denna del av USA ligger i Karibien, några kilometer från ärkefienden Cuba. Här långt ute i havet råder ett karibiskt tempo. Turister och bofasta amerikaner som flytt fastlandets höga tempo njuter av behagliga dagar i solen, även mitt i vintern. Key West var en gång Amerikas rikaste stad. Det lilla samhället längst ut i havet levde gott på alla fartyg som förliste på de lömska reven. Man utvecklade en slags räddningsverksamhet som gick ut på att rädda besättning och last på fartyg som gått på grund och brutits sönder i vågorna. Denna verksamhet gav rundhänt ersättning för räddarna som fick mellan 30 och 50 procent av lasten de räddade som tack för hjälpen. Det var inte vilket gods som helst

utan ofta lyxvaror som guld och silver. Elaka tungor vill göra det gällande att en del uppfinningsrika Key West-bor liksom hjälpte till att få skepp på grund genom falska fyrar och annat otyg, men det är som sagt hörsägnar det.

Ernest Hemmingway Nära kajen där de väldiga kryssningsfartygen som idag seglar i Karibien lägger till finns de pittoreska hamnkvarter och ett

spännande museum som berättar historien om vrakräddarna och Key West. Här ligger även Ernest Hemingways gamla stamställe, krogen Slappy Joes. Ernest är Key Wests mest celebre invånare och tillbringade några år här i ett hus som numera är museum. Stadens gamla vackra hus kommer från tiden då man försörjde sig på andras olycka på reven runt om öarna. Husen har många detaljer från skepp som förlist på reven. Idag är många av de pittoreska husen mysiga

pensionat och gästhus och överallt serveras Key Wests nationalrätt limepaj, en fantastisk anrättning, syrlig och söt. Den gör sig utmärkt till en kopp starkt kubanskt kaffe.

Kubanska influenser Maten består annars till stor del av färsk fisk och skaldjur. På en liten bakgata hittar vi en förträfflig liten kubansk restaurang där man serveras fisk, enorma köttbitar och stekta bananer för en rimlig penning. Restaurangen


......................

ST

Vision Höglandet nr 2 - april 2011

5

heter El Siboney och vi är inte ensamma om att njuta av dess anrättningar. Man får köa upp mot en timme innan man får plats vid ett trångt spartanskt bord. Vi bor på Parrot Keys i ett eget strandhus som vi prutar oss till. Fantastiskt boende direkt på stranden i ett trevåningshus alldeles för oss själva. Ibland ska man ha tur. Dagarna i Key West flyter sakta fram. Bad vid någon liten pool i en tropisk trädgård eller besök på de kritvita stränderna, ibland är det svårt att välja.

På djuphavsfiske med Jack Florida Keys är känt över hela världen för sitt fantastiska djuphavsfiske, sina dykvatten och sitt vrakfiske. Vi testar på djuphavsfiske och kapen Jack tar oss med ut i sin väldiga motorbåt för en fiskeupplevelse vi sent ska glömma. En kille som heter Jeremy hjälper oss med fisket, sätter på bete på krokarna i mindre slaktarstorlek och ser till att släppa ut linorna efter båten på olika djup. Till sin hjälp har han bland annat sänken stora som tennisbollar. Plötsligt börjar det att nappa vilt och vi hinner inte veva in innan det nappar på nästa spö. Vi drar in barracudor i långa rader uppblandat med en och annan firre av annan sort. Det är stora fiskar. De

Vi valde att bila i Florida från Orlando ner till Key West. Ett fantastiskt klimat, bra vägar och trevliga amerikaner gör det lätt att ta sig runt med bil i Florida.

Ernest Hemingways hem är idag ett museum tillängnat den famöse författaren.

Kapten Jack tar med oss ut på djuphavsfiske i sin båt Linda D.

Key West är själva sinnebilden av USA:s södraste delar. Här lever man i symbios med havet med fiske och turism. De charmiga pelikanerna finns överallt. Det var detta liv som Ernest Hemmingway uppskattade, närheten till havet och naturen.

Florida är känt för sina stora våtmarker och många alligatorer. Idag föder man upp bestarna på alligatorfarmar och man kan köpa med sig en trofé i form av ett alligatorhuvud att pryda bokhyllan med.


6

Vision Höglandet nr 2 - april 2011

.....................

Key West är en behaglig del av USA. Ön ligger längst ut i pärlbandet av öar som likt ett krökt finger sträcker sig ut i Karibien. Släktskapet från andra öar är tydligt på många sätt. Den infällda bilden är från Parrot Keys i Key West, ett område med trevliga strandhus som man kan hyra. Är man några stycken så blir det ett prisvärt alternativ. flesta släpper vi tillbaka då barracuda inte är någon speciellt god matfisk men desto värdigare som motståndare vid fiske. En Kingfish får följa med. Den är tänkt som middag till kvällen då man kan ta med egen fiskt till restaurangen och låta kocken tillaga den. Plötsligt blir det helt stopp på Elisabeths spö. Linan sticker iväg som en raket och hela den väldiga båten bromsas upp och stannar. Rullen fortsätter att snurra och linan försvinner ut i havet. Jack funderar på bottennapp men Elisabeth får stopp på linan

och kämpar tillbaka den meter för meter. Spöet ser ut som ett kommatecken. Kampen håller på länge och så plötsligt släpper det, fortfarande är det motstånd men inte alls lika mycket. Ur havet kommer en halv barracuda med kraftiga sår efter stora tänder. Denna fisk ser ut att ha varit runt metern lång i helt skick. Nu är det huvudet och lite slamsor kvar. Jeremy och Jack förklarar att det måste ha varit en haj i storleken runt fem meter som gått upp från djupet och tagit barracudan, att döma av de väldiga märkena

efter tänderna. Vad skulle vi gjort om Elisabeth fått fram den till båten? Lyckliga och lagom trötta styr vi mot Key West medan solen sakta sjunker ner i havet. Väl i land väntar ännu en kväll i det amerikanska Karibien – Key West – en behaglig del av USA.

Hyr en cabb och glid genom Florida. Njut av det lugna tempot på Florida Keys. Att bila i Florida är ett hyfsat billigt sätt att uppleva denna del av USA. Bästa tipset är att boka boende och bil på Internet. Testa Mr Jet eller ta kontakt med din lokala resebyrå på Höglandet.

The american way! Hamburgare på en vägkrog i Florida.


......................

Key West har ett trevligt museum där man berättar historien om USA:s rikaste stad och om alla skepp som förliste på reven.

Vision Höglandet nr 2 - april 2011

Palmbeströdda stränder på Florida Keys lockar besökare året om. Runt öarna finns fantastiska dyk- och fiskevatten. Många skeppsvrak lurar under den blå ytan och fisket är känt i hela världen.

n l e k y c a v r e dags att s ! n e r a p p i l k s och grä och få ta med annonsen

10% rabatt gäller till 30/4 2011

massor av vårnyheter!

Smålands Plattsättning, Lerbacksg. 1 NÄSSJÖ

Öppettider Mån - tors 8-18 Fredag 8-17 Lördag 10-13

www.smalandsplattsattning.se

7


8

Vision Höglandet nr 2 - april 2011

.....................

Moderna emigra

”Vi sålde allt och flyttade till usa”

Sonen Samuel Jelmby arbetar tillsammans med Rhode och Jan Åke i företaget Helmet House Construction. Familjen ändrade namnet Hjälmeby till Jelmby när de flyttade till USA.

Det var när Jan Åke och Rhode Hjälmeby från Vrigstad och Vetlanda gjorde sin första resa till USA och besökte släktingar i Minnesota, som de fick blodad tand. De tog med sig Jan Åkes föräldrar och bror Peter med familj och flyttade till Vero Beach i Florida. – Det finns en frihet här som man inte upplever i Sverige. Folk är öppnare och delar mer av livet. Dessutom är det positivt att lyckas här och inte att förglömma, att vakna varje dag till en klarblå himmel och sol, det gör något med oss som människor, menar de. – Vi tilltalades oerhört av det vi mötte i USA, människornas öppenhet och den känsla av frihet som många delar. Det är svårt att förklara men många som kommer hit upplever samma sak, berättar Jan Åke och Rhode. Man värderar familjen och relationer på ett annat sätt än i Sverige och det är något vi uppskattar.

Nu eller aldrig

– Vi sa att det är nu eller aldrig. Vår äldste son Samuel var tolv år då och det var en bra tid att flytta innan barnen blev för stora. Vi sålde allt

vi hade i Sverige och bestämde oss för att ge detta tre år. Fungerade det inte skulle vi flytta tillbaka. Det var 25 år sedan. Nu har andra smålänningar följt dem i spåren. Familjens barn är nu gifta med amerikaner och barnbarnen talar endast engelska men till jul samlas hela familjen och bakar pepparkakor och äter svensk julmat hemma hos Jan Åke och Rhode. – I år var vi 29 stycken och ändå var inte en av döttrarna med familj med, berättar Rhode.

Husbyggare

Jan Åke kommer från en släkt av husbyggare och hans farbror startade Nordiska Trähus i Vrigstad. Det var med hjälp av Nordiska Trähus som familjerna etablerade sig i det nya landet. Man startade nämligen en byggfirma och sålde hus från Sverige. Svensk kvalitet

Bild: Art Wood/www.baazar.se Smålänningarna har byggt många hus i Florida. Några av de stora husen kan man köpa andelar i och därmed få möjlighet att tillbringa tid i. Se www.helmethouseconstruction.com

står högt i kurs i USA och på den tiden var det stor skillnad på standarden, inte minst på detaljerna. Amerikanarna blev förtjusta och svenskarna anställde folk och byggde hus. Så småningom slutade man att importera husen från Sverige och byggde dem på plats. Många och ofta stora hus har det blivit. Rhode och Jan Åke tar oss med till två av sina visningshus – villor i palatsstorlek med fantastisk inredning precis vid havet. Man har även en verkstad där man designar och tillverkar kök- och badrums inredning. Här tillverkas även många av de detaljer som gör företagets hus så speciella.

Ett av sovrummen i ett av visningshusen.

Tuffa tider

På senare år har finanskrisen slagit enormt hårt mot fastighetsbranschen i USA och smålänningarna har varit nödsakade att friställa många av sina anställda men man tycker sig ana en ljusning vid horisonten för det är aldrig omöjligt i USA.

”Vi sa att det är nu eller aldrig. Vår äldste son Samuel var tolv år då och det var en bra tid att flytta innan barnen blev för stora. Vi sålde allt vi hade i Sverige och bestämde oss för att ge detta tre år. Fungerade det inte skulle vi flytta tillbaka.”


......................

Vision Höglandet nr 2 - april 2011

9

anter Visningshus som heter duga. Detta palats ligger precis vid Floridas atlantkust och har egen strand. Huset är fullt möblerat. Företaget hoppas kunna bygga fler på de tomma granntomterna. Se bilder på www. helmethouseconstruction.com

Fullt möblerat visningshus. Borden står dukade och glasögonen ligger på köksbänken. Genom det öppna fönstret hör man Atlantens brusande vågor.


10

Vision Höglandet nr 2 - april 2011

.....................

Dogges fru dog i cancer

Han bråkade med Gud, men bitterheten ledde inte till något bra. Han är rapparen som blev kulturell mångsysslare. Efter hustruns död sökte Dogge nya vägar. Dogge är alltid aktuell och själv menar han att det är Gud som placerat honom på scen för att sprida glädje till andra människor.

Namn: Dogge Doggelito Ålder: 35 Bor: Norra Botkyrka, Stockholm Familj: ”Stor” Yrke: Rappare och multikonstnär Aktuell med: ”Alltid aktuell”

Foto: Carlos Aránguiz

Han beskriver sig själv som ständigt aktuell och med flera strängar på sin lyra. Dogge Doggelito är hyllad hiphopartist, föredragshållare, författare och samhällsdebattör, som växte upp i 80-talets Sverige med en svensk mamma och en venezuelansk pappa från Karibien. Dogge kom i tidig ålder i kontakt med hiphop-kulturen som blev en del av hans hjärta. Han började rappa 1986 och startade kritikerrosade bandet The Latin Kings. Genombrottet kom 1993 då han endast var 17 år och fick ett skivkontrakt med världens största skivbolag, Warner Brothers. Efter det kom skivan med titeln Välkommen till förorten ut. Skivan belönades med två grammisar och en mängd andra utmärkelser och priser. Genom musiken fick förorten Norra Botkyrka ett ansikte och Sverige fick en inblick i det annars okända förortslivet. Idag jobbar Dogge Doggelito inom musik-, film-, bok- och tv-branschen. Hans bakgrund och yrke har gett honom ett rikt liv med många erfarenheter. Som entreprenör vill han inspirera unga entreprenörer som vill utvecklas och vidga sina vyer. Livet som musiker har gett honom chansen att resa runt både i Sverige och i världen.

Året var 2004 och Dogge stod på toppen av sin karriär. Han hade hustru, dotter och hus. The Latin Kings drog 59000 till Ullevi, ”vi spräckte Bruce Springsteens publikrekord, det var grymt”. Men så kom beskedet som förändrade hans liv. Hans stora kärlek, hustrun Leone, dog i cancer.

– Jag nådde botten och trodde att livet var slut. Jag tappade verklighetsuppfattningen, berättar Dogge när vi ses på ett fik i huvudstaden. Jag minns speciellt att jag kände mig som världens mest ensamma människa när vår 2-åriga dotter och jag åkte från sjukhuset efter att Leone hade dött. Dogge berättar att han grät i ett års tid och att han inte hade lust till någonting. Ett mörker lägger sig över Dogges annars väldigt pigga uppsyn. Han mår fortfarande sådär, men känner att han kommit ut på andra sidan.


......................

Vision Höglandet nr 2 - april 2011

NYHET! Take-Away Lunch

1000:-

65:-

Köp värmepumpen innan 1 april så får du med ett presentkort på 1000 kr att handla andra produkter för.

(Bakom nya Polishuset)

Spis, Elektro Helios, SK6408. Varmluft, 60 cm, Ord.pris: 7975 kr.

Värmepump Mitsubishi Electric I Save 450. Inkl montering: 18.990:Utnyttja ROT och du betalar

NU 4990:-

15.990:-

Inklusive montering!

Disk, Husqvarna, QB5151W. Ord.pris: 7590 kr.

NU 4990:-

Kundkväll 29/3 kl 18.00 – 21.00

KÖK - TVÄTT - BAD

Österlånggatan 20, EKSJÖ Tel: 0381-120 00

Skänk

mer

Onsdag 15-18varor: Lördagtisd 10-14 Mottagning av skänkta 10-12, onsd 16-18 Mottagning skänkta vid övrigaav tider ringvaror: innan Tisd, Torsd, Fred 8-15:30 Onsd 8-18

0380-411 10 Mejerigatan 2 Aneby 0380-411 10 Mejerigatan 2 Aneby

Bra specialerbjudanden!

Den allkristna föreningen Apostoliskt Center i samarbete med Pingstmissionens Utvecklingssamarbete (PMU InterLife).

Mejeriet

Mottagning av skänkta varor: tisd Allt överskott går10-12, till onsd 16-18 vid övriga tider ring innan

Mejeriet än en tanke! bistånd & socialt arbete

0380-411 10 Mejerigatan 2 Aneby

Den allkristna Apostoliskt ii samarbete med Den allkristna föreningen föreningen Apostoliskt Center Center samarbete med Utvecklingssamarbete (PMU InterLife). Pingstmissionens Pingstmissionens Utvecklingssamarbete (PMU InterLife).

Öppnar 28 november

Cicci från Dermalogica hjälper dig i Skin Baren med att prova ut rätta produkter för din hud.

Kom och fynda!

Vi tar emot kläder, porslin, möbler, böcker och prylar som du vill skänka. Har du större volymer så hämtar vi 2

Skänk mer bistånd & socialt arbete än en tanke! Mottagning av skänkta varor:

700 m prima Second Hand! Allt överskott till 10-14 Onsd 13-18, torsd 13-16 går och lörd

Varm välkom t me till mig n !

Onsdag 15-18varor: Lördagtisd 10-14 Mottagning av skänkta 10-12, onsd 16-18 Mottagning skänkta vid övriga tider ringvaror: innan Tisd, torsd, fred av 08-15:30, onsd 08-18 Tisd, Torsd, Fred 8-15:30 Onsd 8-18

0380-411 10 Mejerigatan 2 Aneby 0380-411 10 Mejerigatan 2 Aneby

Den allkristna föreningen Apostoliskt Center i samarbete med Pingstmissionens Utvecklingssamarbete (PMU InterLife).

Birgitta Granlund Hud & spaterapeut

Mottagning av skänkta varor: tisd Allt överskott går10-12, till onsd 16-18 vid övriga tider ring innan

bistånd & socialt arbete

0380-411 10 Mejerigatan 2 Aneby

Den allkristna Apostoliskt ii samarbete med Den allkristna föreningen föreningen Apostoliskt Center Center samarbete med Utvecklingssamarbete (PMU InterLife). Pingstmissionens Pingstmissionens Utvecklingssamarbete (PMU InterLife).

Storgatan 29, Nässjö - Tel 0380 - 735 80

Kominintill till oss oss och och låt Kom diginspireras! inspireras! dig

I VETLANDABUTIKEN

50%

333:-/mån

erbjuderproffshjälp proffshjälpoch ochkvalitetsprodukter kvalitetsprodukter från från Vi Vi erbjuder ledande leverantörer. ledande leverantörer.

Med Golvkedjankortet kan du dela upp din betalning upp till 24 månader räntefritt. Räkneexemplet ovan avser månadsbelopp att delbetala, vid köp av Hafa East 600 till kampanjpriset 7.995:- om delbetalat på 24 månader. Aviavg. tillkommer 39 kr/mån.

PÅ ALLA LAGERMATTOR

ETT FÖRETAG I GOLVKEDJAN

KAMPANJPRIS

7.995:ORD. PRIS

10.495:-

Lasarettsgatan 23, Vetlanda Tel 0383-154 66 Öppettider: Mån-fre 10-18 Lör 10-13 Köpmangatan 9, Sävsjö Tel 0382- 140 50 Öppettider: Mån-fre 10-18 Lör 10-13

Öppnar 28 november Allt överskott går till bistånd & socialt arbete

Vi bjuder på tilltugg!

Delbetala din badrumsmöbel räntefritt!

Mejeriet

Skänk mer än en tanke!

Hudvårdskväll med Dermalogica

www.dinskonhet.se

Mejeriet

Vi tar emot kläder, porslin, möbler, böcker och prylar som du vill skänka. Har du större volymer så hämtar vi

Alla produkter 15% rabatt!

HAFA EAST 600 Tvättställskåp med en stor rymlig låda, med mjukstängande lådskenor och med tvättställ i porslin. Spegelskåp med speglar på in- och utsidor samt lysrörsramp och 230 V-uttag. Finns i vit högblank eller snyggt matt svart samt i tre olika bredder.

11

www.mejerietsecondhand.se

VI TACKAR VÅRA KUNDER FÖR ATT FANTASTISKT FÖRSTA ÅR I SÄVSJÖ! Detta firar vi med att byta lokal. Den 24 mars finns vi på Kopparslagaregatan 2. Butiken är full med ettårserbjudande och den 1-2 april bjuder vi på tårta i butiken. Välkomna!

VÅRNYTT FRÅN SVANEFORS I SÄVSJÖ!


12

Vision Höglandet nr 2 - april 2011

– Sorgen kommer alltid att finnas med och ibland kan jag vara deppig, men livet går upp och ner. Det är ju så här det är och det som hjälpte mig igenom den värsta sorgen, det var att hålla mig sysselsatt med jobb. Vi ska alla dö och tyvärr fick min fru dö lite tidigare. Jag är glad att jag fick vara med om att uppfylla hennes största dröm innan hon dog, att gifta sig och få barn. Dogge är troende, men under hela den här perioden kände Dogge Guds närvaro extra starkt. – Visst bråkade jag en del med Gud och blev lite bitter för att han tog min fru ifrån mig. Man får vara vred en stund, men efter ett tag får det vara nog för bitterhet leder ingenstans.

Vad betyder din tro för dig i vardagen?

– Gud har alltid funnits med. I varje mörk tunnel, getto eller gata har jag vetat att det alltid är någon som är med mig. Trots att mina föräldrar aldrig bekänt sig som troende, så har min tro alltid känts naturlig för mig. Som sångare och rappare lever jag ständigt nära andra människor och Gud. Det känns som om Gud har satt mig i den här situationen. Det är mitt kall att underhålla och göra andra glada. Det är mitt ansvar att sjunga för andra, att ge glädje och älska på vägen. Gud har gett musiken som en uppgift till mig. Jag minns vid ett tillfälle när min musiklärare i skolan tog ett hårt tag i mig när jag hade varit busig. Med bestämd stämma sa han: ”Du ska stå på scenen”. I innerstan tycker folk att man är konstig om man tror på Gud, men här i Alby där jag bor är det mer konstigt om man inte tror. Jag tror svenskar tycker det är konstigt eftersom man har det så bra. Man blir sällan pressad till max och är aldrig i en sådan enorm nöd att man har behovet av Gud. Jag vandrar aldrig ensam. Gud ger mig en inre styrka och tröst, speciellt när jag känner mig svag. Det känns typ som om jag har en inre röst som pratar med mig hela tiden.

Är du själv rädd för döden?

– Efter min frus död, är jag mindre rädd. Men visst, när man lever nära någon som inväntar döden kan man bli rädd, fast emellanåt när det är så otroligt mycket jobb kan jag till och med nästan längta efter döden. Vi tror att när vi dör så ändrar sig världen, men vi ska alla dö och allt kommer att fortsätta precis som vanligt. Vår dag är kommen typ. Men jag vill inte slösa bort mitt liv utan fylla det med bra grejer. Själv tänker jag att jag måste skynda mig så att jag hinner så mycket som möjligt.

Vad är det som gör att du lyckas med det mesta du tar dig an?

– Jag har aldrig varit superduktig och inte heller gått någon speciell musikutbildning, men jag har jobbat hårt. Och jag har fått lära mig själv. Jag har fått uppoffra tid och energi, nära och kära har varit tvungna att förstå min passion för musiken. Det har krävts tur, tajming, talang och Gud. Dessutom är man tvungen att vara en entreprenör och kunna förmedla sig själv för att lyckas. – Som barn hade jag en dröm om att få stå på scen och när jag var 17 gick den i uppfyllelse. Då fick vi (Latin Kings, red.anm.) släppa

.....................

en skiva på världens största skivbolag. Jag lever i drömmen och känner bara glädje och tacksamhet. Nästan varje morgon vaknar jag och är glad. Jag tror att många människor inte jobbar med sådant som de verkligen tycker om att göra. Men jag brukar säga att jobbet är min första fru, jag jobbar med det jag älskar att göra.

allt materiellt man kan ha i världen, men det är bara skal. Och de som har hittat något att tro på, som Gud, anses vara konstiga. Det är märkligt.

Vad föredrar du – musik-, tv-, film- eller bokbranschen?

– Jag skulle vilja testa på filmbranschen och några fler skådisroller.

Beskriv din livsstil.

– Raplife typ, mycket tid på resande fot och i studion. Jobbar väldigt mycket helt enkelt..

Pratar du med din dotter om hennes mamma någon gång?

– Inte så ofta nu längre. Men det kanske jag borde…

Hur är du som pappa?

– När jag väl är där så är jag en bra pappa. Frånvaron plågar ständigt mitt samvete. Jag tror de flesta föräldrar känner dåligt samvete för att de jobbar för mycket. Musiken är ju som ett extra barn för mig och så är det bara. När jag och barnen ska göra något tillsammans brukar vi spela spel, gå ut med hundarna eller åka till en leksaks- eller djuraffär.

Vad har du för framtidsdrömmar? – Att fortsätta jobba kulturellt och få uttrycka mig. Jag vill bli ännu mer produktiv. Jag vill föreläsa, ge de unga en tanke, lite kraft att våga satsa på sina drömmar. I Sverige har du råd att satsa på dina drömmar. Jag är bevis på att man kan bli det man vill utan att vara mattegeni. Det är som vi säger på kyrkspråk att gå den smala vägen. Det är lätt att vara kriminell, men svårt att göra rätt för sig. Jag vill att de unga jag träffar ska skapa sina egna drömmar och tankar. Våga förändra. Vi har hög självmordsfrekvens bland unga här i Sverige. Vi tror att vi är bättre än alla andra men mår ändå sämre än alla. Vi har

Foto: Carlos Aránguiz

Det är mitt ansvar att sjunga för andra, att ge glädje och älska på vägen. Gud har gett musiken som en uppgift till mig. Jag minns vid ett tillfälle när min musiklärare i skolan tog ett hårt tag i mig när jag hade varit busig. Med bestämd stämma sa han: ”Du ska stå på scenen”.


......................

Vision Höglandet nr 2 - april 2011

Den SMÅLÄNDSKA fönsterinstallatören

Smålands bästa aprilerbjudande?

rabatt 30% på alla våra fönster både med och utan aluminiumbeklädnad!

Vi säljer småländska fönster med eller utan montage! och i a jd ö n e tt jä r ä i V Kanon! illnad k s r to s ts rk ä m t vinter har de rra året. fö t o m n e rm ä v å p på Höglandet

n

Dragica och Deja

Montaget gick all “ deles kolossalt fort och lätt. Det är det fina, du vet, att slippa allt besvär. “

Rune i Bottnaryd

mycket om “justVifönvisssteter såintedetsjävarlva såså bra med tipsen och idéerna . “

Jimmie och Rebecca på Höglandet

• SMÅLÄNDSKA FÖNSTER MED ELER UTAN MONTAGE • KOSTNADSFRIA HEMBESÖK

Smålandsfönster, Sävsjö • Tel 073-754 1000

www.smalandsfonster.nu

13


14

Vision Höglandet nr 2 - april 2011

.....................

SVERIGEPREMIÄR!

Vi ombesörjer mätning och montering till bra priser

SVERIGEPREMIÄR

för Crawford Garageportar med helt nya motorer och nya färger!

Kampanjpris med

50% rabatt på motorn och på kodlås (värde ca 3000kr) gäller t.o.m. 31 mars

Demodag den 26 mars på Optimera i Vetlanda med representant på plats! Vi bjuder på korv med bröd, dricka och kaffe.

ANEBY Traktorv 4 / 0380-58 46 00 / Månd-fred 06:30-17 / Lörd 9-13 NÄSSJÖ Anneforsv 63 / 0380-55 59 50 / Månd-fred 06:30-18 / Lörd 9-13 TRANÅS Hermelinsg 14 / 0140-38 42 50 / Månd-fred 06:30-18 / Lörd 9-13

EKSJÖ Tuvängsg 2 / 0381-383 60 / Månd-fred 06:30-18 / Lörd 9-13 SÄVSJÖ V Järnvägsg 2 / 0382-59 16 00 / Månd-fred 06:30-18 / Lörd stängt VETLANDA Stålvägen / 0383 – 925 50 / Månd-fred 06:30-18 / Lörd 9-13


......................

Vision Höglandet nr 2 - april 2011

15

Kampanjfinal Massor av eldstäder till nedsatt pris!

JØTUL F162 C

JUST NU! fr kr

656

per månad * Kontant fr 13.900 kr Ord.pris fr 15.400 kr

Erbj. gäller t o m 110331.

SCANSPIS 58-6

JØTUL F 373

JUST NU! fr kr

JUST NU! fr kr

per månad * Kontant fr 22.400 kr Ord.pris fr 24.900 kr

per månad * Kontant fr 17.900 kr Ord.pris fr 20.900 kr

1.026

830

www.eldabutiken.se

Eldabutiken Vetlanda Masking 15, Tel: 0383–46 48 50. Öppet: Må–Ti 14–18 | On Stängt | To–Fr 14–18 | Lö 10–13

* Uppdelat på 23 räntefria delbetalningar. I månadsbeloppet ingår uppläggningsavgift 495 kr, samt administrations-avgift 30 kr/månad. Effektiv ränta 16,45% vid 10.000 kr beräknat på 5 år. Kreditgivare är GE Money Bank.

Skogs- & Jordbruksmaskiner Verkstad och försäljning återförsäljare för NYHET Kom ihåg ATV och beställ utsäde

Återförsäljare Skog & Trädgård

till våren!

• Motorsågar • Hydraulik • Butik • Foder m.m AUKTORISERAD Kom ihåg och beställ SERVICEVERKSTAD utsäde till våren! FÖR MASSEY FERGUSON

Verkstad • Reservdelar • Hydraulik • Foder Gjuterigatan 2 • 575 36 Eksjö • Telefon: 0381-390 00 Maskinförsäljning ELS 0381-159 50 • JOURTELEFON: 0381-39 000 • www.lantbruksservice.se


16

Vision Höglandet nr 2 - april 2011

.....................

Guldjakten 2011 Nu satsar man på guld i Aneby. För att locka kunder till samhällets butiker så startar man Guldjakten 2011. En aktivitet som kommer göra en vinnare till ägare av presentkort värda 10 000 kr. Roger Thure på Däckteam i Aneby berättar mer: – För varje hundralapp du handlar i medverkande butiker så får du ett guldkorn att klistra in i ett Guldkort med plats för 20 guldkorn. Varje fullt Guldkort deltar i utlottningen av en vinst på 10 000 kr i presentkort, förklarar Roger. Guldkorten lämnas in på Fredstorget på Anebydagen den 28 maj senast klockan 14.00. För varje inlämnat Guldkort får man en guldtia.

25 mars - 28 maj 20 11

När utses vinnaren?

Vinn upp till 10.000 kr

– Dragning sker på Fredstorget här i Aneby den 28 maj klockan 15:00. Vinnaren måste vara på plats.

i presentkort

Roger Thure på Däckteam i Aneby, tror att Guldjakten kan få fler att upptäcka alla olika butiker som finns i Aneby.

Deltagande butiker i Guldjakten 2011.

Däckteam i Aneby • UP:s Motorservice • Colorama • Högland Apoteksgruppen • Ane ets Maskin AB by Bil & Däckser vice • Annibris • Fjordma AB Gösta Cederqvist rks Möbler • Konsum • Eklunds Radio • Optimera i Aneby • Torgbutiken • Ica Sup J3 Köket • Torulfs Bilse ermarket rvice • Thimons • Växthuset

Lokal uppvärmning by Bosch

Med de senaste vintrarna i färskt minne är det lätt att inse vad värme och värmekostnader egentligen betyder. Vi rekommenderar effektiv lokal uppvärmning by Bosch. Du kan spara in stora belopp på onödiga värmekostnader. Inte bara när nästa vargavinter infinner sig, utan året runt. Bosch erbjuder ett stort sortiment värmepumpar och solvärmeanläggningar för riktigt lokalproducerad värme. Det gynnar miljön och motverkar dessutom den globala uppvärmningen. Läs mer på www.boschvarme.se eller kontakta någon av våra installatörer nedan.

Aneby: Oscars Rör, 076-774 15 17 Bodafors: Tidlösa VVS, 0380–37 40 65 Eksjö: Sahlins VVS, 076-869 90 96 Stockaryd: Björns Rör AB, 070–530 18 28 Tranås: Värmekällan, 0140–128 75


......................

Vision HĂśglandet nr 2 - april 2011

Annonsera i

Vision HĂśglandet

du ocksü! Tidningen folk läser!

Ring 0382-671 97

N! ESIG NY D STANDA! PRE T! ÖKAD GIMÄRK R E EN r om e Läs m stret pü n nya fÜ y.se wis         

          

    

          

    ��������  ďż˝  ��  �� �� ďż˝  ���  ďż˝  ���� Â?Â?      

    ������

 ďż˝  

     Â?   

����������������������������������������������������������������������

Magnus Ă…kerberg 070-348 77 97 magnus.akerberg@ft.wisy.se

pwc.com/se/vetlanda

Nu fÜrstärker vi vürt kontor ytterligare Vi utÜkar vür kompetens och hälsar vür nya medarbetare Camilla Skogsberg välkommen till oss pü PwC. Camilla är auktoriserad revisor och kommer närmast frün Ernst & Young. Välkommen att kontakta oss i Vetlanda pü 0383-562 80.

17


18

Vision Höglandet nr 2 - april 2011

.....................

Tillbaka i Nässjö! Det anrika företaget Höglandets Markis och Persienn som startades i Nässjö på 60-talet är nu tillbaka i höglandsmetropolen. Bakom företaget finns numera Pär Grönqvist som köpte företaget 1996. Pärs verksamhet var till en början blygsam men snart tog det fart. Pär hade en butik i Nässjö mellan 1999 och 2006 då han flyttade hela verksamheten till nya stora lokaler i Eksjö. – Jag trodde nog att man skulle ta bilen den dryga kvart det tar att ta sig från Nässjö till Eksjö och visst har en stol del av kunderna varit Nässjöbor även under de senare åren, men nu känns det att det är dags att erbjuda Nässjöborna en butik och utställning på plats, förklarar Pär. Verksamheten finns i lokaler mitt emot Shellmacken i Nässjö där Pelaren reklam tidigare bedrev verksamhet. Utställningen är på dryga 100 kvadratmeter och innehåller allt inom solskydd såväl för utomhus- som för inomhusbruk. Markiser av alla sorter, bland annat de populära altanmarkiserna, persienner, plisségardiner, rullgardiner, lamellgardiner, inglasning av uterum, takfönster är en del av det som visas i den nya lokalen. Den 26 mars bjuder Pär med medarbetare in till stor öppningsdag med massor av riktigt bra erbjudanden, överraskningar, kaffe med dopp och annan förtäring.

Niklas Skoog är en av Pärs medarbetare. Niklas kommer att finnas i den nya butiken i Nässjö. Invigningen är lördagen den 26 mars! Den nya butiken finns på Sörängsvägen 14 mittemot Shell-macken i Nässjö.

Hitta rätt i solskyddsdjungeln!

Vi bad solskyddsexperten Pär Grönqvist på Höglandets Markis och Persienn guida oss rätt bland alla nya solskydd som finns på marknaden idag. Det finns idag mängder med olika produkter att fixa till sitt solskydd med och inget av dem behöver ju vara fel. Men om man vill ha en speciell lösning på ett problem som till exempel för varmt i köket, svårigheter att titta på tv, inte mörkt nog i sovrummet, eller att fönstren sitter i taket, är ovanligt breda eller höga, så finns det proffesionell hjälp att få. Vänder du dig till ett solskyddsproffs så får du en massa frågor tillbaka för att du ska kunna få det perfekta solskyddet till just ditt unika problem. På marknaden idag finns det flera olika lösningar på varje problem och i alla prisklasser. En sak är dock helt klar, du får vad du betalar för.

Satsa på något som håller

Ska man ha ett solskydd bör det ju tåla solen, eller hur. UV-klassning och hur ett tyg är infärgat och vävt är helt avgjörande för hur länge det håller färgen. De senaste åren har marknaden exploderat med importerade lågprismarkiser där väven är av polyester som blir vitare och vitare för varje dag den bränns av solen. En acrylväv har inte de bekymren alls och är dessutom möjlig

att impregnera så man kan sitta kvar även om ett ljummet sommarregn faller.

Måttanpassade persienner

Persienner finns ofta att köpa i tillkapade färdiga storlekar där kunden själv får fixa till det sista för att få den att passa. Det andra alternativet, att beställa måttanpassade persienner och samtidigt kunna välja mellan hundratals färger kostar oftast inte mer än några hundra per fönster. Det blir inte så mycket utslaget på 20-25 år för en svensktillverkad produkt som dessutom är monterad av en solskyddstekniker.

Markiser – bra värmeskydd

Markiser är det absolut bästa solskyddet mot värme och kan i gynnsamma förhållanden sänka innetemperaturen med 4-5 grader och i en del fall ersätta/komplettera en luftkonditionering. Driftskostnaden är noll och en markis kan utrustas med motorer, sol- och vindautomatik, fjärrkontroll, tidur och en mängd tillbehör. Att den sen finns i 400 olika färger och mönster gör ibland att valet inte är enkelt. Kontaktar man en solskyddsspecialist så kommer de oftast ut kostnadsfritt och gör en mätning och lämnar pris med eller utan montering. I de fall det behövs ombesörjer de kontakt med elektriker och fastighetsägare för att göra installationen så smidig som möjligt. Då får man dessutom garantier på de, trots allt, dyra produkterna.

Lamellgardiner

Lamellgardiner är den suveräna lösningen

för inglasade uterum och kan enkelt dras ihop i ena kanten och vinklas helt efter solen eller hur man vill ha/begränsa utsikten. Finns i mängder av färger och mönster. Att tänka på vid monteringen är hur dörrpartier används och hur nära golvet de ska hänga. Är dammsugaren framme ofta ska den ju inte behöva fastna i lamellerna.

Trendiga plisségardiner

Plisségardinerna har kommit för att stanna och med dagens moderna fönster när mycket hänger på insidan, är denna smala och färgglada lösning ett bra alternativ till persiennen. För den som vill vara diskret utåt men färgglad inåt så finns det alternativ som är tvåfärgade.

Varför inte grön på insidan och vit mot grannen? Här finns både randiga och prickiga eller mörkläggande att välja på för den kreative.

Rullgardin – klassikern

Rullgardinerna har väl alltid funnits och kommer nog att hänga med ett bra tag till. Nu är den gamla klassikern med fjäder inte den enda lösningen längre utan kan fås inbyggd i kassett, med kulkedja och i takfönster. Nuförtiden så gör den sig bra med motordrift och till och med fjärrkontroll. Dessa är de vanligaste solskydden idag men det finns idag många fler alternativ. Vi behöver bara titta i Tyskland där jalusier är betydligt vanligare än en markis. Än så länge...


......................

Nu är det dax att beställa markiser! Vision Höglandet nr 2 - april 2011

19

GRATIS hembesök med mätning och prisförslag.

Vi har alla sorters sol- och insynsskydd du kan tänka dig.

Rullgardiner

Altanmarkis

I Nässjö

1995:- (Ord.p. 3500:-)

Altanmarkismotor

Persienner

Markiser Plisségardiner

den 26/3

Screen

26/3 INVIGNINGSHELG i Nässjö

massor av ebjudande, kaffe med dopp och övverraskningar

Höglandets Markis & Persienn 0381-140 90

Lamellgardiner

Dukers väg 2, Kvarnarp, Eksjö Tel 0381-140 90 Sörängsvägen 14, Nässjö Tel 0380-190 90

Markiser Plissé Lamell Rullgardin


20

Vision Höglandet nr 2 - april 2011

.....................

Baazar Coffee & Home - Sävsjö Station Öppet helgfria lördagar kl 10-14

Nätbutiken www.baazar.se öppen alla dagar dygnet runt! Telefon 0382-671 67

www.baazar.se

LYKTOR

VACKERT PATINERAT SKÅP K-034 6.660:VINN RESA FÖR TVÅ TILL PEKING HANDLA FÖR MINST 10.000:- PÅ BAAZAR OCH DELTA I TÄVLINGEN

Detta är ett samarbete mellan Baazar Coffee & Home och Lotus Travel. Dragning sker den 31 mars 2011. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Vinsten är en resa till Peking för två och inkluderar flyg och boende. För mer information se www.baazar.se.

Tanghäst H-019 780:-, bordslampa inklusive skärm 875:-, gammal grön blomkruka G-220 180:-. gammal vinkruka (på skåpet) G-210 320:-, antikt brudskåp A-65 9400:-, silkeslampskärm 450:-, rostiga bokstäver i metall 135:-/st, grön bänk med lådor I-157 3330:-.


......................

Vision Höglandet nr 2 - april 2011

21

VITRINSKÅP A-15 6.000:-

VACKERT SKÅP H-163 4.000:-

GJUTJÄRNSLJUSSTAKAR fr. 105:-

LYKTOR

BRICKBORD

KRUKOR

LJUSSTAKAR

PLANTERINGSKRUKOR

GLASKUPOR KRUKOR

TAKLAMPA AV ÅTERVUNNEN PLÅT 995:-


22

Vision Höglandet nr 2 - april 2011

.....................

4-hjulsdrift för folket

(O b e r s t d o r f – T y s k l a n d)

Med tjugoåtta år på nacken får Suzuki Swift räknas till en av bilindustrins verkliga rariteter. Sedan knappt ett år tillbaka har en helt ny Swift sålts som inte bara är snygg utan även säker då bilen kammat hem full pott i Euro NCAP:s krocktester. Som om det inte vore nog så kommer nu den lille japanen med fyrhjulsdrift – vilket är unikt i klassen. Häng med på vift med nya Swift 4X4! Fem generationer och över fyra miljoner tillverkade Suzuki Swift har hunnit passera. Jämfört med gamlingen är den nya modellen nio centimeter längre, men ägarna bjussas även på en ny interiör och i säkerhetsutrustningen inkluderas hela sju krockkuddar samt elektronisk stabilitetskontroll. Nu förstärks säkerheten, men också körglädjen, med fyrhjulsdrift.

Tuff och säker

Vi börjar med att ta ett ärevarv runt testbilen och konstaterar snabbt att utseendet är riktigt tufft, men förvillande likt föregångaren. Fram upplevs japanen som en betydligt större bil och det är först när baksätet provas som småbilen visar sitt rätta format. Instrumenteringen bjuder inte på några obehagliga överraskningar

175/65-14 195/65-15 205/55-16

utan alla reglage sitter exakt där man förväntar sig och kvalitetskänslan upplevs som högre än hos många konkurrenter. Grundutrustningen innehåller snudd på allt: luftkonditionering, cd/radio, elhissar och fjärrstyrt centrallås för att nämna några godisbitar. Laddar man sedan med fyrhjulsdrift så börjar priset på 141 900 kronor. Vi körde bensinfyran på 94 hästar som dricker 0,55 liter milen och enbart släpper ut 128 gram koldioxid, vilket är rekordlågt med tanke på fyrhjulsdriften. Suzuki Swift 4X4 är en prima småbil som tar dig hela vägen fram – utan att protestera.

895:995:1.175:-

Alla priser är inklusive montering!

195/65-15 205/55-16 225/45-17

1.095:1.495:1.995:-

Vi gör ditt bilägande bekvämt och enkelt. Vi hjälper dig med alla däckrelaterade problem som kan uppstå, vi förvarar dina däck på vårt däckhotell och tar även hand om din bils servicebehov. Hos VIANOR åker du till samma verkstad, samma trevliga kundmottagare för alla dina servicebehov - Bekvämt och Enkelt!

Bilservice

Vi har däckhotell och utför hjulinställning

w w w. n a s s j o d a c k . s e

Det Bekväma sättet att ta hanD om Din Bil.

AC-Service

www.vianor.se

Storgatan 71 NÄSSJÖ Tel: 0380-175 25

Sävsjö Hantverkaregatan 0382-103 75

Broms

Däckservice

Däckhotell

Hjulinställning

Olja


......................

Vision Höglandet nr 2 - april 2011

23

”Det lilla företaget med de stora resurserna” Vi förvaltar skogsfastigheter säljer plantor och utför plantering och röjning gallrings och och slutavverkningsuppdrag slutavverk Vi köper gallringssamt leveransvirke

Behöver du hjälp med g? röjning eller planterini b t n a m a D p o l l ö r b t n a m ! a s i s o a t D ak t Kon Be-Ge firar 60 år –

– ia D W

Wtillsammans med VW

er försä r fö Be-Ge är stolta återförsäljare 1av VW sedan BILSTADEN VETLANDA 1951 Värne Skogstjänst AB, Hällarydsvägen 36, Skede 574 93 VETLANDA, SWEDEN Tel 0383-513 50, Fax 0383-513 70, www.varneskogstjanst.se, info@varneskogstjanst.se

Kom och fira med oss. Passa på och köp Be-Ge’s diamantbil Golf. Vi bjuder på dieselmotorn och herr Borg bjuder på skatten! "Här kommer skatteåterbäringen Halleluja"

ATT VARA ELEGANT BEHÖVER INTE VARA DYRT. ELEGANCEPAKET NU 6.400:-* Värde 26.600:• 2-zons helaut. klimatanläggning • CD-stereo med 8 högtalare och AUX-ingång • Dimljus fram • Elfönsterhissar bak

Öppettider: Mån-fre 9-18 Lör 10-13

• Regnsensor inkl. Aut. Nedtonande backspegel (förarsidan) • Farthållare • 16” aluminiumfälgar • Maxi-Dot display

Förmånsvärde 1.050:Leasing 1.010:-/mån

Prislån 1.615:-/mån

ŠkodaOctavia Ambiente fr. 161.500:-

Bränsleförbrukning blandad körning från 7,4 l/100 km, CO2 från 176 g/km. Miljöklass EU5. Skoda Finansiering 36 mån, 30% kontant eller särskild leasingavgift, 41% restskuld 50% restvärde, rörlig ränta STIBOR 90 (eff rta 5,06%). Leasing exkl. moms. Förmånsvärde netto per mån vid 50% marginalskatt. Vi reserverar oss för eventuella tryckfel. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. *Gäller motorerna MPI, MPI MultiFuel, TSI 122, TSI 160, TDI 140 och 4x4 (ej Scout eller TDI 105). Gäller ej DSG.

www.be-ge.nu www.be-ge.nu

Plats för avsändare

Patrik Lööf 0383-46 73 23

Michael Karlsson 0383-46 73 17

Verkstadsg 2, Vetlanda, 0383-46 73 00 V erkstadsg


24

..................... BILSTADEN VETLANDA

Vision Höglandet nr 2 - april 2011

Toyota Avensis kombi 1.8 Business 2010

Utrustning: Säkerhet: Klimatanläggning AAC 2-zons 5 stjärnor Euro NCAP Lättmetallfälgar 16 " Antispinnsystem, TRC Farthållare med hastighetsbegränsare Antissladdsystem VSC+ Regnsensor Airbag x 9 Säkerhet: Dimljus fram ABS med bromskraftfördelare , EBD AAC 2-zons 5 stjärnor Euro NCAP Elektriskt svankstöd förarstol Bromsassistent BA 6" Antispinnsystem, TRC Inredning med Titanliknande detaljer. Bältessträckare med kraftbegränsare fram. astighetsbegränsare Antissladdsystem VSC+ Stereopaket med CD, kan läsa mp3, Aux-ingång, 6 högtalare. Whiplashsskydd fram. Airbag x 9 Bluetooth handsfree ABS med bromskraftfördelareMotor: , EBD Ratt 3-ekrad läder med audiokontroller öd förarstol Bromsassistent BA Elfönsterhissar 1.8 liter Dual VVTi, 147 Hkr. anliknandeFjärrlås detaljer. Bältessträckare med kraftbegränsare fram. CD, kan läsa mp3, Aux-ingång, 6 högtalare. Whiplashsskydd fram. Eljusterbara backspeglar med uppvärmning. ee Utrustning: Säkerhet: Automatiskt avbländbar innerbackspegel. Klimatanläggning AAC 2-zons 5 stjärnor Euro NCAP med audiokontroller Motor: Lackerade stötfångare, bakspegelhus samt dörrhandtag. Lättmetallfälgar 16 " Antispinnsystem, 1.8 liter Dual VVTi, 147 Hkr.TRC Farthållare med hastighetsbegränsare Antissladdsystem VSC+ Färddator

Avensis kombi 1.8 Business 2010

Toyota Avensis kombi 1.8 Business 2010 Regnsensor

Airbag x 9

Dimljus fram ABS med bromskraftfördelare , EBD peglar med uppvärmning. Elektriskt svankstöd förarstol Bromsassistent BA Östra Nygatan, Vetlanda ndbar innerbackspegel. Tel: 0383-76 37 50 Inredning med Titanliknande detaljer. Bältessträckare med kraftbegränsare fram. Komplettpris: gare, bakspegelhus samt dörrhandtag. Öppet: Måndag - fredag 9-18,Whiplashsskydd lördag 10-14 Mikael Andersson Lukas Andersson Stereopaket med CD, kan läsa mp3, Aux-ingång, 6 högtalare. fram.

Njudungs Bil

238.000:-

0383-763750 Vetlanda Bluetooth handsfree 070-2663750 www.njudungsbil.se Ratt 3-ekrad läder med audiokontroller Motor: Elfönsterhissar 1.8 liter Dual VVTi, 147 Hkr. Fjärrlås Eljusterbara backspeglar med uppvärmning. Automatiskt avbländbar innerbackspegel. Lackerade stötfångare, bakspegelhus samt dörrhandtag. Färddator

0383-763750 073-5030987

00:- Kampanj på

Style Edition!

Komplettpris:

238.000:-

Utrustning: Säkerhet: Klimatanläggning AAC 2-zons 5 stjärnor Euro NCAP Lättmetallfälgar 16 " Antispinnsystem, TRC Farthållare med hastighetsbegränsare Antissladdsystem VSC+ YARIS 1,33Airbag x 9 Regnsensor Dimljus fram ABS med bromskraftfördelare , EBD EDITION PLUS Elektriskt svankstöd förarstol Bromsassistent BA Inredning med Titanliknande detaljer. Bältessträckare med kraftbegränsare fra Stereopaket med CD, kan läsa mp3, Aux-ingång, 6 högtalare. Whiplashsskydd fram. Bluetooth handsfree Ratt 3-ekrad läder med audiokontroller Motor: Elfönsterhissar 1.8 liter Dual VVTi, 147 Hkr. Fjärrlås Eljusterbara backspeglar med uppvärmning. Automatiskt avbländbar innerbackspegel. Lackerade stötfångare, bakspegelhus samt dörrhandtag. Färddator

Går ej kombinera med andra avtal och rabatter

Vetlandapaket 1:

5-d

139.900 kr

ord pris 151.900 kr Vinterhjul samt metalliclack: 0:-

(värde 13.800:-)

med andra avtal och rabatter

.se

Toyota Avensis kombi 1.8 Business 2010

Går ej kombinera med andra avtal och rabatter

Vetlandapaket 1:

Vetlandapaket 2:

0:- och Glastak metalliclack: Style Edition-paketVinterhjul samt metalliclack: 238.000:0:Vetlandapaket 1: Vinterhjul samt metalliclack:

Köp en Avensis Business, bensin eller diesel, så kan du köpa Style Editionpaketet till kampanjpris. Passa på!

www.toyota.se

Avensis Touring Business från 241.400 kr

www.toyota.se

Tillägg för Style Edition 6900 kr (ordinarie pris 25.800 kr) Tillägg för dieselmotor 8500 kr (ordinarie tillägg 22.900 kr)

et: (värde 13.800:-)

0:-

AURIS 1,6 PLUS 5-d

(värde 12.400:-) • Navigation TNS510 (värde 13.800:-) med backkamera ord pris 179.600 kr (gäller till och med 2010-01-15) • Kromlist bak och på grVetlandapaket 2: ill Glastak och metalliclack: 0:• TitanGlastak iumkonsol och metalliclack: (värde 12.400:-) Går ej kombinera med andra avtal och rabatter • Krom(värde ad ring ru12.400:-) nt dimljus Vetlandapaket 1: (gäller till och med 2010-01-15) • Mörktonade rutor Vinterhjul samt metalliclack: 0:(värde 13.800:-) (gäller till och med 2010-01-15) • 16” lättmetallfälg Vetlandapaket 2: i ny design Glastak och metalliclack: 0:(värde 12.400:-) • Kromade sidolister (gäller till och med 2010-01-15)

Vetlandapaket 2:

169.900 kr

0:-

Först till kvarn! KampanjVi kan Toyota!priser på Yaris och Auris. www.toyota.se

Vi kan Toyota!

www.toyotavetlanda.se Vi kan Toyota! www.toyotavetlanda.se www.toyotavetlanda.se

Komplettpris:

Bil & Motor i Vetla Vi kan Toyota!

Bil & Motor i Vetlanda AB 2, Vetlanda, Lilla Nygatan Bil & 038 Motor Lilla Nygatan 2, Vetlanda, 0383-76 11 30 www.toyotavetlanda.se

Bil & Motor i Vetlanda AB Lilla Nygatan 2, Vetlanda, 0383-76 11 30

Lilla Nygatan 2, V


...................... BILSTADEN VETLANDA

Vision Höglandet nr 2 - april 2011

25

r-designPAKET nu 19.900:-

GÄLLER NÄR DU KÖPER ny VOLVO V70 T.O.M. 13/2

Volvo V70 T4 180Hk R-design

277.900:-

Volvo V70 2,5FT 231 Hk R-design

299.900:-

Bil & Motor med sikte på nöjda kunder! Morgan Johansson på Bil & Motor i Vetlanda har anledning att vara glad. 2010 blev det bästa året i hans karriär när det gäller nybilsförsäljning av hans favoritbil, Toyota. De ligger nu på en 9:e plats i Sverige avseende personbilsförsäljning av Toyota. Därmed har man den dubbla marknadsandelen jämfört med landssnittet.

Nu kan du köpa Volvos absolut sportigaste paket till ett riktigt attraktivt pris till Volvo V70. Där ingår är bl.a. sportratt, sportsäten, R-Design klädsel i läder, aluminiumhjul, sportpedaler, blå instrumenttavlor för hastighets- och varvräknare och exteriöra detaljer i sidenmatt metallfinish.

Välkommen!

FÖRBR. L/100 KM BL. KÖRN. MAN: 5,5–8,8. CO2 G/KM: 144–219. (V70 D3 – V70 2.5FT). MILJÖKLASS EURO 5 ERBJUDANDET GÄLLER T.O.M.13/2 2011.

Volvo. for life

Direkttelefon Säljare

Magnus Green GAGNATKarlbergs - BEGAGNAT - BEGAGNAT - BEGAGNAT Bilaffär i Vetlanda AB

Industrigatan 31, Växel 0383-596 00

t

kr

0 kr kr f,

0 kr kr

are,

kr

kr

ok,

0 kr

Peugeot 406 1,8st kombi Kombi - 02 www.karlbergsbil.se

Renault Kangoo 1,4 Transportbil - 02

Vit, 5.300 mil, Fjärrstyrt c-lås, Motorvärmare, Stereo, Nya Honda Jazz med Magic Seats ger dig 180 olika Svensksåld, AC, Verkstadsinredning............59.000 kr + MOMS

Saab 9-5 2,0T Sedan - 99

sätt att få plats med allt i livet. Den finns också som

Audi A4 2.4 Avant Kombi - 03

Honda-helg 19-20 marskr 137.800

Fjärrstyrt c-lås, LM-fälgar................................................ 139.000 krnya Jazz rymmer flerAirbag, överraskningar än så. Svart Hybrid. 14.100Men mil, ABS bromsar, ACC, Antisladd, CD,

Volvo S80 2,4 business Sedan -02

Kom gärna inLM, i helgen och provpacka så får du se. Elhissar, Elspeglar, Stolvärme fram mm.............

Lanseringsränta 1%* Champagne 19.300 mil, ACC/Klimatanläggning,BMW Drag,320 Elhissar Touring Kombi - 02 Svart, 5.100 mil,kr ABS, ACC, Airbag, CD, Elhissar fram och bak, En fram och bak, Farthållare, Fjärrstyrt c-lås................. 104.800

ägare, Farthållare, Fjärrstyrt c-lås, LM.........................159.700 kr

Citroën C3 1,6 isx Sedan - 03

Honda-helg

Blåmet, 6.700 mil, ACC, Avtagbar dragkrok, Farthållare, 19-20 mars Fjärrstyrt c-lås, LM-fälgar, Skinnklädsel......................... 98.800 Lanseringsränta 1%*kr

Våra öppettider Måndag - Fredag 10.00-18.00 Lördag 10.00-13.00

för vår del är de fyrhjulsdrivna transportfordonen.Sedan 2009 har försäljningen ökat med hela 200% och efterfrågan har fortsatt öka så här långt in på 2011. Vi ser fram emot att även under 2011 ta emot kunder från hela småländska höglandet och göra dem fullständigt nöjda, avslutar Morgan.

BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ

Pris från 1 kr. Månadskostnad från 1 kr/mån*

Kjell

Pris från 1 kr. Månadskostnad från 1 kr/mån*

Royal blue pearl, 0 mil.....................................................253.800 kr Saab 9-5 2,0T Sedan - 99 Grönmet, 9.600 mil, ABS, ACC, Airbag, C-lås, CD-stereo, Elhissar Honda CR-V 2.0 BEGAGNAT Elegance Aut SUV - 07 I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA fram och bak, Elspeglar, Farthållare, LM-fälgar........... 98.500 kr Green tea metallic, 425 mil, Automat, 4WD, ABS, ACC, Airbag f, Antisladdsystem, Antispinn, C-lås, CD........................ 259.900 kr Skoda Octavia 1,6i Sedan - 01Kombi -03 ...........123.900 kr Chevrolet Epica 2.0 LT Sedan -07 ...................119.900 kr Mercedes-Benz 200 C200 Honda Civic 1,6 Halvkombi - 01 Silver met, 11.200 mil, AC, CD-stereo, Dragkrok, Fjärrstyrt c-lås, BMW 116 Halvkombi -07 ..................................139.900 kr Mitsubishi Outlander 2.4 Sedan -06 ............ 129.900 Silvermet 13.800 mil, AC, CD, Drag, Fjärrst. c-lås........78.300 kr Motorvärmare....................................................................... 71.700 kr kr Honda CR-V-2,2 kr Opel Honda Jazz Halvkombi 05diesel eleg Kombi -07 ........209.900 Suzuki Baleno 1,6 2.0DTI KombiCOMBI - 02 -99 .........................25.900 kr Omega Silvermossmetalic, 5.100 mil, Airbag, CD, Elhissar En ägare, Grönmet, 8.500 mil, ABS, AC, Airbag, C-lås, CD, Dragkrok, Honda Accord 2.2CDTi Tourerfram, Kombi -06 ...129.900 kr 9-3bak, 2.0TElspeglar, ARC 210hk Cab -06 ..................174.900 Fjärrstyrt c-lås, Svensksåld, ACC...................................107.800 kr Elhissar Saab fram och Spoiler bak.............. 73.800 kr kr

Ford Focus 2.0 HGV Kombi - 99

ABS bromsar, ACC/Klimatanläggning, Silver 10.800 mil, AC, CD-stereo, Dragkrok, Peugeot 206 SW 1.6Airbag, KombiAntispinn, -03 .........................64.900 kr met, Volkswagen Eos TSI160 Exclusive Cab -10..284.800 kr CD-stereo, Elhissar fram och bak, Elspeglar.............132.000 kr Fjärrstyrt c-lås, LM-fälgar................................................139.000 kr

Vit, 14.900 mil, Diesel, ABS, Dragkrok, Elhissar fram, Elspeglar, Svensksåld, Verkstadsinredning...................69.000 kr + MOMS Ljusgrön 11.607 mil, AC, Airbag förare, C-lås, CD-stereo, Elhissar fram, LM, Motorvärmare, Stolvärme fram....................61.500 kr

Ford Focus kombi -99

Grön met, 13.200 mil, AC, C-lås, CD-stereo, Elhissar fram, Motorvärmare.......................................................................59.800 kr

Roger

Ford Mondeo Ambiente 2,0i Halvkombi - 00

Svart, 7.400 mil, ABS, AC, Airbag förare, C-lås, CD-stereo, Drag, Elhissar fram, LM-fälgar, Spoiler bak..............................72.800 kr

Koltorpsgatan 1, Nässjö

Honda Accord Sedan Erbjudandet gäller 11–31 mars 2011 från Honda Finans: Effektiv ränta inklusive ordinarie avgifter 1%. Baserat på 1% kontant, 1% restvärde. Löptid 1 mån. Årsränta 1% -(1).00 Räntan kan komma att justeras beroende på Honda Finans 0380-189 00 kr Grön met 7.800 CD,eller Elhissar, Fjärrst. c-lås...... 85.800 upplåningskostnad. Bränsleförbr. bl. körning 4,5–5,6 l/100 km, CO2 104–129 g/km. Miljöklass Euro 5, Euro 5/Elhybrid. Går ej att kombinera med andramil, avtal,AC, kampanjer rabatter. Reservation för eventuella tryckfel. www.honda.sekr Honda Accord 1,8 Sedan - 00 Verkstadsgatan 3, Vetlanda Silver met. 8.900 mil, AC, C-lås, CD-stereo...................82.800 kr n1 H O N D A PÅ H Ö G L A N D E T Honda Accord 2,4 KombiTel - 06 kr 0383-24 69 00 Svartmet, 2.480 mil, Automat, ABS, Drag, Elhissar, Eltaklucka, En ägare, Farthållare, Fjärrstyrt c-lås, Färddator, LM-fälgar, Rails, Sidoairbag, Spoiler bak, Svensksåld, ACC..................229.800 kr

Honda Stream 2.0 7-sits Minibuss -01.............79.900 kr Toyota Avensis Honda Jazz 1,4 Halvkombi - 06 Toyota RAV4 SUV - 011.8 Kombi -10 .........................199.900 kr

Honda Ridgeline Transportbil - Flak - 06

Ljusblåmet, 2.300 mil, Automat, 4WD, ABS bromsar, Dragkrok, Fjärrstyrt c-lås, LM, Moms tillkommer........................299.000 kr

Hyundai Coupe 2,7 Sportkupé - 04

Honda Accord 2.0 Sport Sedan -07

Milano red, 0 mil, ACC, Airbag, Antisladdsystem, Antispinn, CD, Elhissar fram och bak, Elspeglar, Farthållare, Fjärrstyrt c-lås,

Volvo S80 2,4 business Sedan -02

Biluthyrning

Champagne 19.300 mil, ACC/Klimatanläggning, Drag, Elhissar fram och bak, Farthållare, Fjärrstyrt c-lås.................104.800 kr

Avis Nässjö 0380-138 22 Mörkblåmet 3.100 mil, ABS, ACC, Airbag, CD-stereo, Elhissar

Avis Vetlanda 0383-105 75

fram, Fjärrstyrt c-lås, LM-fälgar, Skinnklädsel..........165.200 kr

Mazda 626 2,0 Halvkombi - 00

Våra Röd,öppettider 12.200 mil, ABS bromsar, AC, C-lås, CD-stereo, Elhissar fram och bak, LM-fälgar, Motorvärmare................................. 76.500 kr Höglandets Måndag - fredag Mercedes-Benz E 240 Avantgarde Kombi Bilservice 10.00-18.00 Svart, 18.300 mil, Automat, ABS, ACC, Airbag, C-lås, CD, Drag, Elhissar, Elspeglar, Farthållare, LM, Servo..................110.000 kr Lördag Mercedes-Benz ML 430 Kombi -01 Tel 0380-198 00 Silvermet 12.400 mil, Automat, 4WD, ABS, AC, Airbag, CD, Drag, 10.00-13.00

Våra öppettider Måndag - Fredag 10.00-18.00 Lördag 10.00-13.00

2011-03-10 11:14:58

Elspeglar, Farthållare, LM, Skinnklädsel.....................196.500 kr

Koltorpsgatan 1 Nässjö • 0380 -189 00 Nissan Almera Halvkombi - 00 röd, 14.800 mil, AC, CD-stereo, Dragkrok..........74.800 kr Accord 2,4 aut Sedan - 06 Se merMörk bilar på www.erbil.se www.erbil.se Honda Silvermet, 650 mil, Automat, ACC, Antisladdsystem, CD-stereo, Nissan Almera Tino Sedan - 01 Elhissar, Elspeglar, Elstol förare, Farthållare, Fjärrstyrt c-lås, Färddator, LM-fälgar, Svensksåld ................................244.000 kr

1

– Ett segment som ökat anmärkningsvärt

Citroën Jumper 2,5tdi Transportbil - 00

Erbjudandet gäller 11–31 mars 2011 från Honda Finans: Effektiv ränta inklusive ordinarie avgifter 1%. Baserat på 1% kontant, 1% restvärde. Löptid 1 mån. Årsränta 1% (1). Räntan kan komma att justeras beroende på Honda Finans pplåningskostnad. Bränsleförbr. bl. körning 4,5–5,6 l/100 km, CO2 104–129 g/km. Miljöklass Euro 5, Euro 5/Elhybrid. Går ej att kombinera med andra avtal, kampanjer eller rabatter. Reservation för eventuella tryckfel. www.honda.se

kr

Ökat med 200%

Vi har tänkt på allt.

kr

rt

begagnatgarantier som löper upp till 8 år eller 15 000 mil. Detta i kombination med en erkänt god kvalitet och driftssäkerhet bidrar till märkets höga andrahandsvärde.

Alfa Romeo 159 1,9 JTDM Sedan -06............149.900 kr Honda Accord 2,2 diesel Sedan -09 ..............219.900 kr - BEGAGNAT - BEGAGNAT - BEGAGNAT - BEGAGNAT - BEGAGNAT - BEGAGNAT Ford Cougar 2,5 aut coupè Halvkombi -99 ...36.800 -krBEGAGNAT Honda Jazz 1,4 comfort Halvkombi -11 ......149.900 kr Kom gärna in i helgen och provpacka så får du se. Skoda Octavia 1,6i Sedan - 01 Honda CR-V 2,0 Kombi -06 ...............................119.900 kr Hyundai i30 1,6 M5 Halvkombi -08 ...............129.900 kr Silver met, 11.200 mil, AC, CD-stereo, Dragkrok, Fjärrstyrt c-lås, 2,0 Kombi -08 ..........................129.900 kr Mercedes-Benz Honda CR-VHonda SUV - Accord 05 Peugeot 406 1,8st kombi - 02 -10 ...........299.900 kr C 180Kombi CGI Kombi Motorvärmare....................................................................... 71.700 Audi A3 1.6 kr 5D Halvkombi -01 Silver met, 6.700 mil, 4WD, AC, CD-stereo, Dragkrok, Fjärrstyrt Silver, 7.400 mil, ABS, AC, Airbag, C-lås, Drag, Mörkgrön met 15.400 mil, ACC, Airbag, Antisladdsystem, C-lås, Suzuki Baleno 1,6 Kombi - 02 Honda CR-Z 1,5 GT Sportkupé -11 ................239.900 kr Mazda MPV 2,0 td Kombi -03 .............................89.900 kr c-lås, LM-fälgar, Motorvärmare..................................... Elhissar, LM-fälgar, Motorvärmare, Servo, 179.900 kr CD-stereo, Elhissar fram och bak, Elspeglar.................83.000 kr Grönmet, 8.500 mil, ABS, AC, Airbag, C-lås, CD, Dragkrok, eleg aut Kombi-10.............. 298.800 kr Nissan X-Trail 2,0 Kombi -02 ...............................79.900 kr Svensksåld, cd-växlare...................................................... 84.500 kr Honda CR-VHonda 2.0 ESCR-V Aut2,2 SUV - 03 Audi A4 1,8TkrQattro Kombi - 00 Elhissar fram och bak, Elspeglar, Spoiler bak.............. 73.800 Renault Kangoo 1,4 Transportbil 02 Silver 9.100 mil, Automat,E-240 4WD, ABS, Airbag, CD-stereo, Röd, 8.000 mil, ABS, ACC/Klimatanläggning, Airbag, C-lås, Mercedes elegAC, -02 ...................................139.000 kr Toyota Avensis 1,8 Kombi -10-.........................199.900 kr Toyota RAV4 SUV - 01 Dragkrok, Elspeglar, Extraljusbåge, m........................154.900 kr Vit, 5.300 mil, Fjärrstyrt c-lås, Motorvärmare, Stereo, Nya Honda Jazz med Magic Seats ger dig 180 olika CD-stereo, Drag, Elhissar, Elspeglar, LM, Rails........... 109.900 kr 1,6 enjoy -07 ................99.900 kr Volvo 2,5t aut Kombi -0559.000 ..........................109.900 Silver met, 10.800 mil, AC, CD-stereo, Dragkrok, Svensksåld, AC,V70 Verkstadsinredning............ kr + MOMS kr sätt att få plats med allt i livet. Den finns också som Honda CR-VOpel 2.0 Astra Elegance SUVHalvkombi - 07

kr

kr

går bra, även begagnathandeln rullar på, säger Morgan. Nyare och fräscha begagnade bilar omsätter vi snabbt. Vad är det då som gör att Toyota är så populära och att ni lyckats så bra? – För det första så vill jag lyfta fram alla våra 13 anställda på Bil & Motor som alla gör ett kanonjobb. Vi har under många år jobbat mot att se till att hålla en hög servicegrad, säger Morgan. – Just nu genomgår hela företaget inklusive personal en certifieringsprocess inom alla områden för att ytterligare stärka vår position i målet mot fullständigt nöjda kunder, fortsätter Morgan. En annan faktor som vi vet lyfter hela Toyota-märket är att vi har marknadens generösaste

Grönmet, 9.600 mil, ABS, ACC, Airbag, C-lås, CD-stereo, Elhissar Hybrid. Men nya Jazz rymmer fler överraskningar än så. fram och bak, Elspeglar, Farthållare, LM-fälgar........... 98.500 kr- BEGAGNAT - BEGAGNAT BEGAGNAT

am

kr

Vi har tänkt på allt.

Silver, 7.400 mil, ABS, AC, Airbag, C-lås, Drag, Elhissar, LM-fälgar, Motorvärmare, Servo, Svensksåld, cd-växlare......................................................84.500 kr

kr

ag,

0383-596 11 0383-596 14 0383-596 13 0383-596 22

Dragoljub Petkovic Niclas Bergström Hans Wigelius

– Det är inte bara nybilsförsäljningen som

Silver, 11.275 mil, Dragkrok, Elhissar, Motorv..............75.000 kr

Opel Astra 1,6 aut Halvkombi - 06

2011-03-10Gråmet 11:14:58 736 mil, Automat, ABS, AC, CD, Drag, Elhissar fram, En ägare, Fjärrst. c-lås, Färddator, LM...............................143.800 kr

Peugeot 307 xs2,0 5 dr Halvkombi - 02

Kjell

Martin

Jan-Åke Roger


26

Vision Höglandet nr 2 - april 2011

.....................

Bättre på alla sätt

(P a l e r m o – I t a l i e n)

Efter sju år är det äntligen dags för en ny Audi A6 som med innovativa funktioner och betydligt snålare motorer siktar på att klå sina konkurrenter i det hårdnande premiumsegmentet. Inför vårens lansering begav vi oss till Sicilien för att klämma, känna och köra utmanaren till BMW:s 5-serie och Mercedes E-klass. Frågan är om ”sexan” blir klassens nya måttstock? Nu är det äntligen dags att få reda på svaret! När vi landar i Palermo har mörkret redan lagt sig. Bilarna står uppradade och efter en kort demonstration är det dags att ta sig till det hotell som över natten ska bli vår hemvist. Snart börjar regnet falla, trafiken tilltar och innan vi vet ordet av så har färden nått sin slutdestination på öns sydvästra strand. Intryck, åsikter och känslor? Vi återkommer till det – först är det nämligen hög tid att detaljstudera Audis senaste bilmodell.

Rikligt utrustad

Till det yttre är det inte svårt att se släktskapet till Audis syskon. Ögat fokuserar genast på bilens stora grill, skarpa skuldror och de karakteristiska strålkastarna som innehåller ett helt nystan med 24 lysdioder. Nya A6 känns exklusiv, vilket också bevisas när vi äntrar

kupén. Mer benutrymme, 530 liters bagage och en minst sagt läcker instrumentpanel gör att sedanversionen (Avant lanseras först efter sommaren) nästan kan misstas för en A8. Prolinepaketet ingår som standard vilket betyder farthållare, regnsensor, multifunktionsratt, klimatanläggning och däcktrycksövervakning. Är det inte nog så finns en lång tillvalslista som berör allt från fickparkeringshjälp till internetuppkoppling, luftfjädring, adaptiv farthållare och system som styr bilen in i rätt fil om du är ute och vinglar. Eller varför inte ett audiosystem signerat Bang & Olufsen på 1 300 watt som genererar välljud utöver det vanliga?

Hybrid på gång

Efter en god sömn låter vi storsäljaren, nya dieselfyran A6 2,0 TDI (339 000 kr), bekänna

färg. På de Sicilianska landsvägarna rullar bilen tyst och komfortabelt, den sexväxlade lådan känns exakt i sina slag, 0-100 km/h fixas på respektabla 8,7 sekunder och tittar vi på färddatorn kan vi notera halvlitern diesel per mil. Inte illa, speciellt inte med 177 hästar och 380 Newtonmeter under huven. Dieselsexan 3,0 TDI finns i två utföranden på 204 (419 500 kronor) respektive 245 hästkrafter (470 000 kronor) – vi provkörde den senare som har både S tronic och fyrhjulsdrift. Motorn är anmärkningsvärt tyst medan dubbelkopplingslådan och quattro-systemet arbetar i perfekt harmoni längs de slingringa bergsvägarna.

Hundrastrecket nås på sex sekunder medan maskinen klarar sig på låga 0,6 liter milen. Bortser vi från nämnda dieslar kan nykomlingen naturligtvis även beställas med bensinsexor på 204 (402 600 kronor) respektive 300 hästar (473 000 kronor), vilka kompletteras av en bensinhybrid nästa år. Sammantaget finns inga tvivel om att nya Audi A6 har blivit bra mycket bättre, men blir den ditt val? Ja, det är upp till dig!

Tekniska data för Audi A6 2,0 TDI Proline Motor: 4-cyl dieselmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cylinder. Max effekt: 177 hk vid 4 200 varv/minut. Max vridmoment: 380 Nm mellan 1 750 och 2 500 varv/minut. Kraftöverföring: Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell. Fjädring: Skruvfjädring och krängningshämmare runt om. Fram: fjäderben med undre och övre triangellänk. Bak: multilänkaxel. Styrning: Kuggstång med elmekanisk servo. Vändcirkel 11,9 meter. Bromsar: Ventilerade skivbromsar fram och bak. ABS. ESP. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 291, längd 492, bredd 187, höjd 146. Tjänstevikt ca 1 750. Bränsletank 65 liter. Prestanda: Toppfart 228 km/h. Acceleration 0-100 km/h 8,7 sek. Förbrukning/miljö: 4,9 liter per 100 km under blandad körning. CO2: 129 g/km. Pris: 339 000 kronor.

Plus för...

Minus för...

+ Låg ljudnivå och hög detaljkvalitet - Svårt att nå bagaget längst in i skuffen + Känns nästan som en Audi A8 - Många kryss bland tillvalen blir dyrt + Läcker instrumentpanel + Trevlig körkänsla


......................

Vision Höglandet nr 2 - april 2011

27

Mercedes-Benz SLK 200 -05 13.900 mil, blå 189.500 kr Volvo V50 2.0D -07 14.150 mil, vit 119.900 kr Volvo V70 2.4D -07 18.400 mil, blåmetallic 124.500 kr

Fungerar din BMW som en BMW?

Är din BMW en BMW?

Din kompletta gummiverkstad!

Alla delar i en BMW är omsorgsfullt utvecklade för total perfektion. Och det finns inga genvägar. dig till BMW Service, Originalreservdelar och OriginalAlla delar i en BMW Håll är omsorgsfullt utvecklade för total perfektion. Och det tillbehör, säkerställer du att din BMW förblir 100% BMW. finns ingaså genvägar. Håll dig till BMW Service, Originalreservdelar och Originaltillbehör, så säkerställer du att din BMW förblir 100% BMW.

Däck och fälg till: • • • • •

Personbilar Lastbilar Industri Lantbruk Skogsbruk

Fo<;?==5>D9<<>9612 2=GCUbfYSU

>YVQR

Fy\[_]]U^DY\\

8Q^dfUb[QbWQdQ^# 1e[d_bYcUbQT 8CQo^FdfCU:b[tQbUW# 4Y^1e[d_bYcU cUTQ^!)'' Co#F(C":! t" '$% bQTU #("!"'$% 2 =GCUbfYSU 0ddUU\Y\QYQS S__] ] ^^YVYQVQRR^^0

`{8�W\Q^TUd

DIN BEGAGNATHANDLARE THANDLARE I NÄSSJÖ!

Begagnade bilar med upp till 12 månaders garanti! www.adolfssonbil.se

Handla dina däck nu – betala ett däck i månaden! Dela upp betalningen med Däckteam-kortet!

Niclas

Som kund hos oss kan du fylla dina däck med nitrogen. Livslängden på däcken ökar med upp till 25 % och bränsleförbrukningen sjunker med upp till 5 %.

Däckservice i Aneby Tel: 0380-405 70 Jour: 0380-405 70 Öppettider: mån-fre 07.00-16.30 vet vilka däck du behöver


28

Vision Höglandet nr 2 - april 2011

.....................

Bultar hjärtat för Jetta?

(N i c e – F r a n k r i k e)

Volkswagen Jetta har knappast fått blodet att svalla hos landets bilentusiaster – men nu ska det bli ändring på det. Modellen föddes redan 1979 men slog aldrig riktigt igenom på våra breddgrader trots att tyskarna försökte byta namn till såväl Bora som Vento. I det stora landet i väst, USA, är dagens testvagn däremot den mest sålda europeiska bilen. Visst är det märkligt och nu återstår bara frågan: bultar våra hjärtan för nya Jettan? Nej, det är inga sensationella linjer tyskarna presenterar men den fula ankungen har blivit en vacker svan med betydligt fräschare och sportigare utseende. Jetta är tänkt som en volymbil på många marknader, inte minst den viktiga amerikanska, och då gäller det att inte sticka ut hakan för mycket. Men visst finns tydligt Volkswagen-DNA i formen som har drag av både nya Passat och Phaeton.

Elegant comeback

Alla nya bilar har en tendens att växa och nya Jetta är inget undantag. Vad sägs om nio centimeter på längden och sju mellan hjulaxlarna? Detta gör modellen till den största Jettan hittills med sina 464 centimeter, vilket lovar gott. Kupén är äntligen rejält femsitsig och bjuder på en trevlig interiör med ett stort urval av inredningsdetaljer och färger. Instrumenter-

ingen känns igen från flera koncernsyskon och följer tyskarnas standard, vilket innebär mer funktionalitet än fantasi. Körställningen går att justera efter de flestas behov och stolarna är lagom hårda i stoppningen. Dessutom har komforten i baksätet blivit påtagligt bättre bland annat genom att benutrymmet ökat. Jetta kan därför fungera som en rymlig sedan men även praktisk ”lastbil” med tanke på det rekordstora lastutrymmet på 510 liter.

sörplar i sig 0,42 liter milen och släpper ut 109 gram koldioxid per kilometer. ”Danke schön” säger bilägarna som därmed slipper betala fordonsskatt i fem år. Maskinen är smidig, relativt tyst och klarar hundrastrecket på 11,7 sekunder samtidigt som toppfarten är 190. Den handjagade lådan är femväxlad men det går att köpa till DSG, alltså tyskarnas dubbelkopplingslåda. Köregenskaperna känns trygga längs serpentinvägarna ovanför den franska Rivieran och bjuder inte på några obehagliga

överraskningar. Fjädringen ligger åt det sportigare hållet vilket påverkar komforten, ”men kunderna uppskattar detta” säger pr-folket. Om man tänker tillbaka på Volkswagen Jetta så får säkert vissa kufiska minnen på hjärnan men nu är det strålande utsikter som gäller!

Strålande utsikter

Under huven erbjuds fyrcylindriga turbomotorer: bensinare på 160 (219 900 kronor) respektive 200 hästkrafter (239 900 kronor) samt dieslar på 105 (229 900 kronor) respektive 140 (239 900 kronor). Vi testade den förväntade storsäljaren, vilket är den minsta dieselspisen med start/stopp-funktion som

Tekniska data för Volkswagen Jetta 1,6 TDI 105 BMT GT Motor: 4-cyl dieselmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cylinder. Max effekt: 105 hk vid 4 400 varv/minut. Max vridmoment: 250 Nm mellan 1 500 och 2 500 varv/minut. Kraftöverföring: Motorn fram, framhjulsdrift. 5-växlad manuell. Fjädring: Skruvfjädring och krängningshämmare runt om. Fram: fjäderben med triangellänk. Bak: multilänkaxel. Styrning: Kuggstång med elektromekanisk servo. Vändcirkel 11,1 meter. Bromsar: Skivbromsar fram och bak. ABS. ESP. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 265, längd 464, bredd 178, höjd 145. Tjänstevikt 1 395. Bränsletank 55 liter. Prestanda: Toppfart 190 km/h. Acceleration 0-100 km/h 11,7 sek. Förbrukning/miljö: 4,2 liter per 100 km under blandad körning. CO2: 109 g/km. Pris: 229 900 kronor.

Plus för... + Bra utrymme och komfort + Riklig standardutrustning + Stort bagageutrymme + Miljöklassad motor

Minus för...

- Anonym formgivning - Hård fjädring


......................

Vision Höglandet nr 2 - april 2011

29

.. .. KoP ERA DaCK HOS XTREME AUTOCENTER EU-moped rekond! NOX DUEL 50 SM Massor av erbjudande på sommardäck och fälgar!

Få din bil ompysslad efter vintern. Vi har allt inom rekonditionering för bilar.

Vi har däckförvaring! Första säsongen gratis.

Nu endast

24. 995 kr

XTREME AUTO CENTER

Parallellgatan 2, Sävsjö - 0382-123 43 Bilar, däck. rekond & reservdelar 070-696 86 45 / 070-885 33 08

O

Kolla in var heta hemsida: www.xtremeautocenter.se

Förslag på skylt till Calles Motor & Däck 3000 mm

1400 mm

www.xtremeautocenter.se

Vi har de flesta märkena på marknaden.

Vi utför maskinpolering, vaxning, klädseltvätt, lackskydd, invändig rekond, luktborttagning.

Pris: 3280 kr ex moms


30 38 38

Vision Höglandet nr 2 - april 2011 Vision Höglandet nr 2 - april 2010

..................... ......................

Från planta till hus! Från planta till hus! TIMMERHUS med laxknut TIMMERHUS med laxknut

• Komplett sågverk och tillverkning av timmerhus. Vi säljer även virke och ved. Komplett sågverk skogsvård, och tillverkning timmerhus. • Allt inom modern såsomavavverkning, Vi säljer plantering även virke och och gallring. ved. röjning, llt inom modern skogsvård, såsom avverkning, Kolla in vår nya hemsida www.anebytimber.com röjning, plantering och gallring.

Kolla in vår nya hemsida www.anebytimber.com

Barkäng mellan Aneby – Hullaryd 0140-230 05 • www.anebytimber.com Barkäng mellan Aneby – Hullaryd 0140-230 05 www.anebytimber.com


...................... ......................

VisionHöglandet Höglandetnr nr22- -april april2011 2010 Vision

31 39

Eftertanke med Eva Spångberg

Att bejaka sig själv Varje människa är unik. Jag må tycka om mitt utseende eller inte, men en sak är säker. Ingen annan människa ser ut som jag.

Behöver du ny bostad? Kontakta oss!

Tel: 0383-59000 www.heimstaden.com

Just nu! Lediga lägenheter i Vrigstad

Gör ett aktivt skolval! Vetlanda Friskola är öppen för alla! Lediga platser just nu!

Friskola

Vetlanda a

www.vetlandafriskola.se

Öppettider på McDonald’s® Vetlanda

Sön – tors kl. 07 – 24 Fre – lör kl. 07 – 02 Välkommen!

Därför kan man titta sig i spegeln och tänka: Jag är världens vackraste människa, för ingen annan ser ut som jag. Det finns ingenting att jämföra med. Det är den onde som vill uniformera genom så kallade idealbilder av skönhet. Jag var i Tyskland på 50-talet, och då var idealet att vara fet. Kriget hade gjort tyskarna magra. Jag tyckte att jag var för tjock efter svenska mått, men tyskarna sa att jag var alldeles för mager. Vi som har det bra här i Sverige tycker att en människa ska vara smal och smidig. Men vem säger hur man ska se ut? Det finns inget idealmått. Men naturligtvis måste vi hålla kroppen i trim och inte tänka att det gör detsamma hur vi ser ut. Vi måste träna kroppen och vårda den. Vi behöver bejaka oss själva. Det gäller också vår själsliga utrustning. Vi kan inte vara alla till lags, minst av allt oss själva. Vi har olika gåvor och anlag, som vi fått med när vi föddes till den här världen. En gåva behöver inte vara en färdighet. Det kan vara goda själsliga egenskaper som en människa är född med. Jag har vänner som har trofasthetens och tacksamhetens gåvor. De vet inte om det, men det är en stor rikedom för oss som umgås med dem. Somliga har många olika gåvor, och man tycker: Den här människan kan ju precis allting. Så är det inte. Någon har kanske bara litet som hon är bättre på än någon annan. Gud har gett oss olika gåvor för att vi ska samarbeta. Jag måste få hjälp av dem som kan det jag inte kan. Vi hör ihop allesammans. Men hur ska jag då få reda på vad jag har för gåvor? Jag kan tänka mig att de flesta tycker att de inte har någon särskild begåvning. Man klarar sig ganska bra i livet ändå. Ja, bara det är gott, om man kan klara sig ganska bra. Det man har fallenhet och begåvning för tycker man inte är något. Det är så självklart för en. Jag kan tänka mig att den som är matematiskt begåvad tycker att det är konstigt att folk inte kan förstå en problemlösning. Själv ser han hela lösningen. Den som inte har den rätta begåvningen får kämpa och försöka lära sig det som den andre har gratis. Och till sist kommer han till ett tak. Jag kan inte längre. Det går inte. Det är klart att man ska kämpa för att lära sig så mycket som möjligt, men det finns faktiskt ett tak. Jag kan inte komma längre. Och då ska man vara så ärlig att man accepterar det. Hit men inte längre. När jag var i Uppsala i 20-årsåldern undrade jag vad de sysslade med på universitetet. Det var väl så högt över min nivå att jag ingenting fattade, tänkte jag. Men en dag smög jag mig in och tjuvlyssnade. Och det var faktiskt fattbart. Jag gick från den ena föreläsningen till den andra. Det var teologi och filosofi och psykologi jag lyssnade till. Och till min förvåning fattade jag det mesta. Men så kom jag till teoretisk filosofi, och där var det stopp. Jag fattade ingenting. Det var bara formler alltihop. Då begrep jag. Hit men inte längre. Det här är ingenting för mig. I skolan fann jag vid jämförelse med kamrater ungefär vad jag hade anlag för. Ja, till och med ett betyg kunde ju visa begåvningsriktningen. Mitt studentbetyg var dåligt. Men det fanns i alla fall två lysande stjärnor, och det var betygen i kristendom och teckningsämnen som inte var matnyttiga. Men när jag nu tänker efter, så är det just de ämnena som jag fått utveckla och som jag förverkligat i mitt liv. Jag tyckte det var konstigt att mina kamrater inte hittade lösningar när det gällde att teckna till exempel. Jag såg ju hur det skulle vara, men det gjorde inte de. För mig som hade fallenhet för konst var det självklart.

Vision Höglandet April 2011  

visionhoglandet, copyvision

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you