Vision Höglandet nr 6 2023

Page 1

.................................. NOVEMBER 2023 - STÖRST PÅ HÖGLANDET 39.495 EX! VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

1

“En av södra Sveriges största tidningar”

VISION

HÖGLANDET ANEBY - EKSJÖ - NÄSSJÖ - SÄVSJÖ - VETLANDA

STATIONSHUS TILL SALU

VISION bostad

HÖGLANDET PSYKOLOG ALF B SVENSSON

MÅNGA HAR SEX REDAN FÖRSTA DEJTEN...

MR EPHANTUS COFFEE

Baazar Coffee & Home KAFFE SOM HJÄLPER

FÅNGAR TILL FRIHET!

ROLAND NELSON SRIVER OM

DET NATURLIGT ÖVERNATURLIGA...

10 FLYGANDE BILAR!

VISION motor

HÖGLANDET

VISION HÖGLANDET MÖTER

TOMAS LEDIN

LEDARE AV MIKAEL TORSTENSSON:

HEDDA OCH SIGNE FRÅN VETLANDA

VANN SILVER I PADDEL-EM!

BLAND RÖDA ELEFANTER, KAFFEODLANDE FÖRE DETTA FÅNGAR OCH MÄNNISKOÄTANDE LEJON I

KENYA

KOSMISK KOMMUNIKATION...

VISION fiske

HÖGLANDET

HÖGLÄNNINGEN MAGIC MIKE

SATSAR PÅ VÄRLDSREKORD!


2

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

.................................. VISION

KOSMISK KOMMUNIKATION Trots historiens högsta välstånd mår Sverige inte bra. Vi har byggt ett samhälle där vi inte ska behöva någon annan människa, där staten ska bli allt för alla. Där mamma och pappa omyndigförklaras och professionella barnpedagoger ska fostra och forma barnen i förskolan. Där vetenskap ska förklara allt och där densamma dömer oss till undergång i klimatkatastrofer.

Vem är Gud?

Det finns två sätt att förstå Gud, ett är att se på det han skapat. All materia i universum består av atomer; din näsa, kaffekoppen framför dig och planeten Jupiter består av samma sak. En atom består av nästan ingenting förutom en oerhört liten kärna, några elektroner som roterar runt den och tomrum. Om kärnan är som en tennisboll så roterar de närmaste elektronerna runt den tre kilometer bort, där emellan är tomrum.

Skapat från inget

Visar Guds karaktär

Detta är inte lätt att förstå men det är just det som kristendomen handlar om. Att Gud gör sig förstådd. Hur? Genom att bli människa i Jesus visar han sin karaktär, sin personlighet. Detta är det andra sättet som man kan förstå mer av vem han är.

Jesus visar vem Gud är

Han kom på ett sätt som ingen förväntade sig. Han föddes inte ens i en säng utan som en hemlös i ett stall. Välkomstkommittén var några underbetalda nattarbetande herdar. Han dog på ett lika chockerande sätt. Uppspikat på ett kors som en brottsling. Det är Gud det. Enkel, vardaglig och närvarande i allt. Storyn slutade inte på korset utan envisa rykten säger att han är fullt levande idag. Gud alltså, som visade vem han är i Jesus. Så levande att han som är universums centrum, ursprung och mål har tid och intresse av dig just nu när du läser detta. Han är inte kvar i stallet, han är inte kvar

på korset, han är inte kvar i graven. Han är nära dig. Ett böneljud bort från dig. Hur denna kosmiska kommunikation fungerar vet jag inte. Men jag och miljarder andra vet att den gör det.

Be med mig just nu:

Gud, du som visar vem du är genom att uppenbara dig i människan Jesus. Jag erkänner min tomhet utan dig. Jag ber dig fylla mig med din närvaro just nu. Jag är ledsen för mina fel och misstag och behöver din nåd och förlåtelse. Tack för att du tog min brist på korset så jag kan finna gemenskap med dig. Jag bekänner mitt behov av dig och min tro på vad du gjort för mig. I Jesu namn. Amen! Hör gärna av dig med frågor och tankar.

För insänt ej beställt material ansvaras ej. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Copy Vision förbehåller sig rätten att ej publicera icke önskvärt material. Inget material, annonser, bilder eller texter får mångfaldigas eller spridas på något sätt utan Copy Visions skriftliga medgivande. Annonser, bilder och artiklar producerade av Copy Vision är Copy Visions egendom och får ej användas i andra medier. Om tidningen bär ansvar för fel i annons ansvarar den inför beställaren med högst annonskostnaden och endast för införandet i den egna tidningen. Ansvarig utgivare: Mikael Torstensson Foto framsidan och sidan 3: Tomas: Mattias Edwall Tomas sid 3: Frida Funemyr Roland: Mikael Torstensson Hedda och Signe: Mikael Torstensson Kenya: iStock Bostad: Bertwig fastighetsförmedling Motor: CNP AB

Vision Höglandet / Copy Vision AB Domaregården 576 32 Sävsjö Telefon 0382-671 97 www.visionhoglandet.se info@copyvision.se

Mikael Torstensson Redaktör - mikael@visionhoglandet.se

EENNMMÄÄRRK ANN KE VVA

T

När universum blev till i Big bang var all materia som fanns mindre än ett knappnålshuvud. Det som idag är din näsa, galaxer och vår sol. Att tro att detta skedde av sig själv i en slump är inte bara otroligt utan direkt dumt. Forskarna häpnar ju mer man upptäcker

och en stor fråga är hur atomerna hålls ihop och hur det de bildar hålls ihop. Här anar vi den storhet och allts ursprung som vi kallar Gud. Gud är ingen gubbe på ett moln. Han är atomernas skapare och sammanhållare, alltings ursprung, syfte och mål. Vi kan förstå hans storhet genom att se på skapelsen.

Vision Höglandet är en månatlig fyrfärgs tabloidtidning som distribueras till alla hushåll som tar emot reklam i Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Aneby och Vetlanda kommuner. Tidningen sprids även till hushållen i Lammhult och i tidningsställ. Tidningen utkommer kring den 20:e varje månad förutom i januari och juli månad. Varje tidning är fylld av positiva nyheter och berikande reportage. Du hittar intressanta motorsidor, fräscha modesidor, uppmuntrande näringslivssidor, upplysande kommunsidor och spännande tävlingar med fina vinster. I våra inspirerande resereportage utforskar vi olika destinationer vilket väckt ett brett intresse för att pröva nya resmål. Den positiva atmosfären som omger tidningen beror också på alla våra annonsörer. I varje nytt nummer erbjuder de Vision Höglandets läsare nya och prisvärda produkter och tjänster. Vision Höglandet ges ut av kommunikationsbyrån Copy Vision AB. Copy Vision AB är ett privat företag och som revisionsbyrå har vi anlitat PwC.

SS

Resultatet har blivit historiens ensammaste folk. Psykisk ohälsa på en epidemisk nivå tuggar sig in i folksjälen. Gud är för länge sedan avskaffad och lämnar ett ofantligt tomrum efter sig. Ett tomrum vi frenetiskt försöker fylla med konsumtion, nyandlighet, sex och relationer. Men precis som törst inte släcks av mat fylls inte behovet av Gud på annat sätt än av Gud.

HÖGLANDET

Trycksak 3041 1234 0174 5678

”Han är inte kvar i stallet, han är inte kvar på korset, han är inte kvar i graven. Han är nära dig. Ett böneljud bort från dig.”

Grattis alla vinnare i Vision Höglandet! Biobiljett

Berndt Dahnson (Aneby), Kerstin Hermansson (Anneberg), Gerd Liljeqvist (Nässjö), Bibbi Gustafsson Eksjö), Ninni Larsson (Bodafors)

Bok av Birgitta Yavari-Ilans ”Mitt hjärta”

Elinor Josefsson (Björköby), Ewa Magnusson (Nässjö), Kristina Svensson (Sävsjö), Gunnar Bäckström (Nässjö), Lars Fransson (Eksjö)

Bok av Niklas Ekstedt ”Över öppen eld” Britt-Marie Engström (Sävsjö)

Bok av Anders Levén ”Nya älgkokboken”

Presentkort Stuffstore

Nurdiana Wiking (Bodafors), Linnea Spanier (Sävsjö), Birgitta Fritz, (Björköby), Christina Nordström (Nässjö), Pernilla Klang (Vetlanda), Christer Persson (Vetlanda), Ann-Mari Palm (Malmbäck), Hans Berkman (Nässjö), Zandra Zackrisson (Vetlanda), Emma Zackrisson (Kvillsfors), Alexandra Bjerhag (Sävsjö), Oliver Wahlström (Aneby), Linette Stranne Hegg (Sävsjö), Sofia Edh (Nässjö), Johannes Karlsson (Bodafors)

Fotbollsbiljetter

Petra Petersson (Björköby), Roland Lundqvist (Omaryd), Oscar Hertzberg (Eksjö), Veronica Johansson (Nässjö), Karin Bengtsson (Lammhult), Per Larsson (Eksjö), Gun Andersson (Nässjö), Filip Svensson (Sävsjö), Anders Löfström (Vetlanda), Sven Karlsson (Eksjö)

Mari Sander (Eksjö), Leif Hugosson (Landsbro), Camilla Åström (Eskilstuna)

Vinstbevis kommer på posten. Vinsten hämtas hos vinstgivaren.


.................................. VÄLKOMMEN!

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

3

FIRA MED OSS!

VI FYLLER 10 ÅR! FREDAG TILL SÖNDAG 27-29 OKTOBER

Fredag - söndag:

20%

EXTRAÖPPET PÅ SÖNDAGEN 10-14

på valfri vara vid uppvisad annons! (gäller inredningsbutiken)

KENYA

Fyndbord

TOMAS

ute och inne! FINA ERBJUDANDEN HELA HELGEN!

PASSA PÅ!

SIGNE OCH HEDDA

FISKE MED MIKE

NU ÄVEN MED HÖGLANDETS STÖRSTA MOTORTIDNING!

VISION motor

HÖGLANDET

BYT MARKISVÄV PÅ DINA GAMLA MARKISER

20%

rabatt om du bokar under helgen

RING 0383-500 03 prata med Stefan!

FÖLJ OSS PÅ @hemx_vetlanda

KAMPANJ PÅ VISKAN SPABAD! Beställ ett spabad under helgen - få locklyft och trappa på köpet (värde 6990 kr)

SUPERPRIS PÅ DEMOBAD!

10 SIDOR MOTOR! ANNONSERA DU OCKSÅ

I VISION HÖGLANDET! Tidningen folk läser! Ring 0382-671 97

www.hemx.se INREDNINGSBUTIK | SOLSKYDD | GARAGEPORTAR | SPABAD Våra öppettider är: Mån-Fre 10-18, Lö 10-15 Delfingatan 3A Vetlanda | www.hemx.se | 0383-500 03


4

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

.................................. Möte med Tsavos ökända lejon.

VISION resa HÖGLANDET

KENYA

Natten är sammetslen, mörkret kompakt och insekterna, som tidigare bjudit på en symfoni av surrande i olika frekvenser, har nästan tystnat helt. Vi försäkrar oss om att vi stängt dragkedjan till tältet ordentligt, varningarna om att ormar och skorpioner gärna kryper in i tälten gör att vi tittar extra noga. Det rasslar över tältduken när ett par stora ödlor snabbt klättrar över den. Vi befinner oss i ett tält långt ute i en av världens största nationalparker, Tsavo, i Kenya. Parken är större än hela Värmland och sträcker sig över 22 000 kvadratmeter. Vi har åkt från Kenyas näst största stad Mombasa vid kusten på morgonen och nått fram till parken på eftermiddagen. Parken är enorm och det tog tre timmar av körning över savannen innan vi såg någon annan människa. Vi har ett eget specialbyggt safarifordon, en guide utrustad med radiosändare och massor av vatten med oss. Att vara på safari är inte som att vara på en djurpark. Här är det djuren

som styr, vi är på deras planhalva. Något som stod klart när en enorm röd elefanttjur beslutade sig för att anfalla en bil framför oss. Bilen kom undan med blotta förskräckelsen.

hos de enorma elefanterna. Man bör inte gå ut och kissa på savannen, säger han i förbigående. Det ligger lejon, geparder och leoparder i det meterhöga gräset, redo att anfalla.

8 000 elefanter

Människoätande lejon

Parken har över 8 000 elefanter, förklarar vår chaufför och tillika guide Mahmoud för oss, samtidigt som han spänt studerar varje rörelse

Just detta med människoätande lejon har gett Tsavo sitt rykte. Regionen är ökänd för två människoätande lejon som 1898 dödade

uppskattningsvis 130 byggarbetare anställda för ett järnvägsprojekt. Historien nedtecknades 1907 av jägaren John Henry Patterson och 1996 utkom en filmversion av händelsen under namnet Savannens härskare.

Lejonens grymtande

Nu ligger vi mitt ute i parken med en tältduk mellan oss och den becksvarta afrikanska

Järnvägen genom Tsavo där 130 arbetare dödades av två människoätande lejon. Tsavo är ökänt för de två människoätande lejon som 1898 dödade omkring 130 järnvägsarbetare. 1907 nedtecknade jägaren John Henry Patterson historien och 1996 blev händelsen film. Savannens härskare (originaltitel: The Ghost and the Darkness) är regisserad av Stephen Hopkins och huvudrollerna spelas av Michael Douglas och Val Kilmer.


..................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

”Vill man hitta det genuina Abu Dhabi får man bege sig ut i öknen eller söka sig till enklare hamnkvarter, vilket inte är helt lätt då nästan allt är lyxiga skyskrapor. ”

Bland människoätande lejon och röda elefanter i Kenya...

Spännande tävlingar med kameler, hästar och falkar i Abu Dhabi.

VISION resa

HÖGLANDET

Tältet står några meter från elstängslet som skiljer oss från Tsavos lejon och 8 000 elefanter. Taket skyddar mot de kraftiga regnen.

Bufflar strövar genom naturreservatet. natten. Utanför tältet är ett elstängsel uppspänt bestående av ståltrådar med 10 000 volt enligt en varningsskylt. Så plötsligt hör vi dem, som ett dovt grymtande, tillsynes alldeles i närheten. Tsavos lejon har presenterat sig. Vissa av oss sover dåligt den natten. När solen går upp är det inte bara den vackra soluppgången som glädjer oss eller den spännande dagen som ligger framför utan en viss lättnad över att kunna se de vilda djuren och inte bara höra dem. Har du sett filmen Savannens härskare så förstår du.

Savannens konung!

Guiden Mahmoud har till sin stora glädje hört lejonen han också och är mycket entusiastisk när vi rullar fram på den dammiga vägen över savannen. Det är nämligen långt ifrån självklart att få möta savannens konung här ute i Tsavo. Efter en rasande bilresa över savannen så hittar vi dem vilande vid ett vattenhål, Tsavos ökända lejon. Tsavos varma klimat gör att lejonhanarna inte har någon man. Det känns högtidligt att möta dessa majestätiska djur.

Guiden Mahmoud berättar om det fantastiska fågellivet i Tsavo. Andäktigt tar vi in upplevelsen medan lejonen nonchalant går omkring med ett manér värdig en kung. Vi möter lejon flera gånger, en gång bara ett par meter från bilen.

Safariliv

Tre gånger om dagen tar Mahmoud med oss på viltspaning i parken, första turen vid sex på morgonen. Därefter äter vi gott på campen och tar igen oss någon timme när det är som varmast. Upplevelsen är nästan overklig. Vi ser giraffer, väldiga hjordar med bufflar, zebror, gaseller och apor av olika slag.

Artrik park

Tsavoområdet är artrikt i klass med Masai Mara, Kenyas kanske mest kända nationalpark, men har vissa djurarter som saknas i Mara: som giraffgasell, mindre kudu, tofsörad oryx och grevyzebra. Det finns fler än 8 000 elefanter, gott om lejon och i någon mån spetsnoshörning, även om beståndet decimer-

5


6

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

..................................

VISION resa HÖGLANDET

Massajerna vid Tsavo jagar traditionellt lejon. Här visar de hur man gör upp eld med hjälp av en träbit och torkad elefantdynga.

ades kraftigt av tjuvjakt under 1980-talet. Fler än 400 fågelarter har observerats, bland annat åtta olika slags näshornsfåglar, åtta slags gamar (samtliga som förekommer i östra Afrika) och elva slags hägrar.

Tsavo West

Tsavo West är den mest besökta delen av området och har ett väl utbyggt vägnät. Genom norra delen av Tsavo West flyter Tsavofloden, som är en av de två permanenta floderna. Den får ett kraftigt tillskott i flödet från Mzima Springs. Dessa källor ligger centralt belägna i parken och främjar ett rikt djurliv i omgivningen. På en plats vid källorna går det att titta på djur och fiskar under vattennivån, tack vare observationsfönster som har byggts. Sträckan från Mzima Springs till Tsavo Gate hålls för att vara den bästa för djurskådning. Strax väster om källorna ligger Chaimukratern, en

vulkankrater som kan besökas till fots. Också Shatanigrottorna, norr om floden från källorna räknat, kan besökas.

Hänförande utsikt

Natt två tillbringar vi på parkens äldsta loge som klamrar sig fast som ett örnbo på en klippa med milsvid utsikt från rummen. Babianer klättrar på taket och man får inte glömma att stänga fönstret när man lämnar rummet om man inte vill ha hjälp att packa upp väskorna på ett tämligen oorganiserat sätt.

Äntligen geparder!

Morgon två vaknar vi i soluppgången och Mahmoud väntar otåligt på oss. Vi har inte sett några geparder ännu, dessa blixtsnabba varelser är skygga och gömmer sig i det höga gräset. Mahmoud vill verkligen visa oss dessa

Många av Tsavos 8 000 elefanter är röda då de badar i lerpölar som färgats röda av jorden.

Tusentals gaseller, antiloper, zebror och giraffer strövar i nationalparken Tsavo i Kenya.

En safari i Tsavo är en upplevelse man bär med sig resten av livet.


..................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

7

EN PLATS FÖR LIVET! VI ÄR ETT KOMPLETT BYGGFÖRETAG MED INRIKTNING MOT UNIKA KÖK

Vi har lång erfarenhet av att skapa unika kök på Höglandet. Våra snickare, murare och målare gör allt från kök och badrum till fasadrenoveringar och hela husbyggnationer. Kontakta oss idag för ett kostnadsfritt hembesök och offert.

Boka ditt kostnadsfria hembesök idag!

- PRISVÄRT - PERSONLIGT - KVALITET

KÖKSDAGAR! Välkommen på köksdagar i vår nya utställning! 24/11 12.00-18.00, 25/11 10.00-14.00 Vi säljer även utbytesluckor till kök Foto: Ballingslöv

Följ oss på Instagram @pbwivetlandaab Köket är hemmets naturliga centrum och samlingsplats. Här träffas man över en kopp kaffe, lagar mat tillsammans, bakar, gör läxor, samtalar om livets stora frågor och vardagens glädjeämnen och bekymmer. Vi på PBW i Vetlanda är experter på att skapa helhetslösningar som skänker ditt hem värde för många år framåt.

SNABBA LEVERANSER AV STENSKIVOR

Torngatan 16 - 070-352 55 12 - info@pbw.se - www.pbw.se


8

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

..................................

VISION resa HÖGLANDET

en blandning av lera och kogödsel. De lever av vad korna ger, allt från blod och kött till mjölk. Man är även stolta jägare och visar oss en speciell dans man dansar inför en lejonjakt. Man berättar om sin speciella livsstil på savannen vid Tsavo. De visar hur man gör eld utan tändstickor innan vi rullar tillbaka mot Mombasa efter några dagar bland Tsavos vilda djur. Det känns stort och vi är tacksamma över en fantastisk upplevelse.

djur. Det knastrar till på radion och en av Mahmouds kollegor meddelar att man siktat två geparder på en jordhög i en annan del av parken. Mahmoud kör i 120 kilometer i timmen på de röda grusvägarna i gryningsljuset. Efter en vådlig färd saktar han stolt in och där på en jordhög sitter en graciös gepard och lite längre bort ligger en till. En andäktig tystnad sänker sig över oss i det stilla morgonljuset mitt i Tsavo – en bevarad del av Afrika, som det sett ut i århundraden.

Text och bild: Mikael, Elisabeth, Sara och Hanna Torstensson Vision Höglandet, november 2023

Möte med lejonjägarna

På väg ut från parkerna frågar guiden om vi vill besöka en massajby och det vill vi. Detta stolta folk bor i hyddor av grenar, putsade med

Där på en jordhög låg en av Tsavos skygga geparder.

“Där på en jordhög sitter en graciös gepard, lite längre bort ligger en till. En andäktig tystnad sänker sig över oss i det stilla morgonljuset mitt i Tsavo – en bevarad del av Afrika, som det sett ut i århundraden.”

Tävla om boken av Anja Allvin och Anastasia Lundqvist

CMAK–- vårt ukrainska kök

Sms:a senast 9 november I kokboken CMAK bjuder kockarna Anja Allvin och Anastasia Lundqvist på smakprov från Ukrainas regionala kök och berättar om mat, minnen, människor och Sveriges och Ukrainas gemensamma historia.

1. Skriv VH Bok1 och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1,4,5,2,8 blir det VH Bok1 20. Detta då 1+4+5+2+8=20) - 2. Avsluta med namn, adress och telefonnummer. (Ex. VH Bok1 20 Nisse Nilsson Gatan 1 511 11 Staden 070 000 00 00) - 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa). Eller posta ett vykort till Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med “CMAK”.


..................................

VISION HÖGLANDET - MAJ 20232023 VISION HÖGLANDET - NOVEMBER

21 9

Josefines

skafferi

Matexpert Josefine Collén skriver om årstidsmat, närproducerat, ekologiskt, relationer, hälsa, omsorg och annat klokt.

LÄNGTA & VÄNTA MASKROSORNAS SMAKAR BÄTTRE LOVSÅNG Vi lever i en tid som går allt snabbare på så många plan, en Vem besitter förmågan bestämma vad klick som är fult,en tid tid som är kickarnas tidatt där allt är några bort, vad som är vackert, vad som är en vacker blomma, vadoch där det mesta nås direkt, en tid där allt utom att vänta som är känns ett ogräs? Enligt wikipedia är definitionen av ett längta frånvarande. ogräs följande; kärlväxter som växer på platser där de för När jag tänker tillbaka på min så känns det som att det var alltså ett stort hav av att få vänta människan icke ärbarndom önskvärda. En art kan både vara och längta.och Man fick vänta till julafton om man villepå ha något närväxer. julafton väl kom så kanske ogräs kulturväxt beroende var och den man fick det, annars fick man fortsätta att vänta och längta. Under min barndom fick man vänta tills kräftpremiären enpå endaste klo kunde införskaffas. Under minoch barndom fickAlla manotroligt köa Wikipedia visar äveninnan bilder olika ogräs. Blåklint, kirskål, svinmålla maskros. till jordgubbsståndet den korta säsongen jordgubbarna fanns. Vissa år, beroende på väder, var nyttiga och livgivande växter för både människan och insekter. Läser att svinmålla används på säsongen lite kortare eller vissaoch år tänker var jordgubbssäsongen utebliven. samma sätt som spenat, jaglängre älskaroch spenat på mina två påsarnästintill i kylen som inte direkt var

gratis. Kirskålen kan bli en helt egen krönika, om dess historia som odlad grönsak på slott och Att vänta och längta fyller hos en Något som dagens generation herrgårdar. Blåklint? Den ärnågot ju enligt migmänniska. en otroligt vacker och ätlig blomma somkanske brukarmissar? pryda Att få vänta på sin tur, itill julafton eller ett visst datum ellerMen klockslag. min midsommarkrans håret, om jag harpåturen att hitta några. nu över till maskrosen. Om folk bara visste vilken klenod som växte i deras gräsmattor så skulle de gå ut i sina trädgårdar och I år åttack jag Gud, jordgubbar lika länge kräftor. Både jordgubbarna och kräftorna säga börja plocka och som äta, spara och bevara och förhoppningsvis delasmakade med sig himmelskt av några menalla kanske att lite tjusningen medför. kräftskivorna samtidigt kräftpremiären till insekter somavden är så viktig Denna gulaförsvunnit vackra blomma, somsom vi alla som barn lekt upphört. Moderna tekniker inom jordbruket jordgubbsskördar månader, säkert med. Plockat famnen full och sprungit in till kan våragemammor och kanskei flera just där och dåjafått veta att hela året. Men inte är det bara solljuset som gör att frilandsodlande smakar bäst? Inte är den är ful, är ett ogräs och att den absolut inte hör hemma i finvasen på matsalsbordet. det bara växthuset som gör att jordgubbar i november inte ger samma smak som nyskördade till midsommar? Zeinas kitchen är en stor matbloggare och kokboksförfattare, i en av hennes kokböcker delar hon ett recept från hennes barndom, Hindbeh, ”stekta maskrosblad”. Hon beskriver hur hon och I dagarna startade älgjakten, döm om min när detoch hände på en söndag istället förextra hennes syskon plockade maskrosblad medförvåning hennes mamma att denna rätt ligger henne en måndag som jag alltid har trott. Denna älskade älgjakt som fyller så mycket för så många varmt om hjärtat. människor. Samhörighet, frisk luft, några extra semesterdagar men också en längtan och väntan. Man får intejag jagaförsta älg innan ett jag visst datum och klockslag.maskrosknoppar. Wow, så gott! Gör Själv minns gången serverades smörstekta

vilken gourmand som helst överlycklig. Förutom att den smakar fantastisk är alla delar på Jag tror att användbara. vi människorBladen har en till inneboende kompass att leva i samklang naturen maskrosen exempelvis i en sallad, blommorna tillmed att göra allt och från dess saft, årstider. Därför behöver vi får längta och vänta. Därför smakar kantarellerna bäst plockade vin eller marmelad på, roten var ett alternativ till kaffe under andra världskriget. Maskrosenen är härligmedicinsk höstdag, därför är älgjaktspremiären helig oavsett numera infaller på kommer en söndag även användbar till allt från vårtmedel till gallom ochden leverbesvär. Men hur istället föratt endenna måndag. När vi som lekerärGud ochfrån skapar fram förrot detklassas onaturliga det sig då nyttoväxt nyttig knopp tilltekniker stjälk och somistället ogräs och för att i samklang med Gud värna om djuren och naturen smakar det helt klart bättre. Attmen lite som gemeneman svettas och svär över att ha i sina gräsmattor? Jag har inga svar på det älgjaktspremiären är satt i samklang med naturen och djuren gör att köttet oavsett recept är bland konspiratoriskt kan jag inte låta bli att tänka på om maskrosen inte är lite för bra för oss, dessutom det bästa av matminnen kandå gepatentet till nästatillhör generation. finns det inga pengar att vi tjäna Gud. Ett matminne där huvudingredienserna är vänta, längta, samhörighet, respekt och vördnad för allt liv på jorden.

JUST NU I MITT KÖK

MASKROSOR KÖTT Våga jag bara, ni kommer inteUttrycket ångra er.”less Alla is fårmore” just sina favoriter. Kött ärprova dyrt,säger speciellt nu i inflationstider. kanske kan passa in på min Kanske är det marmelad eller saft på blommorna som blir din favorit eller enJag godväljer salladlokalt på de beskrivning när jag väljer kött. Jag äter hellre kött sällan men då bättre kött. första sköra kommer som mig älska att leta knoppar, smörsteka och ringla från djur sombladen. levt såEller naturligt som du möjligt. Köper gärna ett helt djur så kan jag använda alltöver från en riktigt till godolika olivolja, flingsalt och rikligt med parmesan och några varv med märgben köttdelar, förvarar i frysen och plockar fram de olika pepparkvarnen. du prova den libanesiska favoriten delarna efter vadEller somkanske passar vågar olika rätter. Hindbeh som Zeinas kitchen vurmar lite extra för. Idag delar jag med mig av två superenkla tips att göra av vår älskade lilla mirakelväxt Köttgryta maskrosen. Bryn kött till fyra personer i större tärningar tillsammans med en gul hackad lök och tio hela vitlöksklyftor. Man brukar räkna Vårtmedel med 150 g kött per person till köttgryta, välj del på köttet efter Droppa den vita av ”saven” på vilt. vårtan. Låt saften verka så länge tycke och smak nöt eller som behandlingen 2 gånger dagligen. Häll möjligt. på någonUpprepa tärning buljong, en nypa chiliflakes, ½ flaska rödvin om du gillar det annars går det bra utan och kan Blandat vårkurste ersättas med ½ dl äppelcidervinäger. Täck upp köttet 2ordentligt msk hackade färska blad av brännässla med vatten. 2Lägg mski hackade färska blad av maskros en burk krossade tomater av bra sort, några 1lagerblad, tsk hackade färskarosmarin blad av och svarta en kvist en vinbär nypa timjan. Salta 1och liter vatten peppra. Lite Läggpressad allt i encitron stekgryta med lock, rör runt ordentligt Koka upp vatten, av kastrullen och lägg faller i örterna. och ugnsstek i 175dra grader tills köttet nästan Låt minmed under Silavid och smaksätt medav isär.dra Fyll10upp merlock. vatten behov. Smaka nypressad Drick örtteet Servera varmt eller och kryddacitron. mer om så önskar. medkallt, gelé 4-6 och koppar under 3 veckor. mjöligadagligen kokta potatis.

Josefine Collén, brinner för bra mat. Hon föreläser gärna och coachar privat-

personer och grupper. Hon är matkreatör och utbildad kock. Dessutom är hon utbildad inom västerländsk och österländsk medicin, är taktil massör, utbildad undersköterska och har drivit Fitnesstudio i Österrike. Josefine bor med sin man och sin dotter i villa nära naturen i Grimstorp. josefine.collen@visionhoglandet.se


10

..................................

Lågprishandla VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

i vitvaruboden i Nässjö

Snabb leverans!

Kostnadsfri installation* samt bortforsling av dina gamla vitvaror! Electrolux tvättmaskin med tvättkapacitet på 7 kg.

Vårt pris!

5 995:SUPERPRIS!

GÖRAN TIPSAR - Kyl & frys Rostfritt 16 995:-

Sveriges lägsta pris?

Alltid minst 100 vitvaror i butiken! *Vid installation av vattenanslutning tillkommer en mindre avgift.

Electrolux 300 induktionshäll lätt att hålla ren, Värmer bara kärlet inte kokzonen.

Sveriges lägsta pris?

Vårt pris!

3 995:Listpris 7995:-

Välkommen till höglandets vitvarubutik!

Vårt pris!

3 995:Listpris 7995:-

Electrolux inbyggnadsugn, rostfri, antifingerprint, varmluft, grill, display med timer.

Fullt med erbjudanden i butiken!

N K m ti k k


..................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

Rymligt kylskåp från Cylinda!

11

Med Multi Flow-teknik sprids kylan jämnt i hela i skåpet. Längst ner finns en speciallåda för optimal förvaring av kött och fisk och i det stora kylutrymmet finns också stora hyllplan, som tack vare den parallella LED-belysning effektivt lyser upp alla vrår även när hyllorna är fulla av livsmedel. Dörrarna är omhängningsbara. Nu hämtpris 4995:- (Listpris 8500:-)

Vårt pris!

2995:Listpris 7695:-

Sveriges lägsta pris?

Hämtpris!

4 995:Listpris 8500:-

Electrolux köksfläkt EFF60560OX erbjuder enkel och bekväm användning. Denna kraftfulla köksfläkt säkerställer att ditt kök håller sig fräscht medan du lagar mat. Vägghängd 90 cm bred. Nu 2995:- (Listpris 7695:-)

Superpris!

Alltid minst 100 vitvaror i butiken!

NYHET! Köksutställning med lokalt illverkade kvalitetskök till kanonpris!

Vi levererar, installerar* och tar med dina gamla vitvaror!

ÖPPET MÅN 13-18 TIS-TOR 15 - 18 BJÖRNBÄRSVÄGEN 24 - NÄSSJÖ

Ny adress! - Samma låga priser, breda utbud och höga servicenivå!


12

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

..................................

VISION liv HÖGLANDET

Kan man verkligen tala med Gud och förvänta sig att få svar?

ROLAND NELSSON OM DET

Roland Nelsson har skrivit många böcker. Den senaste heter HUJ och kan beställas på roland.nelsson@gmail.com Du kan även tävla om boken på annan plats i tidningen.

NATURLIGT ÖVERNATURLIGA

Roland Nelsson är främst känd som Erikshjälpens tidigare färgstarke direktor. Som sådan reste han jorden runt och hjälpte människor i många olika länder. Ett liv som påverkat många, ja hela länder. Roland är nu 85 år men har inte nämnvärt slagit av på takten. Förra veckan körde han själv över 140 mil för att tala på olika samlingar i Malmö i söder och Jämtland i norr. Roland slår sig ner i fåtöljen och berättar en historia om hur han häromdagen träffade en person som satt i sin bil utanför Human Bridge i Holsbybrunn. Roland kom i samtal med mannen och de berörde ämnet bön. Mannen i fråga var inte direkt kyrksam av sig men ändå intresserad. Roland frågade då om han kunde be sin barnabön? Jo, den kunde han och hänvisade till Gud som haver barnen kär… Roland uppmanade honom då att be det var kväll och göra tillägget Gud hjälp Roland Nelsson, i Jesu namn Amen. Roland frågade om han hade sin konfirmationsbibel hemma? Det hade han och Roland uppmanade då honom att läsa ett kapitel var dag från Markus evangelium till att börja med.

Roland är det verkligen så enkelt?

- Ja, jag är övertygad om att det andliga, det som har med Gud att göra är lika nära oss som luften vi andas, och lika tillgängligt om vi bara sträcker oss mot det. Vi kan inte veta hur Gud är men vi kan se på människan Jesus som ju är Gud och förstå hur han är. Han har gått igenom

alla prövningar och svårigheter man möter som människa och öppnat vägen till det gudomliga, därför ska man be i Jesu namn, förklarar Roland.

Hur kan du vara så säker på Guds existens?

- Jag träffade en biodlare på torget i Vetlanda för en tid sedan och kom i samtal med mannen. Jag frågade då om det är det sant att det finns spanarbi som flyger upp till tre kilometer för att hitta blommor med nektar? Stämmer det att om de hittar en plats med mycket blommor så flyger de tillbaka till bikupan tre kilometer bort? Där berättar för de andra bina var dessa blommor finns genom att dansa för dem i kupan? Är det sant att dessa bi sedan hittar dessa blommor genom spanarbiets dansinstruktioner, frågade jag honom. - Ja, svarade han. Hur är det möjligt utbrast jag då, att dessa små varelser kan vara så kloka och kommunicera på detta sätt så att de kan hämta nektar, göra honung som sedan slungas och som jag kan ha på min frukostmacka? - Ja det får du fråga prästen om sa

biodlaren som kände att där var han inte riktigt kompetent att svara. - Det är så det är, menar Roland, att när vi ser storheten i skapelsen, svindlar tanken och vi närmar oss det Gudomliga. Att Gud själv klev ner och blev människa på detta dammkorn i universum som jorden är var för att vi skulle förstå mer av vem han är och få en väg att komma i kontakt med honom, menar Roland.

Så du menar att bön kopplar oss till Gud?

- Ja precis så, det finns en större verklighet som vi kan ana och förstå genom skapelsen, i galaxers storhet och i en myras oförtryliga flit och intelligens. Vad kommer detta från? Precis som man slår på en strömbrytare och en lampa tänds utan att man i allmänhet förstår exakt varför men ändå slår på strömbrytare var dag och tänder sin lampa. På samma sätt kan vi aldrig förstå Gud, men ändå uppleva hur vi får kontakt med honom när vi ber i Jesu namn och läser om vem Jesus är, då kan vi se Guds karaktär och sträva oss fram till honom. Och han tar emot varenda en av oss.

Vilket råd ger du till den som vill veta mer om tro och livet med Gud?

- Mitt råd är, be en bön i Jesu namn, kanske barnabönen som många av oss ber och har bett. Lägg till några egna ord av tacksamhet och behov som man kan ha. Leta reda på en bibel och kolla i innehållsförteckningen var Markus evangelium är. Det är en bra plats att börja på, där talar man om Jesus på ett lättillgängligt och försåtligt sätt. Ta sedan kontakt med någon du vet är troende och/ eller ta dig till närmaste gudstjänstlokal som du känner förtroende för och se vad du kan bidra med och få hjälp med. En bra sak är att gå på en så kallad Alfakurs som anordnas på många platser på Höglandet, bland annat i Vetlanda. Det är en bra introduktion till tron och livet med Gud, säger Roland avslutningsvis. Av Mikael Torstensson Vision Höglandet, november 2023


..................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

13

ETT NYTT HUS... ELLER RENOVERA ETT GAMMALT?

VI BYGGER KUNDANPASSADE HUS MED HÖGT HANTVERKSKUNNANDE NYBYGGNATIONER - RENOVERINGAR

Pris för komplett och färdigbyggd husstomme med helt klar yttersida fr. 795.000:Vill du ha hjälp med hela bygget så ordnar vi det.

BADRUM - KÖK - TAK

Rödja Bygg AB - Förrådsgatan 10. - 571 39 Nässjö - Tel: 0380-77900. Fax: 0380-754 49 - www.rodjabygg.se

Foto: Ballingslöv

Dags för ett nytt kök?


14

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

..................................

HÖGLANDSFÖRETAGET BAAZAR COFFEE & HOME SATSAR PÅ

EPHANTUS KAFFE ”Kaffe från Mount Kenya skapar frihet för de fångna”

MITT MÖTE MED EPHANTUS OCH HANS FANTASTISKA KAFFE

HÄR FÅR NYSLÄPPTA FÅNGAR NYTT HOPP OCH TAS EMOT NÄR DE SLÄPPS FRÅN FÄNGELSET! Bland de böljande, gröna kullarna på mäktiga Mount Kenyas sluttningar ligger samhället Karatina. Här på 1700 meters höjd odlar man kaffe, avokado och alla tänkbara frukter. Vi slår oss ner med kaffeodlaren Ephantus, som har en fantastisk odling av diverse frukter och grödor vilka trivs i den mörka, röda jorden. Främst odlar han kaffe. Ephantus är 90 år fyllda och skiner av entusiasm när han visar runt på gården. Förutom kaffe har han utökad verksamheten med två kor som han mjölkar och säljer mjölk från var dag. - I morgon kommer även en grupp mjölkproducerande getter att anlända till gården, berättar han.

Biogas från kogödseln

Kogödseln ger biogas vilken leds rakt in i huset till en gasolspis där man lagar mat. Gården saknar annars både el och vatten. Man hämtar vatten i en flod ett hundratal meter från huset och under mörka afrikanska nätter lyser man upp huset med oljelampor.

liv och upplevde något som förändrade hans liv. - Jag kom till tro på Jesus och det förvandlade mitt liv, berättar han. Nu besöker han regelbundet fängelset och berättar om sitt liv och hjälper fångarna. - När jag satt i fängelset så märkte jag att många fångar kom tillbaka till fängelset efter en kort tid då de blivit frigivna.

VISION liv HÖGLANDET

Fångarna kom tillbaka

Jag förstod att det var mycket svårt att skapa ett liv utanför fängelsemurarna, inte minst för att familjerna inte ville kännas vid de frigivna fångarna. Detta ledde till nya brott och att de snart var tillbaka i fängelset.

Glädje och entusiasm

Hemmet präglas av glädje och entusiasm trots de knappa materiella tillgångarna. På gården bor även sonen Christopher med familj. Christopher är en före detta kriminell och har suttit i fängelse i sju år. Efter tiden i fängelse omvärderade han sitt

Huset saknar både el och vatten.

Ephantus och hans fru Grace skiner av glädje där de sitter i sitt enkla hus.


..................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

15

Det mäktiga berget Mount Kenya gav namn till landet Kenya.

Mount Kenya är med sina 5 199 m ö.h. det högsta berget i Kenya och det näst högsta i Afrika, efter Kilimanjaro. Mount Kenya är beläget strax söder om ekvatorn, ungefär 170 kilometer nord-nordost om Nairobi, och kan ses från huvudstaden vid klart väder. Berget har gett namn åt landet Kenya.

En av de före detta fångarna tillsammans med Ephantus och artikelförfattaren.

Före detta fångar odlar kaffet

Som en lösning på detta så har Christopher öppnat halfway homes dit frigivna fångar får komma och bo och arbeta när de släppts från fängelset. Ett sådant finns på gården och ett antal unga före detta fångar får en ny chans till ett nytt liv genom att Ephantus odla kaffe och annat på den lilla gården. Christopher är även nu mera pastor i en församling i samhället. Det är en livsförvandling att tala om. Nu planerar det sävsjöbaserade företaget Baazar Coffee & Home att importera Ephantus kaffe vilket odlas av före detta fångar på den lilla gården bland de böljande kullarna någon mil från Mount Kenyas mäktiga bergstoppar norr om Nairobi. Av Mikael Torstensson, Vision Höglandet, november 2023

MR EPHANTUS COFFEE

Läs mer om Mr Ephantus Coffee på www.ephantus.se

Baazar Coffee & Home

På gården ligger Chris Halfway Home som tar emot nysläppta fångar för att ge dem en bra start på sitt nya liv i frihet.

KOSTNADSFRITT HEMBESÖK MED TIPS OCH OFFERT!

FÖNSTER MED MONTAGE!

MARKISER OCH SOLSKYDD!

Välkommen in! SKANNA QR-KODEN

- LÄS MER OCH BOKA DITT KOSTNADSFRIA HEMBESÖK.

Höglandets Markis & Persienn 0381-140 90

Besök oss på Dukers väg 2 - Kvarnarp - Eksjö - Tel 0381-140 90 - www.hoglandetsmarkis.se


16

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

..................................

VISION liv HÖGLANDET

VISION HÖGLANDET MÖTER TOMAS LEDIN FÖR ETT SAMTAL OM BLYGHETEN, SCENSKRÄCK OCH DE ENKLA SAKERNA SOM GÖR LIVET VÄRT ATT LEVA

”DET TAR 10 000 T ATT BLI BRA PÅ N

Tomas Ledin firade 70 år förra året och av dessa har han varit artist i 50. På ett sätt såg han si som ett slags avslut. Men på ett annat vis kanske mer som ett avslutat kapitel, för klar är han - Både att stå på scen och att skriva ny musik är vitaliserande för mig. Mitt yrke är enormt vi nyfiken och levande. Jag har fortfarande ett antal olika projekt som jag vill förverkliga och lä skriver just nu på några nya låtar, säger Tomas som tagit tunnelbanan till den hotellobby där igång på allvar. Han säger att det finns flera kollegor i branschen som aldrig skulle åka kollektivt, men för Tomas är det ett sätt att ”vara en del av samtiden”. - Jag vill leva mitt liv som jag vill, oberoende av media eller om jag är en offentlig person. Att ta tunnelbanan är ett medvetet val, dessutom är det ofta mer praktiskt. Tomas berättar att han inte heller har några problem med att folk kommer fram på stan.

- För det mesta är det ju snälla saker de säger, berättar Tomas.

Höstens turnè

Höstens turnè ”Symphonia” sträcker sig från augusti i Göteborg till december då han avslutar i Stockholm. Tomas säger att det kommer att bli en speciell upplevelse eftersom det bara kommer vara han själv, dirigenten Peter Nordahl och sju olika symfoniorkestrar.

- Sammanlagt blir det över 500 musiker. Det lär bli både mäktigt och annorlunda. Han förklarar att det blir en större utmaning än de vanliga konserterna, här krävs ett annat förhållningssätt, den symfoniska inramningen gör att han måste studera in sina låtar på nytt. Tomas låtskatt är både lång och gedigen. På frågan vilken låt som han känner sig mest stolt över, svarar han: - ”Sommaren är kort” eller ”En del av mitt

hjärta”. Men det finns flera sånger som jag känner mig så där riktigt stolt och glad över att jag fått göra.

Växelverkan

Han beskriver sitt liv som en vardag med växelverkan. Emellanåt, under turnéer inte minst, kan det vara väldigt hektiskt medan andra som det senaste halvåret väldigt stillsamt.


..................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

STÖD SOM GER KRAFTEN TILLBAKA Vi erbjuder stöd till brottsutsatta, vittnen och anhöriga.

Du kan få information, stöd och kontakter för att gå vidare.

Det kostar ingenting och du kan vara anonym.

GENOM VÅRT NÄTVERK KAN VI GE STÖD PÅ ÖVER 25 SPRÅK. BROTTSOFFERJOUREN JÖNKÖPINGS LÄN 036-330 80 80 • WWW.JONKOPING.BOJ.SE

12 990:12 990:Ord. pris 21 350:- Ord. pris 21 350:-

TIMMAR KOMMER MED VÄRMEN NÅGOT”

mepump in utsålda ån IVT födelsedagskonsert på Avicii Arena

nnomi inte påvårlånga vägar. och för miljö Möbelkampanj Möbelkampanj iktigt, det är ett verktyg för att hålla mig ängtar efter att ge mig ut på höstens turné och r vi bestämt möte innan konsert-turnén dragit

p.

17

FÖRSTA SVANENMÄRKTA det stunder då han verkligen tvivlade på sig VEDPANNAN själv och när hans album inte sålde som han

En av marknadens e ektivaste solfångare

- Under de här mer stiltje perioderna reser jag gärna, umgås med familj och vänner eller så skriver jag på nytt material, berättar han. Den här typen av liv har han mer eller mindre levt ända sedan han som 17-åring fick sitt första skrivkontrakt.

Blyg och obekväm

Karriären har inte alltid gått som på räls, i början var det tufft och de första åren fanns

önskade fick självförtroendet sig en törn. - Jag var rätt blyg på den tiden och kände mig obekväm med att stå på scen. Jag minns att musikerna i bandet kunde säga till mig att möta publiken med blickan och prata mer mellan låtarna, säger Tomas och berättar att han nog är en av de svenska artister som gått på flest konserter under 70-talet. Han gick

Vi har alla konkurrenskraftiga alternativ!

Ring så Sandsjövägen 14, 571 Sandsjövägen 61 Bodafors 14, 571 61 Bodafors berättar vi0380-37 mer! Tel. 0380-37 05 06 Tel. 05 06 Sandsjöv. 14, 571 61 BODAFORS Telefon 0380-37 05 06


18

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

och lyssnade på alla möjliga artister, för att studera deras scenartisteri, hur publikkontakten skapades och hur de rent dramaturgiskt byggde sina konserter. - Det där var både viktigt och nödvändigt för mig och med tiden kände jag mig mer och mer komfortabel på scenen. Du vet den där tiotusentimmars-regeln? Det finns inga genvägar, det var bara att ställa sig på scenen om och om igen.

Neil Young, James Taylor och Bruce Springsteen

..................................

Om Tomas

Namn: Tomas Ledin Ålder: 71 år Familj: Hustrun Marie, sönerna John och Theo Bor: I Stockholm samt hus i skärgården Yrke: Artist Aktuell med: Konsert-turnè i höst

Ett tag trodde Tomas att det var bildkonstnär han skulle bli. Under hans debututställning ansågs han som lovande. Främst målade han i olja och akryl och den här kreativiteten är något som han senare haft nytta av när det kommer till den visuella biten i musikbranschen, inte minst till sina skivomslag och scenproduktioner. - Ett tag hade jag även funderingar på att bli arkitekt, säger Tomas som slutade tveka efter ett års musikstuderande i USA. Det var där och då hans identitet blev singer/songwriter. Han pluggade parallellt med att han började uppträda och blev mer eller mindre besatt av musiken. - Musiken är något som jag har kunnat utvecklas tillsammans med under hela livet. Det är också en bransch som lärt mig massor av läxor. På 70-talet fanns inga låtskrivarskolor och liknande, jag är helt autodidakt, förutom att jag läst 40 poäng musikvetenskap i Uppsala, och har främst lärt mig genom att lyssna på andras musik, säger Tomas som inspirerats av bland annat Neil Young, James Taylor och Bruce Springsteen. - Ett tag lyssnade jag mycket på The Eagles. Jag gillar fortfarande deras sound och deras distinkta komponerande, de gjorde ett starkt intryck på mig.

Fokusera på nuet

Just nu befinner sig Tomas på en bra plats i livet. Han tycker tillvaron känns ”lustfylld” och han har blivit allt bättre på att fokusera på nuet och att uppskatta det enkla i livet. - Jag har flera vänner som gått bort i cancer och jag inser att tiden är utmätt och att jag varit och är förskonad från mycket mörker i mitt liv. Mina föräldrar blev båda över 90 år, pappa lever fortfarande och är hur pigg som helst, och jag känner en tacksamhet och ödmjukhet över att jag fått syssla med musik hela livet. Enkla saker som kan förgylla vilken dag som helst beskriver Tomas så här: - Jag försöker börja varje dag med ett dopp i havet. Jag önskar att jag kunde säga att jag gör det året runt men håller mig till sommarmånaderna, sedan tar jag vanligtvis en kopp kaffe, läser morgontidningen och därefter jobbar jag kanske med någon textidé eller tar fram gitarren.

Fördelar med att bli äldre

Förutom att stå på scen, något som Tomas PT beskrivit som ”extrema fyspass”, håller sig Tomas i form genom att spela tennis, simma, gymma eller cykla. Även om han upplever fördelar rent mentalt och intellektuellt med att bli äldre, inte minst med den erfarenhet åren för med sig, känner han inte längre samma ork rent fysiskt. - Jag har inte samma energi som för 30 år sedan, men det är ju en del av livet, konstaterar Tomas. Han förklarar att han i grunden har en positiv inställning till livet och menar att det blir lättare att leva så. Detta är en insikt som han fått med sig genom den qi gong som han utövat sedan 90-talet. Det började med att Tomas kände sig konstant sjuk, han fick upprepade bihåleinflammationer och halsinfektioner, vilket ledde till att han inte kunde stå på scen. - Jag hade en massa olika hälsoproblem, var ofta sjuk och kände mig extremt stressad. Till en början sökte jag hjälp genom den

VISION liv HÖGLANDET


..................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

20-ÅRS JUBILEUM!

19

HÖSTLJUS

2003-2023 - massor av erbjudanden hela året! Hos oss hittar du marksten, plattor, murar, dekorsten, matjord, bärlager, singel, färdiggräs och trädgårdsbelysning med mera. Vi utför anläggningsarbeten om så önskas - från idé till färdig trädgård. Vi säljer och installerar Husqvarna automowers.

MASSOR AV

Hantverk och inredning

ERBJUDANDEN PÅ STEN OCH MURAR I LAGER!

Tel. 072 2060709 onsdag

ALLT INOM KAKEL OCH KLINKERS

ALLT FÖR HÖSTENS PROJEKT!

Badrum - Relax - Bastu - Kök Byggnation och snickerier!

! m u r d a b t t NIngety jobb är för litet eller för stort

Kontakta t oss för et itt r kostnadsf k ö s hembe ! och offer t

Certifierat företag ger trygghet för ditt projekt!

Direkt på

kärran! Vi lastar grus, sand, sten och matjord!

Tveka inte att kontakta oss! Hammargatan 4, Vetlanda Öppettider: Mån - tors: 15-18

www.jkskogomark.se Tel: 0383 - 106 09

Välkomna till oss!


20

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

..................................

VISION liv HÖGLANDET

”Musiken är något som jag har kunnat utvecklas tillsammans med under hela livet. Det är också en bransch som lärt mig massor av läxor. På 70-talet fanns inga låtskrivar-skolor och liknande, jag är helt autodidakt, förutom att jag läst 40 poäng musikvetenskap i Uppsala, och har främst lärt mig genom att lyssna på andras musik.” västerländska läkekonsten, men fick då svaret att jag var kärnfrisk. Eftersom jag inte kände mig frisk alls tänkte jag att det var något allvarligt fel på mig och jag sökte mig då till den traditionella kinesiska medicinen, säger Tomas och berättar att han genom rätt andning, rörelse och tankar, som hör qi gong till, fick hjälp. Tomas blev frisk och qi gong har sedan dess varit ett verktyg för upprätthålla en god hälsa. - Jag känner energierna när jag tränar och tycker inte det är något speciellt eller konstigt med det. Samtidigt har jag en kristen grundsyn. I en sekulariserad värld som vår, är de värderingarna bra att försöka leva efter, berättar Tomas.

Innersta tankar

På frågan om han någonsin gått i terapi hänvisar han åter till sin qi gong. - Det handlar ju om att kropp och själ får samverka och dessa meditativa övningar har inneburit reflektion och eftertanke för mig. Fått mig att stanna upp, vara tacksam och ödmjuk inför livet. Med det sagt tror jag att vi är många som skulle må bra av att gå i terapi, men jag har varit en fegis när det kommer till att prata ut med en för mig okänd person. Jag är inte den som ligger på soffan och reder ut saker, säger Tomas och medger att det kanske finns en liten rädsla att gräva i och öppna upp kring sina innersta tankar.

Musik-Sveriges mäktigaste äkta par

I 40 år har Tomas varit gift med sin Marie och tillsammans har de två söner. Under årens lopp har de blivit ett av musikSveriges mäktigaste äkta par. - Marie var och är en häftig tjej som jag träffade i Stockholms nattliv. Jag föll pladask. Hon var och är en riktig pingla, en otroligt bra tjej. Vårt förhållande har liksom rullat på och jag inser att vi hade riktig tur som träffade varandra. Maries pappa, musiklegendaren, låtskrivaren och musikförläggaren Stikkan Andersson var till en början lite skeptisk till Tomas. - Han hade mig under lupp och det kan man ju förstå. Jag hade ju lagt beslag på hans lilla prinsessa. Men vi hittade varandra i låtskrivandet och han förstod att jag var seriös, säger Tomas. Han berättar att han tyckte väldigt mycket om båda sina svärföräldrar och att både Maries och hans föräldrar hade snarlik bakgrund och liknande värdegrund som han tycker att han och Marie haft fördel av i sin relation. - Jag tror också att vår relation dragit nytta av att hon är uppvuxen i den här branschen. Hon inser att man kan verka väldigt frånvarande och självupptagen, men att det handlar om att man som artist går in i en bubbla ibland, i en kreativ process.

En av de bästa i sin bransch

När Stikkan gick bort 1997 tog Marie över det pris som hennes pappa hade instiftat från 1987 – Polar Music Prize. Som skivbolagsdirektör har hon ansvarat för artister som Agneta Fältskog, Ted Gärdestad och Eva Dahlgren. Och för Tomas såklart. - Marie är otroligt vass, begåvad och duktig på det hon gör. En av de bästa i sin bransch. Hon är ett resultat av sin far och sin uppväxt, säger Tomas. Han berättar att hon är chefen även på hemmaplan. Hon har, enligt Tomas, påverkat honom positivt på så vis att hon ”öppnat upp” honom och gjort honom mer social. Han var blyg som liten och kanske lite norrländskt tystlåten.

Privata sfär

Tomas och Maries söner, John och Theo, är idag 31 och 35 år. Som pappa beskriver sig Tomas som omväxlande beroende på hur karriären sett ut. - Ibland var jag väldigt närvarande, men långa perioder då jag var på turnè kunde jag vara väl så frånvarande även om möjligheten hela tiden fanns för killarna att följa med mig på de olika spelningarna. Det har blivit fina pojkar, säger Tomas och visar tydligt att han inte vill prata vidare om detta. Att prata om sin fru och sitt yrke går bra, men att till exempel prata för mycket om sina barn

eller fotograferas i sitt hem, där går gränsen. - Min fru är en offentlig person precis som jag, så det är ok. Men annars vill jag försöka hålla min privata sfär just privat. Istället frågar jag om rollen som farfar. Han har redan två barnbarn och ett tredje är på väg. - Jomen det finns ju inga gränser för den glädjen. Jag älskar dem. Även starkt att få uppleva att vi alla ingår i ett evigt kretslopp, det finns något trösterikt och fint i det. Det är verkligen en lycka att få se sina barn bli föräldrar, utbrister Tomas.

Berätta, hur var din show ”LEDIN 70” på Avicii? - Det var en både euforisk och bedövande känsla. Jag kände stor tacksamhet. Folk kom från runt om i vårt avlånga land, från Malmö till Kiruna, för att se den här killen från lilla Sandviken och fira honom på hans födelsedag. Jag var riktigt tagen, ända in i hjärteroten. Samma omtumlande känsla upplevde jag på premiären av det första Rocktåget, då jag inte stått på en scen på fem år. Jag minns inte särskilt mycket av kvällen, men det var total lycka och helt överväldigande.

Text och bild av Frida Funemyr Vision Höglandet, november 2023


.................................. INTRESSERAD AV SOLCELLER? VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

21

Tävla om boken av Roland Nelsson

Kontakta oss för ett INTRESSERAD AV SOLCELLER? kostnadsfritt hembesök! INTRESSERAD AV Kontakta ossSOLCELLER? för ett Kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök! kostnadsfritt hembesök!

HUJ

Snabb tumvers eller karismabalans?

• Elinstallationer • Projektering • och data • Fiber Elinstallationer • och passage • Larm Elinstallationer Projektering • • Kyla Projektering Fiber och och värme data • Solceller • Fiber Larm och data passage

• Larm och värme passage Kyla och • Kyla och värme Solceller • Solceller

Götes loppis i Isåsa!

Öppet torsdagar 13 -18 Tills vidare

Sms:a senast 9 november 1. Skriv VH Bok2 och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1,4,5,2,8 blir det VH Bok2 20. Detta då 1+4+5+2+8=20) - 2. Avsluta med namn, adress och telefonnummer. (Ex. VH Bok2 20 Nisse Nilsson Gatan 1 511 11 Staden 070 000 00 00) - 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa).

Stor rea!

I Ga: Götes Varubod i Isåsa, Nässjö Tel 070-565 08 80

Vintage Möbler Samlarobjekt

Eller posta ett vykort till Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med “HUJ”.

Tävla om biljetter till

HOCKEY HA74 hockeytvåan södra RA D Ö S N A VÅ HOCKEYT HOHCEK C R EYTVÅAN SÖD

AT HEMMAM H rnEMM

AMATCHER Pante HA74 -dIeKn 22/10, kHl 1A67:040 - IK Pantern Söndag gsagIKden 22/10, kl 16:00 ornd bSö s e v l ö S :00HA74 den 25/10,HklA1794 Sölvesborgs IK Onsdag den 25/1 Onsdag 0, kl 19:00 sedaHIF 0 HA74 -8Å .0 A 7 9 4 - Åseda IF /11, kl 1 Onsda Onsdag g 8/ K I ittorps.00 11, kl 19.00 N 4 7 A H9 H 5/11, kl 1A74 - Nittorps IK Onsdag 1 Onsdag 15/11, kl 19.00 HER RIEMATC EN TR É r SE k RI EMATCHER na 100 plats vux

ENTRÉ SE

Stå St8åp r s vuxna 10 0 klat 0 kr ensionär Ståplats p St krs pensionä åp 0 lat 8 e d n ra r 80 kr e ud Ståplats st Ståplats studera nd e 80 kr itimation) (studieleg (studielegitimati on) r k 0 3 ts Sittpla Sittplat2s030 08 kr m födda

RA

Sms:a senast 9 november 1. Skriv VH Hockey och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1,4,5,2,8 blir det VH Hockey 20. Detta då 1+4+5+2+8=20) - 2. Avsluta med namn och adress. (Ex. VH Hockey 20 Nisse Nilsson Gatan1 511 11 Staden) - 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa).

ungdo Barn och Baérn . och ungdom födda 2008 re fri entr och sena och senare fri en tré.FACEBOOK

ävsjö! i y PÅS e R E k LL c E E o S WW.HA-74. påWh GLÄå S MER PÅ G åWWhW.HoA-c74k.SEey i Säv LÄå S MEp R PÅ

sjö!

ELLER PÅ FACEBOOK

Eller posta ett vykort till Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med “Hockey”.


22

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

..................................

VISION fiske

HÖGLANDET

Magic Mike till vänster tillsammans med två av sina fiskekamrater i Hakuna matata team.

Magic Mike från Höglandet har

FISKAT I 11 LÄNDER 1998 gjorde höglänningen Mikael Andersson, eller ”Magic Mike” som han kallas i fiskekretsar, sin första resa utomlands för att fiska större fiskar än vad som finns i Sverige. Sedan dess har det blivit 40 äventyr i elva olika länder. Vilket land fiskar du helst i?

- Ett av mina favoritländer har blivit Italien. Och där är det mal som jag fiskar. Malen är sedan många år fridlyst i Sverige, men i Italien får den fiskas. Jag gjorde min första resa till Italien för sju år sedan och sedan dess åker jag dit varje år. Brukar fiska en vecka varje gång. Jag har

fått äran att vara med i ett helt underbart team som går under namnet “Hakuna Matata team”. Vi är ett tiotal fiskare som brinner för malfisket. Givetvis släpps alla fiskar tillbaks efter vägning och mätning.

Var fiskar ni i Italien?

- De första åren fiskade vi i floden Po. Men de senaste fyra åren har det blivit i

De få timmar av sömn de fick tillbringades på denna husbåt som var förankrad vid land.

Mantova sjön. Den har också förbindelse med floden Po. Det speciella med detta ställe är att hit kommer de stora fiskarna för att äta upp sig inför vintern. Tyvärr har det varit riktigt varmt de två sista åren när jag varit där, och då blir det syrefattigt i vattnet, men vi har ändå lyckats att ta många riktigt stora malar.

Hur fiskar ni mal?

- Vi fiskar på helt olika sätt under veckan. Vissa dagar med drag (gummi bete). Vissa dagar med flöte och en stor braxen på kroken, mycket effektiv på natten, man kan även ta dem med jiggfiske. Man är väldigt trött efter en veckas fiske med mina italienska vänner eftersom i mellan våra malfiske så måste vi meta betesfisk

Den italienska floden Po och Mantova sjön ligger i samma vattensystem.


..................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

23

Använd QR-koden för att se fler fiskeäventyr på Magic Mikes YouTube-kanal!

Den näst största malen i Sverige fångades i Emån Europeisk mal är en av de största sötvattenfiskarna i världen. Det största infångade exemplaret i Sverige fångades 1870, där det i Eskilstuna Tidning för den 10 augusti stod att läsa: ”en owanlig fisk warit införd å Eskilstuna torg. Det war näml. en 6 alnar lång mal, som infångats i sjön Båfwern.” Sjön går idag under namnet Båven, fiskaren skulle ha varit fiskaren Anders Petter Karlsson Sandberg, och 6 alnar motsvarar 3,6 meter. Vikten var enligt uppgift hela 180 kg. Den köptes av åkaren J. E. Jacobsson som sedan skänkte skinnet till det nybyggda läroverket. Det näst tyngsta exemplaret, med vikten 139 kg, fångades i Emån. Internationellt har några av de största exemplaren fångats i Ryssland och Ukraina. Den absoluta toppnoteringen gäller ett exemplar som på 1800-talet fångades i Dnepr, med en längd på 4,57 meter och en vikt på 336,3 kg. Det italienska rekordet är på 2,78 meter och 144 kg, uppmätt på en fisk fångad i Pos delta. Källa: Wikipedia

VISION fiske

HÖGLANDET

Magic Mike liggande bakom sin monstermal på hela 100 kg och 240 cm lång. som behövs som agn på kvällen och natten.

Hur har jakten på rekordmalen gått?

- De tre senaste åren vill jag påstå har varit succé. Speciellt den natten för tre år sedan när jag fick en monstermal på hela 100 kg och 240 cm lång. Vilken fight det blev, ni ska veta när man fiskar dessa monster från båt så bör man minst vara tre i båten. Det händer ofta att fisken drar i väg våran båt som väger mycket och är över fem meter lång. Då är det bara att hänga efter.

Vad är tjusningen med detta fisket?

- Svårt och beskriva kicken du får av att fightas med något under ytan som är mycket längre och tyngre än dig själv. Det är sedan minst lika underbart att få släppa ut fisken i friheten igen efter att vi dokumenterat våran fångst. Jag filmar också fighten och lägger ut filmerna på min YouTube-kanal som är mycket populär, säger Mikael avslutningsvis. Mikael Torstensson Vision Höglandet, november 2023

”Det händer ofta att fisken drar i väg våran båt som väger mycket och är över fem meter lång. Då är det bara att hänga efter.”

HOCKEYTVÅAN SÖDRA HEMMAMATCHER HA74 - IK Pantern

VI SÄTTER FÄRG PÅ HÖGLANDET! Certifierade takmontörer av Monier - fasadmåleri mm ”Vårt tak blev exakt som utlovat. Mycket noggranna, trevliga och lyhörda hantverkare!” Jenna P

Kompletta

Söndag den 22/10, kl 16:00

HA74 - Sölvesborgs IK Onsdag den 25/10, kl 19:00

HA74 - Åseda IF

Onsdag 8/11, kl 19.00

HA74 - Nittorps IK Onsdag 15/11, kl 19.00 ENTRÉ SERIEMATCHER

Kontakta oss för en offert!

TAKOMLÄGGNINGAR!

Tegel, betongpannor, plåtar, svetsning av ytpapp!

Ståplats vuxna 100 kr Ståplats pensionär 80 kr Ståplats studerande 80 kr (studielegitimation)

Sittplats 30 kr Barn och ungdom födda 2008 och senare fri entré.

Tel 070-838 98 30 www.hildebrandtakmaleri.se

Gå på hockey LÄS MER PÅ WWW.HA-74.SE ELLERiPÅSävsjö! FACEBOOK


24

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

..................................

”ATT VINNA SILVER I ETT EM KÄNNS VERKLIGEN STORT”

VISION sport

HÖGLANDET

HEDDA OCH SIGNE FRÅN HÖGLANDET TILLHÖR

EUROPATOPPEN I PADEL!

Hedda Fritzell och Signe Horenius från Vetlanda satsar på en framtid inom padel.

Senaste Ungdoms-EM i padel avgjordes i spanska Valencia och i den svenska truppen fanns de två stjärnskotten Hedda Fritzell och Signe Horenius från Vetlanda. Hedda och Signe har bara spelat i tre år. - Vi blev fast redan första gången vi testade för tre år sedan och valde bort både fotboll och handboll för att kunna satsa på padel, säger Hedda när vi träffar dem på en tävling i Gislaved. En av många tävlingar som spelas runt om i Sverige varje helg. Tjejerna tävlar för Hasses Padelcenter i Vetlanda. Till vardags studerar de vid padelgymnasiet i Båstad där de får möjlighet att utveckla sina talanger både på skoltid och på kvällarna. Hedda och Signe är inte vilka spelare som helst, de tillhör europaeliten och var med och tog hem EM-silvret till Sverige under senaste europamästerskapen i spanska Valencia. - Vi kom tvåa efter Spanien som är Europas stormakt när det kommer till padel, säger Signe.

Hur var det att representera Sverige i EM?

- Det var verkligen en upplevelse för livet. Vi älskar padel och vill spela så mycket vi kan i framtiden, säger Hedda. - I Spanien är padel ännu större än i Sverige och de är grymt duktiga. Att vinna silver i ett EM känns verkligen stort, fyller Signe i.

Hur kommer man med i EM-truppen?

- Svenska padelförbundet tar varje år ut

ett ungdomslandslag som representera Sverige vid internationella mästerskap. Förra året, 2022, medverkade Sverige i Ungdoms-EM som arrangerats av det Internationella Padelförbundet (FIP), förklarar Hedda.

nedstängningen av samhället under pandemin då just padel var tillåtet och mängder av hallar byggdes. Nu sker mer och mer spel i organiserade klubbar och överetableringen av banor som skedde under pandemin justeras genom att man stänger vissa hallar.

Hur många spelare är med i ungdomslandslaget?

Gigantiskt i Spanien och Argentina

- Vi var totalt 24 spelare, 4 tjejer och 4 killar i varje ålderskategori, 14-, 16- och 18-år, som tävlade för Sverige. Vi tjejer kom på andra plats efter att förlorat finalen mot Spanien. Killarna kom på en hedrande sjunde plats, berättar Signe.

Utan historisk motsvarighet

Padel har vuxit explosionsartat i Sverige på mycket kort tid – och är utan historisk motsvarighet i svensk idrott. Sporten fick stor draghjälp av

Hedda Fritzell och Signe Horenius på en tävling i Gislaved.

Padel är särskilt populärt i den spansktalande världen, med många miljoner spelare i bland annat Spanien och Argentina. Spanien har idag minst lika många banor som Argentina och cirka 2 miljoner utövare. Padel är den andra största sporten i Spanien räknat till antal utövare. Det sägs att padel är den snabbast växande sporten i hela världen och att det just nu finns över 20 miljoner spelare över fem kontinenter.


..................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

UPPLEV ALLSVENSK FOTBOLL I VÄRNAMO I ÅR!

HEJA IFK! IFK Värnamo - IFK Göteborg Måndag 23 oktober, 19:00

IFK Värnamo - Hammarby Lördag 4 november, 15:00 Boka biljetter på www.ifkvarnamo.se

25


26

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

Hur spelar man padel?

Padel (eller padeltennis som det även kallas) är en racketsport som kan betraktas som en blandning mellan tennis och squash. Det spelas på en plan med två planhalvor avskilda av ett nät, precis som tennis. Däremot så kan man även använda sig av väggarna i spelet – vilket mer liknar squash. Till skillnad från tennis spelar man oftast padel som dubbel mellan två par spelare. Många som spelar padel för första gången beskriver det som att det är lätt att komma igång och att det genast känns kul att spela.

Swedish Padel Open

2009 byggdes den första professionella banan i Sverige. Den byggdes i Båstad och numera hålls även Swedish Padel Open där, ett event genom World Padel Tour. Sverige är idag ett av de länder i världen där sporten nu växer som allra snabbast.

Världsmästerskap

Dagens regler utformades officiellt 1974 och administreras i dag av Internationella padeltennisförbundet. År 1991 så bildades International Federation of Padel i Madrid. År 1992 så spelades det första världsmästerskapet och har gjort så vart annat år, sedan dess. Spanien, Argentina, Uruguay och Brasilien är de länder som dominerat världsmästerskapet sedan dess.

Hedda och Signe satsar hårt

Hedda och Signe satsar hårt på sin sport och vill gärna tävla professionellt om det blir möjlighet till det i framtiden.

..................................

”... från 106 vid förra årsskiftet till 220 stycken efter första kvartalet 2023”

FÖRDUBBLING AV PADELKLUBBAR PÅ DRYGT ETT ÅR! I samband med Svenska Padelförbundets förbundsmöte tidigare i år så presenterades statistik över padelns utveckling. Statistiken visar att allt fler spelare väljer att vara med i en förening och att allt fler barn och unga tränar och tävlar. Under året har antalet medlemsföreningar i Svenska Padelförbundet ökat från 106 vid förra årsskiftet till 220 stycken efter första kvartalet 2023. Det är en väldigt rolig utveckling som innebär att allt fler föreningar tillsammans är med och utvecklar svensk padel genom Svenska Padelförbundet och att allt fler erbjuder verksamhet för barn och unga. Antalet aktiva medlemmar i förbundets föreningar är ungefär 50 000 personer.

Färre bokar banor för fler personer

I samarbetet med Matchi har även statistik tagits fram gällande antalet unika spelare som bokat en bana i Sverige*. Den statistiken visar att 421 000 unika personer bokat bana år 2022 mot 540 000 personer för 2021, 410 000 för 2020 och 169 594 för 2019. Statistik vad gäller antalet totalt bokade timmar visar en liten minskning för 2022, där siffran är 5 291 (tusen) mot 5 800 för 2021, 4 600 för 2020 och 1 800 för 2019.

Utifrån siffrorna är bedömningen från Svenska Padelförbundet och Matchi att allt fler väljer att spela padel i någon typ av organiserad form där färre banbokare bokar banor för fler personer. Det kan vara kurser, ligaspel eller verksamhet i föreningsform, där föreningen eller kursansvarige bokar bana för sina föreningsmedlemmar och deltagare.

Kraftig ökning av tävlingslicenser och antalet turneringar

Svenska Padelförbundets statistik visar också att antalet licensierade tävlingsspelare ökat från 2 100 vid förra årsskiftet till drygt 5 600 i mars 2023. 800 av dessa är ungdomar. 250 sanktionerade tävlingar arrangerades under 2022 mot 50 stycken 2021.

Goda förutsättningar för återväxt och utveckling

att antalet bantimmar minskar något för år 2022 men att antalet utövare som återfinns i föreningar och som tävlingsspelare ökar. Statistiken visar att padel fortfarande är en attraktiv idrott med väldigt många utövare – både vad gäller spontana spelformer men också i organiserad föreningsform. Erfarenhet från andra idrotter visar att ett starkt föreningsliv ger goda förutsättningar för en god återväxt med en robust och god utveckling på sikt. Svensk Padel växer sig alltså starkare genom föreningar som tillsammans utvecklar sporten runt om i landet. Svenska Padelförbundet ser fram mot ett innehållsrikt år med tävlingar, landslagsuppdrag, utbildningar och framför allt all aktivitet som sker i hallarna och i föreningarna! *Statistiken anger totala antalet, baserat på Matchis marknadsandel. Källa: Svenska Padelförbundet

Sammanfattningsvis visar statistiken

Av Mikael Torstensson Vision Höglandet, november 2023

Padel har haft en explosiv utveckling i många länder, så även i Sverige. Sporten går nu mer mot organiserat spel och klubbverksamhet vid sidan av det stora antalet motionspelare.

VISION sport

HÖGLANDET

Foto: Svenska Padelförbundet Svenska ungdomslandslaget i padel som tävlade i senaste ungdoms-EM i spanska Valencia. Hedda Fritzell och Signe Horenius syns tvåa och trea från höger på den främre raden.


..................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

27

Krönika av PT Hanna Weinéus från Krafthälsan

MÅLSÄTTNING VID KÖKSBORDET Lite nu och då brukar jag och min man stanna upp och prata målsättning. Senast igår ikväll satte vi oss ner i köket och började spåna framåt. Vi satte upp mål för ett år, fem år och tio år framöver, inom flera olika områden. Att sätta mål är något som har varit viktigt så länge jag kan minnas. Känslan av att ha något att sträva efter och att jobba för, är för mig en viktig del av livet.

Pröva det småländska alternativet

MED RIKTIGT BRA ERBJUDANDEN! “VI BYTER FÖNSTER I HELA HUSET, ÅTERSTÄLLER, GROVSTÄDAR OCH FORSLAR BORT SKRÄPET”

PRISEXEMPEL 105 000:Gäller småländska fönster med aluminiumbeklädnad. 1 st altandörr med inv cylinder och handtag, 4 st vridbara fönster, 5 st fasta fönster, 6 st ventiler. Klackfoder. Plåtinklädnad. Byggstädning, 105 000:- inkl. ROT-avdrag.

Inom idrotten brukar man prata om tre olika typer av mål, nämligen resultat-, prestation- och processmål. • Resultatmål är när man exempelvis jagar poäng, antal mål eller tid. Att jämföras med andra är en viktig aspekt inom resultatmål, då ens egna förmåga ställs i relation till hur andra presterar. • Prestationsmål är jämförelse med framför allt sig själv. Till exempel att spinga 100 meter snabbare än förra gången. • Processmål är att förbättra en del av processen. Till exempel förbättra starten i ett hundrameters lopp. Forskning visar att idrottare vanligtvis använder alla tre sätten för att sätta mål. De personer som är högpresterande är oftast uppgiftsorienterade och fokuserar oftare på prestation- och processmål, det vill säga de mål som man kan påverka själv. Resultatmål styrs i relation till hur exempelvis motståndarna presterar och det kan man oftast inte påverka i samma utsträckning. Något som är viktigt i relation till uppsatta mål är hur man tänker, pratar och agerar för att komma framåt mot målen. Inom KBT (kognitiv beteendeterapi) kan man ändra beteende genom att förändra tankemönster och känslor och som i sin tur leder till beteendeförändringar, och även vice versa. Oavsett vilket område vi satt upp mål inom, så är det viktigt att vara medveten om vilka tankar vi tillåter, som i sin tur påverkar känslor och beteenden. I slutändan kan det vara avgörande om vi når våra mål eller ej. Så tillbaka de uppsatta målen som formades vid köksbordet igår. Det kommer finnas dagar då både tankarna och känslorna inte är så sugen på exempelvis träningspasset som är inplanerat. Just de dagarna får man kanske börja från andra hållet, det vill säga att bara göra, så kommer tankarna och känslorna att hänga på till slut.

RING IDAG FÖR ETT KOSTNADSFRITT HEMBESÖK

0382-100 05

VISION HÖGLANDET

i Sävsjö kommun 2018

Vision Höglandets hälsocoach Hanna Weinéus från Krafthälsan

hälsa


28

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

Just nu

..................................

Enhetspris på soffbord!

6 995:-

oavsett ordinarie pris

Upp till 60% rabatt! Bordet heter Z-090, all information och fler bilder finns på QR-koden

Nu 6 995:-

Bordet heter BF-048, all information och fler bilder finns på QR-koden

Brudskåpet nedan heter A-65, all information och fler bilder finns på QR-koden

Nu 6 995:-

Bordet heter H-362, all information och fler bilder finns på QR-koden


..................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

29

Nu 6 995:- Nu 6 995:-

Bordet heter DE-11, all information och fler bilder finns på QR-koden

Bordet heter BF-045, all information och fler bilder finns på QR-koden

Nu 6 995:- Nu 6 995:-

Bordet heter DE-11, all information och fler bilder finns på QR-koden

Bordet heter BF-045, all information och fler bilder finns på QR-koden


30

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

..................................

VISION bostad

HÖGLANDET

GOTLÄNDSKT STATIONSHUS TILL SALU Buttle järnvägsstation är en otroligt vacker byggnad, på en vacker plats. En väl bevarad järnvägsstation byggd 1878 där väntsal, postfack och biljettlucka finns kvar sedan tiden järnvägen passerade genom bygden. Även det stora rymliga utedasset, perrong och godsmagasin finns kvar. Järnvägsstationen var i drift mellan åren 1878-1960 där tåget gick mellan Visby - Hemse - Burgsvik. Byggnaden och dess snickarglädje påvisar dåtidens stolthet att ha en järnvägsstation i socknen. Historien kring platsen och huset är många, stinsen som en gång i tiden bodde här och skötte både station och post var en ståtlig herre, hans fru födde den sedermera poeten Sonja Åkesson i huset. När nuvarande ägare köpte huset för 24 år sedan och utförde sin undersökningsplikt på byggnaden så hittades benrester från två människor på vinden...

Kulturminnesmärkt

En fastighet som bär på mängder av historia skall nu gå vidare till ny ägare, kanske en som är förtjust i just den gotländska järnvägen eller vill ha något att förvalta och förbättra då

”När nuvarande ägare köpte huset för 24 år sedan och utförde sin undersökningsplikt på byggnaden så hittades benrester från två människor på vinden...” En väl bevarad järnvägsstation byggd 1878 där väntsal, postfack och biljettlucka finns kvar sedan tiden järnvägen passerade genom bygden.


..................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

VISION bostad

HÖGLANDET

31

det finns visst underhållsbehov på de gamla husen. Fasigheten och byggnader är kulturminnesmärkta vilket gör att möjlighet finns för bidrag, men också krav att man underhåller byggnaderna så det inte förvanskas.

Bevarat sedan byggtiden

Nedervåningen inrymmer den gamla väntsalen, här finns även en eldstad. De gamla sittbänkarna finns kvar, postfacken och biljettluckan står där sedan byggtiden och är i fint skick, även dörrluckan för expeditionen är kvar. Expedition med eldstad som numera nyttjas som vardagsrum, det var här de satt och skötte biljettförsäljning och fyllde i postfacken. Ett enklare kök med vedspis (ej i bruk). På övervåningen finns två sovrum och en möblerbar hall. Text och bild från Bertwig Fastighetsförmedling Vision Höglandet, november 2023

”Historien kring platsen och huset är många, stinsen som en gång i tiden bodde här och skötte både station och post var en ståtlig herre, hans fru födde den sedermera poeten Sonja Åkesson i huset.”

GÅ PÅ ALLSVENSK FOTBOLL I VÄRNAMO! 10 vinnare av en entrébiljett var! Vinnarna får biljetten över SMS

Sms:a så snart som möjligt 1. Skriv VH Boll och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1,4,5,2,8 blir det VH Boll 20. Detta då 1+4+5+2+8=20) - 2. Avsluta med namn, adress och telefonnummer. (Ex. VH Boll 20 Nisse Nilsson Gatan 1 511 11 Staden 070 000 00 00) - 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa). Eller posta ett vykort till Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med “Fotboll”.


32

..................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

CMAK - Vårt ukrainsk Introduktion

Introduktion

Ukraina betyder gränslandet. Det är ett gränsland som har sett mycket genom tiderna – statskupper, internationella och inbördes väpnade konflikter, stora migrationer, framgångsrika eller misslyckade revolutioner och regimer som bytts ut. Men det finns också en annan historia vanliga människors vardag och fest, där maten ofta spelar en central roll.

I kokboken CMAK bjuder kockarna Anja Allvin och Anastasia Lundqvist på smakprov från Ukrainas regionala kök och berättar om mat, minnen, människor och Sveriges och Ukrainas gemensamma historia. Stavning av geografiska namn

VISION mat

Enligt tidigare språknorm har de flesta ukrainska namn och ortsnamn transkri­ berats från ryska, som Kiev, Odessa och Kharkov. Vi väljer att transkribera från ukrainska, där dessa orter heter Kyjiv,

BOGRACH

Odesa och Charkiv, samt att följa reglerna för svensk translitterering, vilka skiljer

10 – mustig soppa med paprika sig något från de engelska reglerna, exempelvis Kyiv (engelska) och Kyjiv (svenska).

CMAK_inlaga_.indd 10

HÖGLANDET

2023-06-21 15:12

5‒6 portioner

Borsjtj och andra soppor

2 gula lökar 4 potatisar 2 tomater 2 röda paprikor 100 g pancetta eller bacon 500 g grytbitar av nöt (ca 3 x 3 cm) 2 msk tomatpuré 2 msk rökt paprikapulver 2 msk vanligt paprikapulver ½ tsk cayennepeppar vatten salt och nymalen svartpeppar hackad persilja att strö över

Borsjtj och andra soppor

Bograch har sitt ursprung i Ungern och är en mycket populär soppa i västra Ukraina. Det är lite som en blandning mellan borsjtj och gulasch. Traditionellt lagar man bograch i en stor gryta upphängd över öppen eld. Man kan beställa bograch på restaurang i alla skidorter i Karpaterna. Det är verkligen en perfekt och värmande soppa efter en dag i skidbacken. 1. Skala och halvera lökarna. Skär halvorna i tjocka strimlor. Skala och skär potatisarna i fyra bitar vardera. Skär tomater och paprikor i grova bitar. 2. Finhacka pancettan och stek på medelvärme i en stor kastrull tills det mesta av fettet släppt. Lägg i grytbitarna och bryn dem ordentligt runtom i fettet från pancettan. 3. Tillsätt potatis, tomater och paprika och rör om. 4. Blanda ner tomatpuré, båda sorters paprikapulver, cayennepeppar och stek i 2–3 minuter på medelvärme. 5. Tillsätt vatten så att det precis täcker allt i kastrullen. Salta, peppra och koka upp. Låt soppan puttra i 40 minuter under lock och därefter vila i 20–30 minuter. 6. Värm på soppan, strö över persilja och servera med bröd.

Tips på ukrainska recept!

Till servering mjukt bröd

Krämig stuvad vitkål med paprika

83

Huvudrätter

Huvudrätter

Få saker slår stuvad kål. Det är en mycket vanlig sidorätt i Ukraina. Ibland blandar man in lite köttfärs, morötter eller svamp. Allra godast (och vackrast!) blir det med paprika. Kan serveras som tillbehör till det mesta eller ätas som den är med rostat surdegsbröd. Som huvudrätt räcker detta till ungefär fyra portioner.

CMAK_inlaga_.indd 82

till 8–10 som sidorätt

AK_inlaga_.indd 83

1 litet vitkålshuvud 1 msk + 1 tsk salt 2 små gula lökar 2 msk neutral olja till stekning 1 tsk kumminfrön 1 röd paprika 2 dl smetana 1 dl passerade tomater ½ kruka finhackad persilja nymalen svartpeppar

2023-06-21 15:15

Huvudrätter

1. Skär kålen i cirka 1 cm tjocka strimlor. Lägg i en bunke, strö över 1 matsked salt och massera in det ordentligt. Ställ åt sidan. 2. Skala och strimla löken tunt. Värm upp oljan i en stor stekpanna eller gryta på medelvärme. Fräs löken i ett par minuter och tillsätt 1 tesked salt. Sänk värmen en aning och fräs i ytterligare 8–10 minuter. Rör om ofta. 3. Blanda ner kål och kumminfrön. Smaka av – kanske behövs det mer salt. Låt fräsa i 20 minuter utan lock. Rör om ett par gånger. 4. Dela paprikan, ta ut kärnorna och strimla paprikan tunt. Blanda ner i kålen och fräs i ytterligare 5 minuter. 5. Rör ner smetana och passerade tomater i kålblandningen. Täck med lock och låt sjuda på låg värme i 30 minuter till. 6. Rör ner persilja och peppar och servera.

8


..................................

ka kök

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

33

PALJANYTSYA – det heliga brödet

Paljanytsya är ett bröd med mycket symbolik. Brödet är runt, ser ut som en sol och sägs skydda hemmet från allt ont. Det kan snittas på olika sätt, men det vanligaste och enklaste är ett halvmåneformat snitt på sidan som påminner om ett brett leende. Traditionen är att inte skära skivor av brödet när man ska äta det, utan att bryta små bitar av det. Detta runda bröd görs ofta på vetemjöl men i vårt recept har vi tillsatt rågmjöl för extra smak och textur. Just ordet ”paljanytsya” blev ett hemligt kodord i kriget 2022 – ett ord som är svårt att uttala om man inte har ukrainska som modersmål. 1 bröd

Bröd och pasta

Deg 200 g vetemjöl (knappt 3 ½ dl) 50 g rågmjöl (knappt 1 dl) 1,6 dl vatten 1 ½ tsk salt

Bröd och pasta

Fördeg 13 g jäst 1,6 dl ljummet vatten 200 g vetemjöl (knappt 3 ½ dl) 50 g rågmjöl (knappt 1 dl)

1. Börja med fördegen. Lös upp jästen i vattnet, tillsätt vetemjöl och rågmjöl. Knåda degen i 5–10 minuter i en bunke och forma en boll. Täck med bakduk och låt jäsa i rumstemperatur i 3 timmar. 2. Blanda alla ingredienser till degen och tillsätt fördegen. Knåda degen på en lätt mjölad arbetsyta tills den har blivit elastisk och inte kladdar i händerna, det tar cirka 10 minuter. Forma en boll och låt jäsa under bakduk i 1 ½ timme. 3. Knåda degen en gång till, 5–10 minuter, forma en boll och lägg den i en rund skål med lite mjöl i botten. Täck med bakduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader, överoch undervärme, i god tid. Och placera en ugnsplåt eller baksten i mitten av ugnen. 4. Vänd upp degen på bakplåtspapper, pudra lätt med mjöl och gör ett 1–2 cm djupt snitt – det går lättast med rakblad eller tapetkniv. 5. Ställ en ugnssäker skål med 1–2 deciliter kokande vatten i botten på ugnen. (Ångan från vattnet gör att brödet expanderar bättre och får en krispig skorpa.) Skjutsa in brödet på bakplåtspappret på den varma plåten eller bakstenen i ugnen. Grädda i 15 minuter, sänk sedan värmen till 200 grader, nu med varmluftsfunktion. Ta ut vattenskålen och släpp samtidigt ut ångan i ugnen. Grädda i 20–25 minuter till. 6. Låt det nygräddade brödet svalna i 1 timme på galler utan bakduk innan du skär i det.

Från “CMAK - Vårt ukrainska kök” av Anja Allvin & Anastasia Lundqvist. Utgiven av Ordfront förlag. Foto: Ulrika Pousette. Tävla om boken på annan plats i tidningen.

94

95

94 Parfait med smetana, aprikoser och bovetepopcorn

CMAK_inlaga_.indd 95

_inlaga_.indd 94

2023-06-21 15:16

2023-06-21 15:16

Desserter och drycker

Desserter och drycker

Parfait betyder perfekt på franska. Det här receptet blir verkligen en perfekt avslut­ ning på en middag. Parfait är bra att göra om du inte har tillgång till en glassmaskin. Fett och äggulor samt lite alkohol som förhindrar bildning av iskristaller ger en len och krämig dessert. Detta är inte ett traditionellt recept, utan vårt eget, och vi har kombinerat råvaror som är typiska på ukrainska dessertbord. Aprikoser, smetana och bovete är en härlig smaktrio. Rostat bovete finns bland annat i affärer som säljer östeuropeiska livsmedel. Det poppade, rostade bovetet kan vara en nyhet för många och är en topping med hög wow­faktor! Testa på glass, i en sallad eller till vilken rätt som helst där det behövs lite krisp.

VISION mat HÖGLANDET

CMAK_inlaga_.indd 163

10 portioner Parfait 200 g torkade aprikoser 3 msk rom eller brandy 6 äggulor 4 msk florsocker 3 dl vispgrädde 3 dl smetana 1 vaniljstång 50 g maränger eller marängbotten + lite extra att smula över 60 g rostade mandelspån eller hackade marconamandlar 1 krm salt Topping olja till fritering 50 g rostat bovete

163 2023-06-21 15:18

1. Lägg aprikoserna i en liten skål, ringla över spriten och täck med plastfolie. Låt stå i några timmar i rumstemperatur. Skär sedan 150 gram av aprikoserna i tunna skivor eller små kuber. 2. Vispa äggulor och florsocker tills det blir fluffigt, det tar några minuter. 3. Vispa grädde och smetana tills blandningen ökar i volym men inte blir för styv. Vänd försiktigt ihop de två blandningarna med en slickepott. 4. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Bryt marängen i stora smulor. 5. Blanda ner de skurna aprikoserna, mandelspån, vanilj, maräng och salt i smeten. 6. Häll smeten i en form, täck med plastfolie och låt stå i frysen i 6–8 timmar. 7. Ta fram parfaiten i rumstemperatur cirka 20 minuter före servering. Värm oljan till 180–200 grader i en kastrull. Lägg i det rostade bovetet och vänta tills kornen öppnar sig, det tar cirka 10 sekunder. Plocka upp med hålslev och lägg på hushållspapper. 8. Hacka eller strimla resterande aprikoser. Lägg upp parfaiten på ett serveringsfat. Blanda aprikoser och bovete och toppa parfaiten med blandningen. Smula över lite maräng och servera direkt.


34

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

.................................. VISION HÖGLANDET motor

AeroMobil 4.0

138 år efter att Carl Benz uppfann bilen är det dags att skriva ett nytt kapitel i historieboken. I år får världens första flygande bil luft under sina vingar och företaget som svävar högt i det blå är slovakiska AeroMobil. Med en simpel knapptryckning fälls vingarna ut och på enbart tre minuter sker förvandlingen från bil till flygplan. Undrar du över priset? Tja, runt tjugo miljoner kronor och då ingår en nödfallskäm i standardutrustningen. Motorn bjuder på 300 hästkrafter och toppar 160 km/h på land och 260 km/h i luften

VISION motor HÖGLANDET

TESTAR

10 BILAR SOM ÄR REDO ATT PRÖVA SINA VINGAR Drömmen om flygande bilar har funnits i alla tider men att göra verklighet av fantasin har varit lättare sagt än gjort. Ett antal entreprenörer har kraschlandat och själva definitionen misstolkats efter vägen. Otaliga experimentella farkoster kan nämligen lyfta men avsaknaden av hjul gör att dom inte kan taxa en meter på land. En riktig flygande bil måste naturligtvis kunna brukas såväl på vägen som i luften och vi har spanat in 10 projekt som är redo att lyfta bilen till nya höjder. Klein AirCar

Det kan tyckas märkligt att två tillverkare från Slovakien ligger i framkant när det gäller flygande bilar – men Klein är en avknoppning från AeroMobil. Stefan Klein drog i gång konkurrenten 2016 och har precis fått grönt ljus av landets luftfartsmyndighet. Den tvåsitsiga bilen förvandlas till ett vingförsett flygplan på blott 135 sekunder och det hela är ett skådespel som får alla betraktare att tappa hakan. Den fullskaliga produktionen beräknas komma i gång inom ett år och priset hamnar på samma nivå som för AeroMobil 4.0.

Airbus PopUp

......

Airbus är världens största flygplanstillverkare och givetvis är fransmännen med i leken vad gäller flygande bilar. Deras framtidsvision har skapats tillsammans med formgivarna hos Italdesign och kallas PopUp. Fordonet består av en tvåsitsig färdkapsel som antingen kan kopplas till fyra drönarpropellrar på taket eller en markmodul bestående av fyra hjul. Allt beroende på om du ska köra eller flyga! Airbus PopUp är ett spännande koncept och om du undrar över konkurrenten Boeing så jobbar även de med liknande projekt.

XPENG X3

XPENG har tagit elbilsmarknaden med storm och nu växlar kineserna upp för att även fylla luftrummet med flygande bilar. Uppstickaren X3 har plats för två och är utrustad med fyra däck, åtta propellrar och drivs av inte mindre än tolv elmotorer. Själva rotorbladen är utfällbara och det praktiska formatet, med fällningsmekanismen integrerad i en takbox, gör det möjligt att stuva in kärran hemma i garaget. Företagets vision är tydlig och redan nästa år räknar XPENG med att tjäna en rejäl peng på flygande bilar.

Krävs körkort eller flyglicens? Ska ditt UAM-fordon (Urban Air Mobility) framföras på allmän väg krävs bil- eller mc-körkort beroende på klassning - d

License). Aska A5 och XPENG X3 fungerar dock likt drönare och klassas som eVTOL (electric vertical take-off and landing). Även här krävs pilotlicens men regelver


.................................. VISION VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023 35 motor

HÖGLANDET

Icon A5

Det här är en udda fågel i sällskapet eftersom man tar flygmaskinen med sig på dragkroken. Du kanske vill köpa vingar för pengarna på ett mer traditionellt sätt och då är Icon A5 svaret på dina böner. Skapelsen kan närmast beskrivas som ett läckert amfibieflygplan och kan därmed starta på såväl vatten som land. Det fiffiga i sammanhanget är att det flygande vidundret är utrustat med fällbara vingar och får därmed plats på en trailer - man har alltså sin egen mobila hangar. Icon A5 har redan sålts i 200 exemplar och priset börjar från 4,9 miljoner kronor.

Aska A5 ........

Lägg det här namnet på minnet! Aska A5 utvecklas just nu i Silicon Valley och första leveranserna sker 2026. Försäljningen har däremot redan dragit i gång och hittilldags har man fått in över 60 beställningar. Undrar du över priset? Tja, 11 miljoner kronor och då får man en tvättäkta flygande bil med plats för fyra som går att fickparkera i en vanlig parkeringsruta. När du ska flyga så sker allt med hjälp av en magisk knapp och vips fälls såväl vingar som sex propellrar ut. Samtliga har egen batteriförsörjning och på vägen drivs ekipaget med hjälp av fyra elmotorer som är integrerade direkt i hjulen.

GAC Gove

Europa invaderas just nu av kinesiska biltillverkare och ett av varumärkena heter GAC. Förra året tillverkade den statsägda koncernen 2,4 miljoner bilar och nu lyfter man blicken ytterligare. Gove är nämligen till övre hälften en drönare med sex rotorblad och till undre hälften en självkörande bil. Själva färdkapseln kan därmed separeras från drivhjulen så om du hamnar i rusningstrafik är det bara att lyfta vertikalt samtidigt som underdelen kör autonomt till din landningsplats. Prototyper testas redan och GAC räknar med serieproduktion år 2030.

-Av Jenny Nilsson och Johannes Gardelöf

PAL-V Liberty ........

Den flygande holländaren PAL-V har breddat sina vingar och redan nästa år sker de första kundleveranserna. Kupén är tvåsitsig och när det är dags att lyfta behöver gyrokoptern en startsträcka på 180 meter. I luften kan man toppa 180 km/h och njuta av utsikten på maximalt 3 300 meters höjd i upp till 4,3 timmar innan det är dags att fylla tanken med 100 liter bensin. Priset för en Pal-V Liberty landar på 7,2 miljoner kronor och hugade spekulanter kan besöka företagets tillika världens första showroom för flygande bilar i München.

Terrafugia TF-X

Terrafugia är en amerikansk tillverkare som rullat i bräschen för flygande bilar och gjorde sin första flygtur redan 2009. Trassel med ekonomin ledde dock till att bolaget köptes upp av kinesiska Geely 2017 och sedan dess har man fortsatt utvecklingen av fyrsitsiga TF-X. Med en knapptryckning fälls vingarna ut och i vingspetsarna jobbar eldrivna propellrar. Men väl uppe på marschhöjd fälls rotorbladen undan och en gasturbin på 300 hästkrafter tar över. Nu har utvecklingen flyttats till Kina och förra året fusionerades bolaget med Aerofugia.

Samson Sky Switchblade ......

Samson Sky Switchblade är en spännande flygande bil eller rättare sagt flygande motorcykel. Eftersom kärran har tre hjul rör det sig om en motorcykel på torra land medan det i luften är ett experimentklassat flygplan. Det här är nämligen en byggsats där man måste göra 51 procent av jobbet själv. Vingarna tillika stjärtfenan ligger integrerade i karossen och fälls ut eller in helt automatiskt. Allt är dessutom riktigt snyggt paketerat och grundpriset startar från 2,3 miljoner kronor. Därmed är Switchblade klart billigast i gänget!

däremot är inte flygreglerna lika enkla. PAL-V klarar sig undan med en gyrokopter-licens medan Aeromobil 4,0 samt Klein AirCar erfordrar PPL-licens (Private Pilot rket är inte anpassat till målgruppen. Därför har den europeiska flygsäkerhetsbyrån EASA tagit fram nya riktlinjer som väntar på EU-kommissionens godkännande.


36

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

.................................. VISION HÖGLANDET motor

VÄRLDENS STARKASTE MERCA

I seriernas värld förvandlas snälla Bamse till världens starkaste björn när han tar en slurk av farmors dunderhonung. Bakom ratten på dagens testbil börjar vi dock undra om krutgumman lånat ut sitt hemliga recept? Mercedes-AMG C 63 S E Performance är nämligen en snäll laddhybrid som förutom en elmotor försetts med världens starkaste serietillverkade bensinfyra. Nu väntar ett äventyr tillsammans med 680 dunderhästar. Man skulle kunna säga att verkligheten överträffar serien när vi diskuterar nya Mercedes-AMG C 63 S E Performance. Om vi jämför med den tidigare generationen så har nämligen antalet cylindrar halverats – från åtta till fyra. Ändå har effekten höjts rejält samtidigt som förbrukningen minskat. Vi har provkört kombimodellen för att ta reda på om motorbytet gjort tysken en björntjänst eller tagit den till ännu högre höjder.

Magiska bokstäver

Det är ett litet exklusivt Mercedes-gäng som tar omvägen förbi tyskarnas trimsmedja som funnits sedan 1967. Det var då Hans Werner Aufrecht och Erhard Melcher öppnade upp sitt förädlingsföretag i Grossaspach och som firmanamn tog man begynnelsebokstäverna i efternamnen tillika stadsnamnet. Alltså AMG.

VISION motor HÖGLANDET

TESTAR

1999 köpte Mercedes upp hela konkaronget och resten är, som man brukar säga, historia. Testbilen har således försetts med allehanda kjolar och spoilers. Men det är ingen överdos utan C 63:an har fått behålla sin grundkaraktär och sedan har linjerna fintrimmats på ett smakfullt sätt. Likaså interiört är det en Mercedes C-klass men AMG har lagt sitt stuk över anrättningen med sportigare stolar och kolfiberpaneler. Men trots att vi kör kombin ryms bara 324 liter bagage, vilket är 166 liter mindre än i originalet och boven i dramat är laddhybridens batteri.

Stark och snäll

Det här för oss osökt in på motorn som tappat fyra cylindrar och fått sin cylindervolym halverad jämfört med gamlingen. V8:an har fått sparken och ersatts av en fyra på ynka

två liter men som kompensation levererar dubbelturbovidundret hela 476 hästkrafter. Lägg till detta elmotorns 204 hästar så får vi en systemeffekt på 680 hästkrafter. Man skulle kunna tro att farmor Augusta Beata tankat vrålåket med dunderhonung för här går det undan. Noll till hundra rullar på 3,4 sekunder ändå ligger den blandade förbrukningen på 0,69 liter milen. Mercan ligger som ett strykjärn på de slingrande huggormsvägarna och inte minst styrningen är ljuvlig eftersom även bakhjulen kan svänga upp till 2,5 grader. Har vi glömt något? Tja, grundpriset börjar från 1 119 900 kronor men då får man ett rivjärn som lever upp till Bamses motto. Är man stark måste man vara snäll. -Av Willy Priske och Johannes Gardelöf

Tekniska data för Mercedes-AMG C 63 S E Performance 2,0 Kombi Bensinmotor: 4-cyl med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cyl. Max effekt 476 hk vid 6 750 varv/min. Max vridmoment 545 Nm mellan 5 250-5 500 varv/min. Elmotor: 204 hk och 320 Newtonmeter. Max systemeffekt 680 hk. Kraftöverföring: Bensin fram och el bak, fyrhjulsdrift. 9-växlad automatlåda. Fjädring: Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: multilänkaxel. Styrning: Elservo. Vändcirkel 12,1 meter. Bromsar: Skivor runt om. ABS. Antispinn/sladd. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 288, längd 484, bredd 190, höjd 147. Tjänstevikt 2 190. Bränsletank 60 liter. Batteri 6,1 kWh. Prestanda: Toppfart 270 km/h. Acceleration 0-100 km/h 3,4 sek. Förbrukning/miljö: 6,9 liter per 100 km vid blandad körning. CO2: 156 g/km. Pris: 1 119 900 kronor (sedanen är 15 000 kr billigare).

+ Plus…

Förbrukning med hänsyn till effekt Enastående köregenskaper Otrolig prestanda Komfort

- Minus…

Räckvidden på el är blott 1,3 mil Litet bagage trots kombi


.................................. VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023 37 VISION motor

HÖGLANDET

DET GRÖNA SÅGVERKET

VINTERKAMPANJ!

NU R ME M KO REN! Å V SUPERPRISER HOS

– NÄRPODUCERAT VIRKE

– VIRKE FRÅN HYGGESFRITT SKOGSBRUK – VIRKE MED LÅGT KLIMATAVTRYCK

OSS I SÄVSJÖ!

HYVLAT OCH OHYVLAT VIRKE STOLPAR, REGLAR OCH YTTERPANEL MED MERA... VED • TIMMERHUS • SPECIALPRODUKTER

HÖGLANDETS KOMPLETTA - HUSBILAR FRITIDSBUTIK! - HUSVAGNAR - BILAR HUSVAGNAR - HUSBILAR - TAKTÄLT CAMPINGTILLBEHÖR - BILAR - SLÄPVAGNAR

VERKSAMMA HELA VÄGEN FRÅN PLANTAN TILL DET FÄRDIGA TIMMERHUSET DEN FLEXIBLA SÅGEN!

Vi säljer virke till både företag och privatpersoner. Fullskaligt sortiment av både hyvlat och ohyvlat virke. Vi kan såga upp till 7,5m längder. Slå gärna en signal för att höra vad som finns. Skulle just det du behöver saknas, så fixar vi det.

ALLTID HUSBILAR, HUSVAGNAR OCH BILAR PÅ LAGER! NYHET HOS OSS! TAKTÄLT

Välkommen till oss!

................................... TRANSPORTLÖSNINGAR! Släpvagnar och trailers från

Barkäng Såg 1, 578 91 Aneby - 0140-230 05 - info@ekaskog.se - www.ekaskog.se

..................................... FÖRMEDLINGSUPPDRAG - VI SÄLJER ÅT DIG!

Visste du att att vi är stora inom förmedling av personbilar, husbilar, husvagnar och motorcyklar! Vi marknadsför och säljer ditt fordon till bästa pris. Enkelt och tryggt för dig! Kontakta oss så berättar vi mer!

www.dahlstedtsfritidscenter.se

Götes loppis i Isåsa! Öppet torsdagar 13 -18 Tills vidare

Västra Järnvägsgatan 5, 576 35 Sävsjö Öppettider: vardagar 10:00 - 17:00 övrig tid enligt ök 079-336 50 86 - hampus.dahlstedt@dahlstedtsfritidscenter.se

Stor rea!

Vintage Möbler Samlarobjekt

I Ga: Götes Varubod i Isåsa, Nässjö Tel 070-565 08 80


38

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

.................................. VISION HÖGLANDET motor

BILLIVET ÄR EN SCHLAGER

VISION motor HÖGLANDET

TESTAR

(M a l a g a – S p a n i e n)

Skoda Enyaq lanserades 2021 och har sedan dess blivit lika hyllad som en mellovinnare i Sverige. Därför släpper man nu en uppföljare till megahiten med extra grönt samvete – i alla fall om du väljer kulören ”mamba green”. Vips dansar Enyaq RS iV i neon och är dessutom pigg som en ärta tack vare sina 290 hästkrafter. Häng med till Costa del Sol där vi precis som Lena PH ska färdas i en symfoni mot gryningen. Skoda har gjort en raketresa rent varumärkesmässigt och när vi under slutet av åttiotalet diggade till ”Dansa i neon” så var tillverkarens produkter lika spännande som en tjeckisk polka. Fyra år senare kom Volkswagen in i bilden och resten är ett skolexempel i konsten att vända ett företags utveckling. Med lanseringen av Skoda Enyaq RS iV sker dessutom ett trendbrott i koncernen men låt oss återkomma till detta strax.

Dyrare än systerbilen

Om vi börjar med formen så är det här en pimpad femdörrarsversion av Enyaq. Våra tränade ögon ser en hel del svarta karossdetaljer och vad gäller färgvalet så lugnar vi säkert många genom att säga: neongrönt är inte enda alternativet. Däremot är blått märkligt nog enda standardfärgen

sedan finns nio kulörval som kostar allt från 9 900 till 12 900 kronor. Tittar vi på insidan så är det svart alcantara med limegröna sömmar och framstolarna är ersatta med skålade sporthistorier där man sitter som gjuten. Ändå finns alla praktikaliteter kvar som det familjevänliga baksätet, smidiga bagageutrymmet och inte minst paraplyet i framdörren. Vad som däremot har slarvats bort är Skodas roll som prispressare och här har vi trendbrottet. Enyaq RS iV har ett grundpris från 690 000 kronor, vilket gör den 30 100 dyrare än systermodellen Volkswagen ID.4 GTX.

Snacka om grillfest

Vad får man då för slantarna? Tja, att lägga till bokstäverna RS i modellnamnet förpliktar och här ser det bra ut på pappret. Skodan har

dubbla elmotorer på 299 hästkrafter och gör noll till hundra på 6,5 sekunder. Ett styvare sportchassi och progressiv styrning ingår också. Ändå räcker det inte riktigt hela vägen för att mungiporna ska dra i väg mot öronen. Skillnaden mot vanliga Enyaq känns helt enkelt marginell och det rör sig snarare om en välutrustad familjebil än en fullfjädrad prestandavagn. Provkörningen rullar bitvis längs smala vägar som slingrar sig som ormar genom det Andalusiska landskapet. Här hade man önskat att RS iV haft lite mer av den gröna mambans smidighet och giftiga bett. Men när natten vaknar tänds ett sista hopp igen och en eld vi saknat, den flammar upp med hjälp av 131 ledlampor som får hela grillen att dansa i neon. -Av Willy Priske och Johannes Gardelöf

Tekniska data för Skoda Enyaq 80x RS iV Elmotor: Max effekt 299 hk. Max vridmoment 460 Nm. Batteri: Litiumjon på 77 kWh netto. Laddeffekt 11 kW AC / 135 kW DC. Kraftöverföring: Motor fram och bak, fyrhjulsdrift. Fast reduktionsutväxling. Fjädring: Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: multilänkaxel. Styrning: Elservo. Vändcirkel 11,5 meter. Bromsar: Skivor fram och trummor bak. ABS. Antispinn/sladd. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 277, längd 465, bredd 188, höjd 161. Tjänstevikt 2 394. Prestanda: Toppfart 180 km/h. Acceleration 0-100 km/h 6,5 sek. Förbrukning/miljö: 17,8 kWh/100 km blandad körning. Räckvidd 517 km (WLTP). Pris: 690 000 kronor (färgen Mamba Green kostar 9 900 kr extra).

+ Plus…

Fräck elbil för hela familjen Komfort och utrymme Standardutrustning Snygg design

- Minus…

Dyrare än syskonet VW ID.4 GTX Solid blå är enda standardfärgen


.................................. VISION

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

Välj mellan 150 bilar

39

HÖGLANDET motor

BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV-X 8 100 mil - 20 239 900 kr

Honda HR-V e:HEV 1.5 i-MMD Volkswagen Passat 2,0 TDI16 14 710 mil - 16 3 700 mil - 22 179 900 kr 309 900 kr

Audi A6 Avant 40 TDI quattro 9 130 mil -20 389 900 kr

Volkswagen UP! 1.0 Drive 7 000 mil - 16 104 900 kr

Mercedes-Benz E300 Amg 6 999 mil -18 469 900 kr

Fiat 500X 1,6 E-Torq 5dr 7 335 mil - 19 159 900 kr

Peugeot 407 1,6 Hdi Sw 29 220 mil - 08 27 900 kr

Dacia Logan 0,9Tce Kombi 10 140 mil - 20 99 900 kr

Honda CR-V 1,5 Lifestyle 4wd 8 710 mil -19 284 900 kr

BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ

sel

Nya Civic

Mercedes-Benz CLA 220d 1.6 diesel 5 325 mil - 18 299 900 kr

Fiat 500 1.2 Lounge Glastak 7 699 mil - 14 89 900 kr

BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 .................239.900 kr Honda Civ i nässjö så vill vi att ni lägge Fiat 500 1,2 Lounge -11 ........................................89.900 kr Honda husvagn 19900 lmc. Civ BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ tar bort Ford Focus 1,6CC -10 ..........................................129.900 kr mb viano Honda CRBMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 .................239.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -10 .................................109.900 kr cr-v 13 för 229 ska vara i ve Fiat 500 1,2 Lounge -11 ........................................89.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -11 .................................129.900 kr landa Honda Accord 2,0 Elegance kr Honda CRFord Focus 1,6CC -10 ..........................................129.900 CR-VPeugeot 2,0 Elegance-13........199.900 4wd -13.................219.900 kr GT Opel Astra Sport Tourer 1.4 Porsche Boxster 204hkkr HondaTourer 3008 2,0 180Hk Honda Accord 2,0 Elegance Tourer -13........199.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort -12 ..............199.900 kr och toyota auris i vetlanda f 7 800 mil - 20 11 mil -2,2 99...........194.900 6 880 mil -...........194.900 17 Honda Accord 2,2000 Lifestyle Diesel-12 kr Honda Insight 1,3 Elegance-11........................104.900 kr Honda Accord Lifestyle Diesel-12 kr ska vara Honda 172900 i nässjöIns Honda Civic 1,6 Sport -13 .................. ..............149.900 kr Peugeot 207 1,6 Vti cc Cab-07 .......................... 84.900 kr 189 900 kr 164 900 kr 269 900 kr Honda Civic 1,6 Tourer -14.................................169.900 kr Renault Mégane 1,4 Phas III -10........................ 99.900 kr Fina erbjudanden! Honda Civic 1,6 Sport -13 .................. ..............149.900 kr Peugeot 2 Auris 1,8 HSD Active -13.......................172.900 kr Honda Civic 1,8 -12...............................................134.900 kr Toyota BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA Honda Civic 1,6 Tourer -14.................................169.900 kr Renault M Honda Accord 2,0 Executive -11 ....................149.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance -07...........................119.900 kr Honda Accord 2,2 -12 .......................................184.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort-12 ...............119.900 kr Honda 1,8 -12...............................................134.900 kr Toyota Au Honda CivicCivic 1,6 -13 .............................................159.900 kr Honda CR-V 2,0 Special Edition -12 ..............169.900 kr

MASSOR AV BILAR PÅ VÅRA ANLÄGGNINGAR I NÄSSJÖ OCH VETLANDA! Fina erbjudanden!

VI HAR ÄVEN PRIVATLEASING - välj mellan 12, 24 eller 36 månader! Honda Civic 1,6 Comfort -13 ...........................159.900 kr Honda Civic 1,8 Executive -12 .........................149.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 .................................109.900 kr

Honda CR-V 2,2 diesel -13 ................................249.900 kr Honda Jazz 1,2 -12 ......................................... 109.900 kr Saab 9-3 1,8i -04 ......................................................54.900 kr

i inässjö BEGAGNAT I BILUTHYRNING VETLANDA - BEGAGNAT VETLAND nässjöIså såvill villviviatt attn

husvagn Psst! Du vet väl om att vi även harHonda Accord 2,0 biluthyrning! husvagn19900 19900lmc. lmc. Executive -11 ....................149.900 kr Honda CRAvis Nässjö 0380-138 22

Avis Vetlanda 0383-105 75

i näss tar tarbort bortmb mbviano viano husva Honda Accord 2,2 -12 .......................................184.900 kr Honda CRcr-v 13 för 229 ska vv cr-v 13 för 229 ska BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA tar bo landa Honda Civic 1,6 -13 .............................................159.900 kr Honda CRlanda 1.6 1.6diesel diesel cr-v 1 och toyota auris iivet ochkr toyota aurislanda ve Honda Civic 1,6 Comfort -13 ...........................159.900 Honda CR1.6 diesel 172900 ska vara i nä 172900 ska vara i nä 1.6 diesel och to

aCivic Civic Civic NyaNya Civic

BEGAGNAT I NÄSSJÖ BEGAGNAT I NÄSSJÖ- BEGAGNAT - BEGAGNATI NÄSSJÖ I NÄSSJÖ- BEGAGNAT - BEGAGNATI NÄSSJÖ I NÄSSJÖ Våra öppettider

i nässjö så vill vi att ni lägger Koltorpsgatan 1, Nässjö BMW X1X1 xDrive 2,0 Måndag Diesel Áut -12-12 .................239.900 krkr Honda Civic 1,81,8 Sport -10 .................................109.900 - Áut fredag BMW Diesel .................239.900 Honda Civic Sport -10 .................................109.900krkr 0380-189 00 xDrive 2,0 husvagn 19900 lmc. FiatFiat 500500 1,21,2 Lounge -11 ........................................89.900 krkrI NÄSSJÖ 10.00-18.00 Honda Civic 1,81,8 Sport -11 .................................129.900 krkr BEGAGNAT - BEGAGNAT I .................................129.900 NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ Lounge -11 ........................................89.900 Honda Civic Sport -11 Verkstadsgatan 3, Vetlanda BEGAGNAT I NÄSSJÖ BEGAGNAT I NÄSSJÖ BEGAGNAT I NÄSSJÖ Lördag tar bort mb viano kr H O N D A PÅ H Ö G L A N D E T Ford Focus -10-10 ..........................................129.900 krkr00 Honda CR-V 2,02,0 Elegance -13.................219.900 Tel 0380-198 Ford Focus 1,6CC ..........................................129.900 Tel 0383-24 69 001,6CC Honda CR-V Elegance 4wd -13.................219.900 kr BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 .................239.900 kr 4wd Honda Civic 1,8 Sport -10kr.................................109.900 10.00-13.00 BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 .................239.900krkr Honda Honda Civic 1,8 Sport -10 .................................109.900 kr Honda Accord 2,0 Elegance Tourer -13........199.900 CR-V 2,2 Diesel Comfort -12 ..............199.900 kr cr-v 13 för 229 skakrvara i vetHonda Accord 2,0 Elegance Tourer -13........199.900 Fiat 500 1,2 Lounge -11 kr ........................................89.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort -12 ..............199.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -11 .................................129.900 Kjell Martin Rickard Pontus Fiat 500 1,2 Lounge -11 ........................................89.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -11 .................................129.900 kr Honda Accord 2,2 Lifestyle Diesel-12 ...........194.900 krkr Honda Insight 1,31,3 Elegance-11........................104.900 kr4wd Ford Focus 1,6CC -10 ..........................................129.900 kr Honda Accord 2,2 Lifestyle Diesel-12 ...........194.900 Se mer bilar på www.erbil.se Honda CR-V 2,0 Elegance -13.................219.900 kr Honda Insight Elegance-11........................104.900 kr landa Ford Focus 1,6CC -10 ..........................................129.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance 4wd -13.................219.900 kr Honda Civic 1,61,6 Sport -13-13 .................. ..............149.900 krkr Peugeot 207 1,61,6 VtiVti cccc Cab-07 .......................... 84.900 krkr -12 ..............199.900 kr Honda Accord 2,0 Elegance -13........199.900 krCab-07 Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort Honda Civic Sport .................. Peugeot 207 .......................... Honda Accord 2,0 Elegance Tourer..............149.900 -13........199.900 kr Tourer Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort -12 ..............199.900 kr84.900 och toyota auris i vetlanda föl Renault Mégane 1,41,4 Phas -10........................ 99.900 krkr Honda Accord 2,2 Lifestyle ...........194.900 kr III III Honda Civic 1,6Accord Tourer krkrkr Diesel-12 Honda Insight 1,3 Elegance-11........................104.900 kr Renault Mégane Phas -10........................ 99.900 Honda 2,2-14.................................169.900 Lifestyle Diesel-12 ...........194.900 Honda Civic 1,6 Tourer -14.................................169.900 Honda Insight 1,3 Elegance-11........................104.900 kr 172900 ska vara i nässjö Fina erbjudanden! Fina erbjudanden! Honda Civic 1,6 Sport -13 .................. ..............149.900 kr Toyota Auris 1,8 HSD Active -13 .......................172.900 kr Peugeot 207 1,6 Vti cc Cab-07 .......................... 84.900 kr Honda Civic 1,6 Sport -13 .................. ..............149.900 kr Honda Civic 1,8 -12 ...............................................134.900 kr Peugeot 207 1,6 Vti cc Cab-07 .......................... 84.900 kr Toyota Auris 1,8 HSD Active -13 .......................172.900 kr Honda Civic 1,8 -12...............................................134.900 kr 99.900 1,4 kr Phas III -10........................ 99.900 kr Honda Civic 1,6 Tourer -14.................................169.900 kr Renault Mégane 1,4 Phas III Renault Mégane Honda Civic 1,6 Tourer -14.................................169.900 kr-10........................ Fina erbjudanden! Fina erbjudanden! Auris 1,8-HSD Active kr Active -13.......................172.900 kr Honda Civic 1,8I -12 ...............................................134.900 kr I VETLANDA Toyota Auris 1,8 HSD BEGAGNAT VETLANDA BEGAGNAT BEGAGNAT I VETLANDA Honda -Civic 1,8 -12...............................................134.900 kr-13.......................172.900 BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT IToyota VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA

Honda Civic 1,8 Executive -12 .........................149.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 .................................109.900 kr

Honda Civic 5-dörrar Comfort 8 410 mil -18 167 900 kr

Toyota Auris Touring Sports 14 200 mil - 13 104 900 kr

Honda Jaz 17290 Saab 9-3 1

BILUTH

Honda Accord 2,02,0 Executive -11-11 ....................149.900 krkr Honda CR-V 2,02,0 Elegance -07...........................119.900 krkr Honda Accord Executive ....................149.900 Honda CR-V Elegance BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I-07...........................119.900 VETLANDA - BEGAGNAT BEGAGNAT I VETLANDA BEGAGNAT I VETLANDA I VETLANDA Honda Accord 2,2 -12 .......................................184.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort-12 ...............119.900 kr HondaHonda Accord 2,2 -12 .......................................184.900 Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort-12 ...............119.900 kr Accord 2,0 Executive -11 ....................149.900 krkr Honda CR-V 2,0 Elegance -07...........................119.900 kr BMW X4 xDrive20d Steptronic Honda CR-V Lifestyle,1.5 Honda Accord 2,0 Executive -11 ....................149.900 kr Fiat 500 Hybrid Euro 6 Honda CR-V 2,0 Elegance -07...........................119.900 kr Honda Civic 1,6Accord -13-13 .............................................159.900 CR-V 2,0 Special Edition -12 ..............169.900 krkr Honda Civic 1,6 .............................................159.900 Honda CR-V 2,0 Special Edition -12 ..............169.900 Honda 2,2 -12 .......................................184.900krkrkr Honda Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort-12 ...............119.900 kr Honda Accord 2,2 -12 .......................................184.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort-12 ...............119.900 kr 12Honda 200 mil -Civic 18 3 400 mil -20 0-12 mil - 23 Honda Civic 1,6 Comfort ...........................159.900 krkrkr Honda CR-V 2,2 diesel -13 ................................249.900 krkr Honda 1,6 -13-13 .............................................159.900 Honda CR-V 2,0 Special Edition ..............169.900 kr Civic 1,6 Comfort -13 ...........................159.900 Honda CR-V 2,2 diesel -13 ................................249.900 Honda Civic 1,6 -13 .............................................159.900 kr Honda CR-V 2,0109.900 Edition Honda 1,6 Comfort -13 ...........................159.900 Honda CR-V 2,2 diesel -13 ................................249.900 kr ......................................... krkr -12 ..............169.900 kr Honda Civic 1,8Civic Executive -12-12 .........................149.900 Jazz 1,21,2 -12 ......................................... 109.900 Honda Civic 1,8 Executive .........................149.900 kr Honda Honda Jazz -12 268 900 kr 349 900krkrkr 179 900 kr Special Honda Civic 1,6 Comfort -13 ...........................159.900 kr Honda CR-V 2,2 diesel -13 ................................249.900 kr ......................................... 109.900 kr Honda 1,8 -09 Executive -12 .........................149.900 Honda Jazz 1,2 -12 9-3 1,8i -04 ......................................................54.900 krkr Honda Civic 1,8Civic Sport .................................109.900 krkrkr Saab Saab 9-3 1,8i -04 ......................................................54.900 Honda Civic 1,8 Sport -09 .................................109.900 Honda Civic 1,8 Executive .........................149.900 kr Honda Jazz 1,2 -12 Saab 9-3 1,8i -04 ......................................................54.900 kr......................................... 109.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 .................................109.900 kr -12 Honda Civic 1,8 Sport -09 .................................109.900 kr Saab 9-3 1,8i -04 ......................................................54.900 kr

Avis Nässjö 0380-138

För mer information av våra bilar se vår hemsida www.erbil.se BILUTHYRNING BILUTHYRNING BILUTHYRNING Våra öppettider Koltorpsgatan 1, Nässjö Nässjö 0380-138 2222Avis Avis Vetlanda 0383-105 Avis Nässjö 0380-138 Avis Vetlanda 0383-105 75 Avis Nässjö 0380-138 22 Vetlanda 0383-105 75 75 BILUTHYRNING - där hittar du även alla våra andra bilarAvis nya som begagnade Måndag fredag Avis Nässjö 0380-138 22 Avis Vetlanda 0383-105 75 0380-189 00 Våra öppettider Våra öppettider Våra öppettider Koltorpsgatan Koltorpsgatan 1, Nässjö Koltorpsgatan 1, Nässjö1, Nässjö Måndag - fredag 10.00-18.00 0380-189 00 Måndag -1,fredag Måndag - fredag Våra öppettider 0380-189 0380-189 0000 Koltorpsgatan Nässjö 10.00-18.00 Verkstadsgatan 3, Vetlanda 10.00-18.00 10.00-18.00 Verkstadsgatan 3, Vetlanda Måndag - fredag 0380-189 00 Lördag Lördag Verkstadsgatan 3,0383-24 Vetlanda Verkstadsgatan 3,Tel Vetlanda Tel 0380-198 00 69 00 Lördag Lördag 10.00-18.00 10.00-13.00 Tel 0380-198 00 0380-198 0380-198 0000 Tel 0383-24 69 00Verkstadsgatan 0383-24 69 TelTel 0383-24 69 0000 3, Vetlanda TelTel 10.00-13.00 10.00-13.00 10.00-13.00 Lördag Tel 0380-198 00 Tel 0383-24 69 00 Kjell 10.00-13.00 Kjell Se mer bilar på www.erbil.se Martin Rickard Pontus Martin Rickard Jonas Pontus

H O N D A PÅ H Ö G L A N D E T

GD L AE N NH DO A NPDÅA HPÖÅGHL Ö AN T DET

Kjell

H O N D A PÅ H Ö G L A N D E T

Nässjö och Vetlanda

Tel 0838-13860 mer bilar www.erbil.se SeSe mer bilar påpå www.erbil.se Se mer bilar på www.erbil.se

Martin

Rickard

Pontus

Per

Kjell Rickard Kjell Pontus Öppet Mån - fre 10.00-18.00, lör Martin stängt juni-augusti

Se mer bilar på www.erbil.se


40

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

.................................. VISION HÖGLANDET motor

URSÄKTA, HUR VAR NAMNET?

VISION motor HÖGLANDET

TESTAR (B a r c e l o n a – S p a n i e n)

Världens största biltillverkare har pressat ur sig tjugo miljoner hybrider – men ingen renodlad elbil. Nu kommer frälsaren som ska förändra allt och vars namn är så krångligt att det går åt en fusklapp för att få allt rätt. Det krävs inte mycket fantasi för att tro att bZ4X är en ny vän till robotduon R2-D2 och C-3PO i Star Wars. Nu är dock inte Toyotas elbil lika komplicerad som det låter, utan bZ4X står med alla fyra hjulen på jorden. Toyota har inte rullat i bräschen för elbilsutvecklingen och anledningen är enkel. Japanerna ser med nyktra ögon på det hela och menar att det är farligt att stirra sig blind på ett enda alternativ. Därför har man jobbat efter devisen ”bättre sent än först” och bZ4X känns i gengäld riktigt genomtänkt med hög byggkvalitet.

Solceller på gång

Låt oss börja provkörningen med att räta ut alla frågetecken kring det kryptiska namnet. Hela världen undrar över innebörden och sanningen är att bZ står för beyond Zero. 4:an symboliserar att storleksklassen är jämförbar med RAV4 och det avslutande X:et att det rör sig om en crossover. Bilen är faktiskt större och kraftfullare än den upplevs på bild och

det går igen även interiört med en rymlig kupé som känns extra luftig tack vare ett panoramaglastak. Lite senare introduceras även ett tak med solceller och i rätt väder ska man kunna få upp till en mils extra räckvidd per dag. Cockpit-känslan är påtaglig och de bekväma framstolarna skiljs åt av en bred mittkonsol där även handskfacket placerats. Här finns likaså en pekskärm på antingen 8 eller 12,3 tum beroende på vilken version du slår till på.

På djupt vatten

Toyota bZ4X med fyrhjulsdrift klarar måhända inte av att bestiga berg men väl kraftiga upp- och nedförslut. Att plattformen med det 71,4 kWh stora batteripaketet bemästrar ett vadningsdjup på 50 centimeter

är imponerande. Det är även garantitiden för batterierna som lovar minst 70 procent av kapaciteten efter åtta år eller 16 000 mil och med möjlighet att uppgradera till 10 år eller 100 000 mil. Åkkomforten är riktigt bra och det är påfallande tyst hela vägen upp till 160 km/h. Undrar du över grundpriset? Det startar från 579 900 kronor men då ingår enbart framhjulsdrift och därmed går du miste om den bakre elspisen. Ska du ägna dig åt gyttjebrottning så blir det att hosta upp ytterligare 31 000 kronor. Vår pärlemovita testkärra skräms inte av tanken på otämjd natur och det kan vi faktiskt tacka Subaru för. Deras elbil heter Solterra och är en identisk kopia med utbytta emblem. -Av Johannes Gardelöf

Tekniska data för Toyota bZ4X Active AWD Elmotor: Max effekt 218 hk. Max vridmoment 337 Nm. Batteri: Litiumjon på 71,4 kWh. Laddeffekt 11 kW AC / 150 kW DC. Kraftöverföring: Motor fram och bak, fyrhjulsdrift. Fast reduktionsutväxling. Fjädring: Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: multilänkaxel. Styrning: Elservo. Vändcirkel 11,2 meter. Bromsar: Skivor fram och bak. ABS. Antispinn/sladd. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 285, längd 469, bredd 186, höjd 165. Tjänstevikt 2 060. Max släpvagnsvikt 750. Prestanda: Toppfart 160 km/h. Acceleration 0-100 km/h 6,9 sek. Förbrukning: 16,0-18,1 kWh/100 km blandad körning. Räckvidd 411-467 km (WLTP). Pris: 610 900 kronor.

+ Plus… Avancerad fyrhjulsdrift Generös batterigaranti Bra utrymmen Räckvidden

- Minus…

Inget främre bagageutrymme Hur var namnet nu igen?


Vi skrotar ditt fordon

.................................. VISION lätt som tungt

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

41

o r ! n o d k r o f tt i s d r a t o r i k s Vi ditt batteri TEAM BROMÉS AUTOSERVICE s köper r ditt fordonVi!eller i skrotaV V! katalysator tt nLätt on ä t g l m n u t e tungt B ml s d somtungt! so lättsom i tt rk ä l e SERVICE OCH REPERATIONER lv k Bildemontering • Däckverkstad Bi i HÖGLANDET motor

Bildemontering • Däckverkstad Bilverkstad • Nya/beg bildelar “Vi återvinner allt som rullar”

Bildemontering - Däckverkstad Bilverkstad- Nya/beg • Nya/beg bildelar Allverkstad bildelar

köper ditt batteri Vi köperVi ditt skrotfordon, trasiga fordon eller katalysator från lätta till tunga, batterier m.m.

AV ALLA BILMÄRKEN!

Bildemontering • DäckverkstadV ell Bilverkstad • Nya/beg bildelar

DAGS ATT BYTA DÄCK

Vi köper ditt batteri eller katalysator

Nässja Norra, Vetlanda

Vi tjänster: utför Våra Reparationer av

Nässja Norra, Vetlanda

Reparationer av dieselpumpar, spridare, dieselpumpar och spridare. generatorer och startmotorer. Test av commonrailinjektorer. Svarvning, fräsning, slipning mm. Hel eller delrenoveringar Hel- eller delrenoveringar av motorer. av motorer.

Nässja Norra, Vetlanda

Vi säljer även motorer, topplock, Försäljning av motordelar, motorer, pumpar och reservdelar. dieselpumpar, filter, startmotorer och generatorer.

VI HAR DÄCKVERKSTAD OCH DÄCKHOTELL!

FÖRSÄKRINGSJOBB VI BYTER VINDRUTOR HJULINSTÄLLNINGAR

16FEB201120481109

Solrosvägen Frinnaryd Svarvvägen5,2,578 5787433 Aneby Tel: 0380-41992 henrik@motrab.se Tel 0380-419 92 Mobil: 070-55 41 992 www.motrab.se

E C I V R E S L L U F N I D OM DU VILL DANSA I ! Ö J S V Ä S I D A T NEON RINGER DU OSS! VERKS Vi gör lysande skyltar! Ett LED i rätt riktning! Renovering och tillverkning av neonskyltar! Installation av laddboxar till din elbil!

DIN FULLSERVICEVERKSTAD I SÄVSJÖ!

Fiberarbeten som svetsning av fiber! Nybyggnationer, renoveringar och service! Bakbelysta skyltar

www.nikolaussons-el.se

Tel 0735-121970

BROMÉS AUTOSERVICE AB - BRÄDGÅRDSGATAN 16 - SÄVSJÖ - 0382-126 29


42

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

..................................

V i n n biobilj et ter! SMS:A SENAST 9 november 2023

Vi skrotar ditt fordon

Lös korsordet och tävla om biobiljetter!

1. Skriv VH KORSORD och sedan texten i de markerade rutorna. 2. Avsluta med namn och adress. (Ex. VH KORSORD texten i rutorna Nisse Nilsson Gatan1 511 11 Staden) 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa).

lätt som tungt

Eller posta ett vykort till Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med “KORSORD”.

Bildemontering • Däckverkstad Bilverkstad • Nya/beg bildelar

d rs ! Götes loppis i Isåsa! eller katalysator n ä l Öppet torsdagar 13 -18 t g n u t ml somtungt! o lättsom Lätt i lätt so B Tills vidare rvi rota i åte “V i k s i V ! n o Vi köper ditt batteri rd lar” rul fo m so t itt V all d r Vi skrota nner

t Stor rea!

d

Vintage Möbler Samlarobjekt

I Ga: Götes Varubod i Isåsa, Nässjö Tel 070-565 08 80

Bildemontering- •Däckverkstad Däckverkstad Bildemontering Bilverkstad- Nya/beg • Nya/beg bildelar Allverkstad bildelar

köper ditt batteri Vi köperVi ditt skrotfordon, trasiga fordon eller katalysator från lätta till tunga, batterier m.m.

B Bildemontering Bilverkstad • N

Vi köper d eller kat

Nässja Norra, Vetlanda


..................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

43

Krönika av psykolog Alf B Svensson

Reparationer MÅNGA HAR SEX av mobiler och datorer m.m. Vi reparerar din iPhone på

30 minuter!

Är din dator långsam? Vi gör den som ny!

Köper du en dator eller telefon så för vi över all information från din gamla! Nyttja RUT-avdraget vid hembesök av oss! Vi reparerar, återvinner och säljer IT!

Vi köper din trasiga mobil!

DEJTEN Att hitta någon att älska är inte lätt. Tusentals singlar har velat få hjälp av experterna i Gift vid första ögonkastet. Men de flesta par som experterna parat ihop har sedan skiljt sig. 800 000 har också varit inne på en av alla dejtingappar. Mer än 40% har träffat sin nuvarande partner där. Dejtingapparna är en fantastisk möjlighet. Men vi måste också diskutera hur de påverkar vår människosyn, vår moral och vårt beteende. Vi är som en vara på en marknad, där vi värderar oss själva efter hur många matchningar vi får. Vi värderar också andra efter hur snygga och attraktiva de verkar vara vid en första anblick. Män vill ha fysiskt attraktiva kvinnor. Kvinnor vill ha snälla, omtänksamma och ärliga män. Helst vill vi bli ihop med någon med hög status. Men då är risken stor att vi blir dumpade, eftersom tiotaggaren och drömkvinnan ofta byter partner.

HP ProBook x360 11 G3 EE, 11,6” Touch.

1990:-

HP EliteDesk 800 G3 - i5-6500T, 8GB, 130SSD, W10P, MFF Begagnad, A-Grade

2190:-

REDAN FÖRSTA

12 mån Garanti!

HP ProBook 640 G4 14”, i5-8250U, 8GB, 260GB SSD, Windows 10 Pro, B-Grade

2990:-

Apple iPhone XR, 64GB

2990:Cirkulär IT - Bra för miljön och plånboken!

Saknar vi en viss egenskap går vi snabbt vidare till en annan. Vissa dejtar flera samtidigt. Vi är lätt utbytbara och blir ofta ghostade – personen slutar att höra av sig. Något som kan knäcka en redan dålig självkänsla. Vi lär oss inte heller att skapa djupa relationer och att hantera konflikter. Därför utvecklas vi inte lika mycket när vi dejtar många olika som i en hållbar relation, där vi måste ta tag i våra mindre goda sidor. Dejtingapparna påverkar också vår moral och vårt beteende. Vi har fler korta och ytliga relationer och har sex med betydligt fler. Eller som en kvinna sa: Man måste hångla med många grodor innan man hittar en prins. Många har sex redan första dejten. Tjugo procent har det första veckan. Men det vi attraheras av är ofta inte det som gör att relationen håller. Vi attraheras lätt av utsidan men sen betyder insidan mest. En stark karaktär betyder mer än en stark karisma om ni ska få en relation som håller. Kolla därför om den du dejtar har goda värderingar och en bra karaktär. Undvik supercharmiga män, som behandlar dig som en prinsessa och vill att ni snabbt ska flytta ihop eller gifta er. Risken är stor att han sen kommer att kontrollera och misshandla dig både psykiskt och fysiskt. Ni måste inte ha samma personlighet. Det betyder mer att ni är omtänksamma, har tålamod och är bra på att hantera konflikter. Men också att ni har samma värderingar och några gemensamma intressen. Men den största utmaningen är inte att hitta någon att älska. Det är att älska den du hittar. Det har jag och min fru nu tränat på i 56 år och är nu riktigt bra på det.

Alf B Svensson

Ekdahls Data AB Köpmansgatan 4, 571 32 Nässjö - Öppet Mån - fre 9.30-18, lör 10-14 0380-143 80 - www.nordwaystore.se - info.nassjo@nordwaystore.se

är legitimerad psykolog, författare och en av vårt lands mest efterfrågade föreläsare i frågor som handlar om barn, familj och äktenskap. Alf bor i Eksjö. alf@visionhoglandet.se


15%

med ord. priser från 18.495 kr. 44

på utvalda fåtöljer

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2023

24.646 kr

24

.................................. på utvalda fåtöljer

Ord.

P AUSE B 7 6 cm F årskin med ord

Ord. pris 28.995 kr PAUSE Fåtölj med inbyggd fotpall B 76 cm, D 87 cm, H 106 cm. Fårskinn. Finns i flera utföranden med ord. priser från 18.495 kr.

10%

10%

15% 10%

10%

10% 10%

Fåtöljveckor!

15%

14.442 kr

pris 8.295 kr

Ord. pris 16.990 kr

MI Fåtölj med inbyggd l. B 76 cm, D 80 cm, cm. Tyg Adore guld. i flera utföranden samt lfunktion.

7.196

Ord.

Ord. pris 16.990 kr

B 84 cm, D 84 cm, H 106 cm. Tyg Dora concrete. Finns i flera utföranden.

B 81 cm, D 83 cm, H 104 cm. Tyg Twigs beige. Finns även i grå.

24.646 kr

14.442 kr be

PAUSE Fåtölj med inbyggd fotpall B 76 cm, D 87 cm, H 106 cm. SAVOY Hörnsoffa Fårskinn. Finns i flera utföranden B 294 cm, D 225 cm, H 85 cm. Tyg Iberia. Finns i flera kombinationer, tyger och färger. Hos Em home kan du alltid delbetala ditt med ord. priser från 18.495 kr.

15.995 kr

Selected by Em home är noga utvalda produkter i ett köp Vi& har flera olika utförande somtryggt alltid har och bästasäkert. pris. Design quality!

Ord. pris 16.990 kr Hos

köp

15.995 kr

delbetalningsalternativ. CEASAR Fåtölj med inbyggd fotpall. i butiken, så berättar vi mer. B 81 cm, Välkommen D 83 incm, H 104 cm. Tyg Twigs 10% beige. Finns även i grå.

SAVOY Hörnsoffa B 294 cm, D 225 cm, H 85 cm. Tyg Iberia. Finns i flera kombinationer, tyger och färger. Selected by Em home är noga utvalda produkter i ett utförande som alltid har bästa pris. Design & quality!

10%

annat anges. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

baazar.se

7

på utvalda fåtöljer

B 76 cm, D 84 cm, H 106 cm. Läder Prime svart. Finns i flera utföranden.

Köp nu, Ord. pris 28.995 kr kr 7.196betala senare! Ord. pris 7.995 kr

erättar vi mer.

kr

pris

CEAS AR F 14.442 kr 15.291 kr f o t all. B 8 Ord. pris 16.990 kr Ord. pris p 16.990 kr H 104 cm. PAUSE Snurrfåtölj & fotpall STAY Snurrfåtölj & fotpall Finns även

kr PAUSE Snurrfåtölj & fotpall STAY Snurrfåtölj & fotpall pris 7.995 BOrd. 84 cm, D 84 cm, Hkr 106 cm. B 76 cm, D 84 cm, H 106 cm. Tyg Dora concrete. Läder Prime svart. CEASAR Fåtölj med inbyggd fotpall. Finns i flera utföranden. Finns i flera utföranden.

u, nare!

delbetala ditt har flera olika nativ.

15%

7 . 196

15.291 kr

15%

10%

Upp till

66 kr

p

PAUSE Snurrfåtölj & fotpa äl B15% 84 cm,V D 84 cm, H 106 cm 10% Tyg Dora concrete. Holsby Möbler Lövhagsrondellen 0383-121 20 FinnsVetlanda, i fleraTelutföranden. Mån 9-19, tis-fre 9-18, lör 9-14

7.196

7.466 kr

Erbjudanden gäller t o m 2/11 2023 om inget annat anges. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. kr

Ord. pris 7.995 kr

JULKLAPPSTIPS!

Ord. pris 8.295 kr

14.442 kr

Ord. pris 16.990 kr

15.291 kr

Ord. pris 16.990 kr

Erbj u d a n e n g CEASAR Fåtölj med inbyggd MIAMI Fåtölj med inbyggd d PAUSE Snurrfåtölj & fotpall STAY Snurrfåtölj & fotpall ä fotpall. B 81 cm, D 83 cm, fotpall. B 76 cm, D 80 cm, B 84 cm, D 84 cm, H 106 cm. B 76 cm, D 84 cm, H 106 cm. H 104 cm. Tyg Twigs beige. H 104 cm. Tyg Adore guld. Tyg Dora concrete. LäderAlf Prime Vision Höglandets uppskattade krönikör B svart. Svenssons Finns även i grå. Finns i flera utföranden samt Finns i flera utföranden. Finns i flera utföranden. nya bok LEV LIVET DU LÄNGTAR EFTER innehåller 40 med elfunktion.

Köp nu, Köp nu, betala senare! betala senare! Hos Em home kan du alltid delbetala ditt köp tryggt och säkert. Vi har flera olika delbetalningsalternativ.

Hos Em home kan du alltid delbetala ditt köp tryggt och säkert. Vi har flera olika delbetalningsalternativ. Välkommen in i butiken, så berättar vi mer.

av hans mest älskade krönikor! Vi är ofta så upptagna av att klättra upp för stegen som vi tror leder till lycka och framgång, att vi först när det är för sent, upptäcker att vi lutat stegen mot fel vägg. I Lev livet 15.995 kr du längtar efter får du SAVOY Hörnsoffa många praktiska råd som B 294 cm, D 225 cm, H 85 cm. gör att dutyger redan nu kan Tyg Iberia. Finns i flera kombinationer, och färger. Selected by Em home är noga utvalda produkter i börja leva livet duettinnerst utförande som alltid har bästa pris. Design & quality! inne längtar efter.

15.995 kr

SAVOY Hörnsoffa B 294 cm, D 225 cm, H 85 c Välkommen in i butiken, så berättar vi mer. Beställ ett signerat exemplarTyg för Iberia. Finns i flera kom Erbjudanden gäller t o m 2/11 2023 om inget annat anges. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. + porto Selected by Em home är no Mejla din beställning till utförande som alltid har bä

Hösterbjudande på Baazar Coffee & Home! Skåpet på bilden heter H-361, fler bilder finns på QR-koden

225 kr

relamore@outlook.com.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.