Vision Höglandet #4 2021

Page 1

................................... NOVEMBER 2021 - STÖRST PÅ HÖGLANDET 47.495 EX! VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

1

VISION

“En av södra Sveriges största tidningar”

HÖGLANDET ANEBY - EKSJÖ - NÄSSJÖ - SÄVSJÖ - VETLANDA PSYKOLOG ALF B SVENSSON:

DANSAR I NEON!

HÖGLANDSFÖRETAGARE RENOVERAR NEONSKYLTAR OCH BYGGER NYA!

SLUTA JÄMFÖRA DIG MED ANDRA LEDARE AV MIKAEL TORSTENSSON:

FLER POLISER HANTERAR BARA SYMTOMEN VI HAR HELA LISTAN MED

BONDS BÄSTA BILAR! KOCKEN OCH JÄGAREN

BJUDER PÅ BÄSTA VILTRECEPTEN!

KOKAINFESTERNA, RÅNEN OCH KARTELLEN - NU BERÄTTAR

FLAVIA FÖLJ MED TAREQ TAYLOR OCH VISION HÖGLANDET TILL

JERUSALEM VISION HÖGLANDET ÅKER TILL ISRAEL OCH DRICKER KAFFE VID DAMASKUSPORTEN


2

...................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

ETT SAMHÄLLE SOM FUNGERAR! Varje medborgare är själv ansvarig för sin försörjning. Varje familj är ansvarig för att fostra sina barn. Ett samhälle är en grupp av människor som lever tillsammans i till exempel en nation. En sådan gemenskap/samexistens måste bygga på vissa principer för att fungera. Den mest grundläggande principen är försörjning. Var medlem av samhället har ett eget ansvar att försörja sig. När denna princip frångås blir hela samhället i obalans. Det arbete som en person inte gör för att försörja sig gör någon annan för att försörja den personen. Det är aldrig okej med personer som kan arbeta och inte gör det utan lever på samhället.

En lösning på utanförskapet

Den reform som krävs för att återställa denna balans är den största enskilda reformen för att få en lösning på utanförskapet, gängkriminalitet och brist på värdighet. Det är inte värdigt att leva på bidrag om man är arbetsförd. Varken för mottagaren eller givaren. Det skapar ett ojämlikt samhälle istället för att motverka det och låser fast generationer i hopplöst utanförskap.

Katastrofala resultat

Den andra principen är föräldrarnas ansvar för sina barn och dessas uppfostran. Här har samhället tagit över familjens ansvar för uppfostran med katastrofalt resultat. Att skaffa barn är enkelt, men förälder blir man för resten av livet. Ingen har så stort ansvar och inflytandet på ett barn som föräl-

drarna. Den kärlek som uppstår till barnet när det växer i magen och föds är ett band som är livsnödvändigt för barnet. Relationen till föräldrarna från spädbarnsåren formar alla framtida relationer för barnet och skapar trygghet eller otrygghet för resten av livet. Det är svårt att tänka sig att ett barn kan få för mycket tid med sin närmaste familj och sina föräldrar. Ändå driver samhället på för att barnen ska skiljas från sina föräldrar så tidigt som möjligt. Varför? Vilken samhällsvinst gör man på detta? Trygga barn som växer upp i trygga familjer där man lär sig rätt och fel, att visa respekt och omtanke, att vara snäll och respektera andra är den största samhällsvinst vi kan få. Motsatsen är total katastrof. Detta kan man läsa om i nyheterna var dag.

Grundprinciper

Är det inte dags att sluta experimentera och gå tillbaka till grundprinciperna i samhället, att man är skyldig att försörja sig själv och att föräldrarna är skyldiga och har rätten att uppfostra sina barn?

Var är föräldrarna?

Frågan som allt för få ställer är: Var föräldrarna är när barnen begår brott? Alla har inte föräldrar kanske någon invänder, jo när en människa blir till krävs två personers medverkan och de är föräldrarna. Att sedan livet kan se olika ut av olika anledningar är sant men vid befruktningsögonblicket har varje barn två föräldrar och i den stora

”Relationen till föräldrarna från spädbarnsåren formar alla framtida relationer för barnet och skapar trygghet eller otrygghet för resten av livet.”

majoriteten är det just dessa som i all sin brist är mest lämpade att ta ansvar för det liv man skapat.

Värderingar i arv

Grundläggande värderingar får man på gott och ont med sig hemifrån. Vilka de värderingarna sedan är beror till stor del på de värderingar som föräldrarna fått från sina familjer.

Flavia Perez

I detta nummer intervjuar vi Flavia Perez. Hon berättar att under sin uppväxt i kriminella miljöer saknades pappor. Detsamma säger man från fängelserna, mycket få fångar har en relation över huvud taget till sin pappa. Kanske det säger något? Kanske det är mer pappaliv som barnen behöver och då inte hamna i kriminalitet där man söker andra manliga förebilder som i många fall är kriminella?

Fler poliser hanterar symtomen

Vi behöver fler poliser för att stävja den eskalerande brottsligheten, men fler poliser hanterar endast ytterst sett endast symtomen. Familjen hanterar orsaken. En pappa och en mamma som försörjer familjen och fostrar sina barn är åtminstone för mig självklart. Låt oss börja med det - då kanske Sverige får en bättre utveckling.

VISION

HÖGLANDET Vision Höglandet är en månatlig fyrfärgs tabloidtidning som distribueras till alla hushåll som tar emot reklam i Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Aneby och Vetlanda kommuner. Tidningen sprids även till hushållen i Lammhult och i tidningsställ. Tidningen utkommer kring den 20:e varje månad förutom i januari och juli månad. Varje tidning är fylld av positiva nyheter och berikande reportage. Du hittar intressanta motorsidor, fräscha modesidor, uppmuntrande näringslivssidor, upplysande kommunsidor och spännande tävlingar med fina vinster. I våra inspirerande resereportage utforskar vi olika destinationer vilket väckt ett brett intresse för att pröva nya resmål. Den positiva atmosfären som omger tidningen beror också på alla våra annonsörer. I varje nytt nummer erbjuder de Vision Höglandets läsare nya och prisvärda produkter och tjänster. Vision Höglandet ges ut av kommunikationsbyrån Copy Vision AB. Copy Vision AB är ett privat företag och som revisionsbyrå har vi anlitat PwC. För insänt ej beställt material ansvaras ej. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Copy Vision förbehåller sig rätten att ej publicera icke önskvärt material. Inget material, annonser, bilder eller texter får mångfaldigas eller spridas på något sätt utan Copy Visions skriftliga medgivande. Annonser, bilder och artiklar producerade av Copy Vision är Copy Visions egendom och får ej användas i andra medier. Om tidningen bär ansvar för fel i annons ansvarar den inför beställaren med högst annonskostnaden och endast för införandet i den egna tidningen. Ansvarig utgivare: Mikael Torstensson Foto framsidan och sidan 3: Flavia: Natanael Gindemo Tareq: Peter Carlsson Jerusalem: iStock Kocken & jägaren: Jonas Cramby Bonds bilar: Pressbild Neon: Pressbild Vision Höglandet / Copy Vision AB Domaregården 576 32 Sävsjö Telefon 0382-671 97 www.visionhoglandet.se info@copyvision.se

341

673 Trycksak

Mikael Torstensson Redaktör - mikael@visionhoglandet.se

Grattis alla vinnare i Vision Höglandet! Boken ”Trots paragraf 6” av Roland Nelsson

Inger Göransson (Rörvik), Christer Knutsson (Eksjö), Iris Carlström (Vetlanda), Elisabeth Ahlstedt (Malmbäck), Ann-Mari Forsman (Eksjö), Marie-Louise Svensson (Vetlanda), Eivor Idén (Vetlanda), Olga Eriksson (Sandsjöfors), Agneta Karlsson (Aneby), Mirjam Gunnarsson (Månsarp).

Boken ”Odla”

Sara Bengtsson (Skillingaryd), Britt-Marie Johansson (Sävsjö), Harry Salmgrén (Vetlanda).

Boken ”Brynt smör”

Renate Johansson (Eksjö), Anita Gyfle (Lammhult), Ulla Eknäs (Vetlanda), Lars-Åke Knutsson (Bodafors).

Hockeybiljetter HA74

Mona Johansson (Hult), Laszio Abony (Sävsjö), Kjell Wallenberg (Lammhult), Jan Axmon (Landsbro), Lennart Engvall (Ingatorp).

Vinstbevis kommer på posten. Vinsten hämtas hos vinstgivaren.


...................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

VÄLKOMMEN!

3

Vi gör dig

Höstfin!

RECEPT

FLAVIA

Hos Miranda och Linn får alla pensionärer 15% rabatt hela året ut!

JERUSALEM

TAREQS RESA

NU ÄVEN MED HÖGLANDETS STÖRSTA MOTORTIDNING!

VISION motor

HÖGLANDET

Boka tid på vår internetbokning: bokning.voady.se/salongteam eller på telefon 0383-17211

Välkomna in! Stationsgatan 3, Vetlanda

ALLT INOM ELINSTALLATIONER! Renovering och tillverkning av Neonskyltar! Installation av laddboxar till din elbil! Fiberarbeten som svetsning av fiber!

12 SIDOR MOTOR!

Nybyggnationer, renoveringar och service!

ANNONSERA DU OCKSÅ

I VISION HÖGLANDET! Tidningen folk läser! Ring 0382-671 97

www.nikolaussons-el.se

Tel 0735-121970


4

...................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

ISRAEL FÖLJ MED TILL

För judarna startar ett nytt år i september. Nyårsfirandet börjar med att någon i synagogan blåser i ett horn, som kallas shofar.

VISION resa

HÖGLANDET

DAMASKUSPORTEN. Runt den gam en mur som uppfördes på 1530-talet. ter hög och 2 meter bred. Området h vilket motsvarar ungefär tre Gamla s

Solen sjunker sakta ner bakom Jerusalems siluett. Utsikten från Oljeberget är hänförande. Vi är nästan helt själva på platsen och stillheten går nästintill att ta på. I fjärran hörs kallelsen till bön från en avlägsen minaret. Den ljusa sandstenen och det klara vädret gör ljuset påtagligt. Framför oss ligger Moriaberg, den plats där Abraham nästan offrade sin son, och där Muhammed enligt Koranen började sin himmelsfärd. På platsen ståtar idag Klippdomen, världens äldsta existerande muslimska byggnad, vars gyllene kupol glänser i solnedgången. Klippdomen står på den plats där det judiska templet en gång låg. En liten bit därifrån ligger Al-Aqsamoskén. Området räknas som islams

tredje heligaste plats. Platsen kallas tempelberget, det var där kung Salomo byggde det första judiska templet på niohundratalet före Kristus. Templet förstördes av babylonierna. Så småningom uppfördes det andra templet på samma plats med stöd av perserkungen

Kyros II (Bibelns Kóresh). Detta tempel förstördes av romarna år 70 e.Kr. I dag återstår bara den Västra muren som ofta kallas för Klagomuren. Nedanför oss skymtar mångtusenåriga olivträd i Getsemane trädgård där Jesus en gång arresterades inför sin död på Golgata

kulle en bit bort. Detta är i sanning historisk och märkligt fängslande mark.

Försåtlig stillhet

Solen kryper ner bakom det nya Jerusalems höghus. Den sällsamma stillheten bryts av en buss med europeiska turister


...................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

5

”Att sitta vid Jaffaporten eller vid Damaskusporten i Jerusalems gamla stad, smutta på en turkisk kaffe, mumsa på pistagenötter, insupa den fantastiska atmosfären och njuta av folklivet är ett svårslaget nöje.”

Att vandra några kilometer i de slingrande gränderna är en spännande resa. På denna lilla plätt möter man de mest osannolika människor.

I Jerusalem finns några av världens bästa falaffelrestauranger. Missa inte att avnjuta ett pitabröd med sallad, sås och kikärtsbullar i Jerusalems gamla stadsdelar.

mla staden i Jerusalem sträcker sig . Den är 4 kilometer lång, 12 mehar en yta om 0,9 kvadratkilometer stan i Stockholm.

En arabisk man på väg genom gamla stan i Jerusalem.

Bussresa till Polen Polska Slott i Masurien Island med Blå Lagunen 8 - 14 maj

25 - 29 maj, 5 dagar

Lofoten Deluxe 30 juni – 9 juli

Låt oss göra det vi är bra på - boka din nästa resa hos oss!

Våra öppettider måndag - fredag kl 10.00 - 16.00 Fabriksgatan 1, Vetlanda 0383-191 50 www.vetlandaresebyra.se


6

...................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

DÖDA HAVET En dryg halvtimme med bil från Jerusalem ligger världens lägsta punkt, Döda havet med sitt extremt salta vatten. Här kan man ta sig ett bad och passa på att läsa både arabiska och hebreiska flytande.

VISION resa

HÖGLANDET

Jesu grav utanför Jerusalem liknade denna tomma klippgrav som stängs med en sten. som vill fotografera det mäktiga panoramat innan det sista solljuset helt tynar bort. Stillheten är försåtlig. Idag står staden i centrum för konflikten mellan Israel och de palestinska araberna, något vi påminns om av brunna bildäck och den ständiga närvaron av poliser och militärer. Denna lilla stad har påverkat världen mer än någon annan plats. Härifrån har trossystem som lagt grunden till hela världens rättsuppfattning gått ut. Här dödade romarna den judiske upprorsmakaren Jesus från Nasaret för 2000 år sedan. Här påstod hans enkla efterföljare att han uppstod. De var så övertygade om detta att många av dem fick plikta med sina egna liv på dessa gator. Händelser som har präglat människors liv så väl som världshistorien sedan dess. Staden har blivit belägrad mer än femtio gånger, erövrats trettiosex gånger och förstörts tio gånger.

Liten stad

Jerusalem upplevs som förvånansvärt liten och saknar de storsvulstiga byggnader som förknippas med europeiska huvudstäder. Istället präglas den lågmälda bebyggelsen av den vackra sandstenen som pryder nästan alla byggnader och hela ringmuren runt gamla stan. Staden ligger 800 meter över havet och är belägen i starkt kuperad terräng. Det är förvånansvärt grönt och lummigt, stora delar av staden består av lägre hus omgivna av frodiga trädgårdar. Nya Jerusalem andas metropol och storstad. Mitt i allt ligger gamla stan omgiven av den gamla turkiska stadsmuren som likt en gigantisk kungakrona kröner staden.

Hissnande kontraster

Gamla stan är som en hel värld för sig med sevärdheter och orientalisk atmosfär som räcker för dagar av strosande. De välordnade judiska kvarteren med sina många konstnärer och butiker skiljer sig från de brokiga arabiska delarna med sina kaotiska marknader och ett ständigt köpslående. Att vandra några kilometer i de slingrande gränderna är en spännande resa. På denna lilla plätt möter man de mest osannolika människor. I de judiska kvarteren dominerar svartklädda ortodoxa judar, ibland med enorma pälsmössor på huvudet, kvinnor i moderna kläder och män i kostym eller jeans med en kippa på huvudet (en liten kalott som hålls fast med hårspännen). I de arameiska och kristna kvarteren möter vi skäggprydda präster i diverse utstyrslar, nunnor och munkar i enkla dräkter blandat med judiska och arabiska ungdomar i de senaste modekläderna. I den muslimska stadsdelen förflyttas man till någon av muslimvärldens mer kaotiska marknader med sjalprydda män och beslöjade kvinnor. Allt under en promenad på någon kilometer.

Turkiskt kaffe vid Damaskusporten

Vi kom att tycka om de arabiska kvarteren vid Damaskusporten. Denna del av Jerusalem är befriad från de många souvenirbutiker som det annars kryllar av. Området har en mer autentisk stämning, billiga restauranger och ett myllrande folkliv. Atmosfären liknar den som bjuds på många håll i mellanöstern. Här hamnade vi allt som oftast under våra strövtåg

Idag står staden i centrum för konflikten mellan Israel och de palestinska araberna, något vi påminns om av brunna bildäck och den ständiga närvaron av poliser och militärer. På bilden syns en israelisk soldat.


................................... Renoverade klenoder och möbler tillverkade av återanvänt trä!

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

Skåpet på bilden heter BH-034

Köp på www.baazar.se och få hemkört eller hämta i Sävsjö!

7


8

...................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

VISION resa

HÖGLANDET

KLAGOMUREN ”Det råder en stilla och mäktig stämning vid denna judarnas heligaste plats på jorden. Man blir berörd.” i gamla stan. Vi slog oss ofta ner på något kafé med turkiskt kaffe och en påse pistagenötter på bordet. Området har en i det närmaste medeltida atmosfär. Bara några kilometer från kaffeborden vid Damaskusporten breder det moderna nya Jerusalem ut sig med hypermoderna butiker och ett nästan västerländskt gatuliv. Vi gillade även den stämningen i de judiska kvarteren av gamla stan med fantastisk falafel för några tior och i det närmaste en sakral atmosfär.

Bibeln som guidebok

Längst Via Dolorosa i gamla stan passerar vi grupper av kristna pilgrimer från hela världen som vandrar där Jesus en gång gick på väg till Golgata. De stannar vid de olika stationerna som är utmärkta längst vandringen. Att läsa Bibeln och samtidigt se platserna det står om är en upplevelse när man reser i Israel, Jordanien eller Egypten. Vid Västra muren möter vi judar som

ser ut att vara tagna ur en sagovärld med långa skägg och korkskruvslockar vid öronen. Med gungande rörelse står de ortodoxa judarna klädda i sina svarta rockar och hattar och ber och citerar Torahn (Moseböckerna i Gamla Testamentet). Vid sidan av dem står jeansklädda män i moderna kläder lutade mot den gamla muren djupt försjunkna i bön. Vissa av männen gråter. Det råder en stilla och mäktig stämning vid denna judarnas heligaste plats på jorden. Man blir berörd. Ovanför muren på tempelberget vänder sig samtidigt hundratals muslimer i bön mot Mecka. Jerusalem kan inte förklaras utan måste upplevas. På flyget hem över Europa ekar den urgamla hälsningen i bakhuvudet innan sömnen kommer: Nästa år i Jerusalem! Av Mikael, Elisabeth, Sara och Hanna Torstensson Vision Höglandet, november 2021

Att göra i Jerusalem

Att sitta vid Jaffaporten eller vid Damaskusporten i Jerusalems gamla stad, smutta på en turkisk kaffe, mumsa på pistagenötter, insupa den fantastiska atmosfären och njuta av folklivet är ett svårslaget nöje.

Upplevelser i världsklass för hela familjen

Här finns massor av upplevelser för hela familjen. Hela staden är som en enorm temapark med utgrävningar, ruiner, museer. Man vandrar i historien och svindlar i berättelser om David, Salomo, Nehemja, Abraham och Jesus. Här finns lämningar efter romarriket, det ottomanska imperiet, den brittiska perioden så väl som det moderna Israel. Här vandrar man bland tidningarnas löpsedlar.

Utflykter - nära till mycket

Åtta kilometer från Jerusalem ligger Betlehem med Födelsekyrkan på platsen där Jesus föddes. En dryg halvtimme med bil bort ligger världens lägsta punkt, Döda havet med sitt extremt salta vatten. Här kan man ta sig ett bad och passa på att läsa både arabiska och hebreiska flytande. På fyra timmar med buss, genom den fascinerade Negevöknen, tar man sig till Eilat vid Röda havet. Här råder sommarvärme året om och aktiviteterna är legio. Upplev det fantastiska undervattenslivet med tusentals fiskar i naturreservaten vid kusten, simma med delfiner eller tillbringa en dag på kamelryggen och natten i ett beduinläger. Från Eilat tar man sig lätt till både Egypten och Jordanien som inte ligger mer än någon kilometer bort!

Säkert resmål - kolla med UD

Jerusalem med omgivningar är ett helt fantastiskt resmål. Säkerhetsläget är stabilt. Man kan få råd på UD:s hemsida www.ud.se. Avråder inte UD så kan man se resmålet som säkert. Vi besökte både judiska och arabiska familjer och blev väl mottagna av alla.

Att ta sig till Jerusalem

Vi fick hjälp av BQ-travel i Vetlanda med att boka biljetter. Vi flög från Göteborg med Austria Airlines med mellanlandning i Wien. Nästan alla större flygbolag flyger till Tel Aviv (4 mil från Jerusalem). Priserna ligger på drygt 2000:- och uppåt tur och retur med bland andra Norwegian som flyger direkt från Arlanda. Det finns många temaresor till Israel med kunniga guider. Man kan även ta sig till Jerusalem från Egypten och Jordanien dit det går charterresor från Sverige. I Jerusalem dödade romarna den judiske upprorsmakaren Jesus från Nasaret för 2000 år sedan. Här påstod hans enkla efterföljare att han uppstod. De var så övertygade om detta att många av dem fick plikta med sina egna liv på dessa gator.


...................................

belysning

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

Finn i fler färge

9

etpris!

.995 kr

Ord. pris 26.400 kr

ENITY Kontinentalsäng 200 cm. Inkl. bäddmadrass, ben och gavel med -belysning. Tyg ljusgrå, mörkgrå eller beige. fort: Medium, fast eller extra fast. Finns i flera storlekar.

Finns i flera färger!

Finns i flera färger!

Nyhet Nyhet

2.495 kr kr 2.495

Nyhet Nyhet

2.495 kr kr 2.495 Finns i flera färger!

Äntligen har höstens nyheter landat i butiken. Välkommen Nyhet Nyhet NyhetNyhet höstmys! Nyhet

Nyhet

2.495 kr ETON Fåtölj & fotpall B 72 cm, D 80 cm, H 98 cm. Grå manchester.

PRESTON & LUTON

Matgrupp. Matbord ETON Fåtölj & fotpall 160x95 cm, H 75 cm. 4 Luton stolar i gul B 72 cm, D 80 cm, Inkl. H 98 cm. manchester. Finns i fler Grå manchester. färger.

Finns i flera färger!

s a r!

8.775 kr

ETON Fåtölj & fotpall B 72 cm, D 80 cm, H 98 cm. Grå manchester.

Höstens nyheter!

Gavel med LEDbelysning

Nyhet

8.775 kr

9.995 kr

PRESTON & LUTON Matgrupp. Matbord 160x95 cm, H 75 cm. Inkl. 4 Luton stolar i gul manchester. Finns i flera färger.

KINGSTON Hörnsoffa med öppet avslut

10%

På Rowicos sortiment!

Nyhet

323 cm, D 221 cm, H 859.995 cm. Tyg Centauri steel. 8.775 kr krBFinns kr i flera kombinationer och färger. 8.775 9.995 kr

Erbjudandet ETON Fåtölj & fotpall PRESTON & LUTON KINGSTON Hörnsoffa med öppet avslutgäller t o m 4/10 2021 ETON Fåtölj fotpall PRESTON Hörnsoffa med öppet avslu B 72 cm, D 80& cm, H 98 cm. Matgrupp. Matbord& LUTON B 323 cm, D KINGSTON 221 cm, H 85 cm. Tyg Centauri steel. manchester. cm, H 75 cm. B Grå 72 cm, D 80 cm, H 98 cm. 160x95 Matgrupp. Matbord Finns i flera kombinationer B 323 cm, Doch 221färger. cm, H 85 cm. Tyg Cent Inkl. 4160x95 Luton stolar gul75 cm. GråNyhet manchester. cm,iH Finns i flera kombinationer och färger. manchester. Finns i flera 4 Luton stolar i gul PåInkl. Rowicos färger. Nyhet

10%

TON ord cm. ar i gul ns i flera

manchester. Finns i flera Nyhet färger.

sortiment!

9.995 9.995 kr kr

KINGSTON Hörnsoffa med öppet avslut B 323 cm, D 221 cm, H 85 cm. Tyg Centauri steel. Finns i flera kombinationer och färger.

KINGSTON Hörnsoffa med öppet avslut B 323 cm, D 221 cm, H 85 cm. Tyg Centauri steel. Finns i flera kombinationer och färger.

a

Erbjudandet gäller t o m 4/10 2021

%

icos ent!

Nyhet

7.995 kr

7.995 kr

JUSTIN 3-sits soffa B 203 cm, D 92 cm. Tyg Oasis natural. Finns i flera kombinationer och färger.

10%

På Rowicos sortiment!

Från

199 kr

Tävla om at t vinna boken

Erbjudanden gäller t o m 18/11 2021. Kan ej kombineras med an

Från

10%

Nyhet

Nyhet

På Rowicos sortiment!

JUSTIN 3-sits soffa LEO & NALIA B 203 cm, D 92 cm. Tyg Kuddfodral. 50x50 cm. Erbjudanden gäller t o m 18/11 2021. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Oasis natural. Finns i flera Leo 199 kr. kombinationer och färger. Nalia 249 kr. Köp till fjäderinnerkudde 149 kr.

199 kr

LEO & NALIA Kuddfodral. 50x50 cm. Leo 199 kr. Nalia 249 kr. Köp till fjäderinnerkudde 149 kr.

gäller t o m 4/ HolsbyErbjudandet Möbler

Lövhagsrondellen Vetlanda, Tel 0383-121 20 Mån 9-19, tis-fre 9-18, lör 09-14 Nyhet

7.995 kr

Nyhet Finns i flera färger!

Från

199 kr

Nyhet Ny JUSTIN 3-sits soffa LEO & NALIA B 203 cm, D 92 cm. Tyg Kuddfodral. 50x50 cm. Oasis natural. Finns i flera Leo 199 kr. Erbjudanden gäller t o m 18/11 2021. K Från kombinationer och färger. Nalia 249 kr. Köp till fjäderinnerkudde 149 kr.

TAREQ TAYLORS MATRESA 7.995 kr Nyhet

Nyhet

Erbjudandet gäller t o mFrån 4/10 2021

7.995 kr

JUSTIN 3-sits soffa B 203 cm, D 92 cm. Tyg Oasis natural. Finns i flera kombinationer och färger.

med andra erbjudanden.

Erbjudandet gäller t

199 kr

Nyhet

LEO & NALIA Kuddfodral. 50x50 cm. Leo 199 kr. 2.495 kr Nalia 249 kr. ETON Fåtölj & fotpall fjäderinnerkudde oKöp mtill 4/10 2021 B 72 cm, D 80 cm, H 98 cm. 149 kr. Grå manchester.

JUSTIN 3-sits soffaNyhet Nyhet

199 k

LEO & 7 B 203 cm, D 92 cm. 8 Tyg 6 4 Kuddfo Oasis Leo 19 4 5 natural. 2 Finns 7 i flera 8.775 kr 9.995 kr1 kombinationer och färger. Nalia 2 PRESTON Hörnsoffa med öp 7 4 KINGSTON 2 1 6 & LUTON 8 Köp till Matgrupp. Matbord B 323 cm, D 221 cm, H 85 cm. 160x95 cm, H 75 och 149 kr. 3 cm. 9 8 Finns 5 4i flera kombinationer Inkl. 4 Luton stolar i gul manchester. Finns i flera färger.

5 8 2 Erbjudanden gäller t o m 18/11 2021. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

4 2

3 1 6 5 8 9 7 5 6

7

10%

ndra erbjudanden. Följ med Tareq Taylor på en inspirerande och personlig matresa till sin pappas hemstad Jerusalem. Här i mötet mellan olika kulturer hittar du den godaste maten från Mellanöstern – klassisk hummus, granatäppelsallad, den arabiska pizzan manakish, lammgrytan makloubi, riktigt bra tabbouleh, sesambrödet kaek och den söta kakan harisi.

På Rowicos sortiment! Sms:a senast 3 december 1. Skriv VH Bok1 och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är Nyhet 1,4,5,2,8 blir det VH Bok1 20. Detta då 1+4+5+2+8=20) - 2. Avsluta med namn och adress. (Ex. VH Bok1 20 Nisse Nilsson Gatan1 511 11 Staden) - 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa).

Erbjudanden gäller t o m 18/11 2021. Kan ej kombineras medEller andra erbjudanden. posta ett vykort till Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk7.995 med “Tareq”. kr

JUSTIN 3-sits soffa B 203 cm, D 92 cm. Tyg Oasis natural. Finns i flera


10

...................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

VISION liv

Flavia Perez utanför huset där hon växte upp i miljonprogramsområdet Jordbro, söder om Stockholm.

HÖGLANDET

Faksimil från Expressen.se

FLAVIA VÄXTE UPP BLAND TUNGT KRIMINELLA OCH FICK

FLY FÖR LIVET

Som liten var Flavia Perez försiktig och tyst. Hon växte upp i skuggan av gängkriminaliteten och hennes storebror var en av ledarna i “Kartellen” – det kriminella gäng tillika musikgrupp där Sebastian Stakset var förgrundsgestalt. Ingen kunde ana att Flavia en dag skulle få en avgörande roll för Kartellens upplösning och medlemmarnas nya liv. Jag möter henne på torget i Älvsjö, i närheten av fyrarummaren där familjen bor. En kompis till Flavia Perez ska vara barnvakt åt hennes yngsta dotter Anabella och innan vi stänger bildörren ropar dottern från sin sparkcykel: “Jag älskar dig mamma”.

Be för Jordbro

Vi är på väg mot Stockholmsförorten Jordbro där Flavia Perez växte upp. Hon åker sällan dit nuförtiden, men för några dagar sedan fick hon ett sms från en bekant som bor i området: “Be för Jordbro”. Det hade varit skjutning igen. Två unga män hade skadats allvarligt och en av dem kopplades till “Shottaz” – Rinkebygänget som ligger i konflikt med “Dödspatrullen”. De båda gängen har dominerat medierna de senaste åren: rapporter om hänsynslöst våld, dödsskjutningar av unga män och utredningar som går i stå

eftersom ingen vill vittna eller tala med polisen.

Aldrig hade något annat val än att bli kriminell

Ibland nämns “Kartellen” som en föregångare till gängen i Rinkeby. Droghandeln och gangsterrappen har de gemensamt. Idag säger Flavia att hennes storebror aldrig hade något annat val än att bli kriminell. – Jag minns en dag när han kom hem och det enda som fanns i kylskåpet var ett paket mjölk och ett paket smör. Pappa satt inne och mamma orkade inte ta hand om oss, men vi behövde äta och betala hyra. Att ta hjälp av myndigheter fanns inte på kartan. Både polis och socialtjänst såg vi som våra fiender. – Det gick nästan att ta på min brors ilska och frustration. Det var som att han tänkte: “Jag kommer inte tillåta att det här

händer mina syskon”.

Alla trasiga själar

I Jordbro fanns det kriminella livet alltid inom räckhåll. – Alla trasiga själar i förorten drogs till varandra. Många var faderlösa. Eller, det kanske fanns pappor, men de var inte närvarande och kunde inte ge sina barn någon kärlek eller bekräftelse eftersom de själva var så trasiga, berättar Flavia.

En stark hederskultur

Vi har kommit fram till miljonprogramsområdet där hon växte upp. Hon och familjen bodde på bottenvåningen i ett av höghusen. Nästan alla husets fönster har nerdragna persienner. I klätterställningen utanför sitter två barn och äter glass. Här lekte Flavia Perez också som liten. Hon pekar ut det hon då kallade för “berget”, en liten stenkulle dit hon tog sin

lillebror och sina småkusiner för att ha “picknick” på överbliven pizzasallad. Hon fick tidigt ta ansvar för andra barn. Men egentligen mådde hon inte bra. Hon fann tröst i maten och gick upp mycket i vikt, men berättade aldrig för någon om problemen hemma. – De oskrivna reglerna satt så djupt i mig: du ser inget, hör inget och säger inget. I min familj fanns också en stark hederskultur av att ställa upp för varandra och inte tjalla, oavsett vad. Min storebror skulle skydda mig och om jag skulle åka någonstans följde alltid han eller någon av hans kompisar med.

Betydligt snabbare sätt att tjäna pengar

Under stora delar av uppväxten satt Flavias pappa i fängelse medan mamman slet långa städpass på Södersjukhuset för att försörja familjen. Lagom till att pappan


...................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

11

HELA HÖGLANDETS skog- och trädgårdsbutik!

VINTERFÖRVARING OCH SERVICE AV DIN AUTOMOVER!

Tanka miljöbensin från pump vid vår anläggning på Brogatan i Nässjö!

Skäm bort din automover med förvaring i rätt temperatur, uppladdning under kontroll och servicegenomgång med uppgradering! Självklart gör vi den ren och fin också!

Köp miljöbensin på pump!

1 395:- fram till 23/12


12

...................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

Faksimil på Kartellen från YouTube.

Flavia Perez har nu skrivit boken om sitt liv - Flavia i skuggan av Kartellen. Där avslöjas nu ett brutalt liv i utanförskap men också en sensationell vändning hos Flavia och många av hennes före detta tungt kriminella vänner och familjemedlemmar. Boken är skriven tillsammans med Joel Sjöberg och är utgiven på Sjöbergs förlag. Tävla om boken på annan plats i denna tidning.

”Alla trasiga själar i förorten drogs till varandra. Många var faderlösa. Eller, det kanske fanns pappor, men de var inte närvarande och kunde inte ge sina barn någon kärlek eller bekräftelse eftersom de själva var så trasiga, berättar Flavia.” muckade föddes familjens lillebror. Mamman hade stora förhoppningar om att livet skulle vända – och i början gick det bra. Pappan tog jobb som tidningsutdelare och Flavia fick följa med. Hon minns det som sina finaste stunder med pappan. Den hårda attityden som hade funnits när hon hälsade på honom på Kumla eller Hall, hade mjukats upp. Men det dröjde inte länge förrän pappan insåg att det fanns betydligt snabbare sätt att tjäna pengar på än att kånka tidningar till välbärgade hushåll på skärgårdsön Dalarö. – Jag trodde att allt var bra, men så plötsligt en dag var gårdsplanen här full av polisbilar, poliser och schäferhundar, berättar Flavia och pekar ut exakt hur de stod.

– Synen jag mötte i lägenheten var som hämtad ur en mardröm. Mamma låg medvetslös i badkaret med uppskurna handleder. Det var blod överallt, berättar Flavia. – I det läget kunde jag inte känna efter, utan agerade på autopilot och ringde SOS Alarm. Ambulans var snabbt på plats. Självmordsförsöket misslyckades. Och Flavia räddade livet på sin mamma. Vad sa din mamma om den här händelsen efteråt? – Hon sa ingenting. Vi pratade aldrig om det. Berättade ni inte för någon om det som hänt? – Nej.

Elvaåriga Flavia stod ensam med lillebror

Vad ska man göra för att bryta kriminalitet?

Pappan greps och fick avtjäna ett nytt fängelsestraff. Flavias mamma kollapsade fullständigt. Hon fick starka tabletter utskrivna, överdoserade och blandade med alkohol. Hon kunde försvinna iväg från lägenheten och elvaåriga Flavia stod ensam med lillebror Francisco, ett år gammal. – Jag förstod först inte varför mamma mådde så dåligt, så jag blev arg på henne och såg henne som en svikare. Pappa såg jag konstigt nog inte på samma sätt.

Flavia räddade livet på sin mamma

Mammans dåliga mående nådde kulmen en dag när Flavia Perez var fjorton år gammal. På vägen hem från skolan fick hon en underlig känsla i kroppen, ett slags olycksbådande varsel.

Vi svänger runt huset och går den lilla vägen ner mot Höglundabadet, en inhägnad bassäng där Flavia och hennes kompisar lekte som små. För att komma dit passerar vi ett område med glesa träd. – Jag minns att jag var livrädd för att gå i den här “skogen” som liten. En gång gick jag med en muslimsk kompis som sa: “Men Flavia, du måste lita på Gud”. Jag tänkte: “Vadå Gud?” Jag hade aldrig ens funderat i de termerna. Under barndomen hade Flavia kompisar från många olika länder. Hennes egen familj flydde från Uruguay eftersom farfadern var politisk flykting. Bland grannarna i Jordbro tyckte många att Flavias familj var spännande. – Att vara kriminell hade ändå någon sorts status. Jag blev poppis när jag fick snygga kläder och prylar från min storebror. Både

jag och alla andra visste att det var stöldgods, men det var så normaliserat, så det var ingenting att bry sig om. Vad ska man göra för att bryta kriminalitet? – Hårdare fängelsestraff kommer inte att hjälpa ett smack. Det var just i fängelset som min pappa kunde bygga upp ett nytt nätverk. Männen där går igenom tuffa tider tillsammans, bryter ihop och blir tajta. Dessutom sitter de i timmar och kan planera nästa brott. – Snarare handlar det om att göra sociala insatser tidigt. Skolan och fritidspersonal har en jätteviktig roll i att skapa närhet till barnen och kanske få dem att berätta om det som är svårt.

Det var med Flavias man Leo allting började

Idag sitter Flavia Perez pappa i fängelse i Spanien. Men han är kristen, tack vare Flavia. Eller egentligen tack vare Flavias man Leo. Det var med honom allting började. – Ärligt talat var jag inte särskilt schysst mot Leo till en början, men han blev ändå aldrig arg som andra män jag mött. I stället gav han villkorslöst av kärlek, omsorg och tröst. Jag var inte van vid det, berättar Flavia som så småningom kapitulerade inför Leos kärlek. De gifte sig och fick barn. – Men då hamnade jag i en kris; jag kände att jag inte skulle kunna ge barnet allt

Flavia Perez vet vad hon pratar om när hon beskriver dagens gängkriminalitet. ”Ofta glömmer man de anhöriga. Det var aldrig någon som frågade hur jag mådde” säger hon.


...................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

13

TT E P Ö K SI U H E G ET E N ! ITALImen på m Välko ing! visn

TILL SALU!

Fristående, inflyttningsklart hus med stenvalvad våning. 1 300 000:-

Långa kvällar i goda vänners lag efter en dag med vila i olivlunden, vandring i bergen, bad i Medelhavet eller ett besök på Colosseum i Rom - du väljer!

GAMMAL TAVERNA MED FULLT UTRUSTAD BOSTAD SÖDER OM ROM TILL SALU! Unikt boende i Arpinos närmare 3000 år gamla kvarter beläget på en bergstopp vid foten av det mäktiga Apenninerna med sina nationalparker och skidorter. Arpino är en sagolikt vacker medeltida stad omgiven av olivodlingar. Här hittar du det verkliga Italien bortanför de stressande turiststråken men bara en dryg timmes bilresa till Rom, Medelhavet och skidliftarna. Pompeji ligger två timmar bort. Olivodlingarna, restaurangerna, den hänförande utsikten och de trånga gränderna ligger utanför din dörr. Arpino ligger nära flygplats med många dagliga flyg till Sverige (ca 2 h flygtid) vill du åka tåg så går det bra från Höglandet. Just nu säljer vi en av Arpinos mest klassiska och omtalade hus. Den gamla tavernan på bergstoppen. Fullt utrustad bostad på andra plan och en spiraltrappa ner ligger bottenvåningen med stenvalv och en stor öppen spis. Detta var en gång i tiden tavernan och ligger innanför stadsmurarna, granne med den medeltida försvarsborgen. Utsikten är bedårande. Huset är på 120 kvadratmeter och har en innegård med plats för trädgård. Här spelade tavernans besökare boccia, drack sitt kaffe och åt middag under varma sommarkvällar. Huset är färdigt att flytta in i med en andra våning med kök, badrum, rymligt vardagsrum och sovrum. Nederplan består av vackra stenvalv med egen ingång och öppen spis med mera. Den kan användas som den är eller byggas om till fler sovrum, vardagsrum eller vad man önskar. Välkommen på visning! Pris: 1 300 000 kronor Kontakta Hus i Italien på info@husiitalien.se läs mer på www.husiitalien.se - Många fina objekt just nu!

Utsikt från husets terrass.

Utsikt över Arpinos medeltida centrum.

Huset ligger inbäddat i grönska och växter.

Husets innergård med olivträd. Övervåningen har en komplett bostad, nedervåningen har stenvalv och eldstad.


14

...................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

”När jag var yngre stod jag alltid i skuggan. Min pappa och bror var så starka personligheter. De var i centrum och jag stod vid sidan om. Nu får jag stå i ljuset och peka människor mot Jesus.”

VISION liv HÖGLANDET

”Jag har sett hur tron kan få en avgörande betydelse för den som har lämnat en kriminellt liv. Guds kärlek, förlåtelse och nåd är oerhört viktiga för att kunna skapa ett nytt liv – få ett hopp och lära sig att älska både sin nästa och sig själv”, säger Flavia Perez. det han behövde. Jag ville såklart, men jag förmådde inte, jag var så trasig. Då sa Leo: “Det finns någon som kan hela dig.” Jag trodde att han pratade om någon psykolog, men så sa han: “Nej, Jesus.”

En annorlunda dröm

Leo hade varit hemlig med sin tro, men när han började berätta om Jesus kunde Flavia se hur hans ord och handlingar hörde ihop. De bad frälsningsbön tillsammans och under en retreat med en spansktalande församling fick Flavia senare ett gudsmöte som skulle förvandla hennes liv. Hon kände att hon ville ge vidare av det hon fått. En annorlunda dröm gav henne en vision för framtiden. – I drömmen stod jag och andra församlingsmedlemmar på en lång rad och min bror och de andra i Kartellen på en lång rad mitt emot, som två gäng. Min storebror var aggressiv och sa: “Vad håller du på med Flavia? Kom till oss!” Det var som en kamp inom mig, för jag var så van att göra som han sa, av ren hedersprincip. Men då bad jag Gud om hjälp och helt plötsligt började jag tala ut bibelord. Och en efter en av Kartellen-medlemmarna gick över linjen till min sida. Och så blev det också i verkligheten? – Ja, säger Flavia och ler.

Förbönen blev en vändpunkt

Det glittrar i ögonen när hon berättar om hur hon har fått hjälpa andra. En av dem är Sebastian Stakset. Sommaren 2013 skulle han spela med

Kartellen på Gröna Lund och Flavia och hennes man upplevde att de skulle åka dit för att be för honom backstage. De visste inte att han just kommit ut från psyket efter ett suicidförsök. I efterhand har Sebastian Stakset berättat att förbönen blev en vändpunkt. Tillsammans med Flavia startade han en cellgrupp och så småningom fick Flavia leda Sebastians fru Isabella till tro. I dag arbetar Flavia Perez med att hjälpa exkriminella tillbaka till samhället. – När jag var yngre stod jag alltid i skuggan. Min pappa och bror var så starka personligheter. De var i centrum och jag stod vid sidan om. Nu får jag stå i ljuset och peka människor mot Jesus. Jag har verkligen hittat mitt “purpose”.

Om Flavia Perez Ålder: 43 år. Bor: Älvsjö, Stockholm Familj: Gift med Leo. Barnen Alessandro 11, Alma 9 och Anabella 5. Gör: Socialpedagog på en avhopparverksamhet. Är engagerad i församlingen Hillsong. Aktuell: Med boken “Flavia – I skuggan av Kartellen” (Sjöbergs förlag)

Jesus befriade mig från oket att vara tyst

Och nu har hon, tillsammans med Joel Sjöberg, skrivit boken om sitt liv. – Folk frågar: “På riktigt? Berättar du allt?” och jag svarar: “Ja, jag berättar det jag ska göra”. Det handlar inte om att jag vill såra mamma eller pappa, utan för att den lilla flickan – den lilla Flavia – har rätt att berätta. Det är dags nu. Jesus befriade mig från oket att vara tyst. Text: Malina Abrahamsson Foto: Natanael Gindemo Vision Höglandet, november 2021 Lyssna på Flavias berättelse i Verkligheten i P3. Bild: Faksimil från www.sverigesradio.se/verklighetenip3


...................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

15

1-390 08 · www.mc-butiken.com osstegsgatan · 575 39 · Eksjö 0381-390 08 ·6www.mc-butiken.com Mosstegsgatan 6 · 575 39 · Eksjö

FYRHJULINGAR

FÖR ARBETE & FRITID FYRHJULINGAR FÖR ARBETE & FRITID FRÅN 57.900:-

FRÅN 57.900:65

ANNONSERA DU OCKSÅ

I VISION HÖGLANDET! Tidningen folk läser! Ring 0382-671 97 www.bulldogbikes.se

DAGS ATT BYTA FÖNSTER? Vi säljer och monterar kvalitetsfönster direkt från fabrik

Svenska fönster 30 års garanti!

Vi mä tillver ter, kar oc h mont erar!

Ring Marcus idag för ett kostnadsfritt hembesök på Höglandet! Tel 0735-617697 Vi är specialister på PVC-fönster! Bästa priserna och kvaliteten!

www.q7fonster.se


16

...................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

Elektriker Richard Nikolausson, ägare till tioårsjubilerande Nikolaussons El, har många strängar på sin lyra. Nu satsar företaget på renovering av gamla neonskyltar och tillverkning av nya i klassiskt snitt. - Det har hänt mycket inom belysning, säger Richard. Vi vill värna om det klassiska utseendet och renoverar och skapar från grunden med fokus på hantverket och ny teknik. Vi använder en sorts ledteknik som ger ett mycket bra resultat. Det innebär även besparingar då det är en snål teknik. Detta utan att kompromissa med resultatet, förklarar Richard.

Butiker och hamburgare

Kunderna kan finnas i hela Sverige då efterfrågan på klassiska neonskyltar är stort. Idag har man startat med Småland. - Vår första kund var den välrenommerade ekiperingsfirman Lönns i Sävsjö som ville återskapa företagets klassiska neonskylt. En annan kund är hamburgerkedjan MAX som använder neon, eller numera LED för att skapa ett klassiskt och samtidig modernt uttryck på sina restauranger. Här

HÖGLANDSFÖRETAG SATSAR PÅ

KLASSISKA NEONSKYLTAR VISION liv HÖGLANDET

har Richard med medarbetare gjort om hela restaurangen i Växjö från glas-neon till ny LED-teknik, både invändigt och utvändigt. En annan kund är anrika Melins Café i Sävsjö som man nu tillverkar en ny skylt åt i klassisk stil. - Det finns ett växande intresse av nytillverkning av neonskyltar i retro-stil som de såg ut på 50-talet, berättar Richard. Vi

har fått göra alla möjliga projekt allt ifrån att LED-bestycka hästsläp till bröllopsskyltar.

Laddboxar och fiber

Nikolaussons El erbjuder alla typer av elinstallationer och reparationer till företag och privatpersoner på Höglandet med omnejd. En växande del är fiberinstallationer och laddstolpar och laddboxar

På Nikolaussons El möter du Richard Nikolausson och Niklas Angsberg.


...................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

17

Ta hand om dina

mattor!

GÅ BIBELSKOLA 100% ONLINE

Vi tvättar och lagar i egen atelje!

Spännande ämnen med många av Sveriges bästa lärare från olika samfund.

Mikaels Äkta Mattor

• Starta när du vill

Specialaffär för orientaliska mattor

• Ingen bindningstid

Vi tvättar och lagar dina mattor, ring för rådgivning! Rådhusg. 60 Nässjö. Tel 0380-51 19 59. Öppet: Vard. 10-18. Lörd. 10-14.

• Ständigt nya ämnen • Över 200 elever

Huvudlärare, Sven Almkvist

www.bibelskolaforalla.se

Provläs en månad GRATIS! Jag skulle vilja inbjuda dig att prova på Världen idag. Du får tidningen gratis under en hel månad. Du förbinder dig inte till att fortsätta, men får möjligheten att prova en tidning som sticker ut från mängden.

Världen idag är en obunden nyhets­ tidning på kristen grund som kommer ut fyra gånger i veckan. Vårt uppdrag: att vara en tydlig, saklig och varm kristen röst i mediebruset.

Jonas Adolfsson Tf chefredaktör och ansvarig utgivare Världen idag

Posta talongen kostnadsfritt eller kontakta oss via tel: 018-430 40 00 eller e­post: kundtjanst@varldenidag.se Du kan även anmäla din provmånad på vår hemsida prova.varldenidag.se

Vision Höglandet

Välkommen att anmäla din provmånad på prova.varldenidag.se 018-430 40 50 • kundtjanst@varldenidag.se www.varldenidag.se

4 Jag beställer en gratis provmånad av Världen idag! q Namn.............................................................................................................................................................................................................................

Telefon (obligatoriskt) ................................................................................................................................................................................

Adress ...........................................................................................................................................................................................................................

E-post.............................................................................................................................................................................................................................

Postnummer......................................................................................................................................................................................................... Postadress ...............................................................................................................................................................................................................

Erbjudandet gäller t.o.m. 2020-12-31 för hushåll i Sverige som inte haft tidningen de senaste sex månaderna.. Prenumerationen avslutas automatiskt när provmånaden gått ut. Du kommer då att kontaktas av en av våra säljare för erbjudande om fortsatt prenumeration. För våra prenumerationsvillkor samt vår personuppgiftspolicy, se www.varldenidag.se/kundtjanst

Svarspost Kundnummer 901204700 758 00 Uppsala


18

...................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

till elbilar. - Våra arbeten består också mycket av laddboxar till elbilar just nu och där ser vi en ökning. Det är en djungel av olika fabrikat men man bör se till att man får en laddare med smart laddning av sin elbil. Då kan man lastbalansera sin anläggning. Det innebär att laddaren känner av andra elbehov i fastigheten så inte huvudsäkringarna löser ut. På senare tid har vi också börjat med fiberarbeten i mindre skala. Det krävs speciell utrustning för att svetsa fiber. Många gånger är avståndet för långt mellan fastigheter för nätverkskabel att bära datatrafik. Då behöver man konvertera dessa sträckor till fiberöverföring istället.

”Är det ingen som vågar anställa mig nu får jag väl anställa mig själv”

tran till någon annan som läser detta som kanske har någon idé på någon produkt eller liknande vill jag bara skicka med att våga ta steget. Du måste tro på dig själv och dina skills och gåvor. Du är unik och det finns bara en som du. Du kan själv sitta vid ratten och slippa övningsköra hela livet. Tro stavas också risk men det är värt det.

Sätt fröet i jorden

- Allting börjar i det lilla. Det finns inget träd som blir stort på en gång utan det måste få ha sin tid. Det ligger i naturen att saker och ting växer men det tar alltid lite tid. Huvudsaken är att man vågar plantera det där fröet man bär på. Det måste ner i jorden. Inte vara kvar som en tanke bara. - Det känns som att resan bara har börjat, säger Richard avslutningsvis. Av Mikael Torstensson Vision Höglandet, november 2021

Richard med medarbetare har gjort om hela MAX-restaurangen i Växjö från glas-neon till ny LED-teknik, både invändigt och utvändigt.

Richard berättar att orsaken till att han startade företaget var att han blev arbetslös. - 2008-2009 kom finanskrisen vilket gjorde att jag förlorade jobbet som elektriker inom produktionen på den husfabrik jag jobbade på. Jag hade tidigare arbetat som installatör i många år. Det var svårt att söka arbete eftersom arbetsmarknaden var väldigt försiktig och tveksam under denna period inom mitt yrkesområde. Därför fick jag ta lite ströjobb här och var och invänta nya tider. Då föddes tanken om att läsa upp min behörighet och starta eget företag. Jag tänkte: ”Är det ingen som vågar anställa mig nu får jag väl anställa mig själv.”

Kändes ganska jobbigt...

- Känslan var att man befann sig i en korridor med många dörrar men alla var låsta. Det var bara en som var öppen längst bort i korridoren och på den stod det: ”Starta eget.” Det fanns bara ett val liksom. Med lite uppmuntran av goda vänner och av andra företagare i stan vågade jag ta steget. Det kändes ganska jobbigt för jag såg mig själv som en trygghetsmänniska. Att starta eget företag är som när man var liten och ville börja cykla men till slut måste man våga cykla iväg själv och pappa var tvungen att släppa taget. Som en uppmun-

Exklusiv LED-neonskylt monterad på plexiglas ger ett effektfullt resultat.


...................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

STENBUTIKEN! Hos oss hittar du marksten, plattor, murar, dekorsten, matjord, bärlager, singel, färdiggräs och trädgårdsbelysning med mera. Vi utför anläggningsarbeten om så önskas - från idé till färdig trädgård. Vi säljer och installerar Husqvarna automowers.

Just nu!

Från 149:-/m2 MASSOR AV PLATTOR OCH MARKSTEN!

ALLT FÖR HÖSTENS PROJEKT!

Direkt på

kärran! Vi lastar grus, sand, sten och matjord!

Tveka inte att kontakta oss! Hammargatan 4, Vetlanda Mån & Tor: 10-18 Tis, Ons & Fre: 10-16 Lör: 9-13

www.jkskogomark.se Tel: 0383 - 106 09

Välkomna till oss!

19

Krönika av PT Hanna Weinéus från Krafthälsan

VAD ÄR VIKTIGAST, MÅLET ELLER RESAN?

För ungefär 10 år sedan bestämde jag och en vän att vi skulle vandra upp till toppen på Kebnekaise. Vi hade tajt med tid för vandringen, men vi var träningsvana, så vi tänkte att det inte skulle vara några svårigheter. Målet var att ta sig snabbt upp och snabbt ner, då vi hade ett flyg att passa på väg hem. I efterhand var det inte särskilt rimligt eller genomtänkt. Väl under själva vandringen blev det inte alls som vi hade planerat. Ingen av oss hade någon större erfarenhet av en sådan typ av vandring. Resultatet blev rejäla skavsår, då jag inte hade gått in mina skor. Maten var för snabbt hopplockad och inte näringsrik nog. Min ork tog slut innan vi kom fram och min vän som fortsatte själv på egen hand, fastnade i en snöstorm, med ett par hundra meter kvar till toppen. I mina ögon nådde vi inte målet. Som tävlingsmänniska har målet oftast varit prio ett och inte alltid resan dit. Resan har ofta varit en transportsträcka där det mest har inneburit att checka av för att ta sig framåt. Men de senaste åren har själva resan mot ett mål fått en allt större mening och betydelse. Att börja se en resa som delmål där man utvecklas och lär sig nya saker, har fått mig att uppskatta och njuta av mina steg framåt på ett nytt sätt. Även om jag inte nådde toppen på Kebnekaise den gången och inte heller var särskilt nöjd med prestationen, så kan jag i efterhand både skratta åt situationen och dra många lärdomar. Förutom att planera bättre, så skulle jag se vandringen med andra ögon. Framgång är ju inte alltid slutdestinationen, utan det är också lärdomarna och resan dit. Häromdagen så hörde jag ett bra citat: ”Success is not a destination, it’s a journey”. Fritt översatt så är framgång är inte en slutdestination, utan en resa. Det jag vill bli och åstadkomma i morgon, behöver jag göra idag. Detta innebär att de handlingar och vanor jag har idag, aningen kommer föra mig närmare målet eller föra mig bort från det. Människor blir ofta hyllade när de åstadkommer någonting, medan människor runtomkring inte ser motgångarna och de stapplande stegen som slutligen har lett dit. Så som löparfenomenet och världsrekordhållaren Usain Bolt. Han har vunnit nio OS guld som innebar totalt 115 sekunder i rampljuset. För dessa 115 sekunder, har han tränat målinriktat, varje dag i över 20 års tid. Hans framsteg och vinster var ett resultat av dagliga rutiner. Oavsett vilka mål vi har uppsatta, så som att klara en vadringstur upp till Kebnekaise eller ta världsrekord så kommer resan och förberedelsen dit alltid vara avgörande. Vi förbereder oss, genomför och lär oss av erfarenheten. Allt bryts till sist ner till de dagliga rutinerna som vi har. Antingen för de oss närmare målet eller så gör det inte det. Vilka dagliga rutiner för dig närmare ditt mål?

VISION HÖGLANDET

Vision Höglandets hälsocoach Hanna Weinéus från Krafthälsan

hälsa


20

...................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

VISION resa

HÖGLANDET

TAREQS R MED BIBELN SOM KARTBOK

Tv-programmet ”Tareq Taylors matresa”, som sändes i början av 2021 på Sveriges Television, utgick från en resa till Israel som pappa, min bror Zafer och jag gjorde tillsammans. I två veckor reste vi och ett bagerier.

Man skulle nästan kunna ha bibeln som kartbok när man kör bil på Västbanken och i områ ständigt ut platser som åtminstone jag känner igen från religionsundervisningen i skolan: Frestelsens berg, Getsemane, Betlehem, Nasaret och det som kallas världens äldsta stad – låg här redan för tio tusen år sedan. För att få perspektiv kan nämnas att Sigtuna, som räk let. Hade jag kört själv hade jag nog bara kunnat passera flera av de historiska platser som obemärkta ligger här ute på landsbygden, där det varken finns souvenirbutiker eller skyltar – bara likadana sandstensfärgade ruiner. Ändå är det just här vår civilisations vagga finns. Hela västvärlden räknar med arabiska siffror – det sägs till och med att

grunden till handeln med pengar, alltså kapitalismen, föddes här. Det var också här som de första kaféerna öppnade.

Knutpunkt längs Sidenvägen

Mellanöstern, inklusive Palestina och Jerusalem, var en viktig knutpunkt

längs Sidenvägen, en transportled som redan före Jesu födelse användes för att handla med kryddor, juveler, metaller, keramik, parfym, vapen, äkta mattor, exklusiva tyger och mycket annat. Den romantiserade bilden av arabvärlden som målades upp på 1950- och 60-talen med filmer som Lawrence of Arabia har sin förklaring i områdets oerhörda rikedom.

Här möttes människor från Asien, Afrika och Europa och i denna smältdegel av kulturer gjorde de affärer och skapade många av de rätter som fortfarande lagas i området två tusen år senare. Västbanken i dag är fattigt och tättbefolkat. Enligt vårt västerländska synsätt är städerna skräpiga och vägar och hus dåligt underhållna. Därför kan det


...................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

RESA

t team med fotografer och filmare runt till olika platser för att besöka restauranger, marknader och

ådet kring Jerusalem. Våra guider pekar : Tempelberget, Via Dolorosa, Golanhöjderna, Jeriko. Det finns belägg för att staden Jeriko knas som Sveriges äldsta stad, är från 900-tavara svårt att förstå att regionen en gång var en av de rikaste i världen. I dag har de flesta som bor på den muromgärdade Västbanken inte ens sett havet som ligger endast 45 minuter bort.

Pappas hemstad

Resan till pappas, Seif Daoudis, hemstad Jerusalem och att åka runt i Palestina

och Israel tillsammans med honom och min lillebror Zafer är en otroligt stark upplevelse på flera plan. Vi kommer varandra nära på ett sätt som man bara kan göra när man umgås en hel vecka i sträck. I Jerusalems gränder går pappa runt och hälsar på alla, som om han var en kändis, och här finns den mat som han lagade när jag var liten. Hans steg är

21


22

...................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

lättare här och han rör sig som den där sjuttonåringen som reste till Sverige under tidigt 1960-tal för att tjäna pengar åt sina föräldrar.

Berör mig i mitt innersta

Resan är så mycket mer än den matresa jag hade väntat mig. Palestina berör mig i mitt innersta. Visst äter vi oss igenom alla städer och byar vi passerar, lagar mat tillsammans och samlas till middagar med släkten. Men även om alla vi träffar antingen lagar eller äter mat, och jag dessutom frossar i varorna på marknaderna vi besöker, är maten bara ett sammanhållande kitt. På plats blir det tydligt vilken viktig del av mitt ursprung som landet är, samtidigt som upplevelsen blir något ännu större.

Djupdykning i matens historia

Resan är en djupdykning i matens historia. I Mellanöstern finns rötterna till »ursvenska« rätter som köttbullar, kåldolmar och kalops. Jag vet sedan tidigare att många svenska matklassiker har sitt ursprung här, men plötsligt är det på riktigt: det var här recepten föddes! Att befinna sig här för första gången som

vuxen spelar självklart en stor roll för min upplevelse. Jag rörs till tårar av att stå på balkongen hos mina släktingar och blicka ut över Jerusalem och Ramallah medan stjärnorna tänds på himlen. Det känns bekant och främmande på samma gång. Varför dröjde det så länge? Och jag får rysningar när pappa, Zafer och jag gräddar pizza över öppen eld i den judeiska öknen där vi är omgivna av sand så långt ögat kan nå. Mellanösterns mat och miljö är i hög grad min egen historia. Kanske är det inte så konstigt att jag är överväldigad.

Hummus till frukost

Hemma hos pappa fick vi aldrig fil och müsli till frukost, utan äggröra på pitabröd med za’atar och olivolja. När jag besöker Abu Shukris hummus ställe i Jerusalem förstår jag varför. Under morgonen strömmar människor från hela Jerusalem till restaurangen för att äta frukost. Han är en snäll och omtänksam man i åttioårsåldern som utan att blinka ger en tallrik mat till en hemlös man som kommer förbi. Hos Abu Shukri har man lagat hummus efter samma recept i över sextio år. Skillnaden mot förr är att man numera

använder en mixer – tills för tio år sedan mortlade man kikärtorna för hand. Deras hummus är utan tvekan den godaste jag någonsin har ätit. Hemligheten är att låta kikärtorna dra över natten i vatten med lite bikarbonat för att lösa upp skalet. Och genom att koka dem utan salt blir de inte hårda. Efter kokningen mosas de och smaksätts rejält med citron, tahini, vitlök, persilja, grön chili och salt. Och – enligt Abu Shukri själv – en rejäl dos kärlek, för en bra hummus är made with love. Sedan äter man hummusen med pitabröd, goda oliver, za’atar, falafel om man vill, persiljeguckeliguck, en jättestark röd chilipasta och färska gröna chilifrukter. Tillsammans med te eller kaffe är det en perfekt frukost! Text av Tareq Taylor från boken “Tareq Taylors Matresa” utgiven på Bonnier Fakta 2021. Foto av Peter Carlsson Tävla om boken på annan plats i tidningen. Vision Höglandet, november 2021

VISION resa

HÖGLANDET


...................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

23

Tävla om at t vinna boken av Flavia Perez & Joel Sjöberg

FLAVIA - I SKUGGAN AV KARTELLEN 3 5 8 6

9

1 3 5 8 3 9 3 1 7 4 8 6

Flavia - i skuggan av Kartellen är en personlig berättelse som skildrar hur en kvinna drabbas av de grovt kriminella männen i hennes närhet. Men det är också en berättelse om att uppleva och dela med sig av en kärlek och frihet som är starkare än hat och tjocka fängelsemurar.

1

7

9

2 9 4 7 1 9

8 4 5 2 9 6 5

8

7

Sms:a senast 3 december 1. Skriv VH Bok3 och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1,4,5,2,8 blir det VH Bok3 20. Detta då 1+4+5+2+8=20) - 2. Avsluta med namn och adress. (Ex. VH Bok3 20 Nisse Nilsson Gatan1 511 11 Staden) - 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa). Eller posta ett vykort till Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med “Flavia”.

Byggvirke på

VERKSAMMA HELA VÄGEN FRÅN PLANTAN TILL DET FÄRDIGA TIMMERHUSET

HÖGLANDET!

Pröva det småländska alternativet

NYA FÖNSTER? RING IDAG FÖR ETT

Det lokala alternativet! HYVLAT OCH OHYVLAT VIRKE! ALLA TYPER VIRKE, ÄVEN VED, TIMMERHUS OCH SPECIALPRODUKTER!

ALLTID BÄSTA PRISET!

KONTAKTA OSS IDAG!

0140-230 05

KOSTNADSFRITT HEMBESÖK! i Sävsjö kommun 2018

Vi säljer fönster till alla slags hus med montage om du önskar en helt besvärsfri lösning, vill du montera själv så går det utmärkt också, kvaliten, tryggheten och servicen är densamma för alla våra kunder!

Besök oss på www.smalandsfonster.nu

DEN FLEXIBLA SÅGEN!

Vi säljer virke till både företag och privatpersoner. Fullskaligt sortiment av både hyvlat och ohyvlat virke. Vi kan såga upp till 7,5m längder. Slå gärna en signal för att höra vad som finns. Skulle just det du behöver saknas, så fixar vi det. Välkommen till oss!

Barkäng Såg 1, 578 91 Aneby - info@ekaskog.se - www.ekaskog.se


...................................

24

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

TAREQS MAT En av de rätter som definierar det palestinska köket.

Hummus kan både serveras som ett tillbehör och som en

egen måltid i sig tillsammans med bröd och grönsaker. Om

du inte har kokat egna kikärtor utan vill köpa färdigkokta, ta då fyra burkar. Här blir det en rejäl sats hummus.

Recept och bilder från boken Tareq Taylors matresa. Bonnier fakta. Foto: Peter Carlsson. Tävla om boken på annan plats i tidningen.

Hummus Kikärtsröra 1

Blötlägg kikärtorna i kallt vatten med 1 tsk bikarbonat kvällen innan. Låt stå över natten. 2 Häll av blötläggningsvattnet, skölj kikärtorna och koka dem sedan i rikligt med nytt vatten tillsammans med ytterligare 1 tsk bikarbonat på låg värme i cirka 1 timme. Ta bort skummet som bildas med en sked och tillsätt mer vatten om det behövs. Det får inte koka torrt. Låt kikärtorna svalna i kokvattnet. 3 Skala och pressa vitlöksklyftorna och mixa dem tillsammans med chili, persilja och citronsaft. 4 Häll av det mesta vattnet från kikärtorna, men spara lite att späda med. Ta undan några hela kikärtor och mixa resten tillsammans med lite av kok vattnet i några minuter till en slät kräm. Tillsätt det mixade, tahini och salt. Smaka av med mer salt om det behövs och eventuellt mer citronsaft. Om hummusen blir för tjock kan den tunnas ut med lite av kokvattnet från kikärtorna. 5 Lägg upp hummus på en tallrik. Garnera med de hela kikärtorna och ringla över olja. Toppa med hackad persilja och lite paprikapulver.

500 g torkade kikärtor 2 tsk bikarbonat 2 vitlöksklyftor 3 gröna chilifrukter (spansk peppar) 1 dl finhackad färsk bladpersilja 3 citroner, färsk­ pressad saft ca 2 dl ljus tahini 1 tsk salt ca 3 dl vatten från kikärtskoket TILL SERVERING

olivolja hackad färsk

Moussaka lagas inte bara i Grekland utan är en rätt som också

bladpersilja

VISION mat

är vanlig i Mellanöstern. Det här är den palestinska varianten.

en nypa paprikapulver

HÖGLANDET

1 stor sats

musaqa’a

I_Taylor_Matresan_20210426.indd 40

2021-04-26 16:04

Moussaka 2 stora auberginer 500 g lammbog TAREQ TAYLORS MATRESA

41

eller lammfärs

1 stor gul lök ca 3 tsk salt 1 tsk nymalen svartpeppar I_Taylor_Matresan_20210426.indd 41

1 krm malen

2021-04-26

kryddpeppar 1 grön paprika 3 skalade vitlöksklyftor 2 gröna chilifrukter (spansk peppar) 2 stora tomater solrosolja till stekning TILL SERVERING

nykokt ris

1

Skala auberginerna och dela dem i skivor som är cirka 2 cm tjocka. Salta skivorna lätt och låt dem ligga i cirka 1 timme. 2 Värm ugnen till 200 grader, varmluft. 3 Skär lammbogen i mycket små bitar. Skala, hacka och stek löken i lite olja. Tillsätt köttet (det skurna eller färsen) och stek tillsammans med löken. Krydda med salt, peppar och 16:04 kryddpeppar. 4 Skär paprikan i ringar. 5 Krama ur aubergineskivorna och stek dem i rikligt med olja i en stekpanna. Lägg över på hushållspapper för att rinna av. 6 Fräs vitlöksklyftorna, paprikaringarna och chilifrukterna (hela) i samma panna. 7 Lägg ut ett lager aubergineskivor i en ugnsform. Lägg köttblandning på varje skiva och lägg sedan ut ytterligare en omgång aubergineskivor. Lägg en paprikaring på varje aubergineskiva och fortsätt sedan att varva olika lager tills formen är fylld. Lägg även i den stekta chilin i formen. 8 Skär tomaterna i skivor och lägg ut överst i formen. Tillaga i ugnen i cirka 20 minuter. 9 Servera med ris. 4 portioner

TAREQS MATTIPS

I_Taylor_Matresan_20210426.indd 95

2021-04-26 16:08 94

TAREQS MATRESA

I_Taylor_Matresan_20210426.indd 94

2021-04-26


...................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

TRESA

25

VISION mat

En fantastiskt god aubergineröra som är ett måste på varje uppdukat bord i Palestina.

HÖGLANDET

Baba ganoush Aubergineröra 1 gul lök 2 stora auberginer 2 tomater 1–2 gröna chilifrukter (spansk peppar) ca 2 dl hackad bladpersilja 2 dl ljus tahini 1 dl matyoghurt (10 %) ½ citron, färsk­ pressad saft salt olivolja ev granatäppelkärnor

1

Sätt ugnen på högsta temperatur, grill.

2 Skala löken och dela den på hälften.

3 Lägg de hela auberginerna och tomaterna tillsammans med

lökhalvorna på en plåt och rosta i ugnen i cirka 45 minuter. Ta ut plåten och låt grönsakerna svalna. 4 Dra av skalet på de avsvalnade auberginerna. Finhacka auberginer, lök, tomater och chili och lägg över i en skål. Tillsätt persiljan och blanda ner tahini, yoghurt och citronsaft. Salta efter smak. Låt stå i kylen en stund, så att smakerna kommer fram. 5 Vid servering, lägg upp röran på en tallrik och ringla lite olja över. Strö gärna över granatäppelkärnor som garnering – de ger fin smak också. 1 sats På svenska heter den här fina fisken guldbraxen. Hel röding är också fin att grilla. Extra krispiga pommes frites blir det när de trippelfriteras! På svenska heter den här fina fisken guldbraxen.

I_Taylor_Matresan_20210426.indd 103

2021-04-26 16:08

Hel röding är också fin att grilla. Extra krispiga pommes frites blir det när de trippelfriteras!

102

TAREQ TAYLORS MATRESA

SAMAK MAQLI MA’ BATATA MAQLIEH SAMAK MA’ BATATA Helstekt fiskMAQLI med pommes frites MAQLIEH Rensa och skölj fiskarna ordentligt. Pressa saften från 1 citron. 1

4 färska seabream

Helstekt fisk med pommes frites Gnid in fiskarna med citronsaft och kryddor och låt marinera i

(ca 1 kg)

1 ½–2 timmar.

2 citroner 4 färska seabream 1½ tsk malen

aylor_Matresan_20210426.indd 102

(ca 1 kg) spiskummin 2021-04-26 2 1 citroner tsk salt 1 ½ tsk malen 1 tsk nymalen

1 Rensa och skölj fiskarna ordentligt. Pressa saften från 1 citron. 2 Skär potatisen i centimetertjocka stavar. 16:08

spiskummin svartpeppar 1 tsk till saltstekning smör 1 tsk nymalen POMMES FRITES

svartpeppar 8–10 potatisar smör till stekning frityrolja till fritering POMMES FRITES TAHINISALLAD

8–10 potatisar 3 tomater frityrolja till fritering ½ gurka TAHINISALLAD ½ grön chili 3 catomater 2 msk hackad ½ persilja gurka

½ grön 1 dl ljuschili tahini ca 2 msk hackad 1 citron, färskpressad persilja saft 1 1 dl tskljus salttahini 1 citron, färskpressad TILL SERVERING

saft grön tahinisås 1 tsk salt (sidan 51) TILL SERVERING

Gnid in fiskarna med citronsaft och kryddor och låt marinera i 1 ½–2 timmar. potatisstavarna i cirka 3 minuter eller tills de inte längre är 2 Skär potatisen i centimetertjocka stavar. råa i mitten. De ska inte få färg. Låt rinna av och svalna på 3 Värm frityroljan i en kastrull till 140 grader och fritera hushållspapper. potatisstavarna i cirka 3 minuter eller tills de inte längre är 4 Skär tomater, gurka och chili i små tärningar till salladen. Lägg i råa i mitten. De ska inte få färg. Låt rinna av och svalna på en skål tillsammans med persiljan. Rör ner tahini, citronsaft och hushållspapper. salt. Blanda väl. 4 Skär tomater, gurka och chili i små tärningar till salladen. Lägg i 5 Stek fiskarna hela i rikligt med smör i en panna, i cirka en skål tillsammans med persiljan. Rör ner tahini, citronsaft och 3–5 minuter på varje sida, beroende på fiskens tjocklek. Ös dem salt. Blanda väl. med smöret under tiden. 5 Stek fiskarna hela i rikligt med smör i en panna, i cirka 6 Lägg de färdigstekta fiskarna på ett stort fat. Skär den andra 3–5 minuter på varje sida, beroende på fiskens tjocklek. Ös dem citronen i klyftor och garnera med dem. med smöret under tiden. 7 Värm olja till fritering i en kastrull till 180 grader. Fritera 6 Lägg de färdigstekta fiskarna på ett stort fat. Skär den andra pommesen ytterligare en gång tills de är gyllene. De är nu klara citronen i klyftor och garnera med dem. att servera, men vill du ha dem riktigt frasiga kan du fritera dem 7 Värm olja till fritering i en kastrull till 180 grader. Fritera en tredje gång precis före servering. Salta och njut. pommesen ytterligare en gång tills de är gyllene. De är nu klara 8 Servera fisk och nyfriterad pommes frites tillsammans med grön att servera, men vill du ha dem riktigt frasiga kan du fritera dem tahinisås och tahinisallad. en tredje gång precis före servering. Salta och njut. 8 Servera fisk och nyfriterad pommes frites tillsammans med grön 4 portioner tahinisås och tahinisallad. 3 Värm frityroljan i en kastrull till 140 grader och fritera

grön tahinisås (sidan 51)

146

4 portioner

TAREQ TAYLORS MATRESA

FRÅN JERUSALEM

Matresan_20210426.indd 147

2021-04-26 16:12

146

TAREQ TAYLORS MATRESA

I_Taylor_Matresan_20210426.indd 146

2021-04-26 16:12

I_Taylor_Matresan_20210426.indd 146

2021-04-26 16:12


...................................

26

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

KOCKEN & JÄGAREN Prepp 30 minuter Tillagning 1 ½ timme Räcker till 4 portioner

Tomatsås ½ morot ¼ blekselleristjälk 1 bananschalottenlök 2 vitlöksklyftor 100 g pancetta 1 dl rödvin 2 dl viltfond, se sidan 78 1 msk torkad oregano 2 burkar à 400 g hela skalade tomater oliv- och rapsolja salt och svartpeppar

Frikadeller 600 g vildsvinsfärs ½ dl ströbröd ½ dl torrt vitt vin 2 ägg ½ vitlöksklyfta 1 ½ dl riven parmesan 2 tsk torkad oregano 2 tsk salt svartpeppar Till servering nykokt pasta riven parmesan strimlad basilika rivet citronskal olivolja svartpeppar

Vildsvinsfrikadeller i tomatsås

Denna rätt gör jag ofta hemma. Det är en variant av Sunday sauce, och för mig är det precis vad det namnet antyder: en riktigt mysig söndagseftermiddag hemma i köket med tomatsås som puttrar längst in på spisen. Koka den gärna länge, men tänk på att späda med mer fond eller vatten då och då. Ungefär samtidigt som det är dags att sätta på pastavattnet avslutar du med att lägga i frikadellerna.

Tomatsås

Skala och tärna moroten i fina små tärningar, cirka 3 x 3 mm. Skölj och tärna sellerin i samma storlek. Skala och finhacka lök och vitlök. Fintärna pancettan. Bryn morot, selleri, lök, vitlök och pancetta i lika delar raps- och olivolja i en hög kastrull eller gjutjärnsgryta cirka 4–5 minuter på medelvärme under omrörning. Häll på vinet och låt det få ett uppkok. Tillsätt därefter viltfond, oregano och tomater och låt koka upp igen innan du sänker värmen till låg. Sjud cirka 1 timme med locket på glänt, späd med vatten vid behov.

Grönkål & vildsvinsbacon

Grönkål & vildsvinsbacon

91

TÄVLA OM BOKEN PÅ Vildsvin ANNAN PLATS I TIDNINGEN!

VISION mat HÖGLANDET Prepp Kocken &30 jägaren minuter Prepp

Tillagning 30 minuter 30 minuter (förutom Tillagning kålrotskrämen) 30 minuter (förutom Räcker till kålrotskrämen) 4 portioner Räcker till 4 portioner

Älglever anglais Älglever

anglais

Kålrotskräm

Älglever ca 800 g älglever Älglever 1 dlgvetemjöl ca ca 800 älglever och smör ca rapsolja 1 dl vetemjöl salt och svartpeppar rapsolja och smör salt och svartpeppar Kålrotskräm 400 g kålrot

Grönkål & vildsvinsbacon

90 200 g varmrökt vildsvinsGrönkål & vildsvinsbacon sida, se sidan 104 200 g varmrökt vildsvins100 grönkål sida,g se sidan 104 200 g brynt smör 100 g grönkål ca 1 dl små kaprisbär 200 g brynt smör ca 12 stora kaprisbär ca 1 dl små kaprisbär med stjälk ca 12 stora kaprisbär rapsolja och smör med stjälk rapsolja och smör

Kålrotskräm 100 g brynt smör 400 g kålrot 1 dl vatten 100 smör cag2brynt tsk salt 1 dl vatten ca 2 tsk salt Inälvsmat är lite speciellt och kan vara svårt för vissa. För mig och många andra är det en naturlig Inälvsmat är lite speciellt kan varaköttdetaljer svårt för del av djuret. Till skillnadoch från övriga vissa. För mig och många andra ärmöjligt. det en naturlig ska inälvorna ätas så färska som Om du inte delska av tillaga djuret.och Tilläta skillnad från så övriga köttdetaljer dem direkt frys in dem. Är du ska ätas så färska som möjligt. Omdet duhär inte eninälvorna nyfiken nybörjare på inälvsmat så är nog receptet startplatsen. ska tillagaden ochbästa äta dem direkt så frys in dem. Är du

en nyfiken nybörjare på inälvsmat så är nog det här Sätt ugnen på 175 startplatsen. grader varmluft. Skölj kålroten receptet den bästa och lägg den med skalet kvar i en ugnsfast form.

Kålrotskräm

Grönkål & älgbacon

Grönkål & älgbacon

Älglever

mitt ugnen cirka 3 timmar.Skölj Kontrollera att Sätt Baka ugnen på i175 grader varmluft. kålroten den är den mjukmed raktskalet igenom medi en Ta och lägg kvar en potatissticka. ugnsfast form. ut från ochcirka låt svalna något.Kontrollera Skär bort skaBaka mittugnen i ugnen 3 timmar. att let och skär kålroten i grova bitar. Lägg i blender den är mjuk rakt igenom med en potatissticka. Ta eller hushållsmixer, tillsätt varmt brynt smör och ut från ugnen och låt svalna något. Skär bort skavatten och mixa krämen slät. Smaka av med salt. let och skär kålroten i grova bitar. Lägg i blender eller hushållsmixer, tillsätt varmt brynt smör och Ansa och skär grönkålen i cirka 5 cm långa bitar. vatten och mixa krämen slät. Smaka av med salt. Tärna den varmrökta vildsvinssidan, 1 x 1 cm. Bryn köttet i lika delar smör och olja på hög vär-

Ansame och skär1 minut, grönkålen cirka 5 cm bitar. cirka tills idet börjar fålånga färg. Tillsätt Tärna den varmrökta vildsvinssidan, 1 x 1under cm. grönkålen och sänk till medelvärme. Fräs Bryn i likaytterligare delar smör1 minut. och olja på högkapris värvissköttet omrörning Tillsätt meoch cirka 1 minut, tills det börjar få färg. Tillsätt ta av från värmen. Vid servering, toppa levern grönkålen och sänksmör, till medelvärme. Fräs under med varmt brynt grönkål och vildsvinsbacon. Serveraytterligare kålrotskrämen vid sidan. viss omrörning 1 minut. Tillsätt kapris och ta av från värmen. Vid servering, toppa levern Putsa levernbrynt fri från hinnor och eventuella senor. med varmt smör, grönkål och vildsvinsSkär Servera i 1 cm tjocka skivor. Vändvid levern i mjöl och bacon. kålrotskrämen sidan. bryn i lika delar smör och olja på hög värme. Bryn

Älglever

Recept och bilder från boken Kocken & jägaren av Hubbe Lemon & Mikael Einarsson. Kocken & jägaren Natur & Kultur förlag. Foto: Jonas Cramby. Kocken & jägaren

50

50

51

51

bägge sidorna gyllenbruna, cirka 1 minut senor. per sida, Putsa levern fri från hinnor och eventuella tills innertemperaturen är 52 grader. Lyft upp Skär i 1 cm tjocka skivor. Vänd levern i mjöl och levern och låt vila ett par minuter före servering. bryn i lika delar smör och olja på hög värme. Bryn bägge sidorna gyllenbruna, cirka 1 minut per sida, tills innertemperaturen är 52 grader. Lyft upp Älg levern och låt vila ett par minuter före servering.

Älg


...................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

27

Josefines

skafferi

Matexpert Josefine Collén skriver om årstidsmat, närproducerat, ekologiskt, relationer, hälsa, omsorg och annat klokt.

FETT ÄR RÄTT Genom livet möts vi alla av olika kriser. Man brukar säga att kris är utveckling och kanske är det just vid kriser vi slarvar extra med maten. Vi kanske glömmer bort att äta eller kanske tröstäter så kallad skräpmat. Just när kropp och själ behöver att vi tar hand om oss själva som allra mest tror jag det är som vanligast att vi slarvar som mest. När jag var tonåring hade jag en affisch på mitt rum som stod ”älska mig mest när jag förtjänat det som minst för det är då jag behöver det som bäst”. Tänkvärt på många sätt men jag tänker att vi kan applicera det i vårt förhållande till oss själva, hur vi tar hand om oss själva och maten vi äter. Numera vet nog dom flesta vad ekologiskt är, men nyligen hörde jag uttrycket egologisk. Det vill säga att det skulle vara logisk att tänka på sig själv. I ”jante-Sverige” är det något fult att tänka på sig själv, men kanske har vi missat mycket där. Som flygvärdinnan så tydligt instruerar behöver vi ta på oss andningsmasken först innan vi hjälper någon annan. Bibeln säger ”vi ska älska andra såsom vi älskar oss själva”. Att ta hand om oss själva handlar till stor del vad vi äter. Att äta näringsriktig kost, laga maten från grunden och att unna sig bra, nyttiga råvaror. Kanske är du värd att lägga lite extra pengar på närproducerad och ekologisk mat? Näringsrik, oprocessad mat är den bästa investeringen du kan ge dig själv. När sedan livet drabbar oss på olika sätt är det lättare att hjälpa andra på med andningsmasken.

JUST NU I MITT KÖK

NYTTIGA FETTER

Forskning visar sambandet mellan många av våra välfärdssjukdomar och bristen på rätt fett. Bland annat ADHD, eksem och PMS, kan förbättras betydligt med rätt fett. Vi behöver fett för alla kroppens olika funktioner. Vad som är ”rätt fett” tvistar de lärda om. Men vad alla forskare är eniga om är att fett från fisk, kallpressad kokosolja, avokado och nötter innehåller fett som är otroligt hälsofrämjande för oss människor. Big no no är så kallade transfetter, det vill säga kemiskt producerat fett.

Bulletproof Coffee

I hälsovärlden pratas mycket om periodisk fasta. 16-8 brukar man prata om. 16 timmars fasta per dygn och under resterande 8 timmar ska våra mål intagas. Många börjar då dagen med en så kallad Bulletproof Coffee. 2 dl kaffe 1 msk grädde (40%) 1 msk smör 1 msk kallpressad kokosolja Mixa och drick

Josefine Collén, brinner för bra mat. Hon föreläser gärna och coachar privat-

personer och grupper. Hon är matkreatör och utbildad kock. Dessutom är hon utbildad inom västerländsk och österländsk medicin, är taktil massör, utbildad undersköterska och har drivit Fitnesstudio i Österrike. Josefine bor med sin man och sin dotter i villa nära naturen i Grimstorp. josefine.collen@visionhoglandet.se


28

...................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

KOCKEN & JÄGAREN Prepp ca 1 timme Tillagning 1 ½ timme Räcker till 4 personer

Rådjursstek ca 1,6 kg rådjursstek eller annan viltstek 1 tsk salt olja, smör och några vitlöksklyftor svartpeppar bindgarn Hasselbackspotatis 400 g amandinepotatis med skal alt valfri fast potatis 100 g smör 3 msk ströbröd 2 vitlöksklyftor salt Café de Paris-smör 250 g smör 1 gul lök ½ vitlöksklyfta 1 msk rapsolja 1 tsk curry 1 msk ketchup 1 msk konjak

Urbenad helstekt rådjursstek

1 tsk pressad citronsaft 1 tsk dijonsenap ½ tsk paprikapulver ½ tsk svartpeppar ½ tsk cayennepeppar ½ tsk torkad dragon ½ tsk oregano ½ tsk timjan ½ tsk salt 1 tsk hackad fläderkapris alt kapris 1 tsk hackade sardeller

HÖGLANDET

Brytbönor & vinägrett 200 g färska brytbönor alt haricots verts 1 gul lök 1 msk dijonsenap 1 msk rödvinsvinäger 1 tsk salt 1 tsk strösocker 2 msk olivolja 2 msk rapsolja 1 msk hackad färsk dragon nymald svartpeppar

Det här är en riktig festmåltid. Om du haft jaktlycka på sensommaren kanske en färsk rådjursstek i uteköket blir säsongens sista måltid på altanen. Drömmigt värre! Receptet går bra att använda året runt och det går även att byta ut rådjurssteken mot annan viltstek. Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Stycka ut lårbenet ur steken. Salta, peppra och bind upp köttet med hjälp av bindgarn. Om du vill kan du även fylla köttet med lite örter och citron innan du binder upp det. Bryn köttet på alla sidor i olja och smör i en stor stekpanna på hög värme. Lägg även i några hela vitlöksklyftor. Lägg den brynta steken i en form och ställ mitt i ugnen cirka 20–30 minuter, tills innertemperaturen är 52 grader. Låt vila 10 minuter. Skiva köttet vid servering och servera med tillbehören.

127

VISION mat

Recept och bilder från boken Kocken & jägaren avKocken Hubbe Lemon & Mikael Einarsson. & jägaren Natur & Kultur förlag. Foto: Jonas Cramby.

Rådjur

r du n i en poen på dan. iden m eller atill

Hasselbackspotatis

Sätt ugnen på 225 grader varmluft. Ett trick när du skär hasselbackspotatis är att lägga potatisen i en träsked så att du inte skär igenom och delar potatisen. Ett annat trick är att jämna till botten på potatisen så den ligger stadigare på skärbrädan. Skär tunna snitt utan att skära igenom potatisen helt. Skölj potatisen i kallt vatten och låt den torka på hushållspapper. Smöra en ugnsform eller panna med en liten del av smöret. Lägg i potatisarna, tänk på att de ska stå ganska tätt intill varandra för att få jämn gräddning. Salta potatisen och toppa med resten av smöret, lägg med 2 hela vitlöksklyftor i formen. Grädda potatisen 20–30 minuter, ta ut och ös potatisen med smöret då och då. Fördela ströbröd över potatisen efter halva tiden och grädda tills potatisen är klar och har fått fin gyllenbrun färg.

Café de Paris-smör

Tärna smöret och lägg i en bunke. Låt smöret bli rumstempererat (tar cirka 1 timme). Finhacka lök och vitlök och lägg i en kastrull med olja och curry. Låt svettas på medelvärme ett par minuter. Ta bort från värmen och blanda alla ingredienser med smöret. Rör om eller vispa lätt så att allt blandas väl. Servera smöret som det är eller gör rullar med hjälp av smörpapper och stoppa i kylen så att det går att skära skivor av smöret vid servering.

Brytbönor & vinägrett

Skala och finhacka löken. Lägg löken i en bunke och tillsätt dijonsenap, vinäger, salt och socker. Vispa tills salt och socker lösts upp. Tillsätt rapsolja och olivolja lite i taget under fortsatt vispning så att vinägretten emulgerar (tjocknar). Avsluta med dragon och några drag med svartpepparkvarnen. Snoppa bönorna och koka dem i rikligt saltat vatten cirka 2 minuter. Häll av bönorna i ett durkslag och lägg dem i vinägrettbunken, rör runt så att bönorna blandas väl med vinägretten.

t, da sen r otati-

li

ed t par a intt så

hjälp år att

och Vispa ja g så med nen. atten g och önor-

128

126

129

Rådjur


...................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

Höstplagg att älska

29

JOBBA?

HÖSTMYS

VI TAR HAND OM DINA FYRBENTA VÄNNER NÄR DU INTE ÄR HEMMA!

Öppettider onsdag - fredag 11-18 Lördag 11-14

erikshjalpen.se Vetlanda • Eksjö • Sävsjö • Vrigstad • Bodafors

& Pensionat

Tel. 0381-300 61

Tel: 0739-595443 www.miashunddagis.se

LÅGPRISHANDLA I VITVARUBODEN I NÄSSJÖ Välkänd för de låga priserna!

Hos oss kan du köpa spisar, kyl/frys,

KYL/FRYS disk- o tvättmaskiner som inte tömmer din plånbok helt och hållet! BOXAR SPISAR MICRO TVÄTT ÖPPET: MÅN. TILL TORS. 13-18 TORK DAMMSUGARE MM

Välkomna!

Kållarp, Hult 9 km från Eksjö

ANNONSERA DU OCKSÅ

I VISION HÖGLANDET! Tidningen folk läser! Ring 0382-671 97

Tel. 0380-102 13

Mobil 070-5658926

Tävla om at t vinna boken av Hubbe Lemon & Mikael Einarsson

KOCKEN & JÄGAREN

Kocken & jägaren kombinerar klassisk viltmatlagning med gedigna jaktkunskaper och handfasta tips. Du får lära dig hur du jagar och lagar älg, dovhjort, rådjur, vildsvin, hare, ripa, and och duva men också hur du använder fler delar på djuret, vilka detaljer som är godast att äta färska och vilka du ska frysa in.

Sms:a senast 3 december 1. Skriv VH Bok2 och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1,4,5,2,8 blir det VH Bok2 20. Detta då 1+4+5+2+8=20) - 2. Avsluta med namn och adress. (Ex. VH Bok2 20 Nisse Nilsson Gatan1 511 11 Staden) - 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa). Eller posta ett vykort till Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med “Kocken & jägaren”.


30

...................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

STÅTLIGT NORR OM HÖGLANDET

Strax norr om Höglandet där klarblåa sjöar, böljande odlingslandskap och artrika betesmarker varsamt bäddas in av vackra gröna skogar är Stora Äng gård belägen. Ett underskönt herrgårdshemman med 62 ha östgötska naturskatter som kan erbjuda varierad verksamhet. I början av 1900-talet lades här en sällsynt ambition på att uppföra ett representativt och rymligt Corps de logi med tillhörande flyglar samt omgivande parkmiljö med dammar. Den nästan 100 år gamla herrgårdsbyggnaden om 608 kvm är ett utsökt exempel på traditionell herrgårdsstil som låtit sig inspireras av nyklassicism. Här finns bland annat en magnifik pelarförsedd entré och flera stora fönster med ett iögonfallande fönsterparti av glasmosaik. I trapphuset förlänar det de två första planen med ett unikt och frikostigt ljus över salonger och matsalar. Ljusflödet som det medför ger karaktär och själ till bostaden. Den generösa takhöjden och de stilrena parkettgolven förstärker känslan av luft och rymd och omsluter varligt unika detaljer som spegeldörrar, öppna spisar och kakelugnar. Byggnadens fria och höga belägenhet i det frodiga landskapet inger ett behagligt lugn vart man än befinner sig i huset.

VISION bostad

HÖGLANDET

Till huvudbyggnaden hör två inredda flyglar från tidigt 1800-tal. Den östra flygeln utgör enklare boende med välbevarade detaljer och utsikt mot Stora Sundsjön, perfekt för gäster eller sommaruthyrning. I västra flygeln finns förråd men också inredd festlokal med pub samt en stor angränsande altan. Ner mot landsvägen finns ett fristående hus i gott skick vilket använts som galleri, butik och festlokal. Här är egen parkering och gott om plats runt byggnaden som är inbäddad av böljande ekhagar. Övriga byggnader på gården utgörs av verkstad, garage, fårhus, hönshus, vagnslider samt lusthus. Nere vid sjön finns den privata badplatsen Liljeholmen. En underbar plats för rekreation med en

Den generösa takhöjden och de stilrena parkettgolven förstärker känslan av luft och rymd och omsluter varligt unika detaljer som spegeldörrar, öppna spisar och kakelugnar.


...................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

31

VÄLKOMMEN TILL HÖGLANDETS KOMPLETTA FÖNSTEROCH SOLSKYDDSBUTIK!

NYA FÖNSTER MED MONTAGE!

Plissé - Lamell - Altanmarkiser - Fönstermarkiser Rullgardin - Screen - Persienner - m.m.

- PRISVÄRT OCH BESVÄRSFRITT - KOSTNADSFRITT HEMBESÖK MED TIPS OCH OFFERT!

MARKISER TILL TERASS OCH FÖNSTER! KOSTNADSFRITT HEMBESÖK MED TIPS OCH OFFERT!

Välkommen till Höglandets kompletta fönster- och solskyddsbutik!

Höglandets Markis & Persienn 0381-140 90

www.hoglandetsmarkis.se Dukers väg 2, Kvarnarp, Eksjö Tel 0381-140 90 Sörängsvägen 14, Nässjö Tel 0380-190 90


32

...................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

VISION bostad

HÖGLANDET

30 meter lång sandstrand samt badstuga som omgärdas av ett generöst soldäck på 80 kvm. Stora Ängs storlek och utformning erbjuder en mängd inriktningar för gårdens 26 ha skog, 14 ha åker- och betesmark samt 20 ha vatten. God förekomst av klövvilt ger goda förutsättningar för jakt och Stora Sundsjön lovar fiskelycka med rikt kräftbestånd och god tillgång på abborre och gädda. För den som önskar bedriva djurhållning ska nämnas att samtliga hagar är nystängslade. För närvarande har får vårdat gårdens naturbetesmarker. Välkommen till Stora Äng, en förtrollande vacker plats. Text och bild från Residence Christie’s International Real Estate. Foto: Emma Gripenrot. Vision Höglandet, november 2021

Den nästan 100 år gamla herrgårdsbyggnaden om 608 kvm är ett utsökt exempel på traditionell herrgårdsstil som låtit sig inspireras av nyklassicism.


...................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

33

ETT NYTT HUS... FRÅN RÖDJA BYGG “Vi ville ha ett hus med karaktär. Rödja Bygg hjälpte oss att skapa det så som vi ville ha det. Vi valde att göra mycket själva och fick huset levererat som stomleverans. Allt på utsidan var helt klart och monterades av Rödja Bygg. Insidan jobbade vi med själva och med hantverkare vi kände. Vi fick alltid råd och stöd av Rödja Bygg genom hela processen. Vi var förvånade att det gick att få ett färdig stomrest hus monterat och klar till ett sådant fantastiskt pris. Det blev många timmar eget arbete men vi fick huset precis som vi ville ha det till ett betydligt lägre pris än om vi beställt ett nyckelfärdigt hus. Vi rekommenderar verkligen Rödja Bygg, de har ett stort hantverkskunnande och en hög servicegrad.” Annelie och Dan Rönnerfors Se fler bilder på www.rodjabygg.se

Foto: Ballingslöv

VI BYGGER KUNDANPASSADE HUS MED HÖGT HANTVERKSKUNNANDE Pris för komplett och färdigbyggd husstomme med helt klar yttersida fr. 795.000:Vill du ha hjälp med hela bygget så ordnar vi det. Rödja Bygg AB - Förrådsgatan 10. - 571 39 Nässjö - Tel: 0380-77900. Fax: 0380-754 49 - www.rodjabygg.se


34

................................... VISION

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

HÖGLANDET motor

Aston Martin DB5 Uppdrag: Goldfinger (1964), Åskbollen (1965), GoldenEye (1995), Tomorrow Never Dies (1997), Casino Royale (2006), Skyfall (2012), Spectre (2015), No Time to Die (2021). Aston Martin DB5 har en alldeles egen plats i hjärtat hos alla Bondfantaster. Det var 1964 som Sean Connery först rattade mästerverket i ”Goldfinger” och hela världen häpnade över bilens vapenarsenal, uppfällbara skottskydd, roterande nummerplåtar samt en aldrig tidigare skådad passagerarstol för kortare flygturer. 2019 gick en av tre existerande originalbilar under klubban för sextio miljoner kronor och det stora intresset har gjort att Aston Martin nu bygger 25 kopior för 39 700 000 kronor styck. Alla är sedan länge slutsålda!

007 MED RÄTT ATT KÖRA -Av Jenny Nilsson och Johannes Gardelöf

(L o n d o n – E n g l a n d)

Äntligen har ridån gått upp för den tjugofemte Bondfilmen ”No Time to Die” och alla bilälskare får sitt lystmäte av skrikande däck. För den brittiske agenten har inte bara licens att döda - 007 har även rätt att köra och bilvalet är lika skarpladdat som dubbelnollans tjänstevapen. Alla världens biltillverkare vet nämligen att några minuters biljakt med James Bond i förarsätet är värt allt Goldfingers guld. Att lista Agent 007:s mest underhållande tjänstebilar är ett självmordsuppdrag om man inte bestämt spelreglerna på förhand. För att överhuvudtaget få kallas ”Bondbil” så måste ju givetvis kommendörkaptenen ha kört bilen i fråga och därmed faller många trumfkort bort. Här gäller det att ta fram pokeransiktet och bluffa oss fram till vinnaren.

Renault 11 TXE Uppdrag: Levande måltavla (1985) Vem hade kunnat tro att man skulle få se självaste James Bond bakom ratten på en Renault? I ”Levande måltavla” tar Roger Moore för sjunde och sista gången på sig smokingen och efter en nervkittlande klättring på Eiffeltornet knycker Bond en taxibil. Jakten efter May Day går nerför trappor, upp på en båtramp med mellanlandning på taket av en turistbuss och sedan ner på vägen igen. En vägbom kapar taket likt en konservburk och Bond tvingas dessutom köra sista biten på enbart framhjulen då hans Renault 11 TXE klyvs på mitten.

Sunbeam Alpine Series II Uppdrag: Dr. No (1962) Den allra första Bondrullen hade världspremiär den sjätte oktober 1962 och 007:s havsblå Sunbeam Alpine körde rakt in i hjärtat på biopubliken. Efter en inbjudan hem till den gåtfulla Miss Taro så får Bond visa vart skåpet ska stå då han förföljs av Dr. No:s hantlangare på serpentinvägar i vackra Blue Mountains. Biljakten med Sean Connery bakom ratten spelades in på Jamaica och vän av ordning frågar sig säkert varför det blev just en Sunbeam Alpine? Tja, det var den enda sportbilen som fanns att låna på ön!

Citroën 2CV Uppdrag: Ur dödlig synvinkel (1981) I filmen ”Ur dödlig synvinkel” fick vi se Roger Moore axla rollen som världens mest hemliga agent. Efter att hans Lotus Esprit sprängts i småbitar tar Bond till flykten i Melina Havelocks knallgula Citroën 2CV. Men att sitta som medpassagerare i en fartfylld biljakt är inte James melodi, utan han tar över ratten med orden: ”you don´t mind if i drive, do you?”. Radarparet kommer helskinnade ur det hela, men det är långt ifrån vad man kan säga om den skrotfärdiga Cittran. Inspelningen genomfördes bland olivlundarna på den grekiska ön Korfu.


................................... VISION

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

35

HÖGLANDET motor

BMW Z8 Uppdrag: Världen räcker inte till (1999) BMW:s vackra roadster blev brutalt sågad i ”Världen räcker inte till”. Bonds nya Z8:a klövs nämligen på mitten av en helikopter med ett antal snurrande sågblad och biljätten från Bayern blev lika skakade som (upp)rörda av händelsen. Under huven arbetade en V8:a på 400 hästkrafter och kärran var fullproppad med gadgets. Bakom uppfinningarna stod Q:s nye assistent R som spelades av ingen mindre än John Cleese. Efter den här filmen tog samarbetet med BMW slut en gång för alla…

Aston Martin DBS Uppdrag: Casino Royale (2006) Att ta på sig smokingen, stoppa tjänstevapnet i hölstret och rädda världen med hjälp av pokerspel är inget för en blekfis – men det är precis vad Daniel Craig fick göra i sin allra första Bondfilm. Den här gången föll bilvalet på Aston Martin DBS vars inbyggda hjärtstartare i handskfacket räddar livet på Agent 007. Vid en scen tvingas Bond väja för sin stora kärlek, Vesper Lynd, som ligger bunden mitt på vägbanan. Stuntet utfördes i verkligheten av Adam Kirley som voltade hela sju varv med bilen, vilket belönades med ett nytt Guinness Rekord.

BMW 750iL Uppdrag: Tomorrow Never Dies (1997) Självkörande bilar ligger i tiden och att James Bond ligger steget före bevisas inte minst i ”Tomorrow Never Dies”. Dubbelnollans vapendragare är en självkörande BMW 750iL som kan manövreras med hjälp av mobilen. Det visar sig dock vara lättare sagt än gjort för Pierce Brosnan att peka sig fram via en Ericsson JB988 från baksätet och äventyret slutar rakt in i skyltfönster tillhörande Avis. Hur det var med den autonoma tekniken år 1997? Tja, under inspelningen styrdes bilen med en ratt som placerats strax bakom förarstolen.

Aston Martin DB10 Uppdrag: Spectre (2015) I fartfyllda ”Spectre” fick vi se Daniel Craig i en rafflande biljakt på Roms gator och torg. Filmteamet lyckades få tillstånd att spärra av stora delar av den italienska huvudstaden nattetid och Bond körde något så unikt som en Aston Martin specialframtagen till filmen. DB10 tillverkades i blott tio exemplar och under huven arbetade en V8 på 430 hästkrafter. Skurken Hinx vrålåk var dock inte fy skam heller – eller vad sägs om en knallorange Jaguar C-X75 som byggts i fem exemplar?

Aston Martin V8 Vantage Uppdrag: Iskallt uppdrag (1987), No Time To Die (2021) ”Iskallt uppdrag” hade världspremiär den 27 juni 1987 och det var första gången Timothy Dalton gav sig ut på hal is i sin Aston Martin V8 Vantage. Givetvis specialpreparerad av Q med raketdrift, utfällbara skidor och ett nytt laservapen som visar upp sina färdigheter mot en Lada 1500 i full polismundering. Den brittiska sportbilen gör dessutom storstilad comeback i ”No Time to Die”. Daniel Craig dammar nämligen av åttiotalsklassikern i sin allra sista Bondfilm som för övrigt är ett mästerverk av den svenske filmfotografen Linus Sandgren.

Lotus Esprit S1 ”Wet Nellie” Uppdrag: Älskade Spion (1977) Året var 1977 då Roger Moore körde rakt ut i havet med sin vattentäta Lotus Esprit. Vips förvandlades bilen till en ubåt med periskop, radar och torpeder i bakluckan. Under ytan drevs ”Wet Nellie” av fyra propellrar som i sin tur hämtade sin kraft från elmotorer vars batterier låg förslutna i vattentäta behållare. Efter inspelningen placerades Lotusen i ett New York-förråd med förbetald hyra i tio år. Men när kontraktet gick ut och ingen gjorde anspråk på förrådet så såldes innehållet obesett - för 100 dollar (875 kronor). Snacka om garagefynd!


36

................................... VISION

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

HÖGLANDET motor

INOM KORT POPULÄR ELBIL

VISION motor HÖGLANDET

TESTAR

”Ge mig 4 minuter och 20 ampere ska ni se att jag är inom kort populär” sjöng syskonen Åhman från Dingtuna och gjorde succé i Hylands Hörna 1967. Skodas nya elbil Enyaq behöver däremot 7,3 timmar och 16 ampere för att få full kräm i batterierna med bilens inbyggda trefasladdare. Vi har provkört och konstaterar att det även finns goda möjligheter för Enyaq att inom kort bli populär. Skoda fortsätter att med relativt små men betydelsefulla medel hävda sin egen särprägel i den stora Volkswagen-familjen. Märkets första rena elbil Enyaq är ett lysande exempel på detta - inte minst om man väljer tillvalet ”crystal face” som får hela grillen att skimra tack vare 130 led-lampor. I grund och botten är nytillskottet en Volkswagen ID.4 fast med en egen karaktär som ger succévibbar.

Simply Clever

I det digra pressmaterialet framstår Skodas första elbil närmast som världens åttonde underverk. Men det mesta hos nykomlingen i form av teknik, elektronik och utrustning finns även hos konkurrenterna. För att förstå varför vi ändå segertippar Enyaq måste vi gå in på de små detaljerna som Skoda alltid varit

bra på att framhäva. Förutom en design som såväl exteriört som interiört harmoniserar med varandra så visas en alldeles särskild omtanke för hela familjen. Till och med för hunden som kan få ett eget skyddsnät i det generösa bagageutrymmet på 585 liter. Paraplyet i framdörren finns kvar, likaså den inbyggda tratten till påfyllningen av spolarvätska samt isskrapan som av stöldrisk flyttats till bagageluckan. Nu har dessa attiraljer fått sällskap av en lika enkel som genialisk kabelrengörare för laddsladden.

Populär körpartner

Skoda Enyaq har hämtat sitt namn från irländskans ”enya” som betyder livskälla och instegsmodellen kan bli din från 453 900 kronor exklusive 70 000 i klimatbonus. För

pengarna får man en bakmonterad elmotor på 180 hästkrafter som levererar sin kraft till bakhjulen. Batteriet är på 62 kWh och räckvidden 41 mil. Vår testbil kostar däremot ytterligare 99 800 kronor och det beror i sin tur på att batteriet uppgraderats till 82 kWh och motorn levererar 204 hästkrafter. Men det är knappast någon elraket vi snackar om utan toppfarten nås vid 160 km/h – däremot får man en möjlig räckvidd på hela 53 mil och färden har aldrig rullat bekvämare i en Skoda. För mamma och pappa Åhman inklusive deras tre skönsjungande barn framstår dock Enyaq som en närmast perfekt och populär körpartner. -Av Willy Priske och Jenny Nilsson

Tekniska data för Skoda Enyaq iV 80 Elmotor: Max effekt 204 hk. Max vridmoment 310 Nm. Batteri: Litiumjon på 82 kWh. Snabbladdning 50 kW. Ombordladdare 11 kW. Kraftöverföring: Motorn bak, bakhjulsdrift. Enväxlad låda. Fjädring: Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: multilänkaxel. Styrning: Elservo. Vändcirkel 9,3 meter. Bromsar: Skivor fram och trummor bak. ABS. Antispinn/sladd. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 277, längd 465, bredd 188, höjd 162. Tjänstevikt 2 151. Dragvikt 1 000. Prestanda: Toppfart 160 km/h. Acceleration 0-100 km/h 8,5 sek. Förbrukning/miljö: 1,69 kWh/mil vid blandad körning. Räckvidd 531 km (WLTP). Pris: 553 700 kronor (exkl. 70 000 kr i klimatbonus).

+ Plus… Elbil för hela familjen Uppskattad utrustning Komfort och utrymme Bra räckvidd

- Minus…

Snabbladdning på 125 kW kostar extra Högt pris för att vara en Skoda


................................... VISION

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

37

HÖGLANDET motor

HELT NYA OUTBACK Att komma tryggt hem är den största lyxen

UPP TÄC

M IL J ÖA

LT E R N A T

K

IV E T

X Fu e l

SUBARU OUTBACK med Adventure-paketet fr.

374.900:– |

Miljöalternativ XFuel Standardutrustning bl.a. • Alltid fyrhjulsdrift • Lineartronic automatlåda • Förarassistanssystem EyeSight med autobroms och adaptiv farthållare • 2-zons klimatanläggning • Värmesitsar fram och bak • Parkeringskameror • Regnsensor

• • • • • •

fr.

4.195:–/mån*

Vi erbjuder XFuel-paket som tillval. Ett system som gör att bilen kan köras på både biobränslet etanol och bensin. Vägtrafikskatten för nya Outback med XFuel-paket är 1.262 kr/år. Systemet kostar 10.000 kr, monterat och klart.

Kurvljus Helljusautomatik Eluppvärmd ratt 7 airbags och whiplashskydd VDC (antispinn, antisladd) Apple Carplay/Android Auto

Öppettider: Mån-Fre 10-18, Lör 10-14

Max. dragvikt: 2000 kg Boxermotor: 2.5i, 169 hk (252 Nm)

Bränsleförbr. 8,6 l/100 km, CO2-utsläpp 193 g/km ( WLTP). Bilen i annonsen är extrautrustad. aviavgift 60 kr, reservation för sedvanlig kreditprövning.

3 ÅRS FRI SERVICE**

Ventilgatan 10, 57596 Eksjö, Telefon: 0381-61 18 95 www.eksjomotorcentrum.se *Privatleasing via Subaru Finans, avtalstid 36 mån, körsträcka 1500 mil/år, service ingår, uppl avg. 695 kr,

**Eller vid 1500, 3000 och 4500 mil.

ALLT INOM ELINSTALLATIONER! Renovering och tillverkning av Neonskyltar!

HOCKEYTVÅAN SÖDRA Seriematcher

HEMMAMATCHER HA74 - Osby IK

Installation av laddboxar till din elbil!

Söndagen den 7/11, kl 16:00

HA74 - Jonstorp IF

Söndagen den 21/11, kl 16:00

HA74 - Tyringe SoSS

Fiberarbeten som svetsning av fiber!

Onsdagen den 24/11, kl 19:00

HA74 - Sölvesborg IK

Lördagen den 27/11, kl 16:00

ENTRÉ SERIEMATCHER

Nybyggnationer, renoveringar och service!

Ståplats vuxna 80 kr Ståplats pensionär 60 kr Ståplats studerande 60 kr (studielegitimation)

Sittplats 40 kr Barn och ungdom födda 2006 och senare fri entré.

www.nikolaussons-el.se

Tel 0735-121970

Gå på hockey i Sävsjö! LÄS MER PÅ WWW.HA-74.SE ELLER PÅ FACEBOOK

x


38

................................... VISION

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

HÖGLANDET motor

HALVVÄGS TILL HIMLEN

VISION motor HÖGLANDET

TESTAR

”Alla vill till himmelen men ingen vill dö” sjunger Timbuktu och det är så sant som det är sagt. Men nu har det dykt upp en snabb och elegant lösning på problemet. Nya Lexus LC 500 Convertible tar dig halvvägs till himlen med sin gudomliga sufflettlösning och på vägen svävar man fram som på moln. Bensinåttan i maskinrummet får dock be om miljösyndernas förlåtelse. Det grönaste med dagens testbil är faktiskt färgen – motorn saknar allt vad elektrifiering heter och det är som att svära i kyrkan i dessa miljöorienterade tider. Men i Japan är siffran åtta helig och det beror i sin tur på att en liggande 8 är oändlighetens symbol. Häng med på en nästintill religiös upplevelse på hjul.

Omsorg om skapelsen

Dagens testbil har en alldeles egen identitet som inte följer något givet mönster. Linjeföringen är unik och har en förtrollande förmåga att väcka uppmärksamhet utan att vara vulgär. Lexus LC 500 Convertible är helt enkelt vacker från alla vinklar. Interiören andas lyx och flärd med exklusiva material som kolfiber och läder. Den annorlunda layouten i förarmiljön kräver en viss

acklimatisering, men efter inte alltför många mil infinner sig en känsla av att vara ett med bilen. Tygsuffletten fälls upp respektive ner med en mekanik som bär vittnesmål om den välsignade ingenjörskonst som ligger bakom skapelseprocessen. Det finns även ett baksäte av symboliskt värde och om du undrar så rymmer bagaget 149 liter.

Be en stilla bön

Under huven på LC 500 Convertible arbetar en femliters bensinåtta som levererar 464 apostlahästar vid höga 7 100 varv och för att man inte ska missa motorkören så tar ljudet en omväg in i kupén. Den tiostegade automatlådan levererar kraften sömlöst till bakhjulen i alla lägen och man skulle kunna tro att det krävs övermänskliga egenskaper

för att bemästra det här miraklet, men inte. Ända upp till maxfarten á 270 km/h beter sig bilen som en konfirmand i kyrkan och köregenskaperna imponerar från första stund. Medaljens baksida är en blandad förbrukning på 1,2 liter milen, ett koldioxidutsläpp på 275 gram/km och därmed en fordonsskatt på 23 780 kronor under de första tre åren. Låt oss därför gemensamt gå ner på knä och be en stilla bön om att bankkontot ska fyllas på med minst 1 271 500 kronor, vilket är priset för detta rullande hjulevangelium. Amen! -Av Willy Priske och Johannes Gardelöf

Tekniska data för Lexus LC Convertible 5,0 Luxury Motor: V8 bensinmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cyl. Max effekt 464 hk vid 7 100 varv/min. Max vridmoment 530 Nm vid 4 800 varv/min. Kraftöverföring: Motorn fram, bakhjulsdrift. 10-växlad automatlåda. Fjädring: Fram: fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak: multilänkaxel. Styrning: Elservo. Vändcirkel 10,2 meter. Bromsar: Skivor runt om. ABS. Antispinn/sladd. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 287, längd 477, bredd 192, höjd 135. Tjänstevikt 2 055. Bränsletank 82 liter. Prestanda: Toppfart 270 km/h. Acceleration 0-100 km/h 5,0 sek. Förbrukning/Miljö: 11,7 liter per 100 km blandad körning. CO2: 275 g/km (WLTP). Pris: 1 271 500 kronor.

+ Plus… Underbara köregenskaper Vridstyv och välbyggd Välisolerad tygsufflett Himmelsk komfort

- Minus…

V8 är enda motoralternativet Miljön är bortprioriterad


................................... VISION

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

HÖGLANDET motor

LADDA FÖR ENYAQ SPORTLINE iV. Koppla av på insidan för att du kör en elbil som är bättre för miljön, och se sportig ut på utsidan. Njut av en femsitsig SUV med upp till 523 km räckvidd beroende på vilken drivlina enligt WLTP*. Välkommen till en elektrisk framtid.

ENYAQ SPORTLINE iV 60 fr. 514.600 kr ENYAQ SPORTLINE iV 80 fr. 589.500 kr ŠKODA APPLE CONNECT CARPLAY

Inklusive svensk standardutrustning och 3 års garanti

*Räckvidd för ENYAQ SPORTLINE iV 60 är upp till 410 km och för ENYAQ SPORTLINE iV 80 upp till 523 km (WLTP). Räckvidd och elförbrukning baseras på uppskattade värden från körcykeln WLTP. Vald utrustning kan påverka räckvidd och energiförbrukning. Bilen på bilden är extrautrustad.

Oskarshamn Södra Fabriksgatan Tel: 0491-76 15 00 Öppettider:

Vetlanda Verkstadsgatan 2 Tel: 0491-76 15 00 Öppettider:

Mån-Tors 09.00-18.00 Fre 09.00-17.00 Lör 10.00-14.00

Mån-Tors 09.00-18.00 Fre 09.00-17.00 Lör 10.00-14.00

www.be-ge.nu

Eksjö: 0381 - 63 44 00 Mariannelund: 0496 - 219 00

Vi tjänster: utför Våra Reparationer av

Reparationer av dieselpumpar, spridare, dieselpumpar och spridare. generatorer och startmotorer. Test av commonrailinjektorer. Svarvning, fräsning, slipning mm. Hel eller delrenoveringar Hel- eller delrenoveringar av motorer. av motorer. Vi säljer även motorer, topplock, Försäljning av motordelar, motorer, pumparfilter, och reservdelar. dieselpumpar, startmotorer och generatorer.

16FEB201120481109

Solrosvägen Frinnaryd Svarvvägen5,2,578 5787433 Aneby Tel: 0380-41992 henrik@motrab.se Tel 0380-419 92 Mobil: 070-55 41 992 www.motrab.se

www.bulldogbikes.se

39


40

................................... VISION VISION

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

motor motor HÖGLANDET HÖGLANDET HÖGLANDETmotor

VÅGAR DU TÄNKA STORT?

VISION motor HÖGLANDET

TESTAR

För amerikanarna har det svarta guldet alltid varit heligt - men nu är risken stor att en och annan Texasbo kommer att sätta morgonkaffet i vrångstrupen. I landet där storleken fortfarande har betydelse och antalet cylindrar spelar en avgörande roll inför bilvalet har Ford valt att rulla mot strömmen. Ford Explorer lanseras nu som laddhybrid och frågan är bara om den sjusitsiga bjässen kan gjuta olja på vågorna? Ford Explorer har funnits med i jänkarnas modellprogram sedan urminnes tider och är USA:s mest sålda suv. Den senaste generationen är med sina dryga fem meter i längd och två meter i bredd en rullande hangar. Här finns utrymmen för en sjumannadelegation och ett bagage-utrymme som sväljer det mesta. Ford påstår att monstertrucken har en soppaförbrukning på 0,31 liter milen. Fake news? Vi har provkört för att få svar på frågan.

Född i Chicago

Få bilar på marknaden erbjuder så generösa utrymmen som just Explorer och jänkaren har sju rejäla sittplatser fördelade på tre sätesrader. Såväl den andra som tredje kan dessutom fällas med en enkel knapptryckning och vips

får du en ”lastbil” med plats för 2 274 liter. Det märks att det här är en tvättäkta jänkare och mycket riktigt byggs suven hos Ford i Chicago. Här förser man Explorer med teknik av senaste snitt och majoriteten av bilens funktioner kan styras via en 10,1-tum stor pekskärm. Det är lätt att trivas i förarmiljön och vill du spela amerikansk countrymusik på hög volym så finns en Bang & Olufsenanläggning med hela fjorton högtalare på 980 Watt.

Störst kör först

Att ratta Explorer PHEV är en mäktig känsla och kan närmast jämföras med att vara befälhavare på Air Force One. Man sitter högt upp, har suverän kontroll över den omgivande

trafiken och här bevisas regeln att störst kör först. Bensinsexan på 363 hästkrafter arbetar tillsammans med en elmotor på 102, vilket ger en systemeffekt på 457 hästar. Därmed accelererar den 2 466 kilo tunga jänkaren till hundra km/h på imponerande sex sekunder samtidigt som man ska ta sig 4,2 mil på ren eldrift. Hur det är med bränsleförbrukningen? Tja, man ska komma ner i 0,31 liter milen med fulladdat batteri men när enbart bensinmotorn jobbar så höjs siffran till 0,84. Nu är det ändå riktigt imponerande med tanke på vikten. I staterna känns allt större, pampigare och vräkigare - något som även gäller grundpriset á 845 900 kronor. Å andra sidan byter man bort lite av det svarta guldet mot grönare skogar. -Av Jenny Nilsson och Johannes Gardelöf

Tekniska data för Ford Explorer 3,0 PHEV Platinum Motor: V6 bensin med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cylinder. Max effekt 363 hk vid 5 750 varv/min. Max vridmoment 555 Nm vid 3 500 varv/min. Elmotor: 102 hk och 300 Nm. Totaleffekt 457 hk. Totalvrid 825 Nm. Batteri: Litiumjon på 13,6 kWh. Räckvidd på el 42 km. Kraftöverföring: Motorer fram, fyrhjulsdrift. 10-växlad automatlåda. Fjädring: Fram: fjäderben med undre triangellänkar. Bak: multilänkaxel. Styrning: Elservo. Vändcirkel 12,6 meter. Bromsar: Skivor runt om. ABS. Antispinn/sladd. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 303, längd 506, bredd 211, höjd 178. Tjänstevikt 2 466. Bränsletank 68 liter. Prestanda: Toppfart 230 km/h. Acceleration 0-100 km/h 6,0 sek. Förbrukning/Miljö: 3,1 liter per 100 km vid blandad körning. CO2: 71 g/km (WLTP). Pris: 852 900 kronor.

+ Plus…

Massiva utrymmen för sju Hög standardutrustning Bra garantipaket Sagolik komfort

- Minus… Ingen miljöbonus (men heller ingen malus) Prislappen


...................................

HÖSTYRA PÅ ER BIL

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

SOMMARERBJUDANDE!

41

Stor Stor ingenjörskonst Storingenjörskonst ingenjörskonst 2 998 kr. 2 998 kr. ii litet format ilitet litetformat format SOMMARERBJUDANDE!

hybrid till år plus uppgradering Service i 5 år plus uppgradering tillService i›5Självladdande * * för nästa utrustningsnivå nästa utrustningsnivå för › Responsiv PRIVATLEASING › Effektiv Värde från 43.000 kr Värde från 43.000 kr 12 månader 2995:-/mån 24 månader 2795:-/mån Pris fr 344 500 kr. Pris fr 344 500 kr. 36 månader 2595:-/mån

› Självladdande hybrid › Responsiv › Effektiv

Jazzerbjudande!

CR-V 2.0 i-MMD(WLTP) e:HEV Räckvidd Hybrid Executive – Ekonomi och CR-V 2.0 i-MMD e:HEV Hybrid Executive – Ekonomi och utsläppssiffror: 5,0–8,6 (l/100 km), CO 2 utsläppssiffror: (WLTP) Räckvidd 5,0–8,6 (l/100 km), CO 2 114–194 (g/km). Siffrorna 114–194 (g/km). Siffrorna är hämtade från EU-reglerade laboratorietestresultat och är hämtade från EU-reglerade laboratorietestresultat och tillhandahålls Det är möjligt att de inte reflekterar verklig körning. tillhandahålls i jämförelsesyfte. Det är möjligt att de inte reflekterar verkligi jämförelsesyfte. körning. *Gäller mellan 2WD Comfort till 2WD Elegance eller 2WD Elegance *Gäller endast mellan 2WD Comfort till 2WD Elegance eller endast 2WD Elegance 4WD Elegance. Kampanjen gäller t o m 30/09/21. Med reservation för feltryck. till 4WD Elegance. Kampanjen gäller t o m 30/09/21. Med till reservation för feltryck.

5 års service + vinterhjul

5499:-

Box 306, Nässjö Öppettider: Tel. Mån-Fre 10.00-18.00 Nässjö 0380-18900 Lörd 10.00-13.00 Vetlanda 0383-

Box 306, Nässjö Tel. Nässjö 0380-18900 Vetlanda 0383-

Jazz Hybrid Jazz Hybrid * * Jazz Hybrid Privatleasa 450 kr/mån (ord pris 459 kr/mån) Privatleasa 22 450 kr/mån (ord pris 33 459 kr/mån) * Privatleasa 2 450 kr/mån pris 3 459 kr/mån) inkl. automatisk växellåda och 3(ord års service. inkl. automatisk växellåda och 3 års frifri service. inkl. automatisk växellåda och 3 års fri service. Pris fr 239 500 Pris fr 239 500 krkr Pris fr 239 500 kr

Öppettider: Mån-Fre 10.00-18.00 Lörd 10.00-13.00

Hondaee Honda Hondainkl e service Privatleasa inkl serviceii33år årfr fr2 2 995 995 kr/mån kr/mån* Privatleasa Privatleasa inkl service i 3 år fr 2 995 kr/mån* (ord pris fr 3 973 kr/mån) (ord pris fr 3 973 kr/mån) pris fr kr 3 973 kr/mån) Prisfr(ord fr378 378 300 Pris 300 kr Pris fr 378 300 kr

BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ -

BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 .................239.900 kr Honda Civ Fiat 500 1,2 Lounge -11 ........................................89.900 kr Honda Civ Ekonomi och utsläppssiffror: (WLTP) Räckvidd 3,5– 5,8 (l/100 km), CO 80– 132 (g/km). Uppläggningsavgift och adminavgift tillkommer. Sedvanlig kreditprövning sker. Kampanjerna gäller t o m 31/12/21. Ford Focus 1,6CC -10 ..........................................129.900 kr i Nässjö AB Honda CRERER BilBil i Nässjö AB Box 306 · 571 24 NÄSSJÖ · Tlf. 0380-189 00 · www.erbil.se ER Bil i Nässjö AB Box 306 · 571 24 NÄSSJÖ · Tlf. 0380-189 00 · www.erbil.se Honda -Accord 2,0 Elegance Tourer -13........199.900 kr Honda CRBox 306 · 571 24 NÄSSJÖ · Tlf.I NÄSSJÖ 0380-189 00 www.erbil.se I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ Salgsafdeling: BEGAGNAT - ·BEGAGNAT BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ Salgsafdeling: Måndag Fredag 09.00-17.30 · Søndag 12.00-16.00 Salgsafdeling: Måndag - Fredag 09.00-17.30 · Søndag 12.00-16.00 Honda Lifestyle Diesel-12...........194.900 Honda Insi Fiat Fullback 2,4 180 Hk Aut· Søndag 4wd - 6 299 mil -17 ........................................ 269 900 kr Suzuki SX4 2,0Accord DDiS - 21 2,2 710 mil - 10 ................................................................ 49 900kr kr Måndag - Fredag 09.00-17.30 12.00-16.00 Volkswagen Sharan 2.0 TDI 4Motion - 17 376 mil - 15 .............................. 179 900 kr Toyota C-HR 1,2 T - 7 299 - 18 ..................................................................... 209 900kr kr Honda Civic 1,6mil Sport -13 .................. ..............149.900 Peugeot 20 i nässjö så vill vi att ni lägge Honda CR-V 2,0 Elegance 2wd - 8 990 mil - 15 ............................................ 169 900 kr Honda CR-V 1,5 Lifestyle - 1 695 mil - 19 ....................................................... 334 900 kr husvagn 19900 lmc. Renault Mé Honda Civic Tourer kr BMW X1 1,8D Xdrive - 19 170 mil - 11 ..............................................................109 900 kr Opel Zafira 1,6 CDTI - 1,6 17 060 mil - 14 -14.................................169.900 ................................................................. 79 tar 900bort kr mb viano BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ Fina erbjudanden! Honda CR-V 2,0 Executive 4wd - 5 820 mil - 18 ........................................... 249 900 kr MINI Cooper SCivic 192Hk Peppe - 7...............................................134.900 150 krmilHonda - 16 Civic .................................................144 900 kr kr för 229 BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 .................239.900 1,8 Sport -10 .................................109.900 kr cr-v 13 ska varaAur i vet Toyota Honda 1,8 -12 Nya Civic Fiat 500 1,2 Lounge -11 ........................................89.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -11 .................................129.900 kr Honda e Advance. Ekonomioch utsläppssif fror (WLTP): Elförbrukning i kWh/ 100km: km:blandad blandadkörning körning17,2–17,8; 17,2–17,8;CO CO blandad körning körning (g/km): (g/km): 0. 0. UppläggningsUppläggnings- och och adminavgif adminavgif tt 2 -utsläppblandad Honda e Advance. Ekonomioch utsläppssif fror (WLTP): Elförbrukning i kWh/ 100 2 -utsläpp tillkommer. Honda e kvalificeras som klimatbonusbil. Den beräknade månadskostnaden är baseradpå påatt attHonda HondaFinancial FinancialServices Serviceserhåller erhållerklimatbonus klimatbonusenligt enligt gällande gällande regler. regler. *Erbjuds *Erbjuds via via Honda tillkommer. Honda e kvalificeras som klimatbonusbil. Den beräknade månadskostnaden är baserad Honda e Advance. Ekonomiochränta utsläppssif fror Elförbrukning i kWh/ 100 km: mil blandad körning 17,2–17,8; CO debiteras. blandad körning (g/km):sker. 0. UppläggningsochHonda adminavgif t 2 -utsläpp Sedvanlig Financial Services, 0 kontantinsats, kr kontantinsats, 2,95%, max 3(WLTP): 000 mil körsträcka 36 mån, (max 2 000 körsträcka 24mån), mån), övermil kreditprövning Jazz 1.5 1.5 i-MMD i-MMD Executive Executive – Financial Services, 0 kr ränta 2,95%, max 3 000 mil körsträcka 36 mån, (max 2 000 mil körsträcka 24 övermil debiteras. Sedvanlig kreditprövning sker. Jazz tillkommer. Honda e kvalificeras som klimatbonusbil. Den beräknade månadskostnaden är baserad på att Honda Financial Services erhåller klimatbonus enligt gällande regler. *Erbjuds via– Honda 80– 132 (g/km). Uppläggningsavgift och adminavgift tillkommer. Sedvanlig kreditprövning sker. Kampanjerna gäller t o m 31/12/21. Ekonomi och utsläppssiffror: (WLTP) Räckvidd 3,5– 5,8 (l/100 km), CO 2 132 (g/km). 36 Uppläggningsavgift ochkörsträcka adminavgift Sedvanlig kreditprövning sker. Kampanjerna gäller1.5 t oi-MMD m 31/12/21. Ekonomi och utsläppssiffror: Räckviddränta 3,5– 5,8 (l/100 km), CO 2 80– Financial Services, 0 kr(WLTP) kontantinsats, 2,95%, max 3 000 mil körsträcka mån, (max 2 000 mil 24tillkommer. mån), övermil debiteras. Sedvanlig kreditprövning sker. Jazz Executive –

sel

VI KAN PRIVATLEASING - välj mellan 12, 24 eller 36 månader! 2

Honda Civic 1,6 Elegance Adas Tourer - 15 320 mil - 15 ............................. 99 900 kr HondaFord CR-V 1,6 Elegance 2wd - 7 160 mil - 18 ............................................ 199 900 landakr Focus 1,6CC -10 ..........................................129.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance 4wd -13.................219.900 kr 1.6 diesel Accord Elegance Tourer2wd -13........199.900 kr mil Honda CR-V.............................................269 2,2 Diesel Comfort -12 ..............199.900 kr Suzuki Vitara 1,6D Gl Plus - 9 120 mil - 15 ...................................................... 119 900 kr HondaHonda och toyota auris i vetlanda fö CR-V 1,52,0Elegance - 5 930 - 19 900 kr Honda Accord 2,2 Lifestyle Diesel-12...........194.900 kr Honda Insight 1,3 Elegance-11........................104.900 kr 172900 ska vara i nässjö i nässjö så vill viviatt Volkswagen Golf 1,6 Multifuel - 17 430 mil - 09 ............................................. 54 900 kr HondaHonda Civic Elegance 3 040 milkr- 18Peugeot ...................................................... 900 kr Civic1,5 1,6 Sport -13 ..................-..............149.900 207 1,6 Vti cc Cab-07 .......................... 84.900 209 kr i nässjö så vill attn Honda Civic 1,6 Tourer -14.................................169.900 kr Renault Mégane 1,4 Phas III -10........................ 99.900 kr Honda Civic 1,0 Elegance - 7 080 mil - 18 ...................................................... 169 900 kr Honda CR-V 1,6 Elegance Navi 4wd - 7 560 mil - 18 .................................. 239husvagn 900 kr 19900 Fina erbjudanden! husvagn 19900lmc. lmc. Honda Civic 1,8 -12...............................................134.900 kr Toyota Auris 1,8 HSD Active -13.......................172.900 kr Honda Accord 2,0 Executive -11 ....................149.900 kr Honda CRHonda Civic 1,0 Elegance - 10 480 mil - 17 ................................................... 154 900 kr i nässj Peugeot 307 2,0 CC 20 955 mil 04 ................................................................. 29 900 kr BEGAGNAT I NÄSSJÖ BEGAGNAT I NÄSSJÖ BEGAGNAT I NÄSSJÖ tar bort mb viano BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT NÄSSJÖI VETLANDA i nässjötar BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - IBEGAGNAT bort såkr vill vimb att viano ni lägger i Nissan Micra 1.2 65hk - 24 600 mil - 05 ............................................................. 22 900 kr Volkswagen Golf 1,2 TSI 7 850 mil 17 ......................................................... 164 900 husva Honda Accord Accord 2,0 Executive ....................149.900 kr.......................................184.900 Honda -10 2,0 Elegance -07...........................119.900 BMW X1 X1 xDrive 2,02,0 Diesel ÁutÁut -12 .................239.900 kr kr-11 Honda Civic 1,8 Sport .................................109.900 Honda 2,2 -12 kr Honda CRBMW xDrive Diesel -12 .................239.900 Honda Civic 1,8 SportCR-V -10 .................................109.900krkrkr cr-v 13 för 229 ska va cr-v 13 för 229 ska v husvagn 19900 lmc. Honda Accord 2,2 -12 .......................................184.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort-12 ...............119.900 kr Honda Civic 1,5 182 Hk Elegance - 2 960 mil - 17 ....................................... 209 900 kr Honda CivicBEGAGNAT 1,6 Elegance Tourer -Civic mil-11-11 - .................................129.900 15 ........................................ 99 900 kr FiatFiat 500500 1,21,2 Lounge -11-11 ........................................89.900 kr krI NÄSSJÖ Honda Civic 1,8880 Sport krkr - 14 BEGAGNAT I .................................129.900 NÄSSJÖ - BEGAGNAT IkrNÄSSJÖ Lounge ........................................89.900 tar bo Honda Sport Honda Civic 1,6 -13 .............................................159.900 kr1,8Honda CR-V 2,0 Special Edition -12 ..............169.900 landa BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I Honda NÄSSJÖ -.............................................159.900 BEGAGNAT I NÄSSJÖ tar bort mbkrkr vianoHonda Honda Civic 1,6 CRlanda Ford Focus -10 ..........................................129.900 kr Skoda Fabia 1,2 Kombi - 12 099 mil - 05 ........................................................... 241,6CC 900 kr-10 CR-V 2,0 -13.................219.900 kr.................................109.900 Peugeot 3008 1,2 Puretech --13 6.................239.900 930 mil -Elegance 17................................................... 900 Honda 1,6 Comfort -13kr ...........................159.900 kr2,0 Honda CR-V 2,24wd diesel -13Civic ................................249.900 kr Ford Focus 1,6CC ..........................................129.900 Honda CR-V Elegance -13.................219.900 kr179 BMW X1Civic xDrive 2,0 Diesel Áut -12 kr 4wd Honda 1,8 Sport -10 kr cr-v 1 BMW X1 xDrive 2,0 Diesel ÁutHonda -12 .................239.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -10 .................................109.900 kr ......................................... 109.900 kr Civic 1,8 Executive -12 .........................149.900 kr Honda Jazz 1,2 -12 Honda Accord 2,0 Elegance Tourer -13........199.900 kr Honda 2,2mil Diesel Comfort -12 ..............199.900 kr.................................129.900 cr-v 13 förkr 229 skaauris vara ii ivetoch toyota vetl Opel Corsa 1.4 Euro 6 90hk - 2 512 mil - 18 .................................................. 109 900 2,0 kr Elegance Honda Accord Tourer -13........199.900 FiatAccord 500 1,2 Lounge -11 kr ........................................89.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort -12 ..............199.900 krkr84 Honda Civic 1,8 Sport -11 krauris Honda 2,4 Executive - 22CR-V 270 --11 11 ................................................ 900 och toyota vet Saab 9-3.................................129.900 1,8i -04 ......................................................54.900 Honda Civic 1,8 Sport -09 .................................109.900 Fiat 500 1,2 Lounge -11 ........................................89.900 kr Honda Civic 1,8krSport kr

BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLAND

aCivic Civic 1.6 1.6diesel diesel Nya Civic Nya Civic

Honda Civic 1,6 Comfort -13 ...........................159.900 kr Honda CR172900 172900ska skavara varai inäs nä BILUTHYRNING Executive -12 .........................149.900 kr Honda Jazz Psst! Du vet väl om att vi även harHonda Civic 1,8biluthyrning! Honda Civic 1,8 Sport -09 .................................109.900 kr Saab 9-3 1

1.6 diesel 1.6 diesel

landa Honda Accord 2,22,2 Lifestyle Diesel-12 ...........194.900 kr kr Honda Insight 1,31,3 Elegance-11........................104.900 kr4wd Ford Focus 1,6CC -10 ..........................................129.900 kr Honda Accord Lifestyle Diesel-12 ...........194.900 Honda CR-V 2,0 Elegance Honda Insight Elegance-11........................104.900 kr -13.................219.900 kr landa Ford Focus 1,6CC -10 ..........................................129.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance 4wd -13.................219.900 kr Honda Civic 1,61,6 Sport -13-13 .................. ..............149.900 kr kr Peugeot 207 1,6 Vti cc Cab-07 .......................... 84.900 kr Honda Accord 2,0 Elegance Tourer -13........199.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort -12 ..............199.900 kr Honda Civic Sport .................. ..............149.900 Peugeot 1,6 Vti cc Cab-07 ..........................kr84.900 kr toyota auris i vetlanda ochfölr to Honda Accord 2,0 Elegance Tourer -13........199.900 kr Honda CR-V 207 2,2 Diesel Comfort -12 ..............199.900 och Renault Mégane 1,41,4 Phas III III -10........................ 99.900 krkr Honda Accord 2,2 Lifestyle ...........194.900 kr 22 Honda Civic 1,6Accord Tourer -14.................................169.900 krkrkr Diesel-12 Honda Insight 1,3 Elegance-11........................104.900 kr Renault Mégane Phas -10........................ 99.900 Honda 2,2 Lifestyle Diesel-12 ...........194.900 Avis Nässjö Avis Vetlanda 0383-105 75 Honda Civic 1,6 Tourer -14.................................169.900 Honda Insight 1,3 0380-138 Elegance-11........................104.900 kr 17290 172900 ska vara i nässjö Fina erbjudanden! Fina erbjudanden! Honda Civic 1,6 Sport kr -13 ..............149.900 kr Toyota Auris 1,8Vti HSD Active -13 .......................172.900 krkr .......................... 84.900 kr Peugeot 207 1,6 Vti Honda 1,6...............................................134.900 Sport -13 .................. ..............149.900 krkr.................. Honda Civic 1,8Civic -12-12 ...............................................134.900 Peugeot 207 1,6 cc Cab-07 .......................... 84.900 kr cc Cab-07 Toyota Auris 1,8 HSD Active -13 .......................172.900 Honda Civic 1,8 Våra öppettider Koltorpsgatan 1, Nässjö Renault Mégane 1,4 Phas III -10........................ 99.900 kr Honda Civic 1,6 Tourer -14.................................169.900 kr Renault Mégane 1,4 Phas III -10........................ 99.900 kr Honda Civic 1,6 Tourer -14.................................169.900 kr BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA Fina erbjudanden! - fredag Fina erbjudanden! 0380-189BEGAGNAT 00Honda CivicMåndag Auris 1,8-HSD Active kr Active -13.......................172.900 kr 1,8I VETLANDA -12 ...............................................134.900 kr I VETLANDA Toyota Auris 1,8 HSD BEGAGNAT BEGAGNAT I VETLANDA Honda -Civic 1,8 -12...............................................134.900 kr-13.......................172.900 BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT IToyota VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA

BILUTH

10.00-18.00

Verkstadsgatan 3, Vetlanda Honda CR-V 2.0 i-VTEC 4WD - 28 220 mil - 08 ................................................ 69 9002,0kr Honda Civic 1.0 Euro 6kr126hk - 7CR-V 800 - 18 ...............................................169 900 kr Honda Accord Executive -11-11 ....................149.900 2,0mil Elegance -07...........................119.900 krkr Lördag Honda Accord 2,0 Executive ....................149.900 kr Honda Honda CR-V 2,0 Elegance -TelBEGAGNAT - BEGAGNAT I-07...........................119.900 VETLANDA - BEGAGNAT 0380-198 00I VETLANDA Tel 0383-24 69 00 BEGAGNAT I VETLANDA BEGAGNAT I VETLANDA BEGAGNAT I VETLANDA I VETLANDA 10.00-13.00 Honda Accord 2,2 -12 .......................................184.900 krkrkr Honda CR-V 2,22,2 Comfort-12 ...............119.900 krkr Mercedes-Benz E 240 5G-Tronic - 23 100 mil - 03 ..........................................34 900Accord kr Panda 1.2 Euro 6 69hk -Honda 2 450 mil -Diesel 19 .......................................................99 900 kr Honda Accord 2,2 -12 .......................................184.900 CR-V Diesel Comfort-12 ...............119.900 Honda 2,0Fiat Executive -11 ....................149.900 Honda CR-V 2,0 Elegance -07...........................119.900 kr Kjell Rickard Pontus Honda Accord 2,0 Executive -11 ....................149.900 krMartin Honda CR-V 2,0 Elegance kr Honda Civic 1,6Accord -13 .............................................159.900 krkr CR-V 2,0Diesel Special Edition -12 ..............169.900 kr-07...........................119.900 Honda Civic 1,6 -13 .............................................159.900 kr3Honda Honda CR-V 2,0 Special Edition -12 ..............169.900 kr Honda 2,2 -12 .......................................184.900 Honda CR-V 2,2 Comfort-12 ...............119.900 kr Dacia Logan MCV 0.9 TCe Easy-R Euro 6 - 2 375 mil - 17 ............................ 97 900 kr Honda Civic 1.0 Euro 6 675 mil 17 ............................................................189 900 kr Se mer bilar på www.erbil.se Honda Accord 2,2 -12kr.......................................184.900 kr ................................249.900 Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort-12 ...............119.900 kr Honda Civic 1,6 Comfort -13 ...........................159.900 Honda CR-V 2,2 diesel -13 kr 1,6 -13 .............................................159.900 CR-V 2,0 Special Edition ..............169.900 kr HondaHonda Civic Civic 1,6 Comfort -13 ...........................159.900krkr Honda Honda CR-V 2,2 diesel -13-12 ................................249.900 kr Peugeot 508 SW 2.2 HDi FAP - 25 920 mil - 12 ............................................... 59 900 kr1,6 Comfort Nissan Note 1.21,6 Euro 6krkr80hk - 7CR-V 3002,2 mil - ......................................... 16....................................................79 900 kr Honda Civic -13 .............................................159.900 kr Honda CR-V 2,0109.900 Special Edition Honda -13 ...........................159.900 Honda diesel -13 ................................249.900 kr krkr -12 ..............169.900 kr Honda Civic 1,8Civic Executive -12-12 .........................149.900 Jazz 1,21,2 -12 ......................................... 109.900 Honda Civic 1,8 Executive .........................149.900 kr Honda Honda Jazz -12 Honda Civic 1,6 Comfort -13 ...........................159.900 kr Honda CR-V 2,2 diesel -13 ................................249.900 kr Chevrolet TrailBlazer 4.2 4WD Hydra-M - 31 800 mil - 02 ........................... 24 900 kr ......................................... 109.900 kr Honda Civic 1,8 Executive -12 .........................149.900 kr Honda Jazz 1,2 -12 Honda Civic 1.6 i-DTEC Euro 6 7 400 mil 16 ..............................................137 900 kr 9-39-3 1,8i -04-04 ......................................................54.900 Honda Civic 1,81,8 Sport -09-09 .................................109.900 kr kr Saab Saab 1,8i ......................................................54.900krkr Honda Civic Sport .................................109.900 Honda Civic 1,8 Executive .........................149.900 kr Honda Jazz 1,2 -12 Saab 9-3 1,8i -04 ......................................................54.900 kr......................................... 109.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 .................................109.900 kr -12 BMW X6 xDrive30d Steptronic Euro 6 - 17 300 mil - 15 ............................ 354 900 kr Honda Jazz 1.5 e-CVT Euro 6 - 1 mil - 21 ........................................................248 000 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 .................................109.900 kr Saab 9-3 1,8i -04 ......................................................54.900 kr Honda CR-V 1.6 i-DTEC 4WD - 7 565 mil - 17 .................................................249 900 kr Honda Civic Sedan 1.5 i-VTEC Turbo - 1 mil - 20...........................................277 400 kr Peugeot 208 1.2 VTi ETG5 Euro 6 - 3 900 mil - 18 ........................................124 900 kr Fiat Tipo 1.4 Avis T-JET Sport Euro 6 - 2022 .................................................................199 Nässjö 0380-138 22 Avis Vetlanda 0383-105 Avis Nässjö 0380-138 22Avis Avis Vetlanda 0383-105 75 900 kr Avis Nässjö 0380-138 Vetlanda 0383-105 75 75 H O N D A PÅ H Ö G L A N D E T

Avis Nässjö 0380-138

Våra öppettider Koltorpsgatan 1, Nässjö Måndag - fredag 0380-189 00 1, Nässjö Våra öppettider Våra öppettider Våra öppettider Koltorpsgatan Koltorpsgatan 1, Nässjö Koltorpsgatan 1, Nässjö Måndag - fredag 10.00-18.00 00Måndag Måndag -1,fredag - fredag Våra öppettider 0380-189 0380-189 000380-189 Koltorpsgatan Nässjö 10.00-18.00 VerkstadsgatanVerkstadsgatan 3, 00 Vetlanda 10.00-18.00 10.00-18.00 3, Vetlanda Måndag - fredag 0380-189 00 Lördag Verkstadsgatan 3,0383-24 Vetlanda Lördag Verkstadsgatan 3,Tel Vetlanda Tel 0380-198 00 69 00 Lördag Lördag 10.00-18.00 10.00-13.00 0380-198 0380-198 0000 Tel 0383-24 69 00Verkstadsgatan 0383-24 69 TelTel 0383-24 69 0000 3, Vetlanda TelTel 10.00-13.00 Lördag 10.00-13.00 10.00-13.00 Tel 0383-24 69 00 10.00-13.00 Se mer bilar på www.erbil.se

H O N D A PÅ H Ö G L A N D E T

ÖN GD LA NH DO A NPDÅAHPÖÅG H LA EN T DET

H O N D A PÅ H Ö G L A N D E T

Nässjö och Vetlanda

BILUTHYRNING BILUTHYRNING BILUTHYRNING BILUTHYRNING Avis Nässjö 0380-138 22

Tel 0380-198 00

Kjell Tel 0380-198 00

Kjell Kjell

Martin

Martin Martin

Rickard

Rickard Rickard

Avis Vetlanda 0383-105 75

Pontus

Pontus Jonas Pontus

Per

Kjell Rickard Kjell Tel 0838-13860 mer bilar www.erbil.se Öppet Mån - fre 10.00-18.00, stängtMartin lördagar juni-augusti SeSe mer bilar påpå www.erbil.se Se mer bilar på www.erbil.se

Se mer bilar på www.erbil.se

Pontus


42

................................... VISION

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

HÖGLANDET motor

VISION motor

LJUDET AV FRAMTIDEN

HÖGLANDET

TESTAR

Kraftwerk är närmast en institution inom tysk popmusik och bandet lyckades trollbinda en hel värld med sina elektrifierade toner. 1974 släpptes låten Autobahn och under 23 minuter fick vi uppleva ljudet av framtiden. Nu dyker ett nytt kraftverk upp i form av Audi RS e-tron GT och gissa vart tyskarna hämtat inspirationen till elbilens virtuella motorljud? Just det, Kraftwerk. Vi har provkört autobahnloket. Låt oss redan här slå fast två saker. För det första, Audi RS e-tron GT är en superelbil för dig som har extremt goda relationer med banken med tanke på att priset är 1 573 000 kronor exklusive 70 000 spänn i klimatbonus. För det andra så är det här egentligen en förklädd Porsche Taycan Turbo och tillsammans visar dom vart elskåpet ska stå.

Perfekta blandningen

Vi börjar med formgivningen som är rent ut sagt magnifik. Tysken är extremt låg, kaxigt bred och har en lång hjulbas precis som anstår en tvättäkta Gran Turismo med fyra dörrar. Ändå är Audi RS e-tron GT ingen bil man bara kastar sig in i - utan man snarare slingrar sig in genom dörrhålet och klär på sig bilen som

en tajt racingoverall. Väl på plats i de skålade framstolarna sitter man som klistrad och kroppen gör sig redo för ett äventyr i det högre fartregistret. Att baksätet rymmer fullvuxna är däremot en sanning med modifikation även om allt är möjligt bara viljan finns. Förarmiljön är spännande och består av en perfekt blandning mellan framtid och nutid. Alla skärmar är digitala samtidigt som exempelvis klimatanläggningen har fått behålla sina fysiska knappar.

Elektrisk milslukare

Nya RS e-tron GT är en nöjesmaskin utav Guds nåde och detta tack vare dubbla elmotorer på totalt 598 hästkrafter. Under några sekunder finns dock tillgång till ett

overboostläge som höjer antalet till 646 och därmed når vi hundra km/h på blott 3,3 sekunder. Kör du sansat så räcker batterierna á 93,4 kWh till 47 mils körning, men ska du testa toppfarten ryker milen snabbt. Bakom ratten blir man överbevisad att den enda sanna glädjen är körglädjen och mungiporna hamnar uppe vid öronen. Dessa får i sin tur njuta av ett virtuellt motorljud vars toner sprids med fyra högtalare. EU har nämligen beslutat att alla nytillverkade elbilar måste ge ifrån sig ett ljud och Audins soundtrack är inspirerat av Kraftwerk. Ljudet av framtiden är fortfarande beroendeframkallande. -Av Willy Priske och Johannes Gardelöf

Tekniska data för Audi RS e-tron GT Elmotor: Max systemeffekt 598 hk. Max vridmoment 830 Nm. Batteri: Litiumjon på 93,4 kWh. Max laddeffekt upp till 270 kW. Kraftöverföring: En främre (238 hk) och en bakre elmotor (456), fyrhjulsdrift. Enväxlad låda. Fjädring: Fram: fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak: multilänkaxel. Styrning: Elservo. Vändcirkel 11,6 meter. Bromsar: Skivbromsar fram och bak. ABS. Antispinn/sladd. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 290, längd 499, bredd 196, höjd 141. Tjänstevikt 2 422. Prestanda: Toppfart 250 km/h. Acceleration 0-100 km/h 3,3 sek. Förbrukning: 20,6 kWh/100 km blandad körning. Räckvidd 472 km (WLTP). Pris: 1 573 000 kronor (exkl. 70 000 kr i klimatbonus).

+ Plus…

Körglädje bortom det mätbara Underbar förarmiljö Teknik i framkant Prestandan

- Minus…

Snålt med två års nybilsgaranti Trångt baksäte


................................... VISION

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

43

HÖGLANDET motor

RENAULT ZOE E-TECH 100% el. 100% vinterklar.

2 690 kr

/mån* privatleasing inkl vinterhjul, service & 3 mån leasingskydd elektrifiera din vinter med välutrustade Zoe zen, inklusive vinterhjul. välkommen på en provkörning och upptäck 100% elektrisk körglädje. *Renault Privatleasing Zoe Zen E-Tech electric är baserad på att klimatbonus på 70 000 kr är inkluderad i kalkylen. 0 kr kontant, 36 månader, körsträcka 10 000 km/år, garanterat restvärde. inga uppläggnings- eller aviavgifter. 3 månader fritt privatleasingskydd ingår för privatpersoner 18–63 år. med bilen följer en FlexiCharge-kabel, handskar och vinterhjul. service ingår under leasingperioden. försäkring tillkommer. alla priser inklusive moms. gäller kundorder t.o.m. 31/12–2021. elförbrukning: 174 Wh/km. CO2-utsläpp: 0 gram/km, vid körning exkl. slitagedelar. räckvidd vid blandad körning (WLTP): 393 km. räckvidd vid verklig körning: 383 km sommartid / 240 km vintertid. räckvidden påverkas bl a av väder, körstil, hastighet m.m. Renault reserverar sig för eventuella felskrivningar. bilen på bilden är extrautrustad.

Renault rekommenderar

renault.se

www.skobes.se

VETLANDA Kolvägen 23 Telefon: 0383-596 19 Öppettider: Mån-fre 9-18 • lör 10-14

1 ER R 0-3 KA ÄNN ER! S .3 v T N V Ö ES rka VI OCH EM sty d S a R E er IG ND EVL reduc U R K T ch EN -29 o t ng

Stä

8 v.2

VINTERN KOMMER SNABBARE ÄN DU TROR

Obs! Oavsett vart du köpt din BMW som har ett serviceavtal knutet till BMW så kan du välja vilken auktoriserad BMW Service du vill.

www.bulldogbikes.se


44

................................... VISION

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

HÖGLANDET motor

VÄTGASBIL SÖKER MACK

VISION motor HÖGLANDET

TESTAR

Toyota presenterar nu den andra generationen av vätgasbilen Mirai och vagnen är av en helt annan kaliber än föregångaren. Sällan har vi kört en så genomtänkt, kompetent och snygg Toyota. Framtidsbilen drar blickarna till sig och insidan är minst lika karismatisk. Ändå finns det ett stort problem som sätter käppar i hjulen. Om det ändå funnits fler än tre mackar att tanka på i hela Sverige… Mariestad, Stockholm och Sandviken - det underlättar om du bor i närheten av dessa tre städer om du vill köra nya Toyota Mirai. Sveriges vätgasmackar växer inte på träd precis och därmed satsar generalagenten enbart på uthyrning med ett pris från 150 kronor i timmen. Fast oss emellan, om du tjatar på din handlare så går den att köpa men det är inget som marknadsförs utåt.

Tillbaka till framtiden

Efter bara några minuter tillsammans med nya Mirai så kan vi konstatera att något radikalt hänt. Japanerna har äntligen lyckats värva en duktig designer! Formspråket är riktigt elegant och vår testbil i knallblått sticker ut från mängden på precis rätt sätt. Även interiören

anknyter till den snygga utsidan och bjuder på en personlig touch med svepande mjuka linjer. Instrumenteringen är givetvis digital och ett lätt tryck på startknappen är allt som behövs för att resa till framtiden. Just det, Mirai betyder ”framtid” på japanska. Vi färdas alldeles utmärkt i framstolarna men däremot lämnar benutrymmet i baksätet en del övrigt att önska trots att bilen är en stor rackare på 498 centimeter.

Lättar på trycket

Hur fungerar då en bränslecellsbil på enkel svenska? I själva bränslecellsstacken sker en kemisk reaktion mellan vätgas och syre. Därmed bildas elektricitet som i sin tur driver elmotorn på 182 hästkrafter. Men är inte själva

bränslet farligt? Absolut. Vätgasen är färglös, luktfri, smaklös och extremt brandfarlig. Därför förvaras maximalt 5,6 kilo i tre komposittankar under 700 bars tryck, vilket ska räcka till 65 mils körning. Nu undrar du förmodligen vad utsläppet blir? Det avslöjas för övrigt av en knapp till vänster om ratten med texten ”H2O”. Om du trycker på den så aktiveras en fläkt i bränslecellen som blåser ut allt överblivet – vatten! Tyvärr gör dock alla tankar och batterier att bagaget enbart rymmer 321 liter. Men det räcker ju för att frakta de 685 000 kronorna som behövs för att köpa nya Toyota Mirai. Om du nu har tjatat på din handlare och hittar någon mack. -Av Willy Priske och Johannes Gardelöf

Tekniska data för Toyota Mirai Executive Fuelcell Elmotor: Bränslecellstack med 330 celler som drivs med vätgas. Max effekt 182 hk. Max vridmoment 300 Nm. Batteri: Litiumjon på 311 Volt. Kraftöverföring: Främre bränslecell, bakhjulsdrift. Enväxlad låda. Fjädring: Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: multilänkaxel. Styrning: Elservo. Vändcirkel: 11,6 meter. Bromsar: Skivor fram och bak. ABS. Antispinn/sladd. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 292, längd 498, bredd 189, höjd 147. Tjänstevikt 1 950. 3 högtryckstankar rymmer 5,6 kg vätgas. Prestanda: Toppfart 175 km/h. Acceleration 0-100 km/h 9,0 sek. Förbrukning (WLTP): 0,80 kg vätgas per 100 km under blandad körning. Räckvidd 65 mil. Pris: Går inledningsvis bara att hyra via bilpoolen Kinto Share. Ca pris: 685 000 kronor (exkl. 70 000 kr i klimatbonus).

+ Plus…

Enbart vatten som restprodukt Ett tekniskt underverk Kvalitet och karisma Lång räckvidd

- Minus…

Trångt om saligheten i baksäte och bagage Blott tre tankställen i landet


................................... VISION

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

45

HÖGLANDET motor

ANNONSERA DU OCKSÅ

I VISION HÖGLANDET! Tidningen folk läser! Ring 0382-671 97

FYRHJULINGAR

FÖR ARBETE & FRITID FYRHJULINGAR FÖR ARBETE & FRITID FRÅN 57.900:-

FRÅN 57.900:65

Stä

AV ALLA BILMÄRKEN!

VI HAR DÄCKVERKSTAD OCH DÄCKHOTELL!

Eksjö: 0381 - 63 44 00 Mariannelund: 0496 - 219 00

t ng

SERVICE OCH REPERATIONER

DAGS ATT BYTA DÄCK

1-390 08 · www.mc-butiken.com osstegsgatan · 575 39 · Eksjö 0381-390 08 ·6www.mc-butiken.com Mosstegsgatan 6 · 575 39 · Eksjö

ER R -31 KA ÄNN ER! 30 S . v V EST ÖN rka VI OCH EM sty d S ER IG era ND EVL reduc U K h TR oc EN 29

TEAM BROMÉS AUTOSERVICE

FÖRSÄKRINGSJOBB VI BYTER VINDRUTOR HJULINSTÄLLNINGAR

BMW Service BMW Service

-

8 v.2

SE TILL ATT DIN BMW FÖRBLIR EN TILL BMW. SE ATT DIN BMW FÖRBLIR Hos BMW. NIFAB utförs alla arbeten på din bil av våra erfarna och specialutbildade EN

servicetekniker som garanterar att varje del monteras på ett riktigt sätt. Alla reparationer enligt BMWs BMWs senaste dataHos NIFAB utförsutförs alla arbeten på din standard, bil av våramed erfarna och specialutbildade program och specialverktyg ochattmed Originalreservdelar. servicetekniker som garanterar varjeBMW del monteras på ett riktigt sätt. Alla reparationer utförs enligt BMWs standard, med BMWs senaste dataOavsett vartgärna du köpt dinberätta BMWmer som harBMW ett serviceavtal BMW Vi träffar dig för att Service ochknutet BMW till Originalprogram och specialverktyg och medom BMW Originalreservdelar. så kan du välja vilken auktoriserad BMW Service du vill. reservdelar. Du kan även boka din service online på bmw.se/servicebokning Vi träffar dig gärna för att berätta mer om BMW Service och BMW OriginalVälkommen. reservdelar. Du kan även boka din service online på bmw.se/servicebokning NIFAB. Hantverkargatan 3 Sävsjö Välkommen. Tel.: 0382-127 45 epost: nifab.n@telia.com NIFAB. Hantverkargatan 3 Sävsjö Tel.: 0382-127 45 epost: nifab.n@telia.com

DIN FULLSERVICEVERKSTAD I SÄVSJÖ!

BROMÉS AUTOSERVICE AB - BRÄDGÅRDSGATAN 16 - SÄVSJÖ - 0382-126 29


46 42

................................... ...............................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021 VISION HÖGLANDET NR 8 - NOVEMBER 2019

V i n n VINN JULBORD! biobilj et t er!

Lös korsordet och tävla om härliga julbord på Café Timjan!

SMS:A SENAST 22 november 2019 1. Skriv VH KORSORD och sedan texten i de markerade rutorna. SMS:A SENAST 3 december 2021 2. Avsluta med namn och adress. (Ex. VH KORSORD texten i rutorna

Timjan

Lös www.timjan.se korsordet och tävla om biobiljetter!

ÅRETS JULBORD

Gatan1och 511sedan 11 Staden) 1.Nisse Skriv Nilsson VH KORSORD texten i de markerade rutorna. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + texten ordinarie taxa). 2.3. Avsluta med namn och adress. (Ex. VH KORSORD i rutorna Nisse Nilsson Gatan1 511 11 Staden) Eller posta ett vykort till Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa). Märk med “KORSORD”.

Eller posta ett vykort till Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med “KORSORD”.

Trädgårdscafé - Växthus - Örtagård Bussresa till Polen Polska Slott i Masurien Island med Blå Lagunen 8 - 14 maj

Timjan

25 - 29 maj, 5 dagar

Lofoten Deluxe

SÖNDAGS30 juni – 9 juli MENY

Småländskt julbord fr. 270:2 alt 3-rätter Söndagar 355:www.timjan.se 205:- eller 245:( barn 20:-/år) inkl. resa till Boka bord! tomtebyn. Boka bord på 070-6346275 eller 0382-310 94 Våra öppettider måndag - fredag kl 10.00 - 16.00 Fabriksgatan 1, Vetlanda 0383-191 50 www.vetlandaresebyra.se

Låt oss göra det vi är bra på - boka din nästa resa hos oss!


................................... INTRESSERAD AV SOLCELLER?

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

Kontakta oss för ett INTRESSERAD AV SOLCELLER? kostnadsfritt hembesök! INTRESSERAD AV Kontakta ossSOLCELLER? för ett Kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök! kostnadsfritt hembesök!

• Elinstallationer • Projektering • och data • Fiber Elinstallationer • och passage • Larm Elinstallationer Projektering • • Kyla Projektering Fiber och och värme data • • Solceller Fiber Larm och data passage • Larm och värme passage Kyla och • Kyla och värme Solceller • Solceller

47

Krönika av psykolog Alf B Svensson

SLUTA JÄMFÖRA DIG MED ANDRA Jakten på bättre självkänsla upptar en stor del av vårt liv. Därför är det synd att många av de råd vi får i alla självhjälpsböcker, tidningsartiklar och bloggar inte har någon större effekt enligt den forskning som finns. Samtidigt som vi ofta inte får veta vad som verkligen stärker vår självkänsla. Man säger ofta att en god självkänsla är en förutsättning för att vi ska lyckas i livet. Givetvis ligger det något i det. Men en god självkänsla är oftare en följd av hur vi lyckas i livet, än en orsak till det. Att använda sig av så kallade affirmationer och stå framför spegeln och intala sig hur fantastisk och lyckad man är hjälper inte heller mycket. Många föräldrar tror att bästa sättet att stärka barns självkänsla är att ösa över dem beröm och undvika kritik. Men det ger dem bara en orealistisk och uppblåst självbild och kan tro att deras värde beror på hur duktiga de är. De kan också bli beroende av andras bekräftelse för att känna att de duger. Vår självkänsla beror till en del på vilken personlighet vi föds med. En del av oss är maskrosbarn. Vi blir trygga och harmoniska även om den jord vi växer upp i är både kall, näringsfattig och torftig. Några av oss är orkidebarn. Vi är mer känsliga och sårbara och behöver speciell orkidejord, mycket värme och ljus för att blomma. Men oavsett vilken personlighet vi föds med kan vi göra en hel del för att stärka vår självkänsla. Här är de bästa strategierna.

• Tänk inte så mycket på hur du är och hur du tror att andra uppfattar dig. De bryr sig inte alls så mycket som du tror.

• Framhåll inte dig själv. Sluta jaga bekräftelse från andra. Det gör bara att de kanske tröttnar på dig och undviker dig.

• Vårda i stället dina relationer. Då får du positiv feedback som betyder mycket för din självkänsla.

• Vilka är dina viktigaste normer och värderingar? Försök leva efter dem.

• Sluta jämföra dig med andra. Jämför dig med dig själv och gläds åt hur du har utvecklats.

• Försök upptäcka och utveckla dina unika gåvor och talanger.

• Lita på den uppskattning du får.

• Se inte dina misslyckanden som ett bevis på att du är misslyckad. Det är inlärningstillfällen som visar vad du behöver utveckla. • Uppmuntra dina barn att anstränga sig och göra sitt bästa för att utveckla sina talanger.

Höstplagg att älska erikshjalpen.se Vetlanda • Eksjö • Sävsjö • Vrigstad • Bodafors

• Ge dina barn mer kärlek än beröm. Barn kan inte få för mycket kärlek, men de kan få för mycket beröm.

Alf B Svensson är legitimerad psykolog, författare och en av vårt lands mest efterfrågade föreläsare i frågor som handlar om barn, familj och äktenskap. Alf bor i Eksjö. alf@visionhoglandet.se


belysning

48

...................................

VISION HÖGLANDET - NOVEMBER 2021

Paketpris!

17.995 kr

Ord. pris 26.400 kr

SERENITY Kontinentalsäng 180x200 cm. Inkl. bäddmadrass, ben och gavel med LED-belysning. Tyg ljusgrå, mörkgrå eller beige. Komfort: Medium, fast eller extra fast. Finns i flera storlekar.

Finns i flera färger!

Nyhet

Nyhet Nyhet

ETON Fåtölj & fotpall B 72 cm, D 80 cm, H 98 cm. Grå manchester.

2.495 kr kr 2.495 Finns i flera färger!

2.495 kr ETON Fåtölj & fotpall B 72 cm, D 80 cm, H 98 cm. Grå manchester.

8.775 kr

PRESTON & L

Matgrupp. Mat ETON Fåtölj & fotpall 160x95 cm, H 7 4 Luton st B 72 cm, D 80 cm, Inkl. H 98 cm manchester. Fi Grå manchester. färger.

Äntligen har höstens nyheter landat i butiken. Välkommen Nyhet Nyhet NyhetNyhet höstmys! Nyhet

Nyhet

Nyhet

2.495 kr kr 2.495

Finns i flera färger!

8.775 kr

9.995 kr

PRESTON & LUTON Matgrupp. Matbord 160x95 cm, H 75 cm. Inkl. 4 Luton stolar i gul manchester. Finns i flera färger.

KINGSTON Hörnsoffa med öppet avslut

10

På Row sortim

Nyhet

323 cm, D 221 cm, H 859.995 cm. Tyg Centauri steel. 8.775 kr krBFinns kr i flera kombinationer och färger. 8.775 9.995 kr

Erbjudandet ETON Fåtölj & fotpall PRESTON & LUTON KINGSTON Hörnsoffa med öppet avslutgäller t o m 4/10 2021 ETON Fåtölj fotpall PRESTON Hörnsoffa med öppet a B 72 cm, D 80& cm, H 98 cm. Matgrupp. Matbord& LUTON B 323 cm, D KINGSTON 221 cm, H 85 cm. Tyg Centauri steel. manchester. cm, H 75 cm. B Grå 72 cm, D 80 cm, H 98 cm. 160x95 Matgrupp. Matbord Finns i flera kombinationer B 323 cm, Doch 221färger. cm, H 85 cm. Tyg C Inkl. 4 Luton stolar i gul GråNyhet manchester. 160x95 cm, H 75 cm. Finns i flera kombinationer och färg manchester. Finns i flera 4 Luton stolar i gul PåInkl. Rowicos färger. Nyhet

10%

het

5 kr

ON & LUTON pp. Matbord cm, H 75 cm. uton stolar i gul ster. Finns i flera

ON d m. i gul i flera

manchester. Finns i flera Nyhet färger.

sortiment!

9.995 9.995 kr kr

KINGSTON Hörnsoffa med öppet avslut B 323 cm, D 221 cm, H 85 cm. Tyg Centauri steel. Finns i flera kombinationer och färger.

KINGSTON Hörnsoffa med öppet avslut B 323 cm, D 221 cm, H 85 cm. Tyg Centauri steel. Finns i flera kombinationer och färger. Erbjudandet gäller t o m 4/10 2021

10%

å Rowicos ortiment!

os nt!

Nyhet

Höstens nyheter!

Gavel med LEDbelysning

Finns i flera ärger!

%

Finns i flera färger!

Nyhet

7.995 kr

10%

JUSTIN 3-sits soffa B 203 cm, D 92 cm. Tyg Oasis natural. Finns i flera kombinationer och färger.

10%

Från

199 kr

JUSTIN 3-sits soffa LEO & NALIA B 203 cm, D 92 cm. Tyg Kuddfodral. 50x50 cm. Erbjudanden gäller t o m 18/11 2021. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Oasis natural. Finns i flera Leo 199 kr. kombinationer och färger. Nalia 249 kr. Köp till fjäderinnerkudde 149 kr.

Nyhet

Erbjudandet gäller t o mFrån 4/10 2021

7.995 kr

JUSTIN 3-sits soffa B 203 cm, D 92 cm. Tyg Oasis natural. Finns i flera kombinationer och färger.

mbineras med andra erbjudanden.

199 kr

Nyhet

LEO & NALIA Kuddfodral. 50x50 cm. Leo 199 kr. Nalia 249 kr. Köp till fjäderinnerkudde 149 kr.

gäller t o HolsbyErbjudandet Möbler

Lövhagsrondellen Vetlanda, Tel 0383-121 20 Mån 9-19, tis-fre 9-18, lör 09-14

Byggvirke på

7.995 kr

i flera färger!

HÖGLANDET! 7.995 kr

Det lokala alternativet! JUSTIN 3-sits soffaNyhet Nyhet HYVLAT OCH B 203 cm, D 92 cm. Tyg Oasis natural. Finns i flera 8.775 krVIRKE! 9.995 kr OHYVLAT kombinationer och färger.

NYA FÖNSTER? RING IDAG FÖR ETT

Erbjudanden gäller t o m 18/11 2021. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. KOSTNADSFRITT HEMBESÖK!

i Sävsjö kommun 2018

ed andra erbjudanden.

Vi säljer fönster till alla slags hus med montage om du önskar en helt besvärsfri lösning, vill du montera själv så går det utmärkt också, kvaliten, tryggheten och servicen är densamma för alla våra kunder!

Besök oss på www.smalandsfonster.nu

199 kr

Nyhet JUSTIN 3-sits soffa LEO & NALIA B 203 cm, D 92 cm. Tyg Kuddfodral. 50x50 cm. Oasis natural. Finns i flera Leo 199 kr. Erbjudanden gäller t o m 18/11 2 Frå kombinationer och färger. Nalia 249 kr. Köp till fjäderinnerkudd 149 kr.

LEO & NALIA Kuddfodral. 50x50 cm. Leo 199 kr. 2.495 kr Nalia 249 kr. ETON Fåtölj & fotpall ALLA TYPER VIRKE, & ÄVEN VED, PRESTON LUTON fjäderinnerkudde oKöp mtill 4/10 2021 B 72 cm, D 80 cm, HTIMMERHUS 98 cm. Matgrupp. Matbord OCH SPECIAL149 kr. Grå manchester. 160x95 cm, H 75 cm. PRODUKTER! Inkl. 4 Luton stolar i gul manchester. Finns i flera ALLTID BÄSTA PRISET! färger.

Pröva det småländska alternativet Erbjudandet gäller t

199 kr

Nyhet På Rowicos Nyhet FinnsTILL DET FÄRDIGA TIMMERHUSET sortiment! VERKSAMMA HELA VÄGEN FRÅN PLANTAN Från

Nyhet

Nyhet

Erbjudanden gäller t o m 18/11 2021. Kan ej kombinera

Från

7.995 kr

På Rowicos sortiment!

Nyhet

19

LE Ku Leo Na KINGSTON Hörnsoffa m Köp B 323 cm, D 221 cm, H 85 Finns i flera kombinatione 149

KONTAKTA OSS IDAG!

0140-230 05

10%

DEN FLEXIBLA SÅGEN!

På Rowicos sortiment!

Vi säljer virke till både företag och privatpersoner. Fullskaligt sortiment av både hyvlat och ohyvlat virke. Vi kan såga upp till 7,5m längder. Slå gärna en signal för att höra vad som finns. Skulle just det du behöver saknas, så fixar vi det. Välkommen till oss!

Nyhet

Erbjudanden gäller t o m 18/11 2021. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

7.995 kr

Barkäng Såg 1, 578 91 Aneby - info@ekaskog.se - www.ekaskog.se JUSTIN 3-sits soffa

B 203 cm, D 92 cm. Tyg Oasis natural. Finns i fler