Page 1

...................... jakten efter noas ark!

hong kong

Vision Höglandet nr 6 - september 2011

l häftigt resmå jen! för hela famil

shopping - upplevelser - stränder - kultur

1

i Hongkong – Noas ark-feber epark med upplevels tar efter – expedition le t ararat arken på berge

Eva Spångberg: ”Renoveringen” sid 35

Vision Höglandet

Andol Bostad Nässjö & Sävsjö

störst på höglandet

44.295 ex!

www.andolbostad.se

vinn iphone skal med egen bild!

KÖK FrÅn HÖGLAnDET KÖK Fr Ån HÖG LAnDET

Vision Höglandet nr 6 - september 2011

Vision Höglandet - Tidningen folk läser!

TrAST - Ett stilrent kök med variation

TrAST - Ett stilrent kök med variation

missa inte bilagan! MÅTTAnpASSADE OCH SKrÄDDArI EGEn SYDDA KÖK SOM TILLVErKAS MÅTTAnpASSADE OCH SKrÄDDA VErKSTAD. rSYDDA KÖK SOM TILLVErK AS I EGEn VErKSTAD.pÅ HELA KOSTnADSFrIA HEMBESÖK HÖGLAnDET.

KOSTnADSFrIA HEMBESÖK pÅ HELA HÖGLAnDET. KÖKSUTSTÄLLnInG I rÖrVIK KÖKSUTSTÄLLnInG DESIGn I rÖrVIK MÅnGA MÖJLIGHETEr TILL OCH MATErIAL.MÅnGA MÖJLIGHETEr TILL DESIGn OCH MATErIAL . prISVÄrDA KÖK MED HÖG KVALITET.

prISVÄrDA KÖK el.se MED HÖG KVALITET Idrottsgatan Telefon - www.bigmob . rörvik0382-21810 - Telefon 0382-2 Idrottsgatan 1, rörvik - 1, 1810 - www.bigmobe l.se

6

SIDOR motor

vision höglandet möter

medeltiden landar på höglandet!

sara Varga

misshandel - låtarna och livet


2

Vision Höglandet nr 6 - september 2011

.....................

Så skapar du en skatt av minnen.... Idag bestämmer du vilka minnen du och andra ska bära med er. Det du en dag vill minnas kan du , leva idag. Minnen att glädjas över, som tröstar och värmer eller som skapar distans och sår. Det är något alldeles särskilt med delade minnen. Att möta en vän eller släkting man inte sett på många år är något av det mest glädjefyllda man kan vara med om. Små saker man känner igen, gester, uttryck, sätt. Sedan kommer alla minnen. Livet består till stor del av minnen, vissa tunga och mörka, andra ljusa och glada. Den där natten under bar himmel. Bus och skoj. Saker man sagt, drömmar man drömt och drömmar man levt. Allt bubblar upp när man möter en god vän som man känt för länge sedan.

Minnen som gör ont

Minnen kan vara infekterade och såra långt senare. Saker man gjort eller blivit utsatt för skaver, den där gången någon brusade upp utan anledning. Hur det som i stunden verkade så rätt och självklart – ja, i sak kanske man hade rätt – men som i ett längre perspektiv inte var så viktigt att ha rätt om. Istället är det viktigare att leva försonad. Att inte ha brustna relationer som skaver. Att få förlåta och förlåtas är det starkaste man kan vara med om. Minnena finns kvar men hullingarna är borta och i det mörka och svåra kan man mötas på ett sätt som är äkta och sant. Då kan det mörka vändas till ett minne att glädjas över. Bättre att minnas ett förlåt som inte bejakades än en bitterhet som aldrig sökte försoning.

Minnen kan glädja och trösta

Minnena är en skatt att glädjas över, som lever kvar även när situationer förändras, som när människor dör. Minnena finns kvar. En dag är de det enda som finns kvar. Stanna upp lite. Vilka minnen vill du lämna efter dig? Vilka minnen vill du ge andra människor? Ett vänligt ord, en god gärning, generositet, omsorg och tid – allt skapar en skatt av minnen i ditt liv och i människor du känner, möter och lever med.

Ska dina barn minnas en barndom där du hade tid med dem, gjorde det där roliga och fanns för dem. Det man minns är inte allt det som kostar mycket pengar, utan det enkla, äkta och nära. Att sova i vindskydd, fiska krabbor en solig dag vid havet eller mysa under en öppen himmel en sommarnatt. Trygghet. Kärlek. Omsorg. Ska din livskamrat minnas en människa som älskade även utan anledning. Som gjorde det lilla extra där mitt i vardagen. Som fanns till hands även när han eller hon gjort bort sig. Som hade överseende med skavanker och fokuserade på det väsentliga i att leva tillsammans Som kunde förlåta och älska trots allt och värdesätta minnen av ett liv tillsammans. Ska dina vänner minnas en vän som ställde upp, som fanns där, som skrattade med dem

En dag ska livet summeras. Där på tröskeln till evigheten finns bara minnena kvar. Den dagen kommer inte långa dagar på jobbet att kännas som det viktigaste. Den dagen vill jag minnas glada dagar med nära och kära, kärlek utan krav och trofasthet som berör. Och för min del vill jag den dagen minnas stunden då jag försonades med honom som är livets källa, när jag viskade de där orden: “Du Gud som blev människa i Jesus, tack för att du tog mina mörka minnen, de av människor som jag sårat och människor som sårat mig... Tack att du inte tillräknar mig dessa mörka minnen längre, det som blev fel och synd. Tack för att jag får minnas ett kors där så många av mina egna minnen får ett slut. Där jag kan ta emot förlåtelse och förlåta för jag har fått så mycket

”Bättre att minnas ett förlåt som inte bejakades än en bitterhet som aldrig sökte försoning.” när de skrattade och grät med dem när de grät i sin ofullkomliga strävan efter vänskap och kärlek. Som gav vänskapen tid. Också för den ensamme kan du skapa livsavgörande minnen av vänskap som gav liv och tillväxt.

Minnen hos den du inte känner

Det fantastiska är att du kan skapa minnen hos människor du inte ens känner. Ska de som kanske inte ens känner ditt namn minnas någon som log åt dem den där dagen när allt var så ohyggligt svårt. Som gav av sina pengar så att den som inte hade fick mat och tak över huvudet. Som gav ett varmt leende, en uppmuntrande blick, ett ord till en främling som gjorde den dagen lättare att leva.

förlåtet. Där jag får kraft att försona det som kan försonas.” Dit, till det där korset utanför Jerusalem får jag inom mig komma gång på gång. Där får jag lasta av minnen som skaver, fel jag har utsatts för och fel jag gjort. Det korset ligger bara ett böneord från dig just nu. För detta är för dig där du är just nu, vid köksbordet, i soffan eller vart du än är. Välkommen till din Gud just nu. Var är han? Han sitter precis jämte dig och erbjuder dig försonade minnen och kraft att skapa nya minnen som berör. Hur coolt är inte det?

Mikael Torstensson

Redaktör - mikael@visionhoglandet.se

Om Vision Höglandet Vision Höglandet är en månatlig fyrfärgs tabloidtidning som distribueras till alla hushåll som tar emot reklam i Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Aneby och Vetlanda kommuner. Tidningen sprids även till hushållen i Lammhult och i tidningsställ. Tidningen utkommer kring den 20:e varje månad förutom i januari och juli månad. Varje tidning är fylld av positiva nyheter och berikande reportage. Du hittar intressanta motorsidor, fräscha modesidor, uppmuntrande näringslivssidor, upplysande kommunsidor och spännande tävlingar med fina vinster. I våra inspirerande resereportage utforskar vi olika destinationer vilket väckt ett brett intresse för att pröva nya resmål. Den positiva atmosfären som omger tidningen beror också på alla våra annonsörer. I varje nytt nummer erbjuder de Vision Höglandets läsare nya och prisvärda produkter och tjänster. Vision Höglandet ges ut av kommunikationsbyrån Copy Vision AB. Copy Vision AB är ett privat företag och som revisionsbyrå har vi anlitat PwC. För insänt ej beställt material ansvaras ej. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Copy Vision förbehåller sig rätten att ej publicera icke önskvärt material. Inget material, annonser, bilder eller texter får mångfaldigas eller spridas på något sätt utan Copy Visions skriftliga medgivande. Annonser, bilder och artiklar producerade av Copy Vision är Copy Visions egendom och får ej användas i andra medier. Om tidningen bär ansvar för fel i annons ansvarar den inför beställaren med högst annonskostnaden och endast för införandet i den egna tidningen. Upplaga: 44 294 ex. Tryckt på MittMediaPrint. Ansvarig utgivare: Mikael Torstensson Foto framsidan: Sara: Pressbild Hongkong: Mikael Torstensson Bil: Johannes Gardelöf Vision Höglandet / Copy Vision AB Domaregården, 576 32 Sävsjö Telefon 0382-671 97 Fax 0382-671 68 www.visionhoglandet.se info@copyvision.se

341

673 Trycksak

Annonsera du också i Vision Höglandet – tidningen folk läser! Ring 0382-671 97.

Vinnare Vision Höglandet #6 2011 Smörgåstårta från Eksjö Camping

Wanja Jansson (Vetlanda), Ninni Larsson (Bodafors), Annette Göransson (Sandsjöfors), Jörgen Schenberg (Nässjö), Bertil Lindell (Nässjö)

Biobiljett

Sandra Gunnarsdotter (Malmbäck), Karina Axmon-Skoglund (Bodafors), Josephine Borensved (Stockaryd), Lena Rydén (Landsbro), Amanda Swahn (Vetlanda), Matilda Swahn (Vetlanda), Monika Pavilonyte (Sävsjö), Anna Söderholm (Bodafors), Malin Skoglund (Nässjö)

Speedwaybiljett

Birgitta Solve (Nässjö), Leif Karlsson (Korsberga), Susanne Svensson (Vetlanda), Mats Hugosson (Eksjö), Tommy Starck (Eksjö), Maj-Lis Ottosson (Ekenässjön), Stig Paulsson (Vetlanda), Viktor Nord (Sävsjö), Brithmari Karlsson (Holsbybrunn), Markus Peterssson (Korsberga)

Biljett Eksjö Stadsfest

Antonia Eberl (Eksjö), Mari Gustafsson (Nässjö), Frida Karlsson (Sävsjö), Stig Jansson (Vetlanda), Mariette Eliasson (Eksjö), Emmy Karlsson (Göteborg), Michael Wuollet (Eksjö), Björn Mattelin (Nässjö), Helen Bäckudd (Nässjö), Annika Sander (Eksjö), Filippa Jantén (Hult), Lena Bjerhag (Sävsjö), Johanna Folkesson (Kvillsfors), Lena Blomqvist (Anneberg), Noah Vrij (Hult), Carina Karlström (Jönköping), Susanne Johansson (Virserum), Peter Klint (Jönköping), Giggi Isaksson (Nässjö), Per Solberg (Eksjö)

Biljett Sävsjöfestivalen Kenne Lesshammar (Stockaryd), Göran Strand (Nässjö), Anna Trygg (Bodafors),

Marianne Lindström (Nässjö), Pernilla Lindgren (Vetlanda), Anna Arvidsson (Bodafors), Victor Petersson (Jönköping), Hans Gunnar Eklöf (Landsbro) Ann-Charlotte Olsson (Holsbybrunn), Thomas Gustafson (Vetlanda), Karoline Zier (Vetlanda), Stefan Gustavsson (Holsbybrunn), Viola Johansson (Nässjö), Birgitta Thormalm (Holsbybrunn), Ros-Marie Bertilsson (Sävsjö), Anneli Uusitalo (Vetlanda), Helen Svennberg (Eksjö), Karin Engdal (Sävsjö), Torbjörn Larsson (Sävsjö), Josefine Borensved (Stockaryd), Mats Johansson (Grimstorp), Gudrun Werner (Mariannelund), Johanna Modig (Fredriksdal), Veronica Johnsson (Nässjö), Nina Karlsson (Vetlanda)

Fiskeutrustning från Fiske Stig - Johan Strålman Krig (Holsbybrunn) Presentkort från Nymans Skor

Wera Gustafsson (Rörvik), Åsa Andersson (Vetlanda), Hjördis Josefsson (Vetlanda), Lloyd Thörn (Kvillsfors), Jan-Erik Salomonsson (Aneby), Kerstin Knutsson (Eksjö), Carina Fyhr (Sävsjö), Ingvi Johansson (Sävsjö), Ingegerd Fridh (Korsberga), Åke Nilsson (Hjältevad)

Grattis! Vinsterna kommer på posten! Tack alla tusentals som tävlar!


2011 Välkomna ......................

HONG KONG

JAKTEN EFTER NOAS ARK!

HONG KONG

Annonsera du också

– NOAS

www.andolbostad.se

VINN

Andol Bostad Nässjö & Säv sjö

44.295 ex!

www.andolbo stad.se

VINN

IPHONE SKAL MED EGEN BILD!

i tidningen folk läser!

VISION HÖGLANDET

STÖRST PÅ HÖGLANDET

TrAST - Ett stilrent kök med variation

VISION HÖG LANDET STÖRST PÅ HÖGLANDET

TrAST - Ett stilrent kök med variation

44.295 ex!

MISSA INTE BILAGAN!

IPHONE SK AL MED EGEN BILD!

KÖK FrÅn HÖGLAnDET KÖK Fr Ån HÖGL AnDET

Andol Bostad Nässjö & Sävsjö

KÖK FrÅn HÖGLAnDET KÖK FrÅn HÖGL AnDET

Vision Hö glandet nr 6 - septe mber 2011

ARK-FEBER I HONGKONG Vision Höglandet - Tidningen SHOPPING folk läser! - UPPLEV MED UPPLEVELSEPARK ELSER - STR ÄNDER - KUL – EXPEDITION LETAR EFTER TUR Vision Hö glandet ARKEN PÅ BERGET ARARAT - Tidninge n folk läse r!

MÅTTAnpASSADE OCH SKrÄDDArI EGEn SYDDA KÖK SOM TILLVErKAS MÅTTAnpASSADE OCH SKrÄDDArVErKSTAD. SYDDA KÖK SOM TILLVErKAS I EGEn VErKSTAD. KOSTnADSFrIA HEMBESÖK pÅ HELA HÖGLAnDET.

KOSTnADSFrIA

HÖGLAnDET. KÖKSUTSTÄLLnInG I rÖrVIK

HEMBESÖK pÅ

HELA

KÖKSUTSTÄLLnInG MÅnGA MÖJLIGHETEr TILL DESIGn I rÖrVIK OCH MATErIAL.MÅnGA MÖJLIGHETEr TILL DESIGn OCH MATErIAL. prISVÄrDA KÖK MED HÖG KVALITET.

TrAST - Ett stilrent kök med variation

Tack alla läsare och annonsörer för all uppmuntran till oss på Vision Höglandet – vi behöver höra det. Vi är så glada för alla som skriver och ringer till oss.

TrAST - Ett stilrent med variationkök

MISSA INT E BILAGAN!

Idrottsgatan Telefon 0382-21810 - www.bigmobel.se KÖK MED HÖG KVALITET. rörvik - Telefon Idrottsgatan 1, rörvik - 1, 0382-21810 www.bigmobel.se prISVÄrDA

6

alla läsare Eva Spån gberg: ”Re noveringe n” sid 35

Eva Spångberg: ”Renoveringen” sid 35

Vision Höglandet nr 6 - september 2011

SHOPPING - UPPLEVELSER - STRÄNDER - KULTUR FÖR

MEDELTIDEN LANDAR PÅ HÖGLANDET!

MÅTTAnpASSADE OCH SKrÄDDArSYDDA KÖK SOM TILLVErKAS I EGEn MÅTTAnpASSA VErKSTAD.

DE OCH SYDDA SKrÄDDArKÖK VErKSTAD. SOM TILLVErKAS KOSTnADSFrIA HEMBESÖK pÅ HELA I EGEn HÖGLAnDET. KOSTnADSFrIA HÖGLAnDET. HEMBESÖK KÖKSUTSTÄLLnInG I rÖrVIK pÅ HELA

KÖKSUTSTÄLLn MÅnGA MÖJLIGHETEr TILL DESIGn InG I rÖrVIK OCH MATErIAL. MÅnGA MÖJLIGHETEr OCH TILL DESIGn

prISVÄrDA KÖK MED MATErIAL. HÖG KVALITET. Idrottsgata Idrottsgatan 1, rörvik n- 1, Telefon rörvik0382-21810 prISVÄrDA - www.bigmobel.se - Telefon KÖK 0382-2181

6

MED HÖG

0 - www.bigmo

SIDOR MOTOR

KVALITET.

bel.se

Kul att så många annonsörer upplever så bra resultat av sin annonsering och att så många läsare uppskattar tidningen. Hör av dig med kommentarer och tips eller om du vill annonsera. Du når oss på info@visionhoglandet.se eller ring oss på 0382-671 97.

SIDOR

MOTOR

VISION HÖGLANDET MÖTER

VISION HÖ GLANDET M SARA VARGA ÖTER SARA VARG A

ME MISSHANDEL - LÅTARNA OCH LIVET DELTIDEN LANDAR PÅ HÖGLAN DET!

MISSHAND

EL - LÅTARN A OCH LIVE T

4

det Vision Höglan

ber nr 6 - septem

2011

......................

.....................

det Vision Höglan

ber nr 6 - septem

2011

10

5

KT DYRASTE UTSI ÖVER VÄRLDENS MED UTSIKT DETTA ÄR VICTORIA PEAK STE - HUSEN PÅ DENS DYRA BOR ÄR VÄRL VICTORIA HAR .. R MONACO. EFTE NÄST

Vision Höglan det

nr 6 - septem ber

2011

.....................

......................

JAKTEN PÅ NOAS ARK

Vision Höglan det

14

nr 6 - septem ber

Denna modell av arken är uppför d av Greenpeace och står på Ararat för att uppmä rksamma om möjliga översvämningar som ett resulta t av växthuseffekten.

Svenske geove

taren Mats

”Detta fynd tror Molén: är en bluff. Men jag jag är övertygad om en världsvid översvämning likn Bibeln talar om” ande den Läs mer på nästa uppsla

g...

En kinesiskturkis k expedition säger sig ha hittat en stor trä konstruktion 4 000 meter upp på berget Ararat. Prov från fyndet ska enligt teamet ha visat att träet är 4 800 år gammalt.

iserad ovanligt välorgan nersstaden. En gamla trafiken i sjumiljo avtryck i sin tar han oss genom i Asien. Britterna har lämnat Med säker hand för att vara i Hongkong. Bara att röra välorganiserad ett enormt utbud. i mycket är taxichaufför Hongkong har som i välden och extremt Ming Lu Wang gettot en upplevelse var som helst storstada områden som sig i centrum är skina. York med riktig Många legendarisk gång var en legendarisk tillhör fastland stad för att vara Vi förvånas en påminner on New sedan över tio han. från hela världen. Walled City, som an), knarklane kronkoloni som skänsla och folk konservativt, förklarar för triader (maffi e positiv upplevnatur och överraskand samlingsplats som hundar, Återförenin nu, menar Ming. r – Det är bättre rad förbättringa har lett till en gen med Kina lättare att göra minst att det är menar han, inte fastlandskineser och att många och göra affärer i Kina för att shoppa tar sig till Hongkong Mings uppfattning. En inte affärer. Alla delar en 25-åring vi med Li Wong, det kväll samtalar en,.Li menar att som brittisk som arbetar i turistnäring nu än under tiden är mindre frihet

är mycket koloni. ledarskapet i Beijing – Det kinesiska

överraskand Hongkong är en veckor inne i rest runt några else. Efter att vi av spännande vad det innebär Kina med allt service och också av dålig till det upplevelser men aper är kontrasten bristande språkkunsk och välorganmoderna, rena talar till synes extremt påtaglig. Dessutom iserade Hongkong betraktar inte utlänningar och som man många engelska het och distans med den misstänksam inland. i Kinas kan få uppleva

och råttor stora gare, heroinister är numera rivna. er lyxbilar som till exfl Det finns troligen Ferrari och Lamborghini, än någon empel Merceders, capita i Hongkong äger Rolls Royce per Peninsula hotell en är en annanstans i världen. Rolls Royce, varav ensamt 50 stycken års modell. 1934 Phantom II av

vackra öar – en över områdets består av många grönska. Hongkong och ”The New Territo260 öar arkipelag med med fastlandhalvö förbunden ries” som är en skyskrapor står komplex av och i skina. Över allt upp bland grönskan en skog som stolta spjut är det Victoria harbour, centrum, runt

”Är detta arke n arkeologins stör så är det sta upptäckt någonsin”

och är i dag tillsam1842 till 1997 Därför kan man besittning från var en brittisk och politiska system. med 260 öar. Hongkong behålla sitt eget ekonomiska av en skärgård tillåtits Området består system” har Hongkong “Ett land, två så stort som Gotland. och är dubbelt Kina. Under policyn 7 miljoner invånare administrativa regioner i har fungerat bra, Hongkong har gen med Kina en av två särskilda Kina”. Återförenin t system mans med Macao tillhör “det riktiga hur mycket av ett demokratisk r. Som besökare beträffande inte säga att Hongkong känt för maffiauppgörelse spänningar råder även om vissa Kong är historiskt något obehagligt. Hongkong. Hong risk att uppleva som ska råda i ringa man Kong löper i dagens Hong

The Daily Telegraph

En kinesiskturk isk expedition till berget Ararat i det politiskt instabila nordöstra hörnet Turkiet påstår sig av ha hittat en stor träkonstruktion 4 000 meter upp på berget. Enligt teamet ska kol-14-meto den fyndet är upp emot ha visat att prover från 4 800 år gamla, säga den tid då det vill den gigantiska träbåten, som Noa enligt Bibeln byggde, ska ha strandat

någonstans på Ararat Expeditionen, den bergen. första i sitt slag som ska ha stöttats av Turkiets regering, är ett samarbete mellan en Hongkongba serad organisation och den turkiska regeringen. Expeditione filmades av dokumentärfi n lmare och man visar bland annat bilder inifrån en trästruktur inbäddad i is och vulkanrester. Träväggarna

är mjukt rundade och dörrar, trappor, och spikar syns bjälkar också på filmen. Den holländske forskaren Gerrit Aalten säger China Morgning i South Post: ”Det finns en mängd bevis som pekar på att fyndet på Ararat i östra Turkiet är den legendariska Noas ark.” Professor Oktay Belli, Universitet avfärdar arkeolog vid Istanbuls teorin om att fyndet skulle

röra sig om en mänsklig bosättning aldrig påträffat då man en sådan på så hög höjd. Dr Ahmed Ozbek, geolog Sutcu Iman Universitetevid Kahramanmaras den låga temperaturen t i Turkiet säger att och de miljömässig omständigheterna a med glaciären och skt material har hjälpt till att bevara vulkaniTrots att fyndet fyndet. stöttas menar den kinesiske av vetenskapsmän så teammedlemmen Wing-Cheung att man inte kan veta Yeung verkligen har hittat om man arken, ”Men fynden mer med historiska källor” säger han stämChina Morgning till South Post. Teamet vägrar var på berget man att uppge gjort fyndet. Man att den turkiska staten ska upprätta väntar på sområde på berget ett skyddför att möjliggöra arkeologiska utgrävningar grundliga av fyndet. arken så är det arkeologins största ”Är detta upptäckt någonsin och en bekräftelse för en av Bibelns mest kända berättelser” skriver The Daily Telegraph. Den brittiske arkeologen säger till The Daily Mike Telegraph att expeditio-Pitt nen måste visa mer övertygande bevis. Andra organisationer och forskare kritiska till expeditionen ställer sig än mer s påstådda arkupptäckt och menar att det rör sig om en bluff. hongkongorganisationen Enligt s hemsida så planerar man en ny stor expedition av fyndet och säkerställa för att utforska mer bevis.

2011

11

2011

.....................

16

ndet Vision Högla

mber nr 6 - septe

2011

.....................

otroligt bra fönster roligt och ett till svenska att nå ut igenom ivalen och folket. Melodifest en, Sara tror 1:a på svensktopp toppa sitt att att det blir svårt genombrott: frågar mig om – När kompisar efter allt, svarar jag har landat tror att jag har jag att jag inte tycker andra att skriva om. projicera. Kanske att ännu. lyft är lättare än jag själv. sin sambo, som – Ledsna känslor att detta är större kommer att tillsammans med are i hennes eller Sara har varit Jag varken är och kapellmäst musiker är ist. Nu vill jag också bli en schlagerart hos mig. min musik. Jag band, i 2 år. bara ut och spela på en lugn hemmafest bransch och som ingen – Vi förenades Namn: Sara Varga lever i en osäker en låt på gitarr började man har spelnHan började spela Ålder: 29 år man vet inte om Och när jag plötsligt sätt vid i Stockholm Men frihetskäns annan hade hört. Bor: På söder vi på något ingar i morgon. Lars och en hundvalp så förenades val av yrke känns berättar att sjunga låten, mitt Sara Familj: Sambon läsa, skriva, resa och utforatt gör lan musiken. i min dröm det tillfället genom blev ett par, åtminstone Intressen: Skapa, helt rätt. Jag lever de verklighet av det tog tid innan ska saker. för livet” samt och jag har gjort Skivan ”Spring och med tiden ett år. Aktuell med: drömmen. som vänner först sommaren. och att hennes dröm – Vi umgicks Sara som dock spelningar hela Sara berättar Att jag är driven till mer, säger om att bli artist. utvecklades det Min bästa egenskap:påbörjar. ett i livet. aldrig handlade stå nummer jag som har som är ljuvligt att har musiken avslutar allt är för snäll och – Även om det egenskap: Jag jag att det är Min sämsta n på scenen tycker nej. biten. Jag skulle med rätt annars n - störstackkärleke sig svårt att säga jobbigare förlika personport Musike den Intressanta Lars fi han aldrig söka om att läsa Läser helst: min största – När jag träffade till exempelvis Coehlo. Tycker kommer vara första tanke var pasoch berikande böcker av Paulo att musiken alltid till idol. Min låtar han känner samma självutvecklande Ogillar deckskulle skriva sådant som är nde. kärlek, men eftersom uppfattning. Sara berätfaktiskt att jag är underhålla mig handlar det dela min mer än det som tillsammans sion kan han till andra. För till exempel. där båda jobbar försöka bidra arromaner till på tv, men ”Väntar att en relation blir ett ganska snarare om att tv: Tittar sällan turnerar ihop genom att förängon eller Ser helst på dag och natt och en bättre värld ram och nyhetsmor musik. Jag älskar ner”, natrurprog speciellt liv. dra med min efter två intenjag gärna på. bli spänningar glada och tycker pappa. vi känner ”Efter tio” tittar – Visst kan det att göra andra s, men så fort mamma och min från människor Förebild: Min det till. siva veckor tillsamman om att få mail jag har en bra vad man gör det. Lars och jag hjälpt dem Motto: Allt blir så, pratar vi om Lars förstår mig som säger att känner, säger tack och lov. de ation, vad jag på kommiunik sätta ord människan är den snällaste höja sin röst för att vikten i bäst och han Sara som vill Sara som förklarar samhället. Finns känner, utbrister levande relation är tilliten. de förtrycka i engagerar som och man lösa en kärleksfull det någon fråga för varandra kan är det det vuxen– Har man tillit fundamental vänskap och henne extra så en kvinnorättsfrågor. viktig, menar det mesta. Och mobbing och är också väldigt är ett samhäll: Lakritspuck. en väldigt respekt. Humorn – Misshandel sig själv som Bästa glassen älskar att bada! är extremt taSara. Hon beskriver att hon tillsammans med sproblem som : Bikini, jag melodifestivalen berättar Bästa plagget vegetarian, så sallader… busringa till busig tjej och bubelagt. Efter till kall öl. Är fortfarande kan kvinnor av sig några kompisar hörde många sprit, men en Bästa maten: av blivit berörda : Dricker ingen och älskar varandra. Sara, de hade Bästa drinken kvar inom mig handlar just om – Jag har barnet hennes text som n: John Mayer. texten handlar Bästa musike . livet. misshandel. Om t: Los Angeles är inget hon vill nder. om Sara själv Bästa resmåle Blåklockan. å och Malexa n: kommentera. nära Södertjej Sara tycker att det är dags att Bästa blomma hemrötter, Sollefte misshandel på – Jag har sett lingen: I mina dag på stranden. En fördom som avkopp riktig ”östermalm en är Bästa hon En håll. slå hål på är att a sommardag: Min perfekt med Sturepstjej”. och har brutit det som att jag tar du själv – Jag är en södertjejklar med det för 6 år sedan, Hur efteråt kändes blev leken tåla. Men i själen och nu åter hade att livet där lanslivet. Jag det påminner dig igenom en och syftar på hade varit smutsig eget liv. tänker jag att säger Sara bestämt och att det fanns en hierarki musiken. att ta hand om över mitt g? jag känner för kontrollen det själlöst motgån om min ytligt, . skiva, blev fram en mig fast vid väldigt mycket det finns på någon annanstans många – Jag klamrar det om att föda hon inte stött Jag vill tro att under För mig handlar den finns kvar bryr du dig om jobbat som dj överlevnadsinstinkt. Fast det är mörkt försöker och av mig själv och Hur mycket – Eftersom jag allt. jag bekräftelse den är en del på Spybar, Sturehof Jag tror det en mening med e. Dessutom får shopår och ofta spelade jag förstå att vissa tror att känner att tron och hoppet. för efterlevand utseende? till d av smink och kan precis som många jag att inte tappa dj. Men det Cafe Opera så vända det negativa Tycker att genom min musik – Jag är helt ointresseraär det tråkigaste jag är där. Jag ÄR inte genom sina barn. är viktigt att försöka finna mig i att ”just nu kläder sätt. mitt hjärta finns om jobb för mig, de får bekräftelse det mesta jag ping. Mode och på flera olika och handlade att personligen positivt och försöker kompis som syr om varandra betalade hyran lite vraka. Visst kan det påminner är”. Sara berättar vet. Jag har en s där det känns alltid välja och kris som det så här det LA:s man kan inte en riktigt stor eller så på Österhar på mig. Någonstan i så fall vara i gå ut och äta har hon gått igenom ur den genom sin inre dag ut för affärer skulle jag fortfarande många fina vänner kom roligt att gå i har lärt känna Hur ser en vanlig vuxen, men hon livet där sög malm och jag vintageaffärer. helt enkelt att ställer att det ska kraft och vilja. dig? där, men jag tycker förknippar inte mig själv lik just nu. Jag mig på min tilltro, jobbiga. Jag andra sysslat den Jag förlitade är fruJag dag och mig. – det – Ingen med att äta säger Sara energin ur att du skulle meningen med Börjar dagen och kristaller, som att Vad tror du finnas en slags musiken? aldrig klockan. tio”. Därefter med champange djup som person. som bitter, det är detsamma ensam i sin Jag tar på Malou, ”Efter vill aldrig bli om du inteka.hade att hon är väldigt om att känna sig rätt kost och titta band) eller så hänt på andra. med mig själv menar tycker på kunde som Jag det beskriva sig (springer vilja skoltiden, När jag var skylla ifrån går jag och tränar del av min tid – Kanske sjuksköters – Jag skulle också lugn. Jag tycker om att vara i egna händer. det situation. hunden. En hel hand om andra. och och musikskola och hellre situationen tonåring och går jag ut med pyssla och ta aldrig i någon väldigt kreativ och vänner, tion, bokningar i världen som – Jag gick ju umgås med familj aldrig och nu åt till administra har jag kanske intresse för musiken ute och reste och jag just mitt går ringde dela hemma vägen med små kunde aldrig alla mail. Sedan en ut? som har sex systrar.var 2 år och själv att hände saker på musik. Jag sprang runt att gå igenom berättar Sara jag lärde mig och spelnineller spelar in Hur ser framtid textrader i, med mina vänner. skildes när jag grät ut hos mamma,på ödet och att det finns en det mycket jobb en spelning, skriver skrev ner mina och Jag har därför – Mina föräldrar tror – I sommar blir böcker som jag hon drar upp en skrivbok följa mitt hjärta sig två år senare. är subjektiv överleva. Sara underbart. båda gifte om på du inte gar. Jag vill fortsätta att jag kan fortsätta att att hennes tro vilket har varit säger Sara medan att hon hållit nätterna, är högra makt, men Hoppas . Hon menar fått många syskon, bästa vänner. Vi är ganJobbar hela leva min dröm. till en lite bättre ur sin handväska tankar i anteckningsböcker är mina och privat. och göra världen med musik slut på dig själv? sina Mina systrar beröra andra och skrivit ner mer än jag sysslar då hon spelade rädd att köraivalen var jag nog på på för någon. sju år. Det var ska olika, ingen de är verkligen min största plats att leva på gång? e och det var sedan hon var – Efter melodifest väggen. Jag förstod att jag Men sångerpå sin bandspelar ville syssla villkorslös till exempel. Är det bröllopjag svara ja… in i in sin första låt hon finns så mycket gränsen att gå någon som helst gssystem, konstaterar gåva i livet, det att det var musik – Friar Lars skulle då jag inte hade Words rättstavnin skapade dock problem då hon visste var på vippen signum. ten var längre. Under om kärlek. veckodag det skan. Ordblindhe upp Enkelhet är hennes ” med. Där berättar hon koll på vilken hunnit stanna par vita Converse. hennes musik. du efter barn?kan jag se under Saras skolgång.förståelse för den unga tid hade jag inte för har sovit Längtar rättighet månads även hade en endast Däremot med de håll noll gäller Sara inte. Det n roll att många andra trodde lärare som hade . skriva svåra texter – Nej, jag längtar i framtiden och Det spelar ingen och andas. Alla vara andra till som Sara gått möte, hon ser platsen Melodifestivale en Inspirationfårfrån – Jag skulle kunnamen har valt att skriva direkt familj och barn skulle ständigt natten till vårt var ingen dröm Sara lite varstans, det en flickans handikapp idiotförklarad. Jag minns mig själv med snäll och busig ut. några timmar till mig och jag man med i leken får man Melodifestivalen få uppfylld, men i våras jag för att Sin inspiration många metaforer, kommer bli en lätt kan ta mina pigg och fräsch nätterna, är läsa under att – I skolan blev jag sitter och jag tror att jag stor roll och oron menar att att människor på ändå oförskämt lags. Och visst, oväntat bra. och längtat efter ville att jag skulle spelar inte så och enkelt så Hon sitt material inte just nu. När efter ett barn och lägger mig och det gick det lärare som alltid tillät hela klassen skratta åt är inte så stor. mamma. Men Sara skriver allt – Jag går aldrig ska missa något roligt. Det tog hon chansen som längtar det, men jag och så är det väl dag ska ta slut texter till sig. inte varit några text tre jag inte göra om högläsningen jag ett förmodan hända pratar med kompisar är ordblind har jag är rädd att alltid läsa samma – Jag skulle nog var med. Det var fantastiskt skulle det mot Dessutom hade själv. Att hon jag mig. Jag behövde den. Men jag är tacksam igt. att sluta. hela natten. är mitt stora problen. ångrar inte att förstå helt enkelt dags direkt från livet. Främst där, säger Sara problem yrkesmäss en massa låttexter Sara när gånger för att integritet, stavfel här och flow och skrev tet och eller snarare självkänsla och Texterna kommer – Mer än några haft helt enkelt, menar för min starka syftar på cd-konvolu att hon alltid texter på olycklig, Kunde inte sluta riktigt varma dag. Efter Hon berättar bygger hennes så finns några och skrattar. Hon första detta, under förklarar Sara. korrekturläsning låtskriveriet vi ses vårens men att hon trots menar att trots månader från många vänner, till en paus på några för livet” är Sara stavfel kvar. oerhört tacksam albumet ”Spring varit senaste vuxen efter – Jag har som alltså åter igång. ett par slitna jeans och ett Klädd i vit t-shirt,

ndet Vision Högla

mber nr 6 - septe

Sara Varga om ete nattarb misshandel, Lars och livet med

nåomöjlig kärlek. hunnit vara kär år nu och har den omöjliga – Jag är ju 29 har själv upplevt jag plocka gra gånger. Jag försöker i mina texter kärleken och som själv beskriver känslan. Sara fram den där lycklig och harmonisk sig som en mycket sorg är så mycket lättare att person, förklarar

t svårt ”Jag hade de min en m – an i skol så r va självkänsla .” re ör st mycket

gor:

9 snabba frå

Massor av läsning! ILAR SOM N FLER LYXB S TROLIGE ROYCE ”DET FINN OCH ROLLS I, FERRARI ANNAN LAMBORGHIN ÄN NÅGON I HONGKONG PER CAPITA av 1934 års modell. .” en Phantom II LDEN Royce var av VÄR Rolls I stycken 50 STANS hotell äger ensamt Peninsula

Faksimil från “The

Daily Telegraph”

en av tidningarna

världen över som

har rapporterat

om fyndet.

Den turkiska provinsen

Agris guvenör

Murat Güven håller

upp ett prov från

det omtvistade

fy

yndet på Ararat.

Vi har öppet året runt!

Daniel Waldmann - Vetlanda

www.fonsterkonsult.se

3

”Äntligen annonsering som verkligen fungerar!”

JAKTEN EF TER NOAS ARK!

HONGKONG – NOAS ARK-FEBER I MED UPPLEVELSEPARK EFTER HÄFTIGT RESMÅL – EXPEDITION LETAR T HELA FAMILJE N!BERGET ARARA ARKEN PÅ

HÄFTIGT RESMÅL FÖR HELA FAMILJEN!

Vision Höglandet nr 6 - september 2011

tel. 0708-21 88 45

Bild från Noah’s

Ark Ministries

Internationals

film från fyndplatsen.

Foto: Ark Hunter

“Spring för i mmet med låten svenska folkhe som misshandel rakt in i det tungt ämne a möte med Hon sprang låt om ett så a att stämm ifestivalen. En Vi var tvugn livet” i Melod ifestivalen? Mecka Melod glättighetens l. ett samta Sara Varga för

Tel 0381-395 00, info@eksjocamping.se www.eksjocamping.se


4

Vision Höglandet nr 6 - september 2011

.....................

hong

turista bland skyskra

Ming Lu Wang är taxichaufför i Hongkong. Med säker hand tar han oss genom trafiken i sjumiljonersstaden. En ovanligt välorganiserad stad för att vara var som helst i välden och extremt välorganiserad för att vara i Asien. Britterna har lämnat avtryck i sin gamla kronkoloni som sedan över tio tillhör fastlandskina. – Det är bättre nu, menar Ming. Återföreningen med Kina har lett till en rad förbättringar menar han, inte minst att det är lättare att göra affärer i Kina och att många fastlandskineser tar sig till Hongkong för att shoppa och göra affärer. Alla delar inte Mings uppfattning. En kväll samtalar vi med Li Wong, en 25-åring som arbetar i turistnäringen,.Li menar att det är mindre frihet nu än under tiden som brittisk koloni. – Det kinesiska ledarskapet i Beijing är mycket

konservativt, förklarar han. Hongkong är en överraskande positiv upplevelse. Efter att vi rest runt några veckor inne i Kina med allt vad det innebär av spännande upplevelser men också av dålig service och bristande språkkunskaper är kontrasten till det till synes extremt moderna, rena och välorganiserade Hongkong påtaglig. Dessutom talar många engelska och betraktar inte utlänningar med den misstänksamhet och distans som man kan få uppleva i Kinas inland.

Många legendariska områden som gettot Walled City, som en gång var en legendarisk samlingsplats för triader (maffian), knarklangare, heroinister och råttor stora som hundar, är numera rivna. Det finns troligen fler lyxbilar som till exempel Merceders, Lamborghini, Ferrari och Rolls Royce per capita i Hongkong än någon annanstans i världen. Peninsula hotell äger ensamt 50 stycken Rolls Royce, varav en är en Phantom II av 1934 års modell.

Hongkong har ett enormt utbud. Bara att röra sig i centrum är en upplevelse som i mycket påminner on New York med riktig storstadskänsla och folk från hela världen. Vi förvånas över områdets vackra natur och överraskande grönska. Hongkong består av många öar – en arkipelag med 260 öar och ”The New Territories” som är en halvö förbunden med fastlandskina. Över allt står komplex av skyskrapor som stolta spjut upp bland grönskan och i centrum, runt Victoria harbour, är det en skog


......................

Vision Höglandet nr 6 - september 2011

5

detta är världens dyraste utsikt - husen på victoria peak med utsikt över victoria harbor är världens dyraste näst efter monaco...

香港

gkong

apor, rolls royce och maffiabossar

Hongkong har 7 miljoner invånare och är dubbelt så stort som Gotland. Området består av en skärgård med 260 öar. Hongkong var en brittisk besittning från 1842 till 1997 och är i dag tillsammans med Macao en av två särskilda administrativa regioner i Kina. Under policyn “Ett land, två system” har Hongkong tillåtits behålla sitt eget ekonomiska och politiska system. Därför kan man inte säga att Hongkong tillhör “det riktiga Kina”. Återföreningen med Kina har fungerat bra, även om vissa spänningar råder beträffande hur mycket av ett demokratiskt system som ska råda i Hongkong. Hong Kong är historiskt känt för maffiauppgörelser. Som besökare i dagens Hong Kong löper man ringa risk att uppleva något obehagligt.

”Det finns troligen fler lyxbilar som Lamborghini, Ferrari och Rolls Royce per capita i Hongkong än någon annan stans i världen.” Peninsula hotell äger ensamt 50 stycken Rolls Royce var av en Phantom II av 1934 års modell.


6

Vision Höglandet nr 6 - september 2011

.....................

mitt i hongkong ståtar världens enda fullskaliga modell av noas ark. det visar sig råda en viss otippad arkfeber bland de sju miljoner invånare som bor på hongkongs 260 öar. Noas Ark parken är kul för hela familjen. Läs gärna mer på www.noahsark.com.hk. Tvåhövdade sködpaddor är ett av de spännande djur som finns i Noas Arks park i Hongkong.

av skyskrapor. Bara någon halvtimme med båt så kommer man till glest bebodda öar med öde paradisstränder vilket gör att det är lätt att kombinera storstadsupplevelsen med sol och bad.

shoppingsugne finns alla världens ledande varumärken här och dessutom många marknader, outlets och andra spännande butiker för alla plånböcker.

香港 Disney, Noa och nöjesfält

Disneyland i Hongkong drar besökare från hela sydostasien.

Hongkong har samma internationella och kosmpoliska atmosfär som New York.

För barnfamiljer och andra med leksinnet kvar finns ett antal spännande upplevelseparker, mest känd är Disney Park med sedvanligt förstaklassigt utbud inspirerat av företagets många filmsuccéer. Väldiga parader, åkattraktioner och fantastiska miljöer. En upplevelse för alla, inte minst familjen med lite mindre barn. En annan kul park är Ocean Park med lite häftigare åkattraktioner och shower med bland annat sjölejon och delfiner. Här kan man lära sig ett och annat om havet och varelserna som bor där. Vår verkliga favorit är Noas Ark, en helt fantastisk anläggning som består av en modell av Noas ark i full storlek. På taket kan man bo i moderna hotellrum och runt skeppet som ligger vackert på en strand under en av Hongkongs magnifika broar finns det äventyrsparker och olika utställningar. Bland annat visas dubbelhövdade sköldpaddor och annat unikt. Inne i själva arken är det olika upplevelsecentrum där man får lära sig om arken, planeten jorden, miljön och inte minst expeditionerna som gjorts och görs i syfte att hitta arken på berget Ararat. Allt presenteras i fantastiska utställningar, teatrar och ett antal 4D biosalonger, verkligen kul och tankeväckande. Hongkong erbjuder även ett antal museer med utställningar i världsklass. Vi tyckte Hongkongs Historiska museum var bäst där den spännande och tragiska berättelsen om Hongkongs tillblivelse som koloni, opiumkriget och den lokala kulturen presenteras på ett fantastiskt sätt. Utbudet av restauranger och hotell är enormt i denna världsmetropol och för den

Världens dyraste utsikt och en prisvärd semester

Hongkong behöver inte vara dyrt. Att åka taxi kostar från 15 kronor, färjan över Victoria harbour kosta två kronor, en meny på McDonalds ligger på 25 kronor, ett dubbelrum på ett förstaklasshotell kostar runt 500 kronor natten och det finns många billigare alternativ. Undvik dock det beryktade Chungking Mansions, den eländiga samlingen pensionat, ungkarlshotell och sjabigga tillhål för glittret på Nathan Road. Det finns risk att man snubblar på utslagna narkomaner bland råttorna och de livsfarliga elledningarna. En middag på en hyfsad restaurang kostar från hundralappen. För den som vill spendera finns dock inget tak i denna metropol där italienska och franska modeaffärer bokstavligt staplas på varandra. Villapriserna är högst i världen efter Monaco och den som vill bo anständigt på Victoria Peak med utsikt över Victoria Harbour kan få betala så där 900 miljoner Hongkong dollar…

Vad kostar det?

Qatar airways erbjuder flyg från Sverige till Hongkong för från 3 800 kr vilket är ett väldigt bra pris. Bra dubbelrum ca 500 kr natten. Taxiresor är billigt och en trerättermiddag på enklare restaurang från 100 kr, Big Mac & Co ca 25 kr, inträde till Noas ark inklsive alla attraktioner ca 120 kr, Disneyland ca 300 kr.


......................

Vision Höglandet nr 6 - september 2011

7

Mejeriet

Mejeriet

Öppnar 28 november Mejeriet

Mejeriet Skänk mer

Vi tar emot kläder, porslin, möbler, böcker och prylar som du vill skänka. Har du större volymer så hämtar vi

Allt överskott går till Öppnar 28 november bistånd & socialt arbete än en tanke!

Vi tar emot kläder, porslin, möbler, böcker och prylar som du vill skänka. Har du större volymer så hämtar vi Onsdag 15-18varor: Lördagtisd 10-14 Mottagning av skänkta 10-12, onsd 16-18 Mottagning av skänkta varor: 12/12, 19/12, och 2/1 kl vid tider ring Alltövriga överskott gårinnan till 10-14 Tisd, 2Torsd, Fred 8-15:30 Onsd 8-18 Vi tar emot kläder, porslin, möbler,arbete böcker prylar 0380-411 10 2och Aneby bistånd &Mejerigatan socialt som du vill skänka. Har du större volymer så hämtar vi Onsd 13-18, torsd 13-16 Center och lörd 10-14 med 10 Mejerigatan 2 Aneby Den0380-411 allkristna föreningen Apostoliskt i samarbete Mottagning av skänkta varor: tisd 10-12, onsd 16-18 Pingstmissionens Utvecklingssamarbete (PMU InterLife). vid överskott övriga tider ring innan Allt går till

Öppettider jul-nyår Kom och fynda!

700 m prima Second Hand!

Mottagning av skänkta varor: tisd 10-12, onsd 16-18 Allt överskott går 0380-411 10&Mejerigatan 2till Aneby bistånd socialt arbete vid övriga tider ring innan Den allkristna föreningen Apostoliskt Center i samarbete med

bistånd & socialt arbete

Pingstmissionens Utvecklingssamarbete (PMU InterLife). Mottagning av skänkta varor: tisd, onsd, fred 8-15.30 0380-411 10 Mejerigatan 2 Aneby Mottagning av skänkta varor: Tisd, torsd, fred 08-15:30, onsd 08-18 Mottagning av skänkta varor: tisd 10-12, onsd 16-18 onsd 8-18. Vid övriga tider ring innan Den allkristna Apostoliskt ii samarbete med Den allkristna föreningen föreningen Apostoliskt Center samarbete med (PMU InterLife). Pingstmissionens vidUtvecklingssamarbete övriga tider ringCenter innan

Pingstmissionens Utvecklingssamarbete InterLife). 0380-411 10 Mejerigatan(PMU 2 Aneby

0380-411 10 Mejerigatan 2 Aneby

gstmissionens Den föreningen Apostoliskt Center i samarbete med Utvecklingssamarbete (PMU InterLife). Pinallkristna www.mejerietsecondhand.se Pingstmissionens Utvecklingssamarbete (PMU InterLife). Den allkristna föreningen Apostoliskt Center i samarbete med

mejerietaneby.indd 1

Spara tusenlappar!

Prisexempel

Eftersäsongens REA börjar nu!

Crescent Starren, sportcykel, 24 vxl, herr (5995 kr)

NU 4.995 kr

Prisexempel

Crescent Atto, sportcykel,16 vxl, herr (6495 kr)

NU 5.495 kr

Prisexempel

Crescent Love Park, charmig damcykel med tre växlar (5295 kr)

NU 3.995 kr

1000:Rabatt på alla husqvarnas röjsågar!

2011-05-04 17:44:22


8

Vision Höglandet nr 6 - september 2011

.....................

Sävsjö

augusti

26

Gammeldags marknad

Gammeldags marknad 26/8 Besök Sävsjös mysiga stad under Gammeldags marknad Sävsjös handlare bjuder upp till Gammeldags marknad fredagen den 26 augusti. Det blir en speciell stämning när Sävsjö omvandlas till en gammeldags marknadsstad. I butikerna har personalen klätt sig i gammeldags kläder och på trottoarerna står fyndbord. Det arrangeras en tipspromenad med möjlighet att vinna presentort från Svensk Handel Sävsjö. Innebandy På Ljungagatan vid Kulturhuset

bjuder Sävsjö Innebandyklubb på spänning och glädje då säsongens herr- och damlag möter gamla ”stjärnor” i roliga och spännande matcher. Blåljushuset På Blåljushuset (brandstationen) finns det möjlighet att titta närmare på en brandbil och möta en riktig brandman. På Köpmangatans kullerstenar vankas det modevisning kl.16. På kvällen blir det traditionsenligt stadslopp arrangerat av IFK Sävsjö. Mer info på www.ifksavsjo.se.

Kom in till oss och låt Kom in till oss och låt Kom in till oss och låt Kom in till oss och låt Kom in till oss och låt Förnya ditt hem dig inspireras! dig inspireras! inspireras! dig inspireras! dig inspireras! inför hösten!

Delbetala din badrumsmöbel räntefritt!

333:-/mån

Vierbjuder erbjuder proffshjälp och kvalitetsprodukter från Vi Vi erbjuder proffshjälp och kvalitetsprodukter från proffshjälp och kvalitetsprodukter frånfrån erbjuder proffshjälp och kvalitetsprodukter ledande leverantörer. ledande leverantörer. ledande leverantörer. från ledande leverantörer.

Med Golvkedjankortet kan du dela upp din betalning upp till 24 månader räntefritt. Räkneexemplet ovan avser månadsbelopp att delbetala, vid köp av Hafa East 600 till kampanjpriset 7.995:- om delbetalat på 24 månader. Aviavg. tillkommer 39 kr/mån.

Kakel & klinker från Dekora

HAFA EAST 600 Tvättställskåp med en stor rymlig låda, med mjukstängande lådskenor och med tvättställ i porslin. Spegelskåp med speglar på in- och utsidor samt lysrörsramp Gäller t.o.m. och 230 V-uttag. Finns 5 i /9 vit högblank eller snyggt matt svart samt i tre olika bredder.

20 %

ETT FÖRETAGI IGOLVKEDJAN I GOLVKEDJAN ETT FÖRETAG GOLVKEDJAN ETT FÖRETAG I GOLVKEDJAN ETT FÖRETAG

Välkomna till Sävsjö – Här finns mer än du tror!

KAMPANJPRIS

7.995:ORD. PRIS

10.495:-

Lasarettsgatan 23, Vetlanda Lasarettsgatan 23, Vetlanda Lasarettsgatan 23, Vetlanda Lasarettsgatan 23, Vetlanda Tel0383-154 0383-154 66 TelTel 0383-154 6666 Tel 66 0383-154 Öppettider: Mån-fre 10-18 Lör 10-13 Öppettider: Mån-fre 10-18 LörLör 10-13 Mån-fre 10-18 10-13 Öppettider: Mån-fre 10-18 Lör 10-13 Lördagsöppet f.o.m. den 3 september

Kopparslagaregatan B,Sävsjö Sävsjö Köpmangatan 9, Sävsjö Kopparslagaregatan 2, Sävsjö Kopparslagaregatan 44B, Tel 0382-140 50 Tel0382-140 0382-140 50 TelTel 0382140 50 Tel 50 0382-140 50 Öppettider: Mån-fre 10-18 Lör 10-13 Öppettider: Mån-fre 10-18 LörLör 10-13 Mån-fre 10-18 10-13 Öppettider: Mån-fre 10-18 Lör 10-13 Lördagsöppet f.o.m. den 3 september

Höstnytt från Svanefors i butiken!

50%

Vi fortsätter vårt 1års jubileum på sommarens i Sävsjö med 20% på gardiner! Dekora Gäller t.o.m. 5 /9 kakel & klinker! Massor av erbjudanden i Sävsjö på marknadsdagen! Gäller t.o.m. 30 april


......................

Vision Höglandet nr 6 - september 2011

En Demidekkare målar gärna. Men inte så ofta.

Färg med mer än 30 års erfarenhet!

Husets fasad framstår som nymålad år efter år med samma glans och kulör.

COLORAMA SÄVSJÖ

Hornsgatan 6 (mittemot sävsjö skyttecenter) mån-fre 10-18, lör 10-13 Lunchstängt mån-fre 12.30-13.30 Telefon 0382-107 55 www.colorama.se

Sverigedisk och Sverigetvätt med 5 års garanti

Sverigedisken 5990:- Energiklass A ÅF-logga Välkomna in i butiken

Sverigetvätten 6990:- Energiklass A

och se våra erbjudanden! Elkedjan Sävsjö Köpmangatan 7 Tel 0382-100 51

på byggvaruhuset på landet vid Bringetofta - Sävsjö En personlig elaffär, nära dig.

HANDLA DIREKT PÅ HYVLERIET! Allt inom trävaror, verktyg och byggmaterial! Lister i alla dimention er och utföran den. Över 100 sor ter i sor timent et!

Hjämseryd Norregårdens hyvleri AB

Bodafors Havsjö

N. Sandsjö

Forsa Bringetofta Sävsjö

Öppettider: Mån-fredag 7-16 Välkommen till oss! Magnus med medarbetare

Norregårdens Hyvleri AB Hjälmseryd (vid Bringetofta) Sävsjö Telefon: 0709-62 54 79 www.norregardens.se

9


10

Vision Höglandet nr 6 - september 2011

.....................

jakten på noas ark En kinesiskturkisk expedition säger sig ha hittat en stor trä konstruktion 4 000 meter upp på berget Ararat. Prov från fyndet ska enligt teamet ha visat att träet är 4 800 år gammalt.

”Är detta arken så är det arkeologins största upptäckt någonsin” The Daily Telegraph

Faksimil från “The Daily Telegraph” en av tidningarna världen över som har rapporterat om fyndet.

Den turkiska provinsen Agris guvenör Murat Güven håller upp ett prov från det omtvistade fy


......................

Vision Höglandet nr 6 - september 2011

11

Denna modell av arken är uppförd av Greenpeace och står på Ararat för att uppmärksamma om möjliga översvämningar som ett resultat av växthuseffekten.

Svenske geovetaren Mats Molén:

”Detta fynd tror jag är en bluff. Men jag är övertygad om en världsvid översvämning liknande den Bibeln talar om” Läs mer på nästa uppslag...

En kinesiskturkisk expedition till berget Ararat i det politiskt instabila nordöstra hörnet av Turkiet påstår sig ha hittat en stor träkonstruktion 4 000 meter upp på berget. Enligt teamet ska kol-14-metoden ha visat att prover från fyndet är upp emot 4 800 år gamla, det vill säga den tid då den gigantiska träbåten, som Noa enligt Bibeln byggde, ska ha strandat

yndet på Ararat.

någonstans på Ararat bergen. Expeditionen, den första i sitt slag som ska ha stöttats av Turkiets regering, är ett samarbete mellan en Hongkongbaserad organisation och den turkiska regeringen. Expeditionen filmades av dokumentärfilmare och man visar bland annat bilder inifrån en trästruktur inbäddad i is och vulkanrester. Träväggarna

är mjukt rundade och dörrar, trappor, bjälkar och spikar syns också på filmen. Den holländske forskaren Gerrit Aalten säger i South China Morgning Post: ”Det finns en mängd bevis som pekar på att fyndet på Ararat i östra Turkiet är den legendariska Noas ark.” Professor Oktay Belli, arkeolog vid Istanbuls Universitet avfärdar teorin om att fyndet skulle

röra sig om en mänsklig bosättning då man aldrig påträffat en sådan på så hög höjd. Dr Ahmed Ozbek, geolog vid Kahramanmaras Sutcu Iman Universitetet i Turkiet säger att den låga temperaturen och de miljömässiga omständigheterna med glaciären och vulkaniskt material har hjälpt till att bevara fyndet. Trots att fyndet stöttas av vetenskapsmän så menar den kinesiske teammedlemmen Yeung Wing-Cheung att man inte kan veta om man verkligen har hittat arken, ”Men fynden stämmer med historiska källor” säger han till South China Morgning Post. Teamet vägrar att uppge var på berget man gjort fyndet. Man väntar på att den turkiska staten ska upprätta ett skyddsområde på berget för att möjliggöra grundliga arkeologiska utgrävningar av fyndet. ”Är detta arken så är det arkeologins största upptäckt någonsin och en bekräftelse för en av Bibelns mest kända berättelser” skriver The Daily Telegraph. Den brittiske arkeologen Mike Pitt säger till The Daily Telegraph att expeditionen måste visa mer övertygande bevis. Andra organisationer och forskare ställer sig än mer kritiska till expeditionens påstådda arkupptäckt och menar att det rör sig om en bluff. Enligt hongkongorganisationens hemsida så planerar man en ny stor expedition för att utforska mer av fyndet och säkerställa bevis.

Foto: Ark Hunter Bild från Noah’s Ark Ministries Internationals film från fyndplatsen.


12

Vision Höglandet nr 6 - september 2011

.....................

National Geographic:

”Vittnen beskriver ofta en gammal trästruktur som sticker ut från snön och isen nära Ararats topp.” “Bibeln berättar att Noa strandade i området för det urgamla riket Urartu. Berget Ararat (namnet är troligen en förvanskad version av Urartu) har varit i fokus för de som letar efter arken då det är områdets högsta punkt på 5 165 meter. Ararats topp är täckt av en 44 kvadratkilometer stor och 90 meter tjock glaciär. Berget är känt för lokalbefolkningen under namnet Agri Dagi vilket betyder ”Smärtans berg”. Ararat är inte lätt att bestiga, beläget som det är i östra Turkiet, nära gränserna till Armenien och Iran och bara 240 kilometer från Irak. Regionen är politiskt orolig och ofta farlig. Stora delar av regionen är en del av en militärzon och det är extremt svårt att få tillstånd att utforska området. Tre världsreligioner – kristendom, judendom och islam – tror på Noa och hans ark. Många har rapporterat att man sett arken. Vittnen beskriver ofta en gammal trästruktur som sticker ut från snön och isen nära Ararats topp.” Källa: National Geographic

Bild: Noah’s Ark Ministries International

”Jag anser att berättelsen om en global översvämning ger svar på många frågor.”

de upptäckter man gör inom geologin. Mats förklarar bland annat att: 1. Sedimentlagren innehåller oftast större stenar längre ner och övergår sedan i allt finare kornstorlekar (genom det som man traditionellt menar är miljontals år). Detta tyder på avtagande strömhastighet, där det som är tyngst har sjunkit snabbast.

Geovetaren Mats Molén undervisar bland annat på York University i Toronto, Kanada.

2. Lagren innehåller mängder med sedimentära strukturer samt väl bevarade fossil som visar att lagren bildats snabbt av strömmande vatten. Mängden av fossil och den ordning man finner dem tyder på att de begravts snabbt genom en global katastrof. 3. Djur och växter som levt djupare ner i havet, som flutit eller rört sig sämre, har begravts längre ner i lagren än djur och växter som levt långt från havet, som flutit bättre och som rört sig bättre. Ordningen på fossilen i lagren följer denna allmänna trend.

Foto: Museet - Den förhistoriska världen

Det finns flera hundra bevarade berättelser om en stor översvämningskatastrof från olika delar av världen. Den mest kända är den om Noa, en berättelse som återfinns både i judendomen, kristendomen och islam. Gamla flodberättelser är kända från bland annat Indien, Burma, Kina, Malaysia, Australien, de flesta stillahavsöarna, amerikas indianer, Grekland, Litauen och Island. Historiskt har flera geologer under 1600- och 1700-talet resonerat utifrån uppfattningen om att en global översvämning har ägt rum. Idag är forskarna oense. Majoriteten av geologerna motsäger en sådan världsomfattande översvämning, dock inte en eller flera lokala översvämningar. Många geologer menar att det har förekommit inte bara en, utan flera översvämningar när inlandsisen drog sig tillbaka och smälte bort efter den senaste istiden. Teorin att Svarta havet inte existerade under den senaste istiden har fått forskare att studera havets botten. Botten kan för 7 000-10 000 år sedan ha varit ett lågland med bosättningar och bebyggelse. När haven steg efter istiden brast den smala landtungan vid Bosporen och/eller Dardanellerna,

och havsvatten forsade in och dränkte hela det lågland som nu utgör Svarta Havet. Robert Ballard har funnit spår efter vad som kan vara mänskligt boende på 150-metersnivån, en indikation på att Svarta Havet kan vara den plats där myten om “Syndafloden” började. Teorin har ifrågasatts.

Teori stöder Bibeln

En teori som stöder Bibelns framställning är att mycket vatten var bundet i atmosfären vilket gav ett annat mer växthusliknande klimat jämfört med idag. Det gjorde att det inte regnade utan att det var en hög luftfuktighet med ett annat lufttryck. Bibeln talar om att en dimma som vattnade jorden. Det är en teori som förekommer bland forskare då man inte

kan förklara hur till exempel de stora flygande dinosaurieödlorna kunnat flyga om inte förutsättningarna varit annorlunda. Enligt Bibeln blev människorna mycket äldre innan översvämningen och efteråt levde man markant kortare liv, vilket tyder på ändrade livsvillkor. En enorm översvämningskatastrof kan även ge en förklaring till att man hittat kompletta mammutar med mat i munnen infrysta i glaciärer. Massor av vatten som frigjordes och en drastisk klimatförändring när vattnet som varit bundet i atmosfären föll till marken. Den svenske Geovetaren Mats Molén som bland annat undervisar på York University i Toronto, Kanada, menar att en global översvämning inte bara är en möjlighet utan ett troligt scenario för att förklara många av

4. Fotspår av djur går ofta åt ett håll. Spåren är ofta längre ner i lagren än där man hittar fossilen av djuren och de går ibland i sidled så man ser att vatten dragit med djuren, allt detta och många andra saker tyder på att sedimentlagren kan ha bildats som ett resultat av en översvämning. – För mig är det troligt att det är så, menar Mats Molén. Mats är kontroversiell i många sammanhang då hans teorier uppfattas som oortodoxa av många som utgår från att jorden och livet endast kan ha blivit till av en serie helt slumpartade händelser. Med de teorier som Mats och många andra menar är troliga så behöver inte jorden vara så gammal som den ”måste” vara för att det traditionella sättet att se på utvecklingen ska ha någon relevans. I denna forskning är geologin viktig då lagren måste ha bildats under oerhört lång tid vilket många fynd motsäger då de pekar på en snabb begravning av djur och växter som inte hunnit förstöras på det sätt som rimligen skulle ske om de låg på jordytan eller havsbottnen under mycket lång tid medan de sakta täcktes av material för att bli till berg under miljoner av år.

Tror att arkfyndet är bluff

Om det påstådda fyndet på Ararat verkligen är


...................... Bibelns Noas ark vill Mats egentligen inte uttala sig om då han är geovetare och inte arkeolog. Han berättar att det förekommit liknande rapporter tidigare varav vissa visat sig varit bluff och påhitt. Mats tror att så är fallet även denna gång då det bland annat verkar som om träet har sågats med moderna verktyg. Han hänvisar till amerikanska forskare och upptäcktsresande som bestämt menar att detta är fejk och att expeditionen troligen blivit lurad. Jordbävningar och flytande glaciärer bör ha förstört fynd från en eventuell ark på berget. Det är även troligt att de överlevande efter översvämningen använde material från arken till nya bostäder och som bränsle. Denna teori motsäger att det finns någon bevarad ark att hitta. Sökandet fortsätter och det kommer hela tiden in rapporter om olika observationer. Tanken på en framtida bevisad upptäckt av en bevarad Noas ark för tanken att svindla.

Vision Höglandet nr 6 - september 2011

Arkforskaren: Berättelsen om Noa är en berättelse om hopp Lurade eller inte - berättelsen om Noas ark är en berättelse om räddning och hopp, menar en av deltagarna i expeditionen till Ararat. – Vi vet inte på vilket sätt världen blivit så ond och full av våld att syndafloden blev en nödvändighet. Att människans förmåga till ondska får konsekvenser för hela skapelsen är extremt tydligt idag när vetenskapsmän talar om en ny “syndaflod”. På grund av människans ohämmade girighet och själviskhet så far skapelsen så illa att vi står inför hotet av omfattande översvämningar orsakade av de smältande glaciärisarna. På andra områden leder klimatförändringarna till extrem torka och svält vilket blivit tydligt på Afrikas horn i dagarna. Krig, diktaturer och politisk ovilja i form av orättfärdiga handelsregler med mera låser miljarder människor i fattigdom vilket är en direkt följd av människans ondska. Många goda krafter bekämpar desperat konsekvenserna av denna ondska med nödvändiga hjälpinsatser, miljökämpar slår larm och politiker och aktivister försöker få till politiska reformer. Budskapet om Noas ark är dock i grunden på ett annat plan, menar en av arkforskarna från Hongkong. – Jag menar att människan måste förändras inifrån och uppleva förlåtelse och upprättelse genom mötet med Bibelns Gud. Jag har själv fått uppleva detta att liksom komma in i Guds räddningsark i all min brist. Den arken heter Jesus, förklarar han engagerat. Bild: Noah’s Ark Ministries International

Från planta till hus! TIMMERHUS med laxknut • Komplett sågverk och tillverkning av timmerhus. Vi säljer även virke och ved. • Allt inom modern skogsvård, såsom avverkning, röjning, plantering och gallring.

Kolla in vår nya hemsida www.anebytimber.com

Barkäng mellan Aneby – Hullaryd 0140-230 05 • www.anebytimber.com

13


14

Vision Höglandet nr 6 - september 2011

..................... Sara Varga om misshandel, nattarbete och livet med Lars Namn: Sara Varga Ålder: 29 år Bor: På söder i Stockholm Familj: Sambon Lars och en hundvalp Intressen: Skapa, läsa, skriva, resa och utforska saker. Aktuell med: Skivan ”Spring för livet” samt spelningar hela sommaren. Min bästa egenskap: Att jag är driven och avslutar allt som jag påbörjar. Min sämsta egenskap: Jag är för snäll och har svårt att säga nej. Läser helst: Intressanta personporträtt annars böcker av Paulo Coehlo. Tycker om att läsa sådant som är självutvecklande och berikande mer än det som är underhållande. Ogillar deckarromaner till exempel. Ser helst på tv: Tittar sällan på tv, men ”Vänner”, natrurprogram och nyhetsmorgon eller ”Efter tio” tittar jag gärna på. Förebild: Min mamma och min pappa. Motto: Allt blir vad man gör det till.

”Jag hade det svårt i skolan – men min självkänsla var så mycket större.” Hon sprang rakt in i det svenska folkhemmet med låten “Spring för livet” i Melodifestivalen. En låt om ett så tungt ämne som misshandel i glättighetens Mecka Melodifestivalen? Vi var tvugna att stämma möte med Sara Varga för ett samtal. Det spelar ingen roll att Sara endast har sovit några timmar natten till vårt möte, hon ser ändå oförskämt pigg och fräsch ut. – Jag går aldrig och lägger mig på nätterna, jag är rädd att jag ska missa något roligt. Det är mitt stora problen. Dessutom hade jag ett flow och skrev en massa låttexter hela natten. Kunde inte sluta helt enkelt, menar Sara när vi ses vårens första riktigt varma dag. Efter en paus på några månader från låtskriveriet efter senaste albumet ”Spring för livet” är Sara alltså åter igång. Klädd i vit t-shirt, ett par slitna jeans och ett

par vita Converse. Enkelhet är hennes signum. Det gäller även för hennes musik. – Jag skulle kunna skriva svåra texter med många metaforer, men har valt att skriva direkt och enkelt så att människor lätt kan ta mina texter till sig. Sara skriver allt sitt material själv. Att hon är ordblind har inte varit några problem yrkesmässigt. – Mer än några stavfel här och där, säger Sara och skrattar. Hon syftar på cd-konvolutet och menar att trots korrekturläsning så finns några stavfel kvar. – Jag har som vuxen varit oerhört tacksam till

Words rättstavningssystem, konstaterar sångerskan. Ordblindheten skapade dock problem under Saras skolgång. Där berättar hon om lärare som hade noll förståelse för den unga flickans handikapp. – I skolan blev jag idiotförklarad. Jag minns en lärare som alltid ville att jag skulle läsa under högläsningen och tillät hela klassen skratta åt mig. Jag behövde alltid läsa samma text tre gånger för att förstå den. Men jag är tacksam för min starka självkänsla och integritet, förklarar Sara. Hon berättar att hon alltid haft många vänner, men att hon trots detta, under

skoltiden, kunde känna sig rätt ensam i sin situation. – Jag gick ju aldrig i någon musikskola och kunde aldrig dela mitt intresse för musiken med mina vänner. Jag sprang runt med små böcker som jag skrev ner mina textrader i, säger Sara medan hon drar upp en skrivbok ur sin handväska. Hon menar att hon hållit på och skrivit ner sina tankar i anteckningsböcker sedan hon var sju år. Det var då hon spelade in sin första låt på sin bandspelare och det var då hon visste att det var musik hon ville syssla med.

Inspiration från många håll

Sin inspiration får Sara lite varstans, platsen spelar inte så stor roll och oron för att det en dag ska ta slut är inte så stor. Hon menar att skulle det mot förmodan hända så är det väl helt enkelt dags att sluta. Texterna kommer direkt från livet. Främst bygger hennes texter på olycklig, eller snarare


......................

Vision Höglandet nr 6 - september 2011

Värmelycka i vinter

Vinn en eldstad värd

50.000:– Rösta på Sveriges snyggaste eldstad på eldabutiken.se

En brasa sprider värme och kan sänka uppvärmningskostnaderna i ditt hus. Den ger också hela familjen en lyxig stund tillsammans varje gång ni eldar. Vi är med hela vägen – från ditt första besök i butiken tills allt är monterat och du tänder din första brasa. Passa på att utnyttja ROT-avdraget. Du kan få en skattereduktion på 50 % av arbetskostnaden när du installerar en ny eldstad. Beställ din egen värmelycka nu!

CONTURA 520T

613 kr Kontantpris 12.900 kr

NYHET!

CONTURA 820T

CONTURA 660T

CONTURA 560T

CONTURA 810

per månad*

NYHET!

CONTURA 550

Tävla nu!

NYHET!

CONTURA 850

NYHET!

CONTURA 780

JUST NU!

JUST NU!

JUST NU!

JUST NU!

NYHET!

NYHET!

NYHET!

per månad * Kontantpris 14.900 kr

per månad * Kontantpris 18.900 kr Ord pris 22.700 kr

per månad * Kontantpris 19.900 kr Ord pris 23.700 kr

per månad * Kontantpris 23.900 kr

per månad *

per månad *

per månad * Intropris 16.900 kr Ord pris 17.500 kr

874 kr

700 kr

Ord pris 17.900–18.900 kr

917 kr

1.091 kr

830 kr

Ord pris 27.100–28.900 kr

700 kr

Kontantpris 17.900 kr

Kontantpris 14.900 kr

787 kr

NYHET!

SCANSPIS 58-6

SCANSPIS 58–9/10

JØTUL F373

SCANSPIS 85

JØTUL 263

JØTUL F476 SHD

JUST NU!

JUST NU!

JUST NU!

JUST NU!

JUST NU!

JUST NU!

per månad * Kontantpris 22.900 kr Ord pris 24.900 kr

per månad * Kontantpris 21.900 kr Ord pris 24.900 kr

per månad * Kontantpris 18.900 kr Ord pris 20.900 kr

per månad * Kontantpris 25.900 kr Ord pris 27.900 kr

per månad * Intropris16.900 kr Ord pris 19.900 kr

per månad * Kontantpris 30.900 kr Ord pris 35.900 kr

1.047 kr

1.004 kr

874 kr

1.178 kr

787 kr

1.395 kr

Eldabutiken Vetlanda Maskingatan 15, Tel: 0383–46 48 50. Öppet: Må–Ti 14–18 | On Stängt | To–Fr 14–18 | Lö 10–13

www.eldabutiken.se Erbj gäller t o m 15 okt 2011

* Uppdelat på 23 räntefria delbetalningar. I månadsbeloppet ingår uppläggningsavgift 495 kr, samt administrationsavgift 30 kr/månad. Effektiv ränta 16,45% vid 10.000 kr beräknat på 5 år. Kreditgivare är GE Money Bank.

15


16

Vision Höglandet nr 6 - september 2011

omöjlig kärlek. – Jag är ju 29 år nu och har hunnit vara kär några gånger. Jag har själv upplevt den omöjliga kärleken och i mina texter försöker jag plocka fram den där känslan. Sara som själv beskriver sig som en mycket lycklig och harmonisk person, förklarar att sorg är så mycket lättare att skriva om. – Ledsna känslor är lättare att projicera. Sara har varit tillsammans med sin sambo, som också är musiker och kapellmästare i hennes band, i 2 år. – Vi förenades på en lugn hemmafest hos mig. Han började spela en låt på gitarr som ingen annan hade hört. Och när jag plötsligt började sjunga låten, så förenades vi på något sätt vid det tillfället genom musiken. Sara berättar att det tog tid innan de blev ett par, åtminstone ett år. – Vi umgicks som vänner först och med tiden utvecklades det till mer, säger Sara som dock har musiken som nummer ett i livet.

Musiken - största kärleken

– När jag träffade Lars fick han förlika sig med att musiken alltid kommer vara min största kärlek, men eftersom han känner samma passion kan han dela min uppfattning. Sara berättar att en relation där båda jobbar tillsammans dag och natt och turnerar ihop blir ett ganska speciellt liv. – Visst kan det bli spänningar efter två intensiva veckor tillsammans, men så fort vi känner så, pratar vi om det. Lars och jag har en bra kommiunikation, tack och lov. Lars förstår mig bäst och han är den snällaste människan jag känner, utbrister Sara som förklarar att vikten i en kärleksfull och levande relation är tilliten. – Har man tillit för varandra kan man lösa det mesta. Och en fundamental vänskap och respekt. Humorn är också väldigt viktig, menar Sara. Hon beskriver sig själv som en väldigt busig tjej och berättar att hon tillsammans med några kompisar fortfarande kan busringa till varandra. – Jag har barnet kvar inom mig och älskar livet.

Södertjej

En fördom som Sara tycker att det är dags att slå hål på är att hon är en riktig ”östermalmstjej”. – Jag är en södertjej och har brutit med Stureplanslivet. Jag blev klar med det för 6 år sedan, säger Sara bestämt och syftar på att livet där blev ytligt, själlöst och att det fanns en hierarki hon inte stött på någon annanstans. – Eftersom jag jobbat som dj under många år och ofta spelade på Spybar, Sturehof och Cafe Opera så kan jag förstå att vissa tror att mitt hjärta finns där. Jag ÄR inte dj. Men det betalade hyran och handlade om jobb för mig, man kan inte alltid välja och vraka. Visst kan jag fortfarande gå ut och äta eller så på Östermalm och jag har lärt känna många fina vänner där, men jag tycker helt enkelt att livet där sög energin ur mig. Jag förknippar inte mig själv med champange och kristaller, säger Sara och menar att hon är väldigt djup som person. – Jag skulle också vilja beskriva mig själv som väldigt kreativ och lugn. Jag tycker om att vara hemma och umgås med familj och vänner, berättar Sara som har sex systrar. – Mina föräldrar skildes när jag var 2 år och båda gifte om sig två år senare. Jag har därför fått många syskon, vilket har varit underbart. Mina systrar är mina bästa vänner. Vi är ganska olika, ingen mer än jag sysslar med musik till exempel. Men de är verkligen min största gåva i livet, det finns så mycket villkorslös kärlek.

Melodifestivalen

Melodifestivalen var ingen dröm som Sara gått och längtat efter att få uppfylld, men i våras tog hon chansen och det gick det oväntat bra. – Jag skulle nog inte göra om det, men jag ångrar inte att jag var med. Det var fantastiskt

.....................

roligt och ett otroligt bra fönster att nå ut igenom till svenska folket. Melodifestivalen och 1:a på svensktoppen, Sara tror att det blir svårt att toppa sitt genombrott: – När kompisar frågar mig om jag har landat efter allt, svarar jag att jag inte tror att jag har lyft ännu. Kanske tycker andra att detta är större än jag själv. Jag varken är eller kommer att bli en schlagerartist. Nu vill jag bara ut och spela min musik. Jag lever i en osäker bransch och man vet inte om man har spelningar i morgon. Men frihetskänslan gör att mitt val av yrke känns helt rätt. Jag lever i min dröm och jag har gjort verklighet av drömmen. Sara berättar att hennes dröm aldrig handlade om att bli artist. – Även om det är ljuvligt att stå på scenen tycker jag att det är den jobbigare biten. Jag skulle till exempelvis aldrig söka till idol. Min första tanke var faktiskt att jag skulle skriva låtar till andra. För mig handlar det snarare om att försöka bidra till en bättre värld genom att förändra med min musik. Jag älskar att göra andra glada och tycker om att få mail från människor som säger att jag hjälpt dem sätta ord på vad de känner, säger Sara som vill höja sin röst för de förtrycka i samhället. Finns det någon fråga som engagerar henne extra så är det det vuxenmobbing och kvinnorättsfrågor. – Misshandel är ett samhällsproblem som är extremt tabubelagt. Efter melodifestivalen hörde många kvinnor av sig till Sara, de hade blivit berörda av hennes text som handlar just om misshandel. Om texten handlar om Sara själv är inget hon vill kommentera. – Jag har sett misshandel på nära håll.

Hur tar du själv dig igenom en motgång?

– Jag klamrar mig fast vid min överlevnadsinstinkt. Jag vill tro att det finns en mening med allt. Fast det är mörkt försöker jag att inte tappa tron och hoppet. Jag tror det är viktigt att försöka vända det negativa till positivt och försöker finna mig i att ”just nu är det så här det är”. Sara berättar att personligen har hon gått igenom en riktigt stor kris som vuxen, men hon kom ur den genom sin inre kraft och vilja. – Jag förlitade mig på min tilltro, att det ska finnas en slags meningen med det jobbiga. Jag vill aldrig bli bitter, det är detsamma som att skylla ifrån sig det som hänt på andra. Jag tar hellre situationen i egna händer. När jag var ute och reste i världen som tonåring och det hände saker på vägen ringde jag aldrig och grät ut hos mamma, jag lärde mig själv att överleva. Sara tror på ödet och att det finns en högra makt, men att hennes tro är subjektiv och privat.

Är det bröllop på gång? – Friar Lars skulle jag svara ja…

Längtar du efter barn?

– Nej, jag längtar inte. Däremot kan jag se mig själv med familj och barn i framtiden och jag tror att jag kommer bli en snäll och busig mamma. Men inte just nu. När jag sitter och pratar med kompisar som längtar efter ett barn

9 snabba frågor: Bästa glassen: Lakritspuck. Bästa plagget: Bikini, jag älskar att bada! Bästa maten: Är vegetarian, så sallader… Bästa drinken: Dricker ingen sprit, men en kall öl. Bästa musiken: John Mayer. Bästa resmålet: Los Angeles. Bästa blomman: Blåklockan. Bästa avkopplingen: I mina hemrötter, Sollefteå och Malexander. Min perfekta sommardag: En dag på stranden. att ta hand om tänker jag att det påminner väldigt mycket om det jag känner för musiken. För mig handlar det om att föda fram en skiva, den är en del av mig själv och den finns kvar för efterlevande. Dessutom får jag bekräftelse genom min musik precis som många känner att de får bekräftelse genom sina barn. Tycker att det påminner om varandra på flera olika sätt.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Ingen dag är den andra lik just nu. Jag ställer aldrig klockan. Börjar dagen med att äta frukost och titta på Malou, ”Efter tio”. Därefter går jag och tränar (springer på band) eller så går jag ut med hunden. En hel del av min tid går just nu åt till administration, bokningar och att gå igenom alla mail. Sedan har jag kanske en spelning, skriver eller spelar in musik.

Jobbar hela nätterna, är du inte rädd att köra slut på dig själv? – Efter melodifestivalen var jag nog på gränsen att gå in i väggen. Jag förstod att jag var på vippen då jag inte hade någon som helst koll på vilken veckodag det var längre. Under en månads tid hade jag inte hunnit stanna upp och andas. Alla andra trodde de hade rättighet till mig och jag skulle ständigt vara andra till lags. Och visst, är man med i leken får man

leken tåla. Men efteråt kändes det som att jag hade varit smutsig i själen och nu åter hade kontrollen över mitt eget liv.

Hur mycket bryr du dig om utseende?

– Jag är helt ointresserad av smink och shopping. Mode och kläder är det tråkigaste jag vet. Jag har en kompis som syr det mesta jag har på mig. Någonstans där det känns lite roligt att gå i affärer skulle i så fall vara i LA:s vintageaffärer.

Vad tror du att du skulle sysslat med om du inte hade musiken? – Kanske sjuksköterska. Jag tycker om att pyssla och ta hand om andra.

Hur ser framtiden ut?

– I sommar blir det mycket jobb och spelningar. Jag vill fortsätta att följa mitt hjärta och leva min dröm. Hoppas jag kan fortsätta att beröra andra och göra världen till en lite bättre plats att leva på för någon. ”


......................

Vision Höglandet nr 6 - september 2011

17

Lite tidigt att börja jobba i nio-årsåldern?

Din byggpartner på höglandet! Ö.Nygatan 10 Vetlanda • 0383-108 00 www.elbyggab.se eriksson_lönn.indd 1

2011-05-04 15:21:09

159 miljoner barn i världen tvingas arbeta istället för att gå i skolan. Du kan ändra på det. Ge barn chans att vara barn.

Bli Månadsgivare Foto: Anders Forsberg

Sms:a MGIV till 729 30.

www.erikshjalpen.se


18

Vision Höglandet nr 6 - september 2011

.....................

Landsbygdsdag på Torsjö Säteri utanför Eksjö Hushållningssällskapet har i över 40 år arrangerat Sommarmöte, det vill säga en lantbruks- och landsbygdsdag, som äger rum i slutet av augusti. Sommarmötet, som vandrar runt i länet, är en manifestation för landsbygden och de gröna näringarna. På en gård, alltså mitt i verkligheten, samlas företag och organisationer, för att visa både producenter och konsumenter vad som är på gång inom de agrara näringarna. I år är Sommarmötet förlagt till Eksjö kommun och platsen är Torsjö Säteri. Gården brukas av familjen Källner, Göran och hans söner Henrik och Christofer, med familjer. På gården finns idag 200 mjölkkor men man planerar för en utökning av koantalet. På Torsjö har det sedan några år tillbaka arrangerats kosläpp, dock inte i år för nu blir det Sommarmöte istället. I år deltar rekordmånga utställare på Sommarmötet. Cirka 100 utställare, allt från maskinfirmor till olika intresseföreningar och småföretag. Lokal mat är just nu otroligt inne och naturligtvis kommer det att uppmärksammas på Sommarmötet. Ett 20-tal livsmedelsproducenter kommer att finnas på plats för att sälja allt från korv, ost och bröd till fisk och grönsaker. Det blir också matlagning från scen, där två Eksjöprofiler, nämligen Sten Janér, matlandetambassadör för Småland och kommunalråd Lennart Bogren, ska laga mat av lokala råvaror. Under dagen finns också möjlighet att lära

mer, inte minst om skog, som är årets tema. Miniseminarier kommer att hållas om biobränsle inom skogsindustriföretag och plantering av energiskog på åkermark. Som vanligt blir det också en rad aktiviteter under dagen. Koutställning, där länets vackraste ko skall koras, showmanship, där barn visar kalvar, samt distriktsmästerskap i veterantraktorplöjning är några av de programpunkter som brukar dra mycket folk. Visning av tändkulemotor och höhoppning är andra aktiviteter som passar stora och små barn. Under invigningen, som förrättas av landshövding Minoo Ahktarzand, blir det också musik av Hemvärnets Musikkår Eksjö. Hushållningssällskapets Sommarmöte har något för alla, inte minst för barnen som får möjlighet att både klappa djur och sitta i stora traktorer. Välkommen till Torsjö Säteri den 27 augusti! Vision Höglandet, september 2011

”Som vanligt blir det också en rad aktiviteter under dagen bland annat en koutställning, där länets vackraste ko skall koras.”


......................

Vision Höglandet nr 6 - september 2011

19

Hushållningssällskapet i Jönköpings län

SOMMARMÖTE

på Torsjö Säteri, 27 augusti kl 10-16

En landsbygdsdag för producent och konsument - i år tema Skog

• Ett 100-tal utställare inom lantbruk/landsbygd visar sin verksamhet • Tema Skog med bl a föreläsning om biobränsle och energiskog på åkermark • Mjölkkoutställning och showmanship • DM i veterantraktorplöjning • Mattorg med försäljning av lokala produkter

Torsjö ligger ca 5 km från Eksjö, mot Höreda. Skyltat från v 32 mellan Eksjö och Vetlanda.

www.hushallningssallskapet.se


20 Vision Höglandet nr 6 - september 2011

.....................

Hjärtlanda Medeltidsdagar För elva år sedan sjösattes en idé, som av många nog ansågs som smått galen. En medeltidsfestival i lilla Hjärtlanda, en by med drygt 100 invånare, hur skulle det gå till? 2011 är Hjärtlanda Medeltidsdagar ett efterfrågat och efterlängtat evenmang med ett rykte som når långt utanför kommungränsen. Såväl medverkande som besökare talar gärna om den goda stämningen, organisationen och den genomgående höga kvalitén på hantverkare, mat, konserter och föreställningar. Varje gång har Medeltidsdagarna utökats och fått ett nytt inslag och årets festival är inget undantag. Årets stora dragplåster är Romeo och Julia-kören. Vi såg dem på 2009 års nobelfest, på kronprinsessbröllopet och tillsammans med Susanne Rydén, festivalens initiativtagare

och musikaliskt ansvariga, och i september kommer de alltså till Hjärtlanda. Förutom att presentera sin egen spännande föreställning på logen, har de inspirerat till årets tema: teater. Sedan tidigt i våras har ett stort antal av Hjärtlanda byalags medlemmar i samarbete med Smålands Musik och Teater guidats i teaterkonsten, skrivit manus och under sommarkvällar repeterat de pjäser som kommer att fylla marknadsplatsen med liv.

Marknadsstånd och riddare

Bland de många hantverkarna och marknadsstånden bjuds vi på medeltida scener och gyckel på väg till konserter och föreställningar. Säkrast är att planera in större delen av dagen i Hjärtlanda för att hinna ta del av allt som bjuds: Tornérspel med ryttargruppen Infensus, vokalgruppen Glöd från Jönköping, ett riktigt medeltida bröllop ute på ängen där

brudparet ledsagas av riddare, musiker och sångare, föreläsning om Bockstensmannen av historikern Ove Wennerholm, lokala körer och dansare, medeltida lekar – vad sägs till exempel om att utmana kollegorna eller bästa vännerna i bågskytte? – och plats för lek vid träborgen för de minsta. Härlig mat från grytor och träkolsgrillar ger ny energi när hungern infinner sig. Ljud, bilder och dofter för oss till den småländska medeltiden där dagen kröns med en riktigt medeltida afton. Alla festivalens sångare och dansare medverkar samt att vi, när mörkret faller, får ta del av en sprakande eldshow med Eldflugor & Odågor (Obs! Endast förköp till kvällsevenemanget, se annons.). På söndagen firas mässa med efterföljande kyrklunch i den vackra medeltida kyrkan. Välkommen till Hjärtlanda den 3-4 september! Vision Höglandet, september 2011

Ett riktigt medeltida bröllop ute på ängen där brudparet ledsagas av våra riddare, musiker och sångare. Foto: Mikael Torstensson

”Bland de många hantverkarna och marknadsstånden bjuds vi på medeltida scener och gyckel på väg till konserter och föreställningar.” Foto: Mikael Torstensson

Årets stora dragplåster är Romeo och Julia-kören. Foto: Urban Wedin


...................... Upplev medeltiden i historisk miljö 5 km söder om Sävsjö

Medeltidsdagar i Hjärtlanda Lördag 3 september Öppet 10.00-18.00 Marknadsdag med konserter och föreställningar, försäljning av mat & hantverk, tornerspel, teater & gyckel, dans, medeltida lekar för stora & små och mycket mera…. 10.30 11.15 12.00 12.45 13.45 14.30 15.30 16.15 17.00 18.00 20.00

Konsert med Mariakören och Carina Hult i kyrkan Vokalgruppen Glöd – musik i folkton i kyrkan Föreställning med Romeo & Julia Kören på logen Ryttarspel med Infensus på ängen Berättelsen om Bockstensmannen med historiker Ove Wennerholm på logen Medeltida bröllop på ängen Romeo & Julia Kören tillsammans med Susanne Rydén i kyrkan Ryttarspel med Infensus på ängen och dans av Eksjö folkdanslag & Sävsjö kultisdansare Föreställning med Romeo & Julia Kören på logen Vesper med Glöd & Erik Karlsson Medeltida afton med underhållning av festivalens musiker, sångare & dansare, samt eldshow med Eldflugor & Odågor. Pub och mat. (endast förköp SV tel. 0382-127 05)

Söndag 4 september 11.00

Medeltidsmässa med medverkan av Erik Karlsson Sävsjö kyrkokör & Susanne Rydén, Kyrklunch

Arrangemanget stöds av: Svenska Kyrkan, Sävsjö kommun & Landstinget i Jönköpings län m.fl.

Arrangör: Hjärtlanda byalag www.hjartlanda.se

maskinsmu s Sy

m eu

Lid a

Försäljning och service av symaskiner!

Välkommen ut på landet! Hos oss får du sy och skapa. Ring för bokning!

Lördag öppet 9-13, annars öppet enligt önskemål. För vägbeskrivning se www.syman.se

Vision Höglandet nr 6 - september 2011

21


22 Vision Höglandet nr 6 - september 2011

.....................

VI SATSAR PÅ

FRAMTIDEN! Vi fortsätter att renodla verksamheten med reparation, underhåll och installation av VVS, el, kyla och tryckluft på Höglandet!

TACK ALLA KUNDER SOM HANDLAT I VÅR BUTIK.

Vi önskar Ahlsell lycka till med den nya butiken med industriförnödenheter och hänvisar till den. Ahlsell ligger i Outlet 127:s gamla lokaler.

• HORNSGATAN 4 • 57631 SÄVSJÖ • TEL 0382-12347

nyöppnat

RWS MASKIN & ELEKTRONIK AB

Välkomna till vår nya butik i Sävsjö. Vi tackar RWS för förtroendet att överta deras butiksverksamhet. Vi önskar gamla och ny kunder välkomna till vår nya butik i Outlet 127:s gamla lokaler.

Filgatan 1, Sävsjö Telefon 0382-461 30


......................

Vision Höglandet nr 6 - september 2011

Vi bygger för framtiden! Om- och tillbyggnad av Sandsjöfors skola och förskola Totalentreprenör: Rödja Bygg AB Förrådsgatan 10, 571 39 Nässjö Tel 0380-779 00. Fax 0380-754 49

Solskydd på Höglandet! Vi är experter på solskydd över hela Höglandet! Kostnadsfria hembesök!

Ring oss i dag!

Plissé Lamell Altanmarkiser Fönstermarkiser Rullgardin Screen m.m.

Öppet: Må, to, fr 15-17

Höglandets Markis & Persienn 0381-140 90

Dukers väg 2, Kvarnarp, Eksjö Tel 0381-140 90 Sörängsvägen 14, Nässjö Tel 0380-190 90

23


HÖST PÅ BAAZAR!

24 Vision Höglandet nr 6 - september 2011

.....................

Vitrinskåp B-�� �.���:- Foto: House of Philia

Höstens coolaste glas ��:Designstol av återvunnen plåt.

Baazar på Sävsjö Station är öppet på lördagar 10-14 www.baazar.se öppet nu!

Gilla oss på Facebook och var med i täv

10 metro bostad shopping

Fredag 2011-08-12

Fredag 2011-08-

Kinesiska influenser Anders och Zhang i Lomma har med säker stilkänsla mixat svenskt och kinesiskt i sin inredning. Med en färgskala som håller samman totalintrycket blir resultatet annorlunda och vågat. quiltat sidenöverkast i tallgrönt, från Minh Inredning. pris 3 150 kr. Kangkistor klädda i grönt läder från baazar.se, pris 3 780 kr.

Fågelbur från baazar.se, pris 1 890 kr.

Soffbord ’Travel’ i läder från Ilva, pris 5 499 kr.

Det kine från baa pris 11 9 Små terrakottasoldater (45 cm) från baazar.se, pris 980 kr/st.


......................

Vision Höglandet nr 6 - september 2011

25

Gammalt kinesiskt brudskåp A-�� ��.���:- Grön bänk I-��� �.���:-

Vitrinskåp A-�� �.���:-

vlingar med fina priser!

metro bostad 11 shopping

-12

Kuddar ’Dreaming Geisha’ från Mimou, pris 695 kr.

Gammal kangbänk, fin som t.ex. TV-bänk L-��� �.���:-

Med mycket färg krävs något i vitt som balanserar. Fåtölj Ektorp i tyget Blekinge från Ikea, pris 1 895 kr.

TV-möbel TVBE-�� �.���:-

Brickbord ’Tray’ från Ilva, pris 499 kr.

esiska brudskåpet azar.se sätter stilen, 990 kr. Kanghästar i keramik från baazar.se, pris 780 kr/st. Utvalt av: SUSann larSSon

Baazar i Metro Bostad fredagen den 12 augusti 2011

Baazar Coffee & Home - Sävsjö Station - Öppet helgfria lördagar kl ��-�� Nätbutiken www.baazar.se öppen alla dagar dygnet runt! Telefon ����-��� ��


26 Vision Höglandet nr 6 - september 2011

.....................

Sävsjö Transport

”Vi transporterar produkter till hela Sverige” Erfaren och duktig personal ger företaget den potential som behövs för att vara ett kompetent transportföretag med bred verksamhet. Bland annat så fraktar man och bistår vid montering av många av de trähus som tillverkas på Höglandet och uppförs runt om i Sverige.

Utan transporter stannar samhället. Det är livsviktigt för näringslivet att snabbt och säkert kunna leverera sina produkter.

– Vi ligger mitt i det småländska trähusriket och är glada över förtroendet att hjälpa många av våra trähusfabriker med transporter och även assistera vid resningen av hus, säger vd Stefan Arbin. Vi har sju större husfabriker som kunder och ett antal mindre. Vi transporterar och om kunden så önskar så monterar vi väggelement och takstolar på plats i samarbete med byggarna, detta sker med hjälp av erfaren personal och våra kranbilar. Detta är dock långt ifrån det enda Sävsjö Transport gör. Verksamheten är minst sagt bred. Bland annat finns en omfattande förmedlingsverksamhet av partilaster över hela Sverige där en specialitet är transporter av sågat virke. Dessutom körs flera av de lokala sågverkens biprodukter till bland annat pelletsvärmeverk och massaindustrierna. Genom olika dotter- och intressebolag erbjuds idag en mängd olika transporter. Allt från express- och budbilstransporter till kyltransporter. Utöver höglandsföretag servas kunder över stora delar av Sverige. Därutöver ansvarar man för verksamheten i den framgångsrika Stockarydsterminalen med omfattande lastning och lossning av godståg. – Vi säljer diesel och eldningsolja genom vårt bolag Sävsjö Bränsletjänst och vi driver fem

tankanläggningar för diesel där den senaste anläggningen i Vetlanda kommer att stå klar i slutet av augusti, säger Stefan. – Totalt har vi idag över 50 egna lastbilar och dessutom flera samarbetsparters som gör att vi får ytterligare kapacitet. På personalsidan är det 78 heltidsanställda samt ett antal extra chaufförer. Nio personer jobbar inom administration varar fyra är trafikledare. Hela organisationen andas service och framtidstro, avslutar Stefan. Text: Mikael Torstensson Foto: Pierre Claesson

Stefan Arbin är vd på Sävsjö Transport.

FAKTA

Sävsjö Transport AB bildades 1985 och ägs tillsammans av Sandahlsbolagen i Värnamo och Höglandets Invest i Nässjö. Koncernen omsätter idag 247 miljoner kronor. Bolaget har Trippel A i Soliditets kreditranking. Välkända dotterbolag är Gunnar Claesson och Söner, Calle P Budbil, Sävsjö Bränsletjänst, Vetlanda Olje samt Hebbes Transport i Nordingrå. Intressebolag är bland annat ProCab i Nässjö samt Stockarydsterminalen. Dessutom finns större aktie ägande i Transab. Fyra trafikledare håller ihop verksamheten och ser till att lastbilarna hamnar på rätt plats vid rätt tid.

Sävsjö Transport äger eller är delägare i ett flertal transportföretag av olika slag och det gör att man kan erbjuda i stort sett alla slags transporter.

Totalt äger koncernen över 50 lastbilar som behöver tillsyn och service.

Sävsjö Transport hjälper sju större husfabriker och ett antal mindre med transport av hus till olika delar av Sverige. Man har två kranbilar som man använder för att lyfta väggelementen på plats på byggena.


...................... oekYWd

Vision Höglandet nr 6 - september 2011

27

Idag måste varje krona räcka längre. Och det är precis vad Canons kraftfulla helhetslösningar kan hjälpa dig med - att ge resultat på sista raden och besparingar i reda kronor. Få kontroll på kostnaderna. Se till att göra dig av med kostsamma bristfälligheter i din skrivarmiljö. Med Uniflow, Output Manager och Security & Cost Control Pack håller du enkelt koll på och begränsar vem som använder maskinerna till vad - och hur mycket. Öka produktiviteten. Med Canons innovativa mjukvaror kan du skapa dokumentbaserade arbetsflöden och får resultat med proffskvalitet på några minuter - från inbundna manualer till anbud och rapporter. Spara resurser. Frigör din IT-avdelning till det som verkligen behövs att stödja affärsverksamheten. Canons verktyg för arbetsflöden och maskinhantering gör det mycket enklare att administrera och optimera skrivarmiljön. Det sköter sig nästan själv!

Vi hjälper dig att töja på din utskriftsbudget.

CCJ

Kontakta oss idag: Canon Business Center Jönköping Tel: 036-34 21 60 www.canonbusinesscenter.se

Bosch EHP LW Compress

Värmepumpen som anpassar sig

Vill du kunna utveckla ditt boende i framtiden, utan att redan idag bestämma exakt hur? Då är jord-/bergvärme- pumpen Bosch Compress rätt val. Den är förberedd för anslutning av både radiatorer och golvvärme, eller pooluppvärmning och frikyla. Eller solpaneler. Allt eller inget, eller både och. Med Bosch Compress finns alla möjligheter kvar! Läs mer om Bosch Värmepumpar på vår hemsida www.boschvarme.se

Aneby: Oscars Rör, 076-774 15 17 Bodafors: Tidlösa VVS, 0380–37 40 65 Eksjö: Sahlins VVS, 076-869 90 96 Stockaryd: Björns Rör AB, 070–530 18 28 Tranås: Värmekällan, 0140–128 75


.....................

Styla

28 Vision Höglandet nr 6 - september 2011

Styla din bil!

Trenden med muskelbilar och klassiska sportbilar är starkare än någonsin. Vi bad killarna på X-treame Auto Center, som bygger om bilar efter kundens önskemål, berätta hur man skapar en tuff bil.

2. Vindavvisare

8

5

6

7 4

7. Lack

6. Veilside

4. Fälgar och däck

Svart och vitt kommer mer och mer. Även mattsvarta fälgar är inne. Denna bil är utrustad med 265-30-19 fälgar och lågprofildäck vilket ger ett kaxigt intryck.

5. Motor

*Kolfiber är ett armeringsmaterial som består av tunna dragna trådar av kol. Kolfiber används för att tillverka lätta och starka konstruktioner till bland annat bilar.

3

2

Lätt huv för racingbilar av kolfiber som finns till de flesta modeller. Ger ett rått och tufft intryck med luftintag. *

Denna bils motor är trimmad från 280 hk till 500 hk.

Kolfibervingen ger ett sportigt intryck. På racingbilar hjälper den till att sätta tyngd på bakdäcken och skapa ett bättre grepp.*

Vindavvisare är ett extra tillbehör som gör att bilen ser lite tuffare ut.

1. Kolfiberhuv

1

3. Kolfibervinge

Flakelack med flingor i gör att lacken glittrar snyggt i solen. Det är vanligt med flake inom customkretsarna på både bilar och motorcyklar.

Wide body kit – breddningskit som tuffar till bilen. Detta kit gör bilen på bilden cirka 15 centimeter bredare.

8. Racingstolar

Racingstolar med fempunktsbälte gör att man sitter säkrare och mer stabilt när man kör på racingbana.

Importerar och stylar Mikael Trofast och Hampus Dahlstedt på X-treme Auto Center i Sävsjö importerar bilar från många olika länder. De bygger även om och stylar alla slags bilar. Läs mer på www.xtremeautocenter.se


......................

Vision Höglandet nr 6 - september 2011

29



    



 

 

       

   

   

rekonda er bil HOS XTREME AUTOCENTER Passa på!

Få din bil höstfin efter sommaren. Vi har allt inom rekonditionering för bilar. Vi utför maskinpolering, vaxning, klädseltvätt, lackskydd, invändig rekond, luktborttagning.

Rekonditionera din bil före vintern och få ett bra skydd mot salt och smuts! Bilvårdsväska

på köpet!

Värde 500:Vid köp av Guld- och Diamantrekond.

Våra Rekondprogram: Brons: 1495:Silver: 2495:Guld: 3395:Diamant: 4395:-

www.xtremeautocenter.se

För mer information besök vår hemsida

XTREME AUTO CENTER

O

Parallellgatan 2, Sävsjö - 0382-123 43 Bilar, däck. rekond & reservdelar 070-696 86 45 / 070-885 33 08

Kolla in var heta hemsida: www.xtremeautocenter.se


30 Vision Höglandet nr 6 - september 2011

.....................

a r t t i c n e t i L d y t i t t a r o - st

(P a r i s – F r a n k r i k e)

1955 lanserades brylkrämen i Sverige, Winston Churchill avgick som premiärminister i England och en revolutionerande bilmodell vid namn Citroën DS19 hade världspremiär i Frankrike. Nu, 56 år senare, är det dags att återuppliva de legendariska bokstäverna som betyder ”déesse”, alltså gudinna. Nya DS3 ska konkurrera med Fiat 500 och Mini Cooper, ändå är det som att svära i Notre Dame-kyrkan att nämna ordet retro under provturen i Paris. Gul nyckelpiga Bilen är på gränsen till plågsamt stötig vid låg formgiven och färgsatt inredning i kombinaCitroën lanserar sin nya småbil som ”Anti Retro” och har tagit hjälp av såväl John Lennon som Marilyn Monroe för att sprida sitt budskap i olika reklamfilmer. Men frågan är om man inte döpt bilen till fel namn då? Vare sig förr eller senare har väl en tillverkare visat upp en så revolutionerande bil som DS19. I stort sett var allt nytt: fjädringen, växellådan, bromsarna, ratten och karossformen.

Nu knoppar det

Nya Citroën DS3 gör kanske bäst i att inte jämföras med sin föregångare. Den representerar något annorlunda som är ännu viktigare för varumärket, nämligen ungdomlighet. Tuff form med sex lysdioder i fronten, fräsigt

tion med en väghållning som ingen Citroën hittills kunnat drömma om – sådant säljer! Att kombinera färger och mönster nästan i det oändliga går säkert hem hos de yngre köparna. Vem skulle någonsin ha trott att en ”cittra” skulle erbjudas med sju olika växelspaksknoppar och åtta takmotiv? Det första man lägger märke till i interiören är den lackerade instrumentbrädan och själva mätarna tycks vara hämtade från en spelkonsol. Sittkomforten i framsätena är perfekt och man har enastående runtomsikt. Dessutom går det faktiskt att sitta i baksätet även om det är en svag överdrift att kalla den för rejält femsitsig. Snarare är DS3 en coupé med ett hyfsat baksäte och ett riktigt stort bagageutrymme på 285 liter.

Vi ”zickzackar” oss fram genom rusningstrafiken strax intill Eiffeltornet och under huven arbetar en bensinfyra på 156 hästkrafter (208 400 kr). Motorn är framtagen av BMW och återfinns dessutom i huvudrivalen Mini. Det är en enastående maskin med fantastisk prestanda och låg förbrukning. Vad sägs om noll till hundra på 7,3 sekunder, 214 i toppfart och en blandad förbrukning på 0,67 liter milen. Hur är den då att köra, denna annorlunda Citroën? Glöm det där med lång fjädringsväg och tydlig krängning i kurvorna. Aldrig har ojämnheterna i fransosernas huvudstads gatubeläggning känts så påtagligt som i DS3.

fart men ligger istället som ett strykjärn på kurviga småvägar. Förutom motorn i testbilen finns även en motorsvagare bensinare på 120 hästkrafter (178 400 kr samt en diesel på 112 (213 400 kr). Citroën DS3 representerar vad fransmännen kallar ”Créative Technologie” och samtidigt ”Anti Retro”. Testbilen är alltså ingen modern ”padda” utan snarare en fräck gul nyckelpiga!

Tekniska data för Citroën DS3 THP 150 DSPORT Motor: 4-cyl bensinmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cylinder. Max effekt: 156 hk vid 6 000 varv/minut. Max vridmoment: 240 Nm mellan 1 400-4 000 varv/minut. Kraftöverföring: Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda. Fjädring: Skruvfjädring och krängningshämmare runt om. Fram: MacPherson-fjäderben. Bak: halvstel axel. Styrning: Kuggstång med elektrisk servo. Vändcirkel 10,2 meter. Bromsar: Skivbromsar fram och bak. ABS. ESP. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 246, längd 395, bredd 172, höjd 146. Tjänstevikt 1 240. Bränsletank 50 liter. Prestanda: Toppfart 214 km/h. Acceleration 0-100 km/h 7,3 sek. Förbrukning/miljö: 6,7 liter per 100 km under blandad körning. CO2: 155 g/km. Pris: 208 400 kr.

Plus för...

+ Riktigt udda och fräck design + Underhållande motor + Köregenskaperna + Rymlig interiör

Minus för...

- Smakar det så kostar det - Stötig fjädring


...................... Vi ha r låneb il!

Vision Höglandet nr 6 - september 2011

Fungerar dinsom BMW en BMW Fungerar din BMW som ensom BMW? din BMW en BMW? Fungerar Fungerar din BMW Alla ii en omsorgsfullt utvecklade för perfektion. Och Alla är utvecklade för perfektion. Och det Alla delar delar ii en en BMW BMW är omsorgsfullt omsorgsfullt utvecklade för total total perfektion. Och det Alla delar delar en BMW BMW är är omsorgsfullt utvecklade för total total perfektion. Och

Är din BMW en BMW?

delar iien är omsorgsfullt utvecklade för perfektion. Och Alla utvecklade för total perfektion. Och det det och finns inga genvägar. dig BMW Service, Originalreservdelar Alla enBMW BMW är omsorgsfullt utvecklade förtotal finns inga dig till Service, Originalreservdelar och finnsdelar ingagenvägar. genvägar. Håll dig tillBMW BMWHåll Service, Originalreservdelar ochOriginalOriginalfinnsHåll inga genvägar. Håll dig till till BMW Service, Originalreservdelar och Origin Origin inga genvägar. Håll dig till BMW Service, Originalreservdelar och Originalfinns Service, Originalreservdelar och OriginalAlla delar i en BMW är omsorgsfullt utvecklade för total perfektion. Och det tillbehör, så säkerställer du att din BMW förblir 100% BMW. finns inga genvägar. Håll dig till BMW Service, Originalreservdelar tillbehör, så säkerställer du att din BMW förblir 100% BMW. tillbehör, så säkerställer du att din BMW förblir 100% BMW. tillbehör, så säkerställer du att din BMW förblir 100% BMW. Alla delar i en BMW är omsorgsfullt utvecklade för total perfektion. Och det tillbehör, säkerställer du din förblir 100% BMW förblir 100% BMW. finns ingaså genvägar. Håll dig till Service, Originalreservdelar och Originaltillbehör, så säkerställer duatt attBMW dinBMW BMW förblir 100%BMW. finns inga genvägar. Håll dig till BMW Service, Originalreservdelar och Originaltillbehör, så säkerställer du att din BMW förblir 100% BMW. tillbehör, så säkerställer du att din BMW förblir 100% BMW.

Återförsäljare MG • ROVER

Återförsäljare MG • ROVER Fältservice AC

Fältservice AC Auktoriserad MGoch Rover-service Auktoriserad MGReservdelar direkt och frånRover-service fabrik!

MASKINERVICE från S fabrik!

Vi servar och reparerar alla märken! Reservdelar direkt

MASKINSÄVSJÖ SER V I C02E64 Lennart Wahlgren 070-256 H U LTA G Å R D

A B

H U LTA G Å R D

A B

Hasse Axelsson 073-848 49 59 SÄVSJÖ

Lennart Wahlgren 070-256 02 64 Hasse Axelsson 073-848 49 59

Förslag på skylt till Calles Motor & Däck

1400 mm

3000 mm

Pris: 3280 kr ex moms

31

fV aaääW b V ÄiLifK Ob M B S icem N N faa bMEN TILL NIFAN keoorvm m meennT TiilV llläällkko NiiBV fM bllk V om mm meennT Tiillll VÄLKOMMEN TILL NIFAB BMW Service N i f a b V ä l k o m m e n T i l l N i f a b V ä l k o m m e n T i l l D i n A u k t o r i s e r a d e N iafnatb V m H verkargatan3HaaA D ta oorrrg im eetre nniä tintnvvlAeAk n ta issa raaaadn dn H kekururotkkkto reeaT diBlDlMinWAuSketorvriicseerPadåe HaannttvveerrkkaarrggaattaannH 3 BD AiMniMu oorrvrrrvirgsiiiscciesaeserrte W DD A kS aP ddååer B W P nu Au uS kteteo ae ead BMW Service På S Ä V S J Ö H a n t v e r k a r g a t a n 3 H a n t v e r k a r g a t a n 3 3 3 HSaÄnVtvSeJrkÖareg. 3 B D ignW u tceoe9 rPiå7 så e7-.HHööggllaannddeett.. s e d a n H öM llaaA nS dd erervtk .i.ci1 M e P H ö g n t B W S e v 0 3 8 2 1 2 7 4 5 3 V JJ 3 sSegSgWlW dÖnOOaddreregngtti.in.na1 977-B.MMWW OOrrggiinnaall VViinnddrruu-Ä VV S Ö S Ä SJJ-J1 Ö27 45 S SÄ ÄH SS Ö 0Ä 3V 8S 2 alanÖ all VViinnddrruu-B rB8HBaVöM2öMd e S Ä V S J Ö 0 3 1 2 7 4 5 S Ä V S J Ö 0 3 8 2 1 2 7 4 5 0 3 8 2 1 2 7 4 5 t o r 0 3 8 2 1 2 7 4 5 t o r B M W O r g i n a l V ddrruu-t-toorr B M W O r g i n a l V 0382-12745 W S voioniiBnBcm eW vv!ii!dd bbyyttee==110000% ff8 aa8b2 @ tt7ee4 ll4 iia5 nniifftaB ..bnbnyy@ t=tee i0ie aa00.r% c% 0n0 3i3 227 va ib ttee= 11l0 M 2.-.n-n11 5..ccoom vo id dM M W o r t r %B BM MW W!! n i b @ a m b @ l . c m n i f a b . n @ t e l i a . c o m nifab.n@telia.com vid iå dbbH e==g %dBBe M W!! yytteö 110l0a 00n % M tW .n@ @tteelilaia..ccoom m vp nnififaabb.n


32 Vision Höglandet nr 6 - september 2011

.....................

Fartfylld holländare (A m s t e r d a m – H o l l a n d)

Det har skrivits spaltmil om holländska Spyker i år. Köpet av Saab från General Motors har knappast undgått någon. Men hur många har sett ”den flygande holländaren” i verkligheten? Inte många och det är förståeligt då företaget enbart handbygger 30 till 40 bilar per år. Det är ungefär lika många exemplar som Saab normalt tillverkar på en timme. Spyker är därmed en väldigt ovanlig supersportbil och vi har provkört flaggskeppet C8 Laviolette LM85! Under provkörningen tittar alla men nästan ingen vet vad det är för ett fartvidunder de ser, bara att det är något väldigt extremt. ”En Spyker. Oj, ser den ut så här” och så kommer följdfrågorna. Hur många hästar? 400. Hur fort går den? 300 knutar. 0 till 100? 4,5 sekunder. Är den rolig att köra? Absolut. Tja, bara ljudet från den underbara vinkelåttan bakom ryggen gör att mungiporna åker upp.

Rena konstverket

Redan när dörrarna ska öppnas är det en liten annorlunda procedur. Man låser nämligen upp bilen med en liten ”elektronisk diskus”

till nyckel. Sedan får man trycka på en knapp under backspegeln. Dörren glider elegant rakt upp i skyn och en extremt sportig interiör blottas innanför den breda tröskeln. På plats i den rejält skålade sportstolen går det lätt att hitta en perfekt körställning för mig som är av svensk medellängd, även om kupén är liten. Instrumentpanelen är en makalös historia gjord av skinn, alcantara och rosenpolerad aluminium. Somliga tycker inte den ser klok ut, andrar bara älskar den. Där finns rejäla vippströmbrytare för de flesta funktionerna i bilen. Instrumenten är vackra att se på men inget under av tydlighet. Det stående pedalstället av aluminium är spännande, likaså den manuella lådan där växellänkaget är fullt synligt i kupén med två horisontella metallstänger. Med alla dessa udda detaljer känns det faktiskt lite överraskande att Spyker C8 Laviolette LM85 ändå är relativt lättkörd.

Företagets valspråk Det som stör är

”solfilmen” i vindrutans ovankant, i övrigt är sikten ungefär som i de flesta extrema supersportbilar. Utom genom innerspegeln förstås, för där syns mest den stora luftslussen från taket som går ner i motorrummet. Kurviga vägar är testbilens rätta element. Spykern är lättplacerad och styr fint, växlingarna går smidigt, accelerationen är frisk och V8:an sjunger bedårande vackert. Gillar man körmaskiner är det här absolut något att drömma om. För drömma får de flesta göra eftersom priset är 2 877 000 kr och enbart tjugofyra exemplar ska bli verklighet. Om det är prisvärt? Tja, det finns flera italienska alternativ som

bjuder på ännu högre prestanda till lägre pris. Men de tillverkas å andra sidan inte i någon begränsad upplaga. Den som köper en Spyker C8 Laviolette LM85 tittar inte på prislappen utan charmas av det speciella utseendet, de vackra detaljlösningarna och känslan av att äga något unikt. I kylaremblemet står företagets valspråk: ”Nulla tenaci invia est via” vilket är latin och betyder ”För den uthållige är ingen väg ofarbar”.

Tekniska data för Spyker C8 Laviolette LM85 Motor:V8 bensinmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fem ventiler per cylinder. Max effekt: 400 hk vid 7 000 varv/minut. Max vridmoment: 480 Nm vid 3 900 varv/minut. Kraftöverföring: Mittmotor, bakhjulsdrift. 6-växlad manuell. Fjädring: Skruvfjädring med dubbla triangellänkar krängningshämmare fram och bak. Styrning: Kuggstång med elservo. Vändcirkel 12 meter. Bromsar: Ventilerade skivbromsar fram och bak. ABS. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 258, längd 419, bredd 188, höjd 125. Tjänstevikt 1 275. Bränsletank 60 liter. Prestanda: Toppfart 300 km/h. Acceleration 0-100 km/h 4,5 sek. Förbrukning/miljö: 13,3 liter per 100 km under blandad körning. CO2: 315 g/km. Pris: 2 877 000 kr.

Plus för...

+ Prestanda och motorljud + Läcker formgivning + Enastående interiör + Köregenskaperna

Minus för...

- Enbart 25 exemplar ska byggas - Antispinn /sladdsystem saknas


......................

Vision HĂśglandet nr 6 - september 2011

33

BEGAGNAT - BEGAGNAT - BEGAGNAT - BEGAGNAT Peugeot 406 1,8st kombi Kombi - 02

rstyrt

Silver, 7.400 mil, ABS, AC, Airbag, C-lüs, Drag, Elhissar, LM-fälgar, Motorvärmare, Servo, Svensksüld, cd-växlare......................................................84.500 kr

900 kr

Renault Kangoo 1,4 Transportbil - 02

eo,

900 kr

Vit, 5.300 mil, Fjärrstyrt c-lüs, Motorvärmare, Stereo, Svensksüld, AC, Verkstadsinredning............59.000 kr + MOMS

800 kr

BEGAGNAT I NĂ„SSJĂ– - BEGAGNAT I NĂ„SSJĂ– - BEGAGNAT I NĂ„SSJĂ–

Saab 9-5 2,0T Sedan - 99

Audi A6 3,0 tdi Quattro Sedan-05..................109.900 kr Honda CR-V 2,0 aut Kombi -03 ..........................84.900 kr BEGAGNAT - BEGAGNAT - BEGAGNAT - BEGAGNAT - BEGAGNAT BEGAGNAT kr- BEGAGNAT BEGAGNAT - BEGAGNAT BMW 530 i aut M-Paket Sedan-01 -.................109.900 Honda Insight- 1,3 miljÜbil Halvkombi -10..169.900 kr Skoda Octavia 1,6i Sedan - 01 BMW 320 i Kombi-02 .............................................82.900 kr Honda FR-V 1,7 Kombi-06....................................99.900 kr Silver met, 11.200 mil, AC, CD-stereo, Dragkrok, Fjärrstyrt c-lüs, BMW kr Honda CR-V SUV330 - 05Diesel Sedan-00 ..................................92.900Peugeot 406 1,8st kombi Kombi - 02Sedan-08 .267.800 kr Mercedes-Benz CLK 200 kompr Motorvärmare....................................................................... 71.700 Audi A3 1.6 kr 5D Halvkombi -01 Silver met, 6.700 mil, 4WD, Dragkrok, mil, ABS, AC, Airbag, C-lüs, Drag, MÜrkgrÜn met 15.400 mil, ACC, Airbag, Antisladdsystem, C-lüs, Suzuki Baleno 1,6 Kombi - 02 Honda CR-ZAC, 1,5CD-stereo, GT SportkupÊ -11Fjärrstyrt ................229.800Silver, kr 7.400 Mercedes-Benz C 200 aut Kombi -03...............99.900 kr c-lüs, LM-fälgar, Motorvärmare.....................................179.900 kr Elhissar, LM-fälgar, Motorvärmare, Servo, CD-stereo, Elhissar fram och bak, Elspeglar.................83.000 kr GrÜnmet, 8.500 mil, ABS, AC, Airbag, C-lüs, CD, Dragkrok, Honda Civic 1,8 sport halvkombi-08. .......... 124.900 kr Nissan X-Trail 2,0 Kombi -02 ...............................79.900 kr Svensksüld, cd-växlare...................................................... 84.500 kr Honda CR-V 2.0 ES Aut SUV 03 Audi A4 1,8TkrQattro Kombi - 00 Elhissar fram och bak, Elspeglar, Spoiler bak.............. 73.800 Kangoo 1,4 Transportbil 02 Silver 9.100 mil, Automat, ABS, AC, Airbag, CD-stereo, Honda Civic4WD, 1,8 sport halvkombi-11 ...192.-444400Renault kr RÜd, 8.000 mil, ABS, ACC/Klimatanläggning, Airbag, C-lüs, Toyota Avensis 2,0 Kombi -06-.........................154.900 kr Toyota RAV4 SUV - 01 Dragkrok, Elspeglar, Extraljusbüge, m........................154.900 kr Vit, 5.300 mil, Fjärrstyrt c-lüs, Motorvärmare, Stereo, CD-stereo, Drag, Elhissar, Elspeglar, LM, Rails...........109.900 kr Honda Accord 2,2 dies eleg aut Kombi-11 .289.900 kr Volvo V70 2,4 d Kombi-08 ................................149.900 kr Silver met, 10.800 mil, AC, CD-stereo, Dragkrok, Svensksüld, AC, Verkstadsinredning............ 59.000 kr + MOMS Honda CR-V 2.0 Elegance SUV - 07 GrÜnmet, 9.600 mil, ABS, ACC, Airbag, C-lüs, CD-stereo, Elhissar fram och bak, Elspeglar, Farthüllare, LM-fälgar........... 98.500 krBEGAGNAT

bag f,

900 kr

300 kr

n ägare,

800 kr

Audi A4 2.4 Avant Kombi - 03

000 kr

Fjärrstyrt c-lüs, LM-fälgar................................................ 139.000 kr Svart 14.100 mil, ABS bromsar, ACC, Airbag, Antisladd, CD,

Royal blue pearl, 0 mil.....................................................253.800 kr Saab 9-5 2,0T Sedan - 99 GrÜnmet, 9.600 mil, ABS, ACC, Airbag, C-lüs, CD-stereo, Elhissar fr. 195.900 krHonda CR-V 2.0 Elegance Aut SUV - 07 CIVICLM, GT Stolvärme 1.8 LIMITEDfram EDITION Elhissar, Elspeglar, mm.............137.800 kr BEGAGNAT I VETLANDA BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA fram och bak, Elspeglar, Farthüllare, LM-fälgar........... 98.500 kr Green tea metallic, 425 mil, Automat, 4WD, ABS, ACC, Airbag f, Specialutrustad med läderoch alcantaraklädsel, 17� polerade aluminiumfälgar, Champagne 19.300 mil, ACC/Klimatanläggning,BMW Drag,320 Elhissar Touring Kombi - 02 nedlackade karossdetaljer och kromade detaljer till ett värde av 10.800 kronor.Antisladdsystem, Antispinn, C-lüs, CD........................ 259.900 kr Skoda Octavia 1,6i Sedan - 01 -03.....................123.900 kr fr. 195.900 kr CIVIC GT 1.8 LIMITED EDITION Chevrolet Epica 2.0 LT Sedan -07 ...................109.900 kr Mercedes-Benz Svart, 5.100 mil,kr ABS, ACC, Airbag, CD, Elhissar fram och bak, En fram och bak, Farthüllare, Fjärrstyrt c-lüs................. 104.800 C200 Kombi Honda Civic 1,6 Halvkombi - 01 Silver met, 11.200 mil, AC, CD-stereo, Dragkrok, Fjärrstyrt c-lüs, Motor:Fjärrstyrt 1.8 i-VTEC,c-lüs, 140 hkLM......................... MiljÜklass: 2005 Specialutrustad med läder- och alcantaraklädsel, 17� polerade aluminiumfälgar, ägare, Farthüllare, 159.700 kr Honda Civic 1.8 sport halvkombi -06 ...........129.900 kr Hyundai Matrix 1.8GLS Halvkombi-0371.700 6,7–7,3 l/100 km ............49.900 nedlackade karossdetaljer och kromade detaljer till ett värde av 10.800 kronor. Motorvärmare....................................................................... kr kr CitroÍn C3 BränslefÜrbr.: 1,6 isx Sedan - 03 CO2: 155–169 g/km Nybilsgaranti: 3 ürSilvermet 13.800 mil, AC, CD, Drag, Fjärrst. c-lüs........78.300 kr

Volvo S80 2,4 business Sedan -02

gkrok,

000 kr

ssar

200 kr

Motor: 1.8 i-VTEC, 140 hk BränslefÜrbr.: 6,7–7,3 l/100 km

MiljÜklass: 2005 CO2: 155 –169 g/km

2.900 kr. Ord pris: 13.300 kr Blümet, 6.700 PLUSPAKET. mil, ACC, Avtagbar dragkrok, Farthüllare, Nybilsgaranti: 3 ür Fjärrstyrt c-lüs, LM-fälgar, Skinnklädsel......................... 98.800 kr Sidolister Spoilervinge

PLUSPAKET. VĂĽra Ăśppettider 2.900 kr. Ord pris:CitroĂŤn 13.300 kr Jumper 2,5tdi Transportbil - 00 Instegslister

ar fram

Gummimattor

Vit, 14.900 mil, Diesel, ABS, Dragkrok, fram, Elspeglar, fr.GürElhissar 195.900 CIVIC GT 1.8 LIMITED EDITION * Erbjudandet gäller t.o.m. 31 aug 2011. ej att kombinera kr

500 kr

Sidolister Instegslister

Spoilervinge Gummimattor

Kia Rio 1,5 Kombi kr Honda Honda Jazz Halvkombi - 05 -05 . ..........................................59.900 Suzuki Baleno 1,61.4 Kombi - 02 -08........................107.900 kr Jazz Halvkombi

Silvermossmetalic, 5.100 mil, Airbag, CD, Elhissar fram, En ägare, GrÜnmet, 8.500 mil, ABS, AC, Airbag, C-lüs, CD, Dragkrok, Honda Accord 2,2 diesel aut Kombi-11 .......289.900 kr Passat 2,0 tdi Kombi -06 ...........122.900 Fjärrstyrt c-lüs, Svensksüld, ACC...................................107.800 kr Elhissar Volkswagen fram och bak, Elspeglar, Spoiler bak.............. 73.800 kr kr

Honda Stream 2.0 7-sits Minibuss -01.............79.900 kr Volvo -05 ..................................174.900 kr Honda Jazz 1,4 Halvkombi - 06 Toyota RAV4XC90 SUV Plus-Plus - 01

bromsar, ACC/Klimatanläggning, Silver 10.800 mil, AC, CD-stereo, Dragkrok, Mündag - Fredag EDITION Peugeot 206 SW 1.6Airbag, KombiAntispinn, -03 .........................59.900 kr met, Svensksüld, Verkstadsinredning...................69.000fr. kr 195.900 + MOMS krABS Skoda Octavia ll 1,6 multifuel Kombi-08 .....119.900 kr CIVIC GT 1.8 LIMITED CD-stereo, Elhissar fram och bak, Elspeglar.............132.000 kr Fjärrstyrt c-lüs, LM-fälgar................................................139.000 kr Specialutrustad med läder- och alcantaraklädsel, 17� polerade aluminiumfälgar, med andra avtal, kampanjer eller rabatter. Reservation fÜr eventuella tryckfel. Bilen pü bilden kan vara extrautrustad. Läs mer pü: honda.se

Ford Focus 2.0 HGV Kombi - 99 10.00-18.00 Honda Ridgeline Transportbil - Flak - 06 Volvo S80 2,4 business Sedan -02 nedlackade karossdetaljer och kromade detaljer tillAC, ettAirbag värdefÜrare, av 10.800 LjusgrÜn 11.607 mil, C-lüs,kronor. CD-stereo, Elhissar Specialutrustad med läder- och alcantaraklädsel, 17� polerade aluminiumfälgar, Ljusblümet, 2.300 mil, Automat, 4WD, ABS bromsar, Dragkrok, LÜrdag Champagne 19.300 mil, ACC/Klimatanläggning, Drag, Elhissar 000 kr fram, LM, Motorvärmare, Stolvärme fram....................61.500 kr Motor: 1.8 karossdetaljer i-VTEC, 140 hk MiljÜklass: 2005 Fjärrstyrt c-lüs, LM, Moms tillkommer........................299.000 kr nedlackade och kromade detaljer till ett värde av 10.800 kronor. fram och bak, Farthüllare, Fjärrstyrt c-lüs.................104.800 kr 10.00-13.00 Ford Focus kombi -99 BränslefÜrbr.: 6,7–7,3 l/100 km GrÜn CO2: 155 –169 g/km Nybilsgaranti: 3 ür Hyundai Coupe 2,7 SportkupÊ - 04 met, 13.200 mil, AC, C-lüs, CD-stereo, Elhissar fram, Avis NässjÜ 0380-138 22 Avis Vetlanda 0383-105 75 D, Drag, MÜrkblümet 3.100 mil, ABS, ACC, Airbag, CD-stereo, Elhissar Motor: 1.8 i-VTEC, 140 hk Motorvärmare....................................................................... MiljÜklass: 2005 59.800 kr 500 kr Kjell PLUSPAKET. Roger kr. Ord pris: 13.300 kr fram, Fjärrstyrt c-lüs, LM-fälgar, Skinnklädsel..........165.200 kr 2.900 Ford Mondeo Halvkombi - 00 BränslefÜrbr.: 6,7–7,3 l/100 km CO2:Ambiente 155 –1692,0i g/km Nybilsgaranti: 3 ürMazda 626 2,0 Halvkombi - 00 Svart, 7.400 mil, ABS, AC, Airbag fÜrare, C-lüs, CD-stereo, Drag, 11-05-09 09 1 2011-05-09 09:14:10 Sidolister Spoilervinge Elhissar 800 kr Vüra Üppettider fram, LM-fälgar, Spoiler bak.............................. RÜd,Üppettider 12.200 mil, ABS bromsar, AC, C-lüs, CD-stereo, Elhissar fram Koltorpsgatan 1, 72.800 NässjÜkr Vüra Instegslister Gummimattor Honda Accord Sedan - 00 och bak, LM-fälgar, Motorvärmare................................. 76.500 kr Mündag - Fredag HÜglandets PLUSPAKET. 2.900 kr. Ord pris: 13.300 kr Mündag - fredag 2011-05-09 09:14:10 0380-189 0085.800 000 kr 1 GrÜn met 7.800 mil, AC, CD, Elhissar, Fjärrst. c-lüs...... kr Mercedes-Benz E 240 Avantgarde Kombi 10.00-18.00 Bilservice 10.00-18.00 Svart, 18.300 mil, Automat, ABS, ACC, Airbag, C-lüs, CD, Drag, Honda Accord 1,8 Sedan 00 * Erbjudandet gäller t.o.m. Spoilervinge 31 aug 2011. Gür ej att kombinera Sidolister Verkstadsgatan 3, Vetlanda LÜrdag med andra avtal, kampanjer eller rabatter. Reservation Elhissar, Elspeglar, Farthüllare, LM, Servo..................110.000 kr Silver met. fÜr 8.900 mil, AC, C-lüs, CD-stereo................... 82.800 kr m, En lÜrdagar Instegslister Gummimattor H O N D ABilen PÅ H Ö bilden GLAND E T vara extrautrustad. eventuella tryckfel. pü kan 10.00-13.00 Mercedes-Benz ML 430 Kombi -01 Honda Accord 2,4 KombiTel - 06 Tel 0380-198 00 800 kr 0383-24 69 00 Läs mer pü: honda.se * Erbjudandet gäller t.o.m. 31 aug 2011. Gür ej att kombinera med andra avtal, kampanjer eller rabatter. Reservation fÜr eventuella tryckfel. Bilen pü bilden kan vara extrautrustad. Läs mer pü: honda.se

rag,

BILUTHYRNING

Svartmet, 2.480 mil, Automat, ABS, Drag, Elhissar, Eltaklucka, En

Silvermet 12.400 mil, Automat, 4WD, ABS, AC, Airbag, CD, Drag, 10.00-13.00

Elspeglar, Farthüllare, LM, Skinnklädsel.....................196.500 kr

ägare, Farthüllare, Fjärrstyrt c-lüs, Färddator, LM-fälgar, Rails, Koltorpsgatan 1 NässjÜ 0380 -189 * Erbjudandet gäller t.o.m. 31 aug•2011. Gür ej att 00 kombinera Sidoairbag, Spoiler bak, Svensksüld, ACC..................229.800 kr Nissan Almera Halvkombi - 00 rÜd, 14.800 mil, AC, CD-stereo, Dragkrok..........74.800 kr med andra avtal, kampanjer eller rabatter. Reservation fÜr aut Sedan - 06 Honda Accord 2,4 Se merMÜrk bilar pü www.erbil.se www.erbil.se 650 mil, Automat, ACC, Antisladdsystem, CD-stereo, Nissan Almera Tino Sedan - 01 eventuella tryckfel. Bilen pü bilden kanSilvermet, vara extrautrustad.

rstyrt

00 kr

Läs mer pü: honda.se

Elhissar, Elspeglar, Elstol fÜrare, Farthüllare, Fjärrstyrt c-lüs, Färddator, LM-fälgar, Svensksüld ................................244.000 kr

Honda Accord 2.0 Sport Sedan -07

Milano red, 0 mil, ACC, Airbag, Antisladdsystem, Antispinn, CD, Elhissar fram och bak, Elspeglar, Farthüllare, Fjärrstyrt c-lüs, Färddator, LM-fälgar mm...............................................224.900 kr

Honda Accord Tourer Sport Diesel Kombi - 07 Alabaster silver met, 590 mil.......................................249.500 kr

Jan-Ă…ke Roger

Opel Astra 1,6 aut Halvkombi - 06

Grümet 736 mil, Automat, ABS, AC, CD, Drag, Elhissar fram, En ägare, Fjärrst. c-lüs, Färddator, LM...............................143.800 kr

Peugeot 307 xs2,0 5 dr Halvkombi - 02

c-lüs, LM-fälgar, Motorvärmare.......................................92.900 kr

Koltorpsgatan 1 NässjÜ • 0380 -189 00 www.erbil.se

11-05-09

1

Martin

Silver, 11.275 mil, Dragkrok, Elhissar, Motorv..............75.000 kr

2011-05-09 09:14:10 Bronz met 7.300 mil, Automat, AC, CD, Elhissar fram, Fjärrstyrt

1

Kjell

09

2011-05-09 09:14:10

     

   

andet Erbjud o m t gäller sti! u g 31 au  Â?Â?Â? Ăšj||x{jxurtjo‡{pn{ rwtu~|rnvn}juurlujlt Ăšxvkrnuun{|run{ăr}}}jt Ăšu~|yjtn}rwwnq‹uujwmn t~{mrvus~|Ă–lurvj}{xwrl turvj}jwu‡ppwrwpxlq kjlt|nw|x{Ă•

Öppettider: Mün-fre 9-18 LÜr 10-13 (Stängt lÜrdagar juni-aug)

� ­ ­­�€

Â? ­ ­­Â?€

www.be-ge.nu www.b www.be-ge.nu Patrik atrik LÜÜf LÜ 0383-46 383-46 73 23 Mich Michael Karlsson sson 0383-46 73 03 3 17

Verkstadsg 2, Vetlanda, 0383-46 73 00


34 Vision Höglandet nr 6 - september 2011 38 36 Vision Höglandet nr 6 - september 2010

..................... .....................

Från planta till hus! Från planta till hus! TIMMERHUS med laxknut TIMMERHUS med laxknut

• Komplett sågverk och tillverkning av timmerhus. Vi säljer även virke och ved. • Allt inom modern såsom avverkning, Komplett sågverk ochskogsvård, tillverkning av timmerhus. Vi säljer även virke ochoch ved.gallring. röjning, plantering llt inom modern såsom avverkning, Kolla in vårskogsvård, nya hemsida www.anebytimber.com röjning, plantering och gallring.

Kolla in vår nya hemsida www.anebytimber.com

Barkäng mellan Aneby – Hullaryd 0140-230 05 • www.anebytimber.com Barkäng mellan Aneby – Hullaryd 0140-230 05 www.anebytimber.com


...................... ...................... maskinsmu s Sy

Välkommen till Vrigstads nya salong!

m eu

Lid a

Försäljning och service av symaskiner!

Välkommen ut på landet! Hos oss får du sy och skapa. Ring för bokning!

Lördag öppet 9-13, annars öppet enligt önskemål. För vägbeskrivning se www.syman.se

Vision Höglandet nr 6 - september 2011 Vision Höglandet nr 6 - september 2010

35 37

Renoveringen Eftertanke med Eva Spångberg ”Det är bättre med något litet som är original än mycket falsk förfining.” Vi ler kanske lite igenkännande åt det här ordspråket och medger att det har en kärna av sanning. Det är noga med konst. Man placerar inte en dyrbar tavla hur som helst i sitt

Emilie

hem. Rätt plats är viktigt och rätt belysning likaså. Man sätter inte gärna en strålkastare

Växjövägen 1, Vrigstad

Tel: 0382 - 57 70 77

mot den utan hellre en speciell, diskret tavelbelysning. Och om tavlan är gjord av en berömd konstnär är man angelägen om att ljuset också faller på signaturen. Men är vi lika noga med varandra därhemma? Jag misstänker att de flesta av oss placerar oss själva i den bästa belysningen. Naturligtvis inte i strålkastarbelysning. Då skulle all förfalskning som vi har satt på oss komma i dagen. Fula drag, grova förenklingar och slarv. Nej, det är bäst med måttlig belysning. Då syns inte förfalskningen. Signaturen då? Ja, många låter måla över den. De skäms över den. Varje människa är signerad GUD. Som om det skulle vara något att skämmas för. En konstnär börjar sitt verk med en vit duk. Han har en tanke, en idé som han vill fästa på duken. Så börjar han så försiktigt med penselföringen. Färg och form ska stämma. När vi föddes till den här världen hade Gud en tanke om oss. Det skulle bli något fint av våra liv, ett konstverk. Vad har det blivit? Vi själva och samhället har gjort oss till kopior av varandra i stället för de original som Gud har skapat oss till. Vi är rädda för att avslöja vårt ursprung, att vi är komna ur Guds hand, att vi är originalkonstverk.

Tryggare

Nej, det vill vi inte vara. På med så mycket billig färg som möjligt, så vi blir som alla andra. I stället för signaturen Gud skriver vi våra egna namn över våra liv. Vi skryter med att det är vi själva som har utformat vår tillvaro. Jag har varit med och renoverat

kan barnen vara

gamla målningar. Man får då ofta försiktigt ta bort lager efter lager av gammal färg

Med ditt stöd kan fler barn få en tryggare och bättre framtid. Utbildning, god hälsa och mat har alla rätt till.

ihåg: Det är bättre med något litet som är original än mycket falsk förfining. Låt dig

Bli Månadsgivare! Pg. 90 09 28 - 3

www.erikshjalpen.se

tills originalet kommer fram. Till sist är det kanske bara några fragment kvar av den ursprungliga färgen. Den får man inte bättra på. Den måste få vara som den är. Kom renoveras! Lägg av tillgjordheten och förfalskningen. Låt honom som har skapat göra den här renoveringen. Visst kan det göra ont när han tvättar bort allt som är oäkta i ditt liv. Men originalet kommer så småningom fram. Också det kan vara förstört, men det är bättre med ett litet fragment av äkthet än en prålig förfalskning. Det viktigaste av allt är att sanningen syns tydligt: Gjord av GUD.


06-2011

VETLANDA

Trendig shopping under ett tak!

NY BUTIK I 10 butiker i en spännande mix! VETLANDA!GALLERIAN

 

ar

TER

Öppettider Mündag-Fredag 10-18 LÜrdag 10-15 Parkera enkelt & nära: 110 p-platser pü Gallerians tak.

l ditt nya apotek! AN!

 korta väntetider (max fem er!) och självklart gäller hÜgdsskyddet. Välkommen in!

 Öppettider SÜn – Tor 07 – 00 Fre – LÜr 07 – 02 Varmt välkomna till McDonald’sŽ Vetlanda!

, Vetlanda. Vardagar 10-18, LĂśrdag 10-15

Ord & Ting

eeeUZWbbS`aS

bĂścker, musik, presentartiklar och hantverk

ider

dag 10-18 Öppettider 10-15 Mündag-Fredag 10-18 -platser pü GalleriansLÜrdag tak. 10-15 Parkera enkelt & nära: 110 p-platser pü Gallerians tak.

CENTRUM

Öppettider Mündag-Fredag 10-18 LÜrdag 10-15 Parkera enkelt & nära: 110 p-platser pü Gallerians tak.

NDAG-FREDAG Parkera gratis i 4 timmar RDAG KL 10-1

pĂĽ Gallerians tak!

GALLERIAN,

Kvarngatan

.....................

-platser

pďż˝

Gallerians

i

VETLANDA

Gratis

tak

36 Vision HĂśglandet nr 6 - september 2011

p


5-års jubileum 2 VETLANDA

med över 250 butiker i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Polen. Glitters ambition är att

fortsätta etablera nya butiker på befintliga och nya marknader. I Vetlanda tar Sandra Topcov emot modehungriga höglänningar tillsammans med sina medarbetare Diana Bergqvist, Jenny Halldin och Jessica Andersson. – Vi har kul på jobbet och det märks i butiken, menar Sandra. Vi strävar efter att varje kund

Total Face 395 kr

ska få ett personligt bemötande och känna sig

En fuktcreme för hela ansiktet som effektivt motver rynkor. Tillsammans med Tri-Aktiline Instant Deep

helt nöjd när de går ut från butiken. Jag tycker

detta är världens roligaste säger Sandra Wrinkle Filler ger denjobb, maximal effekt – bekämpar rynkor både på kort och lång sikt. avslutningsvis.

VÅRNYHETER I HELA GALLERIAN!

VÅRNYH A UGUSTI I HEL I AUGUST GALLER

Sandra Topcov och Diana Bergqvist är två av tjejerna du möter på Glitter i Gallerian, Vetlanda.

Glitter för kvinnor

Glitter erbjuder kvinnor i alla åldrar ett brett sortiment av prisvärda modesmycken och accessoarer i kombination med personlig service.

Snabb expansion

Specialistkunskap och service

servicenivå, förklarar Sandra.

Topcov, nytillträdd butikschef på Glitter i Gallerian.

cialister på detta område och erbjuder alltid en hög

nytt utseende genom enkla medel, säger Sandra

ligger rätt i modebilden. Glitterpersonalen är spe-

som vill ha hjälp och tips och se hur de kan få ett

Varje vecka anländer nya moderiktiga varor som

stilen. Det är kreativt och roligt att möta kunder

kunderna lyfta fram olika stilar och personligheter.

man med små medel kan förstärka den personliga

sortiment av modesmycken och accessoarer kan

– Vi är specialister på styling och har förslag på hur

727 ti 2Välkommen LÅNGLÖRDAG

LÅNGLÖRD AG

Gör alla dina apoteks­ ärenden hos oss!

Vi ha minu kostn

VETLANDA

VETLANDA

VETLANDA

11 I 20 28 MGAJ UST - 31 AU GUSTI 2011 28 MAJ - 31 AU AUGUSTI 2011

28 MAJ - 31 ENKTENGalleria TJA C Y K K A J L TEELN K ELEJA KK YY CC 28 MA J - 31 AUGUSTI 2011 CYKELJAKTEN VETLANDA

VÅRNYHETER I HELA AN!

GALLERI VÅRNYHETER I HELA GALLERIAN!

VETLANDA

SHOPPA HOS OSS

TÄVLA OM

(VÄRDE 5.600:-)

28 MAJ

Datum och signatur

- 27 AUGU

STI 2011

VETLANDA

Datum och signatur

OSS HOS L! CYKE SHOPPA ) A OM TÄVL

(VÄRDE

VÅRNYHETER I HELA GALLERIAN!

KELJAK

5.600:-

TEN

Datum och signatur

OSS

VETLANDA

Datum och signatur

TÄVLA

Datum och signatur

Namn: Adress: Datum och signatur

Tel:

Datum och

signatur

Datum och

signatur

VÅRNYHETER

Datum och signatur

I HELA GALLERIAN!

OPPA I

SH ERIAN GALLOM CYKEL!

Datum och signatur

Datum och signatur

Datum och signatur

Datum och

signatur

Datum och signatur

OSS SHOPPA HOS CYKEL! TÄVLA OM 5.600:-)

Datum och

(VÄRDE

signatur

Datum och

Namn:

signatur

Adress:

Datum och signatur

VÅRNYHETER I HELA GALLERIAN!

Tel:

......................

Lämna ditt kort med 10 stämplar till kassan i någon av Gallerians butiker. Sista inlämningsdag: 31 augusti 2011

CYKEL! TÄVLA OM

ETER VÅRNYH I HELA IAN! GALLER

CYKEL!

(VÄRDE 5.600:-)

Datum och signatur

TÄVLA OM CYKEL!

VÅRNYHETER I HELA GALLERIAN!

N LJAKTE CYKE VETLANDA

TÄVLA OM CYKEL!

- 27 AUGU

VÅRNYHETER I HELA GALLERIAN!

VÅRNYHETER I HELA GALLERIAN!

SHOPPA HOS

CYKELJAKTEN

28 MAJ - 27 AUGUSTI 2011

(VÄRDE 5.600:-)

SHOPPA HOS OSS

28 MAJ

STI 2011

Datum och signatur

OSS PA HOS ! SHOP OM CYKEL ) TÄVLA

(VÄRDE

ÖPPET M�NDAG-FREDAG KL 10-18 LÖRDAG KL 10-15 GALLERIAN, Kvarngatan i VETLANDA

5.600:-

Parkera mitt i centrum – 150 p-platser p� Gallerians tak

Datum och signatur

ÖPPET M�NDAG-FRE DAG KL LÖRDAG KL 10-15 10-18

Parkera mitt

i centrum

GALLERIAN, Kvarngatan – 150 p-platser i VETLANDA p� Gallerians tak Gratis

parkering

Datum och signatur

Namn:

Gratis parkering alla lördagar

Datum och signatur

Adress:

Tel:

Lämna ditt kort med 10 stämplar till kassan i någon av Gallerians butiker. Sista inlämningsdag: 31 augusti 2011

TER VÅRNYHE I HELA AN! GALLERI

28 MAJ - 27

nr 3 - maj 2011 Vision Höglandet

1

...................... VÅREN! BÄST PÅ

alla lördagar

GALLERIAN, tak p� Gallerians

Parkera mitt

ÖPPET M�NDAG-FREDAG KL 10-18 LÖRDAG KL 10-15

SHOPPA

10-18 AG KL G-FRED10-15 lördagar alla M�NDA G KL i VETLANDA ÖPPET LÖRDAKvarngatantak Gratis parkering

GALLERIAN, Kvarngatan i VETLANDA Parkera mitt i centrum – 150 p-platser p� Gallerians tak Gratis

parkering alla lördagar

i centrum

– 150

i centrum

Gratis

– 150 p-platser

HOS OSS

TÄVLA OM

VETLANDA

CYKEL!

(VÄRDE 5.600:-)

GALLERIAN,Gallerians p�

mitt

p-platser

Vision

Höglandet

läser! - Tidningen folk Vision Höglandet

DAG KL 10-18 ÖPPET M�NDAG-FRE KL 10-15 LÖRDAG i VETLANDA alla lördagar Kvarngatan parkering

AUGUSTI 2011

i i Gallerian lt Nova från butikerna stämplar - Skeppshu i Samla 10 om en cykel s Cykel och tävla Bengtsson Vetlanda gång du 5.600:-) från Bas (värde stämpel varje butik. . Du får en Korsberga 300:- i valfri handlar för augusti 2011 28 maj - 31 pågår den Tävlingen

– i alla åldrar!

VÅRNYHETER I HELA GALLERIAN!

Glitter har på kort tid utvecklats från ett lokalt

– Ett besök i en Glitterbutik ska vara inspirerande

Tävlingen pågår den 28 maj - 31 augusti 2011 Samla 10 stämplar från butikerna i Gallerian i Vetlanda och tävla om en cykel - Skeppshult Nova Bas (värde 5.600:-) från Bengtssons Cykel i Korsberga. Du får en stämpel varje gång du handlar för 300:- i valfri butik. ian i Galler Nova rna i shult butike lar från cykel - Skepp Cykel i ssons 10 stämp om en du Samla och tävla -) från Bengtvarje gång el da Vetlan (värde 5.600: en stämp butik. får Bas i valfri rga. Du för 300:ti 2011 ar Korsbe handl 31 augus maj den 28 gen pågår Tävlin ian i i Galler Nova erna shult i butik lar från cykel - Skepp Cykel du 10 stämp om en Bengtssons Samla 10 stämplar från butikerna i Gallerian gång i Samla och tävla :-) från varje . och tävla om en cykel elVetlanda da - Skeppshult Nova butik Vetlan (värde 5.600 en stämp 5.600:-) från Bengtssons Cykel i Bas Du får 300:- i valfri Bas (värde2011 erga. Korsberga. sti Du får en stämpel varje gång du Korsb handlar för 31 auguhandlar för 300:- i valfri butik. maj den 28 gen pågår Tävlingen pågår den 28 maj - 31 augusti 2011 Tävlin

TURKIET CY Samla 10 stämplar från BÄST PÅ VÅREN! butiker da na i Galleria n i Vetlanda ian i Vetlan och tävla i Galler om en cykel - Skeppshult Nova från butikerna Bas (värde 5.600:-) Bas (värde 5.600:-) Samla 10 stämplar CYKBengtss från Nova ELJA ons KTE i Korsber cykel - Skeppshult N Cykel el varjega. Du får en60 stämp stämpel varje och tävla om en får en gång duDu handla erga. r aför 300:- ii Gal60 ssons Cykelnai Korsb i Vetland nbutiker n finns valfri butik. Korten finns i Gali Galleria från Bengt . Korte valfri butik ar från butiker I senast ilerians . Lämna SHOPPA ditt till Samla 10 stämpldu stikort handlar för 300:den 31 augu Bas (värde 5.600:-) 31 august Nova 5 gång den t hult i till i någon kort senas en cykel - Skepps Galleria GALLERIAN a dittkassan ns butiker. AKTENlav varje och tävla om ELJ stämpe en s butiker. Lämnga. CYK Du får lerian TÄVLA OM CYKEL! ons Cykel i Korsber Gallerians butiker. Gal i Galfrån Bengtss kassan i någon av MISKOVSKY i valfri butik. Korten finns 8 gång du handlar för 300:augusti till 8 ditt kort senast den 31 MISKOVSK Y lerians butiker. Lämna ns butiker. kassan i någon av Galleria Datum och

signatur

Datum och

signatur

Datum och

signatur

Vision

TÄVLA OM

SMÖGÅSTÅRTA FÖR

PERSONER

sid 43

nr 3 - maj 2011 Vision Höglandet

nr 3 - maj 2011

Höglandet

Vision

Höglandet

- Tidningen

TÄVLA OM

SMÖGÅSTÅRTA

nr 3 - maj 2011

1

folk läser!

......................

Vision Höglandet

1

Vision

BÄST Vision

TÄVLA OM

FÖR

nr 3 - maj 2011

BÄST PÅ VÅREN!

j 2011

svenskt företag till ett internationellt modeföretag

i i Gallerian Nova från butikerna stämplar - Skeppshult i Samla 10 om en cykel Cykel och tävla Bengtssons Vetlanda gång du 5.600:-) från Bas (värde stämpel varje Du får en butik. Korsberga. 300:- i valfri handlar för augusti 2011 28 maj - 31 pågår den Tävlingen

och alltid erbjuda något nytt. Tack vare vårt breda

IAN ALLER L ALLERIAN PA I LSGLHEEO YAKIEG RNIPACPN SHOP GOAM KEL :- OM CY K.6EV 0L0LA TÄVLAOMRCDY5TÄ 5.600:-! TÄVLA VEÄ5.600:-!VÄRDE IET TURK N Öppet VÄRD ERKIEIA T ALLTUR SHOPPA I G N CYMåndag-Fr KTUERLKIET E TÄVLA OM Samla 10 stämplar från butikerna Vetlanda och tävla i Gallerian om en cykel i Bas (värde - Skeppshult 5.600:-) från Nova Korsberga. Bengtssons Du får en Cykel handlar för stämpel varje gång i 300:- i valfri du butik. Tävlingen pågår den 28 maj - 31 augusti 2011

Samla 10 stämplar från butikerna Vetlanda och i Gallerian tävla om en i cykel - Skeppshult Bas (värde 5.600:-) från Nova Korsberga. Bengtssons Du får en Cykel i handlar för stämpel varje gång du 300:- i valfri butik. Tävlingen pågår den 28 maj - 31 augusti 2011

SMÖGÅSTÅRTA FÖR

Höglande

t nr 3 - maj

PÅ VÅ RE

Högla ndet

- Tidnin

gen

folk

2011

1

N!

läser !

PERSONER

5 5 00:LISA RD 5.6 ÖPPE AG KL 10-18 Ä T Lördag M�N V RED DAG -FRED AG KLSA 10-18 ÖPPET M�NDAG-F 15 AG KL ANLI G KL 10-LÖRD DA SU 10-15DET LÖR PP OR HÖ N SIO VISGL 10-18 VITED ION KL BY AG BY HÖGL&ANnära: -FRED DET SUPPORTEDDAG Parkera enkelt 110 HÖGLANDET SUPPORTED BY VISION Parkera

VÅRNYHETER

I HELA GALLERIAN!

Datum och

signatur

Datum och

signatur

Datum och

signatur

VETLANDA

10-18 AG KL G-FRED alla lördagar M�NDA G KL 10-15 parkering ÖPPET LÖRDAKvarngatantaki VETLANDA Gratis

28 MAJ -

27 AUGUSTI

GALLERIAN,Gallerians p�

Parkera

mitt

i centrum

– 150

p-platser

2011

OSS SHOPPA HOS CYKEL!

Datum och

TÄVLA OM 5.600:-)

signatur

Datum och

(VÄRDE

signatur

Datum och

Namn:

”Blåsipporna” Eva Spångberg:

VISION HÖGLANDET STÖRST PÅ HÖGLANDET

44.295 ex!

SIDOR

MODE PÅ HÖGLANDET!

signatur

MÖTER VISION HÖGLANDET

GALLERIAN!

VISION HÖGLANDET

STÖRST

SIDOR

PÅ HÖGLANDET

44.295 ex!

MODE PÅ

HÖGLANDET!

VISION HÖGLANDET

SIDOR MOTOR!

Adress:

Datum och

VÅRNYHETER I HELA

signatur

SIDOR

ex!

MODE

PÅ MÖTER HÖGLANDET!

SIDOR MOTOR !

Tel: Lämna ditt kort med 10 stämplar till Sista inlämningsdag: kassan i någon 31 augusti av Gallerians 2011 butiker.

ÖPPET M�NDAG-FRED AG KL LÖRDAG KL 10-15 10-18 GALLERIAN, i centrum Kvarngatan

Parkera mitt

sid 43

”Blåsipporna”

Eva Spångberg:

i VETLANDA GALLERIAN, Kvarngata ar lördag IAN, Kvarngatan n i VETLANDA GALLER Parkera parkering alla mitt i centrum – 150 p-platser ns tak Gratis p�

Gallerians tak Gratis T M�N ÖPPE p-platser p� Galleria Samla 10 – 150 parkering alla TUR KIET stämplar lördagar butikern Parkera mitt i centrum 5 a i Gallerian i Vetlanda ............ BÄST PÅ VÅREN! 10-1 KL från ...... LÖRD och tävlaAG om en cykel - Skeppshult Nova TU .... Bas (värde , Kvarngatan i VETLANDA 5.600:-) GALLERIAN BÄST RKIE från Bengtsso g alla lördagar parkerin ns Cykel PÅ VÅ T i Korsberg tak Gratis a. Du får en stämpel varje REN! p-platser p� Gallerians – 150 gång du handlar för 300:- i valfri Parkera mitt i centrum butik. Korten finns i Gal60 lerians butiker. Lämna ditt kort senast den 31 augusti till 60 kassan i någon av Gallerian s butiker. – 150 p-platser

p� Gallerians

i VETLANDA

tak

Gratis parkering

alla lördagar

......................

Vision Höglandet nr 3 - maj 2011

1

Vision Höglandet - Tidningen folk läser!

10-18 EDAG KL KL 10-15 ÖPPET M�NDAG-FR LÖRDAG i VETLANDA alla lördagar Kvarngatan parkering GALLERIAN, tak p� Gallerians

Parkera

mitt i centrum

Vision

Höglandet

nr 3 - maj

Vision Höglandet nr 3 - maj 2011

Gratis

– 150 p-platser

Vision

TÄVLA OM

PERSONER

sid 43

”Blåsipporna”

5

2011

1

- Tidnin

gen

folk

läser

!

TÄVL A OM

SMÖGÅST ÅRTA

FÖR

PERS ONER

VISION HÖGLANDET STÖRST PÅ HÖGLANDET

ÖPPET M�NDAG-FREDAG KL 10-18 5 Eva Spångberg:

Högla

ndet

SMÖGÅSTÅRTA FÖR

2011

et nr 3 - maj

Högland

Vision

43

sid

44.295 ex!

SIDOR

porna”

MODE PÅ

”Blåsip

VISION HÖGLANDET MÖTER

LISA LÖRDAG KL 10-15 SUPPORTED BY LISA VISION HÖGLAND ET HÖGLANDET!

erg:

SIDO R

VISION STÖRST HÖGLAND ET PÅ HÖGLAND

44.2

MODE

8 SIDOR MOTOR! MISKOVSK 95 ex! Y 8 SIDOR Spångb

HÖGLAN PÅ DET!

Parkera mitt i centrum –

ÖPPET

GALLERIAN, Kvarngatan i VETLANDA 150 p-platser p� Gallerians tak Gratis parkering

ÖPPET Öppettider M�NDAG-FREDAG KL 10-18 Måndag-Fredag 10-18

MOT OR!

HÖGLA

NDET

MÖTER

MISKO VSKY

alla lördagar

M L

LÖRDAG KL LÖRDAG KL 10-15, 10-16 LördagLÅNGLÖRDAG 10-1510-15

Kvarngatan i VETLANDA Parkera enkelt &GALLERIAN, nära: 110 p-platser påiGallerians tak. Parkera mitt centrum Parkera mitt i centrum – 150 p-platser p� Gallerians tak Gratis parkering alla lördagar

ET

VISION

Eva

......................

Vision Höglandet nr 6 - september 2011

37

150


┬В┬Г  ┬Д┬Е┬Ж┬З┬З┬З┬а┬И┬а 

┬а ┬н ┬А┬а┬А

 

  

  

 

 

AR B├ЦRJA AN SKOLA

99:SKOLSTART 2011

    ┬Б┬Н┬П 23

 ┬Б┬Н ┬П┬П┬Р┬Э  ┬Б┬Н┬П ┬Р ┬Э┬Н┬а┬а┬а

BILDBUTIKEN! EXPERT яЪ╗ H├ЦGLANDETS BILDBUTIK Vi g├╢r allt fr├еn att framkalla 135 mm ямБlm och APS till f├╢rstoringar, musmattor och canvastavlor mm.

FRAMKALLA SOMMARENS

SEMESTERBILDER I V├ЕRA FOTOAUTOMATER

99

├╢re/st 10 x15 cm bilder. 100 kopior eller ямВera fr├еn minneskort. G├дller t.o.m. 31/8.

NYHET яЪ╗ SKAL MED DIN EGEN BILD!

EXPERT VETLANDA ├ЕRETS BUTIK 2011!

Skal till Ipad och Iphone med din egen bild! MUSMATTOR яЪ╗ MUGGAR яЪ╗ NALLAR яЪ╗ TяЪ║SHIRTS яЪ╗ CANVASTAVLOR SKAL TILL IPAD OCH IPHONE яЪ╗ G├ЦR MER MED DINA BILDER!

EXPERT NYDALA - 0383 - 190 60 ├ЦPPETTIDER M├ЕN-FRE 10-19, L├ЦR-S├ЦN 10-16

я┐╜ r! k я┐╜я┐╜la я┐╜я┐╜jя┐╜я┐╜pя┐╜├ея┐╜я┐╜cя┐╜yя┐╜ я┐╜n я┐╜pя┐╜a я┐╜я┐╜rkя┐╜я┐╜aя┐╜m V я┐╜├е

 SVERIGES ST├ЦRSTA T BABYKEDJA

┬Б┬П ┬Р┬Э 

┬а 

nj

Kampa

4.295:Maraton 943 - herrcykel

Kampanjnj

Kampa

Crescent 873 - damcykel

"L├М V├КXLADHERR3HIMANO.EXUSMEDVRIDREGLAGE !LUMINIUMRAM DUBBELBOTTNADEF├КLGAR FOTBROMSSAMT BELYSNINGOrd. pris 4.695:&INNS├КVENSOM V├КXLAD Ord. pris 5.795:-

5.295:-

  ┬Б

 

┬Н

 

5.295:-

 V├КXLADDAM lNNSISVARTELLERR├ЪD3HIMANO.EXUS MEDVRIDREGLAGE.AVGENERATOR RAMIALUMINIUM DUBBELBOTTNADEF├КLGAR FOTBROMSOCHBELYSNING&AST MONTERADROTTINGKORGSAMTKJOLSKYDDOrd. pris 6.195:&INNS├КVENSOM V├КXLAD Ord. pris 7.195:-

Kampanj

6.295:-

 

"ROG├МRDSGATANs6ETLANDAs ┬╜PPET-├МN &RE L├ЪR 

 ┬н 

Barncyklar fr├еn 1.295:-

/DVDUHWWVJ9HWODQGD 0nQGDJIUHGDJO|UGDJ

www.tv├еhjulsm├дstarna.se

.....................

38 Vision H├╢glandet nr 6 - september 2011


jg

Jätteloppis - succén är tillbaka Hvetlanda GiF:s kanslist Ove Nilsson och vice ordförande Tommy Andersson står för tredje året i rad i spetsen för den stora loppisen som klubben arrangerar mitt i Vetlanda centrum lördagen den 27 augusti. Ca 135 säljare från hela Höglandet är med och säljer allt som tänkas kan.

Delfingatan, berättar Ove.

sten går till respektive säljare. Hvetlanda

Plats finns även om det skulle behövas på

samma dag på ett och samma ställe. Vin-

sarettsgatan från torget till Ritz konditori.

tastiska fyndmöjligheter under en och

främst att använda Storgatan och La-

att kunna erbjuda riktigt många fan-

Ove och Tommy avslutar med att välkom-

man tar med sig eget bord. Man kommer

Vetlanda centrum. Syftet med loppisen är

ytterligare till nästa år.

mer plats för den som vill deltaga om

förra året då vi började med loppis mitt i

vi redan planer på att utveckla konceptet

Alla borden är redan slut, men det finns

nu för tiden och detta fick vi verkligen se

landa centrum. Faller det väl ut i år så har

höjdardag, säger Ove.

– Det är riktigt populärt med second hand

GiF hyr ut bord och plats för alla som vill sälja.

– Då Vetlandadagarna uteblev i år så hoppas vi att loppisen kommer att fylla ett

fyndar, har roligt och trevligt mitt i Vet-

tals besökare, berättare Tommy.

tusentals besökare i år som kommer och

förra året blev en riktig succé med tusen-

tomrum här i Vetlanda. Vi hoppas på flera

– Alla blir vinnare på detta koncept och

na alla höglänningar till en fantastisk loppis kl 10-16, lördagen den 27 augusti, mitt i Vetlanda.

Vision Höglandet, september 2011

– Vi kommer att fortsätta med samma framgångskoncept som förra året. Det som är nytt för i år är att det kommer att finnas ännu fler bord. Det kommer även att finnas mycket annat kul runt omkring som till exempel grillstation, kaffe och lotterier. Under loppisen samlar Hvetlanda GIF:s ungdomar in pengar till förmån för hjälpverksamhet. – Allt som sker denna dag kommer att bidra till att ge Vetlanda en riktig

AUGUSTI

27 JÄTTELOPPIS

Markiser, persienner, rullgardiner lamellgardiner, plisségardiner Markiser, persienner, rullgardiner lamellgardiner, plisségardiner

Boka kostnadsfritt hembesök

Erbjudandet gäller t o m 29/4 • Boka kostnadsfritt hembesök Öppettider: lunchstängt 12.30-13.30 Måndag-torsdag 7.00-18.00, Fredag 7.00-13.00

Specialist på solskydd!

Vi skuggar dig! Vitalagatan 17, Vetlanda • 0383-140 40 • www.markiscenter.com

Hvetlanda GiF:s kanslist Ove Nilsson och vice ordförande Tommy Andersson.

......................

Vision Höglandet nr 6 - september 2011

39


7.995:–

VITRINSKĂ…P Neat B 84 cm, H 183 cm, D 42 cm.

9.995:–

SOFFA Rosendal L 216 cm, B 96 cm, H 85 cm.

6.995:–

BUFFÉ Neat B 126 cm, H 73 cm, D 42 cm.

Älskvärda nyheter. Aktuellt och utvalt. Nu har vi fyllt butiken med hÜstens stora nyheter. Och smü. Massor av nya, älskvärda mÜbler som ger rum fÜr personlighet. Välkommen! PRYDNADSKUDDE Sofia 35x60 cm. Tvättbart fodral.

129:–

3 995 – 3.995:

 Â?

 

  

Soffbord med smarta fÜrvaringsfack och infälld glasskiva som ger ett

SOFFBORD Sharp L 118 cm, H 59 cm, D 47 cm.

om ger ett luftigt intryck. ntryck. 

   Â Â?

Lite mer... Lit Lit Lite bbättre... ätt

En riktig mĂśbelbutik

10 MĂ…NADER

  

INRED NU, BETALA SENARE. 10 delbetalningar 0% ränta, 0:- uppläggningsavgift. Administrationsavgift pü 25 kr/münad tillkommer. InkÜpsmünaden är betalningsfri. Effektiv ränta vid 10 000 kronor är 5,6%. Kreditgivare är Handelsbanken Finans.

40 Vision HĂśglandet nr 6 - september 2011

.....................


Vinn skal till iPhone med egen bild 3 personer

vinner mobilskal med egen bild. Pris från EXPERT Vetlanda.

Sms:a eller posta ditt svar senast den 10 september! 7 3 9 3 6 9 2 1 3 8 6 7 2 9 7 5 8 7 4 1 5 2 4 9 9 9 2 3 6

MÅLA OM! ODEN

������������� 3 liter vit

535 :-

YMER V

����������������������� 3 liter vit 405

:-

SOLID V

���������������������� 3 liter vit

415 :-

1

Tomasbacken 1, Vetlanda ���������������

Sms:a in ditt svar: 1. Skriv VH SUDOKU och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1, 4, 5, 2, 8 blir det VH SUDOKU 20. Detta då 1+4+5+2+8=20) 2. Avsluta med namn och adress. (Ex: VH SUDOKU 20 Nisse Nilsson Gatan 1 511 11 Staden) 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa).

Sommartider under juni - augusti Mån - Fre 10-18 ���������������

Eller posta svaret på ett vykort till: Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med ’Iphone skal’.

Westerbergskampanj! Badrumspaket! Duchvägg Twist

Badrumsmöbel Norden 450 inkl. blandare och Norden WC. Ordinarie pris 11130:Gäller t.o.m. 5/9

Ordinarie pris 9695:-

50%

Lasarettsgatan 23, Vetlanda Tel 0383-154 66 Öppettider: Mån-fre 10-18 Lör 10-13

50%

Lördagsöppet f.o.m. den 3 september

NU 4848:-

Kopparslagaregatan 4 B, Sävsjö Tel 0382-140 50 Öppettider: Mån-fre 10-18 Lör 10-13

NU 5565:-

Gäller t.o.m. 5/9

Lördagsöppet f.o.m. den 3 september

ETT FÖRETAG I GOLVKEDJAN

......................

Vision Höglandet nr 6 - september 2011

41


En lĂĽnglĂśrdag i

Vetlanda

– dü har även butikerna i centrum Üppet till kl 16! (Avvikelser kan fÜrekomma)

AUGUSTI

27

LĂ…NGLĂ–RDAG

Jätteloppis i centrum!

EKENĂ„SSJĂ–N

VETLANDA 2006-10-11

NYDALA NorrgĂĽrdens sjukhem Idrottspark

Ishockeyrink

MELLANGĂ…RDEN FĂśrskola

Hv GIF:s Idrottsplats

SuccÊartad handel i Vetlanda Handelsplats – fyra handelsomrüden som samverkar! Vi erbjuder:

Skjutbana

Kvarndammen

Folkets Park Njudungsgymnasiet

FOLKETS PARK KvarngĂĽrdens sjukhem

Motorbana

Parkering

Sjukhus Idrottshall

KARLSLUND

Badhus

Kyrkskolan

Vetlanda kyrka

Ă–STERSAND

ForngĂĽrden

Lärcentrum

BRUNNSGĂ…RD

KapellkyrkogĂĽrden

SkogskyrkogĂĽrden Vilan servicehus

CENTRUM

PLANTSKOLAN

Polis-

Tomaslundsskolan

STENSĂ…KRA

BRUNNSGĂ…RD

FrĂĽn

MĂĽlilla Oskarshamn

SJUNNE

Tennishall

TOMASLUNDEN

NĂ„SSJA S

V

BROGĂ…RD

5 12

25 butiker med mode & accessoarer, 6 butiker med ur, guld & optik, 38 butiker fÜr hus & hem, 10 butiker med sport, lek & hobby, 4 butiker med second hand, 18 butiker med bilar & tillbehÜr, 8 ställen fÜr nÜje & Üvernattning, 12 butiker med livsmedel, 25 cafÊer & restauranger, 9 butiker med elektronik, 28 ställen med hälsa & skÜnhet

M YR ES JĂ–

12 7 V

BROGĂ…RD

KETTILSĂ…

EmĂĽn

NORRA Ă–STANSKOG KRĂ…KEGĂ…RDEN

SLIPAREGĂ…RDEN  

 

 

      Â?Â?Â?Â?    Â?  ­Â?Â?Â? 

  

Â? Â? Â?   € ‚ƒ  Â?   ƒÂ?

GULDCITY„  Â? „Â…Â †

handgjorda smycken av egen design 0383-761136

Stadshuset Vetlanda

42 Vision HĂśglandet nr 6 - september 2011

.....................


SuccĂŠartad handel BesĂśk oss i Vetlanda Handelsplats

GULDCITY handgjorda smycken av egen design

men&women

NYMANS SKOR

Läs mer om vad som händer i Vetlanda Handelsplats pü www.vetlandahandelsplats.se 

    Â 

OrkidĂŠ i glasvas

179:......................

Vision HĂśglandet nr 6 - september 2011

43


September 2011

M TRU CEN

BRUNNS GÅRD

NYDALA

D GÅR BRO

Långlördag

- Jätteloppis i centrum - Trendtips från Vetlanda - Massor av hösterbjudanden

.....................

VETLANDA HANDELSPLATS HAR STÖRSTA UTBUDET PÅ HÖGLANDET. BESÖK ÄVEN VÅR HEMSIDA WWW.VETLANDAHANDELSPLATS.SE.

44 Vision Höglandet nr 6 - september 2011

Vision Höglandet September 2011  

vision höglandet, sävsjö

Vision Höglandet September 2011  

vision höglandet, sävsjö