Page 1

......................

sardinien

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

1

följ med till medelhavets sagolika jätteö

fiskeguide - ”småländska göslandet”

Eva Spångberg: ”Drömmen om EM-guld” sid 43

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

Vision Höglandet - Tidningen folk läser!

”världens ” bästa gösfiske

Vision Höglandet störst på höglandet

44.295 ex!

vinn

50 bitar smögåstårta!

6

festivalpass speedwaybiljetter

fiskeutrustning

HARRY POTTER

skor med mera

SIDOR motor

festivalsommar the ark - sahara hotnights - Frank Ådahl - mustasch och många fler

vision höglandet möter

besök

harry

Andol Bostad Nässjö & Sävsjö

world

www.andolbostad.se

potter

jakob the poodles


2

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

.....................

Tillsammans går det! Den 25 maj 1961 höll USA:s president John F Kennedy ett tal i kongressen där han uttalade målet att “...innan årtiondets slut ha landat en människa på månen och tagit honom tillbaka i säkerhet.” 8 år efter Kennedys tal tog Neil Armstrong mänsklighetens första steg på månens skrovliga yta efter att ha varit sekunder från att störta på grund av bränslebrist. Man lyckades. Varför? 1. Man trodde att det var möjligt och vågade berättade det!

Edwin “Buzz” Aldrin fotograferad på månen av Neil Armstrong.

Detta är osvenskt. Vi vågar inget säga ifall vi skulle misslyckas. Ingen vill ju stå där med skam. Faktum är att mycket inte blir av för att man inte talar ut det. Det finns en kraft i att göra saker offentliga. Fler människor involveras och nya idéer föds när tankar delas. Är det att misslyckas att göra något som man märker inte fungerar och lär sig något i processen? Är inte det verkliga misslyckandet allt det man inte gjorde för att man var för feg? I fallet med månfärden så talade man ut det, drömde om det, pratade om det och såg det inom sig. En förändring i ditt liv börjar med att du talar om det. På det sättet kan du få människor runt dig som stödjer dig och gör gemensam sak med dig.

Neil Armstrong

2. Man enades runt ett gemensamt mål med en deadline!

Kraften i en enad grupp människor kan inte överskattas. Historien är full av exempel på stora och små grupper av människor som enats runt ett gemensamt mål och uppnått ofattbara effekter, onda som goda. Principen fungerar. Människor har byggt imperium och ofta har enheten varit tvångsmässig och diktatorisk. Även sådan enhet fungerar men inte i längden. Varje samhälle som byggts på tvång och tyranni har fallit. Äkta enhet uppnås endast genom att människor av fri vilja gör gemensam sak, uppmuntrar varandra, talar gott med och om varandra. Låt oss inte vara så rädda för att uppmuntra människor runt oss, på jobbet, i skolan, i familjen eller andra grupper vi är en del av. Effekten kan bli enorm.

3. Man gav inte upp!

Problemen man mötte för att sätta en man på månen var inte små. Många, många gånger kom man fram till att det var omöjligt. Men man gjorde det ändå. Mitt favorit ordspråk är ”Limits are limits only if you accept them” (Begränsningar är begränsningar bara om du accepterar dem). Vad är omöjligt? Inte vet jag. Mycket av det vi kallar omöjligt sitter endast

Foto: NASA

Foto: NASA Besättningen på Apollo 11 utgjordes av befälhavaren Neil Armstrong, Edwin “Buzz” Aldrin och Michael Collins. Apollo 11 sköts upp 16 juli 1969, Armstrong och Aldrin genomförde den första bemannade landningen på månen den 20 juli och besättningen återvände till jorden den 24 juli. Apollo 11 uppfyllde därmed president John F Kennedys mål att “...innan årtiondets slut ha landat en människa på månen och tagit honom tillbaka i säkerhet.” som uttalades vid ett tal till kongressen 25 maj 1961. mellan våra öron. Ett problem innebär att man måste finna en lösning. Kraften i uthållighet är enorm. Att uthålligt göra något ger framgång med tiden. Detta parat med insikten att de flesta omöjligheterna är rena hjärnspöken och ska behandlas som sådana föder nya initiativ. Detta har varit visionärernas insikt och börda, att se bortomför begränsningarna in i möjligheterna. Många är med i början och slutet av olika projekt. Det som gör drömmen till verklighet är människorna som enar sig för att göra arbetet där emellan. Det kan tyckas onödigt att skicka någon till

månen. Det är det. Det finns betydligt viktigare saker att göra. Vi som bor på Höglandet kan påverka vår framtid genom att bestämma oss för att göra det vi kan. Tala gott och uppmuntra varandra. Enas runt det som är gott och rätt. Gör vi detta uthålligt kommer vi att göra större saker än skicka folk till månen! No limits - sommaren 2011!

Mikael Torstensson

Redaktör - mikael@visionhoglandet.se

Om Vision Höglandet Vision Höglandet är en månatlig fyrfärgs tabloidtidning som distribueras till alla hushåll som tar emot reklam i Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Aneby och Vetlanda kommuner. Tidningen sprids även till hushållen i Lammhult och i tidningsställ. Tidningen utkommer kring den 20:e varje månad förutom i januari och juli månad. Varje tidning är fylld av positiva nyheter och berikande reportage. Du hittar intressanta motorsidor, fräscha modesidor, uppmuntrande näringslivssidor, upplysande kommunsidor och spännande tävlingar med fina vinster. I våra inspirerande resereportage utforskar vi olika destinationer vilket väckt ett brett intresse för att pröva nya resmål. Den positiva atmosfären som omger tidningen beror också på alla våra annonsörer. I varje nytt nummer erbjuder de Vision Höglandets läsare nya och prisvärda produkter och tjänster. Vision Höglandet ges ut av kommunikationsbyrån Copy Vision AB. Copy Vision AB är ett privat företag och som revisionsbyrå har vi anlitat PwC. För insänt ej beställt material ansvaras ej. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Copy Vision förbehåller sig rätten att ej publicera icke önskvärt material. Inget material, annonser, bilder eller texter får mångfaldigas eller spridas på något sätt utan Copy Visions skriftliga medgivande. Annonser, bilder och artiklar producerade av Copy Vision är Copy Visions egendom och får ej användas i andra medier. Om tidningen bär ansvar för fel i annons ansvarar den inför beställaren med högst annonskostnaden och endast för införandet i den egna tidningen. Upplaga: 44 294 ex. Tryckt på MittMediaPrint. Ansvarig utgivare: Mikael Torstensson Foto framsidan: Jakob: TV4 Sardinien: Mikael Torstensson Potter: Mikael Torstensson Fiske: Anders Forsberg Vision Höglandet / Copy Vision AB Domaregården, 576 32 Sävsjö Telefon 0382-671 97 Fax 0382-671 68 www.visionhoglandet.se info@copyvision.se

341

673 Trycksak

Annonsera du också i Vision Höglandet – tidningen folk läser! Ring 0382-671 97.

Vinnare Vision Höglandet # 4 2011 Kaffe och räkmacka från Vallsjöbaden

MajBritt Rostedt (Sävsjö), Berne Pettersson (Landsbro), Margareta Björklund (Vetlanda), Margareta Johansson (Vrigstad), Birgitta Johansson (Hultsfred), Gunvor Sturesson (Vetlanda), Margareta Svensson (Stockaryd), Bitte Hessel (Vetlanda), Christina Berglind (Sävsjö), Arne Karlsson (Sävsjö), Nathalie Herrmann (Värnamo), Pia Simonsson (Aneby), Anette Erlandsson (Nässjö), Marita Rundblad (Landsbro), Bertil Lindell (Nässjö), Anna Rundblad (Vetlanda), Lilian Pettersson (Grimstorp), Eva-Lena Edvinsson (Vetlanda), Anette Jonsson (Lönneberga), Inger Jonsson (Mariannelund), Johnny Sehlstedt (Vrigstad), Asta Karlsson (Nässjö), Inger Rudenmark (Eksjö), Zandra Ljunggren (Nässjö), Gunvor Lägervik (Hjältevad)

Vinnare av speedwaybiljett

Charles Forsberg (Vrigstad), Anita Ragnarsson (Eksjö), Lasse Leandersson (Nässjö), Janne Svensson (Vrigstad), Andreas Andersson (Vetlanda), Kjell-Åke Rydstrand (Järnforsen), Selma Andersson (Bodafors), Krister Lundin (Eksjö), Niklas Blixt (Kvillsfors), Jimmy Valtersson (Kvillsfors)

Presentkort från Leksakslagret Vetlanda

Lennart Wiberg (Jönköping), Anne Lindberg (Nässjö), Elsa Edemyr (Korsberga), Eric Johansson (Eksjö), Marianne Bengtsson (Smålandsstenar), Alma Ahlgren (Vetlanda), Mainy Conradsson (Mariannelund), Benjamin Nilsson (Forserum), Inger Gunnarsson (Myresjö), Christina Hjertberg (Vetlanda)

Grattis! Vinsterna kommer på posten! Tack alla tusentals som tävlar!


2011 Välkomna ......................

......................

SARDINIEN SARDINIEN ......................

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

1

Vision Hög landet

nr 5 - som mar

2011

Vision Hö glandet nr 5 - somm ar 2011

FISKEGUIDE - ”SMÅLÄNDSK GÖSLANDET” FISKEGUA IDE S ”VÄR Vision Höglandet - Tidningen MLDEN ÅLÄ folk läser! - ”S NDSKA GÖ Vision Höglande BÄSTA GÖSFISKE” SLANDE t - Tidn

VINN

60 BITAR

T”

”VÄRLDENS BÄSTA GÖSFISKE”

VISION HÖGLANDET

STÖRST PÅ HÖGLANDET

VINN

1

44.295 ex!

VISION HÖGL ANDET STÖRST PÅ HÖGLANDET

44.295 ex!

3

”Äntligen annonsering som verkligen fungerar!”

Annonsera du också i tidningen folk läser!

SMÖGÅSTÅ

FESTIVALPASS

RTA!

FESTIVALP ASS

SPEEDWAYBILJETTER

SPEEDWAYB

sid 43

FISKEUTRUSTNING

HARRY POTTER

ingen folk läser!

60 BITAR

SMÖGÅSTÅRTA!

FISKEUTR

ILJETTER

USTNING

6

6

Tack alla läsare och annonsörer för all uppmuntran till oss på Vision Höglandet - vi behöver höra det. Vi är så glada för alla som skriver och ringer till oss.

alla läsare n om EM -guld”

SKOR MED MERA

BESÖK

HARRY POTTER WORLD

Eva Spån gberg: ”Dr ömme

Eva Spångberg: ”Drömmen om EM-guld” sid 43

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

FÖLJ MED TILL MEDELHAVETS FÖLJ MED TILL MEDEL SAGOLIKA JÄTTEÖ HAVETS SAGOLIKA JÄTTEÖ

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

HARRY PO TTER

SKOR MED MERA

SIDOR MOTOR

FESTIVALSOMMAR THE ARK - SAHARA HOTNIGHTS - FRANK ÅDAHL - MUSTASCH OCH MÅNGA FLER

VISION HÖGLANDET MÖTER

BES

Andol BostadÖK Nässjö & Sävsjö

HARRY

POTTER WORLD

www.andolbostad.se

SIDOR

MOTOR

FESTIVALS

OMMAR

THE ARK SAHARA HOTNIGHTS - FRANK ÅDAHL - MU STASCH OCH MÅNGA FLER

JAKOB JAKOB

VISION HÖ GLANDET MÖ TER

Andol Bostad Nässjö & Säv sjö

THE POODLES THE POOD LES www.andolbo stad.se

Kul att så många annonsörer upplever så bra resultat av sin annonsering och att så många läsare uppskattar tidningen. Hör av dig med kommentarer och tips eller om du vill annonsera. Du når oss på info@visionhoglandet.se eller ring oss på 0382-671 97.

Bakluckeloppis

Gör en utflykt till campingen... 29/5, 3/7, 31/7, 28/8 café, glassbar, äventyrsgolf, badplats, trampbilar, balansbike, lekplats, fiske, båtar & kanoter. Anmälan till receptionen.

kl 10-14

100:-/baklucka

En del av...

Boka din konferens hos oss!

Frank Ådahl, Sveriges bästa soulröst, gästar Eksjö Camping onsdagen den 10 augusti!

Se hela vårt program på eksjocamping.se

Prisexempel på dagskonferens med lokal, lunch och två fika.

240:-

per person inkl. moms

Tel 0381-395 00 www.eksjocamping.se

SOMMARÖPPET

Nydalavägen 4 574 35 Vetlanda 0383-10082

Juni, Juli och Augusti Onsdag, Torsdag, Fredag 17-21 Lördag, Söndag 12-21

KÖR GOKART

På Nydala kör alla gokart, vi anpassar bilarna efter dig (rek.ålder 10år). Låg motoreffekt 60kr / Race Normal motoreffekt 100kr / Race Hög motoreffekt 120kr / Race

HYR SEGWAY

Rulla in till stan eller välj Nydalas populära naturslinga, Upp till 10 kan köra samtidigt! Körtid 10min, 100kr Körtid 30min, 200kr Körtid 60min, 300kr

Gilla oss, vinn presentkort!

www.nydalaracing.com

Följ oss i vår YouTube kanal!


4

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

.....................

sardin Sardinien är en märklig plats. Ön är medelhavets näst största men okänd för många. När Mallorca, Rhodos och Cypern drar horder av soltörstiga nordbor ligger Sardinien liksom för sig själv i ensamt majestät tillsammans med den mytomspunna grannön Korsika. Vi bestämde oss för att besöka ön en långhelg och vi blev inte besvikna. Att ta sig till Sardinien, som tillhör Italien, är förvånansvärt enkelt och billigt. Ryan Air har direktflyg från både Göteborg och Skavsta och många biljetter ligger på runt 200 kronor. Väl framme möts vi av en säregen ö som inte liknar något vi besökt tidigare. Inlandets höga bergsmassiv och enorma dalgångar med

hisnade utsikt och frapperande vacker natur slår oss med häpnad. Stora områden är i det närmaste vildmark och skogarna klänger längs bergskedjorna.

Racertrafik och vackra vyer

Vi hyr en bil vid flygplatsen och slås av vägar-

nas höga standard. Mycket bättre än italienska fastlandet. De slingrande vägarna bjuder på häpnadsväckande vyer och medtrafikanter med tydliga Formel 1-ambitioner. Trafiken är gles men hetsig. Vi tror att det är fri hastighet då det inte finns några skyltar. Det verkar alla andra också tro och trots hög fart blir vi om-

körda hela tiden. Vi tar oss upp till den norra delen av ön och mot området vid den omtalade Smaragdkusten. Det visar sig vara ett jetsetparadis med osannolikt stora lyxbåtar vid de långa strandpromenaderna. De vita stränderna och det smaragdfärgade havet bländar med sin skönhet.


......................

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

nien Långt inne i Sardiniens inland, i en av alla dalarna bland de höga bergen, träffade vi denna goa tant.

Lägenhet på ett agriturismo med vackra fönsterluckor.

Bo som en sardinsk storherre

Vi vill bo så genuint som möjligt och fått nys om något som kallas agriturismo – gamla bondgårdar med aktiva jordbruk där man tar emot turister. Det visar sig vara en riktig hit. Vår gård består av en gammal sardinsk herrgårdsbyggnad och nybyggda annex med rum och lägenheter i enkel hotellklass. Måltiderna är något av en höjdpunkt på Agriturismo. Då merparten av maten ska vara producerad på gården har man stora möjligheter att njuta av lokala specialiteter.

Italien Sardinien

Sju rätter till middag

Vi äter i en stor sal tillsammans med gäster från olika länder med en majoritet av fastlandsitalienare. Varma kvällar dukas middagen upp på två väldiga stenbord under den stjärnbeströdda sardinska kvällshimlen, en stor eld lyser upp natten och upplevelsen är total. En sardinsk bondmora passar upp vid borden och serverar

Sicilien

Sardinien är Medelhavets näst största ö och är ca 9 gånger större än Gotland. Sardinien tillhör Italien och har en befolkning på cirka 1 600 000 personer.

5


6

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

rätt efter rätt som tillreds i det moderna restaurangköket som byggts till herrgården. Det är sex till sju rätter till middag varje kväll och det mesta så lokalt det kan bli, direkt från gårdens åkrar och stall. På dagarna tar vi bilen och utforskar ön, eller snarare en del av den, för Sardinien är en riktigt stor ö.

Korkad storindustri

Vi slås av att överallt på ängarna växer märkligt knotiga gamla

.....................

Agriturismo är ett spännande sätt att bo på. Vi bodde på denna gamla sardinska bondgård nära Smaragdkusten. Det finns många agriturismo på Sardinien och många skyltar från småvägarna. Det är bara att ringa numret på skylten eller svänga in och fråga om det finns plats. Det går bra att söka på internet och boka i förväg eller ta hjälp av en resebyrå.

Sardinien är en stor ö med ett spännande inland för den som vill uppleva natur, vandring och klättring.

Sardiniens kust är omgiven av vackra badvikar och stränder. Bäddat för lata dagar i medelhavssolen.

Korkekar - stor industri på Sardinien!

Det finns cirka 2 200 000 hektar korkskog i världen och årsproduktionen är cirka 300 000 ton. 52,5% av all kork kommer från Portugal, 29,5% från Spanien, 5,5% från Italien. Ca 80% av Italiens kork produceras på Sardinien. När träden är omkring 25 år gamla skalar man av barken från stammarna. Därefter skördar man vart tionde år. Träden lever i ungefär 200 år. De första två skördarna producerar sämre kork än de senare efter det. Korkindustrin anses allmänt som miljövänlig på grund av hållbarheten i produktionen och enkel återvinning av korkprodukter. Korkekskogar förhindrar även ökenspridning och utgör livsmiljön för många utrotningshotade djurarter. Kork har en enastående isolerande förmåga, är elastisk, hållbar och flyter mycket lätt då den har låg denstitet.

Varje år produceras det 300 miljoner kilo kork i världen!

Korkekarna växer på ängarna som här eller i hela skogar.

Nyskördad korkek.


......................

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

HANDLA DIREKT PÅ HYVLERIET!

7

Allt inom trävaror, verktyg och byggmaterial!

KÖP VALFRITT AEG-VERKTYG

Vinn

4-hjuling! Handla verktyg och tävla!

Alla som handlar AEG maskiner i juni, juli och augusti är med i utlottningen av 4-hjulingen!

Öppettider: Måndag-fredag 7-16 Torsdagar 7-18

Vi har ett stort utbud av elverktyg och maskiner från AEG. Passa på att köp och delta i utlottningen!

AT 150 SS Sport ATV

Classic Door GARAGEPORTAR

Kampanj på garageport

8.995:-

Classic Door Bodafors

Nyhet!

Hjämseryd Norregårdens Hyvleri AB

GARAGELARM

Trall

28x120

11

95kr/lm

Välkommen!

Kampanj! Kampanj! KOMFORT & SÄKERHETSPAKET

Innehåller: 1st portmotor 1st kodlås 1st larm 2st handsändare 1st invändig startknapp

Havsjö

N. Sandsjö

Classic Door ger dig: -

bekväm och trygg öppning isolerad garageport 40 mm lång livslängd (garanti 5 år) mer port för pengarna tidlös design förmånligt montage (ROT)

Bringetofta

Forsa

Sävsjö

Just nu!

1.995:-

Erbjudandet gäller endast tillsammans med köp av garageport.

ord.pris: 4.950:-

Kontakta din återförsäljare Norregårdens Hyvleri AB Hjälmseryd (vid Bringetofta) Sävsjö eller besök oss på:

Telefon: 0709-62 54 79 www.norregardens.se www.classicdoor.se

Återförsäljare:

Tel:

019-23 93 43


8

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

.....................

Sardinien är en ö för alla åldrar. Vackra badvikar med nästan självlysande turkost vatten. Fantastiska naturreservat med möjlighet till vandring och klättring i mäktiga bergsmasiv. Häftiga ruiner och fornlämningar. Byar där tiden liksom stått stilla, där gummorna i svarta kläder gärna vill hälsa på främlingarna som stannat för en kopp starkt kaffe på ett lummigt torg. Naturen bjuder dessutom på en överväldigande blomsterprakt varje vår.

träd och listar ut att det är korkekar. Detta är en huvudnäring för många människor på Sardinien, hur märkligt är inte det. Korkekens bark skalas av första gången då trädet är 20 år gammalt. Denna första omgång är inte av bra kvalitet utan man måste vänta i tio år till innan man kan skörda det första lagret av denna märkliga bark som har så speciella egenskaper. Sedan skördar man barken vart tionde år. Stora fabriker köper upp råvaran och tillverkar olika produkter. Ovanlig odling minst sagt.

Fascinerande ö

lokalbefolkningen berättar om märkvärdiga fenomen, jättar och legendariska fälttåg. Här finns gott om fornlämningar och människor har bott här sedan urminnes tider. Märkliga stenkonstruktioner vittnar om ett komplicerat samhälle. Vi besöker några av de mest sevärda ruinerna och jättarnas grav. Sardinien är en plats att uppleva, full av vackra små byar och städer runt kusterna och bedårande små samhällen med färggranna hus i det mer oexploaterade inlandet. En plats för lata dagar, starka naturupplevelser och riktigt god mat. Åk dit!

Att tuffa genom det häpnadsväckande vackra landskapet med tåg är ett utmärkt sätt att se de mer svårnådda delarna av Sardinien. Fördelen med att använda bil är att man kan stanna när man vill, dricka kaffe och möta lokalbefolkningen.

Sardinien är fullt av märkliga stenformationer och landskapet ser nästan overkligt ut med stora klippor omgivna av fantastiskt vackert blommande buskar och mängder av vilda blommor och så alla dessa knotiga korkekar. På Sardinen frossas fantasin och

Med tåg genom Sardinien Ett sätt att uppleva det äkta Sardinien om man inte hyr bil eller vill låta bilen stå en dag är med Trenino Verde - det gröna lilla tåget. Heldagsutflykter med historiska tåg med ånglok då tåget tuffar sin väg genom några av de områden där naturen är som vildast. Du får uppleva det vackra och vildvuxna Sardinien med sina många sjöar och skogar. Resan går genom tunnlar och över broar till några av öns mest scenariska berg, kuster och arkeologiska platser. Man kan välja mellan fyra rutter: 1) Arbatax – Mandas. Denna rutt är, enligt oss, den bästa av de fyra. Resan går genom den sydliga delen av Gennargentuberget och genom Bettili- och Montarbuskogarna. Under turen är det möjligt att besöka ”Grotta di Janas”, en droppstensgrotta som sägs vara bebodd av tre häxor (janas). 2) Nulvi – Palau. Rutten går genom den nordöstra delen av Sardinien, även känd som Gallura och slutar i Palau varifrån man kan segla till Maddalenaöarna. 3) Isili – Sorgono. Tåget tuffar genom den vackra och vilda naturen i Barbagia. Här är det möjligt att se ett par nuraghi (byggnader från bronsåldern).

Vad kostar det? Flyg till Sardinien från Sverige från cirka 200 kr med Ryan Air. Boende på Agriturismo cirka 400 kr per person och natt med halvpension (frukost+middag). Hyrbil från cirka 350 kr per dygn.

4) Bosa – Macomer: Rutten går genom städerna Macomer, Tresnuraghes och Bosa.

Sök på internet eller konsultera din lokala turistbyrå.

För ytterligare upplysningar hänvisar vi tilll tågbanans hemsida: www.treninoverde.com.

Priserna varierar med säsongen.


......................

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

9

Dock Dock & & Dock & Leksaksmuseum Dock & En Demidekkare målar gärna. Leksaksmuseum Leksaksmuseum Vintage fashion 1860–1980 Vintage fashion Vintage fashion 1860–1980 Vintage fashion 1860–1980 1860–1980 Leksaksmuseum Men inte så ofta. Färg med mer än 30 års erfarenhet!

Vintage fashion 1860–1980

Husets fasad framstår som nymålad år efter år med samma glans och kulör.

Nostalgi & Second handbutik Nostalgi & Second handbutik Nostalgi & Second handbutik CAFÈ i GAMMALDAGS MILJÖ CAFÈ i GAMMALDAGS MILJÖ CAFÈ i GAMMALDAGS MILJÖ Nostalgi & Second handbutik CAFÈ året i GAMMALDAGS MILJÖ Öppet runt!

Öppet runt! Jan-majåret ons-sön Öppet året runt!kl 13-17 Jan-maj kl Juni-aug ons-sön dagl kl 13-17 Jan-maj ons-sön kl 13-17 13-17 Juni-aug dagl kl Juni-juli-aug dagl kl Öppet året runt! Sept-dec ons-sön kl 13-17 13-17 Juni-aug dagl kl 13-17 13-17 Sept-dec ons-sön 13-17 Jan-maj Sept-decons-sön ons-sönklkl kl13-17 13-17 (mittemot sävsjö skyttecenter) Juni-aug dagl kl 13-17 NÄVELSJÖ GAMLA SKOLA mån-fre 10-18, lör 10-13 GAMLA SKOLA NÄVELSJÖ GAMLA SKOLANÄVELSJÖ Sept-dec ons-sön kl 13-17 Väg 127 mellan Vetlanda Lunchstängt mån-fre 12.30-13.30 NÄVELSJÖ GAMLA SKOLAoch Sävsjö Telefon127 0382-107 55 mellan Vetlanda och Väg 127 mellan Vetlanda Väg Sävsjö Tel. 0383-621 07 Väg 127 mellan Vetlanda och och Sävsjö Sävsjö www.colorama.se Tel. 0383-621 07 Tel. 0383-621 07 NÄVELSJÖ GAMLA www.dockmuseum.com Tel. 0383-621 07 SKOLA www.dockmuseum.com www.dockmuseum.com Väg 127 mellan Vetlanda och Sävsjö www.dockmuseum.com Tel. 0383-621 07 www.dockmuseum.com Öppet året runt! Jan-maj ons-sön kl 13-17 Juni-aug dagl kl 13-17 COLORAMA SÄVSJÖ Sept-dec Hornsgatan 6 ons-sön kl 13-17

Smaland-Dockmuseum.indd

1

Smaland-Dockmuseum.indd 1 Smaland-Dockmuseum.indd Smaland-Dockmuseum.indd 1 1

2011-04-08 10.05 2011-04-08 2011-04-08 2011-04-08 10.05 10.05

Smaland-Dockmuseum.indd 1

2011-04-08 10.05

Mejeriet

Mejeriet

Öppnar 28 november Mejeriet

Mejeriet Skänk mer

Vi tar emot kläder, porslin, möbler, böcker och prylar som du vill skänka. Har du större volymer så hämtar vi

Allt överskott går till Öppnar 28 november bistånd & socialt arbete än en tanke!

Vi tar emot kläder, porslin, möbler, böcker och prylar som du vill skänka. Har du större volymer så hämtar vi Onsdag 15-18varor: Lördagtisd 10-14 Mottagning av skänkta 10-12, onsd 16-18 Mottagning av skänkta varor: 12/12, 19/12, ochring 2/1 kl 10-14 vid övriga tider innan Allt överskott går till Tisd, 2Torsd, Fred 8-15:30 Onsd 8-18 Vi tar emot kläder, porslin, möbler,arbete böcker prylar 0380-411 10 2och Aneby bistånd &Mejerigatan socialt som du vill skänka. Har du större volymer så hämtar vi Onsd 13-18, torsd 13-16 och lörd 10-14 10 Mejerigatan Anebymed Den0380-411 allkristna föreningen Apostoliskt Center 2 i samarbete Mottagning av skänkta varor: tisd 10-12, onsd 16-18 Pingstmissionens Utvecklingssamarbete (PMU InterLife). vid överskott övriga tider ring innan Allt går till

Öppettider jul-nyår Kom och fynda!

700 m prima Second Hand!

Mottagning av skänkta varor: tisd 10-12, onsd 16-18 Allt överskott går 0380-411 10&Mejerigatan 2till Aneby bistånd socialt arbete vid övriga tider ring innan Den allkristna föreningen Apostoliskt Center i samarbete med

bistånd & socialt arbete

Pingstmissionens Utvecklingssamarbete (PMU InterLife). Mottagning av skänkta varor: tisd, onsd, fred 8-15.30 0380-411 10 Mejerigatan 2 Aneby Mottagning av skänkta varor: Tisd, torsd, fred 08-15:30, onsd 08-18 Mottagning av skänkta varor: tisd 10-12, onsd 16-18 onsd 8-18. Vid övriga tider ring innan Den allkristna Apostoliskt ii samarbete med Den allkristna föreningen föreningen Apostoliskt Center samarbete med (PMU InterLife). Pingstmissionens vidUtvecklingssamarbete övriga tider ringCenter innan

Pingstmissionens Utvecklingssamarbete InterLife). 0380-411 10 Mejerigatan(PMU 2 Aneby

0380-411 10 Mejerigatan 2 Aneby

www.mejerietsecondhand.se Den allkristna föreningen Apostoliskt Center i samarbete med gstmissionens Den föreningen Apostoliskt Center i samarbete med Pinallkristna Utvecklingssamarbete (PMU InterLife). Pingstmissionens Utvecklingssamarbete (PMU InterLife).

mejerietaneby.indd 1

2011-05-04 17:44:22

1


Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

Hembygdsföreningen - Säfsjö Komstads byalag- Naturskyddsföeningen - Stiftelsen Komstad Kvarn - Studieförbundet Vuxenskolan

SOMMAR I SÄVSJÖ OCH KOMSTAD

10

.....................

19 JUNI FRILUFTSGUDSTJÄNST Friluftsgudstjänst Komstad Kvarn kl 14 Arr:Naturskyddsf. och Svenska Kyrkan

18 OCH 19 JUNI VÄXTFÄRGNING Växtfärgning i Komstad kl 9-16 Anna-Karin Rostedt mf Arr:Studieförbundet Vuxenskolan, Anmälan till tel 0382-127 05 24 JUNI MIDSOMMARAFTON I SÄVSJÖ HEMBYGDSPARK kl 14 Midsommarstången kläs kl 15 Vi reser midsommarstången Ungdomskör – Bälgarna – Rigo med flickorna Flink leder dansen - kaffeservering, lotterier och hästskjuts. Arr:Hembygdsföreningen 30 JUNI KL 18-21 VÅFFELKVÄLL I KOMSTAD Hans Åke Andersson och Linda Byman Arr:Hembygdsföreningen

MISSA INTE! MIDSOMMARAFTON I SÄVSJÖ HEMBYGDSPARK

7 JULI KL 18-21 VÅFFELKVÄLL I KOMSTAD Allan Andersson och Anders Nilsson Arr:Byalaget 14 JULI KL 18-21 VÅFFELKVÄLL I KOMSTAD Publiken får önska egna låtar Arr:Naturskyddsföreningen 16 JULI SLÅTTER PÅ KRINGLAN Vi bjuder på ekologiska hamburgare Arr:Naturskyddsföreningen 21 JULI KL 18-21 VÅFFELVÄLL I KOMSTAD Anders Axelsson Arr:Hembygdsföreningen 28 JULI KL 18-21 VÅFFELKVÄLL I KOMSTAD Kristina & Ingvar Ljung Arr:Byalaget

För guidningar: Sävsjö kommun Tel 0382-152 00 Vrigstad turistbyrå Tel 0382-57 50 00 Sävsjö turistbyrå Tel 0382-306 06

MISSA INTE! VÅFFELKVÄLLAR I KOMSTAD PÅ TORSDAGAR Sommarkonsert i Norra Ljunga kyrka den 17 juli kl 18 Operasångare Pär Nilsén

SOMMARKONSERT I VALLSJÖ KYRKA FREDAGEN DEN 1 JULI KL 19 STRÅKENSAMBEL MUSICA VITAE, DIRIGENT PER DROGGE, GISELLA STILLE (SOPRAN). JOACHIM BÄCKSTRÖM (TENOR). GRILLBUFFÉ PÅ EKSJÖ HOVGÅRDS VÄRDSHUS, ANMÄLAN 0708-13 41 07 Arr: Operans vänner och Svenska kyrkan

30 JULI SLÅTTER PÅ LÅNGAÄNGEN Vi bjuder på slåttergröt och ostkaka Arr:Naturskyddsföreningen 4 AUG KL 18-21 VÅFFELKVÄLL I KOMSTAD Bälgarna spelar Arr:Hembygdsföreningen 6 AUG NORRA LJUNGA KYRKA KYRKOGÅRDSVANDRING KL 16 Inger Högberg & Bertil Zettergren kl 18 Helgmålsbön i kyrkan med kyrkkaffe Arr:Hembygdsf. och Svenska Kyrkan

SÖNDAGSÖPPET I JULI PÅ HEMBYGDSPARKEN I SÄVSJÖ ÖPPET ALLA SÖNDAGAR I JULI KL 15-18 KAFFE MED DOPP. TILLFÄLLE ATT LÄSA I VÅRA TIDNINGSURKLIPPSPÄRMAR. Arr: Hembygdsföreningen

Arrangörer: Hembygdsföreningen - Säfsjö Komstads byalag- Naturskyddsföeningen - Stiftelsen Komstad Kvarn - Studieförbundet Vuxenskolan. Kontaktperson: Harald Petersson Tel 0708-134107

www.komstadkvarn.se - www.savsjohembygdsforening.se - www.sv.se/savsjo


......................

www.upplevelseriket.se

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

11

Turista i Sävsjö kommun!

r!

Ett fiskekort - 12 sjöa

ns många fina I Sävsjö kommun fin lösa ett fiskekort fiskevatten. Du kau bästa fiskessom gäller i 12 av våra yråerna! jöar. Tala med turistb

Blomsterstaden Säv

sjö

Sävsjö Trädgård är

vida omtalat. Den prisbelönte trädgård smästaren Stefan Lagerqvist har skapat en unik stadsmiljö som drar besökare från när och fjärran. Gå en bl omstervandring!

Vandrings- och cyk

elleder

I Sävsjö kommun fi nns vackra vandrings- och cyke leder i olika svårighetsfrad. Kar tor och goda råd finns på turistbyrå erna!

Från Komstad till Bronx!

New Visste du att stadsdelen Bronx i as York har fått sitt namn efter Jon tad i Brunck från den lilla byn Koms as Sävsjö kommun? I Komsta berätt ljö på den historien i en fantastisk mi Komstad Kvarn.

MC-leder

MC Att glida fram på en mullrande på härliga sommarvägar är en fan fram tastisk upplevelse! Vi har tagit olika förslag på färdvägar och besöksmål.

Möcklehult - den ga Författaren Peter N

mla byn

ilson har skrivit boken “Den gamla by n” om den idylliska byn Möcklehul t i södra delen av Sävsjö kommun.

Njudungskyrkorna

Sävsjö ligger i det ga mla landet Njudung. Här byggdes nå gra av Sveriges första stenkyrkor re dan på 1100-talet. Flera av dessa anvä nds än idag och är spännande besöksm ål. Guidning finns, bland annat genom mobiltelefonen.

Om allt detta och mycker mera finns det broschyrer om på våra turistbyråer. Vi har öppet vardagar 9-16 och lör-sön 9-12 t.o.m. 2/9. Välkommen till oss! Sävsjö Turistbyrå Tel 0382-306 06 vid torget i Sävsjö Vrigstad Turistbyrå Tel 0382-57 50 00 på Vrigstad Värdshus Besök även www.upplevelseriket.se och www.savsjo.se


12

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

.....................

Hårdrock har blivit lika populärt i folkhemmet som schlager och dansband. Team Jakob tog sig så långt i Körslaget att de knep bronsplatsen. – Jag valde mina favoritlåtar, med hög igenkänningsfaktor, säger Jakob Samuel, frontfigur i hårdrocksgruppen The Poodles, om tycker att körsång och hårdrock faktiskt har en hel del gemensamt.

jakob

Prästsonen Jakob Samuel sjöng hårdrock med hela svenska folket i Körslaget på TV4. Uppväxten i kyrkan har satt sina spår. – Jesus predikade grejer som ligger mig nära om hjärtat, säger Jakob.

Det har varit en intensiv vår för Jakob. Han har figurerat i underhållningsprogram som Körslaget, Så ska det låta och Herr & Fru – och dessutom släppt fjärde albumet, Performocracy, med sitt band, hårdrocksgruppen The Poodles. Hela sommaren kommer pudlarna att turnera här hemma i Sverige för att lansera albumet och i höst bär det av till Europa. Ingen rast och ingen ro, men så tycks han också trivas med att ha det runt omkring sig, fyrabarnspappan och prästsonen Jakob Samuel. Att medverka i Körslaget var en heltidssysselsättning, och Jakob Samuel njöt

Dessutom tycks schlagervärlden spela en betydande roll för Jakob Samuel som lovordar Melodifestivalen och allt den har betytt för The Poodles som slog igenom med bidraget ”Night of passion” 2006.

Dottern i pappas fotspår av varje minut. Hans tidigare lätt överseende leende när andra har berättat om körfebern har förbytts till riktig passion för körsång. – Ja, det här är skitkul! Jag trodde inte att jag skulle bli så drabbad av entusiasmen och sångglädjen, men det har jag verkligen blivit. Körsång är superenergi. En kick. Glädjepiller! Under den intensiva Körslagetperioden blev det täta resor mellan hemmet i Hägersten och skånska Sjöbo där Jakobs pappa var församlingspräst från 1977 och en bit in på 90-talet. Hans pappa fixade bland annat replokal åt Jakob och hans

band uppe på vinden i församlingshemmet.

Från psalmer till hårdrock

Jakob var inte lillkillen som medverkade i kyrkans barnkör och aktiverade sig i församlingens musikliv, men visst sjöng han på en och annan skolavslutning, och barndomen ramades in av psalmsången från kyrkbänkarna på söndagarna. Musiken har alltid funnits i hans familj. Mamma är dirigent och håller på med klassisk musik, pappa hade alltid musiken närvarande i kyrkan och hans äldre bröder lyssnade på och spelade hårdrock.

I år var hans dotter Cornelia med och tävlade som en av fyra tjejer i ”Love Generation”. – Jag tänker i begrepp musik, inte genre eftersom jag har lyssnat på genreöverskridande musik under hela min uppväxt, säger Jakob. Kyrkan har varit och är en plantskola för många musiker, och flera som har växt upp inom Svenska kyrkan har fått en framträdande position i svenskt nöjesliv. Vad tror du att det beror på? Jakob funderar. Han har inte tänkt på sambandet tidigare men får genast många associationer. – Du har nog helt rätt i det. Det finns någon speciell typ av närhet och musika-


......................

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

13

12 & 13 AUGUSTI FREDAG 12 AUG Företagskampen Lifvens Förfest med After Work bandet No Tjafs 20.00 - 01.00

LÖRDAG 13 AUG Sahara Hotnights Soundtrack:Soul Endless Grace Willys Pegleg 10000 RTDWDL Regression Röda Kören Barnunderhållning med Filiokus Fredrik

ANKRACE 13 AUG KL 14.00

SAHARA HOTNIGHTS SOUNDTRACK:SOUL | ENDLESS GRACE RÖDA KÖREN | FILIOKUS FREDRIK WILLYS PEGLEG | LIFVENS | REGRESSION 10000 RETARDED TAXI DRIVERS WITHOUT DRIVERS LICENSE

2-DAGARS 300:ENTRÉ FREDAG 150:ENTRÉ LÖRDAG 200:-

FÖRKÖP 2-DAGARSBAND PÅ KULTURHUSET SÄVSJÖ

BARN T.O.M 13 ÅR FRI ENTRÉ I MÅLSMANS SÄLLSKAP

kommunikationsbyrån

Sävsjö Pojkarna

www.savsjofestivalen.com


14

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

lisk gemenskap i många religiösa sammanhang, i synnerhet i kristendomen.

Vad är din relation till Gud och kyrkan idag?

– Jag är troende men ingen kyrkobesökare, och jag har inget behov av att bekänna mig till någon specifik tro. Min tro är i allra högsta grad personlig och är ett stort behov för mig. Jag har inget behov av religiös samvaro men tron är en ständig pågående dialog som tar sig uttryck i naturupplevelser, kärleksupplevelser i familjen och i vissa fall musikaliska upplevelser, säger Jakob. Den som lyssnar på The Poodles senaste album Performocracy kan få en god inblick i Jakobs tankar om livet och relationer till de närmaste. Han har varit med och skrivit nio av de tretton låtarna och lagt mest energi just på texterna. Helt enkelt därför att de är viktiga för honom, han måste kunna tro på och stå för det han sjunger. – Father to a son och As time is passing by är helt självbiografiska texter, berättar Jakob avslutningsvis.

..................... Sommarturné i Sverige och i höst ut på vägarna i Europa. The Poodles lanserar sitt nya album Performocracy och älskas av publiken. Kanske för att det svenska vemodet passar så bra ihop med hårdrock, tror Jakob. Mollbaserade melodier med tydlighet i melodin.

Text: Gabriella Mellergårdh

Fakta: Karl Erik Jakob Samuelsson Namn: Jakob Samuel (född Karl Erik Jakob Samuelsson) Ålder: 42 år Familj: Sedan 22 år tillbaka gift med sin ungdomskärlek Fia. I familjen finns också barnen Nikolina, Cornelia, Balthazar och Fritiof. Bor: I Hägersten Bästa låt hittills 2011: ”Får man va lite ego? Cuts like a knife med The Poodles” (singel från nya skivan som släpps 20 april) Aktuell: Som körledare för Team Jakob i Körslaget 2011, ny skiva och sommarturné i Sverige.


7 2 6 TI

......................

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

15

2 UGUS A

The Ark, Eric Saade

September, Mustasch, Daniel Adams-Ray Joddla med Siv, Eva Eastwood Rigmor Gustafsson, Kapten Röd Cruciied Barbara, Asta Kask Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern R Bob Hansson, RadioZ Golbang, Duotekk Syster Sol, Crispy Nuts (JPN), Earl and Dallas Jan Gerfast & the Texas Hurricanes (USA)

Hong Faux, Naima train, Professor P & Dj Akilles Slim Notini Gospel Band, Willez, Chicken Brothers Kindbergs, Cattsh Charly, Stockholm Rockers army, Joseen & Odjuret, Stiltje Captain Jacks arm

Pi, Clockwise, Festibyn, Gräsrot, Modual, Benji, Mohlavyr Somehow, United We Stand, Kickin’ Laces, Stoke on Trent Dalaplan, Daniel Engelbertssen, Zeeducer and the Soul unit Joar, Hans Karlsson, Provoke your enemy To the Gallows, The Moranes Absentees

80 artister 7 scener BILJETTER:

FÖRKÖP:

d a n k r a m e ll a n K Green Street Park na a b s n a D y b s k r e v t n Kultur- och ha g a d r lö n r a B r e r a B Restauranger &

2-Dagars 550:- t.o.m 31/7 På Tickster eller hos någon av 595:- 1/8 - 25/8; I entrén 650:våra 28 återförsäljare, se alla 1-Dags 395:- t.o.m 31/7 på www.eksjostadsfest.se 450:- 1/8 - 25/8; I entrén 495:Ungdomsbiljett 2-Dagars 395:- t.o.m 31/7 sedan 495 kr (födda 92 eller senare)

BUSSAR/TÅG: Från Vimmerby, Hultsfred, Tranås, Aneby, Österbymo, Vetlanda, Sävsjö, Nässjö, Jönköping samt orter på vägen.

MEDIAPARTNERS

ARRANGÖR


16

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

.....................

The Ark och Erik Saade till Eksjö Stadsfest För fjärde året i rad ställer Eksjö Stadsfest till med en riktig brakfest. Hit har bland andra, The Ark, September, Mustasch, Erik Saade, Daneil Adams Ray, Eva Eastwood, Rigmor Gustavsson och Torsten Flinck planerat in ett stopp för att möta 10 000 musikhungriga besökare från hela Småland. Än så länge är bara hälften av de åttio artisterna bokade. Denna skara artister är en blandning av de största svenska artisterna och de bästa från Höglandet och de kommer att spela på 7 olika scener i gamla stan och på stora torget i Eksjö.

The Ark kommer till Eksjö Stadsfest.

Som att inte det skulle räcka finns det även chans att ta en titt på kultur och hantverksby, gå på mat- eller knallemarknad och låta barnen leka av sig på barnlördagen. Nyhet för årets stadsfest är Green Street park, som är en plats skapad av unga för unga.

Avskedsturné

The Ark är Eksjö Stadsfest största bokning någonsin. Till Eksjö kommer de på sin avskedsturné och kanske blir det bandets absolut sista någonsin. Bandet har bestämt sig för att sluta och en av de sista spelningarna på den avslutande turnén blir den sist ut på Stora Torget i Eksjö. För 12 år sedan signade Stadsfestens artistbokare, Håkan Waxegård, ett skivkontrakt med The Ark och gav ut deras första album, som direkt blev en jätteframgång. Nu sluts cirkeln då bandet även avslutar sin karriär i Håkans regi. The Ark har besökt Eksjö förut, men då som mindre kända. Det var tillsammans med Håkan Hellström som förband till Magnus Uggla. Nu är de alltså tillbaka större än någonsin med bland annat en vinst i Melodifestivalen i bagaget, men också mängder av storsäljande hits och album. Det lär bli mycket allsång och hög stämning på Stora Torget i Eksjö.

Populär artist

Men nästan lika stora eller i alla fall lika aktuella artister är Eric Saade och September. Eric Saade tog en storslam i melodifestivalen och höll ju på att vinna hela Eurovision. Eric spelade på Eksjö Stadsfest redan förra året, men då på en så liten scen så att alla som ville se honom inte fick plats. I å kommer han med en ännu större produktion och självklart spelar han på största scenen denna gång.

Tung hårdrock och kultband

För alla hårdrocksfans kommer i år Mustach, en bokning som man på arrangerande Fiesta Eksjö försökt göra flera år. Ett av landets största kultband, Joddla med Siv, är en annan högt önskad grupp som kommer i år. Sedan kommer förstås alla genrer vara representerade som vanligt på årets Stadsfest. För att nämna några så kommer countrytjejen Eva Eastwwod, jazzstjärnan Rigmor Gustavsson, bluesveteranen Jan Gerfast, punkarna Asta Kask, poeten Bob Hansson, dansbandet Kindbergs och revolutionären och skådespelaren Thorsten Flinck. Men, ännu så återstår många kända och okända artister att boka till höglandets största fest.

Likaså Erik Saade. Även September kommer att uppträda.


......................

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

17

Skogs- & Jordbruksmaskiner Skogs& Jordbruksmaskiner Skogs& Jordbruksmaskiner Jordbruksmaskiner Skogs& Verkstad och försäljning Verkstad och försäljning Återförsäljare

Återförsäljare Återförsäljare

Skog & Trädgård

Verkstad och och försäljning försäljning Verkstad

Skog&&Trädgård Trädgård Skog

Skogs- & Jordbruksmaskiner återförsäljare för återförsäljare för NYHET ATVATV NYHET återförsäljare för för NYHEToch ATV återförsäljare Verkstad försäljning NYHET ATV Återförsäljare

Vi säljer gräsklippare Skog & Trädgård från Husqvarna!

• Motorsågar NYHET ATV återförsäljare för Motorsågar • Motorsågar •• Motorsågar • Hydraulik Hydraulik •• Hydraulik • Hydraulik • Butik • Foder m.m • Motorsågar Butik •• Foder Foder m.m m.m •• Butik • Hydraulik • Butik Foder m.m Kom ihåg och• beställ utsäde till våren! • Butik • Foder m.m Kom ihåg och och beställ beställ utsäde utsäde till till våren! våren! Kom ihåg Kom ihåg och beställ utsäde till utsäde våren! Kom ihåg och beställ till våren! Verkstad • Reservdelar • Hydraulik • Foder Reservdelar Hydraulik Foder GjuterigatanVerkstad 2Verkstad • 575 36 Eksjö • Telefon: 0381-390 00 ••Reservdelar ••Hydraulik ••Foder Gjuterigatan22••575 57536 36Eksjö Eksjö••Telefon: Telefon: 0381-390 00 Verkstad •Gjuterigatan Reservdelar • Hydraulik • Foder 0381-390 00

Maskinförsäljning ELS 0381-159 50 • JOURTELEFON: 0381-39 000 • www.lantbruksservice.se Gjuterigatan 2 • 575 36 Eksjö • Telefon: 0381-390 00 Maskinförsäljning ELS 0381-159 50 • JOURTELEFON: 0381-39 000 • www.lantbruksservice.se


18

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

.....................

4 sidor gösfiske!

gös Tony Ekberg från Eksjö fångade denna fina gös i Solgen.

Foto: Anders Forsberg

Småländska Göslandet >Inte många områden kan mätas sig med Höglandet ifråga om antalet gössjöar. På Höglandet ligger gössjöarna sida vid sida och många håller grov fisk.

Vi har samlat fakta om 15 gösvatten som du kan besöka nu i sommar eller höst. Vi tipsar om var du kan köpa fiskekort, hyra båt och boende samt var du kan få mer allmän information.

diskutera men för de allra flesta är en femkilos gös en stor fisk. I flera av de här sjöarna är det oftast bara en baby. Väger den över 8 kilo är det en riktig storgös.

>Hetaste sjöarna

>Så lurar du gösen att hugga

Bland de allra hetaste under senare år har varit Ryssbysjön intill Nässjö samt Juttern norr om Vimmerby. Juttern och den intilliggande gössjön Krön ligger faktiskt inte på Höglandet men det var svårt att skriva en artikel om gösfiske i Småland utan att ta med dem. Båda har levererat storgös och det var bara ett par år sedan som Ingemar Axelsson från Kisa nästan satte nytt svensk rekord med en jättegös från Juttern. Den vägde hela 11 560 kilo och togs på en Nils-Master-vobbler under trollingfiske. Nu är det inte bara Juttern som kan leverera stor gös utan i de flesta av de i artikeln beskrivna sjöarna har det tagits stor fisk. Vad en stor fisk är kan man givetvis

Gösen är ofta mer aktiv under skymning och gryning och jagar då ofta i de övre vattenlagren. Att ro drag eller släpa betet efter båten med hjälp av motorn är den vanligaste metoden att fånga gös. Många anser att gösen lockas mot turbulensen som propellern gör i vattnet. En ytgående vobbler som får gå i eller strax intill bubblorna kan vara ett tips att pröva. Trollingfiskar du på dagen ger det ofta bättre resultat om du fiskar lite djupare. När gösen står djupt kan det vara bättre att meta den. Små agnmörtar eller liknande kan användas. Ofta får du fler krokningar om du använder att välbalanserat flöte, det vill säga

ett flöte som inte gör för stort motstånd när gösen tar agnet. Sitter du på land eller ankrar båten så att den ligger still kan du även bottenmeta gösen. Det behöver heller inte vara levande betesfisk och det går alldeles utmärkt med halva betesfiskar.

För att känna de försiktiga huggen och kroka gösen på ett effektivt sätt måste du fiska med en stum flätlina. Text: Anders Forsberg

>Vertikalfiske Innemetoden just nu är ”vertical jigging” eller mycket fritt översatt, pimpelfiske från båt. Med ett kort haspel- eller multispö låter du jiggen fiska strax intill botten. Genom att låta båten sakta driva framåt kan du med den här metoden grundligt och effektivt söka efter gös som trycker vid botten. Det är viktigt att båten inte driver för fort för då kommer fiskelinan att gå snett ned i vattnet och lyfta jiggen från botten. Gör den det så är det bara att veva upp och sänka ned igen. För att inte båten ska driva för fort använder många en elektrisk fiskemotor som broms.

Foto: Mikael Torstensson

Foto: Anders Forsberg


......................

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

19

15 gösvatten att räkna med Vision Höglandets tipsar om de bästa gösvattnen >1-3 Bunn

Ska du fiska i Bunn gäller det att bestämma vilken del av sjön du ska besöka. Norra Bunn, Mellanbunn och Södra Bunn har nämligen olika fiskekort och såvida du inte köper ett turistfiskekort som gäller en vecka för alla sjöar, måste du lösa tre olika kort för att täcka hela sjön. Störst chans till stor gös har man i Mellanbunn som varierar i djup och når som mest 16 meter. Norra Bunn är ännu djupare och ett flertal öar gör den till den vackraste delen. Södra Bunn är lite grundare och håller ett snitt kring fyra meter. Bra båtar kan hyras hos Jan Wessman i Bunn men motor får du själv ta med. Vill du stanna en längre period finns bra boende på vandrarhemmet i Fågelkärr. Där finns även stugor och båtar att hyra. Bunn är stängd för fiske hela augusti förutom södra delen som endast är stängd under de två första veckorna. Information Gränna Turistbyrå, Gränna 0390-410 10 Ottorina Kafé, Bunn 036-540 16 (sommartid) Palms Järn, Gränna 0390-100 43 Statoil, Gränna 0390-412 20 Krysset Livs, Ölmstad 036-520 19 Lars Ljungberg, Förnäs, Bunn 036-541 78 Jan Wessman, Bunn 036-540 42 Vandrarhem, Fågelkärr 036-540 13

>Sjöarna vi besökt: 1. Norra Bunn 2. Mellanbunn 3. Södra Bunn 4. Ralången 5. Juttern 6. Krön 7. Ramsjön 8. Ylen 9. Stora Nätaren 10. Anebysjön 11. Flisbysjön 12. Ryssbysjön 13. Nömmen 14. Solgen 15. Rusken

Från planta till hus! TIMMERHUS med laxknut • Komplett sågverk och tillverkning av timmerhus. Vi säljer även virke och ved. • Allt inom modern skogsvård, såsom avverkning, röjning, plantering och gallring.

Kolla in vår nya hemsida www.anebytimber.com

Barkäng mellan Aneby – Hullaryd 0140-230 05 • www.anebytimber.com

Ta chansen och... SMS:A IN DITT SVAR: 1... . . . 2... . .

..................................... ................................. ........................................ ..................................... ............................. .................................. .....................

3.

. ............................. ..............C......9´. .C................... ....C......9´. .......fi..fl........... P.............f.... ...... ...... ............... ......


20

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

..................... >9. Stora Nätaren

Fiska dig igenom Höglandet i sommar! Foto: Mikael Torstensson

>4. Ralången

stugor att hyra. Information AT Outdoor 0492-103 60 Kröngården 0492-600 02

Ralången är belägen strax norr om Aneby och är en berömd gössjö. Båt kan hyras av Gunvor Samuelsson i Råby som även säljer fiskekort till sjön. Se till att boka i tid för det är populärt att hyra båt. Även Åke Grahn i Ralingsås hyr ut Ralången båt. Bra boende finns på Ralingsåsgården vid i gen är belägensjöns straxsödra norr del. om Aneby ochett flertal stugor finns Förutom berömd gössjö.där Båtäven kan en hyras av Gunvor tvåstjärnig camping. lsson i Råby Information som även säljer fiskekort Aneby Turistbyrå 0380-462 40 n. Se till att boka i tid för det är populärt Ralingsåsgården 0380-402 95 a båt. Även Åke Grahn i Ralingsås hyr Åke Grahn, Ralingsås 0380-408 54 Bra boende finns påSamuelsson, Ralingsåsgården i Gunvor Råby 0380-420 64 ödra del. Förutom ett flertal stugor finns en en tvåstjärnig camping.

>7. Ramsjön

ation Turistbyrå 0380-462 40 åsgården 0380-402 95

samt en plastbåt med en 9,9 hk fyrtaktare. Hos Sture finns även logi i Måla Gård samt fiskekort och sjösättningsramp. Information Sture Johansson, Horn 0494-302 49

>6. Krön

>5. Juttern Juttern ligger dryga milen norr om Vimmerby och är utsträckt i nord-sydlig riktning. Sjön har under senare år tillhört ett av landets allra hetaste gösvatten. Sjörekordet hålls av Ingemar Axelsson med en enorm pjäs på drygt 11,5 kilo. Den togs 2005 och är den näst största gös tagen på sportfiske någonsin. Förutom i den norra och södra delen är Juttern en riktigt djup sjö. Femmeterskurvan når man snabbt och sedan går det kvickt nedåt i en enorm gravsänka. Stora delar av sjön är djupare än 20 meter och ett större område är djupare än 35 meter. I det djupaste området visar lodet över 40 meter och med lite tur hittar man sjöns djupaste ställe om 58 meter. Sture Johansson i Horn har två båtar för uthyrning. En aluminiumbåt med en 9,9 hk tvåtaktare

Precis norr om Vimmerby ligger sjön Krön som i sina bästa stunder kan släppa till med ordentliga gösar. Sjörekordet ligger på dryga 10 kilo och togs 2004. Djupaste stället i sjön är endast tre meter och riktigt grund är sjön i den norra delen. I den sydöstra delen finns det en hel del sten. Fiskekort kan man köpa hos AT Outdoor i Vimmerby men observera att trollingfiske inte är tillåtet. Någon båtuthyrning finns inte men med en mindre båt går det att sjösätta vid Kröngården på sjöns sydöstra sida. Vid Kröngården finns dessutom camping och

Väster om Ylen ligger Ramsjön som bland många andra arter hyser ett bra bestånd av gös. Fiskekort kan köpas hos Anna-Greta Knutsson i Ramsjöholm. Tyvärr säljs endast årskort för 450 kronor men har man möjlighet att åka till sjön några gånger så är det väl placerade pengar. Någon båtuthyrning finns inte men vid den populära badplatsen i sjöns södra del går det bra att sätt i en mindre båt. Under augusti månad är fisket stängt på grund av intensivt kräftfiske. Information Anna-Greta Knutsson, Ramsjöholm 036-810 28

>8. Ylen Förutom i den norra och södra delen är Ylen en riktigt djup sjö. Maxdjupet ligger i sjöns centrala del som liknar en stor avlång grop och når över 30 meter på sitt djupaste ställe. Det är i och omkring detta område som gösfisket är som allra bäst. Förutom bra gösfiske är Ylen även känd för grov lake. Båt kan man hyra hos Johan Gustavsson i Håknarp på sjöns sydöstra sida samt hos Gustav Klint i Gåvanäs där det även finns en trailerramp. Under den isfria tiden är fiske endast tillåtet 1/5-31/7. Information Johan Gustavsson, Håknarp 036-841 45 Gustav Klint, Gåvanäs 036-813 63

Stora Nätaren ligger väster om Lekeryd och har under många år räknats till en av landets bästa gössjöar. Nu är det inte bara gott om gös i Stora Nätaren, det är även gott om stengrund. Som nybörjare gäller det därför att ta det säkra före det osäkra och hålla igen på farten. Båt kan man hyra hos Karl-Ivar Klint i Gyeberg som ligger på sjöns västra sida. Han säljer även fiskekort och här finns även en sjösättningsramp för den som har egen båt med till sjön. Under den isfria tiden är fiske endast tillåtet 1 maj till 31 juli. Information Karl-Ivar Klint, Gyeberg 036-820 08

>10. Anebysjön Anebysjön är belägen strax söder om Aneby, och omgiven av åker och skogsmark. Sjön är rätt grund och jämndjup och håller sig runt tre fyra meter på de allra flesta ställen. På det djupaste stället når den bara runt åtta meter. Det är en näringsrik sjö och siktdjupet är rätt litet. Sjön har mycket vassbevuxna stränder. Förutom ett bra bestånd av gös finns det även abborre och gädda samt vitfisk i sjön. Båtar finns att hyra på Målesånna gård som ligger på sydöstra sidan av Anebysjön. Där finns även ett flertal stugor med hög standard att hyra. Två av stugorna är öppna året runt. Även fiskekort finns att köpa här. Information Aneby Turistbyrå 0380-462 40. Målesånna gård 0380-820 47

>11. Flisbysjön Flisbysjön liknar i mångt och mycket Anebysjön och tillhör samma vattensystem. Sjön håller grov gös och bitar på sex kilo eller större finns. Sjön är relativt lättfiskad, i den bemärkelsen att man knappast riskerar att slå i sten. Djupet håller sig runt tre fyra meter och på det djupaste stället runt nio meter. Fiskekort kan man köpa hos Per Gustavsson, Grimsviks gård samt hos Ronny Björk i Karlsro. Ronny har även båt för uthyrning och man får gärna ta med en egen motor. Fisket är stängt under augusti. Information Per Gustafsson, Grimsbergs gård 0380-55 00 17 Ronny Björk, Karlsro 0380-800 65 Eksjö Turistbyrå 0381-361 70


...................... >12. Ryssbysjön Ryssbysjön strax nordväst om Nässjö har under en period tillhört en av landets allra hetaste gössjöar. Det är inte ovanligt med fiskar på fyra, fem kilo och med toppar på bortåt 8 kilo. Sjön är mycket grund och inte djupare än tre meter på något ställe. Sjön hyser enorma bestånd av vitfisk som i sin tur har förorenat sjöns vatten i sådan omfattning att man nu försöker decimera beståndet av vitfisk. Hur det kommer att påverka det framtida gösbeståndet är oklart. Hos Erik Råbe i Ryssby finns fiskekort att köpa och där finns även åtta plastbåtar till uthyrning. På platsen finns även en sandstrand som går att använda som trailerramp. Sjön är öppen för fiske under maj till och med september. Måndagar och tisdagar är fiske inte tillåtet, likaså kvällar och nätter i augusti förbjudna då kräftfiske sker. Vintertid är pimpel tillåten när isen ligger. Information Erik Råbe, Ryssby 0380-240 78 Nässjö Turistbyrå 0380-51 80 60

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

21

samt hyra båt. Här finns även möjlighet till övernattning och för den som har egen båt finns ramp för sjösättning. Fiskekort kan även köpas hos Fiske-Stig i Eksjö. Information Fiske-Stig, Eksjö 0381-126 81 Åsa Fiskegård 0381-450 30 Eksjö Turistbyrå 0381-361 70

>15. Rusken Är du 9 och 13 år? harDå du har möjlighet att låna ettatt låna ett Är dumellan mellan 9 och 13Då år? du möjlighet haspelset helt utan kostnad. Fiska varje dag i sommar lämna och lämna haspelset helt utan kostnad. Fiska varje dag och i sommar tillbaka utrustningen när skolan börjar. börjar. Bättre kan det inte bli!det inte bli! tillbaka utrustningen när skolan Bättre kan Upp till till 13 13 är ett Upp ett unikt unikt samarbete samarbetemellan mellanAbu AbuGarcia, Garcia,Sportfiskeförbundet, Sportfiskeförbundet, Svea Skog Svea Skogoch ochutvalda utvaldasportfiskebutiker sportfiskebutikerrunt runtom omi Sverige. i Sverige. Under hela sommaren vi vi digdig följande: Under sommaren ––från från15:e 15:emaj majtilltill15:e 15:eaugusti augusti– erbjuder – erbjuder följande: •• • • •

Rusken täcker en yta på hela 33 kvadratkilometer och har ett största djup av 18 meter. Sjön tillhör en av landets göstätaste sjöar men dessvärre är medelvikten inte lika hög idag som den var för ett tiotal år sedan. Däremot kan man knappast misslyckas med fisket eftersom det finns gott om huggvillig mindre gös i sjön. Båt kan man hyra vid Sandviks Fiskecamp som ligger vid sjöns sydöstra sida. I flottan finns en större trollingbåt med motor och ekolod, samt ett antal mindre plast- och träbåtar, med eller utan motor. Ramp finns om man har egen båt. På campen finns även boende. Även Hans Karlsson i Nydala och Valborg Karlsson i Sjöbol hyr ut båt och hos båda finns även ramp för sjösättning. Information Sandviks Fiskecamp 0382-860 40 Hans Karlsson, Nydala 0382-310 55 Valborg Karlsson, Sjöbol 0370-65 10 49 Värnamo Turistbyrå 0370-188 99

Lån Garcia Lånav avett etthaspelset haspelsetfrån frånAbu Abu Garcia DVD för dig som lära dig mer om sportfiske, värde 149:Gratis medlemskap i Sportfiskarna Gratis fiskekort för 1 barn och 1 vuxen under hela sommaren på mer änän 1000 fiskevatten i 50i kommuner påSvea SveaSkogs Skogs mer 1000 fiskevatten 50 kommuner ingår •• Folksams Folksamsolycksfallsförsäkring olycksfallsförsäkring ingår • 32-sidig fiskehandbok kr kr i deposition •• Du Dubehöver behöverbara barabetala betala100 100 i deposition 150 ++ underteckna undertecknaett ettlåneavtal låneavtaltillsammans tillsammansmed medmålsman målsman Du kan även köpa fiskesetet för endast 349 295 kr (normalpris 599 599 kr). (normalpris kr). Då Dåfår fårdu duett ett4-meters 4-metersmetset metset (värde 79 kr) på (värde på köpet! köpet!Med Medreservation reservationför förslutförsäljning slutförsäljning

Kom in till butiken så berättar Kom till butiken berättar vi vi mer! mer!

Tel 0381-126 81

N.Storgatan 22, Eksjö

Lite tidigt att börja jobba i nio-årsåldern? >13. Nömmen Nömmen är en vacker sjö med många öar och ett bra gösfiske. På Barkös Handel i Stensjön kan man för ett par hundralappar införskaffa ett förnämligt sjökort över Nömmen. Båten kan man sjösätta i Stensjöns samhälle och båtlösa kan hyra båt hos Staffan Fogelberg på Holmens gård. Boende finns på Rödjenäs gård. Sjön är öppen för fiske under perioden maj till och med oktober. Under de två första veckorna i augusti är trollingfiske förbjudet. Däremot går det bra meta eller spinnfiska. Information Barkös Handel 0380-910 67 Sandsjöfors Livs 0380-37 51 05 Staffan Fogelberg, Holmens gård 0380-910 35 Ivar Berg, Rödjenäs gård 0380-911 20 Nässjö Turistbyrå 0380-51 80 60

159 miljoner barn i världen tvingas arbeta istället för att gå i skolan. Du kan ändra på det. Ge barn chans att vara barn.

>14. Solgen Solgen ligger söder om Eksjö och har på senare år framstått som en riktigt bra gössjö. Sjön har ett medeldjup på dryga fem meter och når på sitt djupaste ställe 20 meter. Vid sjöns sydöstra del ligger Åsa Fiskegård – en anläggning som drivs av Eksjö sportfiskeklubb. Under sommarsäsongen är anläggningen bemannad och där kan man köpa fiskekort

Bli Månadsgivare Foto: Anders Forsberg

Sms:a MGIV till 729 30.

www.erikshjalpen.se


22

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

.....................

a l d n a H

direkt på hyvleriet Norregårdens hyvleri ligger i Hjälmseryd, inte Hjälmseryd mellan Vrigstad och Lammhult utan vid Bringetofta mellan Sävsjö och Bodafors. Det är inte så lätt att hitta dit men väl där så möts man av en välsorterad bygghandel med ett ultramodernt hyvleri. – Här kan man handla allt man behöver för byggnation och renoveringar direkt från den omgivande skogen och få produkterna hyvlade efter önskemål, berättar Magnus Karlsson som driver verksamheten. Närhet och service är nyckelord som präglar stämningen på företaget.

Allt från plattan och uppåt

– Verksamheten består av hyvling av ytterpaneler, innepaneler, lister, foder, golvträ, läkter i furu och gran samt tillverkning av pallar. Förutom hyvling finns även en bygghandel där vi säljer skivmaterial, isolering, gips, fönster, dörrar, golv, spik, skruv, maskiner med mera. Jag brukar säga att vi levererar allt till huset från plattan och uppåt, säger Magnus. Det hela startade med att Magnus med familj själva renoverade ett gammalt hus och upptäckte hur svårt det var att få tag i listverk och socklar i grövre dimensioner som passade med husets äldre karaktär. – Vi fick åka ganska många mil för att hitta vad vi sökte och i stort finns det inte så många i Sverige som klarar dessa specialmått, menar Magnus. Insikten ledde till att Magnus skaffade några maskiner och började hyvla specialprodukter vid sidan om sitt arbete i skogen. För trä har det handlat om för Magnus i flera generationer bakåt i tiden, hans pappa drev sågverk och hans morfar jobbade i skogen så Magnus är bokstavligen uppväxt med smålands gröna guld.

”Jag brukar säga att vi levererar allt till huset från plattan och uppåt.” Magnus Karlsson tillsamman med medarbetaren Urban Larsson.

Hypermodern anläggning

¬ För ett par år sedan investerade vi i nya maskiner och större lokaler och idag räknas vår anläggning som ett av de absolut modernaste hyvlerierna i Sverige. Vi kan producera precis det kunden önskar och till ett fördelaktigt pris. Har man en list från 1700-talet kan vi

göra en ny likadan, berättar Magnus. Många tycker det är speciellt att kunna handla trä från skogarna på Höglandet direkt på hyvleriet. Naturligtvis gör det att priserna och servicen blir i en klass för sig. – Vi är måna om att tillgodose våra kunders behov och önskemål. Vårt motto är hög kval-

itet, service och flexibilitet till lågt pris, säger Magnus innan han skyndar iväg för att ta hand om nästa kund. Text och bild: Mikael Torstensson


......................

Din byggpartner på höglandet! Ö.Nygatan 10 Vetlanda • 0383-108 00 www.elbyggab.se eriksson_lönn.indd 1

2011-05-04 15:21:09

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

23


24

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

.....................

Ta tåget till Hogsmeade... potter ”Väl innanför porten möts vi av resten av byn och till vänster tonar den mäktiga skolbyggnaden Hogwarts upp sig på en klippa.” Vid nyår hade vi förmånen att besöka Orlando i USA. Det är en dröm att få komma till denna gigantiska nöjesstad med alla temaparker och upplevelseföretag. En av platserna vi besökte var det nyöppnade “The wizarding world of Harry Potter” som ligger i Universals park med olika attraktioner och områden med filmteman. En fantastisk resa med spännande upplevelser som vi är så tacksamma över att få varit med om. Följ med oss in till Hogsmeade, kanske vi träffar Harry Potter i egen hög person.

Äventyrs Centre Kanotuthyrning, klättring, mountainbike, övernatting, … Kick off, konferens, teambuilding,...

EMventure AB Emhult 7 · 570 16 Kvillsfors info@emventure.se 0383 46 40 22 www.emventure.se

All personal är klädda i de klassiska kläderna från filmerna.


......................

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

25

Sommarerbjudande!

Vänhems Café & Vandrarhem

Halvliter schampo med pump!

Sommarcafé i naturskön miljö

179:17 79

Smörgåsar•- Pajer Lättlunch - Fikabröd Smörgåsar • Våfflor • Wienerbröd

189:-

Öppet Alla alla dagar Öppet: dagar 10-20 11-20 Hemsida: www.vanhem.se Tfn 0383-204 11, Vetlandav 45, Korsberga, utmed RV 31

Köp Glossifying FEATHER EXTENSIONS! Shampo, få balsam Sommarens nya håraccessoar. på köpet! Finns i många olika färger! Foto: F Fo t : La to Lanza anz nza nza

Gör dig fin för sommarens tillställningar! Passa på och beställ tid nu!

potter

Tel 0383 - 122 20 Vitalagatan 6, Vetlanda

Glad sommar! Begränsade öppettider v 29-31


26

.....................

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

Vi närmar oss bron och porten till byn Hogsmeade och vår förväntan stiger i takt med varje steg vi tar. De små, sneda stenhusen i Hogsmeade gömmer sig bakom en mur och det enda man ser är de snötäckta taken (trots att det är sommarvärme) och de höga skorstenarna som sträcker sig upp mot en molnfri och klarblå himmel. När vi kommer fram och går genom porten bubblar det i magen och man hoppar nästan av förväntan.

Välgjorda miljöer

Väl innanför porten möts vi av resten av byn och till vänster tonar den mäktiga skolbyggnaden Hogwarts upp sig på en klippa. Miljöerna är fantastiskt välgjorda och det känns lite som att vandra i någon av Potterfilmerna. Vi trängs med besökare från hela världen. Detta är en park i parken med många olika åkattraktioner med Harry Potter-tema, butiker med försäljning av produkter från böckerna och restauranger med typiska miljöer och menyer. Alla personal är klädd i de klassiska kläderna från filmerna. Vi bestämmer oss direkt för att börja med huvudattraktionen, Harry Potter and the Forbidden Journey, och styr till vänster, mot Hogwarts. Innan åkturen går vi först genom Hogwarts källare, står i kö i 90 minuter och sedan får vi äntligen gå in i själva Hogwarts. Innan själva åket besöker vi många kända platser i skolan och många roliga detaljer från böckerna och filmerna finns med, bland annat Dumbledores kontor och sorteringshatten. När vi väl kommer fram och sätter oss i de hängande vagnarna börjar en resa som man bara kan beskriva som fantastisk, och som inte bara Harry Potter-fans kommer att gilla. Efter färden åker vi Dragon Challenge, två bergodalbanor som virvlar sig runt varandra i en snabb och snurrig dans. Den är inspirerad av den fjärde filmen och boken Den flammande bägaren.

Ollivanders, Honeydukes och Three Broomsticks

Efter åkturerna styr vi våra steg mot Hogsmeade, där vi besöker många välkända platser från berättelsen. Bland annat tittar vi på trollstavar hos Ollivanders, köper godis i den omtalade godisbutiken Honeydukes, äter på Three Broomsticks och köper några souvenirer i de små butikerna, som bara andas Wizarding World. Till sist poserar vi tillsammans med konduktören framför Hogwarts xpressen, som med rök stigandes från loket ser färdigt ut att åka. Nog önskar man att man skulle kunna åka med in i Harry Potters magiska värld. Nu känns det som om man är ett steg närmre. Vi vet inte om det är den kvarblivna lyckan från The Forbidden Journey, det varma ljuset som söker sig ut från de små butikerna nu när solen gått ner eller bara känslan av att man faktiskt är i en liten del av Harry Potters övernaturliga värld, men nog är det allt något magiskt med den här platsen.

På området händer det hela tiden saker som en konsert med sjungande jättepaddor och elever från Hogwarts.

Det varma ljuset söker sig ut från de små butikerna när solen gått ner och känslan säger att man är i en liten del av Harry Potters värld.

På parkens hemsida finns massor av information, bilder, en animerad rundtur och mycket mera! Se www.universalorlando.com/harrypotter/

Lös sudokut och tävla om

BILJETTER TILL HARRY POTTER 7! 4 2 9

3 7 1 3 1 4 3 2 8 7 6 6 3 8 1 5 9 2 7 6 5 7 1 5 8 5 3 2 4 3 5 9

Sms:a eller posta ditt svar senast den 5 augusti! Sms:a in ditt svar: 1. Skriv VH SUDOKU och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1, 4, 5, 2, 8 blir det VH SUDOKU 20. Detta då 1+4+5+2+8=20)

vinn biljetter? ! E R A N 10 VIN 2. Avsluta med “Potter” namn och adress. (Ex: VH SUDOKU 20 Potter Nisse Nilsson Gatan 1 511 11 Staden) 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa)

Eller posta svaret på ett vykort till: Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med ’POTTER’.


......................

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

Från planta till hus! TIMMERHUS med laxknut • Komplett sågverk och tillverkning av timmerhus. Vi säljer även virke och ved. • Allt inom modern skogsvård, såsom avverkning, röjning, plantering och gallring.

Kolla in vår nya hemsida www.anebytimber.com

Barkäng mellan Aneby – Hullaryd 0140-230 05 • www.anebytimber.com

27


Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

SOMMAR PÅ BAAZAR!

28

.....................

Vitrinskåp B-96 6.480:- Foto: House of Philia

Baazar Coffee & Home - Sävsjö Station - Öppet helgfria lördagar kl 10-14 Nätbutiken www.baazar.se öppen alla dagar dygnet runt! Telefon 0382-671 67


......................

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

Tv-möbel TVBE-02 5.995:-

Sommarens coolaste glas 35:-

Vitrinskåp A-15 6.000:-

Gammalt kinesiskt brudskåp A-65 9.400:-

Vitrinskåp B-96 6.480:-

VITRINSKÅP A-15 6.000:-

29


30

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

.....................

Egon Carlsson ställer ut fartygsmodeller i Vetlanda och har renoverats av Ruth Carlsson-Yngve. Modellskeppen blev faktiskt momsbefriade, eftersom de räknades som konstverk, berättar Egon Carlsson.

Många strängar på sin lyra

Egon Carlsson har många strängar på sin lyra. Hustrun Alicia är tandläkare med ett förflutet på Folktandvården i Vetlanda. Paret har gjort många långresor tillsammans. Det har blivit fem resor till USA, två resor till Kina och en gång vardera i Thailand och Japan. Överallt dit Egon kommit har han haft sin filmkamera med sig och dokumenterat de främmande miljöerna. Extra roligt är det att redigera filmmaterialet, menar Egon Carlsson.

Många utställningar

15 utställningar av sina fartygsmodeller har Egon Carlsson hunnit med, bland annat en på Wasamuseet i Stockholm, fyra i Vetlanda och en på norra Öland. Nu är det snart dags för ännu en utställning i Vetlanda. Den hålls på Vetlanda Museum från den 2 juli till den 4 september. På den utställningen finns då också modellen av regalskeppet Wasa som hans mamma Ruth har gjort. Där finns många små detaljer som gjorde arbetet tidsödande. Ruth Carlsson-Yngve lade ner 6 000 arbetstimmar på att färdigställa Wasamodellen. I sommar kan vetlandaborna få tillfälle att se regalskeppet Wasa i modell men också många andra sevärda fartygsmodeller signerade Egon Carlsson. Mats Svensson från Trelleborg deltar också i utställningen med tre modellbåtar. 6 000 arbetstimmar lade Egon Carlssons mor Ruth ner på att bygga en modell av regalskeppet Vasa. Detta gjorde hon innan originalskeppet hämtats upp från havets botten.

Vetlanda Museum anordnar en intressant utställning från den 2 juli till den 4 september. Då visas ett 20-tal modellbåtar, skalenligt byggda av arkitekten Egon Carlsson, stockholmare som blivit vetlandabo. Egon står bakom många trähuskataloger i trähusfabrikernas Mecka som Vetlanda är. – Det är roligt att göra husmodeller, men det är faktiskt roligare att göra fartygsmodeller. De orden kommer från Egon Carlsson, modellbyggare och arkitekt från Bäckseda i utkanten av Vetlanda. Egon är egentligen stockholmare från födseln men gillade aldrig Stockholm som stad. Han fick jobb som ritare men efter ett tag började han studera till arkitekt vid en konstskola i Köpenhamn och tog examen som privatist i Danmark. Där gick han ut som tvåa den årskursen. Sedan återvände han till Stockholm under en tid. Han fick jobb vid gatukontorets parkavdelning. Tio år i Stockholm räckte för Egon. Sedan skulle han flytta till Helsingborg. Här var det dock svårt att få en bostad. Snart fick han jobb som arkitekt vid Hjältevadshus Jönköpingskontor och därefter var han fem år vid LB-Hus i Bromölla.

Trähuskonsult

Efter ett tag fick Egon Carlsson ett jobb som avdelningschef för Svenska Trähus med tolv husfabriker. Här arbetade han i ett och ett halvt års tid innan han flyttade till Vetlanda där det blev arkitektjobb vid dåvarande Åsedahus. Men när Åsedahus lades ner startade Egon ett eget företag och arbetade länge som konsult åt olika trähusföretag, bland dem Myresjöhus och Begushus.

Text och foto: Astor Jönsson

Missa inte u tställningen på Vetlanda Museum med start de n 2 juli!

Vad är drivkraften bakom ditt arkitektarbete?

– Det är väl skaparglädjen, skrattar Egon. Han har engagerat sig i olika projekt: villor, kontorsbyggnader och idrottshallar. Det har varit mycket varierande uppgifter, berättar han och fortsätter: – Jag har ritat tolv huskataloger med början 1968. Vartannat år kom en ny huskatalog ut och här fanns 52 olika hustyper representerade.

Båtmodeller

Att Egon kom in på att syssla med båtmodeller har han väl sin mamma Ruth CarlssonYngve att tacka för. Hon fick sluta sina dagar för femton år sedan, men i sin krafts dagar arbetade Ruth som konstsömmerska och gick en kväll förbi ett skyltfönster med en båtmodell. Då tänkte Ruth att en sådan modell skulle hon nog kunna göra bättre. Sagt och gjort, hon satte igång och gjorde en båtmodell som hon visade upp på Sjöfartsmuseet i Stockholm. Där blev man imponerad över hennes båtmodell och hon fick anställning som modellbyggare. Det har blivit många båtmodeller signerade Ruth Carlsson-Yngve under årens lopp. En hänger i Kristianopels kyrka i Blekinge och en båtmodell finns i Karlstorps kyrka utanför Vetlanda. Den båtmodellen är från 1610

Arkitekt Egon Carlsson visar upp en modell av ett segelfartyg som han gjort.


...................... Sahara Hotnights till Sävsjöfestivalen

De fyra medlemmarna bildade bandet när de var 11-12 år. De tog namnet Sahara Hotnights, inspirerat av en häst i ett galopprogram. Då de var omkring 15 år vann de talangtävlingen Norrans popfest. Som förstapris fick de en demoinspelning, vilken resulterade i EP:n Suits Anyone Fine som släpptes 1997. De turnerade runt hela Sverige och spelade bland annat på Hultsfredsfestivalen. År 1999 släppte bandet sitt första album, C’mon Let’s Pretend, som blev en stor framgång (guldskiva). Uppföljaren Jennie Bomb som kom i juni 2001 befäste deras status som rockband och hjälpte dem ut på världsturné. Tre år senare, 2004, släppte Sahara Hotnights sitt tredje album, Kiss & Tell, som blev en stor hit i Sverige och USA. Den 18 april 2007 gavs albumet What If Leaving Is a Loving Thing ut på egna skivbolaget “Stand By Your Band”. Första singeln, “Cheek to Cheek”, gick upp som etta på Sveriges Radio P3:s Trackslista den 10 mars. Bandets femte album Sparks släpptes 25 februari 2009. Nu är de rockande tjejerna aktuella med en ny platta och besök på den återuppståndna Sävsjö Festivalen den 12 och 13 augusti.

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

31

Sommar året runt på Eksjö Camping Eksjö camping är så här års en grönskande oas som lockar besökare från Danmark, Tyskland, Holland, Norge, Finland, Frankrike, Österrike och såklart från den inhemska marknaden. I snart 30 år har den ideella föreningen Kom Till Festen som driver campingen, servat campare och konferensgäster med boende och mat. När hösten kommer och camparna ställer in sina vagnar och husbilar i vinterförvaring fortsätter Kom Till Festen att ta emot besökare av olika slag. Kursgården på området som under snart 20 år tagit emot både grupper och enskilda övernattare har under senare år fått en ansiktslyftning både invändigt och utvändigt. Hit kommer både skolklasser från Tyskland och svenska företagsgrupper för ett par dagars utbildning eller planering. Stugorna som ligger vackert bland campingens stora ekar hälsar besökare välkomna även under vintermånaderna.

Nya krafter i köket

I köket råder febril verksamhet både sommar och vinter. Louise och Karolina som är nya chefer för både café, matsal och cateringverksamheten tar emot både kalas, bröllop och minnesstunder. Sedan nyår har både mat och smörgåstårtor levererats runt om på Höglandet och tjejerna själva beskriver läget som mycket positivt. En ny barnvänlig meny har tagits fram och flickorna satsar mycket

Ta chansen & vinn...

på det lilla extra ”piffet” runt arrangemangen. Den som besöker caféet kan även notera att inredningen har fått sig en touch åt det vitare slaget.

Brett program

Magnus Kullberg, platschef på Eksjö Camping & Konferens, är mycket nöjd med säsongen hittills och kan notera många nya gäster som har upptäckt både cafeét och själva campingen. – Det märks mer och mer att människor söker sig till oss inte bara för den fina miljön utan också för att vi försöker sätta gästerna i centrum, säger Magnus, och poängterar att det både är personalens förtjänst och alla som kommer och arbetar ideellt på området. Under sommaren genomför även Kom Till Festen ett stort program med konserter, aktiviteter och underhållning för både stora och små. Här finns allt från hästar, tipspromenader och grillkvällar till andakter, gudstjänster och sommarteater.

R E T T E J L I B L A IV T S E F

Besökare från när och fjärran söker sig till Eksjö Camping. Många attraheras av den varma atmosfären och det breda utbudet av aktiviteter och underhållning.

Skicka in ditt svar senast den 5 augusti Vinnarna meddelas via telefon den 7 augusti

25 VINNARE FÅR ETT FESTIVALPASS VAR TILL ! SÄVSJÖFESTIVALEN 2011 SMS:a in ditt svar:

rna. rorna i de markerade ruto sedan summan av siff 1+4+5+2+8=20.) då ta Det Skriv VH SUDOKU och 20. U OK 5,2,8 blir det VH SUD (Ex. Om siffrorna är 1,4, SF.) ret. (Ex. VH SUDOKU 20 sva r efte SF an Skriv sed 2. . ess adr och Avsluta med namn 3. 511 11 Staden) Nisse Nilsson Gatan1 (Ex: VH SUDUKO 20 SF ordinarie taxa) 72550 (kostnad 10 kr + Sänd sms:et till nummer 4. 32 Sävsjö. Vision Höglandet, 576 Eller posta ett vykort till . en’’ ival Märk med ’’Sävsjöfest

1.

70

Glad sommar!

Fax 0382-309 65,


32

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

Välkommen till valfrihetens bredband!

..................... I Vetab Bredbands öppna nät i Vetlanda ska kunderna kunna välja bland massor av tjänster från olika leverantörer, konkurrensen blir fri och ingen låser upp sig. Valfrihet tycker alla om. Det är bara i ett öppet nätet du kan byta

byggnaden och förtätningen av vårt bredbands-

Internetleverantör om och när du vill.

nät, konstaterar Jimmy, full av tillförsikt inför

Därför startar Vetab Bredband ett värde-

framtiden.

fullt samarbete med OpenNet som kommer att kommer att verka som kommunikationsoperatör i bredbandsnätet från första september.

OpenNet kan bredbandstjänster

- I ett bredbandsnät finns det tre olika roller,

OpenNet har öppnat upp ett fyrtiotal stadsnät

berättar Jimmy Gunnevik på Vetab Bredband.

över hela Sverige, utökat tjänsteinnehållet och

I grunden finns det en nätägare som äger under-

sköter driften i dessa. Nu pågår arbetet med att

håller och bygger ut nätet. I Vetlanda kommun

koppla samman tekniken. När detta är klart

är det sedan 13 år Vetab som har den rollen.

kommer våra kunder att ha tillgång till Sveriges

Den som sedan ser till att det finns tjänster och

största öppna nät med ett mycket större utbud

att rätt tjänst kommer till rätt kund kallas kom-

av tjänster än vad vi har i dag.

munikationsoperatör. Den tredje rollen har

Vetabs samarbete med OpenNet är en garanti

Tjänsteleverantörerna. Det är de som levererar

för att för såväl kommuninvånarna som det lo-

Internet, Telefoni och TV.

kala näringslivet i Vetlanda kommun får tillgång

- Från början hade vi alla tre rollerna, säger Jim-

till ett rikt tjänsteutbud när man ansluter sig till

my. Men med ökande krav på mångfald av tjäns-

nätet.

ter och hög driftsäkerhet har vi nu inlett ett

- Att valet föll på oss när Vetabs Bredband sökte

samarbete med Nordens ledande kommunika-

en kommunikationsoperatör glädjer oss extra

tionsoperatör.

mycket! De har en väl fungerande verksamhet

- Första september räknar vi med att all teknik

och tillsammans ska vi fortsätta utveckla utbu-

är på plats och vi kan då starta upp det nya Ve-

det av tjänster i Vetlanda, säger Johnny Aspman,

tab Bredband, där vi själva kan fokusera på ut-

VD för OpenNet Sverige.

Tack för besöket! Ett stort tack till alla som besökte oss i vår monter under SkogsElmia. Intresset var stort såväl för vår nya ägare Gunvor som vår verksamhet och tävlingen med Skottlandsresa som vinst. Vill du veta mer om Rörvik Skog som en stark partner i skogsbruket? Kontakta din virkesinköpare! Höglandet / Skaraborg Anders Claesson Hans Gustavsson Per Magnusson

070-190 70 82 070-521 29 01 070-345 79 04

Boxholm / Linghem

Christofer Olofsson 070-191 96 85 Karl-Johan Swahn 070-190 37 28

Tvärskog

Bengt-Ove Brentel 070-363 69 10

Rörvik Skog AB, 571 64 Sandsjöfors 0380-56 62 30, rorvikskog@rtimber.se


......................

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

Äventyrs Centre Kanotuthyrning, klättring, mountainbike, övernatting, … Kick off, konferens, teambuilding,...



 EMventure AB Emhult 7 · 570 16 Kvillsfors info@emventure.se 0383 46 40 22 www.emventure.se

    



Glad sommar!

Bäckgatan 8 • 570 02 Stockaryd

 

 

       

   

33


34

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

.....................

Solskydd i sommar! Vi är experter på solskydd på hela Höglandet! Kostnadsfria hembesök!

Plissé Lamell Altanmarkiser Fönstermarkiser Rullgardin Screen m.m.

Ring oss i dag!

Screen

Succén i Nässjö fortsätter!

Höglandets Markis & Persienn 0381-140 90

Dukers väg 2, Kvarnarp, Eksjö Tel 0381-140 90 Sörängsvägen 14, Nässjö Tel 0380-190 90

3-dagars nybörjarkurs inklusive fullvärdigt medlemskap

endast 2300:-

Kom gärna hit och spela en provrunda Läs mer på www.ramkvillagolf.com , eller ring 0474-440 500 (även för camping & turism – bad, fiske och wärdshus)

CCJ

Ramkvilla Golfklubb, den lilla klubben med den stora gemenskapen

Sssch!

Annars missar du en viktig fördel med våra luft/vatten-värmepumpar

Bosch luft/vatten-värmepump EHP AW blir i regel uppskattade av oväntat många. Dina grannar till exempel. Anledningen är att de är enastående tysta. Inte bara i decibel räknat utan genom att utblåset är riktat uppåt, där ingen störs av ljudet. Din egen familj kan glädja sig åt den snygga designen och en bullerfri altan. Läs mer om EHP AW på vår hemsida: www.boschvarme.se

Aneby: Oscars Rör, 076-774 15 17 Bodafors: Tidlösa VVS, 0380–37 40 65 Eksjö: Sahlins VVS, 076-869 90 96 Stockaryd: Björns Rör AB, 070–530 18 28 Tranås: Värmekällan, 0140–128 75


......................

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

VINN BIL JETTER t i l l E l i t Ve t l a n d a s m atcher

A.

Från vilket land kommer Elit Vetlanda-föraren Jason Crump? 1. England

B.

X. USA

2. Australien

Hur många heat körs det i en speedwaymatch i Elitserien? 1. 14

X. 15

Sms:a in ditt svar 1. Skriv VH SPEED A B där A och B är dina svar. (Ex. Om svaren är 1 och X blir det VH SPEED I X.) 2. Avsluta sedan med namn och adress. (Ex. VH SPEED I X Nisse Nilsson Gatan 1 511 1 Staden.) 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa).

2. 18

Tävlingen pågår t o m 13 augusti. 10 vinnare får en biljett var.

Eller posta till Vision Höglandet, Domaregården, 576 32 Sävsjö. Märk med ’’Speedway’’. Du kan även maila på tavling@copyvision.se

Vetlandaregionen!

www.pro-cab.se

- Boka transport direkt hos Robin Tel: 070 969 36 58

– din specialist på bud och expresstransporter

BILSTADEN VETLANDA

SOMMARKAMPANJ! Audi A6 avant, blå, 2005..................................159.000:-

Skoda Octavia 1,6, ljus brun, 2004................... 69.000:-

Kia Sorento 2,5 CRDI, silver, 2004.................... 89.000:-

Volvo V70 2,4, blå, 2005...................................109.000:-

Chrysler 300c Touring, silver, 2005................135.000:-

Mercedes E 200, ljus grå, 2000..........................39.000:Bmw 520IA, grön, 1999...................................... 49.000:Citroën C5 2,0 HDI, mörkgrå, 2003................... 49.000:Citroën C5 2,0 SX Kombi, m.grå, 2004............. 59.000:Honda Accord 2,2, svart, 1998.......................... 25.000:Honda CR-V, silver, 2003................................... 80.000:Peugeot 307 1,6 Kombi, blå, 2004.................... 69.000:-

Volvo V70 2.5T, grå, 2003...................................99.000:-

Volkwagen Passat 2,0, silver, 2005.................125.000:Volkwagen Passat 1,8t, blå, 2000......................39.000:-

Småländska Bil Östra Nygatan 21, 574 34 Vetlanda

Telefon: 0383-763760 www.smalandskabil.se

5 000 kr bränsle, 3 månader ränte- och amoteringsfritt, 12 v kylbox på köpet vid köp av ny eller begagnad lagerbil!

35


36

..................... BILSTADEN VETLANDA

Vision HĂśglandet nr 5 - sommar 2011

a i D p p o o l l l l Ü Ü r r b b t t n n a a m m a ––DDiai

Be-Ge firar 60 ĂĽr Be-Ge firar 60 ĂĽr W tillsammansmed medVW VW tillsammans

Njudungs Bil r fĂś Ă–stra Nygatan, Vetlanda Tel: 0383-76 37 50 Ă–ppet: MĂĽndag - fredag 9-18

Lukas Andersson 0383-763750 073-5030987

Mikael Andersson 0383-763750 070-2663750

Be-Geär ärstolta stoltaüterfÜrsäljare üterfÜrsäljare Be-Ge  5 ‡  avVW VW sedan1951 1951 av sedan Ȳȧ Vetlanda

www.njudungsbil.se

9LKDUV§OW9RONVZDJHQLȲȧ§U

Kom och fira med oss. Passa och kÜp Kom och fira med oss. Passa püpü och kÜp Be-Ge’s diamantbil Golf. bjuder dieselBe-Ge’s diamantbil Golf. ViVi bjuder püpü dieselmotorn och herr Borg bjuder skatten! motorn och herr Borg bjuder püpü skatten! "Här kommer skatteüter"Här kommer skatteüterbäringen Halleluja" bäringen Halleluja"

,QNO 0DVWHUV  .RPIRUWSDNHW

 18st kvar!

värde 16 000 kr

 

01 02 03

POLO 1,4 JUBILEUMSPRIS!

139.900 kr

04 PRISLĂ…N FRĂ…N 1.399 kr/mĂĽn*

Välj till Metalliclack fÜr 4 900 kr. BränslefÜrbrukning blandad kÜrning 4,2–5,9 l/100 km. CO2-utsläpp blandad kÜrning 89–139 g/km. Uppfyller EU5. * 36 münader, 30 % kontant, 42 % restskuld, rÜrlig ränta baserad pü STIBOR (effektiv ränta 5,50 %). Bilen pü bilden är extrautrustad. Välj till ett Serviceavtal fÜr endast 99 kr/münad.

www.be-ge.nu www.be-ge.nu www.be-ge.nu Öppettider: Öppettider: Öppettider: www.be-ge.nu Patrik LÜÜf LÜÜf Mün-fre 9-18Mündag-fredag 9-18Patrik Mün-fre 9-18 0383-46 0383-46 73 73 23 23 Michael Karlsson 0383-46 73 17 LÜr 10-13 LÜrdag 10-13 LÜr 10-13 Michael Karlsson Michael Karlsson (Stängt lÜrdagar juni-aug) LÜrdagsstängt juni-aug

Patrik LÜÜf

0383-46 0383-46 73 73 17 17 0383-46 73 23

Verkstadsg 2, Vetlanda, 0383-46 73 Verkstadsg 2, Vetlanda, 0383-46 7373 000000 Verkstadsg 2, Vetlanda, 0383-46


...................... BILSTADEN VETLANDA

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

37

Småländska Bil säljer Sveriges snabbast växande märke- KIA

Johan Thorell är ny försäljare på Småländska Bil i Vetlanda som säljer två vitt skilda märken – KIA och Mercedes.

Johan Thorell ny försäljare på Småländska Bil.

UTFÖRSÄLJNING VOLVO LAGERBILAR 2011! Volvo V70 II T4 -11 Vit, R-Design Limited Edition HGV paket, High perf stereo, Automat.

314.400:-............................Nu

299.900:-

Volvo S80 D3 Business C. Sum. -11 Silver Metallic, Automat, Driver supportpaket, Teknikpaket, Läder, Tidur.

364.700:-............................Nu

329.900:-

Volvo S60 D5 Momentum -11 Silver Metallic, Automat, Tidur, Nyckelavst. krockkudde

369.400:-............................Nu

299.900:-

Volvo S60 D3 Momentum -11

Silver Metallic, Automat, Driver supportpaket, Tidur, Nyckelavst. Krockkudde

363.700:-............................Nu

309.900:-

– Vi är ett mellanstort bilföretag som säljer Kia och Mercedes och även har fullverkstad för dessa märken och även Nissan och Citroën. Kia är idag Sveriges snabbast växande bilmärke och femte största i hela världen. Tillsammans med Mercedes har vi ett mycket brett och omväxlande modellprogram att erbjuda både privat och för företag. Kia har Sveriges bästa nybilsgaranti på 7 år och nytänkande som präglar alla bilar de skapar. KIA:s bilar får mycket bra kritik och vinner ofta priser för både design, kvalitet och prisvärdet, säger Johan. Något som är intressant att veta när det gäller KIA är att de sedan 2005 byggs i Slovakien i en helt ny toppmodern fabrik och att 75 % av alla delarna till bilarna kommer från Europa. – Det som gjort att de lyckas så bra

Kampanjpris! Toyota Yaris 1,33 5d Edition Plus Edition Plus:

139.900:ord.p. 152.150:-

Volvo V60 D3 Momentum -11 Vibrant Copper Met, Automat, Driver supportpaket Volvo on call.

377.700:-...............................Nu

i Sverige tror jag är mixen av tryggheten de ger med långa garantier, kvaliteten och det mycket förmånliga prisläget, säger Johan. När det gäller Mercedes så är de idag det snabbast växande bilmärket på tjänstebilar i Sverige. De har pressat priserna på premiumbilarna och är idag inte dyrare än andra välkända bilmärken. Komforten som Mercedes ger är svårslagen och är och har alltid varit mycket populära som tjänstebil när det bli många mil på vägen. – Vi på Småländska Bil vill skynda långsamt och växa i lagom snabb takt. Vi strävar hårt efter att få nöjda och lojala kunder både när det gäller bilköp och bilservice, säger Johan.

� Aircondition � Sportig gril l och klädsel � 15” lättmetallfälgar � Läd erklädd ratt med audiooch Bluetoothkontroller � Kromade interiördetalje r � Mörktonade strålkastare � ”Analog” instrumenterin g � Radio/cd som läser mp 3-format på cd � 6 högtalare samt AUX-i ngång � Bluetooth handsf ree

319.900:-

Volvo V70 II D3 III -11 Savile Grå Metallic, Automat, Hgv paket, Takspoiler, dragkrok mm

378.800:-............................Nu

344.900:-

Volvo C30 II D3 Momentum -11

Flamenco röd metallic, man. 6-växlad, 17” alu, tidur, high perf stereo takspoiler.

265.800:-...................................Nu

229.900:-

VETLANDA Industrigatan 31 Magnus 0383-596 11 • Hans 0383-596 22 Dragoljub 0383-596 14 • Niclas 0383-596 13

ÖPPET: 9-18, to fred 9-20, fr 9-17, lö 10-14 ÖPPET:Må-on Månd-tors 9-18, 9-17, lördagar stängt

Lilla smarta Yaris är småbilsägarnas absoluta favorit enligt Scandinavian AuitoIndex 2009. Yaris är miljöbilsklassad, generös med utrymme men snål med bränsle och utsläpp. Yaris har dessutom fått maximala fem stjärnor i säkerhetstestet Euro NCAP. BRÄNSLEFÖRBRUKNING VID BLANDAD KÖRNING FRÅN 4,2-5,1 L/100 KM. UTSLÄPP CO2 VID BLANDAD KÖRNING FRÅN 110-120 G/KM. MIL JÖKLASS 2005. VI RESERVERAR OSS FÖR EV ÄNDRINGAR/AV VIKELSER. BILEN PÅ BILDEN ÄR EXTRAUTRUSTAD.

www.toyota.se

Vi kan Toyota!

www.karlbergsbil.se

www.toyotavetlanda.se

Bil & Motor i Vetlanda AB Lilla Nygatan 2, Vetlanda, 0383-76 11 30


38

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

.....................

r e d ä v s å l b i n a n n i Gud

Den grekiska gudinnan Eos är tillbaka nysminkad och vackrare än någonsin. Rötterna går tillbaka till 2004 då ett första utkast kom i form av Concept C, sedan dröjde det till 2006 innan produktionen rullade igång. Redan då fanns ett flertal plåtcabbar att välja på - men Eos hade något som de andra saknade: en öppningsbar sollucka i det nedfällbara glastaket. Låter det komplicerat? Tja, på Eos kan man både fälla taket, ha det stängt eller öppet via en vanlig taklucka. I de grekiska gudasagorna är gudinnan Eos inblandad i flera kärlekshistorier och varje morgon lämnade hon sitt palats vid oceanens yttersta strand för att släppa in solen i öster. Det är klart att tyskarna utnyttjat sina mytologikunskaper och döpt sin cabriolet efter detta. Volkswagen Eos dyrkar nämligen solgudarna och inleder kunderna i frestelse.

Vädrar morgonluft

Hela den femdelade takkonstruktionen med sollucka och allt är taget från föregångaren. Då vi trycker på cabbknappen påbörjas en unik föreställning på 25 sekunder och vips minskas även bagaget från 380 till minimala 205 liter. Men vi tar det för vad det är: nämligen ett i-landsproblem och spanar istället in designen. Eos har fått det gemensamma ”folkanyllet”

med nya strålkastare, fräcka ljusdioders och tre horisontella ribbor i grillen. Baktill har tyskarna gått försiktigare fram och nöjt sig med ny stötfångare samt bakljus. Den fyrsitsiga kupén ser i stort sett ut som tidigare och är påkostad med en nära nog perfekt kvalitetskänsla. Något direkt vinddrag är det inte i framsätena när man har den lilla vindavvisaren på vindrutans överdel uppfälld och det genomskinliga vindskyddet bakom nacken. Det sistnämnda är ett tunt finmaskigt nät för 2 900 extra som effektivt tar bort turbulensen och gör färden betydligt behagligare, men det tar lika effektivt bort baksätet.

ternativ: turboladdade bensinfyror på 160 (284 900 kr) respektive 211 hästkrafter (309 900 kr) samt en snål turbodiesel på 140 (299 900 kr) som tyvärr inte är miljöklassad. Den största bensinaren och dieseln går att få med dubbelkopplingslådan DSG mot ett tillägg på 14 500 kr. Annars är det sexväxlade manuella lådor som gäller och under huven på vår testbil arbetar den minsta bensinmaskinen. För körglädjens skull räcker TSI 160 gott: noll till hundra rullar på 8,8 sekunder medan toppfarten är 217. En öppen bil ska inte köras alltför fort utan ska framföras värdigt med möjlighet att känna naturens dofter. Enda problemet är

de kraftiga A-stolparna som inte bara skymmer en cyklist utan en hel stadsjeep. En klen tröst är att detta bidrar till rundslagningsskyddet och dessutom ingår två undangömda störtbågar som kan fällas ut på en fjärdedels sekund. Med tanke på den grekiska gudinnan Eos så skulle man kunna säga att tyskan är en riktig solskenshistoria!

Snabb utlösning

Volkswagen Eos lanseras med tre motoral-

Tekniska data för Volkswagen Eos TSI 160 Motor: 4-cyl bensinmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cylinder. Max effekt: 160 hk vid 5 800 varv/minut. Max vridmoment: 240 Nm mellan 1 500- 4 500 varv/minut. Kraftöverföring: Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda. Fjädring: Skruvfjädring och krängningshämmare runt om. Fram: fjäderben med undre tvärlänk. Bak: multilänkaxel. Styrning: Kuggstång med elektrohydraulisk servo. Vändcirkel 10,9 meter. Bromsar: Skivbromsar fram och bak. ABS. ESP. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 258, längd 442, bredd 179, höjd 144. Tjänstevikt 1 550. Bränsletank 55 liter. Prestanda: Toppfart 217 km/h. Acceleration 0-100 km/h 8,8 sek. Förbrukning/miljö: 6,8 liter per 100 km under blandad körning. CO2: 158 g/km. Pris: 284 900 kr.

Plus för... + Fantastisk cabbkonstruktion + Rapp och snål motor + Bra köregenskaper + Komforten

Minus för...

- Taket stjäl bagageutrymme - Skymmande A-stolpar


......................

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

39

Fungerar dinsom BMW en BMW Fungerar din BMW som ensom BMW? din BMW en BMW? Fungerar Fungerar din BMW Alla ii en omsorgsfullt utvecklade för perfektion. Och Alla är utvecklade för perfektion. Och det Alla delar delar ii en en BMW BMW är omsorgsfullt omsorgsfullt utvecklade för total total perfektion. Och det Alla delar delar en BMW BMW är är omsorgsfullt utvecklade för total total perfektion. Och d

Är din BMW en BMW?

delar iien är omsorgsfullt utvecklade för perfektion. Och Alla utvecklade för total perfektion. Och det det och finns inga genvägar. dig BMW Service, Originalreservdelar Alla enBMW BMW är omsorgsfullt utvecklade förtotal finns inga dig till Service, Originalreservdelar och finnsdelar ingagenvägar. genvägar. Håll dig tillBMW BMWHåll Service, Originalreservdelar ochOriginalOriginalfinnsHåll inga genvägar. Håll dig till till BMW Service, Originalreservdelar och Origin Origin inga genvägar. Håll dig till BMW Service, Originalreservdelar och Originalfinns Service, Originalreservdelar och OriginalAlla delar i en BMW är omsorgsfullt utvecklade för total perfektion. Och det tillbehör, så säkerställer du att din BMW förblir 100% BMW. finns inga genvägar. Håll dig till BMW Service, Originalreservdelar tillbehör, så säkerställer du att din BMW förblir 100% BMW. tillbehör, så säkerställer du att din BMW förblir 100% BMW. tillbehör, så säkerställer du att din BMW förblir 100% BMW. Alla delar i en BMW är omsorgsfullt utvecklade för total perfektion. Och det tillbehör, säkerställer du din förblir 100% BMW förblir 100% BMW. finns ingaså genvägar. Håll dig till Service, Originalreservdelar och Originaltillbehör, så säkerställer duatt attBMW dinBMW BMW förblir 100%BMW. finns inga genvägar. Håll dig till BMW Service, Originalreservdelar och Originaltillbehör, så säkerställer du att din BMW förblir 100% BMW. tillbehör, så säkerställer du att din BMW förblir 100% BMW.

fV aaääW b V ÄiLifK Ob M B S icem N N faa bMEN TILL NIFAN keoorvm m meennT TiilV llläällkko NiiBV fM bllk V om mm meennT Tiillll VÄLKOMMEN TILL NIFAB BMW Service N i f a b V ä l k o m m e n T i l l N i f a b V ä l k o m m e n T i l l D i n A u k t o r i s e r a d e N iafnatb V m H verkargatan3HaaA D ta oorrrg im eetre nniä tintnvvlAeAk n ta issa raaaadn dn H kekururotkkkto reeaT diBlDlMinWAuSketorvriicseerPadåe HaannttvveerrkkaarrggaattaannH 3 BD AiMniMu oorrvrrrvirgsiiiscciesaeserrte W DD A kS aP ddååer B W P nu Au uS kteteo ae ead BMW Service På S Ä V S J Ö H a n t v e r k a r g a t a n 3 H a n t v e r k a r g a t a n 3 3 3 HSaÄnVtvSeJrkÖareg. 3 B D ignW u tceoe9 rPiå7 så e7-.HHööggllaannddeett.. s e d a n H öM llaaA nS dd erervtk .i.ci1 M e P H ö g n t B W S e v 0 3 8 2 1 2 7 4 5 3 V JJ 3 sSegSgWlW dÖnOOaddreregngtti.in.na1 977-B.MMWW OOrrggiinnaall VViinnddrruu-Ä VV S Ö S Ä SJJ-J1 Ö27 45 S SÄ ÄH SS Ö 0Ä 3V 8S 2 alanÖ all VViinnddrruu-B rB8HBaVöM2öMd e S Ä V S J Ö 0 3 1 2 7 4 5 S Ä V S J Ö 0 3 8 2 1 2 7 4 5 0 3 8 2 1 2 7 4 5 t o r 0 3 8 2 1 2 7 4 5 t o r B M W O r g i n a l V ddrruu-t-toorr B M W O r g i n a l V 0382-12745 W S voioniiBnBcm eW vv!ii!dd bbyyttee==110000% ff8 aa8b2 @ tt7ee4 ll4 iia5 nniifftaB ..bnbnyy@ t=tee i0ie aa00.r% c% 0n0 3i3 227 va ib ttee= 11l0 M 2.-.n-n11 5..ccoom vo id dM M W o r t r %B BM MW W!! n i b @ a m b @ l . c m n i f a b . n @ t e l i a . c o m nifab.n@telia.com vid iå dbbH e==g %dBBe M W!! yytteö 110l0a 00n % M tW .n@ @tteelilaia..ccoom m vp nnififaabb.n

BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ Audi A6 2,7 quattro aut Sedan -01 ...................94.900 kr Ford Cougar 2,5 aut coupè Halvkombi -99 ...36.800 kr BMW 320 i Kombi -02............................................82.900 kr BMW 330 Diesel Sedan -00 .................................92.900 kr Honda CR-Z 1,5 GT Sportkupé -11 ................229.900 kr Honda CR-V 2,2 diesel Kombi -07. ................ 209.900 kr Honda Civic 1,3 Hybrid Sedan -08 .................134.900 kr Opel Astra 1,6 enjoy Halvkombi -07 ................99.900 kr

Honda CR-V 2,0 aut Kombi -03 ..........................84.900 kr Honda Insight 1,3 miljöbil Halvkombi -10..169.900 kr Kia Rio 1,5 Kombi -05 ............................................59.900 kr Mercedes-Benz C 180 CGI Kombi -10 ...........299.900 kr Mercedes-Benz C 200 aut Kombi -03...............99.900 kr Nissan X-Trail 2,0 Kombi -02 ...............................79.900 kr Toyota Avensis 1,8 Kombi -10 .........................189.900 kr Volvo V70 2,5t aut Kombi -05 ..........................109.900 kr

BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA

fr. 195.900 kr

CIVIC GT 1.8 LIMITED EDITION

fr. 195.900 kr CIVIC GT 1.8 LIMITED EDITION Specialutrustad med läder- och alcantaraklädsel, 17” polerade aluminiumfälgar,

Chevrolet Epica 2.0 LT Sedan -07 ...................109.900 kr Honda Civic 1.8 sport aut -08 ..........................144.900 kr Honda CR-V 2.2CDTI Sun&Light SUV -09 ....269.900 kr Saab 9-3 Aero Sport 210hk Sedan -05 .........128.900 kr Honda Stream 2.0 7-sits Minibuss -01.............79.900 kr Peugeot 206 SW 1.6 Kombi -03 .........................64.900 kr

BILUTHYRNING

nedlackade karossdetaljer och kromade detaljer till ett värde av 10.800 kronor. Specialutrustad med läder- och alcantaraklädsel, 17” polerade aluminiumfälgar, Motor: 1.8 karossdetaljer i-VTEC, 140 hk nedlackade och Miljöklass: kromade2005 detaljer till ett värde av 10.800 kronor. Bränsleförbr.: 6,7–7,3 l/100 km

Motor: 1.8 i-VTEC, 140 hk

CO2: 155 –169 g/km

Nybilsgaranti: 3 år

Avis Nässjö 0380-138 22

Miljöklass: 2005

Koltorpsgatan 1, Nässjö 0380-189 00 H O N D A PÅ H Ö G L A N D E T

Mercedes-Benz C200 Kombi -03.....................123.900 kr Mitsubishi Outlander 2.4 Sedan -06 ............ 129.900 kr Honda Jazz 1.4 Halvkombi -08........................107.900 kr Volkswagen Passat 2,0 tdi Kombi -06 ...........122.900 kr Volvo XC90 Plus-Plus -05 ..................................174.900 kr Volvo V50 1.6D Addition -06............................119.900 kr

Verkstadsgatan 3, Vetlanda Tel 0383-24 69 00

Våra öppettider Måndag - fredag 10.00-18.00 Juni-juli stängt lördagar

Avis Vetlanda 0383-105 75

Höglandets Bilservice

Tel 0380-198 00

Se mer bilar på www.erbil.se

Kjell

Martin

Jan-Åke


40

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

.....................

Med vind i seglen

(G ö t e b o r g)

Volvo är med i snålracet och då menar vi inte Ocean Race. Nej, vi tänker snarare på bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp – två områden där göteborgarna verkligen har fått vind i seglen tack vare DRIVe. Efternamnet innebär att bilarna smyger under 120-gramsribban och slipper då fordonskatt i fem år. Nu lanseras äntligen Volvo V60 DRIVe som lovar guld och gröna skogar. Har utvecklingsfolket tagit sig vatten över huvudet? Häng med på en provtur och räkna dropparna! Mycket i Volvos värld handlar om droppar – bränsledroppar och vattendroppar. Volvo Ocean Race drar återigen igång den 29:e oktober i spanska Alicante och målgången är den 7 juli nästa år i irländska Galaway. För att dra blickarna till sig lite extra så lanseras nu även en specialdesignad modellserie för 50 000 extra med segling som tema: Volvo Ocean Race Edition. Vad kan dessutom vara bättre än att ha en miljövänlig DRIVe-motor under huven?

Snygg interiör

Volvo gör som havet – de ”vågar” tämja lite på gränserna och lanserar en familjebil som ska föra tankarna till segling och miljö. Det räcker att titta på den unika ”vattenfärgen” Ocean

Race II så tänker man genast på världens största seglingstävling. Naturligtvis är även interiören förändrad, bland annat med specialsydd läderklädsel i off-black vars sömmar knyter an till segelmakeri. Allt är mycket snyggt gjort och komforten är en riktig höjdare. Öppnas exempelvis bagageluckan så möts man av ett insynsskydd med Volvo Ocean Races logotype. Vissa småförändringar har gjorts på utseendet med emblem och fälgar, men eftersom vi provkör DRIVe-motorn så är även grillen delvis täckt och däck med lågt rullmotstånd ingår.

Hederlig åttaventilare

Under huven arbetar som bekant en diesel-

fyra på 115 hästar som utrustats med start/ stopp-system. Förutom att motorn stängs av vid rödljus eller då man står stilla i kö går många elektroniska system som exempelvis luftkonditioneringen ner i ett viloläge. Om vi tittar närmare på själva dieselspisen så kan du glömma dubbla överliggande kamaxlar och fyrventilsteknik. Motorn har nämligen mer kraft och drar mindre bränsle tack vare sin förenkling med bara åtta ventiler och en kamaxel – det minskar friktionen, vilket i sin tur sparar bränsle. Tillsammans med en nyutvecklad sexväxlad låda känns Volvo V60 DRIVe ändå kraftfull: noll till hundra rullar på

11,3 sekunder medan toppfarten är 190 knutar. Fast ännu mer intressant är förbrukningen som stannar vid 0,45 liter milen samtidigt som koldioxidutsläppet är 119 gram per kilometer. Grundpriset börjar på 257 000 kronor men växer snabbt beroende på om du drunknar bland tillvalen. Väljer du exempelvis Ocean Race Edition så går priset upp till 307 000. Ändå är testbilen en våt miljödröm som bevisar att sjön suger!

Tekniska data för Volvo V60 DRIVe 1,6 Motor: 4-cyl dieselmotor med enkel överliggande kamaxlel och två ventiler per cylinder. Max effekt: 115 hk vid 3 600 varv/minut. Max vridmoment: 270 Nm mellan 1 750- 2 500 varv/minut. Kraftöverföring: Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda. Fjädring: Skruvfjädring och krängningshämmare runt om. Fram: fjäderben med undre tvärlänk. Bak: multilänkaxel. Styrning: Kuggstång med elektrohydraulisk servo. Vändcirkel 11,5 meter. Bromsar: Skivbromsar fram och bak. ABS. ESP. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 278, längd 463, bredd 187, höjd 148. Tjänstevikt 1 537. Bränsletank 68 liter. Prestanda: Toppfart 190 km/h. Acceleration 0-100 km/h 11,3 sek. Förbrukning/miljö: 4,5 liter per 100 km under blandad körning. CO2: 119 g/km. Pris: 257 000 kr (Volvo Ocean Race Edition: 307 000 kr).

Plus för...

+ Riktigt snål och låga utsläpp + Säkerhet i världsklass + Bra köregenskaper + Komforten

Minus för...

- Det är dags att öka garantitiden - Erbjuds inte med automatlåda


...................... Audi A6 3.0 TDI -05 14.500 mil, Svartmetallic 208.500 kr

Mercedes-Benz C 180 -06 9.200 mil, Svart 159.900 kr

Volvo C70 T5 -02 18.200 mil, Svart 69.500 kr

Mercedes-Benz E 240 -03 17.600 mil, Silver 109.500 kr

Volvo V70 R 4WD -06 5.500 mil, Svartmetallic 229.500 kr

Volkswagen Golf TSI -10 4.000 mil, Ljusblå 158.500 kr

Volvo S40 D2 Drive -11 10 mil, Grå 209.500 kr

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

Dags att vårserva bilen! Boka service och få vår kampanjhink på köpet. Värde 160 kr. - Schampo & Vax - Wheel Cleaner - Tvättsvamp - Hink (Gäller t.o.m. den 30 juni)

7117 ISO/IEC 17020 (B)

Utför alla reparationer Släcker era 2:or Tillverkning hydraulslang

41

Vi ha r låneb il!

Återförsäljare MG • ROVER

Återförsäljare MG • ROVER Fältservice AC

Fältservice AC Auktoriserad MGoch Rover-service Auktoriserad MGReservdelar direkt och frånRover-service fabrik!

MASKINERVICE från S fabrik!

Vi servar och reparerar alla märken! Reservdelar direkt

MASKINSÄVSJÖ SER V I C02E64 Lennart Wahlgren 070-256 H U LTA G Å R D

A B

H U LTA G Å R D

A B

Hasse Axelsson 073-848 49 59 SÄVSJÖ

Lennart Wahlgren 070-256 02 64 Hasse Axelsson 073-848 49 59

vI KAN AUTOMOwER! sTOR SORTERING AV TILLBEHÖR - service - reperationer

Automower Färgkollektion

massor av tillbehör!

pRISGARANTI! gÅ INTE ÖVER ÅN EFTER VATTEN... vI MAtCHAR ALLA PRISER I HELA SVERIGE!

Nyhet!

knivsats

Automower väggfäste


38 42 44

Vision Hรถglandet nrnr 54 - sommar 2011 Vision Hรถglandet - juni 2010

..................... ......................


...................... 3-dagars nybörjarkurs inklusive fullvärdigt medlemskap

endast 2300:-

Kom gärna hit och spela en provrunda Läs mer på www.ramkvillagolf.com , eller ring 0474-440 500 (även för camping & turism – bad, fiske och wärdshus) Ramkvilla Golfklubb, den lilla klubben med den stora gemenskapen

Vision Höglandet nr 5 - sommar 2011

43

Eftertanke med Eva Spångberg

Drömmen om EM-guld Sverige - Finland 5-0, Zlatan gör 3 mål... >Det är bäst att jag erkänner det från början. Jag är inte helt

ointresserad av fotboll och annan idrott, om jag ska uttrycka mig milt. Jag nöjer mig med det som visas i tv, men jag är inte så intresserad ens av det att jag skulle försaka det som är viktigare. Visst kan man lära sig ett och annat av idrotten. Aposteln Paulus gjorde det. Jag säger till ungdomar att det gäller att ge järnet i en idrott, att inte missa en enda boll i en bollsport. Så är det också med det kristna livet. Som idrotten beskrivs idag väcker den både positiva och negativa känslor. Vi tar det negativa först. Doping och annat fusk hör förstås till det negativa. Men förödande kan också föräldrars ambitioner vara när det går ut över barnen som hetsas fram att för att bli ”stjärnor” fast de inte har förutsättningar för det. De kan inte förverkliga sina föräldrars drömmar och känner sig misslyckade. Till det mest negativa inom idrotten hör marknadens grepp över elitidrotten. Där gäller det att prestera till det yttersta för att nå de stora pengarna. Miljoner och åter miljoner pumpas ut till proffsen. Många flyttar sen ut ur vårt land för att slippa betala skatt. Det var annat på Gunder Häggs och Arne Anderssons tid, det vill säga den tid då vi gamla växte upp. Aposteln Paulus var av allt att döma positiv till idrotten. Han skriver så här i 1 Kor 9:24-27: ”Ni vet ju att alla löparna i en tävling springer, men att bara en får priset. Löp då för att vinna det. Var och en som tävlar måste försaka allt ­– löparen gör det för en krans som vissnar, vi för en som aldrig vissnar. Jag har målet i sikte när jag löper, och jag slår inte i luften när jag boxas. Jag går hårt Höglandet åt min kropp och tvingar till lydnad, för jag vill Vision nr 4 den - juni 2010 35 inte predika för andra och komma till korta.” Man måste ha ett mål i sikte, säger Paulus. Det målet behöver inte vara att bli bäst och komma först i mål. Många vasaloppsåkare har målsättningen att helt enkelt ta sig till målet. Det är ingen dålig målsättning. Tänk om människor hade den för sina liv och var medvetna om att det finns ett mål för vårt livslopp. Det gäller att nå det, inte att komma först. Jag g fick välja var sitt gber minns hur det var i folkskolan närmed vi skulle ha lagsport. elever SpånTvå Eva rtanke Efte lag. Lagledarna valde de duktiga först. De var åtråvärda. De odugliga sparades till sist. Till dem hörde jag. När jag var i tonåren kom en annan lagledare och vinkade mig till sig. I mitt innersta hörde jag honom säga: ”Dig vill jag ha.” Jag svarade: ”Men jag kan ingenting. Det kan aldrig bli någonting av mig.” ”Ja, jag vet det, det är därför jag väljer dig.” sa han. Jag blev hans och han blev min. Jesus väljer de människor som ingenting är i den här världen. Du som läser min krönika kanske är med i hans lag. Då kan vi alla ropa: ”Vi har vunnit, vi har segrat.” Jesus har gjort det i vårt ställe. Segern är vår. Så var det för Paulus också. Ändå säger han att han plågar sin kropp för att inte misslyckas. Behöver man göra det om man är viss om segern? Ja, just därför! Det Paulus talar om är inte kampen för att få frälsningens segerkrans. Den har Jesus vunnit åt oss. Paulus kämpade för att få helgelsens segerkrans. Under vårt livslopp här på jorden ser helgelsens segerkrans mest sorger ut som är en det törnekrans där moln. varje De drar bort. Solen är kvar. Med som med tagg plågar Paulus hadevädret det så. Han Nog vet vioss. hur snabbt kan växla. Men när vi är inne i en ville bli kvitt sin törntagg men fick svår ärnåd detärnästan omöjligt att tänka att det till sist tar slut svaret:kris ”Min och att dagarJa, av glädje ska följa efter sorgens dagar. Men visst är allt du behöver. i svagheten blirinte alltid solen, och ändå finns den bortom molnen. det så. Vi ser kraften störst”, 2 Kor 2:10. ihåg från tidigt i våras en syn jag tror jag delar med många Jag kommer

...................... 18 fe

Per Enoksson och Moa Krestesen Vernissage lördagen den 29 maj klockan 13.00 Tid: 29 maj - 20 juni 2010. Öppet: Tisdag 10.00-16.00 Onsdag-söndag 12.00-16.00 Entré: Fri entré Tel: 0383-973 52

Vetlanda kommun

Kultur och fritid

Tussilagons hemlighet

av er. Vi stannar på morgonen på en parkeringsplats. Intill soptunnan ligger tomma ölburkar, tetra pak och plastpåsar. Men mitt i allt det här ser vi gula, fräscha tussilago vända sina små käcka ansikten mot solen. Det är som man inte ser allt skräpet för de små solarna. Jag vill så gärna fråga dem: ”Hur gör ni för att se så friska och härliga ut?” Om de kunde svara skulle de nog säga: ”Vi gör ingenting. Vi bara tar emot solljuset. Vi vänder oss mot solen. Vi vänder oss mot solen och låter den ge oss allt.” Bara ta emot! Det låter så enkelt. Men så förkunnar i alla fall tussilagon genom att bara finnas till. Emot alla krav på effektivitet och aktivitet som samhället ställer på oss, vill jag nu räcka er den här lilla vårblomman. Men vad nu då? På hemvägen, mot kvällen, när vi stannar på samma parkeringsplats, ser vi inte de där små käcka ansiktena. De har skrumpnat ihop. Det finns

Vision Höglandet Juli 2011  

visionhöglandet, copyvision