Villa Hökenklo Willa Nordic Plaza nr 4 2020, A3264

Page 1

DRÖMHEMMET

FRÅN SOLDATTORP TILL

ARKITEKTRITAD DRÖMVILLA

Hemma Hos Marcus med barnen Tyra 12 år och Signe 10 år samt deras Staffordshire bullterrier Maja. BoR På landet utanför Jönköping. GÖR Marcus är vd på företaget Framtiden. sToRLeK 392 kvadratmeter. BYGGÅR 2018. FaKTa om HUseT Arkitektritat tvåplanshus i romantisk stil byggt av Willa Nordic.

I det böljande landskapet strax utanför Jönköping ligger en storslagen tornbeklädd villa på en höjd. Här bor familjen Hökenklo i ett tvåplanshus med extra allt. Ett smakfullt hem med genomtänkta detaljer och funktioner. Ett drömhem helt enkelt. text Cecilia Olsson foto Richard Lindor/Robert Larsson 109 PLAZA VILLA & HUS


drömhemmet drömhemmet FRÅN FRÅNSOLDATTORP SOLDATTORPTILL TILLARKITEKTRITAD ARKITEKTRITADDRÖMVILLA DRÖMVILLA

PRaKTFULL VY. Familjen Hökenklos villa ligger mjukt inbäddad i det böljade landskapet. En byggnad som utmärker sig med sin vackra fasad och välplanerade tomt.

Några kilometer sydväst om Jönköping ligger familjen Hökenklos vackra hem på 392 kvadratmeter. Här stiger man in i hallen och möts direkt av den pampiga trappan som svänger sig ner från övervåningen samt en generös takhöjd på 3 meter. Bakom dubbeldörrar i glas ligger en välgörande spa-avdelning med pool, bastu och en stilren bar. I husets mittparti samt i Master Bedroom är takhöjden på hela 4,65 meter, något som i kombination med flertalet glaspartier gör att hela huset har ett fantastiskt ljusinsläpp och formligen badar i dagsljus var man än befinner sig. Villan känns luftigt, ljus och fräsch rakt igenom. Exteriören sticker ut med sina två torn på husets baksida och entrén ger en känsla av den amerikanska södern med sin härliga veranda som är det första man möts av när kommer in på gården. Snickarglädje syns på balkongen och snirkliga detaljer runt om på husets fasad. Tidigare bodde familjen i en gammal 30-tals villa som de hade renoverat. Efter nästan 10 år i hus hade de en ganska tydlig bild av vad de ville ha och vilka behov som fanns. Det var dock inte bara huset i sig som kändes viktigt, det fanns även en tydlig önskan om var de ville bygga; i det öppna, böljande landskapet utanför Jönköping. För att öka sina chanser anlitade de en konsult som hjälpte dem att 110 PLAZA VILLA & HUS

KoNTRasTeR. En effektfull entré där klinker blandas med trägolv och färgstarka mattor. Klinker Kenya Svart Polerad och Alaska Vit Polerad.


Hyllor

RUNd ocH FLasKFoRmad sPisKUPa. Inspirationen till spiskupan fick Johan när han arbetade som målare för många år sedan. Han föll för den vackra formen och fick bland annat höra att det bästa med spisen är att den aldrig ryker in. Köket är tillverkat med stommar av lövträ och luckor av ask.

VäLDIgT KORT OM DET HELA SPISEN I KÖKSLucKAN FÖR ATT bLAHA.

sToRsLaGeN eNTRÈ. Att stiga in i familjen Hökenklos hall ger ett imponerande intryck och man ser direkt att det ligger en tanke bakom varje vacker inredningsdetalj.

meLLaNLaNdNiNG. Ett öppet rum som binder samman övervåningen. Taklampa 18 stycken, blown Pendant SW3 i färgen Silver lustre från &Tradition by Samuel Wilkinson. En stämningshöjande belysning sammansatt med specialfäste.


drömhemmet drömhemmet FRÅN FRÅNSOLDATTORP SOLDATTORPTILL TILLARKITEKTRITAD ARKITEKTRITADDRÖMVILLA DRÖMVILLA

KVÄLLsmYs. glaspartiet i taket släpper in härligt ljus från övervåningen. genom att ljudnivån inte påverkas kan man samtala långt in på småtimmarna och njuta av eldstaden utan att sovande barn störs.

leta tomter och kontakta markägare i några utvalda områden, men i slutändan hade de turen att drömtomten dök upp på den öppna marknaden. På tomten låg det ett gammalt soldattorp från cirka 1780-talet, vilket hade varit bebott fram till 1920 men efter det stått tomt fram till 1960, då en idrottsklubb köpte tomten. Byggnaden användes då som klubblokal och det anordnades bland annat tipspromenader på marken, tipspromenader som Marcus kan minnas att han själv deltog i när han var barn, då han är uppvuxen inte långt därifrån. Leverantör av detta storslagna drömhus är Willa Nordic. Det mesta tog familjen idémässigt med sig, men de fick hjälp av projektledaren Mia samt Willa Nordics arkitekter att konstruera ritningen så att allt skulle fungera i praktiken. De två tornen som utgör en stor del av den vackra fasaden var något som familjen verkligen ville ha. De sätter prägel på utsidan av huset och ger karaktär åt rummen på insidan eftersom de fullt ut är en del av boytan. På övervåningen utgör ett av tornen en del av dottern Tyras rum och på andra sidan fylls tornytan perfekt ut av ett hexagonformat badkar. På entréplan ger fönstren i torndelarna härligt ljus och underbar utsikt under samtliga måltider vid middagsbordet, som ligger i direkt anslutning till köket samt vid matsalsbordet som kopplas samman med vardagsrummet. En rolig detalj som finns i huset är ett tvättnedkast som går från Master 112 PLAZA VILLA & HUS

aVKoPPLiNG. En inomhuspool med vacker mosaik sätter verkligen pricken över i:et i detta underbara hem. Här kan man koppla av samtidigt som man njuter av utsikten.


iNBLicK. Från hallen ser man en glimt av vardagsrummet. Konsolbord Andrea.

aRBeTsRo. Ett ljust arbetsrum med högt i tak. Specialtillverkad soffa med en sittkudde från Frejas boning och fåtölj från Artwood. Mattan är i modellen Hotan butterfly, 2x3 m från bargi.

Bedrooms klädkammare ner till ett skåp ovanför tvättmaskinen i tvättstugan. En idé Marcus hade med sig från det tidigare huset, då sovrummet låg på andra våningen i ena änden av huset medan tvättstugan låg i källaren i den andra änden. Eldstaden var en viktig detalj på ritningen men de var i valet och kvalet om de skulle ha öppet ända upp till nock, vilket har ljuset som fördel och ljudet som nackdel. Kompromissen blev till slut ett glasparti i golvet på övervåningen som släpper igenom ljus utan att ljudnivån påverkas. Willa Nordic håller en hög grundnivå på sitt sortiment men familjen valde trots det att göra tillägg. – Vi hade en fantastisk möjlighet att kunna förverkliga det vi ursprungligen tänkte och ytterligare lite mer. Bland annat har de AC-system samt mörkläggning i samtliga sovrum. Det lades även extra pengar på trappan för att få den svängd istället för att den skulle gå i en rät vinkel där den delar sig. Men det allra mesta har de nog lagt på inredningen, både kostnadsmässigt och tidsmässigt. – Jag tror vi lade fem till tio gånger mer tid på inredningen än på själva huset. Under själva byggnationen var Marcus på plats lite då och då för att följa processen, mest för att det var kul då han hade stort förtroende för Willa Nordic och hantverkarna. Han upplever dock att det fanns fördelar med att kika förbi ibland. – Det dyker upp saker som man kan diskutera när man ändå är på plats. Enligt den ursprungliga tidsplanen skulle inflyttningen ske i mitten av januari 2019, men efter önskemål från familjen jobbade hantverkarna på och de kunde flytta in precis innan jul 2018. Familjen Hökenklo är otroligt nöjda med resultatet och njuter idag av sin sagolika villa i det vackra småländska landskapet. 113 PLAZA VILLA & HUS


drömhemmet drömhemmet FRÅN FRÅNSOLDATTORP SOLDATTORPTILL TILLARKITEKTRITAD ARKITEKTRITADDRÖMVILLA DRÖMVILLA

ToRNRUm. Ett stilrent rum som tillhör äldsta dottern Tyra, här kan hon bekvämt sitta och umgås med sina vänner i torndelen. Takskärmar Malou i sammet från PR Home. Spegeln heter Sunburst Small Mirror och kommer från Newport.

dRÖmmiGT. Ett underbart flickrum i mjuka kulörer, här kan Signe njuta av naturen när hon gör sina läxor. Lampor i modellen Eos från umage.

114 PLAZA VILLA & HUS


LUFTiGT. Master bedroom med en takhöjd på 4,65 meter, här kan man sova gott. Taklampa Manola från Herstal. Möllarevägen, vägghängt sängbord från Vikens Hantverkeri och vägglampa Veronika från Watt & Veke.

GÄsTVÄNLiGT. Toaletten som ligger i entrén i anslutning till gästrummet är ljust och fräscht med glänsande detaljer. Klinker från Oxford, kakel och bård från Village.

WaLK-iN cLoseT. Det finns gott om plats för kläder och accessoarer i den smakfullt inredda klädkammaren som ligger i direkt anslutning till sovrummet. Vägglampor Astoria i borstad mässing från globen Lighting.


drömhemmet drömhemmet FRÅN FRÅNSOLDATTORP SOLDATTORPTILL TILLARKITEKTRITAD ARKITEKTRITADDRÖMVILLA DRÖMVILLA NaTURNÄRa. Vid middagsbordet äter familjen sina måltider med naturen i bakgrunden. Stolarna är beetle Dining chair - un-upholstered - conic base-brass base-black shell, bordet 2.0 Dining Table - Round - brass base, Marble black Top, båda från gubi. Lampan heter carousel och kommer från Lee broom.

” Jag tror vi lade fem till tio gånger mer tid på inredningen än på själva huset” 116 PLAZA VILLA & HUS


VÄRme. En spaavdelning är inte komplett utan en bastu. Här kan man ta ett välgörande bastubad samtidigt som man njuter av det vackra landskapet på andra sidan fönstret.

deTaLJeR. I hemmet är allt noga genomtänkt in i minsta detalj, vilket skapar en trivsam harmoni.

ReLaX. En mycket anslående bar byggd av Kvänum. Här kan man avnjuta ett svalkande glas mellan pool- och bastubad.

117 PLAZA VILLA & HUS


drömhemmet FRÅN SOLDATTORP TILL ARKITEKTRITAD DRÖMVILLA

sTiLReNT Bad. I det marmorerade badrummet som ligger i anslutning till Master bedroom kan man njuta av ett avkopplande bad med utsikt. Handfat från Duravit och kommoden är specialbyggd av Kvänum efter egen idé.

VÄLKomNaNde. Här kan gästerna sova gott i ett stilrent gästrum som bjuder in till en god natts sömn.

”Marcus tips till de soM funderar på att bygga nytt” • Mycket handlar om att orka. Det är så många beslut och det är lätt att gena, men försök att undvika det. Detta är något man förhoppningsvis ska leva med i många år framöver och kanske någon annan i många år efter det. • Att frångå standardsortimentet behöver inte alltid bli dyrare. Man kan till exempel välja en annan kulör på väggarna. Ta möjligheten att skapa något eget. • Att läsa på om leverantören är väl investerad tid. Hör dig för vad andra människor har för upplevelse. • Kontaktpersonen hos leverantören har stor inverkan på vilken upplevelse man får. Det är viktigt att det är en person som har ordning och reda samt att man kan lita på vad som sägs.

118 PLAZA VILLA & HUS


NR 2 2020 pRis 59 KR

NoK 49 dKK 49 € 6,50

Guiden för dig som ska bygga nytt eller renovera

stora husguide Fina TypHus 28 SommarenS

fRåN NågRa av sveRiges ledaNde hustillveRKaRe

10

SMART A T I PS

föR d ig ska aN som läg eN tRä ga dgåRd

dröMHeMMeT

fRåN soldattoRp till aRKiteKtRitad dRömvilla

FaMiljelycka i Färg HeMTrevlig Tegelvilla För Fyra ModernT HeM Med personlig prägel TIDSAM 4176-02

reTurveckA 31

7 388417 605906

miniguider med

Möbler med förvaring Trädgårdsredskap som underlättar Fina uTeMöbler Svalkande pooler

Fyra Härliga

tReNdeR föR uteplatseN

02


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.