Willa Nordic 20 år!

Page 1

F Ö RVE

å009r RK

LIG

M

2 9 198

AT H U S D R Ö

MA

R I 20 ÅR

W IL L A N O R D

02 I

AR H C


2 Inledningsord 20 år framåt i tiden ter sig väldigt långt bort och vi har ingen aning om hur vår situation, vårt land eller vår omvärld då ser ut. 20 år bakåt i tiden känns däremot mycket nära och vi har nu möjlighet att blicka i backpegeln. Det känns som ”igår” när vi startade upp Willa Nordic och vi minns såväl ”vin som vatten” under den här resan! Vi hade en lyckosam start mitt i en högkonjunktur 1989 där vi några få år senare gick in i en näst intill strukturell förändring av hus- och byggmarknaden. Det är knappast någon konjunktursvängning när marknaden minskar med nästan 90%. Men vi tog oss igenom de här åren med ökade marknadsandelar varje år! Vi står nu åter inför nya prövningar där marknaden krymper rejält, inte minst i ”vårt” kundsegment. ”En drake lyfter endast i motvind” och tillsammans med våra engagerade och lojala medarbetare, en god framförhållning, anpassning, handlingskraft och beslutsamhet, kommer vi att gå stärkta igenom även den här lågkonjunkturen. Framtiden är full av möjligheter! Willa Nordic AB

Stefan Hjälmeby

Magnus Nordh

Producerad 2009 av Copy Vision AB, www.copyvision.se .

Weine Svensson

Johnny Nordh


2 9 198

MA

R I 20 ÅR

Kanske är det just de tuffa tiderna som gjort Willa Nordic till vad det är idag. Dessa situationer har tvingat företaget att renodla, förtydliga och kreativt kommunicera det man är riktigt bra på; att bygga unika hus med fantastisk design, helt anpassade efter de som ska bo i dem. Detta till ett pris som faktiskt är överkomligt för många människor. Dagligen arbetar många duktiga yrkesmänniskor hårt för att förverkliga husdrömmar. Säljare presenterar lösningar för kunder runt om i Sverige och långt utanför vårt lands gränser. Arkitekter förvandlar drömmar och skisser till ritningar med funktionella lösningar. Produktionen omvandlar ritningarna till väggar, burspråk, tak och allt annat som ett hus består av. Byggarna monterar huset

02

å009r RK

M

Willa Nordics historia är de människors berättelser som arbetat och arbetar på företaget. En historia om tusentals husdrömmar och de fyra delägarnas visioner för att förverkliga dem. Följ med på resan från den fantastiska affären som köpet av en stor, tom fabrik i Stockaryd innebar till att Willa Nordic är ett av Sveriges absolut främsta varumärken inom småhusbranschen. Läs om de olika faserna av framgång och tuffa tider. Genom lågkonjunkturer och försäljningsrekord.

F Ö RVE

AT H U S D R Ö

Drömfabriken

I

AR H C

LIG

“Det är detta Willa Nordic handlar om; att skapa trivsamma livsmiljöer för människor som värdesätter design, unika lösningar och ett hem som man verkligen trivs i.”

W IL L A N O R D

3

och till slut efter alla möjliga och omöjliga moment av yrkesskicklighet och noggrannhet står husdrömmen där på plats för kunden att leva i. Hittills har man genomfört runt 3000 projekt runt om i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Tyskland och Holland. Det är detta Willa Nordic handlar om; att skapa trivsamma livsmiljöer för människor som värdesätter design, unika lösningar och ett hem som man verkligen trivs i. Människor som väljer att leva sitt liv i den fantastiska och unika miljö som ett Willa Nordic-hus är. I denna lilla skrift skildras Willa Nordics resa genom de fyra ägarnas perspektiv. Välkommen att lära känna fyra intressanta personer lite mer och att ta del av deras bild av Sveriges främsta hustillverkare – Willa Nordic! Text: Mikael Torstensson


De första 20 åren med Willa Nordic 1996

1989

1988 Historien om Willa Nordic börjar med att Johnny Nordh kommer över en stor, tom industrifastighet i Stockaryd. Johnny ser potentialen i de stora lokalerna och funderar på hur han kan använda ytorna i sin byggverksamhet. Han ser möjligheten att tillverka delar av de hus byggföretaget uppför runt om i södra Sverige.

1 april - Stefan Hjälmeby är den förste som anställs i ett Willa Nordic bolag då han blev vd för Willa Nordic Försäljnings AB. Weine Svensson blir vd för Willa Nordic Produktion AB.

1992

1990

Många hus säljs och byggs i Göteborg. Arkitekt Peo Oskarsson och säljare Michael Hjälmeby betyder mycker för tillväxten. I Stockholm bygger Willa Nordic hyresfastigheter med mera.

1989 1989

1 januari - Willa Nordic startas med att Weine Svensson anställdes i byggbolaget för att tillverka sektioner i de stora lokalerna.

Willa Nordic AB aktiveras genom en fusion av flera Willa Nordic-bolag och en verksamhet med ännu tydligare inriktning på arkitektritade kvalitetshus tar sin start.

Husbranschen drabbas av en djup kris. Willa Nordic väljer en motsatt strategi mot andra hustillverkare och inriktar sig ännu tydligare mot det övre segmentet av marknaden. Där finns det en marknad för exklusiva, arkitektritade hus med hög kundanpassning. Detta räddar företaget som kommer stärkt ut ur krisen samtidigt som många kolleger i branschen dukar under.

200


2009

2001

Anders Dahl anställs som ny vd och fokuserar starkt på varumärkesbyggandet. Under denna tid når Willa Nordic sin position som det husfabrikat den svenske husköparen tycker håller högst kvalitet av alla hustillverkare.

2009 2008

00 1996

Thom Nilsson anställs som vd för den nya och starkt växande verksamheten. Thom lägger ner ett stort arbete på att strukturera upp bolaget och få stabilitet i verksamheten.

Finanskrisen slår till med full kraft och drabbar främst den traditionella gruppen av Willa Nordic-kunder. Försäljningen dyker. Budgeten görs om och organisationen ses över. Johnny Nordh träder in som vd och styrelseordförande.

Marknadsstrategin breddas då det i denna kris finns en marknad bland det bredare laget i samhället som kanske inte tror att man kan skaffa ett Willa Nordic-hus, vilket är möjligt för många på grund av lägre skatter och låga räntor. Samtidigt har de mer kapitalstarka fått se sina tillgångar krympa, åtminstone tillfälligt. Situationen stabiliseras och volymen växer igen.


6


7

”Sålt till killen i röd tröja där vid dörren” Året var 1988 och Johnny Nordh hade precis sålt sitt byggbolag Fransson & Nordh Byggnads AB samt de flesta av sina fastigheter. Det visade sig vara rätt tid att sälja då fastighetsbubblan var spänd som en spärrballong och byggsektorn gick i ett extremt högt tempo vilket gav höga värderingar på företagen.

- Det var många som trodde att jag tappat vettet när jag sålde mitt i tidernas högkonjunktur för bygg och fastighetsbranschen. Ett möte på Mallorca med en av dåvarande finansminister Feldts rådgivare blev dock avgörande och jag bestämde mig under konferensen för att åka hem och sälja

mitt bolag. Jag hade under en längre tid funderat över hur dessa många gånger vansinniga affärerna skulle kunna fortsätta. I många fall köptes fastigheter med negativ avkastning. Det skulle snabbt visa sig att det inte kunde fortgå. Strax efter den lönsamma försäljningen sprack spärrballongen och dalade mot jorden i förfärande hastighet. Johnny såg sig om efter nya utmaningar. Han har släkt i Kalifornien och under ett besök där såg han de oerhörda möjligheter som finns i USA för entreprenörer med driv och idéer. Det blev dock inget amerikaäventyr den gången. Omtanken om de anställda av vilka flera varit med sedan starten blev för stark och därför beslutade Johnny istället att börja om i ett nytt byggbolag. I augusti hösten 1988 hamnade Johnny på en fastighetsauktion i Stockaryd. Det var grannfastigheten till byggbolaget, en före detta möbelfabrik, som skulle säljas och Johnny berättar: – Jag kom sent till auktionen och det var mängder med bilar så jag fick gå en bra bit för att komma fram till hallen där försäljningen hölls. Precis när jag kom innanför dörren såg jag auktionsförrättare Folke Pettersson höja klubban och säga att fabriken säljs för 600 000


8


9 kronor, första, andra och… då ropade jag 700 000. Det blev knäpptyst i hela hallen, Folke tittade upp ropade 700 000 första, andra och tredje , slog och ropade ”fabriken är såld till killen i röd tröja där borta vid dörren”. Där stod jag med en industrifastighet i min ägo . Riktigt så impulsivt som det kan verka var det dock inte, då jag under en tid hade funderat på att starta någon slags industriell produktion. I oktober några månader senare sålde jag fastigheten för 2,5 miljoner till en göteborgare som vi sedan hyrde lokalerna av tills vi köpte tillbaka dem igen under fastighetskrisen, så lokalerna har varit en god affär, säger Johnny med ett leende. Detta med husproduktion låg nära till hands då Johnny inte hade gjort annat i sitt vuxna liv än monterat och byggt hus och ofta var det hus från Nordiska Trähus i Vrigstad. – Jag tyckte att en för stor del av förtjänsten hamnade hos husfabriken och ville ha del av den. Detta fanns med i tanken när jag köpte fabrikslokalen. Jag hade kontakt med många duktiga människor i branschen och talade först med Weine Svensson som hade sadlat om till bonde efter att ha farit illa i Swedhuskraschen, berättar Johnny. Weine var intresserad och anställdes till att börja med i byggbolaget Fransson & Nordh Byggnads AB som Johnny nu hade startat om igen. Weine anställdes som produktionsansvarig den 1 januari 1989. En annan kille som Johnny hade haft mycket med att göra var Stefan Hjälmeby som arbetade på Nordiska trähus i Vrigstad. – Jag visste att Stefan var duktig och att han hade förmågan att kunna sälja och erbjöd honom anställning i Willa Nordic Försäljnings AB, ett bolag som jag på den tiden ägde ihop med Göran Nergården (Västkuststugan). Stefan var den förste som anställdes i ett Willa Nordicbolag när han den 1 april 1989 tog steget in i Willa Nordic Försäljnings AB.

Peo Oskarsson och Göteborg

I början gjorde man mycket legotillverkning till andra husföretag samtidigt som man axlade något av den mantel som Nordiska Trähus lämnade; att anpassa hus efter kundens önskemål. Lösvirkeshus som byggdes på fabrik helt enkelt. – Vi siktade redan från start in oss på det högre segmentet. En som har betytt mycket för den utvecklingen är arkitekten Peo Oskarsson från Göteborg som har ritat Willa Nordic-hus sedan den ringa begynnelsen. Göteborg blev tidigt en viktig marknad för husföretaget som börjat sin resa mot att bli ett av Sveriges starkaste varumärke inom hussektorn. I början av 1990-talet bildade Johnny flera Willa Nordic Bolag där Stefan Hjälmeby, Weine Svensson och Magnus Nordh ingick som delägare vid sidan av Johnny som alltjämt är majoritetsägare. Den kvartetten har sedan dess hållit ihop. 1996 anställdes den förste externe vd:n Thom Nilsson och kort därefter fusionerades samtliga Willa Nordic bolag in i det som nu är Willa Nordic AB. – Vi behövde konsolidera oss, verksamheten spretade för

30

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2006

....................... Höglandets Näringsliv

Entreprenörer skapar nya arbetstillfällen 1976 1976 hade hade vi vi besökt besökt en en avlägsen avlägsen släkting släkting ii USA USA som som drev drev ett ett byggföretag byggföretag ii Kalifonien. Kalifonien. Det Det var var otroligt otroligt tilltalande tilltalande för för en en entreprenör entreprenör att att se se de de enorma enorma möjligheter möjligheter som som finns finns för för företagande företagande ii USA. USA. Sedan Sedan finns finns det det en en baksida baksida som som man man inte inte kan kan blunda blunda för för.. för. Hans pappa var kringresande fiskhandare, kommunalråd och ordförande i samhällets Pingstförsamling. Johnny Nordh utvecklades till en lokalpatriot (Johnnys eget uttryck) och en entreprenör av guds nåde. Han är en av personerna bakom starka varumärken som Willa Nordic, Fransson & Nordh Byggnads AB, Lagerbutiken i Stockaryd, Ljunga Park i Sävsjö med mera.

Glimten i Rörvik där vi hade Ica, Sparbanken & Nordh Byggnads AB. och Sävsjö kommun (Rörviks Taverna) som hyresgäster. Under några år hade vi även ett antal fastigheter i Sävsjö till exempel – 1976 startades Stockaryds Byggservice, ett Sparehuset, Röda Kvarn, Elfströms med flera. varuhus för försäljning av byggmaterial. 1983 införlivades Stockaryds Färghandel i Sålde 1988 för att flytta till USA verksamheten och verksamheten flyttades till – En avgörande händelse var när jag träffade torget. Verksamheten såldes 1986 och lades Sveriges finansminister Kjell-Olof Feldts tyvärr ner två år senare. närmaste man på en kurs på Teneriffa i – Strax efter det öppnade vi Lagerbutiken vid november 1987. I samtal med honom förstod Bäckgatan och nu i september öppnade vi jag att man fruktade för att de högt uppdrivna Lagerbutiken i det före detta hyvleriet. Det var fastighetspriserna var en bubbla som hotade fjärde uppstarten inom bygghandeln jag medverkat till i Stockaryd sedan ”Jag fick permis några dagar för att resa 1976. Den nya hem och räkna på jobbet. Vi fick uppdraget. Lagerbutiken är ett varuhus med 2000 Det var ett stort jobb för vårt företag med k v a d r a t m e t e r sex anställda. Det gick väldigt bra och vi butiksyta och som hade ett överskott på 80.000 när jobbet var säljer allt man behöver för att klart. Mycket pengar på den tiden då en ny uppföra ett hus. WV Pickup kostade 20.000 kronor.” Verktyg, arbetsatt spricka med förödande konsekvenser. kläder, köksinredning, vitvaror och mycket, Det ledde fram till att jag sålde hela mitt mycket mer. byggbolag med tillhörande fastighetsbestånd i – Vi har även försäljning av blommor och april 1988. Min tanke var att sälja och hitta prydnadsföremål så det finns något för både på något annat. Vi funderade ett tag på att gubben och gumman, påpekar Johnny med ett flytta till Kalifornien. 1976 hade vi besökt en leende. avlägsen släkting i USA som drev ett byggföretag i Kalifonien. Det var otroligt Ensam ägare tilltalande för en entreprenör att se de enorma Åren 1980, 1981 och 1982 övertog Johnny möjligheter som finns för företagande i USA. en tredjedel av Tage Franssons aktier i bolaget Sedan finns det en baksida som man inte kan vart år. blunda för. Det blev aldrig så att vi flyttade då – 1982 var jag alltså ensam ägare. 1980 jag upplevde att banden till ”mina” anställda började vi en annan typ av verksamhet där vi var för starka. Jag valde att satsa fullt ut här byggde fastigheter i egen regi med i Småland istället. långtidskontrakt. Det var posthusen i Jag valde att starta ett nytt byggbolag som Stockaryd, Vrigstad och Hok där även övertog personal med mera. Beslutet att sälja Sparbanken var hyresgäst samt ett antal byggföretaget med fastighetsbeståndet i rätt lägenheter. Vi byggde och förvaltade även tid räddade mig från att drabbas för hårt av

Bygghandel

fastighetskrisen, menar Johnny.

Willa Nordic Att det blev en framgångsrik hustillverkare av denna kaliber av Jonny var mer eller mindre en slump. Han kom nämligen över fabrikslokaler i Stockaryd som han ville starta verksamhet i. Johnny berättar själv: – Historien om Willa Nordic börjar med att jag kom över en stor tom industrifastighet här i Stockaryd. Jag såg potentialen i de stora lokalerna så vi funderade på hur vi kunde använda ytorna i vår byggverksamhet. Vi såg möjligheten att tillverka delar av de hus vårt byggföretag uppförde runt om i södra Sverige. Willa Nordic startade 1989 med att Weine Svensson anställdes i byggbolaget för att tillverka sektioner i de stora lokalerna, berättar Jonny. 1995 grundades Willa Nordic AB genom en fusion av flera minde bolag och en verksamhet med inriktning på arkitektritade kvalitetshus tog sin start. -Willa Nordic är det husfabrikat som den svenske husköparen tycker håller högst kvalitet enligt en nygjord undersökning, berättar Johnny. Husen hör till de exklusivare på marknaden och det var satsningen på hög kvalitet och således ett pris i den övre delen av skalan tillsammans med en liten administrativ kostym som gjorde att företaget kunde gå igenom 90-talets huskris stärkta. Många av kollegorna i branschen hade stora problem och åtskilliga husfabriker fick slå igen. – Att Willa Nordic skulle utvecklas som det gjort var det inte många som trodde 1989 när Weine anställdes. Idag sysselsätts runt 75 personer i bolaget och vi representeras av agenter i flera länder. Willa Nordic omsätter runt 200 miljoner per år. I Fransson & Nordh Byggnads AB är idag min son Rickard VD. Byggbolaget har ett femtiotal anställda och omsätter ungefär lika många miljoner.

mycket. Det behövdes bättre rutiner och ordning och reda i det snabbväxande företaget, förklarar Johnny. Thom Nilsson passade in på den kravbeskrivningen och anställdes som vd för Willa Nordic AB. Thom var rätt person i det läget och var kvar i bolaget till 2001 då både han och styrelsen upplevde att det var tid för att gå vidare med en ny vd. Willa Nordic AB var nu ett väl fungerande företag med god ordning och en företagsstruktur som i ett ”större” företag. – Vi sökte nu en marknadsinriktad vd med fokus på att bygga ett starkt varumärke och valet föll på Anders Dahl som var kvar hos oss tills 2009 då vi kände att vi behövde omgruppera oss igen, inte minst med tanke på den rådande konjunkturen, berättar Johnny. Anders har gått vidare i annan verksamhet och jag axlar nu såväl ordförandeposten som vd-posten för en tid. Övriga ägare har också tagit sitt ansvar och utgör idag tillsammans med Johnny styrelsen i Willa Nordic AB. Johnny tycker att framtiden ser spännande ut och understryker vikten av att hantera varje tid efter den tidens förutsättningar utan att tappa de långsiktiga målen. Killen med den röda tröjan är alltjämt pigg på affärer och hans omtalade tajming och affärssinne kommer säkert väl till pass även framgent i historien om Willa Nordic. – Det gäller att se möjligheterna och handla medan tid är, menar Johnny. Johnny ger ett enkelt intryck. Inga stora åthävor men ett genuint intresse för att se möjligheter att gå vidare framåt. Vision Höglandet träffade Johnny, intresserade av att höra historien om en av höglandet framgångsrikaste entreprenörer.

Johnnys resa

Johnnys spännande resa startade 1968. Han var 20 år gammal och grundade Byggnadsfirma Fransson & Nordh Aktiebolag tillsammans med Tage Fransson. – 1971 låg jag i lumpen uppe i Älvkarleby där vi byggde en bro över Dalälven, berättar Johnny. En dag ringde Tage, min partner i bolaget och berättade att vi fick möjligheten att räkna på färdigställandet av ett hyreshus som ett annat byggföretag hade påbörjat. Bottenplattan var gjuten och vi fick förfrågan att färdigställa bygget. Jag fick permis några dagar för att resa hem och räkna på jobbet. Vi fick uppdraget. Det var ett stort jobb för vårt företag med sex anställda. Det gick väldigt bra och vi hade ett överskott på 80.000 när jobbet var klart. Mycket pengar på den tiden då en ny WV Pickup kostade 20.000 kronor. Dessa pengar investerades 1972 i starten av Fransson

Text och bild: Mikael Torstensson


10

”Perfekt allting, sällan man ser ett sådant fantastiskt hus som är 20 år gammalt” Willa Nordics första villa står i Vrigstad någon mil från huvudkontoret i Stockaryd. Här bor och trivs Leif och Mari Andersson. Efter 20 år är de ännu märkbart entusiastiska över sitt Willa Nordic-hus.

- Vi är stormförtjusta, helt otroligt att man kan vara så nöjd efter 20 år. Det har inte varit något problem med någonting.

Hur kom det sig att det blev Vrigstad och Willa Nordic?

– Vi bodde i Rydaholm och drev tillsammans med en kompanjon värdshuset där och Vrigstad Wärdshus. Vår kompanjon blev sjuk och vi fick koncentrera oss på ett värdshus. Då familjen trivdes bäst i Vrigstad valde vi att flytta hit, berättar Leif. Vi kände inte till Willa Nordic som just höll på att startas men Stefan Hjälmeby hade hört om att vi ville bygga och

ringde en dag och berättade att han hade en kanontomt. Han förklarade att på Willa Nordic kunde man själv rita och få det precis som man ville. Det tyckte familjen Andersson lät bra och inte minst Mari skissade och funderade på hur deras drömhus skulle se ut. – En av Willa Nordics arkitekter, Peo Oskarsson, hjälpte oss att få ner våra idéer på ritningar och till slut fanns vårt hus ritat precis som vi ville ha det, det kändes fantastiskt. Snart stod huset färdigt på drömtomten vid skogen och nu har paret bott i huset i 20 år. Tidigare i år skulle Leif och Mari byta försäkringsbolag och då besiktades huset av Anticimex. Det blev ett riktigt kvitto på husets kvalitet. - Perfekt allting, sällan man ser ett sådant fantastiskt hus som är 20 år gammalt, sa besiktningsmannen. Text och bild: Mikael Torstensson


11

Mari och Leif Andersson har bott längre än någon annan i ett Willa Nordic-hus. - Vi är stormförtjusta, helt otroligt att man kan vara så nöjd efter 20 år, säger de. Hunden heter Milo.


12


13

”Det var bara att sätta igång med att regla upp väggarna till mitt kontor” Stefan Hjälmeby fick tidigt kontakt med småhusbranschen genom att hans farbröder startade Nordiska Trähus och Stefans far som var bonde hade börjat arbeta där.

– Så småningom blev min far ansvarig för ett mindre sågverk och hyvleri som Nordiska Trähus köpte i Vrigstad och jag tillbringade somrarna med att sommarjobba där. Efter min utbildning till byggnadsingenjör fick jag 1983 anställning på Nordiska Trähus reklamations- och entreprenadavdelning. De första åren arbetade jag mest med reklamationer och jag fick verkligen lära mig husbranschen från den tuffa sidan och träna mig i att se saker ur kundens perspektiv. Jag lärde mig även mycket entreprenadjuridik. Efter cirka två år började Stefan på entreprenadavdelningen med projektförsäljning. Vid denna tid tittade många i småhusbranschen på möjligheten att bygga grupphus och flerfamiljshus. Stefan började sälja flerfamiljshus till närområdet där Fransson & Nordh Byggnads AB var engagerade i byggnationerna. På våren 1989 pågick en del strukturförändringar inom småhusbranschen och Nordiska Trähus såldes och fick en ny ägare. – Mitt i allt detta ringde Johnny Nordh och sa att han hade köpt en fabrik och undrade om jag inte var intresserad av

att vara med och starta upp ett nytt småhusföretag. Efter två veckors betänketid tackade jag ja till erbjudandet. En bidragande orsak var att Weine Svensson som jag kände hade bestämt sig för att jobba med Willa Nordic. När Stefan kom till jobbet första arbetsdagen i april 1989 var det bara att ta fram hammaren och börja regla upp ett kontor i hörnet av produktionshallen. – Det var verkligen en pionjärtid. Vi började från scratch utan logotype, varumärke eller marknadsmaterial. Men vi hade mycket erfarenhet och optimism. Och så hade vi en egen faxmaskin, något som var storslaget på den tiden, säger Stefan med ett leende.

Tillväxt

Företagsgruppen växte snabbt. Man fungerade dels som underleverantör till ett annat husföretag som behövde hjälp både med att rita och i produktionen. Man fick även uppdrag genom Fransson & Nordh, såväl som uppdrag i närområdet. Snart kom större uppdrag in, bland annat byggde man tidigt 44 lägenheter i Stockholm. Det visade sig även att nästan alla andra husfabriker endast var intresserade av volym och att kunder som ville ha egna lösningar endast sågs som besvärliga.


14


15 En investering att sova gott i!

Värdet av att leva i ett hem där du trivs är beständigt, vad som än händer i omvärlden. Nu är det möjligt att bo i ett stilrent, arkitektritat hus till ett överkomligt pris. Tillsammans med dig skapar vi på Willa Nordic ett hem anpassat efter dina intressen och önskemål. Tack vare vår unika byggprocess kan vi skapa individuella hem på ett kostnadseffektivt sätt. Resultatet blir alltid vad du har tänkt dig till ett pris som vi är överens om innan vi börjar bygga. För din inspiration har vi samlat några av de hus som vi hittills har byggt under fem stilgrupper som vi kallar Modernt, Romantiskt, New England, Lantligt och Basic. Välkommen till Willa Nordic!

Låt dig inspireras. Gå in på www.willanordic.se

– Här såg vi ett utrymme på marknaden för lösvirkeshus som producerades på fabrik till kunder som var intresserade av unik design och möjligheten att själva kunna påverka hur man ville ha sitt framtida boende och kunde betala för det, säger Stefan. Stefans bror Michael var snickare i Göteborg och började sälja hus på fritiden. I Göteborg fanns även arkitekten Peo Oskarsson som sedan starten har ritat Willa Nordic-hus. Dessa två och marknaden för specialbyggda hus gjorde att man sålde ett tjugotal hus vart år bara i Göteborg.

Tvärnit

Så kom 1992 då husmarknaden gjorde en tvärnit. Situationen var sådan att 90% av marknaden försvann när staten tog bort det subventionssystem som hade drivit på bostadsbyggandet. Detta gjorde också att vanligt folk inte hade råd att bygga längre på grund av av den tidens ränteläge. – Vi satte oss då ner och talade om vad vi skulle göra och kom fram till att lösningen var att fokusera på de 10% av marknaden som fortfarande levde och det var de mer bemedlade i samhället som var intresserade av hus i den övre prisklassen och ville ha egna lösningar genom ett stort inflytande över sitt nya hus. Kunder som i praktiken ville starta från ett vitt papper och vara med och skapa sitt nya boende. Vi bestämde oss för att satsa där, säger Stefan.

Willa Nordic hade ingen säljkår i Stockholm där många av dessa kunder fanns så man började bygga upp en säljorganisation där och runt kusterna i södra Sverige. Man drog sig också utanför Sveriges gränser och sålde hus i Danmark och i de jungfruliga östra delarna av det nyöppnade Tyskland. Företaget växte och behovet av ny kompetens i organisationen kom på agendan vilket ledde till att en extern vd, Thom Nilsson, anställdes 1996 med fokus på företagets struktur och rutiner. 2001 var det dags för nästa byte av vd då Anders Dahl kom in och man fokuserade starkt på varumärkesbyggandet under ett antal år.

Nya utmaningar

– Nu står vi inför en ny tid med nya utmaningar där vi vill bredda vår kundportfölj utan att nagga kvalitén eller vårt starka varumärke i kanten. Vi har helt enkelt lärt oss mycket under dessa 20 år om hur man bygger unika hus så som kunden vill ha det till ett överkomligt pris. Det vill vi få ut på marknaden nu och i det segmentet kan vi växa väldigt mycket framåt utan att för den skull tappa det som alltid varit Willa Nordics signum; unika designhus med hög kvalitet och stor flexibilitet, säger Stefan som själv vill arbeta mycket med försäljning av större projekt i framtiden. Text och bild: Mikael Torstensson


16


17

Från kohagen till Willa Nordic “Du kan inte hålla på med att vara bonde, sa Johnny. Ska inte du och jag starta en husfabrik?” Weine Svensson hade dragit sig tillbaka och blivit bonde på föräldragården utanför Vrigstad efter att varit med om en konkurs i Swedhus.

– Jag for väldigt illa i samband med den konkursen och lovade mig själv att aldrig ha med husbranschen att göra igen, säger Weine. Jag satsade på jordbruket och förde en stillsam tillvaro. Helt hade dock inte Weine släppt husbranschen. Vid sidan av jordbruket hjälpte han ett husföretag med att rita produktionsunderlag hemma vid köksbordet, men mer var det inte. Så en dag ringde Johnny Nordh. – Du kan inte hålla på med att vara bonde, sa Johnny. Ska inte du och jag starta en husfabrik? De båda huskunniga herrarna träffades men Weine kände fortfarande att han

inte ville ha med den branschen att göra. – Då bryr jag mig inte om någon husfabrik, muttrade Johnny. Weine var i och för sig övertygad om att den driftige Johnny skulle genomföra projektet även utan honom, men de orden betydde mycket för Weine som bar på många känslor efter konkursen. – Jag tänkte på vad Johnny hade sagt och kände att han trodde på mig vilket betydde oerhört mycket, berättar Weine. Det ledde till att han trots allt ville vara med på tåget.


18

- Jag visste att Johnny är en driftig och framsynt affärsman och det gjorde att jag trodde på projektet. Weine anställdes till att börja med i Johnnys byggföretag och trodde att man främst skulle tillverka moduler till byggföretaget i de nyinförskaffade fabrikslokalerna i Stockaryd. Redan från början blev det dock en ganska omfattande legotillverkning till ett annat husföretag som Weine hade hjälpt hemma vid köksbordet.

Specialinriktning

Tidigt profilerades även företaget mot specialbyggda hus, sådana som många andra hustillverkare inte ens ville räkna på då man önskade sälja standaliserade lösningar. – Där hittade vi vår nisch och genom bra produkter och idogt försäljningsarbete fick verksamheten snabbt luft under vingarna. Snart var vi en sju, åtta stycken i produktionen, berättar Weine som blev vd för Willa Nordic Produktion AB, medan Stefan Hjälmeby blev vd för Willa Nordic Försäljning AB.

Från början var det ett rent pionjärarbete och Weine fick iordningställa de stora hallarna som Johnny köpt i Stockaryd, flytta väggar och måla. – Jag och Johnny åkte runt och köpte upp maskiner allt eftersom behoven uppstod, berättar Weine. Så småningom slogs de olika Willa Nordic-bolagen ihop och Weine, Stefan Hjälmeby och Magnus Nordh fick erbjudande om att gå in som delägare vid sidan av Johnny Nordh. Weine blev produktionschef i det nya bolaget. Att ägargruppen har hållit ihop under alla år tror Weine beror mycket på Johnnys starka ledarskap och att alla själva har fått sköta sina egna områden utan någon annan har lagt sig i. Och Weine saknar inte kohagen. – Det har varit en fantastisk resa, inte utan svårigheter men jag tror att företaget står rustat för framtida äventyr och utmaningar, säger han avslutningsvis.

Text och bild: Mikael Torstensson


19


20 ”Någon måste vara pessimist” Magnus Nordh är bror till Johnny Nordh. Som 15 år yngre lillebror fick han tidigt möjlighet att hjälpa sin driftige storebror.

– Det blev tidigt sommarjobb på Fransson & Nordh Byggnads AB och efter nian blev det fast anställning i Fransson & Nordhs butik Stockaryds Byggservice, berättar Magnus. Genom butiken gick vägen in i byggföretaget där han såg till att det fanns rätt material på plats vid rätt tid. Så småningom startades Lagerbutiken där Magnus jobbade själv till att börja med. – Johnny och jag räknade på jobb tillsammans, Johnny gjorde mängdberäkningar, räknade på arbetstimmar och jag prissatte materialet. När husfabriken kom igång arbetade jag halvtid där och halvtid på byggföretaget. Efter några år tog arbetet vid Willa Nordic överhanden och sedan dess har jag varit ansvarig för inköp och periodvis för reklamationer och kalkyler, berättar Magnus.

Oerhörd tillväxt

– Man kunde inte i sin vildaste fantasi tänka sig utvecklingen som Willa Nordic varit med om. Nu har vi lokaler som fyller två kvarter och man tar bilen mellan hallarna, säger han med ett leende. När verksamheten startade fick Magnus rycka in där det behövdes, plocka dörrtryck, listverk och beslag. När företaget växte blev det andra uppgifter och hela tiden har han ansvarat för

inköp. Magnus blev tidigt delägare i verksamheten och sitter idag i styrelsen.

Hur har ni som ägare kunnat hålla ihop i 20 år?

– Alla har satt företaget främst istället för egna intressen, det har också varit fallet med de externa vd:ar vi har haft anställda. Johnny har alltid varit stark och dominant men samtidigt generös, vilket krävs för att driva en verksamhet framåt. Stefan har en oerhörd arbetskapacitet och är väldigt kunnig samt verbalt stark. Han liksom ger sig aldrig, på ett positivt sätt. Weine har tidigare varit produktionschef i många år och är oerhört kunnig på produktionen. Det har aldrig funnits något som är omöjligt. Han är alltid glad och positiv och betyder oerhört mycket.


21 Du då Magnus, är det sant att du har sagt att någon måste vara pessimist?

– Det kanske jag har sagt, men pessimist är nog ett felaktigt ord i sammanhanget. Jag menar att en ledningsgrupp inte bara kan bestå av visionärer, det behövs ibland någon som kan se andra vinklingar för att sammantaget kunna göra riktiga bedömningar. Ibland måste man bromsa, det går inte bara att gasa när man kör bil, så är det också i ett företag.

Vad ser du som hemligheten bakom Willa Nordics framgång?

– Framförallt har vi en fantastisk personal, duktiga och engagerade medarbetare, hela verksamheten står och

faller med detta. I början lyckades vi bra i Göteborg och fick ta över lite av Nordiska Trähus marknad då de endast satsade på kataloghus medan vi tidigt inriktade oss mot specialritade hus. Ett stort steg tog vi på ett möte på Vrigstad Wärdshus då vi mitt under krisen på 90-talet beslöt att anställa Henry Nyman som varit försäljningschef på Borohus. Detta var ett utryck för vår offensiva inställning och vilja att växa i Sverige. Att Willa Nordic har vågat satsa i rätt tid och anpassat både produkten och kostymen efter läget på marknaden, har gjort att vi kunnat komma stärkta genom kriserna och nu känner vi att läget är stabilare igen efter fjolårets nedgång, säger Magnus avslutningsvis. Text och bild: Mikael Torstensson


22


23


Låt dig inspireras. Gå in på www.willanordic.se.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.