Drömhem & Trädgård

Page 1


Hos Kerstin & Håkan:

1 . Svart & vitt i alla rum 2. Vitrinskåp i stället för garderober 3. Liggande råspont på väggarna

20

D R Ö M H E M & T R Ä D G Å R D F 11/2016


drömhem

1

HÖGT I TAK. Stugans allrum med

öppen planlösning gör att hela huset känns rymligt. Inredningen hålls samman av färgskalan, men är en rejäl stilmix av svensk allmo­ ge, kinesiska möbler, lite nytt och modernt och många loppisfynd.

GÄSTSTUGA med extra allt av a n n a örn be rg foto tom m y dur ath

VÄND D R Ö M H E M & T R Ä D G Å R D F 11/2016

21

t

När idén om att bygga en gäststuga dök upp satte pappa Håkan fart direkt och fick hjälp av resten av familjen. Han sparade inte på krutet – när gästerna kommer hit och är lediga ska de ha det lyxigt!


t

K

bor i den gamla nämndemannagården, ett stort hus med en ännu större trädgård, i den lilla småländska byn Rödja. Sönerna med familjer bor helt nära. Dottern, däremot, är bosatt en bra bit uppåt landet. – Det var bara en idé som kom upp en kväll när vi satt och pratade, berättar Kerstin. Någon sa att vi borde bygga ett hus så att hon också skulle ha något eget här hemma i byn. Egentligen var det väl sagt lite på skoj, men Håkan nappade direkt. Nu hör det till saken att Håkan är i byggbranschen. Att bygga hus är vardag för honom. Fröet som såddes den kvällen började genast gro och Håkan skissade på det ultimata gästhuset som skulle ge plats för dottern och hennes familj när de kommer hem på besök. Trädgården är stor, så plats finns det gott om. Där finns också en rejält tilltagen damm, så här fanns det möjlighet att bygga tätt inpå vattnet utan att behöva ta hänsyn till strandskydd som vid vanliga sjöar. Det tog inte många dagar för Håkan att lägga upp planerna. Med lite fiffigt återbruk och god hjälp av hela familjen skulle det kunna göras hyggligt snabbt till ett vettigt pris. – Man tager vad man haver! Vi gillar att ta vara på saker och ting, både det som är gammalt och sådant som är nästan nytt, säger Håkan. I ladan fanns det en uppsättning av blandade fönster som räddats från ett hus som skulle rivas – nu kom de till användning. Fönstren fick styra gästhusets utformning. Där fanns flera stora som kunde placeras tätt i allrummet. De ger rummet ett härligt ljus och illusionen av en glasveranda. – Egentligen behövdes det inga takfönster, men eftersom

LY XIGT L ÄGE. Huset ligger

precis vid den stora dam­ men där man kan bada, fiska och ro med roddbåt.

HEMODL AT . Som den trädgårdsentusiast Kerstin är, finns det alltid färska blommor att plocka i trädgården. Så här på sensom­ maren tillhör solrosor favoriterna.

22

D R Ö M H E M & T R Ä D G Å R D F 11/2016

K A XIGT L ANTLIGT. Köket är en stilmäs­

sig balansgång. Lite skönt robust och lantligt, med vägg av råspont och öppna hyllor, ihop med en rymlig köksho av porslin och en kaxigt svart spis.

t

KERSTIN OCH HÅK AN


drömhem

Här bor vi!

1

Namn: Kerstin och Håkan Ahlstedt. Bor: I byn Rödja, mitt emellan Vetlanda-Nässjö-Eksjö i Småland. Gäststugan är egenhändigt ritad och byggd av lösvirke. Stugan är 90 kvm och stod färdig 2010. Gör: Håkan är byggmästare och Kerstin arbetar med löneadministration.

” De orientaliska inslagen ger lite extra krydda” PÅ SNISK AN. När allt såg

VÄND D R Ö M H E M & T R Ä D G Å R D F 11/2016

23

t

ut att bli för kantigt och uppradat, sattes köksön på diagonalen. På så vis blev det också mer svängrum mellan köksbänkarna.


STADIGT. Matplatsens bastanta träbord

i asiatisk stil är från Kerstins brors butik Bazaar. De matchas med stolar från Ikea.

” Vi gillar att ta vara på saker – både gammalt och nästan nytt” 24

D R Ö M H E M & T R Ä D G Å R D F 11/2016


drömhem

TRIVS IHOP. SENSOMMARFÄRGER .

Krysantemum står fint mot skåpets gyllengula nyanser.

vi ändå hade ett satte vi in det också. Det gjorde stor skillnad, menar Kerstin. Takhöjden växer liksom lite till. Det stora allrummet med kök, matplats och soffhäng är gästhusets viktigaste rum där alla vill vistas mest hela tiden. Sovrummen är funktionella, vilsamma rum utan krusiduller. Men i badrummet tog Kerstin och Håkan ut svängarna för att få spakänsla. – När man är ledig så har man tid att hänga lite extra just i badrummet, säger Kerstin. Därför gjorde vi det rymligt. Man måste inte köpa extra dyrt badrumsporslin eller exklusivt kakel. Det mest effektiva knepet är att man låter det bli lite större än nödvändigt. Det är just den ”onödiga” rymligheten som får det att kännas lyxigt. UTRYMME I KOMBINATION MED äkta material och en väl sammanhållen färgskala får hela huset att kännas som en lyxig retreat. Väggarna är mestadels klädda med vitmålad råspont. Stora rummet har fått ett slitstarkt golv av extra stora, vita klinker. Sovrummen har ekgolv, vilket ger en varm atmosfär. Svart och vitt går igen genom hela stugans inredning och den typiskt svenska lantstilen har fått samsas med orienten. – Vi handlar mycket på loppis och i antikbodar, men när vi köper nya saker så kommer det nästan alltid från en och samma butik. Och det är inte ett dugg konstigt, för det är min bror som driver den och… säger Kerstin och tänker efter … och förutom en och annan sväng till Ikea, så är hans butik den enda inredningsbutik jag hinner besöka. Så det är tur att jag gillar det som finns där, säger hon och skrattar.

VÄND D R Ö M H E M & T R Ä D G Å R D F 11/2016

25

t

HEMTREVLIGT . Det minsta sov­ rummet är möblerat med vånings­ säng och en skrivhörna av udda­ möbler från loppisar och auktion som alla målats vita.

t

t

Det kinesiska skåpet från Bazaar är gjort i gammaldags stil och är patinerat efter konstens alla regler. Det samsas med en äkta antikvitet, den gamla gung­ stolen.

1


t

t

HELT ENKELT. Lampor och ett par nya resårbottnar var det enda som behövde inhandlas till stugans sovrum. Resten fanns i gårdens olika förråd. Sänggaveln har gjorts av en gammal allmogesoffa i trä.

Och visst ger de orientaliska inslagen lite extra krydda åt inredningen, samtidigt som de gifter sig bra med köksinredning från Ikea och charmiga loppisfynd. – Men det viktigaste med ett sådant här hus är läget! Det stora trädäcket går nästan ända fram till vattnet. Man kan stå vid räcket och kasta bröd till fiskarna i dammen. För oss är det dessutom precis lagom avstånd att ha gästerna på, så där lite runt knuten. En kort promenix, men nära ändå. GÄSTERNA? Men visst byggdes väl huset till dottern. Jo, och hon har tillbringat mycket tid i huset. Särskilt de första åren med små barn och maken på utlandstjänst. Men sedan blev besöken kortare och däremellan stod det tomt. Hus behöver folk för att hållas levande, slår Kerstin fast. Så numera används gästhuset på flera olika sätt. – Ibland hyr vi ut till sommargäster. Speciellt tyskar och schweizare verkar hitta hit. De tycker att de har kommit till rena rama Bullerbyidyllen. Vi tycker också att det är roligt, för man träffar väldigt många trevliga människor och jag blir så glad av att kunna glädja andra. Däremellan använder våra barnbarn huset. Här hålls övernattningsfester med kompisarna. Tryggt och nära hemma, men utan att vuxna lägger näsan i blöt. Det lär väl bara bli mer av det efterhand som de blir äldre. Och vem vet – med tiden blir det lilla gästhuset kanske permanentbostad när nästa generation Ahlstedt behöver någonstans att bo. För den lilla småländska byn är helt bestämt ett litet paradis och här finns det gott om hjärterum. F

SPAK ÄNSL A . Ett rymligt bub­ belbadkar med glasfront, från Svedbergs, bjuder på sköna bad för både stora och små.

26

D R Ö M H E M & T R Ä D G Å R D F 11/2016

BLICKFÅNG . Kerstin föräls­ kade sig tvärt i det höga, skåpet från Baazar. Nu ståtar det mellan sovrumsdörrarna och avslöjar direkt om man slarvat med ordningen.


drömhem

1

ORIENTALISK T PÅ SVENSK A . Med lite

fantasi kan ett skåp, en skänk eller ett vanligt bord förvandlas till tvättkom­ mod. Kerstin och Håkan hittade de kinesiska möblerna i butiken Bazaar och kombinerade dem med ett hand­ fat från Svedbergs och en spegel i guldram från loppis. Kran, Ikea.

Kerstin & Håkan väljer:

3 Bara golv

Plast 3 Svenskt

Mattor

3Äkta vara 3 Kinesiskt

D R Ö M H E M & T R Ä D G Å R D F 11/2016

27


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.