Issuu on Google+

Exklusivt boende

Huset som sm채lter in genom att sticka ut

SPECIAL DI WEEKEND SEKTION 2 | FREDAG 6 MA J


REPORTAGE

närkontakt. Ute och inne möts i köket. Över superellipsbordet hänger en lampa från Missoni.

4

D i W E E K E N D E X K LUS I V T B O E N D E | f r edag 6 m a j 2 0 1 1


Ljusinsläpp. Tv-rummet på övervåningen med takfönster.

Konstrast. Svarta bänkar och vita väggar i köket.

Villan med naturen i första rummet Den som stiger över tröskeln till familjen Ekros på Lidingö kommer bildligt talat ut i trädgården. I tamburens blickfång syns det stora köksfönstret som öppnar upp mot naturen. I familjens nya hem flyter inne och ute samman på sina ställen. Flera stora fönster går ned till golvet och släpper in både grönska och ljus. jonas Florén (text) och Jesper Frisk (foto)

»

jonas.florén@di.se, 08-573 650 88

Villa Ekros är drömmen om den faluröda stugan men också egnahemmet med djärv nutida arkitektur – utan vare sig vita knutar eller räta vinklar. Dock börjar det hela med ett enkelt sommarhus från den tid då förortskommunen Lidingö ännu kunde räknas som landet. ”Min farmors mamma köpte ett torp 1952 och det stod här på tomten. Hon gick bort på 1970-talet. Sedan bodde ingen där annat än över dagen. Torpet stod delvis och förföll. Min pappa och min faster sa att antingen får någon göra något av tomten eller så säljer vi den. Vi själva hade just fått småbarn. Vi tänkte, bra. Den passar oss”, berättar Tobias Ekros. Detta är bakgrunden till att Lina och Tobias Ekros samt deras två pojkar blev Lidingöbor. Tidigare bodde de i Stockholms innerstad, trivdes och kunde tänka sig att bo kvar men tog ändå chansen att flytta. Smälter väl in. Sedan ett halvår bor de i en nybyggd villa, i en sommartid lummig trädgård och omgiven av likaledes röda hus, just med vita knutar och av äldre datum. Området är klassat som kulturbebyggelse och 50 meter därifrån ligger ett naturskyddsområde. Den arkitektritade Villa Ekros står ut men smälter samtidigt in väl med sin röda

träfasad. Från början letade dock Lina och Tobias Ekros i utbudet av prefabricerade villor. RATADE MODULHUS. ”Vår första tanke var att det skulle vara ett hus med fokus på funktion, inte finesser. Och det har blivit mycket så. Vi var säkra på att vi inte ville ha ett hus med en jätteöppen planlösning. Vi tittade runt på modulhus i olika kataloger men det var inget vi föll för. Vi skulle behöva fixa och bygga om. Då lade vi hellre pengarna på att låta en arkitekt rita det vi tycker och tänker”, säger Lina Ekros. Från studieåren i Lund kände Tobias Ekros Pye Aurell Ehrström på arkitektkontoret Marge, känt för kvinnodominans bland medarbetarna liksom för flera villaprojekt. ”Vi gillade Marges formspråk. Flera av arkitekterna är dessutom i vår ålder och har samma livssituation med barn. Det kändes som om det var ett arkitektkontor som skulle förstå våra behov”, säger Lina Ekros. GEDIGET FÖRARBETE. Det blev arkitekterna Pye Aurell Ehrström och Susanne Ramel som ritade det nya huset, men Lina och Tobias Ekros hade gjort ett gediget förarbete och lagt ned stort engagemang.

D i W E E K E N D E X K LUS I V T B O E N D E | f r edag 6 m a j 2011

”Vi ägnade lång tid åt upphandlingen och hittade bra byggare. Jag räknade ut att jag satt med dem 40 till 50 timmar innan jag skrev på ett enda papper”, säger Tobias Ekros. Lina och Tobias Ekros hade tankar på ett hus i lärkträ men fastnade till slut för idén om ett falurött hus. ”Vi trodde inte på att bygga nytt som ser gammalt ut. Vi ville bygga nytt som ser nytt ut men ändå smälter in i omgivningen. Vi gjorde en lista på det som är viktigt för oss. Vi ville ha mycket ljus men lite insyn, liksom att det skulle vara nära mellan ute och inne”, säger Tobias Ekros. RESTRIKTIONER. Lidingös detaljplan för

området spelade sin roll för hur Villa Ekros kom att bli. Man fick inte bygga hur som helst. ”Det är småskalig bebyggelse och förstås ganska starka restriktioner. Det ska vara sadeltak, helst med tegel, och fasad i jordfärger. Det handlade om att väga in de aspekterna också”, säger Pye Aurell Ehrström. Mycket ljus med stora fönster och lite insyn låter som en omöjlig ekvation. Därtill ville Tobias och Lina Ekros bevara så många träd som möjligt. Resultatet blev ett hus med fem vinklar. ”Delvis är vinklarna styrda av platsens träd. I stället för att arbeta med ett hus som ligger parallellt med de andra här, placerade vi väggar och fönster så att man tittar förbi grannarna. Och de i sin tur ser inte direkt in här”, säger Susanne Ramel. Alla fönster ligger på olika höjder. Taknocken går från två spetsar som ligger olika högt och i nord-sydlig riktning. Villa Ekros är ingen regelbunden pentagon. Ena långsidan är längre än den andra. º

ARKITEKTER. Pye Aurell Ehrström och Susanne Ramel på arkitetktkontoret Marge har ritat Villa Ekros.

5


REPORTAGE

»I stället för att arbeta med ett hus som ligger parallellt med de andra här, placerade vi väggar och fönster så att man tittar förbi grannarna.« º Ena kortsidan är kortare än den andra. Det finns knappt en rät vinkel i hela huset. Det betyder förstås att planlösningen är speciell även om väggarna praktiskt nog är raka. Nutida hus. Från första kontakten med arkitekterna tog hela projektet två år och två månader. ”Vi upplevde tomten som ganska liten och med stora villor runt omkring. Därför började vi laborera med den här formen”, säger Susanne Ramel. En ambition var också att göra något som är annorlunda men associerar till det traditionella svenska röda trähuset. ”Vi frågade oss hur vi twistar till det så att det blir ett hus för nutiden och för en modern barnfamilj. Därtill fanns praktiska aspekter och kommunens krav. Då kom vi fram till ett hus med flera vinklar och med sadeltak”, säger Pye Aurell Ehrström. För att underlätta för arkitekterna ritade Lina och Tobias Ekros sina önskemål om hur rummen skulle hänga ihop och hur de själva rör sig. Badrum både uppe och nere hörde till önskemålen, liksom ett lekrum för barnen på nedre planet som går att stänga till med praktiska skjutdörrar. ”Efteråt har vi upptäckt att det är ett bra övernattningsrum också”, säger Lina Ekros. Livfullt kök. Boytan är 190 kvadratmeter. Huset värms med ett från-till-luftsystem och med vattenburen golvvärme. Rummen grupperar sig runt trappan som ligger i husets mitt. På så sätt skapas en nedre planlösning som bara delvis äröppen. Hall och kök ligger öppna mot varandra. Ett helt öppet kök var inget som de önskade sig, men väl ett stort som passar för både mindre och större sällskap. Det är köket som är husets livfulla del. Bakom ett hörn döljer sig vardagsrummet, utan dörr men ändå avskärmat. ”Det hjälper en del som ljudisolering men det gör också huset spännande. Man vet inte vad som gömmer sig här bortåt”, säger Lina Ekros.

Villa Ekros interiör består av vita väggar med några fondtapeter i övervåningen som undantag. Det är rätt sparsmakat möblerat och mestadels med samtida design. Golvet är i mörkoljad ask och brädorna ligger i samma riktning i hela huset. Lina och Tobias Ekros har valt svartlackerade köksskåp. ”Vi tyckte det blev en fin övergång från det vita”, säger Tobias Ekros. ARBETSHÃŒRNA. Köksbänkarna består av den klassiska Perstorpsplattan Virrvarr i design av Sigvard Bernadotte. Här finns en bardel med några röda barstolar. Framför kökets panoramafönster står ett superellipsbord och över detta hänger en lampa från det italienska designföretaget Missoni. Dörrarna till kyl- och frysskåpen lyser glatt röda. I köket finns också en arbetshörna med den italienska formgivaren Fabio Novembres berömda stol i form av en kvinnostjärt. ”Vi har inget behov av ett arbetsrum och vi har ju laptops. Vi tänkte att barnen kan sitta här och spela spel och så småningom göra läxorna medan vi lagar mat”, säger Tobias Ekros. Efter maten kan Lina eller Tobias Ekros slå sig ned en ärvd och omklädd fåtölj i det oregelbundet formade vardagsrummet och genom det stora fönstret blicka ut mot trädgården och lite längre bort gatan. Ser på tv gör familjen i övervåningen, i ett likaledes oregelbundet rum där det också finns ett stort fönster med långsträckt vy mot vägen. Rummet går att skärma av med en skjutdörr. FÅGELBOkänsla. I övervåningen finns också tre sovrum, alla med snedtak och två med fondtapeter. I badrummet ligger ett mosaikgolv som glänser när solen lyser in genom takfönstret. Föräldrasovrummet har en ek utanför fönstret. ”På sommaren blir det som att bo i trädet, en känsla av fågelbo”, säger Tobias Ekros.

Näste. Sovrummet med fönster direkt mot ett lövträd.

6

Pentagon. Ett av fem hörn möter i övre hallen.

D i W E E K E N D E X K LUS I V T B O E N D E | f r edag 6 m a j 2 0 1 1


Färgglatt. Kökets arbetshörna med stol av Fabio Novembre och röda luckor.

Nygammalt. Den faluröda träfasaden passar i omgivningen.

D i W E E K E N D E X K LUS I V T B O E N D E | f r edag 6 m a j 2011

Villaägare. Lina och Tobias Ekros i vardagsrumssoffan.

7


Willa Nordic i DiWeekend