Showroom Limburg 2017 - Brochure

Page 1Voorwoord / Ger Koopmans / Provincie Limburg / www.limburg.nl

Gedeputeerde Staten van de Provincie Limburg zijn er vanzelfsprekend trots op u de catalogus van de tentoonstelling “Showroom Limburg” aan te mogen bieden. Trots op het brede palet aan fraaie producten die in zekere zin allemaal verbonden zijn met Limburg. Producten die in dagelijkse behoeften voorzien en daadwerkelijk beschikbaar zijn. Wij zijn trots op de creativiteit uit de bodem van deze provincie die met cultureel ondernemerschap als davylamp (veiligheidslamp gebruikt in de steenkoolmijnen, zie ook blz. 17) de weg naar de wereld heeft gevonden. Deze catalogus laat u kennismaken met de innovatiekracht en kwaliteit van de Limburgse creatieve industrie. “Showroom Limburg” geeft bovendien inzicht in de maatschappelijke relevantie van de creatieve industrie en het potentieel van deze economische groeisector. Het bestuur van de Provincie Limburg verbindt een sterke economische agenda aan een culturele en sociale agenda. Dat was de basis voor de transformatie van het provinciale museum “Continium” naar het cluster van musea dat nu op het Museumplein in Kerkrade te vinden is. Ons culturele landschap werd in 2015 uitgebreid met de nieuwe instelling Cube design museum. Het eerste design museum van Nederland, met een internationale oriëntatie en uitstraling. Dat beperkt zich niet tot de prachtige vormgeving van het gebouw. Cube toont het proces van vormgeving en hoe daarin in de specifieke behoeften van mensen wereldwijd wordt voorzien. Dat laat deze tentoonstelling zien. Maar ook dat Cube meer is dan een museum. Cube biedt fysieke en mentale ruimte aan multidisciplinaire

onderzoekteams van studenten. Zij pakken onder professionele begeleiding concrete problematiek uit het bedrijfsleven aan. Dat levert verrassende resultaten op. En dat proces is voor u als bezoeker van Cube minstens zo interessant om mee te maken; u kunt er namelijk zelf aan deelnemen. Wij geloven dat kruisbestuivingen als deze win-win situaties creëren en duurzame verbindingen stimuleren. Cube is als platform, inspirator en aanjager een vliegwiel voor de creatieve industrie in Limburg. De vele inzendingen voor de selectiewedstrijd van “Showroom Limburg” laten zien hoe Cube weet te appelleren aan creatieve ontwerpers en creatieve ondernemingen, verbonden met Limburg. Jonge starters, kleine start-ups, gearriveerde designers en multinationals, die mede dankzij de regionale kunstopleidingen de internationale blik en het creatief vermogen van de provincie Limburg weerspiegelen. Ook daar zijn wij trots op. Namens Gedeputeerde Staten van de Provincie Limburg, Ger Koopmans – Gedeputeerde Financiën, Sport en Cultuur

3


4


Showroom Limburg / Limburgse creativiteit in 50 ontwerpen / ‘Showroom Limburg’ biedt met vijftig ontwerpen een actueel beeld van de creatieve sector in Limburg. Limburg is in deze expositie breed opgevat: design ontwikkeld door designers afkomstig uit Limburg, wonend of werkzaam in Limburg. Maar ook producten in opdracht van bekende of minder bekende bedrijven uit Limburg. De expositie biedt hiermee inzicht in actuele en grensoverschrijdende trends in design. De expositie laat een breed spectrum van de designsector zien. Van een stomadouche tot 3D geprint bestek, van een kinderwagen tot hanglamp. Een veelheid van vormen van design is vertegenwoordigd: industrieel design, meubels, glas, sieraden, keramiek, voeding, mobiliteit, experimenteel of combinaties. Allemaal gericht op driedimensionale consumentenproducten.

De keuze van Jeroen Junte / Designjournalist Jeroen Junte selecteerde dertien projecten. ‘Er bestaat geen Limburgs design’, zegt hij, ‘want de designers sluiten aan bij actuele ontwikkelingen en trends in design in Nederland en wereldwijd. De selectie voldoet aan de criteria waaraan élk goed ontwerp moet voldoen, niet alleen in Limburg. Wat meteen ook betekent dat Limburg zich prima staande houdt op het internationale designpodium. Tegelijkertijd hebben veel ontwerpen een eigenheid die onlosmakelijk is verbonden met deze regio.’ Daarbij wijst hij op het materiaalgebruik, de inspiratie en de kenmerken van de aanwezige opleidingen.

De expositie laat zien hoe divers, functioneel, mooi, contrastrijk, spannend, prettig en duurzaam design kan zijn. Er worden projecten getoond van nationaal en internationaal gevestigde bedrijven en designers, maar ook van startende designers. Deze laatste categorie is opgeroepen om eigen werk in te sturen. ‘Showroom Limburg’ is de aftrap voor een toekomstige cyclus van Cube design museum. Exposities van designers uit Limburg zullen om de vier maanden afgewisseld worden met design uit de Euregio Maas-Rijn en met design van nationaal gevestigde designers.

5


ASICS Tanabata Pack / Annika de Boer / ASICS / www.ajfdeboer.nl

Ik ben Annika de Boer (*Geleen 1989), afgestudeerd aan St. Joost in Breda en in 2013 aan de Design Academy Eindhoven. Na voor Van Lingen Eyewear brillen te hebben ontworpen, werkte ik voor ASICS als schoenenontwerper en was ik verantwoordelijk voor het design voor een deel van de collecties van ASICS, ASICS Tiger & Onitsuka tiger. Daarnaast was ik trend forecaster voor de seizoenen Spring/Summer 2016 en Autumn/Winter 2016. Tegenwoordig werk ik bij AUDI AG en ben medeverantwoordelijk voor de kleur- en materiaalconcepten van alle Audi’s, zowel interieur als exterieur. De Antique Moss suede Gel Kayano Trainer en Duffelbag suede Gel Respector zijn twee paar schoenen die ik voor de Autumn/Winter 2016 van ASICS ontwierp. Deze schoenen zijn geïnspireerd op het Japanse Tanabata Festival, jaarlijks gehouden op 7 juli wanneer de weefster Orihime de herder Hikoboshi ontmoet. De gele Antique geeft Orihime weer, die altijd een stukje van Hikoboshi bij zich draagt in de vorm van de groene hak applicatie. In de binnenschoen staat in het Japans Tanabata. De groene Duffelbag geeft Hikoboshi weer, die altijd een deel van Orihime bij zich draagt in de vorm van de gele hak applicatie. De binnenschoen is een graphic van de typische Tanabata versieringen.

6


How to sit / Antwan van Delft / Studio Van Delft / www.studiovandelft.nl

Ik ben Antwan van Delft (*Heerlen 1991), in 2015 afgestudeerd aan Maastricht Academy of Fine Arts & Design, Afdeling Product Design. Mijn afstudeerwerk is de stoel ‘How to sit’, een zoektocht naar de ideale zithouding. De vele positieve reacties gaven mij de extra motivatie om mijn eigen bedrijf op te starten. Ik ontwerp en maak uiteenlopende objecten, van porseleinen kopjes tot stoelen en van lampen tot bijzettafels en vazen. Ik werk graag conceptueel, als een klant een idee heeft dan zie ik het als een uitdaging om dat idee uit te werken tot een product. Ik ben gek op stoelen, in ieder materiaal zie ik wel iets terug van een stoel en bedenk ik een concept. Zitten is voor iedereen een dagelijkse activiteit. De omgeving of activiteit bepaalt onze houding in de stoel. Stil zitten vinden we moeilijk omdat het op den duur ongemakkelijk is. Door de houding te veranderen wordt het zwaartepunt verplaatst en kunnen we weer even comfortabel zitten.

De keuze van Jeroen Junte / Door mee te bewegen met het lichaam, zorgt deze stoel voor beter zitcomfort en een afwisselende zithouding, wat bijdraagt aan een gezonder lichaam. Door de te kiezen voor houten latten en touw heeft de stoel in tegenstelling tot de gangbare ergonomische stoelen een vriendelijke uitstraling.

How to sit? Om vrij te kunnen bewegen in een stoel heb ik een techniek toegepast die ervoor zorgt dat je makkelijk van houding kunt veranderen. De zitting is kantelbaar en is gekoppeld aan de rugleuning, de rugleuning beweegt mee met de zitting en begeleidt de gebruiker naar een nieuwe houding. Hierdoor is het gemakkelijk om van houding te veranderen en is er voldoende ondersteuning in de rug. Portretfoto Sanne Jennes Fotografie 7


Greentom / Bart Bost / Greentom / www.greentom.com

Ik ben Bart Bost (*Kerkrade 1964), studeerde techniek aan de RWTH Aachen en industrieel design in Genk. Ik werkte jarenlang als productontwerper voor verschillende kinderwagenmerken. Tot ik besloot die markt zélf te gaan bestormen. Ik was namelijk meer bezig met bedrijfsprocessen dan met de producten zelf. Mijn doel: het ontwikkelen van de groenste, eenvoudigste kinderwagen ter wereld waarvan het productieproces bovendien niet afhankelijk is van lagelonenlanden. Dat klinkt simpeler dan het is. De kinderwagenmarkt is verzadigd, vooral in dit land. In 2013 ben ik gestart en gaan onderzoeken en experimenteren. Greentom is de eerste en enige kinderwagen ter wereld die uit 100% gerecyclede grondstoffen bestaat én na gebruik opnieuw gerecycled kan worden. De gerecyclede kunststoffen zijn afkomstig van QCP in Sittard-Geleen, assemblage vindt plaats bij VDL Parree in Sevenum. Vorig jaar won Greentom de prestigieuze ‘best of the best’ Red Dot Award en de Maastricht Award ‘Made in Maastricht’. Het frame wordt gemaakt van gerecycled polypropeen en het zitje van gerecyclede frisdrankflessen. Ook de doelstelling om het simpel te houden is gehaald: de kinderwagens bestaan uit 90% minder onderdelen dan die van de concurrentie. Ouders kunnen bij Greentom kiezen uit drie modellen in talloze uitvoeringen.

8


Bobble / Bart Ruijpers / Bobble / www.global.waterbobble.com

Ik ben Bart Ruijpers (*Maastricht 1975), afgestudeerd industrieel ontwerper aan de TU Delft. Na een korte periode als freelancer in Nederland verhuisde ik in 2005 naar New York om te werken voor Karim Rashid. Daar was ik na tien jaar hoofd productontwerp en had ik de creatieve leiding van uiteenlopende prijswinnende ontwerpen voor internationale opdrachtgevers: Samsung, Pepsi, BoConcept, Tropicana en Paul Mitchell. Sinds 2017 werk ik voor het jonge bedrijf EOS als vicepresident Design & Branding. Het doel is een designstrategie te ontwikkelen en implementeren zodat design een integraal onderdeel wordt van alle activiteiten van het bedrijf. Wat begon als een project om een collectie koffers en reisaccessoires te ontwerpen groeide uit tot Bobble. Door de mondiale crisis van 2008 had de markt weinig interesse in een nieuwe collectie koffers. De toenemende bewustwording van de milieuproblematiek zorgde er wel voor dat de hervulbare waterfles, die onderdeel was van de oorspronkelijke collectie accessoires, enthousiast ontvangen werd. Het bedrijf veranderde zijn koers en richtte zich volledig op de hervulbare waterfles met geĂŻntegreerd filter met als doel het aantal wegwerp waterflessen dat jaarlijks in het milieu terecht komt drastisch terug te dringen. Sinds de introductie in 2010 zijn er wereldwijd ruim 25 miljoen Bobbles verkocht.

9


Table Leg Grip / Van Leeuwen & Meijs / Bloomming / www.bloomming.com

Wij zijn Bas van Leeuwen (*Bergeijk 1982) en Mireille Meijs (*Nijmegen 1983). Wij ontmoetten elkaar tijdens onze studie aan de Design Academy Eindhoven. Na ons afstuderen hebben we onze eigen werkmethode ontwikkeld. Mireille werkt vooral aan het concept, terwijl Bas zich richt op de verdere ontwikkeling en het eindresultaat. Ons bedrijf heet Bloomming, een samenvoeging van bloesem en lente. We laten ons in onze interieurontwerpen inspireren door de wereld om ons heen. Onze benadering is iedere keer anders, maar het resultaat past in een collectie die wij ‘industriële poëzie’ noemen. We werken voor bekende merken, zo is Mireille ontwerper voor Mosa en ons eigen label. Vanuit de gedachte van duurzaamheid werken we met lokale makers. Sommige oude tafels hebben geweldige houten bladen, maar onpraktische, ouderwetse poten. Met de table leg Grip kun je iedere tafel hergebruiken en maak je van oude deuren tafels. Deze wijze van hergebruik zorgt voor een mooi contrast tussen verweerd materiaal en de glanzende en lenige table leg Grip. Ze zijn gemaakt van een hoge kwaliteit roestvrij staal met aandacht voor ieder detail. De afmetingen zijn 13 × 5 cm (omvang × breedte), de hoogte is verstelbaar.

10


11Plint / Dave Keune / Studio Dave Keune / www.davekeune.com

Ik ben Dave Keune (*Heerlen 1978), afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven in 2001. Daarna heb ik Buro Vormkrijgers opgericht, een multidisciplinair designburo in Eindhoven, in 2008 begon ik Studio Dave Keune. Rechte lijnen symboliseren de eigenschap van de mens om zich te richten op bepaalde doelstellingen. Binnen dit kader kan zich een levendig poëtisch veld manifesteren, een toevoeging aan onze menselijke conditie. Binnen dit speelveld werk ik graag. Mijn ontwerpen richten zich op zowel esthetische als functionele waarden. Bij de totstandkoming van een ontwerp, zowel product als omgeving, opereer ik langs vele lagen van onderzoek, ontwikkeling en productie. Met vakmanschap streef ik naar hoog gekwalificeerde resultaten in bruikbaarheid en duurzaamheid. Plint is een minimalistische, doch elegante lamp met een kap van bamboe. Met haar traditionele materiaalgebruik is ‘Plint’ verrassend licht en modern. Dankzij de constructie van latjes biedt de lamp een vrolijk en warm licht dat zorgt voor een spannend schaduwspel. Omdat alle latjes onderling verbonden zijn, kan de kap open en dicht scharnieren waardoor zij gebruikt kan worden als een mechanische dimmer. Er zijn 3 Plints gelijk in constructie maar verschillend in maat. Portretfoto Raoul Kramer

13


Flip Flop stool / Diederik Schneemann / Diederik Schneemann / www.studioschneemann.com

Ik ben Diederik Schneemann (*Maastricht 1979), sinds 16 jaar werkzaam als ontwerper. In 2011 presenteerde ik in Milaan ‘A Flip Flop Story’. Naast alle strakke designproducten presenteerde ik objecten gemaakt van kleurrijke afgedankte slippers. Door ook slippers op een hoop tussen de objecten te leggen, viel ik op. Ik heb een voorliefde om uit het niets iets te maken en een verhaal te vertellen. In 2013 presenteerde ik in Milaan de 3D printed mash-up collectie. Deze collectie is ontworpen en geprint om de discussie aan te wakkeren over de omgang met elkaars beeldrecht. Teenslippers zijn het meest gedragen schoeisel van de wereld, vooral in warme landen. Restanten vind je langs de weg, op vuilnisbelten. Of ze belanden in de zee en spoelen weer aan op het strand, tot wel 30.000 kilo per jaar. In de buurt van Dakar (Senegal) worden ze verzameld en verwerkt. De bruikbare stukken van de slipper worden afgesneden. Vervolgens worden ze licht opgeschuurd, schoongemaakt, op kleur gesorteerd en als een soort patchwork op het krukje bekleed. Dan is het een Flip Flop Stool. Door op deze wijze kleinschalig te produceren dragen we bij aan schonere stranden en stimuleren we de lokale economie.

14


Pieces of Pi / Dik Scheepers / Studio Dik Scheepers Rothem / www.dikscheepers.nl

Ik ben Dik Scheepers (*Amstelveen 1978), in 2010 afgestudeerd als productvormgever aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Vervolgens heb ik mijn eigen studio opgericht. Ik houd me bezig met het ontwerpen en maken van producten, in eigen beheer of in opdracht. Proberen, experimenteren, uit elkaar halen en weer opnieuw opbouwen, vereenvoudigen of veranderen van het maakproces, op zoek naar combinaties. Zo ontstaat mijn werk. De manier waarop is net zo belangrijk als het eindresultaat. In de International Design Competition van de Handwerkskammer (HKW) MĂźnchen werd ik in 2011 talent van het jaar. In mijn belevenis zien veel producten er te perfect uit. Zo ervaar ik de wereld om mij heen niet. Producten waaraan je kan zien hoe ze gemaakt zijn, vind ik veel interessanter, hebben een verhaal. Dat is ook zo met gietklei. Wanneer een mal uit meerdere onderdelen bestaat, ontstaat er op de plek waar de delen elkaar ontmoeten een deelnaad. Die intrigeert. Ik ben het keramisch proces nader gaan onderzoeken. Het is een complex en tijdrovend proces, het vereist veel vaardigheid om tot een perfecte mal te komen. Vanuit de vraag of het niet anders kan, ben ik gaan experimenteren. Ik denk namelijk dat een perfecte mal niet nodig is. Zo zijn de porseleinen vazen Pieces of Pi ontstaan.

15
PET lamp / Gaétan Bobichon / Gaétan Bobichon / www.gaetanbobichon.fr

Ik ben Gaétan Bobichon (*Lyon, Frankrijk 1990), een Franse ontwerper en maker die woont en werkt in Maastricht. Ik heb industrieel design gestudeerd in Frankrijk en studeer nu aan de Maastricht Academy of Fine Art & Design (MAFAD). Deze opleidingen vormen twee belangrijke ervaringen voor mijn ontwikkeling als ontwerper. Ik plaats mezelf tussen deze twee artistieke richtingen in. Met mijn werk stel ik vragen over de waarde, status en esthetiek van dagelijkse objecten. Ik besloot naar Nederland te komen omdat ik hier mijn onderzoek naar hybride objecten verder kan ontwikkelen. In mijn werk word ik ook steeds geconfronteerd met de verschillende vormen van dynamiek in deze regio. Het project PET is gebaseerd op het principe van Upcycling. Het doel hiervan is een alledaags, veelgebruikt object te transformeren naar een functioneel product met een hogere attractieve waarde. Het toevoegen van waarde aan objecten is een van mijn belangrijkste doelen. Het project stimuleert het maakproces dat ontstaat door met het materiaal zelf bezig te zijn. PET is een lamp gegoten uit tien plastic flessen met hulp van een thermoform techniek, dat wil zeggen door verhitting. Het doel is een nieuwe vorm te creëren.

De keuze van Jeroen Junte / Door de eenvoudige productiemethode maakt de PET lamp het recyclen van alledaags afval laagdrempelig. Ondanks de doe-het-zelf uitstraling geeft de lamp door de schaduwwerking een verrassend rijk lichteffect.

18


Zachte g vaas / gorissen deponti ontwerpers+makers / Gorissendeponti ontwerpers+makers / www.gorissendeponti.nl

Wij zijn architect Paul Gorissen (*Geleen 1964) en meubelontwerper / vormgever Matthijs de Ponti (*Eindhoven 1967). We vormen sinds 1991 in Maastricht een klein ontwerpbureau voor ruimtelijke vormgeving in de breedste zin van het woord: van product, via meubel en interieur tot architectuur. Onze opdrachtgevers en projecten zijn divers, ook qua maat- en schaalniveau. Verschillende ontwerpen zijn met prijzen bekroond. We hebben zelf een werkplaats waar een deel van de projecten in eigen beheer kan worden uitgevoerd en waardoor de lijnen tussen ontwerp en uitvoering kort zijn. Een klank verraadt iemands herkomst: de g bijvoorbeeld. Die kan op veel manieren uitgesproken worden. De twee bekendste zijn de harde en zachte g, ‘al is het verschil ertussen nauwelijks in decibellen uit te drukken’ (Marc van Oostendorp in ‘Onze taal’ 1997). De zachte g hoort bij het zuidelijke deel van het Nederlandse taalgebied waaronder Limburg. Wij hebben deze g letterlijk in een vorm gegoten. De zachte g vaas, met twee vulopeningen, is gemaakt van wit rubber met de uitstraling van porselein. Latent en met enige fantasie is in de vaas ook het Limburgse land te herkennen. Van de onderste bolling van Zuid-Limburg via de smalle verbinding bij Echt naar de bolling van Noord-Limburg eindigend in de schreef met de Mookerhei.

19


Grivec Jeans / Grivec & Grivec / Grivec Bros / www.grivecbros.com

Wij zijn de tweelingbroers Roger & Marcel Grivec (*1971 Kerkrade). Als kinderen groeiden we op tussen de Levi’s, Wrangler en Lee spijkerbroeken in het ‘Jeanspaleis’, de winkel van onze ouders in Chevremont, Kerkrade. Op achttienjarige leeftijd namen we de zaak over en specialiseerden ons in de loop van de tijd eveneens in het repareren van spijkerbroeken. Uit de omvangrijke praktische, esthetische en technische kennis die we in de afgelopen 25 jaar hebben verworven, kwam de wens naar voren om een klassieke jeans te ontwikkelen die voldeed aan onze eigen criteria. Bedoeld voor een dwarsdoorsnede jonge en oude denim-liefhebbers die een goed gemaakt product weten te waarderen dat onder faire omstandigheden is geproduceerd. Om de broek een eigen identiteit te geven en duidelijk herkenbaar te laten zijn binnen het gigantische aanbod van jeansmerken klopten we aan bij grafisch ontwerper Boy Bastiaens (*Maastricht 1956), die de afgelopen 30 jaar vanuit zijn studio in Maastricht voor vele internationale jeansmerken de branding verzorgde. Boy Bastiaens / www.stormhand.com

De keuze van Jeroen Junte / De wereld van denim en jeans is conservatief. Voor de drager is merkbeleving vaak belangrijker dan een innovatief design. De gebroeders Grivec spelen met deze beperking door hun merk te voorzien van authentieke ‘Limburgse’ roots en tegelijkertijd aan te sluiten bij de klassieke Amerikaanse denimtraditie.

20Autonomie door Tegenspraak / Ivo Schmetz / 310k / www.310k.nl

Ik ben Ivo Schmetz (*Geleen 1974), afgestudeerd aan de kunstacademie in Maastricht en direct daarna vertrokken naar Amsterdam. Ik heb op verschillende plekken als grafisch ontwerper gewerkt. In 2003 heb ik samen met Paul Rickus (UK) ontwerpbureau 310k opgericht. We werken voor zowel culturele als commerciĂŤle opdrachtgevers. In de beginjaren was dat voornamelijk drukwerk (boeken, posters, huisstijlen), maar de laatste jaren vooral veel video en websites. Daarnaast ben ik medeeigenaar van het platenlabel Basserk, muziekprogrammeur van de (sub) culturele vrijhaven OT301, oprichter van de uitgeverij Abnormal Data Processing en medeoprichter van de Amsterdamse krant/platform Amsterdam Alternative. Ik vind het belangrijk dingen te doen die ik leuk vind. Autonomie door tegenspraak is een boek dat is opgedragen aan de Amsterdamse subcultuur. Het beschrijft de collectieve worsteling van OT301 (oude filmacademie die in 1999 is gekraakt en in 2006 gekocht door een groep kunstenaars) met grote vragen en veranderingen, zowel in de maatschappij als de eigen organisatie, maar ook onze strijdlust en optimisme. Het is daarmee het verslag van een zoektocht en een onderzoek, een archiefdocument en een naslagwerk, wisselt kennis en ervaringen uit en zoekt naar nieuwe manieren om subcultuur, experiment en radicale politiek met elkaar te verbinden.

22


Espresso kop / JAS/MV / JAS/MV / www.jasmv.nl

Wij zijn Jo Schoenmakers (*Brunssum 1957) en Marjo de Vries (*Den Haag 1964), afgestudeerd aan de Academie voor Toegepaste Kunsten en de Academie voor Beeldende Vorming in Maastricht. Jo werkte jaren als ontwikkelaar en ontwerper voor Mosa. Marjo is ook docente (o.a. kunstgeschiedenis, levensbeschouwing, ethiek en filosofie). Wij werken sinds 1995 samen onder onze initialen. Vanuit onze achtergronden van plastische vormgeving en textiel is porselein een rode draad in ons werk geworden. Vanaf de start is ons uitgangspunt het maken van een toegepast product en het vinden van een ultieme grens hierin. Zo is er een splitsing in het werk ontstaan, een deel neigt naar kunst. Daarom hebben we een basis-en pluscollectie. De espresso kop van JAS/MV is een zoektocht om, waar mogelijk, diversiteit te creëren tijdens het maakproces. Niet alleen de kleurvarianten, maar ook de diverse fragiel ogende body ’s en de plaatsing van het oor, maken van elke kop een uniek exemplaar. Het bewaren en bewaken van oeroude kwaliteit, de tactiele waarde en beleving tijdens het gebruik, zijn kenmerkend voor ons werk. De porselein die we gebruiken is uniek in Nederland en in 1998 door Mosa Porselein geïntroduceerd op vraag van Jan des Bouvrie. Deze speciale Limoges hard porselein vormt al jaren de basis voor de collectie van JAS/MV.

23


Posture / Jeffrey Heiligers / Studio Jeffrey Heiligers / www.jeffreyheiligers.nl

Ik ben Jeffrey Heiligers (*Voerendaal 1988). Na een opleiding werktuigbouwkunde en een vooropleiding aan de kunstacademie Maastricht, heb ik mijn studie voortgezet op de Design Academy Eindhoven, afdeling Man & Well-Being. Mijn werk reflecteert beide disciplines en combineert technologie, beweging en het menselijke lichaam op een esthetische wijze. Met mijn technische aanpak wil ik alledaagse problemen oplossen en laten zien dat techniek vereenvoudigd kan worden, zodat die menselijker wordt. Ik gebruik een variĂŤteit aan materialen, technische vaardigheden en een hands-on mentaliteit om unieke en interessante objecten te creĂŤren. Posture is een op maat gemaakt kledingstuk dat de gebruiker stimuleert rechtop te zitten. Handig wanneer je veel achter een bureau zit. Tegelijkertijd wilde ik het negatieve imago van een ouder wordende bevolking, van mensen die traag door het leven gaan, omzetten naar een imago van onafhankelijke, actieve en gezonde mensen. Het rugpatroon is dusdanig aangepast, dat wanneer de gebruiker in een onjuiste houding zit hij of zij eraan wordt herinnerd rechtop te zitten.

De keuze van Jeroen Junte / Posture laat zien dat kleding naast bescherming en isolatie ook kan bijdragen aan een betere lichaamshouding, ondanks dat het bestraffen van een verkeerde houding als een negatief uitgangspunt gezien kan worden. Het project is origineel, zonder dat concessies zijn gedaan aan een aansprekende esthetiek.

24


Papieren Stoel / Jeroen Wand / Studio Jeroen Wand / www.jeroenwand.nl

Ik ben Jeroen Wand (*Heerlen 1985), vormgever. Ik studeerde aan de Academie voor beeldende kunst in Maastricht. In 2008 behaalde ik mijn MA aan het Sandberg instituut. Momenteel woon en werk ik in Eindhoven. Mijn werk vloeit voort uit experimenten, waarbij vorm en functie worden bepaald door het maakproces. In de objecten, producten, installaties en omgevingen die ik maak, worden traditionele combinaties van materiaal en techniek omgegooid, veranderd of aangepast. Ik ontwikkel hiervoor onconventionele productieprocessen zoals het lamineren van papier en het rotatie gieten van gips. Door te werken vanuit de oorsprong van producten creĂŤer ik nieuwe producten die tegelijkertijd laten zien waar ze vandaan komen. De Papieren Stoel bestaat volledig uit papier, van de zitting, de poten tot de verbindingselementen. Waar papier normaal wordt gezien als een zwak en kwetsbaar materiaal, draai ik het verwachtingspatroon om. Hier is papier constructief en sterk. Om dit mogelijk te maken pas ik een in hout toegepaste techniek toe in papier. Door verschillende lagen op elkaar te verlijmen ontstaat een sterk materiaal zonder dat de inherente eigenschappen van papier verdwijnen. De stoel behoudt de warmte en tactiliteit van het papier. Door het gebruik zal deze stoel langzaam slijten, waardoor de stoel verandert naar een persoonlijk product.

25


Karigar Cape – wearable textile / Jolijn Fiddelaers / Karigar / www.karigar.nl

Ik ben Jolijn Fiddelaers (*Susteren 1979), in 2002 als textielvormgever afgestudeerd aan de Kunstacademie Maastricht. Vanuit mijn designstudio IXX werk ik voor diverse bedrijven en initieer co-creatieve, duurzame textielprojecten. In 2010 ben ik een samenwerking met Indiase ambachtsmensen gestart, waarbij ik hun traditionele ambachten vertaalde naar nieuwe ontwerpen. India is een land met een rijke textieltraditie. In 2014 ben ik een samenwerking aangegaan met mijn huidige businesspartners Kanak Hirani en Sindhu Holla, twee Indiase vrouwen die net als ik in Amsterdam wonen en werken. Samen hebben we Karigar opgericht – een ‘slowfashion’ label voor handgemaakte textiele producten uit India. Karigar (betekent ‘artisan’ in Hindi) staat voor draagbare textiele producten van 100% natuurlijke materialen. De collectie bestaat uit Capes, Stoles en Sjaals in een bijzonder kleurenpalet. In India dragen mensen ‘textiel’ in plaats van ‘mode’. In de producten die ik voor Karigar ontwerp blijf ik dicht bij deze traditie. De Karigar CAPE is een handgeweven stof van 100% merinowol, in een combinatie van diverse kleurblokken en weefpatronen. Met een kleine ingreep, namelijk het plaatsen van twee armsgaten, maken we van een 2-dimensionale ‘lap stof’ een 3-dimensionaal product dat op meer dan vijftien verschillende manieren gedragen kan worden.

26


BabyDobber / Jörn Behage / BHG International & Ekke Beheer BV / www.bhg-international.nl

Ik ben Jörn Behage (*Asuncion, Paraguay 1961), in 1990 afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie op ‘milieugerichte productontwikkeling’. In 1996 was mijn werk op het gebied van biocomposieten onderdeel van de tentoonstelling ‘Scanning’ in het Stedelijk Museum Amsterdam en won ik de Award European Young Designers for Industry. Sinds 1992 heb ik verschillende bedrijven geleid, in ontwikkelingslanden gewerkt aan alternatieve bouwmaterialen, was ik enkele jaren verbonden aan het United Nations Development Program (UNDP) en tal van opleidingen. Ik publiceer regelmatig over materiaaltechnologie en duurzame productontwikkeling en geef lezingen. Voor de Babydobber won ik in 2013 de Pleasureworld Award. Ik werk en woon in Maastricht. Aan het verfijnen en testen van de BabyDobber werkte ik vijf jaar. Het is de eerste veilige oplossing voor ouders die met hun baby willen zwemmen. De BabyDobber is een drijvende ring met daarin een zitje en eronder een dobber. In het zwembad vult de dobber zich met water. Dankzij zelfstabiliserende eigenschappen en een goede ondersteuning van de rug en het hoofdje zit een baby heel comfortabel in de BabyDobber. Deze is geschikt voor baby’s tot 11 kilo en heeft alle Europese veiligheidstests doorstaan. De BabyDobber bestaat uit monomateriaal en is daarom heel geschikt voor hergebruik.

27


The Good Map / Karlyn Cornelia Bos / KACE / www.kace-design.com

Ik ben Karlyn Cornelia Bos (*Geleen 1994). Van jongs af aan geïnteresseerd in de grafische wereld, mede gestimuleerd door het drukkersbedrijf van mijn familie, startte ik in 2010 met de opleiding Mediavormgeving aan Arcus in Sittard. In mijn eindexamenjaar (2014) heb ik KACE opgericht, een design studio met een klein team, gedreven om duurzame ontwerpen te creëren. We adviseren onze klanten over mogelijkheden een eigen grafische uitstraling te realiseren, waarmee hun herkenbaarheid en naamsbekendheid toeneemt. Design is de kern van wat wij doen, ‘de wereld’ een beetje mooier te maken wat we nastreven. Naast grafisch ontwerp, zijn wij ook gespecialiseerd in webdesign, fotografie en video-impressies.

De keuze van Jeroen Junte / Door de heldere en toch speelse vormgeving is deze duurzame stadsplattegrond op maat gemaakt voor de studentendoelgroep, die hiermee op subtiele manier wordt verleid om duurzamer te consumeren. Het basic ontwerp laat zich eenvoudig vertalen naar een smartphone app, wat natuurlijk nog duurzamer is.

Elk jaar komen er duizenden nieuwe studenten naar Maastricht die de stad moeten leren kennen en ontdekken. Green Office Maastricht bedacht samen met MonkeyTree Creative Agency ‘The Good Map’. De Good Map is een geïllustreerde stadsplattegrond met daarop talloze hippe, unieke, en vooral duurzame initiatieven. Stuk voor stuk vertellen ze een uniek verhaal en dragen ze op een eigen manier bij aan hun omgeving. De Good Map laat zien dat duurzaamheid meer is dan een modewoord. Het is een schatkaart vol onontdekte ervaringen en belevingen. Ondersteund door CODE043 heeft Yongbloed samen met KACE dit project geladen en vormgegeven.

28


Bottle Stool / Kranen/Gille / Pode / www.kranengille.com

Wij zijn Jos Kranen (*Tegelen 1977) en Johannes Gille (Marburg, DL 1979) en vormen Studio Kranen/Gille in Den Bosch. We ontmoetten elkaar tijdens onze studie aan de Design Academy Eindhoven. In onze ontwerpen zoeken we naar een combinatie van verschillende disciplines, vakmanschap en onze eigen bijzondere esthetiek. Onze ontwerpen laten een mix zien van industriële en organische vormen. Geïnspireerd door de schoonheid van verlaten oorden, fabrieken, de industrialisatie en gedetailleerd vakmanschap proberen we ons voortdurend te vernieuwen en willen we ons gevoel voor functionaliteit uitdrukken. De Bottle Stool (in productie sinds 2016) bestaat uit een wijnfleshouder, bijzettafeltje, krukje en kaasplateau. Allemaal bij elkaar gebracht in één tijdloos design. Hij is uitgevoerd in fraai eiken dat semi-transparant wordt gebeitst. Zo blijven de textuur en de nerf van het hout prachtig zichtbaar. Hij is mobiel en handzaam. De Bottle Stool wordt op de markt gebracht door het jonge merk PODE (by Leolux, Venlo) dat sinds 2016 onder de creatieve leiding staat van Claire Vos (*Tegelen 1965) en Roderick Vos (*Groningen 1965). Zij geven het merk een duidelijke ‘smoel’ en vormden de zitmeubel-collectie om tot een lifestylecollectie.

29


Rare & Radiant / PUIK ART / PUIK Art / www.puik-art.com

Ik ben Lara van der Lugt (*Weert 1991) en had al jong interesse voor beeld, ontwerp, design en moderne kunst. Na de afronding van mijn studie Industriële Productontwikkeling aan de Fontys Hogeschool Venlo ben ik in 2015 naar Amsterdam verhuisd. Ik ben altijd op zoek naar makkelijk te begrijpen, eenvoudig te produceren en functionele ontwerpen. Mijn stijl is grafisch, strak en gebruikmakend van simpele materialen, wat zich vertaalt naar ‘clean-looking’ ontwerpen. Met minimale middelen probeer ik het grootste effect te creëren. Mijn inspiratie haal ik nog steeds uit bouwkunst, grafische en moderne kunst, fotografie en het dagelijks leven. Met de consument in het achterhoofd heb ik de diamantvormige producten Rare & Radiant voor het Amsterdamse designmerk ‘PUIK Art’ ontworpen. Het uitgangspunt: hoe kan ik de consument bewust maken van ons schoon Nederlands kraanwater? In de toekomst is de beschikbaarheid daarvan voor ons wellicht ook niet meer vanzelfsprekend. Des te meer redenen om het nu te koesteren als een diamant. De set is functioneel, handzaam, maar door het samenspel van water, licht en kristalglas ook een genot voor het oog. De karaf en glazen hebben een ambachtelijke èn chique uitstraling dankzij de traditionele methode van mondgeblazen glas.

30


Zoom / De Vrede en Otten / Lift5 / www.lift5.nl

Wij zijn Camille de Vrede (*Maastricht 1975) en Bastjan Otten (*Deurne 1973), afgestudeerd industrieel ontwerpers in respectievelijk Delft (2000) en Den Haag (1998). We werkten bij hetzelfde ontwerpbureau tot we in 2007 allebei onze eigen studio in Maastricht startten. Na een paar jaar van nauwe samenwerking hebben we Lift5 opgericht. De meeste van onze opdrachtgevers zijn gespecialiseerd in producten voor jonge kinderen, verlichting of gymtoestellen. Wij zorgen voor de complete ontwikkeling van een product: het ontwerp, de toepassing, de vorm, de kleur, het materiaal en de definitieve constructie. We passen de laatste inzichten over veiligheid en ergonomie toe en letten erop dat het product op een betrouwbare en efficiënte manier geproduceerd kan worden. De Zoom is een lamp waarmee iets bijzonders gebeurt als je hem aandoet: illustraties, foto’s en verborgen lagen komen tot leven. Dat komt door prints van hoge kwaliteit op de lamp. Dit biedt heel veel mogelijkheden voor het uiterlijk van Zoom. De drager is transparant en licht zodat hij vooral de print benadrukt. Het karakteristieke van de lamp, de transparante plaatjes bijeengehouden door smalle ringen, is altijd hetzelfde. De Zoom is er in verschillende vormen en maten. Voor ‘Showroom Limburg’ hebben we het kunstwerk ‘Stedelijk netwerk Zuid-Limburg’ van de Maastrichtse stedelijk architect en artiest Roel Meertens op de Zoom geprint, met speciale dank aan Andi Druk. Portretfoto Irmo Keizer

31


Koffer DenimX / Marc Meijers / MMD Design Innovation / www.mmd.nl/denimx

Ik ben Marc Meijers (*Geleen 1967) en heb meer dan 20 jaar ervaring als ondernemer en industrieel ontwerper (TU Delft). Ik ken niet alleen het productontwikkelingsproces van binnen en buiten, maar ben ook goed op de hoogte van innovatieve bedrijfsprocessen, marketing en sales en de zorg voor een goed financieel fundament onder een nieuwe onderneming. In de loop der jaren heb ik een uitgebreid netwerk opgebouwd binnen de keten van productontwikkeling, onder andere door de oprichting van de Limburgse Design Associatie. Ik bundel kennis van techniek, materialen en processen aan creatief talent en heb talloze succesvolle productontwerpen in zowel Nederland, BelgiĂŤ, Duitsland als de VS op mijn naam staan. Wereldwijd vormt textiel 5% van de afvalberg. Na vier jaar onderzoek heb ik een methode gevonden om afgedankte en teveel geproduceerde jeans circulair te verwerken tot hoogwaardige lifestyle producten. De ontwikkelde receptuur met de naam DenimX is even eenvoudig als vernuftig. Jeansvezels worden met een biobased kunststof vermengd. Daar worden platen uit geperst die kunnen worden gevormd tot drie-dimensionale producten, zoals de koffer DenimX. Het proces is ontwikkeld om in grotere volumes te produceren. DenimX maakt uit afgedankte jeans hoogwaardige lifestyle producten voor de meubel-, verlichtings-, helmen-, auto- en kofferindustrie.

32


Pebble Plus / Dorel Juvenile Group / Dorel Juvenile Group / www.maxi-cosi.nl

Ik ben Marc Mostert (*Sittard 1977), afgestudeerd als industrieel ontwerper aan de TU Delft. In 2003 begonnen als lead designer van het merk Maxi-Cosi en gewerkt aan concepten en veiligheidsproducten rond mobiliteit voor baby’s en kinderen, waaronder de volledige productontwikkeling van de MaxiCosi Pebble. Als ontwerper ben ik altijd op zoek naar hoe producten een betekenisvolle toegevoegde waarde kunnen bieden in het leven van mensen. In 2005 heb ik samen met Janneke Hanselaar Buro RAAK opgericht en de concept- en productontwikkeling voor een breed scala aan internationale bedrijven gedaan. Onze unieke kracht: de synergie tussen textiel en hardware design. In 2013 ben ik teruggekeerd naar de Dorel Juvenile Group waar ik nu global design director voor de merken Maxicosi en Quinny ben. De Pebble Plus is een draagbaar stoeltje voor pasgeborenen met een dubbele functie. In de auto is het een veiligheidsproduct tijdens een crash, daarbuiten is het geschikt als een draagbaar wiegje of op een wandelwagen. In de auto kan het product geïnstalleerd worden met de autogordel, maar het beschikt tevens over een heel gemakkelijk click & go-systeem wanneer het wordt gebruikt in combinatie met isofix-ankers in de auto. De FamilyFix base of 2wayfix base dient daarbij als een soort docking station.

33


Seat-Element / Marjan Eggels / Akaratos / www.akaratos.nl

Ik ben Marjan Eggels (*Heythuysen 1966), in 1991 afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten Maastricht, afdeling Modevormgeving. Hierna deed ik nog een Masterclass aan Artez in Arnhem: Mode, Vormgeving en Strategie. Vervolgens heb ik mijn vormgevingswerk vaarwel gezegd en jaren als vakbekwaam bloembinder in een gespecialiseerde bloemisterij gewerkt. In 2010 kroop het bloed waar het niet gaan kon en uit liefde voor textiel heb ik de draad weer opgepakt in mijn ‘oude vak’. Mijn ontwerpen zijn momenteel vaak interieurgericht. Ik vind het belangrijk om te experimenteren. Mijn producten zijn ontstaan uit een enerverende ontdekkingsreis in 3D zowel in vorm als in structuur, zonder me vast te pinnen op één techniek. Het zit-element maakt deel uit van een systeem. De afzonderlijke elementen zijn er in diverse lengtes en hoogtes, die op een centraal punt worden samengevoegd. Het is mogelijk om met verschillende vormen en hoogteverschillen te werken. In het voorbeeldmodel sluit het ovale deel aan op de 7 ‘benen’ en zorgt het voor stabiliteit. Het element is gemakkelijk te monteren zonder gereedschap. Er zijn hierdoor snel meer zitplaatsen toe te voegen of weg te halen. Het is mogelijk in een grote ruimte verschillende vormen te maken van het geheel. Voor de stoffering heb ik duurzame materialen gebruikt. De keuze van Jeroen Junte / Zit-element is een modulaire serie zitmeubels met grote potentie. De collectie is eenvoudig te produceren en biedt de consument grote keuzevrijheid in vorm, materialiteit en schaal.

34


Heritage / Mathieu Bruls / Mathieu Bruls en Co / www.brulsarchitect.nl / www.jasmv.nl

Ik ben Mathieu Bruls (*Nuth 1960), in 1986 afgestudeerd als architect en stadsplanner aan de TUe. Hetzelfde jaar richtte ik Bruls en Co op, een bureau gespecialiseerd in architectuur, stedenbouw en interieurontwerp, waar ik tegenwoordig partner en creatief directeur ben. Ik heb mijn terrein verbreed en ontwikkel inmiddels ook meubels en autonome voorwerpen. Mijn werk is regelmatig bekroond, beschreven en was o.a. in 2011 onderwerp van een tentoonstelling. Daarnaast organiseer ik zelf tentoonstellingen, verzorg lezingen en was jarenlang docent aan de Academie voor Bouwkunst Maastricht. Ook maatschappelijk ben ik actief, bijvoorbeeld als jurylid of medeoprichter en voorzitter van Labor Academica, een denkgroep over nieuwe vormen van huisvesting. Ik ontwierp het servies Heritage dat door Marjo de Vries en Jo Schoenmakers (JAS/MV) in kleine oplage en met vakmanschap is geproduceerd. De serie bestaat uit een basisbord in twee maten en een kom in porselein. Het materiaalgebruik verwijst naar het roemruchte industriÍle verleden van Maastricht, naar de tijd waarin de fabrieken van Regout op grote schaal het beste porselein van Nederland maakten. Het gat in het servies staat voor al hetgeen er niet is, ‌en/of ontbreekt. Het opscheppen op en eten van het serviesgoed vergt aandacht en zet daardoor aan tot langzamer en bewuster eten.

35


Material Depot (2016) / Studio Mieke Meijer / Studio Mieke Meijer / www.miekemeijer.com

Ik ben Roy Letterlé (*Kerkrade 1978) en werk samen met Mieke Meijer (*Wezep 1982) onder de naam Studio Mieke Meijer. Ik ben afgestudeerd aan de PTH en Mieke aan de Design Academy in Eindhoven. We zijn bijzonder geïnteresseerd in industriële architectuur. Het Limburgse mijnverleden is een belangrijke inspiratiebron. Dit heeft geleid tot een serie meubels bekend als ‘industrial archeology furniture’. Ons werk beweegt zich tussen product- en ruimtelijk ontwerp. Dit grensgebied geeft ons de mogelijkheid te bewegen los van architectonische restricties en buiten de kaders van het traditionele product. De kenmerken van ons werk: constructieve beeldtaal, helder lijnenspel en industriële detaillering. Material Depot is een meubelconcept gebaseerd op een geperforeerd paneel. De afzonderlijke componenten hebben geen specifieke functie en kunnen naar eigen inzicht met elkaar en met bestaande componenten worden gecombineerd. Dat maakt een veelvoud aan toepassingen mogelijk waardoor de onderdelen een lange potentiële levensduur hebben. Het project is in lijn met wat in de bouw het gebouwpaspoort wordt genoemd. De maatvoering van Material Depot is gebaseerd op OpenStructures, een constructiesysteem waarbij iedereen ontwerpt voor iedereen èn een platform is (www.openstructures.net) dat het uitwisselen van onderdelen, componenten, ervaringen en ideeën stimuleert en de ambitie heeft om dingen samen te bouwen.

36


Mosa Solids / Maase & Meijs / Koninklijke Mosa bv / www.mosa.com

Wij zijn José Maase (*Geleen 1969) en Mireille Meijs (*Nijmegen 1983, opgegroeid in Limburg), beiden afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven. Wij werken als industrieel vormgever voor Mosa. Onze ontwerpstudio ligt letterlijk boven de wandtegelfabriek. Als ontwerper is het geweldig om ideeën direct met collega’s van productontwikkeling te kunnen bespreken en soms dezelfde dag al nieuwe proeven te kunnen beoordelen. We werken aan nieuwe tegelconcepten voor wanden, vloeren, gevels en terrassen. Innovatie, design en duurzaamheid zijn belangrijke waarden om ons als bedrijf te blijven onderscheiden. Mosa producten zijn Cradle-to-Cradle Silver gecertificeerd. Mosa Solids is een vloertegel serie voor de internationale projectmarkt, d.w.z. gericht op architecten en designers. De serie bestaat uit 12 kleuren, twee oppervlakken (vlak en antislip) in een reeks verschillende formaten. De verschijningsvorm van iedere tegel is uniek en ontstaat door de wijze van produceren en het gebruikte materiaal: gepigmenteerd klei granulaat en flakes. Samen vormen de tegels een eenheid, een levendig oppervlak met een ruige ‘look and feel’. De Solids tegels hebben een vuilverhullend karakter en zijn gemakkelijk te onderhouden. Naast een vlak oppervlak is er het MR reliëf voor antislip. Dit reliëf is speciaal ontwikkeld voor high traffic vloeren, zoals in stations, vertrekhallen en winkelcentra.

37


Stomydo stomadouche / Nena Engelman / Stomydo / www.stomydo.com

Ik ben Nena Engelman (*Maastricht 1990), in 2015 afgestudeerd als industrieel productontwerper aan de Fontys Hogeschool Venlo. Tijdens mijn studie heb ik bij Stomydo samen met het Stomydoteam en ervaringsdeskundigen de stomadouche ontworpen en ontwikkeld. Mijn intentie is nooit geweest om medische producten te gaan ontwerpen, maar bij het horen van het verhaal van stomadragers was mij meteen duidelijk dat je met de ontwikkeling van dit hulpmiddel het leven van deze mensen aangenamer kunt maken. Nu ben ik bij Stomydo productontwikkelaar en manager en werk ik verder aan een (inter)nationale doorbraak van de stomadouche. Het idee voor de Stomydo stomadouche is een tijd geleden ontstaan toen een stomadrager en goede vriend van Peter Cox, oprichter en directeur van Stomydo, iets zocht voor de reiniging en verzorging van zijn stoma omdat dat veel problemen opleverde. Toen deze helaas overleed bleef de uitwerking van het idee liggen. Een aantal jaren later is de stomadouche tot stand gekomen en ontwikkeld tot een gebruiksvriendelijk hulpmiddel. Voor het op de markt brengen is Stomydo opgericht. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en verkoopt verschillende stomahulpmiddelen. Stomadragers kunnen zich met de stomadouche op een eenvoudige en hygiĂŤnische manier verzorgen aan de wastafel. Dat kan de huidconditie verbeteren, maar ook de kwaliteit van leven.

38


De Regendrinker / Nina Mathia Simons / Nina Mathia Simons i.s.m. glasblazerij Leerdam / www.ninamathiasimons.com

Ik ben Nina Mathia Simons (*Maastricht 1988). De Regendrinker heb ik ontworpen tijdens mijn studie aan de Design Academy Eindhoven binnen de richting Man & Well-Being, die ik 2014 heb afgerond. Kort daarna ben ik mijn eigen eenmanszaak gestart. Mijn specialisatie is het maken van wat ik noem ‘Visuele Vertellingen’. Ontwerper zijn betekent voor mij het zoeken naar verhalen die kunnen bijdragen aan ons welzijn. Ik onderzoek deze verhalen grondig, probeer de essentie eruit te filteren en deze in beeld te vangen. Op het moment werk ik freelance voor Studio Kernland als ontwerper van culturele producties en exposities. Daarnaast werk ik vanuit mijn woon-/werkruimte aan mijn eigen projecten. De Regendrinker vangt regenwater op en zuivert het middels een zichtbaar systeem zodat het drinkbaar wordt. In Nederland kan hij dagelijks gemiddeld twee deciliter regen opvangen. Ik heb hem ontworpen om op een positieve manier aandacht te schenken aan de manier waarop wij ons water gebruiken. Waarom gebruiken we zoveel kraanwater in een land waar er zoveel water uit de hemel valt?

De keuze van Jeroen Junte / De Regendrinker voorziet in drinkwater op plekken waar dit niet voorhanden is. Naast deze praktische functie vergroot dit ontwerp op een subtiele manier het bewustzijn over de heilzame en onmisbare kracht van de natuur.

39


Clip-Board / Patrick Kusters / LONC / www.patrickkusters.nl / www.lonc.nl

Ik ben Patrick Kusters (*Baexem 1972). Na een jeugd van tekenen en sleutelen, vervolgens een half leven bouwen, restaureren en ondernemen startte ik vier jaar geleden met professioneel ontwerpen. ik ben autodidact, ik ontwerp in de werkplaats, ik schets, ik zaag, ik buig, ik schaaf, ik slijp, ik las. Ik zoek altijd naar heldere lijnen, archetypische vormen, eenvoud. Met mijn ontwerpen probeer ik te verrassen, een glimlach te ontlokken en moedig ik intensief gebruik aan. Niets meer, maar ook zeker niets minder. Mijn ontwerpen zijn opgenomen in de collecties van Lonc, Dutchlite en PopUpPark. Mijn werkplaats is gevestigd in een monumentale Limburgse hoeve die ik sinds 2000 aan het restaureren ben. Prachtige dikke eiken planken en oude grenen balken als reststukken stonden als het ware te smeken om verwerkt te worden tot iets moois. Vervolgens heb ik mijzelf tot doel gesteld een meubel te ontwerpen dat zonder technische kennis en zonder gereedschap dit ‘historische’ hout kon transformeren tot een modern, simpel en strak meubel: Clip-Board. Door het eeuwenoude principe van inklemming ontstaat een zeer stevig meubel dat door iedereen in elkaar te zetten is. Spannend door eenvoud en verrassend eenvoudig.

De keuze van Jeroen Junte / Door gebruik te maken van een constructie die zich door zijn eigen gewicht fixeert, is een serie tuinmeubilair ontworpen met een krachtige, herkenbare uitstraling. Daarbij is de collectie eenvoudig te produceren.

40

Kaldur en Hammock / Rene Holten / Clou / www.clou.nl

Ik ben René Holten (*Roermond 1961), studeerde zowel aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht als de Design Academy in Eindhoven. Tussendoor heb ik drie jaar gewerkt voor Archoplan Architecten. Na vijf jaar als hoofd productontwikkeling voor Artifort te hebben gewerkt, ben ik in 1998 mijn eigen studio begonnen: René Holten Industrial Design, een ontwerpbureau voor industriële productvormgeving, vooral meubels en sanitair. Mijn ontwerpen kenmerken zich door hun sobere, heldere vormgeving en duurzaamheid. Ik heb inmiddels verschillende awards gewonnen, in 1998 o.a. de prijs voor beste Nederlandse Meubelontwerp met de stoel DoDo, mijn eerste ontwerp voor Artifort. Het ontwerp wordt nu al als klassieker erkend. Kaldur is de naam van een serie kranen voor Clou. De designkranen onderscheiden zich door de slanke doorsnede van 20mm, die voorzien is van een 16mm keramisch binnenwerk. De kranen zijn gemaakt van gepolijst chroom. Hammock is een badkamerlijn voor Clou bestaande uit drie badkuipen en drie wastafels van marmerkleurig composiet, glanzend of mat, met bijpassende spiegels en kasten. De waterstop van siliconen is in vijf kleuren uitgevoerd. De Kaldur kraan en Hammock badkuip zijn beiden onderscheiden met de Red Dot Best of the Best-award 2016.

44


Lae Cutlery / Riccardo Belli / Belli, Studio for Design / www.riccardobelli.nl

Ik ben Riccardo Belli (*Maastricht 1992). Na mijn afstuderen aan de Maastricht Academy of Fine Arts and Design in 2014 (productvormgeving) gestart met Belli, Studio for Design. Emotie is voor mij net zo belangrijk als functionaliteit, zonder emotie geen karaktervol product. Door mijn deels Italiaanse roots heb ik veel interesse in het gebied waar design en food elkaar ontmoeten. In samenwerking met avant-garde restaurantchefs zoals Hans van Wolde (Beluga) heb ik inspiratie gevonden om food gerelateerde producten te ontwerpen. Daarnaast ontwerp ik interieurproducten waar vorm en functie op een bijzondere wijze samenkomen. Daarnaast ben ik gespecialiseerd in het 3D modelleren en het maken van digitale visualisaties met bijna fotorealistische precisie. Een productiewijze bezit de kracht om een materiaal een geheel eigen identiteit mee te geven, een verhaal te laten vertellen. De nerven in het Lae bestek dragen een verfijnd, bijna artisanaal karakter en suggereren een handgemaakt proces. Het tegenovergestelde is waar: het gehele bestek is 3D geprint. De ziel van een ontwerp gaat niet alleen over de hand van de maker, maar ook over hoe een industriële techniek ‘bezield’ is. De nerven in het bestek, die onlosmakelijk verbonden zijn met de productietechniek, zorgen ook voor een verrassende smaaksensatie wanneer er mee gegeten wordt. De keuze van Jeroen Junte / Het Lae bestek combineert de moderne 3D-printtechniek met een ragfijn, bijna ambachtelijke materiaalbehandeling. De vormtaal is eigenzinnig maar staat het gebruiksgemak niet in de weg. Het geruwde oppervlak zorgt voor een verrassende tactiele ervaring tijdens het eten.

45
Tegelvloer Café 6116 / Ruben van Megen / Ruben van Megen / www.rubenvanmegen.nl

Ik ben Ruben van Megen (*Kessel 1984), na mijn afstuderen aan de Design Academy Eindhoven in 2012 ben ik mijn eigen interieurbedrijf gestart voor particulieren en bedrijven. In 2014 ontwierp ik mijn eerste collectie in 2016 gevolgd door Cafe 6116. Deze was o.a. te zien op de Dutch Design Week, waar hij onderdeel uitmaakte van de expositie van Piet Hein Eek. In 2017 vertegenwoordig ik Nederland tijdens de Salone del Mobile in Milaan in de expositie ‘Masterly, the Dutch’. Ik werk ook aan het verbouwen van een boerderij uit 1880. Daar ga ik wonen en komen mijn werkplaats en showroom. Incidenteel geef ik gastcolleges over ontwerpen in het algemeen en het leven als zelfstandig ondernemer. Tegelvloer Cafe 6116 maakt onderdeel uit van de collectie 6116 en is geïnspireerd op en gemaakt van gebruikte Perzische tapijten. De collectie verwijst naar de bruine cafés waar de Perzische tafellopers op de toog lagen. Bij de producten worden de tapijten verwerkt tot een spiegelglad oppervlak waarin de kleuren, slijtplekken en de tekening de hoofdrol spelen. Juist het doorleefde van zo’n tapijt vertelt het verhaal. De modern vormgegeven collectie bestaat uit een eettafel, een salontafel en vloertegels. Ieder stuk is uniek. Portretfoto Petra Lenssen Photography

48


GlasGewas / Sanne Hendriks / Studio Sanne Hendriks / www.sannehendriks.nl

Ik ben Sanne Hendriks (*Baarlo 1991). Met GlasGewas studeerde ik afgelopen jaar af aan Maastricht Academy of Fine Arts and Design, richting Productvormgeving. Veel van mijn inspiratie haal ik uit mijn omgeving, herinneringen en persoonlijke ervaringen. Ik vind het belangrijk dat mijn ontwerpen een verhaal vertellen. Terugkerende thema’s zijn de glastuinbouw, maatschappelijke problemen en de Limburgse omgeving. Ik ben opgegroeid in het glastuinbouwbedrijf van mijn ouders in Baarlo. Toen ik twaalf was verkochten zij het bedrijf en ontstond mijn fascinatie voor de geschiedenis van de regionale glastuinbouw. Die is nog steeds beeldbepalend voor de regio, maar door schaalvergroting liggen er veel oude kleine kassen verwaarloosd bij of zijn al gesloopt. Over een tijdje zal er weinig in de regio Venlo herinneren aan de rijke glastuinbouw. Voor mij geen reden om de geschiedenis te laten vergaan en vergeten. Op zoek naar een nieuwe toepassing stuitte ik op een totaal verwaarloosde en verweerde kas in het dorpje Hout-Blerick die gesloopt zou worden. Ik heb het glas van deze kas vermalen en versmolten tot GlasGewas. De vervuiling op de ruiten is nog duidelijker zichtbaar geworden. Daardoor is een nieuw materiaal ontstaan dat elke keer uniek in het gebruik is, in gebouwen en objecten, als symbool van een mooie historie. De keuze van Jeroen Junte / GlasGewas heeft zowel een cultuur-historische als een circulaire, duurzame waarde. Door glas van de verdwijnende Limburgse glastuinbouw te hergebruiken worden afval-stromen gereduceerd en blijft een verdwijnende geschiedenis zichtbaar.

49


Mephisto Ring / Three Stars Bomb / Ted Noten / Atelier Ted Noten / www.tednoten.com / www.droog.com

Ik ben Ted Noten (*Swalmen 1956), ontwerper van vooral tassen en sieraden. Mijn opleiding tot sieraadontwerper kreeg ik aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht en aan de Rietveldacademie in Amsterdam. Mijn ontwerpen kunnen gezien worden als een kritiek op het hedendaagse leven, de historie van juwelen èn de brede context van productontwerpen. Het onderliggende en terugkerende thema in mijn werk is om conventies, gebruikelijke processen, het vertrouwde en ongewone uit te dagen. Omdat fondsen en subsidies verdwijnen, heb ik een ring ontworpen die mij moet behoeden voor een bankroet. Deze keer geen varken of geweer als onderscheidend kenmerk, maar mijn eigen hoofd. Ik ben mijn eigen beste verkoper, dus waarom zou ik niet advocaat van de duivel spelen? Mephisto dus. Als je het hoofd draait, ontdek je dat het een klein compartiment bevat waar je wat cocaïne of een viagrapil in kunt bewaren, een ring met een antidosering. Maak je klaar voor een driesterren performance. Ontsteek de bom en bekijk hoe drie bronzen sterren verschijnen. Maak je geen zorgen, het is veilig. De bomkaars is een typisch voorbeeld van een Noten-juweel en democratisch, dat wil zeggen dat met de bom iedereen een generaal kan zijn. Portretfoto Hans de Bruijn

50


Living Stone / Tess Cleven / Studio Tess Cleven / www.tesscleven.com

Ik ben Tess Cleven (*Nazareth, IsraĂŤl 1989), studeerde in 2016 af aan de Design Academy Eindhoven, richting Man & Activity. Vanuit mijn studio in Venlo ontwerp ik minimalistische producten die eenvoud uitstralen en in harmonie zijn met de natuur. Inspiratie voor mijn werk haal ik uit mijn directe leefomgeving en de verfijnde details er van. Tijdens mijn afstudeerproject Living Stone woonde ik in Maastricht en ben ik geĂŻnspireerd geraakt door de vele mogelijkheden die Limburgse mergel biedt. Het is enerzijds zo sterk dat er huizen mee gebouwd worden, en anderzijds zo bewerkbaar dat er sculpturen mee gemaakt kunnen worden. Karakteristieke eigenschappen van mergel zijn: porositeit, bewerkbaarheid en het grote absorptievermogen. Ik heb drie wellness producten ontworpen, waarbij gebruik wordt gemaakt van die eigenschappen: een op natuurlijke basis bereide Scrub (bodyscrub) stimuleert de gezondheid van de huid, een Scent Stone (geurverspreider) kan geurvloeistof opnemen en weer afgeven en De/Humidifier (Be-/Ontvochtiger) kan de luchtvochtigheid binnen reguleren door opname of afgifte van water. In Living Stone breng ik als het ware de vroegere schelpdiertjes, waarvan de kalkskeletten tot mergel werden, weer tot leven.

De keuze van Jeroen Junte / Living Stone is een collectie originele wellnessproducten van mergel en voorziet dit ietwat vergeten materiaal van nieuwe urgentie. Het object is bovendien gebaseerd op een gedegen onderzoek naar zowel de historie als de bijzondere eigenschapen van misschien wel de meest Limburgse grondstof.

51


Hexagon Tables / Thomas Eurlings / Helderr / www.thomaseurlings.nl

Ik ben Thomas Eurlings (*Leiden 1983) een product- en interieurontwerper met sterke Limburgse roots en banden. Na mijn afstuderen aan de Design Academy in Eindhoven in 2006 heb ik voor invloedrijke namen in de mode- en textielwereld gewerkt zoals Alexander van Slobbe (orson + bodil) en Ulf Moritz (Sahco). Ik werk nu voor mijn eigen label Thomas E creations en de bekende vloerenmaker Forbo. In mijn werk verken ik de traditionele grenzen tussen vorm en functie. Heldere, herkenbare beelden en vormen maken mijn werk op het eerste oog toegankelijk. Maar om de essentie te ontdekken moet de kijker nauwkeuriger naar de producten kijken en zijn verbeelding gebruiken. De serie Hexagon Tables is het resultaat van mijn eerste samenwerking met de Nederlandse fabrikant van glazen meubels en woonaccessoires Helderr. Voor de uitvoering van de zeshoekige tafels heb ik gekozen voor gekleurd glas. Hierdoor ontstaat er een gelaagdheid en tactiliteit die kenmerkend is voor mijn werk. De bijzettafels zijn te verkrijgen in groen-, blauw-, brons- en grijs-kleurig glas. De tafels kunnen zowel in ĂŠĂŠn kleur (zoals hier te zien is) of in een combinatie van verschillende kleuren toegepast worden.

52


LEGO® Mindstorms EV3 / Tom Frissen / NOOS design / www.noosdesign.com

Ik ben Tom Frissen (*Heerlen 1986), in 2010 heb ik mijn master ‘Industrial Design’ aan de Technische Universiteit Eindhoven succesvol afgerond. Ik ben vooral een doener. Ik vertaal problemen naar uitdagingen, verzamel verschillende inzichten voor het ontwerpproces vanuit een praktische aanpak en ontwikkel de ontstane ideeën tot tastbare concepten. Ik heb naast technische kennis ook een sterk inzicht in interaction design. Mooie en gave dingen bedenken en maken is wat ik wil. Na mijn master ben ik bij LEGO Denemarken gaan werken. Ik was in een klein team betrokken bij de verdere uitwerking van het ontwerp van de nieuwe LEGO Mindstorms EV3, vooral in de details, de interactie en use experience ontwerp. Denk aan het ontwerp van de knoppen, het scherm en de complete gebruikers interface. Behalve dat ik nog steeds meewerk aan nieuwe prototypes ben ik als partner en Industrial Designer verbonden aan NOOS Design in Heerlen. LEGO Mindstorms EV3 is een programma waardoor het bouwen, programmeren en besturen van je eigen LEGO robots sneller, slimmer en leuker dan voorheen verloopt. Door een aantal eenvoudige stappen te doorlopen bestuur je robots die rijden, schieten, glijden, wandelen, slaan, ronddraaien en nog veel meer.

53


WasteBasedBrick / Tom van Soest / StoneCycling Venlo / www.stonecycling.com

Ik ben Tom van Soest (*Venlo 1985), in 2012 aan de Design Academy in Eindhoven afgestudeerd met een onderzoek naar bouwafval als nieuw materiaal voor bakstenen. In 2013 heb ik samen met Ward Massa StoneCycling opgericht, een bedrijf dat bakstenen ontwerpt en produceert van bouwafval. We hebben veel internationale aandacht gekregen en worden inmiddels gezien als pioniers in het ontwikkelen en produceren van unieke bouwmaterialen uit bouwafval. In 2016 won ik de Young Designer Award van de Dutch Design Week. Ik werk ook aan recyclingprojecten met glas, o.a. met Heineken en in Zanzibar. De WasteBasedBrick is ontstaan door bouwafval te vermalen en vermengen en op verschillende manieren te verwerken. Dit leidt tot verrassende resultaten die laten zien hoe groot het potentieel van bouwafval is. Door verschillende kleurschakeringen te gebruiken is de baksteen een verfrissende manier om met kleur te spelen in faรงades van gebouwen. De stenen voldoen aan alle technische eisen en worden, vier jaar en vele lessen verder, inmiddels gebruikt voor verschillende bouwprojecten. In de nabije toekomst zullen we een waaier van nieuwe producten introduceren voor binnen en buiten om architecten in staat te stellen een persoonlijk en duurzaam stempel te geven aan hun ontwerpen.

54


55


MANTIS Fitness Vehicle / Ton Ewals / www.tonewals.nl

Mijn naam is Ton Ewals (*Venlo 1987), na een studie aan de Kunst Academie in Maastricht ben ik in 2014 afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven bij Man & Mobility. MANTIS is het resultaat van mijn afstudeerproject bestaande uit de ontwikkeling van een prototype en het onderzoek dat daaraan vooraf ging. Omdat het menselijk lichaam tijdens mijn opleiding in Maastricht terugkwam in verschillende vakken ben ik geĂŻntrigeerd geraakt door de menselijke anatomie. Dit heeft grote invloed gehad op mijn ontwikkeling als ontwerper en is altijd terug te vinden in mijn werk. MANTIS is het resultaat van een onderzoek in de fitnesswereld. Veel mensen bezoeken fitnesscentra om in conditie te blijven. Dat is een proces dat alleen resultaat geeft op de lange termijn. Dat zorgt vaak voor verlies aan motivatie. Waarom zouden we onze energie verspillen aan iets dat ons niet beloont voor onze inspanning? De MANTIS is een voertuig dat de gebruiker laat werken aan zijn conditie en kracht terwijl hij zich ondertussen kan verplaatsen. Dat verhoogt de motivatie. De gebruiker kan zijn of haar beweging aanpassen naar de spieren die training nodig hebben. Trainen wordt een leuke en makkelijk te onderhouden activiteit.

De keuze van Jeroen Junte / Bestaande fitnessoefeningen als cross en roeien zijn geĂŻntegreerd in een speelse fiets, die zo een welkome afwisseling biedt op de monotone sportschool. Het mechaniek van deze hybride (tran)sportfiets is tot in de kleinste details uitgedacht, wat getuigt van groot technisch inzicht.

56


Shapeshifters Collectie / Vivian Wierts / Shapeshifters Design / www.shapeshiftersdesign.com

Ik ben Vivian Wierts (*Neerbeek 1979), afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven. Een terugkomend thema in mijn werk is verandering, bijvoorbeeld door met een kleine wijziging in het productieproces tot een nieuw product te komen. Zo heb ik ook nieuwe toepassingen gevonden voor geplisseerd textiel. Dat had enkel een functionele en technische toepassing, maar na uitgebreid onderzoek bleek het ook een decoratieve functie te bezitten. Door het textiel op een speciale manier te snijden, wordt het driedimensionaal plooibaar. Verandering van vorm is een van de unieke eigenschappen van het textiel. Daarom heet mijn ontwerpstudio ook Shapeshifters Design. Ik heb een machine ontwikkeld die het mogelijk maakt verschillende snij- en vouwtechnieken toe te passen. De Shapeshifters Collectie bestaat uit vazen, sfeerlichten en lampen. Elke productgroep heeft een basis module. Voor de lampen zijn dit LED modules. De basismodule van de vazen bestaat uit een metalen container waar het water in kan. De sfeerlichten hebben een glazen basismodule waar een theelichtje in kan worden geplaatst. Iedere module wordt bekleed met een plooibaar textiel: de shaper. De shaper is veranderbaar door de bekleding anders te plooien, of door enkel de shaper te verwisselen.

De keuze van Jeroen Junte / Met de vernuftige vouwtechniek kan de steeds veeleisender consument de lampen van Shapeshifter aanpassen aan de eigen smaak. De realisatie van het ontwerp via crowdfunding getuigt van een eigentijdse ondernemersgeest.

57


Colofon / Concept expositie / Gene Bertrand, Wouter van Dillen, Hans Gubbels

Fotografie objecten / Nele Siebel

Advies en samenstelling / Hester Coolen, Wouter van Dillen, Jos Laugs, Theo Ploeg, Judith Straten

Fotografie expositie / Bureau Caramel, Kenneth Tan, Nele Siebel

Selectie jonge designers / Jeroen Junte Ruimtelijke vormgeving expositie / Studio Kernland Grafische vormgeving expositie / Bureau Caramel Tekstredactie / Gerrit-Jan Meulenbeld Vertalingen / Rio Höllander, Louvenberg vertaalbureau Realisatie / Ruud Brouwer, Cube design museum, Felix Glas, MTR Signing, Studio Kernland, Martin Thelen

Grafische vormgeving catalogus / Nadine Vroomen Met dank aan / Boy Bastiaens, Jorn Behage, Riccardo Belli, Gaétan Bobichon, Annika de Boer, Karlyn Bos, Bart Bost, Matieu Bruls, Tess Cleven, Antwan van Delft, Marjan Eggels, Thomas Eurlings, Nena Engelman, Ton Ewals, Jolijn Fiddelaers, Tom Frissen, Roger en Marcel Grivec, Paul Gorissen, Daan de Haan, Jeffrey Heiligers, Sanne Hendriks, René Holten, Richard Hutten, Dave Keune, Jos Kranen, Patrick Kusters, Lara van der Lugt, José Maase, Ruben van Megen, Mieke Meijer, Marc Meijers, Mireille Meijs, Ronald Meijs, Marc Mostert, Ted Nooten, Françoise Oostwegel, Bas Otten, Dirk Ploos van Amstel, Chris Rameckers, Bart Ruijpers, Dik Scheepers, Ivo Schmetz, Diederik Schneemann, Jo Schoenmakers & Marjo de Vries, Nina Mathia Simons, Tom van Soest, Patrick Vogt, Paul Voncken, Camille de Vreede, Jeroen Wand, Vivian Wierts Clou, Van Esch, Hotel Management School Maastricht, Helderr, Leolux, Mosa

Bruiklenen / Vilja Bemelen 58gesubsidieerd door de Provincie Limburg


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.