Page 1

MARK

F facebook.com/markmgzine W e r k e n

v o o r

MARK

m e r k e n

magazine #6 - april 2014

Als werken topsport wordt

Hoe gezond is jouw job?

6

redenen waarom jij die job niet hebt! Carrière

Met welk diploma zit je safe? 5 tips om je slim te organiseren

Volg ons op @mark_magazine of facebook.com/markmgzine

1


MORGEN ZOEKEN WE ELEKTRICITEIT OP DE BODEM VAN DE NOORDZEE. WERKEN BIJ ELECTRABEL, DAT IS WERKEN AAN DE UITDAGINGEN VAN VANDAAG.

Electrabel doet meer dan alleen energie produceren. Door bij ons te werken krijg je de kans om de uitdagingen van vandaag én die van morgen aan te gaan. Je evolueert mee met een bedrijf dat actief is in gans België, binnen een innovatieve en stimulerende sector. Je krijgt bij ons kansen om te groeien, in een aangename werkomgeving, met een aantrekkelijk salarispakket en extralegale voordelen. Ontdek het zelf en stel al je vragen rechtstreeks aan één van onze collega’s op werkenbijelectrabel.be LinkedIn: Electrabel Facebook: Electrabel Twitter: @Jobs_Electrabel


F facebook.com/markmgzine

INHOUD 5

Overwerk Goed om weten

Diplomastress 8 ‘Brieven typen is al lang geen beroep meer’

13

Drie jobs met pit Kunstwerken onderhouden in de haven

16

Brandline Unilin: creatief met vloer

Topsport op de werkvloer 18 Hoe gezond is jouw job?

23

Het Merk Ik 5 tips om je slim te organiseren

24

De 10 van Belfius ‘Tarantula’s in de bankkluis’

27

infogram Hoe bereikbaar ben jij na het werk?

Thierry Cattoir, merkenmaker ‘Steeds meer werknemers 28 stellen zich terechte vragen’

30

Attitude 6 redenen waarom je die job niet hebt

MARK

Edito

Intro

Attitude. Het is een woord(je) dat in deze zesde editie van MARK Magazine meer dan eens opduikt. Toevallig. We hebben het er niet om gedaan. Maar ook dat zegt iets. Dat solliciteren een kunst op zich is bijvoorbeeld. Eén met een ongeschreven handleiding op het vlak van etiquette. Een goede werkgever behandelt zijn sollicitanten met respect, maar verwacht dat ook terug. Te laat komen, te nonchalant gedrag, te slecht voorbereid zijn… Rekruteerders zijn er gevoeliger voor dan je denkt. Als puntje bij paaltje komt, kunnen het allemaal redenen zijn waarom jij die job nét niet hebt, en je tegenkandidaat nét wel. Om het nog wat moeilijker te maken: je kan ook té beleefd zijn. Dat een werkgever geen wilde wolf wilt, betekent niet dat hij een tam lam zoekt. Wat gezonde assertiviteit kan geen kwaad. Op de werkvloer zal je dit nog vaak kunnen gebruiken. Attitudeproblemen duiken niet plots op bij het solliciteren. Vaak zijn ze al langer aanwezig. Nog elk jaar verlaten 9.000 jongeren vroegtijdig het middelbaar onderwijs, zonder enig diploma. Een betere werkattitude of een andere studiekeuze zou hen heel wat leed kunnen besparen. Met welke studiekeuze zouden zij jobzeker geweest zijn? Ook dat ontdek je in deze MARK. Het volgende MARK Magazine verschijnt op 2/6 bij De Standaard en op 3/6 bij Het Nieuwsblad. Wim Verdoodt, hoofdredacteur MARK Magazine Jouw mening? @mark_magazine Ffacebook.com/markmgzine

Alles Van A TOt Z

MARK Magazine is een realisatie van Content Connections, die als Content Marketing Divisie van Mediahuis merken en bedrijven de kans geeft om hun ideeën en visie te delen met de community van De Standaard en Het Nieuwsblad. Content Connections draagt de redactionele verantwoordelijkheid voor deze publicatie.

3


Onze passie voor HR? Die delen we bij Securex. Securex helpt klanten in het hele land bij de optimalisering van hun menselijk kapitaal. Met resultaat. Maar ook als werkgever geloven we in ons motto ‘human capital matters’. Daarom ondersteunen we volop

Emely Theerlynck, HR Research Expert “Een uitdagende job. Dicht bij huis en bij een werkgever met aandacht voor wie ik ben. Dat is Securex!”

de ontwikkeling en het welzijn van onze eigen mensen. Bij Securex maak je deel uit van een veilige en gezonde werkplek die respect toont voor wat je belangrijk vindt, ook buiten het werk. Dat alles in een Belgische groep die garant staat voor een stabiele, informele en integere professionele omgeving.

Chantal Dejaeghere, Executive Management Assistant “I love my job! Securex gaf mij de kans mezelf te ontplooien doorheen mijn carrière waardoor ik mezelf continu kon uitdagen. Wij werken met veel respect voor onze collega’s en zijn zo samen sterk. Mijn wens? Mijn kennis doorgeven met een harmonieuze ‘job continuïteit’ als resultaat.”

Christine Nauwelaers, HR Talent Coordinator

Gaël Van Gijsegem, Marketing en Communication Specialist BU “Er is zeker nog groeipotentieel voor Securex en dat drijft me. Ik vind het boeiend elk jaar nieuwe acties en producten te lanceren.”

“Reeds 12 jaar werk ik bij Securex en ik wil dit graag blijven doen omdat het ‘human’ aspect hier ontzettend belangrijk is. Iedereen maakt deel uit van het succes en krijgt erkenning voor zijn/haar job. Daarnaast moedigt Securex creativiteit aan en staan zij open voor nieuwe ideeën en suggesties voor verbetering. Ze waarderen je ondernemerschap, luisteren naar je mening en geven je de kans te evolueren. Interne mobiliteit is dan ook sterk aanwezig binnen Securex en werkt motiverend. Ten slotte heeft Securex oog voor de veiligheid van de groep en de innovatie van het HR-beleid. Securex, daar geef ik mij 200% voor!”

Wil jij net als hen deel uitmaken van ons team? Momenteel zijn we onder meer op zoek naar een Sales Manager Insurance, Product Officer Insurance, Portfolio & Investment Analyst, Internal Sales Executive en Legal Advisors.

Bekijk jouw carrièrekansen op www.securex.be/jobs Bezoek ons op


F facebook.com/markmgzine

OVERWERK

MARK

We werken minder hard dan we denken Werknemers hebben de gewoonte hun gepresteerde arbeidsuren met minstens 10 procent te overdrijven. Dat schrijft Lucy Kellaway, columniste bij de Britse zakenkrant Financial Times, op basis van diverse onderzoeken. Daaruit blijkt zelfs dat hoe langer we werken, hoe meer we de neiging hebben om die gewerkte tijd te overschatten. Een werkweek van 37 uur wordt er al snel

één van 40 uur. Wie 50 uur per week werkt, denkt gemakkelijk dat hij tot 75 uur geklopt heeft. Onderzoekers van de Oxford University stelden ook vast dat het overschatten van het aantal gewerkte uren toeneemt naarmate we hoger op de bedrijfsladder staan. “Chief executives schatten hun werk zo hoog in dat het hun denken vervormt”, klinkt het.

Barbie schaadt de carrière Vijf minuten met een barbiepop spelen is voldoende om jonge meisjes ervan te overtuigen dat ze voor minder beroepen in aanmerking komen dan jongens. Dat is het ontnuchterende resultaat van onderzoekers Aurora Sherman en Eileen Zurbriggen (Oregon State University en Universiteit van Californië). De oorzaak leggen ze bij de ‘nauwe’ boodschap die Barbie geeft aan meisjes. “Mattel benadrukt vooral de seksuele aantrekkelijkheid van de vrouw, in plaats van deel te nemen aan initiatieven zoals For Girls in Science”, zeggen Sherman en Zurbriggen. Ook ander onderzoek toont aan dat sociale druk over het uiterlijk een beperking op iemands toekomstkansen kan leggen.

Spijt van je diploma? ‘We hadden beter een vak geleerd.’ Die bedenking maakt bijna de helft van de afgestudeerde universitairen zich die een halfjaar na afstuderen nog geen job gevonden heeft. Dat concludeert de website Totaljobs na een rondvraag bij Britse pas afgestudeerden. “De universiteit is niet voor iedereen de beste keuze om zijn kansen op een job gaaf te houden”, zegt Mike Fetters, directeur bij Totaljobs. “In een aantal industrieën blijft een diploma essentieel. Dat neemt niet weg dat voor sommige studenten een praktische opleiding een betere keuze is dan een universitaire studie.” In Groot-Brittannië heeft een kwart van de universitairen een jaar na afstuderen nog geen baan gevonden.

5


MARK

OVERWERK

Minder dan 1 op 10 kiest vrijwillig voor nieuwe job Steeds minder werknemers nemen ontslag bij hun werkgever om van job te veranderen. Dat blijkt uit onderzoek van hr-dienstverlener Securex. In 2011 verliet nog 9 procent van de werknemers zijn werkgever voor een andere baan, vorig jaar maar 7 procent. “Door de onzekere arbeidsmarkt nemen werknemers minder risico. Meer nog dan vorige jaren, blijven ze liever op hun vertrouwde post”, zegt Emely Theerlynck, hr-research expert bij Securex. De toekomst belooft niet snel verandering. Slechts 13 procent van de hoog opgeleide en 9 procent van de lager opgeleide werknemers zegt op korte termijn van werkgever te willen veranderen. Maar de meesten schatten hun kansen om een evenwaardige job te vinden eerder laag in.

Zes op de tien teleurgesteld over nieuwe job

Spannend, zo’n nieuwe baan. Maar wat als die niet blijkt te zijn wat je ervan verwachtte? Het overkomt zes op de tien werknemers. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse hr-bureau Workwonders bij 500 werknemers die het voorbije jaar van job veranderden. 60 procent van de bevraagden zegt teleurgesteld te zijn over minstens één aspect van hun nieuwe job. Bij een kwart vallen vooral het salaris en de loopbaanmogelijkheden tegen. Een derde van de teleurgestelden spreekt hier met niemand over. Hun ontevredenheid leidt vaak tot demotivatie, mindere prestaties en mogelijk zelfs tot een voortijdig vertrek.

Vier op de tien werknemers zijn niet tevreden over werkomgeving Niet mobiel kunnen werken en altijd moeten werken binnen de kantoormuren zijn de voornaamste oorzaken van ontevredenheid over de werkplek. Dat zegt werkomgevingsspecialist Steelcase na bevraging van 7.000 werknemers wereldwijd. Uit die enquête blijkt dat tele- en thuiswerk minder ingeburgerd is dan we misschien wel denken. Zo

6

zegt 62 procent van de bevraagde ‘kenniswerkers’ enkel en alleen binnen de muren van hun kantoor te mogen werken. België scoort niet zo goed. Met 34 procent van de werknemers die zegt een of meerdere dagen op een andere plek dan op kantoor te werken, zitten we onder het gemiddelde.


2013

We are looking for smart talent Passion for quality and innovation is our driving force. We strive for excellence in everything we do, and entrepreneurship at every level is the key to our success. Naturally, we do our work with great respect for the environment. And the safety and well-being of our employees always comes first. That’s because at UNILIN we like to make smart choices. So when it comes to your career, we invite you to choose wisely too. UNILIN has challenges for young graduates within several domains (Operations, IT, Sales, ...).

UNILIN. FOR A SMART CAREER. Are you in for a smart start? Have a look at http://JOBS.UNILIN.COM www.facebook.com/unilingroup www.linkedin.com/company/unilin


MARK

STUDIEKEUZE

Met welke studiekeuze ben je jobzeker?

‘Kopies maken en brieven typen is al lang geen beroep meer’ Wat ga je studeren? Volg je je hart en is je kans op werk een zorg voor later, of kies je in functie van de arbeidsmarkt? In dat geval is het gemakkelijk. De opleidingen die het daar goed en slecht doen, zijn al jaren dezelfde. Een overzicht. TEKST - Wim Verdoodt

D

e VDAB meet al sinds de jaren ’80 welke opleidingen het goed doen op de arbeidsmarkt en welke minder. Dat doet de dienst voor arbeidsbemiddeling door per studierichting na te gaan welk percentage afgestudeerden na een jaar nog geen job heeft gevonden. De nieuwe Studie Schoolverlaters 20122013, zo heet het onderzoek, verschijnt midden mei. Op die resultaten is het nog even wachten. André Van Hauwermei-

8

ren van de VDAB-studiedienst blikt met MARK terug op de voorbije jaren. Wat valt hem op? Veel en weinig tegelijk. “Echt grote aardverschuivingen zijn er niet geweest sinds het begin van onze metingen in de jaren ’80. Wat wel opvalt, is dat het hoger onderwijs veel meer richtingen telt dan vroeger. Dat leidt niet alleen tot keuzestress bij studenten, maar ook tot verwarring bij bedrijven. Een ‘eenvoudige’ jurist bestaat tegenwoordig bij-

na niet meer.” Wat André Van Hauwermeiren erg jammer vindt aan het secundair onderwijs is dat de opleidingen zich amper hebben aangepast aan de arbeidsmarkt. “Er is wel de Se-n-Se-opleiding, die het vroegere 7de jaar TSO vervangt, maar verder is er niet veel nieuws onder de zon. Ik snap dat wel. Een nieuwe opleiding vraagt om nieuwe infrastructuur en nieuwe mensen, en dat kost geld, maar nu blijven opleidin-


MARK

F facebook.com/markmgzine

“Opleidingen zoals kantoor in het BSO blijven gewoon bestaan, ook al heeft de arbeidsmarkt daar geen behoefte meer aan” André Van Hauwermeiren VDAB

gen waar de arbeidsmarkt eigenlijk geen behoefte meer aan heeft, zoals de richting kantoor in het BSO, gewoon bestaan. Scholen krijgen die vol hoor, maar wie daar uitstroomt - meestal sociaal zwakkeren - vindt maar moeilijk werk. Kopies maken en brieven typen is al lang geen beroep meer in de bedrijfswereld.” Scholieren én hun ouders hebben doorgaans een slechte perceptie van welke opleidingen een goede kans bieden op

werk, meent André Van Hauwermeiren. “De BSO-richtingen binnen het studiegebied voeding doen het goed op de arbeidsmarkt, maar zijn blijkbaar weinig aantrekkelijk.” Attitudeprobleem Een gelijkaardig probleem stelt zich in het TSO. Ondanks alle mogelijke inspanningen om techniek te promoten, zitten de

‘nijverheidsrichtingen’ in een neerwaartse spiraal. “Er stromen steeds minder scholieren met een technisch diploma uit”, aldus André Van Hauwermeiren. En dat terwijl er elk jaar 4.500 tot 5.000 jongeren op de arbeidsmarkt belanden met ‘niet meer’ dan een ASO-diploma. Een kwart van die jongeren studeert niet verder. Driekwart startte wel een hogere studie, maar slaagde niet en besloot om een job te zoeken. Veel van hen vinden

9


MARK

STUDIEKEUZE

Welke diploma’s doen het goed op de arbeidsmarkt, één jaar na afstuderen?

BSO Land- en tuinbouwmechanisatie / 7de jr (0,0%) Agromanagement / 7de jr (0,0%) Stijl- en designmeubelen / 7de jr (0,0%) Toegepaste verpleegkunde / HBO5 (0,4%) Restauratie bouw / 7de jr (2,3%) Vrachtwagenchauffeur / 6 jr (2,7%) Koeltechnische installaties / 7de jr (3,6%) Schooljaar 2011-2012: Rest% < 5%

Grafische technieken (20,8%) Multimedia / Se-n-Se (19,6%) Industriële ICT (19,6%) Secretariaat - Talen (17,2%) Boekhouden - Informatica (17%) Toerisme (17%) Informaticabeheer (16%) Schooljaar 2011-2012: Rest% > 10%

TSO Industriële koeltechnieken / Se-n-Se* (0,0%) Agro- en groenmechanisatie / Se-n-Se (0,0%) Regeltechnieken / Se-n-Se (0,0%) Stuur- en beveiligingstechnieken / Se-n-Se (0,7%) Toegepaste autotechnieken / Se-n-Se (2,0%) Farmaceutisch-technisch assistent (2,9%) Esthetische lichaamsverzorging / Se-n-Se (3,6%) Schooljaar 2011-2012: Rest% < 5% Secundair na Secundair; het vroegere 7de jaar.

Grafische technieken (20,8%) Multimedia / Se-n-Se (19,6%) Industriële ICT (19,6%) Secretariaat - Talen (17,2%) Boekhouden - Informatica (17%) Toerisme (17%) Informaticabeheer (16%) Schooljaar 2011-2012: Rest% > 10% 10

‘Blij met mijn keuze’

N

a zijn studies vond ingenieur Thomas Gille snel werk bij een IT-bedrijf. Maar even snel startte hij aan de K.U.Leuven met een doctoraat. Enkel en alleen onderzoek bleek echter zijn meug niet te zijn. Hij zocht een job met meer variatie en vond die bij het Belgisch Instituut voor Postbedrijven en Telecommunicatie (BIPT). Daar werkt hij als ingenieur-adviseur op de afdeling marktanalyse. “Wij controleren of de telecommarkt in België als concurrentieel kan beschouwd worden. Mijn werk bestaat uit het opvolgen van de (inter)nationale telecomwereld, het bijschaven van mijn technische, juridische en financiële kennis, overleggen met de betrokkenen in dossiers die we opvolgen, het behandelen van klachten en het opzoeken van informatie bij binnen- en buitenlandse telecomoperatoren, producenten van technische installaties en andere regulatoren.” Complex, maar boeiend Afwisseling genoeg bij het BIPT vindt Thomas. Blij met zijn keuze ook. “In mijn job moet ik zowel technische, juridische als financiële overwegingen maken. Dat is vaak complex, maar altijd

“Deze ervaring is een pluspunt voor mijn verdere carrière” Thomas Gille BIPT boeiend. Gelukkig is de sfeer hier erg goed en heb ik zeer fijne collega’s.” Bovendien heeft Thomas nog tijd voor een leven na zijn werk. “De balans werk-privé zoals ik die hier ervaar, is perfect voor mij. Ik kan thuiswerken en als ik naar kantoor moet, is dat eenvoudig, want dat bevindt zich op wandelafstand van het Noordstation in Brussel. Bovendien ben ik er zeker van dat de ervaringen die ik hier opdoe een pluspunt zijn voor mijn verdere carrière.”

die ook, in de verkoop bijvoorbeeld, maar halen er op het vlak van carrièrekansen en loon niet uit wat erin zit. “Daar moeten toch mensen bij zijn met de goesting en het talent om te kiezen voor en te slagen in een technische studie? Of om door te stromen naar een professionele bachelor die hen heel wat meer kansen op een job en een deftig loon zou garanderen”, vraagt André Van Hauwermeiren zich af. Nog slechter is het volgens hem gesteld met de 9.000 jongeren die elk jaar vroegtijdig het middelbaar onderwijs verlaten, zonder enig getuigschrift en zonder enige kwalificatie. “Dat is een probleemgroep, waarvan twee derde trouwens jongens zijn. Dezelfde problemen die ervoor zorgen dat zij zonder diploma het middelbaar verlaten, spelen hen parten bij het vinden en het houden van een job. Vaak ontbreken noodzakelijke werkattitudes. Zelfs met de beste begeleiding zijn zij erg moeilijk aan het werk te krijgen.” Succesvolle studies De opleidingen die het nu goed doen op de arbeidsmarkt, gaven ook vroeger meer garantie op het vinden van een job. “We zien daar weinig bewegen”, geeft André Van Hauwermeiren toe.


MARK

F facebook.com/markmgzine

Professionele bachelor In het BSO biedt het volgen van een 7de jaar duidelijk meer kansen op werk. “Met 6 jaar kom je er niet meer. Het probleem is dat de leerplicht stopt op 18 jaar, wat veel jongeren doet afhaken voor ze aan hun 7de jaar kunnen beginnen.” In het TSO zijn onder andere koeltechniek, land- en tuinbouw, mechanica, elektronica en regeltechnieken studierichtingen met veel kans om snel een job te vinden. Alleen zijn die niet altijd goed bevolkt. Vorig jaar kwamen in heel Vlaanderen slechts 22 scholieren met een diploma koeltechniek op de arbeidsmarkt. In de vroegere A2-richtingen is het aantal afgestudeerden in het studiegebied mechanica-elektriciteit de voorbije vijf jaar gedaald van 2.458 naar 1.885, terwijl die zeer gegeerd zijn bij werkgevers. Geen geschiedenis Het best presterende studieniveau, met de meeste afgestudeerden aan het werk na een jaar, is de professionele bachelor. Ook hier laten heel wat uitstromers uit het ASO een kans liggen, meent André Van Hauwermeiren. “De echte succesnummers zijn de zorgopleidingen en de industriële wetenschappen. In de eerste zitten vooral meisjes, in de tweede vooral

jongens.” Geschiedenis, beeldende kunsten, kunstwetenschappen, … Het blijven de kneusjes op de arbeidsmarkt. Al is er beterschap op komst, althans wat de inschrijvingen betreft, weet André Van Hauwermeiren. “Vijf jaar crisis heeft voor een gedragsverandering gezorgd. Jongeren denken toch twee keer na over hun jobkansen voor ze een studie kiezen, al moet je natuurlijk nog altijd iets kiezen wat je graag doet.”

Elektrotechniek (0,0%) Podologie (0,0%) Orthopedie (0,0%) Verpleegkunde (0,4%) Bouw (0,7%) Elektromechanica (1,5%) Biomedische laboratoriumtechnologie (1,8%) Schooljaar 2011-2012: Rest% < 3%

Audiovisuele technieken: beeld-geluid-montage (23,3%) Audiovisuele technieken: film, TV en video (20%) Beeldende vormgeving (17,5%) Modetechnologie (16,7%) Audiovisuele technieken: fotografie (12,8%) Journalistiek (12,4%) Interieurvormgeving (10,9%) Schooljaar 2011-2012: Rest% > 10%

Weinig zorgen Wie afstudeert met een master industriële- of ingenieurswetenschappen of TEW hoeft zich weinig zorgen te maken. Een diploma politieke en sociale wetenschappen zorgt doorgaans voor meer hoofdbrekens. “De kansen om daarmee een job te vinden, daalt mee met de economie”, weet André Van Hauwermeiren. “Dergelijke profielen vind je relatief vaak terug bij de overheid. Als ook die op personeel bespaart, voelen die dat onmiddellijk.” Ben jij tevreden met je studiekeuze? Discussieer mee via @vdab_be @mark_magazine

Master Tandheelkunde (0,0%) Geneeskunde (0,3%) Farmaceutische wetenschappen (0,8%) Industriële wetenschappen en technologie (2,2%) Architectuur - zonder interieurarchitectuur (2,8%) Nautische wetenschappen (2,9%) Toegepaste wetenschappen / Ingenieur (2,9%) Schooljaar 2011-2012: Rest% < 4%

Filmstudies en visuele cultuur (29,3%) Kunstwetenschappen (26,7%) Beeldende kunsten (23,6%) Audiovisuele kunsten (21,9%) Culturele studies (16,1%) Muziek (14,3%) Geschiedenis (13,9%) Schooljaar 2011-2012: Rest% > 10%

11


Expediteur Import en Export | Digital Content Editor | Business Development Manager | Young Graduate with Passion for Design | Head of Libraries and Learning Resources | Designer Hoogspanning | Business Analyst | Regulatory Affairs & Linguistic Assistant | Sales Recruiter | JAVA Solution Designer | Juridisch Adviseur Vennootschapsrecht | Purchasing Manager | Digital Electronics Design Engineer | E-commerce Manager | Technical Service & Development Engineer Automotive | Multilingual Customer Service Representative | Teamleader Inpakafdeling | Childrenâ&#x20AC;&#x2122;s Entertainer | Plant Manager | Assistant sales director | Communication & Marketing Manager | Payroll consulent | Cad Desinger | Assistant Academic Staff | Chassis Design Engineer | Ap Accountant | Junior Consultant Pharmacovigilance | Payroll Officer | Product Specialist Enfocus | Associate Employment Law | Procurement Coordinator | Market Developer | Campaign Analystics Expert | Technology Egineer low Vacuum | Solution Sales | Werfleider Telecom & Beveiliging | Formulation Filling Production Support | Klantenbeheerder Binnendienst | Verantwoordelijke Communicatie en Promotie | Regional Reinsurance Accountant | Trainee Department Head Communication & Interior | Senior Energy Economist | Language Trainers | Lead Project Manager | Product Manager Life & Non-life | Clinical Trail Nurse | Learning Officer Benelux | Maintenance consultant | Compliance Officer | Electro-mechanical Engineer Warranty | D-Base Specialist | Customer Insight Specialist | Lab Technician | Sales Manager Civil Engineering | Preventieadviseur | Cleaning support | Office Manager | Audiovisueel Technicus | Manager Real Estate | Body Design Engineer | Commercial Controller Lighting Belux | Senior Legal Counsel | HR Generalist | Manager Business Controlling | Webmethods Architect | Paralegal Assitant | Logistiek

Medewerker | Sales Manager Civil Engineering | Research Executive | R&D Project Manager

| Key Account Manager | Technical Teamleader | Bloemist | Sales Expert met oog voor Innovatie | Customer service support | Tax Manager | Clinical Research Associate (CRA) | â&#x20AC;Ś

Welke boeiende jobs MARKeer jij? Surf snel naar meer dan 9.000 jobs op www.jobat.be


MARK

F facebook.com/markmgzine

3 jobs met pit Elk bedrijf heeft er wel een paar: werknemers met een job die de buitenwereld amper kent, maar waar het bedrijf niet zonder kan. TEKST - Thalisa Devos / FOTO - Bart Dewaele

1

‘Hoe komt het dat ik nooit win?’

“M

ijn officiële titel is senior research and development manager. En dat voor het interactief platform: de online games. Mijn collega, Wim Schoolmeesters, heeft dezelfde titel en hetzelfde takenpakket, maar dan voor krasbiljetten. Kort gezegd: wij staan in voor het bedenken en ontwikkelen van de kansspelen bij de Nationale Loterij. Geen alledaagse job, nee. Mensen zijn wel vaker benieuwd en geïnteresseerd. ‘Hoe komt het dat ik nooit iets win?’, maar ook ‘Je zou dat type spel eens moeten uitvinden …’ Het is een spannende en verrassende job. Bij elke nieuwe ontwikkeling leer je dingen bij … Die neem je mee naar het volgende spel. Toch is het steeds beginnen bij nul. Dat gaat telkens anders. Ideeën komen van overal. Van op televisie, de boekjes of op straat. Het dagelijkse leven. Ideeën verzamel je permanent, al is het maar om de concurrenten - zowel in binnen- als buitenland - in het oog te houden. Ik denk nu aan een nieuw spel waarvoor we gingen kijken in de socialgaming-wereld. Je zal eerst een game

“Wij bedenken en ontwikkelen de kansspelen van de Nationale Loterij” Kevin Van belle Nationale Loterij moeten spelen voordat je het resultaat van je virtueel krasbiljet kan zien. Het online platform is redelijk nieuw. Het vergt creativiteit om steeds opnieuw te beginnen. Bij het bedenken van klassieke krasbiljetten gaat het anders, maar ook daar is creativiteit een must. Die bestaan al zo lang, je hebt een stevigere basis om op te bouwen, maar tegelijkertijd is dat een serieuze uitdaging om steeds vernieuwend uit de hoek te komen. Wanneer al onze creatieve hersenspinsels verzameld zijn, laten we de ideeën intern rondgaan en verder groeien met nieuwe input. Eenmaal ons idee de vorm van een echt spel aangenomen heeft, moet dit nog goedgekeurd en getest worden. Kwaliteit en accuratesse zijn bij loterijspelen - vanzelfsprekend - van het grootste belang gedurende het gehele creatie- en ontwikkelingsproces.” @NatLot_Belgie

13


MARK

VERRASSENDE JOBS

Regeltechnici onderhouden kunstwerken in Antwerpse haven

Z

es kunstwerken heeft Andrew De Cock, regeltechnicus bij het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, onder zijn hoede. Geen Picasso’s of Van Gogh’s, maar wel zes bruggen en één sluis. “Waarom we die zo noemen, weet ik eigenlijk niet”, lacht Andrew. “Ik vermoed dat iemand daar eens mee begonnen is en nu doet iedereen in de haven dat.” Samen met twee collega’s ontfermt Andrew zich over zijn ‘kunstwerken’ in het zuidelijke havengedeelte. Hun job is best bijzonder. “Wij staan in voor het elektrotechnisch onderhoud. We onderhouden, ‘parametreren’ en programmeren alles waar een draad aan hangt op en rond de bruggen en sluizen; van de verkeerslichten tot en met de snelheidsregelaars. Zo zorgen we ervoor dat de centrale sturing - de PLC - de juiste commando’s op het juiste moment geeft. Die PLC denkt zelf niet na, en doet alleen wat wij er in programmeren.” Goed nadenken over de gevolgen van die programmatie, vooral op het vlak van veiligheid, is de boodschap. De mogelijkheid om een groen verkeerslicht te laten branden voor het overstekende verkeer op het moment dat een brug omhoog gaat, is bijvoorbeeld iets wat te allen tijde moet vermeden worden.

“Afhankelijk van het weertype herprogrammeren we de bruggen en sluizen in de haven” Andrew De Cock Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen

Winderig weer Zo vraagt elk kunstwerk om specifieke aandacht van de regeltechnici van het Havenbedrijf. Wordt er een nieuw wegdek aangelegd op een brug, dan moeten Andrew en zijn collega’s die brug opnieuw afstellen. Maar ook uitzonderlijk weer, zoals bijvoorbeeld een zeer winderige dag, kan ervoor zorgen dat de regeltechnici in actie moeten schieten om de brug terug open te krijgen. Soms betreft het grotere aanpassingen, bijvoorbeeld als verouderde technologie moet vervangen worden. Dat zorgt voor heel wat extra programmeerwerk, net als het up-to-date houden van de nieuwste technologie. Andrew werkt sinds 2010 bij het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen. “Ik heb lang bij Opel Antwerpen gewerkt. Ik had al een A2 elektriciteit op zak, maar heb ook nog een opleiding tot meet- en regeltechnicus gevolgd. Toen Opel sloot, heb ik bij het Havenbedrijf gesolliciteerd.” Die sollicitatie was best pittig, herinnert Andrew zich. “Een stevige schriftelijke test en enkele mondelinge proeven. Je geraakt hier niet zomaar binnen. Maar ik heb het gehaald. En daar ben ik uiteraard tevreden mee.” 14

@PortofAntwerp

2


MARK

F facebook.com/markmgzine

3

‘Ik zie overal gevaar’

“I

k maak bij Belfius Insurance deel uit van een driekoppig preventieteam: een technisch adviseur, een preventieadviseur en mezelf: een combinatie van beide. Technisch adviseurs maken risicoanalyses van producten. Preventieadviseurs

“Mijn vrouw zegt wel eens dat ik niet mag overdrijven” Ben Memdé Belfius Insurance doen hetzelfde voor mensen. Wij zorgen voor de bescherming van werknemers. Statistieken zijn de kern van mijn job. Ze tonen ons waar de gevaren zitten. Cijfers

liegen niet. Op basis van die gegevens stellen we een preventieplan op, voor alle lagen van de werkvloer. We zijn een beetje overal. Van het directieniveau tot de arbeiders op het terrein. Er zijn weinig jobs die zo alomtegenwoordig zijn. We moeten ook overal zijn. Gevaar zit ook overal. Ik heb last van beroepsmisvorming, ja. Ik zie overal gevaar. Dat is een knop die je niet kan omdraaien. Mijn kinderen die de trap op hollen? Dat kan niet, ik ken de gevolgen.” Onderhandelen “Mijn vrouw zegt wel eens dat ik niet mag overdrijven. Dan is het onderhandelen geblazen. Net zoals op het werk. Het gebeurt dat wij een preventieplan klaar hebben dat niet enthousiast onthaald wordt bij de klant in kwestie. Logisch ook: wij zijn de cij-

fermannen, zij doén de job. En dan komen wij even zeggen hoe het beter kan. Dat is ook onderhandelen. Achteraf blijkt het resultaat vaak goed. En niet alleen in cijfers. Kwantiteit en kwaliteit zijn in dit geval onlosmakelijk met elkaar verbonden. Verbeteren de cijfers, dan ook de sfeer. Mensen worden meer open en gedragen zich beter. Super toch. Cijfers mogen de basis vormen van mijn job, het zijn de mensen waarvoor ik het doe. Om een bepaald niveau in deze job te bereiken, heb je een bepaalde basis nodig, maar sterke communicatieskills zijn veel belangrijker. Deze job is leiden, analyseren, organiseren, maar vooral communiceren. Dit werk doe je niet voor jezelf. Het gaat om het beschermen van collega’s, van mensen. Een verrassende uitdaging voor een ingenieur als ik. Machines werken met knopjes, mensen niet …” 15


MARK

BRANDLINE

Unilin: gesticht door vlasboeren, uitgegroeid tot wereldspeler Unilin, het bedrijf achter onder andere het merk Quick-Step, werd in de jaren â&#x20AC;&#x2122;60 opgericht door een veertigtal vlasboeren. Sindsdien is het uitgegroeid tot een wereldspeler in de vloerindustrie. Eind 1998 start Quick-Step met de sponsoring van de professionele wielersport, eerst als cosponsor van de ploeg Mapei-Quick-Step. Van 2003 tot 2011 wordt het merk hoofdsponsor en daarna cosponsor van het Omega Pharma - Quick Step Cycling Team. Een van de hoogtepunten op het palmares van de ploeg is de gouden medaille op het wereldkampioenschap ploegentijdrit in 2012 en 2013.

TEKST - Jan Bosteels

1960 De vlasindustrie verkeert in een diepe crisis. Een veertigtal vlasboeren richt samen een fabriek op in Wielsbeke die vlasspaanplaten produceert op basis van vlas en leem. Het bedrijf krijgt de naam Unilin, afgeleid van Union de Lin (naar het Franse woord voor vlas).

1998 1989 Unilin brengt als eerste laminaatvloeren op de Belgische markt en wordt de eerste die plaatmaterialen onder een merknaam verkoopt: QuickStep. Quick-Step wordt de motor van Unilin en groeit uit tot een wereldspeler in de laminaatsector, onder andere dankzij de lancering van Uniclic in 1997. Dat gepatenteerde kliksysteem laat toe om laminaat te plaatsen zonder lijm.

16


MARK

F facebook.com/markmgzine

2009 Quick-Step pakt uit met samengesteld parket. In 2012 worden luxe vinylvloeren aan het Quick-Step-gamma toegevoegd onder de naam Livyn. De productdifferentiatie zorgt ervoor dat consumenten niet alleen voor laminaat maar ook voor andere vloeren bij Unilin kunnen aankloppen.

2014 In de loop van de jaren zijn de QuickStep-vloeren blijven evolueren, geĂŻnspireerd op de laatste trends uit de wereld van mode, interieur en architectuur. Ook anno 2014 worden ze nog steeds door het eigen R&D-team in-house ontwikkeld. Unilin is intussen veel meer dan alleen Quick-Step-vloeren en produceert ook onder andere dakelementen, isolatieplaten en meubelpanelen.

2011 Unilin breidt verder uit, met de opstart van een laminaatfabriek in Rusland en de overname van de Australische laminaatverdeler Premium. In 2012 volgt een joint venture met Arauco voor de productie van laminaat in BraziliĂŤ. De overname van Pergo in 2013 bezorgt Unilin een tweede vloermerk. Andere overnames in deze periode zijn Marazzi Russia (keramische tegels), Spano (plaatmateriaal) en Magnum (parket). Unilin groeit uit tot een groep van meer dan 5.000 medewerkers en 20 productieplants wereldwijd.

17


MARK

Hoe gezond is jouw job?

Een voltijdse baan, vaak met overuren, en een topconditie gaan zelden hand in hand. Maar wat als je werkgever zelf een handje toesteekt? TEKST - Els Bellens / ILLUSTRATIE - Jan Van Der Veken

18


F facebook.com/markmgzine

GEZONDHEID

S

pendelaars ook professioneel op kantoor verschijnen, gaan ook steeds meer bedrijven voorzien in een afgesloten fietsplaats, vestiaires en douchemogelijkheden. Belfius Bank doet dat, en gaat nog iets verder. “We organiseren op vrijdag een gratis ontbijt voor de fietsers tijdens de

teeds meer bedrijven hebben in het snuitje dat gezonde werknemers ook productievere en minder afwezige werknemers zijn. Reden genoeg om het personeel aan de sport te krijgen. MARK repte zich met de bedrijfsfiets van de conditietest naar de kookles. Gratis ontbijt voor fietsende pendelaars

“We hebben zelfs een vergoeding voor voetgangers”

Een van de gemakkelijkste manieren om meer te bewegen, zeker als je in de buurt woont, is met de fiets naar het werk te komen. Dit is meteen ook een van de duurzaamste manieren om dagelijks te pendelen, en er zijn dan ook best wat acties die de fiets promoten. Een campagne als Bike To Work laat werknemers van verschillende bedrijven punten sparen voor elke gefietste dag, die ze vervolgens kunnen inruilen voor kortingsbons en cadeauboxen. Om ervoor te zorgen dat hun fietsende

Er is altijd een fiets in je buurt!

Bernard Dehaye Belfius werkuren”, vertelt Bernard Dehaye, mobiliteitscoördinator bij Belfius Bank. “Dat is een leuk voordeel voor fietsers, en we kunnen dat doen omdat we merken dat mensen die regelmatig met de fiets ko-

1.

Heel wat steden hebben een netwerk van huurfietsen. In Brussel is er Villo! (nl. villo.be), grotere treinstations hebben Blue Bikes (www.blue-bike.be).

2. Fiets naar je werk via een aangename route. Brussel heeft een fietskaart (www. mobielbrussel.irisnet.be) met routes die de grote verkeersknooppunten vermijden.

MARK

men, minder dagen afwezig zijn.” Bernard Dehaye deelt ook kaarten uit van veilige fietsroutes van en naar Brussel. “Onze fietscampagne is een succes. Ongeveer duizend collega’s komen regelmatig met de fiets naar het werk, de meesten uiteraard alleen bij mooi weer (lacht). We hebben zo’n 283 werknemers die dagelijks met de fiets komen, wat neerkomt op ongeveer 7 procent van de werknemers.” Laat de auto thuis Ook wie iets verder van zijn werk woont, kan alternatieven vinden voor de auto. “We bieden een fietsvergoeding aan, maar we wilden niet alleen iets doen voor één categorie van mensen. Daarom hebben we een globaal bedrijfsvervoerplan om het welzijn van de medewerkers ten goede te komen”, zegt Bernard Dehaye van Belfius. Werknemers kunnen onder meer gratis met het openbaar vervoer komen, en er

3. Antwerpen voorziet downloadbare fietskaarten op www.antwerpen.be en op (www.portofantwerp.com/nl) vind je een havenfietskaart. 4. Bike To Work (www.biketowork.be) geeft fietsende pendelaars een duwtje in de rug. Inschrijven lukt ook als je werkgever niet meedoet met de campagne.

19


MARK

“Ik heb dit vooral gedaan uit nieuwsgierigheid”, zegt Luc Van Hecke, businesspartner DVV verzekeringen, over de conditietest die Belfius Insurance organiseert. “Normaal fiets ik regelmatig, maar nu was het al even geleden. Mijn conditie bleek sterk verminderd en dat was toch een verrassing. Ik heb me voorgenomen om het 10 wekenplan dat ik gekregen heb, consequent uit te voeren. De eerste week zit er op en ik stel vast dat mijn conditie vrij snel weer op peil komt. Dat geeft een goed gevoel. Door die test ga ik er nu weer werk van maken. Je vindt snel uitvluchten om het niet te doen, terwijl een paar uur in de week op zich niet zoveel is.”

20

FOTO - Koen Bauters

‘Mijn conditie bleek sterk verminderd’


F facebook.com/markmgzine

is een tussenkomst om automobilisten en fietsers van en naar het station te krijgen. “Redelijk uniek bij ons is dat we ook een vergoeding hebben voor voetgangers”, zegt Bernard Dehaye. “Om het gebruik van de wagen nog meer te ontmoedigen, laten we automobilisten die niet carpoolen ook voor de parking in Brussel betalen.” Laat je fiets sponsoren Je wilt wel fietsen, maar je hebt geen fiets? Dan kan je hem misschien door je werkgever laten sponsoren. “We zijn in 2011 gestart met enkele intiatieven, waaronder bedrijfsfietsen”, zegt Jan Buytaert, consulent strategie en analyse voor het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen. Hij coördineert het mobiliteitsplan dat alternatieve pendelopties promoot. Zo biedt het Havenbedrijf voor fietsers een mobiliteitsvergoeding van 22 cent per kilometer, beduidend meer dan die voor de autoverbruiker. De bedrijfsfietsen in kwestie zijn er voor pendelaars die minstens 50 procent van de tijd met de fiets naar het werk komen. Ze hoeven dat niet elke dag te doen. “We voorzien ook dat werknemers die met de

GEZONDHEID

fiets naar het werk komen op ijzeldagen gratis van het openbaar vervoer kunnen gebruikmaken. Fietsen moet ook veilig gebeuren.” Het plan lijkt alvast te werken: tussen 2010 en 2013 steeg het aantal werknemers dat meer dan de helft van de tijd naar het werk fietst van 167 naar 225. Niet slecht voor een bedrijf met 1.650 personeelsleden. Zo’n 135 daarvan maken gebruik van een bedrijfsfiets. Die regelmatige fietsers krijgen ook fietskledij: een fluo hesje en helm voorzien van een logo van het Havenbedrijf, en tweemaal per jaar een fietsonderhoud. Kwestie van veilig op het werk te geraken. Wandelen voor teamgeest Nationale Loterij pakt de conditie van zijn werknemers vooral aan in teamverband. “We hebben enkele erg sportieve werknemers, en we proberen met het bedrijf doorheen het jaar mee te doen aan wedstrijden”, vertelt Isabelle De Beys, preventieadviseur bij de Nationale Loterij. “Zo hadden we een vijftal ploegen op de Brusselse Ekiden, een estafette-marathon.” Voor de werknemers die niet meteen

MARK

kilometers gaan rennen, organiseert ze weekendwandelingen. “Dat is ook een vorm van teambuilding. En je kan elkaar leren kennen in een mooie omgeving.” Test je conditie, en verbeter ze Aan je conditie werken is één ding, maar doe je het ook juist? Werknemers van Belfius Insurance kunnen zichzelf onder-

“Bij jonge werknemers is er veel interesse in snel en gezond koken” Marianne De Keyser Belfius Insurance werpen aan een heuse conditiecheck. “Sommigen zijn daardoor aangenaam verrast, anderen waren teleurgesteld omdat ze dachten dat hun conditie beter was”, vertelt Marianne De Keyser, preventieadviseur bij Belfius Insurance. “We hebben mensen die behoorlijk veel aan sport doen, maar niet altijd op de correc-

21


MARK

te manier om een goede conditie te krijgen. Via die conditietests krijgen ze een programma mee op basis van een puntensysteem.” Om punten te verdienen, moet je een bepaalde activiteit, zoals wandelen, enkele minuten uitvoeren binnen een bepaalde hartslagzone. “Als je dat tien weken volhoudt, dan zou je conditie merkelijk beter moeten worden. Het leuke is dat je het bij allerlei activiteiten kan gebruiken. Ik ben zelf niet zo sportief, maar in plaats van de lift te nemen, loop ik nu elke dag de trap op.” Leer gezond koken

“Ik kom het hele jaar door met de fiets naar het werk, door weer en wind”, vertelt Roel Dilissen, onderhoudselektricien bij Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen met enige trots. “Benzine wordt altijd duurder, en het is plezanter om ‘s ochtends te fietsen. Ik ben meteen wakker als ik op het werk aankom. Fietsen houdt me ook in vorm, natuurlijk. Dat ik een bedrijfsfiets heb, is een extra motivatie. Daarvoor had ik helemaal geen fiets, dus dat hij wordt aangeboden, heeft me wel over de streep getrokken.”

22

FOTO - Wen dy Marijnissen

‘Zo’n bedrijfsfiets motiveert me wel’

Belfius Insurance biedt naast die conditietests onder meer ook culturele uitstapjes, lunchwandelingen, fietstochten door Brussel en, opvallend, informatiesessies over gezond eten. “De vraag voor die informatiesessies kwam van de werknemers zelf”, vertelt Marianne De Keyser. “We hebben een drietal sessies gegeven tussen de middag. Dat ging van de basis tot voedselveiligheid: aankopen, klaarmaken, afkoelen, bewaren. We hebben veel jonge mensen in het bedrijf en er is best veel interesse in snel en gezond koken.” Ook Securex organiseert kookworkshops voor het personeel. Gezondheidscoach Eva Vandenheede werkt er met groepen rond gezondheid in de brede zin van het woord. Tijdens die groepssessies is er aandacht voor de fysieke en de mentale gezondheid. “In zes sessies werken de collega’s samen naar een gezonder leven. Elke collega maakt zijn eigen actieplan en bepaalt zelf wat hij wil bereiken dankzij het traject”, zegt Eva Vandenheede. Tijdens het coachtraject brengt ze ook haar potten en pannen mee, zodat de Securex-collega’s samen gezonde en lekkere gerechtjes kunnen klaarmaken. Tips om sport en werk te combineren? Deel ze via @mark_magazine


F facebook.com/markmgzine

TIPS & TRICKS

het merk

IK

Met een beetje organisatie krijg je veel meer werk gedaan. 5 tips van Kluwer-‘timetrainer’ Catherine Schoesetters om je tijd slim te beheren. TEKST - Thalisa Devos

Efficiënter werken? Dat doe je zo! 1. Leg een buffer aan

2. Begin met het vervelendste

Voorzie voor een specifieke taak 25 procent buffertijd om onvoorziene problemen op te vangen. De dag (vol)plannen is goed, maar ook gevaarlijk. Een telefoontje van twee minuten worden er al snel twintig. Als je voor elke taak een vierde van de voorziene tijd bijtelt, kunnen onverwachte werkjes er gemakkelijk bij, zonder extra stress. Begin de dag met je meest vervelende taak en je voelt je onmiddellijk beter. Je mailbox overlopen doe je best niet eerst. Lezen betekent ook reageren. Je hebt geen idee hoelang dit zal duren. Een extra mail-tip: gebruik een kleurencode. Outlook kan je zo instellen dat berichten waar je alleen in cc bij staat in een andere kleur verschijnen. Die zijn geen prioriteit.

“Efficiënt werken is het verschil maken tussen wat belangrijk en dringend is en wat niet. Als je in een wereld leeft waar alles belangrijk en dringend is, loop je snel tegen de muur. Net zo belangrijk is je omringen met een goede ploeg die met dezelfde filosofie naar een zelfde doelstelling toe werkt.”

MARK

Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder Voka @ VOKA_jlibeer

3. Zeg eens neen

Onderhandel over deadlines: het is niet altijd nodig dat je meteen in actie schiet. Door ‘ja’ te zeggen, als iemand zegt dat hij of zij dit ‘NU’ nodig heeft, neem je gewoon die persoon zijn stress over. Zeg eens dat je het morgen zal doen. In 80 procent van de gevallen zal dat geen probleem zijn.

4. Sluit je to do’s af

Zorg ervoor dat je to do’s op het einde van de dag afgehandeld zijn. Dat kan via ‘4 D’s’. Doe het nu (1): handel elke taak die in minder dan twee minuten gedaan kan worden, onmiddellijk af. Doe het later (2): maak een planning. Delegeer (3): besteed uit wat je zelf niet kan, om gelijk welke reden. Dumpen (4): onbelangrijke taken of onmogelijke. Ruim ten slotte op en bepaal je to do’s voor de volgende dag.

5. Deur toe

Hou je deur af en toe eens dicht en las een ‘nu even niet’-moment in. Heel belangrijk: doe dit tijdens de werkuren. Reserveer die tijd voor echt dringende zaken of voor taken waarvoor heel veel concentratie vereist is. Ideaal is om dit elke dag, week of maand - afhankelijk van je job - op hetzelfde tijdstip in te plannen. Ken jij nog tips om efficiënter te werken? Deel ze via @mark_magazine

23


MARK

DE 10 VAN BELFIUS

‘Ik werk bij de bank’

In het Brusselse hoofdkantoor van Belfius werken meer dan 4.100 mensen. Maar wat doen ze precies? MARK sprak er tien aan.

TEKST - Jan Bosteels / FOTO - Koen Bauters

1

In de bunker

Een bank zonder cash is toch nog altijd als een café zonder bier. Als verantwoordelijke van de groep deviezen in het cashcenter komen Yves De Roy en zijn medewerkers dagelijks in contact met fortuinen aan buitenlandse bankbiljetten. “We werken in een soort bunker in de kelder van het hoofdkantoor. Alles wat we doen, wordt door camera’s geregistreerd, maar eigenlijk kan je deze job alleen volhouden als je niet voortdurend stilstaat bij hoeveel geld er door je handen gaat.” Belfius is in België de grootste speler op het gebied van buitenlandse deviezen. Vooral in de vakantieperiode is het druk bij deze afdeling. “Elke dag moeten de bestellingen buiten, want ‘s avonds komt de geldkoerier de koffers ophalen onder politiebegeleiding en die houden niet van wachten.”

‘Niet stilstaan bij hoeveel geld er door je hand gaat’ Yves De Roy

achter 2 Dehet mens dossier Als specialist woonkredieten en verzekeringen in het kantoor vlakbij de hoofdzetel van Belfius rekent Cathy Six (46) niet alleen heel wat Brusselaars tot haar klanten, maar vooral ook veel collega’s. “Ik doe mijn werk supergraag omdat ik mijn klanten niet als dossiers zie, maar als mensen. Ik weet heel veel privédingen over personeelsleden en externe cliënten, maar discretie is heilig. De vertrouwensrelatie mag in geen geval geschonden worden.” Ook na twintig jaar in hetzelfde kantoor blijft Cathy enthousiast. “De nasleep van de bankencrisis was moeilijk. Maar we zijn erdoor: de klanten tonen opnieuw meer vertrouwen.”

‘Discretie is heilig’ Cathy Six

24


MARK

F facebook.com/markmgzine

in 4 3 Tarantula’s Opvolgen van de bankkluis

nieuwe regelgeving

Als branch organisation & immo correspondent staat Patrick Huysegoms (48) in voor de coördinatie tussen het Belfius-hoofdkantoor in Brussel en lokale kantoren die worden geopend, heringericht of van locatie veranderd. “Een kantoor verhuizen, dat betekent ook de kluizen die door de klanten niet zijn leeggemaakt openen in het gezelschap van een deurwaarder. Het meest bizarre was de kluis van een jonge kerel die thuis geen tarantula’s mocht houden en er dus een kluis voor had gehuurd. We wisten natuurlijk niet wat erin zat, maar we hebben de spinnen gevangen en de klant is ze later komen ophalen.”

Sinds de financiële crisis van 2008 zijn de regels omtrent bankieren voortdurend in beweging en dus zijn de dagen van Nico De Muijnck (43), head of risk regulatory watch, governance & project office, goed gevuld. Hij is onder andere bezig met het opvolgen van nieuwe regelgeving, de impact en de rapportering daarrond - een hot issue momenteel. “Ik heb al veel verschillende dingen gedaan bij de bank - marketing, asset & liability management, dealing room, risk en audit - en die achtergrond en kennis komen goed van pas om de impact en de toepassing van nieuwe reglementering adequaat in te schatten en te interpreteren. Mijn grootste uitdaging is om niet alleen de reglementering goed te volgen, maar ook om de business constructief te ondersteunen.”

‘Je vindt de vreemdste dingen’

‘Al veel gedaan bij de bank, dat komt nu van pas’

Patrick Huysegoms

5

De overheid als klant

Historisch zijn overheden altijd belangrijke klanten geweest van Belfius en dat zijn ze vandaag nog steeds, vertelt relatiebeheerder public & social banking Delphine-Rose Belle (37). “Wij zien overheden niet als klanten maar als partners. Zo maken we voor de gemeenten, provincies, OCMW’s, politiezones en intercommunales die klant bij ons zijn jaarlijks een financieel profiel op met hun sterke en zwakke punten.” Delphine-Rose is gepassioneerd door haar job. “De overheid heeft voor velen een saaie bijklank, maar dat is volledig onterecht. Gemeenten zijn eigenlijk kmo’s.”

‘We maken plannen met sterke en zwakke punten’ Delphine-Rose Belle

Nico De Muijnck

6

14 uur per dag bereikbaar

Jeroen Van Boven (32) is één van de mensen die ervoor zorgen dat de bank veertien uur per dag bereikbaar is voor de klanten. Medewerkers van het contactcenter, het interne callcenter, werken in shifts van 8 tot 22 uur en doen ook zaterdagdiensten. “Veel van mijn collega’s werken van thuis uit, maar ik woon in Brussel en werk toch liefst op kantoor. Ik hou van het contact met mijn collega’s en ook de variabele uren schrikken me niet af. Het is een afwisselende job waarin je met de meest uiteenlopende vragen wordt geconfronteerd.”

‘Ik werk het liefst op kantoor’ Jeroen Van Boven 25


MARK

DE 10 VAN BELFIUS

7

Dromen waarmaken Viv Meynen (52) werkt al dertig jaar voor Belfius en zijn voorgangers. Zoals haar functie doet vermoeden, is een solution manager woonkredieten verantwoordelijk voor het vinden van oplossingen voor vragen over woonkredieten, maar ook voor het volgen van de markt en het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. “Het mooiste aan mijn job is dat we mensen helpen om de droom van een eigen woning te realiseren. Voor Belfius zijn woonkredieten een speerpuntproduct, want ze zorgen voor een klantenbinding op lange termijn. We waken er ook over dat mensen hun leencapaciteit niet te boven gaan.”

‘Ik waak erover dat mensen niet te veel lenen’ Viv Meyen

8

Omwenteling meegemaakt

In de bijna dertig jaar dat ze voor de bank werkt, heeft Lieve Van Couwenberghe een Copernicaanse omwenteling meegemaakt: van papieren aandelen en obligaties naar de volledige dematerialisatie ervan. Als medewerker aan de orderverwerking van obligaties helpt ze vandaag onder andere om obligatie-emissies in goede banen te leiden. “We hebben een gedetailleerd uitgewerkt draaiboek en doen nauwgezet de nodige controles, want er mag echt niets foutgaan bij zo’n uitgifte.”

‘Er mag echt niets fout gaan’ Lieven Van Cauwenberghe

9

Zen op de werkvloer

Director financial reporting Peter Van Herwegen (59) is de nestor van het gezelschap. Hij staat aan het hoofd van de boekhouding van Belfius. “Ik zie mijn leeftijd als een voordeel: je geest en je attitude veranderen niet, maar je wordt wat meer zen. Na 33 jaar werken voor de bank heb je de technische kwesties wel onder de knie. Wat het voor mij boeiend en uitdagend houdt zijn de menselijke relaties. We zitten volop in een veranderingstraject: de omvorming van een internationale bank naar een lokale bank. Verandering zorgt onvermijdelijk voor onzekerheid en angst, maar ik zie vooral de voordelen: we vallen terug op onze eigen cultuur, zijn weer onze eigen meester, werken efficiënter en nemen onze eigen verantwoordelijkheid.”

‘Mijn leeftijd is een voordeel’ Peter Van Herwegen 26

10

Hoogste klanttevredenheid voor mobiele apps

Belfius gaat voor digitaal: alle bankdiensten krijgen een verlengstuk op het internet of op de smartphone. “Voor onze mobiele apps noteren we de hoogste klantentevredenheid op de Belgische bancaire markt”, zegt een trotse Gert Vanhaecht (42), head of ICT distribution channels, CRM & servicing. Hij staat aan het hoofd van de ontwikkelingsteams die zich met alle klantgerichte software bezighouden, van de biljettenverdelers in de bankkantoren, over internetbankieren tot apps. “Om ons te ondersteunen zijn we voortdurend op zoek naar teamspelers met een master op zak en een sterke voeling met de digitale wereld.”

‘Op zoek naar teamspelers’ Gert Vanhaecht


F facebook.com/markmgzine

INFOGRAM

MARK

Bereikbaar zijn buiten de werkuren: wie doet het en waarom? Bron: @SecurexTalent

Wie kan kiezen wanneer hij werkt? 1 op de 3 werknemers

(vooral hoger opgeleiden en kaderleden)

36%

24%

Hoog opgeleiden

Laag opgeleiden

21%

32%

52%

Arbeiders

Bedienden

Kaderleden

Wat zijn de voordelen van tijdsonafhankelijk werken?

productiever

meer betrokken bij organisatie

meer tevreden

meer gemotiveerd

grotere vitaliteit

Is onbereikbaar zijn buiten de werkuren een goed idee?

Ja want > De intentie is goed: niet altijd bezig en bereikbaar zijn

MAAR • een regel die wordt opgelegd, is gedoemd om te mislukken • • voor sommige werknemers is het net interessant om in het WE mails af te handelen of een rapport te lezen • • belangrijk is dat iedereen kan/mag kiezen wanneer hij werkt •

= MAATWERK 27


MARK

Interview

Thierry Cattoir, merkenmaker

‘De groep werknemers die zich vragen stelt bij zijn werkgever groeit’ Wil je je hele leven bij je huidige werkgever werken? Vind je dat die goed bezig is? Kan je je tijd zinvol gebruiken? Het zijn vragen die vaker opduiken bij werknemers, ervaart merkenarchitect Thierry Cattoir. TEKST - Wim Verdoodt / FOTO - Koen Bauters

C

onsequent zijn. Een duidelijker advies kan Thierry Cattoir een merk niet geven. Thierry Cattoir is voorzitter van het marketingplatform Stima en oprichter van het merkenbureau Remarkable Europe. Dat zorgde in het verleden al voor de ‘rebranding’ van merken als CD&V, Unizo, Belfius, Vitaya en Acerta. “Kijk naar wat er met Coca-Cola gebeurd is tijdens de voorbije winterspelen in Sotsji, die ze sponsorden. Daar hebben ze zich toch aan mispakt, wat heel duidelijk werd toen de heisa uitbrak over de homorechten in Rusland. Je kan als merk niet voor waarden zoals diversiteit staan en tegelijk je merk verbinden aan een land dat diezelfde diversiteit niet erg hoog in het vaandel draagt. Op een bepaald moment dreigde Coca-Cola zelfs het slachtoffer te worden van een consumentenboycot.”

28


F facebook.com/markmgzine

INTERVIEW

MARK

“Aan het sponsoren van de winterspelen in Sotsji heeft Coca-Cola zich duidelijk mispakt” Thierry Cattoir, Stima & Remarkable Thierry Cattoir, Europe

De link met de werkvloer is snel gelegd. Ook daar moet een werknemer de verhalen herkennen die zijn werkgever vertelt. “De aandacht daarvoor neemt erg toe. Als we een merk ‘rebranden’, wat klassiek negen tot twaalf maanden duurt, gaat er ongeveer een derde van die tijd naar het nadenken over en het creëren van het werkgeversmerk. Het personeel wordt daar ook echt bij betrokken. Snel van vlag veranderen en kijken wat dat geeft, is er niet meer bij. Vroeger gebeurde dat vaak. ’Dekt de vlag de lading dan nog?’, was dikwijls een terechte vraag.” Welke concrete vragen belanden er tijdens die denkfase op tafel? “Waar staan we voor? Welke job doen we? Een werkgever moet luisteren naar wat er goed en fout loopt in zijn bedrijf, naar wat werknemers waardevol vinden, naar de drijfveren van wie er elke dag werkt, … Op basis daarvan kan er samen naar een nieuwe invulling van het merk gezocht worden, of kunnen ‘oude’ waarden opnieuw uit de kast gehaald worden. Ook dat gebeurt soms.” Hebt u het gevoel dat werknemers de identiteit

van hun werkgever kennen? “Ook dat verandert. Er zullen altijd werknemers zijn die zich daar geen vragen bij stellen, maar het interessantst, en meest cruciaal, is de groeiende groep medewerkers die zich op zijn minst een paar vragen stellen, zoals: ‘Wil ik hier mijn hele leven werken?’, ‘Zijn we zinvol bezig?’” Is dat echt zo’n nieuwe trend? “Vroeger lagen de verhoudingen toch anders. Toen moesten werknemers als het ware blij zijn omdat ze ergens ‘mochten’ of ‘konden’ werken. De aantrekkelijkheid lag vooral bij de werkgever. Nu spelen beide partijen hun charmes uit. Werkgevers kunnen niet anders dan meer aandacht besteden aan wat werknemers willen, aan wat hun verwachtingen zijn. Vergeet niet dat die werknemers ook consumenten zijn. En dat die, onder andere door verhalen in de pers, door zijn vrienden of familie in verlegenheid kan gebracht worden over zijn werkgever.” Hebben bedrijven meer aandacht voor hun merk omdat ze willen of moeten? “Het antwoord is duaal. Er zijn de bekende voorbeelden zoals de gebroeders

Lever, de oprichters van Unilever, die huizen bouwden voor hun werknemers mét badkamer (zie kader), zodat ze zeker zijn zeep gebruikten, maar het zit niet in de historische aard van het beestje. In het beste geval vloeien willen en moeten samen, en werken bedrijven aan hun merk en verhaal omdat ze het belang ervan beseffen.” Vraagt dat ook van werknemers een andere houding? “Het vraagt alleszins een minder vrijblijvende houding. De laatste vijf jaar zie je ook die evolutie. De dialoog tussen werknemer en werkgever neemt toe. Het gevolg, en het doel, is dat werknemers zich meer identificeren met hun werkgever. Van wie met de bedrijfswagen op de baan is, wordt verwacht dat hij door zijn hoffelijk rijgedrag mee de bedrijfswaarden uitdraagt. Het kan natuurlijk te ver gaan. Dan verzandt het in iets sektarisch, wat ook niet echt gezond is.”

Werkt jouw werkgever aan zijn werkgeversmerk? @STIMA_Belgium

Sunlight-broers bouwen 19de-eeuws dorp voor werknemers Iets ten zuiden van Birkenhead bij Liverpool ligt het 19de-eeuws dorp Port Sunlight, gebouwd op initiatief van de broers Lever om de arbeiders van de Sunlight-zeepfabriek te huisvesten. Tussen 1899 en 1914 werden 800 huizen opgetrokken die onderdak boden aan 3.500 bewoners. Het dorp heeft een hospitaal, scholen,

een concertzaal, een zwembad en een hotel. Door zijn werknemers te huisvesten en hen op te leiden, zowel professioneel als cultureel, wouden de Levers de familieband tussen werkgever en werknemers versterken, ‘zoals die bestond in de goede oude tijd van de handenarbeid’, aldus de broers anno 1899. 29


MARK

OPGEMERKT

6 redenen waarom je die job niet hebt Werk zoeken is stresserend, en er zijn maar weinig mensen die er echt goed in zijn. Welke attitudeproblemen komen vaak voor, en wat kan u eraan doen? TEKST - Els Bellens 1 Te nonchalant

3 Te beleefd

Niet op tijd komen op een afspraak, kleding die niet conform is met de gangbare normen van orde en netheid, iets te vlot taalgebruik, ... Soms gaat het om basisattitudes. “Een eerste gesprek met een mogelijke werkgever blijft best formeel”, zegt Martine Baeten, jobcoach bij de VDAB. “Zelfs al heeft het bedrijf een erg informele bedrijfscultuur. Het is en blijft een zakelijk gesprek, zo’n sollicitatiegesprek. Gedraag je ernaar.”

Iedere generatie heeft zo zijn problemen. “Bij ouderen is het soms een gebrek aan durf”, weet de jobcoach. “Als je solliciteert en je krijgt geen reactie, dan mag je best de telefoon opnemen om te vragen hoever het staat. Hoe meer je laat voelen dat je een job graag wilt, hoe meer kans je maakt.”

2 Te hip Online solliciteren heeft zo zijn eigen valkuilen, vooral voor jongeren, vertelt Baeten. “Sms-taal, brieven afsluiten met drie x’en voor kusjes. Of ze sturen een erg familiaire mail. ‘Hey, in bijlage mijne cv.’ Zo werkt het niet.” Ook foute e-mailadressen, van het type zattentheo of snoepie93 komen ontstellend vaak voor. Daarom kan je best een aparte sollicitatie-account aanmaken, met een professioneel adres.

4 Slechte voorbereiding HR-vragen als ‘wat zijn je zwaktes?’ zijn klassiekers. Er zijn dus weinig excuses om hier met je mond vol tanden te staan. “Als sollicitanten niet hebben nagedacht over hun sterktes, dan weten ze niet waarmee ze kunnen uitpakken”, zegt Martine Baeten. “Solliciteren is je huiswerk maken. Wat zoekt een werkgever? Wat kan jij bieden?”

5 Te nerveus Iemand die badend in het angstzweet op een gesprek toekomt, maakt geen goede indruk. “Lichaamstaal is belangrijk, al kan je moeilijk tegen mensen zeggen ‘let erop

“Solliciteren is je huiswerk maken. Wat zoekt een werkgever? Wat kan jij bieden?” Martine Baeten, VDAB dat je af en toe lacht’. Dat is geforceerd. Maar door hen goed voor te bereiden, proberen we er wel voor te zorgen dat ze meer ontspannen zijn”, vertelt Martine Baeten.

6 Te weinig zelfvertrouwen “Zorg dat je je goed in je vel voelt. Krijg je gemakkelijk rode vlekken in je hals als je nerveus bent, doe dan kleding aan die wat meer sluit aan de hals, of een leuk sjaaltje. Dat is al een zorg minder. Sommige vrouwen die zich zelden opmaken, geven we de raad een vleugje make-up te dragen. Dan voel je je belangrijk.”

Eerste hulp nodig bij solliciteren? Op http://www.vdab.be/solliciteren vind je nog meer tips. Colofon: MARK Magazine is een uitgave van Mediahuis, Content Connections / Verantwoordelijke Uitgever: Hans De Loore / Business Manager: Patrick Boon / Marketing & Advertentie: Sabrina Pinxten / Hoofdredacteur: Wim Verdoodt / Redactie: Els Bellens, Jan Bosteels, Thalisa Devos / Eindredactie: Delphine Buyle / Fotografie: Wendy Marijnissen, Koen Bauters, Bart Dewaele, Corbis / Vormgeving: Joke Van Camp / Contact: markmagazine@mediahuis.be Tel: 02/467 48 32 30


Mens, milieu en meerwaarde duurzaam samenbrengen, kan dat jou inspireren? Mensen zinvol werk geven. Milieubewust land, water en lucht respecteren. Meerwaarde creëren voor een ruime regio. Werk jij mee aan dit duurzaam denken en doen dat onze haven kenmerkt? Vind je inspiratie op www.portofantwerp.be/jobs

BELGIË BELGIQUE 2014 CERTIFIED EXCELLENCE IN EMPLOYEE CONDITIONS


Een job als geen ander Hoeveel bedrijven kunnen zeggen dat ze voortdurend dromen waarmaken? En toch is dat precies wat de Nationale Loterij doet. Onze medewerkers maken elke week, elke dag heel veel mensen gelukkig. Als jij droomt van dat soort job, maak er dan meteen werk van en verken ons aanbod op geefjezelfkansen.be

Werk maken van je dromen

Mark Magazine Mei 2014  

Een platform rond arbeidsmarktcommunicatie dat werkgevers en werknemers dichter bij elkaar brengt. Dat is MARK, het employer branding-initia...