Page 1


THIRD YEAR

FALL 2010 Bike Storage

CONNER FLISNIK F L I S N I K C @ W I T. E D U 3 1 5 . 2 6 4 . 9 2 7 7

Wentworth Institute of Technology Undergraduate 2008 - 2012

THIRD YEAR

SPRING 2011 School House

THIRD YEAR

SPRING 2011 Jamaica Pond

THIRD YEAR

SPRING 2011 Memorial Garden

FOURTH YEAR

FALL 2011 Culinary School


F O R E S T FA C I L I T Y

INDUSTRIAL

Escape the frantic city lifestyle with my proposed Bike Storage Facility. In my design nature is recreated to provide a relief from the hectic city streets.


This project was an initial exploration into building tectonics. Through methods of sketching and modeling I experimented with different ways to express the structure. I created what I call an “Industrialized Forest,� inspired by the naturalistic experience of riding a bike through the forest. My goal was to reproduce the free and tranquil atmosphere that exists when riding a bike through nature. The challenge was accomplishing this in an urban setting. Similar to the light that pierces through the trees, dappled light is let into the building through a screened facade. Also, comparable to the tree canopies of a forest I propose roof planes that vary.


FACADE EXPLORATION Facade study models helped in the design of an Industrialized Forest. Different materials, colors, construction methods and details were explored.


The end result is a filigree construction technique that is shown below. The hatched facade symbolizes the branches of a forest and gives the perfect lighting effect. I propose a lightweight steel wide flange column and beam construction with an aluminum hatched facade system. The screen element along with an exposed lightweight steel structure and layered roof canopy intensifies the feeling of an “Industrialized Forest.�


I choose materials that relate directly to a forest for the interior and allowed them to be hidden behind the metal exterior. I propose to replace the sidewalk with a green way that is kept maintained by an underground hydration and fertilization system. The hydration part of this system is expected to use a water collection method tied into the varying roof canopies.

1

SUSPENDED GYPSUM CEILING

TOP OF ROOF EL 15' - 10"

INSULATED PANEL RESONATOR

13'-0"

ROLLER CAGE

ENTRY CORRIDOR 001 STRUCTURAL STEEL SQUARE TUBING

ALUMINUM SCREEN FACADE

TRIPLE GLAZED WINDOWS

GROUND FLOOR EL 2' - 10" 2'-10"

ODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

BATT INSULATION CONCRETE CEILING


The existing site was a vineyard landscape. The rigidity of the trellis system used in a vineyard became the emphasis of my design. When standing between two rows of a vineyard trellis you are rewarded with a beautiful perspective view of the landscape. I decided to highlight such a beautiful view by organizing the buildings program between the 10’ spaced trellis rows. The classroom is the only exception breaking out of the trellis’s boundary proving its importance.


VIEW LOOKING SOUTH The school is not only active during the day. Most of the building penetrations are aligned in the same direction, therefore when glowing at night the building again emphasizes the importance and beauty of the vineyard trellis rows.


I applied passive solar strategies to give a sustainable orietion to the building. I propose a warm polished concrete material for the classroom floor to help illuminate the class and give the entry hall a warm glow. This warm quality of light might charge the students with a rare feeling of excitement upon entering the school.


The view looking perpendicular to the vineyard rows is blocked by structural concrete walls. Opposite that is the spectacular view when looking parallel to the vineyard trellis system. The image to the right is a simple example of the beauty a vineyard row portrays. Program organization along with framed views help draw attention to this landscape element.


The Neptune Memorial is a coral reef burial site off the coast of Florida. I was instructed to design a commemorating site to hold the urns until they were later sent off to the coral reef. My design aims to honor the deceased and their family. I propose a design that symbolizes the deceased passing onward from this life to the next. Family and friends are also encouraged to keep “Moving Forward� in life. They are given the opportunity to say goodbye and properly send off their loved one.


I created a journey for visitors that is continuously Moving Forward. Starting from the moment someone parks their car they get an full view of the path they will experience. Next, guests progress along a boardwalk that extends across the entire site. Located along side the boardwalk is a chapel, indoor gathering space, exterior gardens, a waterfront dock and a large private green space. The open green spaces provide an opportunity to pause while Moving Forward. A columbarium wall lines one side of the boardwalk separating public space from a private personal reflection area.


The boardwalk is bounded by a columbarium wall on one side. The height of the wall keeps the private green space behind it secluded. To the right of the boardwalk are areas of green space that have an unobstructed view to the water. The public green spaces step down as you continue toward the end of the dock, enhancing the visitors direction of Moving Forward. Located near the begging of the site is the chapel. The render above shows the tight encounter when between the columbarium wall and chapel building. It creates an instance of “tunnel vision� allowing a framed view to the end of the site.


My proposed elementary school houses education functions, flows between the natural highs and lows of the landscape and accommodates an auditorium that allows for school and public functions. The building is expected to be a model of stainability integrated with excellent architectural and landscape design. Numerous site visits and sketches lead me to my concept of High versus Low. I noticed an obvious difference between the existing landscapes high and low ground. The Higher ground was enclosed due to trees surrounding its boarder. Ironically, the lower ground was more open and presented grand views to the pond.


I used light to display the confrontation between High and Low ground. Whenever occupying the higher ground on the site I noticed the small glimpse of light that was present between the trees. The render below shows a view down a hallway that exists on the higher ground. Small moments of light enter the hallway similar to the existing site. The clearstory windows are positioned on the North side of the hallway so they do not over power the defined light penetrating the South facing windows.


The sketches above explain my concept of High versus Low ground. I attempted to reflect the competition between the highs and lows in the design of my building. The shape of the building begins to illustrate the simple difference that exits. Also, the construction on the higher ground uses solid materials compared to the low ground that uses a thin filigree structure and a glass curtain wall. The auditorium fits within the existing slope of the landscape and provides an obvious connection between the High and Low ground.


This site is an existing community center adjacent to an elementary school, manciple building and small cafe restaurant. With such a strong community presence in the area, the concept for my design is “Fitting In while Standing Out.� I am proposing to incorporate the scale, materials and details of adjacent buildings into my design. I also plan to allow community interaction at the lower two public levels of the building. This is done with the help of Nana Wall construction that allows exterior walls to fold open. Additionally there is an outdoor cafe seating area connected to the restaurant and an auditorium that is raked to connect the first level to the second and provide extra storage for the restaurant kitchen.


SECTION CUT THROUGH AUDITORIUM Shows the smooth flow dipping down from level one to level two then continuing outside to the park beyond.

PARK


The building design includes a center atrium space open to all five levels. I split the buildings program between a public lower mass (Restaurant, Library, Auditorium) and a private upper mass (Classrooms). The upper mass is constructed of terra cotta with horizontal reveals intended to reflect the brick visible on adjacent building facades. Vertically stacked windows is an icon of Boston’s South End. I emphasized this verticality with inlets that serve to respect the South End’s image and provide the teaching kitchens with natural ventilation. These vertical strips are constructed of brushed stainless steel to reflect the kitchens located directly behind. In-between the terra cotta and stainless steel is a pivot window that allows natural ventilation into the building.

Auditorium View


Atrium View

HORIZONTAL SECTION Shows the connection between terra cotta cladding, stainless steel panels and pivot windows


CONNER FLISNIK F L I S N I K C @ W I T. E D U 3 1 5 . 2 6 4 . 9 2 7 7

Wentworth Institute of Technology Undergraduate 2008 - 2012

Conner Flisnik - Architecture Portfolio  

Architecture Portfolio

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you