__MAIN_TEXT__

Page 1

BLAUGRANES REVISTA OFICIAL DE LA CONFEDERACIÓ MUNDIAL DE PENYES DEL FC BARCELONA. NÚM. 5 - MARÇ 2018

“ELS GRUPS D’ANIMACIÓ DEL PALAU SÓN

FONAMENTALS”

ENTREVISTA A JUAN CARLOS NAVARRO • LES PENYES DEL PALAU • TORNEIG DE PENYES FUTBOL GAMES • ENTREVISTA A RAMON ALFONSEDA • DIADA DEL SOCI SOLIDARI • L’ACTUALITAT PENYÍSTICA


SUMARI MARÇ 2018

5

SERVEI INICIAL EDITORIAL D’ANTONI GUIL

6

20

CERCLE CENTRAL TORNEIG PENYES FUTBOL GAMES

34

TANT SE VAL D’ON VENIM LES DARRERES NOTÍCIES DE LES PENYES

TIR LLIURE

ENTREVISTA A JUAN CARLOS NAVARRO

24

43

LA TRIBUNA

L’AVI DEL BARÇA

DES DE

12

ENTREVISTA A RAMON ALFONSEDA

SOM LA GENT BLAUGRANA

46

MATX D’ANIMACIÓ

TEMPS AFEGIT PENYISTES EN RUTA, RECOMANACIONS TURÍSTIQUES

LES PENYES, EL COR DEL PALAU

28

LA GRADERIA

L’ÈXIT DE LA SOLIDARITAT PENYÍSTICA

BLAUGRANES NÚM. 5 MARÇ 2018

EDITA Confederació Mundial de Penyes del FC Barcelona PRESIDENT Antoni Guil i Román DIRECTOR Joan Camps i Reig REDACCIÓ Confederació Mundial de Penyes del FC Barcelona, Llorente & Cuenca AGRAÏMENTS Departament de Comunicació i Departament de Màrqueting del FC Barcelona COL·LABORADORS Federacions de Penyes del FC Barcelona, Toni Closa, Pere Escobar FOTOGRAFIA DE PORTADA Germán Parga-FCB FOTOGRAFIA Germán Parga-FCB, Víctor Salgado-FCB, Santiago Garcés-FCB, Alex Caparrós-FCB DISSENY I MAQUETACIÓ Bufa Tramuntana Comunicació IMPRESSIÓ TO+ Creacions Gràfiques DIPÒSIT LEGAL B 25197-2017


SERVEI INICIAL

5

MARÇ 2018

Antoni Guil

President de la Confederació Mundial de Penyes del FC Barcelona

Animem els nostres equips, fem gran el Barça

Animemos a nuestros equipos, hagamos que el Barça sea grande

By supporting our teams, we make Barça big

Vint anys des del seu debut al FC Barcelona. Més de 1.000 partits vestit de curt amb la samarreta blaugrana. Vuit lligues, cinc Supercopes i sis Copes del Rei. Un capità i líder indiscutible. Joan Carles Navarro, protagonista de la portada d’aquesta cinquena edició de la revista Blaugranes és, a més d’una figura fonamental per a l’univers penyístic, un dels jugadors més rellevants de la història del bàsquet.

Veinte años desde su debut en el FC Barcelona. Más de 1.000 partidos vestido de corto con la camiseta blaugrana. Ocho ligas, cinco Supercopas y seis Copas del Rey. Un capitán y líder indiscutible. Joan Carles Navarro, protagonista de la portada de esta quinta edición de la revista Blaugranes es, además de una figura fundamental para el universo peñístico, uno de los jugadores más relevantes de la historia del baloncesto.

Twenty years since his debut at FC Barcelona. Over 1000 games in the blaugrana shirt. Eight leagues, five Supercups and six Copa del Rey. An undisputed captain and leader. Joan Carles Navarro, star of the cover of this fifth edition of Blaugranes magazine, is not only a fundamental figure in the supporters club world, but also one of the most significant players in the history of basketball.

El Palau Blaugrana el va veure debutar l’any 1997 sota el guiatge del tècnic Joan Montes. Una instal·lació que, dues dècades més tard, manté el mateix fulgor i esperit vibrant que aleshores, gràcies, en gran mesura, al bon ambient que generen les penyes d’animació, que sempre donen suport als jugadors del FC Barcelona.

El Palau Blaugrana lo vio debutar en 1997 bajo la batuta del técnico Joan Montes. Una instalación que, dos décadas más tarde, mantiene el mismo fulgor y espíritu vibrante que entonces, gracias, en gran medida, al buen ambiente que generan las peñas de animación, que siempre apoyan a los jugadores del FC Barcelona.

He made his debut at the Palau Blaugrana in 1997, under the guidance of coach Joan Montes. Two decades later, the arena still radiates the same fervent and vibrant spirit as it did then, mostly thanks to the incredible atmosphere created by the supporters groups, who are always there to encourage the FC Barcelona players.

I és que penyes, penyistes i seguidors culers tenim la força necessària per insuflar als nostres jugadors l’ànim, l’esperit i el coratge per enfrontar-se als reptes esportius més complicats. Partit a partit, minut a minut, les penyes d’animació han donat, donen i donaran suport, sense defallir, als nostre equips, fet que els ha convertit en una peça clau en tots i cadascun dels èxits blaugrana.

Y es que peñas, peñistas y seguidores culés tenemos la fuerza necesaria para insuflar a nuestros jugadores el ánimo, el espíritu y el coraje para enfrentarse a los retos deportivos más complicados. Partido a partido, minuto a minuto, las peñas de animación han apoyado, apoyan y apoyarán, sin desfallecer, a nuestros equipos, hecho que los ha convertido en una pieza clave en todos y cada uno de los éxitos blaugrana.

With our supporters clubs, penyistes and fans, we have the power to inspire our players with the motivation, spirit and courage they need to face even the most difficult sporting challenges. Game by game, minute by minute, the supporters groups have, do and will give their unfailing support to our teams, making them a key part of each and every one of the blaugrana successes.

De la mateixa manera, és necessari aplaudir i agrair l’esforç dels penyistes de la resta de l’Estat i d’Europa que acompanyen els jugadors en els desplaçaments i que són motor, empenta i força del barcelonisme arreu del món. Gràcies a ells els colors blaugrana inunden ciutats, pobles i barris, i gràcies a ells els jugadors se senten com a casa allà on van.

De la misma manera, es necesario aplaudir y agradecer el esfuerzo de los peñistas del resto del Estado y de Europa que acompañan a los jugadores durante los desplazamientos y que son el motor, el impulso y la fuerza del barcelonismo en todo el mundo. Gracias a ellos los colores blaugrana inundan ciudades, pueblos y barrios, y gracias a ellos los jugadores se sienten como en casa vayan donde vayan.

We must also praise and commend the efforts of penyistes from the rest of the State and throughout Europe, who follow the players to their away-games bcoming the engine and driving force and strength behind Barça all over the world. Thanks to them, the blaugrana colours flood cities, villages and neighbourhoods, making the players feel at home wherever they go.

Així doncs, si una cosa està clara és que els penyistes d’arreu del món contribuïm apassionadament, dia a dia, país a país, des del suport inequívoc a tots i cadascun dels nostres equips, a fer més gran i millor el club poliesportiu més gran i millor del món, el FC Barcelona.

Así pues, si una cosa está clara es que los peñistas de todo el mundo contribuimos apasionadamente, todos los días y en todos los países, desde el apoyo inequívoco a todos y cada uno de nuestros equipos, a hacer que sea mejor y más grande el mejor club polideportivo más grande del mundo, el FC Barcelona.

With their undeniable support for each and every one of our teams, penyistes around the world contribute passionately –day by day and across countries- to making the biggest and best sports club, FC Barcelona.

No perdem mai aquest esperit.

No perdamos nunca este espíritu.

May this spirit always remain.


“ELS GRUPS D’ANIMACIÓ DEL PALAU SÓN FONAMENTALS” C A P I TÀ F C B A R C E L O N A L A S S A

NAVARRO

JUAN CARLOS

6

E N T R E V I S TA A

TIR LLIURE MARÇ 2018


TIR LLIURE

Juan Carlos Navarro s’ha convertit en un dels millors jugadors de la història de la secció de bàsquet del FC Barcelona amb més de 1.000 partits disputats i una gran quantitat de rècords personals i col·lectius que l’han portat a ser una llegenda. Vint anys al Club blaugrana han donat per a molt. “La Bomba” va arribar al conjunt barcelonista amb només 11 anys. Després d’incorporar-se al primer equip va esdevenir a poc a poc un jugador únic. El passat setembre, el capità blaugrana va signar un contracte de 10 anys per seguir vinculat al Club, ja sigui com a jugador del primer equip o bé per iniciar una nova etapa dins de l’estructura de la secció de bàsquet. Comentem amb ell la seva trajectòria, just després que el Barça Lassa s’hagi proclamant campió de la Copa del Rei davant del Reial Madrid, a qui va superar per 9092 aconseguint un títol que dues setmanes abans semblava prou difícil d’obtenir. Jugar en un Club com el FC Barcelona és molt exigent perquè sempre es marquen grans objectius. Quins són els reptes de l’equip d’aquí a final de temporada? L’objectiu d’un equip com el Barça és sempre lluitar per tot. Dit això, el més important és ser competitius i no abaixar mai els braços. Si tenim això, tenim possibilitats de guanyar títols. Un exemple clarivident d’aquesta lluita ha estat guanyar la Copa del Rei, quan molts ja la donaven per perduda setmanes abans. Quina ha estat la clau de l’èxit? La Copa del Rei és una competició diferent. Aquest fet la fa única i imprevisible. De vegades, el que no arriba com a favorit dóna la campanada. Ha estat el nostre cas. No et diré que no tinguéssim cap opció, perquè som el Barça i tenim l’obligació de sortir a mort a per la victòria a tots els partits, però està clar que hi havia d’altres equips amb més opcions a priori. El canvi d’entrenador ens va venir bé per treure el màxim partit de la nostra mentalitat. Tot plegat, amb les nostres ganes de tornar a guanyar i donar el màxim durant tres dies seguits sense parar ha estat la clau d’aquesta victòria importantíssima per al Club i per a la secció. No em voldria oblidar de la nombrosa presència de penyistes i aficionats que es van desplaçar fins al Gran Canaria Arena. Ens van fer sentir el seu suport en tot moment i va ser emocionant quan, un cop guanyada la copa, vam tornar a sortir i els la vam oferir només a ells. Van ser, sens dubte, part d’aquest èxit que tant de temps portàvem buscant. Com a jugador ostentes una gran quantitat de rècords personals amb el Club, com valores aquests reconeixements? Ho valoro de forma molt positiva. Per a mi és un senyal clar que s’han fet bé les coses. Sempre et fa content saber que després de tants anys encara estàs al màxim nivell. Només fa uns mesos que vam celebrar el 20è aniversari del teu debut amb el FC Barcelona, com valores la teva trajectòria al Club? El Barça és casa meva. És on volia jugar de petit i és on em retiraré com a jugador professional. No gaire gent pot dir que ha estat 20 anys al primer equip del Barça. És una autèntica passada mirar enrere i veure tot el que has fet en un equip de primer nivell com és el Barça.

7

MARÇ 2018

Després de molts anys d’èxits esportius, tant individuals com col·lectius amb el Barça, recordes quins han estat els pitjors moments com a professional i quins els millors? Un dels pitjors moments va ser la temporada passada, sens dubte. Les lesions van estar sempre presents i l’equip no va mostrar mai el nivell desitjat. Va ser una petita decepció i en alguns moments vaig sentir impotència de veure que les coses no milloraven. D’altra banda, signar la vinculació per a 10 anys més amb el Club, a casa meva, ha estat una de les millors decisions que he pogut prendre, un acord que considero positiu per a les dues parts. Un Club com el Barça té una gran massa social darrere: milers de socis, penyistes i aficionats de tot el món. Com qualificaries tot aquest suport que rebeu? És impressionant. A tot arreu on anem sempre hi ha alguna penya o algun grup d’aficionats que ens animen. Sempre és gratificant saber que formes part d’un Club que té una massa social tan gran arreu del món. Concretament al Palau Blaugrana i en molts desplaçaments, els grups d’animació us segueixen per donar-vos els ànims que necessiteu. Recordes algun moment en què especialment aquest sector us hagi ajudat més? Els grups d’animació del Palau són fonamentals.

L’afició també, és clar, però ells són els que ho dinamitzen molt més tot. Sense ells difícilment podríem crear el que es diu “la màgia del Palau” i tenim molts exemples en què s’ha demostrat la importància de la nostra afició. Mai abaixen els braços i són bàsics, sobretot, en els moments complicats d’un partit, que sempre n’hi ha. Amb més de 20 anys de trajectòria, has vist algun tipus d’evolució en l’animació del Palau? L’esperit és el mateix, ells volen que t’hi deixis la pell i, si guanyem títols, millor encara, però la seva mentalitat és de suport incondicional i és per això que volem tornar a donar-los alegries. Segur que han evolucionat, en el cas dels Dracs, per exemple, són un grup molt nombrós, que si hi són tots, fan un soroll increïble. Evidentment, també vull destacar l’animació de grups, que alhora també són penyes del FC Barcelona, com la Meritxell, Sang Culé, el Racó... que sempre ens segueixen arreu i que són també molt importants per crear un bon ambient al Palau. Si poguessis enviar un missatge d’agraïment a tota aquesta massa social, què els diries? Gràcies per ser-hi sempre. La massa social d’un club tan gran com el nostre és el que ens fa grans. Saber que tens aficionats per tot arreu és quelcom difícil d’explicar amb paraules. Simplement gràcies!


TIR LLIURE

8

MARÇ 2018

C A P I T Á N FC BARCELONA LASSA

ENTREVISTA

A

JUAN CARLOS

NAVARRO “LOS GRUPOS DE ANIMACIÓN DEL PALAU SON FUNDAMENTALES” Juan Carlos Navarro se ha convertido en uno de los mejores jugadores de la historia de la sección de baloncesto del FC Barcelona con más de 1.000 partidos disputados y una gran cantidad de recuerdos personales y colectivos que le han llevado a ser una leyenda. Veinte años en el Club blaugrana han dado para mucho. “La Bomba” se unió al conjunto barcelonista con tan solo 11 años. Tras incorporarse en el primer equipo, poco a poco se fue perfilando como un jugador único. El pasado mes de septiembre, el capitán blaugrana firmó un contrato de 10 años para seguir vinculado al Club, ya sea como jugador del primer equipo o para iniciar una nueva etapa dentro de la estructura de la sección de baloncesto. Comentamos con él su trayectoria, justo después de que el Barça Lassa se haya proclamado campeón de la Copa del Rey ante el Real Madrid, al que superó por 90-92 consiguiendo un título que dos semanas antes parecía bastante difícil de lograr.


TIR LLIURE

Jugar en un Club como el FC Barcelona es muy exigente porque siempre se marcan grandes objetivos. ¿Cuáles son los retos del equipo de aquí a final de temporada? El objetivo de un equipo como el Barça es siempre luchar por todo. Dicho esto, lo más importante es ser competitivos y nunca dejar caer los brazos. Si contamos con eso, tenemos posibiliades de ganar títulos. Un ejemplo clarividente de esta lucha ha sido ganar la Copa del Rey, cuando muchos ya la daban por perdida semanas antes. ¿Cuál ha sido la clave del éxito? La Copa del Rey es una competición diferente. Este hecho la hace única e imprevisible. A veces, el que no llega como favorito da la campanada. Ha sido nuestro caso. No te diré que no tuviéramos ninguna opción, porque somos el Barça y tenemos la obligación de salir a muerte a por la victoria en todos los partidos, pero está claro que había otros equipos con más opciones a priori. El cambio de entrenador nos vino bien para sacar el máximo partido de nuestra mentalidad. Todo ello, con nuestras ganas de volver a ganar y dar el máximo durante tres días seguidos sin parar, ha sido la clave de esta victoria importantísima para el Club y para la sección. No querría olvidarme de la numerosa presencia de peñistas y aficionados que se desplazaron hasta el Gran Canaria Arena. Nos hicieron sentir su apoyo en todo momento y fue emocionante cuando, una vez ganada la copa, volvimos a salir y se la ofrecimos sólo a ellos. Fueron, sin duda, parte de este éxito que tanto tiempo llevábamos buscando. Como jugador ostentas una gran cantidad de récords personales con el Club. ¿Cómo valoras estos reconocimientos? Lo valoro de forma muy positiva. Para mí es una señal clara que se han hecho las cosas bien.

9

MARÇ 2018

Siempre te alegra saber que después de tantos años sigues estando al mismo nivel. Hace tan solo unos meses celebramos el 20º aniversario de su debut con el FC Barcelona. ¿Cómo valoras tu trayectoria con el Club? El Barça es mi hogar. Es donde quería jugar de pequeño y es donde me retiraré como jugador profesional. No hay mucha gente que pueda decir que ha estado 20 años en el primer equipo del Barça. Es una auténtica pasada mirar atrás y ver todo lo que has hecho en un equipo de primer nivel como el Barça. Tras muchos años de éxitos deportivos, tanto individuales como colectivos, con el Barça, ¿recuerdas cuáles han sido tus peores momentos como profesional y cuáles tus mejores? Uno de los peores momentos fue la temporada pasada, sin duda. Las lesiones estuvieron siempre presentes y el equipo nunca alcanzó el nivel deseado. Fue una pequeña decepción y en algunos momentos sentí impotencia al ver que las cosas no mejoraban. Por otro lado, firmar la vinculación para permanecer 10 años más con el Club, mi hogar, ha sido una de las mejores decisiones que he podido tomar, un acuerdo que considero positivo para ambas partes. Un Club como el Barça tiene una gran masa social detrás: miles de socios, peñistas y aficionados de todo el mundo. ¿Cómo calificarías todo este apoyo que recibís? Es impresionante. Vayamos donde vayamos, siempre hay alguna peña o algún grupo de aficionados que nos animan. Siempre es gratificante saber que formas parte de un Club que tiene una masa social tan grande por todo el mundo.

Concretamente en el Palau Blaugrana y en muchos desplazamientos, los grupos de animación os siguen para daros los ánimos que necesitáis. ¿Recuerdas algún momento en el que este sector os haya sido de especial ayuda? Los grupos de animación del Palau son fundamentales. La afición también, por supuesto, pero ellos son los que lo dinamizan todo mucho más. Sin ellos difícilmente podríamos crear lo que se llama “la magia del Palau” y tenemos muchos ejemplos en que se ha demostrado la importancia de nuestra afición. Nunca bajan los brazos y son básicos, sobre todo en los momentos complicados de un partido, que nunca faltan. Con más de 20 años de trayectoria, ¿has visto algún tipo de evolución en la animación del Palau? El espíritu es el mismo, ellos quieren que te dejes la piel y, si ganamos títulos, incluso mejor, pero su mentalidad es de apoyo incondicional y es por eso que queremos volver a darles alegrías. Seguro que han evolucionado, en el caso de los Dracs, por ejemplo, son un grupo muy numeroso, que si están todos hacen un ruido increíble. Evidentemente, también quiero destacar la animación de grupos, que a la vez también son peñas del FC Barcelona, como la Meritxell, Sang Culé, el Racó... que siempre nos siguen por todas partes y que son también muy importantes para crear un buen ambiente en el Palau. Si pudieses enviar un mensaje de agradecimiento a toda esta masa social, ¿qué les dirías? Gracias por siempre estar ahí. La masa social de un club tan grande como el nuestro es lo que nos vuelve grandes. Saber que tienes aficionados por todas partes es algo difícil de explicar con palabras. Simplemente, ¡gracias!


TIR LLIURE

10 MARÇ 2018

Juan Carlos Navarro has become one of the greatest players in the history of FC Barcelona’s basketball section, with over 1000 games and numerous personal and team records under his belt that made him become a legend. In his twenty years at the blaugrana Club he has come a very long way. “La Bomba” was only 11 years old when he first joined the Barcelona squad, and after making it to the first team, his uniqueness as a player gradually became apparent. Last September, the blaugrana captain signed a deal that would link him to the Club for a further 10 years, either to continue as a first-team player or assume a new role within the organization of the basketball section. We talked to him about his career, right after Barça Lassa had been proclaimed champion of the King’s Cup, overcoming Real Madrid by 90-92, and obtaining a title that two weeks earlier seemed quite difficult to achieve.

“THE SUPPORTERS GROUPS AT THE PALAU ARE ESSENTIAL”

Playing for a club such as FC Barcelona can be demanding due to its ambitious goals. What are the team’s objectives for this season? The goal of a team like Barça is always to fight for everything. This said, the most important thing is to be competitive and never let down your guard. If we do this, we will always have the opportunity to win titles. A clear example of this fighting spirit has been winning the Copa del Rey even though weeks earlier many had already lost faith. What has been the key to success? The Copa del Rey is a different competition. This makes it unique and unpredictable. Sometimes, a team other than the favorite ends up winning. It has been our case. I will not say that we did not stand a chance, because we are Barça and we have the obligation to go all out for a win in every game, but it is clear that there were other teams that seemed to have a better chance. The change of coach helped us make the most of our mindset. All in all, our desire to win again and give our all during three full days without stopping has been the key to this important victory for the Club and for the section. I wouldn’t want to forget about the numerous supporters who came all the way to the Gran Canaria Arena. They made us feel their support at all times and it was exciting when, once we had won the cup, we went back out and offered it just to them. They were, undoubtedly, part of this success that for so long we have been seeking. As a player you’ve amassed a great number of personal records with the Club. How do you view these achievements? I think they are extremely positive. Personally, it’s a clear sign that I’ve done things well. It’s always satisfying to know you’re still doing your best after so many years. Only a few months ago we celebrated the 20th anniversary of your debut with FC Barcelona. How would you evaluate your career at the Club? Barça is my home. It’s where I wanted to play as a child and it’s where I’ll retire as a professional player. Not many people can say they have been playing for Barça’s first team for the last 20 years. It’s truly incredible to be able to look back and see everything you’ve achieved with a first-rate team such as Barça. After many years of sporting successes, both as an individual and for the Barça team, can you remember your best and worst moments as a professional player? Last season was undoubtedly one of the worst times. We were plagued by injuries the whole time,


With a career that spans over 20 years, have the supporters groups of the Palau evolved in any way? The spirit is the same. They want us to give it our all, and if we win titles then much better, but they have a mentality of unconditional support, and that’s why we want to reward them and make them happy again. They have certainly evolved. For example, Els Dracs, is an extremely large group, and when they’re all at a game the noise they make is incredible. Obviously, I also have to emphasise the importance of supporters groups that are also FC Barcelona penyes, such as la Meritxell, Sang Culé and el Racó...who always follow us to our games and play a very important role in creating the great atmosphere of the Palau. If you could send a message of appreciation to this social following, what would you say? Thank you for always being there. The social following of a club as big as ours is what makes us so big. Knowing you’ve got fans from all around is something that’s hard to put into words. Just...thank you!

C A P T A I N FC BARCELONA LASSA

At the Palau Blaugrana especially, but also at many away-games, you’re accompanied by supporters groups to give you the encouragement you need. Do you remember any particular moment in which this sector has helped you the most? The supporters groups at the Palau are essential. The passion of the fans as a whole too, obviously, but it’s the supporterss groups who always go one step further. It would be extremely difficult to create what’s become known as “the Palau magic” without them, and I can give many examples of how they’ve proven their importance as fans. They never give up, and they’re essential, at difficult times during a match above all, which always occur at some point.

11 MARÇ 2018

NAVARRO

A Club such as Barça has a massive social following: thousands of members, penyistes, and fans throughout the world. How do you rate all this support you receive? It’s incredible. Everywhere we go, there’s always a supporters club or fan group to encourage us. It’s always rewarding to know you form part of a Club that has such a huge social following around the world.

JUAN CARLOS

and the team couldn’t play at the level it wanted to. It was quite disappointing, and at times I felt helpless when I saw that things weren’t improving. On the other hand, signing the deal to stay another 10 years at the Club, my home, was one of the best decisions that I could ever have made, and it’s an agreement that I consider to be a positive thing for both parties involved.

INTERVIEW WITH

TIR LLIURE


MATX D’ANIMACIÓ

L E S

12 MARÇ 2018

P E N Y E S ,

E L

C O R


MATX D’ANIMACIÓ

D

E

L

P

13 MARÇ 2018

A

L

A

U


MATX D’ANIMACIÓ

SANG PBB PB Amb la passió per les seccions professionals del Club com a denominador comú, diverses entitats penyístiques donen suport als equips del FC Barcelona en un pavelló històric

14 MARÇ 2018

CULÉ

COR

CATALÀ

MERITXELL EL

RACÓ

Més de 7.500 espectadors. Quasi 50 anys d’història. Un escenari olímpic. El Palau Blaugrana és una de les instal·lacions més significatives de l’univers barcelonista. Entre els seus esglaons i seients s’origina la màgia gràcies a la peculiar arquitectura del recinte que, dissenyat pels arquitectes catalans Francesc Cavaller i Josep Soteras amb una gran cúpula de formigó armat que actua de veritable caixa de ressonància, ajuda a crear el fervent ambient que tant de respecte genera als contrincants del Barça. Però també gràcies al paper que fan les penyes d’animació, ànima i batec dels èxits dels equips gràcies al seu suport, constància, passió i esperit fins i tot en els moments més complexos. No en va, el Palau ha anat ampliant la seva capacitat per donar cabuda cada dia a més seguidors. Quan es va inaugurar, eren 5.600 culers els que podien donar suport als equips. L’any 1994 una remodelació va deixar l’aforament en 7.300 persones. I, ja l’any 2007, una última reforma va ampliar-ne la capacitat fins a les 7.500. Ara, la instal·lació blaugrana acull un gran nombre de penyes que, partit rere partit, acompanyen els jugadors barcelonistes. Si bé la immensa majoria de les penyes s’han creat arran de la influència que té l’equip de futbol, també n’hi ha que han nascut específicament com a seguidors de les seccions. Fem un repàs d’aquelles agrupacions penyístiques que són presents al Palau Blaugrana per reconèixer el seu esforç, esperit i coratge, no sense fer esment a un altre grup d’animació molt important al Palau, els Dracs 1991 Supporters, que van néixer a la tercera graderia del gol sud del Camp Nou i que ara són molt presents als partits dels equips del FC Barcelona.


MATX D’ANIMACIÓ

15 MARÇ 2018

SANG CULÉ COR CATALÀ, BARÇA I PAÍS La primera penya que va aparèixer a l’entorn del Palau Blaugrana, Sang Culé Cor Català, va néixer el 6 de gener del 1991 impulsada per un grup de joves barcelonistes fortament compromesos amb els colors blaugrana. Amants de les seccions però també del futbol, l’entitat es va crear en el transcurs d’un Barça-Logronyès, al Camp Nou. Oficialitzada l’any 2001, el seu nom respon al compromís amb les tradicions i la societat catalana: “Ser de Sang Culé Cor Català és una manera de viure. Lluitem amb la nostra arma, l’animació, contra la intolerància, la xenofòbia, el racisme, el masclisme i la violència. L’esport és la millor manera de manifestar les nostres conviccions socials”, assegura Mònica Roca, membre històrica i secretària de la penya. Tot i que dona suport especialment al bàsquet i l’hoquei, el radi d’acció de Sang Culé Cor Català s’estén més enllà del Palau amb el suport a seccions no professionals, com ara el rugbi. També s’ha bolcat amb el futbol sala competitiu, amb sis equips federats més un d’escolar, que sumen 120 jugadors.

MERITXELL, GAIREBÉ 400 DESPLAÇAMENTS Amb el bàsquet bramant a les venes, la nit del 24 d’abril del 1997 va veure la llum la Penya Blaugrana del Bàsquet Meritxell només unes hores després que el Barça fracassés, per sisena vegada, en una Final Four. Els homes d’Aíto van perdre el partit decisiu amb l’Olympiacos (73-58) a Roma i, en sortir del PalaLottomatica, malgrat no tenir gaire gana, una desena d’aficionats barcelonistes va anar a sopar a un restaurant romà. Allà mateix, mentre oblidaven les penes, van decidir crear la penya que va presidir en primera instància Rafael Porta. Tal com indica el seu nom, la penya va néixer per donar suport als nois de l’esport de la cistella, tot i que, amb el temps, ha estès la seva acció cap a les altres tres seccions professionals. No té presència col·lectiva al Camp Nou, on només va desplegar-hi la seva pancarta el 2003, quan l’equip de bàsquet va oferir la seva primera Eurolliga a l’afició. La seva passió no deixa dubtes: ha fet gairebé 400 desplaçaments i no s’ha perdut cap Final Four del bàsquet i de l’handbol. També és una penya fermament compromesa amb la solidaritat. L’any 1999 va posar en marxa un projecte d’ajut a l’educació de la infància compromesa a la població de Loum –una zona molt castigada per la sida– amb el nom de Meritxell Solidària. El projecte ja ha concedit més de 300 beques escolars per a nens d’entre 3 a 14 anys: “El nostre compromís i els valors del Barça ens van portar a ajudar aquells que realment ho necessiten”, comenta Jordi Salsas, que encapçala la penya des d’un any després de la seva constitució. El seu nom, per cert, és un secret que els seus socis guarden gelosament.

EL RACÓ, QUAN LA UBICACIÓ FA EL NOM El 21 de novembre de 1998 va néixer la més jove de les penyes blaugrana del Palau, la PB El Racó. Vuit aficionats al bàsquet que normalment veien els partits del Barça al racó inferior dret del Palau Blaugrana –just darrere dels comentaristes de TV3– van decidir constituir una penya. A l’hora de

buscar un nom per l’entitat acabada de crear, la majoria es va decantar per “Racó”, en honor a la seva ubicació. Poc després, la penya va gestionar els tràmits per fer-la oficial i, fins i tot, va organitzar un concurs entre els primers socis per escollir-ne l’escut. Va guanyar-ne un en el qual s’uneixen els colors blaugrana, una pilota de bàsquet i el racó del Palau ocupat per aquests fidels penyistes. “Som una penya originàriament de bàsquet, però també donem suport als altres esports del Palau”, assenyala Jordi Ballester, president des del 2006. “Avui en dia tenim una trentena d’abonaments i estem presents a gairebé tots els partits de les diferents especialitats”, continua. No cal dir que la PB El Racó no ha faltat mai a les grans cites. “Recordem amb especial il·lusió les Eurolligues del 2003 i el 2010 guanyades pel Barça de bàsquet”, reconeix emocionat el president. Més enllà del seu suport al Barça dins el Palau i durant els desplaçaments, la penya organitza visites culturals, dinars de germanor, sopars trimestrals i un àpat de gala per celebrar el seu aniversari, a les darreries de cada any, en què també participa algun jugador o exjugador de bàsquet. El maig del 2001 va nomenar el seu primer soci d’honor ni més ni menys que Nacho Solozábal. Enguany complirà 20 anys d’història amb ferms objectius per davant: incrementar el nombre de socis per poder impulsar activitats noves i millors, seguir acompanyant el Barça i augmentar la presència als partits de casa del Barça B i el femení.

PENYA BLAUGRANA D’HOQUEI Tampoc es pot oblidar una penya que, tot i no ser present al Palau, dona suport a un dels esports més històrics i llorejats del Barça: l’hoquei herba. Nascuda el 2009 gràcies a un grup d’amants i practicants d’aquesta especialitat encapçalats per Ferran Salvador, qui va ser-ne president fins el 2012, l’entitat està actualment presidida per Imma Moliner, portera del Club, filla del delegat de la secció, Emiliano, i germana d’un gran jugador, Narcís Moliner. Coincidint amb el 90è aniversari de la creació de la secció, el 17 de maig de 2013, l’entitat va col·locar el seu escut al Camp Nou. També forma part de la penya el col·lectiu ‘Mamis Culeres’, nascut per impuls de l’Eulàlia Batet i que, com vam conèixer en l’anterior número d’aquesta revista, aplega gairebé una trentena de dones d’entre 35 i 50 anys que han format un equip d’hoquei de veteranes.


MATX D’ANIMACIÓ

16 MARÇ 2018

L A S Con la pasión por las secciones profesionales del Club como denominador común, varias entidades peñísticas apoyan a los equipos del FC Barcelona en un pabellón histórico Más de 7.500 espectadores. Casi 50 años de historia. Un escenario olímpico. El Palau Blaugrana es una de las instalaciones más significativas del universo barcelonista. En entre sus gradas y asientos donde nace la magia gracias a la peculiar arquitectura del recinto que, diseñado por los arquitectos Francesc Cavaller y Josep Soteras con una gran cúpula de hormigón armado que actúa como verdadera caja de resonancia, ayuda a crear el fervoroso ambiente que tanto respeto produce a los contrincantes del Barça. Pero también es gracias al papel que juegan las peñas de animación, alma y latido de los éxitos de los equipos gracias a su apoyo, constancia, pasión y espíritu hasta en los momentos más complicados.

No en vano, el Palau ha ido ampliando su capacidad para dar cabida cada día a más seguidores. Cuando se inauguró, eran 5.600 culés los que podían animar a sus equipos. En 1994, una remodelación dejó el aforo en 7.300 personas. Y ya en el 2007, una última reforma amplió su capacidad para alcanzar una capacidad de 7.500. Ahora, la instalación blaugrana acoge un gran número de peñas que, partido tras partido, acompañan a los jugadores barcelonistas. Aunque la inmensa mayoría de las peñas se crearon a raíz de la influencia que tiene el equipo de futbol, también las hay que nacieron específicamente como seguidoras de las distintas secciones. A continuación hacemos un repaso de las agrupaciones peñísticas presentes en el Palau Blaugrana para reconocer su esfuerzo, espíritu y coraje, no sin dejar de mencionar otro grupo de animación muy importante en el Palau, los Dracs 1991 Supporters, que nacieron en la tercera gradería del gol sur del Camp Nou y que ahora están más presentes en los partidos de los equipos del FC Barcelona.

P E Ñ A S , SANG CULÉ COR CATALÀ, BARÇA Y PAÍS La primera peña que apareció en el entorno del Palau Blaugrana, Sang Culé Cor Català, nació el 6 de enero de 1991 impulsada por un grupo de jóvenes barcelonistas fuertemente comprometidos con los colores blaugrana. Amantes de las secciones pero también del futbol, la entidad fue creada en el transcurso de un Barça-Logroñés en el Camp Nou. Oficializada en el año 2001, su nombre responde al compromiso con las tradiciones y la sociedad catalana: “Pertenecer a Sang Culé Cor Català es una forma de vida. Luchamos con nuestra arma, la animación, contra la intolerancia, la xenofobia, el racismo, el machismo y la violencia. El deporte es la mejor manera de manifestar nuestras convicciones sociales”, asegura Mònica Roca, miembro histórico y secretaria de la peña. Aunque brinda apoyo especialmente al baloncesto y al hockey, el radio de acción de Sang Culé Cor Català se extiende más allá del Palau con el apoyo a secciones no profesionales, como por ejemplo el rugby. También se ha volcado con el futbol sala competitivo, con seis equipos federados más uno escolar que suman 120 jugadores.


MATX D’ANIMACIÓ

17 MARÇ 2018

E L C O R A Z Ó N D E L PA L A U

MERITXELL, CASI 400 DESPLAZAMIENTOS Con el baloncesto rugiendo por las venas, la noche del 24 de abril de 1997 vio la luz la Peña Blaugrana de Baloncesto Meritxell, tan solo unas horas después de que el Barça fracasara por sexta vez en una Final Four. Los hombres de Aíto perdieron el partido decisivo contra el Olympiacos (73-58) en Roma y, al abandonar el PalaLottomatica, a pesar de no tener mucha hambre, una decena de aficionados barcelonistas fueron a cenar en un restaurante romano. Ahí mismo, mientras olvidaban sus penas, decidieron crear la peña que fue presidida en primera instancia por Rafael Porta. Tal como su nombre indica, la peña nació para apoyar a los chicos del deporte de la canasta, aunque, con el tiempo, han extendido su acción hacia las otras tres secciones profesionales. No tiene presencia colectiva en el Campo Nou, donde sólo desplegó su pancarta en 2003, cuando el equipo de baloncesto ofreció su primera Euroliga a la afición. Su pasión no deja lugar a dudas: han llevado a cabo casi 400 desplazamientos y no se han perdido ninguna Final Four de baloncesto ni de hándbol.También es una peña firmemente comprometida con la solidaridad. En 1999 puso en marcha un proyecto de ayuda a la educación de la infancia comprometida con la población de Loum –una zona muy castigada por el sida– con el nombre de Meritxell Solidaria. El proyecto ya ha concedido más de 300 becas escolares a niños de entre 3 y 14 años: “Nuestro compromiso y los valores del Barça nos llevaron a ayudar a aquellos que realmente lo necesitan”, comenta Jordi Salsas, que encabeza la peña desde el primer año después de su constitución. El origen de su nombre, por cierto, es un secreto que los socios guardan celosamente.

EL RACÓ, CUANDO LA UBICACIÓN SE VUELVE NOMBRE El 21 de noviembre de 1998 nació la más joven de las peñas blaugrana del Palau, la PB El Racó. Ocho aficionados al baloncesto que normalmente veían los partidos del Barça en el rincón inferior derecho del Palau Blaugrana –justo detrás de los comentaristas de TV3– decidieron constituir una peña. A la hora de buscar un nombre par la entidad recién creada, la mayoría se decantó por “Racó” (“rincón” en catalán), en honor a su ubicación. Poco después, la peña gestionó los trámites para oficializarla e incluso organizaron un concurso entre los primeros socios para escoger el escudo. Ganó uno que combina los colores blaugrana con una pelota de baloncesto y el rincón del Palau que ocupan estos fieles peñistas. “Somos una peña originalmente de baloncesto, pero también apoyamos a otros deportes del Palau”, señala Jordi Ballester, presidente desde el año 2006. “Hoy en día tenemos una treintena de abonados y estamos presentes en casi todos los partidos de las diferentes especialidades”, continúa. No hace falta decir que la PB El Racó no se ha perdido ninguna de las grandes citas. “Recordamos con especial ilusión las Euroligas de 2003 y de 2010 que ganaron el Barça de baloncesto”, reconoce emocionado el presidente. Más allá de su apoyo al Barça dentro del Palau y durante los desplazamientos, la peña organiza visitas culturales, almuerzos de fraternidad, cenas trimestrales y una comida de gala para celebrar su aniversario, a finales de cada año, en que también participa algún jugador o ex jugador de baloncesto. En mayo de 2001 nombraron su primer socio de honor: ni más ni menos que Nacho Solozábal. Este año cumplirá 20 años de historia con firmes objetivos por delante: incrementar el número de socios para poder impulsar nuevas y mejores actividades, seguir acompañando el Barça y aumentar la presencia en los partidos de casa del Barça B y el femenino.

PEÑA BLAUGRANA DE HOCKEY Tampoco nos podemos olvidar una peña que, a pesar de no tener presencia en el Palau, apoya a uno de los deportes más históricos y laureados del Barça: el hockey sobre césped. Creada en 2009 gracias a un grupo de amantes y practicantes de esta especialidad encabezados por Ferran Salvador, que fue presidente hasta 2012, la entidad está presidida actualmente por Imma Moliner, portera del Club, hija del delegado de la sección, Emiliano, y hermana de un gran jugador, Narcís Moliner. Coincidiendo con el 90º aniversario de la creación de la sección, el 17 de mayo de 2013, la entidad colocó su escudo en el Camp Nou. También forma parte de la peña el colectivo ‘Mamis Culeres’, que nació gracias al impulso de Eulàlia Batet y que, como conocimos en el número anterior de esta revista, agrupa casi una treintena de mujeres de entre 35 y 50 años que han formado un equipo de hockey de veteranas.


MATX D’ANIMACIÓ

18 MARÇ 2018

THE SUPPORTERS CLUBS, THE HEART OF THE PALAU A passion for the Club’s professional sections is the common denominator for diverse blaugrana penyes who support the FC Barcelona teams in a historic pavilion. Over 7,500 spectators. A history spanning almost 50 years. An Olympic venue. The Palau Blaugrana is one of the most significant facilities in the Barça universe. Magic is created between the court and the seats of this arena. This is partly due to the unique architecture of this venue, designed by Catalan architects Francesc Cavaller and Josep Soteras, with a large reinforced concrete dome that becomes a veritable soundbox and helps to create the fervent atmosphere so respected by Barça’s opponents. But this magic is also thanks to the role of the cheering supporters groups, whose encouragement, consistency, passion and spirit - especially at difficult times during a game - make them the heart and soul behind the teams’ successes. Now, the blaugrana arena can welcome a large number of penyes who accompany the Barça players game after game. Here, in recognition of their effort, spirit and courage, we take a look at these supporters club entities that populate the Palau Blaugrana. Of course, we also can’t go without mentioning another of the Palau’s very important penyes, els Dracs 1991 Supporters, which was formed on the third stand of Camp Nou’s “gol sud” and now has a strong presence at FC Barcelona team matches.

SANG CULÉ COR CATALÀ, BARÇA AND COUNTRY

The first penya to appear at the Palau Blaugrana, Sang Culé Cor Català, was formed on the 6th of January 1991 by a group of young fans with a firm commitment to the blaugrana colours. Lovers of football as well as the other sections, the entity was created during a Barça-Logroñés match at Camp Nou. The penya became official in 2001, and its name is a homage to their commitment to the traditions and society of Catalonia. “Being a part of Sang Culé Cor Català is a way of life. We fight with the best weapon that we have - our support - against intolerance, xenophobia, racism, sexism and violence. Sport is the best way for us to express our social convictions”, says Mònica Roca, one of the first members and secretary of the penya.

MERITXELL, ALMOST 400 AWAY GAMES

A group with basketball running through their veins, the Penya Blaugrana del Bàsquet Meritxell was formed on the night of the 24th of April 1997, just a few hours after losing a Final Four game for the sixth time. Aíto’s men had lost the deciding match against Olympiacos (78-58) at the Pala Lottomatica in Rome, and when leaving the arena, a dozen Barça fans went for dinner at a local restaurant despite not being very hungry. While they were there drowning their sorrows, they decided to create the supporters club, which was first presided by Rafael Porta. That penya is characterized by their solidarity and in 1999 they launched a childhood education project to aid the people of Loum - a region greatly affected by AIDS - under the name Meritxell Solidària. The project has already granted over 300 educational scholarships for children from 3 to 14 years old: “Our commitment and blaugrana values have incited us to help those who are truly in need”, says Jordi Salsas, who has been head of the penya since the second year of its creation.

EL RACÓ, WHEN THE PLACE BECOMES THE NAME

On the 21st of November 1998 the youngest of the Palau’s blaugrana penyes was created: the PB El Racó, that will be 20 years old this year. Eight basketball fans who usually watched the games from the Palau’s lower-right corner - just behind the TV3 commentators - decided to form a supporters group. When searching for a name for the newly-created entity, the majority opted of “Racó” (corner), in honour of their location. “We’re a penya that originally stems from basketball, but we also support other sports at the Palau”, explains Jordi Ballester, president since 2006. “At this point in time we’ve got about 30 members, and we go to almost every game of the different speciality-sports”, he adds..


20 MARÇ 2018

F

U

T

B

O

L

G A M E S

CERCLE CENTRAL

Un nova iniciativa de la Confederació per als més joves El nou format del Torneig Penyes Futbol Games es dirigeix a nens i nenes d’entre 8 i 18 anys i té com a objectius apropar els joves al moviment de penyes i fomentar el treball en equip


CERCLE CENTRAL

21 MARÇ 2018

PENYES I ESPORT: UN PROJECTE MÉS ENLLÀ DEL FUTBOL Esforç. Constància. Treball en equip. Passió. Tots són trets característics del món de l’esport. Habitualment, quan parlem d’esport ens venen al cap disciplines com el futbol, el bàsquet o l’handbol. En ple segle XXI, però, també trobem altres especialitats que combinen totes aquestes particularitats en el món virtual: els eSports. Cada vegada son més els joves que dediquen temps als esports electrònics i que somien a convertir-se en professionals d’aquest àmbit. Si les penyes del Barça tenen com a un dels elements diferenciadors fomentar la pràctica de l’esport, aquesta nova tendència no podia quedar-ne al marge. De fet, i des de fa ja sis edicions, la Confederació Mundial de Penyes, conjuntament amb el Barça, organitza un gran torneig durant el Congrés Mundial de Penyes. Ara, és el moment de fer un altre pas endavant.

La Confederació Mundial de Penyes té com un dels seus projectes principals, que es desenvoluparà fins al 2021, fomentar la pràctica esportiva a les penyes del FC Barcelona. És per això que, des del projecte Penyes i Esport, s’està treballant en diferents àrees per tal de dinamitzar el moviment de penyes tot respectant la tradició i la filosofia del moviment penyístic. A més del nou format del torneig del Penyes Futbol Games, aquest projecte treballa amb l’Agrupació de Penyes de Futbol i té com a intenció desenvolupar activitats esportives a les Federacions de penyes (“Units fem força”) per tal de fomentar el barcelonisme de forma activa entre els més joves i les seves famílies.

Torneig Penyes Futbol Games per a les Federacions de penyes El nou format del Torneig Penyes Futbol Games consistirà en una primera fase preliminar en format individual a cada Federació de penyes. Així, una penya es convertirà en la seu de la Federació per un dia i acollirà nens i joves d’entre 8 i 18 anys de tota la zona per tal de disputar el campionat. Les finals es jugaran en format individual i en parelles, durant el Congrés Mundial de Penyes. El Pro Evolution Soccer 2018 serà el videojoc present als tornejos que es disputin, tant als classificatoris, que es disputaran a les Federacions, com a la final, gràcies a la col·laboració de Konami, patrocinador del FC Barcelona i de la Confederació. Qualsevol penya que hi vulgui participar s’haurà d’adreçar a la seva Federació per demanar-ho i, aquesta, conjuntament amb la Confederació, valorarà si la seva candidatura pot acollir el torneig. Un torneig per fomentar el treball en equip Aquest nou format del torneig porta directament els joves penyistes a relacionar-se i a treballar en equip per aconseguir que la seva Federació de penyes esdevingui campiona del torneig un cop superada

la fase preliminar. A més a més, la iniciativa també fomenta la interrelació entre les diferents penyes de la Federació, que troben un motiu més per fer barcelonisme al territori. El treball en equip és un dels valors del FC Barcelona i de la Confederació Mundial de Penyes, entitats que actuen per fomentar-lo entre els més joves: “Els eSports ens permeten traslladar tots aquells valors i beneficis que converteixen el futbol en un dels esports més seguits del món cap a l’univers digital i proposar un model que apassioni els penyistes més joves”, assegura Antoni Guil, president de la Confederació Mundial de Penyes. Més enllà dels gols, en el terreny de joc el treball en equip és una de les claus per aconseguir l’èxit i un conjunt cohesionat que triomfarà sempre que imperi el respecte. La competició Penyes Futbol Games exigeix aquests mateixos valors i els més petits hauran de posar-los en pràctica per aconseguir arribar a la fase final, que es disputarà al cap de set mesos d’eliminatòries. “Es tracta d’un procés llarg que requereix constància i esforç, aptituds que els més menuts experimentaran per arribar a la meta”, referma el president de la Confederació. Un joc amb grans recompenses Com en l’esport real, tot esforç té la seva recompensa. El primer classificat del torneig serà guardonat amb la samarreta oficial del FC Barcelona; el segon classificat podrà gaudir de la motxilla oficial del Club, i al tercer i al quart classificat se’ls regalarà la pilota oficial del FC Barcelona. A més a més, tots els guanyadors obtindran entrades per anar a visitar el Museu del Barça. El Torneig Penyes Futbol Games ha nascut per esdevenir l’entorn ideal per als penyistes i socis que desitgin gaudir d’unes hores de joc trepidants en un ambient familiar adaptat a totes les edats.


CERCLE CENTRAL

22 MARÇ 2018

Un nueva iniciativa de la Confederación para los más jóvenes El nuevo formato del Torneo Peñas Futbol Games se dirige a niños y niñas de entre 8 y 18 años y tiene como objetivos acercar a los jóvenes al movimiento de peñas y fomentar el trabajo en equipo. Esfuerzo. Constancia. Trabajo en equipo. Pasión. Todas son características del mundo del deporte. Habitualmente, cuando hablamos de deporte nos vienen a la cabeza disciplinas como el futbol, el baloncesto o el hándbol. En pleno siglo XXI, sin embargo, también nos encontramos con otras especialidades que combinan todas estas particularidades en el mundo virtual: los eSports. Cada vez son más los jóvenes que dedican tiempo a los deportes electrónicos y que sueñan con convertirse en profesionales en este campo. Si las peñas del Barça tienen como uno de sus elementos diferenciadores fomentar la práctica del deporte, no podemos dejar de lado esta nueva tendencia. De hecho, y desde hace ya seis ediciones, la Confederación Mundial de Peñas, conjuntamente con el Barça, organiza un gran torneo durante el Congreso Mundial de Peñas. Ahora es el momento de dar otro paso adelante. Torneo Peñas Futbol Games para las Federaciones de peñas El nuevo formato del Torneo Peñas Futbol Games consistirá en una primera fase preliminar en formato individual en cada Federación de peñas. Así, una

Peñas y deporte: un proyecto más allá del futbol La Confederación Mundial de Peñas tiene como uno de sus proyectos principales, que se desarrollará hasta el 2021, fomentar la práctica deportiva en las peñas del FC Barcelona. Es por este motivo que, desde el proyecto Peñas y Deporte, se está trabajando en diferentes áreas con tal de dinamizar el movimiento de peñas, siempre respetando la tradición y la filosofía del movimiento peñístico. Además del nuevo formato de torneo del Peñas Futbol Games, este proyecto trabaja con la Agrupación de Peñas de Futbol y tiene como intención desarrollar actividades deportivas en las Federaciones de peñas (“Units fem força”) para fomentar el barcelonismo de forma activa entre los más jóvenes y sus familias.

Un torneo para fomentar el trabajo en equipo peña se convertirá en la sede de la Federación por un día y acogerá a niños y jóvenes de entre 8 y 18 años de toda la zona para disputar el campeonato. Las finales se jugarán en formato individual y en parejas durante el Congreso Mundial de Peñas. El Pro Evolution Soccer 2018 será el videojuego presente en los torneos que se disputen, tanto en las clasificatorias, que se disputarán en les Federaciones, como en la final, gracias a la colaboración de Konami, patrocinador del FC Barcelona y de la Confederación. Cualquier peña que quiera participar se tendrá que dirigir a su Federación para pedirlo y ésta, conjuntamente con la Confederación, valorará si su candidatura puede acoger el torneo.

Este nuevo formato de torneo lleva directamente a los jóvenes peñistas a relacionarse y a trabajar en equipo para conseguir que su Federación de peñas se haga con el título de campeón del torneo una vez superada la fase preliminar. Además, la iniciativa también fomenta la interrelación entre las diferentes peñas de la Federación, que encuentran un motivo más para fomentar el barcelonismo en el territorio. El trabajo en equipo es uno de los valores del FC Barcelona y de la Confederación Mundial de Peñas, entidades que actúan para fomentarlo entre los más jóvenes: “Los eSports nos permiten trasladar todos aquellos valores y beneficios que hacen del futbol uno de los deportes más seguidos del mundo hacia el universo digital y proponer un modelo que apasione a los peñistas más jóvenes”, asegura Antoni Guil, presidente de la Confederación Mundial de Peñas. Más allá de los goles, en el terreno de juego el trabajo en equipo es una de las claves para conseguir el éxito y un conjunto cohesionado que triunfará siempre que impere el respeto. La competición Peñas Futbol Games exige estos mismos valores y los más pequeños tendrán que ponerlos en práctica para conseguir alcanzar la fase final, que se disputará al cabo de siete meses de eliminatorias. “Se trata de un proceso largo que requiere constancia y esfuerzo, aptitudes que los más pequeños experimentarán para alcanzar la meta”, reafirma el presidente de la Confederación. Un juego con grandes recompensas Como en el deporte real, todo esfuerzo tiene su recompensa. El primer clasificado del torneo será galardonado con la camiseta oficial del FC Barcelona; el segundo clasificado podrá disfrutar de la mochila oficial de nuestro Club, y al tercero y al cuarto clasificado se les regalará la pelota oficial del FC Barcelona. Además, todos los ganadores obtendrán entradas para ir a visitar el Museo del Barça. El Torneo Peñas Futbol Games ha nacido para convertirse en el entorno ideal para aquellos peñistas y socios que deseen disfrutar de unas horas de juego trepidantes en un ambiente familiar adaptado a todas las edades.


CERCLE CENTRAL

The Confederation’s new initiative for young penyistes The new format of the Penyes Football Games Tournament is aimed at children from 8-18, and intends to bring young people closer to the supporters club movement whilst promoting teamwork

23 MARÇ 2018

Effort. Consistency. Teamwork. Passion. These are all characteristic traits of the sporting world. Usually, when we talk about sport, disciplines such as football, basketball or handball come to mind. However, the 21st century has also brought along other specialities which combine all these unique elements in a virtual world: eSports. An ever-increasing number of young people are now dedicating their time to playing “electronic sports”, and dream of becoming professionals in this field. If one of the defining characteristics of Barça supporters clubs is to promote sporting practice, then this new trend cannot be overlooked. In fact, in the last six editions of the World Congress of Supporters Clubs, and together with Barça, the World Confederation of Penyes has organised a large tournament. And now it is time to take another step forward. Penyes Football Games Tournament for supporters club Federations The new format of the Penyes Football Games Tournament will consist of a first knockout round, which will be held individually by each supporters club Federation. In this way, one supporters club will become the Federation’s headquarters for a day, and welcome children and young people between the ages of 8-18 from across the whole zone to participate in the championship. The finals will be played both individually and in pairs, at the World Congress of Supporters Clubs. Pro Evolution Soccer 2018 will be the video game used for the tournament - both in the qualifying rounds played by the Federations as well as in the final, thanks to the collaboration of Konami, a sponsor of both FC Barcelona and the Confederation. Any supporters club that wishes to host this tournament should apply directly to its Federation, which together with the Confederation will assess the candidates to decide where the tournament will be held.

A tournament to promote teamwork The new format of the tournament will encourage young penyistes to interact directly with one another and work as a team, in order to make their supporters club Federation champion of the competition once making it past the preliminary phase. In addition, the initiative also promotes the interrelation between the Federation’s different supporters clubs, giving them yet another good reason to spread the Barça word across the territory. Teamwork is one of the essential values of FC Barcelona and the World Confederation of Supporters Clubs, and both entities work hard to promote this to young people: “eSports enable us to endorse all the values and advantages that make football one of the world’s most popular sports to the digital universe, and offer a model that the youngest penyistes feel passionate about”, says Antoni Guil, president of the World Confederation of Supporters Clubs. Looking beyond just goals, in the sporting world teamwork is one of the most important keys to success, and while working as a cohesive whole the team will always triumph as long as there is respect. The Penyes Football Games competition enforces these same values, and the youngest penyistes will have to put these into practice in order to reach the final phase, which will take place after seven months of knockout rounds. “It is a long process that requires consistency and effort, skills that youngest competitors will have to put into practice if they want to achieve their goal”, says the president of the Confederation. A game with great rewards As with real-life sports, every effort has its reward. The winner of the tournament will be awarded with the official FC Barcelona shirt; the player in second place will receive the Club’s official backpack, and those in third and fourth places will be given the official Barça football. In addition, all winners will receive tickets to visit the Barça Museum. The Penyes Football Games Tournament was created to provide an ideal setting in which penyistes and members can enjoy several hours of exciting play in a family environment that is adapted to suit all ages.

Penyes and Sport: a project that is more than just football One of the Confederation of Supporters Club’s main projects, which will be underway until 2021, is to promote sporting practice in FC Barcelona supporters clubs. With this goal in mind, the Penyes and Sport initiative is working on different aspects in order to boost the supporters club movement whilst also respecting its tradition and philosophy. In addition to the new format of the Penyes Football Games tournament, the Agrupació de Penyes de Futbol will also collaborate on this project, which aims to develop sporting activity in supporters club Federations (“Units Fem Força”) and actively promote the spirit of Barça to children and their families.


AL FON SE DA

DES DE LA TRIBUNA

24 MARÇ 2018

“Els exjugadors vam ser els primers a treballar amb les penyes”


E N T R E V I S T A

A

RAMON ALFONSEDA

DES DE LA TRIBUNA

Diu la Viquipèdia en castellà que Ramon Alfonseda va ser un destacat futbolista espanyol dels anys setanta, que enguany farà 70 anys i que va jugar amb el Barça 117 partits, 98 dels quals, partits de Lliga. Els més veterans el recordarem especialment per aquella final de Copa contra el València que va acabar a la pròrroga amb un gol seu que tancava el 4-3 final i la Copa del Generalísimo del 1971 per al Barça. Aquesta

enciclopèdia

també

diu

que

Alfonseda va jugar al planter del Barça, va ser internacional i va jugar als Jocs Olímpics de Mèxic del 1968. L’edició en castellà de Viquipèdia, que sempre sembla que estigui al cas de tot, diu que és president des del 2003 de l’Agrupació de Veterans del Barça. Que no és exactament el mateix que diu l’edició en català de la Viquipèdia, que acaba la semblança d’Alfonseda dient que és el president de l’Agrupació Barça Jugadors.

25 MARÇ 2018

Què ens pot explicar sobre l’Agrupació Barça Jugadors? “El jugador mai deixa de ser jugador. Manté sempre la mentalitat, el tarannà i la manera de veure la vida d’un jugador de futbol. Amb les seves coses bones i dolentes. Quan jo hi vaig arribar ens dèiem Agrupació Antics Jugadors del FCB. Després, Barça Veterans, i ara som l’Agrupació Barça Jugadors. Allò de veterans ens feia mal. Pensa que encara entrenen. Dos dies a la setmana. Juguen. Tenen tot el dret del món a dir-se jugadors. És el seu orgull i no hi volen renunciar. Recordo gent com el Manchón o el Kubala saltar d’alegria perquè havien fet un gol en un amistós, en un partit de costellada o entre nosaltres. Amb la mateixa passió que ho feien en una final oficial, i és aquesta passió la que et torna al passat, a quan eres jove...” Ha parlat de les costellades... Segurament els primers indicis de la relació del club i els seus jugadors amb les penyes. “Segur. Pensa que aleshores tots els jugadors tenien la seva penya. Quan anàvem a jugar fora o estàvem concentrats, la gent de les penyes de la localitat formaven part del nostre entorn. Feien el cafè amb nosaltres, jugaven al dòmino. Estàvem molt a prop els uns dels altres. Era una forma de sentir-se proper al socis, de saber què en pensaven... i ens sentíem orgullosos que fos així. És clar que eren altres temps. Aleshores el Club era local, la informació era local, el món ho era. A nosaltres amb prou feines ens coneixien a Catalunya i una miqueta a la resta d’Espanya. L’entorn era molt proper. Avui tot és global. Als jugadors del Barça els coneixen arreu del món i n’hi ha que no es podrien passejar enlloc sense que els aturessin. Tot canvia i el món també ho ha fet. La nostra relació amb l’entorn també. Però en aquell temps l’Agrupació va fer molt pel club i per mantenir el lligam amb els seguidors. Ara és impensable. I encara canviarà mes. Però el Barça continuarà sent el fil conductor.” Aquells partits arreu de Catalunya... “És que no t’ho pots ni imaginar! Hi anàvem amb la família. Amb la dona, els fills... La gent estava orgullosa de veure els que havien estat els seus jugadors i després —la gent sempre ha estat meravellosa— t’ho donaven tot. Quins tiberis, Déu meu! I quines xerrades! Acabaves a quarts de quinze, parlant amb tothom. Va ser un temps meravellós, irrepetible. I necessari. Res seria com és ara sense aquella comunió amb la gent de les penyes. De fet, l’esperit de l’Agrupació actual, els seus valors, van néixer aleshores. Ens donaven 100 pessetes per anar a jugar. O 200. I vam començar a guardar-les per a companys que havien tingut un mal pas o estaven sense feina o tenien problemes. Així va començar tot...” Ara és molt diferent. Ni els jugadors que ja no estan en actiu són tan propers com ho eren vostès ni es cobren 100 pessetes. Malauradament els problemes d’alguns exjugadors hi continuen sent. “I la nostra resposta, immediata. Es fan moltes coses a l’Agrupació, sempre amb criteri i amb respecte per la intimitat de cadascun. Si ells ho volen explicar, endavant. De l’Agrupació no en sortirà res, només que som aquí per ajudar-los.” I els nous exjugadors? “Exactament igual que els vells, però triguen més a venir per l’Agrupació, i es lògic. Acaben la feina amb 3435 i d’un dia per l’altre es troben que no han d’anar a entrenar al matí. No saben què fer. Els queda la major part de la seva vida per davant i comencen recuperant la família, a la qual no han pogut atendre gaire els anys d’activitat, i a buscar-se una ocupació, una feina. Cap als 50 estan preparats per venir i venen a donar, no a servir-se. Pregunten què poden fer per a l’Agrupació, no què farà l’Agrupació per a ells.” Ha canviat el tarannà dels jugadors, la seva relació amb el món, amb el Club, amb les penyes... De fet, és un problema perquè la gent de les penyes es fa gran i els jugadors que encara no ho són no hi van. Als més representatius de l’Agrupació els deuen conèixer poc. “És veritat que el jovent no ens coneix. Per això hem fet una mena de postals de quan érem jugadors que portem quan anem a aquests actes, que, per cert, han estat més de 200 aquest any. Al darrere hi va el currículum, com a jugador, de qui surt a la foto. I els avis els ho ensenyen als nens, els grans als joves... Ens fem un fart de firmar autògrafs! Som part de la història del Club i la volem cuidar i preservar. Francament, tenim un deute amb les penyes: han fet barcelonisme arreu quan no era tan fàcil.” Com ara. A la resta d’Espanya estan tenint problemes. “Ho sé. No és fàcil i em sap molt greu. Els fem costat, és clar que sí, però el Barça sempre ha estat al costat del poble. Ho portem dintre. És important que ho entenguin. Els demanem que continuïn defensant el Barça, els seus valors, la seva dignitat.” Per cert, les penyes continuen sent un poder fàctic? “Això també ha canviat molt. És veritat que fa uns anys suposaven un sac de vots que podia decidir unes eleccions. Ara, amb la Confederació Mundial de Penyes, això ja no es així. El vot és individual i els candidats s’han de guanyar la confiança de cada soci. Estic convençut d’això. Dintre d’una sola penya hi ha molts pensaments diferents amb un únic punt en comú: el Barça.”


DES DE LA TRIBUNA

26 MARÇ 2018

E N T R E V I S T A A RAMON ALFONSEDA

“Los ex jugadores fuimos los primeros en trabajar con las peñas” Según la Wikipedia en castellano, Ramon Alfonseda fue un destacado futbolista español de los años setenta, que este año cumplirá 70 años y que jugó con el Barça 117 partidos, 98 de los cuales fueron partidos de Liga. Los más veteranos lo recordaremos especialmente por aquella final de Copa contra el Valencia que terminó con un gol suyo durante la prórroga, cerrando el 4-3 final, y la Copa del Generalísimo del 1971 para el Barça. La enciclopedia también dice que Alfonseda jugó en el plantel del Barça, que fue internacional y que jugó en los Juegos Olímpicos de México de 1968. La edición en castellano de Wikipedia, que siempre parece estar al corriente de todo, dice que es presidente desde 2003 de la Agrupación de Veteranos del Barça. Que no es exactamente lo mismo que lo que dice la edición en catalán de la Wikipedia, que termina la descripción de Alfonseda señalando que es presidente de la Agrupación Barça Jugadores. ¿Qué nos puede explicar sobre la Agrupación Barça Jugadores? “El jugador nunca deja de ser jugador. Mantiene siempre la mentalidad, el talante y la forma de ver la vida de un jugador de futbol. Con sus cosas buenas y malas. Cuando yo llegué nos llamábamos Agrupación Antiguos Jugadores del FCB. Después, Barça Veteranos, y ahora somos la Agrupación Barça Jugadores. Eso de “veteranos” no nos sentaba bien. Piensa que todavía entrenan. Dos días a la semana. Juegan. Tienen todo el derecho del mundo a llamarse jugadores. Es su orgullo y no quieren renunciar a ello. Recuerdo gente como Manchón o Kubala saltando de alegría porque habían marcado un gol en un amistoso, en un partido de barbacoa o entre nosotros. Con la misma pasión que lo hacían en una final oficial, y es esta pasión la que te devuelve al pasado, a cuando eras joven…” Ha mencionado las barbacoas… Seguramente los primeros indicios de la relación del club y sus jugadores con las peñas. “Seguro. Piensa que entonces todos los jugadores

tenían su peña. Cuando íbamos a jugar fuera o estábamos concentrados, la gente de las peñas de la localidad formaba parte de nuestro entorno. Tomaban el café con nosotros, jugaban al dominó. Estábamos muy cerca los unos de los otros. Era una forma de sentirse cercanos a los socios, de saber qué pensaban… y nos sentíamos orgullosos de que así fuera. Claro que eran otros tiempos. Entonces el Club era local, la información era local, el mundo lo era. A nosotros apenas nos conocían en Cataluña y un poquito en el resto de España. El entorno era muy cercano. Hoy todo es global. A los jugadores del Barça los conocen en todo el mundo y los hay que no pueden pasear en ninguna parte sin que les paren. Todo cambia y el mundo también lo ha hecho. Nuestra relación con el entorno también. Pero en aquellos tiempos la Agrupación hizo mucho por el club y por mantener el vínculo con los seguidores. Ahora es impensable. Y aún cambiará más. Pero el Barça continuará siendo el hilo conductor.” Aquellos partidos por toda Cataluña... “¡Es que no te lo puedes ni imaginar! Íbamos con la familia. Con la mujer, los hijos... La gente estaba orgullosa de ver los que habían sido sus jugadores y después -la gente siempre ha sido maravillosate lo daban todo. ¡Menudos festines, Dios mío! ¡Y qué charlas! Acababas descolocado de tanto hablar con todo el mundo. Fue un tiempo maravilloso, irrepetible. Y necesario. Nada sería como es ahora sin esa comunión con la gente de las peñas. De hecho, el espíritu de la Agrupación actual, sus valores, nacieron entonces. Nos daban 100 pesetas por ir a jugar. O 200. Y comenzamos a guardarlas para los compañeros que habían tenido un mal paso o se quedaban sin trabajo o tenían problemas. Así comenzó todo...” Ahora es muy diferente. Ni los jugadores que ya no están en activo son tan cercanos como lo eran ustedes ni cobran 100 pesetas. Desafortunadamente los problemas de algunos ex jugadores siguen existiendo. “Y nuestra respuesta es inmediata. Se hacen muchas cosas en la Agrupación, siempre con criterio y con respeto por la intimidad de cada uno. Si ellos lo quieren explicar, adelante. De la Agrupación no saldrá nada, sólo que estamos aquí para ayudarlos.” ¿Y los nuevos ex jugadores? “Exactamente igual que los antiguos, pero tardan

más en venir a la Agrupación, y es lógico. Acaban el trabajo con 34-35 y de un día para otro se encuentran que no han de ir a entrenar por la mañana. No saben qué hacer. Les queda la mayor parte de su vida por delante y comienzan recuperando la familia, a la que no han podido atender mucho durante sus años de actividad, y a buscarse una ocupación, un trabajo. Hacia los 50 están preparados para venir y vienen a dar, no a servirse. Preguntan qué pueden hacer por la Agrupación, no qué puede hacer la Agrupación por ellos.” Ha cambiado el talante de los jugadores, su relación con el mundo, con el Club, con las peñas... De hecho, es un problema porque la gente de las peñas se hace mayor y los jugadores que todavía no lo son no van. A los más representativos de la Agrupación les deben conocer poco. “Es verdad que los jóvenes no nos conocen. Por eso hemos hecho un tipo de postales de cuando éramos jugadores que llevamos cuando vamos a estos actos, que, por cierto, han sido más de 200 este año. Detrás va el currículum, como jugador, del que sale en la foto. Y los abuelos se lo enseñan a los niños, los adultos a los jóvenes… ¡Nos hartamos de firmar autógrafos! Somos parte de la historia del Club y la queremos cuidar y preservar. Francamente, tenemos una deuda con las peñas: han hecho barcelonismo por todas partes cuando no era tan fácil.” Como ahora. En el resto de España están teniendo problemas. “Lo sé. No es fácil y me pesa. Les apoyamos, claro que sí, pero el Barça siempre ha estado del lado del pueblo. Lo llevamos dentro. Es importante que lo entiendan. Les pedimos que continúen defendiendo el Barça, sus valores, su dignidad.” Por cierto, ¿las peñas continúan siendo un poder fáctico? “Eso también ha cambiado mucho. Es verdad que hace unos años suponían un saco de votos que podía determinar el resultado de unas elecciones. Ahora, con la Confederación Mundial de Peñas, eso ya no es así. El voto es individual y los candidatos se han de ganar la confianza de cada socio. De eso estoy convencido. Dentro de una sola peña hay muchas formas de pensar diferentes con un único punto en común: el Barça.”


DES DE LA TRIBUNA

27 MARÇ 2018

I N T E R V I E W W I T H RAMON ALFONSEDA

“The former players were the first to work with supporters clubs” Spanish Wikipedia states that Ramon Alfonseda was a prominent Spanish football player in the seventies, he will soon be 70 years old, and that he played 117 games with Barça, 98 of which were for La Liga. The most veteran amongst us will best remember him for that final of the Copa del Generalísimo against Valencia in 1971, when he scored the winner in extra time which ended in a 4-3 victory for Barça. This encyclopaedia also says that Alfonseda played in the Barça youth squad, also playing for Spain in the 1968 Olympic Games in Mexico. The Spanishlanguage edition of Wikipedia, apparently always in the know, says that since 2003 he has been president of the Barça Veterans Association. This is not exactly the same as the Catalan edition of Wikipedia, where the similarity ends by saying that Alfonseda is president of the Barça Players Association. What can you tell us about the Barça Players Association? “A player never stops being a player. They always maintain the same mentality, disposition and approach to life as a football player. With both the good and the bad things. When I joined we were called the FCB Old Players Association. After that, Barça Veterans, and now we’re the Barça Players Association. The word “veterans” hurt us. Remember that they still train. Two days a week. They play. They have every right in the world to call themselves players. They are proud of this and don’t want to relinquish it. I remember people like Manchon or Kubala jumping for joy because they’d scored a goal in a friendly match, in a kickabout or when we were just playing amongst ourselves. With the same passion as they did in an official final, and it’s this passion that takes you back in time, to when you were young...” You mentioned the kickabouts... these were probably the first signs of the relationship between the Club and its players with the supporters clubs. “Undoubtedly. Remember that in those days each player had his own supporters club. When we played away or were in the same place at the same time, the people from the local supporters clubs formed part of our environment. We drank coffee with them, played dominoes. We were very close to one another. It was a way of feeling close to the members, of knowing what they were thinking... and we were proud of the way it was. Of course, those were different times. Then, the Club was local, the information was local, the whole world was. We were just about known in Catalonia, and a little bit in the rest of Spain. The environment was very confined. Nowadays, everything is global. The Barça players are known worldwide, and some of them can’t go out anywhere without being stopped. Everything changes, and the world has too. So has

our relationship with the environment. But in those days the Association did a lot for the Club, and to maintain its ties with the fans. Now it’s unthinkable. And it will change even more. Although Barça will still always remain the driving force.”

When they’re about 50 they’re ready to come to us, and they come to contribute, not to serve themselves. They ask what they can do for the Association, not what the Association will do for them.”

Those games around Catalonia... “You can’t even begin to imagine! We used to go with our families. With our wives, the children... People were proud to have seen the figures who had once been their players, and afterwards...the people have always been wonderful - they gave you their all. Those feasts, my goodness! And those conversations! We’d be there for ages, talking to everyone. It was a wonderful time, unrepeatable. And necessary. Things wouldn’t be the way they were now without that communication with the people from the supporters clubs. In fact, the spirit of the current Association, and its values, stems from those times. They would pay us 100 pesetas to go and play. Or 200. And we started to put them aside for colleagues who had hit on hard times or were unemployed or having problems. That’s how it all began...”

The disposition of the players has changed, their relationship with the world, with the Club, with the supporters clubs... in fact, it’s a problem because the people from the supporters clubs are getting older and the players who are still young don’t go. Little is probably known about the most representative figures of the Association. “It’s true that the younger generation don’t know much about us. That’s why we’ve created a kind of postcard of when we were players that we take with us when we go to events, which, by the way, have totalled over 200 this year. On the back there’s a summary of the player who appears in the photo. And the grandparents show them to the children, the old to the young...we sign countless autographs! We’re part of the Club’s history and we want to maintain this and preserve it. Frankly, we’re indebted to the supporters clubs: they spread the Barça word around when it wasn’t so easy.”

Now things are very different. The players who are no longer active aren’t as close as they used to be - and neither are they paid 100 pesetas. Unfortunately, the problems of some former players still haven’t gone away. “And our action is immediate. The Association does a lot, always with criteria and with respect for the individual’s privacy. If they want to talk about it, go ahead. It will stay at the Association, we’re just here to help.”

Like now. In the rest of Spain they’re encountering some problems. “I know. It’s not easy and I’m very sorry for that. We’re by their side, of course we are, but Barça has always supported its people. It’s in our blood. It’s important that they understand that. We just ask them to keep defending Barça, its values and its dignity.”

And the new former players? “Exactly the same as with the old ones, but it takes them longer to approach the Association, and that’s logical. They retire at the age of 34-35, and from one day to the next they no longer have to go and train in the morning. They don’t know what to do with themselves. They still have most of their lives ahead of them and start to re-bond with their families, whom they hadn’t been able to attend to very much during their years of activity, and look for a job, an occupation.

Incidentally, are the supporters clubs still a de facto power? “This has also changed a lot. Certainly some years ago they formed a collective vote that could swing an election. Now, with the World Confederation of Supporters Clubs, this is no longer the case. The votes are individual, and the candidates have to earn the trust of each individual member. I’m convinced of this. Within one supporters club there are many different opinions, with one core item in common: Barça.


LA GRADERIA

28 MARÇ 2018

L’ È X I T D E L A

SOLIDARITAT PENYÍSTICA MÉS DE 15.000 PERSONES VAN PARTICIPAR A LA RECOLLIDA D’ALIMENTS DE LA CONFEDERACIÓ DURANT LA DIADA DEL SOCI SOLIDARI


LA GRADERIA

29 MARÇ 2018

Any rere any, la solidaritat continua guanyant transcendència com a tret característic del col·lectiu blaugrana. Aprofitant la Diada del Soci Solidari, la jornada de portes obertes del Camp Nou per a infants i col·lectius més desfavorits, la Confederació Mundial de Penyes va tornar a posar el focus en les necessitats de les famílies més properes. L’accés a una alimentació suficient, segura i saludable per a les persones més desafavorides del nostre entorn és una de les missions de la fundació del Banc dels Aliments, aliat fonamental de la Confederació Mundial de Penyes en aquesta acció. Per aquest motiu, el passat 29 de novembre, l’entitat penyística, conjuntament amb la Fundació Barça, va organitzar una reeixida recollida d’aliments on van participar més de 15.000 persones d’entitats provinents de totes les Federacions territorials catalanes. L’alta participació va acreditar, una vegada més, el fort posicionament de les Federacions a escala regional i la seva implicació directa en la campanya. El total d’aliments aconseguits, molt superior al de l’any passat, va ser de 6.400 kg. Aquests es van destinar al Banc dels Aliments dies abans que se celebrés el Gran Recapte, el principal projecte anual d’aquesta organització solidària. Amb motiu de la Diada del Soci Solidari, la Confederació i les Federacions de Penyes, amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, van animar les entitats penyístiques d’arreu del territori a convidar escoles i instituts al Camp Nou per gaudir del partit BarçaMúrcia de setzens de final de la Copa del Rei. A canvi, es demanava als participants que col·laboressin en la recollida de queviures de primera necessitat. Majoritàriament, es van recaptar farinetes infantils, llaunes de conserves, oli i aliments no peribles amb l’objectiu de fomentar la solidaritat entre els joves i sensibilitzar-los sobre la realitat social que viuen els col·lectius més vulnerables. Durant la jornada també hi va haver lloc per a les autoritats. Salvador Torres, vicepresident de la Confederació Mundial de Penyes, va ser l’encarregat d’entregar un xec per valor de 5.000€ a Roser Brutau, presidenta del Banc dels Aliments. El vicepresident va aprofitar l’ocasió per recordar que “aquesta iniciativa demostra el ferm compromís social i solidari que tenen tots i cadascun dels penyistes que conformen el nostre moviment i posa de manifest, un any més, la implicació del col·lectiu en aquesta campanya”. En aquest acte d’entrega també hi van assistir Jordi Cardoner i Casaus, vicepresident del FC Barcelona i de la Fundació Barça; Pau Vilanova, membre de la Junta Directiva del FC Barcelona responsable de Penyes; i diferents representants de la Confederació Mundial de Penyes i patrons de la Fundació Barça. Tot i que la participació rècord en aquesta jornada marca una de les grans fites del moviment de penyes en l’àmbit de la responsabilitat social, aquesta no és l’única línia en què treballa el Consell de Solidaritat de la Confederació durant tot l’any. L’altruisme de les Federacions i de les seves penyes es demostra dia a dia amb la implicació d’aquestes entitats en projectes que tenen com a objectiu la recollida de joguines, la sensibilització amb malalties tant de gran abast com minoritàries o la recaptació de diners per ajudar a finançar petits projectes a cadascuna de les localitats on una penya del FC Barcelona està present.

El Consell de Solidaritat El Consell de Solidaritat de la Confederació Mundial de Penyes es va constituir el 2013 com a organisme que potenciés una major coordinació en totes aquelles accions que s’emprenen en aquest àmbit des del moviment de penyes. Diferents components del Consell de Penyes, que destaquen per la seva implicació en l’àmbit de la solidaritat, formen part d’aquest ens que resulta fonamental a l’hora de potenciar actes globals del moviment de penyes. A més a més, el Consell de Solidaritat és una part fonamental en la relació que el moviment penyístic emprèn amb la Fundació Barça, ja que col·labora en les diferents campanyes de sensibilització que aquesta impulsa, com ara les que han tingut com a protagonistes els refugiats, el bullying, el recapte de diners a favor de la construcció d’un nou centre oncològic infantil de l’Hospital Sant Joan de Déu o, sota el guiatge de Sor Lucía Caram, les xerrades per sensibilitzar sobre la pobresa infantil.


LA GRADERIA

30 MARÇ 2018

EL ÉXITO DE LA

SOLIDARIDAD PEÑÍSTICA MÁS DE 15.000 PERSONAS PARTICIPARON EN LA RECOGIDA DE ALIMENTOS DE LA CONFEDERACIÓN DURANTE LA DIADA DEL SOCIO SOLIDARIO Año tras año, la solidaridad continúa ganando transcendencia como rasgo característico del colectivo blaugrana. Aprovechando la Diada del Socio Solidario, la jornada de puertas abiertas del Camp Nou para niños y los colectivos más desfavorecidos, la Confederación Mundial de Peñas volvió a poner el foco sobre las necesidades de las familias más cercanas. El acceso a una alimentación suficiente, segura y saludable para las personas más desfavorecidas de nuestro entorno es una de las misiones de la fundación del Banco de Alimentos, aliado fundamental de la Confederación Mundial de Peñas para esta acción. Fue por eso que el pasado 29 de noviembre la entidad peñística, en colaboración con la Fundación Barça, organizó una exitosa recogida de alimentos en la que participaron más de 15.000 personas de entidades provenientes de todas las Federaciones territoriales catalanas. La alta participación acreditó, una vez más, el fuerte posicionamiento de las Federaciones a escala regional y su implicación directa en la campaña. La cantidad total de alimentos recogidos, mucho superior a la del año pasado, fue de 6.400 kg. Éstos fueron enviados al Banco de Alimentos días antes de que se celebrara la Gran Recogida, el principal proyecto de esta organización solidaria. Con motivo de la Diada del Socio Solidario, la Confederación y las Federaciones de Peñas, con la colaboración del Departamento de Educación de la

Generalitat de Cataluña, animaron a las entidades peñísticas de todo el territorio a que invitaran escuelas e institutos al Camp Nou para que pudieran disfrutar del partido Barça-Murcia de dieciseisavos de final de la Copa del Rey. A cambio, se pedía a los participantes que colaboraran en la recogida de alimentos de primera necesidad. Mayoritariamente se recogieron papillas infantiles, latas de conserva, aceites y alimentos no perecederos con el objetivo de fomentar la solidaridad entre jóvenes y sensibilizarlos sobre la realidad social que viven los colectivos más vulnerables. A lo largo de la jornada también hubo lugar para las autoridades. Salvador Torres, vicepresidente de la Confederación Mundial de Peñas, fue el encargado de entregar un cheque por valor de 5.000€ a Roser Brutau, presidenta del Banco de Alimentos. El vicepresidente aprovechó la ocasión para recordar que “esta iniciativa demuestra el firme compromiso social y solidario que tienen todos y cada uno de los peñistas que conforman nuestro movimiento y pone de manifiesto, un año más, la implicación del colectivo en esta campaña”. A este acto de entrega también asistieron Jordi Cardoner i Casaus, vicepresidente del FC Barcelona y de la Fundación Barça; Pau Vilanova, miembro de la Junta Directiva del FC Barcelona responsable de Peñas; y diferentes representantes de la Confederación Mundial de Peñas y patrones de la Fundación Barça. Aunque la participación récord en esta jornada marca uno de los grandes hitos del movimiento de peñas en el ámbito de la responsabilidad social, ésta no es la única línea en la que trabaja el Consejo de Solidaridad de la Confederación a lo largo del año. El altruismo de las Federaciones y sus peñas queda demostrado día tras días con la implicación

de estas entidades en proyectos que tienen como objetivo la recogida de juguetes, la sensibilización de enfermedades tanto de gran alcance como minoritarias o la captación de fondos para ayudar a financiar proyectos pequeños en toda localidad en la que se encuentre una peña del FC Barcelona.

El Consejo de Solidaridad El Consejo de Solidaridad de la Confederación Mundial de Peñas fue creado en 2013 como organismo que potenciara una mayor coordinación entre todas las acciones emprendidas en este campo desde el movimiento de peñas. Diferentes componentes del Consejo de Peñas, que destacan por su implicación en el ámbito de la solidaridad, forman parte de esta institución fundamental a la hora de potenciar actos globales del movimiento de peñas. Además, el Consejo de Solidaridad juega un papel fundamental en la relación que el movimiento peñístico emprende con la Fundación Barça, pues colaboran en las diferentes campañas de sensibilización que ésta impulsa, como por ejemplo las que han sido protagonizadas por los refugiados, el bullying, la recaudación de fondos a favor de la construcción de un nuevo centro oncológico infantil en el Hospital Sant Joan de Déu o, bajo la tutela de Sor Lucía Caram, las conferencias para sensibilizar sobre la pobreza infantil.


LA GRADERIA

31 MARÇ 2018

THE SUCCESS OF THE

SUPPORTERS CLUB SOLIDARITY OVER 15,000 PEOPLE PARTICIPATED IN THE FOOD DRIVE ORGANISED AS PART OF THE CONFEDERATION’S MEMBER SOLIDARITY DAY Year after year, solidarity continues to become an increasingly transcendent and characteristic feature of the Blaugrana collective. The World Confederation of Supporters Clubs once again took advantage of Camp Nou’s Member Solidarity Day, the open day for children and the most disadvantaged members of society, to focus on the needs of local families. Providing access to sufficient, safe and healthy foodstuffs for those most disadvantaged in our local environment is one of the main objectives of the Food Bank Foundation, and the World Confederation of Supporters Clubs plays a key role in this activity. For this reason, on the 29th of November, the supporters club entity, together with the FC Barcelona Foundation, organised a successful food drive in which over 15,000 people from entities from all the Catalan territorial Federations participated. This large-scale collaboration once again demonstrated the strong position of Federations on a regional scale, as well as their direct involvement in the campaign. The total of foodstuffs collected reached 6,400kg, a figure far higher than that of the previous year. These were donated to the food bank days ahead of the Gran Recapte campaign, which is the main annual event of the charitable organisation. On the occasion of the Member Solidarity Day, the Confederation and Supporters Club Federations, along with the collaboration of the Government of

Catalonia’s Department of Education, encouraged supporters club entities throughout the territory to invite schools and organisations to Camp Nou in order to enjoy Barça’s Copa del Rey tie against Murcia. In return, participants were asked to collaborate with the donation of essential foodstuffs. The collection consisted mainly of baby food, tins, oils and non-perishable goods, with the aim of promoting solidarity amongst young people and to raise awareness of the reality experienced by the most socially vulnerable. The day also saw the participation of the authorities. Salvador Torres, vice president of the World Confederation of Supporters Clubs, was responsible for handing over a cheque worth 5,000€ to Roser Brutau, president of the food bank. The vice president took advantage of the occasion to remind us how “this initiative demonstrates the strong social and charitable commitment of each and every one of the penyistes that make up our movement, and proves, for yet another year, the involvement of the collective in this campaign.” The presentation was also attended by Jordi Cardoner i Casaus, vice president of FC Barcelona and the Barça Foundation, Pau Vilanova, member of the Club’s Board of Directors, and various other representatives from the World Confederation of Supporters Clubs and patrons of the Barça Foundation. Although the record participation of the day marked a major milestone for the supporters club movement in terms of its social responsibility, this is not the only project that Confederation’s Solidarity Council works on throughout the year. The benevolence of the Federations and their penyes is demonstrated each and every

day by the involvement of these entities in their endeavours to collect toys, increase awareness of both widespread and rare diseases, and raise money to help finance small-scale projects in every location where an FC Barcelona supporters club is present.

The Solidarity Council The World Confederation of Supporters Clubs’ Solidarity Council was set up in 2013 as a body to promote and strengthen the coordination of all projects that are undertaken in this area of the supporters club movement. Different components of the Supporters Club Council, which stand out for their involvement in the field of solidarity, form part of this entity which is essential for the promotion of the supporters club movement’s global events. In addition, the Solidarity Council also plays a fundamental role in the relationship that the supporters club movement shares with the Barça Foundation, as it collaborates in the various campaigns that this promotes, such as those which have focussed on refugees, bullying, the fundraising to build a new children’s oncology centre at the Hospital Sant Joan de Déu, and, with the guidance of Sor Lucía Caram, the talks to raise awareness about child poverty.


LA GRADERIA

32 MARÇ 2018


PUNT DE PENAL

33 MARÇ 2018

LES XIFRES DE LA

DIADA DEL SOCI SOLIDARI ALIMENTS RECAPTATS DURANT LA JORNADA

6400

KG

D’ALIMENTS DE PRIMERA NECESSITAT

ENTRADES ATORGADES PER FEDERACIÓ

4200

2025

BARCELONÈS EST

BARCELONÈS OEST

1960

1349

BAIX LLOBREGAT

816

ANOIA / PENEDÈS / GARRAF

LLEIDA SUD

330

250

134 MARESME

EL VALLÈS

480

BAGES, BERGUEDÀ I LA CERDANYA

TERRES DE L’EBRE

EMPORDÀ I CATALUNYA NORD

1000

700

TARRAGONA NORD

150

OSONA / RIPOLLÈS

240

60

PONENT NORD

GIRONÈS, LA SELVA, GARROTXA I PLA


TANT SE VAL D’ON VENIM

34 MARÇ 2018

BURKINA UNA EXPERIÈNCIA

FASO EXPEDICIÓ DE LA FEDERACIÓ BARCELONÈS EST A BURKINA FASO LA FEDERACIÓ BARCELONINA VA ORGANITZAR UN VIATGE SOLIDARI AL PAÍS AFRICÀ A Burkina Faso es va viure una de les experiències penyístiques més boniques i enriquidores del 2017. Una expedició de set persones, promoguda per la Federació del Barcelonès Est, va viatjar al país de l’Àfrica Occidental per portar material esportiu, escolar i sanitari per a diferents centres de la capital, Ouagadougou, i de diverses aldees de l’entorn, a la comuna de Komsilga. Els més de 300 kg de material van ser proporcionats pel FC Barcelona, la Fundació FCB, diverses penyes, l’Hospital de la Vall d’Hebron i l’ONG Esport Solidari Internacional, que encapçala Josep Maldonado. Així mateix, l’expedició va aprofitar l’avinentesa per posar en marxa l’agermanament de penyes barcelonines amb penyes africanes de diferents localitats. Amb tot plegat, els expedicionaris van viure sis dies intensos gaudint de la increïble hospitalitat de la gent de la “terra de les persones íntegres”, significat de Burkina Faso en les llengües mòoré i diula. El projecte va néixer després que el president de la PB Teixonera, Francesc Subirats, conegués Dibango, un burkinès arrelat a Barcelona i casat amb una catalana,

BURKINA FASO

PENYÍSTICA

INOBLIDABLE

l’Esperança Borrull. Dibango li va parlar del seu país i de la passió blaugrana que senten la majoria dels seus aficionats futbolístics. Poc després, el Francesc i el president de la Federació, Jordi Monturiol, van fer un primer enviament de material i van començar a planificar un viatge solidari. Dibango es va encarregar d’organitzar tots els actes i activitats que es portarien a terme al llarg de l’estada a Burkina Faso. “Va ser una setmana molt intensa on ens vam trobar amb gent que ens va rebre amb una estima més allà del que és imaginable”, explica Monturiol. “Em quedo amb la imatge dels nens, vestits del Barça, que s’apropaven amb l’única intenció de donar-te la mà i amb el descobriment de com es viu, en un país tan llunyà, la passió pel nostre Club”. Una primera jornada institucional De caire oficial, la primera jornada va començar amb la recepció per part del cap de l’ètnia mossi –la majoritària, amb sis milions d’integrants– i màxima autoritat tradicional del país, Mogho Naba (“Sa Majestat”) Baongo II. El expedicionaris, després de presenciar l’espectacle tribal que es fa al seu palau cada divendres, van ser rebuts privadament pel rei, un gran amant del futbol i el ciclisme. Jordi Monturiol li va lliurar al mandatari una samarreta del Barça amb el número 1, ja que havia estat porter en la seva joventut. El monarca va obrir als visitants el seu increïble museu privat, ple de records esportius. Tot seguit, els penyistes van ser rebuts pel president del Comitè Olímpic de Burkina Faso, Jean Yameogo, a l’Estadi Nacional 4 d’Agost, on també van participar en un col·loqui amb els representants dels grups d’animació esportiva del país que tenen el seu propi col·lectiu. La següent

visita va ser al ministre d’Esports Tahirou Bangre, un gran barcelonista, al mateix ministeri. Bangre, exultant amb la samarreta personalitzada que li van dur, va confessar que les més grans discussions al Consell de Ministres les tenen quan es juga un Barça-Madrid... La passió blaugrana a terres africanes La segona jornada va ser colpidora. Després de recórrer un bon nombre de quilòmetres escortats per desenes de culers vestits de blaugrana a cavall i en moto, els expedicionaris van arribar a Kienfangue, localitat apadrinada per la PB Teixonera, on van caminar per un gran passadís humà al so del Cant del Barça per accedir a la plaça principal de l’aldea. Allà els esperaven al voltant de 2.000 persones, encapçalades per les autoritats polítiques i tradicionals per gaudir d’una mostra de balls africans, parlaments –en mòoré, francès i català–, partits de futbol femení i masculí i un dinar tradicional. A la tarda, es va visitar Tansega, poble nadiu de Dibango, apadrinat per la PB Foment Martinenc. Tots els penyistes catalans van plantar arbres en senyal d’arrelament al país. I van anar, també, a una plantació d’arròs. Durant els següents dies es van succeir una sèrie de visites a altres localitats, totes protagonitzades per espectacles folklòrics, actes protocol·laris, repartiment de material i agermanament amb les penyes barcelonines. La PB Barceloneta va apadrinar la de Tanghin Dassouri, on es va jugar el primer clàssic africà amb victòria del Barça per 1-0. La PB Pep Ventura, la de Kouritenga. I la PB La Guineu, la de Larle, barri d’Ouagadougou, on es va disputar la final d’un torneig de futbol 7 amb 16 equips.


TANT SE VAL D’ON VENIM

EXPEDICIÓN DE LA FEDERACIÓN BARCELONÉS ESTE A BURKINA FASO LA FEDERACIÓN BARCELONESA ORGANIZÓ UN VIAJE SOLIDARIO AL PAÍS AFRICANO En Burkina Faso se vivió una de las experiencias peñísticas más bonitas y enriquecedoras de 2017. Una expedición de siete personas, promovida por la Federación del Barcelonés Este, viajó a este país del África Occidental para llevar material deportivo, escolar y sanitario de diferentes centros de la capital, Uagadugú, y de varias aldeas de los alrededores a la comuna de Komsilga. Los más de 300 kg de material fueron proporcionados por el FC Barcelona, la Fundación FCB, varias peñas, el Hospital de la Vall d’Hebron y la ONG Esport Solidari Internacional, que encabeza Josep Maldonado. Asimismo, la expedición aprovecho la ocasión para poner en marcha el hermanamiento de peñas barcelonesas con peñas africanas de distintas localidades. En general, los expedicionarios vivieron seis días intensos disfrutando de la increíble hospitalidad de la gente de la “tierra de las personas íntegras”, significado de Burkina Fase en los idiomas mòoré y diula. El proyecto nació después de que el presidente de la PB Teixonera, Francesc Subirats, conoció a Dibango, un burkinés arraigado en Barcelona y casado con una catalana, Esperança Borrull. Dibango le habló de su país y de la pasión blaugrana que siente la mayoría de sus aficionados futbolísticos. Poco después, Francesc y el presidente de la Federación, Jordi Monturiol, llevaron a cabo un primer envío de material y comenzaron a planificar un viaje solidario. Dibango se encargó de organizar todos los actos y actividades que tendrían lugar a lo largo de la estancia en Burkina Faso. “Fue una semana muy intensa en la que nos encontramos con gente que nos recibió con un aprecio más allá de lo imaginable”, explica Monturiol. “Me quedo con la imagen de los niños, vestidos del Barça, que se acercaban con la única intención de darte la mano y con el descubrimiento de cómo se vive, en un país tan lejano, la pasión por nuestro Club”. Una primera jornada institucional De carácter oficial, la primera jornada comenzó con la recepción por parte del jefe de la etnia mossi –la mayoritaria, con seis millones de integrantes– y la máxima autoridad tradicional del país, Mogho Naba (“Su Majestad”) Baongo II. Los expedicionarios, tras presenciar el espectáculo tribal que tiene lugar cada viernes en su palacio, fueron recibidos privadamente por el rey, un gran amante del fútbol y el ciclismo. Jordi Monturiol le entregó al mandatario una camiseta del Barça con el número 1, ya que había sido portero en su juventud. El monarca abrió a los visitantes las puertas de su increíble museo privado, lleno de recuerdos deportivos. Acto seguido, los peñistas fueron recibidos por el presidente del Comité Olímpico de Burkina Faso, Jean Yameogo, en el Estadio Nacional 4 de Agosto, donde también participaron en un coloquio con los representantes de los grupos de animación deportiva del país, que cuentan con su propio colectivo. La siguiente visita fue al ministro de Deportes, Tahirou Bangre, un gran barcelonista, en el ministerio mismo. Bangre, exultante con la camisa personalizada que le trajeron, confesó que las más grandes discusiones en el Consejo de Ministros las tiene cuando se juega un Barça-Madrid...

35 MARÇ 2018

La pasión blaugrana en tierras africanas La segunda jornada no dejó a nadie indiferente. Tras recorrer un buen número de kilómetros escoltados por decenas de culés vestidos de blaugrana a caballo y en moto, los expedicionarios llegaron a Kienfangue, localidad apadrinada por la PB Teixonera; ahí caminaron por un gran pasillo humano al son del Cant del Barça para llegar a la plaza principal de la aldea. Ahí les esperaban unas 2.000 personas, encabezadas por las autoridades políticas y tradicionales para disfrutar de una muestra de bailes africanos, parlamentos –en mòoré, francés y catalán–, partidos de fútbol femenino y masculino y una cena tradicional. Por la tarde, visitaron Tansega, pueblo en el que nació Dibango, apadrinado por la PB Foment Martinenc. Todos los peñistas catalanes plantaron árboles en señal de arraigo al país. Y también visitaron una plantación de arroz.

The project came to light when the president of the PB Teixonera, Francesc Subirats, met Dibango, a Burkinabe man who lives in Barcelona with his Catalan wife, Esperança Borrull. Dibango told him about his country and the blaugrana passion of most of its football fans. Shortly afterwards, Francesc and the Federation president, Jordi Monturiol, sent their first shipment of supplies and began to plan a solidarity trip. Dibango was in charge of organising all the events and activities that took place throughout the trip to Burkina Faso. “It was a very intense week in which we met people who welcomed us with an unimaginable degree of appreciation”, explains Monturiol. “I will never forget the sight of the children, dressed in the Barça strip, who approached me wanting nothing more than to shake my hand, and the discovery of how the people experience the passion of our Club in a country so far away.”

Durante los siguientes días se sucedieron una serie de visitas a otras localidades, todas ellas protagonizadas por espectáculos folclóricos, actos protocolarios, repartimientos de material y hermanamientos con las peñas barcelonesas. La PB Barceloneta apadrinó a la de Tanghin Dassouri, donde se jugó el primer clásico africano con victoria del Barça por 1-0. La PB Pep Ventura, la de Kouritenga. I la PB La Guineu, la de Larle, barrio de Uagadugú donde se disputó la final de un torneo de futbol 7 con 16 equipos.

A first institutional day The events of an official capacity took place on the first day, beginning with a reception held by the highest traditional authority in the country, the leader of the Mossi people - whose population of six million constitutes the majority ethnic group - Mogho Naba (“His Majesty”) Baongo II. After attending a tribal ceremony that takes place at the palace every Friday, the party were received privately by the king, who is a huge enthusiast of football and cycling. Jordi Monturiol presented the sovereign with a “Number 1” Barça shirt, as he had been a goalkeeper in his youth. The monarch invited his visitors to see his to his incredible private museum, full of sporting memorabilia. Afterwards, the penyistes were received by the president of Burkina Faso’s Olympic Committee, Jean Yameogo, at the national ‘Stade du 4 Août’, where they had the chance to talk with representatives of sports promotion groups from the country, who have their own organisation. The following visit was to the Minister of Sports Tahirou Bangre, a huge Barça fan, at the ministry itself. Bangre, thrilled with the shirt he was given, confessed that the biggest arguments amongst the Council of Ministers occur when there’s a Barça-Madrid match.

EAST BARCELONA FEDERATION EXPEDITION TO BURKINA FASO THE FC BARCELONA FEDERATION ORGANISED A SOLIDARITY TRIP TO THE AFRICAN COUNTRY One of the most wonderful and enriching supporters club experiences of 2017 took place in Burkina Faso. An expedition of seven people, organised by the East Barcelona Federation of Penyes, travelled to the West-African country to distribute sports equipment and educational and sanitary supplies to different centres around the capital, Ouagadougou, and various surrounding villages in the commune of Komsilga. Over 300kg of supplies of were donated by FC Barcelona, the Barça Foundation, various supporters clubs, the Vall d’Hebron Hospital and NGO Esport Solidari Internacional, which is presided by Josep Maldonado. The delegation also made the most of this trip to set in motion the twinning of Barcelona supporters clubs with African ones in various different locations. Overall, the party experienced six intense days enjoying the remarkable hospitality of the locals from the “land of honest people”, which is the meaning of Burkina Faso in the Mòoré and Diouala languages.

Blaugrana passion on African lands The second day was extraordinary. After covering many kilometres by horseback and on motorcycle, escorted by dozens of culers wearing the blaugrana strip, the party arrived in Kienfangue, a town twinned with the PB Teixonera, where they descended a long human-formed walkway to the sound of the Barça anthem to arrive at the town’s main square. Here they were awaited by some 2000 people, headed by political and traditional authorities, where they experienced a spectacle of African dances, speeches - in Mòoré, French and Catalan, male and female football matches and a traditional lunch. In the afternoon, they visited Tansega, Dibango’s home-town, which is twinned with the PB Foment Martinenc. Each of the Catalan penyistes planted a tree as a symbol of unity with the country. And they also visited a rice plantation. The following days were occupied with a series of visits to other neighbourhoods, all consisting of traditional spectacles, official ceremonies, the distribution of supplies and twinnings with FC Barcelona supporters clubs. The PB Barceloneta was twinned with Tanghin Dassouri, where the first African “el clásico” was played which ended with a 1-0 victory for Barça. The PB Pep Ventura was twinned with the penya of Kouritenga. And the PB La Guineu with Larlé, a neighbourhood of Ouagadougou, where the final of a 7-a-side football tournament was played in which 16 teams had competed.


TANT SE VAL D’ON VENIM

36 MARÇ 2018

MAS DE BARBERANS

La PB de Mas de Barberans festeja el seu 25è aniversari

La PB de Mas de Barberans festeja su 25º aniversario

The PB of Mas de Barberans celebrates its 25th anniversary

JORDI CALSAMIGLIA, MEMBRE DE LA JUNTA DIRECTIVA DEL FC BARCELONA, I PERE VALENTÍ, DE L’ABJ, PRESIDEIXEN L’ACTE DE CELEBRACIÓ

JORDI CALSAMIGLIA, MIEMBRO DE LA JUNTA DIRECTIVA DEL FC BARCELONA, Y PERE VALENTÍ, DE LA ABJ, PRESIDEN EL ACTO DE CELEBRACIÓN

La Penya Barcelonista de Mas de Barberans, a Tarragona, va celebrar el passat 7 d’octubre el 25è aniversari amb un acte presidit per Jordi Calsamiglia, membre de la Junta Directiva del FC Barcelona, i Pere Valentí, exjugador i membre de l’Agrupació Barça Jugadors. També hi van ser presents Xavier Mestre, president de la penya commemorada; Josep Lleixà, alcalde de l’Ajuntament de Mas de Barberans, i Ramon Fibla, president de la Federació de Penyes de les Terres de l’Ebre. Després d’una visita a l’ajuntament de la localitat tarragonina, els assistents van visitar l’Antic Molí d’Oli, monument del municipi. Tot seguit, es va efectuar el lliurament de corbatins a les penyes assistents en record del 25è aniversari de l’entitat al Centre Cívic de Mas de Barberans. Un dinar popular va posar la cirereta del pastís a la jornada en què es van lliurar obsequis commemoratius al primer president i la primera junta de la penya i als membres de la junta actual de l’entitat.

La Peña Barcelonista de Mas de Barberáns, en Tarragona, celebró el pasado 7 de octubre su 25º aniversario con un acto presidido por Jordi Calsamiglia, miembro de la Junta Directiva del FC Barcelona, y Pere Valentí, ex jugador y miembro de la Agrupación Barça Jugadores. También estuvieron presentes Xavier Mestre, presidente de la peña conmemorada; Josep Lleixà, alcalde del Ayuntamiento de Mas de Barberáns, y Ramon Fibla, presidente de la Federación de Peñas de las Tierras del Ebro. Tras una visita al ayuntamiento de la localidad tarraconense, los asistentes visitaron l’Antic Molí d’Oli, monumento del municipio. Acto seguido, se llevó a cabo la entrega de corbatines a las peñas asistentes para recordar el 25º aniversario de la entidad en el Centre Cívico de Mas de Barberáns. Una cena popular puso la cereza sobre la tarta a la jornada en que se entregaron obsequios conmemorativos al primer presidente y la primera junta de la peña y a los miembros de la junta actual de la entidad.

JORDI CALSAMIGLIA, MEMBER OF FC BARCELONA’S BOARD OF DIRECTORS, AND PERE VALENTÍ MORA OF THE BARÇA PLAYERS ASSOCIATION, PRESIDED THE CELEBRATIONS

MAS DE BRABERANS

On the 7th of October the Penya Barcelonista of Mas de Barberans, in Tarragona, celebrated its 25th anniversary with an event presided by Jordi Calsamiglia, member of FC Barcelona’s Board of Directors, and Pere Valentí, Mora former player and member of the Barça Players Association. The event was also attended by Xavier Mestre, president of the commemorated supporters club; Josep Lleixà, mayor of Mas de Barberans and Ramon Fibla, president of the Supporters Club Federation for Terres de l’Ebre. After a visit to the town hall of the Tarragona municipality, the attendees visited the Antique Oil Mill, a local monument. Afterwards, ties were given out to the attending supporters clubs to celebrate the 25th anniversary of the entity at the Mas de Barberans Civic Centre. A popular lunch was the cherry on the cake for a day on which commemorative gifts were presented to the first-ever president and board members of the supporters club, and the entity’s current board.


TANT SE VAL D’ON VENIM

37 MARÇ 2018 BARCELONA

BARCELONÈS EST La Federació del Barcelonès Est celebra la X edició de la Nit de les Penyes

La Federación del Barcelonés Este celebra la X edición de la Noche de les Peñas

The East Barcelona Federation of Penyes holds its X edition of the Supporters Clubs Night

XAVIER GAMPER, NET DEL FUNDADOR DEL FC BARCELONA, I EL PERIODISTA ANTONI BASSAS, DOS DELS PREMIATS ALS GUARDONS DE L’ENTITAT BARCELONINA

XAVIER GAMPER, NIETO DEL FUNDADOR DEL FC BARCELONA, Y EL PERIODISTA ANTONI BASSAS, DOS DE LOS PREMIADOS EN LOS GALARDONES DE LA ENTIDAD BARCELONESA

XAVIER GAMPER, GRANDSON OF THE FOUNDER OF FC BARCELONA, AND JOURNALIST ANTONI BASSAS WERE TWO OF THE PRIZEWINNERS AT THE BARÇA ENTITY’S AWARDS CEREMONY

La Federació de Penyes Barcelonistes del Barcelonès Est, que agrupa 43 penyes de la província de Barcelona, va celebrar el passat 8 de desembre la X Nit de les Penyes, trobada en què es van lliurar els premis anuals que entrega l’entitat barcelonina. El guardó Sentiment Blaugrana es va atorgar a Xavier Gamper, net del fundador del FC Barcelona, Joan Gamper, i el periodista i guionista de ràdio i televisió Antoni Bassas va ser reconegut amb el premi Optimisme Blaugrana. Així mateix, la Federació va fer entrega de diversos reconeixements individuals i especials. Pau Vilanova, membre de la Junta Directiva del Club; Antoni Guil, president de la Confederació Mundial de Penyes, i Amador Bernabeu, delegat de les relacions amb la UEFA del Club, van ser els principals representants institucionals a la cita. A més a més, van assistir a l’acte altres personalitats barcelonistes: Ramón Térmens, síndic de Penyes; els exjugadors i membres de l’ABJ del FC Barcelona Paco Clos i Carme Nieto, i el patró de la Fundació del FC Barcelona, Josep Maldonado. En acabar l’acte, Pau Vilanova va lliurar un obsequi commemoratiu a Jordi Monturiol, president de la Federació de Penyes Barcelonès Est.

La Federación de Peñas Barcelonistas del Barcelonés Este, que agrupa 43 peñas de la provincia de Barcelona, celebró el pasado 8 de diciembre la X Noche de las Peñas, encuentro en el que la entidad barcelonesa entrega sus premios anuales. El galardón Sentimiento Blaugrana fue otorgado a Xavier Gamper, nieto del fundador del FC Barcelona, Joan Gamper, y el periodista y guionista de radio y televisión Antoni Bassas fue reconocido con el premio Optimismo Blaugrana. Asimismo, la Federación hizo entrega de varios reconocimientos individuales y especiales. Pau Vilanova, miembro de la Junta Directiva del Club; Antoni Guil, presidente de la Confederación Mundial de Peñas, y Amador Bernabeu, delegado de las relaciones con la UEFA del Club, fueron los principales representantes institucionales en la cita. También asistieron al acto otras personalidades barcelonistas: Ramón Térmens, síndico de Peñas; los ex jugadores y miembros de la ABJ del FC Barcelona Paco Clos y Carme Nieto, y el patrón de la Fundación del FC Barcelona, Josep Maldonado. Al concluir el acto, Pau Vilanova entregó un obsequio conmemorativo a Jordi Monturiol, presidente de la Federación de Peñas Barcelonés Este.

On the 8th of December, the East Barcelona Federation of Penyes, which unites 43 supporters clubs from the province of Barcelona, held its X Supporters Club Night, the event which hosts the Barça entity’s annual award-giving ceremony. The ‘Sentiment Blaugrana’ award was given to Xavier Gamper, grandson of FC Barcelona’s founder, Joan Gamper, whilst journalist and radio and television scriptwriter Antoni Bassas received the ‘Optimism Blaugrana’ award. The Federation also gave out several other individual and special prizes. Pau Vilanova, member of the Club’s Board of Directors; Antoni Guil, president of the World Confederation of Supporters Clubs and Amador Bernabeu, the Club’s head of relations with UEFA, were the main institutional representatives of the event. The celebration was also attended by other blaugrana personalities: Ramón Térmens, Supporters Club Ombudsman; former players and Barça Player’s Association members Paco Close and Carme Nieto, and patron of the FC Barcelona Foundation, Josep Maldonado. At the end of the ceremony, Pau Vilanova presented Jordi Monturiol, president of the East Barcelona Federation of Penyes, with a commemorative gift.

QUINTANANR DE LA ORDEN

QUINTANAR DE LA ORDEN La Penya de Quintanar celebra el La Peña de Quintanar celebra seu 25è aniversari su 25º aniversario

Quintanar Supporters Club celebrates its 25th anniversary

LA LOCALITAT TOLEDANA ES VA TENYIR DE BLAUGRANA PER CELEBRAR ELS 25 ANYS DE L’ENTITAT

LA LOCALIDAD TOLEDANA SE TIÑÓ DE BLAUGRANA PARA CELEBRAR LOS 25 AÑOS DE LA ENTIDAD

THE TOLEDO TOWN WAS DRESSED IN THE BLAUGRANA COLOURS TO CELEBRATE THE ENTITY’S 25th YEAR

La toledana Penya Barcelonista 20 de Mayo, de Quintanar de la Orden, va celebrar el passat 18 de novembre el seu 25è aniversari. La jornada va començar amb una visita a la seu de l’entitat penyística, on es van realitzar les protocol·làries salutacions dels diferents representants. No van voler faltar a la cita Pau Vilanova, directiu blaugrana; Lluís Grau, vicepresident de la Confederació; l’exjugador i membre de l’Agrupació Barça Jugadors Ricardo Serna; el president de la Penya PB 20 de Mayo, José Mayenco, i diversos presidents de Federacions de penyes com Daniel Peinado, Salvador Cerviño o Esteban García. Un sopar commemoratiu va tancar un dia ple de barcelonisme a Quintanar de la Orden.

La toledana Peña Barcelonista 20 de Mayo, de Quintanar de la Orden, celebró el pasado 18 de noviembre su 25º aniversario. La jornada empezó con una visita a la sede de la entidad peñística, donde se efectuaron los saludos protocolarios de los diferentes representantes. No quisieron faltar a la cita Pau Vilanova, directivo blaugrana; Lluís Grau, vicepresidente de la Confederación; el ex jugador y miembro de la Agrupación Barça Jugadores, Ricardo Serna; el presidente de la Peña PB 20 de Mayo, José Mayenco, y varios presidentes de Federaciones de peñas tales como Daniel Peinado, Salvador Cerviño o Esteban García. Una cena conmemorativa dio cierre a un día lleno de barcelonismo en Quintanar de la Orden.

The Penya Barcelonista 20 de Mayo, from Quintanar de la Orden in Toledo, celebrated their 25th anniversary on November 18th. The day began with a visit to the clubhouse, where the various representatives were officially greeted. FC Barcelona board member Pau Vilanova; vicepresident of the Confederation, Lluís Grau; former player and member of the Barça Players Association, Ricardo Serna; president of the supporters club PB 20 de Mayo, José Mayenco, and several other presidents from Supporters Club Federations such as Daniel Peinado, Salvador Cerviño and Esteban García all made sure not to miss the event. A commemorative dinner took place at the end of a day filled with Barça spirit at Quintanar de la Orden.


TANT SE VAL D’ON VENIM

38 MARÇ 2018

EXTREMADURA

Photography: Tono Balaguer / Shutterstock.com

Les penyes extremenyes celebren la desena trobada i el 50è aniversari de la PB Estadio

Las peñas extremeñas celebran el décimo encuentro y el 50º aniversario de la PB Estadio

Penyes of Extremadura celebrate their tenth meeting and the 50th anniversary of PB Estadio

PAU VILANOVA PRESIDEIX LA TROBADA A LA LOCALITAT DE LOS SANTOS DE MAIMONA (BADAJOZ)

PAU VILANOVA PRESIDE EL ENCUENTRO EN LA LOCALIDAD DE LOS SANTOS DE MAIMONA (BADAJOZ)

PAU VILANOVA PRESIDED THE MEETING IN LOS SANTOS DE MAIMONA (BADAJOZ)

Pau Vilanova va presidir la X Trobada de Penyes Barcelonistes d’Extremadura a la localitat de Los Santos de Maimona (Badajoz). La celebració va coincidir amb el 50è aniversari de la PB Estadio, que va inaugurar seu. Després de la tallada de la cinta inaugural, la celebració es va traslladar a la localitat de Badajoz, on els representants blaugrana i penyístics van ser rebuts pel tinent d’alcalde, Antonio Manuel Marín. Vilanova va estampar la seva signatura al llibre d’honor del consistori. Més tard, els assistents van fer una visita al monument local el Capricho de Cotrina, que recorda l’arquitectura gaudiniana. Per últim, els representants del Club i les penyes es van dirigir al restaurant Salones Tele per gaudir d’un dinar de gala. Tampoc van faltar a la cita l’exjugador blaugrana Ricardo Serna; el president de la penya amfitriona, Juan Buenosaños; el president de la Federació de Penyes d’Extremadura, Miguel Ángel Cruz, i diferents presidents d’altres penyes del territori.

Pau Vilanova presidió el X Encuentro de Peñas Barcelonistas de Extremadura en la localidad de Los Santos de Maimona (Badajoz). La celebración coincidió con el 50º aniversario de la PB Estadio, que inauguró sede. Después de cortar la cinta inaugural, la celebración se desplazó a la localidad de Badajoz, donde los representantes blaugrana y peñísticos fueron recibidos por el teniente de alcalde, Antonio Manuel Marín. Vilanova estampó su firma en el libro de honor del consistorio. Más tarde, los asistentes visitaron el monumento local el Capricho de Cotrina, que recuerda a la arquitectura gaudiniana. Por último, los representantes del Club y las peñas se dirigieron al restaurante Salones Tele para disfrutar de una cena de gala. Tampoco faltaron a la cita el ex jugador blaugrana Ricardo Serna; el presidente de la peña anfitriona, Juan Buenosaños; el presidente de la Federación de Peñas de Extremadura, Miguel Ángel Cruz, y diferentes presidentes de otras peñas del territorio.

Pau Vilanova presided the X Meeting of FC Barcelona Supporters Clubs of Extremadura in Los Santos de Maimona (Badajoz). The celebration coincided with the 50th anniversary of the Penya Barcelonista Estadio, which also inaugurated their clubhouse. After cutting the inaugural ribbon, the celebration then moved to the town of Badajoz, where the blaugrana and supporters club representatives were received by Deputy Mayor, Antonio Manuel Marín. Vilanova signed his name in the town hall’s book of honour. Later, the party visited a local monument, the Capricho de Cotrina, which is reminiscent of Gaudinian architecture. Finally, the Club representatives and penyes moved on to the Salones Tele restaurant, where they enjoyed a gala lunch. Also present at the event were former Barça-player Ricardo Serna; president of the host supporters club, Juan Buenosaños; the president of the Supporters Club Federation for Extremadura, Miguel Ángel Cruz, and various presidents from other supporters clubs in the territory.

LOS SANTOS DE MAIMONA


TANT SE VAL D’ON VENIM

39 MARÇ 2018

EIVISSA

La Peña Blaugrana Santa Eulalia del Río conmemora su cuarto de siglo

The Penya Blaugrana Santa Eulària des Riu celebrates its quarter-century anniversary

PAU VILANOVA I PACO CLOS VAN SER PRESENTS A LA FESTA D’ANIVERSARI DE L’ÚNICA PENYA BLAUGRANA D’EIVISSA

PAU VILANOVA Y PACO CLOS ESTUVIERON PRESENTES EN LA CELEBRACIÓN DEL ANIVERSARIO DE LA ÚNICA PEÑA BLAUGRANA DE IBIZA

PAU VILANOVA AND PACO CLOS ATTENDED THE ANNIVERSARY CELEBRATIONS OF IBIZA TOWN’S ONLY SUPPORTERS CLUB

La Penya Blaugrana de Santa Eulària des Riu va celebrar el passat 11 de novembre el seu 25è aniversari amb una festa on va assistir el directiu del FC Barcelona responsable de Penyes, Pau Vilanova, l’exjugador Paco Clos i el president de la Federació de Penyes Barcelonistes de les Illes Balears, Òscar Escoda. La celebració va donar el tret de sortida amb una visita a l’ajuntament, on els representants blaugrana van ser rebuts per l’alcalde de la localitat, Vicent Marí, i altres representants del consistori. Més tard, l’aniversari es va traslladar al restaurant Bahía, on representants de diferents penyes de les illes van acompanyar els amfitrions en el sopar del 25è aniversari, coronat per les copes de la Champions i la Lliga. El mateix cap de setmana Vilanova i Clos van continuar la seva visita a les Illes Balears a Formentera, on van trobar-se amb el president del Consell Insular de Formentera, Jaume Ferrer, acompanyats d’Òscar Escoda i del president de la PB de Formentera, Xavier Mayans.

La Peña Blaugrana de Santa Eulalia del Río celebró el pasado 11 de noviembre su 25º aniversario con una fiesta a la que asistieron el directivo del FC Barcelona responsable de Peñas, Pau Vilanova, el ex jugador Paco Clos y el presidente de la Federación de Peñas Barcelonistas de las Islas Baleares, Òscar Escoda. La celebración dio el pistoletazo de salida con una visita al ayuntamiento, donde los representantes blaugrana fueron recibidos por el alcalde de la localidad, Vicent Marí, y otros representantes del consistorio. Luego el aniversario se trasladó al restaurante Bahía, donde los representantes de las diferentes peñas de las islas acompañaron a los anfitriones en la cena del 25º aniversario, coronado por las copas de la Champions y la Liga. El mismo fin de semana Vilanova y Clos continuaron su visita a las Islas Baleares en Formentera, donde se encontraron con el presidente del Consejo Insular de Formentera, Jaume Ferrer, acompañados de Òscar Escoda y del presidente de la PB de Formentera, Xavier Mayans.

On the 11th of November the Penya Blaugrana of Santa Eulària des Riu celebrated its 25th anniversary with a party attended by the FC Barcelona board member in charge of supporters clubs, Pau Vilanova, former player Paco Clos and the president of the Barça Supporters Club Federation for the Balearic Islands, Òscar Escoda. The celebrations kicked off with a visit to the town hall, where the blaugrana representatives were received by the mayor, Vicent Marí, and other representatives of the town council. The party then moved on to the Restaurant Bahía, where representatives from different supporters clubs from the Islands joined the hosts at the 25th anniversary dinner, which was crowned by the Champions League and La Liga cups. Over the same weekend, Vilanova and Clos continued their tour of the Balearic Islands with a trip to Formentera, where they met the president of the Formentera Island Council, Jaume Ferrer, accompanied by Òscar Escoda and the president of the Formentera Supporters Club, Xavier Mayans.

Photography: Tono Balaguer / Shutterstock.com

La Penya Blaugrana Santa Eulària des Riu commemora el seu quart de segle

E I V I S S A


TANT SE VAL D’ON VENIM

40 MARÇ 2018

PEDREGUER L’alacantina PB Pedreguer commemora els 25 anys de la seva creació

La alicantina PB Pedreguer conmemora los 25 años desde su creación

Alicante’s PB Pedreguer commemorates 25 years since its foundation

L’ENTITAT PRESIDIDA PER FRANCISCO BALLESTER CELEBRA UN SOPAR DE GALA AL ROCKÒDROM DEL MUNICIPI

LA ENTIDAD PRESIDIDA POR FRANCISCO BALLESTER CELEBRA UNA CENA DE GALA EN EL ROCKÓDROMO DEL MUNICIPIO

THE ENTITY PRESIDED BY FRANCISCO BALLESTER CELEBRATES WITH A GALA DINNER AT THE TOWN PAVILLION

La PB de Pedreguer, a la comarca de la Marina Alta, també va commemorar el passat mes d’octubre els 25 anys de la seva creació en un acte de celebració al qual van assistir Xavier Ilincheta, membre de la Comissió de Penyes del FC Barcelona, i els exjugadors i membres de l’Agrupació Barça Jugadors Juan Manuel Asensi, Rafael Zuviría i José Joaquín Albaladejo. La benvinguda de la gala va tenir lloc a la seu social de l’entitat penyística alacantina, on els assistents van poder gaudir d’un brindis d’honor. Més tard, representants blaugrana i penyístics es van desplaçar fins al Rockòdrom Pedreguer, on va tenir lloc el sopar commemoratiu amb més de 280 persones. A banda dels representants del FC Barcelona, van ser presents a l’acte Francisco Ballester, president de la PB de Pedreguer; Salvador Torres, president de la FPB de València i Marina Alta, i Sergi Ferrús, alcalde de l’Ajuntament de Pedreguer.

La PB de Pedreguer, en la comarca de la Marina Alta, también conmemoró el pasado mes de octubre los 25 años que han pasado desde su creación en un acto de celebración al que asistieron Xavier Ilincheta, miembro de la Comisión de Peñas del FC Barcelona, y los ex jugadores y miembros de la Agrupación Barça Jugadores Juan Manuel Asensi, Rafael Zuviría y José Joaquín Albaladejo. La bienvenida de la gala tuvo lugar en la sede social de la entidad peñística alicantina, donde los asistentes pudieron disfrutar de un brindis de honor. Más tarde, representantes blaugrana y peñísticos se desplazaron hasta el Rockódromo Pedreguer, donde se celebró una cena conmemorativa a la que asistieron más de 280 personas. Junto a los representantes del FC Barcelona, estuvieron presentes en el acto Francisco Ballester, presidente de la PB de Pedreguer; Salvador Torres, presidente de la FPB de Valencia y Marina Alta, y Sergi Ferrús, alcalde del Ayuntamiento de Pedreguer.

The Penya Barcelonista Pedreguer, in the district of La Marina Alta, also celebrated its 25th anniversary last October with an event attended by Xavier Ilincheta, member of the FC Barcelona Supporters Club Commission, and former players and members of the Barça Players Association Juan Manuel Asensi, Rafael Zuviría and José Joaquín Albaladejo. The gala’s welcoming ceremony took place at the Alicante penya’s clubhouse, where the attendees celebrated with a toast of honour. Later, the blaugrana representatives and penyistes moved on to the Rockòdrom Pedreguer, the town pavilion, where over 200 people attended a commemorative dinner. As well as the representatives from FC Barcelona, the event was also attended by Francisco Ballester, president of the PB Pedreguer; Salvador Torres, president of the Supporters Club Federation for Valencia and Marina Alta, and Sergi Ferrús, the mayor of Pedreguer.

PEDREGUER


TANT SE VAL D’ON VENIM

41 MARÇ 2018

BAIX LLOBREGAT El Baix Llobregat celebra la IV Trobada de Penyes i el 25è aniversari de la PB Viladecans

El Baix Llobregat celebra el IV Encuentro de Peñas y el 25º aniversario de la PB Viladecans

El Baix Llobregat celebrates its IV Supporters Club Meeting and the 25th anniversary of PB Viladecans

MÉS DE 150 PERSONES PARTICIPEN A UNA GRAN FESTA CULER A LES LOCALITATS DE VILADECANS I GAVÀ

MÁS DE 150 PERSONAS PARTICIPAN EN UNA GRAN FIESTA CULER EN LAS LOCALIDADES DE VILADECANS Y GAVÁ

OVER 150 PEOPLE PARTICIPATED IN A LARGE BLAUGRANA CELEBRATION IN THE TOWNS OF VILADECANS AND GAVÀ

La Federació de Penyes del Baix Llobregat va celebrar la IV Trobada de Penyes el passat 8 d’octubre. La reunió va coincidir amb el 25è aniversari de la PB de Viladecans i va assistir-hi Xavier Vilajoana, membre de la Junta Directiva del Club blaugrana; Ramon Alfonseda, president de l’Agrupació Barça Jugadors, i Pau Garcia Castany, exjugador i membre de l’ABJ. Carles Ruiz, alcalde de l’Ajuntament de Viladecans, va rebre els representants blaugrana al Museu Can Amat de Viladecans, juntament amb el regidor d’esports del consistori, Ricard Calle; el president de la PB Viladecans, Julià Bonich, i Vicenç Notari, president de la Federació de Penyes del Baix Llobregat. Després de lliurament d’una sèrie de records, els assistents es van desplaçar fins al restaurant La Pineda de Gavà, on es celebrar un dinar commemoratiu amb més de 150 persones.

La Federación de Peñas del Baix Llobregat celebró el IV Encuentro de Peñas el pasado 8 de octubre. La reunión coincidió con el 25º aniversario de la PB de Viladecans y contó con la asistencia de Xavier Vilajoana, miembro de la Junta Directiva del Club blaugrana; Ramon Alfonseda, presidente de la Agrupación Barça Jugadores, y Pau Garcia Castany, ex jugador y miembro de la ABJ. Carles Ruiz, alcalde del Ayuntamiento de Viladecans, recibió a los representantes blaugrana en el Museo Can Amat de Viladecans, junto con el regidor de deportes del consistorio, Ricard Calle; el presidente de la PB Viladecans, Julià Bonich, y Vicenç Notari, presidente de la Federación de Peñas del Baix Llobregat. Tras la entrega de una serie de recuerdos, los asistentes se trasladaron al restaurante La Pineda de Gavà, donde se celebró una cena conmemorativa con más de 150 personas.

The Federation of Supporters Clubs of el Baix Llobregat held its IV annual Meeting on the 8th of October. The meeting coincided with the 25th anniversary of the Penya Blaugrana Viladecans, which was attended by Xavier Vilajoana, board member of the blaugrana Club; Ramon Alfonseda, president of the Barça Players Association, and Pau Garcia Castany, former player and member of the BPA. Carles Ruiz, mayor of Viladecans, welcomed the blaugrana representatives at the Museu Can Amat, together with the head of the town council’s sports department, Ricard Calle; the president of the PB Viladecans, Julià Bonich, and Vicenç Notari, president of the Supporters Club Federation of el Baix Llobregat. After handing out a series of mementos, the attendees then moved on to the restaurant La Pineda in Gavà, where over 150 people took part in a celebratory lunch.

VILADECANS-GAVÀ


TANT SE VAL D’ON VENIM

42 MARÇ 2018

CAMP NOU

AGRUPACIÓ DE PENYES Copa de cava de Bartomeu amb l’Agrupació de Penyes de Futbol

Copa de cava de Bartomeu con Bartomeu’s reception for the la Agrupación de Peñas Agrupació de Penyes de Futbol de Futbol

EL PRESIDENT BARTOMEU I EL VICEPRESIDENT CARDONER VAN REBRE ELS REPRESENTANTS DE LES PENYES INTEGRADES A L’AGRUPACIÓ

EL PRESIDENTE BARTOMEU Y EL VICEPRESIDENTE CARDONER RECIBIERON A LOS REPRESENTANTES DE LAS PEÑAS INTEGRADAS EN LA AGRUPACIÓN

PRESIDENT BARTOMEU AND VICE-PRESIDENT CARDONER WELCOMED THE REPRESENTATIVES OF THE AGRUPACIÓ’S INTEGRATED SUPPORTERS CLUBS

En el marc de les recepcions que efectua anualment el Barça al voltant de les festes de Nadal, el president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, i el vicepresident primer, Jordi Cardoner, van rebre el passat 11 de desembre a la Llotja del President Suñol del Camp Nou l’Agrupació de Futbol de Clubs i Penyes del FC Barcelona, entitat que aglutina 18 penyes que sumen un total de 265 equips de diferents categories i 3.542 jugadors de diferents edats.

En el marco de les recepciones que lleva a cabo el Barça cada año en torno a las fiestas de Navidad, el presidente del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, y el vicepresidente primero, Jordi Cardoner, recibieron el pasado 11 de diciembre en el Palco del Presidente Suñol del Camp Nou a la Agrupación de Futbol de Clubs y Peñas del FC Barcelona, entidad que aglutina 18 peñas que suman un total de 265 equipos de diferentes categorías y 3.542 jugadores de diferentes edades.

On the 11th of December at the President Suñol Box at Camp Nou, within the framework of Barça’s annual receptions that are held around Christmas time, FC Barcelona president Josep Maria Bartomeu and first vice-president Jordi Cardoner received the Agrupació de Futbol de Clubs i Penyes of FC Barcelona, an entity made up of 18 supporters clubs that constitutes a total of 265 teams from different categories and 3,542 players of all ages.

A l’acte també hi van assistir Antoni Guil, president de la Confederació Mundial de Penyes, l’exjugador blaugrana Paco Clos, i diferents presidents de Federacions de penyes i representants de totes les entitats penyístiques que conformen l’Agrupació, encapçalats pel seu president, Lluís Monràs.

También asistieron al acto Antoni Guil, presidente de la Confederación Mundial de Peñas, el ex jugador blaugrana Paco Clos, y diferentes presidentes de Federaciones de peñas y representantes de todas las entidades peñísticas que conforman la Agrupación, encabezadas por su presidente, Lluís Monràs.

Durant la trobada es va reconèixer la important tasca formativa duta a terme per l’Agrupació durant els seus 63 anys d’història, que ha permès que molts joves de diferents poblacions i barris puguin practicar el futbol, difondre el barcelonisme i fomentar els valors blaugrana. També es va homenatjar Alfred Garcia, exsecretari de l’Agrupació, pels més de 30 anys organitzant diferents actes i activitats de l’entitat penyística.

Durante el encuentro se reconoció la importante tarea formativa llevada a cabo por la Agrupación a lo largo de sus 63 años de historia, que ha permitido a muchos jóvenes de diferentes poblaciones y barrios practicar el futbol, difundir el barcelonismo y fomentar los valores blaugrana. También se homenajeó a Alfred Garcia, ex secretario de la Agrupación, por sus más de 30 años organizando diferentes actos y actividades de la entidad peñística.

The event was also attended by Antoni Guil, president of the World Confederation of Supporters Clubs, former Barça player Paco Clos, various presidents of Supporters Club Federations and representatives from all the supporters club entities that form part of the Agrupació, headed by its president, Lluís Monràs. At the event, the Agrupació was congratulated for the important development work it has carried out over its 63-year history, which has enabled numerous young people from different towns and neighbourhoods to play football, spread the Barça spirit and promote blaugrana values. Alfred Garcia, former secretary of the Agrupació, was also honoured for having dedicated over 30 years to organising different events and activities for the supporters club entity.


SOM LA GENT BLAUGRANA

43 MARÇ 2018

L’AV I DEL BARÇA “Convertir-me en l’Avi del Barça ha estat una de les millors experiències de la meva vida”

DES DEL 1984 JOAN CASALS ÉS CONEGUT MUNDIALMENT COM L’AVI DEL BARÇA. TRENTATRES ANYS DESPRÉS FEM MEMÒRIA AMB ELL SOBRE ALGUNES DE LES ANÈCDOTES MÉS DIVERTIDES QUE L’HAN CONVERTIT EN L’AVI MÉS GLOBAL I FOTOGRAFIAT DEL MÓN Ens situem al Trofeu Joan Gamper de l’any 1984. En Joan Casals era al Camp Nou amb la seva dona i els seus tres fills per gaudir d’aquell partit amistós. Tenia poc més de 50 anys i compartia una sèrie de trets característics amb l’Avi del Barça creat per Valentí Castanys, un personatge fictici fins aquell moment. Lluïa una copiosa barba blanca, calvície i una panxa pronunciada. Casualment, va decidir que aquell dia portaria la samarreta del Barça i una barretina, els complements definitius per convertir-se des de llavors en l’autèntic Avi del Barça. Les similituds ràpidament van saltar a la vista dels aficionats i, aquell mateix dia, molts d’ells van començar a demanar-li fotografies. Des d’aquell moment, la vida d’en Joan Casals va canviar per sempre.


SOM LA GENT BLAUGRANA

L’AVI MÉS FOTOGRAFIAT DEL MÓN, I EL MÉS FELIÇ

Trenta-tres anys després, en Joan Casals recorda emocionat totes les experiències viscudes i considera que ha estat “una aventura extraordinària i una oportunitat impensable” que sempre ha intentat “viure al màxim”. La passió pel futbol i, sobretot, pel Club del seu cor, l’anima a visitar el Camp Nou cada vegada que els blaugrana juguen a casa. I, tot i que els seus 84 anys pesen en certa mesura, la intenció i les ganes d’assistir-hi continuen sent les mateixes: “El Barça em dona vida i el fet d’anar a veure els partits i visitar les penyes és com una teràpia”. En Joan explica que sempre ha tingut problemes d’artrosi, però els ha superat gràcies a l’estil de vida que porta. “Convertir-me en l’Avi del Barça m’ha fet disminuir moltíssim el patiment, em sento tan bé que ja no recordo què és el que em fa mal i el que no”. Tant li ha canviat la vida que, fins i tot, són els futbolistes qui li demanen fer-se fotografies amb ell. Tornant de visitar penyes de fora de Catalunya ha coincidit a l’avió amb alguns jugadors que se li han apropat per fer-s’hi una foto. Gerard Piqué, Jordi Alba, Javier Mascherano i Dani Alves són els primers noms que apareixen al cap de l’Avi, però a la llista també hi figuren altres futbolistes com Marc Bartra, qui li va demanar una foto durant la festa de la penya barcelonista de Sant Jaume dels Domenys, el poble natal de Bartra situat a

44 MARÇ 2018

Tarragona. I no tan sols personalitats del món de l’esport se li han apropat a demanar-li fotografies. Fa uns tres anys, en un altre Trofeu Joan Gamper, un parell de mossos d’esquadra el van aturar. Malgrat que la situació podria haver resultat incòmoda per a la majoria dels mortals, no ho va ser per a l’Avi del Barça: els mossos només volien fer-se una foto amb ell. Tampoc alcaldes d’arreu d’Espanya s’estan de demanar-li fotografies quan visita penyes estatals. “Soc l’avi més fotografiat del món”, assegura. I no és una exageració. Periodistes d’arreu del món s’han desplaçat fins a Guardiola de Berguedà, on viu, per fer-li entrevistes i reportatges fotogràfics. “Surto en revistes de l’altra punta del món, però jo no cal ni que em mogui”, expressa rient, “tots venen cap aquí, fins i tot a casa meva”.

UNA FIGURA GLOBAL

Al 1974 en Joan i la seva dona van fundar El Recó, el restaurant de Guardiola de Berguedà que, més tard, es convertiria en El Recó de l’Avi. Fa anys que en Joan es va jubilar i va traspassar el negoci als fills, tot i que continua passant-hi usualment. “Sovint em poso a fora a llegir el diari i a parlar amb la gent que ve a visitar-me o passa per allà. Molts se sorprenen al veure-m’hi, venen a dinar sense saber que és el meu restaurant.” És complicat saber d’on treu el temps, però l’Avi del Barça sempre

s’ha mostrat molt agraït amb els col·lectius que el valoren. És president de la Penya Blaugrana de Guardiola i soci de la Fundació Barça Veterans i del Casal de l’Avi Barça, a qui intenta fer visites de tant en tant: “M’agrada molt passar estones amb aquests col·lectius”, reconeix. “M’aprecien molt i em fan sentir estimat. Llàstima que visc lluny i no els puc visitar tant com m’agradaria.” Tots els que el coneixen saben que en Joan mai té un no per a ningú. És un home agraït i entregat que, durant 23 anys, va acompanyar les delegacions de manera voluntària als diferents actes blaugrana que se celebraven a escala estatal. Va ser l’any 2007 quan finalment se’l va reconèixer com a representant oficial del Club.

UN ÈXIT COMPARTIT

Fa anys que l’Avi del Barça, per motius de salut i mobilitat, hauria deixat de visitar moltes penyes i assistir en molts actes si no fos pel Ramon Burniol, president de la Federació de Penyes del Bages, el Berguedà i la Cerdanya, qui va signar un conveni amb el Club per poder acompanyar-lo allà on vagi. “En Ramon és com si fos el meu fill, fa anys que el conec i em cuida com un pare, li estaré eternament agraït.” I és que cal agrair l’esforç per preservar el personatge més entranyable, carismàtic i estimat del món blaugrana.

EL “AVI DEL BARÇA”

“Convertirme en el Avi del Barça ha sido una de las mejores experiencias de mi vida” DESDE EL AÑO 1984 A JOAN CASALS SE LE CONOCE MUNDIALMENTE COMO EL “AVI DEL BARÇA”. TREINTA Y TRES AÑOS DESPUÉS, RECORDAMOS JUNTO CON ÉL ALGUNAS DE LAS ANÉCDOTAS MÁS DIVERTIDAS QUE LO HAN CONVERTIDO EN EL ABUELO MÁS GLOBAL Y FOTOGRAFIADO DEL MUNDO. Nos situamos en el Trofeo Joan Gamper del año 1984. Joan Casals estaba en el Camp Nou con su mujer y sus tres hijos disfrutando del partido amistoso. Tenía poco más de 50 años y compartía una serie de rasgos característicos con el Avi del Barça creado por Valentí Castanys, un personaje ficticio hasta entonces. Lucía una copiosa barba blanca, calvicie y una barriga pronunciada. Casualmente, decidió que aquel día llevaría la camiseta del Barça y una barretina, los complementos definitivos para convertirse desde aquel momento en el auténtico Avi del Barça. El parecido rápidamente saltó a la vista de los aficionados y ese mismo día, muchos de ellos comenzaron a pedirle fotos. A partir de ese momento, la vida de Joan Casals cambió para siempre.

EL ABUELO MÁS FOTOGRAFIADO DEL MUNDO, Y EL MÁS FELIZ

Treinta y tres años después, Joan Casals recuerda emocionado todas las experiencias vividas y considera que ha sido “una aventura extraordinaria

y una oportunidad impensable” que siempre ha intentado “vivir al máximo”. La pasión por el futbol y, sobre todo, por el Club de su corazón, le anima a visitar el Camp Nou cada vez que los blaugrana juegan en casa. Y, aunque sus 84 años le pesan hasta cierto punto, la intención y las ganas de atender continúan siendo las mismas: “El Barça me da vida y el hecho de ir a ver los partidos y visitar las peñas es como una terapia”. Joan explica que siempre ha tenido problemas de artrosis, pero los ha superado gracias a su estilo de vida. “Convertirme en el Avi del Barça me ha disminuido muchísimo el sufrimiento, me siento tan bien que ya no recuerdo qué es lo que me dolía y lo que no”. Tanto le cambió la vida que incluso los futbolistas le piden fotografiarse con él. Volviendo de visitar peñas de fuera de Cataluña ha coincidido en el avión con algunos jugadores que se le han acercado para hacerse una foto con él. Gerard Piqué, Jordi Alba, Javier Mascherano y Dani Alves son los primeros nombres que se le ocurren al Avi, pero en la lista también figuran otros futbolistas como Marc Bartra, que le pidió una foto durante la fiesta de la peña barcelonista de Sant Jaume dels Domenys, el pueblo natal de Bartra situado en Tarragona. Y no sólo personalidades del mundo deportivo se le han acercado a pedirle fotos. Hace unos tres años, en otro Trofeo Joan Gamper, un par de mossos d’esquadra lo pararon. A pesar de que la situación podría haber resultado incómoda para la mayoría de


SOM LA GENT BLAUGRANA

mortales, no fue así para el Avi del Barça: los mossos sólo querían hacerse una foto con él. Alcaldes de toda España tampoco han podido resistir pedirle fotos cuando visita las peñas estatales. “Soy el abuelo más fotografiado del mundo”, asegura. Y no es una exageración. Periodistas de todo el mundo se han desplazado hasta Guardiola de Berga, donde vive, para entrevistarle y hacer reportajes fotográficos sobre él. “Aparezco en revistas de la otra punta del mundo, pero yo ni siquiera tengo que moverme”, dice riendo, “todos vienen aquí, incluso a mi casa”.

UNA FIGURA GLOBAL

En 1974, Joan y su mujer fundaron El Recó (“El Rincón”), el restaurante de Guardiola de Berga que, más tarde, se convertiría en El Recó de l’Avi (“El Rincón del Abuelo”). Hace años que Joan se jubiló y traspasó el negocio a sus hijos, aunque todavía se pasa por ahí de vez en cuando. “A menudo me siento fuera a leer el periódico y a hablar con la gente que viene a visitarme o que pasa por ahí. Muchos se sorprenden al verme, vienen a comer sin saber que es mi restaurante”. Es complicado saber de dónde saca el tiempo, pero el Avi del Barça siempre se ha mostrado muy

THE “AVI DEL BARÇA”

“Being the Avi del Barça has been one of the greatest experiences of my life” SINCE 1984 JOAN CASALS HAS BEEN KNOWN THROUGHOUT THE WORLD AS THE “AVI DEL BARÇA” - THE GRANDFATHER OF BARÇA. THIRTY-THREE YEARS ON, HE SHARES SOME MEMORIES OF THE FUNNIEST ANECDOTES THAT HAVE MADE HIM THE MOST GLOBAL AND PHOTOGRAPHED GRANDFATHER IN THE WORLD. It all started on the Joan Gamper Trophy of 1984. Joan Casals was at Camp Nou with his wife and three children to enjoy the friendly game. He was just over 50 years old, and bore a certain physical resemblance to the Avi del Barça created by Valentí Castanys -a fictional cartoon character until then. He was bald, with a full white beard and prominent belly. Moreover, that day he’d also decided to wear the Barça shirt and a barretina - the traditional Catalan hat - the distinguishing features that would make him the authentic Avi del Barça from that day onwards.The resemblance was soon noticed by fans, and on the same day many asked him for a photo. From that moment on, Joan Casals’s life would no longer be the same.

THE HAPPIEST AND MOST GRANDFATHER IN THE WORLD

PHOTOGRAPHED

Thirty-three years later, Joan Casals emotionally recalls his experiences, which he considers to have been “an extraordinary adventure and unimaginable opportunity” he’s always tried to “live to the fullest”. His passion for football, and most of all for his

45 MARÇ 2018

agradecido con los colectivos que lo aprecian. Es presidente de la Peña Blaugrana de Guardiola y socio de la Fundación Barça Veteranos y del Casal de l’Avi Barça, que intenta visitar de vez en cuando: “Me gusta mucho pasar tiempo con estos colectivos”, reconoce. “Me aprecian mucho y hacen que me sienta querido. Lástima que viva tan lejos y que no los pueda visitar tanto como me gustaría”. Todos los que lo conocen saben que Joan nunca da un no por respuesta. Es un hombre agradecido y entregado que, a lo largo de 23 años, acompañó las delegaciones de manera voluntaria a los diferentes actos blaugrana que se celebraban a escala estatal. Fue en el año 2007 cuando finalmente fue reconocido como representante oficial del Club.

UN ÉXITO COMPARTIDO

Hace años que el Avi el Barça, por motivos de salud y movilidad, habría dejado de visitar muchas peñas y asistir a muchos actos de no ser por Ramon Burniol, presidente de la Federación de Peñas del Bages, Berga y la Cerdaña, que firmó un convenio con el Club para poder acompañarlo donde quiera que vaya. “Ramon es como un hijo para mí, hace años que lo conozco y me cuida como a un padre, le estaré eternamente agradecido”. Y es que hace falta agradecer el esfuerzo por preservar al personaje más entrañable, carismático y querido del mundo blaugrana.

beloved Club, impel him to visit Camp Nou for each Barça home match. And although now hindered to a certain degree by his age (84), his determination to be there still hasn’t changed: “Barça makes me feel alive, and going to games and visiting the supporters clubs is a kind of therapy”. Joan explains he’s always suffered with osteoarthritis, but he’s managed to overcome a lot of the pain thanks to his lifestyle. “Being the Avi del Barça has soothed my aches drastically. I feel so good that I no longer remember what hurts and what doesn’t”. In fact, this has changed his life to such an extent that even the footballers want to take photographs with him. Travelling back from visiting supporters clubs outside of Catalonia, he has coincided with various players on the plane who have approached him to ask for a photo. Gerard Piqué, Jordi Alba, Javier Mascherano and Dani Alves are the first names that come to mind, but the list also includes other players such as Marc Bartra, who asked for his picture at a party for the supporters club of Bartra’s home-town Sant Jaume dels Domenys, in Tarragona. And it’s not only sports personalities that have asked for his photograph. Three years ago, at another Joan Gamper Trophy, he was stopped by a couple of mossos d’esquadra - Catalan police officers. Although for the majority of mere-mortals this situation may have proven uncomfortable, not for the Avi del Barça: the mossos just wanted a picture with him. Mayors from all over Spain also ask for his photograph when he visits supporters clubs across the country. “I’m the most photographed grandfather in the world”, he confirms. And this is not an exaggeration. Journalists from all over the world have travelled to his home in Guardiola de Berguedà for an interview or a photographic report. “I appear in magazines on the other side of the world, but I don’t even have to move any more”, he laughs. “They all come here, to my house”.

A GLOBAL FIGURE

In 1974, Joan and his wife founded El Recó, a restaurant in Guardiola de Berguedà which would later become El Recó de l’Avi. Although Joan retired many years ago and left the business in the hands of his children, he is still a regular face there. “I often sit outside to read the newspaper and speak to people who come to see me or are passing by. A lot of them are surprised when they see me, because they come for lunch unaware it’s my restaurant.” Although it’s difficult to imagine how he finds the time, the Avi del Barça has always been very grateful to the groups that appreciate him. He’s the president of the Penya Blaugrana de Guardiola and member of the Barça Veterans Foundation and the Casal de l’Avi Barça, where he tries to pay a visit from time to time. “I really enjoy spending time with these clubs”, he admits. “They appreciate me a lot and always make me feel loved. It’s a shame I live so far away and can’t visit them as often as I’d like to.” Anyone who knows Joan can tell you he’ll never turn no one away. He is a grateful and committed man, who for 23 years voluntarily accompanied the delegations to different blaugrana events taking place across the country. In 2007, he was finally recognised as an official representative of the Club. A SHARED SUCCESS Due to poor health and mobility, he would have stopped visiting many supporters clubs and attending a lot of events a long time ago, if it hadn’t been for Ramon Burniol, president of the Supporters Club Federation for Bages, el Berguedà i la Cerdanya, who signed an agreement with the Club to be able to accompany him on his trips. “Ramon is like a son to me. I’ve known him for years and he looks after me as if I were his own father. I’ll be eternally grateful to him.” And we should also be grateful for this effort to take care of the most valued, charismatic and beloved character in the blaugrana world.


TEMPS AFEGIT

46 MARÇ 2018

PENYISTES

LA BELLESA DE LA CIUTAT DELS MUSEUS

EN RUTA Com a líder destacat de la competició, el FC Barcelona emprèn la senda final de la Lliga amb noves jornades fora de casa però, com és habitual, l’equip blaugrana no viatja sol. Un bon grapat de penyistes i aficionats acompanya els jugadors sempre que disputen partits en camps rivals. Per tal que la seva estada sigui més amena i entretinguda, les penyes d’algunes de les ciutats que visitarà el conjunt culer han volgut compartir amb la revista Blaugranes les propostes més atractives i interessants de les seves ciutats d’origen. Màlaga, Sevilla, Vigo, la Corunya i València: prepareu-vos per a l’arribada dels penyistes!

Màlaga s’ha posicionat com a referent cultural a escala mundial i ha esdevingut l’autèntica ciutat dels museus. Amb un total de 36 instal·lacions museístiques, la majoria concentrades al centre històric, es tracta d’una de les ciutats amb més densitat de pinacoteques. La ciutat de la Costa del Sol agrupa algunes de les més importants de l’estat espanyol. A la Federació de Penyes d’Andalusia, Ceuta i Melilla en destaquen algunes, com el Centre Pompidou, que aplega obres d’art del segle XX i XXI; el Museu Carmen Thyssen, que mostra la pintura andalusa del segle XIX més completa que existeix actualment a Espanya, i el Museu Picasso, dedicada a l’obra del destacat artista malagueny. Aquells penyistes amants de l’art que no n’hagin tingut prou i disposin de més temps, també poden visitar el Centro de Arte Contemporáneo, el Museu Revello de Toro o el Museu Automobilístic. Tres museus ben diferents, però d’un alt interès social i cultural.

Photography: Nakcrub / Shutterstock.com

LA BELLEZA DE LA CIUDAD DE LOS MUSEOS

Málaga se ha posicionado como referente cultural a escala mundial y se ha convertido en la auténtica ciudad de los museos. Con un total de 36 instalaciones museísticas, la mayoría concentradas en el centro histórico, se trata de una de les ciudades con más densidad de pinacotecas. La ciudad de la Costa del Sol agrupa algunas de las más importantes del estado español. Desde la Federación de Peñas de Andalucía, Ceuta y Melilla destacan algunas como el Centro Pompidou, que reúne obras de arte del siglo XX y XXI; el Museo Carmen Thyssen, que muestra la pintura andaluza del siglo XIX más completa que existe actualmente en España, y el Museo Picasso, dedicado a la obra del destacado artista malagueño. Aquellos peñistas amantes del arte que no hayan tenido suficiente y dispongan de más tiempo también pueden visitar el Centro de Arte Contemporáneo, el Museo Revello de Toro o el Museo Automovilístico. Tres museos muy distintos, pero con un alto interés social y cultural.

THE BEAUTIFUL CITY OF MUSEUMS

MÀLAGA

JORNADA 28 MÀLAGA CF - FC BARCEL ONA

Malaga has positioned itself as a cultural benchmark on a global scale to become the authentic city of museums. Boasting a total of 36 cultural establishments, most of which located in the historic centre, this is a city with one of the highest concentrations of art galleries. The Costa del Sol town boasts some of the most important museums in Spain. The Supporters Club Federation for Andalusia, Ceuta and Melilla has recommended a selection of the most noteworthy entities, such as the Centre Pompidou, which houses artworks from the 20th and 21st centuries; the Museo Carmen Thyssen, which possesses the most comprehensive collection of 19th century Andalusian art that currently exists in Spain, and the Museo Picasso, dedicated to the works of the outstanding Malaga artist. For art-loving supporters with more time to spare and who still haven’t had their fill, there is also the Centro de Arte Contemporáneo, the Museu Revello de Toro and the Automobile Museum. Three very different museums, but each of a highly social and cultural interest.


47 MARÇ 2018

/ Shutterstock.com Photography: Irina Sen

TEMPS AFEGIT

SEVILLA

JORNADA 30 ONA SEVILLA FC - FC BARCEL

EL BARRI DE SANTA CRUZ

Per als penyistes amants de les caminades, Sevilla és la ciutat ideal per passejar. I, per a aquells que prefereixen caminar el mínim, Sevilla també és la ciutat perfecta. La seva superfície plana facilita el desplaçament en bicicleta. La Federació de Penyes d’Andalusia, Ceuta i Melilla recomana passejar pel barri de Santa Cruz, un dels més emblemàtics d’aquesta població, ja que bona part correspon a l’antiga jueria medieval de la ciutat. La barriada es troba ubicada al bell mig de Sevilla i limita a l’oest amb Santa María de la Sede, la catedral gòtica més gran d’Europa i que integra la coneguda torre la Giralda; al sud amb els jardins del Real Alcázar, dissenyats i conservats des de la baixa edat mitjana; a l’est amb els jardins Murillo, que envolten part de la muralla, i al nord amb el carrer de Santa María Blanca, on hi ha una església petita i encantadora que rep el mateix nom del carrer. Al barri de Santa Cruz també hi trobem el carrer de Sierpes, l’eix comercial més popular i concorregut de la ciutat, un indret ideal per adquirir un bon record de la capital andalusa.

EL BARRIO DE SANTA CRUZ

Para los peñistas amantes de los paseos, Sevilla es la ciudad ideal para pasear. Y, para aquellos que prefieran caminar cuanto menos mejor, Sevilla también es la ciudad perfecta. Su superficie plana facilita el desplazamiento en bicicleta. La Federación de Peñas de Andalucía, Ceuta y Melilla recomienda pasear por el barrio de Santa Cruz, uno de los más emblemáticos de esta población, ya que gran parte corresponde a la antigua judería medieval de la ciudad. La barriada se encuentra ubicada en pleno centro de Sevilla y limita al oeste con Santa María de la Sede, la catedral gótica más grande de Europa y que luce la conocida torre la Giralda; al sur con los jardines del Real Alcázar, diseñados y conservados desde la baja edad media ; al este con los jardines Murillo, que rodean parte de la muralla, y al norte con la calle de Santa María Blanca, donde se encuentra una iglesia pequeña y encantadora con el mismo nombre que la calle. En el barrio de Santa Cruz también encontramos la calle de Sierpes, el eje comercial más popular y concurrido de la ciudad, un lugar ideal en el que adquirir un buen recuerdo de la capital andaluza.

EL BARRIO DE SANTA CRUZ

For those penyistes who love walking, Seville is the ideal place to take a stroll. But Seville can also be the perfect city for those who prefer to walk as little as possible. Placed on a flat area, this town surely makes a smooth bike ride. The Supporters Club Federation for Andalucía, Ceuta and Melilla recommends taking a wander around the neighbourhood of Santa Cruz, one of the most emblematic parts of town, as it is where you will find most of the medieval Jewish quarter. The neighbourhood is situated right in the heart of Seville, and limits to the west with Santa María de la Sede, the largest Gothic museum in Europe which includes the famous Giralda Tower; in the south by the gardens of Real Alcázar palace, designed and preserved since the early Middle Ages; on the east by the Murillo gardens that surround parts of the ancient wall, and in the north by the Calle de Santa María Blanca, where you can find a small, charming church that actually gives name to the street. In the Santa Cruz neighbourhood you can also find the Calle de Sierpes, the city’s best-known and most popular shopping area, and the ideal place to pick up a nice souvenir of the Andalusian capital.


48 OCTUBRE 2017

/ Shutterstock.com Photography: Lux Blue

TEMPS AFEGIT

VIGO

JORNADA 33 A RC CELTA - FC BARCELON

LA NATURALESA DE VIGO

Benvinguts a una de les ciutats més verdes d’Espanya: Vigo. Aquesta població gallega ofereix una gran diversitat de parcs i jardins urbans d’una gran extensió. Per això, la Federació de Penyes de Galicia aconsella un d’aquests espais verds ubicat a tan sols 100 metres de l’estadi Balaídos, ideal per relaxar-s’hi poc abans del partit. Es tracta del Parque de Castrelos, el més gran de tota la ciutat, on el visitant podrà descobrir petits camins encantadors que voregen el riu Lagares. Al bell mig del parc s’hi troba el Pazo-Museo Quiñones de León, que permet conèixer una de les edificacions senyorials més típiques de Galícia, un autèntic pazo. A la planta baixa de l’edifici s’ha preservat l’ambient senyorial de l’antiga residència i, a més de les peces decoratives dels segles XVIII al XX, ofereix una impressionant col·lecció de pintura europea del segles XVII i XVIII, on s’inclouen obres del Museu del Prado i de l’antic Museu Nacional d’Art Modern.

LA NATURALEZA DE VIGO

Bienvenidos a una de las ciudades más verdes de España: Vigo. Esta población gallega ofrece una gran diversidad de parques y jardines urbanos de gran extensión. Por eso, la Federación de Peñas de Galicia aconseja uno de estos espacios verdes ubicado a tan sólo 100 metros del estadio Balaídos, ideal para relajarse un poco antes del partido. Se trata del Parque de Castrelos, el más grande de toda la ciudad, donde el visitante podrá descubrir pequeños caminos encantadores que bordean el río Lagares. En pleno centro del parque se encuentra el PazoMuseo Quiñones de León, que permite conocer una de las edificaciones señoriales más típicas de Galicia, un auténtico pazo. En la planta baja del edificio se ha preservado el ambiente señorial de la antigua residencia y, además de las piezas decorativas de los siglos XVIII al XX, ofrece una impresionante colección de pintura europea de los siglos XVII y XVIII, que incluye obras del Museo del Prado y del antiguo Museo Nacional de Arte Moderno.

THE NATURE OF VIGO

Welcome to one of the greenest cities in Spain: Vigo. This Galician town offers a wide variety of extensive urban parks and gardens. With this in mind, the Supporters Club Federation for Galicia recommends one of these green spaces, located only 100 metres from the Balaídos stadium, as the ideal place to relax a little before the game: This is the Parque de Castrelos, the largest in the city, where the visitor can discover the charming little paths that run alongside the Lagares river. Right at the centre of the park there is the Pazo-Museo Quiñones de León, an authentic pazo that can give travellers an insight of traditional Galician architecture. On the ground floor the atmosphere of the old stately residence has been preserved, and in addition to possessing art pieces from the 18th and 20th centuries, it also offers an impressive collection of 17th and 18th century European paintings, which includes works from the Prado Museum and the former National Museum of Modern Art.


TEMPS AFEGIT

LA PLATJA DE RIAZOR

LA PLAYA DE RIAZOR

El estadio de Riazor se encuentra emplazado en uno de los puntos más atractivos de la Coruña: una playa con su mismo nombre y que se puede recorrer a través de 13km de paseo marítimo, el más largo de Europa. El paseo pasa por algunos de los puntos más emblemáticos de esta población y se puede recorrer a pie, en automóvil, en bicicleta o en tranvía. La playa de Riazor tiene la distinción de bandera azul, otorgada a las playas con mejores condiciones ambientales e instalaciones. Desde la Federación de Peñas de Galicia destacan el complejo hotelero Playa Club, un lugar ideal donde pasar los momentos previos al partido observando la inmensidad del Atlántico. Aun así, cualquiera de los otros establecimientos que se pueden encontrar a lo largo del paseo también son recomendables para pasar un buen rato con vistas idílicas del mar. Desde esta Federación, recuerdan al visitante que no se deje embaucar por la belleza de las olas y que las contemple a una distancia prudencial, ya que si no se respetan pueden ser peligrosas.

RIAZOR BEACH

The Riazor stadium is situated in one of La Coruña’s most attractive areas: on a beach that bears the same name, with a 13-km-long promenade that makes it the longest one in Europe. It goes alongside some of the city’s most emblematic places, and you can walk it, drive it, cycle it or by tram. Riazor Beach has the distinction of possessing a blue flag, awarded only to the beaches with the best environmental conditions and facilities. The Supporters Club Federation for Galicia recommends the Playa Club complex, the ideal place to spend some time before the match contemplating the vastness of the Atlantic Ocean. However, any of the other establishments that are located along the promenade are also highly recommended if you wish to relax with some stunning sea-views. The Federation reminds visitors not to be tricked by the beauty of the waves and always keep a safe distance, as they can be dangerous despite being apparently calm.

Photography: Starstuf f / Shutterstock.com

L’estadi de Riazor es troba emplaçat en un dels punts més atractius de la Corunya: una platja que rep el mateix nom i que es pot recórrer a través dels 13 km de passeig marítim, el més llarg de tot Europa. El passeig passa per alguns dels punts més emblemàtics d’aquesta població i es pot recórrer a peu, en automòbil, en bicicleta o en tramvia. La platja de Riazor té la distinció de bandera blava, atorgada a les platges amb millors condicions ambientals i instal·lacions. A la Federació de Penyes de Galícia destaquen el complex hostaler Platja Club, un lloc ideal per passar els moments previs al partit observant la immensitat de l’Atlàntic. Tot i això, qualsevol dels altres establiments que es troben al llarg del passeig també els recomanen per passar-hi una bona estona amb vistes idíl·liques al mar. Des d’aquesta Federació recorden al visitant que no es deixi entabanar per la bellesa de les ones i les contempli a una distància prudencial, ja que si no es respecten, poder ser perilloses.

49 OCTUBRE 2017

LA CORUNYA JORNADA 35 RC DEPORTIVO - FC BARC ELONA


TEMPS AFEGIT

50 OCTUBRE 2017

/ Shutterstock.com Photography: Pabkov

PAISAJE Y GASTRONOMÍA

VALÈNCIA

JORNADA 37 ONA LEVANTE UD - FC BARCEL

PAISATGE I GASTRONOMIA Els penyistes tenen una cita obligada al Palmar, un petit poble de pescadors situat a l’Albufera, un gran parc natural perfectament conservat on, depenent de l’època de l’any, encara s’hi poden veure pescadors emprant antigues tècniques de pesca o les tradicionals barraques que els servien de refugi. És molt recomanable anar-hi amb temps per gaudir d’un passeig en barca mentre es descobreix la fauna i els racons naturals del llac de l’Albufera, el més gran d’Espanya i lloc de pas d’aus migratòries d’Àfrica a Europa i viceversa. En aquesta zona, a més a més, s’hi cultiva l’arròs valencià, ingredient estrella de la paella. Per això, la Federació de

Penyes Barcelonistes de València i Marina Alta proposa visitar Casa Mateu, un restaurant amb més de mig segle d’història que ofereix menjar local d’alta qualitat i es troba situat a l’entrada del Palmar. Els penyistes més foodies podran tastar-hi una bona paella, un arròs amb fesols i naps o una autèntica fideuà. I, sobretot, els amants de l’anguila no es poden perdre el popular allipebre, l’autèntic rival de l’arxiconeguda paella valenciana i plat originari del Palmar. Per si tot això no fos un bon al·licient, cal destacar que el restaurant Casa Mateu ofereix un 10% de descompte per a tots els socis i penyistes del FC Barcelona.

Los peñistas tienen una cita obligada en el Palmar, un pueblecito de pescadores situado en la Albufera, un gran parque natural perfectamente conservado donde, según la época del año, todavía se pueden ver pescadores empleando antiguas técnicas de pesca o las tradicionales barracas que les servían de refugio. Es muy recomendable ir con tiempo para disfrutar de un paseo en barco mientras descubres la fauna y los rincones naturales del lago de la Albufera, el más grande de España y lugar de paso de aves migratorias de África a Europa y viceversa. Es en esta zona, además, donde se cultiva el arroz valenciano, ingrediente estrella de la paella. Por eso, la Federación de Peñas Barcelonistas de Valencia y Marina Alta propone visitar Casa Mateu, un restaurante con más de medio siglo de historia que ofrece comida local de alta calidad y que se encuentra en la entrada del Palmar. Los peñistas más foodies podrán probar una buena paella, un arroz con alubias y nabos o una auténtica fideuá. Y, sobre todo, los amantes de la anguila no se podrán perder el popular allipebre, el auténtico rival de la archiconocida paella valenciana y plato originario del Palmar. Por si todo esto no fuera un buen aliciente, cabe destacar que el restaurante Casa Mateu ofrece un 10% de descuento a todos los socios y peñistas del FC Barcelona.

LANDSCAPE AND GASTRONOMY Penyistes travelling to Valencia must not leave without visiting El Palmar, a small fishing village located in the vicinity of the Albufera, a large, perfectly-preserved national park, where at certain times of the year you can still observe fishermen using ancient techniques and see the traditional huts they used as shelter. It’s recommended to go with enough time to enjoy a boat trip and discover the fauna and natural corners of the Albufera lake - the largest in Spain and a stop-off point for migrating birds travelling from Africa to Europe or vice versa. Valencian rice, the star ingredient of the paella, is also grown in this area. With this in mind, the Supporters Club Federation for Valencia and Marina Alta also recommends a visit to Casa Mateu, a restaurant with over a half a century of history that offers high-quality local food and is situated at the entrance to El Palmar. The penyistes most “foodies” can sample a good paella, bean and turnip rice or an authentic fideuà. Most importantly, lovers of eel can’t miss out on the popular dish allipebre, the authentic rival of the renowned Valencian paella which originates from El Palmar. And if all this cannot convince you yet, Casa Mateu also offers a 10% discount to members and penyistes of FC Barcelona.


Profile for Confederació Mundial de Penyes del FC Barcelona

Revista Blaugranes Número 5  

Revista Blaugranes Número 5  

Advertisement