UVT Newsletter - mai 2017

Page 1


CUPRINS:

PROIECTE •

„E-QUAL - cercetare calitativă privind integrarea profesională a categoriilor vulnerabile“ / 30

Știința pentru copii / 32

EVENIMENTE •

Ceremonie de absolvire în premieră pentru Timișoara. 1500 de tineri au sărbătorit împreună finalizarea studiilor / 4

UVT, o comunitate academică puternică. Prof. univ. dr. Valeriu Stoica a devenit Doctor Honoris Causa al UVT / 8

COMPETIȚII

Master de top 20 la nivel mondial. Poziționări în top 10 la nivelul Europei de Est / 10

„Timișoara creativă“. UVT stimulează implicarea elevilor în dezvoltarea orașului / 33

Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor a UVT, în sărbătoare.

Cei mai buni elevi matematicieni din 14 județe, într-un concurs al UVT / 35

50 de ani pe scena învățământului superior economic din România / 12

Marele premiu la colocviile naționale studențești „Best Letter Colloquia“. Un nou

Gala Profesorului Bologna 2017. Profesori care inspiră studenții, premiați la UVT / 14

Ambasadori la UVT. E.S. Dl. José Arturo Trejo Nava și E.S. Dl. Marcin Wilczek au vizitat

universitatea noastră în luna mai / 16

Surpriză pregătită de UVT Timișorenilor. Experimente științifice, ateliere de creație în aer liber / 18

DIVERSE

„Săptămâna Verde în UVT”. Șapte zile de evenimente dedicate ecologiei / 20

„10 pentru educație“. La uvt se generează soluții inovative pentru ameliorarea actului didactic / 36

Spațiu financiar dedicat studenților și profesorilor UVT. BCR își accesibilizează serviciile în campusul universitar / 22

UNISPORTVEST - „Sărbătoarea sportului studențesc“ / 37

UVT și Bayer România colaborează pentru promovarea științei în rândul copiilor / 38

CONFERINȚE

Practicile de teren ale studenților geografi de la Departamentul de Geografie al Universității de Vest din Timișoara / 39

„Succesul este o stare”. Solistă a Operei Naționale din Viena, pe scena Aulei Magna a UVT / 24

Cursul Festiv al studenților geografi la Universitatea de Vest din Timișoara / 46

Conferința Internațională British and American Studies XXVII. Specialiști din 16 țări s-au reunit la UVT / 26

Actvitatea muzicală a lunii mai / 48

Conferința de Fizică TIM17 / 26

Rețeaua viitorilor experți în educație / 27

Conferința „Building Urban Tourism Through Place Making and Urban Regeneration in Central and Eastern European Countries“, Timișoara, 19 - 20 mai 2017 / 28

2

succes pentru studenții Facultății de Litere, Istorie și Teologie / 34 •

Concursul de chimie organică George Ostrogovich a ajuns la a XXIII-a ediție / 35

CALENDAR EVENIMENTE •

Calendar evenimente facultăți UVT, iunie 2017 / 50

3


EVENIMENTE

Ceremonie de absolvire în premieră pentru Timișoara 1500 de tineri au sărbătorit împreună finalizarea studiilor

O universitate care privește spre viitor trebuie să-și respecte trecutul, oamenii pe care i-a format. Cu acest gând am pus bazele evenimentului care înseamnă și lansarea oficială a Comunității de alumni a UVT. Ne dorim ca și după absolvire, acești tineri să păstreze contactul cu noi, să se implice în activitățile noastre. Au tot sprijinul instituției în acest sens. Avem în plan mai multe modalități prin care să valorificăm comunitatea absolvenților UVT, fapt ce va aduce valoare adăugată în Universitate, întrucât vorbim de o mulțime de oameni de succes care au urmat cursurile instituției noastre, a spus rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

4

Î

n acest an, ceremonia de absolvire a studenților UVT a fost una inedită, într-un format nou, în premieră pentru Universitate și pentru Timișoara. Aceasta a reunit, în seara zilei de 17 mai, studenții din anul terminal de la toate facultățile, care au împărtășit solemnitatea momentului și s-au bucurat împreună de fiecare moment dedicat lor. Evenimentul a avut loc în aer liber, pe scena din Parcul Rozelor din Timișoara, în prezența rectorului UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, și a decanilor facultăților. Ceremonia a debutat, în fața unui public numeros format din cei 1500 de absolvenți și apropiații acestora, cu un discurs relaxat, de întâmpinare, al prezentatorului TVR Florin Mihoc. Rectorul Universității de Vest din Timișoara a adresat, de asemenea, câteva cuvinte celor prezenți, transmițându-le bucuria de a lansa acest nou format al ceremoniei de absolvire, comun pentru toate facultățile UVT, subliniind importanța acestuia în procesul de consolidare al identității instituției și al comunității de absolvenți.

Cunoscutul campion la rugby, legendă pe scena internațională a sportului cu balonul oval, Chester Williams a oferit un discurs motivațional tinerilor absolvenți, plecând de la propria sa experiență de viață. Acesta a transmis publicului mesajul său de încredere în ambiția, optimismul și perseverența tuturor celor care doresc să să aibă o carieră de succes, indiferent de domeniul ales. Ceremonia a continuat până la miezul nopții, cu un concert al celor de la Maestros del Ritmo (prezenți la Untold 2016), în cadrul unui party tematic intitulat „UVT Blue Sensation”, încheindu-se cu un superb foc de artificii.

Acest eveniment a reprezentat, pentru Universitatea de Vest din Timișoara, un pas major în cadrul strategiei de consolidare a unei comunități puternice de absolvenți, marcat, de asemenea, și de lansarea platformei „UVTerra”, destinată tuturor alumnilor universității. Generația absolvenților din anul 2017 a pus astfel, în mod oficial, piatra de temelie pentru „Comunitatea de alumni a UVT”. Alături de aceștia, în seara zilei de 17 mai, au sărbătorit și absolvenți din generațiile anterioare, care în prezent sunt exponenți de marcă ai mediului socio-economic din regiunea de vest.

5


EVENIMENTE

6

7


EVENIMENTE

UVT, o comunitate academică puternică Prof. univ. dr. Valeriu Stoica a devenit Doctor Honoris Causa al UVT

Î

n data de 11 mai, la invitația Facultății de Drept din cadrul UVT, comunitatea academică a univesității noastre a avut deosebitul privilegiu de a-l primi ca membru de onoare pe dl. prof. univ. dr. Valeriu Stoica, care a fost învestit cu titlul de Doctor Honoris Causa Legum Scientiae într-o ceremonie ce a avut loc în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara. Dl. Valeriu Stoica este profesor și conducător de doctorat al Facultății de Drept din cadrul Universității din București și partener fondator al Societății civile de avocați Stoica & Asociații, una dintre cele mai prestigioase societăți de avocatură din România. Personalitatea profesorului Valeriu Stoica s-a impus, de-a lungul ultimelor decenii, pe mai multe planuri în societatea românească. Activitatea sa științifică este remarcabilă prin contribuția la dezvoltarea dreptului. Dl. Valeriu Stoica a slujit dreptul cu convingere și dăruire în calitate de pedagog, de cercetător, de practician al dreptului (judecător, avocat, arbitru) și, într-unul dintre portofoliile devenite reper în domeniu în perioada post-revoluționară, în calitate de ministru al justiției în Guvernul României, în perioada 1996 – 2000. „Profesorul Valeriu Stoica a contribuit la consolidarea relațiilor dintre Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara și Facultatea de Drept a Universității din București și poate fi, în continuare, unul dintre garanții drumului către excelență la care tânăra facultate de drept din Timișoara aspiră”, a transmis rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea în cadrul cuvântului său din deschiderea ceremoniei DHC. „Nu de puține ori, cei care recunosc sunt mai virtuoși decât cei care sunt recunoscuți. Oricum, modestia ar trebui să ne îndemne să nu acceptăm orice fel de recunoaștere. Altfel, am fi ademeniți de ispita slavei deșarte [...]. Dar, astăzi, nu este vorba de orice fel de recunoaștere, ci de una care mă onorează, întrucât vine din partea unei instituții de elită.

8

Decernarea titlului de Doctor Honoris Causa de către Universitatea de Vest din Timișoara este pentru mine, fără îndoială, un semn de recunoaștere a ceea ce am făcut până acum în domeniul dreptului, a spus dl. Valeriu Stoica.

Prestigiul comunității academice a acestei universități, ca și cel al întregii comunități academice din Timișoara se asociază cu prestigiul unui oraș care a fost nu numai capitală de regat și de pașalâc, ci și a unei regiuni care, dincolo de multiculturalitatea ei exemplară, și-a păstrat identitatea românească. [...] Iată de ce, fără a trece de hotarul modestiei, mă bucură decernarea acestui titlu, cu atât mai mult cu cât în comunitatea academică a Universității de Vest sunt prieteni și profesori pe care-i prețuiesc”.

9


EVENIMENTE

Master de top 20 la nivel mondial Poziționări în top 10 la nivelul Europei de Est

C

onform clasificării Eduniversal Ranking for Best Masters and MBAs in the world, ediția 2017, Universitatea de Vest din Timişoara este prezentă în acest top mondial cu opt programe de studii de master care se regăsesc între cele mai bune 4000 de programe din lume. De remarcat este faptul că dintre cele opt programe de studii de master prezente în top, cinci dintre acestea ocupă poziții foarte bune în topurile pe domenii de studii la nivel regional (Europa de Est), astfel: International Corporate Finance poziţia 16 în top 200 la nivelul regiunii Europa de Est, în domeniul Corporate Finance; Management și integrare europeană - poziția 15 în top 200 la nivelul regiunii Europa de Est, în domeniul General Management; Managementul resurselor umane poziția 10 în top 200 la nivelul regiunii Europa de Est, în domeniul Human Resources Management; Sisteme informaționale pentru afaceri - poziția 10 în top 200 la nivelul regiunii Europa de Est, în domeniul Information Systems Management; Publicitate și Promovarea Vânzărilor - poziţia 18 în top 200 la nivelul regiunii Europa de Est, în domeniul Marketing. De asemenea, la nivel mondial programul de studii masterale Administrarea afacerilor în turism și industria ospitalității ocupă poziția 20 în top 100 pe domeniul Hospitality Management. Cele opt programe de master prezente în clasament sunt: - International Corporate Finance - Management antreprenorial - Management și integrare europeană - Managementul resurselor umane - Sisteme informaționale pentru afaceri - Publicitate și Promovarea Vânzărilor - Administrarea și Evaluarea proprietăților imobiliare - Administrarea afacerilor în turism și industria ospitalității

10

Clasamentul are la bază răspunsurile la sondajele primite de la trei grupuri importante: decani și directori ai programelor de studii, companii de recrutare și absolvenți. Au fost analizate răspunsurile a 5.000 de companii de recrutare, 800.000 de absolvenți și peste 10.000 de reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior. „Trebuie remarcată poziționarea foarte bună la nivelul Europei de Est. Avem programe de top 10, top 20. Acest ranking nu este un scop în sine pentru noi, ci reprezintă un rezultat al muncii tuturor celor implicați în procesul educațional. În plus, ne ajută să știm la ce capitole mai avem de lucru, ce facem bine și unde este loc de îmbunătățire. Suntem întrun proces continuu de optimizare a activității noastre, astfel că aceste analize internaționale ne sunt extrem de utile”, spune rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea. Criteriile de importanță majoră luate în calcul pentru acest ranking și care trebuie îmbunătățite permanent de către instituțiile de învățământ superior sunt: reputația programelor de studii de master în rândul companiilor de recrutare, cuantumul salariului primit la primul loc de muncă imediat după absolvire și nivelul de satisfacție al absolvenților față de programele de studii de master finalizate.

11


EVENIMENTE

Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor a UVT, în sărbătoare 50 de ani pe scena învățământului superior economic din România

A

format generații de economiști care, prin activitatea lor, au influențat în mod determinant mediul economicosocial din partea de vest a țării, iar în luna mai a împlinit onorabila „vârstă” de 50 de ani. Este vorba despre Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor, din cadrul Universității de Vest din Timișoara, care celebrează cinci decenii de activitate necontenită și performantă pe scena învățământului superior economic din România. Cu această ocazie, instituția a derulat mai multe acțiuni în perioada 13-20 mai. Au avut loc evenimente adresate studenților și cadrelor didactice, invitaților din mediul universitar și preuniversitar, dar și pentru alumni FEAA și partenerii din mediul de afaceri. „Sunt 50 de ani de evoluție constantă, de creștere în tot ceea ce presupune procesul de predare/învățare/cercetare. Facultatea își aduce contribuția în mod respectabil la prestigiul Universității. Îi cunosc foarte bine oamenii săi, provin din mijlocul lor. Sunt minunați, este o echipă bine închegată. Le doresc să aibă parte de o creștere la fel de alertă în continuare, asigurându-i de întreg sprijinul conducerii Universității, dar și al celorlalte facultăți”, a spus rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea. Cu această ocazie, FEAA a lansat și proiectul „50 Alumni for 50 Years of FEAA”, prin intermediul căruia au fost identificați 50 de absolvenți de marcă ai Facultății. Aceștia au fost premiați în cadrul unei ceremonii speciale, eveniment programat pentru data de 17 mai. Un alt moment important desfășurat în 17 mai este workshop-ul „Rolul angajatorilor în creșterea relevanței sistemului de învățământ superior economic din România”. Evenimentul a constituit un bun prilej de a avea un dialog constructiv, de a discuta despre viitorul educației,

12

La cincizeci de ani de la întemeierea sa, în anul 1967, FEAA - Timișoara se dovedește a fi, deopotrivă, o școală superioară de economie performantă, un proiect de succes, un adevărat brand apreciat și iubit, dar și o uriașă familie care împărtășește valori precum performanța, responsabilitatea, onestitatea și respectul reciproc, a declarat decanul Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor, prof. univ. dr. Petru Ștefea.

de a dezvolta noi posibilități de colaborare, în vederea definirii unei educații sustenabile și orientate către comunitate. Reprezentanți ai mediului de afaceri au prezentat experiența lor în cooperarea cu mediul academic și situații concrete cu care se confruntă.

În data de 18 mai a avut loc ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului Sergiu Manea, CEO BCR, dar și Ceremonia festivă FEAA50. Au participat invitați din mediul universitar și preuniversitar, seniori FEAA, alumni FEAA, invitați din mediul de business, reprezentanți ai administrației locale și ai organizațiilor studențești.

13


EVENIMENTE

Gala Profesorului Bologna 2017 Profesori care inspiră studenții, premiați la UVT

G

ala Profesorului Bologna 2017 a adus noi distincții pentru profesorii Universității de Vest din Timișoara. 11 cadre didactice ale instituției au fost premiate de către studenți pentru performanța didactică. Este vorba despre acei „profesori care reușesc să inspire și să stârnească interes prin metode de predare adaptate la nevoile și interesele studentului de azi”, după cum spun cei de la ANOSR (Asociația Națională a Organizațiilor Studențești din România), organizatorii evenimentului. Felicitări premianților: Bărbulescu Adina – Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor Bonchiș Cosmin – Facultatea de Matematică și Informatică Dincă Melinda – Facultatea de Sociologie și Psihologie Dumitrescu Aurora – Facultatea de Sociologie și Psihologie Hurduzeu Nicolae - Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic Ioan Roxana – Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor Mihai Iris Alexandra – Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării Moza Daniela – Facultatea de Sociologie și Psihologie Mureșan Valentina – Facultatea de Litere, Istorie și Teologie Mușat Nicoleta – Facultatea de Litere, Istorie și Teologie Radu-Pop Ana Maria – Facultatea de Litere, Istorie și Teologie Ceremonia de deschidere a Galei a avut loc la Palatul Cotroceni în prezența Președintelui României. Din partea UVT a luat cuvântul conf. univ. dr. Marian Ilie, DPPD.

14

Le-am mulțumit pentru tot ce fac pentru Universitate, pentru că ‹‹depăşesc graniţele disciplinelor pe care le predau şi găsesc căi inedite pentru a se apropia de studenţi››, după cum spun studenții de la ANOSR, organizatorii proiectului. Este o mare bucurie pentru mine când văd că studenții îi prețuiesc pe profesorii lor, când își găsesc inspirația, modelul, în profesorii lor, a declarat rectorul UVT, prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

15


EVENIMENTE

Ambasadori la UVT E.S. dl. José Arturo Trejo Nava și E.S. dl. Marcin Wilczek au vizitat universitatea noastră în luna mai

Foto: E.S. Dl. José Arturo Trejo Nava, Ambasador al Mexicului

S

eria de evenimente „Ambasadori la UVT” a continuat cu prezența Excelenței Sale Dl. Jose Arturo Trejo Nava, ambasadorul Mexicului, care a venit la Universitatea de Vest din Timișoara în data de 29 mai, în amfiteatrul A01. În deschiderea conferinței „The challenges of diplomacy. A mexican perspective” a luat cuvântul profesorul Silviu Rogobete. Excelența Sa și-a început cariera diplomatică în 2001, ca ambasador în Belize. Din noiembrie 2007 a fost ambasador în Arabia Saudită, iar din august 2016 reprezintă Mexicul în România. „Sărbătorim în acest an 82 de ani de existență a relațiilor diplomatice dintre Mexic și România, stabilite în 20 iulie 1935”, a spus dl. Jose Arturo Trejo Nava. Ambasadorul a discutat despre calitățile necesare unui diplomat, în ce constă profesia de diplomat, dar și despre faptul că fostul președinte al României, Nicolae Ceaușescu, a fost primul șef de stat care a efectuat o vizită oficială în Mexic în 1974. De asemenea, a abordat diverse subiecte, precum situația din Mexic cu privire la controversata decizie luată de noul președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, față de mexicani.

16

Spre final, publicul a avut oportunitatea de a vizualiza un scurt material video de promovare a Mexicului, urmat de o sesiune de întrebări din partea celor prezenți, la care ambasadorul a fost încântat să răspundă. După conferință a avut loc deschiderea oficială a Consulatului Onorific al Mexicului la Timișoara. De asemenea, tot în contextul deschiderii instituției noastre către internaționalizare și în cadrul seriei de evenimente „Ambasadori la UVT”, universitatea a primit, în data de 19 mai, vizita Excelenței Sale dl. Marcin Wilczek, Ambasadorul Republicii Polone în România. Născut pe 25 aprilie 1967 la Varşovia, acesta a absolvit Şcoala Naţională de Administraţie Publică, ulterior activând ca și consilier în Ministerul de Externe, Departamentul Europa, Secţia Europa de Sud şi de Est, Ambasador al Republicii Poline la Ankara, Consul General al Republicii Polone la Istambul, diplomat în cadrul câtorva ambasade și consulate europene.

Foto: E.S. Dl. Marcin Wilczek, Ambasador al Republicii Polone în România

Acesta a susținut conferința cu titlul ”The Presidency of the European Council. A View from Poland”, discutând, alături de conducerea UVT, și posibilitatea deschiderii unui lectorat polonez la universitatea noastră. Articol scris de Alexandra Roman, studentă la specializarea Jurnalism, anul II

17


EVENIMENTE

Surpriză pregătită de UVT timișorenilor Experimente științifice, ateliere de creație și alte activități în aer liber

Evenimentul se adresează tuturor celor interesați de activitatea noastră, indiferent că vorbim despre cei care doresc să urmeze cursurile Universității, au absolvit una dintre facultățile noastre sau sunt curioși să afle mai multe informații despre UVT. Am pregătit activități interactive, potrivite pentru a se desfășura în aer liber. Programul este un nou exemplu prin care ne apropiem de comunitatea din care facem parte și, în același timp, oferim șansa celor care doresc să studieze la noi de a ne cunoaște mai bine, pentru o decizie cât mai informată, a declarat rectorul instituției, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

18

T

imișorenii care au dorit să cunoască mai bine activitatea Universității de Vest din Timișoara au avut această ocazie, fiind întâmpinați în Piața Libertății din Timișoara de către studenții instituției. În zilele de 25 și 26 mai, Universitatea a derulat un nou program prin care s-a deschis și mai mult către comunitate - „Studenți ambasadori”. Cu această ocazie, au avut loc acțiuni în aer liber, activități specifice diferitelor specializări. Mai exact, timișorenii au avut parte de experimente științifice, workshop-uri interactive, mici concerte, ateliere de creație, dar și consiliere. Activitățile au avut loc în intervalul orar 15.00-18.00. Astfel, instituția dorește să ofere încredere în serviciile sale educaționale și să facă cunoscută performanța studenților, nu numai elevilor și cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, ci și membrilor comunității, indiferent de statutul social, pregătire sau vârstă. În săptămânile anterioare, „studenții ambasadori” ai UVT au derulat activități similare în Drobeta-Turnu Severin, Reșița, dar și în județele Gorj, Hunedoara, Arad și Bihor.

Foto: Exponate științifice în aer liber

19


EVENIMENTE

„Săptămâna Verde în UVT” Șapte zile de evenimente dedicate ecologiei

U

niversitatea de Vest din Timișoara a propus în intervalul 22-28 mai 2017 întregii sale comunităţi academice, cadrelor didactice, studenţilor şi personalului administrativ o Săptămână Verde în UVT, contribuind în acest fel la preţuirea pe care o arată umanitatea mediului înconjurător. Acest interval de timp a oferit cadrul în care am putut reflecta, comunica şi interacţiona, având ca reper principal relaţia noastră cu mediul înconjurător, cu spaţiu natural şi construit, acasă şi la locul nostru de muncă şi studiu, Universitatea de Vest din Timişoara. Săptămână Verde în UVT se află la cea de-a doua ediție, dintr-un lung şir de acţiuni ce se vor relua anual şi vor avea ca obiectiv înţelegerea relaţiei pe care o au oamenii cu mediul lor, dezvoltarea valorilor şi atitudinilor proenvironmentale în Universitatea de Vest din Timişoara. În acest an am propus un concept unificator Spaţiul verde - UVT, Bega, Timişoara – conceput, perceput, trăit. Evenimentul s-a derulat sub egida prorectoratului de cercetare, cu sprijinul dl. prorector conf. univ. dr. Mădălin Bunoiu, al dl. lect univ. dr. Daniel Lucheș și al echipei sale. Prima caracteristică a evenimentului din acest an este caracterul lui interdisciplinar cu accent pe dezbateri. Pornind de la modelul integrativ al sănătăţii (fizice, mentale, interpersonale, sociale, organizaţionale, environmentale) dezbaterile au conturat imaginea unui stil de viaţă sănătos în UVT. Cu certitudine există mult entuziasm, interes și competență pentru proiecte de dezvoltare durabilă în Universitatea noastră, iar în cadrul acestor dezbateri s-a conturat perspectiva fiecărei specializării în vederea construirii și consolidării acestora. Cea de-a doua caracteristică a evenimentului a fost dată de deschiderea spre dialogul interuniversitar. În această săptămână s-a derulat workshopul interdisciplinarar Spaţiul verde - UVT, Bega, Timişoara – conceput, perceput, trăit, coordonat de lect. univ. dr. Cristian Blidariu și alți colegi de la Facultatea de Arhitectură din UPT, cu participarea reprezentanţilor Asociaţiei Peisagiştilor din România. Am

20

inclus în evenimentele noastre analiza propriilor spaţii verzi (curţile interioare ale UVTului) dar şi spaţiile adiacente canalului Bega. Temele de analiză propuse au surprins parametrii spaţiali, sociali, culturali (de exemplu, Spaţiul verde şi Bega în conştiinţa comunităţii, Locuri şi spaţii creative, Staţiile Capitalei culturale 2021). Săptămâna verde din UVT a avut loc în perioada Săptămânii Unisportvest din UVT, iar deja bine cunoscuta acțiune Pedalează cu familia UVT a fost extinsă, O zi fără mașini în UVT. Binevenită scopului Săptămânii Verzi din UVT a fost decernarea premiilor concursului din mediul preuniversitar ECOLOGICA, de către dl. director Marin Popescu, în prezența Rectorului UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea. În final, printr-o simbolică întoarcere la natură, am pornit În căutarea zimbrilor la Armenis, împreună cu invitații noștri, Oana Mondoc și Alexandru Burlacu, descoperind prin videoconferință proiectele WWF & Rewilding Europe. Întreaga săptămână a fost completată de farmecul cu totul aparte al materialelor promoționale realizate cu atâta inspirație și talent de colegele de la Departamentul de Comunicare, Imagine și Marketing Instituțional din UVT. Săptămâna Verde în UVT din 2017 s-a concretizat cu o listă de propuneri și soluții ce se vor reuni într-un manual de bune practici universitare sustenabile în UVT, un pas suplimentar în vederea dezideratului UVT = Universitate Sustenabilă. Conf. univ. dr. Corina Ilin, Coordonator, Grupul de Studii privind Relaţia Oameni – Environment, Departamentul de Psihologie, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, Universitatea de Vest din Timișoara

21


EVENIMENTE

Spațiu financiar dedicat studenților și profesorilor UVT BCR își accesibilizează serviciile în campusul universitar

P

arteneriatul dintre Universitatea de Vest din Timișoara și Banca Comercială Română continuă să dea rezultate. De această dată, prin implementarea unei noi facilități pentru studenții și cadrele didactice ale UVT. Astfel, BCR a amenajat un spațiu financiar, care poate fi folosit atât pentru operațiuni financiare, cât și pentru relaxare. Acesta a fost instalat de Banca Comercială Română, la finele lunii mai, în clădirea principală a Universității de Vest din Timișoara, în cadrul parteneriatului solid dintre cele două instituții. În acest spațiu, disponibil la parterul clădirii de pe bd. Vasile Pârvan 4, există un APT - ghișeu automat BCR, unde studenții și profesorii pot efectua următoarele operațiuni: Depunere numerar în cont titular sau alt cont BCR Rambursare rate sau sume aferente cardurilor de credit Plată a taxelor de admitere, studiu sau cazare, pentru studenții UVT Plată facturi utilități Gamă întreagă de alte plăți „Avem un parteneriat puternic cu Banca Comercială Română, fapt dovedit prin numeroasele proiecte în care Universitatea a lucrat împreună cu cei de la BCR. Spațiul amenajat de către partenerii noștri este doar cel mai recent exemplu prin care valorificăm legăturile instituționale cu mediul privat. Aici putem menționa diversele proiecte pe absorbția rapidă a absolvenților în companii și pe desfășurarea unor acțiuni de stimulare a activității de predare/învățare și a performanței. Ne-am propus să implementăm noi servicii pentru comunitate și să aducem marii angajatori mai aproape de studenți”, a spus rectorul UVT, prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea. De asemenea, în spațiul instalat de BCR, studenții și profesorii au posibilitatea relaxării și petrecerii timpului în pauzele dintre cursuri, grație canapelei, fotoliilor și măsuțelor disponibile. Banca Comercială Română, membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând operațiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie și piețe de capital), precum și societățile de profil de pe piața leasingului, pensiilor private și a băncilor de locuințe.

22

23


CONFERINȚE

„Succesul este o stare” Solistă a Operei Naționale din Viena, pe scena Aulei Magna a UVT

M

ezzosoprana Aura Twarowska a fost invitată în cadrul seriei de evenimente „Povești de succes în Aulă” pentru a destăinui publicului secretul reușitei sale și călătoria ei spre o carieră artistică de performanță. Evenimentul a avut loc miercuri, 31 mai, în Aula Magna, de la ora 13:00. Absolventă a Universității de Vest din Timișoara, solista de muzică clasică a povestit celor prezenți cum a ajuns să cânte pe marile scene ale lumii, dar și cum fiecare poate să-și atingă obiectivele prin intermediul gândirii pozitive și al studiului intensiv. Aura Twarowska a împărtășit spectatorilor propria ei definiție a succesului: „Consider că succesul este în primul rând o stare. Felul în care te simți mulțumit de tine în liniște, pace, împlinire și totodată este modul în care te percep ceilalți”.

În public s-au aflat profesori și elevi de la Liceul Teoretic „Jean Louis Calderon”, Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”, Colegiul Național Economic „Francesco Saverio Nitti” și nu numai, care au fost curioși să afle povestea sa de succes. Artista nu a ezitat să le ofere elevilor câteva îndrumări în viață: „Să nu vă lăsați alimentați de frică și de îndoială. La orice drum pe care porniți să vă raportați la succes. Nu dați energie eșecului, deoarece călătoria este mult mai frumoasă decât destinația!”. Spre final, elevii i-au adresat întrebări, la care Aura Twarowska a răspuns cu entuziasm. Apoi, artista a încântat urechile celor prezenți, prin interpretarea live a piesei „The Lord’s Prayer”. Articol de Alexandra Roman, studentă în anul II la specializarea Jurnalism

Foto: Aura Twarowska, în conferință la UVT

24

25


CONFERINȚE

Conferinţa internaţională British and American Studies XXVII Specialiști din 16 țări s-au reunit la UVT

Î

n perioada 18 - 20 mai 2017 a avut loc, la Universitatea de Vest din Timișoara, a 27-a ediție a conferinței internaționale British and American Studies (BAS), organizată de Colectivul de Limba și Literatura Engleză al Departamentului de Limbi și Literaturi Moderne, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie. Evenimentul s-a bucurat de participarea unor reprezentanți marcanți ai lumii academice europene, precum cea a domnului profesor universitar doctor Alexander Onysko de la Universitatea Alpen-Adria Klagenfurt, Austria, care a supus atenției publicului situația limbii engleze pe glob în expunerea World Englishes from the Perspective of Language Contact, a domnului profesor universitar doctor Jeremy Parrot de la Universitatea Buckingham, Marea Britanie, care a vorbit despre Dickens and Company: All the Year Round and Its Authors și a domnului profesor universitar doctor Mircea Mihăieș de la Universitatea de Vest din Timișoara, care a conferențiat despre The Ulysses Skirmish: from Obscenity to Commas. Secțiunile paralele ale conferinței au oferit specialiștilor cadrul pentru a prezenta lucrări din sfera literaturii britanice și americane, studiilor culturale, studiilor de gen, studiilor de traducere, lingvisticii și metodicii predării limbii engleze. Conferința BAS a reunit participanți din 16 țări și din patru continente, (Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Africa de Sud, Turcia, Austria, Italia, Serbia, Slovenia, Republica Moldova, Muntenegru, Ungaria, Polonia, Cehia, Albania, Papua Noua Guinee, România).

26

Conferința de fizică TIM 17

C

a în fiecare an, începand din 2001, în perioada 25-27 a avut loc conferința anuală a Facultății de Fizică de la Universitatea de Vest din Timișoara. Scopul conferinței TIM17 a fost să prezinte problemele actuale ale fizicii la nivel național și internațional, să aducă împreună cercetători din România și din străinătate și să faciliteze colaborările științifice între aceștia Programul conferinței s-a întins pe două zile și a cuprins 3 secțiuni paralele care acoperă patru domenii majore ale fizicii: Fizica teoretică și computațională, Fizica materiei condensate, Fizica aplicată și fizica educațională. La conferință au fost înregistrate 100 lucrări ale participanților din următoarele țări: România, Serbia, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Franța. Având în vedere nivelul științific al contribuțiilor înregistrate și longevitatea acestei conferințe, se poate spune că TIM17 este una din manifestările științifice de referință la nivel național în domeniul fizicii, cu o participare semnificativă a cercetătorilor din străinătate. Conferința se desfășoară sub egida Societății Române de Fizică și anul acesta este sprijinită de compania Apel Laser. Programul poate fi consultat pe pagina web a conferinței: www.timconference.uvt.ro.

Rețeaua viitorilor experți în educație

P

rima ediție a Conferinței Naționale Studențești „Educație pentru viitor perspective ale viitorilor specialiști în științele educației” a avut loc în data de 19 mai la UVT, în organizarea Facultății de Sociologie și Psihologie, Departamentul de Științe ale Educației. 60 de studenți din opt centre universitare din țară au abordat idei, inițiative, întrebări din aria Științelor Educației. Conferința și-a propus să formeze o rețea a viitorilor experți în educație. Această manifestare este inclusă într-o serie amplă de evenimente care marchează celebrarea a 20 de ani de învățământ universitar în Științele educației la Universitatea de Vest din Timișoara. Formatul conferinței a fost unul inedit, de tip open space, în care participanții au fost și contribuitori, nu doar consumatori. Astfel, oricine a avut o idee, o inițiativă, o întrebare, a putut aborda subiectul de interes pentru el.

27


CONFERINȚE

Conferinţa „Building Urban Tourism Through Place Making and Urban Regeneration in Central and Eastern European Countries”, Timişoara, 19-20 mai 2017

Î

n perioada 19-20 mai 2017, Departamentul de Geografie, Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara a avut prilejul şi onoarea de a organiza conferinţa cu titlul ”Building urban tourism through place making and urban regeneration in Central and Eastern European countries” (Foto 1) Organizatorii locali ai conferinţei au fost Prof. univ. dr. Remus Creţan, Conf. univ. dr. Sorina Voiculescu, Lect. univ. dr. Sebastian Ioan Jucu, Asist. univ. dr. Florentina Popescu şi dr. Andrei Dornik. Întrucât turismul a devenit recunoscut pe scară largă ca fiind important pentru regenerarea economiei urbane în Europa Centrală şi de Est post-comunistă şi, prin urmare, subiectul unor eforturi considerabile de politică atât în rândul guvernelor naţionale, cât şi al celor regionale şi locale, conferinţa şi-a propus să înţeleagă modul în care oraşele din Europa Centrală şi de Est au căutat să utilizeze politici specifice pentru a-şi spori atractivitatea ca destinaţii turistice. Conferinţa a avut obiectivul să exploreze atât critic, cât şi prin implicarea de politici specifice, modul în care oraşele din Europa Centrală şi de Est post-comunistă au folosit strategii de localizare, marketing şi alte strategii pentru a-şi dezvolta baza turistică.

Din moment ce Timişoara a fost recent nominalizată în calitate de Capitală Culturală Europeană (CCE) 2021, conferinţa a reunit cercetători, factori de decizie, practicieni, precum şi reprezentanţi guvernamentali pentru a dezbate următoarele teme: • Turismul urban ca element al regenerării urbane; • Justiţie urbană, inclusiv societăţile urbane şi turismul; • Marketingul turismului urban; • Neoliberalismul urban şi turismul; • Infrastructura urbană şi dezvoltarea turismului. La manifestarea ştiinţifică au fost prezenţi reprezentanţi de marcă de la universităţile din Sheffield şi Bournemouth (Marea Britanie), Valencia, Pecs, Bruxelles. Din România, cu excepţia colegilor geografi de la Universitatea de Vest, au participat cercetători de la universităţile din Iaşi, Cluj-Napoca, Craiova etc (Foto 2 si Foto 3). Programul conferinţei a fost unul bogat în evenimente. Deschiderea conferinţei a fost însoţită de cuvinte de salut din partea reprezentanţilor UVT, ai Primăriei Timişoara şi ai agenţiilor

de turism din Timişoara. Acest moment a fost urmat de patru lucrări prezentate de key-note speakers din Anglia, Spania şi Romania pe teme generoase pornind de la schimbările globale asupra turismului urban în Europa Centrală şi de Est şi până la turismul de mega-evenimente, securitizare turistică urbană şi spatii de gen în context turistic urban. Interesant a fost şi workshop-ul tematic în cadrul căruia doi arhitecţi de la centrul de cercetare ”Walloth Urban Advisors SPRL” din Bruxelles au inclus spre dezbatere dezvoltarea urbană, moştenirea culturală locală şi turismul urban.

Foto: Participanţii la conferinţă în faţa UVT înainte de aplicaţia practică de teren

La manifestarea ştiinţifică, 22 de lucrări au fost prezentate într-o singură secţiune. Între prezentările susţinute menţionăm cele privitoare la turismul festivalier (Untold de la Cluj-Napoca şi Cerbul de Aur – Brașov), aspecte privind infrastructura turistică locală, extinderea urbană (urban sprawl) și impactul acesteia asupra turismului urban, moştenirea turistică urbană. Conferinţa s-a încheiat în data de 20 mai cu o aplicaţie de teren în centrul municipiului Timişoara, coordonată de asist. univ dr. Florentina Popescu. O parte dintre lucrările conferinţei vor fi selectate de către organizatorii locali şi referenţi internaţionali, şi vor fi propuse unei reviste de impact internaţional. Considerăm că impactul local, naţional şi internaţional al conferinţei a fost unul deosebit, dată fiind paleta largă de lucrări prezentate şi implicarea cercetătorilor din diverse domenii de studiu (geografie, sociologie şi arhitectură/ urbanism), a reprezentanţilor administraţiei locale şi agenţiilor de turism în discuţii fructuoase privind turismul urban. Prof. univ. dr. Remus Creţan, Conf. univ. dr. Sorina Voiculescu, Lect. univ dr. Sebastian Jucu, Asist. univ. dr. Florentina Popescu

Foto: Afisul conferinței

28

Foto: Participanţii la conferinţă în amfiteatrul în care s-au susţinut lucrările conferinţei

29


PROIECTE

„E-QUAL - Cercetare calitativă privind integrarea profesională a categoriilor vulnerabile”

U

niversitatea de Vest din Timișoara anunță încheierea proiectului „E-QUAL - Cercetare calitativă privind integrarea profesională a categoriilor vulnerabile”, proiect coordonat de către Universitatea de Vest din Timișoara, implementat în parteneriat cu Universitatea Nord - Norvegia și finanțat în cadrul Mecanismului Financiar EEA 2009-2014 „Cercetare în sectoarele prioritare”. Proiectul s-a derulat în perioada 1 iulie 2014 - 30 aprilie 2017 și a avut ca scop facilitarea îmbunătăţirii procesului de integrare a grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii, prin furnizarea unei fundamentări viabile, bazate pe cercetare, pentru actualele politici şi programe care se adresează integrării profesionale a categoriilor vulnerabile. Proiectul a avut ca ţintă două grupuri vulnerabile specifice: persoanele cu dizabilităţi şi populaţia de etnie romă. Realizarea proiectului a debutat cu o cercetare comprehensivă a literaturii ştiinţifice şi a bazelor de date privind accesul pe piaţa muncii a adulţilor cu dizabilităţi şi a persoanelor de etnie romă. În a doua etapă a studiului, cu ajutorul metodei de cercetare numită Etnografie Instituţională, a fost investigată experienţa cotidiană a persoanelor vulnerabile care încearcă inserţia pe piaţa forţei de muncă. Pe baza informaţiilor colectate de la reprezentanţii grupurilor vulnerabile, cercetarea s-a centrat apoi pe activitatea profesională specializată a organizaţiilor şi asociaţiilor care lucrează cu și pentru aceste grupuri vulnerabile. Obiectivul a vizat evaluarea modului în care experienţa individuală a persoanelor din categorii vulnerabile se integrează în setul de acţiuni şi relaţii instituţionale. În continuare, organizaţiile care oferă servicii pentru persoanele care au dificultăţi în relaţia cu piaţa muncii, agenţiile locale de ocupare, autorităţile locale şi angajatorii au devenit subiecţi ai cercetării; interviurile cu reprezentanții autorităților locale și cei care oferă servicii beneficiarilor, precum și documentele utilizate de aceştia, au oferit material de analiză pentru cercetarea derulată. Pe baza acestor activități, analizele ulterioare s-au concentrat pe identificarea intervenţiilor de succes pentru integrarea socio-profesională a persoanelor cu dizabilităţi şi de etnie romă precum şi pe analiza factorilor care generează acest potenţial de succes al respectivelor intervenţii.

30

Foto: Participanții la proiectul coordonat de UVT

Conform scopului principal al proiectului, etapa următoare a vizat integrarea rezultatelor cercetării în cadrul politicilor actuale şi a practicilor utilizate în acest domeniu. Pentru a asigura un transfer eficient al cunoaşterii teoretice către practică, echipa de cercetare a colaborat cu actori relevanți din domeniul integrării sociale a categoriilor vulnerabile – reprezentanți ai instituțiilor publice și organizațiilor private,

ai asociațiilor care promovează drepturile acestor persoane, precum și membri ai comunităţii academice – prin sesiuni de formare, publicaţii, grupuri consultative şi sesiuni de informare. Rezultatele proiectului includ: 10 Rapoarte de cercetare elaborate în diferitele etape ale studiului; 16 articole ştiinţifice publicate în reviste de specialitate; 3 cărți de

specialitate publicate; o conferinţă internaţională organizată la Timișoara (SIEO 2016); un curs post-universitar organizat la Timișoara, pentru profesioniştii implicaţi în integrarea pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi şi de etnie romă; precum și 2 propuneri de îmbunătățire a cadrului legislativ și metodologic referitor la incluziunea socială și profesională a grupurilor vulnerabile. Conferința de încheiere a proiectului a fost precedată de 2 Sesiuni de informare cu factorii de decizie, în cadrul cărora au fost prezentate și dezbătute propunerile elaborate de către echipa de cercetare privind îmbunătățirea cadrului legislativ și metodologic referitor la incluziunea socială și profesională a grupurilor vulnerabile (persoane cu dizabilități și persoane de etnie romă). De asemenea, instituțiilor prezente la cele două evenimente le-a fost lansată invitația de a se alătura demersului de promovare a propunerilor și înaintare a acestora către autoritățile centrale de resort. În cadrul conferinței oficiale de încheiere a proiectului, desfășurată în data de 13 aprilie, au fost prezentate rezultatele principale ale acestuia, precum și modalitățile de continuare a colaborării interinstituționale, inițiate cu ocazia activităților din proiect. În acest sens, în cursul lunii iunie 2017, Universitatea de Vest din Timișoara va organiza un grup de lucru cu actorii instituționali locali relevanți (din domeniul serviciilor sociale din cadrul primăriilor din județul Timiș, unităților școlare, serviciilor locale de ocupare, serviciilor de îngrijire a sănătății etc.). Scopul acestui grup de lucru este acela de a colecta propuneri și sugestii de la instituțiile și organizațiile furnizoare de servicii pentru categoriile vulnerabile cu privire la teme relevante de cercetare, în vederea includerii acestora în planul de acțiune al „Rețelei Româno-Norvegiene de Cercetare în Științe Sociale”, stabilită în cadrul proiectului cu același titlu (finanțat din Fondul pentru relaţii bilaterale - Programul RO14 „Cercetare în Sectoare Prioritare”), un proiect care a debutat în luna mai 2017, prin care se dorește amplificarea impactului și conferirea de sustenabilitate proiectului „E-QUAL - Cercetare calitativă privind integrarea profesională a categoriilor vulnerabile”. Pentru mai multe detalii despre proiectul „E-QUAL - Cercetare calitativă privind integrarea profesională a categoriilor vulnerabile” și rezultatele acestuia vă invităm să vizitați site-ul proiectului, la adresa www.e-qual-see.ro.

31


PROIECTE / competiții

„Timișoara Creativă” Știința pentru copii!

D

epartamentul Biologie-Chimie al Universității de Vest din Timișoara a derulat în perioada 22-26 mai 2017 programul Știința pentru copii! A fost o săptămână în care studenți și cadre didactice au desfășurat experimente simple pentru copii, de la cei de grădiniță până la cei de clasa a IV-a, și în care copiii au luat contact cu frumusețea științei și au devenit conștienți de faptul că știința și joaca se imbină perfect și că învățarea prin joacă este foarte plăcută și eficientă. Copiii au fost fascinați de micii arici formați în borcănele cu ajutorul magneților, de undița care le-a permis să pescuiască agrafe dintr-un bol cu apă, de lupta dintre lapte și detergent, de fuziunea culorilor când le-au amestecat și au adăugat colorant alimentar, de trezirea vulcanului la viață cu poțiune magică din oțet, de procesul de fabricație al pastei de dinți pentru elefanți, iar cercetarea lumii vii la microscop le-a captat toată atenția! Ne-au răsplătit cu zîmbete și aplauze și ne-au făcut să le promitem că vom reveni! Prof. Dr. Adriana Isvoran

32

UVT stimulează implicarea elevilor în dezvoltarea orașului

C

ompetiția de idei de proiecte „Timișoara Creativă” a ajuns la o nouă ediție. Inițiativa Universității de Vest din Timișoara, derulată de Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor, vizează dezvoltarea culturii tinerilor liceeni în domeniul antreprenoriatului social. Participanții au elaborat în echipă un eseu în limba română prin care este prezentată o soluție alternativă de valorificare a unei resurse publice din patrimoniul Municipiului Timișoara. Echipele au fost formate din câte nouă elevi de la diferite licee din oraș și coordonate de cadre didactice ale instituțiilor de învățământ. Tinerii au prezentat și evaluat resursa publică vizată, au expus modul de valorificare propus și au prezentat investițiile necesare pentru punerea în aplicare a proiectului. În eseurile lor, elevii au vorbit și despre posibilele surse de finanțare, beneficiile obținute și riscurile asociate implementării proiectului. Spre exemplu, echipa Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” a propus proiectul „Turnurile de apă - un sens economic al culturii”, scopul fiind „creșterea potențialului turistic, în viziunea Timișoara capitală culturală europeană 2021, prin reconversia acestor două construcții industriale spre infrastructura culturală”. „Avem mulți copii minunați, iar implicarea lor în comunitate este un câștig. Avem nevoie ca ei să fie activi în comunitatea din care fac parte, să propună idei de dezvoltare a orașului. Competiția stimulează tocmai aceste lucruri. În plus, elevii câștigă noi abilități, de prezentare, de muncă în echipă. Sunt competențe care îi vor ajuta la universitate și în carieră”, a spus rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea. Elevii de la Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu au elaborat proiectul „Escape Zone”, prin care doresc reamenajarea și modernizarea Parcului Carmen Sylva, care să conțină mai multe facilități: cinema în aer liber; scenă pentru evenimente cultural-artistice; zonă de relaxare cu hamace; foișoare cu muzică relaxantă; art zone; cerc de lectură și schimb de cărți. Notele acordate au avut la bază voturile obținute online din partea comunității și evaluările realizate de un juriu. Toate proiectele elevilor pot fi consultate aici: https://feaa. uvt.ro/ro/extracurriculare/evenimente-extracuriculare/ timisoara-creativa-mai-2017.html

După finalizarea competiției, toți elevii participanți au beneficiat gratuit de un curs în domeniul antreprenoriatului, susținut de cadre didactice ale Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Cei mai buni elevi matematicieni din 14 județe, într-un concurs al UVT

Î

n luna mai, la Universitatea de Vest din Timișoara a avut loc cea de-a treia ediție a Concursului Facultății de Matematică și Informatică, competiție adresată elevilor din clasele a XI-a și a XII-a. În acest an, la concurs au participat 176 de elevi din 14 județe (Alba, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Satu-Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Vrancea). A fost prima ediție la care s-a organizat atât un concurs de Matematică, cât și unul de Informatică. Organizarea evenimentului, subiectele, baremele și corectarea lucrărilor au fost realizate de cadre didactice ale Facultății de Matematică și Informatică. În plus, la organizarea evenimentului și-au adus contribuția și doctoranzi, masteranzi și studenți ai Facultății. La Concursul de Matematică s-au acordat 15 premii: 9 premii la clasa a XII-a și 6 premii la clasa a XI-a, iar la Concursul de Informatică s-au acordat 11 premii: 8 premii la clasa a XII-a și 3 premii la clasa a XI-a. Premianții au fost recompensați cu sume în bani oferite de Facultatea de Matematică și Informatică. În plus, în acord cu motto-ul „un premiu = un 10 la admitere”, premianților li se va recunoaște cu nota 10 una dintre notele la concursul de admitere de la Facultatea de Matematică și Informatică.

33


competiții

Marele premiu la Colocviile Naționale Studențești „BeSt Letters Colloquia“ Un nou succes pentru studenții Facultății de Litere, Istorie și Teologie

Foto: Studenții și masteranzii participanți

34

GEORGE OSTROGOVICH a ajuns la a XXIII – a ediţie

F

acultatea de Chimie, Biologie, Geografie şi Departamentul de Biologie – Chimie de la Universitatea de Vest din Timişoara au organizat sâmbătă, 13.05.2017, a XXIII-a ediţie a Concursului de Chimie Organică GEORGE OSTROGOVICH la care au participat 20 de elevi de la 8 colegii naţionale şi licee, din clasele a X-a şi a XI-a, pasionaţi de studiul chimiei, în general, şi de cel al chimiei organice, în special. Concursul reprezintă o frumoasă manifestare de omagiere a întemeietorului şcolii de chimie organică din Universitatea de Vest din Timişoara, Academicianul George Ostrogovich, fiind, în acelaşi timp, un bun prilej de promovare a specializărilor de chimie ale facultăţii în rândul elevilor. Astfel, organizatorii acestei manifestări au prezentat oferta de studiu din domeniul chimiei pe care elevii participanţi la concurs o pot urma în cadrul facultăţii. Aceştia au venit în contact cu o parte din spaţiile de învăţământ şi cercetare ale facultăţii

I

nițiate în contextul aniversării a 150 de ani de la înființarea Facultății de Litere a Universității din București, Colocviile Naționale Studențești BeSt Letters Colloquia s-au remarcat și la actuala ediție, a IV-a (5-6 mai), prin anvergura manifestării, cinci mari secțiuni reunindu-i pe cei nouăzeci și șase de participanți, studenți și masteranzi de la facultățile umaniste din opt centre universitare (Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea din Craiova, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava).

Concursul de Chimie Organică

şi au purtat discuţii cu cadrele didactice referitoare la oportunităţile pe care le au în cariera personală după absolvirea specializărilor de licenţă din cadrul facultăţii. Ca de fiecare dată, eforturile depuse de concurenţi pentru o pregătire de înalt nivel în domeniul chimiei organice au fost răsplătite prin acordarea de 6 premii şi 6 menţiuni, subiectele având un grad de dificultate ridicat. Laureaţii concursului provin de la următoarele colegii naţionale şi licee: Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad; Liceul Tehnic „Sfântu Nicolae” Deta; Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrun” Arad; Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Petroșani; Colegiul Naţional Bănăţean Timişoara; Colegiul Naţional „C.D. Loga” Timişoara; Colegiul Naţional „Vasile Goldiş” Arad. Conf. univ. dr. Constantin Bolcu

Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara, participantă încă de la prima ediție, când a obținut și marele premiu, se remarcă în fiecare an prin valoarea și prestanța studenților și masteranzilor care o reprezintă. În acest an, a avut patru participanți la această importantă manifestare, trei la studii literare, sub coordonarea conf. univ. dr. Pompiliu Crăciunescu, și unul la studii lingvistice, sub coordonarea asist. univ. dr. Emina Căpălnășan. Snejana Ung, masterandă în anul I, multiplă laureată a unor competiții studențești, a fost încununată cu Marele Premiu al BeSt Letters Colloquia pentru lucrarea Iugo-nostalgia: timp și/ sau spațiu nostalgic?, dar și cu premiul al III-lea acordat de către un juriu de profesioniști din industria cărții și, totodată, cu invitația de a deveni colaboratoare permanentă la platforma culturală online Bookaholic.ro. De asemenea, Ramona Sas, masterandă în anul al II-lea, a obținut mențiune pentru lucrarea Hiperrealitate și extaz. O problematică postmodernă. Foarte apreciate au fost în secțiuni și lucrările studenților Oriana Samfireag, Necesitatea integrării discursului colocvial în predarea limbii române ca limbă străine, și Raul Săran, Knocking on Nobel,s Door. Profetismul anarhic și perspectiva tridimensionalăîn Tarantula, de Bob Dylan.

35


DIVERSE

„10 pentru educație” La UVT se generează soluții inovative pentru ameliorarea actului didactic

U

VT, prin Departamentul de Științe ale Educației, a lansat în 2016 un nou model de colaborare cu mediul educațional preuniversitar, „10 pentru educație”. Vorbim despre o serie de 10 forumuri de dezbatere, pe 10 teme actuale, 10 întrebări și 10x10 soluții, toate acestea fiind dedicate profesorilor din preuniversitar. O nouă ediție a avut loc în perioada 22-26 mai, ediție la care au participat mai mult de 175 de cadre didactice din județele Timiș, Caraș-Severin, Arad și Mehedinți, punând bazele unor comunități de învățare ale practicienilor reflexivi, comunități care să genereze soluții inovative pentru ameliorarea actului didactic și a prestației didactice. Această serie de workshop-uri se înscrie în ciclul evenimentelor derulate de Departamentul de Științe ale Educației cu ocazia celebrării a 20 de ani de la înființare. Mai multe detalii se găsesc pe site-ul https://fsp.uvt.ro/. Temele abordate: - Cine sunt eu? Statutul identitar și ambivalența atitudinală la adolescenții cu dezabilități. Lect. dr. Claudia Borca; - Educația non formală pentru dezvoltarea personală. Conf. dr. Elena Danciu; - Funcții ale comportamentelor agresive. Implicații pentru intervenție. Lect. dr. Ioana Dârjan; - Școli și licee “de elită” din Timișoara. Conf. dr. Mihai Predescu; - Educație și cultură. Lect. dr. Sorin Predescu; - Diferențiere și adaptare curriculară în clasa integrată. Lect. dr. Anca Luştrea; - Leadership vs. management. Conf. dr. Ionel Moș; - Comunicarea didactică eficientă, factor al reușitei școlare. Asist. dr. Ramona Tutunaru; - Subiectivitate și subiectivism în evaluarea rezultatelor elevilor. Lect. dr. Otilia Bersan; - Educația copiilor dotați și talentați: resurse și strategii de obiectivare. Lect. dr. Claudia Borca; „Continuăm un proiect care în 2016 și-a dovedit eficiența atât prin numărul de solicitări, cât și prin rezultatele acestuia. Acțiunea este parte a strategiei noastre de colaborare cu învățământul preuniversitar, de sprijinire a cadrelor didactice care doresc să se perfecționeze. Cunoaștem importanța formării continue a profesorilor. O aplicăm în mod curent în comunitatea noastră academică, iar prin aceste acțiuni ne adresăm colegilor

36

din preuniversitar. Subiectele abordate sunt de actualitate și au fost gândite pentru a răspunde noilor provocări din educație”, a spus rectorul UVT, prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea. Inițiativa voluntară a membrilor Departamentului de Științe ale Educației a fost foarte bine primită de colegii din mediul preuniversitar. La precedentele două ediții derulate în 2016 s-au identificat interese de formare, perfecționare și dezvoltare profesională punctuale, s-a reflectat asupra modalităților de formare profesională relevantă pentru cadrele didactice, pentru beneficiul elevilor. Toate atelierele au fost interactive și centrate pe nevoile de formare ale participanților, cu un accent suplimentar pe formarea de abilități didactice și manageriale. În acest fel, UVT încearcă să ajungă la o înțelegere comună a problemelor din mediul educațional și la o abordare complementară din partea cadrelor didactice din mediul universitar și preuniversitar.

UNISPORTVEST “Sărbătoarea sportului studențesc”

A

flându-se la a treisprezecea ediție, UNISPORTVEST este un eveniment ce își propune creșterea impactului practicării activităților sportive în rândul studenților. Numeroasele activități sportive și demonstrații, desfășurate pe parcursul a cinci zile, în perioada 22 – 26 mai, au scos din rutină campusul universitar, oferindu-le studenților posibilitatea de a practica activități sportive în folosul sănătății, în spiritul competiției și pentru a se bucura de frumusețea colaborării cu ceilalți studenți. La fel ca în anii trecuți, Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității de Vest din Timișoara a promovat sportul de timp liber în rândul studenților, îndemnându-i la un mod de viață activ, în care recreerea, buna dispoziție, competitivitatea și fair-play-ul sunt în prim-plan. Activitățile din acest an au inclus sporturile: baschet, volei, handbal, mini fotbal, beachvolley, tenis cu piciorul, înot, badminton, tenis de câmp, tenis de masă.

37


DIVERSE

UVT și Bayer România colaborează

Practicile de teren ale studenţilor geografi

pentru promovarea științei în rândul copiilor

de la Departamentul de Geografie al Universităţii de Vest din Timişoara

Î

U

niversitatea de Vest din Timișoara a fost partener în desfășurarea programului „Laboratorul de Științe Bayer” 2017, în baza căruia au avut loc mai multe activități menite a-i convinge pe tineri că știința poate fi distractivă. Astfel, în perioada 15 - 19 mai 2017, UVT a fost gazda mai multor acțiuni cu caracter educațional și științific dedicate elevilor de ciclu primar și gimnazial. În fiecare zi de desfășurare a evenimentului, câte 200 de elevi din Timișoara au luat parte la experimente interactive oferite de UVT și Bayer România, prin Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie și cea de Fizică. Acestea s-au desfășurat în incinta ringului bursier al UVT de pe str. Oituz, spațiu care a fost dotat cu instrumentele de laborator necesare. Baylab, Laboratorul de Științe Bayer, aflat la ediția a patra în România, oferă elevilor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani posibilitatea de a învăța despre știință, prin joc și experimente deosebit de creative, în compania instructorilor dedicați proiectului de educație alternativă inițiat de către companie. „Prima ediție a Laboratorului de Științe a însemnat o provocare lansată de Bayer pentru sistemul educațional din România. Un proiect menit să cultive dorința de a învăța prin joacă și de a construi un parteneriat cât mai strâns între elevi, profesori, părinți și autorități. Acum, în al 4-lea an de proiect, putem spune că rolurile s-au inversat, iar entuziasmul și așteptările lor sunt cele care ne învață cum să mergem mai departe, în fiecare an cu ceva în plus. Teoretic, Baylab își deschide porțile în 5 orașe din țară. Practic, cadre didactice extrem de devotate din multe alte zone ale țării au planificat excursii pentru a ne vizita. Datorită lor și partenerilor noștri, peste 7000 de mici oameni de știință vor lua parte la o poveste scrisă de ei, pentru ei, despre știință, joc și inovație. Este forma concretă prin care am ales să

38

Implicarea mediului privat în promovarea științei în rândul copiilor este onorabilă. Parteneriatul cu Bayer are un scop deosebit de util la nivel educațional, acela de a-i îndruma pe elevii de vârstă fragedă către știință, un domeniu care le poate oferi multe satisfacții. Le arătăm că munca de cercetător poate fi distractivă. Acțiunea se înscrie în strategia Universității de sprijinire a elevilor de toate vârstele în alegerea unui traseu educațional care să se potrivească abilităților și dorințelor acestora. Astfel, pe termen mediu și lung, vom avea elevi și studenți mai mulțumiți și mai bine pregătiți, a declarat rectorul UVT, prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea. exprimăm valorile Bayer și viziunea pentru viitor, un viitor cu o bază solidă în sfera educației”, a spus Ruxandra Pirojoc, Director de Comunicare Bayer România și Bulgaria.

n perioada 22 – 26 mai 2017 s-au desfăşurat stagiile de practică ale studenţilor geografi de la Departamentul de Geografie al Universităţii de Vest din Timişoara. Practicile de specialitate sunt prevăzute în planurile de învăţământ în vigoare ale tuturor specializărilor Departamentului de Geografie şi au fost proiectate în conformitate cu obiectivele specifice programelor de studii în vederea aprofundării şi aplicării pe teren a cunoştinţelor şi deprinderilor teoretice dobândite de către studenţi prin disciplinele studiate pe parcursul anului universitar 2016-2017. Mai mult decât atât, stagiile de practică au vizat formarea şi consolidarea competenţelor de cercetare ştiinţifică directă pe teren, prin contactul direct al studenţilor cu spaţiile geografice laborator în cadrul cărora au fost desfăşurate aceste activităţi, şi anume: Regiunea Orşova – Anina – Clisura Dunării – Culoarul Timiş-Cerna, Ungaria, Regiunea Moldovei şi arealul geografic Zăvoi-Poiana Mărului. Aceste spaţii au reprezentat tot atâtea locaţii geografice distincte în cadrul cărora studenţii, coordonaţi de cadre didactice de la Departamentul de Geografie, au avut posibilitatea de a-şi forma şi dezvolta în mod realist şi obiectiv competenţele de cercetare ştiinţifică pe teren. În cadrul primei aplicaţii practice, 28 de studenţi ai anului I, coordonaţi de către Prof. dr. Nicolae Popa, Lect. dr. Alina Satmari şi Asist. dr. Alexandru Dragan, au luat parte la practica de specialitate desfăşurată pe

următorul traseu: Timişoara – Reşiţa – Anina – Depresiunea Almăjului – Culoarul Timiş-Cerna – Orşova – Clisura Dunării – Băile Herculane – Timişoara. Traseul a presupus o varietate de acţiuni: trei obiective fizico-geografice (Peştera Comarnic, Masivul Domogled, poalele munţilor Ţarcu), o ieşire pe Dunăre, înţelegerea funcţionării Barajului Porţile de Fier, respectiv observarea arhitecturii satelor din Banat şi a dinamicii social-economice a oraşului Băile Herculane. Obiectivul acestei practici a fost înţelegerea complexităţii întregului teritorial din prisma observaţiilor directe şi a actorilor de teren. În acest sens, pe lângă analiza unor obiective social-economice şi turistice, au fost realizate întrevederi problematizate la diferite instituţii şi organizaţii din teritoriu: WWF România (Rezervaţia de zimbri Armeniş), Primăria Municipiului Orşova, Primăria Oraşului Băile Herculane, Asociaţia de Turism „Clisura Dunării” şi antreprenori locali. În paralel, studenţii au realizat două cercetări de teren: - o cartare a impactului zimbrilor asupra lizierei, în cadrul rezervaţiei de la Armeniş; - o cercetare de teren sub formă de chestionar în satele din

Clisura Dunării, prin care studenţii au analizat tendinţele acestui areal din perspectiva promovării acestuia, a dificultăţilor şi conservării patrimoniului imaterial al locului.

39


DIVERSE Cea de a doua practică de teren materializată prin deplasarea studenţilor în Ungaria a reunit 37 de studenţi din anul I, de la toate cele 4 specializări ale Departamentului de Geografie. Coordonatorii practicii au fost Conf. dr. Lucian Drăguţ şi Asistent dr. Ionuţ Zisu, în colaborare cu Conf. dr. Csaba Kovács de la Facultatea de Geografie a Universităţii din Szeged. Prima zi a fost dedicată analizei tematice din punct de vedere ştiinţific a principalelor obiective turistice ale oraşului Szeged. În cea de a doua zi activităţile de cercetare pe teren s-au desfăşurat în localitatea Szenentre, precum şi la castelul medieval de la Visegrád. Programul celei de a treia zi a inclus investigarea din perspectiva geografiei turismului a principalelor obiective din localitatea Győr, a fostei cazarme militare din localitatea Komárom şi o degustare de vinuri la Cramele Hilltop, situate în apropierea localităţii Neszmély. Aceasta din urmă a fost integrată contextului specific geografiei culturale prin studiul întreprins asupra produselor locale. Programul zilei s-a încheiat printr-un studiu fundamentat pe observaţie directă a peisajului cultural aplicat catedralei din Esztergom şi o analiză succintă a problemelor spaţiului urban în oraşul vecin Štúrovo, situat pe malul slovac al Dunării. Castelul medieval din Tata a fost obiectivul de studiu în contextul problemelor de geografie istorică, iar Muzeul Geologic în aer liber situat în aceeaşi localitate a fost locul în care studenţii au avut posibilitatea de a realiza observaţii şi analize directe asupra elementelor de geografie fizică specifice regiunii investigate. Programul zilei a continuat cu aplicaţii practice desfăşurate în oraşul Veszprém şi a localităţii Balatonalmádi, situată pe malul Lacului Balaton. În cea de a cincea zi aplicaţiile practice au fost derulate în zona Peninsulei Tihany, de pe malul nordic al Lacului Balaton, precum şi în satul Tihany. Au fost desfăşurate activităţi specifice geografiei rurale şi geografiei turismului prin derularea unor cercetări de tip calitativ. Muzeul Levandula Ház, care prezintă, printre altele, şi informaţii despre relieful vulcanic din zonă, precum şi legate de flora şi fauna Ungariei, a reprezentat locul în care studenţii şi-au exersat abilităţile şi deprinderile de cercetare, analiză şi investigare cu privire la problemele de geomorfologie particulare cadrului fizico-geografic al Ungariei. Programul zilei

40

a continuat cu aplicaţii specifice geografiei urbane desfăşurate în oraşul Székesfehérvár şi la cetatea din Budapesta. Capitala Ungariei a reprezentat situl urban în care studenţii au desfăşurat activităţi practice complexe din domeniul geografiei umane (urbane, sociale, culturale, geografia turismului, geografie economică etc). O metodă interesantă aplicată a fost analiza şi interpretarea peisajului cultural ca text şi identificarea aspectelor culturale distincte ale capitalei Ungariei. Aspecte cum sunt morfo-structura urbană, componentele spaţiului urban, funcţionalitatea urbană, peisajul şi dinamica urbană sunt doar câteva teme pe care studenţii le-au investigat în mod direct pe teren. Scopul acestei practici a fost acela de a familiariza studenţii cu principalele componente geografice şi obiective turistice şi socio-culturale ale Ungariei, precum şi cunoaşterea unor importante elemente ale cadrului natural şi antropic din ţara vecină. De asemenea, studenţilor li s-a explicat fizionomia şi funcţionalitatea spaţiului de studiu, pe baza cunoaşterii componentelor fizico-geografice şi antropice şi a evoluţiei acestora în diverse contexte social-istorice şi turistice.

41


DIVERSE Practica de specialitate din Moldova a fost axată pe dezvoltarea competenţelor de cercetare din domeniul geografiei regionale, geografiei umane, a planificării teritoriale, a dezvoltării locale şi regionale şi, nu în ultimul rând, a analizelor cu rol de diagnoză asupra dezvoltării socio-economice, a aspectelor specifice geografiei turismului, a geografiei sociale şi culturale. Acest stagiu a fost coordonat de către Lect. univ. dr. Sorin Pavel şi Lect. univ. dr. Ramona Ivan. Principalul scop ştiinţific al stagiului de cercetare pe teren în regiunea Moldovei a fost acela de a analiza aspectele cu privire la dezvoltarea socio-economică în context regional, de aici decurgând mai multe obiective tematice de cercetare a spaţiului moldovenesc prin activităţi practice specifice geografiei urbane, geografiei rurale, geografiei sociale, geografiei turismului etc. Au fost purtate discuţii cu actori locali reprezentativi cu rol de decizie în dezvoltarea locală şi regională fiind aplicate în general metode calitative de cercetare. Studenţii au realizat cartări tematice şi au investigat în mod direct pe teren componentele geografice particulare regiunii şi aşezărilor umane din Moldova.

42

43


DIVERSE

Cel de-al patrulea stagiu de practică s-a desfăşurat în arealul geografic Zăvoi-Poiana Mărului, intersectând analize asupra mediului fizico-geografic şi a componentelor antropice. practica a fost coordonată de către Prof. univ. dr. Nicolae Popa, Conf. univ. dr. Constantin Vert, Conf. univ. dr. Cătălina Ancuţa, Lect. univ. dr. Sebastian Jucu şi Asist. univ. dr. Andreea Dunca. Prima zi a aplicaţiei a fost destinată cunoaşterii, observării şi orientării geografice în spaţiul laborator menţionat precum şi aplicării metodelor de cercetare cantitativă prin intermediul chestionarelor aplicate pe teren în localităţile componente arealului menţionat. În acest fel, studenţii au fost îndrumaţi să aplice metode de cercetare cantitativă şi calitativă asupra situaţiei socio-economice a localităţilor rurale. Aplicarea metodelor de cercetare cantitativă şi calitativă s-a desfăşurat şi în zilele următoare. Chestionarele au fost aplicate localnicilor, dar şi unor actori locali în contextul socio-economic local, prin intermediul abordării proprietarilor sau managerilor de pensiuni turistice din zonă. Din perspectiva problemelor de geografie fizică a fost analizat prin observaţie directă peisajul natural al locului, prin aplicarea metodei învăţării şi observaţiei prin descoperire. Ziua a doua a cuprins o deplasare în spaţiul montan adiacent staţiunii Poiana Mărului pentru observarea directă a peisajului natural şi antropic de ansamblu, dar şi pentru consolidarea perspectivei asupra peisajului geografic din punct de vedere social, cultural, economic, al planificării şi organizării spaţiului rural. În contextul abordării problemelor de geografie fizică, au fost realizate cu aparatură specifică două sesiuni de măsurători şi analize hidrologice asupra apelor din Poiana Mărului. Ziua 4 a cuprins două componente majore din perspectiva activităţilor derulate. Prima s-a materializat într-o întâlnire a studenţilor cu actori locali cu rol de decizie în contextul dezvoltării socio-economice a zonei, activitatea fiind proiectată în mod interactiv sub formă de workshop. Cea de a doua, a vizat realizarea unor cartări tematice a elementelor specifice zonei,

44

pornind de la locuirea rurală (case şi gospodării) la elemente ale infrastructurii locale (calitatea drumurilor, dotări specifice, etc), tipuri de terenuri ş.a. O activitate aparte a fost centrată spre analiza modului de viaţă al localnicilor. În urma activităţilor de cercetare, rezultatele obţinute au fost incluse de către studenţi în baze de date specifice în vederea analizei şi interpretării acestora. Aşadar, remarcăm intersecţia justă şi complexă a dezvoltării competenţelor de cercetare atât din domeniul geografiei umane, cât şi din cel

al geografiei fizice. Mai mult decât atât, subliniem relevanţa şi rolul pe care aceste activităţi de teren le au în contextul formării profesionale a viitorilor specialişti geografi. Succintele caracterizări ale stagiilor de practică menţionate ilustrează importanţa analizelor geografice întreprinse pe teren în formarea studenţilor ca specialişti în geografie, dar şi rolul pe care spaţiile geografice laborator în care s-au desfăşurat activităţile practice îl joacă în consolidarea competenţelor de cercetare pe teren.

În final, remarcăm utilitatea deosebită a acestor activităţi practice cu caracter didactic şi ştiinţific, deoarece le oferă studenţilor posibilitatea de a cunoaşte efectiv diversitatea şi complexitatea mediilor geografice şi de a aplica în teritoriu o parte din metodele de cercetare pe care le învaţă la cursuri şi laboratoare. Pentru că stagiile de practică au fost parţial suportate financiar de către Universitatea de Vest, adresăm mulţumiri instituţiei atât pentru sprijinul în derularea acestora pe teren, cât şi pentru contribuţia la încurajarea şi dezvoltarea componentei formative în instruire a studenţilor, deoarece prin intermediul practicilor de specialitate studenţii şi-au format un complex consistent de competenţe generale şi specifice cu privire la cercetarea ştiinţifică asupra spaţiului geografic. Prof. univ. dr. Nicolae Popa, Lect. univ. dr. Sorin Pavel, Lect. univ. dr. Sebastian Jucu, Asist. univ. dr. Ionuţ Zisu, Asist. univ. dr. Alexandru Drăgan

45


DIVERSE

Cursul festiv al studenţilor geografi la Universitatea de Vest din Timişoara

Î

n calda atmosferă şi distinsul peisaj al Aulei Magna Ioan Curea a Universităţii de Vest din Timişoara, sub semnul Gaudeamus, ziua de 30 mai 2017 a marcat, în mod deosebit, viaţa studenţilor geografi, datorită desfășurării Cursului Festiv. Această manifestare simbol, devenită tradiţională, anticipează absolvirea ciclului de studii universitare de licenţă de către studenţi. Manifestarea a reunit toate cele patru specializări ale Departamentului de Geografie de la Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie, şi anume specializările Geografie, Geografia turismului, Planificare teritorială şi Ştiinţa Mediului. Într-o atmosferă distinsă şi plină de emoţie, studenţii, familiile şi prietenii acestora alături de cadrele didactice ale Departamentului de Geografie, au împărtăşit emoţia acestui moment unic din viaţa viitorilor absolvenţi, care deschide noi perspective de formare şi de desăvârşire profesională sau de inserţie directă nu numai pe piaţa muncii dar şi în cadrul vieţii înseşi. Activitatea a fost moderată de Lect. univ. dr. Alina Satmari, cuvântul de deschidere fiind susţinut de reprezentanţi ai conducerii Facultăţii de Chimie, Biologie, Geografie şi a Departamentului de Geografie. Discursuri pline de emoţie au susţinut Conf. univ. dr. Cătălina Ancuţa – Decan al Facultăţii de Chimie, Biologie, Geografie şi Lect. univ. dr. Sorin Pavel – Directorul Departamentului de Geografie.

46

La fel de încărcate de sens, emoţie şi semnificaţie au fost şi cele două prelegeri susţinute cu prilejul cursului festiv. Prima dintre acestea, expusă de Conf. univ. dr. Cătălina Ancuţa a transpus auditoriul în fascinanta lume a geografiei umane, evidenţiind rolul spaţiului geografic, nu numai în ştiinţele geografice, ci şi în viaţa de zi cu zi, spaţiul perceput, spaţiul trăit şi spaţiul reprezentat fiind concepte cheie directoare ce ghidează nu numai introspecţiile particulare disciplinelor geografice, ci întreaga viaţă a comunităţilor umane contemporane. Cea de a doua prelegere susţinută cu prilejul cursului festiv a fost prezentată de Conf. univ. dr. Sorina Voiculescu. Prelegerea a fost încadrată în contextul noilor geografii şi centrată pe domeniul geografiei genurilor umane, a geografiei culturale şi a percepţiei culturale din perspectivă geografică. Printr-un studiu concret prelegerea a evidenţiat aspecte ale percepţiei culturale a studenţilor dar şi reprezentările acestora faţă de cei care au contribuit la formarea acestora pe parcursul ciclului de licenţă. Prelegerile, dincolo de încărcătura ştiinţifică firească, au abundat în emoţie sinceră şi au dispus de o mare încărcătură sufletească, reflectând ataşamentul specific binomului didactic compus din formator şi din cel care este instruit. Ambele prezentări au fost intens apreciate atât de către studenţi, cât şi de invitaţi sau de cei prezenţi în sală.

A urmat momentul predării cheii anului al IIlea, care vor prelua ştafeta în continuare, şi un moment dedicat de către viitorii absolvenţi cu aspecte din viaţa de student şi din practicile de specialitate desfăşurate pe parcursul anilor studenţiei. Ultima parte a manifestării a fost dedicată strigării catalogului şi a discursurilor de final adresate specializărilor departamentului, care şi-au încheiat studiile, de către tutorii specializărilor anilor terminali. Astfel, catalogul fiecărui grup de studii a fost strigat pentru ultima dată în mod instituţional de către Lect. univ. dr. Alexandru Onaca (Specializarea Geografie), Lect. univ. dr. Sebastian Jucu (Specializarea Geografia turismului), Lect. univ. dr. Sorin Pavel (Specializarea Planificare teritorială) şi de Asist. univ. dr. Andreea Dunca (Specializarea Ştiinţa Mediului).

Studenţilor le-au fost oferite diplome onorifice de absolvire. Tradiţionala fotografie a togilor aruncate în sus şi imaginile imortalizate în faţa Universităţii de Vest cu fiecare specializare în parte, felicitările, călduroasele urări încărcate de emoţie şi cuvintele de mulţumire adresate reciproc de studenţi şi părinţi cadrelor didactice au încheiat festivitatea de absolvire a Promoţiei 2017 de la Departamentul de Geografie al Facultăţii de Chimie, Biologie Geografie – Universitatea de Vest din Timişoara.

47


DIVERSE

Activitatea muzicală a lunii mai

S

tudenții și cadrele didactice ale Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara au fost implicați pe parcursul lunii mai în mai multe proiecte artistice. Astfel, notăm Recitalul de pian la patru mâini susținut de Duo Mihăilescu (Manuela și Dragoș Mihăilescu, cadre didactice ale Facultății), în cadrul Festivalului Internațional Timișoara Muzicală, joi 11 mai 2017 în sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timișoara. Tot în luna mai, câteva dintre opusurile create de conf.univ.dr Gabriel Mălăncioiu, au fost interpretate la Wanganui Collegiate Chapel (Noua Zeelandă). Este vorba despre lucrarea Mysterium tremendum et fascinans pentru orgă; David Dobson). La București, pe data de 9 mai 2017, la Muzeul Național George Enescu). A fost interpretată lucrarea Cântec de leagăn pentru mezzosoprană și mediu electronic preînregistrat, proiectul colaborativ Opera 9 - opera de camera, cu susținerea ansamblului SonoMania după libretul scris de Rucsandra Pop. Studenții Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara – Anca Tamîși, Claudiu Simnic – Popa (anul I – spec. Pedagogie Muzicală), Daniela Valache (anul II – spec. Pedagogie Muzicală) și Silvija Adamović (anul III - spec. Instrumente), coordonați de către lect. univ.dr Eudjen Cinc, au participat la Festivalul Național Studențesc de Interpretare a Cântecului Popular Cânt la Poalele Tâmpei, organizat de către Facultatea de Muzică a Universității Transilvania din Brașov, în perioada 25-27 mai 2017, aceasta fiind prima participare într-un festival a studenților implicați în disciplina Ansambluri tradiționale din cadrul Facultății

noastre, cu un repertoriu ce cuprinde categorii muzicale din diverse zone folclorice românești (Banat, Mehedinți, zona Pădurenilor, respectiv, folclorul românesc – valah din zona Timocului sârbesc). Lect. univ. dr. Eudjen Cinc

48

49


CALENDAR EVENIMENTE

CALENDAR EVENIMENTE FACULTĂȚI UVT IUNIE 2017

Data (Cronologic)

04.06

Denumirea evenimentului

Prezentare de modă Banat Fashion în cadrul Salonului de Inventică Traian Vuia

Facultatea

Locul de desfășurare

Arte și Design

12.00 9.00-14.00

Festivalul Artelor Timișorene

05-11.06

50

- Workshop-uri interactive de grafică și gravură - Workshop-uri interactive de ceramică - Atelier deschis de țesături Parfumul câmpiei în centrul orașului - Replika 0 – ateliere interactive de instalații, replici din mingi ale unor monumente timișorene - S.O.S. CONSBOX – EGCY 2017 – proiect de conștientizare a demersului conservării-restaurării patrimoniului cultural - Culoarea ne însoțește - Construcție tranzitorie – instalație de mari dimensiuni - Ceasul cartierului tău – stand creativ experimental

ORA

Arte și Design

Piața Libertății Piața Unirii

Zilnic între orele: 18.00-20.30

07-13.06

Expoziția Vis@Vis

Arte și Design

Galeria Mansarda

09.06

Fashion Show – în cadrul Festivalului Artelor Timișorene

Arte și Design

Piața Libertății

11-17.06

Proiect de documentare și creație artistică - Anina 2017

Arte și Design

Anina

14-21.06

Expoziția CON TEX Tim. Intertext fotografic

Arte și Design

Galeria Mansarda

15-29.06

Expoziție personală de artă digitală Eniko Szucs și Sergiu Zegrean, cadre didactice FAD

Arte și Design

INCUBOXX

21-30.06

Expoziția Keramos

Arte și Design

Galeria Calpe

Vernisaj 21.06, ora 18.00

24-28.07

ICDEA 2017 – 23rd International Conference on Difference Equations and Applications

Matematică și Informatică

A01, A02, A11

9-18.00

21.00

Vernisaj 14.06, ora 13.00 Vernisaj 15.06, ora 18.00

51


52


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.