SOMMAR - Göinges Bästa Sida 2024

Page 1


SOMMAR

ÄVENTYR PÅ HÖG HÖJD

GÖINGES BÄSTA SIDA

LEKSAKER

BRIO LEKOSEUM ÖPPNAr I NYA LOKALER

Välkommen Sommar!

Semester och sommar - äntligen är det dags. Du håller i din hand en tidning som fokuserar på Skånes nordöstliga hörn - Göinge är skog, sjöar och småvägar, med massor av saker att upptäcka. Vi som gör den här tidningen ger under hela året ut en gratistidning månadsvis i kommunerna Osby, Östra Göinge och Hässleholm. Vi letar hela tiden efter nya smultronställen för att ge tips till våra läsare om vad man kan göra på lediga stunder - och det finns gott om dem.

Det bubblar av kreativa verksamheter i vårt område, och allt fler nätverk byggs upp för att tillsammans hitta inspiration hos varandra. Lägger man ihop alla stora turistmål - Wanås Konst, Hovdala Slott, Tykarpsgrottan och nu Lekoseum som snart öppnar igen i nya lokaler - med alla de små så är vi övertygade om att man hittar saker att göra i området under hela sin semester. Dessutom finns naturen och lugnet för avslappning mellan varven.

Denna tidning finns på många av dessa besöksmål, och skickas även ut till sommarhusägare med brevlåda i kommuner kring vårt verksamhetsområde. Vi hoppas att man genom att hitta till ett smultronställe ska kunna finna vägen vidare till nästa - kanske stanna en natt extra när man väl har kommit hit.

Välkommen till Göinge, och ha en fin sommar!

ERIK JOHANNESSON REDAKTÖR

Denna tidning ges ut av espressomedia, som även ger ut tidningen espresso som kommer ut i Osbys, Östra Göinges och Hässleholms kommuner en gång i månaden.

KONTAKT

Annonser 0479-160 07 annons@espressomedia.se

Redaktion 0479-161 01 info@espressomedia.se

Adress: Hantverksgatan 5, 283 41 Osby

Ansvarig utgivare: Johnny Billinger

Tryck: Pressgrannar

Mer innehåll på: www.espressomedia.se

PDF-tidningen på nätet: e-tidning.espressomedia.se

MILJÖMÄRKT

SVANENMÄRKET

Följ oss på facebook: Gå med i facebookgruppen

Göinges Bästa Sida för att hitta mer tips om vad som händer i området.

Kom och hälsa på

Alla vägar bär till IKEA Museum – oavsett om du tar tåget, bilen eller bussen. I världens första IKEA varuhus från 1958 i Älmhult, hjärtat av IKEA, kan du ta del av vår historia – från då, nu och in i framtiden. Upplev 80 år av möbeldesign i utställningarna IKEA genom tiderna och Hej Ingvar!.

Checka in i Älmhult

Sedan 1964 har vi fått gäster att känna sig som hemma på världens enda IKEA Hotell. Ett andra hem fyllt av mötesplatser, hemlagad mat från Småland och rum för alla – med heminredning från IKEA, såklart! Titta in du också!

VÄLKOMMEN TILL BALKHEDS

VI ÄR ETT FAMILJEFÖRETAG MED SNART MER ÄN 40 ÅR I BRANSCHEN.

ERFARENHETEN HAR LÄRT OSS VAD SOM VERKLIGEN ÄR VIKTIGT FÖR

VÅRA KUNDER, MEN OCKSÅ VAD SOM ÄR VIKTIGT FÖR OSS.

Vi är ditt ärliga bollplank, din hjärtliga rådgivare och din kreativa problemlösare med riktigt bra varor till riktigt bra priser. Vi satsar helhjärtat genom att vara äkta: i kompetens, service, kvalitet och omtanke!

Och du, behöver du en liten paus i vardagen? Kom gärna in på en kaffe och lite kel med vår katt Findus!

ÅTERFÖRSÄLJARE AV

VI ÄR DIN ERFARNA FÄRGEXPERT

SHOPPING I OSBY

ALLT INOM GÅNGAVSTÅND

Här hittar du små butiker med ett stort utbud - allt inom gångavstånd från både parkeringsplatser och tågstation.

ETT PRESENTKORT, 31 butiker!

Presentkorten finns att köpa hos Oredssons Elektriska och Växtmästaren och gäller i Osby:Shoppings medlemsbutiker.

HANDLA LOKALT

Osby Näringsliv

SOM RÄCKER

HELA SOMMAREN

Välkommen till Göinge - en annorlunda del av Skåne. I den här tidningen delar vi med oss av 20 tips på saker som pågår under sommaren. Njut av naturen, hitta dina smultronställen och missa inte att svänga av på småvägarna - det finns mycket att upptäcka överallt! Först ut är ett av de stora varumärkena från Osby som många har barndomsminnen ifrån.

Barbie, Alga och Märklin är några av de internationella varumärken som BRIO har varit generalagentur åt i Sverige. Barbie har fått ett eget rum på Lekoseum som är en rosa färgexplosion.

Linnéa Ivarsson är publik- och butiksvärd på nya Lekoseum, som även har en välsorterad leksaksaffär.

med Tuff-Tuff i Osby

och aktiviteter. En härlig tur för hela familjen.

Scanna koden för att se vår turlista.

20 TIPS. 1984 öppnades Lekoseum i Osby, i samband med att BRIO fyllde 100 år. När det nu är dags för museets 40-årsjubileum firas det med ännu en nyöppning. Lekoseum har flyttat in i BRIO:s gamla huvudkontor och bjuder in besökare till ett lekfullt möte med leksaker som format generationer.

Det har planerats, byggts, vridits och vänts på en rik leksakshistoria för att ta fram en tydlig linje i det som är Osbys största varumärke och en förebild bland leksaker i Sverige och världen.

Historien om Brio är mer än de älskade, färgglada leksakerna och när det nu är dags att öppna Lekoseum på nytt är det med tydligare fokus på leken - men även på företagets plats i samhällsutvecklingen.

– Planerat öppningsdatum är 10 juli och vi ser hela sommaren som en stor vernissage, säger Ann Häljesgård, museichef. – Vi vill vara tydliga med att allt inte är klart. I sommar har vi kroppen på plats, under hösten kommer vi att fortsätta att fylla muséet med en själ. Vi har beslutat att alla som besöker oss under sommaren kommer att få en fribiljett med sig för att kunna komma tillbaka i höst, då vi öppnar upp fler av utställningarna.

– Att öppna upp ett museum innan allt är klart är väl ett ovanligt grepp, men vi vill bjuda in till leken nu, och ge alla besökare lust att komma tillbaka. Redan under sommaren finns mycket att uppleva, och när allt är på plats ska Lekoseum bli det

stora dragloket i besöksnäringen i Osby med omnejd, säger Ann Häljesgård.

LEK, KVALITET OCH TRÄ

En ambition i utställningsarbetet har varit att skapa tydliga berättelser. Vi följer med Ann genom korridorerna i det gamla Briohuset.

Den första korridoren visar upp ett urval av Brios klassiska leksaker.

– Här finns 32 platsbyggda hyllor som vi använder för att ge varje objekt en tydlig plats. Att välja ut 32 klassiker som representerar hela Brios historia fram till idag har såklart varit en utmaning, men jag tror att de flesta kommer att vara självklara för besökarna, säger Ann. Barbierummet med sina rosa tapeter är en färgexplosion. I Märklinavdelningen kan man krypa mellan rummen genom en tunnel och följa tåget på en resa som bland annat passerar Osby station på 1960-talet. Två rum har vikts för BRIO:s egen tågbana - det ena fokuserar på historien och det andra erbjuder plats för lek och fritt byggande.

– Temat på hela utställningen är ”kom och lek med oss”. Vi har jobbat med tre huvudspår som handlar om lek, kvalitet och träets betydelse för att BRIO etablerade sig här i Osby. Den färdiga basutställningen kommer att bestå av 20 celler, varav 10 är lek rum. I sommar öppnar vi en del av dem, och till hösten kommer vi att ha nya vernissage när de olika delarna öppnar upp, säger Ann.

Pussel l Garn l Ramar, mm

Den lilla bokhandeln med det stora innehållet för hela familjen.

10 juli - 25 augusti

Du tar dig lättast hit via tåg. Museet ligger endast 50 meter från Osby tågstation. Kommer du med bil på väg 15 så följ skyltar mot BRIO Lekoseum.

Följ med på en resa genom svensk leksakshistoria och se hur färg och form har använts för att stimulera barns lek och fantasi. Lekoseum - ett museum med plats för lek.

STENRIKET

KONST OCH HISTORIA

20 TIPS. I över hundra år har brytningen av Diabas – ibland kallad svart granit – varit en viktig industri i trakten kring Osby och Lönsboda. Kvaliteten på fyndig heterna i området är i världs klass, och stenen har många användningsområden. Inte minst har den lockat många konstnärer till de gamla stenbrotten, som i dag är lika mycket kulturcentran som industriminnen.

På vägen mellan Osby och Löns boda hittar du arbetslivsmuseet Svarta Bergen. Museet bjuder på både arbetslivshistoria och konstinstallationer i en magisk miljö, och ligger vackert intill Hägghults dag-

brott. Här bröt man diabas till 90-talet och ett stenkast från dagbrottet pågår brytningen fortfarande.

Utanför Lönsboda hittar du även Sliperiet Gylsboda - ett gammalt stensliperi som under de senaste åren gjorts om till ett kulturcenter.

Här bodde även nobelpristagaren Harry Martinson, som just i år skulle ha fyllt 120 år. – Harry Martinson beskriver sin väg till skolan i sin roman Nässlorna Blomma från 1935. Brottet som pyser och ryker och mullrar och slokhattarna som växer upp ur marken, berättar Pia Lindberg, ordförande för sliperiet Gylsboda.

Sommartider!

ÖPPET: Månd-fred 10-18 Lörd 10-13

Semesterstängt v.30, 31, 32

Östra Järnvägsgatan 10, Osby 0479-16044

0479-212 12 • Glimåkravägen 4, Lönsboda i Lönsboda

Öppet mån-fre 11.30 -17.00 Övriga tider enligt överenskommelse.

SVARTA BERGEN

Välkommen på ett besök i den svarta diabasens Mecca. Världens största öppna dagbrott finns här, och ett arbetsmiljömuseum med många av de autentiska miljöerna bevarade.

l Åk flotte l Boka Guidning l Bo, vandra och upplev den unika miljön eller ta en god bit mat och fika i serveringen.

Hägghult 280 71 Lönsboda. www.svartabergen.se info@svartabergen.se 070 - 548 07 51

Öppet kl 11-17, alla dagar utom måndagar.

den 7 september 2024

Aktiviteter och upplevelser hela dagen. Håll dig uppdaterad.

Natur och kultur i ljuvlig symbios Skulpturvandring i spektakulära omgivningar.

UPPTÄCK GYLSBODA

Konstupplevelser, bastubad och Festival

Utställningar i Sliperiet, med Diabas i fokus Sommarens utställning Diabasskulptur av Roland Tilajcsik.

GYLSBODA FESTIVAL 10 ÅR!

Konst, konsthantverk och konserter utomhusmiljön och vernissage måleri av Troels Kirk inne i Sliperiet.

Det gamla stensliperiet i Gylsboda låg under många år orört och igenväxt. Sedan 2016 har idéella krafter jobbat för att väcka liv i de magiska miljöerna kring det vattenfyllda dagbrottet som urholkats ur berget genom diabasbrytning.

Flera scenframträdande, bl a Marianne Mörck.

Provapåaktiviteter, pyssel och skapande för barnen, visning av hantverk och mycket mera.

Konst i det gamla stensliperiet

I dag är Gylsboda en kreativ smältdegel med det gamla sliperiet i fokus, nu upprustat som utställningslokal. I anslutning till utställninghallen håller även nya studios för olika konstformer på att byggas upp. Nytt för i sommar är bastun med utsikt över stenbrottet, och den tillhörande flotten som kan tjäna både som badbrygga och flytande scen.

Njut av platsen, upplev konsten och ta en promenad längs stenbrottsslingan. Upptäck Gylsingarna som vakar över platsen och se himlen spegla sig i den klara vattenytan.

Välkommen till Gylsboda!

Gylsboda festival 2-3 augusti

Utställare, livemusik, servering och prova på-aktiviteter hela dagen. Vernissage för nya utställningar och barnaktiviteter kring Transformatorn. Konserter och föreställningar avlöser varandra under dagen på olika platser.

Festivalen startar på kvällen 2 aug med utomhusbio - ANIARA - och avslutas 3 aug med Henrik Widegren (känd bl a från Fråga Lund) med en humoristisk allmänbildande föreläsning med musikaliska inslag.

SLIPERIET GYLSBODA

sliperietgylsboda.se Bastun öppnar under Juli Gamla Transformatorstationen

sliperiet-gylsboda.sumupstore.com

Med tack till festivalens huvudsponsor:
Gylsing vid stenbrottet

Västra Storgatan 35, 283 80 Osby

Tel: 0479 – 52 80 00

E-post: kommun@osby.se www.osby.se

SKOGEN SOM DIN GRANNE

Söker du en plats att bo, leva eller besöka där skogen är närvarande? Här är vi!

Osby kommun är den skogstätaste kommunen i Skåne. Vi förvaltar över 1000 hektar tätortsnära skog. I våra skogar finns ekonomiska, ekologiska och sociala värden. Vi sköter skogen med fokus på en hållbar utveckling av dessa värden, nu och för framtiden.

Till ytan är vi Skånes tredje största kommun och naturen är för många av oss en oupptäckt skatt. Här finns djupa skogar, blomstrande ängar, ett stort antal sjöar och 238 öar att upptäcka.

DETTA BESTÅR VÅR KOMMUN AV

bebyggd och anlagd mark

6,0 % 6,0 % 82,6 % 5,5 %

jordbruksmark skogsmark

öppen mymark och övrig mark

Med det sagt så har vi verkligen naturen runt knuten och är rustade för ditt nästa äventyr i vår natur. Vad vill du uppleva? Fiska, vandra, bada eller paddla? Kika in på vår hemsida för att hitta ditt nästa äventyr!

SKA DU UT I NATUREN?

Tänk på att göra Allemansrätt

Allemansrätten är en unik möjlighet som bygger på att vi tillsammans tar ansvar. Vi gör allemansrätt när vi visar hänsyn till djur, natur, markägare och medmänniskor.

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i naturen, plocka bär och svamp och övernatta något enstaka dygn i tält nästan var som helst.

3 sätt att inte lämna spår…i naturen alltså

1. Ta med en påse att samla ditt skräp i

2. Ser du annat skräp? Ta med det också

3. Förpackningsbanta – lämna onödiga förpackningar hemma

Lämna bara fotspår i naturen. Du gör allemansrätt när du tar med dig ditt skräp hem eller till närmsta papperskorg. På det sättet kan du fortsätta utforska skogsstigar, badklippor och eldplatser fria från matrester, snusprillor och våtservetter.

DET ÄR LÄTT ATT GÖRA ALLEMANSRÄTT

www.osby.se/upplev

UPPTÄCK OCH UTFORSKA NATUREN!

Det finns mycket uppleva i vår natur. Vandra, bada, paddla eller fiska? Valet är ditt! Här får du några tips på utomhusaktiviteter i sommar. Fler platser att besöka, aktiviteter och sevärdheter hittar du på www.osby.se/upplev

VANDRA BADA

Ge dig ut på upptäcktsfärd! Ett smultronställe att besöka är Örnanäs där Skånes första kulturreservat ligger. Här kan du vandra i vacker natur och uppleva områdets historia.

Du kan också utforska våra vandringsleder som passar den aktiva såväl som till familjeutflykter. Varför inte packa med picknick-korg till vandringsturen?

Ett härligt sätt att njuta av en promenad ute i naturen i sommar.

Dags för ett svalkande dopp? Ta en tur till Hjärtasjön utanför Lönsboda, en badplats som är omgiven av en vacker skogsmiljö. Här finns också en lekplats, grillplats och vandringsled. En perfekt utflykt för hela familjen.

Här hittar du våra offentliga badplatser:

• Vesljungasjön i Vesljunga

• Spegeldammen och campingen i Osby

• Hjärtasjön i Lönsboda

FISKA PADDLA

Testa fiskelyckan i sommar! Njut av härliga och avkopplande fisketurer, antingen från brygga eller båt. Glöm inte fiskekortet och flytvästen. Här hittar du fiskestället i sommar:

• Helge å

• Immeln

• Hjärtasjön

• Osbysjön

• Skeingesjön

• Vesljungasjön

• Örsjön

Under alla vardagar i sommar har Osby kommuns Kontaktcenter öppet och kan svara på frågor från dig som besöker kommunen. Var kan jag parkera husbilen, vilken är den bästa badplatsen, var kan man grilla? Kontaktcenter hjälper dig hitta rätt!

Här hittar du även kartor och broschyrer om sevärdheter i Osby kommun. Ska du ge dig ut på sjön så finns det flytvästar att låna gratis i upp till en vecka.

Utforska våra sjöar och åar runt om kommunen. Ett tips är att paddla mellan Kornberga och Visseltofta längs med Helge å. En tur som passar hela famljen med lätt rinnande vatten och som bjuder på ett vackert omväxlande landskap.

På vår hemsida hittar du fler tips på härliga ställen där du kan paddla i sommar. Du vet väl om att du kan låna flytväst i vårt Kontaktcenter?

VÅRA ÖPPETTIDER I SOMMAR

Välkommen in till oss på Kontaktcenter i kommunhuset om du vill ha tips på vad du kan upptäcka i sommar. Vi finns på Västra Storgatan 35 i Osby.

Ordinarie öppettider för besök och telefonsamtal är: måndag till torsdag 08.00-16.30, fredagar 08.00-16.00.

Öppettider vecka 28 - 31

Besök: Måndag - fredag 08.00-15.00

Telefontider: Måndag - torsdag 08.00 -16.30, fredag 08.00-15.00

Telefon: 0479-52 80 00 E-post: kommun@osby.se

SOMMAR PÅ Fabrik

MAT

DRYCK

ANNONS. Matupplevelser och härlig atmosfär - kanske något av en storstadsupplevelse på en mindre ort. Fabrik i Osby står inför sin andra sommar, med större uteservering, säsongens drinkar och en öppen famn!

Mat, dryck och kärlek - vad mer behövs för en lyckad utekväll? Martin Lorentzons dröm om ett ställe som kunde samla besökare från både nära och långt borta för att erbjuda en avkopplande upplevelse med smakupplevelser i fokus. – Jag känner verkligen att jag har hittat hem, säger Martin Lorentzon, som tidigare jobbat inom reklambranschen.

– Vi vill att Fabrik ska kännas som ett andra vardagsrum. Ofta kan ett restaurangbesök handla enbart om matupplevelsen, och det kan för mig kännas exkluderande. Syftet med att starta Fabrik var att skapa något som fyller den plats som krogen ofta hade i gamla tider.

& KÄRLEK

En plats dit man går för social samhörighet. Hos oss är mötet mellan människor det centrala, men givetvis har vi stort fokus även på de smakupplevelser vi erbjuder, säger Martin.

TYDLIGA SMAKER

Menyn på Fabrik består av mindre rätter som kan beställas var för sig, eller kombineras till en hel måltid.

– Vi strävar efter att lyfta fram den enskilda råvarans smaker när vi komponerar rätterna. Vi jobbar så långt vi kan med lokala råvaror, och ser till att det vi serverar har producerats med schyssta villkor, säger Daniel Friberg, kökschef.

– Ambitionen är att erbjuda en välkomponerad smakupplevelse till priser som tilltalar en bred målgrupp, säger Martin. – Vi får ofta höra från besökare från större

städer att de skulle ha fått betala det dubbla för en liknande måltid om de hade besökt en restaurang i stan.

SOMRIGA DRINKAR

Inför sommaren uppdateras barsortimentet med ljusa ölsorter och en fräsch drinklista.

– Vår och höst satsar vi mycket på olika evenemang, sommartid har vi fullt fokus på att ge våra gäster det bästa mottagandet. Det blir vår andra sommar nu - en skillnad från förra sommaren är att vi utökar vår uteservering något. Vi har tagit fram ett antal somriga drinkar med smaker av allt från säsongens bär till melon, här lägger vi även stort fokus på våra alkoholfria alternativ, säger Martin.

ALLA SKA TRIVAS

För att säkra sin plats bland borden är det en god idé att boka i förväg.

– Visst kan man komma spontant, men vi är ett litet ställe med plats för 45 personer innan det blir fullsatt. För oss är det viktigt att hinna ta oss tid med alla gästerna och att vi själva ska känna att vi har kul på jobbet. Vi är en tajt personalstyrka som jobbar för att erbjuda den bästa upplevelsen, och samtidigt skapa en tillvaro för oss själva som funkar med livet runtomkring. När vi själva tycker att det är kul att gå till Fabrik så är jag övertygad om att våra gäster får den bästa upplevelsen, säger Martin. TEXT&FOTO ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Kökschef Daniel Friberg och krögaren Martin Lorentzon ser fram emot andra sommaren med fabrik. Somriga drinkar är en del av säsongens utbud.

Med stor variation

20 TIPS. Naturen är en av de dragningskrafter som lockat människor till Göinge i alla tider. Faktiskt finns några av Sveriges äldsta boplatser utanför Sösdala i Hässleholms kommun. Under lång tid gick gränsen mellan Skåne och Danmark precis här - ett av de områden som vittnar om tiden då Snapphanar stred mot kronan i skogarna är Sporrakulla Gård i Östra Göinge. Här finns en bevarad gård från snapphanetiden, mitt i ett landskap som fortfarande hålls öppet av betande djur. Längs Helge Å på gränsen mellan Osby och Hässleholms kommuner hittar man Vieåleden vid Skeingesjön. Där finns ruinerna från en gammal borg från tidig medeltid, omgärdad av ett vackert landskap. Vedema nordväst om Hässleholm bjuder på

dramatiskt landskap med åsar som formats av inlandsisen och trakterna kring Ignaberga är format av brytningen av kalk som bildades i marken för miljontals år sedan.

Utöver Skåneleden finns massor av leder och strövområden att upptäcka. I Osby finns strövområden som Klinten och Näset på promenad- eller cykelavstånd från byn, och längs vägen mot Lönsboda hittar man Hjärtasjön med både bad- och fiskemöjligheter och vandringsleder som passar alla åldrar. Mer information om att vad som finns att upptäcka hittar du på respektive kommuns hemsida.

www.osby.se

www.ostragoinge.se

www.hassleholm.se

JAZZKVARTETT

Fredagen 9 augusti kl 19.00 på Borgens terrass, Osby

Entré: 150:- medlemmar 100:-

Ingrid Almfjord- sång, Bengt Almfjord - klaviatur, Mats Lindskog - elbas och Jörgen Grahn - slagverk svänger till det med bl.a. lite orgeljazz á la Kjell Öhman, något av Joni Mitchell och Paul Simon. Lägg därtill en krydda humor och mycket spelglädje och fredagskvällen är räddad!

Under kvällen finns det möjlighet att köpa mat och dryck för de som önskar det.

Arr: Osby Konsertförening

VÄRMEN ÄR HÄR

- BOKA DIN PUMP IDAG!

Västra Storgatan 35, 283 80 Osby

Tel: 0479 – 52 80 00

E-post: kommun@osby.se www.osby.se

BYGG DIN FRAMTID HOS OSS!

Letar du efter ditt nya drömhus men kan inte hitta det?

Ta saken i egna händer och bygg ditt drömhus på en tomt i Osby kommun!

Vi har lediga villatomter tillgängliga runt om i hela Osby kommun. Hos oss bor du omgiven av naturen samtidigt som tågförbindelserna gör att du är ett stenkast från storstäder som Malmö, Växjö och Köpenhamn.

I Osby kommun är vi cirka 13 200 invånare – och vi vill bli fler! Här har du närhet till det mesta och fördelen att slippa rusningstrafik. Inom bekväma avstånd kan du enkelt uppleva stadspuls, småstadsliv, lantliv, sjöar och natur - allt på samma gång, oavsett var i kommunen du bor.

Våra tomter är prisvärda! Beroende på tomt och läge ligger våra priser på runt 110-160 kr/kvm, sedan tillkommer anslutningsavgifter.

I hela kommunen har vi just nu 87 lediga tomter, här finns garanterat något för dig. Flera av dem är även markberedda. Det kan variera beroende på ort, men tänk att du bara kan vara ett samtal ifrån ditt nya drömhem!

Vågar du ta steget?

Följ QR-koden till höger eller kika in på osby.se/villatomter för att se alla lediga tomter.

På vår hemsida finns en tomtkarta där du kan se vilka tomter som är lediga, planerade, reserverade och sålda just nu. Där hittar du också information om fastighetsbeteckning, adress, areal och pris.

KONTAKTA OSS

Vi kan berätta mer om våra lediga villatomter. Hör gärna av dig!

Kontaktcenter är din enkla väg in då du behöver komma i kontakt med våra kommunala verksamheter.

Adress: Västra Storgatan 35, 283 80 Telefon växeln: 0479-52 80 00 E-post: kommun@osby.se eller samhallsbyggnad@osby.se

www.osby.se/villatomter

Vågar du ta steget?

KILLEBERG - DITT NYA HEM?

Hej Synnöve!

I norra Osby intill den småländska gränsen ligger Killeberg – en av våra mindre tätorter. Här är naturen och landsbygden ständigt närvarande. Samtidigt som du har goda pendlingsmöjligheter oavsett om du vill arbeta eller studera på en annan plats.

Här har vi 26 lediga villatomter utspridda centralt i byn, men med skogen som granne. Storlek på tomterna varierar från mindre till större.

I Killeberg har nyligen en ny förskola byggts samtidigt som en ny grundskolan för F-5 håller på att färdigställas.

Ser du Killeberg i din framtid?

Kontakta oss för mer information: samhallsbyggnad@osby.se

Du bor ju i Killeberg, vad är det bästa med att bo här?

- Åh, svårt att välja en sak. Jag har bott här i cirka 19 år och trivs väldigt bra. Först av allt skulle jag nog ändå säga gemenskapen i vår by. Vi tar hand om varandra och jag känner mig alltid trygg. Sen måste jag också lyfta vår fantastiska natur. Vi har ett så himla fint motionsspår som nyligen gjorts om. Det har blivit väldigt välbesökt! På sommaren kan man promenera eller springa där, på vintrarna är det populärt att åka längdskidor på spåret, säger Synnöve.

Motionsområdet ligger intill idrottsplatsen i Killeberg. Här finns tre motionsspår i olika längder mellan 1-2 kilometer. Spåren är belysta så du ska kunna vara där trots det är mörkt ute. Det finns också en aktivitetsrunda med skyltar där du kan göra olika rörelser, en bra aktivitet för alla åldrar!

- Ja och om inte gemenskapen och naturen räcker som anledningen så öppnar ju verkligen pendlingsmöjligheterna upp dörrar. Vi har en tågstation med riktning både norr och söderut. Osby tätort och Älmhult ligger bara ett stenkast bort. Här finns många jobbmöjligheter. Vill man till lite större städer är det inte långt bort till varken Växjö eller Malmö, säger Synnöve.

Synnöve Ottosdotter Ljungberg bor i Killeberg.

#4 EN DJUNGEL mitt I GÖINGESKOGEN

20 TIPS. Jeppa S Trädgård utanför Osby öppnade 2022 och har fått oerhört genomslag genom bland annat sociala medier. I det 400 kvadratmeter stora växthuset med subtropiskt klimat hittar man bland mycket annat Sveriges äldsta olivträd.

Jeppa S drivs av paret Johan Johansson och Linda J Frodig som hittade gården när de själva var ute på en jorden runt-resa. Intresset för växter från jordens alla hörn tog de med sig till Göinge, och 2022 stod det stora växthuset som är kärnan i verksamheten klart.

– En stor del av vår idé är att vi testar olika sorter för att se hur de klarar sig i ett svenskt klimat - både i växthuset och utomhus, berättar Johan.

Att det skulle växa bananer vid slutet av den lilla grusvägen som leder upp till Jeppa S är det nog ingen som skulle ha gissat för några år sedan. I dag är Jeppa S Sveriges ledande leverantör av tropiska ätbara växter. Förutom det stora växthuset har paret lagt mycket jobb på att restaurera den parkliknande trädgården med tillhörande dammar som omger fastigheten. Här finns bland annat en av Sveriges största Rhododendronsamlingar.

– I år öppnade vi webshop, och det har tagit en väldig fart. Just nu är vi sammanlagt 20 anställda som arbetar i verksamheten, berättar Johan.

Och hårt arbete har givit resultat. 2023 utsågs Jeppa S Trädgård till ”Årets Omväg” i tävlingen Skånes Bästa som arrangeras av Magasinet Skåne.

– Det känns jättekul, särskilt som det var många som inte trodde på att vi skulle lyckas från början. Många sa till oss att vi hade en bra idé, men att det aldrig skulle gå att locka besökare långt ut i skogen där vi bor, säger Johan.

Under högsäsong hittar nu hundratals besökare till Jeppa S varje helg för att botanisera bland växter, ta en fika i växthusets café och promenera i de vackra omgivningarna.

VISIT OSBY O

där äventyret börjar

Mitt i norra Skåne ligger Osby. Som en sista utpost bland Sveriges skogar. Här hittar du norra Europas närmaste vildmark med hundratals sjöar och djup skog för vandring och friluftsliv. Hit kommer du med tåg eller bil. Härifrån kommer du med minnen för livet. Välkommen!

Besök visitosby.nu för att planera din vistelse

Ta en tur med Tuff Tuff

20 TIPS. Ta en tur genom Osby med Tuff Tuff. Turisttåget utgår från Lekoseum och går onsdagar till söndagar fram till den 18 augusti. Från Lekoseum rul llar tåget genom byn till Sjöängen. Där väntar en paus på det populära sommarcaféet PAUS. Ta en fika, lunch eller glass och njut av den sköna strandstämningen bland schäslonger byggda av lastpallar, bastmattor, palmblad och containrar. Vid Sjöängen hittar du en stor lekpark, grönytor, skatepark och en liten strand. När fikan är klar och alla lekt färdigt, så kommer Tuff Tuff och kör dig tillbaka.

Missa INTE Familyhouse

SOMMARREA

Upp till 50% rabatt på mängder av märkta varor

Kan ej kombineras med andra erbjudanden

ÖPPET: MÅN-FRE 10-18 LÖRD 10-13

V. JÄRNVÄGSGATAN 20, OSBY

Tuff Tuff­tåget har en historia från barnböcker som fångades upp av BRIO. Det populära tåget var en föregångare till det som idag finns som träleksaker i de flesta hem. Tåget kan användas i båda riktningarna och du väljer själv hur länge du vill vänta med återfärd. Avgångar sker varje halvtimma mellan 12.00 och 16.00. Utöver tidtabellen så kan man hyra tåg och chaufför till olika privata eller företagsevent. Biljetter köps av konduktören som tar både swish och kort. Givetvis finns det rabatter för familjer.

Läs mer och se tidtabell på www.tufftuffiosby.se www.gunnarsklader.se HA EN RIKTIGT SKÖN SOMMAR! ... en robotklippare från husqvarna är en bra början. Vi har öppet hela sommaren, mån - fre 8 – 17 (lunchstängt 12-13)

Stort sortiment av trädgårds- och skogsmaskiner. Välkomna in i butiken!

N. gullarpsvägen 2, Osby l www.osbyskogochtradgard.se

Drömmer du om ett fritidshus?

Eller funderar du kanske på att sälja ditt smultronställe?

Oavsett hur dina tankar går, hjälper vi dig gärna med råd och vägledning kring din bostadsaffär.

Ta kontakt med oss på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, så ser vi till att du kan flytta in eller flytta ut och vara lika nöjd oavsett.

0701-46 01 14

Emelie Simmingsköld emelie.simmingskold@lansfast.se 0790-60 92 93

Osby

Hembygdsförening

Sommaröppna museer på Enebacken

Alla söndagar i juli • Öppet 14.00-17.00

Hembygdsfest

på Enebacken den 11 augusti kl 14.00

Hantverksmarknad Musikunderhållning Öppna muséer Linberedning

Loppmarknad Tipspromenad Kaffeservering med mera...

Välkommen till Osbys fristående

● Hel- eller halvkroppsmassage

● Zonterapi

● Öronakupunktur

● Klassisk Homeopati

● Xin Ping Healing

● Hormonanalys

● Högkvalitets kosttillskott

● Hälsoskor m.m.

Ett brett sortiment för en friskare sommar

Köpmannagatan 4, Osby

kontakt@vianatura.se • 070 – 972 44 30 Följ oss på facebook: Via Natura

LOKALER UTHYRES

Från 10 m2 - 3500 m2

HUS MED MÅNGA MÖJLIGHETER!

Lokaler med bra lokalisering och många möjligheter belägna i Marklunda industriby. Kontor, utställningar, lager, pro-duktion, förvaring, garageplatser samt lastbryggor med stora portar. Industrihus med många möjligheter! För visning och mer info, kontakta Billy 070 - 511 61

NP Nilsson är ett välmående och snabbt växande företag. En familjeägd regional bygghandelskedja som sedan mer än 100 år har handlat med trävaror och byggnadsmaterial.

Huvudkontor och logistikcenter finns i Förslöv medan bygghandelsbutikerna finns i Båstad, Grevie, Halmstad, Hesingborg, Laholm, Osby och Ängelholm.

Hos oss hittar du allt ditt hus och din trädgård. Dörrar, fönster, golv, kök och badrum, förvaringslösningar färg och mycket mer. Dessutom erbjuder vi prefabricerade lösningar som takstolar, väggelement samt kompletta villor och Attefallshus från egna produktionsanläggningar.

Mäshultsvägen 2 Timmervägen 29 Gjutaregatan 16 Bergavägen 17 Lantmannagatan 1 Klövervägen 18 Kristianstadsgatan 36 0431-789 00 0431-41 50 70 035-710 77 50 042-444 55 50 0430-783 00 0479-126 70 0431-47 82 00

bygghandel.npn.se

Besök en gårdsbutik

20 TIPS. Att välja närodlad mat efter säsong är ett plus både för smakupplevelser och miljö. Att dessutom handla mat direkt från producenten kan både ge en extra dimension till måltiden och vara en mysig utflykt. Framåt hösten är många lokala matproducenter synliga på skördemarknader, men redan under sommaren kan du besöka flera av dem för att handla i gårdsbutik - ofta med lokala specialiteter i utbudet. Den variarande naturen i Göinge är ett bra underlag för biodling - Ottarps Torp utanför Hästveda är en av gårdarna som har honungsprodukter i sitt utbud. I Bjärnum hittar man även Bibrudens Biskafferi som erbjuder

allt från salvor till praliner. Söker man en riktigt fin köttbit till grillen kan man besöka Skånska Vilt nära Vinslöv, eller Nedanbäcks Gård utanför Glimåkra. Grönalunds Musteri i Rävninge tar hand om äppelskörden framåt sensommaren och tilldelades för något år sedan guldmedalj i SM i mathantverk för sin äppelmust Rosette. Hallon från egen gård är en specialitet hos Baggagården i Broby. Är man sugen på blåbär kan man besöka Glosmyrs blåbär som erbjuder självplock från egen odling i skogarna utanför Hästveda - ja, då gäller det amerikanska blåbär; för självplock av svenska räcker det att ta en avstickare utmed valfri grusväg.

Honungsskörd på Ottarps Torp.

Varmt välkomna till Cafe Kronan!

Njut av våra goda bakverk till gott kaffe. Dessutom har vi Barista och flera sorters glass!

Vardagar erbjuder vi alltid våra mycket omtyckta dagens luncher på Cafe Kronan eller för avhämtning.

Tjäna en gratis lunch genom att köpa våra lunchkuponger.

Flera goda A´la Carterätter att välja på.

Prova Cafe Kronans populära smörgåstårtor samt gräddtårtor!

På Cafe kronan hjälper vi er gärna med att anordna en bjudning, ett kalas eller en minnesstund i samband med begravning.

Vi tar gärna emot konferens-och bussgrupper.

P.S. Håll utkik på vår hemsida och facebook D.S.

Café Kronan, Glimåkravägen 7, Lönsboda 0479-20022 Öppettider vardagar kl. 09-17, lördag & söndag 11-17 www.cafekronan.com info@cafekronan.com

Njut av nyplockad potatis, sparris och jordgubbar!

Njut av nyplockad potatis, sparris och jordgubbar!

Östergård i Vinslöv

Östergård i Vinslöv

Hos oss finns färska grönsaker hela sommaren och vår gårdsbutiken, endast självbetjäning, är öppen 7-20, dagligen. Tel: 0708-384132

Hos oss finns färska grönsaker hela sommaren och vår gårdsbutiken, endast självbetjäning, är öppen 7-20, dagligen. Tel: 0708-384132

Köp direkt i butik, vi levererar till ett 20-tal lokala butiker!

Perssons värld växer med en inspirerande matklubb

Varannan månad skapar vi event med mat-tema och med vår matklubb ska vi erbjuda vinprovningar, chokladprovningar, ölprovningar, matfyllda event, kundaftnar och mycket annat.

Vill du vara med i Perssons Värld Matklubb?

Scanna QR-koden eller skicka mejl till pvm.osby@supermarket.ica.se

Funderar du på webbshop?

Kontakta

TRÄDGÅRDSMÖBLER Från ledande leverantörer

TRÄDGÅRDSMÖBLER Från ledande leverantörer

TRÄDGÅRDSMÖBLER

FRÅNLEDANDELEVERANTÖRER

l

oss! www.kalbynet.se

FRE 13-17 LÖR 10-14 SÖN 10-14

fre 13-17 lör 9-15 sön 10-14

UTFÖRSÄLJNING

TOTAL UTFÖRSÄLJNING

TOTAL UTFÖRSÄLJNING

l Konstrotting

l Vita grupper

Södra Portgatan 28B 283 50 OSBY service@kalbynet.se 0479 - 421 20

• KONSTROTTING • VITA GRUPPER • TEAK-ALUMINIUM

• konstrotting • Vita grupper • TEAK – ALUMINIUM

l Dynor -svensk produktion

l Vita grupper

l KONSTROTTING

l Teak - Aluminium l Möbeltyger

l Konstrotting

• DYNOR-STORT SORTIMENT • MÖBELTYGER

• dynor - stort sortiment • möbeltyger

l Teak - Aluminium

l VITA GRUPPER

l Vita grupper

l Dynor -svensk produktion

l Möbeltyger

RYTTARE: TÄCKEN, SCHABRAK MM. BORTVRÄKES

ryttare: täcken, schabrak mm. BORTVRÄKES

l TEAK - ALUMINIUM

l Teak - Aluminium

l Möbeltyger

OSBY SOMMARMÖBLER • VÄSTRA STORGATAN 2 • 0705-80 38 68

RYTTARE: täcken, schabrak mm. BORTVRÄKES!

MIDSOMMARAFTON STÄNGT, LÖR & SÖN ÖPPET 10-14

l DYNOR - Stort sortiment l MÖBELTYGER

RYTTARE: täcken, schabrak mm. BORTVRÄKES!

osby sommarmöbler • västra storgatan 2 • 0705-80 38 68 NÖ & V infarten sväng rondellen mot centrum

NÖ & V infarten sväng i rondellen mot centrum

RYTTARE: täcken, schabrak mm. BORTVRÄKES!

Osby SOMMARMÖBLER - Västra Storgatan 2 0705-80 38 68

ALLT INOM

l FRE 13-17 l LÖR 9-15 l SÖN 10-14

NÖ & V infarten sväng i rondellen mot centrum

NÖ & V infarten sväng i rondellen mot centrum

Osby SOMMARMÖBLER - Västra Storgatan 2 0705-80 38 68

Osby SOMMARMÖBLER - Västra Storgatan 2 0705-80 38 68

INDUSTRI & ENTREPRENAD

Välkommen till vår välsorterade butik.

Här kan du hämta allt från: Proffsverktyg till oljor, elmotorer, skruv/bult, elverktyg, hydraulik, kullager, tätningar, kilremmar, skärande verktyg, startbatteri m.m.

www.industriserviceab.nu

N. Gullarpsvägen 1, Osby l 0479-319 45 l info@industriserviceab.nu

M A Z D A C X - 6 0 L A D D H Y B R I D

U P P G R A D E R A T I L L H O M U R A F

K R ( V Ä R D E 4 5 8 0 0 K R ) *

Mazda CX-60 är en elegant och kraftfull laddhybrid med 63 km räckvidd och en dragvikt på 2 500 kg Precis som alla Mazda är den byggd runt föraren: japanska hantverkstradit ioner ligger bakom de noggrant utvalda materialvalen och med hjälp av ny teknik som ansiktsigenkänning kan bilen automat iskt justera en lång rad förarinställningar såsom körställning , ljud och klimatallt för bästa möjliga körupplevelse

Vid blandad körning (WLTP): bränsleförbrukning 1,5 l/100km, CO2-utsläpp 33 g /km, elektrisk räckvidd 63 km (fakt isk räckvidd påverkas bland annat av körst il, hast ighet och utetemperatur) Bilen på bilden kan vara extrautrustad

Tioårsgarant in innefattar: 3 års fabriksgarant i samt 7 års förlängd garant i Se fullständiga villkor på mazda se *Från 517 500 kr Erbjudandet gäller t ill 31/8 2024 **Förm ånsvärdet är beräknat med 50 % marginalskatt

Lindgrens Bil AB

Södra Portgatan 34

283 50 Osby www lindgrensbil com F Ö R M Å N S VÄ R D E F R Å N 2 9 5 7 K R / M Å N * *

Välkommen in till oss på

Colorama Osby och låt dig inspireras av vår fina inredningsavdelning

AFFARI OF SWEDEN Shop in shop

MOTORER OCH MINNEN

20 TIPS. Bilträffar hör sommaren till, och när solen skiner är det många som öppnar garaget för att rulla ut på sommarvägarna med sina pärlor. Vi tog en tur till Tykarpsgrottan som varje vecka hela sommaren har fälten fyllda av allt från veteranmopeder till dollargrin. Och bakom många av bilarna finns en härlig historia.

Genom vindrutan på den röda Amazonen från 1967 hälsar vi på Ros-Mari och Sven Arne Nilsson från Tviggasjö utanför Bjärnum, som gärna tar turen till Tykarpsgrottan om somrarna. Även om Amazon i grunden är en bruksbil drar det fina exemplaret lätt till sig blickarna.

– Men jag har en som är ännu bättre, avslöjar Sven-Arne, som inom kort ska få tillbaka sin pärla som genomgått en totalrenovering.

– En Volvo Amazon från 1964, samma röda färg, men den modellen är lite sportigare, säger Ros-Mari från passagerarsätet.

”JAG VAR 23 ÅR NÄR JAG KÖPTE DEN, OCH DET VAR DEN VI ÅKTE I PÅ FÖRSTA DEJTEN”

– Den köpte jag när den var helt ny, och jag har ägt den ända sedan dess. Nu har den renoverats i Mala och fått ny lack i Osby - det ska bli härligt att få hem den till garaget igen, säger Sven Arne.

60 ÅR MED SAMMA BIL

Gamla bilar väcker nostalgiska minnen hos många. För Sven-Arne som idag är 83, har den nyfixade Amazonen varit en följeslagare under nästan ett helt liv.

– Jag var 23 år när jag köpte den, och det var den vi åkte i på första dejten när vi träffades fem år senare, säger Sven-Arne.

– Och så har vi haft två grabbar som har åkt i baksätet i hela sin uppväxt, fyller Ros-Mari i.

– Jag tyckte att Volvo var en så bra bil så jag har aldrig riktigt kunna släppa taget. Visst kostar det en hel del med motorbyte och totalrenovering, men det sitter så många minnen i den bilen, säger Sven Arne.

PILOTMÖSSA OCH TRÄSTOMME

Från Broby träffar vi paret Sigbritt och Erik Nilsson, som precis gör sig beredda att rulla hem i sin brittiska Morgan från 1986.

– Det är så trevligt att komma ut och träffa folk på det här sättet, den här bilen är lite annorlunda och drar till sig en hel del blickar. Hemma i garaget har vi även en Opel Cabriolet från 1955, säger Sigbritt.

I sina matchande läderjackor med ullfoder och likadana gröna scarves blir paret pricken över i:et i den sportiga tvåsitsaren. Erik har pilotmössan i läder på, och lyfter gärna på huven för att visa den glänsande 2 liters-motorn på 125 hästar. Modellen Plus 4 tillverkades ursprungligen mellan 1950 och 1969, och återupptogs sedan i produktion 1985.

– Det är en udda bil - stommen är tillverkad i trä och klädd med aluminium. Vi brukar vara ensamma om att ha den här modellen när vi är ute och åker, säger Erik.

EN TRADITION OM SOMRARNA

Anna Axelsson driver Tykarpsgrottan tillsammans med maken Markus - bilträffarna har blivit tradition om somrarna och lockar vid bra väder massor av folk varje vecka från maj till september.

– Att gruvan finns här är grunden till allt, men vi jobbar ständigt för att fylla området med olika aktiviteter hela året, berättar hon när vi träffar henne i en paus från köksbestyren.

– Vilket premiärväder - det är kul att se så mycket folk! Men jag är lite orolig för att hamburgerbröden ska ta slut.

SAAB I SOLNEDGÅNGEN

Mindre orolig verkar Ingvar Svensson, som tillsammans med Ann Christine Andersson

Mikael Isaksson sitter tillbakalutade i skymningssolen.

– Vi är Saab-folk, konstaterar han och visar gärna upp sin Saab 900 från 89 med det både praktiska och stilfulla tilläget Toppola - en takmonterad campingbox med plats för en mindre familj.

– Den passar flera av Saabmodellerna och tillverkades även till Ford Sierra. Vi har åkt från Skånes Fagerhult, och kommer hit till Tykarpsgrottan varje år - gärna varje vecka om vädret är bra och det inte krockar med någon Saabträff. Jag har ägt Saab i hela mitt liv, men det har hänt att jag har kört andra bilar, skrattar han.

”BEHÖVDE EN MINDRE BIL”

Givetvis är det många amerikanska bilar som rullat in på gräsfälten kring Tykarpsgrottan. Bengt Svensson och Lena Olsson är redo att göra kväll och rulla hemåt med sin Ford Mustang 68.

– Vi köpte den förra året, säger Lena med motiveringen: Vi tyckte att det var dags att skaffa en ”lite mindre bil”.

– Det är väl på sin plats att tillägga att den förra bilen var en Cadillac, säger Bengt Svensson.

TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Bengt Svensson och Lena Olsson kände att de behövde en lite
mindre bil - valet föll på en Ford Mustang från 68.
Med sin Morgan +4 från 1986 och matchande läderjackor drog Erik och Sigbritt Nilsson från Broby blickarna till sig. Hemma i garaget står även en Opel från 1955.
och
Saabfolket satt tillbakalutade i solnedgången. Med det stilfulla camping-tillbehöret Toppola skulle de nog lätt kunna stanna hela natten vid Tykarpsgrottan.

www.tykarpsgrottan.net info@tykarpsgrottan.net 0451- 350 87

Nu har vi öppnat nya Tanka, Tvätta & Ladda i Älmhult (vid IKEA)

Tvätta bilen smidigt med mobilen

Med vår app, Tvätta Biltvätt, behöver du inte ens lämna bilen för att tvätta den. Du kan enkelt se hur lång kö det är, välja tvättprogram och betala säkert med några klick. När du betalar med CarPay får du dessutom var 6:e tvätt gratis. Och vill du tvätta lite oftare till ett ännu bättre pris kan du teckna ett av våra abonnemang direkt i appen. Ladda ner Tvätta Biltvätt gratis på App Store eller Google Play. Välkommen till våra automattvättar och gör-det-själv-tvättar i Hässleholm, Osby, Markaryd och Älmhult.

20 TIPS. Folkrace som företeelse startade i Sverige på 80-talet med inspiration från engelska tävlingsformen Stock Car. Hästveda FRC är en av de klubbar som hakade på sporten tidigt, och sedan 1994 har klubben en egen motorstadion där det körs flera race varje sommar. Folkrace körs med uttjänta bruksbilar av alla märken, och även om topphastigheten sällan når över 80 km/tim så är det täta och händelserika race. Ofta pressas bilarna till max på tvåans växel, det krockas och knuffas, ryker och tappas delar.

– Det är ett enormt adrenalinpåslag. När jag kör i mål är det ofta som jag inte riktigt fattar vad som har hänt på vägen. Det är inte ovanligt att någon snurrar eller voltar, men såklart finns säkerhetsregler. Bilarna töms på allt onödigt, men byggs ordentligt säkra för både smällar och brand, säger Fabian Claesson, som repre-

senterar tredje generationen i samma familj som är engagerade i föreningen.

– När vi startade klubben -88 hade vi folkrace som ett tillval i skolan. Både att meka och att köra, minns pappa Marcus, som numera har rollen som mekaniker och teknisk chef under tävlingarna.

– Det kan ske allt från motorbyten till att man vänder upp en bil på sidan för att sätta dit en ny växellåda, säger Marcus.

En egenhet inom folkrace är att alla bilar på banan är till salu efter tävling – om någon lägger ett anbud måste ägaren av bilen sälja den vidare för 11 000 kronor.

– Där har vi en strategi att bygga våra bilar så krångligt som möjligt så ingen annan fattar hur det hänger ihop... och det är sälla någon som lägger anbud på någon av våra bilar, skrattar Marcus Claësson.

LAGERRENSNING

KAMPANJPRIS, FRÅN

KAMPANJPRIS, FRÅN

2 392:(2 990:-)

2 392:(2 990:-)

EKELSJÖ DIONE MADRASS

EKELSJÖ DIONE MADRASS

är en vändbar pocketmadrass som är uppbyggd av 13 cm pocketfjädrar. En prisvärd och skön madrass. 80/90x200 H19 cm. Finns i flera storlekar.

är en vändbar pocketmadrass som är uppbyggd av 13 cm pocketfjädrar. En prisvärd och skön madrass. 80/90x200 H19 cm. Finns i flera storlekar.

PAKETPRIS

PAKETPRIS

990:(11 990:-) 503:-/mån*

KAMPANJPRIS,

(2 990:-)

2 392:(2 990:-)

KAMPANJPRIS

KAMPANJPRIS

11 061:-

11 061:-

(12 290:-) 506:-/

(12 290:-) 506:-/mån*

DIONE MADRASS

EKELSJÖ DIONE MADRASS

är en vändbar pocketmadrass som är upp byggd av 13 cm pocketfjädrar. En prisvärd och skön madrass. 80/90x200 H19 cm. Finns i flera storlekar.

EKELSJÖ DIONE MADRASS är en vändbar pocketmadrass som är upp byggd av 13 cm pocketfjädrar. En prisvärd och skön madrass. 80/90x200 H19 cm. Finns i flera storlekar.

EKELSJÖ DIONE MADRASS är en vändbar pocketmadrass som är uppbyggd av 13 cm pocketfjädrar. En prisvärd och skön madrass. 80/90x200 H19 cm. Finns i flera storlekar.

är en vändbar pocketmadrass som är uppbyggd av 13 cm pocketfjädrar. En prisvärd och skön madrass. 80/90x200 H19 cm. Finns i flera storlekar.

PAKETPRIS

10 990:-

10 990:(11 990:-) 503:-/mån*

(11 990:-) 503:-/mån*

BORD +

TORÖ BORD + 4 STOLAR

är utemöbler med en stilren

är utemöbler med en stilren design och tillverkade i teak. Mått bord: ø110 H74 cm.

och tillverkade i teak. Mått bord: ø110 H74 cm.

är en tidlös soffa att älska obegränsat länge. Designen består av sobra linjer och smäckra former. I tyg Gripsholm. 188x80 H78 cm.

är en tidlös soffa att älska obegränsat länge. Designen består av sobra linjer och smäckra former. I tyg Gripsholm. 188x80 H78 cm.

är en tidlös soffa Designen består former. I tyg Gripsholm. 11 061:-

är en tidlös soffa att älska obegränsat Designen består av sobra linjer former. I tyg Gripsholm. 188x80

Äntligen är sommaren här. Vad passar då bättre än en ny skön säng att mysa ner sig i efter en lång dag på stranden?

Har du funderat på att förnya sovrummet med en säng så är det ett gyllene tillfälle nu! Vi erbjuder ett brett sortiment av prisvärda sängar av hög kvalitet. Vårt mål är att du ska hitta din favorit och vara nöjd med sängen under många år.

HAMILTON FÅTÖLJ + PALL är en stilren och elegant reclinerfåtölj med pall. Hamilton finns i mörkgrått, ljusgrått eller nougatfärgat fårskinn. 77x88 H104 cm.

HAMILTON FÅTÖLJ + PALL är en stilren och ele gant reclinerfåtölj med pall. Hamilton finns i mörkgrått, ljusgrått eller nougatfärgat fårskinn. 77x88 H104 cm.

TORÖ BORD + 4 STOLAR

är utemöbler med en stilren design och tillverkade i teak. Mått bord: ø110 H74 cm.

KAMPANJPRIS

HAMILTON FÅTÖLJ + PALL

KAMPANJPRIS

10 796:(11 995:-) 495:-/

10 796:(11 995:-) 495:-/mån*

FÅTÖLJ + PALL

HAMILTON FÅTÖLJ + PALL

är en stilren och elegant reclinerfåtölj med pall. Hamilton finns i mörkgrått, ljusgrått eller nougatfärgat fårskinn. 77x88 H104 cm.

är en stilren och elegant reclinerfåtölj med pall. Hamilton finns i mörkgrått, ljusgrått eller nougatfärgat fårskinn. 77x88 H104 cm.

är en stilren och ele gant reclinerfåtölj med pall. Hamilton finns i mörkgrått, ljusgrått eller nougatfärgat fårskinn. 77x88 H104 cm.

20 JULI

KL 10.00

28 SEP KL 10.00

31 AUG KL 10.00

Hela Familjens motorsport - förbered dig för täta race med lite stök och bök.

Hästveda Folkraceclub har kört folkrace sedan 1988. Välkommen till vår fina motorstadion Harabacken!

entre: 100 kr

Gratis för barn under 15 år

#9 Äventyr

på hög höjd

20 TIPS. – ICH HABE NUR ANGST! Budskapet är tydligt från toppen av stegen till kompisarna på marken. När vi besöker Multilevel i Sandåkra pågår en rundtur bland trädtopparna med en av de största grupperna som någonsin har besökt anläggningen. Ett läger med 26 ungdomar från Tyskland har spontanbokat Ziplinepaketet och får nu lära sig ett och annat om att ta steget ut i det okända.

– Just enjoy the ride, säger Magnus Pålsson och lotsar en av tjejerna i gruppen över kanten på plattformen. Åkturen på drygt trehundra meter kan börja och snabbt byts rädslan mot ett euforiskt tjohoo! Magnus Pålsson började bygga upp Mulitilevel på den skogsfastighet som funnits i hans släkt i sex generationer år 2017.

– Det grundar sig väl dels i min egen barnsliga förtjusning för hastighet i allmänhet och ziplines i synnerhet - men jag ser även Multilevel som ett hållbart sätt att förvalta skogen som har stått här i generationer, säger Magnus som gärna kallar sig för Ziplinebonde – förmodligen sveriges första. Den totala längden på anläggningens ziplines gör Multilevel till en av Europas längsta zipline-upplevelser - den längsta åkturen är en lina på 600 meter. I april i år invigdes den fjärde höghöjdsbanan med nya klätterutmaningar.

– Nu äntligen känner jag att anläggningen är komplett, säger Magnus.

Bland höghöjdsbanorna och linorna finns utmaningar och äventyr för alla generationer.

– Vi har ingen åldersgräns, men en undre viktgräns på 20 kilo och en övre gräns på 120 kilo. Det händer att vi måste säga till besökare att de inte kan delta om de överstiger den gränsen vid invägningen, men det handlar om deras egen och utrustningens säkerhet och det brukar man ha stor förståelse för, säger Magnus.

– Vissa gånger kan man till och med märka att vissa drar en lättnadens suck när de inte får kasta sig ut, skrattar han.

Även om det kan verka våghalsigt att kasta sig ut i luften för en åktur på närmare 70 kilometer i timman så är säkerheten alltid högsta prioritet.

– Vi har valt att följa Europanorm 15567 där vi har ett kontinuerligt säkerhetssystem, som är den högsta säkerhetskategorin. Man kopplar på sin sele på en vajer redan innan man ger sig upp på hög höjd, som sedan löper hela vägen genom upplevelsen, säger Magnus.

– Under hela äventyret guidas man av våra duktiga instruktörer. Under säsong är vi ett 15-tal anställda och många av instruktörerna väljer att återkomma år efter år. Att våra besökare i recensioner på nätet har hjälpt oss att bli Nordens högst rankade aktivitet ser jag verkligen som en bekräftelse på att vi har lyckats skapa något fantastiskt!

Magnus Pålsson - ziplinebonde och grundare av Multilevel

VI ÄLSKAR DET VI GÖR...

...och självklart blir vi glada när våra besökare känner likadant! Nu är sommaren här och äntligen är anläggningen komplett med fyra höghöjdsbanor och en av Europas längsta Ziplineupplevelser.

Flyg klimatsmart utan vingar i fantastisk natur och upplev alla våra utmaningar - Ziplines, Höghöjdsbanor, Klätterbanor och Klätterträd!

Läs mer & boka på www.multilevel.se

Välkomna till TOSTARPS PENSIONAT!

0451 74 25 25

Hos oss kan du bo bra och äta gott! Beställ varmrätter, kaffe, kakor, gofika samt catering. Eller varför inte pausa/ övernatta när du cyklar Cykelleden Skåne? Vi har även utrymme att ordna servering och boende på pensionatet för både stora och små sällskap vid t ex konferenser, bröllop eller andra högtidsdagar.

FLÄDERGÅRDEN & PELARGONHUSET

KAFFESTUGA

Vår specialitet, stora frasiga fläderblomsvåfflor. Äggakakesöndagar

Se hemsida för bokning.

FLÄDER

Gårdsförsäljning av våra fläderprodukter, Allt odlat och hantverksmässigt tillverkat här på gården.

PELARGONER

Pelargoner till salu, både ovanliga och traditionella sorter. Visning av vår pelargonsamling.

ÖPPETTIDER

Juni : ons, tors, lör och sön 11-16

Juli: alla dagar utom fre 11-16

Augusti: ons, tors, lör och sön 11-16

STÄLLPLATS

Lugnt och skönt med sjön och skogen inpå knuten. Öppet alla dagar

Flädergården, Vinslöv 1407, 288 90 Vinslöv info@fladergarden.se 070-54 81690 www.fladergarden.se

Scanna QR-koden ovan och läs mer på tostarpspensionat.se

Stora Oberöd 2884 28291 Tyringe hej@tostarpspensionat.se

SOMMARENS UTFLYKTSMÅL Välkommen till oss!

NATUR OCH KULTUR KRING HOVDALA SLOTT

20 TIPS. Lite utanför Hässleholm vid Finjasjöns strand ligger Hovdala slott. Förutom ett digert program under sommaren så är slottet med kringliggande park en välbesökt destination - inte minst tack vare de vackra omgivningarna som lockar många vandrare och ansluter till Skåneleden.

Programmet och upplägget i den stora köksträdgården på Hovdala brukar varje år ha ett tema. I år har man valt att uppmärksamma 20-årsjubileet av när slottet fick utmärkelsen European Heritage Awards.

– Ett väldigt pris som delades ut för den varsamma reno veringen av slottet, säger Sandra Anderberg som är

programansvarig på Hovdala. – Trädgårdsmästarna kommer att lägga fokus på restaurering av växthuset och vård av de äldre hamlade träden. Det kommer även att vara fokus på omvårdnad av jorden med medvetet växtval av till exempel gröngödslingsväxter. Med sommaren startar slottets populära berättaraftonar, som i år äger rum på tisdagar.

– Vi får bland annat besök av Sara Williamsson som håller på att doktorera om de gamla torpen kring Hovdala. Senare kommer trädgårdsinfluencern Filip Johansson och kriminalpolisen Bo Lundqvist som leder avdelningen för kalla fall i Malmö. det

BERNOL

SINCE 1967

SOMMAR PÅ BERNOL

Torsdag:

Tisdag:

kommer garanterat att bli en spännande säsong, säger Sandra Anderberg.

Hovdala Slott byggdes på sin nuvarande plats på 1500-talet. Från att ha varit en viktig utpost i gamla tiders krig mellan Sverige och Danmark har Hovdala idag transformerats till ett rofyllt besöksmål för hela familjen.

Medeltidsdagarna som arrangeras i maj varje år lockar tusentals besökare. Säsongen brukar avslutas i september med en stor skördefest - som i år äger rum den 22 september.

Men innan dess finns det mycket att upptäcka i både sommarens program och slottets natursköna omgivningar.

SOMMAR på Hovdala slott

Välkommen till Hovdala slott i sommar. Här är ett urval av de arrangemang vi erbjuder våra besökare. På www.hovdala.se finns info, tider & biljetter och här hittar du fler spännande upplevelser i sommar och höst!

JUNI

NATURENS MÅNGFALD

Sommarens utställning på stallets vind. Fotografier av Thomas Johnsson från Göingebygdens Biologiska Förening. T.o.m. 29 sept.

25 BERÄTTARAFTON #1

Anna Larsdotter ”Kvinnor i krig” OBS! I sommar är berättaraftnarna på TISDAGAR!

JULI

Under juli månad kan du besöka vår FAMILJEVERKSTAD i det gamla Herrskapsstallet. Här kan du tillverka insekter av naturmaterial. Kom till slottsbutiken så berättar vi mer! Missa inte Familjeguidningarna på slottet.

2 BERÄTTARAFTON #2 Sara Williamsson ”Kan väggar tala?”

6 FRIHETENS INSTRUMENT Barock möter folkmusik

Ett samarbete mellan Duo West/ Rydvall, dramatenskådespelaren Kicki Bramberg och Drottningholms Barockensemble

6 PELARGONDAG i Orangeriet Försäljning och workshop.

Ett samarbete med Svenska Pelargonsällskapet

9 BERÄTTARAFTON #3 Filip Johansson ”Trädgårdsinfluencer med smarta tips”

12, Skånska operan ger 13 LUCIA de LAMMERMOOR av Gaetano Donizetti

Biljett: www.skanskaoperan.se Hässleholm Kulturhus 0451-26 66 70

16 BERÄTTARAFTON #4 Bo Lundqvist ”Kriminalpolisen från Kalla Fall”

AUGUSTI

SOMMARKVÄLL I ORANGERIET

16 Per Bäcker Trio tolkar pärlor från en internationell musikskatt 23 Mats Speleman, Eljena Georgdotter och Thomas Karlsson spelar folkmusik från Irland, Skottland, Norge och Sverige 30 LinaMaria Bengtsson, Jerry Segerberg och Erik Ask-Upmark, -My favourite things - en stjärnklar afton i musikalernas värld

18 DET HÄR ÄR HJÄRTAT -en konsert till minnet av cellisten och dirigenten Mats Rondin Stina Ekblad reciterar texter av bl.a. Bodil Malmsten. Musik av bl.a. JS Bach, Brahms och Bruch.

25 Barnfestivalen GLÖTTADÁ - en dag för alla barn! Många roliga och spännande aktiviteter.

10-31 ATT TA SIG VATTEN ÖVER HUVUDET

Vandringsteater med HeTS

10/8 + 11/8 kl. 14.00, 16.00 • 14/8 kl. 18.00

18/8 kl. 14.00, 16.00 • 21/8 kl. 18.00

24/8 kl. 14.00, 16.00 • 31/8 kl. 14.00

Besök vår websida för info om öppettider, biljettförsäljning och årets GUIDADE VISNINGAR för hela familjen: www.hovdala.se

BERÄTTARAFTON TISDAGAR kl. 19-20!

VATTEN

överHUVUDET!

FAMILJESOMMAR

SOMMARTEATER PÅ HOVDALA SLOTT

Sommarerbjudande!

:-

Spara upp till 6000:-

*Gäller endast Contura C856, ansl. uteluft, golvskydd, 3,75m Premodul skorsten med huv för betongpannor, taksteg, glidskydd och montering. Kom in till butiken så berättar vi mer! Pris inkl. moms efter godkänt rotavdrag. Gäller tom 31/8-2024

Contura i5, dubbellucka ord.pris 16.900:NU 13.900:-

Contura i5, dubbellucka ord.pris 16.900:NU 13.900:-

Contura 820T Style ord.pris fr 21.900:NU fr 18.900:-

SVERIGES FAVORITER

ompakt. Kapabel.

ompakt. Kapabel.

Just nu kampanj Sveriges Nationaldag på utvalda Contura kaminer!

a 800 Style har fått en uppdate ad, ännu e design. Men framför allt fler funktioner som gör e att elda. Autostart för snabb antändning och ör att väcka liv i glöden är ba apar skönare stunder f

ord.pris fr 28.900:NU fr 25.900:-

Contura 556T Style ord.pris fr 28.900:NU fr 25.900:-

contura.se

Contu ord.pris 16.900:NU 13.900:-

Visste du att moderna kaminer är upp till 90% renare och 40% mer effektiva än sina föregångare?

a 800 Style har fått en uppdate ad, ännu e design. Men framför allt fler funktioner som gör e att elda. Autostart för snabb antändning och ör att väcka liv i glöden är ba a av apar skönare stunder f

Contura i5, panoramalucka ord.pris 16.900:NU 13.900:-

SPARA 3000:-

Premodul skorsten 3000:- rabatt!

Bättre för både miljö och ekonomi! c ontu r a.s e 3000:- rabatt!

Visste du att moderna kaminer är upp till 90% renare och 40% mer effektiva än sina föregångare?

Bättre för både miljö och ekonomi!

Kampanjen gäller 31 maj-13 juni 2021

Kampanjen gäller 31 maj-13 juni 2021

c ontu r a.s e

Varmt vä l k o mme n t ill oss på V ilans B rasvärme ! Alexandra , Beng t - O lle , Joaki m , Joha n , Jona t a n , Kenne t h , Melke r , O scar , P e r , P ä r och T i m

Varmt vä l k o mme n t ill oss på V ilans B rasvärme ! Alexandra , Beng t - O lle , Joaki m , Joha n , Jona t a n , Kenne t h , Melke r , O scar , P ä r och T i m

044 - 101 340 • w w w.v ilansbrasvarme . se in f o@vilansbrasvarme s e

KR I S TI AN S TAD: O lo f Mohlins väg 9

044 - 101 340 • w w w.v ilansbrasvarme se in f o@vilansbrasvarme s e

O rd . öppe t: O nsdag & Torsdag : 15-18 • Lördag : 10-1 4

O BS! Semesterstä ng t vecka 2 9

KR I S TI AN S TAD: O lo f Mohlins väg 9 O rd . öppe t: O nsdag & Torsdag : 15-18

O BS! Semesterstä ng t vecka 2 9

KAMPANJ

på Täljstenskaminer!

Spara upp till 5.000kr

CONTURA 520T

ord.pris 34.900kr KAMPANJ - 3 .000kr

CONTURA 556T

Grå. Ord.pris 35.900kr KAMPANJ - 3 .000kr

CONTURA 620T

Svart. Ord.pris 44.900kr KAMPANJ - 4 .000kr

LOTUS Prestige M

Ord.pris 47.500kr KAMPANJ -5.000kr

LOTUS Jubilee 25M

Ord.pris 43.900kr KAMPANJ -5.000kr

LOTUS Maestro 152

Ord.pris 62.500kr KAM PANJ - 5 .000kr

NORDPEIS DUO 6

ord.pris 34.500kr KAMPANJ - 4.000kr

En lantlig kulturskola #11

20 TIPS. Jerry Segerberg från Västervik och LinaMaria Bengtsson från Hässleholm driver sedan många år tillbaka den fria barnteatergruppen Teater Trassel. De senaste åren har de även byggt upp ett eget kulturhus i den gamla skolan i byn Ynglingarum, strax utanför Sösdala i Hässleholms kommun. Här blandas friluftsteater med jazzmusik, konstutställningar och Lindy hop på den egna dansbanan som har byggts mitt i den lummiga trädgården.

Sommaren 2024 inleddes med Taubekonsert den 9 juni och traditionsenlig midsommarswing på annandag midsommar. En av höjdpunkterna i programmet är Ynglingayran den 21 juli ­ Gamla skolans egen minifestival som i år äger rum för andra gången. – Förra året kom det två tyska musiker hit

som inte visste var de hade hamnat. De blev så förtjusta så att de ville komma tillbaka och spela ­ så i år har vi vårt första internationella gästspel, tack vare stöd från Kulturrådet, berättar LinaMaria.

Både Jerry och LinaMaria har bakgrund som musikalartister, och är flitigt anlitade med olika program i området. I sommar syns de bland annat tillsammans med musikern Erik Ask­Upmark på Hovdala slott den 30 augusti, då de framför klassiker ur musikalernas värld i slottsträdgårdens Orangeri. Vid Gamla skolan kan man även se Teater Trassels egen långkörare Pomperipossa ­ en riktig gammal tossa.

Gamla Skolan i Ynglingarum

-ett kulturhus på landet, där vägen svänger

Sommarprogram 2024

30/6 kl 14 Yoga & våfflor

7/7 kl 15 Teater Trassels Pomperipossa!

21/7 Ynglingayran – två konserter; Kl 15 Väsenvisor & Kl 17 Folkpopduon LináBo!

4/8 kl 17 Berättelser vid elden – Berättarjam.

11/8 kl 15 Sensommarswing!

18/8 kl 17 Konsert– ”Någonstans i Sverige”

-Sommarcaféet är öppet vid evenemang –

Följ Gamla Skolan i Ynglingarum på Facebook för mer info! Bokning: teatertrassel@gmail.com Kontakt: 0733-305890

SOMMAR i city

Allsång,

utomhusbio och stadsfest

ANNONS. Konceptet Sommar Hässleholm växer för varje år, och i sommar är Stadsfesten, som legat i träda sedan pandemin, tillbaka.

Från början av juli till mitten av augusti fylls stadskärnan med aktiviteter - från livekonserter och utomhusbio på torget till allsång i den vackra hembygdsparken.

– Det är kul att se att Hässleholm växer som sommarstad! Nyligen hörde SJ av sig och ville ha med Sommar Hässleholm i sitt instagramflöde. Det är lätt att ta tåget hit, kliva av på stationen och glida in på en härlig utomhusbio i sommarkvällen på torget alldeles intill, säger Johan Jönsson, platsutvecklare i Hässleholm.

Bland årets artister finns familjevänliga dragplåster som Pidde P och Samir & Viktor, men även tunga namn på artister med lokal koppling. Pernilla Andersson, som gästar en av allsångskvällarna, växte upp i Hässleholm. Grönwalls representerar dansbandsscenen ­ även de som ett band med rötterna i Hässleholm.

– Dansband har varit efterfrågat, och vi har försökt att få till en spelning med Grönwalls länge ­ i år klaffade det, konstaterar Johan.

FÖRSTÄRKT RESTAURANGSTRÅK

På stadsfesten den 9­10 augusti fylls stan även upp av tivoli, matvagnar, dansuppvisningar och krögartält.

– Det känns riktigt kul att ha Zuperbowl och Farozon, två restauranger som annars ligger en bit från torget, som samarbetar i

ett tält. Med Statt, Bishops Arms och Harrys som ligger runtomkring får vi till ett riktigt restaurangstråk, säger Johan.

– Med den stora scenen på plats vill vi även skapa utrymme för några av våra lokala musiker ­ Tilda & Noah och bandet 2Friends, som i år även spelar på Torsjö Live, kommer att bjuda på fantastiska konserter.

NÅGOT

FÖR ALLA

Programpunkten Leva Livet blir ett pärlband av klassiska låtar för den lite äldre publiken och genom barnboksförfattaren Felicia Witte från Hässleholm och hennes omtyckta Apan Andy blir det kul på torget för barnen.

– Hesslecity jobbar för en levande stadskärna, och det känns kul att kunna erbjuda ett brett program, både för alla som besöker Hässleholm och för de som bor här och vill hitta på något kul, oavsett vad man har för ekonomiska förutsättningar, säger Johan. Att sätta Hässleholm på kartan som en sommarstad har också varit en drivkraft för Johan Jönsson.

– Hässleholm är absolut en sommarstad, men kanske på ett lite annorlunda vis. Även om vi inte ligger vi havet så finns det mycket att upptäcka ­ förra året lyckades vi boka in både Lotta Engberg och Hasse Andersson på våra allsångskvällar i hembygdsparkenmed tusentals personer samlade i gröngräset var verkligen sommarstämningen på topp!

TEXT: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Torsdag 4 juli kl. 22.00

Utomhusbio på Stortorget

Film: The Greatest Showman

Torsdag 11 juli kl. 22.00

Utomhusbio på Stortorget

Film: Top Gun: Maverick

Torsdag 25 juli kl. 19.00

Allsångskväll i Hembygdsparken

Gästartist: Nic Schröder m fl

Under sommaren fylls både stadskärnan och hembygdsparken av folk och aktivitet.

Torsdag 1 augusti kl. 19.00

Allsångskväll i Hembygdsparken

Gästartist: Pernilla Andersson & Ängla Sigfridsson

Fredag - Lördag 9 - 10 augusti Hässleholms Stadsfest

Samir & Viktor | Grönwalls | Pidde P

Tilda & Noah | 2friends | Kul med Apan Andy | Leva Livet

Dancemove Hässleholm | DJ Piddy | Dansstudio 14

Foodtrucks | Krögartält | Tivioli m m

Läs mer om vårt sommarprogram på www hesslecity se

Pidde P, Samir & Viktor, Pernilla Andersson och 2Friends är några av musikakterna i årets Sommar Hässleholm.
Foto: United stage (3)
Foto: Hesslecity (2)

LOPPISTUR

Skattjakt och nöje

20 TIPS. För den som gillar att handla second hand är det alltid kul att gå på skattjakt under semestern. Eftersom utbudet bygger på sådant som människor i trakten har lämnat in så får varje del av landet sin prägel när det gäller vad som hittas på hyllorna.

Osby och Lönsboda har en historia av korgtillverkning, och flätade korgar är ofta en eftertraktad vara - både som inredningsdetalj och praktisk sommarväska. Luxus lampor startades 1950 av bröderna Uno och Östen Kristiansson från Bjärnum. Med fabrik i Vittsjö under många år kan man tänka sig att en hel del fynd bland företagets designklassiker återkommande letar sig ut på marknaden. Nordöstra Skåne har vimlat av små och storskaliga träindustrier tack vare närheten till

skogen - från möbelsnickerier till vävstolstillverkare. Den som är intresserad av musikinstrument kanske kan hitta en fin gitarr av märket Bjärton, som tillverkades i Bjärnum tills fabriken stängde igen 1990. För att bärga bärskörden behövs konserveringsglas - passa på att kolla efter robusta glasföremål från Glimma glasbruk i glimåkra. Och så har vi BRIO, såklart. Leksaksproducenten från Osby hade tillverkning i många mindre snickerier i området. Faktiskt kan man i Osbytrakten höra historier om hur rälsbitarna från den klassiska träjärnvägen funnits i sådana mängder att vissa hushåll använt dem för att elda i vedpannan när vinterkylan trängde sig på. Ut och fynda i någon av alla second hand-butiker i området.

Second hand AlltMöjligt

Tisdagar 10 – 16

Torsdagar 10 – 16

Lördagar 10 – 14

(stängt v 29-30)

Storgatan 38 BROBY

Hållbar sommarshopping

Välkommen till vår stora och välorganiserade butik i Broby! Hos oss hittar du både praktiska, roliga och spännande saker för hela familjen. Stort utbud av kläder, och massor av prylar att botanisera bland. Allt överskott går till hjälpverksamhet.

Semesterfynda

tisdag, onsdag, torsdag, lördag hela sommaren

NYA VAROR VARJE DAG

VÄLKOMNA

till vår secondhandbutik på Enhörningsvägen 2 i Hässleholm.

Tisdagar 14.00-18.00 Lördagar 10.00-15.00

Inlämningar under öppettid eller överenskommen tid. För upphämtning, tömning av hem eller dödsbon, ring 076-86 06 092

Hässleholm

Loppislador

Missa inte våra Loppislador på Stjärneholmsvägen 10 som har öppet på söndagar mellan 13.00-15.00

Inlämningar tas emot under öppettider eller överenskommen tid.

Välkommen till en butik fylld med retroföremål i en härlig miljö!

Här hittar du Vintagekläder, Samlarföremål, Möbler, Vinylskivor, Keramik, Porslin m.m. Vi köper även delar av, eller hela hem.

Lehultsvägen 17 i Vittsjö • 0706-07 16 76 Instagram: retro_living_i_vittsjo

MISSA INTE ÅRETS STORA LOPPIS LÖR 31 AUGUSTI

Loppmarknaden hålls på Godsvägen, Osby

Entré: Vuxen 20:- • Fri entré för barn & ungdomar under 16 år.

Filippos

HAND I OSBY WWW.OPPNAHJARTAT.SE

HAND I OSBYVÅRA

Öppna hjärtat Osby

Industrigatan 8B i Osby

TISD. & TORSD. 15-18

Tel: 0479-150 46

LÖRD. 10-14

0479-150 46 Öppet: tis & tors 15–18,lör 10–14

Öppet: tis & tors 15–18,lör 10–14

Inlämning: Under butikens öppettider

Kl. 10.30

Entrén från Godsvägen öppnar. Servering.

Kl. 11.00-13.00

”Repet” faller till en riktig Loppmarknad utan auktion. Vi har vår loppis inomhus. Avhämtning av möbler fram till 13.30

HJÄLP LIONS HJÄLPA

Likt tidigare år har vi i Lions Club Osby insamling av loppmarknadsprylar på Godsvägen. Vi har bemanning följande kvällar för att ta emot gåvor

MÅN 26 AUG kl 18-20 • TIS 27 AUG kl 18-20 • ONS 28 AUG kl 18-20

Inlämning: Under butikens öppettider

Filippos

Vi tar tacksamt emot allt som är säljbart på vår loppis men inte vitvaror/spisar och inte kläder och skor.

Öppna hjärtat Osby

Filippos

Filippos

Filippos

Industrigatan 8B i Osby

Tel: 0479-150 46

Öppna hjärtat Osby

Öppna hjärtat Osby

Öppna hjärtat Osby

Industrigatan 8B i Osby

Industrigatan 8B i Osby

Industrigatan 8B i Osby

Tel: 0479-150 46

Inlämning: Under butikens öppettider Varmt välkomna!

Tel: 0479-150 46

Tel: 0479-150 46

Välkomna med era loppisprylar. Hela behållningen går till vår hjälpverksamhet, lokalt, nationellt och internationellt. Lions Club Osby tackar på förhand!

Om Du undrar över något är Du välkommen att ringa vår jourtelefon 072-747 56 00

Öppet: tis & tors 15–18,lör 10–14

Öppet: tis & tors 15–18,lör 10–14

Öppet: tis & tors 15–18,lör 10–14

Inlämning: Under butikens öppettider

Inlämning: Under butikens öppettider

Inlämning: Under butikens öppettider

Hjälp LIONS hjälpa

Tisdag & Torsdag 13:00-17:00 Lördag & Söndag 11:00-16:00 Andra tider & frågor 070-311 91 32

Golfa i Göinge

20 TIPS. Golfintresset i norra Skåne i allmänhet och i Hässleholm i synnerhet är stort. På vårarna vallfärdar golfare från nordligt frusna och snöiga breddgrader till Göinge för sin golfpremiär. Under resten av året så är parkeringsplatser fyllda med dansk- och tyskregistrerade bilar och husbilar för att uppleva golf till ett helt annat pris jämfört med hemma. Men också för möjligheten att spela på en skogsbana. I Hässleholm får du hela paketet.

Wittsjö GK, mitt i snapphaneskogen i de nordligaste delarna av Skåne, är en anrik och populär anläggning med fantastisk natur, välbesökt restaurang och modernt rymliga stugor för övernattning.

Hässlegårdens GK, en citybana med gång eller cykelavstånd från Hässleholms city. En stor anläggning i mycket bra skick. Generösa ytor och populär restaurang välkomnar alla besökare, oavsett om du vill spela golf eller bara ta en lunch i härlig miljö.

Skyrups GK har skadats av de omfattande översvämningarna runt Finjasjön i början på året. Det har hållit banan stängde sen dess. I skrivande stund är det oklart när Skyrups GK öppnar för spel igen. Under tiden så är hotell, stugor och restaurangen öppen för gäster. Mer information hittar ni på deras hemsida: https://www.skyrupsgk.se/golf/banstatus/

Skyrup Golf & Hotell

En hägrande upplevelse!

En hägrande upplevelse!

En hägrande upplevelse!

Välkommen på besök till vår hägrande golfbana, som ligger bara en dryg kilometer från Stortorget i Hässleholm

Välkommen på besök till vår hägrande golfbana, som ligger bara en dryg kilometer från Stortorget i Hässleholm

Förmånlig greefee, med specialerbjudanden till Early birds (start före kl 08 00) och Late Bloomers (start efter kl 16 00)

Välkommen till vårt lilla paradis strax utanför Hässleholm. En komplett golf och konferensanläggning, vackert belägen längs Finjasjön.

Välkommen på besök till vår hägrande golfbana, som ligger bara en dryg kilometer från Stortorget i Hässleholm Förmånlig greefee, med specialerbjudanden till Early birds (start före kl 08 00) och Late Bloomers (start efter kl 16 00)

Förmånlig greefee, med specialerbjudanden till Early birds (start före kl 08 00) och Late Bloomers (start efter kl 16 00)

Vi erbjuder också golfpaket med övernattning

Sex ställplatser en kort wedge från första tee

Vi erbjuder också golfpaket med övernattning Sex ställplatser en kort wedge från första tee

Vi erbjuder också golfpaket med övernattning

Sex ställplatser en kort wedge från första tee

Upplev den vackra naturen, utmanande golfhål, välskötta greener och kanske en eller annan häger

Upplev den vackra naturen, utmanande golfhål, välskötta greener och kanske en eller annan häger

Välkommen på besök till vår hägrande golfbana, som ligger bara en dryg kilometer från Stortorget i Hässleholm. Förmånlig greefee, med specialerbjudanden till Earlybirds (start före kl 08.00) och Late Bloomers (start efter kl 16.00). Vi erbjuder också golfpaket med övernattning. Sju ställplatser en kort wedge från första tee. Upplev den vackra naturen, utmanande golfhål, välskötta greener och kanske en eller annan häger.

Upplev den vackra naturen, utmanande golfhål, välskötta greener och kanske en eller annan häger

Boka på www.hggk.se eller direkt hos vårt kansli 0451-84325

Boka på www hggk se eller direkt hos vårt kansli 0451-843 25 Det går förstås bra att titta in på en kopp kaffe eller äta lunch på Hässlegårdens Golfkrog Se matsedeln på www hggk se/krogen

Boka på www hggk se eller direkt hos vårt kansli 0451-843 25 Det går förstås bra att titta in på en kopp kaffe eller äta lunch på Hässlegårdens Golfkrog Se matsedeln på www hggk se/krogen

Boka på www hggk se eller direkt hos vårt kansli 0451-843 25 Det går förstås bra att titta in på en kopp kaffe eller äta lunch på Hässlegårdens Golfkrog Se matsedeln på www hggk se/krogen

Det går förstås bra att titta in på en kopp kaffe eller äta lunch på Hässlegårdens Golfkrog. Se matsedeln på www.hggk.se/krogen

natur. VÄLKOMMEN TILL OSS

MEDLEMSKAP

från 995 kr

KONFERENSPAKET

MED ÖVERNATTNING

från 1 295 kr

GOLFPAKET

från 1 395 kr inkl. Greenfee, logi, 2-rättersmiddag och frukostbuffé

DAGSKONFERENS

från 495 kr

Mer information hittar du på vår hemsida www.skyrupsgk.se

Café Madrix

Choklad Te & Kaffebod

Stortorget 1, Hässleholm www.madrix.se

Bjud på ett leende och du får två tillbaka! Välkomna till Tykarpsgrottan! Öppet dagligen 24/6 - 18/8

VISNINGAR OCH AKTIVITETER I GRUVAN, CAFÉ & PRESENTBUTIK, CAMPING & STUGOR, BIL & MC-CAFÉ VARJE ONSDAG MAJ-SEPTEMBER Varmt välkomna! www.tykarpsgrottan.se

Välkommen till FCT! Ett shoppingäventyr för hela familjen!

På 7000 kvadratmeter hittar du det mesta du behöver och det du behöver, men inte visste fanns!

Sedan 1986 har vi varit ett utflyktsmål med fokus på shoppingglädje, fynd och upplevelser!

Missa inte vår

Lördagarna

29 juni, 13 juli, 27 juli, 10 aug & 24 aug

Både för privatpersoner och handlare. Insläpp säljare från kl 10. Pris: 50:-/bil, 100:-/ bil med släp. Ingen föranmälan krävs. Toalett och Restaurang i anslutning. Vid frågor, ring 0451-568 50, 070-655 68 51, 070-625 68 51. Besök oss på Facebook och på www.fctkopcentrum.se I samarbete med Lions Tyringe.

BESÖK EN VINGÅRD #14

20 TIPS. Att besöka en vingård på semestern är något som många förknippar med sydligare breddgrader. De senaste åren har dock södra Sverige allt mer formerat sig som ett vindistrikt, och nordöstra Skåne är inget undantag.

I Malseröd utanför Vittsjö ligger Vittsjö vingård, som drivs av Mike och Amanda Roe. Paret har drivit värdshuset Furuliden i många år, och håller även på att bygga upp en besöksverksamhet på sin vingård.

– Om man har vägarna förbi så får man gärna titta in och se om vi är på plats. Annars kan man boka en guidad tur eller vingårdspicknick genom Furuliden, säger Mike Roe.

I Tyringe finns Fredholms Vingård, som med sina viner har vunnit fina priser i Europeiska

sammanhang. Flaggskeppet bland viner heter Elsa och är gjort på den gröna druvan solaris, som lämpar sig bra i det svenska klimatet.

Fredholms Vin och Vittsjö Vingård, tillsammans med entreprenören Lars Swegen, startade förra året Sveriges första vineri som drivs kollektivt av vinodlare. I ett gammalt svinstall på Qvarnfors gods utanför Bjärnum håller förra årets skörd nu på att förfinas till vin. – Det är första gången vi tillverkar våra egna viner, tidigare har vi tagit hjälp av andra vinerier. Vi smakar och spottar varje dag, säger Mike.

Vittsjö Vingårds vin Vittsjö Vitt serveras bland annat på värdshuset Furuliden och Fredholms Vins Elsa finns som beställningsvara i systembolagets sortiment, samt i vissa butiker.

NATURENS SPEGEL

VI HYR UT:

Roddbåt m motor - Kanot - Minigolf

- Sup - Cykel - E-surfboard

BUTIKEN HAR:

Korv - Kulglass - Styckglass

- Nybakade bullar - Dricka - MM.

Läs om våra olika paketerbjudanden på vår hemsida

Cykelpaket - Vingårdspicknick - Vandringspaket - GolfpaketSpapaket - Fiske - Äventyr på sjön - Skogspromenad

Läs mer och boka på furuliden.se

– välkommen till en pärla vid Osbysjön

VÄLKOMMEN TILL OSS!

På Osby Camping bjuder vi på en lugn och avslappnande upplevelse där man är omgiven av naturen och har första parkett till en magisk solnegång de flesta dagarna. Med en långgrund strand med härligt bad kan hela familjen ha kul hos oss.

Vi har 100 elplatser, 30 tältplatser, 6 stugor och en lägenhet.

Välkommen till oss för en härlig lugn vistelse, där man kan komma undan vardagsstressen och bara ta det lugnt och njuta av naturen.

-Daniel, Driftchef- Osby Camping

Per Fredholm, Fredholms Vin och Mike Roe, Vittsjö Vingård.

Vinslövs Camping drivs sedan 2022 av Anja Åberg med familj. Två av dem som har hittat lugnet här är Mats och Anne-Helene Svensson, som lever campingliv från mars till september.

CAMPINGLIV

Naturligt lugn och god service i Vinslöv

ANNONS. Somliga kommer en natt, andra stannar från mars till september. Anja Åberg som driver Vinslövs Camping sedan 2022 bytte jobbet som undersköterska inom äldreomsorgen mot livet som campingföreståndare.

– Jag har inte ångrat mig en sekund - målet är att skapa en mötesplats i byn där både långväga gäster och de som bor här kan känna sig hemma.

Den som hittar till Vinslövs Camping hittar lugnet. Lägg därtill ett friluftsbad, bangolf, café med hembakat och natursköna omgivningar. När chansen dök upp att ta över den väletablerade campingplatsen tvekade inte Anja Åberg.

– Det är en tanke som har funnits med mig länge. Jag kommer ifrån Vinslöv, men har egentligen aldrig varit på campingen särskilt mycket innan jag tog över den. Min vision är att skapa en plats där alla - både gäster och Vinslövsbor, kan mötas och trivas. Här är öppet året runt, och under sommarmånaderna kan jag nog säga att jag

jobbar dygnet runt, skrattar Anja, som ändå är mycket nöjd med tillvaron.

– Hela familjen är här och hjälper till, och vi äter ofta frukost på campingen tillsammans. Faktiskt träffas vi mer här på sommaren än på vinterhalvåret hemma!

”RENT OCH SNYGGT”

Karin och Jörgen Andersson har bott sin första natt på Campingen, och nu är det dags att testa bangolfen.

– Det är fantastiskt vad allt är rent och snyggt här, säger Karin - och hon och jörgen är rutinerade husvagnscampare.

– Vi har campat på Sturkö i

och

blekinge varje sommar sedan

1987. Så ofta vi kan, utom på midsommar då det är för mycket folk, säger Karin.

– Jo, två gånger har vi varit där på midsommar, men båda gångerna regnade det, så de vill nog inte att vi kommer tillbaka med det vädret, skrattar Jörgen.

– Vi köpte vår husvagn på Vinslövs fritidscenter och fick veta att det finns en camping här. Vi bor i Linderöd, så det passade bra att ta en tur hit med vårt barnbarn Alfred som ville testa campinglivet. Och vi stannar gärna en natt till!

MARS TILL SEPTEMBER

Lite längre bort träffar vi Mats och Anne-Helene Svensson, som tillsammans med hundarna Sigge och Sune har betydligt fler nätter framför sig i sommar.

– Vi kom hit i mars, och stannar ända till slutet på september, säger Mats.

– Tidigare har vi säsongscampat i Karlshamn i femton år, men vi bor i Hässleholm, och tyckte att det passade bra att hitta något i närheten - vi får se hur länge Anja står ut med oss, skrattar paret.

Längs förtältet har ett trädäck byggts upp i starten av sommaren, och samtidigt ställdes några odlingslådor i ordning med frösått grönt. Nu prunkar luktärt, gräslök, dill och persilja alldeles lagom till midsommarfirandet.

HEMMA I VINSLÖV

För Anja Åberg är det gästerna som gör campingen, och även om delar av anläggningen är gammal så är ordning och renlighet i fokus.

– Vi är ingen aktivitetskamping, men vill att alla ska kunna hitta något att göra.

Jag har tidigare tittat på flera campingplatser i Skåne när de skulle byta ägare, men här i Vinslöv känner jag att jag verkligen kan hjälpa mina gäster under sin vistelse - oavsett om man vill hitta på någon aktivitet eller behöver bli guidad hem längs småvägarna om man har cyklat vilse, säger Anja.

STANNAR GÄRNA LÄNGRE

Med trettio platser för husvagn eller husbil, sju stugor och ett tiotal tältplatser ser Anja fram emot en ny sommar full av möten.

– Förutom naturen och lugnet så är Vinslöv en perfekt plats för dagsutflykter. Inom tio mil når man bägge kusterna och hela Skåne - många bor här till exempel under Sweden Rock och Time to Rock för att åka till festivalområdena över dagen. Från och med i sommar erbjuder vi dessutom kulglass i vår glasskiosk! Vi har besökare från hela Europa, och mer än hälften av dem som har bokat in sig en natt brukar komma på morgonen för att boka en natt till, säger Anja.

TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

l Stugor & Camping med husbil, husvagn eller tält.

l Kaffestuga med hembakade kakor och färdigbredda frallor.

l Bangolf, friluftsbad och sjö med möjlighet till fiske. (vi säljer fiskekort)

l Njut av lugnet och naturen!

Bad och bangolf hör sommaren till. För den bekväme gästen finns campingstugor, och områdets servicehus har renoverats invändigt sedan Anja tog över campingen.

Varje dag säljs nybakta kakor i campingens reception. Att jobba som campingföreståndare är ett dygnet runt-arbete, men Anja trivs som fisken i vattnet!

och

Karin
Jörgen Andersson är förstagångsbesökare på campingen med barnbarnet Alfred. – Allt är så rent och snyggt här - vi stannar gärna en natt till, säger Karin.

Nostalgitripp i miniformat

20 TIPS. Modelltåg har en förmåga att väcka något djupt hos vissa - men även om man inte tillhör de inbitna entusiasterna så är svårt att inte bli fascinerad av den stora järnvägsmodellen som byggts upp sedan 2004 på Garnisonen i Hässleholm. Totalt finns här över 1,5 kilometer räls och 400 växlar som styr trafiken -på vissa delar av banan kör även bilar och bussar på vägarna.

Christer Caesar är en av grundarna till modelljärnvägen och ordförande i föreningen som driver den. Kring banan har han ansvar för underhåll och ombyggnad av lok och vagnar - varje enhet är utrustad med ett litet kretskort som gör att all trafik kan styras via dator.

– Modelljärnvägen är en modell av Hässleholm med kringliggande byar på 1960-talet. Det finns framförallt tre anledningar till att vi valde 60-talet som tidsepok. Då användes lok som gick både på ånga, diesel och el. Det fanns en stor godstrafik i Hässleholm med rangering på bangården, och det var en tid då många gamla byggnader som revs under 70-och 80-talet fortfarande fanns kvar i stadsbilden, säger Christer.

– Allt är byggt i skala 1:87 - förutom att vi har kortat avstånden mellan stationssamhällena - det skulle bli så väldigt många träd annars.

Och när det gäller detaljrikedomen har man inte sparat på

Sommarens visningar 2024

Hitta oss på Google maps

Hässleholms Modelljärnväg

Skandinaviens största Modelljärnväg är öppen för besökare flera dagar under sommaren klockan 10-15. 16/6 30/6 13/7 28/7 10/8 31/8* 1/9* 21/9 6/10

Därefter se vår hemsida www.hmjf.se

Entré: Vuxen 100 kr, ungdom 50 kr, barn gratis. Fri parkering för både bil och hund. Butik med nytt och begagnat

*) Stor LEGO® utställning förutom tågen

Tygvägen 2 (Garnisonen)

krutet. Många av de närmare 200 husen på banan har både belysning och gardiner - det finns dockor i skyltfönster och skyltar och fasadbeklädnader är baserade på verkligheten. Även om många foton från tiden är svartvita har man genom människors minnen återskapat även färgsättning så gott det går. Och bilden av det gamla Hässleholm triggar nostalginerven hos många.

– Man hör ofta att, ”Åh, där har jag bott”, och vi får höra en hel del gamla historier som har påverkat hur vi har byggt modellen, vilket tillför roliga detaljer, säger Christer.

– Vi har lagt ned över 200 000 arbetstimmar på att komma dit vi är idag - vi har slutat att räkna.

ETT LEVANDE INDUSTRIMUSEUM

Motorfabriken Göta startade 1907 och är en av Sveriges äldsta båtmotorfabriker. Idag är det en verkstad och levande industrimuseum. Solomotorn inköptes 1967 från bröderna Skoogs motorfabrik i Borlänge, en stor tillverkare av båt- och stationära motorer. Många av Göta och Solo finns bevarade i Osby tillsammans med ett stort urval av reservdelar. Att besöka verkstad och uppleva atmosfär och doften - är en upplevelse. På plats finns mycket annan kuriosa bevarad från gamla tider.

Scanna här för att läsa mer

Öppet måndag-fredag 7-16

Vid besök ring gärna innan på 0479-13610

Allt du behöver för en oförglömlig

Familjesommar!

Upptäck Hässleholms kommun med hela familjen i sommar! Vi har samlat ett gäng spännande tips på aktiviteter inom natur och äventyr, kultur och evenemang, perfekta för barn i alla åldrar. Ge er ut på upptäcktsfärder, njut av härliga evenemang och skapa oförglömliga minnen tillsammans.

Nya tips varje vecka!

Följ med oss här:

Facebook Visit Hassleholm

Instagram Visit Hassleholm

Foto:

SKÅNE FRÅN CYKELSADELN

570 KM CYKELLED VÄNTAR PÅ DIG!

Följ Cykelleden Skånes rödvita skyltar över böljande backar, genom djupa skogar, bördig slätt och stillsam landsbygd. De tre dellederna tar dig från historiska platser till pulserande städer. Ju mer du cyklar desto större variation av det skånska landskapet får du uppleva.

Du finner många besöksmål och service längs ledens 570 km, så känn friheten och fånga stunden genom att stanna när lusten faller på och behovet finns.

Trampa i din egen takt precis så många timmar eller dagar som du själv önskar. Svårare än så är det inte att skapa minnen för livet.

DIN VÄN PÅ GRUSVÄGEN I SOMMAR

Skeppshult Natur Land är en trotjänare som rullar enkelt även på det ojämna underlaget. Packa picknickkorgen och upplev naturen på cykel!

En elcykel med lite bredare däck som ger en ”mjukare” och komfortablare känsla. Motor, batteri, och växelsystem kommer från branschledande Shimano.

Dessutom kan du skapa din alldeles egna Skeppshult Natur Land genom AVS-funktionen på pakethållarna. Ett helt system där du kan ”klicka på” olika typer av korgar, väskor och andra tillbehör.

Givetvis är den tillverkad i Sverige.

Kom in till oss på T4 -området för en provtur. Just nu har vi kampanj på Skeppshult Natur Land, och vi bjuder även på en fri service efter tre månader.

Välkommen in i butiken och upplev alla Skeppshults elcyklar.

Verkstad med full service och reparation av de flesta cyklar på marknaden!

Den 3 juni 2023 invigdes den nya cykelleden 101 mellan Kristianstad och Ängelholm. Den totala leden är 178 km och indelad i 8 etappervarav 5 av dem går genom Östra Göinge och Hässleholm. Följ QR-koden för att läsa mer.

Wendesvägen 4 Hässleholm 0451-41471 www.paulssonscykeltema.se

Sommarens utmaning!

Ute och cyklar

Ta fram hojjen och ta dig ut på härliga cykelleder, samla bok stäver hos besöksmål och vinn fina priser!

Ut och trampa mellan 3 juni3 oktober!

Kartor och information hittar du på cykelledenskane.se

Kul, nära och gratis - ta dig ut i naturen med hela familjen! hassleholm.se/friluftsliv 10 tips för barn

Boka annorlunda övernattning

Upptäck magiska Hovdala

Välkommen till Hässleholms vackra naturområde där du vandrar i det enkla och tysta. Boka övernattning i unika vindskydd, stanna till och njut av naturens skatter, sköna utsikter, vilsamma platser och historiska miljöer. Välkommen ut!

hassleholm.sehassleholm.se

Välkommen till Bolist i Broby

Vi har allt som behövs för att bygga hus och mycket av det man behöver för att bo där.

Vår stora brädgård erbjuder ett omfattande urval av byggmaterial. Vi hjälper dig med storlekar, längder, utkörning eller gratis lånesläp för transporter.

I vår välsorterade butik hittar ni bland annat ett omfattande sortiment av färg. Missa heller inte vår välfyllda outlethangar där vi bland annat säljer ut dörrar och fönster.

Vi på Bolist Broby önskar dig en härlig sommar!

VÄLKOMMEN TILL OSS!

Kika in på vår hemsida för att se alla våra guider till dina renoveringsplaner.

Allt finns under tak!

VÅRA ÖPPETTIDER v 27-30: mån-fre 07.00- 16.00

Pappersbruksvägen 10B, 289 41 Broby

Med vision

Ett händelserikt år för Anny i Glimminge

20 TIPS. För snart 150 år sedan invigdes Glimminge station som en del av det smalspåriga järnvägsnätet i Nordöstra Skåne. Tågen har slutat rulla, men de senaste 40 åren har banan trafikerats av dressincyklister under sommarsäsongen. Förra året tog Anny Persson över efter pappa Bosse - generationsskiftet satte igång ett renoveringsarbete som många har följt i TV genom Kanal 5:s program Renoveringsdrömmar . Nu har lugnet lagt sig och siktet är inställt på sommaren och framtiden.

VDet är lummigt och grönt längs banvallen som passerar Glimminge station. Både snok och små ödlor prasslar i boklöven längs den korta stigen ned mot Helge Å. Vid vattenbrynet ligger kanoter till uthyrning och snart är det dags att åka och möta ett sällskap som ska cykla dressin från Broby till Glimminge. Det råder ett försommarlugn, och Anny Persson serverar kaffe och kaka vid rejält utemöblemang. Den som har följt Kanal 5:s serie Renoveringsdrömmar som visades under våren vet att det på många sätt är en kontrast mot hur förra sommaren såg ut. Med inspelningsstart i maj 2023 följde ett TV-team med programledaren Anders Öfvergård i spetsen Annys arbete med att renovera den gamla tågstationen. Men hen-

nes historia med huset sträcker sig betydligt längre tillbaka.

JUBILEUM FÖR DRESSINCYKLING

– Pappa köpte stationen 1979 och för mig är detta huset som jag aldrig kommer att lämna.

Jag var barn här och växte upp med att det alltid var massor av olika människor som rörde sig kring huset. Turister och folk som fikade. Jag och min syrra som är några år yngre sprang alltid runt och lekte med barnen som kom hit, minns Anny.

Pappa Bosse Persson var några år yngre än Anny är idag när han påbörjade sitt arbete med den gamla stationen. Dressincyklingen har blivit ett givet inslag i turistutbudet i Göinge under sommaren, där sträckan Broby-Glimminge bjuder på vackra vyer och förmodligen en del motion.

”En tågstation är en plats som är fylld av liv och rörelse, och precis så drömmer jag om att

– Jag har sett alla varianter av dressincyklare, skrattar Anny.

– De som kopplar på en barnstol, och de som har hundar med sig som flåsar i fartvinden. Nästa sommar är det faktiskt 40-årsjubileumpappa började med dressinerna 1985. Då måste vi verkligen göra något speciellt!

EN BRAND SATTE IGÅNG TANKARNA

Anny är född -89 och har fortfarande några år kvar till sitt eget 40-årsjubileum. Sedan hon kastade loss från Glimåkra och uppväxtåren har hon bland annat jobbat flera år på olika turistorter. Säsongslivet har fört henne från Skåne via Smögen hela vägen upp till Riksgränsen. Senaste bostadsorten var Malmö, men det är några år sedan nu som tankarna på att återvända till Göinge började gro.

– Det startade en brand i köket här på stationen 2020, och jag hjälpte pappa med att ta tag i renoveringen. Då började vi prata om ett övertagande, och ju mer jag tänkte på det desto självklarare kändes tanken, säger Anny. 2023 bestämde hon sig för att flytta ”hem” från Malmö och börja forma stationen efter sina egna tankar och drömmar. Att hela projektet skulle bli del i en tv-serie var inte hennes egen idé.

– Det var Renoveringsdrömmar som hörde av sig till mig. De kom hit första gången i april förra året och sålde in det som en helt ny programidé, där de skulle följa ett antal olika personers projekt och klippa ihop det till en helhet.

Anny valde att haka på, och hade plötsligt en helt ny tidsplan att förhålla sig till. Och när resan väl drog igång skulle det visa sig att det var mer att göra med huset än hon hade väntat sig. Den ursprungliga planen på att renovera ytskikt och sätta ny färg på bostadsdelen i huset kom att mynna ut i ett betydligt större byggprojekt.

– När jag tänker tillbaka på förra sommaren så känns det helt orimligt att vi hann med allt det vi gjorde på fem månader.

HELRENOVERING

När Anny tar emot oss i stationens boningshus är känslan en helt annan än att kliva in i ett renoveringsprojekt.

Det uppdukade middagsbordet med tända ljus. Smakfullt valda färger och välarrangerade inredningsdetaljer. Det nyrenoverade sovrummet med pärlspont på väggarna - när TV-tittarna fick första blicken på bostaden var det Anny vaknade till på morgonen takets isolering som var täckt av byggplast. Den gamla biljettkassan fungerar som avdelare mellan kök och matsal, och även ortsbornas postfack från förr har bevarats som en inredningsdetalj. Golven - ja, de är nylagda i stora delar av huset då det första som uppdagades när Anders Öfvergård kom till stationen var att fukt hade letat sig in underifrån och både dränering och byte av bjälklag var nödvändigt för att bygga upp något nytt.

– Jag har tittat på hela tv-serien. Det är lustigtjag visste inte ens att jag hade blå ögon, skrattar Anny.

– Det hände mycket, och mitt i alltihopa förlorade jag mitt jobb. Det är jobbigt att se de delarna när det är tungt, men jag har godkänt att de skulle få ha med dem innan de sändes i TV. Starkast för mig är nog det avsnittet när vi flyttar en av de gamla tågvagnarna. Det var en milstolpe, och en fantastisk dag där många kom hit för att hjälpa mig att komma vidare med min vision.

EN PLATS MED LIV OCH RÖRELSE Tre rum i bostadshuset har totalrenoverats sedan förra sommaren och en av de gamla tågvagnarna på tomten har fått en helomgörning

Glimminge station har stått här sedan 1876 och tjänar idag som Annys bostad.

Pappa Bosse har ägt stationen sedan 1979, och i samband med generationsskiftet har insidan fått ett rejält lyft - allt framför kamerorna i TV-programmet Renoveringsdrömmar.

Anders Öfvergård.

RENOVERING FRAMFÖR

TV- KAMERORNA

Under våren visades kanal 5:s nya programserie Renoveringsdrömmar, där Anders Öfvergård följer och coachar ett antal personer och familjer som renoverar gamla hus.

Anny Perssons tågstation var ett av projekten som tittarna fick följa - bland de andra fanns en gammal kvarn på Öland, ett ödehus i Bengtsfors, en övergiven Herrgård i Högfors och en skola i Hedemora.

Annys resa gick från planerna att renovera tre rum med liten budget till ett betydligt mer omfattande projekt. TV-serien började spelas in i Maj 2023, i sommar är det fullt fokus på besökare och att utveckla Glimminge Station som besöksmål.

som gäststuga eller turistboende. Totalt finns här fyra vagnar från olika epoker som alla i sinom tid står på att göra-listan för upprustning.

– När man har ett sånt här ställe tycker jag att det är viktigt att låta andra ta del av den kulturhistoria som finns här. En tågstation är en plats som är fylld av liv och rörelse, och precis så drömmer jag om att det ska bli igen. Dressincyklingen kommer att fortsätta, och jag har en hel del tankar om hur jag ska kunna utveckla det som min pappa har byggt upp under alla år.

SAMARBETE ÄR NYCKELN

Nu har kamerorna lämnat Glimminge - men upprustningen av den gamla stationen fortsätter.

– Att ha Anders Öfvergård som ett bollplank var otroligt lyxigt, och saker som kanske var små insatser för honom var en otrolig hjälp för mig! Min styrka när det gäller renovering är att jag har en förmåga att visualisera saker innan de är klara. Jag brukar tänka på ett filmklipp som jag sett på nätet där en kvinna står och bara glor med en kopp kaffe utanför sitt hus till texten ”detta är vad mina grannar ser

Välkommen till Glimminge Station

Ta med familjen för en rolig dag hos oss!

Dressinuthyrning

Vi har erbjuder dressinuthyrning mellan Broby - Glimminge, tur och retur en 12 km lång sträcka. Dressinuthyrningen har öppet alla dagar i veckan med avgångar, kl 10, kl 13 samt kl 16.

Kanotuthyrning

Njut av vacker natur runt Glimmingestation. Stanna till och grilla under din utflykt eller hyr en kanot och paddla på Helge å.

Rallartur och boende

Vi erbjuder olika paket för att passa era olika behov och önskemål. Ställplatser för husbilar & husvagn finns också vid Glimminge Station. Kontakta oss för mer information.

Dressinstart: Pappersbruksvägen 5, 289 41 Broby.

Vändpunkt: Glimminge Station, 289 92 Broby. 044-44048 • info@glimmingestation.com

Följ oss på Instagram: @nyastinsen

när jag planerar min trädgård”. I mitt huvud är allt redan klart när jag tittar runtomkring mig, men det kan vara svårt för alla i omgivningen att hänga med på hur det verkligen ska bli! säger Anny.

SMÅ STEG MOT STORA RESULTAT Även om många har följt Annys resa genom TV-kamerorna hoppas hon att det är lugnet i det färdigställda som ska fastna hos kommande besökare till Glimminge station. – De som kommer hit ska få kliva in i det avslappnade - inte få en känsla av hur mycket jobb som ligger bakom! Jag har fortfarande inte hittat ett nytt jobb, utan väljer att lägga mitt fokus på att bygga upp min verksamhet. Jag inspireras av Kaizen-metoden som förespråkar att förändringar inte måste vara stora och snabba, utan sker gradvis om man gör en sak i taget. Här finns massor att ta tag i hela tiden, men om jag kan göra något för att bygga vidare på min vision varje dag, så vet jag är på väg framåt! TEXT&FOTO:ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Sommaröppet på Broby Gästgivaregård!

Mellan den 26 juni – 9 augusti

Onsdag - Fredag Kl. 14.00-20.00

Erbjuder vi en mindre a la carte meny.

Köket stänger kl. 19.00

Varmt välkomna!

#18 DANS i FABRIKEN

20 TIPS. Skofabriken i Knislinge var en av de tidiga industrierna som etablerade sig i Östra Göinge och gjorde att byarna i området började växa fram. I de pampiga industrilokalerna tillverkas inte längre några Lejon-skor, och Rachel Tess dansar gärna barfota. Hon är dansaren och koreografen som startat Milvus Artistic Research Center (MARC) som varit verksamma i fabriken sedan 2018. 2023 fick hon Region Skånes Kulturpris och bakom sig har hon en lång internationell karriär inom dans.

MARC tar emot konstnärer och dansare från hela världen och upplåter fabrikslokalerna för deras skapande processer. Under juni har bland annat den Köpenhamnsbaserade dansaren Karis Zidore jobbat med sin föreställning Slit Show - som i höst visas på Dansehallarne i Köpenhamn.

– I världens stora städer finns det brist på utrymmen. Hit kommer konstutövare för att få en plats som ger rum för nya tankar och processer. Ungefär hälften av våra gäster kommer för att öva inför en turné, de andra halvan kommer hit för att inspireras av byggnaden och omgivningarna, berättar Rachel.

Även om processerna kring skapandet ofta sker bakom stängda dörrar så är det många av gästerna som väljer att hålla öppna föreställningar eller utställningar i Knislinge.

– Vi vill att våra gäster verkligen tar del av omgivningarna i Knislinge och att intrycken blir en del av deras skapande. Vi har många goda samarbeten lokalt. Inte minst med vår hyresvärd, som bland annat har hjälpt oss att göra

6 JULI - 18 AUGUSTI

SOMMARCAFÉ STENHUSET ÖSTANÅ

ONSDAGAR, LÖRDAGAR OCH SÖNDAGAR KL 13-17

Servering av toast, våfflor,glass, kakor & dryck.

Lokala avvikelser kan förekomma.

Varmt välkomna /Café Stenhuset

Välkommen till LEGO- OCH GLASSPARADISET

Skofabriken i Knislinge är från 1800-talet.

en pytteliten turné med en dansföreställning på traktorsläp, säger Rachel.

– Själv var jag också väldigt glad för förra årets samarbete med Time to rock. Black metal-sångaren Tom Gabriel Warrior hade en utställning hos oss med sina dödsmasker i betong. Det kändes fint att se den gigantiska affischen som satt vid sidan av festivalens största scen!

Under sommaren är flera artister inbokade för att ta intryck av Göinge och skapa nya uttryck i fabriken. Offentliga visningar kommer ofta med kort varsel - den som är nyfiken kan hålla koll på Milvus Artistic Research Center på facebook, eller gå in på MARC:S hemsida: www.milvusart.se

Stort utbud av kulglass, pinnglas, mjukglass och topping!

Boka din legovisning!

Stor unik legoutställning

- 180 kvm, upplev en värld av ca 2500 modeller. Boka tid i förväg via hemsidan.

Scanna QR-koden förattläsamer!

VI HJÄLPER DIG MED DIN TRÄDGÅRD!

- Gräsklippning - Trädbeskärning - Gödsling

- Häckklippning - Ogräsrensning - Löpande skötsel

Rachel Tess, dansare och koreograf, är grundare av MARC.

Jacob Dahlgren Primary Structure, 2011 Foto: Wanås Konst

Eduardo Navarro, I Found a Forest at the Bottom of the Ocean, 2024. Foto: Anders Norrsell

BESÖK WANÅS KONST I SOMMAR – där

konst, natur och historia möts

ANNONS. Wanås Konst är ett sagolikt universum där konsten och naturen finns överallt. I den 40 hektar stora skulpturparken i den vackra bokskogen upplever man som besökare en unik samling av mer än 70 samtida skulpturer av internationellt kända konstnärer – alla skapade för parken. För barn finns det många konstverk att upptäcka och delta i på ett lekfullt sätt, som Yoko Onos Wish Trees for Wanås och Jacob Dahlgrens Primary Structure. Lilla Konstpodden tar familjen ut på upptäcktsfärd bland konsten – genom konstprat, lekar och låtar utforskar ni några av de mest älskade konstverken i parken. Finns att ladda ner i entrén. Regnar det kan hela familjen utforska deras kreativitet i öppna verkstaden där en guide hjälper till.

KOM OCH UPPLEV, UTFORSKA OCH KRYP IN… Även om man är ny som besökare eller har besökt Wanås Konst under årens lopp väntar alltid nya upplevelser. Varje år bjuds internationella konstnärer in för att skapa konst i och för parken. I parken kan man i år uppleva The Ocean in the Forest, som genom tre sinnrika nya verk i skulpturparken frammålar havets närvaro i bokskogen. En stor manet omsluter ett träd och inbjuder till att man spelar på dess tentakler och skapar en oceanisk melodi. Vid dammen har en gammal te-paviljong blivit transformerad till ett rituellt ställe för kontemplation och fysisk aktivitet. Längst ut i parken inbjuder blå liggstolar, placerade som ett penseldrag i landskapet, besökare att lägga sig och se på horisonten medan de lyssnar till konstnärens minnen från Beirut som flätas samman med mytologi, historia och reflektioner om människors relation till havet.

ÖPPEN VERKSTAD HELA SOMMAREN

I de 500 kvadratmeter stora konstverkstäderna, Wanås Konst Studio skapas kreativa aktiviteter där besökare kan mötas, utbyta och skapa. Sommarens öppna verkstad är öppen alla dagar kl.10-17.

TA EN KONSTPAUS

Konsthantverk, mathantverk, böcker och design, ett besök på Wanås Konst är också ett besök på Wanås Konst Shop och Deli. Här kan du handla lokala, hållbara och kreativa produkter, samtidigt som du stöder konsten och pedagogiken på Wanås Konst. I entrélogen hittar du även Wanås Konst Café med ekologisk och lokal lättare lunch. Välj mellan smørrebrød, soppa, sallad och galette med vatten eller vin, eller njut av fika

och glass. Caféet har platser både inne och ute. Eller varför inte ta med fikakorgen ut till våra picknickplatser. Fyll korgen hemma eller köp med godsaker från cafeét eller delin.

OM WANÅS KONST

Wanås Konst är en internationell skulpturpark som drivs av den ideella Stiftelsen Wanås Utställningar. Här skapas, presenteras och förmedlas internationell samtidskonst. I skulpturparken och den permanenta samlingen finns mer än 70-tal platsspecifika verk i bokskogen, som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer såsom Igshaan Adams, Jenny Holzer, Yoko Ono och Ann-Sofi Sidén. Skulpturparken har årligen cirka 70 000 besök och cirka 10 000 barn och unga deltar i konstpedagogiska aktiviteter.

Öppet dagligen 4 maj-1 sep, kl 10-17

Vuxen 180 kr, Pensionär & student 160 kr.

Gratis entré för alla under 19 år och för medlemmar i Wanås Konstklubb (rabatterat medlemskap för boende i Östra Göinge).

Hemsida: www.wanaskonst.se

Instagram och Facebook @wanaskonst

NYA MATUPPLEVELSER

Breanäs Hotell utökar sitt restaurangkoncept

ANNONS. Ina och Lasse Pedersen har drivit Breanäs Hotell sedan 2019. Nu satsar paret dubbelt på restauranggäster - både genom att bygga ut hotellet och att driva Golfrestaurangen på Östra Göinge Golfklubb i Knislinge.

När Ina och Lasse Pedersen 2019 bestämde sig för att ta över Breanäs Hotell så var det de stora möjligheterna att anordna många olika typer av arrangemang som lockade.

– En sak som vi var överens om då var att vi aldrig skulle starta en restaurang. Nu har vi två, skrattar Ina Pedersen.

I toppen av grässluttningen ner mot sjön Immeln och på gaveln av hotellets huvudbyggnad från 1863 har en helt ny restaurangdel byggts under våren. Sedan i maj är det även Breanäs Hotells matkoncept som har flyttat in på Golfrestaurangen i Knislinge, som numera drivs av Lasse och Ina.

– Vårt grundkoncept är vilt och vegetariskt, under sommaren kommer vi att köra lite lättare luncher på Golfrestaurangen. Verksamheten är säsongsbetonad - vi öppnade i maj och fick en bra start. Till och med augusti håller vi öppet tisdag till söndag, och i september blir det lite mindre, då har vi öppet fredag till söndag.

SATSADE PÅ ÖSTRA GÖINGE

Att det blev just Breanäs för Ina och Lasse, som tidigare varit verksamma på västkusten, var en kombination av tillfällighet och kärlek

vid första ögonkastet.

– Vi hade båda drivit egna verksamheter i 15 år - Ina hade ett coffeehouse med tårttillverkning och jag jobbade på Wapnö slott utanför Halmstad med hotell och konferensbiten, berättar Lasse.

– Vi tittade på många olika ställen, och när vi meddelade vårt intresse för Breanäs Hotell så höll det först på att inte bli något eftersom den tidigare ägaren var bortrest. Sedan hörde han av sig och sade att det fanns en möjlighet. Vi bestämde oss för att åka och titta, och såg direkt vilka möjligheter som fanns, säger Ina. Det fantastiska läget vid sjön Immeln och det anrika hotellet med dess omgivningar var inte det enda som fick paret att bestämma sig. – Vi såg möjligheterna i närområdet till att kunna driva många olika typer av arrangemang. Vi hörde oss även omkring och fick många goda omdömen som gjorde att vi valde att satsa på Östra Göinge.

EN SMAKRESA I HELA SVERIGE

Konferenser är en stor del av verksamheten på Breanäs Hotell, och när det är fullt ös med både konferens och hotellgäster har utrymmet för sittande gäster inte räckt till. – Vi har behövt använda andra lokaler för att klara av det. Med vår nya matsal kommer det att bli mycket enklare för både oss och gästerna, och visst är utsikten fantastisk! säger Ina. Som boendealternativ finns allt från hotellrum med sjö- eller skogsutsikt till övernattning i anläggninges lyxiga glampingtält. I utbudet finns

En måltid med utsikt. Hotellets gamla huvudbyggnaden från 1863 har under våren byggts ut med en ny matsal i riktning mot sjön Immeln. Här kan man njuta av måltider från Breanäs kök med en bedårande utsikt över landskapet.

Lasse och Ina Pedersen ser fram emot att ta emot sommarens gäster i sin nya matsal. I taket hänger kristallkronorna på plats, och stora fönster släpper in naturen runtomkring.

upplevelsepaket för den som vill slappna av eller ge sig ut på äventyr i den nära vildmarken.

– En viktig del är även våra event, som även riktar sig till dem som bor i närområdet, säger Ina. – I sommar och höst kommer vi bland annat att fortsätta med musikkvällar, olika provningar och våra landskapskvällar som är matupplevelser med olika svenska landskap som teman. Vi jobbar med närproducerade råvaror, men vill ge våra besökare en möjlighet att göra en resa i Sveriges olika matkulturer och landskapens olika specialiteter. Det

kan vara Lappland vid ena tillfället och Halland vid nästa, säger Ina.

– Lokalbefolkningen här är helt outstanding, och det är viktigt att finnas till för dem. Givetvis hoppas vi att de som kommer hit upptäcker vår verksamhet och väljer att komma tillbaka. Kanske ska man fylla femtio nästa år och tycker att det är en bra idé att ordna kalaset här hos oss på Breanäs, säger Lasse.

TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Välkommen till en plats där passion för mat och gemenskap möts på det gröna!

Vi förvandlar varje lunch till en trevlig upplevelse, där golf och gastronomi förenas genom säsongsbetonade smaker.

Öppettider 1 maj till 11 augusti

Tisdag - söndag 11.00 - 16.00

Lunchservering 11.30 - 14.00

Breanäs Hotell & Restaurang

Öppettider till 11/8:

Glasskiosken 12.00 - 16.00

Sommarlunchen 12.00 -15.00

Sommarmiddagen 18.00-22.00

Restaurangen 18.00-22.00 (köket stänger 20.30)

Händer på Breanäs 2024

5/7 Sommarmiddag och musikkväll med Blomqvist & Lindstrand

20/7 Sommarmiddag och musikkväll med Blomqvist & Gäst

10/8 Ölprovning, exklusiva ölsorter inklusive 2-rätters middag

11/8 Glasstömning. OTTO-Glass i kiosken.

22/9 Afternoon Tea

28/9 Champagneprovning presenterad av Magnus Fritzell, Champagnebolaget

5/10 Jazzkväll med Malin Östh Band

20/10 Afternoon Tea

10/11 Afternoon tea

1/12 Afternoon tea (Julspecial)

6 & 7/12 Jultapas buffé

31/12 Nyårsfirande med boende

Julbord för företag - kontakta oss på info@breanashotell.se

Bordsbeställning gäller vid samtliga evenemang

FÖR ETT UTVECKLANDE

Göinge Näringsliv driver med framgång en plattform för företag i Östra Göinge. Syftet med arbetet är att vara starka tillsammans. Att lyfta besöksnäring, lokala handel, hantverk och industri. Men också att marknadsföra Östra Göinge som en kommun där företag möts och utvecklas.

Välkommen att upptäcka Östra Göinge

Turistnäringen i vår kommun är under sommartid en stor del av näringslivet. Vår skog och våra sjöar inbjuder till camping, kanoting och vandring. Smått och stort som passar alla intressen - från små gårdsbutiker till Wanås konst. Handeln fyller och berikar våra byar i Skånes femte största kommun.

Vi erbjuder en handel med byakänsla. Här hittar du även ett stort urval av caféer och restauranger. Välkommen till vårt paradis - Skånes gröna hjärta

Vill du veta mer om Göinge näringsliv och alla våra medlemmar - kika in på vår hemsida

www.goingenaringsliv.se

För fler tips om vad som finns att göra under ditt besök i Östra Göinge - besök www.visitgoinge.se

LOKALT NÄRINGSLIV

Upplev handel med byakänsla i någon av orterna i Östra Göinge och på landsbygden runt omkring.

ÖSTANÅ

GLIMÅKRA

BROBY

SIBBHULT

HJÄRSÅS KNISLINGE

HANASKOG

Görbo Gård gårdsförsäljning

Nötkött, lammkött, grönsaker och honung, efter säsong och tillgång. Gårdsbutiken öppnas efter överenskommelse, därutöver obemannad försäljning av vissa produkter dygnet runt i vår bod ”swish & grab”

För mer info:

Facebook: Görbo Gård

Instagram: @gorbogard

Torggatan 2, Broby

072-380 35 99

brannbornsfik@gmail com

Adress: Görbjörnarp 1273, Glimåkra Telefon: 0730-667239

En secondhandbutik utöver det vanliga! Här hittar ni både nytt och bytt, allt från kläder, skor, heminredning, konst och antikt till vårt egna märke MADE by M and JR. Egen design och tillverkning av golvljusstakar, stumpastakar och ljushus. Butiken är ansluten till cykelutmaningen i Skåne, ute och cyklar som pågår från 3 juni till 3 oktober -24. Brogatan 7, Knislinge onsdag 15-19 och söndag 11-15

BUTIKI-BUTIK

Karins Din Helhet

HANDLA DIN HÅLLBARA HUDVÅRD HELA SOMMAREN!

Beställ online, klicka och hämta

Fysisk butik och behandling semesterstängt v.29-32. Rådgivning på mail dessa veckor.

info@dermaholistica.se • Broby • 0725-717213

Låt oss inspirerar dig på @dermaholistica.

Att under trivsamma former öka vårt kunnande om trädgård

Välkommen till Göinge Trädgårdssällskap!

Föreningen som vill ge något till alla som har intresse av allt som växer, oavsett om du har trädgård, balkonglådor, krukväxter eller bara vill träffa likasinnade människor.

Årligen planeras en mängd olika aktiviteter som föredrag, resor, växtmarknader, trädgårdsloppisar, besök i trädgårdar, gemensamma utflykter m.m. Våra goda kontakter inom branschen har också gjort att vi kunnat få rabatter på ett flertal handelsträdgårdar och plantskolor.

goingetgs.se

www.facebook.com/goingetradgardssallskap

#19 Vävstolar och väverskor

På vävstolsmuseet i glimåkra

20 TIPS. Det är ingen tillfällighet att det finns ett vävstolsmuseum i Glimåkra. Tillgången på trä som råvara i Göinge gav tidigt upphov till ett stort antal tillverkningsintustrier, och vävstolarna från Glimåkra har exporterats till hela världen. Själva hantverket är gammalt, men tongivande är fabriken som fanns i Glimåkra från 1950 till 1996.

– Här finns även gamla vävstolar som tillverkats av traktens hantverkare. Den här är i ek, och fanns nog i ett finare hem, säger Eva Persson, aktiv i föreningen som driver vävstolsmuseet, när vi går genom de små rummen på muséets övervåning.

Varje år kommer vävare från hela landet till Glimåkra för att delta i kurser, och sedan förra sommaren finns även en fast utställning som till stor del fokuserar på de kvinnor som hanterat vävstolarna som finns på museet.

– Vi har inrett rummen för att få känslan att den som suttit här precis gått ut genom dörren. Det är spännande kvinnoöden. Ett rum berättar om Anna Jönsson som hade puckel, och inte kunde hitta en man att gifta sig med. Hon fick väva för sitt uppehälle och när hon blev gammal visade det sig att puckeln på ryggen var en cysta; hon hade burit på sin tvillingsyster i hela sitt liv, säger Eva Persson.

Fabriksförsäljning, öppet torsdagar och fredagar kl 11-18 under vecka 28-33.

SEMESTERERBJUDANDE

TEAKMÖBLER AV HÖGSTA KVALITET

För mer produkter, bilder och information, välkommen in på vår webshop

Teakmöbler i klassisk, svensk design. Stockamöllan står för geniunt hantverk och har genom tiderna varit föregångare för de flesta däckstolar inom svensk design. 30% PÅ ALLT V 28-33

VÄLKOMMEN ATT BESÖKA VÅR BUTIK

OCH BRÄDGÅRD I HANASKOG

MÅN-ONS 8–12

TOR-FRE 13–18

l BYGGNADSVÅRD

l SNICKERI

l FÖNSTERRENOVERING

l BUTIK / WEBBUTIK

l NYPRODUCERAT & ÅTERBRUKAT

TIME TO SWING

TIME TO SWING

JAZZFESTIVAL I SEX AKTER

JAZZFESTIVAL I SEX AKTER

FREDAG 16 LÖRDAG 17 AUGUSTI

FREDAG 16 LÖRDAG 17 AUGUSTI

GLIMÅKRA KYRKA HEMBYGDSPARKEN BROBY BROBY GÄSTIS

GLIMÅKRA KYRKA HEMBYGDSPARKEN BROBY BROBY GÄSTIS

FREDAG kl. 19 GLIMÅKRA KYRKA

AKT 1 - GOSPEL STOMPERS MED VINCENT NILSSON

FREDAG kl. 19 GLIMÅKRA KYRKA

AKT 1 - GOSPEL STOMPERS MED VINCENT NILSSON

LÖRDAG kl. 13 - 17 HEMBYGDSPARKEN BROBY

AKT 2 - KRISTER WALL KVINTETT MED DAVID RIX

LÖRDAG kl 13 - 17 HEMBYGDSPARKEN BROBY

AKT 2 - KRISTER WALL KVINTETT MED DAVID RIX

AKT 3 - FOUR ON SIX MED ALICE (UNGDOMSSATSNING)

AKT 4 - KRISTIANSTADS STORBAND MED HANNA ELWE

AKT 3 - FOUR ON SIX MED ALICE (UNGDOMSSATSNING)

AKT 4 - KRISTIANSTADS STORBAND MED HANNA ELWE

AKT 5 - DREAM-TEAM FOUR MED

AKT 5 - DREAM-TEAM FOUR MED

PER SJÖDIN MATS NILSSON JONAS CASTELL PELLE TRAZAN JONASSON

PER SJÖDIN MATS NILSSON JONAS CASTELL PELLE TRAZAN JONASSON

LÖRDAG kl. 18 - 20 BROBY GÄSTIS

LÖRDAG kl 18 - 20 BROBY GÄSTIS

AKT 6 - QUORUM SAXOFONKVARTETT MED

AKT 6 - QUORUM SAXOFONKVARTETT MED

BERNDT SJÖGREN, PETER OCH CHATARINA WILGOTSSON, TOBIAS SANDÉN SOM SPELAR TILL JAZZBUFFÉ ELLER ANNAN FÖRPLÄGNAD

BERNDT SJÖGREN, PETER OCH CHATARINA WILGOTSSON, TOBIAS SANDÉN SOM SPELAR TILL JAZZBUFFÉ ELLER ANNAN FÖRPLÄGNAD

BEGRÄNSAT ANTAL SITTPLATSER I HEMBYGDSPARKEN – TA MED EGEN STOL ELLER FILT – KORV OCH KAFFE MED KAKA TILL FÖRSÄLJNING

BEGRÄNSAT ANTAL SITTPLATSER I HEMBYGDSPARKEN – TA MED EGEN STOL ELLER FILT – KORV OCH KAFFE MED KAKA TILL FÖRSÄLJNING

FESTIVALBILJETTER AKT 1-175 KR AKT 2-5 - 250 KR AKT 6 -175 KR

FESTIVALBILJETTER AKT 1-175 KR AKT 2-5 - 250 KR AKT 6 -175 KR

SWISH ELLER KONTANT VID ENTRÉN – FESTIVALPASS 500 KR

SWISH ELLER KONTANT VID ENTRÉN – FESTIVALPASS 500 KR

FÖRKÖP AKT 1-6 PÅ BIBLIOTEKET BROBY 044-775 61 40

FÖRKÖP AKT 1-6 PÅ BIBLIOTEKET BROBY 044-775 61 40

SPARBANKENS KUNDER 25 RESP 50 KR RABATT

BARN OCH UNGDOMAR UNDER 18 ÅR GRATIS

SPARBANKENS KUNDER 25 RESP 50 KR RABATT BARN OCH UNGDOMAR UNDER 18 ÅR GRATIS

JAZZBUFFÉ 475 KR BORDS- / RUMSBOKNING GÄSTIS DIREKT 0708-77 19 36

JAZZBUFFÉ 475 KR BORDS- / RUMSBOKNING GÄSTIS DIREKT 0708-77 19 36

ARRANGÖRER: GÖINGE HEMBYGDSFÖRENING – KRISTER WALL

ARRANGÖRER: GÖINGE HEMBYGDSFÖRENING – KRISTER WALL

BROBY GÄSTIS

BROBY GÄSTIS

Svalka dig på ett av kommunens friluftsbad eller njut vid någon av Östra Göinges vackra badplatser.

Foto: Jonatan Månsson

BO I SKOGHUS I NATURSKÖN MILJÖ ELLER

BOKA PLATS PÅ VÅRA STÄLLPLATSER FÖR HUSBILAR. BESÖK VISNINGSTRÄDGÅRD, SKULPTURSTIG OCH MYCKET MER.

KONSTUTSTÄLLNING 18 MAJ - 15 SEPT

Öppet alla dagar klockan 10:00-16:00

Fokusera på att ha roligt! bokacatering@mockelsnas.se

Tel: 070–6376606

WWW.MOCKELSNAS.SE

FLÖJT
BRASSBAND

#20 Rustik fika i handelsboden

20 TIPS. I Loshults gamla handelsbod, strax innan landskapsgränsen mot Småland och Älmhult, bakas det för fullt. Fredagar till söndagar brukar köerna ringla långa när bageriet säljer sina bakverk.

Raphael Bartke och Salli Partanen driver Loshults Handelsbod, Café och Bageri. I bagaget har de med sig både finsk rågbrödskultur och tysk lantbrödstradition, och det som startade som ett hembageri har fått stort genomslag sedan paret flyttade in verksamheten i den gamla handelsboden.

– Det är åtta år sedan nu som vi köpte och rustade upp Loshults Handelsbod för att driva

bageri. Vi har förstått att vi har fått Zuspruch (godkännande) av lokalbefolkningen här och det uppskattar vi väldigt mycket! säger Raphael.

Uppskattningen har spridit sig, och Loshults Handelsbod har på senare år synts i bland annat flera inredningstidningar med sin lantliga prägel. Här finns både möjlighet att ta en fika i den rustika inomhusmiljön eller i solskenet på verandan och i trädgården.

– Tisdagar till torsdagar håller vi även öppet i vår gårdsbutik med självbetjäning. Där hittar man lokalproducerade matvaror, säger Raphael Bartke.

Hantverksgatan 7 Älmhult – konst och hantverk för hem och trädgård.

Omtänksamma smycken och tänkvärda muggar. Finurliga former, ljuvliga skockor. Änglar och rävar, Venus från Sånnaböke och faktiskt också någon liten j*vel. Kannor och skålar, burkar och vallmo. Måleri och känslomässig magi.

Öppettider: To–fr 12–18, Lö 10–14

Välkommen!

Besöksadress: Hantverksgatan 7c 343 30 Älmhult

med överraskning!

Hitta hit!

www.almhult.se/upplev

ÖPPETTIDER

ÖPPETTIDER

VÄLKOMMEN TILL C4 SHOPPING

VÄLKOMMEN TILL C4 SHOPPING

VÄLKOMMEN TILL C4 SHOPPING

VÄLKOMMEN TILL C4 SHOPPING

VÄLKOMMEN TILL C4 SHOPPING

På C4 Shopping i Kristianstad hittar du sommarens shopping, smakupplevelser, aktiviteter och service.

På C4 Shopping i Kristianstad hittar du sommarens shopping, smakupplevelser, aktiviteter och service.

På C4 Shopping i Kristianstad hittar du sommarens shopping, smakupplevelser, aktiviteter och service.

På C4 Shopping i Kristianstad hittar du sommarens shopping, smakupplevelser, aktiviteter och service.

På C4 Shopping i Kristianstad hittar du sommarens shopping, smakupplevelser, aktiviteter och service.

Tillsammans skapar vi sommarminnen. Välkommen in!

Tillsammans skapar vi sommarminnen. Välkommen in!

Tillsammans skapar vi sommarminnen. Välkommen in!

Tillsammans skapar vi sommarminnen. Välkommen in!

Tillsammans skapar vi sommarminnen. Välkommen in!

NÄRMARE 90 BUTIKER, CAFÉER, RESTAURANGER OCH SERVICE.

NÄRMARE 90 BUTIKER, CAFÉER, RESTAURANGER OCH SERVICE.

NÄRMARE 90 BUTIKER, CAFÉER, RESTAURANGER OCH SERVICE.

NÄRMARE 90 BUTIKER, CAFÉER, RESTAURANGER OCH SERVICE.

NÄRMARE 90 BUTIKER, CAFÉER, RESTAURANGER OCH SERVICE.

40 000 kvm

40 000 kvm

40 000 kvm

40 000 kvm

40 000 kvm

Så stort är C4 Shopping.

Så stort är C4 Shopping.

Så stort är C4 Shopping.

Så stort är C4 Shopping.

Så stort är C4 Shopping.

På C4 Shopping finns 2 lekplatser för både stora och små barn, en inomhus och en utomhus.

På C4 Shopping finns 2 lekplatser för både stora och små barn, en inomhus och en utomhus.

På C4 Shopping finns 2 lekplatser för både stora och små barn, en inomhus och en utomhus.

På C4 Shopping finns 2 lekplatser för både stora och små barn, en inomhus och en utomhus.

På C4 Shopping finns 2 lekplatser för både stora och små barn, en inomhus och en utomhus.

Bankomaten på C4 Shopping tillåter både

Insättning och uttag av pengar

Insättning och uttag av pengar

Insättning och uttag av pengar

Insättning och uttag av pengar

Insättning och uttag av pengar

1 500

1 500

1 500

1 500

gratis parkeringsplatser

gratis parkeringsplatser

gratis parkeringsplatser

gratis parkeringsplatser

1 500 gratis parkeringsplatser

Det finns 26 st toaletter på C4 Shopping. Bra att veta när nöden sätter in.

ÖPPETTIDER

Det finns 26 st toaletter på C4 Shopping. Bra att veta när nöden sätter in.

Det finns 26 st toaletter på C4 Shopping. Bra att veta när nöden sätter in.

Det finns 26 st toaletter på C4 Shopping. Bra att veta när nöden sätter in.

Det finns 26 st toaletter på C4 Shopping. Bra att veta när nöden sätter in.

Alla våra parkeringsplatser är 2,70 m breda. Du som har elbil kan ladda vid våra laddningsstationer

Alla våra parkeringsplatser är 2,70 m breda. Du som har elbil kan ladda vid våra laddningsstationer

Alla våra parkeringsplatser är 2,70 m breda. Du som har elbil kan ladda vid våra laddningsstationer

Alla våra parkeringsplatser är 2,70 m breda. Du som har elbil kan ladda vid våra laddningsstationer

Alla våra parkeringsplatser är 2,70 m breda. Du som har elbil kan ladda vid våra laddningsstationer

ÖPPETTIDER

ÖPPETTIDER

Mån-fre 10-20

Mån-fre 10-20

Mån-fre 10-20

Mån-fre 10-20

Mån-fre 10-20

Lör-sön 10-18

Lör-sön 10-18

Lör-sön 10-18

Lör-sön 10-18

Lör-sön 10-18

Ta av vid avfart 40 mot Åhus/Broby kör sedan in på Åhusvägen. Kommer du öster ifrån kör du rakt fram i rondellen så har du shoppingcentret direkt på din högra sida. Kommer du från väster tar du av vid avfart 40 mot Åhus/Broby, tar vänster i första rondellen och sedan vänster i andra rondellen efter att du kört under viadukten. Du har då shoppingcentret på din högra sida. Latitude: 56.02625081, Longitude: 14.20594063

Ta av vid avfart 40 mot Åhus/Broby och kör sedan in på Åhusvägen. Kommer du öster ifrån kör du rakt fram i rondellen så har du shoppingcentret direkt på din högra sida. Kommer du från väster tar du av vid avfart 40 mot Åhus/Broby, tar vänster i första rondellen och sedan vänster i andra rondellen efter att du kört under viadukten. Du har då shoppingcentret på din högra sida. Latitude: 56.02625081, Longitude: 14.20594063

Ta av vid avfart 40 mot Åhus/Broby och kör sedan in på Åhusvägen. Kommer du öster ifrån kör du rakt fram i rondellen så har du shoppingcentret direkt på din högra sida. Kommer du från väster tar du av vid avfart 40 mot Åhus/Broby, tar vänster i första rondellen och sedan vänster i andra rondellen efter att du kört under viadukten. Du har då shoppingcentret på din högra sida. Latitude: 56.02625081, Longitude: 14.20594063

Ta av vid avfart 40 mot Åhus/Broby och kör sedan in på Åhusvägen. Kommer du öster ifrån kör du rakt fram i rondellen så har du shoppingcentret direkt på din högra sida. Kommer du från väster tar du av vid avfart 40 mot Åhus/Broby, tar vänster i första rondellen och sedan vänster i andra rondellen efter att du kört under viadukten. Du har då shoppingcentret på din högra sida. Latitude: 56.02625081, Longitude: 14.20594063

Ta av vid avfart 40 mot Åhus/Broby och kör sedan in på Åhusvägen. Kommer du öster ifrån kör du rakt fram i rondellen så har du shoppingcentret direkt på din högra sida. Kommer du från väster tar du av vid avfart 40 mot Åhus/Broby, tar vänster i första rondellen och sedan vänster i andra rondellen efter att du kört under viadukten. Du har då shoppingcentret på din högra sida. Latitude: 56.02625081, Longitude: 14.20594063

GOKART

DELARY

overall, skor Långt säkersäker att och privatpersox15 köra anhade. att fokus har och mot en Elisa-

EN FARTFYLLD UPPLEVELSE

BOKA: 0476 - 70 99 70 eller delarygokart.se endast 12 minuter från IKEA i Älmhult!

Bokningsbara tider alla dagar i veckan, hela sommaren.

Boka gärna ditt race direkt på hemsidan - delarygokart.se

Utmana farfar på racingbanan

ANNONS. Strax utanför Älmhult ligger Delary Gokart. Ett perfekt ställe för att utmana familjen eller kompisarna på en fartfylld utmaning för alla åldrar.

På med overall, nackskydd och hjälm och tag plats på startlinjen. Att köra gokart är en aktivitet som passar alla åldrar från sju år och uppåt - ett roligt sätt att umgås med familjen eller kompisgänget.

– Det är väldigt kul när far- eller morföräldrar har kört någon form av motorsport i sin ungdom och tar med sina barn och barnbarn för att tävla mot dem. Barnbarnen i 20-årsåldern tror det blir en lätt match men det blir det sällan, skrattar Elisabeth Haider, som driver och äger Delary Gokart.

ETT TRÄNINGSPASS

Till gokartbanan kommer familjer, kompisgäng och grupper för företagsevent, svensexor och möhippor eller kalas. Som start får gäster köra 5 testvarv. Sen kör de 2 x15 varv eller 3 x 15 varv.

– Efter 15 varv behövs det ofta en paus för att orka köra mer. Det är ett intensivt träningspass. Ofta använder du muskler som du inte visste att du hade, säger Elisabeth.

– I gokarten sitter du nästan nere på marken för att få närkontakt med banan, här behövs full fokus och koncentration.

SÄKERHETEN VIKTIG

Det går bra att komma till Delary Gokart utan förkunskaper eller körvana. Som inledning visas en säkerhetsfilm på en bildskärm inne i depån. Filmen informerar gästerna om vilka regler som gäller och hur man beter sig på banan. Man får även information om hur bilarna körs och vad de olika flaggornas färger betyder.

– Informationsfilmen kan visas på svenska, arabiska, engelska, tyska och franska. Det är viktigt att alla kan ta till sig informationen. Bilarna är små, men kan komma upp i en maxhastighet på 70 km/h.

En gokart för en vuxen är på 9 hästar och de för barn är på 6,5, berättar Elisabeth.

– Bra att veta i förväg är att det inte får förekomma några högklackade skor eller sandaler när man kör. Långt stoppas in i overallen, allt av säkerhetsskäl. Men följer man bara reglerna är det en säker sport.

RACERKÄNSLA FÖR ALLA ÅLDRAR

Delary Gokart ligger på Delary Industripark, en mil från Älmhult på väg 120 mot Traryd. Det finns ca 10 racerbilar i lokalen och för de allra minsta finns det även söta små Ferrari-elbilar. Lokalen är uppbyggd som en riktig racerbana. För att ge en mer autentisk känsla så finns det prispall, olika prispokaler, flaggor i olika färger med mera.

Fulladdade erbjudanden.

Kia Ceed SW & Kia Sportage Plug-In Hybrid.

finns inga begränsningar för ditt nästa äventyr. Upptäck den laddbara friheten.

Kia Sportage Plug-In Hybrid och Kia Ceed Sportswagon Plug-In Hybrid, två alternativ för dig som gillar stilren design och modern teknik. Med generösa utrymmen och Kia Originaltillbehör

LINDER OCH CRESCENT BÅTAR

Båttrailrar 80km upp till 1500 kg

Bilsläp 80 km upp till 1200 kg

Flera olika modeller av bilsläp & båttrailrar i lager

ATV

Vagnar, tillbehör och utrustning för ATV YAMAHA

ATV och båtar

Butiken öppen vardagar 09:00-15:00

Delaryvägen 5 • 343 36 Älmhult

Tel: 0476-52135

www.nyvab.se • info@nyvab.se

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.