shops_limited_nr_21

Page 1

Jaargang 11

nummer 21

zomer 2012

BLIJDESTEIJN TIEL STELLA CADENTE PARIJS SHOEBALOO MAASTRICHT FRATELLI ROSSETTI MILAAN BISAZZA CHICAGO SHUZ VEENENDAAL OLE LYNGGAARD COPENHAGEN BALDININI SAN MARINO CAMEL ACTIVE BÜSUM FANS UNITED MÜNCHEN ADDY ‘s-Hertogenbosch


See what LED light can do

“Verbazingwekkend hoe mijn creaties een extra dimensie krijgen in sfeer en beleving. Alle details van mijn ontwerpen zijn nu prachtig uitgelicht. De luxueuze handgemaakte stoffen komen heel goed tot hun recht�, Addy van den Krommenacker.

Vraag nu een gratis lichtscan aan! Wilt u ook de sfeer en lichtkwaliteit in uw winkel verbeteren? Zijn uw huidige gloei- en halogeenlampen ook een bron van energie- en geldverspilling? Scan de QR-code, doe de lichtscan en ervaar zelf het verschil dat LED-verlichting veel meer kan veranderen dan alleen het licht. Of kijk op onze website: www.lighting.philips.nl/lichtscan.wpd


o v e r b i j z o n d e r e w i n k e l s , i n t e r i e u r, d e s i g n , t r e n d s

Colofon

Redactioneel

Shops Limited

Voor u ligt het zomernummer van Shops Limited dat dit jaar 10 jaar bestaat!

jaargang 11, nummer 21 zomer 2012 Uitgave Comma Publishing Hoofdredactie Marianne Niederer Aan dit nummer werkten mee Sabine Niederer

Redactie-adres Regentesselaan 10 2562 CS Den Haag T +31 (0)70 360 34 61

Waar we u ook dit keer op willen wijzen is het hoge niveau van het interieurdesign. Ondanks de ‘magere jaren’ deinzen de eigenaren er niet voor terug om te kiezen voor befaamde architecten die hun sporen ruimschoots verdiend hebben. Blijdesteijn in Tiel bijvoorbeeld koos voor Blocher Blocher en Klunder Architecten, Shoebaloo Maastricht koos voor Meyer en Van Schooten, Stella Cadente koos voor Atelier du Pont en Fratelli Rossetti koos voor François Murracciole. Logisch dat daar architectonische hoogstandjes uit ontstaan. Ook dit keer weer enkele flagshipstores: Fratelli Rossetti in Milaan, waarbij de architect heeft gekozen voor papieren plafonds. Ole Lynggaard Copenhagen sieraden, Baldinini San Marino schoenen, Esprit in Amsterdam, Addy van den Krommenacker in Den Bosch en Bisazza in Chicago.

E info@commapublishing.com Shops Limited Vormgeving John Dupuis, SD Communicatie Druk Koninklijke De Swart

In deze sportmaanden willen wij u de sportzaak Fans United in hartje München niet onthouden. Elke voetballiefhebber kan daar alles vinden wat zijn of haar hartje begeert. Er is zelfs een hele Bayern München afdeling! Celebration in de Trade Mart Utrecht en Via Appia in Düsseldorf zijn showrooms die extra aandacht verdienen. Natuurlijk ontbreekt design niet in deze uitgave. Eindhoven doet er alles aan om designstad te worden. Millesorrisi is een nieuwe modewinkel die bij Yksi te vinden is. En dan de verlichting. Door het blad heen komt bijzondere verlichting aan bod die het interieur nu eenmaal kan maken of breken.

Abonnement d 15 (2 nrs) Student d 10 Buitenland ex porto

Ook dit keer hadden wij jammer genoeg geen mogelijkheid om alle nieuwe projecten te publiceren. Deze kunt u de komende tijd wel vinden op onze Shops Limited facebook page en onze website www.shopslimited.com waar deze uitgave ook integraal te lezen is.

d 7,50 ex porto

Een fijne zomer toegewenst. Marianne Niederer

E-book versie

10 Jaar Shops Limited. Een bijzondere uitgave komend najaar 2012.

Losse nummers

d 3,50 per uitgave ISSN 1571-4411

Zonder schriftelijke toestemming van de uitgever is de gehele of gedeeltelijke overname van artikelen, foto’s of tekeningen verboden.

Marianne

3 SHOPS LIMITED

W www.shopslimited.com

ZOMER 2012

Chris Rehorst

U zult zeker verrast zijn over de bijzondere winkels die wij de revue laten passeren en u ongetwijfeld zullen inspireren. Want daar gaat het immers om bij Shops Limited.


www.rootstein.nl


ZOMER 2012

5

Foto omslag: Blijdesteijn Mode, Tiel www.vizona.com

6 8 10 14

EYECATHERS Wit Design Vitra Design Fritz Hansen

16 22 26 32 34 40 42 46 48 56 60 64 68 70 72

BIJZONDERE ZAKEN Blijdesteijn, Tiel Shoebaloo, Maastricht Stella Cadente, Parijs Ole Lynggaard Copenhagen Baldinini, San Marino Camel Active, Büsum Addy, ‘s-Hertogenbosch Esprit store, Amsterdam Shuz by Schmit, Veenendaal Fratelli Rossetti, Milaan Jongen Opticiens, Heerlen Bisazza, Chicago Fans United, München Museumwinkel Tate Modern, Londen Millesorrisi, Eindhoven

SHOWROOMS 74 Via Appia, Düsseldorf 76 Celebration, Utrecht 50 52 54

VERLICHTING Modular Ansorg Flos

ETALAGES 62 ALU/ABC 78 Etalage van het Jaar

SHOPS LIMITED

I nhoud


ZOMER 2012

Floris Wubben TANGIBLE LIGHT

Santoni NATASHA

6 SHOPS LIMITED

Wit

Zuco Little Perillo

Santoni Jennifer Thonet VW01


ZOMER 2012

7

SHOPS LIMITED


ZOMER 2012

Artifort CONCORDE Deze armloze fauteuils werden oorspronkelijk ontworpen voor de wachtkamer van het Franse vliegtuig Concorde en hebben daar ook hun naam aan te danken. De fauteuil van Pierre Paulin is nog altijd zeer populair onder Artifort-liefhebbers. Samen met zijn kenmerkende uiterlijk (zonder armen) en zijn prima zitcomfort reden om dit ‘oudje’ weer in de collectie op te nemen.

Züco LITTLE PERILLO De Little Perillo is een vervolg op de succesvolle Loungestoel Perillo van Züco. Een ontwerp van Martin Ballendat. Little Perillo is verkrijgbaar in een grote range kleuren.

8 Johanson Design EYE CHAIR Dit originele ontwerp van Alexander Lervik is verkrijgbaar in vele stoffen.

SHOPS LIMITED

Design

Lonc SEASER SOFT Een zachte uitvoering van de kunststof Seaser.

Ron Arad SUNGLASSES

Lonc WINESTACK Wijnrek van Lonc dat als bouwpakket te koop is en steeds verder uitgebreid kan worden.


Spine ‘Solid’

Seaser ‘Soft’

www.lonc.nl Midnight

Royal

Aquatic

Grass

Orange

Passion

Fuchsia

Graphit

Camel

Natural


ZOMER 2012

Maharam Polder Hella Jongerius, 2012

10 SHOPS LIMITED

Vitra nieuws Hella Jongerius heeft haar iconische Polder Sofa bekleed met nieuwe stoffen van Maharam voor een speciale editie van honderd stuks. “Ik zoek ideeën in de archieven en combineer ze met eigentijdse motieven en technieken”, aldus Hella Jongerius. De Maharam Polder Sofa, die doet denken aan de vlakke polderlandschappen in Nederland en Vlaanderen, verenigt deze ideeën met hightech en ambacht, het verleden en het heden. Een dag thuis is als een uitstapje naar vertrouwde streken. Kleuren en materialen geven de weersomstandigheden aan; texturen en decoratieve elementen bepalen de topografie van de kamer. De horizon wordt gevormd door verschillende comfortabele kussens. In nieuwe warme kleuren en aardetinten strekken plantenmotieven zich uit tussen de lage rugleuning en de zitting. Stofstructuren worden tentoongespreid en doen de geborduurde stoffen uit de Layers- en Borders-collecties van Jongerius mooi uitkomen. Een bijbehorend kussen in een stof van Hella Jongerius en de Bovist, een decoratieve poef van Hella Jongerius uit 2005 in bijpassende kleuren, zijn optioneel.

Maharam Polder, Hella Jongerius. Special edition. Fotografie: Marc Eggimann , © Vitra

HAL Groep, Jasper Morrison. Fotografie: Marc Eggimann

HAL Jasper Morrison, 2011/2012 De leden van Jasper Morrisons HAL-familie zijn intelligente allround stoelen die het dagelijks leven aangenamer maken. ‘Hallo, mijn naam is HAL’. Met deze woorden meldt de boordcomputer in het ruimteschip Discovery zich aan. Als intelligent wezen kan HAL zich in mensen verplaatsen en hun bedoelingen herkennen. De Britse ontwerper Jasper Morrison maakte de supercomputer uit Stanley Kubricks klassieker ‘2001: A Space Odyssey’ met een knipoog tot naamgever van zijn stoel. “Speciaal is doorgaans minder bruikbaar dan normaal”, aldus Jasper Morrisons grondbeginsel voor een ontwerp, dat niet buitengewoon maar ‘supernormaal’ overkomt en zich net zoals HAL aanpast aan de wetten van het leven van alledag. De schaal van de stoel biedt de gebruiker bewegingsvrijheid en een hoog comfort en ondersteunt dynamisch zitten als een vriendelijke helper. Met donker of licht houten onderstel, met een zitschaal van multiplex of van kleurige kunststof, met afneembare overtrekken, als sledestoel met of zonder armleuningen: HAL is al tot een hele familie uitgegroeid. Hij past net zo goed aan de bar als aan de eettafel, als stapelstoel in kantines, of thuis, op kantoor of in een winkel.


ZOMER 2012

11 SHOPS LIMITED

Corniches, Ronan & Erwan Bouroullec. Fotografie: Studio Bouroullec All rights include


Corniches Ronan & Erwan Bouroullec, 2012

ZOMER 2012

De Corniches van Ronan en Erwan Bouroullec zijn informele en flexibele legplanken – zoals kleine rotspunten in de natuur.

12 SHOPS LIMITED

Corniches, Ronan & Erwan Bouroullec. Fotografie: Studio Bouroullec All rights include

De Corniches ontstonden uit de behoefte aan een kleine opbergruimte om spontaan iets weg te leggen. “Net zoals je je spullen aan een rotspunt hangt voor je de zee induikt, heb je in het dagelijks leven ook kleine, informele legplanken nodig”, aldus Ronan Bouroullec. De Corniches zijn dan ook geen gebruikelijke legplanken en evenmin simpele horizontale vlakken, maar individuele en aparte puntige uitsteeksels in de omgeving die we creëren. Als sleutelbord naast de huisdeur, als plek voor dagelijkse gebruiksvoorwerpen in de badkamer, als podium voor een kleine verzameling voorwerpen of als ruime installatie: de Corniches zijn een nieuwe manier om de wand in de ruimte op te nemen. De Franse designbroers werken voortdurend rond flexibiliteit en lichtheid; met de Corniches experimenteerden ze met het idee van een toevallige legplank. De Corniches zijn beschikbaar in verschillende kleuren, vormen en maten, vervaardigd van hoogwaardig plastic.

Grand Repos Antonio Citterio, 2012 De Grand Repos van Antonio Citterio combineert de knowhow van de zittechnologie voor kantoren met het comfort van een prettige loungefauteuil. “Na een meesterwerk als de Eames Lounge Chair een nieuwe fauteuil ontwerpen voor Vitra was een grote verantwoordelijkheid voor me”, zegt Antonio Citterio over zijn ontwerp van de Grand Repos. De grote, comfortabele relaxfauteuil van de Italiaanse ontwerper betekent een belangrijke stap in de evolutie van zijn typologie en zet nieuwe maatstaven voor gebruikers. Antonio Citterio weet tijdloze criteria van elegantie te combineren met buitengewoon comfort. Zijn Grand Repos vervult alle wensen op het gebied van comfort – zoals een attente gastheer en vriend. De gestoffeerde zit- en rugleuningen van de grote, draaibare fauteuil volgen de bewegingen en nodigen uit tot aangenaam verpozen in verschillende posities. Antonio Citterio werkt al zo’n 25 jaar onafgebroken samen met Vitra en ontwikkelde in die periode talrijke objecten voor de kantooromgeving. Bij de Grand Repos – en ook bij het Repos-model zonder ‘oren’ – paste Citterio voor het eerst de knowhow van de zittechnologie voor kantoren toe in de woonwereld voor thuis.

Grand Repos & Ottoman, Antonio Citterio. Fotografie: Marc Eggimann

Dankzij de biomechanische structuur kan deze loungefauteuil zich aan elke lichaamspositie aanpassen. De verstelbare zit- en rughoek volgen het bewegingsverloop van de gebruiker, passen zich aan het lichaamsgewicht aan en zijn traploos vergrendelbaar. Ergonomie, beweging en relaxatie worden één in de Grand Repos. Zo vormt de fauteuil als het ware een huiselijke plek om je te ontspannen. “Het verhaal van het ontwerp draait om mensen en hun relaties. Uit ethische overwegingen en zin voor avontuur ontstaan zo gemeenschappelijke ideeën”, aldus Antonio Citterio.


ZOMER 2012

13 SHOPS LIMITED

Grand Repos & Ottoman, Antonio Citterio. Fotografie: Marc Eggimann


ZOMER 2012

14 SHOPS LIMITED

Fritz Hansen ‘minuscule’ van Cecilie Manz

Republic of Fritz HansenTM heeft tijdens de Salone in Milaan de ‘minusculeTM’ gelanceerd, een formele stoel en tafel, ontworpen door de bekroonde Deense designer Cecilie Manz.

onderstel worden verzacht als de rondingen van een op het strand aangespoelde steen, een bron van inspiratie achter de designdetails van minuscule.

Minuscule is een ongecompliceerd, maar elegant design dat voortvloeide uit een serie experimentele workshops tussen designer Cecilie Manz en Republic of Fritz Hansen. Bij de workshops was er alleen materiaal, er waren geen instructies of creatieve beperkingen. “Voor mij begint design altijd met het materiaal. Ik moet alle materialen vast kunnen houden om te voelen of ik er iets mee kan”, vertelt Manz.

De bekleding van de buitenkant van de zitting is verkrijgbaar in twee tinten grijs, een kleur die Cecilie Manz fascineert omdat het de enige kleur is die alle andere kleuren kan absorberen. Voor de binnenkant van de zitting zijn tal van kleuren mogelijk, van roestoranje en oker tot donker ultramarijnblauw.

Minuscule combineert traditioneel vakmanschap met industriële productie. De zitting van de stoel is bekleed met een met de hand gestikte, lichte maar duurzame stof en voorzien van een verfijnd leren accent dat de contouren van de zitting volgt. De gewelfde zitting heeft een onderstel dat gevormd is uit kunststof, een contrasterend, modern materiaal dat tegelijkertijd een mooie aanvulling vormt. De rechte lijnen van het

De loungetafel is voorzien van hetzelfde onderstel als de stoel, in grijs kunststof met een tafelblad in Oregon Pine of wit compact laminaat. De stoel en tafel van de minuscule-serie passen in verschillende omgevingen, variërend van een luchthavenlounge of breakout area tot een woonkamer of shop. Minuscule is vanaf september 2012 verkrijgbaar bij Republic of Fritz Hansen en erkende dealers. www.fritzhansen.com


ZOMER 2012

15 SHOPS LIMITED


Tiel

ZOMER 2012

Modeparadijs met internationale allure

16 SHOPS LIMITED

Blijdesteijn


ZOMER 2012

17

medewerking van zeer gerenommeerde architecten en retailspecialisten omgetoverd tot een exclusief en origineel modeparadijs. Op 18 februari 2012 is de vernieuwde zaak, met een over twee etages verdeelde verkoopoppervlakte van 3.400m2, feestelijk heropend. De klanten die van heinde en verre naar dit modehuis komen, kunnen kiezen uit maar liefst 220 verschillende merken dames- en herenkleding. Het originele interieurdesign met uitnodigende zithoeken bij de afdelingen, een exclusieve schoenenafdeling en een gezellige lunchroom met koffie en broodjes, geeft elke bezoeker rust en ruimte om de bijzondere kleding te kopen.

Voor dit project koos de familie Blijdesteijn vooraanstaande architecten. Klunder Architecten voor de gevel en Blocher Blocher voor het interieur. Zo was men in elk geval verzekerd van exclusiviteit en originaliteit. Elk detail is met precisie en smaak ontwikkeld; van een roltrap die kinetische energie opwekt tot organische vormen in het plafond die mensen het gevoel van rust geven. Retailspecialist Vizona werd vervolgens uitgenodigd voor het

vervaardigen van al het meubilair en de wandsystemen. Ook de constructie van het cafĂŠ in de Business afdeling is door Vizona gerealiseerd. De zithoeken zijn geleverd door JL meubels. Hierbij heeft elke afdeling een eigen accentkleur, die weer terugkomt in de gordijnen van de paskamers. Voor de verlichting is gekozen voor Gunther Biert van lichtfirma Elan. Het resultaat is een innovatieve, vooruitstrevende winkel met een smaakvolle, warme uitstraling.

SHOPS LIMITED

Modehuis Blijdesteijn te Tiel heeft een drastische renovatie ondergaan en is met


ZOMER 2012

18 SHOPS LIMITED

Historie Modehuis Blijdesteijn heeft een traditie van 179 jaar en momenteel is de 6e generatie actief in het bedrijf. Voor de start gaan we terug naar het jaar 1772 waar een zekere Herman Freudestein in het Duitse Anderbach het levenslicht zag. Hij kwam in 1820 te voet aan in het Betuwse dorp Ophemert, op de vlucht voor de jodenvervolgingen in Duitsland. Zijn naam veranderde hij in Hijman van Blijdesteijn. In 1833 startte hij een winkel in manufacturen aan de Molenstraat 81 in Ophemert, waar hij met zijn vrouw Maria Cohen uit Veenendaal ook woonde. Dit historische feit wordt beschouwd als het begin van Blijdesteijn Mode. Naast de verkoop aan huis reisde Hijman van Blijdesteijn vele kilometers om de rivierdorpen van manufacturen te voorzien. Twee zoons van Hijman en Maria van Blijdesteijn zetten de zaak voort. De jongste, Samuel, was voorbestemd om de zaak over te nemen. In de eerste jaren trok hij er te voet op uit met een pak stalen aan een riem. Later werd het bestelde thuisbezorgd of opgehaald in de winkel. Samuel en zijn broer Manuel kregen al snel in de hele Betuwe bekendheid. Uit die tijd stamt ook het volksrijmpje: “Samuel en Manuel dat zijn twee gezellen. Samuel verkoopt de lappen, Emanuel koopt de vellen.” Zesde generatie Momenteel wordt het bedrijf gerund door de zesde generatie. In 2001 is Bram van Blijdesteijn in dienst getreden als rechterhand van zijn vader Franklin. In 2006 kwam er opnieuw een Van Blijdesteijn in de zaak. Max van Blijdesteijn houdt zich vooral bezig met de inkoop, verjonging en uitbreiding van de afdeling herenmode. In 2010 is dochter Anne in het bedrijf gekomen. Zij is nu de drijvende kracht op de afdeling damesmode, zowel aan de inkoop- als aan de verkoopkant. Franklin van Blijdesteijn

speelt nog altijd een belangrijke rol in het bedrijf, maar hij trekt zich wel hoe langer hoe meer terug uit de dagelijkse leiding. “Ik ben blij en trots te kunnen samenwerken met mijn drie kinderen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat ze in het nieuwe pand weer een succesvolle fase aan de Blijdesteijnhistorie gaan toevoegen.” Aanbod Blijdesteijn richt zich op drie generaties: oma/opa, moeder/vader en dochter/zoon. Er is kleding voor elke gelegenheid, van casual tot zeer feestelijk, alles ingedeeld per afdeling: Trend dames/ heren, Van Den Assem schoenen, Casual dames/ heren, New classic dames, Kostuums heren, Premium dames/heren, Feestkleding dames, Trouwkostuums heren, Grote maten dames/ heren, Jassencollectie dames/heren en Lunchroom Steijl voor een hapje en een drankje. Trendafdeling Er zijn twee ingangen: een aan de Voorstadpromenade, de ander aan de Varkensmarkt. Om het de klant gemakkelijk te maken is de vloer voorzien van een looproute, waardoor je automatisch alle afdelingen passeert. Geheel nieuw op de parterre is de Trend afdeling. Deze wijkt qua sfeer en uitstraling geheel af van de rest van het interieur. De plafonds zijn niet afgewerkt, er hangen industrielampen en er is een donkere look & feel toegepast. De merken zijn jong maar van hoog niveau zoals Armani, Liu-Jo en Patricia Pepe. Blijdesteijn praat niet over leeftijden, maar over mentaliteit. Anne Blijdesteijn: “Er zijn vrouwen van 30 en 40 die graag Gerry Weber dragen, en vrouwen van 50/60 die juist de voorkeur geven aan jonge mode.” Heel origineel is de samenvoeging van de heren- en damesmode bij de trendafdeling, maar ook bij de afdelingen casual en


ZOMER 2012

19 SHOPS LIMITED


ZOMER 2012

20 SHOPS LIMITED

premium. Hierbij is de damesmode vlakbij de herenmode gesitueerd. Dit is heel bewust. “Als een man op zoek is naar kleding, kan zijn vrouw intussen vlakbij gaan kijken tussen de damesmode, en omgekeerd, zodat ze zich niet gaan vervelen”, aldus Anne. Inbreng De familie Blijdesteijn had duidelijk inbreng in het ontwerp. Anne: ‘Retail is detail. Blocher Blocher zijn de goden van de architectuur, maar wij ‘winkelen’ al 179 jaar en hebben in die jaren ervaring opgebouwd hoe onze klant het prettigste winkelt. Wij vinden aandacht, service, persoonlijke behandeling heel belangrijk. We hebben ons overal mee bemoeid, zijn erg betrokken geweest en hebben duidelijk onze mening gegeven. Het proces was trouwens fantastisch om mee te maken. Hoe groot wordt elke afdeling? Hoeveel stuks per afdeling? Welke rekken? Hoe gaan we ze neerzetten? Welke looproute komt erin? Maken we een vide? Welke kleuren gebruiken we? Waar? Mensen vragen vaak aan ons, of we moeten wennen aan deze nieuwe winkel, maar we hebben over alles heel goed nagedacht, het voelt voor ons heel natuurlijk aan.” Het resultaat? Anne: ”Het resultaat is mooier dan verwacht. Je beslist alles vanaf staaltjes en dan vind je het mooi, maar het is nog maar afwachten hoe het in het echt is. Het is een warme winkel die bij ons past.” Opvallende elementen Opvallende elementen in de zaak zijn de organische vormen, de looplijnen via het plafond, de looproute, de schuine wanden en de vide. Omdat Blijdesteijn zich bevindt in het midden en hoge

segment, sprak het voor zich dat de mooiste materialen zouden worden toegepast, zowel in uitstraling als in kwaliteit. De winkel heeft veel verrassende elementen. De vide valt op door de organische vormen en door de kunstzinnige verlichting waarin die vormen weer terugkomen. De wanden zijn scheef en ook het meubilair heeft bijzondere vormen. Onzichtbaar maar wel origineel is de bubbledeck vloer van afvalplastic ballen tussen de plafonds waardoor een minimum aantal pilaren nodig zijn. Accentkleuren Er is bewust gekozen voor warme natuurtinten en elke afdeling heeft haar eigen karakter met eigen accentkleuren die terugkomen in de zithoek en de gordijnen van de paskamers. Anne; ”Bij ons kom je in een bad van aandacht als je geholpen wordt, dus dan moet het allesbehalve kil zijn.” Bram, Max en Anne van Blijdesteijn zien het als uitdaging het oude vertrouwde Blijdesteijn het nieuwe elan van de 6e generatie mee te geven. Zij borduren voort op 179 jaar ervaring. De nieuwe generatie heeft er alle vertrouwen in dat deze grote stap weer tot nieuw succes zal leiden. Naar wij vernamen is dit modehuis aangemeld voor de Retail Jaarprijs. Een goede zaak, want deze veelzijdigheid verdient extra aandacht.

www.blijdesteijn.nl www.vizona.com, tel. +31 (0)20 56 93 850 www.blocherblocher.com


ZOMER 2012

21 SHOPS LIMITED


ZOMER 2012

Uniek spiegelontwerp

22 SHOPS LIMITED

Shoebaloo Shoebaloo heeft nu ook een vestiging in Maastricht. Op 15 maart 2012 opende deze high-end designer schoenen- en tassenwinkel de deuren van haar zesde filiaal. De nieuwe winkel is gevestigd aan de Stokstraat 25-A, het middelpunt van een van de meest exclusieve winkelbuurten van Maastricht. De inrichting van deze nieuwe zaak is, net als de winkel op de P.C. Hooftsraat in Amsterdam en de flagshipstore in Rotterdam, opnieuw ontworpen door het gerenommeerde Amsterdamse architectenbureau Meyer en Van Schooten Architecten (MVSA). De Stokstraat is een monumentaal straatje in de Maastrichtse binnenstad met historische panden. Dat geldt ook voor het pand van Shoebaloo Maastricht. De gevel is met historisch besef ongemoeid gelaten door uitsluitend de etalages vorm te geven. De ovalen geven al iets prijs van de innerlijke vormentaal, maar vanaf de straat is er verder beperkt zicht naar binnen, zoals bij een kijkdoos. Voor de inrichting van de winkel is geheel volgens de traditie van Shoebaloo gekozen voor een uniek winkelconcept dat past bij de designer schoenen en accessoires die er worden verkocht. Je komt binnen in een totaal andere wereld, een cave-achtige ruimte. Als geërodeerde lagen in een canyon liggen de lijnen terug of springen naar voren. De alternerende lagen vormen, met glimmende randen en matlederen oppervlakken, een dynamisch en spannend spel en bieden zo een ideale plek om de bijzondere collectie van Shoebaloo te etaleren. De winkel is ingedeeld in twee ellipsvormige ruimtes, de entreeruimte en het achterdeel dat in de plattegrond net een kwartslag gedraaid is. Deze lopen vloeiend in elkaar over. Het kassameubel en de kast voor tassen en accessoires zijn ook naadloos geïntegreerd in het lijnenspel van de displays. De passpiegel en zitelementen zijn losse units maar wel speciaal mee vormgegeven. De vloer is vervaardigd van folie, voorzien van een print en afgewerkt met een transparante p.u.-coating. De displays zijn opgebouwd uit lagen zwart gespoten mdf met aan de voorzijde laminaat met een gepolijste aluminium toplaag. De bovenzijde van de displays zijn afgewerkt met kunstsuède vlakken in de kleur royal blue. Het magazijn bevindt zich in de kelderverdieping.


Maastricht

ZOMER 2012

23 SHOPS LIMITED


ZOMER 2012

24 SHOPS LIMITED

Verlichting Architectenbureau Meyer en Van Schooten stond bij de nieuwste winkel van Shoebaloo voor een lichttechnische uitdaging, waarbij zij gekozen hebben voor de expertise van Ansorg. Uitgangspunt was de theatrale uitstraling van het interieur te behouden, echter toch voldoende aandacht op de schoenen te creĂŤren door middel van verlichting, Daarbij moest vanzelfsprekend verblinding door het zeer reflecterende interieur voorkomen worden. Ansorg koos in dit project voor een maatwerk oplossing en gebruikte 10W LED armaturen waarbij de lichtbron verdiept ligt in de behuizing zodat de inkijk zo klein mogelijk blijft en de reflectie op het spiegelend oppervlak beperkt wordt. Dit zorgt ook voor een smalle lichtbundel. Door boven elke schoen een lichtpunt te plaatsen komen deze op de voorgrond en krijgen de schoenen de aandacht zonder afbreuk te doen aan het spannende interieur. In dit project van 46m2 zijn 90 st. 10W LED armaturen toegepast type Punta NRK, aangevuld met 15 st. 35W halogeen Type Brick BEC voor de algemene verlichting om het contrast niet te groot te laten zijn.

www.shoebaloo.nl www.mvsa.nl

Fotografie: Jeroen Musch

www. ansorg.com


ZOMER 2012

25 SHOPS LIMITED


SHOPS LIMITED

26 ZOMER 2012


Stella Cadente Boutique Paris

Op Boulevard Beaumarchais nr 102 in Parijs is de nieuwe boutique van Stella Cadente geopend, ontworpen door architectenbureau Atelier du Pont.

Atelier Du Pont Ook uit dit design blijkt dat de architecten van Atelier Du Pont hun verbeelding de vrije loop laten en experimenteren met extravagante vormen en materialen. Het team van ongeveer 20 man wordt sinds 1997 geleid door Anne-Cécile Comar, Philippe Croisier en Stéphane Pertusier. Fotografie: Sergio Grazia www.stella-cadente.com www.atelierdupont.fr

27 SHOPS LIMITED

Nu, in 2012, hebben ze weer samen een winkel gemaakt onder de hemel van Parijs. Van top tot teen in glas onderscheidt de boetiek zich van de sobere lijnen van de Boulevard Beaumarchais door zijn vergulde metalen gevel. Deze nieuwe Parijse ruimte breekt met de conventies van gebruikelijke winkels. Het interieur is cylindrisch, gebroken in twee ellipsen. Van buiten geeft dit het effect van een tunnel. In de ronde zijwanden is de kleding te zien en op de glazen planken staan de tassen en schoenen uitgestald. Midden in de winkel is een grote gouden tafel geplaatst met accessoires en sieraden. Het zachte, praktische design drijft de spot met de XXS Parijse boutique, die door de tunnelvorm een enorme diepte suggereert. Het andere opmerkelijke aan deze winkel is de kleur, want het interieur is geheel bedekt met bladgoud.

ZOMER 2012

Het verhaal van Stella Cadente en Atelier du Pont heeft een lange historie. Het betreft de vriendschap tussen twee vrouwen: Stella Cadente, ontwerpster van mode, accessoires, sieraden en parfums, en Anne-Cecile Comar, een architect. Voor een vroegere conceptstore in Dubai kwam Atelier duPont met een design dat het midden hield tussen een ijspaleis en een kristallen doolhof. Het was geïnspireerd door de stijl van het merk, gebaseerd op licht, kristal, magie en transparante kleding. Duizenden stalactieten veranderden van kleur, wat de indruk creëerde dat de winkel tot leven was gekomen.


SHOPS LIMITED

28 ZOMER 2012


ZOMER 2012

29 SHOPS LIMITED


SHOPS LIMITED

30 ZOMER 2012


ZOMER 2012

31 SHOPS LIMITED


ZOMER 2012

32 SHOPS LIMITED

Ole Lynggaard Charlotte Lynggaard is hoofdontwerper van het juwelenhuis Ole Lynggaard Copenhagen, dat door haar vader Ole in 1963 is opgericht. Ze staat in Scandinavië bekend als een veelzijdige persoon: juwelenontwerpster, kunstschilder en moeder van drie kinderen. Bij een bezoek aan de Ole Lynggaard Copenhagen flagship stores in Kopenhagen of Stockholm wordt duidelijk dat Charlotte ook daar over elk detail in de shop heeft nagedacht. Haar ontwerpen zijn vrouwelijk, elegant, maar vooral eigenzinnig. “Mijn juwelen moet je op elk moment van de dag kunnen dragen. Ze staan voor een bevestiging van je eigen persoonlijkheid, je eigen stijl.”

Bij het betreden van de conceptstore in Kopenhagen valt het oog direct op een indrukwekkend schilderij, gemaakt door Charlotte zelf. De natuur vormt een belangrijke inspiratiebron voor Charlotte. Het interieur heeft dan ook veel bloem- en bladvormen, ook in de etalages, waarvan de concepten bedacht zijn door Ole en Charlotte Lynggaard zelf. Het kleurgebruik is vooral zwart, in vele schakeringen. Het geheel doet sereen aan, met in de vazen een enkele, verse bloem. De dames van de verkoop dragen zwarte Issey Miyake jurken met Evening Collier.

www.olelynggaard.com


Copenhagen

ZOMER 2012

33 SHOPS LIMITED


ZOMER 2012

San Marino

34 SHOPS LIMITED

Baldinini

Luxe schoenen in een exclusief design


Baldinini werd opgericht in 1910, een tijd dat veel kleine bedrijfjes zich aan de Adriatische kust vestigden. In die jaren opende de familie Baldinini haar eerste schoenen-productie-

gelegd waarop binnen enige decennia een florerende onderneming voor schoenenmode werd gerealiseerd. Het bedrijf, dat aanvankelijk uitsluitend maatwerk vervaardigde,

schoenenmerk wereldbekendheid te geven. Baldinini heeft een zeer belangrijke clientèle, waartoe de adel en showbusiness behoren. Een van de laatste Baldini winkels werd in San Marino geopend.

35 SHOPS LIMITED

vergrootte zijn markt over heel ItaliĂŤ. In de derde generatie lukte het Gimmi Baldinini om dit

ZOMER 2012

bedrijf met aangrenzende verkoopruimte in San Mauro Pascoli. Daarmee werd de basis


SHOPS LIMITED

36 ZOMER 2012


ZOMER 2012

37 SHOPS LIMITED


ZOMER 2012

38 SHOPS LIMITED

Baldinini Stores presenteren de collecties, waaronder lederen jacks, tassen en accessoires, in een gepaste sfeer met een exclusief design. De winkel in San Marino, evenals de nieuwste winkels wereldwijd, is ontworpen door architect Mattias Santucci, samen met eigenaar Baldinini. Het sterke concept maakt ook deze Baldinini store uniek. Het werd door architect Santucci in samenwerking met de firma Zeppelin, Visplay’s exclusieve distributeur in ItaliÍ, gerealiseerd. De productpresentatie met het horizontale systeem Invisible 6 van Visplay komt zeer goed tot haar recht in samenspel met de rijk versierde achterwanden van gips en geribbeld blik waarmee het onderscheid tussen dames en heren getoond wordt. Het bijzondere interieurdesign onderstreept de stijl van het exclusieve aanbod.

Architect: Mattia Santucci, Rimini Interieursysteem: Visplay System: Invisible 6 Fotografie: Franco Simoncini, Marotta www.baldinini.it www.visplay.com


ZOMER 2012

39 SHOPS LIMITED


B端sum ZOMER 2012

xxxx

40 SHOPS LIMITED

Camel Active Store


Lancering ‘Roadside Look’ ZOMER 2012

Vizona was verantwoordelijk voor het projectmanagement, de ontwikkeling van het technische concept, de productie en montage van het interieur. Bovendien zal Vizona ook de international Roll-out realiseren.

Fotografie: camel active www.vizona.com, tel. +31 (0)20 56 93 850 www.camelactive.de

41 SHOPS LIMITED

Half maart werd in de Alleestrasse 20c in Büsum de eerste Camel Active store geopend, gebaseerd op het nieuwe winkelinrichting-concept ‘Roadside’. Daarmee is de basis gelegd voor 300 winkels die in de komende drie jaar gerenoveerd zullen worden. Al jarenlang worden de images van dit Lifestyle merk door drie vrienden gedragen die gezamenlijk de wereld rondreizen. Het nieuwe winkelconcept “Roadside” is geïnspireerd door de materialen en motieven van deze trips rond de aardbol. De kassa van de winkel glanst in de metal-look van een originele Amerikaanse Airstream-Trailor en een kar die op een markt in Malawi gevonden werd, leverde weer het idee op om daar kleding op te leggen. De schoenenafdeling is door een bushalte in Mumbai geïnspireerd. Op kunststof stoelen in de Retro-Look kunnen de klanten onder een golfplaten dak de schoenen passen. Wandplanken als de denimwand zijn compleet uit gepatineerd golfplaat vervaardigd en hebben een ruwe uitstraling. Betreedt men de pashokjes dan heeft de klant het gevoel om in een cabine ergens aan het strand van een surfclub te zijn. Deco elementen van ruw canvas herinneren aan tassen waarin rijst op Aziatische markten wordt aangeboden. De 101 vierkante meter grote store leidt de klanten in de campagnewereld van Camel Active. De etalage is door de grote visuals erg spectaculair en maakt reislustige voorbijgangers erg nieuwsgierig. “Het reisthema zal ook in de toekomst doorgezet worden”, aldus Camel Active Hoofd Retail Mark Schäfer bij de lancering van het nieuwe concept.


Addy van den Krom ’s-Hertogenbosch Couturier Addy van den Krommenacker heeft aan de Kolperstraat 22 in ’s-Hertogenbosch

ZOMER 2012

een tweede modezaak geopend onder de naam ‘Addy’ waarin zijn prêt-à-portercollectie te koop is, gericht op een breder publiek dan zijn couture.

42 SHOPS LIMITED

Philips verlichting

Uitdaging De verlichting in deze winkel is in samenwerking met Philips gerealiseerd, van de etalages tot de paskamers. Wereldwijd is de ‘Addy’ store de eerste winkel waar de Philips PureDetail wordt toegepast; LED spots die de textuur van de ‘Addy’ collectie een 3-dimensionale uitstraling geven en kleuren intenser doen lijken. In de paskamers is gekozen voor bladgouden CIELO pendelarmaturen van LIRIO by Philips. Deze verlichting onderstreept de Italiaanse glamour van deze Nederlandse couturier. “Schitterende mode vraagt om schitterende verlichting. En de nieuwe Addy store moet niet alleen uitblinken in mode, maar ook in stijl, sfeer en ambiance. Dat Addy van den Krommenacker hiervoor bij Philips Lighting en bij LED verlichting uitkwam, was logisch”, zegt zijn manager Chiel Konings. “Ook voor de modeshows en onze filmpresentaties verzorgt Philips het licht, het geluid en het beeld. Kleur en details van mode en accessoires moeten 100% tot hun recht komen.”

Oplossing Voor het uitlichten van de nieuwe collectie ‘Addy by Addy van den Krommenacker’ is gekozen voor innovatieve LED-oplossingen: de StyliD PureDetail en de eW Cove MX Powercore 2200K. In beide gevallen gaat het om een wereldprimeur van deze productinnovaties. De StyliD PureDetail is een unieke LED spot, gekenmerkt door speciale LED’s en de zogenoemde Fresnel-optiek. Deze combinatie zorgt ervoor dat ook de diepte van de stoffen goed zichtbaar wordt. De lineaire LED-armatuur eW Cove MX Powercore 2200K staat garant voor een warme, bijna huiselijke uitstraling. Naast deze innovaties heeft Philips in ‘Addy’ de StyliD 2700K en de eW Fuse Powercore – een uiterst compact LED armatuur voor uniform strijklicht – toegepast. De StyliD is een efficiënte spot waarbij de onderdelen gemakkelijk van kleur te verwisselen zijn: vandaag rood, morgen groen. De Fuse is een klein en compact armatuur, dat een hele wand kan verlichten en daarmee onweerstaanbaar de aandacht trekt. Voordelen Addy van den Krommenacker: “Alle details van mijn ontwerpen zijn nu prachtig uitgelicht. De luxueuze handgemaakte stoffen komen goed tot hun recht dankzij de schitterende 3D LED-verlichting. Op deze manier krijgen mijn creaties een extra dimensie in sfeer en beleving.” “Uiteraard staat voor hem een toppresentatie van zijn modeontwerpen op de eerste plaats. Dat de gekozen oplossingen energie-zuinig zijn, is eveneens belangrijk omdat wij ook aan het milieu denken”, zegt manager Chiel Konings. “Maar het zijn lampen met een supermooi effect en dat is het belangrijkste.” www.addyvandenkrommenacker.nl www.philips.nl


menacker

ZOMER 2012

43 SHOPS LIMITED


SHOPS LIMITED

44 ZOMER 2012


ZOMER 2012

45 SHOPS LIMITED


ZOMER 2012

Natuurlijk en relaxed

46 SHOPS LIMITED

Esprit Store Op 8 maart 2012 is de nieuwe Esprit Store aan het Spui 10 in Amsterdam geopend. In de stijl van een modern, vrouwelijk en comfortabel stadsappartement is de winkel een vredige, rustige oase zonder de stress van het hectische stadsleven. ‘Een stedelijke en authentieke maar relaxte sfeer is belangrijk voor ons’, aldus het Esprit Architecture Department. Opvallend aan het nieuwe interieur van de winkel zijn de warme, natuurlijke houten elementen en de zorgvuldige details, omringd door oude bakstenen muren en betonnen steunen die bewaard zijn gebleven van het monumentale pand. Warme en lichte kleuren en decoratieve elementen als meubels, seizoensplanten en behaaglijke tapijten geven een authentieke impressie van het nieuwe concept. In combinatie met de zorgvuldig uitgekozen collectie is de nieuwe winkel een feel-good locatie die de Esprit spirit uitstraalt: natuurlijk en relaxed. Trouw aan ‘Back to the roots’ brengt de Amsterdamse winkel een eerbetoon aan San Francisco, de geboortestad van Esprit, met stadsfoto’s die zijn geprint op houten panelen in de paskamers. Een geselecteerde collectie van diverse Esprit-lijnen werd speciaal voor deze winkel samengesteld. Deze Esprit-winkel, met een oppervlakte van 1.112 m² verkoopt ook artistieke fotoboeken en speciaal voor de winkel uitgekozen cd’s. De opening van de Esprit-winkel is onderdeel van het in september 2011 door het bedrijf aangekondigde transformatieprogramma, dat op lange termijn het merk en de winstgevendheid moet versterken. Dit innovatieve concept wordt ingevoerd als onderdeel van de geplande, uitgebreide restyling van alle door Esprit beheerde winkels. Om dit plan te verwezenlijken zal het modemerk tot 2015 meer dan 280 miljoen euro investeren.

www.esprit.com

Amsterdam


ZOMER 2012

47 SHOPS LIMITED


Veenendaal

ZOMER 2012

Op de hoek van de Bernard van Kreelpoort, op nr 10, is de nieuwste Shuz by Schmit gevestigd. De straat slaat een symbolische brug tussen de Hoofdstraat en de Cultuurfabriek in het centrum van Veenendaal. Op 400 m2, verdeeld over twee verdiepingen met uitzicht op de historische Rijkoompje-poort, zijn de laatste collecties te zien van o.a. Van Bommel, Van Lier, Tod’s, Hogan en Dubarry. Met de winkel van Shuz is Veenendaal een indrukwekkende schoenenzaak rijker. Shuz is het label van Schmit Schoenen. WSB Interieurbouw uit Scherpenzeel stond turn key aan de basis van dit commerciÍle concept.

48 SHOPS LIMITED

Shuz by Schmit

Stijlvol en eigentijds

De samenwerking tussen Shuz en WSB Interieurbouw is gefundeerd op de conceptuele en professionele benadering op het gebied van retail design, bouwmanagement en top kwaliteit uitvoering. De winkel kenmerkt zich door een stijlvolle en eigentijdse vormgeving waarvan de trap een mooi voorbeeld is. Daarnaast zijn natuurlijke en luxueuze materialen gebruikt: natuursteen Jura Grau, Bisazza tegels, puur eiken en leer.

www.shuz.nl www.wsbinterieurbouw.nl


ZOMER 2012

49 SHOPS LIMITED


www.supermodular.comZOMER 2012

Kantine ‘Der Spiegel’ Hamburg

52 SHOPS LIMITED

Ansorg

De personeelskantine van het nieuwe uitgeverijgebouw van Der Spiegel aan de Ericusspitze in het Hamburgse HafenCity kwartier is erg indrukwekkend vanwege een modern lichtscenario. Het concept is bedacht door het designbureau Pfarré Lighting Design. De bijzondere oplossingen, vooral gebaseerd op LED technologie, zijn van Ansorg. Duurzaamheid was een essentiële eis voor het gehele project. De nieuwbouw werd daarmee met een ‘Environmental Sign in Gold’ gecertificeerd. Als door magie aangetrokken gaat je blik omhoog waar 4.300 aluminium borden dag- en kunstlicht reflecteren. Deze zorgen bovendien voor een betere akoestiek. Tussen de plafondplaten zijn enkelvoudige LED spots aangebracht die op de vloer en de wanden gericht zijn en een levendige lichtsfeer creëren. Fotografie: Zooey Braun, Stuttgart

De grote, zon-gele reflectieborden op het plafond zorgen voor additionele lichtverspreiding en geven de ruimte structuur. Een warmwitte lichtkleur van 3.000 Kelvin is overal toegepast. De verticaal zwevende lichtwolk in LED werkt als eyecatcher. 243 gepolijste LED acrylstaven in zes lange lichten met elk een 1 Watt module. Een ander opvallend element is de zes meter brede en twee meter hoge glazen wand die indirect door een LED profiel effectief verlicht wordt. De garderobe is door een rechthoekige lichtstrip (T16) en door inbouw downlights met HIT techniek verlicht. Langs de gevel zijn fluorescerende lichtstrips aangebracht, achter de gordijnen en de contouren van de ruimte, waardoor de kantine uitsteekt naar de haven als een scheepsboeg.

www.ansorg.com


ZOMER 2012

53 SHOPS LIMITED

Een spiegelhemel van LEDs


ZOMER 2012

Oogverblindende LED

54 SHOPS LIMITED

Flos nieuws

De succesvolle Pure familie van FLOS Architectural is al verkrijgbaar in LED, maar wordt binnenkort uitgebreid met krachtige Solid Pure track en ceiling-spot. De nieuwe 44Watt Power LED is uitermate geschikt voor het uitlichten van etalages en winkelpresentaties. Deze wordt door een magnetische fan gekoeld, dus geen slijtage in het koelsysteem. De 26W versie is zeer goed toepasbaar als basis-productverlichting. Verkrijgbaar in diverse bundelbreedtes en de drie basiskleuren. Light Cut Light Cut is een inbouw verlichtingssysteem dat dankzij de vorm van het profiel perfect past in gipsplafonds. Door middel van twee scherpe aluminium profielen tegenover elkaar te plaatsen in het plafond, ontstaat er als het ware een uitsnede (Cut) van 70 of 140mm in het plafond. De gipsen koepel reflecteert LED licht (wit of RGB) of TL licht, waardoor het lijkt of je kijkt in een oplichtende hemel. Op de aluminium profielen kan een 7W Power LED (525lm) of een 15W LED (1235 lm) geplaatst worden. Deze spots zijn te plaatsen op iedere gewenste plek binnen het profiel. De spots kunnen 180 graden gekanteld en 360 graden gedraaid worden. Zo is het mogelijk het licht in iedere gewenste hoek/wand uit te lichten.

Klein maar krachtig FLOS LED Squad is een minimalistisch modulair verlichtingssysteem met LED-verlichting, bestaande uit zowel koppelbare LED-strips in verschillende lengtes als spotmodules. Zowel inbouw als opbouw is mogelijk met LED Squad en daarmee is het product breed inzetbaar. Denk hierbij aan schapverlichting, displays en andere horizontale en verticale presentaties. De strips met aluminium behuizing zijn voorzien van high-efficiency LEDs: 2105 lumen per meter. De spotmodules produceren met hun PowerLED 180 lumen en zijn net als de strips 3000K CRI 80. FLOS LED Squad is verkrijgbaar in wit, grijs en zwart. www.flos.com


soft-architecture.com

ZOMER 2012

55 SHOPS LIMITED

Amsterdam, Cruquiusweg 109Q, +31 (0) 20 560 50 60

www.ямВos.com


SHOPS LIMITED

ZOMER 2012

xxxx

56


Fratelli Rossetti Milaan Fratelli Rossetti heeft haar boetiek aan de Via Montenapoleone heropend en lanceerde het ‘Tailor Made’ project. De vernieuwde ingang komt uit op de Via Montenapoleone, terwijl de beroemde hoek met de Corso Matteotti getransformeerd is tot één grote

Heropening Via Montenapoleone

ZOMER 2012

etalage, verlicht door een papieren lantaarn.

57 SHOPS LIMITED


ZOMER 2012

58 SHOPS LIMITED

De boetiek heeft nu zijn uitstraling vernieuwd en de identiteit nog meer versterkt. De restyling is geïnspireerd door het werk van de ambachtsman, met oog voor ieder detail. De essentie en de stijl van Fratelli Rossetti worden uitgedragen door een aantal meubelelementen die door de Franse architect François Murracciole ontworpen zijn. Bij de ingang worden bezoekers verwelkomd door een authentieke leren vloer. De voet waarop de ijzeren en glazen displays staan is geïnspireerd door de vormen die gebruikt worden voor het handmatig knippen van het leer. Het papieren plafond geeft een zacht en wolkachtig effect.

www.fratellirossetti.com

‘Tailor Made’ project De boetiek heeft een oppervlakte van ongeveer 200m2, verspreid over drie verdiepingen. De beneden- en eerste verdieping functioneren als showroom voor de collectie. De tweede verdieping is geheel gewijd aan het nieuwe ‘Tailor Made’ project, een nieuwe service die Fratelli Rossetti haar klanten wil aanbieden. Het project is gestart om tegemoet te komen aan de meest veeleisende klant, die zoekt naar een op maat- en handgemaakt product. “De boetiek in de Via Montenapoleone was het eerste huis van Fratelli Rossetti en is een herkenningspunt voor de inwoners van Milaan”, vertelt Diego Rossetti, voorzitter van het bedrijf dat hij samen met zijn broers Dario en Luca leidt. “Het doel van het nieuwe concept is om een boetiek te creëren die ons levenswerk, de kunst van het maken van schoenen, uitdraagt.”


ZOMER 2012

59 SHOPS LIMITED


ZOMER 2012

Strak en modern

60 SHOPS LIMITED

Jongen Opticiens & Optometrie Heerlen

Na 80 jaar gevestigd te zijn geweest aan de Akerstraat 18a te Heerlen, verhuisde Jongen Opticiens & Optometrie in mei 2012 naar nr 12-14, waardoor meer ruimte en mogelijkheden ontstonden. Het is een moderne, strakke winkel geworden met een natuurlijke uitstraling. Voor het realiseren van de verbouwing nam Jongen Opticiens contact op met WSB Interieurbouw die het gehele project verzorgd heeft: van ontwerp tot en met interieurbouw toe. De familie Jongen had diverse wensen. ”We wilden graag dat het uitzoeken van een nieuwe bril een belevenis zou zijn. Verder moest er een prettige ‘wachtgelegenheid’ komen en voldoende pastafels. De familie Jongen had ook een duidelijk beeld voor ogen voor wat betreft de sfeer en uitstraling. Het interieur moest strak zijn, waarbij wit en rustige natuurtinten de boventoon moesten voeren. Vervolgens heeft WSB dit uitgewerkt en materialen en kleuren geselecteerd waaruit de definitieve keuze gemaakt werd: houtstructuren, een pvc vloer in honey ash oak, tabak- en chocoladetinten in de wanden, en natuursteen. De oppervlakte van de winkel is 370 m2. Jessica Jongen: “Het meest bijzondere aan deze nieuwe zaak zijn de helderheid en de sfeer, en bovenal de ruimte waardoor we ‘ons’ op een veel mooiere manier kunnen presenteren dan voorheen.”

Jongen Opticiens richt zich vooral op het midden en hoge segment en heeft de verhuizing gebruikt om de collectie te optimaliseren. “We zijn met een aantal merken gestopt en hebben een aantal andere merken toegevoegd. We hebben nu een goede , gelijke verdeling voor wat betreft montuurstijl en prijs.” Het grote deel van de klantenkring was 40+ , afkomstig uit Heerlen met daaromheen liggende kleine gemeenten, Parkstad genoemd. Het aantal nieuwe klanten is verbazend groot en gevarieerd. “Mensen lopen nu veel makkelijker bij ons binnen. We trekken jonge klanten aan , maar ook meer mensen die op zoek zijn naar een exclusieve bril. We zijn erg tevreden. We hebben ruimte en overzicht. De klanten zijn allemaal heel positief, waardoor het werken een plezier is. Alle beperkingen waar we in onze vorige winkel tegenaan liepen, zijn hier opgelost”, aldus Jessica Jongen. Nico Schreuder van WSB Interieurbouw: “Het was een hele uitdaging om van een rommelige bouwkundige ruimte een zakelijk geheel te maken. Om een commerciële routing te creëren hebben wij ook trappartijen verwijderd. We hebben de zaak heel bewust strak wit gehouden met natuurlijke elementen.” www.jongenopticiens.nl www.wsbinterieurbouw.nl


ZOMER 2012

61 SHOPS LIMITED


ZOMER 2012

62 SHOPS LIMITED

Visual merchandising in Milaan

ALU & Atelier ABC Mannequins Tijdens de Salone del Mobile 2012 in Milaan toonden ALU en Atelier ABC Mannequins een nieuwe manier van visual merchandising. Deze twee prestigieuze Italiaanse merken toonden gezamenlijk de PLUS installatie in Atelier ABC in de Corso Como 5 in Milaan. Geïnspireerd door het marketingconcept ‘Lineair ritme’ creëerde het creatieve team van ALU een harmonieuze stellage, gevormd door ALU Autopole en Slash in combinatie met Ophelia, de nieuwe lijn van ABC. www.alu.com www.abcitalia.com


ZOMER 2012

63 SHOPS LIMITED


SHOPS LIMITED

64 ZOMER 2012


Bisazza Chicago

ZOMER 2012

65 SHOPS LIMITED

Na New York, Miami en Los Angeles heeft Bisazza in de Verenigde Staten een vierde flagship store geopend in het hart van het designdistrict in Chicago, gelegen aan de 226 West Kinzie street.

Ontworpen door architect Carlo Dal Bianco, directeur van de Bisazza Design Studio, heeft deze flagship store een oppervlakte van 330 m2, verdeeld over twee etages en voorzien van een aantal verschillende ruimten die zeer smaakvol zijn ingericht.

Nieuwe Flagship store


ZOMER 2012

66 SHOPS LIMITED

De beneden etage van de store omvat een showroom waarin producten uit de Home collectie staan opgesteld, een assortiment van meubels en decoratieve accessoires, ontworpen door vooraanstaande designers als Andrée Putman, Patricia Urquiola, Marcel Wanders, Carlo Dal Bianco, Studio Job, Jaime Hayon, Jürgen Mayer H. and Tord Boontje.

In de overige ruimten krijgen de bezoekers een goede indruk van de mogelijkheden van dit veelzijdige product. Bisazza is een van de topmerken in de designsector en leidinggevend producent van glasmozaïek voor interieur- en exterieur. www.bisazza.com


ZOMER 2012

67 SHOPS LIMITED


ZOMER 2012

Duitslands eerste ‘voetbal fanshop’ in München geopend

68 SHOPS LIMITED

Fans United

Zoals we de laatste tijd weer hebben ervaren is voetbal meer dan alleen sport. Voetbal is traditioneel, emotioneel, economisch, kortom een reuzengroot levensgevoel. Deze lifestyle is vanaf 8 juni in de ‘Fans United’ store in het stadhuis aan de Marienplatz in München geheel geënsceneerd. Over drie etages met een oppervlakte van 650 m2 heeft het Düsseldorfer Designbüro Schwitzke & Partner sportartikelen en streetwear rond het thema voetbal stijlvol, functioneel en vooral zeer emotioneel in scene gezet. Na vijf maanden verbouwing kreeg het traditionele Sporthaus Münzinger een geheel nieuwe look die onder de nieuwe naam ‘Fans United’ voetbal in al zijn facetten omarmt. Sport Münzinger bestaat sinds 1889. Nergens vindt men zo’n uitgebreide keuze aan originele shirts, shorts, sjaals en vele andere accessoires van Bundesliga verenigingen, internationale clubs en nationale teams. En haast niemand anders heeft zo’n ruim aanbod vrijetijds- en voetbalschoenen. Münzinger is een ware Voetbal Fanshop geworden.

De winkel werd vergroot met 250m2 en door het verplaatsen van het trappenhuis heeft het een nieuwe uitstraling gekregen. De trapconstructie uit beton en staal is bewust in een van de gotische vensterbogen geplaatst. Binnen krijgen de sportfans een echte stadionsfeer door de grijze gietbetonnen vloer. De extravagante verlichting met open verkabeling in het trappenhuis ondersteunt de authentieke ruwe flair van een voetbalclub. Bij de ingang zijn drie gouden sterren met gravures van drie Duitse Weltmeistertitels in de vloer te zien en aan een gebogen zwarte stalen wand zijn sportschoenen ondergebracht. Een lounge in jaren 50 vintage stijl doet de aanwezige herinneren aan de beginjaren van de bundesliga. Shirts worden aan een houten wand gepresenteerd. Boven is een speciale FC Bayern Shop gecreëerd. www.sport-muenzinger.de www.schwitzke-project.com


ZOMER 2012

69 SHOPS LIMITED


ZOMER 2012

Tate Modern museumwinkel

70 SHOPS LIMITED

Uxus Design

Tijdens de Damien Hirst retrospectief tentoonstelling in de Tate Modern te Londen is een testwinkel gelanceerd waarbij zowel producten van de kunstenaar als van Tate Modern getoond worden. Tate Enterprises had daarvoor Uxus benaderd om strategie en design te ontwikkelen. Dit in verband met de renovatie van Tate Modern door Herzog & Meuron. Creatief directeur George Gottl: “Onze uitdaging was om de behoefte van de retail in evenwicht te brengen met de esthetische overwegingen van de kunstenaar en het industriële erfgoed van de museumruimte.” De modulaire elementen zorgen voor volledige flexibiliteit en schaalbaarheid, het aanmoedigen van bezoekers om het rijke assortiment te verkennen en het museumaanbod te ontdekken. Deze tijdelijke winkel is open tot 9 september 2012. Fotograaf: Dim Balsem www.uxusdesign.com


ZOMER 2012

71 SHOPS LIMITED


ZOMER 2012

72 SHOPS LIMITED

Fashion meets design Millesorrisi bij Yksi, Eindhoven Op zaterdag 2 juni opende Marijn Damen haar allereerste Millesorrisi-winkel in Nederland: op dé creatieve hotspot van Eindhoven, Strijp S. Haar kleding wordt al door tientallen winkels verkocht, maar nu is de eerste Millesorrisi shop een feit. Marijn betrekt een aparte ruimte in de designwinkel van Yksi in de voormalige Apparatenfabriek. Torenallee 22-04. Fashion meets Design. Marijn Damen heeft iets met Strijp S. ‘Ik vind het een geweldige uitdaging om juist hier te kunnen pionieren. Als dochter van een Philips werknemer heb ik mijn jeugd doorgebracht in Eindhoven. Zelfs een van mijn eerste baantjes was op Strijp S. Het gebied is in ontwikkeling en moet nog door veel mensen ontdekt worden, maar hier gaat het gebeuren. Strijp S wordt het bruisende centrum van creatief Eindhoven. Het voelt dus fantastisch om juist hier mijn winkel te kunnen openen. www.millesorrisi.com

De shop van Millesorrisi bevindt zich in de Yksi Winkel, waar de nadruk ligt op Dutch design: van meubels tot verlichting, van woonaccessoires tot cadeauartikelen. Hier wordt dan mode aan toegevoegd. “Het was logisch dat Yksi Ontwerp betrokken werd bij de inrichting van mijn shop. Eduard Sweep kent de ruimte als geen ander en heeft een fantastisch plan neergelegd. Ik ben met name trots op de grote kleedkamer die exact aansluit bij de architectuur van het gebouw. We hebben er bewust voor gekozen om de ruimte een industrieel karakter te geven. De grote stalen tafel met leren blad is speciaal voor Millesorrisi ontworpen.” In de Millesorrisi shop hangt een uitgebreide collectie. Karakteristiek voor Marijn’s kleding zijn de exclusieve, zelf ontworpen prints. In de shop vinden bezoekers ook door Marijn ontworpen accessoires, exclusieve mannensjaals en een speciaal voor Millesorrisi samengestelde collectie laarzen.


ZOMER 2012

73 SHOPS LIMITED

Yksi


ZOMER 2012

Showroom Via Appia, Düsseldorf

74 SHOPS LIMITED

Visplay Via Appia, producent van de merken Via Appia, Via Appia Due, b2 by via appia en Otto Kern, heeft een brede klantenkring. Dit bedrijf heeft begin januari 2012 in het kortgeleden gerealiseerde gebouw van de Gerry Weber Hal 30 in Düsseldorf zijn nieuwe showroom in gebruik genomen. Het bijzondere concept werd ontworpen door djb Architekten, die zich heeft laten inspireren door het theater. Op een oppervlakte van rond 270 m2 zijn vier ‘Bühnes’ gecreëerd, waarin de vier merken geënsceneerd zijn. Deze liggen aan beide zijden van de boulevard. De presentatie vindt plaats in hoekvormige 2.10 m hoge niswanden. Elke Bühne heeft een parketvloer die doorloopt op de wanden. Het plafond is verlicht met LED-lichtelementen. De rest van de ruimte is in donkergrijs uitgevoerd om die vier merken nog sterker op de voorgrond te brengen. Lusso Voor alle niswanden werd het nieuwe Visplay systeem Lusso toegepast. Zachte, harmonische vormen van de hangers onderstrepen het karakter van de getoonde mode. Voor de middenruimte, als lichte afscheiding met de boulevard, werd het Visplay systeem Area Viva 35 gekozen. Die Area-Konushulsen zijn direkt in de parketvloer ingebouwd. De staande elementen, waarop de producten gepresenteerd worden, worden direct in de vloerhulzen gezet – zonder gebruik

van een extra voet: een goede oplossing voor de presentatie in de middenruimte. Aan de wanden zijn Label-Signing houders van Visplay gebruikt . Het kleur- en materiaalconcept beperkt zich tot enkele contrasterende materialen. Gecombineerd worden eiken-hout-parket en witte hoogglans oppervlakten voor de Bühnes met grijs als achtergrondkleur. fotografie: Martin Duckek www.visplay. com djb-architekten.de


ZOMER 2012

75 SHOPS LIMITED


ZOMER 2012

Sedert de Voorjaarsbeurs 2012 heeft Celebration Benelux in de Trade Mart te Utrecht een nieuwe stand. Op een oppervlakte van circa 45 m2 toont Celebration haar verschillende merken: TW Steel, Marc Coblen, Tutti Milano, Tendence, Vanceur, Lensers en Zeno-Watch Basel. Toen Celebration Benelux besloot om de stand te vernieuwen, werd contact gezocht met WSB Interieurbouw te Scherpenzeel voor conceptontwerp, inrichting en opbouw tot en met oplevering. De belangrijkste eisen van eigenaar William Blinckers waren merkbeleving, openheid en een hoog fashiongehalte. De merkbeleving moest een goede invulling krijgen voor de merken Tutti Milano en Marc Coblen binnen het standoppervlak. Verder moesten er voldoende zitplaatsen zijn, een goede groepsgewijze presentatie en een verblijfsduurverlenging door het zitcomfort.

Er is gekozen voor een PVC vloer. De vloer is bewust zwevend gemaakt door LED-verlichting. Door het veranderen van de kleur komt er extra dynamiek rond de stand. De banken zijn van wit en grijs leer. Rick Blankesteijn van WSB: �Het is een grote stand geworden met twee merkbelevingen. Zo profiteren beide merken van de ruimtelijkheid die geboden wordt en van dezelfde goede organisatie. Er is verschil aangebracht in visual merchandising, reclameuitingen op de wand en de kleur van de lederen zitbanken. Bij het ontwerpen van deze stand hebben we vanzelfsprekend ook gekeken naar andere stands. De meeste in de directe omgeving van Celebration hebben een gesloten karakter.� www.celebrationbenelux.com www.wsbinterieurbouw.nl

76 SHOPS LIMITED

Celebration Benelux

Nieuwe stand Trade Mart Utrecht


ZOMER 2012

77 SHOPS LIMITED


Organisator Beekwilder:

ZOMER 2012

‘Laat de winkelstraat weer een verleiding zijn’

78 SHOPS LIMITED

‘Etalage van het Jaar 2011’

Beekwilder organiseerde dit jaar voor de vijfde maal de Verkiezing ‘Etalage van het Jaar’. Uit 350 inzendingen werden 8 genomineerden gekozen door een vakjury, bestaande uit Nel de Jager, winkelstraatmanager van de Haarlemmerstraat, Inge Koenen, kunstenaar en winnaar van vorig jaar, en Tjarda Wessels, visual merchandiser van Vlisco Nederland. Vervolgens konden de consumenten via internet op hun favoriete etalage stemmen. Winnaar werd Designing Haaker met een etalage voor De Rode Winkel in Utrecht. “Een goede etalage doet iets met je. Het triggert, vangt je blik en – als het goed is – trekt je naar binnen. Juist in deze tijden, waarin winkelleegstand en online-verkoop ‘Paraplu’s’ voor Van Ekeris Tweewielers te IJsselstein. Door Ontwerpbureau Stijl Retail Design. de markt beheersen, blijft etaleren dé manier om je als ondernemer te onderscheiden”, aldus Inge Wiersma, zakelijk directeur van Beekwilder “Het is ons doel om ondernemers te inspireren, maar ook om consumenten er meer bij te betrekken. Anders dan voorgaande jaren zijn zij nu degenen die het laatste woord hebben”, vult creatief directeur Elsemieke Beekwilder aan. “Het gaat om het verkopen van sfeer en emotie. De etalage is een belangrijk maar ook een relatief goedkoop reclamemedium. Onder druk van het grote online aanbod groeit gelukkig bij de ondernemer het besef dat de consument een meerwaarde in de winkel moet kunnen vinden. De etalage is bij uitstek het middel om de klant op de plaats van de verkoop te betoveren en te verleiden.” Op deze pagina’s de genomineerden. Op de volgende pagina’s de winaar. ‘Fietsen’ voor Van Ekeris Tweewielers te IJsselstein. Door Ontwerpbureau Stijl Retail Design.


ZOMER 2012

79 SHOPS LIMITED

Foto linksboven: ‘Marilyn Monroe’ voor Modehuis Nuy te Zutphen. Door 4 Styling, Maarssen. Foto linksonder: ‘Kinderetalage Hamberg Mode’ te Leerdam. Door eigen team. Foto rechtsboven: ‘Samsonite etalage’ te Rotterdam. Door Atelier 22, Amsterdam. Foto rechts midden: ‘Rinsma Fashion Plaza’ te Gorredijk. Door eigen team. Foto rechtsonder: ‘Uitverkoop’ voor Marc Cain te Den Haag. Door Etalageverzorging Ruud Verdam.


Ontwerpster Jocine Versluijs:

ZOMER 2012

Badkuip als inspiratiebron 80 SHOPS LIMITED

Designing Haaker winnaar Etalage van het Jaar 2011

Designing Haaker is winnaar geworden van de ‘Etalage van het Jaar 2011’ met een etalage voor de jeansstore De Rode Winkel in Utrecht. Deze is gecreëerd door ontwerpster Jocine Versluijs die al ruim 7 jaar de etalages voor De Rode Winkel realiseert. “Het thema voor het ontwerp van de etalage was ‘jeansweken’”, aldus Jocine. “Over- the- top gaan moest daarbij het effect zijn. Dus ik dacht: wat kan ik bedenken om het helemaal over de top te presenteren. Op dat moment hadden vrienden van ons door een verbouwing een badkuip over. Toen dacht ik: daar wil ik iets geks mee doen. Ik ben daarop gaan voortborduren en heb wasmachines gevonden. Ik koos ook voor zwart/wit om de kleur van jeans te accentueren.” Jocine Versluijs kan zich behoorlijk uitleven in De Rode Winkel. Jocine: “Ze hebben wel acties waar ze speciale aandacht aan willen besteden, maar meestal heb ik de vrije hand. Alles is mogelijk, niets is te gek en doe maar gewoon lekker wat je leuk vindt. Er is ook altijd budget voor vrij, dus dat is heel fijn. Het is een grote etalage van 6 x 5 m en ik doe het eigenlijk nooit op dezelfde manier. Haaker levert de etalagematerialen, maar het is ook wel eens leuk om een heel andere sfeer neer te zetten met andere figuren en materialen, zoals deze badkuip. Ik laat me trouwens inspireren door iedereen en alles. Door kunst, boeken, internet, andere etalages, collega’s en steden. Ik heb altijd mijn voelsprieten uitstaan.” En kleur? Is dat belangrijk voor je? “Kleur is afhankelijk van de collecties. De ene keer leg ik de nadruk op het thema, de andere keer op kleur of op materiaal. Ik probeer heel wisselende beelden neer te zetten. Dan denk ik aan het seizoen, maar ook aan het decoratiebestand van Haaker. Soms wil de klant een merkenpresentatie. Dan ben je weer afhankelijk van het imago van het merk. Allerlei factoren spelen er dus in mee.” Hoe vaak wordt de etalage gewisseld? Jocine: “Elke maand maak ik een nieuwe etalage. Wat De Rode Winkel heel belangrijk vindt is de klanten naar binnen trekken in

deze slechte tijd. Soms is er een band in de etalage of een act in de vorm van theater, of een bekende kunstenaar. Ze hebben er ook een atelier in gehad waarbij je je spijkerbroek kon laten vermaken tot een tasje of iets anders. Ze proberen op die manier de etalage niet alleen als verkoopmiddel in te richten, maar ook om de klanten op een leuke en ludieke manier binnen te krijgen. Ze zijn goed bezig met hun etalage. Niet alleen als presentatie, maar ook als actiemiddel om klanten te trekken.”

Commentaar van de jury op de winnende etalage: • Consequente doorvoering van concept en product • De veelheid in de etalage past bij het grote aanbod dat je in jeanswinkels terugziet • Actief en krachtig

www.etalagevanhetjaar.nl


ZOMER 2012

81 SHOPS LIMITED


ZOMER 2012

82 SHOPS LIMITED

Shops Limited website en facebook page In november 2012 verschijnt het winternummer van Shops Limited, dat in het teken staat van 10-jarig bestaan. In de tussentijd willen we onze lezers via onze website en facebook page zo goed mogelijk informeren over uw actuele nieuws.

Hebt u interessant, actueel nieuws? Houdt ons dan svp op de hoogte.

Contact Shops Limited is een uitgave van Comma Publishing www.commapublishing.com Facebook: Comma Publishing www.shopslimited.com Facebook: Shops Limited Persoonlijk contact: Marianne Niederer marianne@commapublishing.com Website Optiek&Mode magazine: www.optiekenmode.com Facebook: Optiek&Mode magazine


www.rootstein.nl


C O N C E P T s T r aT E g y

-

sTOrEdEsigN

-

PrOjECTENgiNEriNg

-

PrOduCTiON

O N s iN d u s Tr i ë lE PrO d uCT iEP rOCE s zO rgT vOO r s Ch E r PE Prijz EN

W s B s C h E r P E N z E E l N l T + 3 1 ( 0 ) 3 3 2 7 7 1 7 1 4 W W W.W s B i N T E r i E u r B O u W. N l


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.