Page 1

Het nieuwe vmbo

Stimuleert talent


Commanderij College

ge is een brede Het Commanderij Colle voor Je kunt bij ons terecht scholengemeenschap. van het voortgezet alle onderwijsrichtingen ijs, vmbo, havo, onderwijs: praktijkonderw . atheneum en gymnasium


Inhoud

4

Het nieuwe vmbo

8

De profielen

12 Locatie vmbo Gemert

13 Locatie vmbo Laarbeek


Het nieuwe vmbo Nieuwe leerlingen van het vmbo krijgen vanaf augustus 2016 te maken met het vernieuwde vmbo. Vanaf dat moment werken we op het vmbo van het Commanderij College in klas 3 en 4 (bovenbouw) met beroepsgerichte profielen. Deze nieuwe profielen bieden je veel voordelen. Want met deze profielen krijg je meer kansen om uitgebreid te onderzoeken welke opleiding en welk beroep bij jou passen.

4

In totaal bestaan er tien profielen. Locatie vmbo Gemert biedt vier van deze profielen aan. Het gaat om de volgende profielen: • Profiel Bouwen, Wonen en Interieur (BWI) • Profiel Dienstverlening en Producten (D&P) • Profiel Produceren, Installeren en Energie (PIE) • Profiel Zorg en Welzijn (Z&W) Op locatie vmbo Laarbeek kun je terecht voor het profiel Dienstverlening en Producten (D&P). De vier leerwegen in het vmbo blijven bestaan. • Basisberoepsgerichte leerweg (BB) op vmbo Gemert • Kaderberoepsgerichte leerweg (KB) op vmbo Gemert en vmbo Laarbeek • Gemengde leerweg (GL) op vmbo Gemert en op vmbo Laarbeek • Theoretische leerweg (TL) op vmbo Gemert en op vmbo Laarbeek


Wat houdt een profiel in?

De beroepsgerichte keuzevakken

Een profiel is een combinatie van theorie en praktijk. Het bestaat uit algemeen vormende vakken (avo-vakken), het beroepsgerichte profielvak en beroepsgerichte keuzevakken. Deze vakken lichten we hieronder toe.

In de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg kies je vier beroepsgerichte keuzevakken, in de gemengde leerweg twee. Wil je meer van één keuzevak weten, dan kies je voor keuzevakken die daar dieper op ingaan. Maar je kunt ook kiezen voor keuzevakken die je kennis laten maken met andere werkvelden of zelfs andere sectoren.

De avo-vakken Welk profiel je ook kiest, je krijgt altijd Nederlands, Engels, maatschappijleer, lichamelijke opvoeding en ten minste één kunstvak. Daarbij volg je nog twee avovakken die samenhangen met je profiel. Om een voorbeeld te geven: als je kiest voor het profiel Produceren, Installeren en Energie (PIE) zijn dat de vakken wiskunde en natuurkunde (nask 1).

6

Het beroepsgerichte profielvak Het beroepsgerichte profielvak is het ‘vaste’ deel dat iedereen volgt die kiest voor een bepaald profiel. Je leert hier de basiskennis en de basisvaardigheden die je nodig hebt om in een beroep of werkveld goed te functioneren. In de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg volg je het hele beroepsgerichte profielvak. In de gemengde leerweg krijg je minder beroepsgerichte uren en een extra avo-vak. Daarom doe je daar de helft van het profielvak.

Hulp bij alle keuzes die je moet maken Tijdens je opleiding op het Commanderij College zul je keuzes moeten maken. Welk profiel ga ik kiezen? Welke beroepsgerichte keuzevakken wil ik volgen? Gelukkig helpen wij je met al deze keuzes. Dat noemen we Loopbaanoriëntatie en Begeleiding (LOB). Je maakt bij LOB op allerlei manieren kennis met de praktijk, zodat je jouw keuzes goed doordacht kunt maken. Je bezoekt bedrijven, je kunt praktijkopdrachten uitvoeren of misschien ga je zelfs stagelopen. Alle ervaringen die je opdoet, bespreek je met jouw begeleider. Wat vond je leuk, wat vond je minder leuk en waar liep je tegenaan? Samen kijk je ook vooruit: welk profiel past bij mij en welke keuzevakken passen daarbij? Hoe kan ik over een bepaald werkveld nog meer te weten komen? Op die manier ben je bezig met jouw toekomst, je ontdekt waar je goed in bent en hoe je dat het beste kunt toepassen in jouw verdere loopbaan.


ken zorg in wil. Ik kan nu kij Kim: “Ik weet dat ik de j zou welk beroep goed bij mi wat ik echt leuk vind en te n vind ik ook erg leuk om passen. De praktijkvakke doen�.


De profielen Profiel Produceren, Installeren en Energie (PIE) Of je nu de lamp in de kamer aandoet, je verwarming hoger zet of een kopje koffie maakt, een technicus heeft het voorwerk gedaan om dat voor jou mogelijk te maken. Hij heeft de elektrische installatie in je huis ontworpen en aangelegd, de ketel en alle leidingen aangelegd of het apparaat ontwikkeld of geproduceerd. In de techniek werk je altijd samen met andere specialisten om tot een eindproduct te komen.

8

Produceren, Installeren en Energie is een brede opleiding waar je technieken leert uit verschillende vakgebieden. Installatietechniek (de verwarmingsmonteur en de loodgieter), elektrotechniek (elektromonteur, ICT-deskundige) en metaaltechniek (draaien, lassen en monteren) komen in dit profiel samen. Zo leer je aan de hand van tekeningen hoe installaties en producten in elkaar zitten. Die tekeningen en producten ga je vervolgens ook zelf maken: twee- en driedimensionaal (2D en 3D). Het kan dan gaan om een elektriciteitsnetwerk, een waterleiding of badkamer of een vuurkorf uit metaal. Na een breed basisprogramma kun je je verdiepen in verschillende richtingen zoals installatietechniek, de elektrotechniek en metaalbewerking. Je kunt ook kiezen voor een breder programma. Als je het profiel PIE volgt, moet je in elk geval ook examen doen in wiskunde en natuurkunde (nask 1). PIE is een brede opleiding met veel doorstroommogelijk-

heden naar het mbo. Bovendien blijft techniek je altijd uitdagen, de ontwikkelingen gaan snel en technieken veranderen continu.

Profiel Bouwen, Wonen en Interieur (BWI) Een enorme brug waar dagelijks duizenden mensen gebruik van maken, een moderne woonwijk of een gigantische wolkenkrabber: dit zijn allemaal bouwwerken die door mensenhanden worden gemaakt. Wil jij een van die specialisten zijn die hieraan bijdraagt? Dan is het profiel Bouwen, Wonen en Interieur iets voor jou. Je maakt in dit profiel kennis met alle onderdelen van het bouwproces: van het ontwerp tot product, van fundering tot dak. In het beroepsgerichte profielvak leer je basisvaardigheden en de basiskennis van timmeren, metselen, schilderen en ontwerpen. Je wordt nog geen volleerd metselaar of timmerman maar je ontdekt wĂŠl of je dit profiel leuk vindt en of je er mee verder wilt in de keuzevakken. In die keuzevakken kun je je verdiepen in ĂŠĂŠn onderdeel, bijvoorbeeld metselen, maar je kunt ook kennismaken met meubelmaken (fijne houtbewerking), infra, schilderen, bouwen van winkelinterieurs of je kiest juist de meer creatieve hoek met interieuradvies, ontwerpen of sign (belettering). Als je het profiel BWI kiest, moet je in elk geval ook examen doen in wiskunde en natuurkunde (nask 1).


Profiel Zorg en Welzijn (Z&W) Ga je graag met mensen om en wil jij later een beroep uitoefenen in een wereld waarin je klaarstaat en zorgt voor een ander? Dan is het profiel Zorg en Welzijn de juiste keuze voor jou. Het is belangrijk dat je goed met mensen om kunt gaan, dat je geduld hebt en dat je goed kunt luisteren. Je wordt voorbereid op een beroep in de zorgsector, in het welzijnswerk, in de uiterlijke verzorging, in de horeca en facilitaire dienstverlening, in het toerisme of in de sport. Kies je voor het profiel Z&W dan moet je in elk geval ook examen doen in biologie en in één van de volgende vakken: Maatschappijleer of wiskunde

handen. en werk graag met mijn ef ati cre n be ‘Ik I): (BW arom Tom coraties vind ik leuk, da de n va n ke ma t he en Ontwerpen ik ga doen zijn n. De keuzevakken die heb ik voor BWI gekoze oeimogelijkheden.’ vooral gericht op doorgr

Profiel Dienstverlening en Producten (D&P) op vmbo Gemert Voor veel leerlingen van het vmbo is het lastig om al vroeg een keuze te maken over welke richting ze willen volgen in de bovenbouw. Met het profiel Dienstverlening en Producten (D&P) kun je die keuze wat langer onderzoeken. Je oriënteert je breed op verschillende beroepen. Dit profiel geeft je zo de mogelijkheid je keuze langer uit te stellen en je breed te oriënteren op verschillende beroepen. Door het uitvoeren van allerlei praktijkopdrachten leer je jezelf kennen, ontdek je wat je leuk vindt, waar je goed in bent en wat je graag wilt doen. D&P is dan ook niet aan één werkveld gebonden. Terwijl je bezig bent, leer je allerlei algemene vaardigheden die in elk beroep nodig zijn. Je gaat aan de slag met allerlei opdrachten uit verschillende vakgebieden zoals economie, techniek, zorg, landbouw en multimedia. Op die ma-


nier leer je jezelf kennen en ontdek je welke talenten je voor de toekomst verder wilt ontwikkelen. De praktijk staat centraal, je bent op school bezig met praktijkopdrachten en levensecht leren. Je krijgt een actieve rol, je loopt stage en gaat opdrachten buiten de deur uitvoeren. Daarvoor zoeken we de samenwerking op met bedrijven en instanties in Gemert en omstreken. Op locatie vmbo Gemert kun je dit profiel volgen op alle leerwegen. De keuzevakken zijn gericht op de economische- en groene sector.

10

Profiel Dienstverlening en Producten (D&P) op vmbo Laarbeek Het profiel Dienstverlening en Producten (D&P) geeft je de mogelijkheid je breed te oriënteren op verschillende beroepen. Door het uitvoeren van allerlei praktijkopdrachten leer je jezelf kennen, ontdek je wat je leuk vindt, waar je goed in bent en wat je ook nog graag zou willen doen. D&P is niet aan één sector of werkveld gebonden. Terwijl je bezig bent, leer je allerlei algemene vaardigheden die in elk beroep nodig zijn. Dienstverlening en Producten wordt in Laarbeek aangeboden voor de kaderberoepsgerichte leerweg als ICT, Multimedia en Wellness.

D&P is dan ook een breed profiel met veel keuzemogelijkheden en de mogelijkheid je keuze langer uit te stellen. Je kunt na het vmbo nog de zorg in, of de horeca maar ook de economische, creatieve en technische kanten liggen nog voor je open. Ook de groene sector of voeding behoort tot de mogelijkheden. Je werkplek is veelzijdig. Wat denk je bijvoorbeeld van werken op een kantoor waar je zelf ontwerpen maakt? Of werken op locatie waar je een etalage opbouwt. Of in een technieklokaal waar je met computergestuurde machines - zoals een 3D printer of drone - kunt werken. Als je het profiel D&P op de kaderberoepsgerichte leerweg volgt, moet je ook examen doen in twee van de volgende vakken: wiskunde, natuurkunde (nask 1), biologie of economie. Verder doe je examen in de algemene vakken Nederlands en Engels. Op vmbo-plus (theoretisch gemengde leerweg) wordt het als extra vak aangeboden.

ed en we zijn Anne (D&P): “Dit profiel is erg bre ig. Dat is fijn met veel verschillende dingen bez beroep het beste want nu kan ik onderzoeken welk bij mij past.”


vmbo Gemer t Op vmbo Gemert staat een goede voorbereiding op de toekomst centraal. Dit begint natuurlijk bij een solide basis. Op vmbo Gemert worden alle leerwegen en alle sectoren aangeboden. Je kunt hier terecht voor de mavo, gemengde, kaderberoepsgerichte en basisberoepsgerichte leerwegen. Ook als je een indicatie hebt voor leerwegondersteunend onderwijs, kun je op deze locatie terecht.

12

In de onderbouw van het vmbo maak je eerst kennis met de verschillende sectoren. In de bovenbouw wordt uiteindelijk een definitieve beroepsrichting gekozen. Er is een keuze uit de profielen Bouwen, Wonen en Interieur (BWI), Dienstverlening en Producten (D&P), Produceren, Installeren en Energie (PIE) en Zorg en Welzijn (Z&W). De verschillende leerwegen hebben ieder een eigen plek in het schoolgebouw. Dat maakt de school kleinschalig, veilig en overzichtelijk. Na het volgen van een opleiding op vmbo Gemert ben je klaar voor een mooie toekomst op een vervolgopleiding.

De mavo: in zes jaar twee diploma’s behalen Op vmbo Gemert bieden wij onze leerlingen ook de mavo aan. Je hebt dan de mogelijkheid om zeven examenvakken te volgen en zo twee diploma’s te behalen. De mavo bestaat uit twee routes: een mavo/havo-route waarmee je binnen zes jaar een mavo- én havodiploma kunt halen (waarvan de laatste twee jaar op locatie havo/vwo). Ook kun je kiezen voor de mavo-vakroute waarin je wordt voorbereid op het instromen op een niveau 4-opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs. Voor onze mavo-leerlingen hebben we een compleet vernieuwde, eigen onderwijsleerplek gecreëerd, zoals dat nu al het geval is voor de leerlingen van de verschillende beroepsgerichte leerwegen op vmbo Gemert. We hebben als het ware een kleine school ín de school. Leerlingen krijgen meer op maat en nog persoonlijkere begeleiding om te komen tot optimale resultaten. Met deze vernieuwing creëren we een eigen sfeer waarin de leerlingen zich thuis voelen en meer eigenaar worden van hun eigen leerproces.


vmbo Laarbeek Door het bieden van goed onderwijs willen wij ervoor zorgen dat onze leerlingen het beste uit zichzelf kunnen halen. Op vmbo Laarbeek kun je terecht voor een theoretisch, gemengde en kaderberoepsgerichte leerweg. Leerlingen die de theoretisch gemengde leerweg volgen, hebben de mogelijkheid om te kiezen voor vmbo-plus. Zij krijgen dan de kans om twee diploma’s te halen door examen te doen in zeven vakken. Het zevende vak kan het beroepsgerichte vak D&P zijn als je door wilt stromen naar een mboopleiding niveau 4 of een ander theorievak als je wilt doorstromen naar de havo. Het Commanderij College stimuleert talent. Een fijne omgeving is daarom belangrijk, daar draagt ons moderne en transparante gebouw deels aan bij.

Locatie vmbo Laarbeek is een open school waar je letterlijk en figuurlijk in beeld bent. Onze school is bovendien kleinschalig en overzichtelijk. Onze docenten kennen de leerling en de leerling kent de docenten. Wij hebben aandacht voor elkaar. Naast uitdagend onderwijs en een ontspannen omgeving is een goede voorbereiding ook belangrijk voor jouw toekomst. Om te zorgen dat jij 100% achter jouw keuze staat, hoef je pas in het vierde leerjaar een sectorkeuze te maken. In de jaren voorafgaand aan deze keuze kun jij je zo breed mogelijk oriënteren. Op deze manier weten we straks precies waar jouw sterke kanten liggen en welk beroepenveld écht bij je past. We zorgen dat je goed voorbereid de toekomst tegemoet gaat.


IK KIES VOOR PRODUCEREN, INSTALLATIE EN ENERGIE WANT: •

IK KAN GOED SAMENWERKEN

IK BEN PRECIES EN NAUWKEURIG

IK HEB EEN BREDE INTERESSE IN TECHNIEK

IK HOUD VAN HET OPLOSSEN VAN PROBLEMEN

IK HOUD ERVAN OM DINGEN ZELF TE MAKEN

IK KI

IK KIES VOOR DIENSTVERLENING EN PRODUCTEN WANT: •

IK HEB EEN BREDE INTERESSE

IK HOUD VAN AANPAKKEN

IK WEET NOG NIET ZEKER WELKE RICHTING BIJ MIJ PAST.


IK KIES VOOR BOUWEN, WONEN EN INTERIEUR WANT: •

IK MAAK GRAAG NIEUWE DINGEN

IK KAN GOED MET GEREEDSCHAP OMGAAN

IK BEN NAUWKEURIG

IK HOUD ERVAN OM MET MIJN HANDEN BEZIG TE ZIJN

IK BEN GOED IN DE EXACTE VAKKEN

IES VOOR BOUWEN, WONEN EN INTERIEUR WANT: IK KIES VOOR ZORG EN WELZIJN WANT: •

IK KAN GOED MET MENSEN OMGAAN

IK BEN GEDULDIG EN KAN GOED LUISTEREN

IK KAN GOED SAMENWERKEN

IK VIND ORGANISEREN LEUK EN BEN HIER GOED IN

IK BEN BEHULPZAAM


lege.nl

www.commanderijcol

Locatie vmbo Gemert

St. Josephstraat 17, Gemert T. 0492 - 37 00 55 E. vmbo.gemert@commanderijcollege.nl

Locatie vmbo Laarbeek

Muzenlaan 2, Beek & Donk T. 0492 - 46 33 82 E. vmbo.laarbeek@commanderijcollege.nl Sleutelbosch 2, Gemert T. 0492 - 36 39 66 E. havovwo@commanderijcollege.nl

Praktijkschool

Pater van den Elsenstraat 1, Gemert T. 0492 - 36 23 13 E. pro@commanderijcollege.nl

www.facebook.com/commanderijcollege | www.twitter.com/commanderijcol

Stimuleert talent

Locatie havo/vwo

Profile for Commanderij  College

Brochure nieuwe vmbo  

Brochure nieuwe vmbo  

Advertisement