Page 1

Moment Health- & Lifestyle-magazine van CM Limburg MAART - APRIL - MEI

LENTE 2012

Mindfulness bij (borst)kanker Naar de fitness? Probeer het gratis! Iedereen kan dansen! Opa en oma onmisbaar: verwennen of opvoeden?

Win

een TEMPUR ORIGINAL medium kussen (p.24)


CM-Fitnessvoordeel

naar de fitness?

probeer het gratis! Bij een aantal Limburgse fitnesscentra kan je terecht voor een CM-abonnement aan voordeeltarief. Wil je eerst proberen of fitness iets voor jou is? Download je bon voor een vrijblijvende gratis probeerweek op www.cm.be/fitnessvoordeel Deelnemende centra: 123FIT Lanaken • Activ fitness Tongeren • Easyfit Diepenbeek • Easyfit Tennisdel Genk • Easyfit Neerpelt • Eurogym Genk • Fun Fitness Wellen • Gendai Genk • John’s Fitnesscenter Maaseik • Qlife Houthalen • Qsports Maasmechelen • Qsports C-Mine Genk • Qsports Tongeren • Sportik Leopoldsburg • Top Form Fitness Hechtel-Eksel • Victory Sport Zonhoven • Work-Out Gym Beringen

Voorwaarden: de bon voor een gratis probeerweek is enkel geldig voor CM-leden vanaf 18 jaar die nog geen klant zijn in het deelnemende centrum. De actie is niet cumuleerbaar met andere kortingen of voordelen. Een deelnemend centrum zal per CM-lid slechts 1 keer een bon voor een gratis probeerweek aanvaarden. De gratis probeerweek geeft recht op gratis gebruik van de faciliteiten in het deelnemende centrum gedurende 7 opeenvolgende kalenderdagen. Faciliteiten cf. het aanbod van de deelnemende fitnesscentra beschreven op www.cm.be/fitnessvoordeel.

02 Moment


Inhoud

Lente 2012 04 Mindfulness bij (borst)kanker 09 Naar de fitness? Probeer het gratis! 14 Iedereen kan dansen!

Vraag & Antwoord Colofon

MOMENT is een uitgave van CM Limburg

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER Jan Schrijnemakers Prins-Bisschopssingel 75 • 3500 Hasselt

20 Opa en oma onmisbaar:

verwennen of opvoeden?

HOOFDREDACTIE Inge Draye

23 Recept

REALISATIE & VORMGEVING

25 Agenda

dienst marketing & communicatie CML

REDACTIE-ADRES

Prins-Bisschopssingel 75 - 3500 Hasselt fax 011 28 35 59

CM-CONTACTCENTER

011 28 02 11

DRUK ROULARTA PRINTING nv Meiboomlaan 33 8800 Roeselare

Mindfulness bij (borst)kanker

Oplage

04

Moment verschijnt in een oplage van 219.400 exemplaren Alles uit deze uitgave mag vrij gekopieerd, vermenigvuldigd of geciteerd worden, met bronvermelding “MOMENT CM LIMBURG”

Iedereen kan dansen!

Opa en oma onmisbaar: verwennen of opvoeden?

20

14

Deze publicatie heeft een informatieve waarde. Voor een gedetailleerde omschrijving van de rechten en plichten van de leden en het ziekenfonds zijn alleen de statuten rechtsgeldig. De voordelen gelden onder voorbehoud van goedkeuring door de Controledienst voor de Ziekenfondsen.

Wens je deel te nemen aan wedstrijden in Moment, maar beschik je niet over internet, dan kan je ook steeds je antwoord sturen naar bovenvermeld redactieadres.

Kan je slaap inhalen? Te laat uit geweest? Een drukke werkweek met enkele late vergaderingen? Kinderen die je je nachtrust niet gunnen? Kortom, je bent doodmoe! Uitslapen in het weekend om het slaaptekort van in de week in te halen helpt helaas niet. Ga je één avond te laat naar bed en slaap je de volgende dag wat langer, dan kan dit inderdaad helpen. Maar als je enkele nachten na elkaar een slaaptekort hebt opgebouwd heeft uitslapen helaas niet het gewenste effect. Het enige wat je kan doen om je slaaptekort in te halen is op tijd in je bed kruipen. Je lichaam kan enkel recupereren door dieper te slapen. De periodes van diepe slaap die zorgen voor de fysieke recuperatie komen echter vooral voor in het eerste deel van de nacht. Tegen de ochtend worden die periodes korter. We hoeven trouwens niet alle verloren uren in te halen. Onderzoek wees uit dat we slechts een derde hiervan kunnen inhalen. Bron: gezondheid.be

TIP

Goed slapen doe je op een goed kussen! Blader snel door naar pagina 24, doe mee met de wedstrijd en maak kans op een TEMPUR ORIGINAL medium kussen aangeboden door de CM-Thuiszorgwinkel!

Moment 03


Borstkanker is in ons land nog steeds de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Bijna 10 000 vrouwen krijgen elk jaar de keiharde diagnose. Dan start de zware overlevingsstrijd, met vaak een operatie, chemotherapie en bestraling. Maar na de strijd en na een gunstige prognose moet je je leven weer opnemen. En dat blijkt voor veel mensen minder evident dan het lijkt.

Nathalie Cardinaels, psychologe Jessa-ziekenhuis

Psychologe en gedragstherapeute Nathalie Cardinaels begeleidt in het Jessa ziekenhuis (ex)-borstkankerpatiënten en ontwikkelde een reeks mindfulness. Ze publiceerde ook ‘Mindfulness bij borstkanker’, een boek dat je doorheen de behandeling gidst en je met behulp van mindfulness op weg helpt naar een nieuw leven.

Bouw je leven bewust weer op met mindfulness Psychologe Nathalie Cardinaels helpt je op weg

04 Moment


Mindfulness bij (borst)kanker Nathalie Cardinaels: In principe kan je in elk ziekenhuis vragen naar ondersteuning van een psycholoog. Ziekenhuizen met een borstcentrum hebben wel specifiek een of meerdere borstverpleegkundigen en een borstpsycholoog paraat staan. In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt word je meteen na de diagnose opgevangen door de borstverpleegkundige. Als zij vinden dat het nodig is, roepen ze mij erbij. Sowieso krijgen de mensen een infomapje mee met brochures over de behandelingen en over thema’s als intimiteit, aandacht voor de partner, psychosociale begeleiding enzovoort. In de week van de operatie ga ik bij elke patiënt langs. Ik stel me even voor en vraag hoe het gaat. Bij sommige mensen ben ik een uur binnen, bij anderen slechts vijf minuten. Iedereen gaat er anders mee om en heeft andere behoeften, maar ik maak er een punt van om me bij iedereen voor te stellen. Dat zegt in ieder geval meer dan een naam op een foldertje. Ze weten dat ze bij me terecht kunnen, maar ik dring me nooit op. Voor sommige mensen blijft de stap zetten naar een psycholoog heel moeilijk. Vaak nemen ze ook pas contact op na de behandeling. Vanaf de diagnose en tijdens de behandeling telt maar één ding: overleven. Mensen blijven positief en kunnen best wel wat aan. De feitelijke verwerking komt meestal pas echt goed op gang als de behandelingen achter de rug zijn. Als je een gunstige prognose krijgt, is dat goed, maar na de behandelingen moet je je leven weer oppakken. Je leven dat helemaal is omgegooid door de ziekte. Je hebt nooit meer de vanzelfsprekendheid van een goede gezondheid. Je lichaam voelt anders en verouderd aan, je ervaart fysieke beperkingen ten gevolge van de behandelingen, bent vaak wat emotioneler geworden… Mensen missen vaak het nonchalante van vroeger.” Weet de omgeving hoe ze de persoon met kanker best kunnen steunen? Nathalie: “De partner en de omgeving staan meestal wel klaar, maar op hun eigen manier. Communicatie is hier cruciaal en die moet van beide kanten komen. Vraag gerust aan de persoon met kanker wat ze van jou verwachten. Willen ze dat je er zelf over begint of wacht je best op een signaal van hen? Spreek ook af dat als bepaalde dingen verkeerd overkomen, dat gezegd moet worden! Je hoort vaak dat de omgeving mensen met kanker uit de weg gaat, simpelweg omdat ze niet weten op welke manier ze ermee om moeten gaan. Dat is natuurlijk erg jammer. Je voelt je dan al snel in de steek gelaten, terwijl je die steun net hard nodig hebt. Al is het maar gewoon een luisterend oor bieden. Daarmee doe je echt niets verkeerd. Je hoeft hen geen advies te geven. Erken gewoon dat je niet weet wat ze doormaken, maar dat je wel weet dat het moeilijk is en dat je er bent

Je hebt nooit meer de vanzelfsprekendheid van een goede gezondheid. Mensen missen vaak het nonchalante van vroeger.

Je bent psychologe, wordt voor mensen met kanker in het ziekenhuis altijd psychologische begeleiding voorzien?

voor hen. Of breng iemand die chemo ondergaat eens een pot soep of wat spaghettisaus. Dan hoeven ze alvast niet te koken. Voor vrouwen is dit vaak moeilijk. In de meeste gevallen zijn zij het die het huishouden doen en voor de kinderen zorgen. Dit lukt niet meer als ze te zwak zijn door de chemo en het vergt moed om toe te geven dat je hulp nodig hebt. Onze maatschappij verwacht veel van ons en we zijn niet gewoon om onze kwetsbare kant te laten zien. We mogen natuurlijk de mannelijke patiënten niet vergeten. Ook zij kunnen namelijk borstkanker krijgen. Maar in de meeste gevallen is de man de partner en verdient ook hij de nodige steun. Hij krijgt heel wat te verwerken en moet ook ineens allerhande taken op zich nemen die hij niet gewoon is. Het is trouwens heel belangrijk dat ook hij voldoende aandacht krijgt. In het ziekenhuis vraag ik ook altijd aan de partner hoe het gaat. Meestal antwoorden ze dat het goed gaat, maar het geeft hen een goed gevoel te weten dat we ook aandacht voor hen hebben. Mannen zijn meestal meer gesloten dan vrouwen en praten moeilijker over wat er gebeurt en wat ze daarbij voelen. Het gebeurt ook wel dat vrouwen hun man meenemen als ze bij me langskomen. Meestal luistert hij alleen. Ik geef dan voornamelijk uitleg over algemeenheden die bruikbaar zijn voor koppels. Dat gaat meestal over communicatie, maar ook over intimiteit en seksualiteit. Ik probeer dit laatste altijd even te laten vallen. Je moet als koppel opnieuw investeren in intimiteit. Je kan het een beetje vergelijken met een eerste date. Je moet elkaars lichaam opnieuw leren kennen. Heel hechte koppels die voorheen ook makkelijk communiceerden hebben er doorgaans minder problemen mee. Koppels die ervoor niet over seks praatten, alles ging tenslotte vanzelf, kunnen het hier wél moeilijk mee hebben. Ik geef algemene tips en kijk of ze erop inpikken of niet. Ik ga zeker niet aandringen. Het is niet omdat je bij een psycholoog zit dat je ineens alles moet vertellen.” Nemen mensen hun leven makkelijk weer op na de ziekte? Nathalie: “Ook met een gunstige prognose heb je doorgaans een hele reeks behandelingen achter de rug die vaak voor langdurige en soms blijvende nevenwerkingen zorgen. In eerste instantie ben je uiteraard heel gelukkig, ‘het is voorbij’. Maar dan valt ineens alle aandacht weg en gaat iedereen ervan uit dat het leven gewoon verder gaat. Maar het leven na kanker is vaak helemaal anders dan ervoor en dat blijft moeilijk om te aanvaarden.

Moment 05


Je lichaam kan niet meer alles even makkelijk aan. Je moet vooral leren doseren. Er bestaan wel revalidatieprogramma’s die je een stuk op weg helpen. In het ziekenhuis ben ik gestart met een reeks mindfulness voor ex-kankerpatiënten. We merkten dat mindfulness pas goed werkt als de behandeling beëindigd is. Je moet stilstaan bij je gevoelens en dat is moeilijk en ook niet aan de orde als je enkel met overleven bezig bent. Ik merkte al snel dat we niet aan de vraag konden voldoen. De mensen die op de wachtlijst belandden moesten natuurlijk ook verder kunnen. Vandaar is het idee ontstaan om een gids in boekvorm uit te geven. Deel één bevat voornamelijk feiten en cijfers over borstkanker: de diagnose, de onderzoeken, getuigenissen, tips voor de persoon zelf en zijn/haar omgeving, … In deel twee krijg je eerst een algemene uitleg over mindfulness, gevolgd door enkele oefeningen die je helpen om je zintuigen in te schakelen. Daarna kan je in het boek een 8-wekentraining volgen. De sessies staan uitgebreid beschreven en aan de hand van een code in het boek kan je op de site van uitgeverij ACCO ook verschillende MP3’s downloaden die je kunnen begeleiden.” Kan je mindfulness ook toepassen in het dagelijks leven? Nathalie: “Tuurlijk! Het is eigenlijk een levenswijze. Je moet gewoon de dingen die je doet bewuster doen. Als je wekker ’s morgens gaat kan je best -voor je opstaat- een keer heel diep in- en uitademen. En dan langzaam opstaan. Dat lijkt niet veel, maar je moet het eens proberen. Het is een wereld van verschil. Daarna ga je douchen. Denk dan eens niet aan wat je die dag nog allemaal moet doen en wat je echt niet mag vergeten. Geniet gewoon van het warme water dat over je heen loopt, van de zachte heerlijk geurende zeep en van die lichte ruwheid van je handdoek als je je afdroogt. Aandacht hebben en observeren, daar draait het om. Dit kleine oefeningetje kost weinig tijd en bezorgt je een adempauze. Je ontsnapt even aan de maalstroom en dat maakt dat je rustiger aan je dag begint. Het is typisch menselijk om verschillende dingen tegelijk te willen doen. We hebben nu eenmaal veel verantwoordelijkheden en verschillende rollen te vervullen zodat we verplicht zijn om aan time management te doen. Mindfulness leert je ook een onderscheid te maken tussen dingen waar je iets aan kan veranderen en dingen waar je toch geen vat op hebt. Het is een kwestie van dingen en mensen te aanvaarden zoals ze zijn en ook jezelf durven aanvaarden zoals je bent. Het is oké om dingen na te streven, maar je moet ook zien wat er al is. Dan merk je vaak dat je al heel wat dingen prima doet waarvoor je geen oog meer had. Dat is deels de schuld van onze maatschappij en haar verwachtingen. Gezonde mensen hebben vaak al moeite om om te gaan met die druk, maar voor mensen met kanker is het extra moeilijk. Zij voelen zich benadeeld in de race naar perfectie. Terwijl die aanvaarding net belangrijk is. Zij moeten naar hun lichaam luisteren en volgens hun eigen ritme leven. Mindfulness kan hen hierbij zeker helpen.” Als je start met mindfulness, moet dan je hele gezin meedoen? Nathalie: “Neen, dat hoeft niet. Maar het kan natuurlijk wel.

06 Moment

Als je het als vrouw alleen doet is het wel belangrijk om er de nodige tijd en ruimte voor te krijgen. Je laat je omgeving best weten dat je ’s avonds een uurtje voor jezelf nodig hebt. Je kinderen weten dat mama een uurtje niet beschikbaar is, maar zorg ervoor dat je ze erna voldoende aandacht geeft. Dan zullen ze jouw uurtje wel respecteren. De mindfulness principes zijn helemaal niet vreemd. Iedereen kent ze wel, het is alleen een kwestie van er tijd voor maken en er bewust mee omgaan.”

Pink Panther award Het verschijnen van het boek ‘Mindfulness bij borstkanker’ ging niet onopgemerkt voorbij. Nathalie ontving vorige maand voor haar boek de Pink Panther award 2012 van de vzw Think Pink. Zij zetten ieder jaar met de uitreiking van de prijs iemand in de bloemetjes die zich op een speciale manier heeft ingezet in de strijd tegen borstkanker. De prijs omvat naast een Pink Diamond ook 10 000 euro die Nathalie aan een onderzoeksproject mag toewijzen. “Met die 10 000 euro gaan we zelf een onderzoek starten naar de levenskwaliteit bij vrouwen met borstkanker die hormoontherapie krijgen. Zij moeten omgaan met menopauzale klachten als gevolg van de therapie. We willen bekijken of mindfulness ook hun levenskwaliteit kan verbeteren.”, zegt Nathalie Cardinaels. Mindfulness bij borstkanker. Gids tijdens en na je behandeling Nathalie Cardinaels Acco // 978 90 334 8583 1 // 2011 // 184 blz . // 20,00 EUR Lezers van MOMENT genieten een exclusieve korting van 10% en geen verzendkosten op het boek “Mindfulness bij borstkanker”. Deze korting is enkel geldig indien u uw bestelling en adresgegevens e-mailt naar moment.limburg@cm.be, met als onderwerp van de e-mail “Mindful- ness ledentarief”. U krijgt dan het boek toegestuurd, samen met de factuur.

MOMENT schenkt enkele exemplaren van het boek ‘Mindfulness bij borstkanker’ weg. Wil je kans maken op deze prijs? Vul dan vóór 16 april 2012 het wedstrijdformulier in op www.cm.be (nieuwsflash) of stuur een mailtje met de vermelding ‘mindfulness’ én je naam, adres, (GSM)nummer en rijksregisternummer naar moment.limburg@cm.be. De winnaars worden persoonlijk verwittigd. Beschik je niet over internet, dan kan je een briefkaart voorzien van ‘mindfulness’, een gele klever en je (gsm)nummer sturen naar het redactieadres.


Monte perdido, van kanker naar kracht 12 personen die van kanker hersteld zijn, enkele begeleiders van Outward Bound, vrijwilligers, een Spaanse berg van 3357 meter hoog en een serieuze portie moed en doorzettingsvermogen. Dat waren de ingrediënten voor een geslaagde Monte Perdido-expeditie 2011. De 12 deelnemers trokken naar de Spaanse Pyreneeën om na kanker ook de strijd met de Monte Perdido aan te gaan. Eén van hen was Nicole Schoefs uit Hoeselt.

Een expeditie in de Spaanse Pyreneeën

Achteraf besefte ik dat die top geen doel op zich was, dat het om de hele expeditie ging.

Met de foto’s van de expeditie op de laptop op de achtergrond steekt Nicole meteen enthousiast van wal. “Ik weet niet goed waar ik moet beginnen. De hele ervaring was overweldigend”, bekent ze. “De eerste dag stond er een wandeling op het programma, om in te lopen zeg maar. De volgende dag was het meteen tijd voor het echte werk: de klettersteig of de via ferrata. Er waren enkele mensen bij met hoogtevrees, echt chapeau! Daarna vertrokken we samen met een berggids voor de 4-daagse. In het begin kon je nog gewoon met stokken wandelen op gras. Al snel werd het echter ruiger en stegen we tot 2200 meter. Dag 2 stond de Góriz op het programma. Na onze afdaling tot 1600 meter klommen we opnieuw tot 2200 meter. De wandelwegen maakten plaats voor het echte klimwerk. Je moet constant opletten waar je je voeten en stokken zet. Als je je gedachten ook maar één moment laat afdwalen kan het verkeerd gaan. Geconcentreerd blijven is de boodschap! Dag drie zijn we ’s morgens op pad vertrokken naar de top, 3357 meter hoog.” Die top bereiken was voor de meeste deelnemers niet het echte doel. Ook Nicole moest stoppen op 3200 meter. Maar dat bleek al gauw haar top. “Ik heb er een uur alleen gezeten, op een veilige plek waar ik rustig de komst afwachtte van Martine, een an-

dere deelneemster. Zij probeerde samen met een begeleidster het punt waar ik zat te bereiken. Dat is gelukt en samen hebben we genoten van de stilte en het uitzicht. Het was een echt bezinningsmoment”, vertelt Nicole en je ziet ze nog trots nagenieten. “Ik heb er wel wat tranen gelaten”, bekent Nicole. “In eerste instantie ben je natuurlijk teleurgesteld. Achteraf besefte ik dat die top geen doel op zich was, dat het om de hele expeditie ging. De deelnemers die de top wel haalden hebben er een steen gelegd met de namen van diegenen die er niet geraakt zijn. Eén van de begeleiders heeft me er met zijn typische humor snel bovenop geholpen. Hij heeft dat punt, mijn top, omgedoopt tot ‘Café Chez Nicole’.

Moment 07


TEL 1

BEGELEIDING centrum

LOOPBAAN BEGELEIDING

Alternatief En dat café is een begrip geworden in onze groep. Eén van de deelneemsters ging na de expeditie op vakantie in Frankrijk en centrum centrum kwam er een café tegen dat écht ‘Chez Nicole’ heette. Ze trok LOOPBAAN LOOPBAAN BEGELEIDING BEGELEIDING er een foto van en heeft me deze mooi ingekaderd cadeau geAlternatief Alternatief daan. Dat zijn de leuke dingen die deze tocht heeft opgebracht.” Aan een dergelijke expeditie begin je natuurlijk niet zomaar. Je moet er fysiek klaar voor zijn en dat vraagt natuurlijk de nodige begeleiding. Hiervoor zorgde Outward Bound, een organisatie centrum centrum centrum die mensen helpt om zichzelf en hunLOOPBAAN relaties met anderen te LOOPBAAN LOOPBAAN ontplooien. Geert Verstraete stond inBEGELEIDING voor de begeleiding van BEGELEIDING BEGELEIDING Alternatief Alternatief Alternatief de deelnemers voor en tijdens de expeditie. “De belangrijkste voorwaarde om deel te nemen is dat je fysiek meekan en dat je vzw Alternatief helpt je dankzij loopbaanbegelding minstens drie maanden stabiel bent”, vertelt Geert. “We plannen altijd een intakegesprek en bekijken dan of het mogelijk is om na tien maanden trainen zeven of acht uur te kunnen stappen. Op weg naar de vorige expedities hebben we doorheen Na een gunstige prognose moet je je oude leven weer opnehet jaar telkens twee wandelingen georganiseerd. Maar de men. Kan je weer bij je oude werkgever aan de slag? Wil je wat centrum bergen in de Pyreneeën zijn natuurlijk anders dan de Ardennen. minder gaan werken of misschien een andere invulling van je Voor de volgende expeditie gaan we tussen het intakegesprek job? Of misschien is het wel tijd voor iets totaal anders? Als je en de eigenlijke tiendaagse een aantal ijkpunten voorzien om met vragen zit over je loopbaan kan je terecht bij een instantie te kijken hoe het staat met de conditie van de deelnemers. We voor loopbaanbegeleiding. Katrien Stalmans van vzw Alternazijn steeds op zoek naar manieren om de omkadering te verbetief geeft graag meer uitleg. “In principe kan iedereen die nog teren.” Naast het fysieke aspect speelt natuurlijk ook het mengebonden is aan een arbeidscontract bij ons terecht. Ook als Alternatief tale. “Het is een heel dankbaar project om als begeleider mee je nog in ziekteverlof bent uiteraard. Als je ziek bent geweest te gaan”, weet Geert. “Mensen kiezen er bewust voor. Je hoeft is het wel belangrijk dat je door het ziekteproces heen bent en er niet aan te trekken en te sleuren om ze te overtuigen. Ik ben klaar bent om vooruit te kijken. Als je nog kwaad bent of gefysiek in orde, dus heb ik tijdens de tocht veel tijd om contact te frustreerd kunnen deze gevoelens je belemmeren om verder te leggen met de mensen. We zitten elke dag met de groep samen gaan. Meestal beseffen de mensen wel dat ze minder kunnen om te bespreken wat die dag heeft betekend voor de individuen dan voorheen en komen ze daarom bij ons langs.” of de groep. Het is belangrijk dat iedereen zijn eigen doelstelvzw Alternatief start de loopbaanbegeleiding met een vrijblijling formuleert. We willen trouwens af van die top als ultieme vend kennismakingsgesprek waarin snel duidelijk wordt wat de doel. Nicole heeft bijvoorbeeld de top niet bereikt, maar vond precieze vraag en verwachting is. “Tijdens de tweede afspraak wel haar café. Dat was haar persoonlijke top. Het programma begint de inzichtsfase”, legt Katrien uit. “Bij loopbaanbegeleiheet van kanker naar kracht. Die kracht of het positieve dat je ding draait het om wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik. Wij geven uit de expeditie haalt is voor iedereen anders. Voor de ene is je een reeks oefeningen die je doen nadenken over de kwaliteihet meer bewegen, voor de andere opnieuw gaan werken.” ten die je wil inzetten in je job. Je leert over je vaardigheden, je manier van werken, je interesses, je valkuilen en de omstandigcentrum heden waarin je wil werken. Alternatief

LOGOVOORSTEL 1

“De meeste mensen die een nieuwe job zoeken kijken rechtstreeks naar de vacatures. Wij gaan een stapje terug en kijken naar onszelf.”

Terug aan de slag?

LOOPBAAN BEGELEIDING

LOOPBAAN BEGELEIDING

Outward Bound organiseert verschillende programma’s voor mensen met een kankerervaring.

Wat heb ik nodig om me goed te voelen in een job? Na de inzichtsfase krijg je een portret van jezelf dat je naast je huidige 23-27 juli 2012: Een programma voor volwassenen (vanaf 18 job kan leggen. Kan ik iets aan mezelf veranderen om me beter jaar) die kanker zelf aan den lijve hebben meegemaakt (medi-Alternatief te voelen? Kan ik of kan de werkgever iets veranderen aan de sche behandeling hoeft nog niet afgelopen te zijn). job of de werkomstandigheden? Of wil ik effectief van job ver27-31 oktober 2012: Een programma voor volwassenen (vanaf anderen? Als je een nieuwe job wil zoeken bekijken we aan de 18 jaar) die kanker zelf aan den lijve hebben meegemaakt hand van beroepenfiches welke job bij jou past.” (medische behandeling hoeft nog niet afgelopen te zijn). Als het nodig blijkt kan de loopbaanbegeleider je wat tips meeSeptember 2013 (inschrijven vanaf september 2012, voorbegeven over het opstellen van je sollicitatiebrief en cv. Heb je nog reiding start januari 2013): Tocht in en rond Monte Perdido y meer hulp nodig, verwijzen ze je graag door. Ordesa voor volwassenen (vanaf 18 jaar) die kanker zelf aan Loopbaanbegeleiding is gratis als je ouder bent dan 45 jaar, je den lijve hebben meegemaakt. hoogst behaalde diploma eentje van A2-niveau is, je van allochtone origine bent, of je een arbeidshandicap hebt. Zoniet, betaal je 50 euro. Alternatief aanvaardt ook opleidingscheques.

O F N I R E E M

016 23 51 72 sabine.brouw@outwardbound.be www.outwardbound.be 08 Moment

Wil je graag wat meer info over de loopbaanbegeleiding van vzw Alternatief? Neem dan een kijkje op de website www.beweegjeloopbaan.be, stuur een mailtje naar het nummer 011 28 83 60.


Naar de fitness? probeer het gratis! 123FIT Maakte jij jezelf op 1 januari ook de belofte om in 2012 meer te gaan sporten? Fantastisch! Ben je er tot nu toe nog niet in geslaagd of weet je niet welke sport voor jou geschikt is? Geen probleem! Ons goed voornemen voor 2012 is namelijk jou op weg helpen dankzij het CM Fitnessvoordeel. In de vorm van een ‘gratis probeerweek’ en een voordeeltarief willen we de drempel verlagen om te starten met fitness als gezonde lichaamsbeweging. Bij een aantal Limburgse fitnesscentra kan je terecht voor een CM-abonnement aan voordeeltarief. Hierna vind je een overzicht van de deelnemende fitnesscentra en hun aanbod. Wil je eerst proberen of fitness iets voor jou is? Knip de bon voor een vrijblijvende gratis probeerweek uit op pagina 11 en voorzie hem van je gele klever. Je kan de bon ook downloaden op www.cm.be/fitnessvoordeel.

www.123FIT.be 123FIT Stationsstraat 29/12 3620 Lanaken 089 72 23 34 CM-ledenvoordeel: Gratis inschrijving (= 50 euro korting) Gratis Welkomstpakket ter waarde van 45 euro

Easyfit

www.easyfit.be

Activ Fitness www.activfitness.be Activ Fitness Rutterweg 63 bus 2 3700 Tongeren 012 23 20 91 CM-ledenvoordeel: Instapkosten slechts 1 euro i.p.v. 10 euro

Easyfit

www.easyfit.be Easyfit Tennisdel Sledderloweg 98 3600 Genk 089 20 93 40 CM-ledenvoordeel: Je betaalt geen administratiekosten (= 34 euro korting)

Easyfit Diepenbeek Wijkstraat 43 3590 Diepenbeek 011 33 40 10 CM-ledenvoordeel: Je betaalt geen administratiekosten (= 34 euro korting)

Easyfit

www.easyfitneerpelt.be Easyfit Neerpelt Koningboudewijnplein 7 bus 1 3910 Neerpelt 011 74 92 93 CM-ledenvoordeel: Je betaalt geen administratiekosten

Moment 09


Eurogym

Gendai

Qlife

Eurogym Vennestraat 36 3600 Genk 089 35 09 84

Gendai Weg naar As 198 3600 Genk 089 36 35 25

QLife Grote Baan 14 3530 Houthalen-Helchteren 011 64 78 88

3-maandenabonnement Fitness: fitness- en cardiotoestellen

Lessen Body-conditioning, Body & Mind, Ruggym, 50+ gym

www.eurogymgenk.be

CM-ledenprijs: 85 euro Originele prijs: 95 euro 3-maandenabonnement All-in: onbeperkt deelname aan fitness, groepslessen en Powerplate CM-ledenprijs: 125 euro Originele prijs: 135 euro + Jaarlijkse bijdrage lidmaatschap en verzekering: 15 euro

www.gendai.be

3-maandenabonnement 1 les/week CM-ledenprijs: 41 euro Originele prijs: 46 euro 3-maandenabonnement 2 lessen/week CM-ledenprijs: 72,50 euro Originele prijs: 81 euro 3-maandenabonnement 3 of meer lessen/week CM-ledenprijs: 85 euro Originele prijs: 95 euro

www.qsports.be

CM-ledenvoordeel: Je betaalt geen administratiekosten (= 34 euro korting)

QSports

www.qsports.be QSports Maasmechelen Heufkensweg 5 3630 Maasmechelen 089 77 57 46 CM-ledenvoordeel: Je betaalt geen administratiekosten (= 34 euro korting)

QSports Fun Fitness www.funfitness.be Fun Fitness Overbroekstraat 10 3830 Wellen 0473 94 14 30 Jaarabonnement fitness via domiciliëring: gebruik krachten cardiotoestellen, gratis trainingsbegeleiding, op aanvraag voedingsbegeleiding. CM-ledenvoordeel: 12 maanden aan 32 euro per maand + gratis 3 maanden extra

10 Moment

John’s Fitness-center www.johnsfitness.be

John’s Fitnesscenter Koningin Astridlaan 50 3680 Maaseik 089 56 69 88 3-maandenabonnement fitness: fitness onder begeleiding, persoonlijk voedingsen trainingsschema CM-ledenprijs: 40,50 euro Originele prijs: 45 euro

www.qsports.be Qsports Genk C-Mine 1 3600 Genk 089 30 82 19 CM-ledenvoordeel: Je betaalt geen administratiekosten (= 34 euro korting)

QSports

www.qsports.be Qsports Tongeren Leopoldwal 62 3700 Tongeren 012 74 74 02 CM-ledenvoordeel: Je betaalt geen administratiekosten (= 34 euro korting)


Victory Sport

Sportik Sportik Jacoletstraat 6 3970 Leopoldsburg sportik@telenet.be 011 75 59 84 CM-ledenvoordeel: Gratis inschrijving (= 30 euro korting)

Top Form Fitness & Wellness www.top-form.be

Top Form Fitness & Wellness Don Boscostraat 20 bus 1 3940 Hechtel-Eksel 011 73 10 10 CM-ledenvoordeel: 1 extra beurt bij een tienbeurtenkaart (t.w.v. 6,40 euro) 1 extra week gratis bij afsluiting van een 3-maanden cashabonnement (t.w.v. 10 euro) 1 extra maand gratis bij afsluiting van een jaarcontract (t.w.v. 43,90 euro)

www.victorysport.be Victory Sport Oppelsenweg 31 3520 Zonhoven 011 81 23 32

Work-Out Gym Work-Out Gym Heerbaan 260 3582 Beringen 011 45 34 53

3-maandenabonnement All In*

3-maandenabonnement kracht en cardio -18 jarigen & 55+:

CM-ledenprijs: 144 euro Originele prijs: 160 euro

CM-ledenprijs: 66,50 euro Originele prijs: 74 euro

Jaarabonnement All In*

3-maandenabonnement: kracht en cardio 18-55 jarigen:

CM-ledenprijs: 432 euro Originele prijs: 480 euro * All In: Fitness, cardiofitness, powerplate en groepslessen (Zumba, BBB, spinning, stepaerobic,...) Begeleiding en trainingschema inbegrepen.

CM-ledenprijs: 84,50 euro Originele prijs: 94 euro + inschrijvingsgeld 20 euro

CM-Fitnessvoordeel CM-Fitnessvoordeel CM-Fitnessvoordeel

BON VOOR EEN GRATIS BON BONVOOR VOOR EEN EENGRATIS GRATIS PROBEERWEEK PROBEERWEEK PROBEERWEEKFITNESS FITNESSFITNESS Plak hier je gele CM-klever Plak Plak hierhier je gele je gele CM-klever CM-klever

E-mail: E-mail: E-mail: Met deze bon je in de Limburgse fitnesscentra die deelneMetMet deze deze bonbon kan kan je in jekan de in de Limburgse Limburgse fitnesscentra fitnesscentra diedie deelnedeelnemen het CM-Fitnessvoordeel terecht men men aanaan aan hethet CM-Fitnessvoordeel CM-Fitnessvoordeel terecht terecht voor voor eeneen vrijblijvende vrijblijvendevoor een vrijblijvende gratis probeerweek. Adressen van devind deelnemende centra vind gratis gratis probeerweek. probeerweek. Adressen Adressen van van de de deelnemende deelnemende centra centra vind je www.cm.be/fitnessvoordeel. Na je probeerweek biedt je je opop op www.cm.be/fitnessvoordeel. www.cm.be/fitnessvoordeel. NaNa je je probeerweek probeerweek biedt biedt het centrum een CM-abonnement aan tegen voordeeltarief. hethet centrum centrum eeneen CM-abonnement CM-abonnement aanaan tegen tegen voordeeltarief. voordeeltarief.

Voorwaarden: de voor bon een gratis probeerweek is enkel voor 18 jaar nog klant Voorwaarden: Voorwaarden: de bon de voor bon een gratis eenvoor gratis probeerweek probeerweek is enkel is enkel geldiggeldig voor voor CM-leden CM-leden vanaf vanaf 18 jaar 18geldig die jaarnog die geen nog geen klantCM-leden klant zijn inzijn hetindeelnemende hetvanaf deelnemende centrum. centrum. Dedie actie De actie is nietis geen cumuleerbaar niet cumuleerbaar metzijn met in het deelnemende centrum. D andere kortingen of Een voordelen. Een deelnemend centrum pervoor CM-lid slechts 1 keer een voor een gratis probeerweek aanvaarden. De gratis p andere andere kortingen kortingen of voordelen. of voordelen. deelnemend Een deelnemend centrum centrum zal per zalCM-lid per CM-lid slechts slechts 1 keer 1 keer een zal bon een voor bon een gratis een gratis probeerweek probeerweek aanvaarden. aanvaarden. De gratis Debon gratis probeerweek probeerweek geeftgeeft rechtrecht op gratis op gratis gebruik van faciliteiten in het deelnemende centrum gedurende 7 opeenvolgende Faciliteiten cf. het aanbod van de deelnemende fi gebruik gebruik van de vanfaciliteiten dede faciliteiten in hetindeelnemende het deelnemende centrum centrum gedurende gedurende 7 opeenvolgende 7 opeenvolgende kalenderdagen. kalenderdagen. Faciliteiten Faciliteiten cf. het cf.aanbod het aanbod van de vankalenderdagen. deelnemende de deelnemende fitnesscentra fitnesscentra beschreven beschreven op www. op www. cm.be/fitnessvoordeel. cm.be/fitnessvoordeel. cm.be/fitnessvoordeel.


Overlegcoördinatie… wat?

Zondag 18 maart 2012 van 10 tot 17 uur Op zondag 18 maart vindt in heel Vlaanderen de allereerste editie van de Dag van de Zorg plaats. CM Limburg zorgt voor een interessant programma met onder meer een infobeurs, een bezoek aan de woonzorgexpo met een professionele gids en een opendeurdag in de CM-Thuiszorgwinkel. Iets voor jou? De Dag van de Zorg is er voor iedereen die interesse heeft in (thuis)zorg. Ook wie overweegt om in de zorgsector te gaan werken als zorgverlener of vrijwilliger is van harte welkom. Onze thuiszorgpartners zetten hun vacatures in de kijker. CM-Thuiszorgwinkel Gouverneur Roppesingel 75 3500 Hasselt Tel. 011 280 350 Meer info op www.dagvandezorg.be

12 Moment

Dankzij de ondersteuning van zorgverstrekkers, hulpverleners, diensten en vrijwilligers lukt het voor zieken en bejaarden, om thuis te blijven. Vaak komen heel wat mensen over de vloer: de huisarts, verpleegkundige, gezinshulp, dienst maatschappelijk werk, poetsdienst, oppasvrijwilligers … . Mensen doen dit met grote inzet en bezorgdheid, maar soms kan het mislopen en is onduidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is. Overleg tussen de zieke/bejaarde, familie, zorgverstrekkers en diensten is dan aangewezen om goede afspraken te maken voor het verdere verloop van de thuiszorg. Hiervoor kan je gratis beroep doen op de Overlegcoördinator Thuisgezondheidszorg. Deze zal op jouw vraag het overleg organiseren met alle betrokken zorg- en hulpverleners. De bedoeling is om in dit overleg af te spreken wie wat en wanneer doet, zodat de zorgen op elkaar worden afgestemd. Iedereen kan dit overleg aanvragen bij de overlegcoördinator: de bejaarde, de zieke, de familie, zorgverstrekkers, hulpverleners die aan huis komen. Met vragen rond overlegcoördinatie kan je terecht bij Marc Vanderstraeten (011 280 426) of limburg@zorgoverleg.be


Dat verdient een

bloemetje! Ken jij iemand die regelmatig zorgt voor een zieke partner, vader of moeder, buur of vriend? Dan ken jij een mantelzorger! Vind je dat die belangeloze inzet wel eens beloond mag worden? Dan is dit jouw kans. Op 25 juni is het Dag van de Mantelzorger. Laat ons weten wie een dankjewel verdient voor zoveel goede zorgen! Wie weet wint hij of zij wel één van de 200 dankjewel-boeketjes van CM. Stuur voor 27 mei een mailtje naar boeket. limburg@cm.be met zowel je eigen naam, adres en telefoonnummer, als dat van de mantelzorger en omschrijf kort waarom hij of zij een bloemetje verdient. Je kan ook een briefje sturen naar CM Boeketactie mantelzorg, t.a.v. An Vlekken, PrinsBisschopssingel 75, 3500 Hasselt. Wie weet staat CM binnenkort op de stoep bij jouw mantelzorger!

Ice* In de vorige editie van MOMENT kon je lezen dat je best één of meerdere ICE-nummers in het telefoonboek van je GSM kan programmeren. Met ICE bedoelen we ‘In Case of Emergency’, een internationaal begrip dat bekend is bij alle hulpdiensten ter wereld. Als je de afkorting (ICE) voor een contactpersoon in je GSM plaatst, kunnen hulpdiensten in één oogopslag zien welk nummer zij moeten bellen wanneer jou iets overkomt. Een opmerkzame lezer gaf ons volgende tip mee: Laat het nummer dat je opslaat als ICE1, 2, 3, … volgen door een sterretje. Hierdoor verschijnt gewoon de naam van je contactpersoon op het scherm van je GSM als hij /zij je belt in plaats van ICE1, 2, 3, …

Enkele vuistregels: ✿ Enkel indien je inzending alle gevraagde gegevens bevat, beschouwen we ze als volledig en maak je kans op een boeketje ✿ Door je inzending verklaar je je akkoord met het wedstrijdreglement, zie www.cm.be/boeketjesactie

Laat je ziekenhuisfactuur nakijken Pas ontslagen uit het ziekenhuis? Wij wensen je in de eerste plaats een spoedig herstel toe. Enige tijd na je ontslag ontvang je je ziekenhuisfactuur. De grote meerderheid van de facturen is correct, maar voor veel mensen blijkt ze niet altijd even duidelijk. Wij bieden je de mogelijkheid om je ziekenhuisfactuur, nog voor je ze betaalt, te laten nakijken door je consulent in het plaatselijk kantoor. Hij/zij informeert je ook graag over de correcte toewijzing van de kosten. Ook als je bepaalde vragen hebt over de kosten en prestaties of over bestaande tussenkomsten van het ziekenfonds kan je hiervoor bij je CM-consulent terecht.

TIP!

Heb je een bijkomende hospitalisatieverzekering? Ook dan is het nuttig de rekening te laten nakijken! Moment 13


Iedereen kan dansen!

14 Moment


Je kan perfect op 2,5-jarige leeftijd beginnen dansen.

Barbara Schizarotto Barbara Schizarotto is de oprichtster van dansgroep Cosmo uit Hasselt. Ze is blij met de aandacht die dans krijgt op televisie. “Het is fijn dat in die programma’s verschillende stijlen aan bod komen”, vertelt ze enthousiast. “De jongeren die hier dansen kijken er geboeid naar en hebben hun favorieten. De meisjes zijn gefascineerd door de verschillende stijlen en willen er ook van proeven. Maar ze zien ook dat het niet evident is. De dansers die auditie doen hebben het stuk dat ze brengen enorm goed ingestudeerd. Dat kunnen ze perfect. Als ze dan naar de volgende ronde mogen, moeten ze ineens een andere stijl dansen. De meisjes kijken ernaar op maar beseffen dat je om dat niveau te halen heel hard moet trainen en heel jong moet beginnen.”

Dansen is hot! Na de kijkcijferhit ‘So you think you can dance’ durven jonge dansertjes dromen van een plaatsje op een groot podium. Bij de meesten zal het helaas bij dromen blijven. Gelukkig kan je ook gewoon dansen omdat het leuk is, én omdat het goed is voor je gezondheid. Dansen is immers een toegankelijke manier van bewegen voor jong en oud! Alors on dance!

Op welke leeftijd kan je starten met dans? Barbara: “Op het moment dat je kind het wil. Het kind van 2,5 kan zeker aangeven dat het wil dansen. Het zal zodra de muziek begint te spelen beginnen huppelen, springen en met de poep schudden. Kortom, er zal ritme inzitten. Dat is zoals een jongetje dat tegen een bal stampt en tegen zijn mama zegt dat hij voetballer wil worden. Wij steken enorm veel tijd en energie in onze peuter- en kleuterafdeling. Die lessen zijn gelijkaardig aan die van de kinderen en de jeugd. Ze bestaan ook uit een opwarming, een stuk dans en relaxatie. Het verschil is dat we die dingen bij kleuters onbewust doen. Alles draait om het leren kennen van het lichaam. Waar zitten je handen en je armen? Wat kan je met je benen en waar zitten je knieën? Je leert wat je lichaam kan en bent bezig met expressie en de beleving van dans. Heel belangrijk om te weten is dat de aandacht van een kleuter na twintig minuten wegvalt. Daarmee moet je dus rekening houden in de opbouw van je les. We voorzien regelmatig relaxatieoefeningen, waarna we weer verder dansen. De les wordt ook afgesloten met wat relaxatie, maar dan mét de knuffel. Als dat moment gekomen is zie je de blikken al naar de deur verschuiven. Ze weten dat de les er bijna op zit en dat mama zo meteen zal binnenstappen.”

Hebben de danscoaches ervaring met lesgeven aan kleuters? Barbara: “Dat is enorm belangrijk. Iemand die nog nooit met kleuters gewerkt heeft is na een uur letterlijk uitgeput. Wij organiseren zelf cursussen om dansleerkracht te worden. Ofwel ben je een goede technische danser en weet je wel wat je moet overbrengen maar weet je niet hoe. Ofwel ben je lerares of kleuterleidster maar vind je het moeilijk om dansjes aan te leren. We proberen die mensen samen te brengen in de cursus dansleerkracht. We bespreken er het technisch aspect, maar ook de opbouw van de les, de opwarming, de choreografie, … We leren ons ook inleven in de wereld van de kinderen. Ook het sociaal aspect is belangrijk. Je geeft les aan peuters en kleuters, maar je mag de mama niet vergeten. Zij laat immers voor het eerst haar zoon of dochter achter, dus ook zij heeft last van zenuwen. Ik ben ook mama, dus ik weet wat ze doormaakt. De mama moet haar kind met een gerust geweten kunnen achterlaten.”

Moment 15


Merk je snel of een kind talent heeft? Barbara: “Je ziet dat heel snel, ja. Ze werken meteen beter af, ze snappen waarom je hen verbetert of komen uit zichzelf meer uitleg vragen. Toch laten we de kinderen niet snel doorgroeien naar een volgende groep. Het blijven kinderen. Je mag het sociale gebeuren niet uit het oog verliezen. Stel dat je een 7-jarig meisje laat doorgroeien naar de volgende groep, dan zit ze samen met meisjes van negen of tien. Voor die oudere meisjes is zij nog een kind. Als ze zich niet goed voelt in de groep stopt ze misschien met dansen. We laten ze liever verder dansen in hun eigen groep, maar zetten ze bijvoorbeeld vooraan, of geven ze een solomoment. Je kan ze ook technisch nog wat verder laten gaan door ze bijvoorbeeld een dubbele draai te laten doen in plaats van een enkele. Het is de taak van de leerkracht om dat meisje met net iets meer talent een andere vorm van aandacht te geven. Er zijn natuurlijk veel meisjes die ervan dromen om professioneel danser te worden. Je kan proberen om bij Studio 100 of Music Hall binnen te raken, maar het blijft héél moeilijk. Dan kunnen televisieprogramma’s als So You Think You Can Dance of The Ultimate Dance Battle wel een opstapje zijn.”

Is dans voor jullie enkel plezier, of ook competitie? Barbara: “Wij maken het onderscheid. Voor de meesten is dans een hobby. Ze dansen gewoon graag. Wij proberen ze uiteraard steeds beter te maken, maar in principe groeien ze gewoon met de leeftijd door naar volgende groepjes. De 12-jarigen die talent hebben en zin om iets verder te gaan kunnen aansluiten bij het wedstrijdploegje. We hebben er verschillende, afhankelijk van de stijl. Die teams trainen twee uur per week en het is cruciaal dat je altijd aanwezig bent. Je maakt een choreografie aan de hand van 8 dansers. Als er een schakel ontbreekt, wordt het erg moeilijk. Je hebt ook een showteam waarmee we optredens verzorgen. Het is belangrijk dat de meisjes er zelf voor kiezen, want je mag de tijd die je erin steekt niet onderschatten.”

16 Moment

(game Palestine)

Hoe zit het met de jongens?

(game Palestine)

De volwassenen komen hier dansen om op een leuke manier aan hun conditie te werken.

Barbara: “Dat blijft een moeilijk punt. Er zijn jongens die dansen, maar die zie je vooral bij de kleuters en de kinderen. Ze haken sneller af. Een jongen die danst blijft een taboe. Als je de dansprogramma’s op televisie bekijkt, zijn er nochtans heel wat jongens die dansen. Zij kiezen eerder voor coole en stoere dansstijlen als breakdance of hiphop. Je moet je natuurlijk goed voelen in een groep meisjes. Een jongen in je groep geeft natuurlijk letterlijk en figuurlijk meer kracht. Ik geef meestal de tip mee om de jongen in je groep de aandacht te geven die hij verdient. Zet hem in het midden. Hij is anders, laat hem dan ook anders zijn. Haal datgene eruit waar hij sterk in is!”

Kan je als volwassene nog starten met dansen? Barbara: “Natuurlijk, maar niet met dezelfde ambities. De volwassenen die hier komen dansen doen het echt voor het plezier en om op een leuke manier aan je conditie te werken. Het lijkt misschien niet zo, maar dansen is echt zweten! Als je aan het dansen bent, gebruik je al je spieren. Wist je trouwens dat klassiek ballet één van de moeilijkste sporten is omdat je echt elk deeltje van je lichaam gebruikt? Dansen is ook best vermoeiend, je zweet en je bent buiten adem, maar het is vooral leuk. En heb je het even moeilijk, kom dan gerust op adem en pik wat later gewoon in. Wij voorzien voor volwassen een dance mix. We geven vijf weken lang les in één bepaalde stijl en nadien schakelen we over naar de volgende. Zo kan je van verschillende dansstijlen proeven. Je wordt het veel minder snel moe, waardoor je het langer volhoudt. Het leuke is dat je telkens een andere techniek aangeleerd krijgt. Je zal na vijf lessen natuurlijk niet professioneel worden in de ene of andere stijl. Maar dat hoeft ook niet. De volwassenen hebben niet de ambitie om ergens in uit te blinken. Zij willen bewegen en liefst de eenzame zweetsessies in de fitnesszaal vermijden. Dans is een leuk alternatief om op een aangename manier aan je conditie te werken.” Dansschool Cosmo heeft haar basis in Hasselt, maar ook afdelingen in Zonhoven, Diepenbeek, Halen, Diest, Bilzen en Alken.

INFO www.dansgroepcosmo.be of info@dansgroepcosmo.be Kom gerust een kijkje nemen tijdens ons jaarlijks optreden op zaterdag 19 mei 2012 en zondag 20 mei 2012 in de grote schouwburg van cultuurcentrum Hasselt.


 Treden jullie ook naar buiten met de werking?

“Ik wil laten zien wat mijn meisjes kunnen en hen laten proeven van de echte danswereld”

Eind jaren ’90 startten een aantal meisjes uit het Genkse Zwartberg een dansgroepje in het plaatselijke buurthuis. Ze verzonnen zelf danspasjes op hedendaagse muziek. Een stagiaire van jeugdwelzijnswerk GIGOS nam het groepje onder haar hoede en begon zelf dansles te geven. Intussen is het dansgroepje uit Zwartberg uitgegroeid tot een project met professionele allures.

Projectverantwoordelijke Lien Thonissen is terecht fier op haar poulains! “Op dit moment geven we drie keer per week dansles voor verschillende leeftijden. Vanaf vijf jaar kunnen ze bij ons terecht. Onze groepjes zijn niet ingedeeld in niveaus maar in leeftijdsgroepen, want het moet laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk zijn. De allerkleinsten spelen nog op muziek. Vanaf acht jaar is er vooral interesse in streetdance. Ze dansen op verschillende soorten muziek, de nummers die ze op de radio horen.”

Is er ook interesse in andere stijlen? Lien Thonissen: “We proberen vooral de oudste groep warm te maken voor andere stijlen. Zo zijn we naar ‘MonteverdISH’ gaan kijken. Dat is een voorstelling van de dansgroep ISH van So You Think You Can Dance-jurylid Marco Gerris waarin ze verschillende stijlen als hiphop en breakdance dansen op operamuziek. Na dit succesverhaal zijn we zelf gestart met het organiseren van workshops in verschillende stijlen om een breder kader aan te bieden. Die interesse in de andere stijlen komt voornamelijk door dansprogramma’s op televisie als bijvoorbeeld So You Think You Can Dance. Ze zien dat hun favoriete kandidaat elke week een andere stijl moet dansen en ze willen dit uiteraard ook kunnen. We hebben de finale hier op groot scherm gekeken. Het was een enorm succes!” Jamal Kazza: “Het positieve aan die programma’s is dat ze het klassieke of stereotiepe beeld doorbreken. Ook wat jongens en dans betreft. We hebben hier op dit moment één jongen die in de groep meedanst en enkele jongens die op eigen initiatief in de danszaal hun moves komen oefenen. Voor de rest ziet de groep er sowieso erg verscheiden uit. Het is een mooie mix van culturen, voornamelijk meisjes uit de wijk.”

Lien: “Vorig jaar hebben we voor het eerst een show georganiseerd. We lieten professionele choreografen komen om les te geven. Na de show zag je meteen een nieuwe instroom. Vriendinnetjes die waren komen kijken wilden ook meedansen. We hadden het ook professioneel aangepakt, met voldoende reclame via affiches en flyers. Er stonden maar liefst vijftig jongeren op het podium. Voor de meesten was het de eerste keer. Ze stónden er op het moment zelf, maar het hele proces dat eraan vooraf ging was even belangrijk. Hun zelfvertrouwen is enorm gegroeid door de vele positieve reacties die ze kregen. Dat smaakt uiteraard naar meer. We hebben al plannen om deel te nemen aan de 1 mei-stoet (O-parade) in Genk, maar ook de Zinnekeparade in Brussel staat op het programma. In de toekomst willen we graag danskampen organiseren en nog meer naar buiten treden. Ik wil enkele meisjes zover krijgen om deel te nemen aan Kunstbende of andere wedstrijden. Ik wil de wereld laten zien wat de meisjes in hun mars hebben! Maar ik wil hen ook laten proeven van de echte danswereld. Eind vorig jaar zijn we naar een tweedaagse danswedstrijd in Antwerpen gaan kijken. Voor de meisjes ging er een heel nieuwe wereld open. Dat zijn kansen die wij hen willen geven die ze anders niet krijgen.” Jamal: “De meeste van onze meisjes vinden niet makkelijk de weg naar een cultuurcentrum. En zeker niet naar een dansgezelschap waar er meer middelen zijn. Dat talent wordt helaas te weinig gezien. Je kan het best vergelijken met de voetbalwereld. Hier op straat zie je heel wat jong talent dat goed overweg kan met de bal. Je kan je de vraag stellen hoe het komt dat ze niet kunnen instromen in de jeugdwerking van KRC Genk hier vlakbij. Er zijn helaas verschillende drempels die te hoog liggen, zowel financieel, sociaal als psychologisch. Dat is in de danswereld net hetzelfde.”

CM-Sportvoordeel Wie beweegt, wordt gesponsord Wil je zelf dansen in clubverband? Of kies je eerder voor een andere sport? Goed nieuws! Wie beweegt, wordt gesponsord door CM! Alle leden die een sport oefenen in clubverband, in een sportcentrum of deelnemen aan een erkende jog- of zweminitiatie krijgen jaarlijks tot 15 euro van het lidmaatschapsgeld van CM terugbetaald. Het attest en de voorwaarden voor terugbetaling vind je op www.cm.be!

Moment 17


Boek nog

een

straffe zomervak anti

e!

Ben je tussen de 7 en 18 jaar en op zoek naar een straffe zomervakantie met een leuke bende? Waar wacht je dan op? Surf naar www.kazou.be, want er zijn nog enkele plaatsen vrij voor volgende vakanties:

Geboortejaar 2005-2002: Boerderijvakantie, Sint Pieters-Kappele: 20/07-27/07 Geboortejaar 2001-2000: Showbizzvakantie, Massembre: 22/07-29/07 Expeditie X, Massembre: 29/07-05/08 Dansvakantie, Bredene-Horizon: 05/08-12/08 Met de zeehond op de fiets, Texel: 10/08-17/08 Geboortejaar 1999-1998: Aqua en fun, Schwarzsee: 10/07-20/07 Zwitserse kicks, Fiesch: 15/07-24/07 Podiumfreakvakantie, Massembre: 15/07-22/07 Geboortejaar 1998: Waterfunvakantie, Landes-Gastes: 16/07-25/07 Avontura Italia, Valle Aurina: 13/07-22/07 Geboortejaar 1997-1996: Alpina adrenalina, Chamonix: 02/07-12/07 On the rocks, Monti Sibilini: 12/08-21/08 Geboortejaar 1995-1994: Overweldigend TsjechiĂŤ, Sumava: 22/07-31/07 West Highland Way, Drymen: 31/07-09/08 of 07/08-16/08 Geboortejaar 2006-2001: Paardrijvakantie (integratievakantie, zowel voor kinderen met als zonder fysieke handicap): 21/07-28/07

Webshop

CM-Thuiszorgwinkel Voortaan kan je 24u op 24 u, 7 dagen op 7 terecht in de ThuiszorgWEBwinkel. Bestel online en laat thuis leveren. Heel gemakkelijk!

www.thuiszorgwinkel.be 18 Moment


QLIFE = Quality of LIFE voordeelbon Dankzij haar specifieke, unieke concept is je conditie bij Qlife in een mum van tijd (weer) op peil. Je gaat je stukken beter, maar ook strakker in je vel voelen. Figuur- en conditieverbetering staan in de eerste plaats, behalve de vele medische en gezondheidsvoordelen, garant voor een betere mentale conditie. Hoger levens-geluk, daar draait het om.

zonnebril

Milon Centraal in ons concept staat de Milon cirkel. Dit is een kracht- en cardiocircuit dat tot 15x resultaat geeft dankzij haar unieke, geautomatiseerde techniek waarbij je 100% veilig en eff traint. Eén van de succesfactoren is het excentrisch trainen, waarmee je veel meer rende behaalt. In traditionele fitnesstraining wordt enkel concentrisch getraind, Milon maakt b mogelijk. Daarnaast is de Milon cirkel ook vooral leuk. Het samen trainen en snelle afwisselen,m dat fitness niet langer saai wordt. 15x meer resultaat De Milon circuittraining verhoogt je stofwisseling 15x langer dan een gewone uithoudingstrai Daardoor ga je de dagen na de training veel meer vetten verbranden. 2x per 10 dagen trainen, is voldoende voor een zeer goed resultaat. Sneller afvallen Dankzij de hogere stofwisseling en naverbranding ga je bij een gelijk-blijvend eetpatroon afvallen. Je verbruikt na je training namelijk dagenlang meer caloriën. Bovendien maken sp slank. Je wordt zeker geen bodybuilder, wel steviger, strakker en slank. Klachtpreventie Geldig in Optiek Scherpesteen. Spieren Eén maken slank ook Door op een veilige manier je spieren te versterken, ga j bonbehalve per aankoop, nietstevig. cumuleerbaar je rug enmet gewrichten ontlasten, waardoor klachten vermeden of verminderd worden. andere acties of voordelen. Enkel originele bonnen worden aanvaard van 01.04.2012 t.e.m. 30.06.2012.

-10

euro

bij aankoop van zonnebril

EKEND E W S G N I OPEN 6 JANUARI 15 & 1 tot 16u00

1 MAAND GRATIS SPORTEN

10u00 aarden / Enkel geldig dit weekend

rw Win 10x2 tickets voor Neverland jke startvoo (19/05)! Uitzonderli

Stuur voor 15 april een mail naar festival.limburg@cm.be. Je kan bij Qlife ook terecht voor ...

Van 1 t.e.m. 30 april 2012 • exclusief voor CM-leden

Actie: 20% korting - Indoorcycling - Yoga - Figuurtraining - ...

op muziekdoppen op maat

SLANK EN FIT IN 44' CIRKEL

Slechts 2x per 10 dagen 44' trainen en 15x meer resultaat. 01 x 7 Wetenschappelijk bewezen ! 61⁄3

Voor jong en oud.

Bezoek je regelmatig een festival, concert of fuif? Dan zijn oordoppen op maat een prima Koop in een gezonder en fitter leven. Qlife,investering. uw partner voor de maand april* je gepersonaliseerde muziekdoppen in de hoorcentra Scherpesteen en geniet tijdelijk van 20 % korting! De lijst met Scherpesteen hoorcentra vind je op www.hoorcentrumscherpesteen.be.

TIP!

Ontdek ook onze Oorplezier pagina op Facebook en blijf op de hoogte van acties en wedstrijden! Surf naar www.facebook.com/oorplezier

uocca

mrofni tn

a ereh noit

Nu ook in Houthalen !

Qlife - Grote Baan 14 - 3530 Houtha 011/64.78.88 - info@qlife.be

Deze waardebon geeft recht op één maand gratis sporten in volgende centra: • • • • •

QSports QSports QLife Easyfit Easyfit

C-Mine 1 Genk Leopoldwal 62 Tongeren Grote Baan 14 Houthalen Wijkstraat 43 Diepenbeek Sledderloweg 98 Genk

Plak hier je gele klever

*De actie geldt tijdens de maand april. Concreet betekent dit dat de maatname in april dient te gebeuren.

Voorwaarden: Deze actie is niet cumuleerbaar met andere kortingen of voordelen. Enkel geldig voor CM-leden die nog geen klant zijn in de deelnemende centra. Maximaal 1 bon per persoon inwisselbaar, niet tegen geld inwisselbaar. Moment 17 19 QSports, QLife en Easyfit behouden het recht om deze promotie op elk moment stop te zetten.


Je mag je kleinkinderen verwennen, maar doe dat dan door ze je tijd en aandacht te geven in plaats van cadeaus te kopen.

20 Moment

Ouders hebben het tegenwoordig immens druk. Ze gaan met twee fulltime werken en proberen tussendoor tijd te vinden voor de kinderen. Gelukkig kunnen de grootouders af en toe inspringen. Maar mama en papa vragen hun ouders niet enkel om op te passen als ze ’s avonds weg moeten, maar ook één of meerdere dagen per week als alternatief voor de crèche of een onthaalmoeder. Maar op welk moment wordt oppassen ook opvoeden? “Ik krijg ze meer en meer over de vloer, grootouders die me om opvoedkundig advies komen vragen”, zegt Marijke Bisschop, pedagoge en gedragstherapeute. Zij schreef enkele jaren geleden het boek ‘Helpen zorgen voor je kleinkinderen’.


Opa en oma onmisbaar: verwennen of opvoeden? Verwachten we teveel van onze ouders? Marijke Bisschop: “Vaak wel, ja. In Frankrijk noemen ze de grootmoeder tegenwoordig mama jojo. Ze moet aan de schoolpoort staan om de kinderen op te halen, ze moet naar de kinderarts kunnen gaan, ze moet de ouders helpen met wassen en strijken en moet met de kinderen kunnen spelen. Die situatie is erg snel geëvolueerd. 50 jaar geleden waren de grootouders oude mensen. Ze zagen er ook ouder uit dan de grootouders van tegenwoordig, want de zorg was er toen nog niet zoals nu. Grootmoeder werkte niet, grootvader was met pensioen. Daar ging je op bezoek. Of ze kwamen bij jou op bezoek. Ze kwamen zeker babysitten als de ouders weg moesten, maar dat was eerder sporadisch. In de vakantie mocht je er als kind wel eens gaan logeren. Tegenwoordig worden ze veel meer gevraagd om op te passen of om enkele dagen per week overdag of na school op de kindjes te letten.” Voelde je dat er nood was aan een gids voor grootouders? Marijke: “De aanzet voor mijn boek was eigenlijk de komst van mijn eerste kleinkind. Toen mijn dochter aankondigde dat ze een baby’tje zou krijgen ging ze ervan uit dat mijn man en ik erop zouden passen. Ik wist niet goed hoe ik moest reageren. Toen ik mijn kindjes kreeg moest ik op zoek naar een crèche. Ik zou het zelfs niet aan mijn moeder hebben durven vragen. Mijn dochter dus wel. Dat deden alle grootouders toch? Dat vinden ze net leuk. Ik antwoordde haar dat ik het erg leuk vond dat ze een kindje kreeg, dat ik er heel graag af en toe op zou willen passen, maar dat ik er niet op vaste

Marijke Bisschop basis op zou passen. Dat verbaasde haar wel even. Het was natuurlijk niet onaardig. We zouden tenslotte heel veel van dat kindje houden, en het graag zo veel mogelijk zien. Maar wij werkten nog allebei, wat het voor ons praktisch onmogelijk maakte om op het kindje te passen. Het was mijn dochter die me aanraadde dit boek te schrijven omdat ze vond dat er enorm veel misverstanden bestaan rond dit thema. Zij had verwachtingen ten opzichte van ons die wij niet konden invullen.”

Draait het dan niet allemaal om goede afspraken maken?

weten dat ik best wil inspringen in de zomervakantie. Maar dan moeten ze het me nu wel laten weten, want anders ben ik onaardig als ik dan moet werken… Je moet als kind natuurlijk ook respectvol omgaan met je ouders. Ze zijn vaak niet meer zo jong en hebben moeite met neen zeggen. Ze hebben ook nood aan tijd voor zichzelf. Als de kinderen ziek zijn en je wordt opgebeld met de vraag om in te springen, maar je hebt eigenlijk die dag vrijwilligerswerk, gaan de kinderen er vaak van uit dat je dat wel kan afzeggen. Maar dat is nu net wat niét kan. Uiteindelijk ga je dan je vrijwilligerswerk doen, maar klopt je hart de hele dag van schuld omdat je een keer neen hebt gezegd. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je moet zelf kiezen hoever je hierin gaat, maar het is belangrijk om op tijd je grenzen te stellen. Ik geef heel veel voordrachten voor grootouders en daar blijkt dat velen zich verplicht voelen om de kleinkinderen bij te houden. Pas op, sommige grootouders zijn het ook verplicht. Denk maar aan ouders die gescheiden zijn en waarvan de moeder of vader financieel aan de grond zit, of nachtdienst moet doen, of een alcoholprobleem heeft, …

Marijke: “Inderdaad, daarin heb je helemaal gelijk. Gooi de discussie gerust eens op tafel op een doordeweekse avond. Hoe gaan jullie het aanpakken als jullie kinderen krijgen? Wil je blijven doorwerken? Gaan jullie op zoek naar een crèche of een onthaalmoeder? Ik gooi die onderwerpen regelmatig op tafel. Ze plagen me er soms mee. Dan zeggen ze dat ze mij zeker niet zullen vragen om op de kinderen te passen als ze eens een weekendje weg willen. Maar ze mogen het me zeker vragen! Dan kan ik nog steeds ja of neen zeggen. Ik heb hen ook al laten

Moment 21


We kunnen eigenlijk stellen dat er vier soorten grootouders zijn: diegenen die gewoon niet op vaste basis op de kinderen passen, diegenen die zich engageren om het bijvoorbeeld één (halve) dag per week te doen, diegenen die het het leukste vinden wat er bestaat en dus elke dag klaarstaan en diegenen die het echt verplicht zijn.” Op een bepaald moment gaat het niet enkel om oppassen, maar ook om opvoeden. Wie bepaalt dan de regels? Marijke: “Dat is vandaag de dag inderdaad een probleem. Ik krijg tegenwoordig veel grootouders over de vloer met opvoedkundige vragen. Die komen me vragen hoe ze moeten reageren op de woedebuien van hun kleinzoon. En of ze het kind mogen straffen. En wie de regels bepaalt. Als de kleinkinderen vaak bij de grootouders zijn, worden die afspraken natuurlijk belangrijk. Normaal gezien zijn de regels verbonden aan de plaats en niet zozeer aan de persoon. Als mijn kleinkinderen bij mij zijn volgen ze mijn regels. Hier eten de kinderen in de keuken en met een slabbetje aan. Mijn dochter weet dat heel goed! Ga ik echter bij mijn dochter thuis oppassen, wordt het ingewikkelder. Dan doe ik erg mijn best om haar regels te respecteren. Wil zij dat de kinderen om 19 uur gaan slapen, dan hou ik me eraan. Ik vraag of de kinderen naar televisie mogen kijken en of ze cola mogen drinken. De kinderen snappen heel goed dat thuis de regels van mama en papa gelden en bij oma de regels van oma. Als mijn dochter net het huis uit is proberen ze natuurlijk zoals elk kind de regels aan te passen. Dan antwoord ik dat ik het even zal checken en neem alvast de telefoon. Dan weten de kinderen wel dat hun plannetje niet zal lukken.

22 Moment

heeft. De echte rol van de grootouder is rust brengen en de rots in de branding zijn.”

Als grootouder heb je vaak ook nog ouders die je hulp kunnen gebruiken. Hoe moet je je tijd verdelen?

Je hebt natuurlijk ook grootouders die enkel willen verwennen. Als ze komen oppassen brengen ze telkens een cadeautje mee en mogen de kinderen extra lang opblijven.”

Weten de grootouders het altijd beter? Marijke: “Oh ja, dat denken ze vaak.

Je kinderen hebben vaak een ander idee over opvoeding, maar daarom doen ze het niet minder goed. Ik probeer ook vooral complimenten te geven. We zijn meestal sneller met onze kritiek dan met onze complimenten. Toch is het belangrijk om de ouders te steunen in hun opvoeding. Spreek met elkaar en maak afspraken. Dat is de boodschap en ook de bedoeling van het boek. Grootouders hebben ook veel aan verhalen van andere grootouders. Als ze naar mijn voordrachten komen praten we over de problemen die ze hebben. Ze delen ervaringen, eten taart en maken het gezellig. Maar er wordt ook veel gehuild, omdat er zoveel leed is door bijvoorbeeld echtscheidingen. Er zijn natuurlijk ook prachtige verhalen, want iedereen doet zo zijn best. Ze vragen ook altijd of ze hun kleinkinderen alsjeblieft mogen verwennen. Ja, tuurlijk mag dat! Maar je kan hen ook verwennen door ze veel aandacht te geven. Het hoeft echt niet materieel te zijn. Hou op met van alles voor ze te kopen. Ze hebben een paar essentiële speelgoedjes nodig, maar vooral je tijd en aandacht! Het is voor ouders niet altijd evident om tijd vrij te maken. Als jij je kleinkind de nodige tijd en rust schenkt en samen dingen doet, is dat al heel wat! Ik lees mijn kleinzoon regelmatig verhaaltjes voor. Dat vindt hij héérlijk. Zijn moeder moet toegeven dat ze er niet altijd tijd voor

Marijke: “Ik zit er helemaal in. Mijn moeder leeft nog. Het is fantastisch. Ze is 87. Ook de moeder van mijn man leeft nog. Ik heb intussen drie fantastische kleinkinderen, maar mijn gedachten en mijn hulp gaan nu met momenten meer uit naar mijn moeder. Ik werk ook nog en ik ben getrouwd. Ik zit tussen de generaties. We moeten, ik zeg liever we mogen voor iedereen klaarstaan. Ik heb mijn kinderen uitgelegd dat ik eerst naar mijn moeder wilde gaan, want zij is alleen. Het is immens druk! Onlangs stond een mevrouw recht tijdens één van mijn voordrachten. Ze zei: ‘Mevrouw, ik ben nu 73, heb wit haar en ik heb nog altijd de tijd niet gehad om te gaan studeren. Ik heb mijn moeder verzorgd en mijn kleinkinderen mee grootgebracht.” De hele zaal vond het erg voor haar, maar voor je het weet zit je erin en kan je moeilijk terug. Eén goede raad: wees vriendelijk, maar baken je grenzen op tijd goed af.”

MOMENT schenkt enkele exemplaren van het boek ‘Helpen zorgen voor je kleinkinderen’ weg. Wil je kans maken op deze mooie prijs? Vul dan vóór 16 april 2012 het wedstrijdformulier in op www.cm.be (nieuwsflash) of stuur een mailtje met de vermelding ‘kleinkinderen’ én je naam, adres, (GSM) nummer en rijksregisternummer naar moment.limburg@cm.be. De winnaars worden persoonlijk verwittigd. Beschik je niet over internet, dan kan je een briefkaart voorzien van ‘kleinkinderen’, een gele klever en je (gsm)nummer sturen naar het redactieadres.


Ideaal om samen met je kinderen te maken

Banaan-noteNSHAKE Banaan-notenshake

Abrikozen-amandelshake

Voor 3 porties:

Voor 4 porties:

85 kcal/portie

goed voor 1 portie zuivel

150 kcal/portie

• 1 banaan • 500 ml ijskoude magere melk* • 1 eetlepel gemengde noten

• 6 verse abrikozen (of uit blik op sap) • 2 sinaasappels • 200 ml magere yoghurt • 1 eetlepel gemalen amandelen • nootmuskaat

Bereiding:

Bereiding:

Pel de banaan en snijd ze in stukjes. Doe de stukjes banaan met de melk in een grote mengbeker en voeg de notenmix toe. Mix met de staafmixer tot een schuimig mengsel. Verdeel over 3 glazen.

Was de abrikozen en verwijder de pitten. Pers de sinaasappels uit. Doe de abrikozen met het sinaasappelsap, de yoghurt en de amandelen in de blender en mix glad. Eventueel kan je nog een aantal ijsblokjes toevoegen en mee mixen. Verdeel over de glazen en werk af met een beetje nootmuskaat.

* kinderen tot 3 jaar drinken beter volle melk! Zij hebben relatief meer vetten nodig dan volwassenen.

TIP

goed voor 1 portie fruit

Dit recept komt uit het boek ‘Kilootje minder’. Je kan dit boek aan de speciale ledenprijs van 20,50 euro aankopen via de website www.cm.be (rubriek ‘actualiteit en publicaties). Neem ook eens een kijkje op www.kilootjeminder.be

TIP!

Bron: Boek Kilootje minder, BrandNewDay, De Praktische School, Standaard Uitgeverij, Christelijke Mutualiteit

Moment 23


Breng de letters uit de genummerde vakjes over naar de gelijkgenummerde vakjes van de oplossingsbalk. Daar verschijnt danBreng de oplossing. de letters uit de genummerde vakjes over naar de gelijkgenummerde vakjes van de oplossingsbalk.

Puzzelhoekje

Zweedse puzzel

DEEL VAN HET OOG

VROUW UIT WENEN

GRAPPENMAKER

HET WEZENLIJKE

VLUG

UITROEP VAN AFKEER

SLAAPPLAATS

NUTTIGEN

INDOMPELING

TEKEN

VREES

6

PRODUCT VAN EEN BLOEM

SPOEDIG

OVEREIND STAANDE

8

VECHTSPORT GELIJK BERISPING NAAM

3 VORSTENTITEL

VOEGWOORD

5

BLIJK

CIRCA

IN PLAATS VAN

NAGELATEN KRIJGEN

DEKSEL

VOORZETSEL

TENNISTERM

BELGISCHE WEERDIENST

LEIDING

BEVEL

VERZONDEN BRIEVEN

KRUIPEND

LAND IN AZIË

7

PAUZEPLAATS BLOEM

MUZIEKSTUK

BILJARTSTOK

GRONDTOON

PROEF

ONBEZET

GEDROOGDE GIST

DEEL VAN DE HAND SCHRIJFVLOEISTOF

12

VOEDERREK

DRASSIG LAND

HOUTEN BAK

4 SOORT ROLSCHAATS

WERKING

OPTISCH INSTRUMENT

STAR

MET INGANG VAN

BREUK

VERBOND

NUMMER

LANGE DAMESMODE

BIJENHOUDER

14

KEGEL DIEFSTAL

SOORT BROOD

BLOEDVAT

VIS

LOONSVERHOGING

ELEKTR. EENHEID

10 TELEVISIESTATION

EUROPEAAN

11 VOORDEEL OPLEVEREND

BEEST

MAGER

HEDEN

2

LOFDICHT

EVENEENS

BOOM

1

LANDTONG

BIJDRAGE

9 SOORT FIETSTAS

GRAANSOORT

13 © DENKSPORT PUZZELBLADEN 1

1

2

3

4

5

2

3

6

4

5

6

7

7

8

8

9

9

B F E B N S E O P S T A A N D A N D J E E E N D E R R E U I T I N G C A L I D I N S E T K P O S T S T R A K M I V T E S T V R IJ R I S B A L L A D E K U R U I F A U N I E S K A T E M A X I N R A C T I E R O O F M I K O P S L A G E S T M T V N U T D I E R O O K O D U N N E S A A N D E E L S T U U R T A S G E R S T W E S S E K N T I K E

10

10

11

12

11

13

14

12

13

14

R E T I N A

Win een TEMPUR ORIGINAL medium kussen

(aangeboden door de CM-Thuiszorgwinkel)

Wil je graag kans maken? Vul dan vóór 16 april 2012 het wedstrijdformulier in op www.cm.be Kanker maakt arm. of stuur het antwoord naar moment.limburg@cm.be. Vergeet niet je naam, adres, (GSM)-nummer én rijksregisternummer te vermelden. Beschik je niet over internet, dan kan je een gele briefkaart voorzien van een gele klever, het juiste antwoord en je (GSM)nummer sturen naar MOMENT-SPEELTIJD, Prins-Bisschopssingel 75, 3500 Hasselt.

24 Moment


AGENDA VOOR IEDEREEN . woensdag 21 maart 2012 dinsdag 27 maart 2012 woensdag 28 maart 2012 dinsdag 10 april 2012 donderdag 19 april 2012 dinsdag 24 april 2012 woensdag 25 april 2012 donderdag 3 mei 2012 woensdag 9 mei 2012 dinsdag 15 mei 2012 maandag 4 juni 2012 dinsdag 5 juni 2012

vrijdag 23 maart 2012 vrijdag 30 maart 2012 maandag 2 april 2012 dinsdag 3 april 2012 donderdag 12 april 2012 vrijdag 13 april 2012 dinsdag 17 april 2012 woensdag 18 april 2012 donderdag 19 april 2012 donderdag 19 april 2012 dinsdag 24 april 2012 dinsdag 8 mei 2012 vrijdag 11 mei 2012 dinsdag 22 mei 2012 dinsdag 29 mei 2012 donderdag 31 mei 2012 vrijdag 1 juni 2012 dinsdag 5 juni 2012

zondag 18 maart 2012 donderdag 29 maart 2012 maandag 2 april 2012 woensdag 4 april 2012 donderdag 5 april 2012 dinsdag 17 april 2012 dinsdag 8 mei 2012 dinsdag 8 mei 2012 dinsdag 5 juni 2012 dinsdag 19 juni 2012

Mindfulness Omgaan met hooggevoelige kinderen Kleuters en autisme Osteoperose Terug tot jezelf komen … Tai Chi (35 pers) Gedachten zijn geen feiten Hart- en vaatziekten Bedplassen Rouwverwerking Je levensdoel als basis voor een gelukkiger leven Coeliakie

VOOR CHRONISCH ZIEKEN -65. Pijnbestrijdingsmethoden van A-Z Eigen creaties maken: tafeldecoraties Angst en pijn Creatief met letters Sagalassos City of dreams Oosterse en Westerse geneeskunde Eten tegen kanker Leven met mijn verlies Voeding CVS-cursus in modulevorm Omgaan met onbegrip Recht krabbelen en weer verder doen Darmproblemen Kinderen opvoeden als je chronisch ziek bent Doorvoeld bewegen Omgaan met rugpijn Hoe omgaan met pijn? Foto’s presenteren op je computer

VOOR MANTELZORGERS. Dag van de zorg Parkinson, medische aspecten GPS in de thuiszorg Parkinson heb je niet alleen Premies en tegemoetkomingen Mooi Haspengouw, op bezoek bij fruitbedrijf Jacobs Zorg op komst? Wat wanneer de zorg begint? Gezond optimisme Dag van de mantelzorg

VOORJAAR ‘12 Moment 25


Voor iedereen Infosessie

woensdag

21/03 Infosessie

dinsdag

27/03

Kennismaken met mindfulness Door Thea Wienese (mindfulness trainer, be-mindful)

Omgaan met hooggevoelige kinderen Door HSP Vlaanderen

Infosessie

donderdag

19/04 Infosessie

dinsdag

24/04

Infosessie

Infosessie

woensdag

woensdag

28/03

Terug tot jezelf komen Door Liesbeth Deboiserie (Erkend Heal your life teacher/ workshopleader, lichtcoaching)

Tai Chi Door Valentin Vos (Initiator Tai Chi)

25/04

Kleuters en autisme

Gedachten zijn geen feiten

Door Goedele Billen en Els Vanbuel (KIDS)

Door Thea Wienese (mindfulness trainer, be-mindful)

Deze sessie handelt over de noodzaak, het belang en het hoe van vroegtijdige interventie bij kleuters met autisme. Communicatie is het sleutelwoord. We gaan na waar de moeilijkheden liggen en hoe je zonder woorden toch veel kunt zeggen. We geloven dat je door een vroege interventie het leven met autimse leefbaarder kan maken, veraangenamen, verbeteren, vereenvoudigen, ‌.

Heb je het gevoel meegesleept te worden door gedachten? Wel, gedachten komen en gaan: positieve gedachten, negatieve gedachten, neutrale gedachten. Vaak nemen we die gedachten aan als waarheid. Met mindfulness leren we onze gedachten observeren. In deze workshop leer je beter om te gaan met negatieve gedachten en maak je kennis met wat mindfulness-training je te bieden heeft.

Infosessie

Infosessie

dinsdag

donderdag

10/04

Osteoporose

Osteoporose (ook botontkalking genoemd) is een aandoening waarbij je bot poreus wordt, waardoor je meer kans loopt op breuken. Botontkalking treft vooral vrouwen: 1 op 4 vrouwen krijgt ermee te maken. Maar ook mannen kunnen osteoporose krijgen. Een gezonde levensstijl kan in vele gevallen helpen om deze ziekte te voorkomen. Door Dr. Mark Lissens (Geneesheer fysische geneeskunde)

26 Moment

03/05

Hart- en vaatziekten

In deze sessie worden de belangrijkste hart- en vaatziekten besproken en geĂŻllustreerd aan de hand van concrete voorbeelden. Er worden ook een aantal complexe ziektebeelden en behandelingsmethoden besproken. Er is uiteraard ook voldoende aandacht voor preventie. Door Wilfried Mullens (staflid Cardiologie in het ZOL-Genk en deeltijds docent aan de Universiteit Hasselt)


Infosessie

Infosessie

woensdag

dinsdag

05/06

Bedplassen

Bed-en broekplassen zijn een vervelend en frequent probleem. Voor ongeveer 10 % van de 7-jarigen is bedplassen een realiteit die heel wat psychisch ongemak met zich meebrengt. In deze infosessie willen we het fenomeen bespreekbaar maken, een aantal misverstanden uit de wereld helpen en informeren over oorzaken, gevolgen en oplossingen. Door Elke Van Hoyweghen (kinderarts)

Infosessie

dinsdag

15/05

Rouwverwerking Door Manu Keirse (Doctor in de psychologie)

Infosessie

maandag

04/06

Coeliakie

Coeliakie, ook wel glutenintolerantie genoemd, is een autoimmuunziekte te wijten aan een permanent onvermogen gluten uit de voeding te verdragen. Coeliakie kan zowel bij kinderen als volwassenen worden vastgesteld. De behandeling van coeliakie omvat een strikt glutenvrij dieet voor het hele leven. Door Dr. Ph. Gillis (Arts) en Astrid Vanoppen (DiĂŤtiste) Jessa

WAAR

Hasselt, Prins-Bisschopssingel 75, telkens van 20 tot 22 uur*

PRIJS

2 euro voor CM-leden - 5 euro voor niet-leden*

*Tenzij anders vermeld

09/05

Info en Inschrijvingen www.cm.be/agenda gezondheidspromotie.limburg@cm.be 011 28 04 45

Je levensdoel als basis voor een gelukkiger leven Leven naar een doel geeft richting aan je leven en helpt je om de belangrijke dingen te onderscheiden van de onbelangrijke. Wie gaat voor zijn levensdoel, leidt een gelukkiger leven. In deze sessie krijg je helder hoe je je levensdoel kan ontdekken en leer je hoe je kan leven in het heden en geloven in de toekomst. Door Inge Compen (geeft coachings en workshops)

Moment 27


Voor chronisch zieken -65 Infosessie

CONTACT Infosessie

vrijdag

dinsdag

10/04

23/03

CONTACT Infosessie

donderdag

12/04

Pijnbestrijdingsmethoden van A-Z Acht op de tien Belgen krijgen vroeg of laat af te rekenen met rug- en nekklachten. Tijdens deze infosessie krijg je een duidelijk zicht op de verschillende mogelijkheden bij het behandelen van pijn, van medicatie, kinesitherapie, inspuitingen tot operatieve ingrepen. Neerpelt - 09.30-12.30 uur - Door Dr. Maarten Wissels

CONTACT

vrijdag

30/03

Infosessie

vrijdag

13/04

Creatief met letters Paal-Beringen - 13.30-16.30 uur Door Carry Wouters (deskundige kalligrafie) Prijs: CM-leden 8 euro, niet-leden 16 euro

Sagalassos City of dreams Tongeren - 13.30-15.00 uur Door gidsen (Gallo-Romeins museum Tongeren) Prijs: CM-leden 8 euro, niet-leden 10 euro

Oosterse en Westerse geneeskunde Gruitrode - 9.30-12.30 uur Door Dr. Maarten Wissels (neurochirurg, pijnspecialist – Jessa Ziekenhuis)

Infosessie

dinsdag

17/04

Eigen creaties maken: tafeldecoraties Paal-Beringen - 9.30-12.30 uur Door Creamedewerkster van Ziekenzorg CM Prijs: CM-leden 12 euro, niet-leden 24 euro

Infosessie

maandag

02/04

Angst en pijn

Het leven met chronische pijn gaat vaak gepaard met onzekerheid en bezorgdheid over wat de toekomst zal brengen. Het is begrijpelijk dat mensen zich zorgen maken over de evolutie van hun gezondheid en de gevolgen hiervan op verschillende vlakken. In deze voordracht willen we bekijken hoe die angst zich kan ontwikkelen en een rol kan spelen bij pijn. Heusden-Zolder - 13.30-16.30 uur Door Mathijs Teppers (psycholoog)

28 Moment

Eten tegen kanker

De toename van kanker in onze samenleving heeft veel te maken met onze huidige, Westerse levensstijl. 30 tot 40% van alle kankergevallen kunnen worden voorkomen door een aangepaste voeding. In de lezing ‘Eten tegen kanker’ krijg je informatie over de heilzame werking van de verschillende voedingsstoffen die een positief effect hebben op de preventie van deze ziekte, maar die ook ingezet kunnen worden tijdens het herstelproces van kanker. Hasselt - 18.30-21.30 uur - Door Katinka Gerrits (complementair gezondheidstherapeut)


CURSUS

Infosessie

woensdag

dinsdag

08/05

18/04

Infosessie

vrijdag

11/05

Rechtkrabbelen en weer verder doen Genk - 13.30-16.30 uur Door Marina Vandecruys (psychologe)

Darmproblemen, hoe begin ik er aan? Heusden-Zolder - 9.30-12.30 uur Door Katinka Gerrits (Complementair gezondheidstherapeut)

INFOSESSIE

dinsdag

22/05

Leven met mijn verlies

Over verliesverwerking van kunnen - zijn- hebben Verlies van je gezondheid, brengt heel wat ander verlies met zich mee. In deze cursus staan je verlieservaringen centraal. Welk verlies maak je door? Wat doet dit verlies met jou? Hoe pak je het aan? We bekijken ook hoe je omgeving met je verlies omgaat. We zoeken hoe je kunt aanvaarden en loslaten.? En hoe kun je ondanks het verlies toch werken aan persoonlijke groei? Lanaken - 18, 25/4 en 2, 9, 16/5 - 9.30-12.30 uur Door Geert Hulselmans, rouwconsulent (werkgroep ROER) Prijs: CM-leden 35 euro, niet-leden 105 euro, leden met verhoogde tegemoetkoming CM-sterprijs 17,5 euro

Infosessie CURSUS

Voeding

donderdag

Helchteren -19/4, 10/5, 7 en 21/6 - 13.30-16.30 uur Door Katrien Cocquyt (diĂŤtiste) Prijs: CM-leden 28 euro, niet-leden 84 euro, leden met verhoogde tegemoetkoming 14 euro CM-sterprijs

19/04

Infosessie CURSUS

donderdag

19/04

Infosessie Infosessie

dinsdag

24/04

CVS-cursus in modulevorm Kortessem - Module 1: 19/4, module 2: 3/5, module 3: 10/5, 13.30-16.30 uur Prijs: Hele cursus: CM-leden 5 euro , niet-leden 12 euro voor. Per module: CM-leden 2 euro, niet-leden 5 euro

Omgaan met onbegrip Neerpelt - 13.30-16.30 uur Door Linda Bogaerts (Psychologe)

Kinderen opvoeden als je chronisch ziek bent

Als je gezondheidsproblemen hebt, heb je heel wat zorgen aan je hoofd. De opvoeding van je kinderen vraagt meer energie dan toen je nog gezond was. Een aantal algemene opvoedingstips die nog belangrijker worden als je chronisch ziek bent komen aan bod. Daarnaast gaan we op zoek naar de positieve kant van dit verhaal. Hasselt - 22/5 - 18.30-21.30 uur Door een psychologe van het Vormingscentrum Opvoeding en Kinderopvang

INFOSESSIE Infosessie

dinsdag

29/05

Doorvoeld bewegen Hasselt (CC) - 14-16 uur Hasselt (CM) - 18.30-20.30 uur Door Jan B. Eykens (kinesist)

Moment 29


Voor mantelzorgers

Voor chronisch zieken -65 Infosessie Infosessie

Omgaan met rugpijn

donderdag

St.-Truiden - 13.30-16.30 uur Door Dirk Simons (Osteopaat D.O.)

31/05

EVENEMENT

zondag

18/03

CURSUS

INFOSESSIE

vrijdag

donderdag

01/06

29/03

Dag van de zorg Hasselt CM-Thuiszorgwinkel - Gouverneur Roppesingel 75 - 10.00-17.00 uur Prijs: gratis

Parkinson, medische aspecten Hasselt - 19.30-22.00 uur Door Dr. Crosiers (verbonden aan het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen) Prijs: gratis

REEKS

maandag

02/04

Hoe omgaan met pijn?

Aanvaarden dat je misschien niet meer zonder pijn zal leven is niet eenvoudig. Proberen te leren leven met pijn, doe je niet van vandaag op morgen. Met de cursus ‘omgaan met pijn’ willen wij een steun bieden in het leven met chronische pijn. De bedoeling van deze cursus is niét de pijn te doen verdwijnen. De cursus wil je wel een betere kijk geven op je eigen pijn en op zoek gaan naar een manier om de pijn een plaats te geven in je dagelijks leven. Kortessem: 1, 8, 15 en 22/5 - 13.30-16.30 uur Door Miet Vandeweyer (ervaringsdeskundige) Prijs: CM-leden 28 euro, niet-leden 84 euro, leden met verhoogde tegemoetkoming 14 euro CM-sterprijs

Foto’s presenteren op je computer

dinsdag

Hasselt: 5, 12 en 19/6 - 9.30-12.30 uur Door Fons Tuyaerts Prijs: CM-leden 21 euro, niet-leden 63 euro, leden met verhoogde tegemoetkoming 10,50 euro CM-sterprijs

05/06

PRIJS INFOSESSIES

2 euro voor CM-leden - 5 euro voor niet-leden*

Info en Inschrijvingen ariadne.limburg@cm.be 011 28 02 97 Het jaarprogramma is te verkrijgen via mail.

30 Moment

Thuiszorg is niet altijd eenvoudig. Niet voor de zorgbehoevende, maar ook niet voor de omgeving. Er moet een antwoord gezocht worden op veel vragen. We willen je tijdens 4 infosessies helpen op deze tocht en je eerst en vooral heel wat praktische informatie omtrent thuiszorg bieden. Het gaat om 4 bijeenkomsten met telkens een ander centraal thema. Je kan inschrijven voor de hele reeks of één of meerdere sessies uitkiezen.

*Tenzij anders vermeld

Infosessie CURSUS

GPS in de thuiszorg

Sessie 1: Diensten in de thuiszorg, kostenplaatje, Hasselt (CM) 2/4 - 19.30-22.00 uur. Sessie 2: Dagelijkse zorg, Hasselt (CM) 16/4 - 19.30-22.00 uur. Sessie 3: Hulpmiddelen en woningaanpassingen, Hasselt (CM-Thuiszorgwinkel) 23/4 - 19.30-22.00 uur. Sessie 4: Verplaatsingstechnieken, Hasselt (CM) 7/5 - 19.30-22.00 uur Prijs: 3 euro/sessie, 10 euro voor de hele reeks


REEKS

REEKS

woensdag

dinsdag

08/05

04/04

Parkinson heb je niet alleen Als persoon met de ziekte van Parkinson word je dagelijks geconfronteerd met specifieke problemen en beperkingen. In deze samenkomsten willen we jou en je partner, je kind, … de nodige info bieden. Er wordt ruim tijd gemaakt voor thema’s als het medische verhaal, hulpmiddelen, administratieve en financiële consequenties, terug evenwicht in jouw leven en dat van je omgeving brengen, … Ook de ervaringsuitwisseling krijgt de nodige aandacht.

Groep 1: Hasselt - 4, 11, 18 en 25/4, 2 en 9/5 - 19.30-22.00 uur Groep 2: Houthalen - 25/4, 2, 9, 23 en 30/5, 6/6 -13.30-16.00 uur Door Dr. Jozef Verbeek (verbonden aan het Mariaziekenhuis Noord-Limburg) en een medewerker van de Thuiszorgwinkel Groepsbegeleiding: medewerker dienst Maatschappelijk Werk - CM Limburg Prijs: 10 euro voor 6 samenkomsten

MOMENT

donderdag

05/04

Premies en tegemoetkomingen in de thuiszorg Hasselt: 5/4 -19.30-21.30 uur Kortessem: 12/4 14.00-16.00 uur Peer: 26/4 - 19.30-21.30 uur Genk: 3/5 - 14.00-16.00 uur Beringen-Koersel: 10/5 - 19.30-21.30 uur Maaseik: 24/5 - 14.00-16.00 uur Door maatschappelijk werker CM Prijs: gratis

Wat wanneer de zorg begint? Wanneer je een hulpbehoevende persoon thuis verzorgt is dit een mooi maar vaak niet te onderschatten engagement. Je wordt geconfronteerd met heel wat verzorgingstaken. Via deze reeks van 4 samenkomsten willen we jou als mantelzorger hierover informeren en je ondersteunen.

Hasselt: 8, 15, 22 en 29/5 - 19.30-22.00 uur Sessie 1: je leven in evenwicht? Sessie 2: Jouw zorg ook mijn zorg! Sessie 3: Wat zeg je? Sessie 4: Goeie afspraken maken goeie vrienden! Prijs: gratis

MOMENT

dinsdag

05/06

EVENEMENT UITSTAP

dinsdag

17/04 Infosessie

dinsdag

08/05

Het mooie Haspengouw Sint-Truiden, fruitbedrijf Jacobs - 13.30-16.30 uur Prijs: 5 euro per persoon (ter plaatse te betalen)

Zorg op komst?! Neeroeteren - 13.30-16.00 uur Door Thuiszorgpartners Maaseik + CM Prijs: gratis

dinsdag

19/06

Gezond optimisme Bilzen - 14.00-16.00 uur en 19.30-21.30 uur (bij voldoende inschrijvingen) Door Irène Vanoppen Prijs:gratis

Dag van de mantelzorg Genk C-Mine: 13.30 of 19.00 uur Prijs: gratis Enkel inschrijven via inschrijvingsformulier (af te halen in het CM-kantoor)

Info en Inschrijvingen www.cm.be (agenda) thuiszorgpunt.limburg@cm.be 011 28 05 49

Moment 31


CM-Skoebidoedag CM-Skoebidoedag inPlopsaland Plopsaland Panne CM-Skoebidoedag in DeDe Panne in Plopsaland zaterdag 2 juni 2012De Panne zaterdag 2 juni 2012

BELGIĂ‹ - BELGIQUE P.B.-P.P. GENT X BC 1365 AFGIFTEKANTOOR GENT X ERKENNINGSNUMMER P209086

zaterdag 2 juni 2012

Kom met het hele gezin genieten van al het leuks dat Plopsaland metheeft! het hele gezin betalen genietenslechts van al14het leuks dat Plopsaland te Kom bieden CM-leden euro in plaats van te bieden heeft! CM-leden betalen slechts 14 euro in plaats van 29,90 euro per ticket (parking inbegrepen). Voor kinderen jonger dan Kom met het hele genieten van al hetteleuks dat Plopsaland Kom met het hele gezin genieten van algezin het inbegrepen). leuks dat Plopsaland bieden heeft! 29,90 euro per ticket (parking Voor kinderen jonger dan 3 jaarte is de toegang gratis. CM-leden betalen slechts 14 euro inbetalen plaats van 29,9014euro perinticket bieden heeft! CM-leden slechts euro plaats van 3 jaar is de toegang gratis.

(parking inbegrepen). kinderen jongerinbegrepen). dan 3 jaar is de toegang gratis. 29,90 euroVoor per ticket (parking Voor kinderen jonger dan Meer informatie? www.cm.be/skoebidoedag 3 jaar is de toegang gratis. Meer informatie? www.cm.be/skoebidoedag Meer informatie? www.cm.be/skoebidoedag

Meer informatie? www.cm.be/skoebidoedag

V.U. :: Bert Bert Peirsegaele, Peirsegaele, Haachtsesteenweg Haachtsesteenweg 579, 579, 1031 1031 Brussel Brussel V.U.

V.U. : Bert Peirsegaele, Haachtsesteenweg 579, 1031 Brussel

V.U. : Bert Peirsegaele, Haachtsesteenweg 579, 1031 Brussel

AFZENDER PRINS-BISSCHOPSSINGEL 75 3500 HASSELT - WWW.CM.BE - DRIEMAANDELIJKS TIJDSCHRIFT MAART - APRIL - MEI 2012

/pp/p p o r o r u u e 1144 euro pr /p 1400e-3-3jajaaar r 0G-R3AjTaAIaTSIS GRRATIS G

Moment lente 2012  

Health & Lifestyle-magazine van CM Limburg

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you