Page 1

Magazin www.cmbih.com

Lifestyle

Broj 17. - PROLJEĆE 2017. - BESPLATAN PRIMJERAK

1


2


i oporavite. A žene su te koje vole razmaziti svoje tijelo, s razlogom naravno, jer treba sve stići uraditi u samo 24 sata. Kako su se žene kroz povijest borile i izborile za svoja prava, jeli im bilo teško, čiju su pomoć trebale i dobile?Bez obzira na sve, lijepo je biti žena. U ovome broju doznajte sve o razvoju nakita koji je odličan modni dodatak u svim životnim prilikama. Ne zaboravimo na prirodu i njene vrijednosti, čuvajmo je i volimo jer mi znamo samo za ovu planetu čija su bogatstva od neprocjenjive vrijednosti. I ovoga puta darujemo vam lijepe sitnice, pa ne zaboravite slati mailove i uživati u svemu što je lijepo. Bez obzira na sve, volite život i ljude i uživajte u svakom danu koji je pred vama.

25.-26. str.

Sadržaj

Uvod

Kada temperature počnu polako rasti,zaboravljamo ono što je iza nas, a to je jedna od najhladnijih zima, čija se nemilost dobro osjetila i u našim krajevima. Zelenilo, cvrkut ptica, mirisi proljeća su tu i pozivaju nas da se okrenemo prirodi i njenim ljepotama. Osjećate da vam je koža ispucala i suha, kosa vam previše ispada a ni pokretljivost nije zavidna. Zima je iz vašeg organizma iscrpila ono najbolje te je ovo pravo vrijeme da se osvježite

Probudite i očistite svoj organizam

7.-8. str.

Lijepo je biti žena

10.-12. str.

Down sindrom život bez predrasuda

34. str.

Razvoj nakita

36.-37. str.

19.-21. str.

Dan planete zemlje

Vrijeme je za knjige 3


Volimo

poklone

4

5

3x L'OrĂŠal Xfiber maskara

2x Max Factor Lasting Performance glamurozno pakiranje

2 1x Essence set proizvoda

7

8 1x

1x

BC Bonacure Brazilian ĹĄampon za kosu

Catrice set proizvoda

4

9 1x BC Bonacure Brazilian ulje za kosu


5x

1

Afrodita cosmetics poklon setovi Ovnak trendy šal

3

2x

6

2x

Ziaja Kozje mlijeko set

Dobitnici iz prošlog broja:

Kako osvojiti poklon?

Napišite redni br. poklona koji želite osvojiti, te zajedno s imenom, prezimenom, adresom stanovanja i brojem telefona, pošaljite na mail: cmmagazin@cmbih.com a mi ćemo najsretnije obradovati sa željenim poklonom.

• Azra Čičkušić, • Amira Koro, • Sanja Hadžisejdić, • Jasenka Isić, • Adrijana Goronja, • Anamarija Rodin, • Hatidža Omanović-Radmilović, • Sanja Rajić, • Cvijeta Maksimović, • Čedomirka Jokić, • Mirna Kokotović, 5

• Valentino Bulajić, • Milica Arnautović, • Bogdana Janković, • Fata Talargić, • Maja Kreća, • Lejla Hamzić, • Dubravka Filipović, • Nevenka Šimunić, • Bojana Škondrić, • Ina Dizdarić i • Maja Hadžimehmedović.


Novosti iz svijeta

ljepote i njege ARTDECO

Hypnotic Blossom

Nova Hypnotic Blossom ARTDECO kolekcija inspirirana je početkom proljeća, slatko - mirisne hortenzije i dalije. Modernih boja ove sezone kao što su koraljna, svijetlo roza i zavodljive crvene u kombinaciji s prirodnim tonovima marelice, bež i svijetlo plave za romantičan proljetni izgled. Čisto oduševljenje životom i iznimna lakoća.

L'ORÉAL

False Lash maskara

L'Oréal false lash maskara, dodatno će istaknuti vaše trepavice I dati im izuzetan efekt umjetnih trepavica. Dvadeset puta više vlakana, za ekstreman volumen. Neodoljivo duge trepavice. Potražite u najbližem cm-u!

CATRICE

Contouring & strobing Inovativna kozmetika i najnoviji trendovi ravno sa modnih pista. CATRICE zna kako prikazati svjetske trendove sa modnih pista u jedinstvene kozmetičke proizvode najviše kvalitete. Inspiriran kolekcijama proljeće/ljeto, CATRICE ulazi u prvu polovinu 2017. godine sa novim proizvodima koje morate imati.

MISSLYN

Beauty Workout kolekcija

Šarene sportske tenisice u trendu su. Misslyn je stvorio Beauty Workout kolekciju, kako bi bio u skladu s ovim trendom. Luminous lila, roza i rose nijanse, savršeno se uklapaju u sportski izgled.

ZIAJA

na bazi kozjeg mlijeka

Preporuča se za suhu i borama sklonu kožu kod osoba starijih od 25 godina. Linija je prikladna za one koji vole bogatu, kremastu teksturu. Stimulira sintezu strukturnih elemenata kože, poboljšava strukturu kože i zaglađuje bore, povećava elestičnost kože, štiti ju od štetnog djelovanja slobodnih radikala, prolongira starenje kože, njeguje i savršeno vlaži kožu.

ESSENCE Must-Have

Essence stoji iza modernih, jedinstvenih i visoko-kvalitetnih kozmetičkih proizvoda! Sezona proljeće/ljeto postaje još privlačnija s must-have proizvodima koji će se pridružiti essence asortimanu. Stvori svoj vlastiti must-have! sa paletama koje čekaju da budu personalizirane. Jednostavno izaberi omiljene proizvode i pomoću posebnog klik-mehanizma smjesti ih u svoju multifunkcionalnu paletu. Postavi vlastite trendove i utvrdi svoj stil - iz dana u dan!

6


Lijepo je BITI ŽENA

STIL ŽIVOTA

Bez obzira koliko vremena teška bila, žena je uvijek znala kako se izboriti i na koji način postaviti se prema svakoj životnoj situaciji. "Uz dobru ženu tuga je pola tuge, a radost dvostruka", kaže jedna poslovica. To su stoljećima potvrdile pripadnice nježnijeg spola, koje su ponosne na svoje postojanje i ostvarene uloge od privatnog do poslovnog života. Jednostavno je, lijepo je biti žena!

Ž

ene čine više od polovice ukupne populacije. Unatoč tome, trebala su im stoljeća da se izbore za pravo glasa. Prevladavalo je mišljenje da je aktivnost u javnom životu muška uloga, a privatnost doma – domena žene. Žena je, na neki način, čitavo čovječanstvo. Ona u sebi nosi sve ono što je čovjek. Zato ona može roditi novog čovjeka. Ona u sebi ima sve ono što je ljudsko, ona ljubi i poznaje čovjeka u njegovoj duši, ona razumije, hrani, odgaja i razvija čovjeka u njegovoj osobnosti i intimi. Žena, to je druga strana života, ona koju ne iscrpljuje muškarac.

Stvarna žena ti ne boji se pokazaoje svoje emocije, svboli, strahove, svoje va rna svoje ljubavi. St i želi al je, da se žena i da prima.

Ženama 21. stoljeća teško je iz današnje perspektive zamisliti kroz što su sve morale prolaziti naše pretkinje u zadnjih stotinu godina, boreći se za svoja ženska i ljudska prava. Na kraju krajeva, djevojke i žene danas uživaju apsolutno sva zakonska, običajna i moralna prava kao i muškarci,

7

a sve češći primjeri žena koje se bave najtežim, najopasnijim i najzahtjevnijim poslovima na svijetu, koji su nekoć bili isključivo muški, tjeraju nas da pomislimo kako doba istinske jednakosti samo što nije došlo, ako već i nismo u njemu.


Nije nužno da znate sve, ali neke vještine svaka suvremena žena mora imati. Dio vještina donosimo i mi:

• Odjenuti se tako da joj odjeća pristaje. • Rezervirati kartu za avionski let. • Rezervirati ljetovanje u hotelu. • Dobro upravljati vlastitim financijama. • Upoznati svoj automobil i znati otprilike gdje se što nalazi.

• Započeti razgovor s nepoznatim muškarcem ili nepoznatom ženom. • Izgledati lijepo i kad vam sve u životu ide nizbrdo. • Naučiti optimistično razmišljati. • Spakirati stvari za vikend putovanje i ne pretjerivati.

FRANCUSKA REVOLUCIJA Početak borbe žena za prava glasa je Francuska revolucija. Parižanke su činile veliki dio snaga koja je 1789. pokrenula revoluciju zbog gladi u gradu. Žene su krenule u pohod na dvorac Versailles, u kojem se nalazila kraljevska obitelj, usput pljačkajući trgovine i gostionice. Također su sudjelovale i u napadu na tvrđavu Bastillu. To nije bilo prvo aktivno sudjelovanje žena u nekoj revoluciji ali je tada prvi put javno i glasno izrečeno da i žene moraju dobiti određena prava. Godine 1791. Olympe de Gouges, glumica i spisateljica, objavila je Deklaraciju o pravima žena koja počinje rečenicom ”Sva ženska bića rađaju se slobodna i jednaka muškarcima u dostojanstvu i pravima…”

Ona traži pravo na obrazovanje i politička prava, jer smatra da neobrazovanost žena muškarcima pruža opravdanje da im uskrate politička prava i veće nadnice. Žene su jednake u pravima samo na stratištu pa trebaju imati pravo i da budu izabrane u parlament. I sama autorica Deklaracije je završila na stratištu jer je kritizirala pogubljenje kralja Luja XVI. Dakle, pitanje prava žena je postavljeno glasno i nakon toga počinje borba za prava žena.

JESTE LI ZNALI • Skuhati barem jedno pošteno jelo. • Održavati red u ručnoj torbici i nositi zaista ono što je potrebno. • Naučiti reći 'ne'.

Norveška je prva u svijetu ozakonila žensku kvotu u upravljačkoj strukturi poduzeća gdje žene trebaju činiti 40 posto, no u praksi čine petinu. Mnogi ipak zakon pozdravljaju, a neke članice EU-a slijedit će ga. 8

Žene danas preuzimaju sve više odgovornosti, na svoja leđa preuzimaju sve teži teret, ne bez posljedica za društvo, brak i majčinstvo...


9


ZDRAVLJE

Život

BEZ PREDRASUDA Topli, dobrodušni, vedri, veseli, komuniciraju sa svojom okolinom, vjerno kopiraju ponašanja svoje sredine, mogu biti kreativni, u fazi djetinjstva im je potrebna obitelj, a zatim je potrebno osamostaliti ih za samostalan život. To su osobe koje su rođene sa Down sindromom i 21.3. svake godine u cijelom svijetu obilježava se njihov dan.

Down sindrom pogađa sve rasne skupine i može se pojaviti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života. Postoji preko pedeset karakterističnih obilježja Down sindroma. Njihov intezitet se razlikuje od osobe do osobe. Zdravstvene teškoće koje imaju osobe s Downovim sindromom vrlo su varijabilne. 30-60% osoba ima srčane greške, 20% osoba ima endokrinološke probleme (najčešće poremećaji u radu štitne žlijezde). Osim toga, djeca s Downovim sindromom mogu imati

neurološke, hematološke poremećaje, poremećaje lokomotornog sustava, gastroinstestinalnog sustava, bolesti oka, bolesti usne šupljine. Kod osoba sa Downovim sindromom prisutno je i intelektualno oštećenje različitog stupnja. Bez obzira koliko oboljenja ili poremećaja je prisutno, ova djeca trebaju posebnu pažnju tijekom odrastanja, različite medicinske i rehabilitacijske postupke (defektološki i logopedski tretmani, fizikalna terapija) te posebne metode učenja. Ovaj poremećaj vrlo je kompleksan i zahtjeva veliku angažiranost cijele obitelji. 10


cm: VOLONTIRANJE OSOBA SA DOWN SINDROMOM

I ove godine, u BiH je obilježen 21.3. Svjetski dan osoba sa Down sindromom.Tog dana, u cm poslovnicama u nekoliko gradova, uspješno su volontirali članovi Udruženja Život sa Down sindromom FBiH. 30-tak mladića i djevojaka u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Tuzli, Bihaću i Cazinu,

imali su posao trgovca na jedan dan, te su i sami osjetili kako je biti dio društvene zajednice kroz radne aktivnosti. Pod sloganom "Moj glas se čuje" cilj aktivnosti je bio skrenuti pažnju javnosti na pravo rada osoba s Down sindromom. Naš mali doprinos, nekome može značiti mnogo!

Uposlenice svih cm poslovnica u utorak 21.3. nosile su šarene-različite čarape te na taj način još jednom dale svoj glas za inkluziju i dobrobit osoba sa Down sindromom.

11

Prosječno jedno od 650 sve novorođene djece rađa se sa sindromom Down, kromosomskim poremećajem koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela.


Razgovor sa povodom: Azra Dedić, uposlenica cm-a koja je rođena sa Down sindromom

Nikada ne odustajte od svojih snova !

Magazin: Čitatelji našeg časopisa žele te upoznati, pa možeš li nam reći nešto o sebi? Azra: Ja sam Azra Dedić, rođena 16.9.1994. godine u Bihaću. O svome djetinjstvu ne mogu vam reći puno, jer se tog perioda ne sjećam, osim da sam bila izuzetno dobra beba, kako moja mama često kaže. Sa 7 godina krenula sam u osnovnu školu u razred za djecu sa poteškoćama u razvoju, tu sam bila do 6. razreda a onda smo doznali da mi Zakon dozvoljava da se mogu školovati po redovitom nastavnom planu i programu, što je bila moja želja od samoga početka. Brzo sam se uklopila i lijepo sam prihvaćena u novoj sredini. Osnovnu školu završila sam odličnim uspjehom po prilagođenom nastavnom planu i programu. Nakon osnovne škole, upisala sam srednju umjetničku školu-likovni smjer te uspješno maturirala. Magazin: Znamo da voliš sport i to pomalo neobičan? Azra: Da, već 10 godina aktivno treniram džudo koji je moja "prva i najveća ljubav". Džudo klub "Una" u kojem treniram, treneri i svi ostali članovi kluba, odlična su ekipa, velika su mi podrška, prijatelji i učitelji.Imala sam odlične rezultate, osvojila sam jednu srebrenu i dvije zlatne medalje na takmičenjima u Sloveniji i Italiji a trudit ću se da ih bude još. Mogu se pohvaliti priznanjima: dobitnica sam gradskog i kantonalnog Sportskog saveza za ostvarene rezultate, a dobitnica sam Unicefovog priznanja "Šampion inkluzije". Magazin: Kako je okolina

prihvatila tvoje odrastanje?

vide na poslu,rado traže moju pomoć prilikom kupovine. Imaju samo riječi pohvale za moje poslodavce.

Magazin: Kako posao utječe na tvoj život? Azra: Posao je ispunio moj život i dao mu pravi smisao. Radim, treniram a u slobodno vrijeme gledam omiljene tv serije. Volim šetati i pomagati mami u kućanskim poslovima.

Azra: Mogu reći da sam dobro prihvaćena u svojoj okolini, naročito sa mojim odrastanjem i načinom života, vječitim zalaganjem i željom za uspjehom. Smatram da sam mojim načinom života srušila predrasude o osobama sa Down sindromom.

Magazin: Koliko ti je posao u cm-u promijenio život? Azra: Moje zaposlenje u cm-u je priča koja zauzima posebno mjesto u mome životu. Ne postoje riječi kojima mogu opisati sreću, ponos i oduševljenje koje sam osjetila kada sam doznala da mi je upravo cm pružio priliku da ostvarim svoj san. Mnogo toga se promijenilo u mome žiovtu: puno bolje se osjećam, imam svoj novac, dio sam odličnog tima, imam divne kolege... Svaki dan upoznajem nove ljude, trudim se da opravdam povjerenje svog poslodavca. Svaki dan je za mene novi izazov. Magazin: Kakve su rekacije kupaca? Azra: Kupci su oduševljeni kada me 12

Magazin: Poruka čitateljima, kupcima cm-a? Azra: Nikada ne odustajte od svojih snova, čvrsto se borite za ono što želite bez obzira na prepreke na koje ćete naići. Ako nešto iskreno želite i pristupite tome sa puno ljubavi, uvijek postoji netko tko će to prepoznati i pomoći vam da dođete do cilja. Magazin: Draga Azra, hvala na izdvojenom vremenu. Želimo ti puno sreće i uspjeha. Azra: Hvala vama!


JESTE LI ZNALI ... Mačka koristi svoje brkove da bi procjenila da li je prolaz suviše uzak da se kroz njega provuče?

Da bi leptir mogao da leti mora imati tjelesnu temperaturu od minimum 30°C ?

Od kada se posadi sjeme kave potrebno je 5 godina da se izrodi prvi plod?

Vjeverice zaborave gdje su sakrile 50% lješnjaka koje su sakupile? Većina ljudi koja čuje riječ „zijevati“ počinje da osjeća potrebu za zijevanjem?

Ajkule se nikada ne razboljevaju, jer su imune na sve poznate vrste bolesti?

Prosječan klip kukuruza sadrži 800 zrna poredanih u 16 redova?

13

Jeste li znali da ljudsko srce stvara toliki pritisak u tijelu dok pumpa da može izbaciti mlaz krvi više od 9 metara?


MOJ DOM

Proljeće

kao inspiracija Dani koji dolaze idealni su za osvježenje doma. Uz mala financijska ulaganja te dodatni trud, učinite svoj dom vizualno ljepšim i prozračnijim.

Zavjese, stolnjaci i jastučići neka budu od laganih materijala s cvjetnim, točkastim i kockastim motivima, u proljetnim bojama.

Vrijeme je za proljetni makeover doma. Pokrenite se, unesite u svoj dom dašak proljeća kako biste se osjećali svježe, lagano i opušteno.

Debele zimske deke i prekrivače spremite te zamijenite laganim i prozračnim. Isto učinite i sa prostirkama.

Proljetne sobne biljke preferiraju umjerenu temperaturu do 20 stupnjeva, koja će produžiti njihov vijek trajanja. Najbolje im odgovara pozicija na prozorskoj dasci. 14


Vrijeme za

BEAUTY SAVJETI

MENE

Savršenstvo prirode ogleda se u njenoj raznolikosti. Od nepreglednih pustinja Afrike, preko tropskih prašuma Amazona, raznolikosti egzotične Indije, do prekrasne Europe pa preko cijelog prelijepog globusa savršena različitost raste i cvjeta u svim svojim oblicima. Priroda slavi jedinstvenost i neponovljivost svakog bića. epota različitosti; kamo god poLj gledali vidimo ljepotu, tamnopute afričke žene, nježne delikatne Japanke, žene Indije prekrasne, ženstvene u svojim tradicionalnim sarijima, egzotične Brazilke i žene Europe. Mnogo naizgled različitih žena, drugačijih vjeroispovijesti, kultura, boja kože, navika, obrazo-

vanja, očekivanja, a opet identičnih po mnogo čemu, sve one vole i brinu o svojim bližnjima, sve žele dobar i plodan život, sve žele biti uspješne u onom čime se bave, sve one žele biti lijepe i njegovane. Stoga je bitno izdvojiti vrijeme za same sebe i njegovati se, posvetiti se svojim malim ritualima.

Jasno je da nikome od nas nije svejedno kako izgleda i da svom izgledu svaka od nas pridaje znatnu pozornost, no, neke su žene spremne za ljepotu uraditi uistinu mnogo toga. Nabrojati ćemo samo neke od metoda za uljepšavanje i relaksaciju.

NJEGA LICA

Ružičasta koža i blistav izgled - U kozmetici se već odavno zna kolika je važnost vode za izgled. Hidratantnim losionima pokušava se kožu izvana opskrbiti vodom da bismo sačuvali blistav ten. Svi ti losioni i kreme ne koriste puno, ako ne ZIAJA pijete dovoljno tekućine, Marine Algea jer se voda i iznutra micelarna vodica brine o tome da naša na bazi koža izgleda svježa i morskih algi napeta. Pijte mnogo, vode i uz odgovarajuće njege pomoću krema sačuvat ćete blistav ten. Potrebno je i temeljito čistiti lice raznim pilinzima i vodicama za besprijekoran ten, uz blistav osmijeh otopiti ZIAJA Marine Algea ćete svako srce. krema za lice na bazi morskih algi

15


NJEGA RUKU I NOKTIJU

Lijepe ruke uključuju i lijepo njegovane nokte. Nokti kod žene, bilo da su duži ili sasvim kratki znatno utječu na izgled ruku. I kod muškarca je njega i urednost noktiju potrebna, jednako je bitna i njega ruku i noktiju. Ruke perite samo blagim sapunom, najbolje dječjim, a oprane ruke dobro osušite. Ako to propustite, isparit će ostatak vlage, a s njom i vlaga što je sadrži sama koža. Potom dobro utrljajte kremu i nastojte da ona sadrži sastojke koji gode koži kao što su aloe vera (daje koži vlažnost), te panthenol i bisabolol (koji djeluje smirujuće), vitamin E (sprječava stvaranje staračkih pjega) i jojoba i bademovo ulje (zaglađuje kožu). Dobre su i kreme koje sadrže keratin, kojega ima i u noktima, pa mazanje takvom kremom čini nokte elastičnijim i manje lomljivim. Ruke nemilosrdno otkrivaju pravu ženinu starost, a odaju je sitni nabori i mrlje. Zbog toga mnogi proizvođači u kreme za ruke dodaju zaštitni faktor protiv UV zraka. Ako su vam ruke ispucane i grube, pokušajte ih oporaviti posebnim kremama koje sadrže riblje ulje. Namažete li ih takvom kremom, koža ruku u trenu će postati glatka.

NJEGA KOSE Većina žena (a i poneki muškarac) reći će da nije zadovoljan/a svojom kosom. Njegujte svoju kosu, uložite nešto vremena i trud će vam se isplatiti. Duga kosa zahtijeva pažnju, ali vrijedna je truda jer zdrava, sjajna duga kosa ukras je koji pristaje svakoj ženskoj, a i ponekoj muškoj glavi. Navesti ćemo samo neke od savjeta: DIPLONA 1. K osu perite od tjemena šampon za prema vrhovima. volumen kose Tijekom pranja nikada ne skupljajte svu kosu na vrh glave. 2. Regenerator koncentrirajte na vrhove. 3. Zadnje ispiranje neka bude u hladnoj vodi – osvježavajuće ljeti, no vrijedno i muke zimi. 4. Sušite kosu bez fena kad god možete. BC BONACURE 5. U slučaju da Brazillnut Oil koristite fen bilo bi uljni šampon dobro to činiti jako kratko, nakon čega je potrebno pustiti da se kosa sama prosuši. 6. Prije nego što krenete sušiti kosu fenom, omotajte ju u ručnik i kao takvu pustite da se malo suši. 7. Izbjegavajte PARISIENNE češljanje kose dok je tekući kristali još mokra. Ovo su samo mali rituali koji pomažu da bi izgledali mlado, svježe i njegovano stoga je potrebno da postanu dio naše svakodnevnice uz odgovarajući make - up, modne dodatke i nakit sigurno ćete izgledati kao milijun dolara, jer vaša snaga je u vama samima.

ZIAJA Cashmere krema za ruke 150 ml

DEPEND No Yellow lak protiv žutila noktiju

DEPEND lak za nokte

NJEGA STOPALA Najbolji način opuštanja vaših stopala biti će ugodna i relaksirajuća kupka. Njegu stopala možemo dodatno bogatiti pilingom, maskom, masažom ili parafinskom kupkom. 16


17


STIL ŽIVOTA

Karijera, obitelj i vječno pitanje: ”Tko sam ja?”

Poslovna žena vs. kućanica

Može li žena uspješno voditi kućanstvo i biti poslovna žena koja mnogo zarađuje? Odgovori leže u našem odgoju.

Primjer br.1

Primjer br.2

Primjer br.3

Ženi je mjesto u kući. O kuhinji, vešu i djeci brine žena. Tko će servirati stol, što ćemo jesti, jesu li djeca napisala zadaće, otišla na trening... brine žena. Žena treba biti samozatajna, sa smješkom na licu kad pere umrljana lica nestašne djece, pegla hrpu veša, posprema stan i skida mrlje s košulje. Ona ne povisuje ton i ne prigovara. Kada bi se njen rad naplaćivao, bila bi veoma konkurentna uspješnom poslovnom muškarcu. (Žene koje se zadovoljavaju isključivo ulogom majke i kućanice poslije određenog vremena, kada im djeca porastu, osjete prazninu i požele da rade ili se pronađu u nekom hobiju kojem se posvete. Prioriteti se mijenjaju, pa ono što nam je bilo važno i prioritetno u tridesetim, ne mora da bude i u četrdesetim.)

Odvažne, hrabre i ustrajne žene, koje su rekle NE. Ja to ne želim. Ne želim takav život. Nije to za mene. Želim imati karijeru, želim se educirati, uspjeti u poslu, napredovati. I uspjele su! Nose hlače i visoke štikle, odlične su u svom poslu, vode uspješne firme, bave se onime što vole i za što su se se educirale, struka ih prepoznaje po kvalitetnom radu, napreduju u karijeri... No, u nekom trenutku svog života ipak se pitaju jesu li trebale u djeliću svog života možda ipak pružiti priliku i obitelji. (Žene koje prednost daju karijeri poslije izvjesnog vremena, kada se karijerno ostvare, osjete prazninu i požele djecu i obitelj.)

Superžene su poslovne žene i žene poduzetnice koje su se uspjele ostvariti kao majke, ali i uspješno raditi svoj posao, razvijati privatni biznis, dodatno se educirati, napredovati u karijeri... Odluka da imaju obitelj nije ugrozila njihovu karijeru. I naravno da su se namučile da bi ostvarile svoje snove i naravno da je bilo teško, ali su našle svoj balans. (Uspješne žene znaju se organizirati. One prave planove, određuju prioritete, postavljaju ciljeve i rokove za njihovo ostvarivanje. Pored toga one iza sebe imaju dobar tim ljudi na koji se oslanjaju. U prvom redu razumijevanje i pomoć obitelji i podršku partnera. One daju zaduženja i traže pomoć drugih ljudi, prvenstveno supruga i djece koji sudjeluju u kućanskim obavezama.)

U konačnici, društvo je to koje se mora mijenjati, cijeneći izbor da se obitelj stavi na prvo mjesto, jednako kao da se posao stavi ispred obitelji. Ako bismo uistinu cijenili takve izbore, cijenili bismo i ljude koji ih čine. Ako bismo cijenili ljude koji ih

18

čine, učinili bismo i sve u našoj moći da ih zaposlimo i zadržimo. Ako bismo činili sve u našoj moći da im omogućimo da kombiniraju posao s obiteljskim obavezama, tada bi takvi izbori bili puno lakši.


STIL ŽIVOTA

VRIJEME JE ZA

knjige

Kada ste zadnji put pročitali knjigu ?? Ukoliko je to bilo baš davno, savjetujemo da odvojite malo vremena i opustite se uz neko super štivo...

Knjige su naše najtiše i najvjernije prijateljice, najlakše je doći do njih, daju najmudrije savjete i najstrpljivije su učiteljice... Charles W. Eliot

K

njiga može služiti kao vozilo koje će nas odvesti na dugu avanturu i nepoznatu destinaciju. Ona može biti prijatelj, inspiracija, učitelj. Knjiga može poslužiti kao lekcija, često vrlo korisna i praktična, koja nam pruža konkretne informacije ili ideje. U svakom slučaju, ona nam pomaže da otvorimo svoj um za nove ideje i nove poglede na svijet. Mnogobrojne su koristi koje nam pruža svakodnevno čitanje. Udubljivanje u dobru knjigu jača sposobnost ljudi da se povežu s drugima i povećava njihovu empatiju, pokazala su istraživanja. Čitanje iz užitka pomaže poboljšanju društvenog života i socijalnih vještina. Ukoliko želite relaksaciju, uživanje i privremeni bijeg od stvarnosti, onda se prihvatite dobre knjige ! Čitanje pruža nove avanture svakom novom pročitanom stranicom i daje mogućnost našeg osobnog usavršavanja na mnogo načina.

ODMOR & KNJIGA Ukoliko idete na odmor i razmišljate da li da sa gomilom krpica i kozmetike ubacite i knjigu? Svi će vam posavjetovati isto - ponesite je, naravno. Gde god da idete - u selo, na more, jezero ili planinu, svuda ćete pronaći vrijeme i kutak za čitanje. Opustit ćete se u udobnoj ležaljci, sakriti u hladovinu, piti omiljeno piće, slušati šum valova i prebaciti u neki drugi svijet. Knjiga je idealni pratilac odmora, jer može da ga zasladi, začini, upotpuni. Važno je, međutim, da napravite pravi izbor literature, zato što nije svako štivo savršeno za put. Odlazak na odmor sa ljubavnom literaturom je omiljena poslastica devojaka i žena, što je i preporučljivo. One se brzo čitaju, ne zahtijevaju intelektualni napor, mogu da vas izmjeste u neko drugo

19

vrijeme, probude romantične želje, inspirišu na ljetnju akciju, odobrovolje, nasmiju... Sa njima nema greške. A, tu opet postoje nijanse - nisu sve naivne, nego možete da izaberete i one ozbiljnije ljubavne priče sa više obrta i mudrih poruka. Psiholozi preporučuju i dobre trilere, zato što su uzbudljivi, a ljeto baš to traži. Dok plivate, razmišljate da li je batler ubica i jedva čekate da se vratite u ležaljku pa da završite priču do kraja.


* Čitanje je ZABAVNO. Svijet književnosti je toliko raznovrstan, sa toliko različitih žanrova, da je gotovo nemoguće nekoj osobi da ne pronađe knjigu u kojoj bi uživala.

* Dok čitamo, uvijek nailazimo na neke NEPOZNATE RIJEČI. Što više čitamo, za više riječi ćemo obogatiti sopstveni rječnik. Širok vokabular može biti od izuzetno velike važnosti za nas, za naše školovanje ili posao.

* Čitanje je zapravo UČENJE. Šta god da čitate, bilo da je melodrama, ili serija naučnih članaka, uvijek usvajate nove informacije.

Prva tiskana knjiga

* Vježbajte svoj MOZAK. Čitanje mozgu daje kompletno drugačiji tretman nego gledanje televizije ili slušanje radija. Bez obzira na to da li čitate zahtjevnu literaturu ili neko uputstvo, dijelovi mozga koji su zaduženi za funkcije kao što su vid, jezik i učenje putem asocijacija povezuju se u jedinstvenu neuronsku mrežu koja je specifična za aktivnost čitanja, što donosi brojne blagodati za mozak.

* Čitanje OPUŠTA. Mnogi ljudi previše razmišljaju o svojim problemima, i često im je zaista potrebna pauza od toga. Dobar članak može okupirati vašu pažnju i omogućiti vam da zaboravite na sve brige svakodnevnog života.

* Čitanje zahtijeva KONCENTRACIJU i mir. Mnogi ljudi, čak i kada žele, ne uspijevaju da se skoncentrišu. Zato je čitanje dobar način da poradite na svojoj sposobnosti koncentracije, što može značajno poboljšati vašu produktivnost. * Čitanje nas može razvedriti. Priče sa sretnim krajem svakako nas rasvesele, ali i mimo toga, različite priče koje u knjigama pratimo i na suptilnije načine mogu izazvati pozitivna osjećanja. Čak i manji događaji u priči mogu izazvati neka lijepa sjećanja. 20

Gutenbergova Biblija je prva tiskana knjiga u Europi. Tiskana je na latinskom jeziku. Johan Gutenberg (oko 1400 - 1468), pronalazač tiskarske mašine sa pokretnim slovima, svoj trogodišnji rad je posvetio tiskanju najznačajnije i najčitanije knjige, Biblije. Ova knjiga nije samo interesantna po tome što je prva u svijetu tiskana na ovaj način, već što ju je tiskao čovjek za čiji se izum još i danas ne zna kako je precizno funkcionirao. Svaki detalj ovakvog tiskanja do danas je ostao neotkriven u potpunosti.


Najvrijednije knjige na svijetu Najpoznatiju zbirku znanstvenih tekstova Leonarda da Vincija 'The Codex Leicester' Bill Gates je 1994. kupio na aukciji za 30,8 milijuna dolara čime je to postala najskuplja knjiga ikad kupljena. U ovoj je bilježnici veliki mislilac na 72 stranice svojom rukom ispisao razmišljanja i teorije o svemu od fosila do kretanja vode.

"Magna charta libertatum"

'Magna charta libertatum' (Velika povelja sloboda) je povelja koju je engleski kralj Ivan bez Zemlje prihvatio 15. lipnja 1215. primoran oružjem engleskog plemstva. Smatra se prvim pisanim ustavnim zakonom Engleske i uopće prvim pisanim ustavnim aktom u svijetu. Posljednju kopiju Magna Carte u privatnom vlasništvu, na aukciji u njujorškom Sotheby'su, platio je 21,3 milijuna dolara.

"The St Cuthbert Gospel"

'The St Cuthbert Gospel', također poznato kao 'Evanđelje Stonyhurst' ili 'Evanđelje St Cuthbert po sv. Ivanu', džepno je izdanje evanđelja tiskano u sedmom stoljeću na latinskom jeziku i smatra se jednom od najstarijih knjiga. Britanska knjižnica u srpnju 2011. pokrenula je kampanju za prikupljanje sredstava kojom bi otkupili knjigu za devet milijuna funti (tada 14,3 milijuna dolara). Devet mjeseci kasnije kupnja je uspješno obavljena.

ODRASTANJE UZ KNJIGU

U vremenu u kojem je tehnologičitali knjige, na školskim zadacima i ja znatno uznapredovala, djeci su testovima opće inteligencije ostvaruju mnogo privlačniji ekrani od knjiga. mnogo bolje rezultate od onih koji su Psiholozi tvrde da se čitanjem priča za takve rituale bili uskraćeni. mališanima od najAko imate bebu, “naoruranijih dana usađuju žajte” se slikovnicima, jer Soba bez pozitivne životne jedino one u tom periodu knjiga je kao vrijednosti, povećaklincima drže pažnju. Idečovjek bez duše va koncentracija te alne su “pop-ap” knjige, iz razbuktava mašta. Ciceron kojih, kada ih otvorite, “izlaTakođer, savjetuju da ze” trodimenzionalne slike ili im knjige ne nameone živih boja s kojima djeca ćete, jer niko ne voli ono što mu se mogu da se kupaju. nameće, nego da ih malim trikovima Suština je da ih tako mali registruju, navedete na čitanje. što je za početak dovoljno. Znanstveno je dokazano da djeca Kada napuni dvije godine, mališan kojima su roditelji prije spavanja je spreman za slikovnice sa kratkim, rimovanim pjesmicama, koje ćete mu čitati sve dok sam ne počne da ih “reprodukuje”, pa ćete dobiti povratnu informaciju da je zainteresovan i da mu se memorija razvija. U tom uzrastu, dijete ste već “inficirali” knjigom, pa sada tu ljubav možete da njegujete. Dok je još malo, potrudite se da mu čitate priče sa malo teksta, jer psiholozi kažu da će ga to podsticati da samo smišlja nastavak, čime će razvijati maštu.

SVJETSKI DAN KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA Obilježava se 23.travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare te se sama zamisao zasniva na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja.

21


Plavuše prijavite se i osvojite titulu "Najblondinke cm Magazina 2017".

CM magazin u suradnji sa Schwarzkopf Professional-om organizira natječaj povodom lansiranja novog BLOND ME programa za najljepšu plavušu...

NAJ BLONDINKA cm Magazina 2017.

NAJBLONDINKA OSVAJA: • • • •

4x MAKE OVER KOSE U 2017 Godišnju zalihu BLOND ME proizvoda Ovnak profesional četke za kosu Objave u cm Magazinu i cm fan page-u

Natječaj je otvoren od 10.3.-1.5.2017. a svoje prijave koje trebaju sadržavati puno ime i prezime, adresu i broj telefona, šaljete na najblond@cmbih.com Napomena: Prijave važe samo za punoljetne osobe ! 22


Novi BC Brazilnut Oil opojna, mirisna uljna njega od sada i posebno za obojanu kosu

Schwarzkopf Professional otkriva najbolje čuvanu tajnu Amazone – ulje brazilskog oraha. Ovo čudesno ulje ključni je sastojak nove BC Brazilnut oil linije koja sada pruža uljnu njegu čak i obojanoj kosi kako bi zaštitila živost boje i dala joj opojan miris koji se otpušta i do 24 sata!

NOVI HIT PROIZVOD

TALENT 10

PARFEMSKO MLIJEKO ZA KOSU 1. Zaštita boje 2. Ultimativan sjaj 3. Raspetljavanje 4. Zaglađivanje 5. Zaštita od sunca 6. Otpuštanje mirisa 7. Zaštita od pucanja 8. Hidratizracija 9. Ukroćivanje 10. Regeneriranje

Nova BC Brazilnut Oil kolekcija predstavlja opojan režim njege obogaćen najnovijom tehnologijom za sjaj i superiornu zaštitu boje. Sadrži najbolje čuvanu tajnu Amazone, ulje brazilskog oraha, koje je pažljivo dobiveno od sjemenki jednog od najvećih drveća u južnoj Americi. Poznato je po svojim hranjivim proteinima, mineralima i Omega 3 i 9 kiselinama, koje služe za popunjavanje poroznih praznina i zaglađivanje grube kose. Hidratizirajuće karakteristike ulja osiguravaju opulentan sjaj, podatnost kose i očuvanje boje bez pretjeranog otežavanja dok povećana količina Selenija i Vitamina e imaju superiorne anti-oksidativne i antiaging karakteristike. Formula proizvoda je dizajnirana tako da dugotrajno otpušta miris i štiti kosu od sunca – osiguravajući tako zaštitu od pucanja kose i blijeđenja boje. Frizeri sada mogu razmaziti

svoje klijente, a klijenti mogu dio toga napraviti i kod kuće, BC Brazilnut uljnim šamponom, Pulp maskom koja se može koristiti i u kombinaciji s intenzivnim BC Brazilnut Oil Boosterom za poseban sjaj i podatnost kose kakvu uljna njega obojanoj kosi do sada još nije mogla dati. Osim ranije navedenih, novi hit proizvod iz Schwarzkopf Professionala je i BC Brazilnut Talent 10. Mlijeko za kosu koje nudi 10 nevjerojatnih koristi, a zbog svojih parfumiranih mikro granula, može biti i toliko traženi, svojevrsni parfem za kosu. Osim nevjerojatnog mirisa, Talent 10 naglašava živost boje, daje ultimativan sjaj, zaštitu od sunca i pucanja kose, a istovremeno hidratizira, raspetljava, ukroćuje i regenerira. Dopustite da Vas i Vašu kosu razmazi zarazna moć ulja brazilskog oraha kroz nove BC Brazilnut Oil proizvode iz Schwarzkopf Pofessionala. 23

Pregled BC Brazilnut linije iz Schwarzkopf Professionala: BC Brazilnut Oil uljni šampon, 200ml Lagani šampon koji nježno čisti, zaglađuje, daje sjaj i štiti živost boje kose. BC Brazilnut Pulp Maska, 150 ml Intenzivna pulp maska koja njeguje, otklanja nečistoće, raspetljava i pruža sjaj. BC Brazilnut Oil Talent 10, 100 ml Mlijeko za kosu koje se ne ispire i daje: naglašenu živost boje, ultimativan sjaj, raspetljava, zaglađuje, štiti kosu od sunca, otpušta luksuzan miris, štiti kosu od pucanja, hidratizira, ukroćuje i regenerira. BC Brazilnut Oil Refiniran uljni booster


24


ZDRAVLJE

Probudite i očistite

svoj organizam...

Ovo doba godine je namijenjeno dugim šetnjama u prirodi. Stoga, ne oklijevajte, iskoristite dan, prošećite se parkom ili šumom i uživajte u prvim nježnim i oklijevajućim zrakama sunca, te promatrajte kako se priroda budi.

prirodi je proljeće vrijeme U buđenja, obnavljanja i rasta. Ritam našeg tijela povezan je sa

ritmom prirode. I zato nam proljeće dolazi baš kao naručeno. U proljeće kada se svijet budi vrijeme je da se i mi probudimo i krenemo sa novim i zdravijim ritualima. Ovo je idealno vrijeme za izbacivanje onih teških zimskih namirnica i uvođenje svježeg voća i povrća. Iskoristite proljeće da napunite organizam vitaminima i mineralima, očistite ga od toksina i pripremite se za nadolazeće razdoblje. Nedostatak kretanja tijekom zime može dovesti do nakupljanja toksina u našem tijelu. Nakupljanje toksina prouzrokuje umor, glavobolju, laganu bol, obamrlost organizma, pad imuniteta i smanjuje želju za kretanjem.

Za naš organizam proljeće je također vrijeme regeneracije i obnavljanja. Zbog toga ovo je vrlo pogodno vrijeme za čišćenje organizma. Iako detoksikaciju organizma možete napraviti u bilo koje godišnje doba, proljeće je idealna prilika za početak. Početak proljeća može utjecati na imunološki sustav i donijeti nam prehlade, alergije, kašalj, a uz to razdraženost, nervozu i umor. Kako bi se pripremili za proljeće i iskoristili ono što nam priroda daje, potrebno je povesti računa o ishrani i kondiciji.

25

PROMIJENITE SVOJ IZGLED Proslavite ovo doba s novim, atraktivnim izgledom: ošišajte se, promijenite boju kose, potražite novi trendi ruž ili sjenilo. Neka se za vama okreću! Obucite se u proljetne bolje !


KORACI ZA PROLJETNO ČIŠĆENJE ORGANIZMA: SEZONSKO POVRĆE

Veoma je važno da se trudimo da u proljeće obogatimo svoju prehranu sa što više svježe ubranog sezonskog povrća. Za to možemo koristiti kupus, kelj, kelerabe, karfiol, brokoli. Ali i namirnice iz prethodne sezone, uzgojene na što zdraviji način i pravilno čuvane, ili one tek izvađene iz bašte: cveklu, mrkvu, peršunov list i korijen, bundevu, bijeli i crni luk, praziluk, čičoku, paškanat, bijelu i crnu rotkvu, blitvu, špinat. Povrće je bogato vitaminima i mineralima, poboljšava imunitet, čisti organizam od toksina i uz sve to sadrži jako malo kalorija! Jedite ga što više možete – u sirovom obliku, dinstano ili kuhano na pari, u salatama ili domaćim zelenim sokovima.

VOĆE JE OBAVEZNO

Konzumirajte voće u jutarnjim i prijepodnevnim satima– svježe, smrznuto ili u domaćim sokovima. Voće će Vam donijeti energiju i vitalnost. Limun je idealna namirnica za detoksikaciju jer pomaže eliminirati toksine iz organizma. Započnite dan sa čašom tople vode u koju ste istisnuli polovicu limuna. Odmah ćete se osjećati bolje, a nakon nekog vremena primijetit ćete da imate više energije i gubite kile.

DOBAR SAN POMAŽE REGENERIRATI TIJELO

FIZIČKA AKTIVNOST

Fizička aktivnost potiče metabolizam. Za bolje raspoloženje i proljetni umor najbolje su svakodnevne tjelesne aktivnosti na svježem zraku. Gibanje odlično djeluje na cirkulaciju, stabilizira ravnotežu hormona i potiče metabolizam. Vozite bicikl, džogirajte ili samo šetajte u prirodi. Fizička aktivnost u prirodi opušta, drveće i zelenilo daju čišći zrak, a vježbanje je efikasnije, jer tijelo dobija više kisika. Dovoljna je svakodnevna kratka šetnja od 30 minuta ili više. Tijelo će na taj način dobiti više kisika, ojačati živčani sustav i obrambeni mehanizam.

SEZONSKE ALERGIJE

PIJTE PUNO VODE

Voda je presudna za naše zdravlje jer igra ulogu u svim fiziološkim procesima organizma. Voda pomaže eliminaciji toksina iz organizma, poboljšava metabolizam, raspoloženje i izgled kože. Pijte 8-10 čaša izvorske ili očišćene vode svaki dan.

Noć je vrijeme za regeneraciju. Svakodnevne naporne ili manje naporne aktivnosti zahtijevaju puno energije, za što je potreban dobar i zdrav san, osobito kada je prisutan proljetni umor. Kako se po noći ne bi budili, preporučujemo ne jesti masnu i tešku hranu u večernjim satima. Također je vrlo važno provjetriti sobu prije spavanja i pobrinuti se da bude mračna.

Svi koji pate od sezonskih alergija znaju da je proljeće i vrijeme kada počinju njihovi problemi s kihanjem, kašljanjem, šmrcanjem i suznim očima. Kako bi se što uspješnije izborili sa alergijama savjetujemo da na vrijeme krenete uzimati lijekove, naravno ukoliko ih imate propisane. Češće perite odjeću. Tuširajte se navečer. Pijte više zelenog čaja. Uzimajte više omega-3 masnih kiselina.

Napravite dobrodošlicu PROLJEĆU

Odvojite vrijeme samo za sebe. Ugodite sebi i posvetite si barem jedan dan kada ćete raditi baš ono što vi volite. Ako i niste romantičarska duša, pročitajte klasičan ljubavni roman. Pogledajte film koji će zagrijati vaše srce. 26

Otiđite u saunu, na masažu ili si pripremite relaksirajuću kupku kod kuće. Čak i maleni detalji mogu pretvoriti vašu sobu ili stan u bajku. Dajte prostora svojim mislima,dopustite im da vas odvedu na mjesta gdje želite ići.


27


NAJSLAVNIJE ŽENE SVIJETA

28


29


Proljeće voli modne asesoare...

šal

Zastupnik za BiH: Ovnak d.o.o. Vitez, Poslovni centar PC-96, 72250 Vitez, BiH Tel: +387 30 709 80030 • fax: +387 30 709 803


FASHION

31


Zastupnik za BiH: Ovnak d.o.o. Vitez, Poslovni centar PC-96, 72250 Vitez, BiH Tel: +387 30 709 800 • fax: +387 30 709 803

32


33


FASHION

34


35


DAN PLANETE ZEMLJE

Mi glasamo za

Prirodu Svi smo puno puta čuli da je očuvanje okoliša u kojem živimo od velikog značaja za život svih nas te da i male stvari mogu promijeniti svijet na bolje. Promijeni i ti!

Napravite promjene već danas: • Uvijek zatvorite vodu dok se brijete ili nanosite šampon ili gel za tuširanje – tako ćete potrošiti manje vode.

• Kad god možeš umjesto papirnatih ručnika koristi kuhinjske krpe.

36

• Posadi u dvorištu drvo ili uzgajaj kućne biljke ako živiš u zgradi jer one potiču pročišćavanje zraka.


Mi u cm-u

• Umjesto plastičnih čaša koristite staklene. • Obične baterije zamijenite onima koje se pune. • Isključite električne uređaje kada ih ne koristite. • Plastične vrećice zamijenite platnenim. Ukratko: tuširanje umjesto kupanje jer se troši manje vode, isključite svjetlo u prostorijama gdje ne boravite, zatvorite vodu dok perete zube, razvrstavanje otpada spasit će planetu...

v

mislimo na okolis Povodom DANA PLANETE ZEMLJE, u subotu, 22.4.2017. svim kupcima za račune 20 KM i više, darujemo CM CEKER!

POKLON

37


SVEUČILIŠTE/UNIVERZITET „VITEZ“ ITIRAN D E R K A Fakultet pravnih nauka

• Opće pravo • Krivično-financijsko pravo

Ius est ars boni et aequi Pravo je umjetnost dobrog i jednakog

Fakultet pravnih nauka realizira osnovne akademske studije I. ciklusa, magistarske studije II. ciklusa i doktorske studije III. ciklusa, distance-learning (učenje na daljinu) te programe cjeloživotnog učenja, odnosno stalno osposobljavanje i usavršavanje

Inovativna edukacija usklađena s potrebama tržišta rada

Fakultet poslovne ekonomije

• Poduzetnički menadžment • Financije, računovodstvo i revizija

Fakultet poslovne ekonomije realizira osnovne akademske studije I. ciklusa, magistarske studije II. ciklusa i doktorske studije III. ciklusa, distance-learning (učenje na daljinu) te programe cjeloživotnog učenja, odnosno stalno osposobljavanje i usavršavanje

Spremni za izazove informatičke budućnosti

Fakultet informacionih tehnologija • Poslovna informatika • Informacijske tehnologije

REZULTAT AKADEMSKOG OBRAZOVANJA NAŠIH STUDENATA SU INFORMATIČKI STRUČNJACI PRIZNATI DILJEM SVIJETA Fakultet informacionih tehnologija realizira osnovne akademske studije I. ciklusa, magistarske studije II. ciklusa i doktorske studije III. ciklusa, distance-learning (učenje na daljinu) te programe cjeloživotnog učenja, odnosno stalno osposobljavanje i usavršavanje

Kvaliteta počinje obrazovanjem

Fakultet zdravstvenih studija • Sestrinstvo • Fizioterapija i radna terapija • Sanitarni inženjering

VISOKOKVALITETNO OBRAZOVANJE BUDUĆIH ZDRAVSTVENIH RADNIKA Fakultet zdravstvenih studija realizira osnovne akademske studije I. ciklusa i magistarske studije II. ciklusa te programe cjeloživotnog učenja, odnosno stalno osposobljavanje i usavršavanje.

SVEUČILIŠTE/UNIVERZITET „VITEZ“ Školska 23, Travnik, +387 30 509 750, +387 30 509 763 www.unvi.edu.ba www.fit.co.ba info@unvi.edu.ba 38


IZVRSNOST U VISOKOM OBRAZOVANJU KAO IMPERATIV

Ž

elite studirati nakon završetka srednjeg obrazovanja i u nedoumici ste koji fakultet upisati? Među brojnim mogućnostima koje Vam se nude u sveučilišnom gradu Travniku, svojim se nastavnim procesom te usvojenim znanjima i vještinama kod završenih studenata, koji mogu odgovoriti potrebama suvremenog tržišta rada, posebno ističe Fakultet pravnih nauka Sveučilišta/Univerziteta „VITEZ“, koji se tijekom devet godina postojanja nametnuo kao respektabilna visokoobrazovna ustanova čijih završenih studenata nema na burzama rada. Na Fakultetu pravnih nauka Sveučilišta „VITEZ“ u Travniku možete izabrati smjer Opće pravo ili Krivično-financijsko pravo i nakon završetka studija otvoriti put k ostvarenju visoko postavljenih profesionalnih ciljeva, a ugledni predavači i nastavni plan i program jamstvo su navedenoga. U rad sa studentima, uz predavačeasistente, uključeni su i ugledni pravnici iz BiH, dugogodišnji suradnici fakulteta i Sveučilišta. Uz najbolje uvjete studiranja, studentima prava na raspolaganju je i posebno opremljena sudnica za potrebe

nastavnog procesa gdje se pripremaju za državna i regionalna natjecanja. Valja spomenuti kako je Fakultet pravnih nauka Sveučilišta „VITEZ“ u Travniku jedini privatni fakultet u BiH koji se natječe u okviru regionalnog Futura Moot Courta, što je zapravo oblik simuliranog suđenja nastalog po uzoru na Moot Court natjecanja iznimno popularna među studentima prava diljem svijeta.

Fakultet pravnih nauka od svoga osnutka njeguje iznimno uspješnu suradnju s pravosudnim i sigurnosnim institucijama u BiH (Ustavni sud FBiH i Ustavni sud BiH, Kantonalni sud Novi Travnik, Općinski sud Travnik, Ured ombudsmana BiH, MUP KSB/SBK), odvjetničkim i notarskim uredima i visokoobrazovnim ustanovama u državi i regiji.

Poslovi koje završeni studenti mogu obavljati nakon završenog Fakulteta pravnih nauka i određenog studijskog programa: • OPĆE PRAVO Studenti stječu osnovno pravno obrazovanje širokog spektra, osnove metodologije pravnih znanosti i osnove prava iz raznih pravnih oblasti vezanih za državno-pravne poslove, imovinsko-pravne, krivično pravne i slične poslove.Kompetencije koje dobivaju, odnosno poslovi koje završeni studenti mogu obavljati su pomoćni pravni poslovi u sudovima i tužiteljstvima,odvjetničkim uredima te pravni poslovi u tijelima uprave, javnom sektoru, zdravstvu, školstvu, bankama i drugim tvrtkama. • KRIVIČNO - FINANCIJSKO PRAVO Kompetencije koje dobivaju, odnosno poslovi koje završeni studenti mogu obavljati su pravni poslovi u sudovima, odvjetničkim i notarskim uredima, pravni poslovi u policijskim agencijama, poreznoj upravi, inspekcijskim službama, privatnim detektivskim agencijama. Upišite Fakultet pravnih nauka na Sveučilištu/Univerzitetu „VITEZ“ Mi cijenimo vrijednosti znanosti i visokog obrazovanja! SVEUČILIŠTE/UNIVERZITET „VITEZ“ FAKULTET PRAVNIH NAUKA Školska 23, Travnik +387 30 509 765 +387 30 509 763 www.unvi.edu.ba

UMJETNIČKA DJELA IZ OPUSA LIKOVNE KOLONIJE

U galeriji Sveučilišta/Univerziteta „VITEZ“ u Travniku potkraj prošle godine otvorena je izložba vrijednih umjetničkih djela nastalih tijekom devet godina održavanja Likovne kolonije u Vitezu.

„Promatrajući sliku shvaćamo što je ljepota, a misao dobiva boju i oživljava“, poručio je fra Marko Kepić obraćajući se nazočnima, a izložbu je svečano otvorio ugledni bosanskohercegovački gospodarstvenik i jedan od pokrovitelja umjetnika i umjetnosti uopće, Dragan Kafadar. Pokrovitelji izložbe, vlasnici uglednih tvrtki OVNAK i CM, Dragan i Vlatko Kafadar velikodušno su ustupili umjetnička ostvarenja iz opusa Likovne kolonije u Vitezu kako bi u njima mogli uživati i oni koji do sada nisu imali prilike upoznati se s radom autora čija su djela bila izložena u sveučilišnoj galeriji. 39


40


MOMMY

Kunert je obogatio svoj asortiman sa čarapama za trudnice, koje su jedinstvene na tržištu. Trudničke tajice koje se prilagođavaju stomaku, sve dok beba raste. Omogućavaju individualnu prilagodbu rastućem stomaku. Donja tkanina čarapa može se otvoriti uzdužno na šest različitih mjesta. Obim se može povećati i do 25 cm. Zastupnik za BiH: Ovnak d.o.o. Vitez, Poslovni centar PC-96, 72250 Vitez, BiH Tel: +387 30 709 800 • fax: +387 30 709 803

41


cm info

cm stigao u Ilijaš !

cm stigao u Laktaše

Krajem prošle godine, otvorena je cm poslovnica u Laktašima. Uz odlične akcije i puno poklona, svečanost otvorenja prošla je u lijepom ozračju. Cm se nalazi na adresi Karađorđeva br. 46 te u prostoru od 200 m2 u ponudi je već prepoznatljiv asortiman: dekorativna kozmetika, parfemi, modni dodaci, sve za njegu tijela i kose, kućanstva i druge sitnice. Radno vrijeme cm-a je od ponedjeljka do petka od 8:00 do 21:00 sat, a subotom do 20:00 sati.

Otvoren još jedan cm u Bihaću !

U susret najromantičnijem blagdanu Valentinovu, stanovnike Bihaća odlučili smo počastiti sa još jednom cm poslovnicom. U petak, 10.2. na adresi Bosanska bb upriličeno je svečano otvorenje cm poslovnice površine 180m2, čija ponuda ispunjava sve želje kupaca koji žele svoje najdraže ali i sebe počastiti lijepim sitnicama.

U cm-ov čarobni svijet i ljepote možete doći svakodnevno (osim nedjelje) i birati iz velike ponude: dekorativne i preparativne kozmetike, parfema, modnih asesoara, sitnica za osobnu higijenu i još puno toga... Podsjećamo, u Bihaću cm potražite na još dvije adrese: Bosanska br.21 (VF Konzum) te Žrtava srebreničkog genocida bb. 42

Cm je najveći domaći lanac drogerija, te je svojim asortimanom i odličnom ponudom postao prepoznatljiv kod kupaca. Cm je u Ilijašu u subotu, 4.3. otvorio svoju 74 poslovnicu a to je bio razlog za posebnu ponudu sa sniženjima i do 50%, poklone i gratis kupovinu. U prostoru površine 250m2 u ulici 126.Ilijaške brigade na broju 48. u ponudi su parfemi, dekorativna kozmetika, poklon setovi, sredstva za osobnu higijenu, modni asesoari i druge sitnice koje su neophodne svima. Radno vrijeme cm-a u Ilijašu je od ponedjeljka do subote od 8.00 do 20.00 sati.


43


44

cm Magazin br. 17  

Lifestyle magazin

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you