Be Smart

Page 1

COLEGIUL ECONOMIC BUZĂU NUMĂRUL 54 Decembrie, 2020


CUPRINS

SPAȚIU PENTRU DEMOCRAȚIE ȘI

Pag.3

PARTICIPAREA TINERILOR PREVENIREA VIOLENȚEI ȘI ABUZULUI ÎMPOTRIVA COPIILOR ȘI TINERILOR PREVENIREA VIOLENȚEI ȘI ABUZULUI SEXUAL ASUPRA COPIILOR MICA MEA AFACERE

Pag.6

Pag.8

TRADITII DE CRACIUN

Pag.11

O OPERA CU OCAZIA SARBATAORILOR Pag.13 DE CRACIUN COLINDE, COLINDE

Pag.14

WALKASTORY ONLINE

Pag.15

BET- ON LINE

Pag.17

SEED- ONLINE

Pag.19

GRASP MILANO- AL DOILEA AN DE

Pag.29

PROIECT LIGA ELEVILOR MESERIAȘI

2

Pag.23


SPAȚIU PENTRU DEMOCRAȚIE ȘI PARTICIPAREA TINERILOR ”Cum ar fi să simți pe bune că un simplu click te va ajuta să schimbi viitorul? Noi ți-am pregătit proiectul „Spațiu pentru democrație și participarea tinerilor”, unde îți dăm ocazia să-ți spui „ofurile” pe care le ai ca tânăr în comunitate și, mai mult decât atât, te ajutăm să găsești soluții la acestea. În cadrul proiectului vei parcurge 3 etape, unde vei avea ocazia să: devii un mini-influencer pentru comunitatea ta, prin intermediul PhotoVoice-ului pe care îl organizăm; „te așezi la același ZOOM” cu reprezentanții locali, regionali sau chiar naționali; devii Sherlock pentru comunitatea ta și să cercetezi problemele cu care se confruntă tinerii.” Așa a sunat provocarea lansată de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, împreună cu Fundația Națională pentru Tineret, Consiliul Tinerilor Instituționalizați și Consiliul Național al Elevilor. Proiectul este finanțat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Buzău și câțiva tineri din liceul nostru au spus present. 3


Elevii noștri au participat la activități interesante și provocatoare. Iată câteva dintre impresiile lor: Gabriela Săvulescu: Mi-a placut mult proiectul. Am dat de oameni fani, care transmiteau o energie buna... am legat prietenii, care pot dura toata viata. Am învațat atatea chestii interesante, ma bucur ca am participat! In primele zile ni s-a vorbit despre cum se realizeaza o poza, despre conceptul de photovoice , și am lucrat pe grupe. Eram in jur de 7-9 persoane din județe diferite, care incercau sa găsească un raspuns la intrebarea :'' cum își fac tinerii vocea auzita? ''. Am primit o tema leagata de niste poze care sa exprime ceva pentru noi, sa aibă un impact. Am folosit diverse platforme pentru a putea determina care sunt problemele din judetul nostru.. E prima data cand ma înscriu intr-un proiect, dar sunt sigura de faptul ca nu va fi ultima data. Cristina Murgociu: Eu am participat la ultima activitate din cadrul proiectului, si pot spune ca pentru mine a fost o experiență plăcută in care am învățat si am dezbătut multe subiecte interesante. Au fost puse întrebări la care am raspuns si am vorbit pe baza acestora, căutând solutii. Mădălin Cojanu: A fost ceva nou,inedit,o experienta unica,am si invatat lucruri interesante. Corina Pamfil: Acest proiect a fost unul foarte interactiv .Am învățat multe lucruri noi precum aplicația Menti sau platforma Padlet . Am găsit probleme din mediul tinerilor și am încercat sa le găsim soluții . Una dintre activitățile preferate de tinerii participanți a fost Photovoice. Iată câteva din realizările colegilor voștri în cadrul acestui atelier.

4


”Pai,noi suntem oameni,respiram,normal,dar multi nu constientizeaza ca si natura respira,una e sa arunc un ambalaj,alta e sa iti faci o groapa de gunoi pe oriunde treci,ma intreb ce s ar intampla daca natura nu ne ar mai suporta si ar decide sa se razbune.” ”Întotdeauna m-am simțit complexată din cauza greutății mele. Vine o vreme când majoritatea fetelor nu se simt suficient de slabe , de frumoase ... Greutatea bunătății din inima ta ar trebui să conteze, nu cea corporală. Am ținut anumite diete , am slăbit cât mi-am dorit , dar corpul meu a început să dea semnale că ceva nu este bine. Încă încerc să învăț cum să mă iubesc pe mine , cea cu câteva kilograme în plus.”

5


”Bulling-ul . Nu este doar un cuvânt banal, ci este unul ce exprimă duritate, violentă , teamă, insuficiență, neacceptare. Un cuvând ce pe mine o perioadă "m-a posedat " . Credeam toate cuvintele rele, urâte pe care ceilalți mi le adresau, până într-o zi când m-am uitat în oglindă și mi-am spus :"Ești de ajuns de bună , de inteligentă , de frumoasă și doar tu alegi dacă vrei sau nu să crezi ce spun alții despre tine!" Acum ... acum sunt bine . Sunt mai puternică ca niciodată . Sunt mândra de ceea ce am realizat și sunt fericită cu oamenii care îmi sunt aproape.”

PREVENIREA VIOLENȚEI ȘI ABUZULUI ÎMPOTRIVA COPIILOR ȘI TINERILOR - PREVENIREA VIOLENȚEI ȘI ABUZULUI SEXUAL ASUPRA COPIILOR Profesor Cornelia Șerban În cadrul Campaniei internaționale „19 zile de activism pentru prevenirea violenței împotriva copiilor și tinerilor", elevii claselor a XI-a B, D, F, I, coordonați de doamnele profesor Anton Adriana, Mirea Mihaela, Șerban Cornelia, Ilie Cătălina, s-au întâlnit pentru a dezbate o temă destul de mediatizată în ultimul timp - "Prevenirea violenței și abuzului împotriva copiilor și tinerilor". Invitat la această activitate a fost subcomisarul de

6


poliție Emilia Mihăilescu, din cadrul Biroului pentru Siguranță Școlară Buzău, care, a răspuns "prezent" fără a sta prea mult pe gânduri. Scopul activității a fost promovarea non-violenței, precum și reducerea numărului actelor de violenţă înregistrate în perimetrul unităţii de învăţământ şi în zonele adiacente acesteia. Din cauza pandemiei, activitatea s-a desfășurat online, această situație permițând participarea elevilor din 4 clase. Activitatea s-a concretizat în prezentarea unor materiale şi a unor filme cu privire la tipurile de violenţă (fizică, verbală, violenţă în familie, la școală, în mediul online), cauzele acesteia şi soluţii pentru prevenirea fenomenului. Elevii au participat activ la activitate, răspunzând la întrebări, dar și formulând argumente legate de tema în discuție.

7


MICA MEA AFACERE ~Petcu Luminița Andreea, clasa a 12 aE Că e toamnă, vară sau primăvară, că e ploaie sau soare orbitor, nu există zi sau moment în care florile să nu aducă bucurie. Pe zâmbetele indispensabile am pariat și eu atunci când am decis să îmi îmbin creativitatea cu pasiunea mea pentru flori și artă.

În martie 2019 am spus că este o oportunitate bună să mă apuc să confecționez mărțișoare din diferite materiale. (Trandafiri de spumă, săpun, hartie). La momenul acela, nici nu mă gândeam că o să îmi înteiemez "mica mea afacere online". Așa că mi-am pus la punct pagina de facebook "Trandafiri de săpun Andreea” Am început să vând mărțișoare, ca mai apoi să-mi placă ceea ce realizam și am decis să creez diferite aranjamente pentru diferite ocazii sau sărbatori. Astfel, pasiunea mea o oglindesc în trandafirii aleși pentru o încântarea privirilor, cromatismul fiind funcția principală pe care mă bazez. Din pură pasiune și creativitate am decis să realizez și cutiuțe "ce explodează" pline cu poze. Acestea din urmă au fost un succes deoarece era o noutate în oraș, majoritatea cutiilor de tipul celor realizate de mine fiind foarte scumpe sau veneau foarte greu datorită distanței. Visul meu este să încep o afacere în domeniul artei sau realizarea de

8


evenimente pe partea de decorațiuni deoarece aș face asta cu cel mai mare drag și consider că aceasta este etapa ce te urcă pe culmile succesului.

9


TRADITII DE CRACIUN Răzvan Gabriel Câmpeanu, 9 C Sarbatoarea Nasterii Domnului sau Craciunul este sarbatorita cu mare fast la noi in tara.Avem numeroase traditii si obiceiuri legate de Craciun cum ar fi:taiatul porcului,mersul la colindat ,pregatirea mesei de Craciun cu bucate alese.

In fiecare an nelipsitul Mos Craciun ,o legenda devenita traditie de secole aduce cadouri copiilor cuminti la bradul impodobit.

10


Îmi este dor de momentele in care bunicul imi povestea cum era cand venea si la el,,Mos Gerila�. Era multa veselie in casa lor si mirosea puternic a cozonac.

In ultimele saptamani am inceput sa ma pregatesc si eu de marea sarbatoare.Mam ocupat de sora mea mai mica pe care am ajutat-o sa invete cantece de Craciun pe care le-am ĂŽnregistrat in studio.

Aceasta sarbatoare aduce pace si fericire in sufletele oamenilor . Craciun Fericit tuturor!!!

11


O OPERA CU OCAZIA SARBATAORILOR DE CRACIUN Cojanu Madalin, 11 I Suntem in prag de sarbatori Vacanta ne face cu mana Noi deja avem o stare buna Si va dorim si voua una V-am cam suparat pe toti Am mai fost si idioti N-am invatat nicio fraza Sau pe la test am fost varza Dar haide sa trecem peste Sunt doar greseli ce conteaza Ce chiar este important Ca acum vine Craciunul Albul este peste tot Vine si frigul‌nebunul Este vremea cand copacii Si streasina deloc murdara Ne lovesc in cap cu turturi Atunci cand iesim afara Uite,totul e frumos Luminite si zapada Chiar si noi suntem cumiti Fara gesturi de bravada Dar sa stiti,ne pare rau Aia e,suntem copii Si poate gresim cam des Dar macar mai sunteti vii Nu vreau sa ma mai lungesc Desi-as putea scrie pagini Despre cum toti ne dorim Fericire fara margini Aia e,oameni suntem Poate asta ne e firea Ca oricat de rau ar fi Sa urmarim fericirea

12


COLINDE, COLINDE Cornelia Șerban Se spune că nu trebuie să trăim doar din amintiri... Am simțit magia sărbătorilor de Crăciun în cadrul activității online pe care am realizat-o împreună cu prietena și colega mea, Cătălina Ilie, ascultând colindele și poeziile interpretate de către un grup de elevi de la Liceul pentru deficiențe de vedere care s-a alăturat elevilor Colegiului Economic din clasele a XI-a E, a XI -a F si a XI -a I. Am fredonat fiecare din locuința lui, dar am simțit aceleași emoții pe care le-am fi simțit dacă eram în aceeași încăpere... Să ne bucurăm că sărbătorile de iarnă sunt "pe aproape" și-i putem avea alături de noi pe cei dragi... Sărbători cu bine!

13


WALKASTORY ONLINE Cătălina Ileana Poștovei Chiar și online activitatea desfășurată în cadrul proiectelor Erasmus + continuă.Pe 11.12.2020 a avut loc o întâlnire on line în cadrul proiectului WALK A STORY. Au fost prezenți partenerii din : Danemarca, Spania, Croația, Turcia.A fost monitorizată situația actual a proiectului. S-a discutat necesitatea realizării unui al treilea produs intellectual ca urmare a prelungirii proiectului cu 6 luni. Au fost lansate câteva idei interesante pentru acest al treilea produs intelectual: Cartografierea și descrierea APP-urilor din țările noastre care încurajează mișcarea pentru toate generațiile în actual situație și nu numai; Cum putem adapta aplicația inițială la noua situație (aplicația Walkastory); Crearea de spații comune pentru a interacționa - seniori și tineri, acasă - evenimente online; Tururi virtuale în orașele noastre (povești vizuale spuse de tineri pentru seniori); Recomandări cu privire la un comportament adecvat în natură și cu privire la schimbările climatice; Exemple de bună practică în ceea ce privește utilizarea storytelling ului în promovarea companiilor. Trebuie menționat faptul că acest produs intelectual va trebui să fie relevant pentru proiect și pentru contextul real.

14


15


BET- ON LINE Cătălina Ileana Poștovei În cadrul proiectului BET- Lets Bet on our heritage a avut loc o întâlnire de proiect, on line, în data de 11.12.2020. A fost monitorizat proiectul. S-a decis realizarea unei cărți cu imagini vechi, de arhivă. Patrimoniul cultural imaterial este constituit, potrivit Unesco, „din tradiții orale, arta spectacolului, practici sociale, ritualuri, evenimente festive, cunoștințe și practici legate de natură și univers și legate de cunoștințele și tehnicile meșteșugurilor tradiționale”. De la începutul secolului al XX-lea, acest set de expresii, moștenit din trecut și transmis oral, a găsit în fotografie un documentar valoros. Această activitate își propune să recupereze și să difuzeze fotografii vechi cu valoare patrimonială, astfel încât să fie utilizate în mediul școlar și să fie cunoscute de publicul larg. Pe de altă parte, vom putea compara patrimoniul imaterial din țările proiectului și vom găsi un punct comun. Pentru această activitate, colaborarea familiilor elevilor, precum și a profesorilor va fi esențială. Activitatea are forma unui concurs cu câteva reguli: Toți elevii din școlile partenere ale proiectului Erasmus + BET pot participa la concurs. Fiecare țară poate participa cu 10 fotografii, făcute înainte de 1970, care vor fi încărcate pe etwinning. Fotografiile vor conține imagini cu orice aspect legat de Patrimoniul Cultural Imaterial (oralitate, cunoștințe tradiționale, ciclu festiv anual, cultură agricolă și maritimă etc.) și vor fi prezentate digital, cu cea mai mare rezoluție posibilă, în .jpg, .mpeg sau. .bmp.

16


Participanții pot trimite doar fotografii ale familiei lor sau ale mediului în care locuiesc. Fiecare imagine va fi însoțită de un text cu o lungime maximă de 250 de cuvinte. Acesta va fi trimis în format Word, OpenOffice sau PDF. În plus, textul poate furniza următoarele informații despre fotografie: unde a fost făcută, cine apare în ea, data aproximativă la care a fost făcută și relația acestei imagini cu patrimoniul cultural. Participanții pot trimite un număr nelimitat de fotografii. Fiecare țară va vota prímele 10 fotografii. Va fi evaluată calitatea și interesul de patrimoniu al fotografiilor și textului primit, precum și valoarea lor ca mostre ale patrimoniului imaterial european. Termenul limită pentru trimiterea fotografiilor 30.12.2020. Fotografiile vor fi trimise pe adresa: clubuldepresa@gmail.com Participarea la concurs implică faptul că distribuția fotografiilor trimise este autorizată.

17


SEED- ONLINE SUSTAINABILITY AND CITIZENSHIP: THE EDUCATION CHALLENGE FOR THE FUTURE O întâlnire on line a avut loc pe 4 decembrie. La întâlnire au participat: Diana Vieira, Catalina Postovei, Anna Majkut, Monika Kujalowick, Luis Maciel, Ilidia Betancourt, Eleni Kouvari, Belén Vázquez, Henar Rodríguez. Au fost trasate sarcini de realizat în viitor: Decembrie: Prezentare video a fiecărei școli realizată de elevi va fi încărcată pe Twinspace. Realizarea unui Kahoot cu întrebări legate de un comportament sustenabil. Realizarea de ornamente de Crăciun din material reciclate și încărcarea de fotografii pe Twinspace. Realizarea unui logo al proiectului de către elevi. Logo ul va fi ales prin votul elevilor. Inregistrarea elevilor în Twinspace. Elevii liceului nostru au realizat logo uri interesante.

18


Autori: Călin Oana Izabela, Cîmpeanu Răzvan, Grigore Karina, Ungureanu Mihai, Mihai Georgiana, Mihai Robert, Stratone Rareș, Valeri Mario. Câțiva colegi au realizat déjà câteva decorațiuni de Crăciun.Este vorba despre: Săvulescu Gabriela, Toma Denisa, Băețelu Costin. O temă specială o constituie și realizarea de ornamente de Crăciun handmade, din material reciclate. Elevii noștri au dat dovadă de inventivitate și au realizat produse finale deosebite. Săvulescu Gabriela:

19


Băețelu Ștefan Costin:

Toma Denisa:

20


Borcăeaș Ștefan

Călinoiu Oana, Mitoi Larisa, Neagu Denisa:

21


Ilie Daniela:

Ion Raluca

22


Ispas George

Marciuc Bianca

23


Ivașcu Georgiana

Manea Ana Maria

24


Neculai Ionuța Andreea

25


Nițu Oana

Pană Georgiana

26


Popină Diana

Tocilă Roberta

27


Murgociu Cristina

GRASP MILANO- AL DOILEA AN DE PROIECT Și în anul școlar 2020-2021 continuă proiectul ” Mentorat pentru success” în colaborare cu GRASP Milano. Au fost selectați participanții de anul acesta: Luca George Porumbiță, Mihaela Minodora Rugină, Alexandra Burtanete, Georgiana Badea, Raluca Palangă, Robert Mihai, Petruț Zaharia, Vlad Ciochinică, Ana Maria Cosmina Dragomir, Alin Paul Petcu, Anca Georgiana Tudorache. Au fost selectați 5 elevi pentru a participa la sesiunile de dezvoltare personal susținute on line: Ana-Maria Petre, Diana Popina, Georgiana Tulin, Ștefan-Costin Băețelu, Madalina-Cristina Negru. Succes!

28


LIGA ELEVILOR MESERIAȘI Ioana Dumitru Am revenit cu vești noi! În urma celor două etape de recrutare prin care au trecut elevii, anunțăm oficial noii membri ai Asociației Liga Elevilor Meseriași. Ne dorim o colaborare îndelungată cu aceștia pentru îmbunătățirea învățământului profesional și tehnic din județul Buzău. Le mulțumim pentru efortul depus și ne bucurăm să îi avem drept colegi. Noii membrii ai asociației din partea Colegiului Economic Buzău sunt: Istrățoiu Ronaldo Andrei, Cojocaru Mihaela, Apostol Mihaela Bianca, Stan Denisa-Florentina, Porumbiță Luca George. Felicitări și mult success!

REDACTIE

PROFESORI COORDONATORI:

Oana Izabela Călin

Cătălina Poştovei

Petcu Andreea Luminița

Cornelia Șerban

Logo revistă: Ilie Florentin Be Smart (online) = ISSN 2286 – 2625 ISSN–L 2286 – 26

29


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.