Page 1

01-tresc27 portadav2:TresC

24/8/10

13:01

Pรกgina 1


tres7-caixa_catalunya

16/4/07

09:21

Pรกgina 1


3-tresc27 sumari:Maquetación 1

26/8/10

12:13

Página 3

SUMARI 4 GENT TR3SC 8 ARTS ESCÈNIQUES La nit de Sant Joan.

26 MÚSICA Palau de la Música: Primer Palau.

44 CULTURA EN GIRA 8

Un gran clàssic del musical català inaugura l’ARTERIA Paral·lel.

52 CINEMA Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. Sitges 2010.

62 ESPAIS La magie du silence. 26

El Cicle Primer Palau descobreix els nous talents de la clàssica.

52

El cinema fantàstic i de terror desembarca un any més a Sitges.

70 LLIBRESAMBABACUS Tertúlies literàries.

74 LES ADRECES 76 ENTREVISTA Joan Salvat. AMB EL SUPORT DE L’ICIC 62

Can Framis acull una retrospectiva d’Antoni Taulé.

70

Tertúlies literàries a l’Ateneu Barcelonès.

78 FER-SE SOCI DEL TR3SC

Coordinació editorial: Carme Tierz • Redacció: Carme Tierz, Sílvia González i Manuel Pérez i Muñoz • Cap de redacció: Amparo Latorre • Correcció lingüística: Carles Miró • Maquetació: Víctor Álvarez • Documentació: Fina Villanueva • Viladomat, 135, 3r • 08015 Barcelona • 93 292 22 17. Fax 93 237 63 23. redaccion@eljueves.es • Cap de publicitat: Conrado Iriarte • 93 292 22 17 • Premsa: Sandra Domènech • Coordinador: Ivan Lorente. IMPRIMEIX: Litografia Rosés, s.a. • Energia, 11-27 (Polígon La Post) 08850 Gavà (Barcelona). Dipòsit legal: M-18318-2006 ISSN 1886 – 3973. EDITA: EDICIONES EL JUEVES, S.A. Director gerent: Andrés Pontón • Directora de publicacions: Mayte Quílez • Director d’art: Miquel Aparici • Director comercial i de màrqueting: Maciej Zielaskiewicz.

CLUB TR3SC Director: Miquel Curanta • Caps d’àrea • Arts escèniques: Elisenda Lara • Música: Vanessa Mingo • Cinema: Olga Díaz • Art&Espais: Elisenda Barceló • Llibres: Patrícia de Golferichs • Cap de serveis: Ester Pérez • Cap de Mitjans on-line i sistemes de venda: David Sabaté • Mitjans on-line: Marta Bernabé • Coordinador territorial: Rubén Garcia. 3


4-tresc27 gent tr3sc:Maquetación 1

24/8/10

14:35

Página 1

GENT TR3SC

NIT 10 TV3 ÉS UNA FESTA Com cada any, la gran família de TV3 presenta a l’audiència la seva nova temporada en una festa multitudinària, una festa a la qual estem tots convidats! Ramon Pellicer, Lídia Heredia, Albert Om, Helena Garcia Melero i Xavi Coral són alguns dels presentadors que participaran La Partida de la Nit 10, la nit que precedeix la Diada de Catalunya, un especial que comptarà amb Javier Estrada, Òscar Dalmau i Roger de Gràcia com a mestres de cerimònies i amb un final de festa consistent en una gran acció en què podran implicar-se tots els catalans que vulguin sumar-se al festeig. I quina serà aquesta acció? Un ball conjunt amb coreografia de la companyia de hip-hop Brodas. No cal ser professional per convertir-se en ballarí per una nit: n’hi ha prou amb voler passar-s’ho bé i formar part d’aquest gran esdeveniment en què TV3 ens descobrirà quins seran els programes estrella de la propera temporada i ens obrirà les seves portes per veure com hi treballen.

SETMANA DEL LLIBRE EN CATALÀ CREACIÓ EDITORIAL Del 10 al 19 de setembre, el Parc de la Ciutadella de Barcelona acollirà la Setmana del Llibre en Català, una convocatòria que té per objectiu divulgar la riquesa de la creació editorial en llengua catalana. Serà una gran llibreria a l’aire lliure, a més d’un munt d’activitats per gaudir de la lectura i del món literari fins entrada la nit. Cinema, música, tertúlies, còctels, contacontes, tallers, jocs per a tota la família, recitals… una festa que tindrà els llibres, els autors i els lectors com a protagonistes i que es viurà també a Lleida (Institut d’Estudis Ilerdencs), Sant Cugat (Pl. Sant Octavià) i Girona, que tot i no disposar d’envelat organitzarà diversos actes. L’Associació d’Editors en Llengua Catalana organitza aquesta trobada estructurada en diversos espais –l’hivernacle de les lletres, l’escenari àgora, el chill-out de la veu, etc.– i pensada per despertar i nodrir l’amor pels llibres, l’afició per la lectura. Consulteu el programa a www.setmanallibre.cat. 4


05-tresc27 gent tresc:Maquetación 1

23/8/10

12:23

Página 1

GENT TR3SC

DOCUMENTALS TVC PROJECCIONS EXCLUSIVES Ningú no pot discutir que, en matèria d’informatius i de reportatges documentals, Televisió de Catalunya és un dels mitjans més seriosos i respectats del circuit internacional. L’interès per aprofundir en els fets d’actualitat i en d’altres que són ignorats per la resta de cadenes i plataformes audiovisuals, i de fer-ho sempre des del rigor i la màxima fidelitat a la realitat, ha fet possible que TV3 hagi posat en marxa un departament dedicat a la recerca i a la producció documental, un atractiu format que combina la informació amb els recursos cinematogràfics. A partir del mes de setembre, els socis del TR3SC podran gaudir dels excel·lents documentals produïts per TVC abans que siguin emesos, en unes projeccions exclusives que comptaran amb la participació dels seus protagonistes i que aniran seguides d’un col·loqui posterior, durant el qual els socis podran aportar els seus punts de vista i les seves opinions sobre els treballs projectats. Ja ho veieu: a TV3, el soci del TR3SC pot fer sentir la seva veu.

EN TONI SURT

5


6-tresc27 gent tr3sc:Maquetación 1

24/8/10

13:28

Página 1

GENT TR3SC

ARTERIA PARAL·LEL NEIX UN NOU ESCENARI L’esperada recuperació del Paral·lel, l’avinguda que en el passat concentrava la principal activitat teatral de Barcelona, ja és una realitat! A partir d’aquest mateix mes, aquest eix cultural tornarà a la vida gràcies a iniciatives com la d’ARTERIA Paral·lel, el local que en altres èpoques havia acollit el Teatro Español, Studio 54 i la sala d’espectacles Scènic, i que neix amb la voluntat de convertir-se en un emplaçament clau per a la vida artística de la ciutat. El nou espai escènic disposa de tres plantes i de més de 3.400 metres quadrats de superfície, condicionats per acollir teatre, música, dansa i circ, grans produccions i espectacles de petit format, cabaret, tertúlies o projeccions cinematogràfiques. Emmarcat dins la xarxa internacional de centres artístics i culturals ARTERIA de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) a través de la Fundación Autor, aquest espai polivalent actuarà com una plataforma de difusió i producció de les diferents disciplines creatives. Un model únic arreu del món que, sens dubte, revitalitzarà no només la mítica avinguda dels teatres, sinó la vida cultural de Barcelona. El TR3SC recolza aquesta aventura afavorint que els amants de les arts escèniques puguin gaudir-ne amb els millors avantatges!

6

LLIURE DE GRÀCIA TORNA UN TEATRE LLEGENDARI I també després d’un llarg període de rehabilitació, el Teatre Lliure, un dels grans símbols del teatre independent català dels anys 70, torna a obrir les seves portes. El vell edifici de Gràcia ha resolt els problemes estructurals que van forçar el seu tancament l’any 2003, poc després de la inauguració de la seu del Lliure a Montjuïc. Els espectadors que recordin amb nostàlgia aquella entranyable sala, aixecada amb esforç i il·lusió per un equip format per Fabià Puigserver, Lluís Pasqual, Anna Lizaran i Lluís Homar, entre d’altres figures cabdals del teatre català, se sentiran com a casa gràcies a una remodelació que respecta l’esperit del projecte original. Amb un pressupost de gairebé 2.500.000 euros, el nou Teatre Lliure de Gràcia ha eliminat les barreres arquitectòniques que en el passat dificultaven l’accés als discapacitats a la sala, s’ha adequat a les noves normatives de seguretat i ha renovat part de les instal·lacions. El que manté intacte és, però, el més important: l’amor pel teatre universal, ofert en un espai que acosta l’actor al públic. Un espai de proximitat i, sobretot, de qualitat. Estigueu a l’aguait: el TR3SC us oferirà també descomptes i promocions per seure a la platea d’un teatre ja llegendari.


tres26-gasnatural:TresC 04/06/10 10:36 Pรกgina 1


ARTS ESCÈNIQUES

8-9-tresc27 arts esceniques:Maquetación 1

NIT DE SANT JOAN REVETLLA MUSICAL

Tot un clàssic del teatre musical català torna als escenaris.

ARTERIA PARAL·LEL

Descompte TR3SC: Consulteu el web del TR3SC www.tres.cat. ServiCaixa.

8

25/8/10

13:22

Página 12


8-9-tresc27 arts esceniques:Maquetación 1

26/8/10

12:19

Página 13

Han passat gairebé trenta anys des de la seva estrena, però el record fixat a la memòria de milers d’espectadors es manté ben viu. Nit de Sant Joan va ser al 1981 tota una fita del teatre musical català, un fabulós espectacle de contes i fantasia que reproduïa a l’escenari la màgia de la revetlla de Sant Joan. I ara, els seus artífexs, Jaume Sisa i Dagoll Dagom, ens donen l’oportunitat de reviurela en un nou muntatge que en potencia l’impacte visual i escènic. Carles Alberola porta ara les regnes de Nit de Sant Joan , amb un repartiment integrat, entre d’altres, per Noèlia Pérez, Anabel Tutusaus i Marc Pujol que ens permetrà retrobar-nos amb el Macari, el Gran Jordiet, la Rita, els Progres i tota la resta de personatges que alliberaven els seus somnis durant la nit del foc, de la música i la festa. Nit de Sant Joan és un cant poètic, surrealista, entranyable i carregat de tendresa i d’il·lusions que compta, a més, amb el privilegi d’inaugurar oficialment el recorregut escènic d’un nou teatre, l’ARTERIA Paral·lel. Que comenci l’espectacle! Direcció: Carles Alberola. Intèrprets: Noèlia Pérez, Jofre Borràs, Anabel Tutusaus, Laia Piró i Marc Pujol, entre d’altres.

UNA REVISTA MODERNA Estructurada com una cadena d’esquetxos musicals, a la manera de les velles revistes que triomfaren dècades enrere al Paral·lel, Nit de Sant Joan reuneix tot de personatges somiadors que veuran complerts els seus desitjos amb l’ajut d’un follet trapella, el mestre de cerimònies del show. Ricard Arilla, Joan Lluís Bozzo, Anna Briansó, Anna Rosa Cisquella, Montse Guallar, Miquel Periel i Berty Tovias, a més d’un conte de Miquel Obiols, són els autors d’aquesta festa escènica, amenitzada per les inoblidables cançons de Sisa.

9


10-tresc27 arts esceniques:Maquetación 1

20/8/10

12:29

Página 3

ARTS ESCÈNIQUES TEATRE LLIURE TORNAR A CASA La Barcelona teatral recupera un dels seus espais mítics, el Lliure de Gràcia, que després d’una llarga remodelació reobre les portes rejovenit i a punt per rebre novament l’obra dels dramaturgs universals. Per aquesta raó, Àlex Rigola, director artístic del Teatre Lliure, ha escollit un dels drames més coneguts de Tennessee Williams, Gata sobre teulada de zinc calenta, per donar el tret de sortida a la nova etapa de la remodelada sala. Joan Carreras i Chantal Aimée seran els intèrprets del matrimoni que al cinema van immortalitzar Paul Newman i Elizabeth Taylor i a Broadway, estrelles com Kathleen Turner, Ben Gazzara, Keir Dullea, Jason Patric o Ashley Judd. Un matrimoni fracturat pels conflictes interiors de Brick, el marit, i per la malsana influència de la seva família, propietària d’una pròspera plantació del Mississipi. Muntsa Alcañiz, una de les fundadores del Lliure, i Andreu Benito, hi interpreten els patriarques del clan. Però també a Montjuïc, a la Sala Fabià Puigserver, la temporada arrenca amb força: Carles Santos hi farà doblet, primer amb el celebrat Belmonte creat juntament amb Frederic Amat, Cesc Gelabert i Lydia Azzopardi, i tot seguit, amb una creació en solitari, definida, com sempre, pel risc, per la transgressió dels límits teatrals i pel joc artístic. Portarà per títol Chicha Montenegro Gallery, i Santos el qualifica d’aventura humanoliterària-musical amb quatre personatges que busquen un passat compartit. Begoña Alberdi, Antoni Comas i Claudia Schneider, tres col·laboradors habituals d’aquest aventurer de l’escena, són al repartiment.

TEATRE LLIURE Del 30 de setembre al 12 de desembre.

Descompte TR3SC: 20 %. Belmonte, de Gelabert-Azzopardi, obre l’any teatral del Lliure. 10

Tel·Entrada.


11-tresc27 arts esceniques:Maquetación 1

26/8/10

12:23

Página 4

ARTS ESCÈNIQUES TEMPORADA ALTA 2010 FESTIVAL DE TARDOR DE CATALUNYA Són ja dinou les edicions del Temporada Alta-Festival de Tardor de Catalunya, tot un esdeveniment teatral que, durant dos mesos, convoca a Girona/Salt directors d’escena i companyies de renom internacional. Enguany, el festival s’inicia el primer dia d’octubre, amb el Chicha Montenegro Gallery de Carles Santos, un delirant espectacle que alia paraula, música i òpera amb tots els excessos que caracteritzen les creacions del de Vinarós. La producció catalana ocuparà, de fet, la primera setmana del Temporada Alta, amb Chicha… i dues propostes més, Concert Tempestiu de Xicu Masó i Últim dia a la Terra, de Jordi Vilches, així com la segona de desembre, amb Celebració, dirigida per Lluís Pasqual, i Tot, de Rafael Spregelburd. Joan Ollé (Joan Maragall: la llei de l’amor) accentuarà encara més la presència catalana al festival.

Carles Santos inaugura el Temporada Alta 2010 amb Chicha Montenegro Gallery.

En l’apartat internacional, cal destacar la participació d’Alain Platel, un dels grans coreògrafs contemporanis europeus, que estrenarà a l’Estat Gardenia , erigit en el millor espectacle del darrer Festival d’Avinyó. No podem tancar aquest petit avançament del Temporada Alta –el certamen 2010 programarà més de setanta espectacles de teatre, dansa, música i circ– sense fer esment de la programació familiar, una programació en què el festival ha posat especial èmfasi. Vuit propostes per a edats molt diferents –fins i tot per a nadons–, més dues produccions de circ –una de les quals, a càrrec del Circ Cric– formaran el nucli d’aquest apartat adreçat a introduir els més menuts en el món de les arts escèniques.

GIRONA/ SALT (DIVERSOS ESPAIS) De l’1 d’octubre al 12 de desembre.

Descompte TR3SC: 15 %. ServiCaixa.

11


12-tresc27 arts esceniques:Maquetación 1

19/8/10

10:26

Página 3

ARTS ESCÈNIQUES

MISTERI DE DOLOR LA PASSIÓ SEGONS ADRIÀ GUAL

Ernest Villegas, Mercè Arànega i María Rodríguez Soto, protagonistes de Misteri de dolor.

Qualificat en el seu dia com un “drama de món”, Misteri de dolor va aixecar una forta controvèrsia en el moment de la seva estrena. Era 1904, i els espectadors de Barcelona no estaven preparats per encaixar la modernitat d’un text valent, revolucionari, que enfrontava Mariagna, una dona de quaranta-tres anys casada en segones núpcies amb un home jove i atractiu, i la seva filla, una noia de vint-i-dos corroïda per l’odi i la gelosia. En un espai domèstic tancat, claustrofòbic, el xoc entre l’audàcia de Mariagna i els prejudicis socials de la filla provocarà l’esclat d’una passió encesa i incontrolable… Adrià Gual, màxim exponent de la renovació del teatre català d’inicis del segle XX, fou l’autor de la peça que obre la programació del TNC aquesta temporada. Mercè Arànega, Ernest Collado i María Rodríguez Soto formen el triangle protagonista del drama, conduït per Manuel Dueso. Dos altres autors catalans, el sempre radical i inclassificable Albert Vidal, i Joan Maragall, gran poeta, prendran el relleu a Gual en el començament de temporada del TNC. Vidal hi portarà Història de Joan, nascut d’un ós, una fantasia que pren com a punt de partida una rondalla arrelada en diverses cultures, i Joan Ollé dirigirà Joan Maragall, la llei d’amor, una adaptació dels versos de l’insigne poeta signada per Carles Guillén. Joan Anguera, Montserrat Carulla i Victòria Pagès encapçalen el repartiment d’aquest hipnòtic espectacle. 12

TEATRE NACIONAL DE CATALUNYA Del l’1 d’octubre al 14 de novembre.

Descompte TR3SC: 15 %. Tel·Entrada.


13-tresc27 arts esceniques:Maquetación 1

25/8/10

13:02

Página 4

ARTS ESCÈNIQUES

TEATRE POLIORAMA TORNA EL FENOMEN GRÖNHOLM

Lluís Soler, Jordi Díaz, Jordi Boixaderas i Roser Batalla són els intèrprets d’El mètode Grönholm.

Un dels millors espectacles de flamenc contemporani, aclamat pel públic i la crítica dels centres mundials del teatre –Piccolo Teatro de Milà, Sadler’s Wells de Londres, City Center de Nova York…–, arriba per fi a Barcelona. Es tracta d’Autorretrato, de María Pagés, un muntatge poètic, provocatiu i emocionant a càrrec d’una coreògrafa i bailaora audaç i innovadora. El flamenc obrirà, d’aquesta manera, la temporada 2010-2011 del Teatre Poliorama, una temporada marcada, sens dubte, pel retorn del fenomen teatral de la dècada, El mètode Grönholm, l’enginyosa comèdia de Jordi Galceran que ha traspassat fronteres i batut tots els rècords. Milions d’espectadors d’arreu del món han mirat d’esbrinar quin dels quatre aspirants a un lloc d’executiu d’una empresa és autèntic i quins uns farsants que avaluen les seves aptituds per assumir la feina… Jordi Boixaderas, Roser Batalla, Lluís Soler i Jordi Díaz seran, un cop més, els quatre candidats a executius, i Sergi Belbel, el director d’escena d’aquesta irònica crítica al món laboral capitalista.

TEATRE POLIORAMA Autoretrato. Fins al 19 de setembre. El mètode Grönholm. A partir del 23 de setembre.

Descompte TR3SC: Consulteu el web del TR3SC wwwtresc.cat. ServiCaixa.

Direcció: Sergi Belbel. Intèrprets: Jordi Boixaderas, Roser Batalla, Jordi Díaz i Lluís Soler. 13


14-tresc27 arts esceniques:Maquetación 1

25/8/10

13:08

Página 3

© Josep Casanova Martí.

ARTS ESCÈNIQUES

PEL DAVANT I PEL DARRERA CÒMICA VIDA

Pel davant i pel darrera mostra amb humor la cara i la creu d’un vodevil.

Ja fa vint-i-cinc anys, una comèdia esbojarrada irrompia en l’escena catalana per fer una breu temporada. Feia un retrat irònic de les tensions, rivalitats i embolics sorgits entre els actors d’un vodevil de tercera fila, i permetia els espectadors descobrir què succeïa rere els decorats, sentir-se com voyeurs que observen l’espectacle paral·lel que es produïa entre caixes. La comèdia, Pel davant i pel darrere, va assolir tant d’èxit que va mantenir-se en cartell durant mesos, i ha conegut diverses reposicions que han recollit sempre l’aplaudiment entusiasta del públic. Fins a nou vegades ha dirigit Alexander Herold aquesta sàtira de Michael Frayn, i tres són les versions que Tricicle ha servit al director britànic: perquè Paco Mir torna a signar l’adaptació del text original, una adaptació nova amb referències a l’actualitat i la posada al dia dels gags més hilarants. Amb Pep Planes, Rosa Gàmiz, Carles Martínez, Enric Majó i Mònica Pérez entre els intèrprets, no hi ha dubte que aquest Pel davant i pel darrera tornarà a fer diana: les rialles estan assegurades! Direcció: Alexander Herold. Intèrprets: Pep Planes, Rosa Gàmiz, Carles Martínez, Anna Barrachina, Mònica Pérez, Enric Majó, Miquel Sitjar, Dafnis Balduz i Saïda Mancha. 14

TEATRE BORRÀS A partir del 10 de setembre.

Descompte TR3SC: 20 %. Disponible a partir del 15 de setembre. ServiCaixa.


15-tresc27 arts esceniques:Maquetación 1

24/8/10

10:21

Página 4

ARTS ESCÈNIQUES

Maria Lanau, Pere Ventura, Pep Ferrer i Pep Miràs són, juntament amb Miquel Gelabert, els intèrprets de Rigor Mortis.

RIGOR MORTIS HUMOR NEGRE La corrupció financera i política ha estat la font d’inspiració de Rigor Mortis, una comèdia afilada, viva, que treu punta als escàndols que ocupen les primeres planes dels diaris al nostre país. No per casualitat, el seu autor i director d’escena, José Luis Martín, és un humorista professional que, al capdavant de la revista satírica El Jueves, no ha dubtat mai a posar el dit a la nafra en els conflictes que fan trontollar la credibilitat i l’estima cap a les classes més poderoses de la societat. Martín confessa haver escrit Rigor Mortis fa cinc anys, molt abans que les corrupteles que últimament han esquitxat l’alta societat catalana sortissin a la llum, però ha fet els retocs oportuns a la comèdia, precisa com un mecanisme de rellotgeria, per actualitzar-la i donar-li nous al·licients. La història transcorre en un tanatori on reposen els cadàvers d’un eminent representant de l’establishment (Pep Ferrer) i un prejubilat del sector del metall amb un irreductible esperit sindicalista (Miquel Gelabert): dos personatges antagònics, completament incompatibles, tancats en un espai del qual no poden sortir. Aquesta és la clau d’una bona comèdia, en opinió de Neil Simon, mestre del gènere, i Rigor Mortis segueix la recomanació. Direcció: José Luis Martín. Intèrprets: Pep Ferrer, Miquel Gelabert, Pep Miràs, Maria Lanau i Pere Ventura.

TEATRE CONDAL A partir del 15 de setembre.

Descompte TR3SC: 25 %. Entrades disponibles com a Regal Club. Tel·Entrada.

15


16-tresc27 arts esceniques:Maquetación 1

20/8/10

13:15

Página 3

ARTS ESCÈNIQUES

Arturo Fernández torna a seduir els espectadors amb una comèdia de saló.

LA MONTAÑA RUSA L’ERÒTICA DEL PODER Els anys sembla que no passin per a Arturo Fernández, el galant madur oficial del teatre espanyol. Amb més de cinquanta anys de trajectòria a l’esquena, Fernández continua seduint la platea amb comèdies d’embolics d’estil clàssic, interpretades sempre per un home madur, atractiu i ben situat socialment, amb un cabell platejat que enlluerna les seves joveníssimes conquestes. Aquest podria ser també el retrat de César, el protagonista de La montaña rusa, un empresari d’èxit que viu una aventura passatgera amb Lola, una dona jove i vivaç… fins que el flirteig es complica i César se sentirà en una muntanya russa emocional. Carmen del Valle és la partenaire de Fernández en una comèdia d’Éric Assous que desenvolupa un humor refinat per a aquest singular idil·li.

TEATRE APOLO Del 15 de setembre a l’1 de novembre.

Descompte TR3SC: 20 %. ServiCaixa.

Direcció: Arturo Fernández. Intèrprets: Arturo Fernández i Carmen del Valle. 16


TV3-tresc27:TresC 05/08/10 12:16 Pรกgina 1


18-tresc27 arts esceniques:Maquetación 1

26/8/10

12:25

Página 21

ARTS ESCÈNIQUES La dansa i Barcelona, protagonistes d’aquesta iniciativa.

DANSALONA LA CIUTAT DE LA DANSA La voluntat de compartir experiències i il·lusions a través d’un llenguatge universal, el de la dansa, és la llavor de Dansalona, una iniciativa que vol situar la ciutat de Barcelona al mateix nivell de les grans capitals europees d’aquesta disciplina artística. Dansalona neix com una programació pensada per a tothom, per a especialistes i per a simples aficionats, per a amants del ballet o per als de les danses tradicionals: la seva oferta és plural, accessible, i es desenvoluparà per igual a les taules dels teatres com al paviment dels carrers. La companyia que dirigeix Maria Rovira, Trànsit Dansa, ballarà Paso distinto/ Somorrostro al Teatre Romea fins al 12 de setembre, mentre la Tanztheater Wuppertal de Pina Bausch actuarà al Liceu a començaments de mes, del dia 4 al 7, amb Iphigenie auf Tauris. A mitjans setembre es concentren espectacles com Lemon 5, de Raravis (Sala Beckett, del dia 15 al 26), Curts, de Thomas Noone Dance (saT!, del 16 al 18 de setembre) i el ja tradicional Cicle de Dansa del Tantarantana, amb Guy Nader i Decalage, entre d’altres, al seu cartell (a partir del 15 de setembre. Mar Gómez, Àngels Margarit i la seva companyia, Mudances, o Sònia Gòmez seran altres dels noms d’aquesta primera edició de Dansalona. Podeu consultar-ne la programació completa a www.bcn.cat/cultura/dansalona.

BARCELONA (DIVERSOS ESPAIS) Fins al 24 de setembre.

Descompte TR3SC: Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat.

18


19-tresc27 arts esceniques:Maquetación 1

20/8/10

10:00

Página 4

ARTS ESCÈNIQUES SALA BECKETT CONNEXIONS SOCIALS La barreja de llenguatges i disciplines artístiques, així com la voluntat de denunciar la injustícia social a través del teatre, són dues de les línies que segueix la programació de la Sala Beckett en aquest inici de temporada. Conscients que l’escenari pot actuar com una caixa de ressonància dels anhels i les preocupacions de l’home modern, els artistes d’Agrupación Sr. Serrano porten a la Beckett un programa doble que obre interrogants al voltant del xoc entre la Natura, incontrolable i destructiva, i la fragilitat de l’ésser humà (Contra.Natura), per una banda, i els complexos mecanismes de la memòria (Memo), per una altra. En tots dos casos, els autors, Pau Palacios i Àlex Serrano, apel·len a la sensibilitat del públic per conduir-lo per terrenys desconeguts, aspres però també poètics, emprant les eines de la dansa, el teatre físic i visual, la performance, els efectes de vídeo i so i la instal·lació. Magda Puyo és la directora d’escena de l’espectacle que prendrà el relleu als d’Agrupación Sr. Serrano, un drama contemporani titulat Bashir Lazhar que s’interna per assumptes tristament polèmics, com ara la immigració i l’arbitrarietat de la justícia. Interessada sempre en temàtiques d’actualitat, Puyo dirigeix Pepo Blasco i Joan Alavedra en la història d’un home d’origen algerià que treballa com a professor en una escola del Quebec, i que haurà de respondre davant les autoritats escolars per un fet violent que va viure recentment. Un relat de coratge i supervivència.

SALA BECKETT Del 29 de setembre al 21 de novembre.

Descompte TR3SC: 20 %. Tel·Entrada.

Memo, d’Agrupación Sr. Serrano. 19


20-tresc27 arts esceniques:Maquetación 1

25/8/10

13:50

Página 28

ARTS ESCÈNIQUES CHICAGO

Chicago arriba a la cartellera catalana.

MÚSICA I CRIMS Guardonat amb els premis més importants del món del teatre –els Tony de Broadway i els Olivier londinencs–, Chicago és un dels musicals de més glamur i èxit dels últims temps. Ho és pel seu argument, una història de passió, venjança i traïció situada als anys 30, quan Al Capone, Dillinger i altres membres destacats del crim organitzat imposaven la seva llei del terror pels carrers de Chicago; també per la música i lletres de John Kander i Fred Ebb (Cabaret); però, sobretot, per les coreografies de Bob Fosse, genial coreògraf, mestre de l’elegància i la sofisticació. Marta Ribera, María Blanco i Carlos Lozano són els protagonistes del musical en la seva estrena a Catalunya.

TEATRE DE LA LLOTJA DE LLEIDA Del 20 al 24 d’octubre.

Descompte TR3SC: 7 € de descompte sobre el preu de l’entrada. ServiCaixa.

El kathakali barreja pintura, música i ball per explicar històries èpiques.

FESTIVAL ÀSIA LA MÀGIA D’ORIENT La Casa Àsia és la impulsora d’un festival ja clàssic de la tardor a Barcelona, porta d’entrada de les arts escèniques, el cinema o la gastronomia d’un continent, l’asiàtic, que congrega una miríada de cultures, d’aromes exòtics i sensacions fascinants. El Festival Àsia ha convidat a participar enguany el màgic teatre kathakali del sud de l’Índia, el mític percussionista japonès Leonard Eto i l’ídol pakistanès del bhangra pop Abrar-il-Haq, entre d’altres, i ha organitzat desfilades de vestits i costums orientals, jocs arrelats en la rica tradició d’Àsia i del Pacífic, una immersió en la seva cuina… Una plataforma única en tot l’Estat que vol donar a conèixer un món, per a molts, encara per descobrir. Trobareu tota la informació del certamen a www.festivalasia.es.

BARCELONA (DIVERSOS ESPAIS) Del 16 al 26 de setembre.

Descompte TR3SC: Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat. ServiCaixa.

20


21-tresc27 arts esceniques:Maquetación 1

25/8/10

13:51

Página 27

ARTS ESCÈNIQUES FIRA TÀRREGA 30 ANYS AMB LA CREACIÓ Muaré, de la companyia Voala Project i Free Art, inaugurarà una nova edició de Fira Tàrrega, un dels aparadors d’arts escèniques de carrer més importants del món. La de Voala Project és una proposta multidisciplinària de gran format, amb dansa aèria i efectes òptics, música en directe i projeccions: sens dubte, la millor fórmula per donar la benvinguda als milers de visitants que Tàrrega rep cada any per gaudir de la creació més original i arriscada. Kamchatka ( Habitaculum ), Jetse Batelaan ( Broeders ), El Pont Flotant (Exercicis d’amor) i Leandre (Chez Leandre) són alguns dels artistes que hi presentaran espectacles de carrer i de sala. També la dansa i el circ procedents d’Irlanda trobaran un lloc a l’atapeïda agenda de Fira Tàrrega, com a convidats d’honor d’aquesta trentena edició. Més informació a www.firatarrega.com.

TÀRREGA (DIVERSOS ESPAIS) Del 9 al 12 de setembre.

Descompte TR3SC: 20 % en espectacles de pagament. Tel·Entrada.

PASTA FULLADA LA VEU HUMANA

Fira Tàrrega celebra la trentena edició.

Els quatre intèrprets de Pasta fullada.

Ever Blanchet, un dels responsables artístics del Versus Teatre i del Teatre Gaudí Barcelona, és també l’autor d’aquesta comèdia agredolça sobre les relacions conjugals, familiars i d’amistat i les proves a què les sotmet constantment la vida. La complicitat i la tolerància, ens diu Pasta fullada, són la clau per superar qualsevol entrebanc que posi en perill l’estabilitat d’aquestes relacions, el millor camí per intentar comprendre i resoldre els conflictes. Òscar Molina s’encarrega de la posada en escena d’aquesta interessant i reflexiva proposta, interpretada per quatre grans figures de la nostra escena, Carme Sansa, Josep Minguell, Carles Sales i Margarida Minguillon.

TEATRE GAUDÍ BARCELONA A partir del 17 de setembre.

Descompte TR3SC: 25 %. ServiCaixa.

21


22-tresc27 arts esceniques:Maquetación 1

25/8/10

13:05

Página 28

ARTS ESCÈNIQUES Un cowboy minimalista que salta del còmic al teatre.

CUTTLAS, ANATOMIA D’UN PISTOLER SOMNIS DEL FAR WEST Al llarg de vint-i-cinc anys d’història, iniciada a les pàgines d’un modest fanzín i continuada a les dels millors còmics, el pistoler Cuttlas ha divertit, entendrit i meravellat milers de lectors. Ara, aquest cowboy minimalista, la seva estimada Mabel, Jack el Malvat i els altres personatges ideats pel dibuixant Calpurnio a la seva tira còmica prenen vida dalt de l’escenari en una proposta de Produccions Essencials i Acetato Teatro que combina teatre d’objectes, el bunraku japonès, el teatre negre i d’ombres, la música i les videoprojeccions. Tot plegat, amb la finalitat de reviure el dinamisme, l’humor mordaç i el surrealisme d’unes historietes ja llegendàries.

CENTRE CULTURAL LA MERCÈ (GIRONA) 23 de setembre.

Descompte TR3SC: 15 %. Taquilla.

AMERICAN BUFFALO RETRAT DECADENT La mirada crítica de David Mamet sobre la decadència del preceptes morals de l’American way of life –consumisme, llibertat, triomf personal– es potencia al muntatge que Julio Manrique ha fet de l’obra més emblemàtica del dramaturg nord-americà, American Buffalo. L’anècdota argumental –l’amo d’una atrotinada botiga d’objectes antics i de segona mà vol recuperar una valuosa moneda, venuda per error a un client– serveix per carregar contra un país que margina la gent que no triomfa, que no progressa en la jerarquia social, senzillament, perquè s’aparta de les regles del joc. Marc Rodríguez, Ivan Benet i el jove Pol López són els intèrprets de l’espectacle.

KURSAAL (MANRESA) 23 i 24 d’octubre.

Preu TR3SC: 18 €. Marc Rodríguez en American Buffalo.

22

www.kursaal.cat


23-tresc27 arts esceniques:Maquetación 1

25/8/10

13:09

Página 27

ARTS ESCÈNIQUES NATALE IN CASA CUPIELLO

La família Cupiello, al complet.

CONTE NAPOLITÀ De tots els artistes fills de Nàpols, Eduardo de Filippo és un dels més estimats. Sens dubte, perquè va saber captar a la seva obra l’essència d’una ciutat convulsa, alegre, festiva, ferotge, una ciutat apassionada i temperamental. L’actor i dramaturg va retratar-la en un bon grapat de comèdies que alternaven la tendresa amb la bufonada, la rialla amb el melodrama. És el cas de Natale in casa Cupiello, radiografia d’una família típicament napolitana: un patriarca que lluita per mantenir vives les tradicions, una esposa patidora, un fill penques, una filla casada amb un home ric però enamorada d’un altre… Oriol Broggi orquestra aquest desgavell d’emocions amb Pep Cruz en el paper que el mateix De Filippo va interpretar al teatre. A cals Cupiello també trobem, entre d’altres, Bruno Oro, Carles Martínez i Marissa Josa.

TEATRE AUDITORI CAN PALOTS (GRANOLLERS) 23 d’octubre.

Descompte TR3SC: 50 %.

UN DÉU SALVATGE JOC D’APARENCES Dues parelles de classe acomodada es reuneixen per parlar del conflicte que ha enfrontat els seus fills a l’escola. El que comença com una reunió conciliadora i civilitzada entre persones educades, acaba com una guerra oberta, amb rampells de violència física i verbal. La ploma esmolada de Yasmina Reza (Art) carrega contra la hipocresia i les convencions socials en aquesta comèdia que ha seduït actors de la fama d’Isabelle Huppert, Ralph Fiennes, Jeff Daniels o James Gandolfini. La versió catalana d’Un déu salvatge compta amb l’excel·lent feina d’Òscar Rabadan, Roser Camí, Ramon Madaula i Vicenta Ndongo, un quartet que, sota la batuta de Tamzin Townsend, interpreta amb virtuosisme aquesta intel·ligent i irònica peça.

© David Ruano

Taquilles.

Un déu salvatge.

TEATRE AUDITORI FELIP PEDRELL (TORTOSA) 15 d’octubre.

Descompte TR3SC: Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat. Taquilles.

23


24-tresc27 graella arts esc:Maquetación 1

24/8/10

10:53

Página 26

ARTS ESCÈNIQUES ALMERIA TEATRE

TEATRE COLISEUM

20 %.

20 %.

Tel·Entrada.

ServiCaixa.

CLUB CAPITOL

20 %.

TEATRE DEL RAVAL

25 %. Tel·Entrada.

ServiCaixa. TEATRE GAUDÍ BARCELONA JOVE TEATRE REGINA

25 %.

Consulteu el web del TR3SC

ServiCaixa.

www.tresc.cat. Tel·Entrada.

TEATRE GOYA

25 %. NAU IVANOW

Tel·Entrada.

Consulteu el web del TR3SC TEATRE TANTARANTANA www.tresc.cat. Tel·Entrada.

Tel·Entrada.

LA PUNTUAL

TEATRE VICTÒRIA

2 € de descompte.

20 %.

Taquilles.

ServiCaixa.

SALA MUNTANER

25 %. Tel·Entrada.

24

25 %.

TEATRENEU Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat. ServiCaixa.

SANT ANDREU TEATRE

LA VILLARROEL

25 %.

25 %.

Tel·Entrada.

Tel·Entrada.

Aquestes només són algunes de les propostes que trobaràs a www.tresc.cat.


25-tresc27 graella arts esc:Maquetación 1

24/8/10

13:13

Página 27

ARTS ESCÈNIQUES TEATRE ÀNGEL GUIMERÀ (EL VENDRELL)

TEATRE JARDÍ DE FIGUERES

25 %.

20 % (en determinats espectacles).

Consultar el web del TR3SC www.tresc.cat.

ServiCaixa.

TEATRE AUDITORI DE GRANOLLERS

TEATRE METROPOL (TARRAGONA)

20 % (en determinats espectacles).

15 %.

Tel·Entrada.

ServiCaixa.

TEATRE AUDITORI SANT CUGAT

TEATRE MODERN (EL PRAT DE LLOBREGAT)

10 %.

20 %.

Consulteu el web del teatre.

Tel·Entrada.

TEATRE BARTRINA (REUS)

TEATRE MUNICIPAL DE BANYOLES

10 %.

15 %.

ServiCaixa.

Consultar el web del TR3SC www.tresc.cat.

TEATRE DE L’AURORA (IGUALADA)

TEATRE PRINCIPAL D’OLOT

25 %.

50 %.

Taquilles.

Taquilles.

TEATRE DE BALAGUER

TEATRE PRINCIPAL DE LLEIDA

25 %.

25 %.

Consultar el web del TR3SC www.tresc.cat.

Tel·Entrada.

TEATRE FORTUNY (REUS)

TEATRE ZORRILLA (BADALONA)

10 %.

25 %.

ServiCaixa.

Tel·Entrada.

Aquestes només són algunes de les propostes que trobaràs a www.tresc.cat.

25


MÚSICA

26-27-tresc27 musica:Maquetación 1

24/8/10

PRIMER PALAU JOVES TALENTS

PALAU DE LA MÚSICA CATALANA Del 6 d’octubre al 25 de novembre.

Descompte TR3SC: 25 %. Entrades disponibles com a Regal Club. Taquilla.

26

14:15

Página 28


26-27-tresc27 musica:Maquetación 1

24/8/10

14:15

Página 29

Per a un jove músic, debutar a l’escenari d’una institució de la història i reconeixement del Palau de la Música Catalana és un somni que el Primer Palau pot fer realitat. Perquè aquesta és una proposta orientada, justament, a afavorir la promoció professional de joves intèrprets amb un historial acadèmic brillant: el Primer Palau els brinda l’ocasió de mostrar els seus dots interpretatius en les condicions més òptimes, en el si d’un cicle complet, amb un públic nombrós i amb el suport de tots els recursos tècnics i organitzatius del Palau. Com dèiem, la realització d’un somni. Cent cinquanta joves intèrprets, convertits ja en valors ferms de la música clàssica, van oferir el seu primer concert en aquest cicle que compta amb catorze anys de satisfactori recorregut. Per a la present edició, un nou grup de músics debutants participaran al Primer Palau per mostrar la seva qualitat interpretativa, competint entre ells –un dels incentius afegits d’aquesta iniciativa és el premi concedit al millor intèrpret– i, sobretot, gaudint d’una experiència única que els ajudarà en la seva projecció futura. Elisabeth Franch (flauta), Miguel Colom (violí), Beatriz Blanco (violoncel), Miguel Ángel Acebo (piano), Xavier Larsson (saxòfon), Daniel Claret (violoncel), Roberto González-Monjas (violí), Claudia C. Valetta (piano) i els components dels Quintet Frontela –Pere Sansó (flauta), Vicent Salvador (oboè), Alejandro Villanueva (clarinet), Josep Casadellà (fagot), Marc Moragues (trompa)– i del Quartet Tetrauk –Josep M. Molina (violí), Ignacio Ramal (violí), David Tejera (viola), Teresa Segura (violoncel)– oferiran repertoris que van de Mozart o Haydn a Max Bruch o Richard Strauss, i que en alguns casos comptaran amb el suport instrumental de l’Orquestra Simfònica del Vallès i de l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra.

CLOENDA D’EMOCIONS El guanyador l’any passat del Premi Primer Palau, el guitarrista Alí Jorge Arango, centrarà l’atenció del concert de cloenda del cicle, un estimulant programa basat en autors tan dispars com són Wagner, Castelnuovo i Brouwer en què Arango actuarà acompanyat per la JONC Fi lharmonia. Serà la vetllada en la qual coneixerem, també, el vencedor de l’edició 2010 del Primer Palau, un cicle organitzat per Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana i patrocinat per Mitsubishi Electric. Els joves músics del Quartet Tetrauk. 27


28-tresc27 musica:Maquetación 1 26/08/10 12:16 Página 30

MÚSICA

D’Callaos.

MERCAT DE MÚSICA VIVA DE VIC PLATAFORMA MUSICAL Sis-cents artistes participaran en el centenar de concerts previstos per a l’edició 2010 del Mercat de Música Viva de Vic (MMVV), un certamen veterà –vint-i-dos anys d’història– i d’una projecció internacional que creix any rere any. En el capítol estrictament artístic, la mostra organitza la seva programació al voltant de mitja dotzena d’apartats, entre els quals destaquen la Secció Oficial, amb concerts de nit i showcases, l’Escena Emergent o el concurs Sona 9; però el MMVV és molt més que un espai per a l’exhibició musical: és un punt de trobada per a professionals de tots els sectors de la indústria que busquen en aquest aparador els talents del futur. Arianna Salvall, Beth, Falsalarma, Juliane Heinemann, Just 4 Fun, Quico Pi de la Serra, Sidonie, The Gramophone All Stars, D’Callaos, Quimi Portet, La Troba Kung-Fú, La Carrau, Bajoqueta Rock i Color Humano seran alguns dels protagonistes de l’edició, els quals, en molts casos, tocaran en primícia els temes dels seus nous treballs discogràfics. I juntament amb els noms consagrats del món musical, el MMVV serà la plataforma de llançament de noves veus, com la de Mine, guanyador de la darrera edició de Sona 9, o de Còsmic Grass, mereixedor del premi de DO Catalunya 2009. 28

VIC (DIVERSOS ESPAIS) Del 16 al 19 de setembre.

Descompte TR3SC: Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat.


29-tresc27 musica:Maquetación 1

25/8/10

13:03

Página 33

MÚSICA 42 VOLL-DAMM FESTIVAL DE JAZZ DE BARCELONA CARÀCTER INTERNACIONAL Un concert gratuït al Parc Central del Poble Nou, el proper 3 d’octubre, serà l’aperitiu del festival que atraurà els genis del jazz a Barcelona entre el 3 de novembre i el 2 de desembre. Un aperitiu exquisit, compost per Big Band de l’Esmuc –dirigida per Tim Garland–, Barcelona Hot Street Parade i Joan Chamorro Old & New. Serà just un mes després, però, quan Sonny Rollins donarà el tret de sortida a una nova edició del 42 Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona, una edició constel·lada d’estrelles. Entre les veteranes, el mateix Rollins, llegenda viva del saxo, o dos dels pianistes més reverenciats del món del jazz, Chick Corea i Chucho Valdés, aquest últim amb nova banda, Afrocuban Messengers, i el retorn a les seves arrels musicals, quan va arrencar del seu teclat les primeres notes del que s’anomenaria jazz afrocubà. Kenny Garrett i el projecte Afro-Cubism, amb Eliades Ochoa al capdavant, són altres dels artistes que participaran en un festival agermanat amb el Jazz Festival New York i el Newport Jazz Festival, dues referències mundials en aquesta especialitat.

BARCELONA (DIVERSOS ESPAIS) Del 3 d’octubre al 2 de desembre.

Descompte TR3SC: 15 %. Tel·Entrada.

Sonny Rollins, presència destacada del Festival de Jazz de Barcelona. 29


30-tresc27 musica:Maquetación 1

24/8/10

13:14

Página 30

MÚSICA RAZZMATAZZ TARDOR INDIE La tardor a Razzmatazz promet ser càlida. Perquè la sala més cosmopolita del Poble Nou ha preparat una programació que contrarestarà el decaïment que sol produir en la ciutat l’arribada d’aquesta estació. De fet, just abans que l’estiu ens abandoni, sonarà a Razzmatazz el potent directe de Dragonette, electro-pop, rebel, bo i ple d’ironia. Barcelona serà una de les poques etapes de la gira europea d’aquest grup canadenc, juntament amb Berlín, Colònia, París, Londres i Madrid, cosa que situa la nostra ciutat en el selecte circuit de la música indie i a la sala del carrer Almogàvers, entre els espais predilectes de les bandes i solistes més interessants de l’actualitat. Perquè després del concert de Dragonette vindran els de The Mary Onettes, Peaches DJ i Detroit Grand Pubahs, tots al mes de setembre; i a l’octubre, Mystery Jets, que viren de la psicodèlia a un pop més melòdic. El que dèiem: una tardor d’alta temperatura musical.

RAZZMATAZZ Del 3 de setembre al 8 d’octubre.

Descompte TR3SC: 50 % per als concerts de Dragonette, The Mary Onettes, Peaches DJ i Detroit Grand Pubahs (Mystery Jets, 20 %). www.tresc.cat.

Dragonette presentarà en directe el seu nou àlbum. 30


31-tresc27 musica:Maquetación 1

24/8/10

10:07

Página 33

MÚSICA HIPNOTIK RAP, BREAK I GRAFFITI Per setè any consecutiu, Hipnotik convoca el millor del hip-hop nacional en una jornada que converteix els diversos espais del CCCB en pilars de la cultura Rap, Break i Graffiti. Els fans d’aquesta tendència rebel i revolucionària veuran plenament satisfetes les seves inquietuds, perquè la programació d’enguany acobla el so contundent de grups consagrats amb un concurs del qual sortirà el millor MC del 2010 de tot l’Estat espanyol. Els sevillans SFDK són un dels atractius d’aquest Hipnòtik: el duet format per Zatu i Acción Sánchez ha deixat enrere ja l’època maquetera underground per evolucionar cap a un estil propi concretat en el seu nou disc, Siempre Fuertes 2. També Morodo ha publicat aquest any nou treball discogràfic, Rebel Action , que sonarà al festival juntament amb el hip-hop lliure d’etiquetes de Chacho Brodas. I, per últim, la gran novetat, la Batalla de MCs en què competiran els guanyadors de les cinc semifinals celebrades a Barcelona, Las Palmas, Madrid, Alacant i Bilbao i que coronarà el millor MC espanyol. Un repte cent per cent hipnòtic.

CCCB 18 de setembre.

Descompte TR3SC: 20 %. Entrades disponibles com a Regal Club. www.tresc.cat.

SFDK, màxims exponents del hip-hop espanyol. 31


32-tresc27 musica:Maquetación 1

26/8/10

12:06

Página 2

MÚSICA CONCERTS TR3SC AMB VEU PRÒPIA Els concerts que el TR3SC ha organitzat aquesta tardor transiten per tot d’estils, influències i sons. Al primer, Cesk Freixas reafirma el seu compromís amb la cançó d’autor d’estètica pop i electrònica amb la ferma voluntat de renovar el gènere. Els temes que Freixas interpretarà davant els socis del TR3SC pertanyen al seu disc més recent, La mà dels qui t’esperen. Un altre cantautor, Alfred Tascott, compartirà amb el públic les confidències de Racons, primer disc del seu projecte Kibo que el cantant ha cuinat a foc lent i entre amics, un seguit de cançons melòdiques que transmeten emocions i sensacions molt personals. En el terreny del pop, Carlos Izaga presenta nou àlbum, Diabólico circo, un treball ple de matisos que recorren diferents estats d’ànim, mentre que The Seihos se submergiran en el seu univers sonor, que beu del pop rock anglosaxó. 100 elephants, col·lectiu atrevit i desbordant de talent, tocarà temes de Madrid, Girona, Barcelona, disc polièdric que treu profit per igual de recursos orquestrals o de bases hiphop. De la seva banda, la calidesa del folk plana a Tenir-ho tot, primer disc de Senyors Tranquil. Tancarà el cicle setembre-octubre dels Concerts TR3SC una altra veu pròpia, la de Miquel Abras, que en el seu tercer disc, Temps de zel, s’endinsa en la part més fosca de l’amor. Directe al cor.

SALA B LUZ DE GAS Cesk Freixas. 15 de setembre. Kibo. 22 de setembre. Carlos Izaga. 30 de setembre. 100 elephants. 6 d’octubre. Senyors Tranquil. 14 d’octubre. The Seihos. 21 d’octubre. Miquel Abras. 28 d’octubre.

Avantatge TR3SC: Concerts gratuïts i exclusius. Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat. Cesk Freixas oferirà un del concerts gratuïts per als socis del TR3SC. 32


33-tresc27 musica:Maquetación 1

24/8/10

10:08

Página 33

MÚSICA

FESTIVAL DE JAZZ DE GIRONA SONORITATS MODERNES Amb el propòsit d’acostar el jazz a tota mena de públic, el Festival de Jazz de Girona treballa de valent per acollir les figures més representatives del gènere i garantir la gratuïtat de bona part de les actuacions. Aquests són els factors que han fet d’aquest festival un aparador d’estils i formats molt variats, amb artistes consagrats de l’àmbit internacional i talents emergents del nostre país. La banda nord-americana Medeski, Martin & Wood, el genial pianista alemany Joachim Kühn i el gran guitarrista català Vicenç Solsona són algunes de les principals estrelles del cartell, però de cap manera les úniques: Colina Serrano Quartet, Karion i José Alberto Medina compartiran el protagonisme d’un festival que aposta per les sonoritats més modernes. El Jazz Fringe, concurs dirigit a joves grups vinculats a les comarques gironines, es convocarà per segon any consecutiu per tal de donar una oportunitat a les noves veus del jazz, i hi haurà una jornada molt especial, en què la big band Sant Andreu Jazz Band oferirà un concert obert a tothom que desitgi aprendre i gaudir amb els balls de Lindy Hop. El Festival de Jazz de Girona assoleix, així doncs, un triple objectiu: programar el millor jazz del moment, difondre la feina dels músics gironins i implicar la població en aquesta festa musical.

AUDITORI DE GIRONA Del 17 de setembre al 3 d’octubre.

Descompte TR3SC: 15 %. ServiCaixa.

Joachim Kühn.

33


34-tresc27 musica:Maquetación 1

24/8/10

13:34

Página 3

MÚSICA CLÀSSICS A L’AUDITORI SIMFONIES, CORAL I CAMBRA Qualitat, excel·lència, exquisidesa... són atributs que fan de L’Auditori un espai excepcional per a la música i que, aquesta nova temporada, marquen cada una de les seves línies de programació. L’Auditori Simfònica inicia el seu camí amb Dvorák, Mussorgski i Beethoven, entre d’altres, interpretats per l’OBC, orquestra de prestigi dirigida per primer cop per Pablo González. González conduirà la Simfonia Leningrad de Xostakóvitx que obrirà la temporada juntament amb una peça simfònica de Ramon Humet: serà un concert inaugural titulat L’èpica i la tragèdia. De la seva banda, a L’Auditori Cambra la soprano Ida Falk Winland interpretarà temes de Copland i Poulenc, entre d’altres, i la Cambra amb músics de l’OBC, cinc peces de Schumann. La Coral Polifònica de Vilafranca cantarà una peça del compositor barroc Joan Cererols per obrir el Cicle Coral a L’Auditori.

L’AUDITORI Del 25 de setembre al 30 d’octubre. Un dels rostres de la campanya 2010-2011 de L’Auditori Clàssic.

Descompte TR3SC: 25 % (Auditori Cambra i Auditori Coral) i 20 % (Auditori Simfònica). Entrades disponibles com a Regal Club. Tel·Entrada.

L’AUDITORI MODERNA ACTUALITAT MUSICAL Aplaudit per la crítica especialitzada com un dels més brillants trompetistes del jazz actual, Chris Botti obre L’Auditori Moderna amb una selecció del seu repertori, el gruix del qual està format per adaptacions jazzístiques de bandes sonores, hits del pop o peces de clàssica. La programació que L’Auditori dedica a la música contemporània contempla també el concert de celebració dels quinze anys de vida de Música Global, segell discogràfic que ha recolzat sempre el bo i millor de la música catalana. Beth, Cris Juanico, Gerard Quintana, Lax’n’Busto, Quimi Portet i Marc Parrot són alguns dels artistes, vint-i-quatre en total, units en aquest homenatge. I tanca la tardor de L’Auditori Moderna Nacho Umbert & La compañía, el retorn als escenaris d’un geni del pop d’autor.

L’AUDITORI Del 2 al 28 d’octubre. Beth serà un dels noms de la programació d’Auditori Moderna

34

Descompte TR3SC: 20 %. Entrades disponibles com a Regal Club. Tel·Entrada.


9-tresc21 regal club:TresC

12/8/09

11:51

Pรกgina 1


36-tresc27 musica:Maquetación 1

20/8/10

09:31

Página 3

MÚSICA Supertramp, uns clàssics dels 70 que tornen als escenaris.

SUPERTRAMP GIRA EUROPEA Sense Roger Hodgson, la veu dels primers anys, però amb Rick Davies, cervell i ànima de la banda, Supertramp emprèn una ambiciosa gira per celebrar els seus quaranta anys de carrera. El 70-10 Tour , com han batejat aquest retorn seu a l’actualitat musical, ha estat dissenyat per meravellar tots els públics, tant als nostàlgics de l’època en què The Logical Song i Goodbye Stranger ocupaven el primer lloc dels hit parades com a la gent jove que busca l’impacte visual i sonor als grans concerts. Alemanya, França i Anglaterra seran unes altres de les etapes d’aquesta esperadíssima gira; a Barcelona, la cita serà a mitjan setembre. Imprescindible.

PALAU SANT JORDI 18 de setembre.

Descompte TR3SC: 20 %. Ticketmaster.

Peter Gabriel es reinventa en cada nou treball.

PETER GABRIEL SANG NOVA New Blood Tour. Aquest és el títol amb què el veterà Peter Gabriel es presenta un cop més als escenaris de mig món, acompanyat per una orquestra amb la qual interpretarà les seves versions de grans hits de David Bowie, Lou Reed i Neil Young, entre d’altres. I és que Gabriel, llegenda viva del pop rock britànic, fundador de Genesis a finals dels seixanta i posseïdor d’una carrera en solitari extensa i exitosa, es reinventa a cada nou repte, a cada nou treball. Els concerts de la gira són intensos –tres hores de durada– i es completen, naturalment, amb un repàs dels seus temes més celebrats; perquè, encara que el seu look o les seves preferències musicals canviïn, Peter Gabriel serà sempre un dels grans del pop mundial.

PALAU SANT JORDI 23 de setembre.

Descompte TR3SC: 20 %. Ticketmaster.

36


37-tresc27 musica:Maquetación 1

24/8/10

12:59

Página 3

MÚSICA FESTIVAL DE MÚSIQUES DEL MÓN ELS SONS DE LA CULTURA

Bino Barros.

Durant dues setmanes, L’Auditori serà un calidoscopi de sons i de melodies, un mirall de la riquesa musical del planeta. Serà entre l’1 i el 16 d’octubre, quan el 15è Festival de Músiques del Món ens farà viatjar de Burkina Fasso a Guinea Bissau, del Marroc al Congo, amb la música tradicional i moderna que identifica cada territori com a únic equipatge. Victor Démé, veu del poble mandinga, el guineà Nico Galissa, artista polifacètic afincat a Catalunya, Lokua Kanza, músic errant de l’Àfrica contemporània, Don Bigg, revulsiu de l’escena musical magribina, i Bino Barros, líder d’una generació d’artistes que difon els ritmes de Cap Verd arreu del món, són els noms d’aquesta edició. Són músiques del món, però també emocions, formes de sentir i de viure un art universal.

L’AUDITORI De l’1 al 16 d’octubre.

Descompte TR3SC: 20 %. Entrades disponibles com a Regal Club. Tel·Entrada.

SHUARMA POTENT FRAGILITAT Després d’una primera experiència discogràfica de profundes arrels mediterrànies, el barceloní Shuarma torna a la ciutat, a l’asfalt, als ritmes urbans, per bastir el seu segon disc, El poder de lo frágil. Perquè, en un salt estilístic tan arriscat com ambiciós, Shuarma utilitza les guitarres elèctriques i les descàrregues d’energia per demostrar que la fragilitat pot explicar-se des de la fortalesa, que la sensibilitat no està renyida amb la contundència del pop rock. Les cançons d’ El poder de lo fràgil són valentes i recorren temes com l’amor, la mort o la crítica social més audaç. Així és el seu autor: camaleònic i trencador.

SALAMANDRA 1 (L’HOSPITALET DE LLOBREGAT) 15 d’octubre.

Preu TR3SC: 10 €. Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat.

Shuarma presenta el seu segon disc en solitari.

37


38-tresc27 musica:Maquetación 1

25/8/10

13:48

Página 3

MÚSICA Mishima.

MISHIMA + HIBERIA POÈTICA MUSICAL

© Inma Varandela

L’estil elegant, la paraula precisa i la veu profunda i personal del seu vocalista, David Carabén, han fet de Mishima un dels valors més sòlids del pop català, i el seu darrer disc, Ordre i aventura, els col·loca en un lloc de privilegi dintre del panorama musical del nostre país. Als Mishima, un dels grups més sol·licitats per festivals i sales de concerts de tot Catalunya, els agrada el directe de proximitat, i per això han confirmat una actuació a la Sala Liverpool de l’Eitwo, a Molins de Rei, una sala de ball preparada per rebre les melodies de Mishima i molt més: i és que la mateixa nit hi actuarà també Hiberia, grup de so acústic i lletres romàntiques, d’aquelles que apel·len al sentiment. Dues propostes amb un nexe musical: la poètica del pop rock.

SALA LIVERPOOL DE L’EITWO (MOLINS DE REI) 1 d’octubre.

Descompte TR3SC: 20 %. Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat.

MUCHACHITO BOMBO INFIERNO + MACACO LA GRAN FESTA DE LA RUMBA A finals del mes de setembre, les festes de Santa Tecla, patrona de Tarragona, coneixeran un dels seus punts àlgids amb el concert que compartiran dos noms, dos grups, que són sinònim de ritme, de gresca i d’energia: Muchachito Bombo Infierno i Macaco. Un gran espectacle de rumba, en què Muchachito i Daniel Macaco, dues personalitats artístiques amb molts trets en comú, interpretaran els temes dels seus darrers discos, Idas y vueltas i Puerto presente, respectivament. Una fi de festa en què la música de carrer i les influències llatines faran ballar els assistents en un concert d’alt voltatge musical.

PLAÇA DE BRAUS DE TARRAGONA 25 de setembre.

Descompte TR3SC: 20 %. Muchachito Bombo Infierno.

38

Codetiquets.


39-tresc27 musica:Maquetación 1

25/8/10

13:41

Página 3

MÚSICA AUDITORI ENRIC GRANADOS

Estrella Morente.

L’EMBRUIX D’ESTRELLA MORENTE Barroc, romàntic i flamenc: els estils que empara aquesta tardor l’Auditori Municipal Enric Granados reflecteixen diferents moments de la història de la música. El primer està representat per l’Stabat Mater de Giovanni Battista Pergolesi, un dels grans compositors del Barroc italià, amb interpretació de l’Orquestra Acadèmia 1750. Katxaturian i Saint-Saëns són dos dels mestres que sonaran a L’Orquestra va de festa, espectacle multidisciplinar a càrrec de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell, mentre que El amor brujo de Manuel de Falla posarà les notes del magnífic recital interpretat per una gran cantaora, Estrella Morente, acompanyada per l’Ensemble de l’Orquestra de Cadaqués i la narració de Jordi Dauder. Els Poèmes d’amour d’Isaac Albéniz formaran part també d’aquesta encisadora vetllada musical.

AUDITORI ENRIC GRANADOS (LLEIDA) 29 d’octubre.

Preu TR3SC: 20 € (El amor brujo amb Estrella Morente). ServiCaixa.

AUDITORI DE CORNELLÀ DONES DE LA MEDITERRÀNIA La tardor portarà a Cornellà un espectacle únic amb vuit de les veus més representatives de la cançó mediterrània dels nostres dies. Són les veus de vuit dones, Minimal, Anna Roig, Lola Bou, Sílvia Pérez, Maria Coma, Clara Andrés, Marta Rius i Mirna, que al llarg de dues jornades recorreran tots els estils i sonoritats banyats pel nostre càlid mar: la cançó d’autora, el folk… però també el jazz, el tango o el bolero, musicalitats d’altres pobles que es fonen amb les melodies d’aquesta part del món. A la primavera d’hivern s’omplen les eres de vents i cançons és l’evocador títol del petit cicle de concerts en què aquestes dones exposen l’ànima, la fragilitat i l’encís de la Mediterrani...

AUDITORI DE CORNELLÀ 6 i 7 de novembre.

Descompte TR3SC: 25 %. www.auditoricornella.com.

Maria Coma.

39


delicatessen-tresc27:TresC 05/08/10 13:08 Pรกgina 1


41-tresc27 graella musica:Maquetación 1

20/8/10

12:32

Página 27

MÚSICA L’AUDITORI

20 % a la Programació Moderna. Consulteu descomptes de la Programació Clàssica al web del TR3SC www.tresc.cat. CAIXAFORUM 2x1. ServiCaixa. HARLEM JAZZ CLUB Descomptes puntuals a la sala. Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat. JAMBOREE 2 € de descompte. Tel·Entrada i taquilles de la sala. MOOG 2 € de descompte. Tel·Entrada i taquilles de la sala. PALAU DE LA MÚSICA

25 % als Concerts Simfònics i Cicle Primer Palau. RAZZMATAZZ 20 % en les sessions de RazzClub divendres i dissabte. Per a concerts puntuals consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat. SALA APOLO 2x1 a les Nits de Swing (últim diumenge de cada mes), per a Los domingos Son de Lunares (primer diumenge de cada mes), i per a Taboo. SALA BECOOL

3 € de descompte per a les sessions Club de Nit presentant el carnet a taquilles. SALA BIKINI 3 € de descompte de 24 a 2.30 h, sense cues. Més descomptes puntuals. SALAMANDRA 2x1 en sessions club i per als 10 primers concerts del mes.

TARANTOS

2 € de descompte. Tel·Entrada i taquilla de la sala. AUDITORI BARRADAS (L’HOSPITALET)

25 %. Tel·Entrada. AUDITORI ENRIC GRANADOS (LLEIDA) 15 %. ServiCaixa. AUDITORI GIRONA

15 %. ServiCaixa. AUDITORI MUNICIPAL DE VILAFRANCA

20 %. Tel·Entrada. CAFÈ DEL TEATRE (LLEIDA) 20 %. Taquilles de la sala. CICLE CONTRABAIX 2x1 (entrades limitades). Tel·Entrada. FAKTORIA D’ARTS (TERRASSA) Entrada a preu d’anticipada. Taquilla. KURSAAL (MANRESA) 3 € de descompte a la Sala Gran i 2 de descompte a la Sala Petita.

LA MIRONA (SALT) Descomptes puntuals a la sala. Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat. SILENCI (MANRESA) Descomptes puntuals a la sala. Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat TEATRE CIRVIANUM (TORELLÓ) 20 %. Taquilla del teatre. TEATRE JOVENTUT (L’HOSPITALET) 25 %. Tel·Entrada.

Aquestes només són algunes de les propostes que trobaràs a www.tresc.cat.

41


42-tresc27 cd:Maquetación 1 26/08/10 12:21 Página 42

CD

NIT DE SANT JOAN DISCMEDI Nova versió d’un dels musicals que han escrit la història del gènere en el nostre país. Les cançons, signades per Jaume Sisa, arriben ara amb els arranjaments de Xavier Lloses i la direcció d’orquestra de Lloses i Xavier Torras. Bolero, cabaret, rock, twist i txa-txa-txa són els estils que conviuen en el musical.

LA POESIA A LA CANÇÓ PICAP En homenatge i reconeixement als cantautors en llengua catalana que, de vegades, han emprat la música per difondre l’obra dels grans poetes, Picap publica un doble CD amb un recull de cantautors com Ovidi Montllor i Lluís Llach, i de poetes de l’alçada de Martí i Pol o Estellés.

ESBOSSOS ILIA HUG Després d’interpretar els seus temes per tot Catalunya, Ilia Hug autoedita el seu disc de presentació, una proposta musical associada a la chanson i esquitxada de tocs de jazz, rock i ritme tropical. Una proposta amb lletres crítiques i iròniques que compta sempre amb instrumentistes de primer nivell.

BALADES DE CINE PICAP Carles Cases és un dels compositors més prolífics i interessants del cinema espanyol. De formació clàssica i jazzística, Cases ha col·laborat també amb artistes com Maria del Mar Bonet o Georges Moustaki. Balades de cine recull deu dels seus temes compostos per a la gran pantalla.

Preu TR3SC: 12 €.

Preu TR3SC: 15 €.

Preu TR3SC: 10 €.

Preu TR3SC: 10 €.

CANÇONS D’EXCURSIÓ MUSIQUETES Recopilació de cançons idònies per entonar quan sortim d’excursió. Toni Giménez interpreta Els pics gegants, Amb la tramuntana, L’amic de l’acampada, Bona nit, bons germans, i fins als onze temes que formen part d’aquesta antologia, imprescindible quan emprenem la caminada.

EL BESTIOLARI DISCMEDI A partir d’alguns poemes de Miquel Desclot, trets del llibre El Bestiolari de la Clara , i per encàrrec del Cor Infantil Amics de la Unió, Albert Guinovart ha creat una obra propera i atractiva. El cd va acompanyat d’un dvd amb un concert a l’Auditori, la narració dels poemes de Desclot i un making of.

PUNT I SEGUIT DISCMEDI Sota l’etiqueta de folk balear se’ns presenta el nou disc de Caliu, una formació amb més d’una dècada de trajectòria que ha oscil·lat sempre entre la ballada i l’arranjament de temes populars. Punt i seguit recull les cançons que els han acompanyat tot aquest temps.

Preu TR3SC: 12 €.

Preu TR3SC: 21 €.

EN DIRECTE AL BARNASANTS PICAP Cantautor de forta personalitat, gairebé inclassificable, Albert Fibla va enregistrar un disc en directe en una actuació que formava part del Barnasants. Aquest és el resultat, cançons sense artificis, clares i directes, tant pel que fa a les melodies com a les lletres, iròniques i properes.

Preu TR3SC: 12 €.

Preu TR3SC: 12,50 €. 42


43-tresc27 cd:Maquetación 1

23/8/10

12:50

Página 43

CD

13.31 BANKROBBER Mazoni va viure la passada primavera una gran aventura musical: interpretar en un sol mes 31 concerts, un per dia. Un periple que no es va limitar a Catalunya, sinó que el va portar també a Holanda. Ara ens arriba el document sonor d’aquella intensa marató acústica. Preu TR3SC: 10 €.

ROLEGUITA & BOQUERÓN DISCMEDI Susana Clos (Roleguita) i Ermengol Mayol (Boquerón) emprenen un viatge musical que adapta amb molt de sentit d’humor les cançons i contes de la nostra infantesa, perquè mai no deixem de ser nens. Els acompanya al teclat, al baix i als cors, Albert Mínguez (DJ Cachalote). Preu TR3SC: 11 €.

ZERO MÚSICA GLOBAL Segon treball de Bizarre, un àlbum de so contundent i impregnat d’influències anglosaxones. Un repte per a un grup encara jove però en constant evolució i amb la capacitat innata de catalitzar tota mena d’emocions a través de la música. Zero és pop melòdic, renovació musical.

T’ESCRIC DES DE GRANADA MÚSICA GLOBAL Jordi Guardans es defineix com un poeta que fa cançons, moltes de les quals han estat interpretades per veus privilegiades del nostre panorama musical. És el cas de Carles Rebassa, Ester Formosa, Gerard Quintana i Sílvia Comes, algunes de les que escoltem en aquest disc melòdic i personal.

SEMBLA QUE PLOURÀ PROMOARTS El circ de la política, Crida i Fronteres són tres de les cançons del nou disc de Dekrèpits, grup de referència a Catalunya de la música ska i d’influència tropical. Una proposta festiva amb pinzellades de folk que ha aconseguit captivar milers de seguidors en la seva curta trajectòria.

Preu TR3SC: 12,50 €.

Preu TR3SC: 12,50 €.

Preu TR3SC: 7 €.

VESTITS NOUS RGB SUPORTS Quatre reconeguts i experimentals músics, Joan Reig, Joan-Pau Chaves, Pep Solà i Albert Vila, són els membres de Refugi, un projecte amb quatre anys de vida que renova el repertori de la Nova Cançó per apropar-lo a les noves generacions. Una aposta per fer conviure el passat i futur de la música en català.

COM CREMAR UNA CIUTAT RGB SUPORTS Rock incendiari que pica l’ullet als que van popularitzar les orquestres dels anys 50. D’aquesta manera pot definir-se el treball més recent de Rosa-Luxemburg, rock amb caràcter, accessible, original i irònic. I, sobretot, amb un punt de bogeria, d’excentricitat.

UN MAR DE CONFETTI RGB SUPORTS Costa 59, projecte col·lectiu de Lluís Costa que s’endinsa per la música cinemàtica i visual, presenta el seu disc debut, Un mar de confetti . Són onze composicions, en la seva majoria instrumentals, que expliquen la història d’una parella al costat del mar. Un disc conceptual, però també alegre i optimista.

Preu TR3SC: 11 €.

Preu TR3SC: 11 €.

Preu TR3SC: 11 €. 43


44-tresc27 festivales:Maquetación 1 26/08/10 12:26 Página 16

ALS ISU dans de Cade V S a a ut RT men lls ci A, As de tots ceions i totaent de ClutuC I m S i é u a s Ú cc tC po art E, M garantir ln’acerts, eixtat, el Deiptat ha creiaó General R T l l o e c TEA’objectiu dctacles, cues de quala Genera Subdirecterritori. n

l la el de pe iq ode Amb ya a es s artíst nicació nat per arreu d pis p e tei c i i n n a u d r n o u r u om a coo qu ltu aci tal tes de C els m ifest la cu m rt d propos man Mitjans progra e porta a ’ d i n u ais tall de re tura Gira, u ística q teat s n i esp t n del oris mpli ve omú. cí a t i i n g ra e fusió Ar d e ’ mà ol i s, au nt un a inador c a s l D r e cè, r a e s i t d jazz famil tea ts e oama denom l r r s e l a g e s o o , r le ors a disp Així r-s’hi p t com a erna ctac mill li a mod ls espe de les nt posa condi a l acol qualit i , e r e es a e d a s c d i m r a o t l t s a t os làs lita ar t rofi usió nen ica c , la qua quest m el Dep unes p i ó i d i f e suss ú La m a dansa en en a als que s, amb ro m o c ors qu ic en p l n r iu ic es i de rc conv s i mus catala s e n l a dels tr nya és l ts ci lu l u ó ón un a t a a del s, visua tamen v i s s iC n e rm illor a r ts n p a í s, niqu dels aju o r t fe l es les m u p è e a u ó u d i s n sic ta t erq ran nali siu a t. P ficia c i o n a c t i v i t n p e rs o ene b s e a s e Gira. cad n i don ivitat. soci n e at , els ltura e s é tent ra i cre u , a m ir de Cu t l C u S c R3 aud el T er g Amb cions p i cond

44


45-tresc27 culturagira:Maquetación 1

25/8/10

14:06

Página 16

LA CASA SOTA LA SORRA AVENTURES EXÒTIQUES Diverses generacions de joves lectors han somiat amb les fantàstiques aventures de Pere Vidal, l’intrèpid protagonista de La casa sota la sorra, primera novel·la de Joaquim Carbó. La companyia Egos Teatre les ha traslladat al teatre en un musical de ritme trepidant i aromes exòtics que va estrenar-se amb gran èxit al TNC la passada temporada i que ara recorre tot Catalunya. Responent a un misteriós anunci de treball, Pere Vidal viatja al Caire, on una bella agent li comunicarà la seva nova identitat secreta. Com a l’arqueòleg Peter Whitel, Vidal es traslladarà fins al Sudan, on ensopegarà amb el malèvol Senyor Ti, cap d’una terrorífica organització criminal...

SABADELL. La Sala Miguel Hernández. 7 de novembre.* SANT FELIU DE LLOBREGAT. Teatre del Centre Parroquial. 12 de novembre. BANYOLES. Teatre Municipal. 19 de novembre.*

Descompte TR3SC: Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat. * Servei disponible d’autodescripció i subtitulació.

Pere Vidal viu tota una odissea.

ELECTRA TRAGÈDIA IMMORTAL

Clara Segura i Mar Ulldemolins.

Després de Les suplicants i La Ilíada, Mercè Anglès i Anna Güell completen la trilogia grega que la seva companyia, Q-Ars Teatre, va emprendre fa dues temporades amb la voluntat d’apropar els grans clàssics teatrals als nostres dies. I ho fan amb l’ajuda d’Oriol Broggi, en la direcció d’escena, i de Clara Segura, una de les actrius més admirades de la jove escena catalana, en el paper principal. Electra és un drama de traïcions i de venjança protagonitzat per la filla del mític rei Agamemnon. Borja Espinosa, Mar Ulldemolins i Marc Serra completen el repartiment d’aquesta tragèdia immortal.

BADALONA. Teatre Zorrilla. 1 d’octubre. PARETS DEL VALLÈS. Teatre Can Rajoler. 3 d’octubre. GRANOLLERS. Teatre Auditori. 17 d’octubre. IGUALADA. Ateneu Igualadí. 24 d’octubre. TARRAGONA. Teatre Metropol. 29 d’octubre. MANRESA. Kursaal. 13 i 14 de novembre. PALAU-SOLITÀ I PLEGAMANS. Teatre de la Vila. 26 de novembre. VILAFRANCA DEL PENEDÈS. Teatre Cal Bolet. 19 de desembre.

Descompte TR3SC: Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat. 45


46-tresc27 culturagira:Maquetación 1 26/08/10 12:28 Página 16

Un instant d’aquest tendre viatge.

CIRQUE DÉJÀ VU VIATGE PELS RECORDS La Baldufa Teatre presenta un espectacle interpretat per dos entranyables titelles i farcit de bons sentiments. Fausto i Anselmo són dos avis que maten el temps recordant l’època en què treballaven al món de la faràndula. Anècdotes i vivències omplen el seu dia a dia fins que Anselmo cau malalt i no pot recordar més. Però Fausto no llença la tovallola i s’encarrega de recordar-li les aventures viscudes. Amb molt d’humor, Cirque Déjà Vu transmet valors com l’amistat i el respecte a la gent gran.

CARDEDEU. Centre Cultural. 10 d’octubre. CAMBRILS. Casal Parroquial. 17 d’octubre. MANRESA. Teatre Conservatori. 23 d’octubre. IGUALADA. Teatre Municipal l’Ateneu. 31 d’octubre. JUNEDA. Teatre Foment. 7 de novembre. BALSARENY. Sala El Sindicat. 21 de novembre. ELS HOSTALETS DE PIEROLA. Sala-teatre del Casal Català. 4 de desembre. ARGENTONA. Centre Parroquial. 5 de desembre. CELRÀ. Ateneu de Celrà. 19 de desembre.

Descompte TR3SC: Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat.

Els dos pastissers de Vilagaleta.

EL FORN DEL LLEÓ LA PUÇA I ELS PASTISSERS Vilagaleta és el poble més avorrit del món: mai no hi passa res. Fins que un dia rep la visita del Circ Magnus i la vida s’anima de sobte: el circ perd la seva gran estrella, la puça Leo, però els dos pastissers del poble fan creure els seus veïns que Leo és un ferotge lleó! Així, Vilagaleta es veurà immersa en sorpreses i embolics… Clownx Teatre ha cuinat a foc lent El forn del lleó, un àpat deliciós per a tota la família.

PARETS DEL VALLÈS. Teatre Can Rajoler. 12 de setembre. VILADECANS. Sala Petita Atrium. 16 i 17 d’octubre. EL PRAT DE LLOBREGAT. Teatre Modern. 17 d’octubre. ELS HOSTALETS DE PIEROLA. Sala-teatre del Casal Català. 6 de novembre. TORELLÓ. Teatre Cirvianum. 7 de novembre. CARDEDEU. Centre Cultural. 14 de novembre. CANOVELLES. Auditori Can Palots. 29 de novembre. VALLROMANES. Casal. 11 de desembre. FIGUERES. Teatre El Jardí. 12 de desembre.

Descompte TR3SC: Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat. 46


47-tresc27 culturagira:Maquetación 1

25/8/10

13:32

Página 16

ZING-ZING

Zing-Zing és una invitació a somiar.

UN MÓN DE FANTASIA Dansa per a tota la família. El coreògraf Roberto G. Alonso és l’artífex de ZingZing, un espectacle pensat especialment per a nens i nenes a partir de quatre anys que els transportarà a un món màgic poblat per marietes que es pentinen, papallones negres, sargantanes xerraires, ocells entremaliats... Música, dansa, vídeo, imatge i llum són els ingredients de Zing-Zing, títol que evoca el so que emet el sonall, la joguina més senzilla i estimulant per als més menuts de la casa. Una proposta carregada de fantasia que meravellarà petits i grans.

BADALONA. Teatre Principal. 10 d’octubre. IGUALADA. Teatre Municipal. 17 d’octubre. OLESA DE MONTSERRAT. El Casal. 24 d’octubre. MANRESA. Teatre Conservatori. 13 de novembre. TORTOSA. Teatre Felip Pedrell. 14 de novembre. EL PRAT DE LLOBREGAT. Teatre Modern. 21 de novembre. PARETS DEL VALLÈS. Teatre Can Rajoler. 28 de novembre.

Descompte TR3SC: Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat.

MADUUUIXES LA FRUITA MÉS DOLÇA

La pallassa Bleda cultiva les seves fruites.

La pallassa Bleda recorda el gust que tenien les maduixes que menjava fa molt de temps: mmmmhhh! Eren sucoses i dolcetes, però per més que ho prova ja no troba fruites tan i tan bones al mercat. Per aquest motiu, la Bleda decideix cultivar-ne i busca les llavors, les planta i les rega. Amb més de vuit anys de trajectòria al servei del teatre familiar, la companyia La Bleda ofereix, amb Maduuuixes, un espectacle amè i educatiu, que introdueix nocions com el cicle de la vida i valors com la paciència i l’espera.

HOSTALETS DE PIEROLA. Teatre del Casal Català. 2 d’octubre. CANOVELLES. Teatre Can Palots. 17 d’octubre EL PRAT DE LLOBREGAT. Centre Cívic Jardins de La Pau. 24 d’octubre. MOLLERUSSA. Teatre l’Amistat. 20 de novembre CERVERA. Gran Teatre de La Passió. 21 de novembre. MANRESA. Teatre Conservatori. 27 de novembre OLESA DE MONTSERRAT. El Casal. 12 de desembre. TARRAGONA. Teatre Metropol. 18 de desembre

Descompte TR3SC: Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat. 47


48-tresc27 culturagira:Maquetación 1

25/8/10

13:36

Página 16

BRODAS BROS HUMOR I HIP-HOP La dansa urbana, la música en directe i l’humor es combinen en l’espectacle de presentació de la companyia catalana de hip-hop Brodas, un show de gran format, coreografies impossibles i energia incontenible. Lluc Fruitós governa aquesta nau tripulada per experts ballarins, músics i dj’s de primera fila, que ha comptat a més amb la direcció escènica de Joan Gracia, un dels membres de Tricicle, que posa el seu indiscutible geni còmic al servei d’aquest muntatge multidisciplinar. Una proposta jove, dinàmica i imaginativa.

MANRESA. Kursaal. 22 d’octubre. BLANES. Teatre de Blanes. 5 de novembre. SABADELL. Teatre Principal. 13 de novembre. VILADECANS. Atrium. 14 de novembre. GRANOLLERS. Teatre Auditori. 26 de novembre. VILANOVA I LA GELTRÚ. Teatre Principal. 19 de desembre. SANT CUGAT. Teatre Auditori. 23 de desembre. Un dels quadres d’aquest engrescador espectacle.

Descompte TR3SC: Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat.

La parella de ballarins de Somorrostro Dansa.

COMO PECES EN EL AGUA FLAMENC AMB SOMORROSTRO Parlar de Somorrostro Dansa Flamenca és fer-ho d’una companyia jove i arriscada, creadora d’un estil que fusiona els diferents pals flamencs amb els ritmes del funky i la tècnica del claqué. La renovació és, així doncs, el principal tret d’aquest grup nascut al Taller de Músics el 2003 i format per dos ballarins i vuit músics. Una plataforma amb segell propi a Catalunya que passeja ara per tot el país Como peces en el agua, segon espectacle de la formació que realitza de manera natural i encisadora aquest trànsit de la tradició a la modernitat.

EL PRAT DE LLOBREGAT. Teatre Modern. 24 d’octubre. CANOVELLES. Teatre Can Palots. 29 d’octubre.

Descompte TR3SC: Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat.

48


49-tresc27 culturagira:Maquetación 1

25/8/10

13:34

Página 16

LIMBUS

Els intèrprets de Limbus.

CIRC D’HIVERN

OLOT. Teatre Principal. 11 de desembre. BADALONA. Teatre Principal. 18 de desembre.

Descompte TR3SC: Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat.

© Sheila del Val Alonso

La qualitat del Circ d’Hivern que cada any, pels volts de Nadal, presenta l’Ateneu Popular 9 Barris, està fora de tota discusió. Al llarg de catorze edicions, els millors artistes de circ han creat allà els seus espectacles, personals i plens de fantasia, innovadors, extravagants, lluents, acrobàtics, emocionants… Així és també Limbus, que amb direcció d’escena de Leandre Ribera, un dels noms més rellevants del nou circ català, fa conviure malabars, trapezis i clown per esgranar tot de records lligats al món del funambulisme.

KAROLI, L’HOME RODA SOMNIS RODANTS Una gran roda i un intèrpret són elements suficients per divertir tota la família, transportar-la a mons imaginaris i encomanar-li tota la passió del Professor Karoli, un personatge que passa per la vida rodant, descobrint nous paratges i fent noves amistats. Perquè Karoli, l’home roda és la prova palpable que encara hi ha espai per a la inventiva, sense necessitat de recórrer a grans artefactes ni a la tecnologia més espectacular. Monocicles alts i minúscules bicicletes són els vehicles que Karoli utilitza per captivar un públic de totes les edats, disposat a acompanyar-lo en les seves aventures.

ALBATÀRREC. Casal Cultural. 26 de setembre. CARDEDEU. Centre Cultural. 24 d’octubre. SANT FRUITÓS DEL BAGES. Teatre Casal Cultural. 13 de novembre. CANOVELLES. Teatre Auditori Can Palots. 12 de desembre.

Descompte TR3SC: Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat.

El Professor Karoli, en acció.

49


50-tresc27 culturagira:Maquetación 1 26/08/10 12:30 Página 16

Els Ix!.

L’INGENU ÉS LLIURE IX!, EN DIRECTE El seu debut discogràfic els va col·locar en el punt de mira dels aficionats a la música independent catalana. En una progressió ràpida i ascendent, els Ix! s’han embarcat en un nou àlbum, el segon de la seva producció. Creatiu i arriscat, L’ingenu és lliure satisfarà les expectatives dels seus seguidors: es tracta de l’enregistrament d’un dels millors directes que poden sentir-se avui dia al nostre país. Un concert de noranta minuts amb la interpretació de David Mullor, Aitor Chartos, Albert Freixas, Raul Márquez, Marc Ferrando i Eduard González.

SALT. Sala La Mirona. 4 de desembre. SABADELL. L’Estruch. 14 d’octubre. TERRASSA. Crossroads. 18 de desembre.

Descompte TR3SC: Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat.

Un grup amb segell propi.

ANNA ROIG I L’OMBRE DE TON CHIEN NOU DISC, NOUS REPTES El dia que els camins d’Anna Roig, cantautora, i L’ombre de ton chien, una banda amb teclats, guitarra, contrabaix i bateria, van creuar-se, va néixer un dels projectes més personals del panorama musical català. La suma de talents va donar lloc a un conjunt que porta tres anys fent versions dels grans clàssics de la chanson francesa, i que ara presenta un repertori propi. Del jazz al pop, combinant delicadament el català i el francès en les lletres, les cançons del nou disc d’Anna Roig i L’ombre de ton chien juga amb elements teatrals en la seva posada en escena. Tot un repte assumit des de la maduresa.

SANT FRUITÓS DEL BAGES. Teatre Casal Cultural. 23 d’octubre. TARRAGONA. Teatre Metropol. 4 de novembre. CORNELLÀ. Auditori. 6 de novembre. VILADECANS. Atrium. 12 de novembre. VILANOVA I LA GELTRÚ. Teatre Principal. 13 de novembre. MANRESA. Kursaal. 16 de desembre.

Descompte TR3SC: Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat.

50


Disseny: Cèl¡lula

tres27-cultura:TresC 16/08/10 11:45 PĂĄgina 1

Nova avantgu avantguarda. arda. FotograďŹ a catalana cattalana dels anys 50 i 60 Construccions s lĂ­riques. Man Ray R / Leandre Leandr e Cristò Cristòfol. òfol. L’objecte L ’objecte i l’esperit l’esperit dadĂ L’exposiciĂł pr L’exposiciĂł presenta esenta una interacciĂł visual entr entre e les          ll’artista ’artista nord-americĂ  nord-americĂ  Man Man Ray, Ray, procedents procedents de la col¡ col¡lecciĂł lecciĂł

   

      York, Y ork ork, o i les escultur escultures es fruit f d’assemblatges del lllleidatà eidatà Leandre Leandr e Cristòfol, que e formen part del fons del Mus Museu eu d’Art Jaume Mor Morera era de Lle Lleida, ida, que ha pr produït oduït l’exposició l’exposició. ó. Del 4 de setembr setembre e al 24 d’octubr d’octubre e del 2010 2 Sala Muncunill Pl. de Didó, 3 08221 T Terrassa e errassa Del 18 de novembr novembre e del 2010 al 9 de gener del 201 2011 11 Centre Centr e Cultural Casin Casino no Pg. de Per Pere e III, 27 08241 Manr Manresa esa

Amb obr obres es pr procedents oceden nts de la col¡lecció de la Fund Fundació dació Foto Colectania rresponsable Colectania, esponsa able del pr projecte, ojecte, la mostra rreuneix e euneix vuit dels autors mÊs representatius reprresentatius dels anys 50 i 60 dell segle XX: Francesc Català Roc Roca, ca, Ricard Ricard TerrÊ, T errÊ, Ramon Masats e Masats, s, Xavier Miserachs, Oriol Mas Maspons, spons, Joan Colom, T Toni oni o Ca Catany atany i Josep Maria Casademont. Casade emont. Del 2 de novembr novembre e del 2010 al 8 de gener del 20 2011 011 Museu Abelló Berenguer C. de Ber enguer III, 122 1 Vallès 08100 Mollet del V allès a

Arts visual visualss

Recursos propis propis Projecte expositiu ssobre Projecte obre l’art com a canal de producció prod ducció i transmissió de cone coneixement, eixement, sobre sobr e els mitjans que qu ue alimenten i distribueixen la cr creativitat e eativitat i sobr sobre e les metodolo metodologies ogies i situacions que faciliten faciliten la participació activa del d públic en els p processos pr ocessos art artístics. tístics. Produïda Pr oduïda pel Bòlit (C (Centre Centre d’Art Contemporani de G Girona), irona), la mostra inclou pr propostes opo ostes de Vladimir Arkhipov Arkhipov,, Ana A Gar García cía Pineda, Luis Går Gårciga, ciga a, Núria Gßell, Elín Hansdótt Hansdóttir, tir, Oh Eun Lee, Chiu Long Longina, ina, Emili Padrós, l’equip cr creatiu ea atiu Platoniq i la comunitat d’artis d’artistes stes audiovisuals T Telenoika. elenoiika. e De l’11 de novemb novembre re del 2010 al 9 de gener del 20 011 2011 Museu d’Art de Cer d danyola Cerdanyola (MAC) C. de Sant Martí, 88 8 08291 Cer Cerdanyola danyola del d V Vallès a allès

Per a mĂŠs inform informaciĂł maciĂł http://cultura.gencat.cat/difusioartistica http://cultura.gencat.cat/diffusioartistica


CINEMA

52-53-tresc27 cinema:Maquetación 1

13:58

SITGES 2010 HISTÒRIES PER NO DORMIR

Belén Rueda protagonitza Los ojos de Julia.

52

25/8/10

Página 44


52-53-tresc27 cinema:Maquetación 1 26/08/10 12:32 Página 45

El terror i la fantasia tornen a prendre possessió de Sitges per celebrar una nova edició del seu festival de cinema, el més important del món en la seva categoria. El Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, Sitges 2010, aposta novament pel cine de gènere fet al nostre país, amb la programació per a la jornada inaugural de Los ojos de Julia, un thriller de terror dirigit pel català Guillem Morales. Belén Rueda, Lluís Homar, Francesc Orella i Julia Gutiérrez Caba són alguns dels noms d’aquesta angoixant producció de Guillermo del Toro i Rodar y rodar, tàndem responsable de l’exitós El orfanato, però Sitges 2010 promet molts altres ensurts i sorpreses. Entre d’altres, un record molt especial per a títols emblemàtics de la fantasia i el terror cinematogràfics: El resplandor (1980) d’Stanley Kubrick es podrà veure en la seva versió íntegra, amb seqüències i escenes que faran estremir els espectadors; el festival recordarà també una de les obres mestres d’Alfred Hitchcock, Psicosi, en el cinquantè aniversari de la seva estrena, i el Regreso al futuro de Robert Zemeckis, vint-i-cinc anys després d’haver fet somiar el públic amb els viatges a través del temps. La Secció Oficial Fantàstic s’obrirà amb Let Me In, de Matt Reeves (Monstruoso), pel·lícula que significa el retorn a l’activitat de Hammer Films –la mítica productora, per exemple, del Drácula que el 1958 va immortalitzar Christopher Lee– i obre la porta a tot de films que tindran els vampirs com a protagonistes. Una important presència d’estrelles internacionals i activitats paral·leles com el Zombie Walk convertiran Sitges, del 7 al 17 d’octubre, en el centre del cinema mundial.

PAUL NASCHY, IN MEMORIAM

FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINEMA FANTÀSTIC DE CATALUNYA (DIVERSOS ESPAIS) Del 7 al 17 d’octubre.

Descompte TR3SC: Consulteu web del TR3SC www.tresc.cat.

El cine fantàstic i de terror espanyol no es pot entendre sense l’aportació d’una de les seves figures clau, Jacinto Molina, més conegut com Paul Naschy. L’actor, efígie del popular home llop Waldemar Daninsky i protagonista d’un centenar de pel·lícules d’horror, rebrà un tribut pòstum un any després de la seva mort, amb la projecció del documental El hombre que vio llorar a Frankenstein.

53


54-tresc27 cinema:Maquetación 1

19/8/10

09:19

Página 48

CINEMA

Un petit robot amb superpoders aconseguirà restablir la pau i l’harmonia a la Terra.

ASTRO BOY EL PETIT GRAN ROBOT L’any 1951, un simpàtic robot amb l’aspecte d’un nano despert i eixerit va conquistar el cor de milers d’aficionats al manga japonès. La seva popularitat aviat va traspassar fronteres i el robot, Astro Boy, va convertir-se ràpidament en un fenomenal superheroi estimat per nens d’arreu del món. Astro Boy utilitza els seus increïbles poders per lluitar contra el mal i garantir la pau al seu planeta, Metro City, així com a la Terra, on va a parar quan fuig de les urpes d’uns bergants que volen crear un altre robot, Peacekeeper, per dominar tota la galàxia. La seva missió no serà fàcil, però la seva simpatia i noblesa aconseguiran derrotar els dolents i salvar la humanitat de la seva amenaça. El Dr. Tenma –brillant científic i creador d’aquest petit gran robot– és un altre dels personatges del manga original que acompanyen Astro Boy en aquesta aventura cinematogràfica, una pel·lícula d’animació trepidant, plena d’acció i de bons sentiments, que a més de divertir instruirà els espectadors més petits en valors com la sinceritat, la confiança i la bondat. 54

Els socis del TR3SC assistiran, en exclusiva, a la preestrena en català d’Astro Boy.


55-tresc27 cinema:Maquetación 1 26/08/10 12:34 Página 48

CINEMA IN-EDIT BEEFEATER MÚSICA EN IMATGES Cinema i música s’abracen en un festival que converteix els concerts o les gires dels grans artistes en documents d’enorme valor visual i històric. Parlem, naturalment, de l’In-Edit Beefeater, un certamen que en la seva vuitena edició retrà un merescut homenatge a dos dels noms clau del documental musical, D.A. Pennebaker i Chris Hegedus. Jimi Hendrix, Janis Joplin, Bob Dylan, John Lennon, David Bowie, Jerry Lee Lewis i Depeche Mode són només alguns dels artistes que han estat observats a través de la càmera de Pennebaker, un realitzador amb més de cinquanta anys de trajectòria i degà del gènere. Formant equip amb Hegedus, a més, ha optat a l’Oscar de Hollywood i ha signat algunes de les obres mestres del documental musical. Bob Dylan: Don’t Look Back (1967), Monterey Pop (1968), Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1973) i 101 (1989), quatre dels films que es projectaran en aquest homenatge, en són una bona prova. Més que mai, l’In-Edit Beefeater serà un esdeveniment que cap aficionat a la música i al cinema hauria de perdre’s!

Avantatge TR3SC: Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat.

Jimi Hendrix reviu en un festival singular. 55


56-tresc27 cinema:Maquetación 1

19/8/10

10:14

Página 48

CINEMA

Una mare republicana no es resigna a perdre el seu fill.

ESTRELLAS QUE ALCANZAR MEMÒRIES DE LA GUERRA La Guerra Civil espanyola continua inspirant llibres i pel·lícules que recuperen episodis humans, íntims, sovint desconeguts però tan terribles com la més sagnant de les batalles. El que explica Estrellas que alcanzar n’és un bon exemple: el film dirigit pel debutant Mikel Rueda Sasieta ens retorna al 1938, any en què la vídua d’un republicà ingressa en un antic seminari habilitat com a presó de dones, on patirà humiliacions, maltractaments i el pitjor malson per a una mare, la pèrdua del seu fill. La responsable d’aquestes cruels vexacions és la directora del centre, anomenada per les recluses la Pantera Blanca, que separa les presoneres dels seus fills per adoctrinar-los en la ideologia franquista. Però Victòria no descansarà fins que pugui retrobar-se amb el seu fill… Bárbara Goneaga i Itziar Lazkano són Victòria i la Pantera Blanca, dues dones enfrontades per la custòdia d’un nen i per un concepte, el de la llibertat, que la primera defensarà posant en risc la seva pròpia vida. Direcció: Mikel Rueda Sasieta. Intèrprets: Bárbara Goneaga, Itziar Lazkano, Patxi Santamaria i Álex Bermúdez, entre d’altres. 56

Els socis del TR3SC assistiran, en exclusiva, a la preestrena d’Estrellas que alcanzar.


57-tresc27 cinema:Maquetación 1

19/8/10

10:18

Página 48

CINEMA

Héctor Alterio interpreta l’avi del petit Marcel en aquest sensible film.

AMANECER DE UN SUEÑO ELS COPS DE LA VIDA Marcel era només un nen quan la seva mare el va deixar amb l’avi per viure la seva vida i obrir-se a nous horitzons. Entre l’avi i el nét va néixer ràpidament un gran afecte, que creixeria amb el pas dels anys. Un dia, però, Marcel, convertit ja en un jove inquiet i amb el desig de sortir del poble per veure món, ha de prendre una difícil decisió: fer realitat els seus desitjos, abandonant la persona que ha estat sempre al seu costat, o acompanyar-lo en el darrer tram de la seva vida, marcat per la solitud i una greu malaltia. La tendresa, els llaços de la sang i les incerteses del destí són alguns dels temes que aborda aquesta sensible pel·lícula, un relat d’amor, d’amistat i de recerca protagonitzat per un dels grans actors del cinema espanyol, Héctor Alterio. Una història de superació que dóna algunes claus per tornar els cops de la vida i sortir-ne indemne. Direcció: Freddy Mas Franqueza. Intèrprets: Héctor Alterio, Alberto Ferreiro, Mònica López, Aroa Gimeno i Sergio Padilla, entre d’altres.

Els socis del TR3SC assistiran, en exclusiva, a la preestrena de Amanecer de un sueño.

57


58-tresc27 cinemav2:Maquetación 1

23/8/10

12:26

Página 48

CINEMA

Una tragèdia familiar crea nous llaços entre un pare i la seva petita filla.

TODO LO QUE TÚ QUIERAS LA VIDA SENSE ALICIA Per molt que la dona s’hagi incorporat plenament al món laboral, assumint-ne els seus reptes i adequant-se a les seves exigències, l’esquema familiar continua reproduint en molts casos el model de temps pretèrits, quan el pare treballava fora de la llar i la mare es feia càrrec de la casa i dels fills. És el que passa amb la jove família formada per Leo (Juan Diego Botto), Alicia (Ana Risueño) i Dafne (Lucía Fernández), una nena de quatre anys acostumada a les atencions de la mare. Però un Nadal Alicia mor sobtadament i l’estabilitat familiar queda feta miques: Leo haurà d’assumir a partir d’aquest moment el rol matern, i la seva dedicació absoluta a la petita òrfena farà que renunciï, fins i tot, a ser ell mateix… Achero Mañas, director i guionista de Todo lo que tú quieras, explica el seu film com una metàfora de l’esforç que un home ha de fer si vol desenvolupar el paper que, tradicionalment, la dona ha exercit en el nucli familiar. Najwa Nimri, José Luis Gómez i Pedro Alonso encarnen els altres personatges principals d’un drama que obre molts interrogants. Direcció: Achero Mañas. Intèrprets: Juan Diego Botto, José Luis Gómez, Najwa Nimri i Ana Risueño, entre d’altres. 58

Els socis del TR3SC assistiran, en exclusiva, a la preestrena de Todo lo que tú quieras.


59-tresc27 cinema:Maquetación 1

19/8/10

10:16

Página 48

CINEMA LOS SEDUCTORES L’AMOR PERJUDICA LA SALUT Alex és un seductor sense escrúpols especialitzat en trencar parelles; Juliette, una jove rica i encantadora a punt de contraure matrimoni. Són personatges antagònics, amb una filosofia vital i sentimental completament oposada, però per una ironia del destí, els seus camins es creuaran quan ell rep l’encàrrec d’enamorar la núvia abans de passar per l’altar. Romain Duris i Vanessa Paradis, dos dels grans seductors de l’actual cinema francès, posaran a prova les seves tàctiques de conquesta en una comèdia esbojarrada, amb tocs d’intriga i romanticisme i altes dosis d’humor. Los seductores és una proposta original i entretinguda, una picada d’ullet a Valmont i Madame de Tourvel, els cèlebres amants de Les amistats peligroses, moderna i, definitivament, seductora. Direcció: Pascal Chaumell. Intèrprets: Romain Duris, Vanessa Paradis, Julie Ferrier i François Damiens, entre d’altres.

Els socis del TR3SC assistiran, en exclusiva, a la preestrena de Los seductores.

Vanessa Paradis és un dels reclams del cartell de Los seductores. 59


60-tresc27 graella cinema:Maquetación 1

19/8/10

09:54

CINEMA

Página 26

Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat.

CINEMA ALEXANDRA Preu dia de l’espectador tots els dies de la setmana. 5 € matinals (pel·lícula + esmorzar). Taquilles. CINEMA ESBARJO VERDI 2 € per al soci i un acompanyant de dijous a diumenge. Taquilles. CINEMES FILMAX Preu dia de l’espectador de dilluns a dijous. Taquilles. CINEMES GIRONA Preu reduït de dilluns a diumenge, incloses sessions 3D i familiars de cap de setmana per al soci i 3 acompanyants. Taquilles. CINEMES IMAX PORT VELL 20% de descompte per als socis i 3 acompanyants de dilluns a divendres i sessions matinals de caps de setmana. 10% de descompte en sessions de tardanit els caps de setmana i festius. Taquilles. CINEMES LAUREN Preu dia de l’espectador de dilluns a divendres no festius. Taquilles. CINEMES RENOIR Preu dia de l’espectador de dilluns a dijous. Taquilles.

CINEMES VERDI Preu reduït de dimarts a dijous (6 €). CCCD Diversos cinemes de Catalunya. Preu reduït per a les estrenes de cinema d’autor dins del Circuit Català de Cinema Digital. Una estrena de cinema d’autor al mes. Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat. CINES ACEC Preu dia de l’espectador de dilluns a dijous. Taquilles. EL DOCUMENTAL DE MES Preu reduït per al soci i un acompanyant a les sales on es projecta el documental. Taquilles. MOSTRA DE CINEMA ÀRAB I MEDITERRANI DE CATALUNYA 2010 Cinebaix de Sant Feliu de Llobregat. Del 21 al 24 d’octubre. Entrada a 2 €. Abonaments a 10 €. Taquilles. YELMO CINES Preu dia de l’espectador de dilluns a diumenge. Taquilles.

Aquestes només són algunes de les propostes que trobareu a www.tresc.cat. 60


61-tresc27 dvd:Maquetación 1

19/8/10

10:06

Página 53

DVD

EL MAL AJENO Eduardo Noriega i Belén Rueda són els protagonistes d’un thriller de Daniel Sánchez Arévalo que porta al límit la vida i les relacions personals de Diego, un metge que ha perdut tota capacitat d’estimar, patir i emocionar-se. Un episodi traumàtic serà el revulsiu que farà reaccionar Diego i recuperar les regnes de la seva existència. Preu TR3SC: Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat.

NACIDAS PARA SUFRIR Una dona que ha cuidat les seves tres nebodes, òrfenes des de la infantesa, al petit poble on resideix, té por que quan arribi a la vellesa les tres germanes la reclouran en una residència d’avis. Malena Alterio, Geli Albaladejo i Ricard Borràs són tres dels intèrprets d’aquest emotiu drama de Miguel Albaladejo. Preu TR3SC: 13,5 €.

GENERACIÓN MILLENNIUM Aurora boreal, Las marismas, El ojo de Eva, Bienaventurados los sedientos i Roseanna són les cinc pel·lícules basades en les joies de la novel·la negra escandinava que reuneix el primer volum de la col·lecció Generación Millennium . Imprescindible per als amants del bon misteri. Preu TR3SC: Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat.

GUIA D’ORQUESTRA El quar t lliurament de la col·lecció de DVD Mira i escolta L’Auditori, producció audiovisual dels concerts que L’Auditori adreça als joves espectadors, se centra en una de les obres més populars i divulgatives, la Guia d’orquestra per a joves de Benjamin Britten, més cinc peces d’autors contemporanis catalans, presentades de manera lúdica i educativa.

LIFE Espectacular sèrie documental de deu episodis que explora la diversitat del món animal sota el segell de la BBC, sinònim de rigor i qualitat. Els sorprenents comportaments dels animals salvatges en el seu hàbitat, de la sabana africana a la superfície glaçada de l’Antàrtida, es revelen en aquesta ambiciosa superproducció. Preu TR3SC: 25 €.

Preu TR3SC: 17,5 €.

NADIE SABE NADA DE GATOS PERSAS En un país, Iran, que prohibeix la música perquè la considera un atemptat contra la fe, els joves músics troben en una xarxa clandestina un espai de llibertat per entregar-se a la seva vocació. Amb guió i direcció de Bahman Ghobadi, aquest és un film de denúncia que mostra els efectes devastadors de la intolerància més extrema. Preu TR3SC: 13,5 €.

THE COVE Impactant documental, mereixedor de l’Oscar 2010 en la seva categoria, que descobreix l’explotació a què són sotmesos els dofins en un petit poble de la costa japonesa, una activitat al marge de la llei que pot tenir terribles conseqüències per a la salut humana en aquella zona. Un document activista i combatiu. Preu TR3SC: Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat.

UN PROFETA Jacques Audiard és el director d’un film que combina thriller i cinema social, crim i una història d’amistat. El protagonitza Malik, un adolescent condemnat a presidi que aprendrà a sobreviure en un entorn hostil, dominat per una banda que l’obliga a executar diferents missions. Tahar Rahim i Niels Arestrup són els principals intèrprets d’Un profeta. Preu TR3SC: 13,5 €. 61


ART&ESPAIS

62-63-tresc27 espais:Maquetación 1

62

17/8/10

11:41

LA MAGIE DU SILENCE L’ART D’ANTONI TAULÉ

Página 54


62-63-tresc27 espais:Maquetación 1

17/8/10

11:42

Página 55

Dins del projecte artístic de la Fundació Vila Casas, Can Framis ocupa un espai privilegiat com a custodi del seu ric fons pictòric. La pintura contemporània troba a les naus de Can Framis, excepcional model d’arquitectura industrial del segle XVIII, el millor marc per a la seva exhibició. Ho podrem comprovar entre el 27 de setembre i el 12 de febrer de 2011 amb una retrospectiva, La magie du silence, que reuneix un total de seixanta obres realitzades per l’artista Antoni Taulé en els últims deu anys. L’interès del pintor pels espais arquitectònics queda palès al seu univers creatiu, un conjunt d’escenificacions que fusionen realitat i ficció sota l’atmosfera sempre canviant, fugaç i suggeridora de la llum.

La magie du silence és, doncs, una oportunitat única per conèixer l’obra de Taulé i endinsar-se en un món fascinant i evocador.

CAN FRAMIS, FACTORIA ARTÍSTICA L’espai per a la pintura contemporània de la Fundació Vila Casas fou en el passat una fàbrica de llana integrada per dues naus industrials del segle XVIII, a les quals s’hi va afegir més tard una tercera de nova planta. Can Framis disposa de gairebé 4.000 m2 per exposar-hi i d’una àrea destinada als tallers pedagògics.

CAN FRAMIS (BARCELONA) A partir del 27 de setembre.

Descompte TR3SC: 2x1. Dos petits visitants contemplen un meravellós univers arquitectònic a Can Framis.

Taquilla.

63


64-tresc27 espais:Maquetación 1

24/8/10

10:25

Página 2

ART&ESPAIS La llum filtrada pels vitralls de l’atri de la façana de la Passió ofereix un espectacle de textures i colors.

ELS COLORS DE LA LLUM ELS VITRALLS DE VILA-GRAU A LA SAGRADA FAMÍLIA Pocs temples desperten tanta admiració com el de la Sagrada Família, la gran obra inacabada d’Antoni Gaudí. Molts artistes han pres el relleu a aquest arquitecte universal per continuar el seu treball; entre d’altres, Joan Vila-Grau, autor d’uns vitralls que conviden el visitant a impregnar-se de l’essència del color i la llum dels grans finestrals de l’església. Ara, Els colors de la llum ens proposa un recorregut que permet al visitant seguir el procés de creació, fabricació i instal·lació d’aquests espectaculars vitralls als finestrals del temple. L’objectiu, compartir la mirada i el pensament del seu creador en el moment de concebre aquestes peces d’art, dipositàries de secrets i misteris que ara ens són desvelats.

Els colors de la llum és una ocasió única per conèixer el món dels vitralls i el seu vincle amb la Sagrada Família; per endinsar-se en la figura del seu autor, però també per deixar-nos encisar per la màgia dels colors, la poesia de la llum i l’encant dels reflexos que il·luminen aquest temple excepcional.

TEMPLE DE LA SAGRADA FAMÍLIA (ATRI DE LA FAÇANA DE LA PASSIÓ) Del 2 al 30 de setembre.

Preu TR3SC: 5 € (visites guiades en dies concrets). www.tresc.cat.

64


65-tresc27 espais:Maquetación 1

20/8/10

09:41

Página 3

ART&ESPAIS

Cultura en un espai privilegiat.

CASTELL DE PERALADA EXPERIÈNCIES CULTURALS La cultura, l’oci de qualitat i la gastronomia són els eixos de les activitats que organitza anualment el Castell de Peralada, el magnífic conjunt arquitectònic, històric i monumental de l’Alt Empordà. Cèlebre internacionalment gràcies al festival de lírica, teatre i dansa que el recinte acull cada estiu, el Castell de Peralada obre les seves portes la resta de l’any a conferències i visites que abasten un ampli espectre d’interessos culturals, des de l’estudi dels ocells a la cuina creativa, de l’egiptologia al món de la creació literària. El 16 d’octubre s’inicia aquest passeig pel coneixement amb Literatura de l’espai, literatura del temps, una jornada de converses amb dos grans escriptors catalans, Josep Ma. Espinàs i Javier Cercas, una de les veus més autoritzades en el terreny de la literatura de viatges, el primer, i un atent observador del seu temps, el segon. Dos ponents privilegiats per a una trobada que inclou un cafè de benvinguda a la Biblioteca del Castell, un tast de vins, un dinar opcional al Mirador i una visita guiada al conjunt del Castell de Peralada. Una experiència enriquidora i, sens dubte, inoblidable.

CASTELL DE PERALADA (GIRONA) A partir del 16 d’octubre.

Descompte TR3SC: 10 %. www.tresc.cat.

65


66-tresc27 espais:Maquetación 1

19/8/10

13:28

Página 2

© Johansen Krause

ART&ESPAIS

ORDEN Y DESORDEN TESTIMONIS FOTOGRÀFICS Membre destacat del grup Afal i de l’Escola de Madrid, renovadors de la fotografia a Espanya i testimonis gràfics de la seva evolució entre els anys 50 i 60, Paco Gómez (19181998) va llegar-nos una obra genuïna i coherent, reflex del desemparament d’un país que encara no s’havia recuperat per complet de la dura postguerra. Gómez fou un poeta dels murs, dels espais despullats i dels petits objectes, un fotògraf sensible i, alhora, implacable a l’hora de recollir amb la seva càmera la realitat que l’envoltava. Fundació Foto Colectania, propietària d’aquest valuós llegat, ha reunit ara les instantànies del fotògraf en una exposició que ens ajudarà a conèixer millor un artista de la imatge i, sobretot, una època que mai no hauríem d’oblidar. 66

L’ús del blanc i negre dóna força i rellevància a la poètica fotografia de Paco Gómez.

FUNDACIÓ FOTO COLECTANIA Del 30 de setembre al 29 de gener de 2011.

Descompte TR3SC: 2x1. Taquilla.


67-tresc27 espais:Maquetación 1

26/8/10

12:26

Página 3

ART&ESPAIS JAUME VICENS I VIVES – JOSEP PLA L’amistat entre un historiador insigne, Jaume Vicens i Vives, i un escriptor i cronista excepcional, Josep Pla, va ser tan sincera com, malauradament, breu. La prematura mort de Vicens i Vives va posar fi a una relació que podria haver donat fruits d’incalculable valor per a la vida cultural i política catalanes, però la brevetat d’aquesta unió va deixar prou documents com perquè aquest 2010, any en què coincideixen el centenari del naixement de l’historiador i el cinquantè aniversari de la seva mort, la Fundació Josep Pla hagi organitzat una exposició que reflecteix l’abast d’aquella amistat i les circumstàncies històriques i polítiques que la van marcar. L’exposició JVV-JP. Complicitats revelarà aquests i d’altres secrets fins al proper 30 de gener.

FUNDACIÓ JOSEP PLA (PALAFRUGELL) Fins al 30 de gener.

Avantatge TR3SC: 2x1. Taquilla.

XVI SALÓ DEL MANGA LA FESTA DEL CÒMIC

© Arxiu Jaume Vicens Vives.

COMPLICITATS

Josep Pla (a la dreta), amb Vicens Vives (al centre de la fotografia).

El manga torna a L’Hospitalet.

Un cartell de Diego Bernardo Álvarez que mostra l’expressió exultant d’una adolescent que ha adquirit un còmic, resumeix l’esperit d’aquest gran aparador del còmic japonès que des de fa quinze anys se celebra a l’Hospitalet de Llobregat. El Saló del Manga és més que un expositor de novetats arribades del Japó: és una festa que convida a la participació dels assistents, en la seva majoria nois i noies disposats a posar-se en la pell dels seus herois de paper, i proposa activitats complementàries, com una exhibició d’esgrima tradicional japonesa i del complex art de la cal·ligrafia. Tachibana Higuchi, Atsuko Nakajima i Hideshi Hino són tres dels autors convidats en aquesta edició.

LA FARGA I CENTRE CULTURAL BARRADAS (L’HOSPITALET DE LLOBREGAT) Del 29 d’octubre a l’1 de novembre.

Descompte TR3SC: 4 €. Taquilla. 67


68-tres27 elPeriodico:TresC 24/08/10 14:08 Página 1

www.elperiodico.cat

UNA NOVA PROMOCIÓ D’EL PERIÓDICO

¿Com es diu ‘bogavante’ en català?

ges

5,95€

RESPOSTA: Llamàntol

Diumen

ICO PERIÓD AMB EL

Ara, cada cap de setmana amb EL PERIÓDICO, el català et semblarà molt més fàcil gràcies als Diccionaris d’Enciclopèdia Catalana. GRAN DICCIONARI DE LA LLENGUA CATALANA: Diccionari de la llengua catalana · Diccionari bilingüe català-castellà i castellà-català · Diccionari de dubtes i dificultats del català · Diccionari de frases fetes, refranys i locucions · CD-Rom del Diccionari de la llengua catalana

Patrocina:


69-tresc27 graella espais:Maquetación 1

24/8/10

10:52

Página 27

ART&ESPAIS MUSEU DE LA MÚSICA

CASA MUSEU JACINT VERDAGUER (FOLGUEROLES)

20 %.

2x1.

Taquilla.

Taquilla. CATALUNYA EN MINIATURA (TORRELLES DE LLOBREGAT)

2x1.

MUSEU DE LA XOCOLATA

20 %. Taquilla.

Taquilla. MUSEU DEL MODERNISME CATALÀ CCCB

30 %.

20 %.

Taquilla.

Taquilla. FUNDACIÓ ANTONI TÀPIES

2x1.

MUSEU EMPORDÀ (FIGUERES)

2x1.

Taquilla.

Taquilla.

FUNDACIÓ JOSEP PLA (PALAFRUGELL)

MUSEU EPISCOPAL DE VIC

2x1.

2x1.

Taquilla.

Taquilla.

FUNDACIÓ MIRÓ

MUSEU MARICEL (SITGES)

2x1. Taquilla.

2x1. Taquilla.

FUNDACIÓ SUÑOL

2x1. Taquilla.

MUSEU MEMORIAL DE L’EXILI (LA JONQUERA)

2x1. FUNDACIÓ VALLPALOU (LLEIDA)

Taquilla.

2x1. Taquilla. MACBA

20 %. Taquilla.

MUSEU PAU CASALS (SANT SALVADOR-EL VENDRELL)

2x1. Taquilla. PALAU MOXÓ

MNAC

30 %.

15 %.

Taquilla.

Taquilla.

Aquestes només són algunes de les propostes que trobaràs a www.tresc.cat.

69


LLIBRES AMBABACUS

70-71-tresc27 llibres_abacus:Maquetación 1

70

24/8/10

TERTÚLIES A L’ATENEU PARLAR DE LITERATURA

12:48

Página 62


70-71-tresc27 llibres_abacus:Maquetación 1

24/8/10

12:48

Página 63

Per als amants de la literatura, tenir l’oportunitat de conversar amb alguns dels escriptors que els han fet viatjar a mons ficticis és tot un regal. Un meravellós obsequi que el TR3SC els dóna mitjançant l’organització de trobades amb algunes de les veus més destacades de les lletres catalanes. Els mesos de setembre i octubre, el cicle de tertúlies literàries reunirà a l’Ateneu Barcelonès narrativa i crítica literària, amb la participació de dos populars autors, Sebastià Alzamora i Isidre Grau. Alzamora, escriptor, crític literari i gestor cultural, Premi Josep Pla 2005 (La pell i la princesa), ens parlarà de la seva nova obra, Miracle a Llucmajor, mentre que Grau, narrador i forjador de narradors, autor d’ Els colors de l’aigua –novel·la amb què va guanyar el Premi Sant Jordi 1985– i membre del col·lectiu Ofèlia Dracs que als anys 80 va reivindicar la novel·la de gènere escrita en català, ens oferirà l’ocasió de conversar sobre el seu últim treball, La bellesa del diable. L’Ateneu i el TR3SC us conviden a assistir a una experiència literària que us descobrirà els secrets de dos grans escriptors a l’hora de concebre la seva obra. Una experiència única.

L’ATENEU BARCELONÈS Sebastià Alzamora. 15 de setembre. Isidre Grau. 20 d’octubre.

Avantatge TR3SC: Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat per al calendari de les tertúlies.

71


72-tresc27 llibres:Maquetación 1

25/8/10

13:27

Página 64

LLIBRESAMBABACUS MEMÒRIES D’UNA ESTRELLA POP La cultura pop ha donat noms llegendaris, com els de Patti Smith, cantant i poeta, i Robert Mapplethorpe, fotògraf maleït, dos amics que van viure en primera persona l’explosió de creativitat i talent que va sacsejar el món de les arts durant els anys 60. Smith recorda ara la seva antiga amistat, però també l’efervescència d’aquella dècada prodigiosa. Éramos unos niños. Patti Smith. Editorial Lumen. Barcelona, 2010. 303 pàgines.

RELATS A CONTRACORRENT

72

MONSTRES DE FICCIÓ Divertit i irreverent, però també intel·ligent i analític. Així es podria definir aquest estudi de Seth Grahame-Smith al voltant dels mecanismes que ens fan tremolar a la butaca quan veiem una pel·lícula de por. L’autor dinamita les convencions del gènere del terror, mentre indaga en els motius de la seva popularitat. Cómo sobrevivir a una película de terror. Seth Grahame-Smith. Alba Editorial. Barcelona, 2010. 312 pàgines.

MISTERI AL MANICOMI

La resistència contra la rutina laboral, l’assassina determinació d’acabar amb la família, l’acció directa contra un món d’opressió… Les temàtiques que nodreixen els contes de Gerard Vilardaga aprofundeixen en actituds inèdites en la literatura breu actual. La seva proposta és alhora sorprenent, enginyosa i eficaç.

Un advocat i expresidiari rep l’encàrrec de trobar un pacient que s’ha escapat d’un psiquiàtric. En paral·lel, uns altres malalts planejaran un segrest per venjança, hi haurà avalots en un hospital, es prepara l’assalt a un banc clandestí… La crítica ha connectat el nou treball de Juan Ramón Biedma amb l’esperpent de ValleInclán o amb la millor novel·la gòtica.

IB6123 i altres contes. Gerard Vilardaga. TRIAllibres. Barcelona, 2010. 176 pàgines.

El humo de la botella. Juan Ramón Biedma. Salto de Página. Madrid, 2010. 416 pàgines.

INVESTIGACIÓ CRIMINAL

UN MÓN APOCALÍPTIC

Aquesta narració negra d’estil clàssic té com a protagonista una agent dels Mossos d’Esquadra que investiga l’assassinat d’un catedràtic d’història. L’obra evoca els anys de la Guerra Civil, i es pregunta què n’ha quedat dels idealismes que va fomentar la República. Teresa Solana va guanyar el premi Crims de Tinta, de novel·la d’intriga i policíaca, amb Negres tempestes.

En un temps futur, els avenços científics han provocat mutacions en les espècies animals que posen en perill l’equilibri mediambiental. La fi del món tal com el coneixem està a punt de produir-se. Margaret Atwood, Premi Príncep d’Astúries de les Lletres 2008, alerta sobre les conseqüències de l’agressió a l’ecosistema en una novel·la pertorbadora, reflexiva i amb tocs d’humor. Amb l’adquisició d’aquest llibre es col·labora amb Ecologistes en Acció.

Negres tempestes. Teresa Solana. Edicions La Magrana. Barcelona, 2010. 224 pàgines.

L’any del diluvi. Margaret Atwood. Editorial Bromera. Alzira, 2010. 440 pàgines.

Properament podreu gaudir com a Regal Club de tots aquests llibres. Consulteu el web www.tresc.cat o truqueu al telèfon del TR3SC 902 33 90 33. També podreu comprar aquests llibres amb un 5 % de descompte a través de www.abacus.coop.


73-tresc27 llibres:Maquetación 1

20/8/10

13:16

Página 3

LLIBRESAMBABACUS EL COMPROMÍS DE L’ARTISTA L’enigmàtica història de tres pintors, Adriano de Robertis, Mark Rothko i Vsévolod Semiasin, és l’eix d’una novel·la que ens parla d’un escriptor enfrontat a tres moments decisius en la seva trajectòria: el naixement de la seva vocació, la mort de la seva esposa i la seva consagració literària. Ricardo Menéndez Salmón es confirma amb aquest treball com un autor profund i personal. La luz es más antigua que el amor. Ricardo Menéndez Salmón. Seix Barral. Barcelona, 2010. 176 pàgines.

TRAÏCIÓ L’amistat, la lleialtat i la valentia són, probablement, les armes que ens permeten combatre la traïció en un món d’enganys i hipocresies. Aquest és el missatge que llança David Wroblewski a la novel·la qualificada pel New York Times com el millor llibre de l’any. Una història tendra i alhora colpidora que segueix la línia de les de Richard Ford o John Irving. La història d’Edgar Sawtelle. David Wroblewski. Editorial Empúries. Barcelona, 2010. 624 pàgines.

VIDA I LITERATURA

REFLEXIONS TEATRALS

Una de les escriptores més interessants de les actuals lletres catalanes, Neus Canyelles, signa una novel·la que sedueix per la seva naturalitat i perquè entrellaça amb intel·ligència vida i literatura. Una mare divorciada i experta en Dickens supera els problemes del dia a dia amb l’ajut de dos veïns, una jove cambrera i un neuròleg en crisi.

Hereu de les avantguardes artístiques, Tadeusz Kantor és una de les veus més autoritzades del món del teatre. Aquest volum recopila els assajos del dramaturg i director d’escena polonès a l’entorn del fet teatral i dels moviments i tendències que han influït a la seva evolució. Unes reflexions que desentranyen alguns secrets de les arts escèniques.

La novel·la de Dickens. Neus Canyelles. Editorial Proa. Barcelona, 2010. 176 pàgines.

Teatro de la muerte y otros ensayos. Tadeusz Kantor. Alba Editorial. Barcelona, 2010. 304 pàgines.

EPISODIS DE LA GUERRA

NOVA YORK, ANYS 60

La història desconeguda i sorprenent de la invasió de la Vall d’Aran per part d’un grup de guerrillers que van voler restablir el govern republicà a Espanya el 1944, és recuperada per Almudena Grandes en un emocionant homenatge als homes i dones que van donar la seva vida en nom de la llibertat.

Considerat un dels referents de la literatura nord-americana contemporània, Leonard Michaels va retrocedir als anys 60, al Village de Nova York, per recuperar una vella història d’amor condemnada al fracàs en un temps de revolució cultural i d’excessos de tota mena. Sylvia és una novel·la apassionant, amb passatges inoblidables i brillants.

Inés y la alegría. Almudena Grandes. Tusquets Editores. Barcelona, 2010. 736 pàgines.

Sylvia. Leonard Michaels. Viena Edicions. Barcelona, 2010. 158 pàgines.

Properament podreu gaudir com a Regal Club de tots aquests llibres. Consulteu el web www.tresc.cat o truqueu al telèfon del TR3SC 902 33 90 33. També podreu comprar aquests llibres amb un 5 % de descompte a través de www.abacus.coop.

73


74-75-tresc27 les adreces:Maquetación 1

24/8/10

14:38

Página 2

LES ADRECES AL FINAL DE CADA PROPOSTA TROBARÀS EL SISTEMA DE COMPRA PER ADQUIRIR LES TEVES ENTRADES. AQUESTS SÓN ELS TELÈFONS DE CONTACTE DE CADA OPERADOR.

TR3SC 902 33 90 33

ESPAIS ON TROBARÀS LES NOSTRES PROPOSTES: ARTS ESCÈNIQUES

LA SALA MIGUEL HERNÁNDEZ | Rda. de la Roureda, 24 (Sabadell) t93 723 28 33.

TEATRE GAUDÍ BARCELONA | Sant Antoni Maria Claret, 120. t93 603 51 52.

ARTERIA PARAL·LEL | Av. Paral·lel, 62. info@arteria.com.

TEATRE ÀNGEL GUIMERÀ | Av. Sant Jordi, 9-13 (El Vendrell) t977 66 56 84.

TEATRE L’ESTRUCH | Sant Isidre, 140 (Sabadell) t93 717 25 71.

TEATRE APOLO | Av. Paral·lel, 59. t93 441 90 07.

TEATRE LLIURE I Sala Fabià Puigserver I Pg. de Santa Madrona, 40-46 Lliure de Gràcia I Montseny, 47. t93 228 97 47.

ATENEU IGUALADÍ | Sant Pau, 9 (Igualada) t93 803 07 63. ATRIUM VILADECANS | Av. Josep Tarradellas, 17 (Viladecans) t93 659 41 60. CASAL CATALÀ | Pl. Cal Figueres, 1 (Els Hostalets de Pierola) t93 771 21 12.

TEATRE AUDITORI CAN PALOTS | Barcelona, 8-10 (Canovelles) t93 846 80 54. TEATRE AUDITORI DE GRANOLLERS | Torras i Bages, 50 (Granollers) t93 840 51 21.

CASAL CULTURAL | Dr. Robert, 51 (Albatàrrec). EL CASAL D’OLESA | C. del Metge Carreras, 69 (Olesa de Montserrat) t93 778 25 27. CENTRE CULTURAL CAN PALOTS | Barcelona, 8-10 (Canovelles) t93 846 80 54.

TEATRE AUDITORI SANT CUGAT I Pl. de Victòria dels Àngels, 1 (Sant Cugat) t93 590 76 90. TEATRE BARTRINA I Pl. del Teatre, 1 (Reus) t977 01 06 58.

CENTRE CULTURAL CARDEDEU | Av. Rei en Jaume, 118 (Cardedeu) t93 846 18 27.

TEATRE BORRÀS | Pl. Urquinaona, 9. t93 412 15 82.

CENTRE CULTURAL LA MERCÈ | Pujada de la Mercè, 12 (Girona) t972 22 33 05.

TEATRE CAL BOLET | De la Font, 2 (Vilafranca del Penedès) t93 892 03 58.

CROSSROADS | Josep Tapiolas, 75 (Terrassa) crossroads@crossroads.es. FESTIVAL DE JAZZ | barcelonajazzfestival.blogspot.com.

TEATRE CASAL AGRAMUNTÍ | Rda. dels Comtes d’Urgell (Agramunt) t973 39 00 57. TEATRE CONDAL | Av. Paral·lel, 91. t93 442 31 32.

FESTIVAL HIPNOTIK | CCCB t93 306 41 00.

TEATRE CONSERVATORI | Del Mestre Blanch, 4 (Manresa) t93 872 79 08.

FIRA DE TEATRE AL CARRER DE TÀRREGA | www.firatarrega.cat.

TEATRE DE BALAGUER | Àngel Guimerà, 3 (Balaguer) t973 44 66 06.

GRAN TEATRE DE LA PASSIÓ | Pg. Balmes, 2-4 (Cervera) t973 53 26 61.

TEATRE DE BLANES | Ample, 26 (Blanes) web@teatredeblanes.net.

KURSAAL I Pg. Pere III, 35 (Manresa) t93 875 34 02.

TEATRE DE L’AURORA | Aurora, 80 (Igualada) t93 805 00 75.

NEXE-ESPAI DE CULTURA | Pl. Alfred Figueras, s/n (Sant Fruitós de Bages) t93 878 89 83. EL PRINCIPAL | Rbla. Principal, 4 (Vilanova i la Geltrú) info@elprincipal.cat. SALA BECKETT I Ca l’Alegre de Dalt, 55 bis. t93 284 53 12. SALA EL SINDICAT | Pl. de l’Ajuntament, 2 (Balsareny) t93 839 65 11. 74

TEATRE AUDITORI FELIP PEDRELL I Jardins de Salvador Videllet, 1 (Tortosa) t977 51 01 44.

TEATRE DE LA LLOTJA DE LLEIDA | Av. Tortosa, 6-8 (Lleida) t973 23 96 98.

TEATRE METROPOL | Rambla Nova, 46 (Tarragona) t977 24 59 88. TEATRE MODERN | Pl. de la Vila, 5 (El Prat de Llobregat) t93 478 24 86. TEATRE MUNICIPAL DE BANYOLES | Pere Alsius (Banyoles) t972 58 18 48. TEATRE MUNICIPAL DE L’ESCORXADOR I Lluís Companys, s/n (Lleida). t973 27 93 56. TEATRE MUNICIPAL L’ATENEU | Sant Pau, 7 (Igualada) t93 806 60 01. TEATRE NACIONAL DE CATALUNYA I Pl. de les Arts, 1. t93 306 57 00. TEATRE POLIORAMA | La Rambla, 115. t93 317 75 99. TEATRE PRINCIPAL | Francesc Layret, 41 (Badalona) t93 464 14 01. TEATRE PRINCIPAL D’OLOT | Pg. Escultor Miquel Blay 5. (Olot) t972 27 91 37. TEATRE PRINCIPAL DE LLEIDA | Pl. De la Paeria, 7 (Lleida) t973 24 29 25. TEATRE ZORRILLA | Canonge Baranera, 17 (Badalona) t93 384 40 22. TEMPORADA ALTA | Festival de Tardor de Catalunya (Girona-Salt). www.temporada-alta.net.

TEATRE DE LA VILA | Anselm Clavé, 13 (Palau-Solità i Plegamans) t93 864 80 56.

CONCERTS

TEATRE FOMENT | Roger de Llúria, 7 (Juneda) t973 15 00 14.

L’AUDITORI I Lepant, 150. t93 247 93 00.

TEATRE FORTUNY | Pl. de Prim, 4 (Reus). t977 31 50 59.

AUDITORI-CENTRE CULTURAL BARRADAS I Rambla Just Oliveras, 56 (L’Hospitalet de Llobregat) t93 337 79 62.


74-75-tresc27 les adreces:Maquetación 1

AUDITORI DE CORNELLÀ | Tirso de Molina, 34 (Cornellà de Llobregat) t93 474 02 02. AUDITORI DE GIRONA I Pg. de la Devesa, 35 (Girona) t972 08 07 09.

24/8/10

14:38

Página 3

TEATRE CIRVIANUM I Pl. Nova, 10 (Torelló) t93 850 40 95. TEATRE JOVENTUT I Joventut, 4-10 (L’Hospitalet de Llobregat) t93 448 12 10.

CASA MUSEU JACINT VERDAGUER | Major, 7 (Folgueroles). t93 812 21 57. CASTELL DE PERALADA | C. del Castell, s/n (Peralada). t972 53 82 92.

AUDITORI ENRIC GRANADOS | Pl. Mossèn Cinto Verdaguer, s/n (Lleida) t973 70 06 39.

CINEMA

AUDITORI MUNICIPAL DE VILAFRANCA | Av. Catalunya, 15 (Vilafranca del Penedès) t93 892 03 58.

CCCD | www.cccd.cat.

CAFÈ DEL TEATRE I Roca Labrador, 4 bis (Lleida).

CINEMA CATALUNYA | Sant Pere, 9 (Terrassa) t93 788 53 76.

CENTRE CULTURAL BARRADAS | Rambla de Just Oliveras, 56 (L’Hospitalet de Llobregat). t93 337 79 62.

CAIXAFORUM I Av. Marquès de Comillas, 6-8. t93 476 86 00.

CINEMA ESBARJO VERDI | Lluís Llibre, s/n (Cardedeu) info@esbarjo-verdi.cat.

LA FARGA DE L’HOSPITALET | Barcelona, 2 (L’Hospitalet de Llobregat) www.lafarga.com.

CASA DE MÚSICA POPULAR LA MIRONA I Amnistia Internacional, s/n. Polígon Torre Mirona (Salt) t972 20 21 22. CICLE CONTRABAIX I Diversos espais de Catalunya. www.contrabaix.com. FAKTORIA D’ARTS I Bruc, 28 - La Rasa, 66 (Terrassa) t93 789 31 52. HARLEM JAZZ CLUB I Comtessa de Sobradiel, 8. t93 310 07 55. JAMBOREE-TARANTOS I Pl. Reial, 17. t93 319 17 89. KURSAAL I Pg. Pere III, 35 (Manresa) t93 845 34 02. LUZ DE GAS I Muntaner, 246. t93 295 72 00. MOOG | Arc del Teatre, 3. t93 319 17 89. PALAU DE LA MÚSICA CATALANA I Palau de la Música, 4-6. t93 295 72 00.

CATALUNYA EN MINIATURA (TORRELLES DE LLOBREGAT) | www.catalunyaenminiatura.com. CCCB | Montalegre, 5. t93 306 41 00.

CINECLUB SABADELL | Pl. de l’Imperial, 4 (Sabadell).

CINEMA TRUFFAUT | Portal Nou, 7 (Girona) t972 22 50 44. CINEMES ALEXANDRA I Rambla Catalunya, 90. t93 215 05 03. CINEMES FILMAX I Gran Via i Castelldefels I Podeu consultar l’adreça de les diverses sales a www.filmax.com. CINEMES GIRONA | Girona, 175. t93 118 45 31. CINEMES LAUREN | www.laurenfilm.es.

FUNDACIÓ ANTONI TÀPIES | Aragó, 255. t93 487 03 15. FUNDACIÓ FOTO COLECTANIA | Julián Romea, 6 D2. t93 217 16 26. FUNDACIÓ JOAN MIRÓ | Parc de Montjuïc, s/n. t93 443 94 70. FUNDACIÓ JOSEP PLA | Nou, 51 (Palafrugell) t972 39 55 77.

CINEMES MÉLIÈS | Villarroel, 102. www.cinesmelies.net. FUNDACIÓ SUÑOL | Pg. de Gràcia, 98. t93 496 10 32. CINEMES RENOIR I www.cinesrenoir.com. Renoir Floridablanca I Floridablanca, 135. Renoir Les Corts I Eugeni D’Ors, 12.

FUNDACIÓ VALLPALOU | Roger de Llúria, 2, baixos (Lleida). t973 25 49 37.

CINEMES VERDI I www.cines-verdi.com.

MACBA | Pl. dels Àngels, 1. t93 412 08 10.

EL DOCUMENTAL DEL MES | www.eldocumentaldelmes.com.

MNAC | Palau Nacional. Parc de Montjuïc. t93 622 03 76.

FESTIVAL IN-EDIT. BEEFEATER | Rosselló, 222 t93 356 82 53.

MUSEU DE LA MÚSICA | Padilla, 155. t93 256 36 50.

PALAU SANT JORDI | Pg. Olímpic, 5-7. t93 426 20 89.

VERDI I Verdi, 32.

MUSEU DE LA XOCOLATA | Comerç, 36. t93 268 78 78

PLAÇA DE BOUS | Jaume I, 35 (Tarragona).

VERDI PARK I Torrijos, 49.

MUSEU DEL MODERNISME CATALÀ | Balmes, 48. t93 272 28 96.

SALA APOLO I Nou de la Rambla, 113. t93 441 40 01.

CINES ACEC | www.cinesacec.es.

SALA BECOOL | Pl. Joan Llongueras, 5. t93 362 04 13.

CIRCUIT URGELLENC | www.circusa.com

MUSEU EMPORDÀ | Rambla, 2 (Figueres) t972 50 23 05.

SALA BIKINI I Déu i Mata, 105. t93 322 08 00.

IMAX PORT VELL I Moll d’Espanya, s/n t93 225 11 11. www.imaxportvell.com.

MUSEU EPISCOPAL DE VIC | Pl. Bisbe Oliva, 3 (Vic). t93 886 93 60.

MOSTRA DE CINEMA ÀRAB I MEDITERRANI | CineBaix. C. Joan Batllori, 21 (Sant Feliu de Llobregat). t93 666 18 59.

MUSEU MARICEL | Fonollar, s/n (Sitges). t93 894 03 64.

SALA RAZZMATAZZ I

SALA MOZART | C. de l’Església (Calella). t93 766 23 44.

MUSEU MEMORIAL DE L’EXILI | Major, 43-47 (La Jonquera). t972 55 65 53.

Razzmatazz 1 I Almogàvers, 122.

YELMO CINES I Podeu consultar l’adreça de les diverses sales i programació a www.yelmocines.es.

SALA EITWO | Miquel Torelló i Pagès, 5 (Molins de Rei) t628 88 31 80.

Razzmatazz 2 i 3 I Pamplona, 88. SALAMANDRA | Av. Carrilet, 235 (L’Hospitalet de Llobregat) t93 337 06 02.

ART&ESPAIS

SILENCI | Caietà Mensa, 4 (Manresa) t93 877 68 48.

CAN FRAMIS | Roc Boronat, 116-126. t93 320 87 36.

MUSEU PAU CASALS | Av. Palfuriana, 34 (Sant Salvador-El Vendrell). t977 68 34 68. PALAU MOXÓ | Pl. Sant Just, 4. t93 315 22 38 TEMPLE EXPIATORI DE LA SAGRADA FAMÍLIA | Mallorca, 401 t934 514 427. 75


ENTREVISTA

76-77-tresc27 entrevista:Maquetaci贸n 1

76

17/8/10

12:17

JOAN SALVAT RETRATAR LA REALITAT

P谩gina 68


76-77-tresc27 entrevista:Maquetación 1

17/8/10

12:17

Página 69

PER SÍLVIA GONZÁLEZ.

EL DE JOAN SALVAT ÉS UN NOM ÍNTIMAMENT LLIGAT A LA HISTÒRIA DE TV3. DURANT VINT-I-QUATRE ANYS VA SER EL RESPONSABLE DE 30 MINUTS, TOT UN CLÀSSIC DE LA TELEVISIÓ CATALANA, ETAPA QUE VA TANCAR PER OCUPAR-SE DE LA DIRECCIÓ DE L’ÀREA DE DOCUMENTALS DE LA CASA. PARLEM AMB ELL SOBRE UN GÈNERE EN ALÇA QUE OBRE NOVES PERSPECTIVES AL REPORTATGE TELEVISIU. Després de vint-i-quatre anys al capdavant del 30 minuts, què sents quan mires enrere? Una satisfacció considerable per haver estat tants anys dirigint un programa d’aquest estil amb la feina ben feta. Per què TVC va decidir muntar un equip de treball per a l’àrea documental? Perquè té una sèrie de característiques que la situen, cada vegada més, en un context de major importància en les televisions públiques de tot Europa. El documental ha fet un gran pas endavant i per coherència, coneixement i aprofitament de recursos no tenia sentit que estigués dispers en diferents àrees de la casa. Quins són els vostres reptes, doncs? Amb el Sense ficció volem crear una marca que doni cabuda als documentals internacionals i als de producció pròpia a partir d’altres espais ja consolidats, sobretot al Canal 33, com 60 minuts o Segle XX . El gran repte és seguir un camí a llarg termini. Per tant, el resultat encara està per veure. S’apostarà per la temàtica, el format o el tractament visual? Tractem de compaginar tots els factors. La temàtica és molt important, perquè si tractes un tema que a la gent li interessa ja tens molt de guanyat. Però el món del documental s’apropa molt al concepte cine-

matogràfic, per tant el tractament visual també és rellevant. Estem oberts a tota mena de qüestions, sobretot les que tracten aspectes de la nostra societat que ens ensenyin alguna cosa nova, aspectes desconeguts de la humanitat, o que ens facin reflexionar sobre el món on vivim. Quina és la part més emocionant en el procés de producció d’un documental? La descoberta d’un personatge o d’una situació per comunicar al públic i, evidentment, veure el resultat d’una feina desenvolupada durant molts mesos. Per a mi el més atractiu és veure com una idea que has tingut en un moment determinat queda plasmada en un documental o a la petita pantalla. Són les televisions públiques l’hàbitat natural del reportatge i el documental? Les privades no aposten pel gènere perquè, sovint, els fruits es recullen al cap d’un temps, i aquestes televisions solen valorar la immediatesa. Des del punt de vista de les audiències també dóna un rendiment diferent al d’altres tipus de programes. Les públiques tenen recursos per invertir a llarg termini i el resultat passa a enriquir el fons documental de la cadena. La recerca de l’emoció està guanyant pes en els productes audiovisuals en general. El documental també ha d’estirar d’aquest fil per atreure l’espectador? Crec que sí. Una característica del bon documental és saber transmetre les emocions d’una realitat o una biografia. Aquí resideix la tècnica del director o de l’autor. És difícil aconseguir-ho. Nosaltres vam començar a Sense ficció amb una

biografia de Martin Luther King plena d’elements que aconseguien aquesta emoció, aquesta identificació amb un personatge que havia lluitat pels drets civils i la igualtat racial als Estats Units. És la televisió a la carta el millor escenari per al format documental? Sí, la televisió a la carta té un vessant que transcendeix l’anecdotari. En aquest sentit les coses estan canviant molt, hi ha una gran quantitat de producció i una capacitat de selecció molt més gran. El documental no queda desfasat en una sola emissió dins aquesta nova realitat televisiva on el protagonista és el comandament a distància. Amb la proliferació de festivals temàtics s’intueix un interès creixent pel documental també entre el públic de cinema. Hi ha hagut un canvi significatiu en la presència del documental en les sales de cinema. Abans era una excepció trobar-ne i, ara, a Barcelona cada setmana se n’exhibeixen cinc o sis. A més, hi ha hagut èxits com Entre les murs (La classe) o, sense anar més lluny, Garbo, l’espia. S’han fet un lloc festivals específics com l’In-Edit, de documental musical, i també es poden veure cada cop més en els festivals de cinema tradicionals. Com serà el documental del futur? Va a la recerca dels grans reptes que té la humanitat amb històries que arribin i que toquin una mica la fibra. No és cap cosa nova, però per a nosaltres, que fa un parell d’anys que estem començant amb aquesta nova àrea documental, és un repte descobrir si som capaços de fer produccions que vagin per aquest camí. 77


70-tresc21 formulari:TresC

12/8/09

12:28

Pรกgina 1


servicaixa:Maquetaci贸n 1

12/8/10

13:49

P谩gina 3


tres27-ajuntamentVic:TresC 24/08/10 14:15 Pรกgina 1

www.mmvv.cat

REVISTA TR3SC 27 SETEMBRE OCTUBRE 2010  

REVISTA TR3SC 27 SETEMBRE OCTUBRE 2010