Page 1

BELGIE-BELGIQUE P.B. Leuven 1 2/578


Piet Muller

Voorzitter CLIP vzw

INHOUDSTAFEL

0 03

VOORWOORD

4 | 50

Waar zet CLIP in 2013 op in?

6

De nieuwe activiteiten: ook op film

7

Waar het allemaal begon: schoolreizen Parijs

8 | 90 10| 11

2

CLIPnieuws en links Mama's kindjes: Mama's over CLIP

12

Circuskoken: test deze recepten

13

De nieuwe contactactiviteiten in het kort


CLIP has good news to report. This might change your view on the rather pessimistic news reaching us through the media these days. We can say that there is an improvement regarding the composition of the teams and the programmes. at the same time our 'developers' are busy putting the finishing touches to the last new and improved activities. In order to facilitate the duties of the staff and animators, they have been recording tutorials for the new activities. In bringing you this news, we can only hope that the summer of 2013 will bring equally unforgettable experiences and moments as the previous ones! Piet MULLER, President

Les nouvelles CLIP sont bonnes. Ca change un peu du pessimisme dans lequel baignent souvent les nouvelles qui nous parviennent via les médias. Nous avons de l'avance au niveau de la composition des équipes, les programmes sont alléchants et nos "programmeurs" terminent le développement de modules. Pour alléger la tâche du staff et des animateurs, ils entament la présentation sur vidéo du résumé de quelques nouvelles activités. Nous espérons vivement que l'été 2013 sera aussi inoubliable que les étés précédents. Piet MULLER Président

Goed nieuws van het CLIPfront. Dat is eens wat anders dan al die negatieve berichten die ons steeds bereiken via de media. De de samenstelling van de teams staat er goed voor, de programma's zien er weer aanlokkelijk uit en onze 'ontwikkelaars' leggen de laatste hand aan de modules. Om de taak van de staff en de animatoren wat te verlichten, maken ze videofilmpjes met de uitleg van een aantal activiteiten. We hopen dat de zomer 2013 even onvergetelijk zal worden als de voorbije zomers! Piet MULLER Voorzitter

3


EEN KOK IN NAUSSAC, HEREVALUATIE VOOR DE ZOMER... WAAR ZET CLIP IN 2013 OP IN? DE MONITORENDIENST o CLIP streeft niet alleen naar 100% opgevulde monitorenplaatsen maar voorziet ook een reserve. Op de gîte en in het Maison des Astars zijn er extra monitorplaatsen (de assistenten). Zij dienen als extra hulp op kamp en vallen – in geval van annulatie – in voor een collegamonitor in België of Frankrijk. Ben je dus nog beschikbaar voor een bepaalde periode maar kan je geen plaats vinden, dan kan je je kandidaat stellen voor de buffer per mail. o In Wégimont is de 'Ouder achter de Ban' de assistent-coördinator voor België. Deze functie wordt dus anders ingevuld dan in Villeneuve waar de ouder achter de ban eerder zorgt voor praktische ondersteuning. Ervaren staff-medewerkers kunnen zich hiervoor kandidaat stellen. o In Naussac gaan we op zoek naar koks voor de volgende periodes: F011-F021, F031-F041 en F071-F081. Als kok ben je verantwoordelijk voor extraatjes: desserten, vijfde maaltijd, verse vieruurtjes en … pizza! o Interne kandidaten krijgen vanaf deze zomer een niveau mee. Zo kunnen vraag en aanbod van kandidaat-monitoren beter op elkaar worden afgestemd. o Heb je het afgelopen schooljaar een enorme vooruitgang gemaakt op het vlak van een van je werkpunten, dan kan je vragen om een herevaluatie vóór de zomer om je kampmogelijkheden zo uit te breiden.

4


DIDACTISCH MATERIAAL o CLIP programmeert ook dit jaar weer een pak nieuwe activiteiten. Uit enquêtes bij deelnemers blijkt dat dit een van de belangrijkste redenen is om opnieuw in te schrijven. o

Nieuwe activiteiten die bijna op alle kampen zijn voorzien, zijn onder meer:

The hangover: Cluedo anno 2013. 5 monitoren worden wakker na een stevig feestje. Ze herinneren zich niet meer wat er de vorige avond is gebeurd. Via een reeks rollenspelen achterhalen de deelnemers de details van een wilde nacht.

Doe je zin dag: In Braives en Malta krijgen de deelnemers één dag een portie extra vrijheid. Ze kunnen ontbijten in pyjama, stellen een bucket list op, zetten een tattoo en maken een piercing, nemen deel aan een drankspelletje en leren hoe ze hun vrienden kunnen foppen.

Checklist: Het Ketnetthema van 2013, nu ook in Wégimont!

Werkblaadjes: De syllabus voor deelnemers op de taalacademie en in Wégimont wordt vervangen door werkblaadjes met verwerkingsopdrachten voor achteraf.

Deurhangers: Om de orde op de kamers te respecteren, hangt er aan elke kamerdeur een deurhanger. Hierop kan de staff elke dag aanvinken of alles netjes is, de taptoe vlot is verlopen, de lichten uit waren etc.

DOE JE ZIN: DE DEELNEMERS KRIJGEN EEN DAG EEN EXTRA PORTIE VRIJHEID

5


LIGHTS, CAMERA, ACTION: NIEUWE ACTIVITEITEN OP FILM EXTRA ONDERSTEUNING BIJ DE VOORBEREIDING EERST ZIEN, EN DAN ZELF DOEN

Als (nieuwe) staff/monitor kan een kamp soms overdonderend zijn. Zo veel nieuwe activiteiten, nieuwe monitoren.... Om het voor iedereen wat gemakkelijker te maken, maken we dit jaar niet alleen instructiefilmpjes voor de contactactiviteiten. We gaan daarnaast ook de basisuitleg van zo veel mogelijk activiteiten filmen. De uitleg wordt ondersteund door schema's en door speelgoedfiguurtjes (zoals getest op de startmarkt). Met deze filmpjes kan iedereen snel en efficiĂŤnt voorbereiden. Let op! De uitleg is de basis van de activiteit. Je zal nog steeds de papieren versie moeten lezen om alle info te vinden. De filmpjes zullen op de computers op de kampen beschikbaar zijn Van volgende activiteiten worden zeker gefilmd: * The Hangover * Temptation Island * CLIP Chinois * CLIP's got talent * ... En daarna is het natuurlijk aan jullie. 3,2,1.... ACTION!

6


WAAR HET ALLEMAAL BEGON ONZE SCHOOLREIZEN IN PARIJS

Cours Linguistiques Intensifs à Paris… Een vader vroeg ons onlangs of zijn zoon toch wel zeker voor een kamp in de Ardèche was ingeschreven toen hij CLIP voluit geschreven zag staan op zijn factuur. De eerste CLIPvakanties vonden plaats in Parijs. Deze zomer is de reis naar Parijs terug van weggeweest… maar wist je dat wij regelmatig schoolgroepen begeleiden naar Parijs? Michèle en Heidi mochten de spits afbijten. Met succes … want de nieuwe klant – die gedurende de hele reis geen enkele keer op tijd kwam - boekte onmiddellijk ook voor volgend jaar. Twee dagen later keerde Michèle alweer terug naar Parijs, dit keer in gezelschap van Stefanie. Op de eerste Parijsreis die ze begeleidde werd ze meteen specialist in ‘hoe versier ik een gratis drankje onder de Eiffeltoren’. Haar tip: vroeg in de ochtend en met enkel een biljet van 50 euro op zak een drankje bestellen. Voor Piet meteen een uitdaging om het de week erna beter te doen. Hij scoorde een gratis thee aan het Louvre … maar moest hiervoor zijn eerste thee over zijn broek uitkappen. (Onder)broekenhumor is ook David niet vreemd. Om Piets broekincident te overtreffen scheurde hij zijn nieuwe broek in volle uitleg op de Champs Elysées… Hilariteit alom.

(ONDER)BROEKENHUMOR IN PARIJS

Nu de prijs voor het spectaculairste verhaal heeft Piet ondertussen al weggekaapt, letterlijk dan. Toen hij om 5u30 door de bus werd opgepikt aan het secretariaat, stond er een tweede bus klaar met bestemming Parijs. Vreemd, want de tweede bus zou normaal gezien rechtstreeks naar de school in Aalst gaan. Maar goed, geen probleem. Piet sprak af dat de tweede bus zou volgen en zo vertrokken ze… Gelukkig deed hij onderweg nog even een check… en zo bleek dat hij de bus van de Don Boscoschool (tegenover het secretariaat) had gekaapt… Katrien gaat volgend weekend nog naar Parijs. Benieuwd met welke verhalen zij zal terugkomen.

7


CLIPNIEUWS EN LINKS

INSCHRIJVINGEN ACHTER DE SCHERMEN CLIP IN CIJFERS Om jullie op de hoogte te houden van het reilen en zeilen van de kampopgaves, geven we jullie hier een overzicht van enkele belangrijke cijfers; * Dit jaar zijn er 926 plaatsen voor monitoren * op 98 kampen! (voorbije skivakanties inclusief) * Voorlopig zijn er 875 plaatsen ingevuld. * Dit is maar liefst 94% van alle plaatsen * Exact 358 individuele monitoren zijn op dit moment ingeschreven. * Dat wil zeggen dat een 'gemiddelde' monitor 2,43 kampen doet deze zomer. * Koploper in het aantal kampen is Stieven Boeckx die zich maar liefst voor 8 kampen heeft ingeschreven. * Wat betreft het aantal deelnemers: het aantal inschrijvingen voor dit jaar gaat gelijk op met vorig jaar. Als we alleen de zomer bekijken, hebben we zelfs een lichte voorsprong. 2845 enthousiaste jongeren staan te trappelen om met ons op kamp te gaan. Zij zijn er klaar voor. En jullie?

8


CLIP ONLINE MULTIMEDIA CORNER Dat CLIP dit jaar meer en meer inzet op Social Media, is je ongetwijfeld niet ontgaan. Hier vind je een update van onze nieuwe pagina's. Op Pinterest hebben we nu ook een pinboard over Barcelona én een inspiratie-collage van voor onze nieuwe activiteiten van dit jaar. Zeker de moeite waard! Ondertussen staat ook het filmpje van de skivakantie in de paasvakantie online. Neem zeker eens een kijkje! De meesten onder ons hebben het waarschijnlijk al gemerkt: la nouvelle danse du stage est arrivée! De dans, mét how-to-tutorial, is al verschenen op de CLIP Facebookpagina. Voor diegenen die het gemist hebben, via volgende links kan je de filmpjes bekijken. - De tutorial - Het resultaat op de startmarkt Veel succes en vooral, veel plezier!

VIRTUAL DJ OP DE STARTDAG BEATS EN BASSEN Virtual DJ (VDJ) is een software pakket dat iedereen in staat stelt om zijn eigen liedjes te mixen zodat ze perfect gecustomized in een activiteit of als background gebruikt kunnen worden. Kortom, geen akelige stiltes meer op de legendarische CLIPfeestjes op de laatste kampdag. Om alle monitoren de kans te geven met dit stukje hoogtechnologisch vernuft te leren omgaan, nodigden we Bram Piqeur uit op de startmarkt. Na een kleine technische uitleg begon de groep meteen ‘al doende’ te leren en weerklonken de bekende CLIP party nummers in een heuse mix. Deze zomer staat op elke CLIP laptop dit bijzondere programma geïnstalleerd. Voor meer info over de software, of voor wie de workshop moest missen, ga naar volgende website http://www. wikihow.com/Use-Virtual-DJ . Hier worden de basics voor beginners uitgelegd. Bij deze dankt CLIP Bram voor de interessante en leuke workshop. De deelnemers en monitoren zullen, op de beats of the music, aan je denken deze zomer!

9


ZE LEREN DE 'ECHTE' DINGEN VAN HET LEVEN: MENSEN AANSPREKEN... MAMA'S-KINDJES “Let u goed op hen? En als er iets is, u mag me altijd bellen.” Bij het vertrek van elk kamp lepelen de mama’s het ons nog eens goed in. Terecht, we gaan op pad met hun waardevolste bezit, hun kinderen. Wij hadden een leuk onderonsje met twee trouwe mama’s. Christel is de mama van Lenard, Liesanne, Annelien en Karlijne. Samen goed voor 32 kampen. Josette is de mama van Niels, Arne en Eline. Zij deden 22 kampen POURQUOI CLIP? Josette: “Er is geen enkele organisatie zoals CLIP waar ze de hele dag Frans of Engels moeten spreken en taal geïntegreerd is in alle activiteiten. Meestal is het net zoals op school: drie uur taal per dag en daarna activiteiten.” Christel: “Bij CLIP is het niet zo. De kampen zijn altijd heel goed georganiseerd en de kinderen leren de taal spelenderwijs. Ze leren de 'echte' dingen uit het leven, mensen durven aanspreken in een vreemde taal.” Josette: “Daarom zijn net hun activiteiten op straat met de lokale bevolking zo leerzaam. Ik had het niet beter kunnen verwoorden dan mijn dochter Eline: 'Je spreekt van 's ochtends vroeg tot ’s avonds laat Frans. Daarbij is het belangrijker dat je veel praat dan dat je foutloos praat, omdat je van je fouten kunt leren. Je leert grammatica en woorden waar je echt iets aan hebt. Tenslotte heb je niet eens in de gaten dat je dingen aan het leren bent'.” OPENBLOEIEN

10

Christel: “Ze leren niet alleen een taal, de kinderen bloeien echt open. Karlijne was extreem verlegen. Tijdens het eerste kamp in Wégimont heeft ze veel gehuild. Ze heeft het moeilijk om contact te leggen, maar bij CLIP pushten ze haar. Ze moest meedoen en mocht niet in een hoekje zitten. Ze werd gestimuleerd met als resultaat dat ze de voorbije twee jaar op haar eentje naar Wégimont terugkeerde.”


Josette: “Voor ons als ouders geeft de organisatie een veilig gevoel. De monitoren komen altijd even kennismaken, dan kan je nog wat bijzonderheden kwijt. De monitoren worden ook goed begeleid vanuit de organisatie. Het geeft allemaal een zeer vertrouwde indruk. Ook al gaan onze kinderen altijd alleen op kamp, toch worden ze direct opgenomen in de groep door de manier waarop de kennismaking georganiseerd is. Je laat ze zonder zorgen achter.” “Ze worden zelfstandiger, socialer en assertiever. Ze leren zelf kleine problemen op te lossen en samen te werken om iets te bereiken. Uiteindelijk zijn Niels en Eline ook monitor geworden bij CLIP. Ze willen graag andere kinderen ook de mogelijkheid bieden om veel te leren en plezier te hebben." RESULTAAT CLIP Christel: “We hebben onze kinderen zo vaak meegestuurd omdat ze ieder jaar bijleren Ze zitten op het vlak van Frans ver voor op leeftijdsgenoten. Ze hebben geen gêne in het Frans. Ze flappen het eruit. Klinkt het niet, dan botst het maar.” Josette: “Als ouder ben ik van mening dat je een taal alleen gaat beheersen als je vooral veel oefent met spreken. De lessen op school schieten daarin te kort. Gedurende het hele schooljaar halen ze profijt uit de opgedane kennis bij CLIP. Mijn dochter zegt altijd: ‘Ik ben bij CLIP van tellen tot 10 in het Frans naar vloeiend Frans gegaan.’ ” Christel: “Zondagavond spelen we met ons zessen een quiz, waarin we om ter eerst woordjes naar het Frans vertalen. Tegenwoordig moeten mijn man en ik vaak de duimen leggen (lacht).”

ZE HEBBEN GEEN GÊNE IN HET FRANS: KLINKT HET NIET DAN BOTST HET

Josette: "Op de terugweg naar huis na een kamp wordt er zelfs in het Frans gedacht en geantwoord en zingen ze natuurlijk enkele chansons françaises - als ze tenminste niet al te hees zijn (lacht).” Christel: “Als ze thuiskomen, hebben ze een echt taalbad gehad. Dan spreken ze nog een hele week door Frans. Als je iets in het Nederlands vraagt - Wat wil je eten? - dan antwoorden ze zelfs in het Frans. Daar liggen we echt dubbel mee. Ze moeten zowaar afkicken van Frans spreken (lacht).”

11


CIRCUSKOKEN Foto's in de paperCLIP en de opmaak van dit artikel verklapten het misschien al, maar dit jaar is het kampthema in Braives 'Circus'. De deelnemers kunnen kiezen voor de optie 'circus' als vaste optie. Ook zullen een animatie en een MEP volledig in CLIPMONITOREN OP FACEBOOK het teken van circus staan. Bij dit nieuwe thema horen uiteraard ook nieuwe (circus)receptjes. We kiezen voor de klassiekers: suikerspinnen, popcorn, pommes d'amour, fruit in chocolade,... Op de startdag probeerden we er enkele uit. Iedereen zal het met me eens zijn dat de smaak van het resultaat best wel goed zat, maar qua presentatie waren sommige gerechten nog voor verbetering vatbaar. Voor de zomer zullen we daarom onder andere zorgen voor een grote suikerspinmachine. Naast dit artikel staan de gebruikte recepten voor Pommes d'Amour (die knalrode karamelappels) en voor popcorn. Voor de Pommes zijn we nog op zoek naar het perfecte recept. Laat je dus eens gaan in de keuken thuis en perfectionneer dit recept. Het resultaat (het verbeterde recept, maar de appels zelf mag natuurlijk ook) bezorg je dan aan het secretariaat. Zo zorg je ervoor dat het circuskamp in Braives ook op culinair vlak een hoogvlieger wordt. Heb je zelf nog leuke (circus)ideeĂŤn, voor de keuken, voor decoratie of voor activiteiten, aarzel niet en geef ze door! Samen maken we er deze zomer heerlijke en super toffe kampen van!

12


NA DE 'KAMERVERDELING' KWAMEN ER POTTEN DAMPEND HETE KAASFONDUE OP TAFEL.

13


in samenwerking met CLIPPER lic A5477

CLIP taalvakanties vzw

www.clipvakanties.be info@clipvakanties.be

Š info@kookaburravormgeving.be

Groenveldstraat 9 3001 Heverlee BelgiĂŤ tel 0032 (0)16 29 49 99 fax 0032 (0)16 22 32 41

Paperclip summer  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you