Oivalluksia Oulu-opistolta 1/2024

Page 1

Liikunnan iloa Oulu-opistolla! Liikuntakoulun lapsi–aikuinen -ryhmät toimivat keväällä 2024

Ouluhallissa ja Jatulissa. Kuva: Armi Pieti

Ilmoittaudu syksyn kursseille!

Ma 3.6. Ti 4.6. Ke 5.6. To 6.6.

Kuvataide ja teatteri

Kielet

Tanssi, liikunta, terveys ja hyvinvointi

Kädentaidot, musiikki ja muut aineet

Oivalluksia Oulu-opistolta

Ajankohtaista Oulu-opistolta 1 / 2024

Oppeja ja Oivalluksia

117 vuotta Oulu-opistolta

Rehtorin ilo ja ylpeys on ketterä ja kustannustehokas, sinua lähellä toimiva opisto, jonka 100 lähiopetuspaikan lisäksi voit opiskella myös verkossa. Jatkuvasti suosiota lisäävä hybridiopetus mahdollistaa kohtaamisen ja opiskelun silloinkin, kun liikkuminen opetuspaikalle ei onnistu.

UPIAstihan meillä menee myös taiteen perusopetuksessa, joka valmistaa hakeutumaan taiteen ammatilliseen- tai korkea-asteen koulutukseen. Opiston menestystarinaksi on osoittautunut aikuisten taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän taidealakohtaiset neljä vuotta kestävät opinnot.

Kehityksen kehittyminen on mah dollistanut uudistumista mm. Oulu-opiston hallin noimien hankkeiden kautta.

JOTPA:n rahoittama

JODY-hanke tarjoaa maksuttomia digikoulutuksia myös syksyllä: https://meripohjolanopistopiiri.fi /tapahtumat-ja-koulutukset

Kutsu sinulle: osallistuthan lukuvuonna 24-25 ainakin yhdelle opiston osaamisperusteisuuskurssille, jonka suoritus viedään valtakunnalliseen tutkinto- ja opintosuoritusrekisteriin eli KOSKI-tietovarantoon. Sinun hyötysi: osaamisesi tunnistetaan ja tunnustetaan myöhemmissä opinnossa tai työelämässä.

Tervetuloa ilmoittautumaan syksyn kursseille jo kesäkuun alussa!

Oulu-opiston ilmoittautuminen uudistuu tänä vuonna siten, että tulevan lukuvuoden kursseille pääset ilmoittautumaan jo kesäkuun alussa.

Ilmoittautumispäivät:

Ma 3.6. Kuvataide ja teatteri

Ti 4.6. Kielet

Ke 5.6. Tanssi, liikunta, terveys ja hyvinvointi

To 6.6. Kädentaidot, musiikki, muut aineet

Ilmoittautumiset avautuvat kunkin ilmoittautumispäivän aamuna klo 9.00 Oulu-opiston verkkokaupassa osoitteessa https://uusi.opistopalvelut.fi/oulu

Oulu-opisto tulee lähelle sinua

300 opettajan tuodessa sivistyksen, hyvinvoinnin ja kulttuurin sanomaa – toimimme oivalluksia tarjoavana olohuoneena, jonne jokainen saa tulla juuri sellaisena kuin on.

Tervetuloa opiskelemaan

Oulu-opistoon!

Outi Lohi

Oulu-opiston rehtori

Oulu-opiston kursseille ilmoittaudut helpoimmin netissä:

Verkosta löydät myös tarkemmat ohjeet ilmoittautumiseen!

Kurssivalikoimaan pääset tutustumaan ennalta verkkokaupassa 27. toukokuuta alkaen.

Oulu-opiston asiakaspalvelu auttaa kurssi-ilmoittautumisiin liittyvissä kysymyksissä 27.5.–19.6. ma–to klo 9–15 sekä kesälomien jälkeen 5.8. alkaen. Asiakaspalvelun tavoittaa puhelimitse numeroista 050 316 6729 ja 050 410 4010 tai käymällä Pohjankartanossa, Leevi Madetojan katu 1. Kiireettömissä asioissa voit ottaa yhteyttä myös sähköpostitse asiakaspalvelu.ouluopisto@ouka.fi.

Oulu-opiston opettajat antavat tarvittaessa opintoneuvontaa viikoilla viikolla 22 ja 23 sekä elokuussa viikolta 32 alkaen.

www.ouluopisto.fi

Courses also available in English

In our online store asterisk * marks following courses: the language of the course is Finnish, but it can also be attended by students with different language backgrounds and the student can be guided partly in English.

Online store: uusi.opistopalvelut.fi/oulu/en

Oletko oikeutettu opintoseteliavustukseen?

Oulu-opisto on saanut Opetushallitukselta opintoseteliavustusta eläkettä saaville, työttömille ja maahanmuuttajille.

Lue lisää

opintoseteliavustuksesta: ouka.fi/opintoseteliavustukset

Osaamisperustelsuus ja opintopistekurssit

Opintopistekursseista on mahdollisuus saada merkintä opintopolku.fi -rekisteriin. Sen avulla opiskelijan on helpompi tehdä osaamistaan näkyväksi esimerkiksi työelämässä tai jatko-opinnoissa.

Lue lisää: ouka.fi/opintopistekurssit

Uutta ja suosit tua Oulu-opistolla

TANSSI

Toivotut flamenco-tunnit alkavat Kotkantiellä lapsille ja aikuisille. Suositut commercial, twerk, dancehall ja karnevaalisamba jatkuvat ja tanssia on tarjolla yhteensä 19 eri lajissa. Senioreille on tulossa uusia tanssikursseja eri puolille Oulua!

KÄDEN TAIDOISSA

tehdään huopakankaita rullaamalla, hyödyntäen uutta huovutuskonettamme. Korukursseilla valmistetaan poronsarviluusta nappeja ja koruja sekä emalointikursseilla kultasepän tekniikoin hopeisia riipuksia ja korvakoruja. Uutuutena myös kurssi, jolla valmistetaan rumpunahka ja tehdään siitä oma rumpu.

MUSIIKKI

KUVATAITEESSA

laajennamme tarjontaa muotoilubetonikursseilla.

Materiaali toimii kuin savi – siitä voi tehdä koriste-esineitä tai veistoksia, se kestää ulkona sääoloja eikä sitä tarvitse polttaa. Myös tykättyjä ja kysyttyjä keramiikan kursseja on tulossa lisää!

MUSIIKKI

La-la-lauluksi! Uusi lasten- ja nuortenkuoro aloittaa toimintansa Hiukkavaaratalossa. Tässä on timanttinen tilaisuus löytää uusia laulukavereita ja oppia laulamaan äänissä.

Soitin- ja lauluopetukseen ilmoittautuminen uudistuu!

Ilmoittautumiset ovat käynnissä, lue lisää: ouka.fi/oulu-opisto /musiikki

MUUT AINEET

Uutena on tulossa Ikebana-tekniikkaan perustuva japanilainen kukkien asettelukurssi, jossa tehdään kukka-asetelma pöytäkoristeeksi.

TEATTERI

Taidekoulu UPIAn uusia lasten teatteriryhmiä alkaa Kiimingissä, Hiukkavaarassa ja Oulunsalossa. Myös Teatteri Källi, Levoluutio ja Oho! ottavat mukaan uutta porukkaa. Teatterikuopan Senioriteatteri kutsuu varttuneempia ja Improvisaatioteatteri Väläkky tarjoaa mukavaa haastetta edistyneille.

KIELET

Kielitaito avaa ovet maailmaan! Monipuolisessa opetustarjonnassa 18 eri kieltä.

LIIKUNTA | Paljon erilaisia liikunnan kursseja aikuisille ja lapsille Oulun kaupungin eri alueilla!

UPIAn lasten ja nuorten ryhmiin ilmoittautuminen on käynnissä koko kesän!

Käsityöja muotoilukoulun luomuksia Hiukkavaarassa. Kuva: Armi Pieti, 2024.

Oulu-opiston taidekoulu UPIA sukeltaa taikuuden äärelle

”Kavereita ja yhdessä oloa, uuden opettelua, luovuutta, onnistumisia, kiireettömästi ja rauhassa taiteen tekemistä.” Näin kuvailevat opiskelijat ja opettajat sitä, mitä harrastaminen Oulu-opiston taidekoulu UPIAssa on. Meillä pääsee etsimään omaa kiinnostuksen kohdetta, oppimaan ja onnistumaan turvallisessa ja kannustavassa ympäristössä.

Ensi lukuvuoden yhteisenä teemana on taikuus. Ryhmissä tutkitaan taikuutta vaikkapa satujen kautta. Toteutamme taiteidenvälisen teoskokonaisuuden, jossa sukelletaan taikamaailmaan valon, äänen, liikkeen ja visuaalisen taiteen avulla.

Taidekoulu UPIA toimii laajasti eri puolilla Oulua tarjoten lapsille ja nuorille taiteen perusopetusta eri aineissa; kuvataiteessa, käsityössä, tanssissa, teatteritaiteessa ja musiikissa. Myös aikuisten taiteen perusopetusta

tarjotaan kuvataiteessa, käsityössä ja tanssissa. UPIAssa opetus täydentää koulun taide- ja taitoaineiden opetusta. Se ei ole vain kerhotoimintaa vaan 5-7 vuotta kestävää taiteen tekemistä, missä pääsee kehittämään taiteellisia taitoja ja syventämään omaa osaamistaan.

UPIAssa järjestetään vuosittain näyttelyitä, esityksiä ja tapahtumia jouluisin sekä keväisin ja osallistutaan erilaisiin taideprojekteihin.

Opintopisteitä taiteen perusopetuksen opinnoista

UPIAssa opiskelevat voivat saada halutessaan taiteen perusopetuksen opinnoistaan opintopisteitä ja hyödyntää niitä tulevaisuudessa vaikkapa jatko-opinnoissa. Tämä on mahdollista kun lapsi tai nuori on saanut taidekoulumme yleisen oppimäärän opinnot valmiiksi, hän on silloin suorittanut 500 tuntia, mikä vastaa 18,5 opintopistettä.

Aikuiset suorittavat Upiassa laajaa oppimäärää 1300 tuntia ja valmistuttuaan he voivat saada taiteen perusopetuksen opinnoistaan 49 opintopistettä. Opintosuoritukset näkyvät opintojen päätyttyä Oma Opintopolku -palvelussa niille oppilaille ja huoltajille, jotka ovat antaneet opintojen alussa suostumuksen tietojen tallentamiseen. Tämä on aivan huippumahdollisuus meidän upeille opiskelijoillemme!

UPIAsta taiteen ilosta ja luovasta ilmaisusta nautitaan oppilasnäytöksissä joulukuussa ja toukokuussa.

Särmän yläkerrassa on tilaa monenlaisille kädentaidoille, kuten pitsinnypläykselle, ja alakerrassa kudotaan kangaspuilla.

Särmässä on tilaa luovuudelle

Joko olet käynyt Oulu-opiston uusissa, Särmäksi nimetyissä opetustiloissa Krouvintiellä?

Valoisat ja ilmavat tilat on suunniteltu nimenomaan käden taitojen ja keramiikan käyttöön sopiviksi. Ne myös mahdollistavat keramiikan kurssien määrän lisäämisen ja sekä avaavat ovet uudenlaiselle yhteisöllisyydelle käden taitajien kesken.

Oulu-opiston uusi käden taitojen ja keramiikan opetustila Särmä avautui maaliskuussa osoitteessa Krouvintie 3. Tilat ovat kevään ajan koekäytössä ja tositoimiin niissä päästään syksyn kurssien parissa.

Tilojen suunnitteluun päästiin mukaan heti alkumetreillä ja kaikki yksityiskohdat on tehty palvelemaan nimenomaan käden taitojen ja keramiikan tarpeita.

”Uunihuonetilan tuuletuksista lähtien pystyttiin tekemään kaikki hyvin. Keramiikalle saatiin myös riittävästi säilytystiloja”, kertoo keramiikan opettaja Johanna Erkkilä.

”Tila antaa mahdollisuuden nähdä monipuolisesti kädentaitojen opetusta alkaen kuiduista ja kehräämi-

sestä huovuttamiseen, kutomista eri kokoisilla kehys-, syli- ja pöytäpuilla sekä kangaspuilla, aina ompeluun valmiiksi tuotteeksi asti”, kuvailee kädentaitojen tiimivastaava Hilppa Isola.

”Kutomoon ollaan saatu uutuutena muun muassa leveät, 190-senttiset kangaspuut”, kertoo kudonnan ohjaaja Johanna Kokko.

”Kun tilassa on monen kädentaitoalan välineitä, on helpompi toteuttaa kursseja ja kaikki hyötyvät yhteisistä tiloista. Myös erilaisia pienoisnäyttelyitä on tulossa”, Isola lupaa.

Särmän tilat on myös suunniteltu esteettömiksi. Kahta kerrosta yhdistää pyörätuolille soveltuva hissi ja tiloissa riittää väljyyttä liikkua.

Uusia kursseja ja uusia kasvoja

Tilamuutoksilla on haluttu myös vastata asiakkaiden toiveisiin. Tulevana syksynä tulossa onkin kymmenisen keramiikan kurssia. Kankaankudonnan puolella on suunnitteilla uusia kursseja, mahdollisesti myös viikonloppu- ja lyhytkursseja.

Uudet tilat ovat tuoneet paikalle uusia innokkaita käden taitajia, sillä parin ensimmäisen viikon aikana Kutomossa on aloittanut jo seitsemän uutta kutojaa.

”Puskaradio on selvästi laulanut”, iloitsee Johanna Kokko. ”Tänne voi myös tulla ihan vaan kahville. Ei tarvitse tietää ennalta, mitä aikoo tehdä, se voidaan suunnitella yhdessä”, hän kannustaa.

Kudonnan ohjaaja Johanna Kokko (vas) ja keramiikan opettaja Johanna Erkkilä iloitsevat avarista ja toimivista työskentelytiloista.

Kursseja, luentoja ja tapahtumia järjestetään ympäri lukuvuotta. Ajankohtaisimman tiedon löydät parhaiten kotisivuiltamme: www.ouluopisto.fi

Oma opisto - lähellä sinua

Seuraa myös lyhytkursseja, joita on tarjolla ympäri vuoden!

Oppia, iloa ja uusia ystäviä!

Lukuvuosi 2024–25

Kansalaisopisto syksy 2.9.–1.12.2024 kevät 7.1.–4.5.2025

Taidekoulu UPIA ja liikuntakoulu syksy 26.8.–14.12..2024 kevät 7.1.–18.5.2025

Oulu-opisto

Pohjankartano, Leevi Madetojan katu 1

Puh. 050 316 6729 ja 050 410 4010 asiakaspalvelu.ouluopisto@ouka.fi

facebook.com/ouluopisto oulu_opisto oulu-opisto1885

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.