Page 1


Part of the city p oost Herjan Pullen is van de werkgroep ‘Deze man verdient een standbeeld’. Als het aan hem ligt, komt er binnen twee jaar een levensgroot beeld van Johan Cruijff.

Op 25 juli, de dag dat Ajax Sturm Graz verpulverde, werden supporters met een spandoek opgeroepen om geld te doneren voor het standbeeld. In één dag stond de teller al op €5.000. Filmpjes van onder anderen cabaretiers Peter Heersch0p en Viggo Waas, Sjaak Swart en Dennis Gebbink, Amsterdammer van het jaar 2007, moeten meer donaties opleveren. ,,Dankzij Johan won Ajax drie keer de Europacup I. Daarmee zette hij Ajax op de kaart. Hij is de allergrootse Ajacied ooit”, zegt Pullen. ,,Het is natuurlijk ook geweldig dat hij via de voetbalveldjes van de Cruyff Foundation jongeren aan het voetballen heeft gekregen. Zo’n groot man verdient een mooi beeld, een beeld dat écht op hem lijkt.”

Bij de KNVB in Zeist en het Olympisch stadion in Amsterdam staan al standbeelden van de legendarische nummer 14. Volgens Ajax-supporter Herjan Pullen is dat onvoldoende. ,,Ook bij de Johan Cruijff Arena hóórt een standbeeld van hem. Uiteraard op een prominente plek, bijvoorbeeld naast Bobby Haarms bij de hoofdingang.” Pullen spreekt namens ‘Deze man verdient een standbeeld’, een werkgroep die er eerder voor zorgde dat Haarms een standbeeld kreeg. Na de naamswijziging van de Arena besloot de groep zich in te zetten voor een standbeeld van Cruijff. Voor dat beeld is €75.000 nodig. Binnen twee jaar moet het verrijzen.

Een beeld voor de grootste Ajacied ooit

City Tips

The Harbour Club zoals het nu is.

50 JAAR BIJLMERLEVEN IN 40 FOTO’S De foto’s van

de buitenexpositie ‘Bijlmer door de Lens’ schetsen een veelzijdig beeld van het buurtleven door de jaren heen. Ze hangen er tot 15 januari 2019. In de Bijlmer wordt het nooit saai en dat is het ook nooit geweest. Al meer dan vijftig jaar wordt er in het kleurrijkste deel van de stad gebouwd, gesloopt, gebeden, gedanst, gesport, gedroomd, geflaneerd, gedemonstreerd, gespeeld, gehuild en gefeest. Voor de buitententoonstelling Bijlmer door de Lens hebben uiteenlopende fotografen langer of korter geleden hun blik laten vallen op een gedenkwaardig of juist alledaags moment van het buurtleven. In twintig teksten onthullen woordkunstenaars als Gershwin Bonevacia, Noraly Beyer en Dorothy Blokland hoe zij de toekomst van de Bijlmer zien. De tentoonstelling is nog tot januari

‘Saint-Tropez’ in wording DE VERBOUWING KOST EEN MILJOEN OF TWEE, MAAR DAN PAST THE HARBOUR CLUB IN OOST WÉL PERFECT IN HET MONDAINE DECOR DAT ZICH ROND DE CRUQUIUSWEG ONTVOUWT.

The Harbour Club in Oost wordt grootschalig verbouwd. Tijdens de verbouwing van circa twee miljoen euro blijft het restaurant gewoon open. De eerste fase wordt eind augustus opgeleverd. De zaak krijgt een heel andere uitstraling, met nieuwe, frisse kleuren en nieuw meubilair. Trots is het restaurant op de visvitrines en de glazen wijnkamer voor vierduizend flessen. Over bijna twee jaar moet dan de presentatiehal voor meer dan drieduizend bezoekers af zijn. Al met al groot genoeg voor boot- en autopresentaties. De verbouwing hangt samen met

ontwikkelingen in de buurt. Joost Verhoeven, een van de eigenaren, verwacht extra aanloop uit het Amsterdam City Harbour Hotel, dat in de loop van 2019 naast zijn restaurant komt. Dit viersterrenhotel, zonder inpandig restaurant, krijgt 245 hotelkamers, 85 service-appartementen en een haven met tweehonderd ligplaatsen. Door de komst van dit hotel wordt The Harbour Club interessanter als locatie voor bedrijfspresentaties en partijen. In de buurt worden ook luxe appartementen gebouwd.

Kattenkoningin

Zij doet iets goeds voor de buurt!

WENTELTEEFJES AAN AMSTEL

Mijn plek

BIJZONDERE BUURTBEWONERS OVER HUN FAVORIETE PLEK IN DE STAD. DEZE WEEK: BEDRIJFSJURISTE NICKY DEN DULK UIT DE WEESPERBUURT. FOTO: HANS VAN DEN BOSCH

Kirsten de Wit zette de FB-groep Katten in Transvaal op. ,,Kattenbaasjes raken zelden met elkaar in gesprek. We gaan nu eenmaal niet wandelen met onze kat. Vijf jaar terug raakte ik toevallig wél met buurtbewoners in gesprek over hun kat. Het klikte. Ik besloot kattenbaasjes uit de buurt te verenigen en begon de FB-groep. Kort daarna was er een expositie van buurtkatten, gefotografeerd door mijn man, Hans van den Bosch. Inmiddels hebben we bijna 170 leden. Sommigen reageren alleen maar op FB-berichten, anderen doen ook mee aan activiteiten. Onlangs was er een barbeque met enkele leden. Ook zijn we naar kattencafé Kopjes in De Baarsjes geweest. Door de groep heb ik nieuwe mensen leren kennen. Zien we elkaar, dan praten we even. In de stad heb je vaak minder aanspraak. Dat miste ik.”

volgend jaar te zien en omvat veertig foto’s van Les Adu, Keshia Danso en Joost van den Broek. De momentopnamen uit vijftig jaar Bijlmergeschiedenis zijn te zien rondom het Gulden Kruispad, tussen Ganzenhoef en de Arena Boulevard. Je kunt de route wandelen of fietsen. De haltes staan op de site van Centrum Beeldende Kunst Zuidoost, de organisatie die de tentoonstelling samen met studio Vinger.nl heeft gerealiseerd. Ben je in Heesterveld beland, het creatiefste deel van de buurt, schuif dan aan bij het supervriendelijke Oma Ietje voor een koek uit de oven of een broodje met opa’s gehaktbal. Zie ook: cbkzuidoost.nl.

FOTO: THUIS AAN DE AMSTEL

van Transvaal

FOTO: RON KROON, ANEFO 1967

Barbeque met een aantal community-leden.

“Kattenbaasjes wandelen niet en raken dan ook niet in gesprek.”

Vanaf mijn huis wandel ik in twintig minuten naar ‘Thuis aan de Amstel’, een café-restaurant in de voormalige ingenieurswoning van de Zuidergasfabriek. De villa heeft een terras aan de Amstel. En dat is een ideale plek om te ontsnappen aan de hectiek van de stad. Je vindt er nauwelijks toeristen. Dat is bij andere cafés in mijn buurt wel anders. Ik kom bij ‘Thuis aan de Amstel’ om koffie te drinken of te lunchen. Als ik er lunch, bestel ik de

wentelteefjes met ahornsiroop. Ze doen me denken aan mijn kindertijd. De wentelteefjes zijn erg lekker, maar in mijn gedachten zijn ze nóg lekkerder dan in werkelijkheid. Ik vind het erg ontspannend om vanaf het terras te kijken naar de bootjes die voorbijvaren. Op de Amstel zie je ook steeds meer mensen suppen. Zo’n supboard lijkt me wel wat. Heerlijk om een beetje te peddelen op het water en de drukte van de dag van je af te laten glijden.”


Part of the city p centrum zuid Sofie Brouwer van Stichting Oopoeh won onlangs in Barcelona de Europese ‘Better With Pets-prijs’. Deze prijs wordt toegekend aan een organisatie die met sociale innovaties de band tussen mens en dier versterkt.

Stichting Oopoeh wint Europese prijs

met de prijs en ziet hierin erkenning om door te gaan met haar werk in Amsterdam. ,,Zo kunnen we nog meer senioren en baasjes blij maken met elkaars gezelschap”. Wie een oppas nodig heeft voor zijn hond, of het leuk vindt om af en toe op een hond te passen, kan zich opgeven via de website van Stichting Oopoeh. Ook handig: ,,De ervaring leert dat niet iedereen het fijn vindt om dit soort dingen via een website te regelen”, aldus Brouwer. Bellen met Oopoeh kan dus ook: 020-7853745.

Oopoeh is dan ook –in het kort gezegd- een soort gastouderbureau voor huisdieren. De afkorting staat voor Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier. De stichting bemiddelt tussen senioren en mensen die een oppas nodig hebben voor bijvoorbeeld hun hond. Dat werkt van twee kanten. Niet alleen hebben senioren plezier, gezelligheid en beweging door een oppashond in de buurt. Ook de honden krijgen de liefde en aandacht die ze verdienen. En de baasjes zijn blij met een betrouwbare oppas in de buurt. Sofie Brouwer is zeer vereerd

City Tips

VAN GOGH KRIJGT MODELIJN Tegenwoordig vind je Vincent van Gogh niet alleen in het museum maar struikel je over zijn werk. Nu kan dat zelfs letterlijk want het Van Goghmuseum werkt samen met een sneakermerk.

Tun Fun is weer open VOOR DE GROTE EN KLEINE FANS IS HET VANAF NU HOPEN OP EEN PAAR REGENACHTIGE DAGEN DEZE ZOMERVAKANTIE, WANT ZE KUNNEN WEER NAAR TUN FUN.

Goed nieuws voor de grote en kleine fans van indoor speelparadijs Tun Fun. Vanaf begin augustus kunnen kinderen er weer spelen. Want waar kunnen kinderen in het Centrum nou beter hun energie kwijt dan in die grote, ondergrondse ballenbak onder het mr. Visserplein? Speelklassiekers als kruipdoor-sluipdoor, trampolines, Black Box, Panna Pit en Underworld zijn weer volop in bedrijf. Het populaire speelpaleis lag al 15 jaar in de voormalige verkeers- en voetgangerstunnel, totdat het in april dicht moest omdat de brandweer het niet

veilig achtte. Daarop sloot het stadsdeel Tun Fun per direct. In de tussentijd heeft exploitant Edward van der Marel Tun Fun overgedaan aan investeringsmaatschappij Nedstede. De nieuwe eigenaar heeft vluchtroutes aangebracht en een muur weggehaald die niet brandveilig was. Tun Fun kreeg een grote opknapbeurt, met nieuwe graffiti en frissere kleuren. Maar de nieuwe eigenaren beloven niet al te veel te veel te veranderen. Op de website van Tun Fun is in ieder geval alles nog bij het oude. Nu is het toch vooral hopen op wat regenachtige vakantiedagen.

wandelen

Zij doen iets goeds voor de buurt! Zij bekijken Amsterdam eens van een andere kant, en halen ook nog eens geld op voor Make a Wish, de stichting die voor ernstig zieke kinderen wensen in vervulling laat gaan. Op zondag 25 november is de eerste editie van de City Wish Walk in Amsterdam: een mooie wandeling van 12 kilometer ‘in festivalsfeer’ langs de mooiste plekjes van het Centrum, langs de grachten, de Hortus, de Hermitage, het Rembrandtplein en Artis. Wie meeloopt kan zich laten sponsoren. Op de site van de City Wish Walk is al een groot aantal fanatieke inzamelaars te zien, die met nog 100 dagen te gaan tot de start al bedragen hebben opgehaald tot over de €1.000. Overigens is dit de tweede editie van de City Whish Walk. Afgelopen maart werd de wandeling al georganiseerd in Rotterdam.

informatie over het kunstwerk. De opbrengst van de Van Gogh modecollectie wil het museum besteden aan het behoud van de nalatenschap en de kunstverzameling van Vincent van Gogh. Doel daarvan is om het werk toegankelijk te houden voor toekomstige generaties. Het modemerk, Vans, koos voor bekende werken van Van Gogh, zoals de Amandelbloesem, een Zelfportret en natuurlijk de Zonnebloem. Maar ook voor minder bekend werk zoals, De Schedel en fragmenten uit brieven aan zijn broer Theo. Het merk werkte nauw samen met een team van het Van Goghmuseum om de juiste werken te selecteren.

‘WERELDREIS’ IN AMSTERDAM

Mijn plek

FOTO: EWAN TOPPING

voor goed doel

Vincent van Gogh is een van de meest beroemde en meest invloedrijke post-impressionistische schilders in de geschiedenis van de Westerse Kunst. Logisch dus dat je zijn werk vaak terugziet. Van fietsbel tot ballpoint en van theemok tot gummetje, werk van Van Gogh zie je overal op afgebeeld. En nu dus ook op gympies, hoodies, T-shirts en petjes. Adriaan Dönszelmann, Zakelijk Directeur van het Van Gogh Museum is erg blij met de Van Gogh mode. ,,Hiermee halen we Van Goghs kunst van de wand en bereiken we een nieuw publiek buiten het museum.” Wie de schoenen of kleding koopt krijgt er dan ook een kaartje bij met historische

BIJZONDERE BUURTBEWONERS OVER HUN FAVORIETE PLEK IN DE STAD. DEZE WEEK: ALEXANDER BAKKER, ONDERNEMER UIT HET CENTRUM.

Bekijk Amsterdam voor het goede doel van een andere kant

,,Bij mij staat op nummer 1 van favoriete plekken restaurant George op de Leidse gracht. Dat beschouw ik echt als mijn tweede huiskamer. Ik kom daar heel vaak. Het zit dan ook recht tegenover mijn huis. Het heeft de sfeer van New York en Parijs. Het liefst eet ik er hun steak frites, hun specialiteit. Ook hoog op mijn lijstje staat Brut de Mer op het Gerard Douplein. Hier waan je je in Parijs. Mijn favoriete winkelstraat is de Utrechtsestraat, dat vind ik de beste,

echt Amsterdamse plek met goede winkels en cafés zoals de Huyschkamer. En mijn favoriete kledingwinkel is Profuomo. Het is de kledingwinkel met de beste, spierwitte knitted shirts. Die hebben het comfort van een polo en zitten heerlijk. Fijn voor op reis, want ze zijn heel makkelijk te strijken. Even de drukte van het Centrum ontvluchten? Met de pont naar Noord en dan naar de Goudfazant. Heerlijk.”


Part of the city p west Veel vluchtelingen met een verblijfsstatus hebben het in zich om ondernemer te worden, maar bij het oprichten van een eigen zaak kunnen ze wel wat hulp gebruiken.

Stichting helpt ondernemende vluchtelingen

Dit is Teha uit Eritrea en hij is bezig met het opzetten van een kapperszaak. Hij is één van de ondernemers die zich onlangs presenteerde tijdens de pitchavond van stichting Refugees Forward. Deze organisatie werkt vanuit gebouw B. aan de Johan Huizingalaan in Nieuw-West en is een zogenoemd ‘incubator-programma’ gestart voor aspirant-ondernemers met een vluchtelingen-achtergrond. Met hulp van coaches en mentoren hebben Teha en twaalf andere vluchtelingen met een verblijfsstatus een eigen bedrijf opgezet of daar een begin mee gemaakt. Ondernemen is voor veel vluchtelingen een manier om in Nederland een bestaan op te bouwen, maar het is ook een complexe weg, aldus de oprichters van Refugees Forward.

De stichting komt voort uit het Amsterdam Centre for Entrepeneurship en Team Academy. De eerste is een samenwerkingsverband tussen de UvA en de Vrije Universiteit, dat zich erop richt studenten ondernemersvaardigheden te leren. Team Academy is een opleidingsschool voor ondernemerschap. Studenten en mentoren van deze organisaties hebben de kandidaten de afgelopen vier maanden klaargestoomd voor het Nederlandse ondernemersklimaat. Behalve Teha presenteerde ook Eduardo zich, die ontwerper van duurzame meubelen is. Een succesverhaal is dat van Shadi, die een freelance platform voor softwareontwikkelaars heeft opgericht en inmiddels al geld van investeerders heeft opgehaald.

Bekende acts proberen er hun voorstellingen uit voor komend seizoen of je kunt gewoon binnen koekeloeren bij huizen in Oud-West.

Amsterdam-West wordt ‘Talk Show City’ TWAN HUYS GAAT DE NIEUWE VERSIE VAN RTL LATE NIGHT VANAF SEPTEMBER PRESENTEREN VANUIT DE HALLEN STUDIO’S. WEST IS DAARMEE DE NIEUWE ‘TALK SHOW CITY’ VAN NEDERLAND.

Met de keuze voor West worden de drie meest leidende talkshows van de Nederlandse tv nu op een steenworp afstand van elkaar gemaakt. Het programma van Huys neemt met de verhuizing naar De Hallen afstand van het verleden. De vorige presentator Humberto Tan koos jarenlang voor het NH Hotel Schiller op het Rembrandtplein als thuisbasis. Hoe het programma van Huys eruit gaat zien, is nog niet bekend. Het wordt vanaf 3 september uitgezonden, maar vorm en inhoud zijn nog een verrassing. Wie ongezien een van de

eerste uitzendingen wil bijwonen, kan nu al wel kaartjes bestellen. Het is de eerste keer dat De Hallen Studio’s een dagelijkse tv-show heeft weten binnen te hengelen. Meestal is deze bijzondere locatie in gebruik als feestlocatie en ook als plek voor zakelijke evenementen en bijeenkomsten. Op steenworp afstand zit namelijk het Media Café, bij De Westergasfabriek. Hier worden al sinds jaar en dag in een vaste studio de programma’s van Jeroen Pauw uitgezonden. Ook is dit al jarenlang het thuishonk van De Wereld Draait Door.

Het Wilhelmina Huiskamerfestival, op 31 augustus en 1 september, is misschien wel het meest intieme festival van Amsterdam. Je beleeft het theater namelijk bij buurtbewoners thuis, in plaats van op een festivalterrein of in een theater. Bewoners hebben hun woonkamer of keuken beschikbaar gesteld als podium. Hoewel het niet de bedoeling is, geeft het natuurlijk meteen de gelegenheid om eens goed rond te kijken in zo’n woning in OudWest. Ooit begon het festival met zes huiskamers, inmiddels doen er achtenveertig huiskamers mee aan het festival in en rond de Wilhelminastraat. Theatermakers vinden deze setting ook nog

FOTO: CO DE KRUIJF

City Tips THEATER IN HUIS

eens een prima gelegenheid om hun programma voor het komend seizoen uit te proberen. Dus zie je zomaar bekende comedians als Lebbis, Stefano Keijers en Raoul Heertje tussen de spreekwoordelijke schuifdeuren opdoemen. Wie een kaartje koopt, wordt ingedeeld in een route langs een aantal locaties. Special voor de expats en anderen die liever een show zien in het Engels, zijn er dit jaar ook Engelstalige acts. Daarvoor is een speciale route. Overigens komen alle deelnemers bij elkaar aan de bar en bij het centrale podium, waar ook muziek wordt gespeeld. Theaterliefhebbers kunnen ook aanschuiven bij buurtbarbecue.

OGEN OPENEN OP DE BRUG Mijn plek

Klassieker

krijgt nieuw leven Oude wielertijden in de Ortelius Toen wielerfanaat Rim Voorhaar wat dieper in de geschiedenis van zijn buurt dook, ontdekte hij dat de Orteliusstraat in De Baarsjes in de jaren ‘50 een heuse wielerronde kende. Zo kwam hij met Paulien Willems op het idee om de Ronde van de Orteliusstraat nieuw leven in te blazen. Het evenement werd in april vorig jaar voor het eerst georganiseerd en het was een groot succes. Op 8 september wordt de koers weer uitgezet, over een parcours van 950 meter door de Orteliusstraat en het Rembrandtpark. Iedereen (m/v) in bezit van een fiets mag meekoersen. ,,We raden wel aan dat je in staat bent minstens 100 km á 28 km per uur alleen te fietsen”, aldus de organisatoren. Die ronde is dus wel voor echte bikkels. Meedoen? Kijk even op de facebookpagina van de Ronde van Orteliusstraat.

BIJZONDERE BUURTBEWONERS OVER HUN FAVORIETE PLEK IN DE STAD. DEZE WEEK: HOTELMANAGER MARGOT VLEK, DIE IN BOS EN LOMMER WOONT.

‘Deze ronde is dus wel voor echte bikkels en echte wielerfanaten.’

,,Sinds begin dit jaar zijn wij met SWEETS Hotel brugwachtershuisjes aan het verbouwen tot hotelkamers. We hebben er in West al een aantal, bijvoorbeeld bij de Kattensloot, bij de Wiegbrug over De Clercqstraat en bij de Kinkerbrug.” ,,Mijn absolute favoriet: het huisje bij de Beltbrug over de Kostverlorenvaart bij de Jan van Galenstraat. Je hebt daar een geweldig uitzicht over het water, en op Molen De Otter.”

,,Ook als je geen toerist bent, is slapen in zo’n huisje namelijk een geweldige ervaring. Bijzonder vond ik dat je al het woon-werkverkeer in de ochtend aan je voorbij ziet trekken, zonder dat de mensen het door hebben dat jij daar slaapt. Vanuit je hotelkamer ergens gaan ontbijten is toch ook heel anders dan wanneer je thuis je eigen koffie maakt. Ik haalde een overheerlijk ontbijtje bij Coffee & Juices.”


City Amsterdam 33 alle edities  
City Amsterdam 33 alle edities  
Advertisement